téveszmék

téveszmék

"Az igazi férfi nem piperkőc"

2018. július 07. - G. Nagy László

nem_piperkoc.jpg

 

Kismilliószor megfogalmaztam már, hogy a jólápoltság az emberré válás alapja. Ebben a mondatomban mindig volt valami szándékolt bántó él, némi polgárpukkasztó célzatú túlzó jelleg. Ám amióta először kezembe vettem Geoffrey Miller A párválasztó agy című könyvét, már közel sem tartom túlzásnak. Ha megkérdeznénk az utca bamba járókelőit, hogy mitől lett a homo sapiens olyan, amilyen, bizonyára kapnánk pár érdekes válaszverziót. Lenne, aki a Teremtőre hivatkozna, mások a természetes szelekcióra, melynek során azok a mutációk maradtak fenn, amelyek a legjobban alkalmazkodtak a változó környezeti tényezőkhöz. De alig hiszem, hogy akadna bárki is, aki az emberré válás legfontosabb mozgatórugójára akár csak halványan is utalna. Pedig borzasztó egyszerű: tetszeni akarunk a csajoknak.

 

A legtöbben tisztán emlékszünk John Keating (Robin Williams) szavaira a Holt költők társasága c. filmből: "a költészet célja az udvarlás". 1989-ben csupán naivan romantikus gondolatnak tűnt, ma már - az evolúciós pszichológiának köszönhetően - pontosan tudjuk, hogy mennyire igaz. Sőt: nem túlzás azt állítani, hogy szinte minden, ami kiemel bennünket az állatvilágból - nyelv, művészetek, ruházkodás, lakberendezés, vallás, filozófia, erkölcs - gyakorlatilag a szexuális szelekció terméke. Semmi más nem indokolja ugyanis azt a pazarlóan költséges evolúciós csúcsproduktumot, amit emberi elmének nevezünk. És most nem csak arról van szó, hogy lám, az állatvilág túlnyomó többsége kiválóan elvan fejlett agyberendezés nélkül. Ami igazán szembetűnő, az az, hogy hosszú tízezer évek teltek el az emberiség történelmében úgy, hogy a közel másfél kilós agyunkat bármilyen látványos tevékenységre használtuk volna. Generációról generációra semmi mást nem tettünk, csak tétován dézsmáltuk a szavannák gyümölcsfáit, miközben koponyánkban egy ötször akkora hardver dübörgött, mint amekkorát testtömegünk indokolt volna. Márpedig az evolúció szigorú puritánsággal mér: csakis olyan innovációkra teszi rá kézjegyét, amelyek azonnal profitot termelnek.

 

Charles Darwin munkásságának korabeli kritikusai jellemzően nem is elsősorban a természetes szelekció elvét támadták, sokkal inkább a szexuális szelekció gondolatával volt problémájuk, különösen azzal a megállapítással, hogy mindig a nőstény választ. Ez teljesen ellentétes volt az akkori társadalmi felfogással, mely szerint jellemzően a férfi döntött, s a lányok, asszonyok ezt csendben elfogadták. Pedig Darwin több tucat példát hozott: a hím madarak színpompás tollazatát (megemlítve természetesen a páva büszke farktoll-parádéját), az énekesmadarak dallamvilágát, a szarvasok pompás agancsait, a bogarak színgazdag kitinpáncélját (köztük a világító szentjánosbogarakat), a majmok különféle arcszőrzeteit, s nem utolsó sorban a megszámlálhatatlanul sokféle állati illatanyagot. Ezek nemhogy nem segítik a közvetlen túlélést, de egyenesen kockázatossá is teszik a létezést, hiszen minden esetben feltűnést keltenek, s esetenként még a szabad mozgásban is korlátot jelenthetnek (nagyméretű agancsok és farktollak). Jól érzékelhető tehát, hogy az állatvilág hímjei hajlandóak komoly rizikót vállalni azért, hogy a nőstények számára megfelelően vonzókká váljanak. Ösztöneik pontosan jelzik, hogy a szürke nyúlbélák nem rúgnak labdába a petesejtekért folytatott meccs során.

