téveszmék

téveszmék

"Jobb lett volna az országnak, ha nincs újabb kétharmad"

2022. április 08. - G. Nagy László

patko_3.png

 

Már a választások előtt is sokan beszéltek arról, hogy nem jó az, ha a Fidesz túlnyeri magát. Még olyanokat is ismerünk, akik csak és kizárólag azért szavaztak a Kétfarkú Kutya Pártra, a Megoldás Mozgalomra, vagy épp Toroczkaiékra, hogy ezzel is akadályozzák Orbánék újabb kétharmadát. Jómagam másként látom. Kifejezetten szurkoltam az elsöprő győzelemnek, mégpedig azért, mert így, és csakis így indulhat el egy régóta esedékes megtisztulási folyamat. Mindenki arról beszél, hogy beteg a hazai társadalom. Mindenki egy élhető Magyarországról papol. Mindenki az árkok betemetéséről álmodozik. Nos, itt a remek alkalom, hogy ennek is nekifogjunk!

 

Bevallom: életemben először tapasztalom, hogy a magyar baloldal szavazói ébredezni kezdenek. Nem csupán az újabb, immáron negyedik kétharmad az, ami kijózanítóan hat. Nem csupán az a felismerés, hogy a teljes összeborulás pokolian rossz stratégiának bizonyult. De az is világossá vált, hogy ez a magyar valóság. Szó sincs arról, hogy a választási rendszeren, a szavazókörzetek kijelölésén, manipulálásán múlna az ország sorsa, vagy hogy a Fidesz elcsalná a választásokat. Mérő László, aki ellenzéki szavazatszámlálóként egy zempléni településen töltötte a teljes vasárnapot, tegnapelőtti Facebook-posztjában így ír: "Felemelő volt látni, mennyire jól tudtunk kooperálni a szavazatszámláló bizottsággal, a fideszes küldöttekkel is. Legalább húszezer emberben dőlt meg az a mese, amivel a mi pesti agyunk át lett mosva, hogy vidéken sötétség, tudatlanság, agymosás és csalás honol. A Fidesz valóban tarolt vidéken, de nem emiatt, hanem amiatt, mert sokkal jobb volt, mint az ellenzék. És ugyanezért még Budapesten is sikerült sokkal szorosabbá tennie a meccset, mint az pár héttel a választás előtt várható volt." Korrekt és tisztességes beszéd, mely eleddig ritka kincsnek számított az ellenzéki térfélen - a reményem az, hogy innentől ez lesz az uralkodó hangvétel. No de nem értünk még a tanulságok végére. Úgy tűnik, hogy a vidéki szavazók lenézése sem bizonyult nyerőnek: "A magam részéről nem szerettem meg a Fideszt, nem bocsátottam meg az égbekiáltó disznóságait, viszont megszerettem és sok mindenben megértettem azt a vidéki világot, amely nagy többséggel a Fideszre szavazott. És szó sincs arról, hogy vidéken csak a Fidesz médiája látszik." És végül, a legdöbbenetesebb, amit megtapasztalhatott a kormányváltásra voksoló, jóhiszemű szavazópolgár, hogy mit is jelent az összefogás, a bajtársiasság és a felelősségvállalás ezen a térfélen. Mérő így fogalmaz: "A többi párt viselkedésére csak egy apró példa már a választás utánról: az ellenzéki eredményváróról két ember kivételével mindenki elszelelt MZP mellől. Előttem ezentúl nem áll meg egyik olyan párt sem, amelynek a vezetőitől ez kitellett. Így a szememben MZP-n kívül csak Donáth Annának (s így a Momentumnak) és Karácsony Gergelynek (az örök pártnélkülinek) maradt meg a becsülete, ők nem lógtak meg gyáván. A többiek részemről kuka. DK – kuka, Jobbik – kuka, MSZP – kuka, úgy, ahogy vannak. LMP, Párbeszéd, Együtt – á, rajtuk már kikukázni sincs mit."

 

Hitem szerint - és az azóta eltelt négy nap tapasztalati alapján - április harmadika lehet az ÉBREDÉS NAPJA, amikor minden jóérzésű voksoló ráeszmél végre, hogy Gyurcsánnyal lehetetlen választást nyerni. Ha a hazai politikai pártoknak van egy csöppnyi eszük, és nem csupán a parlamentbe jutás és a szimpla megélhetés a céljuk, úgy Fletót és pártját leprásként kezelik a jövőben. Ugyanez a helyzet a szavazókkal is. Ha továbbra is azt a mantrát erőltetik, hogy Orbánnal szemben akár az ördöggel is összefognának, úgy immáron egészen pontosan láthatják, hová vezet mindez. A szimpla gyűlölködés megmérettetett és könnyűnek találtatott - valós alternatívát, eszmét, programot kell kínálni Orbánnal szemben. Igaz ez a jelöltek személye kapcsán is. Ezúttal tehetségtelenebbnél tehetségtelenebb politikusok gyűltek össze egy akolba, akik ráadásul még egymást is gyűlölik... ez már az induláskor sem ígért sok jót. Muszáj, hogy az ellenzéki szavazókban kialakuljon némi igényesség, mely nem engedi, hogy méltatlanokra voksoljanak. Muszáj, hogy felépüljön egy olyan politikai erő, amelyre akár a magamfajta fideszes is rá merné bízni az országot. Újfent Mérő Lacit idézem: "Ezt a hatalmas erőforrást használhatta volna az ellenzék sokkal hatékonyabban is, ha nem azt a buta mesét kellett volna megcáfolnunk, hogy vidéken agymosott fideszesek elcsalják a szavazást. Erre lett elhasználva az energiánk ahelyett, hogy ezt a sok százmillió forintnyi értéket arra használtuk volna, hogy kitaláljunk egy sok mindenki számára vonzóbb alternatívát Orbánnal szemben."

 

A katarzisnak azonban nem csupán az ellenzéki oldalon kell megszületnie. Muszáj, hogy a Fidesz is megmutassa végre a legjobb, legszerethetőbb arcát. Mikor máskor, mint most, amikor - belpolitikai szempontból - a lehető legkényelmesebben kormányozhat? "Köszönetet kell mondanom a magyar választópolgároknak, s csak annyit tudok mondani most nekik, hogy mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megszolgáljuk a bizalmat, amit ma este tőlük kaptunk." Orbán Viktor győzelmi beszédében megfutotta a kötelező köröket, ugyanakkor üdvös volna, ha mindez nem állna meg a szavak szintjén. Ha az ötödik Fidesz-kabinet úgy szolgálná meg a bizalmat, hogy négy év múlva a most még fintorgók is elégedetten csettintenének. Ha a sok évtizedes árkok betemetésében a kormányoldal is tevékeny részt vállalna. Természetesen nem gondolhatja senki, hogy a hazai közéletbe egyszer csak eljő a teljes béke és harmónia, hogy Vadai Ágnes és Németh Szilárd majd kézen fogva libbennek végig a plurális demokrácia tavaszi mezején, miután virágot tűztek egymás hajába... De a jelen rögvalóságán azért kétségkívül van mit javítani. A zsigeri gyűlölködőket aligha lehet jobb belátásra bírni, ez azonban csupán szűk - és talán egyre szűkebb - kisebbség. A többségre - hitem szerint - lehet hatni. Hogy mivel is?

 

Itt volna az ideje, hogy Orbán Viktor és a Fidesz végre gesztusokat gyakoroljon. Hogyha akad egy-egy támogatható ellenzéki törvényjavaslat, azt egyetértésben szavazza meg a Ház. Hogyha akad egy-egy olyan alkalom, amikor az ellenzék képes revideálni nézetét, azt a miniszterelnök elismerje. (Orbán még akkor is oltásellenesnek nevezte az ellenzéki pártokat, amikor azok már átvették a kormány álláspontját. Ez a magatartás nem csupán nem elegáns, de szavazatot sem hoz.) Túl a gesztusokon: a kormányzás minőségén is bőven van mit javítani. Az oktatási reform például egyértelmű kudarc - ezt a területet előbb-utóbb muszáj lesz rendbe rakni. Az atyáskodó állam a gazdasági hatékonyságot sem szolgálja megfelelően - lassan ideje engedni, hogy a lehető legtöbb területen a piac vegye át az irányítást. Bár az adóterhek tizenkét éve folyamatosan csökkennek, még mindig túl sok ágazatban dönt az állam helyettünk. Idővel érdemes volna elgondolkodni a kultúra, az élsport, az egyházak, vagy épp a közmédia pénznyelőinek leépítésén. Minél több erőforrás marad az állampolgároknál, annál dinamikusabban mehetünk előre (és nem hátra).

 

A fene se tudja, hogy mindebből mennyi a tiszta naivitás és mi az, ami ténylegesen valóra válhat. Három dologban azonban egészen biztos vagyok. Először is: ha a jövő ellenzéke felhagy a Jakab Péterre és Szabó Tímeára jellemző arroganciával, gyűlölködéssel és primitív hangvétellel, úgy a fogadjisten is lényegesen barátságosabb lesz. Másodszor: ha a jövő ellenzéke már nem úgy alakítja majd álláspontját minden egyes kérdés kapcsán, hogy az - függetlenül az ország érdekétől és minden racionalitástól - pontosan szembemenjen a Fideszével, úgy talán megvalósulhat, amit konstruktív ellenzéki működésnek nevezünk (csak a gyakorlatban nemigen láttunk még példát még ilyenre). És harmadszor: egy ilyenfajta szerethető, értékek mentén gondolkodó, felelős ellenzék megléte esetén Orbánéknak is muszáj lesz felkötni a gatyájukat. Akkor már nem lesz elég a választási győzelemhez annyi, hogy ők jelentik a kisebbik rosszat. Mert ahogy Schiffer András mondja: "Nem kétharmadnyian szeretik a narancsot, hanem ilyen sokan utálták a moslékot." Tökéletes helyzetértékelés. A jövő már - ha szabad kérnem - ne ilyen legyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr6617800007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.04.08. 09:08:13

a fővárosban a kikukázott pártok nyertek ugyanígy kétharmaddal.

nem nagyon értik, hogy a fidesz kifejezetten nyugatos, multikat kiszolgáló párt.
pl. tegnap bemutatták a bmw kommunikációs partnereit. akik debreceni hr/pr cégek. és ők egy kortárs művészeti kiállításon mutatkoztak be.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5017/img_2530.jpg
felfúnak feketéből egy vörös csillagot. téglák, amelyek berlini falra emlékeztetnek, és ehhez hasonlók. ez a buszmegálló nyilván jelképez valamit, ami a bmw eladása szempontjából releváns a tornacipős fickó szerint legalább is.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5017/img_2506.jpg
tehát ez ugye tipikusan az szdsz-es értelmiség. kvázi egypárti keretek között a fidesz kiegyezett az szdsz-szel. legalább is errefelé ez 2000-es években megtörtént.

vagy a fidesz helyi propaganda lapja ma a flamand (!) kulturális napokat promótálja. avangard művészekkel. Május 7-július 7. „The Capital of Brussels (!!!)” kiállítás.
az egypárti fidesz egy hónapig propagálja a csodálatos brüsszelt. errefelé legalább is.

2022.04.08. 09:37:09

szintén egy mai hír, hogy hajdúszoboszló rendezvényközpontot épít. az előzetes tervek szerint 8 milliárd forintból. csakhogy a legolcsóbb ajánlat 22 milliárd forint. egy helyi cég. nincs aki megépítse. és ugye nagyon sok ilyen 20-30 ezres településegyüttes mondja majd azt, hogy évekkel ezelőtti tervszámokat 2-3-szorozni kellene. és az ilyen típusú mezővárosias környezetben lakik a legtöbb fidesz szavazó.

a fidesz ezekbe a városokba, környékükre könnyűipart telepítene. akik multik beszállítói lehetnek. azok a gumibiszbasz gyártást kiszervezik. illetve élelmiszeripari üzemek épülnének. elsőlegesen erre lesz alapozva a fejlődés. ilyen típusú kolbásztöltő üzemekre, tulajdonosokra, agrárminiszterre, hogy érthető legyen.
video2.dehir.hu/0113_Nagy_Istvan_sajtaj_mix.mp4

Boldeone2 2022.04.08. 23:40:14

Ezzel most megint nem értek egyet.
Azt kell látni, hogy az ellenzèknek nem volt más lehetősège ebben a választasi rendszerben , meg államrezsimben , mint az " összeborulás "
Azt nèztèk be , hogy úgy gondolták , hogy a Jobbik 2018- as 19%- a az majd elfogadja az összefogást . Nem így törtènt , a több mint egymillió szavazó 3 irányban távozott : Fidesz, a Mi Hazánk, valamennyi pedig megmaradt a Jobbik mellett, de nagyon kevès, feltehetőleg
Valójában a 35% a realitás a magyar politikai erőtèrben, emlèkezzünk csak vissza 2018- ra: MSZP- Pm- 11,91%, LMP-7%, DK-5,38, Momentum-3% , ez durván 27,5% kb ennyi szavazatot kapott a baloldal , meg a liberális oldal. A jobbik szavazóival kár volt a kormányt váltani akaróknak számolni , abból vagy 200 ezer ember maradhatott ...

A másik tèveszme - szerintem - az "ellenzèkváltás " szlogen. Erre esèly sincs , olyan óriási pènz, hálózatèpítő szakember gárda, politikai szakèrtők, pártot támogató vállakozók, mèdia kellene , ami egyik pártnak sincs meg , nem is lesz soha
Ha ezt szètverik, mèg ennyi sem lesz , csak jelzem ...
Eleve nem volt szerencsès a demokrácia szempontjából kètosztatúvá tenni a politikai rendszert, hiszen , aki itt bármit akar annak össze kell fogni a DK- val, mert még mindig a "règi baloldal" a legerősebb szavazóbázis nagyságában
A "21. századi alternatíva" , a sem jobbra , sem balra - èn is ebben hiszek - annak nincs támogatottsága Magyarországon , talán csak Budán a meg pár vidèki jómódú városban , főleg ahol a globalizációban nyertes , tanult rètegek èlnek
Erre azonban nem lehet egy váltópártot èpíteni, de mèg közèppártot sem
Orbán ellen bárki elindul , hangsúlyozom bárki , azt az ezermilliárdos propagandagèpezet legyilkolja azonnal . Nekik senki nem lesz jó , először összegyurcsányozzák, meg hazudságokkal, rágalmakkal hiteltelenítik el.
No, meg 12 èv Fidesz pártállami rendszer megtette a hatását : a nagy narratívákat Orbán írja , MZP - meg buta módon átvette a populista hülyesègeket : " migránsszámláló " azt hittem , dobok egy hátast , amikor megláttam ..

Ha valaki le akarja győzni Orbánt , akkor teljes orbáni ellen- narratívát, egy másik jövőkèpet kell felmutatni, nem pedig Orbán 2 - nek lenni
...Az sem rövid idő, èvek èvtizedek is lehetnek , amíg új generációk lèpnek szavazói korba
A most 45 , vagy 50 feletti korosztály már " elveszett " annyi irracionális tèveszme tartja őket fogva. Kétlem , hogy ez generáció változni tudna valamit , ők is mint apáik , nagyapáik egy államrendszer szellemi foglyai voltak. Ne feledjük , a 800 ezer párttag országa voltunk anno ...
Orbán ügyesen csinálta: èvtizedes, kőkemèny propagandával , agyi resekcióval, a társadalom minden szövetèbe telepedèssel elèrte, hogy jelentős többsège legyen. Ráadásul hosszú èvekig az európai prosperitás, -a zéró kamatok , a hatalmas EU - szubvenciók, a közèp- európai gazdasági reneszánsz - mind őt segítettèk hatalomban maradni. Verhette a mellèt, hogy "ezek mi vagyunk ", halott már láthatjuk , ha nem jön az EU- pènz, ha jön a válság, itt is árokba fut a szekèr , csak meg el tudta palástolni egy óriási költsègvetèsi deficit árán az ország problèmáit...

Visszatèrve a 2\3- ra: borzalmas eredmèny, a pluralizmus, a többpártrendszer teljes sorvadását mutatja. Az oroszhoz , szerbhez hasonló, beteg politikai rendszerrè váltunk , ezen az elmaradott társadalmi bázison

alöksz róz 2022.04.08. 23:54:30

@Boldeone2: "aki itt bármit akar annak össze kell fogni a DK- val" - ez nem igaz.
hiába sulykoljátok, még a ti szavazóitok se hiszik el :-)

alöksz róz 2022.04.09. 00:05:55

"Itt volna az ideje, hogy Orbán Viktor és a Fidesz végre gesztusokat gyakoroljon." - ahhoz fogadókészség is kéne...

Boldeone2 2022.04.09. 00:15:59

@alöksz róz: Nem "sulykolok" semmit, a tènyek azok, hogy az ellenzèki oldalon belül mèg mindig több szavazója lehet a DK- MSZP- nek mint az újabb alternatívának : Momentum + LMP ( amely már csak szellempárt , a PM- el )
Közèpjobbos pártra sincs igèny , úgy tűnik a magyar politikai palettán
Van a szèlsősèg , ami most a többsèg , a Fidesz , meg van egy másik szèlsősèg, amely szintèn nem európai , közèpjobb , hanem egyfajta nèpi radikális, európai szèlsőjobb, konteós párt, időbkènt náci felhangokkal

leponex 2022.04.09. 00:28:14

@Boldeone2: pontosan ugyanott tartasz, mint a 'koalíció' a választás előtt - no meg utána úgyszintén.
Mérő László annyira visszataszító nyílt ellenszenvvel írt a választások előtt hosszú ideig a mostani kormányzatról, hogy nem is akartam elhinni amit a választások után posztolt.
De mintha tényleg leesett volna valami nála, szerintem a legütősebb önvallomások egyike volt a választások eredményéről.

Te változatlanul tolod az okok közt a virtuális választási matematikát, az orbáni propagandát, agyi resectiót, a mindent, meg hogy hiába is indulna bárki, össze lesz gyurcsányozva.

Össze biza, és teljes joggal.
Mert amíg nem látja be a mostani ellenzék, hogy Ferenc testvérünk az életét tette fel arra, hogy egyszer hátha le tudja győzni az Orbánt, hogy neki az égvilágon semmi más célja nincs a politikájával.

És ami a legszomorúbb: hosszú ideje tényleg nincs a bal-lib oldalon Ferenchez fogható kaliberű, mondhatnánk akár 'politikust' is.
Nincs.
A Mesterházyban volt valaha némi pislákolás, amikor megpróbált óvatosan eltávolodni Ferenctől - meg is buktatták gyorsan.

De MZP is világosan látta, le kell (ene) váltani (valakinek) ezt a mostani ellenzéket - az más kérdés, hogy erre ő abszolút alkalmatlan volt.
Az országnak tényleg elemi érdeke lenne egy valódi, alternatívaképző ellenzék, és jól járna vele a mostani kormányoldal is...
De ha nem, hát nem.

alöksz róz 2022.04.09. 00:38:14

@Boldeone2: "a tènyek azok, hogy az ellenzèki oldalon belül mèg mindig több szavazója lehet a DK- MSZP- nek" - és ez mitől tény?
a szavazóitok többsége világosan jelezte, hogy ellenzékváltást akar :-)

alöksz róz 2022.04.09. 00:40:54

@leponex: "Ferenc testvérünk az életét tette fel arra, hogy egyszer hátha le tudja győzni az Orbánt, hogy neki az égvilágon semmi más célja nincs a politikájával." - ez nem biztos, van arra is esély, hogy a vele annak idején kibaszó ballibeket akarja minden o. gy. választáson kicsinálni :-)

Boldeone2 2022.04.09. 00:51:20

@alöksz róz: Nekem nincsenek szavazóim. Gyurcsánynak viszont megmaradtak a szavazói. Vidèken csak a DK van ,szinte. Ott még töretlen a bizalom Gyurcsány felè
Budapest" mást akar , az nyilvánvaló , de azzal mèg ellenzèkváltást sem lehet elèrni, nehogy kormányváltást, egyelőre

Boldeone2 2022.04.09. 01:09:02

@leponex: És ami a legszomorúbb: hosszú ideje tényleg nincs a bal-lib oldalon Ferenchez fogható kaliberű, mondhatnánk akár 'politikust' is."

