téveszmék

téveszmék

"Nem is férfi az, aki nem volt katona"

2017. szeptember 15. - G. Nagy László

index.jpg

 

Az egyik személyes kedvencem a vaskos népi ostobaságok közül. A mai, fiatal városlakók - szerencsére - már szinte azt sem tudják, miről van szó, ám sokan - elsősorban vidéken és az idősebbek körében - még mindig komoly nosztalgiát táplálnak a sorkatonai szolgálat iránt. Ez persze túlmutat a borgőzös esteken előadott laktanyai sztorikon, s azon a szánalmasan gyermeteg és undok attitűdön is, mely szerint "ha már mi szívtunk, ti sem úszhatjátok meg". Akik a címbéli beteg frázist igaznak gondolják, azok valóban látnak értéket a katonásdiban. Vegyük sorra, miről is szól mindez!

 

1. Rögtön az elején le kell szögezni, hogy háborút folytatni mélyen immorális tett. Csupán egyetlen olyan eset létezik, amely erkölcsileg elfogadható, ez pedig az önkénes alapon történő honvédő, vagy önvédő harc. Minden egyéb eset nettó vágóhídra terelés, melyet az érett és jóérzésű emberek zsigerből elutasítanak. Jóllehet Magyarország 1956 óta nem folytatott semmiféle tényleges háborút, mégis 2004-ig kellett várni, hogy 135 esztendő után végre eltöröljék a kötelező sorkatonai szolgálatot. S ha az utolsó évtizedekben a bevonulás már közel sem jelentett életveszélyt, attól még ugyanúgy igaz, hogy semmiféle külső hatalom nem rendelkezhet az egyén élete felett. Sem két évig, sem másfél évig, de még kilenc hónapig sem. A saját életét mindenki azzal tölti, amivel csak szeretné. Aki ezt, a szabadság alapeszméjét nehezen képes magáévá tenni, az valószínűleg nem elég érett a XXI. századi létezésre.

 

2. Egy szabad világban nem léteznek "természet adta" társadalmi hierarchiák. A grófok, bárók, akadémikusok és ötdiplomás professzorok is ugyanolyan jogokkal bírnak, mint a nyolc általánost végzett battonyai földműves. Nincs rabszolgaság, nincs földhöz kötött jobbágyság, nem léteznek faji, vagy nemi alapú kvóták, támogatások, törvényi kedvezmények. Minden alá-fölé rendelt viszony önkéntes és az adott (munka)szerződésben lefektetett feltételek mentén felbontható. A kötelező katonai szolgálat nem ilyen. Nem csupán a rangok szerint épül szigorú hierarchia, hanem a formálisan egyenrangúak között is, a bevonulás időpontja szerint. Nem csupán az őrmester alázhatja meg a közlegényt, de az öreg is a kopaszt. Igazi embertelen, lélekölő környezet. Tényleg visszasírjuk?

 

3. Mindössze néhány olyan terület létezik, amely kérdőjelek nélküli, gondolkodásmentes, feltétlen engedelmességet követel, cserébe leveszi az egyén válláról a személyes felelősség súlyát. Ezek a vallások és a katonai, félkatonai szervezetek. A különböző szociálpszichológiai kutatások és kísérletek - köztük Philip Zimbardo közismert esetei - régen bebizonyították, hogy az embertelen tettek túlnyomó többségét akkor követjük el, amikor kritika nélkül alkalmazkodunk a csoportnormákhoz, vakon engedelmeskedünk a hatalomnak, mindezekből fakadóan úgy érezzük, nincs személyes felelősségünk. A katonásdi ezt a beteg attitűdöt táplálja és konzerválja.

 

4. Amikor a "katonás" kifejezést használjuk, legtöbben a következőkre asszociálunk: rendezett, pontos, tervszerű, erős, határozott, kisportolt. Ezek mind pozitív jelzők és valóban követendő értékek. Csakhogy ezek magunkévá tételéhez semmi szükség magára a katonaságra. Szociológusok kedvelt frázisa, hogy a rendszerváltás előtt az átlag magyar boldogabb volt, mint azt követően. Néhány ökör ebből képes arra következtetni, hogy az adott világ is jobb volt, mint a mai, holott ez nyilvánvaló téveszme. A kérdés hátterében az áll, hogy sokaknak - mint a kitinpáncéllal borított bogaraknak - szükségük van a külső fegyelmező, megtartó erőre, mert anélkül összecsuklanának, s masszív alkoholmámorban fetrengenének. Az ember azonban a gerincesek törzsébe tartozik, már ezért is illő volna, hogy a megfelelő tartás belülről fakadjon. Pontosnak, megbízhatónak és súlyfeleslegtől mentesnek lenni - mindez csupán elhatározás kérdése. Semmi szükség ehhez egy félőrült, pszichopata, ordítozó őrmesterre.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr6312829780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.09.15. 13:47:14

Pedig sok oka van annak, hogy az emberek ne lássák jobbnak a mostani világot. Régen volt létbiztonság, az alacsony végzettségű és/vagy 50 feletti ember is talált munkát, és meg is tudott élni. És a legfontosabb, hogy ez nem esetleges volt, hanem biztos. Munkából lehetett házat építeni, akár családi összefogással, kalákában is. Olcsón lehetett élelmiszerhez jutni, és ingyen lehetett tanulni. Természetesen a rendszer sok okból nem volt működőképes, és csődbe is ment, ez nem vitatéma. De az egyén ettől még nem érzi jobban magát itt. Persze ha tanult vagy, akkor meg tudsz élni, de nem mindenki tehetséges és vállalkozó szellemű. Ma már a társadalom egy kisebb hányada remekül él és használja a modern társadalom vívmányait, de innen Pestről nem láthatóan a falvakban, tanyákon hihetetlen szegénységben és reménytelenségben élnek az emberek. Pedig nem bennük van a hiba. Hogy a poszt fő mondanivalóját is érintsem: a katonaság a világ egyik, legértelmetlenebb, megalázóbb, kontraproduktívabb ideje volt az életemnek. Nem is kívánom senkinek.

Treff Bubi 2017.09.15. 13:49:25

Ennyi. Jól működő, profi hadsereg kell, ami vonzó pályát nyújt azoknak, akik jól érzik magukat egy szigorú hierarchiára épülő közösségben. Háború, mozgósítás esetén a besorozottak nagy részét nem kommandózásra, hanem hórukk munkákra, műszaki feladatokra osztják be, legfeljebb kapnak egy gyorstalpalót gépkarabélyból, hogy ha mégis összeakadnak az ellenséggel, ne haljanak meg harc nélkül.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.15. 13:51:50

Öt éve írtam:

KATONASÁG
(kétsoros-füzér a bevonulásom 28. évfordulójára)

Ha bevonul valaki,
Kiképzés jön, alaki.

Borotválkoz’ a baka,
Hogy ne legyen Csubaka.

Szeretvén a sereget
Ultrás vizet mereget.

Épít, eszköz a lapát,
S kerül néhány alap át.

Nyáron villan a kasza,
Aratni van szakasza.

Kopasz tápos, ha kajál,
Nem néz oda a Köjál.

Katona nem tiszteleg,
Szájából, ha tészta lóg.

Főtiszteket* tiszteli
S boldog, hasa hisz’ teli.

(S nem mondja a *tábornok:
Szólítsatok Tibornak!)

Eltávra, ha hazamén,
Ugrál, mint egy laza mén.

Iszogat bár alkoholt**,
Vád, hogy kártyán csal, koholt.

(**Sört mér jó Sturcz Antiné;
Tulajnő, a kantiné.)

Fürdik öt-hat hetente
S szaglón fekszik le, tente.

Leszerel s a vonatút
Minden, csak nem csodarút!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/08/katonasag.html

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2017.09.15. 13:54:06

"Az Európai Unióban jelenleg csak Ausztriában, Dániában, Finnországban, Görögországban és Cipruson van hat hónapos kötelező sorkatonai szolgálat, de a kontinensen a norvég és a svájci fiataloknak is be kell vonulniuk. Ausztriában 2013-ban népszavazást tartottak a sorkatonaság eltörléséről, de azt a lakosság többsége nem támogatta. Nyugati szomszédunknál a hadsereg megközelítőleg felét alkotják besorozott katonák,......."---ezt egy cikkből másoltam neked ide, mert lusta voltam leírni. De a listából látszik, hogy nyilván a XXI.-századra teljesen alkalmatlan, gerinctelen, elmaradott idióta népekről beszélünk! A Norvég rendszer cifraságaiba nem is mennék bele, hiszen ezekszerint egy igazán semmitérő, elmaradott, fasisztoid rendszerben élő népről van szó! Már csak annyit fűznék hozzá, hogy honvédő, vagy önvédő harc sem elképzelhető olyanokkal, akik azt sem tudják, melyik a fegyver rossz fele.

2017.09.15. 14:03:43

@HK417: A kötelezően sorozott katonák csak meghalni mennek ki a harcba. Ez már régen is így volt, de a 21. században főleg így van. Harcosnak lenni egy szakma. Tudom, hogy csak egy film: www.youtube.com/watch?v=gI6sARmxEuc

mákosi rátyás 2017.09.15. 14:07:02

1. "Rögtön az elején le kell szögezni, hogy háborút folytatni mélyen immorális tett. " A háború végigkísérte az emberiség történelmét, nem értelmezhető a béke a háború nélkül. A mai "békét", amit itt most képzelsz, a háború végén tett egyezmények szabályozzák. Azonban ne feledd, hogy most is háború van, még ha mi még itthon nem is nagyon érezzük.
"Magyarország 1956 óta nem folytatott semmiféle tényleges háborút..." NATO szövetségesként azért egy-két fegyveres konfliktusban, békefenntartásban részt vettünk (Irak, Bosznia)
"135 esztendő után végre eltöröljék a kötelező sorkatonai szolgálatot" Szerintem igenis szükség lenne most is sorkatonai szolgálatra, legalább fél évre, ami ténylegesen felkészít az alapvető elméleti és gyakorlati dolgokra (pl. fegyverhasználatra). Mit fogsz csinálni,ha magadat és a családodat, ne adj’ Isten a hazádat kell megvédeni? Magad alá csinálsz, miközben a mobilodat nyomkodod és/vagy sírva menekülsz? Gyáva..
„semmiféle külső hatalom nem rendelkezhet az egyén élete felett” naiv, idióta téveszme ez is, a haza védelme érdekében igenis rendelkezhet az állam, pl. behívással, sorozással. Ha valamelyik államhoz tartozol, vagyis nem vagy hontalan, értelmi fogyatékos stb.
„Aki ezt, a szabadság alapeszméjét nehezen képes magáévá tenni, az valószínűleg nem elég érett a XXI. századi létezésre.” Ki mondta, hogy a XXI. század a szabadság alapeszméjéről fog szólni? Szabadság, de kinek? Csak a nyugati világ emberének vagy mindenkinek?
2. „Egy szabad világban nem léteznek "természet adta" társadalmi hierarchiák. A grófok, bárók, akadémikusok és ötdiplomás professzorok is ugyanolyan jogokkal bírnak, mint a nyolc általánost végzett battonyai földműves.” Persze-persze. Matolcsy fia bankot vett 30 évesen…mindenki egyenlő, persze, papíron. Tele van az ország törvények felett álló egyénekkel.
„Igazi embertelen, lélekölő környezet.” Igen, nincs ott anyuka kitörölni a seggedet.

3. „Mindössze néhány olyan terület létezik, amely kérdőjelek nélküli, gondolkodásmentes, feltétlen engedelmességet követel, cserébe leveszi az egyén válláról a személyes felelősség súlyát. Ezek a vallások és a katonai, félkatonai szervezetek.” Melyik vallásra gondolsz? A személyes felelősséget még a katonai szolgálatban is külön szabályozzák, van ott is. Van külön katonai etika és értéktan is.
4.
„Néhány ökör ebből képes arra következtetni, hogy az adott világ is jobb volt, mint a mai, holott ez nyilvánvaló téveszme.” Ezt mindenki döntse el saját maga, diktátorkám.
„Pontosnak, megbízhatónak és súlyfeleslegtől mentesnek lenni - mindez csupán elhatározás kérdése. Semmi szükség ehhez egy félőrült, pszichopata, ordítozó őrmesterre.” Igen, de miért lenne félőrült az őrmester? Azért mert neked nem tetszik, attól még ott ő a főnök.

Undorító egy írás ez. Szinte magam előtt látom az ecsetfejű, divatszakállas, lukasfarmeres, mobilnyomkodós, ZS-generációs, beszívott, berúgott, „szabadakaratú”, de mérhetetlenül bamba, buta, terroristaellenes, félmaratontfutó, kiskutyát sétáltató divatmajmot, aki élvezi a fogyasztói társadalom adta kielégülést és „szabadságot”, amit készen kapott.

zuulululu 2017.09.15. 14:12:40

@mákosi rátyás: +1

"félmaratontfutó, kiskutyát sétáltató divatmajmot,"

Ezert +100 :D

erol 2017.09.15. 14:15:51

@mákosi rátyás: Tudom, hogy megragadtam a lényeget, de mi a gond a terroristaellenességgel és a félmaraton futással?

Evel Knievel 2017.09.15. 14:17:27

1. Bőven ráférne a sok ratyi semmire kellőre hogy szolgálja a hazáját. Hadseregre, modern,
ütőképes hadseregre soha nem volt még nagyobb szükség mint napjainkban..

2. Hadsereg nélkül semmi nincs. Minden technikai fejlesztés a konyhától a kommunikációig
medicinától az űrkutatásig a hadseregektől indul.

3. Aki nem szolgál az ne is szavazzon :) Azt hiszem ez lesz a legfontosabb kérdés és döntés a
modern társadalmakat illetően. Nem lehet csak buziskodni és élősködni a társadalom
nyakán. :)

nu pagagyí 2017.09.15. 14:19:14

Lehet még fokozni a bölcsességet. A katona majd akkor lesz igazán férfi, amikor már csak egy lába és fél heréje marad.

Opi87 2017.09.15. 14:25:06

Én nem vagyok "ecsetfejű, divatszakállas, lukasfarmeres, mobilnyomkodós, ZS-generációs, beszívott, berúgott" de szerintem sorkatonaságot azok szeretnének főleg, akik sohasem voltak. Ez a tipikus agyhalott, proto-fasisztoid, balkáni-proli, arcára kiül a 40-es IQ, összeesküvés elméletekből tájékozódik de visszautasít mindent, amit amúgy sem hisz el (és nem látja az iróniát itt, meg az irónia amúgy is nehéz szó) sértődött kapitalizmus-áldozat, aki azt szeretné, hogy egész életében mondják meg neki, mikor mit kell csinálni mert kurvára életképtelen és nem akar saját döntéseket hozni, mellesleg és ahol a baj kezdődik, azt szeretné hogy mindenki más is ilyen legyen (ja és persze mindenki legyen "árja" mongolarcű setét magyar proli mint ő, mert zsidók meg cigányok pláne kűfődiek az fujj).

Igen, mi is tudjuk kik sírják vissza a sorkatonaságot, mert ott a fajtájuk végre akár egy kis hatalomhoz is juthat, ezért játszanak az ilyenek folyton katonásdit (szerencsére nálunk leginkább fegyver nélkül). Mindig 1000 méterről kiszúrom azt, akinek soha semmilyen körülmények között nem szabad semmilyen hatalmat adni mások fellet, lelki beteg nyomorult proli emberek. Jobbik és társaik, Jobbiktól jobbrább, na ott találjuk meg ezeket.

Persze ez itt nem vonatkozik senkire ;)

Shish Yakoo 2017.09.15. 14:26:08

Nem is nő az, aki nem volt kurva.

Treff Bubi 2017.09.15. 14:26:25

@mákosi rátyás: jók a meglátásaid, de a sorkatonai képzés elméleti hasznával szemben ott áll Magyarország gyakorlati állapota. A magyar honvédség pontosan olyan jól felszerelt, hatékony szervezet, mint a magyar egészségügy, a magyar közoktatás. Kötve hiszem, hogy a telefonbambuló, ecsetfejű drogosokból ezrével születnének felelősségteljes, ápolt külsejű taktikai szakértő férfiak, mire vége a laktanyaéletnek.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 14:26:51

Azért a "vaskos népi ostobaság" jelző erős túlzás. Egyrészt a katonai kiképzés nem egyenlő a háborúban való részvétellel.
Másfelől, magam is megfigyeltem, hogy bár baromságnak éltük meg odabent a 18 hónapot, főleg az elején, annak számtalan feleslegességével, túlzásaival együtt, azért mire kijöttünk, picit megkomolyodtunk, értünk odabent. Tanultunk fegyelmet, engedelmességet, összetartást, csapatszellemet, csapatmunkát, felelősségvállalást, egymás iránt is. Megbecsülni egymást, tiszteletben tartani a másik privát szféráját, és a többi. Mindezek később értelmet nyertek különböző polgári élethelyzetekben is. Tehát nem volt olyan nagy baromság, ostobaságnak meg pláne nem nevezném.
Picit később, amikor már nem kellett az egyetemistáknak bevonulni sem egyetem előtt, sem utána, nos eléggé elvadultak a delikvensek. Nem tudtak fegyelmezetten, halkan hazavonulni a kocsmából éjjel, pofátlanul zaklatták a nőket a campuson belül is (dolgozókat is). És persze, bármilyen váratlan élethelyzetben először a menekülés jutott eszükbe, az, hoyg egy adott helyzetből hogyan bújjanak ki. Jelzem, ezt látom az Y generáción is - előjel nélkül állapítom meg, hisz nem volt alkalmuk hol és mikor megtanulni olyasmiket, amikre csak a sereg taníthat meg hosszabb időn keresztül.
Szerintem ezek fontos szempontok egy férfi későbbi élete során, hogy ezeket fiatalon belé nevelik-e, valamiféle alapként, vagy menet közben derül ki alkalmatlansága mindezek vonatkozásában.
Nyilván mind minden más, ez sem volt tökéletes, sokan ott tanultak meg lopni, miazmás, de hát végül is mindenki azt tanulja, amire szeme van. Azokkal, akikkel együtt szolgáltam 29 évvel ezelőtt, olyan barátságunk alakult ki, hogy ha ma összefutunk évtizedek után, hát, mintha tegnap láttuk volna egymást utoljára. És megvan az a közvetlenség is, ösztönösen, ami akkor kialakult. Mindezekre azt mondanám, hogy pozitív hatásai a katonai kiképzésnek.
Polgári vonatkozásban pedig, anno, mint fiataloknak pont ellenpélda volt a sok megélhetési katonatiszt, akik közül sokan alkeszek, simlisek voltak - arra tanította a fiatalokat a látvány, tapasztalás, hogy milyenek ne akarjanak lenni.
Szóval, nem állítom, hogy kell a másfél év kiképzés a fiúknak, de egy fél év bőven elférne. Annyi idő alatt összetörik az egoban, aminek össze kell, s picit érettebb, felelősségteljesebb lesz az ember. Persze, nem mindenki, vannak emberek, akik mindig balhésak maradnak :)

ErrOr 2017.09.15. 14:28:17

1. Nincs önkéntes honvédő harc, vagy mindenki harcol a maga módján, vagy elbuknak. Szabadság ott van, ahol meg tudják védeni azt.
2. Nincs alá- és fölérendeltség? Ahol 2 ember dolgozik egy munkán ott természetes módon kialakul az alá-fölérendeltségi viszony. (Mindig lesz egy főnök) Szívatásban volt része mindenkinek, aki volt katona, de engem pl. sosem aláztak meg, és a beosztottaimat sem alázta soha senki. Azonos rendfokozatúaknál számít a szolgálati idő? Ez a civil életben is így van, aki 10 éve van egy munkahelyen arra sokkal inkább hallgatnak, mint arra aki 3 hónapja.
3. az agyatlanság igaz a 90-es évek előtti hadseregekre, a mai katona már gondolkodik. Ha valakire lőnek, és arra kap parancsot, hogy ássa be magát, akkor nem agyal azon, hogy mennyivel jobb lenne, ha jönne egy markoló, hanem előveszi az ásót és elkezd ásni.
4. lehet nincs rá szükség, meg lehet azt tanulni otthon is. Kitől?
Aláírom, a sorkatonai szolgálatnak 80%ban nem volt értelme, sok "szabadidőt" ki kellett tölteni. De egy 6 hónapos jól összerakott kiképzés bőven elég ahhoz, hogy mindent megtanuljon a honvéd.

zuulululu 2017.09.15. 14:29:45

Akinek nincs penze hadseregre, majd lesz a masera.

dezsoke007 2017.09.15. 14:32:08

@mákosi rátyás: köszönöm az összefoglalást, kb. így vélekedem én is. Jelentem, hogy voltam sorkatona (határőr) 9 hónapig. Kibírtam, persze nem sok értelme volt. Nincs bennem semmi nosztalgia, de van egy-két jó sztorim. Egyetem után rántottak be, volt néhány hasonszőrű "kolléga", angoltanár, mikrobiológus, történelemszakos bölcsész, vegyipari gépészmérnök. És ott voltak a nagyon egyszerű 18-19 éves gyerekek. Arra jó volt, hogy láttunk egy keresztmetszetet arról, hogy milyen az ország valójában.

Még valami: az csak az amerikai filmekben van, hogy az őrmester ordibál. A magyar hadseregben szintén sorkatona őrvezető vagy tizedes ordibált, a sorkatonákkal foglalkozó hivatásos tiszt pedig minimum százados volt. Lehet, hogy meg kellett volna kérdezni valakit, aki volt sorkatona.

2017.09.15. 14:32:08

@Opi87: Röviden összefoglalva: tökéletesen igaz. Csak az akarja, aki sosem volt ott, vagy ott élte ki a zsarnoki hajlamait.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2017.09.15. 14:32:44

@mákosi rátyás: Nagyon szép pikk-pakk összefoglalás, főleg ez a rész: "Persze-persze. Matolcsy fia bankot vett 30 évesen…mindenki egyenlő, persze, papíron. Tele van az ország törvények felett álló egyénekkel."

"Egy szabad világban nem léteznek "természet adta" társadalmi hierarchiák."
Mit értett ez alatt a költő? Mert pontosan, hogy a jogi, mesterséges hierarchiákat bontotta le a társadalom, vagy igyekezett lebontani. Hogy mennyire sikeresen azt ugye a matolcsys példa mutathatja, de a természet adta társadalmi hierarchiák, magyarul az emberek közötti reális különbségek alapvetően behatárolják az életünket. Akarhatok én sztáratléta lenni, ha egyszer nem vagyok egy Usain Bolt. Ha nagyon elszántam volna magamat mondjuk hatévesen, hogy márpedig minden áron, és minden időmet és energiámat erre áldozom, jó eséllyel egy kemény sérülésig és/vagy kudarcélményig vittem volna. Nem is kell túlzottan erőltetni ilyesmit, finoman ki kell tapogatni a gyerekkel együtt, hogy mi az amit szeret csinálni, és mi az amiből meg is tud majd élni.

@nu pagagyí: Nagyon szép bölcsesség, szerintem ilyen frázisokat majd akkor sütögess, ha a családodat felkoncolják egy nyíltnak nyilvánított városban, mert senki nem akarta veszélybe sodorni magát a védelmükben. Én személy szerint a körmöm épségét nem adnám senki olyanért, aki nem vállalja, hogy maga is harcol értem. Önsorsrontás mások gazdasági vagy politikai céljaiért feláldozni magunkat egy háborúban, de ogyanúgy az, olyan embereket menteni, akik nem jelentenek nekünk semmit.

Nazareus 2017.09.15. 14:32:50

@Evel Knievel: Tévedsz. A (gyerek)játékoktól.

Conchobar 2017.09.15. 14:37:06

Nem igazán lehetett a posztíró katona. Úgy tűnik, még csak nem is hallott olyat, hogy bajtársiasság. Hogy belátjuk, együtt szívunk, együtt sírunk, együtt nevetünk. Megosztjuk egymás közt, azt amink van: mindannyian kiraktuk az asztal közepére az otthonról kapott csomagot (miután kikaptuk belőle a pénzt és a levelet) és közösen fogyasztották el a szoba lakói (a raj/szakasz tagjai). Háborúban meg méginkább egymásra lennénk utalva. Nem az individualista szabad különutasság kecsegtet a túlélés esélyével

Opi87 2017.09.15. 14:38:15

@Evel Knievel:

Szerintem csak aki min. 180 magas és kékszemű férfi, az szavazhasson. És miért ne? Ők az igazi férfiak, ergo csak nekik kéne szavazni.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2017.09.15. 14:41:18

@Opi87: a svédek is mind jobbikos untermeschenek, mert visszavezetik a sorkatonai szolgálatot? Vagy az osztrákok, mert el sem törölték? Persze a felsőbbrendű árja faj tagja biztosan nem alacsonyodna le, hogy együtt szolgáljon olyan alacsonyrendű emberekkel, akik mondjuk árufeltöltőként, targoncásként vagy CNC operátorként dolgoznak majd a hátralevő életükben. :)

Denise Hogyisdugják 2017.09.15. 14:41:57

ez valamiféle melegblog? még az elkényelmesedett bezzegállamban, svájcban sem vonják kétségbe a sorkatonai szolgálat jogosságát és jelentőségét.

András Horkay 2017.09.15. 14:42:55

Nyilvánvaló hogy a szerző nem tekintette át ezt a kérdést alaposan és álomvilágban él. A háború egy rendkívüli esemény, amire ugyanúgy fel kell készülni mint a szélviharra. Nem igazán kellemes elfoglaltság, és kockázatos is, mert pld meg lehet ott halni. De ha nem szeretsz háborúzni attól még az létezik és elérheti a közösségedet. Igazán kellemetlen az, ha lemészárolnak mint a birkákat , lásd a jazidi népet keleten. Az egy jó megközelítés, hogy a sorkatonság vagy a nemzetőrség, nemzeti gárda vagy valamilyen milicia szintű képzés ésszerű legyen és ne felesleges hülyeségekkel töltsd az időt. A szocializmusban folytatott sorkatonai képzés is teljesen hülyeségnek tűnt, de sajnos az sem volt az, mert a háború esetén átgázoltak volna rajtunk a NATO hadseregei, így sok teteje nem volt hogy túlképzett legyen a sorkatona, maximum pár órát jelenett volna neki a túlélésre. A háborús sakkban gyalogáldozat lett volna -lasította volna a támadást de megállítani nem tudta volna. ha a napi politikai fenygegetéseket komolyan vesszük, akkor nem gondolhatja komolyan valaki hogy pár ezer határvadász fogja majd megállítani a fellénk áramló pár millió északra vonuló "honfoglalót" ha jön a felmelegedési pánik. Esetleg a drótkerítés igen? Hány percig? Ha összehasonlítjuk az I.VH. idején kiállított magyar haderő harcértékét a most bevonultatható mobil nyomkodó fiatalokéval, akkor van egy kis különbség. De legalább a hadifolytáborra fel kellene őket készíteni nem?

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2017.09.15. 14:44:03

@Opi87: A nagy különbség az, hogy az egyiket mindenki megteheti és arról szól, hogy ő áldozatot hoz a közösségért, a másik pedig egy állapot, ami semmilyen hasznot nem hajt a körülötte lévőknek.

Filiberto 2017.09.15. 14:45:07

Nekem az amerikai minta tetszik. Van egy profi hadsereg, jól felszerelve, mindenki tudja mi a dolga, ezért fizeti őket a társadalom
Van mellette a nemzeti gárda oda lehet menni önkéntes alapon, kiváló terepe a társaságkedvelő fiataloknak.
Amit sokan a seregtől várnak azt a nevelést a családnak kell megadnia, ha ott nem nevelik meg a gyereket a sereg se fogja.
A tömeg hadseregek kora lejárt, annak semmi értelme ,hogy 100 ezer ember mint a múltban alakizzon, meg unalmában szívassa akit lehet és sokba kerül.....adót nem fizet de el kell tartani.

2017.09.15. 14:46:08

Magyarként lassan eljuthatnánk már odáig, hogy békességet és jó együttélést akarjunk más népekkel. Bármilyen fegyveres konfliktusban annyi esélyünk lenne, mint halnak a szatyorban.

Tajgetoszvagybazmeg 2017.09.15. 14:46:41

Nem a sorkatonaság általános intézményével van baj, hanem a magyar sorkatonaságéval. Beleértve az MN időszakát, és aztán a rendszerváltás utánit is. Mindkettő tragikomédia volt.
Amikor kontraszelektált, minden másra alkalmatlan, buta, gonosz, korlátolt, és jellemzően alkoholista tahók - lásd mondjuk egy vidéki helyőrség tiszti- és tiszthelyettesi karát - basztatnak másokat, csak mert megtehetik, abban semmi katonás vagy a honvédelemre nevelő nincs.

Egy tiszt előttem fussa le a kötelezőt, előttem csinálja meg a kötelező fekvőtámaszokat, előttem lőjön minimum megfelelőt, és az első sorból vezetve tanítson meg a harcászattól kezdve bármire. Ha ez nem megy, mindenki kussoljon arról, mennyire volt, van és lesz csodálatos a hadseregünk és de kár, hogy nincs sorkatonaság.

Aki volt sorkatona, tudja, hogy csak az idejét vesztegették. A néphadseregben is és a honvédségben is.

Akinek meg nem tetszik, hogy valaki félmaratont fut, fuss le ő is, oszt utána ugasson :))))

bontottcsirke 2017.09.15. 14:47:52

@HK417: Igen, olyan emberekről beszélünk, akik két, de inkább három nyelven beszélnek (mínusz görög, ciprusi) , magas értelmi/érzelmi intelligenciával rendelkeznek és (de legalább) megfelelően vannak felszerelve.

Egy hungarisztáni, görbecsövű, szakadt, rühes gyakorló, három számmal nagyobb, hülye, idejét múlt kiképzéssel egy lapon nem említhető színvonal.

Mi, még a hivatásosainkat is mackónadrágba bújtatjuk.

Minek ide sorozás? Hogy unatkozó alkoholista hülyéket neveljünk? Minden normális ember alig várta, hogy vége legyen csak a klasszikus hülyék rajongta ezért a szarságért

Denise Hogyisdugják 2017.09.15. 14:49:14

Opi87: konkrétan én is voltam sorkatona és ma sem térnék ki előle, sőt a fiamnak sem lenne ellenére egy valódi, a haza esetleges későbbi megvédését segítő alapkiképzés... szerencsére ő nem az a divatmajom-fajta, hanem komoly gyerek, komoly célokkal és egészséges gondolkodásmóddal :-)

bontottcsirke 2017.09.15. 14:49:35

@Tajgetoszvagybazmeg: Hát, ennyi. Nem azzal van a baj, hogy taktikaiban kell nyomulni egy fasza, korszerű fegyverrel és outdoor ismereteket tanulni, hanem pontosan az a baj, amit említettél, ez az egész néhai/jelenlegi teljes inkompetencia.

Tajgetoszvagybazmeg 2017.09.15. 14:50:32

Egy kiegészítés: a honvédség ma is Varsói Szerződés-mentalitású elvtársakkal van tele. A HM-ben és a vezérkarban még mindig kb. kétszer több tiszt szolgál, mint csapattisztként. És ezek is olyan minőségű emberek többségükben, mint amit leírtam feljebb. Amikor 2004-5-ben azzal ugatnak le egy törekvő, igyekvő, a tudását átadni kívánó, katonának született tisztet, aki járt NATO-képzésen, végigcsinált hat hónapot nyugati különleges erőknél, hogy "mit ugrál, mit akar itt, azt hiszi, már a NATO-ban vagyunk?", az mindent elmond a magyar haderőről. (Le is szerelt.)

Conan The Librarian 2017.09.15. 14:51:58

A csúnya, XXI. századot nem értő Izraelben még a nőket is behívják sőt, a tisztek fele nő. És annyira elnyomja őket a rendszer, hogy még hisztiztek is, hogy engedjék őket tankászkodni meg harci repülőket vezetni. Engedték. Valaki szólhatna az izraeli vezetésnek, hogy a XXI. század a szabadság meg a béke százada, és az egyéni szabadságot nem lehet korlátozni.

Conchobar 2017.09.15. 14:52:52

"régen bebizonyították, hogy az embertelen tettek túlnyomó többségét akkor követjük el, amikor kritika nélkül alkalmazkodunk a csoportnormákhoz, vakon engedelmeskedünk a hatalomnak" - A vak engedelmesség, kritikátlan követés megy ám katonaság nélkül is. A kritikátlan követés megy például, ha valaki posztot ír a katonaságról, de abban csak elkoptatott (negatív) sztereotípiákat szerepeltet. Gondolkodás nélkül. Hogyaztmondja: "Nem csupán a rangok szerint épül szigorú hierarchia, hanem a formálisan egyenrangúak között is, a bevonulás időpontja szerint. Nem csupán az őrmester alázhatja meg a közlegényt, de az öreg is a kopaszt." aztán meg azt írja "vakon engedelmeskedünk a hatalomnak, mindezekből fakadóan úgy érezzük, nincs személyes felelősségünk". Eszébe nem jut, hogy éppenséggel az általa hierarchiának mondott valaminek éppen az adja az értelmét, hogy minden körülmények között legyen egy felelős vezető, nagyon is jelen van a személyes felelősség a katonaságon belül. Ott nem tud elsikkadni a felelősség. Posztírónk persze a szívatást tartja lényegesnek, említésre méltónak.

2017.09.15. 14:56:48

A bajtársiasságról meg annyit, hogy '87-es vonulással Nagyatádon 2 gyilkosság volt nálunk. Az éleslövészeten pedig, ahogy feküdtünk, a százados csőre töltött pisztollyal állt felettünk. Király érzés volt.

Conchobar 2017.09.15. 14:57:24

@Tajgetoszvagybazmeg: "végigcsinált hat hónapot nyugati különleges erőknél, hogy 'mit ugrál, mit akar itt, azt hiszi, már a NATO-ban vagyunk?', az mindent elmond a magyar haderőről." - A magyar haderőről el, de a posztban egy kissé másról van szó: van-e értelme a sorkatonai szolgálatnak (úgy általában)

tmm 2017.09.15. 15:01:26

Én katonaként a következőket tanultam: a katona nem harcos, aki abban leli örömét, hogy idegeneket gyilkol parancsra, hanem honvéd. Megvédi az országot idegen támadástól, szélsősgées időjárási körülmények, árvíz stb. esetén meni a bajbajutott embereket, állatokat, ellátmányt tud vinni cilviliázciótól elzárt honfitársaknak. Bevethetők bármilyen krízis esetén, legyen az terrortámadás, vagy akár szekrényből előugró vilgáháborús bombák. Megtanultuk, hogy össze kell fognunk, hogy bármennyire különbözünk, össze tudunk fogni a közös cél érdekében. Megtanultam, hogy igenis fontos a hazaszeretet, és hogy sokféleképpen tudom szolgálni hazámat. Megtanultam, hogy nem a diploma érdemel tiszteletet, hanem hogy mit kezdesz vele. Szerintem ezeket érdemes lenne mindenkinek megtanulnia.
Mindenesetre tény, hogy a szerző nem volt katona. Továbbá nyilvánvalóan fogalma sincs arról, hogy az elképesztően önző, "mindenki azt csinál az életével, amit akar" hozzáállás hány ember életét tudja tönkretenni. Félreértés ne essék, én is meg akartam volna úszni, de nem tudtam, hogy ennyi mindent tanulhatok ott.

Conchobar 2017.09.15. 15:02:13

@Klesk: "Az éleslövészeten pedig, ahogy feküdtünk, a százados csőre töltött pisztollyal állt felettünk. Király érzés volt." - És? Lelőtt valakit? (az én időmben, '82-ben meg AMD-velmászkáltak a tisztek az épp lövő katonák mögött. Aztán elszedték a katonától a maradék lőszert és ők is élvezkedtek egy sort a célra). Egyébként meg nem világos, hogyan kapcsolódik mindez a bajtársiassághoz

Thomas Dantes 2017.09.15. 15:02:56

Én akkor nem vagyok férfi. Bár dolgozom, van keresetem, becsülettel ellátom magam, adózom, megdugtam 23 nőt. Igaz, horgászni nem szoktam. Ennek ellenére, az a férfi, aki hónapokra össze van zárva egy rakás másik férfival, ahelyett, hogy inna meg nőket dugna meg.

Ja. Akkor inkább jobb ,hogy nem vagyok férfi. Én hülye inkább dolgozok, pénzt keresek, piázok pinázok.

incognito ergo sum 2017.09.15. 15:07:21

A sorkatonaság már rég nem a háborúzásról szól, hanem a "mamahotelből" való kiköltözésről.

A nép fia 2017.09.15. 15:11:21

@mákosi rátyás: Ez szép volt! :) Köszönöm, hogy leírtad, nem nekem kellett helyre tenni. Szép lefestés volt az utolsó bekezdésben, magam sem fogalmazhattam volna találóbban! :)

A blog neve: Téveszmék.

Igen, látszik. A blog írója csúnya téveszmében él a katonaságot illetően.

Nyilván, ha lett volna katona, akkor kicsit több benne a tisztelet és több benne a férfiasság. Mert ez az egész írás csak egy álliberális maszlagra felhúzott hiszti.

