téveszmék

téveszmék

"Az ősz ember előtt kelj fel, és becsüld meg az öreg embert!"

2019. január 28. - G. Nagy László

oreg.jpeg

 

Az idősek tiszteletét csaknem minden emberi kultúra alapvető értéknek tartja. A címbéli idézet arról tanúskodik, hogy ebben a szemléletben a Biblia is maradéktalanul osztozik. Ugyanakkor nincs olyan földlakó, aki nem gondolkodott még el soha azon, hogy a magas életkor valójában mitől is annyira tiszteletreméltó. Értékeljük a tapasztalatot és a hosszú esztendők bölcsességét? Igen ám, de sokan már harmincévesen nagyságrendekkel többet tudnak, mint mások valódi matuzsálemként. Támogatni szeretnénk az elesetteket? Jogos kívánalom, de egy mozgássérült kamasz jobban rászorul az odafigyelésre, mint egy fitt nyolcvanéves. Akármennyit is kapargatjuk, szálazzuk a kérdést, végül azt találjuk, hogy az eltelt esztendők önmagunkban az égvilágon semmiféle értéket sem képviselnek. Ha tiszteletet mutatunk egy aggastyán felé, az elsősorban magának az embernek szól, s minden józan logika szerint hasonló tiszteletet érdemelnek az érett középkorúak és a lezser tinédzserek is.

 

Anyám és apám még magázták a szüleiket. Az én generációmban ez már teljesen kiment a divatból, azonban a barátaink, osztálytársaink szüleit még kivétel nélkül mi is magáztuk. A gyerekeim nemzedéke ennek is búcsút intett: manapság már mindenki tegeződik mindenkivel, s ez annyira természetes és emberi, hogy nem is értem, miért nem volt mindig így. A csendőrpertu már önmagában is egy gyalázatos dolog, teljesen függetlenül attól, hogy rangbéli, vagy életkori különbségből fakad. A 21. század még sok furcsaságot hozhat, ám azt az ostoba, tekintélyelvű világot biztosan nem teremti újra, amelyben két ember formális egyenlőtlensége ilyen nyilvánvaló módon megmutatkozhat. Ez az aszimmetrikus viszony néha csupán ártatlanul megmosolyogtató, esetenként azonban akár katasztrófához is vezethet. Az előbbire Székelyföld szolgál példával, ahol nem ritka, hogy a fiatalabb testvér magázza az idősebbet, fordítva viszont ez nem áll. Ez akkor vicces igazán, amikor már mind a ketten nyolcvan fölött járnak... A csendőrpertu azért nem mindig ilyen vidám. Egy korábbi posztban szó esett már a Korean Air Cargo-hoz kötődő, feltűnően nagy számú légikatasztrófáról, ahol a vizsgálatok kiderítették, hogy elsősorban a kommunikáció volt a ludas. A koreaiaknál a tekintély rettenetesen fontos, maga a nyelv is - szemben a magázódás és tegeződés kétrétegű világával - hatféle (!!) tiszteletadási szintet különböztet meg. Végtelenül szomorú, hogy civilek százai veszítették életüket bagatell, műszakilag könnyen orvosolható problémák miatt, csak mert a vállalati kultúra szerint az első tiszt és a kapitány különböző szinteken állnak, s e hierarchikus viszonyba nem fér bele az egyenes beszéd.

 

Ismerek pár karót nyelt figurát, akik idegenkednek a mai, közvetlen hangvételtől, s ha már a csendőrpertu végképp szalonképtelenné vált, legalább a kölcsönös magázódás intézményét éltetnék. Ezzel önmagában nem is volna baj, csakhogy néha rettenetesen életidegen módon hat. Felidézni sem tudom, hogy hány olyan Orbán-interjút láttam, amelyet Bayer Zsolt készített, s minden alkalommal rém kínos volt végignézni azt a természetellenes erőlködést, ahogyan igyekeztek - egy teljesen felesleges formalitásnak megfelelve - a magázódás keretei közt megmaradni. Egy focipályán - ahol a kamasztól a nyugdíjasig, a mérnök úrtól a házmesterig mindenki ugyanazt a labdát kergeti - ugyanilyen röhejesnek hatna, ha a játékosok a "legyen kedves passzolni", vagy az "úgy vélem, hogy ön az imént szabálytalanságot követett el" kifejezésekkel operálnának. Mondjuk, egy erotikus kalandot fel tud dobni a kölcsönös magázódás, ám nyilvánvaló, hogy ez esetben sem a különleges tiszteletadásról van szó, sokkal inkább pikáns szerepjátékról. "Anyádat hívd, ne a 112-t!" - üzeni a magyar rendőrség az ostobaságok miatt betelefonálóknak, s ha van szimpatikus és üdítő jelenség a magyar közéletben, úgy ez a laza, közvetlen stílus feltétlenül annak mondható.

 

Léteznek olyanok, akik puszta hagyományőrzésből mutatnak megkülönböztetett tiszteletet az idősek felé, mások pedig abból a megfontolásból, hogy egyszer felettük is eljár az idő, s akkor talán ugyanezt a megbecsülést élvezik majd ők is a fiatalabb generációk részéről. "Annak az ifjúságnak, amely nem tiszteli az időseket, nincs jövője" - tartja a kínai bölcsesség. Hazai megfelelője a közmondások gazdag kosarából: "Nem akar öreg lenni, ki az öreget meg nem becsüli." Az indián törzseket és az ázsiai népeket tekintve ez az attitűd fokozottan jellemző. Bali szigetén mindig a legidősebbek voltak a törzs legmagasabb rangú tagjai, a közösség pedig feltétel nélkül engedelmeskedett nekik. Indiában sok helyütt még ma is a legöregebb rokon a családfő, de Koreában, Japánban és Kínában ugyanúgy kijár a tisztelet az előrehaladott korúaknak. Ahhoz azonban, hogy ez ne csupán egy kiüresedett, formális gesztusként éljen tovább, elengedhetetlen, hogy a vének valódi értéket tudjanak nyújtani a fiatalság számára. A legtöbb kultúrában ezt az élettapasztalatból eredő bölcsesség jelentette. Csakhogy amíg egy - technológiáját és életvitelét tekintve - generációkon keresztül változatlanul működő társadalomban ez az élettapasztalat megkérdőjelezhetetlen értéket képviselt, addig a jelenkor napról napra változó világában a régiek szellemi tőkéje erősen devalválódik. Az pedig külön rátesz egy lapáttal, hogy ma már minden tudás pár gombnyomással elérhető; míg 250-300 évvel ezelőtt nem csupán az internet hiányzott, de a túlnyomó többség még olvasni sem tudott. Maradt nagyapa, aki hideg téli estéken a kályha mellett mesélt a világ dolgairól, hogy unokái tátott szájjal hallgassák. Manapság cikkek százaival találkozunk, amelyekben az idősek tiszteletét kérik számon a fiataloktól, ám a legtöbb csak üres siránkozás, egyetlen valamirevaló érvvel sem találkoztam eleddig, mely kellően alátámasztotta volna ezt az igényt. Pedig a dolog nem bonyolult: azok az öregek élveznek valódi megbecsülést, akik a felgyorsult 21. században is praktikus útravalót tudnak nyújtani, s nem puszta nosztalgiaműsort vetítenek. Azt például a mai autókínálatot látva nehéz volna eladni, hogy a Lada 1200-as, vagy a Skoda 120-as milyen príma kis verdák voltak. Ugyanilyen megmosolyogtató a párás szemű megemlékezés a Metró együttes (méltán elfeledett) slágerei felett, miközben ma már Carbonfoolst, Kiscsillagot és Magashegyi Undergroundot hallgatunk. A valódi bölcsek pontosan tudják, hogy tudásuk mely része az, amely teljesen elavult, s melyik az, amely időtlen értéket képvisel. A morál alapjai például évezredek óta változatlanok, ahogyan a pszichológiai igazságok is ugyanúgy élnek tovább. Lehet, hogy nagyapó vasöntödei tapasztalatai már nem sokat érnek, de talán csajozós eszköztára nagyon is használható - csupán a hatvan éve még jól csengő mondatait kell leporolni és a mai stílushoz igazítani.  

