téveszmék

téveszmék

"Akin nincs tetoválás, azt nem látják az istenek"

2018. május 08. - G. Nagy László

tatoo2.jpg

 

Érdekes korban élünk. Derékig járunk a digitális forradalomban, amikor minden az automatizációról, a smart technológiákról és a mesterséges indelligenciáról szól, miközben reneszánszát éli az egyik legősibb művészeti ág, a testfestés. Napjainkban minden ötödik amerikai visel valamiféle tetoválást, de Európában is hasonló a helyzet, különösen ami a fiatalokat illeti: a 30 év alatti felnőttek negyede varrat magára valamit. Ez is egy olyan szegmense a kultúránknak, melyet lépten-nyomon ostoba téveszmék kísérnek.

 

tatoo.jpg

 

A leginkább megmosolyogtató attitűd ezúttal is a bigott vallásosságból eredő tiltás. A hivatkozási alapot a Mózes harmadik könyvében szereplő szakasz adja: "jeleket ne írjatok magatokra". Az elvi háttér pedig: testünk nem a sajátunk, csupán kölcsön kaptuk földi létezésünk idejére, így nincs jogunk ahhoz, hogy átformáljuk. Szerintem ez egészen borzasztóan hangzik. Ha van valami, ami a legszemélyesebb kincsünk, s minden józan etika szerint korlátlanul birtokoljuk, az elsősorban a testünk. Ha már ez sem a miénk, úgy végleg elveszettek vagyunk, s bármit meg lehet tenni velünk. Arról nem is beszélve, hogy a lakásunkat, a munkahelyi irodánkat is igyekszünk az egyéniségünkre formálva otthonossá tenni. Pont a saját bőrünkben kellene idegennek éreznünk magunkat? Szinte fizikai fájdalmat érzek, amikor a tetoválások kapcsán ehhez hasonló a keresztény útmutatásokat olvasok: "Fontos igei elv olyan témákról, amikről a Biblia konkrétan nem rendelkezik, az, hogy ha kétséges valamiről, hogy tetszik-e Istennek, akkor a legjobb nem csinálni." Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük, hol tartana ma az emberiség, ha minden kreatív mozzanat előtt behúztuk volna a vészféket, azon rágódva, hogy a Teremtő ráncolja-e a homlokát újításunk láttán... Szintén bibliai elvként szokták emlegetni a szerénységet, a feltűnés kerülését: "Ugyanúgy az asszonyok is tisztességes öltözetben, szemérmesen, mértékletesen ékesítsék magukat" - így a páli intelem a timóteusokhoz címezve. Ha van valami, amiért Nietzsche ki nem állhatta a katolikus vallást, az pont ez a fajta életellenesség. Az öltözködés, az ékszerek, a tetkók és általában a megjelenés arról szól, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet. A világban való érvényesülés alapmozzanata. Semmi okunk a szerénységre.

 

tatoo3.jpg

 

Azért nem minden keresztény gondolkodik bigott módon. Nadia Bolz-Weber, az egyik denveri evangélikus templom lelkésze például számos, elsősorban vallási témájú tetoválást visel. Így nem csupán a hangját, de a bőrét is igehirdetésre tudja használni. Feltűnő megjelenése miatt nap mint nap megállítják az utcán, s ilyenkor is van alkalma a tetkók jelentése kapcsán Jézus tanítását közvetíteni. (Nadia egyébiránt irtózik a fundamentalista kereszténységtől, prédikációit a közvetlenség, a sallangmentesség jellemzi, megítélésem szerint példaértékű módon.) Abban mindenesetre biztosak lehetünk, hogy a tetoválás nem több és nem kevesebb, mint egy önkifejezési mód, egy művészi megnyilvánulás, s mint ilyen, semmiféle morális töltettel nem bír. Nem csupán a bigott vallásosság tiltó attitűdje alaptalan, de nyilvánvalóan a címbéli iban közmondás is az.

 

tatoo5.JPG

 

A tetoválások kapcsán örök kérdés, hogy az érintetteket valójában mi motiválja erre a fájdalmas és egyáltalán nem pénztárcakímélő aktusra. A különböző pszichológiai kutatások nyolc jellemző motivációt tártak fel. S bár hitem szerint valamennyi békés emberi szükséglet szent, azért a késztetések egyike-másika erősen megmosolyogtató. Az egyik leggyermetegebb motiváció a beilleszkedés, a másoknak való megfelelés, a csoporthoz való tartozás kihangsúlyozása. Nem véletlen, hogy ez a szempont elsősorban az alacsony iskolázottságúak körében jellemző. Jómagam már az iskolai köpenyt sem viseltem annak idején, annyira idegenkedem az egyenruhától, a tömegbe való beleszürküléstől. Egyetlen tetoválásom sincs, de ez lenne az utolsó ok, amiért magamra varratnék bármit. Hasonlóan értelmetlen az a fajta függőség, amely azokat jellemzi, akik egyszerűen nem bírnak leállni. A harmadik-negyedik tetkó után lendületbe jönnek, s innentől már nincs megállás... Sokan egy-egy személyes élményt, eseményt - leggyakrabban gyermekük születését - örökítik meg, mások pedig terápiás céllal tetováltatnak. Az egyik vizsgálatban a teljes minta 42%-a számolt be valamiféle élethelyzeti krízisről, mely végül valamelyik tetováló szalonba terelte; több kutatás is alátámasztja, hogy ez egészen jó hatásfokkal működő megküzdési stratégia. Ezek már valamivel elfogadhatóbb motivációk, még akkor is, ha meggyőződésem szerint léteznek sokkal egyszerűbb és nem kevésbé hatékony módok is szeretetünk kifejezésére, vagy egy traumából való gyógyulásra. Nem valószínű, hogy valaha is tetoválásom lesz, ám ha így döntenék, csupán három szempontot vennék figyelembe:

