téveszmék

téveszmék

"A kommunizmus kevésbé ártalmas, mint a nácizmus"

2021. március 16. - G. Nagy László

stalin.jpg

 

A helyzet az, hogy Gajdics Ottó nem tartozik a nagy kedvenceim közé. Néha azonban megfogalmaz lényeges gondolatokat, ahogyan azt a múlt hétfői Sajtóklubban is tette: "Miközben a magyar társadalom jelentős része, majdhogynem száz százaléka teljesen egyetért abban, hogy annak, ami a második világháborúban történt, soha többé nem szabad előfordulnia; abban már csak a fél ország ért egyet, hogy annak sem, ami utána történt." Érdemes ezt a képet kiegészíteni azzal, hogy nem speciálisan magyar jelenségről van szó. Százmillió áldozat, tönkretett országok egész sora és nulla, ismétlem: nulla sikeres projekt után a fél világ még mindig lelkesen, de minimum elnézően tekint a világ valaha volt legvéresebb ideológiájára, a kommunizmusra. Miként lehet az, hogy édestestvérét, a nácizmust - politikai hitvallástól függetlenül - egységesen elítéljük, ugyanakkor Marxról meg Leninről szobrokat állítanak a "civilizált" nyugaton? 

 

A kérdés egyáltalán nem új keletű. Peter Viereck már 1953-ban ezen morfondírozik Az értelmiségiek szégyene és dicsősége című könyvében. Hannah Arendt ugyancsak egymás közeli rokonaiként tárgyalja a kommunizmust és a fasizmust A totalitarizmus gyökerei című, 1951-ben megjelent, közismert művében. A lényeget valójában már Churchill is megfogalmazta, amikor a kommunistákat "kegyetlen és véres szájú professzoroknak" nevezte, utalva arra, hogy nem csupán az iskolázatlan, antiszociális rétegek éretlen és közveszélyes ámokfutásáról van szó, hanem e közönséges bűnözők nagyon is komoly szellemi, erkölcsi támogatást élveznek bizonyos értelmiségi körök részéről. Miként lehetséges ez az érthetetlen árulás?

 

FÖLDRAJZI-TÖRTÉNELMI SAJÁTSÁGOK

 

Amikor a barna és a vörös terror felemás megítélésének okait keressük, rendszerint az első, ami eszünkbe jut: nyugaton nem élték át a kommunizmus borzalmait, így a mai napig őrizgethetnek egy pozitívan elfogult és hamis képet erről a világról. A valóság az, hogy érvnek ez meglehetősen karcsú. Auschwitz, Treblinka és Chelmno sem azok a helyek, amelyeket a mai generációk testközelből megtapasztaltak volna, mégis képesek vagyunk átérezni az embertelenség atmoszféráját, valódi empátiával az áldozatok iránt. Nem tűnik lehetetlen elvárásnak, hogy a kommunisták által megkínzottakkal, megnyomorítottakkal és elpusztítottakkal is ugyanilyen együttérzők legyünk, különösen ha térben és időben mindkettő egyaránt oly távoli. Még csak azt sem mondhatjuk, hogy nincs elég információnk a sztálini világról. A kommunizmus fekete könyve c. mű 1997-ben jelent meg és minden számottevő vörös borzalomról jelentést ad - persze kavart is jó nagy vihart a baloldali történészek körében. Kifogásolták például az áldozatok 100 milliós nagyságrendjét, szerintük ugyanis "csupán" 65-93 millió halottról beszélhetünk... Egy biztos: amikor kifejezetten az értelmiség szemellenzős magatartását kérjük számon, a tudatlanságot aligha hozhatjuk fel védelmükben. Nyugodt szívvel feltételezhetjük, hogy olvasni azért tudnak.

 

PROPAGANDA, MARKETING

 

Nem vitás: a kommunizmus marketingje nagyságrendekkel jobb volt, mint a nácizmusé. Igaz ugyan, hogy Hitler is - amíg lehetett - titkolta a gázkamrákat, s az sem kérdés, hogy neki is voltak szellemi követői és támogatói a civilizált világ értelmiségi köreiben, mindazonáltal a Mein Kampf közzétételével nyíltan feltárta szándékait, mintegy elismerve, hogy ő maga is egy beteg szörnyszülött. A kommunista rezsimek sosem engedték meg maguknak ezt a fajta őszinteséget. A történelem minden baloldali diktátora giccses színdarabot játszott, melyben ő alakíthatta a jóságos vezetőt, s minden más szereplőnek illett szélesen mosolyognia. Ezek a rezsimek sportot űztek a cinizmusból, hiszen bolseviknek, vagyis többségnek nevezték a kisebbséget; valamint demokratikus jelzővel illették berendezkedésüket, holott a lehető legmesszebb álltak mindenféle demokráciától.  Különösen nyomasztó lehetett az élet a Rákosi-rendszerben, amikor a legnagyobb rabság idején a "szabadság" volt az általánosan használt köszöntés... S bár az üldözötteket és megnyomorítottakat e szómágiával aligha lehetett megtéveszteni, a társadalom jelentős részét minden további nélkül, a külföldet meg pláne. A baloldal azóta is ugyanezt a stratégiát alkalmazza (és ugyanúgy benyalják a tömegek, mint annak idején): önkényesen gyúrja-formálja a szavak jelentését. Számukra az sem jelent gondot, ha egy kifejezésen, amely évszázadokon át ugyanazt a jelentést hordozta, holnaptól annak szöges ellentétét értjük. Valójában minél nagyobb a bábeli zűrzavar, nekik annál jobb. Annál inkább rejtve maradhatnak a történelem legcsúfabb szégyenfoltjai.

 

ANTIFASISZTA KÁRTYA

 

E propaganda részének tekinthetjük az antifasiszta kártyát is, melyet a baloldal lassan száz éve rendszeresen kijátszik, függetlenül attól, hogy léteznek-e egyáltalán fasiszták, vagy sem. A kommunizmus és a Szovjetunió évtizedeken át egyet jelentett az antifasizmussal, így aki ezeket támadta, az a nyugati, hangadó értelmiség szemében azonnal fasisztává vált. Nem véletlen, hogy annak idején George Orwell Állatfarm című, zseniális művének kiadását egy sor angol kiadó megtagadta. Pedig hát akinek volt szeme, már akkor is látta: a Szovjetunióban, a népi Kínában, vagy épp a Pol Pot vezette Kambodzsában ténylegesen megvalósult a totális fasizmus, csak épp vörös álruhában. A kommunisták attitűdje leginkább azokra a maffiózókra emlékeztet, akik udvariasan és mosolyogva szedik be a védőpénzt az éjszakai szórakozóhelyek tulajdonosaitól. Nem csak egyszerűen kirabolják a helyet, hanem még abban a képmutató szerepben is tetszelegnek, hogy valójában ők védik meg a bárt a valódi bűnözőktől... A fene se tudja, hogy ezt a szemérmetlenül hazug kommunikációt ki tanulta el kitől, a politikában mindenesetre abszolút működőképesnek bizonyult. 

 

INTERNACIONALIZMUS

 

Talán még soha azelőtt nem volt olyan erős a világ békevágya, mint 1945-ben, amikor Karl Popper legismertebb műve, A nyílt társadalom és ellenségei című alkotás megjelent. A filozófus szerző szerint a nemzetállamok léte és az ebből fakadó nacionalista gondolkodás önmagában hordja a konfliktusok kialakulásának lehetőségét. Meglátása szerint - többek között - e problémára is megoldást nyújt a határok nélküli, nyílt társadalom eszméje. Azóta 76 év telt el, s a világ ez idő alatt rengeteget változott. Megszületett az Európai Unió, a nemzethatárok túlnyomó többsége jelképessé vált. A globalizmus gyakorlatilag megvalósult: ugyanazokat a termékeket vásároljuk, ugyanazt a kultúrát fogyasztjuk Lisszabontól Helsinkiig. A klasszikus német-francia, német-angol, angol-francia ellentétek ma már csak a múlt poros vicceiben élnek, nincs az az idióta, aki nemzeti gőgből fegyvert ragadna. Ez a nyilvánvaló igazság pedig azt jelenti, hogy a patrióta gondolkodásmód többé semmilyen formában nem veszélyezteti a békét. Ha voltak is idők, amikor az internacionalizmus erkölcsi fölényt élvezhetett a nacionalizmussal szemben, az immáron a múlt ködébe vész. Ezzel a kommunizmus ilyetén morális felsőbbrendűsége is kiüresedett. Tény, hogy a baloldali érzelműek jelentős része továbbra is idegenkedik mindenféle nemzeti büszkeségtől, ám onnantól, hogy ez fenyegetést senkire nem jelent, immáron csupán gusztus dolga. A puszta ízlés persze jelenthet magyarázatot, amiért egyesek kevésbé látják ördöginek az internacionalista kommunizmust a nacionalista fasizmussal/nácizmussal szemben, ám ebben rációt ma már aligha találunk.

 

FAJI ÉS OSZTÁLYALAPÚ VÉRENGZÉS

 

"Mégis mi a különbség a végeredményt tekintve, és leginkább az áldozatok szempontjából mi a különbség a között, hogy valakit éppen aktuálisan faji alapon méltóztatnak kiirtani, vagy osztályalapon? Miért rettenetes és borzalom ha faji alapon és Auschwitz után nem lehet verset írni, és miért annyira fasza, ha osztályalapon? A Kolima után meg szárnyalnak a dalnokok, tessék mondani?" - Ezek már Bayer Zsolt kérdései, és ami a múltat illeti, természetesen abszolút jogosak is. S bár tudjuk, hogy Sztálinnál nagyobb antiszemitát alig-alig hordott a hátán a Föld, mégsem ez volt az általános vonal; a kommunisták gyűlöletét jellemzően nem a faji különbségek táplálták. A világ azonban nagyot fordult az utóbbi időben. A rasszizmus, amely korábban valóban nem jellemezte a baloldali ideológiát, ma már szerves részévé vált. Az Oscar-díjakat immáron faji kvótákhoz kötik. Mi ez, ha nem rasszizmus? A Coca-cola a belső képzésein azt oktatja, hogy "próbálj kevésbé fehér lenni". Mi ez, ha nem rasszizmus? "Nem lesz egyenlő a fehér ember, hanem a mi rabszolgánk lesz". - írta a Twitteren Sasha Johnson, a Black Lives Matter egyik nagy-britanniai vezetője. Mi ez, ha nem rasszizmus? Ha a nyilvánvalóan fajgyűlölő nácikkal szemben - a bőrszínre való vakságot tekintve - volt is valaha morális fölénye a kommunistáknak, mára ebből sem maradt semmi. A jelen neomarxista eszmevilágának ezt a különbséget is sikerült a földbe gyalulnia.

  

PSZICHOLÓGIAI SÍK

 

Az eddig felsorolt érvek mindegyike árnyalja ugyan a képet, azonban még így együttesen sem adnak megfelelő magyarázatot arra, hogy két véres diktatúrát látva miként lehet bármelyiket is elfogadhatóbbnak tartani a másiknál. Muszáj találnunk valami mélyebb, pszichikai gyökerű indokot a kommunizmus iránt érzett, elnéző rokonszenvre. Hitem szerint ez nem fakadhat másból, mint abból a néplélekből, amely mindig a legkisebb fiúnak szurkol. Dávidot és Góliátot látva kevesen lesznek, akik az utóbbi győzelméért lelkesednének. A többség abban - és egyedül abban - látja az igazság érvényesülését, ha a gyengébbnek gondolt fél kerekedik felül. Nem törődnek olyan részletkérdésekkel, hogy az esélytelenebbnek látott szereplő valódi hátrányból indul-e, vagy csupán ilyen látszatot kelt; hogy szabályosan, sportszerűen küzd-e, avagy megengedhetetlen eszközöket használ; hogy képes-e nagyvonalúságot mutatni győzelme esetén, avagy kegyetlen hentessé válik; sőt már azzal sem, hogy egyáltalán melyik fél robbantotta ki a konfliktust és mi okból. A baloldali gondolkodás alappillére a sérelempolitika, melynek a lényege, hogy bármely interakcióban ki lehet jelölni az erősebb, az életképesebb, a domináns felet, s e fölény már önmagagában garantálja, hogy az erkölcsi igazság a másik félnél keresendő. Az erősebb automatikusan elnyomóvá, a gyengébb pedig elnyomottá válik, még akkor is, ha valójában az utóbbi az agresszor. Talán ez lehet a döntő különbség a két mészárszék között. Lelki szemeink előtt a fasisztákat és különösen a nácikat sosem látjuk gyengének, elesettnek, hanem kifejezetten Góliátként tekintünk rájuk, akik védtelen és fegyvertelen áldozataikat terelik marhavagonokba, majd haláltáborokba. A kommunisták ezzel szemben simán eljátszhatták az alulról jövő kisembert, aki a hatalmas uralkodókat, arisztokratákat és pénzembereket gyűri le - s ennyi már elég is ahhoz, hogy tekintetünket elfordítsuk a gyilkos kegyetlenségről.

 

kollazsok.jpg

 SÖRÖK - AZ EGYIK MÁR CSAK MÚZEUMBAN, A MÁSIK KERESKEDELMI FORGALOMBAN

 

Akárhogy is nézzük, a mészárszék mészárszék marad. A fasisztákhoz és nácikhoz képest nem lehetünk elnézőbbek a kommunistákkal szemben sem. Egyik gyilkos ideológiát sem tudja elfogadhatóvá maszkírozni semmiféle propaganda. S ha léteztek is a múltban racionális alapjai a részrehajlásnak, ezek mára már köddé váltak; a nacionalista érzelmek többé nem jelentenek háborús fenyegetést, a rasszizmus pedig erőteljesen megjelent a radikális baloldal eszköztárában is. Már csak a tudatunkban kéne rendet tenni, zsigeri érzéseinket a felszínre hozva, a napvilág fényénél megszemlélve, megvizsgálva. Talán előbb-utóbb még azt is képesek leszünk belátni, hogy az igazság sem áll automatikusan a gyengébb oldalára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5016455962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.03.16. 06:21:52

Faludy Györ önéletrajzi műveiben írja le nagyon jól, ahogy a baloldali értelmiség (eredetielg mérsékeltebbek5) fejet hajtott a kommunizmusnak, hogy akiktől korabban nem várta volna, beálltak a rendszert szolgálni. Sokkal nagyobb léptékben valami olyasmi történhetett, mint az Orbán rendszerben, mikor eredetieg magukat mérsékelt jobboldalinak tartók elfogadhatónak kezdik tartani a (kommunistákéhoz képest) kisebb államosításokat, a sajtószabadság bedarálását, az uszító propagandát. Mindig minden rendszert azok építenek fel, akik a másik oldallal szemben elfogadhatónak tartják azt, ha a saját oldaluk szélsőségeseit támogatják, vagy pusztán egyéni érdekből állnak melléjük.

Visszatérve a kommunistákra, valójában elég sok közös van szélsőbalban és szélsőjobban. Szerintem legalábbis itthon azért más a megítélése, mert az utolsó évzizedeiben sokat enyhült, ami egyébként ugyanúgy lett volna egy szélsőjobbos diktatúrában, ha az tartósan hatalmon marad, és nem söpri el egy háború vagy egy forradalom. A tartós diktatúrák ugyanis egy enyhülő fázissal vagy egy nagy katarzissal érnek véget, a mi szocializmusunk inkább előbbi volt, ami hosszútávon annyiban káros, hogy az emberek diktatúrabeli beidegződései sokáig velünk maradnak.

Glokta 2021.03.16. 15:03:18

Gajdics Ottó hazudik. Nem tudom, hogy honnan veszi azt, hogy a magyarok fele helyesli azt, ami 1945 után történt, ez egy tipikus próbálkozás az ellenzék egybemosására a kommunizmussal.

Ettől függetlenül kommunizmus és nácizmus közt az utóbbi rosszabb a világnak, bár természetesen mindkettő nagyon ártalmas.
Miért?
Mert a nácizmus magában foglalta az "élettér" megszerzését, más országok megtámadását és leigázását, az agresszív hódítást, míg a kommunizmus nem, ők "csak" "világforradalmat" próbáltak terjeszteni (és azt sem túl sikeresen).

A kommunizmus elsősorban azokban az országokban okozott nyomort és kegyetlenséget, ahol hatalomra került, míg a nácizmus azokban, amelyet lerohant.
A nácizmus "csak" 12 évig tartott, és ezalatt kirobbantottak egy világháborút, amelynek 75 millió áldozata volt, ez már összevethető a kommunizmus összes áldozatainak számával, 1 évszázad alatt, több tucat országban.

A kommunizmus általában véve nem totalitárius ideológia, a legtöbb kommunista ország nem volt totalitárius diktatúra. Amiről Hannah Arendt beszél, az a sztálinizmus, ez az, ami összehasonlíthatóan ártalmas a nácizmussal.

A kommunizmust mint olyat inkább a fasizmussal lehetne összevetni, és ebből az összehasonlításból már az utóbbi jön ki jobban, egyszerűen azért, mert abból könnyebb "átváltani" egy normálisan működő piacgazdaságra (pl. Spanyolország).

G. Nagy László 2021.03.16. 17:39:06

@Glokta:

"Mert a nácizmus magában foglalta az "élettér" megszerzését, más országok megtámadását és leigázását, az agresszív hódítást, míg a kommunizmus nem, ők "csak" "világforradalmat" próbáltak terjeszteni (és azt sem túl sikeresen). "

Igen, ez is megért volna egy külön bekezdést. Azonban ez is olyan, mint a rasszizmus. Nem szerves része a kommunista ideológiának, nem következik belőle, de mégis megjelenik. A Szovjetunió egészen konkrétan gyarmatosította fél Európát. Egy fél évszázadra.

"A kommunizmus általában véve nem totalitárius ideológia, a legtöbb kommunista ország nem volt totalitárius diktatúra."

Ez számomra teljesen új. Már csak azért is, mert diktatúra nélkül nem jöhet létre kommunista rendszer. Ezt már maga Marx is belátta, amikor a proletárdiktatúra fogalmát bevezette. Nyilván léteztek keményebb és puhább szocialista rendszerek. Nyilván könnyebb volt az élet a nyolcvanas években Budapesten, mint mondjuk Bukarestben. Ám attól még mind diktatúra volt. Kivétel nélkül. Ha az ámisokat említenéd, vagy a zsidó kibucokat, azokra azt mondanám, hogy az álmodozók önkéntes kommunizmusa. Egyebet nem ismerek.

Glokta 2021.03.16. 18:21:49

@G. Nagy László: "Nem szerves része a kommunista ideológiának, nem következik belőle, de mégis megjelenik. A Szovjetunió egészen konkrétan gyarmatosította fél Európát. Egy fél évszázadra."
Igen, de ez inkább a körülmények szerencsétlen (a kommunisták szempontjából szerencsés) összejátszásának köszönhető, nem pedig a kommunizmus sajátsága (más kommunista országokra nem igaz).
Az hogy megjelenik, az nem jelent semmit, hiszen az emberi történelem lényegében hódítások sorozata.
A XIX. században a kapitalista európai országok is gyarmatosították a fél világot és sok helyen az addigi törzsi-feudális rendszert lecserélték piacgazdaságra, vagyis a kapitalizmusban is "megjelent" a hódítás és a gyarmatosítás, mégsem mondanám, hogy következett belőle.

"Ez számomra teljesen új. "
ÚGy értettem, nem volt totalitárius, szemben a nácizmussal.
Diktatúra nélkül valóban nemigen jöhet létre, 1-2 dél-amerikai ország kivételével erre nincs példa.

aldum · http://aldum.pw 2021.03.16. 18:32:28

>A kommunizmus általában véve nem totalitárius ideológia
Ilyen fassagokat hogy lehet mondani? Nincsen totalitariusabb ideologia a kommunizmusnal. Maga az elkepzeles is, hogy majd mi megmondjuk, mi szamit szemelyi tulajdonnak es mi magantulajdon (ami ugye nincs).

@G. Nagy László: Ez mind nem a fo ok egyebkent, csak kozmetikai aprosagok. A valos gyokerok az, hogy a kommunistak es a tagabb baloldal bevezette es atvette a hatalmat a kozoktatas felett, ezert generaciok jonnek ki ugy az iskolabol, hogy rengeteg dolgot tudnak, ami nincsen ugy.

Orokbecsu klasszikus: esr.ibiblio.org/?p=260

G. Nagy László 2021.03.16. 19:34:10

@aldum:

"A valos gyokerok az, hogy a kommunistak es a tagabb baloldal bevezette es atvette a hatalmat a kozoktatas felett"

Ebben tökéletesen igazad van, ám a közoktatás csupán ESZKÖZE a hamis mémek terjesztésének. Jómagam magáról a mémről beszélek. Arról, hogy miként lesz a mészárszékből egy kedves, jó szándékú eszme. Az iskola - és egyébiránt a média, a közösségi média és a felsőoktatás is - valójában a platform. Hipnotizálni mégsem lehet mindenkit, kell pár ideológiai kapaszkodó is, amely legalább egy kicsit hihetőnek tűnik.

bakkermann 2021.03.17. 08:39:57

@Glokta: Úristen, de sötét vagy. Vagy csak egy mocskos kommunista.

Motorogre 2021.03.17. 08:40:57

" nulla sikeres projekt után ..." ezek szerint Kína nem sikeres ?
Egy kommunista ország leckézteti meg a Világot, minden téren (szerencsére katonailag még csak demonstrál)..... kinek siker, kinek elnyomás

Guszty 2021.03.17. 08:42:04

Megy az agymosás: Kapcsold be a TV-t: A "tudományos" csatornákon (Spektrum, Discovery stb.) minden napra(!) jut legalább egy, de inkább több olyan műsor, ami a náci rezsim rémtetteivel foglalkozik. A sztálini és egyéb baloldali rezsimek rémtetteivel ezeken a csatornákon elvétve találkozol.

G. Nagy László 2021.03.17. 08:43:16

@Motorogre: Kína gazdasági értelemben egyre sikeresebb. Pont abban a mértékben, ahogy gazdasága távolodik a kommunista alapelvektől.

Alick 2021.03.17. 08:54:17

@Motorogre: Kína már inkább korporatív fasiszta ország, mintsem (névlegesen) kommunista. Ha valaki Kínában Marx-ra hivatkozva verné az asztalt a munkások jogaiért, hamar elintéznék, mint rendszerellenes elemet.

Alick 2021.03.17. 08:57:27

"A kommunisták ezzel szemben simán eljátszhatták az alulról jövő kisembert"

Már a "80-as években többen kimondták, hogy nem az osztálynélküli vagy munkás-paraszt társadalom épül, hanem a pártarisztokrácia (és a klientúrája) funkcionálisan új uralkodó osztállyá vált.

Haloperidol 2021.03.17. 08:57:35

@Glokta: Írjál már konkrétumokat légyszíves, hogy melyik kommunista országokban nem volt szerinted totalitárius diktatúra, mert ez így nagyon sovány érv és teljesen a levegőben lóg.

G. Nagy László 2021.03.17. 09:15:17

@Alick:

"Már a "80-as években többen kimondták, hogy nem az osztálynélküli vagy munkás-paraszt társadalom épül, hanem a pártarisztokrácia (és a klientúrája) funkcionálisan új uralkodó osztállyá vált."

A kezdetektől fogva a pártarisztokrácia épült. Ettől függetlenül a marketingduma végig az volt, hogy az elnyomottak küzdelme az elnyomók ellen. Ma különösen ez a hang a meghatározó, miközben továbbra is ők az agresszorok.

SimanCsakBálint 2021.03.17. 09:24:10

@Alick

Ott a pont. Kínai diákoknak oktattam Mao Ce Tungot és mondták hogy ő már a múlt, csak egyes nagyszülők beszélnek róla elismerően.

Egyébként most még korporatív Kína, de ahogy Hszi Csin Pinghez hasonlóan egyre több herceg, azaz pártkáder gyerek kerül hatalolmba, úgy indul meg az egész feudális/öröklődő irányba.

Emmett Brown 2021.03.17. 09:26:00

A kommunizmus annyiban jobb PR-ral bír, hogy az alapvetően egy utópia, így sokan dédelgetik a reményt, hogy megvalósítható lenne nemgeci módon.
Na ez a nácizmusra nem áll meg, azt nem lehet nemgeci módon művelni.

inebhedj - szerintem 2021.03.17. 09:26:24

@Glokta:

"Igen, de ez inkább a körülmények szerencsétlen (a kommunisták szempontjából szerencsés) összejátszásának köszönhető, nem pedig a kommunizmus sajátsága (más kommunista országokra nem igaz)."

Már hogyne lenne igaz más kommunista országokra is (a SzU-n kívül a gyarmatosító politika)?
Már hogyne lenne diktatúra?
Már hogyne szelektálna rassz, születési, származási, vallási, nemi, vagy éppen csak szimpátia stb alapon?
Már hogyne lenne mind elméleti, mind gyakorlati célja emberek tömeges kiirtása?
Ami azt illeti, pont, hogy totalitáriusabb (vagy ilyen szó?), mint a hitlerizmus, lévén, kifejezetten államkapitalista, szemben a hitlerizmussal.

De azt tény, hogy a nagypolitikai marketingje jobb volt, mint a hitlerizmusé, példának okáért, tudja valaki, miért nem üzent hadat Nagy-Britannia a Szovjetuniónak 1939. szeptemberében?

Emmett Brown 2021.03.17. 09:42:35

Az igazán súlyos, hogy a jelenlegi rendszerre mennyi találó példa van felhozva a különféle pontok alatt.
Különösen érdekes párhuzam a bolsevik vs 2/3, illetve a szómágia: Nemzeti EGYÜTTMŰKÖDÉS Rendszere vs "szabadság"

nemecsekerno_007 2021.03.17. 09:52:00

Ha a nácizmusból kivesszük a zsidók üldözését, akkor ma a Heineken-en horogkereszt lenne.

midnight coder 2021.03.17. 10:03:43

@Glokta: "Mert a nácizmus magában foglalta az "élettér" megszerzését, más országok megtámadását és leigázását, az agresszív hódítást, míg a kommunizmus nem, ők "csak" "világforradalmat" próbáltak terjeszteni (és azt sem túl sikeresen)."

A Szu-nak volt terve nyugat-európa lerohanására is, csak erõforrások híján, illetve az atombomba jelentette sakk-matt miatt nem került megvalósításra. És persze a Molotov-Ribbentrop paktum is szépen megmutatta, hogy egyik kutya, másik eb.

Endre Frady 2021.03.17. 10:06:26

A kommunizmus - mint eredetileg szép ideológia - ugyanúgy nem tehet arról, hogy a tébolyult őrültek a névvel visszaélve mit műveltek vele, mint ahogy a kereszténység sem arról, hogy a műkeresztény történelmi egyházak milyen borzalmakat - keresztes háborúk, inkvizíció, véres hittérítések... - követtek el a nevében.
Ahogy a "keresztény" Európa sosem volt keresztény, úgy a "kommunista" vadkelet sem volt soha kommunista.

el periodista 2021.03.17. 10:07:01

@Guszty: Ezeket a platformokat, amiket említesz, nem nevezném a hagyományos értelemben vett propaganda felületeknek. Arányaiban valóban nagyobb számban találsz az elmúlt években olyan műsort, ami a nácizmussal és/vagy fasizmussal foglalkozik, de ennek az a legegyszerűbb oka, hogy az ún. titkos náci dokumentumok az elmúlt években váltak nyilvánossá. Erre repült rá elsősorban a natGeo és most az n-ik bőrt húzza le ugyanarról a rókáról.
Találhatsz a vörösterrorról és a sztálinizmusról is számos dokumentumfilmet, de tény, hogy eladhatóság szempontjából a II. vh. rémtetteinek "jobb a marketingje".