 

Bevallom, Petőfi nem tartozik a nagy kedvenceim közé, és - szemben Arany Toldijával - a János Vitézből sem tudnék túl sok strófát felidézni. Most azonban, hogy ötödikes fiam tanmenetében napirendre került, négy sor 35 év távlatából is azonnal bevillant: "Hanem most már elég, hallja-e kend, anyjuk? Fogja be a száját, vagy majd betapasztjuk. Ugy merje kend Ilust egy szóval bántani, Hogy kihullanak még meglevő fogai." Ezt a kérlelhetetlen igazságérzetből fakadó forradalmi hevületet már kiskamaszként is nagyon bírtam. Petőfi nem vacakol: hősének szájába olyan pimasz mondatokat ad, melyek magasról tesznek a másik életkorára, s arra a máig élő, alaptalan elvárásra, hogy az idősebbet tisztelni muszáj. Természetesen a fiatal férfiak a világ minden létező kultúrájában forradalmárok; a hirtelen megugró tesztoszteronszint lázadóvá formálja mindannyiukat szüleikkel, tanáraikkal és általában az idősebbekkel szemben. Ha létezik igazán pazar történet, amely rávilágít, hogy ezt még a legjámborabb szülő sem tudja megúszni, úgy a tékozló fiúról szóló krisztusi példabeszéd pont ilyen. A tekintélyelvűséget hirdető prédikátorok ritkán említik meg, hogy Jézus nem is az atyai örökséget eltapsoló fiú karakterére fókuszál. Sokkal inkább apjáéra, akit a tökéletes szabadelvűség jellemez, s akit etalonként mutat be; valamint bátyjáéra, aki formálisan tisztelettudó, de messzemenően boldogtalan, s a sztori egyetlen negatív figurája. Számomra a legizgalmasabb az a tény, hogy a tékozló fiú meséje valójában egy ősrégi, buddhista történet, ugyanakkor a földhözragadt, besavanyodott báty karaktere már tisztán jézusi találmány. Az üzenet egyértelmű: az ószövetségi szemlélettel szemben a legkevésbé sem attól válunk példaértékűvé, ha kritikátlan tisztelettel viszonyulunk az előttünk járó generációkhoz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2514574186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.01.28. 09:42:21

A magázássap az is gond, hogy a magyar nyelvben nincsen egyenrangúsághoz idomuló eszköztára. Vannak dolgok, amiket csak nagyon nevetségesen hangzóan, modorosan és/vagy lekezelően lehet kifejezni. Sértegetni is igazán magázva lehet. Egyszerűen a magázódó formuláink olyan korból származnak, és nem fejlődtek azóta semmit, ahol a társadalmi hierarchiát fejezték ki.

Egyszerű példa, a visszakérdezés hogy "Érted?", hogyan fordítható magázóra. Ilyenek jutnak eszembe:
- Tetszik érteni?
- Érti-e?
- Megértette?

Az első modoros, a második, harmadik nem egészen ugyanazt jelenti. Esetleg valaki segíthetne, van-e rá megfelelő magázódó változat.

Mondjuk ami a zenét (bármely más művészetet is) illeti, az annyiban jó példa, hogy az is változik, viszont az mindig ízlés kérdése, nem azért avul el nagypapa zenéje, mert rosszabb, mint az időrendben későbbi zenék, hanem mert akkor más volt a divat. A zene nem lesz se jobb, se rosszabb az idő múlasával, nem silányul és nem is javul, csak más lesz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.28. 16:24:44

A tapasztalat az egyik ok.

A másik a szolidaritás igénye: majd egyszer én is öreg leszek, így ha most én etetem a haszontalan öreget, majd engem is fognak, amikor haszontalan leszek.

satie · http://321.hu/sas 2019.01.28. 16:35:14

Csak annyi, hogy a buddhizmus nem olyan ősrégi, mindössze mintegy 500 évvel Jézus előtt történt, hogy írásban foglalták a Tao Te King-et, az árják meghirdették az Ahimszát, fellépett Buddha és Szókratész elkezdett tanítani. Ennél azért például az Ubaid-kultúra kincsei régebben terjedtek tovább mind Egyiptom, mind pedig Kréta és a Balkán felé.

na__most__akkor 2019.01.28. 16:43:14

Valaki esetleg szólna Kásler Miklósnak, hogy a tízparancsolat már nem érvényes?
Legalábbis a blog írója szerint...

"Tiszteld atyádat és anyádat, a mint megparancsolta néked az Úr, a te Istened; hogy hosszú ideig élj, és hogy jól legyen dolgod azon a földön, a melyet az Úr, a te Istened ád te néked." - Mózes 5:16

Hogy tisztázzam a frontvonalakat; 74 éves vagyok (öt gyerek, húsz unoka...) és 12 éves korom óta atheista. Mondjuk inkább apatheista - nem érdekel, ki mit hisz.

midnightcoder2 2019.01.28. 16:44:37

Világos. Minden régebbi és mostani, velünk párhuzamosan létezõ kultúra csupa idiótákból állt/áll, csak a modern liberalizmus a helikopter.

G. Nagy László 2019.01.28. 16:57:52

@midnightcoder2: Ha a modern liberalizmuson a klasszikus liberalizmust érted, úgy igen. (Nem mindenki idióta a többi rendszerben sem, a felső pár százalék tudatosan kihasználta/kihasználja a tényleges idiótákat.)

A posztmodern - mai, nyugat-európai - liberalizmusnak ugyanakkor semmi köze a liberalizmushoz, nettó kultúrmarxizmus.

G. Nagy László 2019.01.28. 17:02:25

@na__most__akkor: :) Gratula a szép nagy családhoz! (Apám is 74 éves, neki is öt gyereke van...) .A tízparancsolatból kettő az, ami már Mózes előtt is érvényes volt, és mind a mai napig az. (5. és 7.) A többi csak sima tekintélyfitogtatás.

