téveszmék

téveszmék

"Ha pedig Krisztus nem támadt fel, semmit sem ér a ti hitetek"

2018. március 25. - G. Nagy László

 dogma.jpg

 

"Jézus feltámadása a kereszténység hitének olyan tartóoszlopa, melyet, ha megingatunk, az egész felépítmény dőlne össze." - írja Zsengellér József református teológus a Test és lélek című írásában. Valóban így van, a kereszténység mindent egy lapra, a húsvéti ünnepkörre tett fel. Jómagam nem merném kijelenteni, hogy Jézus nem támadt fel, mert - akárcsak Isten létezését illetően - sem ez, sem ennek ellenkezője nem bizonyítható. Még csak azt sem állítom, hogy a feltámadástörténet nem vált jó marketingelemmé, hiszen milyen eszelős vállalt volna mártírhalált a hitéért a feltámadás ígérete nélkül? (Más kérdés, hogy még ezzel együtt sem tűnik túl intelligens döntésnek.) Abban viszont egészen bizonyos vagyok, hogy Jézus áldozati bárány szerepe kifejezetten elhomályosítja a lényegi fejezeteket, magát a tanítását. Az sem kérdés, hogy amíg Krisztus feltámadásának elfogadása jelenti a keresztény hit alapját, addig sok millió racionálisan gondolkodó, tanult ember eleve kívül reked ezen a körön.

 

A katolikus hitvédelem mindig is nagy energiákat fektetett abba a lehetetlen küldetésbe, hogy Jézus feltámadását megcáfolhatatlan érvekkel bizonyítsa. Ez hasonlóan megmosolyogtató, mint Aquinói Szent Tamás igyekezete Isten létének igazolására: a projekt valójában már az induláskor elbukott. Krisztus halálból való visszatérésének bizonyítási eljárása többnyire azon a logikai elven nyugszik, hogy a hitvédők megkísérelnek minden egyéb lehetőséget felvázolni, s azokat tételesen megcáfolni. Ily módon az elmúlt kétezer év során számtalan figyelemreméltó érvet sikerült összegyűjteni az ájulás- az összeesküvés- a hallucináció- és a mítoszelmélet cáfolataként, ám ezek azért még mindig elég karcsúak ahhoz, hogy a tudomány történelmi tényként fogadja el a jézusi visszatérést. Az a körülmény, hogy a négy evangélista négy különböző módon meséli el a feltámadás történetét, megítélésem szerint meglehetősen homályos hallucinációkra utal. Az evangélisták mindegyike egészen szűkkörű találkozásokról számol be, e sztorikban csupán a közvetlen tanítványok léptek kapcsolatba a halálból visszatérő Megváltóval. Az igazi mítoszgyártás Pál apostol ténykedéséhez köthető.

 

A kereszténység hit- és egyházi intézményrendszere elsősorban Pálnak köszönhetően az, ami. Életútja a legtöbbek számára közismert: rabbinak készült, vagyis ő maga is az ószövetségi törvényvalláson nevelkedett. Rabbinus vizsgálóbiztosként eszelősen üldözte Jézus első követőit, mígnem a damaszkuszi úton - súlyos epilepsziás rohamának, illetve az azt kísérő látomásnak köszönhetően - megtért, vagyis átállt a túloldalra. Innentől kezdve - a temporális epilepsziában szenvedőkre jellemző grafomániából fakadóan - megszállottan ontotta magából csapongó, széteső, unalmas és terjedelmes leveleit, amelyekből tizenhárom az Újszövetség szerves részévé vált. E levelek nem csupán irodalmi tekintetben hagynak számos kívánnivalót maguk után, de Jézus stílusával, szóhasználatával és legfőképpen szellemiségével sem mutatnak túl sok rokonságot. Jézus egész pályafutása során morált hirdet, Pál ezzel szemben a kereszthalált, az áldozatot helyezi előtérbe. Sajnálatos módon azonban a páli leveleknek sikerült tökéletesen háttérbe szorítaniuk a valamivel később íródott evangéliumokat. Elég, ha csak Aquinói Szent Tamás alapművét, a Summa Theologiae-t, vagy a modernizációt meghirdető (!) II. vatikáni zsinat dokumentumgyűjteményét említjük. Mindkét, a keresztény vallás irányát jelentősen meghatározó szövegben több hivatkozást találunk a páli levelekre, mint az Újszövetség bármely más részére. Pál egyébiránt sohasem találkozott Jézussal. A korintusiakhoz írt levelében említést tesz róla, hogy neki is megjelent a már feltámadt Krisztus, ám hogy ezt mennyire kell komolyan venni egy rendszeres rohamokkal küzdő epilepsziástól, azt ki-ki maga döntse el. Ugyanebben a levélben kezdi el felépíteni a nagy legendát: "megjelent több, mint ötszáz testvérnek egyszerre, akik közül a legtöbben még mindig élnek." Hát persze. Ahogyan látták Elvist is és a medjugorjei szűzanyát is, csak utóbbiakról legalább többen is beszámoltak. Pál apostol működése mindenesetre jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kereszténység egy meddő mellékvágányra terelje önmagát. A tökéletesen lényegtelen, dogmatikus kérdések kiütéssel győztek a morál felett; az egyház kétezer éven keresztül Jézusnak csupán a nevét, az arcát és a keresztjét használta, a tanításait pedig simán hagyta a polcon porosodni.      

 

Joggal merül fel a kérdés: miért választották ezt az utat a kereszténység vezetői? Miért a páli vonalat követték, a szenvedéstörténetet és feltámadást állítva a fókuszba, s nem pedig a végtelenül humánus jézusi etikát? Erre legalább három magyarázattal is szolgálhatunk.

1. GAZDASÁGI, POLITIKAI, HATALMI ÉRDEKEK - Ha Krisztus keresztáldozata pozitív és követendő példa, úgy az elnyomott rétegek mindennapi áldozata, adója, meghunyászkodása és alávetettségének birkamód tűrése is erkölcsileg helyes. Ha Jézus feltámadt, úgy van reménye a nép egyszerű fiának is a halál utáni, a földinél sokkal fényűzőbb életre. Azt a pár évtizedet pedig simán végig lehet járni lehajtott fejjel, meggörnyedt háttal is.

2. BULVÁR - Ahogy a magyar politika is lassan kezd ráébredni, hogy semmi szükség pártprogramokra, ideológiákra, jövőképre, vagy morális emelkedettségre, úgy a vallási vezetők már évezredek óta tudják, hogy a népet nem az intellektusánál kell megragadni, hiszen az reménytelen kísérlet. Az olyan nagyívű gondolatok, mint hogy "ne ítélkezzetek", "legyetek tökéletesek", avagy "bocsássatok meg és nektek is megbocsátanak", érthetetlenek és befogadhatatlanok egy átlagember számára még a 21. században is, nemhogy az ókor, vagy a középkor tudati szintjén. A szenvedéstörténet azonban kellően kegyetlen, véres és fájdalmas ahhoz, hogy még a legridegebb lelkűek is beleborzongjanak. (Különösen, ha olyan naturálisan tálalják, mint ahogy Mel Gibson tette a Passió című filmjében.) A brutális kivégzést követő feltámadás pedig egy olyan parádés fantasy-elem, amely nem csupán léleksimogató hepiendet jelent, de azt a csodákra szomjazó tömegigényt is maximálisan kielégíti, amelyet szürke hétköznapokon népmesékkel, sci-fi filmekkel, vagy illuzionista előadásokkal lehet csak jóllakatni.

3. SZEMÉLYES DEFEKTUSOK - Mózes, Mohamed, Pál apostol, Luther, Kálvin - mindegyikük életét rohamszerű, misztikus látomások kísérik, amelyek - az agykutatás legújabb felismeréseit figyelembe véve - valamennyi esetben temporális epilepsziáról árulkodnak. Tekintve, hogy ugyanez az ősi agyterület felel a vallásos hit mellett a szexualitásért és az agresszióért is, az epilepsziára hajlamos karakter sajátosságai között a jóvá, szentté és halhatatlanná válás igénye mellett megjelenik többféle szexuális deviancia és az erőszakosság is. A keresztes háborúk, az inkvizíció intézménye és az iszlám kegyetlensége is elsősorban a sérült elméjű vallásalapítók és egyházi vezetők szadista perverzitásából eredeztethetők. A szenvedés, a kín sokkal izgalmasabb, vonzóbb és testhezállóbb téma számukra, mint az alapvetően pacifista jézusi tanítás bármely eleme.

 

Játsszunk el egy pillanatra azzal a gondolattal, hogy egy izraeli régészcsoport a jövő héten megtalálja Jézus csontvázát, melynek valódiságát harmincféle különböző kutatócsoport igazolja hitelt érdemlően, a legmodernebb technikák igénybevételével. Mi történne? Kiderülne, hogy a feltámadástörténet páli hallucináció csupán, s nyilván jelentősen megrogyna a keresztény egyház egyébként sem eget verő tekintélye. De ennyi. A lényeg az égvilágon semmit sem változna: Jézus tanítása ugyanolyan élő és igaz maradna. Morálfilozófiája kikezdhetetlen, a lélektani megállapításait a pszichológiai kutatások minden esetben visszaigazolták. Arról pedig a legkevésbé sem tehet, hogy a csodákra és látványelemekre éhes néplélek örömmel kajálta halálból való visszatérésének fantasy-történetét. A keresztény vallás legnagyobb téveszméje, hogy a húsvéti ünnepkörben, a passióban és a feltámadásban látja Jézus küldetésének lényegét.

 

 husvet.png

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5813747222

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jézus maghalt érted? 2018.03.26. 11:13:56

A " Jézus meghalt érted" mondóka egy nagy KAMU! Mert egyrészt ez egy mese, másrészt maximum egy hosszú hétvégét, azaz három napot pihizett. Még Hófehérke is hosszabb ideig volt "halott" .

Trackback: A judeokeresztény Isten rövid története 2018.03.26. 11:13:39

... 12) Megerőszakol egy lányt, hogy az megszülje őt/a fiát azért, hogy meg tudjon bocsátani nekünk, amiért olyan gonoszak vagyunk..

Trackback: Híres kitalált személyek 2018.03.26. 11:13:20

Tarzan, Hófehérke, Winnetou, Havas John, ZombiJézus, Sherlock Holmes, Leia Organa Hercegnő, Tell Vilmos, Tibi Atya ... ZombiJézus a kakukktojás ebben az összeállításban, mert nem is eredeti kitalált személy, hanem koppintott személy. Korábbi valláso...

Trackback: Tetemet marketing célra 2018.03.26. 11:13:03

Pap mondja egy Iron Maiden heavy metal rajongónak, akinek Eddie van a pólóján: Nézd fiam, undorító és ocsmány, hogy a kedvenc együttesed egy tetemet használ marketing célokra.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2018.03.25. 23:12:17

"Ha Jézus feltámadt, úgy van reménye a nép egyszerű fiának is a halál utáni, a földinél sokkal fényűzőbb életre."

Ha csak a következetességet vizsgáljuk, Jézus hasonló intervallum után támadt fel, mint Lázár. Mindenesetre Lázár nem kapott földi halhatatlanságot és kérdéses, hogy egy pár naposból miként következik egy sokkal hosszabb időszak utáni tömeges feltámadás.
Ráadásul a fizikai testben való feltámadás ígérete meglehetősen materialista ragaszkodás...

Beer Monster 2018.03.25. 23:15:21

Ha most azt akarja a szerző mondani, hogy a nagy könyvből semmi másban sem szabad megbízni, csak ami Jézus szájából hangzik el, akkor ezzel keresztényként nem nehéz egyetérteni.

(Viszont ehhez nem az epilepsziának van köze, hanem az emberek gyarlóságának, nézzük csak megint meg, mit mond erről Jézus.)

Flúgatlan 2018.03.25. 23:22:35

Szerintem a szerzőnek igaza is van meg nem is.

Ha kiderülne, hogy Jézus nem támadt fel, attól még (változásokkal) megmaradhatna a *vallás*, szervezettel, külsőségekkel, meg a tanítás erkölcsi része, de a *hit*, miszerint Jézus az Isten egyszülött fia nem maradna meg.

Ha Jézus csak egy a nagy tanítók közt, az tényleg mindent megváltoztatna a hit terén. Ezt ne keverjük a vallási tanrendszerrel, szervezettel, stb.

"A keresztény vallás legnagyobb téveszméje, hogy a húsvéti ünnepkörben, a passióban és a feltámadásban látja Jézus küldetésének lényegét."

Hadd döntsük el mi, keresztények, mi *nekünk* a leglényegesebb.

Ha a szerző nem hisz Jézus feltámadásában és abban, hogy egylényegű lett volna Istennel, ahhoz megvan a joga. Neki akkor más lesz a lényeg.

De a keresztényeknek Jézus feltámadása a legnagyobb bizonyítéka isten voltának, ezért ez a legnagyobb sarokkő: ezért nem Buddhát vagy Lao Ce-t követjük, mert Jézus más szinten áll. Az meg, hogy hagyta, hogy keresztre feszítsék, tettekkel bizonyította, hogy mennyire alázatos és mennyire komolyan gondolta tanítását.

Vonyisz 2018.03.25. 23:26:24

Az a bizonyos csontváz, csak tetem maradvány, talán ebben T Szerző is egyetért. Nem cáfolja a feltámadást a Xny hit szerint, bár de omnibus dubitandum azt nehéz lenne elvitatni, hogy a Xny tanok szerint a feltámadás feltétele a halál, ehhez nem szükséges a tetem eltűnése inkluzíve. Csak egyetlen jótanács, ha az új vallás azzal támadja a régi, letűűűnt vallásokat, hogy ez utóbbiak meghatározó alakjai képzelgésük foglyai voltak, akkor az új vallás új papjai közül a nagyon meghatározók ugyan miért ne szenvednének hasonlóan megmosolyogtató képzelgésekben? Természetesen ezt az új vallást nem szabad új vallásnak nevezni ;)

Jakab.gipsz 2018.03.25. 23:34:52

T. László !

Tudománytalan ateista-zsidó filozófiai süketelés, amit itt össze hablatyolsz, a színvonalad, meg üti, egy marxista szabad egyetem és a tudományos szocializmus színvonalát.

"Ez hasonlóan megmosolyogtató, mint Aquinói Szent Tamás igyekezete Isten létének igazolására: a projekt valójában már az induláskor elbukott." Ez az állítás a részedről nettó, hazugság. Azért hazugság mert, a hivatalos tudomány filozófiai álláspont szerint, " Isten létezése, nem igazolható és nem cáfolható " , viszont le tudjuk tesztelni ! Némi leleménnyel!

Ez által a tesztelés által viszont új információhoz is kell, hogy jussunk, például arról, hogyan kerüljük el a jövőben, a vallási fatalizmus és a dogmatizmus logikai csapdáit.

Ne magadból indulj ki, te csak lusta vagy gondolkodni, ezen túlmenően, magát ezt a komplex témát sem ismered, csak majmolod az ateisták süket sehova sem vezető dumáit, következtetés képen csak egy lelketlen bio-robot vagy. és ezt Te állítottad önmagadról.

egy ember · http://egy-ember.blog.hu 2018.03.25. 23:52:20

@Flúgatlan: Aha, más szinten áll És rubin vagy gyémánt fokozatú? Nem szükséges Isteneket összemérni. Mindenki abban az Istenben hisz vagy nem hisz, amelyikben akar. És abban akar majd, amelyik a legtöbb segítséget nyújtja. Ecce homo.

Feaky D 2018.03.26. 00:04:21

ennél nagyobb lendületet kellett vona venned , a kollégát nem írnám...egy: mi az írásod célja? kettő: a hibáid...érveléstechnika, logikai ismeretek hiánya, hatalmas pontatlanságok...persze jó ez így...a nagyok nem fognak vitatkozni veled, így maradnak a surmók, akik nem olvasták Tommaso d'Aquinót...akit citálnék néked, kedves firkálgató: "Mindazt, amit a tudás átfog, az ismerő lény felfogása határolja"...

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.03.26. 00:19:00

Jézus halála után a követői elmenekületk, megtagadták. Gyakorlatilag megszünt létezni a szekta. Ez nem volt ritkaság arrafelé akkoriban, hogy a csodatevő rabbi halála után a gyülekezet felbomlott. De Jézus halála után történt valami, ami miatt a hívek akár életüket feláldozva is Krisztust hirdették. Ez a fanatizmus évszázadokon át kitartott, egészen a Circus Maximus pokláig, amíg csak a kereszténység államvallás nem lett a Római Birodalomban. Ennek oka lehetett a "feltámadás", de az a történtek után egyértelmű, hogy valami olyan dologgal találkoztak, ami a normális embert meghaladó hitet és elszántságot adott azoknak az egyszerű embereknek, akik teljes letargiában voltak a keresztrefeszítés után.

Beer Monster 2018.03.26. 00:48:57

@megamovieboy: A tanítás az, amivel találkoztak, de nem meghaladja a normális embert, hanem az teszi normálissá, ebben rejlik az ereje. Összehasonlítva más kultúrákkal, azokban is a normális emberek teljesen hasonló értékeket fogadnak el.

Beer Monster 2018.03.26. 00:50:28

@Flúgatlan: Ez sem teljesen, csak részben igaz, csak a kereszténység bizonyos ágaira. Ha keresztények vagyunk, akkor nem dönthetünk másképp, mint ahogy Jézus tanította. Ha másképp gondolnánk, máris nem hívnának minket kereszténynek.

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2018.03.26. 01:30:34

@megamovieboy: vicces, hogy a kommentednek több értelme van, mint az egész posztnak :)

apro_marosan_petergabor 2018.03.26. 04:31:57

Egy libero senki megszokott csaholását hallhattuk a kereszténység ellen.
A kereszténységnek gyönyörű, 2000 éves kifinomult eszmerendszere van, örök emberi értékeket foglal össze, nem tudták megölni, s keresztre feszíteni a római császárok, de nem tudta elpusztítani a vallást lemásoló, eltorzító kifordító Mohamed iszláma, illetve az abból táplálkozó oszmán birodalom sem. Lenin komisszárjai, csicskái, Sztálin szuronyai, táborai csak azt eredményezték, hogy amikor a kommunista terrort elfújta a szél, a hívek Moszkvában a kommunisták(az ukrajnai zsidó Kaganovics, 1931) által felrobbantott Megváltó Krisztus székesegyházat a hívők adakozásából újjá építették, felszentelték 2000/08/09, Jézus megdicsőülése napján.
Nos, a szeretet vallásának hívei csak mosolyogni tudnak a sátán kisstílű, tanulatlan, műveletlen szolgáinak okoskodásain. Kétségtelen világszerte támadják a kereszténységet, tűzzel, vassal. áltudományos okoskodással, magukat a keresztényeknél, hívőknél keresztényebbnek mutató hitetetlenek - de ez csak erősít.

Namir 2018.03.26. 06:11:29

Kedves Szerző, neked mint kivülállónak mi a véleményed az intelligenciáról?

Varga Bertalan 2018.03.26. 06:25:21

T. Index
Ezt a förtelmet pont Húsvét előtt kellet közölni? Nincs határa a pofátlanságuknak!

- duplagondol 2018.03.26. 06:37:30

Az evangéliumokat, benne Jézus feltámadásával, Kr. sz. 60-70-ben írták, amikor a kis jeruzsálemi szekta aligha gondolt még bulvárra vagy az emberek hátának 'meggörnyesztésére'.

Nincsenek számottevő eltérések a négy evangélium elbeszélése között. Ellenkezőleg, pl. János, aki leírása szerint ott volt, a lehető legnagyobb részletességgel próbálja elmesélni a történetet, 'homályos hallucinációk' nélkül.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 06:54:10

Iszlamista-ateoliberális ízű cikk.

Nyilván attól lehet egy eszme értékes, hogy alaptörténete kitaláció, azonban a keresztény VALLÁS nulla, ha hamis az alaptörténet. Ugyanis a keresztény üzenet nem szimpla filozófiai tan, hanem isteni tanítás.

G. Nagy László 2018.03.26. 07:13:40

@Varga Bertalan: Júliusban aktuálisabb lett volna??

G. Nagy László 2018.03.26. 07:17:59

@- duplagondol: Nyilván nem az evangelisták szándékával van gond. Éppen azt írom, hogy ha van filozofikus értelemben használható része a Bibliának, az pont a négy evangélium. Az intézményesített kereszténység későbbi irányáról beszélek, amely tökéletesen szembemegy a jézusi tanítással.

G. Nagy László 2018.03.26. 07:22:11

@Feaky D: Persze. Nekem nagyobb lendületet kellett volna vennem. Neked nem. Részedről oké az, hogy valamiféle - Isten tudja miből eredő - intellektuális felsőbbrendűségtudattal fikázol, anélkül, hogy egyetlen gondolattal is vitába szállnál. Ez így nem komment, csupán színtiszta trollkodás. Ennél azért több van benned.

G. Nagy László 2018.03.26. 07:29:00

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Hát persze. Iszlamista. Ha van valami, ami tudati síkon a létező világ két végpontja, úgy a jézusi morálfilozófia az egyik és az iszlám a másik. Elsősorban Pál apostolnak köszönhető - aki Jézus tanítását nemigen ismerte, így az ószövetségi zsidó vallás elemeiből építkezett -, hogy a megvalósult kereszténység évszázadokon át közelebb állt az iszlámhoz, mint a jézusi, mélyen humanisztikus eszmékhez.

G. Nagy László 2018.03.26. 07:31:38

@Alick: Köszönöm, nagyon jó írás, nem ismertem. Öröm látni, hogy vannak, akik használják a fejüket és elmerülnek a témában, nem csupán a gyermeteg vakhit vezeti őket. A szerzőről ráadásul kiabál, hogy hívő és jó szándékú.

Rhitana 2018.03.26. 07:32:14

Jézus feltámadása igenis a legfontosabb, hiszen ez maga az Evangélium, az Örömhír! Magára vette az emberiség bűneit, meghalt értünk, hogy megváltson minket, de feltámadt, legyőzte a halált, hogy "aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". Mi lehet nagyszerűbb ennél? Az egész Biblia történetének értelme itt jön el, Krisztus által. Isten beteljesítette ígéretét, amit még az Ószövetségben tett, és hiába fordult el tőle az ember, imádott bálványokat, vagy tagadta meg, Isten hű maradt ehhez az ígérethez. Isten, a világ teremtője annyira szeret minket, hogy emberré lett, vállalta a sorsunkat, még a kereszthalált is, hogy megmentsen. Egy másik vallásban sem találkozhatunk ilyen mértékű alázattal. Számomra ezt megélni minden Húsvétkor hihetetlen öröm, és szívből kívánom Neked is, hogy megtapasztald!

rasztaszív 2018.03.26. 08:04:24

amikor mani meghekkelte a mithrász-kultuszt,a római birodalomnak hirtelen szüksége lett egy új birodalmi kultuszra.ez a katolicizmus.a negyedik században kreálták,de a kumrani lelet szerint maga a Tanítás akkor már legalább ötszáz éve le volt jegyezve.tehát a katolicizmus megalkotása idején már a Tanítás létrejöttének időpontját is csak jó száz éves hibahatárral tudták belőni...

