téveszmék

téveszmék

"Légy jó mindhalálig"

2018. június 27. - G. Nagy László

 legy_jo.jpg

 

Móricz Zsigmond regénye ezer sebből vérzik. Nyomasztó, komor és nem hozza el a kellő katarzist; arra viszont mindenképpen alkalmas, hogy az olvasóban kétségeket ébresszen a valódi "jóság" természetét illetően. (Móricz mentségére szolgáljon, hogy művét nem gyermekregénynek szánta, ezzel szemben a legtöbben az általános iskolában, kötelező olvasmányként találkoztunk vele. Talán érett felnőttként könnyebben emészthető a mű.) Egy biztos: az a fajta gátlásos, önbizalom-hiányos szerénység, amit Nyilas Misi bemutat, a legkevésbé sem nevezhető példaértékűnek.

 

Légy csendes, előzékeny, szabálykövető, tisztelttudó - sokan még ma is így indítják útnak gyermeküket, a fene se érti, miért. Ez az attitűd sosem volt nyerő, s ezt egy szülőnek - több évtizednyi tapasztalattal a háta mögött - pontosan tudnia kéne. Ha apa és anya született vesztesek, úgy miért akarnak az utódaikból is lúzert faragni? Ha ők maguk immáron egy fél életet végigszenvedtek, mert nem voltak elég vagányak, magabiztosak és rámenősek, úgy leszármazottaikat miért nem ebbe az irányba terelik? A választ Paulo Coelho fogalmazza meg találóan Az ördög és Prym kisasszony című művében: a kisember gyakran összetéveszti a jóságot a félelmeivel. Ha valamit nem mer meglépni, mert aprónak, gyengének és jelentéktelennek érzi magát, úgy szorongó passzivitását hajlamos hűségnek, hagyományőrzésnek nevezni, erkölcsi jóvá kikiáltani. Akár egy egész életet le lehet élni e finom kis öncsalással. A tipikus lúzert bemutató kedvenc filmjelenetem a Tűz van babám című klasszikusban látható. Mindannyian emlékszünk a zseniális báli epizódra, amint villanyoltáskor a tombolaasztalon tornyosuló ajándékok nagy részének lába kél. A szervező próbál a résztvevők jó érzésére hatni, s felajánl egy újabb elsötétítést, melynek alkalmával mindenki büntetlenül visszacsempészheti az elemelt tárgyakat. A lámpa azonban a vártnál hamarabb gyullad fel, s szemünk előtt megjelenik egy rém mulatságos, s egyszersmind szívbemarkolóan szomorú kép. A tombolaasztal immáron tökéletesen lefosztva, előtte az egyetlen rajtakapott bűnös: a becsületes balek, ki neje unszolására megpróbálta visszaszolgáltatni az előző körben elcsent csülköt... Móricz Zsigmond és Milos Forman kisemberével is együttérzünk, mi több, az utóbbinál még kielégületlenek sem maradunk, hiszen az üzenet ezúttal életszerű és helyes: a túlzott lelkiismeretesség bizony nem mindig kifizetődő.

 

Mindezek után ideje volna meghatározni, hogy a címbéli felvetés kapcsán voltaképpen mit is tekintünk optimális attitűdnek. Aki látta Lars von Trier Dogville című filmjét, az Grace karakterén át (Nicole Kidman) megismerhette a két végletet. Azt is, aki hagyja, hogy vele bármit megtegyenek (úgy, hogy a néző már a falat kaparja), s azt is, aki mindezek után kíméletlen bosszút áll. A helyes beállítottság értelemszerűen a kettő közt keresendő, nevezhetjük asszertivitásnak, vagy erőszakmentes önérvényesítésnek. Ez azt jelenti, hogy minden esetben kiállunk magunkért, élünk az önvédelem eszközével, azonban mások ellen agressziót nem kezdeményezünk. Azt is jelenti továbbá, hogy nem hiszünk a szürke zónákban, vagyis egészen addig, amíg közvetlenül nem ártunk a másiknak, készek vagyunk elmenni akár a falig. A széplelkűek dédelgetnek magukban egy olyan idealizált képet, amelyben az utolsó darab sütemény mindig ott marad a közös tálon, hiszen mindenki szemérmesen átengedi a többieknek. Azonban elég csak egyetlen életképes embert beengedni e társaságba, hogy röviddel azután egyetlen árva morzsát se találjunk.

 

A pszichopaták három legmarkánsabb jellemzője, hogy nem szeretnek, nem tanulnak és nem szoronganak. Amikor azt állítom, hogy van mit ellesnünk tőlük, úgy nyilvánvalóan a harmadik vonásra gondolok. Egy átlagos ember annyi gátlással, szégyenérzettel és bűntudattal él, melynek a negyede is túlságosan megterhelő egy elégedett, hatékony és komplex létezéshez. Aki sohasem blöfföl; aki nem keresi az adóoptimalizálás lehetőségeit; akinek duplájára nő a pulzusa, ha tíz méternél többet halad a buszsávban; aki kölyökkorában sosem lógott be strandra vagy kertmoziba; aki képes megkérdezni egy nőtől, hogy megcsókolhatja-e - nos, ezt az embert nem úgy hívja a köznyelv, hogy becsületes, hanem úgy, hogy tökéletesen élhetetlen. A mai pszichológia egyik legfelkapottabb területe - elsősorban Paulhus és Williams kutatásai nyomán - az ún. Dark Triad személyiség vizsgálata, amely három, némiképp egymást átfedő vonásból tevődik össze: a fent már említett pszichopátia mellett itt megjelenik a nárcizmus és a machiavellizmus is. Azért izgalmas ez a kombó, mert a jelentős karriert befutó üzleti, politikai, társadalmi vezetőket rendszerint ez a személyiség jellemzi. Természetesen nem születtünk mindannyian topmenedzsernek, s a legtöbben nem is vágyunk az ezzel járó felelősségre és hatalomra, ezzel együtt is érdemes megfigyelni a kiemelkedően sikeres embereket, jellemvonásaik közül egyet-egyet magunkává téve. Talán nem kívánunk arrogáns, antiszociális, érzéketlen, kritikát nem tűrő fickóvá válni, viszont a karizmatikusság, a bátorság, a józan kockázatvállalásra való hajlandóság és a jó értelemben vett gátlástalanság mindannyiunknak jól jöhet. 

 

Legyünk igazságosak: Nyilas Misi egy aprócska kölyök, akitől valójában nem elvárható, hogy az asztalra csapjon, s rosszindulatú, embertelen tanárait messzire elküldje, még akkor sem, ha az olvasó - és kifejezetten a fiatalkorú olvasó - igazságérzete ezt kívánná. Mindenesetre ebben a vékonydongájú srácban is munkál a kellő ambíció, hiszen - miközben oktatói vallatják - ez jár a fejében: "ti mindnyájan elébem fogtok jönni, és csókolni fogjátok a kezemet, ha én híres ember leszek". Ő maga is szégyelli, hogy ilyen "taknyos gyerek", hogy képtelen megvédeni magát, hogy a kimondott szavak szintjén csupán ennyire futja: "én nem csináltam semmit". Még ha közel sem ez a fő üzenete, annyit azért feltétlenül megtanulhatunk a regényből, hogy a jóság erő nélkül nem sokat ér. Az önmagunkért való kiállás képessége megkérdőjelezhetetlen érték, melyre gyermekeinket is kötelezően meg kell tanítanunk. Mert nem alattvalókként születtünk e világra, ahogyan utódaink sem.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr513918082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária HenGau 2018.06.27. 20:03:59

Igyekezett jó lenni, ki is rúgták. (Tanulság, ha lúzer vagy megszívod!)
-
Anno ment a TV-ben, így nem kellett elolvasni.

cog3981 2018.06.28. 23:42:09

A regennyel kapcsolatban igazad van. Ugyanakkor az asztalra csapas helyett inkabb az egyuttmukodest es toleranciat kellene fejleszteni, Akkor nem kellene asztalra csapni.

