téveszmék

téveszmék

"A haza minden előtt"

2018. június 01. - G. Nagy László

edda.jpg

 

Nyolc napja került fel a Youtube-ra Budaházy Edda - Budaházy György testvérének - videója, a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom felhívásaként. Amikor a jelen posztot élesítem, a nézettsége megközelíti a 400 ezret,  ezer like és 13 ezer dislike mellett. A négyperces monológ lényege: lányok, asszonyok, szülni kéne, ez a magyar nő kötelessége, rajtatok áll a haza sorsa!

 

A legkevésbé sem csodálkozom az üzenet jelentős elutasítottságán. Az effajta érzelmi zsarolások az én szemszögemből csupán megmosolyogtatóak, ám megértem azokat is, akiket határozottan dühítenek. A legtöbb ember számára a gyerekvállalás egy vágyott és csodás kaland - nekem személy szerint életem két legjobb döntése a fiam és a lányom - de ennek az égvilágon semmi köze a hazaszeretethez, és a legkevésbé sem nevezném kötelességnek. El sem tudok képzelni olyat, hogy valaki, aki egyébiránt nem vágyik utódokra, idegenkedik a gyerkőcöktől és az égvilágon semmi affinitást nem érez a szülői szerepre, e videó fényében, az "Isten, haza, család" jelszó buzdító hatására erőt vesz magán és belevág. Ez teljes nonszensz, ám ha létezne is hasonló, nem szívesen jönnék a világra ilyen szülők gyermekeként. A családalapítás ennél sokkal szentebb dolog. Kell, hogy legyen az emberben egy belső késztetés és egy megfelelő érettség ahhoz, hogy utódokat nemzzen és hozzon a világra. Edda kifejezetten fordítva ül a lovon: a morális kötelesség nem az, hogy szaporodjunk, hanem az, hogy ha már gyermeket vállaltunk, úgy tisztességesen fel is neveljük.

 

Mióta Radnóti Miklós megírta a Nem tudhatom című, magával ragadóan gyönyörű versét, azóta valójában nem sok újat tudunk hozzátenni a hazaszeretet gondolatához. E költeményben nincs semmi dagályosság, túlzó patetikusság, csupán arról szól, ami a lényeg - ám azt mesterien tálalja. A magam részéről kifejezetten megmosolyogtatóanak tartom, amikor bárki a mellét veri, hogy mekkora magyar. Ebben az égvilágon semmi kiemelkedő értéket nem látok. Olyan ez mintha azzal kérkednék, hogy mennyire szeretem a gyerekeimet, vagy a csokiparfét. Mi ebben a pláne? Ahogy a gyerekeit meg a csokiparfét mindenki szereti, úgy a hazáját is. Ezt szívtam magamba az anyatejjel. Itt élek. Ezt a nyelvet beszélem. Az LGT, a Tankcsapda és Ákos zenéi szólnak a kocsimban, amikor a világ egyik legszebb városában elhajtok József Attila szobra előtt a koraesti rakparton. Mi olyan nagy dolog abban, hogy szeretem mindezt? És miért volnék egy dekával is nemesebb lelkű azoknál, akik más költőket, más zenéket, más városokat kedvelnek? Budaházy Edda morcosan megfeddi mindazon honfitársainkat, akik idegen földön próbálnak szerencsét. Ennek sincs semmi értelme. Ha az ember személyes boldogságát jobban szolgálja, ha ideig-óráig, vagy akár hosszútávon Londont, Berlint, Milánót választja, mi a baj ezzel? Meg kéne érteni már végre, hogy ha egy hazánkfia a saját tudását idegen földön jobban kamatoztatja, úgy a kinti, háromszoros fizetésével nem csupán önmagát, de a nemzetet is jobban szolgálja.

 

Valahogy úgy érzem, hogy mind a jobb-, mind a baloldal leginkább a másik ember nemi szervével verné a csalánt. A jobbosok a nemzet oltárán várnák el az önfeláldozást, a balosok szociális alapon, s ebből fakadóan mindkét térfélen hajlamosak rá, hogy kettős mércével mérjenek. Az Echo TV Sajtóklub című műsorának hétfői adását figyelve szabályosan a fejemet fogtam, hogy két, közvetlenül egymást követő témát illetően hogyan képes mind a négy újságíró 180 fokos fordulatot véve érvelni. Budaházy Edda videója kapcsán teljes egyetértésben beszélgettek a nemzet iránti kötelességről, míg a következő hírt elemezve már az önrendelkezés vált a legfőbb morális elvvé. Kétségkívül piszok nehéz erkölcsileg védhető álláspontokat kialakítani anélkül, hogy figyelembe vennénk az alapvető emberi motivációkat. Egy egészséges felnőtt úgy működik, hogy önmagát és közvetlen családját teszi az első helyre, majd tágabb baráti és rokoni környezetét, azután nemzetét, majd az egész emberiséget - ahogyan azt önző génjei diktálják. Valójában mindkét politikai oldal megpróbál ezzel szembemasírozva érvelni, s azt mondani: áldozd fel egyéni ambícióidat a nemzetért, vagy épp a nálad szerencsétlenebb sorsúakért! Vagyok annyira szentimentális, hogy őszintén hiszem: minden ember testvér, ám kizárt, hogy mind a hétmilliárd testvérünket egyformán szeressük. És persze az is kizárt, hogy rokonszenvünket a szociális elesettség, vagy a nemzeti hovatartozás meghatározóan befolyásolná. Mindenkitől, akiben túlteng a nagy hazafiság, azt szoktam kérdezni: ha két fuldokló közül csak egyet tudna kihúzni a folyóból, a zsémbes szabolcsi vénasszonyt, vagy a húszéves, gyönyörű, alapjáraton életvidám japán lányt választaná? Szerintem Bayer Zsolt is előbb ölelne magához egy ismeretlen lengyelt, mint Tóta W. Árpádot.