$pi$ 2018.03.26. 08:16:23

@Rhitana: "Magára vette az emberiség bűneit"

Megölni valaki mást a bűnös helyett? Milyen erkölcstelen már ez? Mennyire jó hír, hogy "a bűnös helyett megöltünk valaki mást, örvendezzetek"?!

$pi$ 2018.03.26. 08:21:28

@G. Nagy László: "úgy a jézusi morálfilozófia az egyik és az iszlám a másik. Elsősorban Pál apostolnak köszönhető - aki Jézus tanítását nemigen ismerte, így az ószövetségi zsidó vallás elemeiből építkezett -, hogy a megvalósult kereszténység évszázadokon át közelebb állt az iszlámhoz, mint a jézusi, mélyen humanisztikus eszmékhez."

A filozófia lényege az érvelés, Jézus viszont nem érvelt, hanem kinyilatkoztatott, semmi köze a filozófiához. A "humanisztikus" gondolatok lényege, hogy az ember állítja a központba az isten vagy istenek helyett, Jézus tehát nem volt humanista sem.

Tessék, egy idézet a wikipédiából:

"A humanizmus szó a studia humanitatis (az emberre vonatkozó tanulmányok) kifejezésből származik, amely a reneszánsz idején a görög-római kultúra tanulmányozását jelentette. A jelenben ismert formájában a 19. században lett ismert, átfogóan jelölve minden olyan gondolkodói beállítottságot, amely a természet rendjében az ember fontosságát hangsúlyozza. Napjainkban a kifejezés többé-kevésbé azonos jelentésű az ateizmussal vagy a világi racionalizmussal"...

erdelyik 2018.03.26. 08:22:40

@G. Nagy László: A probléma azzal van, hogy te Jézus megtestesülését csak az Újszövetség szerint vizsgálod. Tényleg nem tudod, hogy mindaz, ami az evangéliumok szerint megtörtént, nem előzmény nélküli? Tényleg fogalmad sincs arról, hogy mindaz . még olyan apróságok is, hogy Jézus szamár csikaján vonul majd be Jeruzsálembe -, előre meg voltak írva a próféták könyveiben: Szerintem tényleg nincs erről fogalmad. Mint ahogyan arról sem, hogy a húsvéti feltámadásnál sokkal fontosabb a váltsághalál. Jól olvasod, váltság. Valamennyiünk bűnét vitte váltságként a keresztre, önmagát feláldozva. A húsvéti ünnepkör csodája nem a feltámadásban van elsősorban, hanem a bűnök bocsánatában.

$pi$ 2018.03.26. 08:48:32

@erdelyik: "még olyan apróságok is, hogy Jézus szamár csikaján vonul majd be Jeruzsálembe -, előre meg voltak írva a próféták könyveiben"

Mint ahogyan az is, hogy majd Emmánuelnek fogják hívni?

"Ezek azért történtek, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta szavával mondott:
Íme a szűz fogan és fiat szül, Emmánuel lesz a neve. Ez azt jelenti: Velünk az Isten."

Tudod miért született Názáreti családból? Merthogy sajnos a szerző félreértette a régi jövendöléseket és azt hitte, hogy a "Nazarénus" azt jelenti, hogy "Názáreti". Nos nem, a Nazarénus egy ortodox zsidó szekta volt. :(

G. Nagy László 2018.03.26. 09:01:58

@erdelyik: Azt gondolom, hogy Jézus tökéletesen ismerte a zsidóság ószövetségi törvényvallását. Jól ismerte a próféták jövendöléseit is. Minden egyes szavát és tettét a tudatosság jellemezte, az általad említett mozzanat sem véletlen.

Ha megfigyeled a jézusi tanítást, mindent úgy tálal, hogy közben látszólag nem rúgja fel a mózesi, dogmatikus törvényeket, hanem igyekszik beleilleszteni az adott kor kereteibe, holott ég és föld a kettő. A későbbi, ügyesebb keresztény térítők is ezt a jézusi technikát követik, amikor egy-egy barbár népnek hirdetik az igét.

G. Nagy László 2018.03.26. 09:05:08

@Rhitana: Köszönöm, hogy szeretetteljesen reagáltál. Én is azt kívánom Neked, hogy megtaláld az elégedettséget a hitedben. (Biztos vagyok benne, hogy kell spiritualitás az ember kiteljesedéséhez, de én talán még nem vagyok elég érett rá. Egyelőre nagyon földhözragadt vagyok, de talán eljön az ideje...)

$pi$ 2018.03.26. 09:08:52

@egy ember: "Mindenki abban az Istenben hisz vagy nem hisz, amelyikben akar."

Kizárt, a hit nem akaratlagos tevékenység, senki sem abban hisz, amiben akar, maximum színlelni tudja. Ezt könnyen be lehet látni, egyszerűen csak próbálj meg Zeuszban hinni pár percen keresztül.

erdelyik 2018.03.26. 09:18:02

@$pi$: Jézusnak több neve is volt, az Immanuel csak az egyik. A legkorábbi magyar fordításban (Károli) Mt 1,21-ben a Károli fordításban Jézus név szerepel, mint ahogy Lk 1,31-ben is. Az Immanuel név Mt 1,23-ban jön elő, miszerint "Imé a szűz fogan méhéban és szül fiat, és annak nevét Immanuelnek nevezik". Lukácsnál más elnevezés is előjön: "Ez nagy lészen és a Magasságos Fiának hivattatik". Ha ezt szépen összerakod, akkor kiderül, Jézus neve Jézus volt, aki Immanuelnek (velünk az isten) hivattatott.
A Názereti szó eredetét is elhibáztad. A zsidó források nem említik Nazareth település nevét, de mert ez a szó a kereszten is megjelent (ahová nem a keresztyének, hanem a rómaiak írták ki), valóban fontos megfejteni, hogy mit jelent. Nazarénus biztosan nem, hiszen az nem egy korabeli zsidó szekta volt, hanem egy későbbi keresztyén felekezet. A szó nem a lakóhelyére utal, hanem arra, hogy fogadalomban élő személy, lásd még Nazoreus.

G. Nagy László 2018.03.26. 09:19:20

@megamovieboy: Tökéletesen igazad van, valami nagy dolognak kellett történnie.

Hogy ez mi lehetett?

A) Jézus valóban föltámadt és széles tömegek találkoztak vele halála után. - Ez is lehet, de Pál levelén kívül nem ismerek olyan forrást, mely ilyet állítana.

B) Jézus nagy hatású, karizmatikus tanító volt, akit a hatalmukat féltő farizeusok kivégeztettek. Ez olyan megdöbbentően igazságtalan és aljas tett volt, hogy rövid, sokkos állapot után a tanítványok magukhoz tértek és elindultak.

C) Keletkezett egy legenda Jézus feltámadásáról, ami futótűzként terjedt, mert a kor tudati szintjén ez nem ütközött intellektuális akadályokba. A nép hosszú ideje elégedetlen volt mind a megszálló rómaiak, mind a saját írástudó, vallási vezetőik miatt. Olyan nagy volt a várakozás, és oly nagy a csalódás Jézus halála miatt, hogy nem volt nehéz elhitetni egy új, alternatív történetlezárást.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 09:24:49

@G. Nagy László:

Az iszlám egyik alaptétele, hogy Jézus egy okos kis emberke volt, akinek tanítását a gonosz alakok meghamisították.

erdelyik 2018.03.26. 09:27:07

@G. Nagy László: Ez így van, de ez nem igazolja azt, amit a feltámadásról, pláne nem, amit a hallucinációkról írtál.

G. Nagy László 2018.03.26. 09:29:56

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ha ez így van, akkor legalább van valami az iszlámban, amivel egyet lehet érteni :) Azért az nagyon nem mindegy, hogy ezen "alaptétel" szerint mi volt szerintük az eredeti tanítás... Az biztosan nem, hogy gyilkolj le minden másként gondolkodót.

erdelyik 2018.03.26. 09:36:42

@G. Nagy László: Még valami. Jézus nem látszólag tartotta be a mózesi törvényeket, hanem azokat érvényesnek is mondta. Sohasem akarta azokat eltörölni, hiszen azok a társadalomat összetartó szabályok voltak. De új, azoknál erősebb parancsolatot adott, ehhez olvasd el a Szeretet himnuszának nevezett részt az első korintusi levélből 1Kor 13. Ebben magad számára is találsz iránymutatást 1Kor 13,9-10-ben.

G. Nagy László 2018.03.26. 09:39:13

@erdelyik: Pál rohamának leírása közismert. Ezt ma az agykutatók temporális epilepsziának írják le. A damaszkuszi út hallucinációja dokumentált eset.

Az evangelisták kapcsán nem tudok ilyesmiről. Csak annyit tudok, amit leírtam: míg az utolsó vacsorát mindegyikük nagyjából ugyanúgy tálalja, úgy a feltámadás-történet mind a négy esetben teljesen különböző. Csak keresem a választ rá, hogy miért. Lehet, hogy ők is hallucináltak. Lehet, hogy csak Páltól vették át a mítoszt, s mindegyikük másképp formálta. Neked van rá elfogadható válaszod?

G. Nagy László 2018.03.26. 09:43:27

@erdelyik: Jaj ezt ne! Lehet, hogy Pál egyetlen használható szövege, de akkor sem tekintem hiteles forrásnak.

Jézus hároméves ténykedése másról sem szól, mint hogy a farizeusok dogmatikus világát piszkálja. Az összes jelentős példabeszéd nettó földi morálfilozófia és hatalmas fricska az írástudóknak. Jézus diplomatikus forradalmár volt, nem puha reformer.

$pi$ 2018.03.26. 09:43:28

@erdelyik: "Jézusnak több neve is volt, az Immanuel csak az egyik."

Maradjunk annyiban, hogy senki sem hívta Immánuelnek. Megjövendölték, hogy az lesz a neve, úgy írták meg Jézus történetét, hogy beteljesítse a jóslatot, de az Immánuel dolgot kihagyták a történetből.

"Az Immanuel név Mt 1,23-ban jön elő, miszerint "Imé a szűz fogan méhéban és szül fiat, és annak nevét Immanuelnek nevezik"."

Ahol idézik a jövendölést. A jövendölés idézésre nem beteljesülés. Amúgy a "szűz" is fordítási hiba, fiatalasszonyról volt szó a jövendölésben, mint ahogyan az közismert.

"Lukácsnál más elnevezés is előjön: "Ez nagy lészen és a Magasságos Fiának hivattatik". Ha ezt szépen összerakod, akkor kiderül, Jézus neve Jézus volt, aki Immanuelnek (velünk az isten) hivattatott."

Ha egy próféta vagy, akinek isten elárulta mi fog történni, akkor Jézusnak vagy Immánuelnek hívtad volna a prófétát? Ugye?

"A Názereti szó eredetét is elhibáztad."

Nem, nem "hibáztam el".

"A zsidó források nem említik Nazareth település nevét,"

Az ásatások alapján, a korabeli feljegyzések alapján Názáret nem volt lakott település Jézus idejében. Ezért nem említik: nem volt ilyen település, akkorra már elnéptelenedett.

"de mert ez a szó a kereszten is megjelent"

Okés, tehát a szerző, aki azt hitte, hogy Názáretet kell írnia több helyre is beírta? Ez mire is bizonyíték?

"(ahová nem a keresztyének, hanem a rómaiak írták ki), valóban fontos megfejteni, hogy mit jelent. Nazarénus biztosan nem, hiszen az nem egy korabeli zsidó szekta volt, hanem egy későbbi keresztyén felekezet."

Nos, ez egyszerűen nem igaz. Mindenesetre vicces, hogy azt állítod, hogy nem hívhatták Nazarénusnak, mert azok csak később jöttek, miközben semmi gondod nincs azzal, hogy egyesek előre látták a jövőt.

"A szó nem a lakóhelyére utal, hanem arra, hogy fogadalomban élő személy, lásd még Nazoreus."

Az egész világ vitatkozik, azon, hogy mit is jelent és honnan jött a szó. Maradjunk ennyiben.

Mr. Waszabi 2018.03.26. 09:45:04

"temporális epilepszia" - kösz, ennyi elég is volt. Szerintem bárkinek csak arról ér valamit a véleménye, amit művel is a valóságban, azaz ismeri valamelyest.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 09:45:19

@G. Nagy László:

Mi az a humanisztikus jézusi tanítás? S mi amegvalósult kereszténység? Mik az eltérések?

erdelyik 2018.03.26. 09:47:20

@G. Nagy László: Tök mindegy, hogy te mit tekintesz hiteles forrásnak, a páli levelek részei az Újszövetségnek, tehát a keresztyén hit forrásai. Tudod, az nem úgy van, hogy az a hiteles, ami neked passzol az elképzelésedbe.

erdelyik 2018.03.26. 09:48:20

@$pi$: Ez így már hablaty, nem gondolod?

$pi$ 2018.03.26. 09:50:22

@G. Nagy László: "Pál rohamának leírása közismert. Ezt ma az agykutatók temporális epilepsziának írják le. A damaszkuszi út hallucinációja dokumentált eset."

Az egy történet, amit mesélnek Pálról. Pál soha nem említi a damaszkuszi út történetet, semmiképpen nem nevezhetjük "dokumentált esetnek". Legenda.

$pi$ 2018.03.26. 09:50:52

@erdelyik: "Ez így már hablaty, nem gondolod?"

Ez nem érv, nem gondolod?

G. Nagy László 2018.03.26. 09:58:58

@erdelyik: Azt kéne eldönteni, hogy Pálra, vagy Jézusra épül a keresztény hit. Az egyház Pálra szavazott, én Jézusra. Pál úgy hirdette Jézust, hogy nem is ismerte a tanítását. Vagy ha hallott is róla áttételesen, akkor szándékosan ferdítette el, ami talán még nagyobb vétek.

Csak egy példa. Írod, hogy Jézus csak szigorított az ószövetségi törvényvalláson. Ez nagyrészt nem igaz, hiszen mindvégig a merev formaságok feleslegességéről beszél (szombat, korsók tisztán tartása stb.), ugyanakkor bizonyos tekintetben valóban szigorít. A mózesi "ne ölj" parancs például azt jelentette, hogy zsidót ne ölj. Jézus ezt kiterjesztette a teljes emberiségre.

Pál minderről semmit nem tud. Levelei kifejezetten rasszisták. A zsidókat teszi a csúcsra, aztán jönnek a görögök, majd végül a pogányok, akikről mély megvetéssel szól. Ez nem jézusi vonal, ez egy az egyben a mózesi lecke.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 10:00:06

@G. Nagy László:

Az iszlám alapja valószínűleg egy korai zsidókeersztény eretnek csoporttra, az ebionitálra vezethető vissza. Ez egy elterjedt elmélet.

$pi$ 2018.03.26. 10:02:53

@G. Nagy László: "Az egyház Pálra szavazott, én Jézusra. Pál úgy hirdette Jézust, hogy nem is ismerte a tanítását. Vagy ha hallott is róla áttételesen, akkor szándékosan ferdítette el, ami talán még nagyobb vétek."

Így van. Pál a menyországban élvő jézusról beszél, a földi Jézus történetét csak később találták ki. Máskülönben Pál, aki állítólag központi szereplője volt a Jézusi tanításnak biztos tudott volna róla.

Másrészt amikor Pál életéről szól a biblia mások elmondása alapján, akkor is kimarad a földi Jézus, tehát Pál idejében például a rómaiak sem tudtak az egészről. Máskülönben felhozták volna amikor Pál ügyét tárgyalták.

$pi$ 2018.03.26. 10:05:00

@$pi$: "Máskülönben Pál, aki állítólag központi szereplője volt a Jézusi tanításnak biztos tudott volna róla."

Ez félreérthető. Úgy értettem, hogy Pál a biblia szerint fontos tagja volt a gyülekezetnek, amit később keresztényeknek neveztek.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.03.26. 10:09:59

Húsvét

Este már a bejgli csonka,
Vagy el is tűnt nyomtalanul,
Tormafoltban áll a sonka,
S szorgos népünk hízni tanul.

Emberünk, ha nyolc az óra,
Tévén Jézus filmet talál,
S gyorsan átvált celeb show-ra,
Ott nincs durva kereszthalál.

Leplet húzunk kereszt elé...
Milyen folt az? Á, csak eper?
Hízik szívük, vagy nyit Felé?
Kereszthuzat fed, vagy seper?

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2017/04/husvet.html

G. Nagy László 2018.03.26. 10:10:26

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Egyház: eretneküldözés, inkvizíció, tudományellenesség, tilos válogatni a hitigazságok között.
Jézus: legyetek békések és bölcsek.

Irgalmatlan nagy a szakadék. Nem véletlen, hogy II. János Pál pápa 2000-ben bocsánatot kért az egyház bűneiért.

rasztaszív 2018.03.26. 10:21:13

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: az iszlám,és a katolicizmus is maniig vezethető vissza.ő jött rá,hogy egy vallást csak úgy ki is lehet találni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 10:35:46

@G. Nagy László:

Nem volt sose tudományellenesség.A hitigazságok között válogatni Jézus szerint se lehet.

De hol a tanításbeli eltérés?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 10:39:41

@G. Nagy László:

"Azt kéne eldönteni, hogy Pálra, vagy Jézusra épül a keresztény hit. "

S hol az eltérés? Pál volt az egyetlen, aki apostoli címet nyert el úgy, hogy nem volt Jézus kiválasztottja földi élete alatt. Nem véletlenül: ő tette a legtöbbet az eszme terjesztéséért.

rasztaszív 2018.03.26. 10:40:59

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: apró malőr,hogy mani ahriman apostolává vált ezzel a tettével.

G. Nagy László 2018.03.26. 10:41:01

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Persze hogy nem volt. A pápai követek ott álltak Galilei távcsöve mellett és nem voltak hajlandóak beletekinteni, mert a Jupiternek nem lehet holdja, punktum. Ez ám a tudományosság.

Manapság az egyház igyekszik behozni a lemaradást. Kongresszusokat szerveznek az evolúcióról, meg egyéb tudományos kérdések kapcsán, de ez nem teszi felejthetővé kétezer év attitűdjét.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 10:42:07

@G. Nagy László:

Ha Pál valóban egy elmebeteg csaló lett volna, a Jézus által kinevezett apostolok sose fogadták volna el őt.

G. Nagy László 2018.03.26. 10:43:05

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "ő tette a legtöbbet az eszme terjesztéséért."

Valóban. Az ószövetségi eszme terjesztéséért.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 10:43:55

@G. Nagy László:

Ezek mítoszok.

A valóságban a keerszténység minden korban kiállt a kor tudománhyos konszenzusa mellett. Galieki esetében a baj éppen az volt, hogy az ő elméletei ÚJAK voltak, s a kor tudósai más véleményen voltak.

G. Nagy László 2018.03.26. 10:45:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Ha Pál valóban egy elmebeteg csaló lett volna"

A hallucinációkkal járó temporális epilepszia valóban az elme betegsége, de ez nem jelenti azt, hogy beszámíthatatlan lett volna.

Vagy csaló volt, vagy csak nagyon félreértett valamit. Egyik sem dicséretes.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 10:47:10

@G. Nagy László:

Ez az eszme 10-15 éve marha divatos volt a magyar nemzeti radikális körökben,. lásd igazi magyar-sumér őskereszténység, szemben a cionista Pállal.

A gond az, hogy ez hülyeség. S ha igaz, éppen fordítva igaz. Éppen Pál volt az, aki eltávolította a kereszténységet a judaizmustól, kezdetben ezt a jeruzsálemi egyházközség rossz szemmel is nézte. Aztá Péter elfogadta Pál álláspontját, s kizárták az Egyházból a zsidózó keresztémnyeket (ebioniták).

G. Nagy László 2018.03.26. 10:50:07

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ."Galieki esetében a baj éppen az volt, hogy az ő elméletei ÚJAK voltak,"

Igazad van. Mivel újak voltak, egyetlen helyes megoldás volt: kínhalállal megfenyegetni. Hülyeség lett volna utánajárni az igazságnak... Basszus, a tudományos felfedezések mindig újak... Tudod, hogy miért nem lehetett holdja a Jupiternek? Mert valamelyik kretén kitalálta, hogy pont annyi bolygó van az égen, ahány testnyílás az emberen. Erre jön ez a hülye csillagász és felrúgja az egészet...

Andy73 2018.03.26. 11:07:23

Az írás erősen vallásellenes, kimeríti a vallásgyalázás fogalmát, mások vallásának a kigúnyolását, vallásos meggyőződésének a támadását, tiszteletben nem tartását, lényegében a szabad vallásgyakorlásnak.
Ez még a Facebook irányelvei szerint sem megengedett, ott is letiltanák.
Az ateista kommunizmus ugyan már 3 évtizede megbukott hazánkban, de a vallásüldözés tovább folytatódik, csak kisebb mértékben, kevésbé erőszakos módon.

"Abban viszont egészen bizonyos vagyok, hogy Jézus áldozati bárány szerepe kifejezetten elhomályosítja a lényegi fejezeteket, magát a tanítását."
Bírom az ilyen önjelölt kocateológusokat. Komolyan gondolja a blogger, hogy vitába akar szállni a teológiai doktorokkal, professzorokkal, a téma szakértőivel? Ennek is megvan a maga módja, teológiai publikációs fórumok, konferenciák, testületek és bizottságok. Ha valódi szakértő, jelentkezzen ott. Itt csak a naiv tudatlanságát reklámozza a témában. Tele van olyan marxista klisékkel, amelyeket anno a foxi-maxin tanítottak az elvtársaknak, akik soha kezükbe sem vették a Bibliát.
"Az sem kérdés, hogy amíg Krisztus feltámadásának elfogadása jelenti a keresztény hit alapját, addig sok millió racionálisan gondolkodó, tanult ember eleve kívül reked ezen a körön."
Ez is egy ilyen klisé, naiv tévedés vagy ordas hazugság, ahogy tetszik. Rengeteg hívő természettudós, akadémikus is van. A tudomány és a vallás nem ellensége egymásnak, csak a mezei marxisták téveszméi szerint.

Andy73 2018.03.26. 11:11:38

"Az sem kérdés, hogy amíg Krisztus feltámadásának elfogadása jelenti a keresztény hit alapját, addig sok millió racionálisan gondolkodó, tanult ember eleve kívül reked ezen a körön."

Talán írjon a blogger a PPKE vagy a Károli Gáspár Református Egyetem rektorának, és kérdezze meg tőlük. Nyilván ők sem tanultak, ők sem racionálisan gondolkoznak, a kiadott diplomáik és tudományos fokozataik sem érvényesek a blogger szerint.

G. Nagy László 2018.03.26. 11:14:22

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Olvass bele ebbe:

jezusvagypal.andreanum.hu/

Nagyon alapos munka, Pál leveleit állítja szembe az evangéliumi tanítással.

erdelyik 2018.03.26. 11:14:42

@G. Nagy László: " Írod, hogy Jézus csak szigorított az ószövetségi törvényvalláson. " Hol írtam ezt? Ne olyan mondatokkal küzdj, amiket nem írtam le.

G. Nagy László 2018.03.26. 11:17:02

@Andy73: Erre miből következtettél?

