téveszmék

"Aki nem dolgozik, ne is egyék!"

2017. október 26. - G. Nagy László

aki_nem_dolgozik.jpg

 

Még mielőtt bárki megvádolna, hogy kipécéztem magamnak Pál apostolt, sietek leszögezni: egészen a mai napig halvány fogalmam sem volt róla, hogy a címbéli közmondás tőle származik. Nem csupán a thesszalonikaiakhoz írt második levelét, de valójában egyiket sem forgatom sűrűn. Annyit azért tudtam, hogy pocsék a tolla, sőt azt is, hogy zűrzavaros gondolatainak nem sok közük van a jézusi tanításhoz. Ám azt, hogy ő az, aki vaskos ostobaságaival finoman megágyazott a későbbi marxista ideológiának, bevallom, nem is sejtettem.

 

A szóban forgó frázis legfájóbb pontja az, hogy büntetni akar. Azt a vitathatatlan összefüggést, mely a teljesítmény és az eredmény között fennáll, ki lehet fejezni pozitív formában is: "mindenki a maga szerencséjének a kovácsa". Ez így mindjárt egy szerethető közmondás, mely humánusan motivál és a sikerre fókuszál. Vagy akár maradhatunk valamely semlegesen tárgyilagos megoldásnál is: "amilyen a munka, olyan a jutalma"; esetleg: "ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát". Ám a páli attitűd alapvetően szenvedés-orientált, nem véletlen a megfogalmazás negatív módja.

 

Felesleges kitérni a gyerekekre, a kismamákra, a rokkantakra és az időskorúakra, még akkor is, ha összességében akár a társadalom felét is kitehetik, hiszen mindenki számára nyilvánvaló, hogy a közmondás nem őket célozza. Bőven elég, ha csupán az egészséges, munkaképes felnőttekre fókuszálunk. Volt idő - nem is oly rég - amikor a személyi igazolványban rögzítésre került a munkahely is, s az igazoltató rendőr ráncolhatta a homlokát, ha az adott mező üresen tátongott. Közveszélyes munkakerülőnek hívták az érintetteket, s bár senki sem kívánta éhhalálra ítélni őket, a rendszer tartott tőlük, mert volt idejük politizálni. Egy szabad világban természetesen senkinek semmi köze ahhoz, hogy a másik ember mivel tölti a napjait. Az sem mellékes, hogy egyre összetettebb korokban élünk, egyre komplexebb tevékenységeket végezve. A középkor embere számára elég világos volt a helyzet: aki kint van a mezőn, az dolgozik, a többi henyél. Ma, amikor a technikailag fejlett országok élelmiszer-szükségletét a lakosság alig pár százaléka megtermeli, már tökéletesen láthatatlan, hogy valójában mivel is foglalkozik a többség. Lehet, hogy Lumpen Lali és Bróker Béci ugyanúgy a kertben üldögél egész délelőtt és a laptopját nyomogatja. Hiába festenek hasonló képet kívülről nézve, végzett tevékenységeik között nem sok hasonlóságot látnánk.

 

Most hunyjuk be a szemünket, s képzeljük el magunkat profi masszőrként! Napi négy órában - kiemelkedő fizetés mellett - fitneszmodell lányok meztelen testét gyúrjuk. El tudjuk képzelni azt a pillanatot is, amikor az ebédszünetben összefutunk egy kollégánkkal, akinek aznap még egy vendége sem volt, s ráförmedünk: aki nem dolgozik, ne is egyék? Aligha. Aki kellően szereti a munkáját - s egy elégedett társadalom titka az, hogy a többség ilyen -, annak eszébe sem jut a páli közmondás. Épp elég büntetés a szerencsétlen láblógatónak az, hogy nem végezhet izgalmas, élvezetes, felpezsdítő tevékenységet, miért kéne még a táplálékot is megvonni tőle? A vizsgált frázis további hamissága pontosan ebben áll: nem is feltételezi, eleve lehetetlennek tartja, hogy maga a munkavégzés valódi örömöt jelenthetne. Pál apostol persze még nem ismerhette Csíkszentmihályi Mihály kutatásait és könyveit (Flow, Kreativitás, Jó munka stb.), mi azonban abban a szerencsés korban élünk, amikor a munka és az élvezet már nem számít összebékíthetetlen fogalomnak.