2019.01.28. 17:15:06

@G. Nagy László:
A VIII-assal mi a baj? Szvsz a kegyes hazugságok is közvetve kárt okoznak.

c.maros 2019.01.28. 17:18:26

A téma nem hétköznapi, már-már filozófiai szintű. Tisztelem a szerzőt a bátorságáért. A leírtakkal egy részével egyetértek, más részével nem. Szerintem vannak alapigazságok, amelyek nem képezik vita tárgyát. Vagyis lehet a szerzőnek bármi is a véleménye, az időseket (idősebbeket) a koruk okán megilleti a tisztelet. Egy kétdiplomás, 26 éves mérnöktől jár a tisztelet egy 8 osztályt végzett 63 éves szaki felé. Egy kocsmai beszélgetésben is érvényes ez az elv, szerintem. Ez és más alapelvek biztosították, hogy az emberiség "túlél". A vallási írások ezeket a túlélést támogató elveket hirdetik. Amilyen mértékben ezek érvényesülnek vs. sérülnek, úgy alakul az emberiség pályája. (Itt most általánosságban beszélünk; Némelyik embernek nem kell megjárni a kocsmát, hogy nehéz legyen megadni neki a tiszteletet!)

szepipiktor 2019.01.28. 17:24:26

Igazi mai buta Y generációs világkép.
Itt nem a matuzsálemekről van szó, hanem egy biológiai alapról és az időről.
Ez a kettő me nem ismert az aktív 30-as generáció számára, sok diploma, nyelvismeret és ezzel letudták az életet, a múlt nem hogy nem számít nekik, hanem eleve tagadják, a előttük járó generáéciókat - a saját szüleiket, nagyszüleiket is - csak mint megtűrt káros maradványokat nézik.
Itt is mit ír a szerző?
"sokan már harmincévesen nagyságrendekkel többet tudnak, mint mások valódi matuzsálemként. "
Ja...
Ugye a világ normális részén a folyatokat betartják, ott számít az életkorral megszerezhető tapasztalat, figyelnek rá, hogy a fiatalabbaknak azt az idősebbek átadját.
Itty a szerző azt állítja, hogy egy 30 éves mérnök többet tud, mint monsjuk egy 60 éves...
Ugyanaz a végzettség, de a 60 évesnek van 30 év tapasztalat, rutinja, kapcsolatrendszere, már megélte a hibákat, tanult azokból, beépítette a szakmai életébe.
De ez igaz a szülőséggel, hiszen hol is jobb egy 30-as anyuka egy 60 éves többgyerekes nagymamánál?
Ez a generáció főzni is az interneten tanul, mert nem az anyukáját kérdezi meg, mert a google, a facebook. Nekik ez az élet.
És akiknek valódi életük van, azokat ez a generáció megveti és lenézi.
Pedig a rács túloldalán ők vannak ám.
A szerzőnek ajánlom megnézni - ha már sokan a bibliát idézik - a Idegen közöttünk /A Stranger Among Us/ című zseniális filmet!
Abban a fiatal, feminista, büszke és egyedülálló rendőrnő (Melanie Griffith) mondja a rabbinak, hogy neki ne magyarázzon, nem is tudja milyen az élet!
És közben felcsúszík a rabbi köntöse és elővillan a tetpválása.
Elmondják a csajnak, hogy a rabbi holokauszt túlélő,a tetoválást a haláltáborban kapta.
Na kb. ez az a tévedés, amit a 30 évesek elkövetnek!
Hogy többet tudnak az életről, mint a szüleik, nagyszüleik.
Pedig azoknak köszönhetik, hogy itt ilyeneket összeírkálhatnak...
(Ja egyébként tévedte, a büszke 30-asok jellemzően nem tudják, mi az a mérnök... Ma ugye pr, hr, webprogramozás, média és kommunikáció szak, multicéges irodai pöffeszkedés, ez a "munka" számukra...)

Billy Hill 2019.01.28. 17:40:27

Csak egy német történet: Családi barátaink egy bajor nyugdíjas házaspár, kétévente eljönnek Magyarországra kicsit körülnézni. Borvidékek, gyógyfürdők. Egyik évben elhozták magukkal a kisvárosuk polgármesterét is, akit már 20+ éve ismertek. Egy kellemes vörösboros este kellett hozzá, hogy összetegeződjenek, addig ez szóba sem került, pedig egyesületben, templomban stb. találkoztak egymással sok-sok év óta. Számomra szimpatikus a magázódás, tiszteletet, megbecsülést tud kifejezni. A kicsit rideg "klasszikus" német hozzáállás jobban tetszik, mint a vállveregetős, orrszívogatós lehellózása a másiknak, magyarosch stílusban. Pont ehhez egy másik sztori: Anyósomat (60+ pedagógus) bemutatták egy megyei jogú város polgármesterének. Anyós mondja "Jó napot kívánok", polgi mondja: "Helló!" Hát zongorázni lehet a különbséget a bajorokkal! :-)

G. Nagy László 2019.01.28. 17:45:54

@szepipiktor:

"A szerzőnek ajánlom megnézni - ha már sokan a bibliát idézik - a Idegen közöttünk /A Stranger Among Us/ című zseniális filmet!"

Köszönöm az ajánlást, mindenképpen megnézem!!!

G. Nagy László 2019.01.28. 17:50:38

@Zabalint: Semmi baj a nyolcassal, ahogy a többivel sem. Csak nem lehet, nem szabad kötelezővé tenni.

Ad Dio 2019.01.28. 18:00:58

Petőfivel mi a baj? Falu végén kurta kocsma? Szeptember végén?...

És ha már szeptember végén... azt hiszem van abban valami, hogy 35-40 éves korunkig egészen más természetű a drive bennünk, mint utána... és talán pont ez az oka az idősebbek tiszteletének... talán egy megfigyelés, hogy könnyebben tartják a távolságot a dolgoktól... lehet pont ezt hívták bölcsességnek.

Nekem mindenesetre még soha nem fájt megtisztelni egy idősebb embert. Az ismerkedésnek a két alap szintjével sincs semmi bajom, vagyis szívesen magázódok ha olyan a nexus. Még soha nem éreztem, hogy ez akadályozna a kommunikációban. Fene tudja...

Ad Dio 2019.01.28. 18:06:29

Azt hiszem azért az idősek tisztelete egy fizikai erőre jobban építő archaikus társadalomban fontosabb követelmény volt, hiszen így meg lehetett akadályozni azt, hogy az idősek kiszoruljanak a társadalomból. Ma ez a vonal kevésbé hangsúlyos.

G. Nagy László 2019.01.28. 18:09:25

@Ad Dio: Petőfivel semmi baj. Lehet, hogy jó költő vált volna belőle, ha nem hal meg olyan fiatalon... A "szeptember végén" valóban parádé, de ez minden. De az is lehet, hogy túl erős a hazai konkurencia. József Attila, Radnóti, Pilinszky, Szabó Lőrinc, Nagy László... Egy átlagos rímfaragó szürke egér marad ilyen mezőnyben.