Arslab 2018.06.29. 00:08:03

"Légy csendes, előzékeny, szabálykövető, tisztelttudó - sokan még ma is így indítják útnak gyermeküket, a fene se érti, miért."
Ahol meg nem, ott egy napot sem bírnál tanárként :)

Simon Géza 2018.06.29. 04:36:31

Na ne tegyünk már úgy, mintha mostanában a gyerekek ne lennének minden eddiginél nagyobb arcúak, követelőzőbbek és önteltebbek. A szerzőnek a művel kapcsolatban igaza van, de abban nincs, hogy ez ma egy valós probléma lenne a gyerekek esetén. Meg a világ is más lett, ahol némely gyerekcsíny már nem működik és van helyette más.

czerka 2018.06.29. 05:24:05

Kelet-Ázsiában élek, egy gazdag országban. Itt a gyerekekben nyoma sincs a szerénységnek, kedvességnek, intellektuális nyitottságnak. Csak a pénz számít, csak a vagyon, csak a legújabb Jordan cipő, a filippínó nanny-t szardarabként kezelik, aki szegény az annyit is ér. 9 évesen csak arról tudnak beszélni, hogy az apjuk melyik angol elitegyetemre fogja őket küldeni. Kritikát nem fogadnak el, mindenki más idióta, csak ők szuperek.
A szülők szeme csillog, amikor a gyerek nagy pofával henceg, hogy az ő apja milliomos mérnök, orvos, akármi.
A feleségek prostituáltként élnek, nem dolgoznak, otthon ülnek vagy utazgatnak és verik el a férj pénzét és magántanárokat fogadnak a kölykeik mellé, így a gyerek minden perce ki van töltve.
Gyomorforgató egoizmus és anyagiasság.

Teljes ellentéte a magyarországi helyzetnek, amiben én felnőttem.
Az biztos, hogy én itt nem fogok gyereket vállalni, mert ugyan anyagi jólét van, de az emberek anyagias, kapzsi kis szörnyetegeket faragnak a kölykeikből. Felnőttként aztán ugyanez megy, csak nagyobb léptékben.

czerka 2018.06.29. 05:26:52

"Mert nem alattvalókként születtünk e világra, ahogyan utódaink sem."

Ezt honnan vette a posztoló?
Aki bérből él és nem nagy vagyonba születik bele, az mind alattvaló.

csakférfi 2018.06.29. 05:35:34

Mert nem alattvalókként születtünk e világra, ahogyan utódaink sem."

"
Az életközép krízis pedig a sikeres férfiakat sem kíméli. Így van ezzel Zoli is, aki őszintén néz szembe saját kérdéseivel. Szereti az életét, és elégedett azzal, amit elért, de néha legszívesebben itt hagyná ezt az egész pörgést, a rengeteg sok felelősséget, venne egy vitorlást és a tengert járná. Különben is, szinte mindent elért, amire vágyott. De mi jön ezután? Milyen új célok várnak még rá az életben?
"

theiszdorapszichologus.blog.hu/2016/11/08/mit_keres_egy_sikeres_negyvenes_ferfi_a_pszichologusnal

Gratula ismét.
Elhiteted a gyerekkel hogy.....
Aztàn életközepi krízis amiböl vagy kijön vagy nem.

...
" kutatók oxycodone nyomaira bukkantak. A receptre kiváltható fájdalomcsillapító, amit az emberek jelentős része kábítószerként használ, a csatornákon keresztül kerül a vízbe. Az emberi szervezet nem bontja le 100 százalékban a szert, a vizelettel vagy széklettel kerül a csatornarendszerbe, onnan részben kezeletlenül az óceánba, majd a kagylókba. Az állatokban egyébként antidepresszánsokat és egy Melphalan nevű kemoterápiás szer nyomait is kimutattak."

444.hu/2018/05/25/seattle-ben-annyira-total-keszen-vannak-az-emberek-hogy-meg-a-varos-melletti-obolben-is-beszakitottak-a-kagylok

Jééé.....nem tudjàk az életet elviselni.
A poszt csak ezt erösíti.

csakférfi 2018.06.29. 05:41:54

@czerka:
Igen az mind alattvalò.
Baromsàg!

comad 2018.06.29. 06:17:42

Igaz, miért kell olyan könyveket olvastatni kötelezően, ahol a főhős egy lúzer. Nehogy már a gyerekem rá akarjon hasonlítani! És még nem is beszéltünk nemecsek ernőről.

városi fiú 2018.06.29. 06:27:43

Miért pont pszichopatává kéne a gyerekeket nevelni ? Lehet, hogy sikeres lenne az életben, mint mondjuk sorozatgyilkos, de nem szeretné a szüleit, és rajtuk kezdené .

Ha a posztoló szívesen nevelne olyan gyereket, aki elvágja a torkát a pénzéért, akkor tegye.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.29. 06:44:51

Pedig mindig a jót kell követni.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak jót kell cselekedni. A jó érdeke a rossz tevését is megköveteli sok esetben.

Az ősi alapelve az emberiségnek "ne tedd azt másnak, amit nem szeretnél, ha mások is tennének veled", a kereszténységben is ez az egyik fő elv. Ez azonban fordítva is igaz, az "ne engedd, hogy azt tegyék veled, amit te se tennél másokkal".

Alapvetően a nyerő módszer:
- kezdetben tegyél mindig jót,
- ha a másik fél jóval viszonozza, akkor semmi gond.
- ha a másik fél rosszal viszonozza, akkor viszonozd azonos arányú rosszal,
- ha ezután a másik fél visszatér a jóra, azonnal bocsásd meg neki az előző rosszát,
- ha folytatja a másik fél a rosszat, mindig viszonozd rosszal,
- ha látod, hogy valaki javíthatatlanul rossz, 3-szoros rosszat adj neki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.29. 06:46:13

Nyilas Misi nem lúzer. Sőt éppen azzal emelkedik ki, hogy nem fogadja el a bocsánatkérést a végén: Eldönti: ebben a romlott környzetben neki nincs keresnivalója.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.29. 06:47:42

@czerka:

Ez az, amikor a liberalizmus rátelepszik a hagyományos ázsiai társadalomra.

csakférfi 2018.06.29. 07:35:19

@maxval balcán bircaman:
"Móricz Zsigmond ezért (ezen bibliai párhuzam miatt) nem értette, hogy olvasói és kritikusai a „Légy jó mindhalálig” című regényét miért csak egy gyermekregénynek tartották. Ő a megbántott, félreértett és megkínzott jóság jelképét akarta Nyilas Misi történetével felmutatni. A bibliai párhuzamról hallgató összefoglalók mindig olyan körülményeket emelnek ki mondanivalóként, amely a bibliai helynek is hasonlóan mondanivalója. Az író ezért nem értette a kritikusait. E regény egy gyermek köntösbe bújtatott felnőtt tartalom."

Wiki idézet.

Csak az egoista önhitt emberek értelmezik félre.
A posztolò is ilyen. A gobdolkodàsa ezt a jellemet mugatja.
:)

VegaLife 2018.06.29. 08:01:48

Inkabb magyaroknal Nyilas Misi tortenete, mint angoloknal I’m The King of the Castle – Susan Hilltol.
Milyen a vilag vagy milyen legyen?

bontottcsirke 2018.06.29. 08:03:29

A szerző ott van tévedésben, hogy amikor a mű született, a kor morálja ezt diktálta. Különben nem lett volna I-II. világháború, mert hazamentek volna a katonák és mindenki senior sales manager lett volna.

Ezért érdemes olyan műveket olvasni, ami nem szorul be a történelmi idők moralitásába, hanem általánosságában taglalja az emberi jellemt mint Volitaire művei vagy Bulgakov Mester és tanítványa. Az ilyen dágványos okoskodó műveket meg kihúzni a kötelezők közül, mert csak egy kínszenvedés az egész, mint a Tüskevár meg a társai.

Össze kell állítani egy olyan listát, ami feldolgozható és rászoktatja az emberek az olvasásra, mert a butább embernél nincs veszélyesebb.

csakférfi 2018.06.29. 08:23:10

@bontottcsirke:
Hiszem hogy minden ember jò.
Azt meg tudom hogy a körülmények és téveszmék,amit a szerzö is terjeszt,hogyan hülyitik meg.

"9Bölcs volt a Prédikátor, és azonfelül a népet is tanította ismeretre. Gondolkodott, kutatott, és sok példabeszédet szerzett. 10Igyekezett a Prédikátor arra, hogy értékes mondásokat találjon, és őszintén leírta az igaz mondásokat. 11A bölcsek szavai olyanok, mint a tüskék, és azoknak gyűjteménye olyan, mint az egymás mellé levert cövekek, amelyek egy Pásztortól valók.
12Ezeken felül, fiam, fogadd meg az intést: A sok könyv írásának nincs vége, és a sok gondolkodás elfárasztja a testet. 13Mindezt hallva a végső tanulság ez: Féld Istent, és tartsd meg parancsolatait, mert ez minden embernek kötelessége! 14Mert Isten megítél minden tettet, minden titkolt dolgot, akár jó, akár rossz az."

