téveszmék

téveszmék

"Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás..."

2018. december 13. - G. Nagy László

8_ora_munka.jpg

 

Az Országgyűlés szerdán elfogadta a munka törvénykönyvének módosítását, amely tartalmazza többek között a lehetséges túlórakeret 400 órára emelését. Az ellenzék már hétfőn kivonult a parlament ülésterméből, szerdán pedig megpróbálták ellehetetleníteni a szavazást síppal, dobbal, konfettiesővel...

 

szabo_timea.jpg

 

Hogy mi is a baj e törvénymódosítással? A magamfajta sosem fogja megérteni. Már eddig is azt gondoltam, hogy az állam túlságosan is beleszól a munkaügyekbe. Az ideális világ úgy fest, hogy a munkáltató és a munkavállaló - mint két egyenrangú fél - megállapodnak egymással együttműködésük kereteit illetően, s ehhez korrekt módon tartják magukat. Ha valaki 12 órát szeretne dolgozni naponta, az miért fáj bárkinek? És ugyanígy: ha csupán kettőt, azzal mi a baj? Az ébredő kapitalizmusban - úgy kétszáz esztendeje - a gyári munkástömeg még nem állt az öntudat azon szintjén, hogy megfelelően képviselni tudták volna érdekeiket. Ekkortájt kezdtek összeállni az első a szakszervezetek, s még a 19. század során megszületett számos, a munkakörülményeket javító általános intézkedés. Érdekes módon pont egy gyártulajdonosnak, a walesi Robert Owennek pattant ki a fejéből a címbéli szlogen, s ő volt az, aki már 1817-ben kezdeményezte, hogy a napi 10-16 órás munkaidőt 8 órában maximalizálják. Felvetését követően még évtizedek teltek el, mire a napi 8 órás munkaidő általánossá vált. Nem csoda, hogy a folyamat sokáig húzódott, hiszen a gyártulajdonosokat az ipari forradalom hajnalán semmi sem késztette arra, hogy kedvezményeket nyújtsanak. A városi nincstelenek tömegéből toborozhatták képzetlen és erősen kiszolgáltatott alkalmazottaikat, akik jellemzően egyszerű betanított, vagy segédmunkát végeztek. Ma már azért kissé más a helyzet.  

 

konfetti.jpg

 

A rendszerváltás utáni húsz évben mást sem hallottam, mint folytonos siránkozást mindazoktól, akik nem találtak maguknak ínyükre való munkát. Cégvezetőként ugyanakkor roppant kényelmes helyzetben voltam: elég volt feladni egy ingyenes hirdetést, s százával érkeztek a jelentkezők a különböző meghirdetett pozíciókba. Manapság megfordult a dolog; már nem munkát nehéz találni, hanem alkalmazottat. Pár napja a belvárosban jártam, s csupán azon öt perc során, amíg a Deák téren átszálltam az egyik metróról a másikra, négy különböző álláshirdetést tartalmazó plakátot számoltam össze. Ilyen még pár évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna. Mostanság a vállalkozó barátaim siránkozását hallgatom: sehol egy jó sofőr, egy jó kőműves... Mindenki pontosan ismeri a helyzetet, akinek az utóbbi egy-két évben szobafestőre, villanyszerelőre, vagy klímakarbantartóra volt szüksége: bőven nyílt alkalmunk ismerkedni a türelem erényével. Hosszasan lehetne boncolni a magyar munkaerőpiac állapotát, s az is megérne néhány fejezetet, hogy a hazai gazdaság milyen potenciális növekedéstől esik el a jelen munkaerőhiánya miatt. Minket azonban pillanatnyilag nem ez érdekel elsősorban, hanem az érem másik, örömteli oldala: Magyarországon talán még sosem voltak ilyen jó alkupozícióban a munkavállalók. Ez most a legkevésbé az a momentum, amikor a kiszolgáltatott alkalmazottakat remegve féltenünk kéne a gonosz kizsákmányolóktól.

 

kossuth_ter.jpg

 

Ritkán teszek ilyet, ám ezúttal meg kell dicsérnem a magyar ellenzéket. A "rabszolga-törvény" elnevezés például kifejezetten kreatív. Nyilvánvaló, hogy semmi köze a tényekhez, ám a politikai marketing nem is erről szól. Mindenesetre abszolút hatásos: a Policy Agenda által készített kutatás szerint a felnőtt lakosság 83%-a elutasítja a munka törvénykönyvének módosítását, ami azt jelenti, hogy az ellenzéki narratívának sikerült felülkerekednie a valóságon. Semmi másról nincs szó ugyanis, mint egy felesleges, bürokratikus korlát lebontásáról, amelynek liberálisként egyértelműen tapsolnom kell. A szerdai parlamenti cirkusz is megtette a hatását, ismét sikerült felpiszkálni a népet, s az este a Kossuth téri tüntetéstől volt zajos. S hogy mi lesz a folytatás? Meglátjuk. Az ellenzék további tüntetéseket ígér, mint rendszerint, ám kérdéses, hogy kitart-e a lendület. Nyilvánvaló, hogy aki nem szimpatizál a regnáló kormányzattal, az minden lehetőséget megragad a tiltakozásra. Ugyanakkor rém fura, amikor azért vonulnak az emberek az utcára, mert szabadságuk mértéke nőtt. Valójában a munka törvénykönyvének módosítása csupán egy jó ürügy az általános protestálásra, de ennél egy centivel sem több.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr4414473326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Nagy László 2018.12.14. 08:57:35

@007k: A mommentelő pedig egy lángelme.

G. Nagy László 2018.12.14. 09:02:58

@maxval balcán bircaman: Ne idegesíts fel, ennél százszor okosabb vagy!!!

A tudományos-technikai fejlődés mozgatja a világot, nem tudod külön kezelni. A földmúvelő társadalmak kitalálták maguknak a monogám házasságot és az egyistenhitet, mert ez passzolt az adott technológiai szint által meghatározott életformához. Az ipari forradalom elhozta a városi létet, a polgári demokráciát és a liberalizmust. Most ismét egy technológiai ugrás küszöbén állunk, s te nem azon tűnődsz, hogy hová kéne tovább lépnünk a polgári demokrácia lassan kinőtt világából, hanem visszasírod a középkort. Ennek semmi értelme, csupán az egyéni nosztalgia.

csakférfi 2018.12.14. 09:06:17

@G. Nagy László:

"Az első félmondattal egyetértek, a másodikat nem is értem. Képzelj el egy olyan világot, a"

Elképzeltem......a gyakorlatban nem működik.
Ezért nem érted.

"Az élet ösvényén jár, aki megfogadja az intést, de tévelyegni fog, aki megveti a dorgálást. "

Biblia Salamon Példabeszédek könyve

Fogadd meg a tanácsot.......különben ostoba maradsz.....egykoron én is az voltam...ezért értem ami te "téveszmék" gyanánt okoskodsz.
Sem nem bölcs...sem nem okos nem vagy.
Márcsak ismételni tudom.
A te életed....ne tedd tönkre ezt az egyet is.
Nekem nem fog fájni.....csak fáraszt.....csak neked.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.14. 09:11:09

@G. Nagy László:

Nem akarok középkort, ez eleve képtelenség. Meg kell haladni a modernitást.

MACISAJT1 2018.12.14. 09:12:40

" Valójában a munka törvénykönyvének módosítása csupán egy jó ürügy az általános protestálásra, de ennél egy centivel sem több."

Éppen 17 évvel ezelőtt, 2001 karácsonyán volt egy hasonló hisztéria, a 23 millió beözönlő román ürügyén...Hamar kiderült, az is mekkora műbalhé volt...

Viszont most jól láthatóan az un. ellenzék összehangoltan szeretne egy jó kis kijevi típusú polgárháborút kirobbantani.
Felvonulnak a politikusaik, rátámadnak rendőrökre, előmásznak a csatornákból az mszp(pl.donáth, h.kovács) vagy az szdsz(tgm) legsötétebb alakjai (kohncsíta wurst momentumosai, az apák és fiúk/lányok), valamint némi import aktivisták is megérkeztek.

Sajnálom szegény rendőröket, hogy ezeket a büdöslábúakat kell vonuláskor állandóan kísérgetniük, majd tűrni ahogyan dobálják őket, törik szét autóikat stb.
Egy biztos, a demokrácia csúcshazájában, az USA-ban próbálná meg ezt valaki a rendőrökkel szemben, másnap Guantanamon ébredne...

csakférfi 2018.12.14. 09:13:35

@G. Nagy László:
"A tudományos-technikai fejlődés mozgatja a világot,"
Nem igaz!
A társadalmat az emberit ....a szeretet tartja össze...ez az alap....a pénz utáni sóvárgás pedig ez ellen...ezért zavaros amit ide irogatsz.
Alapvető fogalmi zsvaraid vannak....mint egy gyereknek.
Nőlj fel!
Attól nem leszel modern hogy moder technológiát használsz.... Ami évtizedek mulva elavult lesz....
Csak egy kiégett örehember leszel néhány évtized múlva.

2018.12.14. 09:18:03

@G. Nagy László: fent olvashatod , részletesen kifejtve. Sajnos te csak két dologgal nem vagy tisztában a valósággal (realitásokkal) és a munka joggal.