Ami nekem fájó hiány - habár nem ennek a posztnak a témája - az inkább az egykori gyarmattartók viselt dolgai a korábbi gyarmatokon. Annál is inkább, mert a jóléti társadalmuk mindezen országok kifosztásán alapul. S itt érdemes megemlékezni a "pici" gyarmatosítókról is, mint pl. a belgák, a hollandok.

ulpius66 2021.03.17. 10:10:27

Mindegyik 20. századi diktatúra baloldali eredetű.

Az olasz fasiszták a szocialista pártból váltak ki, mert kevesellték a radikalizmusukat, maga Mussolini is a szocialista napilap az AVANTI! főszerkesztője volt.

A németeknél a Nemzeti Szocialista Német Munkáspárt már a nevében is ehte baloldali párt volt, Hitler ennek volt a vezetője.

Az oroszoknál pedig a "bolsevikok" voltak a legszélsőségesebb baloldali párt!!!!

EZEK A DIKTATÚRÁK NAGYON JÓBAN VOLTAK EGYMÁSSAL, LÁSD MOLOTOV-RIBBENTROP PAKTUM EURÓPA FELOSZTÁSÁRÓL......CSAK AZ A VADBAROM HITLER FELRÚGTA A MEGÁLLAPODÁSUKAT!!!!!!!!!!

MINDEN 20. SZÁZADI DIKTATÚRA BALOLDALI ALAPOKRA ÉPÜLT!

A BALOLDALI PÁRTOK CSAK DIKTATÚRÁBAN KÉPESEK GONDOLKODNI!

FELKÉSZÜL.

A 21. SZÁZADI EU A BALLIBSI DIKTATŰRÁRA!

midnight coder 2021.03.17. 10:11:40

@Emmett Brown: "illetve a szómágia: Nemzeti EGYÜTTMŰKÖDÉS Rendszere vs "szabadság" '"

Vagy a másik oldalon a demokratikus ellenzék, illetve a demokratikus koalíció.

Wildhunt 2021.03.17. 10:18:48

@inebhedj - szerintem: mert ők a lengyelek védelmét garantálni mentek oda. Meg is védték fél Lengyelországot a csúnya náciktól.

Emmett Brown 2021.03.17. 10:19:11

@midnight coder: a fiatal demokratákhoz és a fülkeforradalomhoz képest ez teljesen amatőr szint.

midnight coder 2021.03.17. 10:19:25

@Endre Frady: A kommunizmust nem tudod máshogy megcsinálni csak diktatúrával. Ráadásul mindenképpen nyomorhoz vezet, mert hiányzik az a rendszerbõl az, aki érdekelt abban, hogy az erõforrásokat hatékonyan használják fel. Ezért aztán a végeredmény törvényszerûen az lesz mint a létezõ szocializmusban: végtelen élõmunka felhasználásával, a környezetvédelmet és minõségbiztosítást leszarva gyártunk ipari hulladékot. Amúgy ami nálunk volt gulyáskommunizmus, csak kirakat volt a nyugati komcsik felé, akik itt láthatták az emberarcú szocializmust. De egy-két határral arrébb már ez nem volt annyira emberarcú. Ahogy Észak-Koreában most sem az.

midnight coder 2021.03.17. 10:20:37

@Emmett Brown: A csúcs ezen a téren a szabad demokraták voltak. De õk mára már a múlt. Reméljük, elõbb-utóbb Orbán és a Gyurcsány-család is az lesz.

eßemfaßom meg áll 2021.03.17. 10:20:41

@Emmett Brown: Az igazán súlyos, hogy van akinek mindenről "Az" jut az eszébe

eßemfaßom meg áll 2021.03.17. 10:27:30

@Emmett Brown: Legalább humorod van, ez azért pozitívum.

Bogyó 2 2021.03.17. 10:30:12

@el periodista: "a jóléti társadalmuk mindezen országok kifosztásán alapul." Ez egy széles körben elterjedt tévhit. Akkor a mongolok, törökök miért nem lettek olyan nagyon gazdag államok? Éppen eleget fosztogattak. Másrészt szerinted Anglia nem volt gazdagabb, a polgárainak jobb életminőséget nyújtó ország mielőtt gyarmatosította pl. Indiát? A franciák nem voltak fejlettebbek a marokkóiaknál vagy a madagaszkáriaknál? Esetleg a kanadai indiánoknál? A portugálok a brazil őslakosoknál? És milyen országot fosztott ki Finnország? Svájc? Svédország? Olaszország? Nem! Ezek az országok egy életképesebb, fejlődőbb, innovatívabb gazdaságot működtettek már a 16. században is, a tudomány előrehaladottabb állapotban volt, korszerűbb hatékonyabb hadvezetési képességekkel jobb fegyverekkel rendelkeztek. Ezért tudták azokat az országokat meghódítani. Ilyen volt a nyugati civilizáció. A gazdaságukon nyilván sokat lendített a gyarmatosítás, de nem ez az alapvető oka a mai is meglévő fejlettségüknek. A gyarmatosítás az erőteljesebb fejlődés következménye, ami társadalmi-ideológiai okokból is következik. Nem véletlen, hogy egy másfajta berendezkedésű Törökország amelyik uralta Észak-Afrikát, az egész Balkánt még a XIX. században is, közben egy elmaradott, nyomorgó ország volt.

DFK 2021.03.17. 10:31:53

@Emmett Brown: a kommunizmust se lehet nemgeci módon kivitelezni. Eddig tucatnyi példa mutatja, hogy nem sikerült.

eßemfaßom meg áll 2021.03.17. 10:32:22

Egyébként a filmesek tesznek a legtöbbet a náci-komcsi megkülönböztetésért, rohadéknácikról százszámra készülnek filmek,a rohadékkomcsikról készülteket egy idősebb asztalos is meg tudja számolni 1 kezén.

Gyulimali 2021.03.17. 10:33:43

@Emmett Brown:
Szerintem egy olyan rendszer, ami a kitalálója szerinte eleve egy "világforradalomra" épül, arra kijelenteni, hogy "nemgeci módon" az eléggé rédekes dolog.
Mellesleg a nácik legalább az alatt az egy félresikerült kísérletük alatt belátták, hogy nem működik a dolog, bezzeg a kommerek a mai napig "próbálkoznak" lelkesen.
Itt van pl. a nagyszerű Venezuela esete.
A világ legnagyobb olajtartalékán ülnek, és a kiváló sikerekben gazdag szocilaista építkezésük 21 év alatt utól is érte nagyjából Észak Koreát, ahol már 70 éve épül a kommnuizmus.
- szegénység - megvan
- éhezés - megvan
- lágerek - nem tudjuk, hogy vannak-e de nem nagyon lennék meglepődve, ha volnának.
- népirtás - még csak lokálisan hajtottak rendőrök autókkal a nép közé, de erről sem tudunk semmi konkrétumot.

Reding Roli 2021.03.17. 10:34:07

@ulpius66: Mindegyik 20. századi diktatúra baloldali eredetű."
Azèrt ezt cáfolnám!
Franco, vagy Pinochet èppen hogy az internacionalista , marxista , szèlsőbalos erők ellen határozták meg magukat , semmi a közük nem volt semmifèle baloldalhoz, illetve Mussolini is teljesen feladta a valaha volt szocialista szimpátiáját ..
Engelbert Dolfuss auosztofasiszta kancellár pedig következetesen nemzeti , jobboldali nèzeteket vallott ....

21. SZÁZADI EU A BALLIBSI DIKTATŰRÁRA!"

Ez megint egy ordító hülyesèg! Az EU plurális, librális demokráciák közössège, ahol konzervatív, szocdem , liberális kormányok váltakoznak vagy èppen koalícióban kormányoznak , úgy is lehetne fogalmazni : az EU a szabad és plurális politikai rendszerek , a demokratikus mechanizmusok kvintesszenciája, ellenben a különböző kvázi egypárti, autoriter rendszerekkel, ahol egy politikus erő\ szemèly kisajátítja a hatalmat...

Bogyó 2 2021.03.17. 10:37:05

@ulpius66: Ettől még erőteljesen jobboldali ideológia volt a nácizmus, egy jobboldali értéknek a végleges totalitárius formája."A BALOLDALI PÁRTOK CSAK DIKTATÚRÁBAN KÉPESEK GONDOLKODNI!" Ez marhaság. EZ kb. ugyanaz a szint mint a "minden jobboldali náci." Egy Helmut Schmidt soha nem gondolkodott diktatúrában, mást állítani szemenszedett hazugság.

midnight coder 2021.03.17. 10:38:34

Amúgy szerintem a kommunizmus elfogadottságának több oka van:

1. A II világháború után mindenki a nácik rémtetteivel volt elfoglalva. Erre a média erõsen rá is dolgozott, a mai napig Hitlerék a gonosz szinonimái. Ennek árnyékában aztán szépen ellavírozhattak a komcsik, pláne hogy ügyesen be tudták állítani, hogy õk ennek az ellenkezõje, ezt sok-sok agyhalott nyalja be még a mai napig. Ez már a II világháború után elkezdõdött, Németországba sok helyre nyugati támogatással tettek be komcsikat, a náci hatás ellen - miközben tulajdonképp túl sok különbség nincs a kettõ között. És a hajdani komcsik nagy része valószínûleg fél éve még lelkes náci lehetett. Ez a nácik a legrosszabb dolog ami valaha történt az emberiséggel propaganda a mai napig tart, és a komcsik a mai napig jól megélnek ebbõl.
2. A nácikat legyõzték. A gyõzelem után pedig nagyon jól jöttek a koncetrációs táborok mint propagandaanyag, hogy lám mi voltunk a jófiúk, és õk a rosszak. Ezzel szemben a komcsik simán csõbe mentek. A csõd után pedig senki nem ment utána a rémtetteknek, illetve ha páran meg is tették, ez nem kapott túl nagy publicitást. A Holocaust áldozatainak számát kb. pontosan tudjuk, ezzel szemben a kommunizmusét még csak olyan pontossággal sem, ahányan a Holocaustban meghaltak. Valahol 90 és 120 között lehet.
3. A kommunizmusnak megmaradt a nyugat-európai hátországa. Amit ráadásul lelkesen etetett is anno a KGB, lásd guruló dollárok. A nyugati demokráciákban a kommunizmus csak egyes országokban, és csak rövid ideig volt tiltólistán, míg a nácizmus mindig és mindenhol.
Az olaszoknál még talán a mai napig parlamenti párt az a kommunista párt, akik anno helyeselték a szovjetunió magyarországi beavatkozását 1956-ban. Az USA-ban a mai napig elítélendõnek tartják a mccarthyzmust, miközben senkit nem zavar a nácik elleni "boszorkányüldözés". Pedig hát McCarthy szenátor csak úgy bánt a komcsikkal, ahogy a nácikkal szokás. És teljes joggal.

Bogyó 2 2021.03.17. 10:39:22

@Reding Roli: Jó, hát nézd, szélsősjobboldali szemüveggel, minden más kommunizmus, onnan szélről elmosódnak a különbségek még egy Churchill meg egy Sztálin között is, még fel hozzák, hogy dehát szövetségesek voltak!

midnight coder 2021.03.17. 10:41:36

@Reding Roli: "Az EU plurális, librális demokráciák közössège, ahol konzervatív, szocdem , liberális kormányok váltakoznak"

Az EU nyugati felében vannak konzervatívra festett balliberálisok, szocdemre festett balliberálisok, zöldre festett balliberálisok, stb. Ami közös bennük, hogy már rég nem az átlagpolgár érdekeit védik hanem mindenféle kisebbségekét, a másik pedig az eleszánt antiliberalizmus, Pl. a szólásszabadság korlátozása, a különféle kvóták, stb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.17. 10:42:01

"Ha voltak is idők, amikor az internacionalizmus erkölcsi fölényt élvezhetett a nacionalizmussal szemben, az immáron a múlt ködébe vész."

Azért a Dobrev Klára-féle Európai Egyesült Államok eléggé friss elképzelés.

@ulpius66:

"A BALOLDALI PÁRTOK CSAK DIKTATÚRÁBAN KÉPESEK GONDOLKODNI!
FELKÉSZÜL. A 21. SZÁZADI EU A BALLIBSI DIKTATŰRÁRA!"

Ez már kicsit több szimpla felkészülésnél.

Patakvér 2021.03.17. 10:46:20

@Glokta: Ön egy nagyon-nagyon ostoba ember!

Bogyó 2 2021.03.17. 10:52:25

@midnight coder: Aha, csak azt elfelejted, hogy hány embert megvádoltak kommunistaként aki nem volt egy maradi, mindenkinek szalutáló konzervatív farmer. Kommunista felforgató volt már aki rock and roll-t játszott, ha kilógott a sorból. És persze azt is elfelejted, hogy hány nácit fogadtak be Amerikában és azt is elfelejted, hogy szabályos kommunistaellenes hisztéria volt az USA-ban az ötvenes években. Kurvára nem volt jó marketingje Kínának vagy az oroszoknak. A kivit pl. azért hívják nem kínai egresnek, hiszen eredetileg kínai gyűmölcs aminek a termesztését Új-Zélandon futtatták fel, mert kínai dologként nem vették volna meg az emberek, ezért valami új zélandi dologként nevezték el, más meg nem nagyon jutott eszükbe mint a kivimadár, hiszen az olyan jelkép, hogy az új-zélandi emberekre is használják. Persze a nácik a gonosz megtestesítői, sőt az amerikaiak nagyon szeretik a németekkel azonosítani őket, számos már unalmas poénjuk van erre a filmjeikben a mai napig. De azért ne ferdítsük már el a történelmet, hogy Amerikában náciellenes hisztéria van a kommunizmussal meg elvannak csak McCarthy volt aki "tisztán látott." Szó nincs erről. McCarthy egy bigott, reakciós paranoiás volt, aki rengeteg hazafit vádolt meg kommunizmussal, mert ő is minden baloldaliságot azonosított a kommunizmussal, gyakorlatilag nála a demokrata párt is kommunistának számított. Ő is csak egyetlen világnézetben a többit eltaposni igyekezve tudott gondolkodni.

Reding Roli 2021.03.17. 10:53:41

@midnight coder: a másik pedig az eleszánt antiliberalizmus, Pl. a szólásszabadság korlátozása, a különféle kvóták, stb."

Ez megint egy tèvhit, leginkább a szólasszabadságra gondolok...A nyugati európai típusú szociális demokrácia soha nem azt jelentette , hogy korlátlan a szólásszabadság - tanulva a 2vh borzalmaiból- hiszen elèg egy szikra ès megindul a felheccelt tömeg , ezért általában mindenki vállalja , hogy politikailag korrekt módon viselkedik , nem buzdít erőszakra vagy nem tesz felelőssè kollektív módon kisebbsègeket - uszít...Kb ez a polkorrektsèg lènyege ...

A különfèle kvóták pedig a jogfejlődèsből következnek : egyre újabb ès újabb " generációs jogok " jelentek meg, túllèpvèn az eredeti alapjogokon ( èlet és vagyon)
Az új jogok csak úgy kielègíthetők, ha valaki lemond a saját jogai egy rèszèről ...

Gyulimali 2021.03.17. 10:56:35

@midnight coder:
Az egyenlősdire eleve csak úgy jöhet ki a matek, ha mindenki egyformán _szegény_
EZt nem értik meg a rendszer támogatói:
Például. mi van akkor ha mindenki egy Lamborghinit szeretne?
Ki fog legyártani 8 milliárd Lambo-t?
Mennyi időbe fog az telni?
Ki fizet érte?

(főleg, ha megvalósul a másik nagy álmuk a FNA is, amikor még dolgozni sem kell, csak a puszta léte az embernek elég rá, hogy milliomos legyen?)

Gyulimali 2021.03.17. 11:00:45

@Reding Roli:
"...nem buzdít erőszakra vagy nem tesz felelőssè kollektív módon kisebbsègeket - uszít...Kb ez a polkorrektsèg lènyege ..."
És, ennek a mondatodnak a fényében hová helyezed el a tavaly BLM ámokfutást világszerte?
Az konform volt a PC berendezkedéssel?

Bogyó 2 2021.03.17. 11:10:46

@midnight coder: "Az EU nyugati felében vannak konzervatívra festett balliberálisok, szocdemre festett balliberálisok, zöldre festett balliberálisok, stb." Mondom! Onnan a szélsőjobbról persze, hogy mindenki más egyformának tűnik. Szerencsére a konzervatívra festett fasisztákról most leoldották a festéket. Mindenki balos, hát persze. Bizonyos IQ alatt nyilván el lehet hitetni, hogy 20 európai országban is a jobboldali pártok azok ugyanolyanok mint a baloldaliak, csak pont mi vagyunk megint helikopter. Az országok komplett lakossága van hülyének nézve, hogy nem látják, hogy az országaikban működő konzervatív pártok baloldali liberálisok. És nem termelnek ki jobboldali pártokat. Bezzeg ez a csuda magyar nép ez átlát a szitán, meg itt olyan erős a kereszténység igaz? Egy Írország, egy Olaszország, Spanyolorzság nyilván nem igényel jobboldalt mindenki baloldali meg liberális, hiszen az általuk az EU-ba küldött pártok is nagy részében baloldlaiak. Lehet ilyesmikkel ámítani magatokat, de ettől még sajnos a kutya ugat, a karaván halad. Ettől még a Néppárt pártjai nem lesznek baloldaliak meg liberálisak, mert a magyar félfasiszta hívek ezt szajkózzák, s nekik a féldiktatúrás, családi vagyonokat felhalmozó, a hatalomváltást megakadályozó leépítő és konzenszuskeresés nélküli, folyamatos ellenségkeresésre épülő rendszer az igazi keresztény. A pápáról már megtudtuk, hogy kommunista gazember, a következő az a balliberális Jézus Krisztus lesz aki megkapja a magáét. Méghogy minden ember egyenlő, segítsük a szegényeket és tartsuk oda a másik orcánk? Nem vagyunk mi balekok, igaz?

Reding Roli 2021.03.17. 11:15:33

@Gyulimali: A BLM egy vitatható nèpmozgalom, a "polkorrektsèg" pedig egy általános hozzáállás , önkènt vállalt normarendszer ami a nyugati politikát , mèdiat jellemzi jobb - ès baloldalon is egyaránt.

Gyulimali 2021.03.17. 11:20:03

@Reding Roli:
De nem ez volt a kérdés...
Ha mindenkitől elvárod a PC alapelvek betartását, de egy mi hazánk az náci ha megsérti azt, ellenben a BLM az meg egy "vitatható népmozgalom" akkor bizony kettős mércét alkalmazol a - saját alapítójának bevallása szerint marxista - BLM mozgalom javára.
És, ezzel visszajutottunk oda, hogy pont az ilyen apró, de mindennapi dolgok miatt van a mai napig a kommunistáknak sokkal jobb PR-ja.

Glokta 2021.03.17. 11:22:51

@bakkermann: "Úristen, de sötét vagy. Vagy csak egy mocskos kommunista."
Te most viccelsz?
"A kommunizmus elsősorban azokban az országokban okozott nyomort és kegyetlenséget, ahol hatalomra került"
"A kommunizmust mint olyat inkább a fasizmussal lehetne összevetni, és ebből az összehasonlításból már az utóbbi jön ki jobban"
Szerinted kommunista vagyok?

Clyde Sandy 2021.03.17. 11:23:41

Ezzel a cikkel csak 1 baj van : a világ nem kétpólusú, ha a jelentős aljasságokat nézzük.
Feltűnt egy tévedhetetlen géniusz az illiberalizmus árnyékában ami hasonlóan " fényes " jövő előtt áll......ha engedik, ha megteheti.

kewcheg 2021.03.17. 11:29:13

A nemzetiszocializmus /ami egyébként pozitiv megoldás lehetett volna ha nem tapad hozzá zsido milliòk vére/ ministránsgyerek a kommunizmushoz képest.Orbánt, akit szeretek tisztelek- egy nagy hibája van, jobban örül egy hozzá törleszkedő aljadék, vöröshöz, ha milliárdos, mint régi hű, ámde szegény követőinek.....

Glokta 2021.03.17. 11:30:38

@midnight coder: McCarthy módszereivel nyilván lehetnek problémák, de a sikerességével nem. Utólag kiderült, hogy a legtöbb ember, akit "meghurcoltatott'", valóban kommunista kém volt.

Glokta 2021.03.17. 11:34:53

@Haloperidol: pl. a kádári Magyarország

Glokta 2021.03.17. 11:54:17

@inebhedj - szerintem: Pont azt mondtam, hogy a kommunizmus általában eleve diktatúraként alakul meg, a pár kivétel pedig idővel azzá válik (pl. Venezuela).

A gyarmatosítás ettől függetlenül nem része az ideológiának (ahogy a kapitalizmusnak sem, pedig kapitalista országok is gyarmatosítottak).

"De azt tény, hogy a nagypolitikai marketingje jobb volt, mint a hitlerizmusé, példának okáért, tudja valaki, miért nem üzent hadat Nagy-Britannia a Szovjetuniónak 1939. szeptemberében?"
www.historyextra.com/period/second-world-war/why-did-britain-and-france-not-declare-war-on-the-soviet-union-when-the-red-army-marched-on-poland-in-september-1939/
A britek és a franciák a németeknek is csak azért üzentek hadat, hogy a lengyelekkel való megállapodást betartsák, a szovjeteknek azért sem, mert nem akartak szovjet-német szövetséget létrehozni.
Ha komolyan vették volna a háborút, akkor a franciák 1939 szeptemberében nyugatról megtámadhatták volna Németországot, és utána a szovjeteket is legyőzhették volna, de ehelyett inkább a valódi háborút ellenző közvéleménynek játszottak.

ulpius66 2021.03.17. 11:54:47

A mai ballibsi európai diktatúra = kommunista diktatúra

Ezért védik, mentegetik egyre inkább a kommunista diktatúrát a ballibsi firkászok!!!!!!!!

kewcheg 2021.03.17. 12:04:33

@Glokta: én ezt sose értettem.A szabad világnak mind egy szálig sztalin ellen kellett volna összefogni, felszabaditani a rab népeket a bolsevizmus alol.Utána Németorszag lerendezhető lett volna békés uton is, természetesen nem engedve neki, hogy keleten életteret alakitson ki magának...

kartoffel 2021.03.17. 12:16:08

@Gyulimali:

Mi köze a szélsőbalos ésvagy egyszerűen rombolni vágyó BLM-csürhének* a liberalizmushoz vagy akár a balliberálisokhoz? Igen, ügyesen élősködnek különböző liberális eredményeken (és ezért sok bamba versenyző nem lát át az aljasságukon), meg sok szélsőbalos elmebeteg magát liberálisnak álcázva 'élt túl' pl. az egyetemeken, de ennyi.

* fun fact, nem lehet eleget emlegetni, ha már az ún. progresszív média elfeledkezett róla: Los Angelesben rendeztek egy antiszemita pogromot is ( www.jta.org/2020/06/02/united-states/los-angeles-jews-take-stock-after-george-floyd-protests-batter-local-institutions ), csak annyira fél(t) megnyikkanni mindenki, hogy csak véletlenül lehet rátalálni a cikkekre

ulpius66 2021.03.17. 12:18:16

@kewcheg: Nem kellett volna Sztálin ellen összefognia az egész világnak, Sztálint simán elverte volna Hitler egyedül is!

DE NEM KELLETT VOLNA SEGÍTENI!!!!
ESZMÉLETLEN MENNYISÉGŰ HADIANYAGOT, FEGYVERT, LŐSZERT, REPÜLŐKET SZÁLLÍTOTTAK SZTÁLINNAK AZ ÁMERIKAIAK!
(meg persze Hitler is hülye volt, hogy megtámadta egyszerre a Szovjetuniót, Franciaországot, Nagy Britanniát, stb.....elég lett volna csak a szovjetekkel harcolnia........így utólag könnyű okoskodnunk........)

kartoffel 2021.03.17. 12:19:00

@Glokta:

Á, még a legelfogadhatóbb, értelmes beszélgetésekbe is bele kell pofázzon egy-két 1-bites funkcionális analfabéta szerencsétlen, nem kell velük törődni, csak vérszemet kapnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.17. 12:23:48

@Reding Roli:

"a "polkorrektsèg" pedig egy általános hozzáállás , önkènt vállalt normarendszer"

Aki meg nem vállalja önként, arra rákényszerítik vagy elhallgattatják. Ennyit az önkéntességről.

Gyulimali 2021.03.17. 12:29:00

@kartoffel:
Én nem beszéltem balliberálisokról.
A téma az, hogy világszerte a kommunizmusnak (nevezzük csak inkább szélsőbalos ideológiáknak) jobb a PR-ja, mint a nácizmusnak (a szélsőjobbosnak) volt.
Ennek az egyik elősegítője az a fajta kultúrális környezet, ahol a nácikra azonnal a törvény és az erkölcsi magasló legdruvább eszközeivel sújtunk le, de egy bevallottam marxista alapú "vitatható népmozgalom" simán hagyva van, hogy porig égesse a világ több nagyvárosának részeit, terrorizálhassa az ott lakókat...
Ez egy kettős mérce, ami kesztyűsebb kézzel bánik a szélsőbalos mozgalmakkal mint egy szélsőjobbossal tenné.
Szerinted a Klu-klux-klánt is ugyanígy mentegette volna az USA sajtó, ha ilyen ámokfutásba kezd?

váratlanfordulat 2021.03.17. 12:31:38

Egyébként visszatérve az alapkérdéshez, hogy melyik jobb vagy rosszabb, nyilvánvaló, hogy az egyén szempontjából teljesen egyformán rossz mindkettő.
Amikor az ártatlan embert
- elhurcolják otthonából
- életét, családját ellehetetlenítik
- börtönbe zárják hosszú évekre
- ingó és ingatlan vagyonát elveszik
- megkínozzák, megnyomorítják
- meggyilkolják
akkor az illető számára teljesen mindegy, hogy az elkövető sapkáján horogkereszt vagy vörös csillag van e. A szenvedés mértékén nem változtat az elkövető ideológiája.
Az áldozattá válás lehetőségének kiszámíthatatlansága egyformán jelen volt mindkét rendszerben.
Mindkettőt el kell vetni.