A Prédikàtor könyve.
:)

czerka 2018.06.29. 08:36:16

@maxval balcán bircaman: a hagyományos ázsiai társadalom alapvetően emberellenes volt mindig is (abortusz teljesen általános volt, lányokat születésük után megölték), ezért a legdurvább kommunizmus és a legszélsőségesebb kapitalizmus is itt alakult ki, mert hiányzik minden olyan krtikus gondolkodás, megfontolás, empátia, szabadság fogalom, kritikus gondolkodás, értékrend, ami mondjuk egy közép-európai kommunizmust vagy akár kapitalizmust élhetőbbé tesz.
Az ázsiai ember kizárólag a gyomrával gondolkodik, egy szinttel az állati lét feletti szellemi nívón él. Képes lemásolni az anyagi hasznot hozó nyugati vívmányokat, de ennyi.

G. Nagy László 2018.06.29. 08:42:28

@cog3981: Egyetértek. Az asztalracsapás akkor jön szóba, ha súlyos igazságtalanság éri az embert, ilyenkor joggal kívánja az önérzet, hogy szóvá tegyük.

G. Nagy László 2018.06.29. 08:46:17

@Simon Géza: Abban feltétlenül igazad van, hogy a mai kor gyermekei már sokkal öntudatosabbak. Az önbizalomhiányos kisebbség - épp ezért - még jobban szenved a saját attitűdjétől. Ha egy osztályban van két vagány és harminc beszari, úgy nem akkora dráma lúzernek lenni, mintha fordított lenne az arány.

G. Nagy László 2018.06.29. 08:50:40

@Arslab: Szerintem ez egy nagyon lényeges kérdés és jó meglátás.

Meggyőződésem, hogy egy tanárnak megfelelően karizmatikusnak kell lennie. Ha nem tudja megragadni a diákok figyelmét, úgy nem alkalmas a pályára. Másfelől ki kell alakítani azt a rendszert is, amelyben egy tanár humánus módon, de határozottan fegyelmezni tud. Ennek lehet eszköze például az a közös helyiség, ahová a renitenseket kiküldik, ha zavarják az órát. Sok helyen bevált szokás.

csakférfi 2018.06.29. 08:56:41

@G. Nagy László:
"Pert indított saját édesanyja ellen Spanyolországban egy 15 éves fiú, mert nem tetszett neki, hogy szülője elvette tőle mobiltelefonját – jelentette a helyi sajtó. A meg nem nevezett gyerek szerint a lépés már kimeríti a bántalmazás fogalmát, és úgy gondolta, a bíróságnak emiatt 9 hónapra börtönbe kéne zárnia anyját. Akivel a gyermek még a per költségeit is ki akarta fizettetni.

Az üggyel foglalkozó spanyol bíró azonban egészen másként látta az esetet, mint a gyerek. Az Almería városában dolgozó bíró a héten tartott tárgyalást hamar rövidre zárta, közölve, hogy az anyukának minden joga meg volt ahhoz, hogy elkobozza gyermeke mobilját."

www.google.hu/amp/s/24.hu/kulfold/2017/03/26/beperelte-anyjat-egy-15-eves-mert-elvette-mobiljat/amp/

Íme az àltalad "vagàny" sràc mintapéldànya.
Ide vezet a Te logikai csavarod.

G. Nagy László 2018.06.29. 08:56:47

@czerka: "Aki bérből él és nem nagy vagyonba születik bele, az mind alattvaló. "

Ez végtelenül rossz gondolat. A munkavállaló simán lehet büszke és autonóm figura, függetlenül attól, hogy milyen munkát végez. Ha nem érzi jól magát egy adott állásban, úgy megköszöni az eddigi foglalkoztatását és veszi a kapapját. A munkáltató ugyanúgy megköszöni az eddigi együttműködést és barátsággal elválnak. Felnőtt emberek önkéntes, örömteli biznisze a munkaviszony. Ha nem az, és az alkalmazott alattvalónak érzi magát, úgy valami nagy gáz van a lelkében, vagy az adott helyen, ahol dolgozik.

Minden mással egyetértek, amit írsz.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2018.06.29. 08:58:25

@bontottcsirke: Mester és Margarita...

A sok lúzer főhőst ki kellene gyomlálni a kötelezők közül, ami mondjuk magával is hozná a rengeteg gyerekekről szóló, de nem gyerekkönyv kihullását is.

Amire én emlékszem, kötelezőként, vagy feldolgozott irodalomként:

- Kincskereső kisködmön - Kis Bicebóca, no comment. Esténként Varjúdombi mesék. Köszbzmg.

- Pál utcai fiúk - nemecsek ernő áruló, két nagybetűért meg képes oszt meghal közlegényként. Szerencsére a magyartanárom Áts Ferit nevezte meg figyelemreméltó alakként, tágított picit 12 éves horizontunkon

- Egri csillagok - na végre, Bornemissza Gergő eszes, okos, bátor, Vicuska szintén, Gergő megveri a gaz törököt, megszerzi a nőt, irány a naplemente!

- Kőszívű ember fiai - az ezeroldalas tájleírások közt csak a huszáros részek értelmezhetőek 13 éves korban, meg az, hogy egy félrefordítás miatt a legnyomorultabb gyerek a három közül önmagát játszva a vérpadra végre tesz valami hasznosat.

- Légy jó mindhalálig - oszt minek? Ezé'? Kösz, kihagyom.

- Antigoné, Odüsszeia, Iliász - 14 évesen ezt mi a tökömér' kell erőltetni? Antigoné csak szenved, megtöri a kor, Odüsszeusz és tsai meg befizet egy égei-tengeri cruisra, betépnek a hajón és flashelnek mindent. Innen megközelítve egész jó, de kalandregényből akármelyik tucatponyva érthetőbbet és akcíódúsabbat hoz össze.

- Szigeti veszedelem - tegye fel a kezét, aki emlékszik belőle valamire! A végén aztán ott is megszívtuk.

- Voltaire, Rosseau szép is, fontos is, ezek kb. jó helyen vannak, csak ne essünk túlzásba és ne higyjük, hogy a magas irodalom az akkor keletkezett és azóta meg semmi! (Ugyanígy a komolyzenével, ha szabad kérnem.) Vicces, máig érvényes, mára már egy kicsit cirkalmas. Olyan, mint lakberendezésben a cigánybarokk. Az IKEA kicsit letisztultabb formákkal operál így több, mint 200 évvel később.

- E.T.A. Hoffmann Arany virágcserép - na, a másik kábszeres regény a kötelezők között, a főhős elszívja a "lengyel pipadohányt" utána megtámadja a kopogtató, bezáródik egy palackba, majd szenved a való világban, amíg rá nem gyújt megint. Persze, romantika, elvágyódás, XIX. sz. fantasy... Sikerember. Ja, nem.

- Dosztojevszkíj - Bűn és bűnhődés, na bűn volt megírni, bűnhődés elolvasni, csak tudnám, mit vétett az elmúlt 3-5 nemzedék. Legalább nem a Háború és béke, az még hosszabb. Nem egy asszertív főhős, az biztos

- Jorge Semprun - Nagy utazás, hát időrendben követhetőbb volna, de a rendes ember ott is megszívta.

Hát, szóval, nem egy self made man egyik sem, talán az egy szem Bornemisszát leszámítva. Nem lehetne valami pozitív hőst adni a gyereknek?

G. Nagy László 2018.06.29. 09:01:48

@városi fiú: Kedves, hogy kommentelsz, de legalább olvasd el előtte a posztot :) Kimásolom ide, amit írtam:

A pszichopaták három legmarkánsabb jellemzője, hogy nem szeretnek, nem tanulnak és nem szoronganak. Amikor azt állítom, hogy van mit ellesnünk tőlük, úgy nyilvánvalóan a harmadik vonásra gondolok.

Ebben a torokelvágás nagyon nincs benne. Sőt, pont azok hajlamosak az ilyesmere, akikben - gátlásaik és elfojtásaik miatt - egyre nő a feszültség és a szorongás. A gátlások, a szégyenek és a bűntudatok levetkőzése pont ahhoz a kiegyensúlyozott lélekhez szükséges, amely békét teremt.

mildi 2018.06.29. 09:04:32

a könyv, amit a gerincénél fogva vágtam a falhoz. nekem 12évesen sok volt, amit leműveltek szegény misivel. azt is ütni kéne, aki kitalálta, h ezt a könyvet kamaszokkal olvasatja, akikben egekig ér az igazságérzet, de még nincsenek meg a technikáik a feldúltságukat feldolgozni.

