téveszmék

téveszmék

"A kormány lepattintja a piszkos melót"

2021. november 11. - G. Nagy László

covid_oltas.jpg

 

"Orbán gyáva." "A kabinet egymásnak ugrasztja a munkavállalókat és a munkáltatókat." "A kormány kibújik a felelősség alól" - Ilyen és ezekhez hasonló kritikákat hallunk nap mint nap, mióta bejelentésre került: a munkáltatók megkövetelhetik alkalmazottaiktól a koronavírus elleni védőoltást. Vajon mennyire jogosak e bírálatok?

 

Amíg csupán indulattól fűtött ellenzéki médiumok rugóztak ezen, a magam részéről simán legyintettem. Onnantól azonban, hogy Puzsér Róbert és Schiffer András is beálltak a károgók sorába, talán már érdemes eggyel komolyabban venni a szóban forgó álláspontot. "Mire szolgál ez az illiberális feudalizmus Magyarországon, ha Orbán Viktor, amint egy kicsit kényelmetlenebb döntéssel szembesül, azt rögtön átruházza a cégekre?" - így előbbi. Az LMP egykori elnöke igyekszik még erősebben fogalmazni: "Ez az orbáni világkép, hogy a munkaadók teljhatalmat élveznek a dolgozók felett. Ebben a kaszárnya-kapitalista szemléletben Orbán Viktor nem talál semmi kivetnivalót." 

puzser-schiffer.jpg

 

Mondjuk ki: a lehető legüresebb hisztiről van szó, amivel valaha csak - kormánykritikaként tálalva - előrukkoltak. Mert miről is beszélünk? Adott egy munkaadó és egy munkavállaló - két tökéletesen egyenrangú tárgyalópartner - akik minden esetben megállapodnak a munkavégzés feltételeiről. Előbbi rendszerint számos speciális kívánalmat megfogalmaz: megszabhatja az adott tevékenység helyét, idejét, módját, eszközeit; de előírhatja egyenruha, vagy védőfelszerelés viselését úgyszintén (mi több: speciális masszázsszalonokban akár ezek teljes mellőzését is). Egy tökéletesen liberális világban az állam abszolút kimarad ebből a buliból: 100%-ig a szerződő felekre bízza az együttműködés körülményeinek, sarokpontjainak lefektetését. Nos, pontosan érezzük, hogy egy védőoltás megkövetelésében nincs semmi extrém; lazán beilleszthető a munkáltatói elvárások sorába és ugyanilyen lazán lehet nemet is mondani rá. Puzsér, Schiffer és az összes fintorgó fordítva ül a lovon: a kormány ezúttal a gazdasági szereplők mozgásterét tágította, szabadságát bővítette, ami minden esetben üdvözlendő - már ha az ember egyáltalán értéknek tartja a szabadságot.

 

Tudjuk: Schiffer ízig-vérig baloldali figura, és a gazdasági kérdések frontján Puzsér is szocialistának vallja magát. Ez azt jelenti, hogy eszményképük a gondoskodó állam, amely nem csupán fizikai és jogbiztonságot teremt polgárainak, de saját döntéseiktől is megvédi őket. Mi több: meg is hozza helyettük a lényeges döntéseket. Két kifejezetten értelmes fickót látunk, akik valamiért hagyták, hogy gondolkodásmódjukat foglyul ejtse a tömény marxizmus. Ők maguk semmit sem tartanak olyan gonosznak, ártalmasnak és a kisemberre nézve veszélyesnek, mint a velejéig romlott burzsoáziát, a munkaadókat... Schiffer álláspontja különösen groteszk: kifejti, hogy csupán veszélyhelyzeti engedéllyel rendelkező vakcinákról van szó, ezért kötelezővé tételük központilag aligha lehetséges. Elmondja azt is, hogy ő maga is felvette az oltást, mert ezt tartja biztonságosabb megoldásnak. Mármost ezekből hogy következik az, hogy Orbán gyáva? Hogy következik az, hogy a dereguláció, a munkaadók természetes szabadságának visszaállítása erkölcstelen húzás? Schiffer érvei éppen a kormánydöntés logikai és morális alapjait visszhangozzák. Értem én, hogy úton-útfélen bizonyságot kell adni a kabinettel szembeni kritikus attitűdnek, de arra azért érdemes volna odafigyelni, hogy mondataink minimum konzekvensek maradjanak.

 

Pontosan ugyanez történt három évvel ezelőtt is, amikor a munka törvénykönyve túlórára vonatkozó fejezetének liberalizálását az ellenzék - rém demagóg módon, de kifejezetten kreatívan - elnevezte rabszolgatörvénynek, majd erre alapozva tüntetéseket is szervezett. Ott sem volt szó semmi egyébről, csupán bénító, adminisztratív korlátok lebontásáról, mégis azt láttuk megdöbbenve, hogy egyesek képesek az utcára menni és felháborodottan tiltakozni megnövekedett szabadságuk miatt...

 

Lassan a 21. század derekán járunk, ám - köszönhetően a marxi ideológia évszázados tudatrombolásának - az átlagpolgár a mai napig nem képes különbséget tenni szabadság és kényszer; saját döntés és kötelező diktátum között. Ez valami egészen elkeserítő. Mert hogy is van ez valójában? Az ember nem választhatja meg sem a szüleit, sem a születésének helyét, így jellemzően az állampolgárságát sem. A munkahelyét ugyanakkor nagyon is; akár minden szembejövő felkérésre bátran mondhat nemet. Mindebből következik, hogy az adott ország törvényei kötelező diktátumok; akkor is, ha egyetértünk azokkal (csecsemőkori védőoltások), vagy zsigerből elutasítjuk azokat (hajviseletre vonatkozó előírások Észak-Koreában). Szemben a "társadalmi szerződéssel", ami egy tisztán jelképes fogalom, a munkaszerződés nagyon is konkrét és kézzelfogható dokumentum, amely két egyenrangú fél önkéntes megállapodását tükrözi. A világ természetesen változik, ennek megfelelően egy munkaviszony feltételrendszerét nem lehet évtizedekre előre bebetonozni, a felek időről-időre újratárgyalhatják azt. Az állampolgárság ezzel szemben nem ilyen; egy etikus kormányzat még katasztrófahelyzetekben sem hozhat olyan döntést, amely radikálisan szűkíti polgárainak mozgásterét. Puzsér álláspontja egészen hajmeresztő: "Csak hát jövőre választás lesz. És hát ez a kötelezővé tett oltás nem nagyon népszerű." Tényleg az a baj, ha egy kormány attitűdje találkozik a választópolgárok szándékával, miközben minden érintett morálisan helyes álláspontot képvisel? Ez maga az éden, mit lehet ezen kifogásolni??? (Ha Puzsér gondolatát továbbvisszük, pillanatok alatt eljutunk oda, hogy a kormánynak be kéne tiltania a dohánytermékek és a szeszes italok forgalmazását, továbbá kötelezővé kellene tennie a rendszeres testmozgást is minden magyar ember számára...)

 

A Portfolio hírportálon tegnap délután jelent meg Zsoldos Ákos írása, melyben a koronavírus elleni vakcina kötelezővé tétele mellett érvel. Kifejti: "A kormányzatok azért hoznak az egyének érdekét sértő döntéseket, mert az a teljes társadalom érdeke. Így tehát hiába gondolják azt sokan bármilyen okból, hogy nem akarják felvenni az oltást, ha a társadalom érdeke azt kívánja, az államnak vannak olyan szempontjai, sőt, a mindennapokban alkalmazott elvei, amelyek alapján az egyén akaratával szemben kikényszeríthető erejű döntést hozhat. A kérdés inkább így hangzik: megteheti-e, hogy nem vezeti be a kötelező védőoltást?" Ha mindezt egy szélsőbalos, vagy fundamentalista keresztény oldalon olvasom, egy szót sem szólnék. No de a Portfolio alapvetően egy gazdasági elemző portál! Egy ilyen orgánum esetén az ember a piac, vagyis a szabadság feltétlen tiszteletét várná. Miként lehetséges, hogy már itt is a kollektivista hangok dominálnak? És a szerző még azon csodálkozik, hogy - hihetetlenül meggyőző érvelése ellenére - a koronavírus kapcsán Európa egyetlen kormánya sem vezette be a kötelező védőoltást... Agyrém.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr7816751130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baalint1 2021.11.11. 16:57:19

A járványtagadó álláspontodat már korábban is megismertük, ebben nincs semmi újdonság, unalmas.

De mit szólsz a mai nap híréhez: a hatósági áras üzemanyaghoz? Még mi kell, hogy világosan lásd, hogy kommunistáknak tapsikolsz?

G. Nagy László 2021.11.11. 17:10:15

@baalint1:

"A járványtagadó álláspontodat már korábban is megismertük, ebben nincs semmi újdonság, unalmas."

:) :) :)

"De mit szólsz a mai nap híréhez: a hatósági áras üzemanyaghoz? Még mi kell, hogy világosan lásd, hogy kommunistáknak tapsikolsz?"

1. A libertárius álláspont alapja, hogy ellenez minden regulációt, adót, árplafont.
2. Ennek megfelelően a libertárius tapsol mindennek, ami dereguláció, avagy adócsökkentés.

teveszmek.blog.hu/2018/12/13/_nyolc_ora_munka_nyolc_ora_pihenes_nyolc_ora_szorakozas

3. A libertárius felháborodik azon, amikor vegzálják a piaci szereplőt az árképzése miatt.

teveszmek.blog.hu/2020/04/12/_a_tulzo_arazas_tisztessegtelen

4. Amikor a kormány befagyasztja a benzin árát, azt többféle módon is megteheti. Az egyik út az, hogy a saját bevétele kárára, vagyis a jövedéki adó dinamikus csökkentése révén. (Ennek nem muszáj transzparensnek lennie, a kevés számú piaci szereplővel percek alatt letárgyalható háttér-megállapodásról is lehet szó.) Ez így pozitív szcenárió.

5. Amikor egy sor rezsiszolgáltatás állami kézben van (víz, gáz, stb.), továbbá az állam képes ezt megfizethető áron és a kívánt mennyiségben biztosítani, szemben mondjuk Ausztriával, ahol máris kéthetes áramszünettel ijesztgetnek, olyankor a libertárius világom falai repedeznek. (Ez azért persze túlzás, az energia speciális, kevés szereplős jószág; mindazonáltal úgy tűnik, Orbán láthatóan e téren is sokkal ügyesebb, mint Európa legtöbb vezetője.)

6. Ha a kormány elszámítja magát/nem egyeztet a piaci szereplőkkel, úgy idővel benzinhiány lép fel, ami brutál nagy gáz a gazdaságnak és Orbánnak gyakorlatilag bukást hozna. Szinte kizárható ez a forgatókönyv.

Szóval: az idő majd eldönti. A magam részéről utálom, ha belepiszkálnak a piacba, de ha ennek az a vége, hogy a magyar gazdaság és a magyar állampolgár jól jár, akkor nekem kell finomítanom a szabadpiaci gondolkodásomon.

baalint1 2021.11.11. 18:47:44

@G. Nagy László:
"4. Amikor a kormány befagyasztja a benzin árát, azt többféle módon is megteheti. Az egyik út az, hogy a saját bevétele kárára, vagyis a jövedéki adó dinamikus csökkentése révén. (Ennek nem muszáj transzparensnek lennie, a kevés számú piaci szereplővel percek alatt letárgyalható háttér-megállapodásról is lehet szó.) Ez így pozitív szcenárió."

Kiderült, hogy nem a saját bevétele kárára csinálja, hanem át akarja hárítani a kereskedőkre.
Ettől függetlenül ha saját bevétele kárára csinálja, akkor meg minek határozzon meg maximális hatósági árat? Akkor miért nem csak adót csökkent? Ha maximális árat határoz meg, az mindenképpen durva beleszólás a piaci folyamatokba.
Vicces, ahogy megint maszatolsz, megpróbálod védeni a védhetetlent, csak nehogy beismerd: kommunistákat támogatsz.

"5. Amikor egy sor rezsiszolgáltatás állami kézben van (víz, gáz, stb.), továbbá az állam képes ezt megfizethető áron és a kívánt mennyiségben biztosítani, szemben mondjuk Ausztriával, ahol máris kéthetes áramszünettel ijesztgetnek, olyankor a libertárius világom falai repedeznek. (Ez azért persze túlzás, az energia speciális, kevés szereplős jószág; mindazonáltal úgy tűnik, Orbán láthatóan e téren is sokkal ügyesebb, mint Európa legtöbb vezetője.)"

Szóval ebben te magad is a kommunista álláspontot képviseled.
Csak szólok, hogy megfizetjük máshol a hatósági árakat ott is.

"6. Ha a kormány elszámítja magát/nem egyeztet a piaci szereplőkkel, úgy idővel benzinhiány lép fel, ami brutál nagy gáz a gazdaságnak és Orbánnak gyakorlatilag bukást hozna. Szinte kizárható ez a forgatókönyv."

Igen, de nem is ez volt a kérdés, hogy elengedi-e odáig. Elvileg sem lehet jobboldali az a kormány, de még mérsékelten bal sem, amelyik ilyet csinál.

"Szóval: az idő majd eldönti. A magam részéről utálom, ha belepiszkálnak a piacba, de ha ennek az a vége, hogy a magyar gazdaság és a magyar állampolgár jól jár, akkor nekem kell finomítanom a szabadpiaci gondolkodásomon."

Ja, utálod, ha belepiszkálnak, aztán előadod az ócsak szélsőbalos dumát, hogy a magyar gazdaság, magar állampolgár jól jár..

Legalább most először legalább részben beismerted, hogy támogatsz bizonyos baloldali populista faszságokat.

a nagy hohohorgász 2021.11.11. 19:16:41

@baalint1: bírom az ilyen barmokat mint amilyen te meg a poszter vagy!!!! Szabad piacot akar, de amikor baj állam bácsi segítsen...
Annak meg külön szeneslapat aki puzsert mervadonak tartja.... puzsert bmeg????!!!!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.11.11. 19:43:18

@baalint1: "Kiderült, hogy nem a saját bevétele kárára csinálja, hanem át akarja hárítani a kereskedőkre."

Nem derült ki. Még nem mondtak semmit erről.

ulpius66 2021.11.11. 19:47:37

Én csak azt nem értem, hogy egyesek soha nem értik meg: AMIT ÉPPEN AZ ORBÁN CSINÁL AZ A ROSSZ!!!!!!

1. nem kötelező az oltás ------ az egész ballibsi siserehad, Orbán mért nem lép, Orbán gyáva, stb, st,

2. kötelező az oltás ----- ORBÁN MOCSKOS FASISZTA DIKTÁTOR, AKI BEAVATKOZIK MAGÁNÉLETÜNKBE, A HALÁLUNKAT AKARJA, STB, STB....

3. Orbán a munkáltatókra bízza a döntést ---- az egész ballibsi siserehad: Orbán hírít, nem mer dönteni, másra keni a felelősséget.....

KÖNYÖRGÖM!

ÉRTSÉTEK MÁR MEG VÉGRE!!!!!!!!!

AMIT ORBÁN CSINÁL, AZ ROSSZ, ÉS KÉSZ!!!!!
(ugyanez megy a benzin-árstopnál is, eddig az volt, hogy Orbán fasiszta és szívja a vérünket, bezzeg Horvátország ott maximálták a benzin árát ---- most, hogy maximálta, Orbán fasiszta, beavatkozik a piacba, szegény benzinkutak be fognak zárni!!!! NEM LESZ BENZIN!!!!)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.11.11. 19:58:30

"A kormány gyáva." "Orbán egy diktátor." Ezt a két minősítést variálja az ellenzék legostobább, egyben legnagyobb szárnya. Bármi történik, mostanában ezek egyikét halljuk valamelyik nagy formátumútól. Nekem ezzel tele van a tököm. Megpróbálnak arról győzködni engem, hogy ők konstruktívak, de nem merik a kormány egyetlen döntésére sem azt mondani, hogy helyeslik. Vagy legalább fogják be a pofájukat egy percre. Ez a bátor Karácsoly Gelgely is, amióta leoltotta a főnöke, a vackából kivakkantgat néha, de véletlenül sem venné a szájára azt, hogy "rendben van". Én pedig dühös vagyok, mert értelmes politikust szeretnék látni, és építő munkára való képességet.

G. Nagy László 2021.11.11. 20:08:58

@ulpius66:

"AMIT ORBÁN CSINÁL, AZ ROSSZ, ÉS KÉSZ!!!!!"

Igazad van, alapvetően ez a fő, ha nem az egyetlen panelük.

Azt azért látni kell, hogy itt két totál különböző ügyről van szó. A munkáltatók joga, hogy előírhatják az oltást - dereguláció, a piaci szabadság bővítése. A benzin hatósági ára ugyanakkor reguláció, a piaci szabadság csökkentése. Az látszik, hogy a Fidesz egy pragmatikus párt, nem jobbos-balos ideológiák mentén működik. De az nem megy, hogy mi sem. @baalint1: például harap a benzinügyre, de még véletlenül sem mond egy szót sem az oltás kapcsán, hiszen ott muszáj lenne egyetértenie a kormánnyal... Vicces.

Liberal left wing trash 2021.11.11. 20:17:19

Mindig fideszes szavazo voltam, jobb hijan, de Schifferrel ertek egyet

Orban nem vallal semmi felelosseget az esetleges mellekhatasokert, azt atteszi a munkaltatohoz. Es persze gyorsan be is vezeti a kozszferaban a kotelezo oltast mint munkaltato, a munkaerohiannyal kuzdo versenyszfera legtobb cege ezt pillanatnyilag nem meri megtenni, mert konnyu mashol munkat kapni.

A munkaado-munkavallalo viszony meg veletlenul sem mellerendelt, kulonosen nem a kozszferaban. Eloirjak a szerencsetlenek oltasat a kiserleti vakcinaval, egyoldalu szerzodesmodositassal.

Remelem szetperelik a gecit, vagy kollektive felallnak az egeszsegugyben es mas strategiai helyeken. Plusz hogy megbukik a cinikus varangy.
Volt fideszes

ulpius66 2021.11.11. 20:20:48

@G. Nagy László:

Én egyébként kb. 800 forint/literben maximáltam volna a benzin árát...... így eleget tettem azoknak a ballibsiknek, akik követelték a benzin árának maximalizálását.....