- A kormányoldalon sincs sok kihívója Orbánnak, legyünk őszintèk ... Eleve fel sem tud senki èpülni Orbánnal szemben, mint vezető ellenzèki politikus , mert a milliárdokból üzemeltetett propagandagèpezet , azonnal karaktergyilkolja
Gyurcsány is úgy lett híres vagy hírhedt - kinek hogy tetszik - hogy miniszterelnök volt , meg le tudta győzni Orbánt választáson ès TV - vitában is .

De MZP is világosan látta, le kell (ene) váltani (valakinek) ezt a mostani ellenzéket - az más kérdés, hogy erre ő abszolút alkalmatlan volt.
Az országnak tényleg elemi érdeke lenne egy valódi, alternatívaképző ellenzék, és jól járna vele a mostani kormányoldal is...
De ha nem, hát nem."

- Erre nincs esèly , látva a társadalmi alapokat . Inkább az " Mi hazánk " fog erősödni , oda mehetnek el inkább a kormánypárti szavazók
Vannak az ellenzèknek is volt kormánypárti szavazói, csak azok a 2010 után váltottak oldalt , nem manapság , az most nem jellemző, akkora az ideológiai vèdernyő , a szellemi kaloda
MZP idealista volt, azt gondolta, hogy lehet egy új, közèputas váltópártot lètrehozni , de ez esèlytelen ezeken a társadalmi alapokon ..
Orbán a populizmus nagymestere , hiszen egèsz èletet politikuskènt töltötte , tudja hogyan lehet tömegeket meggyőzni, manipulálni vagy megvásárolni. Ráadásul egy óriási , szövevènyes , hatalomtechnikai gèpezet áll mögötte, amely segíti
Ez minden csak nem egyenlő politikai verseny, olyan szintű különbsèg van minden tekintetben a kormánypárt meg az ellenzèk között
Sorvad , vagy már el is sorvadt a plurális rendszer.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.09. 01:11:18

"A szimpla gyűlölködés megmérettetett és könnyűnek találtatott"

Mivel a poszt minden szavával egyetértek, hadd nyelvtannáciskodjak egy picit, hiszen a tartalomba nem tudok belekötni. :)

Nem "megmérettetett", hanem csak "megméretett". Ahogy nem könnyűnek találtattatott, hanem találtatott, ahogy ezt már helyesen írtad.

Sajnos szinte mindenütt ezt a hibás "megmérettetett" alakot olvasni, holott ez már dupla szenvedő alak: a sima szenvedő alakot (megméretik) még egyszer szenvedőbe teszik (megmérettetik). :D Vagy tekinthető lenne műveltető alaknak is (vagyis szenvedő plusz műveltető), de mégsem, mert az nem lehet ikes.

Még egyszer elnézést, de valamibe csak bele kell kötnöm.

Boldeone2 2022.04.09. 01:23:18

Eleve először egy közèputas váltópártot kellett volna lètrehozni MZP- nek ès utána elindulni egy választáson és nem fordítva : egy kolalíciós kormány miniszterelnöke akart lenni , majd utólag pártot lètrehozni. Nem tudom milyen tanácsadói voltak, de nagyon rosszak. Le kellett volna igazolnia pár szakèrtőt -politikait ès kommunikációst - mert anèlkül nem megy
Egy nimbuszt nehèz felèpíteni , lerombolni pillanatok...Orbán soha nem vitázik , nem hülye, ellenzèki mèdianak sem nagyon nyilatkozik...
MZP- meg addig tolta egyedül a kampányt - miközben Jakab , meg Gyurcsány röhögtek rajta - hogy vègül- szerintem a fáradság miatt is- egyre több kommunikációs hibát vètett. Sok beszèdnek sok az alja ...
A Partizán is hozott Orbánnak pár százalèkot ...
Szabolcsban a kisember : " A háború ellen megyünk szavazni " - elég egy kommunikációs hiba , ès annyi a politikai karriernek...

birkamenet 2022.04.09. 01:29:05

@cvsvrs: "nem nagyon értik, hogy a fidesz kifejezetten nyugatos, multikat kiszolgáló párt."

Na, megjött A NAP HÜLYÉJE!

orbán egyedül csak putyint szolgálja ki, a fides meg orbánt. Ezért vált az ország Európa selejtjévé 2010 óta. Mert ehhez Budapest határain túl 70%-nyi szellemi fogyatékost gyüjtöttek be.

A fides csak Kamcsatkából nézve nyugatos, Nickelsdorfból nézve viszont egy putyinista szovjetzóna peremország, amelyik a jellegéböl fogva soha nem juthatott elöre a történelemben, örökös cseléd társadalo maradt.

Csak azt nem értem, hogy a vidéki Gyözike népség miért nem fogja magát és költözik át putyin gazdájához, ahelyett, hogy itt szenvednek ciklusról ciklusra az EU, a kiirthatatlan nyuagatos magyarok és mindenki ellen, aki nem olyan hülye, hogy magára putyinizálja az országot.

Vén motoros 2022.04.09. 01:31:15

@Boldeone2: Orbán alternatíva: Lázé
ár János. Lehet őt nagyon utálni, de ő már bizonyított. Félelmetes munkabírás és szervezőkészség (mint frakcióvezető és mint miniszter), kommunikációs készség (mint kormányszóvivő), amit nem csak jól csinált, de láthatóan élvezte is, míg szegény utódja csak szenved tőle....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.09. 01:31:22

@Boldeone2:

"Eleve nem volt szerencsès a demokrácia szempontjából kètosztatúvá tenni a politikai rendszert, hiszen , aki itt bármit akar annak össze kell fogni a DK- val, mert még mindig a "règi baloldal" a legerősebb szavazóbázis nagyságában"

Egy frászt! Az eredeti Jobbik is a déká nélkül ért el 20%-ot. Ami a számára elérhető maximum volt - vagy inkább még több is annál, mert nincs Magyarországon 20%-nyi radikális jobbos.

birkamenet 2022.04.09. 01:40:36

@Boldeone2:

Nem kell túlfeszitened MZP-t, az összes közvélemény kutató (és nyilván minden pártnak van emellett saját, nem eredményhamisító KK-ja) még 2 nappal a választás elött is azt mutatta, hogy fej-fej melletti küzdelem lesz.

Olyan nincs, hogy ebböl 20%pont feletti fidernyák gyözelem lett, ez csak a Lukasenkoi választásokon történik meg.

Az ellenzéknek fel kell adnia az elmebaját, hogy képesek elhinni, hogy Budapesten túl 70%-nyi birka él, akik beszopják, hogy h MZP-re szavaznak, akkor háború lesz! Meg elúszott a rezsicsökkentés.

Ja, amúgy ennek az ellenzéknek vége. Gyurcsány/DOBREV tovább rohasztja az egész tábort; a többi párt és legföképpen a vezérei pedig ezennel teljessen lejáratódtak és teljesen érdektlenné váltak. Teljesen világos, hogy orbán hatalma akkor fog befejezödni amikor vagy a kleszterin szintje vagy az elörehaladott pszichiátriai betegségei (az állandó VALÓSÁG TAGADÁSa, illetve kóros paranoiás féllemi állapota) késziti ki végleg az agyát, úgy ahogy sztßalinjóska kollegája járt. Na meg Kádárjános párttársa.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.09. 01:40:52

@Vén motoros:

Na ja, Lázárt nem véletlenül száműzte Orbán az isten háta mögé: kezdett a fejére nőni.

Én sem nagyon kedvelem Lézert, de a kvalitásai tényleg kiemelkedőek. És nem kell szeretni ahhoz, hogy jó munkát tudjon végezni.

Vén motoros 2022.04.09. 01:41:12

@Boldeone2: MZP nyilatkozatait hallgatva, szerintem ő nem hülye, hanem valamilyen veleszületett mentális kórban szenved. Én születésem óta enyhe fokú, de jól kompenzált Aspergeres vagyok, emiatt nagy biztonsággal felismerem, ha valaki valamilyen hasonló kognitív disszonanciában szenved. Hogy pont miben, azt nem tudom, mert nem vagyok pszichiáter.

birkamenet 2022.04.09. 01:43:41

@Vén motoros:

Lézer a dohány meg trafik businessben már bizonyított. Tehát tényleg teljesne alkalmas az orbáni vonal folytatására, van eléggé mocskos korrupt hozzá. A kastélyát se az állami fizetéséböl vette.

Neked legalább megvan a másfgél szobás paneled, sokra vitt NER alattvaló vagy?

Wildhunt 2022.04.09. 01:44:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: türelmetlenek voltak. Most elég kemény válságok jönnek, itt lett volna a lehetőség a felfutásra.

Vén motoros 2022.04.09. 01:59:46

@birkamenet: Te csak ne aggódj értem, édesem! Panel helyett 80m2-es, két erkélyes Újbudai társasházban lévő lakásom van, amely 90 éves ősparkra néz, és a szüleim vásárolták nekem 52 évvel ezelőtt. 18 éves koromra kaptam, a nagykorúságom alkalmából... A mi családunkban ez így szokás. Anyám is kapott egy lakást a szüleitől, nagyjából 20 éves korában, azaz 79 évvel ezelőtt. (Ugyanis most 99 éves.) Gondolod, egy ilyen család kommunistákra, libernyákokra, gender-szarokra, a globalizmus csicskáíra, vagy egyéb nemzetvesztőkre fog szavazni? Még dédapái is forogna a sírjában, ha ezt tennénk.

GyMasa 2022.04.09. 02:21:44

@leponex:
A fidesz 50+%-kal nyert.
Az BÁRMELYIK választási rendszerben többséget biztosít nekik.

GyMasa 2022.04.09. 02:23:02

@leponex:
"És ami a legszomorúbb: hosszú ideje tényleg nincs a bal-lib oldalon Ferenchez fogható kaliberű, mondhatnánk akár 'politikust' is.
Nincs. "
Szerintem Botka is tehetséges politikus.
De őt is semmi perc alatt kicsinálta a saját hátországa...

GyMasa 2022.04.09. 02:35:05

@Boldeone2:
"Eleve először egy közèputas váltópártot kellett volna lètrehozni MZP- nek ès utána elindulni egy választáson és nem fordítva : "
Eddig egyet értünk!

"...egy kolalíciós kormány miniszterelnöke akart lenni , majd utólag pártot lètrehozni."
Ebben is!

" Nem tudom milyen tanácsadói voltak, de nagyon rosszak. Le kellett volna igazolnia pár szakèrtőt -politikait ès kommunikációst - mert anèlkül nem megy"
Hidd el, a CIA biztosította a megfelelő tanácsadókat. Csak nem számítottak ferenc ellenállására.

"Egy nimbuszt nehèz felèpíteni ,..."
És, rettentően sokáig is tart.
pl. nem 2 hónapig, hanem 1-3 cikluson keresztül.

"... lerombolni pillanatok..."
Így van! Ezt MZP sikeresen bemutatta most nekünk!

"Orbán soha nem vitázik , nem hülye, ellenzèki mèdianak sem nagyon nyilatkozik..."
Igen, ő alaposan megtanulta a leckét a 2006-os gyurcsány vitából.
Szerintem soha életében nem fog vitázni többet.
(És, nem amiatt, mert "veszített", hanem, mert megtanulta, hogy milyen gerinctelen férgek tudnak lenni az ellenfelei.)

"MZP- meg addig tolta egyedül a kampányt"
Első számú hiba!

" - miközben Jakab , meg Gyurcsány röhögtek rajta - hogy vègül- szerintem a fáradság miatt is-"
A kampány eldőlt az előválasztás végeztével!
Amikor nem gyurcsány egyik kesztyűbábja nyert (Klárika/Gerike) ott ért végel a kampány mindenki másnak MZP-n kívül.

"... egyre több kommunikációs hibát vètett. Sok beszèdnek sok az alja ..."
Nem MZP egy nagyon rossz szónok. Nem tudom, hogy a kampánycsapata volt-e inkompetens, vagy neki volt túl nagy az egója, de ilyen esetben azt kellett volna csinálniuk, hogy semmit nem improvizál, hanem, minden egyes, patikamárlegen kimért szót felolvas a papírról, vagy a kivetítőről.

"A Partizán is hozott Orbánnak pár százalèkot ..."
Az lehet, de nem azon múlott...

"Szabolcsban a kisember : " A háború ellen megyünk szavazni " - elég egy kommunikációs hiba , ès annyi a politikai karriernek... "
Jaja, csak, ezt eddig egyik érintett fél sem vette le.
És, ahogy nézem, nem is fogja.

GyMasa 2022.04.09. 02:38:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Jaja, mint, ahogy orbánt sem szeretjük...

chrisred 2022.04.09. 05:27:42

Magyarország baloldali szavazói azok, akik a Fideszre vagy a DK-ra szavaztak. Ők megnyerték a választást, miért változtatnának bármin is?

chrisred 2022.04.09. 05:32:24

"Itt volna az ideje, hogy Orbán Viktor és a Fidesz végre gesztusokat gyakoroljon."

Minek tenne ilyet, amikor bebizonyosodott, hogy az a győztes taktika, ha nem gyakorol gesztusokat?

Ménár Atya 2022.04.09. 06:53:50

@birkamenet:

"Na, megjött A NAP HÜLYÉJE!"

Jó látni, amikor önkritikát gyakorolsz magad felett :D:D:D

Fütyi, mivan azzal az orbán börtönbe megy április 4.-én amikor átveszitek a hatalmat? :D
Vagy ezt játszátok a diliházban minden nap, miközben a valóság az, hogy a többség elzavarta a gazdáid a 3.14csába :D:D:D

birkamenet 2022.04.09. 06:57:48

@Vén motoros:

És a két erkély között van legalább egy szobád, ahol lehajthatod a NER fejedet?
Egyébként szépen adta-vette a lakásolat a családod a Horthy, Rákosi meg Kádár rendszerben, mivel foglalkoztatok, árdrágitással vagy MSZMP-s párt karreierrel?

Ebből a 3 történelmi büszkeségünkből meg hát ugye egyenes út vezet a fidesskomcsi orbán szolgálathoz. Még szerencse, hogy orbán gondoskodott a választáson arról, hogy a kisnácik is benn legyenek a Parlamentben, ki tudja, mikor majd őket is a fudessbe integrálni, mint a memaradt MSZMP-s komcsikat meg háromperhármasomat. Így a jövőd is biztositott orbán után.

birkamenet 2022.04.09. 07:03:04

@Ménár Atya:

Mi van Ménár Győzike, a zsákfaludban újra működik az internet egy pár percre, kihasználod a vidéki Putyinisztán bejelentkezésére? A Századvég most mérte le, hogy a tehenek IQ-ja magasabb a vidéki fidess szavazóinál.

Ménár Atya 2022.04.09. 07:03:37

@birkamenet:

"
Ja, amúgy ennek az ellenzéknek vége. Gyurcsány/DOBREV tovább rohasztja az egész tábort; a többi párt és legföképpen a vezérei pedig ezennel teljessen lejáratódtak és teljesen érdektlenné váltak."
Mi van Fütyi, menekülni próbálsz?!
Kikapsz a gzdáidtól ha ellenük beszélsz, vagy még nem kaptad meg az új direktívákat a kommunista dobrevtől, vagy a náci vezér fletótól? :D
Hogy is van az, hogy az ellenzéknek kétharmada is lehet 2022-ben? , és majd minden fideszes lógni fog?
Milyen az amikor pofán szart téged a valóság ismét, és kiderült, hogy a Demens Kretének pártjára csak néhány hibbant szavazott ismét, :D:D:D
A te miniszterelnököd Dr. Orbán Viktor ! :D:D:D

Ménár Atya 2022.04.09. 07:04:35

@birkamenet:
Az a századvég aki 2/3 ot jósolt a Demens Kreténeknek :D:D
Hiteles :D:D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.09. 07:11:11

@Vén motoros: "Anyám is kapott egy lakást a szüleitől, nagyjából 20 éves korában, azaz 79 évvel ezelőtt." - 1943-ban? Érdekes.

Semper Fidelis 2022.04.09. 07:13:03

@birkamenet: Ameddig ilyen okádék stílusban írók vannak a túloldalon, addig Orbánnak nincs mitöl félnie. Semmit nem tanultál április 3-ból.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.09. 07:22:43

Nem lesz "megtisztulás".

A ballib törzsszavazók pontosan azt igénylik, amit a ballib pártok csinálnak. Minden mást árulásnak éreznek.

G. Nagy László 2022.04.09. 08:31:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"hadd nyelvtannáciskodjak egy picit, hiszen a tartalomba nem tudok belekötni. :) Nem "megmérettetett", hanem csak "megméretett".

Köszi az észrevételt. Abban igazad van, hogy a magyar nyelv logikája ezt adja, s elgondolkodtató, hogy a jövőben így használjam. Azonban a másik - logikátlan - formula sem helytelen; hivatalosan is részévé vált a magyar nyelvnek.

Vén motoros 2022.04.09. 08:39:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Semmi érdekes nincs benne. Lehet, hogy meglep, de a II. vh. alatt sem állt meg teljesen az élet, a II. vh alatt is épültek házak, társasházak, bármilyen meglepő. Apám pl. a Szöllösy és Tsa nevű, magyarországi örmény építési vállalkozónál volt építésvezető, és amikor éppen nem azzal töltötte a ráérő idejét, hogy Szverdlovszkban, a tiszti fogolytáborban volt hadifogoly, akkor folyamatosan dolgozott, a II: vh. kitörésekor, előtte-alatta és utána, a Rákosi korban is, egészen addig, amíg a Szöllösy céget nem államosították, (Talán meg fogsz lepődni, de MA Ukrajnában, ott, ahol éppen nincsenek harcok, szántanak-vetnek, az emberek naponta bemennek a munkahelyükre, és teszik a dolgukat.) Ahogy ma sem Ukrajna minden négyzetkilométerén folynak a harcok, a II. vh egy hosszabb időszakában Magyarországon is pont így volt.

G. Nagy László 2022.04.09. 08:53:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szerintem alapvetően két táborra bontható az a réteg, amely az ellenzéki összefogásra szavazott.

1. Léteznek a FANATIKUSOK. Nekik valóban lételemük a gyűlölködés. Pontosan úgy, ahogy írod: árulásnak tekintenék a konstruktív hangnemet. Ők adják a DK törzsbázisát. Nekik Gyurcsány kell. Nekik - valamiféle pokoli rossz ízlésből fakadóan - bejön az, amit Fletó és Klárika művel. Ők adnak egy stabil 5-10%-ot, s ez marad is, amíg - előrehaladott átlagéletkorukból következően - rövidesen el nem távoznak. Az ő utánpótlásukat adhatják aokz az eszement fiatalok, akik TÉNYLEG tapsolnak a muszlim migránsoknak, TÉNYLEG hiszik, hogy kell az óviba a transzi mesemondó, s TÉNYLEG azt mosták az agyukba, hogy mindenfajta hazaszeretet maga a nácizmus. (Kb a népszavazásra adott IGEN-ekkel mérhető a létszámuk.)

2. A másik, sokkal szélesebb MÉRSÉKELT réteg az, amelynek szintén elege van a Fideszből; amelyik ugyanúgy utálja Orbánt, mint a fanatikusok, de Fletóra is csak úgy tudott szavazni, hogy közben befogta az orrát. Ők jelentik a reményt a megtisztulásra. Nekik ugyanis nincs olyan preferenciájuk, hogy elmebeteg-progresszív-öngyűlölő pártot akarnak, csupán MÁST, mint a Fidesz. Ha például Gattyán folytatja tovább, s leigazol pár nagyágyút, mondjuk Puzsért, Vona Gábort, akik még nem gyurcsányozódtak össze, úgy az ellenzéki térfélen megnyílt, közel 30%-os rést - idővel - betölthetik. Nem kell, hogy baloldali hangokat fújjanak - ez egy elég józan ország, nem vagyunk elhülyülve. Ha ez az új párt csak annyit mond, hogy MODERNIZÁCIÓ és MOSOLY, már elég is. Akár maradhat középen is a jobb-bal, vagy épp népi-urbánus, patrióta-globalista tengelyeken.