Netuddki. 2018.06.29. 09:04:42

Az, hogy ma Magyarországon a tolvaj bűnöző erkölcsi szintű aljanép "érvényesül", nem mindig volt így és nem is mindig lesz majd így.
Ez a fajta szemlélet, amit a "szerző" is előad, hosszú távon nem kivitelezhető. Ez előbb-utóbb anarchiába és polgárháborúba torkollik. A kérdés csak az, hogy mikor? A Nyilas Misiknek mikor lesz elegük abból, hogy a nyakunkon élősködjön egy tolvaj bűnöző maffia.
Tudod, van az a mondás, hogy Isten teremtette az embert, de Samuel Colt tette egyenlővé.

G. Nagy László 2018.06.29. 09:06:47

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Maximálisan egyetértek.

A legtöbb helyen pontosan ugyanazt éreztem, amit írsz. A Holt költők társasága című filmet például azért bírom, mert ott legalább a helyükre kerülnek a morális kérdések.

A Bűn és bűnhődés egyébiránt szerintem fontos mű, de abszolút nem könnyű darab, én is csak felnőtteknek ajánlanám.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.29. 09:07:05

@Netuddki.:

Már nem, a tolvaj bűnöző ballibek meg lettek döntve 8 éve, s idén se tudtak visszakapaszkodni oda.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.29. 09:08:19

@G. Nagy László:

Pedig aki nem szorong, az szimplán egy rossz ember. A jó embernek mindig vannak kételyei, ezért is szorong.

Netuddki. 2018.06.29. 09:10:52

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: A kötelező olvasmányok azért vannak, hogy legyen mit NEM elolvasni...

G. Nagy László 2018.06.29. 09:11:23

@maxval balcán bircaman:

Alapvetően a nyerő módszer:

- kezdetben tegyél mindig jót, - OKÉ
- ha a másik fél jóval viszonozza, akkor semmi gond. - OKÉ
- ha a másik fél rosszal viszonozza, akkor viszonozd azonos arányú rosszal, - EZ MÁR GÁZ. HA A MÁSIK FÉL ROSSZAL VISZONOZZA, TEDD SZÓVÁ ÉS SZAKÍTSD MEG VELE A KAPCSOLATOT. A BOSSZÚ FELESLEGES, LEALACSONYÍTÓ ÉS CSAK HÁBORÚT SZÜL.
- ha ezután a másik fél visszatér a jóra, azonnal bocsásd meg neki az előző rosszát, - OKÉ
- ha folytatja a másik fél a rosszat, mindig viszonozd rosszal, - LÁSD FENN
- ha látod, hogy valaki javíthatatlanul rossz, 3-szoros rosszat adj neki. - HONNAN A FENÉBŐL VESZED EZT, HOGY JOGOD ÉS KÜLDETÉSED A BÜNTETÉS, RÁADÁSUL A SOKSZOROS? EZ SZEMBEMEGY NEM CSAK AZ ERKÖLCCSEL, DE A PSZICHOLÓGIÁVAL IS.

Netuddki. 2018.06.29. 09:11:51

@maxval balcán bircaman: Ruszkibérenc narancskomcsi! Mit nem értesz azon, hogy ne szólj hozzám? Hülye fideszbirka!

G. Nagy László 2018.06.29. 09:14:17

@maxval balcán bircaman:

"A jó embernek mindig vannak kételyei, ezért is szorong".

A jó embernek mindig vannak kételyei = IGAZ

ezért is szorong = NEM IGAZ

Annyira szereted összemosni a dolgokat...

A kétély jó és szükséges. A szorongás nem törvényszerű, nem jó és tökéletesen szükségtelen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.29. 09:15:12

@G. Nagy László:

"SZAKÍTSD MEG VELE A KAPCSOLATOT"

Nyilván olyan esetre gondoltam, ahol ez képtelenség.

G. Nagy László 2018.06.29. 09:16:22

@mildi: Csodálatosan összefoglaltad a fenti posztot. Pontosan erről beszélek. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.29. 09:17:20

@G. Nagy László:

A rossz engedése nem kisebb bán a rossz csinálásánál. Sőt, a rossz csinálója legalább derekasan vállalja magát, míg az engedője sunyin elbújuk. Azaz a bosszú, ha szükséges, erkölcsös tett. Akár a másik fél fizikai likvidálása is jótett lehet adott esetben,

G. Nagy László 2018.06.29. 09:17:30

@maxval balcán bircaman:

"Nyilván olyan esetre gondoltam, ahol ez képtelenség."

Hacsak nem vagy láncraverve egy ültetvényen, bárkivel megszakíthatod.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.29. 09:17:55

@Netuddki.:

Ha hozzád szóltam volna, ímált küldtem volna neked, ostoba makákóm...

G. Nagy László 2018.06.29. 09:18:31

@maxval balcán bircaman: Szembemész a jézusi tanítással. Búza és konkoly!!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.29. 09:19:34

@G. Nagy László:

Nem tud ezt sok esetben megtenni, ilyen a társadalom.

Pl. a gonosz szomszéd miatt nem fogsz elköltözni.

csakférfi 2018.06.29. 09:19:42

@maxval balcán bircaman:
" HONNAN A FENÉBŐL VESZED EZT, HOGY JOGOD ÉS KÜLDETÉSED A BÜNTETÉS, RÁADÁSUL A SOKSZOROS? EZ SZEMBEMEGY NEM CSAK AZ ERKÖLCCSEL, DE A PSZICHOLÓGIÁVAL Is"

Basszus!
Nem ismeri sajàt egòjàt..... Így a màsét sem.
Hivatkozik pszichològiàra.
Posztol a tévedéseiröl.....valamiféle illúziòt követve amit àltala önmagànak tulajdonított egzisztencia ad.
Mintha ö érdeme lenne hogy jòl és kényelmesen él.
Ilyet? Hallottàl màr?
Nem làtja hogy az ö jòléte màs emberek szenvedése és nyomora àràn van.
Az enyém is.....de én legalàbb elismerem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.29. 09:20:31

@G. Nagy László:

Nem megyek szemben, csupán megvilágítom e tanítása értelmét szélesebben is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.29. 09:22:38

@csakférfi:

Az egész közélet azon alapszik, hogy reagálunk arra is, ami nem érint minket közvetlenül. Ez a természtese emberi közösség, szemben az atomizált, nyílt, liberális rémállammal.

hullajelölt88 (törölt) 2018.06.29. 09:22:43

@maxval balcán bircaman: akkor szerinted is lúzer? Mert kizárt, hogy te értenéd.

czerka 2018.06.29. 09:23:41

@mildi: nagyszerű könyv a Légy jó mindhalálig. Ugyanis megmutatja a való világ kegyetlenségét egy ártatlan gyermek sorsán keresztül. Pont az a cél, hogy kamaszként olvassa el az ember és felkorbácsolja az igazságérzetét. Aki vállat von és azt bírja kinyögni a könyv elolvasása után, hogy Nyilas Misi egy lúzer, minek hagyta, hogy megszopassák, megérdemli, amit kapott, azt ki kell rekeszteni a tarsadalomból, mert egy pszichopata.
Erre is jók ezek az olvasmányok, általuk elválik a szar a májtól. Akinek nem forr fel a vére az igazságtalanságot látva, annak a falhoz kell verni a fejét, amíg ki nem látszik az agyveleje, mert ő egy pszichopata.

G. Nagy László 2018.06.29. 09:23:52

@maxval balcán bircaman:

"Az önmagaddal való kétely szorongást okoz, mindig."

Ez nem igaz. Először is: morális értelemben semmi féle kétely nincs bennem, ismerem annyira a világot, hogy a fő csapások kapcsán tudom, mi a helyes és mi a helytelen. Ezek tértől és időtől független alapigazságok.