„a demokrácia a legrosszabb kormányzási forma –kivéve azokat amiket már kipróbáltunk”

apro_marosan_petergabor 2021.03.17. 12:38:00

Ez egy komoly téma.
Itt indul a kettősmérce. A nyugat kiveti magából a nácizmust (most a terminológiába nem mennék bele), s igen toleráns a kommunizmussal. Holott egyenlőség jelet lehet tenni közéjük, mindkét parancsuralmi, szuronyokra támaszkodó rendszer milliókat ölt meg (a kommunizmus sokkal többet) és százmilliók életét mérgezte meg (itt is a kommunizmus vezet).
A miértre összetett a válasz.
A II. VH-ban a nyugatnak (GBR, USA) szüksége volt a Szovjetunióra, Németország legyőzéséhez, saját vesztesége csökkentéséhez. A szövetségest peig nem lehet harsányan befeketíteni. Ezért mindent elnéztek nekik. Lengyelország szinkron lerohanásától, Katyntól kezdve a Kelet Európa felzabálásáig, s kommunista átalakításáig,.
A háború után Churchill fultoni beszédével sok minden változott, de nem eléggé. A primitív, lumpen elemeknek tetsző kommunizmust a volt gyarmatokon jobban el lehetett adni, sokaknak. Egyes tőkés csoportok pedig megértették, a kommunizmus demagóg látszat ideológiája mőgé bújva jobban lehet uralkodni az embereken.
Nürnbergben elítélték a nácizmus, a nácikat, úgy hogy egy kommunista diktatúra emberei ültek a bíróságban (mögöttük sok millió halottal) de a kommunizmus sosem lett elítélve - a győztesnek mindig igaza van.
Mindemellett nyugaton sosem volt kommunizmus, az emberek nem tudják saját bőrükön tapasztalva, mi az. Kivéve Spanyolországot, ahol megint ma már rózsaszínünek lefestve - bizony kommunista diktatúra volt "köztársaságnak álcázva, egy grammal nem volt jobb, mint a 19-es magyar proletár diktatúra.Franco, aki megmentette Spnyolországot a kommunizmustól, aki sem fasiszta, sem náci nem volt - hanem egy erősen konzervatív jobboldali keménykezű vezető, ma már Hitlerrel van együtt emlegetve, teljesen eltorzítva a valóságot - nem véletlenül.
Akettős mérce oka még a zsidóüldözés is, mert Hitler üldözte a zsidóket, mellette a kommunistákat stb. is, Sztálin viszont használta elnyomó rendszerében a zsidókat, s üldözte is volna célzottan a- többiekkel együt - ha lett volna rá ideje (orvosperek), de erre már nem maradt, vagy nem hagytak neki.
Íly modón a marxizmust ma is lehet tanítani.az egyetemen, próbálja ezt megtenni valaki a "nácizmussal" (ilyen elmélet nincsen, valójában egy nemzeti szocialista ideológiáról van szó, amely német felsőbbrendűséget hirdetett - tehát nem egy globális ideológia, a merxizmussal ellentétben).
A BLM-ben pedig már újra felbukkannak a baloldali jakobinus típusú terror elemei (a történelem hamisítással együtt) ismét. Tehát egyes tőkéscsoportok - hegeóniájuk érdekében kiengedték a palackból a szellemet - de nem biztos, hogy egyszerű lesz visszadugni...
Igazi kettős mérce, mindent meg kell tenni ellene.

ulpius66 2021.03.17. 12:42:24

@Gyulimali: "....mint a nácizmusnak (a szélsőjobbosnak)...."

Aztán honnan veszed, hogy a nácik "szélsőjobbosak voltak????

Azért, mert a komcsik ezt mondták róla?

Szerinted a Nemzeti Szocialista Német Munkáspárt, az jobboldali párt?
(mondjuk a rivális szélsőbaloldali kommunistákat útálták.....)

a nagy hohohorgász 2021.03.17. 12:46:43

@Reding Roli: anyád picsaja az önként vállalt és nem a pc

kartoffel 2021.03.17. 12:47:52

@Gyulimali:

Mint írtam: "Igen, ügyesen élősködnek különböző liberális eredményeken (és ezért sok bamba versenyző nem lát át az aljasságukon)".

Az ún.nácik -- sok más szempont mellett -- azért is népszerűtlenebbek a nagyközönség előtt, mert többé-kevésbé vállaltan, többé-kevésbé explicite ártani akarnak bizonyos csoportoknak, a szélsőbalos csürhe meg mindig is 'abból élt', hogy valós-vagy-kitalált elnyomás megjavítójaként pöffeszkedett.
Az ún. átlagember meg retardált, és agykapacitását teljesen leköti az, hogy épp eljátszhatja a vérzőszívű emelkedett jogvédőt pár facebook-os kattintással, szóval azt, hogy nagyon friss kedvencei a színfalak mögött (de időnként azok előtt is) nagyjából ugyanazt csinálják/hirdetik, gyakran ugyanazzal a logikával és retorikával, mint a Csúnya Ellenség, nem igazán fogja át a tudata, vagy hogyan is kell ezt manapság mondani. Minden undorom mellett azért kényszeredetten el kell ismernem, hogy nagyon ügyesen élősködnek az emberi hülyeségen a szélbalos komisszárok.
(Meg azért azt is megemlíteném, csak a korrektség míján, hogy a blm egy nagyon heterogén izé, mi főleg az ezt kihasználva visszásságokat halmozó szélsőbalos csürherészről hallunk, de azért sokan vannak olyanok is, akik érdemi munkával próbálnak segíteni az azért valóban létező problémákon -- csak ezek megmaradnak helyi szinteken és nem a tévében fröcsögnek-zúznak.)

a nagy hohohorgász 2021.03.17. 12:49:24

@a nagy hohohorgász: a demokrácia már az ókori görögöknél megbukott. Aki azt hiszi hogy most demokrácia van bárhol a világon az hülyébb mint a kommunista apósom

Bkkzol 2021.03.17. 12:49:32

A kommunista ideológia jelentős részét befogadja a libárils oldal ezért elfogadott. A Lenin fiúk vörös terror programjára se reagáltak senki se Magyarországon se az EU-ból.

2021.03.17. 12:49:38

@Glokta:
"Mert a nácizmus magában foglalta az "élettér" megszerzését, más országok megtámadását és leigázását, az agresszív hódítást, míg a kommunizmus nem, ők "csak" "világforradalmat" próbáltak terjeszteni (és azt sem túl sikeresen)."

Nem mindegy minek nevezed? A gyakorlatban a Szovjetunió leigázta Kelet-Európa jelentős részét, és nyomorban tartott rengeteg embert (lásd ukrán éhezés).

"A kommunizmus elsősorban azokban az országokban okozott nyomort és kegyetlenséget, ahol hatalomra került, míg a nácizmus azokban, amelyet lerohant."

Mi van pl. a balti államokkal? De nálunk sem tudtak volna a szovjet megszállás nélkül hatalomra jutni. Minket is lerohantak, és nálunk is nyomort, kegyetlenséget okoztak.

"A nácizmus "csak" 12 évig tartott, és ezalatt kirobbantottak egy világháborút, amelynek 75 millió áldozata volt, ez már összevethető a kommunizmus összes áldozatainak számával, 1 évszázad alatt, több tucat országban."

A helyzet volt más, mert a nácik nem voltak tartósan hatalmon, és a végefelé ketyegett is nekik az óra, míg a komcsik igen.

"A kommunizmus általában véve nem totalitárius ideológia, a legtöbb kommunista ország nem volt totalitárius diktatúra. Amiről Hannah Arendt beszél, az a sztálinizmus, ez az, ami összehasonlíthatóan ártalmas a nácizmussal."

Megint rossz összevetés, mert a nácizmus háborúban bukott el, nem tudod mi lett volna ha. A sztálinizmus több évtizeden át volt hatalmon, utána enyhülés volt, a nácik nem voltak annyi ideig hatalmon, mint a sztálinizmus. A komcsik enyhülési időszakát nem vetheted össze olyannal, ami a nácizmus esetében nem volt.

"A kommunizmust mint olyat inkább a fasizmussal lehetne összevetni, és ebből az összehasonlításból már az utóbbi jön ki jobban, egyszerűen azért, mert abból könnyebb "átváltani" egy normálisan működő piacgazdaságra (pl. Spanyolország)."

Mert a fasiszta Spanyolországban volt enyhülési időszak, a náciknál eleve nem is lehetett a háború miatt.

ulpius66 2021.03.17. 12:51:11

Nagyon jól eléldegélt egymás mellett Európában a 30-as években a Szovjetunió és a hitleri Németország.... pedig volt jó pár millió halott a Szovjetunióban a kivégzések és az éhínség miatt, a németeknél meg volt a kristályéjszaka és hasonló nyalánkságok!

Mindez NEM ZAVART SENKIT!

MÉG AZ SEM ZAVART SENKIT, HOGY A NÉMETEK ÉS AZ OROSZOK A MOLOTOV-RIBBENTROP PAKTUM ALAPJÁN JÓL LEROHANTÁK LENGYELORSZÁGOT ÉS A BALTIKUMOT!!!!!!!
(Lengyelország 1/3-t a németek, 2/3-t az oroszok rohanták le....... mégis a II. világháború kitörés okaként a németeket hibáztatja, holott a szovjetekkel együtt rohanták le a lengyeleket.....)

ulpius66 2021.03.17. 12:54:45

Egy szónak is száz a vége!
(vagy valami ilyesmi......)

A KOMMUNISTÁK, FASISZTÁK, NÁCIK, LIBERÁLISOK AZ MIND EGY TŐRŐL FAKAD!

MINDEGYIK BALOLDALI ESZME, ÉS DIKTATÚRÁKBAN GONDOLKODIK!

ulpius66 2021.03.17. 12:58:19

Emberek! Ébresztő!

Látjuk az utóbbi száz évben mit tettek a kommunisták, fasiszták, nácik Európával!

MOST A LIBERÁLISOK KÉSZÜLNEK HASONLÓRA!!!!!

ÉBRESZTŐ!!!!!!
(én szóltam......)

6.Lenin 2021.03.17. 13:01:17

@Endre Frady:

"Ahogy a "keresztény" Európa sosem volt keresztény, úgy a "kommunista" vadkelet sem volt soha kommunista. "
Egyetlen igaz hozzászólás eddig.
Soha nem az ideák a gonoszak, hanem az ember, aki azzá teszi.

ulpius66 2021.03.17. 13:03:09

A mai liberális ideológia, az lebutított marxizmus!

TELE VAN SZEBBNÉL SZEBB ÍGÉRETTEL, JÖVŐKÉPPEL, MINT A KOMMUNIZMUS!!!!!

VÉDD A TERMÉSZETET, KÖRNYEZETET, ÁLLATOKAT!

SZERETKEZZ, NE HÁBORÚZZ!

SZERESD A MIGRÁNCSOKAT, ELESETTEKET, HAJLÉKTALANOKAT!
(és száz és száz hasonló szép szavakkal...... ahogy anno Hitler és Sztálin szólt a népéhez......)

Gyulimali 2021.03.17. 13:04:30

@ulpius66:
Ma a "náci" szót használják a regresszív balosok mindenkire, akik tőlük jobbra áll.
Beleértve ebbe még a középbalosokat és a liberálisokat is.
Ez történik, amikor nemcsak kettős mérce van de a beszéd is át lesz formálva...
Bocsánat, hogy nem voltam teljesen egyértelmű!

kartoffel 2021.03.17. 13:05:48

Megnézem szerintem, van-e "Félanalfabéta, NAGYBETŰS elmebetegek szűrése" Firefox-kiegészítő. Remélem, ilyen néven van, ha van, más ötletem nincs.

ulpius66 2021.03.17. 13:06:36

@6.Lenin:

Te aztán kevered a szezont a faszommal!

A kereszténység sohasem volt "ideológia", hanem vallás!

Mint ahogy a zsidó vagy muszlim vallás sem ideológia, HANEM VALLÁS!

Gyulimali 2021.03.17. 13:08:23

@kartoffel:
Mondjuk a BLM már a nevében is rasszista, ha engem kérdezel.
Megvan az a kép, amikor a "független USA sajtó" képviselője a lángoló főutcán állva "mostly peaceful" jelzővel illeti a tüntetéseket??

a57.foxnews.com/static.foxnews.com/foxnews.com/content/uploads/2020/08/1862/1048/CNN-Headline-Fiery-2.jpg?ve=1&tl=1
Persze, tudom, a ez is csak a náci fox news...

2021.03.17. 13:15:11

@Emmett Brown:
Ez a legnagyobb tévedés a kommunizmussal kapcsolatban. Feltételezzük, hogy meg lehetne valósítani nem geci módon, ami egyébként szvsz nem igaz, de legyen, feltételezzük. Akkor marad az egyenlősdi, nincs pénz, minden közös, nincs vállalkozás, nincsen egyéni felelősségvállalás, nincs küzdelem, nincs egyéni motiváció, csak közösségi. Lehet, hogy van olyan ember, aki jól érezné magát, de a legtöbb embert teljesen tönkretenné szellemileg.

Reding Roli 2021.03.17. 13:15:53

@a nagy hohohorgász: " anyád picsaja az önként vállalt és nem a pc"

Neked az anyád picsája seggarc ! Fedd fel magad , ès rendezzük le le ! Te mindenhol csak ugatni tudsz , de èrtelmesen hozzászólni soha !

2021.03.17. 13:23:04

@ulpius66:
A nácikat nem a tettek, hanem az ideológia alapján soroljuk szélsőjobbra.

A közép, egy liberális, kapitalista társadalom, ahol mindenki a saját tehetsége, szorgalma alapján boldogul a piaci versenyben, az emberek nem egyenlők, de egyenjogúak, aki jobb, többre viszi, de még csak a többet sem definiáljuk, nem mondjuk ki egyetlen szempont alapján, hogy ez az ember értékesebb, mint a másik. Mert azt majd eldönti a piac, eldönti a környezete, stb., stb.

Ehhez képest a szélsőbal rá akarja erőltetni az emberekre az egyenlősdit, hogy minden ember ugyanannyit ér, ugyanannyit is érdemel, és ennek érdekében erőszakkal elvesz a gazdagoktól, hogy a szegényebbeknek adja.

A szélsőjobb pedig deklarálja, hogy ki ért többet, ki kevesebbet, ennek szellemében elvesz azoktól, akiknek szerinte érdemtelenül több van, hogy olyanoknak adja, akik szerinte többet érnek. A módszerek, az állam szerepe hasonló, az ideológiai cél más, a gyakorlat pedig hasonló rendszert eredményez.

Szóval ezen a skálán értelmezhető, hogy miért szélsőjobb a nácizmus. Nyilván lehet olyan skálán is mérni, ahol a libertarianizmus a szélsőjobb, a kommunizmus és a nácizmus a szélsőbal, a centristák pedig a mai nyugati jóléti állam hivei, ahol a piacgazdaság párosul erős újraelosztással. Megközelítés kérdése, szerintem is rengeteg köze van egymáshoz az első értelemben vett szélsőjobban és szélsőbalban, de pl. a kultúrális háttérben már eleve nagyok az eltérések.

Reding Roli 2021.03.17. 13:26:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Aki meg nem vállalja önként, arra rákényszerítik vagy elhallgattatják"

Ez a módszer a nem szabad országok sajátossága, a nyugati - európai rendszerekben sajtószabadság van, de annak határok, amelyeket ott sem lehet átlèpni , pl a közössèg elleni uszítás - a kollektív bűnössèg elve alapján, ès a nyílt erőszakra buzdítás . Az USA - ban magasabb a tűrèsi küszöb, mint pl. Nèmetorszagban , ahol mèg a naci múlt miatt kollektív lelkiismertfurdalás van, ami önkènt vállalt visszafogottság ès törvènyileg is szűkebb a keret , azzal kapcsolatban hogy mi fèr bele a vèlmènyszabadságba ès hogy jelenhet ez még a mèdiaban ...

ulpius66 2021.03.17. 13:27:41

@Zabalint:

Köszönöm kifejtő válaszod!

Reding Roli 2021.03.17. 13:34:07

@Zabalint: Ehhez képest a szélsőbal rá akarja erőltetni az emberekre az egyenlősdit, hogy minden ember ugyanannyit ér, ugyanannyit is érdemel, és ennek érdekében erőszakkal elvesz a gazdagoktól, hogy a szegényebbeknek adja."

Igen , de ez nemcsak a szèlsőbal már - Nyugat- Európában , hanem a második VH után lètrejött politikai- gazdasági rendszer ," szociális demokrácia " is hasonlóan működik....Nem számít keresztènydemokrata vagy szocdem kormány van, vagy koala, a többkulcsos adózás és az újraelosztó szocialis rendszser az állami működès lènyege...Ami már egy kicsit messze került a klasszikus liberális alapekvektől, nevezhetjük szocialliberalizmusnak...
Hozzá lehetne tenni az USA is többè- kevèsbè szociális demokrácia - van 7 jövedelemadó-kulcs ès szociális rendszer is...

Glokta 2021.03.17. 13:35:37

@6.Lenin: ""Ahogy a "keresztény" Európa sosem volt keresztény, úgy a "kommunista" vadkelet sem volt soha kommunista. "
Egyetlen igaz hozzászólás eddig.
Soha nem az ideák a gonoszak, hanem az ember, aki azzá teszi."
A világon több tucat rendszer volt, ami kommunistának nevezte magát. Persze takarózhatunk azzal, hogy nem voltak kommunisták, mert Marx egyik könyvének X-edik paragrafusát nem hajtották végre - pl. soha nem jött létre "proletárdiktatúra" - de akkor meg arra jutunk, hogy a Marx által elképzelt kommunizmust az emberi természet miatt nem lehet megvalósítani.

A "mindenki képességei szerint, mindenkinek szükségletei szerint" elv ugyanis a gyakorlatban nem működőképes, mert nincs motiváció egy hagymázas álmon túl, a "munkások" pedig nem fognak tudni elirányítani sokmilliós országokat.

6.Lenin 2021.03.17. 13:35:48

@Zabalint:

"A közép, egy liberális, kapitalista társadalom, ahol mindenki a saját tehetsége, szorgalma alapján boldogul a piaci versenyben, az emberek nem egyenlők, de egyenjogúak, aki jobb, többre viszi, de még csak a többet sem definiáljuk, nem mondjuk ki egyetlen szempont alapján, hogy ez az ember értékesebb, mint a másik. Mert azt majd eldönti a piac, eldönti a környezete, stb., stb."

Miért nem nevezik kurtafarkú kismalacnak? Mert ilyen legalább létezik a gyakorlatban is. Amiről írsz az meg csak elméletben, ott is csak talán.

A hétköznapokban soha nem létezett, nem létezik, és nem is fog soha. Csak hivatkoznak rá, mintha létezne.
Szerintem.

Glokta 2021.03.17. 13:42:09

@kartoffel: Igazából a jobboldalon is megvannak a "párjai" a balos hópihéknek, akik (utóbbiakhoz hasonlóan) ugranak az egyes szavakra, és egy félmondat alapján megvádolják az illetőt azzal, hogy büdös kommunista, genderista, ballib stb.

6.Lenin 2021.03.17. 13:44:12

@Glokta:

Az EMBER az ideákból vallások tanaiból mindig kiragadja a neki legjobban megfelelő részt, aztán megpróbálja a másikra erőszakolni. Aztán vannak olyanok, aki ezeket megpróbálják megmagyarázni, és azt próbálják másokra erőltetni.
Aztán akadnak, akik valamelyiket be is veszik, mert esetleg lusták maguk is ebben részt vállalni, és olyanok is akadnak, akik tojnak az egészre, mert valóban képesek a saját rövid életükben keletkező problémákra válaszokat találni, vagy tényleg tök hülyék mindenhez.
És vannak, akik csak tényleg vannak. itt is.

ulpius66 2021.03.17. 13:51:12

@Glokta: "Soha nem az ideák a gonoszak, hanem az ember, aki azzá teszi."

MILYEN ÉRDEKES!!!!!

KOMMUNISTA VEZETŐNEK MINDIG CSAK SZAR EMBER JUTOTT!

LENIN - SZTÁLIN - BREZSNYEV, MAO, CASTRO, CSAUCSESZKU, AVAGY KUN BÉLA, SZAMUELLY, RÁKOSI PAJTÁS...STB, STB......

2021.03.17. 13:53:57

@Reding Roli:
Nyilván vannak fokozatok, abban a modellben a centrumnak a legkisebb az újraelosztása, a bal és a jobb eltérő okokból, de nagyobb újraelosztást csinál. A másik modell szerint pedig a szélsőjobb nem oszt újra, míg a szélsőbalnál minden állami.

2021.03.17. 13:55:08

@Glokta:
Tudsz mondani olyan, magát kommunistának nevező rendszert mondani, amelyik jól működött, és nem torkollott diktatúrába?

2021.03.17. 13:56:57

@6.Lenin:
A valóságban egyik idea sem teljesül a valóságban. A kommunista és a náci rendszerekben sem 100%-ban az államon múlt a boldogulásod, ott is számított az egyéni rátermettséged, szorgalmad, csak kevésbé, mint a kapitalizmusban.

kvadrillio 2021.03.17. 14:02:44

JAHHHH.......A LEGÁRTALMASABB EZ A RENDSZAR AMIBEN MA ÉLÜNK ÉS NYÖGÜ NK FOLYAMATOSAN...

NAMEGA...'""".MAI VILÁGELIT"""-NEK NEVEZETT TEHETETLEN, IMPOTENS, INTÉZKEDÉSKÉPTELEN FUNKCIÓKHOZ ÉS HATALOMHOZ JUTOTT GERNETIKAI KORCSOK GYÜLEKEZETE !+

„A gyógyszergyártók nemcsak a megígért határidőket és mennyiségeket nem tartják be, de a lakosságarányos elosztás elvét sem” - mondta Bojko Boriszov.....KB 1 ÉVE MEGY EZ A TEHETETLENSÉG.....

ÉJJJJEN KÍNA ! aki i ntézkedni is tudott fél év alatt és koppintani is ő tud a legjobban ! ez a tehetségtelen vezetőgárda még koppintani se tud, főleg nem Kínától !

elkeserítő.......

kvadrillio 2021.03.17. 14:04:41

egy éve megy a tesze-toszaság, ..., a magyarázgatás, a lassú haldoklás..., minden vonalon.......ÉS ÉN MÁR KURVÁRA UNOM EZT A LÁTVÁNYOS SEMMITTEVÉST, AMIT PRÓBÁLNAK ÁLCÁZNI, DE NAGYON NEM SIKERÜL NEKIK !

kvadrillio 2021.03.17. 14:07:34

JAHH ÉS A KOMMUNIZMUS A LEHETŐ LEGJOBB ELKÉPZELÉS VOLT EDDIG A TÖRTÉNELEMBEN..., CSAK MEGFELELŐ ELMEKÉPESSÉGGEL, JÓZANSÁGGAL RENDELKEZŐ EMBERKÉK KELLENEK A MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ. NEM HARÁCSOLÓ, PÉNZÉHES, BITCOINBÁNYÁSZFAJTÁJÚ EGYEDEK !!! :o)))

kvadrillio 2021.03.17. 14:08:55

AKI AZT MONDJA, HOGY EZ A LEGJOBB RENDSZAR, AMIBEN MOST TÉVELYGÜNK. AZ VAGY HÜJJJJJE VAGY A LEGFELSŐBB KASZT SZÖRNYSZÜLÖTTJE !

6.Lenin 2021.03.17. 14:09:38

@Zabalint:
Mindenben az számít, hogy mit tudsz a felkínált lehetőségekből hasznosítani a magad számára. Az igazán tehetséges ezt úgy teszi, hogy nem szolgálja ki az adott ideát.(nehogy negatív következménye legyen). Van, aki ezt figyelmen kívül hagyja, és rácseszik. De ez legyen az ő baja.
Mindent lehet pozitívan is ki/fel használni. És lehet bennük vakon hinni, de ez utóbbinak ritkán jó a vége.
Természetesen, ha egyenrangúnak, egyenjogúnak vesszük az embert, akkor joga van választani is, de a felelősség is az övé, kellene , hogy legyen. Ez utóbbit is elég lazán, és változatosan kezelik a legtöbben. Ugyanis mindig , mindenért a másik a felelős, csak ritkán az elkövető.

Az alapjában "gonosz" embereknek is szükségük van/lehet a maguk ideáira. A "jóknak" is, ha már egyenjogról papolunk.

konrada 2021.03.17. 14:09:59

@Reding Roli: ""a "polkorrektsèg" pedig egy általános hozzáállás , önkènt vállalt normarendszer"
Ja. Önként vállalt.
...mint amikor Rajk is önként bevállalta polkorrekten, hogy népáruló, meg a salemi boszorkányok is, hogy ördöggel fajtalankodtak.;)))

(Na jó, most már nem körmös Bauerrel elbeszélgetés után jön az önkéntesség, elég ha például Karácsony mondja meg, hogy nem kéne ám színházat vezetni, ha nem áll ki pollkorekten egy olyan tüntetésen, amivel egyébként egyetért, csak azt hiszi, hogy van ennél fontosabb is, vagy egy sikeres amcsi sztárnak többet talán nem kéne holabudi meghallgatásokra járnia, ha más a véleménye;)

kvadrillio 2021.03.17. 14:11:23

és ahol egy akkora teheccccségtelen f.sz kossuth díjat kaphat mint a "nemzet csótánya"""", az megérdemli a korcs vezetőit vagy SÜRGŐSEN TEGYEN VALAMIT, HOGY EZ MINÉL ELŐBB MEGVÁLTOZZON !!!

kvadrillio 2021.03.17. 14:13:50

Müller Cecília: Kórházaink rendkívüli terhelésnek vannak kitéveHMMMMMM.....KÍNÁBAN NINCS ILYEN CICINÉNNNE ! TUDOD MÉÉÉÉÉR ??? MER OTT NINCS MÜLLLER CECÍLIA, HANEM HOZZÁÉRTŐ EMBERKÉK MEGFOGTÁK A JÁRVÁNYT FÉL ÉV ALATT !!!

6.Lenin 2021.03.17. 14:14:49

@kvadrillio:

Az adott rendszer milyenségét mindig is az adott környezetben élő gonoszok, és jók aránya dönti le. Melyikre van több fogadó. Aztán meg máskor nyer a másik. erről szól az emberiség történelme.

Ezekért kár ORDIBÁLNOD. Csendben is jogod van akár hülyének is lenni.

kvadrillio 2021.03.17. 14:18:06

amúúúúgy kíváncsi vagyok arra, az országvezetők nagy EU-összeröffenésén, mennyi lélekszámcsökkentésben állapodtak meg az EU-BAN ?????! MERT CSAKIS A DIREKT HALÁLOZÁSOK NÖVELÉSE LEHET A CÉLJUK, AVAGY DRASZTIKUSAN CSÖKKENTENI AKARJÁK AZ EU NÉPESSÉGÉNEK LÉTSZÁMÁT ! EZ A JÁRVÁNYELNYÚÚÚÚJTÁS, CSAKIS EZT A CÉLT SZOLGÁLHATJA !

kvadrillio 2021.03.17. 14:18:41

ILYEN GYILKOSOKRA PEDIG ENNEK A NÉPNEK NINCS SZÜKSÉGE.

konrada 2021.03.17. 14:19:15

@ulpius66:
Mi az ideológia? Hít, bizalom valami elvben.
A vallás: Hít, bizalom valami elvben, amit egy felsőbb hatalom tanítása alapján követnek.
Nem te tudod esetleg rosszul, és a kettő nem különböző dolog, csak az egyik annak konkrétabb - megszemélyesített változata?

kvadrillio 2021.03.17. 14:33:12

Deszpot szerint az idei inflációkövető nyugdíjemelés, a tavalyi prémium várható pótlása és a februárban érkezett 13. havi nyugdíj első részlete részben korrigálja a válság hatásait az idősökre nézve.

AHHHHA........EZA DESZPOTVALAKI MENNYIBŐL IS ÉL EGY HÓNAPBAN ??? A NYÖGDÍJASOKNAK FIZETETT 1/4 NYÖGDÍJPÉNZEN KIVÁLTOTTÁK AZ ORVOSSÁGAIKAT A NYÖGDÍJASOK, MERT ARRA MÉG ELÉG VOLT !!!