@Mr. Waszabi: Szintén jár a pacsi az írásért. :)

@András Horkay: Ezzel is egyet értek.

Úgy tűnik, későn értem ide, már minden véleményemet megfogalmazta valaki.

andy1977 2017.09.15. 15:11:25

én voltam katona. 99 ben. imádtam. jó volt. és kellemes élmények társulnak hozzá. vallom hogy most sem ártana a jelenlegi 18-25 közötti teleszart zokniknak. :)

andy1977 2017.09.15. 15:15:01

igaz az első három hónapban nem volt nő a közelemben de utánna voltak katona csajok. a laktanyában és persze sex is volt. főzőcskéztünk a hétvégi szolgálat alatt. télen vezetési gyakorlat terepjárókkal. lőgyakorlatok. de most komolyan ebben mi lehetett a rossz? hogy nem mehettél haza anyu szoknyájához számítógépezni és faszt verni? könyörgöm 9 hónap volt. az semmi

ErrOr 2017.09.15. 15:16:44

@Klesk: JObb lett volna, ha valamelyik társad kilövi a 9 lőszert a század irányába és megöl vele pár embert? biztonsági intézkedés, nálunk is így járkáltak, de nálunk megúszta a srác azzal, hogy beletaposták a fejét a földbe.

cirrmurr 2017.09.15. 15:17:16

A sorkatonai szolgálatnak egyetlen hibája az volt , hogy honvédelemre alkalmatlan kiképzés(nélküli) fiatalokat nevelt. Következésképpen az értelmesebbjének ez a cél nélküli ugrabugrálás az idegeire ment. Az alaki kiképzéstől a motoros fókától az arab nyelvleckétől ( Habra- hab ) mikor a felmosott de még vizes padlóra rádobtak egy papirzacskós Ultrát, senki nem lett katona.

fegyverrel az életben nem védenék meg a hazát.. volt olyan aki 5 az az 5 darab 7,62 es lőszert lőtt el 1,5 év alatt. na az aztán nagyon tudhat...

Sok hűhó semmiért ez volt a sorkatonai szolgálat... Golyófogókat neveltek.

andy1977 2017.09.15. 15:18:59

persze ettől függően a svájci modellt tartom követendőnek. Svájc katonai információk terén elszigeteltebb, mint más európai államok. Hadserege igen fejlett haditechnikával rendelkezik, katonái, sőt a polgári lakosság is jól kiképzettnek számítanak, mivel rendszeresek a katonai gyakorlatok az alpesi országban. 32 éves koráig minden svájci férfi tartalékos katona is egyben (újonckiképzésük után ami 3 hónap, körülbelül 3-4 hetet szolgálnak a haderőben). Otthonukban tartják egyenruhájukat, teljes felszerelésüket, fegyverüket. Fegyverükhöz (egészen a közelmúltig) járt 50 lőszer is egy lepecsételt fémdobozban. Svájc Európa egyik legmilitaristább országa (információk szerint a lakossága akár 12 órán belül mozgósítható).

na ez példamutató

Conchobar 2017.09.15. 15:19:16

@incognito ergo sum: "A sorkatonaság már rég nem a háborúzásról szól" - Legalábbis Magyarországon. Csakhát amíg más országoknak lesz hadserege, addig nekünk is kell(ene), hogy legyen. És a posztíró minden, a haza fogalmát nem ismerő picsogása ("semmiféle külső hatalom nem rendelkezhet az egyén élete felett") ellenére, sorkatonaságra van szükség. Ugyanis a sorkatonaságban a társadalom minden rétege képviselve van, így a sorkatonaságot nehéz a nép ellen fordítani (ezt láthattuk 1956-ban Magyarországon, de 1989-ben Romániában se sokáig követték Csau néprelövető parancsait)

andy1977 2017.09.15. 15:20:43

persze ettől függően a svájci modellt tartom követendőnek. Svájc katonai információk terén elszigeteltebb, mint más európai államok. Hadserege igen fejlett haditechnikával rendelkezik, katonái, sőt a polgári lakosság is jól kiképzettnek számítanak, mivel rendszeresek a katonai gyakorlatok az alpesi országban. 32 éves koráig minden svájci férfi tartalékos katona is egyben (újonckiképzésük után ami 3 hónap, körülbelül 3-4 hetet szolgálnak a haderőben). Otthonukban tartják egyenruhájukat, teljes felszerelésüket, fegyverüket. Fegyverükhöz (egészen a közelmúltig) járt 50 lőszer is egy lepecsételt fémdobozban. Svájc Európa egyik legmilitaristább országa (információk szerint a lakossága akár 12 órán belül mozgósítható).

Na ez példamutató. Jól tudják hogy addig van kenyered amíg van fegyvered

ErrOr 2017.09.15. 15:21:22

@Thomas Dantes: mivel még sosem hallottál az eltáv és a kimaradás fogalmáról ezért elnézem, hogy a csajozást és a piázást érvként hozod fel :D A keresetedben az a 6 hónap nem sokat számítana 18-19 évesen, vagy az egyetem után.

Tom66 2017.09.15. 15:26:08

Nyilván nem a klasszikus, Kádári sorkatonai szolgálatot kell visszasírni. A svájci viszont követendő lenne.

andy1977 2017.09.15. 15:31:33

kell a férfi agynak az a kraft amit ott tanulsz. nem is feltétlen katonai szemszögből hanem mint egy egyén a nagyobb csoportban. a jelenkori inviduális társadalomban használhahtatlan embereket termelünk ki. na jó fogyasztásra biztos jók.... A legtöbb fiatal úgy néz ki mint egy teleszart zokni...... tisztelet a kivételnek.

morph on deer 2017.09.15. 15:38:06

Annak mi lehetne az akadálya, hogy egy hivatásos hadsereg mellett önkéntes alapon mehetne katonának az a fiatal is, amelyik akar?
A svédeknél ez mondjuk még ma is így van, ráadásul fiúk-lányok egyaránt mehetnek!

Ha elég vonzó lenne katonának lenni, akkor valószínűleg szinte természetessé válhatna, hogy az "igazi" pályakezdés előtt valaki emegy katonának is, ahol kap egy kiképzést, esetleg megismer egy új szakmát, vagy egy új szakterületet, - hiszen békeidőben lényegében erről kéne, hogy szóljon mindez!
Aztán, ha leszerel, akkor dönhet úgy is, hogy beáll hivatásosnak, vagy valamilyen rendvédelmi állást vállal, esetleg tanul haditechnikát, stb., - vagy hátat fordít az egésznek.

Nem látom, hogy ez miért ne működhetne ehhez hasonló módon.
Menjen katonának az, aki szerint ez 'macsó', meg 'hazafias', stb., akinek pedig erről egészen más a véleménye, az meg élje az életet katonaság nélkül. Miért ne?

Mellesleg: aki a támadás elkerülését fontosabbnak tartja, mint a harcot, annak van igaza! Az összes önvédelmi tanács - kivétel nélkül! - a menekülést tanácsolja, amíg az egy lehetséges választás!
Ezen a téren nekem pechen van, - szív-problémák miatt sosem tudtam igazán futni, szóval kénytelen voltam megtanulni, hogy miképpen tudom megvédeni magam, de megismétlem: nem a "harc" a jó megoldás, sem kicsiben, az egyén szintjén, sem nagyban, államok között!
A konfliktusok erőszakmentes megoldása az út, az utolsó lehetséges pillanatig!

élhetetlen 2017.09.15. 15:43:35

@Conchobar: Jól hangzik, amit leírtál, de nem értek egyet veled. A „bajtársiasság” kialakulásához nem kell a katonaság. Csak egy példa. Részt vettem egy két éves nagy projectben. Ugyanúgy az egymásra utaltság, ha én nem írom meg, a másik nem tud tesztelni, nem halad az egész. Együtt sírunk, együtt nevetünk. „kiraktuk az asztal közepére az otthonról kapott csomagot”. Sokat éjszakáztunk (mármint a napi munka után voltunk benn éjfélig, kettőig), és, ha valakinek volt egy csomag dugi keksze, ugyanúgy kirakta, akkor is, ha ő sem ette tele magát. Dohányzok. Bejött este hatkor a dán kolléga, hogy a felesége hazautazott, ráér, megcsináljuk a magyar ékezetes megjelenítést a képernyőn. Elfogyott a cigim, bolt sehol. Lementem a portáshoz, ő ismeri a legtöbb embert, felment a műszakhoz, visszajött 6 különböző szál cigivel. Adakoztak. Nem, nem volt mindenki egyformán együttműködő, de ne mondd, hogy a katonaságnál mindenki mindenkiért megtett mindent, mert nem hiszem el. Viszont kialakult egy kemény mag, akik mindig számíthattak egymásra. A project már közel húsz éve lezárult (sikeresen), én már öt éve nem is dolgozok, de ebből a társaságból még mindig több emberrel él a kapcsolatom, pedig már az akkori fiatal kollégák is két, három gyereket nevelnek, de még így is belefér, „ráérnek” egy beszélgetésre, látogatásra. Csak azt akartam mondani, hogy nem kell ehhez katonaság.

ErrOr 2017.09.15. 15:44:58

@morph on deer: ez van ma itthon, szerződéses állomány és hivatásos. Szerződés alapkiképzés szakképzés szolgálat.

andy1977 2017.09.15. 15:45:34

a bajtársiasság fogalma szerint Társ a bajban. már ne haragod de a munkában nincs baj. max ha bombaszakértő vagy. ott csak problémák vannak..

morph on deer 2017.09.15. 15:49:50

@ErrOr:
Kösz, mert fogalmam sincs!
Sosem érdekelt valahogy...

ErrOr 2017.09.15. 15:51:45

@morph on deer: de ha megtámadnak, mit kell tenni? "Attack the attacker" csak hogy egy önvédelmi rendszert idézzek

Fellegjáró Marci 2017.09.15. 15:52:39

9 hónapig voltam sorkatona az utolsó 9 hónapos vonulásban. Nem kértem, soroztak. Egy éppen elkezdett munkahelyről rángattak be 9 kibaszott hónap semmittevésre.Az attrakcióval buktam egy fél kocsi árát csak azért, hogy odabent egész nap aludjak, meg vakarja a tököm...szerencsére voltam akkora rafkós, hogy kijelentettem magamat kajáról(vegetáriánusnak mondtam magam) és így megkaptam a napi kajapénzt egybe hóvégén, anyám meg hordta be a rántotthúst mindennap sültkrumplival, mivel a körlet ablakából ráláttam a konyhánkra :D Értelmetlen faszság volt az egész, lófaszt se gyakrolatoztunk mert a főtörzs olyan dagadt volt, hogy egyszerűbb volt átugrani, nameg akkora alkesz, hogy reggel ha mentünk ki takarítani 2 fröccsel kezdett.

andy1977 2017.09.15. 15:55:02

nekem nem ilyen volt nálunk egyfolytába ment a training. de elhiszem amit leirtál a nem első fokozatos laktanyákba a punnyadások voltak jellemzőek. nem is állitom hogy ezt kellene visszahozni. A Svájci modelt tartom ésszerünek

andy1977 2017.09.15. 15:57:47

de fenntartom hogy egy normális 2-3 hónap kemény kiképzés jó lenne

szepipiktor 2017.09.15. 16:01:26

Mindig felvidulok, amikor egy mai genderalapú értelmiségi a saját tunyaságát más történelmi alapok céfolásával akarja igazolni.
Ugye tény, hogy ez a mondásnak semmi köze a militarilázódáshoz, magához a háborúhoz.
Ez egyszerűen csak az életrevalóságot jelzi, és természetesen számos más módon is megszerezhető.
A "férfi" a lényeg, ami ma szitokszó, hiszen ma ez szexizmus, kirekesztőés hímsoviniszta, miközben amikor kialakult a jelző, akkor még nem volt divat a másság, nem volt trendi a leszbikusság, a PC elvek sem és főleg nem volt meghatározó alap, hogy egy fiatalnak beesettmellű, erőtlen marketing-tömeglénynek kell lennie.
A mondás arra utal, hogy egy férfi életerős, állóképes, kitartó, küzdő! Hogy le tudja gyűrni az elékerülő nehézségeket, meg tudja védei, óvni a családját, a gyerekeit.
De ez ma TILOS!
Pontosan lehetne "férfi" az is, aki nem volt katona, de megfelelő szinten SPORTOLT! Az is, aki mondjuk nem sportol, nem volt katona, de rendszeresen túrázik, kirándul, fizikailag és lelkileg egyensúlyban tartja magát.
De ma a megmondók nem ilyenek és régen legalább elmentek a hobbitok gyúrni, hogy pótolják a hiányozzágoka. Most beülnek egy szobába, belépnek az internetre és leszólnak mindent, ami nekik nem adatott meg.
És még lépni sem mernek, mert kitagadja őket a PC alapú, álcivil aktivistaközösségük.
Én voltam katón, még a legsötétebb hidegháborús időkben és nem lapátoló, hanem elsőlépcsős felderítő, GYŰLÖLTEM, de a mai napig hasznosítom az ott "elpazarolt" időt.
Mert megtanított számtalan dologra. Megtanított elviselni olyanokat, amikre korábban nem voltam képes.
És a világ évezredek óta így működik, minden állat esetében az "erősebb kutya bszik" elv az alap, azok a sikeresebbek, ők örökítik tovább a géneket, ők felügyelik a falkát.
Ez az embereknél is alap volt, ma azonban egy mikroközösség ez akarja megszüntetni. Gondolom a borotváltpöcsű 165 centis hobbit fiúk a romkocsmákban és a genderalapú leszbikusok, feministák fogják a világot továbbéltetni.
A mondás kizárólag erről szól és meg sem lepődök, hogy ezt a blog.hu-n cáfolja valaki...

Mr. Waszabi 2017.09.15. 16:04:04

@Klesk: a gyilkosságról, mint olyanról nincsenek élményeim, ellenben másutt is csőre töltött fegyverrel álltak az újoncok mögött a vezénylő tisztek. Ennek elég racionális oka volt. Hiába rágták mindenki szájába, hogy mit NE csináljon, ha felakad a szerkezet, az emberek automatikusan málnáztak, ha náluk akadt el a cucc, és azonmód hátrafordultak - kezükben a problémás fegyverrel, éles lőszerrel töltve. Ha a cucc még is megindul, épp amikor rossz az irány, pár másodperc alatt egy-két embert kiteríthetett az a 6 töltény.
Ezt onnan gondolom, hogy "öreg" koromban már megkérdezték a tisztek, hogy fiúk, ki akar éleslövészetre menni? Unaloműzésként mentünk. Kaptunk a sapkánkba 30-60 lőszert, aztán kedvünkre kiszórakoztunk magunkat, amíg a felügyelő tisztek cigarettáztak. Mondjuk kézigránát dobálásra nem jelentkeztem - azért öregen is ki kellett menni, ha besült :)

2017.09.15. 16:06:06

@Conchobar: "Mindenesetre tény, hogy a szerző nem volt katona."

Nem is lesz. Valakinek a "Kék Osztriga" bárt is látogatnia kell...

@Shish Yakoo: "Nem is nő az, aki nem volt kurva. "

Most nem a nőd a téma.

@Thomas Dantes: "Én akkor nem vagyok férfi. Bár dolgozom, van keresetem, becsülettel ellátom magam, adózom, megdugtam 23 nőt."

Jó, ha 3 igaz a 23-ból: Ernő, Benő és Jenő, amúgy egyetértek azzal, hogy nem vagy férfi. Az én időmben sok ilyen okostojásnak a képe nyúlt meg a kiképzésen, ahol szart se értek.

@Conan The Librarian: "A csúnya, XXI. századot nem értő Izraelben még a nőket is behívják sőt, a tisztek fele nő."

Csúnya liberális szokás, de csak így védhetik meg magukat a kecskebaszóktól.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 16:06:57

@Tom66: ezeknek? Eszednél vagy? Az autópályán megölnek akármelyik nap 3x is, annyira fegyelmezetlenek. Fegyver nélkül, ugye. Mit gondolsz mi lenne itt, ha otthon géppuskát, golyószórót tarthatnának? Téboly. Ahhoz fel is kéne ám nőni - agyban, öntudatban.

erol 2017.09.15. 16:10:46

Ja, a hős, férfias, bajtársias magyar katonák megvédik a hazát. Kár, hogy az elmúlt pár száz év történelmén ez nem látszik, de amúgy biztos fasza gyerekek a magyar katonák.

2017.09.15. 16:12:56

@A nép fia: én voltam katona, a posztot faszságnak tartom, téged meg egy izomagyú, fegyverbuzi gyökérnek. A sorkatonaság semmi másról nem szólt, mint a szopatásról. Értelme nem volt. Se az olyan operettkatonáknál, mint mi voltunk, a rengeteg alkoholista hivatásossal, se a komolynak csúfolt helyeken. Elvettek 36-24-18-12 hónapot az ember életéből, cserébe vagy megtanultad gyűlölni a többieket vagy átmentél alkoholistába.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 16:13:08

Hát bakker, meg vagyok lepve. Lehet, hogy a poszt szar, de a kommentek gyöngyszemek. Kontraproduktív lett ez a poszt, úgy látom :) De jó olvasni, hogy vannak még értelmes, öntudatos emberek. Gratula mindenkinek :) Iszom egyet az egézségtekre :)

2017.09.15. 16:14:44

@kutyás majmok népe: no igen, nem először van olyan érzésem, hogy egy militarista, ostoba gazember lehetsz...

2017.09.15. 16:17:10

@Mr. Waszabi: ne hazudj! Besült(!!!) gránátért nem küldtek, nem küldhettek ki. Ha úgy dobtad el, hogy nem "csattant" (nem élesedett) akkor igen, de az más.

ErrOr 2017.09.15. 16:19:24

@Mr. Waszabi: besült gránátra nem küldtek ki senkit, csak arra ami nem csettent el

élhetetlen 2017.09.15. 16:22:48

@Mr. Waszabi: Ugyan! 18 hónap alatt egy első munkahelyen is megkomolyodsz egy picit, és érettebb leszel. „Tanultunk fegyelmet, engedelmességet, összetartást, csapatszellemet, csapatmunkát, felelősségvállalást, egymás iránt is.”. Másnak már írtam, ehhez nem kell a katonaság. Ha egy munkahelyen ezt nem tudod összehozni, akkor sohasem lesz „jó” munkahelyed, mármint olyan, ahol szeretsz eltölteni egyharmad napot. „Nem tudtak fegyelmezetten, halkan hazavonulni a kocsmából éjjel”. Ez jó, mert a randalírozó sorkatonákat nem a VÁP-osok szedték össze, minden volt sorkatona nagyon fegyelmezett ember. Vicc. Ami ellene szólt. Akit egyetem előtt rántottak be, az addig felejtett, míg bent volt, akit utána, az sem azzal kezdett, hogy a frissen szerzett tudását átrakja a gyakorlatba. A „polgári élethelyzetekben”…. A munkahelyeken a nők legalább úgy megállják a helyüket, mint a férfiak, pedig általában nem voltak sorkatonák. Mit akarsz mondani? Hogy a férfiak annyival silányabb anyagból vannak pszichésen is, hogy nekik kell 18 hónap külön kiképzés, hogy tudják azt, amit a nők alapból? Gondolom, nem ezt akartad mondani!

Mr. Waszabi 2017.09.15. 16:27:09

@hullajelölt88: no, nyugi van, nem az atomot dobtam le ide :) Hát ki a fene emlékszik már ennyi év után, hogy hogy hívták, amikor nem csattant? Meg ne harapjatok már a fenébe is.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 16:29:45

@élhetetlen: szerintem pontosan azt írtam, amit mondani akartam. Szépen, érthető köznyelven írok, tehát gondolom átment. Tehát az utóbb feltett ál-kérdések csak a te gondolataidat sugallják, nem az enyémeket. Gondolom, ez is átmegy.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 16:30:32

@ErrOr: igazatok van, a besültre rá kellett dobni. Kimenni azért kellett, ami nem csattant.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.09.15. 16:35:44

Életem legelvesztegetettebb éve volt. Az egyetlen haszna az volt, hogy megtanultam, mennyire meg tudja változtatni az embert a legkisebb hatalom is, és nem pozitív irányba...

élhetetlen 2017.09.15. 16:45:12

@Evel Knievel: Ez szép volt. Hadsereg, és „Aki nem szolgál az ne is szavazzon :)”. Több vetülete is van az esetnek. Vonjuk meg a nők szavazati jogát, vagy sorozzuk be őket? A sorköteles nő terhességre, vagy szoptatásra tekintettel kaphat-e majd felmentést, vagy ha szül, akkor vonjuk meg a szavazati jogát? Más. Vonjuk meg a szavazati jogát a banki online rendszert fejlesztőnek, vagy a komment felületet biztosító rendszergazdának, aki nem volt katona, és nem szeret lőni, mert az csak buziskodik és élősködik? Hogy ilyen buzi élősködők termékeit hogy vagy képes használni, nem is értem. És gondolom, ha van gyereked, azt sem adod olyan iskolába, ahol nők, vagy olyan tanárok tanítanak, akik nem voltak katonák, mert mit tanulna a gyerek.

kvadrillio 2017.09.15. 16:46:44

Kiadványok
Epizódok a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának több mint 30 éves magyarországi tevékenységéből
november 2016
English
SOROS ALAPÍTVÁNYOK RENESZÁNSZA, FŐLEG EURÓPÁBAN !!!
Epizódok a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának több mint 30 éves magyarországi tevékenységéből
Fájlok letöltése
Epizódok a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának több mint 30 éves magyarországi tevékenységéből
1.31 MB pdf

A ma már több mint 100 országban működő Nyílt Társadalom Alapítványok története 1984-ben kezdődött, amikor Soros György megalapította első jótékonysági alapítványát az akkor még kommunista Magyarországon. A Magyar Soros Alapítvány néven induló szervezet fejlődése az évek során mindig is reflektált a Magyarországon kibontakozó drámai eseményekre.

A legkorábbi fejlemények hozzájárultak azoknak a prioritásoknak a kialakulásához, amelyek a Nyílt Társadalom Alapítványok munkáját mind a mai napig meghatározzák. Ez a kiadvány azt írja le, hogyan alakult az elmúlt három évtizedben a Magyarországon végzett munkánk, hogyan lett egyre kiterjedtebb, és hogyan vált részévé számos terület az újságírástól az oktatáson át az egészségügyig. A Nyílt Társadalom Alapítványok továbbra is támogat magyarországi csoportokat, évente az egymillió dollárt is meghaladó mértékű támogatást nyújtva több mint harminc magyar civil szervezetnek.

...ÜHÜMMM..M..MMM....30 ÉVE TEVÉKENYKEDNEK........AZÓTA AZ EGÉSZSÉGÜGY KB. A BÉKA SEGGE ALÁ CSÚSZOTT MŰKÖDÉSILEG,...... AZÓTA AZ ÚJSÁGÍRÁS IS A BÉKA SEGGE ALÁ CSÚSZOTT MŰKÖDÉSILEG, .......AZÓTA AZ OKTATÁS IS (PLÁNE !), A BÉKA SEGGE ALÁ CSÚSZOTT MŰKÖDÉSILEG !!!.. ÉS DRASZTIKUSAN NŐTT A NYOMOR, A SZEGÉNYSÉG IS !!!.....VISZONT....., ...AZÓTA EZ A KAMU-ALAPÍTVÁNY, A MAGA 100 ORSZÁGBELI MŰKÖDÉSÉVEL..,KÜLÖNFÉLE PÁLYÁZATOK LEHÍVÁSÁVAL IS..., SOK MILLIÁRDOS NYERESÉGRE TETT SZERT, GYARAPÍTVA SOROS-BÁTYÓ GAZDAGODÁSÁT !!!!! .....SZERETNÉM LÁTNI, HOGY MENNYIVEL IS ???!!!

Mr. Waszabi 2017.09.15. 16:48:39

@élhetetlen: tárgyi tévedésekben vagyol.
Most, hogy így nosztalgiázunk, eszembe jutott pár apróság. A 90-es évek közepén, amikor itt a multikultik elkezdtek bejönni az országba, és eleve más munkaszemléletet, munkakultúrát követeltek meg, akkor nagyon látszott a kollégákon, viselkedésükön, hogy ki volt katona és ki nem. Már a felvételi elbeszélgetésen. Aki volt, fegyelmezett, türelmes volt, nem cihogott annyit, ha nem kedvére való feladatot kapott épp. Ugyanez nem volt elmondható azokról, akik nem voltak katonák. Egyszerűen azért, mert aki nem volt, annak nem volt hol megtanulnia ezeket a férfias értékeket. És a következmények? Amikor van egy jó alapvetően fej kollegád, de amikor gebasz van, stressz, akkor összeomlik, na akkor legkésőbb megtanulod, hogy mi a különbség a két féle ember között. És az ott már vérre ment, pénzre, állásra,előmenetelre, bónuszra, vastagon. Itt csak azok rendelkeznek hasonló edzettséggel a katonaság intézményének kimúlása utáni időktől kezdve, akik külföldiekkel és/vagy külföldön is dolgoztak.
Majd szólj, ha rájöttél, hogy még sem mondtam olyan nagy butaságokat a katonaság mentális neveléséről. Egytől egyig sokszorosan kipróbált dolgok az életben. Itt, Magyarország elmúlt 30 éves történelmében.

gtri 2017.09.15. 16:51:03

Aki imádja a fegyvereket és odavan a katonaságért az nyugodtan mehet, nem akadályozza meg benne senki:

www.hadkiegeszites.honvedseg.hu/katona_akarok_lenni
www.hadkiegeszites.honvedseg.hu/toborzoirodak

Tudtommal hiány van katonából. A 24 000 főből ténylegesen 8000 harcolóképes van. A magyar társadalom nagyon is jól tudja, hogy milyen "értékeket" képvisel a hadsereg és köszöni szépen, nem nagyon kér belőle. A valóság azt mutatja, hogy nem sikerült "professzionális hadsereg" képét kialakítani, ahová tömegek akarnának belépni.

altona 2017.09.15. 16:57:17

@mákosi rátyás: köszönöm a hozzászólást, nem nekem kell bepötyögnöm.....

ErrOr 2017.09.15. 16:59:33

@gtri: rég volt már, lehet russzul emlkékszem, de az 1:3 harcoló:támogató arány nato szabvány

morph on deer 2017.09.15. 17:00:41

@ErrOr:
"Attack the attacker"
Hogyne. A leghatásosabb módon. Attól a pillanattól fogva, hogy a támadás elkerülhetetlen, a lehető legkeményebb indítás ajánlott, ha már nincs más út.

Én azért sem állom a köteledő, kekeckedő, hőbörgő személyeket, mert ez a stílus előbb-utóbb tettlegességhez vezet, az meg szükségképpen kihozza a barbárt a résztvevőkből. Én tárgyalás párti vagyok, és ez az esetek igen nagy százalékában működik is.
Azt az egy százalékot meg majd vígasztalja a mamája, ha már jobban lesz :(

élhetetlen 2017.09.15. 17:03:31

@Mr. Waszabi: Értettem amit írtál. De, feltételeztem, nem tilos tovább gondolni. Miért ál-kérdés az, hogy, ha a férfi akkor lesz (nem ismétlem) megfelelő munkaerő, ha a katonaságnál megtanulta a … (nem ismétlem), ami a nőknek katonaság nélkül is megy? Te is érted, amit én írok? Miért kell a polgári életben megfeleléshez a sorkatonaság?

Alick 2017.09.15. 17:03:40

@Evel Knievel: "Minden technikai fejlesztés a konyhától a kommunikációig
medicinától az űrkutatásig a hadseregektől indul."

www.youtube.com/watch?v=kwnPgscg0vU

Proud Mary 2017.09.15. 17:09:33

@Thomas Dantes: azt tudjuk, h nem vagy férfi. azt is, h a 23 nő kamu, max 2, az Ancsa meg a Marcsa

Mr. Waszabi 2017.09.15. 17:10:12

@élhetetlen: alma a körtéhez. A férfiak és a nők nem egyformák, másképp vannak berendezve belül. A nőknek katonaság nélkül is több eszük, fegyelmük, figyelmük van gyakorta, mint a férfiaknak akár katonai gyakorlattal a hátuk mögött. Ez leginkább azért van így, mert ahhoz, hogy gyereket vállaljanak és neveljenek, szükségük van mindazon tulajdonságokra alapjáraton, amiknek jelentős részét a férfiak sosem is tanulják meg. Legalábbis én ezt figyeltem meg. A férfiaknak gyakrabban van tesztoszteron meg ego túltengésük, mint a nőknek. Utóbbiaknak is vannak gyengébb napjaik, de az majdnem kiszámítható. Ígérgetésben is jobbak a nők - gyakrabban állják a szavukat, mint a férfiak. Én sokra becsülöm őket mindezek miatt. Ugyanakkor a férfiak között is vannak jó munkatársak, de aki nem tanulta meg ezeket a fontos együttműködési paramétereket, azzal nehezebb együtt dolgozni. Azért, mert akkor és ott fogja megtanulni hiányosságait - ideális esetben -, amikor neked egy profi kellene, aki miatt nem kell leállnod.

wolves84lb 2017.09.15. 17:11:31

@Evel Knievel:
"1. Bőven ráférne a sok ratyi semmire kellőre hogy szolgálja a hazáját. Hadseregre, modern,
ütőképes hadseregre soha nem volt még nagyobb szükség mint napjainkban.."

Csak én érzek ebben némi ellentmondást? sok kis ratyi vs modern ütőképes hadsereg...
Nem lehetne, hogy akkor már a fizikai erőszaktevésben sokkal tapasztaltabb M.Ricsi-félék (gyk "a kopaszok") mennének katonának? Hm? Nem, ugye?

Alick 2017.09.15. 17:12:34

Katonaviseltként mondom, hogy a hagyományos sorkatona kb. ágyútölteléknek jó és "férfivá nevelés" leginkább az eltávon való csoportos lerészegedésben mutatkozik meg.
A mai fegyvernemi haditechnikák profik kezébe valók.
Ezzel együtt a jól megszervezett, alapszintű önkéntes-tartalékos képzés az erre fogékonyaknak megtaníthatja, hogy a fegyelmezett és jól koordinált csapatmunka csodákra képes... nem feltétlenül csatatéri öldöklésben, de pl. katasztrófa elhárításban mindenképpen. Az egyetlen maradéktalanul pozitív elményem a téli hóhelyzetben elakadt civilek kisegítése volt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.15. 17:15:30

A mai világban valóban nem szükséges a sorkatonaság.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 17:16:19

@élhetetlen: hogy őszinte legyek, nem ördögtől való az a gondolat az izraelieknél, hogy ott a nők pont ugyanúgy sorkötelesek, mint a férfiak. Nem koedukáltak a táborok, és elvileg nem is érintkezhetnek egymással szolgálaton kívül, de azért általában a bázisok elkülönített táborai közé erdő van telepítve :) Mi nem olyan helyen élünk, ahol ennek gyakorlati relevanciája lenne, de egyáltalán nem idegesítő, ha az asszony esetleg jobban tud lőni, mint én. Gondolom, kevesebbet is nyafognak. Csapat munkában gondolom ott vannak - ami azért a házasságban sem árt.
Na mindegy, nem akarom borzolni a kedélyeket. Nem vetettem szemére senkinek, aki nem volt, le is írtam, hogy nincs hol megtapasztalni ezt hétköznapi embernek, már amennyiben nem jelentkezik hivatásosnak, de ettől még a tényekkel számolni kell. Tudni kell, hogy kitől, mi várható, kitől mire számíthatsz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.15. 17:35:10

@mákosi rátyás: hehehe... ez jó volt.

És megkérdezném, ha hirtelen gáz van és káosz, a katonaviseletlen macskajancsik hogy fognak használni egy AK-47-et, vagy eldobni egy kézigránátot? Vagy ha sikerül egy terrorista kezéből egy fegyvert kicsavarni, hogy fogja azt használni?

élhetetlen 2017.09.15. 17:43:50

@Mr. Waszabi: Na, ez egyre jobb. Igen, azok a kollégák, akik voltak katonák, azok mindent megtesznek, amit mondanak nekik, a nekik nem tetsző értelmetlen feladatokat is akár, nem „cihognak” (bocs, ez egy általam nem ismert szó). „de amikor gebasz van, stressz, akkor összeomlik, na akkor legkésőbb megtanulod, hogy mi a különbség a két féle ember között.”. És ez neked úgy jött össze, hogy felírtad, hogy ki volt katona, és ki nem, és ebből állt össze, hogy azok omlanak össze, akik nem voltak katonák. És természetesen az összes nő is összeomlik, ha gebasz van, kezdve a női felsővezetőktől az azonnal megoldandó problémát kezelő programozóig. És ezt komolyan is gondolod?
Az újabb leveled kicsit élét vette annak, amit az előzőre válaszként írtam, de azért elküldöm azt is. „Azért, mert akkor és ott fogja megtanulni hiányosságait - ideális esetben -, amikor neked egy profi kellene, aki miatt nem kell leállnod.„. Én csak ebben nem hiszek, hogy valaki attól lesz profi munkavállaló, hogy 9 vagy 18 hónapig besorozott katona volt.
Na, a következő leveled. „Csapat munkában gondolom ott vannak - ami azért a házasságban sem árt.”. Nem tudom, de nem hiszem, hogy a gond az a magyar házasságoknál, hogy a feleségek nem veszik ki a részüket a csapatmunkából, mármint a háztartás vezetéséből. És arról sincs infóm, hogy a katonaviselt férjek jobban kiveszik a részüket a csapatmunkából. „Tudni kell, hogy kitől, mi várható, kitől mire számíthatsz.”, ebben igazad van, nem ennek semmi köze ahhoz, hogy volt-e valaki sorkatona, vagy sem. Azt hiszem, nem fogunk egyetérteni. Pont.

2017.09.15. 17:46:08

@Fedor: "Az egyetlen haszna az volt, hogy megtanultam, mennyire meg tudja változtatni az embert a legkisebb hatalom is, és nem pozitív irányba... "

Egyetértek. Ezen kívül megtanultam hülyékkel együtt élni és alkalmazkodni, aminek manapság (a fidesz-pestis idején) igencsak hasznát veszem.

@erol: "Ja, a hős, férfias, bajtársias magyar katonák megvédik a hazát. Kár, hogy az elmúlt pár száz év történelmén ez nem látszik, de amúgy biztos fasza gyerekek a magyar katonák. "

Bezony. Ha holnap a románok megjelennének a Tiszánál, a sok BMW-s kisköcsög meg fideszfióka (az is, aki autóval gyilkolt) már Ausztriában járna. Mint mindig, odavezényelnék a (fideszes)jobbágyokat Mauser-puskákkal, megvédeni a (fideszes)magyar fődet...

gtri 2017.09.15. 17:46:12

@ErrOr:
Én még a NATO idők előtt voltam katona. Békeidőben, egy téli hadgyakorlaton a meleg teát nem tudták nekünk kihozni egy egész napig. :)

LúzerMan 2017.09.15. 17:57:20

@Opi87:
Ez egy jól sikerült összefoglaló, tetszik.

2017.09.15. 17:59:34

@Mr. Waszabi: "hogy őszinte legyek, nem ördögtől való az a gondolat az izraelieknél, hogy ott a nők pont ugyanúgy sorkötelesek, mint a férfiak. Nem koedukáltak a táborok, és elvileg nem is érintkezhetnek egymással szolgálaton kívül, de azért általában a bázisok elkülönített táborai közé erdő van telepítve"

Ezt hol olvastad, te istenbarma? Azt nyilván nem lehet teljesen megtiltani, hogy az emberek ne dugjanak ilyen körülmények között, de azt ne feledd, hogy a zsidók nem magyarok, tehát nem kufircolnak össze-vissza, mert náluk más kultúra van. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a női katona is a hazájáért adja az életét, ha kell, ezért külön tisztelik érte a társai ( Izraelben a civil is katonának számít, ha támadás éri a zsidó államot). Hihetetlenül ostoba vagy, talán jobbikos (vagy még rosszabb: fidesz-kommunista).

