téveszmék

téveszmék

"Mi vagyunk a többség"

2021. október 25. - G. Nagy László

ellenzek1.jpg

 

Tudom, hogy az ország fele akár Lucifert is beültetné a kormányfői székbe, annyira gyűlöli Orbánt. Tudom, hogy az október 23-án ünneplők létszámaránya a jövő évi választásokat tekintve nem sokat mond, már csak azért sem, mert a baloldalnak eleve skizofrén helyzet a kommunista diktatúra elleni forradalom megünneplése. Ezzel együtt is döbbenetes volt látni a különbséget a békemenet százezres sokasága és az ellenzék csenevész gyülekezete között.

 

A Mérce szerint a Kodály köröndig állt a hét-nyolcezres "tömeg". Nos, amikor Orbán Viktor beszédét követően végigsétáltunk a lezárt Andrássy úton, a köröndnél egy rendőrön és egy kutyáját sétáltató nyugdíjason kívül egyetlen lelket sem láttunk, s még hosszasan kellett gyalogolnunk, hogy egyáltalán emberekbe ütközzünk. Épp akkor értünk a könnyedén megközelíthető színpadhoz, amikor Karácsony befejezte beszédét és e szavakkal hívta a porondra Márki-Zay Pétert: "Magyarország következő miniszterelnöke..." Muszáj volt hangosan felnyerítenünk.

 

Az előválasztás győztese ezúttal sem kerekített lehengerlő szónoklatot, bár ezt talán még legodaadóbb hívei sem várják tőle; már az is komoly siker, ha nem bakizik nagyot. A téma adta magát: 1956 szellemét, forradalmi hangulatát kellett ráhúzni valahogy a jelen helyzetre: "Mi is történt 1956 október 23-án? A magyarok meguntak valamit. Megunták a pártállamot, a szellemi lemaradást, bezárkózást, lemaradást a nyugattól, az elszegényedést, vállalkozások, egzisztenciák ellehetetlenítését, a megfélemlítést, a politikai kinevezetteket, a kontraszelekciót, az orosz befolyás erősödését, a soha meg nem térülő nagyberuházásokat és ostoba látványberuházásokat, a lehallgatást és a megfigyelést. A koncepciós pereket, az agitációt, a sikerpropagandát, a gyűlöletkampányokat, azt, hogy mindig egy kiválasztott csoportot kellett utálni, s az összeesküvés-elméleteket. Ebből a pártállamból lett elege a magyaroknak 1956 október 23-án. És ebből lett nekünk is elegünk most." A párhuzam persze kézenfekvő, ám nyilvánvalóan ezer sebből vérzik. Ennyi demagógiát még ennek az alig pár ezer ellenzéki szimpatizánsnak a torkán sem lehet egykönnyen lenyomni. Bezárkózás, elszegényedés, orosz befolyás növekedése... még jó, hogy csupán hívatlan vendégként voltam jelen, mert MZP-rajongóként végtelenül rosszul esett volna, hogy ennyire hülyének néz.

 

"Ez a forradalom a kicsik forradalma volt. A kicsik forradalma, akik felálltak, és elzavarták a nagy gyereket, aki elvette az uzsonnájukat." Akárhogy is nézzük, ez a metafora rém szerencsétlen. A múltat tekintve: igen sokan vannak köztünk, akiknek hozzátartozóit az ötvenes években meghurcolták, megkínozták, vagy akár meg is gyilkolták. Számukra úgy tűnhet, mintha MZP bagatellizálni akarná a Rákosi-rendszer rémtetteit. (Pedig nem.) Ha viszont a jelenre fókuszálunk, könnyen juthatunk arra: az ellenzéknek csupán az fáj, hogy elvették az uzsonnájukat, hogy jelenleg nem ők tartják kezükben az államkincstár kulcsát. Ez is igazi szónoki bravúr: egyetlen mondattal két öngólt is lőni...