A MOL -t egyebekben meg nem kell annyira félteni:
"A MOL-nál az első három negyedévi EBITDA elérte a 770,6 milliárd forintot (2583 millió dollárt), ez 63 százalékkal magasabb, mint a tavalyi azonos időszakban."

"A MOL eddigi 2021-es teljesítmény lehetővé teszi, hogy tovább növeljék éves EBITDA-iránymutatásukat, amely várhatóan eléri vagy meghaladja a 3,2 milliárd dollárt." .... a MOL idei nyeresége 3,2 milliárd dollár körül lesz.....

Liberal left wing trash 2021.11.11. 20:22:57

@ulpius66: Mar az is buncselekmeny onmagaban hogy a kozszferaban, egeszsegugyben munkaltatokent Orban kotelezove teszi az oltast.

Termeszetesen nem a parlamenti kepviseloknek, csak a parlamentben dolgozo hivatali jobbagyoknak. Ennel mi lehet cinikusabb?

Termeszetesen se a gyarto, se Orban semmilyen felelosseget nem vallal a vakcina mellekhatasaiert, sot a gyartok-allam kozotti szerzodes sem nyilvanos, csak a geci tudja mi van benne, plusz 200 evre titkositva.

Sok mindent lenyeltem a gecinek, de mar eleg belole.

ulpius66 2021.11.11. 20:23:36

Most már csak az kell, hogy csökkenjen a kőolaj világpiaci ára... és egyébként is 480 forint lenne a benzin literje....

ulpius66 2021.11.11. 20:25:29

@Liberal left wing trash:

Jól nyomod!
(egyebekben hová tűntek az ékezetek a gépedről?)

Liberal left wing trash 2021.11.11. 20:32:50

@ulpius66: Mindenkit fel fogunk sorakoztatni, aki barmilyen minosegben reszt vesz, vagy falaz Orban emberiseg ellenes cselekmeneiben.

Se a nyilasok, se rakosiek nem mertek ilyen messze menni mint a csuti maradona. Kotelezo kiserleti vegyszer 6 havonta, meg kovid igazolas a faszom.

ulpius66 2021.11.11. 20:34:32

@Liberal left wing trash: "Mindenkit fel fogunk sorakoztatni, aki barmilyen minosegben reszt vesz, vagy falaz Orban emberiseg ellenes cselekmeneiben."

Akasztás lesz?

Emmett Brown 2021.11.11. 20:46:09

@G. Nagy László: a jövedéki adót nem lehet csökkenteni, mert van rá EUs minimum, de most annyira trágyán áll a HUF, hogy emelni kellene rajta.

Ez a hatósági ár egy nagyon meredek dolog, és a gazdaságnak nem frankó. Hirtelen nem is tudom, hogy lehetne kulturáltan csinálni. Áfacsökkentéssel csak a lakosság jár jól, az inflációs nyomás nem enyhül, jövedéki nem mehet lejjebb, így vagy a nagy vagy a kisker fog rákúrni (vagy jön valami bizarr kompenzációs mechanizmus). Az meg nem jó üzenet a gazdaságnak, sőt az ilyesmit kifejezetten nem szereti.

Az oltáshoz: aki eddig nem oltott, az igennagy valószínűséggel oltásellenes (píszíül oltásszkeptikus), ezért a munkáltatónak kell ezt a konfliktust felvállalnia az állam (kormány) helyett.

a nagy hohohorgász 2021.11.11. 20:54:16

Beteg ez a világ... itt mindenkinek csak joga van, kötelezettsége nincs!!!!

a nagy hohohorgász 2021.11.11. 21:03:09

Azt azért légy szíves mondd el poszter, mi az az általad is elfogadott szabad piaci mechanizmus ami így emelheti a benzin árat???? Főleg úgy hogy ha jól tudom akkor minden termeszeti kincs alapból az adott állam tulajdona

Liberal left wing trash 2021.11.11. 21:05:26

@ulpius66: Nem lenne tulzas egy alapos ritkitas az elitben.

Utoljara kb. fel eve volt magasabb heti halalozas, mint az elmult 5 ev atlaga. www.euromomo.eu/graphs-and-maps

Ennek ellenere a Gecinek nagyon tetszik az orokositett veszhelyzeti kormanyzas, meg a vegtelenitett teszt, oltas es lelegeztetogep biznisz.

Kivancsi vagyok holnap mit hazudik majd reggel a radioban

G. Nagy László 2021.11.11. 21:12:35

@a nagy hohohorgász:

"te vadkapitalizmust akarsz????"

Vagy tucatnyi posztom alatt sértegettél már, párat biztosan el is olvastál közülük. Ha igen, úgy tudhatod, hogy a szabad piac mellett vagyok.

"itt mindenkinek csak joga van, kötelezettsége nincs!!!!"

Mire gondolsz? milyen kötelezettsége van egy átlagembernek? (Szerintem semmilyen, csak amit maga vállal önként.)

"Főleg úgy hogy ha jól tudom akkor minden termeszeti kincs alapból az adott állam tulajdona"

Jaj, dehogy, szó sincs ilyesmiről. Max Venezuelában, vagy Észak-Koreában :)

G. Nagy László 2021.11.11. 21:14:47

@Emmett Brown: "a jövedéki adót nem lehet csökkenteni, mert van rá EUs minimum" Ezt nem tudtam. Semmi mozgástér? Fura, mert MINDEN egyéb adó mértéke nemzeti hatáskörben van.

Boldeone2 2021.11.11. 21:16:32

@G. Nagy László: Egy ilyen orgánum esetén az ember a piac, vagyis a szabadság feltétlen tiszteletét várná. Miként lehetséges, hogy már itt is a kollektivista hangok dominálnak? "

A fő kèrdès szerintem az, hogy èrtelmezhető- e az abszolút individuális szabadság , a társadalomban èlő ember számára. Szerintem nem. Az egyèni szabadságjogokat is a társadalom\közössèg adja , azon kívül nem is èrtelmezhetők. Cserèben a közössèg is elvár valamit : az egyènnek kötelessègei is vannak a közössèg felè. Minden embernek úgy lèteznek csak a komplex szabadságjogai, ha egyúttal ad is valamit a közössègnek , az individuális szabadságából . Cserèben az egyèn " ki is vehet" , egy jól működő közössègből, a közössèghez tartozás egyfajta biztosítást jelent normál ès vèszidőkben is. Az, hogy az állam\kormány , a közössèg èrdekèben, - tètelezzük fel hogy a kormány jóhiszeműen jár el - valamennyit kèr az emberek individuális szabadságjogaiból , nem ördögtől való , hiszen mi más lenne az állam elsődleges feladata , mint a vèdelmi funkció. Ha ez nem működne, nem lenne fontos , akkor az emberek , a közössègek nem alkotnának államot , hiszen mindent megoldana a szabadpiac, társadalmilag meg a kapitalista\ kommunista anarchia ....Mègsem akar senki anarchiában èlni , mert az emberek úgy vèlik , szüksèg van a közzössèg kollektív jogait ( elvileg ) megjelenítő, kèpviselő államhatalomra

G. Nagy László 2021.11.11. 21:21:53

@Boldeone2:

"Az egyèni szabadságjogokat is a társadalom\közössèg adja"

Már ez sem igaz. Istenadta jogom a saját szabadságom. Hálás vagyok neked, hogy nem rabolsz ki és nem gyilkolsz meg. De talán ennyi jogom lehet alanyi jogon. Ehhez nem kell a közösség semmiféle jóváhagyása. És viszonzás sem jár érte, csak annyi, hogy én sem bántalak téged.

Boldeone2 2021.11.11. 21:29:17

@G. Nagy László: Az egyèni szabadságjogokat is a társadalom\közössèg adja"
Már ez sem igaz. Istenadta jogom a saját szabadságom. "

De igaz. Tètelezzük fel, hogy a termèszetben èlsz elszigetelve , államtól ès közössègtől.
Jön egy másik valaki - aki az erkölcs ès közössèg nèlküli társadalomban - egyszerűen megöl , elveszi a tulajdonod.
A termèszetben ez előfordul : az erősebb hímoroszlán megöli a gyengèket , de mèg a kölykeit is , ez a termèszet kímèletlen rendje!
Minden jog a társadalomtól ,ha úgy tetszik : istentől ered
A termèszet nem ismeri a jogokat , csak a termèszeti törvènyeket, amelyek nem az erkölcsön alapulnak

G. Nagy László 2021.11.11. 21:36:55

@Boldeone2: Értem én. Csak végletekben tudsz gondolkodni. Vagy a kőkorszak dzsungeltörvénye, vagy a teljes kollektivizmus. A kettő közt nincs semmi. Talán mégis: ezt hívják objektív morálnak.

a nagy hohohorgász 2021.11.11. 21:39:47

@G. Nagy László: jól van Móricka, megint arra jutottam hogy hülye vagy. Bmeg téged tényleg agyba főbe kéne verni....

a nagy hohohorgász 2021.11.11. 21:51:34

@G. Nagy László: az objektív moralodat feldughatod a seggedbe, ha a gyereknek nem tanítják hogy nem szabad( mert közösségi érdek és törveny) akkor bizony g Nagy lacikat már oviba vitték volna a tepsibe.... sőt apád ölt volna meg először mert eleszed előle a kaját.... isten barma vagy

a nagy hohohorgász 2021.11.11. 21:53:53

@G. Nagy László: ha nincs közösségi érdek akkor minden ember ellenség!!! Bmeg ez emelt minket az állatok fölé.....

Emmett Brown 2021.11.11. 21:56:06

@G. Nagy László: 36 cent/liter. De alkoholra és cigire is van minimum.

G. Nagy László 2021.11.11. 22:07:50

@a nagy hohohorgász:

+sőt apád ölt volna meg először mert eleszed előle a kaját.... isten barma vagy"

"ha nincs közösségi érdek akkor minden ember ellenség!!! Bmeg ez emelt minket az állatok fölé..... "

Drága gyermek! Először döntsd el, hogy intelligens eszmecserét kezdeményezel, vagy csupán primitív sértegetésben utazol. Mindkettő oké, de csak az előbbire tudok érdemben reagálni. Szívesen beszélgetek a közösségi érdekről, ha el tudod mondani, hogy az mit takar. Miben több, mint az egyéni érdekek összessége? Téged például fel lehet áldozni a közösség oltárán? A pénzedet, az egészségedet, a szabadságosat, az életedet? Mi az, amit az állam (a közösség) elvehet tőled, de te nem adnád oda önkéntesen? Csak egy ilyet írj, légy oly drága! Ez a minimum, hogy elhiggyem, nem csupán üres frázisokat pufogtatsz.

Bandibacsi34 2021.11.11. 22:22:44

Teljesen egyetértek a szerzővel! Kissé furcsa(illetve mivel Gyuri bacsi penzelte NGO) a TASZ(nem a szovjet) is beallt hisztizni, hogy a kormany nem kenyszeriti az embereket oltasra, hanem a munkaltatokra bizza ezt, ataszjelenti.444.hu/2021/11/10/csak-a-kormanyzati-felelosseg-meguszasara-jok-a-vedooltasrol-szolo-rendeletek mert: "Ugyanígy lehetetlen helyzetben vannak a munkáltatók, akiknek úgy kellene felelős döntést hozniuk, hogy nincsenek információik, amikre a döntésüket alapozhatnák. A kockázatuk viszont óriási: ha jogellenesen rendelik el a korlátozást, a munkavállalóik bíróságon léphetnek fel ellenük, miközben az is könnyen elképzelhető, hogy egyszerűen átvándorolnak a konkurens céghez, ahol nem kötelező az oltás. A munkáltatóknak tehát leginkább az áll érdekükben, hogy ne csináljanak semmit." Igen! Az emberek labbal tudnak szavazni! Ha valaki kötelezőve tszi a cegenel az oltast a munkavallaloi odebb allnak es megb.. hatja magat! Es ez igy helyes.! Ha működik az oltás, akkor az oltott ne törődjön az oltatlanokkal, hanem csaknazzal, amivel egy idős! Ha meg nem működik az oltás, mert halalos fertőzést kaphat akkor az oltással van a baj, nem? Az oltatlan vallalja magaert a felelőseget, mint felnőtt emberhez illik. Mellesleg Eszak-Koreaban pont az oltás nem kötelező. Vajon miért? Mert kell nekik a munkaerő! thediplomat.com/2021/10/whats-behind-north-koreas-extreme-vaccine-hesitancy/

Bandibacsi34 2021.11.11. 22:30:15

@Liberal left wing trash: Nem tűnt fel hulyegyerek, hogy az egész vilagon megy ez a biznisz? Biztos elalesz Nemetorszagtol, Ausztriatol vagy Ausztraliatol, Olaszorszagtol, ahol erőszakkal oltjak be az embereket(vagyis ellehetetlenitik őket) mikozben Magyarországon szabad meg a valasztas. OV-n is hatalmas nyomas lehet a kötelező oltas bevezetesere(nem belfoldrol, hanem Washingtonbol, Berlinbol es Brusszelbol). Oltasson aki akar es ne oltsak be azt, aki nem akar. Azt nem vizsgaltak, hogy a lélegeztető gep hany embert ölt meg ha rosszul volt beallitva?? Vagy, hogy miert kap az elit verplazmat a gyogyultaktol oltas helyett?
Jo Churchill t idezve:" En csak annak a statisztikanak hiszek, amelyet en hamisitottam!".

a nagy hohohorgász 2021.11.11. 22:37:58

@G. Nagy László: én csak annyit mondok hogy nem lehet sem az egyén sem a közösség eredeket egyértelműen előre helyezni. Mindig mérlegelni kell... ez pedig a szituációtol függ. A mervado pedig az hogy ne csináld azt mással amit te sem akarsz hogy veled csináljanak és a közösségben a többség akarata a mervado

birkamenet 2021.11.11. 22:56:19

@G. Nagy László:

te figyelj, amikor a komcsi fidesz nem a cégekre bízza a döntést az állami korrupció felszámolására a szabad és korrupció mentes gazdasági verseny kialakítását, hanem a fideszkomcsik alkaítjak ki a NER központosított gazdaságot, akkor miért nem rinyálsz, hogy a döntést a cégek kezébe kellene átadni?

Amikor nem a cég dönti el hogy mennyi munkáltatói terhet kelljen az államnak sarcban leadnia (ahol aztán az átmegy Mérszaros meg a többiek 500 milliárdos szja megtakarításába), akkor miért nem rinyálsz, hogy a cégek mégiscsak jobban tudják mi kell a versenyképességhez, talán döntsenek ők az adók mértékéről?

Liberal left wing trash 2021.11.11. 23:02:14

@Bandibacsi34: Az egesz vilagon? Nem. A globalista cionnazik orszagaiban igen, Orban ugyanugy reszt vesz a csalasban ahogy Gyurcsany tenne.

A dagadt is kotelezove teszi az oltast mindenkinek, csak elobb megvarja amig megnyeri a valasztast. A szabadsagharcos.

birkamenet 2021.11.11. 23:03:46

@ulpius66:

Te közismert fukcionális analfabéta, az egészségügy (benne az OLTÁSSAL) KÖZPONTI ÁLLAMI FELADAT és nem céges ügy!

De aki ennyire hülye, hogy még ennyit se tudjon egy állam működéséről, az tényleg csak fidernyák birka lehet.

tiltsál ki te gyökér 2021.11.11. 23:06:53

@Liberal left wing trash:
"Orban nem vallal semmi felelosseget az esetleges mellekhatasokert, azt atteszi a munkaltatohoz."
Miért ne tegye? Basszus, a munkáltató tudja, hogy mi a munkakör, mik az elvárások, következmények. A számadó juhásznak nem fogják előírni az oltást, mert semmi esélye elkapni, se fertőzni. Egy étterembe pedig szívesebben megy be az ember, ha kiírják, hogy az itt dolgozók oltottak.
Persze azt is ki lehet írni, hogy nem hiszünk a vírusban, mai menü Gödény kedvence krumplival, mi sem vagyunk oltva, jöhet bárki. Aztán majd mindenki eldönti, hogy akar-e menni.

"Es persze gyorsan be is vezeti a kozszferaban a kotelezo oltast mint munkaltato, a munkaerohiannyal kuzdo versenyszfera legtobb cege ezt pillanatnyilag nem meri megtenni, mert konnyu mashol munkat kapni."
A versenyszférának biztos nem tesz jót a következő lezárás, de az sem annyira, ha táppénzt fizethet, mert a tisztelt munkavállaló lélegeztetőgépen van.

tiltsál ki te gyökér 2021.11.11. 23:08:53

@Bandibacsi34: "Vagy, hogy miert kap az elit verplazmat a gyogyultaktol oltas helyett?"
Anyád picsáját Matyi azt.
A blog.hu közönsége azt hitte, hogy megdöglöttél, durrantak a pezsgők rendesen. Erre előmászol.

birkamenet 2021.11.11. 23:14:57

@G. Nagy László: ""AMIT ORBÁN CSINÁL, AZ ROSSZ, ÉS KÉSZ!!!!!"
Igazad van, alapvetően ez a fő, ha nem az egyetlen panelük."

Hát akkor tegyél ellene, hogy a jósáos orbán dktátort mindenki szeresse, necsak a félkegyelmű fidesz cselédjei! Pl engedd át a döntést a cégeknek, hogy maradjon-e fenn a teljességében a Mérszaros által uralt közbeszerzési piac vagy engedjenek minden céget egyenlően pályázni.

Engedd át a cégeknek a döntést, hogy akarnak-e 36 ezer üres kórházi ágyat, 30 ezer haszanálhatatlan lélegeztetőgépet és 6 millió kínia kamuvakcinát csillagászati áron, amelyeket aztán Szargyártó Ugandának meg Kenyának ajándékoz el, mielőtt végleg a raktáson rohadnának mint Dojcs Tompika 5 milliárdos stadion beléptető rendszere.

Szóval engedd át a döntést a cégeknek, hogy akarnák-e a fidernyák rablógazdaság felszámolását és ennek eredményként kevesebb adót befizetésevel még több közszolgáltatást kapnának

Há mér az orbán dönt arról, hogy ez ne így legyen, miért nem a cégek????