Európai téridő 2022.04.09. 09:02:42

Eleve először egy közèputas váltópártot kellett volna lètrehozni MZP- nek ès utána elindulni egy választáson és nem fordítva : egy kolalíciós kormány miniszterelnöke akart lenni , majd utólag pártot lètrehozni. Nem tudom milyen tanácsadói voltak, de nagyon rosszak. Le kellett volna igazolnia pár szakèrtőt -politikait ès kommunikációst - mert anèlkül nem megy
Egy nimbuszt nehèz felèpíteni , lerombolni pillanatok...Orbán soha nem vitázik , nem hülye, ellenzèki mèdianak sem nagyon nyilatkozik...
MZP- meg addig tolta egyedül a kampányt - miközben Jakab , meg Gyurcsány röhögtek rajta - hogy vègül- szerintem a fáradság miatt is- egyre több kommunikációs hibát vètett. Sok beszèdnek sok az alja ...
A Partizán is hozott Orbánnak pár százalèkot ...
Szabolcsban a kisember : " A háború ellen megyünk szavazni " - elég egy kommunikációs hiba , ès annyi a politikai karriernek..."
- Az első mondatban leírt javaslat tök gáz. A pártválasztás egy mesterséges kényszer az országgyűlési és helyhatósági választásokon, de ennak a cinikus "árucikké" való lefokozásán is begurultak azok a választók, akik nem az ellenzékre szavaztak. Mert a kormánypártok sosem viselkedtek ennyire nyeglén, ők komolyabban vették eddig is ezeknek a választásoknak a tétjét és felelősebben viselkedtek. Az utolsó amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy mekkora tévút, ha erre az egészre "konzumidióta" módon tekintenek. Ott is begurulnak majd a választók, amikor nekik is leesik, hogy hülyének nézik őket a politikai manipulátorok.

2022.04.09. 09:29:48

@birkamenet:
nem tudok róla, hogy putyin tulajdonában lenne a bmw, a continental vitesco, a deutsche telekom, a general electric healthcare akik az elmúlt évben brutális mértékű adókedvezményhez jutottak számtalan kisebb nyugati cég mellett, akik debrecenbe települtek. különösen a német gyáripar olyan mértékben van kiszolgálva, mint még sohasem.

2022.04.09. 09:36:28

@Európai téridő:
mzp terve az volt, hogy a dk szavazóival leváltja orbánt. majd a fidesz szavazóival gyurcsányt. mzp tanácsadói úgy képzelték el, hogy kis többséget szereznek. és ezek után fideszes képviselők egy részét is magukhoz édesgetik mondván, hogy orbán után itt az idő leváltani gyurcsányt is. ez volt az elképzelés. ennek megfelelően politizált.

mzp is centrális erőteret akart. amiben a dk a szélbal és a fidesz a széljobb. csak ehhez persze ehhez előbb egy több milliós támogatottságú tömegpártot kellett volna gründolnia. és ezek mellett olyan nemzetközi támogatással kellett volna rendelkeznie, ami sose állt mögötte.

2022.04.09. 09:55:15

@G. Nagy László:
a probléma az, hogy a magyar falu és a budapest világváros programot nehéz eladni egyszerre. különösen recesszióban.

illetve lehet mondani, hogy majd pesten a teraszon mosolygósan kávézgatunk, budán a tavernában mosolygósan borozgatuk és a faluhelyen a tornácon pálinkás jó reggeltet kíván jóska bácsi és mariska néni a falusi vendéglátásban. ez a csodálatos magyarország. ezt országimázsként lehet vetíteni. a fidesz ezt meg is teszi. nyilván húsvétkor is majd látható lesz egy ilyen klip. de ezzel, mint igérettel választást nyerni nem nagyon lehet. azért, mert a politika nem egyszerűen marketing. nem elég az, hogy pozitív üzeneteket kell közölni. és negatívat legfeljebb csak akkor ha a törvény kötelez. a választások megnyeréséhez nem elegendő egy unicum reklám.

ez a nevem senki 2022.04.09. 10:07:37

Tölgyessy Péter: Orbán Viktor már évek óta nemzetközi tényező, ilyen a magyar történelemben még nem volt

ki merte mondani

alöksz róz 2022.04.09. 10:33:50

@Vén motoros: "valamilyen hasonló kognitív disszonanciában szenved" - :DD
nézz utána h mit jelent

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.09. 10:44:16

@ez a nevem senki: Horthy is nemzetközi tényező volt. Mátyás király, Hunyadi Mátyás. Tölgyessy nem tanult magyar történelmet? Új segget nyal?

Ménár Atya 2022.04.09. 10:54:17

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Most mit akadsz ki ezen.
Az összefosásban már lassan magyar tényező sincs ez az igazság.
Orbán meg nemzetközi tényező.
Persze kicsit túltolták ezt is, de már tudjuk,mi vagyunk a tényező miattunk indulnak háborúk,népvándorlások, miattunk üldözik a pedofilokat,akik mint tudjuk nem bűnözők, csak nagggyon szeretik a gyerekeket, és miattunk nő az olaj ára, ill személyesen mindez orbán miatt :D:D
Mert nem egy kis fityfasz pont vagyunk ám a térképen, hanem világtényező :D:D:D

Sir Gombóc 2022.04.09. 10:55:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: 2018-ban a Jobbik már nem radikális jobbos párt volt, nem is csak olyan szavazói voltak és akkor működött a taktikai szavazás is. A radikális szárnya ki is vált belőle Vona lemondása után. Messze nem is kaptak most annyi szavazatot, mint akkor Jobbik.

2022.04.09. 10:58:40

@Sir Gombóc:
a fidesz egy nemzeti bolsevik párt. a dk egy nemzetietlen mensevik.

ez a nevem senki 2022.04.09. 11:05:43

@cvsvrs: és mija pöcs akkor a nomentum
ha a feri a menshevik

Sir Gombóc 2022.04.09. 11:13:54

@birkamenet: na igen, az nekem is feltűnt, ha 52 évvel ezelőtt valaki 18 évesen lakást kap a szüleitől véletlenül sem fekszenek jól a kommunistáknál, á, dehogy..

2022.04.09. 11:16:24

@chrisred:
novák katalin a gesztus, aki nem kövér lászló. (persze értem, hogy ez nem valódi gesztus, kövér esetleg államfőként mondana olyat, amit problémás lehet a külpolitikában). tarlós volt a gesztus. aki nem rogán antal volt. (persze értem, hogy ez sem volt valódi gesztus, mert városvezetéshez nem elegendő egy kommunikációs lejárató kampány). tarlós az időnkénti kilengései ellenére is folyamatosan gesztusokat gyakorolt az ellenzéki köröknek a főváros művészvilágban.

CSOKKI MÁLNA 2022.04.09. 11:48:25

@Sir Gombóc: Nem, az új bolsevikok most nem a magántulajdont kérdőjelezik meg, mint száz éve, hanem a természetes biológiai determináltságot. A nemzeti kultúrák gyűlölete, és a nemzetközi hálózat konstans. A jakobinus elmebaj korról korra új arcot ölt..

Sir Gombóc 2022.04.09. 11:59:47

@CSOKKI MÁLNA: hanem a természetes biológiai determináltságot.

A helyzet az, hogy a természetben sincs így, nem egy példa van rá az állatvilágban és nem csak az emlősök esetében.

chrisred 2022.04.09. 12:07:40

@cvsvrs: Tarlós nem gesztus volt, mert nem pártkongresszuson nevezték ki, mint Novákot, hanem a budapestiek közvetlenül választották meg. Mondhatni, a fővárosiak gesztusa volt a Fidesz felé, hogy őt választották. Ezért, amikor a kormány szzembeköpte a fővárosiakat, lényegében elutasította ezt a gesztust.

Vén motoros 2022.04.09. 12:11:23

@Sir Gombóc: Látod, ilyen az elvakult csőlátásod. Apám. aki szerinted "jól feküdt a kommunistáknál", mint építésvezető, az előbb említett Szöllősy cégnél az Árpád vonalat építette a Kárpátokban, Kárpátaljai telephellyel, majd később 3.5 évet húzott le Szverdlovszkban, mint hadifogoly. Előtted úgy látszik, teljesen ismeretlen az a fogalom, hogy egy értelmiségi család a tudást és a tisztességes munkát hagyományozza rá generációkon át az utódokra, és a munkájával alapozza meg az egzisztenciáját.

chrisred 2022.04.09. 12:13:09

@CSOKKI MÁLNA: A jakobinusok alkották meg a nemzeti kutúrát a népi kultúrák helyébe.

chrisred 2022.04.09. 12:16:23

@cvsvrs: Kövér helyett Novák, ez legfeljebb a fideszesek számára jelent különbséget. Kábé, mint hogy Hitler Göringet vagy Hesst tette meg az utódjául.

Vén motoros 2022.04.09. 12:18:23

@alöksz róz: "A kognitív disszonancia szociálpszichológiai elmélet, melyet Leon Festinger amerikai pszichológus alkotott meg 1957-ben. Az elmélet alapgondolata, hogy amikor valamilyen új információ vagy tapasztalat ellentmond a korábbi elképzeléseknek vagy ismereteknek, akkor disszonanciát, belső feszültséget élünk át. Ez a disszonancia szorongáskeltő állapot, melyet csökkenteni igyekszünk."

Márki-Zay "küldetéstudatos keresztény-jobboldalinak" minősítve magát, néha még Jézushoz is mérve az egóját, abban a hitben élt, hogy egyedül ő az, aki megszólíthatja a kiábrándult FIDESZ-eseket. De azóta kiderült, hogy olyan, hogy kiábrándult FIDESZ-es, olyan egyáltalán nem is létezik.
Na, ez a saját meggyőződésével ellentétes tény okoz Márky-Zay-nál kognitív disszonanciát.
Nem önvizsgálatot tart, hanem ehelyett tolja tovább a biciklit a nem létező úton.

nemecsekerno_007 2022.04.09. 12:28:34

@chrisred: Hess unokája meg EP képviselő. A te analógiádra.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.04.09. 12:29:25

Hát igen.... Mérő László mostanában a tévedésit marketingeli és azokat dolgozza fel könyv formátumban is. Végzettségét tekintve matematikus és pszichológus. Politikai végzettsége, vagy képzettsége tudtommal nincs neki. Így érthető, hogy a politika területén csetlik-botlik.

Nos politikához, ahogyan a háborúhoz is PÉNZ és PÉNZ és PÉNZ kell. Még a forradalmakhoz és a társadalmi berendezkedés nagyobb változásaihoz is. Tudták ezt a Német Birodalomban is, amely 1871 és 1945 között fennállt. Éppen ezért egy Svájcban is élő V.I.L. nevű ügyvédet és haverjait jól felpénzelték és egy egész vonatszerelvény ellátmánnyal és emberekkel küldték az Orosz cári birodalomba .... bomlasztani, hatalmat gyengíteni.

Jelen esetben az erőforrások, tehát a Pénz és a kommunikációs csatornák is erősen el lettek vágva az "ellenfélnél" , de ez csak részbeni ok volt.

Amihez Mérő Lacinak viszont értenie illene az a memetika, hiszen van egy eléggé régen működő memetikai vállalkozása is, a Darwin's Marketing Evolution. Így azt is tudnia illene, hogy a memetikában egy mémnek, illetve a mémeknek nem kell igaznak lenniük, akkor is hatnak. Propagandával rásegítve meg különösen hatékonyak. Írt erről Az elvek csapodár természete című könyvében is. Röplapok ereje ... résznél ha valaki olvasta.

Igen a F.MPSZ (volt Fidesz) a memetikához is jobban ért, nem csak a propagandához. Keveset közöltek, de azt memetikusan is átgondolták. M.Z.P. csipet-csapata meg hibát hibára halmozott és össze-vissza szövegeltek mindenfélét, túl sokat is.

Igazán felvihette volna a történéseket hobbiként egy mémtérképre, vagy hasonló memetikai elemzéseknek is alávethette volna, ha már cégektől milliókat, tízmilliókat kér hasonlóért. ... és akkor ahogyan a közvélemény-kutató cégek ... ő sem égette volna magát.

Egy poszt a témában, olvasás 1 perc alatt + egy kép:
erkolcstan.blog.hu/2022/04/06/valasztas_2022_kozvelemeny_kutatasa_es_a_memetika

Bobacska 2022.04.09. 12:32:06

Én már látom előre, hogy ha egy ellenzéki képviselő szót kér a Parlamentben, akkor Kövér már 1 millára bünteti. Ha kinyitja a száját, akkor ötre, ha meg is szólal, akkor tízre és megbilicselteti az őrökkel. Körülbelül erre lehet számítani.

2022.04.09. 12:39:31

@chrisred:
népi nacionalista és szociálisan demagóg egyben. ebből felelőlem leheveztheted, hogy ez a fasizmus. az értelmezés vezetett a negyedik kétharmadhoz. orbán valójában egy pragmatikus politikus. időnként horthy, és ha kell, akkor eljátsza, hogy kádár. ez azonban mégsem a sztálinizmus, a hitleráj, plusz észak korea. hanem értelmezhető úgy, hogy autokrácia, autoriter kormányzás, plebiszciter vezérdemokrácia, és effékéket ki lehet találni, de az áltag választót ezek a kategóriák nem nagyon érdeklik.

és erre az ellenzék azt mondja, hogy "lejt a pálya". a kormánypárt azt, hogy mindig is lejtett. csak most nekünk lejt. és nem nektek. és erre mondja az ellentábor, hogy náci. mire a válasz az, hogy komcsik és libsik. erre a viszont válasz az, hogy putyin. ezek után szokott még jönni soros. majd utána kezdődik elölről.

a fidesznek nincs határozott ideológiai arcéle. identitáspolitika van helyette. az, hogy mi magyarok vagyunk. sőt mi vagyunk a magyarok abban azértelemben, hogy mi képviseljük a választói többséget. és ez a nemzeti bolsevizmus.

és ezzel szemben áll az, hogy mi pedig európaiak vagyunk. mi vagyunk a nyugat. nem a francia nacionalizmus. hanem a nyugatos nemzetköziség. nemzetietlen mensevikek. és a momentum kismensevik. az mszp kisebb mensevik, a párbeszéd annál kisebb.

a nacionalista mensevik a mi hazánk. le a covid diktatúrával. és a nemzetközi bolsevizmusnak nincs elég választója. az lenne thürmer.

leponex 2022.04.09. 12:47:47

@Boldeone2: "A kormányoldalon sincs sok kihívója Orbánnak"
- ennek mi köze lenne Ferenc testvérünk politikai ambícióhoz??

"Gyurcsány is úgy lett híres vagy hírhedt - kinek hogy tetszik - hogy miniszterelnök volt , meg le tudta győzni Orbánt választáson ès TV - vitában is ."

- ismerjük, rengetegszer elsütött ballib poén. Orbán egyszerűen nem hitte el, hogy lehet akkorákat hazudni (nem az öszödi apokrifről van még szó) a nyilvánosság előtt élőben.
És lehetett.
És akkor ( utoljára talán ??) a választópolgárok sokasága ( igaz, igen kicsi különbséggel) bizalmat szavazott Ferinek.
Aztán jött a kijózanodás, a Valóság felismerése, és az ebből fakadó kétharmadok ...

Tényleg, meddig lehet még tovább ragozni ezt a blődséget, hogy Gyurcsány lemosta Orbánt, meg a manyup vagyont elvette a Zorbán, .... ?

"- Erre nincs esèly , látva a társadalmi alapokat . "
- mert miféle más alapok szükségeltetnek egy hihető, hiteles, a többség számára vonzó reális társadalmi-politikai vízió felvázolásához?
A karaktergyilkolászással, propagandával, médiatúlsúllyal és egyéb szamárságok mantrázássával mikor hagy fel végre ez az impotens bal-lib elit? Mintha a volt szavazóik is már megunták volna ...

"MZP idealista volt, azt gondolta, hogy lehet egy új, közèputas váltópártot lètrehozni , de ez esèlytelen ezeken a társadalmi alapokon .."

:)) Ahogy a nomentumos 'elitet' képezték az Usa-ban, ahogy Bajnait tolták onnét, ahogy MZP-t képezték szintén az Usa-ban, abból mulatságos dolog valamiféle 'idealizmust' vélelmezni róla, bár kétségtelenül megoldja azt a kérdést: akjart-e bármit is? Magától.
Rakd idővonalra MZP nyilatkozatait, aztán fuss rajtuk végig egyszer.
Hogy miféle szervezés tolhatta a 6-7 gyermekes, igazkeresztény temlombajárásával kampányoló 'jobboldali konzervatív' MZP-t a bal-lib összefogás élére, arra még nem kaptunk hihető választ.
Én azt vélelmeztem a választások előtt jónéhány héttel, hogy Ferenc testvérünk zseniálisan lerendezi az egész bal-lib oldalt, leamortizálja a szocikat, a LegRosszabbikat, mindenkit aki szóba jöhetne vezetőnek azon az oldalon.
Szerintem már ez folyik ...

"Ez minden csak nem egyenlő politikai verseny"
Nem, valóban.
Ahogy nincs egyenlő verseny a BL és a magyar sokszoros bajnok koözott sem. És nem azért, mert több BL meccset láthatsz a TV-ben, sokkal ismertebbek a BL sztárjai, ...

Persze ha a populistázás segít a gyászmunkában, akkor szabad folytatni...

2022.04.09. 12:55:28

.@leponex:
orbán akkor megtanulta, hogy az nyer, aki nagyobbat hazudik ügyesebben.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.04.09. 12:55:35

"A fene se tudja, hogy mindebből mennyi a tiszta naivitás"
Hozzávetőleg 100%.
Esze ágában sincs több helyet adni a piacnak. A Fidesz az állami ellenőrzésben hisz, nem a piacgazdaságban. Az adócsökkentések egytől egyig olyan területen történtek, amik lehetővé teszik a munkaerő költségének csökkentését. De ezt nem jófejségből csinálja, vagy azért, hogy több pénz maradjon az embereknél, hanem kényszerből. Ahhoz, hogy az ország talpon tudjon maradni a nemzetközi versenyben, biztosítani kell, hogy a vállalatok nyereségesek legyenek. Mivel a termelékenység nem nagyon emelkedik, de a bérek igen, ezért muszáj ezt valahogy kompenzálni. Azzal, hogy csökkented időnként az SZJA-t úgy tud emelkedni a fizetés, hogy nem kerül többe a cégeknek.
Nem véletlen, hogy soha nem kerül szóba pl. az ÁFA kérdése. Ez ugyanis nem fáj az exportra termelő vállalatoknak, csak a költségvetésnek.
Nem fog enyhülni a Párt szorítása sem a kultúrán, sem a sporton, sem az egyházakon. Semmi nem kényszeríti rá, hogy csökkentse a saját hatalmát, tehát nem fogja.

" Az ő utánpótlásukat adhatják aokz az eszement fiatalok, akik TÉNYLEG tapsolnak a muszlim migránsoknak, TÉNYLEG hiszik, hogy kell az óviba a transzi mesemondó, s TÉNYLEG azt mosták az agyukba, hogy mindenfajta hazaszeretet maga a nácizmus. (Kb a népszavazásra adott IGEN-ekkel mérhető a létszámuk.)"
Állj le a drogokkal, amíg nem késő!

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.04.09. 12:55:58

@leponex:

Ja a "sajnálatra apellálás" sem más mint egy érvelési hiba.

Azzal sem lehet választást nyerni. ...

2022.04.09. 13:04:43

@Lord_Valdez:
a duális pénzrendszer miatt el lehet játszani azt, hogy a reálbérek forintban növekednek, euróban stagnálnak. a munkavállaló és a munkaadó egyaránt örül. ettől persze gyengül a forint. emelkedik az infláció. azt alul lehet tervezni. és lehet nyugdíj prémiumot osztani. a gyengülő forint erősíti az exportot. és a dolgozók is kapnak év végi prémiumot. sőt még a költségvetésben is jelentkezik év végi többletbevétel.

és ezt kívülről pénzeli az európai unió. ha nem, akkor orbán szektoriális különadókat vet ki a pénzügyi-kereskedelmi szolgáltató szektorra. és nacionalizál. és a ciklus közepén beruházási adókedvezményekkel támogatja a betelepülő gyáripart. fogyasztást ösztönöz a ciklus végén. az elején csendes kiigazítást hajtanak végre. ez megy 2010 óta.