G. Nagy László 2018.12.14. 09:19:12

@MACISAJT1: Azután, amit Fletó művelt 2006-ban, ezerszer is oda kell figyelnie a kormánynak, hogy még véletlenül se tegyen hasonlót. Az egész egy tudatos provokáció, hogy kimozdítsák a kormányt a működési keretéből, s rávegyék valami látványosan antidemokratikus lépésre. Azért Orbánék nem olyan hülyék, hogy ezt benyalják...

csakférfi 2018.12.14. 09:20:55

@MACISAJT1:

"Szombat este több rendőrségi szakszervezet rendkívüli állapot kihirdetését kérte, ugyanis csatatérre emlékeztetett szombat késő este Párizs belvárosának legelegánsabb része a sárgamellényesek harmadik tiltakozónapja után. A prefektúra vasárnap reggeli összesítése szerint a zavargásokban 133-an megsérültek, köztük 23 rendőr. A hivatalos tájékoztatás szerint 412 embert előállították, és közülük 378-at őrizetbe is vettek."

parameter.sk/macron-rendkivuli-kormanyulest-hivott-ossze-parizsi-zavargasok-miatt

Bizonyára a franciák diktatúrában élnek. ...bezteg az USA...
Menj és nyald ki Trump s...gg.t
:)

G. Nagy László 2018.12.14. 09:22:48

@B55: Humánerőforrás-gazdálkodási vezetőként dolgoztam évekig. Közel ezer munkaszerződést írtam alá, s közel ugyanennyi megszüntetést is. Talán valami azért ragadt rám...

MACISAJT1 2018.12.14. 09:26:10

vadai, gurmai, bangóné etc. ettársnők: nincs több laca meg faca, tessék átmenni Femen aktivistákba !!!
Elő a löttyedt csöcsökkel a parlamentben, hadd fogyjon a magyar .

És ha valaki azt hinné, hogy csak fantáziálok, közlöm hogy nem is olyan régen, még ebben az évben Csehországban Milos Zeman elnök ellene ezt (is) bevetették:

www.youtube.com/watch?v=PwfVCcVRyls

A pár száz büdöslábú "forradalma" a kukák és a virágládák ellen:
ripost.hu/cikk-ujabb-elkepeszt-fotok-az-ellenzeki-vandalokrol-mindent-osszetortek

Még szerencse hogy az ország karácsonyfáját nem tudták felgyújtani elmebeteg dühükben.

MACISAJT1 2018.12.14. 09:28:45

@csakférfi:

Idézném -egyetértőleg- Bayer Zsoltot:

" amikor a mai Párizsban autókat gyújtanak fel, betörik a kirakatokat és fosztogatnak, mindent elborít a könnygáz és az erőszak, a karácsonyi vásárok idején zárva vannak az üzletek, bedeszkázzák a portálok üvegablakait, elmaradnak a focimeccsek – egyszóval a mai Párizs úgy néz ki, mint valami harmadik világbeli pöcegödör, mindez őfelsége a plebs meg a fekagyerek-simogató Macron közös erőfeszítéseinek eredményeképpen. És persze el ne felejtsük, hogy ez az a Macron, akit megválasztása után, sőt, egészen a mostani zavargások kitöréséig istenként imádott a hazai baloldal meg a libsik, ő volt a példakép, az „európéer”, egymás sarkára hágva, tolongva nyalták a seggét, aztán „felkelt” a plebs, nekifogott törni-zúzni, és az itthoni baloldal meg a libsik (meg a jobbikosok, akikről már régen nem lehet pontosan megmondani, miféle fajták is valójában) gyorsan felvették a láthatósági mellényt, és elkezdtek reménykedni, hogy majd csinálnak egy kis Párizst idehaza is. És majd belepusztulnak, hogy valahogy kiprovokáljanak végre egy kis rendőri erőszakot. Apropó! El ne felejtsem! Ennek a SIXX-nek a lapja, meg az összes többi (HVG, 444, Naésaztán, Hátaztán) elborzadva hozza a szörnyű képsorokat, miszerint a francia rendőrök letérdepeltetik –arccal a falnak, ó, irgalom atyja ne hagyj el!- szegény francia diákokat, akik amúgy a térdeplést megelőzően gyújtogattak meg törtek-zúztak.

Tényleg rémes…

Viszont ugyanezek a lapok 2006-ban tapsikoltak a gyönyörűségtől, amikor idehaza a „rendőrök” agyba-főbe verték azokat a tüntetőket, akik nem gyújtottak fel semmit sem éppen, csak haza akartak menni. Agyba-főbe verték, kilőtték a szemüket, csontjukat törték, kezeket csavartak ki, földön fekvő embereket (papot, olimpiai bajnokot) rugdostak (a vonatkozó felvételek mai napig megtekinthetőek). De az valamiért nem fájt ezeknek a geciknek, hanem a demokrácia diadalaként ünnepelték. Most meg krokodil könnyeket hullajtanak szegény térdeplő francia diákokért. "

Bizony, bizony..

G. Nagy László 2018.12.14. 09:29:45

@maxval balcán bircaman:

"Nem akarok középkort, ez eleve képtelenség. Meg kell haladni a modernitást."

Oké, de milyen irányba haladjunk? A posztmodern módit - a politikailag korrekt kommunikációval, a migránsok szabad beengedésével és a gondolatrendőrséggel - a legtöbben nagyon utáljuk. Én azt mondom, hogy egyet muszáj visszalépni, és a klasszikus liberalizmusból építkezni tovább. De bevallom, hogy nem tudok jobb berendezkedési formát a polgári demokráciánál.

Te milyen világot építenél? Gondolom, valami szakrális királyságot, ahol mindenkinek akár az életét is boldogan fel kell áldoznia egy jópofa mítoszért, mint a haza, vagy a vallás.

MACISAJT1 2018.12.14. 09:31:21

2003. május 16., péntek 14:19
Nem málészájjal bámulni, ahogy néhány száz feltüzelt félállatka trombózist okoz a közlekedésben. Tessék ilyenkor lövetni – írta Tóta W. Árpád, az Index" Pulitzer-emlékdíjas"(muhaha) újságírója a május 4-i Kendermag-demonstráció után.

"Megint szegényebbek lettünk egy sortűzzel "– kezdte a Kendermag Egyesület demonstrációjával kapcsolatos publicisztikáját Tóta W. Árpád.
„Le kellene már számolni azzal a hülyeséggel, hogy demokráciákban a rendőrnek muszáj tehetetlennek lenni. (…) Nem málészájjal bámulni, ahogy néhány száz feltüzelt félállatka trombózist okoz a közlekedésben, vagy éppen lokálisan megszünteti a demokráciát. Tessék ilyenkor lövetni, ahogy normális országokban szokás.” – írta Tóta W. Árpád

''Ha nem óbégat Hende Csaba körpásztor meg az MDF – nevezzük nevén különösen Pettkó Andrást –, és nem gyűjt maga köré még néhány idült polgárikörös háziasszonyt – régen az ilyenek horgolással foglalták el magukat, hej –, akkor ez a csürhe is inkább otthon issza le magát az Armageddon vagy a Titanic előtt, el se jutott volna hozzájuk, hogy mi lesz vasárnap délután.Nem lehet elégszer elmondani: a demokrácia, a teljes, válogatás nélküli választójog túlhaladott berendezkedés.”

Hajrá, kedves eftársak....

2018.12.14. 09:32:10

@G. Nagy László: Nem tudom mi ragadt rád , de régóta nem tudod mi a valóság , a jogról , meg ne is beszéljünk. Pontosan tudnod kéne, semmilyen egyenrangúság nincs , pontosan tudnod kéne , mennyire kijátszhatók a szabályok , ill. mennyire lehet manipulálni . A munkavállalók java része kiszolgáltatott , egy nagyon kis százalék kivételével. Alapból nem is a 400 órával van a baj önmagában , az elszámolásával annál inkább. Rengeteg munkahelyen túlóráznak úgy , hogy már beépült a mindennapi működésbe ( erről írtam a fenti véleményemben , olvasd el) mindenfajta elszámolás nélkül. Legalább ne minden fidesz propagandát kajáljatok meg. Néha lehetne gondolkodni is !

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.14. 09:34:23

@G. Nagy László:

A klasszikus liberalizmus a bajok, onnan építkezni abszurdum.

Lassan a nép felszámolja Sátán RIL-háromszögének (RIL = reformation, illuminatio, liberatio) körét.

Ez a populizmus.

G. Nagy László 2018.12.14. 09:35:50

@MACISAJT1: Tökéletesen egyetértek. Csupán arra kéne odafigyelni minden jobboldalinak, hogy objektív tudjon maradni. Ha Fletó ellen lehetett az utcára menni, akkor Viktor ellen is lehet. Ahogy írod is: a vandalizmus és az erőszak az, ami nem megengedett. Egyik részről sem.

Pettyes Szfinx 2018.12.14. 09:39:03

@B55: Hajszálpontosan így működik, ahogy írod.

2018.12.14. 09:42:30

@MACISAJT1: rövid az emlékezeted macikám! bayer zsótival meg nem büszkélkednéd annyira !

G. Nagy László 2018.12.14. 09:46:34

@B55: "Pontosan tudnod kéne, semmilyen egyenrangúság nincs"

Ez fejben dől el. Aki remegve érkezik az állásinterjúra, az remegve fog dolgozni is, ha valamilyen csoda folytán felveszik. Basszus, én emberi tartásról beszélek! Amikor egy orvossal, egy tanárral, egy rendőrrel, vagy valamelyik szülőddel beszélsz, akkor is alsóbbrendűként kommunikálsz? Én egy államtitkárral is úgy beszélgetek, mint egyenrangú féllel. Mindig megadom a kellő tiszteletet és meg is kapom. A munka világában ugyanígy.