 

Budaházy Edda felhívása mindazonáltal számos sebből vérzik. Azon túl, hogy nemzethalállal riogat, ennek felelősségét az egyes emberek nyakába varrná. Ez pont olyan, mintha a globális felmelegedésnek az én Nissanom lenne az okozója. Nyilván van hozzá némi halvány köze, ám egészen biztosan nem az alulról jövő, nagy népi megvilágosodás menti majd meg a bolygónkat, ahogyan a magyarságot sem. Ha van bármi érdemi szerepe a kormányzatoknak és a világszervezeteknek, az pont az lenne, hogy a demográfiai és környezetvédelmi kérdéseket megfelelően kezeljék. "Különben sem ismersz senkit, akivel összekötnéd az életed?" - teszi fel az abszolút adekvát kérdést Edda, hogy aztán megválaszolatlanul hagyja. Pedig alig hiszem, hogy létezik ennél fontosabb szempont a gyerekvállalást illetően. Ez persze egyéni probléma, a társadalom, az állam nemigen segíthet a megfelelő párválasztásban, ám éppen ezért teljesen felesleges ilyen felvetéseket beleszőni a monológba. A nyitva hagyott kérdés szinte azt sugallja, hogy ez lényegtelen szempont, simán hozzá lehet menni az első jöttmenthez, vagy akár érdemes apa nélkül is gyereket vállalni. "Nem inkább attól tartasz, hogy magadnak nem tudsz megadni mindent, amire vágysz?" - fincsi provokáció, mellyel Eddánk újranyit egy évezredes dilemmát. Egy egészséges lelkű nő erre szemrebbenés nélkül így felel: "De igen. És ha túl nagy áldozatot követel a gyerekvállalás, úgy boldogtalan leszek és ezzel a babának ártanék a leginkább." Számomra kifejezetten fura, hogy még a 21. században is lehet azzal érvelni, hogy az önérdek szégyenletes dolog. Tényleg van olyan, aki ettől kínosan érzi magát? "Úgy véled rendben van az, hogy majd mások gyermekei kitermelik a nyugdíjadat?" - ez pedig kifejezetten bántó és logikátlan felvetés. A nyugdíjunkat ugyanis soha nem mások, vagy mások gyermekei termelik ki, hanem mi magunk. Évtizedek óta megy a riogatás, hogy mikor dől össze az állami nyugdíjrendszer, s talán nem is alaptalanul. Ám attól, hogy egyszer valaki kitalálta ezt a piramisjátékot, a kötelezően beterelt játékosok semmilyen felelősséggel nem tartoznak azért, hogy meddig marad állva. Ez pont olyan, mintha a Praktikerben, ahol alig találni eladót, letolnának, hogy tetszettem volna több gyermeket nemzeni, akkor most lenne elégséges személyzet...

 

Németh Szilárd szerint is azé a világ, aki teleszüli. Szerintem meg ez egy oltári baromság, nem kéne a harmadik világ eszetlen útját járni. Nyilván senki sem gondolja komolyan, hogy a magyar nők versenyezni tudnának vagy akarnának Nigéria asszonyaival. Ettől persze még a demográfiai helyzetet érdemes komolyan venni. A magamfajta, aki elsősorban a libertariánus eszmékből táplálkozik, természetesen tapsol minden adócsökkentésnek, így annak is, amit a családosok kapnak. Hitem szerint hatékonyan motiválni csakis pozitív módon lehetséges, igazán kár, hogy Budaházy Edda erről mit sem tud.

 

A poszt címét Kölcseytől ollóztam, ám számos egyéb, költői és kevésbé költői lehetőség is kínálkozott. A közmondások világa azért oly izgalmas, mert a téveszmék mellett mindig találunk valódi bölcsességeket is. "Jobb a hazáért meghalni, mint henyélve élni" - így szól az altruista verzió, szinkronban Kölcsey Ferenccel, Budaházy Eddával és számos olyan nagylelkű gondolkodóval, akik valamiért vonzódnak az önfeláldozáshoz. A nép ajkán azonban sokkal reálisabb frázisok is születtek az évszázadok során: "Hazája embernek, hol jól vagyon dolga." Talán ez volna a lényeg.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr8814012024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sorrybori77 2018.06.01. 14:39:59

Egyetértek! Mármint a poszttal, nem azzal hogy uncsi :)

arty1977 2018.06.01. 15:31:49

Szerintem meg legyünk csak másfél-kétmillióan, úgy talán tovább tart felélni ezt a kis földdarabkát (Magyarország). 90 millió magyar alatt azért csak hamarabb válna sivataggá....

( Vajon az említett Nigériának is volt egy eddácskája vagy ők maguktól voltak akkora zsenik, hogy régen rájöttek a szaporaság "előnyeire" ? ;) És milyen jó is most nekik, meg lesz 5-20-50 év múlva, a terv bevált, az alkotók pihenhetnek. )

czerka 2018.06.01. 15:42:47

A világ tényleg azé lesz, aki teleszüli, ez akkor is igaz, ha véletlenül az emberszabású Rezsiszilárd is kimondta ezt.
A németek évtizedek óta nem vállalnak elég gyereket, mára odáig jutottak, hogy bárkit beengednek az országukba, aki kopogtat az ajtajukon, sőt azokat is, akik nem kopogtatnak, csak hamis papírokkal beavászkodnak. Aztán a több millió török, aki Németországban él szépen megkapja a török állampolgárságot és egy az egyben leszavaz az iszlámista Erdoganra. Aki azért Orbánnál nagyságrendekkel inkább diktátor. Úgyhogy az asszimiláció meg a nyugati liberális értékrend átvétele nem nagyon működik ott se a bevándorlók körében. Most már az álmenekültek a német adófizetők pénzén járnak haza Irakba bulizni.
Hogy ez hogy jön ide? Hát úgy, hogy a német nők nem voltak hajlandóak gyereket szülni.