2022.04.09. 13:25:19

@Lord_Valdez:
a különbség, hogy a fidesz a reálgazdaságban érdekelt, a fidesz ellenesek pedig kizárólag a pénzpiacon. tehát most 2022-ben debrecenben el kezdik magyarázni a gyerekeknek, hogy mi a legegyszerűbb autó. ez.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5019/220408minidrive_ksz_(1).jpg
négy kereke van, lábbal kell hajtani, de kézzel és egy kormánykerékkel lehet kormányozni. és le lehet fékezni. ez az autó. és ezt elmagyarázzák a legkisebbeknek. és ennek van fizikája.

az ellenzékiségnek metafizikája van. az, hogy nem is lehet megmondani, hogy mi az autó. hiszen az annyi féle lehet. minden lehet autó. ha valaki autónak képzeli magát, akkor lehet autó. sőt ha egy pillangó annak képzeli magát, akkor az is lehet autó. az autó metafizikusan értelmezendő. bármi lehet.

nem. arról van szó, hogy bármilyen autó lehet magyar autó. az általános iskolások építsenek egy ilyen mini drájvot. és teremtsék meg a magyar autót.

a magyarságkutatók megállapítják, hogy nemcsak a kocsi, de az autó szó is magyar eredetű. az a magyar hajtó szóból ered. ahogyan az ajtó. a drive pedig az ősi réved szóból ered. hangátvetés. réved - drive. vezet. ősi táltosok és a modernitás kontinuitása. és ebből lesz a bölcselet.

és ez nem nagyobb hülyeség annál, hogy adam smith rájött, hogy 18. század végén rájött, hogy a "láthatatlan kéz" irányítja a világot. a láthatatlan kéz? a világot? tényleg? ki hitte volna. yoda mester szerint pedig az ERŐ az, ami áthatja az univerzumot. a fizikusok szerint a foncsoros csondoros alkotja az univerzum 62.5%-át, de az is lehet, hogy 98.5%-át. és ez be van bizonyítva. és a hülyeség most valahogyan a baloldalon összpontosul. természettudományban is.

2022.04.09. 13:42:53

@chrisred:
éppen fordítva van. egy fideszesnek majdnem mindegy, hogy az államfő kövér lászló vagy novák katalin. egy ellenzékinek nem mindegy. mert novák katalinnal könnyebben szót érthet. és vidéken szót fognak vele érteni. akkor ha first lady-ként viselkedik és meglátogatja gyerekkórházakat, végig látogatja a tankerületeket. és 19-ben nyertes ellenzéki polgármestereknek felkínálja a független státuszt. ahogyan például palkovics a miskolci dk-snak felkínálta. az ellenzék ezért bukta el borsodot. hiába egyezett meg gyurcsány és jakab tibor. az itm, a bosch felülírta a megállapodást.

az ellenzéki miskolci és a "full fideszes" debreceni polgármester puszi pajtások. a miskolci polgármester debrecenbe járt egyetemre. debreceni a felesége. és a simulékony papp polgármesterrel könnyen kiegyeztek. aki miskolcon tanult jogot. jakab péter és gyurcsány "szövetségesek".

vagy mondjuk narvacsiccsal is viszonylag könnyű kiegyezni feltéve, hogy cser palkoviccsal. és az ellenzék szombathelyet elvesztette, és pécs és szeged is szorossá vált. budapest is. és felkínálják, hogy egyezzél ki novák katalinnal.

2022.04.09. 13:43:43

jakab péter, nem tibor.

Boldeone2 2022.04.09. 14:02:10

@leponex: kormányoldalon sincs sok kihívója Orbánnak"
- ennek mi köze lenne Ferenc testvérünk politikai ambícióhoz??"

- Az a köze, hogy a Fideszben sincs más alternatíva mint Orbán. Kevesebb mint az ellenzèki oldalon a választasi lehetősèg.a Fidesz = Orbán Elèg megnèzni az alelnököket : szellemileg szúnyogcombú társaság. Aki a Fideszben ér valamit , mint hátèrben van, mint Navracsics

ismerjük, rengetegszer elsütött ballib poén. Orbán egyszerűen nem hitte el, hogy lehet akkorákat hazudni (nem az öszödi apokrifről van még szó) a nyilvánosság előtt élőben.
És lehetett."

-A lènyeg : akkor azt a kommunikációs csörtèt megnyerte Gyurcsány, az emberek így gondolták többsègben, az eszközöket lehet vitatni, a tènyeket ès következmènyeket nem

És akkor ( utoljára talán ??) a választópolgárok sokasága ( igaz, igen kicsi különbséggel) bizalmat szavazott Ferinek.
Aztán jött a kijózanodás, a Valóság felismerése, és az ebből fakadó kétharmadok ...

- Meg az èvszazad második legnagyobb gazdasági világválsága , azt ne feledjük, befagytak a hitelpiacok, összeesett a GDP, stb
Orbán háttérhatalma viszont már akkor is erős volt , a helyi politikában , önkormányzatokban
Gyurcsány sokat hibázott, de " Gyurcsány - rendszer " soha nem volt . Még saját pártját sem tudta irányítani!

mert miféle más alapok szükségeltetnek egy hihető, hiteles, a többség számára vonzó reális társadalmi-politikai vízió felvázolásához?

- Ez egy olyan társadalom ,ahol premodern alapok vannak, a nyugati szinten èlő polgárság szűk, mèg mindig , ami a populizmusnak kedvez . A Hegyvidèk mindig MDF-Fidesz szimpatizáns volt, most fordult a kocka : Hajnal Miklós nulla tapasztalattal legyőzte a legfelkèszültebb fideszest
Budapest azonban nem elèg egy államrendszer megdöntèsèhez

A karaktergyilkolászással, propagandával, médiatúlsúllyal és egyéb szamárságok mantrázássával mikor hagy fel végre ez az impotens bal-lib elit? Mintha a volt szavazóik is már megunták volna ..."

- Ez tènyszerű: az MTVA durva lejárató propagandát tol , napi 24 óróban . MZP kapott 5 percet ? Ne viccelj már!
Lehet , hogy impotens a ballib elit, de attól mèg nem lesz igaza Ornánèknak, hogy ők írják a milliárdos propaganda- igazságokat

Hogy miféle szervezés tolhatta a 6-7 gyermekes, igazkeresztény temlombajárásával kampányoló 'jobboldali konzervatív' MZP-t a bal-lib összefogás élére, arra még nem kaptunk hihető választ."

- Az emberek akarták így. A pártok - először a Momentum , majd a többi , kivève a DK- t ès a Jobbikot - gondolván hogy Karácsonnyal nem lesz esèly , sem Dobrevvel , MZP mögè álltak . Èn pl. az első fordulóban nem is szavaztam , mert nem akartam Karácsony vagy MZP között választani, majd a második fordulóban MZP- t támogattam. Pont azt mondja MZP, rèszben , amit èn gondolok , vagyis : sem Jobb , sem bal - ez a 21. századi politika , de ez Magyarországon illúzió. Korábban az LMP próbált ezen az úton menni, ők is elbuktak ( amiben azért segítettèk őket..)

Én azt vélelmeztem a választások előtt jónéhány héttel, hogy Ferenc testvérünk zseniálisan lerendezi az egész bal-lib oldalt, leamortizálja a szocikat"

- Ha ez így van , akkor az rossz hatással lehet az egèsz magyar politikai rendszerre

"Ez minden csak nem egyenlő politikai verseny"
Nem, valóban.
Ahogy nincs egyenlő verseny a BL és a magyar sokszoros bajnok koözott sem. És nem azért, mert több BL meccset láthatsz a TV-ben, sokkal ismertebbek a BL sztárjai, ..."

-A pèlda sántít! A Reál Madrid nem focizik a Kisvárdával , mivel nem egy ligában vannak. A Fidesz mögött egy államrezsim ereje , szinte korlátlan hatalma, egy százmilliárdos propagandagèpzet, a közjogi rendszer, a közmèdia meg lassan már a nem közmèdia is irányadó rèsze is. Pl a vidèki mèdia mind a Mèdidworks kezèben, ma már az Index mögött is " Vaszily úr " van. Az ATV - n a választási előtti napokon ment ezerrel az kormánypropaganda, a TV2- n , Hírtv- a Gyurcsány film ...

Egyèrtelmű, hogy itt szó sincs egyenlő feltètelekkel folytatott politikai versenyről , ebből ( is) következően sem politikai váltógazdálkodás nincs, sem jól funkcionáló plurális rendszer

G. Nagy László 2022.04.09. 14:24:17

@Bobacska:

"Én már látom előre, hogy ha egy ellenzéki képviselő szót kér a Parlamentben, akkor Kövér már 1 millára bünteti. Ha kinyitja a száját, akkor ötre, ha meg is szólal, akkor tízre és megbilicselteti az őrökkel. Körülbelül erre lehet számítani."

Igazi jóstehetségnek tűnsz. Miből látod ezt?

Nancsibacsi 2022.04.09. 14:36:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem "megmérettetett", hanem csak "megméretett"."
Bibliából idézett, ott pont úgy van írva ahogy a poszter írta - művelődj...

Kivlov 2022.04.09. 14:40:32

@Boldeone2:
MZP-nek az az 5 perc is sok volt, mert az 5ből 4ben csak orbánozott, mocskolódott. A maradék 1ben meg jöttek a semmitmondó lózungjai: "ne kelljen a fiataloknak NY-ra menni, a NY jöjjön ide..."

2022.04.09. 14:40:47

@Boldeone2:
a párt élén nincs alternatívája. a saját maga környezetét választja meg. helyi szinten hogyne lenne. például debrecenben nem orbán jelöltje lett a polgármester. és azt mondták neki, hogy a hozzá leginkább lojális figurát a kormányhivatal élére nevezze ki. az önkormányzatot vezesse az, aki helyben a legnépszerűbb és nem orbánfóbiás. így van lehetősége még a függetleneknek is kapcsolódni a ner-hez.

a ner nem az nem kizárólag orbán viktor híveinek kis-világa, hanem azoké akik nem orbánellenesek. és az ellenzék az o1g koalíció. de ez nem egy felülről vezérelt piramis, ahogyan mondjuk tölgyessy péter mondja. hanem egy elég bonyolult hálózat. mondjuk a debreceni egyetemnek 14 (!) kara van. mint egy polip. és ezek szerteágaznak, ezeknek a csápjait nem obán viktor irányítja. a rektor se nagyon tudja, hogy mi folyik egy intézetben és a dékán se feltétlen.

budapest telistele van ilyen monstre intézményekkel. amelyeknek elvben országos határskörűnek kellene lenni. és semmi ilyesmi nincs. mert az ellenzéknek egyszerűen nincsenek vidékies leágazásai. tehát éppen a hiearchia hiánya okozza a közintézményi problémák egy részét. illetve annak rendezetlen volta.

mondjuk az oktatás részben központosítva a klik által. de a tankerület nem azonos a választókerülettel. ha azonos lenne, akkor a népképviselő ellenőrizetné a miniszteriálisan kinevezett tankerületi igazgatót. nincs rendezett közigazgatás. és ebből következően nincs hiearchia. orbán ha akarná akkor se tudná uralni a várból az országot.

hogy mi van vásárosnaményben azt orbán akkor látja, amikor elmegy vásárosnaményba. orbán már a megyéket se irányítja. a megyék is önjáró formációk. fideszes többségű mind. nincs túl nagy hatalmuk. a megyei jogú városon keresztül próbálnak érdeket érvényesíteni. a járásoknak saját kijáró embereik vannak a miniszterelnél. ez egy olyan közigazgatás, amit senki se nagyon tud egymaga uralni. és az egészből kilóg budapest. és abban persze orbán próbál rendet tenni, de azon kívül a személyzeti politikát leszámítva nem nagyon vannak eszközei. mert ha nem adja a pénzt, akkor nem várhatja el a szavazatokat. és egyre kevesebb lesz a szabadon elosztható pénz.

és újabb és újabb érdekcsoportok érkeznek a fideszbe. ami egyébként a konszolidáció eredménye. 2019-ben a fidesz elég sok nagyobb várost vesztett és az ellenzék nem tudott összefogni, akkor a fidesz konszolidált. és visszanyerte egert, tatabányát, miskolcot, szombathelyt, még szegedet és pécset is majdnem.

Nancsibacsi 2022.04.09. 14:46:00

Neoliberális oldalra nincs igény. Egy tévedés az hogy 35% neoliberális szavazó volna magyarországon, akit meghatnak az LMBTQ, zöld, stb témák - ez 5, maximum 10%. A 35 százalékból 25-30% Orbánfóbiás, akik az Orbánon kívül bárkire rászavaznak, akiről tudnak és alternatívát nyújt. Ha a jelenlegi liberális oldal tényleg a kukába kerülne - vagyis minden politikusa azonnal abbahagyná a politizálást, és elmenne dolgozni -, akkor ezek a szavazatok simán szétoszlanának a Kétfarkú, a Mi Hazánk, és a Gattyán pártja között - sőt valószínűleg 5% jutna a Gödényéknek is. Ezt láthattuk akkor amikor a Jobbik 20%-ot kapott: nem 20% karikáscsattogató szalon-náci van Magyarországon, egyszerűen Vona annyira értelmes alternatívát nyújtott, hogy elvont egy jelentős szeletet ebből az Orbángyűlölő tömegből, sőt a jobb híján fideszre szavazóktól is! Ez az út.

Az teljesen tévút, hogy elitista, éhendöglünk, de eltartott kisujjal politikával Magyaroszágon többséget lehet szerezni. Ahogy a parasztbácsi mondja: "Nem tudom mi az a jogállam, de ha a traktorba nincs gázolaj, akkor nem lesz kenyér". Magyarország ilyen egyszerű hely - pl. az ország 90 százaléka nem engedheti meg magának, hogy eldobja az orosz gázt, az orosz olajat, az orosz atomot - csak azért mert ukrán csecsemővérben fürdik Putyin. 5-10% megengedheti magának, ők fintoroghatnak a néppárti iránytól, és lehet nekik egy MARGINÁLIS KISEBBSÉG neoliberális formációjuk - de 5 nem.
A neoliberális oldal óriási szerencséje hogy van fidesz és jelenleg gyakorlatilag csak a fidesz van, mert pl. ha Vona nem mondott volna le, és lenne önálló Jobbik fidesz alternatívának, akkor nem 1 millióval hanem 2-vel szavaztak volna kevesebben rájuk. Tudom ez a liberális véleményformálóknak fáj, de igazándiból baromi sokan eszkimók ők, és borzasztó kevés a valós szavazó fókájuk.

Bobacska 2022.04.09. 14:47:18

@G. Nagy László: Eddig háromszor volt kétharmada a fidesznek. És Kövér egyre inkább megfélemlítette és megbüntette az ellenzéki hozzászólókat. Miért is kellett a parlamenti őrséget keményen felfegyverezni, ha nem a megfélemlítés volt a cél? Az, hogy fideszes miniszterelnök, miniszter, államtitkár sosem válaszol az érdemi kérdésre, mindössze sértegeti a felszólalót, az nem gond. Az sem, hogy sértő beszólások hangzanak el kormánypárti képviselők részéről, ezek döntő többségében még a jegyzőkönyvből is kimaradnak. Én csak a tendenciát figyelem. Most vajon mi jöhet még? Vagy Te úgy gondolod, hogy a fidesz és mondjuk konkrétan Kövér ezután tisztességesen és korrekten fog viselkedni? Ugyanazért a cselekményért ellenzékinek milliós büntetés, fideszesnek meg még enyje-bejnye sem? Évek óta már a látszatra sem adnak. Orbán papírról olvassa fel a kérdéssel semmilyen összefüggést nem mutató cinikus, jópofának tűnő válaszait, amire Semjén alázatos mosollyal és bősz bólogatással reagál és kórusban röhögnek. A győzelmi beszédben Orbánnal az élen az egész társaság Zelenszkíjt röhögte ki. Akkor mire számíthatok?

Nancsibacsi 2022.04.09. 14:49:01

@Boldeone2: "Gyurcsány sokat hibázott, de " Gyurcsány - rendszer " soha nem volt . Még saját pártját sem tudta irányítani!"
Ez mondjuk tény. Belsős körökből származó infó szerint a fideszben nem lehet önállóan businesselni - a liberális oldalon mindenki saját üzleteket nyom, még egymást is meglopják. Pl. Medgyessyt ezért puccsolták meg, mert meglopta az autópálya businessel az SZDSZ-es partnert.
Amúgy ez alapján még mindig szimpibb a fidesz, mert ott legalább rend van...

leponex 2022.04.09. 14:54:45

@Boldeone2:
"-A lènyeg : akkor azt a kommunikációs csörtèt megnyerte Gyurcsány, az emberek így gondolták többsègben, az eszközöket lehet vitatni, a tènyeket ès következmènyeket nem "
Pontosan.
Így aztán Orbán belátta, hogy a ballib legütősebb fegyvernemében - a demagógiában - is sokkal jobbnak kell lennie.
És így is lett, gondolom ezt nehéz lenne vitatni.
A demagógiával hozzávetőlegesen 1/3-ad választói csoport környékezhető meg leghatásosabban. És Orbán a ballibet a saját fegyvereivel verte rommá.
Az 1/3-ad elkötelezett, az 1/3-ad racionálisan, érvekkel, józan belátással megszerezhető szavazókon felül.
2002-ben, de még 2006-ban is alig néhány % volt a ballib szavazási többsége.
Demagógiában amatőr volt az akkori jobboldal.
Azóta belejöttek ...

"- Ez egy olyan társadalom ,ahol premodern alapok vannak, a nyugati szinten èlő polgárság szűk, mèg mindig , ami a populizmusnak kedvez . A Hegyvidèk mindig MDF-Fidesz szimpatizáns volt, most fordult a kocka : Hajnal Miklós nulla tapasztalattal legyőzte a legfelkèszültebb fideszest
:)
Értem.
Tehát még véletlenül sem a ballib demagógiája, populizmusa, karaktergyilkolászása, hanem a nomentumos közgazdász brilliáns érvelése, pompás gazdasági-politikai programja nyert, zéró demagógiával.
Mert eddig a hegyvidék populistái nem éltek nyugati szinten, megfele voltak vezetve, de 2022-re hirtelen megpolgárosodtak.
Ebből is látszik, hogy populizmus ide, autokratikus demokratúra oda, demagógia, elnyomás ellenére még az addig jobbos főlegvárakban is lehet választást nyerni.
Vagy ott már a társadalmi körülmények alkalmassá tették az ottani választókat a helyes döntésre?

"- Ez tènyszerű: az MTVA durva lejárató propagandát tol , napi 24 óróban . MZP kapott 5 percet ? Ne viccelj már! "
Úgy olvastam, az MTVA-t alig nézik, én nem tudom.
Atv-t, indexet,nepszavat,24ponthut fogyasztok leginkább, ott nem is találkoztam mással, mint végtelenített orbángyalázással ... nem viccelek, tényleg.

"-A pèlda sántít! A Reál Madrid nem focizik a Kisvárdával , mivel nem egy ligában vannak."

Semmi akadálya annak, hogy a Kisvárda megnyerje a magyar bajnokságot, és a BL selejtezőkben legyőzze az ellenfeleit. És már mehet is a Reál ellen ( 30 éve nem tud érdekelni a foci sem, de az egész profi sport sem, számomra mulatságos, amikor magyar honfitársaim képesek fanatikusan lelkesedni sokmilliárdos sportolóért, aki a következő évadban mégtöbb milliárdért már az 'ősellenségnél' termeli a profitot)

'Egyèrtelmű, hogy itt szó sincs egyenlő feltètelekkel folytatott politikai versenyről , ebből ( is) következően sem politikai váltógazdálkodás nincs, sem jól funkcionáló plurális rendszer '

Vígasztalásnak ez elég lehet.
Orbán 2009-ben, amikor az általad említett 'egyenlő feltételek' nyomokban is alig fellelhetők voltak, emígyen vélekedett - még a választások előtt:

"Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk."

Semmi nem akadályozza a mostani kormányzattal szemben álló politikai szereplőket, hogy jobb alternatívát kínáljanak.

