téveszmék

téveszmék

"Aki A-t mond, mondjon B-t is!"

2019. október 30. - G. Nagy László

  kepernyokep_2.png

 

Többek között az a gondom a mai magyar jobboldallal, hogy képtelenek szétszálazni a dolgokat. Visszatérően és állandóan árukapcsolásban gondolkodnak. Ha meglátják a különbséget teljesítmény és teljesítmény között, a minőséghez muszáj azonnal formális tekintélyt társítaniuk. Ha felismerik az értéket a rendben, rögtön egyenruhába bújtatnának mindenkit. Ha bármi szépet találnak a múltban, máris általános érvényű hagyománytiszteletről kezdenek papolni. Mindez teljes nonszensz. Még csak azt sem érzem, hogy a tévénéző agyát kívánnák mosni. Egyszerűen úgy tűnik, mintha a sajátjukban is kuszaság uralkodna: elméjükben olyan gondolatok kapcsolódnak össze szétválaszthatatlanul, melyeknek valójában semmi közük egymáshoz.

  

A vasárnapi Bayer Showban - Hadházy Ákos legutóbbi parlamenti akciójának, valamint az ellenzék korábbi botrányainak mögöttes motivációit kutatva - a műsorvezetőtől ezt hallhattuk: "Elvágni a plebszet az értéktől, hagyománytól, tisztelettől; kiölni belőle a kiválóság tiszteletét és elhitetni vele, hogy ő mindennek az alfája és ómegája." Az alapgondolat oké: a teljesítmény elismerést érdemel. A kommunizmus egyik legnagyobb bűne az volt, hogy megvetette a tehetséget. Már a marxi alapok is a teljes egyenlőséget hirdették, majd idővel ezt a szempontot felváltotta a párthűség, mint legfontosabb vezérlőelv. A rátermettség, a teljesítmény, a kiválóság - mind eszmei, mind gyakorlati síkon - inkább tűnt veszélyesnek, mint kívánatosnak. Amikor a radikális baloldali akcióhősök a kisember irigységéből kívánnak robbanóanyagot gyúrni, az nem csupán hazárdjáték, de mélyen erkölcstelen is egyben. Idáig igaza van Bayer Zsoltnak. De miért kell belekeverni a hagyományt és a tekintély elvét? Amikor 1990 tavaszán az akkor még csupán 21 főt számláló Fidesz frakció megjelent a parlamentben, több szokatlan megnyilvánulásuk is megragadt sokunk emlékezetében. Öltöny helyett farmerban érkeztek, s minden képviselő pultjára egy-egy narancsot helyeztek. Az előbbit sima polgárpukkasztásként, az utóbbit kifejezetten szimpatikus gegként könyvelte el az akkori korszellem. Ekkor még - a Fidesz részéről - szó sem esett a hagyomány és a tekintély tiszteletéről, s a magam részéről nem is bántam. Az igazság az, hogy Hadházynál sem az újdonságkeresés a gond, sokkal inkább a primitívség és az ízléstelenség. Valójában bőven elég is lenne erre az egy aspektusra rávilágítani. Bayer Zsoltnál abszolút azt érzem, hogy az évek során ténylegesen konzervatív vaskalapossá vált, így pontosan azt mondja, amit gondol. Kommunikációját nem jellemzi a pragmatikus visszafogottság, a szavazatmaximalizálásra törekvő tudatosság. A liberális gondolkodásúakat - a baloldalhoz hasonlóan - ő sem kívánja megszólítani.   

  

Egy napra rá, a hétfői Sajtóklubot Szentesi Zöldi László monológja zárta. Miután kifejtette, hogy szerencsés kor a miénk, mert Orbán Viktor lehet a vezérlőcsillagunk, így folytatta: "Mi másképp működünk. A magyar, a nemzeti oldal hierarchikus; egy olyan világban élünk, ahol szeretjük a példaképet és elismerjük a nagyságot. A másik oldal gyűlöli a nagyságot és kirázza a hideg ettől." Nos, kétségkívül ismerjük az örök fanyalgókat, akik - a Muppet Show két aggastyánkorú fikagépéhez hasonlóan - soha semmiért nem képesek lelkesedni, akik - valamiféle belső frusztráltságtól, irigységtől vezérelve - ténylegesen irtóznak minden kiemelkedő teljesítménytől. Akik még akkor is ekézik a magyar válogatottat, amikor csoportelsőként jutunk tovább az EB-n; akik képtelenek gratulálni a győztesnek; akik számára elképzelhetetlen, hogy az ellenfelük szemébe nézve azt mondják: ezt pazarul csináltad. Ez az attitűd nyilvánvalóan mérgező és kerülendő. Szentesi Zöldi azonban lazán átesik a ló túloldalára, és rögtön alá-fölérendeltségről kezd beszélni. Miért nem lehet kikapcsolni néha ezt a szervilis lelkületet? Miért nem lehet úgy tekinteni a példaképekre, mint velünk egyenrangú, csupán az adott területen kiemelkedőt nyújtó, közönséges földi halandókra?