Tökmindegy milyen elektromos autókat meg okostelefonokat találnak ki és már a hűtőd is az internetre van kötve a végén úgyis azé lesz a Föld, aki teleszüli. Ez egy ilyen durva igazság.

Én ateista és libertárius vagyok (nem ballib), de azt belátom, hogy a nagyon nem ateista iszlámisták pont azzal fogják bevenni az ezer éve ostromolt Európát, hogy teleszülik. Az iszlám világ mindig is ostromolta Európát, ők ezt egy folyamatos harcnak látják, nem egy időszakos háborúnak, mint a fehér európaiak. Más az időszemléletük.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.06.01. 15:46:48

Nemzetfogyás

Miközben hízik az egyén,
S egyre több zsír van a begyén,
Nemzettestben szűk a zsiger,
S tendencia már a zsugor.

Hónapszám, sőt szinte hétszám
Csökken le a honi létszám:
Több a tetem, mint a baba,
Ez lehet a legfőbb bibi.

Ősmagyar még sokat nemzett,
Ám mára már fogy a nemzet.
Nonstop szüljön minden hun nő,
Így válhatunk jó nagy honná!

Hová mentek, fiatalok?!
Ki tart el, míg meg nem halok?!
Mi az odavonzó hatás?!

Nyugodt, biztos megélhetés.

„Miért fogy, miért megy el??? Na, az ilyen versek miatt... Tömegpusztító fegyver. Minden szava öl, butít és nyomorba dönt... Remekmű, nem lehetne rosszabbat, egyszerűen tökéletes.” /P. Gergő, a költő reál végzettségű mérnökkollégája/

„Nem tudom, a költő mire akart utalni, de azt is rosszul teszi. Ha már utalni szeretne, akkor azt az én svájci bankszámlámra kéne tennie, és ebben az esetben elkerülhető lenne a NEM ENG.!-pecsétem használata.” /Tilttűrtámogat Tolonc, Állami Versügyi Hivatal (ÁVH) főcenzora/

„Welcome back! Welkom terug! Wëllkomm zréck! Willkommen zurück! Velkommen tilbage! Välkommen tillbaka! Bienvenue encore! Ben tornato! Dar una buena acogida! Bem vindo de volta! Fáilte ar ais! Tervetuloa takaisin! Üdv újra!” /F. Péter, a költő humán végzettségű mérnökkollégája/

„Áháááá, humán úr, csak nem gugli fordítóval végezteti el a munkát, mi?!” /Sasszem Sebő, magándetektív/

„Bevontam alvállalkozóként, de előírásszerűen tájékoztattam a nyílt közbeszerzési eljárás keretében elnyert kommentátori munkából eredő, alvállalkozókat érintő törvényi kötelezettségek teljes köréről.” /F. Péter, a költő humán végzettségű mérnökkollégája/

„Nyugodt, biztos megélhetés?! Pont a hanyatló nyugaton?! Hát magának, költő polgártárs, a költészeti közmunkabér és a nemzeti ünnepek alkalmából történő csasztuska megrendelés az smafu, miközben még a rezsije is csökken?! Nem lesz jó vége ennek a destruktív hálátlanságnak! Na, jöjjön csak ide egy ideológiai visszakézből tenyeresért!” /Vitéz Csávás Kálmán, a Renegát Irodalmárokat Gőzerővel Leamortizáló Intézet (RIGLI) színe és fonákja/

„Ne szülj rabot, te szűz! anya
Ne szoptass csecsemőt!...”
/Arany János, a költő néhai költőkollégája/

„Na, Arany polgártárs, ha maga még élne, akkor most szorulna! Olyan aranyeret szedne össze a költőcella hideg kőküblijén, hogy a Sperti kenőcs és/vagy kúp se segítene! Maga most úgy lejáratta magát, hogy a pártmenzán Arany galuska helyett Jókai bableves lesz az állandó szerdai menü!” /Izom Igor, a Lírikusokat Eszmeileg Csoportosító Anarchista Párt (LECSAP) erődemonstrátora/

„Most ideges lettem s pert indítok a Sperti aranyér elleni kenőcs és/vagy kúp lejáratása ellen! Ja, ön lenne az alperes, Izom úr?! Akkor tekintse az egészet tárgytalannak! Én kérek elnézést!” /Dr. Sperti Sopáncz, aranyér szakember és feltaláló/

„Magyar anya hetet ellik,
Idejéből bőven tellik!”
/Neri Néró, kortárs költő és haltolvaj, valamint az Orvhorgász Szakszervezet Országos Lefedettségű Járőrszolgálatának (OSZOLJ) tiszteletbeli elnöke/

„Nem tellik, hanem telik, te lik agyú szerencsétlenség! Raus! Schnell, schnell!” /Karl-Heinz Landwirtschaftsausstellung, nyelvtannáci/

„Szülni?! Én?! Itt?! Ezeknek?! Majd Londonban vagy Münchenben, ahol el is tudom tartani a porontyokat!” /Józanparaszteszű Jenőné Kétlábbalaföldönálló Klotild, diplomás főnővér/

„Kis lépés Frady Endrének, de nagy lépés a világirodalomnak! A szociálpolitika Paganinije, a kancsalrímtechnológia Vasco de Gamaja és a cizellált irónia Edson Arantes do Nascimentoja puszta kézzel megverselte a megverselhetetlent, lederiválta a lederiválhatatlant és áthogyishívjákolta az áthogyishívjákolhatatlant! A szülni vagy nem szülni, a menni vagy maradni antagonisztikus ellentétpárok gordiuszi csomóját kardallal őrületbe kergető költőfejedelem ismét beledarázsol a nyúlfészekbe! És élvezi! Merjünk Frady Endre rajongók lenni!” /Puli Peléné Tarhonyánczi Toklázia, az Ultracikin Banális Ingereket Sallangmentesen Adekváttá Leamortizáló Irodalom (UBISALI) c. értelmiségi réteglap szakreferátora/