De hát nyilván az önreflexió szinte teljes hiánya ebben komoly versenyhátrányt jelent, elég csak olvasni a magyarázkodásokat.
De ha nem, hát nem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 15:21:35

@CSOKKI MÁLNA: " A nemzeti kultúrák gyűlölete, és a nemzetközi hálózat konstans. A jakobinus elmebaj korról korra új arcot ölt"

Bizony de ígyvan ez!
Most szólta el magát Trump, hogy amint elkezdte támogatni Orbánt, Orbán elfogadottsága rakétaként emelkedett.
Azaz, amit mondtatok, hogy amerikából támogatnak, az igaz, csak nem a baloldalra, hanem Orbánra! Itt van neked a nemzetközi hálózat!

CSOKKI MÁLNA 2022.04.09. 15:36:10

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ez messze van a hálózattól. A baloldal mindig is internacionalista hálózatban működött. Ezért van a kényszeres normakövetés, ami a hazai leágazás rendszeres választási vereségeit eredményezi, Trump és Orbán politikája ezzel a nemzetközi hálózattal szemben jött létre.

ez a nevem senki 2022.04.09. 15:46:47

3 004 728-an voksoltak a Fidesz–KDNP jelöltjeire

Viktor! viktory

Boldeone2 2022.04.09. 16:54:24

@leponex: Így aztán Orbán belátta, hogy a ballib legütősebb fegyvernemében - a demagógiában - is sokkal jobbnak kell lennie.
És így is lett, gondolom ezt nehéz lenne vitatni."

- Ez butaság! Az egèsz világon a szèlsőjobb, populista pártok fegyvere a demagógia. A " liberális " oldalt mindenhol a társadalmi elit , a jómódú , tanult , nagyvárosi polgárok kèpviselik leginkább.

A demagógiával hozzávetőlegesen 1/3-ad választói csoport környékezhető meg leghatásosabban. És Orbán a ballibet a saját fegyvereivel verte rommá."

- Ez megint valótlan állítás! A " ballib pártok pontosan annyi szavazót tudhatnak maguk mellett , mint 2018- ban , ahogy fentebb már levezettem. A Jobbik szavazói mentek el másfelè

2002-ben, de még 2006-ban is alig néhány % volt a ballib szavazási többsége.

- A " ballib " soha nem èpített pártállami rezsimet, mint a Fidesz. Addig volt többsège , amíg még sok szocializmusban szocializált ember èlt , a régi baloldaliak

Demagógiában amatőr volt az akkori jobboldal.
Azóta belejöttek ..."

- Ezt legalább elismered. A règi Fidesz egy sokkal normálisabb párt volt, mint a mostani . Mondhatni : konzerv-lib közèppárt, nem demagóg mint a jelenlegi

Ebből is látszik, hogy populizmus ide, autokratikus demokratúra oda, demagógia, elnyomás ellenére még az addig jobbos főlegvárakban is lehet választást nyerni."

A Hegyvidèk meg Buda az ország egyik legpolgárosultabb rèsze, addig támogatták a Fideszt , amíg az európai , közèpjobb , liberális - konzervatív politikát folytatott . A szèljobb populizmus, a putyinizmus az már ott nem fèrt bele...

Vagy ott már a társadalmi körülmények alkalmassá tették az ottani választókat a helyes döntésre?

- Teljesen más társadalmi körülmènyek vannak. A budai meg mondjuk a szabolcsi Magyarország polgárosultsága között èg ès föld a különbsèg...

Semmi akadálya annak, hogy a Kisvárda megnyerje a magyar bajnokságot, és a BL selejtezőkben legyőzze az ellenfeleit."

- Nyilván "sok" realitása van....Ennyi esèlye van kb Lukasenkót vagy Putyint is legyőzni, a saját rendszerükben ..
Orbánt is pár èvtizedig - amíg èl- lehetetlen legyőzni

Orbán 2009-ben, amikor az általad említett 'egyenlő feltételek' nyomokban is alig fellelhetők voltak"

- Ez megint egy nem igazolható állítás ! Az MTV1- be nem egyszer hívták fideszes szereplőt anno, sokkal több volt a megszólalási lehetősèg . Gyurcsány soha nem èpített pártállami rezsimet, meg a saját pártja sem volt mögötte!
Gyurcsány mögött soha nem volt százmilliárdos propagandagèpezet, de olyan társadalmi hálózat sem , mint amit a Fidesz èpít
A " ballib " sajtó is agyonkritizálta ...
Majd ha a Pesti Sracokon, a 888 - on megjelenik egy Orbán kritika , csak egy , akkor hiszek neked
Gyurcsányt szènnè kritizálta a " liberális mèdia "

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.04.09. 16:59:01

@Boldeone2: hogy előjött az összes idióta fideszkomcsi.

Boldeone2 2022.04.09. 17:03:44

@leponex: Semmi nem akadályozza a mostani kormányzattal szemben álló politikai szereplőket, hogy jobb alternatívát kínáljanak."

- Lehet hogy kínáltak alternatívákat : arányosabb választási rendszer, közvetlen köztársasági elnökválasztás, transzparensebb közforrás-kontroll, több szerepet a helyi autonómiáknak , igazságosabb közteherviselès, szociális minimum , zöldfordulat stb...
Ezek azonban nem jutottak el a legtöbb emberhez, a kormánypropaganda mindenkit túlharsogott, meg a háborús riadalomban bèkegalambkènt tetszelgő Orbán
Amikor olyan irracionális, hamis minimálüzenetek vannak , hogy " haború- vagy bèke " akkor senkit nem èrdekel a választási program

chrisred 2022.04.09. 18:05:20

@cvsvrs: Emlékeim szerint a nermédia tömjénezte magát, hogy milyen haladó dolog egy nőt jelölni köztársasági elnöknek, míg az ellenzéki médiában csak a hajráviktoros fülbevaló forgott arra utalva, hogy mennyire fogja kifejezni a nemzet egységét. Azt meg nem tudom, hogy köztársasági elnökként kinek és mit ajánlhatna fel, ő csak egy élő-mozgó golyóstoll, aki szentesíti azt, amit a hatalom elé akar érni.

cso zsi 2022.04.09. 18:28:58

@ez a nevem senki: kb ugyanennyien "nem"-eztek a nemváltó sületlenségen is.
Köze nem volt a választáshoz, viszont alkalmas volt a birkák megvezetésére.

cso zsi 2022.04.09. 18:31:27

Volt pár nem kormányoldali induló a választáson.
Mind azt hirdette, hogy változást akar.
Ha igazán akarták volna, akkor csatlakozniuk kellett volna többi ellenzékihez. Így viszont csak szavazókat vittek el onnan.
És a fidesz győzelme után egyből törleszkedtek a fideszhez (bár ez már látszott a választás előtt is, csak többen nem hitték).

szalmakazal 2022.04.09. 18:41:30

Orbán nálam (is) egy tolvaj, 2010 óta befagyasztotta a nyugdíjakat így tőlem legalább 1.5 millió forintot lopott, mivel csak az inflációval emelte a nyugdíjakat.

birkamenet 2022.04.09. 18:42:53

@Ménár Atya:

Na coming outolj Ménár Gyözike. akkor most váltott a ceccuális vonzalmad orbánról Gyurcsányra? Mert régen is sokszor csüngtél rajta, de most már állandóan Ferikén lógsz!
Mindegy, annyit legalább most is megtudunk rólad, hogy a nöket legalább utálod. Mint a teljes fidess.

birkamenet 2022.04.09. 18:44:32

@ez a nevem senki: "3 004 728-an voksoltak a Fidesz–KDNP jelöltjeire"

Kiválóan müködött a Lukasenkoi szavazat hamisitás!

2022.04.09. 18:46:17

@chrisred:
ezt a közjogi konstrukciót megint nemcsak orbán, hanem rendszerváltók találták ki. az, hogy legyen egy vegyes rendszerű (egyéni képviselős, listás) egykamarás parlament. és az választ egy erős kormányfőt és gyenge államfőt.

mindkettő egyszerű többséggel is megválasztható. ebből következően egyik sem képvisel semmilyen nemzeti egységet, se ellensúlyt, se semmi effélét.

birkamenet 2022.04.09. 18:48:46

@CSOKKI MÁLNA: "A baloldal mindig is internacionalista hálózatban működött. "

Milye szerencséje az országnak bulgár birka, hogy orbán diktátorod leegyszerüsitette a képletet:

orbán = Putyin bérence

Orbansiztán = Putyinisztán

Magyarország minielnöke = Putyin!

Ménár Atya 2022.04.09. 19:12:46

@birkamenet:
Fitymatyi, minek iszol ha nem bírod :D
Csak szólok , hogy érezd a törődést:
A te miniszterelnököd Dr Orbán Viktor 4 :D
Fletót a náci vezért meg elzavarta a többség a picsába, ahogy szokta :D:D
Szánalmas a vergődésed, de jó nézni , te dk felszopó ahogy kínlódsz :D:D

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 19:15:55

@chrisred: nem lehet mindenki Göncz Árpi bácsi:))))))

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 19:16:36

@Ménár Atya: szerencsére megvan a fidesz új arca. Győzike! Kifejezi a fideszes világnézetet: oda állok, ahol biztos a győzelem. Győzikét a párt élére!

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 19:23:00

@Igazamvanvagyigazamvan?: kezit csókolom, ki is tolta főműsoridőben a gyozike showt???

ember100 2022.04.09. 19:24:42

@Vén motoros:
Helló !

Aha és mindenki annyit ér amennyije van , és a kiskorú gyereke jó parti lesz nagy korára és háza meg mindene lesz :)

chrisred 2022.04.09. 19:28:39

@a nagy hohohorgász: Mármint akinek a jelölése mögött a parlamenti pártok konszenzusa állÍ?+

ember100 2022.04.09. 19:29:07

Helló !

Szögezzük le .
Ebben a rendszerben ahol pénz , paripa MINDEN a fityesz és a fényességes vezető kezében van egy olyan ember SEM tudna nyerni aki a vizet borrá változtatja , kézrátéttel meggyógyítja a betegeket......pedig ezekre igény lenne :)

ez a nevem senki 2022.04.09. 19:29:33

gyűzikének több esze van
mint a márki zajnak + jákobnak
összesítve
teccettek volna le csapni rája

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 19:34:21

@chrisred: miért novák Kati mögött nem????? Mögötte is parlamenti konszenzus van

chrisred 2022.04.09. 19:36:15

@a nagy hohohorgász: Nem, mögötte a parlamenti többség áll.

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 19:37:16

@chrisred: tetszettek volna választást nyerni:())))

chrisred 2022.04.09. 19:41:19

@chrisred: Egy kilencessel kevesebb.

Ménár Atya 2022.04.09. 19:43:05

@Igazamvanvagyigazamvan?:
:D
Ne erőlködj, nem győzike égett, hanem fletóék....ismét... :D

Vén motoros 2022.04.09. 19:46:50

@ember100: Tudod, az több évszázados szokás, hogy a házasodó lány stafírungot kap, a nagykorú fiúra (az elsőszülöttre) meg vagy ráiratják a földet, vagy ha nem gazdáról van szó, hanem polgári családról, akkor a család tehetség erejéig valami ingatlant kap. Én nem tehetek arról, hogy őseid esetleg zsellérek voltak, és - mivel téged nem iskoláztak "pantallós ember"-nek, mint sok törekvő zsellérfiút (papnak, pl.), és emiatt esetleg te is az maradtál. Ha meg nem maradtál zsellér, és neked is VAN már valamid, de másokat ezért pengellérre állítasz, akkor nem vagy egyenes ember.

ember100 2022.04.09. 20:22:11

@Vén motoros:
Helló !

El vagy tévedve . A lézerjani VETT egy házat a fiacskájának , ez azért egy kicsit más :) És erre még a képviselői fizetése MUTYI nélkül kevés lett volna (persze NEM voltam ott, nem láttam :) )
.Meg aztán ott van hogy mindenki annyit ér amennyije van , persze ez sem bántó :)

ulpius66 2022.04.09. 20:25:36

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Nektek meg ott Fluor Tomi!

Irigykedem is rátok!
(na jó, ez vicc volt......)

G. Nagy László 2022.04.09. 20:26:11

@Bobacska:

Szerintem nem ugyanazt a meccset nézzük.

"És Kövér egyre inkább megfélemlítette és megbüntette az ellenzéki hozzászólókat."

Semmi ilyet nem tapasztaltam. Volt pénzbüntetés az igazán nagy parasztoknak. Ennyi történt. Ez volna a megfélemlítés???

"Az, hogy fideszes miniszterelnök, miniszter, államtitkár sosem válaszol az érdemi kérdésre, mindössze sértegeti a felszólalót, az nem gond. Az sem, hogy sértő beszólások hangzanak el kormánypárti képviselők részéről, ezek döntő többségében még a jegyzőkönyvből is kimaradnak"

Én elég elfoglalt ember vagyok, s nagyon kevés parlamenti eseményt láttam az elmúlt években, ám az mindig úgy nézett ki, hogy Jakab, Szabó Timcsi, Vadai, vagy más okostojás MINŐSÍTHETETLENÜL PARASZT módon beszélt Orbánnal, aki kulturáltan válaszolt. Én ennyit tapasztaltam.

"A győzelmi beszédben Orbánnal az élen az egész társaság Zelenszkíjt röhögte ki."

Joggal.

teveszmek.blog.hu/2021/04/12/_nem_ertunk_a_szep_szobol

ulpius66 2022.04.09. 20:31:41

Mindegy ki, csak ne Orbán!

Meg "orrbefogva" szavazni.....

hát ezek tényleg megalapozott hívószavak arra, hogy a ballibsikre kell szavazni....
(kíváncsi vagyok az április végi pártok támogatottsága közvélemény-kutatási adataira..... borítékolható a 60+% Fidesz--- a győzteshez húzás okán.....viszont már külön-külön fogják mérni az ellenzéki pártok (benne a Mi Hazánk) támogatottságát....KÍVÁNCSI VAGYOK HÁNY PÁRT ÉRI EGYEDÜL A PARLAMENTBE JUTÁSI KÜSZÖBÖT.....)

ulpius66 2022.04.09. 20:34:09

PERSZE AZ IS JÓ KÉRDÉS, HOGY MI A TÖKÖMNEK KELL 63 ELLENZÉKI KÉPVISELŐNEK 7 FRAKCIÓ??
(konkrétan átlagosan 9 fős frakciók....)
(mán úgy értem a költségvetési támogatáson túl.....)

ulpius66 2022.04.09. 20:36:32

A legtisztább az volna, ha mindjárt egyesülne a JOBBIK és a MI Hazánk Mozgalom.....természetesen a JOBBIK otthagyná a ballibsi Összefosást.....
(ennél már csak az természetesebb, hogy azt a vadbarom, JOBBIK-szétverő Jákob Pétert kirúgják a pártból!!!!!)

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 20:37:49

@ember100: persze persze, csak a fidesz lop:)))

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 20:41:09

arról az Árpi bacsirol pampogsz aki beult az állítólagos uldozoi közé:)))??????

Vén motoros 2022.04.09. 20:48:19

@ember100: "Meg aztán ott van hogy mindenki annyit ér amennyije van , persze ez sem bántó :) "
Nem bántó. Jártál te valaha 100-150 éves református templomban? Az első sorban ott van a presbiterek széke, élén az Első presbiterrel. A presbiterek a református egyházközség leggazdagabb embereiből kerültek ki. A protestáns világ a volt igazán a "munka társadalma", sosem szégyellték a tehetség és munka általi gazdagodást. Az nem véletlen, ha megnézed a történelmet, SZEGÉNY protestáns országot nemigen találsz, de qrva szegény katolikus országot annál többet. A katolikusok megvetették a világi hívságokat, lenézték a vagyont), és emiatt "zsellérek maradtak", a protestánsok meg dolgoztak, és TISZTELTÉK a vagyont, meg is gazdagodtak. (Amúgy én buzgó és aktív ateista vagyok, nem vagyok sem a katolikusok, sem a protestánsok irányában elkötelezve. Amúgy: ha jól tudom, Lázár szülei, felmenői a környéken ezer éve ismert gazdálkodók, akiket a lakosság tisztel. Lázárnak nem kellett ahhoz lopnia, hogy jómódú (régen kuláknak nevezték) gazdálkodó családból származik. Ettől lehet Lázárt nagyon is utálni, ez egy szabad ország, mindenki az utál, akit tud vagy akar. (Kinek a pap, kinek a papné, nekem a pap lánya!!)

ulpius66 2022.04.09. 21:00:41

.... és azt kihagytam, hogy az egyesült Mi Hazánk Mozgalom + JOBBIK-nak le kéne "igazolnia" Vona Gábort pártelnöknek!

ulpius66 2022.04.09. 21:04:27

100 százalékos a feldolgozottság, azaz végleges eredmény!

"Nyolc párt osztozik a mandátumokon
Itt vannak a végleges, de még nem jogerős eredmények.

2022. április 9., 20:42

Szerző: 168.hu

Nyolc párt osztozik a mandátumokon
A szavazatszámlálás végére a Mi Hazánk 7 helyett végül 6 mandátumot szerzett meg, a Fidesz pedig visszament 135 mandátumra. Ezzel így alakulnak a Parlamentben elfoglalt helyek:

Fidesz-KDNP: 135
DK: 15
Momentum: 11
MSZP: 10
Jobbik: 9
Mi Hazánk: 6
Párbeszéd: 7
LMP: 5
Nemzetiségi szószóló: 1

G. Nagy László 2022.04.09. 21:19:58

@ulpius66: Párbeszédnek 7 hely? Van annyi tagja egyáltalán? Szavazója biztosan nincs ennyi :)

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 21:21:13

@ulpius66: azért Győzike az nagyon erős, valld be! Van ott Nagy Feró, meg Pataki Attila, már az üti Fluort. De Győzike...az a piros ász.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 21:23:11

@a nagy hohohorgász: ": kezit csókolom, ki is tolta főműsoridőben a gyozike showt???"
De ezt is ellopta a fidesz, mint annyi mást.

ulpius66 2022.04.09. 21:31:53

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Én nem akarok veled vitatkozni.... szerintem is elég erős ez a Győzike!
(mondjuk egy pár évtizede azért volt néhány jó számuk, már a Romantic együttesnek....)

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 21:37:27

@Igazamvanvagyigazamvan?: Orbán csak az eszedet nem lopta el! Tudod miért??? Mert ami nincs azt nem lehet ellopni:)))))

body_andras 2022.04.09. 22:20:47

Nem a kétharmad a legnagyobb baj. Hanem az, hogy nincs ott a Kutyapárt.
#NemAztMondtákFeri

ember100 2022.04.10. 00:20:29

@a nagy hohohorgász:
Helló !

Bélám kispista is lop , meg még sokat ezeket többnyire elkapják a rend őrei DE most a fityesz van hatalmon voldemortokkal , kokósborkaival , meg a többi kormányközeli lopóssal DE ha már itt tartunk a lajcsi lopott akkor a fityeszesek is szabadon lophatnak ???????

ember100 2022.04.10. 00:25:51

@Vén motoros:
Helló !