2017.09.15. 18:02:40

Ha a románok megtámadnának minket, a fideszesek futnának el az első percben. Mindegyiknek nagyon fontos dolga akadna külföldön.
:)

Mr. Waszabi 2017.09.15. 18:05:34

@élhetetlen: picit kockán próbálod értelmezni a gömböt. Nem sikerülhet.
Egy másik kommentben írtam arról, hogy mi a különbség férfi és nő belső berendezkedése között - azaz, a nők alapjáraton rendelkeznek sok olyan képességgel, amit a férfiaknak legfeljebb egy része tanul meg élettapasztalatából. Egy részük meg nem tanul semmit. Tekerd vissza, nem fogom megismételni.
A magam részéről egész életemben felerészben az emberekből éltem. Bárhol, bármilyen munkám adódott, mindig kénytelen voltam más emberekkel együtt működve sikert csinálni. Ezt dobta a gép - szerintem nem csak nekem, hanem általában mindenkinek, de a siker azon múlik, hogy észrevesszük-e, hogy ott van az erőforrás, csak pár drótot kell megigazítani ahhoz, hogy az áramkör működjön. Mondhatjuk, hogy ebben a képzelt képben mi vagyunk az egyes csipek, alkatrészek. És tök mindegy, hogy ki nő, ki férfi. Viszont egy férfi esetében nagyon nem mindegy, hogy van-e élettapasztalata ilyen emberi alapvető dolgokban, mint az ego és a szociális viszonyulás aránya, vagy nincsen. No, ebben a vonatkozásban nem mindegy, hogy valaki volt-e katona, vagy sem. Aki volt, annál lehet számítani többnyire egy alap-értékrendre, amelyhez szocializálódott. Aki meg nem volt, annál meg akármi lehet - de az mind kockázat. Kockázat az, amit nem ismerünk, és amire ennél fogva nem is számíthatunk.
Nem tudom, nő vagy-e vagy férfi, vagy mikori születésű. Abban biztos vagyok, hogy ha olyasmiről alkotsz véleményt, amit nem láttál, nem tapasztaltál, akkor csak egy kockázat a véleményed - vagy működik a valóság talaján, vagy nem. Többnyire nem. De ez sem fraternizálás, csak a saját tapasztalatomat mondhatom.
Ha jobban tetszik, pont ugyanúgy bízom a két gyereket szült nőkben, mint a katonaviselt férfiakban. A nők gyakorlati tapasztalata a gyerekszülés és nevelés területén képződik, mintegy párhuzamként. Tanulnak küzdést, saját határaik tágítását, türelmet, erőfeszítést addig képzelt határaikon túlmenően, és közben szeretetet, gondoskodást, felelősségvállalást. És véletlenül a két féle tapasztalat a két nemnél, ideális esetben, ugyanazokat az emberi értékeket eredményezi, amelyek szükségesek egy jó házasság működéséhez.
Az hiszem, ez a gondolat sor nagyon messze van azoktól a szembeállításoktól, amiket felsoroltál. Más szemszögből, szempontok és valószínüleg tapasztalatok alapján nézzük az embereket és velük az életet is.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 18:09:00

@kutyás majmok népe: ha nem haragszol, ragaszkodnék egy bizonyos kommunikációs színvonalhoz. Mindenek előtt, ha én nem titulállak akármi állatnak, hülyének, akkor szíveskedsz ennyi fegyelmet tanusítani fordított irányban is. Különben nem beszélgetünk. Gondolkodj.

Pan Modry 2017.09.15. 18:11:03

A sorkatonasag a legnagyobb faszsag. Miert is vannak haboruk? Azert mert vannak pszichopata politikusok, diktatorok akik keptelenek diplomaciai uton rendezni a velemenykulonbsegeket.
Es ilyenek miatt kockaztassa valaki az eletet es testi epseget?

Lofaszt mama! Ha egy pszivhopata miatt akar az eselye is meglenne hogy harcolnom kelljen elsok kozott lepnek le az orszagbol a picsaba.

Az hogy eletben maradjak es gondoskodhassak a csaladomrol sokkal fontosabb mint az hogy megnyer vagy elveszit egy haborut az orszag.
A profi hadsereg az mas, arra szukseg van de inkabb azert hogy diplomaciai uton is konnyebb idonkent ugy rendezni a nezeteltereseket.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 18:13:18

@kutyás majmok népe: tudod, van az a lehetőség itt az Indán, hogy a nickre kattintva megnézheted, hol s miket posztolt az illető korábban. Ez arra jó, hogy tényekről győződj meg valaki különböző területekről alkotott véleményeiről, mirőlmit gondol, ilyesmik. Ezt érdemes megnézni, még mielőtt alaptalan fszságoknak adsz hangot izomból. Igyekeztem nagyon udvariasan rámutatni, hogy mennyire megalapozatlanok egyes vélelmeid.

Pan Modry 2017.09.15. 18:16:48

@hullajelölt88:
En nem voltam katona de nehany haverom igen, mondtak hogy az egesz szar, szervezetlen volt, es 5-10 kilot hiztak a katonasag alatt, nem izmot persze.

Visceroid 2017.09.15. 18:20:14

Senkinek nem kell egy centivágó hadsereg.

Pan Modry 2017.09.15. 18:20:57

@Mr. Waszabi:
De miert harcoljon barki? Nem tokmindegy egy atlagembernek akinek van csaladja es munkaja hogy eppen az orszag ahol lakik annak mi a neve es melyik pszichopata vezeti.

Kossuth sem tett egyebet mint lemesza oltatott egy csomo magyart, csaladok ezreit tette csonkava, csak azert mert nem volt kepes diplomaciai uton megegyezni, illetve kompromisszumot kotni. Az hogy o bekerult a tortenelemkonyvekbe az nagyon sok ember eletebe es nyomorusagaba kerult.

Shish Yakoo 2017.09.15. 18:23:34

@kutyás majmok népe: "Most nem a nőd a téma." Védd a hazát, ne foglalkozz a nőkkel, kmn. Nem neked valók, nincs gázálarcuk.

Infamous 2017.09.15. 18:24:07

A posztoló egy köcsög, ha volt katona ha nem.
A poszt pedig egy népi ostobaság-gyűjtemény, baszott köcsög hangnemben megírva.

Pan Modry 2017.09.15. 18:26:01

@Denise Hogyisdugják:
Mitol is kell megvedeni a hazat? Talan attol hogy a pszichopata vezetoink nem tudtak a seggukon maradni es diplomaciai alkukkal ellerulni a haborukat?

Ha az un orszagbezetol hazarol es nemzetrol beszelnek, akkor csupan a sajat hasznukat nezik, es ugy akarjak kifosztani a polgarokat, jobb esetben csak a javainkat lopjak el, rossz esetben az eletunket is.

postumus mumus 2017.09.15. 18:38:46

"Nem csupán az őrmester alázhatja meg a közlegényt, de az öreg is a kopaszt"
Netto ökörség. Senki nem alázhat meg senkit büntetlenül. Aki ezt teszi komoly bírósági eljárásra számíthat, ha kiderül.

élhetetlen 2017.09.15. 18:47:41

@Mr. Waszabi: Nem érzékelted a pontot. Ez egy meddő beszélgetés, mert a nőket már magyarázod, de ragaszkodsz ahhoz, hogy „egy férfi esetében nagyon nem mindegy, hogy van-e élettapasztalata ilyen emberi alapvető dolgokban, mint az ego és a szociális viszonyulás aránya, vagy nincsen. No, ebben a vonatkozásban nem mindegy, hogy valaki volt-e katona, vagy sem.”. Ha valakit a család nem tudott rendbe tenni az ego és a szociális viszonyulás kérdésében, azt a katonaság is legfeljebb gyűlölni tanítja meg, mint kényszer, és nem a szociális együttérzésre. „csak pár drótot kell megigazítani ahhoz, hogy az áramkör működjön.”. És erre csak a katonaság alkalmas. Ja. Nem fogom elhinni, hogy egy 18, 22 éves ember jellemét, személyiségét alapvetően megváltoztatja egy 9, 18 hónapos katonaság. (hacsak nem alkalmaznak lobotómiát is). Van, aki végig szenvedi, van, aki élvezi (pl. az öcsém, anyám nyomására kapott lakáskulcsot hozzám, és arra mentem haza, hogy valami fegyverek lógnak a fogason, mert felhívta a VÁP-osokat TV-t nézni, és egyéb disznóságok, pl. a HM-hez kellett bevinnem vodkát és kolbász, és elhelyezni a bokorban az út mellett, mikor őrségben volt), de olyan nincs, hogy egy megbízhatatlan ember megbízható lesz, egy fegyelmezhetetlen ember fegyelmezhető, stb., és, hogy valaki „jobb” ember lesz, mert katona volt. Ezt ne akard beadni. Az a gömb, amit te annak látsz, nem biztos, hogy az.

2017.09.15. 18:50:24

@Mr. Waszabi: "ha nem haragszol, ragaszkodnék egy bizonyos kommunikációs színvonalhoz"

Próbáltam lemenni a tiedhez, hát így sikerült. Maszatolás helyett inkább válaszoltál volna a kérdésemre, de azt bölcsen elkerülted. Az is lehet, hogy nem értetted a kérdést, mert ostoba vagy, csak hogy ez nem az én problémám. Szóval, ha te velem "kommunikálni" akarsz, előbb értelmezd a szövegem, lehetőleg válaszolva a feltett kérdésre (Ezt hol olvastad, te istenbarma? ). Hiszen ezt állítottad az izraeli hadseregről:"Nem koedukáltak a táborok, és elvileg nem is érintkezhetnek egymással szolgálaton kívül, de azért általában a bázisok elkülönített táborai közé erdő van telepítve". Elég lett volna azt mondani, hogy "viccnek szántam, bocsi, természetesen fogalmam sincs az izraeli hassereg felépítéséről. Ehhez viszont gerinc szükségeltetik.

"tudod, van az a lehetőség itt az Indán, hogy a nickre kattintva megnézheted, hol s miket posztolt az illető korábban"

Igen, tudom, doktor úr. Csak hogy ennek semmi köze az aktuális témához, de a maszatolást azért tovább nyomod, amikor nincs igazad (fideszes tálibok szoktak így csinálni). Nem tudom, kell-e udvariasan felhívnom a figyelmed arra, hogy szándékosan terelsz válasz helyett? Szerintem, nem: inkább megjegyzem, hogy tehetsz nekem egy szívességet (kinyalhatod a seggem).

XXXXXL 2017.09.15. 18:55:43

Dédapám Galíciában védte a hazát, heten voltak fiútestvérek és csak ő élte túl. 96 évet élt, de ilyen idősen is volt hogy kiabált álmában mikor jöttek az emlékek. A nagyapám a Don mellett védte a hazát és nagy szerencsével élte csak túl. Ő soha nem volt hajlandó beszélni róla. Édesapám két évet szívott ott, ahol a kő ragyogott, a tányér meg mint az okádék, olyan volt. Egy szürreális és értelmetlen dolog volt. Én már "alkalmatlan" lettem és senki nem tartott ezért férfiatlannak. Azt nem a katonakönyvvel jön.
Aki otthon nem tanulta meg, hogy minden munkahelyen van egy főnök, (iskolában a tanár) akinek szót kell fogadni, azt nem a sereg vagy az iskola fogja megnevelni. Nem voltam katona, mégsem jutna eszembe feleselni édesapámmal (ahogy láttam ő sem tette ezt soha az övével) vagy a főnökömmel.
A sok hülye politikus meg lövesse csak le a saját gyerekeit.
Amiben viszont szívesen részt vennék: fizikailag elérni a határaimat, túlélni terepen, megtanulni rendesen lőni (ez kb. 6-800 lövés :) teherautót, lánctalpast vezetni, szerelni, angolul rádiózni, árvízkor, hóban menteni és leszedni Janit a kompról. Ezeknek van értelme, ez férfimunka nem a piálás és a gázolajlopás!

Mr. Waszabi 2017.09.15. 18:57:51

@Pan Modry: te hol élsz? 1848-49-ben nem volt miről egyezkedni a Habsburgokkal. Ahogy Al Caponéval sem lehetett egyezkedni egy bő emberöltővel később. Melyik részét nem érted a hatalomgyakorlás feudális változatának? Nem kell visszamenned az iskolába ahhoz, hogy tájékozódj, elég ha ma körülnézel itt, hogy Orbanescu elvtárs épp milyen valóságot hozott itt létre, alig 7 év alatt a 21. században.
Ki beszél itt harcról? Nagyon sablonosan gondolkodsz. A sorkatonaság, a kiképzési kötelezettség nem egyenlő a háborús részvétellel. Ezt egészen pontosan tudhatja itt egy csomó ember, aki a szocreál alatt volt sorkatona, de soha az életben nem vett részt harci eseményben. Ennek maximuma a '68-as prágai bevonulás volt, ott sem dördült el egyetlen lövés sem. Miről is beszélünk tehát? Hogy az elméleti felvetéseknek nagyon nincs közük a realitáshoz? Hát bizony. És sok minden más területen is pontosan így van ez. Nagyjából a 70%-a nem igaz azoknak az információknak, amelyeket a sajtó, vagy a kormány média eljuttat az emberekhez. Kb. így kezeld, amit hallgatsz.

Pan Modry 2017.09.15. 19:02:51

@Mr. Waszabi: 1848-ban Kossuthek leginkabb a nemessegnek akartak fuggetlenseget, nem igazan volt arrol a programjukban szo hogy Magyarorszag utana mondjuk legalabb jenkik mintajara demokraciat epitsen, de megcsak a kisebbsegeknek is lofaszt ajanlott nem autonomiat.

Ami pedig a 68-as bevonulast illeti, nos a pofamrol lesul a bör magyarkent, hogy akkor a magyar hadsereg bevonult Csehszlovakiaba.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 19:05:03

@kutyás majmok népe: na kisfiam, melyik részét nem értetted előzőkérésemnek? Segítek. Én hol neveztelek ostobának, meg hasonló jelzőkkel hol láttalak el? Idézzed már légyszíves tételesen.
Na, erre utaltam, amikor azt mondtam, hogy amíg nem igazítasz a stílusodon, addig mi nem beszélgetünk. Nem válaszoltam? Nem is érdekel, mit kérdezel, amíg nem igazítasz a stílusodon.
Most ezt tényleg tőlem kell megtanulnod? A normális emberi kommunikáció alapjait? Valami zavar van nálad az erőben, úgy látom. Na, viszonlátás.

FlybyWire 2017.09.15. 19:05:53

@Mr. Waszabi: Jesszus, neked nemcsak a be nem sorozott férfiak működéséről nincs halványlila segédfogalmad, hanem a nőkről meg aztán végképp semmi :)
Ennyi buta és téves sztereotípiába csomagolt burkolt sovinizmust... anyám :)

FlybyWire 2017.09.15. 19:06:40

@Alick: bárcsak mindenki ilyen normálisan, higgadtan tudna a témában pro és kontra érvelni.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 19:07:01

@Pan Modry: nem tudom, hogy ezt a sok fszságot honnét szedted, de marhaság az utolsó szóig. Értem én, hogy könyvben olvastad, csak hát nem mindegy, hogy kinek a könyvében. Szerintem hagyjuk.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 19:08:22

@FlybyWire: ó, hát bizonyára úgy van, amint állítod. Vagy esetleg nem. Na most mi lesz? Semmi.

XXXXXL 2017.09.15. 19:08:30

@HK417: Ausztriában a sorozottak döntő többsége polgári szolgálatot választ. Az egészségügyük omlott volna össze ha kiesett volna hirtelen annyi ingyen munkaerő, ezért nem törölték el.
Svájc egy szép példa, de nem örülnék ha mindenkinek lenne otthon céges gépkarabélya...csak nézz körbe az utcán; a magadén kívül kinek a kezében legyen még? Na ugye. Egy profi hadsereg viszont kellene, önkéntes területvédelmi erőkkel, akik természeti, ipari katasztrófa esetén mozgósíthatók. De besorozni senkit nem kell, azzal csak többen lennének.

FlybyWire 2017.09.15. 19:09:10

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: te ls a társaid tényleg ennyire hülyék vagytok, hogy a következő, minket is elérő háborús konfliktus az majd kalasnyikovval meg gránáttal lesz megvivva?
Jesszusom.

Segítek, vén sötét idióták. Annyit fogsz látni, hogy kurva nagy fless, aztán elpárologsz.
Esetleg még előtte pár repülő elhúz a közelben alacsonyan, meg ha (relatíve, átmenetileg) jó helyen vagy, akkor annyit látsz majd belőle, hogy elmegy az internet, majd az áram is...

Pan Modry 2017.09.15. 19:10:19

@Mr. Waszabi:
Oke, akkor szerimted Kossuthek valodi demokraciat akartak es az arisztokratikus elojogok teljes felszamolasat?

Nem tudom te hol tanultal tortenelmet de en nem emlekszem hogy ez lett volna a nagy mesterterv.

FlybyWire 2017.09.15. 19:11:24

@élhetetlen: teljesen felesleges a vita, akiknek túl kellett élniük anno az a szart, vagy mázlistál volták és élvezhették valamilyen szinten, vagy átlagos szopáson vettek részt hónapokig, és az egyetlen módja, hogy feldolgozzák, hogy valahogyan, bárhogyan de validálják maguk, és mások előtt is.
Baromi nehéz, szinte lehetetlen elfogadni a tényt, hogy sem értelme, sem haszna nem volt az egésznek.

FlybyWire 2017.09.15. 19:12:39

@kutyás majmok népe: tippelek: legalább 70 éves vagy.
Kivéve az agyad, mert az már 100+, szóval leginkább zombi :)

Mr. Waszabi 2017.09.15. 19:13:04

@élhetetlen: hát nem vagy semmi. Racionálisan közelítem a dolgot: olvastam itt ezt-azt,eszembe jutott ez meg az, és leírtam. Életemet nem annyira befolyásolja, hogy erről kinek mi a véleménye. Ami jót, pozitívat érdemes volt itt elolvasni, azt már az elején elolvastam, és kommenteltem is örömömet. Vitatkozni vélelmeken nem szeretek - semmi értelme. Szerintem jobb, ha te is elfelejted, amit tőlem olvastál, és akkor nincs probléma. Sosem írok értelmetlen dolgokat, legfeljebb nem mindenki érti, amit írok. Nincs ezzel probléma, én sem várom, hogy így legyen.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.15. 19:20:33

@FlybyWire: Segghülye vagy. Na mesélj! A környékünkön lévő konfliktusokat mivel is vívták? Ukrajna, Balkán? Rémlik, te nethuszár? Én konkrétan megéltem a balkáni háborút, elhullott pár ismerősöm AK-47 által.

FlybyWire 2017.09.15. 19:21:09

@XXXXXL: Az én nagyapám Marosvásárhelyen sérült meg amikor betörtek az oroszok, és hajszál híján élte túl, maradandó mozgássérüléssel.
Soha nem beszélt róla.

A Magyarországon a XX. század második felében X hónapot értelmetlenül lehúzott szerencsétlenek önigazoló ostobasága az ilyen öregek mellé állítva nemcsak szánalmas, ironikus, hanem egyenesen kegyeletsértő.
Szégyellhetné magát minden bajtársiasságról agitáló nyomoronc, akire mondjuk sose lőttek.
Ahogy írtam, "szerencsére" már nem is fognak senkire, mert a jövő (országok közti) háborúi már nem frontokon meg bunkerekben/ellen zajlanak majd. Polgárháború pedig a XXI. században Európában szerencsére már nem realitás.

FlybyWire 2017.09.15. 19:22:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: el kell keserítselek, de már azoknak is lassan 20 éve vége.
Kicsit lemaradtál.
Részleteiben pedig lásd előző kommentemet kifejtve.

Kalasnyikovot te max polgárháborúban látnál itthon. Mondjuk van elegendő mennyiségű hülye hozzá, az tény, de egyelőre még elég magas az állatkert kerítése.

FlybyWire 2017.09.15. 19:23:48

@XXXXXL: "Aki otthon nem tanulta meg, hogy minden munkahelyen van egy főnök, (iskolában a tanár) akinek szót kell fogadni, azt nem a sereg vagy az iskola fogja megnevelni. "

ENNYI, sok értelmetlen önigazoló egykor besorozott szerencsétlen.
Egy hazugsággal próbáltok takarózni.
Szomorú élet lehet.

FlybyWire 2017.09.15. 19:28:24

@Mr. Waszabi: figyi, a stílusodat nézve megérdemled a konkrét érvelést, rendben:
Életemben nem láttam ennyi sztereotípiát egymásra hányva, nőkről, besorozottakról, férfiakról, mindenből.
Értem én, hogy ezekbe kapaszkodva könyebb az életben navigálni, de sajnos teljes tévedésben élsz.
Férfi is van 1000 féle, besorozott és soha be nem sorozott között is, és hidd el, nem ez az egyetlen paraméter befolyásolja, hogy ki hogyan áll helyt a bajtársiasság terén, munkában stb.
A nőkről meg amikor összeszedtél... azt gondolnám, sosem volt senkid, ez alapján.
Mit csinál a gyerekszülés a nőkkel? Hát rendesen megdarálja őket, aztán vagy megerősödnek, vagy összeroppanak, aztán erősödnek meg, vagy nem... egy rahedli kimenet van.
De nem, a nők nem erősebbek, nem szavahihetőbbek, nem megbízhatóbbak a férfiaknál, hanem ugyanúgy szór minden ilyen tulajdonságuk 0 és 100 között, mint a férfiaknak.
Ezen picit elgondolkodhatsz.

Pan Modry 2017.09.15. 19:31:54

@FlybyWire:
Sot, valoszinu eppen a hadsereg az ahol a legnagyobb a valoszinusege hogy egy primitiv tajparaszt akar majd neked pofazni.
Mialatt ha egy munkahelyen pszichopata a fonok akkor legfeljebb felmomdasz, viszont a hadseregnel egy pszichopata felettes sokaig tud szopatni, kell a fasznak ez, menjen sorkatonanak az aki mazochista.

Pan Modry 2017.09.15. 19:34:00

@Mr. Waszabi:
A hadsereg az egyik utolso hely ahol az ilyet tanuljak az emberek. A hadsereg ha valakit nevel valamire az a primitiv droidsag, mondhatni egy atlagos fidesz szavazo.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 19:35:50

@FlybyWire: helyesen írtad: te mit gondolsz arról, amit én írtam. Gondolod. És tényként kezeled, amit gondolsz, tájékozatlanul. Nem figyelsz a részletekre. Azt is írtam, hogy nekem ez a TAPASZTALATOM. Nem mellesleg, soha nem írtam semmit, amit nem tapasztalatból írtam, talán kivéve verseket, de az más tészta.
Ugyanazt tudnám ajánlani, mint itt már korábban tettem valami akármilyen majom nickű kollégának: az Indán lehetőség van a nickre kattintva megtekinteni az illető korábbi tevékenységeit, publikációt, kommentjeit. Én meg szoktam nézni, ha bizonytalan vagyok abban, mit és miért mond az illető, vagy ha érdekelnek egyéb megnyilvánulásai is. Az, hogy te erre nem gondoltál, de azért izomból tolsz ide állításokat, nos, hát nem rólam rajzol képet.
Asszem, nagyjából itt kiszállok a kommunikációból,mert akikkel békében elbeszélgettünk itt az elején, azok már elmentek aludni. A tapasztalatlanok izomból vitatkozása meg nem érdekel. Bocs. Remélem, nem haragszol meg :)

Jossarian 2017.09.15. 19:36:50

A blogger egyszeruen hulye... Sajnos valoszinuleg szaporodik is, bar oszinten remelem, hogy buzi

FayRodisz 2017.09.15. 19:37:03

Bájos. Az összetartást és a fegyelmet még hírből sem ismerő buta orbánista komcsiivadék hisztizik a katonaság ellen, aminek az első hónapját sem élné túl, de ha jönne a függöny mögött teleszart gatyával bujkáló rinyáló vezér hívó szava, akkor farokfelvágva rohanna a határra migránst verni, ami valójában a saját hazájában tévelygéssé szelídülne mert annyira buta, hogy a trendi cserkésztábor papírjával a nagyszoba falán eltéved navigáció nélkül..

FlybyWire 2017.09.15. 19:38:28

@Mr. Waszabi: ha a tapasztalataid alapján butaságokat írsz le, akkor két eset van:
1. Nagyon rossz megfigyelő vagy.
2. A megfigyelt dolgokat rosszul értelmezed.

Attól, hogy hülyeséget írsz le, és utána azzal védekezel, hogy ez csak a "saját tapasztalatod", attól még hülyeséget írsz le.
Én nem a munkásságoddal meg a személyiségeddel vitáztam, hanem a konkrét leírt hülyeségeiddel.
Kár, hogy ilyen hamar feladtad. Jó éjt neked is :)

Mr. Waszabi 2017.09.15. 19:39:21

@Pan Modry: aha. És ezt te törikönyvekből tanultad? Én nem könyvekből tanultam semmit, amiről írtam, hanem élettapasztalatból. Szerintem kár vívni, mert nagyon nem őrölünk egy malomban. Engem nem érdekel, hogy ki mit olvasott - én sem az olvasmányaimról írok. Nem volna érdemes.
Na, viszonlátás.

2017.09.15. 19:39:42

@Mr. Waszabi: "na kisfiam, melyik részét nem értetted előzőkérésemnek? "

Jól van, kopasz: kenegesd tovább a szart.

FlybyWire 2017.09.15. 19:39:46

@Jossarian: @FayRodisz: Na, reklám van a közös tévén az öregotthonban? Csókolom :)

Mr. Waszabi 2017.09.15. 19:43:15

@FlybyWire: na, akkor fuss neki még egyszer, mert elsőre nem sikerült. Állítom, hogy soha nem írtam le hülyeséget. Ezt azért nálad kompetensebb emberek is tudják, csak te ignoráltad.
Az fel sem merült, hogy esetleg te látod másképp a dolgokat, és a te gondolkodásod korlátaiba nem fér bele az én látásmódom? Pedig nem először fordulna elő, ha ez történt volna.
Nyugi van, nem ideg. Én elmegyek tvt nézni, te lenyugszol, átgondolod. Aztán majd egy másik alkalommal, másik poszt alatt esetleg már érteni fogod, miben nyúltál mellé ma este. De ha nem, az se baj :) Nekem nem.

2017.09.15. 19:44:04

@Mr. Waszabi: "Én nem könyvekből tanultam semmit, amiről írtam, hanem élettapasztalatból."

Akkor nyilván tudod, hogy Segesvárnál esette-e el Petrovics Sándor vagy elvitték Szibériába az orosz barátaink? Feltételezem, hogy ott voltál, ha már ekkora élettapasztalatod van...
:)
Megosztanád velünk, hogy mi is történt ott tulajdonképpen?

2017.09.15. 19:46:42

@Mr. Waszabi: "Na, viszonlátás."

Na köszönj el még vagy hatszor az Izaura előtt.
:D

herk 2017.09.15. 19:46:47

@andy1977: "de most komolyan ebben mi lehetett a rossz? "
Az hiszed, okosat mondtál, hüylegyerek?!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.15. 19:48:33

@FlybyWire: És Ukrajna? Nem lesz itt bombázás, mert sem az USA-nak, sem az oroszoknak nem kell ez a koszfészek. De fosztogatás, káosz lehet. Akkor meg előkerülnek az AK-k. Lövész klubokban pedig nem nagyon tudsz Ak-val gyakorolni és nem tudod hol vannak ezzel a határaid.
Valódi harci helyzetben tudnod kell milyen távolságra tudsz találatot leadni biztonsággal. Ha túl korán lősz, felfeded magad, ha későn, már halott leszel. Arról nem is szólva ha nincs meg a gyakorlatod a fegyverrel, éles helyzetben nem biztosítod ki, nem tudod hirtelenjében kezelni ha beragad. Én 20 év után, álmomból felébresztve is szétszedek egy AK-t

Mr. Waszabi 2017.09.15. 19:48:48

@kutyás majmok népe: nocsak, nem kértem olyan bonyolult dolgot, szerintem. Csak hogy normális hangnemben kommunikálj. Na mesélj, mitől is olyan nehéz ezt abszolválni? Nem volt igazam? De. Be kéne látnod, hogy túlzásokba estél ? Be bizony.
De valamiért nem megy, csak arcoskodsz itt változatlanul. Hát így nem jutunk dűlőre. Nem kértem lehetetlent, csak ami megillet emberként. Mi ebben olyan nehéz? Nem nehéz, csak nem akarod. Ennyi igazából.
Nem mellesleg lassan igazolod itteni viselkedéseddel mindazt, amit a sorkatonai szolgálatot nem letöltött emberek mentális gyengeségeiről, éretlenségéről állítottam 5x korábban. Csak mondom, hogy nem ártana gondolkodnod ezen.

FlybyWire 2017.09.15. 19:51:03

@Mr. Waszabi: Ok, fussunk neki, vegyük át tételesen a sok buta közhelyt, amiket leírtál.

"A férfiak és a nők nem egyformák, másképp vannak berendezve belül." - ezzel még egyet is értek valamennyire.
"A nőknek katonaság nélkül is több eszük, fegyelmük, figyelmük van gyakorta, mint a férfiaknak akár katonai gyakorlattal a hátuk mögött." - nesze semmi fogd meg jól, a "gyakorta" szóval ügyesen levédted az egyébként full hülyeségedet, viszont ennek eredményeképpen semmit sem mondtál. De azt legalább jó hosszan :) Gondolom, blogolsz is...
"Ez leginkább azért van így, mert ahhoz, hogy gyereket vállaljanak és neveljenek, szükségük van mindazon tulajdonságokra alapjáraton, amiknek jelentős részét a férfiak sosem is tanulják meg." - Megint semmit nem mondasz, mert nem sorolod fel azokat a bizonyos tulajdonságokat. Nyilván, mert akkor könnyedén cáfolhatóak lennének azok is.
" Legalábbis én ezt figyeltem meg" - generic bullshit disclaimer #43.
". A férfiaknak gyakrabban van tesztoszteron meg ego túltengésük, mint a nőknek." - Captain Obvious. Hereszőrük is több van, képzeld!!
" Utóbbiaknak is vannak gyengébb napjaik, de az majdnem kiszámítható." - Első tárgyilagos tévedés, ha ismernéd egy kicsit is a nőket, akkor tudnád, hogy EGYÁLTALÁN nem kiszámíthatóak a gyenge napjaik. Persze, van a PMS meg a szexhiány miatti hisztiskedés, de ezektől függetlenül is képesek 0 előjellel és okkal robbanni. Hidd csak el :)
" Ígérgetésben is jobbak a nők - gyakrabban állják a szavukat, mint a férfiak" - Neked ez a tapasztalatod, másnak meg más, tehát nem írhatod le tényként, mert azonnal hülyeséggé válik.

És ez csak 1 posztod, a nem létező pozitív erőket, amiket az egykori sorozásnak tulajdonítasz, már nincs kedvem/időm egyenként hasonlóan szétszedni. Konkréten fürdetni kell a gyereket :)

blog pszichiáter 2017.09.15. 19:51:28

Doktorit lehetne írni a katonaságot elkerülők kisebbségi komplexusáról és a katonaviseltek pökhendiségéről. :-))

Ceruza Peter 2017.09.15. 19:52:15

A cikk irójának kellett volna a katonaság. Minden anya kedvence megtanult kiálni önmagáért. Ha meg nem akkor bedarálták, de az is hasznára vált sok semmire vallónak.

FlybyWire 2017.09.15. 19:52:19

@kutyás majmok népe: Hehe, jó nagy baromságokat írsz egyébként, de a 6. elköszönős félmondat talált :D
Meg mindjárt jön, hogy én vagyok ideges :D

FlybyWire 2017.09.15. 19:53:48

@kutyás majmok népe: Hehe, jó nagy baromságokat írsz egyébként, de a 6. elköszönős félmondat talált :D
Meg mindjárt jön, hogy én vagyok ideges :D

FlybyWire 2017.09.15. 19:54:28

@blog pszichiáter: utóbbi kicsit több annál (kompenzálás lesz az, nem pökhendiség), de az elsőt honnan szeded?

Billy Hill 2017.09.15. 19:55:40

Ugyebár mindig nehéz jóslatokat felállítani, főleg ha a jövőre vonatkoznak... Szerintem még 1910-ben sem tudták a zemberek, hogy lehet olyan, hogy négyéves világháború, verdun-i csatákkal, millió halottal egy hadszíntéren stb. Szóval óvatosan azzal, hogy megmondjuk, milyen lesz a jövő háborúja, és hogy arra már nem is kell készülni, mert olyan lesz. Aztán mi van, ha mégis olyan lesz, amelyben sorkatonák / lakosság is tudnak tenni valamit...?

Más: Valaki már írta, hogy ha _esetleg_ sikerül egy támadótól / terroristától megszerezni egy lőfegyvert, akkor nem árt, ha ki tudja biztosítani a zember. Csak azért mondom, mert lehet, hogy mégsem az atomháború jön következőnek, hanem előtte még egy másik típusú...

blog pszichiáter 2017.09.15. 19:55:59

@FlybyWire: Szerintem meg az mutatja, hogy valaki ideges, hogy kétszer küldi el.

Ceruza Peter 2017.09.15. 19:56:46

@blog pszichiáter: A cikk irójának kellett volna a katonaság. Minden anya kedvence megtanult kiálni önmagáért. Ha meg nem akkor bedarálták, de az is hasznára vált sok semmire vallónak.

FlybyWire 2017.09.15. 19:57:18

@blog pszichiáter: Ezt eléggé benézted, mert ez a blogmotor volt (klikk után kiírta, hogy 2 komment közt várni kell, közben pedig mégis rögzült).

blog pszichiáter 2017.09.15. 19:58:59

@Billy Hill: Igen, egy feltehetően katonaviselt, feltehetőleg háborút megjárt írta. És ez sajna reális lehetőség.

blog pszichiáter 2017.09.15. 19:59:42

@FlybyWire: Ja, a blogmotor ideges. Értem.

2017.09.15. 19:59:46

@FlybyWire: Jó, de milyen baromságokat írtam?

FlybyWire 2017.09.15. 20:00:41

@kutyás majmok népe: Az egész legelső kommented a témában.
Picinyég vérgőzös és szubjektív volt...

Ceruza Peter 2017.09.15. 20:01:27

@blog pszichiáter: "a katonaságot elkerülők kisebbségi komplexusáról" az jut eszembe, hogy az emberek nem azért akarták elkerülni hanem mert értelmetlennnek találták. Mert aki volt az tudja az utolsó idöszakban már semmit nem csináltak az öregek. Annak ellenére én sok embernek fontosnak tartottam, hogy legyen katona.

VoluntartistA 2017.09.15. 20:02:01

A szerzőnek alapvetően igaza van abban, hogy a címbeli mondás idejétmúlt, zavarkeltő, stb. De aztán a gondolatai átcsapnak egy rózsaszín liberális álomvilágba, ami nem létezik. Viszont a háború (és fegyveres agresszió) az létezik (még ha ez nem is trendi), és mivel ez a helyzet, érdemes erre felkészülni. Az általam nem sokra tartott Alaptörvény is rögzíti, hogy "minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére." Ennek módjáról lehet napokig vitázni, de azt tartsuk szem előtt, hogy "az igazi katona nem azért harcol, mert gyűlöli azt, ami előtte van, hanem, mert szereti azt, ami mögötte van." [G. K. Chesterton]

FlybyWire 2017.09.15. 20:02:39

@blog pszichiáter: ennél ügyesebben is tudsz te trollkodni, fuss neki újra :)
Egyébként ha a sorkatonaság jut eszembe, akkor leginkább mérhetetlen elégedettséget érzek, hogy sikerült elkerülnöm.
Az, hogy utána hogyan sikerült az életem (család és munka terén is) nem ennek függvényében értékelendő, de elég nehéz elképzelnem, hogy az időveszteségen kívül bármilyen érezhető hatása is lett volna annak, ha besoroznak anno. Egyszerűen súlytalan a téma.

moonshadow 2017.09.15. 20:03:29

Sorkatonaságnak két lényege volt. Egyik a munka vagy bármilyen tevékenység imitálása mozgással, ide-oda mászkálással, másik pedig, hogy mindenki megtanult inni.

2017.09.15. 20:06:33

@FlybyWire: Hát akkor mondhatom én is, hogy élettapasztalatból írtam, mint fentebb a tanult kolléga, a pizzafutár.
:)

Pan Modry 2017.09.15. 20:07:48

@VoluntartistA:
Akkor ha az alaptorveny ezen pontjat komolyan venne barki akkor azokat kellene elovenni akik a letelepedesi kotvenyekkel kulfoldi kemeket telepitenek a hazába.

FlybyWire 2017.09.15. 20:07:56

Azért aki a délszláv konfliktust (mesterségesen együttartott, viszonylag friss nemzetek közötti sérelmekkel együttélő konföderáció gazdasági alapú, faji elven szított, szándékos, akkor még szuverén országhatáron BELÜLI konfliktusa) próbálja lehetőségként belengetni Magyarországgal kapcsolatban, az meglehetősen fogalmatlan a közelmúlt történelmében és politikájában, vagy/és szándékosan csúsztat és felerősít.

Nemzetközileg elfogadott államhatárokon átnyúló, szuverén országok közötti konfliktus a 2. VH óta nem volt.
Kivéve az oroszoknál (Grúzia, Ukrajna), de az EU határaitól azért ők sem véletlenül maradtak végig távol.
Ha meg egyszer mégsem maradnának, akkor bizony az már a villanós-gombafelhős mókában végződik majd leginkább. De csak nem.

2017.09.15. 20:08:09

@FlybyWire: Most akkor koszosan fektetted le a gyereket?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.15. 20:08:11

Na menjünk végig pontonként ezen a liberális maszlagon:

1) "Csupán egyetlen olyan eset létezik, amely erkölcsileg elfogadható, ez pedig az önkénes alapon történő honvédő, vagy önvédő harc."

Vagyis a honvédelem is legyen önkéntes? Ha te nem akarod megvédeni a hazádat és a népedet, akkor a másik védje meg a te seggedet is akár az élete árán?

Na meg hogy is képzeled? Ha nincs sorkatonaság, akko rki védi meg az országot? A NATO? Na de szerinted ott se legyen... Valaki említette Svájcot, az a normális példa.

Si vis pacem, para bellum. Sajnos ez így van.