Liberal left wing trash 2021.11.11. 23:23:27

@tiltsál ki te gyökér: "Egy étterembe pedig szívesebben megy be az ember, ha kiírják, hogy az itt dolgozók oltottak."

En meg azonnal bojkottalom az ilyet, meg ahol maszkot latok.

"Persze azt is ki lehet írni, hogy nem hiszünk a vírusban, mai menü Gödény kedvence krumplival, mi sem vagyunk oltva, jöhet bárki. "

Tevedsz, oltott nem johet. Ha van olyan hely, ahova csak igazolvanyosok mehetnek be, akkor olyan helyek is kellenek, ahonnan ezeket kidobjak.

"A versenyszférának biztos nem tesz jót a következő lezárás, de az sem annyira, ha táppénzt fizethet, mert a tisztelt munkavállaló lélegeztetőgépen van."

Lehet hogy meg kene kerdezni a Svedeket, hogy csinaltak vegig az egesz cirkuszt barminek a bezarasa es maszkok nelkul, vakcinak nelkul.
Ehelyett masok megint azzal bohockodnak, ami eddig se mukodott.

G. Nagy László 2021.11.11. 23:26:31

@a nagy hohohorgász:

"A mervado pedig az hogy ne csináld azt mással amit te sem akarsz hogy veled csináljanak"

Ugyanezt mondom. Ez a liberális alapvetés.

" és a közösségben a többség akarata a mervado "

És ez mit jelent? Ha a többség keresztre akar feszíteni valakit, akkor az mehet? Tényleg várok legalább egy példát!

birkamenet 2021.11.11. 23:27:03

@tiltsál ki te gyökér:

Összefoglalva: orbán járványkezelése újra megbukott, a covid halottak arányában világrekord lett, a 32 ezer magyar covid halott azt jelenti, mintha orbán Felcsútot 20-szor irtotta volna ki.

orbán robbantotta be tavaly ősszel a 2. hullámot az Adriáztatással meg Balatonozással. Most orbán robbantotta be a 4. hullámot a birkameneteltésével október 23-án. Előtte napi 1500 fertőzött, utána napi majd 10 ezer fertőzött lett. Határ a csillagos ég!

Az oltási versenyben orbán szintén megbukott, Orbanisztán az egyik megkevésbé beoltott ország az EU-ban.

Kész, ORBÁN BEDOBTA A TÖRÜLKÖZÖT MÁR A 4. HULLÁN ELEJÉN. Mert látja, hogy újra csúfosan megbukott a járványelQrásával. A stadionoknak továbbra is tömve kell lenniük, a maszkot nem hozza vissza mert az a bukás bizonyítéka. Így csak egy menekülési útvonala maradt orbánnak: áttolni a felelősséget a cégekre. Amikor majd napi 20.000 fertőzött lesz meg napi 1000 halott, akkor majd a cégekre fog mutogatni, hogy "Azok nem tudják kezelni a járványt!"

Köszike a covid hóhérnak, áprilisban megkapja érte a számlát.

tiltsál ki te gyökér 2021.11.11. 23:57:20

@Liberal left wing trash: Helyes, legyen ilyen hely, aztán dögöljetek meg mind.

Liberal left wing trash 2021.11.11. 23:59:18

@tiltsál ki te gyökér: A legtobb kulturorszagban a kovidos atlaghulla 83 eves. /igaz orbaniaban 74, de a magyarok dagadtak meg minden bajuk van/

Ezek jarnak szorakozni, mi?

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 00:01:52

@G. Nagy László:
"Tényleg várok legalább egy példát!"
Jézusom, tényleg példa kell neked arra, hogy a többség akarata a mérvadó? Baszod, az egész demokrácia erre épül, jó reggelt.
Nem tűnt fel, hogy a többség akaratából alakulnak kormányok, születnek törvények? Népszavazás megvan? Azon a kisebbség szokott nyerni?

G. Nagy László 2021.11.12. 00:03:25

@tiltsál ki te gyökér:

"Basszus, a munkáltató tudja, hogy mi a munkakör, mik az elvárások, következmények. A számadó juhásznak nem fogják előírni az oltást, mert semmi esélye elkapni, se fertőzni. Egy étterembe pedig szívesebben megy be az ember, ha kiírják, hogy az itt dolgozók oltottak.
Persze azt is ki lehet írni, hogy nem hiszünk a vírusban, mai menü Gödény kedvence krumplival, mi sem vagyunk oltva, jöhet bárki. Aztán majd mindenki eldönti, hogy akar-e menni."

Nos, ez a korrekt és felnőtt hozzáállás. Valójában már az is egy vicc, hogy a kormánynak ehhez bármiféle zöld jelzést kell adnia.

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 00:04:28

@Liberal left wing trash: Te ostoba fasz, csak az számít, ha meghal valaki?
Van ismerősöm aki fél évvel a betegség után - ami egy hét láz volt, meg fejfájás - még mindig nem kap rendesen levegőt. Lehet, hogy marad a tüdőkárosodása, élete végéig nem lesz százas. De, tényleg nem halt meg, tehát az okos fajtád szerint ennyit megér neked a bulikázás?

G. Nagy László 2021.11.12. 00:06:38

@tiltsál ki te gyökér: Lemaradtál az elejéről. Az eredeti kérdés így szólt: Mi az, amit az állam (a közösség) elvehet tőled, de te nem adnád oda önkéntesen? Csak egy ilyet írj, légy oly drága! Ez a minimum, hogy elhiggyem, nem csupán üres frázisokat pufogtatsz.

Liberal left wing trash 2021.11.12. 00:07:10

@tiltsál ki te gyökér: Nem az en ismerosom, engem nem erdekel.

Vagy azt hitted majd nem megyek bulikazni, mert a te ismerosod gothos lett?

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 00:07:14

@G. Nagy László:
"Nos, ez a korrekt és felnőtt hozzáállás. Valójában már az is egy vicc, hogy a kormánynak ehhez bármiféle zöld jelzést kell adnia."
Hát pont, hogy kellett a zöld jelzés, eddig nem írhattad ki, hogy itt oltott mindenki, ha a Jenő pincér nem oltotta be magát. Most meg elküldöd a francba oltakozni, vagy mehet máshova.

G. Nagy László 2021.11.12. 00:18:31

@tiltsál ki te gyökér: "Hát pont, hogy kellett a zöld jelzés, eddig nem írhattad ki"

Tartok tőle, hogy újfent félreértettél. Én arról beszélek, hogy egy normális világban a munkaadó és a munkavállaló olyan munkaszerződést köt, amilyet csak akar. Ha változik a piaci környezet, úgy a szerződés mindig újratárgyalható, ehhez nem kell a kormány engedélye. Az volt a gáz, hogy eddig nem követelhetted meg a dolgozódtól az oltást. A vállalkozó most nem egy extra-szabadságot kap, csupán - e téren, e konkrét kérdésben - helyreáll a világ rendje.

Wildhunt 2021.11.12. 00:43:18

1. A kormány teljesen jól teszi, hogy nem erőből nyomja át az oltást. Amit lehet így is megtesz, még többet is mint a dolga lenne.

2. Furcsa, hogy nem vetted észre, de a gázszerződés kifejezetten a liberális gazdaságértelmezés diadala. Az olcsó gáznak nagyon egyszerű oka van, nem kell mögötte titkos alkukat látni: A gázkitermelés annyiban tér el a többi nyersanyagkitermeléstől, hogy ha egy lelőhelyet megnyitnak, azt nagyon nehéz lezárni, a kijövő gázt pedig nehéz és drága tárolni. Európa azért erőltette a pillanatnyi piacot, mert így a Gazprom rá lett volna kényszerülve, hogy a pillanatnyi túlkínálatot áron alul értékesítse, mí az alapszükségletet a szerződött áron - hiszen a kutak teljesítményét nem tudta volna lezárni, mikor leesik a kereslet a tárolókapacitásai pedig végesek.
A Gazprom érdeke ezzel ellentétben az, hogy a vevő minél állandóbb mennyiségeket vegyen aztán tárolja magának, így a megnyitott kutakat az éves (még ideálisabb esetben évtizedes) igényekhez tudja szabni, a tárolást meg oldja meg a vevő. Az ezen realizált költségcsökkentést hajlandó is volt megosztani a vevővel, és tádám: ezért kaptunk a 15 éves szerződésre árengedményt.
Persze ehhez megbízható és elég nagy vevő kell, de egy országos gázcég az pont ilyen. Bele lehet keverni a politikát ha valaki nagyon akarja, de az ÉÁ2 körüli események fényében ez elég hülyén hangzik, főleg egy olyan ballenzéktől, melynek prominens pártja évekig volt a KGB fizetési listáján.

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 00:44:58

@G. Nagy László: "Mi az, amit az állam (a közösség) elvehet tőled, de te nem adnád oda önkéntesen?"
Konkrétan bármi. Bírósági ítélet után az állam elveheti a pénzed, az szabadságodat vagy a vagyonodat.
Az állam az adót is beszedi, ha adod önkéntesen ha nem. És kismillió dolgot megszab, amit te esetleg máshogy gondolsz.

Wildhunt 2021.11.12. 00:46:06

@tiltsál ki te gyökér: A többség akaratának érvényesülése nem demokrácia. Legkevesebb proletárdiktatóra, de leginkább oklokrácia. A demokráciában semmilyen többségi akarat nem írhatja felül a kisebbség szabadságjogait.

Wildhunt 2021.11.12. 00:50:42

@G. Nagy László: Pedig nálunk is így van. Ha olajat/régészeti leletet találsz a kiskerted alatt, akkor a telket el kell adnod, vagy használatba kell adnod az államnak aki azt saját hasznára kitermeli, neked meg semmit nem ad belőle.

G. Nagy László 2021.11.12. 01:24:17

@Wildhunt: "minden természeti kincs az állam tulajdona" - ez volt a felvetés. Kőolaj esetén ez tudomásom szerint - hazánkban - megáll. De legelők, erdők, halastavak, ivóvíz stb. estén aligha. Sokkal több olyan természeti kincs van, amely nem állami monopólium, és akkor még csak Magyarországról és a jelenkorról beszéltünk.

Rodney2 2021.11.12. 01:38:52

@ulpius66: "Jól nyomod!
(egyebekben hová tűntek az ékezetek a gépedről?)"

Ennek a szardarabnak ki kellett költöznie Bécsbe és ott a CEU-n már csak ilyen klaviatúrát kapott. Onnan nyomja a degenerált hazugságait.

Rodney2 2021.11.12. 01:45:59

@Wildhunt: Neked az nyilván demokrácia, amikor a többségben lévő söpredék megszavazza azon pártokat, akik progresszív adóval, vagyonadóval és örökösödési adóval / illetékkel kirabolják a tehetősebb kisebbséget és a pénzt szétosztják a söpredéknek. Ez nyilván rendben van. Az hogy a debil köcsögök oltassák már be magukat, hogy ne a lélegeztetőgépen végezzék, az nem demokrácia.

Amúgy olajügyben meg teljesen igazad van :)

G. Nagy László 2021.11.12. 01:46:58

@tiltsál ki te gyökér: Ez volt a teljes szövegkörnyezet: Szívesen beszélgetek a közösségi érdekről, ha el tudod mondani, hogy az mit takar. Miben több, mint az egyéni érdekek összessége? Téged például fel lehet áldozni a közösség oltárán? A pénzedet, az egészségedet, a szabadságosat, az életedet? Mi az, amit az állam (a közösség) elvehet tőled, de te nem adnád oda önkéntesen? Csak egy ilyet írj, légy oly drága! Ez a minimum, hogy elhiggyem, nem csupán üres frázisokat pufogtatsz.

A Nagy Horgász a közösségi érdek magasabbrendűségét hangoztatta.

Nos, aki önként nem fizetne adót, az miért támogat olyan politikai filozófiát, amelynek része az adószedés?
Aki nem ért egyet a bűnösök elítélésével, az miféle társadalmi berendezkedésben gondolkodik?

Természetesen a Nagy Horgász is, te is meg én is tisztában vagyunk az állam hatalmával. A kérdés az, hogy egyetértünk-e vele. Ha nem szeretném, hogy bárki büntetlenül lekaszabolhasson, akkor ragaszkodni fogok a "ne ölj" parancsolathoz, valamiféle rendfenntartó szervhez és igazságszolgáltatáshoz is. Ezek mind a szabadságomat védik. Ám ahhoz például egyáltalán nem ragaszkodom, hogy a kormány színházakat finanszírozzon, hiszen a kulturális igényeimről simán tudok dönteni magam is, ergo: a kultúrafinanszírozás a szabadságomat csorbítja.

Amikor bárki "közösségi értékről" papol, olyankor kell tudnia legalább egy olyan példát, amely túlmutat az adott közösségben lévő egyének érdekein. Még soha senkitől nem hallottam ilyet. Természetesen azért, mert ilyen nem létezik, üres szólam csupán.

Glokta 2021.11.12. 02:15:41

@G. Nagy László: "Szóval: az idő majd eldönti. A magam részéről utálom, ha belepiszkálnak a piacba, de ha ennek az a vége, hogy a magyar gazdaság és a magyar állampolgár jól jár, akkor nekem kell finomítanom a szabadpiaci gondolkodásomon."

Akkor miért kritizáltad olyan nagy arccal a bérletárak maximalizálását Berlinben, miért nem azt írtad, hogy 'a magam részéről utálo, ha belepiszkálnak a piacba, de ha ennek az a vége, hogy az átlag német állampolgár jól jár, akkor nekem kell finomítanom a szabadpiaci gondolkozásomon'?

Az PONT UGYANILYEN volt.

Ott is volt egy probléma - a bérletárak túl magasnak tűntek a többség számára - és erre reagált a szélsőbaloldali vezetés, nem törődve az esetleges negatív következményekkel.
Itt ugyanaz történik - a magyarok többsége szerint túl gyorsan emelkednek a benzinárak, és erre válaszul a magyar kormány 380 forintban maximalizálta a benzinárat, nem törődve az esetleges negatív következményekkel.

Sajnos úgy érzem, a MOL-al alighanem megállapodtak, így nem lesz egységes kiállás a szélsőbaloldali rendelet ellen.
Vagyis ha a rendelet csak három hónapig tart, valószínűleg nem lesz katasztrófa a vége
- ahogy a lakásárak maximálásának se volt - legfeljebb csomó kisebb benzinkutas vállalkozó tönkremegy - ahogy a bérlési árak maximálásakor is legfeljebb csomó lakástulajdonos tönkrement - , de hát kit érdekelnek ők, kevesebb szavazatot hoznak.

"Amikor egy sor rezsiszolgáltatás állami kézben van (víz, gáz, stb.), továbbá az állam képes ezt megfizethető áron és a kívánt mennyiségben biztosítani, szemben mondjuk Ausztriával, ahol máris kéthetes áramszünettel ijesztgetnek, olyankor a libertárius világom falai repedeznek. (Ez azért persze túlzás, az energia speciális, kevés szereplős jószág; mindazonáltal úgy tűnik, Orbán láthatóan e téren is sokkal ügyesebb, mint Európa legtöbb vezetője.)"

Az, hogy az osztrákok 'ijesztgetnek', az nem azt jelenti, hogy baj is van - azt is jelentheti, hogy nekik sokkal alacsonyabb a tűrésküszöbük, sokkal korábban figyelmeztetnek, mint Orbánék, be merik vallani, hogy nincs a kezükben az irányítás, míg Orbánék ezt soha nem vallanák be.

Egyébként a benzinárak maximálását nem hiszem, hogy össze lehet hasonlítani ezzel vagy a rezsicsökkentéssel.
1) A közműszolgáltatás természetes monopólium, míg benzinszolgáltatás nyilvánvalóan nem. Az egyik szektorban van verseny és piaci árak, a másikban nem, ahogy írod is.
2) A rezsicsökkentéshez kellett a közműszolgáltatók jó részének államosítása, míg a benzinkutakat nyilván nem fogják felvásárolni Orbánék.

Glokta 2021.11.12. 02:17:32

@Glokta: hogyan gépeltem el a 480-at? :D

Glokta 2021.11.12. 02:38:44

@baalint1: "Igen, de nem is ez volt a kérdés, hogy elengedi-e odáig. Elvileg sem lehet jobboldali az a kormány, de még mérsékelten bal sem, amelyik ilyet csinál."
De akkor az ellenzéki összefogás, amire te szavazni készülsz, és amely tapsol ennek, az intézkedést a saját sikerének könyvelve el, az szintén kommunista, nem? Ha az, miért szavazol kommunistákra?

Glokta 2021.11.12. 02:49:49

@Rodney2: Az oltás kötelezővé tétele akkor lehet indokolt, ha az a társadalom többi részét is védi.

Vagyis ahhoz, hogy az oltást kötelezővé tegyék, először azt kéne bizonyítani, hogy számottevően véd a továbbfertőzés ellen.
Viszont a jelenlegi adatok ezt nem bizonyítják: az oltottak között arányaiban nagyjából ugyanannyi a fertőzött, mint a nem oltottak közt, pl. ez jól látszik az angol adatokból: assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1032859/Vaccine_surveillance_report_-_week_45.pdf
Úgy tűnik, az oltás csak a kórházba kerülés és a halálozás ellen véd.
A magyar kormány meg nem közöl semmilyen adatot, szóval a magyar helyzetről nincs tudásunk.

Ennek fényében mindenkinek a saját döntése kell legyen, hogy beoltatja-e magát és az egyetlen állami lépés, amit talán meg lehet hozni az oltatlanok ellen az az, hogy ha coviddal kórházba kerülnek, akkor ők fizessék a saját ellátásuk költségeit.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.11.12. 05:45:29

@G. Nagy László: "Istenadta jogom a saját szabadságom."

Rendben. Legyen szabadságjogod a nem oltakozás. Bár én magam támogatnám a védőoltás általánosan kötelező felvételét, nyugodt lehetsz. Hacsak munkavállalóként nem fog érinteni, a kormány ezt a szabadságodat meg fogja hagyni. Már ha nem fog annyira eszkalálódni a helyzet idehaza, hogy idővel mégis kénytelenek lesznek elrendelni kötelező jelleggel az oltást - de reméljük erre nem kerül sor. Bár nem beoltottként kockázati tényezőt jelentesz: túléljük. A többség be van oltva és szintén a többség fel fogja venni a 3. emlékeztető oltását is.