 

Mindezt tudva és látva tökéletesen érthetetlen az az attitűd, amit igénytelen férfiak jelentős tömegei képviselnek. Nem is elsősorban a zoknis-szandálos, pólót a rövidnadrágba betűrő, hasitasis lúzerekre gondolok. Ők, szegények azt sem tudják, hol vannak, abszolút vakok és süketek a környezetükre, s természetesen totálisan esélytelenek arra, hogy egy valamire való nőben valódi vágyat ébresszenek. Sokkal inkább azok járnak a fejemben, akik - tökéletesen szembemenetelve az evolúcióval - még ideológiát is gyártanak a férfi puritánság üdvözítő volta mellett. Jelmondataik: "az igazi férfi nem piperkőc"; "csak a melegek divatoznak"; "száz kiló alatt a férfi csak papírnehezék" stb. A kisebbik baj az, amikor mindez csak a lustaságot és igénytelenséget elfedő kamuduma. Jóval nagyobb a gond, amikor komolyan is gondolják. Amikor valódi hittel tudják megfogalmazni, hogy a karcsúsított szabású zakó langyi, a parfüm és az ékszer minden formája nőies és a díszzsebkendő meg egyenesen nevetséges. Ezeknél a vaskalapos vikingeknél igazán mélyen gyökerezik az a barbár kultúra, mely csakis az erőt, a harcot, a praktikumot és a túlélést tekinti férfiasnak; a szépséget, a kreativitást, a művészeteket és a jólápoltságot - mint komolytalan területeket - leginkább meghagyná a nők számára. Ma már kissé furának tűnik, hogy ez az attitűd hogy volt képes egyáltalán mostanáig fennmaradni. A magyarázat egyszerű: mindaddig, amíg léteznek olyan nők, akik a bitang barbár favágóra buknak, addig ez a világlátás is tovább él. (Márpedig ha egy nőnek választania kell a kockás inges, százkilós medve és a nyüzüge, bizonytalan divatmajom között, úgy a döntés - még ha fintorogva is - tízből kilencszer az előzőre fog esni. Az optimum természetesen az erős és határozott, ugyanakkor jólápolt, igényes, szellemileg is jól vértezett férfi.)

 

Ami igazán csodálattal tölt el, az a különböző vallások zseniális húzása, ahogyan rátették kezüket az emberi szexualitásra. Ahhoz persze nem kellett különösen éles szem, hogy érzékeljék, micsoda hajtóerő a testiség. Már önmagában azért megérte törvényekkel szabályozni a szexualitást, hogy képesek legyenek uralni a lelkeket. Ám ha mélyebben belegondolunk, ennél jóval többről van szó. A testiség maga a teremtés, vagyis közvetlen konkurenciáját jelenti a teremtő Istennek. Nem csupán a gyermekáldás szimpla mozzanata okán, hanem kifejezetten a szexuális szelekció hosszú távú hatását tekintve, mely gyakorlatilag megteremtette magát az embert. Azért váltunk azzá, akik ma vagyunk, mert évezredeken keresztül hajkurásztuk a nőket, s kimagasló agykapacitásunknak köszönhetően képesek voltunk minden olyan szirupos mondatot, gavallér nagylelkűséget, meggyőző dominanciát, szellemes geget, csalárd trükköt elsajátítani és bevetni, amely közelebb vitt bennünket a Paradicsom kapujához. Természetesen az egyházalapító atyák mit sem tudhattak az evolúcióról, pláne az evolúciós pszichológiáról, de valahogy mégis érezhették, hogy a szexualitás a kulcsa mindennek.