Sok millió racionális, tanult ember kívül reked e körön. S lesz, aki tanult, s ezzel együtt elfogadja a természetfeletti dolgokat. Kevés embert tisztelek jobban Pál Ferinél, s ő maga is vallja a feltámadást. Nem mindenkinél kizáró ok.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 11:18:57

@apro_marosan_petergabor:

Híres kitalált személyek

Tarzan, Hófehérke, Winnetou, Havas John, ZombiJézus, Sherlock Holmes, Leia Organa Hercegnő, Tell Vilmos, Tibi Atya ...

ZombiJézus a kakukktojás ebben az összeállításban, mert nem is eredeti kitalált személy, hanem koppintott személy. Korábbi vallások, mítoszokból lett összekoppintva.

erkolcstan.blog.hu/2017/08/15/hires_kitalalt_szemelyek

Andy73 2018.03.26. 11:23:03

"SZEMÉLYES DEFEKTUSOK" - ez leginkább a bloggerre igaz: nagyon sokat foglalkozik valamivel, amiben nem is hisz.

"az agykutatás legújabb felismeréseit figyelembe véve" - csak nem konzultált a blogger Freund Tamás agykutató akadémikussal, aki maga is gyakorló katolikus?

"Ez hasonlóan megmosolyogtató, mint" - mintha a blogger azt akarná bizonygatni, hogy kétszer kettő nem is négy, az csak egy mítosz, amit a matematikusok galádul elhitettek az emberek széles tömegeivel.
Kb. ilyen szinvonalon áll ez a nevetséges kis iromány.

G. Nagy László 2018.03.26. 11:23:49

@erdelyik: Azt írod:

"Jézus nem látszólag tartotta be a mózesi törvényeket, hanem azokat érvényesnek is mondta. Sohasem akarta azokat eltörölni, hiszen azok a társadalomat összetartó szabályok voltak. De új, azoknál erősebb parancsolatot adott"

Igazad van, ezt akár értelmezhetem másképpen is. Ha az új, erősebb parancs egészen más területeket érint. Ha viszont ugyanazokról a morálfilozófiai alapokról beszél, mint amiről a mózesi törvények szólnak, úgy az erősebb parancsolat vagy felülírja és eltörli a régit, vagy szigorít azon. Nem látok egyéb utat.

$pi$ 2018.03.26. 11:26:32

@Andy73: "Az írás erősen vallásellenes, kimeríti a vallásgyalázás fogalmát, mások vallásának a kigúnyolását, vallásos meggyőződésének a támadását, tiszteletben nem tartását, lényegében a szabad vallásgyakorlásnak. "

A vallásszabadság nem azt jelenti, hogy a vallásodat nem szabad kritizálni, kinevetni, kigúnyolni, tagadni, nem azt jelenti, hogy a vallásodat tisztelni kellene vagy az tabu témának számítana. A vallássztabadság azt jelenti, hogy szabadon gyakorolhatod a vallásodat. Hogy mások ezért kinevetnek az a te egyéni szociális problémád.

Pártot is szabadon lehet választani, aztán ha olyan pártot választasz magadnak, hogy lehülyéznek miatta, akkor az a te problémád. Az ufókban is hihetsz, el is mondhatod, hogy téged elraboltak, csak senki sem fog megkérni rá, hogy vigyázz a gyerekeire, amíg ők moziba mennek. ;)

Andy73 2018.03.26. 11:27:08

@G. Nagy László: Húsvét után következik hitetlen Tamás története. Olvasd el, rád is vonatkozik. Hátha megérted. Ha nem, akkor meg ne erőltesd tovább a dolgot, foglalkozz olyasmivel, amiben te hiszel, de ne akard másokra erőltetni a hitetlenségedet.

G. Nagy László 2018.03.26. 11:31:53

@Andy73: "mintha a blogger azt akarná bizonygatni, hogy kétszer kettő nem is négy, az csak egy mítosz"

Andy, ez nettó hülyeség. Szerinted be lehet bizonyítani Isten létét? És nem létét? Jézus feltámadását? És hogy nem támadt fel? Szerintem egyiket sem. Csupán ezt írtam, s tényleg viccesnek tartom, hogy van, aki megpróbálja.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 11:33:07

@G. Nagy László:

A kritika vele szemben a filozófiai, teológiai téren volt, nem a természettudományos téren.

G. Nagy László 2018.03.26. 11:33:15

@Andy73: Tamás az egyik legpozitívabb szereplő, fogok írni róla.

Alick 2018.03.26. 11:33:47

@megamovieboy: Nehéz rekonstruálni a Jézus halála után történteket, mindenesetre ne hagyjuk ki a Pünkösd jelentőségét, amikor is karizmatikus szinten megjött a tanítványok bátorsága prédikálni.

$pi$ 2018.03.26. 11:34:07

@Andy73: "Az ateista kommunizmus ugyan már 3 évtizede megbukott hazánkban, de a vallásüldözés tovább folytatódik, csak kisebb mértékben, kevésbé erőszakos módon."

1) Kommunizmus soha nem volt. Sehol.

2) A kommunisták azt állították magukról, hogy ateisták de azt gondolni, hogy az ateizmus kommunizmus nem kisebb hazugság mint azt mondani, hogy a kereszténység nácizmus csak azért, mert a nácik keresztények voltak.

3) A kereszténység alapjában véve a vallásszabadság ellen van, az első parancsolat kimondja, hogy bűn más istenekben hinni. A más istenekben való hit büntetése a halál és az örök kárhozat. Keresztényként számonkérni másokon, hogy a vallásszabadság ellen vannak irtózatos nagy pofátlanság.

mutoradep 2018.03.26. 11:34:32

Nagyon jó!A katolikusoknak évente háromszor jut eszükbe Jézus.
Először is :nem karácsonykor született,ezt már a "vezetőik"is elismerik.
Másodszor:nem a feltámadása,hanem a halála a leglényegesebb,mert azt monda:"ezt cselekedjétek az emlékezetemre!
Harmadszor:a mennybemenetlére nem kell emlékezni,mert az nem tartozik a parancsolatai közé,mint a születése sem.
Az elsőszázadi keresztények nem is tartottak Jézushoz kapcsolódó ünnepeket.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 11:37:25

@G. Nagy László:

"Tudod, hogy miért nem lehetett holdja a Jupiternek?"

Mert volt egy kb. 2 ezer éves tudpmányos konszenzys erről, hogy 10 égitest és 55-féle mozgás van. S ezzel a rendszerrel kiválóan előre lehetett jelezni az égitestek mozgását.

Egyszerűen az tűnt logikusnak, hogy az észlelt 4 Jupiter-hold optikai csalódás.

Ez ma is így van. Mondjuk a kontinensek mozgásának kitalálóját (Wegener) elmebetegnek minősítették a XX: sz. elején, hiszen NYILVÁN nem mozoghatnak a kontinensek. Ma meg az a konszenzus, hogy neki volt igaza.

A tudomány ilyen: a régi bevállt elméleteket csak akkor adja fel, ha sok adat van, hogy az új elmélet jobb. S ehhez idő kell.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 11:38:37

@mutoradep:

"nem karácsonykor született,ezt már a "vezetőik"is elismerik"

Mindig elismerték.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 11:39:33

@mutoradep:

"elsőszázadi keresztények nem is tartottak Jézushoz kapcsolódó ünnepeket"

De igen.

$pi$ 2018.03.26. 11:42:50

@G. Nagy László: "Andy, ez nettó hülyeség. Szerinted be lehet bizonyítani Isten létét? És nem létét? Jézus feltámadását? És hogy nem támadt fel? Szerintem egyiket sem. Csupán ezt írtam, s tényleg viccesnek tartom, hogy van, aki megpróbálja."

Bizonyítani a jogban és a matematikában lehet. A természettudományokban lehet érvelni, bizonyítani nem.

1. Matematikai értelemben bizonyítható, hogy "mindenható" vagy "mindentudó" lény nem létezhet, mindkettőt megtették. Gödel nem-teljességi tétele például elég jól bizonyítja, hogy mindenható isten nem létezik.

2. Jogi értelemben bizonyítani lehetne, hogy a feltámadás, isten léte, az egész bibliai történet nem bizonyítható. A jogban ugyanis annak kell bizonyítani, aki állít.

3. Tudományos érv is igen sok van arra, hogy az isten nem létezik, a biblia csak mítosz. Ha a természettudományban lenne olyan, hogy "be van bizonyítva", akkor isten nem létzezése be lenne bizonyítva.

Szóval azt mondani, hogy "nem lehet bizonyítani" igencsak nagy csúsztatás.

Duplaxiii 2018.03.26. 11:47:20

Az Index hozza a stílusát.
Éveken keresztül minden keretény ünnekre időzítve, totaW bszott ide egy full cionista, kereszténygyalázó posztot.
Most mi jön?
Húsvét.
Mit olvasok?
Egy a keretény vallás igazmondását, hitelességét megkérdőjelező posztot.
Lényegtelen, hogy igaz-e vagy sem, hívő ateistaként eleve vannak elképzeléseim, de demokrataként, individualista szabad polgárként nem fogadom el, hogy ezek az írások valamiért olyan időpontra vannak időzítve, hogy azok számára, akiknek a hit fontos, keseredjen meg a szája íze.
Nem értem, miért nem lehet ezeket az írásokat általánosságban, nem érzékeny dátumokhoz időzíteni?
A zsidók örülnének, ha valamelyik ünnepükre az Indexen kiemelt írás jelenne meg hétköznapi szokásaikról? A gyerekesek egy gyerekellenes írásnak gyereknap, karácsony stb. idején?
Ezek az indexre jellemző cionista provokációk, totaW szellemében...

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 11:47:54

@$pi$:

Nagyon sok hibás és cáfolható logikai istenérv után létrejött egy olyan amit eddig nem tudtak cáfolni, mert bizonyított. Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet // Tehát feltárásra került Isten tudományos meghatározása. Innét már felesleges benne hinni és tagadni is, hiszen létezése tudományos tény.

istenteszt.blog.hu/

$pi$ 2018.03.26. 11:53:32

@TanNé: "amit eddig nem tudtak cáfolni, mert bizonyított. Isten = gyűjtőfogalom"
"Innét már felesleges benne hinni és tagadni is, hiszen létezése tudományos tény."

Nagyon naív elképzelés. Közismert érvelési hibára épül, amit "use-mention" hibaként ismerünk:
www.logicallyfallacious.com/tools/lp/Bo/LogicalFallacies/180/Use-Mention-Error

"Innét már felesleges benne hinni és tagadni is, hiszen létezése tudományos tény."

Dart Vader létezése is tudományos tény. Dart Vader egy képzeletbeli alak, a csdillagok háborújában szerepel. Bebizonyítottam, hogy Dart Vader létezik? Nem. Egyszerűen összekevertem a képzeletbeli világot a valósággal.

A tudományos tények a valóságról szólnak, képzeletbeli dolgok nem lehetnek tények.

a nemzet fogatlan provokátora 2018.03.26. 11:53:44

És mi a muzulmán vallás legnagyobb téveszméje (a sok közül..) Erről miért nem írsz posztot? ( A kérdés költői...)

G. Nagy László 2018.03.26. 11:57:21

@Duplaxiii: Szándékosan most töltöttem fel, mert most van aktualitása. Tényleg gáz az, ha húsvétkor beszélünk a húsvéti eseményekről? Mekkora a hited, ha ez nem fér bele?

$pi$ 2018.03.26. 11:58:23

@a nemzet fogatlan provokátora: "És mi a muzulmán vallás legnagyobb téveszméje (a sok közül..) Erről miért nem írsz posztot? ( A kérdés költői...)"

Szerintem azért nem ír, mert magyaroknak írt és a magyarok közt igen kevés muzulmán van. A Zeusz hitről vagy Thor kalapácsáról sem elmélkedünk túl sokat mint ahogyan a fókavadászat is ritkán kap önálló szegmenst a napi hírek közt.

a nemzet fogatlan provokátora 2018.03.26. 12:02:30

@erdelyik: Pár éve az ún. Müncheni talmudban egy angol történeti intézet érdekes utalást talált Jézusra vonatkozóan. Egy festékkel elfedett részt rekonstruáltak, melyben valami olyasmi volt hogy " Peszahkor felakasztották Jeshua Nocrit, varázslásért kuruzslásért" Illetve a fellelt szöveg bővebb volt, de nagyjából ez volt a magszöveg, amelyhez a későbbi évszázadokban hozzátoldottak dolgokat..

a nemzet fogatlan provokátora 2018.03.26. 12:03:48

@$pi$: Sztem meg azért nem, mert az "nem pc"..

G. Nagy László 2018.03.26. 12:08:02

@a nemzet fogatlan provokátora: Ugye ez valami vicc? Olvastál már tőlem ezt-azt. Ha van két dolog, ami távol áll tőlem, az az iszlám és a pc. Mindkettő önmagában is téveszme, hát még darabokra szedve...

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 12:09:04

@$pi$:

Létezés. - Mi is az?

Nagyon sokan használják ezt a szót értelmetlenül és helytelenül. Filozófusok, bölcsészek és természettudósok is. Szerintem itt az ideje rendbe rakni.

A létezés elsősorban filozófiai fogalom. Több álláspont szerint minden létezik, amiről tudomásunk van, míg mások a létezésen a konkrét fizikai, jelen időben való történést értik. Önmagában használva csak egy határozó szó, ami akkor ad csak értelmes tartalmat, ha kiküszöbölik a következőeket:

Problémák a fogalom körül

* Nincs pontosan definiálva az adott dolog, aminek a létezéséről döntést kellene hozni.

* Nincs pontosan definiálva a hely, vagy a környezet, ahol az adott dolog létezését vizsgálnunk kellene.

* Nincs pontosan definiálva a létezési forma.

* Nincs pontosan definiálva az időintervallum, amiben a létezést vizsgálni kellene

Ezen dolgok pontos tisztázása és megadása nélkül értelmetlenség tudományos, vagy logikai alapokon vitázni, bárminek a létéről, vagy nem létéről. Az addig a szójátékok és látszatállítások értelmetlen világa.

Rudolf Carnap : A metafizika kiküszöbölése a nyelv logika elemzésén keresztül

Andy73 2018.03.26. 12:09:41

@G. Nagy László: Nekem nagyon úgy tűnik, hogy végig azt bizonygatod, hogy Jézus nem támadt fel, csak egy mítosz. Vagy azt sem tudod, mit írtál?
Egyébként meg abban hiszel vagy nem hiszel, amiben akarsz, de teológusnak eléggé botcsinálta vagy. Sokat kell még tanulnod, ha tényleg érdekel a téma. És tanulhatnál vitakultúrát is, ha azt akarod, hogy komoly emberek, tudósok, teológusok is szóba álljanak veled.

$pi$ 2018.03.26. 12:09:43

@a nemzet fogatlan provokátora: 'Sztem meg azért nem, mert az "nem pc"..'

Lehet.

""Peszahkor felakasztották Jeshua Nocrit, varázslásért kuruzslásért" Illetve a fellelt szöveg bővebb volt, de nagyjából ez volt a magszöveg, amelyhez a későbbi évszázadokban hozzátoldottak dolgokat.."

Kizárt. A zsidók nem álltak neki a legnagyobb ünnepnapon akasztgatni az tuti, a varázslás meg kuruzslás ráadásul nem halálos bűn volt, hanem közkedvelt hobbi. Nyilvánvaló későbbi betoldás vagy hamisítás lehet, a keresztények évszázodokon keresztül toldozgatták az irományokat.

$pi$ 2018.03.26. 12:14:33

@TanNé: "A létezés elsősorban filozófiai fogalom. Több álláspont szerint minden létezik, amiről tudomásunk van,"

Butaság. A létezés egyszerű és jól definiált fogalom. Nem azt jelenti, amire rá akarják húzni. Egyszerúen arról van szó, hogy sok évszázad után tisztán és világosan bemutattuk, hogy amiről a vallások beszélnek az nem létezik, ezért aztán elkezték, hogy "hádde nem is lehet tudni mi az, hogy létezik". De igen, lehet tudni.

Aki nem tudja, az meg ne vitatkozzon arról, hogy mi létezik és mi nem. :D

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 12:15:07

@Andy73:

A teológia egyértelmű áltudomány

Definiáltuk a teológia fogalmát, majd néztük meg, hogy beilleszkedik-e a tudomány definíciója által megadott ismérvekbe. Ebből az derült ki, hogy a teológia egyértelműen egy áltudomány. Éppen ezért az állami támogatása is elfogadhatatlan, pláne valódi tudomány és tudás kárára.

C.F. Weizsacker: "Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik."

Maga a teológia szó vitatott és állandóan változó jelentést hordozó szó, teológia = hittudomány , a leggyakoribb jelentés azonosítás.

A tudomány néhány definíciója. A magyar értelmező szótár az alábbi jelentéseit adja a tudomány szónak:

1. A természet, a társadalom és a gondolkodás objektív összefüggéseiről szerzett, igazolható ismeretek rendszere.

2. Az egyéni ismeretek összessége. (Kapcsolódó fogalom: tudományellenes - a tudomány igazságaival ellentétes; a tudományos kutatás ellen irányuló.) Más értelmezésben: Az embernek a világ megismerését célzó tevékenysége eredményeként összegyűjtött, bizonyos szabályok szerint igazolt ismeretek összessége. forrás: www.scientia.hu/

Mi is a hit? A hit az amikor valakik, vagy valaki biztosnak állítja és véli a bizonytalant. Mert hinni az emberek csak a biztosan nem létező, vagy bizonytalan dolgokban szoktak. A biztosat azt tudják. A tudás az meg igazolható vélekedés. Tehát a teológia szó hittudományként való értelmezése paradoxon, önellentmondás, körbezárt logika, azaz magyarul parasztvakítás. Egészen pontos meghatározással a teológia áltudomány.

"Áltudománynak (pszeudotudománynak) az olyan gondolatokat, eszmerendszereket, elgondolásokat nevezzük, amelyeket (mai) művelőik tudományként határoznak meg, de a tudomány fogalmának nem felelnek meg. (Leggyakoribb hibájuk az empirikus igazolás hiánya. Lásd: tudományos módszer.)"

Silan 2003.02.27 18:20:10 (61) "Azt hiszem, meglehetősen jó érveket hoztam fel amellett, hogy a teológia egy elfogult dolog. Az Encyclopaedia Britannica a legmegbízhatóbb kézikönyv, minden szócikk írására szakértőket kérnek fel, a "teológia" szócikket pl. egy teológus írta meg. Ha egy teológus kimondja, hogy a teológia a vallásos gondolkodás egy területe, amely nem elfogulatlanul és tisztán empirikusan vizsgálódik, hanem normatív autoritásként elfogadja az isteni kinyilatkoztatást, akkor ezt higgyük már el neki."

Na itt oda van sorolva a teológia, ahova valóban való.

"Ti kérdeztek, mi válaszolunk: Ezotéria, okultizmus, teológia, parapszichológia, alternatív gyógyítás, szellemtudományok, reinkarnáció, karma, test-lélek-szellem, stb. témákban." www.centralnet.hu/patics/kerdez/kerdez.php

A teológia nem vallástudomány!

Máté-Tóth András:Teológia és vallástudomány - Érdekes ez a tanulmány. Idézek belőle néhány gondolatot:

"A vallástudomány szerint a teológia a vallástudományt illetéktelennek és helyenként destruktívnak tartja, hiszen arról, ami a valláson belül szent, arról a vallástudomány profán megközelítésben tárgyal."

"Különösen Magyarországon hiányzik a vallástudomány identitásának és módszertanának elméleti vitája, ..."

"Az első „Általános vallástörténeti és vallásfilozófiai” tanszékeket állami egyetemen [5] Hollandiában (Leiden, Utrecht, Groningen és Amsterdam) állították fel 1877-től kezdve, amely országot e tudományág szülőhazájának is szoktak nevezni."

"Az állam és az egyház törvényi szétválasztását követően Párizsban 1905‑ben megszüntették az összes teológiai kart az állami egyetemeken."

"Ezen túl szükséges néhány pontosítás. Kezdjük mindjárt azzal, hogy „a” vallás – éppen a vallástudomá­nyi vizsgálódások alapján is állítható – nem létezik. Konkrét vallásokról beszélhetünk, többes számban, ha a nyelv tűrné: csak és mindig."

"A globális világ korszakában már látjuk, hogy megbízható statisztikai adatok szintjén nem is tudni, hányféle vallás van. Talán azt sem tud(hat)juk, hogy ezek melyike valódi és melyike nem."

"A vallástudomány a vallásról ill. a vallásokról szóló tudomány, a teológia ezzel szemben az egyes vagy többes számban értendő istenről vagy istennőről szól."

"A „kereszténység“ modellje ugyan még ma is meghatározza a vallás európai felfogását, de történetileg mára ellehetetlenült. "

"a vallástudomány története Magyarországon inkább nagy tudósegyéniségekhez kötődik."

Mikhail Aleksandrovich Bakunin irta, mondta (1814-1876) orosz anarchista és elméleti politikus, aki szemben állt Karl Marxszal : A teológia az isteni hazugság tudománya

Carl Sagan: Korok és démonokban ír hasonlóakat: "A teológia csak a garázsban lévő, láthatatlan és érzékelhetetlen, hétfejű sárkányok létezéséhez hasonló érvrendszereket épít fel. "

Azaz egyszerűbben kifejezve a teológiának sokak szerint kb. annyi az értelme, mint az unikornisológiának, pegazusológiának, vagy mondjuk az orkológiának.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 12:17:35

@$pi$:

Azaz egyszerűbben kifejezve a teológiának kb. annyi az értelme, mint az unikornisológiának, pegazusológiának, vagy mondjuk az orkológiának.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 12:19:18

@$pi$:

Ja :-) Nem is fogok :-)

Létezik-e a létezés szó?

$pi$ 2018.03.26. 12:20:32

@TanNé: "Azaz egyszerűbben kifejezve a teológiának kb. annyi az értelme, mint az unikornisológiának, pegazusológiának, vagy mondjuk az orkológiának."

Pontosan! Mint amikor a trekkerek elvitatkozgatnak arról, hogy az Enterprise legyőzne -e egy csillagrombolót. :D

$pi$ 2018.03.26. 12:21:38

@TanNé: "Létezik-e a létezés szó?"

Use-mention error. Menj és olvass utána, belinkeltem egy lapot, ahonnan elkezdheted. Létezik -e Dart Vader?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 12:23:04

@$pi$:

Problémák a fogalom körül

* Nincs pontosan definiálva az adott dolog, aminek a létezéséről döntést kellene hozni.

* Nincs pontosan definiálva a hely, vagy a környezet, ahol az adott dolog létezését vizsgálnunk kellene.

* Nincs pontosan definiálva a létezési forma.

* Nincs pontosan definiálva az időintervallum, amiben a létezést vizsgálni kellene

Ezen dolgok pontos tisztázása és megadása nélkül értelmetlenség tudományos, vagy logikai alapokon vitázni, bárminek a létéről, vagy nem létéről. Az addig a szójátékok és látszatállítások értelmetlen világa.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 12:24:07

@$pi$:

Létezik-e Vlagyim,ir Iljics Lenin? :-)

$pi$ 2018.03.26. 12:24:17

@TanNé: "A tudomány néhány definíciója. A magyar értelmező szótár az alábbi jelentéseit adja a tudomány szónak:"

Azzal vigyázni kell, mert a magyar nyelv valami furcsa oknál fogva nem csak a természettudományoket nevezi tudománynak, hanem pl. a társadalomtudományokat is. A világban a legtöbbször, amikor tudományról beszélünk "természettudományt" értünk alatta.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 12:27:04

@$pi$:

tudomány; A tudomány egy módszertan, aminek az alapja a logika és az ok okozati összefüggések. Fő eleme a kritikai vizsgálat és a tesztelés. A tudomány módszertana, ha valami nem működik leírásának megfelelően, akkor azt pontosítja azt, vagy elveti. A vallás és a teológia nem tudomány, mint ahogyan a metafizika sem. Ezek áltudományok. Tekintélyelvre - punktum úgy van, és kész - elfogadásokra épül. Állításait nem veti alá kritikai próbának, és ez alapján nem veti el a hibás állításokat.