 

Dubaj minden állampolgára 3000 dollárnak megfelelő - a megélhetéshez bőven elegendő - havi apanázst kap a központi költségvetésből, s ebben nem látunk semmi kivetnivalót. Ugyanígy semmi immorális sincsen abban sem, ha az állam soha, semmilyen ellátást nem ad egyetlen munkanélkülinek sem. Azt is el kell ismerni, hogy a rendszeres munkavégzés érték, mely nem csupán a szegénységet, de a depressziót és a bűnözést is képes visszaszorítani. A címbéli frázis kétségtelen igazsága, hogy kiáll az aktív életmód mellett. Csupán attól válik erkölcsileg vállalhatatlanná, hogy vájkál a másik életében, s büntetni kíván egy olyan kérdés kapcsán, melyhez kívülállóként az égvilágon semmi közünk sincsen.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr6013068328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2017.10.27. 09:59:15

micsoda egy semmitmondó poszt ez...

tompus 2017.10.27. 10:29:22

Egyszerűen hülye vagy!
A dubajiak nem is dolgoznak, gyakorlatilag a rabszolgáik által megtermelt jövedelemből élnek.

Jakab.gipsz 2017.10.27. 10:32:06

Íme egy ember, akinek Marx jól meg ganajozta az elméjét.

midnight coder 2017.10.27. 10:34:56

Abban valóban semmi kivetnivaló, ha valaki nem dolgozik. A kivetnivaló akkor kezdődik, ha nekem kell eltartanom őt és népes családját, miközben ő büszkén hirdeti, hogy a farkából is megél.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.27. 11:03:30

Aki nem dolgozik, az ne is egyen! De ez nem úgy értendő, hogy aki önhibáján kívül nem dolgozik, az ne egyen. Hanem úgy, hogy a paraziták - lásd pénzügyi befektetők, nagytőkések, más emberszabásúak - ne egyenek.

Szalay Miklós 2017.10.27. 11:06:29

Viccelsz te. A dubajiak más munkájából élnek, igazságtalanul.

Apropó, akit érdekel, hogyan működik a gazdaság, az itt talál számos jól összeszedett írást a témában. (Még nem mind van kész, de jön a többi is.)

egyvilag.hu/temak.shtml#agazdasagelmelete1

(Az írások doc és pdf formátumban tölthetők le. Ezek egyébként egy nagyobb mű darabjai, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Hozzászólok 2017.10.27. 11:08:47

Ez most mi? Elokeszito cikk a Karacsony gergely fele teszteljuk 10 ezer szerencses baratomon az alapjovedelmet 3 evig cimu politikai kampanyhoz?

Vagy azt akarja hogy mi is ilyen ide is oda is beemlitő, semmitsemondo hozzaszolasokat irjuk?

Hozzászólok 2017.10.27. 11:12:13

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Ez a kommunista hozzallas. A befekteto kerlek dolgozik, hogy tudja hogy mibe fektessen, miből mikor lepjen ki. Mas kerdes hogy kényelmes és jol jovedelmezo munka, es meg kell adoztatni az eredmenyet.
A szolas a munkakepes, hazzal, kerttel rendelkezo, megis segelyen nyomorgo melyszegenyekre vonatkozik.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.10.27. 11:16:24

Szuper lenne, ha valaki ír egy idézetről, akkor előtte el is olvasná! Íme a kérdéses rész:

"Amikor ugyanis még nálatok voltunk, meghagytuk nektek, hogy aki nem akar dolgozni, ne is egyék. Hallottuk azonban, hogy egyesek izgágán élnek köztetek, nem dolgoznak semmit, és hiábavalóságokkal töltik idejüket. Az ilyeneknek meghagyjuk, és könyörgünk nekik az Úr Jézus Krisztus nevében, hogy csöndben munkálkodva, a saját kenyerüket egyék." /2. Thesszalonika 3:10-12/

Nem azt mondja Pál, hogy aki nem dolgozik, ne is egyék, hanem azt, hogy aki NEM AKAR dolgozni, az ne egyen! Itt a gyülekezetben másokon élősködő naplopókat teszi helyre.
Mennyivel mást jelent így, ahogy ténylegesen meg van írva, ugye?
Igaz, hogy rendesen elolvasva nem lehetne felháborodott cikket írni róla. :)))

G. Nagy László 2017.10.27. 11:17:47

@Hozzászólok: Az alapjövedelem koncepciója még a nálunk fényévekkel gazdagabb Svájcban is elbukott, nyilvánvaló, hogy nálunk sem időszerű. A kitekintés arra vonatkozik, hogy egy kellően tehetős állam esetén ez nem lehetetlen és nem is etikátlan út.