ORBÁN PEDIG NE ÜLJÖN AZ UNIÓS MILLIÁRDOKON, HANEM ADJON BELŐLE A RÁSZORULTAKNAK ! ÉS NE A HŰBÉRESEINEK OSZTOGASSA.....ÉBREDJEN MÁR FEL ÉS VEGYE VÉGRE ÉSZRE, HA NEHEZÉRE ESIK IS, HOGY A MAGYAR BÉREK ÉS NYUGDÍJAK MÁR RÉGEN SZART SEM ÉRNEK !!! MÁS PÉNZÜGYI DIMENZIÓKBAN KELL NEKI GONDOLKODNI, MERT ELŐBB-UTÓBB MEGESZI ŐT A MAGYAR NÉP, AZTÁN KÉRŐDZIK RAJTA, MEGCSÓCSÁLJA ÉS VÉGÜL KIKÖPI ! HA A KÉPVISELŐKNEK 100 EZER FT-AL MEG TUDJA EMELNI A BÉRÉT, AKKOR A NÉPNEK IS KIJÁR MÁR RÉGEN LEGALÁBB ENNYI !

ÉS EZT Ő IS TUDJA, NE OJJJJJJAN HÜJJJJELEGÉNY ŐŐŐ, MINT AMIT ELJÁTSZIK MÁR ÉVTIZEDEK ÓTA !

kvadrillio 2021.03.17. 14:35:02

@kvadrillio: NEM TEMP....LOMOKAT KÖLL ÉPÍTENI MEG FÉNYEZGETNI, AZ ÉLŐ EMBEREKRE KELL KÖLTENI, ŐKET KÖLLLLLL SEGÍTENI ! HA NEM KÉPES RÁ, MONDJON LE !

kvadrillio 2021.03.17. 14:36:22

@kvadrillio: ORBÁN OLYAN MINT A KÉJGYILKOS, AKI FOJTOGATÁS KÖZBEN BASZOGATJA A NÉPET.

2021.03.17. 14:57:36

@6.Lenin:
Az általam felvetett mindkét modellben ezen ideák skálán értelmezhetőek, és konkrét megvalósítás, az állami szerepvállalás mértéke van mögöttük, illetve ennek céljai. Szóval nem csak ideáról van szó, hanem a hozzá tartozó gyakorlatról is. Illetve ez modellezése az állam szerepének, és az azokhoz kapcsolódó ideáknak, szóval nem arról van szó, hogy ki miben hisz, hanem konkrétan a nácizmus, kommunizmus, kapitalizmus elemzéséről.

ulpius66 2021.03.17. 15:07:26

"Érvényesek lesznek különböző mentességek az utazókra, akik európai vakcinaútlevéllel rendelkeznek. Azt tagállami hatáskörbe utalja az Európai Bizottság, hogy az uniós engedéllyel bíró vakcinákon kívül milyen más oltásról szóló igazolást fogadnak el."

EKKORA FASZSÁGOT!

MINEK VAN AZ EU??????????????????????????

Ha valamiért, akkor ezért találták ki az EU-t, hogy egységes legyen a járványkezelés, és ne országonként döntsenek erről!!!!!!!

Arról közösen dönt az EU, hogy milyen legyen az "uborka-görbülete" de ilyen témákban meg a tagállamokra hagyatkozik!

AZ EGÉSZ EU VEZETÉS A HÜLYÉK GYÜLEKEZETE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(mint az óra átállítás ügyében......ha valamiben ebben kéne egységesnek lenni, és ne a tagállamok állítgassák össze-vissza az óráikat.....)

kvadrillio 2021.03.17. 15:21:07

MONDJA DUDA ERNŐ BÁCSI, A SZEGEDI EGYETEM IMMUNOLÓGUS-GENETIKUS PROFESSZORA.::::::::::::::...

....Ám a járvány tavalyi berobbanásával kapcsolatban sorjáznak a kérdések. Bebizonyosodott, hogy a vírus 2019 végén már felbukkant Európában és az USA-ban. Az első áldozatokat viszont márciusban regisztrálták. A köztes néhány hétben mit csináltak a hatóságok? A kínaiak már tavaly január közepén feltérképezték a vírus genomját, ez alapján PCR-teszttel kimutatták a kórokozót. Ha a hálózatkutatók megjósolták, hogy a vírus februárra már Európában, Olaszországban robban, miért fogadtunk napi több száz járatot Kínából, miért nem teszteltek minden reptéren? A kínaiak ennyivel előrébb járnak a védekezésben Európánál és az Egyesült Államoknál?

Annak idején tettem egy olyan kijelentést, hogy civilizált országban ez a vírus nem okozhat komoly járványt. Alábecsültem az emberi butaságot.

Remélhetőleg sokat tanultunk az eltelt közel egy évből, és ha jön egy ennél is veszélyesebb vírus, akkor okosabban fogunk védekezni.

kvadrillio 2021.03.17. 15:23:34

@kvadrillio: hmmmm.......csak az okosabb védekezéshez OKOSABBAK KELLENÉNEK..., NADE......HOL IS VANNAK AZOKOSABBAK MA ???? :o)))))))))....KÍNÁBAN ! :o)))))))))))

kvadrillio 2021.03.17. 15:29:10

MIJJJJEN MAGÁNVAGYON ??? A MULTI MAGÁNVAGYON ? MIKOR A MULTI MONDJA MEG, HOGY EGY MOSÓGÉP 5 ÉV ALATT MEGDÖGLIK ÉS KÉNYSZERÍT, HOGY VEGYÉL MÁSIKAT AZ Ő PROFITNÖVELÉSE ÉRDEKÉBEN ??? MILYEN VAGYONOK EZEK ??? ( DE BÁRMI MÁS CIKK, TERMÉK IS LEHET... ) ŐK DIRIGÁLNAK, A 99 % MEG FIZET ???! AKKOR ÉS ANNYIT, AMENNYIT A MULTI MEGSZAB NEKIK ???!

EZ MILYEN RENDSZAR ???!

kvadrillio 2021.03.17. 15:33:25

VÉGET KELL MÁR VETNI ANNAK AZ ELMEROGGYANT KÉPZELŐDÉSNEK, HOGY A 99 % AZÉRT VAN A VILÁGON , HOGY EGYESEK MEGGAZDAGODJANAK.

MERHHA EGY MULTI EGY SZIGETEN ÉLNE, KAPCSOLAT NÉLKÜL, MIBŐL GAZDAGODNA MEG ????? MIBŐL LENNE VAGYONA ????? ÉS CSÁNYINAK, MÉSZAROSNAK MIBŐL LENNE ???! A FARKÁBÓL ????,HE ?! :o)

G. Nagy László 2021.03.17. 15:36:36

@Történelmi gyökerek:

"A szélsőjobbot és a szélsőbalt nem egy vonalzó két végén, hanem egy óralap körén kell elképzelni úgy, hogy a szélsőjobb - jobbra, az óramutató járásával egyezően elindulva - 11.59-nél, a szélsőbal pedig - ellenkező irányba elindulva - 12.01-nél helyezkedik el."

Pontosan így van. Az sem kérdés, hogy mi kerül hat órához.

G. Nagy László 2021.03.17. 15:41:18

@Endre Frady:

"A kommunizmus - mint eredetileg szép ideológia - ugyanúgy nem tehet arról, hogy a tébolyult őrültek a névvel visszaélve mit műveltek vele, mint ahogy a kereszténység sem arról, hogy a műkeresztény történelmi egyházak milyen borzalmakat - keresztes háborúk, inkvizíció, véres hittérítések... - követtek el a nevében.
Ahogy a "keresztény" Európa sosem volt keresztény, úgy a "kommunista" vadkelet sem volt soha kommunista. "

Az analógia csak annyiban áll, hogy tényleg mindkettő torzult. A kereszténység egyetlen percig sem követte Jézus tanítását, amely pedig kifejezetten pozitív. A kommunizmusnak ugyanakkor már az alapgondolata is hányingert keltő, soha nem volt benne az égvilágon semmi követendő.

G. Nagy László 2021.03.17. 15:44:09

@el periodista:

"Ami nekem fájó hiány - habár nem ennek a posztnak a témája - az inkább az egykori gyarmattartók viselt dolgai a korábbi gyarmatokon."

Ezzel egyetértek

"Annál is inkább, mert a jóléti társadalmuk mindezen országok kifosztásán alapul. S itt érdemes megemlékezni a "pici" gyarmatosítókról is, mint pl. a belgák, a hollandok."

Ez viszont nettó bolsevik duma. Nyilvánvalóan a gyarmatok kifosztása is hozzájárult az anyaországok jólétéhez, de egyáltalán nem ez a döntő.

kvadrillio 2021.03.17. 15:49:29

ANNÁL NAGYOBB GYARMATTARTÁS NEM LÉTEZIK MINT AZ 1 % ------ 99 % !!!!!

VAJHHHHH...MIÉRT IS NEM OLTATTA BE MÉG MAGÁT EZ A BÁCSIKA ???! :) MITŐL FÉLHET ???!

Duda Ernő: Sokáig nem fog már mutálódni a vírus, mert az ember nem hasonlít túlzottan a denevérre

G. Nagy László 2021.03.17. 15:51:32

@Reding Roli:

"Ez megint egy tèvhit, leginkább a szólasszabadságra gondolok...A nyugati európai típusú szociális demokrácia soha nem azt jelentette , hogy korlátlan a szólásszabadság - tanulva a 2vh borzalmaiból- hiszen elèg egy szikra ès megindul a felheccelt tömeg , ezért általában mindenki vállalja , hogy politikailag korrekt módon viselkedik , nem buzdít erőszakra vagy nem tesz felelőssè kollektív módon kisebbsègeket - uszít...Kb ez a polkorrektsèg lènyege ...

A különfèle kvóták pedig a jogfejlődèsből következnek : egyre újabb ès újabb " generációs jogok " jelentek meg, túllèpvèn az eredeti alapjogokon ( èlet és vagyon)
Az új jogok csak úgy kielègíthetők, ha valaki lemond a saját jogai egy rèszèről ..."

Lehet ezt intelligensen magyarázni, a tények attól még tények maradnak. A szólásszabadság korlátozása és mindenfajta kvóta mélyen antidemokratikus, fényévekre a liberális eszménytől. Fura, hogy értelmes emberek is benyalják ezt a szart. A politikai korrektségben nincs az égvilágon SEMMI érték. Légy tapintatos a személyes teredben - ennyi elég ahhoz, hogy emberként viselkedj. Minden egyéb csak tudatosan barkácsolt kalitka.

G. Nagy László 2021.03.17. 15:55:51

@Reding Roli:

"a "polkorrektsèg" pedig egy általános hozzáállás , önkènt vállalt normarendszer ami a nyugati politikát , mèdiat jellemzi jobb - ès baloldalon is egyaránt."

Hagyjuk ezt a faszságot! Még Soros is azt nyilatkozta, hogy hülyeség a PC. Szerinted a nyugati polgárok lelkesek attól, hogy lábujjhegyen kell járniuk, odafigyelve minden szavukra, nehogy kivágják őket a munkahelyükről? Aligha. Nincs ebben semmi önkéntesség.

6.Lenin 2021.03.17. 15:57:20

@Zabalint:

Én nem szeretném egyiket sem védeni, sem elmarasztalni (ideát). Természetes, hogy a bennük hívők is egy széles skálán azonosíthatók, de.
De nézzük meg a jelenlegi ellenzéki összefogást.
A gonosz oldal "békében" tagozódott a hozzáállásuk szerint, de amikor létrejött egy közös cél, összefogtak minden undor nélkül. Mi lesz utána? Káosz, mondta Gyogyós Ferenc, de a közös cél érdekében nincs más választás.
És ez pontosan így működik a másik oldalon is. Ha "béke" van, tagozódhatnak, de, ha lesz egy közös érdek, összefognak.

van példa arra is, hogy a komcsikból lettek nyilasok, és fordítva, akik pedig őket irányították mindig is, a "demokraták". Kiváló példa erre most az USA-ban zajló események.

A lényeg, hogy ne legyél "hívő", vagy ne elvakult szemlélő, és képes legyél kívülről szemlélni, mint egy matek feladványt. Hiába igyexel a 2+2 soha nem lesz 5, bármennyire is szeretnék sokan.

De a kommunizmusból, nácizmusból bármikor lehet gyilkos rendszert fabrikálni, ha vannak erre fogékonyak is . Ha nincsenek, akkor a "demokraták" lesznek a gyilkosok, kifosztók. A "jók" is ki tudnak fordulni magukból, de szintén a fogadók (hívők) számán, minőségén múlik minden
Szerintem ilyenek vagyunk, így vagyunk programozva. Csak így lehet mindig előre jutni, apró lépésekkel, ha létezik egyáltalán egy pont, amit célnak tekinthetnénk. Bár elég morbid elképzelni egy olyan világot ahol csak "jók" vagy csak "rosszak" létezhetnének csupán.. Mindig az a fránya egyensúly jön elő mint ami működőképes.
Tehát még egy jó darabig a jelenlegi problémákkal kell(ene" megküzdenünk.
Szerintem.

G. Nagy László 2021.03.17. 15:57:23

@váratlanfordulat:

"Az áldozattá válás lehetőségének kiszámíthatatlansága egyformán jelen volt mindkét rendszerben.
Mindkettőt el kell vetni."

Pontosan!

G. Nagy László 2021.03.17. 16:00:25

@apro_marosan_petergabor:

"Igazi kettős mérce, mindent meg kell tenni ellene."

Minden szavaddal egyetértek. És ez, a zárómondatod a lényeg.

6.Lenin 2021.03.17. 16:14:56

@Zabalint:

," szóval nem arról van szó, hogy ki miben hisz, hanem konkrétan a nácizmus, kommunizmus, kapitalizmus elemzéséről. "

Szerintem ez így értelmezhetetlen. Vagy inkább léteznek ezekre a képtelennél képtelenebb magyarázatok, a mögöttük meghúzódó érdekek szerint. Általában az az ideát alakítják a jelenlévő érdekekhez (amit a hívő tömege tart a maga számára kívánatosnak)

Egy "jóléti" államban hiába is próbálkoznál kommunista eszmékkel harcot hirdetni a szegények, elnyomottak érdekében. Kiröhögnének. De a gender elméleteknek már lenne fogadó rétege.

Mindig kell a változáshoz.....

valamilyen ok
akik a változást szeretnék (a háttérből)
egy alkalmas személy, aki erről képes meggyőzni a
tömegek(et)
valamilyen maszlag, amit bevesznek a tömegek.

Bármelyik hiányában szart ér az akarat, nem lesz belőle komoly változás.

6.Lenin 2021.03.17. 16:32:05

@Zabalint:

Te mindig próbálsz valamilyen elméletekre magyarázatot találni. Engem meg mindig is az érdekel, ami megvalósítható (szakmai ártalom).
Számomra mindig az volt a tévút, ha megpróbáltam "elméletet" gyártani az okokra. Tévút. Az okokra kell keresni valódi megoldást. Nem megpróbálni hozzá igazítani hamis elméletet.
Az ideák valódi "értéke" a megvalósíthatóságának lehetőségei.

Pl a mindenki képességei, és igényi szerint részesüljön a közösség javaiból olyan magas intelligencia szintet igényelne az emberektől, ami talán soha nem lesz megvalósítható.
A vallások meg ott buknak szerintem, hogy egy az isten, de millió magyarázat van, hogy ki, miért kövesse a követhetetlen útmutatásait.
Mindig kibuknak a közvetítők érdekei, a követők érdekeivel szemben.

6.Lenin 2021.03.17. 17:03:16

@Zabalint:

Én meg azért írtam, mert az elmélet, és a valóság közt óriási szakadékokat érzékeltem.
Ebből vagy találunk egy kiutat, vagy nem.
Ha az elméletet viszonyítjuk a valósághoz, akkor abban nem lehet túl sok ellentmondás. Ha vannak, akkor ott valami (nyilván az elmélet)téves.
Az én értelmezésem szerint a modellezés az, hogy valamilyen valóságban működő dologhoz keresünk elméletet, miért is úgy működik.
És itt becsúszhatnak tévedések az elmélet szintjén.

apro_marosan_petergabor 2021.03.17. 17:22:33

Ez egy komoly téma.
Itt indul a kettősmérce. A nyugat kiveti magából a nácizmust (most a terminológiába nem mennék bele), s igen toleráns a kommunizmussal. Holott egyenlőség jelet lehet tenni közéjük, mindkét parancsuralmi, szuronyokra támaszkodó rendszer milliókat ölt meg (a kommunizmus sokkal többet) és százmilliók életét mérgezte meg (itt is a kommunizmus vezet).
A miértre összetett a válasz.
A II. VH-ban a nyugatnak (GBR, USA) szüksége volt a Szovjetunióra, Németország legyőzéséhez, saját vesztesége csökkentéséhez. A szövetségest peig nem lehet harsányan befeketíteni. Ezért mindent elnéztek nekik. Lengyelország szinkron lerohanásától, Katyntól kezdve a Kelet Európa felzabálásáig, s kommunista átalakításáig,.
A háború után Churchill fultoni beszédével sok minden változott, de nem eléggé. A primitív, lumpen elemeknek tetsző kommunizmust a volt gyarmatokon jobban el lehetett adni, sokaknak. Egyes tőkés csoportok pedig megértették, a kommunizmus demagóg látszat, ideológiája mőgé bújva jobban lehet uralkodni az embereken.
Nürnbergben elítélték a nácizmus, a nácikat, úgy hogy egy kommunista diktatúra emberei ültek a bíróságban Szovjet főügyész (mögöttük sok millió halottal) de a kommunizmus sosem lett elítélve - a győztesnek mindig igaza van.
Mindemellett nyugaton sosem volt kommunizmus, az emberek nem tudják saját bőrükön tapasztalva, mi az. Kivéve Spanyolországot, ahol megint, ma már rózsaszínünek lefestve - bizony kommunista diktatúra volt "köztársaságnak" álcázva, egy grammal nem volt jobb, mint a 19-es magyar proletár diktatúra. Franco, aki megmentette Spnyolországot a kommunizmustól, aki sem fasiszta, sem náci nem volt - hanem egy erősen konzervatív jobboldali keménykezű vezető, ma már Hitlerrel van együtt emlegetve, teljesen eltorzítva a valóságot és a történelmet - nem véletlenül.
Abaloldalnak kikell építenie önigazolását, csinálják is szorgalmasan, törvénytelenül. A jobboldal bambasága miatt.
A kettős mérce oka még a zsidóüldözés is, mert Hitler üldözte a zsidóket, mellette a kommunistákat stb. is. Sztálin viszont használta elnyomó rendszerében a zsidókat, s üldözte is volna célzottan a - többiekkel együt - ha lett volna rá ideje (orvosperek), de erre már nem maradt, vagy nem hagytak neki.
Íly modón a marxizmust ma is lehet tanítani.az egyetemen, próbálja ezt megtenni valaki a "nácizmussal" (ilyen elmélet nincsen, valójában egy nemzeti szocialista ideológiáról van szó, amely német felsőbbrendűséget hirdetett - tehát ez nem egy globális ideológia, a merxizmussal ellentétben).
A BLM-ben pedig már újra felbukkannak a baloldali jakobinus típusú terror elemei (a történelem hamisítással együtt) ismét. Tehát egyes tőkéscsoportok - hegemóniájuk érdekében kiengedték a palackból a szellemet - de nem biztos, hogy egyszerű lesz visszadugni...
Igazi kettős mérce, mindent meg kell tenni ellene.

Meg lehet figyelni egy másik folyamatot is. A ballib oldal felvásárolt egy csomó népszerű-tudományos csatornát (Spectrum, Nat. Geogr. stb.) Ezek tudatos, rafinált történelem, s politikai -tényhamisítás folyik bolsevik-libero érdekek mentén, a bolsevik hagyományoknak megfelelően.... Ezeket a csatornákat az emberek jó része tárgyilagosnak hiszi (régeben inkább volt az) ezért sokakat így meg lehet etetni...Mindig több forrásból, s józan ésszel kiértékelve kell tájékozódni.

kvadrillio 2021.03.17. 17:25:12

ÉRDEKES, A VAXIGRIPÉRT HOGY ODAVOLTAK AZ EMBEREK, ÉN IS ! PEDIG A MELLÉKHATÁSAI IGEN FÉLELMETESEK LEHETNEK...

VAXIGRIP TETRA MELLÉKHATÁSAI:::::
4 ÉVE KAPOM, NÁLAM SEMMIFÉLE MELLÉKHATÁS  NEM JELENTKEZETT ! :)

4.Lehetséges mellékhatásokMint minden gyógyszer, így ez az oltóanyag is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.Allergiás reakciókAzonnal forduljon orvoshoz, amennyiben Önnél vagy gyermekénél az alábbiakat tapasztalja:Súlyos allergiás reakció:amely sürgősségi ellátást igényelhet: alacsony vérnyomás, szapora, felületes légzés, szapora szívverés és gyenge pulzus, hideg, nyirkos bőr, szédülés, amely ájuláshoz (sokkhoz) vezethet. Ezeket a mellékhatásokat nem figyelték meg a Vaxigrip Tetra esetében, de ritkán jelentették azokat más, az influenza megelőzésére adott oltóanyagokkal kapcsolatban (1000-ből legfeljebb 1 embert érinthetnek).legszembetűnőbben a fej és a nyak régiójában jelentkező duzzanat, ideértve az arc, az ajak, nyelv, torok vagy bármely testrész duzzanatát, és amelyek nyelési és légzési (angioödéma) nehézségekhez vezethetnek.Allergiás reakciók, például bőrreakciók, amelyek az egész testfelületre kiterjedhetnek, ideértve a viszketést, csalánkiütést, bőrkiütést, bőrpírt.Ezek a mellékhatások ritkák (1000-ből legfeljebb 1 embert érinthetnek) a viszketést (prurituszt) kivéve, amely gyakrabban fordulhat elő (100-ból legfeljebb 1 embert érinthet).További mellékhatások felnőtteknél és időseknélNagyon gyakori (10-ből több, mint 1 embert érinthetnek)Fejfájás, izomfájdalom (mialgia), áltanos rossz közérzet (1), fájdalom az injekció beadásának helyén.Időseknél gyakoriGyakori (10-ből legfeljebb 1 embert érinthetnek)Láz, reszketés, reakciók az injekció beadásának helyén: bőrpír (eritéma), duzzanat, megkeményedés (induráció).Időseknél nem gyakoriNem gyakori (100-ból legfeljebb 1 embert érinthetnek)Szédülés hasmenés, hányinger(4), fáradtság, reakciók az injekció beadásának helyén: véraláfutás (echimózis), viszketés (pruritusz) és melegségérzés.Felnőtteknél ritka Időseknél ritkaHőhullámok: csak időseknél figyelhetők meg.A nyaki, hónalji vagy lágyéki nyirokcsomók duzzanata (limfadenopátia): csak felnőtteknél figyelhető meg.Ritka (1000-ből legfeljebb 1 embert érinthetnek)A tapintásban, fájdalom, meleg- és hidegérzésben bekövetkező változások (paresztézia), aluszékonyság, fokozott verejtékezés (hiperhidrózis), szokatlan fáradtság és gyengeség (aszténia), influenzaszerű betegség.izületi fájdalom (artralgia), kellemetlenség az injekció beadásának helyén: csak felnőtteknél figyelhető meg.További mellékhatások 3 és 17 év közötti életkorú gyermekeknél és serdülőknélNagyon gyakori (10-ből több, mint 1 embert érinthetnek)Fejfájás, izomfájdalom (mialgia), általános rossz közérzet, hidegrázás(5), reakciók az injekció beadásának helyén: fájdalom, duzzanat, bőrpír (eritéma)(5), keményedés (induráció)(5).9 és 17 év közötti gyermekeknél gyakoriGyakori (10-ből legfeljebb 1 embert érinthetnek)Láz, véraláfutás az injekció beadásának helyén (echimózis).Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 embert érinthetnek) mellékhatások 3 és 8 év közötti gyermekeknélA vér egyes elemeinek, az úgynevezett vérlemezkék számának átmeneti csökkenése; ezek csökkent száma kiterjedt véraláfutásokat vagy vérzéseket okozhat (átmeneti trombocitopénia): egyetlen 3 éves gyermeknél jelentették.Sóhajtozás, nyugtalanság.Szédülés, hasmenés, hányás, felső hasi fájdalom, ízületi fájdalom (arthralgia), fáradtság, melegségérzés az injekció beadásának helyén....

kvadrillio 2021.03.17. 17:25:47

@kvadrillio: ...Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 embert érinthetnek) mellékhatások 9 és 17 év közötti gyermekeknélHasmenés, viszketés az injekció beadásának helyén (pruritusz).További mellékhatások 6 és 35 hónap közötti gyermekeknélNagyon gyakori (10-ből több, mint 1 embert érinthetnek):Hányás (1), izomfájdalom (mialgia) (2), ingerlékenység (3), étvágycsökkenés (3), általános rossz közérzet (2), láz.Nem gyakori 24 és 35 hónap közötti gyermekeknél (2) Ritka 24 hónaposnál fiatalabb gyermekeknélRitka 24 és 35 hónap közötti gyermekeknélReakciók az injekció beadásának helyén: fájdalom/érzékenység, bőrvörösség (eritéma).fejfájás: csak 24 hónapos kortól figyelhető meg.Álmosság, szokatlan sírás: csak 24 hónapos kor alatt figyelhető meg. Gyakori (10-ből legfeljebb 1 embert érinthetnek):Hidegrázás: csak 24 hónapos és annál idősebb gyermekeknél figyelhető meg.Reakciók az injekció beadásának helyén: keményedés (induráció), duzzanat, véraláfutás (echimózis).Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 embert érinthetnek):Hasmenés, túlérzékenység.Ritka (1000-ből legfeljebb 1 embert érinthetnek):Influenzaszerű megbetegedés, reakciók az injekció beadásának helyén: bőrkiütés, viszketés. A 2 adagot kapó, 6 hónap – 8 év közötti gyermekeknél a mellékhatások hasonlóak az első, illetve a második adagot követően. A 6 és 35 hónap közötti gyermekeknél a második adag után ritkábban jelentkezhetnek mellékhatások.Előfordulásuk esetén a mellékhatások a vakcina beadását követő 3 napon belül jelentkeztek és a kialakulástól számított 1 – 3 napon belül spontán megszűntek. A megfigyelt mellékhatások erőssége enyhe volt.Összességében a mellékhatások általában ritkábban jelentkeztek időseknél, mint a felnőttek és a gyermekek és serdülők esetében.A Vaxigrip alkalmazását követően az alábbi mellékhatásokat jelentették. Ezek a mellékhatások előfordulhatnak a Vaxigrip Tetra esetén is:Idegek mentén jelentkező fájdalom (neuralgia), rohamok (görcsrohamok), idegrendszeri rendellenességek, amelyek a következőket eredményezhetik: tarkómerevséget, zavartságot, érzéskiesést, végtagfájdalmat és -gyengeséget, egyensúlyvesztést, reflexek kiesését, az egész test vagy egy részének bénulását, (agyvelő- és gerincvelőgyulladás, ideggyulladás, Guillain Barré-szindróma)Érgyulladás (vaszkulitisz), amely bőrkiütést és nagyon ritkán átmeneti vesekárosodást okozhat.Mellékhatások bejelentéseHa Önnél vagy gyermekénél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.17. 17:36:25

@6.Lenin:

"Soha nem az ideák a gonoszak, hanem az ember, aki azzá teszi."

