téveszmék

téveszmék

"Annyiféle a világ, ahányan lakjuk"

2020. december 12. - G. Nagy László

pictures7.jpg

 

Több hónapos előkészítés, tárgyalássorozat és huzavona után csütörtökön végre megszületett a megállapodás: Az Európai Unió úgy kezdi a 2021-es esztendőt, hogy lesz elfogadott költségvetése; továbbá a helyreállítási alap is startolhat. Fura, hogy ezt a viszonylag egyszerű hírt is százféle módon lehet kommentálni.

 

A legtöbben ismerik a klasszikus zen tanmesét az elefántról és a vakokról, akiknek tapintás útján kell elmesélniük, milyen is ez a hatalmas állat. Nyilván más benyomása lesz annak, aki az ormányát simogatja, mint annak, aki lábait fedezi fel, s megint más annak, kinek a füle jutott. Ez kis példázat empátiára tanít bennünket, hogy megértsük: minden nézőpont legitim lehet. Igen ám, de az EU-megállapodás nem egy beláthatatlanul hatalmas elefánt, a magyar ellenzék tagjai pedig - ha minden igaz - nem vakok. Nem tűnik irreálisan nagy elvárásnak, hogy ugyanazt a tényt nagyjából ugyanúgy lássák. Ezzel szemben mi történik? Mintha nem is ugyanazt az eseményt közvetítenék. Egészen döbbenetes. Orbán Viktor attitűdje önazonos és érthető: győzelem, lehet bontani a pezsgőt. Jakab Péter már valami egész más képet tár elénk Facebook-bejegyzésében: "Az okos ember (...) tudja, hogy egy közösség csak kompromisszumok mentén működhet hatékonyan. A butának ehhez a felismeréshez kell egy pofon. Orbán kapott is egy akkorát, hogy az eresz adta a másikat." Mintha nem ugyanabban az országban élnénk. A legviccesebbet az MSZP-s Ujhelyi István posztolta: "A vétóval fenyegető Orbán-kormány kapitulált az észérvek és az Európai Unió előtt". Parádé. Valószínűleg nem egyeztettek Hadházy Ákossal, aki pont a másik irányba tolta túl a biciklit, szerinte ugyanis Merkelék nem meghajoltak, de egyenesen lefeküdtek Orbán előtt. (Lényegében ugyanezt a véleményt fogalmazta meg Soros György is, aki szerint a lehető legrosszabb megoldás született.)

 

Egyetlen perc erejéig legyünk tényszerűek! Nehéz vitatni, hogy Orbán Viktor gyakorlatilag elérte azt, amit akart; ez részéről megkérdőjelezhetetlen diplomáciai győzelem. Ugyanakkor Angela Merkel számára is siker, hiszen megúszta arcvesztés nélkül. A kancellár asszony többféle módon is veszíthetett volna. Ha úgy ér véget a német elnökség, hogy nincs megállapodás, az valami végtelenül kínos lett volna számára. Ugyanakkor azt sem lehetett volna győzelemként tálalni, ha formálisan enged a magyar kormányfőnek, s a jogállamiságra vonatkozó fejezeteket teljes egészében kihúzzák a megállapodásból. A kiegészítő záradék ideális kompromisszumnak tekinthető minden érintett számára (csupán a hazai ellenzék maradt hoppon). A paktum tartalmilag és gyakorlati vonatkozását tekintve a magyar-lengyel álláspontot tükrözi, formailag azonban a huszonötök korábbi elképzelésének felel meg. A déliek persze magasról tesznek az egészre; forráshoz jutottak, s ez - érthető módon - minden másnál fontosabb számukra. A többség tehát mosolyog és elégedetten mehet karácsonyozni.

 

Amikor Orbán Viktor diplomáciai teljesítményét méltatjuk, számtalan módon túlzásba lehet esni. Sokak szerint valóságos mestere a zárt ajtós tárgyalásoknak, s ezt magam sem vonom kétségbe. Ami azonban a konkrét ügyet illeti, ezúttal nem volt különösebben nehéz döntési helyzetben. A klasszikus játék zajlott, amelyben két autó száguld egymással szemben, s csak annyi a kérdés: ki rántja el előbb a kormányt. Orbán minden fórumon világossá tette, hogy ő akár elmegy az ütközésig is, hiszen nincs különösebb veszítenivalója, így a másik félnek kellett kitérnie. A magyar kormányfő részéről ehhez nem kellett különösebb trükközés, ravaszkodás, csupán elszántság - persze ez sem lebecsülendő. A megállapodás nyomán keletkező mémek egyik legszellemesebbike szerint ha Orbán Viktor vezette volna a trianoni magyar delegátust, nemhogy nem csatolták volna el az ország kétharmadát, de még hozzánk is vágtak volna pár ezer négyzetkilométert... Ez így ebben a formában persze csak vicc, ám a történelmi párhuzam mellett azért ne menjünk el szó nélkül! Az Osztrák-Magyar Monarchia számos államot tömörítő szövetségként létezett, csakúgy, mint a mai Európai Unió. A teljes Monarchiát érintő kérdéseket a közös minisztertanácsban vitatták meg - hasonlóképpen, mint manapság. Aki ismeri az első világháború kirobbanásának részleteit, az nem csak annyit tud, hogy minden a trónörökös elleni merénylettel, majd - az arra adott válaszreakcióként - Szerbia megtámadásával kezdődött. A fennmaradt jegyzőkönyvekből pontosan tudni lehet, hogy a Bécsben ülésező közös minisztertanácsban a magyar kormányfő, Tisza István volt az egyetlen, aki ellenezte a háborút. Ugyanezt tükrözik a magyar parlamentben elmondott beszédei és Ferenc József császárhoz írt memorandumai is. A történelmi párhuzam jól kitapintható: egyfelől adott egy államszövetség, melynek tagjai vagyunk, s mely egy általunk pusztítónak és önpusztítónak tartott, mélyen ellenzett lépésre készül. Másfelől: ha vétózunk, azzal megakaszthatjuk a folyamatot. Nem mennék bele abba az elemzésbe, hogy Szerbia megtámadása és bekebelezése mekkora veszélyt jelentett az országra nézve, összevetve az EU mai politikai törekvéseivel. Egy biztos: ha Tisza István akkor megmakacsolja magát és a végsőkig kitart a vétó mellett, úgy egész másképp alakul Magyarország történelmi sorsa. Az mindenképpen Orbán mellett szól, hogy jól ismeri a nagy elődöket, s képes tanulni hibáikból.

 

Ami pedig a hazai ellenzéket illeti, bevallom nem is értem őket. Jakab Pétert és Ujhelyi Istvánt saját Facebook oldalukon saját hívei is helyreteszik, hogy álljanak már le a mellébeszéléssel. Két napja azon tűnődöm: tényleg nincs igény ebben az országban egy tisztességes és kompetens ellenzékre? Egy olyan pártra, amelyik képes elismerni a másik sikerét. Egy olyan pártra, amelyik a magyarság és az európai polgárok valós érdekeit tartja szem előtt, s nem a kisszerű politikai céljait. Egy olyan pártra, mely az elefántot elefántnak látja, s nem puszta ormánynak, fülnek vagy faroknak. Mert a politikai vakság is vakság. Csak az legalább gyógyítható.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9716329236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.12.14. 14:41:46

@komolytalan samu:
A párhuzam lényege nem az volt, hogy Horthynak milyen lehetőségei voltak, hanem az, hogy Orbánt úgy állították párhuzamba, hogy ha ő tárgyalt volna, akkor nem csatolták volna el azokat a területeket. Ez eleve fikció, hiszen erre nem lett volna lehetősége. Viszont feltételezve azt, hogy mégis, akkor is rossz a párhuzam, hiszen Orbán a jelenben nem Magyarországnak, hanem a saját érdekkörének harcolt ki engedményeket.

De egyébként ha már Horthyról van szó, bizony az a párhuzam megáll, hogy a nyugati országok az ő esetében is telibeszarták a mi jogállamiságunkat, illetve az itt élők nemzetiségi, önrendelkezési jogait is, nyilvánvalóan a hatalmi-politikai érdekek érvényesültek. Most sem várhatjuk el a nyugattól, hogy megoldják a mi problémáinkat, nekünk kell elzavarnunk a bolsevikeket.

6.Lenin 2020.12.14. 14:46:30

@Zabalint:

Követed te, hogy mi zajlik az USA-ban, és Nyugat Európában? A bolsevik diktatúrát építik, vagy inkább szeretnék. Milyen érveket szeretnél?
olvastad Gyuri bá't?
Most néztem a parlamenti közvetítést, normális ember erre az ellenzékre nem szavaz. Nézd meg felvételről, ott vannak az érvek . Most beszél Gyurcsány, egy megzavarodott ember, dől belőle a hülyeség. Milyen érvek kellenének még?

2020.12.14. 14:53:43

@6.Lenin:
Annyira vicces, hogy egy tőzsdei spekulációból meggazdagodott milliárdost neveztek bolseviknek, miközben itthon ha lehetne, a péket is megbüntetnétek, ha épp túl drágán adja a kiflit (igen, volt ilyen ötlet az elvtársaitoktól). Ja, meg szerintetek ott van diktatúra, közben meg egy rakás aktuális hír úgy egyáltalán meg sem jelenik a propaganda médiátokban, vagy csak épp a lényeges pontok maradnak ki, lásd Szájer ügy az m1 híradóban. Államosítjátok a manyup pénzeket, ahol meg a magántulajdon szent és sérthetetlen, ott szerintetek diktatúra van.

Ugyanazok vagytok, mint 90 előtt, nem kell a kamu duma.

2020.12.14. 15:05:25

@6.Lenin:
Egyébként a Sorosozásotok egy az egyben ugyanaz a recept, mint a Goldsteinezés az 1984-ben. Mondjuk annyira nem kell fiktív párhuzam, a 40 év szocializmusban is gaz imperialista nyugatról beszéltetek, csak most épp más szavakat használtok.

6.Lenin 2020.12.14. 15:09:57

@Zabalint:

Én nem szeretnélek meggyőzni, értelmetlen is lenne veled ezeken vitázni, hiszen amit írsz.....

szerintem gondold át, hogy mi történt 1990-ben, 2010-ben, és azóta , az elmúlt közel 12 évben. Olvasgasd az ellenzék programját, jövőképet felvázoló terveit (ha létezik ilyesmi)

aztán beszélgethetünk ezekről, addig értelmetlen, szerintem.

A Soros nevezetű gengszter meg majd úgyis kivágja ezt a sok szerencsétlen faszt, akikbe rengeteg lóvét tolt, feleslegesen.

G. Nagy László 2020.12.14. 15:11:01

@Zabalint: “a pékek is megbüntetnétek, ha drágán adja a kiflit” Tavasszal írtam erről felháborodva, amikor a piacon 300.000 forintra büntették a hentest a magas árai miatt. Undorító egy dolog, de ez is az EU alapelveiből fakad.

komolytalan samu 2020.12.14. 15:54:06

@Zabalint: "Esze ágában sem lett volna azt kikötni feltételként, hogy kevesebb területet szakítsanak el tőlünk, ha emiatt felmerült volna az esélye annak, hogy a győztes hatalmak inkább mást segítenek hatalomba." Nyilvánvalóan erre reagáltam, ez történészileg teljesen megalapozatlan, és a feldogozott levéltári anyagok tekintetében abszurd fikció.

Az hogy a nyugati államok telibeszarják a jogálamiságunkat, sőt az egész belpolitikánkat, nyilvánvaló. Az EU érdek és nem érték közösség. Napi példákat lehet erre sorolni, tőlünk teljesen függetlenül. Északi áramlattól a franciák orosz bizniszein, és líbiai kavarásán át, az egységes kína politika blokkolásáig, minden esetben, amikor a kínai hatalom az egyik tagállamot egy sokmilliárdos beruházással vásárolja ki az egységes fellépésből. Ez a rendszer alapja. Ha a magyar baloldali értelmiség kinézne a saját seggéből már régen értenie kellene ezt, legkevesebb az EU csatlakozás óta. Mellesleg a külpolitika vonatkozásában ez Orbán legnagyobb előnye, mert hiába játszik jórészt látszatharcot Brüsszellel, még ennek is jobb a percepciója annál az együgyűségig naív elképzelésnél, hogy csak be kell olvasnunk a nagy európai értékekbe, és akkor sikeresek leszünk és szeretni fognak minket. Annyira fognak szeretni, amennyire egy engedelmes, hasznos balekot szoktak. A magyar naív baloldal önfeladásával szemben Orbán harcos érdekképviselete akkor is meggyőzőbb és vonzóbb, ha az jórészt nem valóságos.

2020.12.14. 16:01:33

@komolytalan samu:
Nem értek egyet, feljebb írtam is, hogy azzal, hogy a kormány az EU-ban a saját belső köreinek érdekei szerint játssza ki a lapokat, elszalasztja a lehetőségeket az ország egészét érintő ügyekben, illetve el is bukhatja a lapokat, ha előbbiek miatt bármiben is akadályozzák a nyugati tagállamok érdekeit. Minden kompromisszum esetében valamit be kell áldozni, szerinted ha választani lehet, mit fognak beáldozni, és mit nem, ha vannak ügyek, amelyek a személyes ambícióikat, más ügyek az ország érdekeit szolgálja.

Másrészt nem hinném, hogy az ellenzék naiv lenne ezen a téren, más kérdés, hogy mit kommunikálnak.

2020.12.14. 16:03:10

@G. Nagy László:
Ja, nyilván az EU elveiből, még véletlenül sem az újbolsiktól halljuk nap mint nap ezeket a szövegeket. Meg nyilván a célzott különadózást is az EU erőlteti, sőt a manyup államosítást is az EU erőltette az országra...

2020.12.14. 16:04:21

@6.Lenin:
Amíg a Sorosozás a szinted, addig nem is lehet érdemben vitatkozni. Azt a propagandát tényleg a legbutább lumpenproliknak szánja a Fidesz.

6.Lenin 2020.12.14. 16:15:35

@Zabalint:

Te tényleg nem látod Soros tevékenységét? Milliókat, milliárdokat áldoz államok megbuktatására, emberek halnak meg miatta. A saját lelkiismeretének megnyugtatására (?) áldoz némi aprópénzt is.
Lassan megveszi az egész uniós vezetést, bíróstól, mindenestől. Te meg itt propagandázol? Tényleg ennyire vak vagy, vagy másokat nézel ennyire hülyének?

Én leszarom a vén gazembert, de látom, hogy miket csinál.Mindig is utáltam az önjelölt messiásokat, ő meg annak képzeli magát, és most megvan hozzá a pénze is, hogy messiást játsszon.

6.Lenin 2020.12.14. 16:24:33

gervaiandras.hu/koenyvekm/emigrans-/51-soros-gyoergy-.html

"– Mi kell ahhoz, hogy az ember elégedett legyen a világban a helyével?
– Nekem úgy látszik, nagyon sok pénzt kellett keresnem. Nekem a sikerre szükségem volt. A külvilág egy kis jelentéktelen, szegény, félszeg fiatalembernek látott. Én zseninek tartottam magam, messiásnak. Teljesen más volt a véleményem magamról, mint a világ véleménye. "

"– Önkéntelenül adódik a kérdés, hogy ha választhatna vagy cserélhetne, hogy elismert filozófus legyen, aki viszonylag szerényen él, vagy a jelenlegi helyzete marad, akkor mit választana?
– Ha olyan filozófus lennék, aki befolyásolni tudja a világ sorsát, akkor inkább lennék filozófus, mint pénzember. Most, hogy elég közel kerültem ahhoz, hogy befolyásoljam az események menetét, fontosabbnak tartom, hogy meg is értsem, hogy tulajdonképpen mi az a folyamat, amiben részt veszek. A mostani életemben az a szép, hogy nemcsak gondolkodni tudok, de cselekedni is..."