G. Nagy László 2019.01.28. 18:12:42

@Ad Dio: Természetesen nekem sem okoz gondot az idősek tisztelete, ahogy a fiataloké sem. Fogalmam sincs, miért, de finomabban és tapintatosabban pimaszkodom az öregebbekkel, mint a velem egykorúakkal. Valamiért én is tisztelem a kort, a fene se tudja, miért teszem. Belém égett.

na__most__akkor 2019.01.28. 18:17:34

@szepipiktor:
"Itt a szerző azt állítja, hogy egy 30 éves mérnök többet tud, mint mondjuk egy 60 éves...
Ugyanaz a végzettség, de a 60 évesnek van 30 év tapasztalata, rutinja, kapcsolatrendszere, már megélte a hibákat, tanult azokból, beépítette a szakmai életébe."

Ez az...

"tapasztalat"
- Van egy pohár víz, és egy pohár bor. A borból átteszünk egy kanállal a vízbe, aztán ebből a boros vízből egy kanállal vissza a borba. A borban lesz több víz, vagy a vízben több bor?
- És ha a vízzel kezdjük?
- A válasz ugyanaz: egyforma. Miért? Mert az ilyen feladatoknak EZ SZOKOTT LENNI A MEGOLDÁSA! És ez százból kilencvenkilenc esetben így van. Ezt jelenti a tapasztalat.
- Néha utána kell persze számolni, és általában stimmel... Ha mégse? Hát az egy új TAPASZTALAT, amit mostantól fogva beépíthetünk a többi közé.

"megélte a hibákat, tanult azokból"
- Egy mérnök megtanulja, hogy az eszközök hogy működnek. Egy meghatározott módon, és csak úgy.
- És hányféleképpen nem működik, vagy csak rosszul? Ezerféleképpen, Hogyan lehet felismerni - és megjavítani? 1. Keresni a hiba okát órákig? 2. Emlékezni egy hasonló hibára és egyből odanyúlni...

"kapcsolatrendszere"
- Nem személyes kapcsolatról van szó, persze. Az ISMERETEK, TÉNYEK kapcsolatáról.
- Mi a kapcsolat az özvegyek, a poszméhek, és a Brit Birodalom felvirágzása között? Sajnos csak egy angol forrás - nem állok neki lefordítani, ott van nektek a Google - de itt megvan: ( www.mormondiscussions.com/phpBB3/viewtopic.php?p=902886#p902886 )

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.01.28. 18:20:45

"Igen ám, de sokan már harmincévesen nagyságrendekkel többet tudnak, mint mások valódi matuzsálemként."
Ez puszta baromság. Egy idősebb embernek sokkal több az élettapasztalata, amit könyvekből, egyetemeken nem lehet tanítani. Persze van olyan hogy valaki sík buta öregen, meg okos fiatalon de itt nem szélsőségekről van szó, hanem általánosságokról. Ha minden paraméter egyezik, akkor az idősebb ember általában tapasztaltabb mindenben. Sokszor ledöbbenek, mikor találkozom phd-s fiatalemberekkel, a saját területükön agytrösztök is, aztán valami egyszerű dologra meg nem tudja a választ.

ivangroznij (törölt) 2019.01.28. 18:40:43

Én annak örülnék, ha életkortól és egyéb meghatározottságtól függetlenül általános lenne egymás tisztelése, akár tegezve, akár magázva, azon az alapon, hogy ő is ember. Ha én szeretném, ha tisztelnének, tiszteljem én is a másikat.

midnightcoder2 2019.01.28. 19:01:30

@na__most__akkor: A tapasztalat nem azt jelenti, hogy tudod hogy automatikusan X dologra Y a megoldás. Ezt a gugli is tudja. Hanem Pl. azt, hogy ha egy adott feladatot érdemes sok részre bontani, akkor hol érdemes elvágni a részeket. Illetve, hogy mik azok a buktatók amivel egy-egy rész megoldásakor szembekerülhet az ember. Ez persze nem feltétlenül csak a korral jár, lehet hogy valaki az adott dologban tapasztalatlanabb mint a 20 évvel fiatalabb kollégája, mert a 20 évvel fiatalabb kolléga pont olyan projekteken dolgozott ahol azt a tudást szedte fel, ami az aktuális feladathoz kell. Aztán jöhet egy másik feladat, ahol az idõsebb kolléga tapasztalata jön jól. De kezdõként bizony jókora hátrányban vagy a rutinosabb kollégákkal szemben minden olyan területen ami nem tisztán csak a fizikai képességekrõl szól.

szanalmas 2019.01.28. 19:07:38

A kor nem érdem, hanem állapot.

Minden korosztályban ugyanolyan arányban vannak idióták, szóval nem kéne keverni a tiszteletet az illemmel.

Valami? Amerika? Naná! 2019.01.28. 19:23:46

Én is ezt akarram írni, a kor nem érdem, hanem állapot, a megbecsülést ki kell érdemelni.

Ami ezzel kapcsolatban zavar, az az, ha valaki vaskalaposan ragaszkodik pl a magázódáshoz. Munkahelyen van egy idősebb kolléga, ő nagyon ragaszkiodik hozzá. Kb mindenki mindenkivel tegeződik, de ő csakazért sem hajlandó. A német vezérigazgatóval is tegeződünk (náluk ugye van a magyarhoz hasonló tegezős-magázós formula), de ez a vén .... nem képes erre! Csak azért, mert öregebb/tapasztaltabb/régebbóta itt van.

úri_szabó (törölt) 2019.01.28. 19:41:43

Szerintem az ifjú titánokból idővel vén hülye válik. Már akkor, ha megérik.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.01.28. 19:57:08

A poszt alaptételével egyetértek: az öregség önmagában nem érdem. Mégis hozzátartozik az "európai alapértékekhez", hogy a versengésre már testileg és lelkileg képtelen öreget nem rúgjuk odébb, hanem elnéző tapintattal bánunk vele. Mivel a bunkónak nem jut eszébe magától, hogy amikor majd ő lesz öreg, akkor nagyon más lesz a véleménye az öregkorról, mint most, fiatalon, már évezredekkel ezelőtt parancsolatba kellett foglalni. Ami igazából elég beszédes dolog.

Cserébe az öregnek is tudnia kell érdemesnek mutatkoznia a tapintatos, előzékeny viselkedésre. Tudjuk, hogy ez mennyire nem általános, de a világ nem tökéletes.

Én már inkább öreg vagyok, mint nem, és engem zavar, amikor a honlapokon élből tegeződnek velem. Az önözésnek, magázásnak és tegezésnek akkor is megvan a számos árnyalata, ha liberális érzelmű fiatalok ezt tagadni akarják, vagy sokszor inkább nem értik. Amikor én ismeretlennel találkozom, magázva szólítom meg. Olykor még a szemlátomást diákkorú fiatalt is, mert emlékszem arra, hogy ez abban az életkorban nagyon barátságos és érdekes, az iránta tanúsított tiszteletet ezzel is megerősítő gesztus volt egy-egy érettebb korú embertől. Aki látta a Malènát, emlékszik a rövidnadrág–hosszúnadrág különbségre, és ez szóban is érzékeltethető. :-)

A "csendőrpertu" is ide tartozik kicsit. Nehogy már egy diákom tegezni kezdjen az iskolában... Megvannak az életkorban való előrelépegetésnek a szükséges fokozatai, amelyeknek pedagógiai szerepe is van.