Ezzel nem tudok egyetérteni. Mert míg a ommunizmus - legalábbis szavakban - mindenkinek jót akart, addig a nácizmus egyes népeket alacsonyabb rendűnek, sőt kiirtandónak tartott. Ettől persze még nem lesz jobb a kommunizmus, félre ne érts.

body_andras 2021.03.17. 17:37:30

Hülyeség mérlegelni, melyik ártalmasabb, melyik volt rosszabb. Számolgatni, mekkora kárt okoztak, hány embert öltek meg. Egyenlő mértékben bukott, elutasítandó ideológiák és fájdalmas emlékeket hátrahagyó rezsimek. Teljesen bináris a válasz arra, hogy tetszik-e vagy nem tetszik közülük bármelyik. Igen vagy nem. Általában nem. Utóbbit szerencsére a többség gondolja. Még egyszerűbb a válasz arra, mihez kezdjünk azzal aki a 21. században bármelyikkel is szimpatizál. Köszönjük, nem kérünk belőle, ennyi. Vérre menő viták folynak arról hogy de a nácizmus így rossz, de a kommunizmus úgy rossz. Rosszak, basszameg, ennyi. Nem akarom hogy életem részei legyenek, kivetem őket az ablakon. Ilyen egyszerű.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.17. 17:40:19

@Reding Roli:

"...hogy mi fèr bele a vèlmènyszabadságba..."

Ahol már felmerül, mi fér bele a vélemény- és szólásszabadságba, ott nem léteznek ezek a szabadságok.

6.Lenin 2021.03.17. 17:58:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Kicsit pongyolán fogalmaztam, de amint látom értetted, hogy mi volt a szándékom.

Talán úgy kellett volna, hogy vannak jó, és rossz szándékkal létrehozott, emberek által kitalált ideák, amiket mások jó, vagy rossz érdekeik alapján kissé félrevisznek időnként.

Lehetne még reszelni ezen is.

G. Nagy László 2021.03.17. 17:58:28

@body_andras:

"Nem akarom hogy életem részei legyenek, kivetem őket az ablakon. Ilyen egyszerű."

Ugyanígy vagyok ezzel én is. Mégis: muszáj beszélni ezekről, hogy ne felejtsünk. A nácizmus iszonyatát ébren tartja Hollywood. A kommunizmus iszonyatáról már a gyerekeink se tudnak. Nézd meg a Momentumot: Fegyőr úgy kommunikál és olyanokat mond, hogy még Rákosiék is elégedetten csettintenének. Vagy nézd meg a Belgiumban randalírozó Antifa csoportokat. Vagy ott a BLM. A kommunista forradalmárok az ajtón kopogtatnak megint.

kvadrillio 2021.03.17. 18:11:16

- József Attila -

MUNKÁSOK

Forgolódnak a tőkés birodalmak,
csattog világot szaggató foguk.
Lágy Ázsiát, borzolt Afrikát falnak
s mint fészket ütik le a kis falut.
Egy nyál a tenger! Termelő zabálás, -
kis, búvó országokra rálehel
a tátott tőke sárga szája. Párás
büdösség-felhő lep bennünket el.

S hol zápfog rág, a város érdes része,
hol a vasbányák fuvallata ing,
gép rugdal, lánc zúg, jajong ládák léce,
lendkerék szijja csetten és nyalint,
hol a fémkeblü dinamókat szopják
a sivalkodó transzformátorok,
itt élünk mi. És sorsunk összefogják
a nők, gyermekek, agitátorok.

Itt élünk mi! Idegünk rángó háló,
vergődik benn’ a mult sikos hala.
A munkabér, a munkaerő ára,
cincog zsebünkben, úgy megyünk haza.
Ujságpapír az asztalon kenyérrel
s az ujságban, hogy szabadok vagyunk -
poloskát űzünk lámpával s a kéjjel
s két deci fröccsel becsüljük magunk’.

Elvtárs és spicli jár a csöndben erre,
részeg botlik, legény bordélyba lóg,
mert hasal az éj s pörsenéses melle,
mint szennyes ingből, füst alól kilóg.
Igy élünk mi. Horkolva alszunk s törten,
egymás hátán, mint odvas farakás
s hazánk határát penész jelzi körben
a málló falon; nedves a lakás.

De - elvtársaim! - ez az a munkásság,
mely osztályharcban vasba öltözött.
Kiállunk érte, mint a kémény: lássák!
És búvunk érte, mint az üldözött.
A történelem futószallagára
szerelve ígyen készül a világ,
hol a munkásság majd a sötét gyárra
szegzi az Ember öntött csillagát!

1931. december

kvadrillio 2021.03.17. 18:15:07

@kvadrillio: jajjjjjj.........mettől-meddig is tartott a Horthy korszak ???

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.17. 18:25:09

Először is, mind a kommunizmus, mind a nácizmus kevésbé ártalmas, mint a liberalizmus.

midnight coder 2021.03.17. 18:26:21

@Reding Roli: "A különfèle kvóták pedig a jogfejlődèsből következnek : egyre újabb ès újabb " generációs jogok " jelentek meg, túllèpvèn az eredeti alapjogokon ( èlet és vagyon)
Az új jogok csak úgy kielègíthetők, ha valaki lemond a saját jogai egy rèszèről"

Ezt mondták az elsõ zsidótörvény megalkotói is. Amikor azt mondták, hogy a szellemi szabadfoglalkozású pályák állásainak legfeljebb 20 százalékát foglalhatják el zsidók, akkor tulajdonképpen azt is mondták, hogy 80%-os nem-zsidó kvótát vezetnek be. Ami így persze viccesen hangzik, de ha azt nézzük, hogy a lakosságnak akkor úgy 5%-a volt zsidó, akkor már kevésbé.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.17. 18:26:30

Másodszor, nincs igazi összehasonlítási alap: a nácizmus sose kapott esélyt a kibontakozásra, túl hamar véget ért.

Emiatt nem igazán tudjuk a kettőt egymáshoz viszonyítani.

midnight coder 2021.03.17. 18:27:07

@MAXVAL birсaman közíró: De ez a véleményed remélhetõen gyógyítható.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.17. 18:27:18

Harmadszor, a 100 millió kommunizmus áldozat teljesen fals szám.

midnight coder 2021.03.17. 18:29:40

@kvadrillio: Azért vicces lett volna, ha szegény József Attila szembesül a létezõ szocializmussal is. Mondjuk megéli az 50-es éveket.

midnight coder 2021.03.17. 18:30:20

@MAXVAL birсaman közíró: Valóban, úgy 120 millió lehet a korrekt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.17. 18:31:44

"Karl Popper legismertebb műve, A nyílt társadalom és ellenségei című alkotás megjelent. A filozófus szerző szerint a nemzetállamok léte és az ebből fakadó nacionalista gondolkodás önmagában hordja a konfliktusok kialakulásának lehetőségét"

Popper ennél sokkal messzebb megy, szerinte lehetséges tudományos társadalomépítés, s minden más potenciális diktatúra. Vicces, hogy Popper úgy utasítja el a marxizmust, hogy közben annak szcientista alapját elfogadja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.17. 18:35:49

@midnight coder:

A Molotov-Ribbentrop paktum szimpla gyakorlati politika volt, nem kell mögötte semmi mély tartalmat keresni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.17. 18:36:43

@Endre Frady:

A kommunista eszmével senki se élt vissza. Mióta visszaélés valaminek a megvalósítása?

6.Lenin 2021.03.17. 18:37:44

@MAXVAL birсaman közíró:

Néhány generáció után minden eszme téves lesz. Mindig jönnek, akiik átírják, vagy újat találnak ki, hiszen a kor is más lesz, más módszerek is kellenek, és a hozzájuk igazított elméleteknek is másnak kell lennie.

midnight coder 2021.03.17. 18:39:02

@Bogyó 2: Az oroszoknak nem volt jó marketingjük, de a szélsõbal elég erõs lett, és mára már mainstream. Illetve, ami mainstream az már inkább az a balliberalizmusnak hívott izé, ami igazából csak az antiliberalizmust örökölte meg a baloldalról, de már régen nem a csóró átlagpolgár érdekeit képviseli, hanem mindenféle, a társadalom számára nem feltétlenül hasznos kisebbségekét (bûnözõk, bevándorlók, stb).

midnight coder 2021.03.17. 18:40:17

@MAXVAL birсaman közíró: Végül is, a Holocaust is az volt. Hitler így oldotta meg a zsidókérdést. De ettõl még nem válik elfogadhatóvá.

midnight coder 2021.03.17. 18:41:28

@MAXVAL birсaman közíró: Valójában a tudományos társadalomépítés önmagában diktatúra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.17. 18:43:47

@midnight coder:

Az utóbbi 40 évben átlag ávente 1 millióval nő a szám. 2050 körül már 150 millió körül lesz. Azaz ezek teljesen fals számok.

6.Lenin 2021.03.17. 18:51:01

@MAXVAL birсaman közíró:

A szülőanyja már egyiket sem ismerné fel ma. A többit holnapután nem fogja.
Pedig születésükkor milliók ünnepelték őket.

midnight coder 2021.03.17. 18:55:07

@MAXVAL birсaman közíró: Ahogy egyre több infó kerül elõ, egyre több lesz az áldozat is. A komcsi idõkben nyilván nem nagyon propagálták a dolgot, ahogy Hitler sem dicsekedett a Holocausttal.

Etniez 2021.03.17. 19:04:13

@Motorogre: Kína nem kommunista állam már, csak egy sima diktatúra.

Ezért is lett sikeres. A kommunimzus nem vezet sehova.

Etniez 2021.03.17. 19:15:41

@eßemfaßom meg áll: Szolzsenyicin-től ajánlom mindenkinek a Gulág-szigetvilág c. könyvet.

Azt kellene megfilmesíteni.

Sadist 2021.03.17. 19:35:51

A nácizmus, kommunizmus, feminizmus, blm mind ugyanarról a tőről fakad, az ideológiai magja mindnek ugyanaz. Van egy x csoport, ami elnyomja az x csoporton kívülieket, ezért minden x-el szembeni diszkrimináció, erőszak legitimálva van.
Szerintem a kommunizmus azért elfogadottabb, mert az egyenlőség, igazságosság iránti vágy mindenkiben ott van politikai nézettől függetlenül, míg a lojalitás, autoritás elfogadása, tisztelet inkább a jobboldaliak, konzervatívok által vallott értékek.

Glokta 2021.03.17. 19:41:48

@Zabalint: Épp arról beszélek, hogy ha a mai marxistáknak igaza lenne abban, hogy "nem létezett igazi kommunizmus", akkor elég valószínű a következtetés, hogy nem is megvalósítható (mert nem tudnak munkások vezetni egy államot).

Igazából már az ALAPELVEKBŐL ('mindenki képességei szerint, mindenkinek szükségletei szerint") látszik, hogy az egész nem működőképes erőszak nélkül, mert ha nincs semmiféle motiváció arra, hogy az emberek dolgozzanak, akkor a többségük nem is fog.

midnight coder 2021.03.17. 19:42:38

@Sadist: Na ja, csak a kommunizmus sok mindennek nevezhetõ, de igazságosnak nem. Ha csak nem tekinted igazságosnak azt, hogy az igyekvõ, okos, szorgalmas polgártól elveszed amije van, és odaadod a lusta, semmirekellõ, butának mint egy elcseszett Robin Hood. És ez még csak a laza szocializmus, az igazi kommunizmusban az elõzõt még ki is végzed.

Sadist 2021.03.17. 19:45:59

@Glokta: "A kommunizmus általában véve nem totalitárius ideológia"

MINDEN baloldali ideológia totalitárius, a kommunizmusnak, szocializmusnak nem létezik liberális ága. Azon a bizonyos politikai iránytűn valójában nem négy régió van, hanem csak három.
Egyedül talán a woodstock-i hippik tekinthetők valódi baloldali liberálisoknak, de őket nem nevezném komolyan vehető társadalmi csoportnak vagy politikai erőnek.

6.Lenin 2021.03.17. 19:46:23

@Sadist:

"mert az egyenlőség, igazságosság iránti vágy " az egyik oldal jellemzője- baloldal, liberálisok

"míg a lojalitás, autoritás elfogadása, tisztelet inkább a jobboldaliak, konzervatívok által vallott értékek. "

Az egyenlőség, igazságosság sajnos időnként inkább az jelenti, hogy csak nekem lehet igazam. Az egyenlőség pedig, hogy vannak, lesznek egyenlőbbek.
Ezért erre az oldalra jellemzőbb mások feletti uralkodás vágya, mások leigázása.

Sadist 2021.03.17. 19:51:16

@midnight coder: Igen, az igazságosságot képzeld idézőjelek közé. Az igazságosságnak többféle értelmezése van, de az már erősen filozófia, ebben a kontextusban úgy értem, hogy az emberek általában nem szeretnék, hogy valakit érdemtelenül jutalmazzanak vagy büntessenek olyan dolog miatt, amire az illetőnek nincs befolyása.

Sadist 2021.03.17. 19:53:38

@Etniez: Már az is óriási lépés lenne, ha az iskolákban tanítanának Orwell-t.

G. Nagy László 2021.03.17. 20:00:08

@Sadist:

"Már az is óriási lépés lenne, ha az iskolákban tanítanának Orwell-t. "

Abszolút igazad van, de nagyon. Az Állatfarmot és az 1984-et is kötelező olvasmánnyá tenném. Utóbbit mondjuk csak a középiskolában, előbbi akár nyolcadikban is elmenne.

Glokta 2021.03.17. 20:01:28

@Sadist: A legtöbb kommunista rezsim nem volt totalitárius, "csak" szimpla elnyomó diktatúra.

Sadist 2021.03.17. 20:04:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A kommunizmus meg bizonyos társadalmi osztályokat tartott alacsonyabbrendűnek és simán küldték Recskre vagy a gulágra a módosabb gazdákat. A holodomor formájában sikerült is egy kb. 5 milliós body count-ot összehozniuk...

Glokta 2021.03.17. 20:07:19

@G. Nagy László: Nem tanítják az 1984-et sem? Ezt nem tudtam.
Mindenesetre az Állatfarm jobb és szórakoztatóbb bemutatása a kommunizmusnak, az 1984 inkább a totalitárius rendszerekről szól.

Etniez 2021.03.17. 20:22:21

@midnight coder: Azért ennyire ez nem egyszerű, sok család tudott felemelkedni a kommunimzusban Magyarországon. Olyanok, akiknek születésük miatt nem volt esélyük.
Iskolára sem.

Horthy-rendszerben sokkal nagyobb volt az általános szegénység, jogi igazságtalanság.

A kommunista rendszernek voltak jó részei, általános oktatás bevezetése, egészségügy, nyugdíj, stb.

Részben ezért jobb a PR-ja.

Etniez 2021.03.17. 20:23:49

@Sadist: mi tanultuk az Állatfarmot. 84-et meg magamtól olvastam, film nem olyan jó.

kvadrillio 2021.03.17. 20:36:57

HMM............mostanság hogyis állunk ezzel ????? :O)

20. század eleji adatokból kiderül, hogy a vezető és értelmiségi foglalkozásúak körében felülreprezentálva volt a zsidóság. Az orvosok 47%-a, az állatorvosok 74%-a, a gyógyszerészek 69%-a, a vegyészek 72%-a vallotta magát zsidó vallásúnak. Az első világháború után módszeresen csökkent ez a százalékos arány, melyet Ungváry a kutatásai nyomán a népszaporulat negatívra fordulásával, a vegyes-házasságokkal, a kikeresztelkedéssel, valamint a polgári iskolák számának növekedésével és az analfabetizmus társadalmon belüli csökkenésével magyarázott. Azáltal, hogy az állam vezetése komoly pénzösszegekkel és jobbnál jobb lehetőségekkel csábította iskolapadba a fiatalságot, elindult egy folyamat, ahol a felülreprezentált zsidóság száma a polgári foglalkozások területén csökkenni kezdett, és az 1920-as évekre ki is szorultak a közalkalmazotti szférából. Ugyanakkor ez az állapot a társadalom jelentős részében nem tudatosult, és mielőbbi változásokat, a zsidó „beözönlés” megállítását követelték. Túljutva a statisztikai adathalmazokon, ismertetve a politikai és szociális helyzetképet elérünk a könyvben a gazdasági élet bemutatásához.

kvadrillio 2021.03.17. 20:38:17

@kvadrillio: hááááá.úúúúgy.., hogy jelenleg a zsidóság reneszánszozik, a magyarság pedig nem tud magának egy kis lakást sem venni !

kvadrillio 2021.03.17. 20:39:56

@kvadrillio: orbánbácsi meg intenzíven fényezi a templomtornyokat uniós pénzből ! :O)))

KLEPTOKRÁCIA.

kintornas 2021.03.17. 20:57:41

A "totalitárius" eszmefuttatás közismert frázis és minden észszerűséget nélkülöz.

Az, hogy a komcsik állama felvállaltan diktatúra (nevezetesen proletárdiktatúra) volt, az nem azt jelenti, hogy ez a 89-től működő "tudásalapú" terrorrezsim már nem diktatúra...

A Szovjetunió világ legboldogabb országa volt.

Az pedig, hogy polgári értelmiség ennyire zsigerből gyűlöli a "sztálinistákat" és a maoistákat csak azt valószínűsíti hogy nagyszerű emberek voltak.

Szóval, NAGY HAZUGSÁG amit te összehordtál. www.youtube.com/watch?v=ObD9OGsh498

G. Nagy László 2021.03.17. 20:58:26

@Glokta:

Kötelező olvasmányok jegyzéke 2019/2020:

5. osztály: 1. Lázár Ervin: Szegén Dzsoni és Árnika
2. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

6. osztály: 1. Gárdonyi Géza: Egri csillagok

7. osztály: 1. Jókai Mór: A kőszívű ember fiai
2. Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

8. osztály: 1. Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
2. Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Szaktanári döntés alapján további lehetséges irodalom még: Szabó Magda: Abigél vagy George Orwell: Állatfarm vagy Agatha Christie: Tíz kicsi néger vagy Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó.

midnight coder 2021.03.17. 20:59:06

@Etniez: A II világháború után volt egy technikai forradalom, amit igazából a II világháború indított el. Általánossá vált a belsõégésû motorok használata, berobbant a mezõgazdaság gépesítése, és ennek nyomán a mezõgazdasági forradalom ami oda vezetett, hogy mindenkinek bõven lett kaja, és egy rakás ember a városokba költözött, mert a mezõgazdaság munkaigénye lecsökkent. A városokban pedig fellendült az ipar. De ez nem csak az NDK-ban volt így, hanem az NSZK-ban is, és nem csak nálunk, de az osztrákoknál is. És mindenhol máshol a fejlett világban. Ez nem a szocializmus érdeme, hanem a technológiai fejlõdésé, pontosabban ennek az elterjedéséé. Amit bizony a ronda kis kefebaszosnak köszönhet a világ. Mert hogy robbanómotor már az I. világháború elõtt is létezett. De a tömegtermelés csak a II világháborúval indult be.

G. Nagy László 2021.03.17. 21:00:20

@kintornas:

"A Szovjetunió világ legboldogabb országa volt.

Az pedig, hogy polgári értelmiség ennyire zsigerből gyűlöli a "sztálinistákat" és a maoistákat csak azt valószínűsíti hogy nagyszerű emberek voltak."

Ez olyan orbitális faszság, hogy meg is nézem a videót, amit linkeltél. Egy röhögést biztos megér...

Evil Empire 2021.03.17. 21:01:21

A 100 milliós szám valóban egy hatalmas kamu és ahogy maxval bircaman is írja, a szám folyamatosan inflálódik az antikommunista történészeknek köszönhetően.
Ha a kommunista rendszerekben az éhezésben elhunytakat a rendszer áldozatai közé számítják, akkor ugyanezt meg lehetne tenni a kapitalista rendszerre is, és egy nagyságrenddel nagyobb áldozatszámot kapnánk, de erről ugyanezek a történészek nem beszélnek, mert lehet, hogy többé nem kapnának fizetést vagy legalábbis kiszorulnának a mainstream körökből.

Ez jól mutatja azt is, hogy mekkora hazugság az, hogy "a kommunizmusnak jó a marketingje". Nem, nem az, mert ha az lenne, akkor az áldozatainak a számát és a (vélt vagy valós) bűneit nem fölé-, hanem alábecsülnék.
A kommunizmus egész egyszerűen azért népszerűbb, mert az emberek ösztönösen érzik, hogy - bármennyit is mocskolják - elég erős morális alappal rendelkezik, míg a nácizmus a legönzőbbek ideológiája.

midnight coder 2021.03.17. 21:03:43

@G. Nagy László: Ezekbõl igazából a tizennégy karátos autó és az egri csillagok a jó. Tíz kicsi néger meg már nincsen, mert a néger szó politikailag nem korrekt.

midnight coder 2021.03.17. 21:08:51

@Evil Empire: Nagyjából pont annyi az erkölcsi alapja mint a nácizmusnak, csak az egyik azért lõtte le a zsidó kereskedõt mert zsidó, a másik meg azért mert kereskedõ.

Amúgy a Holocaust áldozatainak száma is nõtt az idõk során, ahogy egyre több dologra derült fény. A kommunizmus esetében ez azért nehezebb picit, mert a komcsikat nem legyõzték, hanem csõdbe mentek. Ami egyrészt egy rakás bizonyíték eltüntetését is jelentette, másrészt Pl. a kicsi kínaiaknál ahol a legtöbb hullát gyártották, még mindig a Párt van hatalmon - akkor is, ha már amúgy rég kapitalizmus van - illetve az oroszoknál sem igazán divat a régi komcsik bûneit nagyon felhánytorgatni mert ugyan õk sem komcsik ma már, de nekik ez az idõszak a birodalmi múlt, mint nekünk amikor három tenger mosta az ország partjait (ami szintén nem volt igaz).

G. Nagy László 2021.03.17. 21:15:24

@midnight coder: @Evil Empire:

"pont annyi az erkölcsi alapja mint a nácizmusnak, csak az egyik azért lõtte le a zsidó kereskedõt mert zsidó, a másik meg azért mert kereskedõ."

Pontosan.

"A kommunizmus egész egyszerűen azért népszerűbb, mert az emberek ösztönösen érzik, hogy - bármennyit is mocskolják - elég erős morális alappal rendelkezik"

Valóban. A pszichológiai alap az irigység. A cselekvés: kirabolni és elpusztítani a nálam sikeresebbet. Baszki, erre a fosra tudsz ERŐS MORÁLIS ALAPOT pakolni? Meghajlok a nagyszerűséged előtt. Ide tényleg kell a kreativitás.

G. Nagy László 2021.03.17. 21:20:03

@midnight coder: A Pál utcai fiúk, az Ábel a rengetegben és az Állatfarm is jó.

Ami szerintem nagyon gáz, az a Légy jó mindhalálig és a Kőszívű ember fiai. Előbbiről még írtam is anno:

teveszmek.blog.hu/2018/06/27/_ha_szereted_magad_teljesen_onzetlenne_valsz

6.Lenin 2021.03.17. 21:27:48

@Zabalint:

Bocs, de egy lényeges dolgot kifelejtettem, ami a változáshoz nagyon is kell...
Ezt írtam...

"Mindig kell a változáshoz.....

valamilyen ok
akik a változást szeretnék (a háttérből)
egy alkalmas személy, aki erről képes meggyőzni a
tömegek(et)
valamilyen maszlag, amit bevesznek a tömegek.

Bármelyik hiányában szart ér az akarat, nem lesz belőle komoly változás. "

kifelejtettem az "írástudókat" a lakáj réteget, akik mindig voltak, vannak, lesznek.
Akik hitből, érdekből, önként vállalva kiszolgálják a változást akaró, de a háttérben lévő, igazi hatalmat.
Azok a kiszolgáló lakájok, akik utólag azt állítják, hogy ugyan kényszerből, de tulajdonképpen bomlasztva a régit, hogy az újat is szolgálni tudják. Ők a legaljasabbak.

kintornas 2021.03.17. 21:58:31

@G. Nagy László:

"orbitális faszság" az, amit te összehordtál.

Nem azt írtam, hogy a hozzád hasonló észtölcsérek szerették a SZU-t, hanem hogy a világ legboldogabb állama volt. www.youtube.com/watch?v=l7F7fOS3o8Q

Amit elsőre csatoltam az egy Grover Furr video volt. Sajnos ebben az országban nincs hozzá mérhető értelmiségi.

Meg se értetted, amit írtam és úgy válaszoltál. Nem vagy te egy vitapartner. A modorod is olyan, amilyen.

További jó röhögést kívánok neked!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.03.17. 22:11:40

@kintornas: "A Szovjetunió világ legboldogabb országa volt." - orvos látott? Gyorsan hívd a 112-t! Sürgős kezelésre van szükséged.

G. Nagy László 2021.03.17. 22:15:10

@kintornas:

"Nem azt írtam, hogy a hozzád hasonló észtölcsérek szerették a SZU-t, hanem hogy a világ legboldogabb állama volt."

Én elhiszem, hogy pár ezer pártarisztokrata jól mulatott. De a húszmillió meggyilkolt és a sok százezer bebörtönzött, munkatáborba száműzött, megnyomorított számára aligha.

Én elég udvarias szoktam lenni mindenkivel, még az elmebetegekkel is. Van belőlük bőven a kommentelők között. De ha meggyőződéssel állítanád, hogy a Föld lapos, még azt is előbb elhinném, mint ezt a képtelenséget. Nem vagyok híve a Holokauszt-tagadás büntetésének, mert akármekkora idiótaság is, csak egy vélemény. Ugyanilyen a tiéd is. Szerencséd, hogy nem büntetik. (Látod ismét egy pont, mely a két rendszer felemás megítélését igazolja.)

G. Nagy László 2021.03.17. 22:25:43

@kintornas: Szégyen, hogy az olyan ütődöttek, mint Furr, egyetemi katedrát kapnak Amerikában. (Igaz, Európában sem sokkal jobb a helyzet.) Tényleg hányinger. Írt volna könyvet arról, hogy Hitler ártatlan, csak Himler és Göring rángatták bele és kenték rá az egészet... Páros lábbal repülne az egyetemről.

dare 2021.03.17. 22:41:35

Mindig félremegy a történet, ha a kommunizmus szó szóba kerül.
Aki kollektivista szemléletű, vagy csak részben szociálisan érzékenyebb, az az ember még nem kommunista.
A különbségekről (szocialista-kommunista) egy rövid leírás:
www.greelane.com/hu/hum%C3%A1n-t%C3%A1rgyak/issues/difference-between-communism-and-socialism-195448

A kapitalizmusban az individualisták pedig oda meg vissza vannak a gyönyörtől.
Nekik ez a mostani kapitalista működés maga a mennyország.
Pedig nagyon komoly buktatók vannak, még azoknak is, akiknek most jól megy a soruk benne.
Élvezhető előadás Yanis Varoufakistól a kapitalizmus jelenlegi ámokfutásáról.
Tényleg élvezhető, és nem hosszú:www.ted.com/talks/yanis_varoufakis_capitalism_will_eat_democracy_unless_we_speak_up/transcript?language=hu

kintornas 2021.03.17. 23:06:54

@G. Nagy László:

Mondd, te nem hallottál a kommunizmus bűneinek tagadása fantázianevű BTK. passzusról?

Tudsz-e hasonlót az "átkos" időkből?