Csak aztán ha megbetegszel, kórházba kerülsz, és a lélegeztetőgép tart életben, remélem te sem fogsz mást hibáztatni döntésed következményeiért, csak saját magadat.

Wildhunt 2021.11.12. 06:19:28

@Rodney2: pont az ellenkezőjét írtam.

Wildhunt 2021.11.12. 06:22:50

@G. Nagy László: az ivóvíz is az államé. Engedély nélkül nem fúrhatsz kutat. A legelő, szántó is : nem változtathatod meg egy földrészleg rendeltetését.

luis5 2021.11.12. 06:44:33

@Wildhunt: Kva nagy tévedés. A demokrácia pont erről szól. Kevered a kollektív és egyéni szabadsagjogokat ami gyakran utkozik

Wildhunt 2021.11.12. 06:52:28

@luis5: részedről. A demokrácia nem a többség diktatúrája. A többségi akarat pld. nem tehet jogfosztottá kisebbségeket.

Rodney2 2021.11.12. 07:51:06

@Wildhunt: Azt írtad, hogy a "parttalan" demokrácia az nem demokrácia, csak a "liberális" demokrácia a demokrácia, ahol a többség akarata nem érvényesülhet szabadon a kisebbség felett. Erre írtam amit írtam: szerintem a "nyugati" szociális tipusú adórendszerek igenis a csőcselék diktatúrája az értéket termelők felett és a híres libeális demokráciájuk megengedi, hogy a csőcselék "legálisan" kirabolja a "gazdagokat". Nyilván ez jött a marxi elméletből, hogy a legfejlettebb ipari országokban jön el a kommunizmus (és nem a legsötétebb feudalizmusban mint Oroszország). Az általam fentebb írt adó kombóval sikerült megvalósítani egyfajta permanens kommunista (szocilaista) forradalmat. Aztán a BALOLDALI közgazdászok és szociológusok ugyanott siránkoznak, hogy miért tünik el a középosztály (mert már őket is szarrá adóztatják pont ők, a la magyar szoclibek, de ahhoz is hülyék hogy ezt felfogják)

Rodney2 2021.11.12. 08:00:31

@Glokta: Ezzel több probléma is van: ha pl a kórházak nem lesznek tele a covid betegekkel, akkor a "társadalom" más tagjai nem halnak bele abba, hogy nem jutnak hozzá fontos kezelésekhez. Teljesen nyilvánvaló, hogy az egész társadalom érdeke a teljes beoltottság. Az egy másik dolog, hogy az emberek szervezete egyénileg reagál az oltásokra IS és van akinek jó védelme lesz, van akinek meg gyenge. Akinek gyenge, az az aki oltás nélkül simán meghalna. Ha mégis megbetegszik és esetleg kórházba is kerül, az nem azért van mert szar az oltás, hanem mert ő szar (pl nincs rendes immunrendszere, 200 kiló, szarrá dohányozta, itta stb magát)
Az oltások felfutása idején megjelentek olyan tanulmányok pl a Pfizerről, hogy aki jól be van oltva (jól reagált rá) az nem is fertőz, mert a szervezete egyből leöli a bekerülő vírust, nincsen mivel fertőzzön. Ez még az eredeti covid verzió idején volt. Azóta jelentek meg mindenféle veszélyesebb mutánsok. Ha pl májusban elrendelik mindenhol a kötelező oltást, kicsit előbbre lennénk (és most pl nem halna ki a fél balkán, nem mintha kár lenne értük)

Rodney2 2021.11.12. 08:08:01

@Wildhunt: A demokrácia nem a többség diktatúrája. A többségi akarat pld. nem tehet jogfosztottá kisebbségeket.

Ez rendben volna, de mik a jogok amiktől nem lehet megfosztani?? Ezek olyan dolgok amik folyamatosan változnak az idővel (pl nők és LMBTQ jogok vagy az ilyenek mint lakhatáshoz való jog WTF??) Ezek a jogok általában éppen hogy a többségi konszenzus alapján alakulnak ki. Ha változnak az idők, akkor a többség nem is veheti vissza ezeket a jogokat ha már nem úgy gondolja hogy ezek járnak?? Nagyon sok sebből vérzik ez az egész emberi és egyéb jogosdi. Ez odáig fajul, hogy pl a magyar államnak akarata ellenére kötelessége holmi nigériai migránsokat életük végéig élelmezni (a te adódból bazmeg) csak azért mert azokat idefújta a szél valahogy (Köszönjük Helsinki Bizottság, nem felejtünk el titeket)

G. Nagy László 2021.11.12. 08:15:37

@Glokta:

"Akkor miért kritizáltad olyan nagy arccal a bérletárak maximalizálását Berlinben? Az PONT UGYANILYEN volt."

Tartok tőle, hogy nem. Ezek kevéssé összehasonlítható területek. A lakáspiac sokszereplős. Ha nem nyúlnak bele, a kereslet-kínálat tökéletesen kijelöli az árszintet. ha belenyúlnak, annak óhatatlanul lakáshiány a vége. (Nem biztos, hogy ez markánsan érzékelhető, hiszen már a szabadpiaci időszakban is lakáshiány volt. Nem sokkal égetőbb a baj.) A rezsipiac idehaza gyakorlatilag egyszereplős, a benzin meg valahol a kettő között, néhány meghatározó kínálati szereplővel.

Nézd el nekem, hogy vannak bizonytalanságaim. Hosszútávon minden állami beavatkozás káros, nem csak a befagyasztott árak, de a vámok, sőt a minimálbér is. Ellenzem is mindet, de

1. lehetnek olyan periódusok, amikor inkább hasznosak, mint ártalmasak;
2. lehet úgy meghúzni a határokat, hogy az ne legyen irreálisan messze a piaci szinttől, így hatása csak jelképes, lásd hazai minimálbér;
3. és lehet, hogy vannak nálam okosabbak, akik látnak olyat is, amit én nem.

Nem kívánom mentegetni a kormányt. A fix ár nagyon az ízlésem és a filozófiám ellen megy. Ugyanakkor nagyon bízom Varga Misiékben, és alig hiszem, hogy nagy hülyeséget csinálnának. (Lehet, hogy csak populista húzás, és több a politikai üzenete, mint a gazdasági hatása, meglátjuk.) Skizofrén helyzet, annyi szent.

G. Nagy László 2021.11.12. 08:21:49

@Lesz még Magyar Köztársaság:

"Csak aztán ha megbetegszel, kórházba kerülsz, és a lélegeztetőgép tart életben, remélem te sem fogsz mást hibáztatni döntésed következményeiért, csak saját magadat."

Kedves vagy, hogy aggódsz, de be vagyok oltva :) Itt elvekről beszélgetünk, ezek függetlenek a saját preferenciáimtól.

G. Nagy László 2021.11.12. 08:24:47

@Wildhunt:

"az ivóvíz is az államé. Engedély nélkül nem fúrhatsz kutat."

Ez puszta adminisztráció. A kútból nyert víz a tiéd.

"A legelő, szántó is : nem változtathatod meg egy földrészleg rendeltetését."

Ez is csak adminisztratív gát. A termőföld és a legelő gazdasági haszna a tiéd.

G. Nagy László 2021.11.12. 08:30:36

@Rodney2:

"a "nyugati" szociális tipusú adórendszerek igenis a csőcselék diktatúrája az értéket termelők felett és a híres libeális demokráciájuk megengedi, hogy a csőcselék "legálisan" kirabolja a "gazdagokat".

A magam részéről pont ugyanígy látom. Mondjuk érdemes különbséget tenni a svéd és a dán modell között. A dánok nem kérnek a migránsokból, így nem folyik el a pénz; a sok piszok gazdag adójából mindenkit fel lehet hozni középszintre. Ez is rablás, de viszonylag kevés számú kedvezményezett mellett még elmegy. Svédországban viszont komoly gondot jelenthet, hogy a világ pénze sem lesz elég a bevándorlók etetésére.

G. Nagy László 2021.11.12. 08:34:10

@Rodney2:

"Ezek olyan dolgok amik folyamatosan változnak az idővel (pl nők és LMBTQ jogok vagy az ilyenek mint lakhatáshoz való jog WTF??) Ezek a jogok általában éppen hogy a többségi konszenzus alapján alakulnak ki. Ha változnak az idők, akkor a többség nem is veheti vissza ezeket a jogokat ha már nem úgy gondolja hogy ezek járnak?? Nagyon sok sebből vérzik ez az egész emberi és egyéb jogosdi."

Nagyon a szívemből szólsz. Jöhetnél gyakrabban is :)

Bandibacsi34 2021.11.12. 08:45:01

@Rodney2: Modt influenza szezon van. Amiatt halnak meg, csak eppen covid kent regisztralnak mindent mint tavaly. Furcsa betegseg ez a Covid. Nyaron szabadsagra megy, az USA elnokvalasztas elott nagyon aktiv volt, 6 honap alatt megcsinaltak a vakcinakat,pedig 5 ev teszteles utan szoktak oket engedelyezni. Homofob, a Pridera nem megy, de a jobbos rendezvenyeket szereti(a balos sajto szerint). En atestem rajta külföldi orszagaban(7 nap alatt. Rossz volt de napi 5000 adag C vitanin + Ca, Mg, D vitamin segitett) es kertek tolem verplazmat gazdageknak, akik nem oltatjak magukat(tudank valamit?). 5 millio ember halt neg a 7000 milliobol 2 ev alatt (evente 80 millio ember hal meg a Földon). Ügyes - ügyes...

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 08:53:09

@Wildhunt: "A többség akaratának érvényesülése nem demokrácia. Legkevesebb proletárdiktatóra, de leginkább oklokrácia. A demokráciában semmilyen többségi akarat nem írhatja felül a kisebbség szabadságjogait."
Na, most itt semmi kisebbségről meg szabadságjogról nem volt szó.
Egyébként, ha már említed, akkor a szabadságjogok is a többség akaratát tükrözik, csak mondjuk nem egy országét, hanem az unió vagy az ensz által lettek megállapítva.

midnight coder 2021.11.12. 08:57:53

@Bandibacsi34: "6 honap alatt megcsinaltak a vakcinakat,pedig 5 ev teszteles utan szoktak oket engedelyezni."

Mire egy hatóanyagból gyógyszer lesz, az úgy 10 év. És olyan költséges procedúra, hogy csak pár cég engedheti meg ezt magának. Akiknek persze a jelenlegi hatóanyagokkal kapcsolatos szabadalmak is a birtokában vannak. Ami egy idõ után persze lejár, addig piacra kell dobniuk egy jobbat. De ha tökéleteset dobnak a piacra, akkor a szabadalom lejárta után a kutya sem vesz ugyanarra a bubóra újabb szabadalmazott hatóanyagot, használja mindenki a generikust. És itt elég nagy pénzekrõl beszélünk...

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 08:59:29

@Glokta: " a saját döntése kell legyen, hogy beoltatja-e magát és az egyetlen állami lépés, amit talán meg lehet hozni az oltatlanok ellen az az, hogy ha coviddal kórházba kerülnek, akkor ők fizessék a saját ellátásuk költségeit."
Aham.
1. És ha nincs pénze akkor lássák el ingyen?
2. Akiket a jóember megfertőz a két hét alatt azokkal mi van? Mert simán lehet, hogy oltatlanként semmi bajod, de megfertőzöl másik százat.

Rodney2 2021.11.12. 09:02:49

@Bandibacsi34: Nekem is megvolt még 2020 márciusában, éppen más súlyosabb betegségem is volt amire szedtem antibiotikumot (ami a vírusra elvben nem hat) és így tartott a másik mellett kb 1 hétig. Akkor én is azt gondoltam, hogy mi ez a hiszti, de azért azóta elég sokan megdöglöttek. Nálunk a tágabb családban mindenki orvos (csak én nem) és elég szélsőséges véleményeket hallottam már az elejétól (pl járványügyi szakembertől: el kell engedni, ha végigmegy a populáción, utána vége lesz, kb az hal meg aki egy komolyabb influenzától is meghal, egy erősebb időjárási fronttól fullban leterheltek a mentők, annyian halnak meg tőle, stb)

Rodney2 2021.11.12. 09:07:41

@G. Nagy László: Nagyon a szívemből szólsz. Jöhetnél gyakrabban is :)

Fáraszt a hülyeség :) Annyi fogalmatlan idióta van, hogy sok. Meg néha egy "midnight coder" nevű szó szerint megírja amiket gondolok, mire odajutok :)))
31 éve figyelem ahogy a Nyugat kinyírja magát, elég szomorú történet.

midnight coder 2021.11.12. 09:16:07

@Wildhunt: "A demokráciában semmilyen többségi akarat nem írhatja felül a kisebbség szabadságjogait."

Ok. Akkor vegyük azt a kisebbséget aki szeretne téged kirabolni és megerõszakolni a családod nõtagjait. Szerinted állam bácsinak nem szabad eme kisebbség szabadságjogait korlátozni?

Azt, hogy egy tárasadalomban melyik kisebbségnek mit szabad tennie, az adott társadalom értékítélete szabja meg. Amit a mindenkori hatalom alakít ki az aktuális sajtó illetve korábban a vallás segítségével. Anno a görögöknél elfogadott volt a buziság, a pedofília sem volt ördögtõl való, ahogy a zoofília sem. Aztán jött a középkor ahol a buzi és a zoo kiesett, de a 12 évesen feleségül vett gyereklány simán belefért. Aztán most lehetsz buzi, zoo is hacsak az állatvédõk nem lépnek közbe, de pedó nem. Plusz a cancel culture-nak köszönhetõen lassan már hetero sem nagyon, legalábbis ha közszereplõ vagy.

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 09:17:06

@Rodney2: "31 éve figyelem ahogy a Nyugat kinyírja magát,"
Az a durva, hogy az elmúlt 5-8 évben mennyire begyorsult a folyamat. 2000ben még szuperhatalom volt Európa, erős gazdasággal, most meg a gazdag részeg nagybácsi a lagziban, akit mindenki hülyének néz és kiröhög, de még van némi pénze.
És ezt nem külső hatások, nem katasztrófa, nem valami rendkívüli dolog idézte elő, hanem a saját hülyeségünk

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 09:20:34

@midnight coder: A középkorban nem vettek feleségül serdületlen lányokat. A pedofil a serdületlen gyerekek iránt érez szexuális vonzalmat.
Ne keverjük már.

midnight coder 2021.11.12. 09:21:29

@tiltsál ki te gyökér: Oltottként is megfertõzhetsz másik százat. Csak a másik százból egy lesz beteg, míg ha a másik száz oltatlan akkor úgy kilencven. És ha ez utóbbiak kórházba kerülnek, akkor neked nem lesz hely ha mondjuk nem covidod van hanem mûtendõ betegséged.

Amúgy ezt az egészet egyszerûen meg lehetne oldani ha Pl. azt mondanák, hogy ok, hülyének lenni alkotmányos jog, de BKV-n, MÁV-on, Volánon utazni nem. Ahogy étterembe, színházba, moziba menni sem.

midnight coder 2021.11.12. 09:26:51

@tiltsál ki te gyökér: Azért mert serdült még lehet gyerekkorú.

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 09:28:29

@midnight coder: Igen, eddig ezzel próbálkoztak, de lássuk be, hogy lehetetlen ellenőrizgetni mindenhol mindenkit.
Az azért rémlik, hogy lehetett kamu igazolványokat venni. Picit lelassulna a közlekedés, ha a sofőrnek minden felszállót ellenőrizgetnie kellene.
De mintha olyan is lett volna, hogy megkérték, hogy vegyen fel maszkot, erre megverte az utast meg a sofőrt...

Halibuli 2021.11.12. 09:57:27

A munkáltatókra való hárítás lényegesen nem befolyásolja az oltottak számát mert:
-sok dolgozó már be van oltva
-sok munkáltató nem fogja/ nem meri előírni
"Orbán gyáva." Igen, gyáva, mert csak a jövő évi választásokra figyel!
Most kellene az egész országra kiterjedő kötelező oltást törvényileg előírni, mert van elég vakcina.
Néhány hónap múlva, a lejárati idő előtt milliószámra fogják ismét Afrikának ajándékozni.

birkamenet 2021.11.12. 10:18:27

Egyestlen egy dolgot kellene csak maximalizálni Birkanisztánban:

Senki nem lehet két ciklusnál többet minielnök!

Történelmi tény, hogy a magyar cselédgenetikájú, igénytelen birka fajta. A világ legnagyobb ostobaságaival seperc alatt megvezethetö (pl. S. Gyuri bácsi irányíccsa a világot. Vagy hogy gyünnek a migráncsok oszt kalifátust csinálnak az országból. Meg a többi hülyegyerekenek való mese a boszorkányokról meg varázslókról.)

A gátlástalan diktátorok (pl orbán) amint rájön erre, kihasználja ezt a milliónyi állatmagyart és úgy vezeti az orránál fogva ahogy akarja. A birkamagyarja meg még igényli is a szélhámos vezért, mert "ő védett meg engem, hogy ne dugjon meg egymillió migráncs", meg hogy "Soros ne tudjon engem bedugni a CEU-ra ahol diplomát akart adni a kezembe!"

Ez az életfogytiglani vezír imádat viszi aztán a reménytelen történelmi lemaradásokba az összes féleszü népet, pl ruszkik, magyarok, és egyéb illibernyák népségek.

Ezt csak úgy lehet felszámolni, ha a birkákat leszoktatjuk arról, hogy 8 évnél tovább cselédeskedjenek bármelyik uraságnál.