Audianer 2019.01.28. 20:09:27

@G. Nagy László: Petőfivel valóban nincs semmi baj, önnel ellentétben:

"Bevallom, Petőfi nem tartozik a nagy kedvenceim közé, és - szemben Arany Toldijával - a János Vitézből sem tudnék túl sok strófát felidézni."

Ezzel nem dicsekednék az ön helyében, főleg nagy nyilvánosság előtt nem... ezzel az egy mondattal ugyanis mindent el is mondott önmagáról.

Dan da Man 2019.01.28. 21:06:53

@midnightcoder2: Látom levetted a lényeget, baszdmeg. (Minden tisztelet nélkül, akkor is, ha te vagy az idősebb.)

Mert nyilván a liberalizmus felel azért, ha valaki úgy érzi, hogy nem akarja az öregeket csak a koruk alapján tisztelni. Hiszen azt úgy kell. Mert megmondták, hogy úgy kell. Az okos nem-liberálisok. És másfajta társadalmi fejlődés el sem képzelhető. Hiszen a begyöpösödött, bekövült ezeréves "rendnek" minden esetben a liberalizmus az ellentéte.
Progresszió, paradigma-váltás, társadalmi evolúció - köpni mindre, mert a liberalizmus szülöttjei. És ha 4000 éven át jó volt, akkor most miért nem lehet az? Gépesítés, információs társadalom - ezek mind csak a képzeletben létező, "liberális" machinációk.

Apám, mekkora fasz vagy...

Dan da Man 2019.01.28. 21:07:28

@szanalmas: Tökéletes megfogalmazás, ami abszolút alkalmas lenne az itteni szájkarate lezárására.

dare 2019.01.28. 21:10:30

"Petőfi nem vacakol: hősének szájába olyan pimasz mondatokat ad, melyek magasról tesznek a másik életkorára, s arra a máig élő, alaptalan elvárásra, hogy az idősebbet tisztelni muszáj."

Pilinszky János: Levél Petőfi Sándorhoz

Bevallom, nem sok közöm van Hozzád. Mint törékeny gyerek, mindig is az öregekhez húzódtam. Azokhoz, akiknek volt ereje megöregedni. Az érett Aranyhoz s a meghasonlott Vörösmartyhoz.
Ahhoz a merészséghez, amely lángész létére még a zsenialitásról is hajlandó lemondani. Miként a „visszahúzódó” Atyaisten adta át a Fiúnak a teremtést.
Te: teremtés voltál, kivont kard, lovasroham. Lángész. Arany és Vörösmarty: érettség, fáradtság, elhomályosuló elme. Te voltál a Fiú, ők voltak az Atya. Te voltál a vállalkozás, ők a lemondás. Fiú voltál, mint Mozart, ők Atya, MINT Johann Sebastian Bach.

Hát ezért húzódtam én is inkább Aranyhoz és Vörösmartyhoz, mint Hozzád. Te égettél, ,ők melegítettek. De hát mikor is nap a nap: amikor éget vagy amikor melenget? Szelíden, mint Arany, halódva, mint Vörösmarty?

Én mégis, nagyon szeretlek! Holott se Fiú, se Atya nem vagyok. Fiúnak lenni nincs elég bátorságom. Atyának lenni nincs elég erőm. Két nagyság közt hányodó szegénylegény, vagy legjobb esetben fullajtár, összekötő, megoszló szeretet vagyok. Közeledben - bevallom – elégek, de ez nem ítélet: míg az ő lábuknál megpihenek, megnyugszom.
Egy dolog van azonban, amit Náladnál tisztábban senki sem képvisel. És ez az igazmondás. Itt mindig Hozzád fordulok. Add, hogy veszélyeztetett alkatom és korunk labirintusában vergődve mindig vágyakozzam az egyenes útra, a Szép Szóra, egyszóval – az igazságra.

Ugyanígy érzek Petőfivel kapcsolatban.
Lángész volt, ösztönös tehetség.
Csak sajnos az ilyen típusú emberek, mint amilyen ő is volt, nagyon ritkán élik meg az öregkort.
Én is melegedni szeretek, és nem az 1000 fokon égő emberek társaságában lenni huzamosan.
De szükségem van a tűzre is.

Ad Dio 2019.01.28. 21:12:33

@Audianer:

Öcsém, neked sem a szomszédod hülye... énkérekelnézést.

jaegtoer 2019.01.28. 21:27:44

@szanalmas: @Dan da Man:

Úgy van, nem érdem, hanem állapot. de nem is arról lenne szó, hogy az érdem miatt kellene respektálni az idősebbeket.
- - - - - -
mindazonáltal úgy általában többeknek, mármint a modernkedő felfogásúaknak:
Olykor magam is érzem, mekkora és milyen idióta vagyok. És nem tesz derűssé, hogy a mostani fiatalok is éppen ilyen idősek idióták lesznek (már aki megéri), vagy még nagyobbak mint én. Az viszont kemény elégtétel lesz (amit én már szerencsére nem érek meg), amikor az aktuális fiatalok (tárgyidőszak fiataljai) idősekké válva szembesülnek avval, hogy a fiatalok leidiótázzák őket, és elkezdik mérlegelni, mi jár nekik, mi nem, és amúgy általában igazán megdögölhetnének, hogy ne legyenek útban. De! nem kell aggódni, mindenki sorra kerül, hacsaknem idejekorán el nem szólítja a másvilág. Úgy tűnik senkinek nincs nagyanyja, nagyapja. Mert ugye ennek az egésznek arról kellene szólni, hogy hogy viselkedjünk eleinkkel, és ennek utána úgy általában az öregjeinkkel. A munkahelyi hülyék az egy másik fejezet, ott idiótaságból képviseltetve van minden korosztály. Kezdhetnénk néhány pályakezdő idiótával, tisztelet a kivételnek. No, de mindjárt fölmerül a kérdés: ugyan milyen alapon?
:))))))))))))))))

csakférfi 2019.01.28. 21:32:34

A poszt ujabb téveszmét gyàrtott.

"Manapság cikkek százaival találkozunk, amelyekben az idősek tiszteletét kérik számon a fiataloktól, ám a legtöbb csak üres siránkozás, egyetlen valamirevaló érvvel sem találkoztam eleddig, mely kellően alátámasztotta volna ezt az igényt."

csakférfi
1 éve
Miért járna tisztelet?
Azért öcsém mert az én adómból tanultál.
Azért öcsém mert két gyereket nevelek és tartok el még pluszban.
Azért öcsém mert a múltam az emlékeim az valóság.
Mert te a jövödről álmodozol.
Nekem meg valóság.

Írtam kommentként.

"Valljuk be önmagunknak, mi is milyen sok fiatalt tisztelünk valójában: a tanulást komolyan vevő egyetemistát, a tudást magáévá tevő fiatal munkatársunkat, a munkahely/család/házimunka/tanulás fronton helyt álló fiatal családanyát, a házimunkában, gyermeknevelésben aktív, egyenrangú részvételt vállaló férfiakat, az önkéntes munkát vállalókat, a játékát elajándékozó gyermeket, a fiatal sportolót, aki mindent alárendel az eredménynek, a gyermeket, aki szülőjét ápolja...