„Állítsátok meg Frady Endrét, bele akarok szállni! Páros lábbal! A klaviatúrájába! Szét akarom stoplizni ezt az emberi fogyasztásra alkalmatlan hagymázas szociopatológiai tömegpusztulatot! Hogy lehet egy az utcán heverő témát felvétel helyett megtaposni és a masszát rímformába öntve a monitorunkra okádni?! Anyám a zsiger-zsugor kínrímpárnál gyíkká változott és bemenekült a konyhakövek közé! Itt az ideje, hogy az irodalom visszavágjon! Karafiáth, Varró, Lackfi, lóra! Vééért!!!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Ha akarnék, férfiként is tudnék szülni, akár ezres ikreket is tucatjával, de a verset és a kommenteket elolvasva már nem érzem olyan nagy bajnak, hogy egyre kevesebb a magyar.” /Chuck Norris/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2018/01/nemzetfogyas.html

czerka 2018.06.01. 15:48:14

@arty1977: Nigéria elég jól teljesít a százmillió lakójával. Magyar szemmel nyomor van ott sok helyen, de az átlag nigériai szédületes fejlődést lát maga körül. A nigériai középosztály combosodik, amerikai egyetemekre küldi a gyerekét. A sok ember nagy piacot is jelent, a nagy népsűrűség előnnyé válik szolgáltatásokra épülő modern gazdaságokban (Hollandia, Hongkong, Kína). A mai nigeriaiak sokkal jobban élnek, mint a nagyszüleik. És ha úgy tartja kedvük, akkor felkerekednek és menekültként bejelentkeznek Németországban, Ausztriában.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.06.01. 15:48:30

Létértelem

Életed túl sivár,
Nincsen otthon, ki vár?
Öngyilkosság helyett
Keress pénzes nejet!

Fő szempont az érdek,
Nem a formás térdek,
Sem a csábos szemek;
Bankszámla kell, remek!

Arád gazdag legyen,
-lege pluszban egyen-,
S kacsalábú háza,
Meg sok antik váza!

Gazdasági háttér
Jó sok pelenkát ér,
S babahad (nem Gül!) jön.
Szüljön, szüljön, szüljön!

„Úgy van, szüljön! Derék dolog, költő polgártárs, hogy buzdító szurkolói verssé formálta a magyar anyákkal kötött megállapodásomat, hogy szakmányban szüljék a nemzeti porontyokat, a jövő futballistáit! Ahogy a dakota közmondás tartja: Nincs annyi gyerek, hogy ne lehetne szülni melléjük még kétszer annyi gólerős kistestvért!” /Orbán Viktor, miniszterelnök/

„Jól mondja, költő úr, nem kellenek a turbánban türbéző piréz migráncs gülbabák! Magyar anya magyar kölköket szüljön, akiknek a Mariahilferstrassén masírozó bús hadát újra nyögi majd Brüsszel büszke vára! Zászlónk gyakran plántálódjon vad EU sáncára! Vesszen Trianon! Mindent vissza! Szülni, szülni, szülni! Heeej, grosicsbuzánszkilórántlantosbozsikzakariásbudaikocsishidegkutipuskásczibor! Góóól! Tánc!” /vitéz Vérszagragyűlazéjivad Vidor, házmester és maszek kertitörpe/

„Ó, Fényes Tekintetű Mennyei Magasság, Aki a hetedik mennyországban székelsz, miért engedted meg, hogy szentéletű dervis létemre a tisztátalan szájára vegyen egy gyaur fűzfapoéta?! Mit vétettem?!” /Gül Baba/

„Ontológiai értekezésnek indul, de Kierkegaard már az első versszakban önzetlenül átadja a labdát Yentének, aki boldogan elszalad vele, eszébe sincs játékba hozni számos kiváló csapattársát. Csak halad megállíthatatlanul, járókeretével pragmatikusan rendet vág a védők közt, majd két egyperces híradóval később töretlen lendülettel rárúgja. A végeredmény a harmadik egyperces miatt nem ismert, csak hogy Kőmíves Kelemen óta senki sem fogalmazta meg ehhez fogható irodalmi igénnyel súlyosbított építőipari jártassággal, hogy "asszony kell a házhoz".” /F. Péter, a költő humán végzettségű mérnökkollégája/

„Hát nekem már ne kösse be a fejemet senki, mert én nem vagyok felső-középosztálybeli gazdag lyány?! Én már arra sem vagyok jó, hogy ara legyek?! Inkább a francia király lányát vegye el a Kukorica Jancsi?! Jaj, nem bírom, nincs miért élnem! Megyek és a gonosz mostoha elé vetem magam!” /Iluska, többszörösen hátrányos helyzetű mélyszegény lyány/

„Ne nyafogj Iluska lyányom, ne itasd a templom egereit! A hegedűs essen a fejem tetejére a háztetőről, ha nem szerzek neked is egy jó partit! Igaz, hogy szegény vagy, de majd módosabbnak füllentelek, ami végső soron nem is hazugság, ugyanis a belső gazdagság fontosabb a kopottas külsőnél. Az Úr meg majd megbocsájt, hiszen ez a dolga, nem?” /Yente, the matchmaker/

„Szüllyön minden magyar anya
Addig, amíg nem lesz nyanya!”
/Nemzetmenthő Nadályné Mocsári Mumuska, a Sikeres Keresztény Anyák Totálisan Univerzális Lyövőképe Alapítvány (SKATULYA) kor- és nertárs költőnője valamint OKJ-képzett hejesírási szakértő/

„Hogy mit is gondolt a költő? Tanárnő kérem, szerintem semmit, de ezt rögtön elkezdte leírni és addig kínlódott, hogy eszébe jusson valami, hogy négy versszakig jutott. A költő a magány feloldását a jóléttől és a bő gyermekáldástól várja, úgyhogy érdekházasság kötésére bíztatja a céltalan panelprolikat. A Gül baba és a negyven rabló megidézése a sokgyerekes piréz migráncs családmodell kifigurázása. Tanárnő kérem, több nem jut eszembe.” /Átlag Álmos, gimnazista/