G. Nagy László 2018.03.26. 12:27:06

@Andy73: Van baj... Nem kívánok reagálni a vitakultúráról szóló megjegyzésedre. Elég annyi, hogy kettőnk közül kizárólag te személyeskedsz.

Pontosan tudom, hogy mit írtam:

1. Nem lehet bizonyítani a feltámadást és az ellenkezőjét sem.
2. Mivel nem lehet bizonyítani, hajlok arra, hogy csak legenda.

Nem bonyolult üzenet.

rasztaszív 2018.03.26. 12:33:59

@TanNé: ha jobban megnézzük,semmi nincsen pontosan definiálva.akkor semmi nincs is...?

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.26. 12:36:17

Marhaság.

De ha nem, akkor írok egy ilyet holnap:

"Ha Mózes igazából nem is nyitotta szét a tengert, akkor a zsidó vallás befalcol !"

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 12:36:33

@rasztaszív:

Tévedsz,

semmi; Egy speciális mennyiségjelző szó, amely azt fejezi ki, ha valamiből, valamilyen körülmények között nem található meg kimutatható mennyiség. Önmagában használva értelmetlen és zagyva, amit egy elmebetegség gyanús Heidegger nevű filozófus próbált meg beetetni a jó-néppel a "Semmi" írásmóddal. Ő a nagy kezdőbetűs semmivel jelölte a nemlétezők összességét, ami meg akinek van egy kis gógyija belátja, hogy zagyvaság.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.26. 12:37:57

@G. Nagy László:

"Mivel nem lehet bizonyítani, hajlok arra, hogy csak legenda."

Éppen úgy, mint az Ó és Új szövetség, vagy a görög és római mitológia, vagy aééppen a Korán, Budha törtéenetek.

Bobby Newmark 2018.03.26. 12:38:22

Azt valami teológiai képzettségű elárulná nekem, hogy az egész feltámadásosdinak mi _értelme_ van?

Mármint oké, kinyírták, feltámadt. De aztán rögtön le is lécelt a picsába. Minek kellett neki a test a mennybemenetelhez?
Mert akkor érteném a dolgot, hogy ha keresztre feszítik, meghal, harmadnapra feltámad, aztán 90 éves koráig osztja tovább az észt. De így? Mi a picsa értelme van így ennek?
Már azon túl, hogy egy _ilyen_ feltámadást sokkal egyszerűbb behazudni...
"Feltámadt!" "Na, tényleg? Mutasd" "Hátőőőőizé, azóta felment a mennybe..."

Komolytalan. Meg szörnyű, hogy ezt bárki elhiszi így bemondásra-puszira.

$pi$ 2018.03.26. 12:41:10

@TanNé: "tudomány; A tudomány egy módszertan,"

Egytértek.

"aminek az alapja a logika és az ok okozati összefüggések."

Nem, nem így van. Az alap a megfigyelés, az "ok-okozat" dolog nem szükséges. Igazából sokat beszélnek arról, hogy lehetséges, hogy csak illúzió.

"Fő eleme a kritikai vizsgálat és a tesztelés. A tudomány módszertana, ha valami nem működik leírásának megfelelően, akkor azt pontosítja azt, vagy elveti."

Egyetértek.

"A vallás és a teológia nem tudomány, mint ahogyan a metafizika sem. Ezek áltudományok. "

Egyetértek.

"Tekintélyelvre - punktum úgy van, és kész - elfogadásokra épül."

Az csak a teológia mávelőire igaz, nem lényeges elem szerintem.

"Állításait nem veti alá kritikai próbának, és ez alapján nem veti el a hibás állításokat."

Igen, ez a lényeg. Nem a valóságról szól, mert ha a valóság megfigyelése ellentmond a teológiai állításoknak egyszerűen elvetik a valóságot.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 12:42:08

@Bobby Newmark:

A " Jézus meghalt érted" mondóka egy nagy KAMU! Mert egyrészt ez egy mese, másrészt maximum egy hosszú hétvégét, azaz három napot pihizett. Még Hófehérke is hosszabb ideig volt "halott" .

rasztaszív 2018.03.26. 12:44:20

@Bobby Newmark: fel lehet rá húzni egy kultuszt,aminek már semmi köze a Tanításhoz.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 12:44:30

@$pi$:

A "megfigyelés" VS. "ok-okozat" ?

Jó felvetés és lehetne is rajta agyalni, de egy rakás dolgot nem tudunk megfigyelni, csak kikövetkeztetni. ... de ezek többsége még is tudományosan elfogadott tény.

G. Nagy László 2018.03.26. 12:48:09

@Bobby Newmark: Az az értelme, hogy egy ígéretet jelent a halandóknak: nézzétek, veletek is megtörténik majd. Az írás szerint Jézus a testét is visszakapta, vagyis nem csupán a lélek él tovább, de visszakapjuk a testünket is. Jó lenne hinni.

$pi$ 2018.03.26. 12:48:17

@TanNé: "A " Jézus meghalt érted" mondóka egy nagy KAMU! "

Nagyon gáz történet, de ami a legjobban zavar, hogy iszonyatosan erkölcstelen is. A legtöbb keresztény szerint

1) Aki vállalja a felelősséget a tetteiért, az végtelen büntetést kap akkor is, ha semmi módon nem ártott senkinek soha az életében.

2) Aki elhiszi, hogy szuper dolog, ha valaki mást gyilkolnak meg az ő bűneiért, az megússza büntetés nélkül akkor is, ha borzalmas bűnöket követett el mások ellen.

És ráadás:

3) Akik ezt a rendszert jó ötletnek tartják, azok jogot formálnak arra, hogy őket erkölcsi kérdésekben szakértőként tartsuk számon és rájuk halgassunk, őket kövessük.

$pi$ 2018.03.26. 12:51:21

@TanNé: "Jó felvetés és lehetne is rajta agyalni, de egy rakás dolgot nem tudunk megfigyelni, csak kikövetkeztetni. ... de ezek többsége még is tudományosan elfogadott tény."

A megfigyelésed csak azt tartalmazza, hogy bizonyos dolgok együtt járnak, de azt nem, hogy az egyik okozza a másikat. Mostanában a kvantummechanika kapcsán sokan beszélnek arról, hogy az egész ok-okozat csak illúzió, a részecskék előre tudják mi fog velük történni. Elég elképesztő dolgok, tényleg csak agyalni lehet rajta. :)

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 12:51:57

@$pi$:

Egyetértek veled. Sőt saját szavaimmal ki is egészítenélek:

A judeo-kereszténység erkölcsi elítélésének alapjai:

1. Amennyiben a bibliai judeo-keresztény Isten, azaz JHVH - Jáhve (JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Necach Izrael ... ) meghalt Jézusként, akkor végül is ez nem más, mint egy cirkuszi mutatvány. Mártíromságnak beállított öngyilkosság. - Erkölcsileg elítélendő.

2. Amennyiben a fiát ölte meg, vagy feláldozta, akkor meg primitív barbár gyerekgyilkosság. - Erkölcsileg elítélendő

3. A judeo-keresztényeket a saját Istenük állítólag megváltotta a bűntől, akkor fura, hogy miért maradtak éppen ők a mai napig is bűnösök? Ez egy átverés és nem tanítás. - Erkölcsileg elítélendő.

4. Jézus csak sokkal régebbi korok vallásaiból és mítoszaiból összekoppintott mítoszfigura. Tehát nem tanított semmit sem. Így a története csak egy primitív, plagizált ókori sci-fi, vagy szappanopera. - Erkölcsileg elvetendő.

5. A judeo-kereszténység végső célja az utolsó ítélet. Aminek a lényege az, hogy egy halott, nevezzük ZombiJézusnak, másodszor is feltámad és akik imádják őt azoknak kánaán, azok akik nem imádják őt azokra halál és szörnyűségek várnak. - Erkölcsileg elítélendő.

steery 2018.03.26. 12:59:37

Jézus a feltámadása után elvándorolt Indiába és ott tanított tovább, ott is halt meg, a sírja máig megvan Hyderabadban és szentként tisztelik a hinduk (Isa próféta néven). Csak a keresztények nem törődnek vele.
Jézus morálfilozófiája tarthatatlan. Semmilyen szempontból nem állta meg a helyét az elmúlt 1700 évben (ugye a kitalált középkor naptárhamisítása miatt a dátumból le kell vonni 300 évet).
A szimbolikus istengyilkosság köré vallást építeni nagyon elborult ötlet volt. A kivégzőeszközből "szent" szimbólumot csinálni meg perverzió. Mit üzen a kereszténység máig a számtalan kereszttel az ide érkező isteneknek? Hogy ha idejössz, téged is ki fogunk végezni. Mert itt az isteneket megölik, ugye?
Ha történt is lélek megváltás ezen ókori, gyalázatos események kapcsán, amik örök szégyenéül szolgálnak az istennek és az embereknek egyaránt, akkor sem lehetett előremenő hatályú. Csak visszamenőleges. Szóval Jézus nem válthatta meg a halála utáni bűnöket elkövető emberiséget, mert az olyan lenne, mint biankó csekket adni egy sikkasztónak. Ennélfogva Jézus nem lehet a kereszténység és a mai (tegnapi) emberiség megváltója. Legfeljebb a második eljövetele után, ha megint ide reinkarnálódik és újra megvált mindenkit, aki bűnöket követett el az elmúlt 1700 évben. Ehhez viszont nem lesz elég egy kis korbácsolás meg keresztre feszítés, a bűnök növekvő lajstroma miatt. Legalább milliárdszor kell kínhalált halnia az újabb, teljeskörű megváltáshoz, szóval még a korábbinál is mazochistább és perverzebb őrültség özönt kell művelnie emiatt. Gondoljátok, hogy képes lesz rá? Bírni fogja a tortúrát?

G. Nagy László 2018.03.26. 13:01:20

@TanNé: Szinte mindennel egyetértek, a 4. pontot kivéve. Ma az az általánosan elfogadott tézis, hogy Jézus történelmi személy volt. A tanításai szerintem 90%-ban megegyeznek a buddhista morálfilozófia tanaival, s ezeket én követendőnek tartom.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 13:03:10

@G. Nagy László:

Kitalált mesealak. ... és még annak is gyatra és koppintott

G. Nagy László 2018.03.26. 13:05:04

@steery:

"A szimbolikus istengyilkosság köré vallást építeni nagyon elborult ötlet volt. A kivégzőeszközből "szent" szimbólumot csinálni meg perverzió."

Ezzel egyetértek. De ennek semmi köze a jézusi tanításhoz. Nem hinném, hogy Jézus a nevét adta volna egy ilyen valláshoz. Csak hát senki sem kérdezte.

rasztaszív 2018.03.26. 13:06:37

@TanNé: "Jézus csak sokkal régebbi korok vallásaiból és mítoszaiból összekoppintott mítoszfigura. Tehát nem tanított semmit sem."

szerintem ez azért még kifejtésre szorul."jézus krisztus" valóban az,és kitalált figurától nem származhat a Tanítás.de attól még származik valahonnan,valakitől,akiben a figura "eredetijét" tisztelhetjük - még akkor is, ha a körülmények alakulása folytán a valódi nevét nem ismerhetjük.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 13:10:09

@rasztaszív:

Minden "tanítást" loptak korábbi vallásokból.

Nagyon sok helyen fel van ez már tárva, tudományos és populárisan is.

Zeitgeist: Jézus nem létezett, a Biblia hazugság

vilagnezet.blog.hu/2008/08/03/zeitgeist_jezus_nem_letezett_a_biblia_hazugsag

Bobby Newmark 2018.03.26. 13:13:56

@TanNé: @rasztaszív:
Realista-cinikus szemszögem nekem is van, köszi :D Én ilyen második-ötödik ember lennék egy vallásban, és kinyírnák a főnököt, biztosan megbeszélném a haverokkal, hogy találjunk ki valami jól hangzó mesét, amivel lehet tovább csinálni a bó'tot. 12 embernek nem nagy ügy felnyitni a sziklasírt, kilopni a hullát, aztán kussban maradni az egészről, és ragaszkodni a meséhez.

Az érdekelne, hogy teológiai szempontból hogyan magyarázzák ezt a nettó teljesen értelmetlen eseményt.

$pi$ 2018.03.26. 13:14:08

@steery: "A szimbolikus istengyilkosság köré vallást építeni nagyon elborult ötlet volt."

Amennyire én tudom a keresztény vallás az egyetlen, amelyik követői nagyon réfaragnak, ha igazuk van. Jehova nagyon nem szereti, ha más isteneket imádnak, faragott szobrokat csinálnak és leborulnak előttük. Minden keresztény tudatosan szembe megy az első két parancsolatnak.

Ráadásul egy hatalmas átverés, ugyanis Jehova soha nem mondta, hogy van egy fia, soha nem mutatta be a híveknek. És ha belegondolunk Jézus soha nem mondta, hogy ő isten lenne vagy "egylényegű" lenne Jehovával. Istent az apjának nevezte, de az embereket meg testvéreinek, szóval nagyon lutri istenként tisztelni, mert ha Jehova létezik nagyon pipa lesz a keresztényekre. :D

Bobby Newmark 2018.03.26. 13:15:41

@steery: " (ugye a kitalált középkor naptárhamisítása miatt a dátumból le kell vonni 300 évet)."

Muhaha, látom ezt beszoptad. Indiai, kínai dokumentumokkal a "kitalált" háromszáz évből, azzal mi van?

rasztaszív 2018.03.26. 13:23:37

@TanNé: a Tanítás törzsszövege kellően egységes ahhoz,hogy jó okkal feltételezzük,egy embertől származik.de ha nem így volt,akkor is létezett már egybe szerkesztett szövegként legalább 2100 éve,a kormeghatározások szerint.ez a törzsszöveg azért került be a bibliába,mert totálisan megkerülhetetlen volt,sokan ismerték,és igazságnak ismerték fel.
rómában éppen azért építettek kultuszt a saját kitalációikra,hogy a Tanítást háttérbe szoríthassák,méghozzá azért,mert valós probléma volt.

Andy73 2018.03.26. 13:25:58

@G. Nagy László: Tényleg nem bonyolult az érvelésed. De éppen ezért is ez a lényege a hitnek - amit te a jelek szerint nem értesz, és erről az értetlenségedről próbálsz valami értelmeset összehozni.
Tök mindegy, hogy mások mit gondolnak róla, hogyan támadják, mint itt te is. Ha Jézus feltámadt, és vele együtt azok is, akik hisznek benne (és az ő feltámadásában), akkor teljesen mindegy, hogy milyen támadások érik őket a hitükért ezen a világon. Akár ilyenek, mint a tiéd, akár ennél sokkal súlyosabbak is.

$pi$ 2018.03.26. 13:28:56

@rasztaszív: "a Tanítás törzsszövege kellően egységes ahhoz,hogy jó okkal feltételezzük,egy embertől származik.de ha nem így volt,akkor is létezett már egybe szerkesztett szövegként legalább 2100 éve"

Ezeket honnan veszed? A legelfogadottab nézetek szerint ez nem így van: en.wikipedia.org/wiki/Dating_the_Bible

Igazából amit állítasz, azt még a keresztények többsége is elveti.

2018.03.26. 13:30:07

'Abban viszont egészen bizonyos vagyok, hogy Jézus áldozati bárány szerepe kifejezetten elhomályosítja a lényegi fejezeteket, magát a tanítását. '

Nem kell ide áldozat. Jézus szociális munkás volt, pszichoterapeuta, esetleg virágos réten andalgó hippi. Mindenki menjen a dolgára, nincs itt semmi látnivaló!

rasztaszív 2018.03.26. 13:32:42

@$pi$: a kumrani leletből lehet tudni.ott a Tanítás szövege,és legalább 2100 éves.

$pi$ 2018.03.26. 13:40:29

@rasztaszív: "a kumrani leletből lehet tudni.ott a Tanítás szövege,és legalább 2100 éves."

Honnan veszed, hogy azok a tekercsek 2100 évesek?! A fizikai kormeghatározás szerint vagy 2000 évet tévedsz.

rasztaszív 2018.03.26. 13:44:11

@$pi$: te aztán tudod,mibe kössél bele...:)most őszintén,ezt hogy hitelesíthetném...?:)

$pi$ 2018.03.26. 13:51:18

@rasztaszív: "te aztán tudod,mibe kössél bele...:)most őszintén,ezt hogy hitelesíthetném...?:)"

Tele van a net arról szóló cikkekkel, hogy mikorra teszik a tekerszek keletkezését. Szerintem minden komoly forrás az első századra vagy kicsivel elé teszi. Tudomány, tudod... referált cikkek? ;)

rasztaszív 2018.03.26. 13:57:31

@$pi$: az elrejtés történt akkor,vagy később.de sok irat már az elrejtésekor is több száz éves volt.hol olvastál mást?

$pi$ 2018.03.26. 14:03:17

@rasztaszív: "az elrejtés történt akkor,vagy később.de sok irat már az elrejtésekor is több száz éves volt.hol olvastál mást?"

Nem, a rádiokarbon kormeghatározás nem tudja az "elrejtés" idejét meghatározni. Azt az időt határozza meg, amikor az összetevők már nem cserélődtek. A papír például növényi alapú, a növénynek leállt az anyagcseréje amikor elpusztult és onnantól kezdve a rádioaktív bomlás határozza meg az izotópok arányát. Beteszed a barlanba vagy kiveszed, a papírnak nincs anyagcseréje.

rasztaszív 2018.03.26. 14:06:42

@$pi$: magyarán pont az elrejtés idejét tudja meghatározni.

rasztaszív 2018.03.26. 14:08:26

@$pi$: de nem is ez a lényeg.úgy tudom,éppen ezért nem csak a radiokarbon módszert használták.

Andy73 2018.03.26. 14:13:47

@rasztaszív: Érdekes ez a vita, de a hit nem a kumráni tekercsektől függ. Anélkül is terjed 2000 év óta. Nem mindenki fogadja el, ahogy a blogger sem, de attól még terjed most is. Immár nem csak Európában, vagy a volt római birodalom területén, hanem az egész világon.

$pi$ 2018.03.26. 14:15:04

@rasztaszív: "magyarán pont az elrejtés idejét tudja meghatározni."

Nem, az elrejtés idejét nem tudja. A papiruszt és az állati pergament alkotó atomok nem cserélődnek számozzevően miután a növény vagy állat elpusztult.

"de nem is ez a lényeg.úgy tudom,éppen ezért nem csak a radiokarbon módszert használták."

A rádiokarbon elemzés (pergamen, tinta) és a nyelvi elemzés is egybevág, ezek a tekercsek *nem* 2100 évesek. Az ószövetség becsült keletkezése i.e. 600-nál nem régebbi, a legkorábbi Jób könyve, amit egyesek régebbinek tartanak, 1.e. 1700 évre tesznek. A holt tengeri tekercseket valószínűleg a rómaiak miatt rejtették el az első században vagy kicsit előtte.

Ez a legelterjedtebb, legelfogadottabb nézet tudományos és keresztény körökben is.

$pi$ 2018.03.26. 14:16:35

@Andy73: "Érdekes ez a vita, de a hit nem a kumráni tekercsektől függ. Anélkül is terjed 2000 év óta. Nem mindenki fogadja el, ahogy a blogger sem, de attól még terjed most is."

A vallásos emberek aránya csökken európában és az usában is. Nem terjed, csak azért van több vallásos ember, mert az emberek szaporodnak.

rasztaszív 2018.03.26. 14:25:55

@$pi$: bocs,de nem nagyon izgat egy nézet elterjedtsége.azok a tekercsek,amelyikeken újszövetségi töredékeket találtak,minimum 2100 évesek.az ószövetség,meg jób könyve itt totál érdektelen.

$pi$ 2018.03.26. 14:37:48

@rasztaszív: "bocs,de nem nagyon izgat egy nézet elterjedtsége.azok a tekercsek,amelyikeken újszövetségi töredékeket találtak,minimum 2100 évesek.az ószövetség,meg jób könyve itt totál érdektelen."

Okés, félreértettelek, bocsi. Amikor 2100 évet olvastam végig úgy értettem, hogy i.e. 2100 évről van szó. Valószínűleg az zavart meg, hogy a holt tengeri tekercsekről írtál, amiknek semmi köze az újszövetséghez.

"tekercsek,amelyikeken újszövetségi töredékeket találtak,minimum 2100 évesek"

Az újszövetségben olvasható Jézus történetek nagy részét a második századra tudjuk datálni, a szűznemzés/keresztrefeszítés/feltámadás i.sz. 70-nél nem korábbi. Amikor írták negyven évvel visszadátumozták. Nem. nem 2100 évesek, az evangélimok biztosan fiatalabbak 2000 évnél.

G. Nagy László 2018.03.26. 14:38:39

@Andy73: Azt lásd kérlek, hogy nem szeretnék bántani senkit. Amikor arról írok, hogy a túlsúly ezerféle betegséget okoz, akkor sem a kövéreket szeretném bántani. Egyszerűen arról van szó, hogy az ember értékeli a dolgokat: helyesnek, vagy helytelennek. A jézusi tanítást pozitívnak látom, a megvalósult kereszténységet nem. A feltámadás morális tekintetben semleges, csak épp számomra hihetetlen. Szerintem a vakhit sem jelent semmiféle értéket, sőt inkább negatívum. A tapasztalaton és megismerésen alapuló tudás sokkal inkább érték, lásd Tamás hozzáállását.

rasztaszív 2018.03.26. 14:45:45

@$pi$: az evangéliumok aligha idősebbek 1600-1650 évesnél.ezeket már a római birodalom apparátusa gyártotta le.
a Tanítás maga az,ami legalább 2100 éves.

rasztaszív 2018.03.26. 14:50:58

@$pi$: a kereszténység 380 körül lett államvallás,az új kultuszt 396-ban véglegesítették.a munka zömét ekkor kellet megcsinálniuk.

$pi$ 2018.03.26. 15:01:52

@rasztaszív: "a kereszténység 380 körül lett államvallás,az új kultuszt 396-ban véglegesítették.a munka zömét ekkor kellet megcsinálniuk."

Azt mond meg mi a fenéért kell ilyen elméleteket gyártani ahelyett, hogy beírnád a google-be a kérdést és egy kicsit utánanéznél. Legalább ezer éve hokiznak azon, hogy az egyes szövegeket ki írta, kiről másolta, mikor írta, miért írta. Az, hogy "mert ekkora lett államvallás, biztos akkor írták" semmit sem ér.

"az evangéliumok aligha idősebbek 1600-1650 évesnél.ezeket már a római birodalom apparátusa gyártotta le."