Aztán: Honnan veszed, hogy meg akarlak győzni? Hát nem akarlak.Tudod én még az átkosban szocializálódtam és megtanultam hogy mi az az osztályantagonizmus. Nagyon jól ismerem a fajtádat. Úgyhogy eszem ágában sincs meggyőzni téged. Benneteket a kommunizmus t'om is én hogy per pillanat hány millió áldozata című hitvallás éltet. Ez a ti Kis Káté-tok. A hiszekegy. A főördögötöket meg úgy hívják, hogy Sztalin Jóska! , Még a Dolfinál is undorítóbb ő. Na ugye! Mert a Sztálin egy transzcendens lény. Semmiféle racionális érvelésnek nincs helye vele kapcsolatban. Csak az átoknak, szitoknak, hisztériának és gyalázkodásnak.

Csináljátok!

De ne gondold, hogy valami újat csináltok! Mert volt már ilyen a történelemben. Nem is egyszer.

Van legalább egy B1-es angolod? Megértetted a G. Furr videót?

És vitatkozni sem óhajtok veled. Nincs miről. A frázisaid nem jelentenek újdonságot. Már 10 évvel ezelőtt se jelentettek. Talán még 30 éve igen. Amikor TGM meg többi diplomás elkezdte nyomatni. De mint állat.

Még a formális logikára se vagy tekintettel.

A modorod pedig annyira alpári, hogy nem kívánok olyan mélyre lesüllyedni.

Mostmár tényleg végeztem veled.

G. Nagy László 2021.03.17. 23:34:41

@dare:

Végignéztem a videót. Abszolút nem meggyőző a fickó.

1. Arról beszél, hogy nagy adósságállományok és nagy, passzív pénzhegyek vannak, ez utóbbiakat be kéne fektetni. Fasza. Szerinted miért nem fektetik be termelő üzletágakba? Elárulom: azért, mert a pénzügyi és ingatlanbefektetések piacán is kielégítő hozamot produkálnak. Ez egy tipikusan olyan terület, amelyet a piac tökéletesen megold. A működő tőke szerkezete minden pillanatban egyensúlyban van.

2. Igaza van a fickónak abban, hogy a liberális piacgazdaság és a politikai demokrácia nem következik egymásból. Helyesebben: ha egy állam képes biztosítani a polgárai alapvető szabadságjogait, úgy automatikusan megvalósul a piacgazdaság. A görög faszi szerint azonban a demokrácia azt jelenti, hogy a nép gyermeke beleszólhat a másik ember pénzügyeibe. Ez játék a tűzzel. Ez marxizmus.

3. A számomra ideális világtól nem áll távol az, amit a fickó mond: mindenki tulajdonos az adott cégnél, amelynél dolgozik. Nos, ezt hívják részvénytársaságnak, dolgozói részvénycsomaggal. Kész is vagyunk. Odáig azért nem mennék, hogy kötelezővé tegyem minden részvénytársaságnak, mert itt ismét Marx kopogtat.

4. Harminc éve, a rendszerváltás idején sokféle privatizációs formát dolgoztak ki, az egyik ilyen a Munkavállalói Részvénytulajdonlási Program volt. Szimpatikusnak tűnt, de nem lett különösen nagy divatja.

5. A magam részéről támogatom a termelőszövetkezeteket, a kisvállalkozásokat, a kistermelőket és minden olyat, amely az egyszerű kisembert öntudatos, önmagáért felelősséget vállaló vállalkozóvá teszi. De erőltetni ezt lehet a legkevésbé. És ha önkéntesen nem megy, úgy nem is kéne forszírozni tovább.

Ad Dio 2021.03.17. 23:39:53

Tökéletesen egyet értek a fent elhangzottakkal.

dare 2021.03.17. 23:59:49

@G. Nagy László:
1. "azért, mert a pénzügyi és ingatlanbefektetések piacán is kielégítő hozamot produkálnak."
Spekulánsok, így egy szóval.
De persze az vesse rájuk az első követ, akik hasonló körülmények között nem pont ugyanezt tennék a helyükben.
Egyébként a szóba került keynesianizmusról mi a vélményed?
hu.wikipedia.org/wiki/Keynesianizmus
Ő amúgy nem igazán rajongott a spekulánsokért.

2. Nem kell beleszólnia senkinek más emberek pénzügyeibe, de ezt meg lehetne anélkül is oldani, hogy a pálya ne mindig egy irányba lejtsen.

5. Nagy pókeres vagy, tudod mi a különbség a sit & go és a cash game játék között.
Én is maximálisan támogatok minden kisvállakozást, kistermelőt, öntudatos vállalkozókat, de nem mindegy, hogy erőltetésnek hívjuk azt, hogy őket játékban akarjuk-e tovább is tartani egy cash game játékban, vagy sit&go játékra kényszerítsük a nagyobb játékosokat velük szemben.
Ha innentől kezdve csak cash game-et játszunk, mert csak azt lehet, akkor nagyon kevesen fognak időben felállni az asztaltól.

Wildhunt 2021.03.18. 00:07:09

@G. Nagy László: Az Ábel a Rengetegben semmit nem ér az Országban és AMerikában nélkül. A Pál Utcai Fiúkat pedig egyszer olvasd el úgy, hogy leképezed vele az I. VH utáni történelmet. Nemecsek lehet a rongyos gárda... A Kőszívű Ember Fiai-ban meg benne van minden, ami a Jókai-féléket belevitte a forradalomba. Szerinted ma már nincsenek ilyen emberek? (Nem mint Baradlayék, hanem mint Jókai)
Nem vitatkozni akarok, csak tudom hogy sokat olvasol.

Sadist 2021.03.18. 00:22:51

@kintornas: "A Szovjetunió világ legboldogabb országa volt.

Az pedig, hogy polgári értelmiség ennyire zsigerből gyűlöli a "sztálinistákat" és a maoistákat csak azt valószínűsíti hogy nagyszerű emberek voltak. "

Elmebeteg vagy.

Sadist 2021.03.18. 00:28:30

@Evil Empire: "A kommunizmus egész egyszerűen azért népszerűbb, mert az emberek ösztönösen érzik, hogy - bármennyit is mocskolják - elég erős morális alappal rendelkezik, míg a nácizmus a legönzőbbek ideológiája."

Erős morális alap? Egy olyan rendszer, amibe kódolva van az erőszak és a másik ember elnyomása? Nagyon nem. A nácikban legalább volt annyi tartás, hogy nem fordultak a saját fajtájuk ellen, míg a komcsiknál rendszeres volt, hogy a másik komcsi "elvtársat" hátba szúrták. DnD-s analógiával élve kb. lawful evil vs chaotic evil a kettő összehasonlítva.

Sadist 2021.03.18. 00:31:39

@kintornas: Bocs, visszavonom, nem elmebeteg vagy. Szimplán retardált.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.18. 01:00:10

@andras_1:

Mo-on mind a nácizmus, mind a kommunizmus áldozatainak száma minimális: pár ezer fő. Szóval pont a magyar helyzetet idehozni értelmetlen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.18. 01:02:08

@Sadist:

"A nácikban legalább volt annyi tartás, hogy nem fordultak a saját fajtájuk ellen"

Dehogynem. A német nácik úgy kezdték a kormányzást 1933-ban, hogy az egyik frakció kiirtotta a másikat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.18. 01:12:09

@andras_1:

Egy pillanatra azt hittem, van valami gondolatod a témáról. De már látom: csak a szokásos flúdolás.

Nem gond: jön nemsokára a blogger bácsi is kihajít szarni.

Glokta 2021.03.18. 01:13:46

@andras_1: "A blogger valójában egy náci, hiszen a nácizmust próbálja relativizálni a kommunizmussal egy szintre állítva."
Ez baromság. Ha valaki a kommunizmust próbálja relativizálni a fasizmussal egy szintre állítva, az kommunista?

Egyébként a hozzászólásod meglepően értelmes, a 2) pontban és részben a 3)-ban is egyetértek veled.
Az 1) pont viszont értelmetlen, a kommunizmus és a nácizmus összehasonlításakor nem azt kell nézni, hogy Magyarországon milyen szerepet játszottak, és nem csak azt kell figyelembe venni, hogy mennyi embert öltek meg, hanem azt is, mennyinek tették tönkre az életét, mennyi kényszerült menekülni miattuk.

Glokta 2021.03.18. 01:14:23

@andras_1: de látom csak a posztot tönkretenni jöttél

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.18. 01:37:08

@andras_1:

Itt csak te vagy elmebeteg, Pedómatyi, más nem másol be százszor kommenteket. Seggtánc volt tegnap?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.18. 01:38:26

@andras_1:

Megadtad a választ: "többségük nem Magyarországon haltak meg" - kb. a 99 %-uk.

midnight coder 2021.03.18. 06:12:26

@andras_1: "Amellett, hogy kamuzol, nem, ez nem rasszizmus."
index.hu/mindekozben/poszt/2021/02/26/-legyel-kevesbe-feher---tanitjak-a-kola-munkatarsainak/

Szerinted a try to be less white mit jelent magyarul ?

És hogy nem rasszizmus? Ha mondjuk a cigányokat oktatnák a munkahelyen, hogy próbálj meg kevésbé cigány lenni lenni, az szerinted nem lenne rasszizmus? Olyan pontokkal Pl. hogy ne köpj a padlóra, ne szemetelj, stb. Vagy szerinted ha ugyanezt a fehérrel csinálják, az nem rasszizmus?

Matyika pszichiátere 2021.03.18. 06:24:06

Kedves kommentelők! Sajnos csak két napig tudtuk Brendel Matyit bent tartani a pszichiátrián, mert idegösszeroppanást kapott attól hogy a moderátor Kurt több blogból is kitakarította. Eddig tette lehetővé a protokoll a bezárását, ennek volt köszönhető a poszt két nyugodt napja.

midnight coder 2021.03.18. 07:15:59

@andras_1: "De még cigányokat, kommunistákat, melegeket, elmebetegeket is."
Azért ez utóbbi három kategóriában te megmaradtál nekünk. Sajnos.

"A kommunizmus áldozatainak száma Magyarországon pár ezer. "
Hazudsz. Csak a málenkij robot áldozatainak száma több mint 60 ezer.

"Csakhogy a nácizmus 12 évig volt hatalmon, a kommunizmus pedig 74 évig."

A kommunista rendszerek is az elsõ 10 évükben voltak a legtoxikusabbak. A németeknek a Kristályéjszaka és a bukta között nem volt ennyi. Késõbb valószínûleg Hitlerék is konszolidálódtak volna, és 40 év múlva talán megcsinálják õk is a gulyásnácizmust idehaza.
Feltéve persze, ha õk is mûködésképtelenek gazdaságilag és a másik oldal kölcsönére szorulnak.

"Kivétel lehet Kambodzsa vagy Kína, ahol tényleg megölhettek sok embert kizárólag az osztálya miatt."

Megint csak hazudsz.
index.hu/tudomany/tortenelem/2017/08/11/sztalin_nepirtasok_a_szovjetunioban_tomegterror_kulakok_lengyelek/

Gösser söralátét 2021.03.18. 07:42:47

Pedig nem teljesen ugyanaz a két rendszer.
A kommunizmusban kijelölték elvitelre a polgárt, éjjel jött az autó és vitte.
A nácizmusban a barnainges keretlegények járták az országot és ütötték verték, vagy akár meg is ölték azt aki nem tetszett nekik, akkor is ha az náci volt.

A jelenlegi narancsinges véglényeknek meg tök mindegy, náluk eleve ideológiai keveredés van az alapból egyszerű felépítésű agyukban és a fajelmélet alkotóinak módszereit imádva, a kommunista eszméket éltetve és putyin kommunizmusához dörgölőzve lazán szólítja őket háborúba minden és mindenki ellen egy full retardált komcsi cigánygyerek.

G. Nagy László 2021.03.18. 08:01:53

Elnézést, hogy az éjszakát alvással töltöttem, közben Matyika is belopódzott. Hogy a reakcióitoknak értelme legyen, mentettem egyet András_1 néven közölt kommentjéből. (Nem vacakolok azzal, hogy egyesével törlöm az összes szemetét.) Íme:

@G. Nagy László:
A blogger valójában egy náci, hiszen a nácizmust próbálja relativizálni a kommunizmussal egy szintre állítva. Aztán a postban később le is hull a lepel. Egy az egyben náci faszságokat ír. A komment szekció meg egy nácitenyészet. Ami a nácizmust és a kommunizmust illeti. A postban kevés tényszerű érv van, azok pedig nincsenek végiggondolva.

1) Magyarországon a nácizmus áldozatainak száma, ha csak a harcon kívül, a hatalom által célzottan megölt ártatlan civilekről beszélünk, több százezer. Ugye 400 ezer zsidót deportátltak, ezek jelentős része meghalt. De még cigányokat, kommunistákat, melegeket, elmebetegeket is. Sajnos nem a nácikat magukat deportálták, mint elmebetegeket. A kommunizmus áldozatainak száma Magyarországon pár ezer. Tehát Magyarországon, magyarként vagy magyar nyelven, magyar olvasóknak egy szintre hozni a kettőt oltári idiótaság.

2) Ami a világot illeti. A post hivatkozik a kommunizmus fekete köynvére. Ez a nácizmushoz 24 milliónyi áldozatot említ, a kommunizmushoz meg 100 milliót. (Ez utóbbi elég érezhetően hasraütés.) Csakhogy a nácizmus 12 évig volt hatalmon, a kommunizmus pedig 74 évig. Ráadásul a kommunizmus áldozatainak száma sokkal nagyobb népességből is került ki. Ha csak Kínát vesszük, márpedig a 100 millióban Kína benne van, akkor a kommunizmus már sokkal jobb.

3) A kommunizmus általában olyan módon nem csinált osztály alapú üldözést, mint a nácizmus. Kivétel lehet Kambodzsa vagy Kína, ahol tényleg megölhettek sok embert kizárólag az osztálya miatt. Más országokban az nem fordult elő, hogy a hatalom szisztematikusan, célzottan, bírósági tárgyalás nélkül irtott volna embereket osztály alapon. Egy volt nemesnek, papnak a volt kommunista országokban jó esélye volt életben maradni. Ezzel szemben egy zsidónak a náci Németországban, és az általuk annektált országokban, csak olyan esélye volt életben maradni, ha időben külföldre szökött, bújtatták, meghamisították a származását vagy még egyszerűen nem került sorra. A külföldre menekülésen kívül az összes más "megoldás" csak időlegesen kerülhette el a végső megoldást.

Nos, mindezek pedig kurvára fontos különbség, amelyeket az idióta blogger persze nem fog fel.

midnight coder 2021.03.18. 08:07:04

@Gösser söralátét: Azért a kommunizmusos sem mindig és mindenhol mûködött ennyire "civilizált" módon. Picit olvass utána milyen csintalanságokat követtek el a komcsik szerte a világban. A barnainges keretlegények belesápadnának. Persze voltak durva dolgok a náciknál is, ott sem a hazai keretlegények voltak a legrosszabbak. Maradjunk annyiban, hogy a két ideológia egyként irtandó.

G. Nagy László 2021.03.18. 08:12:27

@andras_1: Elég szánalmas ez a mosdatási kísérlet. És az benne a legszánalmasabb, hogy magad is érzed érveid erőtlenségét, hiszen ellenkező esetben nem szemetelted volna agyon a kommentteret.

Ami a legjobban tetszett: "Csakhogy a nácizmus 12 évig volt hatalmon, a kommunizmus pedig 74 évig." Vagyis ha egy pusztítóan gyilkos rendszer hatszor annyi ideig gyilkol, de időarányosan egy hajszálnyival kevesebbet (vagyis nem hatszor, csak négyszer annyit), akkor az elfogadhatóbb... Tényleg elmebeteg vagy. Baszki, ha ugyanolyan büdös kommunista lennék, mint te, legalább az ilyen érveket mellőzném és szégyent érezve kussolnék.

Tudod, mi az igazi különbség a két mészárszék között? Az, hogy a nácikat senki nem akarja mentegetni. Olvasd el a fenti 200 kommentet! Egy nácimosdatót sem fogsz találn!

midnight coder 2021.03.18. 08:14:33

@G. Nagy László: Sárkány ellen sárkányfû, troll ellen vezértroll.

G. Nagy László 2021.03.18. 08:14:48

@Gösser söralátét: Jó lenne érdemben válaszolnom, de lehetetlen. Indulaton kívül nem sok egyéb van a kommentedben.

G. Nagy László 2021.03.18. 08:20:02

@Wildhunt:

"Ábel a Rengetegben semmit nem ér az Országban és AMerikában nélkül. A Pál Utcai Fiúkat pedig egyszer olvasd el úgy, hogy leképezed vele az I. VH utáni történelmet. Nemecsek lehet a rongyos gárda... A Kőszívű Ember Fiai-ban meg benne van minden, ami a Jókai-féléket belevitte a forradalomba."

Ezek érdekes és abszolút legitim felvetések. Csakhogy 15-17 éves kamaszokról beszélünk - magam is akkortájt olvastam ezeket -, esetükben pedig egyetlen szempont számít: élvezetes olvasmány legyen. Amiket te hozzáteszel, már a tudatos, felnőtt, értelmiségi értő kiegészítése.

konrada 2021.03.18. 08:22:58

@Gösser söralátét: Ez országa válogatta, mert például Kínában, Kambodzsában a terror évei alatt nem nagyon volt külön program, csak sima progrom, ahol bármikor megölhették a delikvenst azért, mert kulák volt, vagy mert szemüvege volt.
...igaz, ilyen európai környezetben nem nagyon volt... ...de már ez leírva is sima rasszizmus.
(De azért a náci keretlegényekre sem volt igazán jellemző, hogy utcáról random bevitt embereket gyilkoltak békeidőben. S ezt nem az ő védelmükben írtam, csak arra, hogy egy totalitárius rendszerben nem a mögöttes elv a fő magyarázat arra, hogy miért gyilkolnak lumpenemberek másokat, hanem az, mit enged meg a rendszer, és mennyire képes kordában tartani az állatiasakat. ...hisz például emlegették itt a jakobinusokat, azok meg se kommunisták, se fasiszták nem voltak a mai értelemben, de volt olyan klerikális alapú diktatúra is a történelemben, mely elég random gyilkolászott, lásd machiavellizmus kora.)

G. Nagy László 2021.03.18. 08:32:56

@dare:

"Spekulánsok, így egy szóval. De persze az vesse rájuk az első követ, akik hasonló körülmények között nem pont ugyanezt tennék a helyükben."

Ebben nincs vita köztünk.

"Egyébként a szóba került keynesianizmusról mi a vélményed?"

Keynes nem volt teljesen hülye, de minden elmélete, teóriája és számítása az ÁLLAM beavatkozására épült. Csakhogy lásd: kereste azokat a pontokat, ahol az állam úgy tud a foglalkoztatási (és ezáltal gazdasági) növekedést produkálni, hogy közben nem keletkezik eladhatatlan, vagy az árakat csökkentő többlettermék a piacon. Így jutott el a szerinte legjobb szegmenshez, az állami fegyvergyártáshoz... A magam részéről elvetem mindazt, amit ír és abszolút az osztrák iskolát vallom. A piac képes megteremteni az egyensúlyt önmagában. Ehhez kurvára nem kell az állam. Szerintem.

"Nem kell beleszólnia senkinek más emberek pénzügyeibe, de ezt meg lehetne anélkül is oldani, hogy a pálya ne mindig egy irányba lejtsen."

Kíváncsivá tettél. Hogyan?

"Ha innentől kezdve csak cash game-et játszunk, mert csak azt lehet, akkor nagyon kevesen fognak időben felállni az asztaltól. "

Most mire célzol? Az egyén felelőtlenségére? Tényleg nem vágom.

Rodney_2 2021.03.18. 08:41:08

Ez nagyon egyszerű:
a nácizmusban (többek között) zsidókat irtottak
a kommunizmusban (többek között) zsidók irtottak másokat.
Ismerve a világ propagandában / médiában / "kultúrában" meglévő felülreprezentáltságukat, az lenne a csoda ha nem ilyen torz világkép alakult volna ki.

Gösser söralátét 2021.03.18. 08:45:13

Páran keveritek az oda vezető utat a megérkezés utáni időszakkal.
Leírom újra, talán átmegy:

A nácik már a kezdeti időszakban is csak gyűlölettel és erőszakkal álltak mindenkihez, még a saját eszméjüket vallókhoz is ha annak nem tetszett a pofája vagy volt sapkája.

A komcsik már a kialakult rendszerben váltak bolonddá, őket a hatalom részegítette meg.

-----

Amelyik zseninek meg az jön le, hogy a valóság amit leírtam az gyűlölet, inkább menjen orvoshoz, nem ártana neki.

Hogy közelebbi emlékek alapján lássa a sok egybites, a baloldal (nem írok komcsit vagy nácit, nem értitek a szavak jelentését és keveritek) bejelenti a tüntetést, amikor vége befejezik, hazamennek.
A jobboldal meg autókat éget, műemléképületekbe tör be és rombol, barikádot épít, és ha tehette volna mert nem fullad le a lánctalpas tank, még embereket is eltapos, mint kínai elvtársaik pár évtizede.

Hazai viszonylatban ez a különbség a kettő között.

G. Nagy László 2021.03.18. 09:11:30

@Gösser söralátét:

A komcsik már a kialakult rendszerben váltak bolonddá, őket a hatalom részegítette meg."

Még ha így lenne, sem lenne sokkal szebb a gyerek, de ez még csak nem is igaz.

1. Már maga Marx is proletárdiktatúrát hirdet, mert annyi esze azért volt a vén fasznak, hogy tudta: önkéntesen senki sem akar ilyen beteg világban élni. Vagyis: az erőszak már ott van a legmélyebb gyökereknél.

2. Ahhoz, hogy valaki beálljon a mészárosok sorába, s puszta irigységből gyilkos proletárforradalmat szítson - nem beérve a szociáldemokraták békés, tárgyalásos, abszolút korrekt útjával - nagy fokú lelki romlottság és agresszió szükséges.

3. Érdemes lenne elolvasnod a brit diplomaták jelentését a Tanácsköztársaság kormányáról: "elég volt rájuk nézni, csupa agresszív bűnözőarc nézett vissza ránk".

Nem a célegyenesben részegedtek meg. Többségükben már a startvonalnál is sötét lelkű, kegyetlen hetesek voltak.

Wildhunt 2021.03.18. 09:19:08

@G. Nagy László: erre találták ki az irodalomtanárt. Nem lehet a gimnázium végéig Ruminit olvasni, egyszer el kell kezdeni tanulásra törni az elmét. Ha például legalább Bulgakov rendesen kötelező lenne, nem menne ekkora vita ezen a cikken.

Wildhunt 2021.03.18. 09:21:13

@Sadist: a DnD analógiád üt mint a buszkerék.

kintornas 2021.03.18. 09:21:42

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Tán azt gondolod, hogyha leszedálnak, utána majd Veled együtt fogok bégetni? Semmi érdekem nem fűződik hozzá. Hát Neked?

midnight coder 2021.03.18. 09:27:33

@Gösser söralátét: "A komcsik már a kialakult rendszerben váltak bolonddá, őket a hatalom részegítette meg."

Ja, az egész komcsi dolog még csak véletlenül sem úgy indult, hogy csinálunk egy jó kis forradalmat, vörös terrorral, cári család kivégzésével és hasonlókkal. A másik oldalon pedig mitha Hitlerék sem egybõl a Kristály-éjszakával indítottak volna.

midnight coder 2021.03.18. 09:37:47

@Wildhunt: Ezeket a kötelezõket egyszer elolvassa az ember, utána megfogadja hogy olvasni önként kizárólag lektûrt fog vagy szakirodalmat. A mûvészek pedig elégítsék ki egymást.

Wildhunt 2021.03.18. 09:43:54

@midnight coder: és? Newton törvényeitől sem lesz mindenki fizikus. De ha folyamatosan egyszerűsítjük az anyagot csak hogy szegény gyereknek minél könnyebb dolga legyen, akkor a kicsi sárgák nem 2 generáción belül hagynak állva hanem már max. 10-20 év múlva.

apro_marosan_petergabor 2021.03.18. 09:47:50

@MAXVAL birсaman közíró:
"Először is, mind a kommunizmus, mind a nácizmus kevésbé ártalmas, mint a liberalizmus."
A liberalizmus még nem jutott el a táborokig, meg a kivégzésekig. De jó úton van felé. A BLM már fevillantotta a csírákat az USA-ban. Igaz a "demokrata" párt a BLM marxistáit, és lumpenprolijait csak csatabárdnak használta. mindig is a bolsevikoknak volt a módszere a cél szentesíti az eszközt, most ezt láttuk a valóságban.
Azaz a bolsevik magatartás és a liberalizmus ugyanazon gyökerek menté mozog, és általában ki lehet mutatni a valódi érdekeltségi vonalat családi vononalon is.
Azt azért ne feledjük, ennek a libero vonalnak(ezért hívom őket így) nem sok köze van a valódi liberalizmushoz, ami tulajdonképpen anno a vélemény és szólásszabadságot jelentett. Fodor Gábor szerette idézgetni ezt: "én nem értek egyet veled, de mindent elkövetek annak érdekében, hogy véleményed szabadon elmondhasd". Ő nemigen (vagy nehezen) nyelte le ennek első törvényes megcsonkítását, a holocaust Mo-i trörvény bevezetését. A píszi, s a libero gondolat és vélemény terror azóta már a "köbön" tombol.

eßemfaßom meg áll 2021.03.18. 09:54:13

@Gösser söralátét: te valami alternatív tötrénelmet ismersz. Látogató egy párhuzamos univerzumból?

6.Lenin 2021.03.18. 10:01:53

@midnight coder:

Jellemző az itt zajló vita a két eszméről.

Van egy tábor, akik azt képzelik, hogy az ilyen események , mint a komcsi forradalom csak úgy kitört, mint Béla bá a konyhából, ahol a kedves neje verte mert részegen jött haza.
Vagy a hitleri rémuralom, amit megelőzött egy olyan gazdasági válság, aminek nem is szabadna megtöténie, hiszen a kapitalista piac mindent szabályoz.

Aztán van egy másik álmodozó tábor, akik bármibe képesek bármit beleképzelni. Aztán oroszlánként harcolnak ehhez a meséjükhöz.

Pedig az eseményeket mindig megelőznek a háttérből induló hatalmi érdekek, akik legyártanak elméleteket, hogy megvadítsanak valamilyen vesztes tömeget a saját céljaik megvalósításának érdekében, és PÉNZZEL támogatják azokat, akik ezt a számukra levezénylik. Aztán, ha túltolják a bringát, leverik őket is, mnt a diót.
Már egyre több adat lesz nyilvános, hogy kik is pénzelték Lenint, vagy kik tartották Hitlert az év emberének, aki megoldja a problémájukat.

Ezek az eszmék csak eszközök, amikkel megbolondítják a mindig vesztes oldalakat. Soha nem a tömegek nyertek ezeken a eszméken.Érdekes lenne végre a mindig nyertes oldalt vizsgálni.

Tökéletes példa a jelenleg Amerikában is zajló események. Kik is lesznek a nyertesek(átmenetileg)?

Azóta utálom a focit is, mióta a Népsport olyan szövegekkel jött, hogy a O:O minkét oldal számára elfogadható, hát persze, mert előtte ebben egyeztek meg. A sok hülye drukker meg egymást szapulta az eredmény miatt, meg a játékosokat. A vezetők meg cseréltek vastag dohánnyal kitömött táskákat.
Miért történne más téren másként? Azt is emberek csinálják a háttérben, mint szinte mindent.