G. Nagy László 2021.11.12. 11:05:46

@Halibuli: Abban valószínűleg igazad van, hogy ez az intézkedés nem fog számottevő változást hozni. De ebből nem következik, hogy kötelezővé kéne tenni. Az, hogy lejár a szavatossági idejük, puszta technikai kérdés, s mint ilyen, másodlagos. Ha holnap lejár a kakaó szavatossági ideje, nem fogod még ma este tölcsérrel belekényszeríteni a gyerekedbe mind az öt litert, ami még a hűtőben pihen. Itt a hangsúly az erkölcsön van, ami sokkal lényegesebb szempont. Nyilvánvalóan nem lépheti meg a kormány, hogy kötelezővé teszi. S ha te ezért gyávának nevezed, úgy gyávaság az is, ha nem tiltják be a dohányzást már holnaptól.

G. Nagy László 2021.11.12. 11:18:15

@birkamenet:

"Történelmi tény, hogy a magyar cselédgenetikájú, igénytelen birka fajta."

Ez nem csupán bántó, de tökéletesen alaptalan is. Ebben az egész kibaszott kommunista blokkban melyik nép volt az egyetlen, amely szembeszállt a kommunistákkal és az orosz tankokkal, te nagyeszű?

"Vagy hogy gyünnek a migráncsok oszt kalifátust csinálnak az országból."

Olvastad Houellebecq Behódolás című regényét? Jó pár évvel ezelőtt már arról ír, hogy Franciaország kormányzását átveszi a muszlim párt, s elindul e folyamat. Persze, semmi alapja az ilyen fantáziálgatásnak...

Boldeone2 2021.11.12. 11:24:31

@G. Nagy László: Explicit módon , de jure nem teszik kötelezővè az oltást , azonban az egèsz világon olyan irányba mennek a kormányok , hogy "terelgető " törvènyekkel implicit módon rászorítsák az embereket az oltás felvètelère
Ahogy haladunk előre , egyre több ország fogja szorongatni az oltást fel nem vevő állampolgárokat, akik óriási károkat okoznak a társadalomnak. Singapurban pl olyan törvènyt hoztak, hogy az állam kifizetteti a nem oltakozók kórházi kezelèsi költsègeit , így erősítvèn tovább az oltási hajlandóságot.
A törvènyek mindenhol csak szigorodni fognak, mert úgy tűnik , a covid nem tűnik el: újabb variánsok lesznek ès minden èvben oltást kell majd felvenni. Az államok èrdeke pedig az lesz - ha el akarják kerülni az újabb pusztító járványhullámokat - az egèszsègügy vègletes leterhelődèsèt, a lockdown- okat, hogy a társadalom minèl nagyobb százalèka , minèl nagyobb mèrtèkben immunizálva legyen.

G. Nagy László 2021.11.12. 11:29:37

@Boldeone2:

"Singapurban pl olyan törvènyt hoztak, hogy az állam kifizetteti a nem oltakozók kórházi kezelèsi költsègeit , így erősítvèn tovább az oltási hajlandóságot."

Messzemenően támogatom. Felnőttként kezelik a polgárt. Ez a jó irány. A kötelezővé tétel ezzel szemben birkának tekinti a lakosságot. Etikus kormány nem tesz ilyet.

Boldeone2 2021.11.12. 11:42:30

@G. Nagy László: A fő kèrdès csak az, hogy mit lehet csinálni a Balkánon vagy Kelet- Európában ahol a lakosság eleve irracionális tèvhitekben èl, ès bizonytalan az elittel , a politikai hatalommal szemben. Magyarország kb fèlúton van mentalitásban a "Nyugat 'ès a Balkán között . Borsodban , Jász- Nagykun - Szolnok megyèben, Bèkèsben itt sem nagyon oltakoztak ...Van egy rèteg , akik pedig azt ígènylik , hogy megmondják nekik mit kell csinálni
A szocializmusban is úgy èltek az emberek , hogy volt egy csomó kötelező dolog , az emberek 90% mègis elfogadta

midnight coder 2021.11.12. 11:47:04

@birkamenet: "Ezt csak úgy lehet felszámolni, ha a birkákat leszoktatjuk arról, hogy 8 évnél tovább cselédeskedjenek bármelyik uraságnál." Akkor jönne Gyurcsány helyett Gyurcsányné. Szerintem Orbán is tud ilyet.

Wildhunt 2021.11.12. 12:02:59

@Rodney2: @midnight coder: @tiltsál ki te gyökér: Persze, egyet is értünk. Én is tudom, hogy most a bolsevizmust (a kisebbség akarja a saját akaratát a többségre kényszeríteni) divat demokráciának nevezni, de attól még a szó jelentése nem változik. Az EU jelenlegi politikája nem demokrácia, hanem nettó bolsevizmus - egy abszolút kisebbségi politikával akarják a többség eddigi életét átírni. De mégegyszer: ez NEM demokrácia.

Sir Gombóc 2021.11.12. 12:05:56

@Glokta: az a "csak" valójában nem csak, hanem fontos tényező. Ami mutatja, hogy a vakcinák jól működnek.

Wildhunt 2021.11.12. 12:06:18

@G. Nagy László: Szerintem meg nem. Ha a saját tulajdonod használatához engedély kell kérned a magasságos hivatalból, mindegy milyen okkal, akkor az nem a te tulajdonod. Legegyszerűbb példa a föld átminősítése: ha termőföldet átminősítesz épitési területre, kártérítést kell fizetned az államnak (a BMW gyár esete Debrecenben). Akkor kié is a föld?

Wildhunt 2021.11.12. 12:12:46

@Glokta: 60% átoltottságnál ilyen alapon jelentősen kevesebb kórházi kezelés és haláleset kellene legyen. De szinte darabra annyi van, mint tavaly volt. És nem csak nálunk, gyakorlatilag egész Európában, még a 80% feletti átoltottságú dánoknál is. Meg az egészet lesz...ró svédeknél is.

Glokta 2021.11.12. 12:17:07

@Sir Gombóc: "az a "csak" valójában nem csak, hanem fontos tényező. Ami mutatja, hogy a vakcinák jól működnek." Nem, mert az oltásnak közösségi védelmet IS kéne nyújtania, egy fertőző betegségnél ez az elsődleges feladata. A nyájimmunitást anélkül lehetetlenség elérni.

Glokta 2021.11.12. 12:18:29

@tiltsál ki te gyökér: "2. Akiket a jóember megfertőz a két hét alatt azokkal mi van? Mert simán lehet, hogy oltatlanként semmi bajod, de megfertőzöl másik százat."
Oltottként is. Épp ezt mondom: sajnos úgy néz ki, hogy az oltás nem csökkenti a megfertőződés és a továbbfertőződés kockázatát. Ha ez nem így lenne, akkor nem lenne ugyannyi az oltottak közt a fertőzött, mint az oltatlanok közt.

Sir Gombóc 2021.11.12. 12:18:30

@G. Nagy László: egy rakás kötelező oltás van, amit még kapsz, mire felnőtt ember leszel, ezeket épp azért kapod, hogy ezt meg is érd, ne dögölj meg addig.
Miért pont koronavírus vakcina a probléma?

birkamenet 2021.11.12. 12:19:42

@G. Nagy László: "Ebben az egész kibaszott kommunista blokkban melyik nép volt az egyetlen, amely szembeszállt a kommunistákkal és az orosz tankokkal, te nagyeszű?"

Csehszlovákiáról halottál már te nagyeszű ? Meg arról, hogy a előbb-utóbb mindegyik szembeszállt a komcsi elnyomójával, Lengyelo-tól kezdve ameddig csak ismered a keleti blokkot.

A másik meg, hogy ki beszél itt csak a kommunizmusról? A magyar 1100 év óta történelmileg egy jobbágy genetikájú nép, soha nem is élt másként. Amikor lehetséges lett volna (1990 után), akkor meg már 1994-ben visszakönyörögte az egy kori elnyomóit, azok kihalása után meg 2010-ben a leszármazottaikat (gy-k.: komcsi orbánok, kövérek) na meg a feudalizmussal nácizmussal feljavított komcsi rendszert.

Itt jársz ma, a 21. században Európa közepén: egy történelmi zsákutcában figyeled, hogy a világ megint elhúzott melletted. Inkl. Románia.

Sir Gombóc 2021.11.12. 12:27:44

@Glokta: tévedés!
Ha az oltottak nem lesznek komolyan betegek, nem terhelik az egészségügyet a betegséggel így az tud normálisan működni és ezáltal a mindennapi élet is normál mederben folyni, azzal elérted a célt, a közösség érdekeinek, egészségének védelmét.

birkamenet 2021.11.12. 12:31:22

@Wildhunt: "Az EU jelenlegi politikája nem demokrácia, hanem nettó bolsevizmus - egy abszolút kisebbségi politikával akarják a többség eddigi életét átírni. "

Azt nem értem bennetek végstádiumos demens elmebetegekben, hogy amikor titeket elkap az ékszíj ezekre a hyperidióta lázálmokra, hogy hogyan van az, hogy az EU 27 országában csak két ország van, amelyik szerint az egész világ hülye, eközben a maradék 25-nek meg nincsen ilyen baja, hogy öt az EU legyarmatosíccsa meg hogy a kisebbségi diktatúra alatt él? Oszt még szavaznak is rá!

Nem rinyál se a luxembourgi, se a svéd, se a szlovén, se a bulgár, se a holland. Csak a két illibernyák, a történelemben semmire se vitt és láthatóan semmire se vinni akaró magyarja meg polákja?

Hogy a f.szban van, hogy 500 millió ember állítólag arra szavaz, hogy "ne éljenek se demokráciában, se jólétben"?

Csak két hátul kullogó bukott szamárország tuggya, hogy itt az egész kontinenst átverik ám a Soros Gyurkájék, mindent maguknak meg a kisebbségejeiknek nyúnnak ám le, mindenki a rabszógájuk!

Sir Gombóc 2021.11.12. 12:34:39

@Glokta: ami nagyon nem mindegy és újfent elsiklasz felette, hogy az oltottak esetében jóval kisebb a súlyos megbetegedés és az elhalálozás kockázata! Azt mondani, hogy az oltások nem működnek súlyos csúsztatás részedről, butaságnak is nevezhető.

Emmett Brown 2021.11.12. 12:34:42

@Glokta: erre az ugyanannyi az oltottak között a fertőzött, mint az oltatlanok között témára dobsz valami forrást?

G. Nagy László 2021.11.12. 12:57:56

@Sir Gombóc: "egy rakás kötelező oltás van, amit még kapsz, mire felnőtt ember leszel, ezeket épp azért kapod, hogy ezt meg is érd, ne dögölj meg addig. Miért pont koronavírus vakcina a probléma?"

Három okból.

1. A kötelező védőoltások ismert és súlyos betegségek elleni kipróbált, bizonyítottan ártalmatlan szerek. Itt nincs erről szó.
2. Itt saját akarattal rendelkező felnőtt emberekről beszélünk. (A csecsemőknél max a szülő mondhat nemet, s meg is teszik csekély számban.)
3. Olyannyira átpolitizált a kérdés, hogy össze sem vethető politikai hatását tekintve.

G. Nagy László 2021.11.12. 13:01:54

@birkamenet: Ismerem 68 és 80 sztoriját, a fasorban sincsenek 56-hoz képest. De ezt te is tudod. Az pedig, hogy Románia elhúzott mellettünk, az a leghülyébb vicc, amit valaha hallottam. Nincs olyan gazdasági mutatójuk, amiben jobbak lennének.

G. Nagy László 2021.11.12. 13:12:25

@birkamenet:

"Csak a két illibernyák, a történelemben semmire se vitt és láthatóan semmire se vinni akaró magyarja meg polákja?"

Ennyi tömény magyargyűlölet talán még a vérmesebb DK-fanatikusokban sincs. Baszki, ez az a két ország, amelyet évszázadok óta szívatnak. Lengyelországot hányszor osztották fel maguk közt a geci németek és a még gecibb oroszok? Minket hányszor hagyott cserben Nyugat-Európa csak a 20. században? S tette ezt úgy, hogy tudatosan rángattak bele minket az első világháborúba (egyedül mi nem akartunk háborút), hogy azután dominóként dőljön ránk Trianon, 45, 56 és az egész elbaszott múlt század.

Ez a mondatod annyira aljas, hogy nehéz szavakat találni. Ha egy tudatlan gyökér lennél, még elnézhető volna. De mert nem vagy az, szimplán csak magyargyűlölet. Piszok szar lehet ilyen lélekkel élni. A helyedben kivándorolnék, vagy minden nap leinnám magam.

"láthatóan semmire se vinni akaró magyarja"

Mintha Jézust basztatnád, hogy ne nyöszörögjön már a kereszten, fasznak hisztizik...

Glokta 2021.11.12. 13:25:58

@Emmett Brown: Pl. assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1032859/Vaccine_surveillance_report_-_week_45.pdf
22. oldal
Fertőzöttek száma 100 ezer duplán oltott illetve oltatlan között az elmúlt 5 hétben, korosztályos bontásban:
18 év alattiak - 575 oltott, 2648 oltatlan
18-29 évesek - 666 oltott, 768 oltatlan
30-39 évesek - 1270 oltott, 924 oltatlan
40-49 évesek - 2111 oltott, 933 oltatlan
50-59 évesek - 1140 oltott, 666 oltatlan
60-69 évesek - 1048 oltott, 478 oltatlan
70-79 évesek - 726 oltott, 396 oltatlan
80 év felettiek - 430 oltott, 395 oltatlan

2021.11.12. 13:27:52

@Halibuli:
az lenne az orbáni diktatúra. hogy elrendeli a kötelező oltást. ha nem rendeli el, akkor az a baj. van egy időnként láthatóan késve cselevő kormányzat és egy idióta ellenzék.

ha az oltatlanok többsége nem akar oltakozni, akkor az egészségügyi ellátórendszer túlterhelté válik. nyilvános helyeken a kötelező maszkviselést kellene miharabb elrendelni. és a munkaadóknak lehetővé tenni, hogy kötelezzék a munkavállalókat.

és erre az ellenzék azt mondja, hogy orbán áthárítja a felelősséget. de ha nem hárítaná át, akkor azt mondanák, hogy totális katonai diktatúra. orbán egy kaszárnyának képzeli az országot.

Rodney2 2021.11.12. 13:30:04

@G. Nagy László: birkamenet teljesen elmebeteg, egyetlen ép gondolata nincsen. Nem kell foglalkozni vele. Talán egyszer Szájer Józsi a megbeszélt szájbakúrás helyett seggbekúrta és azóta fidesz és magyargyűlölő. Az ilyeneknél 10 év pszichoanalízisre lenne szükség de annyit meg nem ér. Nyugaton meg utoljára gorenjéért volt és megállapította hogy azok ott milyen fejlettek, mert kötelező buzulni. Ja akkor még nem volt kötelező..

Glokta 2021.11.12. 13:39:18

@G. Nagy László: "Ennyi tömény magyargyűlölet talán még a vérmesebb DK-fanatikusokban sincs. Baszki, ez az a két ország, amelyet évszázadok óta szívatnak. Lengyelországot hányszor osztották fel maguk közt a geci németek és a még gecibb oroszok? Minket hányszor hagyott cserben Nyugat-Európa csak a 20. században? S tette ezt úgy, hogy tudatosan rángattak bele minket az első világháborúba (egyedül mi nem akartunk háborút), hogy azután dominóként dőljön ránk Trianon, 45, 56 és az egész elbaszott múlt század."
Nem csak a 'birkamagyarozásra', hanem erre a rohadt áldozati pózra se lenne szükség.

Lengyelország esetén lehet indokolt, ami tényleg csupán elszenvedője volt a háborúknak.
De én úgy emlékszem, hogy 14'-ben a magyarok többsége üdvözölte a háborút, és idővel Tisza is beadta a derekát, pedig talán lett volna esélye megakadályozni a háborút, ha kitart a kezdeti álláspontja mellett és lemondással fenyeget, mert ő volt Ferenc József után a legnagyobb tapasztalattal és befolyással rendelkező ember a Monarchiában.
41'-ben a Szovjetunió megtámadása sem volt szükségszerű, csak akkor ez tűnt a nyertes lépésnek (Jugoszláviáét inkább megértem morálisan, mert ha nemet mondunk, lehet hogy a németek velük együtt minket is lerohantak volna).

Na meg ez a 'cserbenhagyás' is mítosz. Nem hiszem, hogy te mondjuk hajlandó lennél katonaként meghalni azért, hogy Franciaország vagy Németország felszabaduljon egy diktatúra alól, nem hiszem hogy ezt el kéne várni fordítva tőlük. Különösen nem akkor, ha egy ilyen beavatkozás atomháborúval fenyeget.
56'-ban pedig az amerikaiak és a SZER nem ígért beavatkozást, ez a mítosz egy félreértésből adódóan terjedt el.

Emmett Brown 2021.11.12. 13:44:04

@Glokta: These raw data should not be used to estimate vaccine effectiveness ezzel indít

2021.11.12. 13:46:32

@Wildhunt:
csak tavaly ilyenkor kijárási korlátozást volt érvényben és jelentős volt a többlethalálozás.

most ugye arra készülnek, hogy a programturizmust engedik, a rendezvényeket megtartják. ezeken a maszkhasználatot sem teszik kötelezővé. mert nem kötelező odamenni. a nyájimmunitás elérésére törekednek. és úgy kalkulálnak, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem omlik össze. és ha nem lesz jelentős többlethalálozás, akkor nagyjából ezt kellett csinálni. ha nem, akkor nem.

Wildhunt 2021.11.12. 13:47:45

@birkamenet: jaj Matyi, ha csak ennyit nem értenél az életből, nem te lennél a blogszféra hülyéje.