  • az egyéniség kihangsúlyozása,
  • esztétikai, művészi megfontolások,
  • a szexuális vonzerő növelése.

 

tatoo6.JPG

 

Határozottan azt gondolom, hogy ha már változtatunk magunkon, akkor tegyük úgy, hogy azzal építjük, gazdagítjuk magunkat. Kifejezetten ostoba dolog, amikor pénzt, időt és energiát áldozunk valamire, amitől sokkal értéktelenebbé válunk. A nők különösen veszélyeztetettek, ráadásul a tetováló szalonok forgalmának kétharmadát ők adják. Léteznek olyan férfiak, akiknek az élettől is elmegy a kedvük, nemhogy a szexuális közeledéstől, ha egy lányon bármiféle tetoválást látnak, igaz, ők azért meglehetősen szűk réteget képviselnek. A kifejezetten otromba, igénytelen tetoválás azonban a legtöbbünket tökéletesen lehangolja. Léteznek olyan női testrészek, ahol elképesztően szexi lehet egy-egy kisebb méretű, jól sikerült tetkó, ilyen a boka, a csukló, az ágyék. Azonban egyes testtájak televarratása esztétikai szempontból több mint kockázatos. A dekoltázs például tipikusan ilyen, s az agyontetovált alkar sem igazán fokozza a nőiességet. Lehet, hogy túlságosan vén és régimódi vagyok, de nem láttam még olyan menyasszonyi ruhát, amely igazán harmonizált volna a tokától bokig varrt arával.

 

tatoo10.png

 

Tekintve tehát, hogy a tetoválás kultúrája elsősorban a szépségről, az esztétikáról szól, magától értetődőnek kéne lennie, hogy az érintettek megfelelően előkészítsék testüket egy-egy művészi igényű alkotáshoz. Mint ahogy egy Munkácsyt sem akasztunk a lepukkant fészerbe, az volna a minimum, hogy a különböző tetkók igényes, súlyfeleslegtől mentes, napbarnított testeket díszítsenek. Mindig döbbenten nézem a strandok kövér, fogatlan, ápolatlan fürdőközönségét, s különösen azokat, akik szemmel láthatóan méregdrága tetoválásokat viselnek. Talán jobban is gazdálkodhatnának erőforrásaikkal. Vagy legalábbis betarthatnák az optimális sorrendet.

 

 tatoo9.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr1913894780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miketbeszéltek 2018.05.09. 21:37:40

"A leginkább megmosolyogtató attitűd ezúttal is a bigott vallásosságból eredő tiltás."

Az emberi test eltorzítása tetoválás, és olyan "testátalakítások" révén, ami az orvosok alap esküjével is ellentétes-ez valóban nem megmosolyogtató, hanem elrémisztő.

fibike 2018.05.09. 22:48:26

@miketbeszéltek: Ön maradjon tökéletes! Orvosi és vallási szempontból egyaránt...

miketbeszéltek 2018.05.09. 22:58:36

Sajnos, nem vagyok tökéletes, de csak ez lehet a cél..... De mivel nem ismerem Önt, nem tudom megítélni, hogy a válaszát komolyan, vagy ironikusan értette....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.05.10. 10:42:42

@miketbeszéltek: orvosok is végeznek ilyen átalakításokat?
hol?

Jakab.gipsz 2018.05.10. 23:55:44

Ez a tetkó művészet, egymás majmolása és sima: tömeghisztéria.

Egy összefirkált nő, mitől lenne vonzó, ha ő maga nem az ?

mojoking77 2018.05.11. 10:06:51

@Jakab.gipsz: Haat, ha neked nem vonzo akkor ne nezd oket. De akkor mi a halal f@#szaert irkalsz egy ilyen blogra? Nincs esetleg valami DOLGOD inkabb? Munka esetleg, vagy valami hasonlo?

Txtutyi 2018.05.11. 19:45:29

Ez az írás nem több mint egy nem tetovált egyén biblia és kereszténység kritikája egy akármilyen téma mögé bújtava. Kár érte...

G. Nagy László 2018.05.11. 21:55:26

@Txtutyi: Halvány fogalmam sincs, hogy mi juttatott erre a következtetésre.

Az a helyzet, hogy kb. hatvan bejegyzést raktam fel eleddig, s azok jó egynegyede valóban valláskritikai céllal íródott. Semmi szükségem rá, hogy "akármilyen" témákat előrángassak csak azért, hogy rámutassak a kereszténység - vagy bármilyik más vallás - gyenge pontjaira.