 

A természetes szelekció konvergens folyamat. Ez azt jelenti, hogy térben és időben egymástól függetlenül kialakultak az olyan létfontosságú testrészek, mint a szem, a végtagok, vagy épp a szív. A természetes szelekció logikája azt diktálná, hogy csupán kevés számú, magas fittségű faj létezzen. A biológiai sokszínűség elsősorban a divergens módon ható szexuális szelekció eredménye, mely a hipergám nőstények ízlése szerint egyre nagyobb agancsokat, egyre színpompásabb tollazatokat és egyre összetettebb elméket produkál, ezáltal újabb és újabb fajokat hozva létre. Pontosan a szexualitásunk tett emberré bennünket, így minden okunk megvan rá, hogy komolyan vegyük, s a jó ízlés határain belül legyünk annyira piperkőcök, amennyire csak lehet. "Cherchez la Femme!" - mondja a francia. Kezdem megérteni, mit jelent.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3914097721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2018.07.07. 13:59:21

"Azért váltunk azzá, akik ma vagyunk, mert évezredeken keresztül hajkurásztuk a nőket, s kimagasló agykapacitásunknak köszönhetően képesek voltunk minden olyan szirupos mondatot, gavallér nagylelkűséget, meggyőző dominanciát, szellemes geget, csalárd trükköt elsajátítani és bevetni, amely közelebb vitt bennünket a Paradicsom kapujához."

Hahhhh......!
Azért váltunk emberré mert tüzet mertünk gyujtani....szexelni megminden állat tud , ebben semmi különös nincs.
Ismét egy önfelnagyító írás egy "embertől".Aki felnagyítja saját szexéhségét ,hogy megmagyarázza ...........a nyivánvalót.
Baszki!

G. Nagy László 2018.07.07. 15:23:09

@csakférfi: Drága, barátom, nem velem, hanem Darwinnal és Geoffrey Millerrel vitatkozol. Én csupán laikus hírvivő volnék...

csakférfi 2018.07.07. 16:16:53

@G. Nagy László:
Barátom??
Jó....legyen!
:) :) :)
"megtiszteltetés".
Azt gyanítom sikerült egy nőt a közelmúltban az ágyadba vinni és ez váltotta ki ezt a posztot!MIvel mindennek oka van.
Azért lehet hogy tévedek....akkor a helyzet rosszabb.....álmodozol és elrugaszkodsz a valóságtól.
Tény hogy csak mi emberek vagyunk képesek a tüzet a saját kényelmünkre használnio.Nincs a földön más faj aki ezt merné.Az udvarlási rítusokról nincs kedvem vitázni....csak megjegyeztem.Az is tény hogy.....eléggé földhöz ragadt vagyok!
De.....
"A farkasok gazdag testbeszéddel rendelkeznek, ami mindig csak az adott kontextusban értelmezhető. Vizuális kommunikációjukat nem ismerjük még igazán, ez alól kivételt képeznek az ellenséges (agonisztikus) helyzetek.
...
...
A farkasokra jellemző az idegenektől való félelem, azaz a xenofóbia.
..
A farkasok – tipikus monogám faj – párzási szezonja januártól márciusig tart. A szaporodó pár érdeke az, hogy a szaporulatot évente egyetlen saját alom felnevelésére korlátozza,
..
Zárt térben többször előfordulnak agonisztikus interakciók, melynek oka a korlátozott élettér és a természetellenes összetételű szociális csoport.
...
A vadonban élő farkas falkák ezzel szemben családi csoportok, melyek egy szaporodó párból (általában két, nem rokon egyed) és azok különböző korú (1-3 éves segítők, és a fiatalabb) kölykeiből állnak. Mivel a szülők mind fizikai erő, mind tapasztalat szempontjából előnyben vannak (jobban ismerik a tápláléklelő helyeket és a territóriumok között húzódó vadászösvényeket) evidens, hogy ők lássák el a vezető szerepet, irányítsák a falka mozgását és döntéseket hozzanak, valamint szabályozzák az utódok viselkedését"

tudomanyosmunkatars.blog.hu/2017/05/21/szurke_farkas_canis_lupus

Alfahím Alfa nőstény?
csak a családra vonatkozik.
Mintahogy az udvarlási szertártás és rítusok tömkelege.
Téveszme.
Ne vedd zokon barátom nem "basztatásnak" szánom!!!!
A számkivetett c. film jól reprezentálja a tűz fontosságát.
Ajánlom egyszer hagyd el a "komfort2 zónádat és puszta kíváncsiságból próbálj tüzet gyújtani a megfelelő eszközökkel.