G. Nagy László 2017.10.27. 11:28:36

@Frady Endre: Eredetileg csupán magát a közmondást kívántam bírálni, ám ahogy megtudtam, hogy Páltól származik, természetesen elolvastam a teljes szövegkörnyezetet. A poszt erre reagál. Az általam leírtak mindkét verzióra ugyanúgy érvényesek.

aeidennis 2017.10.27. 11:47:10

@G. Nagy László: Érdekes módon az eredeti idézet teljesen hiányzik az írásodból és az arra való pontos reflektálás is. Te csak a szólásról írsz.
Kösz @Frady Endre: !

Alick 2017.10.27. 11:48:07

Még néhány évtized és a legtöbb munkát robotok fogják végezni az emberek helyett... az alacsony képzettséget igénylő munkák helyett mindenképpen.

barli 2017.10.27. 11:58:30

Az alapjövedelemnek max akkor van értelme (pl Dubaj), ha a pénzt nem a befizetésekből, hanem valami külső/állandó forrásból osztjuk el (pl olajkics). Namármost ilyenünk nekünk nincs.

Hozzászólok 2017.10.27. 12:01:52

G. Nagy László: Bocsanat, most latom hogy Te irtad a posztot. Elnézést kérek a legagyizasért.
Helyesebb lett volna tőlem ha pontosabban megfogalmazom, amit gondolok.
A poszt mindkét irányban nyilatkozik, tehát nem derül ki, mit is gondol a posztoló. Engem személyvszerint ez a fajta rejtőzködés idegesit. Kicsit mégis azt éreztem hogy bizonytalanulbár de az alapjövedelem létjogosultsága mellett tenné le a voksot. Ezt nem tartom helyesnek, ezértszóltam hozzá.
A másik probléma az hogy nem eléggé kidolgozottak, egyik irányba sem az érvek és a gondolatok.

Hozzászólok 2017.10.27. 12:07:46

@Alick: jó lenne, de munka akkor is lesz. És akkor se az ingyenélők kapjanak. Pl. A robotokat karban kell tartani, újakat kell tervezni, készíteni, szállitani, szerelni stb.
Itt van pl a padlóseprő kis kerek robot. Ezzel talán teljesen elvan intézve a takarítás?. Nem. Ki kell üríteni, ki kell tisztitani, ki kele cserélni a seprűt benne. El kell pakolni az útjából. Melózni kell hogy kifizesd a robot árát, meg az áramot amit fogyaszt.
Én néha hajlamos vagyok azt gondolni, hogy egyszerűbb felseperni...

G. Nagy László 2017.10.27. 12:08:01

@Hozzászólok: Ebbe a műfajba nem fér bele pár bekezdésnél több. A lényeget egyébiránt jól megfogalmaztad. Ha a Te adóztatásodból tartják el a semmittevőket és a migránsokat, az mélyen erkölcstelen, gyakorlatilag rablás. Ha az államnak irdatlan jövedelmet termelő olajkészlete van, úgy támogatható az alapjövedelem.

Hód Ödön · kudarckft.blog.hu 2017.10.27. 12:14:06

@G. Nagy László: A magyar államnak irdatlan jövedelmet termelő napenergia készlete van.

G. Nagy László 2017.10.27. 12:18:47

@Alick: A robottechnika rém izgalmas fejezet. Összességében olyan szinten fogja emelni a fejlett világ életszínvonalát, melyet el sem tudunk képzelni. Igen, lesz pár segédmunkás, amelyiknek új feladat után kell néznie. De mindig lesz új munka - hiszen a többletjövedelmeket el kell költeni valamire - s ezek az új munkák sokkal örömtelibbek, kreatívabbak és jövedelmezőbbek lesznek.

cog3981 2017.10.27. 12:22:31

@maxval bircaman neni! Tudom mar! Neked a mormonokhoz kell menned. Ott mindenki egyenlo! (kiveve a nok de az most mellekes)
Igaz, akkor nem tudnal most kommentelni mert a technikai fejlodes is eleg lassu naluk :(

Ha visszatekintesz a tortenelemben akkor rajossz, hogy az emberiseg technikai fejlodeset egyreszt az emberi agy sokoldalusaga, talalekonysaga okozta es kesztetest arra hogy egyre jobb eszkozokkel tobbet erjen el (mindig voltak akik tobbet akartak, tobb hust a csaladnak az oskorban stb).

Masreszt az osszefogas, csoportosulas miatt egyre eredmenyesebb lett az emberiseg, torzseket, falvak majd varosokat alakultak ki a jegkorszak vegen.

Teljesen torvenyszeru hogy az a kesztetes ami megvolt az eloemberben allati osztonkent az nem szunt meg egyrol a kettore. Voltak ugyesebbek akik tobbet tettek a technikai fejlodesben es akik tobbet tudtak felhalmozni, ezekbol alakultak ki a torzsfok, kesobb a kiralyok, csaszarok, "tokesek".