Tiszteletünket fejezzük ki bátran, adjunk neki hangot. Merjünk másoknak inspiráló, kedves szavakat mondani, merjünk mások előtt kalapot emelni.

Dobjuk sutba az életkor tényezőt.

Tiszteletet adni és kapni mindkét fél számára felemelő érzés, éljünk vele, bennünket gazdagít."

szinesotven.blog.hu/2017/02/18/a_generacios_tisztelet_konfliktus#comment-last

A szerzö ujfent bebizonyította.....mennyire nagyképü idiòta....azaz érzelmi halott.
Gratula öregem!

jaegtoer 2019.01.28. 21:36:19

@dare:

Remek idézet.
hanem a többi: "_Ugyanígy érzek Petőfivel kapcsolatban.
Lángész volt, ösztönös tehetség.
Csak sajnos az ilyen típusú emberek, mint amilyen ő is volt, nagyon ritkán élik meg az öregkort.
Én is melegedni szeretek, és nem az 1000 fokon égő emberek társaságában lenni huzamosan.
De szükségem van a tűzre is._"

Aztán még mi nem kéne!? Összkomfort, meg hétcsillagos szálloda panorámás úszómedencével?
Hát csak baktass az úton, inkább előre, mint hátranézve, jusson eszedbe néha, ha nem lenne rossz, nem lenne jó sem.

mbazs 2019.01.28. 21:37:48

@Androsz:

A mindennapi életben semmi bajom a magázással (sőt szerintem egy elég korrekt, távolságtartó forma), de a neten viszont a tegeződés alap. Olvasd el a netikettet, benne van, ez nem bunkóság, hanem netes illem. Ugyanis mivel itt nincs személyes kontaktus, ezért baromi hülyén venné ki magát, ha mindenki magázódna. Egyszerűen nem ide való.

jaegtoer 2019.01.28. 21:41:46

@csakférfi:

nem kell mellre szívni! lehet hogy egy vén hülye, aki nem is tudja már, mit írogat, és kibékíthetetlen haragban van magával, továbbá magánkívül az egész világgal és így kompenzál, vagy éppen ennyi erővel egy kelekótya ifjonc, aki keveri a szezon a fazonnal, hogy súlyosabb hasonlattal ne éljek:) Most őszintén: Nem mindegy, hogy ki hogyan hülye? Mindenkinek van hely a nap alatt,

dare 2019.01.28. 21:54:38

@jaegtoer: Nem tudok úgy baktatni, hogy elfelejtsem honnan is indultam.
Hasonló vérmérsékletű voltam, talán ezért a vonzódás a tűzhöz.
Ha nem nézek hátra, nincs az a ház, amely örömet tudna adni számomra.
Persze életkor, fiatalság bolonság, aztán légy férfi, állj be a sorba, és találd meg a tökéletes helyed a tökéletlen világban.
Nem lenne rossz, de nem lenne jó sem.

kewcheg 2019.01.28. 22:06:05

A tisztességtelenségben megőszült vén kommunistákat, a biszku bélákat, vagy a mások zsírján megdagat vadkapitalista öregurakat nem tisztelem.Ezek és a hasonszőrű vének nem tiszteletet hanem lehugyozást érdemelnek.A mezítlábas, munkában meggörbült öreg parasztok, melósok az életük végén egy rend ruhát, meg két-három-négy kitanított gyereket felmutatni tudó idős emberek viszont minden tiszteletet megérdemelnek...

vuvuvu2 2019.01.28. 22:12:54

A poszter pökhendiségéről nem szeretnék értekezni, előttem páran megtették már ezt - nagyon korrekt módon. Viszont van egy film, ami kitűnően bemutatja, hogy a pökhendi Y hogyan gondolkodik: A kezdő. A filmben de Niro ex-CEO elszegődik egy kis start-up-hoz gyakornoknak, mert egyedül van otthon, mint friss özvegy. A film vége pedig oda fut ki, hogy a start-up annyira felfut, hogy az alapító (Hathaway) már nem képes CEO-ként vinni a céget, majdnem bebukja, mert tapasztalatlan. Vívódik, hogy átadja-e a CEO posztot egy külsősnek, de végül nem. Az a megoldás fel sem merül, hogy a cégnél ott lévő de Niro legyen a CEO 3 vagy 5 évig, közben Hathaway betanul mellette. A film ott ér véget, hogy Hathaway megtartja a CEO címet, de hogy ezután hogy küzd meg azzal, amivel előtte sem tudott, az rejtély, mert a film itt véget ér. A start-up-oknak és a kis-középvállalkozásoknak ez egyébként az Achilles-e: amikor kinövi magát a cég képes-e bevonzani és megtartani olyan szakértelmet, ami segít, hogy a cég megmaradjon, és ne bukjon be. Ez a probléma egyébként az Apple-nél is megvolt - a 70-es éveknek is megvolt az Y-generációja, csak nem kapott akkora hype-hátszelet. Ennek a képviselője volt a garbós Jobs, aki szintén nem tudott céget vezetni, ezért először meg is bukott. Kellett neki is pár év, amikor kicsit tanult a hibáiból, és vissza tudott térni. God knows mi lett volna egyébként belőle ha nem távozik ilyen fiatalon. Naszóval van pár példa az üzleti életből is, hogy a nagy arc fel tud repíteni a kuoac tetejére, de arra nem elég, hogy tartósan ott maradjon az ember. Az a szép az életben és a tapasztalatban, hogy az ember el tud jutni oda (már aki), hogy a megszerzett pozíciót tartósan meg tudja tartani és abból is építeni. Ezt még 30 évesen nem így látja az ember, de később, ha van benne szakmai és emberi alázat, egyre inkább megérti a dolgok műkődésének rendjét. A poszter egyértelműen nem tart itt, de talán egyszer majd eljut oda.

csakférfi 2019.01.28. 22:19:22

@kewcheg:
"A tisztességtelenségben megőszült vén kommunistákat, a biszku bélákat, vagy a mások zsírján megdagat vadkapitalista öregurakat nem tisztelem"

1%

"mezítlábas, munkában meggörbült öreg parasztok, melósok az életük végén egy rend ruhát, meg két-három-négy kitanított gyereket felmutatni tudó idős emberek viszont minden tiszteletet megérdemelnek...

80%

Kb.
A tisztelet fontos eleme az emberségnek.
Mire mentünk a tiszteletlenséggel?