Glokta 2021.11.12. 14:02:00

@Emmett Brown: nyilván, mert alapvetően azt akarják elérni, hogy mindenki felvegye, nem fogják beleírni, hogy nem akadályozza a továbbfertőzést. :-)
Ettől még tény, hogy 30 év feletti korosztályban több fertőzött van az oltottak közt. Mivel magyarázod ezeket az adatokat?

eßemfaßom meg áll 2021.11.12. 14:19:01

@Liberal left wing trash: "Mindig fideszes szavazo voltam" :))))))))))))))

Halibuli 2021.11.12. 14:23:03

@G. Nagy László:
Tisztelt Nagy László Úr!
Köszönöm, hogy reflektált!
Lejárt szavatosságú kakaót lehet pótolni bármikor, ha nincs hiány, de a fogyasztása is legfeljebb emésztési problémát okoz és nem halált. Pillanatnyilag fennálló 2/3-os felhatalmazással a kormány cselekvőképessége teljes birtokában van, ahogy a 16000 lélegeztető gép beszerzése idején is. Azért tartom gyávának, mert a jelen helyzetből fakadó társadalom iránti kötelezettségét próbálja áthárítani az ilyen jogosítvánnyal nem rendelkező munkáltatókra. Ők ezt nem fogják tudni megoldani, mert az egész emberiséget érinti (híradások szerint az állatvilágot is)
"Cirkuszigazgató áll a tigrissel szemben. Tigris! Covid oltás, vagy holnaptól nem lépsz fel!
Tigris: okay, nincs oltás, de a kajám legyen meg minden nap!"
Nem olyan világot élünk, ahol az oltást megtagadók nem érintkeznek közvetlen kontaktban a közösséggel. Nem mehetnek el remetének. Személy szerint nekem az a meggyőződésem, hogy a jelenleg elérhető információk alapján elkerülhetetlen lesz a védőoltások kötelezővé tétele vagy a természetes immunitás (megfertőződés)
A vírus majd eldönti ki hal bele, a választók pedig azt, hogy gyáva volt-e a kormány?
Utolsó stádiumos oltatlanok a végén mutathatják a győzelem jelét, vagy (már későn) revidiálhatják az álláspontjukat. Nem azok a felelőtlenek az országban ahol 10 millió emberből közel 6 millió oltakozott, hanem az 1-2 millió oltható, de oltást megtagadó. A hatalomnak őket kellene ""korlátozni-kizárni" a társadalomból, ahogy a dohányosokat is a vendéglátó helyekről
Egyetértek Önnel, hogy a védőoltások munkáltatói előírása nem ugrasztja össze a munkáltatókat és a munkavállalókat, de erősen vitatom, hogy össztársadalmi szinten ez lesz a megoldás. A jelenlegi hatalom gyáva, hogy a rendelkezésére álló felhatalmazás, cselekvőképesség, vakcinamennyiség és infrastruktúra birtokában azt használja. Ezt próbálja átengedni a munkáltatóknak, akik ezzel nem tudnak és részben nem is akarnak élni.
Lesznek áldozatok.

Glokta 2021.11.12. 14:24:29

@eßemfaßom meg áll: Mondjuk a neve alapján ezt elhiszem neki. Bármilyen hihetetlen számodra, vannak kormánypárti szavazók, akik a járványkezelés az oltások miatt fordultak el a Fidesztől.

Rodney2 2021.11.12. 14:34:04

@G. Nagy László: A románok (és bulgárok) most éppen beelőznek covid kipusztulásban és egészségügyi rendszer összeomlásban. Néhány napja a románoknál már minden harmadik teszt pozitív volt, így igazából fogalmuk sincsen, hogy ki covidos és ki miben fog meghalni hamarosan. Az oltásellenesség és az ikoncsókolgatás kombó megteszi a magáét.
Mindenkit aki azt mondja, hogy Románia elhúzott Magyarország mellett deportálnék Romániába 10 évre. Ha túléli, rángatózó fejű zombiként fog visszatérni (én éltem ott, de megőrülés előtt leléptem :))) )

A cseheknél 68-ban nem volt semmilyen fegyveres felkelés, csak bementek a baráti tankok hogy ejnye. A lengyelek 80-ban egymás között intézték el, mert ez volt az ára, hogy ne jöjjenek a szovjet tankok, sok lehetőség nem volt. Viszont a lengyelek tényleg tömegesen álltak ellen a szovjetnek, főleg vallásos-szakszervezeti vonalon (az ott olyan volt, hogy a Solidarnosc 100 ezres nyilvános miséket rendezett amitől a komcsik elég idegesek voltak). Gdanskban érdemes megnézni a Solidarnosc muzeumot, minden felirat angolul is megvan, illetve a Szent Brigida templomot, az volt a Solidarnosc temploma, abban is van kiállítás. Viszont 1956-ban volt felkelés a lengyeleknél is, de az csak a poznani munkáslázadás volt mert éhesek voltak. Leverték őket max 100 halottal és ennyi volt. De 56 októberében pont ezért a poznaniak küldtek segítséget a magyaroknak, pl vérplazmát is ami elég érdekes. Poznani pályaudvaron van erről egy nagy emléktábla. Lengyelországban a legmeglepőbb helyeken is lehet látni lengyel-magyar emléktáblákat, ők lehet hogy komolyabban élik meg a történelmi barátságot mint a magyarok.

Rodney2 2021.11.12. 14:36:13

@Wildhunt: Szerintem birkamenet nem a Bendelszar. Ugyanúgy elmebeteg büdösbunkó, de Brendelszarnál sokkal ostobább :)

Rodney2 2021.11.12. 14:39:31

@Halibuli: Már több országban döntött úgy az alkotmánybíróság, hogy a kötelező oltás alkotmányellenes. A "fölösleges" áldozatokat írd nyugodtan a "liberális demokrácia" és a "jogvédők" számlájára :) Ja és Soros :)))

Rodney2 2021.11.12. 14:43:20

@Glokta: Biztosan vannak ilyenek is. Próbálom vizualizálni, hogy az Összefogás nevű tömörülésben levő kontraszelektált, degenerált, nettó elmebeteg és hazaáruló seggarcok mennyivel jobban kezelték volna ezt a dolgot :))) Kár, hogy nem lehet létrehozni ilyen párhuzamos univerzumokat, hogy mindenki ott dögöljön meg amit választott magának :)

Halibuli 2021.11.12. 14:44:52

@Rodney2:
Tisztelt Rodney2!
Nincs különbség a jobb vagy baloldali, a konzervatív vagy demokrata, az oltott vagy oltatlan sír mélysége és fájdalma között. Kérem!

2021.11.12. 14:54:30

@Wildhunt:
a többségi akarat érvényesülése a demokrácia minimuma. a piacon az igazgatótanácsi tagokat a többség jelöli. egyetlen neoliberálistól nem hallottam azt, hogy a felügyelőbizottságot a kisrészvényesek képviselőiből adják. orbánizmus semmivel sem elnyomóbb mint az úgynevezett szabad piaci működés. orbán a zrt. felügyelőbizottságaiba kinevezi a haverjait. mert megteheti. a különbség az, hogy a "baloldal" nyrt-ként akarja működtetni az országot.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.11.12. 15:15:40

@G. Nagy László: "Itt elvekről beszélgetünk, ezek függetlenek a saját preferenciáimtól."

Nem aggódom én érted, van nekem jobb dolgom is annál. Csak az oltást megtagadó ne másokat hibáztasson, mielőtt elpusztul. Ezt rögzítsük és kész. Volt egy olyan sejtésem, hogy akár be is lehetsz oltva. A teljesség kedvéért azért odabiggyeszthetted volna. De akkor vedd úgy, hogy én is elvből írtam.

Nagyjából 3-3,5 millió ember nincs még beoltva egyáltalán. Ebből mindjárt levehetjük az 5-11 év közötti gyerekkorúakat, akiket még most kezdenek oltani. Ott vannak még az 5 éven aluliak korcsoportja is, ők is lejönnek. A maradék az, akik saját döntésből még nem kérték a vakcinákat. Az elsőt sem, de a csak az első és a második. vakcinát is megkapók száma között szerencsére nincs szignifikáns különbség. Ebben a szegmensben elenyésző számban ott vannak az oltatlan nyugdíjasok - őket is levonva marad az az X számú munkavállaló oltatlan ember, akit érint a kormány döntése.

Mit jelent ez az oltatlan lakossági szegmens életvédelem és a munkaerőpiac szempontjából? A nem beoltott elvileg kockázati tényező, a beoltott is ugyanúgy (újra) elkaphatja a fertőzést akár a beoltottól akár oltatlantól, ugyanakkor a beoltatlanokhoz képest elenyésző eséllyel betegszik meg, így életvédelem szempontjából tulajdonképpen nem számít.

Annál inkább számít a gazdaság szempontjából. Egyfelől a lebetegedett (elhalálozott) munkaerő időlegesen vagy tragikus mód végleg kiesik a munkából. Másrészt ha újra korlátozásokat, lezárásokat lesznek kénytelenek bevezetni, azzal szívni fog mind a beoltott és az oltatlan egyaránt, és azért egyedül és kizárólag a szabadságjogaikat rosszkor féltő oltatlan balekok lesznek a felelősek.

eßemfaßom meg áll 2021.11.12. 15:22:29

@G. Nagy László: "1. A kötelező védőoltások ismert és súlyos betegségek elleni kipróbált, bizonyítottan ártalmatlan szerek." a bevezetésükkor nem voltak semmivel kipróbáltabbak, és mindegyiknek van ismert mellékhatása.

G. Nagy László 2021.11.12. 15:24:59

@Rodney2:

"ők lehet hogy komolyabban élik meg a történelmi barátságot mint a magyarok."

Valószínűleg így van. Ezzel együtt is nagyon csípem a lengyeleket, manapság kurucabbak még nálunk is. Arról nem is beszélve, hogy szinte minden jelentős iparágban hasítanak. Talán túlzóan romantikus az a narratíva, hogy e két nemzet menti meg Európát, de a szívemhez igen közel áll :)

2021.11.12. 15:25:20

@G. Nagy László:
svédországban az éjszaki germánok vannak relatív többségben. dániában a nyugati-árják.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.11.12. 15:32:08

@Glokta: "Akiket a jóember megfertőz a két hét alatt azokkal mi van? Mert simán lehet, hogy oltatlanként semmi bajod, de megfertőzöl másik százat."
Oltottként is. Épp ezt mondom: sajnos úgy néz ki, hogy az oltás nem csökkenti a megfertőződés és a továbbfertőződés kockázatát."

Az oltás nem vagy csak mérsékelten csökkenti a fertőzés és a továbbfertőzés kockázatát, viszont hatékonyan csökkenti a megbetegedés és a halálozás kockázatát.

Ennél fogva faszság, amit írtál. Nem a fertőzéstől, újrafertőzéstől kell félni, hanem a kórházi kezelést is igénylő súlyos tünetek produkálásától és a haláltól. Azok ellen meg a vakcina védelmet nyújt.

eßemfaßom meg áll 2021.11.12. 15:33:09

@Glokta: "De én úgy emlékszem, hogy 14'-ben a magyarok többsége üdvözölte a háborút" Volt róla népszavazás magas részvétellel?

Emmett Brown 2021.11.12. 15:33:28

@Glokta: pl: az oltottak és az oltatlanok nem egyformán viselkednek, mind a kitettség és a tesztelési hajlandóság kapcsán.

Illetve ami még fontos: a vakcina a súlyosabb tünetektől véd (ezt a kezdetek óta mondják), és ez a számok alapján teljesen megállja a helyét. A "mekkora eséllyel fertőz meg másokat" kérdésre meg ezekből az adatokból nem lehet következtetést levonni.

2021.11.12. 15:40:43

@G. Nagy László:
az, hogy magyarországot és lengyelországot az európai bizottságban kifogták elsődlegesen annak tudható be, hogy ennek a két országnak a jegybankja gdp arányosan jóval több készpénzt generált, mint az "oecd europe" nevű közösség. matolcsy mester leütötte az entert. és a rakás pénzt betolta a haveri bankokba. akik megsorozzák haveri hitelként. és ebből az ügyes üzletemberek jelentős kormányzati, önkormányzati támogatással (anyagi és nem anyagi) részesülnek. az ügyes üzletemberek gdp arányosan többet ne kaphassanak már, mint nyugat-ejrópában. vagy ha mégis, akkor miért is finanszírozzák ezeket a tagállamokat abban az értelemben, hogy részben a nyugat adósodik el a kelet-európaiak helyett. ez miért is jó nekik? nyilván nem jó. és ezt ők úgy mondják, hogy nincs jogállam.

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 15:55:21

@Glokta: Nincs ugyanannyi fertőzött az oltottak között, ez egy marhaság.
Egyébként tényleg fizikailag nem pattan rólad vissza a vírus, ha oltott vagy. Beléd megy, és elkezd tevékenykedni. A tested meg reagál, sokkal gyorsabban mint egy oltatlan szervezet. Viszont, mivel a szervezet védekezik, ezért kevésbé tud elszaporodni. Na, és akkor ki a potenciálisan fertőzőbb, akiben van egymilliárd vírus, vagy akiben ezermililiárd.

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 15:57:25

@midnight coder: Na, szóval akkor még egyszer. Azt, hogy 1950ben a gyerekkort vagy kiskorúságot 14. életévét betöltötten határozták meg az az ég világon semmit nem jelent. Egy büntetőjogi kategória. A 14 év egy napos gyerek semmivel sem érettebb meg okosabb mint három nappal előtte. Ez egy határvonal, mert meg kellett húzni valahol.
A 19. századig ez a fogalom nem létezett.
És van az ember biológiája ami alapján nemileg érett lesz - változóan 10 és 14 éves kora között. Ez sok mindentől függ, genetikától, táplálkozástól, de még attól is, hogy nyugodt-e a környezet vagy éppen háború van és stresszes.
A pedofil a serdületlen gyerekek iránt vonzódik - a biológiai gyerekekhez, nem pedig arra izgul, hogy a személyijében elmúlt-e már 14.

A középkorban pedig nem vettek el serdületlen gyerekeket, hanem olyanokat akik már szülőképesek voltak.

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 16:04:37

@cvsvrs: "a különbség az, hogy a "baloldal" nyrt-ként akarja működtetni az országot."
Aham. Tényleg. Mint ahogy Budapesten is látjuk.
Tényleg, előszedtek ilyen ősfideszes embereket, mint Drazsé, meg Vágó, és be is tolták őket mindenhova.
Meg tök átláthatóan balos és jobbos karöltve akarja épp eladni a városházát, a nép teljeskörű tájékoztatásával.

2021.11.12. 16:16:47

@Glokta:
14-ben debrecenben templomot szenteltek, egyetemet nyitottak. a császár leányunokája tüdőszanataróiumot avattott. eközben a munkanélküliek nagygyűlést tartva tüntettek. a görökatolikus püspökséget felrobbantották. a kommnunisták akartak polgárháborút. nem a munkások, hanem a kommunisták. és elsődlegesen a velük politikai szövetségben álló kapitalisták érdeke volt a háború. weiss manfréd eladja a konzervet és a lőszert. goldberger a kabátot. és ugye a konteó az, hogy a hogy is hívjákok két extrém ideológiával fel akarták számolni a feudalizmust. megszűnt a német-római császárság, az osztrák-magyar monarchia, az orosz cárság és musztafa pasa kiszorítva az európai megszállókat kikiáltotta a török köztársaságot. a magyar feudális uralkodó osztálynak vajon miért akart háborúzni? hacsak azért nem, hogy a monarchiát egyben tartsák. de ez esetben meg kellene mondani, hogy azt kik akarták felszámolni.

2021.11.12. 16:22:11

@tiltsál ki te gyökér:
a fidesz zárt körben adnak hitelt, adnak bérbe, vagy adnak el vagyontárgyakat. ez a zrt. működése. mondván, hogy így jön létre a nemzeti nagytőkések osztályuralma. az ellenzékiek nyíltan dobra vernék ugyanezt. mondván, hogy szabad a vásár. minden eladó. és abból jön létre magyarország nyrt.

2021.11.12. 16:28:15

@tiltsál ki te gyökér:
a kormánypártban egy zárt közben folyik a brutális mértékű teljesítménynélküli meggazdagodás. az ellenzék kinyitná ezt a kört. és ha nem lenne a soros alapítvány idiótizmusa, nem lennének a nyugatról exportált szélbalos faszságok, akkor orbánt már réges régen leváltották volna.

2021.11.12. 16:55:01

orbánnak az a mázlija, hogy nincs olyan politikus, aki azt mondja, hogy szinte mindenben igaza van, leszámítva azt, hogy ezt az egészet csak geci korrupt módon lehet keresztülvinni.

Rodney2 2021.11.12. 17:26:02

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Te ismert funkcionális analfabéta vagy, nem vitaképes :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.11.12. 18:08:38

@Rodney2: valszeg, mert az ilyen egy-két éves kamu fikanickek, akik leginkább annyit tudnak hogy deazellenzék (bár az előbbi információk a Csehszlovák és Lengyelországi eseményekről érdekesek voltak) nem igazán hitelesek számomra.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.11.12. 18:09:57

@Rodney2: meghát gyönyörű ahogy a gazdi seggéből osztjátok az észt.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.11.12. 18:10:53

@Rodney2: ismert seggnyaló vagy, nem vitaképes.... :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.11.12. 18:11:58

@Rodney2: De amikor még a szocikat szidtuk ugyanezekért, gondolom nem volt probléma.

a nagy hohohorgász 2021.11.12. 18:43:36

@G. Nagy László: sikerült már utána nézni a természeti kincsek tulajdon jogának????

a nagy hohohorgász 2021.11.12. 18:47:13

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Figyelj, én hinni akarok neked. Mivel te úgy itguru vagy kérlek linket ahol 2010 elottrol írásos bizonyíték van arról hogy szidod az akkori kormányt! Annyi segítséget kapsz hogy hasznalhatod a kurt úrfi, tagaszar, math0, azaz bármelyik nickedet bizonyítékként:)))) hajrá

Rodney2 2021.11.12. 18:52:40

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Ha nem lennél funkcionális analfabéta, akkor fognád hogy 30 éve külföldön élek és nem a fidesz vagy az mszp vagy Soros kegyelméből :)

a nagy hohohorgász 2021.11.12. 18:57:01

@Rodney2: de attól még az orrod akkora hogy beleer vitya seggebe.... bezzeg a független értelmiségi balliberális szavazokkal:))) o1g gyűlölködő, de az hogy ha nem ellenzéki szavazo vagy akkor egy buta vidéki bogatyas szaralak vagy az oké:)))) a 40 millió román sem volt gyűlölködő meg az o1g sem:)

2021.11.12. 19:05:32

@Rodney2:
a fidesz lényegében a támogatások kiszórásával államcsőd közelébe vezeti az országot. medgyessy 100 napos és gyurcsány 100 lépés programja lett újratöltve azért, hogy megnyerjék a választást. és a hogyan továbbra nincsenek elképzelések. az ellenzékben sem akkor ha esetleg ők nyernék a választást. és itt orbán racionálisan egy dolgot tehet. azt, hogy lölőéknek kell beáldozni a vagyonból. mert ha azt mondja, hogy soros ármánykodása, akkor azt aligha hiszik el neki.

