téveszmék

téveszmék

"A piac nem old meg mindent"

2021. július 01. - G. Nagy László

nickelodeon.jpg

 

Egyszer volt, hol nem volt, valahol az óperenciás tengeren is túl, élt egyszer egy jóságos, meleg király, s annak három csodaszép, queer királylánya... így megy ez: a világ változik, s vele a meséink is formálódnak. Az én gyerekeim nem is oly rég még Postás Pat, Thomas, a gőzmozdony, vagy épp Villám McQeen kalandjait nézték, épp lemaradva e legújabb, érzékenyítő divathullámról.

 

Természetesen nem minden divathullám meglovagolása jelent egyértelmű üzleti sikert. A hírek arról szólnak, hogy a Nickelodeon mesecsatorna nézettsége az elmúlt négy év során a harmadára esett vissza. Az utóbbi időben szivárványcsaládok, pánszexuálisok és transzneműek is megjelentek a csatorna kisfilmjeiben, mi több, egy transznemű hóddal is találkozhatunk, amelynek mellén még látszanak a műtéti hegek... A Rugrats című sorozatban az édesanya karakteréből leszbikust formáltak, s még az is kiderült, hogy személyes kedvencem, Spongyabob maga is homoszexuális... Mi jöhet még? Egy biztos: a csatornára, melyet 2017 nyarán még átlagosan 1,3 millióan néztek, ma már csupán 372 ezren kíváncsiak.

 

Ami a kisgyerekek - különböző szexuális kisebbségek iránti - érzékenyítését illeti, a nagyvilág véleménye meglehetősen polarizált. A posztmodern baloldal szerint ez maga az új evangélium, a világos szükségszerűség, az evidens jó, melyet megkérdőjelezni is förtelmes illetlenség. A konzervatívok épp ellentétesen látják: a gyerkőcök megrontásáról beszélnek, s tűzzel-vassal távol tartanák a mesekultúra ezen vadhajtásait. A jelen poszt ezúttal nem foglal állást e téren, mi több, a kérdést úgy kezeli, mintha a lehető legneutrálisabb volna. Ezt a távolságtartást elsősorban az teszi legitimmé, hogy a téma kapcsán a társadalmi párbeszéd épp csak elkezdődött, számos ideológiai és tudományos érvet is hallottunk már mindkét álláspont mellett. Ha elfogadjuk, hogy az érzékenyítés nem oly nélkülözhetetlen, mint a tiszta ivóvíz, s nem is oly mérgező, mint az arzén, úgy talán azt is kimondhatjuk, hogy az érintettek - jelen esetben a gyerekek és mindenek előtt a szüleik - józan belátására lehet bízni, hogy kívánják-e fogyasztani az adott kultúrát, vagy sem. Ha bármelyik végletes álláspont igaznak bizonyulna, úgy a kérdés radikális kezelése is indokolttá válna. Lehetne kötelezővé tenni a kisgyerekek érzékenyítését minden iskolában és óvodában; de elmehetnénk a totális tiltás, a teljes cenzúra irányába is. Minden egyéb eset liberális megközelítést kíván: döntsön az egyén szabadon, minden kötöttség nélkül.

 

Való igaz: a piac tényleg nem old meg mindent. De majdnem mindent igen. Az effajta ideológiai ütközeteket például bizonyosan. Látjuk a Nickelodeon esetét: a nézők meglehetően markáns ítéletet hoztak. Ugyanez a helyzet a könyvkiadás terén. A tavaly megjelent Meseország mindenkié című kötet megtalálható a könyvesboltok polcain, szabadon megvásárolható, kritizálható, vagy akár le is darálható, ahogy Dúró Dóra tette. (Hiszen a tulajdonos azt tesz a tulajdonával, amit csak akar.) Az lenne az üdvös, ha e piaci működés, a szabad választás elve minden téren érvényesülhetne. Ha az óvodákat és az iskolákat a magánszektor működtetné, a téma egy-kettőre le is kerülhetne a napirendről. Bizonyára létezne pár szivárványos suli, ahová Niedermüller Péter beírathatná az unokáit, a hozzá hasonló "progresszívekkel" egyetemben. A többség borítékolhatóan a konzervatívabb oktatóintézményeket választaná - s a kereslet mindig megteremti a megfelelő kínálatot. Egy szabad, liberális világban ugyanolyan legitim reklámértéket képviselne az "érzékenyítés" hívószó, mint az "ebbe az óvodába nem járnak transzvesztita mesemondók" szlogen. Ez jelentené a valódi sokszínűséget. Ilyen egyszerű ez, illetve ilyen egyszerű volna, ha nem lenne csaknem minden érintett intézmény állami kézben.