"pontosan tudnod kéne , mennyire kijátszhatók a szabályok"

Ez igaz. Épp ezért kéne tapsolni az ilyen rendelkezéseknek, mert egy hazug és álszent világból tesz egy lépést a tisztább létezés felé.

Alapból nem is a 400 órával van a baj önmagában , az elszámolásával annál inkább. Rengeteg munkahelyen túlóráznak úgy , hogy már beépült a mindennapi működésbe ( erről írtam a fenti véleményemben , olvasd el) mindenfajta elszámolás nélkül."

Munkáltatóként mindig mindenkinek kifizettem minden túlórát. Munkavállalóként pedig soha nem kértem túlórapénzt. Szerintem ez egy működőképes attitűd.

MACISAJT1 2018.12.14. 09:47:42

@G. Nagy László: "Ha Fletó ellen lehetett az utcára menni, akkor Viktor ellen is lehet"

Hogyne. Külön öröm látni hogy azok akik a mindennapi testnevelés ellen rikoltoznak, most
milyen hatékonyan tudják a várost körbegyalogolni...

Nem ez ezzel van a gondom. Hanem egy kijevi állapotokat sem szeretnék látni.

Mert ne legyen illúziónk: tudván hogy demokratikus választásokon esélyük nincs újra hatalomra kerülni, ha alkalmuk lesz rá, "ezek" még egy kis polgárháború kirobbantásától sem riadnának vissza, úgy ősztől számítva, ahogyan már a gyulyásmártonok elkottyantották, a charlesgati forgatókönyv alapján.

2012-ban már polgárháborúról álmodoztak:
valasz.hu/vilag/charles-gati-5-pontja-44756/

2018.12.14. 09:50:42

@G. Nagy László: fejben dől el ? - kedves László , hagyjuk , szép napot!

G. Nagy László 2018.12.14. 09:51:24

@B55: "Rengeteg munkahelyen túlóráznak úgy , hogy már beépült a mindennapi működésbe"

Ha a munkavállalót zavarja az, hogy csúnyán néz rá a főnöke, amiért ötkor elhagyja az irodát, arra nem az válasz, hogy akkor inkább bentmaradok. Vagy szarok a csúnya tekintetre, vagy újratárgyalom a pozíciómat.

2018.12.14. 09:52:44

@G. Nagy László:
Akkor az elsőt sem értetted. Arról beszélek, hogy a munkaerőpiac mindig egy egyensúlyi állapot körül mozog, ezért ahhoz, hogy erősebb legyen munkavállalóként az érdekérvényesítési képességed, nem abszolút értelemben, hanem a többi potenciális munkavállalóhoz képest kell jobbnak lenned. Tehát a problémát nem oldja meg rendszerszinten az az egybites szöveg, hogy törekedjen mindenki arra, hogy jobb munkaerő legyen, mert a többségnek mindig gyengébb lesz az érdekérvényesítési képessége. Az általad elképzelt vilag a kommunizmusnál is irreálisabb utópia. Az, hogy ma 8 órát dolgozik a lakosság nagy része, azt nem a piac oldotta meg, hanem bizony az egyre szigorúbb szabályozás. Ez az a kérdés, ahol a piaci elmélet és a gyakorlat szétválik, pontosan amiatt, mert a munkaerőpiac nagyon messze van a tökéletes piactól, a munkavállaló szempontjából, aki legfeljebb 1 vagy néhány munkáltatónak adja el a munkáját, ez különösen igaz mivel a munkahely váltás tranzakciós költsége nagyon magas még munkaerőhiányos helyzetben is.

2018.12.14. 09:54:47

@G. Nagy László: László ,most komolyan ? Neee! mondtam hagyjuk!

G. Nagy László 2018.12.14. 09:57:07

@MACISAJT1: Társadalmi támogatottság nélkül nem csak választásokat nem lehet nyerni, de polgárháborút sem lehet kirobbantani. Az az igazság, hogy az emberek nagyobb része sokkal jobban él ma, mint akár csak 5-10 éve, s ha lát is bakikat a kormány működésében, alapvetően nem elégedetlen, vagy kevésbé az, mint korábban. A legtöbben inkább karácsonyi ajándokokat vadásznak a plázákban, vagy épp túlóráznak, ahelyett, hogy a Kossuth téren randalíroznának.

2018.12.14. 09:58:08

@G. Nagy László:
Javaslok egy tanulmányi kirándulást neke a Budapest tablán kívülre.

2018.12.14. 09:58:51

@G. Nagy László:
A kérdéa mi lesz akkor, ha nem világgazdasági fellendülés lesz, mint ahogy most van kb. 2012 óta.

2018.12.14. 10:01:43

@MACISAJT1:
"Hogyne. Külön öröm látni hogy azok akik a mindennapi testnevelés ellen rikoltoznak, most
milyen hatékonyan tudják a várost körbegyalogolni..."

Talán azért, mert nem a mindennapi testneveléssel van gondjuk, hanem hogyannal. Meg nem a sporttal, hanem a kongó stadionokkal a mi pénzünkből.

Demokratikus választás akkor lesz, ha előbb a nemzetidegen testet, a Fideszt erőszakkal hazazavarjuk Oroszországba.

G. Nagy László 2018.12.14. 10:01:53

@B55: Tőlem hagyhatjuk, csak nem értem a gondodat. Nem akarsz engedni abból a dogmából, hogy alkalmazott = kiszolgáltatott. Igazad van abban, hogy egy képzetlen, buta és rossz természetű dolgozónak bőven van miért remegnie. De egy jó munkavállalóért én fogok a legjobban küzdeni, mint munkaadó, hogy nehogy lelépjen. A legkomolyabban mondom.

G. Nagy László 2018.12.14. 10:08:12

@Zabalint:

"mivel a munkahely váltás tranzakciós költsége nagyon magas"

Így van. És munkaadói oldalról a pótlásnak és betanításnak is óriási a költsége.

"hanem a többi potenciális munkavállalóhoz képest kell jobbnak lenned."

A fentiből következően nem kell szuperalkalmazottnak lenned. Ha ELÉG jó vagy, az bőven elég ahhoz, hogy magabiztosan megtartsd az állásodat.

mgdé 2018.12.14. 10:09:04

@maxval balcán bircaman:

S szerinted Magyarország a Balkán avagy a szent Oroszország része?
Ha már egyszer a "nemmosakodás nyugati dolog" ..

Ideje, hogy színt vallj! :)

2018.12.14. 10:10:35

@G. Nagy László: Nem élsz a valóságban ! Amit előadsz a bátor munkavállalóról , aki minden helyen és helyzetben érdeket érvényesít , aki öntudatos és magabiztos , soha nincs gondja , stb.stb. Ezért mondtam ,hagyjuk . Nincs értelme , mert amit leírsz propaganda szöveg , köze nincs ami a való élet. Ráadásul még csak szó sem esett arról , hogy a többség vidéken él , még inkább kiszolgáltatott helyzetben , akikről te és barátaid lekezelően beszélnek. Átvettétek retorikában a fideszék cinizmusát , lekezelő és lenéző modorát. Aki veletek nem ért egyet az patkány ( by bayer zsóti) vagy minimum hazaáruló. Te a fideszi propagandát nyomod , 11 éve kisütött a nap , szárnyalunk , jól élünk , semmi gond , de soros és migráns. Ennyi . Nem vagytok hajlandók semmit észre venni , gyűlöltök mindenkit aki másképp gondolkodik , mert a vezéretek is ezt teszi.

G. Nagy László 2018.12.14. 10:20:28

@B55: Ez megint nem látod jól.

1. Nem gyűlölök semkit.

2. Senkit nem kritizáltam annyit a blogbejegyzéseimben, mint Bayer Zsoltit.

3. Az öntudatos munkavállaló egy olyan ideál, amiről nem szabad lemondani. Még egyszer leírom: igazad van abban, hogy a többség nem ilyen. De igyekezzünk ilyenné válni. Ez tényleg olyan, mintha fikáznád a Ninja Warrior akadálypályáját, csak mert a lakosság többsége nem tud végigmenni rajta. Kicsit igyekezni kell. Nem muszáj eljutni a toronyba, de legalább induljunk el... Ha a 200 évvel ezelőtti szocdemesek azt látnák, hogy öntudat terén még ma is itt tartunk, elsírnák magukat.

mgdé 2018.12.14. 10:23:09

@G. Nagy László:

Több mint tíz éve tudom ki ő. :)

S sajnálom, is hogy ennyire bemerevedett a rögeszméibe.
Ma már sajnos nem érdemes vitába/beszélgetésbe bocsátkozni vele.
Marad max. az orrára koppintás, ha egyértelmű butaságot/valótlanságot írt.

(S hogy ő is értse honnan: onnan, hogy tudom ki volt a "Ki.... Lyá....."

2018.12.14. 10:30:48

@G. Nagy László:
"Így van. És munkaadói oldalról a pótlásnak és betanításnak is óriási a költsége."

Viszont hacsak nem mikrovállalkozásról beszélünk, más a számossag, a munkaadónak sok alkalmazottja van, a munkavállalónak egy vagy legfeljebb néhány munkahelye.

"A fentiből következően nem kell szuperalkalmazottnak lenned. Ha ELÉG jó vagy, az bőven elég ahhoz, hogy magabiztosan megtartsd az állásodat."