 

"Aki A-t mond, mondjon B-t is!" A közmondás alapvetően azt jelenti: ha belekezdtünk valamibe, azt érdemes végigcsinálni. A mai politikát tekintve: ha az inga elindult, nem állhat meg félúton, középen, hanem muszáj átlendülnie a túloldalra. A puskaporos hangulatért ezért nem lehet kizárólag az ellenzéket hibáztatni: a jobboldali reakció is nélkülözi a polgári eleganciát, felnőttséget, középutasságot. A fene se tudja, hogy mikor érünk meg mindezekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5115271022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.10.30. 11:39:14

Az a baj, ezek semennyire sem jobboldaliak, hanem a jobb és baloldaliak egy fajta negatív kombinációja. A baloldal rá akarja erőszakolni a társadalomra az egyenlősdit, a jobboldal azt mondja, szabad a pálya, mindenki rátermettsége alapján érvényesüljön, és persze eközött van egy rakás átmenet. Ezek ezzel szemben a baloldalhoz hasonlóan saját, deklarált képet akarnak ráerőltetni a társadalomra, ami azonban se nem egyenlő, se nem rátermettség alapű, hanem az általuk elképzelt hierarchia általuk deklarált. És ez nem csak az emberekre, anyagiakra igaz, hanem a kulturára is.

2019.10.30. 11:40:23

Mondjuk azon felröhögtem, hogy Bayer Zsolt, mint konzervatív...

G. Nagy László 2019.10.30. 12:37:09

@Zabalint: Az első kommenteddel abszolút egyetértek, a másodikat viszont nem értem. Attól nem volna konzervatív, mert szabadszájú, vagy pedig?

2019.10.30. 14:35:07

@G. Nagy László:
Attól nem konzervatív, hogy nincsen stabil értékrendje, ugyanarra a cselekedetre, nyilatkozatra attól függően reagál így vagy úgy, hogy ki tette, nyilatkozta.

G. Nagy László 2019.10.30. 16:23:23

@Zabalint: Most anyámról beszélsz :) Zsoltinál ezt nem érzem. Az utóbbi 15-20 évben kifejezetten következetesnek látom. Nekem sokkal inkább az a bajom, hogy túltolta a konzervatív biciklit. Valójában még a stílusával sincs semmi gondom. Csupán annyi a gáz, hogy sokadmagával bennragadt a konzervatív véleményburokban, s ugyanazt a baromságot erőltetik hosszú idő óta.

2019.10.31. 11:05:24

@G. Nagy László:
Egyrészt nézd meg pl. a magyar kormány Putyinnal való kapcsolatáról mit írt Gyurcsány, és mit ír most Orban idején.

De ahogy a Borkai botrányról nyilatkozott, az minden, csak nem konzervatív. Vagy vesd össze, amit megenged magának szabadszájúsagban, és ahogy a modern szabadelvű irodalomat megítéli hasonlók miatt.

G. Nagy László 2019.10.31. 12:08:03

@Zabalint: A Borkai ügy megért volna egy külön posztot, csak annyian foglalkoztak vele annak idején, hogy mennyiségi tekintetben jócskán túl is beszélték. Minőségileg persze nem, az erkölcsi részét sosem szálazzák szét rendesen.

Számomra a legfurább álláspontot - nem először, s nem is utoljára - Konok Péter képviselte. A kokain nem zavarta, de a kurvázás igen, mert az a nők szexuális kizsákmányolása... Viccesek a balosok. Meglátásom szerint morálisan egyetlen problémás eleme van az ügynek, mégpedig az, ha az önkormányzat beszállítóival mulatott, mert így a korrupció árnya vetül rá. A kokain (ami talán csak kitaláció) szerintem nem gáz, ahogy a kurvázás sem. Minden egyéb puszta választási marketing: belefér-e mindez egy fideszes polgármester jelölt imidzsébe? A magam részéről imádnám, ha olyan világot élnénk, ahol ez nem veri ki a biztosítékot. Győrben - úgy tűnik - nem is verte ki.

Bayer kapcsán nem tudom, pontosan mire gondolsz. Megengedőbb volt, mint egy átlagos konzervatív?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.31. 16:27:18

A lényeg: ütlegelni kell a háttérhatalmistákat. Ehhz sok szint lehetséges.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.31. 16:29:36

@Zabalint:

Bayer nem konzervatív. Ez nyilvánvaló,s ez egyik érdeme. Bár egyes kérdésekben ma is liberális.konzervatív befolyás alatt áll.

2019.10.31. 18:51:09

@G. Nagy László:
Nekem sem a kurvák és a kokain a gaz, hanem a korrupció. Azonban a vizet prédikálás bor ivás kombó is gáz. Nem csak Borkainál, hanem azon Fideszeseknél is, beleértve Bayert, akik ilyenkor hirtelen megengedőek, de ha nem saját emberükről van szó, akkor szigorúak.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.10.31. 20:58:59

"a nemzeti oldal hierarchikus; egy olyan világban élünk, ahol szeretjük a példaképet és elismerjük a nagyságot."
Bizony, bizony. És van aki még túlzásba is viszi. Mint az alábbi képen, ahol a seggnyaló épp a pöcsét tüszköli bal kezével imádott imádott vezére seggébe.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3015/30153/301534/30153469_2315001_dd5c10885b176e57cc8efb380fdf94df_wm.jpg

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.10.31. 21:02:56

@MAXVAL bircaman közíró: Persze, hogy nem konzervatív. Egy mocskos féreg fasiszta.