Nem, régebbiek. Persze módosítgattak rajtuk később, de a törzsszöveg, a történet nagy része ennél régebbi.

"a Tanítás maga az,ami legalább 2100 éves."

Milyen "tanítás"?! A biblia minden egyes oldalán számtalan zavaros kijelentés van számtalan dologról. Nem egy egységes "tanítás", hanem több évszázad leüllepedett babonasága, történelemhamisítása, legendája, erkölcse.

Ezeket ráadásul más, még régebbi kultúráktól vették át, gyakorlatilag nincs olyan része (igen kevés része van) a bibliának, ami ne lenne meg más vallásokban vagy legendákban.

$pi$ 2018.03.26. 15:06:31

@G. Nagy László: "A jézusi tanítást pozitívnak látom"

Melyik tanítás az, amit Jézus előtt nem ismertek és te helyesnek látod? Milyen érvekkel tudod alátámasztani, hogy "helyes" azaz "igaz"?

rasztaszív 2018.03.26. 15:12:43

@$pi$: a Tanítás az,amit a Tanító előad.az evangéliumok történeti keretet adnak hozzá.tudjuk,hogy ez a történet kitalált.tudjuk,hogy kik találták ki.nagyjából felmérhető,hogy miért.hogy lehetne régebbi egy kitalált történet annál,mint amikor kitalálták?ez nem áll össze.

G. Nagy László 2018.03.26. 15:15:34

@$pi$:

Nem megyek bele, mert hosszú lenne, egy komplett könyvet írtam a téma kapcsán.

www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjz8K3Oh4raAhWFiywKHWAbDfsQFggnMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.libri.hu%2Fkonyv%2Fg_nagy_laszlo.ki-beszel-itt-a-megvaltorol.html&usg=AOvVaw1aBgvepweSDlugE-12Xy4J

Való igaz, hogy Buddha után Jézus már nem sok újat tudott mondani. Az egész Újszövetséget úgy látom, hogy egy karizmatikus fiatalember buddhizmust oktat a merev mózesi törvényvalláson nevelkedett vaskalaposoknak.

Hogy mitől helyes? Szerintem egyetlen erkölcsi alapelv létezik: a másik szabadságának tisztelete. Ezt láttuk már Platónnál is, később Kantnál és sokaknál. Ami ezzel az alapelvvel összefér, az helyes, vagy semleges, ami erőszak, az pedig helytelen. Nagyon egyszerű az én gondolkodásmódom.

$pi$ 2018.03.26. 15:17:01

@rasztaszív: "hogy lehetne régebbi egy kitalált történet annál,mint amikor kitalálták?ez nem áll össze."

Hát úgy, hogy régebbi történetekből vesz át elemeket. Vegyük például a híres aranyszabályt. Egyértelműen része a krisztusi tanításnak, a hegyi beszédben is előadja. Igen ám, de ez az elképzelés ekkor már legalább 500 éve ismert volt a világ minden részén, gyakorlatilag az összes komolyabb vallásnak része volt.

$pi$ 2018.03.26. 15:19:22

@G. Nagy László: "Való igaz, hogy Buddha után Jézus már nem sok újat tudott mondani."

Szerintem semmi olyat nem mondott, ami kimondottan új lett volna. Lehet, hogy tévedek, de én még semmi ilyet nem találtam.

"Hogy mitől helyes? Szerintem egyetlen erkölcsi alapelv létezik: a másik szabadságának tisztelete."

Hát ilyet Jézus nem nagyon tanított. :)

BaliBa 2018.03.26. 15:23:17

Sola Scripture, Sola fide, Sola gratia, Solus Christus, Soli Deo gloria.
de semmiképpen nem a Téveszmék blog fogja bárkinek felnyitni a szemét.

rasztaszív 2018.03.26. 15:25:34

@$pi$: de ezt a bizonyos katyvaszt egy bizonyos időpontban hozták létre.az átvett elemek ettől függetlenül lehetnek bármennyi idősek.

$pi$ 2018.03.26. 15:33:44

@rasztaszív: "de ezt a bizonyos katyvaszt egy bizonyos időpontban hozták létre."

Az evangélimok egymástól vesznek át részeket és bizonyos elemeket (pl. az vesse rá az első követ, aki bűntelen) csak több száz évvel később írták hozzá. Van amit igazából bele sem írtak, mégis lényeges eleme a 'tanításnak', a szentháromság például ilyen.

rasztaszív 2018.03.26. 15:42:07

@$pi$: de ha tudjuk,hogy hazudnak,tudjuk mióta,miért hinnénk el,hogy valaki már előtte is hazudta ugyanazt?minden ok nélkül?nem logikus.azt a történelmet,bizony,már ők teremtették.

$pi$ 2018.03.26. 15:48:35

@rasztaszív: "de ha tudjuk,hogy hazudnak,tudjuk mióta,miért hinnénk el,hogy valaki már előtte is hazudta ugyanazt?minden ok nélkül?nem logikus."

Mert független történelmi források mutatják. Ha írok egy történetet az édesanyám tyúkjáról, meg egy másikat, hogy az anyám engem vigyen fel a padlásra, akkor te sem kételkedsz abban, hogy már meglévő történetből vettem át elemeket, nem?

rasztaszív 2018.03.26. 15:55:37

@$pi$: milyen független történelmi forrás?volt némi idejük,amíg bármit megtehettek,és a történelemből tudható,hogy mindent meg is tettek,hogy nyoma se maradjon semminek,ami a kultuszukat veszélyeztethetné.

$pi$ 2018.03.26. 16:00:15

@rasztaszív: "milyen független történelmi forrás?volt némi idejük,amíg bármit megtehettek,és a történelemből tudható,hogy mindent meg is tettek,hogy nyoma se maradjon semminek,ami a kultuszukat veszélyeztethetné."

Ennek ellenére fennmaradtak dolgok.

rasztaszív 2018.03.26. 16:03:11

@$pi$: európában,legálisan csak az,amit engedtek.

$pi$ 2018.03.26. 16:06:49

@rasztaszív: "európában,legálisan csak az,amit engedtek."

Erről konkrétan lenne értelme beszélni, így általánosságban nem sok értelme van. Vannak szövegek, amik megmaradtak, mert nem gondolták fenyegetőnek, vannak, amit kisatíroztak, nem gondolva arra, hogy infravörös fényben látszik, vannak szerzők, akiknek egyetlen szövege sem maradt fenn mégis tudunk róluk bizonyos dolgokat, mert megmaradtak a keresztények ellenérvei. Más dolgokat arabok őriztek meg.

rasztaszív 2018.03.26. 16:16:39

@$pi$: szerintem pedig roppant egyszerű a képlet.a feltámadás-motívum rómában került a kultuszba a negyedik század végén,mert előbb egész egyszerűen senkinek nem állt érdekében ilyesmiket kitalálni.ebből következően viszont minden,ami előbbre van keltezve,és ugyanezt tartalmazza,az hamisítvány,amit már rómában hoztak létre.

Beer Monster 2018.03.26. 16:41:01

@G. Nagy László: Az iszlám milyen értelemben áll szemben a jézusi tanítással? Elvileg arra épül. Egyáltalán, mi az iszlám mélyértelme, nekem ezt sose sikerült igazán megértenem.

spinat 2018.03.26. 16:55:14

@Flúgatlan: az egyetlen igaz vallás korrelál a születési helyen általában elfogadott vallással. Azért követed Jézust, mert itt születtél, és a többség a környékeden öt követi. Pár ezer kilométerrrel keletebbre ugyanilyen meggyözldéssel lennél muszlim, hindu, vagy buddhista.

spinat 2018.03.26. 16:56:55

amúgy piszok nagy áldozat volt Jézustól, hogy meghalt három napra, pláne ha úgyis tudta, hogy fel fog támadni.

N. Barbie 2018.03.26. 17:02:04

Hmm, megint mennyi onjelolt vallas-tudos jelent meg a menetrendszeru keresztenyeken gunyolodo, kifigurazo cikken.
En ujra csak azt tudom mondani, hogy se nagy vallasosnak se vallas-tudosnak nem tartom magam, tehat nem vagyok elfogult, csak igen nagy pofatlansagnak tartom, hogy kereszteny kifigurazo cikkek rendszeresen megjelen(het)nek mondjuk az index cimlapon, de ugyanezek a nagy szakertok sose mereszelnek egy sort se irni mondjuk a zsido vallas tanainak kifigurazasarol. Abban ne lennenek ellentmondasok? O, dehogynem. Csak a kereszteny vallast nyugodtan lehet fikazni, az egyes korokben meno, sot dicseretes, neha meg index fooldalt is er, mas vallasokrol meg nagy kuss van, nehogy antiszemetnek vagy rasszistanak legyen beallitva az ember. A beszarisag netovabbja.
Ha meg nem beszarisag, hanem mas vallasokban nem talalnak ugyanezek hibat, azt meg kettos mercenek nevezik.
Ertem en, hogy a keresztenyseg a legelterjedtebb az orszagban, mi mast fikaznanak, de tudomasom szerint van mondjuk tobb szazezer izraelita, ami azert nem olyan keves, megis sose ert meg meg egy cikket senkinek, hogy arrol is irjon, vagy legalabbis index fooldalon biztos, hogy nem volt.

Szoval rendben, gyalazza a vallasokat, ha valakinek az oromet okoz, de akkor ne szemezgessen, mert mindbe van ellentmondas. Ha valaki mindig csak az egyikrol ir, az szimpla elfogultsag.

G. Nagy László 2018.03.26. 17:06:15

@Beer Monster: Nem vagyok iszlám szakértő és nem olvastam a Koránt, csupán szemelvényeket. Annyit tudok, hogy Mohamed az iszlám megalkotásakor alapul vette a már meglévő vallásokat, elsősorban az ószövetségi zsidó vallást, illetve a kereszténységet. De nagyon messze kanyarodott a jézusi gyökerektől.

Bármely vallás vagy filozófiai irányzat társadalomra gyakorolt hatását vizsgáljuk, elsősorban arra érdemes figyelnünk, hogy az adott rendszerben milyen mértékben biztosítja a hatalom az egyén szabadságát, illetve milyen mértékben követeli meg az egyéntől, hogy tiszteletben tartsa a másik autonómiáját. E két változót tekintve összesen négyféle modellel találkozhatunk.

A tekintélyelvű vallásoknál az egyén szabadsága eleve korlátozott, az „isteni” törvények az ember legintimebb szokásait is mereven szabályozhatják. Jelentős különbség van azonban a keresztény és az iszlám típusú berendezkedés között a tekintetben, hogy maga az egyén kiélheti-e agresszív hajlamait, vagy sem. Az előbbi a teljes frusztrációt hirdeti: légy jámbor, de tűrd az elnyomást! Az utóbbi az erőszak szabad áramlásában hisz: bár az egyén sem szabad, de dühét, gyilkos indulatát szabadon levezetheti a hitetleneken, a máshogy gondolkodókon. A harmadik kategóriát nevezhetjük anarchiának, ez valójában csupán elméleti modell: farkastörvények mindenféle hatalmi szabályozás nélkül. Egyetlen humanisztikus út létezik, ez pedig a jézusi világ. Teljes szabadsággal rendelkezni, s azt mindenki másnak ugyanúgy biztosítani. Nem véletlen, hogy az iszlám nem a keresztény és nem is az ortodox zsidó vallást tartja a legnagyobb ellenségének, hanem épp a jézusi gyökerekből táplálkozó humanizmust, hiszen a hétköznapi létezés szintjén túl filozófiai értelemben is ezek az egymástól legtávolabb eső kategóriák.

G. Nagy László 2018.03.26. 17:12:01

@N. Barbie: Barbie, kedves, elég tiszta a lelkiismeretem, ugyanúgy írok a marxizmus téveszméjéről is, valamint a mai nyugati mainstreamről, a genderizmus és feminizmus téveszméiről is. Lapozz csak vissza!

Jakab.gipsz 2018.03.26. 17:16:02

@TanNé: Ezt állítod: "A teológia egyértelmű áltudomány". Álláspontod szamárság !

Azért mert a keresztény teológia, pontosan ugyan olyan egzakt tudomány, mint a matematika és a filozófia, azért mert csak a kereszténység volt a görög metafizikát és a logikus gondolkodást, egységes szerkezetbe foglalni.

Az összes más identitású, kultúra vagy eltűnt, vagy stagnálásba fordult.

Ezek a tények, nem nyerték el az ateista-zsidó filozófusok , ezért fantazmagóriákat agyaltak ki, lásd, a tudományos materializmus elmélete, a kommunizmus elmélete, és most a neoliberalizmus elmélete.

Bobby Newmark 2018.03.26. 17:17:54

@N. Barbie: Amikor a paranoia elveszi a józan eszed... Szerinted a húsvét az kiknek az ünnepe, zsenikém?

$pi$ 2018.03.26. 17:34:20

@N. Barbie: "cikkek rendszeresen megjelen(het)nek mondjuk az index cimlapon, de ugyanezek a nagy szakertok sose mereszelnek egy sort se irni mondjuk a zsido vallas tanainak kifigurazasarol"

A kereszténység egy zsidó vallás. Hogy a fenébe nem vetted még észre?

Mikrobi 2018.03.26. 17:36:41

Ilyen primitív Pál-ellenességet utoljára marxista iratokban olvastam.
Ami a lényeget illeti: a kereszténység tanításának központja Jézus feltámadása, ez mind a evangéliumokban, mint Szt. Pál tanításában központi téma. Az erkölcsi tanításnak annyiban van értelme, amennyiben számít a feltámadás. De hál' Istennek mind az evangéliumokban, mind Pálnál van erkölcsi tanítás és meg is egyezik.
Az igaz, hogy Szt. Pál kidolgozott pár teológiai témát, amelyekkel az evangéliumok nem, vagy csak érintőlegesen foglalkoztak. Pl. a feltámadás, a feltámadt test tulajdonságai témát (1Kor 15).

$pi$ 2018.03.26. 17:39:38

@rasztaszív: "szerintem pedig roppant egyszerű a képlet.a feltámadás-motívum rómában került a kultuszba a negyedik század végén,mert előbb egész egyszerűen senkinek nem állt érdekében ilyesmiket kitalálni."

Nem, ez nem így van. Van cirka féltucat vallás, amelyik főalakja meghalt és feltámadott istenek, jóval előbbiek mint negyedik évszázad. Richard Carrier szeret róluk beszélni, egy csomó előadása fenn van a youtube-on.

rasztaszív 2018.03.26. 17:43:17

@$pi$: bevált formula,ezért alkalmazták.

G. Nagy László 2018.03.26. 17:43:37

@Mikrobi:

Ha tényleg érdekel, olvass bele ebbe:

jezusvagypal.andreanum.hu/

Ez tényleg komoly munka, nem én írtam, nem egy könnyed blogbejegyzés. Ég és föld a jézusi és a páli tanítás.

$pi$ 2018.03.26. 17:43:58

@Mikrobi: "központja Jézus feltámadása, ez mind a evangéliumokban, mint Szt. Pál tanításában központi téma. "

Segítenél abban, hogy hol írja le Pál mi is történt konkrétan a feltámadáskor. Tudod, sír, ír, angyal, hiányzó test, ilyenek? Nem nagyon találom...

rasztaszív 2018.03.26. 17:51:56

@G. Nagy László: "pál" valószínűleg a negyedik század végén élt,és az új kultuszon dolgozó munkacsoportok("jános","máté","tamás","eszter" stb.) munkáját koordinálta.

G. Nagy László 2018.03.26. 17:55:49

@Mikrobi:

"Az erkölcsi tanításnak annyiban van értelme, amennyiben számít a feltámadás." Ezt ugye nem gondolod komolyan? Csupán 10 jézusi gondolat, amelyek feltámadás, illetve annak reménye nélkül is ugyanúgy érvényesek:

1. Szeresd embertársadat, mint önmagadat!

Az érzelmi felszabadulás azt jelenti, hogy világossá válik számunkra: a másik kárára sosem tudjuk kielégíteni az igényeinket. Csakis azok a kapcsolatok gyümölcsözők, amelyekben mindkét fél szükségletei kielégülnek. Ne tégy olyat a másikkal, amit te sem vennél jó néven!

2. Tedd vissza hüvelyébe kardodat! Aki kardot ragad, az kard által vész el.

Erőszakmentesség. Az agresszió alkalmazása mélyen erkölcstelen. A morál ott kezdődik, hogy emberi interakcióink során nem alkalmazunk kényszert.

3. Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek!

Az erőszakmentesség kiterjesztése. Az emberi értelem legmagasabb szintje az, amikor már mindent értékelés és ítélkezés nélkül tudunk megfigyelni. Az életidegen kommunikáció egyik fajtája az olyan morális ítélet, amely azt feltételezi, hogy akiknek a viselkedése nem a mi értékrendünkhöz igazodik, az hibás vagy rossz ember.

4. Legyetek éberek, mert nem tudjátok sem a napot, sem az órát!

Az éber ember tudatos, felkészült, nyitott, elfogadó. Nem ítélkezik, csak megfigyel, dacára annak, hogy tisztában van a dolgok kettősségével. Konkrét célkitűzései vannak, ismeri képességeit, hiányosságait, és folyamatosan fejleszti magát. Nem rabja az érzelmeinek, képes irányítani azokat a saját elgondolásai mentén. Túllép azon a beállítódásán, hogy csak egy válasz létezik, és csak az lehet a helyes.

5. Legyetek tökéletesek!

Hozzuk ki magunkból a maximumot! Törekedjünk összetett személyiség kialakítására és teljes értékű létezésre! Jellemezze életünket az önfeledt aktivitás, merjünk kockázatot vállalni és kimozdulni a biztonságosnak tűnő komfortzóna mélyéről. Jézus egészen direkt módon arra buzdít bennünket, hogy váljunk azzá, amivé potenciális adottságaink szerint válnunk kell. A legapróbb bizonytalanság sincsen benne, hogy képesek vagyunk-e rá.

6. Ne aggódjatok a holnap miatt, a holnap majd gondoskodik magáról!

Hit, remény és pozitív gondolkodás. Optimizmus mindenekfelett!

7. Ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája!

Szolgának lenni – jézusi értelemben – azt jelenti, hogy egy gyümölcsöző emberi interakcióban mi legyünk azok, akik dominánsak, mi tegyük meg az első lépést, és mi irányítsuk a kapcsolat alakulását, mindvégig ügyelve arra, hogy mindkét fél szükségletei kielégüljenek.

8. Legyetek olyanok, mint a gyermekek!

Feltétel nélküli bizalom, az önátadás képessége, játszmamentes őszinteség és felszabadult, tiszta, semmihez sem fogható gyermeki öröm. Ezek nélkül esély sincs a boldogságra.

9. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak!

A megbocsátás elsősorban saját pszichológiai szükségletünk. Bizonyos, hogy aki bosszút melenget, az maga tartja sebeit nyitva.

10. Legyetek ti a föld sója!

Tegyük jobbá a világot! Segítsük a békés és együttműködő attitűd terjedését! Éljünk úgy, hogy az bárki számára vonzó és hiteles például szolgáljon!

Mindez semmi? Ha nincs feltámadás, úgy lehet embert ölni, bankot rabolni, nőket megerőszakolni??

Flúgatlan 2018.03.26. 18:00:30

@spinat: "Azért követed Jézust, mert itt születtél, és a többség a környékeden öt követi"

Kétségtelenül így indult. De aztán lázadó kamaszkoromban mindent megkérdőjeleztem és utána is megmaradt a hitem. Úgyhogy ez már a sajátom, nemcsak örökölt.

De nem is erről szólt a cikk, és az én hozzászólásom se. A cikkíró azt mondja, nem annyira központi Jézus feltámadása a keresztényeknek, mint ahogy állítják. Pedig max atz állíthatja, hogy neki nem annyira központi jelentőségű. Azt nehogy már a cikkíró mondja meg, hogy másnak mi a fontos!

Hogy mennyire központi jelentőségű mindez, azt tükrözi pl. az "Apostoli hitvallás" ("Hiszekegy") szövege, ami tömören foglalja össze a kereszténység legfontosabb hittételeit. Ebben Jézus kereszthalála és feltámadása igen központi szerepet kap. És ez a szöveg a keresztények ősi hitvallása.

Nem muszáj hinni benne, de egy nem keresztény ne oktassa ki a keresztényeket, mi is a fontos nekik. Arról persze írhat, hogy neki, a cikkírónak ez nem fontos, nem is hiszi el, de azért még Jézus szerinte egy nagy tanító/próféta/guru/akármi. Ilyen hozzáállásra is lehetne vallást építeni, csakhogy az nem a kereszténység lenne. (Pl. a muszlimok is elfogadják Jézust prófétának, csak szájába egész más dolgokat is adnak, mint ami a Bibliában van.)

N. Barbie 2018.03.26. 18:05:08

@G. Nagy László: "Barbie, kedves, elég tiszta a lelkiismeretem, ugyanúgy írok a marxizmus téveszméjéről is, valamint a mai nyugati mainstreamről, a genderizmus és feminizmus téveszméiről is. Lapozz csak vissza!"

Kar, hogy ezek egyike sem vallas, hogy hiteles pelda lehetne...
A zsido vallasrol volt mar hasonlo jellegu cikk? Az iszlamrol? Barmelyik mas, akar magyarorszagon is megtalalhato elvileg keresztenysegen alapulo kisebb szektakrol (hitgyuli, jehovak stb.)?

rasztaszív 2018.03.26. 18:05:16

@Flúgatlan: de,az is kereszténység.nem csak a katolikusok keresztények,és nem ők mondják meg,hogy ki lehet az.

N. Barbie 2018.03.26. 18:07:50

@Bobby Newmark: Bar tudnam, hogy kapcsolodik ez az altalam irottakhoz.
De, hogy ez szavamat sem tudtad megcafolni, az biztos.

Rhitana 2018.03.26. 18:09:03

Az igazság az, hogy ez az egész vita parttalan, ilyen formában értelmetlen. Bizonyítékok a feltámadásra? Nincsenek. Bizonyíték Isten létezésére? Nincs, és ami azt illeti, minek is akarná ő bizonygatni saját létezését? A Biblia arról szól, hogy keresi a kapcsolatot velünk, teremtményeivel, a próféták, és kiválasztott személyek által folyton szól hozzánk, Jézus kereszthalåla ės feltámadása pedig legmélyebb, legszemélyreszólóbb szeretetének bizonyítéka. Megváltott minket, bizony, Titeket is, a blog szerzőjét, ės az itt vitatkozókat. És mielőtt még csípőből visszalőnétek valamit, gondolkodjatok el: mi van, ha ez az egész igaz? Próbåljátok meg egyszer végiggondolni, és Istent legalább egyszer, őszintén megszólítani! Egyébként a nagypénteki szertartåson mindig együtt imádkozunk azokért, akik nem hisznek Istenben, vagy magában a feltåmadásban. Én imádkozni fogok mindannyiótokért, mégha ez most aligha jelent is valamit számotokra. De van egy még jobb ötletem: gyertek el ti is!

G. Nagy László 2018.03.26. 18:11:21

@Rhitana: Te vagy a második jó fej hívő a mai napon. Köszönet a pozitív hozzáállásért!!