Ebben a pillanatban bizonyos szakmákban Budapesten lehet. De mint írtam, a munkaerőpiac is egyensúlyi állapotba törekszik, egyensúlyi állapotban pedig az átalag alatti munkavállaló kiszolgáltatottá válik (márpedig többen vannak átlag alatt, mint felett). Akkor tud tartósan nem kiszolgáltatottá válni, ha más munkavállalóknál jobb. Ha mindenki valivel jobbá válik, az nem javít a helyzetén.

2018.12.14. 10:33:25

@G. Nagy László:
A másik fele az, hogy ne felejtsd el, hogy a vállalkozók és a vállalati vezetők közül sokkal több a talpraesett ember. Egy harcedzett vállalkozó vagy vezető siman le fogja nyomni egy tárgyaláson szakemberként kiváló, de ezen a téren gyengébb munkaerőt.

2018.12.14. 10:35:15

@G. Nagy László:
"Ez tényleg olyan, mintha fikáznád a Ninja Warrior akadálypályáját, csak mert a lakosság többsége nem tud végigmenni rajta. Kicsit igyekezni kell. Nem muszáj eljutni a toronyba, de legalább induljunk el..."

Rossz hasonlat, a munkaerőpiaci érdekérvényesítő képesség inkabb hasonlít egy futóversenyhez, ahol az első 10%-ot díjazzák, nem pedig a távot 1 órán belül teljesítőket.

2018.12.14. 10:39:54

@G. Nagy László:
A szocdemek pedig a munkavállalói érdekérvényesítés kollektív formáját hirdették, ezt nézve elégedettek lennénak a mai nyugat-európai helyzettel. Egyébként mindkettőre szükség van, az egyéni és a kollektív érdekérvényesítésre is, ahol mindent megold az előbbi, az nagyjából a kommunizmussal ellenkező utópia, ami egyébként feltűnő hasonlósagokat mutatna magával a kommunizmussal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.14. 10:43:43

@Én de genere Mi:

Mo. tipikus KözépEurópa, egyes dolgokban nyugat, másakban kelet. A mosakodásban Mo. inkább nyugat, azaz a magyarok nem szeretnek mosakodni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.14. 10:50:32

"a munkáltató és a munkavállaló - mint két egyenrangú fél - megállapodnak egymással együttműködésük kereteit illetően, s ehhez korrekt módon tartják magukat"

Kevés pótolhatatlan ember van, aki megengedheti magának, hogy nemet mondjon a munkaadó túlóra-igényére. Ugye nem gondolod komolyan, hogy pl. a TESCO és az árufeltöltő segédmunkás egyenrangú felekként állapodnak meg egymással?

Másfelől ha igaz a kormányoldal azon állítása, hogy pl. Németországban évi 416 túlórára KÖTELEZHETŐ a dolgozó, akkor valóban nem értem a nagy műfelháborodást.

Az ellenzék amúgy is pofátlanul hazudik, pl. arról, hogy csak 3 évente fizetik ki a túlórát. Ezek után azt sem érdemes elhinni, amit kérdeznek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.14. 10:52:52

@Renee Le Renard:

"Az hogy 3 év múlva kap túlórabért, miközben holnap is kell venni kenyeret, végképp nonszensz."

Valóban nonszensz. Annyira nonszensz, hogy nem is igaz. :)

2018.12.14. 11:14:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Másfelől ha igaz a kormányoldal azon állítása, hogy pl. Németországban évi 416 túlórára KÖTELEZHETŐ a dolgozó, akkor valóban nem értem a nagy műfelháborodást. "

Szektoriális egyezmények vannak, ezért ez az állítás hamis, mert nem beszélhetünk ilyenről Németországban általánosan.

A felháborodás meg független kell legyen attól, mi van Németországban, hiszen nálunk a korabbihoz képest növelték, amivel lehet egyetérteni, és lehet felháborodni is. Az, hogy megint pofánkba hazudik a kormány, az más kérdés.

"Az ellenzék amúgy is pofátlanul hazudik, pl. arról, hogy csak 3 évente fizetik ki a túlórát. Ezek után azt sem érdemes elhinni, amit kérdeznek."

Ennek utánaolvastam, a helyzet az, hogy ebben sincs a narancskomcsi trolloknak igaza, ugyanis ha 3 éves munkaidő keretet vezet be egy cég, akkor megteheti hogy csak a végén fizeti ki a túlórákat. Jelenleg néhány hónapos túlórakeret az általános. Ismét pofátlanul hazudik a kormányoldal, de ezr megszokhattuk.

2018.12.14. 11:22:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
meches.hu/blog/munkaidokeret-lepesrol-lepesre

"A havibéres munkavállalót a hónapban ledolgozott óráktól függetlenül a havibére illeti meg. Például: ha munkavállalónk a munkaidő-beosztása alapján 2017. májusában 154 órát dolgozott, akkor ugyanúgy a munkaszerződésben meghatározott, pl. 180.000 Ft-os havibérére jogosult, mintha 176 vagy ha 190 órát dolgozott volna.

A munkaidőkereten felüli munkaórákat (rendkívüli munkavégzés) a munkaidőkeret végén kell a munkáltatónak elszámolnia.

Ha pedig kevesebbet teljesített a munkaidőkeretnél, akkor a különbözetre járó, előlegként már kifizetett pénzt a következő időszak végén le lehet vonni, amennyibe erről a munkaszerződésben külön megállapodnak. Máskülönben nem lehet levonni, vagy visszakérni a kifizetett összeget."

Tehát bizony ha 3 éves munkaidőkeretet állapít meg a munkáltató (nem tartom valószínűnek egyébként), akkor közben elég ha a 8 órára vetített havi bért fizeti ki, a túlóraelszámolást elég a munkaidőkeret időtartamának lezárásakor, ez esetben 3 év múlva.

Ehhez képest a nemzetellenes oldal kommentelői telehányták a blogokat azzal, hogy ez hazugság.

2018.12.14. 11:23:16

@B55:
Na meg ott kimondottan elterjedt a 40-nél kisebb heti munkaóra szám.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.14. 13:48:36

@Zabalint:

"Szektoriális egyezmények vannak"

Nálunk meg egyéni egyezmények lesznek. Ez a munkavállalór nézve nagyobb sabadságot ad, hiszen nem kötik őt az adott szektorban megkötött egyezmények.

"A felháborodás meg független kell legyen attól, mi van Németországban, hiszen nálunk a korabbihoz képest növelték"

Akkor ugye egyéb dolgokban sem illenék Németországra mutogatni, nemdebár? Mondjuk ottani munkabérek, ottani állítólagos sajtószabadság és hasonlók.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.14. 13:49:28

@Zabalint:

Egy blog mennyiben tekinthető jogforrásnak?

2018.12.14. 14:04:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Nálunk meg egyéni egyezmények lesznek. Ez a munkavállalór nézve nagyobb sabadságot ad, hiszen nem kötik őt az adott szektorban megkötött egyezmények. "

Ez azt jelenti, hogy a legkiszoltgáltatottabb része a munkavállalóknak szívja meg legjobban.

"Akkor ugye egyéb dolgokban sem illenék Németországra mutogatni, nemdebár? Mondjuk ottani munkabérek, ottani állítólagos sajtószabadság és hasonlók."

Igazad van, a sajtószabadság mocsárba tiprása Németországtól függetlenül is felháborító, a Fidesz szavazók értelmes és becsületes részének sem tetszik. Már ha lenne olyan, hogy értelmes és becsületes Fideszes.

2018.12.14. 14:08:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szándékosan olyat linkeltem, ahol közérthetően írják le pár mondatban, de ha te is rákeresel, jobb forrást is találsz.

Egyébként józan paraszti ésszel ha tudod mi az a munkaidőkeret, akkor azt is belátod, nem lehetséges ezen időszak előtt pontosan elszámolni a túlórát. Hiszen akár az is lehet egy 3 éves munkaidőkeret esetében, hogy első évben kevesebbet dolgozol, mint a napi 8 óra, de ettől függetlenül megkapod a teljes havi béredet. Mégis mi alapján fizetnének előbb? Nyilván egyéni megegyezés alapján adhatnak előleget, de nem kötelez erre a törvény rendszeres túlórázás esetén.

Egyébként mint írtam, nem látom valószínűnek, hogy általanos gyakorlat lesz a 3 éves munkaidőkeret, bár mutyicégeknél nem tartom kizártnak, aztán 2. év végén felszámolják magukat, és alapítanak új céget.

2018.12.14. 14:37:32

Birca itt is lelkes. Annyira, hogy elhiszem, hogy ne fizetik.

2018.12.14. 14:38:05

Birca itt is lelkes. Annyira, hogy elhiszem, hogy nem fizetik.

csakférfi 2018.12.14. 14:47:55

@MACISAJT1:
Épp leszarom amit a USAdemokráciájáról írtál.
Ha nem vetted volna észre!

csakférfi 2018.12.14. 14:56:42

@Zabalint: @G. Nagy László: @Én de genere Mi: @B55:

"Érdekes adatokat közölt az Eurostat, amelyek szerint Magyarország 2017-ben az Európai Unió második legkevésbé jómódú országa lett, csak Bulgária van rosszabb helyzetben nálunk. A mutató, amiben ennyire rosszul állunk, a tényleges egyéni fogyasztás (actual individual consumption, AIC), ami vásárlóerő-paritáson hasonlítja össze az emberek fogyasztását az egyes tagállamokban. "

index.hu/gazdasag/2018/12/14/magyarorszag_europai_unio_fogyasztas_jolet/

Íme a valóság.....én meg lenyomtam 8 órát közben. Holnap szombat..ledolgozás jan. 31.
Észérvek a linkben.
Szarul él az átlag melós Magyarországban.....az eu-hoz képest.
Szarabbul fog mert túlóráztatják.
Ennyi.
Részemről a "meggyőzés" lezárva.
Értetlen emberekkel csak idpocsékolás......vitatkozni.