Szakmai értelemben mindig is lesz kétely az emberben, mert a világ változik, új dolgok jönnek. Ám ha nem vállalsz nagyobb felelősséget/kockázatot annál, mint amekkorát elbírsz, úgy nincs semmi alapja a szorongásnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.29. 09:24:51

@hullajelölt88:

Nem lúzer. Nem tartja arra se méltónak a gonoszt, hogy elfogajda annak bocsánatkérését.

czerka 2018.06.29. 09:26:49

@maxval balcán bircaman:
A hagyományos ázsiai kultúra emberellenes volt mindig is. Pont ezért temékeny táptalajt találtak itt a nyugati emberellenes ideológiák, a kommunizmustól, gyarmatosító imperializmuson át a globalista liberalizmusig. Mert a néplélek eleve nyitott az emberellenességre, a tekintélyelvűségre, a materializmusra. Sőt itt tudtak igazán brutális formában manifesztálódni az ordas eszmék (Pol Pot, Mao, japán imerializmus, Észak-Korea). Mert a hagyományos ázsiai kultúrából minden fék (humanizmus, kritikus gondolkodás, keresztényi érték) hianyzik, ami nyugatabbra szelidítette a marxizmust is és picit szociálisabbá tette a kapitalizmust is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.29. 09:28:31

@czerka:

Ez érdekes levezetés, s bár nem értek vele egyet a következtetéssel, a levezetésban van igazság szerintem is.

G. Nagy László 2018.06.29. 09:29:05

@czerka: Ugye nem rám gondolsz?

Pont az a cél, hogy kamaszként olvassa el az ember és felkorbácsolja az igazságérzetét. - ÚGY VAN.

Aki vállat von és azt bírja kinyögni a könyv elolvasása után, hogy Nyilas Misi egy lúzer, minek hagyta, hogy megszopassák, megérdemli, amit kapott, azt ki kell rekeszteni a tarsadalomból, mert egy pszichopata. - NEM TUDOM, KI ÁLLÍT ILYET. ÉJÓMAGAM AZT ÍROM, HOGY HIBÁS A SZÜLŐI ÚTRAVALÓ ÉS MÓRICZ EZT NEM TESZI HELYRE. AZT ÍROM: EGYÜTTÉRZEK A LÚZERREL, MERT GYEREK, MERT NEM TEHET RÓLA.

Ekrü 2018.06.29. 09:34:20

@bontottcsirke:" Össze kell állítani egy olyan listát, ami feldolgozható és rászoktatja az emberek az olvasásra, mert a butább embernél nincs veszélyesebb. "-Az olvasásra való rászoktatást nem az iskolában ,nem kötelező olvasmányokkal és főleg nem 8.osztályban kell elkezdeni.Akkor már rég késő.Talán a szülőknek le kellene ülni a 2-3 éves gyereke mellé-ha máskor nem is ,de legalább esténként- eleinte mondókákat később pedig meséket olvasni.Persze ez mellett jó példát sem árt mutatni.Ha egy gyermek soha nem látja a szüleit olvasni,nagy valószínűség szerint ő maga sem fog.Az,hogy mi a kötelező ,annak nem sok jelentősége van.Ha a Harry Potter lenne,akkor minden gyerek azt utálná és nézegetné ,hogy milyen sok oldal,miért nincs valami vékonyabb.Mert ami kötelező az sosem volt népszerű.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.06.29. 09:40:35

Ezen viselkedési mintákat lehet matematikailag is vizsgálni - erről szól a játékelmélet. A modellekből kiderül, hogy az egyik leghatékonyabb viselkedési stratégia az ún. "Tit for tat" (en.wikipedia.org/wiki/Tit_for_tat) és különböző variánsai. Lényege: első lépésben kooperálunk, a második lépést pedig attól tesszük függővé, hogy kooperációval találkozunk vagy sem. Az alábbi videóban pár szimuláció keretén belül össze van ez hasonlítva pár másik stratégiával: www.youtube.com/watch?v=2CieKDg-JrA

csakférfi 2018.06.29. 09:52:30

@stoic79:
A ràkra,mint betegségre mit mond a jàtékelmélet?

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.06.29. 10:13:54

@csakférfi: "A ràkra,mint betegségre mit mond a jàtékelmélet? "

A játékelmélet viselkedési mintákat és döntéshozó mechanizmusokat vizsgál. A rák az orvostudomány és a biológia hatásköre.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2018.06.29. 11:09:28

Én a saját gyerekeimet arra tanítottam, hogy "Légy csendes, előzékeny, szabálykövető, tisztelettudó - amíg azt nem látod, hogy téged vagy bárki mást valaki lelkileg és/vagy fizikailag bánt. Ekkor légy határozott, ellentmondást nem tűrő és nagyon kemény. Mert jónak lenni nem azt jelenti, hogy bárki csicskája vagy." Ezzel a megközelítéssel eddig nem volt gond (:
Nyilas Misi sztorijával egyébként az volt a bibi, ahogy istenítették azt a családot, ami a szerencsétlent agyilag megnyomorította.

flamer 2018.06.29. 11:10:13

@Simon Géza: Szerintem így öt-hatezer év után kezd egy kicsit unalmas, elkoptatott közhellyé válni az, hogy "ezek a mai fiatalok sokkal rosszabbak, mint mi voltunk" és azért felmerül az is, hogy lehet, hogy eleve hülyeség is.

bontottcsirke 2018.06.29. 11:25:03

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: A Fucklebery Hinn sem sokkal jobb vagy a horrorisztikus Grimm, de azokban legalább van kaland. Nem tudom, talán Vernével kéne kezdeni, meg Piszkos Freddel folytatni, attól legalább fejlődne a humorérzékük. Ezeket miért nem adják?

csakférfi 2018.06.29. 12:01:11

@stoic79:
:)
Tehàt nem kockàztatok ha 30 éve dohànyzom.
:)

czinimini 2018.06.29. 12:04:28

Azok, akik úgy "állnak ki magukért", hogy nem tartanak be szabályokat, azért tudnak előnyhöz jutni, mert a többi rendes, ilyen értelemben igenis ártanak a másiknak. De abban egyetértek, hogy ki kell állni magunkért, és nem hagyni, hogy a pofátlanok lenyomjanak, segíteni kell másoknak, amíg az nem a saját kárunkra megy.
Szerintem lehet az ember egyszerre csendes, tisztelettudó és önérzetes. Bár az agresszorokat ez idegesíti a legjobban.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2018.06.29. 12:09:39

Emlékezetem szerint ez égvilágon soha senkit nem inspirált, nem tekintette példaképnek senki sem Nyilas Misit, sem a Nemecsek Ernőt. Tanáraink minden igyekezete ellenére mindkettő a loser balek szimbólumává vált. Általános iskolában konkérétan volt olyan játékos mobbingolás, mikor egy csoport gyerek úgy üldözött egy kisebb, gyengébb srácot, hogy "X Y pakkot kapott!". Az meg menekült. A Nemecsek ráadásul az értelmetlen, gagyi halál szimbóluma lett. Hiába gondolja úgy egy oktatásért felelős politikus, hogy ezen könyvek hatására majd jámbor, de felszólításra a hazájáért gyilkolni és pusztulni képes ember válik majd az állampolgárok külykeiből, a józan ész ennél túléléspártibb.

bbalintus 2018.06.29. 13:14:14

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Kifelejtetted az Átváltozást, amiben a főhős egy kibaszott bogárrá változik. :)

kvadrillio 2018.06.29. 13:16:59

AKI NEM ÉRTI MÓRICZOT, NE OLVASSA ! HA KÖTELEZŐ, AKKOR MUSZÁJ !!!!! A LEGGYÖNYÖRŰBB TÖRTÉNET A VILÁGON !!!!!+ AKI PEDIG EKÉZI, AZ NEM MAGYAR, KÖLTÖZZÖN INNEN HAZA !!! :o)

kvadrillio 2018.06.29. 13:23:33

"""Mert nem alattvalókként születtünk e világra, ahogyan utódaink sem.""""""".....MIKÖZBEN MINDNYÁJAN ALATTVALÓK VAGYUNK !!!! :o))))) .... LEGALÁBB IS, AMÍG HAGYJUK !..

AZ ÚJSZÜLÖTT IS !!! Ő, MINT A LEGKISZOLGÁLTATOTTABB !

kvadrillio 2018.06.29. 13:29:59

amúúúgy a pszichopaták a legveszélyesebb emberkék a mindennapokban. Lehet, h kiváló főnökök, de gyilkossá válnak bizonyos helyzetekben. Nincs lelkiismeretfurdalásuk, se előrelátásuk.Pl. ha egy skizfrén beteg kinyitja az ablakot, NEM GON DOLNAK ARRA, HOGY KIUGRIK RAJTA !!!! EBBE A DÖBBENETES "ÉLMÉNYBE"..., MAJDNEM BELEDÖGLÖTTEM !!!!!!! Videó is van erről a net-en !!! Nem ismeri fel, hogy bizonyos cselekedeteknek, milyen következményei lehetnek. brrrrrrrr.................ehhhhh...

csakférfi 2018.06.29. 14:23:14

@kvadrillio:
A skizofrén a hallucinàciòi hatàsàra nyitja ki az ablakut.
Az nem valòsàg.
A hang és vizuàlis csalòdàs ékes példàja.