G. Nagy László 2018.03.26. 18:18:25

@Flúgatlan: III. Ince pápa komplett francia városokat irtott ki, csak mert az ott élő albigensek tagadták a megtestesülés doktrínáját. Hozzá képest egészen gyengéd vagy, csak a keresztények közül száműztél... :)

Flúgatlan 2018.03.26. 18:18:39

@rasztaszív: "de,az is kereszténység.nem csak a katolikusok keresztények,és nem ők mondják meg,hogy ki lehet az. "

Nos, nehéz kereszténynek nevezni azt, aki a keresztény alapdokumentumokban, az Újszövetség könyveiben számtalanszor körülírt eseményt nem fogad el. Jézus beszél előre feltámadásáról számtalan helyen, az apostolok a feltámadás után kapnak újra erőre, az apostolok hithirdetésének központjában a feltámadás ténye áll. Tessék csak olvasni az Evangéliumot meg az Apostolok Cselekedeteit. Nemcsak Pál álltja, hogy a feltámadás központi jelentőségű, hanem az ApCsel-ben mindenütt ez áll mindegyik igehirdető tanításának központjában.

A mai egyházak/felekezetek sem térnek el ebben. Nemcsak a katolikusok mondják ezt, hanem az összes történelmi egyház és a kisebb gyülekezetek is.

Persze, bárki magára aggathatja ezt a hangsort, hogy "keresztény", akár még ha nem is hisz Istenben, de minek? Jézus feltámadása valóban nagyon központi tan. Nemcsak Pálnál, hanem az összes újszövetségi könyvben.

G. Nagy László 2018.03.26. 18:19:28

@Rhitana: Drága vagy, de a gyerekeimmel leszek. Az asszony koncertre megy... :(

Flúgatlan 2018.03.26. 18:21:03

@G. Nagy László: "Hozzá képest egészen gyengéd vagy, csak a keresztények közül száműztél"

Én nem száműzök senkit. Csak a véleményemet mondom. Ami nemcsak a katolikusok, hanem a legtöbb keresztény felekezetével is megegyezik.

És ezt nagyon ócska húzás megpróbálni azzal lerombolni, hogy egy sok évszázaddal ezelőtt élt, helytelenül cselekvő egyházi vezető emlékét rángatod ide.

rasztaszív 2018.03.26. 18:25:40

@Flúgatlan: albigens vagyok,tehát keresztény,és tanú rá,hogy ehhez nem kell elhinni a kitalációitokat.az Igaz Tanító nemhogy nem támadt fel,de meg sem ölték.a rómaiak pedig már azt sem tudták róla,hogy pontosan mikor élt.

David Bowman 2018.03.26. 18:28:37

Mennék én a húsvéti nagymisére-- ha az Jézus tartaná.

Flúgatlan 2018.03.26. 19:15:56

@rasztaszív: "albigens vagyok,tehát keresztény,és tanú rá,hogy ehhez nem kell elhinni a kitalációitokat.az Igaz Tanító nemhogy nem támadt fel,de meg sem ölték"

Szavakon lovagolsz.

Ha Te tényleg nem hiszed, hogy az Újszövetség könyvei igazat írnak Jézus halála és feltámadása kapcsán, akkor másban hiszel, mint én. Nem egy a vallásunk. Nem fogok a "keresztény" hangsor tulajdonáért veszekedni, de azért ha körülnézel, rájöhetsz, hogy akik kereszténynek nevezik magukat szerte a világon, sokféle elveket vallanak, de túlnyomó többségük az Apostoli Hitvallást elfogadja, benne Jézu halálával és feltámadásával. Ha a többség dönt, akkor a keresztény csoportok legkisebb többszöröse egy olyan tanításhalmaz, amiben Jézus halála és feltámadása is benne van.

Ám ha Te valamiért ragaszkodsz ahhoz, hogy a "keresztény" hangsort alkalmazd magadra, pedig a sokszázmillió keresztény több alapelvét nem vallod, legyél vele boldog. De akkor sem leszünk egy hiten, csak valami fura véletlennek köszönhetően azonos a címke a vallásunkon.

Egyébként kíváncsi lennék egy mai albigens felekezet tanaira. Hirtelen rákeresve honlapjukat nem találtam. Tudnál írni egy linket?

$pi$ 2018.03.26. 19:19:22

@Rhitana: "Bizonyíték Isten létezésére? Nincs, és ami azt illeti, minek is akarná ő bizonygatni saját létezését? A Biblia arról szól, hogy keresi a kapcsolatot velünk, teremtményeivel,"

Az asztal, amin a számítógépem áll szintén nem bizonygatta a létezését soha, mégsincs bennem egy csepp kétség sem abban, hogy tényleg létezik. Nyilván nem csak azoknak a létezésére van bizonyíték, amik bizonygatni akarják a létezésüket.

Másrészt viszont hogyan lehet, hogy "keresi" a kapcsolatot velünk, de nem hajlandó a létezését bizonyítani. Ha én valakivel keresem a kapcsolatot, akkor nem bújok el előle, ugye? Nem kell nagy észnek lenni, hogy ha keresed a kapcsolatot, akkor nem bújkálsz...

De várj csak, egy mindenható és mindentudó lény hogyan is kereshet bármit? Ha kapcsolatot akar, akkor felveszi a kapcsolatot, hát mindenható, vagy nem? Még én is elérek szinte bárkit telefonon, pedig én aztán messze állok a mindenhatóságtól...

Hát ennek a két mondatnak nyilvánvalóan semmi értelme nem volt. :( Találj ki valami logikusabb magyarázatot, hogy miért nem lehet isten létezésére semmiféle bizonyítékot találni több mint két ezer éve.

$pi$ 2018.03.26. 19:22:13

@rasztaszív: "albigens vagyok,tehát keresztény"

Össze tudnád foglalni néhány pontban azt, hogy kit tartasz kereszténynek és kit nem tartasz annak? Mi az a tulajdonsághalmaz, ami eldönti, hogy valakit a keresztények közé sorolsz vagy nem?

Mr. Cobb 2018.03.26. 19:23:21

Remélem, hogy Viktor a bosszúállás részeként az indexet is beszántja, és felszórja sóval. Azután, hogy egy ilyen szemetet címlapra tesznek, megérdemelnék :)

rasztaszív 2018.03.26. 19:42:53

@Flúgatlan: ahol ez a többség úgy jött össze,hogy mindenki mást kiirtottak,és szó szerint,ott kissé visszás erre hivatkozni.

rasztaszív 2018.03.26. 19:43:55

@$pi$: aki a Tanítást követi.még egy katolikus sem feltétlen keresztény.

rasztaszív 2018.03.26. 19:49:16

@$pi$: sőt,szerintem akár még olyan is lehet az,aki nem tudja magáról.

$pi$ 2018.03.26. 19:56:11

@rasztaszív: "ki a Tanítást követi."

Minden elemét, vagy csak szemezget belőle?

rasztaszív 2018.03.26. 20:05:18

@$pi$: nem vagy ám teljesen egyenes.tudjuk,te is tudod,hogy a bibliát megpiszkálták,aki az igazságra kíváncsi,annak szűrnie kell valahogy.könnyű ezt szemezgetésnek minősíteni...

G. Nagy László 2018.03.26. 20:05:23

@Mr. Cobb: Sosem szoktam reagálni a hasonló színvonalú kommentekre, de most muszáj. Ahhoz jogod van, hogy a posztot szemétnek nevezd, semmi bajom vele. De:

1. Tényleg olyan világot szeretnél, ahol tabu a vallás? Ahol tilos gondolatot cserélni a vallás kapcsán? Ez egészen megdöbbentő. Tényleg ez a hit? Tényleg ez a vonzó és Istennek tetsző hozzáállás? Egészen döbbenetes a világod.

2. Belerúgtál Viktorba is, úgy állítva be, mintha lenne szándéka és hatalma véleménydiktatúrát bevezetni. Ez nagyon gáz. Nem tisztem, hogy megvédjem, de még csak nem is gondolkodik hasonlókban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.03.26. 20:14:50

@G. Nagy László:

Minden Istennek van neve, ZombiJézuska Apukájának is, aki ugyebár önmaga is egyben. Jahve. ... meg egy rakás más is, de ezt nem szabad kimondani, mert akkor sokaknak égő lenne , hogy a zsidók Istenét imádják. Te azért leírhatod a nevével is.

Bobby Newmark 2018.03.26. 20:57:31

@N. Barbie: Oké, látom az önálló gondolkodás nem az erősséged, úgyhogy segítek.
Hétvégén húsvét van. A poszt nyilvánvalóan erre lett időzítve. A húsvét kizárólag keresztény ünnep, mert Jézus feltámadását ünnepli, amit viszont semmilyen más vallás nem ismer el. A poszt így nyilván keresztény dogmákat kérdőjelez meg. Te erre a nyilvánvaló egybeesésre összeesküvés-elméletet gyártasz, ahelyett, hogy ezt a néhány összefüggő gondolatot végigvinnéd, és itt rinyálsz hogy jajszegénykeresztények.

Hozzáteszem, hogy mindezt úgy, hogy még mindig iszonyatos pénzeket tesznek zsebre az egyházaid az ÉN zsebemből is. Az égvilágon semmiféle keresztényüldözés nincsen, de te még azt is megtiltanád nekünk, miután kilopod a zsebünkből a pénzt, hogy ez ellen még fel is szólaljunk.

Összefoglalva: lófasz a seggedbe, és örülök hogy segíthettem értelmezni pár dolgot.

Alick 2018.03.26. 21:21:35

@TanNé: Jézuska egyszer kifakadt és leszedte a keresztvizet a zsidók Istenéről (Jn 8.44).
Ebben az a finom, hogy a célzását a fordítások delegálták a Sátánra értelmezve, ugyanakkor a Vulgata-ban (Latin nyelvű) a "vos ex patre diabolo estis" nem tulajdonnévként hivatkozik, hanem általános jelzőként. Ugyanakkor máshol, konkrét referenciaként előkerül a Satan is.
E kettő korántsem szinonímája egymásnak!

Lyle Scott 2018.03.26. 21:41:00

Sziasztok!

Én egy picit nagyobb lélegzetvételű szösszenetet írnék ide, de más tollával fogok ékeskedni... :) Felszólítom a kereszténység valaha volt legnagyobb védelmezőjét a védőbeszéd megtartására! :)

C. S. Lewis

"És mit tett Isten? Először is hagyott ránk lelkiismeretet, érzéket a jóra és a rosszra: s a történelem egész folyamán mindig voltak emberek, akik megpróbálták (egyesek nagyon keményen), hogy engedelmeskedjenek ennek. Soha, senkinek sem sikerült teljesen. Azután
küldött az emberiségnek valami olyat, amit ,,jó álmoknak'' nevezek: azokra a különös történetekre gondolok, amelyek elszórtan megtalálhatók minden pogány vallásban egy istenről, aki meghal és új életre kel, és aki halálával valahogyan új életet ad az embereknek.
Harmadszor kiválasztott egy bizonyos népet és évszázadokat töltött azzal, hogy a fejükbe verje, miféle Isten is Ő -- hogy csak egy van belőle és hogy törődik a helyes magatartással. A zsidó volt ez a nép, és az Ószövetség beszámol erről a besulykolási folyamatról.
Azután következett az igazi megdöbbenés. Ezek között a zsidók között egyszer csak feltűnik egy ember, aki úgy kezd beszélni, mintha Isten volna. Azt állítja, hogy megbocsátja a bűnöket. Azt mondja, hogy mindig is létezett. Azt ígéri, hogy az idők végezetével eljön
megítélni a világot. -- Nos, tisztázzuk csak ezt. A panteisták között, például a hinduknál, bárki mondhatja azt, hogy része Istennek, vagy egy Vele: semmi különöset nem állítana ezzel. De ez az ember, mivel zsidó volt, nem gondolhatott egy ilyen Istenre. Isten, az ő nyelvükön,
valami világon kívül Létezőt jelentett, aki azt megalkotta és végtelenül különbözik minden mástól. S ha ezt felfogtuk, akkor látjuk csak igazán, hogy amit ez az ember mondott, az a legmegdöbbentőbb kijelentés, amely ember száját valaha, is elhagyta.
Ennek az állításnak egy részét hajlamosak vagyunk észrevétlenül elsuhanni hagyni magunk mellett, mivel olyan gyakran hallottuk már, hogy nem is fogjuk fel értelmét. Arra az állításra gondolok, amely a bűnök, minden bűn, megbocsátására vonatkozik. Hacsak a beszélő nem
maga Isten, ez igazán annyira abszurd, hogy szinte már komikus. Azt értjük, hogyan bocsátja meg valaki az ellene elkövetett sérelmet. Ön a lábamra lépett, én megbocsátok, ön ellopja a pénzemet, én megbocsátok. De mit kezdjünk azzal az emberrel, akit magát nem raboltak ki és akire nem léptek rá, s aki mégis kijelenti, hogy ő megbocsát, amiért a másik ember lábára léptünk és elloptuk a másik ember pénzét? Ostoba csacsiság -- ez a legenyhébb kifejezés, amit magatartására mondhatunk. És Jézus mégis ezt tette. Azt mondta az embereknek, hogy bűneik megbocsátattak, és soha nem kérdezte meg a többi embert, akiknek kétségtelenül ártottak emezek bűnei. Habozás nélkül úgy viselkedett, mint a leginkább érintett fél, mint az a személy, akit legjobban megbántottak valamennyi sérelemmel. Ennek csak akkor van értelme, ha Ő valóban Isten, akinek törvényeit megsértették, és az Ő szeretete szenvedett sérelmet minden bűnnel. Mindenki másnak szájából, aki nem Isten, e szavak oly fokú ostobaságot és önhittséget jelentenének az én szememben, amit a történelem egyetlen alakja sem tudott mind ez ideig felülmúlni. Mégis (és ez igazán különös és jelentős), még ellenségei sem szerzik azt a benyomást, hogy ostobaságról vagy önhittségről volna szó, amikor az evangéliumokat olvassák. Még kevésbé vannak így az elfogulatlan olvasók. Krisztus azt mondja, hogy Ő ,,alázatos és szelíd'', és mi hiszünk neki; s nem vesszük észre, hogy ha csupán ember volna, épp az alázatosságot és szelídséget vennénk észre legkevésbé egynémely mondásában.
Itt próbálom meg elejét venni annak, hogy bárki is azt az igazán ostoba dolgot állítsa, amit sok ember mond Róla: ,,Kész vagyok elfogadni Jézust mint az erkölcs nagy oktatóját, de nem fogadom el állítását, hogy Isten.'' Ez az, amit nem szabad mondanunk. Az olyan valaki, aki csak ember volt, és olyanokat mondott, mint Jézus, nem lenne nagy, erkölcsi tanítómester. Az vagy eszelős volna -- egy szinten azzal, aki magát buggyantott tojásnak tartja --, vagy pedig maga a pokol ördöge. Választanunk kell. Vagy Isten Fia volt ez az ember és ma is az, vagy őrült, s valami annál is rosszabb. Elzárhatjuk, mint egy bolondot, leköphetjük, megölhetjük, mint egy
démont; vagy lába elé borulhatunk, és Urunknak, Istenünknek nevezhetjük. De ne huzakodjunk elő semmi olyan leereszkedő zagyvasággal, hogy nagy erkölcstanító volt. Ezt a lehetőséget nem hagyta nyitva számunkra. Nem volt szándékában."

$pi$ 2018.03.26. 21:50:27

@rasztaszív: "nem vagy ám teljesen egyenes.tudjuk,te is tudod,hogy a bibliát megpiszkálták,aki az igazságra kíváncsi,annak szűrnie kell valahogy.könnyű ezt szemezgetésnek minősíteni..."

Ha nem "szemezgetés" lenne, akkor az emberek egyetértenének abban, hogy a bibliában mik a hiteles részek és mik a "megpiszkálások". Ha viszont megengedett a szemezgetés, akkor mit is követsz? A saját erkölcsi iránytűdet meg a saját igényedet a miszticizmusra.

Beer Monster 2018.03.26. 22:01:07

@G. Nagy László: Amiről írsz, az szerintem az iszlamizmus irányzatára vonatkozik, tehát nem az iszlámra. Általában az iszlámban van olyan, ami ezt alátámasztaná?

Beer Monster 2018.03.26. 22:17:39

@$pi$: Az értelem nem szubjektív, csak annyiban, hogy van, akinek nincs.

rasztaszív 2018.03.26. 22:24:05

@$pi$: ha nincs egyetértés,akkor már csak rossz szándékú lehet az,aki az igazságot keresi?szerintem nincs ilyen összefüggés.
a Tanítás attól lett sikeres,hogy sokan felismerték,elismerték erkölcsi iránytűnek.de ha te is tudod,hogy a bibliai szövegkörnyezetet manipulálták,miért várnád,hogy én azt fogadjam el?

Beer Monster 2018.03.26. 22:26:37

A bibliát egyébként olyanok írták mindig át, akik nem értették. Így a lényeghez el is felejtettek hozzányúlni, arra vakok voltak.

(Egyébként a dolog természetéből fakad ez, értelmes és tisztességes ember nem fog egy nagyívű erkölcsi tanítást butaságokra kicserélni. Akik megteszik, azok meg nem érik fel ésszel, vagy a tisztességről nincsen elképzelésük. Egyikük sem tudja, mit kellett volna kicseréljenek, ami a lényege.)

Beer Monster 2018.03.26. 22:38:44

@Lyle Scott: Na éppen így értették félre a zsidók Jézust.

NBarbieReloaded 2018.03.26. 22:48:41

@Bobby Newmark: Ha mar elovetted a megszokott kocsmai stilusod, akkor eloljaroba elmondanam, hogy a jo kurva anyad lop ki a zsebedbol barmit is, en biztos nem.
A felfogokepessegrol meg melyen kussolnek a helyedben, ha annyit nem sikerult ertelmezned, hogy nekem nincsenek "egyhazaim".
Aztan jossz ilyen mentegetozessel, hogy jaj most eppen husvet alkalmabol jelent meg valami keresztenygyalazo cikk. Ok, fogadjuk el. Es azt ne mond, ha visszaporgetem csak az index fooldalas blogokat, akkor mindig valami unnep miatt jelenik csak meg ilyen cikk, es mindig csak a kereszteny unnepek alkalmaval lehet kifigurazni ezt a vallast. Mert ha ezt mondod, akkor hazudsz. Masreszt milyen erdekes, ha ramadan van, nem latok muszlimgyalazo cikket, ha jom kippur vagy mi van, akkor nem latok zsido vallast gyalazot.
Mindig csak a keresztenyekrol szolot lehet valamivel mentegetni mi?
Osszefoglalva menjel kosd fel a keresztenygyulolo aljas kettos merces fejedet az elso fara, egy hulyevel kevesebb fogja szivni a levegot az ertelmesek elol.

ydeGhuech 2018.03.27. 00:08:41

Szeretteink!
Hálát adok a Szentháromság Istennek ezért a vitáért, még a nemtelen megfogalmazásokért is, mellyel akár a magam gyarló indulatosságára is ráismerhetek.
Isten segítségét kérve, távol szeretném tartani magam az indulattól, szelíd szóval szeretném inteni azokat, kiket az ismeret, meg az Ő(ami Urunk Jézus Krisztus) ismeretének, hiánya gerjeszt indulatokra s hirtelen véleményekre.
Nem a reklám helye, de szeretném javasolni mindenki figyelmébe a Jézus dosszié c. könyvet, amit egy jogász végzettségű, amerikai bűnügyi tudósító írt. Szándéka volt az amerikai bűnügyi bizonyításban alkalmazott módszerekkel igazolni az Evangéliumokban leírtak valótlanságát, az általa kiragadott példák szerint.
Az első dolog: a tanuk szavahihetősége. Ugye sokakban felmerül, miért is nem írják le az evangelisták egyformán a történteket, H'szen ott voltak, szemtanuk voltak, nemde?!. Amerikában, ha a bíróságon a tanuk szórol-szóra egyformán állítanak valamit, akkor a bíróság összebeszélésért bizony kizárja őket a további eljárásból.
De ne legyünk jogászok, egy balesetet mindenki egy oldalról, egy szemszögből lát? Ugyebár nem.
Szóval el kell olvasni, mert sok újabb történeti bizonyíték, korismeret stb.található benne, ami a szerző eredeti szándékával szemben, éppen a történelmi Jézus életét igazolja.
De, a feltámadás hogyanját a szerző sem tudja elvetni se állítani. A tényt azonban ismerjük, a tény a nyitott sír, mit kétségbe nem lehet vonni, az amerikai bizonyítási eljárás szerint sem.
Furcsa, de az eredetileg Jézusban, az Evangéliumban, kétkedő szerző végül is hitetlenségét elveszti....s megtér, Krisztust, mint megváltóját elfogadva.(L. Saulus-Paulus: kár neked az ösztöke ellen rugódozni).
Meg is jelent e könyv apologetikája, éppen egy Amerikába került hazánkfia tollából ott(talán Vermes vezetéknevű), aki konvertitából visszafordulva ősei vallására, cáfolgatja a Jézus dosszié szerzőjének bizonyításait.(Ez hazánkban nem jelent meg). A bökkenő, hogy utoljára ősei vallását újra megtaláló, s Krisztust cáfoló szerző úgy nyilatkozik, hogy az ő Istene a természetben van, ott tudja felfogni stb. Félve írom le, a Teremtő, hogy' beszél magáról népének, s milyen szankciókat ígér a Róla másként gondolkodóknak. Így aztán a szerző szándéka, számomra, hiteltelen.
Mielőtt azonban a történelmi Krisztus bizonyíthatóságából és bizonyítottságából nyernénk s várnánk( s mi rosszabb) tennénk kötelezővé a hitet, jól kell, hogy értsük a hit szó értelmét. Erre mifelénk ez úgy hangzik -rövidítve- a hit ismeret, és Isten Igéje iránti bizalom.Bízom Benne, mert megismertette magát..velem!. Az Ige, az ige(logosz) a testté lételét jelenti. Bővebben a János Evangéliuma első sorai.Tehát a Szentírás(Ó-és Újszövetség ) maga Jézus, s nekünk Ő jelenik meg az Írásban, s ha hittel elfogadjuk vezet, véd és oltalmaz minket-s hogy bonyolultabb legyen a kép-Szent Lelke által.
Feltámadt-e tehát Krisztus? Csak Pál apostol szavaival lehet válaszolni:Ha a Krisztus fel nem támadt hiábavaló a ti hitetek..(érdemes megkeresni a Bibliában).
Azért, nem baj, ha Bach János Sebestyén Passióit meghallgatjuk, magyar szövegkönyvvel a kezünkben.
Mindenkinek boldog és áldott ünneplést kívánok Nagypéntekre és a Feltámadás ünnepére!
PS
A nyitott test nélküli sír létrejöttében sem érdemes bakkalódni, s hogy miért? Hát kik is őrizték a sírt, és milyen indokkal??

$pi$ 2018.03.27. 07:03:24

@rasztaszív: "ha nincs egyetértés,akkor már csak rossz szándékú lehet az,aki az igazságot keresi?"

A vallás soha nem kereste az igazságot. A vallás a hitről szól.

blasiuss 2018.03.27. 07:36:45

@G. Nagy László: "A) Jézus valóban föltámadt és széles tömegek találkoztak vele halála után. - Ez is lehet, de Pál levelén kívül nem ismerek olyan forrást, mely ilyet állítana."