 

Az elmúlt esztendők során számos alkalommal láthattunk olyat, hogy egy-egy piaci cég nyíltan beleállt valamely tisztán ideológiai kérdésbe. Ezek mindenképpen merész, mi több: vakmerő húzások, hiszen a bukás, a forgalomcsökkenés esélye is vastagon benne van a pakliban - ahogyan ezt a Nickelodeon kapcsán láthattuk. A Coca-cola "love is love" kampánya kendőzetlen állásfoglalás a szivárvány-ideológia mellett, és semmi sem garantálja, hogy többet nyernek az LMBTQ oldal többletfogyasztásával, mint amennyit az ellenérzést táplálók protest szavazataival veszítenek. 2017-ben a Lidl görög joghurtjának csomagolásáról leretusálta a templomkeresztet, bizonyára a muszlim fogyasztók viszolygását megszüntetendő. Komoly botrány kerekedett, és sanszos, hogy a hithű keresztények oldalán komoly forgalom-visszaesést kellett elkönyvelniük. A Washington Redskins épp egy éve váltott nevet a politikai korrektség jegyében; egészen pontosan szponzorai - a Pepsi, a Nike és a FedEx - nyomására. A fene se tudja, hány szurkolót veszítettek, s hányat nyertek ezzel, de aligha pozitív a szaldó. Az IKEA tavaly a családon belüli erőszakkal kampányolt, felbőszítve minden létező férfijogi szervezetet. Utóbbiak ezt üzenték vissza: "Ha a férfiakat csak mint erőszakos bűnelkövetőket tartják számon, akkor a bútoraikat vigyék haza és szereljék össze az önök által támogatott feminista szervezetek!" Hasonlóképpen kockázatot vállalnak a kulturális szféra alkotói is. Ha csak a popzenét tekintjük: akik kilépnek a nyár-buli-szerelem negédes, értéksemleges tematikájából, s dalszövegeikben valamiféle eszmeiséget is felvállalnak - Hobo, Ákos, Beatrice, Kowalsky meg a Vega, Pajor Tamás és persze még hosszasan sorolhatnánk -, számukra alapvető feladat az üzenet megfelelő becsomagolása. Nem csupán az ideológiai ellentábor megnyerése miatt, hanem egyszerűen azért is, mert a direkt propaganda szinte kivétel nélkül visszatetsző. Ha már hatni kívánunk, azt érdemes művészi módon tenni, a tudattalant megcélozva.

 

A szájbarágós tanítás-nevelés sosem volt és nem is lesz nyerő. Még akkor sem, ha az üzenet minden kétséget kizáróan pozitív. A sulykolás többnyire ellenállásba ütközik, vagy érdektelenséget szül. Jézus legépítőbb példabeszédeit is lehet dögunalmasan tálalni. Gyerekeimmel annak idején láttam olyan rajzfilmet is, amely az újrahasznosítás fontosságát kívánta az ifjak fejébe verni - megkérdőjelezhető hatékonysággal. A szivárvány-ideológia meséi tehát kétszeresen is nehezített pályán mérkőznek: nem csupán a konzervatív szülők védőpajzsát kéne áttörniük, de a tényleges célközönség, a gyerkőcök érdeklődését is fel kell kelteniük és fenn kell tartaniuk. A Nickelodeon esete azt mutatja, hogy ez egyáltalán nem könnyű vállalkozás. No de mindenki úgy teszi tönkre a saját üzletét, ahogy csak akarja. A piac - ha hagyjuk működni - előbb-utóbb mindent (vagy csaknem mindent) helyrerak.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3716608832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2021.07.01. 17:09:58