Ez az írás pont az, aminek látszik, egy rövid eszmefuttatás a tetoválás kultúrája kapcsán. Ha egyetlen mondatba kéne összesűríteni a teljes posztot, az így festene: A tetoválásnak semmi köze a morálhoz, hanem tisztán esztétikai kategória, vagyis megítélése is kizárólag az esztétika oldaláról történhet.

Azt írod: kár érte. Mivel kapcsolatban maradt hiányérzeted? A teteválás művészetének szélesebb feltárását hiányolod, avagy a morális kitérővel van problémád?

Txtutyi 2018.05.12. 14:23:40

Na akkor nagyon nem álltam távol a valóságtól. Ez egy téma aminek kapcsán elhúzod a kereszténységet és a bibliát. De jogod van hozza, csak sajnáltam hogy ebből a témából is meg lehet ezt tenni. Ezért a “kar érte”... a tetoválás baj sokkal inkább a szociológiai háttere érdekelt volna, hogy pl. miért van a minel magasabban qualifikalt rétegnek kevesebb vagy semmilyen tetoválása mint az alacsonyabb iskolazottsaguaknak. Innen fúj a szél ugyanis valószínűleg és nem a vallás felől. De te valószínűleg egy hamburgerrol írott cikkből is tudnád alázni az egyházat. Csak így tovább

G. Nagy László 2018.05.12. 17:09:22

@Txtutyi:

1. Ha ismersz olyan hitelt érdemlő kutatást, amely a tetoválások számát és az iskolai végzettséget veti össze, kérlek, oszd meg velem! Majdnem biztos, hogy igazad van egyébiránt. A felmérések szerint a magyarországi börtönök lakói közel kilencven százalékban tetováltak, s feltételezhetjük, hogy többségük nem magasan kvalifikált.

2. Azon túl, hogy az utóbbi évtizedekben nagy divatja van, a tetoválás alapvetően egy vallási-misztikus-babonás szokás, ahogy a poszt címe is mutatja. Minél primitívebb szinten áll egy adott kultúra, annál inkább hajlik a vallásosságra és a tetoválások viselésére is.

3. Ez a poszt a legkevésbé sem alázza sem az egyházat, sem a Bibliát. Azt a fajta ostoba szemléletet ugyanakkor nagyon is ostoroznám, amelyik azt tartja, hogy a testünk nem a sajátunk. Ugyanis ez az a primitív megközelítés az, amely legitimálta a rabszolgaságot és a röghöz kötött jobbágyság intézményét. Az emberi méltóság alapja, hogy a testem az enyém és korlátlanul birtoklom. Többnyire olyanokról írok, ami etikátlan, függetlenül attól, hogy valamely vallás vagy világi ideológia az.

4. Egy fasisztától, egy iszlám-hívőtől, egy kommunistától nem várom el, hogy erkölcsös legyen, mert az egész filozófiája a legmélyebb erkölcstelenségben gyökerezik. Egy kereszténytől annál inkább elvárnám, tekintve, hogy a jézusi tanítás maga a nagybetűs MORÁL. Nem véletlen, hogy haragszom erre a végtelenül elcseszett kereszténységre.

Txtutyi 2018.05.12. 19:02:27

Ne haragudj a “végtelenül elcseszett kereszténységre” hanem csináld jól!
Minden más nezeteddel nagyjából egyet értek.
Az egyetlen amiben tévedsz ez a “tested a tied és korlátlanul birtoklod elmélet”.
Majd meglátod mit birtokolsz mikor megjelennek az első kártevők... ( nem kívánok neked semmi rosszat, de megjelennek és akkor a birtokod felett nem sok kontrolod lesz) . Ezért kérd a Jóistent hogy segítsen vigyázni rá! Tőle kaptad ugyanis :)

metata 2022.05.02. 15:24:39

A tetoválásnak természetesen kultikus gyökerei vannak (minek nem?). De manapság, amikor a fogyasztók nagy része szerint a tej nem a tehén tőgyéből jön ki, hanem a dobozban terem, a tojásnak meg semmi köze a tyúk seggéhez, miért ne gondolnák sokan azt, hogy a tetoválás is csak szimplán rajzolgatás.

G. Nagy László 2022.05.02. 22:02:04

@metata: Értem, amit írsz, nem is vitatom az igazságát. Azonban a képzőművészeti motívumok - azon túl, hogy az önkifejezésről szólnak - a testen, a legintimebb felületünkön viselve elsősorban azt a funkciót töltik be, hogy esztétikusak. Tök mindegy, hogy mi a tetoválások történelme, jelentése, rejtett üzenete. Ha emeli az érintett szexuális vonzerejét, úgy jó a tetoválás. ha rombolja azt, úgy pocsék.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2022.05.02. 23:17:14

A tetovált bőrfelület aránya fordítottan arányos az intelligenciával. meg lehet nézni a börtönöket meg a gettókat, aztán meg a bankárokat meg mérnököket. Értelmes ember nem pazarol pénzt ilyen hiúságokra.
süti beállítások módosítása