Nem boncolgatva az amugy erdekes temat, visszakanyarodok az eredeti problemadhoz. Teljesen lehetetlen hogy ne legyenek "nagytokesek" mert az egy mellektermeke az emberi termeszetnek es hogy most hol vagyunk fejlodesben.

(Nem terek ki arra hogy az allati onzes is sokszor tulteng - ezaltal pusztitjuk a sajat bolygonkat, most nem az a tema)

Ez egy termeszetes folyamat, ha nem szeretnel olyan vilagot ahol "tokesek" vannak akkor valszeg mormoni szinten tengodnenk mert nem lenne kesztetes arra hogy tobbet erj el.

En inkabb a szabalyozas elegtelenseget emelnem ki, es annak fontos szereplojet - a politikust.

Ráérek 2017.10.27. 12:22:50

@midnight coder: 10pontos!

a lilaködös poszter meg elgondolkodhatna azon, hogy Dubaiban mi van a föld alatt.... amiből finanszírozni tudnak egyet s mást...

Hód Ödön · kudarckft.blog.hu 2017.10.27. 12:23:01

@G. Nagy László: Cégünk dízel Teslák gyártása mellett megújuló energiával is foglalkozik. Brit kutatóink rájöttek, hogy ha valaki napelemet és napkollektort szerel a házára akkor gyakorlatilag ingyenjövedelmet biztosít magának. Minek ehhez az állam?

cog3981 2017.10.27. 12:23:01

@maxval bircaman neni! Tudom mar! Neked a mormonokhoz kell menned. Ott mindenki egyenlo! (kiveve a nok de az most mellekes)
Igaz, akkor nem tudnal most kommentelni mert a technikai fejlodes is eleg lassu naluk :(

Ha visszatekintesz a tortenelemben akkor rajossz, hogy az emberiseg technikai fejlodeset egyreszt az emberi agy sokoldalusaga, talalekonysaga okozta es kesztetest arra hogy egyre jobb eszkozokkel tobbet erjen el (mindig voltak akik tobbet akartak, tobb hust a csaladnak az oskorban stb).

Masreszt az osszefogas, csoportosulas miatt egyre eredmenyesebb lett az emberiseg, torzseket, falvak majd varosokat alakultak ki a jegkorszak vegen.

Teljesen torvenyszeru hogy az a kesztetes ami megvolt az eloemberben allati osztonkent az nem szunt meg egyrol a kettore. Voltak ugyesebbek akik tobbet tettek a technikai fejlodesben es akik tobbet tudtak felhalmozni, ezekbol alakultak ki a torzsfok, kesobb a kiralyok, csaszarok, "tokesek".

Nem boncolgatva az amugy erdekes temat, visszakanyarodok az eredeti problemadhoz. Teljesen lehetetlen hogy ne legyenek "nagytokesek" mert az egy mellektermeke az emberi termeszetnek es hogy most hol vagyunk fejlodesben.

(Nem terek ki arra hogy az allati onzes is sokszor tulteng - ezaltal pusztitjuk a sajat bolygonkat, most nem az a tema)

Ez egy termeszetes folyamat, ha nem szeretnel olyan vilagot ahol "tokesek" vannak akkor valszeg mormoni szinten tengodnenk mert nem lenne kesztetes arra hogy tobbet erj el.

En inkabb a szabalyozas elegtelenseget emelnem ki, es annak fontos szereplojet - a politikust.

cog3981 2017.10.27. 12:25:41

Bocsanat, ketszer ment el... nem mutatta a hozzaszolasomat.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.10.27. 12:26:05

@aeidennis: Szívesen máskor is! Bibliában elég jó vagyok! :)
@G. Nagy László: Az a helyzet, hogy sajnos van egy-két "bibliai" idézet, amik vagy nem úgy vannak a Bibliában (mint pl. a fenti), vagy bent sincsenek. Egyik kedvencem, amikor az emberek idézik a "Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel!" mondást, amit viszont Jézus sosem mondott és a Bibliában sem láthatta még soha senki. :)))
Rengeteg olyan téves tanítás van egyébként, ami abból ered, hogy az emberek nem olvassák a Bibliát, csak hallanak róla. Pl. a tudás fájának gyümölcse ismeretlen, és valószínűleg csak a középkori festők hatására lett belőle alma. A kis Jézushoz nem három király jön, hanem napkeleti bölcsek, akikről nem tudjuk, hányan voltak. Mária állítólag egész életében szűz maradt, ezzel szemben a Bibliában Jézus születése után normál házaséletet éltek Józseffel és született még legalább 4 fiuk - a Jakab levelét író Jakab Jézus féltestvére volt. Szokták Pétert pápának tartani, de a Biblia ilyen címről nem tud. Meg ilyenek... :)

Piszkos Freud 2017.10.27. 12:36:08

@G. Nagy László: Alapjövedelem
"nem lehetetlen" - valóban, az olajból és mások munkájából élő araboknál
"nem etikátlan" - de. Pontosan az. Már fentebb is írták: ez egy modern kori rabszolgatartás.