Csak egy enyhe példa:
Hello haver!

Ez lehet köszönés ami kedveskedö baràtsàgos megszòlítàs.
Vagy!
Egy agressziò kezdete.Amit elfed a köszönés.
Ha ezt olyankor hallod amikor egy teremtett lélek sincs a közeledben......skizofrén vagy!
:)

Szornyeteglajos 2018.06.29. 15:10:16

Nyilas Misit Móricz egy szimbólumnak szánta. Nem direkt példának, ideának.

A csendes, rendes, előzékeny, tiszelettudó, szabálykövető ember csak bizonyos, ám egyre szélesedő körben "lúzer". Szerencsére vannak még körök, ahol ezek a tulajdonságok alapvetőek, már-már elvárások.

Minél inkább a posvány felé tart egy társadalom, annál inkább érvényesülnek azok, akik hajlandóak a posványba lealjasodni. Úgy gondolom, nem kell ezt ragozni, elég szétnézni a közéletben, vagy tágabb környezetünkben.

"Talán nem kívánunk arrogáns, antiszociális, érzéketlen, kritikát nem tűrő fickóvá válni, viszont a karizmatikusság, a bátorság, a józan kockázatvállalásra való hajlandóság és a jó értelemben vett gátlástalanság mindannyiunknak jól jöhet."

Nézd: szerintem ezek a jelzők a fentebbi megvetett tulajdonságok nélkül akár José Luis Torrente felügyelőre is vonatkozhatnának:
karizmatikusság: mindig képes volt személyiségével magához vonzani a fiatalokat.
bátorság: vegyünk például a temetős jelenetet, a hölggyel való párbeszédet.
józan kockázatvállalás: a saját bőrét sosem kockáztatja.
gátlástalanság: ezt mondjuk nem tudom hogy lehet jó értelemben venni, vagy szab az ember egy morális gátat magának, vagy nem. De ez mindenképpen igaz Torrentére. :)

kommentes nikk 2018.06.29. 15:49:42

A Paolo Coelho idézetig olvastam, ott derült ki az, amit addig is sejtettem, hogy a poszter egy kretén.

Dekatlon 2018.06.29. 16:13:57

az emberek nagy része alattvalónak születik, ezért élünk hierarchikus társadalmakban - az egész bolygón
aki ezt nem látja, talán túl sok Coelho-t olvasott :)

Dekatlon 2018.06.29. 16:15:28

...ettől függetlenül Nyilas Misi tényleg egy letűnt kor ikonja, és semmi keresnivalója az iskolákban

$pi$ 2018.06.29. 16:16:06

A "légy jó mindhalálig" egy roppant lehangoló, depressziós, beteg mű. Ráerőszakolni a fiatalokra kimondottan bűn, körülbelül olyan, mint amikor a keresztények a pokollal riogatják a gyerekeket.

Dekatlon 2018.06.29. 16:19:16

kár kiemelni a keresztényeket, Allah és Jahve is lelkesen betölti a mumus szerepét, ha bűnről van szó :)

dr. mesterséges színezék 2018.06.29. 17:04:59

Ez volt az egyetlen a kötelező olvasmányok között, amit utáltam akkor, ma és mindig is utálni fogok -- és hazugságvizsgálót kötnék minden "legjobbkönyvezőre", hogy kiderüljön, valójában olvasta-e, vagy csak ennek a címe maradt meg a fejében az A Pál utcai fiúk mellett (amit szintén nem olvasott).

Hogy valaki a pofáját se nyissa ki, amikor az élet elbánik vele, és ebből kötelező olvasmány legyen... ez a perverzió, nem bdsm.

abcdefghijklmm (törölt) 2018.06.29. 17:11:10

@$pi$: én elolvastam és nem lett tőle semmi bajom...;-)

dr. mesterséges színezék 2018.06.29. 17:22:59

"Nem lúzer. Nem tartja arra se méltónak a gonoszt, hogy elfogajda annak bocsánatkérését. "

És magát se tartja arra méltónak, hogy megvédje magát, miközben "jó mindhalálig".
Igazi vazallus-gyöngyszem. Megértem, hogy szimpatikusnak találod.

dr. mesterséges színezék 2018.06.29. 17:29:33

@abcdefghijklmm: Én is olvastam, és elméletileg nekem se lett tőle bajom, de hadd idézzem meg egy másik kötelezőből, Jókai Aranyemberéből a névtelen mellékszereplőt, aki az elmaradt hasznot kéri számon Noémi tőzsdén bukó apján.

abcdefghijklmm (törölt) 2018.06.29. 17:37:15

@dr. mesterséges színezék: na, azt viszont elkummantottam és csak filmen láttam, de mocskosul régen... ;-)

kvadrillio 2018.06.29. 17:42:22

BASSZÁK MEG A JÓ KURVA ANYJUKAT !!! ÉN IS SZEDTEM 1 ÉVIG !!! EZEK GYILKOSOK !!!!!!!!!

2018. június. 29. 15:47 2018. június. 29. 16:24 Élet+Stílus
Felfüggesztették itthon jónéhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását
szerző:
hvg.hu

Összesen huszonhét gyógyszer forgalmazását függesztették fel, mert felmerült a gyanú, hogy minőségi hibás lehet a hatóanyaguk.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-i hatállyal felfüggesztette több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását itthon, mert felmerült, hogy minőségi hibás lehet az érintett készítmények gyógyszer-hatóanyaga – derül ki az OGYÉI oldalán közzétett hivatalos táblázatból, amelyben tételesen felsorolták, mely gyógyszereket hívták vissza. Mindegyik készítmény hatóanyaga a valzartán, illetve egy részük vízhajtó hatóanyagot is tartalmaz.

Az OGYÉI honlapján a Kivonás/felfüggesztés menüpontban található táblázatban összesen huszonhét olyan gyógyszer található, amelyeket forgalmazását felfüggesztették pénteken. Ezek között vannak olyan készítmények, amelynél csak bizonyos gyártási tételeket érint a felfüggesztés, a többinél viszont valamennyi fellelhetőt.

Mindegyik érintett gyógyszer tartalmazza a valzartán nevű vérnyomáscsökkentő hatóanyagot, és egy részükben emellett van egy hidroklorotiazid (HCT) nevű vízhajtó hatóanyag is. Többféle nevű, összetételű, hatáserősségű készítmény található a táblázatban, és nem egy, hanem több gyártó termékeiről van szó.

Az OGYÉI mindegyik gyógyszerhez mellékelte a felfüggesztésről szóló határozatokat. Ezekben az olvasható: az érintett gyógyszerre vonatkozóan bejelentés érkezett az OGYÉI-be arról, hogy a gyógyszer gyártásához felhasznált hatóanyag feltételezett minőségi hibájával kapcsolatban vizsgálat indult a gyártóhelyen. Az OGYÉI a bejelentés értékelése után hivatalból eljárást indított „minőségi hiba kivizsgálása iránt”. A forgalmazást a vizsgálat végéig függesztették fel. Azt nem tudni, pontosan mi lehet ez a minőségi hiba.

Mivel a hatóság részletesen, törzskönyvi szám, pontos név, összetétel és hatáserősség alapján jelölte meg, mely gyógyszerek forgalmazását függesztették fel, valószínű, hogy a valzartánt szedő betegek hozzájuthatnak gyógyszerhez most is, csak nem feltétlenül ahhoz, amit rendszeresen szednek, hanem valamelyik hivatalosan felajánlható helyettesíthető készítményhez.

A hvg.hu kereste az ügyben az OGYÉI illetékeseit, de a hivatalban péntek délután már senkit sem tudtak kapcsolni, arra hivatkozva, hogy pénteken 14 óráig tartott ott a munkaidő. Cikkünkben kizárólag az OGYÉI honlapján fellelhető hivatalosa információk szerepelnek. A hatóság az ügyben "sajtónyilvános" közleményt péntek délutánig nem tett közzé.