Sok fiatal választja az otthon melegét, és akár 25-30 éves koráig is együtt él a szüleivel. Akadnak olyanok, akik a felsőfokú tanulmányaik kitolásával, akár 7-8 évig is képesek egyetlen szakon maradni azért, hogy ne kelljen belépniük a nagybetűs életbe. A kapunyitási pánik nem egy humbug, hanem egy nagyon is valós probléma, ami főként a dél-európai társadalmakban figyelhető meg – ott, ahol az igények magasabbak annál, mint amit a lehetőségek engednek. Ez egyrészt a neveltetésből fakad, hiszen minden szülő számára a gyermeke a legokosabb és a legszebb, ezért sok szülő hajlamos túldicsérni a gyermekét, amit a gyerek persze el is hisz.

europa.eu/youth/node/43768_en

Hiszi hogy "szép...okos...jò"

Erre jutottunk.
Tenni meg nem mer.
Beszari...magyarul.
:)

csakférfi 2019.01.28. 22:26:10

@vuvuvu2:

"De az igazi titok szerintem inkább a társasági életükben keresendő. És az egyik legszembetűnőbb elem a szardíniai társadalomban az, ahogyan az öregekkel bánnak. Megfigyelték, hogy Amerikában a társadalmi érték 24 éves korban tetőzik? Csak nézzék meg a hirdetéseket! Szardínián minél öregebb az ember, annál értékesebb, annál bölcsebbnek tartják és tisztelik.

www.google.com/amp/s/femina.hu/ezo/hosszu-elet-titka/amp

Ez meg a valòsàg.
A szerzö nem akar hosszú életet élni.
Meg boldogat sem.

jaegtoer 2019.01.28. 22:40:24

@dare:

nem Petőfi, vagy Arany, hanem Petőfi és Arany + és X, és Y, és Z, és a, B, C, együtt lesz egész.
Vitám nincs veled, csak lábjegyzetnek szántam,

dare 2019.01.28. 22:47:23

@jaegtoer: Félreértettem.
Abszolút igazad van.

BiG74 Bodri 2019.01.28. 22:55:27

Hány éves vagy királyfi? Csak mert nagyon kevered a szezont a f@szommal!
Ha fiatal vagy max 30-as, akkor rendben van, hogy kissé elkanászodtál, ha már öregebb, akkor gondok vannak agytájékon.
Kevered az idősek tiszteletét, a kor, a megélt események tömegét, a lefelé hajló életutat, mindazt ami TE is vagy/leszel, a tudás, az erő, a dinamizmus tiszteletével, vagy mondjuk inkább elismerésével.
Ki mondta, hogy egy fiatal, nem lehet okosabb, rátermettebb, mint egy öreg? Senki! Sőt lehet egy agg hülye, szenilis, demens ? Lehet! Miért add meg neki a tiszteletet? Hát kérdezd meg magadtól, te mit szeretnél vén hülye korodban kapni?
De biztos van a környezetedben olyan idős ember, aki adott téren hozzád képest óriási tapasztalatot halmozott fel. Neki jár a tisztelet? Mert ő többet tud? Jár bizony, mert lehet egy a tárgyi tudásotok, csak ő tudja használni, a mocsok emberi tényezők között is, reálisan.

2019.01.28. 22:57:01

Ez egy statisztikai dolog ahol mindig lehetnek kivételek. De míg egy fiatalabb emberrel lehet, hogy szóváltásba kerülök, egy öreggel inkább elkerülöm a konfliktust s odébbállok. Persze van kivétel simán de én személy szerint nem érzem egyikünkhöz méltónak sem, hogy egy nálam szemmel láthatóan idősebb személlyel üvöltözzem.

csakférfi 2019.01.28. 23:09:43

@randomgenerator:

"De míg egy fiatalabb emberrel lehet, hogy szóváltásba kerülök, egy öreggel inkább elkerülöm a konfliktust s odébbállok"

Igen....ez a tisztelet.
Szépen leírtad...tömören.
:)

apafej1 2019.01.28. 23:10:16

"Az idősek tiszteletét csaknem minden emberi kultúra alapvető értéknek tartja. A címbéli idézet arról tanúskodik, hogy ebben a szemléletben a Biblia is maradéktalanul osztozik."

Ha már ezt éles szemmel valaki észrevette, érdemes lett volna kicsit elcsendesedni és gondolkodni rajta: lehet hogy van ennek vmi komolyabb oka, annak ellenére hogy ÉN nem látom?
Többen leírták már a különböző aspektusokat (fizikai szükség, tudás, stb), e mellett szerintem egyszerűen arról is szó van, hogy az élet múlandó és talán még a szerző sem találta meg azt a képletet, ami megoldja a nagy kérdéseket. Az idősek tiszteletében magának az életnek a tisztelete is benne van.

csakférfi 2019.01.28. 23:23:49

@apafej1:
Ha valaki nem tiszteli az öreget....a szülöt....a gyengébbet
Akkor kit fog?
Senkit és semmit.
Az evoluciò az élet az egymàsrautaltsàg....a szimbiòzis...az alkalmazkodàs.
Azaz....alàzat...szeretet...megbecsülés...hüség....
Ez a fennmaradàsunk zàloga.
Ezt nem érteni...manapsàg.
Nekem a "sötét középkort" idézi.
:)

Nerevaryne 2019.01.29. 08:50:24

Szerintem nagyon kár lenne megválni a magázódástól, hiszen kiemelten fontos szerepe van az emberi kapcsolatokban, szerintem legalábbis pótolhatatlan az új kapcsolatok kiépítésekor, amikor senki semmit sem tud a másikról, a nyelvhasználat a legárulkodóbb.

A magázódásnak is két vetülete van: távolságtartás és tiszteletadás. Alapból az ember úgy áll hozzá egy új ismeretséghez, hogy távolságtartó és ad valamennyi tiszteletet - ami minden embernek kijár, függetlenül az életkorától, ezt is várja vissza. Hogy a tiszteletadási vetületet van aki túltolja, és hatalmi viszonyt épít ki a kommunikációjában az életkorára hivatkozva, az teljes mértékben hibás hozzáállás: feltételezi, hogy életkor okán bölcsebb, holott annyi bölcsesség se szorult belé, hogy belássa: az ember akit éppen kora okán néz le cserébe ugyanezt fogja tenni ővele.

A kedvencem, amikor idősebb ember egy magázó bemutatkozásra csuklóból tegez, majd felháborodottan fintorog mikor tegezést kap vissza. Mintha az emberi méltóságában éppen megsértett fiatal reagálhatna másképp, mint visszazúrással. Hiszen a sorok között olvasva mi történt? A felajánlott kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatot elutasítva idősebb embertársunk inkább alá-fölérendeltségi, hatalmi viszonyt próbált kiépíteni, ismeretlenül! "Te is ember vagy, én is ember vagyok, kommunikáljunk!" felhívásra jött egy "Nem, én ember vagyok, te nem vagy". Van ahol ennek van helye (amikor eleve beosztotti a viszony), de az esetek többségében a poozíciója okán fölérendelt partner is képes belátni, nem az egyoldalú magázódáson múlik, hogy megvan-e a tisztelet: egy igazgató, aki szeretné, ha beosztottjai bizalommal fordulnak hozzá, egyik leghatékonyabb korai eszközének tarthatja a tegeződés felajánlását, vagy ha azt nem, legalább a magázódás viszonzását.