G. Nagy László 2017.10.27. 12:41:31

@Frady Endre: Nem is ez a legnagyobb baj. Szerintem ez egy pazar kis bolygó volna, ha Jézus tanítását követnénk. Az egyik legnagyobb történelmi tragédia az, hogy a keresztény vallás olyan lett, amilyen. Én ebben komoly szerepet tulajdonítok Pálnak. Még a II. vatikáni zsinat is - amely pedig a megújulást hirdette - többet hivatkozik a páli levelekre, mint az evangéliumokra. Nekem ez fáj a legjobban.

aeidennis 2017.10.27. 12:42:30

@Frady Endre: A Biblia sehol sem állítja, hogy Jézusnak féltestvérei lennének. Felekezetenként eltérően értelmetik ezt a kérdést - maradjunk ennyiben. :)

Yakk 2017.10.27. 12:42:40

@Frady Endre: Korrekt, Köszi!

Azt gondolom, akit egészségügyi tényezők nem hátráltatnak és ennek ellenére nem is AKAR dolgozni, azt ne tartsák el mások. Az alapjövedelem csalóka dolog. Ha hozzászoksz, hogy semmit nem kell tenned a jólétért, az eléggé negatívan hat az ember személyiségfejlődésére. Megkockáztatom, még több lesz a depis, szenvedélybeteg, drogos, alkesz stb lenne mint most, akiknek nem szól semmiről az életük, csak arról, hogy mire verjék el a pénzt.
Szóval a legjobb esetben is komoly feltételekkel adnám oda a pénzt, azaz valamit muszáj legyen tenni érte - pl alapból pénzt keresni valahol, diákként tanulni, x időt igazoltan családi vagy közösségi tevékenységre fordítani stb.

G. Nagy László 2017.10.27. 12:43:10

@Piszkos Freud: Micsoda? Az, hogy mérnökként dolgozol Dudajban 10 ezer dolláros bérért és bármikor csomagolhatsz? Mi ebben a rabszolgatartás???

vbn 2017.10.27. 12:53:58

@barli: Óóóóó, dehogy nincs!!! Az ivóvíz sokkal nagyobb kincs, mint az olaj!!! Csak most még nem időszerű... Majd a következő (vagy az az utáni) generációnak lesz ajándék! Csak addig vigyázni kellene, hogy a külföldiek ne vásárolják fel a földjeinket (és a benne lévő vizet)!!!

commentes nikk 2017.10.27. 12:54:01

A posztoló bebizonyította, hogy nem érti, amit olvas, és emellett írni sem tud. Nettó időpocsékolás volt a poszt megírása, és sajnos az elolvasása is.

commentes nikk 2017.10.27. 13:01:00

@G. Nagy László: nem vagy túl tájékozott, ugye?. Dubajban iszonyú mennyiségű indiai és egyéb ázsiai melós dolgozik lófasz pénzért és brutális körülmények között tartva, ahogy ez igaz a többi gazdag arab államra is. Az arabok ezekben az országokban nem melóznak, a szellemi munkát jól megfizetett fehérek végzik, a fizikait meg kb rabszolgák.

aeidennis 2017.10.27. 13:02:59

@G. Nagy László: "Dubaj minden állampolgára 3000 dollárnak megfelelő - a megélhetéshez bőven elegendő - havi apanázst kap a központi költségvetésből" erre kaphatnék egy forrást? Utánanéztem pár helyen de sehol se találtam erről infót.

kvadrillio 2017.10.27. 13:04:41

EZ A KAPITALIZMUSBAN EM ÉRVÉNYES ! MERT OTT, MINDIG VAN EGY BIZONYOS SZÁMNU TARTALÉKMUNKAERŐ-SEREG ! AKIKET DEKONJUKTÚRÁBAN LEÉPÍTENEK, KONJUKTÚRHHÁBAN PEDIG ALKALMAZNAK ! MARX...UTÁN....A KAPITALIZMUSRÓL.....

