téveszmék

téveszmék

"A közöny az embertelenség esszenciája"

2018. november 12. - G. Nagy László

kozony.jpg

 

"Ma halt meg anyám. Vagy talán tegnap, nem is tudom pontosan." - E pazar, mára már szállóigévé vált felütéssel indítja Albert Camus híres regényét, a Közönyt. Nincs az az olvasó, aki ne kapná fel a fejét egy ilyen kezdésre; a blazírt érdektelenséget aligha lehetne kifejezőbben tálalni. Túllépve a művészi hatáskeltésen, számomra fura, hogy a közöny - mely önmagában egy érzelmileg semleges álláspontot jelenít meg - miért cseng a legtöbbek számára oly negatívan. "A szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közöny" - írja a Nobel-békedíjas Elie Wiesel, s Márai is hasonlóképpen gondolkodik: "Minden ellenségesség között a legveszélyesebb a közöny!" A címbéli mondás George Bernard Shaw-tól származik, a jelek szerint ő sem látja másként.

 

Természetesen létezik az érzéketlenségnek olyan extrém mértéke, amelytől kirázza az embert a hideg. A Gyilkos elmék c. sorozat pszichopatáit például bizonyosan nem nevezném követendő példaképeknek, ahogyan azokat sem, akik súlyos balesetet látva könnyű szívvel továbbhajtanak. Ugyanakkor a másik végletet sem tekintjük kívánatosnak: ha valaki minden kóbor kutyát befogad; ha azonnal repülőjegyet vált, amikor valamiféle távol-keleti természeti katasztrófáról értesül; vagy ha orvosként elsírja magát egy-egy súlyosabb betegség diagnosztizálásakor. Kell, hogy legyen egy optimális szintje az érzékenységnek.

 

Nyilvánvaló, hogy jelentős mértékben alkati kérdés, ki-ki hol helyezkedik el a TOTÁLIS KÖZÖNY - TELJES EMPÁTIA skálán. Ám közel sincs minden a génjeinkbe kódolva. Legalább ilyen lényeges az is, hogy egzisztenciális és mentális fejlődésünk mely szakaszában járunk. Üres tálból nem lehet enni adni - szokták mondani, s nehéz is volna vitatkozni ezzel. Ha mi magunk még nem értük el bőségnek azt a szintjét, melyben már rendelkezünk elégséges szabad energiával, idővel, avagy anyagi forrással, addig aligha leszünk képesek érzékenyen reagálni a világ bújára-bajára. (Ha másért nem, már csak ezért is érdemes mielőbb meggazdagodni.) A legtöbben még emlékszünk, milyen volt, amikor a friss jogosítvánnyal először ültünk a volán mögé. A figyelmünk 100%-át lekötötte, hogy ne csináljunk semmi hülyeséget. Eszünkbe sem jutott, hogy előzékenyen beengedjük magunk elé a másikat, pláne, hogy sávot váltsunk a könnyebb besorolása kedvéért. Észre sem vettük a többi autóst, legfeljebb azt az egyet, amelyik előttünk haladt. Nincs más út: egész egyszerűen fel kell nőni a megfelelő érzékenység eléréséhez. Egy csecsemő nem érez semmiféle empátiát, mert rajta kívül nincs más a világon - számára minden csupán önmagáról, s a puszta létfenntartásról szól. A tragédia az, amikor még hatvanévesen is ezen a szinten vegetálunk.

 

Azt kell világosan és tisztán látni, hogy a természet alapvető beállítottsága a közöny. Teljes téveszme az, hogy az evolúció - a természetes és szexuális szelekció által - könyörtelen és vérszomjas élőlényeket hozott létre, amelyek folyamatosan egymással küzdenek és versengenek. Az erdők állatai - hacsak nem egyazon tápláléklánc szereplői - többnyire békés közömbösséggel sétálnak el egymás mellett, szinte tudomást sem véve a másikról. Érthető, hiszen ahogyan az altruizmus, úgy az örökös harc is jelentős többletenergiákat igényel, a természet pedig alapvetően takarékos. A tigrisek, krokodilok és varacskos disznók tehát nem jók és nem rosszak - a morál ebben a dimenzióban értelmezhetetlen. Amikor arról beszélünk, hogy az emberiséget - sok egyéb mellett - az erkölcs emeli ki az állatvilágból, olyankor jó volna biztosan tudnunk, hogy etikai szabályaink valóban felfelé mozdítanak, s nem mélyebbre visznek. Az empátia, az érzékenység, a másokra való odafigyelés és az önkéntes adakozás például üdvözlendő értékek. Azonban az olyan erkölcsi rendszer, amelyben az önfeláldozás, az önmegtartóztatás és a jótékonykodás direkt módon megkövetelt, nem pozitív irányba lendít a közöny neutrális szférájából, hanem kifejezetten negatív tartományokba vezet. A magam részéről megemelem a kalapom minden szerzetes előtt, aki önszántából lemond a földi örömök jelentős részéről, hogy embertársait még nagyobb odafigyeléssel szolgálhassa. De ki ne találjuk már, hogy a szegénység, a szüzesség és az engedelmesség önmagukban is bármiféle értéket képviselnek...