Most már van annyi pénzem (és lefizetett ügynököm,) hogy (talán) meg tudom változtatni a világot (esetleg egy részét-Európát), de sajnos Orbán beleköpött a levesembe.

komolytalan samu 2020.12.14. 16:31:58

@Zabalint: Nem tudom mivel nem értesz egyet, két teljesen különböző dologról beszélünk.

Hogy Orbánék gyakran a saját hatalmukat védik (mint most) sehol nem zárja ki, hogy más ügyekben meg az ország érdekeit képviseljék, pláne hogy a körkörös, és ügyenként változó érdekkörök ezt abszolút pragmatikusan kezelik. Ha holnap egy költségvetési kérdésben Rutténak Orbán támogatására lesz szükség és ezt megkapja, Orbán cserébe kap valami mást.

Sőt, a párt és az ország érdekei gyakran átfedésben van egymással. A támogatások értékének maximalizálása pl. akkor is az ország érdeke, ha annak egy részét ellopják, mert a nagyobb részéből óvóda, eü stb lesz, sőt, még a Lölöhöz delegált pénz nagy része sem elveszett lóvé, mert az a cégein keresztül már versenyelven kerül vissza a gazdaságba. Nem haveri alapon újítják fel a szállodáit belőle, nem szívességi alapon vesznek takarmányt a millió állatának. Más kérdés, hogy a nepotizmussal kiutalt pénz rosszabb hatékonysággal működik a gazdaságban, és a Lölönek juttatott turbópénz sosem fog termőre fordulni, nem lesz belőle értelmes befektetés, ellentétben azzal, ahogy Nyugat Európában, USA-ban csinálják ezt, mert ott is vannak kiválaszott, megtolt üzletemberek, cégek, de ott a potenciál és később a teljesítmény is számít.

Az ország, ill. a mi stratégiai érdekünk persze az lenne, ha kevesebbet lopnának, okosabb Lölöket választanának, és a pénz hatékonyabban kerülne a gazdaságba, de ahhoz az ellenzéknek olyan alternatívát kell állítani, amiről az emberek elhiszik, hogy ugyanolyan harcosan verik ki az elérhető maximumot az EU-ból, mint a fidesz (már itt gondok vannak), és azt kevesebb lopással (ez valószínű) és hatékonyabban is lennének képesek szétosztani (itt is gondok vannak). Az embereknek leegyszerüsítve az a homályos elképzelése, hogy az ellenzék valószínűleg kevesebbet lopna, de kevesebbet tudna kiharcolni, és elég balfasz ahhoz, hogy még a hatékony szétosztásban is elbukjon. Ez nem feltéenül igaz, de elnézve az ellenzéket, nem is megalapozatlan.

komolytalan samu 2020.12.14. 16:58:19

@Zabalint: "Másrészt nem hinném, hogy az ellenzék naiv lenne ezen a téren, más kérdés, hogy mit kommunikálnak." haha. A Monentumot úgy vágta szájon a román politikai realitás, miután beálltak román liberálisok mögé, hogy sírva röhögtem. Ismerem a külügyesüket, és olvastam is tőle több véleményt (pl az ukrán oktatási törvényről), tökéletes eredeti balfasz, pontosan az a figura, akit megírtam. Vannak brüsszelben dolgozó rokonok (nem politikai kinevezettek, sőt nagyon nem fideszesek), de még az ő nagyon eurokrata szemüvegükönj keresztül is látják, hogy az ország (!!) érdekeinek a képviseletéhez a baloldal vagy naívan ostoba, vagy sokkal jobban érdekli őket a nemzetközi trendeknek való provinciális megfelelés.

2020.12.14. 17:47:00

@6.Lenin:
Bocs, de ha ezt komolyan gondolod, akkor tényleg nagyon durván átmosták az agyadat.

2020.12.14. 17:54:18

@komolytalan samu:
A probléma az, hogy ha az alku része a saját köreiknek az érdeke is, emiatt a mérlegből ki kell szedni valamit, ami meg az ország érdeke.

"Sőt, a párt és az ország érdekei gyakran átfedésben van egymással. A támogatások értékének maximalizálása pl. akkor is az ország érdeke, ha annak egy részét ellopják, mert a nagyobb részéből óvóda, eü stb lesz, sőt, még a Lölöhöz delegált pénz nagy része sem elveszett lóvé, mert az a cégein keresztül már versenyelven kerül vissza a gazdaságba. Nem haveri alapon újítják fel a szállodáit belőle, nem szívességi alapon vesznek takarmányt a millió állatának. Más kérdés, hogy a nepotizmussal kiutalt pénz rosszabb hatékonysággal működik a gazdaságban, és a Lölönek juttatott turbópénz sosem fog termőre fordulni, nem lesz belőle értelmes befektetés, ellentétben azzal, ahogy Nyugat Európában, USA-ban csinálják ezt, mert ott is vannak kiválaszott, megtolt üzletemberek, cégek, de ott a potenciál és később a teljesítmény is számít."

Ezzel egyrészt feltételezed, hogy csak úgy lehet maximalizálni a támogatások értékét, hogy ellopják.

Másrészt még abban az esetben sem törvényszerűen igaz, hogy ha veszük a kicsavart kiindulópontodat, és feltételezzük, másképp kevesebbet kapna Magyarország. Mert adott esetben egy rossz helyre kerülő támogatás ronthatja is közép- és hosszútávon az ország gazdasági teljesítményét. Legegyszerűbb példa, ha valaminek a fenntartása később sokba fog kerülni, amit EU-s pénzből építenek, és nem hoz profitot, illetve közfeladatot sem lát el. Másik, ez még gyakoribb, ha úgy befolyásolja az adott területen a piaci versenyt, hogy az alapból versenyképesebb konkurenciát kiüti a haver, aki a támogatást kapta.

"Az ország, ill. a mi stratégiai érdekünk persze az lenne, ha kevesebbet lopnának, okosabb Lölöket választanának, és a pénz hatékonyabban kerülne a gazdaságba, de ahhoz az ellenzéknek olyan alternatívát kell állítani, amiről az emberek elhiszik, hogy ugyanolyan harcosan verik ki az elérhető maximumot az EU-ból, mint a fidesz (már itt gondok vannak), és azt kevesebb lopással (ez valószínű) és hatékonyabban is lennének képesek szétosztani (itt is gondok vannak). Az embereknek leegyszerüsítve az a homályos elképzelése, hogy az ellenzék valószínűleg kevesebbet lopna, de kevesebbet tudna kiharcolni, és elég balfasz ahhoz, hogy még a hatékony szétosztásban is elbukjon. Ez nem feltéenül igaz, de elnézve az ellenzéket, nem is megalapozatlan."

Ezek megint csak feltételezések, hogy biztosan rosszabb lenne. Meg nagyon durva, ahogy a lopást legitimizálod vele.

2020.12.14. 17:56:07

@komolytalan samu:
Az az igazság, hogy ha sokáig maradnak az újkomcsik hatalmon, akkor az őket leváltók még balfaszabbak lesznek. Ahogy egyébként 90-től az első jobboldali kormány is nagyon balfasz volt a kommunistákhoz képest,

6.Lenin 2020.12.14. 18:17:45

@Zabalint:

Neked szántam az idézeteket. olvastad? A gazember saját szavai. Ettől én miért lennék agymosott?

6.Lenin
2020.12.14. 16:24:33

2020.12.14. 18:40:32

@6.Lenin:
Mik a bajok a "gazember" szavaival? Mert az én interpretációmban semmi probléma nincsen, mi a bajod azzal, ha valaki az alapítványain keresztül igyekszik javítani a világ sorsán? Jó, tudom nálatok komcsiknál csak az számít, hogy mit lehet lerombolni...

6.Lenin 2020.12.14. 18:50:05

@Zabalint:

Mit lehet lerombolni, azt kérdezd meg ettől a gazembertől. Te mi a fenéért komcsizol, mint DK-s?
Te is messiásnak képzeled magad? Néhányat már megszívott az emberiség.

Mit javított a világ sorsán? Néhány (száz-ezer) emberrel kevesebben vagyunk, akik belehaltak Soros jótetteibe. Tisztább lett a levegő a még életben maradottaknak, ez igaz.

2020.12.14. 19:02:39

@6.Lenin:
Én szeretem nevén nevezni a dolgokat, hiába vesztek fel jobboldali gúnyát, attól még ugyanazok a kommunisták maradtatok. A módszereitek is pontosan ugyanazok, mindent állami kézi vezérlésbe vesztek, uszítotok a tőke ellen, közben persze fű alatt ti gazdagodtok, uszítotok a gaz nyugati imperialisták ellen, ellenségképet alkotttok, ami ellen lehet hergelni a prolikat. Miért neveznélek másképp, mint komcsinak, ha teljesen nyíltan kommunista nézeteket vallassz?

"Mit javított a világ sorsán? Néhány (száz-ezer) emberrel kevesebben vagyunk, akik belehaltak Soros jótetteibe. Tisztább lett a levegő a még életben maradottaknak, ez igaz."

Úgy konkrétan teljesen mindegy, hogy javított vagy nem, és mit javított, egy kapitalista rendszerben senki sem vetheti szemére, hogy az általa deklarált társadalmi célokért támogat alapítványokat. Tudom nektek komcsiknak az ilyesmi nehezen felfogható, mert mindent állami kézi vezérlésbe akartok venni.

6.Lenin 2020.12.14. 19:25:22

@Zabalint:

A komcsizáshoz, 1948-ban mindenünket elvették. ennyire szeretem őket.

Te a Fideszt nevezed komcsi pártnak? Akkor az ellenzék kikből áll?

Te el sem tudsz olyasmit képzelni, hogy valaki kívülről képes szemlélni a dolgokat?
Még akkor sem, ha mondjuk 94 óta a Fideszt támogatom, mert az SZDSZ átvert (90-ben rájuk szavaztam, mert inkább liberális lennék), de mivel nincs 94 óta jobb (nem tökéletes, hibamentes) pártot nem látok ma Mo-on, és valszeg a közeljövőben sem, hiszen jobbnak még a csírája sem látszik.
Neked az tök normális, hogy ez a gazember kilóra veszi a politikusokat, és megmondják neked, hogy mi is lehet a véleményed, tényleg, mint a komcsik, és te komcsizol?

Nem mondta még senki, hogy valahol, valamikor eltévedtél, és rossz irányba mész? Gépkocsi lennél, buknál a műszakin, ha ennyire félrehúzol.

látom, neked csak azok a viták a jók, ahol úgy kezdődik, mi lenne/lett volna , ha.....100 évvel később.

G. Nagy László 2020.12.14. 19:38:11

@Zabalint: @6.Lenin: Kicsit bosszant, hogy két tök értelmes ember ilyen szinten tépi egymás haját. Igyekezzünk objektívek maradni!

1. Sorossal nem az a baj, hogy gazdag, hogy spekuláns. Üzleti úton szerezte vagyonát, nem tartott pisztolyt senki fejéhez.
2. Az viszont már egyértelműen a szemére vethető, hogy politikusokat pénzel. Amerikában ezt lobbinak hívják, Európában korrupciónak. Ha pont a korrupciót vetjük a Fidesz szemére, úgy ne mérjünk kettős mércével: Soros ugyanezt játssza nagyban.
3. Nagyon is beszédes a linkelt riport. A liberalizmusnak pont az a lényege, hogy egy liberális NEM KÍVÁN TÁRSADALOMMÉRNÖKKÉ válni. Soros itt is, és száz másik fórumon elmondja, hogy világmegváltó szándékai vannak. És persze semmi baj azzal, ha valaki a vagyonából jótékony célokra költ és civil szervezeteket működtet. Bizonyára Soros is tesz hasonlót, ugyanakkor pontosan tudjuk, hogy embercsempész csoportokat és újbaloldali terrorszervezeteket is finanszíroz. Ez utóbbiaknak aligha tapsolunk.
4. A nyílt társadalom eszméjét Karl Popper filozófus fogalmazta meg először, s egy olyan világot jelent, melyet - hitem szerint - mind a hárman üdvösnek gondolunk. Soros ebbe az ideába is beleszart egy nagyot az iszlám bevándorlók tömeges betelepítésének dokumentált tervével.

Van vaj az öreg fején bőven. Liberális, kapitalista szemmel nézve a leginkább.

6.Lenin 2020.12.14. 20:02:42

@G. Nagy László:

Esküszöm, hogy én igyekeztem. Te írtad, hogy annyiféle világ, ahányan lakjuk. Tehát sokféleképpen is látjuk. Ezzel tökéletesen 1egyértek. Ahány ember, annyiféle út, amit bejárunk.

Ezen az úton sokfélét látunk, tapasztalunk, és mivel az öröklött, és az úton felszedettel másképpen értékeljük a látottakat, tapasztaltakat Mi ebben a baj?

Írtam, hogy én nem szeretnék semmiről, senkit , erőszakkal meggyőzni, csak leírom a saját tapasztalataimat az általam látottakról. Remélem ebben sincs semmi kivetnivaló.

Miért is lennék agymosott? Komcsi? Igaz, elég sokat éltem benne, de nekem valahogy nem tetszett, de nem az ideológia, hanem akik félrevitték.
Ahogy a libsik a liberalizmust, és a többit is. Vagy a hívők a vallásukat, azzal, hogy szartak a lényegre, be is kéne tartani. Mindig ezen bukik minden.

Mutasson, (ne hablatyoljon) valaki jobbat, és azt fogom támogatni. Sorosról, meg ragaszkodom a saját véleményemhez, mert jobban szeretem, ha nem más mondja meg, hogy miről, mi legyen a véleményem. Szarok a pénzére.

Nekem Zabalinttal semmi bajom, nem ismerem, csak a véleményét, igaz , azzal nem értek egyet, de ez miért is baj? Nem anyáztam, egyik rokonát, hozzátartozóját se bíztattam valakivel szexuális kapcsolatra.

6.Lenin 2020.12.14. 20:09:54

Sorosról ennyit még...

www.youtube.com/watch?v=ZPKJLEXvVDE

Valahogy a lelkiismeretlen emberekről rossz tapasztalataim vannak. Az én hibám lenne?

G. Nagy László 2020.12.14. 20:45:13

@6.Lenin:

"Nekem Zabalinttal semmi bajom, nem ismerem, csak a véleményét, igaz , azzal nem értek egyet, de ez miért is baj? Nem anyáztam, egyik rokonát, hozzátartozóját se bíztattam valakivel szexuális kapcsolatra."

Távol álljon tőlem, hogy negédes békebírót játsszak! Még csak arról sincs szó, hogy durván bántottátok volna egymást, de a virtuális térben ez egyébként is beleférne. Csupán arra céloztam, hogy mindketten mérsékelten, józanul gondolkodtok. Az álláspontjaitok nincsenek olyan távol egymástól, mint ahogy a vita hevessége mutatja. Azért próbálom szétszálazni a dolgokat, hogy azt lehessen mondani: igen, az első pont oké, a második nem stb. Ha nem így teszünk, beleesünk a szekértáborok birka tömegeinek érzelem-vezérelt kommunikációjába. "Utálom. Mert csak."

G. Nagy László 2020.12.14. 20:53:47

@6.Lenin:

"Komcsi? Igaz, elég sokat éltem benne, de nekem valahogy nem tetszett, de nem az ideológia, hanem akik félrevitték.
Ahogy a libsik a liberalizmust, és a többit is. Vagy a hívők a vallásukat, azzal, hogy szartak a lényegre, be is kéne tartani. Mindig ezen bukik minden."