Nos, ez nem állja meg a helyét. Az evangélisták - akiket pozitív példaként, és hiteles forrásként citálsz - részletesen beszámolnak a feltámadásról és Jézus azt követő és a mennybemenetelig tartó megjelenéseiről.

Azt írod "A korintusiakhoz írt levelében említést tesz róla, hogy neki is megjelent a már feltámadt Krisztus, ám hogy ezt mennyire kell komolyan venni egy rendszeres rohamokkal küzdő epilepsziástól, azt ki-ki maga döntse el".

Én elég sok keresztény testvért ismerek, akik beszámoltak róla, hogy megjelent nekik Krisztus. Sőt, még többről hallottam, akiknek szintén. Tudomásom szerint egyikük sem szenved sem temporális, sem permanens epilepsziától, de ha megengedő vagyok, mindegyik biztosan nem. :-) Ezt nevezik személyes hitnek, szemben a tanult hittől.
Nem tudom miért, de Pál valamiért nagyon a bögyödben van. Ugyanakkor, ha alaposabban tanulmányoznád a leveleit és az élettörténetét, akkor semmilyen ellentmondást nem találnál az általa hirdettek és az evangélium között. Ezért evangélista. Se nem rasszista, se nem ferdítő.

Végül: "Jézus diplomatikus forradalmár volt, nem puha reformer."

Ezt nehezen értelmezem. Diplomatikus forradalmár? Az milyen? Ez a két fogalom nem összeegyeztethető. Jézus radikális volt, amit mai szóhasználattal lehet forradalmárnak is nevezni, de ezt én mégsem merném megtenni.

Azt kívánom, hogy amennyiben komolyan gondolod, hogy Jézus tanítása fontos Neked, akkor találkozzál Te is személyesen Krisztussal. Érvelés még senkit nem tett őszinte hívővé.

rasztaszív 2018.03.27. 07:50:12

@$pi$: és hitetlenként állítod,hogy a hit felülírja a valóságot...?ez így kissé zavaros ám.

Andy73 2018.03.27. 08:14:09

@$pi$: A világ nem csak Európából és az USÁ-ból áll, ezek súlya egyre kisebb az ázsiai és afrikai népességrobbanás miatt - és ott továbbra is terjed a kereszténység, a keresztényüldözés, az iszlamista merényletek ellenére is. Közép és Dél-Amerika is katolikus, innen jött Ferenc pápa is. 200-300 éve szinte még csak Európára korlátozódott a kereszténység, azon kívül csak néhány kisebb európai gyarmatosító vallása volt, ma meg már szinte az egész világon elterjedt és továbbra is terjed. Egyébként az USÁ-ba bevándorló mexikóiak milliói miatt a katolikusok száma és aránya növekszik ott is.

$pi$ 2018.03.27. 09:10:56

@Andy73: "Egyébként az USÁ-ba bevándorló mexikóiak milliói miatt a katolikusok száma és aránya növekszik ott is."

Figyu, neked az kell, hogy örülhess neki egyre jobban terjed a vallásod. Ezt nevezik birkaszellemnek, nem véletlenül vagytok Jézuska báránykái. A statisztika nem ezt mutatja, a vallásos emberek aránya és jelentőseége egyre csökken.

Háromszáz évvel ezelőtt még megégettél volna máglyán, százötven évvel ezelőtt börtönbe csuktál volna, nyolcvan évvel ezelőtt még kiközösítettél volna. Ma már egyszerűen kinevetlek azon, hogy nem tudod elviselni a vallásos emberek arányának csökkenését.

Nem, az usában nem növekszik a vallásosok aránya. Az, hogy azon belül a katolikusok aránya hogy áll nem érdekel, a különféle keresztény szekták közti különbségek számomra jelentéktelenek.

"Európára korlátozódott a kereszténység, azon kívül csak néhány kisebb európai gyarmatosító vallása volt, ma meg már szinte az egész világon elterjedt "

Nevetséges. Az olyan részeket, mint mondjuk india meg kína nagyvonalúan elfelejted mint ahogyan nem beszélsz a muszlom országokról sem. A keresztények száma körülbelül a világ lakosságának egyharmada/egynegyede, de ebbe például engem is beleszámolnak. MIndenkit bele szoktatok számolni, akit megkérdezése nélkül megkereszteltek csecsemőkorában. Mindegy, a világ nagy része nem keresztény.

"200-300 éve szinte még csak Európára korlátozódott a kereszténység"

A vallási kérdésben a legnagyobb növekedést az ateisták száma mutatja. A jóléti társadalmakban dinamikusan nő az ateisták száma, a vallásosok pedig visszaszorulnak a nyomorultul élő szerencsétlenek közé. Csehországban 80 százalék az ateisták száma, szíriában 99% a muszlimok száma. Azon a vidéken több országban halálbüntetés jár az ateistáknak. Az usában a tudománnyal foglalkozók közt 97% az ateisták száma, a börtönökben lévő rabok közt az ateisták száma nem is mérhető, tizedszázalékos, a társaság nagy része kereszténynek vallja magát.

All in all azt javaslom imádkozz, hogy csökkenjen a vallásosok száma és egyre több legyen az ateista. :D Jobban járunk velük. ;)

Rhitana 2018.03.27. 09:20:04

@$pi$: Igen, ez jó kérdés. Isten megjelenhetne előttünk valamiféle egyėrtelmű, kétségbevonhatatlan entitásként is. És mivel Ő Isten, minden hatalmával és karizmájåval együtt, ott aztán nem volna kétség, hogyan és miként kéne ėlned. Azt gondolom, a kulcs a szabad akarat kérdése. Isten (és ez megint szeretetének és toleranciájának bizonyítéka) megadja a lehetőséget, hogy Vele, vagy Nélküle ėljünk. Üzenete saját létezéséről elterjedt az egész világon, de valójában csak Rajtad múlik, elindulsz-e erre a hívó szóra, vagy nem. Egyébként először én is bosszankodtam ezen a bejegyzésen, főleg azon a rémes műanyag-Jézuson a képen. De aztán arra gondoltam, hogy nekünk, keresztényeknek nem az a dolgunk, hogy ezeken megbotránkozzunk. Inkább örülnünk kellene, hogy valakit ez a kérdés foglalkoztat. Nem egymás között, a biztonságos nyájban kell ünnepelnünk, nekünk tanúságot kell tennünk Húsvét örömhíréről, hiszen ez minden emberre vonatkozik!

Sándor Cserháti 2018.03.27. 09:35:41

Szerintem nagyon fontos, amit írsz, de valószínűleg ez az írás sem született volna meg, ha nem születik meg Jézus feltámadásának (pontosan: feltámasztatásának) hite. Bizonyosan már a kezdetektől akadtak, akik értették és ahogy telt az idő, egyre többen látták meg, amit, most te is írsz, hogy ti. Jézus tanítása és életpéldája önmagában és önmagáért igaz,, de ahhoz, hogy ez átjöjjön, hogy J. alakja egyáltalán megmaradjon, ahhoz - úgy látom - elengedhetetlen volt a feltámadás, J. isteni eredetének bizonyossága. Sajnos (és többek közt ez is ott van a történetben) ilyenek vagyunk. Mi (ti. akik osztjuk az alapgondolatodat) sem magunktól vagyunk ilyen okosak, hanem egy nagyon komplex folyamat (viszonylag lassú érzékenyedés) kései pontján vagyunk, amikor mindezt már könnyebb meglátni.

$pi$ 2018.03.27. 09:53:02

@Sándor Cserháti: "elengedhetetlen volt a feltámadás, J. isteni eredetének bizonyossága"

Ha feltesszük, hogy Jézus feltámadt az mennyiben bizonyíték bármire is amit mondott? Azt mondta pl. hogy amit megeszünk, az nem árthat nekünk.

érv: De hiszen feltámadt, biztos igaza volt.
ellenérv: Mérgek, vírusok, baktériumok.

$pi$ 2018.03.27. 10:00:21

@Rhitana: "Azt gondolom, a kulcs a szabad akarat kérdése. Isten (és ez megint szeretetének és toleranciájának bizonyítéka) megadja a lehetőséget, hogy Vele, vagy Nélküle ėljünk. "

Nevetséges.

1) Nem nevezheted szabad akaratnak, ha egyszer a pokol jár érte büntetésként. Ha tiszteletben tartaná a szabad akaratunkat, akkor nem büntetne a döntésünkért.

2) Senki sem akar meghalni, Isten állítólag mégis teremtett egy olyan világot, ahol mindenki meghal, semmit nem számít az, hogy mit akarnak.

3) Akkor beszélhetünk szabad akaratról, ha informatív döntést hozhatunk. Ha eltitkolja az információt, akkor nem tudunk dönteni, nincs szabad akarat.

4) Isten minden nap elnézi, ahogy milliárdok szabad akarata sérül. Embereket kínoznak, gyilkolnak, zárnak be. Ha Isten meg akarná adni ezeknek a szabad akarat lehetőségét megtehetné, de nem teszi.

5) Isten mindenható, azt is megtehetné, hogy megmutatkozik és megmarad a szabad akaratunk. Azt jelenti, hogy mindenható, hogy mindenre képes, erre is.

Persze még sok érv van, ezek csak ízelőtenek arról, hogy a "szabad akarat" kifogás mennyire nevetséges.

$pi$ 2018.03.27. 10:03:06

@Rhitana: "Üzenete saját létezéséről elterjedt az egész világon, de valójában csak Rajtad múlik, elindulsz-e erre a hívó szóra, vagy nem."

Nem, nem így van. A hit, az, hogy elhiszel -e valamit mindenféle bizonyítékok nélkül nem akaratlagos cselekedet. Ha azt hiszed, hogy csak rajtam múlik, hogy hiszek -e vagy nem, akkor kísérletképpen higgy Zeuszban öt percen keresztül.

A hit egy tudat által nem befolyásolható tulajdonság, amikor tehát Isten azért büntet minket, mert nem hiszünk, akkor azért büntet minket amilyenek vagyunk, nem azért, amit teszünk. Ez természetesen mélységesen erkölcstelen dolog.

$pi$ 2018.03.27. 10:08:49

@Sándor Cserháti: "elengedhetetlen volt a feltámadás, J. isteni eredetének bizonyossága"

A világ sok olyan megváltót ismer, akik meghaltak és feltámadtak. Egy kivételével az összes történetet elveted, azt mondod rájuk, hogy legenda, mese, hazugság.

Egy történetet elhiszel. Arra azt mondod, hogy az az egy, ellentétben a többivel nem mese, nem legenda, hanem egészen biztosan megtörtént.

Milyen érvek mentén választottál a sok közül? Miért pont azt hiszed el és nem a másikakat? Miben más számodra az egyik mint a többi?

A válasz igen egyszerű: azt hiszed el, amelyiket a szüleid, a barátaid, az ismerőseid, a szomszédaid. Elhiszed Jézust, mert a 20 századi európában születtél, ha máshol születtél volna, máskor születtél volna, akkor éppen ilyen vehemenciával állítanád, hogy mittudomén Dionüsszosz támadt fel és őt kell követni.

Lyle Scott 2018.03.27. 10:35:36

@$pi$: Szia! Vannak emberek, akik még nagyon messze járnak attól, hogy hívő emberek legyenek. De Te már közelítesz! ;)

Bocsi, de megint C. S. Lewis-t hívom segítségül... :) Magam is megfogalmazhatnám, de egyszerübb CTRL+C és CTRL+V párost használnom... :)

Szóval a szabad akarat: "Az Isten olyan lényeket alkotott, akiknek szabad akarata van. Ez olyan teremtményeket jelent, akik mehetnek jó vagy rossz irányban is. Néhányan azt állítják, el tudnak képzelni olyan teremtményt, aki szabad, de nincs lehetôsége arra, hogy rossz útra térjen; én nem tudok ilyet elképzelni. Ha valaki szabadon lehet jó, az is szabadságában áll, hogy rossz legyen. S a szabad akarat az, ami a rosszat lehetôvé teszi. De hát akkor miért adott Isten nekik szabad akaratot? Azért, mert a szabad akarat, bár a rosszat lehetôvé teszi, egyúttal az egyedüli
dolog, mely lehetôvé tesz bármilyen szeretetet, jóságot és örömöt, aminek egyáltalán értéke van."

C. S. Lewis-ról készült egy nagyon szép film, Árnyékország címmel. A filmben Anthony Hopkins játsza a híres professzort. Az egyik jelenetben C. S. Lewis elmesél egy történetet (utána néztem és igaz): Tegnap, egy levelet kaptam, s az egy eseményre utalt, amely csaknem egy éve, 1951 december 4-én történt. A levélíró nem tudta elfelejteni, talán mi sem feledtük el. Azon az éjszakán az 1-es busz belehajtott a királyi tengerész kadétok menetoszlopába Chatham-ben és 24-en meghaltak. Emlékeznek? Ez a levélíró feltesz néhány egyszerű, de alapvető kérdést. Hol volt Isten azon az éjszakán? Miért nem akadályozta meg? Talán mégse jó az Isten? Talán nem szeret minket? Azt akarja, hogy szenvedjünk? Mi van, ha a kérdésre a válasz: igen! Nem hiszem, hogy Isten akarja, hogy boldogok legyünk. Csak azt akarja, hogy képesek legyünk szeretetben élni; azt akarja, hogy felnőjünk! Állítom, hogy éppen mert szeret, azért ajándékoz meg minket a szenvedéssel! Más szóval kifejezve, a fájdalom Isten megafonja a süketek világa felé. Olyanok vagyunk, mint az építőkockák, amelyekből a szobrász kifaragja az ember alakját. A vésőre mért ütések fájnak nekünk, de tökéletessé tesznek."

C. S. Lewis: - Kétféle ember van: azok, akik azt mondják Istennek, "Legyen meg a te akaratod", és azok, akiknek Isten azt mondja, "Rendben, csináld, ahogy akarod".

Lee Strobel: - Nos, ha ön egy marslakó lenne, aki lenéz a Földre az I. században, vajon a kereszténység vagy a Római Birodalom túlélését jósolná? Valószínűleg egy fabatkát sem adna ezért a szedett-vedett csoportosulásért, amelynek a legfőbb üzenete az volt, hogy egy Isten háta mögötti faluból származó ács legyőzte a halált. Annyira sikeres volt ez a mozgalom, hogy ma a gyermekünket Péternek vagy Pálnak nevezzük, a kutyánkat viszont Cézárnak vagy Nérónak... :)

$pi$ 2018.03.27. 11:26:57

@Lyle Scott: "el tudnak képzelni olyan teremtményt, aki szabad, de nincs lehetôsége arra, hogy rossz útra térjen; én nem tudok ilyet elképzelni"

Mire érv ez? Ki a fenét érdekel, hogy valaki el tud képzelni egy beszélő kígyót meg egy hal hasában imádkozó csávót, de szabad akaratából jót választó embert nem? A keresztények szerint isten mindenható. Segítek, ez nem azt jelenti, hogy képes megtenni mindent, amit mi el tudunk képzelni.

$pi$ 2018.03.27. 11:28:59

@Lyle Scott: "Kétféle ember van: azok, akik azt mondják Istennek, "Legyen meg a te akaratod", és azok, akiknek Isten azt mondja, "Rendben, csináld, ahogy akarod"."

Kétféle ember van, az egyik örül, hogy megöltek valakit helyette, a másik vállalja a felelősséget a tetteiért.

$pi$ 2018.03.27. 11:33:18

@Lyle Scott: "Nem hiszem, hogy Isten akarja, hogy boldogok legyünk." "Állítom, hogy éppen mert szeret, azért ajándékoz meg minket a szenvedéssel! Más szóval kifejezve, a fájdalom Isten megafonja a süketek világa felé."

Mindenható és nem érdekli, hogy az emberek hogy érzik magukat? Amit felvázoltál az egy szado-mazo intim kapcsolat, egy kozmikus zsarnok. Ha beszélni akar velem, akkor megteheti normálisan, nem elmebeteg szadistaként. Az isten, akit kitaláltál magadnak minden mai bíróságon hamar életfogytot kapna. :(

$pi$ 2018.03.27. 11:42:13

@Lyle Scott: "A vésőre mért ütések fájnak nekünk, de tökéletessé tesznek."

Okés, tehát fogadjuk el premisszaként, hogy isten mindenható, azért küld szenvedést, hogy jobbá tegyen minket és aki jobb lett, az a menyországba jut.

Akkor tegyük fel, hogy elfoglak, megkínozlak, amíg jézushoz rimánkodsz akkor megöllek. Nagyjából mint az inkvizíció.

Akkor én nem vagyok bűnös ugye? Csak jót tettem veled, a menyországba juttattalak, jobbá tettelek a szenvedés által és mivel isten mindenható nyilván az ő akaratát teljesítettem. És miért is ne, ahogyan te bizonyítékok nélkül kijelenthetsz dolgokat nekem sem kell bizonyítanom, hogy isten akaratát teljesítettem, elég ha erősen hiszek benne.

Képes vagy elítélni ezek után engem vagy a spanyol inkvizíciót úgy, hogy az ítéleted koherens maradjon azokkal a premisszákkal, amiket a te elgondolásod alapján fogadtunk el?

Sándor Cserháti 2018.03.27. 12:13:04

@$pi$: Lehet, hogy félreérthető voltam. Nem az a kérdés, hogy számomra vagy számodra mit bizonyít, hanem, hogy a kortársak, ill. a közvetlen utókor (egy részének) számára mit bizonyított.
Bizonyító erejű pedig nem az volt, hogy Jézus előre megmondta, hanem önmagában (már azoknak, akik elhitték). Már akkor sem volt szokás feltámadni. (Nem véletlen, hogy a másik kommentedben említett többi feltámadóból is istenség lett a maga kontextusában.)
És természetesen az étkezésre vonatkozó jézusi megjegyzést sem szerencsés a mai ismereteink összefüggésében vizsgálni. A kifogás nem higéniai, hanem kifejezetten rituális indíttatású és J. ebben az értelemben válaszol.

Sándor Cserháti 2018.03.27. 12:27:56

@$pi$: Megintcsak, nem a magam hitéről/nemhitéről beszéltem (nem azért, mert nem fontos, hanem mert itt nincs jelentőssége), hanem annak a véleményemnek adtam hangot, hogy ahhoz, hogy J. tanítása, példája fokozatosan teret hódíthasson, szükség volt a feltámadáshit 'vivőanyagára'.
Szerintem tehát nem velem vitatkozol.
Ha viszont már szóba hoztad Dionüsszoszt, eljátszottam a gondolattal, hogy, ha valami mód elhitetnék velem, hogy feltámadt, vajon elfogadnám-e, hogy az a helyes életfelfogás, hogy a többiek békés élete érdekében időnként orgiasztikusan szét kell marcangolni erre kiválasztottakat... Szerinted?

$pi$ 2018.03.27. 12:35:49

@Sándor Cserháti: "Bizonyító erejű pedig nem az volt, hogy Jézus előre megmondta, hanem önmagában (már azoknak, akik elhitték). "

Okés, a gondolatmeneted alapján bizonyító erejű minden, amit valaki elhisz, annak, aki elhiszi. Ez persze nonszensz, hisz az, hogy "bizonyító erejű" pont azt jelenti, hogy bizonyítékként annak is el kell fogadnia, aki egyébként nem hisz. Az nem bizonyíték, amit elhiszek vagy nem hiszek.

"Nem véletlen, hogy a másik kommentedben említett többi feltámadóból is istenség lett a maga kontextusában."

Az, hogy valaki isten, de csak a "maga kontextusában" azt jelenti, hogy "képzeletbeli". Ha Jézus is a "maga kontextusában" isten azt jelenti, hogy képzeletbeli isten, a valóságban nem létezik. A valóság az a kontextus, amiben mindenki meg tud egyezni, valami attól valóságos, hogy mindannyiunk számára ugyanúgy jelentkezik.

"És természetesen az étkezésre vonatkozó jézusi megjegyzést sem szerencsés a mai ismereteink összefüggésében vizsgálni. A kifogás nem higéniai, hanem kifejezetten rituális indíttatású és J. ebben az értelemben válaszol."

Egy tényállítás igaz vagy hamis. Nincs olyan, hogy egy tényállítás a fizikai világban hamis, de rituális indíttatásból meg igaz. Jézus a fizikai világban evett mocskos kézzel és a fizikai világban mondta azt, hogy ami a szánkba kerül, az nem okozhat bajt. Azt hitte, hogy a betegségeket démonok meg ártó szellemek okozzák, nem tudta, hogy a piszkos kezén lévő dolgok okoznak ilyet. Ez már akkor nonszensz volt hisz ha a baktériumokat nem is, a mérgeket jól ismerték.

Mindenesetre Jézus állítása hamis, vagy tévedett vagy hazudott. Persze mi tudjuk, hogy csak mese a történet, nem arra szánták, hogy bárki is elhiggye. Amikor azt meséljük a gyerekeknek, hogy a ravasz róka ezt mondta meg azt mondta, akkor nem akarjuk, hogy konkrétan elhiggyék mint ahogyan a Jézus történetek szerzői sem akarták, hogy elhiggyük megtörtént amit leírtak.

Amikor Jézus megátkozza a fügefát senki sem várja el, hogy elhiggyük tényleg megharagudott rá mert nem hozott gyúmölcsöt akkor, amikor nem is volt szezonja. Egy mese ami arról szól, hogy a zsidó templomhitnek már nincs itt az ideje és isten elpusztítja.

A szűznemzés, a kufárok kiűzése, a keresztrefeszítés, a feltámadás... az egész történet egy mese, allegória, a szerző nem arra szánta, hogy elhiggyük ez így meg is történt.

$pi$ 2018.03.27. 12:40:04

@Sándor Cserháti: "J. tanítása, példája fokozatosan teret hódíthasson"

Jézus semmit nem mondott, ami nem volt előtte ismeretes. Nem kellett semmi mondásának "teret hódítani", pláne nem "fokozatosan". A harcos zsidó szektákat akarták a rómaiak háttérbe szorítani és ezért készítettek egy pacifista szektát ami kimondottan pozitívan állt a római megszállókhoz. Ehhez aztán összeplagizáltak mindenféle ismert pacifista elképzeléseket és a zsidó vallásból ismert elemekkel vegyítették, de semmiféle "új tanítás" nem volt.

Sándor Cserháti 2018.03.27. 13:55:45

@$pi$: Ilyen alapos, exakt és magabiztos kortörténeti és írásmagyarázati ismeretekkel szemben nem tudom felvenni a kesztyűt.
Köszönöm az eddigi válaszokat.

$pi$ 2018.03.27. 14:41:12

@Sándor Cserháti: Csak elmondom a véleményem és megpróbálok érvelni.