2018.12.14. 15:00:15

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója:
Én most győződtem meg róla, hogy egy ideje fizetik. Rákérdeztem, hogy konkrétan mit szól a törvényhez. Azt mondta az állam dolga szabályozni. Ja, csak a kérdés nem az volt, hogy szabályozza, hanem hogy milyen szigorú a szabályozás, ez meg enyhítés volt. De nem merte kimondani, hogy nem ért egyet a törvénnyel, miközben hönapok óta arról ugat a blogszférában, hogy a nyugati multik kizsákmányolnak. Modt a kedvencei hoztak egy elveivel ellentétes törvényt, de nem hajlandó leírni, hogy nem ért egyet vele.

csakférfi 2018.12.14. 15:03:31

@Zabalint:
Öcsém.......6 napos munkarend!
Ez a "törvény" célja.
Leszarja a családdal töltött idő hétvégi idejét.
Menj és dolgozz...mert akkor "dübörög a gazdaság"
Mi a f..sz...m van ezen érthetetlen?
Ez a cél.
Mégis mit hiszel?
Az aktuális politikai elit leszarja a "melós" 5 nap egy hét és azon felül fizetünk ....hisztijét.
Lenéznek bennünket a végtelen magyar valóságban.
Ez van.
Szinezheted...mázolhazod..

2018.12.14. 15:17:52

Egyébként az feltűnt másnak is, hogy mikor a vasárnapi boltbezárásróp volt szó, akkor a kormánypártiak érveltek amellett, hogy valójában nem önkéntesen mennek be vasárnap a bolti eladóky míg az ellenzékiek hivatkoztak mint lehetőségre, most ez megfordult? Nos, én ezért nem tudok teljes mellszélességgel kiállni egy ilyen törvény ellen, persze az idegesít, mikor a Fideszeses nagy pofával hazudnak róla.

G. Nagy László 2018.12.14. 16:12:07

@Zabalint: Na ez a telepátia. Egy pár órája már nem néztem rá a kommentekre, viszont épp eszembe jutott a vasárnapi zárvatartás. Erre pont ezt írod. Igen igen igen! Ez a lényeg! Hogy kezdjünk végre elvek és értékek mentén diskurálni, nem zsigeri érzésekből. A vasárnapi zárvatartás a szabadságot korlátozta és iszonyú baklövés volt a Fidesz részéről, a saját szavazók se támogatták. Ez most a szabadságot szélesíti.

A dolgot magát érdemes nézni, kerülve a szokásos előítéleteket. Kevesek luxusa még.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.16. 00:13:32

@Zabalint:

"Ez azt jelenti, hogy a legkiszoltgáltatottabb része a munkavállalóknak szívja meg legjobban."

Ez mindig is így volt. Őket eddig is kényszerítették túlórára, ha szükség volt rá, csak éppen feketén. Most legálisan is lesz rá mód, a plusz pénz pl. be fog számítani a nyugdíjalapba, táppénzbe.

"a sajtószabadság mocsárba tiprása Németországtól függetlenül is felháborító"

Azért vehetnéd magadnak a fáradságot és beleolvashatnál a német közszolgálati - és nem csak közszolgálati - sajtóba, tévébe. Ahhoz képest a magyar sajtó még mindig sokkal szabadabb. Ehhez még németül sem kell tudnod, a Google már egészen jól fordít németről angolra egész weboldalakat, Különösen arra figyelj, miről NEM - vag yha mégis, akkor hogyan - ír a német sajtó.

Az is külön báűja a dolognak, hogy kezd visszatérni a Berufsverbot, amit 10-15 éve még elképzelhetetlennek tartottam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.16. 00:17:16

@Zabalint:

"ha tudod mi az a munkaidőkeret"

Ne zavarjon, hogy nem MUNKAIDŐkeretről, hanem TÚLÓRAkeretről van szó!!!

index.hu/gazdasag/2018/11/24/kosa_a_munkavallalok_poziciojat_erositi_a_tulorakeret_felemelese/

ViCa 2021.06.14. 17:07:28

Ezzel a torvenymodositassal az a baj, hogy meghagyta a 250 kötelezhető túlórat :(...minden tuloranak kölcsönös megegyezesen kellene alapulnia, ezzel teljesen egyetértek, nem csak a többi 150-nek. Vagy pedig működjön oda vissza...kotelezhessem a munkaltatomat én is 250 túlóra biztositasara :).
De nem ezért lett rabszolgatorveny hanem a munkaido keret felemelése miatt...

G. Nagy László 2021.06.14. 17:42:02

@ViCa: Ezek már finom részletkérdések. Ami engem illett: én feleslegesnek tartok MINDEN munkajogi törvényt. Egy munkaadó és egy munkavállaló önállóan meg tud állapodni mindenről. Felesleges a gyámkodás. (Jómagam rendszerint a munkáltatói oldalt képviselem. Még egyszer sem kellett bíróságra mennem semmiért.)

ViCa 2021.06.14. 19:41:39

@G. Nagy László: hogyan lehet reszletkerdes hogy valami szabadon választott-e vagy törvényileg koteleznek rá :)? Egyébként túlóra ügyben én sem értettem
anno ezt a hisztit, valójában minden maradt a régiben...nagyjából.
Azért ha esetleg mégis indulni akarsz valamikor a főemberi posztert a munkavedelmet és a fizetett szabikat és majd még eszembe jut mit...legyszi ne kukazd ki a trv ekbol:D.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.14. 20:09:28

@G. Nagy László:

"én feleslegesnek tartok MINDEN munkajogi törvényt. Egy munkaadó és egy munkavállaló önállóan meg tud állapodni mindenről."

A munkavállaló azért az esetek többségében - főleg az alacsonyabb képzettséget igénylő munkáknál, de nem csak ott, lásd pl. a tanárok esetét - gyengébb tárgyalási pozícióban van, így szó sincs egyenlők közötti megegyezésről.

G. Nagy László 2021.06.15. 08:30:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"gyengébb tárgyalási pozícióban van, így szó sincs egyenlők közötti megegyezésről."

Világos. Láttál már papucsférjet? Aki behúzza fülét-farkát, ha az asszony elkezd balhézni vele? Szerinted egyenrangú tárgyalófél? Szerintem nem. Szerinted az a megoldás, hogy az államnak szabályoznia kéne a házasfelek közti kommunikációt? Szerintem inkább tököt kéne növeszteni az érintetteknek. Ugyanez a helyzet a munkavállalók esetén is. És ne mondd, hogy a példám kevésbé lényeges az életminőséget tekintve!!

G. Nagy László 2021.06.15. 08:42:38

@ViCa:

"Azért ha esetleg mégis indulni akarsz valamikor a főemberi posztert a munkavedelmet és a fizetett szabikat és majd még eszembe jut mit...legyszi ne kukazd ki a trv ekbol:"

Drága vagy, hízelgő jövőkép... de nem :) Nincsenek ilyen ambícióim. (Azért a munkavédelem és a fizetett szabadság maradhat. Utóbbi kifejezetten a kedvedért :))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.15. 09:01:50

@G. Nagy László:

Én soha életemben nem voltam alkalmazott sehol, így saját tapasztalatom nincs, de másodkézből már akad jónéhány.

A házasság nem egészen jó példa, mert a papucsférj megél nő nélkül, ám munka nélkül éhen hal. És hiába növeszt magának tököt, attól még ki fogják rúgni, ha erősködik. Régebben még valamit el tudtak érni a szakszervezetek, de manapság már egyre gyengébbek - az ok részletezése messze vinne, nem ide való.

De akkor hadd kérdezzelek meg nem minden provokatív él nélkül: mit szólsz pl. a gyermekmunkához? Mit szólsz a munkavédelmi törvényekhez? - ezek is a munkajog részét képezik ám!

Ha törvényekkel szabályozzuk, korlátozzuk az ipar környezetszennyezését és -rombolását, akkor milyen alapon ne korlátozhassuk az ipar embereket károsító, romboló hatását?

G. Nagy László 2021.06.15. 10:04:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

1. Szakszervezetek: azért gyengébbek manapság, mert nincs dolguk. Elértek mindent, nincs miért kollektív módon küzdeni.
2. Munkavédelem: alapvető fontosságú, de szinte részletkérdés, hogy a munkaügyi jogszabályok, vagy egyéb, polgári törvények szabályozzák.
3. Gyerekmunka: A mi kipárnázott életünkben ez szitokszónak számít. A kislányomnak komoly zsebpénzt kell felajánlanom, hogy elmosogasson. De ez nem volt mindig így. Szerintem semmi ördögtől való nincs abban, ha egy tizenéves besegít a könnyebb mezőgazdasági, ház körüli, vagy egyéb munkákba. Bányába biztos nem küldenék gyereket, s nehéz fizikai munkát sem bíznék fiatalkorúra. (A harmadik világban sokszor a Nike, vagy más sportszermárka üzemében dolgozó tizenéves varrónők tartják el az egész családot. Nem ideális állapot, de sokkal jobb, mintha semmi megélhetési lehetőségük sem volna.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.15. 10:22:43

@G. Nagy László:

Nem értek egyet vleed.