 

blog4.png

 ATTITŰDÖK ÉS TÁRSADALMI KONSTRUKCIÓK (VAJON MI KERÜL A KÉRDŐJEL HELYÉRE?)

 

Amióta csak ember él a Földön, valószínűleg azóta gyártjuk álmainkat egy eljövendő szép és jó világ kapcsán. Erről szólnak a különböző vallási fantáziák - köztük Jézus második eljövetelével, vagy a Jehova tanúinak színes kiadványaival, melyek illusztrációiban békésen heverészik egymás mellett a bárány és az oroszlán -, de még a szépségkirálynő-jelöltek szájába adott, erősen elhasznált "világbéke" szlogen is ezt a vonalat erősíti. Mintha Ádám és Éva sztorija ténylegesen megtörtént volna, s mi azóta is vágynánk vissza az elveszett Paradicsomba. Valójában nem is tűnik irreális vágynak a földi mennyország megteremtése, az viszont egészen bizonyos, hogy nem egyetlen hatalmas ugrással jutunk el oda, közvetlenül a pokolból elrugaszkodva. Az Ég felé vezető, sok ezer apró fokból álló lépcsősor a földi szférákon halad keresztül. A gyűlölet, ítélkezés és elnyomás tekintélyelvű légköréből nem terem semmiféle szeretet, az első lépést az ezektől való megtisztulás jelenti. Körülbelül ennek a folyamatnak a közepe felé jár ma az emberiség, miután a felvilágosodás során elkezdtük kidobálni régi, pokolbéli beidegződéseinket. Sokan idegenkedve szemlélik a modern kor közönyét, s nosztalgiával tekintenek vissza a vérgőzösen szenvedélyes, barbár múltba, holott sokkal építőbb volna előrefelé irányítani figyelmünket. A tradicionális vallások is azzal követik el a legnagyobb hibát, hogy az idejétmúlt, poros és nehézkes dogmákból igyekeznek spiritualitást teremteni, ami tökéletes téveszme, fából vaskarika. Minden megvilágosodás a dogmák meghaladásával és elvetésével kezdődik.

 

Lehet azt mondani, hogy a szeretet és spiritualitás szintjén már nincs szükség morálra. Ez így is van, mégpedig azon egyszerű okból, mert ebben a régióban már alap, hogy nem bántjuk egymást. Addig azonban, a modern kor egocentrikus világában a legfontosabb iránytűnknek számít. (Ha tekintetünket egy pillanatra Svájcra vetjük, azt látjuk, hogy százezer főre 0,7 gyilkosság esik évente, amely az egyik legalacsonyabb érték a világon, miközben minden negyedik lakosra jut egy otthon tartott lőfegyver. A társadalom egy bizonyos tudati szintje fölött feleslegessé válnak az önvédelmi eszközök, ahogyan tiltásuk is ugyanolyan értelmetlen.) Lehet azt mondani, hogy a legmagasabb szinteken jelentőségét veszíti a racionalitás is. Igen ám, de utunk földi tartományában a vakhitet első körben a tudományra kell cserélnünk, hogy azután azt ugyancsak meghaladhassuk. Lehet azt mondani, hogy a szeretet régióiban már semmi sem olyan természetes és magától értetődő, mint az empátia, de sosem jutunk el idáig, ha lépcsőtúránk során nem számoljuk fel a kikényszerített jóság intézményeit. A közöny légköre hűvös ugyan, de összehasonlíthatatlanul enyhébb, mint a tekintélyelvű korok fagyos világa. Akik a régi időket sírják vissza, azoknál minimum Stockholm-szindrómára gyanakszom.