„Oké, leülhetsz! Elég… telen! Diktálom: A költő a dekadens irónia és a militáns cinizmus Szküllái és Kharübdiszei között sodródva sikoltja világgá a nemzettudathasadás visszafordíthatatlanságát. Az elanyagiasodott lét szarkasztikus megjelenítésével a költő odacsap hol sanyargatni lát. Az időnként széteső tartalmak és szavak az egyre tébolyultabb világ szimbólumai. Jövő hétre mindenki kívülről megtanulja a verset! A helyettesítő tanár fogja kikérdezni, mert én addigra már Londonban fogok bébiszitterkedni, majd érdekházasságot kötni. Az szüljön ezeknek itt, akinek két anyja van! Viszlát!” /Éhkopp Édua, középiskolai magyartanár és maszek takarítónő/

„Nem hiába koptattam a jobb sorsra érdemes számat, mert Frady Endre végre a tartalomnak legalább a látszatával próbálta megtölteni az egyébként halálsápadtnál is haloványabb szerkezetet! Versnek szódával egész jól elmegy, ha eltekintünk attól, hogy rettenetes, de amúgy most kivételesen kerüli a jellegzetesen neoprimitív semmitmondást. Talán a fatális véletlen, talán a hirtelen betörő melegfront hatása, de ettől a klapanciától végre nem kell anyámat eltiltanom. Egyrészt magától sem olvasná el, másrészt nála már nem áll fenn a veszély, hogy emiatt elkezd szakmányban szülni. Szerintem Frady Endrének most, a lokális csúcson kéne abbahagynia, de sürgősen!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Én mindig érdekházasságokat kötöttem, mert az egész világnak érdeke volt, hogy tovább örökítsem a tökéletes génállományomat.” /Chuck Norris/

fradyendre.blogspot.hu/2018/05/letertelem.html

G. Nagy László 2018.06.01. 16:01:41

@czerka: Tegyük fel, hogy most indul a történelem, nincs morál, nincsenek tulajdonjogok, országhatárok, semmi! Egy ilyen világban valóban az igénytelen és szapora népek teljesítenek jól. Most képzeljünk egy tisztességes világot, ahol létezik erkölcs és senki nem rabolhat ki senkit! Egy ilyen milliőben az intelligens, együttműködő, értékteremtő népek viszik a pálmát. Ha kiderülne, hogy a törökök és a nigériaiak nem csupán szaporábbak, hanem tehetségesebbek is nálunk, úgy előbb-utóbb kipusztulunk a természetes szelekció logikájából adódóan. Ám ha ez nem igaz - márpedig a felmérések szerint nem igaz - úgy csak elcseszni lehet a nyitott határokkal és a segélyezéssel. Ezt látjuk most pár helyen Európában...

arty1977 2018.06.01. 16:06:47

@czerka: az átlag nigériai az a nigériai akiből a legtöbb van :) az meg nyomorog és meg is fog dögleni, százezrével, millióval - hacsak el nem tud vándorolni. nem lesz mit felélnie, nem lesz mit ennie, innia.

ha itthon százmilliónyian lennénk és lenne 10 millió, aki jobban él (szemben a mostani mittomén hasracsapok 2 millióval a tízből), akkor jobban élnének a magyarok, mert 10 > 2 ?

tireless treehugger 2018.06.01. 16:53:38

Szüld tele a hazát, akik majd kivándorolnak és így elfoglaljuk európát és aztán az egész világot(nigériát beleértve), a magyar név megint ismert lesz méltó régi akármilyen híréhez.

ps nekem ne pofázzatok, én jelentősen túlszaporodtam és már a világ elfoglalásánál tartunk.

Szóval én egyetértek a videjóval, szülni! szülni!! szülni!!! ......

n3spr3ss0 2018.06.01. 16:55:48

@tireless treehugger: Ja, hogy még több hülye "magyar" legyen Európában.

Éva Lonkay 2018.06.01. 17:57:26

Egy magyar nő aggódik a hazájáért. Itt a zsindexen csupa idegenszívű blogger meg kommentelő próbálja meg temetni a nemzetet. Húzzatok el innen oda, ahonnan őseitek idekóvályogtak.

várom a levelet 2018.06.01. 19:32:11

@Frady Endre: van a mariskának férje?
nem zavarna kancsal szeme.
szerelemből elvenném.
a pénzét meg elverném.

várom a levelet 2018.06.01. 19:39:17

@Frady Endre: szülnék én,de már nem tudok
de orvoshoz,ha eljutok,
mondom orbán utód kéne,
csak hányingert kapok tőle.
orvos mondja,semmi para,
tele van vele mindenki faxa.

várom a levelet 2018.06.01. 19:41:23

@Éva Lonkay: a te őseid honnét kóvályogtak ide? vagy tősmagyar vagy?

exterminador 2018.06.01. 21:13:52

@várom a levelet: inkább tősgyökér szegénykém.

Mária HenGau 2018.06.01. 21:25:48

Kell a gyerkőc, h majd fegyvert ragadhassanak ha jönnek a kannibálok,
vagy, h legyen kiket megenniük (a kannibáloknak).

G. Nagy László 2018.06.01. 21:37:50

@Éva Lonkay: Azt azért áruld már el, de tényleg, hogy mi az idegenszívűség a fenti blogbejegyzésben? Hol olvastál benne bármi nemzetelleneset? Hol tapasztaltál részemről bármelyik posztomban olyat, hogy bármely más nép érdekét a sajátom, a magyar elé helyezném? Tényleg érdekelne.