2) A hadsereg és maga a harc nem olyan műfaj, ahol demokratikus szavazás útján dőlhet el, mit tegyenek. Ez olyan, mint egy vállalat: vannak főnökök és beosztottak, több lépcsőben. Vagy a vállalati hierarchiával is bajod van? A portás szava annyit nyomjon, mint a mérnöké?

3) "Mindössze néhány olyan terület létezik, amely kérdőjelek nélküli, gondolkodásmentes, feltétlen engedelmességet követel"

Ez nem igaz. A keresztény egyházakra egésazen biztosan nem igaz, de ebbe most nem mennék bele, nem ez a téma. A katonságnál is az van, hogy még egy rajparancsnoknak is van döntési kompetenciája a maga szintjén. Ahogy egy cégnél pl. egy múszakvezetőnek.

Másrészt a katona köteles megtagadni a törvényellenes parancsot. Pl. nem ölhet meg hadifoglyokat vagy polgári személyeket. Nürnberg óta tudjuk, hogy a "parancsra tettem" nem elfogadható mentség.

4) "Semmi szükség ehhez egy félőrült, pszichopata, ordítozó őrmesterre."

Valóban nincs, de honnan veszed, hogy az őrmesterek félőrült pszichopaták? Te ugyanabba a hibába esel, mint azok, akiket bírálsz. Ők a valóságnál szebbnek látják a katonaságot, te meg a valóságnál rosszabbnak. Ráadásul előítéletes vagy, hiszen attól, hog ytéged ugráltatott egy ilyen őrmester, nem következik, hogy minden őrmester ilyen.

Sajnos Magyarországnak ma operetthadserege van. Van párezer jól kiképzett katonánk, ők mennek Afganisztánba és egyéb helyekre békefenntartónak, a többi meg szart sem ér. Lényegében a NATO potyautasai vagyunk.

Arra lenne szükség, hogy minden férfi és nő kapjon egy alapszintű honvédelmi kiképzést. A férfiak tanulják meg a fegyverhasználatot, ehhez nem is kellene bevonulni több hónapra, elég lenne pár hét, a többit megtanulhatnák hét végi vagy nyári táborokban. A nők meg kapjanak alapos egészségügyi kiképzést. A minta mindenképpen Svájc, kivéve a fegyverek otthon tartását.

Valószínű és remélhető, hogy erre soha nem lesz szükség. De nem zárható ki.

Hari Seldon 2 2017.09.15. 20:09:47

@Alick:
"Katonaviseltként mondom, hogy a hagyományos sorkatona kb. ágyútölteléknek jó és "férfivá nevelés" leginkább az eltávon való csoportos lerészegedésben mutatkozik meg."

Tökéletesen egyet értek. - Pontosan így volt a nagytöbbségnél.

Tiko 2017.09.15. 20:09:52

Szerintem mindenki leírt mindent, egyvalami azért kimaradt: A magyar (nép)hadsereg olyan, mint a nulla. Nem oszt, nem szoroz..

Szeretem az olyan indokokat, hogy ott aztán ember lett belőle, fegyelmet tanult, meg a többi faszság. Meg azt még emellé, hogy teleszart zokni az, aki nem volt.

Aki a fent leírtat osztja, az nézzen már szét a "fegyelmezett, katonaságot végigsz*pott generáción" : válások, feleségverések, alkoholizmus, munkakerülés és egyéb lumpenségek, mint például a katonabuzi szomszédjaim, akik közel 50 évesen is az anyjukkal laknak! Nem is kevesen... Sorolni lehetne még, de persze tükörbe nem néz itt a sok katonabuzi..

Férfivá vált mi? Röhejes, de nem férfias uraim..

FlybyWire 2017.09.15. 20:10:59

@kutyás majmok népe: most fürdik, aludni majd csak 1 óra múlva fog. Már egyedül mászik a kádba :D

Sütemény1975 2017.09.15. 20:11:06

A poszt irója sem volt katona. De azért ír róla, hogy miért nincs rá szükség. :)))
Es még ráadásul égbekiáltó butaságokat is ír.
Te okos, egy katonaság csak úgy működhet, ha az alárendeltek engedelmeskednek a felettesnek. A katonaság nem demokrácia.
Ha meg azt gondolod, hogy egyáltalán nincs szükség katonákra, tehát hivatásosokra sem, akkor igen bugyuta a gondolkodásod.

2017.09.15. 20:12:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na még te hiányoztál innen, Orbán-troll. Megszarattad már a macskáidat otthon (nem más kertjében)? Akkor eredj aludni, ez nem női téma. Na csá.

FlybyWire 2017.09.15. 20:12:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ha nincs sorkatonaság, akko rki védi meg az országot? " A sorkatonaság a büdös életben nem fogja a világ egyetlen országát sem a jövőben megvédeni.

Max, ha sorkatonaság alatt a központban, drónokat távirányító emberkéket értjük.

sZulamith 2017.09.15. 20:13:45

..".Az egyik személyes kedvencem a vaskos népi ostobaságok közül." Kár, mert a "népi ostobaságok" nem pár perc alatt születtek, erős alapra épülnek. @szepipiktor: + pont.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 20:14:10

@FlybyWire: én azt látom, hogy nem figyelsz. Legalábbis az, hogy ide idézted szóról szóra, mint írtam korábban, és még mindig nem vetted észre, hogy minden bejegyzésben azt írtam, hogy " én úgy láttam", vagy azt hogy "úgy tapasztaltam", nos, hogy ezek a kifejezések mit jelentenek, vagy hogy ezeket mennyiben nem értetted meg, nos, erről árulkodnak, a figyelmetlenségről. Nagyon előzékenyen ennek tudom be elhamarkodott reakciódat.
Mert nem azt mondtam, hogy mindenki más tapasztalata szerint úgy van, hanem csak a magaméra hivatkoztam. Minden esetben.
Na, látod, itt vannak a kommunikációs problémák gyökerei - szerintem. Ha az egyik ember nem érti meg pontosan, mit mond a másik, abból származnak az ilyen galibák.
Nos, szerintem fuss neki még egyszer, ha akarsz - mindezek fényében. Én nem vagyok sem hülye, sem buta. Amiről írok, azt mindig megélem, de leginkább már megéltem. Múlt időben. Csak egy normális - mondhatni átlag magyar ember, akit sok minden foglalkoztat .
Elég régóta írok, itt is, és mindig tapasztalatból, csak és kizárólag. Azért, mert a képzelményeket akármely élethelyzetről nagyjából zéró értékűnek tartom, akárki szájból, tollából. Nem hiszek emezekben, hogy bármit hozzáadhat bárki életéhez. A magam életében sem tartom semmire sem, amit én csak képzeltem. Ezeket a dolgokat meg sem osztom, soha, sehol. De nem is dimenzionálom túl irományaimat ennél többre, nem képzelem, hogy többek lehetnek, kivéve, ha szakmai dolgokról van szó (pénzügy, informatika). Ezekben tutira nem itt tanulok újat. Ha ez még is így lehetne, nem lehetnék az szakmailag, aki vagyok.
Szerintem most mély levegő, és inkább gondold át. Nem vagy buta, de rosszul kezdtél nálam.
Nem pejoratív, csak hát azért mégse nekem kelljen elnézést kérnem azért, amit te néztél be. Gondolom, ebben nem vagyok sáros. Kösz.

Roan 2017.09.15. 20:14:47

@mákosi rátyás: " Mit fogsz csinálni,ha magadat és a családodat, ne adj’ Isten a hazádat kell megvédeni? Magad alá csinálsz, miközben a mobilodat nyomkodod és/vagy sírva menekülsz? Gyáva.." - mondjuk ahhoz, hogy megvédd magadat és a családodat, fegyver is kell. Ráadásul, azt kb. csak akkor tudod használni, ha gyalogsággal jön az ellen, egy gépkarabély a drónok, irányított rakéták, lopakodó repülők és Stuxnet típusú vírusok ellen nem sokat ér. Márpedig a 21. században a háborúkat egyre inkább ilyenekkel vívják, és a hadviselés egyre nagyobb technikai tudást igényel, amit gyorstalpalón nem lehet elsajátítani.

FlybyWire 2017.09.15. 20:17:08

@Mr. Waszabi: Folyamatosan mellébeszélsz. Pl. sehol nem írtam, hogy hülye vagy buta lennél.
Annyit írtam, hogy ostobaságokat írsz le. Attól, hogy melléírod, hogy ez a te tapasztalatod vagy véleményed, ugyanúgy ostobaság marad, csak innentől a saját, szuverén ostobaságod. :)
Legyél velük boldog, de próbáld meg kicsit több méltósággal viselni, ha valaki kifejti, miért objektíve (biztos hallottál már erről a szóról, guglizd meg kicsit) butaságok.

Roan 2017.09.15. 20:17:21

@Evel Knievel: "Bőven ráférne a sok ratyi semmire kellőre hogy szolgálja a hazáját. Hadseregre, modern,
ütőképes hadseregre soha nem volt még nagyobb szükség mint napjainkban.."

Na most, ha valaki ratyi semmirekellő, abból fél év sorkatonai kiképzés során atletikus felépítésű, fegyelmezett, felelősségteljes, harcértő ember válik? Mennyire lesz hatékony egy kényszersorozott ratyikból álló hadsereg szemben egy kisebb, de jobb kiképzésű, felszerelésű, motiváltabb profi hadsereghez képest?

Mr. Waszabi 2017.09.15. 20:17:26

@sZulamith: no, te vagy a gondolkodó ember mintapéldája itt, aki a lényeget észrevette. Gratula :)
Az a baj, hogy eleve a gondolkodás szó értelmezése nehézséget jelent itt sok ember számára. Aminek annyira nem örülök.

FlybyWire 2017.09.15. 20:20:16

@Mr. Waszabi: Ezt csak most szúrtam ki:
"Azért, mert a képzelményeket akármely élethelyzetről nagyjából zéró értékűnek tartom, akárki szájból, tollából."

= mindenki beszélhet, írhat ami akar, csak a saját hülyeséged az igazság.
Ezt elég nehéz másképp értelmezni, de majd biztos írsz róla egy újabb elköszönés előtt 59 sort, hogy ez miért nem értettem :)

2017.09.15. 20:22:24

@Mr. Waszabi: Lement az Izaura, kopasz? Ja, maradt még egy kis fröccs...

@Roan: "harcértő ember válik?" Magyarul: harcértő ember lesz?

Pan Modry 2017.09.15. 20:23:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Igen, ha nincs kedvem harcolni egy haboruban akkor ne kelljen! A csaladomnak meg nekem is tobbet er az eletem mint az hogy vmi pszichopata miniszterelnok megalomaniaja miatt vasarra vigyem.
Sot, nekem az hogy gondoskodhassak a csaladomrol fontosabb mint hogy lesz-e haza vagy nem lesz. A sajat csaladom igenis fontosabb mint hogy letezni fog-e a az orszag a mai formajaban aminek az allampolgaranak szulettem.

Viszont amire hajlando vagyok, adot fizetni egy professzionalis hadseregert, ha valaki hazaarulo az nem en vagyok hanem akik inkabb stadionokra es meszaroslorincekre kolti a haza pénzét az oktatas, az egeszsegugy, es igen, egy valoban utokepes, professzionalis hadsereg helyett.

FlybyWire 2017.09.15. 20:23:27

@Mr. Waszabi: "Nem is dimenzionálom túl irományaimat ennél többre, nem képzelem, hogy többek lehetnek, kivéve, ha szakmai dolgokról van szó (pénzügy, informatika). Ezekben tutira nem itt tanulok újat. Ha ez még is így lehetne, nem lehetnék az szakmailag, aki vagyok."

Ha én ennyire félreértek itt mindent, akkor miért Te vagy az, aki már a második témában, ekkora lendülettel látványosan kompenzál? :)
Te sem kezdtél rosszul nálam, de végül túl könnyűvé kezd válni ez a dekonstrukció... kár.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 20:24:14

@FlybyWire: nem beszéltem mellé egyszer sem. Nem azt mondtam, hogy azt mondtad, hülye vagyok. Nem. Azt mondtam legutóbb, hogy nem figyeltél olyan apró részletekre, amelyek az általam írtak jelentését a saját tapasztalatomra vonatkoztatták, te viszont úgy tálaltad, mintha a én nem tapasztalhattam volna, amit egyébként tapasztaltam, és akként kötöttél bele írásaimba, mintha a tutit mondtam volna meg, akárcsak Adolf Hitler. Pedig ilyesmi nem történt meg itt, csupán te értettél félre valamiket. Most melyik része nem világos?
Már kezd nekem kellemetlenné válni ez a vita. Én azt írtam, amit. Betűre pontosan át gondolom, mit írok le. Az, hogy te ennél felszínesebben értelmezed, amit olvasol, nos, az nem az én problémám. Ezért ajánlottam, hogy fuss neki másodszor is. Ha megteszed, meg fogod érteni, hogy nem vétettem semmit, amit nekem tulajdonítasz. Nem ma kezdtem én sem, volt időm s kellő alkalmam cizellálódni kommunikációban.

CSM csizo 2017.09.15. 20:27:56

"Semmi szükség ehhez egy félőrült, pszichopata, ordítozó őrmesterre."
Nem tudom, miért gondolod, hogy ilyen létezik, de jobb lenne, ha olyan következtetést vonnál le, aminek igazság tartalma is van.
Egyébként mindig hátra lehet sorolni a haderőt, akár ilyen hangvételű fogalmazványokkal is, mert az nagyon "menő" tud lenni. Elítélni a katonákat, megoldani elméletben, szavakkal a háborúkat, de ez csak annyit mutat belőled, mint egy szépségkirálynőből: Világbéke! könnyes szemmel elrebegve.
Sok sikert hozzá, az ilyen jellegű fröcsögős, indulatos "cikkeid" segítségével!
Szólnod sem kell mikor végeztél, mert ésszrevesszük.
Előre is köszönöm az emberiség nevében ez irányba tett erőfeszítéseidet, valamint addig is a hazánk védelmében végzett munkádat!

Tiko 2017.09.15. 20:29:23

@Pan Modry: Teljes mértékben egyetértek. A srácok azt szokták még elfelejteni, hogyha valakivel nagy gebasz van a családban, akkor még a házat is eladják, hogy az orvos zsebébe tömjék a pénzt, kvázi megmentsék a szerettüket és annak életét.

Ámde a hazaszeretet még ennél is előrébbvaló és még a házat sem kell eladni ugyebár.

Idióták gyülekezete, kár rájuk szót fecsérelned. Ez a világképük, és ez nem fog megváltozni, akármennyit is írsz nekik.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 20:29:41

@FlybyWire: jól érzékelem, hogy ezt csak te gondolod? Szerintem igen. A többire nem reagálok. Azt gondolsz rólam amit csak akarsz, szíved joga. Befolyásol ez rajtam bármit is? Nem.
Szerintem hagyd abba, mert csak olyasmiket írsz le, amiket később megbánsz. Csak hát itt nem lehet visszaszívni semmit, örökre ideragad. Jó fejnek tűnsz, csak kicsit leszaladt a damil az orsóról. De ez egy ilyen nap, ennek tudom be.

2017.09.15. 20:29:50

@FlybyWire:
Mr. Waszabi: " Nem ma kezdtem én sem, volt időm s kellő alkalmam cizellálódni kommunikációban."

Eddig csak nevettem, de most röhögőgörcsöt kaptam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.15. 20:29:55

@FlybyWire:

"A sorkatonaság a büdös életben nem fogja a világ egyetlen országát sem a jövőben megvédeni."

Egymaga biztos nem. De csak az elit csapatok sem. Ui. nem olyan biztos, hogy atomfegyverekkel fogják megvívni a következő európai háborút, akkor viszont szükség van az emberanyagra a terület védelme céljából.

Pan Modry 2017.09.15. 20:31:11

@CSM csizo:
A haza vedelmebe vegzett munka az hogy adot fizetunk, a honvedelem problemaja legyen ebbol megoldva profi katonakkal, ha valaki szerint a haza azon mulik hogy csalados emberkent majd en elmegyek haborusdit jatszani meg fegyvert fogok masokra akkor nem nagy jovot josolok a hazanak.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.09.15. 20:32:46

Maga a tény, hogy a poszterhez hasonló balfaszok élnek és léteznek bizonyítja legjobban a sorkatonaság szükségességét.
A mocskos kurva anyád, hogy pofázol meg okoskodsz a kényelmes szobádból, és az még véletlen se jut eszedbe, hogy azért van jó meleg szobád, mert 1000 éven keresztül ezért emberek harcoltak és haltak meg.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.15. 20:36:01

@kutyás majmok népe:

"Akkor eredj aludni, ez nem női téma. Na csá."

Valóban, ez férfiaknak való téma, vagyis semmi közöd hozzá. Kend be a fenekedet vazelinnal és várd haza a férjedet, ahogy egy jó sissy teszi.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.09.15. 20:36:34

@Pan Modry:
Aham. Aztán akkor mit csinálsz te csoffadt fasz, ha a profi hadsereged mondjuk azt mondja, hogy békeidőben még elcsúszik-mászik, de amikor lőnek rá, akkor inkább elhúz a picsába?
Ki védi akkor meg a szaros valagad, a szutyok házad, meg a randa feleséged?
Családos emberként akkor felkínálod a lányod meg a saját segged az ellenségnek, vagy elmész fegyvert fogni másokra?

Pan Modry 2017.09.15. 20:36:57

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:
Minek harcoltak? Nem akartak ok harcolni hanem a megaloman uraik, nemeseik akartak age of empirest jatszani.

Csak annak a haborunak volt ertelme ami az arisztokratikus elojogok megsemmisiteset tuzte ki celul, az osszes tobbi olyan volt az uraknak mint nekunk egy szamitogepes strategiai jatek. Nos, a legtobben pont ezert harvoltak es haltak meg.

Pan Modry 2017.09.15. 20:38:24

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:

Nem, mire erre kerulne a sor en es a csaladom mar reg tavol leszunk, de azert mindennap megnezem majd a neten a hireket.

2017.09.15. 20:38:29

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Tévedsz, paraszt: 1000 éve a németek fogadták be a magyar migráncsokat, a pápa meg koronát adott nekik. Példád mutatja, hogy elfajzások ilyen távlatban is bőven akadnak.

Le Orme 2 2017.09.15. 20:39:03

Lehet, hogy voltak már, nem olvastam még el a hozzászólásokat, de az egyes pontokhoz a következőket jegyezném meg:
1 és 4: Békeidőben semmi szükség kötelező katonai szolgálatra.
2. Korábban sem volt kötelező katonai szolgálat. Történetileg Magyarországon a nemesek védték a hazát, ha az ellenség támadt; a határon túl nem hadakoztak a magyarok; aki nem vonult hadba, amikor veszélybenvolt ahaza, az elnyerte méltó büntetését: árulként lekaszabolták, vagy szolgasorba süllyedt.
B, Hierarchia, alá-fölérendeltség nemcsak a katonsaságnál van, hanem szinte minden társadalmi intézményben: iskolákban, vállalatokban, hivatalokban, egyházban, pártokban stb.
3. Zimbardo egy médiageci, kísérletei a bulvár számára érdekesek.

FlybyWire 2017.09.15. 20:40:37

@Mr. Waszabi: 7 poszt és 250 sor óta velem foglalkozol, ahelyett hogy az érdemi témához szólnál, és próbálnád megvédeni a téves megfigyeléseidet is.
A szófosás mögött egyre kevésbé látszik a mondanivaló.
Volt egyáltalán?

Pan Modry 2017.09.15. 20:40:45

@Tiko: vegre valaki racionalisan latja a helyzetet :)

FlybyWire 2017.09.15. 20:41:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: akkor pontosítok. HARCOLÓ sorkatonaságra 2017-ben az égvilágon semmi szükség mondjuk Európában.
Se értelme, se funkciója.
A támogatás, ellátás más tészta.

CSM csizo 2017.09.15. 20:43:57

@Pan Modry: Értem. De ez csak elmélet, most gondolod, de nem tudhatod, hogy egy adott helyzet hogyan változtatja meg a hozzáállásodat.
És a blogíróhoz hasonló stílusban a családos ember-adó-profi haderő-háborúsdi játékkal kapcsolatban:
sok családos ember a gyereknevelést is hasonlóképpen letudja, mert átadja/levonják tőle 20-50 ezer Ft-ot gyerektartás címén és ezzel rendben van a gyermek jelene és jövője és az úr, vagy hölgy lelkiismerete.

FlybyWire 2017.09.15. 20:45:13

Amúgy az egész poszt legnagyobb poénja, hogy a vérfideszesek meg a vérantifideszesek között is ott vannak a sorkatonaságot habzó szájjal védők, meg ellenzők is, kicsit olyan az egész mint Szíria, már azt se tudjuk ki kire lő néha :D

HussarX 2017.09.15. 20:45:17

Mama gyakran mondta: "Gyáva népnek nincs hazája!". Akkoriban nevettem az öreglányon, ma már látom mennyire igaz. Aki másoktól várja, hogy megvédjék, az mindig másokra lesz utalva, és lassan eltűnik, kihal, megeszik az erősebbek. Sokszor a lassú eróziót hirtelen földcsuszamlás követi. Persze az is lehet, hogy pár évtized múlva már robotok vívják majd a külső háborúkat, de az utca nem lesz sokkal biztonságosabb, egyes pesti utcákra már most sem mernek kimenni azok a felálló hajú, trottyos gatyeszes nyikhajok, akik nem voltak soha a seregben... És persze WC-t sem tudnak fogkefével tisztogatni :) Nem mondom, hogy legyen megint 18-24 hónap, de egy kis alapkiképzés ráférne a fiainkra.

Pan Modry 2017.09.15. 20:47:18

@CSM csizo:
Ha a magyarok annyira lelkiismeretesek lennenek a hazajukkal kapcsolatban akkor nem valasztananak meg olyanokat akik szetlopjak az orszagukat. Ugyhogy vannak itt nagy szavak, de senki nem vinne vasarra a börét, en legalabb mindezt nyiltan vallalom is, de a legtobb magyar imad sajat maganak hazudni, latszik a hozzaszolasokon itt.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.09.15. 20:47:24

@Pan Modry: Ó te sötét barom...
Én értem, hogy a magadfajta buziknak jól esik ha valaki megbassza őket, a normális embereknek nem. Tudod amikor jön az ellenség, aki anyádat megöli, a házát felgyújtja, akkor nem a földesúrért harcolsz, hanem leginkább a családodért. Hazádért. Gondolkodj el, hogy a honvéd összetett szó.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.09.15. 20:50:02

@FlybyWire:
Te ostoba barom! Attól mert valaki bal vagy jobb oldali, akkor annak minden egyes rezdülésével egyet kell értenie? Tehát aki fideszes annak szeretnie kell a spenótot, ha a balosok utálják?
Nem ordítasz fel néha magadban, a saját hülyeségedtől?

2017.09.15. 20:51:33

@HussarX: "egyes pesti utcákra már most sem mernek kimenni azok a felálló hajú, trottyos gatyeszes nyikhajok, akik nem voltak soha a seregben"

Ne légy igazságtalan: videós csatákban ászok. Gamer gép, buli, fanta.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.09.15. 20:52:24

@Pan Modry:
És akkor? Na mesélj buzikám. Megindul a román hadsereg. Te nem viszed a vásárra a bőród. Mész a labancokhoz Aliék mellé menekültnek? Lógsz ott a táborban másik kétmillióval mint Libanonban? Vagy közben azért reménykedsz, hogy majd férfiak megvédik a házad?

Pan Modry 2017.09.15. 20:53:00

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:
Parasztkent tokmindegy mit csinaltal egy profi katonaval szemben, ilyen esetben a legesszerubb dolog elmenekulni es nem harcolni. Ha a foldesurad eleg hulye volt ahhoz hogy haboruzgasson akkor a legjobb dolog amit megtehettel hogy mashova menekulsz.

Haborut soha nem a parasztok nyernek, hanem a kepzett katonak. A paraszthadsereg mai megfeleloje a sorkatonasag, ilyet haboruzni kuldeni felelotlen nepirtas, neked biztos bejon, majd te elmesz, en meg megnezlek a hirekben.

Jakab.gipsz 2017.09.15. 20:53:47

Uncsi!

Ismét osztja az észt egy libbancs! (Ezek azok a taknyok, akik elfüstölnek ha baj van!)

Pan Modry 2017.09.15. 20:55:11

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:
Ha jon a roman hadsereg nyilvan azonnal lelepek, mielott egy hozzad hasonlo pszichopata harcolni kuldene. Inkabb egy menekulttabor minthogy egy harcteren bohockodjak.

Tiko 2017.09.15. 20:56:05

@Pan Modry: Mondom én hogy hiába nyomod. Ez a félkegyelmű például sosem nézte meg a mohácsi sereg összetételét. Hány zsoldos, no és persze hány "honvédő magyar" volt benne..

Hidd el nekem, felesleges..

Mr. Waszabi 2017.09.15. 20:58:27

@Pan Modry: megválaszoltam előző bejegyzésem végén. Nem kompenzálok - nincs mit - csak jó fejnek tűnsz. Legfeljebb annyiban, hogy a nőm ma velem lenne, akkor én nem itt pazarolnám az energiámat ilyen baromságokra. Másrészt viszont oda vetek energiát, ahová érdemes. Szerintem veled nem érdemes összeveszni, mert alapvetően normális vagy. Csupán félreértés van kettőnk közt ma. Nekem hosszú életem volt eddig is, és még vár rám a másik fele. Az abban foglalt tapasztalatokkal. És persze, mint minden normális ember úgy vagyok vele, hogy amit tapasztalatból írok, azt ne akarja cáfolni holmi képzelmények alapján senki. De, ha megteszi is, nagyjából leszarom.
Úgy vélem, hogy egy-egy kezdeti félreértés első találkozáskor nem alap arra, hogy hülyének tituláljon az ember valakit emiatt. Ez is élettapasztalat. Ennek fényében én nem gondolom rólad, hogy hülye vagy, nem is írtam ilyet. Csupán azt, hogy figyelmetlen vagy, vagy nem értetted, amit írtam. Ebben szerintem igazam van.
Ha mindenkinek minden negatív, vagy ellenkező megnyilvánulását készpénznek vettem volna valaha is, vagy ha nem ismerném valóban az embereket, akkor már rég felakaszthattam volna magam. De ez nem történt meg. Azért, mert amit megéltem, tapasztaltam, az erősebb érvként, alapként dolgozik bennem, mint hogy ki, miről, mit hisz aktuálisan. Mert például lehet, hogy 5x korábban én is más emberként gondolkodtam, viselkedtem, akár itt is, mint például te most, aztán még is itt vagyok még mindig, és csinálom, amit nekem kell, töretlenül. Beszólok a képzelményekre versus hogyan van valójában. Nem mindenhol és nem mindenhez szólok hozzá manapság. Csak, amihez érdemben hozzá tudok tenni valamit. Gondolatilag. Aminek értelme van tehát. Nos, ez a téma olyan.
Aztán lehülyézhet sok ember, nem érdekel. Nem fontos, mert nem befolyásolja életem alakulását. Megyek, mint egy Caterpillar D-10-es. Meggyőzhető vagyok olyan kérdésekben, amelyekben nekem vannak kétségeim - de amelyekben nincsenek, nos, esélytelenek mások elképzelései. És még az is lehet, hogy igazad van. De ennek ellent mond, hogy én mindenkor mindenkit meghallgatok, és mérlegelem, megmérem, hogy a gyakorlat talaján mennyiben is van igaza. Nos, ez a szemlélet nagyjából úgy egyeli az alátámasztás nélküli kétségesítés kommunikációs paneljét, mint az ipari lézer. Figyelmedbe ajánlom, hogy a mai kommunikációban hány százalékban kapsz olyan infokat, amelyek különösebb alátámasztás nélkül kétségeket ültetnek el benned. Nagyjából 60-70-% az arány. Beleértve a kormányzati kommunikációt és a fészbukot is. Nos, én ezért tartom hitelesebbnek a saját tapasztalatot, és emiatt is merem megosztani. Nem az a fontos, hogy a megosztáskor ki mit gondol felőle - hanem hogy x-szer később, amikor helyzetbe kerül az illető, akkor eszébe jut-e, s ha igen , képes-e alkalmazni, amit valahol egyszer olvasott. Nos, e tekintetben nem mindegy, hogy vélelmeimet írom-e meg itt akár, vagy csupán elképzeléseimet, vágyaimat.

2017.09.15. 20:58:58

@Jakab.gipsz: @Nagy fasz vagy te Válasszunk: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Gyíkarc, átlátszó vagy. Szóval te vagy ma az ügyeletes a trollgyárban? Becsületes munkával nem tudsz pénzt keresni?

Mr. Waszabi 2017.09.15. 20:59:42

@Pan Modry: megválaszoltam előző bejegyzésem végén. Nem kompenzálok - nincs mit - csak jó fejnek tűnsz. Legfeljebb annyiban, hogy a nőm ma velem lenne, akkor én nem itt pazarolnám az energiámat ilyen baromságokra. Másrészt viszont oda vetek energiát, ahová érdemes. Szerintem veled nem érdemes összeveszni, mert alapvetően normális vagy. Csupán félreértés van kettőnk közt ma. Nekem hosszú életem volt eddig is, és még vár rám a másik fele. Az abban foglalt tapasztalatokkal. És persze, mint minden normális ember úgy vagyok vele, hogy amit tapasztalatból írok, azt ne akarja cáfolni holmi képzelmények alapján senki. De, ha megteszi is, nagyjából leszarom.
Úgy vélem, hogy egy-egy kezdeti félreértés első találkozáskor nem alap arra, hogy hülyének tituláljon az ember valakit emiatt. Ez is élettapasztalat. Ennek fényében én nem gondolom rólad, hogy hülye vagy, nem is írtam ilyet. Csupán azt, hogy figyelmetlen vagy, vagy nem értetted, amit írtam. Ebben szerintem igazam van.
Ha mindenkinek minden negatív, vagy ellenkező megnyilvánulását készpénznek vettem volna valaha is, vagy ha nem ismerném valóban az embereket, akkor már rég felakaszthattam volna magam. De ez nem történt meg. Azért, mert amit megéltem, tapasztaltam, az erősebb érvként, alapként dolgozik bennem, mint hogy ki, miről, mit hisz aktuálisan. Mert például lehet, hogy 5x korábban én is más emberként gondolkodtam, viselkedtem, akár itt is, mint például te most, aztán még is itt vagyok még mindig, és csinálom, amit nekem kell, töretlenül. Beszólok a képzelményekre versus hogyan van valójában. Nem mindenhol és nem mindenhez szólok hozzá manapság. Csak, amihez érdemben hozzá tudok tenni valamit. Gondolatilag. Aminek értelme van tehát. Nos, ez a téma olyan.
Aztán lehülyézhet sok ember, nem érdekel. Nem fontos, mert nem befolyásolja életem alakulását. Megyek, mint egy Caterpillar D-10-es. Meggyőzhető vagyok olyan kérdésekben, amelyekben nekem vannak kétségeim - de amelyekben nincsenek, nos, esélytelenek mások elképzelései. És még az is lehet, hogy igazad van. De ennek ellent mond, hogy én mindenkor mindenkit meghallgatok, és mérlegelem, megmérem, hogy a gyakorlat talaján mennyiben is van igaza. Nos, ez a szemlélet nagyjából úgy egyeli az alátámasztás nélküli kétségesítés kommunikációs paneljét, mint az ipari lézer. Figyelmedbe ajánlom, hogy a mai kommunikációban hány százalékban kapsz olyan infokat, amelyek különösebb alátámasztás nélkül kétségeket ültetnek el benned. Nagyjából 60-70-% az arány. Beleértve a kormányzati kommunikációt és a fészbukot is. Nos, én ezért tartom hitelesebbnek a saját tapasztalatot, és emiatt is merem megosztani. Nem az a fontos, hogy a megosztáskor ki mit gondol felőle - hanem hogy x-szer később, amikor helyzetbe kerül az illető, akkor eszébe jut-e, s ha igen , képes-e alkalmazni, amit valahol egyszer olvasott. Nos, e tekintetben nem mindegy, hogy vélelmeimet írom-e meg itt akár, vagy csupán elképzeléseimet, vágyaimat.

Pan Modry 2017.09.15. 21:01:38

@Tiko:
Igazad van, de szorakoztato a vergödésük es hogy mennyire osszefuggestelenul probalnak a sorkatonasag nevezetu hulyesegnek ertelmet adni. Éppen pogacsat sutok a felesegem holnapi szulinapi bulijara es a holtidoben jobb hijan ide kommentelgetek :)

Mr. Waszabi 2017.09.15. 21:06:00

@FlybyWire: bocsi, valaki másnak kommentjére küldtem a választ, de csak most vettem észre.
Ami az alábbi volt.
Ritkán kedvelek meg embereket itt - valahogy téged megkedveltelek. Ezért a figyelem. Ritka alkalom, csak jelzem. Az érdektelen barmokat, egypálcás trollokat - ez a többség - nagy ívben leszarom. Nem ma kezdtem itt, mondtam - ebbe bele tartozik az is, hogy az egypálcás trollokat ignorálja az ember. Az Inda - és persze a többi internetes felület is - már csak ilyen.

Megválaszoltam előző bejegyzésem végén a kérdésedet. Nem kompenzálok - nincs mit - csak jó fejnek tűnsz. Legfeljebb annyiban, hogy a nőm ma velem lenne, akkor én nem itt pazarolnám az energiámat ilyen baromságokra. Másrészt viszont oda vetek energiát, ahová érdemes. Szerintem veled nem érdemes összeveszni, mert alapvetően normális vagy. Csupán félreértés van kettőnk közt ma. Nekem hosszú életem volt eddig is, és még vár rám a másik fele. Az abban foglalt tapasztalatokkal. És persze, mint minden normális ember úgy vagyok vele, hogy amit tapasztalatból írok, azt ne akarja cáfolni holmi képzelmények alapján senki. De, ha megteszi is, nagyjából leszarom.
Úgy vélem, hogy egy-egy kezdeti félreértés első találkozáskor nem alap arra, hogy hülyének tituláljon az ember valakit emiatt. Ez is élettapasztalat. Ennek fényében én nem gondolom rólad, hogy hülye vagy, nem is írtam ilyet. Csupán azt, hogy figyelmetlen vagy, vagy nem értetted, amit írtam. Ebben szerintem igazam van.
Ha mindenkinek minden negatív, vagy ellenkező megnyilvánulását készpénznek vettem volna valaha is, vagy ha nem ismerném valóban az embereket, akkor már rég felakaszthattam volna magam. De ez nem történt meg. Azért, mert amit megéltem, tapasztaltam, az erősebb érvként, alapként dolgozik bennem, mint hogy ki, miről, mit hisz aktuálisan. Mert például lehet, hogy 5x korábban én is más emberként gondolkodtam, viselkedtem, akár itt is, mint például te most, aztán még is itt vagyok még mindig, és csinálom, amit nekem kell, töretlenül. Beszólok a képzelményekre versus hogyan van valójában. Nem mindenhol és nem mindenhez szólok hozzá manapság. Csak, amihez érdemben hozzá tudok tenni valamit. Gondolatilag. Aminek értelme van tehát. Nos, ez a téma olyan.
Aztán lehülyézhet sok ember, nem érdekel. Nem fontos, mert nem befolyásolja életem alakulását. Megyek, mint egy Caterpillar D-10-es. Meggyőzhető vagyok olyan kérdésekben, amelyekben nekem vannak kétségeim - de amelyekben nincsenek, nos, esélytelenek mások elképzelései. És még az is lehet, hogy igazad van. De ennek ellent mond, hogy én mindenkor mindenkit meghallgatok, és mérlegelem, megmérem, hogy a gyakorlat talaján mennyiben is van igaza. Nos, ez a szemlélet nagyjából úgy egyeli az alátámasztás nélküli kétségesítés kommunikációs paneljét, mint az ipari lézer. Figyelmedbe ajánlom, hogy a mai kommunikációban hány százalékban kapsz olyan infokat, amelyek különösebb alátámasztás nélkül kétségeket ültetnek el benned. Nagyjából 60-70-% az arány. Beleértve a kormányzati kommunikációt és a fészbukot is. Nos, én ezért tartom hitelesebbnek a saját tapasztalatot, és emiatt is merem megosztani. Nem az a fontos, hogy a megosztáskor ki mit gondol felőle - hanem hogy x-szer később, amikor helyzetbe kerül az illető, akkor eszébe jut-e, s ha igen , képes-e alkalmazni, amit valahol egyszer olvasott. Nos, e tekintetben nem mindegy, hogy vélelmeimet írom-e meg itt akár, vagy csupán elképzeléseimet, vágyaimat.