 

Mondhatjuk azt, hogy "a közöny az embertelenség esszenciája". Beleverhetjük gyermekeink fejébe, hogy legyenek jók mindhalálig. Büntethetjük őket szidással, tiltással, veréssel. Megkövetelhetjük, hogy kedvenc játékaikat zokszó nélkül engedjék át a másiknak. Kikényszeríthetjük a bocsánatkérést, ha helytelenül cselekednek. Csak ne csodálkozzunk azon, ha az erőszak eszközeivel a poklot építjük újra. Szeretethez csak szeretet vezet. A szabadság könnyű levegője és semleges közönye pedig az egyetlen lehetőség ahhoz, hogy a szeretet légköre spontán módon, erőlködés nélkül, ha úgy tetszik: evolúciós szükségszerűségből kialakuljon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5814360343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dare 2018.11.12. 19:30:59

Ahogy nézegetem a színekbe írt szavakat, akkor azt érzem, még a zöldnek is tudnék örülni.
Jelenleg a kékben vagyunk, és nem is látom mikor fogunk onnan kikecmeregni.
Már nincs olyan, hogy élni és élni hagyni, vagy a virágozzék minden virág gondolat is ki lett dobva a kukába.
Van helyette az élni, de a ti károtokra, és a virágozzék minden virág is azt jelenti, hogy azért a nekünk tetsző virágokat mi azért locsolgatjuk is.
És ez oldaltól függetlenül igaz.
Mind a bal, mind a jobboldal kimaxolja az ideológiájában rejlő sokszínűséget, olyan messze van a közös álláspont megtalálása, hogy aki azt most látja, az előtt én a földig meghajolok.
Én nem látom.

Azt érzem itt tartunk most.
youtu.be/QyAVkQMJgOU
(harmadik perctől)

dare 2018.11.12. 19:37:41

Kicsit elkalandoztam a poszttól, ami egyébként tetszett.
Sorry érte, de most pillanatnyilag számomra a közöny (még leírni is furcsa ezt nekem) talán még tetszene is.
Ez ami most van, már kezd sok lenni.

G. Nagy László 2018.11.12. 19:40:57

@dare: Megnéztem Alvinékat :) Én nem látom ilyen sötéten a helyzetet. Az élni és élni hagyni, illetve a virágozzék minden virág gondolat - igen ez a zöld tartomány! - nem került és nem is kerülhet a kukába. Viszont azt gondolom, hogy nem jó helyen keresgélsz, ha a jobb-, vagy a baloldalt nézed. Ezek egyike sem alkalmas a klasszikus liberális elvek megvalósítására. Sem elvi szinten, sem a gyakorlatban.

dare 2018.11.12. 19:44:49

@G. Nagy László: "Ezek egyike sem alkalmas a klasszikus liberális elvek megvalósítására. Sem elvi szinten, sem a gyakorlatban"
Tudom jól, ezért nem látom (vagy nem hallom) a megoldást mostani helyzetre.

csakférfi 2018.11.12. 21:35:10

Azt gondolom.....kàrtékonyabb vagy a közönyös embereknél.
Pedig ezeknél igen nehéz.
"Ha a környezet baràtsàgos a sejt a szaporodàst vàlasztja-ha ellenséges akkor a túlélést"
Biològiai alaptétel.
A közöny....a félelem derivàciòja.
Tehàt egy ingerre...vagy ingerekre ...vàlaszreakciò elnyomàsa
...

Nagy, az én út-am, tudja egész világ, s nem apad soha: mert végtelen, azért nem apad soha. Hogyha fogyna, az időben már elfogyott volna. Három kincsemhez ragaszkodom: első a szeretet, második a mérték harmadik a tartózkodás. Szeretek, ezért bátor vagyok, mérték által hatalmas vagyok, visszavonulok, hát vezető vagyok. Manapság szeretet nélkül merészkednek, mérték nélkül vezérkednek, tartózkodás nélkül hatalmaskodnak: ezért elpusztulnak. Aki tapintattal vezet hadat, győzelmet arat; a szeretettel védekező legyőzhetetlen. A természet fegyverezi s a szeretet védelmezi.
"
Lao Ce

Közöny?
Sem jò sem rossz.

"A viselkedés és az attitűd társas viszonyban ciklusba szerveződik, méghozzá oly módon, hogy az

én attitűdöm kihat az én viselkedésemre,
az én viselkedésem kihat a te attitűdödre,
a te attitűdöd kihat a te viselkedésedre.
A két résztvevő között az attitűdök erősíthetik egymást, a ciklusból könnyen negatív, illetve pozitív spirál alakulhat ki.