G. Nagy László 2018.06.01. 21:56:35

@csentecsa: Tökéletesen igazad van. Én bírom ezt a világot, ahol mindenki szabadon megfogalmazhatja a véleményét. Magyarország ilyen tekintetben is egy üdítően klassz hely. Az a vicc az egészben, hogy Budaházy Edda céljaival semmi gond sincsen. Csupán a motivációs eszközei bénák, de azok rettenetesen. Erről szól a fenti poszt.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.06.01. 22:27:00

Ha nincs gyerek, nincs nyugdíj! Az a nő, aki nem szül, az majd 5-7 évvel megy később nyugdíjba, addig meg fizesse a járulékából a nyugdíjamat! Ennyike!

nautilus123 2018.06.02. 04:38:15

@Hungarian Geographic: és te hány gyereket neveltél faszagyerek?
Ja hogy egyet sem, csak átterheled másra a saját dolgodat is? Élősködő.

Krumpli Bogart 2018.06.02. 07:09:04

Nyugdíj semmiképpen sem lesz. A nyugdíjrendszer úgy, ahogy van, egy baromság, amely az emberiség történelmében egy lepkefingnyi időtávon létezik/zett. Az államra semmit, de semmit nem szabad rábízni, mert ami hozzá kerül, azt ellopják. Öngondoskodás van. A gyerek az öngondoskodás egyik lehetséges formája, ami úgy néz ki, hogy az időskori megtakarításomat nem bankba/részvénybe/aranyba/ingatlanba fektetem, hanem gyerekbe. Mi lesz akkor, ha csak egy gyereket szülsz? Annyit tudsz félretenni, hogy öregségedre alig kell a gyerekedre támaszkodni. A gyereked örökli a vagyonodat és ha a házastársa is egyke, akkor az unokád már megszületésekor komoly vagyonnal tud rendelkezni. Mi lesz, ha nem szülsz? A vagyonodért eltart majd valaki, aki sokadik csóró gyerek a saját családjában. És mi lesz akkor, ha sok gyereket szülsz? Szegény leszel, mint a templom egere és csóró gyerekeket nevelsz, akik elmennek majd rabszolgának Csányi és Lőrinc és hasonszőrűek vállalkozásaiba. Na, ez a cél a sok gyerekkel. Több, mint 7 milliárdan élünk a Földön. Nem kell a szaporodáson törni a fejünket, mert marhaság. Minél fejlettebb egy társadalom, minél nagyobb a jólét, annál kevesebb gyerek születik és ez így van jól, mert ez a természetes. A sok gazdag egyke majd kőfallal körülvett városokat épít magának és egyszerűen lelövi a szaporodó kannibál csürhét, ha közelít a falakhoz. A jövő a szaporodás visszafogásában rejlik, a természetes folyamatokba nem kell állami ösztönzésekkel beavatkozni.

G. Nagy László 2018.06.02. 08:54:23

@Krumpli Bogart: Egy csomó gondolatot hozol - helyeset és helytelent vegyesen.

1. Minél fejlettebb egy társadalom, minél nagyobb a jólét, annál kevesebb gyerek születik és ez így van jól, mert ez a természetes.

Ez például abszolút nem állja meg a helyét, még akkor sem, ha a jelen ezt visszaigazolni látszik. Repüljünk vissza 50 ezer évet a történelemben! Az emberiség gyűjtögetésből és vadászatból tartja fenn magát, ehhez hatalmas területre van szükség, így alig vagyunk pár millióan az egész bolygón. Amikor feltaláljuk a mezőgazdaságot, a népesség ugrásszerűen megnő, ám a következő 8-10 ezer évben nincs jelentős előremozdulás, a 17. század derekán sem vagyunk félmilliárdnál többen. Az igazi ugrást az ipari forradalom jelenti. Azt látjuk tehát, hogy minél fejlettebb technológiával rendelkezünk, annál nagyobb népességet tud eltartani a Föld.

2. Az államra semmit, de semmit nem szabad rábízni

Ezzel nagyjából egyetértek. Az állam sosem lesz jó gazda, ugyanakkor - ha már létezik - pár feladatot talán mégis rá lehet bízni. Ilyen lehet a törvényes rend és az országhatárok védelme. A megtakarítások kezelését semmiképpen, az állami nyugdíj a világ egyik valaha volt legnagyobb baklövése.

Az, hogy a fejlett országokban kevés gyerek születik, az nem azért van, mert ez a természetes folyamat, hanem mert az állam belenyúl a folyamatokba. Szarrá adóztatja a polgárt, hogy aztán az adóbevételeket migránsok segélyezésére és egyéb őrültségekre fordítsa. Ha a nyugati állam csak feleakkora volna, mint amilyen, már akkor sem kéne demográfiai problémákról beszélni, ráadásul pont az a réteg szaporodna, amelyik képes az értékteremtésre és a társadalmi együttműködésre.

3. A gyerek az öngondoskodás egyik lehetséges formája

Ez igaz, de ez egy meglehetősen immorális vonal. Nem azért csinálok gyereket, hogy aztán eltartson. A gyerekemnek semmilyen felelőssége nincs velem szemben. Biztosan jól fog esni a törődés, de morálisan nem elvárható.

Kulics 2018.06.02. 10:29:23

@G. Nagy László: posztoddal alpvetően egyetértek, teljesen kontraproduktív ilyen videokat csinálni. Megkockáztatom ez azért készült, hogy valami kormányzati projekt pénzt lenyúljanak a szervezetükkel.
Viszont ez a mondatod ""A nyugdíjunkat ugyanis soha nem mások, vagy mások gyermekei termelik ki, hanem mi magunk"" Ez konkrétan nem igaz.
Minden generáció a saját szüleit tartja el. Régen közvetlenül, együttlakva etették az öregeket. Ma meg a nagy társadalmi elosztó rendszereken keresztül. De a konkrét havi nyugdíj kifizetése a konkrét havi járulék bevételtől függ. Az öngondoskodás itthon nem divat, pont orbán vette el a manyup megtakaritásokat. Szóval ebből a szempontból tényleg nagy probléma, ha egyre kevesebb dolgozónak kell az egyre több öreget eltartani. Ez tényleg időzített bomba.