Ez így nem precíz. A kommunizmus már az ideológia szintjén is hibás, mi több, undorító. (Ha ezt nem így gondolod, úgy lesz alapja Zabalintnak a komcsizásra).

teveszmek.blog.hu/2018/02/25/_mindenki_kepessegei_szerint_mindenkinek_szuksegletei_szerint

A liberalizmust valóban a jelenkor rontja meg:

teveszmek.blog.hu/2020/01/14/_a_liberalizmus_a_vegnapjait_eli

A vallásokkal kapcsolatban nem linkelek semmit, sok tucat posztot szenteltem azok őrült és vállalhatatlan dolgairól. Ott is vegyes a történet: a jézusi és a buddhista alapok jók, de már az ezekre épült vallásokkal van baj bőven. Ami pedig a zsidó vallást és az iszlámot illeti, egészen embertelenek, már az alapoktól.

komolytalan samu 2020.12.14. 20:57:01

@Zabalint: Érdemes tisztázni, hogy én nem vagyok Fidesz szavazó!!! A szavazatomnak sajnos magas ára van, és bizonyos erkölcsi és tudásszint alatt nem alkuszom meg, nem veszek részt a kisebbik rossz választásában, tehát szabadon tudom mérlegelni az ajánlatokat(ennek természetesen az is következménye, hogy választóként le vagyok szarva, mivel roppant kevesen gondolkodnak így).

Nincs mit védenem, vagy mentegetnem, nem kell a saját döntésemet igazolni. Nem feltételezek egyetlen politikai szereplőről sem gonoszságot, csak önzést, érdekeket, ill. próbálom felmérni ki, mit, miért és milyen színvonalon csinál nemzetközi viszonylatban.

"Ezzel egyrészt feltételezed, hogy csak úgy lehet maximalizálni a támogatások értékét, hogy ellopják."

Nem. A támogatásokat ideális esetben egy iszonyatosan kiforrott, hatékony és tiszta rendszerrel is lehetne maximalizálni, de a realitás az, hogy erre sem a felkészültségünk, sem a poltikai rendszerünk sem a társadalom (mindenkit beleértve) morális színvonala nem alkalmas. Természetesen lehetne sokkal tisztábban is csinálni, ez lenne az én elvárásom is, de a valóság az, hogy (az egyébként detto korrupt) szoci elosztási rendszer az EU-s elvárásokkal terhelt szétaprózott támogatásaiból arányaiban jóval kevesebb támogatást tudott lehívni. Visszaellenőrizheted. A Fidesz válasza erre, részben a minél magasabb zsákmányszerzés, részben a maximalizált támogatások érdekében, az volt, hogy centralizálta, sablonosította, így tkp akadálymentesítette a támogatások lehívását, ami egyszerre növelte korrupciót, de növelte a beérkező összegeket is. Az olyan típusú beruházások, amelyek annyira pocsék hatékonysággal valósulnak meg, ahogy te írtad, léteznek, de azért kis szeletét képezik a beruházásoknak.

Ez nem jó, nem tetszik, csupán a rendszer logikájának teljességét próbálom mutatni. Ez van.

"Ezek megint csak feltételezések, hogy biztosan rosszabb lenne. Meg nagyon durva, ahogy a lopást legitimizálod vele."

Ez csak annak legitimálja a lopást, aki fekete/fehér kategóriákban hajlandó látni a dolgokat. Annak, aki árnyalt értelmezés nélkül fogalmazza meg a maga morális ítéletét, de nekem biztosan nem legitimálja, hiszen jelentős részben ezért nem vagyok a szavazójuk.

Viszont három választás eredménye azt mutatja, hogy ezzel meglehetősen egyedül vagyok, és sokaknak elegendő ok a szavazatra. Nagyon sok emberrel beszélek, igyekszem figyelni, meghallani a kimondott érvek mögött húzódó, nem megfogalmazott érzéseket, és amit írtam, az annak az összefoglalása, miközben persze nem tagadom, hogy a sajátom is egyben, ami torzít. Viszont azt állíthatom, hogy a (félig)apolitikus, a politikai bunkerharc vallásától egy lépéssel távolabb álló emberek, kivétel nélkül vagy maguk mondták ezt ki, vagy teljes mértékben egyetértettek ezzel, ha én mondtam ki. Gyakran még jobbos szavazók is.

Ami nekem ebből következik, az nem a fidesz legitimációja, hanem annak újragondolása, hogyan lehet a fideszt legyőzni, ill. tovább lépni rajta.

6.Lenin 2020.12.14. 21:01:24

@G. Nagy László:

Rendben, megpróbálom. Bár én a heves vitáknak vagyok a híve, ahol keményen kell megvédeni a véleményem, mert másként hogy a túróba derülne ki, hogy esetleg tévedtem?
Meg, ha érzem, a másik kamuzik, csak provokálva lehet kiszedni belőle a rejtegetni valóját.
Majd igyexem.

6.Lenin 2020.12.14. 21:06:54

@G. Nagy László:

Akkor nem csak velem vitázna hanem Einsteinnel is, hisz ő is az emberiség egyetlen lehetséges céljának a kommunizmust tartotta agy írásában. Igaz a mostani intelligencia szintje az emberiségnek ezt nem tenné lehetővé.
De mi lehet tökéletes valami, amit ember talált ki? Pláne ideológia.

komolytalan samu 2020.12.14. 21:12:09

@6.Lenin: Az alapelved jó :), a netes viták egyetlen igazi értelme, hogy a saját álláspontod megfogalmazásával (az ellenkező vélemény fényében kiemelve) tisztábban lásd annak a hibáit. A hevesség sem feltétlenül baj, de azt nem árt észben tartani, hogy az indulatok vagy az érveid gyengeségére utalnak, vagy arra, hogy a vitapartner fölötti kontroll hiánya kiborít. Esetleg arra, hogy úgy érzed, feleslegesen baszod el az időt erre :)

Legalábbis ez az én saját tapasztalatom önmagamról, tizenéves netes (és valóságos) vitákból, leszűrve.

6.Lenin 2020.12.15. 09:19:35

@komolytalan samu:

Kösz.

"indulatok vagy az érveid gyengeségére utalnak, " Nem, inkább akkor szoktam indulatos lenni, ha a másik fél totál hülyének néz, igen gyenge ellenérvekkel, amivel talán ő is tisztában van, hogy nagyon gyenge, de erőlteti. Vagy a saját véleményét az egyetlen igaz tényként kezeli.

komolytalan samu 2020.12.15. 10:15:07

@6.Lenin: Az a második :) Mások véleményét épp annyira nem tudod gyökeresen megváltoztatni, ahogy a tiednek is idő kell a változáshoz. Nincs fölötte hatalmad, azt gondol, és abban hisz, amiben. Cserébe annak sincs jelentősége, amit rólad gondol, vagy hisz, te sem vagy kevesebb azért, mert ő annak lát. A saját véleményedért vagy felelős, nem az övéért.

Az ideális vita tkp. olyan, mint a hagymahámozás, mindenki egy-egy réteggel tud az igazsághoz közelebb jutni, ha odafigyelsz a másik érveire, felfedezhetsz benne, vagy alatta valamit, ami közelebb segít a tiédet megérteni. Persze általában már az is nagy dolog, ha az egyik fél jut előrébb. A szar vitától csak idegrohamot kapsz, de akkor ott kel hagyni, mert nincs értelme.

6.Lenin 2020.12.15. 10:35:49

@komolytalan samu:

"Az ideális vita tkp. olyan,..."

-Én azt mondom/írom, hogy.....
-Tudom, mindenben igazad van.
-Örülök, hogy elismered az igazam.
-Igen, ennek én is örülök, hogy mindenben igazat adhatok neked.
-Akkor én egy nagyon okos pacák vagyok.
-Mivel 1etértek veled, én is egy okos pacák lehetek csak.
-Nagyon igaz, mindketten nagyon okosak vagyunk, de mivel én mondtam elsőnek, és még okosabb lehetek.
-Igaz, én is mondhattam volna elsőként, de megelőztél.
-Mert nekem jutott hamarább eszembe, te még csak rágódtál rajta.
-Anyád rágódott.
-A te k..anyád szokott rágódni.
-Pont te mondasz ilyesmit? Hülye analfabéta.
-Te mondasz ilyet? Mindig második vagy csak, te seggnyaló.
-Pont én? Amikor te...
-
-
-
-Rohadt Fideszes...
-Hülye náci, zsidózol?
-Én zsidózok? Te ....
-
-
-

G. Nagy László 2020.12.15. 11:34:50

@6.Lenin: @komolytalan samu:

"Az ideális vita tkp. olyan, mint a hagymahámozás, mindenki egy-egy réteggel tud az igazsághoz közelebb jutni, ha odafigyelsz a másik érveire, felfedezhetsz benne, vagy alatta valamit, ami közelebb segít a tiédet megérteni."

Abszolút ugyanígy látom. Ahhoz senki sem elég jó kommunikátor, hogy a másik betokosodott világlátását 180 fokkal elforgassa, lásd: Jézust is inkább kivégezték, minthogy szembenézzenek magukkal. Az egy elviselhetetlen kognitív disszonancia, ha azzal kell szembesülnöd, hogy leéltél x évtizedet gyilkos eszmék, hitek, cselekedetek fogságában. Ám azért piciket formálhatunk egymáson. Jómagam például hajlamos vagyok azt gondolni, hogy morális kérdésekben nemigen lehet megingatni. Aztán néha mégis. Éveken át példálóztam a biztonsági övvel, mint az egyén privát problémájával, melyet erkölcsi nonszensz kötelezővé tenni. Aztán egy barátom felhívta a figyelmemet rá, hogy ütközéskor az autóból kirepülő testek számos alkalommal okoznak további balesetet. Ettől a pillanattól kezdve jogosnak tartom a büntetést, ha vki nem használja az övet.

A magam részéről végtelenül hálás vagyok mindenkinek, aki nyitni segíteni a szememet. Jó pár ilyen kommentelőnek tartozom köszönettel.

GyMasa 2020.12.15. 12:23:23

@Zabalint:
"...sőt a manyup államosítást is az EU erőltette az országra... "
Hát, ahogy én emlékszem, azt bizony, mégha közvetetten is, de valóban az EU "erőltette" az országra.
A kormányváltás után orbánék azt kérték az EU-tól, hogy kapjanak felmentést a költségvetés elszaladására.
Erre az EU nemet mondott.
Úgyhogy ennek lett az eredménye, hogy beszántották azt a manyup-ot, ami alapötletét tekintve jó volt, csak éppen a szoci megvalósítás miatt egy durván veszteséges, korrupt pénzszivattyúvá lett, ami pénzelte a "Haverokat".
Ja, és az enyém a mai napig megvan, és szépen keresek is vele...

GyMasa 2020.12.15. 12:24:36

@G. Nagy László:
"A kommunizmus már az ideológia szintjén is hibás, mi több, undorító. "
Ebben tökéletesen egyetértek veled, de ahogy nézem az USA eseményeit, sajnos jó eséllyel fel kell készülni a visszatértére...

GyMasa 2020.12.15. 12:27:11

@6.Lenin:
"Ne higgy a hazug szemeidnek!"
Basszus, ezt a videot eddig nem láttam, de 3:15-től, amit a vagyonelkobzásokról (de legfőképpen _AHOGYAN_ ) mond, az nagyon durva.
Ez a faszi egy elvtelen pszichopata.

G. Nagy László 2020.12.15. 12:32:19

@GyMasa:

"ahogy nézem az USA eseményeit, sajnos jó eséllyel fel kell készülni a visszatértére... "

Döbbenet. Ők még nem kapták meg a védőoltást - mi negyven évig edződhettünk. De nézd meg Németországot: Marx szobrot avattak nem is oly rég, talán tavaly. Tényleg ennyire át lehet mosni az emberek agyát? Nem az lenne az emberré válás első lépcsőfoka, hogy tanulunk a múlt hibáiból és bűneiből, hogy legalább ugyanazokat ne kövessük el még egyszer?

komolytalan samu 2020.12.15. 12:44:49

@GyMasa: Az amcsik nem eszik olyan forrón a kommunista kását. Voltam kint, nézem az adatokat, az amerikaiak óriási többsége (90%+) rühelli a kommunizmusnak még a szagát is, nem véletlenül egy szuper centrista, korporativista demokrata nyert, és nem Sanders (aki azért messze nem komcsi). AOC és az újhullámos neobal népszerűsége azzal együtt is 20% körül van, hogy az amerikai alsó-közép és középosztály ordas nagy válságban van és ilyenkor minden egalitariánus üzenet vonzó.

Az USA-ban sokkal nagyobb veszély a tömeges bevándorlás miatt átalakuló ország átalakulásának balos értelmezése, ami sajnos rasszista alapokra épül. Ha egy multietnikus/multikulturális országban az etnikumon keresztül látod a változást, és az abból eredő veszélyeket, azzal egy társadalmi atombombát locsolsz.

6.Lenin 2020.12.15. 13:20:19

@GyMasa:

Szerintem a kapitalizmus addig, míg csak az embert zsákmányolta ki, nem volt vele nagy gond, de ma már az ember életterét (természet) és a puszta létét is ( a Föld erőforrásait is) kizsákmányolja, ráadásul úgy, hogy az ember már nem is sokat ér, valójában.

A kapitalizmus, és a természet-, és klímavédelem valahogy együtt nem lehet működőképes. Valójában a pénz is lassan szinte értéktelenné válik, hiszen nagyon kevés kézben koncentrálódik. Forgatás (befektetés9 nélkül meg szart se ér.

Talán nem véletlen, hogy pont nyugaton kezd terjedni az ideológia, ami ellen évtizedekig, sok-sok pénzt felhasználva harcoltak.

Talán lassan el kéne dönteni-kapitalizmus (teljes kizsákmányolás) vagy elpusztítjuk azt, amiben élünk. Az utána következő nem biztos, hogy a kommunizmus lesz (Marx), de valami hasonló katyvasz, ami biztosítaná az emberiség tovább élését, pláne az egyre csak növekvő számút.

Megoldás lehet(ne) az emberiség megtizedelése is, vagy még nagyobb %-ának az elpusztítása, hiszen nem is beszéltünk eddig a robotokról, és MI-ről, amik feleslegessé tesznek ekkora létszámú embert.

Talán nem véletlen Lenin, és Marx szobrának nyugati avatása, és a régiek ledöntése.
Szerintem.

Ja, és én soha nem az ideológiákat vonom kétségbe, hanem a kiforgatóit, akik szarrá teszik azokat.

6.Lenin 2020.12.15. 13:39:14

Mielőtt még valaki nekem esne...

www.amiidonk.hu/elemzes/albert-einstein-mi-szol-a-szocializmus-mellett/

Eredetileg-évekkel ezelőtt- nem itt olvastam (mentettem le, de jelenleg nem találom), de azt az oldalt azóta törölték.

komolytalan samu 2020.12.15. 14:11:35

@6.Lenin: Az USA-ban az elmúlt 30 évben stagnált vagy csökkent a társadalom 70%-nak a jövedelme; miközben az inflációba nem számolt legsúlyosabb és az életminőséget meghatározó kiadások: lakhatás, oktatás, a többszörösére emelkedtek. Ennek meglehetősen komplex okai vannak, a globalizált gazdaság munkamegosztásától, az egyre brutálisabb nemzetközi versenytől, a tömeges olcsó munkaerő importálásán át (hogy a versenyben ne maradjanak le), egy csomó mindenig, de a lényeg, hogy az x, az y és a z generáció elég nagy bajban van ahhoz, hogy dühös legyen, és alternatívákat keressen.