A hvg.hu úgy tudja: a gyógyszertáraknak a hatóság elküldte a felfüggesztésről szóló értesítést.

kvadrillio 2018.06.29. 17:45:07

Ha az OGYÉI megállapítja, hogy egy gyógyszer nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyében rögzített követelményeknek, vagy ha a minősége nem igazolható, továbbá ha minőségi hibájának gyanúja merül fel, felfüggeszti a gyógyszer érintett gyártási tételének forgalmazását, elrendeli annak a forgalomból történő kivonását, illetve visszahívását. Az erről szóló, üzleti titkot nem tartalmazó döntést a gyógyszerészeti államigazgatási szerv honlapján közzéteszi. (Részletek: 2005. évi XCV. törvény)

Az OGYÉI a forgalomból történő kivonásról, visszahívásról vagy a forgalmazás felfüggesztéséről szóló döntés rendelkező részét a honlapján közzéteszi, továbbá annak tartalmáról a NEAK-ot, a gyógyszer kis- és nagykereskedelmi forgalmazásra engedéllyel rendelkezőket, a gyógyszerközvetítőket és az intézeti gyógyszertárakat elektronikus levélben tájékoztatja.

Amennyiben az feltételezhető, hogy a súlyos közegészségügyi kockázatot jelentő minőségi hibával érintett vagy feltételezhetően hamisított gyógyszer a lakossághoz is eljutott, a gyógyszerészeti államigazgatási szerv a tudomásszerzést követő 24 órán belül nyilvános felhívást tesz közzé e gyógyszerek gyógyszertárak részére történő átadása érdekében, és tájékoztatja a gyógyszertárakat az átadott gyógyszerekkel kapcsolatos további intézkedésekről. (Részletek: 52/2005. (XI. 18.) EüM rendelet)

Kivonás, felfüggesztés - 2018.

Sor-szám Készítmény neve Törzskönyvi száma Érintett tételek gyártási száma Dátum Részletek Megjegyzés
45. Nortivan 80 mg filmtabletta OGYI-T-21221 H48044A, H4A018A, H4B107A, H4B107B, H53023C, H55077B, H55078A, H58061E, H58062A, H58062F, H5B033A, H5B034B, H5B034C, H61015A, H61015D, H63030A, H68023A, H69138C, H69138E, H6C057B, H6C058A, H6C059B, H73066D, H73067B, H73065B, H75033A, H79071A, H79071E, H79072A, H79073D, H7B097B, H81087A, H81088C, H83068A
2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
44. Nortivan 160 mg filmtabletta
OGYI-T-21221
H47004A, H47005A, H4B114A, H4B115A, H53021A, H53020A, H55074B, H55076A, H55075A, H58024D, H58025A, H58027A, H5A002A, H5B031A, H5B032B, H63028A, H63028C, H63029A, H65095A, H68024A, H68025C, H68027A, H69131A, H69132A, H69133E, H71097A, H71098D, H73017A, H73018A, H73018C, H75047A, H75048A, H75049B, H75049C, H75051A, H79106A, H79108A, H79109A, H7B098C, H81089A, H81090A, H81090C, H84071C, H84072A, H84073B
2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
43. Nortivan HCT 80 mg/ 12,5 mg filmtabletta
OGYI-T-21610
összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
42. Nortivan HCT 160 mg/ 12,5 mg filmtabletta
OGYI-T-21610
összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
41. Nortivan HCT 160 mg/ 25 mg filmtabletta
OGYI-T-21610
összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
40. Tensart 80 mg filmtabletta
OGYI-T-21506
összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
39. Tensart 160 mg filmtabletta
OGYI-T-21506
összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
38. Tensart HCT 80 mg/ 12,5 mg filmtabletta
OGYI-T-21032
összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
37. Tensart HCT 160 mg/ 12,5 mg filmtabletta
OGYI-T-21032 összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
36. Tensart HCT 160 mg/ 25 mg filmtabletta
OGYI-T-21032
összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
35. Valsartan HCT Sandoz 80 mg/ 12,5 mg filmtabletta
OGYI-T-21404 összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
34. Valsartan HCT Sandoz 160 mg/ 12,5 mg filmtabletta OGYI-T-21404 összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
33. Valsartan HCT Sandoz 160 mg/25 mg filmtabletta OGYI-T-21404 összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
32. Valsartan Sandoz 80 mg filmtabletta
OGYI-T-21402 összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
31 Valsartan Sandoz 160 mg filmtabletta OGYI-T-21402 összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
30. Valsartan Sandoz 320 mg filmtabletta OGYI-T-21402 összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
29. Valsartan-HCT-Teva 160 mg/12,5 mg filmtabletta OGYI-T-20990 összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
28. Valsocard 80 mg filmtabletta OGYI-T-21874 összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
27. Valsocard 160 mg filmtabletta OGYI-T-21874 összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
26. Valsocard HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta
OGYI-T-21875 összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
25. Valsocard HCT 160 mg/12,5 mg filmtabletta OGYI-T-21875 összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés
24. Valsocard HCT 160 mg/25 mg filmtabletta OGYI-T-21875 összes 2018.06.29. letölthető határozat Felfüggesztés

kvadrillio 2018.06.29. 17:45:44

.....STB.....STB...........................

kvadrillio 2018.06.29. 22:18:31

HOPP !...HOPP !!!...HOPP !!!....RÁGYÖTTEM ! EZEK FÖLDÖNKÍVÜLI MIGRÁNCSOKAT AKARNAK BETELEPÍTENI EURÓPÁBAHHH !!! :o)))

Ausztriában jön a férfi/nő mellé a harmadik nem
ra
ra
követés
2018.06.29. 20:52

Az osztrák alkotmánybíróság úgy döntött pénteken, hogy a hatóságoknak el kell ismerniük a harmadik nem, az úgynevezett interszex identitás létét, írja az MTI. E fogalom bevezetésével azoknak az embereknek az életét könnyítik meg, akik nem egyértelműen férfiként vagy nőként tekintenek magukra. Ausztriában ezt ezentúl anyakönyveztetni is lehet majd egy harmadik lehetőség választásával.

városi fiú 2018.06.30. 16:32:37

Kedves, hogy válaszolsz. Értékelem. Elolvastam, amit írtál, csak más eredményre jutottam.Talán azért, mert már fölneveltem pár gyereket, és láttam jónéhány nevelési attitűdöt közben.
A kétéves gyerek (dackorszak) elkezdi rugdosni az anyját, ütni az apját, ha valamit nem akar megcsinálni, vagy csalódott.
Összetör bármit, leveti magát akárhol.
Ha idejekorán nem tanulja meg fékezni az érzelmeit, vagyis gátlásokat kiépíteni magában, akkor óvodás korban már veszélyes magára és a társaira, iskolás korban meg már mindenkire.
Ha a gátlások nem épülnek ki benne, akkor csak nyugtatókkal tudja átélni a napot.
Ha annyit tanul a nevelésből, hogy érzelmeit el kell rejtenie és hazudoznia kell, amíg bosszúját ki nem éli, akkor meg pszichopata lesz, aki legelőször is a szülői önkénytől akar szabadulni, és ezért a legveszélyesebb a saját családjára.
Nem ritka, hanem törvényszerű.
Az önérvényesítést tehát nem tartom mindent felülíró célnak, mert nem az a cél, hogy az emberiség minden tagja mindenkit kiirtson maga körül, és végül csak egy maradjon.
De persze tudom, hogy vannak, akiknek ez lenne az ideálja, csak ezeknek találták ki a diliházat meg a börtönt.

G. Nagy László 2018.06.30. 18:19:34

Úgy tűnik, hogy a lényegben egyetértünk, csupán a fogalmakat használjuk eltérően.

A GÁTLÁS megítélésem szerint azt jelenti, hogy valamit egy belső, azonosítatlan félelemből nem merünk meglépni. Ez szerintem mindenképpen NEGATÍV fogalom.

Amikor VISELKEDÜNK, akkor nem azért fogjuk vissza magunkat, mert a szorongó, gátlásos énünk nem engedi, hogy odacsapjunk. Visszafogottságunk ilyenkor TUDATOS DÖNTÉS eredménye. Eszköztárunkban benne van egyik és másik lehetőség is, és SZABADON döntünk annak kapcsán, hogy melyiket választjuk.

Nyilas Misinél nem ez volt a helyzet, ezért a szorngása.