 

"Nem azt nézték, amikor a puskát töltötték, amikor az orosz tankok ellen küzdöttek, hogy akik jobbról, vagy balról mellettük vannak, azok milyen ideológiát képviselnek, vagy éppenséggel melyik párthoz tartoznak, tartoznak-e párthoz." A szokásos mosakodás - úgy látszik - ezúttal is elkerülhetetlen. Mivel Orbán minimum akkora diktátor, mint Rákosi, így mellette még a vállalhatatlan Jobbik és a még vállalhatatlanabb DK is valódi angyalseregletnek tűnik. Ez az összevetés kívülről nézve továbbra is megmosolyogtató, ám a fanatikus hívek közt azért működhet. Hiszen mindannyian találkoztunk már olyan elvakultakkal, aki bár éltek az ötvenes években, de elméjüket és emlékeiket már tökéletesen elhomályosítja a gyűlölet, s hittel hiszik, hogy a párhuzam - csak így szárazon, konkrétumok nélkül - megállja a helyét. Fura lény az ember. A Fidesz-szavazók legalább ilyen intenzív ellenszenvet éreznek Gyurcsány iránt, de még soha senkitől nem hallottam, hogy Rákosihoz hasonlították volna. Egyszerűen azért, mert nem reális; Fletó akármennyi disznóságot is elkövetett, az ötvenes évek rémuralmát akkor se hozhatta volna vissza, ha ez lett volna vágyai netovábbja.

 

"Teljes nemzeti összefogással most megmutathatjuk, hogy mi vagyunk a többség!" Talán mind közül ez volt a legkínosabb mondat, amit MZP-nek ki kellett mondania szombat délután. A színpadon állva jól láthatta, hogy igazán hézagos ez a többség, miközben tisztában lehetett a ténnyel, mely szerint alig egy órával korábban Orbán hallgatósága az Andrássy úttól csaknem a Szabadság-hídig elért. S mindez Budapesten, ahol az ellenzék messze a legerősebb... Világos persze, hogy a valódi meccset 2022 tavaszán játsszák majd. Ám ezen a délutánon, a bemelegítő mérkőzésen nagyon nem lettem volna Márki-Zay helyében.

 

bekemenet1.jpg

 

ellenzek.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr8116734388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baalint1 2021.10.25. 11:52:54

Ami a tömeget illeti, kicsit mások a bolsevik állampárt és az ellenzék lehetőségei között. A bolsevikok állami pénzből buszoztatták az embereket, használták a listáikat, hogy elérjék az aktivizálható választóikat, addig az ellenzéknél nem csak az anyagiak miatt jár gyerekcipőben a mozgósítás. Ráadásul nem egy vidéki ismerősöm van, aki félti a megélhetését, és nem lenne jó, ha megtudnák az ismerősei, hogy ellenzéki rendezvényen járt.
Ettől függetlenül korábban vesztes választások előtt is több embert tudtak megmozgatni az utcákon a bolsik, mint az ellenfeleik, szóval önmagában ez nem sokat jelent. Ráadásul épp MZP az, aki az első körben közösségi oldalakon (pl. r/hungary) futott be olyan, főleg fiatal korosztályban, akik korábban el se mentek szavazni, ők tipikusan nem azok, akik utcai rendezvényekre járnak. Nyilván ennek meg van az az átka is, hogy a fővároson és a megyei jogú városokon kívül egyelőre gyenge a támogatottsága, de ez azért nem biztos, hogy így marad, az már önmagában is fegyvertény, hogy még a Fidesz legerősebb terepén, Erdélyben is elbizonytalanította az egyik polgármestert.
Szóval hiába károgtok ti régi vonalas kriptokommunisták, van remény, hogy tavasszal megbuknak az elvtársaitok.

alöksz róz 2021.10.25. 12:16:21

@baalint1: ez most paródia akar lenni?

VaszilUr 2021.10.25. 14:44:34

Még mindig a "divide et impera" korszakban vagyunk, de már igencsak a vége felé. Az ember igazi tragédiája, hogy a XXI. század harmadik évtizedében is, amikor már igazán láthatóvá vált, hogy egyetlen földünk van, mindenhol közös problémákkal, akkor még mindig csömörig nyomják a politikai cirkuszt, hogy látványelemekkel elfedjék az igazi bajokat a kábított tömegek elől. Ez a kis fiatal "Kasszandra" többet mond arról, hogy mi is a jelen helyzet a valóságban, mint az összes politikus meg média együttvéve... youtu.be/Ers66HtufQc