élhetetlen 2017.09.15. 21:06:53

@Mr. Waszabi: Nem érzékelted a pontot. Ez egy meddő beszélgetés, mert a nőket már magyarázod, de ragaszkodsz ahhoz, hogy „egy férfi esetében nagyon nem mindegy, hogy van-e élettapasztalata ilyen emberi alapvető dolgokban, mint az ego és a szociális viszonyulás aránya, vagy nincsen. No, ebben a vonatkozásban nem mindegy, hogy valaki volt-e katona, vagy sem.”. Ha valakit a család nem tudott rendbe tenni az ego és a szociális viszonyulás kérdésében, azt a katonaság is legfeljebb gyűlölni tanítja meg, mint kényszer, és nem a szociális együttérzésre. „csak pár drótot kell megigazítani ahhoz, hogy az áramkör működjön.”. És erre csak a katonaság alkalmas. Ja. Nem fogom elhinni, hogy egy 18, 22 éves ember jellemét, személyiségét alapvetően megváltoztatja egy 9, 18 hónapos katonaság. (hacsak nem alkalmaznak lobotómiát is). Van, aki végig szenvedi, van, aki élvezi (pl. az öcsém, anyám nyomására kapott lakáskulcsot hozzám, és arra mentem haza, hogy valami fegyverek lógnak a fogason, mert felhívta a VÁP-osokat TV-t nézni, és egyéb disznóságok, pl. a HM-hez kellett bevinnem vodkát és kolbász, és elhelyezni a bokorban az út mellett, mikor őrségben volt), de olyan nincs, hogy egy megbízhatatlan ember megbízható lesz, egy fegyelmezhetetlen ember fegyelmezhető, stb., és, hogy valaki „jobb” ember lesz, mert katona volt. Ezt ne akard beadni. Az a gömb, amit te annak látsz, nem biztos, hogy az.

Pan Modry 2017.09.15. 21:08:09

@Mr. Waszabi:
A te velemenyed csupan mas mint az enyem, ez teljesen normalis. Nem te voltal az aki engem lehazaarulozott, meg lebuzizott...
En egyebkent szeretek mas velemenyu emberekkel beszelgetni, mert igy lehet a legjobban tanulni es megismerni a sajat korlataidat, amibe az is beletartozik hogy tudjam magamrol hogy nincs mindig igazam.
Most mas velemenyen vagyunk, lehet neked van igazam, lehet nekem, lehet valahol a ketto kozott, lehet ebben a temaban nincs is olyan hogy abszolut igazsag, pont az a jo az ilyen vitakban hogy mindket fel csak nyer vele :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.15. 21:12:38

@FlybyWire:

"akkor pontosítok. HARCOLÓ sorkatonaságra 2017-ben az égvilágon semmi szükség mondjuk Európában."

Remélem is, hogy nem lesz szükség arra, hogy harcoljanak. De azért jó lenne, ha szükség esetén képesek lennének rá.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.15. 21:16:42

@Pan Modry:

"akkor nem valasztananak meg olyanokat akik szetlopjak az orszagukat"

Nevezz már meg olyan pártot, amely kormányra kerülve nem lopta szét az országot.

Avagy jobban szeretnél egy LMP-Jobbik koalíciót? Csak mert ezek ketten azok, akik még nem loptak - alkalom híján. A többi párt vagy saját nevén lopott, vagy egy tolvaj pártból vált ki.

élhetetlen 2017.09.15. 21:17:57

@FlybyWire: „hogy sem értelme, sem haszna nem volt az egésznek.”, Igen, ennyi.

Mr. Waszabi 2017.09.15. 21:19:51

@élhetetlen: szerintem nagyon más szemszögből, és élettapasztalatból nézzük e világot. Nekem nem fontos, hogy más ember más élményei alapján mit gondol. Amikor olvasok valamit, akkor azt nézem, hogy van-e hézag, amit én pótolhatok a saját szemléletem mentén. És ha értelmét látom, akkor szólok hozzá. Ez megtörtént jelen esetben is, s aztán, hogy kinek mi a más véleménye, az meg rá tartozik. Nem vitatkozni jöttem, csak megosztani, amit én gondolok, mindezek fényében. Bármi máshoz is csak ezen az alapon szólok hozzá. Annak nem látom értelmét, hogy akár a médiából, vagy valamely mások által megírt könyvből, cikkből kopipészteljek bármit. Annak nem volna értelme, hisz már mások, másutt megírták. Gondolom, logikus.

Pan Modry 2017.09.15. 21:22:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Inkabb ugy ertem hogy leteznek emberek ilyen nagy tomegben akik kepesek vedeni a lopasokat. Ok azert lopnak mert tudjak hogy a magyarok ezt jol toleraljak. Ha nem toleralnak jol akkor lopasokkal nem lehetne ujrazni, mert a sajat aktivistaik kopnek pofan öket, ez igaz az mszp/fidesz re biztosan, ok mar bizonyitottak hogy mennyire szarnak a népre, ehhez kepest az utobbi idokben csak ok voltak kormanyon, igy logikusan azt jelenti hogy a magyar valasztok nem elhanyagolhato szereti ha meglopjak oket es a pofajuba szarnak.

Ez nyilvan semmit nem jelent a szemelyes preferenciamra nezve, csupan mint jelenseget, megfigyelest irtam le.

2017.09.15. 21:23:13

"A saját életét mindenki azzal tölti, amivel csak szeretné. Aki ezt, a szabadság alapeszméjét nehezen képes magáévá tenni, az valószínűleg nem elég érett a XXI. századi létezésre."

Oh, my sweet summer child...

2017.09.15. 21:25:58

Amúgy a háború nem azon múlik, hogy mi - pl. a posztoló, a T. Kommentelőtársak és általában az átlagemberek - akarjuk-e.
A háború vagy jön, vagy nem jön. Akinek az életében nem jön, annak szerencséje van.

Szerintem Cormac Mccarthy tökéletesen fogta meg:
„Az írás azt mondja hogy aki kardot fog, kard által vész el - mondta a fekete. A bíró mosolygott s ábrázata fénylett a zsírtól. Van-e épeszű ember aki másképpen akarná? -kérdezte. Az írás szerint tényleg rossz dolog a háború - mondta Irving. De az írásban is sok véres háború van. Nem számít hogy az emberek mit gondolnak a háborúról - mondta a bíró. Az a háborúnak mindegy. Akárha azt kérdeznénk tőlük hogy mi a véleményük a kőről. Háború mindig volt. Ember se volt még de a háború már akkor itt várta a Földön. A legfőbb mesterség a legfőbb mesterét. Mindig így volt és mindig is így leszen. Csakis így és sose másképp."

Pan Modry 2017.09.15. 21:33:55

@Balango:
Ez igaz, eppen azert kell az oktatasba fektetni a liberalis demokraciaknak hogy folyamatosan meglegyen a technologiai folenyuk. Az usa se haboruzik belfoldon, ahogy az eu sem a 2.vh ota. Az atlantista koalicio technologiai folenye biztositja a békét az atlantista (eu, usa) belfoldon, amig ez a technologiai foleny megvan, addig egy tamadast annyira lehet komoly mint amennyire egy sasnak komoly egy szunyogcsipes.

gyedmaróz 2017.09.15. 21:35:51

Én voltam katona.Háború esetén igen súlyos vereséget szenvedtünk volna.
Viszont nagyon jó lecke, a társadalmi különbségek teljes elnyomásával az emberek mélyrehatóan megismerik egymást, és megtanulják, hogy van olyan rendszer, ahol nincs ÉN, csak MI.
30 év után is vannak olyan emberek akikről tudom, hogy tűzbe mehetek értük, és vannak akikkel óvatosnak kell lennem.
És az ember is megváltozik, mert rájön, hogy a félelemmel fogadott dolgok nem is olyan félelmetesek, túlélhetők. A folyosó felmosható, a tányér elmosható. Haláleset nem történik.
Fiatal korban még érdekes is, lehet lövöldözni, tankkal járni, stb.
És minden áldozat meghozatala után a leszerelés eufóriája semmi mással nem összevethető.
Valamiért lehet az is, hogy senki nem beszél katonai szolgálatáról suttyomban szégyenkezve.
Úgyhogy az a fasza gyerek aki volt katona! (Nem ostobaság)

Mr. Waszabi 2017.09.15. 21:40:25

@Pan Modry: na ,tudsz te normálisan is írni, ennek örülök :) Nem letolás, ne vedd komolyan :)
Az a helyzet, hogy a neten nem az számít, kinek van igaza. Ahogy az életben sem. Mert hogy állít valaki valamit, más meg más állít, és nincsenek bizonyítékok. Igazad van a gyakorlatban, aztán még is leszarják a főnökeid? Naponta ezerszámra előfordul. Az a lényeg, hogy amit az ember helyesnek, követendőnek, gyümölcsözőnek vél, azt ossza meg - s ne a félelmeit, vélelmeit olyasmikről, amiket sosem élt át. Szerintem ebben van értelem.
Én a magam részéről ennek okán mindig csak olyasmikről írok, amikről tapasztalatom van. És persze kellően széles körű. Egy élményem alapján nyilván nem írnék általános véleményt semmiről, logikus. De, amit számtalanszor láttam, tapasztaltam az életben, arról bizony tényszerűen nyilatkozom, mivel nem volt cáfoló tapasztalatom. És ebből kifolyólag egy csomó helyzetről biztosan tudom x idő tapasztalata után, hogy akárki más életében is hasonló tapasztalatokat eredményez, nem keletkeznek ellenkező tények a gyakorlatban. Kellő idő s történés után már ismeri az ember, hogyan vannak a dolgok nagy átlagban.
A nők kérdése? Hát az is ilyen. Életem során több nővel dolgoztam együtt, mint férfival. Persze a nagyfőnökök 90%-ban férfiak voltak, a középvezetők és beosztottak meg inkább nők. De nyilván, az én szemeben azok számítanak, akik az egyes munkákhoz mit tettek hozzá. Hát ezért van jó véleményem a nőkről és ezért állítom, amit korábban írtam róluk. Ők sem tagadják, ez a helyzet. És persze, mindehhez elég öregnek is kell lenni. Az öregség meg az átélt élettapasztalatok sokaságának függvénye, nem pedig a koré.
Ami a magán életemet illeti, sosem volt problémám a nőkkel, illetve inkább csak én voltam válogatós. De azért volt pár, s mind érdemes művész :)

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.09.15. 21:41:36

@Pan Modry: Értem. Tehát maradsz egy senkiházi féreg. Most is élősködsz, ha baj lenne akkor is élősködnél. A feleségedet meg hidd el, kezelgeti olyan, akinek töke is van. Te meg süsd a pogácsát :D

ember100 2017.09.15. 21:42:52

Helló !

Sajnos azt kell mondjam szükség van a kötelező sorkatonai szolgálatra úgy 18-19 éves kor között mind a férfiaknak , mind a nőknek úgy 3 hónapra.
Egy kis "más" világot kellene látniuk .
Ki kellene kerülni a mama szoknyája alól , nincs az hogy elaludtam majd az orvos ad igazolást , nem érdekel mit mondanak "demokrácia" van azt csinálok amit akarok.
De csak az ilyen hétköznapi dolgok mit a mosogatás 400 emberre , kimosni a saját ruhád , zoknid alsógatyád és nem odaadni anyunak.
Ha mondanak valamit azt meg kell csinálni , vagy vállalnia a súlyosabb következményeket , kimaradás megvonás, több meló....
Meg ugye nem árt ha meg tudjuk védeni az országunkat.
Egy kis fizikai kihívás , menetgyakorlat .....
' A parancsot ne baszd meg mert szaporodik "
A legfontosabbat tudnák megtanulni .
Van amit mindenképp meg kell csinálni akkor is ha nem tetszik.
Nem kell sok csak 3 hónap hogy érezzék a törődést. :) Ki kerülni a mama szoknyája alól az életbe !

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.09.15. 21:45:11

@Pan Modry: A technológiai fölény. Amcsiknak hogy bejött mindenhol, ugye?
Vietnám. Irak. Afganisztán. Szíria.

Tiko 2017.09.15. 21:46:41

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Technikailag egyiket sem vesztették el. Igen, bejött. Pl Vietnámban 55 ezer halott szemben az 1 millióval. Szerintem meggyőző.

Menj, olvass, tanulj, művelődj. Ártani neked biztosan nem fog..

Bambano 2017.09.15. 21:46:42

bár van egy-két karcos mondat a posztban, ami mellément, összességében az indoklással is egyetértek, és a tételmondattal is.

pár dolgot hagy jegyezzek meg, mert látom, megint alacsony az átlagiq a kommentek között.
1. arra a fajta hadseregre, ami a cuccializmusban volt, hogy hatalmas mennyiségű ágyútöltelék katona van, nincs már szükség. nincs olyan háború, mint régen, ahol két reguláris hadsereg feláll egymással szemben, majd lelövöldözik egymást. ma a háborúkat jól láthatóan irreguláris, partizán módszerekre berendezkedett ellenféllel vívják.
2. vegyünk gyorsan egy példát: az usákok. nekik aztán van ám rendes reguláris hadseregük, elköltenek rá annyi pénzt, amennyitől még mészáros gázszerelő dereka is kilágyulna. mire mentek vele az utóbbi többtíz év háborúiban? semmire. akkor mi a francnak? hogy legyen pár páváskodó minidúcsének hol parádézni? arra alkalmas a mai magyar hadsereg is.
3. felvetődött, hogy legyen megint sorkatonaság. minek? az, hogy milyen nevelési célt értek el a besorozott fiatalokkal, vitatni lehetne. de inkább az a fő kérdés: tényleg olyan fiatalokat akarunk nevelni, akiket megtört a katonaság? akikbe pár sittes őrmester beleverte, hogy ne újítson, ne legyen ötlete, lesütött szemmel teljesítse a legostobább parancsot is? ilyet komolyan csak egy tömjén zsótin nevelkedett mélyostoba fideszes akarhat, aki szerint a következő száz évben is a németektől levetett gagyi összeszerelő munkát kellene végeznünk.
4. hogy kell-e kiképzés, az más kérdés. sok hónapos, a fiatalok életét tönkretevő kiképzés egyértelműen nem kell. viszont egy olyan kiképzésre szükség lenne, amivel felkészítik az embereket a jelenlegi terrorista típusú háborúk esetére, mint passzív résztvevőket. megmutatni, hogy néznek ki a vegyi fegyverek, hatásbemutatót tartani kézifegyverekkel, stb. szerintem erre tökéletesen alkalmas lenne az az időszak, amikor a szóbeli érettségi vizsgák miatt bezárják az iskolákat. mondjuk harmadik gimiben egy hét mindenkinek.
5. valaki említette itt, hogy csapatépítés is volt a katonaság. hát igen, tényleg hasznos sittesekkel meg bűnözőkkel egy csapatban építeni, épülni... meg különösen hasznos beszedni mindenféle egészségügyi károsodásokat. aki ezt preferálja, annak még a harmadik szomszédja is idióta.

szóval aki katona akar lenni, csessze el a saját életét, ő dolga. a normálisabbját meg hagyja békén.

mielőtt a sok iq-tlan nekem rontana, fentieket saját tapasztalataimból írtam. 87-88 MN8931. kopaszoknak lehet jelenteni.

Peter100 2017.09.15. 21:48:44

"Nem férfi az, aki nem volt katona", hanem buzi. Igen is adott valami keménységet, életre-nagyfaszságra nevelést, és 1-2 barátot. (igaz adott lábgombát is) Igen, volt benne szopás is-megtanultad, hogy védd vagy kerüld ki, vagy ha egyik sem ment, akkor türelmet/tűrést valami rossznak az elviselését tanította meg. Megtanított csalódni, várni, kiállni magadért. Ezeket gyakorolhattad is. Megtanultad kezelni a különböző embereket. A nagyképűt, a szerényet, az erőset, a gyengét, az okoskodót, a besúgót, és a tajparasztot. Ennek a sok nagypofájú elkorcsosodott buzinak az első héten kihullana a haja, ha katonának kerülne. Életképtelen egyedek, akik azt hiszik minden körülmények közt majd megvédik a szabályok/törvények. A kedves cikkíró is egy nyálömleny lehet, vagy hamis névvel igazából ő egy nő :) Férfi így nem ír.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.15. 21:50:25

@Pan Modry:

Nem kétlem, hogy vannak olyanok, akik tényleg védik a lopásokat. A többség, magamat is beleértve, csak elkerülhetetlen (NEM szükséges, hanem elkerülhetetlen) rossznak tartja.

Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ma Magyarországon bármely létező párt nem kezdene el lopni, amint hatalomra kerül. Ez igaz a "szűz" pártokra is. Az ok egyszerű: a választási győzelemhez pénz kell, amit a gazdaság egyes szereplői nem ingyen adnak - ezt a kölcsönt bizony vissza kell fizetni, kamatostul. S akkor még nem beszéltem az egyes képviselők és pártemberek saját mohóságáról, a családjukról, ismeretségi körükről.

Ha pedig mindenki lopott már vagy lopni fog, akkor nincs választási lehetőség. Bárkit választasz, lopni fog.

Bambano 2017.09.15. 21:53:51

@Tiko: jaja, azóta is vietnam az 53. amcsi tagállam, az 54. meg kuba. ja nem...

@ember100: hát igen, tényleg ki kell mozdulni a mama szoknyája alól, és azt a suttyó örmit, aki napközben ugat, este korrepetálni kell a másodéves gimis tananyagból, mert még érettségije sincs, épp azért küzd. és ez az ember állapítja meg a te teljesítményedet az szmv-ben.

@gyedmaróz: "a társadalmi különbségek teljes elnyomásával az emberek mélyrehatóan megismerik egymást, és megtanulják, hogy van olyan rendszer, ahol nincs ÉN, csak MI.": jaja, a társadalmi különbségek teljes elnyomása... mikor a másfél évesek mind sittesek. mikor a pesti értelmiségből a csókosok mind írnokok. mikor a dandár ellátós írnoka simán megzsarolja a századparancsnokot. mikor W honvéd felgyújtja az ütiszobát és ezért előléptetik...

a katonaság tipikusan az a rendszer, ahol csak én van és nincs mi.

azért bevonulni, hogy mekkora buli lesz leszerelni... hát ez elég nagy állatságnak hangzik. akkor menj el egy meccsre, mondjuk egy fradi-mtk-ra lila sálban, pont ugyanaz a trip lesz, mikor kiengednek a kórházból egy fél év múlva.

Bambano 2017.09.15. 21:57:21

@Peter100: jaja, engem is megtanított kiállni magamért. rögtön tudtam is, mikor először januárban engedtek ki a laktanyából, mert a kötelező szabit nem merték elsummantani. direkt jó volt az összes ünnepet bent tölteni, én is így akartam volna, ha rajtam múlik. direkt jó volt 40 fokos lázzal őrségbe menni, máig visszasírom.

úgy látom, csak azoknak a kisszerűeknek szép emlék a katonaság, akik úgy érzik, valami hihetetlenül nagy dolgot tettek le az asztalra azáltal, hogy kibírták azt az 1-1.5 évet. szerintem ne degradáljátok le magatokat erre a szintre, nagyobb dolgokra is képes az ember.

Evel Knievel 2017.09.15. 21:58:05

@Klesk: Lassan eljuthatnál odáig magyarként hogy lásd, körülöttünk nem kimondottan baráti országok vannak..és nem azért mert mi olyan rosszak lennénk hanem azért mert tudják pontosan hogy Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja MAGYAR terület magyar lakosokkal..Ettől olyan arrogáns faszfejek egytől egyig körülöttünk..Szóval lehetsz Te barátságos de egy szerb vagy ukrán simán elvágja a nyakad. Növessz heréket baszdmeg..

Tiko 2017.09.15. 22:00:49

@Bambano: vicces srác vagy. Mondom technikailag megnyerték. Kizárólag a poltika fogta vissza az összeset. Különben mind gyalu lett volna..

kolompa lole 1111 2017.09.15. 22:13:11

"Rögtön az elején le kell szögezni, hogy háborút folytatni mélyen immorális tett. Csupán egyetlen olyan eset létezik, amely erkölcsileg elfogadható, ez pedig az önkénes alapon történő honvédő, vagy önvédő harc."

Ilyen hülyeséget inkább ne szögezzünk le! Önkéntes alapon én se védeném meg a te családodat, vagyonodat.

"Minden egyéb eset nettó vágóhídra terelés, melyet az érett és jóérzésű emberek zsigerből elutasítanak."

Majd amikor az elenség a seggedbe teszi a faszát, azt már nem fogod tudni elutasítani.

"Egy szabad világban nem léteznek "természet adta" társadalmi hierarchiák."

Azt anarhista "társadalomnak" hívják, és még a kommunizmus előtt bukott meg.

"Minden alá-fölé rendelt viszony önkéntes és az adott (munka)szerződésben lefektetett feltételek mentén felbontható. A kötelező katonai szolgálat nem ilyen."

Sőt, a rendőri intézkedés se, szép is lenne a a bűnöző csak úgy felbonthatná, mert nincs kedve az akasztáshoz.

Te nem valami albakörös hippi vagy véletlenül? A sorkatonasá tényle fassá volt, de nem azért mert "nekem ne parancsoljon senki", meg "nekem csak jogaim vannak, nem kötelesséeim", hanem mert pont nem arról szólt amit itt kritizálsz, anem az unaloműző szivatásról.

kolompa lole 1111 2017.09.15. 22:15:46

// Faszom a szar billentyűzetembe, a hiányzó karaktereket mindenki gondolja hozzá.

élhetetlen 2017.09.15. 22:20:39

@Mr. Waszabi: „Amikor olvasok valamit, akkor azt nézem, hogy van-e hézag, amit én pótolhatok a saját szemléletem mentén. És ha értelmét látom, akkor szólok hozzá.”. Én is ezt tettem, és beláttam, hogy értelmetlen a beszélgetésünk, mert a saját szemléletem nem befolyásol. Mondtam, pont. „Annak nem látom értelmét, hogy akár a médiából, vagy valamely mások által megírt könyvből, cikkből kopipészteljek bármit. Annak nem volna értelme, hisz már mások, másutt megírták. Gondolom, logikus.”. Ezzel mit mondtál? Talán kopipészteltem valamit? Nem értünk egyet, de ezt beláttam már korábban, ezért mondtam, hogy pont. Ezt a kommentet nem tudom miért írtad, semmi értelme nincs.

Bambano 2017.09.15. 22:23:00

@Tiko: nincs olyan, hogy technikailag megnyerték, másképp meg nem.
az usákok egyértelműen elveszítették vietnámot. ráadásul annyira megnyerték technikailag, hogy a légifölényt se tudták kivívni a mig-21-esek ellen. annyira megnyerték.

Miután jelenleg egy vietnám van, és az nem ehhez a világblokkhoz tartozik, egyértelműen elveszítették a háborút. ahogy a furcsapajeszű is a minap dörgölte többször is az usákok orra alá pár rakettázással meg atomrobbantással, hogy a másik háborújukat is elveszítették.

az utóbbi nagyon sok évet tekintve egyetlen háború volt, amit egyértelműen megnyertek, az pedig kuvait felszabadítása volt. szar arány annyi zsetonból.

még elnököt se tudtak tisztán választani úgy, hogy az oroszok ne vezessék az orruknál fogva őket. mielőtt oroszbarátsággal vádolna valaki, ez szerintem szégyen, és vicc, nem erény.

Etniez 2017.09.15. 22:35:49

" Jóllehet Magyarország 1956 óta nem folytatott semmiféle tényleges háborút, "
56-ban háború volt? Nem népfelkelés?
Töri óra kimaradt?

]{udarauszkasz 2017.09.15. 22:37:36

Katona legyen az, aki katona akar lenni. Az osszes ferfit belekenyszeriteni olyasmibe, amit javareszuk nem akar, baromsag. Olyan, mintha pilotanak/villanyszerelonek/kamionosnak/szakacsnak stb. kene lennie mindenkinek mondjuk fel evig. Kotelezoen.

]{udarauszkasz 2017.09.15. 22:38:53

@Etniez: Egy idegen megszallo hatalom ellen harcolt az orszag, sok esetben a hadsereg is beszallt a nep oldalan. Tankokkal, miegymassal. Haboru volt az, siman.

Pan Modry 2017.09.15. 22:38:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem feltetlen kellene igy lennie, ha a lopas kovetkezmenye a bukas lenne, akkor a lopas kockazat megno. A te hozzaallasod ez a mindenki ugyis lop igazabol onbeteljesito. Te sajat magadnak hazudsz ezzel hogy toovajokat tamogatsz. Valoszinu az erkolcsi szinted magasabban van annal hogy ezt magadnak fajdalom nelkul beismerd, igy ezzel nyugtatod magad. Es ok eppen ezert lophatnak ennyit buntetlenul. A politikusok elnek a lehetoseggel amit ez a fajta gondolkodas lehetove tesz nekik.

Pan Modry 2017.09.15. 22:43:14

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:
A haboru egyik esetben sem amerikaban volt, ugyhogy bejott. Sot, a szovjetuniot haboru nelkul roppantotta ossze a technologiai folenyuk.
A gazdasagi foleny a technologiai foleny kovetkezmenye, az meg ott fejlodik ahol az oktatas.

Az usa/eu barkit megsemmisithet, amiert nem teszi az az hogy nincs ertelme es nem akar civileket lemeszarolni, a nem liberalis orszagokban a civilek meszarlasa nem problema, ennek ellenere sincs eselyuk az usa/eu ellen.

Pan Modry 2017.09.15. 22:46:00

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:

Akinek egeszseges onbizalma van nem az jar az eszeben hogy kezelgeti e mas a feleseget, az onbizalomhianyos luzerek szoktak ilyeneken gondolkodni.

Pan Modry 2017.09.15. 22:52:46

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:
Nem eloskodom, adot fizetek es nem lopok. Ha parszaz km-re eszakra szuletek akkor most szlovak lennek, ha nyugatra akkor osztrak, ha keletre akkor roman, akarcsak te.

Ha te keletre szuletsz most biztos egy roman forumon a magyarok ellen riogatnal es a roman haza vedelmerol beszelnel. En meg ugyanugy szarnek arra hogy romankent/szlovakkent/osztrakkent fegyvert ragadja akarmilyen orszag erdekeben ahogy nem fogok fegyvert fogni most sem. Ez nem gyavasag, egyszeruen nincs kedvem hozza, rossz a risk rewardja, es ahhoz eleg bator vagyok hogy olyasmivel nem foglalkozom a ihez nincs kedvem vagy rossz a risk rewardja.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.09.15. 23:27:10

@Tiko: Mondjuk a nulla szoroz (bármilyen szám megszorozva nullával az nullát ad). És bármilyen szám osztva nullával az végtelen, szóval ez most nem jött össze :-)

HellsAngel 2017.09.15. 23:37:07

- Kapitany, szeretnek fegyelmi eljarast kezdemenyezni magam ellen. Megtagadtam a felettesem parancsat. Bar a tetteim kovetkezmenyei pozitivnak bizonyultak, a cel nem szentesitheti az eszkozt.
- Nem, valoban nem. Azonban azt a kijelentest, hogy "en csak parancsokat kovettem", tul sok tragedia igazolasra hasznaltak tortenelmunk soran. A csillagflotta nem akar olyan tiszteket, akik a helyzet analizalasa nelkul vakon kovetik a parancsokat. Az on cselekedetei a korulmenyeknek megfeleloek voltak. Es ezt bejegyeztem a kartonjaba.

2017.09.15. 23:39:03

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "És megkérdezném, ha hirtelen gáz van és káosz, a katonaviseletlen macskajancsik hogy fognak használni egy AK-47-et, vagy eldobni egy kézigránátot?"

Már lelki szemeim előtt látom ahogy keresik az AK-n az LCD kijelzőt, az usb csatit, és tanácstalanul forgatják. Végül "Ezen nincs is wifi adapter bazdmeg!" kiálltással eldobják.

2017.09.15. 23:51:57

Na megint egy szokásos címlapos, sorkatonaságot ismeretlenül fikázó írás. Akkor kezdjük az elején:

„semmiféle külső hatalom nem rendelkezhet az egyén élete felett.”
Kedves blogíró & co. Magyarországot nem a nyuszi, mégcsak nem is a télapó hozta nekünk ajándékba, hogy nesze, ez mostantól örökre a miénk lesz. Ezt a földet felmenőink –akik még gerinccel, és hazaszeretettel jöttek a világra- szerezték és védték évszázadokon át véres harcok árán, hogy végül egy sereg jólétbe belehülyült impotens fotelhuszár a 21 században a kényelmes bőrfoteljéből kijelenthesse: ő szabad ember, és neki nehogymá’ megmondják mikor mit csináljon. Az hogy szabad ember vagy, köszönd a felmenőidnek, és minimum tartozol nekik annyival, hogy megteszed legalább a minimumot ezért. Ez nem üzlet, ez nem szivesség, hanem az idetartozásnak az egyik feltétele. Remélem egyszer valaki ismét állampolgári kötelességgé teszi, ahogy az is volt. Egyébként meg a képlet kurva egyszerű: ha a kárpát medencét senki sem érzi annyira magáénak, hogy két szalmaszálat keresztbe tegyen érte (fél év sorkatonaság nagyjából ennyi), akkor előbb utóbb az országunk szépen megszűnik annak lenni ami, és ideszivárognak olyan népek, akik majd jobban megbecsülik. A béke úgyszintén nem alanyi jogon jár. A béke két háború közötti átmeneti időszak, ha hosszúra nyúlik, hajlamosak az emberek azt hinni, hogy ez már örökké így lesz. El kell keserítselek: NEM. És akkor szar lesz majd azoknak, akik a telefonnyomkodáson kívül máshoz nagyon nem értenek. Mégha 3 töltényt lősz el 6 hónap alatt, (ami egyébként egy abszolút eltúlzott baromság) akkor is több a semminél. Tőled csak ennyit várnak, menj be, nézz körül, sajátíts el némi haditudományt, és ez még mindig lófasz ahhoz képest, amit mondjuk nagyapáink tettek, akik alapból 3 évet nyomtak a fronton, és többségük hadifogságot is megjárta, hogy a semmirekellő elpuhult unokáiknak legyen hazájuk.

„Igazi embertelen, lélekölő környezet.”
Nem rosszabb mint a munkahely, nem rosszabb mint az iskola. Én például a szakközépiskolás koromban találkoztam igazi geci emberekkel, és ott láttam igazi kegyetlen geciségeket, ahogy az éppen szárnyukat bontogató kölkök rivalizálnak egymással amíg kialakult az osztály hierarchia, aminek az egyik végén a megvetett kiszolgáltatott folyton basztatott csicskák, a másik végén pedig nagymenők álltak. Ha a kamaszok kegyetlenkedéseivel vetem össze, ahhoz képest a honvédség még a kanyarban sincs, pedig én még magyar viszonylatban is igazán embertelennek számító helyen voltam katona. Maradjunk annyiban, hogy létezik szivatás fogalma, de azt a hülyeséget felejtsük már el, hogy a sereg másról sem szól, csak 0-24 ben történő latrina pucolásról. A sorkatonaság intézménye az utolsó időkben valóban hagyott kívánnivalót maga után. De attól, hogy valami nem működik megfelelően, nem kidobni kell, hanem szintrehozni. A sorkatonaságra szükség van. Megfelelő tartalommal megtöltve, koncentrált hadikiképzés.

„Az ember azonban a gerincesek törzsébe tartozik, már ezért is illő volna, hogy a megfelelő tartás belülről fakadjon.”
Jah, igazi gerinces, jellemes attitűd, ahogy egyesek menekülnek orvoshoz valami papírt szerezni, elbujdokolnak, mindenféle képtelenséget kitalálnak, nehogy be kelljen vonulni. Persze ideológia mindig volt miért nem jó a honvédség, de a puritán igazság az, hogy a sok gerinctelen alakot elborzasztja a gondolat, hogy be kell vonulni egy olyan helyre, ahol nem működik feljelentgetősdi, a jogi csűrcsavar, a ki kinek a kicsodája alapon működő urambátyám rendszer. Nincs szerződés, nem számít ki vagy, honnan jöttél, melyik társadalmi kasztból. Nem indul senki előnnyel, sem hendikeppel. Itt kvázi mindenki egyelő, és csak az egyénen múlik hogyan képes végig állni a sarat. Igen, ezek férfias játékok, de sokat segítenek az emberré válás folyamatában.

]{udarauszkasz 2017.09.15. 23:57:50

@Jankove: "ezen nincs is wifi wazzeg",azzal eldobjak,fognak egy tabletet,es frankon feltorik az ellenseg kommunikacios halozatat. Ma mar nem feltetlenul AKval,meg gyalogsagi granattal haboruznak am...

FlybyWire 2017.09.15. 23:59:35

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: ez egyben egy teszt is volt... az említett kategóriákat önként magára vállalók közül vajon ki a leghülyébb, aki elsőként valami agresszívat reagál is majd :D
Graca, nyertél!

2017.09.16. 00:07:30

@Klesk: "Magyarként lassan eljuthatnánk már odáig, hogy békességet és jó együttélést akarjunk más népekkel."

Tudod kettőn áll a vásár. Hiába akarsz te békét, ha más meg kurvára nem akar. És elárulok még egy titkot: lehet bármilyen civilizált az ember, az idők végezetéig tekintélyelvű marad. Minél erősebb vagy annál kevesebb félnivalód van, minél gyengébb vagy, annál többen kapnak vérszemet, és akarnak beléd rúgni.

FlybyWire 2017.09.16. 00:10:51

@élhetetlen: teljesen értelmetlen, amit idehány, először kifejti hogy mindenki más véleménye le van szarva, utána hogy mennyire érdeklik ezek a vélemények, aztán jön ez a kopipészt...
Volt régen egy marha jó játék, az Anachronox. Abban volt egy szereplő, akinek az volt a szuperképessége, hogy levegővétel nélkül dőlt belőle a folyamatos, értelmesnek és összefüggőnek tűnő szöveg, de valójában irgalmatlanul értelmetlen hablaty volt, ami mindenkit kicsinált pár perc után.
Itt is ez folyik, írásban Mr. Vizitormától.
Amikor meg rámutatsz a folyamatos mellébeszélésre, visszakanyarodnál a témához és a merőben szubjektív, ergo amúgy vitára érdemes állításokhoz (amiben jó pár erős hülyeséget eleresztett hősünk), akkor megint újabb csavaros, végeláthatatlan hablaty-áradat jön.
Ravasz taktika, de rám pl. nem hat. Lehet, ezért kaptam a kvázi szerelmi vallomást is :D

FlybyWire 2017.09.16. 00:13:13

@Jankove: "„Igazi embertelen, lélekölő környezet.”
Nem rosszabb mint a munkahely, nem rosszabb mint az iskola"

A munkahelyen pénzt keresel, az iskolában tudást szerzel.

Tényleg, tök ugyanaz :D
Ez gyenge volt, ugye érzed?

]{udarauszkasz 2017.09.16. 00:27:47

@Jankove: en voltam katona. Na,ott ment a feljelentgetosdi,meg az urambatyam rendszer. Meg volt egy felettes is,aki az ujonnan szerzett pszichologiai tovabbkepzeset rajtunk probalgatta. Alvashiany teszt,miegymas, szolgalati beosztaskent burkolva.
A meloheny is kemeny,de ott donthetsz: megeri-e,hogy x penzert kiegesd magad,vagy nem. Ha kiegsz,felmondasz,vagy kirugnak. A seregben is felmondhatsz par ev bortonert cserebe...

2017.09.16. 00:31:29

@FlybyWire: "A munkahelyen pénzt keresel, az iskolában tudást szerzel."

A honvédséggel meg biztosítod, hogy tanulhass, és pénzt kereshess. Egyébként a munkahelyi körülményekről, és az oktatásról legalább annyit lehetne fintorogni mint a honvédségről.

2017.09.16. 00:35:40

@]{udarauszkasz: "Na,ott ment a feljelentgetosdi,meg az urambatyam rendszer. "

Érdekes egy hely lehetett. Nálunk pont a mószerolókat, és a csókosokat szopatták de testületileg.

FlybyWire 2017.09.16. 00:37:06

@Jankove: "A honvédséggel meg biztosítod, hogy tanulhass, és pénzt kereshess"

Ez egyre gyengébb, hallod?
Szóval, ha honvéd lettem volna, akkor 4 diplomám lenne, és nettó millió fölött keresnék havonta?

2017.09.16. 00:47:27

@FlybyWire:

Ehh hagyjuk. A 10 millió ÉN országában igazából egy kijózanító pofon kell, amikor a szerencsétlen honpolgár konstatálja, hogy a közeledő T72-es tankot nem lehet marketingbullshittel meg 4 büfészak-diplomával leszerelni.

FlybyWire 2017.09.16. 01:17:20

@Jankove: Mert ennek tényleg óriási realitása van... Na jóccakát, nagyapa :)

winterrain 2017.09.16. 02:24:26

Oké, mindenki nyugodjon le.
Most én megmondom a frankót!
Tehetem, mert voltam sorkatona, utáltam is, de - tényleg - voltak jó dolgok is benne.

Először is azt a hülyeséget el lehet felejteni hogy mi azért élhetünk itt a kényelmes foteljeinkben ( építőiparban dolgozom, napi 10 órát, és a főnök baszogat hogy menjek szombaton is dolgozni ) mert az őseink a vérüket adták a hazáért.
Az lehet hogy a vérüket adták, de semmi haszna nem volt, nem állítottak meg senkit.
Átment rajtunk török, tatár, német, orosz.

Az hogy az országunk most akkora amekkora, sok mindentől függött, de hogy nem a meghalt vitézek számától az biztos.

Ennyit a múltról. Nézzük a jelent.