1) A szakszervezetek azért gyengébbek, mert már nem létezik az a nagy tömegű és szakképzett ipari munkásság (vasasok stb.), amelynek tagjait összefogták. Ott sem nagyon tudnak labdába rúgni, ahol a munkaadó egy kirúgott munkás helyett tíz jelentkezőből válogathat.

2) Ebben igazad van, ám attól, hogy a munkajogot szabályozó törvényeket a polgári törvények közé helyezed át, azok még munkajogi törvények maradnak. A tartalmukat és céljukat kell nézni, nem pedig azt, milyen törvénykönyvben vannak.

3) "Bányába biztos nem küldenék gyereket, s nehéz fizikai munkát sem bíznék fiatalkorúra."

Nos, akkor mégsem szüntetnéd meg a munkajogi törvényeket. :) Aztán ugyan miért is gyerekeket dolgoztatnak a harmadik világban? Azért, mert annak kevesebbet lehet fizetni. Nem sokkal jobban járnának a gyerekmunkás által eltartott családok, ha tilos lenne a gyerekmunka, a papa vagy a mama pedig többet keresne ugyanazzal a munkával?

Aztán meg a gyerekmunkára - és ne keverd ide az otthoni háztartási munkát, a szünidei munkát és hasonlókat, te is tudod, mi a különbség - hogyan is áll az, hogy "egy munkaadó és egy munkavállaló önállóan meg tud állapodni mindenről"?

G. Nagy László 2021.06.15. 10:55:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Aztán ugyan miért is gyerekeket dolgoztatnak a harmadik világban? Azért, mert annak kevesebbet lehet fizetni. Nem sokkal jobban járnának a gyerekmunkás által eltartott családok, ha tilos lenne a gyerekmunka, a papa vagy a mama pedig többet keresne ugyanazzal a munkával? "

Ha anyuka ülne be a varrógép mögé ugyanannyiért, őt is alkalmazná a Nike. (Kivéve, ha a munkajogi törvények nem írnak elő olyan - életkorral emelkedő - minimálbért, vagy egyéb juttatást, amely gazdaságtalanná teszi a felvételüket.)

Ha tilos lenne a gyerekmunka, a Nike átköltözne Hondurasból Salvadorba. A hondurasiak szívnának a legnagyobbat a tiltással.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.15. 12:01:27

@G. Nagy László:

Kivéve akkor, ha mindenütt egyformán tilos lenne a gyerekmunka. Mert akkor nem lenne értelme átköltöztetni.

Az a helyzet, hogy amit te javasolsz, az erősen hajaz a vadkapitalizmusra, amit azért a fejlettebb államokban már rég meghaladtak. S ez nem feltétlenül rossz dolog.

Nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy az állami beavatkozás mindig rossz, csak azon lehet vitatkozni, mikor, milyen fajta és milyen mértékű beavatkozás az, ami még elfogadható.

Csak ismételni tudom magam: Amikor a fejlettebb országok vállalatai a környezetszennyező tevékenységeket átviszik az ún. fejlődő országokba - s eközben büszkén verdesik a mellüket, hogy az anyaországukban milyen környezetbarátok -, akkor vegyük már észre, hogy ugyanezt teszik a munkaerővel is. Ám ahogy a környezetszennyezés átvitele más országokba nem valós eredmény, úgy a munkaerő veszélyeztetése, durva kihasználása sem az - bár a kihasználás esetében természetesen figyelembe kell venni a helyi életszínvonalat is.

"Ha tilos lenne a gyerekmunka, a Nike átköltözne Hondurasból Salvadorba. A hondurasiak szívnának a legnagyobbat a tiltással."

Ha Salvadorban és máshol is azonosak lennének a feltételek, akkor senki nem szívna.

G. Nagy László 2021.06.15. 12:36:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ha Salvadorban és máshol is azonosak lennének a feltételek, akkor senki nem szívna."

Ez a globalista gondolkodás alapja. Ugyanígy: ha mindenhol ugyanolyan adótételekkel és minimálbérrel kéne számolni, úgy egyik országnak sem lenne versenyelőnye a másikkal szemben. És persze soha a büdös életben nem zárkóznának fel a leszakadt régiók.

Azt kell látni, hogy Svájcban senki sem beszél a gyerekmunka szabályozásáról, mert régen túlhaladták a kérdést. Valójában ez minden civilizált országra igaz. Azonban pont ott, ahol felmerül, talán ott teszünk a legnagyobb kárt a teljes tiltással. Ugyanez a helyzet a minimálbér kapcsán is. A pénzügyi szektorban senkit sem érdekel, mert mindenki jócskán felette keres. De talán azokban a gazdasági szegmensekben, ahol van jelentősége, ott valószínűleg többet árt, mint használ. Gondolj csak arra a balos őrületre, amit az európai minimálbér jelentene. Komplett országok kerülnének a működésképtelenség határára.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.15. 13:30:27

@G. Nagy László:

Az azonos feltételeken - mint bizonyára te is kiélrtetted a kommentemből .) - nem azt értem, hogy azonos adótételek, azonos minimálbér stb.

"És persze soha a büdös életben nem zárkóznának fel a leszakadt régiók."

Erősen kétlem, hogy Salvador vagy Honduras a gyermekmunkának köszönhetően zárkózik fel. Inkább ellenkezőleg: amíg olyan munkát viszenk oda, amelyet gyerekek is el tudnak végezni, addig nem fog kialakulni egy szakképzett munkásréteg. Vagyis a gyermekmunka konzerválja a műszaki elmaradottságot - és ezzel az oktatásét is.

A gyermekmunkát nem hasonlítanám a(z európai) minimálbér problémájához. A gyermekmunka tiltása valahol humanitrius, emberjogi kérdés is.

Az európai minimálbérrel kapcsolatban azt sem tudom, pontosan hogyan képzelik el a támogatói. Az nyilvánvalóan marhaság lenne, hogy nominálisan azonos legyen minden országban. Az már jobb lenne, ha igazodna az adott ország életszínvonalához, vagyi vásárlóerőben lenne meghatározva, de az is necces lenne, nehezen megfogható. Ráadásul igen kevés embert érintene az egész, szóval szerintem sem lenne sok értelme, viszont populista szólamnak kiváló.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.15. 13:37:11

"Az már jobb lenne, ha igazodna az adott ország életszínvonalához,"

Pontosítok a megfogalmazáson: Az már egy fokkal kevésbé rossz lenne, ha igazodna az adott ország életszínvonalához...

G. Nagy László 2021.06.15. 15:15:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az egységes EU minimálbér természetesen csupán populista szólam, jól látod. Szerintem már le is került a napirendről.

Ami a gyerekmunkát illeti: természetesen én is ellene vagyok. Mi több: ellene vagyok minden olyan munkának, ami nem színtiszta öröm és élvezet. Magam is olyan társadalomban szeretnék élni, ahol mindenki csakis azzal foglalkozik, amit a szíve diktál. Azonban hosszú az út eddig az utópiáig. És igen, ennek a történelmi fejlődésnek része a gyerekmunka is, ahogyan Európában is része volt évszázadokon át. Szívből kívánom a Föld minden szegmensének, hogy mihamarabb lendüljenek túl azon a nyomasztó szükségszerűségen, amit a gyerekmunka jelent. (Ám ennek nem a korlátozás az eszköze, hanem a gazdasági és technológiai fejlődés. Ehhez pedig a tőkefelhalmozás vezet. Ez pedig csakis munkával, és/vagy külföldi befektetéssel megy.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.15. 20:00:04

@G. Nagy László:

"ennek a történelmi fejlődésnek része a gyerekmunka is, ahogyan Európában is része volt évszázadokon át."

Igen, ezt elfogadom, bár természetesen nem tetszik, amennyiben a gyermekmunkán te is azt érted, ami az ipari forradalommal kezdődött, nem pedig azt, hogy a paraszti családokban bizony a gyerekekenek is megvoltak a maguk feladatai - hiszen ez utóbbi nem kizsákmányoló gyermekmunka volt, a család együtt dolgozott, így a gyerek is azt, amit tudott.

A történelmi fejlődés részének tudnám tekinteni a salvadori és egyéb gyermekmunkát, ha az az adott ország természetes gazdasági fejlődésének része lenne.

Ami viszont nagyon eltér az egykori európai gyermekmunkától, az az, hogy ez olyan országok ill. azok cégeinek tudtával és hallgatólagos beleegyezésével történik, amelyek amúgy hangosan hirdetik a szabadságot, a demokráciát és az emberi jogokat. Mert itt egyszerűen arról van szó, hogy a fejlett országbéli vállalat nagyobb profitot tud elérni, ha a harmadik világban nem felnőtteket, hanem gyerekeket dolgoztat - na persze nem közvetlenül, hanem az adott országbéli partnervállalat révén, hogy tiszta maradjon a keze. Elég lenne csak nem szerződni a gyermekmunkát végeztető cégekkel, nem megvásárolni és a fejlett országokban árulni az általuk gyártott árukat. Ennek árát nem is az adott fejlődő ország fizetné meg, hanem a fejlett ország vásárlói, akik kibírnák azt a kis mértékű árnövekedést.

Tudom, hogy itt némiképp önmagammal is ellentmondásba kerülök, erről majd később., mert most vacsoráznom kell.

Wildhunt 2021.06.16. 10:32:50

@G. Nagy László: " ha mindenhol ugyanolyan adótételekkel és minimálbérrel kéne számolni, úgy egyik országnak sem lenne versenyelőnye a másikkal szemben" - ez konkrétan nem igaz. például ettől kezdve masszív előnybe kerülnének azok az országok, ahol gyakorlatilag nem kell fűteni.