G. Nagy László 2018.03.27. 17:12:36

@$pi$: @Sándor Cserháti: Én abból indulok ki, hogy Jézus történelmi személy volt és többé-kevésbe azt tanította, ami az evangéliumokban szerepel. (Simán lehet, hogy sosem létezett, ám amíg a mainstream tudomány történelmi személynek tartja, maradok én is ennél.) Az is világos, hogy Jézus tanításának háromnegyede Buddhától ered, az aranyszabály Platóntól, s biztos össze lehetne szedni minden bölcsességének eredeti megfogalmazóit. Ám abban a fafejű, vaskalapos környezetben ezek progresszív üzenetek voltak, amilyeneket még sosem hallottak. Jézus nagyságrendekkel műveltebb volt a kortársainál, s az importált tudást közvetítette körében. Én így látom. És az a legnagyobb bajom, hogy az evangéliumokban összeszedett, kifejezetten értékes morálfilozófiai tartalom - függetlenül az eredetétől - még ma sem jut el az emberekhez. A vallások e téren többet ártottak, mint használtak. Ha csak a kommenteket alapul véve megnézzük egy átlagos ateista tudását és attitűdjét, szemben egy hívőével, ég és föld a különbség.

G. Nagy László 2018.03.27. 17:19:09

@Rhitana: Továbbra is imádom, hogy ilyen nyitott vagy. Valójában ezt az attitűdöt kéne birtokolni mindenkinek, s pazar hely volna a világ. Ha ez megvan (a termékeny föld, mely képes befogadni a Magvető által szórt magot), úgy már szinte mindegy is, hogy az ember hívő, vagy ateista. A világ békés és együttműködő hely lehet.

Rhitana 2018.03.27. 17:42:26

@G. Nagy László: örülök, hogy ezt mondod, ės örülök, hogy gondolkodsz ezeken a kérdéseken.
Abban a kérdésben azonban, hogy Jézus a Megváltó,aki létező személy, és kereszthalála és feltámadása által megváltott minket a bűneinktől, nem vagyok nyitott semmilyen más alternatívára, mert meggyőződésem, hogy ez az igazság.

$pi$ 2018.03.27. 18:05:19

@G. Nagy László: "(Simán lehet, hogy sosem létezett, ám amíg a mainstream tudomány történelmi személynek tartja, maradok én is ennél.)"

Nem tudom mit nevezel "mainstream tudománynak", de Jézus létezésére nincsenek független források. Egy nagyon jól ismert és dokumentált területen és korban élt, a kortársak pedig nem számolnak be róla. A vallásos emberek tartják történelmi személynek, a történelemtudomány nem tekinti annak.

Még Pál apostol sem földi emberként, anya által szült és hús-vér emberként emlegeti, egyszer sem említi például a tanítványait. Jézus földi pályafutását Pál apostol után találták ki.

"Az is világos, hogy Jézus tanításának háromnegyede Buddhától ered, az aranyszabály Platóntól,"

Nem, az aranyszabály nem Platóntól ered és valószínűleg nem is innen vették a zsidók. A zsidók rengeteg dolgot vettek át a Zoroasztrizmusból, az aranyszabály ott is ismert volt. Egyiptomban legalább 1600 éve ismert volt az aranyszabály, lehet, hogy több mint 2000 éve. Abszurd azt hinni, hogy PLatóntól származott vagy, hogy a vidéken nem ismerték ezt a gondolatot. Két ezer éve ismert volt egyiptomban, ahol állítólag sokat raboskodtak (mondjuk nem, de nyilván jöttek-mentek).

"s biztos össze lehetne szedni minden bölcsességének eredeti megfogalmazóit."

Nem, nem lehet. Annyira régi, hogy lehetetlen, ráadásul valószínűleg számtalan ember egymástól függetlenül felismerte.

"Ám abban a fafejű, vaskalapos környezetben ezek progresszív üzenetek voltak, amilyeneket még sosem hallottak."

Attól függ kik. A pásztorok meg az írástudatlanok (98% írástudatlanság volt) valószínűleg eléggé tudatlanok voltak, de nem csak ők éltek a vidéken.

"Jézus nagyságrendekkel műveltebb volt a kortársainál, s az importált tudást közvetítette körében. Én így látom."

Semmi nem utal arra, hogy nagyon művelt lett volna. Még arról sem született feljegyzés, hogy tudott volna írni és olvasni. Nem is publikált semmit. Egy olyan korban élt, amikor filozófusok, gondolkodók, irodalmárok igen komoly műveket alkottak, miközben arról, hogy Jézus bármi fontosat alkotott volna nincs tudomásunk.

"És az a legnagyobb bajom, hogy az evangéliumokban összeszedett, kifejezetten értékes morálfilozófiai tartalom - függetlenül az eredetétől - még ma sem jut el az emberekhez."

Nem, nem morálfilozófia. Nem filozófia. A filozófia premisszákból és abból kiinduló érvekből próbál új ismeretekre jutni. Jézus soha nem tisztázta, hogy mik a premisszái és soha nem érvelt, kizárólag kinyilatkoztatásokat tett. Jézus nem volt filozófus (már ha létezett), az evangéliumok nem filozófia művek.

Amúgy, hogy miért nem jut el ma sem az emberekhez az törvényszerű, de egy egész könyvet össze lehetne írkálni róla. Röviden azért nem követik az emberek Jézus tanításait, mert használhatatlanok és erkölcstelenek, az emberek viszont szeretnek róla beszélni, mert jól hangzanak.

"A vallások e téren többet ártottak, mint használtak. Ha csak a kommenteket alapul véve megnézzük egy átlagos ateista tudását és attitűdjét, szemben egy hívőével, ég és föld a különbség."

Semmi sem teszi hamarabb ateistává az embert minthogy fogja a bibliát és elolvassa. ;)

G. Nagy László 2018.03.27. 18:05:39

@Rhitana: Ezzel semmi baj sincs, szíved joga. A nyitottság azt eredményezi, hogy szabad vagy, s ezt a szabadságot a másiknak is megadod. Ez maga a szeretet, a jézusi tanítás. Lehangoló, hogy a legtöbb hívő gyűlöletből és haragból építkezik, Te is látod a kommentekből. Mindig az jut eszembe, hogy milyen hit az ilyen? Se nem szeretetteljes, se nem magabiztos. Számomra a legfontosabb jézusi útmutatás, hogy olyan magasra kell tenni a lelkünket, ahová nem ér fel a bántás és a sértés. A legtöbb hívő irgalmatlanul messze van ettől a magabiztosságtól. Bizonytalanok a hitükben, mindent támadásnak vesznek. Hitről, vallásról, Istenről szinte lehetetlen értelmes párbeszédet folytatni egy vallásos emberrel, pedig ismerek párat...

$pi$ 2018.03.27. 18:09:48

@Rhitana: "Abban a kérdésben azonban, hogy Jézus a Megváltó,aki létező személy, és kereszthalála és feltámadása által megváltott minket a bűneinktől, nem vagyok nyitott semmilyen más alternatívára, mert meggyőződésem, hogy ez az igazság."

Nem vagy hajlandó megfontolni semmiféle érved, mert azok veszélyeztetnék a hitedet. Ezt hívják úgy, hogy "fixa idea", "doxazma" vagy "fanatizmus".

Fanatizmus:
"Vakhit. A valóság figyelmen kívül hagyásával, merev - indokolatlan - ragaszkodás egyes eszmékhez, elvekhez. A fanatikus embert nem lehet meggyőzni arról, hogy amihez ragaszkodik, az nem ésszerű. A fanatikus ember ingerülten elutasítja az ellentétes véleményt, s saját álláspontját képtelen módosítani."

"A doxazma (téveszme, téves eszme, fixa idea) fogalmát egy a gondolkodásban felismerhető, sajátos tartalmi csoport köré szerveződő, irreálisnak ható gondolatképződmény leírására használjuk, melynek igazságához az egyén makacsul ragaszkodik."

$pi$ 2018.03.27. 18:15:36

@G. Nagy László: "A legtöbb hívő irgalmatlanul messze van ettől a magabiztosságtól. Bizonytalanok a hitükben, mindent támadásnak vesznek."

Senki sem lehet "bizonytalan a hitében". Valamit vagy hiszel, vagy nem hiszel, nincs olyan, hogy hiszed, de bizonytalan vagy. Tudod mi a helyzet? Nagyon érdekes. ;)

A legtöbb hívő hisz az istenhitben (hiszi, hogy istenben hinni jó és helyes), de nem hisz istenben.

Szeretne hinni, mert hisz a hitben, de nem képes, mert a vallás olyan szinten illogikus, olyan szinten ellenkezik a józan ésszel, a világról alkotott képünkkel, hogy "hihetetlen". Amikor a keresztények olyanokat mondanak, hogy "nem elég erős a hite", hogy "bizonytalan a hite" vagy "megrendült a hite", akkor olyan emberekről beszélnek, akik azt hazudják, hogy hisznek istenben, mert hisznek az istenhitben.

$pi$ 2018.03.27. 18:20:33

@G. Nagy László: "A nyitottság azt eredményezi, hogy szabad vagy, s ezt a szabadságot a másiknak is megadod. Ez maga a szeretet, a jézusi tanítás."

Jézus soha nem azonosította a szeretetet a szabadsággal. Jézus azt mondta, hogy szeretnünk kell mindenkit, de egy szóval sem mondta, hogy fel kellene szabadítani a rabszolgáinkat, sőt azt mondta, hogy a szolgáknak szófogadóknak kell lenniük.

És a szeretetnél az isten számára fontosabb volt, sőt, azt is mondta, hogy az egész családunkat meg kell gyűlölnünk, hogy őt követhessük. Jézus szerint istent kell szeretnünk, nem az embereket. Na jó, az ellenségeinket is. :) Elég zavaros...

Rhitana 2018.03.27. 18:37:43

@G. Nagy László: sajnos ebben van igazság, és engem keresztényként is ez zavar a legjobban. Meg az, ha ülünk a langyos kis közösségünkben, és nem merünk a világ felé fordulni. Ez az a farizeuskodás, amit egyébként Jézus is mindig ostorozott.

G. Nagy László 2018.03.27. 19:02:17

@$pi$: "az egész családunkat meg kell gyűlölnünk, hogy őt követhessük. Jézus szerint istent kell szeretnünk, nem az embereket. Na jó, az ellenségeinket is. :) Elég zavaros... "

Abszolút nem zavaros, csak ebbe a részébe nem merültél el. Ez buddhista alaptanítás.

Biztos ismered a gazdag ifjú esetét, aki a következő útmutatást kapta: „Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt” (Mk 10:21). Mint ismeretes, a fiatalember nem tett eleget a felszólításnak. Természetesen ostobaság volna arra a következtetésre jutni, hogy a jézusi filozófia szerint a pénz és a gazdagság bűnös dolog. Csupán arról van szó, hogy minél kevesebb béklyót akasztunk magunkra, annál szabadabban lélegzünk. Találunk persze ennél is szélsőségesebb útmutatást: „Ha valaki követni akar, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivéreit és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet a tanítványom” (Lk 14:26). Elég nyilvánvaló, hogy nem kell szó szerint értenünk a fentieket, a „gyűlölni” kifejezés használata jócskán túlzó szónoki fordulat. A lényeg ugyanaz, mint a gazdag ifjú esetében: ne váljunk rabjává semminek, még emberi kapcsolatainknak sem. Anthony de Mello szavaival: „Az emberek mindenütt arra a meg nem kérdőjelezett feltevésre építették életüket, hogy bizonyos dolgok – pénz, hatalom, siker, elismerés, jó hírnév, szerelem, barátság, lelkiség, Isten – nélkül nem lehetnek boldogok. Mi a te sajátos kombinációd?” Elég keményen hangzik, de Jézus pontosan erről beszél. Ki az, aki megkérdőjelezné, hogy a siker, az elismerés, a szerelem és a barátság jó és kívánatos dolog? Természetes és követendő, hogy mindezekért dolgozunk, hogy mindezeket magunkénak akarjuk tudni. Ugyanakkor egyikbe sem kapaszkodhatunk görcsösen. Kell, hogy álmainkat, vágyainkat, céljainkat is némi távolságtartással kezeljük.

G. Nagy László 2018.03.27. 19:04:45

@$pi$: Sőt azt gondolom, hogy Jézus mindvégig tökéletesen jelképesen beszél istenről. Isten=ember. Ő maga is azért isten, mert mindannyian azok vagyunk: "Isten országa közöttetek van" Tehát szó sincs arról, hogy nem az embert kell szeretni. Csakis az embert kell.

$pi$ 2018.03.28. 07:35:12

@G. Nagy László: "Természetesen ostobaság volna arra a következtetésre jutni, hogy a jézusi filozófia szerint a pénz és a gazdagság bűnös dolog."

Jézus egészen konkrétan azt mondta, hogy ha gazdag vagy, akkor nem kerülsz be a menyországba. E keresztényeknek még a kabátjukat is el kellene ajándékoznia és lesz ami lesz, nem aggódni, hogy mi lesz holnap.

Nyilván mindenfélét kitalálnak a hívők, hogy ezt ne kelljen megtenni, egyszeűen újraértelmezik a bibliát úgy, ahogy az nekik tetszik, ennek ellenére persze Jézus követőjének tartják magukat. Azt teszik, amit Jézus mondott? Nem? Úgy élnek, ahogy Jézus élt? Nem?

De könyörgöm, Jézus követőjének lenni nem azt jelenti, hogy "néhány dologban történetesen egyetértek azzal, amit Jézus mondott".

1. Osztogasd el a vagyonod. Ezt a keresztények nem csinálják.
2. Mindenkit gyűlölnöd kell, csak Istent kell szeretned. Ezt sem teszik.
3. Jézust istennek tartják, ezt meg Jézus nem mondta.
4. Eljárnak néha templomba, ezt Jézus nem tartotta fontosnak.
5. Meghalgatják a papokat, ami nyilván nem Jézus kedvenc foglalkozása.
6. Nem tartják be az ószövetségi törvények nagy részét, ami Jézus szerint nem ok.
7. Fontosnak tartják a szeretet. Ja, mint mindenki más is.

Akkor mitől is lesz egy mai keresztény Jézus követője?

G. Nagy László 2018.03.28. 08:27:54

@$pi$: Tisztelem az intelligenciádat, a felkészültségedet, a racionalitásodat és az analitikus gondolkodásra való képességedet - ez mind ritka kincs. Azonban itt most sok mindent - egymással össze nem tartozó dolgokat is - egy kalap alá vettél.

A) "De könyörgöm, Jézus követőjének lenni nem azt jelenti, hogy néhány dologban történetesen egyetértek azzal, amit Jézus mondott".

Szerintem jelentheti ezt is. Pont attól válik dogmatikussá a legtöbb vallás, mert árukapcsolással dolgozik. Simán lehet, hogy Jézus is tévedett pár dologban. Az is lehet, hogy a mai, európai környezetben bizonyos tételeket másként adna elő.

B) Háromféle keresztény impulzus létezik:

- Jézus szavai, amelyek szó szerint értendők (Tedd vissza hüvelyébe kardod...)
- Jézus szavai, amelyek nyilvánvalóan túlzó, hatásvadász fordulatok, melyeknek érdemes a mélyére látni (Ha nem gyűlölöd apád, anyád...)
- Minden egyéb, a páli levelektől a pápai zsinatokon át napjainkig (papi cölibátus, óvszerhasználat tiltása és egyéb végtelen ökörségek)

C) Mindezeket figyelembe véve:

1. Osztogasd el a vagyonod. - Ez nem parancs, csak egy lehetséges út felvázolása. Pont az az egyik küldetésünk, hogy felmérjük saját, személyes szükségleteinket. A szerzetes-lelkűek tényleges szegénységet fogadnak, mert ez fekszik nekik, tisztelet érte. A világ nagyobb fele nem tesz ilyet - ezért is tisztelet jár.
2. Mindenkit gyűlölnöd kell, csak Istent kell szeretned. - Ez puszta szónoki fordulat, lásd fent.
3. Jézust istennek tartják, ezt meg Jézus nem mondta. - Szerintem sem az. A páli mítoszgyártás része.
4. Eljárnak néha templomba, ezt Jézus nem tartotta fontosnak. - Ízlés és egyéni szükséglet dolga.
5. Meghallgatják a papokat, ami nyilván nem Jézus kedvenc foglalkozása. - Ugyancsak ízlés és egyéni szükséglet dolga.
6. Nem tartják be az ószövetségi törvények nagy részét, ami Jézus szerint nem ok. - Az ószövetségi törvények lényeges részeit Jézus is továbbviszi (ne ölj, ne lopj), azonban a törvényvallás merev, formai részét kukázza. Az egész jézusi tanításnak pont az a lényege, hogy a fontosat különböztessük meg a puszta rituáléktól és szakítsunk az értelmetlen hagyományokkal. A megvalósult kereszténység pont ugyanazt az értelmetlen és formális világot építette fel, amit az ószövetségi zsidók, magasról téve a jézusi tanokra. (Ezért is gyanús nekem a kreált Jézus-alak. Ha így lenne, olyan szavakat lett volna logikus a szájába adni, amelyek szinkronban vannak a keresztény egyházzal.)
7. Fontosnak tartják a szeretet. Ja, mint mindenki más is. - Úgy úgy.

$pi$ 2018.03.28. 09:39:05

@G. Nagy László: "Szerintem jelentheti ezt is."

Nem. Mindenki egyetért néhány dologban Jézussal, kizárt, hogy mindenki Jézus követője lenne.

"Simán lehet, hogy Jézus is tévedett pár dologban."

Akkor nem követed, hanem történesen hasonló irányba mész. :)

"Ez nem parancs, csak egy lehetséges út felvázolása."

Igen, az út, amelyet Jézus kívánatosnak tart. Ezen az úton mész? Akkor Jézust követed, azaz keresztény vagy. Az, hogy elhiszed, hogy Jézus feltámadt nem elég, attól még lehetsz eretnek meg sátánista is.

"Ez puszta szónoki fordulat, lásd fent."

És mi van, ha valaki más meg azt mondja, hogy a "'szeresd felebarátodat" a szónoki fordulat és a gyűlöletre való felszólítás a tanítás? Mi az, amivel *bizonyítani* tudod, hogy nem te értetted félre?

"Szerintem sem az. A páli mítoszgyártás része."

Elfogadom, ha a bibliát vesszük alapul (mi mást vennénk), akkor ez a legésszerűbb értelmezés. Mindenki, aki leborul Jézus faragott szobra előtt megsérti az első parancsolatot és bálványimádó. Ez a logikus értelmezés.

"Ízlés és egyéni szükséglet dolga."

Igen, de attól tartják magukat kereszténynek, hogy templomba járnak. Olyan, mintha attól tartanád magad sportolónak, hogy szereted a csirkepörköltet.

"azonban a törvényvallás merev, formai részét kukázza."

Konkrétan arról beszél, hogy a törvények utolsó írásjele is fontos, szóval a merev és formai része mellett áll ki. Szerintem ez is elég egyértelmű.

"hogy a fontosat különböztessük meg a puszta rituáléktól és szakítsunk az értelmetlen hagyományokka"

Nem, a lényeg az isteni törvények és az emberi törvények megkülönböztetése. A kézmosás is csak azért mellőzhető, mert az emberi törvény, nem isten adta.

"Ezért is gyanús nekem a kreált Jézus-alak. Ha így lenne, olyan szavakat lett volna logikus a szájába adni, amelyek szinkronban vannak a keresztény egyházzal."

Igazából valamit is számító egyház csak a Jézus alak kitalálása után évszázadokkal lett, amikorra már eléggé megszilárdult a Jézus legenda. Nem az egyház találta ki Jézust, az egyház a kitalált Jézus köré épült.

Beer Monster 2018.03.30. 22:17:01

@G. Nagy László: Nem értem, másról szól a hit. A keresztény 'tartsd oda a másik orcádat' egy példamutatás a tisztességtelenül viselkedőkkel szemben, nem pedig beletörődés. A muszlim harc a tisztességtelenséggel szemben akkor mitől fogva értelmezhető vallásháborúnak?

Beer Monster 2018.03.30. 22:25:09

@G. Nagy László: Az isten nem egyenlő az emberrel, az isten az emberben van. Isten = szeretet. (Az ember a fiú a szóhasználatában.)

G. Nagy László 2018.03.31. 17:31:00

@Beer Monster:

"az isten az emberben van."

Ez így számomra elfogadható, egyet tudok vele érteni.

"A muszlim harc a tisztességtelenséggel szemben akkor mitől fogva értelmezhető vallásháborúnak? "

Ezt nehezen tudom értelmezni. Eleve azt gondolom, hogy az iszlám NEM a tisztességtelenség ellen harcol, hanem MINDENNEL szemben, ami nem iszlám. Ráadásul nem arról van szó, amit a tisztességesek tesznek, hogy SZAVAKKAL harcol mindaz ellen, amit negatívnak lát, hanem kifejezetten FIZIKAI AGRESSZIÓVAL: Hogy ezt vallásháborúnak nevezzük, vagy sem, olyan mindegy....

Beer Monster 2018.04.01. 00:30:35

@G. Nagy László: De erre milyen evidencia létezik, hol van ez akár csak szimbolikusan leírva, hogy az iszlám a "nem iszlám" ellen harcol? Az összes ilyen idézet az önvédelemről szokott szólni. A keresztény ember odatartja a másik orcáját, hogy el kelljen a támadónak számolnia a lelkiismeretével, a muszlim meg megvédi magát. Ennyi az, ami nyilvánvalóan látszik a Korán általam ismert tartalmából. Van ezen felül nyoma annak, hogy nem a nekik ártók ellen, hanem a nem muszlimok elleni harcra buzdítja őket Mohammed?

G. Nagy László 2018.04.01. 10:52:42

@Beer Monster: Csak ismételni tudom magam. Ugyanezt már korábban is belinkeltem, nagyon jól összeszedi az iszlám agresszivitás csíráit:

ateistavilag.blog.hu/2015/04/11/a_koranban_tenyleg_tobb_tucat_eroszakot_tamogato_vers_talalhato

Beer Monster 2018.04.01. 15:32:47

@G. Nagy László: Most ismételjem meg én is, hogy ezek az idézetek nem a más vallásúakkal való harcról szólnak, hanem önvédelemről?

G. Nagy László 2018.04.01. 19:39:09

@Beer Monster: Az első idézetet valóban lehet önvédelemként értelmezni, az összes többinél offenzív erőszak az üzenet.

Beer Monster 2018.04.01. 23:54:36

@G. Nagy László: Mindet nem tudom megcáfolni, mert nem disszertációt írok, hanem hozzászólást, és ráadásul én vagyok a kérdező, bizonyítania meg mégiscsak annak kéne, aki állít valamit. Ezért reagálok sorban a második idézetre:

243. Nem láttad-e azokat, akik a haláltól
való félelmükben ezrével hagyták el
a lakhelyeiket? Majd Allah azt mondta
nekik: „Haljatok meg!” Azután életre
keltette őket. Allah bizony kegyes az
emberekkel, azonban az emberek többsége
nem ad hálát.
244. Harcoljatok Allah Útján, és tudjátok
meg, hogy Allah Mindent Halló,
Mindent Tudó.

Mi ez, ha nem önvédelem?
Melyik idézet lenne az, amelyik más vallásúak ellen, vagy a tisztességes emberek elleni harcról szól?

apu68 2019.06.05. 06:32:06

@Beer Monster: Az arany szabály,nem a kor vagy korok szülötte,hanem örök. Úgy miként az emberi lényünknek is van egy része ami örök. Ez az üzenet -mint aranyszabály- az ige. Mely kezdetben Istennél volt, jött be a világba. Hogy szóljon,és felébressze bennünk az Isten alvó részét.
süti beállítások módosítása