Az hogy valaki áldozatot hozzon egy közösségért, és lemondjon élete legértékesebb éveiből mondjuk egyről, az kellene hogy az illető érzelmileg kötődjön a közösséghez.

Ki az illető? Hát Te, meg én... Ez könyű volt.
De ki a közösség? Kivel kellene közösséget vállaljunk?

Képviselő, aki hetente keres annyit mint én egy év alatt?
( Ráadásul még vágóhídra is küldene, ha úgy alakul)

Aktatologató a hivatalban, aki inkább megnehezíti mintsem megkönnyíti az ügyes-bajos elintézendő dolgaimat?

Rendszerető emberek, akiket azért fizetnek hogy engem baszogassanak ha pl. szembejövő oldalon parkolok a kocsimmal. Vagy akármiért. Lényeg hogy fizessek?

Szemetelő polgártárs aki hulladékot rak a környezetbe? ( amiért ráadásul őseink áldozták vérüket, mint tudjuk ) ( Es akiket a rendszerető emberek - mondjuk ki, közterületisek - nem nagyon zaklatnak.

Ebben az országban eléggé utáljuk egymást.
Önszántunkból pedig nem fogjuk feláldozni magunkat azokért, akiket utálunk.

Az első feladat tehát egy élhető országot létrehozni.
Ahol segítjük, nem baszogatjuk egymást.
Ahol jó élni.
Amiért érdemes áldozatot hozni.

murray 2017.09.16. 06:45:45

határőr voltam 350 napot. a lövészeteket szerettem. a többi senkit nem érdekel mindenki fújja a saját véleményét.
múltkor valami rendőr/kommandós nap volt a környéken, ki volt rakva pár AK 47, megmutattam a fiamnak és a haverjainak hogy kell szétszedni , üres tárat berakni, hogy kell bánni vele. majd ugyanezt egy PKM géppuskával is. mert ott megtanították.
igen, apa ilyet is tud. nemcsak házat építeni, fűvet nyírni, melózni mint állat.

akinek nincs kedve a férfias játékokhoz ne csinálja.

camilló 2017.09.16. 06:53:02

" A háború a politika folytatása más eszközökkel." Tetszik vagy sem a háborúra azért kell készülni, hogy ne kelljen háborúzni. " Az a nép amelyik nem akarja a saját katonáit eltartani, az arra kényszerül, hogy más népek katonáit tartsa el." A sorkatonaságra pontosan azért IS lenne szükség, hogy az emberek felkészültek legyenek egy esetleges háború bekövetkeztekor.

]{udarauszkasz 2017.09.16. 07:06:06

@camilló: a helyzet az,hogy ha valakit erdekel a fegyveresdi,am csinalja. Menjen el katonanak, az allam tamogassa,kepezze ki frankon. Lsd. Usa. Ott sincs sorkatonasag, de az usakokkal nem szivesen huzna ujjat senki sem. (Eszakkoreatol most tekintsunk el,a foszer,aki ott a vezer,nem beszamithato,habar az usakok presidentje sem..) En megvedenem a hazamat,de nem ilyen oligarcha barmoknak,akik kleptokrata posztszovjet baballamot csinaltak belole. Es nem fegyverrel,hanem valami olyasmivel,amihezbl ertek. Tudok vezetni mindenfelet, motorcsonak,kamion, stb,es antennat is telepitek,ha kell,ami egy veszkommunikacios halozatnal jol jon. (Mondjuk egy szigetre egy hirados bazisnal.)

Mr. Waszabi 2017.09.16. 07:32:52

@élhetetlen: nem , dehogy. Magamra vonatkozott minden, sem utalás, sem semmi egyéb mögöttes szándék nem volt benne.
Nem érdekes igazából. A magam részéről a poszthoz szóltam itt eleinte, és azt nagyon nem komálom, amikor mások kétségei mentén messzire gurulunk a témától.
Értem, hogy itt különböző életkorú, nemű emberek kommentelnek, meg nem is vagyunk egyformák, de ezt nem csak nekem kellene értenem, hanem másoknak is. Szerintem.
Mindegy, a kommentek jelentős részét élveztem, az elején. Nem kellett magyarázkodni, hogy mit miért. Ehhez képest itt a vége, hát az gáz. Semmi köze az eredeti témához.
No, szép napot :)

na4 2017.09.16. 07:48:05

Még az átkosban voltam katona. Utáltam minden percét. Semmi értelmeset nem csináltunk, műszaki lévén egy kínszenvedés volt a sok seggbuta, lepukkant idióta katonatisztek között. Elvettek másfél évet feleslegesen az életemből, legyenek átkozottak mindörökre.

Pan Modry 2017.09.16. 08:10:08

@winterrain:
Igazad van, elegge szar az orszag mint kozosseg...

Arrogans, xenofob, tolvaj politikusok, munkajukat nem vegzo hivatalnokok, atlagembereket baszogato de m richard feleket nem bunteto korrupt rendorok....

Egy ilyen kozossegert aldozzam fel az eletemet egy haboruban? Ez lenne a haza? Ez érték valaki szerint?

camilló 2017.09.16. 08:30:53

@]{udarauszkasz: Messze van még, hogy elérjük azt, hogy az utolsó háborúnak vége legyen. Remélem úgy nem lesz, hogy valóban az utolsó legyen, mint ahogy ezt egy képzeletbéli bolygón történik, mert nem valószínű. hogy bárki is feltámasszon minket. Minden állampolgárnak joga és kötelessége megvédenie a hazáját. Ha nem vagy erre kiképezve elég érdekesen alakulhat a dolog. Vannak a civil életben megszerzett képességeid, de azok nem egészen olyanok, mint egy háborúban esetlegesen kellenek. Ezért is kell az, hogy mindenki legalább alapfokon megtanulja mit is kell tenni. Bizony ha nem akarod ezeket a mostani urakat megvédeni, akkor az egyik úőt az, hogy mindent megteszel azért, hogy el lehessen zavarni őket. Az első amit ezért tehetsz, hogy nem Putyinozol, nem mosod össze a az un. "létezett szocializmussal" mert azon kívül, hogy közük nincs a jelenlegi rendszerhez (nyugodtan hasonlítgasd a Horthy féle rendszerhez, mert bizony komoly párhuzam fedezhető fel) a kevésbé tájékozott embereket megtéveszted azzal, hogy visszatérhet a Kádár rendszer biztonsága. Az egyszeri polgár, aki még Blikk-et sem olvas igenis vágyik arra a biztonságra, vágyik arra, hogy egy olyan karizmatikus vezetője legyen az országnak, mint Putyin. (Tegyük most félre azt hogy mi a véleményem Putyinról.) Aki ezt a hitet erősíti az csak tovább szilárdítja ezt a rendszert!

n3spr3ss0 2017.09.16. 08:35:42

A mai fiatalembereken nagyon látszik hogy nem voltak katonák. Egyik tutyi-mutyibb,bénább mint a másik.Példának okáért a most futó survivor cimű műsor férfi szereplői majd meghalnak egy kis erőfeszítéstől,nélkülözéstől,majd egytől-egyig nullák.

2017.09.16. 08:39:03

@]{udarauszkasz: "Az osszes ferfit belekenyszeriteni olyasmibe, amit javareszuk nem akar, baromsag."

Nem akar... Az a baj ezzel a túlfejlett demokráciával, hogy mindenki azt hiszi, hogy a demokrácia=kívánságműsor, ahol mindenkinek az egyéni óhaját-sóhaját kell teljesíteni, ill. mindenkinek beleszólása van mindenbe. Értsétek már meg, hogy vannak dolgok, ami nem akarás, nem akarás kérdése. (lassan homályba merül a kötelesség fogalma) Ha megkérdeznéd az utca emberét, milyen munkahelyet akarna, 10-ből 10 azt akarná, hogy semmit se kelljen csinálni, de azt viszont kurvajól megfizessék. Szar melót meg egyáltalán senki se akarna végezni. Melót se nagyon. Ha kívánság alapon működne minden, akkor ebben az országban egy szalmaszál nem kerülne odébb, mert mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti, a kerítésen túli dolgok nem érdeklik. Egyébként meg mit várnál, ki védje meg a te országodat? Valaki más? A NATO? Fizetett hadsereg? Bárki csak neked ne kelljen mi? Adót senki sem szeretne fizetni, sorkatona senki sem szeretne lenni, ez egy ilyen elkummantós megúszós társadalom. Általában sorok állnak amikor el lehet valamit venni a nagy közös asztalról, csak amikor rá kellene tenni valamit, akkor van szájhúzás meg méltatlankodás....

2017.09.16. 08:49:00

@Pan Modry: "Egy ilyen kozossegert aldozzam fel az eletemet egy haboruban?"

A családodért az unokádért, és azokért az emberekért kell megtenni akikbe még szorult emberség, nem a tolvajokért.

2017.09.16. 08:50:19

@na4: "Elvettek másfél évet feleslegesen az életemből"

Megtetted a kötelességedet, nincs miatta szégyenkezni valód.

VaradiJanos 2017.09.16. 09:05:11

Szerintem sem szabad soha elvenni az önrendelkezés jogát. Le az óvodákkal és az iskolákkal! A börtön sem az igazi.

]{udarauszkasz 2017.09.16. 09:06:30

@Jankove: hidd el,en eleget teszek az asztalra,50-60 orakat dolgozom. Es megvedenem a csaladomat,a felesegemet is,akar az eletem aran is,mert a felesegem nelkul mar elni se lenne erdemes. Es kepzeld,akar fegyvert is fognek miattuk. De a mai tolvajbandarol el tudom kepzelni,hogy haboruba sodorja az orszagot,de ok elotte angolosan tavoznak innen.
Viszont a munkamert annyit elvarhatok,hogy ne valami idiota csicskaztasson naphosszat,hanem kapjak erte annyit,hogy abbol egy normalis,emberhez melto eletet biztositsak a kornyezetemnek. Ezert is elek javareszt egy olyan orszagban,ahol ez meg egyelore lehetseges.

]{udarauszkasz 2017.09.16. 09:11:58

@n3spr3ss0: a survivorban elkenyeztetett celebek futnak,oket ne keverd ossze az utca emberevel. Ha mar sorkatonasag,akkor normalis,testreszabott edzesprogram( Ausztriaban mar a 2.sorkatona halt meg sportfoglalkozas kozben) normalis loveszet,muszaki,technikai ismeretek, adott esetben az erdeklodesi kor figyelembe vetele. En pl.sofor akartam lenni Magyarorszagon,a radiozas is erdekel,sikloernyozom. Hova soroztak be? Orkutyanak,a cigok koze. Na,igy aztan nem lesz utokepes serege az orszagnak,mert mindenkinek azt kell csinalnia,amihez nem ert,es kedve sincs.

VaradiJanos 2017.09.16. 09:12:39

@Pan Modry: nem, nem érték. Majd biztosan lesz valaki aki feláldozza helyetted és érted. Meg a gyerekeidért, de nekik ez a dolguk, mert csak.

Roan 2017.09.16. 09:14:42

@kutyás majmok népe: Melyik szó ismeretlen számodra? A válik?

Pan Modry 2017.09.16. 09:21:02

@VaradiJanos:
Nincs ra szuksegem, ha habaru lesz elmenekulok. A haboru amiatt van mert az orszagok vezetoi idonkent pszichopatak es sajat karrierjuk, serelmeik miatt inkabb ezreket, milliokat kuldenek a halalba.
Ez nem az en bizniszem, nem all szandekomban pszichopatak jatekszereve valnom.

VaradiJanos 2017.09.16. 09:25:18

@Pan Modry: igazad van, mondtam már, engem nem kell meggyőznöd. Szerintem mind így kéne gondolkodnunk, s akkor megoldódna minden. Szerintem rendőrség sem kellene, édesanyád majd megvédi magát a bevásárló-szatyorral.

kolompa lole 1111 2017.09.16. 09:29:48

@Etniez: Az 1. része. Aztán a ruszki megszállókkal háború. Esélytelen háború.

kolompa lole 1111 2017.09.16. 09:33:21

@Jankove:

"Szar melót meg egyáltalán senki se akarna végezni. Melót se nagyon."

Meglepő, nem, hogy nem csak a narancskomcsi elvtársak akarnak jól élni ingyen?...

Pan Modry 2017.09.16. 09:39:21

@VaradiJanos:
Nem azt irtam hogy nem kell hadsereg, hanem hogy nem kell sorlatonasag.
Adot fizetek, ebbol legyen profi hadsereg es profi rendorseg.

Egyebkent ha a rendorseg funkcionalna akkor az m richard felek nem gyilkolgatnanak embereket a dozsa gyorgy uton jogsi nelkul ugy hogy ket het mulva ujra vezethetnek... ...ha a rendorseg mukodne akkor lenne nyomozas a kozbeszerzesi csalasok ugyeben es nyomoznanak kormanyparti politikusok utan es bilincs is csattana.... ugyhogy ne gyere nekem itt semmilyen rendorseggel, magyarorszagon a rendorok csak szervilis modon kiszolgaljak a hatalmat, szarnak az allampolgarokra.

kvadrillio 2017.09.16. 09:51:33

KÉRJÜK VISSZA A BIOPAROXOT !!!!!!!!! MIÓTA MEGSZÜNTETTÉK MILLIÓSZOR TÖBB EMBER HAL MEG BRONCHITISBEN, MERT A BIOPAROX ANTIVIRÁLIS SZER RÉVÉN, PONT AZT SZÜNTETTE MEG, HOGY A VÍRUS, BAKTÉRIUM REPLIKÁLÓDNI, SZAPORODNI, TERJEDNI TUDJON, ÉS LEFELÉ TOVÁBBTERJEDJEN A TOROKBÓL, LÉGCSŐBŐL A HÖRGŐKRE, TÜDŐRE, BRONCHITIST, TÜDŐGYULLADÁST, FULLADÁST, HALÁLT OKOZVA !!!!! LEHET, HOGY PONT EZ VOLT A CÉL, HOGY MINÉL TÖBBE N HALJANAK MEG ??? AZ, HOGY 1-2 EMBER NEM BÍRTA EWZT A SZERT, NEM INDOK, A LEGTÖBB ORVOSSÁGNÁL VAN ILYEN, DE A TÖBBSÉGNEK ÉLETMENTŐ, JÓL BEVÁLIK EZ A SZER !!!
HA NEM KÉPESEK UGYAN OLYAN SZERT ADNI HELYETTE, AKKOR KÉRJÜK VISSZA A TÖBBSÉGNÉL JÓL BEVÁLT INFLUENZAELLENES SZERT, A BIOPAROXOT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

...és balog bácsi monitorozza a többszörös halottak számát otthon helyette !
mianmarban már többezren haltak meg egy újtipusú influenzában, mely a h1n1+sertés+madárinfluenza keveréke ! és ez ide is elér majd...

VaradiJanos 2017.09.16. 10:02:23

@Pan Modry: tudom, mondom én, hogy igazad van. Viszont szerintem önkéntes hadsereg és semmilyen rendőrség nem kell, mert miből fizetik a bérüket? Az adómból? Nemá! Nehogy már engem arra kényszerítsen bárki, megsértve a megérdemelt civildemokrata független jogaimat, hogy odaadjam a bérem egy részét, hogy aztán katonákat fizessenek! Túrót! Csinálják ingyen! De csak azok akik nem én! Persze meg nem te, mert mi civildemokraták vagyunk.

juletræ 2017.09.16. 10:19:50

@szepipiktor:

1. El lehet gondolkodni hogy ez ma miért "TILOS". Azért, mert ma nem erre van szükség ( hanem p.l. kreativitásra, absztraháló képességre, gyors felfogásra, etc)? Vagy azért mert akik ezt a nézetet képviselik p.l. "gáz figurák"? ( tehát p.l. másokat - néger, stb- ok nélkül gúnyolnak, cikiznek, a gyengébbnek véltbe belekötnek, stb) ?

2. Valamelyik kardcsörtetö fent már megállapította, h. katonáék egyre inkább tech alapúak lesznek, ergo a sorkatonák csak golyófogónak lesznek jók.

3. A "hazaszeretetröl" pedig csak azt tudom elmondani, amit az 1. pontban: valóban tiszteletreméltó dolog. Csakhogy ma ( p.l. M.o-n) föleg azok hirdetik a politikában, akik személy szerint hasznot húznak ebböl az érzelemböl ( p.l. abból hogy az állampolgáraik "hazaszeretet" miatt ne menjenek külföldre 5X annyit kerezni, mint M.o-ban, és adójövedelmeikkel és munkájukkal az ö kis elittjüket tartsák életben). Ny-Eu-ban meg azok "szeretik a hazát", akik így akarnak abba az elitbe bekerülni, ahova nem tartoznak ( p.l. a francia házmesterné, aki az Eiffel tornyot is ellopná, de idáig csak az általa ócsárolt EUtól tudott 300KEUR-t ellopni).

4. Úgy általában: mély gyanakvással viseltetem azon emberek iránt, akik "magasabb dolgok" ( hazaszeretet, bajtársiasság, stb) miatt olyanra akranak rávenni, ami személyes érdekeim ellen van. ( p.l. "bajtársiasság" ügyében azzal kéne jönniük h. ez egy win-win szituáció. Ez persze meg sem fordul a fejükben ;) Ami mindent elmond róluk ;) ).

juletræ 2017.09.16. 10:25:02

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy vannak olyan civil munkahelyek ( p.l. befektetési bankok), ahol szintén katonai fegyelem van - de ezt mindenki saját maga döntése alapján vállalja, az átlagfizetésnél jóval magasabb díjazásért. És ha únja, bármikor elmehet. ( Egy befbankban is van "bajtársiasság" , stb - ugyanis anélkül az ember nem élné túl a következö kirúgási hullámot - ezt azonban mindenki a saját jól felfogott érdekében üzi/sajátítja el. Nem úgy, mint a balraát/jobbraátot.)

Etniez 2017.09.16. 10:30:05

@]{udarauszkasz: Akkor te sem tudod a történelmet.
A magyar hadsereg nem kapcsolódott be a harcokba, csak marginális támogatást adtak a forradalmároknak.
Ez nem volt háború. A háborúnak nem definiciója az, hogy idegen hatalom ellen vívják, gondolom hallottál már a polgárháború szóról. Ott pl. egyazon nemzet tagjai harolnak egymás ellen.
A háborúnak vannak kritériumai.
1956 nem háború volt, hanem forradalom, népfelkelés, ellenforradalom, ki hogy szeretné nevezni.
Az utolsó háborúnkat 1945-ben befejeztük.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.16. 10:58:30

@Bambano:

Elég nehéz ám úgy sikeresen háborúzni, hogy fogalmatlan civilek (politikusok) állandóan belepofáznak.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.16. 11:02:15

@kutyás majmok népe: Ostoba és tudatlan vagy de nagyon. "Befogadták", persze. Annyira, hogy 907-ben megindultak a Duna mentén egy hatalmas sereggel, hogy kiirtsák a frissen megtelepedett magyarságot, de Pozsonynál meg lettek verve,és húzhattak szépen haza.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.16. 11:04:30

@]{udarauszkasz:

"Katona legyen az, aki katona akar lenni. Az osszes ferfit belekenyszeriteni olyasmibe, amit javareszuk nem akar, baromsag."

Majd amikor az ellenség a nejedet erőszakolja meg a te seggedet yágítja, akkor elgondolkodhatsz azon, mennyit érnek a polgári szabadságjogaid.

Katonai alapkiképzést (nem szivatást, hanem kemény alapkiképzést) minden férfinak kapnia kellene. Ez teszi képessé őket arra, hogy szükség esetén gerillaharcot folytassanak egy megszálló hadserege ellen.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.16. 11:16:23

. @Tiko: Az fogta vissza őket, hogy ott volt a szomszédban Kína, és nem akartak úgy járni, mint Koreában, ahol, amikor az amik északon kezdte szárazföldi hadműveletekbe, beavatkoztak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.16. 11:38:47

@Pan Modry:

"Nem feltetlen kellene igy lennie, ha a lopas kovetkezmenye a bukas lenne, akkor a lopas kockazat megno."

Tudod, mikor szokott az összes parlamenti képviselő egyhangúlag igennel szavazni? Elárulom: amikor a saját fizetésük emeléséről döntenek. Ugyanígy az amúgy egymás ellen acsarkodó pártok egy dologban egyetértenek: holló holló szemét nem vájja ki. Loptak a szoclibek, lopnak a fideszesek is, mégsem került egyetlen nagykutya sem börtönbe. Ugyan miért? Hát azért, mert a lopásban közösek az érdekeik. Hoznak pár parasztáldozatot, hogy a nép szemét kiszúrják, de a lényeg, a hatalmas lopások, az marad.

Én nem látok reális lehetőséget arra, hogy ez megváltozzék, hiszen a legtöbb korrupciós ügy már a nyomozati szakaszban elhal. Na meg ma már minden alaposan le van papírozva, a törvény betűjét betartják. Ha te lennél a legfőbb ügyész, te sem tudnád lesittelni pl. Mészárost. Az olyan idiótákat, mint a Mengyi Roland persze simán, de ők a saját hülyeségükbe buknak bele.

"Te sajat magadnak hazudsz ezzel hogy toovajokat tamogatsz. Valoszinu az erkolcsi szinted magasabban van annal hogy ezt magadnak fajdalom nelkul beismerd, igy ezzel nyugtatod magad."

Szerintem ne pszichoanalizálj engem, én sem tettem veled.

patkányarcúáginéni 2017.09.16. 11:39:10

Nem olvasom végig a hozzászólásokat, de látom sokan helyretették a kis metroszexuálist aki megosztotta téveszméit.

Egy kérdés: miért pofázik, aki tudatlan?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.16. 11:47:26

@]{udarauszkasz:

"@Jankove: "ezen nincs is wifi wazzeg",azzal eldobjak,fognak egy tabletet,es frankon feltorik az ellenseg kommunikacios halozatat."

Ne gondold ám, hogy minden elkényelmesedett fotelhuszár szakképzett hacker!

Club Sandwich 2017.09.16. 11:47:28

No, ezt a kerdest szamtalanszor felteheted az altalad oly hon dicsoitett seregben...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.16. 11:59:25

@camilló:

"Tetszik vagy sem a háborúra azért kell készülni, hogy ne kelljen háborúzni."

Erről szól az ismert latin mondás is, miszerint "si vis pacem, para bellum". Ha békét akarsz, készülj a háborúra. Aki kész a háborúra, azt ritkábban támadják meg és ritkábban is győzik le.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.16. 12:13:52

@camilló:

"mint ahogy ezt egy képzeletbéli bolygón történik, mert nem valószínű. hogy bárki is feltámasszon minket."

Olvastam, de most nem ugrik be a szerző és a címe. Beírnád?

(Nem E. A. van Vogt Resurrection c. elbeszélésére gondolok, amelyben pár embert támasztanak fel, majd ölnek meg, hogy végül egy olyant is feltámasszanak, aki képes 9 fényévet utazni az űrben minden segédeszköz nélkül, s aki majd a rossz szándékú feltámasztókat öli meg.)

camilló 2017.09.16. 12:58:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A szerzőt nem ismerem a mű címe Az utolsó háború és azért írtam róla mert aki megszólított nick névnek a Kudarauszkasz nevet használta. A sci fi-ben így hívják az egyik szereplőt. Ez egy ifjúsági könyv volt és a valamelyik iskolai versenyen nyertem még általánosban a Kádár rendszerben:)
Ha érdekel két nagy katonai teoriktikust szoktak idézni az egyik Szun Ce, a másik Clausewitz. Én ide sorolnám Muszasit is. Aki ilyen bejegyzést ír, mint jelen bejegyzés írója, jó lenne, ha ismerné ezeknek az embereknek a műveit esetleg életét és nem írna akkor ekkora.....

2017.09.16. 13:15:34

@Evel Knievel: Akkora heréje legyen a barátnődnek, mint nekem! :-)))

Sir Mortzosch 2017.09.16. 13:53:42

Posztoló: menj te a faszomba, nyámnyila takonyzsák! Anyámasszony (sem)katonája.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.16. 14:31:45

@camilló:

Huh, és 30 év után még emlékszel a szereplők nevére? Nem semmi memória, a mindenit!

Egyébként Kir Bulicsov a szerző, és én sem mostanában olvastam a könyvet, persze nem is 30 éve. :)

Szégyenszemre bevallom, nem ismerem sem Szun Ce, sem Clausewitz műveit, csak a neveket ismerem. De bepótlom.

andy1977 2017.09.16. 14:38:40

@herk: a reakciódból itélve IGEN :)

andy1977 2017.09.16. 14:42:28

@juletræ: a katona fegyelem mellé a felelőség is társul a a civil szektorban ilyet nem találsz.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.16. 14:52:20

@]{udarauszkasz: Laptoppal meg okostelóval nem tudod megvédeni azt, ami a tiéd, de továbbmegyek, egy megszálló művelet sem hajtható végre katonák meg harcjárművek nélkül ,pusztán célzott bombázásokkal, meg informatikai hadviseléssel.
Én a sorállományt territoriális jelleggel, nemzetőrségként állítanám vissza, nem úgy , ahogyan az átkosban volt.

Pan Modry 2017.09.16. 15:38:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Tegyuk fel, jon az ellenseg... ...mit ersz egy alapkikepzessel?

Mert speciel alapkikepzes nelkul is fel lehetne egy nagyobb dronra egy bombat szerelni amit felrobbantasz ha kozel jonnek, illetve a házad kozelebe mozgaserzekelos/mobilrol vagy mas frekvenciaju eszkozrol elhelyezett bombakat fel lehet robbantani, sokkal tobb eselyed van mint egy puskaval bohockodni
Ha a 21 szazadban akarsz haboruzni akkor ne huszadik szazad beli modszerekkel akarj bohockodni mert csak legyilkoltatod az embereidet. Ha rendes oktatast adsz akkor az emberek ezeket szukseg eseten le tudjak programozni, neadjisten az ellenseg informatikai remdszeret osszeomlasztod, ha haboru lesz, ahhoz ilyen skillek fognak kelleni.
Viszont ha tenyleg akarsz onvedelmi kepesseget, akkor legyen egy professzionalis hadsereged, es ne azert tarts hadsereget hogy honvedelmi kiadasok cimszoval kozpenzt lopj.

Pan Modry 2017.09.16. 15:39:25

@a nemzet fogatlan provokátora:
Informatikai hadviselessel haborut nyerhetsz, ha puskakkal bohockodsz csak legyilkoltatod az embereidet.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.16. 16:33:45

@Pan Modry: Ostobaság. Viselhetsz informatikai háborút, de az ellenfélnek is vannak ilyen szakemberei, aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy valódi idegen katonák foglalják el a sarkot az utcádban.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.16. 16:35:21

@Pan Modry: " ha puskakkal bohockodsz csak legyilkoltatod az embereidet. "

Arról hallottál, hogy a francia haderő nemrég írt ki tendert gépkarabélyai lecserélésére? Biztos nem olvasták a te hozzáértő kommentjeidet..:))))

Pan Modry 2017.09.16. 17:08:18

@a nemzet fogatlan provokátora:
Hü de okosnak hiszi itt magat valaki

Egy profi hadsereg hasznal ioyen fegyvert, profi katonak kikepzesekor, objektuvok vedelme eseten, terrorelharitasnal stb...

Ja, de nem hiszem hogy azert irtak ki hogy a nem profi katonaknak ilyeneket osztogassanak, oops... valaki megse, olyan okos itt mint hiszi....

...ezt most beszoptad kiscsáko, ilyen demagog faszsagokkal engem nem fogsz meg, de a kocsmaban azert okosnak tunhetsz majd ezzel az ervelesi technikaval

Pan Modry 2017.09.16. 17:08:56

@a nemzet fogatlan provokátora:
En akkor mar nem leszek ott az biztos :)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 17:10:55

@Pan Modry: Hát ez marha jó baszod..:DD Télleg akkor miért is tart fenn az USA tengerészgyalogságot, meg Nemzeti Gárdát?? Elég lenne néhány hipszter, meg geek kocka, aki k majd megnyerik a küzdelmet két pizza között a laptopjukkal :DDDD
Komolyan mondom te kb. egy öt éves gyerek szintjén állsz a háborúhoz.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.09.16. 17:12:30

Noh, én böcsülettel végigolvastam a hozzászólásokat, elég érdekes volt..

Én nem voltam katona, sőt, be kell valljam, hogy mindent elkövettem, hogy megússzam. Így utólag már kicsit bánom, azt a fél évet éppen ki lehetett volna bírni.

Manapság meg kurva sok pénzért tanulok fegyveriismeret, amit ingyé' megkaphattam volna. :)

Valami ilyesmi állt össze a fejemben, szigorúan magánvéleményként:
Szerintem a középsuli végén/felvételi időszak után a nyári 'szünetben' kötelező 6 hét képzés simán belefér - akár nőknek is.

Persze nem a classic hajatleüvöltőőrmester stílusban, hanem pedagógus megközelítéssel. Fegyverismeret, alapszintű harcászat, taktikai ismeretek, önvédelem, fizikai képzés. Beültetni őket egy tankba (amink ugye nincs), felrakni egy helikopterre (amink ugye nincs) vagy egy csapatszállító repcsibe (amink ugye nincs).

Ezek azért zömében érdekes dolgok, amik ellen az jelenlegi ifjúságnak sem lehet kifogása, nem 6 jónapot vesznek el az életükből, hanem másfél alatt csinálhatnak izgi-fasza dolgokat.

Pl taktikai harcászatot simán lehet gyakorolni az erdőben paintballal, városi/épületharcot meg infrafegyverekkel. Szerintem élveznék is az IRL battlefieldet. :)

VaradiJanos 2017.09.16. 17:46:23

@Szántó Gábor: szerintem pedig felesleges, mert az amerikai és német barátaink úgyis megvédenek minket, mint eddig mindig

Pan Modry 2017.09.16. 17:57:28

@EU zászlót mindenhova!:
Itt a sorkatonasagrol volt szo te analfabeta!!
Hol van az usa-ban kotelezo sorkatonasag?

Mondom, nehany alkoholista mellett okosnak tunhetsz a krimoba, ismerd be hogy az a szinted, mert itt csak szarra szopatod magad. Mar lassan en erzem magam kellemetlenul hogy mennyire szétalaztalak megint.

Kotelezo sorkatonasag vs professzionalis hadsereg, kerj meg valakit hogy magyarazza el neked mi a kulonbseg, en nem akarlak tovabb alazni

]{udarauszkasz 2017.09.16. 17:57:51

@Szántó Gábor: ezt vagom, csak ehhez ujfajta kikepzok kellenenek ujfajta kikepzomodszerekkel. Ha a katonasag az en idomben is ilyen lett volna, akkor en is azt mondanam, hogy igen, franko volt, nem vettek el fel evet az eletembol, hanem lehet, hogy meg adtak is hozza azzal, hogy adott esetben meg tudom vedeni a csaladomat.
Viszont igy egy fegyveres alakulat ellen sajnos nem tudom megvedeni, max osszepakolni, es elhuzni csaladostol, allatostol a fenebe.

]{udarauszkasz 2017.09.16. 18:00:31

@EU zászlót mindenhova!: Az usa tengereszgyalogsaga kikepzett HIVATASOS hadsereg. Hajtjak oket, ok is masznak a sarban, miegymas, de ok ezert penzt kapnak, nem is keveset allitolag. Ja, es kikepzest, nem szethullo, 50 eves technikaval, hanem a bolygon a legkorszerubbel. Ennel korszerubb technikaja csak az ufoknak, es az 51es ovezetnek van. Nem AMD63, meg fatusos AK47.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.16. 18:13:27

@]{udarauszkasz:

"Nem AMD63, meg fatusos AK47."

Aszongyák, ezek elég megbízható fegyverek.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 18:22:25

@Pan Modry: "Informatikai hadviselessel haborut nyerhetsz, ha puskakkal bohockodsz csak legyilkoltatod az embereidet."

Akkor ezt hogyan kell érteni te nagyon ostoba? A professzionális hadseregban is vannak puskák. Ne próbáld elkenni a dolgokat. Te azt próbáltad sugallni, hogy az informatikai hadviselés szükségtelenné teszi a hagyományos fegyveres erőket, ami ostobaság..

Pan Modry 2017.09.16. 18:27:20

@EU zászlót mindenhova!:
Itt a kotelezo sorkatonasagrol van szo. Egy professzionalis, ertsd foallasu katona harcol a puskaval, egy civil aki vót valamikor sorkatona meg bohockodni tud.

...es ha te kikuldod a kotelezo sorkatonai szolgalatot vegzetteket harcolni egy puskaval egy profi hadsereg ellen, akkor az semmit sem er, az a halalba kuldes....

Mintha a felcsut se-t kuldened a manchester utd ellen, vagy mintha egy atlag fidesz szavazot kuldenel vitatkozni steven hawkings-szal...

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 18:30:40

@]{udarauszkasz: Ha megnézed jobban a kommentemet, én az informatikai hadviselés és a hagyományos fegyveres erők szembeállítására reagáltam. Arra a hülyeségre, hogy előbbi teljesen kiválthatja az utóbbit. Gyalogságra, harcjárművekre mindig szükség lesz.
A professzionális haderő vs sorozott katonaság összevetése egy másik kérdés. A Wehrmacht és a Vörös Hadsereg is nagyrészt sorozott hadsereg volt, az amerikai haderő még vietnam idején is, de mai is ilyen a Nemzeti Gárda. Jelenleg az orosz , a kínai seregben is van sorozott állomány, de ilyen Svájc vagy Ausztria hadserege is, sőt a Bundeswehr is sokáig ilyen volt.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 18:33:44

@Pan Modry: De amit beidéztem tőled, amire reagáltam az még nem errő szólt, hiába próbálod tagadni. Zavarosak a gondolataid..

".es ha te kikuldod a kotelezo sorkatonai szolgalatot vegzetteket harcolni egy puskaval egy profi hadsereg ellen, akkor az semmit sem er, az a halalba kuldes..."

Vajon erről mit gondolnak Svájban vagy Ausztriában, te nagy startéga:DDDD

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 18:43:05

@EU zászlót mindenhova!: A Nemzeti gárda természetesen nem sorozott, hanem önkéntesekből áll.

Pan Modry 2017.09.16. 18:49:00

@EU zászlót mindenhova!:
Mikor is kuldte ki ausztria vagy svajc a katonait profi hadsereg ellen harcolni?

Sot, Svajc mikor bizonyitotta utoljata hogy mennyire hatekonyak?

De ha ennyire okos vagy akkor konzultalj James Mattis-szel hogy Sziriaba es Afganisztanba kuldjenek sorkatonasagot ak47-esekkel, es felejtsek el a profi hadsereget, a dronokat, az informatikai hadviselest...
De hulyek is az amcsik ugye? Ha rad hallgtananak akkor amator sorkatonakbol es ak47-esekbol allna a hadsereguk...

Mondom en, csak alazod itt magad...

Pan Modry 2017.09.16. 18:54:15

@EU zászlót mindenhova!:
...folytasd kerlek... söt a romai birodalom meg ha jol emlekszem falanx-szal nyert haborukat. Söt, puskak helyett legyen akkor falanx hadsereg, tokmindegy hogy nehany szaz vagy nehamy ezer eves technikai szinvonalon akarsz haboruzgatni...

midnight coder 2017.09.16. 19:20:40

@Pan Modry: "De ha ennyire okos vagy akkor konzultalj James Mattis-szel hogy Sziriaba es Afganisztanba kuldjenek sorkatonasagot ak47-esekkel, es felejtsek el a profi hadsereget, a dronokat, az informatikai hadviselest..."

Az amcsiknak nem ak47-esük van, hanem M16-osuk vagy újabban M4-esük. Ez utóbbi mondjuk kétségkívül jobb fegyver mint az AK, viszont ez utóbbi jóval olcsóbb. Az informatikai hadviselés pedig tök jó dolog, csak laptoppal elég nehéz az ellenséget agyonverni. Komolyabban: ezzel a hátországot esetleg meggyengítheted - már ha sikerül a dolog, de Pl. kétlem hogy egy olyan harctéren ahol áram sincs, túl sokra mennél vele. A drónok pedig elég kétélű fegyverek. Egyrészt, mivel viszonylag olcsók és egyszerűek, a terroristák is előszeretettel alkalmazzák őket, másrészt azért annyival nem sokkal jobbak mint egy irányított rakéta, ami ugye már elég régen létezik.

eßemfaßom meg áll 2017.09.16. 19:28:28

@]{udarauszkasz: "ezen nincs is wifi wazzeg",azzal eldobjak,fognak egy tabletet,es frankon feltorik az ellenseg kommunikacios halozatat"

nyilván hiszen mi vagyunk a 10millió hekker országa is, elvégre aki el tudja inditani a mérges madarakat az simán töri a katonai kommunikációt is. Főleg ha közben tüdőn is lövik

2017.09.16. 19:28:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ne gondold ám, hogy minden elkényelmesedett fotelhuszár szakképzett hacker!"