ÉS EZ IS ÉRDEKES...
örülök, hogy tecccenek macron bácsinak a momentum fikukái !!! VIGYE ŐKET KI, ÉS OLVASSZA BE A SAJÁT PÁRTJÁBA ŐKET ! CSINÁLJON BELŐLÜK OTT SZTÁROKAT ! :)...MAGYARORSZÁGON, BÁRMILYEN KIS PÁRTOCSKA KÉPVISELŐIT, A MAGYAR TÁRSADALOMNAK KELL ELSŐSORBAN BEFOGADNIA !
A francia elnöknek nagy tervei vannak a Momentummal
K EPA20171016009
Dull Szabolcs
Dull Szabolcs követés
2017.10.27. 11:06
Európai pártszövetség létrehozásán dolgozik Emmanuel Macron francia elnök, és ebben magyar szövetségeseket is talált. A Momentum vezetői feltűnően sokat mutatkoznak Macron pártjának, az En Marche-nak a képviselőivel, sőt, már az elnök feleségével is találkoztak. Milyen demokratikus konvenciókat tervez a két párt? Mennyire szoros a kapcsolat a Momentum és Macron között?

Ahhoz képest, hogy a Momentum csak az év elején jelent meg a magyar politika színpadán, és a kutatások is 1-2 százalékra mérik, figyelemre méltóan magas szinten kezeli őket a francia politika.

Pár nappal ezelőtt Fekete-Győr Andrásék együtt fotózkodtak Budapesten Nathalie Loiseau francia Európa-ügyi miniszterrel, akivel arról tárgyaltak, hogy a Momentum is „aktív partnerként fog fellépni azért, hogy Magyarországon is nemzeti és helyi vitákat (demokratikus konvenciókat)” folytassanak az Európai Unió jövőjéről – posztolták a Facebookon.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.10.27. 13:07:46

@aeidennis: "Vajon nem az ácsmester ő, Mária fia, Jakab, József, Júdás és Simon testvére? Nem itt élnek-e közöttünk húgai is? És megbotránkoztak benne. " /Márk 6:3/
A féltestvér helyett azért használták a testvér szót, mert ők nem tudták, hogy Jézusnak nem József az apja. Az anyjuk viszont Mária volt. :)
@G. Nagy László: Pál tanításai teljesen jézusiak és Istentől ihletettek. A történelmi műkereszténység vadhajtásai (pl. keresztes háborúk, pápaság, bűnbánó cédulák, cölibátus, papság különválasztása a hívőktől, bálványimádás) nem Pál írásaiból következnek, sőt! :)
@Yakk: Egy mérnöknek jól esik a "korrekt" jelző... Énkösszy! :)))

commentes nikk 2017.10.27. 13:07:57

@kvadrillio: megkérdezhetem, hogy ezt miért csinálod minden blogban? A hangok mondják, vagy valaki fizet érte, esetleg simán hülye vagy, vagy valami más?

Ravasz Figyelmeztetés 2017.10.27. 13:12:36

Bravó, már nagyon régen olvastam ennyire semmitmondó, ostoba szarságot, mint ez a poszt.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.10.27. 13:23:00

@commentes nikk: én a "simán hülye" verzióra tippelek, nincs az a barom aki ezért a kontraproduktiv ámokfutásért amit a szerencsétlen művel fizetést adna.

vuvuvu2 2017.10.27. 13:27:38

@tompus: "Egyszerűen hülye vagy!" a számból vetted ki a szót!
nemcsak azért hülye a szerző, mert a jólét ára a rabszolgák foglalkoztatása, hanem azért is mert az evangéliumot sem érti. a téveszme megnevezés ugyanakkor passzol a bloghoz, a szerző téveszméinek gyűjteményét jelentheti. ha valóban így van, akkor a poszt tökéletesen illik a blog címéhez, hiszen téveszmétől sújtott...

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.10.27. 13:29:46

@G. Nagy László: "De mindig lesz új munka - hiszen a többletjövedelmeket el kell költeni valamire - s ezek az új munkák sokkal örömtelibbek, kreatívabbak és jövedelmezőbbek lesznek. "

Etzt gyakran olvasom de lehetne valami konkrét példát? Bélabá a szalagmelletti csavarmegúzó milyen kreativ munkát fog végezni miután robot csavarja helyette be a csavart? És kinél fog a többletjövedelem keletkezni ha a fizikai munkásokat robotra cserélik? Mindenki elmegy fotósnak és a gyártulajdonost meg az informatikusokat fotózzák kreativan?

wrstjnethn 2017.10.27. 13:30:06

Ez mekkora hülye poszt! Ha valaki nem akar dolgozni, hát ne tegye, engem nem érdekel. De akkor arra se számítson, hogy a dolgozók által befizetett adóból őt etessük. Ez nem Marxizmus.