"számos ideológiai és tudományos érvet is hallottunk már mindkét álláspont mellett." - ezt muszáj kiegészíteni azzal, hogy az egyik álláspont mellett kizárólag ideológiai érvet hallottunk

G. Nagy László 2021.07.01. 17:45:56

@alöksz róz: Maradjunk az egyszerűség kedvéért a pszichológia tudományánál! Számos pszichológus megfogalmazta már, hogy az idő előtt a gyerekekre zúdított szexuális tartalmak károsak. Ezt a progresszívek rendszerint tagadják. A másik oldal: a melegek, a bizonytalanok, a furcsák, a gyengék számára nyilvánvalóan komfortosabb egy olyan atmoszféra, amely elfogadó és nem basztatják őket a másságuk, a furcsaságaik miatt - márpedig a gyerekek elég masszívan genyóznak a gyengébbekkel, látom magam is. Ezt a szempontot többnyire a konzervatív oldal hagyja figyelmen kívül. (Az már más kérdés, hogy a gyerekek empatikussá tétele - ha ez egyáltalán lehetséges - minden bizonnyal szexuális tartalmak nélkül is megkísérelhető.)

alöksz róz 2021.07.01. 19:24:09

@G. Nagy László: csak épp az óvodás korban még nincsenek ilyen "alternatív szexualitású" gyerekek.

taga20 2021.07.02. 15:20:35

@alöksz róz: ako orbángazsi hogy lett olyan amilyen?

taga20 2021.07.02. 15:24:48

@G. Nagy László:

"A konzervatívok épp ellentétesen látják: a gyerkőcök megrontásáról beszélnek, s tűzzel-vassal távol tartanák a mesekultúra ezen vadhajtásait."

ha a konzervatívok komolyan gondolnák, ako katolikus papok közelébe nem engednék a purdéjukat!;)

enyike!

Wildhunt 2021.07.02. 15:51:53

@taga20: kirúgott Matyi, vagy csak a kecskének nem volt hozzád gusztusa?

taga20 2021.07.02. 15:55:59

@Wildhunt: haver biztos humoros vagy, csak én nem vágom eszt a szájer-bagi-nacsaféle keresztény humort.

még az is lehet, hogy bennem van a hiba, nertárs!;)

taga20 2021.07.02. 16:16:08

@Wildhunt: ha neked kecske, akkor legyen kecske;)

fityeszribanc! az a baj veletek, hogy nektek má az se mond semmit, hogy hülyék vagytok, mint a segg!

alöksz róz 2021.07.02. 17:27:32

@taga20: fingom sincs milyen az orbángazsi, és nem is érdekel

alöksz róz 2021.07.02. 17:30:48

@taga20: papnak se elsősorban a melegek meg a pedofilok mennek. a papneveldébe viszont tényleg sokan bebuzulnak. tehát a környezet erősen befolyásoló tényező még fiatal felnőtteknél is.
hát még a gyerekeknél.

taga20 2021.07.02. 17:32:27

@alöksz róz: téged navalnij sem érdekel, vagy váradi andrás!

a kurvaanyádnak jáccod az eszed fityeszork!

taga20 2021.07.02. 17:37:59

@alöksz róz: bazdmeg, ako szerinted is a papi cölibátus apáról fiúra száll?:)))

rözse, soha nem te voltál a legélesebb kés a sublótban, de ne meny má le fityeszesbe!

bazdmeg, én régen szerettelek!:)))

alöksz róz 2021.07.02. 18:12:41

@taga20: az a bajod h túl sok propagandát olvasol
ezért a valóság már már nem bír beférni a szűk kis agyadba

taga20 2021.07.02. 18:22:03

@alöksz róz: rözse, melyik része a propaganda te kis patrióta?

mit olvassak szerinted? kesmát vagy pravdát, vagy a kínaipinpongot?
mit te nyomorult fityesztálib, mit?

alöksz róz 2021.07.02. 18:25:59

@taga20: mondjuk bagdy emőke véleményét elolvashattad volna.
de hát túl buta vagy te ahhoz.
csak annyit tudsz, mint az összes buta irigy proli, hogy köpködni próbálod az okosabbat. még az se tűnik fel neked, hogy mindig az lesz belőle, hogy felköpsz és aláállsz :-)

taga20 2021.07.02. 18:38:25

@alöksz róz: az zavar, ha mék ezek után is szeretlek?:)))

u.i.: nigger, te tényeg ekkora fasz vagy?