Engem az lep igazán meg az Y generációban, hogy ők billentyűzettel a kézben születtek, egy olyan korba, ahol az IT már az élet szerves része, ennek ellenére a többségük mégis informatikai analfabéta, alapvető számítástechnikai összefüggéseket sem értenek... nemhogy hekkelés.

eßemfaßom meg áll 2017.09.16. 19:30:57

@Pan Modry:" De ha ennyire okos vagy akkor konzultalj James Mattis-szel hogy Sziriaba es Afganisztanba kuldjenek sorkatonasagot"

nyilván azért rendezte le az usa alig 2 hét alatt az afgán meg sziriai kérést mert annyira mindenható a híghtech harcmodor

2017.09.16. 19:33:09

@Szántó Gábor: "Persze nem a classic hajatleüvöltőőrmester stílusban, hanem pedagógus megközelítéssel."

Valamelyik háborús filmben hallottam -csillagos ötös aranyköpés- „mi itt megvédjük a demokráciát, de nem gyakoroljuk” ami azt jelenti, hogy a seregben felülről jön az ukász, és azt végre kell hajtani. Persze a semminél jobb lenne még egy "tanfolyam-szerűség is" de a sorkatonaság és a több hónapos szolgálat többekközött azért (is) kellett, mert valahogy a demokráciába belehülyült fejekbe kell verni, hogy a katonának nem kell érteni a dolgokat, elég megcsinálni. Semmit sem ér az a sereg, ahol a honvéd saját hatáskörben eldönti melyik parancsot hajtja végre, és melyiket nem, és a szolgálati szabályzat melyik pontját tartja be, és melyiket szarja le magasról.

2017.09.16. 19:40:01

@]{udarauszkasz: "Nem AMD63, meg fatusos AK47."

Csak szólok, az AK47 a világ legjobb fegyvere. Nemrég a discovery-n volt egy dokumentumfilm róla, elismerten a legjobb kézifegyver. Egyszerű, igénytelen, hatalmas tűzerő, könnyű kezelhetőség, megbízhatóság a legszélsőségesebb körülmények között.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 19:46:22

@Pan Modry: ??? A sorozott hadsereg természetesen a hazai területek védelmét szolgálná, és az én elképzelésem szerint más felépítésű lenne, mint a szocializmusban. Alapvetően területi elv szerint szerveződne. Emellett még professzionális haderőt is fenn kell tartani bizonyos feladatokra. Kizárólag sorozott hadsereg nincs a világon, mindenütt vannak hivatásos katonák is a rendszerben.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 19:50:30

@Pan Modry: "felejtsek el a profi hadsereget, a dronokat, az informatikai hadviselest..."

Már megint összemosod a sorozott haderő vs. szerződéses hadsereg, és az informatikai hadviselés vs. hagyományos fegyverzet. kérdését. Az utóbbi kérdésfelvetés eleve hülyeség. Az informatikai hadviselés kiegészíti, eredményesebbé teszi a hagyományos fegyvernemek tevékenységét .

2017.09.16. 19:53:08

@]{udarauszkasz: "Ja, es kikepzest, nem szethullo, 50 eves technikaval, hanem a bolygon a legkorszerubbel."

Figyelj, senki sem mondta hogy az USA-t kell megtámadni, bőven elég ha térségben meghatározó haderőt képviselünk. Én magam már akkor boldog lennék, ha az ország első és utolsó védelmi vonalát nem egy gyorstelepítésű tyúkrács jelentené. Nem értem azt a pesszimista hozzáállást sem, hogyha hazánk nem lehet a világ vezető katonai nagyhatalma, akkor kár bármit is csinálni. Nyilvánvaló hogy vannak hadseregek, amelyekkel soha nem fogjuk felvenni a versenyt, de attól még nem kéne magasról beleszarni. Egyébként nem kell hasraesni az usa technikájától sem, a délszláv háborúban bebizonyosodott, hogy ódon technikával is le lehet nyesni az égről a lopakodót, illetve számtalan olyan konfliktus volt a történelemben, ahol a modern technika találkozott frédi és bénivel, ennek ellenére vért izzadtak vele.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 19:56:15

@Pan Modry: "söt a romai birodalom meg ha jol emlekszem falanx-szal nyert haborukat."

Nem jól emlékszel. Azok a macedónok voltak. A római légiókban egyébként a mariusi hadeőreform után zsoldosok szolgáltak, de ennek inkább társadalmi-gazdasági okai voltak.
A mariusi haderőreformig az alapvetően sorozott katonasággal feltöltött légiókkal is számos hódítást könyvelhetett el a birodalom.

sure_shot 2017.09.16. 20:07:56

Na gyerekek majd ha jönnek az afrikaiak ráírhattok a spanokra hogy hol olcsóbb a repjegy.:) vagy elbeszélgettek velük hogy ugyan ne üssék már a buksitokat annyira mert az sérti az emberi jogokat.

2017.09.16. 20:08:41

@Pan Modry: "Egy professzionalis, ertsd foallasu katona harcol a puskaval, egy civil aki vót valamikor sorkatona meg bohockodni tud."

Csak az a baj a professzionális hadsereggel, hogy erősen limitált számú emberke alkotja. A magyar profi haderő kábé arra alkalmas, amire eddig alkalmazták őket: idegen missziók, helyi konfliktusok kezelése, stb. Egy komoly háborúban mire mész párezer hivatásos emberrel? Még adott határszakasz védelmére sem elég. Egyébként a hadviselés nemcsak deszant, és akció, hanem számos logisztikai, és háttérfeladat is történik, amire untig elég a besorozott büdöslábú baka is, nem kell hozzá csákk norisz meg a delta force.

Kaptabakta 2017.09.16. 20:20:56

@Jankove:
Csak piszkosul pontatlan, de sztem te nem lőttél vele. Rövid sorozatnál max az első megy célra, a többi már fölé száll, mert a gázok és a felszabaduló erő felrántja a fegyvert..
Ami nagy előnye volt, hogy fillérekből gyártották és igénytelen volt, de nagyon. Azaz minimális karbantartással a Földön szinte bárhol használható volt.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 20:33:24

@Jankove: Sztem jelenleg a legjobb a HK, de a strapabírás és az olcsó előállítás kétségtelenül a Kalasnyikov mellett szól. A vietnami dzsungelben az amik állandóan az M-16 tisztogatásával voltak elfoglalva, egyébként besült, míg a kis vietkongoknak nem volt ilyen problémája a Kalasnyikovval.

2017.09.16. 20:33:29

@Kaptabakta: Lőttem AK-val, és AMD-vel is. Az AK-t jobban szerettem. Amíg pisztollyal rendkívül béna voltam, gépkarabéllyal elég biztosan céloztam. Én kifejezetten pontosnak éreztem az AK-t.

Tiko 2017.09.16. 20:40:14

@Bambano: Az vitathatatlan, hogy elvesztették, de nem azért, amiért te mondod.. Hanem azért, mert az általad lenézett hippik eleget tüntettek az USA-ban, hogy legyen elég a felesleges hülyeségből, emberek értelmetlen halálából. És milyen igazuk volt.. Sok faszkodás semmiért..

Légifölény a MIG-21 ellen? Te most komolyan írod ezt, vagy megint átmegyünk a vicckategóriába? Észak-Vietnam alig vetette be őket, ugyanis kurva kevés volt belőle, és azt a keveset is kurvára féltették..

nincs olyan, hogy technikailag megnyerték, másképp meg nem.
az usákok egyértelműen elveszítették vietnámot. ráadásul annyira megnyerték technikailag, hogy a légifölényt se tudták kivívni a mig-21-esek ellen. annyira megnyerték.

Azt írod, hogy: "az utóbbi nagyon sok évet tekintve egyetlen háború volt, amit egyértelműen megnyertek, az pedig kuvait felszabadítása volt. szar arány annyi zsetonból."

Áruld már el nekem, hol nem az érvényesül, amit ők akartak? Oké, Vietnámban nem, de ne felejtsük azért, mert nem gyalulták le, a fennt már említett okoknál fogva.. És a többinél? Még Koreánál is ott vannak, a cél megvalósult, ha nem tévedek..

Bár nem tartom őket sem erényesnek, sem valami isteni képességekkel rendelkező nemzetnek, de azért azt látni kell, hogy mit tettek és tesznek le az asztalra..

Tiko 2017.09.16. 20:41:54

@Tiko/@Bambano: Bennmaradt a tiedből egy rész, mielőtt vki azt hiszi én írtam a sok hülyeséget..

2017.09.16. 20:43:07

@EU zászlót mindenhova!: Ha tudja a gazdája használni, akkor minden fegyver veszélyes, a működési elvből adódóan, olyan forradalmi újdonságok már nem fognak ezen a téren megjelenni, innentől kezdve tényleg csak az dönt, melyik fegyver mennyire strapabíró. Az AK legendás arról, hogy a legnagyobb tárgyában és működésképes marad.

Etniez 2017.09.16. 21:09:13

@Jankove: Igaz, viszont fekve lehetetlen vele lőni pl. Sok hátránya van, elavult.
Azért használják még mindig, mert olcsón hozzá tudnak jutni a terroristák és nem igényel nagy tudást és kelléket a karbantartása.
Amúgy pontatlan, kiegészítőket sem lehet ráaggatni.

Etniez 2017.09.16. 21:10:00

@EU zászlót mindenhova!: A Vietkong katonailag vereséget szenvedett, politikailag nyerték meg a háborút.

Pan Modry 2017.09.16. 21:15:54

@eßemfaßom meg áll:
Ha arrol lett volna szo hogy legyozni sziriat es afganisztant es nem szamitanak a civil aldozatok ahhoz 2 het se kellett volna az usa-nak.
Az usa/eu folenye abban nyilvanul meg hogy amig az iszlam allam maximalizalni akarja a civil aldozatok szamat igy sem tudott az eu/usa teruleten megolni nehany szaz embernel tobbet, ennyi ember kb egy het alatt hal meg autobalesetben. Addig ha az usa akarna akkor majdnem az utolso emberig elpusztithatna az Osszes vahabitat a kozel keleten.

Tiko 2017.09.16. 21:16:25

@EU zászlót mindenhova!: Az első m16 modell valóban problémás volt, de néplegendákat azért ne gyártsunk.. A következő modell már jóval megbízhatóbb volt.

Arról nem is beszélve, hogy talán 67-69-tól volt m16, míg a háború 1955-ben kezdődött..

Pan Modry 2017.09.16. 21:16:33

@eßemfaßom meg áll:
Ha arrol lett volna szo hogy legyozni sziriat es afganisztant es nem szamitanak a civil aldozatok ahhoz 2 het se kellett volna az usa-nak.
Az usa/eu folenye abban nyilvanul meg hogy amig az iszlam allam maximalizalni akarja a civil aldozatok szamat igy sem tudott az eu/usa teruleten megolni nehany szaz embernel tobbet, ennyi ember kb egy het alatt hal meg autobalesetben. Addig ha az usa akarna akkor majdnem az utolso emberig elpusztithatna az Osszes vahabitat a kozel keleten.

Pan Modry 2017.09.16. 21:19:42

@Etniez:
Az usa nem hasznalta ki a technologiai folenyet, ha akarta volna ledob egy atombombat es a vietkong kapitulal. Halistennek nem tette, az usa egy demokratikus orszag es az ottani vezetok elszamolassal tartoznak az adofizetok fele hogy miert haboruzik es mennyibe kerul.

VaradiJanos 2017.09.16. 21:29:47

@sure_shot: Majd felvonulunk vicces molinókkal.

Pan Modry 2017.09.16. 21:30:16

@EU zászlót mindenhova!:
Az a helyzet hogy en nem hiszem el hogy mukodne. Egyszeruen a sorkatonak nem lennenek elegge kepzettek ilyen feladatok ellatasahoz, az egy dolog hogy valaki kozvetlen a sorkatonasag utan el tudna latni feladatokat de 10 ev kihagyas utan nem biztos, sot...

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 22:11:21

@Pan Modry: A sorállományú haderőnek épp az a lényege, hogy mindig van aktív sorozott katonaság, a többiek tartalékosok, ezenkívül a sorállományú katonaság mellett mindig van hivatásos állomány is.

Klaric 2017.09.16. 22:14:38

3 hónap intenzív kiképzés. Fegyverismeret, taktika és nem fogja megkérdőjelezni a parancsot, mert a taktikai kiképzés miatt tudja, hogy mi az értelme. Az AK kifejezetten pontos tud lenni, ha jól van beállítva az irányzéka és nincs elgörbítve a csöve. Anno határvadászként volt AK-47-esem és később AK-63D-m is. Az AK, sorozatnál valamivel pontosabb, mert a marással készített acéltömb váz miatt kb. 1kg-al nehezebb a 63-asnál, amit így könnyebben elrángatnak a gázreakciók.(fegyverismeret, vagy mia sz.r, ami felesleges, ugyebár, aztán amikor a kezébe veszi a fotelhuszár a fegyvert a virtuális helyett, ijedtében az ellenség helyett a 2.-on álló cimboráját lövi ki, mert fingja sincs a fegyver alapvető tulajdonságairól, azt hiszi, hogy úgy működik, mint Rambo a TV-ben, lóf.szt) Az első lövészetemen mindkét fegyverrel csapnivaló voltam, utána a tökös szakaszparancsnokaimnak hála full illegálisan kiképzési napon(amit a lőtéren tartottunk) belőttük a fegyvereket. A következő lövészeten pontlövéseket csináltam a sorozat célnál is.(1 lövés a géppuskás irányzó fejébe és borult a cél) A sok techmágustól kérdezném, hogy mire megy a tudományával egy EMC csapás után? Mert attól azonnal, nemhogy a XX. századba, hanem inkább a XIX.-be repülünk vissza. Kézigránát, kézi lőfegyver, karabély, géppuska, esetleg páncél elhárító kezelésének elsajátítása készség szinten. SZÜKSÉGES, de nem elégséges az önvédelmi harcászathoz. Svájcba miért nem köt bele senki? Mert mozgósítás esetén a teljes felnőtt férfi lakosság 1 perc alatt katonává válik. Otthon a sufniban tartják a felszerelést az állományból történő kivonásig. Gerillának se lennének utolsók. Nálunk elég lenne a 4-5 stratégiai laktanyát lebombázni és a 35 évesnél fiatalabb korosztály, még ha fegyvert is fog, veszélyesebb lenne magára, mint a betörő ellenségre. Éppen 20 éve voltam katona, a mai napig álmomból felkeltve bekötött szemmel tudom kezelni az összes olyan fegyvert ami akkor a kezemben járt. Nem régen egy fentebbi hozzászóló által is emlegetett bemutató szerűségen prezentáltam, hogy 20mp alatt szét lehet szedni és összerakni az AK-t. Még egy adalék az AK-ról! Az M16 az utolsó verziót is beleértve úgy használható vizes körülmények között, ha kotont gumiznak a csövére, különben jó eséllyel a használóját öli meg elsőre. Az AK-t levett tokfedéllel a víz alatt is lehet használni...(sorozatlövésre is), kipróbáltuk, működik. Egész tárat engedtünk el a víz alatt.
Amiért az ésszerű és normális kiképzésre szükség lenne, hogyha valaki azon agyal, hogy lerohan minket, ne az legyen a fejében, hogy 20.000 szerződésest lenyomok és rabszolga lesz a többi, hanem az, hogy minden rohadt házért, utcasarokért több élettel fizethetek a sajátjaimból, mint amit az egész ér... Ezt a 3 hónapot egyébként a "fiúkáknak" (főleg az apuci pénzén magukat verő metroszexuális nyikhajoknak) kötelezővé tenném, de önkéntes alapon a lányoknak is engedném... Harc esetén őket is ugyanúgy megölik, mint a férfiakat, sőt, rosszabul járhatnak, és az AK egy nő kezében ugyanolyan veszélyes, mint egy férfiéban. Tovább megyek, nem sok ádázabb ellenséget tudok elképzelni, egy gyerekét, családját védő nőnél....

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 22:16:11

@Tiko: Ez nem néplegenda. Egy műsorban átmentek dzsippel egy pocsolyába dobott AK-n, és működött utána. Az is tény hogy Vietnamban a kiképzők igen nagy hansúlyt fektettek az M-16 minék gyakoribb szétszedésére , tisztítására, mert egyébként gondok lehettek vele dzsungel környezetben.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 22:18:42

@Pan Modry: Ja, még annyit, hogy az izraeli hadsereg (IDF) is nagy részt sorállományú. Izraelben a fiúknak 3 év, lányoknak 2 év a kötelező sorkatonai szolgálat.
És hát egy eléggé hatékony hadseregről van szó..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 22:25:20

@Etniez: Ezt részleteznéd kicsit? Nem vagyok nagy ismerője ennek a háborúnak, de azt pl., hallottam, hogy a Tet (hold újév) offenzíva alatt Saigon tetszőleges pontjait volt képes betámadni a Vietkong.
Az amerikaiak fő gondja az volt, hogy Kína miatt nem mertek komoly szárazföldi offenzívát indítani Észak-Vietnam ellen.

Etniez 2017.09.16. 22:25:28

@Klaric: "Az M16 az utolsó verziót is beleértve úgy használható vizes körülmények között, ha kotont gumiznak a csövére, különben jó eséllyel a használóját öli meg elsőre. Az AK-t levett tokfedéllel a víz alatt is lehet használni...(sorozatlövésre is), kipróbáltuk, működik. Egész tárat engedtünk el a víz alatt."

Ennyi legendát összehordani. Komolyan.
Tudod mi a rendszeresített fegyver ma az USA hadseregében? Az M16-ot 1997-ben, laza húsz évvel ezelőtt kivonták a forgalomból, jelenleg az M4 verziói vannak forgalomban és ennek is keresik már az utódját.
A kotonos sztori igaz, de nem a víz miatt volt rajta....
Továbbá, nem emlékszem olyan csatákra, ütközetekre, hadjáratokra, amelyek során a víz alatt kellett lőni. Innentől kezdve teljesen irreleváns a vizes lövöldözés.
Az AK 70 éves fejlesztés, azóta sokkal, de sokkal jobb fegyvereket kitudtak izzadni a gyártók, erre mérget vehetsz.
Pontosságról meg itt egy videó: www.youtube.com/watch?v=tQugyo260Ds
Tekerd végig, bal oldalon az AK

ze11 2017.09.16. 22:38:47

@murray: +1 :-) A hülyeséget leszámítva egészen jó volt - az is biztos, hogy az alá/fölérendeltségi viszonyt is meg lehetett tanulni, ami azért jól jönne néhány nagypofájú ifjú titánnak...

Klaric 2017.09.16. 22:39:46

@Etniez:

Az M16-ot azért emlegettem, mert valaki feljebb istenítette. Az AK-val amit írtam a saját bőrömön tapasztaltam és a saját szememmel láttam.

Víz alatti lövöldözés: Túlerő esetén elrejtőzöl egy nagyobb tócsában, majd felbukkansz és azonnal tűzkész vagy ,ellentétben egy M16-al, ami az első lövésnél a képedbe robbanhat, a túl szoros illesztések miatt

Ez a laza illesztés tud lenni sajnos az AK hátránya fordított esetben. Talán nem véletlen, hogy az M16 ki lett vonva, az AK-t meg 70 év után is gyártják. A gondolkodás nélküli saját vélemény védés helyett, inkább megpróbálnám befogadni a másét is... De pontosan a víz csőbe kerülése miatt húzták rá.. Víz ellenében a lövedék nem bírt elég gyorsan távozni, és képes szétvetni a túl bonyolult závárzatot, míg az AK lazább illesztése és mechanikus kiképzése miatt, ilyenkor a gázdugattyú helyett, maga lőszerhüvely kezdi meg a zár nyitását, ezáltal csökkentve a nyomást, ami így nem tudja szétvetni a závárzatot....

laci_52 2017.09.16. 23:00:06

@na4: Hű de nagyon igazad van! Én is a Kádár-rendszerben voltam katona és én is úgy éreztem, hogy azt az időszakot elvették az életemből, nem sokban különbözött attól , mintha ezalatt börtönben lettem volna!

laci_52 2017.09.16. 23:08:38

@Jankove: Szégyenkezni valóban nincs miért, de azért mégiscsak egy jó nagy kib*ás volt a katonaság, nem is tudják a mai fiatalok, mekkora.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 23:10:33

@laci_52: Sztem te bármelyik sorállományú hadseregben ezt érezted volna. Az adófizetés is szar dolog, mégis kénytelen megtenni az ember. Kötelesség.. asszem így hívják az ilyeneket..:)

kewcheg 2017.09.16. 23:21:47

Tehát a magyar néphadsereg a 80-as évek végén ahol jómagam előfelvételisként egy évet eltöltöttem.Előszor is a külsőségek: a körletek szinte majdnem olyanok mint a bv-ben, a stokik, vaságyak ugyanazok, tömegszállás ergó ugynannyit érünk a "hazának" mint a bűnözők.A ruhák-akár honvéd,akár altiszt,akár tiszt fosadék minőség, ronda gyenge anyag, szar kidolgozás, kb. a gatyamadzaggal átkötött marharépa volta helyes kifejezés arra,ahogy kinéztünk.Tehát ez se tette igazán vonzóvá a honvédkedést. A gépészet-közhely- az 50-es 60-as évek szovjet technikája,no comment.Most jön a legfontosabb, az emberanyag Cegléd helyőrség :évin vezérőrnagy, baranyi hadnagy, "mokka"főhadnagy, "kokó" őrmester, lendvai törzsőrmester, barkacs törzsőrmester= tökéletes moral insanity, a szocializmus elbaszott pártkádereinek is a legalja, aki nem alkesz, az gonosz, vagy mindkettő.Jellemző mondás járta:nem vagyok szép de roppant geci.Esküszöm szégyelltem hogy magyar vagyok. A barkacs nevű simán letarhált 800 ft-ra amit szegény szüleim fizettek ki, mert szekrényem nem lévén ellopták az őrszolgálatos ruhámat, amíg nyelvvizsgázni voltam.(javukra írandó hogy elengedtek.)Egyébként ez a barkacs fasz lehet hogySz.fehérváron volt. Külön bónusz hogy simán, bírói ítélet nélkül ilyen erkölcsileg nulla emberek több napra fogdába vághattak, azaz szabadságvesztésre ítélhettek. Szal summa summárum, szeretném ha ez az egész magyar néphadsereg úgy ahogy van felrobbanna....

G. Nagy László 2017.09.16. 23:22:26

@EU zászlót mindenhova!: Kötelesség... srácok, ilyen nem létezik. Csupán annyi kötelességünk van, amennyit önkét magunkra vàllalunk. A többi csak mese, amit apátok beadott nektek.

kewcheg 2017.09.16. 23:28:34

@kewcheg: ha valaki tud erről a barkacsról valamit, most már biztosan emlékszem hogy Székesfehérváron végezte áldásos tevékenységét,ne tartsa magában , egyszer szeretném vele negbeszélni hogy hogyan is képzelte a zsebre történő megbüntetésemet a ruhám ellopása miatt amiről nem is tehettem, és ráadásul szegény szüleim félelemből fizették ki.(zsebre dolgozott a gané.) Most kb. olyan 60 éves lehet ha még el nem vitte a patás, bár vinné el az összes golyófejű exnéphadsereg ht. állományt....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.16. 23:50:31

@EU zászlót mindenhova!: Pont az izraeli hadsereg mutatja mit jelent a katonai kiképzés. Ha megnézed a szedett-vedett arabok és a zsidók konfliktusait, a zsidók mindig sokkal kevesebb embert vesztettek.

Leooo 2017.09.16. 23:53:22

@erol: Mindössze az a baj a félmaraton-futással és a terrorista-ellenességgel, hogy rossz manír mindegyik. A félmaraton-futás az esetek jelentős részében csak rusnya nárcisztikus magamutogatás (nézd ÉN trendi módon élek...--->láttam belőle multis körökben eleget), a terrorista ellenesség meg egy felszínes szövegréteg, mivel legtöbbjük soha nem volt olyan helyzetben, hogy bőrközelből találkozott volna a 'terrorizmusnak' nevezhető dolgok minimumával se (és ez nem baj feltétlenül!), még az 'operett Magyar Néphadseregben' megszerezhető minimum vízióval/tapasztalattal sem rendelkezhetnek (már csak a koruk folytán sem), így halovány segédfogalmuk sincs, miről is beszélnek konkrétan....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.16. 23:58:46

@Klaric: Ja, jó az az AK-47, ha jól van beállítva. Első lövészetemen 100 méterről 3 lövésből 29-et értem el. Mondjuk a tisztek el is voltak képedve.Persze mesterlövész beosztás kaptam. Imádtam a Dragunovot. Mivel elsunnyogtak valamilyen tartalékos kiképzést a parancsnokok, egyszer kizavartak egy láda géppuska lőszerrel, hogy ezt most ellövi katona. Tíz lövésenként puskát kellett cseréltem. Volt öt nálam. Nagy élmény volt. Igaz két napig fegyvert pucoltam utána.

Leooo 2017.09.17. 00:22:51

@Pan Modry: Ez úgy hülyeség, ahogy leírtad, már megbocsáss... 1976-ban kezdtem a katonáskodást(és nem előfelvételisként, hanem rendes, kétéves sorkatonai kalandban), s a rendszerváltást követően kaptam meg az obsitot, mint tartalékos híradó(rádiós pk.) fhdgy.(főhadnagy) És nem, nem voltam továbbszolgáló. Tartalékosként gyakorlatokon és gyakorló szolgálaton kb. összesen egy évet töltöttem el 1979-1987 között több darabban(nem volt azzal sok hiba, megkaptam a civil fizetésemet a vállalattól és az arra az időre járó katonai pénzellátmányt is egyszerre). Csak azt tudom neked mondani, hogy azt a technikát - amivel dolgom volt - álmomból felrúgva is bármikor, az azóta keletkezetteket pedig kis rávezetéssel valószínűleg fél nap alatt simán kezelném / szervezném a kiszolgálását. Ugyanez tudom mondani neked a fegyverzetről is - aknavetővel bezárólag(merthogy voltam az első időben tüzér lőelem-kidolgozó is). És nem, nem vagyok sem fegyverbuzi, sem pedig öntörvényű militáns!

Leooo 2017.09.17. 00:29:42

@Pan Modry: A vietnámi háború idején ez a nagyon 'demokratikus ' szempontok még nem nagyon domináltak --> lásd még 'yellow agent' , napalm és csodás társai. Az atom- és hidrogénbomba használatától leginkább a kialakult pusztítási egyenérték-egyensúly a SzU-val és a Kínaiak közelsége és beavatkozási potenciálja tartotta vissza a ripacs franciákat és a nagyarcú USA-t...

Leooo 2017.09.17. 00:40:04

@]{udarauszkasz: Nagyot szaladnál , ha valaki kipróbálná a közeledben azokat az általad lesajnált- ám még mindig nagy számban és hatékonyan alkalmazott - AK-alapú kézifegyvereket...

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.17. 00:44:09

@G. Nagy László: Sajnállak, hogy neked nem adtak be ilyen "meséket". Jobb ember lett volna belőled..

G. Nagy László 2017.09.17. 00:55:32

@EU zászlót mindenhova!: Alkalmasint tájékoztass, kérlek, mitől jobb ember az, aki vakon követi a mások által kijelölt, kötelességnek kinevezett utat, mint az, aki a saját elképzelései és szükségletei szerint él. Sohasem értettem ezt a szervilis attitűdöt.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.17. 00:56:49

@Pan Modry: Ja, ez a demokratikus ország mindenféle gátlás nélkül vetett be atomfegyvereket Japán városok ellen.
Ha Vietnamban nukleáris fegyvert vetettek volna be, az akkor inkább neutronbomba lett volna sztem, de nem nem hinném, hogy a hidegháborús nagyhatalmi szembenállás mellett ilyesmiben komolyan gondolkodtak volna az amik.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.17. 01:19:50

@G. Nagy László: Attól, hogy tisztában van vele, hogy a közössége felé kötelességei vannak. Vagyis, lehet hogy szar dolog reggel hétkor kelni és 8-ra bemenni az iskolába de megteszem, mert ez a kötelességem, lehet hogy szar dolog a jövedelmemből hozzájárulni a közös kasszába, de megteszem mert ez a kötelességem, lehet hogy nincs kedvem egy kiképzőpályán kúszni mászni hónapokon keresztül , de megteszem mert ez a kötelességem.
Persze ezt szélsőségesen individualista embereknek, akik nem éreznek felelősséget semmiféle emberi közösség iránt ,felesleges magyarázni, úgyse értenék..Ők (ti) az államban csak felesleges, korlátozó tényezőt látnak.
Ha Róma lakossága hozzád hasonló emberekből állt volna, soha a büdös életben nem lett volna Római Birodalom..

G. Nagy László 2017.09.17. 01:52:46

@EU zászlót mindenhova!: Jól látod: az állam szinte minden ízében felesleges és korlátozó. És nem lennék depressziós, ha soha a büdös életben nem lett volna Római Birodalom.

Képzeld el azt a spártai világot, ahol a tízéves gyereket kiszakítják a családjàból és a következő évtizedeit kötelezően katonaként tölti, csak mert ezt mondja a törvény, az állam. Fincsi, mi? Ha a legcsekélyebb erkölcsi érzékkel is bírunk, minden ilyesmit elutasítunk. Ha bárki késztetést érez a katonai pálya iránt, nyitott a lehetőség. De én sem rángatok le senkit a konditerembe, akinek nincs kedve hozzá.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.17. 02:53:05

Mivel cirka 20 éve mexűntették az egész sorkötelesdit, és emiatt kb senki nem is emlegeti, így az egész poszt okafogyott, felesleges.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.17. 02:57:49

@Frady Endre: Fracska Endre, bróhaha... :D
És hol maradnak a végéről az ál-fake kritikák, Puzsér és a többiek stílusában? :D

Hari Seldon 2 2017.09.17. 03:22:32

@geegee:
Gondolod? Ahogy arra felé hangolják a népet ott, fogják még saját maguknak kérni ezt. Bár ez legyen az ottaniak dolga...

Bambano 2017.09.17. 04:04:09

@Jankove: én azért örülök annak, hogy a katonai doktrínánkat nem olyanok írják, akik arra büszkék, hogy nem is a seregben váltak fegyverbuzi pszichopatává, hanem még előtte, a szakközépben...

a másik megérzésem, amit a kommentek olvasása alatt szereztem, hogy többen azt hiszik, a civil életbeli sikertelenségüket, ki nem élt hatalomvágyukat majd a sereg megváltoztatja és kielégíti. remélem, hogy nem.

azt pedig, hogy hazaszeretetből akar-e katona lenni az ember, ott kell elkezdeni vizsgálni, hogy van-e értelme. most tekintsünk el attól, hogyha kiírnának egy tendert minőségi kézifegyerre a sereg számára, akkor abból lenne két stadion meg ak-47. ott állsz a kis ak-ddal, jobb esetben beülhetsz egy bmp-1-be, ami már akkor elavult volt, mikor a trabihoz kitalálták a pakundeklit, és te vagy a lokál hiró, majd jön az ellen, és egy töredékébe kerülő rpg-vel szétrakettázza a segged. vagy jön egy hind, amire felraktak két olyan konténert, amiben van 60x60 géppuskalőszer, és komplett századok kiirtására alkalmas két gombnyomással. vagy jön egy buff, és pofándob egy-két modernebb bombával. és akkor a kedves hazaszerető hadfi megdöglend.

szóval bármire is képeznek ki, pláne magyar fideszes viszonyok között, az semmire nem lesz elég. pontosan ugyanannyi érdemi tevékenységet tudsz kifejteni a hazád érdekében így, hogy laktanyából még elhagyatott, gazosat se láttál, mintha "kiképeznének" iq-tlan tanulatlan tuskó őrmesterek. akkor meg minek erőltetni. egyszerűbb megülni a hátsódon, és bízni benne, hogy a darálót a szomszédra dobják.

az pedig, hogy ezer éve mi volt, az rotfl. ezer éve lóháton jártunk, a 80-as években meg t-55-tel, bmp-1-gyel és ilyenekkel. Van ez a fejlődés nevű dolog, csak szólok. hogy például már én sem láttam pszh-t, csak a kiégett torzóját a gyaktéren, mert bmp-vel jártunk.

A világ változik, a 2017-es év katonai kihívásaira nem lehet hatékonyan megfelelni az 1950-es évek katonai módszereivel. A kis privát mániáitokat meg felejtsétek el, vagy éljétek ki a szobátok magányában, a kultúrembereket meg hagyjátok békén.

midnight coder 2017.09.17. 07:23:20

@Tiko: "Hanem azért, mert az általad lenézett hippik eleget tüntettek az USA-ban, hogy legyen elég a felesleges hülyeségből, emberek értelmetlen halálából."

A hippik pedig azért szaporodtak el, mert a derék KGB finanszírozta a mögöttük álló értelmiséget. Látták, hogy katonailag így sem igen nyernének, ezért más, kreatívabb eszközhöz nyúltak. Amúgy ugyanez igaz 68-ra is. Ez utóbbiban mi is benne voltunk, lásd guruló dollárok. A vietkongok pedig ugyan megnyerték a háborút, de a vietnamiak elveszítették: nyertek vele 100 év nyomort.

midnight coder 2017.09.17. 07:28:04

@Pan Modry: "Az usa nem hasznalta ki a technologiai folenyet, ha akarta volna ledob egy atombombat es a vietkong kapitulal."

Nem tette, mivel a másik oldalon a Szovjetunió állt, aki szintén atomhatalom volt.

midnight coder 2017.09.17. 07:39:42

@Pan Modry: "Az usa/eu folenye abban nyilvanul meg hogy amig az iszlam allam maximalizalni akarja a civil aldozatok szamat igy sem tudott az eu/usa teruleten megolni nehany szaz embernel tobbet, ennyi ember kb egy het alatt hal meg autobalesetben. "

Az IS és a többi terrorista soha nem akarja maximalizálni az áldozatok számát. Ha az lenne a céljuk, simán tudnának ezres nagyságrendben is ölni egy-egy merényletben. Azonban, ha túl nagyot ütnek, akkor elsöprik a mostani balliberális vezetést Európában (igen, Merkelék is azok), és helyettük hatalomra kerül a szélsőjobb, ami kisöpri az iszlámot Európából. Ez pedig nekik _nagyon_ nem az érdekük, ők azt szeretnék ha szépen lassan Európa megtelne iszlamista migrikkel, aztán ha majd elegen lesznek ahhoz, hogy ne lehessen csak úgy kitenni a szűrüket, na akkor jöhet majd a háború. Az amcsiknál pedig azért nem keménykednek nagyon, mert nem szeretnének egy nagyobb válaszcsapást.

2017.09.17. 08:12:11

Ez a szar még mindig fent van a zsindexen? Vonzza is rendesen a sok fideszes retardált barmot.

Egyallampolgar 2017.09.17. 08:58:31

@patkányarcúáginéni:
"Nem olvasom végig a hozzászólásokat, de látom sokan helyretették a kis metroszexuálist aki megosztotta téveszméit.

Egy kérdés: miért pofázik, aki tudatlan?"

Pontosan neked készült ez az írás. Az ostoba, tahó, tömegembernek. Aki patkányarcúáginéni álnéven büszkén bevalja hogy végig sem olvasta a posztot. Amit valójában szégyelnie kéne. Aztán rögtön minősíti az írót: metrosexuális. Mert hát személyében támadni az a legkényelmesebb jellemző "megoldás" a XXI század aljas gyökér tahóira.
Aztán persze vége a kommentnek. Mert a tahó soha nem reágál az állításra. Jobb esetben közhelyeket még előhoz, de az már egy magasabb szint, Akkor az már majdnem érvelés.

Kultúra kéne még rád nem kevés. A történelem minimális ismerete és a világirodalom minimális feldolgozása sokat segít. Tudom, a magyar közoktatás mindenkinek elveszi a kedvét, ettől még a lehetőség adott.

Egyallampolgar 2017.09.17. 09:05:50

@ G. Nagy László
Alapvetően egyetértek az írással de szerintem eleve kicsit rossz a meggyőzés módszere. Az érvelés persze mindig helyénvaló, csak azzal nem számolt, hogy a kiinduló mondat mögött nem érvek vannak.
Az van, hogy a szerencsétlen XXI századi tömegember meg van zavarodva. A klisé a régen minden jobb volt mantrának egy variációja. A tahó agyában az van:
- én is voltam katona, én is sz*ptam, sz*pjon más is
- régen minden jobb volt, hiszen mindenki fiatalabb volt, én is, jobban állt a "zászló" több fogam volt, reménykedtem hogy viszem valamire, mára kiderült a sok kegyelemkettes érthető volt.
- ma túl bonyolult a világ. Ma már nem érdem, hogy hetero-fehér-tahó vagyok. Aki legalább a sorkatonaságot végig csinálta (noha a megalkuváson kívül ott másra nem volt szükség). Az egész életem egy megalkuvásokból kirakott csőd. Hát még jó hogy nem irigy vagyok és gyökér.

Pan Modry 2017.09.17. 09:16:29

@midnight coder:
Ilyen baromsagot reg olvastam, az isis keptelen nagyobb terrorakciokra amerikai es europai belfoldom mert az eu/usa technologiai es penzbeli folenye matt ennyi tellik toluk...