A jövedelelmi eloszlás felborulása ennek egy következménye, tünete, agy annak kiegyenlítése nem oldaná meg a fenti okokat. A társadalmi fezsültségeket talán csökkentené valamelyest (ha már szar, legyen mindenkinek egyformán szarabb), de ettől még az olcsó munkaerővel, nyugati ésszel felfoghatatlan sokat termelő ázsiaiak ugyanúgy a maguk felé vonzzák a tőkét, a termelést, sőt, a gyártás és az egyszerű szolgáltatások kihelyezése még csak az első lépés volt, az ázsiai cégek erősödésével már kezdenek beleharapni a nagy nyugati cégek piacába is, ami a nyugati felső 10%-ot fogja keményen érinteni a következő 10-20 évben. Az iphone bevételének még mindig 75%-a kerül az amerikaiakhoz, a xiaomi, huawei bevételeiből már csak a forgalmi adó és a kisker árrés.

A környezetvédelem nehéz ügy. Azt teljes tévedésnek tartom, hogy a szennyezés a kapitalizmus bűne volna, az elsősorban a világ népességrobbanásából, másodsorban pedig a jólét, és a növekvő jólétből fakadó fogyasztásnövekedésből fakad. Ez a két meghatározó tényező, nem az, hogy milyen rendszerben történik mindez. Én rövid távon pesszimista, hosszú távon viszont optimista vagyok a megoldást tekintve. A következő 30-40 évben szerintem nem történik komoly előrelépés, - ill. az ázsiaiak durván emelkedő fogyasztása, és az afrikai népességboom miatt valószínűleg minden, reális európai és amerikai fejlesztés hatása minimális lesz, viszont technológiilag 40-50 év múlva jó eséllyel nem csak megoldható, de versenyképes is lesz a minimálisan környezetszennyező energiatermelés és tárolás. Azaz a technológiai fejlődés idővel képes lesz kitermelni a valódi megoldásokat, és úgy hiszem, hogy az ötleteknek és a kísérletezésnek messze legnagyobb teret biztosító piaci rendszer tudja ezt a leghamarabb elérni, bár az állami ösztönzés, támogatás nyilván gyorsíthat a folyamaton.

6.Lenin 2020.12.15. 14:50:36

@komolytalan samu:

"A környezetvédelem nehéz ügy. Azt teljes tévedésnek tartom, hogy a szennyezés a kapitalizmus bűne volna, az elsősorban a világ népességrobbanásából, másodsorban pedig a jólét, és a növekvő jólétből fakadó fogyasztásnövekedésből fakad."

Pedig a kapitalizmus lényegében a folyamatos fogyasztásnövekedés. Ami ma menő, holnap semmit sem ér harsogják a reklámok. Termelj, fogyassz, a profit meg az enyém.
És mi lesz az afrikaiakkal? Meg tudod majd nekik magyarázni, hogy fogják majd vissza magukat? Nem azért jönnek (küldik őket ide), hogy majd a német, skandináv színvonalat követeljék maguknak?
Az orvostudomány egyre nagyobb mennyiségben tart életben olyan embereket hatalmas összegekért, akik csak fogyasztják a Föld tartalékait, semmit se téve hozzá.
A vízkészlet is egyre szennyezettebb, kevesebb. És ez csak néhány példa sok közül.

Vajon hány civilizáció tűnt el az évmilliárdok alatt, hogy aztán a túlélők ismét megtanuljanak kőbaltát készítve, eljutni ismét ide? És.....

De szorítok, hogy neked legyen igazad..

komolytalan samu 2020.12.15. 15:14:42

@6.Lenin: a fogyasztásnövekedés minden rendszer sajátja, alapvető emberi igény. A szocializmusban is jobb hűtőt, nagyobb polskit, nagyobb házat akartak és akarnak az emberek, és valószínűleg az ősembernek is kiverte a balhét az asszony, ha medvebőr helyett csak nyulprémet hozott. Az más kérdés, hogy az ember hajlamos az igényeit materiális formában megjeleníteni, a nem materiális javak kárára, de ez sem kapitalizmus specifikus, ezek az igények a kapitalizmusban csak hatékonyabban vannak kiszolgálva, a piac rugalmassága miatt.

Az afrikai népességrobbanás és az ázsiaiak gazdagodása a co2 kibocsátás és a környezetszennyezés csökkentésének a legnagyobb akadálya, én is ezt mondom. Hiába javít ezeken Európa és az USA 50-60%-ot (ennél több a technológiai lehetőségek miatt a köv. 30-40 évben nem látszik reálisnak), a fejlődő országoknak elég nehéz azt mondani, hogy akkor ti légyszi áldozzátok fel a jóléteteket a föld érdekében, meg ne is vállalj 10 gyereket egy olyan helyen, ahol csak a gyerekeid tudnak majd gondoskodni rólag öregkorodban, mert nyugdíjrendszer, az nincs.

Az EÜ és a technológia képes arra, hogy baromi sok gyereket tartson életben, arra viszont nincs meggyőző válasz, hogy a sokmilliárd embert miként tartsuk el fenntarthatóan. Ill van, a fejlett társadalmak megmutatták: ahol a rendszer idős korodra is biztosítja a jólétet, van tuti fogamzásgátlás, ott az emberek már nem vállalnak gyereket és csökken a népesség, csak hát ez még Kínában is baromi messze van, a lakosság többsége még ott is évtizedekre van attól, hogy a jólét perspektívájából tervezze az életét, Afrika meg még attól is évtizedekre van.

De az alternatív energia már most is versenyképes a termelésben, ha annak a tárolását is megoldják, ami azért 4-5 évtizeden belül szerintem reális, akkor a környezetszennyezés problémája nagyrészt megoldódik.

szemet 2020.12.15. 15:20:14

@GyMasa: " de 3:15-től, amit a vagyonelkobzásokról (de legfőképpen _AHOGYAN_ ) mond, az nagyon durva"

Megnéztem. Van egy olyan pszichiátriai kategória hogy "túlélők bűntudata", ezt kórósnak károsnak tartják, kezelk, gyógyítani próbálják. Amit én látok, hogy a riporter azt a tényt hogy Sorost elkerülte ez a pszichiátriai betegség próbálja amorálisnak láttatni. Szerintem valójában jó neki, épphogy emiatt pszichológiailag egészséges, nem szorul kezelésre, pszichiáterre, örülhet neki hogy megúszta - és maga is mondja hogy talán mert gyermek volt és nem látta át teljesen. A "Sorstalanság"ban is (bár már rég olvastam), a gyermeki nézőpont, és a szörnyűségek egyfajta természetes gyermeki elfogadása a sokkoló elem (ha jól idézem fel).

Ez olyasmi csúsztatás minthogy bárkinek aki épp jól érzi magát felróhatod hogy a világban mennyi szenvedés van, és az hogy őt elkerülte, még nem ok arra hogy örüljön és hogy ne essen depresszióba... Mindenki essen depresszióba, különben amorális!

GyMasa 2020.12.15. 15:53:47

@komolytalan samu:
"...az amerikaiak óriási többsége (90%+) rühelli a kommunizmusnak még a szagát is"
Igen, ez pontosan így van, és pl. ez segítette Trumpot, hogy győzzön Floridában, ahol az amúgy demokrata szavazó Kubai menekültek inkább rá szavaztak...

"... nem véletlenül egy szuper centrista, korporativista demokrata nyert, ..."
Biden csak addig lesz elnök, amíg az feltétlenül muszáj.
Kamala lesz az USA következő (első nő ÉS fekete, összes progresszív balos pipa a helyén... ) elnöke.
Az is simán előfordulhat, hogy január 21-én lemond/leváltják Bident.
(ez csak attól függ, hogy melyik dátummal maximalizálják az elnökként töltött idejét.
Egyesek szerint a legjobb időpont a váltásra 1 nappal a félidő után, mert akkor már nem vonatkozik rá s 2 ciklusos maximum, és lehet érdemben 12 évig az ország vezetője.)

"Az USA-ban sokkal nagyobb veszély a tömeges bevándorlás miatt átalakuló ország átalakulásának balos értelmezése, ami sajnos rasszista alapokra épül. "
Ez nem újdonság. A rasszista balosok évtizedek óta puhítják az USA lakosságát a saját verziójú rasszizmusukkal.
És, igen Biden már meg is ígérte, hogy 11 millió, jelenlegi illegális bevándorlónak 2 hónapon belül állampolgárságot ad és utána évente 250 000-nek.
AMi azért igazán bájos, mert, ha a hivatalos, legális úton akarsz, USA állampolgár lenni, az hosszú évekbe telik.

GyMasa 2020.12.15. 15:54:53

@G. Nagy László:
"De nézd meg Németországot: "
7,5 éve Németországban élek. Nem kell bemutatni, mi folyik itt...
Au EU-val kapcsolatban sincsenek vérmes reményeim.

2020.12.15. 15:57:25

@6.Lenin:
"A komcsizáshoz, 1948-ban mindenünket elvették. ennyire szeretem őket."

Akkor most miért annak a pártnak tapsolsz, amelyik a legközelebb áll az akkori komcsikhoz? A manyup államosításkor miért nem tiltakoztál?

"Te a Fideszt nevezed komcsi pártnak? Akkor az ellenzék kikből áll?"

Az ellenzék balról jobbra majdnem mindent lefed. Igen, vannak köztük komcsik is, de egyik sem hirdet nyílt, ellentételezés nélküli államosításokat, a most hatalmon lévők megtették.

"Te el sem tudsz olyasmit képzelni, hogy valaki kívülről képes szemlélni a dolgokat?"

De igen, viszont az pl. nem Sorosozik, hanem felismeri, hogy az propaganda. Ha egy az egyben azokat hirdeted, amit a kormány, akkor ne próbálj a dolgokat felülről szemlélőnek tűnni.

"Még akkor sem, ha mondjuk 94 óta a Fideszt támogatom, mert az SZDSZ átvert (90-ben rájuk szavaztam, mert inkább liberális lennék), de mivel nincs 94 óta jobb (nem tökéletes, hibamentes) pártot nem látok ma Mo-on, és valszeg a közeljövőben sem, hiszen jobbnak még a csírája sem látszik."

Érdekes módon mindenki liberális meg kapitalista, de ha részletekbe belemegyünk, akkor homoklobbizás, feminácizás, sorosozás, meg a liberálisok lekomcsizása megy.

Maradjunk annál, hogy kommunista vagy némi álnemzeti beütéssel.

"Neked az tök normális, hogy ez a gazember kilóra veszi a politikusokat, és megmondják neked, hogy mi is lehet a véleményed, tényleg, mint a komcsik, és te komcsizol?"

Nem, de ilyen nem volt az interjúban, azt te tetted hozzá. Azt meg épp te akarod megmondani, hogy mi lehet az én véleményem.

"Nem mondta még senki, hogy valahol, valamikor eltévedtél, és rossz irányba mész? Gépkocsi lennél, buknál a műszakin, ha ennyire félrehúzol."

Akkor taníts, mester, de akkor jobb lenne, ha a propaganda visszamondása helyett érvelnél inkább.

GyMasa 2020.12.15. 16:01:29

@6.Lenin:
A kapitalizmussal pont az a baj, hogy a kormányok nem azzal foglalkoznak a legmagasabb prioritással, hogy biztosítság a szabad piac működésének a feltételeit.
Pontosan a túlhatalmat hajhászó kormányok tehetségtelen törvényei azok, amik lehetővé tették/teszik, hogy a mai helyzet előállhasson...
Azért az elmúlt jó 200 évben a kapitalizmus csökkentette 90%-kal a világon a mélyszegénységet.
Mindenesetre én úg ylátom, hogy a szocializmus/kommunizmus egy elvi hibás társadami forma, ami figyelmen kívül hagyj az alapvető emberi tulajdonságokat, és emiatt soha, semmilyen formában nem lesz életképes.
Nézd csak meg Venezuelát!

Ott szűk 20 év alatt sikerülniük utólérni Észak Koreát, akik meg 70 éve építik azt...
Pedig Venezuela ott ül a világ legnagyobb olajtartaléka felett, mégis éheznek az emberek, mégis csak elcsalt választásokkal maradhatnak hatalmon.
n semennyire nem lennék meglepődve, ha Venezuelában is lennének koncentrációs- meg átnevelőtáborok.

2020.12.15. 16:03:24

@G. Nagy László:
1. Az újkommunista kánonban ez már önmagában baj, örülök, hogy ezt nem vallod.

2. Ha nyíltan támogatja valaki egy politikus kampányát, az az USA-ban teljesen normális, még csak nem is lobbi. Ha fű alatt, az ott is korrupció, de vicces, hogy itt már megy bemondásra is, a kedvenceid esetében már nem. Mellesleg a lobbizás sehol sem azonos a korrupcióval. Pl. egy politikus nem fogadhat el személyesen pénzt, szolgáltatásokat a lobbistától (lásd Szíjjártó ügy...), ha megteszi, az korrupció. Ha valamiről meg akarja győzni, esetleg cserébe az államnak ajánl fel valamit, az nem az, feltételezve ha hivatalosan teszik és betartják a törvényeket.

"Bizonyára Soros is tesz hasonlót, ugyanakkor pontosan tudjuk, hogy embercsempész csoportokat és újbaloldali terrorszervezeteket is finanszíroz."

Na, ilyenkor gondolkodok el azon, hogy talán nem kellene komolyan vegyelek, mert bármikor előrántasz ilyen laposföld szintű konteót. Mindezt azután, hogy rábólintasz totál értelmes dolgokra is. Szerintem te a saját blogodon trollkodsz :-)

GyMasa 2020.12.15. 16:09:01

@szemet:
Köszönöm, hogy megosztottad velem a véleményedet!
AZért az más dolog, hogy eljársz egy valódi háborúban a náci-szomatizáns, fogadott apáddal elvenni a zsidók pénzét (amiből, ha jól értettem, azért neki is csurrant-cseppent valami, de tévedhetek is), minthogy békeidőben azért próbálnak bűntudatot kelteni, mert "afrikában éheznek".
Ugye, abban megegyezhetünk, hogy egyrészt az afrikaiakat nem fogja senki kiírtan, ÉS én, személy szerint (meg a többi, nyugati országban élő ember sem) nem részesülök az el nm vett javakból.
De, tudom, nekem végtelenül földhözragadt a gondolatvilágom emiatt.

2020.12.15. 16:16:04

@6.Lenin:
"Miért is lennék agymosott? Komcsi? Igaz, elég sokat éltem benne, de nekem valahogy nem tetszett, de nem az ideológia, hanem akik félrevitték."

De hát miért ne lennél komcsi, ha az ideológia ezek szerint tetszett, csak az nem, ahogy félrevitték? Erről beszélek, hogy sokan azért nem nevezik magukat kommunistának, mert nem akarják az előző (igazából előtti) rendszer vezetőivel azonosítani magukat.

Ezzel szemben szerintem a kommunizmus önmagától nem működik, és ennek a következménye, hogy törvényszerűen "félremegy". Igazából ha végsőkig kitartottak volna amellett, hogy ne menjen félre, az még sokkal több gazdasági és emberáldozatot követelt volna, mivel ellentétes az emberi természettel. A korrupt gulyáskommunizmus, de a totalitarista diktatúra is következményei annak, hogy nem működhet.

"Ahogy a libsik a liberalizmust, és a többit is. Vagy a hívők a vallásukat, azzal, hogy szartak a lényegre, be is kéne tartani. Mindig ezen bukik minden."

Ugyanazt gondolom a (főleg keresztény, iszlám) vallásról is, hogy nem attól lett olyan, amilyen, mert beleszartak, hanem mert eredeti formájában rossz eszmékre alapulnak. Az őskeresztények egy fajta kommunisztikus rendszerben akartak élni, ami nem csak megvalósíthatatlan, de mérhetetlen szenvedést okozott volna az emberiségnek, ha megvalósul, annyira hogy ahhoz képest a sötét középkor is enyhe volt.