Jóval szegényebb lenne az élet a magázódás nélkül. Az interneten teljesen mindegy, itt nincsenek emberi kapcsolatok. Vitafórumon akkor magázódunk ha meg akarjuk alázni a másikat, hiszen tegeződésből magázódásba váltásnak is megvan a maga jelentése: gyakorlatilag álszentséggel, hazugsággal, nem létező tapasztalatok hirdetésével váduljuk vele vitapartnerünket. Vagy az arcába dobjuk vissza az ebül szerzett "tiszteletet". Ha valaki a kommentemre azzal válaszolna, hogy én őt ne tegezzem, visszamagázom, mert nem érdemli meg.

Millió szituációban millió jelentése van a magázódásnak, hiszen a magázódáson belül is vannak fokozatok amire biztosan nem fogok kitérni mert karakterlimit van. Annyi biztos, a magázódás intézménye nem egy archaikus, haszontalan dolog amitől meg kellene válni. A közvetlen eleve tegező viszony pedig formabontó, de nem frissítő: pontosan azt az emberi tiszteletet nem adja meg a magyar nyelvben, ami minenkinek kijár. Ismeretlen embernek kezet nyújtunk, akkor is ha gyerek még: ha nem tesszük, nem tekintjük embernek és cserébe nem is várhatjuk el, hogy ő viszont ezt megtegye.

G. Nagy László 2019.01.29. 10:16:05

@dare: Nagyon kifejező ez a Pilinszky írás. Köszönöm, hogy idehoztad, nem ismertem eddig. Abszolút egyetértek minden szavával.

Azt persze továbbra is állítom, hogy Petőfi - a nagyon erős magyar mezőnyben - inkább átlagos, mintsem kiemelkedő. De ebben az értékítéletben nyilván egyéni preferenciák is bőven megjelennek.

G. Nagy László 2019.01.29. 10:23:22

@Nerevaryne: Tökéletesen egyetértek. Minden egyes szóval.

2019.01.29. 10:27:50

@G. Nagy László:
Pedig a VIII-ast ban olyan helyzet, amiben a jog is előírja, teljesen szilárd erkölcsi alapokon: a hamis tanuskodás tiltott. De egy rakás csalás is, ami nehezen fér bele a ne lopj parancsolatba, ide tartozik. Nem minden esetre tehető kötelezővé, de van amire igen, ahogy egyébként a ne ölj parancsolatot sem érdemes jogos önvédelemre vonatkoztatni.

G. Nagy László 2019.01.29. 10:54:46

@Zabalint: Mindennel egyetértek. Ám amíg a NE ÖLJ kikényszeríthető, alapvető morális premissza, melynek az önvédelem egy speciális és kivételt képező esete, addig a kimondott szó szabad. Ha valaki meg akar ölni valakit, azt meg KELL akadályozni tettében, ha ez lehetséges. Ha valaki hazudni szeretne, esetleg hamisan tanúskodni, vagy becsületet sérteni, azzal egyrészt nem okoz mérhetően visszafordíthatatlan kárt, másrészt a szólásszabadságában nem korlátozható. Így aztán akármilyen ostoba is az, aki végighazudozza az életét, a morálisan elfogadható büntetése nem az lesz, hogy befogják a száját, hanem az, hogy nem hisznek neki és elfordulnak tőle.

csakférfi 2019.01.29. 16:52:22

@G. Nagy László:

" Így aztán akármilyen ostoba is az, aki végighazudozza az életét, a morálisan elfogadható büntetése nem az lesz, hogy befogják a száját, hanem az, hogy nem hisznek neki és elfordulnak tőle."

Vs.

"Következetesség, önmagunkkal szembeni őszinteség az alapja annak, hogy a gyerek ne váljon hazudozóvá, bár napjaink értékrendjében az igazmondás nem dobogós helyen áll.

Ez nem mentség, nem magyarázat, de tény. Ha fontosnak tartjuk, tanítsuk meg, mintakövetéssel erre a gyereket is.

A kegyes és kedves hazugságokat soha ne tévesszük össze a félrevezetéssel."

m.webbeteg.hu/cikkek/csecsemo_gyermekneveles/1862/viselkedesi-problemak--a-hazudos-gyermek

Ellentmondasz önmagadnak mert

"15A gyermek szívéhez hozzátartozik az ostobaság, de a fenyítő bot kiűzi belőle.
...
"Hallgass apádra, ő nemzett téged, és ne vesd meg anyádat, ha megöregszik! 23Vedd meg, és ne add el az igazságot, a bölcsességet, az intést és az értelmet! 24Vígan örvendezik az igaznak az apja, és aki bölcset nemzett, örül annak. 25Örüljön apád és anyád, vigadjon, aki szült téged! .
...

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.

Salamon Példabeszédek könyve.

A gyermek.....a fiatal még nem tett semmi olyant ami szàmomra tiszteletre méltò lenne.
Én tettem. Ez nem jelenti azt hogy ne adnàm meg a tiszteletet.
Sok sok butasàgot összhordasz itt a blogon.
Sztàrolod a fiatalsàgot.
Akik szépen megöregednek.....s elvàrjàk hogy tiszteljék öket .
Addig sok minden történhet.
Az embereket a tettei alapjàn ítélik meg.Azért nem....mert gyerek.
Azért igen mert öreg.

"29Az ifjak dísze az erő, az öregek ékessége pedig az ősz haj. 30Zúzódások, sebek tisztítanak meg a gonoszságtól, és a test belsejében is érzett csapások."

13Apjának szerencsétlensége az ostoba fiú, és mint a szüntelen csepegő háztető, olyan a zsémbes asszony.

26Szégyellni való és gyalázatos az a fiú, aki bántalmazza apját, vagy elkergeti anyját.

Néhàny idézet neked.
Tòlem.

Utravalònak a tovàbbiakhoz.

"A különc a maga kívánsága után jár, és hadakozik minden jóravaló dolog ellen. 2Az ostoba nem leli kedvét az értelemben, csak saját eszének fitogtatásában. "

Hagyj fel a téveszmék gyàrtàsàval.
Boldogabb...nyugodtabb...kiegyensúlyozottabb leszel.
Mivel semmi ujat nem mondasz.
:)

csakférfi 2019.01.29. 18:04:54

@Nerevaryne:

"
hatalmi viszonyt épít ki a kommunikációjában az életkorára hivatkozva, az teljes mértékben hibás hozzáállás: feltételezi, hogy életkor okán bölcsebb, holott annyi bölcsesség se szorult belé,...
...
"
Vitafórumon akkor magázódunk ha meg akarjuk alázni a másikat, hiszen tegeződésből magázódásba váltásnak is megvan a maga jelentése: gyakorlatilag álszentséggel, hazugsággal, nem létező tapasztalatok hirdetésével váduljuk vele vitapartnerünket....
...

"Ha valaki a kommentemre azzal válaszolna, hogy én őt ne tegezzem, visszamagázom, mert nem érdemli meg.
Stb.

18Gyűlöletet rejteget a hazug ajak, és rágalmakat terjeszt az ostoba.

:)

Európai téridő 2019.01.29. 19:30:26

@Zabalint: Az Önözés többek számára kevésbé sértő a magázásnál. Vannak az egyéni raplik. És sokak szerint bizonyos helyzetekben akár ilyesmi8ken is mesértődni nagyon jó "üzlet".
süti beállítások módosítása