Hát EZ mindent megmagyaráz :) Lya vagy mégsem !
Tudod mi volt Mátyás király palotájában ?
Itt most demokrácia van vagy pénzalapú , tekintély uralmi jobbágy rendszer ???? Persze a legnagyobb baj hogy MIUTÁN lézerjani polgármester , meg képviselő lett HIRTELEN vagyonosodni kezdett AMI nem magyarázható a kapott fizetésével kb. mint a nemzet gázszerelőlye vagy a nemzet velye .....
DE magyarázz ,véddd , véddd körömszakadtáig :):):)

Vén motoros 2022.04.10. 01:17:40

@ember100: Ha te ennyire rá vagy görcsölve a lézerjanira, akkor menj, és vedd el feleségül. Ma úgyis divat az LMBTQ. Áldásom rátok.
De te erre a jani legényre úgy rá vagy görcsölve, mint a bulldog, amely harapás közben szájzárat kapott. Attól tartok, túlzottan is megkívántad... van ilyen beteljesületlen férfiszerelem.
Én történelmi távlatba helyezve kívántam rámutatni, hogy a vagyont nem szégyellni kell, hanem tisztelni és elismerni, mint ahogy a reformátusok teszik a presbiterek esetén, és ahogy az összes gazdag protestáns ország teszi a földönfutó katolikus országokkal szemben. A lézerjanit nem gyűlölni kell, tegyél róla, hogy te gazdagabb legyél, mint ő. Máris bosszút álltál rajta. Amíg irigykedsz és gyűlölködsz, és ehelyett nem keményen dolgozol a boldogulásod érdekében, akkor a haza sem fog fényre derülni, csak te maradsz továbbra is zsellér lélekkel zsellér szegénységben. Vigyázó szemedet vesd a Kürtre, Bojárra, Rubikra, Béresre (nem az Alexandrára, a cseppesre...), Nedeczkyné Margit nénire (Helia-D), vagy akár Elon Musk-ra. Ők nem picsogtak, nem gyűlölködtek, nem fecskendezett belőlük szanaszét a kígyóméreg, hanem teret foglaltak a tehetségükkel. Ha te náluk szerényebb tehetséggel születtél, az a te egylni szociális problémád, nem a világ baja. Ahogy Mark Twain a Lóvátett város végén fogalmaz: "Te nem vagy gonosz ember, menj, és javulj meg!" Legalább próbálkozz meg vele. Hátha sikerül. Végül is a reményhal meg utoljára.

alöksz róz 2022.04.10. 01:56:03

@ulpius66: "és azt kihagytam, hogy az egyesült Mi Hazánk Mozgalom + JOBBIK-nak le kéne "igazolnia" Vona Gábort pártelnöknek!" - vagy inkább a schiffer andrást
:-)

alöksz róz 2022.04.10. 01:57:52

@Vén motoros: na látod hogy előtte hülyeséget írtál

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.10. 01:59:41

@a nagy hohohorgász: akkor a horog a seggedből ezért hiányzik, giliszta? Már értem, miért nincs gerinced! Ellopta a Zorbány!

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.10. 02:01:34

@Vén motoros: nem lehet mindenki fideszes, hogy lopjon....

alöksz róz 2022.04.10. 02:02:04

@Lord_Valdez: "Mivel a termelékenység nem nagyon emelkedik" - ebben a rendszerben nem is nagyon tud, elintézte ezt a horn-kormány jó előre. a maradék kis esélyt meg megyóék csapták le hirtelen. azóta mindenki kényszerpályán.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.10. 02:04:23

@a nagy hohohorgász: Győzikét lopni, azért ez nagy elszántságot igényel...van még lejjebb? Ki csatlakozik még a fideszhez? Ja, egy dal...szerű: addide a didit, a didit nem adom...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.10. 02:05:48

@alöksz róz: na nebassz. A fidesz kényszerpályán? Orbán, aki önálló Magyarországot teremt? Kényszerpályán? Meg ne tudja Bayer!

alöksz róz 2022.04.10. 02:13:54

@Igazamvanvagyigazamvan?: ezúttal mivel szeretnéd leégetni magad, professzar úr?

"Ha 100 az import és 100 az eladási ár, akkor az import levonáaa nélkül 200 lenne. Ezért az import 100-t le kell vonni. De attól a fogyasztói ár 100 marad. Ami bekerül a gdp-be, tehát az import termék ára meg fog jelenni, noha átneveztük."
:D

birkamenet 2022.04.10. 03:49:07

@Vén motoros:

Miért imádod te ennyire ezt a dohány-trafik nagymutyis, nagykastélyos Lézert, talán azért mert a kastélyában koszt-kvártélyra dolgoztok nála már nemzedékek ót?

birkamenet 2022.04.10. 03:53:25

@alöksz róz:

Mi van te Győzike IQ-jáig se érő bulgár birka, tehát azt üzened a világnak, hogy az EU majdnem legutolsó helyezett Orbanisztánját valójában Horn irányiccsa?

gigabursch 2022.04.10. 07:27:12

Németh Szilárd 'hahába' Vadai tesz virágot a szerelem tavaszi mezején....

Hááát, ezt így el vizuál izéltem.
3 mázsa szerelem.
Blogger! Te perverz vagy!

6.Lenin az idióta zempléni láncfűrészes · https://szeka.blog.hu/2023/01/15/ideje_hogy_tisztan_lassunk_az_egyetemi_alapitvanyi_kuratoriumok_ugy 2022.04.10. 07:29:45

@alöksz róz: Libsike! A termelékenység emelkedik! Mészáros hígtek cégeket írányit, a magyar technológia be fogja előzni az usat is!!!

Ménár Atya 2022.04.10. 07:32:15

@birkamenet:

Győzike IQ-ja kicsit több,mint egy ötödikesé, nézzük a te IQ-d, vajon eléri e egy ötödikesét :

youtu.be/mymvU1Yydvw?t=632

És nem, , megbukott egy egyszerű behelyettesítős feladaton is !:D:D:D

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 07:40:06

@a nagy hоhоhоrgász: kurt úrfi, ennyire zavar hogy igazat mondok:))))) te buzika:))))

Ménár Atya 2022.04.10. 07:42:07

@a nagy hоhоhоrgász:
A vicces az, ahogy vergődik egész éjszaka :)
És nem maradt a szokásos marhaságaiból semmi, csak délibáb.
De gondolom most próbálja kitalálni, hogy választási csalás történt, és amúgy is az ellenzékiek voltak többen :D:D
Csak ezt nehéz lesz bizonygatni.
Az az igazság, hogy elzavarták a nagypofájú hőbörgőket a picsába.
Nem jöttek rá, hogy az orbánozás lejárt lemez, és fletó olyan mint a lepra.
Így nem lehet nyerni.
Nem tartom egészségesnek hogy vlaki egymás után négyszer jut hatalomra, de egy ilyen hiteltelen bohóc csoportra nem szavaznék soha, aki álom kormányt vizionál a balfék hibbantakból.

gigabursch 2022.04.10. 07:47:15

@Nancsibacsi:
Gödény =/= Gödény
madár =/= kecske

gigabursch 2022.04.10. 07:56:48

@Vén motoros:
Aztán van, aki hiába jött tanult családból, de kit a front vitt el, mit az ismételt hatarvaltasok, mégis ember maradt, S alig maradt valamilye.

Ha megnézem dédszüleimet, nagyszüleimet, köztük egy mostoha nagyapával, szüleimet, apránként mégis lehetett építkezni, pedig apám se és anyám se tanulhatott egyből és azt, amit szeretett volna, sőt nálunk nem volt ritka az útlevéltelenség sem, mivel a társasházi lakótársat egynémelyike a jelentésekből élt. Nálunk még a párttagság nem volt divat.

gigabursch 2022.04.10. 08:00:17

@G. Nagy László:
Az a kiröhögés jogos volt, de ugyanakkor súlyos politikusi hiba.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 08:19:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: hahaha, közöd sincs a valósághoz:)))) 2/3 buzika

Andy73 2022.04.10. 08:23:58

Mérő önkritikaja valóban üdítő, hátha sokan megfogadjak. Az ellenzékben maradtak oltásellenesek, a Mi Hazánk ezzel jutott be. A többiek inkább a kötelező kínai vakcina ellen kampányoltak, nem alaptalanul, és egy idő után már lehetett is választani ebben is.
Ami a kormánypártokat illeti, a sport, a kultúra és az egyházak nem pénzszoras, hanem befektetés a jövőbe, bár a foci tényleg aránytalanul sokat kap, főleg a sok gyenge külföldi játékos, de a magyarok is, ha a teljesítményüket nézzük. A legnagyobb kudarc kétségkívül az oktatás, ott erőn felül teljesítenek éhbérért a pedagógusok, és egyre többen el is hagyják a pályát. Olyan tanító is van, aki most mondott fel, a választás óta, év közben hagyta ott a kisiskolás osztályát. A gond az, hogy itt még a szándék sem látszik, hogy javítsanak a helyzeten, pedig ez egy kormányzati alapfeladat lenne, és a legfontosabb befektetés a jövőbe.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 08:27:42

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: te nem vagy igazi libsi mert nem tudsz magyarul helyesen írni:)))))

Szulamith 2022.04.10. 08:43:14

Előny, hogy nyugalom lesz. Hátrány, hogy ennyi győzelem után már nem a földön járnak, egyszerű emberi tulajdonság. Mikor érjük el, az USA szerinti választási rendszert?

Sir Gombóc 2022.04.10. 08:59:35

@ulpius66: Toroczkai don't like this.

Sir Gombóc 2022.04.10. 09:06:26

@Andy73: az egyházakat tartsák el a hívek az adományaikkal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.10. 09:33:27

@Szulamith:

"Mikor érjük el, az USA szerinti választási rendszert?"

Az alapján a Fidesznek 85%-os többsége lenne, nem a mostani 67%-os. Az ellenzék meg behívná a NATO-csapatokat, a demokráciát helyreállítandó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.10. 09:39:44

@Sir Gombóc:

"az egyházakat tartsák el a hívek az adományaikkal."

A kórházakat meg a betegek, az iskolákat, óvodákat a gyerekes szülők, az egyetemeket az egyetemisták szülei, a tömegközlekedést a használói. Komolyan így gondoltad?

CSOKKI MÁLNA 2022.04.10. 09:41:38

@Szulamith: Ahol adott esetben hónapokig tart mire kiderítik, hogy ki a győztes? Ahol tök mindegy, hogy egy államot 1 vagy 1 millió szavazattal nyer meg valamelyik párt?

Andy73 2022.04.10. 09:43:09

@Sir Gombóc: az egyházak közfeladatot is ellátnak, sok oktatási és szociális intézményük van. A templomok meg kulturális intézmények is, sok műemlék van köztük és nyilvános koncerteket is tartanak.

chrisred 2022.04.10. 09:47:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem. Ezek az egész társadalom számára fontos intézmények, mert mondjuk mindenkinek volt/van/lesz gyerekkora.

chrisred 2022.04.10. 09:55:05

@Andy73: "az egyházak közfeladatot is ellátnak"

Mint a civil szervezetek, azok is a tagjaik és az adományozók magánvagyonából látnak el közfeladatot.

"sok műemlék van köztük"

A muzeális értékű épületek karbantartása állami feladat, függetlenül attól, hogy kinek a tulajdonában áll.

gigabursch 2022.04.10. 09:55:29

@chrisred:
Nekem nem csak a gyerekkorom része a templom.

gigabursch 2022.04.10. 09:57:10

@CSOKKI MÁLNA:
Meg ahol bárki szavazhat személyi és lakcím azonosítás nélkül.
A kommcsi kékcédulások gyenge kezdők...

gigabursch 2022.04.10. 09:58:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A dutyikat még a cigánybűnözők.

DFK 2022.04.10. 10:03:09

Jó látni a sok ajvékoló balost.

Szulamith 2022.04.10. 10:08:37

@CSOKKI MÁLNA: Érdekes, mindezek ellenére jól müködik a rendszer.:)

CSOKKI MÁLNA 2022.04.10. 10:15:48

@Szulamith: 2016-ban is így vélekedtél..?:)

Sir Gombóc 2022.04.10. 10:38:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a te fejedben biztos így lenne, hisz képtelen vagy gondolkodni. A felsoroltak szükségessége nem vethető össze az egyházakéval.

Sir Gombóc 2022.04.10. 10:45:20

@Andy73: közfeladatokat kényszerből látnak el, mivel az állam nem képes, akar mindent ellátni, de ez lehetne másképp. A többi pedig nem az a kategória, azt oldják meg a bevételeikből. Müemlékvédelemre, koncertre kaphat célzott támogatást, de ezeket ne keverjük az egyházfinanszírozással..

Randy Marsch 2022.04.10. 10:47:05

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: most már összes? eddig minden nick mögött 1 ember volt szerinted. hülyeúr :DDD

CSOKKI MÁLNA 2022.04.10. 10:59:50

@gigabursch: No igen, és legutóbb 70 millió levélszavazat egy 300 milliós országban…Több billegő államban mindenkinek küldtek ki szavazólapot, elavult címlisták alapján. A csalás melegágya volt ez..

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.04.10. 11:13:20

@alöksz róz:
Horn óta eltelt több, mint 25 év. Aligha lehet a nyakukba varrni, hogy azóta se sikerült értelmes oktatást kiépíteni, vagy vállalkozói kultúrát.

CSOKKI MÁLNA 2022.04.10. 11:16:51

A Feri marad, a Feri örök..:)

nemecsekerno_007 2022.04.10. 11:26:50

@Sir Gombóc: A külföldön dolgozók meg tartsák el a nyugdíjas szüleiket.

Vagy arra még jó ez az Orbánisztán?!

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.10. 11:38:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "
A kórházakat meg a betegek, az iskolákat, óvodákat a gyerekes szülők, az egyetemeket az egyetemisták szülei, a tömegközlekedést a használói. Komolyan így gondoltad?"

Volna rá igény. A nyugdíjadat te spórold össze, akkor kapj orvosi ellátást, ha van biztosításod, sorolhatnánk. Csak azok a fránya libsik, azok!

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.10. 11:41:15

@nemecsekerno_007: " külföldön dolgozók meg tartsák el a nyugdíjas szüleiket"

Van ilyen, szülőtartásnak hívják.
De mondd, az a szülő nem dolgozott? Én úgy emlékszem , hogy a nyugdìj szàmításánál a szolgálati időt, az utolsó öt év átlagbérét veszik figyelembe, nem a gyerekek számát.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.10. 11:48:16

@CSOKKI MÁLNA: "hol tök mindegy, hogy egy államot 1 vagy 1 millió szavazattal nyer meg valamelyik párt?"

Mièrt, máshol a szavazatok arányában osztják fel a miniszterelnöki teendőket?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.10. 11:51:36

@CSOKKI MÁLNA: No igen, és legutóbb 1 millió levélszavazat egy 9 milliós országban…Több billegő választókörben mindenkinek küldtek ki szavazólapot, elavult címlisták alapján. A csalás melegágya volt ez..

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.04.10. 11:58:45

M.Z.P.-nek is vannak képzeletbeli barátjai .... tehát mentálisan nem a valóság talaján áll.
Tehát ez szerintem neki nem volt az előnye, hanem inkább a hátránya.
Még is elhitette sokakkal, hogy csak így lehet.
Pedig a "Tömeges kigyógyulások korát éljük az Isten-Mémből."
A magyar fiatalok , tehát a 18- 29 (35 éves) korosztály 68-70% át semmilyen vallás nem érdekli már. Bővebben és adatokkal itt lehet róla olvasni:
vilagnezet.blog.hu/2020/10/14/tomeges_kigyogyulasok_isten_membol

(Ja nem vagyok ateista, mert az is egy áltudomány csak. A filozófia metafizikai ágának az egyik korcs kinövése. Ja és a Xenu fanokat sem kedvelem. Nyolc vallásom van, de csak kulturális játéknak.)

ulpius66 2022.04.10. 12:02:53

Végleges adatok szerint (na jó, van még az a jogorvoslati rész) a Parlamentben van:

Fidesz-KDNP + a Német kisebbségi képviselő ------ 136 fő -----EZ PONTOSAN 3 FŐVEL TÖBB, MINT A KÉTHARMAD

Mi Hazánk Mozgalom ---- 6 fő

Szocialisták-kommunisták-fasiszták-liberálisok-zöldek-egyéb aberráltak együttesen ------ 57 fő

MÉGIS HIHETETLEN BÖLCS EZ A MAGYAR NÉP!!!!!!!!!!!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.10. 12:05:04

@ulpius66: Itt vagy te mocsok?

"ulpius66
2022.01.24. 13:46:24
Jujjjjjj, de izgi ........

Én már alig várom, hogy feldarabolják ukrajnát!

A legnagyobb részt a Fehéroroszok kapnák, elvégre tőlük vett el legtöbbet Ukrajna, az oroszok megkapnák az egész Donyeck-medencét és a Fekete-tenger melléket, a románok Bukovinát és Moldáviát, a lengyelek Lemberg és környékét (az úgyis évszázadokig lengyel volt.........

Mink magyarok meg Kárpátalját.........

Nagyon várom mán a háborút! "

Minden ballib bérretteg 2022.04.10. 12:21:34

A legjobb az lenne az országnak ha nem lenne Gyurcsány.

Akkor már rég nem lenne kétharmad, és Fidesz kormány, ha 2010-ben eltakarodik (de inkább 2006-ban kellett volna neki, az Öszödi beszéd után tipliznie).

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.10. 12:21:54

@Iván Gábor IGe: Hát igen, nagyon uncsi hogy ezeket a baromságaidat nyomod mindenhová, amiknek semmi közük a témához.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.04.10. 12:26:47

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Már miért ne lenne? M.Z.P. mentális állapota és realitás érzéke ide tartozik. Másrészt az ideológia választja el a pártokat egymástól és a vallások is ideológiák.

OVi legalább csak kamu JahveZsidóSátánIsten és annak avatárja ZombiJézuska hívő.

.... de M.Z.P. őszintén az.

CSOKKI MÁLNA 2022.04.10. 12:29:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: 1 millió levélszavazat?? Tudtommal 200-250 ezer. De még az 1 millió/9 millió is sokkal jobba arány lenne, mint a 70 millió/300 millió.

2022.04.10. 12:43:15

@Iván Gábor IGe:
a vallás mindig is kulturális játékszer volt. és gazdasági kérdés. egyesek számára legalább is. errefelé debreceni jakab azért épített templomot, hogy ő maga szedje be az egyházadót. az egy közberuházás volt az uradalomban. a templomot nem szentelhette fel akárki. csak a a püspök. jakab megüzente a pápának, hogy annyi adót fizet, amennyit a püspök. ha váradnak megéri, akkor debrecennek is. ez 13. század.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.04.10. 13:19:28

@cvsvrs:

A vallások és ideológiák .... pszichovírusok is egyben.
Éppen azért követik, másolják, klónozzák ... igen sokan ész nélkül.
Megtámadják és meghekkelik az emberek elméjét.
Kellene elme vírusirtó program is, ha így jobban érted.

2022.04.10. 13:28:30

@Iván Gábor IGe:
az emberek döntő többsége hisz valamiben. az ateisták rendszerint önhittek.

Jozef Pockna 2022.04.10. 15:34:42

Nem kell a rinya. Ezt erdemlitek. Lehet jobbra balra elemezgetni a fidesz megvette a szavazokat. Mivel normalis munkahelyek nincsenek jottek a rezsicsokkentessel... minek? Miert nem azon dolgozznak hogy a firint ne zuhanjon ha nem erosodjon? Aztan meg az ado visszaterites. Mibol? Az allamadossag akkora hogy a budos eletve nem fizetik vissza. Jahhogy mondjuk egy allamcsod? Akkor is ott lesznek a lelkes fideszes fizetni akaro szavazok mikor benyujtjak a csekket?? El van szarva a jovoje Magyaroroszagnak csak azert hogy nehany ember Rod Stewart hangjara eskuvozzon vagy eppen Mrd luxus hajokon verje a farkat...

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 15:48:00

@Jozef Pockna: Értem, szóval szerinted a ruszki ukrán háborúról és a covidrol a fidesz tehet???? Meg az eus szankciókrol:)))))???? Are you ukrain? Vagy csak egy hülye vagy?

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 15:51:24

@Jozef Pockna: azt észre vetted hogy ti rinyaltok???? Már 12 éve:))))

eßemfaßom meg áll 2022.04.10. 15:55:29

@Jozef Pockna: Ezért tökre érdemes volt beregisztrálni. Jobb hely lett tőle az internet.

Jozef Pockna
0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2022.04.10. óta tag.

Jozef Pockna 2022.04.10. 16:19:05

@a nagy hohohorgász: en nem irtam a haboruval kapcsolatban semmit. De ha nem is ukrajnaval de allandoan haboruzik. Semmiben nem kulonb mint Putin. Annyiban mig putyinak van energia tartalekja azaz van mit eladni viktor a te eleted tudja csak eladni. Gobdolom kerdezed majd kinek: bankoknak cegenke szarert hugyert es a bot amit a kezedben fogsz tartani horgaszas kozben az bizony az orban fa*a lesz....

leponex 2022.04.10. 16:40:46

@G. Nagy László:
mandiner.hu/cikk/20220410_parlament_valasztas_kiesok_ellenzek_baloldal

"Nyolcvanhét egyéni választókerületet zsebelt be a Fidesz-KDNP, 48-an listáról jutottak be a parlamentbe.