Glokta 2021.10.25. 19:14:34

A téma kapcsán Bencsik Gábor tette fel e helyes kérdést: mi történt?
"Háromezer és háromszázezer
A Békemenet résztvevőinek létszáma nagyjából előre látható volt. Most hagyjuk az önáltató ellenzéki magyarázatot arra, hogy közpénzen buszoztatták a közalkalmazottakat. Ennyi híve van a Fidesznek, ezt eddig is tudtuk.
Az a háromezer a Hősök terénél, az ellenzéki nagygyűlésen, az összes potentátot fölsorakoztatva, az viszont magyarázatra szorul. Ötvenezer reális lett volna, és az előválasztás lendületét tovább víve százezer sem lett volna meglepetés. Na de ennyi?
Mi történt? Otthon maradtak a DK nyugdíjasai? Otthon maradtak a Jobbik csúticigányozó vademberei? Otthon maradtak a Momentum fiataljai? Otthon maradtak a talajuk vesztett szocialisták? Ellenzékiként Márki-Zay jó volt nemet mondani valamire, de igent mondani rá már nem vonzó?
Pár napja az összeálló ellenzék az előválasztásokkal látványos sikert aratott. Ma viszont látványos kudarcot. Megfejtést, magyarázatot, következtetéseket igénylő jelenség."

Glokta 2021.10.25. 19:46:51

@baalint1: Nyilván sokszorosak a Fidesz erőforrásai, de nem a Fidesz 'sikerét' kéne magyarázni (az érthető), hanem az ellenzék kudarcát.

A közelmúltban az ellenzék sikeresen megrendezett egy előválasztást 850 ezer ember résztvételével, míg a Fidesz Stop Gyurcsány!-os aláírásgyűjtése (elvileg) 1,5 millió embert ért el.
Ez kisebb mint kétszeres különbség, úgy, hogy sokkal könnyebb egy aláírást behúzni, mint végigmenni az előválasztási procedúrán, és ami még fontosabb, az utcákon inkább ennek az ellenkezője látszott - többen mentek az ellenzéki standokhoz, mint a Stop Gy. petícióéhoz.
Szóval úgy tűnt, hogy az ellenzék, különösen MZP lendületben van, míg a kormánypárt gyurcsányozós kampánya kifulladóban.

Ehhez képest most nem kétszeres, hanem SZÁZSZOROS különbséget lehetett látni a kormánypárt javára. Persze igaz, hogy a magyar jobboldalnak mindig is erősebb volt a tömegmozgósító képessége, de az összegyűlt ezres nagyságrendű résztvevő így is hatalmas pofáraesés az ellenzéknek.

Basszus, a Pride-ra - ami egy elég megosztó rendezvény az ellenzéki szimpatizánsok között is - több tízezer embert sikerült összetrombitálni idén!
Egy sikeres előválasztás után is ez lett volna a minimum, amit el kellett volna érni, még ha kevesebb idő is volt a szervezésre.
De ami döbbenetes, még MZP Anker közi, sebtében összehívott győzelmi beszédét is lényegesen többen hallgatták október 17.-én!

Arról nem is beszélve, hogy milyen üzenetet közvetítettek maguk a felvonulók. A kevés ellenzéki felvonuló leginkább pártzászlókat (leginkádd DK-s zászlókat) lengetett a levegőben, míg a kormánypártiak nagyrészt magyar (vagy nagyritkán székely) zászlókat. Nem kérdés, hogy melyik illik jobban egy ilyen nemzeti ünnephez.

Szóval ha kb. 50 ezres tömeg előtt beszéltek volna az ellenzéki vezérek, akkor a kormánypárti összehasonlításokra jogos lehetett volna a logisztikai-erőforrásbeli különbségekre és a 'jobboldali tábor' nagyobb mozgósíthatóságára hivatkozni.

Így nem, ekkora különbséget nem lehet megmagyarázni ezzel. Sokkal inkább azzal (bár még ez se magyarázza az ezres száokat), hogy az ellenzéki szavazók nagy részét semmiféle pozitív érzelem nem fűzi az ellenzékhez (sőt ami van az inkább negatív), csak a gyűlölt kormány megbuktatásának eszközét látják benne. Ez egy választás megnyerésére talán esély lehet, de sikeres kormányzásra nem.

Ha az ellenzék választást akar nyerni és utána hatalomban maradni - akár most, akár később - akkor ahelyett, hogy kifogásokat keresne (buszoztatás, vírus, megélhetés féltése), inkább tanulnia kéne ebből, azon dolgoznia, hogy tömegek kedveljék őket legalább annyira, hogy egy sikeres előválasztás után elmenjenek egy közös demonstrációra is.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.10.26. 00:59:52

@Glokta: Alsó képen tuti nincs háromezer ember.

sírjatok 2021.10.26. 01:10:19

@baalint1: ok ha volt 200 busz, mindegyiken 50 ember, akkor az 10.000 ember. A maradék 190.000 is buszoztatva volt?
Mellesleg ha nem busszal jönnének, akkor mivel kéne nekik, teleportáljanak?