vuvuvu2 2017.10.27. 13:33:29

@tompus: olvasatom a kommentjeit is, ez a pasi tényleg zakkant....

várom a levelet 2017.10.27. 13:37:40

@midnight coder: nemcsak abból.éjjel is "dolgozik",hogy eltartsa a népes családot.de megkérdezni,hogy miből élnek ilyen jól,azt nem szabad.

erol 2017.10.27. 13:41:10

@Yakk: "nem szól semmiről az életük, csak arról, hogy mire verjék el a pénzt."
Nem mintha egyetértenék vele, de úgy emlékszem kb 50 ezer forintról volt szó (havonta) mint alapjövedelem. Szerintem emellett kell dolgozni is, hacsak nem elégszik meg az ember a száraz kenyérrel. Szóval nem hinném, hogy csak pénz "elveréséről" szólna az élet.

NBarbieReloaded 2017.10.27. 13:42:36

Egy (szerinte) teveszmet akar eloszlatni a szerzo...egy tenyleges teveszmevel. Hogy ugyanis, aki nem dolgozik, az azert nem dolgozik, mert o amugy annyira akar, csak nem tud. Aham, persze. Meg csak veletlenul sem azert, mert a donto tobbsege nem is akar dolgozni, hanem csak eldegelni a segilykebol, lopasbol, rablasbol stb.
Mint valami mumus, meg volt emlitve a szoci idok veszelyes munkakerulo rendszere. Na, az bizony egy jo rendszer volt. Ezer szazalek, hogy akkor az ujmagyar brazilok nem szazezerszamra uldogeltek otthon es vakargattak, hanem joval nagyobb elszantsaggal kerestek munkat.

Mint mar masok is irtak, az olajbol csilliobillio dollart kaszalo orszagok, csak allampolgarsaghoz kotott alapjovedelme meg irrelevans olyan orszagokban, ahol nincs temerdek olaj, vagy mas hasonlo beveteli forras. Egyszer majd naluk is elfogy az olaj, kivancsi vagyok akkor is adnak e majd 3 ezer dollart...

várom a levelet 2017.10.27. 13:43:06

@midnight coder: nemcsak abból.éjjel is "dolgozik",hogy eltartsa a népes családot.de megkérdezni,hogy miből élnek ilyen jól,azt nem szabad.

Yakk 2017.10.27. 13:44:12

@erol: Kivételesen nem a hazai viszonyokra, hanem a cikkben említett dubaji 3e dolcsira gondoltam. Igen kíváncsi lennék egy valós felmérésre, hogy hogy hat ez az ottaniak személyiségére.

várom a levelet 2017.10.27. 13:44:33

én szexmunkás vagyok,
éjjel-nappal dolgozok.

erol 2017.10.27. 13:53:46

@Yakk: Valószínűleg nem pozitívan.

Tisztességes Természettudomány 2017.10.27. 14:13:48

A cikk úgy hülyeség, ahogy van. Hibás az alapvetés, hibás a következtetés

Mit ír VALÓJÁBAN Pál apostol: Aki nem AKAR dolgozni, ne is egyék. (Tesszalonikai levél 2. 3. rész 10. versszak)

A poszt első bekezdéséből úgy süt az ostoba vulgármarxizmus, hogy vörös csillagokat láttam... a többi bekezdés pedig csak a hibás következtetést próbálja szájunkba rágni.

aeidennis 2017.10.27. 14:36:22

Feltétel nélküli alapjövedelmet nagyon egyszerű adni, de majdnem lehetetlen elvenni vagy akár csökkenteni. Brexithez hasonló öntökönszúrás.

Sluck Ödön 2017.10.27. 14:53:34

@G. Nagy László: Fradibandinak igaza van. A teljes szövegben bezony egészen mást jelent az a mondat mint amit te interpretáltál. Az, hogy az arab öböl olajmonarhciáinak polgárai állami apanázst kapnak piszkosul nincs rendben. Az olaj nélkül ezeknek az országoknak a versenyképessége Etiópia szintjén lenne. És rabszolgákból élnek. És nagy az arcuk, de alig találsz köztük valakit aki tanul.

Sluck Ödön 2017.10.27. 15:00:20

@eßemfaßom meg áll: Hogy milyen lesz a robotizált világ: Vonnegut: Gépzongora

petipeti 2017.10.27. 15:09:09

Hányiger keltő kereszténygyűlölő írás. Szégyen, hogy ilyen megjelenhet. Szerintem amiket idehánytál az közelíti a közösség elleni izgatás kategóriáját.
Több millió európai állampolgárt sértettél meg.