Ezzel szemben a Demokratikus Koalíció uralta baloldali összefogás tizenkilenc mandátumot tudott szerezni egyéni körzetekben, 38-at listáról."

www.portfolio.hu/global/20220409/valasztas-2022-itt-a-vegeredmeny-a-legvegen-is-voltak-meg-valtozasok-538629

" 100%-os feldolgozottság mellett a Fidesz 3 millió 57 ezer szavazatot kapott, a listás szavazatok 54,1%-át szerezte meg. Az Egységben Magyarországért pártszövetség 1 millió 947 ezer szavazattal 34,5%-ot szerzett,"

Ha jól értelmezem, így lejtett a pálya a fidesz felé:
fidesz-kdnp: listán 54% ( 3 millioó szavazat) >> listás helyek: 48/93 = 51%
ballib ellenzék: listán 34.4% (1 millió 947 ezer szavazat) >> listás helyek: 38/93 =40.8%

Egyéniben mindenki annyit helyet kapott, amennyit megnyert.

Ezek szerint a ballib által gyalázott orbáni választási rendszer épp a kompenzációs listán kiosztott helyekkel csökkenti a győztes parlamenti helyeit, és növeli a vesztesét.
Ha jól értelmezem a számokat:)

Ménár Atya 2022.04.10. 17:15:42

@Jozef Pockna:
Jó sok marhaságot hordtál össze.
Egyedül sikerült, vagy az egész DK szelemi ereje kellett ehhez a faszsághoz? :D

Ménár Atya 2022.04.10. 17:19:12

@Jozef Pockna:
Jelzem, államcsőd kétszer volt magyarországon, mind a kétszer poszkomcsi idióták voltak hatalmon, 1989, és 2009-ben fletó a hazug milliomos,aki átverte a választóit és sírva lelépett a nárcisztikus barma. :)
Na ezt emészd meg előbb, aztán folytasd a marhaságaid ha akarod. :)
Már 12 éve csődbe megyünk szerintetek....aztán meg nem is :D

nemecsekerno_007 2022.04.10. 18:01:36

@Igazamvanvagyigazamvan?: A mostani nyugdíjakat, a mostani járulékokból fizetjük.

Tök mindegy mit irsz bele a törvénybe, pénz attól nem lesz rá.

ulpius66 2022.04.10. 18:18:15

@nemecsekerno_007:

Ja!

2010-ben a magyar GDP több, mint 11%-a ment el a nyugdíjakra!

2022-ben a magyar GDP kevesebb, mint 8%-a megy el nyugdíjra!

EBBE BELEDÖGLÜNK.......HA ÍGY FOLYTASTJUK ELÉRJÜK, HOGY 10 ÉV MÚLVA A GDP 5%-A MEGY NYUGDÍJRA.....

DE ÁLLANDÓJAN AZTAT NYOMASSÁK A BALLIBSIK, HOGY ÖSSZEOMLIK A NYUGDÍJKASSZA!!!!!!

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.04.10. 18:37:09

@cvsvrs:

Az emberek többsége tagad valamit. A vallásosak és az ateisták is számos Istent.
A vallásosak a sajátjukon kívül minden más Istennel ateisták,
a monoateisták meg a Tudományos Istent is tagadják, holott az olyannyira tény legalább, mint a darwini evolúció.

Tehát a TAGADÓK vannak a legtöbben a társadalmunkban.

G. Nagy László 2022.04.10. 18:43:29

@leponex:

"Ezek szerint a ballib által gyalázott orbáni választási rendszer épp a kompenzációs listán kiosztott helyekkel csökkenti a győztes parlamenti helyeit, és növeli a vesztesét."

Szerintem józan ember ma már nem hivatkozik a választási rendszerre, hiszen ez a különbség értelmetlenné tette ezt az örökké előkerülő érvet. De ha belemegyünk: a választási rendszerünk kifejezetten jó: egyéniben a győzteseket erősíti, listán valamennyit kompenzál. A Fidesz legjelentősebb változtatása az, hogy eltörölte a kétfordulós szavazást, ami azt jelenti, hogy kevésbé lehet taktikázni. Ennek egyébként két tömb esetén nincs is különösebb jelentősége, másrészt sokkal olcsóbb és gördülékenyebb az egyfordulós demokrácia. Nem sírom vissza a régi, kétfordulós szisztémát, és érdekes módon nem is sűrűn hallottam olyat az elmúlt 12 évben, hogy a balosok ezt kifogásolták volna. Pedig messze ez volt a legnagyobb változás, illetve a létszám megfelezése. A többi - amin folyton hápognak - csak jelentéktelen kiigazítás.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 18:45:01

@Iván Gábor IGe: mert az emberek 99% a nem tudja magát értelmezni, tehát nem tud miért küzdeni... ezért marad az hogy vmi ellen küzd. Leforditva megmarad szellemileg gyereknek.

G. Nagy László 2022.04.10. 18:48:57

@Jozef Pockna: Épp arról írok a fenti posztban, hogy ideje volna felébrednetek. Nekünk jó így is, ahogy van, a ti érdeketek, hogy végre szembenézzetek a valósággal.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 18:49:16

@G. Nagy László: többször írtam már hogy a 2 körös taktikai szavazás olyan bukfencet tartogat magában mint az elovalasztas. Szerintem aki az első elovalasztason mzp előtt volt az mind jobb eredményt ért volna el. A karigerivel nem lenne 2/3 a hazaarulonak a hazaarulo feleségével meg szűken nyert volna csak a fidesz....

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 18:51:12

@a nagy hohohorgász: az előző kommentemben kimaradt egy fontos vessző a 2/3 után:))))

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 19:15:58

@G. Nagy László: viszont rég láttam ennyire "szinte" hibátlan kampányt amit most a fidesz tolt. Nem tudom ki találta ki de bravo

2022.04.10. 19:42:30

@Iván Gábor IGe:
az emberek többsége nem tagad semmit se. errefelé legalább is. ma ugye virágvasárnap van. a zsidókeresztény hagyomány szerint jézus ilyenkor vonult be jeruzsálembe. és a néphagyományban ilyenkor van a barkaszentelés. egy ilyen ünnepre debrecenbe kiment ennyi ember.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5022/220410viragvasarnap_ksz_(35).jpg
ez ugye nem túl sok, de annyira nagyon nem is kevés. (budapesten 10x ennyit képzelj el). ők képviselik a hagyományt. ennek nincs számottevő ellenzéke.

leponex 2022.04.10. 19:42:59

@G. Nagy László: az egyfordulós rendszert még Gyurcsány akarta bevezetni, csak a liberálisok nem mentek bele - Orbán pedig megcsinálta.
Messze a legkorrektebb választási rendszer. Szerintem.

A valóságban a vesztes egyéni szavazatokkal tényleg nem a győztes, hanem a vesztes van támogatva 8-9 mandátummal most, mint ami a listás eredményekből következne.
-3 a győztes listától, +5 vagy +6 a vesztesnek.

Ezt az unikális kompenzációs listát épp azzal a szándékkal vitték be a választási rendszerbe, hogy az 5%-ot elérő lista vesztes jelöltjeire leadott szavazatok mégis 'hasznosuljanak' -épp a vesztest kompenzálva.

Csak meglepő volt, hogy a unalomig tolt halandzsa a lejtős pályáról mennyire hazug propagandaszöveg, a konkrét számok alapján épp a vesztes felé lejt a listán.

2022.04.10. 20:14:19

@leponex:
egy vegyes rendszerben 100 egyéni és cca. 100 listás mandátum mellett ez lett volna a végeredmény:

fidesz: 82 egyéni + 54 listás = 136 mandátum (135 helyett)
egységben mo-ért: 18 egyéni + 34 listás = 52 mandátum (54 helyett)
mi hazánk: 0 egyéni + 6 listás = 6 mandátum (marad ugyanennyi)
kétfarkú kutyapárt: 0 egyéni + 3 listás = 3 mandátum (0 helyett)
memo: 0 egyéni + 1 listás = 1 mandátum (0 helyett)

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 20:26:38

@G. Nagy László: @cvsvrs: azt tudjuk már hogy a pornokiralyt ki vette rá az indulasra??? Nekem gyanús hogy a fidesz, de meghallgatok minden véleményt

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 20:27:25

Ja de a leglenyegesebb hogy mivel vették rá????

G. Nagy László 2022.04.10. 20:50:06

@a nagy hohohorgász: Halvány fogalmam sincs, és ilyenkor nem szívesen bocsátkozom találgatásokba.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 20:52:43

@G. Nagy László: de a kérdés jogossagat az mutatja, hogy egyik párt sem ripacskodott ellene... ebben is konszenzusra jutott o1g és elquro:))))

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 20:56:57

@G. Nagy László: érted az üzenetet???? Magyarország legnagyobb problémája a digitalizáció hiánya.... :))))) mit nekünk háború, mit nekünk covid, mit nekünk éhezés, mit nekünk minden oldali radikalizacio, mit nekünk világ vége????? A lényeg hogy az ember úgy halljon ki hogy pornót nezhessen 0-24ben:))))

2022.04.10. 21:33:25

@a nagy hohohorgász:
a fidesz igyekezett megosztani az ellenzéket. és nincs határozott ideológia arcéle.
két dologra van alapozva. túlárazott közbeszerzések és olcsó szavazavásárlás.

debrecenben van a kodály filharmónia. és az ma nagymacson koncertezett. nagymacs egy városkörnyéki jobbágyfalu. kb. 1 ezer ember lakja. az önkormányzati képviselő, a református lelkész. és kivezénylik oda a komolyzenészeket. és ha valaki azt mondja, hogy ő egy világhírű hegedűs és a fogatlan nagymacsiaknak ő nem játszik, akkor azt mondják neki, hogy menjen a francba. mert filharmóniának is kampányolnia kell a fidesszel.

erre nem az a válasz, hogy tombol a diktatúra. hanem létrejött egy újabb zenekar. egy vonósnégyes. és mennek azok is. kampányolni a fidesszel. illetve zenélni a vidéknek. mert ott lehet olcsón szavazatot vásárolni. ez a fidesz működési logikája.

2022.04.10. 21:46:04

@a nagy hohohorgász:
tehát érthető ugye. nem arról van szó, hogy mindent orbán viktor vezényel. hanem a polgármester kinevezi a kodály filharmónia vezetőjét kampányolni az önkormányzati rendezvényre. azért tartják őket. ha nem tetszik, akkor alakíthatsz egy másik együttest. és attól függetlenül működhetsz. önkormányzati támogatást egy zenekar akkor kap ha együttműködik azzal. ha nem, akkor nem. az is meg van engedve. ez a működési mód.

tehát nem arról van szó, hogy nincs politikai verseny. nincs alternatíva képzésnek lehetősége. hanem elsődlegesen a fideszen belül képződik az alternatíva, és elsődlegesen a fideszen belül van verseny.

klasszikus állampárti működés. de nem diktatúra. mert nem az van, hogy van egy karmester. és ha az nem tetszik, akkor nincs másik. bárki lehet karmester a fidesz berkein belül. alakítson zenekart és kampányoljon nekik nagymacson, vagy akárhol ahová kivezénylik őket.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 22:06:12

@cvsvrs: tehát akkor Orbán Viktor okosabb mint a világ 99,9%a???? Nem tudom ki kezelte Grazban, de ha matyit is az kezeli, bajban leszünk:))))
Én orbefogott fidesz szavazókent, a 4 éves gyerekemet elvittem vacra március közepén Balkán fanatik koncertre, hogy halljon egy kis régiós ( direkt nem magyart írok) zenét.... tudod mi volt a furcsa, hogy a retesest Retvary retesezonek hívták, mondtam magamban valahonnan rémlik a Retvary név.... hát benezek a pult mögé, nem ott van a bence???? Pénteken este 8-kor bmeg nem a csaladjaval van mint én, hanem gyűjti a szavazatokat.... miután koptem egyet gyorsan vissza is szívtam mert valaki azt mondta mellettem hogy mennyivel jobb volt a Tóth féle Vác amikor caramellt hívták meg:)))

2022.04.10. 22:36:52

@a nagy hohohorgász:
a fidesz egy populista párt. nekik mindegy, hogy tóth gabi vagy carmell. a lényeg, hogy egy színpadon szerepeljen politikusokkal. vagy egy bulvár lapban az egyik cikk az, hogy megjelent xy új nagylemeze. és mellette nyilatkozik egy fidesz potentát. és csak az nyilatkozik.

debrecenben ha fellép bródy, vagy koncz zsuzsa, akkor a címlapon hozzák, hogy fantasztikus művészek, csodálatos koncert. és mellette nyilatkozik kósa lajos, hogy átadnak egy új utat, vagy ha nem adják át, akkor terv szerint haladnak a munkálatok. ha nem, akkor módosítják a tervet. és minden a legnagyobb rendben.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 22:49:15

@cvsvrs: hát akkor csak azt tudom mondani, hogy kívánok neked Debreceni kellemes karácsonyi ünnepeket!!! Amikor nem adnak át semmit és azt Orbánra fogják:))))

2022.04.10. 23:22:35

@a nagy hohohorgász:
debrecenben a fidesz-szdsz kiegyeztek. az mdf 1991-ben szűnt meg. amikor jeszenszky géza menekülttábort épített.
www.youtube.com/watch?v=QZUmbxAApOc
debrecenben mszp (humán tagozata) sose volt. az utolsó párttitkár ács elvtárs még a 80-as évek végén felszámolta az mszmp-t. matematikus, kémikus volt az mszmp-s képviselő. a debreceni szdsz élén is egy 56-ban elítélt fizikus állt. debrecenben a rendszerváltás után fkgp sose volt. kdnp sose volt. a rendszerváltás előtt se. egy reformált város. debrecenben a jobbik régen megszűnt. 10 fő alá csökkent a taglétszám. kiállt az elnök, hogy feloszlatják a pártot. lmp sose volt. p. azt nem is lehet értelmezni. mi van még? momentum. van egy kövérkés és egy sünihajú. ők a momentum. debrecenben egypártrendszer van.

ellenzéki médiajelenlét. lehet fogni az atv-t. és annak van egy dk-s közönsége. rtl klubot. meg nyilván van internet. és megírják, hogy lölő lopik. debrecen lölőnek fizeti az áramszámlát és az újságszámlát. ez lehet, hogy lopás. de amikor nem lölőnek fizette, akkor nem volt lopás? nem, az a "piac" volt.

2022.04.10. 23:25:14

@a nagy hohohorgász:
ha nem adnak át semmit, akkor terv szerint haladnak az előkészületek. politikai marketing. csak pozitívan.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 23:31:04

@cvsvrs: akarsz is mondani valamit, vagy a fost gereblyezed???

2022.04.11. 00:06:21

@a nagy hohohorgász:
ez klasszikus állampárti működés. de nem diktatúra. az elvek a szabad piacról valók.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.04.11. 07:38:28

@cvsvrs:

Tudományos és többszörösen bizonyított tény, hogy ZombiJézuska, de Mózes és számos más judeokeresztény Biblia alak kitalált. Igen az ottani fűbűvész is JahveZsidóSátánIstenke. Még is belekerült még az "Alaptörvény" bevezetőjébe is. Innen meg igaz és általánosan, amit Albert Einstein is megírt:

Einstein csak 12 éves koráig volt vallásos
2007. március 13. - IGe

Albert Einstein sajátos világnézettel rendelkezett, amely nem volt a hagyományos értelemben vett istenhívő, sem ateista. Tehát egy tanult és tudós meteorológus már nem hiheti azt, hogy a villámokat Zeusz dobálja az égből, meg hogy az égdörgésben, mennydörgésben bármelyik Isten haragja nyilvánul meg.

Részlet A. Einstein 1946-ban írott önéletrajzából:

"A hajszából az első kivezető utat a vallás mutatta, melyet a hagyományos nevelő-oktató gépezet minden gyermekbe beleplántált. Így lettem én is - noha vallástalan (zsidó) szülők gyermeke voltam - mélyen vallásos, ez azonban 12 éves koromban hirtelen véget ért. A népszerű tudományos művek olvasása során hamarosan meggyőződtem arról, hogy a bibliai történetek jó része nem lehet igaz. Ennek következményeként szinte fanatikus szabadgondolkodóvá váltam, amihez az az érzés társult, hogy az állam szántszándékkal hazudik az ifjúságnak. Ennek az élménynek az lett a következménye, hogy bizalmatlan lettem minden tekintéllyel szemben, szkeptikussá lettem a mindenkori társadalmi környezetben élő meggyőződésekkel szemben ."

Igen és nem csak Qrcsány hazudott és hazudik, hanem ilyen formában maga a Magyar Állam is. - Ahogy Einstein is írta.

leponex 2022.04.11. 07:44:31

@cvsvrs: de mivel 93 listás és 106 egyéni hely van, ezért ezzel kell számolni, nem 100/100 -zal.
Lehetne persze csak listás - bejutási küszöbbel vagy anélkül -, lehetne tisztán egyéni, lehetne valamiféle cenzushoz kötni, lehetne eltörölni, csökkenteni, felemelni a korhatárt, a létszámot, változtatni a listá/egyéni mandátumok arányát, visszahozni a királyságot, egy egyesült európára testálni a saját gazdasági-társadalmi politikánk alakítását ... vannak erre jelentkezők.
De a működő demokráciák nagy hátránya, hogy a többséget azért meg kell szerezni bármelyikhez.

A mostani éppenhogy csökkenti az egyéni választók eredményeiből fakadó előnyét a győztesnek. talán abból a megfontolásból, hogy az egy forduló miatt a szavazatokkal való üzletelés lehetőségét megnehezítette, arra kényszerítve a kisebb pártokat, hogy a választás előtt tegyék nyilvánvalóvá kivel állnának össze kormányozni.

A mostani kormányellenes ellenzék leginkább azért háborog, mert az eddig háttérben zajló szavazatokkal való korrupt üzletelésüket a nyilvánosság előtt kell lejátszaniuk.

Szerintem egyértelműen ez lehetett az oka annak, hogy a 'moslék' helyett ( Schiffer használhatta ezt az egzakt terminust ) a kormányoldalt választotta a választópolgárok sokasága (Ferenc testvérünk kedvenc kifejezését kölcsönvéve).

OV régebben egy amerikai mintához hasonló alapvetően kétosztatú politikai rendszer kialakítása mellett volt, ahol két világos vízó versenyezhetett volna, mert mint tudjuk: a végén a választók döntenek ...
De a jobboldali 'egy a tábor egy a zászló' koncepciója elbukott az egy ciklusnál tovább gondolkodni, látni nem bíró egykori rendszerváltó 'jobboldal' pitiáner, kisstílű herényi percemberkéi miatt (is).
Hát akkor legyen centrális erőtér, ahol mi leszünk a többség középen -gondolhatta Orbán (lásd a 2009-es kötcseit) 15-20 évig.
És lőn.
Természetesen még bármikor létrejöhetne valódi, hazai támogatással egy ellenzéke, de úgy tűnik nálunk külföldi finanszírozással ez nem megy.