A liberalizmusra ugyanez nem igaz, már eleve azért nem, mert nem egy irreális utópiát sző, hanem egy relatív, skálán mérhető fogalom. Viszont amit beleszarásnak nevezel, pl. a szexuális kisebbségek jogainak elfogadása, nemi egyenjogúság részei az eszmerendszernek, csak te nem értesz egyet velük, vagy nem olyan mértékben.

"Mutasson, (ne hablatyoljon) valaki jobbat, és azt fogom támogatni. Sorosról, meg ragaszkodom a saját véleményemhez, mert jobban szeretem, ha nem más mondja meg, hogy miről, mi legyen a véleményem. Szarok a pénzére."

Eddig még nem olvastam tőled véleményt Sorosról, csak a hivatalos propagandát. Vicces, hogy még ebben is megpróbálod felvenni a mártír szerepet, pedig épp azokat a médiumokat csinálják ki, amelyek nem azt gondolják, amit te...

2020.12.15. 16:16:46

@6.Lenin:
Kivéve, ha az illető kommunista elveket vall. Akkor rá szavazol...

2020.12.15. 16:23:32

@komolytalan samu:
Ha távolabbról vizsgálom a dolgot, szerintem az EU támogatási rendszere eleve elhibázott. Én úgy ahogy van megszűntetném, mert a pályázaton nyert pénzek minden esetben hatékonytalanul használódnak fel. Ráadásul mint írtam, a rosszul felhasznált támogatás a jövőben extra költségekkel jár, hiszen ha rossz helyre építenek valamit, amire nincs vagy nincs annyira szükség, vagy nem megtérülő, az pénzbe fog kerülni.

De, ha azt mondod, hogy összesen így legalább többet hívunk le, még ha azt el is lopják, az elbagatellizálása a lopásnak. Az a pénz nem a semmiből van, hiába vagyunk nettó haszonélvezők, az jórészt a magyar adófizetőktől jön. Akkor lenne igazad, ha tömegesen kapnának nem NER közeli vállalkozók is, sőt többet, mint korábban, de erről szó sincs. Nem akarok belemenni részletekbe, mert nem akarok rossz hírbe hozni cégeket, de főleg a középvállalatoknál nagyon hatékonytalanul használódnak fel a NER alapon kapott EU-s és állami támogatások, amelyek simán veszélyeztetik a vállalatok NER korszak utáni működését is.

2020.12.15. 16:26:07

@GyMasa:
"Hát, ahogy én emlékszem, azt bizony, mégha közvetetten is, de valóban az EU "erőltette" az országra.
A kormányváltás után orbánék azt kérték az EU-tól, hogy kapjanak felmentést a költségvetés elszaladására.
Erre az EU nemet mondott."

Magyarul az EU kötelezte Magyarországot a felelős gazdálkodásra, ahogy tette nagyon helyesen akkor is, mikor Gyurcsánynak néztek rá a körmére 2006 után.

Aztán költségvetési reformok helyett államosították a MANYUP-ot.

"Úgyhogy ennek lett az eredménye, hogy beszántották azt a manyup-ot, ami alapötletét tekintve jó volt, csak éppen a szoci megvalósítás miatt egy durván veszteséges, korrupt pénzszivattyúvá lett, ami pénzelte a "Haverokat".
Ja, és az enyém a mai napig megvan, és szépen keresek is vele..."

2020.12.15. 16:27:50

@GyMasa:
"Úgyhogy ennek lett az eredménye, hogy beszántották azt a manyup-ot, ami alapötletét tekintve jó volt, csak éppen a szoci megvalósítás miatt egy durván veszteséges, korrupt pénzszivattyúvá lett, ami pénzelte a "Haverokat"."

Ki akadályozta meg őket abban, hogy alacsonyabb költségeket írjanak elő, de ne lopják el?

"Ja, és az enyém a mai napig megvan, és szépen keresek is vele..."

Ezt az tehette meg, akinek egyrészt már elég sok gyűlt össze, másrészt nem kellett tartania attól, hogy ha úgy marad, ahogy mikor dönteni kellett állt a helyzet, ha a manyup mellett dönt, fizethet, de nem kap állami nyugdíjat.

2020.12.15. 16:30:55

@6.Lenin:
"A kapitalizmus, és a természet-, és klímavédelem valahogy együtt nem lehet működőképes. Valójában a pénz is lassan szinte értéktelenné válik, hiszen nagyon kevés kézben koncentrálódik. Forgatás (befektetés9 nélkül meg szart se ér."

Teljesen jól működik a kapitalizmus és a klímavédelem, ha az externáliákat is kifizetteted az adott vállalattal, amelyik okozza.

Pl. a repülés esetében az elmúlt időszakban nem ez történt, sőt ellenkezője, mivel még az üzemanyag után sem adóztak, szemben más közlekedési formákkal, tehát gyakorlatilag előnyt élveztek.

2020.12.15. 16:32:32

@6.Lenin:
Arról meg nem is beszélve, hogy az elvtársaid még inkább élen jártak a környezetkárosításban, lásd pl. Aral tó elapasztása, rossz emlékű mocsár csapolások, a rendszer nemtörődömsége miatt kialakult nukleáris és vegyi katasztrófák.

6.Lenin 2020.12.15. 16:49:52

@komolytalan samu:

Mondjuk egy drogkereskedő, vagy fegyverkereskedő, netán egy pénzügyi spekuláns rengeteg pénzt keres. bármennyit fogyaszhat, és ezzel irigységet keltve másokat is fogyasztásra ösztönöz,. Követendő példa az emberiségnek?

Mi is jelent(het )értéket az embernek? Talán ezt kellene elsőként vizsgálni ebben az esetben.

Miért van szükségem egy hatalmas úszómedencére? Hatalmas gépkocsikra? Mert különb leszek ettől a szomszédnál?
Miért ne kérkedhetnék inkább azzal, hogy a tudásommal segítek másokat?

Tételezzük fel, hogy én jobban szeretek egy olyan fürdőbe járni, szaunázni, ahol találkozhatom más emberekkel, közben elbeszélgetve velük rengeteg új dolgot is megismerhetek, vagy otthon a méregdrága saját szaunámban üldögélek, és esetleg leiszom magam unalmamban?
Valóban mindenre szükségem van , amire óriási összeget fizetek (és rengeteget melózok, vagy esetleg bűnözök) csupán azért, hogy különbnek , értékesebbnek gondoljam magam, valójában tévesen?
Valóban az lenne az emberi civilizáció, intelligencia csúcsa, hogy olyan fegyvereket gyártok, amivel milliókat tudok elpusztítani, menekülésre késztetni, csupán azért, hogy menőbbnek képzelhessem magam? Mellesleg óriási pénzeket keresve rajta.
Mi lehet számomra az igazi érték?

Azért tanulok, hogy dolgozhassak, ezáltal vehessek autót, amivel dolgozni járhatok, építhetek házat (vagy bérelhetek), hogy legyen hol aludnom munka után, vagy reggel kipihenten mehessek ismét munkába, hogy az említett dolgokat meg tudjam venni?

Egy árú bemutatón (ahol képzett emberek átverik a másikat, hogy eladhassák a semmit sem érő szarukat) hallottam érdekes dolgot is. A fő átverő mondta: sok ember évtizedekig dolgozik keményen, hogy öregkorára teljesen tönkretegye az egészségét, aztán az élete során összegyűjtött pénzét arra költhesse, vénségre ne szarjon a nadrágjába, elhiszi, hogy bevesz egy pirulát, és újra 20 éves lesz, folytatni tudja a sok felesleges szar összeszedését, hogy ismét gazdagnak érezze magát.

az egész átverési kísérlet egy nagyon jól felépített rendszer szerint működött, képzett szakemberekkel, akik ismerték azokat az emberi tulajdonságokat, ami a sikeres átveréshez feltétlen szükséges.
Ez is a kapitalizmus része, vívmánya. A felesleges fogyasztásra kényszerítés.

Sokat lehetne ezeken agyalni, de szerintem mindig úgy kezdődik a tévedés, hogy nem tisztázzuk a valós kérdéseket, vagy mindenki csak a saját érdekei mentén érdekes kérdésekkel foglalkozik.

Az emberi tulajdonságok kényszerítenek erre, vagy erre szoktatom az embereket, hogy ilyenek legyenek?

Abban igazad van, hogy a helyzet majd kikényszeritheti a megoldást is jobb esetben, vagy az unokám , ha megmarad, ismét megtanul kőbaltát készíteni, és majd valamelyik távoli leszármazottja ismét feltalálja a hajlítható kijelzős telót.

6.Lenin 2020.12.15. 16:56:58

@Zabalint:

A történelemben néhány száz-ezer év= bolhafing. Szerencsére (?) évmilliók alatt meg visszabillenhet minden a helyére amit a komcsik, kapitalisták vált-vállvetve elcsesztek néhány ezer év alatt.
Valszeg az Univerzumban minden periodikusan születik, elhal. A lényege pedig az egyensúly közeli állapot.

6.Lenin 2020.12.15. 17:03:04

@Zabalint:

Kommunistákra hiába is szeretnék szavazni esetleg, nem tudnék, mert nincsenek, sose voltak.
A komcsik sose voltak kommunisták, ahogy a mai libsik se liberálisok.

Olyanok lehetnek, akik olyan környezetet tudnak teremteni, ahol aránylag elfogadhatóan le tudom élni az életem, úgy, ahogy a magam számára elképzelem, megteremtem. Mostanság ilyenekre szavazok csak.

szemet 2020.12.15. 17:26:04

@GyMasa: "a náci-szomatizáns, fogadott apáddal elvenni a zsidók pénzét (amiből, ha jól értettem, azért neki is csurrant-cseppent valami, de tévedhetek is)"

Forrás??? Most komolyan a pustózta fantáziádra alapozott érveket kéne elfogadnom??? És utána húzod bekezdéseken át, afrikaiak meg minden... pfff klicsit gáz vagy, erőltesd meg magad jobban!

Amúgy az illető náci-szimpatizáns meg megmentett egy ember éltetet nem keveset kockáztatva, bizonyosan bonyolult idők voltak azok és a részletekről én személy szerint csak azt a pár mondatot tudom ami elhangzott - végső ítéletet semmiképp nem alapoznék ennyire - de azért pusztán számtanilag ha minden náci szimpatizáns 1 embert megmentett volna bizonyára más lenne ma a megítélésük, tudod: "Wer nur ein einziges Leben rettet, rettet die ganze Welt".

GyMasa 2020.12.15. 18:21:58

@Zabalint:
"Magyarul az EU kötelezte Magyarországot a felelős gazdálkodásra, ahogy tette nagyon helyesen akkor is, mikor Gyurcsánynak néztek rá a körmére 2006 után."
Érdekes, hogy azóta nem jelent problémát úgy kezelni válságokat (többek között éppen a mostani - éppen saját maguk által okozottat is) hogy hagyják elszaladni a hiányt.
De ugyanez volt anno a MALÉV-val is.
Magyarországot rákényszerítették, hogy hagyja csődbe menni, azóta meg már nem is akkora nagy probléma nyíltan is támogatni a nemzeti légitársaságokat...
Szóval elég sokat veszített Magyarország az EU "segítsége" miatt.
Csak ez a fajta kettős mérce zavar egy kicsit.
(alapvetően én szabad piac párti vagyok, de az sajnos rohadtul nem létezik a világon. Amíg van egy EMirates, aki pont úgy tesz az EU szabályozásra, ahogy akar, addig valamit tenni kell az EU-n belül is, ha nem akarjuk elveszíteni az összes vállakozásunkat).

"Aztán költségvetési reformok helyett államosították a MANYUP-ot."
Azért, mondjuk voltak költségvetési reformok is az országban, és jelentős lépéseket tettek, hogy kifehérítsék a gazdaságot.
Erősen lecsökkent a ÁFÁval kapcsolatos csalások száma (és az értékük) illetve mostmár majdnem minden pénzmozgásra online lát rá a NAV.

"Ki akadályozta meg őket abban, hogy alacsonyabb költségeket írjanak elő, de ne lopják el?"
Elmondom, hogy ki lehetett volna: MI!
Ha SENKI nem engedi, hogy elvegyék a pénzét, akkor 2 megoldás maradt volna nekik:
- Visszavonulót fújnak
- Nyílt erőszakkal veszik el
Ha a 90% helyett csak 10% adta volna oda a 2-3 kör zsarolás után, akkor valószínűleg más megoldás után nézett volna kormány.
Ha ugyanis a 2 függöny mögé néznek be, akkor bizony már 2. 2/3 sem lett volna.
Ezt nem fogják fel nagyon sokan, hogy ez orbán fegyvere, hogy képes helyesen felmérni, amikor túl messzire megy, és képes visszakozni. (ő megtanulta a 2006-os leckét, és kínosan ügyelt eddig rá, hogy a rendőrök semennyire ne lgyenek erőszakosak a tüntetőkkel szemben, és pl. a netadóval kapcsolatban is visszakozott, amikor látta, hogy ez egy valóban fajsúlyos probléma az embereknek.)
Ez, amúgy egy súlyos problémája a regresszív baloldalnak, hogy egyrészt fogalmuk sincs a valóságról, másrészt annyira hisznek a saját utó(disz-)topisztikus jövőképükben, hogy simán beáldoznak érte mindent.
Amúgy innen eredt pl. a francia, sárgamellényes tüntetés is. Nem a 9 HUF_os benzináremelés volt az alapgond, hanem, Macronnak az a hozzáállása, amivel a vidéki franciáknak, (akiket nem különösebben érdekelt a klímaváltozás, ellenben a nagyváros-központúság miatt szükségük van az autójukra ha nem akarnak szívni) lett tele a töke.
Az az arrogancia csapta ki a biztosítékot a városon kívüli sebességhatár csökkentése (és az azonnal megkezdett, kíméletlen büntetések kiszórása) és UTÁNA az adóemelés, aminek a vidékiekhez eljutott üzenete valami hasonló volt: "van egy vízióm, és hajlandó vagyok VELETEK bármekkora árat megfizettetni, hogy elérjem!

"Ezt az tehette meg, akinek egyrészt már elég sok gyűlt össze, másrészt nem kellett tartania attól, hogy ha úgy marad, ahogy mikor dönteni kellett állt a helyzet, ha a manyup mellett dönt, fizethet, de nem kap állami nyugdíjat. "
A nyugdíj előtt állóknak valóban jobb volt engedni a zsarolásnak.
De, mindenki másnak a sarkára kellett volna állnia.
De, ez megintcsak az én véleményem.

GyMasa 2020.12.15. 18:34:24

@Zabalint:
Én ezt mégkiegészíteném a komplett banki szféra megreformálásával:
- Eltörölném ezeket a betétbiztosítási alapokat, mert az a baj velük, hogy tökmindegy, mennyi pénz van bennük, a simlis bankigazgatók és igazgatótanácsok, akik csalni akarnak, és azok úgy fognak tekinteni erre az alapra, hogy az kizárólag az ő spekulácójuk bebukását fogja fedezni.
- Helyette kötelezővé tenném minden banknak és banki alkamazottnak, Fiókvezetői szint felett a kötelező felelősségbiztosítás kötését.
- Banki csőd esetén a bank felelne KORLÁTLANUL a betétesek pénzéért,
- Első fedezet a bank vagyona/kötelező biztosítása
- Második fedezet az alkalmazottak kötelező felelősség biztosítása. (természetesen a beosztásuknak megfelelő súlyozással)
Ez a rendszer egy idő után teljesen önellátó lehetne és szépen beárazná az összes, gerinctelen, csaló bankárt.
Lehetne évente a díjakat felülvizsgálni, pont, mint az autók kötelezője esetén.
És, akkor minden banki alkalmazott A saját maga által képviselt kockázatnak megfelelő díjat fizetne.
És, ennek meglenne az a kellemes mellékhatása, hogy mindegyik banki alkalmazot sokkal óvatosabban rizikózna abetétesek pénzével a saját hasznára.
Abban ugyanis biztos vagyok, hogy a biztosítók gondoskodnak róla, hogy a rendszeren még keresni is tudjanak.
A banki alkamazottak (a nem felsővezetők) pedig óvatosabban választanának munkaadót.