na zene, az hátha segít rajtad, hamá a kovid nem vitt el!:)))

www.youtube.com/watch?v=MHRabky4Ajc&list=RDMHRabky4Ajc&start_radio=1&rv=MHRabky4Ajc

alöksz róz 2021.07.02. 20:17:38

@taga20: nem zavar, nektek rendellenesen működik az agyatok, erre már régen rájöttem
tanulatlan prolitól az egyetemi tanárig ugyanaz a defekt :-)

taga20 2021.07.02. 21:16:20

@alöksz róz: ja, ahogy az ostoba fityeszfajtád kinéz a fejéből, és mondogatja, hogy mindenki szembe jön a zautópályán.

szarjál sült, fityesznigger!:)))

remélem azé zenét szoktál! nesze!:)))

www.youtube.com/watch?v=BZ_HhwnIOV8

alöksz róz 2021.07.03. 14:55:55

@taga20: arról beszélj inkább, mit akartok a gyerekeinktől

G. Nagy László 2021.07.03. 16:03:22

@taga20:

"ehhez mit szósz?"

Nézd, jóbarátom, a cikk arról szól, hogy Iványiéktól elvontak egy csomó támogatást. Én mást sem teszek évek óta, mint hogy a támogatások leépítéséért papolok. Számomra az tűnik ideálisnak, ha egyetlen egyház sem kap egyetlen fillér állami támogatást sem. Ahogy a színházak sem. És még sorolhatnánk.

taga20 2021.07.03. 16:16:21

@alöksz róz: rözse, szerinted a katolikus egyház hiénái mit akarnak?

ha megtaláltad a válaszd, ako kérjé bocsánatot, tőlünk, akik nem akarunk semmit a gyerekektől!

ja és kaletanertárs pusziltatja a gyerekeidet fityeszjobbágy!

alöksz róz 2021.07.03. 17:18:47

@taga20: papám, a katolikus egyház nem akar semmit a gyerekektől azon kívül, hogy legyenek jók, ha tudnak :-)
a megrontó papok a keresztény tanítások ellenében cselekszenek, és nem a szellemében.
míg az lmbtqix-ek pontosan az ideológiájuk szellemében.
vajon fel tudod fogni a különbséget?

taga20 2021.07.03. 17:47:42

@alöksz róz: papám, a degenerélt fityeszorkok legyenek a gyerekeid tanítói, ha ennyire fasz vagy!

az lmbtq emberek, meg az olyan aberrált fasz fityeszes férgektől félnek, mint amilyen te is vagy.

egy gyáva patkány vagy, mint a csutigeci gazdád!
és eszt te is vágod köcsög, csak a többi szarházi fityeszesbarommal együtt erősnek érzed magad!

undorodok a nyomorult eszesz gerincedtől!

u.i.: olvasd el a mesterségem a halált!

alöksz róz 2021.07.03. 18:10:35

@taga20: igen, ez az egyik agyi degenerációtok, nem megy a logikai kapcsolatok felismerése

alöksz róz 2021.07.03. 18:13:12

kíváncsi vagyok, ez hogy alakul ki nálatok, a genetikai adottságok vagy környezet hatása a fontosabb

Wildhunt 2021.07.03. 23:31:46

@alöksz róz: családi oka kell legyen. Ha megnézed a hozzászólásaikat, mindegyikük meggyőződése hogy az apa csakis alkoholista lehet aki veri és/vagy erőszakolja a családot miközben erkölcsről papol. Ez valahogy az összes ballibbant közös élménye.

alöksz róz 2021.07.04. 19:50:24

@Wildhunt: tuti nincs annyi erőszakos alkoholista apa, amennyien ezek vannak...
lehet elvált szülők gyerekei

Reactor 2023.07.28. 21:35:15

A piac megold mindent? Tényleg? Kivétel nélkül? Nyet. Tehát ez megint nem téveszme.
Sok problémát megold - ez igaz - viszont önmaga ugyanannyi problémát is generál, eredője tehát 0.
süti beállítások módosítása