www.youtube.com/watch?v=VVV4xeWBIxE&t=0s&list=WL&index=9

Visszahozna abból a rózsaszin ködből amibe beleveszel.
Egyébként köszönöm a "barátom" megszólítást.
Komolyan vettem.
:)

G. Nagy László 2018.07.07. 20:39:10

@csakférfi: Nincs rózsaszín köd :) A szexuális szelekció Darwin tudományos tézise, amelyet többször is lesöpörtek az asztalról, volt hogy ideológiai okokból, vagy akár prüdériából. Az utóbbi évtizedekben azonban ez már elfogadott, ha úgy tetszik mainstream tudományos vonal. Nem volt hülye az öreg Charles :)

csakférfi 2018.07.08. 18:09:25

@G. Nagy László:
Ebben egyetértünk! Mármint hogy nem volt hülye.
Minden jót Neked!
Megyek dolgom van.Trollkodni meg nem szeretek.....a blogodon.
:)

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2018.07.09. 08:36:47

Az gondolom, a párválasztás fontos eleme az egészség. Sokkal fontosabb, mint a piperkőcség. Az állatok színes tollaikkal, hatalmas agancsukkal mind ezt bizonygatják a nőstények felé. Ezért kedveltebbek a széles mellkasú, izmos férfiak, mert az ilyen testfelépítés egészséges embert feltételez. A horpadt mell, pálcika karok nem egy díszpéldány jellemzői.
Az egészséges férfi erős és nem azzal henceg, hogy hány féle allergiája van és mire érzékeny, mert bár jó társalgási téma, de rossz reklám. Az erős férfi ideális esetben arra büszke, hogy mi mindenre képes, mit bír ki. Azzal imponál, hogy kinézni belőle, hogy össze bírja vonszolni az ágakat a fészekhez. Amíg világ a világ, a férfi erős, a nő meg szép fegyverzettel indul harcba.
Abban, hogy ki választ, szerintem nincs egyértelmű séma még az állatvilágban sem.
Sokat próbálnak torzítani ezen vallások, hatalommániások (ebben a birodalomban mindenki csak kölcsönzi tőlem a "Paradicsom kapuit"!). Dehát a túltervezett HW pont arra való, hogy kicselezze néhány szikkadt, pinairigy öregember, meg torz megalomán törekvéseit.

A divatos férfi azért ingoványos terep, mert a tervezők célja a minnél több felesleges ruhadarab eladása minnél gyakrabban. Megnyőznek egy férfit arról, hogy pólóhoz is érdemes sálat tekerni, kilós mennyiségben. Meg ha a nadrág ülepe úgy van tervezve, hogy csüngő, fonnyadtsemmi hatást kölcsönöz viselője valagának. Az összkép, bár divatos, sok olyan felesleges elemet tartalmaz, ami épp az erő, a "kibírás" ellentéte. "Kedves, okos srác, tök jól öltözik, jól el lehet vele dumálni, de szóba sem jöhet gyermekeim apjának." Az ápoltság természetesen alapvető, de a trendek követése, a naprakészség lobogó textilek világában nem biztos, hogy egy klasszikus párkapcsolatra vágyó ember számára kötelező.

Takony(Aki az élet vizet issza) 2018.07.09. 09:50:02

Persze az emberré váláshoz elengedhetetlen volt a szexuális szelekció hiszen kihaltunk volna nélküle _(vagy nem emberré váltunk volna), de nem ez különböztet meg minket az állatoktól - mivel ez minden élőlénynél jelen van.

Külső témájában a középút a helyes szerintem: igényesség és ápoltság. Pl. ha megnézel egy férfi divatbemutatót, nekem kb egy szinten van a szandál-zoknival. Egyik se kéne.
Ha már favágóing: mi a helyzet ha éppen az a divatos? Piperkőc dolog felvenni, vagy az ellenkezője?