A normális ember a fenti ciklus alapján mindig a saját viselkedését igyekszik megváltoztatni, amely döntésnek több oka van:

1. Önmaga megváltoztatása csupán akarat, lelkierő és elhatározás kérdése, legtöbbször nincs szükség hozzá külső erőre.

2. Az alkalmazkodás a túlélés eszköze, nekem kell alkalmazkodni, ha életben akarok maradni.

3. Nincs felhatalmazásom, jogalapom vagy egyéb észszerű okom arra, hogy én határozzam meg, hogy szerintem másoknak mi a jó vagy a kívánatos.

Igazán éles, elfajult (veszélyes) konfliktus esetén az embernek sincs több választása, mint a vadonélő állatoknak, amelyek ilyenkor vagy harcba szállnak vagy elfutnak .
Wiki "viselkedés" címszò
Kàrtékony az íràsaid zöme.
Ami a tudatlansàgod eredménye.

csakférfi 2018.11.13. 11:57:49

Hmmmm..........
"Tanult tehetetlenség"
Nézz utàna ,miröl beszélsz amikor a "közöny az embertelenség esszenciàja" következtetést vonod le.
Akkor talàn "tudsz is" nem csak érzel "szeretetet". Empàtiàt.
Addig a magyaràzataidat -ami a "vilàg dolgait" értelmezi-függeszd fel.

G. Nagy László 2018.11.13. 13:07:14

@csakférfi: Te egy másik mozit nézel.

Ennek a blognak az a címe, hogy TÉVESZMÉK. Nem vonok le olyan következtetést, hogy "a közöny az embertelenség esszenciàja", mitöbb: ezt cáfolom. Ugyanazt állítom, amit te: a közöny se nem jó, se nem rossz. Hol a gond?

csakférfi 2018.11.14. 08:10:55

@G. Nagy László:
A közöny egy lelki àllapot a tàrsadalombòl jövö ingerek hatàsàra....azaz az egyén reakciòja ....ami természetes.
A "gond" ott van hogy te ez sajàtosan értelmezed.
Ràadàsul tudod hogy ez egy "köztes" àllapot.
Majd.....valamikor .....sokàra a helyzet megoldòdik.

"Viszont azt gondolom, hogy nem jó helyen keresgélsz, ha a jobb-, vagy a baloldalt nézed. Ezek egyike sem alkalmas a klasszikus liberális elvek megvalósítására. Sem elvi szinten, sem a gyakorlatban."

Klasszikus liberalizmus?
Nem nézek màsik mozit. Ugyanis sem az enyém sem a te életed nem film. Sem senkié.
Ez egy hasonlat ami oly divatos manapsàg.
Te pedig ezt a divatot erösíted.
Ezért kàrtékony az íràsaid zöme.
Dogmànak hívod a ballàs néhàny tételét.
Én meg a te íràsaidat làtom dogmatikusnak.
Szabadsàg...testvériség ...egyenlöség.
Ha jòl emlékszem a francia felvilàgosodàs jelszava.
Ez ami szàmomra kielégítö ....lenne.
Mind anyagi....mind érzelmi szempontbòl.
Hívhatod "kommunizmusnak" is.
Közömbös szàmomra. Akkor is ez az "eszme" a leghaladòbb...jobb nincs.
A kapitalizmus a feudalizmusbòl ...a feudalizmus az ösközösségböl....a kapitalizmusbòl kommunizmus.
Nagy vonalakban ennyi. Ehhez fel kellene nöni. Ezen màr vitàztunk. Hofy hatalommàniàs emberek ....akik vezetönek hívjàk maguka...mennyire tesznek hiteltelenné egy régi elfeledett eszmét....nem érdekes. Attòl még hasznàlhatò.
Addig marad a közöny....mint attitüd.
Ordíthatja egy rockbanda a szinpadon ....majd amikor a markàt tartja a fellépésért leesik ....munka nélkül kereste a pénzt.
Ez van...mi lesz? Vissza gyökerekhez....100...vagy 200 vagy újabb 20000 év....végül is mindegy.
Kímélj meg az "egyéni döntés" szabadsàgàröl alkotott fellengzös ideàidtòl.
Ha értetted a "viselkedés" címszò alatt bemàsolt szöveget...akkor tudod miért.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2018.11.14. 11:02:32

Nagyon jó írás, mint azt már ezen a blogon megszoktam. Elgondolkodtat, provokál, vitára késztet.