G. Nagy László 2021.03.18. 10:07:05

@apro_marosan_petergabor:

"Azt azért ne feledjük, ennek a libero vonalnak(ezért hívom őket így) nem sok köze van a valódi liberalizmushoz, ami tulajdonképpen anno a vélemény és szólásszabadságot jelentett."

Valójában ez a lényeg. A liberalizmus szabadságot jelent - nem többet és nem kevesebbet. A "nem többet" elemet azért érdemes kihangsúlyozni, hogy lássuk: valójában egy ideológiamentes ideológiáról van szó. Ugyanaz, mint a buddhizmus: Isten és dogmák nélküli vallás. A klasszikus liberalizmusban nincs helye semmiféle kényszernek. Ezt azért érdemes tisztán látni, hogy tudjuk:

1. A mai balliberalizmusnak SEMMI KÖZE a liberalizmushoz, sokkal inkább marxista gyökerű.

2. Mindazok, akik a szabadság ellenségei (mert a saját szánalmas adottságaikkal és gyengécske elszántságukkal képtelenek élni a szabadság nyújtotta lehetőségekkel) kihasználják az álruhába bújt marxisták szélhámosságát, s úgy tesznek, mintha a klasszikus liberalizmus és ez a balos fos egy és ugyanaz lenne, s együtt fikázzák mindkettőt.

kintornas 2021.03.18. 10:36:26

@6.Lenin:
A nick-ed megtévesztő. Pszeudo-Lenin, vagy hasonló hitelesebb lett volna.
Bizony, egyre durvább hazugságokat fognak lenyomni. Egyszerű tömeglélektan.
Én vagyok olyan vén, hogy emlékszem arra, amikor Sztálinnak még csupán a "túlzott hatalomkoncentrációt" és a "személyi kultuszt" rótták fel. Hol is vagyunk már ettől?
Ha manapság valaki felveti, hogy mi van akkor, ha netán, nem-e lehet-e, esetleg, hogy Trockij mégiscsak áruló lett, hogy Tuhacsevszkij összejátszott a nácikkal, vagy vmi hasonlót, akkor 3 dologra számíthat:
1. jön a békaemberes duma és szimplán kigúnyolják, nevetségessé teszik, lehülyézik, ellehetetlenítik - ez a legszolidabb metódus,
2. perbe fogják kommunizmus bűneinek tagadásáért - és ez még mindig a törvényes keretek között van
3. ha egy rendszerre valóban veszélyes figura és ütős amit mond, akkor szép csendben nyomorékká veretik a Betyársereggel, vagy vmelyik másik demokratikus intézmény lelkes csapatával.

Éljen a nem diktatúra!
A tudás megfizethetetlen.
További jó totalitarizálást mindenkinek!

kintornas 2021.03.18. 10:58:49

@Etniez: nyitott kapun dörömbölsz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.18. 11:01:51

@kintornas:

Tuhacsevszkij nem a nácikkal akart összejátszani, hanem a német tábornoki karral.

6.Lenin 2021.03.18. 11:02:12

@kintornas:

Természetesen minden eszmében vannak olyan elemek amire az elnyomottak buknak, de ezek soha nem róluk szólnak. Az is természetes, hogy az eszmét alkalmazó vezérek többsége egy idő után kifordul magából, hiszen nagy általánosságba nem igazán szellemi nagyságok, mint akik a háttérből irányítják a mókát, és ajánlották az eszmét.
Néha egymást is kinyírták, akár a nácik, libsik, komcsik is.

Én mindig a hátteret próbálom megfejteni, mert ott rejlik az igazság. Sose az érdekel, hogy ki, mit mond, hanem vajon miért azt mondja, mi lehet vele a szándéka.

Még most is vannak hívei Leninnek, Sztálinnak, a román diktátornak, nyilván Hitlernek is, akik hisznek abban, amit mondtak, tudtak vele azonosulni. Ők mindig kisebbségben lesznek.

Az eszmék eszközök egy cél érdekében, nyilván tartalmazniuk kell olyan részleteket, mert másként nem buknának rá a tömegek. Vannak, akik csak kihasználják.

a vallások közvetítői sem igen szoktak tolongani azért, hogy oda jussanak idő előtt, amit a híveknek ígérnek, ha betartják amiről ők hablatyolnak, és kurva ritkán tartanak be. Természetesen ezekben is vannak olyan elemek, amit valóban követni kellene, de ezt általában mindenki leszarja, a közvetítők, és a hívek is.
Így van ez a politikában is.Mindig mások a gazemberek.

A nickemet is egy hasonló "vita" után választottam, és szándékos a 6. a V.I. helyett, és eredetileg kis l volt a lenin is, de a B1-en egyszer átírrták a profilom. én meg meghagytam, érdektelen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.18. 11:03:25

@G. Nagy László:

"úgy tesznek, mintha a klasszikus liberalizmus és ez a balos fos egy és ugyanaz lenne"

Ez pedig Mo-on nagyon népszerű elmélet, s furcsa módon MINDKÉT oldal egyetért benne. Pedig marhaság. A marxizmus éppenhogy a liberalizmusra adott válaszként született.

Glokta 2021.03.18. 11:23:43

@G. Nagy László: "Nem a célegyenesben részegedtek meg. Többségükben már a startvonalnál is sötét lelkű, kegyetlen hetesek voltak."
Igen. A kommunizmust sehol sem munkások harcolták ki, hanem "hivatásos forradalmárok", akik az elejétől fogva tisztában voltak vele, hogy brutális erőszakot kell alkalmazniuk minden ellenállás letörésére és a társadalom agresszív átformálására.
Lenin maga soha nem rejtette véka alá, hogyan is kéne szerinte zajlania a "proletárforradalomnak".

Evil Empire 2021.03.18. 11:32:30

@Sadist: "Erős morális alap? Egy olyan rendszer, amibe kódolva van az erőszak és a másik ember elnyomása? Nagyon nem. A nácikban legalább volt annyi tartás, hogy nem fordultak a saját fajtájuk ellen, míg a komcsiknál rendszeres volt, hogy a másik komcsi "elvtársat" hátba szúrták."
Persze, a hosszú kések éjszakája meg se történt. 1944-ben véletlenül sem kíséreltek meg merényletet Hitler ellen. :D
Ami pedig az erőszakot illeti, az MINDEN rendszerbe bele van kódolva, nem lehet kiiktatni. A különbség az, hogy kapitalizmusban az állami erőszak elsősorban a tőkés osztályok (egy minimális kisebbség) érdekeit szolgálja és az elnyomás az ő irányukból érkezik, míg kommunizmusban nem.

Glokta 2021.03.18. 11:35:59

@Rodney_2: Mao és Pol Pot zsidó volt?
A Szovjetunióban és Mo-on a "hivatalos forradalmárok" vezetésében kezdetben tényleg többségben voltak a zsidó származású értelmiségiek, de ez idővel (Sztálin, illetve Kádár alatt) megváltozott.

kintornas 2021.03.18. 12:01:54

@6.Lenin: A NÉKOSZ-osok énekelték egykor, hogy holnapra megforgatjuk az egész világot. www.youtube.com/watch?v=HZrM3oUCeJ8 Már 1968-ban nekiment a Jancsó ennek. Mostanra pedig a nagyokosok teljesen visszaforgatták az értékrendet annak Bús Ezer Éves rendes menetébe.

Így hát ami miatt egykor Sztálint hősként ünnepelték a nyomorultak, az ma már köztörvényes bűncselekmény. A prolik ismét csak "semmik" - ahogy a nótában is. Tehát bármi megengedett velük szemben. Hazudozás, árulás, erőszak, megfélemlítés - bármi.

Szubjektíve néhány éve is cumiztam olyan frázisokat, amin mostanság már bosszankodom. Az igazság szubjektív - ahogy Kant fogalmazott - úgy hallottam, hogy már ő is a nem szeretem kategóriába került.

Tehát nehéz bármit is kibogozni, vagy megérteni.

Azért sok sikert hozzá!
De inkább jó egészséget!

dare 2021.03.18. 12:11:02

@G. Nagy László: Én nem hiszek ebben a piaci egyensúlyban, de ezt már sokszor lezongoráztuk Béndek blogján míg itt volt.
Írtad korábban, hogy a rendszerváltás idején is sokféle munkavállalós privatizációs modellt vázoltak fel, aztán valahogy mégis olyan lett minden amilyen.
Lehetnek szimpatikus dolgok, de úgy is az lesz, amit a láthatatlan kéz akar.
Én azt vallom, hogy néha azért ezt a láthatatlan kezet nem árt azért ha kis ideig ugyan, de láthatóvá tesszük, ráütni egyet a kézfejére, és azt mondani neki, hogy ott kotorásszon, ahol azt gondolom.
Erre muszáj egy állam bácsit tartani pedellusi szerepkörben.

A Fidesz a feltőkésítés politikáját vallja.
Csak úgy lehet komolyan vehető piaci szereplővé válni a mai világban, ha komoly tőkével is rendelkezünk hozzá.
Ezt jobb minél kevesebb vállalkozó kezében összpontosítani a Fidesz szerint, mivel így tudnak igazán komolyan vehető félnek mutatkozni az asztalnál.
Ezt Schmidt Mária, és mások is többször hangoztatták már, hogy ők ezt a politikát követik.
Ez megint szemléletbeli különbség, pl ott volt az Ángyán féle földtörvény.
Mindig az van, hogy mit is szeretnénk, és hova is akarunk eljutni.
Ezt lehet lassabb építkezéssel, picit kontroll alatt tartva, folyamatosan figyelni és támogatni a benne szereplőket, vagy gyorsan, a piacot állandóan figyelve, kevesebb rizikófaktorral, és persze kevesebb szereplővel akiket figyelni kelljen.
A Fidesz az utóbbit vallja, itt nincs szükség állam bácsira, vannak pályázatok, meg kell őket pályázni, és ennyi is a történet.
Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa.
Amire én gondolok, az maga a startvonal. Hogy ne szóljunk bele mások pénzügyeibe, de azért a versenyt is tartsuk fent valahogy, azt lehetne kisebb pénzdíjas, vagy rövidebb távú szakaszokra is kiírni.
Pl meg lehet pályázni egy sertéstelepet (sej de nem stróman az én édesanyám....).
Én jobban örülnék annak, ha a startvonalhoz nem csak a 100 millió pluszos versenyők állhatnának oda, hanem a valóságban lehet sokkal rátermettebb, a kapott pénzt okosabban felhasználó, akár több embernek is biztos megélhetést jelentő kisebb szereplők is.
Ez esetben nem abajgatjuk mások pénzügyeit, de mégis egy olyan versenyre kényszerítsük így a nagyokat, ahol sokkal rátermettebb emberekkel versenyezhetnek így egy kisebb pénzdíjazású versenyeken, és nem egy nagyon.
De ezt világosan kifejtették, hogy nem egy követendő stratégia a számukra jelenleg, ezért erről még beszélni is felesleges jelenleg.

A mohóságra a cash game.
Sokat pókereztem én is egy időben, online is játszottam rengeteget, és régen mindig tournament játékot játszottunk a haverokkal is.
Aztán jött a cash game.
Megkérdeztél 10 embert, hogy mit játszunk most, és abból 7 kapásból rávágta, hogy cash.
Ezzel odáig semmi baj nincs, amíg mindenki azonos pénzért azonos értékű zsetont kap, a gond a visszaszállásnál kezdődik.
Míg régen meg bírtunk egyezni abban, hogy max 3-szor lehet visszaszállni, és csak a beálló zsetonmennyiségnek megfelelő összegért, az valahogy az idővel elhalványult.
Ugye te akarsz lenni minden játékban a chip, de míg ezt fix beszálló, fix visszaszálló játéknál teljesen mindegy hogyan is játszol, addig nem okoz semmilyen lelki megterhelést ez, akkor amikor látod hogy valaki sokat bukott már, és még mindig játszani akar, akkor már ez viszont megterhelő.
Ilyenkor mondják azt többen, hogy akkor ne pókerezz.
Nem is teszem, többet nem is fogok játszani cash game-et.
A mohóság, a cash játék lényege, hogy egy idő után, ha nem szabályozzuk, akkor eldurvul a játék szinte mindig egy idő után.
Az egyén felelőtlensége ilyen esetben csak annyi, hogy le mert ülni egy ilyen asztalhoz.
De ha vannak lefektetett szabályok, fix beszálló, fix visszaszálló max 3 alkalommal (ez lehet egy játékos is), vagy tegyél be egy fix összeget, és a végén csak egy maradhat a játék (tournament), ott szinte a játékban résztvevők felelőssége nulla, mert tudják mire számíthatnak.
Jobb egy olyan asztalhoz leülni, ahol nem csak éhes vagy mohó szereplők vannak, akiket nem kötnek szabályok.
A cash game tönkre vágta a baráti pókerezést, talán még most is játszanánk, ha nem dobjuk a lovak közé a gyeplőt annak idején.

G. Nagy László 2021.03.18. 12:26:46

@dare: Bevallom, magam is inkább tornákon indulok. Befizetsz 15.000 forintot, s lesz ami lesz - ennél többet nem bukhatsz. ha meg odaérsz, szakítasz egy százast, vagy még többet. Pénzügyileg jól kontrollálható a móka.

Ugyanakkor a cash game-mel sincs az égvilágon semmi bajom. Mivel ezeknél az asztaloknál mindig sok a felelőtlen szerencsevadász, a magam részéről óvatos üzemmódba kapcsolok. (Mindig szembemegyek a forgalommal. Ha történetesen feszesből van sok, úgy én leszek a legagresszívebb az asztalnál.) Cash game-ben mindig elég mélyen játszol (100 BB minimum), így szerintem semmi jelentősége annak, hogy te vagy-e a chip leader, vagy sem. Legyen mindig akkora stack-ed, amivel ki tudod fizettetni a hatalmas kezeket, de ne legyen előtted soha annyi, amennyit már félsz kockáztatni. Buktam már el nyolcvanezret egyetlen leosztásban - nem jó érzés. (Már épp indultam volna haza. Utolsó leosztás: ász pár....)

dare 2021.03.18. 12:36:11

@G. Nagy László: Mivel nincs emelkedés, órákig lehet persze játszani, és csak néha kell megnyomni, hogy játékban maradjon az ember.
Idegen játékosokkal még nem casheztem, de szerintem nekem az se menne jól.
Az milyen már, hogy valaki úgy pókerezik, hogy nem akarja azt, hogy a másik sokat bukjon.
Nem egy életbiztosítás ez egy cash asztalnál. ;D

G. Nagy László 2021.03.18. 12:36:34

@dare:

"Én azt vallom, hogy néha azért ezt a láthatatlan kezet nem árt azért ha kis ideig ugyan, de láthatóvá tesszük, ráütni egyet a kézfejére, és azt mondani neki, hogy ott kotorásszon, ahol azt gondolom.
Erre muszáj egy állam bácsit tartani pedellusi szerepkörben."

Értem a jó szándékot, de hová fog csapni állam bácsi? Szinte bárhová is üt, mindenütt kárt okoz. Bárhová tesz korlátot, vagy épp nyújt támogatást, amivel segít valakit, egy másikat rosszabb helyzetbe fog hozni. Milyen alapon? (A pókert azért szeretem, mert maga a nyílt piac. A legszebb modellje a szabad kapitalizmusnak. Nincs és nem is kell bele semmiféle korlát.)

Szóval, háromféle modellt látok:

1. Mini állam, szabad piac - ennek tapsolnék.
2. Erős állam, mely támogatja a hazai tőkefelhalmozást, a középosztályt és a gyermekvállalást - bár nem vagyok híve az államnak, de legalább jó helyekre csoportosítják a pénzt.
3. Erős állam, mely segélyeket osztogat, elárverezi az országot és szinte nulla infrastrukturális beruházást végez - na ennél undorítóbbat nem ismerek.

A szereplőket be tudod azonosítani.

dare 2021.03.18. 12:51:53

@G. Nagy László: Ezt a korláthelyezést, támogatást, rosszabb helyzetet elő tudja idézni egy piaci szereplő is, legyen az magánember, vagy nagyobb tech cég.
Őket akkor nem szabad korlátozni, mert ők csak azért vannak, hogy a piac jól és megfelelően működjön?
Pl Soros György ki akarja fizetni a teljes magyar államadóságot (nem most, még korábban volt ilyen).
Helyes vagy helytelen ha hagyjuk ezt?
Értem én, hogy a korlátok korlátoznak, de a korlátok nélküli helyeken a láthatatlan kéz korlátok nélküli korlátlanságával nekem vannak azért pici fenntartásaim.

kintornas 2021.03.18. 12:57:16

@Evil Empire: Bocs, de nem minimális. Nagyon sok híve van ennek a rezsimnek. Elsősorban az állami alkalmazottak. Már ez is 1,5 millió ember. A fenti iromány kiagyalója is ezek közé tartozik.
Nagy duma, hogy a privatizáció volt a rendszerváltó értelmiség célja. A valóságban a KKTV volt az!

6.Lenin 2021.03.18. 13:06:42

@kintornas:

"Tehát nehéz bármit is kibogozni, vagy megérteni. " Nem nehéz, ha tudod, hogy mit szeretnél, és azt hol keresd.
Az nem jó módszer, hogy olyasmit keresel amiről csak álmodozol, de a valóságban olyasmi nem is létezik.
olyasmiről érdemes álmodozni, amit képes is vagy megvalósítani, vagy a körülmények lehetővé is teszik.

Ki, miben hisz, milyenek az álmai, az mindenkinek szabadon választható joga (kellene, hogy legyen). A rosszul választás is. A felelősség is, mindkét esetben. Nem szabadna, hogy mások rossz választásáért másokra háruljon a felelősség.

Evil Empire 2021.03.18. 13:12:07

@kintornas: az, hogy valaki a jelenlegi rezsim híve, nem azt jelenti, hogy ez az érdekeit is szolgálná. Sokakkal egyszerűen elhitették, hogy a kapitalizmus a jó rendszer, az alsó rétegek (akik leginkább szenvednek) hangját meg senki sem hallja meg.

konrada 2021.03.18. 14:49:27

@Evil Empire: Talán ez evolúció is, mert ha az alsó rétegek a hangadók, akkor a szint is az lesz.

G. Nagy László 2021.03.18. 15:32:40

@dare:

"Ezt a korláthelyezést, támogatást, rosszabb helyzetet elő tudja idézni egy piaci szereplő is, legyen az magánember, vagy nagyobb tech cég."

Nem. Nem tud ilyet.

"Pl Soros György ki akarja fizetni a teljes magyar államadóságot (nem most, még korábban volt ilyen).
Helyes vagy helytelen ha hagyjuk ezt?"

Ez nem kérdés. Ha a hitelezőkkel tárgyal, mintegy faktorálva a kintlévőségeiket, ahhoz nem sok közünk lehet. (Ekkor számunkra nincs változás, nem A, hanem B számlára utalunk, azonos feltételek mellett.) Ha velünk tárgyal, az más kérdés. Akkor a jelenleginél lényegesen kedvezőbb feltételeket kell biztosítania. Ezeket látni kell ahhoz, hogy dönteni lehessen, ám én nagyon óvatos volnék.

"Értem én, hogy a korlátok korlátoznak, de a korlátok nélküli helyeken a láthatatlan kéz korlátok nélküli korlátlanságával nekem vannak azért pici fenntartásaim. "

Igen, mert képregényeken, meg Fantomas filmeken nevelkedtünk mindannyian. A világ urát, az antikrisztust, az egy kézben koncentrálódó pénzhatalom fenyegető rémét látod. Szerintem nincs ilyen. Majd ha kezdenek létrejönni a magánhadseregek, a magánkézben lévő atomtöltetekkel, akkor lesz okunk elkezdeni aggódni. De még akkor sem biztos, hogy jogos lesz a félelmünk.

G. Nagy László 2021.03.18. 15:40:15

@kintornas:

"Bocs, de nem minimális. Nagyon sok híve van ennek a rezsimnek. Elsősorban az állami alkalmazottak. Már ez is 1,5 millió ember. A fenti iromány kiagyalója is ezek közé tartozik."

Ez így félreérthető.

1. Nem vagyok állami alkalmazott. (A kommentedet így kéne értelmezni.)
2. Teljes mellszélességgel támogatom a Fideszt, ha a potenciális kihívója a jelenlegi moslékkoalíció, csupa színvonaltalan ütődöttel, program és vízió nélkül, kizárólag a gyűlöletre építve. (Ez egy olyan szedett-vedett, szánalmas söpredék, mely igen jól reprezentálja a radikális baloldal mindenkori formáját.)
3. Ha például a az LA75 lenne a kihívó, biztosan nem a Fideszt támogatnám.

G. Nagy László 2021.03.18. 15:52:50

@Evil Empire:

"Sokakkal egyszerűen elhitették, hogy a kapitalizmus a jó rendszer, az alsó rétegek (akik leginkább szenvednek) hangját meg senki sem hallja meg."

Segíts nekem, kérlek!

Képzeld el Lakatos Józsit, akinek a szakmája is lakatos. 10 évig dolgozik egy kapitalista üzemben - sokszor túlórázva - hogy 27 évesen végre megnyithassa saját üzemét, saját megrendelőkkel. Újabb 10 év elteltével már 20 alkalmazottja van. A kezdeti garázsüzem már egy jól felszerelt csarnok, de még mindig keményen nyomja a többiekkel. Eltelik újabb 10 év: 47 esztendősen már 200 ifjú lakatost foglalkoztat, s ő maga már elsősorban a cégadminisztrációra és az ügyfélkapcsolatokra koncentrál. Évente kétszer nyaralni megy és megveszi élete első sportkocsiját, amire már 17 évesen is vágyott. A tőkésosztály részévé küzdötte fel magát.

Ekkor jössz te, és azt mondod: Te Józsi: nem megy neked túl jól? A munkásaidnak hol van ilyen sportkocsija? Nesze egy baszott nagy luxusadó, majd megtanulod, hol lakik a Jóisten... Így megy ez. Ez a te kommunista erkölcsöd. (És a 200 alkalmazottból rögtön csak 100 lesz, de mind a 200 - az elbocsátottak és a maradók is - egybehangzóan mondják majd: soha a büdös életben nem indítok vállalkozást. Sőt túlórázni se fogok. Semmi értelme hajtani, építeni, nagyra nőni. Az van, amit megeszel, s főleg megiszol...)

Glokta 2021.03.18. 15:54:57

@aldum: Hát szerintem az valamennyire már ismert, hogy McCarthy-nak a kommunista kémekkel kapcsolatban nagyrészt igaza volt (még ha a módszerei vitathatóak is voltak).

Viszont a cikkíró rettegése az iszlamizmustól nevetséges az USA-ban és csak a háborúpárti propaganda igazolására szolgál.

dare 2021.03.18. 16:16:39

@G. Nagy László: Nem akarok vitázni erről már többet sehol.
Te így látod, én úgy.
Én az ezredforduló utáni világra nem tudom a múlt századi sémákat ráültetni szabályosan, de az idő majd igazolni fogja valamelyikünket.
Tiszta szívből kívánom, hogy neked legyen igazad ez ügyben.

G. Nagy László 2021.03.18. 16:43:21

@dare: Én pedig tiszta szívből kívánom, hogy békés, messzemenően barátságos és gazdag jövőnk legyen. A többi részletkérdés. A te iskolád a gyakorlat, az enyém jelenleg csak egy idea. Egyáltalán nem baj, ha csupán idea marad, s a lehetőségeinkből csak 70-80%-ot hozunk ki. Én mindennek tudok örülni, ami békés és mosolygós.

Evil Empire 2021.03.18. 17:27:58

@midnight coder: "A Szu-nak volt terve nyugat-európa lerohanására is, csak erõforrások híján, illetve az atombomba jelentette sakk-matt miatt nem került megvalósításra."
Hagyjuk már ezt a hazugságot.

A nyugat titkosszolgálatoknem hittek abban, hogy a SZU le akarná rohanni Nyugat-Európát - épp ellenkezőleg, a szovjetek féltek egy újabb német katonai támadástól (két világháború után érthető módon)!
www.theguardian.com/uk/1999/jan/01/richardnortontaylor1

Ezt bizonyítja az is, hogy 1952-ben Sztálin ajánlatot tett Németország két felének egyesítésére, szabad választások megtartásával (amit a kommunisták minden bizonnyal elvesztettek volna), egyetlen feltétellel: Németország váljon demilitarizált zónává.
A szövetségesek elutasították az ajánlatot, mert egy egyesített Németország mellett nem tudták volna megindokolni a NATO létjogosultságát.

Persze ezeket nem volt szabad elárulni a közvéleménynek, mert akkor kiderült volna, hogy az egész NATO értelmetlen volt , túl sokat költöttek rá és csak amerikai birodalmi célokat szolgált.

Rodney_2 2021.03.18. 18:55:12

@Glokta: nem zsidózni akartam, hanem nézz körül Európában. Marxtól kezdve rengeteg zsidó nyomta a kommunista elmebajt (ahogy 1945 után nyomják a "nyílt társdalamat" ). Ezt megtámogatják a teljes médiabefolyásukkal. Náciknál ilyen nem nagyon van...

Hülye példa: láttál már olyan holocaust filmet ahol rosszkülsejű kampós orrú, pénzsóvárságtól begörbetd ujjú spekulánsokat és uzsorásokat vagoníroznak be vagy gázosítanak el? Ugye hogy nem?? Mindíg orvosprofesszorok és hegedűművészek az áldozatok. Pedig egész keleteurópa problémája volt a vidéket kizsigerelő zsidóság a balti tengertől az Aldunáig. Talán nem véletlen, hogy a hitleróvcoktól függetlenül az ukrán vagy román "öntevékeny csoportok" kinyírták a saját zsidóságukat (éltem Romániában és Lengyelországban, van személyes élményanyagom a témában). Ehhez képest ami Magyaroszágon volt az inkább egy vidám cserkészdzsemborihoz hasonlítható. Láttál már a filmekben szimpatikus náci/SS családapát?? Ugye nem? Pedig biztosan voltak olyanok is...
Ennyit a zsidó médiabefolyás valóságot alapvetően eltorzító hatásáról.

A nyugati (főleg angolszász) egyetemeken meg kifejezetten divat degenerált kommunista nézeteket hangoztatni. Próbálná valaki ugyanazt nácizmussal... Totál eltorzult a világ.
Volt egy angol fasz aki nagy csodálója volt Pol Potnak. El is ment meglátogatni. Miután jóízű politikai eszmecserét folytattak, Pol Pot kivégeztette. Az a rohadék legalább megtanulta, hogy a kommunizmus nem túl jó dolog " Malcolm Caldwell, a communist lecturer at the School of Oriental and African Studies who was such a fan of Pol Pot and his murderous regime that he went over to see it in person. He had a private interview with Pol Pot himself and was murdered later the same day "

Rodney_2 2021.03.18. 19:04:23

@Evil Empire: Te idióta fasz, te. Én voltam katona a régi rendszerben. Megvolt a haditerv hogyan rohanjuk le a szovjet csapatokkal együttműködve nyugateurópát és ezt kellett gyakorolnunk. A 80-as évek elején. Milyen érzés hülyének lenni??
Már 1920-ban is Lenin elvtárs idején a világforradalom volt a terv. El is indultak a mai Lengyelország területén keresztül Németországba (akkor volt a bajor tanácsköztársaság is ottani zsidók vezetésével, amin a fiatal Hitler elgondolkozott... ). Ha Pilsudki nem állítja meg a nagy túlerőben lévő szovjeteket a "varsói csata" vagy "visztulai csoda" nevű hadműveletben, akkor kicsit máshogy alakult volna Európa történelme...