G. Nagy László 2020.12.15. 18:40:56

@6.Lenin:

Ami a környezetvédelmet illeti, a többiek már vastagon kifejtették: kár ezért a kapitalizmust okolni. Ahol az emberiség fogyaszt, ott használja a környezetét, gazdasági berendezkedéstől függetlenül. A megoldásokat is leírták: Zabalint említette, hogy egyszerűen meg kell fizettetni adó formájában azokkal, akik az externáliákért felelősek. Samu pedig a technológiai fejlődést, mint hosszútávú megoldást említette, s abszolút igaza van. Ha van még a háztartásodban púpos tévé, emeld meg! Aztán tedd meg ugyanezt a legújabb LCD tévéddel! Mintha húsz év alatt megtizedeltük volna az anyagfelhasználást, nemde? Arról sem kéne elfeledkezni, hogy bizonyos erőforrások csaknem korlátlanul állnak rendelkezésünkre. Van sejtésed arról, hogy a Földet érő napenergia hány százalékát hasznosítjuk?

"Miért van szükségem egy hatalmas úszómedencére? Hatalmas gépkocsikra? Mert különb leszek ettől a szomszédnál?"

Kevered a morált a pszichológiával. Kezdjük az utóbbival: tök jó, ha eljutottál arra a tudati szintre, hogy nem ezen múlik a boldogságod. Jöjjön az erkölcsi oldal: érdemes lenne még egy szinttel feljebb lépni, s elfogadni, hogy mindenki más úgy él, ahogy akar. Még Marx sem merészkedett olyan messzire, hogy uniformizálni akarta volna az emberi szükségleteket. A morál valójában ott kezdődik, ahol ki tudod mondani: minden békés emberi szükséglet szent, legyen szó saját úszómedencéről, kokainról, vagy szexrobotról.

GyMasa 2020.12.15. 18:42:08

@szemet:
"Forrás???"
6. Lenin linkelte be a Youtube videot. csak <5 perc az egész, és 3:15-nél kezd el erről beszélni.
Ő maga mondja el, és nem más, szóval hadd ne vitatkozzunk már arról, hogy igaz-e, jó?

" Most komolyan a pustózta fantáziádra alapozott érveket kéne elfogadnom??? És utána húzod bekezdéseken át, afrikaiak meg minden... pfff klicsit gáz vagy, erőltesd meg magad jobban!"
Ember, ITT a hozzászólásokban van a link.
EGy 5 percnél rövidenn video, nézd már meg, az Isten szerelmére!
AZt' csak utána vedd elő a mantrát...

"Amúgy az illető náci-szimpatizáns meg megmentett egy ember éltetet nem keveset kockáztatva,"
Igen ez nemes dolog! Tisztában vagyok vele, hogy azoknak, akik a helyzetben BENNE vannak, teljesen másképpen jön le a dolog.
Én pl. ezért költöztem el Magyarországról, mert nem tudok (igen, a mai napig sem) közösséget vállalni az otthoni mentalitással.
Számomra rettentően lelket mérgező az otthoni hangulat.

"... bizonyosan bonyolult idők voltak azok és a részletekről én személy szerint csak azt a pár mondatot tudom ami elhangzott - végső ítéletet semmiképp nem alapoznék ennyire - de..."
Nézd meg a videot, és figyeld az arcát, és a gesztusait, amikor meséli.

" azért pusztán számtanilag ha minden náci szimpatizáns 1 embert megmentett volna bizonyára más lenne ma a megítélésük, tudod: "Wer nur ein einziges Leben rettet, rettet die ganze Welt". "
A mondandón NEM a fogadott apjára volt kihegyezve, hanem Sorosnak a tetteire.
Nekem úgy jött le a videoból (Ha nem én vagyok ott, akkor más teszi zsebre (vagy mi a fene volt), hogy igenis anyagilag is részesült a "zsákmányból".

Dehát, ez csak az én, érdektelen véleményem.

GyMasa 2020.12.15. 18:56:17

@G. Nagy László:
Pont az úszómedence, meg a karib tengeri nyaralás azok a motíváló tényezők, amik arra ösztönzik az embereket, hogy jobbat/jobban csináljanak dolgokat!
Amikor mindenkinek ugyanannyi "jár", akkor egyrészt elveszed az egyéntől a motívációját, hogy jobban erőlködjön, hiszen, ha akkor is jár, ha egy szalmaszálat nem tesz keresztbe, akkor csak a nagyon erősen motíváltak fognak tenni is valamit a szükésges minimumon (semmin) felül, másrészt pedig ez a mindekinek ugyanazt csak egy nagyon nyomor szinten biztosítható, hiszen mi van, ha mindenki X5-ös BMW-t akar?
Hogy gyártasz le belőle 8 milliárd darabot?
Ki fogja legyártani, ha otthon ücsörögve is jár neked?
És az egésznek a csatolt következményei:
- Ki fogja az elegendő gyártókapacitást felépíteni? Ma a világ autógyárai kb 80 millió autót gyártanak. Ha mindenki csak X5-öst gyártana, akkor is100 év lenne, mire a Föld mind a 8 milliárd lakója megkapja az autóját.
- Ha ezt le akarod rövidíteni, akkor pedig ugyanott vagy, hogy megnöveled a szennyezést.
- Ki fog bármit is csinálni, ha elég csak otthon ülni? (És a "majd a robotok elveszik amunkánkat" érvelés teljességgel hamis, mert a robotokat is le kell valahol gyártani, és azokat programozni, és karbantartani is kell.
Valamit az alapanyagokat is valahonnan elő kell teremteni.
Szóval, értem én a lényeget, csak nekem eddig még soha nem jött ki a matek ebben a témában.
Sőt, azt is értem, hogy a kapitalizmus fújj-fújj rossz, de jobban szeretném, ha ami utána következik, az fokozatosan alakul ki MAGÁTÓL, és nem félanalfabéta, ideológiailag elfogult társadalommérnökök (ami már magában is sértő a mérnökökre nézve, egy napon említeni őket ezekkel a propagandistákkal) alakítsák ki azt valami erőszakos folyamat során, amiben túl sokan halnak meg, hiába és túl sokat lesznek mélyszegények.

6.Lenin 2020.12.15. 19:12:03

@G. Nagy László:

A környezetvédelmi adótól több lesz az oxigén? Vagy kevesebb a szemét? Mondjuk beöntik az óceánba, nem látszik, nem kell adózni utána.
Nincs LCD tv-m, egy 30 évesen ugyanolyan szar, amit ott mutatnak.

Nekem már régen nem az anyagiakon múlik a boldogságom.

OK! Mindenki úgy él, ahogy akar, akkor meg mire fel vannak a kormányok, pártok, ideológiák?

holnaptól nem megyek melózni, elveszem a szomszédoktól amire szükségem van.

Közösségben élünk, (még talán egy darabig), nem szétszéledt csordában.
De, ha már....

A szabadság nem egyenlő a szabadossággal.

Nem mellesleg nem a saját véleményem írtam, hanem az emberi gyarlóságról általában, de ezt már egyszer leírtam...

Nem az ideológiák , vallások a hibásak a Földön, hanem akik szarnak arra, hogy betartsák az ott leírtakat.
Miközben minden szarért küzdenek, főleg ellene, és szidják a másikat, ha nem tartja be, ő meg tojik rá messziről.

Az alapvető erkölcsi érték, hogy mindig a másik a gazember, erkölcstelen szarzsák, én soha.
ezt már az óvodában megtanultam, azóta naponta igazolják ezt embertársaim.
Megszoktam, már semmim nem viszket tőle.

Mellesleg talán egy görbíthető kijelzős telóban több a környezetre káros anyag, mint egy régi púpos tv-ben, igaz a telókbóll sokkal több elfér egy patakocskában, ha el szeretném tüntetni őket.

Az se elhanyagolható, ha legtöbb felesleges kütyüt beszorzom néhány milliárddal, évente, vagy félévente a cserék után.
De ezeken tényleg felesleges vitázni, ha majd nagyobb lesz a baj, hátha bekenve libazsírral el tudjuk fogyasztani , és ezzel más, több problémát is megoldunk.

G. Nagy László 2020.12.15. 19:13:28

@GyMasa:

Az utolsó bekezdést réztáblára lehetne vésni. :)

"Sőt, azt is értem, hogy a kapitalizmus fújj-fújj rossz"

Csak hogy mindenki értse: a kapitalizmus messze a legjobb gazdasági forma, amit az emberiség kitalált magának. Egyszerűen azért, mert erkölcsileg kikezdhetetlen, hiszen egyet jelent a szabadsággal, másfelől harmonizál az evolúcióval, így magával az emberi természettel is.

"de jobban szeretném, ha ami utána következik, az fokozatosan alakul ki MAGÁTÓL"

Ez lenne a lényeg. A kommunizmus KIZÁRÓLAG erőszakkal alakulhat ki. Ha morálisan támadhatatlan és hatékony világot szeretnénk, annak egyetlen módja van: nem alkalmazni erőszakot a gazdaság szereplőin. Ha majd maguktól termelőszövetkezetekbe és kommunákba tömörülnek, akkor lesz erkölcsös szocializmus. De ilyet még nem produkált a történelem, és sanszos, hogy nem is fog.

"és nem félanalfabéta, ideológiailag elfogult társadalommérnökök (ami már magában is sértő a mérnökökre nézve, egy napon említeni őket ezekkel a propagandistákkal) alakítsák ki azt valami erőszakos folyamat során, amiben túl sokan halnak meg, hiába és túl sokat lesznek mélyszegények"

Soros is egy ilyen társadalommérnök, de talán még rosszabb is, mint Marx és Lenin volt. Ők talán még hitték is azt az őrült eszmét, amit hirdettek. Soros úgy támogat szélsőbalos eszméket és szervezeteket, hogy egyetlen percig sem hisz a marxizmusban. Hiszen ha hinne, az első lépés az volna, hogy felszámolná a saját vagyonát. Ha hinne a nyílt társadalom eszméjében, nem baszná agyon idegen kultúrájú, barbár tömegek szervezett beutaztatásával. Cinikus pszichopata szerintem is. Egy ambíciója biztosan van: bekerülni a történelemkönyvekbe.

GyMasa 2020.12.15. 19:33:56

@G. Nagy László:
"Az utolsó bekezdést réztáblára lehetne vésni. :)"
Hmmm. nem is rossz ötlet:-)

"Csak hogy mindenki értse: a kapitalizmus messze a legjobb gazdasági forma, amit az emberiség kitalált magának. Egyszerűen azért, mert erkölcsileg kikezdhetetlen, hiszen egyet jelent a szabadsággal, másfelől harmonizál az evolúcióval, így magával az emberi természettel is."
Gyanúsan ezt is oda lehetne vésni mellé.

"Ez lenne a lényeg."
Igen, mert akkor lehetne a rendszer legitim.

" A kommunizmus KIZÁRÓLAG erőszakkal alakulhat ki."
Azért én ezt árnyalnám azzal, ha - alufólia sisakot felvenni - sikerülne valamilyen eszközzel (khmm, kötelező COVID oltás) hangyákká, vagy méhekké alakítani, akkor azonnal be is lehetne vezetni a kommunizmust.

" Ha morálisan támadhatatlan és hatékony világot szeretnénk, annak egyetlen módja van: nem alkalmazni erőszakot a gazdaság szereplőin."
DE
vasszigorral lecsapni azokra a cégekre, akik bármilyen formában megpróbálják a szabad piacot akadályozni!

" Ha majd maguktól termelőszövetkezetekbe és kommunákba tömörülnek, akkor lesz erkölcsös szocializmus. De ilyet még nem produkált a történelem, és sanszos, hogy nem is fog."
Igen, mert nem jön ki rá a matek.
Ha egyforma szinten akarod tartani a népességet, az csakis egyféleképpen lehetséges, ha mindenki egyformán szegény.

"Soros is egy ilyen társadalommérnök, de talán még rosszabb is, mint Marx és Lenin volt."
Igen, de máris túl sok figyelmet szántunk neki, érdemei felett...

" Ők talán még hitték is azt az őrült eszmét, amit hirdettek."
Hidd el nekem Soros is hisz abban a,mit csinál, csak az a baj vele, hogy ő sem képes, mint a regresszív balosok java, meglátni a saját ötletének a hiányosságait.

" Soros úgy támogat szélsőbalos eszméket és szervezeteket, hogy egyetlen percig sem hisz a marxizmusban."
Igen, mert akiket támogat, azok csak eszközök az ő keresztes hadjáratában.

" Hiszen ha hinne, az első lépés az volna, hogy felszámolná a saját vagyonát."
Ó, semmiféle összeférhetetlenség nics a vagyon és a szocialista esznék magáévá tétele között.
Nézd meg az USA-ban a balos ikonokat, mind egytő egyig milliomos sztárok, akiknek sose kellett nélkülözniük.
Szerinted pl. egy fleto milyen mértékben empatikus a magyar szegényekkel kapcsolatban?

" Ha hinne a nyílt társadalom eszméjében, nem baszná agyon idegen kultúrájú, barbár tömegek szervezett beutaztatásával. Cinikus pszichopata szerintem is."
AZ baj, hogy olvasta anno egy írást, ami szerint azért akar nyílt társadalmat és egyforma, drapp embereket benne, mert akkor, - szerinte - soha többet nem fordulhat elő a holokauszthoz hasonló népírtás.
Csak azt felejti el, hogy amíg az iszlámot nem számolja fel a jelen formájában, addig ennek az egésznek a kimenetele a zsidókkal szemben (sem) túlságosan toleráns kalifátus
lesz, ahol pont a hozzá hasonló alakokat fogják ELŐSZÖR falhoz állítani, és az összes többi ősellenséget ( lásd melegek és nem mohamedánok) majd csak utánuk.
Ugyanis a progresszív balos kommerek mindenkire veszélyesek, hiszen a saját életösztöneikkel is ellentétes ideológiájuk van, így bármilyen trsadalmi rendszert képesek szétverni, ha hagyják őket.
" Egy ambíciója biztosan van: bekerülni a történelemkönyvekbe. "
Igen, az biztos, kérdés, hogy a "pro-" vagy a "Contra" lapon fogják írni a nevét?

6.Lenin 2020.12.15. 19:36:36

@G. Nagy László:

"Csak hogy mindenki értse: a kapitalizmus messze a legjobb gazdasági forma, amit az emberiség kitalált magának. Egyszerűen azért, mert erkölcsileg kikezdhetetlen, hiszen egyet jelent a szabadsággal, másfelől harmonizál az evolúcióval, így magával az emberi természettel is. "

www.youtube.com/watch?v=PFtvCCbFMhs

www.google.hu/search?q=gyermekmunka+a+vil%C3%A1gban&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjixs2az9DtAhXWvosKHf_6AlcQ_AUoAXoECAcQAw&biw=1510&bih=983&dpr=0.8

Remélem, hogy ez a gyönyörű ez az erkölcsileg kikezdhetetlen még nem a végső gyönyör, és lesz ennél 1x talán jobb is (nem a kommunizmus vagy hasonló, jobb, tényleg erkölcsösebb az eddig kitaláltaknál tényleg jobb)

GyMasa 2020.12.15. 19:43:10

@6.Lenin:
Bocs, de a gyerekmunka az VISSZÉLÉS a szabad piaccal, és pontosan az lenne a kormányok feladata, hogy biztosítsák azt, hogy a szabad piac az egyetemes emberi morállal összhangban legyen.