Rodney2 2021.11.12. 19:14:52

@cvsvrs: Ez egyáltalán nem így van: simán elbírja a post-covid gazdaság ezt az osztogatást (ezért nincsenek újra lezárások, business as usual, GDP nő mint a picsa, új beruházások naponta, stb) A kurva nagy hitelt azért vették fel, hogy ne legyenek zsarolhatók buzulás és migráncs ügyben az EU pénzekkel. Majd a választások után ez is megoldódik. Ha nyer az ellenzék, akkor bevezetik a kötelező nemváltást az óvodában, beengedik a nigger csordákat és a közpénzek feletti rendelkezést átadják a Soros-ügynököknek. Innentől kezdve dől majd az EU pénz,amiből szépen visszafizetik a hiteleket. Ha meg Viktor győz megint, akkor majd valahogy megoldja ezt is (van néhány ötletem)

Rodney2 2021.11.12. 19:16:46

@a nagy hohohorgász: az orrom genetikai okoból olyan amilyen, most miattad megint össze kell ülni a zsidó világtanácsnak hogy elitéljék a magyar fasiszmust és antiszemitizmust. Szegényeknek semmi nyugtuk nincsen :)))

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 19:19:25

@cvsvrs: Végigolvastam a sok sületlenséged, csak egyre reagálnék:
"a támogatások kiszórásával államcsőd közelébe vezeti az országot"
"itt orbán racionálisan egy dolgot tehet. azt, hogy lölőéknek kell beáldozni a vagyonból."

Nos, Lölökének a vagyonát 455 milliárdra teszik. Most abba ne menjünk bele, hogy ez nem ott van a párnacihában, hanem mondjuk tőzsdén jegyzett cégének a részvényei éppen mennyit érnek, vagy hogy ki mire becsül fel egy ingatlant. Szóval 455 000 millió. Ez a tízmilliós országban 45500 Ft/ fő. Komolyan azt gondolod, hogy államcsőd esetén ennyi, vagy ennek egy része kellene, hogy kijöjjön belőle az ország? Beszélsz összevissza.
Csak szólok, hogy a teljes államadósság 47 ezer milliárd.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.11.12. 19:47:46

@Rodney2: faszom tablet! Szóval ezt még nem olvastam tőled.
Aha, tehát éldegélsz mondjuk kint németben:Hűha, bántsák a vityát, na gyorsan regelek...! :)

2021.11.12. 19:49:15

@Rodney2:
a tiszántúlon a köznép lölőnek fizeti a villanyszámlát, az újságszámlát, lölő építi a vasútat és a kelet-magyarországra érkezők fele részben lölőhöz járnak szállodába. ez teljesítmény nélküli gazdagodás. és erre az a válasz, hogy ez kell ahhoz, hogy szét tudják verni a soros alapítányt és annak kapcsolt részeit. mert a nemzeti nagytőkések vagyona nélkül nem megy. valahogy fel kell venni a versenyt mondjuk a bertelsmann csoporttal, ami egy 30 milliárd dollár felett diszponáló médiakonglomerátum. és ez csak egy tőkealap. amelyeknek társadalmi programja van.

rendben van. de ezeket a fidesz nem verte szét. hanem lölő lenyúlta a pénzt. oszt jónapot. és ha gazdasági problémák lesznek, akkor ezt a kérdést a jobboldali választók is felteszik. amire persze lehet azt mondani, hogy soros újabb támadásba lendül, meg azt is, hogy visszatér a gyurcsány. és ha látják, hogy orbán továbbra is erős kezű politikus, akkor a brüsszeliták engednek. mert az unió szétverése nekik se lenne jó. és a bezsebelt eu támogatásokkal a forintgazdaság egyenesbe állítható. lehet. ez az egyik forgatókönyv.

és a másik, hogy elszáll az infláció, be lehet fagyasztani az üzemanyag árakat, a mol leértékelődik, elszállnak az igatlanárak, az otp felelőtlenül osztogatja az államilag támogatott hiteleket. kínából nem jönnek az olcsó tömegtermékek. miközben a német gyáriparosok beruházásai késlekednek. és a válság ahogyan régen mondták "begyűrűzik". mert most a fideszben is a "régi jól bevált" kommunista módszereket alkalmazzák csak hazafias arcéllel.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.11.12. 19:54:31

@a nagy hohohorgász: van az 2010 ben/után is szerintem!:)
Csak egy másik nevem van de egy sem a felsoroltak közül de ezt te is tudod. :)
Nincs legalább öt nickem, mint neked. És sajnos nem vagyok it guru.
De ezt már akkor megbeszéltük amikor volt normális blogszféra, és "te" még sehol nem voltál.
De megint egy kamunicknek magyarázok.

2021.11.12. 20:01:38

@tiltsál ki te gyökér:
az ellenzék lölőt lámpavasra verné. csakhogy jelenleg nincs államcsőd. és ha beáll egy csődközeli állapot, akkor szerinted nem mondanák azt az emberek, hogy szedjék el a pénzt tőle. egy ilyen helyzetben akkor jár jobban ha önként adományoz. és ez az állapot könnyen bekövetkezhet. azért, mert az osztogatással szinte csak a fogyasztást öszönzik azért, hogy választást nyerjenek. pontosan azt csinálják, amit a baloldali kormányok.

a fidesz behúzhatja 22-t. de egyelőre nem látni a perspektívikus elképzeléseket. ellenkormányzás folyik. jönnek a migránsok, lmbtq, stb.

Rodney2 2021.11.12. 20:21:38

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Dehogy élek a hanyatló Nyugaton :))) voltam ott eleget. Amióta nem kell dolgoznom, azóta főleg Lengyelországban élek. Szuper jó hely, ha az embernek van elég pénze.
Németeknél a migránsok leölik a keményen dolgozó lengyel kamionost aztán a kamionjával száguldoznak a sétálóutcán. Nem jó hely. Brüsszelben az utolsó terrorhullámnál kétszer is majdnem elkaptak, éljen ott akinek 10 élete van :)))

Lengyelországról egy pár dolgot: földrajzilag fantasztikus, van minden hosszú homokos tengerparttól nagy hegyekig, romantikus tóvidéktől vadregényes őserdőkig (ahol még medve farkas és bölény is vadon él) Kultúrálisan meg eszméletelen. Pl Gdansk (Danzig) volt a legnagyobb Hansa város, 15 gótikus téglatemploma van (Backsteingotik) közte Európa legnagyobb ilyenje. Malbork Európa legnagyobb középkori téglavára (az volt a német lovagrend központja). Wroclaw is kb hasonló, ott is megvan a 15 gótikus templom :) Krakkó az kb olyan mint Firenze, csak a Wawelnek nincsen párja és a katedrálisukban ott van sorban az összes király sírja a középkortól, ilyen se nagyon van máshol (kb olyan mint a Westminster Abbey). Nem véletlen, hogy még pandémia idején is TELE van olasz és spanyol túristákkal. Varsóban 3 olyan királyi palota van full korabeli berendezéssel amilyen Magyarországon egy sincs. Nem főváros központú, hanem teljesen decentralizált a gazdasági és kultúrális élete ami ezért sokkal virágzóbb. Ahogy a kicsit megzüttyent Kaczyński mondja, nem is kell innen külföldre menni, megvan itt minden szép és jó :))) Szóval nem egy Magyarország, na.

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 21:22:00

@cvsvrs: "ha beáll egy csődközeli állapot, akkor szerinted nem mondanák azt az emberek, hogy szedjék el a pénzt tőle."
Nem tudom, hogy mit mondanának az emberek. Azt tudom, hogy most mit magyaráz az ellenzék, hogy itt aztán aranyból lenne a kerítés is, csak a lölö ellopta. Aztán majd visszaveszik, aztán majd mennyire jó lesz mindenkinek. Aztán ha elszednek tőle mindent, akkor kiderül, hogy hú, 45 ezer forint/fő az a rettenetes nagy lenyúlás.

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 21:24:14

@Rodney2: Sivatagjuk is van, ne hagyd ki.
"van minden hosszú homokos tengerparttól"
Csak azon a tengerparton kurwa hideg van.

Rodney2 2021.11.12. 22:10:11

@tiltsál ki te gyökér:
Amikor én voltam 30 fok volt és a víz is elég meleg volt (augusztus) Timing is everything :) Egyébként nem vagyok beachen rohadó tipus, csak for the experience :)
Vicces volt nézni november végén Cipruson ahogy az angolok boldogan füdőztek, végre otthon érezték magukat (kinn volt kb 25 fok)
Te menjél a Balatonra és élvezzed az északbalkáni kultúrát :)

@a nagy hohohorgász: én is mindig ezt mondom a global warming miatt sikoltozóknak. Már alig várom :))) Valahol olvastam, hogy 60 év alatt fél fokkal emelkedett a hőmérséklet. Szerintem mindjárt itt lesz a világvége. A kis Grétának nem kellett volna kimaradni az iskolából amikor az elemi matematikát tanították.

a nagy hohohorgász 2021.11.12. 22:16:32

@tiltsál ki te gyökér: amúgy tudod milyen jó a Balti tengerben fürödni nyáron, körülöttem ndks lelkű lányokkal, miközben te az 50 fokban 1m2en próbálod a testedet mainstreamre égetni és az egészet a Facebooknak csinálod és te sem élvezed:)))

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 23:46:34

@a nagy hohohorgász:
Igen, csak ha kijössz a kurwahideg Balti tengerből, akkor az ndks lányoknak marhára nehéz megmagyarázni, hogy az a pici valami működőképes.

Wildhunt 2021.11.13. 07:43:09

@cvsvrs: nem volt jelentős többlethalálozás mostanhoz képest. Nézd meg az adatokat.

G. Nagy László 2021.11.13. 09:13:09

@cvsvrs:

"orbánnak az a mázlija, hogy nincs olyan politikus, aki azt mondja, hogy szinte mindenben igaza van, leszámítva azt, hogy ezt az egészet csak geci korrupt módon lehet keresztülvinni. "

Ez mekkora igazság! Ebben az egy mondatban szinte minden benne van!

2021.11.13. 09:29:10

@Wildhunt:
a ksh egy hónap késéssel közli az összesített halálozási adatokat. nehéz ezt eldönteni.

errefelé tavaly tavasszal a harmadik hullámban állítottak fel egy hűtőkonténert a krematórium mellett. és most is ott van a konténer. egy hónapja rendelték meg a határon túlról áthozott betegek miatt.

alöksz róz 2021.11.13. 10:57:20

"az átlagpolgár a mai napig nem képes különbséget tenni szabadság és kényszer; saját döntés és kötelező diktátum között." - erre te se vagy képes.

alöksz róz 2021.11.13. 11:27:15

@Halibuli: "Most kellene az egész országra kiterjedő kötelező oltást törvényileg előírni, mert van elég vakcina." - olyan vakcina, ami nem felel meg a kötelező biztonsági előírásoknak, amiért a gyártó nem vállal semmilyen felelősséget, és amiért a kormányok sem vállalnak semmilyen felelősséget.
ezt tennéd kötelezővé.

alöksz róz 2021.11.13. 11:32:42

@Sir Gombóc: "az oltottak esetében jóval kisebb a súlyos megbetegedés és az elhalálozás kockázata!" - milyen életkorban? nem mindegy.

(nem mindegy, hogy a fiatalabbak esetében a koronavírussal összemérhető veszélyességű az oltások mellékhatása)

Wildhunt 2021.11.13. 12:43:11

@cvsvrs: nem nehéz. Az oltások nem hoztak jelentős (legalább 20-30%) csökkenést a halálozások számában. KB semmit nem érnek a statisztika alapján.

2021.11.13. 12:50:25

@Wildhunt:
itt egy diagram a legutolsó ksh adattal bezárólag.
i.ibb.co/0tCKKCK/hal-loz-sok-sz-ma.png
ez alapján nem nagyon lehet eldönteni. mert nem látni, hogy a 2021-es görbe merrefelé tendál. ha a kék közelében marad, akkor az oltás működik. ha a piroshoz tart, akkor nem. ha közte, akkor működik is, meg nem is. kinek kinek az ő hite szerint.

taga20 2021.11.13. 15:05:46

@G. Nagy László: elvette a maradék eszedet, a csutigeci iránti rajongásod.

kevés olyan embert láttam, aki ilyen rövid idő alatt épült le, mint te.

jövő ilyenkor, szégyellni fogod magad.

uploads.disquscdn.com/images/3e937b9399b129de18ad878d97f6916db749e252506442fec0ccf69327b294f0.jpg?w=800&h=467

2021.11.13. 15:16:01

@Wildhunt:
tavaly ilyenkor lépett életbe a lockdown. tilossá vált mindennemű gyülekezés, iskolák, éttermek, szállodák bezártak, korlátozták az üzletek nyitvatartását, éjszakai kijárási tilalmat rendeltek, stb. és most ez nincs. lényegében ezt a nagyrészt fizikai védekezést felváltotta egy kémiai (az oltás). ennek következtében a kórházi megbetegedésnél nagyon hasonló felfutást tapasztalunk, mint tavaly.
i.ibb.co/z7BYHtL/k-rh-zi-poltak-covid.png
ennek a görbének nem látjuk a végét. az összhalálozásról pedig október 17-ig van ksh adat. és addig jelentős mértékű többlethalálozás nem mutatkozott, ami nem azt jelenti, hogy később nem lehetséges. ha a mortalitás hasonló lesz, mint tavaly ilyenkor, akkor 60%-os vakciáció annyit ér, mint az akkori lockdown. azzal, hogy többen átestek a betegségen, ez egy új variáns. korrektül nehéz összehasonlítani.

Wildhunt 2021.11.13. 16:13:24

@cvsvrs: ne haragudj, de ez így hülyeség. A 60% feletti oltottságnak ugyanis a halottak számán látszania kellene akkor is, ha 3-4x annyi megbetegedés lenne. Vagyis a halottak /kezeltek arányának drasztikusan csökkennie kellene.

2021.11.13. 18:19:18

@Wildhunt:
a kórházi ápoltak és az átoltottság egy diagramon.
i.ibb.co/54b8mj7/k-rh-zi-poltak-oltotts-g.png
ebből azt látjuk, hogy télen el kezdtek oltani. és a járvány nyár elejére megszűnt. lehet, hogy azért, mert kisütött a nap. és amíg elég erősen sütött napközben addig a vírus nem terjedt annyira. mert a járványnak van szezonalitása.

a népesség 60%-a be van oltva. nem a vírus, hanem annak egy része a tüskefehérje támadása ellen. és most nem rendeltek el lezárás ahogyan tavaly ilyenkor. és most fog kiderülni, hogy az oltás mit ér. lesz-e olyan védelmi hatása, mint a lezárásnak. ha nem, akkor lehet mondani, hogy ez az oltóanyag nem működik túl jól.

Bandibacsi34 2021.11.13. 18:54:44

@Rodney2: En csak Krakkoban es Zakopaneban voltam. Azok elegge "unalmas"-ak voltak. Persze lehet helyikent mas a helyzet.

Rodney2 2021.11.13. 19:07:16

@Bandibacsi34: Ez izlés dolga. Pl aki képes elmenni Dubaiba, annak teljesen felesleges megnézni Lengyelországot (vagy akár Olaszországot) :)))

taga20 2021.11.13. 19:19:10

@Rodney2: "Pl aki képes elmenni Dubaiba,"

a nerribanc bandád ott veriki!

Rodney2 2021.11.13. 19:28:08

@taga20: Pont azért írtam :) de te szellemi fogyatékos vagy és belőled sem nézem ki, hogy egy kultúrhelyen az első kocsmánál tovább jussál :)))

taga20 2021.11.13. 19:36:01

@Rodney2: szopjon le a demeter,vagya német!

hülye vagy nercigány a kurvaanyádba!:))

Rodney2 2021.11.13. 19:37:43

@taga20: Egyébként az első lesifotó amin Lölö és Andika kézen fogva andalog, valahol Pugliában készült ami az egyik kedvencem (volt, amikor még nem jutott minden négyzetméterre egy nigger migráns Soros Gyuri igyekezetének és pénzének hála). Nászút meg Dubaj. Fene érti ezeket.

birkamenet 2021.11.13. 19:42:26

@Rodney2:

És azt is tedd hozzá te félkegyelmü csrögősipkás bohóc, hogy Lengyelország legfőképp azért jó hely neked, mert te a szellemileg leszálékolt nagyonkorai nyugdíjas abból a 100 ezer forint nyugdíadból ott jobban kijössz, mint az egykori magyar zsákfaludban. Nyugaton meg ugyebár már 3 napon után éhen halt lennél alig 30 évi lumpenségi munkaviszony és 128 matematikai világbajnoki győzelem (sic!) után.

Ja kérem, a magyar blogvilág egyik leghirhedtebb elmebetegjét a bulgár sárgaházban ápolják, téged meg a lengyelben. Egyikőtöknek se jutott a megfelelő ellátásból.

taga20 2021.11.13. 19:43:37

@Rodney2: cigány, sorosgyuribá, ha mekhal, mi a faszt fogtok csinálni?

elköltöztökn kazasztánba, vagy mi a kurvaanyádat foksz csinálni?:)))

Rodney2 2021.11.13. 19:51:27

@birkamenet: Látom nagyon megviselt, hogy nem vitted semmire és egész életedet egy északbalkáni pöcegödörben kell töltened :)

taga20 2021.11.13. 20:14:24

@Rodney2: látom megvisel, hogy a csutigeci gazdádat szopkodod:)))

u.i.: látom nem vagy full primitív állat, de úgy viselkecc!

mi ebben a jó neked? moszkvából tolod, vagy honnan?