Rémes, mikkel kábítjátok magatokat.

Nzoltan 2021.10.26. 02:32:00

Az ugye fel sem. Merült, hogy a fidesz szavazói maguktól akartak felbuszozni, még szervezni sem nagyon kellett, mert egyszerűen aktívabbak? Az nem nagy szervezés, ha kiírják a pártiroda ajtajára, hogy aki menni akar, az jelentkezzen, mert akkor indítanak buszokat.

Nzoltan 2021.10.26. 02:40:35

@baalint1: Nem akarlak elkeseríteni, de a kommunisták az ellenzékben vannak. Az egyik díszpintyről most készült el egy mozifilm. A másikról már két éve kiderült, hogy napi szinten egyeztet a külföldi internacionalista főnökeivel. A harmadik és a negyedik, meg a nyugati vezetőiknek tesz politikai gesztusokat.

Ecsém, ne csak nézz, láss is!

arthurthedent 2021.10.26. 06:58:00

@baalint1: "főleg fiatal korosztályban, akik korábban el se mentek szavazni, ők tipikusan nem azok, akik utcai rendezvényekre járnak. "

Az rendben van, hogy meg kell magyarázni miért tűnik a valóság ellentétesnek azzal, amit te gondolsz a valóságról, de azért ilyet mondani elég gázos ám. Azért voltak kevesen, mert fiatalok és a fiatalok amolyan otthon ülős típus, nem járnak sehova, ellentétben az idősekkel, akik mobilisak, állandóan az utcán vannak, jönnek, mennek, közlekednek. :D

Elég erőltetettnek tűnik, nem? :D :D

arthurthedent 2021.10.26. 07:05:45

@VaszilUr: "csömörig nyomják a politikai cirkuszt, hogy látványelemekkel elfedjék az igazi bajokat a kábított tömegek elől."

Igen, az emberek nyilván azért nem értenek veled egyet, mert van egy hatalmas, világméretű összeesküvés, a több milliárd ember szeme elől elfedik a valóságot. Hatalmas, példátlan méretű összeesküvés, hogy... miért is? Ha ennyire sokan összeesküdtek, akkor nem okozhat túl nagy nehézséget legalább párat megkérdezni közülük, hogy miért is csinálják... MIÉRT?

arthurthedent 2021.10.26. 07:11:16

@niof78: Valójában a szélsőségesen baloldali érzelmű emberek terjesztik ezt a megfélemlítés dolgot. Azért érzik így, mert ahányszor elkezdik visszasírni a kádár rendszert lehurrogják őket, kinevetik, meghazudtolják.

Jajj, papa, hagyja már, tudjuk, hogy MAGÁNAK milyen szuper volt a két forintos kenyér meg a balatoni világos, most nem erról van szó... ja, ja, a Gyurcsány az egy igaz ember, rendben... elhisszük, csak ne égesse már magát.

Kivlov 2021.10.26. 07:16:23

apátok f*sza többség, az

Amúgy meg, ha így is lenne: nem többségnek kell lenni, hanem több mandátumot kell elnyerni! :D

body_andras 2021.10.26. 07:24:15

Minél több embert vonultatsz fel október 23-án csápolni, annál cikibb. Jó lenne ha végre egyszer csak egy sima munkaszüneti nap lenne, ahol senki nem tüntet, nem mond beszédet, nem szarik bele magasról és folyékonyan a forradalmárok emlékébe, hanem csak otthon marad a családjával vagy kirándul a haverjaival. Az államfő húzzon fel egy zászlót valahol oszt jó napot.