GyMasa 2020.12.15. 19:51:01

@GyMasa:
Ja, és mondjuk igen morális pl. az, amit a kiváló kommunista kína az ujgurokkal csinál...(kényszersterilizálás, munkatáborok, gyakorlatilag rabszolga sorban tartás)

6.Lenin 2020.12.15. 20:05:16

@GyMasa:

És miért nem azt teszik? Mert kell a lóvé, pl a Soros féléknek, meg akik a politikusokat mozgatják.
Amíg ember lesz a Földön, visszaélés is lesz. Mert vannak, akiknek pont az az érdekük.

Igen, van a szép, és erkölcsös kapitalizmus, és hol volt, hol nem volt, a gyarmatosítás, ami megalapozta egyeseknek a gazdagságot, másoknak a nyomort.

Mire alapoz most az EU? Ha nem állsz be a sorba, rácseszel, elvesszük a lóvédat, nehogy már, akkor miként leszünk mi gazdagok?

Milyen szabad piacról beszéltek? Ahol néhány multi cég dönti el országok, benne milliók, százezerek sorsát?

Milyen egyetemes emberi morál? A másik kifosztása?

Legalább nem legyünk már álszentek. Mi a véleménye egy szírnek, afgánnak, afrikainak az egyetemes morálról, amikor ezer kilométereket kell menekülnie, mert lebombázták a házát , családját a 21. sz-ban.
Majd Európában meg tisztíthatja a németek, franciák szarát.

Miért gyilkolnak a már itt született migrik? Mit kiabált a németben született gyerek, amikor megölt Münchenben 9 embert? Itt születtem, német vagyok, de rajta kívül ezt leszarta mindenki, tudta, hogy soha nem lesz német. Vagy Franciaországban született migri, ő is rájött, hogy soha nem lesz francia, megölt több, mit száz ártatlan embert a kamionjával.

Mi is az a BLM ? És a többi hasonló? És majd most fog igazán ez elszabadulni az USA-ban (is)

Ha nem írunk, beszélünk ezekről, akkor ezek már nem léteznek?

Mikor volt szabad piac, meg egyetemes morál? A Big Bang előtt? Ki látta?

6.Lenin 2020.12.15. 20:07:59

@GyMasa:

Ők egy kommunista kapitalizmust építenek. Kicsit más a színe, szaga. Még kicsi, olcsó.

G. Nagy László 2020.12.15. 20:10:50

@6.Lenin:

"A szabadság nem egyenlő a szabadossággal."

Fel is jegyeztem magamnak: a közeljövőben írok erről, ugyanezzel a címmel egy blogposztot. Harminc éve hallgatom ezt a béna szlogent (valamint a hozzá tartozó magyarázatokat), s még mindig nem vágom mit jelent valójában.

GyMasa 2020.12.15. 20:18:29

@G. Nagy László:
Nekem egyszer egy bölcs ember ezt mondta:
"Azt tenni, amit akarunk, következmények nélkül az nem a szabadság, hanem anarchia"

szemet 2020.12.15. 20:19:16

@GyMasa: "Nekem úgy jött le a videoból (Ha nem én vagyok ott, akkor más teszi zsebre (vagy mi a fene volt), hogy igenis anyagilag is részesült a "zsákmányból"."

Nekem úgy jött le, hogy a kérdésre hogy miért nincs benne a túlélők bűntudata, analógiát von a péncpiacokkal, ahol ha nem övé a haszon akkor a máse, utána közvetlenül mondja hogy ott csak mint megfigyelő volt jelen, tőle függetlenek voltak az események, ezért nincs bűntudata. Rákerestem a wikipedian ott egyenesen úgy fogalmaztak, hogy nevelőapja egy ízben magával vitte leltárazni egy elkobzott házba. (persze ez az egy ízben jelenthet annyit, hogy ennyiről tudunk, pont mint a létezik legalább egy birka aminek egyik oldala fekete végű viccben)

Áttételesen persze, ha a nevelőapja etette részesült a haszonból, de ez már slippery slope - pl. ha van bankbetéted, akkot a tönkrement és kilakoltatott hitelesek elárverezett házának a haszonélvezője vagy. Vagy éppen Schindler is náci megrendelések hasznából etette a munkásait, amiket meg részben talán az elkobzott vagyonokból fedeztek.

6.Lenin 2020.12.15. 20:35:36

@G. Nagy László:

Egy közösségben mit jelenthet a szabadság? Pl azt, hogy figyelembe vesszük egymás érdekeit. Mindenki szabadon elmondhatja a véleményét, mindenféle retorzió nélkül.

Talán a régiek másként fogalmaztak ebben. Akkor várhatsz tiszteletet másoktól, ha te is megadod nekik.
Vagy én ezt úgy alkalmaztam, hogy mielőtt másoknak mondanék valamit, vagy velük tennék, átgondolom, mi lenne, ha ők tennék velem, mondanák nekem.

Szabadosság?

Eldöntöm, hogy mi a morál, szabad piac, hatalom, európai érték, jogállamiság.
Aztán megpróbálom másokra kényszeríteni. Ja, és váltogatom, mit is értek a alattuk mint mások a gatyáját.
Közben szabadságjogokról ordibálok Szabadnak érzem magam, hiszen szabadon én döntöm el, merre, hány méter, és abba nem pofázhat bele senki..

Amikor másokat homofóbiával vádolom, de rögtön homofób leszek, ha a másik......

Amit nekem szabad, azt másoknak nem. Persze, aki azt tartja, hogy neki mindent szabad, az a szabadság csúcsa, soha nem fogja másként értelmezni.
szerintem.

Szerintem nem is lesz ebben egyértelmű válasz, hiszen szinte mindenki-attól függően, hogy melyik oldalon áll- úgy is fogja értelmezni. Itt nem politikai oldalakat értek, hanem ki tartja magát annyira szabadnak, hogy meghatározza mások korlátait, a saját érdekeinek megfelelően. Pont, mint az erkölcs, az egyetemes erkölcs, én áthághatom, mások nem, de mindig én hivatkozhatom csak rá.

GyMasa 2020.12.15. 20:36:57

@6.Lenin:
"És miért nem azt teszik? Mert kell a lóvé, pl a Soros féléknek, meg akik a politikusokat mozgatják."
Igen, és eddig is azt írtam, hogy a kormányok erős szereptévesztésben vannak, aminek a következménye a jelenlegi helyzet.
Viszont ennek a helyzetnek NEM megoldása a teljes kapitalista rendszer beszántása, és lecserélése "valamire", mert őszintén a jelenlegi balosok még azt sem tudják, mire akarják lecserélni.
Ha megnézed, az USA-ban, mit terveznek, akkor egy öko-kommunista-rasszista, fekete felsőbbrendű Wakandát képzelnekel.

"Igen, van a szép, és erkölcsös kapitalizmus..."
Az még a feudalizmusban kezdődött el.
Pont a kapitalizmus számolta fel a feudalizmust, természetes folyamat során, mert hatékonyabbnak bizonyult.
Majd, ha lesz valami, ami a jelenlegi rendszernél hatékonyabbnak bizonyul, akkor le lesz szépen váltva a mostani rendszer, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy a lehető leghatékonyabban használjuk fel az erőforrásokat!

"Mire alapoz most az EU?"
Ja az EUSSR államokra gondolsz?

"Milyen szabad piacról beszéltek? Ahol néhány multi cég dönti el országok, benne milliók, százezerek sorsát?"
Én, mondjuk pont egy olyanról, ahol nem ez van, de sajnos ettől egyre messzebb kerülünk és pont nem abba az irányba megyünk, ahová kellene.

"Milyen egyetemes emberi morál? A másik kifosztása?"
Pont nem, a szabad piac lényege, hogy a résztvevők MINDKÉT FÉL számára előnyös üzletet kötnek szabad akaratukból.

"Legalább nem legyünk már álszentek. Mi a véleménye egy szírnek, afgánnak, afrikainak az egyetemes morálról, amikor ezer kilométereket kell menekülnie, mert lebombázták a házát , családját a 21. sz-ban."
Mindjuk azokat a házakat mindkét helyen a saját országuk és az abban élő, faszfej fanatikusok bombázták le, és nem az EU.
Ha igazán az országa rédekeit nézné, akkor otthon maradna harcolni majd utána újraépíteni az országot.

"Majd Európában meg tisztíthatja a németek, franciák szarát."
Ez az egyenes következménye az érték alapú társadalomnak, és annak, hogy nyelvtudás és szakma nélkül jönnek egy számukra teljesen idegen közegbe.
Mindenki akkora fizetést kap, amennyire az illetőt nehéz pótolni, amikor kiesik a munkából.
Agysebészt nehéz, takarítót könnyű.
Plusz egy agysebész tud takarítani, de egy takarító többnyire nem tud agysebészni.

"Miért gyilkolnak a már itt született migrik?"
Mert ők már nem tapasztalták meg azt a szart, ami elől a szüleik elmenekültek, és emiatt nem motíváltak esetleg a tanulásra?
Mert egy mérnök/orvos simán elboldogul a világ bármelyik részén, mert olyan tudása van, amire szükség van.

" Mit kiabált a németben született gyerek, amikor megölt Münchenben 9 embert? Itt születtem, német vagyok, de rajta kívül ezt leszarta mindenki, tudta, hogy soha nem lesz német."
Én Németországban élek 7,5 éve, és hidd el, NEM a születésen múlik, hogy valaki német lesz-e. Be kell illeszkedni.

"Mi is az a BLM ? És a többi hasonló? És majd most fog igazán ez elszabadulni az USA-ban (is)"
Azok a saját bevallásuk szerint is kommunisták. Meg kurvára rasszisták is mellé (Igazi jó balos módjára) ENnél jobban már nem nagyon van hová "elszabadulniuk".
AZ idén a "jobbára békés " tüntetéseik miatt lett az USA-ban milliárd USD feletti vagyoni kár, és 30 fölötti halott.
Ennél messzebbre már csak nyílt fehérember-lincseléssel mehetnének...

"Ha nem írunk, beszélünk ezekről, akkor ezek már nem léteznek?"
Ezt kérd számon a balos sajtón, amelyik az USA-ban durván lefogult az irányukban.

Mikor volt szabad piac, meg egyetemes morál? A Big Bang előtt? Ki látta?

GyMasa 2020.12.15. 20:40:39

@szemet:
És, ha megöröklöd az apád által az elhurcolt zsidóktól elvett vagyont, az minek minősülne?

komolytalan samu 2020.12.15. 20:50:31

@6.Lenin: Nem hiszem, hogy egy drog vagy fegyver kereskedő lenne a model az emberek többségének. Úszómedencém, szaunám nekem is van, egyiket sem a szomszédaim miatt, vagy kérkedés miatt építettem, egyszerűen szeretek szaunázni, és a dögmeleg nyári estéken csobbanni. Hozzáteszem legalább ennyire szeretek csobbani a nagyszüleim nyaralója melletti esti dunában is, ami ugye tök ingyenes. Voltam pár jó strandon a világban, kevés ér fel azzal az érzéssel, ahogy a felső strandról hanyatt bámulva a csillagokat lecsorgok az alsó strandig.

A többi érved között is van pár ilyen külső megfelelésből épített, csinált eredmény érved, amivel én nem tudok mit kezdeni. Régen túl vagyok azon, hogy mások miatt keressem a jót, vagy kifelé akarjak megfelelni. Ez, ha nem haragszol, a te problémádnak tűnik, még akkor is, ha amúgy nem vagy vele egyedül.

Írtam, hogy hajlamosak vagyunk tárgyakban keresni az örömöt, mondjuk kapcsolatok helyett, ebben azt hiszem egyetértünk. De elárulom, mindenki, te is válthatsz. A családom egy része pl. kivonult a rohanásból, vidéken (balatonfelvidék) élnek jobbára olyan életet, amilyet azt hiszem te is ideálisnak gondolsz. Lehet, hogy egyszer maj én is ezt választom, megtehetem, ahogy bárki más is.

Ahogy mások élik, az életüket, arra nincs, vagy nagyon kevés befolyásod van, a sajátodat viszont eldöntheted. Nem lesz áldozat nélkül, de az ezzel jár. Ha úgy is megfelel, hajrá!

szemet 2020.12.15. 20:55:20

@GyMasa: Hát a vagyonok öröklése alapvetően igazságtalan, minden történelmi rendszerben ez a meritokrácia fő gátja. ( Na persze az örökül hagyás tiltása is igazságtalan lenne csak másképp, ez az ellentmondás asszem talán Platón államából származik)

Meritokratikus lencsén át értékelve nem hiszem hogy Soros ebből gazdagodott meg bár milyen "első millió" megtette volna neki.

Miért amúgy örökölte? Én nem sokat tudok róla bevallom...

6.Lenin 2020.12.15. 20:59:24

@GyMasa:

"és pont nem abba az irányba megyünk, ahová kellene."

Mikor ment az emberiség abba az irányba, ahová kellett volna? Ki tudta az irányt elinduláskor? Szólt valaki?

Izé... itt van egy K nagy bökkenö. hogy is keletkezett az emberiség?

Teremtette valaki/valami, mert akkor lehetne feltételezni valamilyen célt is, hogy merre az arra.
Vagy volt egy K nagy Bang. oszt egyszer csak néhány faszi elkezdett szaladgálni egy kőbaltával, összevissza.
De akkor ki a tököm fogja megmondani, hogy merre az arra, hol a P-ban a cél? Oszt minek is kéne pont arra? Ha én azt mondom, hogy inkább erre, mert az nekem sokkal jobb irány, akkor mi van?

az ember mindig ott cseszi el, hogy első lépésként soha nem tisztázza a lényeges kérdéseket.
az is igaz, hogy így viszont sokkal könnyebb magyarázatot találni, ha elcseszi az utat, jaj, bocs nem is erre akartam. most próbáljuk arra menni.

G. Nagy László 2020.12.15. 21:03:57

@6.Lenin: Szerintem a szabadság kérdése végtelenül egyszerű: nem alkalmazok erőszakot. Pont. Ebben minden benne van. Az is, hogy mindenki szabadon elmondhatja a véleményét. És az is, hogy mindenki azzal kereskedik, azzal szerelmeskedik és azzal közösködik, akivel akar. Mindenki mondhat igent és nemet is mindenre. Szabadosság? Ilyen nincs. Ha van erőszak, azt nevezzük nevén, de felesleges ilyen maszatolós, valós jelentés nélküli fogalmakat behozni a közbeszédbe. (Pont ilyen a kizsákmányolás is. Az utóbbi időben a jogállamiság kifejezés is erre a szintre zuhant.)

komolytalan samu 2020.12.15. 21:15:24

@Zabalint: Másodszor mondom, nekem ez nem mentegetés, NEKED az.