G. Nagy László 2018.07.09. 19:17:38

@Takony(Aki az élet vizet issza):

"de nem ez különböztet meg minket az állatoktól - mivel ez minden élőlénynél jelen van"

A mondat második fele majdnem tökéletesen igaz. A szexuális szelekció a fejlettebb állatok mindegyikénél jelen van. (Növényeknél és alacsonyrendű állatoknál nem látunk ilyet.) A mondat első fele ezzel együtt hamis.

Gondolj arra, hogy a főemlősök egy csoportján belül a nöstények az egyre erőteljesebb hímeket kedvelik - kialakulnak a gorillák. Vagy épp a változatos szexjátékokra vevők - máris megszületik a bonomók faja. De talán lesz egy olyan csoport is, amelyik a kreatív intelligenciára megy rá... és meg is vagyunk.

A szexuális szelekció nem csak arra jó, hogy a csajok a szimplán életképesekre buknak, s így biztosított a faj továbbélése. A nőstények spéci igényei formálják magát a fajt, sőt új fajok kialakulását eredményezik.

G. Nagy László 2018.07.09. 19:32:55

@Tompahawk: Egyetértve azokkal, amiket írsz, szolidan vitáznék is.

"Az gondolom, a párválasztás fontos eleme az egészség. Sokkal fontosabb, mint a piperkőcség."

A szexuális szelekció "piperkőc" elemei sohasem mennek szembe az egészséggel. A fényes tollak például - amelyek egyes madárfajok nőstényeinél adu ásznak minősülnek - kifejezetten az egészséget hirdetik, miközben önmagukban semmi hasznuk sincs. Ilyenek a szagok is - az ember esetében úgyszintén!!

Amikor a páva hosszú és díszes farktollat, a szarvas brutális agancsot növeszt, vagy épp egy férfi méregdrága öltönyöket hord - ezek olyan "piperkőcségek", amelyek túlmutatnak az egészségen. Azt hirdetik: olyan hihetetlenül egészségesek, energikusak és jómóduak vagyunk, hogy még ezek a felesleges luxusok és beleférnek. A nők ősztönösen értékelik mindezt - még a legintellektuálisabbak is - sok tízezer ével a homo sapiens megjelenését követően is.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2018.07.10. 14:10:54

@G. Nagy László: Igen, ezért mondtam, hogy ingoványos terep. Egy klassz öltöny, és két három pontot emel egy férfin, egy rossz, olcsó, lakodalmas darab és három pont mínusz. Felhajtott chino nadrág zokni nélküli cipővel és még a legvadabb alfa is elbaszott manónak néz ki, ugynakkor, ha megtaláljuk a hozzánkvaló cuccokat sokat dob rajtunk, még ha testünk a téta és az omega közötti is . Ha mondjuk stílusunk is van, nem agyatlan követők vagyunk. Mindenesetre teljesen nem tudja megfordítani az alapvetően testünk által nyújtott képet. Senki nem tudja jó nővé/faszivá vásárolni magát, ha egészségtelen, lusta vagy ostoba. Igaz, felfogható az erő, a képesség bizonyítékaként, de ha az emberen emellett a "negyvenévesen szívinfarktust fog kapni" felirat villog neonbetűkkel, akkor annyit is ér. Hipotézis ugyan, de erősen hiszem, hogy egy egészséges szép ember a kínai áruházból felöltözve több tekintetet vonz magára, mint egy tetőtől talpig Designer cuccokba bújtatott kormányzati kommunikációs tanácsadó. Társadalmi csoportoktól is függ a fogadtatás. Ismerek olyan embereket, ekik szerint minél drágább egy cipő, annál kevésbé érdemes megbízni a viselőjében, meg olyanokat is, akik eleve nem bíznak senkiiben így elfogulatlanul csodálják egymás bőrcipőit. Vannak akik szerint tárgyakat felhalmozni simán csak ostoba rágcsálóösztön, van aki meg tök jól érzi magát tök felesleges vízlúgosító gépek, Alexák, digitális fűtéstávszabályzó, drága terepjáró a óvodába járáshoz meg egyéb kacatok között.
süti beállítások módosítása