Wildhunt 2021.06.16. 10:36:44

Amúgy a gyermekmunkát épp hogy liberális alapon KELL megszüntetni. A normális liberális társadalom ugyanis csak úgy működik, ha annak tagjaitól elvárható cselekvő- és döntőképesség. A gyerekekre ez rajtuk kívül álló okok miatt soha nem lesz érvényes.

G. Nagy László 2021.06.16. 10:41:56

@Wildhunt:

"például ettől kezdve masszív előnybe kerülnének azok az országok, ahol gyakorlatilag nem kell fűteni."

Jogos. De a klimatikus viszonyokon egyelőre még nincs hatalmunk változtatni.

"A gyerekekre ez rajtuk kívül álló okok miatt soha nem lesz érvényes. "

15 évesen már elég érett döntéseket tudtam hozni, hogy milyen nyári munkákat vállalok el és milyeneket nem. Kurvára utáltam volna, ha bármiféle jogszabály tiltotta volna, hogy kiskorúként pénzt keressek.

G. Nagy László 2021.06.16. 10:44:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"hiszen ez utóbbi nem kizsákmányoló gyermekmunka volt, a család együtt dolgozott, így a gyerek is azt, amit tudott."

Nem létezik olyan, hogy kizsákmányolás. Önkéntesség és erőszak létezik, a kettő között pedig nincs átmenet. Egy munka nem attól lesz embertelen, hogy egy gyárban végzed, s nem a földeken; s nem is attól, hogy idegen tulajnál, s nem a családi birtokon.

G. Nagy László 2021.06.16. 10:48:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Elég lenne csak nem szerződni a gyermekmunkát végeztető cégekkel, nem megvásárolni és a fejlett országokban árulni az általuk gyártott árukat. Ennek árát nem is az adott fejlődő ország fizetné meg, hanem a fejlett ország vásárlói, akik kibírnák azt a kis mértékű árnövekedést."

Ezzel egyet tudok érteni. (Viszont fontosnak gondolom, hogy ahol - társadalmi, politikai, vagy vásárlói nyomásra - megszűnik a gyerekmunka, azok a társadalmak ne kerüljenek a jelenleginél is rosszabb helyzetbe, például úgy, hogy a Nike kivonul és nem marad az égvilágon semmi munkalehetőség.)

Wildhunt 2021.06.16. 11:46:46

@G. Nagy László: 15 évesen max. 50 éve számítasz gyereknek. A probléma a 6-14 év közötti korosztály.

G. Nagy László 2021.06.16. 12:18:33

@Wildhunt: És még ezt a tartományt is ketté lehetne bontani 6-10, illetve 10-14 éves korosztályokra. Annak idején az elemi iskola négy osztályos volt, ez optimális esetben elég ahhoz, hogy megtanuljanak írni-olvasni és számolni. Akinek nincs affinitása többhöz, azt talán nem is gyötörném további kötelező tanulással 10 éves kora után...

Wildhunt 2021.06.16. 13:30:37

@G. Nagy László: Így van. 10 évesen napi 2 órát gyomlálni nem hiszem, hogy probléma legyen, 6 évesen kobaltot bányászni minden mérce szerint elfogadhatatlan. Európa az elsőt bünteti, Afrikában a 2. normális.
A végeredmény akkor is az, hogy a gyerek a szülei magánügye kell legyen. Mivel döntés- és cselekvésképtelen, a szülei döntenek helyette. Azok helyett meg (és viossza a múltkori beszélgetéshez) ilyen esetekben a társadalom. Vagyis a gyereket tilos eladni és tilos KORÁNAK NEM MEGFELELŐEN dolgoztatni. Nomost a 14 éves gyerek 12 órás műszakbaz a cipőgyárban az sehol nem korának megfelelő munka.

Glokta 2021.06.16. 16:43:25

@Wildhunt: Ahogy László is írja, a kötelező oktatás lenne a megoldás (minimum 4, de jobb esetben 8 év).
Emellett természetesen lehet dolgozni a földeken.

Wildhunt 2021.06.16. 22:56:29

@Glokta: Az az érdekes, hogy a kötelező oktatás az egyik oka annak, hogy az oktatás becsődölt és a tanári pálya presztízse bezuhant. Több lett a kallódó gyerek, mint előtte volt. A minimum 4 év (írni, olvasni, számolni) felett tényleg érdemes tehát erőltetni?

Wildhunt 2021.06.16. 23:05:58

Mit akarok ezzel mondani:
a kötelező oktatás csak állami, vagy kvázi-állami iskolákkal működhet. Attól kezdve hogy egy iskola állami lesz, jön ennek az összes hátulütője: homályos elvárások, ideológiai nevelés uniformizálása, tanárok helyi számonkérhetőségének/jutalmazásának megszűnése.
Mindez törvényszerűen vezet az oktatás minőségének romlásához, bármennyi pénzt is nyomjon bele az állam. Az USA-ban az egyik visszatérő panasz, hogy a világon kiemelkedően magas az állami oktatás költsége, a minősége meg a rosszabbak között van.
Viszont ha az oktatást kiveszed az állam kezéből, akkor nem teheted kötelezővé. Mert nem tudod garantálni, hogy bivalybasznád alsón is lesz pld. alapítványi iskola, plusz az iskola a kezelhetetlen gyerektől rövid úton meg fog szabadulni, mondván nem te teszel szívességet, hogy itt vagy regisztrálva, hanem mi hogy hajlandóak vagyunk tanítani.

G. Nagy László 2021.06.17. 15:37:47

@Wildhunt:

"Attól kezdve hogy egy iskola állami lesz, jön ennek az összes hátulütője: homályos elvárások, ideológiai nevelés uniformizálása, tanárok helyi számonkérhetőségének/jutalmazásának megszűnése. Mindez törvényszerűen vezet az oktatás minőségének romlásához, bármennyi pénzt is nyomjon bele az állam."

Abszolút ugyanígy látom.

A világtrend mindenesetre az állami oktatás: a politikusok pontosan tudják, hogy az ideológiai agymosást időben el kell kezdeni. Érdemes volna végignézni a világ összes történelem/államismeret tankönyvét. Borítékolom, hogy a az ÁLLAM szerepét kivétel nélkül mind - függetlenül attól, hogy balos, vagy jobbos a szerző - pozitívnak, szükségesnek és organikus módon kialakulónak írja le, szemben a rideg valósággal. Elég, ha hazánkat megnézzük: Szent István egy kegyetlen diktátor volt, aki nyugati mintára kiépítette ellentmondást nem tűrő hatalmát. (Orbán ma pont Koppány szerepét játssza...)

leponex 2021.06.17. 23:21:33

@G. Nagy László:
ideológiai agymosást csinálsz Te is László, de ezzel nincs semmi probléma.
Vevőt találsz rá, kérdés mennyit.
Neked Szent István kegyetlen diktátor, Orbán meg a Koppány - gondolom azért voltál a szavazója ;-)

A rideg valóságról azért másféle elképzelések is vannak, azt ugyanis tényleg le kell képezni, ha értelmezni akarjuk.
Mármint a valóságot, nem a téveszméinket.

Azért az érdekelne, gyermekeidet állami vagy magániskolába járatod-é?
PS: addig könnyű az 'államot' a romlás alapvető okozójaként értelmezned, amíg az létezik, és lehetővé teszi számodra is (mint a liberális téveszmék rendíthetetlen terjesztőjének) e csacska gondolatkísérletedet kockázat nélkül hirdetned.
Szerintem :)

OFF
www.napi.hu/magyar-gazdasag/nyugdij-nyugdijas-gyerek-gyerekvallalas-nyugdijrendszer-atalakitas-banyar-jozsef.731245.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

rendíthetetlen üdvözlettel: l

Wildhunt 2021.06.18. 10:16:33

@leponex: a linkelt anyaggal 100%-ig egyetértek. A másik: szerintem itt senki nem akar állam nélküli anarchiát. Amiben egyetértés van az a minél kisebb állam. Például egy iskolát egy nagyközség már fenn tud tartani, ami lehet ingyenes az ott lakóknak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.18. 10:57:30

@Wildhunt:

Oszt ahány nagyközség, annyi tanterv? Ahány nagyközség, annyiféle fizetés a tanároknak?

Csak mert ha ezt a kettőt egységesítik (állami szabályozás), akkor ott tartunk, ahogy most. Ha nem, akkor meg még jobban leszakadnak a kisebb települések iskolái, és így a tanulói is.

Wildhunt 2021.06.18. 11:23:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: előrebocsátom: nem tudok jó megoldást. Ahogy én látom, az eredmény az lenne hogy a legtöbb kis településen csak elemi iskola maradna, ott azért nehéz sarkalatosan eltérő tanterveket létrehozni. Amikor az egyház szabványosította az oktatást (mert a közoktatást az egyházak építették ki magániskolák hálózataként, az állam gyakorlatilag elvette a kész rendszert és azóta csak rontott rajta) akkor nem új szabványokat vezettek be, hanem meglévőket kanonizáltak. Amik véletlenül pont úgy alakultak ki, hogy a reformátusoké alig tért el a katolikusokétól.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.18. 12:08:23

@Wildhunt:

"a legtöbb kis településen csak elemi iskola maradna"

Ez most is így van, és jó ideje így van. Amikor ált. iskolás voltam, két szomszédos faluból (nem is voltak olyan kicsik) jártak a mi falunkbéli iskolába a gyerekek menetrend szerinti busszal. Idővel a mi iskolánk is megszűnt, nem volt elég gyerek, és most már egy faluval odébb járnak iskolába. A legtávolabbi faluból több mint 10 kilométert utaznak, még ma is meentrend szerinti busszal.