Reálisan háromféleképpen lehet a támogatásokat felhasználni (lehetnek átfedések).
1. úgy, ahogy a szocik csinálták: a rendszer bonyolult, sokan elhibázták a pályázatokat, a sokfelé szétosztott, félamatőr módon, és mellesleg korrupcióval lezsírozott, lepályáztatott pénzek egy része bent ragad. A szoci érában ez átlag 30-35% volt.
2. ahogy a fidesz csinálja: központosítva, nagy pályázatokba terelve, sablonosítva, és persze irányítva a kimenetelt is. Az eredménye az elődjénél magasabb korrupció (arányaiban is), viszont az elérhető források 100%-át tudják lehívni. A szoci érához képest kevesebb saját pályán mozgó szarkavaró korrupt geci, a korrupció hierarchizált rendszerben üzemszerűen működik. Kevésbé lehet elkerülni (nem lehetetlen, de nehezebb, és kevesebb forrás érhető el nélküle), cserébe a beadott pályázat szinte biztosan nyer.
3. az állam által világosan, hatékonysági szempontok alapján kiemelt területekre fókuszált, pályázati rendszer. Egyszerű, világos feltételrendszerrel, elektronikus, anonim pályázatokkal, ami lehetőséget biztosít a rosszul, nem hatékonyan elköltött pályázatokra, de a szarkavaró korrupt pályázati közvetítők létét értelmetlenné teszi. Én ezt szeretném, de z így persze teljes idealizmus, ekkora pénzeket egyetlen hatalom sem fog érintetlenül hagyni, ahhoz túl nagy a zsákmány, De legalább egyes szektorokban, ill. forrásoknál reálisan megvalósítható (a részletekbe hadd ne menjek bele). E mellett nem tartom ördögtől valónak, hogy a nagyobb összegű pályázati fejlesztések mögé beállva az állam, egyes kiemelt magyar cégek számára különajtót biztosít, és námi hátszelet is. Ha Wizzair nyerhet egy komolyabb EU-s támogatást, nincs kifogásom az ellen, hogy kicsit elnézőbbek legyenek. Ha ez utóbbi (államilag megtolt nagy értékű pályázatok megtolása) nincs, akkor a pályázati pénzek egy része valószínűleg bennragad. Sajnos mindenképpen kell hagyni valami koncot a sleppnek is, de limitálva azt, és nem bánnám, ha skandináv módra a kiválasztottak korrupcióját akkor néznék el, ha a legalacsonyabb ajánlat alá, 10 ft-al aláígérve nyernének (szólnak nekik, hogy annyival), de ezt se tartom reálisnak, a következő 2-3 ciklusban, oldalfüggetlenül.

Én a harmadik verziót választanám, ha lenne bármi befolyásom. A kevesebb lehívott támogatással, az egyszerüsített pályázati feltételek miatt, óhatatlan kretén beruházásokkal, és az elkerülhetetlen, de alacsonyabb szintű korrupcióval együtt.

GyMasa 2020.12.15. 21:35:42

@szemet:
" Hát a vagyonok öröklése alapvetően igazságtalan, minden történelmi rendszerben ez a meritokrácia fő gátja."
Ebben, akkor nem értünk egyet.
Szerinted hogyan lenne igazságos?
Ja, és abban sem értek egyet, hogy a meritokráciának lenne a gátja.
Tegyük fel, hogy örököl egy vagyont valaki, aki teljességgel inkompetens a pénz kezelésében.
Igaz, hogy az illető elindul az életében egynagy vagyonnal, de el fogja herdálni, és a vagyon visszakerül a pénz körforgásába, és egy szabad piacon, számtalan, kölcsönösen előnyös tranzakció folyamán, teljesen meritokratikus alapokon ahhoz fog jutni, aki azt a legjobban megérdemli.

"Meritokratikus lencsén át értékelve nem hiszem hogy Soros ebből gazdagodott meg bár milyen "első millió" megtette volna neki."
A kérdés NEM meritokratikus lencsén keresztül szólt, hanem morális oldalról.
Pontosabban az volt a kérdés, hogy bármilyen módon volt-e haszonélvezője a zsidók elhurcolásának és a vagyonuk elvételének.

"Miért amúgy örökölte? Én nem sokat tudok róla bevallom... "
Én sem tudom, de a WIkipédiával nagyon vigyázni kell, hiszen azt bárki szerkesztheti, és egy ilyen témában, (főleg Sorosnál, akinek megvan a maga személyi hálózata egy ilyet végrehajtani) simán lehet "tompítani" egyes mondatok élét egy-egy ilyen célzott "módosítással".
Mivel, már kb. senki nem él azok közül, akik ezt tanúsíthatják, így teljesen biztosan csak annyit lehet kijelenteni, hogy egy alkalommal biztosan megtörtént ez a dolog, hiszen ő maga jelentette ki a riportban.
Bizonyítani ebből csak egy alkamat lehet, de ez nem zárja ki, hogy több is lehetett.
Szóval, szerintem ezen a témán felesleges ennél többet elemezgetni.

GyMasa 2020.12.15. 21:40:49

@6.Lenin:
Azért mostmár kezdünk alaposan eltérni a témától...
Azt, hogy merre megyünk, a korok változásával más- és más mondta meg.
Amikor egy-egy váltás békés körülmények között lezajlik, akkor az új vezetésnek megvan a legitimitása.
Ha társadalmi mérnökösködéssel, és egy kvázi puccsal ERŐSZAKOLSZ rá egy teljesen új- és az emberek addigi értékrendjére teljesen merőleges rendszert, akkor az bizony kompenzálni fog, és ki fog alakulni egy olyan rendszer, aminek megvan a legitimitása.
Az elmúlt száz év ÖSSZES kommunista kezdeményezése végül a hamvába holt.
MINDEGYIK.
És, mindegyik ilyen kudarcot emberek millióinak/tízmillióinak a halála kísérte.
Szerinted, megint meg kellene próbálni?

GyMasa 2020.12.15. 21:47:20

@GyMasa:
Ki kell magamt javítanom, mert nem mindegyik rendszer omlott össze jelenleg. Még megvan két erős és pár gyengébb bástyájuk.
AZ erősek az Észak Korea, és Venezuela, a gyengébbek pedig: Kína, (ahol ugye egyfajta államkapitalizmus alakult ki, és amelyik tulajdonképpen megengedi a népnek, hoyg akár gazdag is legyen, Kuba már deklarálta, hoyg nem kommunista közben, meg Afrikában akad még néhány puha-kommunista-jellegű ország.
Ezeknek egyiknek sem adok sok időt.
Elnézést a helytelen fogalmazásért!

szemet 2020.12.15. 22:25:15

@GyMasa: "egy alkalommal biztosan megtörtént ez a dolog"

Ez a dolog, márminthogy 14 évesen elkísért egy náci hivatalnokot aki elkobzott vagyont leltározott? Innen meddig lehet eljutni: feltesszük, hogy általában aki leltározk az lop is amióta világ a világ (még ha mellesleg zsidókat is ment), és ha történetesen van mellete egy gyerek az ő zsebébe is csúsztat egy ezüst gyertyatartót?

Én még mindig nem tudom mire alapozod, hogy Soros elkobzott zsidó vagyonhoz hozzájutott, ő nem ezt mondja, forrást én nem találtam, te nem hoztál csak így hiszed és kész...

szemet 2020.12.15. 22:44:39

@GyMasa: "Tegyük fel, hogy örököl egy vagyont valaki, aki teljességgel inkompetens a pénz kezelésében"

Van ilyen. Az viszont apriori logikai igazság, hogy vagyont megtartani könnyebb mint szerezni, hiszen az első a második részhalmaza.

Tulajdonképpen egészen könnyű. (Egyes, ebben élenjáró családokban meg lefogadom kialakult a "fékek és ellensúlyok" olyan rendszere ami még egy két idiótát is képes túlélni.)

GyMasa 2020.12.15. 23:14:16

@szemet:
Nem akarok sehová eljutni.
Ezt állította ő maga egy riportban.
Ennyi a hír.
Sőt, azt sem állítottam, hogy ő örökölte volna.
Én, feltettem egy kérdést arról, hogy morálisabb-e, ha valaki olyan vagyont örököl, amit a nácik koboztak el a zsidóktól, mintha ő maga venné azt el.

GyMasa 2020.12.15. 23:18:34

@szemet:
"Van ilyen. Az viszont apriori logikai igazság, hogy vagyont megtartani könnyebb mint szerezni, hiszen az első a második részhalmaza."
Tudom. Én ismerek egy családot, akik eltapsoltak kb 1 milliárd forintot szűk 10 év alatt.
Mondjuk a vagyon megtartása maga is már egy meritokratikus érték. Legalábbis az eltapsoláshoz képest nyilvánvalóan többlet-értéket mutat.

"Tulajdonképpen egészen könnyű. (Egyes, ebben élenjáró családokban meg lefogadom kialakult a "fékek és ellensúlyok" olyan rendszere ami még egy két idiótát is képes túlélni.) "
Igen, ez az alapvető pénzügyi modellje a Német és az Osztrák, hipergazdag családoknak. (Bosch, SIemens stb).
AZ idiótákat meg egyszerűen nem fizeti a családi alapítvány, ha nem viselkednek.

6.Lenin 2020.12.16. 08:50:31

@G. Nagy László:

Nem alkalmazok erőszakot, ez is elég laza megfogalmazás. Nem kell alkalmazni, ha nem mész el egy tüntetésre , lehetetlenné tesszük az életedet. A többiek tudni fogják, hogy merre hány méter.
tudni fogják, hogy mit szabad mondani, írni, minden erőszak nélkül.
Nincs más lehetősége. Nem kell hozzá közvetlen erőszak. Talán első lépésként egy halvány érzékenyítés, hogy tudd a helyed.

Csak el kell ehhez dönteni, hogy mindenben csak nekünk lehet igazunk, vagy tudomásul veszed ezt, vagy számodra megszűnt minden.
És a dogod elkezdenek menni a maguk útján.

tudni fogod, hogy meg kell csókolnod a feketék, elnyomottak és még ki tudja kiknek a seggét, ha te is élni szeretnél. Semmi erőszak, te döntésed lesz, önként. Szerintem ez nem szabadság.

Az meg egy természetes dolog, hogy bármit át lehet keresztelni, de a gyakorlat a lényeg. Nincs korlátlan egyéni szabadság egy közösségben.

Egy játszótéren nem rendezhetek homokos orgiát, még ha sok is ott a homok. Egy katolikus templomban se tarthatok muszlim szertartást, bármennyire is lenne rá esetleg igény. Fordítva se működhetnek.

Egy közösségben (társadalomban) nem működhet korlátlan egyéni szabadság. Ha működtetni szeretnék, akkor azt át kell keresztelni.
Szerintem. Az igaz, hogy ez a gyakorlatban erőszak, de erre mindig találnak jobb elnevezést, akik ezt másként értelmezik.
Mondjuk liberális demokrácia, aztán már csak ez fogja jelenteni a demokráciát, szabadságot. Kész, vasárnap van, pihenhetünk. Mi vagyunk az egyedüli európai demokraták.
A Parlamentben a másik oldalon bárkit gazemberezhetek, tolvajozhatok, bárminek nevezhetek, fordítva nem működhet, mert az már az én demokratikus szabadságomnak a korlátozását jelentené, hiszen én vagyok az egyedüli igazi demokrata.
Ez is a szabadság?
Nevezhetnénk a paprikás krumplit kedvelők vidám gyülekezetének is, de rövidebb szabadosságnak nevezni, amit ők csinálnak. Természetesen ezt nem kell elfogadni, de attól még az az lesz, a szabadság hamis értelmezése.

6.Lenin 2020.12.16. 08:57:48

@G. Nagy László:

Közben beugrott.
Akkor ma Európában nincs szabadság, hiszen nem kereskedhetünk azzal, akikkel szeretnénk.
Van akiknek szabad, és vannak, akiknek nem.

Ha pontosan szeretném értelmezni a szabadságot, akkor az soha nem létezett, nincs, és nem is lesz. Csak szabadosság ( a szabadság hamis illúziója), amit én határozok meg, kire vonatkozik, kire nem.

G. Nagy László 2020.12.16. 10:36:25

@6.Lenin:

"Ha pontosan szeretném értelmezni a szabadságot, akkor az soha nem létezett, nincs, és nem is lesz."

Jézus többek közt a szeretetről beszél. Létezett már olyan társadalom, melyet 100%-ban a szeretet törvényei irányítottak? Nyilván nem. Érdemes lenne erre törekedni? Szerintem nagyon is. Még akkor is, ha ez elérhetetlen utópia, hiszen minden apró lépéssel élhetőbbé válik a világ. A szabadság - mely a szeretet első lépcsőfoka - ennél sokkal könnyebben definiálható és megvalósítható eszme. Csak azért, mert sosem volt még olyan társadalom, melyet 100%-ban a szabadság jellemzett, attól még érdemes lenne törekedni rá. Valójában a saját belső világoddal kell elszámolnod csupán. Él benned az a tiszta lélek, mely mindenkinek megadná a teljes szabadságot, vagy inkább Káin vére csörgedez benned, aki büntetni, pusztítani, bosszút állni kíván? Ez a lényeg, a többi csak maszatolás.

(A példáid totális maszatolások. Katolikus templom és muzulmán istentisztelet - a szabadság eszméje ezt gyorsan helyreteszi. Kié a templom? A katolikus egyházé? Akkor olyan rendezvényeket tartanak benne, amilyeneket a tulaj jóváhagy. Ha a tulajdonjog átszáll egy rockzenészre, úgy akár még sátánista koncertet is adhat. A morál ennyire egyszerű dolog.)

6.Lenin 2020.12.16. 11:12:37

OK! Törekedjünk, idő van szarásig (talán). Bár a tudósok szerint a Föld is felrobban egyszer. Igaz, ez jelenleg-remélem-nem a mi gondunk. Mi még nyugodtan maszatolhatunk.
A lényeg, hogy minden csak maszatolás.

Igaz, én csak maszatolok. A muszlim meg bemegy egy templomba, és levágja egy ott imádkozó fejét, mert úgy érzi, hogy ezt szabad, joga van hozzá. Vagy lenyakazza azt, aki megsérti az ő imádottját, joga, sőt kötelessége bosszút állni érte.

Természetesen törekedni kell, hogy minél több ember megélhesse ezt a szabadságot. Mi is a célja egy spontán kialakult fajnak? Melyik egyedének van joga, hogy a célt kitűzze, ezzel mások szabadságát korlátozva?

Még azt sem tisztáztuk, hogy mi a faszt keresünk itt az Univerzum ezen részén. Nem lehetünk egy magasabb valami kísérleti, biológiai robotjai? Lebutított programmal? Nem lehet, hogy mikor születünk, tulajdonképpen akkor alszunk el, és álmodjuk az életet, és amikor meghalunk, felébredünk egy előzőben? Ismerjük tökéletesen a működési elveinket?

Még semmit se tisztáztunk, de egymás agyára megyünk sok faszsággal, mint pl a szabadság, emberi faj céljai, stb. Igaz remek időtöltés.

Én eddig csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy vitázunk olyasmiken, amiket szinte mindenki másként él meg, hiszen ez is a blogod meghatározása, annyiféle világ, ahányan vagyunk benne. És mindenkinek adott a lehetőség, hogy meghatározza a z egész "értelmét", "célját".

Szorosan véve, ez minden résztvevőnek ebben a világban a szabadsága része , másoknak meg nem elfogadni. Sőt törekedni is, vagy erre, vagy arra. Ezekkel a gondokkal terhelve meg jól elcsesszük egymás idejét.

Ha így haladok, lassan fingom sincs, hogy mi is az igazság, ha volt ilyesmi valaha is, hogy igazság, meg szabadság. Mondjuk abban tök biztos vagyok, hogy két időpont (születés, halál) eldöntésében nem sok a szabadságom, az elsőben tök tuti, hogy semmi.

Bocs, de az én a szabadság érzését a magam részére a kekeckedésben élem ki. Másokat ezzel bosszantani nem célom, csak egy haszontalan következmény, bocs.
süti beállítások módosítása