G. Nagy László 2018.11.14. 11:38:16

@Tompahawk: Végtelenül jó vagy hozzám, köszönöm! Igazán jólesik.

G. Nagy László 2018.11.14. 11:47:57

@csakférfi: Tamás Gáspár Miklósra emlékeztetsz. Ő is felsorakoztat egy csomó értelmes gondolatot, majd minden átmenet, indoklás és morális megfontolás nélkül kijelenti: a kommunizmus a megoldás.

Amikor a rabszolgatartás-feudalizmus-kapitalizmus- kommunizmus tengelyt tekinted, gondolj arra, hogy melyik működik anélkül, hogy fegyvert szegeznének az ember fejéhez. Egyedül a kapitalizmus ilyen, ezért a marxista eszmét aligha lehet haladónak tekinteni.

Ahhoz, hogy elhiggyük: a kommunizmus nem jelent automatikusan zsarnokságot is, el kell tudnunk képzelni egy olyan szabad világot, amelyben a marxi utópia minden kényszer nélkül megvalósul. Azt kéne látnunk, hogy a világ legszabadabb országaiban - Svájcban, Ausztráliában, Új-Zélandon - sorra jönnek létre a kommunizmus apró sejtjei: a kibucok, termelőszövetkezetek. Az emberek önként lemondanak az általuk tulajdonolt vagyontárgyakról, s felajánlják a közösség részére. Ezekben az önzetlen gazdasági társulásokban a munka frontján mindenki a képességei szerinti maximumot nyújtja, s csupán annyit vesz el a megtermelt javakból, amennyit feltétlenül muszáj. Mindenki elégedett, a szájak a fülig érnek, így e marxista sejtek egyre nőnek és terjednek, míg végül az egész ország egy nagy és boldog kommunista családdá egyesül. Nos, ilyet nemigen látunk, pedig minden lehetőség adott hozzá. (Olyan ez, mint a kék zsiráf esete. Ha a kék szín bármiféle evolúciós előnyt hordozna, már rég találkoztunk volna ilyen példányokkal, s idővel talán ki is szorítanák a klasszikus megjelenésű populációt.) Sokkal inkább azt tapasztaljuk, hogy a legnagyobb nyomor pont azokat az országokat sújtja (Észak-Korea, Venezuela), amelyek a 20. század minden szörnyű tanulsága ellenére is ragaszkodnak a marxi gondolathoz.

Nem csupán a hatalommániás emberek járatták le a komcsi ideológiát. Már eleve büdös volt.

G. Nagy László 2018.11.14. 11:54:14

@csakférfi: És természetesen igazad van: nem azonosak a lehetőségeink. Mind genetikailag, mind a környezetből fakadóan eszelős különbségek vannak élet és élet között. de ez SOHASEM jelentheti azt, hogy a szerencsétlenebb erőszakkal elveheti a szerencsésebb javait. Ez a morál és a társadalom csődje.

csakférfi 2018.11.14. 12:12:51

@G. Nagy László:
Ugyan modd màr meg......
Ha a robotok az összes emberi tevékenységet ..orvos ,ujsàgírö,kömüves,mérnök,pizzafutàr,hegesztö,fodtàsz,stb.......a mesterséges intelligenciàval karöltve ,kivàltjàk...hovà lesz a pénz mint motivàciò.
Mert ugye a "közöny" ellentéte a motivàciò.
youtu.be/LikxFZZO2sk
Nos?

csakférfi 2018.11.14. 12:16:19

@G. Nagy László: Mégvalami a "génszemléletedröl". Amit kellene felülbíràlnod a legújabb kutatàsok ..azaz tények...ismeretében

index.hu/techtud/2018/11/07/nem_a_genekben_van_a_hosszu_elet_titka/
:)
Szemléletet kellene vàltanod.

G. Nagy László 2018.11.14. 15:12:49

@csakférfi:

1. Mi fog változni az automatizáció korában? Ugyanúgy lesz magántulajdon. Ugyanúgy lesznek emberek által ellátott szolgáltatások. A tevékenységeink, szakmáink, munkafolyamatink mások lesznek ugyan - fizikailag könnyebbek, szellemileg komplexebbek, kreatívabbak - de struktúrájában ez semmit nem változtat a társadalmi berendezkedésen, s pláne az erkölcsön.