élhetetlen 2019.10.31. 22:18:06

@G. Nagy László: “A kokain (ami talán csak kitaláció) szerintem nem gáz, ahogy a kurvázás sem.“. Nem lenne gáz a kurvázás, ha nem az jönne a vízcsapból is, hogy Magyarország mennyire keresztény ország, és mennyire a keresztény tanítások, etika alapján áll, és ezt szándékozik megvédeni minden erővel. (És Mária országa. Felajánlottuk neki. Volt visszajelzés, hogy elfogadta?) A hatodik parancsolat: “VI. Ne paráználkodj!”. A kurvázás paráználkodás, ami magánügy lenne, mondom, ha nem nyomnák a nagyon katolikus ország vagyunk szöveget. Nem érzed, hogy zavar van az erőben?

G. Nagy László 2019.10.31. 22:30:56

@élhetetlen:

"Nem érzed, hogy zavar van az erőben?"

Ennek kapcsán írtam, hogy "minden egyéb puszta választási marketing: belefér-e mindez egy fideszes polgármester jelölt imidzsébe? A magam részéről imádnám, ha olyan világot élnénk, ahol ez nem veri ki a biztosítékot. Győrben - úgy tűnik - nem is verte ki."

Tény, hogy egy politikus esetén mindez kínos lehet. Egy - elvileg - kereszténydemokrata értékeket valló politikusnál pedig különösen kínos. A baloldalon megjelenő 3-4 botrány fikarcnyit sem számított, nyilván kevésbé finnyásak a szavazók. Ott sokkal inkább az a gáz, hogy az égvilágon semmi üzenetük, programjuk, víziójuk sincs. Borkai volt az egyetlen érvük a kampányban...

élhetetlen 2019.10.31. 22:57:19

@G. Nagy László: Lehet, hogy nem értettél meg. Ez nem választási kampány kérdése. Ha a nagyon keresztényeknek ez belefér, akkor zavar van az erőben. Márpedig belefért, pedig minden fideszes, ugye, manapság nagyon keresztény. Nem? Mintha nem értenéd a lényeget. Ha egy szabadelvű politikus kurvázik, azon nem lehet megbotránkozni, mert soha nem mondta, hogy ez az ő életvitelébe nem fér bele. Homó is lehet, de nem hazug. Míg a fideszes, párttagsági keresztény, ha kurvázik, akkor hazudik, a nyilvánosan vállat elveivel ellenkező módon él. Nem érted a különbséget?

G. Nagy László 2019.10.31. 23:38:53

@élhetetlen: Abszolút érthető voltál elsőre is. Ezért is írtam: "Egy - elvileg - kereszténydemokrata értékeket valló politikusnál pedig különösen kínos."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.01. 07:32:23

@G. Nagy László:

Rendszerkritikus populista, egyes konzervatív elemekkel, de ez utóbbiak csökkennek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.01. 07:36:45

@élhetetlen:

A hitelesség nagyon fontos.

Dehát mikor paráználkodott Bayer?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.01. 07:39:18

@élhetetlen: @G. Nagy László:

A kersztény pés a kereszténydemokrata az 2 külön dolog, az előbbi egy vallás, az utóbbi egy liberális-konzervatív politiikai eszme.

élhetetlen 2019.11.01. 22:04:53

@MAXVAL bircaman közíró: “Dehát mikor paráználkodott Bayer?”. Fogalmam sincs. Miért tőlem kérdezed, írtam én Bayerről valamit is?

élhetetlen 2019.11.01. 22:30:16

@MAXVAL bircaman közíró: Mi van? Én iszom, és te leszel gondolkodás képtelen részeg? “a kereszténydemokrata … liberális-konzervatív politiikai eszme.”. ”Orbán Viktor a Kossuth Rádió „180 perc” című műsorában, 2018. május 4.-én az Orbán-kormány irányításával épülő illiberális demokráciát kereszténydemokráciaként aposztrofálta”. Hogy fér ez össze a te definícióddal? És, ha már kereszténydemokrácia lehet liberális is, és illiberális is, azt hogy hozod össze, ha bármelyik is a kereszténységen alapul, hogy nincs köze a két fogalomnak (kereszténység és kereszténydemokrácia) egymáshoz? Ez csak úgy lehet, ha a politika csak visszaél a hittel, és csak használja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.02. 06:24:24

@élhetetlen:

Ezek csak szavak, te is tudod.

A kereszténydemokrácia kizárólag liberális lehet, hiszen a liberális-kpnzervatív eszmeiség része.

A kereszténydemokrácia azt vallja: a liberalzimus rendben van, csak kellenek bele keresztény erkölcsi alapok. Ez marhaság természetesen. Jobban utélom a kereszténydemokráciát, mint az őszinte ballibaizmust.
süti beállítások módosítása