Reszet Elek 2018.07.01. 11:46:26

A szabálykövető magatartás megkönnyíti a mindennapos életélést (akár az udvariasság), viszont a szabályokhoz mindenáron, apró-cseprő dolgokban is ragaszkodó hozzáállás már a mentális problémák gyanúját veti fel. lásd pl. Mesterségem a halál főhőse (ha már könyvek).
Szóval amíg kényelmes és előrevisz addig hasznos de fölötte már teherré válik. A mai társadalom egyik alapvető problémája éppen az, hogy igyekszik pszichopátiás viselkedésre késztetni az embereket (ez gondolom a konzumidióta fogyasztói társadalom "új embere" kinevelésének szükségszerű hozadéka). Nem véletlen hogy a legpszichopatább ország az önérvényesítő állampolgárairól hírhedt USA, amely társadalmilag lassan szét is esik. (másik könyv: Amerikai psycho)

városi fiú 2018.07.01. 15:06:18

Nem egészen tudok egyetérteni a gátlásokkal kapcsolatban. Én úgy vettem észre, hogy a kisgyerekek sem egyforma attitűddel születnek, de a családok, a társadalmi közeg sem egyforma nevelést biztosít.
Vannak, akik már kiskorukban 1-2 évesen szerepelni akarnak mindenki előtt, mások meg elbújnak, ha idegent látnak.
Vannak családok, akik a hangos, trágár beszédet kerülik, a hencegést jellemhibának tartják, a hiányos öltözetet pedig illetlenségnek.
És vannak, akik arra nevelik a gyereket, hogy ne hagyjanak semmit szó nélkül, és lehetőleg hangerőben és ütőerőben is gyakják le a többi embert.Ha kell, mutassák be nemiszervüket is a vitában.

Hogy ki, meddig tartja ezeket a társadalmi érintkezés elfogadható módjának, az jellem és neveltetés függő.

Lehet, hogy az önérvényesítést valaki nem pucéron, vagy ordibálva képzeli el, de azért van rá stratégiája.

Persze a lazább szabályzatú nevelésen átesettek mindig élhetetlennek látják a fegyelmezettebbeket, és a fegyelmezettebbek meg butábbnak a lazábbakat, de igazából szerintem nem érdemes meghúzni a határokat.

Ha valaki a gátlásossága miatt nem érvényesül egy közegben, akkor nem a megfelelő közegben van, annyi az egész. Egy másik társaságban kéne élnie, ahol a hozzá hasonlóakkal már jól megérti magát.

Szerintem a Nyilas Misi is jól döntött végül, amikor nem akart már debreceni diák lenni.

A saját falujában öntudatos és határozott jellem lehetett, de Debrecenben csak egy megtűrt ösztöndíjas volt, akinek mindenkihez alkalmazkodnia kellett szabályok áthágása és botrány nélkül. Ezt a követelményt hazudozással és titkolózással lehetett csak teljesíteni, ami a saját értékrendjének rovására ment. Valahogy nem sikerült olyan tempóban változnia, amilyen tempóban érték a kényszerítő körülmények.
Lehet, hogy egy képlékenyebb jellem jobban teljesített volna a züllésben. Jó döntésnek tűnik, hogy nem maradt Debrecenben.
De ezeken mind lehet vitázni. Nyivánvaló, hogy a vitatható döntések miatt lett ez egy kötelező olvasmány. Nem példakép a Nyilas Misi, hanem egy döntéshelyzetekbe kerülő fiú.
Ha a gyerekek megvitatják a döntései helyességét, akkor sokat tanulhatnak belőle.
Nem biztos, hogy kötelező olvasmánynak csak olyan írás jó, amelyik példaképeket állít.
Lehet, hogy mégsem akarná minden szülő, hogy Dugovits Tituszt vagy más hősöket neveljenek a gyerekéből. Mert végül talán sikerülne néhányat hőssé nevelni, aztán jól megnézhetnénk magunkat az öngyilkos terroristákkal.

Almandin 2018.07.01. 17:04:20

Ez a poszt érdekes kérdéseket vet fel. Szerintem a megoldás kulcsa a következő: a jógyerekség nem egyenlő a jó emberséggel! A jógyerek gyáva, passzív, már a szülei betörik otthon, a "jósága" az autoritásnak való feltétlen behódolással, szolgalelkűséggel és kritikátlansággal egyenlő. A jó ember pedig jóindulatú, igyekszik úgy élni, hogy ne ártson másnak, segítőkész, de nem az önkizsákmányolásig, tudja képviselni az érdekeit. A jógyerek önértékelése a külső megítéléstől függ, a jó ember nemigen törődik azzal, mit gondolnak róla mások. Jógyerekek többnyire olyan túlzottan teljesítménycentrikus családokból kerülnek ki, ahol nyíltan vagy burkoltan szeretetmegvonással büntetnek. Azt üzenik a szerencsétlen gyereknek, hogy csak akkor elfogadható, ha kifogástalanul viselkedik. Így sok ilyen gyerek megfelelési kényszeres lesz, aminek gyökere a szeretet elvesztésétől való tudattalan félelem.

G. Nagy László 2018.07.01. 17:24:25

@Almandin: Ez mind igaz, itt is a szavak jelentésével van baj. A "jógyerek" kifejezés nem azt takarja, amit kéne.

G. Nagy László 2018.07.01. 17:38:29

@városi fiú: Ez mind oké, csakhogy ezek újabb és újabb dimenziók, amelyeket megnyitsz.

Amiről a poszt szól, az első szinten morál kérdése: mit szabad és mit nem, mi helyes és mi helytelen.

A második szint a pszichológiáé: tudattalan gátlások, vagy tudatos döntések irányítanak.

A harmadik szint, amire most nyitottad rá az ajtót, a stílus kérdése. Jómagam nem azért nem üvöltözöm, nem köpködök és nem káromkodok az utcán, mert belső gátak és szorongások tartanak vissza. Egyszerűen nem tartom elegánsnak. (Fontos, amit felvetsz, de itt sem a gátlások, hanem a tudatosság és az igényesség a megoldás.)

A negyedik szint a megküzdési stratégiák kérdése: elköltözni, elmenekülni, új szociális közeget választani. Van, hogy ez a legjobb megoldás, de jellemzően nem ez a győztesek útja. Észak-Koreából én is elszöknék, de a Debreceni kollégiumban inkább a tanárokra borítanám az asztalt :)

Almandin 2018.07.01. 17:45:46

G, Nagy László: Te mit értesz jógyereken?

G. Nagy László 2018.07.01. 18:20:28

@Almandin:

"A jó ember pedig jóindulatú, igyekszik úgy élni, hogy ne ártson másnak, segítőkész, de nem az önkizsákmányolásig, tudja képviselni az érdekeit."

Ugyanezt a hibátlan attitűdöt kellene érteni a jógyerek alatt is. A gyerekeknek is mihamarabb el kéne érniükegy stabil önértékelést, hogy ne mások véleményétől tegyék függővé a saját megítélésüket. A szülők szerepe azért rém fontos, mert az első 10-12 év alatt - akármilyen érett is a gyerek - az ő értékítéletük mindenképpen döntő. A Légy jó mindhalálig legnagyobb bűne, hogy eltorzítja a szavak jelentését, valójában erról szól a fenti poszt.

Almandin 2018.07.01. 18:33:47

@G. Nagy László: Őszintén szólva nem nagyon emlékszem a Légy jó mindhalálig történetére, csak halványan. Móricztól a legnagyobb nyomot az Árvácska és a Rokonok hagyta bennem, mindkettőt láttam filmen is, és a regényt is olvastam. Valamint a Szegény emberek novella is megérintett. Emlékszem, általánosban olvastatták velünk ezt a művet, de engem kiskamaszként valahogy nem kötött le (pedig rengeteget olvastam akkor is). Valószínűleg emiatt nemigen emlékszem rá.
Stabil önértékelést pedig nehéz egy szülőnek úgy átadni, ha az iskolarendszer erősen a jeggyel mért teljesítményre épül. Ha egy gyerek néhány évig nem teljesít megfelelően, egész életére hátrányba kerülhet. Tehát gyakran a szülők is kényszerből hajtják a gyereket. Másrészt a stabil önértékelést még a felnőttek közül is kevesen tudják elsajátítani, egy kiskamasztól nem várható el. Egy felnőtt ember is általában vagy alul-, vagy felülértékeli önmagát, pedig a középút a jó.

kunzoo 2018.07.22. 12:40:15

A fojtatása a címe "forr a bor" nagyságrendekkel jobb történet. Ez egy borzalmas írás.

G. Nagy László 2018.07.22. 14:04:42

@kunzoo: Kösz az ajánlást, felvettem a regény-bakancslistámra!
süti beállítások módosítása