Andy73 2018.06.02. 11:22:04

Nos, gyermekeket vállani valóban nem kötelességtudatból és fogcsikorgatva kell, mint valami foghúzást, hanem az a természetes, ha erre vágyik az ember, mert ez egy örömteli dolog, sőt, sokaknak a legnagyobb öröm a világon.
Azt viszont nem árt tudatosítani, hogy a népesség szinten tartásához legalább 2,1-es ÁTLAGOT kellene elérni. Ehhez pedig az kellene, hogy aki vágyik gyerekre, családra, és képes is rá, hogy szüljön, az lehetőleg ne is álljon meg kettőnél. Sokkal több nagycsaládra lenne szükség, hogy ők ellensúlyozni tudják az egykézőket és azokat, akik nem vállalnak gyereket, vagy sajnos nem is lehet nekik, hiába szeretnének. Persze mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy akar-e gyereket, és hányat, de nem árt tudatosítani, hogy minden egyes egykéző családot csak ugyanannyi háromgyerekes tud ellensúlyozni. És minden egy nőre, aki nem szül gyereket, ugyanannyi családra lenne szükség, amelyik négy gyermeket vállal. Ezek a makacs számok, amelyek sajnos kevés emberben tudatosulnak.
És itt egyáltalán nem arról van szó, hogy Nigériával versengjünk, vagy hogy teleszüljük a Kárpát-medencét. Csupán arról, hogy a népességfogyást legalább mérsékeljük, majd idővel megpróbáljuk megállítani. És lehetőleg úgy, hogy ehhez ne kelljen ázsiai és afrikai tömegeket behívni az országba, akik nagy része muzulmán. És nem az idegengyűlölet miatt, hanem azért, mert az iszlámmal sajnos meglehetősen negatív tapasztalataink vannak már a török uralom óta. És azt sem szeretné senki, hogy a nyugati iszlámista terrortámadások itt is az élet (modern nyugati kultúra?) részei legyenek.

G. Nagy László 2018.06.02. 11:28:37

@Kulics: "tényleg nagy probléma, ha egyre kevesebb dolgozónak kell az egyre több öreget eltartani. Ez tényleg időzített bomba."

Tökéletesen igaz. Erre mondom én azt, hogy csak azért, mert egyszer valaki kitalálta ezt a piramisjátékot, a kötelezően beterelt játékosok semmilyen felelősséggel nem tartoznak a fennmaradásáért. Egy tisztességes világban nem létezne állami nyugdíj. Egyéni, elszámolható, piaci alapú nyugdíjmegtakarítások igen, ahol a befizetéseidnek semmi köze ahhoz, hogy ki mennyit szül. Egy ilyen világban szabadon változhat a populáció mérete, élhetünk a Kárpát-medencében ötmillióan, vagy akár húszmillióan is. Nyilván ez illúzió csupán, a történelmi mókuskerék adott. Nem Orbánék bűné, de mégcsak nem is Hornéké. Akik az egészet kitalálták és elkezdték anno, azok a kormányzatok ültették rá az egyes országokat erre a kényszerpályára.

G. Nagy László 2018.06.02. 11:36:10

@Andy73: Mindaz tényszerű és igaz, amit leírsz. Csak az egyes információk közti összefüggésekkel vitázom. Igaz, hogy kell a 2,1 a stagnáláshoz. De az is igaz, hogy az egyén önrendelkezése magasabbrendű érdek, mint a nemzet megmaradása. Tudom, hogy erre sokan prüszkölnek, de etikailag ez az egyetlen helyes álláspont. Egyetlen életem van a Földön, azt nem rendelhetem alá sem a nemzetnek, sem a vallásnak, sem bármilyen eszmének.

A másik: ha csökken a népesség, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a kieső lélekszámot pótolni kell. Azt meg pláne nem, hogy muzulmánokkal kéne.

Andy73 2018.06.02. 12:19:06

@G. Nagy László: Nos, itt nem csak nemzet megmaradásáról van szó, ebben én is vitázom Eddával. Inkább arról, hogy az a normális és egészséges egy társadalomban, ha képes az önreprodukcióra. Nem a nemzethalál veszélye az aktuális probléma, hanem az, hogy egy fogyó és elöregedő társadalomban sokkal nagyobb teher jut a fiatalokra, a dolgozókra, hogy az arányaiban egyre több idős embert eltartsák. Eleve az a normális és természetes, ha legalább annyi gyermek és fiatal van egy társadalomban, mint ahány idősebb korosztály.
Én is azt gondolom, hogy a mai magyar társadalom alapvetően kevert népesség, sok német és szláv eredetű emberrel. Az európai eredet és kultúra, a keresztény (ill. zsidó) gyökerek azonban közös, és ebbe nehéz integrálni az ázsiai és afrikai, zömmel muzulmán népeket. Abba pedig nem érdemes belemenni, hogy több mint ezer éve a magyarok is Ázsiából jöttek, mert az már nagyon régen volt.

G. Nagy László 2018.06.02. 12:44:12

@Andy73: Ezekben nincs vita köztünk.