Ekrü 2021.10.26. 07:26:33

@baalint1:
Felejtsétek már el ezt a buszoztatást,mert komolytalan. Mégis,mivel kéne jönnie az embereknek vidékről,ha nem buszokkal? Gyalog kicsit sokáig tartana...:)))
Miért baj az ,hogy az egy helyen, környéken élő emberek összefognak és együtt jönnek? Csak szólók, egy vidéki suliban is,ha rendezvényre,színházba jönnek fel Pestre a diákok akkor nem egyesével jön mindenki ,hanem bérelnek egy buszt és közösen jönnek.Ahogy egy focimeccsre is megszervezik a szurkolók szállítását.Akkor itt ugyan miért ne lehetne összefogni? Miért ne lehetne kiírni egy pártirodára,hogy Békemenet lesz aki szeretne jönni jelentkezzen ,mert ha elég résztvevő van indítanak buszokat. Sőt ,simán meg lehet szervezni,hogy az útba eső kisebb falvakból is felveszik az embereket.
Most komolyan.Ha egy pártnak/pártoknak nincs ennyi szervezőképessége,hogy a saját szavazóit összefogja,az hogyan akar kormányozni? Ott egy ország életét kéne megszervezni....

Ekrü 2021.10.26. 07:30:01

@body_andras:
"Minél több embert vonultatsz fel október 23-án csápolni, annál cikibb."-Mert páran lézengeni egy összellenzéki nagygyűlésen az aztán nagyon menő mi? :)))))))))))))))))))))))))))))

Nancsibacsi 2021.10.26. 07:42:22

Ezek a nagygyűlések kb semmit se mutatnak a valóságból. A realitás az, hogy jövő év elején kapok 800ezret Orbántól, mert idén jól dolgoztam és sokat kerestem. Ha meg a DK nyer, és megválasztja a maga miniszterelnökét - aki előbb-utóbb úgyis gyurcsányné lesz -, akkor havi szinten 100-150ezerrel többet fogok adózni. Ezek nem ígéretek, ezek tények, és a múlt felidézése - de igazándiból amekkora balfékek az ellenzéki oldalon, ne is vallották hogy többkulcsos SZJA-t akarnak visszavezetni.
Mivel hülye nem vagyok, így számomra már teljesen tök fölösleges a kampány: most behúzom az X-et a FIDESZ mellé, és nem igazán érdekel az, hogy egyik vagy másik oldal mit magyaráz a következő fél évben. Ennyi pénzért engem nem zavar Orbán - ez van.

ursus artos 2021.10.26. 07:46:56

@body_andras: "Minél több embert vonultatsz fel október 23-án csápolni, annál cikibb."
Volt ilyen kábé öt-hat éve. Orbán Brüsszelbe ment, aktuális tanácskozásra. Az ellenzék meg azon picsogott, hogy miért nincs itthon. Előtte meg azért, mert Orbán miatt nem lehet méltóságteljesen ünnepelni...

Sir Gombóc 2021.10.26. 08:46:48

@Nzoltan: nem, a kommunisták a Fideszben ülnek. Gyurcsány neoliberális, nem kommunista. Nem mintha bármelyik jobb lenne.

Heptihopter 2021.10.26. 09:02:59

Bárhogy is nézzük, ez nagyon ciki volt az ellenzéknek. Heteken át hallgattuk hogy kormányváltó hangulat van, hogy ez mármár forradalom, hogy mekkora érdeklődés övezi az előválasztást, stbstb. Aztán egy falunapnyi embert nem tudtak összeszedni egy 2 milliós nagyvárosban az ország közepén, szép napos időben a legelső megmozdulásukra. Akik kint voltak azok is nagyrészt DK szervezés, nélkülük kb a totális kudarcba fulladt volna az egész. Nekem az az érzésem, hogy az a sok 17-20 éves aki neten bírt brahiból kettőt kattintani, hogy MZP legyen a jelölt, ugyanígy nem fog felkelni a gép elől egy áprilisi szelesebb napon és elmenni szavazni, ahogy most hétvégén sem tették. Szerintem Dobrev Klárát az idegbaj kerülgethette szombaton, mikor látta, hogy egy arctalan, csak a neten létező, de amúgy mozgolódni nem alaró tömeg ütötte ki a nyeregből, és nekik ezekre az emberekre kell építeni. Ki fog ezek közül majd szavazóbiztos lenni, szórólapozni, stbstb. A DK szerintem majd fel robban, hogy az ő erejükkel kell majd mindent csinálni MZP kampányában, mert mint látható, MZP szavazói max virtuálisann léteznek.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.26. 09:05:36

@baalint1: "A bolsevikok állami pénzből buszoztatták az embereket, használták a listáikat, hogy elérjék az aktivizálható választóikat, addig az ellenzéknél nem csak az anyagiak miatt jár gyerekcipőben a mozgósítás"
Igen. Tehát az ellenzéki szavazókat meglepetésként érte, hogy október 23-án megemlékezéseket és gyűléseket tartanak. Hiszen éppen csak harminc éve van ez így. Gondolom a háromszáz forint is megviseli rendesen a kasszát, hogy saját pénzből kimenjen a tüntetésre.