2. Oly messze van ez még. Addig?

csakférfi 2018.11.15. 11:57:20

@G. Nagy László:
A pénz mint motivàciò....megszünik.Màrcsak azért is mert a robotok nem motivàltak a pénz megszerzésében.
Adòztassuk meg a robotokat? Vagy a tulajdonosukat és az adòpénz lesz a politikusok àltal a nép közt kiosztva?
Akkor minek tanulni és motivàltnak lenni?
Problémàk....majd akkor.
Most?
Addig?
Megközelítem a "közönyt" màsképp.
Én 52 évemben megtanultam...szàntani..vetni..aratni..gyömölcsfàt metszeni...
Megtanultam disznòt...csirkét...kacsàt ..stb. tartani. Az ezekhez szükséges ismeretekkel és kezdetleges eszközöket elkészíteni.
Megtanultam esztergàlni...betonozni...tetöt àcsolni...hegeszteni...vízvezetéket szerelni..fàt vàgni....mosni..varrni..takarítani...stb.
Meg is szerettem némelyik tevékenységet.
Szeretek mozgòalkatrészekbòl àllò gépeket terveznj és elkészíteni...barkàcsolni.
Egyiket sem mérnòki..vagy szakemberi szinten.
Ebböl kifolyòlag szàmomra közömbös hogy mit hoz a jövö. Söt közönyös vagyok arra is -bizonyos mértékig-autokràcia...ösközösség...vagy éppen a fennàllò fogyasztòi tàrsadalom lesz vagy marad.
Amikor ezt írtam
"Akkor talàn "tudsz is" nem csak érzel "szeretetet"
Egy napja , akkor erre értettem
Tanulj meg te is mindazt amit én.
Nekem sikerült....neked miért nem?
Azért mert erre szocializàltak gyerekkorod òta.
Tévesen...mintahogy manapsàg a gyerekeket.
Ezért vagy közönyös a többi emberre..vagy valamely szakmàra.
Empatikusabb....boldogabb....bizakodòbb lennél a jövödre nézve.
Màs szemlélettel viselternél a "hétköznapi" emberek és sorsuk irànt.
Így a közönyt....a jövöre vonatkoztatva....jòra fordíthatnàd.
Mivel a közöny..."se nem jò,se nem rossz".
Viszlàt...nem "trollkodom" tovàbb.
:)

G. Nagy László 2018.11.16. 07:56:47

@csakférfi:

"A pénz mint motivàciò....megszünik.Màrcsak azért is mert a robotok nem motivàltak a pénz megszerzésében.
Adòztassuk meg a robotokat?"

Igen, és a mosógépeket és a hajszárítókat is!

"Én 52 évemben megtanultam...szàntani..vetni..aratni..gyömölcsfàt metszeni...
Megtanultam disznòt...csirkét...kacsàt ..stb. tartani. Az ezekhez szükséges ismeretekkel és kezdetleges eszközöket elkészíteni.
Megtanultam esztergàlni...betonozni...tetöt àcsolni...hegeszteni...vízvezetéket szerelni..fàt vàgni....mosni..varrni..takarítani...stb."

Ez mind tök jó, téged gazdagító tapasztalás.

"Tanulj meg te is mindazt amit én."

Atanyos vagy, de nekem nincs ennyi időm és más dolgok jobban foglalkoztatnak. Ha száz életem lenne, mindbe belekóstolnék.

"Empatikusabb....boldogabb....bizakodòbb lennél a jövödre nézve."

Aki még nálam is bizakodóbb, az hazudik :)

Üdv!!!

csakférfi 2018.11.16. 12:08:52

@G. Nagy László:
:)
Az élet elég hosszú ahhoz hogy idönként kilépj a komfortzònàdbòl.
Hàny "életet is éltem" eddig?
....a kömüvesét
.....a vàllalkozòét
....a parasztét
.....a férjjét
....az elvàltét
....az apàét
....a gyerekét
....a szalagmelòsét
....a gazdagét
....a halàlraitéltét (orvosok szerint)
.....a ???
:)

G. Nagy László 2018.11.16. 12:22:57

@csakférfi:

"Az élet elég hosszú ahhoz hogy idönként kilépj a komfortzònàdbòl."

Abszolút igazad van. Ezen dolgozom!!
süti beállítások módosítása