Konkretan az usa-ban szinte semmilyen komoly akciot nem tudtak vegrehajtani, ne nagyon elmelkedj szerintem, nem all jol neked :)

Pan Modry 2017.09.17. 09:19:38

@midnight coder:
Ha a szovjetek annyira zsenik voltak hogy lehet hogy a nyolcvanas evekben az usa siman gazdasagilag osszeroppantotta az egesz szart?

Ugy hogy a liberalis demokracia a legfeljettebb allamforma, az evolucios letran magasabb szinten all mint az illiberalis allamberendezkedesek.

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 09:24:51

@Pan Modry: Szíriából meg azért menekülnek milliószámra évek óta mert annyira minimális a civil áldozatok száma...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 09:35:55

@Jankove:

" A magyar profi haderő kábé arra alkalmas, amire eddig alkalmazták őket: idegen missziók, helyi konfliktusok kezelése, stb"

Valószínűleg még erre sem. Tudomásom szerint a magyar katonák még egyszer sem kerültek éles harci helyzetbe, vagyis még a tűzkeresztségen sem estek át. A kiképzés meg a hadgyakorlatok meg soha nem tanítanak meg arra, miként kell reagálni egy váratlan helyzetre.

Etniez 2017.09.17. 09:41:20

@Klaric: Az AK-t azért gyártják a mai napig, mert olcsó.
Semmi más oka nincs. Ha mondjuk az M4A1 lenne olcsón, egyszerűen gyártható, akkor azt koppintanák.
Az AK-47 már semelyik hadseregben nincs rendszeresítve, a módosított verziói is alig és ennek oka van.
Az, hogy már vannak sokkal jobb fegyverek nála.

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 09:42:16

@Pan Modry: "az isis keptelen nagyobb terrorakciokra amerikai es europai belfoldom mert az eu/usa technologiai es penzbeli folenye matt ennyi tellik toluk..."

bszki 1 helyett10 teherautóval mennek neki egy tömegrendevénynek esetleg párszáz liter benzinnel megturbózva és máris ezres nagyságrendű az áldozatok száma.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 09:42:25

@Kaptabakta:

"Rövid sorozatnál max az első megy célra, a többi már fölé száll, mert a gázok és a felszabaduló erő felrántja a fegyvert.."

Ez a legtöbb sorozatlövő fegyvernél így van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 09:48:43

@Jankove:

"a délszláv háborúban bebizonyosodott, hogy ódon technikával is le lehet nyesni az égről a lopakodót"

Ez inkább csak kivételes eset volt. Ettől persze még tény.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 09:53:19

@Jankove:

Náluk az számít hekkelésnek, hogy sikeresen alkalmazzák a játékokban a publikus cheateket.

2017.09.17. 10:14:42

@Bambano: "a másik megérzésem, amit a kommentek olvasása alatt szereztem"

Hát, elég szarok a megérzéseid. Nem vagyok se fegyverbuzi, se pszichopata, se hatalommániákus, de még sikertelen sem érzem magam, bár nyilván nem fogok leggazdagabb top 10-be kerülni. Kérlek ne menj kriminálpszichológusnak az egészséges társadalom megmaradásának érdekében. Nincs hozzá tehetséged. Akinek viszont oda kéne ülnie csernus elé, az inkább te lehetsz. Nem is azért mert meg sem próbálod értelmezni amit a másik írt, hanem amiért képtelen vagy befogadni az infót. Te is megérdemelsz egy esélyt, van visszaút, és lehetsz még metroszexuálisból egészséges férfi. Az írásod többi részét igazából felesleges méltatni, mert olyan mintha M.Richárdot akarnám meggyőzni, hogy hagyjon fel a korábbi életstílusával, és járjon inkább villamossal, és dolgozzon fizessen adót. Időpazarlás. Abban viszont egyetértünk, hogy a haditechnikánk elavult és gyenge, itt légyszi mutogass az elmúlt mindenkori kormányokra inkább, akik elterjesztették azt a fura vallást, hogy egy országban hadsereg nélkül is lehet minden heppi. Most meg már nehéz lesz a szarból várat építeni. De a hitvallás –amit láthatóan magadévá tettél- ott hibádzik, hogy nemcsak amerikai szupergazdag nagyhatalom fenheti ránk a fogait, hanem elsősorban a környező, hozzánk hasonlóan szerencsétlen sorsú országok, akik haditechnikailag éppen úgy nem a csúcsot képviselik mint mi, de ők legalább elkövettek mindent, hogy ne váljanak teljesen védtelenné mint mi. Így lehetséges, hogy egy román hadsereg is életveszélyesnek tűnik innen nézve. Próbáld felfogni és értelmezni a leírtakat ebben az aspektusban. És nézz kevesebb amerikai filmet.

2017.09.17. 10:39:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ez inkább csak kivételes eset volt. Ettől persze még tény. "

Olvastam anno néhány újságcikket a témakörben, kivételes eset volt, de nem véletlen. Valami meghekkelt (ez az igazi hekkelés, ráadásul valami magyar származású katonai vezetőhöz kötődik) orosz radarral sikerült láthatóvá tenni a lopakodókat, de az átalakítást nem sikerült átnyomni a vezérkaron, így csak jóformán kipróbálni sikerült a berendezést. Állítólag egy másik lopakodót is lelőttek vele, de ennek a roncsait már nem találták. Viszont több más hasonlóan súlyos amcsi gépet levadásztak vele, ezek már nem kaptak akkora súlyt a médiában. Nomeg gondolom nyilván próbálták elbagatelizálni a esetek jelentőségét.

Pan Modry 2017.09.17. 10:54:11

@eßemfaßom meg áll:
De egyet is alig tudnak szerezni, nemhogy tizet... 10 kamion eseten komoly koordinacio kellene, ilyenkor meg buknak met a titkosszolgalatok lefulelik oket mielott barmit tesznek.

Usa-ben es ny-europaban nem tek-es bohocok eszen kell tuljarniuk. Gondolkodja mar, bazdmeg, hasznald az agyad, kezdem erteni hogy miert van ennyi fidesz szavazo ha teged olvaslak....

2017.09.17. 10:54:42

@geegee: "Mivel cirka 20 éve mexűntették az egész sorkötelesdit, és emiatt kb senki nem is emlegeti, így az egész poszt okafogyott, felesleges"

Mostanában benne van a levegőben, hogy újra visszahozzák, és akik eddig örültek hogy megúszták, azok ismét elkezdtek parázni. Egyébként arra még nem jöttek rá, hogy a sorkötelesség, és a hadkötelsség két külön fogalom, és egyik nem feltétele a másiknak. Ha kitör valami szar, azokat is bevarrják, akik azt sem tudják hol keressék a gránáton a power gombot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 11:41:13

@Jankove:

Dani Zoltán érdemeit csöppet sem akarom kisebbíteni, csak tisztázni a dolgot: hekkelésről szó sem volt, Dani "csak" annyit tett, hogy alaposan tanulmányozta a lopakodó gépek technikáját és rájött, hogy méteres hullámhosszú radarral nagyobb távolságból is láthatóvá válnak a gépek. Ennek oka az, hogy a gépeken található olyan felületek, amelyek nem a radar felé verik vissza a hullámokat, csak a rövidebb (deciméteres vagy akár centiméteres) hullámhossz-tartományban működnek - ökölszabályként az mondható el, hogy csak a hullámhossz felénél nagyobb felületek működnek egyfajta tükörként, vagyis csak ezek képesek elterelni a visszavert radarhullámokat. Ha a felület a hullámhossz felénél kisebb, akkor önálló sugárzóként működik, vagyis a radar felé is visszaver, ha kisebb mértékben is.

Ehhez a hullámhossz-növeléshez kissé át kellett hangolnia a meglévő régi típusú, eleve nagyobb hullámhosszakon üzemelő radarokat, de ezt hekkelésnek azért nem merném nevezni. Nagyon durván leegyszerűsítve kb. olyasmiről van szó, amit régebben nagy divat volt nálunk is, amikor CCIR sávos URH rádiókat hangoltak át az OIRT sávra. (Én is áthangoltam jópár ilyen rádiót az ismeretségi kör műszakilag bénább tagjai számára. Lényegében csak a helyi oszcillátor frekvenciáját kellett csökkenteni, hogy az OIRT sávot le tudja keverni a 10.7MHz-es középfrekvenciára, aztán ha gond volt az érzékenységgel, akkor még át lehetett hangolni a bemenő kört is.)

Ismétlem, ez semmiben nem csökkenti Dani érdemeit, neki egymagának több esze és bátorsága volt, mint az összes szerb parancsnoknak együttvéve, akik megtiltották neki ezt az átalakítást, vagyis Dani szigorúan véve megtagadta a parancsot, és ennek köszönhetően lőtt le két amerikai gépet.

Részletesebben:

www.jetfly.hu/regi-jetfly/5824-mitoszrombolo

Etniez 2017.09.17. 13:30:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jaj, ezt már ezerszer leírták, annak a gépnek a lelövése a véletlenek teljes összjátéka és egy profin képzett lövészen múlt.

Bambano 2017.09.17. 13:33:16

@Pan Modry: amerika mint liberális demokrácia? sok marhaságot olvastam ebben a topicban a hsz-ek között, de ez a csúcs.

@Jankove: "Mostanában benne van a levegőben, hogy újra visszahozzák, és akik eddig örültek hogy megúszták, azok ismét elkezdtek parázni.": az a baj, hogy a fideszes főmuftik között soknak csak akkor áll fel, ha saját (fél)katonai alakulata van. viktornak a tek, ádernek is lett saját palotaőrsége, a fideszes polgármesterek saját katasztrófa elhárítási szervezetekbe soroztak be embereket, hogy parádézhassanak, stb. a lipót bezárása különösen fájó ebben az időszakban.

"Hát, elég szarok a megérzéseid. Nem vagyok se fegyverbuzi, se pszichopata, se hatalommániákus": a te esetedben nem kellett megérzésre hagyatkozni, elmondtad magadtól, önbevallás jelleggel. azt kellene megérteni neked is, meg a többi sorkatona párti hozzászólónak is, hogy akár kiképzik a tömeget, akár nem, az átlagos honpolgár katonai karrierje pontosan ugyanannyi ideig tart: az első berepülésig, amíg lehajigál az ellenfél egy-két nagyobb bombát, és akkor füstbe megy minden terv, meg az agyad is, a májad is, a szíved is. ha volt sorkatonaság, akkor 67 mintájú "vadi új" gyakorló cafatok között leled halálod, ha meg nem volt sorkatonaság, akkor trapper farmerben. miután jól láthatóan nem lehet elérni azt a célt, amire áhítoztok ezzel a módszerrel, így a sorkatonaság csak eredmény nélküli felesleges áldozat lenne, vagyis ezt erőltetni ostobaság, háborús bűn.

Bambano 2017.09.17. 13:40:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ez a legtöbb sorozatlövő fegyvernél így van.": ez csak azoknál a sorozatlövő fegyvereknél van így, ahol a válltámasz által keltett támaszerő nincs pontosan a cső középpontjában. mint pl. az ajnározott ak-46 és amd típusú muzeális ócskavasaknál. a modern sorozatlövő fegyvereknél a válltámasz pontosan a cső meghosszabbítása és egybe esnek, így azok nem húzzák el a célról a fegyvert.

persze lehet, hogy ez direkt volt, a "célalak alsó széle közepét" célozva a felfelé mozduló fegyver rövid sorozata megszórja a cél teljes felsőtestét.

Bambano 2017.09.17. 13:45:01

@Pan Modry: "lyen baromsagot reg olvastam, az isis keptelen nagyobb terrorakciokra amerikai es europai belfoldom": ilyen baromságot már rég olvastam. a terrorakciónak pont az a lényege, hogy lokalizált, de hatását mégis nagy területen fejti ki. felrobbantanak egy pizzázót egy üdülőhelyen, ettől az egész országot elkerülik a turisták.

az isis pár teherautóval meg pár ócska bombával elérte, hogy Európa kompletten befosott. ez konkrétan a terrorakció pontos definíciója. nem is kell többet tenniük.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: tudomásod nem helytálló, van (emlékeim szerint 2-3) hősi halottunk is már. az pedig mindenképpen tűzkeresztség.

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 13:45:16

@Pan Modry: "De egyet is alig tudnak szerezni, nemhogy tizet." Komolyan úgy gondolod, hogy azért nem tizessével mennek mert nem tudnak bérelni-lopni 10 teherautót?

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 13:48:18

@Pan Modry: "Usa-ben es ny-europaban nem tek-es bohocok eszen kell tuljarniuk"

Mégis heti rendszerességgel túljárnak ezeknek az ultimate híróknak az eszén a buta kecsebaszók.

Bambano 2017.09.17. 13:54:12

@EU zászlót mindenhova!: látod, ezt csak a beteg fidesznyikek gondolják így.
Nem azért megyek 8-kor iskolába, mert kötelességem, hanem azért, mert saját jól felfogott érdekem.
Nem azért fizetek a közös kasszába, mert kötelességem, ezt csak viktorkáék állammaffiája gondolja így, hanem azért, mert olyan szolgáltatásokat kapok érte, amit csak központosítva lehet életszerűen biztosítani. Például tegnap végigmentem az autópályán sima autóval, nem kellett lánctalpassal mennem a dagonyában.

Apropó, befizetek szolgáltatásért cserébe: állambácsinak nem lenne kötelessége, hogy adjon érte valamit? mondjuk ne az új metrókocsi árának duplájából felújított m3-ast?

Bambano 2017.09.17. 14:06:55

@ze11: kitől tanultam volna alá-fölérendeltségi viszonyt???
az én századomban a rajparancsnokok, sofőrök, irányzók másfél éves katonák voltak, zömében büntetett előélettel. a golyófogó része a társaságnak az elte-re előfelvett jogásztojás meg az elte és a klte progmatra előfelvett programozótojás volt. a szakaszparancsnokom akkor küzdött második gimivel estin.

ez a szakaszparancsnokom tartotta az elte-re történelemből felvételizett jogásztojásoknak a politikai kiképzés órákat úgy, hogy az órák felén mi tartottunk neki korrepetálást az aznapi másodikos gimis anyagból. ugyanez a fickó értékelt minket a szocialista munkaversenyben.

ettől az embertől milyen alárendeltséget lehetett tanulni? az ostoba erőszakoskodó idióta főnök verziót?

vagy attól a zászlóalj parancsnoktól, aki egy dac-kal begurult a zászlóalj sorakozóra, kinyitotta az ajtót, majd kihányt rajta, utána pedig fejjel előre beleesett? vagy azoktól az ellátósoktól, akik kimentek ellátmányt beszerezni, majd mire visszaértek a laktanyába, a fele eltűnt? vagy azoktól a technikai tisztektől, akik elérték, hogy a század két sorban parkoló gépeiből összesen kettő indult be magától a hidegindítási gyakorlaton, az összes többit bikázni kellett? vagy attól tanultam volna alá-fölé rendeltséget, aki terepgyakorlatra olyan konzervet osztott ki ebédre, ami 19252-es lejáratú volt? 100 négyzetméteren kiirtotta a teljes élővilágot, amikor behajították az erdőbe, mert a szagától nem lehetett megmaradni...

ezektől az emberektől tanultam volna alá-fölérendeltséget? gondolkodjunk már egy kicsit...

laci_52 2017.09.17. 14:56:00

@EU zászlót mindenhova!: Bevonulni nem kötelesség volt, hanem kényszer!

Sajnos nem eszméltem időben és nem voltak kapcsolataim, hogy kiszuperáltassam magamat...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 14:59:34

@Bambano:

Lehet, de szerintem inkább csak kényszerűség. Talán túl forradalmi újítás lett volna a cső felett min. 10 centire lévő irányzék - na meg nagyon útban is lett volna. Másképpen meg nem oldható meg a dolog, mert a vállunk mindenképp lejjebb van, mint a szemünk, vagyis a cső meghosszabbításának a vállat kell metszenie, viszont akkor nagyon meg kell emelni az irányzékot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 15:14:20

@Bambano:

Én úgy veszem észre, hogy magyar katonák éles harcokban nem vesznek részt, csak biztosító szerepet játszanak. Így magyar katonák leginkább akkor halnak meg, amikor orvul a járművükre támadnak vagy felrobbantják őket.

https://www.google.hu/search?rlz=1C1GGGE_enHU377HU377&q=magyar+katonák+halála

Ezt nem nagyon nevezném tűzkeresztségenek, főként akkor, ha nem élik túl. :( A túlélők sem szereznek ebből sok harci tapasztalatot.

Pan Modry 2017.09.17. 15:28:03

@Bambano:
Az isis terrorakciok lofaszok ahhoz kepest amit regen az ira, es az eta vagy akar az al kaida a 9/11-el veghezvitt.
Az usa-ban a random iskolai lovoldozeseknek tobb aldozata van annal amit az iszlam allam kepes megcsinalni. Sot, az isis akcioi inkabb vannak a lovoldozo pszichopata kisiskolasok szintjen. Ami egyebkent jobb is, ha lenne bennuk tobb ertelem akkor nagyobb rombolast csinalnanak de halisten arra nem kepesek.

Pan Modry 2017.09.17. 15:31:15

@eßemfaßom meg áll:
Van nagyon sok probalkozas ami nem jon nekik ossze, es nagyon ritkan osszejon, statisztikai hiba, kb olyan mint a leicester city gyozelme volt.
Es inkabb orulj annak hogy nem Magyarorszagon akarnak robbantani, mert a tekes hirszerzes amator bohockodas az mi6 es a cia-hoz kepest.

Pan Modry 2017.09.17. 15:33:17

@Bambano:
Javaslom olvasd el a liberalis demokracia ismerveit, fekek es ellensulyok, hatalmi agak fuggetlensege, ezek az usa-ra allnak. Attol hogy trump az elnok az usa egy liberalis demokracia. Az usa akkor is liberalis demokracia amikor eppen a konzervativok vannak hatalmon.

Pan Modry 2017.09.17. 15:35:47

@Bambano:
A francia annyira befostak hogy a Bataclan merenylet utan is tele voltak a teraszok demonstralva hogy oket par fundamentalista bohoctol nem fognak felni.
Sot, a londoni ettermes merenylet utan sem lett kisebb a varolistanha eppen etterembe akartal volna menni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 15:39:38

@Pan Modry:

"a tekes hirszerzes amator bohockodas az mi6 es a cia-hoz kepest."

Na igen, a CIA sikeresen megakadályozta a 9/11-et, ahogy a francia hírszerzés is a Charlie Hebdo szennylap szerkesztőségének kiirtását és a párizsi merényleteket. Az MI6 is sikerrel akadályozta meg a manchesteri és a londoni robbantást.

Profizmus minden szinten.

Ja, lófaszt.

Pan Modry 2017.09.17. 15:41:32

@eßemfaßom meg áll:
Nem tudnak, nincs meg bennuk a know how hogy ezt ugy megcsinaljak koordinaltan hogy elotte nem kapjak el oket a titkosszolgalatok. Az al kaida tudta egyszer a 9/11-el az usa belfoldon megcsinalni egy komoly merenyletet, illetve ra par evre a madridi vonatos dolog komoly volt, de azota usa es eu belfoldon inkabb csak a vaktyuk is talal szemet alapon neha osszejon nekik valami, ahol van annyi aldozat mint mondjuk egy atlagos europai hetvegen az utakon. Magyarorszagon az utobbi evekben tobben haltak meg megelozheto korhazi fertozesben mint egesz europaban terrortamadasban, csakhogy a dolgokat a megfelelo helyierteken kezeljuk. Az mondjuk a magyarok hulyesege mar hogy mikozben megy a nagy migranshiszti, arra nem figyelnek hogy valojaban mitol hullanak.

Pan Modry 2017.09.17. 15:43:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Itt meg mindig kevesebb aldozatrol beszelunk mint amennyi magyarorszagon meghalt megelozheto korhazi fertozesben... ...mialatt elvileg haboruban allnak veluk

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 15:45:01

@Pan Modry:

Ezt magyarázd már el az áldozatok hozzátartozóinak, jó?

Pan Modry 2017.09.17. 15:50:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Azoknak akik megelozheto korhazi fertozesekbe haltak meg es elvileg az adojukbol tartjak fenn az egeszsegugyet?
Inkabb magyarazza meg az aki az ö verükböl focistadionokat epitett es kitomte a meszaroslorinc feleket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 15:52:25

@Pan Modry:

Baszod, ennek semmi köze a terrorcselekményekhez. Undorítóan demagóg vagy.

Pan Modry 2017.09.17. 15:55:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ha meghal valaki akkor okmindegy hogy terrortamadas miatt van vagy egy megelozheto korhazi fetozes miatt. Mivel ez utobbiban Magyarorszagon sokkal tobben halnak meg, ezert egy sokkal nagyobb problemanak tekintheto. Az a teny hogy ennek ellenere megis a migranshiszti folyik a csapbol is arra enged kovetkeztetni hogy orditoan primitivek itt jonehanyan, akik keptelenek prioritasokat felallitani az eroforrasok allokalasat illetoen.

Bambano 2017.09.17. 16:07:23

@Pan Modry: az nekem nem liberális demokrácia, ahol sorozatosan ok nélkül embereket lövöldöznek le a rendőrök. ahol safe place és hasonló ökörségeket tolna, sjw-vel fűszerezve. ahol a facebook és a gugli veszi a bátorságot, hogy hazudozással befolyásolja a közvéleményt.

amelyik országnak sokáig az volt a katonai doktrínája, hogy három háborút kell tudni megvívni párhuzamosan, és ezt mostanra csak kettőre csökkentették... attól nem lesz egy ország demokrata, hogy b-52-essel exportálják folyton.

és még sorolhatnám hosszasan. amerikában már csak a látszata van meg a demokráciának. az egész elsüllyed a karrierizmus meg az egoizmus mocsarában, ügyvédek mennyországa lett.

Pan Modry 2017.09.17. 16:10:13

@Bambano:
Akkor nem ismered a liberalis demokracia ismerveit. Szerinted melyik ismerve nincs meg az usa-ban?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 16:12:00

@Pan Modry:

Nem, ez azt jelenti, ogy demagóg vagy. Gyilkosság is kevesebb történik, ezért hanyagoljuk a bűnüldözést? Élelmiszerfertőzéses halál is kevesebb van, ezért számoljuk fel az élelmiszer-felügyeletet és a Köjált? Szénmonoxid-mérgezés is kevesebb van, akkor eztán ne legyen kéményellenőrzés? Halálos munkahelyi baleset is kevesebb van, akkor szüntessük meg a munkavédelmet?

S hogy ontopic is legyek: Háborúban is kevesebb magyar hal meg, akkor szüntessük meg a hadsereget is?

Pan Modry 2017.09.17. 16:14:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem azt irtam hogy meg kell szuntetni, hanem azt hogy az eroforrasokat megfeleloen kell allokalni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 16:21:03

@Bambano:

"az egész elsüllyed a karrierizmus meg az egoizmus mocsarában, ügyvédek mennyországa lett."

Na igen, sokra mész a törvény előtti egyenlőséggel, ha minden attól függ, mennyit tudsz ügyvédre költeni. Lásd pl. O.J. Simpson esetét. Vagy ahol hivatalban maradhat egy eskü alatt hazudó elnök:

www.youtube.com/watch?v=KiIP_KDQmXs
www.youtube.com/watch?v=UEmjwR0Rs20

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 16:22:06

@Pan Modry:

Tudom, mit írtál. Még egyszer javaslom: ezt magyarázd meg a terror áldozatai hozzátartozóinak.

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 16:25:33

@Pan Modry: 4 repülőgép egyidejű eltérítését majd célbavezetését 10 teherautó kibérlésével egyenrangúvá tenni nem semmi teljesítmény :)

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 16:26:42

@Pan Modry: "megelozheto korhazi fertozesben"

Hányan halnak meg évente Magyarországon megelőzhető kórházi fertőzésben?

Pan Modry 2017.09.17. 16:30:28

@eßemfaßom meg áll:
Sokkal kevesbe bonyolultabb, ennek ellenere nem tudjak megcsinalni. Ehhez kellene minimum 20-30 ember, keptelenek mindezt koordinaltan vegrehajtani ugy hogy ne bukjanak le.

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 16:35:41

@Pan Modry: Igazold valamivel, hogy nem TUDJÁK megcsinálni. Előre jelzem, hogy az, hogy nem csinálták meg és te ezt gondolod az nem igazolja az állítást.

Pan Modry 2017.09.17. 16:38:41

@eßemfaßom meg áll:
Semmelweis alapitvany, de a faszert engem kerdezel, arra is keptelen vagy hogy google-t hasznalj?

Pan Modry 2017.09.17. 16:44:06

@eßemfaßom meg áll:
Maganszemely nem tud csak ugy kamiont berelni. Ahhoz hogy neked 10 kamionod legyen ahhoz operativ lizing kell, hozza a szukseges penzugyi fedezet, illetve cég.
Illetve ha te tudsz olyanrol hogy sze,elyivel bereljetsz kamiont add meg a forrast?

Persze ha valamilyen oknal fogva ugy dont a waberers, a dhl vagy a kuhne nagel vezetigazgatoja hogy szallitas helyett inkabb terrorcselekmenyekre akarja hasznalni a flottajat akkor lehetseges, de valljuk be, ennek nincs sok eselye, ehhez kepest a felcsut se bl gyozelmenek is jobbak az odds-ai.

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 16:46:37

@Pan Modry: szerinted csak kamionnal lehet emberek közé gázolni?

Pan Modry 2017.09.17. 17:01:08

@eßemfaßom meg áll:
Lehet biciklivel is...
Vonattal is, persze el kell erned hogy az emberek a sínen legyenek...

Lehet gepkocsival is, bar az aldozatok szama annyi lenne hogy hozza kepest egy pszichopata diaklovoldozes az maga a genocidium, de errol kerdezd inkabb m richardot, neki van tapasztalata errol es a magyar igazsagszolgaltatas nem tartja komolynak az altala elkovetett buncselekmenyt, hiszen meg mindig kint van.

Pan Modry 2017.09.17. 17:06:54

@eßemfaßom meg áll:
Igazoltam arra vonatkozoan hogy milyen feltetelei vannak a kamionberlesnek, bar ezt tudni egy viszonylag alap dolog lenne, marha eletedben legalabb egyszer bereltel legalabb egy szemelyautot. De jossz mindenfele faszsaggal pedig nincs rola bizonyitekod hogy azert nem csinaljak meg mert nem akartak?
Ugyhogy az egesz bizonyitaski kenyszer atharitas faszsagot te inditottad, legalabb ne lojj ongolt magadnak ezzel.

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 17:36:26

még mindig várnám a 3ezres adatra a forrást (a gugli más számokról tud ezért lennék kiváncsi a tiszta forrásra)

neked volt a kijelentésed, miszerint nem tudnak 10 teherautót (nem kamiont) összeszedni mert a szuperterrorellenesek megakadályozzák. Ezt valamivel alá kellene támasztanai, különben marad képzelgés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 17:51:51

@Pan Modry:

Én is nagyon kíváncsi lennék a forrásodra, amely azt igazolja, hogy évente 3 ezren halnak meg kórházi fertőzésben Magyarországon.

Bambano 2017.09.17. 19:20:28

@Pan Modry: én pl. azt hinném (lehet, hogy nagyot tévedek), hogy a liberális demokráciának ismérve a szólásszabadság.

soroljam még?

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 21:00:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mégcsak nem is azt irta, hogy kórházi fertőzésben hanem ezt: ""megelozheto korhazi fertozesben"" 3ezren

2017.09.17. 22:48:59

@Bambano: „elmondtad magadtól, önbevallás jelleggel.”

Amikor melegfelvonulás témakörben meg a vita, 10 perc alatt homofób, 20 perc alatt látens homoszexuális leszek, persze akkor is önbevallás jelleggel. Meg náci, fasiszta geci. Szokásos baromságok, érv helyetti a személyeskedés, ahonnan a vita szvsz parttalanná válik. Az én véleményem az, hogy mentálisan annyira kuka már ez az ország, hogy egyesek számára szitokszóvá vált a „konzervatív” és „normális”.

„vagyis ezt erőltetni ostobaság, háborús bűn”
Nem nagyon jutottunk volna el az ősközösségtől a civilizációig ha rajtad múlt volna. Úgyis jön egy meteor, vagy természeti katasztrófa, minek csinálni bármit is... Egyébiránt szerintem a honvédség lezüllesztése mind technikailag, mint mentálisan, az volt az igazi bűn.

„a szakaszparancsnokom akkor küzdött második gimivel estin.”
Akinek nincs legalább 2 diplomája csak megvetett rongyember lehet mi? Nehéz elfogadni, de a harctéren nem a keményfedeles papírok száma számít.

2017.09.17. 22:54:14

@Etniez: "Jaj, ezt már ezerszer leírták, annak a gépnek a lelövése a véletlenek teljes összjátéka"

Így van, legtöbbünkkel megesett már gyerekkorunkban, hogy lőttük csúzlival a csapágygolyót, gellert kapott, és pont egy arrajáró F117-es hajtóművébe esett. Mindennapos dolog, lapozzunk is.

2017.09.17. 22:56:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszi a cikket elolvastam. A technikai részleteket eddig nem tudtam, csak annyit hogy valami nem hivatalos átalakítás történt.

2017.09.18. 07:35:11

@eßemfaßom meg áll: "Mégis heti rendszerességgel túljárnak ezeknek az ultimate híróknak az eszén a buta kecsebaszók. "

:DDD

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.18. 10:57:45

@geegee: Azt hiszem, abban az időben még nem jutott eszembe, hogy a versikék alá álkommenteket rittyentsek. Ez egy későbbi "vívmány"... :)

Odin88 2019.09.25. 15:14:09

Örvezetők, szakaszvezetők, tizedesek helyett ma a nagyobb cégeknél vannak, vonalvezetők, csoportvezetők, csoportvezető helyettesek, műszakvezető, műszakvezető helyettes, öt féle mérnök, öt irodista különböző ranggal és álbeosztással, részlegvezető, üzemvezető, részlegvezető helyettes, üzemvezető helyettes és ezek csak azok akikkel egy átlag melós napi szinten találkozik és haptákba vágja magát előttük. A katonásdi, ha másra nem is, de arra jó volt, hogy a sok léhűtőt kivonja a munkaerő piacról, hiszen sem a vonalvezetőnek, sem a csoportvezetőnek nincs tényleges rangja és a többire sincsfeltétlen szükség, csak azért vannak, hogy a fölöttük állóknak ne keljen minden apró-cseprő dolog miatt elhagyni az irodát, ne kelljen a dolgozó elé odaállni és a szemébe mondani a tényeket, utasításokat. Akár a jelenlegi, akár több korábbi munkahelyemet nézem a fent felsorolt tisztségekre minden esetben a melósok közül emeltek ki embereket, a mérnökökön kívűl valamennyit megfelelő képzettség, kommunikációs készség, emberismeret, szakmai alkalmasság és jóindulat híjján. Az egykor leszerelt katonákban legalább volt némi csapat szellem, közösségi érzés és még néhány egyéb dolog ami felkészítette őket az életre.

G. Nagy László 2019.09.25. 15:54:31

@Odin88: Nézd, a fő különbség az önkéntesség. Ha egy nagyvállalatnál dolgozol, ahol parasztok a főnökeid, lazán leléphetsz és kereshetsz új munkát. Ha a kötelező sorkatonai szolgálatodat töltöd, erre aligha van lehetőség. Ez óriási differencia. Az előbbi csupán béna struktúraépítés, az utóbbi viszont nettó erkölcstelenség.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.04. 15:40:54

Csak Önkéntesen

A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája Figyelő Bizottsága tagjainak a helye
Némileg a HEL társ és utódmozgalma is.

hu-hu.facebook.com/onkentesseg/

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.04. 15:47:16

Fórum » Technika és használata » Fegyveres » Katonaság »
Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája Figyelő Bizottsága
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9238942

Az 1993-ban alakult és a működését 2004.11.13.-n felfüggesztett HEL pártoktól független civil mozgalom. Kizárólagos célja a hadkötelezettség, a sorkatonai szolgálat, a kényszersorozás mielőbbi felszámolása. A politikai nyomásgyakorlás törvényes eszközeit felhasználva sürgeti a cél elérését, az emberi jogokat súlyosan sértő, elavult intézmény megszüntetését.

....

Miután a parlament megszavazta a békeidőben történő kötelező sorkatonai szolgálat, tehát a sorozás eltörlését ezért 2004. november 13-án a HEL felfüggesztette működését.

A felfüggesztést igen nagy vita előzte meg, és sokan szerették volna a sorkatonai szolgálat eltörlését nemcsak békeidőre, hanem esetleges háborús helyzetre is kiterjeszteni.

Tehát kialakult egy olyan álláspont is, hogy a fegyveres szolgálat csak önkéntes lehet, akár béke-, akár háborús időben, és senkit sem lehessen akarata ellenére fegyverhasználatra és ezzel esetlegesen emberi élet kioltására alkalmas helyzetbe hozni.

Egy másik álláspont szerint a HEL további szerepet tölthetett volna be a jogszabály harmonizációban és a modern önkéntes hadsereg kiépítésében is. A jelenlévők közös megegyezése végül az lett, hogy egy fejezetet le kell zárni és a HEL működését fel kell függeszteni. A további célokat külön szervezetekben célszerű képviselni.

Az esetleges visszarendeződés és jogszabálykijátszás miatt egy Figyelő Bizottságot hoztak létre, amelynek az a feladata, hogy az adott esetekben „újraélessze” a HEL-t.

HEL záróközlemény 2004-11-13

„c) A HEL egy Figyelő Bizottságot hoz létre, amely gondoskodik a HEL tevékenységének újraélesztéséről abban az esetben, ha az állam honvédelem címén ismét szolgálatot vagy kiképzést követelne polgáraitól. A Figyelő Bizottság tagjai: Farkas Henrik, Fülöp István, Iván Gábor, Kovács Gyula, Márton Róbert, Simonyi Gyula és Vida István.”

Reactor 2023.07.28. 07:04:05

A sorkatonaság, mint olyan, soktényezős dolog. Vannak előnyei és hátrányai, ennek fényében kell mérlegelni. Tehát nem feltétlenül téveszme, hogy aki nem volt katona, az nem is igazi férfi.
Először is, rendelkezik-e az adott ország olyan hadiiparral, ami képes a szakterületének megfelelően felszerelni a sorkatonákat? Mert annak ugye semmi értelme, mint a románoknál, hogy sportcipőben gyakorlatoztak a katonák, mert a hadseregnek normális bakancsokra nem futotta. Ha nincs elég fegyver, lőszer, robbanóanyag, akármi az egyes alakulatok számára, hiába vannak akár ötszázmilliárdan, ott fogják halomra lőni őket. Minőség kontra mennyiség - most amikor már egy rakétával likvidálni lehet egy megyényi embert, a tömegtámadásoknak semmi haszna. Itt nincs olyan, mint a Doom 2-ben, vagy a Call of Vérpistikében, hogy kimegyek egy szál rohamkéssel a csatatűzbe, ügyesen lekéselek pár ellenséget, és elveszem a puskáikat...ja, hogyne, ha pedig keresztüllőnek, szedj fel medikittet, egyből rendbejössz...de nem is Red Alert, hogy legyártok félezer katonát, oszt jól rázúdítom az ellenség bázisára "úgyse tudnak mindenkit megölni" alapon...
De ugyanez igaz a harckocsizókra, harci repülők pilótáira is: ha nincs géppark, nincs lőszer, nincs üzemanyag, szerencsétlenek mivel harcoljanak? Ja, szóval mielőtt sorkatonákat toboroznánk, először azt kell megnézni, egyáltalán el tudják-e tisztességesen látni őket.

A másik sarkalatos kérdés a harci tapasztalat és a morál. A kényszersorozott, alapkiképzést épp csak elvégzett sorállomány az első jelentősebb ellenállásnál szét fog zülleni, pláne ha ellenfélként hivatásos katonákat kapnak. Ennél speciel még a népfölkelők is többet érnek - a haditapasztalatuk nekik is kevés, viszont a moráljuk fényévekkel jobb. Arról nem is beszélve, hogy a kiképzetlenség csúnyán visszaüthet, pl. egy kétbalkezes tüzér a hibás célzókészségnek hála az ellenség helyett a saját csapatokat szórja meg nehézágyúval.

Háborúban jellemző módon a szerződéses ill. a hivatásos katonaság az, aminek a legnagyobb a harcértéke, függetlenül attól, hogy most idegenlégióról, amerikai rangerekről stb. beszélünk. A zsoldosok amolyan "futottak még" kategória, ráadásul ugye, mivel pénzért harcolnak, ha az ellenség duplát ígér, simán bármikor átállhatnak. Pénz beszél, kutya ugat.

Az viszont vitathatatlan, hogy rengeteg dekadens, a hedonizmus mocsarában tapicskoló haverokbulifanta hülyegyerekre alaposan ráférne a regula. No meg persze a nagypofájú, erőszakos, élő fába is belekötő (mindegy ki az, csak náluk kisebb és gyengébb legyen) szarházi selejtekre. Olyan szívesen megnézném, hogy az ilyen szubhumán korcsoknak mekkora lenne a pofája a golyózáporban. Értük ráadásul nem is lenne kár, ha telibekapnák raksivetővel, szervestrágyaként még némi hasznot is hajthatnak...
süti beállítások módosítása