Egy egységes alaptanterv azért nem árt, bár erről lehetőleg ne csak a mindenkori kormánypártok döntsenek, mert nem lenne jó, ha minden kormányváltáskor változna a tanterv is az éppen regnáló párt ízlése szerint.

Nem tartom jó ötletnek, ha az adott település tartja fenn az iskolát, mert ez igen nagy különbségekhez vezet minőségben és ellátottságban. Persze minden különbséget állami fenntartásnál sem lehet kiküszöbölni.

Wildhunt 2021.06.18. 13:19:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Persze hogy ahhoz vezet, mint ahogy ma is van elég nagy eltérés a gyöngyöspatai középiskola meg a Radnóti között. Ha pont ezt a kettőt veszem, akkor a szabad tanterv mindkettőnek hasznára válna. Aztán meg az iskolák ne ellenségei önmaguknak, vagy az lesz a céljuk, hogy szakembereket képezzenek (akkor maguktól szakiskolákká alakulnak), vagy hogy felvételire készítsenek fel (akkor pedig az egyetemek/főiskolák elvárásai alakítják a tantervet). Ezt már egyszer sikerült lezongorázni, Comenius János reformjai alapján fél európa alakított tantervet meg módszertant minden központosítás nélkül.
Az meg hogy eltérően tanítanak? Az én gyerekeim majd járnak az egyházi fenntartású iskolába ahol a porosz módszer szerint tanulnak rasszista matematikát, klasszikus irodalmat meg keresztény etikát, a szivárványcsaládosokéi meg a CEU-képzőbe, ahol szabadon tanulhatnak a tanár fején ugrálva csoportkommunikációt, önkifejező színezést meg transzgender toleranciát. És mindenki boldog.

Wildhunt 2021.06.18. 13:27:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A legszebb az egészben az, hogy ha belegondolsz már most is az önfenntartás felé mennek el az iskolák. Azok ugyanis ahol nem tudják valahogy kijátszani az állami rendszer fogynak és pusztulnak, nem tudnak normális tanárt alkalmazni az állami támogatásból. Ami igazán jól működik, az vagy alapítványi, vagy tandíjas rendszerű.Megint: NEM azt mondom, hogy zárjuk be az összes állami iskolát. Azt viszont jónak tartanám, ha az rendelné a táncot aki fizeti a zenét. Tehát ha egy közösség (falu,város, kerület) fenn tud tartani egy saját iskolát, akkor ne kelljen az állam hülyeségeivel foglalkoznia. Pld: fel akarnak venni tornatanárnak egy kiöregedett olimpiai bajnokot, de nem tehetik mert nincs megfelelő papírja kétszer lepecsételve, háromszor elveszítve.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.18. 14:57:02

@Wildhunt:

"a szivárványcsaládosokéi meg a CEU-képzőbe, ahol szabadon tanulhatnak a tanár fején ugrálva csoportkommunikációt, önkifejező színezést meg transzgender toleranciát. És mindenki boldog."

Ezzel csak az a baj, hogy a genderképzősök nem elégszenek meg azzal, hogy tanulhattak "transzgender toleranciát", hanem követelni fogják a genderképzés bevezetését - épp a tolerancia és sokszínűség nevében - az összes többi iskolában is. Mást nem is nagyon tehetnek, hiszen a genderképzőben a való életben hasznosítható tudást nem sokat szereznek.

Persze a távlatok beláthatatlanok, én már olvastam olyat is, hogy a cél genderjogi komisszárok kinevezése minden egyes munkahelyre, hogy felügyeljék a genderjogok érvényesülését. Kb. úgy, ahogy anno ott voltak a pártmegbízottak, nem tudom, pontosan hogy nevezték őket.

Wildhunt 2021.06.18. 15:14:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ezért kellene, hogy aki fizeti a zenét, az rendeli a táncot. Ha nem iskolafenntartók, akkor kuss a tanmenettől.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.18. 18:07:20

@Wildhunt:

Jogod, amit írsz. Persze egyfelől kell valami közös minimum, ami alapján egy bármely általános iskolában végzett tanuló eséllyel felvételizhessen bármely középiskolába.

És itt van a kis települések problémája, ahol rendszerint nincs mód megválasztani, mely általános iskolába járjon a gyerek. Ebben a korban még nem igazán vállaható a kollégiumi elhelyezés.

Persze nem várhatom el, hogy megoldást írj olyan problémákra, amelyekre valószínűleg nincs is megvalósítható megoldás.

Reactor 2023.07.29. 23:48:13

Nnnu, immár ötödik éve, hogy velünk van a rabszolgatörvény. Javult az ország termelékenységi rátája tőle? Több zsetont kapnak a bevállalós beosztottak? Lett bármi pozitív hozadéka? Nyet. Innen nézve ez is csak egy némileg módosított "komunista szombat".

Más az elmélet, és más a gyakorlat. Az országgyűlésben még lehet hogy úgy gondolták, hogy legyen a maximális túlórakeret 400 óra, a munkáltatók viszont ezt már a saját szájuk íze szerint úgy értelmezték, hogy mindenkinek kötelező lesz 400 órát túlóráznia, és így is alkalmazták/alkalmazzák mái napig is. Tehát szó szerint "rabszolgatörvény". Persze a beosztottnak van választási lehetősége: lerobotolja a 400 órát, amiért persze egy forintot nem fizetnek ki neki, vagy nemet mond, és ki van rúgva. És hiába megy máshová, ott is ugyanez fogja őt köszönteni...

Valamiért nem csodálkozom, hogy hirtelen ilyen sok lett az álláshirdetés, és a szakemberek szó szerint menekülnek külföldre mint a patkányok a süllyedő hajóról. Nem szeretnének jobbágyok lenni.

@nemecsekerno_007: Bocs, de ha jönne a munkáltatóm, és egyszercsak rámlőcsölne 400 óra ingyen robotot, vélhetően én is sztrájkba lépnék. Hacsak ott nem hagynám őket a picsbe. De biztos én vagyok rosszul bekötve.

@: Ha kevesebb pénzért jóval többet kellene dolgoznod, te nem háborognál ugye. Egy pindurkát se! Ideális rabszolga, egy másik korban 30 aranyat fizetett volna érted egy praetor.

@second: Szerencsére vaciúj Audira, karibi nyaralásra, norvégiai telelésre, arra valahogy mindig futja neki. Ami pár eurócska ezek végén megmarad a ridikül aljában, na azt kapja majd a munkás.

@Lordmotor: Teljesen igazad van. A túlórabért ugyanis SOHA nem kapja meg majd. 400 órát ingyen dolgozik, mert ha nem teszi, repül.

@Chris Colombo2: Az irányelv az egy dolog. Az meg hogy rákényszerítenek, az meg egy másik. Az is egy irányelv, hogy a dohányzás káros az egészségre, mégse pofozzák ki a cigarettát minden ember szájából, aki szívja.

@Zoltán Lukács: Na addig álljon féllábon amíg kifizetnek neki akár egy forintot is a hamis többletmunkáért...

@Tiszteltetem Brüsszelet: Nem bírságolgatni kell, azt röhögve kifizet zsebbű'. Jól elverni hogy a tulajdon édesanyja se ismerjen rá, aztán vinni a sittre a germók közé.

@G. Nagy László: Igen, ez lenne az alapelv, csak megint ott az a fránya "ha". A kommunizmus alapelve is csodálatos volt, oszt nézd meg a gyakorlati megvalósítását. Azt hitted, az elmélet betű szerint úgy lesz megvalósítva. Nos...nem...
Képzelgésektől pedig nem lesz itt jobb világ. Sőt, gyakran annak az ellenkezője lett. A kommunizmus is azzal kezdődött, hogy "álmodtam egy világot...".
Az általad leírt ideális munkavállaló pedig, ha rendelkezik ilyen kvalitásokkal, nem marad munkavállaló; inkább belép a rabszolgahajcsárok közé. És kezdődik ugyanez elölről egy másik balekkal. Bomba ötlet.
Tököt kéne növeszteni a munkavállalónak a főnökével szemben. Ja, oszt micsináljon? Borítsa rá az asztalt?
A bérunióval meg nem tudom, mi a bajod. Eddig akárhány javaslat merült fel arra, hogy a nyomorgókat emberi szintre hozzuk vissza, egyik se tetszett. Nem jó az alapjövedelem, me' nincs kitől elvenni, és különben is, a finnek elbaszták. Nem jó a bérunió mert becsődölne az ország. Nem jó a béremelés, me' inflációt okoz. Ez se jó, az se jó, amaz se jó. Akkor mi lenne a jó? Magad se tudod. A munkás meg egyszercsak ráun az otthoni krumplievésre vagy a pőre éhezésre, és elhúz Németbe. Te meg azt veszed majd észre, hogy nincs kőműves, nincs benzinkutas, nincs teherautósofőr, nincs ez, nincs az. És még akkor is a kimenekülteket fogod ócsárolni, hogy hogy merészeltek itthagyni titeket a szarban - mert magadat felülbírálni, na azt cseszel.
Az európai minimálbér viszont egyvalamire képes, amire a tanzániai minimálbér soha: egyszer majd valamikor a távoli jövőben nyugati szintre emelni ezt a romhalmazt.

@MACISAJT1: Minneapolis azt mondja: "Na, fogd csak meg a söröm..."
süti beállítások módosítása