Karipapa01 2017.10.27. 15:09:30

@eßemfaßom meg áll: "Bélabá a szalagmelletti csavarmegúzó milyen kreativ munkát fog végezni miután robot csavarja helyette be a csavart?"

Ha ezt a kérdést 300 évvel ezelőtt tetted volna fel, a következő választ kaphattad volna:
Lesz belőle villanyszerelő, informatikus, agysebész, űrhajós, mozdonyvezető, tévéműsor-vezető, kombájnos, hegesztő... olyan foglalkozások, amelyeket akkor még elképzelni sem tudtak. 30 éve még tranzisztor sem volt, ma már kommunikációs központot hordasz a zsebedben.
Nagyon be vagy szűkülve. És az is lehet, hogy az akkori Bélabá tudása többszörösen meghaladja a mostani tiedet, vagy enyémet.

Proud Mary 2017.10.27. 15:32:24

@Frady Endre: Endre, ne a magyar fordításból indulj ki, ha exegetizálsz

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.10.27. 15:59:38

@Proud Mary: Nem olyanból indultam ki. A www.ujszov.hu oldalon megvan a teljes Újszövetség eredeti ógörög szövege és minden egyes szónak a magyar jelentése(i). :-)
@Sluck Ödön: Köszönöm a megerősítést! :) /Fradybandi/ :)
@eßemfaßom meg áll: Szabadversbe szedtem:

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.
+
Aki nem dolgozik, ne is egyék!
=
Aki nem hibázik, ne is egyék!
;-)

Alick 2017.10.27. 22:34:25

@G. Nagy László: A nehezen képezhető kékgallérosok tömegei számára aligha lesz munka, mert nem lesz gazdaságos őket alkalmazni, értékes, önálló szolgáltatói munkához pedig nem eléggé kreatívak. Már ma is hasonló a helyzet az egyébként szapora etnikummal és az olló csak tovább nyílik...
Velük mit kezdjen a társadalom?

www.youtube.com/watch?v=G7oglIAdnJM

G. Nagy László 2017.10.28. 08:59:02

@Alick: Hosszútávon semmit sem kell kezdenie senkivel. Én az öngondoskodásban hiszek és abban, hogy akiben van egy csipetnyi életigenlés és ambíció, az minden időben képes lesz "gazdaságilag hasznossá" válni. A társadalomnak annyi a feladata, hogy belője: erőforrások tekintetében hol tart. Egy olajnagyhatalom minden állampolgárát képes eltartani, Gambia és Niger egyet sem. Magyarország erősen túladóztatott, sokkal többet költünk szociális ellátásokra, mint amit megengedhetnénk magunknak. Hála az égnek: a családi pótlékok évek óta befagyasztva, a gyerekek utáni adókedvezmény az, ami folyamatosan nő. Ez a jó irány.

G. Nagy László 2017.10.28. 09:02:37

@petipeti: Petipeti, ne haragudj rám. Nálam nagyobb Jézus-rajongóval még az életben nem találkoztál. A megvalósult, s ma is létező kereszténységgel van csupán problémám.

G. Nagy László 2017.10.28. 09:12:44

@Tisztességes Természettudomány: Kár, hogy nem érted. Ahogy világosan írom is: nem a mondás első fele a gáz, hanem a második. Ez az, ami konkrétan szembemegy a jézusi tanítás legközpontibb magjával: "ne ítélkezzetek!" Pál ítéletet mond: "Ne is egyék" Mi közünk van azokhoz, akik nem akarnak dolgozni? Az égvilágon semmi. Ha akarunk segítünk rajtuk és hagyjuk, hogy rajtunk élősködjenek, ha nem akarjuk, úgy teszünk rájuk. Helyes, ha elmondjuk nekik, hogy aktivitás kell az életben maradáshoz. De nem mondhatunk ítéletet. Elképesztően szomorú ez a morális és intellektuális mélység, amelyben oly sokan ottragadtak. "Aki nem akar dolgozni, az az éhhalált kockáztatja" - ez így korrekt volna. Tényleg nem érzed a különbséget????

Drednaught 2017.10.31. 19:51:15

"Dubaj minden állampolgára 3000 dollárnak megfelelő - a megélhetéshez bőven elegendő - havi apanázst kap a központi költségvetésből, s ebben nem látunk semmi kivetnivalót."

Te komcsi fasz :D
Tudod, hogy mennyi rabszolga dolgozik a világ leglustább népe alatt?
Istenem, ennyi tanulatlan, fogalmatlan, kommunista balfaszt...