Kulics 2018.06.03. 09:32:04

@G. Nagy László: Ha világtörténelmi perspektívát nézed akkor SOSEM volt olyan hogy megtakaritod a pénzt aktív életedben és abból élsz nyugdijasan. A megtakaritás és pénzkivonás eleve közgazdasági nonszensz. A pénz magától dolgozik??? A tőzsde és egyéb nyugdijalap spekulációk szerintem végtelenül károsak... kb ezek a machinációk teszik tönkre a Földünket... de ez hosszú téma.
A lényeg, hogy több ezer/millió évig úgy működött az emberi világ hogy a családok maguk tartották el a saját öregeiket. Akinek nem volt gyerek vagy meghalt felnőttkora előtt, azok éhenhaltak. Vagy öngyilkosok lettel mint japánban. NAgyon szerencsétlen és kiszolgáltatott volt öregnek lenni. Ja és ezért szaporodtak túl Kínában, mert ott egy férfinak a saját és a feleség szüleit is el kell tartania plusz a gyerekeit. Ezért jobb, ha sok gyereken megoszlik ez a teher.
Nem, erre az öregségre nincs megoldás, főleg, hogy a nyugdíjas passziv évek megszaporodtak, 80-+90-100 évesen is aktív pénzszóró élete akarnak... nézd meg Miamiban az időseket.

tireless treehugger 2018.06.03. 11:08:42

@Kulics:

A megtakarítás ma már nem csökkenti a pénz mennyiségét. Amíg a pénz fizikai formában létezett addig a kivont értékek csökkentették a gazdaságot, a meglevő dolgok egyre értékesebbek lettek, a társadalmak önmagukba roskadtak.
A 14.századtól viszont az esetlegesen kivont pénzeket pénzhelyettesítő eszközökkel pótoljuk. Aztán még pénzhelyettesítő eszközt helyettesítő eszközt is használunk. (még lehet tovább fokozni)

A "nyugdíj" is csak egy ilyen "pénzhelyettesítő eszköz", aminek többek között az is egyik célja hogy ne történjen meg a pénzkivonás..

Ha nem értitek akkor nem tudok segíteni, ezt magatokban kell összerakni.

G. Nagy László 2018.06.03. 12:56:33

@Kulics:

"Ha világtörténelmi perspektívát nézed akkor SOSEM volt olyan hogy megtakaritod a pénzt aktív életedben és abból élsz nyugdijasan."

Őseink sok tízezer évig éltek tűz nélkül. Beszéd nélkül. Mezőgazdaság és ipar nélkül. Az orális szex még ötven éve is perverzitásnak számított. Jómagam a jelen lehetőségeire építenék inkább.

"A tőzsde és egyéb nyugdijalap spekulációk szerintem végtelenül károsak... kb ezek a machinációk teszik tönkre a Földünket"

Szerintem meg a musicalek. Meg a fekete macskák. Meg a sajtkészítők. Ezek teljesen alaptalan kijelentések. Előszőr tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért károsak ezek, majd válaszold meg és oszd meg velem is. Addig nincs miről beszélni. Szerintem ezek kifejezetten hasznos lehetőségek.

"A lényeg, hogy több ezer/millió évig úgy működött az emberi világ hogy a családok maguk tartották el a saját öregeiket."

Egyes kultúrákban igen, másokban nem (pl. eszkimók). Ám ha mindenütt ez ment volna, attól még nem vált volna etikailag helyes úttá. Egy gyerek semmivel sem tartozik a szüleinek. Ajándékba kapta az életét és azt kezd vele, amit szeretne. Itt a kötelesség egyirányú utca minden józan morál szerint.

Ami a praktikus oldalt illeti: anyagi erőforrásainkat háromféleképpen használhatjuk: hedonista módon elverhetjük, megtakaríthatjuk, vagy utódainkra költhetjük. Az én személyes modellem a megtakaritásokat teszi az első helyre, a gyerkőcöket a másodikra, a luxust a harmadikra, de mindegyikre szeretek áldozni. Ez a portfolió lehetővé teszi, hogy ne függjek senkitől anyagilag még idős napjaimban sem; fel tudok nevelni két gyereket és viszonylag tisztességes életszínvonalon élek. Ha kettő helyett öt gyerekem lenne, úgy vagy a jelen szegénysége frusztrálna, vagy a jövő kiszolgáltatottsága. Mindenkinek csak ajánlani tudom a saját, igen kiegyensúlyozott világomat.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.06.04. 09:24:53

@várom a levelet: Biztos vannak férjezett és férjezetlen Mariskák is, úgyhogy a válasz a kérdésedre az, hogy valószínűleg. Örvendek, hogy kihoztam belőled a kortárs költőt! :)))

Reactor 2023.07.31. 00:38:57

Kicsit mókás ez a dolog. Mikor Budaházy "mondta", egyből ment a fika, a diszlájk, meg a skullskullskull. Mikor Kövér Lacika mondta ezt, némi zsozsóval megtámogatva, rögtön elindult a gyermekvállalási kedv, akik pedig ennek hallatán megállapították, hogy Kövér Lacika egy sültbolond mélyhülye, kiröhögték. Igen ám, csakhogy, mint mindig, az nevet aki utoljára nevet...

@czerka: Faszság. A világ azé, aki meg tudja tartani. Teleszülni könnyű, ész nélkül kopulálni egy levéltetű is képes. Csak hát egy szép napon az erőforrások kimerülnek, és onnét egymást fogják majd enni.

@Éva Lonkay: Mit vársz a Zsindex törzsközönségétől? Legalja söpredék, még a 4chan is színvonalasabb náluk.

@Hungarian Geographic: Amúgyse lesz, mert a Fidesz az is államosíthatja, lásd MANYUP. Mindenképpen megszívod.

@G. Nagy László: Szerinted a tőzsde, az átláthatatlan pénzügy machinációk, a dollárdiplomácia (nevezzük nevén: a kapitalizmus) jó és hasznos dolgok. Nyilván profitálsz is belőlük, mert ilyesmit csak az ír, akinek érdekében áll, vagy aki menthetetlenül hülye. A kapitalizmusnak te csak és kizárólag a jó oldalát nézed; a kényes kérdéseket mellédumával, ködösítéssel, sorozatgyilkosok érvelésével intézed el, vagy csak szimplán letagadod. Így nehéz konstruktív és értékelhető párbeszédet folytatni, mert elvtelenül véded a mundér becsületét.
süti beállítások módosítása