Rodney_2 2021.03.18. 19:11:03

@G. Nagy László: A kommunista módon gondolkodó emberek elmebeteg bűnözők. Az egész ideológia lényege a meritokrácia teljes tagadása és az emberek kirablása. Lehet így meg úgy csomagolni (pl progesszív szja egy permanens kommunista forradalom) de a lényeg mindíg ugyanaz marad. Majd ők megmondják hogy hova kell kerülni annak a pénznek amit mások megtermelnek. És ezt nevezik ők igazságosságnak. Az ilyeneket a legjobb már az elején belőni a legközelebbi bővizű folyóba...

G. Nagy László 2021.03.18. 19:34:50

@Rodney_2:

"A kommunista módon gondolkodó emberek elmebeteg bűnözők. Az egész ideológia lényege a meritokrácia teljes tagadása és az emberek kirablása. Lehet így meg úgy csomagolni (pl progesszív szja egy permanens kommunista forradalom) de a lényeg mindíg ugyanaz marad. Majd ők megmondják hogy hova kell kerülni annak a pénznek amit mások megtermelnek. És ezt nevezik ők igazságosságnak."

Idáig tökéletesen egyetértek.

"Az ilyeneket a legjobb már az elején belőni a legközelebbi bővizű folyóba..."

Itt van némi ellenvetésem. Ez ugyanaz a terrorista tempó, amit ők diktálnak. A magam részéről nincs bajom a Tamás Gáspár Miklóshoz hasonló álmodozókkal, akik könyvtárszobájuk mélyén demokratikus kommunizmusról fantáziálnak. Nem értem őket, de vannak laposföld-hívők, meg Balaton-tagadók is, egy kutya, a légynek se ártanak. A lényeges az, hogy a hatalom közelébe ne jussanak, mert onnantól indul az igazi, kártékony ámokfutás. Én senkit sem lőnék a folyóba, azonban a köztörvényes bűnözőket - és a tevékeny kommunista többnyire ilyen -, lakat alatt tartanám.

Rodney_2 2021.03.18. 19:48:06

@G. Nagy László: Nézd meg amit feljebb írtam. Az ilyen Malcolm Caldwell szerű figurák (vagy TGM) azt tanítják a fiataloknak, hogy a kommunizmus az milyen fasza dolog. Képzeld el ugyanezt náciban. Ha egy egyetemi oktató mondjuk azt tanítaná a diákoknak, hogy a holocaust egyetlen problémája az volt, hogy nem lett rendesen megcsinálva. Milyen zörgés lenne... De kommunista népirtással (pl Pol Pot rendszere) rokonszenvezni az olyan progresszív... Vagy Che Guevara poló helyett Hitler pólóban menni gyakorlatot vezetni :)))

TGM-ről meg csak annyit, hogy egyes "értelmiségiek" akik amúgy nem értenek vele egyet, el vannak ájulva attól hogy TGM milyen olvasott, hoyg milyen cikkeket tud írni stb. Hát basszus mekkora koponya az aki 60 évi tanulás. olvasás és gondolkodás után oda jut hogy a világ jelenlegi problémáira a megoldás a proletár forradalom (75. születésnapi interjójában fejtette ki) Mega LOL. Az ilyeneket minek tartja el a társadalom??

G. Nagy László 2021.03.18. 20:09:31

@Rodney_2: Malcolm Gladwell kapcsán nem is tudtam, hogy komcsi. Két könyvét is olvastam, mindkettő nagyon jó. Egyik sem politikai vagy ideológiai.

"Hát basszus mekkora koponya az aki 60 évi tanulás. olvasás és gondolkodás után oda jut hogy a világ jelenlegi problémáira a megoldás a proletár forradalom (75. születésnapi interjójában fejtette ki) Mega LOL"

Ugyanezt gondolom, pár posztomban szinte szó szerint így is fogalmaztam :)

Gladwell újságíróként és íróként megkeresi a magáét, TGM pedig nyugger. Ha már arról beszélünk, kiket tart el a társadalom, érdemesebb lenne szétnézni az állami egyetemek katedráin. Itthon is és főként nyugaton. Valami irgalmatlan sok komcsit fogsz találni.

Glokta 2021.03.18. 20:49:12

@Rodney_2: "nem zsidózni akartam"
Tényleg nem? Mert nekem úgy tűnik, hogy igen.

Nézzük is meg mit írtál:
"Marxtól kezdve rengeteg zsidó nyomta a kommunista elmebajt (ahogy 1945 után nyomják a "nyílt társdalamat" ). Ezt megtámogatják a teljes médiabefolyásukkal. Náciknál ilyen nem nagyon van..."
szóval akkor bajod van a zsidókkal, ha kommunisták/balosok, ezt értem.
(Bár annyit megjegyeznék, hogy Olaszországban a zsidók többsége a fasizmust támogatta és a fasiszta mozgalom alapítói közt is voltak jónéhányan... :D)

Viszont utána leírod azt is, hogy az is baj, ha kapitalisták, mert akkor mocskos, vidéket kizsigerelő uzsorások:
"Pedig egész keleteurópa problémája volt a vidéket kizsigerelő zsidóság a balti tengertől az Aldunáig. "

Most akkor melyik a probléma? Az, ha kommunista, vagy az, ha kapitalista?

Evil Empire 2021.03.18. 21:05:22

@Rodney_2: " Te idióta fasz, te. Én voltam katona a régi rendszerben. Megvolt a haditerv hogyan rohanjuk le a szovjet csapatokkal együttműködve nyugateurópát és ezt kellett gyakorolnunk. A 80-as évek elején. Milyen érzés hülyének lenni??"

Nem engem nevezel hülyének, hanem a nyugati titkosszolgálatokat, amelyek nem gondolták, hogy bármilyen szinten reális lenne egy orosz támadás. Olvasd már el a linket!
www.theguardian.com/uk/1999/jan/01/richardnortontaylor1

Ami meg a haditervet illeti - nyilván fel kellett készülni arra az esetre, ha nyugatról megtámadják a keleti blokkot és Oroszországot, ahogy az többször is megtörtént az évszázadban.

A lengyel-szovjet háborút a lengyelek indították, mert Pilsudski Nagy-Lengyelországot akart kialakítani, a szovjetek csak erre reagáltak, tehát ez megint nem jó példa.

Rodney_2 2021.03.18. 21:12:44

@G. Nagy László: Caldwell és kivégezte a Pol Pot. Az egy másik volt :)

Evil Empire 2021.03.18. 21:12:45

@Rodney_2: Szóval szerinted a progresszív adó permanens kommunista forradalom? Nem vagy kicsit szélsőjobboldali?

Akkor nem is értem, mi a bajod van az uzsorásokkal és spekulánsokkal. Te tényleg meg akarod mondani nekik, hogy mit csináljanak a pénzükkel? :D A logikádat követve te is kommunistának minősülnél.

Amúgy elárulom, minden rendszerben van rá egy mechanizmus, hogy hova kell kerül az, amit a közösség megtermel. Az a kérdés, milyen az az elosztási mechanizmus ami hatékony és alapvetően igazságos is.

Rodney_2 2021.03.18. 21:23:09

@Evil Empire: Ember, ne fárasszál hülyeségekkel :(((
Lengyelország nem létezett 120 éven keresztül a 2. felosztástól kezdve. A fele orosz megszállás alatt volt. Az első világháború végén a lengyelek egy független Lengyelországért harcoltak, így is kisebb lett mint "Nagylengyelország" ami fénykorában leért a Fekete tengerig :))) A szovjet pedíg 1920-ban kifejezetten Bajorországba indult, hogy az orttani Tanácsköztársaságot megtámogassa és elfoglalják egész Németországot.

A katonaságnál megtanultuk elméletben és utána gyakoroltuk a hadgyakorlatokon, hogy mi hogy lesz. Egyértelműen arról volt szó hogy mi támadunk. Hadtest törzsön voltam hiradós zászlóaljban (voltál katona??) Mindennek volt egy duplikátuma. Az egyik kitelepült volna a közeli erdőbe, hogy biztosítsa a kommunikációt, a másik elindult volna Olaszországba és ha odaér ott települ le, aztán megy az első utána, Ez tipikus honvédő háború, mi ?? Na most hadititkokat árultam el :)))
Amúgy ha te a Guardianban olvasod a titkosszolgálati jelentéseket, akkor James Bondban is hiszel és izgatottan várod a Mikulást gondolom. Irakba elmehetnél keresni a vegyi fegyvereket mert még mindíg nem találtak semmit...

Rodney_2 2021.03.18. 21:26:23

@Evil Empire: Az SZDSZ programjában 1990-től kezdve szerepelt a lineáris adó, mert az az igazságos. (tagja voltam, tudom) Ennyit arról hogy a szélsőjobboldaliságnak mi köze van a lineáris adókulcshoz. Egyébként a 2000-es években az egész volt szocialista tábor országaiban áttértek a lináris adókulcsra Lengyelország kivételével.

Rodney_2 2021.03.18. 21:47:27

@Glokta: Amit itt művelsz, azt hívják fogalmatlan idiótaságnak. Ne haragudj, nem kezdem el szájbarágósan magyarázni mint egy óvodásnak.
Nekem semmivel nincsen bajom. Az uzsorásokkal azoknak volt bajuk akiket uzsoráztak és amikor alkalmuk volt rá, akkor leölték őket. Ez egy tény. És ennek történelme van, a pogromok is általában ilyen adószedés, hitelezés vonalak mentén alakultak ki, természetesen bejött valamilyen ideológiai / vallási szál is.

Az is tény hogy az európai zsidóság főleg a "haladó" eszméket támogatta és támogatja, illetve nagyrészt ők találják ki. Nyilván ennek megfelelően az ő köreikben ezek nagyszerű elképzelések, akkor is ha 100 millióan halnak meg tőle. A nácizmus meg nem annyira nagyszerű számukra, mert ott meg őket ölték milliószámra... Mi ezen olyan bonyolult??

Nem minden "zsidózás" amiben zsidók szerepelnek. Pl a maceszkészítésről nehéz úgy beszélgetni, hogy ne kerüljenek szóba zsidók. Mégsem "zsidózás" :)))

Adalék: tegnap láttam Krakkóban egy Alexander Kotsis nevű 19. századi lengyel festő életműkiállítását egy szép palota 20 szobájában. A fő műve arról szól hogy "a zsidó" viszi el a család utolsó vagyontárgyát, egy kecskét,. Mellette a "Homeless" című festményben egy lengyel paraszt családot lakoltatnak ki éppen... Még friss az élmény :))) Egy itteni barátom mesélte hogy fiatal korában hallott a nagymamájától egy szép ki lengyel mondókát (sok zs hanggal), amit magyarra talán úgy lehetne fordítani: "Lengyelt ki az utcára, zsidó be a kőházba". És ezt a zsidók mondogatták mint terv vagy jelmondat. Ez nem nekem nem tetszett, hanem a helyi lakosságnak... (csak megjegyzés hogy régen a mai belorusz és nyugat-ukrán területek is valamennyire lengyelnek számítottak rengeteg lengyel és rengeteg zsidó lakossal. Voltak kisebb nagyobb városok ahol a lakosság akár fele is zsidó volt. Aztán ez megváltozott. A mostani lengyel főrabbit New Yorkból kellett importálni, mert nem volt Lengyelországban alkalmas/megfelelően képzett személy. A lengyeleket meg a 2. vh után milliószám telelpítették ki és rakták őket a mai nyugati félkaréjba ahonnan meg a németeket telepítették ki milliószámra. Nem egyszerű...)

Glokta 2021.03.18. 22:08:57

@Rodney_2: Rendben, most már világosabb.
A "haladó" eszmékről (szerintem a II. világháború előtt ideszámították a fasizmust is) azt mondanám, hogy az "értelmiség" találja ki, amely Kelet-Európában leginkább városi zsidókat jelentett.
Manapság meg már nem sok mindent találnak ki az európaiak...

Rodney_2 2021.03.18. 22:20:23

@Glokta: Igen, ebben (ezekben) egyetértünk

Comingout: én állítólag "nagyon zsidónak" nézek ki, ezért tele vagyok zsidó barátokkal (mert rasszisták :))) ) Azután emiatt is sokat fogallkozom bizonyos kérdésekkel. És munka miatt sok évet eltöltöttem a régióban, nyitott szemmel. Nem vagyok egy Kodály, de igyekeztem a helyi releváns folklórral megismerkedni :))) Az egyik ilyen felfedezés az volt, hogy miért (majdnem) mindent a németek és zsidők csináltak ebben a régióban (megint csak a Balti tengertől az Aldunáig) A többi nép mi a franccal töltötte az idejét?? Hát ők állították elő az élelmiszereket...
Egy nem zsidós példa. Az egész régióban amikor bányákat akartak nyitni, akkor német bányászokat kellett oda letelepítemi. Pl Romániában Vrancea megyében (a Kárpátokon kívül, de még a hegyekben) a 19. század végén telepítettek német bányászokat (találkoztam ott erősen román öntudatú szőke echte németnek kinéző lányokkal akiknek a településén ráadásul csak katolikus templom volt és nem tudtak semmit a gyanus eredetükről, aztán kinyomoztam :))) )

kintornas 2021.03.18. 22:22:26

@Rodney_2: TGM legalább annyira irtózik a prolik diktatúrájától, mint Te magad. Tevőlegesen vett részt a bolseviki ideológia lejáratásában és ezt ma is szorgalmasan műveli. Államilag elismert és kitüntetett munkássága semmi másból nem áll, mint a rendszerváltó értelmiség ténykedésének igazolásából, egyfajta "marxista" szemszögből - ami alapból marhaság, de ebbe most ne menjünk bele! Ha értenéd az eszmefuttatásait, magad is beláthatnád, hogy annak sarokpontjai ugyanazok, mint a Tieid, vagy bármelyik szabványos értelmiségé. Azaz: tömeggyilkos Pol Pot, ördögi Sztálin és Mao, szekus, pufajkás, GULÁG, represszió, Holodomor, fenntarthatatlan szocialista rendszer és a t. Legutóbbi irományát, aminek címe Antitézis, úgy viszik a sznobok, akár a cukrot.

Ha TGM valóban kommunista lenne, már régen agyonverették volna a Betyársereggel, vagy egy másik demokratikus intézettel.

A magyar közéletben régóta nincsenek kommunisták, de a magyar állam - a többi egykori szocialista országhoz hasonlóan - eltart bizonyos számú szalonmarxistát, illúzionistát és 2. osztályú bohócot, akik annak rendje és módja szerint lejáratják az Eszmét és félrevezetik a kommunista szimpatizánsokat. TGM is csupán egy ezek közül, hadd ne soroljam az összeset fel - elég hosszadalmas lenne.

Mindazonáltal ha Te ezek ellenére továbbra is rettegni óhajtasz a Gazsi vörösterrorjától, ám tedd azt!

Jó egészséget Neked!

Evil Empire 2021.03.18. 22:25:44

@Rodney_2: "Amúgy ha te a Guardianban olvasod a titkosszolgálati jelentéseket, akkor James Bondban is hiszel és izgatottan várod a Mikulást gondolom. Irakba elmehetnél keresni a vegyi fegyvereket mert még mindíg nem találtak semmit..."
Nem látom, miért hazudna ebben a konkrét cikkben a Guardian. 1998-ban megnézték a felfedett 30 éves titkosszolgálati iratokat, amelyekből kiderült, hogy az egész NATO egy hazugságon alapult.

Az iraki háborúnál épp ehhez hasonló történt: ott is kiderült, hogy a háború egy hazugságon alapult, a valódi cél az volt, hogy leromboljanak egy, Amerikai Birodalom (és Izrael) előtt nem fejet hajtó államot, amely az olajért cserébe eurót merészelt kérni.

G. Nagy László 2021.03.18. 23:06:53

@kintornas: @Rodney_2:

Már csak ezért is jó blogot írni: ilyen színes csapattal a büdös életben nem találkoznék soha. Itt van Kintornás kolléga, aki még Tamás Gazsit is balról előzi... Eddig azt hittem, egy ilyen fazon van csak az országban: Farkas Zsolt, a Miskolci Egyetem adjunktusa, aki egy - Puzsérral folytatott Hard Talk - beszélgetésben úgy nyilatkozott, hogy a 100 millió áldozat se sok, a kommunizmus megér ennyit... A szégyen csak az, hogy ilyen emberek simán taníthatnak a felsőoktatásban.

Na szép estét mindenkinek!

Rodney_2 2021.03.18. 23:29:18

@Evil Empire: Az én tézisem csak az, hogy a szovjet ideológia tartalmazta a világforradalmat mint fegyveres segítséggel elérendő célt. Ebben főleg az atom elrettentés akadályozta meg , mert a szárazföldi erők tekintetében 1945-től a mai napig olyan fölényben van hogy simán el tudná foglalni Nyugat Európát. (atom és USA nélkül) Megtartani már nem biztos hogy tudná. Erről írnak eleget a szaklapok. (Főleg mióta a von der Leyen rekord idő alatt szérverte az amúgy is gyenge német hadsereget)

Irakról én azt hallottam, hogy ott a CIA-nak dolgozó kurdok hitették el hogy vannak vegyi fegyverek, mert szerették volna ha a "Nyugat" beavatkozik fegyveresen, hátha leesik nekik egy függtelen vagy legalább autonom állam. És lőn... Azt hiszem Blair is ezzel próbálta védeni a seggét amikor felmerült, hogy háborús bűnökért kellene felelősségre vonni.

Rodney_2 2021.03.18. 23:38:52

@kintornas: Gazsi egy idióta. Ismerem 31 éve. Fogalmam sincsen hogy egynémely értelmiségiek miért sztárolják. Gondolom ők is idióták :)))
A 75 éves interjújában explicit kijelentette ezt a proletárforradalom dolgot és azon szomorkodott,. hogy ennek mostanában nem látja realitását. Jézusom...

Az egyetemeken tenyésző "szalonmarxistákkal" meg az a baj, hogy ezekkel a baromságokkal mérgezik a fiatalokat, akik oda tanulni / okosodni mennének, erre hülyébbek lesznek. Társadalmilag ez egy veszteség. E helyett tanulhatnák azt is hogyan kell hozzáadott értéket előállítani... vagy hogy nincsen ingyenebéd, vagy hogy a pénz nem a fán nő amit csak le kell szedni és szétosztani a szegényeknek, vagy a kamatos kamat számítást, vagy hogy ne vegyenek fel olyan pénznemben hitelt, amiben nem képződik jövedelmük. Na... Ehelyett tanulnak kizsákmányolásról és proletárforradalomról... Aztán döbbennek

Sadist 2021.03.19. 07:34:48

@G. Nagy László: "Eddig azt hittem, egy ilyen fazon van csak az országban: Farkas Zsolt, a Miskolci Egyetem adjunktusa, aki egy - Puzsérral folytatott Hard Talk - beszélgetésben úgy nyilatkozott, hogy a 100 millió áldozat se sok, a kommunizmus megér ennyit... "

Aztakurva... Ha tudod, légyszi linkeld már be ezt a beszélgetést, kíváncsi vagyok rá.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.19. 08:18:53

@Evil Empire:

"1952-ben Sztálin ajánlatot tett Németország két felének egyesítésére, szabad választások megtartásával (amit a kommunisták minden bizonnyal elvesztettek volna), egyetlen feltétellel: Németország váljon demilitarizált zónává. "

Bizonyára csak az én történelmi ismereteim hiánya az oka annak, hogy erről még sehol nem olvastam. Tudsz adni ehhez valami _hiteles_ bizonyítékot?

G. Nagy László 2021.03.19. 08:24:00

@Sadist:

Nem lesz könnyű végigszenvedni. Az ember nagyon be van lassulva, mint aki komoly drogok hatása alatt van. Több kommentelő is írta, hogy érdemes nagyobb sebességfokozatban hallgatni...

www.youtube.com/watch?v=eKJWj0J0gkU

Evil Empire 2021.03.19. 12:51:13

@Rodney_2: A katonaságnál egy esetleges háborúra kellett felkészülni, amelynek esetében nyilván támadni kell. Ettől függetlenül Szovjetunió - bármennyit riogattak is ezzel a nyugati politikusok - nem akart háborút kezdeni, ahogy ezt a nyugati titkosszolgálatok is jól tudták.

Evil Empire 2021.03.19. 12:55:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: 1952, Stalin Notes.
Rolf Steiningernek írt erről egy jó könyvet "Eine Chance zur Wiedervereinigung?" címmel.

Sadist 2021.03.19. 18:02:34

@G. Nagy László: 3 óra? Az szép :D Akkor valószínű ezért nem néztem meg.
Puzsér néha tényleg nagyon be tud lassulni, az index-es interjúját 1.5x-ös sebességen néztem és úgy volt pont jó :D

G. Nagy László 2021.03.19. 18:10:23

@Sadist: Nem Puzsér a lassú, hanem a másik, a full komcsi :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.20. 09:21:02

@Evil Empire:

Köszönöm. Sajnos a Genesis könyvtárban is csak egy rövid leírást találtam a könyvról Martin McCauley-tól.

aldum · http://aldum.pw 2021.03.21. 10:08:22

@Glokta: A cikkiro amugy ancap, nem kifejezetten neokon beallitottsagu, legalabbis manapsag. Azert vedd hozza, hogy ez egy regi iras, friss 9/11 kornyekerol.

kintornas 2021.04.08. 13:32:35

Ez nyilvánvaló: Azért masíroztatjátok a nácikat 89 óta mert ők "kevésbé káros"-ak (számotokra).

Már ha károsak egyáltalán.

Nehezen tudom elképzelni.

kintornas 2021.12.12. 12:06:39

Egy kisnácival többnyire szót lehet érteni.
Egy kib. fenegyerekkel soha.

Ezt különben már a Rákosi pajtást is tudta.

Igazából a kisemberek azért masíroznak a (diplomás) Torockaival, a szintén diplomás Budaházyval, vagy (a nem diplomás, de értelmiségi kapcsolatokkal rendelkező) Tyirityán Zsoltival, mert ösztönösen érzik, hogy ez kell a nagyokosoknak. Tehát azoknak, akik demokráciáról pofáznak... aztán meg azt nyafogják hogy: dont f*** me, please!

Undorító.

"Tőke és fasizmus jegyesek"

apro_marosan_petergabor 2021.12.12. 23:00:50

aaItt indul a kettősmérce. A nyugat kiveti magából a nácizmust (most a terminológiába nem mennék bele), s igen toleráns a kommunizmussal. Holott egyenlőség jelet lehet tenni közéjük, mindkét parancsuralmi, szuronyokra támaszkodó rendszer milliókat ölt meg (a kommunizmus sokkal többet) és százmilliók életét mérgezte meg (itt is a kommunizmus vezet).
A miértre összetett a válasz.
A II. VH-ban a nyugatnak (GBR, USA) szüksége volt a Szovjetunióra, Németország legyőzéséhez, saját vesztesége csökkentéséhez. A szövetségest peig nem lehet harsányan befeketíteni. Ezért mindent elnéztek nekik. Lengyelország szinkron lerohanásától, Katyntól kezdve a Kelet Európa felzabálásáig, s kommunista átalakításáig,.
A háború után Churchill fultoni beszédével sok minden változott, de nem eléggé. A primitív, lumpen elemeknek tetsző kommunizmust a volt gyarmatokon jobban el lehetett adni, sokaknak. Egyes tőkés csoportok pedig megértették, a kommunizmus demagóg látszat, ideológiája mőgé bújva jobban lehet uralkodni az embereken.
Nürnbergben elítélték a nácizmus, a nácikat, úgy hogy egy kommunista diktatúra emberei ültek a bíróságban Szovjet főügyész (mögöttük sok millió halottal) de a kommunizmus sosem lett elítélve - a győztesnek mindig igaza van.
Mindemellett nyugaton sosem volt kommunizmus, az emberek nem tudják saját bőrükön tapasztalva, mi az. Kivéve Spanyolországot, ahol megint, ma már rózsaszínünek lefestve - bizony kommunista diktatúra volt "köztársaságnak" álcázva, egy grammal nem volt jobb, mint a 19-es magyar proletár diktatúra. Franco, aki megmentette Spnyolországot a kommunizmustól, aki sem fasiszta, sem náci nem volt - hanem egy erősen konzervatív jobboldali keménykezű vezető, ma már Hitlerrel van együtt emlegetve, teljesen eltorzítva a valóságot és a történelmet - nem véletlenül.
Abaloldalnak kikell építenie önigazolását, csinálják is szorgalmasan, törvénytelenül. A jobboldal bambasága miatt.
A kettős mérce oka még a zsidóüldözés is, mert Hitler üldözte a zsidóket, mellette a kommunistákat stb. is. Sztálin viszont használta elnyomó rendszerében a zsidókat, s üldözte is volna célzottan a - többiekkel együt - ha lett volna rá ideje (orvosperek), de erre már nem maradt, vagy nem hagytak neki.
Íly modón a marxizmust ma is lehet tanítani.az egyetemen, próbálja ezt megtenni valaki a "nácizmussal" (ilyen elmélet nincsen, valójában egy nemzeti szocialista ideológiáról van szó, amely német felsőbbrendűséget hirdetett - tehát ez nem egy globális ideológia, a merxizmussal ellentétben).
A BLM-ben pedig már újra felbukkannak a baloldali jakobinus típusú terror elemei (a történelem hamisítással együtt) ismét. Tehát egyes tőkéscsoportok - hegemóniájuk érdekében kiengedték a palackból a szellemet - de nem biztos, hogy egyszerű lesz visszadugni...
Igazi kettős mérce, mindent meg kell tenni ellene.

Meg lehet figyelni egy másik folyamatot is. A ballib oldal felvásárolt egy csomó népszerű-tudományos csatornát (Spectrum, Nat. Geogr. stb.) Ezek tudatos, rafinált történelem, s politikai -tényhamisítás folyik bolsevik-libero érdekek mentén, a bolsevik hagyományoknak megfelelően.... Ezeket a csatornákat az emberek jó része tárgyilagosnak hiszi (régeben inkább volt az) ezért sokakat így meg lehet etetni...Mindig több forrásból, s józan ésszel kiértékelve kell tájékozódni.

G. Nagy László 2021.12.13. 17:05:48

@apro_marosan_petergabor: Nincs vitám ezzel, pont ugyanígy látom.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.12.13. 19:39:35

@apro_marosan_petergabor:

Egy másik blogban írt kommentedhez írt válaszomat tudom csak megismételni, tökéletesen leírtad azt, ahogy én is gondolom.

kintornas 2021.12.27. 22:08:46

Téveszme: a demokraták kevésbé ártalmasak, mint a fasiszták.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.12.28. 12:44:34

@kintornas:

Ez valószínűleg igaz, de azért meg kellene kérdezni azokat a népeket is, amelyeket az USA a szent demokrácia terjesztése közben gyilkolt halomra közvetlenül vagy közvetve: Vietnam, Kambodzsa, Közel-Kelet, Irak, arab tavasz.

Mindenesetre téves az a rózsaszín álom, hogy demokráciák nem folytatnak igazságtalan háborút.
süti beállítások módosítása