Wildhunt 2021.11.13. 20:45:29

@cvsvrs: igen. A légúti megbetegedések nyáron szinte megszűnnek. Most meg visszajöttek, oltástól függetlenül.

alöksz róz 2021.11.13. 21:17:51

@taga20: "sorosgyuribá, ha mekhal, mi a faszt fogtok csinálni?" - örvendezni

a nagy hohohorgász 2021.11.13. 21:21:10

@taga20: Tagbaszakadt tagaszar megjottel te is, kurt úrfi már beegett:)? Lesz itt olyan dinom danom.

alöksz róz 2021.11.13. 21:33:04

@a nagy hohohorgász: "kurt úrfi már beegett:)?" - az mindig beég.

2021.11.13. 21:59:56

@Wildhunt:
ha lezárás nélkül annyi megbetegedés lesz, mint lezárással, akkor az oltás valamennyire működik. ha nem, akkor nem.

alöksz róz 2021.11.13. 23:19:30

@cvsvrs: vagy mindkettő teljesen mindegy :-)

Wildhunt 2021.11.13. 23:26:31

@cvsvrs: nem igaz. A svédek alapján ugyanis lezárás nélkül is kb ugyanannyi a megbetegedés mint lezárással. Meg mint oltásnál.

2021.11.14. 09:50:00

@Wildhunt:
ezek szerint a lezárás se ér semmit? a szlovákok mindenkit leteszteltek. és utána mennyi lett a megbetegedés? ugyanannyi, mint magyarországon vagy még annál is több. ezek szerint a teszt se ér semmit.

2021.11.14. 10:32:54

@Wildhunt:
debrecenben 2020. február 29-én hajnalban leszállt egy wizz air gép milánóból. amin egy brit férfi fertőzött volt. ő volt a 2. számú fertőzött magyarországon. márc, ápr, máj, jún hónapokban összesen 22 fertőzött volt a megyében.

vélhetően a lockdown gátolta a vírus terjedését. nem kicsit. aztán egy másik kérdés, hogy utána feloldják a zárat. a fertőzésen előbb-utóbb mindenki átesik. ennyiben nem ér semmit. és lehet kérdezni, hogy mégis mi a francnak korlátoztak. kis túlzással ki se volt szabad nézni az ablakon úgy, hogy a településen egyetlen egy fertőzött sem volt. egy se. tapsoltak az emberek. hogy milyen hősies küzdelmet folytatnak az orvosok. az első hullámban a lezárás brutálisan jól működött errefelé. túlságosan is. mert lazult a fegyelem, jötten a feloldások és utána a járvány a környező településeken végigsöpört.

alöksz róz 2021.11.14. 15:27:59

@cvsvrs: "vélhetően a lockdown gátolta a vírus terjedését. nem kicsit. aztán egy másik kérdés, hogy utána feloldják a zárat. a fertőzésen előbb-utóbb mindenki átesik. ennyiben nem ér semmit." - van olyan következménye is a lezárásnak/távolságtartásnak (plusz maszkhordás, kézfertőtlenítés), ami nincs reklámozva, hogy minden fertőzésre fogékonyabb lesz a népesség.

alöksz róz 2021.11.14. 18:04:21

@cvsvrs: pont nem volt túl jó a helyzet tavasszal.
pár hónap korlátozás maszkviselés fertőtlenítés után. van az éremnek másik oldala is, csak az nincs nagyon reklámozva. (bár egy cikk volt az indexen, az influenzáról.)
előbb-utóbb dönteni kell, mi az "ami még belefér"

baalint1 2021.11.15. 18:18:42

@G. Nagy László:
Az oltással kapcsolatban már korábban kifejtettem a véleményemet. Van amit jól csinált a kormány, van amit nem. Ha tényleg az számítana, hogy ellentmondjak a kedvenceidnek, akkor lehetnék oltástagadó, járványtagadó.

Ellenben te olyan "libertárius" vagy, akit zavar, ha az állam nem engedi, hogy egy nyilvános étteremből kizárják a négereket, viszont az teljesen rendben van, ha a benzinkutak számára hatósági árakat írnak elő, és még arra is kötelezi, hogy akkor sem tarthat átmenetileg zárva, ha azon az áron vesztesége keletkezne.

Bocs, te vagy nem vagy libertárius, hanem szimplán kommunista, vagy akkor is megvéded a kedvenceidet, ha a te elveiddel ütközik, amit csinálnak. Veled ellentétben én nem egyszer kiálltam az ellenzék balos faszságaival szemben, lásd pl. alapjövedelem, szociális bérlakás rendszer, adóemelés, az ellenzék egy részének egészségügyi elképzelései (minden legyen szerintük 100%-ban állami).

G. Nagy László 2021.11.16. 00:45:19

@baalint1:

"Ellenben te olyan "libertárius" vagy, akit zavar, ha az állam nem engedi, hogy egy nyilvános étteremből kizárják a négereket, viszont az teljesen rendben van, ha a benzinkutak számára hatósági árakat írnak elő, és még arra is kötelezi, hogy akkor sem tarthat átmenetileg zárva, ha azon az áron vesztesége keletkezne."

De ez nem igaz. Kurvára zavar az árplafon és még annál is jobban piszkálja a csőrömet a vonatkozó rendelet. Abszolút önkényes belenyúlás a piacba, minden sejtem tiltakozik az ilyennel szemben.

Rodney_2 2021.11.17. 06:42:16

@tiltsál ki te gyökér: még nov 12 reggel volt:
én: "31 éve figyelem ahogy a Nyugat kinyírja magát," mire te:
"Az a durva, hogy az elmúlt 5-8 évben mennyire begyorsult a folyamat. 2000ben még szuperhatalom volt Európa, erős gazdasággal, most meg a gazdag részeg nagybácsi a lagziban, akit mindenki hülyének néz és kiröhög, de még van némi pénze.
És ezt nem külső hatások, nem katasztrófa, nem valami rendkívüli dolog idézte elő, hanem a saját hülyeségünk"

Én 1993-4 körül már tudtam hogy a UK-nak esélye nincs és 1997-ben magyarázták el nekem valahol a Ruhr vidéken, hogy hogyan hal meg Németország. Aztán tényleg :((( Franciaország, stb... tényleg direkt magukat nyírják ki. Darwin díj
Ez tényleg egy olyan dolog ahogy a civilizációk ciklikusan felemelkednek majd megdöglenek. A sok agyhalott ott tart, hogy a "nyugat" milyen jó hely, magasak a fizetések, elég nagy gazdagság van. Csak azt felejtik el, hogy a nyugat meggazdagodása nem a (túltolt) buzulás, feminizmus, emberi jogi idiotizmus, niggerfaszszopás stb eredméye, hanem pont ezek ellenkezője (a niggereket leölték vagy adták-vették, a nők szakmányban szültk a katonát, tengerészt és iparost, stb) Azóta már csak lefele megy. És ezt kb minden makro idősor jól mutatja. Érdemes megnézni a térség katonai, politika és gazdasági súlyának változását az elmúlt 200-300 évben. Magáért beszél.

Glokta 2021.11.18. 01:07:46

@Rodney2: "Ez egyáltalán nem így van: simán elbírja a post-covid gazdaság ezt az osztogatást (ezért nincsenek újra lezárások, business as usual, GDP nő mint a picsa, új beruházások naponta, stb) A kurva nagy hitelt azért vették fel, hogy ne legyenek zsarolhatók buzulás és migráncs ügyben az EU pénzekkel. Majd a választások után ez is megoldódik."

Hát én nem látom ilyen pozitívan a helyzetet. Az infláció és a költségvetési hiány is az egekben van, 22'-ben is a legrosszabbak közt lesz az EU-ban, hitelből megy a választási osztogatás és most már a piacot is baszogatják (lásd benzinkutak lefoglalása). Konkrét elképzelés nincs (korábban, amikor Varga Mihály irányított, még volt), a választás megnyerésének van minden alárendelve.
Valahogy engem ez a 2006 előtti választásra emlékeztet, ahogy cvsvrs is írta.
Persze szerintem is jobban jönnek ki ebből, mint az akkori kormány, de úgy érzem, akárki nyer, szarban lesznek.

taga20 2021.11.20. 17:05:57

@Rodney2: mennyi retardált fityeszretek bassza itt a rezet!
többek köszt te is, meg a bloggazda!:)))

Rodney_2 2021.11.20. 19:28:51

@taga20: Szerencse, hogy te mindig részeg vagy, így nem hasznos időt pazarolsz el az értelmetlen blogbejegyzéseiddel :)

Reactor 2023.10.23. 00:46:13

Nos, mára világossá vált a legostobább doomzday-próféták számára is, hogy a globális károgás ellenére megintcsak nem lett vége a világnak: sehol nincsenek hullahegyek és füstölgő romok, a Föld ugyanolyan vígan forog tovább, úgyhogy nyugodtan megírhatom a kommentem anélkül hogy a mindenféle kőbuta mélyhülye világvége-pártiak (Derontulon például) idetolnák a képüket és rázendítsenek. Persze, okozott károkat a vírus, sokan belehaltak, de ezt idáig a pandémiák 99%-a elmondhatta magáról. A túltolt hiszti áttételesen sokkal nagyobb károkat okozott, a következményeit mái napig nyögjük.

Az teljesen igaz, hogy a kormány kibújt a felelősség alól. Az oké, hogy az egészségügy szétverése nem az ő saruk volt egyedül, viszont semmit nem tettek a rendbehozására, csak ujjal mutogattak továbbra is, hogy deagyúúcsány...aztán mikor ide is berobbant a "vájrösz", akkor kaptak csak a fejükhöz, hogy húbazmeg, mégse lenne olyan rossz dolog egy patent egészségügy. Akkor talán Katalinka se száll el "kűfődre" és idehaza fejleszti ki a vakcinát, ami talán még pindurka hasznot is hozhatott volna. Egyszer nem hallottam egyik felelőst se meaculpázni, hogy igen, ez a mi hibánk, elbasztuk.

Az is teljesen igaz, hogy a munkáltatóknak kb. teljhatalmat adtak a kormány rendelkezései, úgyhogy a 400 óra túlórát nyugodtan értelmezhették (és alkalmazhatták) úgy, hogy nnnna, vége a jó világnak, mostantól mindenki KÖTELEZŐ évente 400 órát pluszba lerobotolni. Fizetés nélkül, persze. Akinek nem tetszik, mehet a rákba. Ez ellen mentek ki elsősorban tüntetni - mert a munkáltatók az ajánlást már kötelezvényként vezették be. És a melóst ettől senki és semmi nem védte. Hiába jelentkezik máshová, ott is ugyanúgy kötelezik a 400 óra ingyen robotra.
Ebben tehát nem is tévedtek: a burzsoázia, munkáltatók valóban legalja hitvány ganéj alakok. Azt persze elhallgatják, hogy a kormány is pontosan ugyanilyen legalja hitvány ganéj alakokból áll, akiket lámpavasra kellene akasztgatni mint a karácsonyfadíszeket, de hát minden szentnek maga felé hajlik a keze, tartja a mondás...
Szóval egyik "fél" sem jófiú: mindkét oldal ugyanaz az irtanivaló posvány (csak más érdekek mentén), és mindkettő az átlagember kisemmizéséből, jogfosztásából, anyagi tönkretételéből kovácsol magának tőkét.
A helyes választás tehát az "egyik se, köszi szépen" jelen helyzetben.

@ulpius66: Hja kérem, a politika már csak ilyen: ha az egyik csoportnak jó, a másiknak rossz. Valaki mindig anyázni fogja. Jobb időben le is ölték az ilyet. Akié a hatalom, az viszi a balhét is, mindegy, miről van szó. Akinek meg ez nem fekszik, le lehet menni becsületes munkát is végezni néphülyítés, körlégzéssel hazudozás, országpusztítás helyett.

@Emmett Brown: SZVSZ nagyon jó húzás volt a hatósági ár, a történelem során számos birodalmat mentett meg az összeomlástól. Amelyik kereskedő, vagy cég esetleg veszteséget realizált...nos, senki nem mondta, hogy a kereskedelemmel csak nyerni lehet. Ha így lenne, mindenki ezt csinálná. Eddig drágíthattak nyakló nélkül, most egy időre vége lett a jó világnak. Azt sajnálom, hogy csak egy időre. Bőven tarthatott volna még tovább.

@birkamenet: Van mindenesetre igaza: Soros nem "irányíccsa" az egész világot, "csak" Európát. Amit pedig a "migrácsok" Malmőben művelnek, arról jobb nem beszélni.

@Rodney2: A globális felmelegedés nem úgy történik, hogy zsitty, holnap 80 fok van, hanem mondjuk az augusztus kitolódik október közepéig. A sípályákra meg maximum kirándulni akarj menni, mert hó az nem nagyon lesz.

Rodney 2 2023.10.23. 01:07:03

@Reactor: Nekem az pont jó, a kis Greta meg dögöjjön meg :) Vagy inkább döntsük be az amúgy is hanyatló és önmagát szétkúró EU iparát egy elmebaj miatt, mikozben a fejlődő térségekben annyival nő a "lábnyom" egyszerűen a primitívebb szintű fejlődés/fogyasztás/iparosodás miatt, hogy ez a zsugorodó kis EU már nem is számít.

A szlovák Soros-demokrácia kapcsán felmerült, hogy a (zöld ballib aktivista debil kurva) elnöknő nem akarja kinevezni a demokrácia eredményeként előállt környezetvédelmi minisztert, mert az tagadja a "tudományos konszenzust". Amennyire én tudom (a környezetemben lévő tudósoktól) kurvára nincsen konszenzus abban, hogy a tudósok által elismert jelenségek milyen mértékben járulnak hozzá a globális felmelegedéshez, ugyanis ha visszanézzük akkor mindig voltak felmelegedések és lehülések akkor is amikor az ember még a fán lakott és eko-üzemmódban tevékenykedett. És ez nagyon nem mindegy, hogy valaminek az 1%-áért romboljuk le a jóléti vagy ipari társadalmat vagy az 50%-áért (mert a 100% az egy totális baromság és nem tudományos konszenzus) Ha ehhez értesz valamit akkor kiváncsi vagyok a véleményedre.

Reactor 2023.10.23. 01:10:32

@Rodney 2: Neked jó, oké, csak épp a környezetnek nem. Rövidtávon sem. Hosszútávon pedig neked se lesz jó, hidd el.

A globális felmelegedés már egy hosszú ideje vizsgált és tudományosan több oldalról is bizonyított tény. Vitatni nem érdemes. Azon lehet maximum vitatkozni, hogy antropogén természetű-e. Ha nem az, akkor egyrészt nem kéne még rátennünk egy jó nagy lapáttal, másrészt nagyon nagy szarban vagyunk...

Rodney 2 2023.10.23. 01:25:48

@Reactor: Szerintem én is ezt írtam, hogy az a kérdés, hogy az emberek által hozzáadott rész mennyi és ebben nem tudok konszenzusról.
Mindenképpen nagy szarban vagyunk és nem csak a klima miatt. Én pl lassan 30 éve tanultam jó angol egyetemen, hogy Európa jövője az, hogy egy skanzen lesz amit látogatnak a gazdag amerikai és ázsiai túristák (akkoriban volt a nagy felismerés, hogy a világgazdaság súlypontja az atlanti óceán 2 partjáról átkerült a csendes óceán 2 partjára annak minden következményével együtt). Na erre teszünk még rá egy lapáttal zöldülés címén :) (ugye a skanzen léthez való általános elszegényedést nem kell kifejteni) Ez előbb fog minket pofáncsapni mint hogy felforr a Balaton, főleg hogy már itt is van: pl az EU motorja német gazdaság éppen megdöglik, felmérések szerint a német ipar 30%-a tervezi hogy kitelepül az EU-ból. De jó lesz, pedig pont sikerült pár millió majomembert beszerezni olcsó gyári munkásnak, ők persze maradnak segélyesnek és palesztin zászlót lengetni :(

Rodney 2 2023.10.23. 01:28:02

@Reactor: Ja és csak akkor lettem ilyen hülye, amikor Varsóban fagyoskodva olvastam hogy az elmúlt 80 évben az átlaghőmérséklet valami fél fokkal nőtt a globális felmelegedés miatt, Gondoltam, hogy B+ ezt nem tudom kivárni mire rendes klima lesz ott és elköltöztem délebbre :)))

Reactor 2023.10.23. 01:49:49

@Rodney 2: Evidens hogy Greta Thurnberg "fürdővízzel a gyereket" felvetése sem lesz megoldás. Az semmit nem ér, ha megoldunk egy problémát, és rögvest kreálunk vele együtt egy újabbat is. Sose mondtam, hogy ezt támogatnám. Az viszont tény, hogyha eközött és az elszabadult üvegházhatás között kell választani, még Greta megoldása is jobbnak tűnik. Úgy értem, a skanzeni lét egy fokkal még mindig jobb a kipusztulásnál.
A valóban jó megoldás tehát NEM ez, hanem pl. az üvegházhatású gázok összegyűjtése, megkötése a légkörből. A légkör hőmérsékletének externális szabályozása. A hőfölösleg összegyűjtése a Földről, és kilövése az űrbe a picsába, melegítse a csillagközi vákuumot. Ezeken az utakon kellene elindulni.

Hogy a német ipar mit csinál, amiatt főjön a fejük a németeknek. Ha kitelepül, és rájön, hogy mint Lót, rosszul választott, majd jól rákúrnak. Nem mellesleg a kitelepüléssel csak a konkurenseik malmára hajtják a vizet, szóval ne gondold, hogy ők majd csak úgy felemelt orral, azt befogva angolosan távoznak...

A fél fok hőmérséklet-emelkedés meg ne tévesszen meg: nem lokálisan hanem globálisan kell vizsgálni a témát, elvégre "globális felmelegés" a neve, vagy mi a tök. Igen, a helyi értékek baromira eltérhetnek egymástól, ahogy az apály-dagály szintkülönbség is eltér, még egyazon tengeren belül is (van ahol 2 méternél is több, van ahol 10 centi sincs). Ebből komolyabb prognózist nemigen lehet kihozni, hogy "hádde Varsóban még mindig hideg van..."

Reactor 2023.10.24. 16:01:40

@cvsvrs: Majd megoldja a tudomány. Atombomba, hidrogénbomba az ment. Egyébként se elméleteket kell itt egyesítgetni: adott egy probléma, amire már VAN (azaz lenne) megoldás, oldják meg.
süti beállítások módosítása