. "Ráadásul nem egy vidéki ismerősöm van, aki félti a megélhetését, és nem lenne jó, ha megtudnák az ismerősei, hogy ellenzéki rendezvényen járt."
Mégis mekkora fejük van az ismerőseidnek, hogy bárki kiszúrná őket egy többszázezres tömegből? Arról nem is beszélve, hogy így 2021ben senki nem szólna, ha mondjuk maszk van rajtuk...

Mindegy.. Higgyünk neked. Az ellenzéki szavazók többségének nincs fogalma a nagygyűlésekről, nincs pénze odautazni, nincs annyi eszük, hogy felvegyenek egy maszkot, és nincs annyi vér a pucájukban, hogy kiálljanak valamiért. Jól hangzik

Quadanium 2021.10.26. 09:06:07

@Sir Gombóc: Nem. Gyurcsány kommunista. Csak nézd meg hogy reagált 2006-ban.
És a megjelent idős hívei is azok.
Neoliberális csak a máz, az álarc, a divat, mint a tornacipő és a rózsaszín farmer.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.26. 09:09:08

@baalint1:

Igen, én is láttam százezer fideszes buszt. S mindenki románul és ukránul beszélt rajtuk.

Muzsikok közt 2021.10.26. 09:37:56

el kell kenni a szajat a csocseleknek tavasszal, mert mar megint irritalo a zizegesuk a mediaban

ott vannak ahova valok, a szemetdombon

a nagy hohohorgász 2021.10.26. 09:39:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem az a kérdés hogy jöttek e,hanem hogy ugye azért haza is mentek:)))

nemecsekerno_007 2021.10.26. 09:39:28

Hányszor is vertek már át benneteket ezek a drága ,,haladó akárkik,,?!?!?

1919, 1945, 1956, 1990, 1994, 2002, 2006, 2014, 2018. 2022?!??

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.26. 10:03:18

@a nagy hohohorgász:

De előtte mindent felzabáltak, mint a sáskák. Íme hogy igaznak bizonyult Gyurcsány látomása a 20 millió románról!

Ehetetlen Odó 2021.10.26. 10:04:53

@nemecsekerno_007: A hülye, agyatlan pronyók menetrendszerűen rákxrnak, amikor visszahozzák a bolsikat a hatalomba. De mivel memóriájuk az aranyhaléval vetekszik, egy idő után jódógukba' újra meg újra nekifutnak, később aztán persze lesz sírás és fogaknak csikorgatása, meg ments meg, Viktor!
Remélem, jövőre nem sikerül nekik... az előválasztás fedőnevű bolhacirkusz mindenesetre kedvező előjel.

a nagy hohohorgász 2021.10.26. 10:15:55

@Ehetetlen Odó: apósom már várja hogy újra 20forint legyen a kenyér:)))) az nem zavarja hogy a faluban a ciganysor utáni utolsó kunyhóban lakik 50 éve:))) azt mondja erre hogy korán ért véget a szocializmus:)))

a nagy hohohorgász 2021.10.26. 10:18:06

Azt mondta hogy ha még kitart 5 évig a cocializmus akkor be is tudja vakolni az 45m2t:)))

a nagy hohohorgász 2021.10.26. 10:57:04

Amúgy én meg azt hallom és látom hogy napi 20ezer nettóert ( ebből 10ezer bejelentett) nap végén kézbe kifizetve!!!!!! nem találnak a szakik segedmunkast!!!!!!!!!!!!!!!!! Tényleg éheznek az emberek na.....

a nagy hohohorgász 2021.10.26. 10:59:49

Lehet ekezni mzpt, de ő volt az egyetlen aki többet mondott az utóbbi 1 hónapban mint hogy akasszuk fel Orbánt....

alöksz róz 2021.10.26. 11:34:08

@arthurthedent: "Igen, az emberek nyilván azért nem értenek veled egyet, mert van egy hatalmas, világméretű összeesküvés, a több milliárd ember szeme elől elfedik a valóságot." - láthattunk ilyen szintű tömegmanipulációt a koronavírus-járvány kapcsán
süti beállítások módosítása