De ha nem, hát nem.
Vélem, az O5G után Orbán ezt a melót már nem vállalja be ;-)

2022.04.11. 09:04:04

@Iván Gábor IGe:
fazekas mihály (egy kis-ázsiai török mese nyomán, aminek van balkáni változata is) kitalálta a lúdas matyit. azt, hogy ha döbröczönbe egy döbrbrögi uraság uralkodik, akkor a nép közül kiválasztódik egy eszes legény, aki megleckézteti. írt erről egy elbeszélő költeményt négy levonásban. és debrecenben egy városi református kisdiák úgy hiszi a lúdas matyit, mint a jézus sztorit. attól még hogy valami kitalált hihető. sőt attól hihető igazán.

szabó magda kitalálta, hogy a trianoni határ szélen árkodon (az árkádia, debrecen) a lánynevelő intézetben tanulók gedeon tanár úr (aki dóczy gedeon a nőnevelés apostola) dörgedelmei mellett hisznek abigélban. és aztán elveszi zsuzsánna testvért, mert kiderül, hogy az kőnig tanár úr és nem a horn mici. a lányok úgy hiszik az abigélt, mint a jézus sztorit.

hisszük a négy evangéliumot. csokonai dorottyája a furcsa vitézi versezetet négy könyven is hihető. karnevál avagy fársági idején dorottya a gráciák jóvoltából megszépül és férjhez megy. a görög találták ki a gráciákat. csokonai dorottyát. és mégis hiszünk benne.

vagy abban amit a móricz zsigmond kitalált. hogy légy jó minhalálig. hiszünk az általános emberségben és a nem evilági bölcseletben (a mesékben). és ebből következően nem tagadjuk a jézus sztorit.

gigabursch 2022.04.11. 09:07:28

@cvsvrs:
Szerintem ne erőlködj vele.
A Tagadás fázisban van. Évtizedek óta.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.04.11. 09:23:07

@cvsvrs:

Nemrég regisztráltam a Nuuvella szerzői megosztó és oldalra és jelenleg ez a legolvasottabb írásom. Választ ad az általad felvetett kérdésre is. Igen LudasMatyi és Hófehérke is létezik. Mint kitalált mesehősök.

Isten/-ek létezésének bizonyítékai?
nuuvella.hu/ige/7249-isten_-ek_letezesenek_bizonyitekai

Csak a végéről idézek:

" Ateizmus létezésének bizonyítékai? ÍZÉ létezésének a bizonyítékai? BatMan létezésének a bizonyítékai? Bizonyíték bizonyítékának létezései? Istenek létezésének a bizonyítékai? Karakutty létezésének a bizonyítékai? Isten vanságának bizonyítékai? Isten valóságosságának a bizonyítéka? Istenek valóságosságának a bizonyítékai?, Legalább egy Isten valóságosságának a bizonyítéka?, "Isten" valóságosságának a bizonyítékai? Aton létezésének bizonyítékai? Hórusz létezésének bizonyítékai? Mithrász létezésének bizonyítékai? Dionüszosz létezésének bizonyítékai? Attis létezésének bizonyítékai? Krisna létezésének bizonyítékai? Baál létezésének bizonyítékai? Thor létezésének bizonyítékai? Wotan létezésének bizonyítékai? Borvo létezésének bizonyítékai? Jahve létezésének bizonyítékai? Allah létezésének bizonyítékai? Ré létezésének bizonyítékai? Zeusz létezésének bizonyítékai? Siva létezésének bizonyítékai? Visnu létezésének bizonyítékai? Ahura Mazdá létezésének bizonyítékai? Nagy Manitu létezésének bizonyítékai? Hófehérke létezésének bizonyítékai? MiciMackó létezésének bizonyítékai? Semmi létezésének bizonyítékai? Létezés létezésének bizonyítékai? Bizonyíték létezésének a bizonyítékai?

és legfőképpen ezen: ... ... ... Értelem létezésének a bizonyítékai???"

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.04.11. 09:27:43

@vilagnezet.blog.hu:

Ez a jó link:

Isten/-ek létezésének bizonyítékai?

Ez egy elképzelt és jellemző, de értelmesebb fajta írásbeli vita az internet valamelyik bugyrából. Vannak valóságból átemelt részletei, de nem érdemes keresni és összehasonlítani, mert általam szerkesztésre kerültek. Sőt még ha úgy adódik, tovább is fogom szerkeszteni, pontosítani. Ez amolyan Platón-dialógusok agy Galileo Galilei: Párbeszédek stílusú rávezető - agytorna - irodalmi jelleggel keletkezett.

IGe: 'Isten létezésének bizonyítékai?' az index fórum topik címe, amelyben mára már közel 190 ezer hozzászólás van. Milyen meghatározás szerinti "Isten"? Dogmatikus Isten definíciók szerinti? Vagy tudományos Isten definíció szerinti? A kettőt nagyon nem jó kutyulni. ...

nuuvella.hu/ige/7249-isten_-ek_letezesenek_bizonyitekai

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.11. 12:18:21

@nemecsekerno_007: ez igaz. Viszont a mostani gyermekek nyakàba nem varrhatod a korábbi kormányok döntèsét. Avagy, a gyermektelen ne kapjon nyugdíjat, hisz nincs, aki befizessen az államkasszába.

2022.04.11. 12:30:59

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a nyugdíjat az egymást követő nemzedékek felosztó-kirovó rendszerben fizetik. nem az egyének fizeti az egyéneknek. hanem nemzedékek a nemzedékeknek. tudom, hogy nehéz ezt megérteni. ti. egy emberből nem lesz utód. és egyénekből nem lesz nyugdíjrendszer felosztó-kirovó alapon legalább is.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.04.12. 09:54:38

"Miért nem sikerül a szavazókat megszólítani?! Megmondom én! Azért, mert amíg a halott erdélyi szavazóknak lehet levélben is szavazni, addig itt csakis a külképviseleteken. A mi példánkon keresztül ez úgy néz ki, hogy bepakolom a családot a kocsiba és utazunk 500 kilométert a stockholmi szavazóhelyiségig, vagy átmegyek egy másik országba(!), jelen esetben Dániába, ami "csak" három óra kocsival vagy vonattal és szavazunk. Az egész mutatvány csekélyke 80-100 ezer forintba került, de hát ugye itt Kánaán van és simán kicsöngettük azért, hogy a törvényben garantált jogukkal élhessünk! Azt a kis apróságot meg sem említve, hogy két pici gyerekkel utazni oda-vissza hat órát vonaton, egy órát buszon és kétszer húsz percet gyalogolni nem a legkellemesebb vasárnapi elfoglaltság. A szavazókör egy Koppenhága külsőn lévő tornateremben volt kialakítva, hogy minél kevesebben találjanak oda, körülbelül olyan volt, mintha Szegedről Csepelre kellett volna menni szavazni a Duna-partra a csalitos közepén lévő horgásztanyára. Éljen az illiberális demokratikus jogrendszer!

Jó lenne, ha a tömegek rájönnének már, hogy mi folyik Magyarországon, és kimennének az utcára, elsöpörni ezt az arrogáns, beképzelt, gyűlölködő, mocskos rohadt bagázst! Én is hazamennék akkor, segíteni kiakasztani néhányat a villanykarókra, mert már ott tartok, hogy inkább románnak mondom magam, minthogy el kelljen viselnem az emberek megvető pillantását amikor megmondom, hogy magyar vagyok, mint a dagadt diktátorunk."

gigabursch 2022.04.12. 10:07:15

@_atpijkamo_:
OK. Te elmentél. Megtetted, rendben.
Szerintem működhetne az online tér is ügyfél kapuval, csak akkor még azon megy a hőzöngés, hogy kerül elcsalásra.
Viszont nem tudom észrevetted-e, de kb az ország ⅓-a nem szavazott. Mint mindig.
Ez az amivel kezdeni kéne valamit.

Amúgy van olyan eu-s ország, az csak a lakhelyén lehet szavazni és ha nincs hazai lakhelyén, akkor csók.
S van olyan ország is, ahol szankciók terhe mellett kötelező szavazni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.04.12. 10:23:10

@gigabursch: Egyharmad akkor se szavaz, ha cigánygyerekek potyognak az égből. Vagy Orbán barátja elfoglalja az országot. :))

gigabursch 2022.04.12. 13:22:10

@_atpijkamo_:
Jól van Cicus, akkor maradj Svédországban...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.12. 15:20:39

@cvsvrs: nem nehéz megérteni, nektek felfoghatatlan, hogy egy országról beszékünk, nem családról. Ha felosztó-kirovó rendszer van, akkor nem a gyerek tartja el a szülőt a befizetéseiből, hanem az ország befizetői a nyugdíjasok összességét.

Tehát, nem mondhatod, hogy amennyiben a gyermek külföldre ment dolgozni, akkor a szülő nem kap nyugdíjat.
Mert ez pont ellentétes azzal, amire te hivatkozol.
Ezért hoztam fel, hogy aki gyermektelen, az ugyanúgy a felosztó-kirovó rendszer alapján kapja a nyugdíját, szó nincs arról, hogy nem kell befizetnie, de nyugdíjat sem kap, sem arról, hogy befizet ugyan, de nem jár nyugdíj, mert nincs gyerek, aki eltartsa.

2022.04.12. 15:43:17

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a nyugdíjrendszer úgy lett kitalálva, hogy az egymást követő nemzedékek (generációk) segítik egymást az államiság keretein belül. ha valaki kilép ebből a rendszerből, mert mondjuk londonban többet keres, mint penészleken, akkor ugye fel lehet tenni a kérdést, hogy tagja-e az adott nemzedéknek? és a szüleinek, nagyszüleinek nyugdíját ki fizesse. a többi penészleki?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.12. 16:28:55

@cvsvrs: tegyük fel a kérdést, a szülei befizetései kinek a nyugdíját fedezték?
Hová lett a szülei befizetése?
Külön kell választani a társadalmat az egyéntől. Itt a nyugdíjalap befizetéseit az állam éli fel.
De, amikor a szadesz ezen változtatni akart, hogy magánnyugdíj pénztárak fedezzék a nyugdíjakat, az nem volt jó, a fidesz azonnal meg is szüntette.
De más szempontból, az a gyerek, akinek nincs befizetése, mert segélyen él, mennyivel járul hozzá a szülei ellátásához?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.12. 16:30:09

@cvsvrs: "? és a szüleinek, nagyszüleinek nyugdíját ki fizesse. a többi penészleki"

Önmagad cáfolod. Pont ez a lényege ennek a rendszernek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.12. 16:31:08

@cvsvrs: és mégegyszer: a gyermektelen ne legyen nyugdíjra jogosult?

2022.04.12. 16:43:07

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha a nemzedékek fizetnek, akkor kivándoroltnak is fizetnie kellene az állampolgársága okán.

2022.04.12. 17:25:35

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha az egyesült királyságban lesz nyugdíjas, akkor az országos nyugdíjfolyósító fizet neki nyugdíjszerű ellátást a park road-on, vagy akárhol, ahol lakik. és ez esetben az ország abban érdekelt, hogy a kivándorolt költözzön haza. és a pénzét magyarországon költse el kasszás erzsinél a cba-ban.

nem így szerveződik a rendszer. és így a társadalom abban érdekelt, hogy a kivándorolt menjen a francba.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.12. 21:53:13

@cvsvrs: rosszul tudod. Ha kevesebbet dolgozott, mint a szolgálati idő, egy vasat sem kap. Tehát, mondjuk egyetem után kimegy, nincs magyar nyugdíja.
Ha dolgozott mondjuk 8 évet idehaza, majd 8 évet Angliában, aztán 8 évet Szingapúrban, stb. Végül sehonnan nem kap nyugdíjat, noha megvan a szolgálati ideje összességében.
Tehát, lehet, hogy Angliában dolgozott, onnan kap nyugdíjat is, majd Magyarországon költi el, mert hazaköltözik a családi házba, vagy mert egyszerűen olcsóbb..

Vén motoros 2022.04.12. 23:09:55

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ez nem olyan egyszerű. Legjobb példa rá anyám, aki 99 éves. 55 éves korába ment nyugdíjba (akkor 55 év volt a nők, 60 év a férfiak nyugdíjkorhatára.) Tehát már 44 éve van nyugdíjban. Egyrészt: a munkába állásától a nyugállományba vonulásáig (55-18) 37 aktív éve volt, és 44 passzív, nyugdíjas éve. Másrészt - nyilván nem tudom valorizálni az éves jövedelem értékeket), de valorizálatlan NOMINÁL értékben már sokkal több nyugdíjat vett fel, mint a 37 aktív évéhez tartozó életpálya-jövedelme. Ezt nem nehéz belátni. 18 éves 1941-ben volt, fogalmam sincs, akkor milyen pénznemben mennyit keresett, de 1952-ben, amikor én megszülettem, akkor 500.-Ft körül járt a havi fizetése. Most 197 ezer Ft. a nyugdíja. Úgyhogy a felosztó-kirovó nyugdíjrendszernek mindenki kedvezményezettje, aki extra hosszú életű.

chrisred 2022.04.13. 04:55:58

@Vén motoros: És az ilyen esetekkel szemben állnak azok akik nem érik meg a nyugdíjkorhatárt, vagyis csak befizettek a közösbe, semmit nem kaptak visssza. Az átlagos élettartam Magyarországon 75 év körül van, vagyis a mostani 65 éves nyugdíjkorhatárral számolva átlagosan 10 év nyugdíjkifizetéssel kell számolni.

2022.04.13. 09:47:21

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha a nemzedékek fizetik a nyugdíjat egymásnak állampolgársági alapon, akkor fentmarad a szolidaritás, a társadalmi összetartozás a külhoni magyarokkal. mert ha valaki penészlekről indulva belső londonban lesz csúcsmenedzser, akkor is fizeti járulékot a közmunkás iskolatársaival a penészleki időseknek, közte a szüleinek, nagyszüleinek. és akkor penészleki kocsmában mindenki örül annak, hogy karcsi londonban van és sok pénzt keres. hiszen ebből ők is látnak valamennyit. létrejön a generációs összetartás.

2022.04.13. 09:50:58

@Igazamvanvagyigazamvan?:
értem, hogy nem ez a rendszer. és a kivándoroltak döntő többsége sem ilyen rendszert akar.

hanem azt mondják, hogy őnekik magyarországon nincsenek elegendő jogaik. ezért mennek el. lépjen be a fideszbe és lehet mininisztériumi alkalmazott. mert nagy valószínűséggel a fidesz nyeri a választást. ennyit megtanulhat. ő inkább a momentumba lépne be. és összefogna a dk-val. és nem nyer választást. úgy nem lesz minisztériumi alkalmazott. o1g pólóban ne mejnen a karmelitába állásinterjúra. vagy ne ezt írja ki a facebook falára. ahogyan egy nyugati nagybanknál nem lesz valaki főosztályvezető úgy, hogy globális pénzuralmi rendszerről értekezik, vagy a nyugati gyarmatosítás visszásságairól. és értekezhet képzett történészként, jogászként, közgazdászként is, csak úgy nyilván nem alkalmazzák a nagybankok. vagy ha geci bankárokról beszél az állásinterjún. vagy a kilakoltatott jelzáloghitelesek nyomorúságáról értekezik, stb.

nagyon sok amúgy képzett ember nem lehet a pusztán csak a politikai véleménye alapján szabad belső londoni. és értem, hogy nagyon sok képzett ember nem lehet a politikai véleménye alapján szabad belpesti feltéve, hogy országos közintézmények ezekben a kerületekben összpontosulnak.

chrisred 2022.04.13. 10:07:08

@cvsvrs: A nyugdíjat nem állampolgársági, hanem kockázatközösségi alapon fizetik. Az ad be a közösbe, aki adóalanyként keresettel rendelkezik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.13. 13:20:28

@cvsvrs: zagyvaság. A nyugdíj adó alapon van kezelve. Holott biztosítás . Mint az egészségügy. Namost, ha a magyarországi jövedelmemből levonják, akkor biztosítva vagyok, kapok nyugdíjat. Ha nem vonják le, nem kapok.
A rendszer így működik. A többi álideológia.
Avagy, ha a londoni jövedelmemből nyugdíjjárulékot von a magyar állam( ez eleve nonszensz), akkor nekem is jár a nyugdíj, Magyarországon is!

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.13. 13:22:02

@cvsvrs: ez gyönyörű, mondhatni kommunista gondolatmenet. A magyarok felét kirekesztenéd...Rákosi elvtárs csókoltat!

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.13. 13:26:32

@cvsvrs: " nyugati nagybanknál nem lesz valaki főosztályvezető úgy, hogy globális pénzuralmi rendszerről értekezik, vagy a nyugati gyarmatosítás visszásságairól"

Ezt miből gondolod? Mert nettó hazugság.
Amennyiben nem szélsőséges gondolatokat közöl, természetesen lehet. Különben nem jelenne meg Johnsont érintő kritika, csak munkanélküli közgazdász tollából.
De Magyarországon sincs így, bírálta már az Orbán kormányt Matolcsy...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.13. 13:30:33

@cvsvrs: amúgy hogy gondolod? Tegyük fel, a szüleid Angliába költöztek. Te pedig visszajöttél Magyarországra, mert a céged nyitott itt egy leányvállalatot. Magyar állampolgárként ide adózol. Gondolod, a szüleid angliai nyugdíját neked kell állni?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.13. 13:35:28

@cvsvrs: amúgy hogy képzeled? Akinek a gyereke külföldön dolgozik, az nem kap nyugdíjat?
Mert az lásd be, kivitelezhetetlen, hogy a Világ összes országával megegyezzen a magyar állam, hogy az ott élő magyarok jövedelméből vonják le a magyar nyugdíjjárulékot is.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.13. 13:41:39

@cvsvrs: még egy "apróság". Akinek nincs gyermeke, vagy akinek négy van, ugyanúgy jogosult nyugdíjra.
Pedig a négy gyerek többet fizet be, mint a nulla.
Tarthatatlan. Sőt, a nyugdíjat a jogosult korábbi keresete alapján számolják, nem a gyerekek keresete urán!
Az milyen vérlázító, hogy a négy gyerek befizet 200 ezret havonta, a nulla ugye értelemszerűen nullát, mégis, a négygyerekes anyuka minimálnyugdíjat kap, mert htb, a 0 gyerekes meg egymilliót, mert bankelnök volt.

2022.04.13. 19:35:27

@chrisred:
és kik alkotnak kockázatközösséget? talán csak nem az állampolgárok.

2022.04.13. 19:40:54

@Igazamvanvagyigazamvan?:
na jó, de az egyik multit érő kritka rendszertint a másik multi tollából való. és az nem valódi rendszerkritika. az sem, hogy schiffer andrás szerint a bigpharma irányít mindent. mert ezeket az írásokat azok kockázati tőkealapok pénzelik, akik a bigphrama üzletrészek, vagy általában a részvények esésére játszanak. és a részvénytulajdonosok, a gyáriparosok drábik jánosnak tapsolnak. és ők is multik. orbán stratégiai partnerei.

2022.04.13. 20:21:21

@Igazamvanvagyigazamvan?:
nem tudunk minden értéket objektíven mérni. és ebből következően nincs igazságos elosztás/választás. két fél esetén az igazságos, hogy az egyik oszt, a másik választ.

egy időben a közös rendelésnésnél kérdeztem, hogy ki osztani és ki választani. különneműeknél szinte mindig a lány vállalta az osztó szerepét, a fiú választott. egyneműek azt mondták, hogy ezt ki kellene sorsolni. választani jobb, mert annak több gondolkodási idő áll a rendelkezésre. és szakmunkások között is próbáltam. rögtön azt mondták, hogy osztani jobb, mert aki oszt annál van a kés.

2022.04.13. 20:30:08

@Igazamvanvagyigazamvan?:
mi az, hogy szélsőséges gondolat. orbán szerint két szélsőség van. gyurcsány a szélbal és a mi hazánk a széljobb. és ő a centrum. gyurcsány szerint ő a centum. a nyugat. az van középen. és a szélsőség a kelet. az orbán.

hol van magyarország. európa kellős közepén a néptanítók szerint. a nagyvillágnak a kellős közepén úgy egyébként. szokták azt is mondani, hogy periféria, vagy félperiféria vagyunk. ez esetben mindenki periérikus, ha egyszer szélen vagyunk, akkor szélen szélsőségesek vannak. a keresztények állnak középen. a kör és a kereszt mutatja meg a közepet. a megváltó jézus krisztus.

mi az, hogy szélsőséges?

2022.04.13. 20:32:46

@Igazamvanvagyigazamvan?:
túl sokan nem gondolják. az a szélsőség. de túl sokan azt se gondolták, hogy az mrns alkalmas vírusterápiára. karikó katalint sokan kinevették. most az a szélsőséges, aki tagadja.

chrisred 2022.04.13. 20:44:00

@cvsvrs: Leírtam, a jövedelemmel rendelkező adóalanyok.

2022.04.14. 12:21:15

@chrisred:
lehet így is. csak így nem alakul ki a generációs összetartás, a kivándoroltakat a többség elküldi a francba.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.14. 12:48:22

@cvsvrs: jó, látom nincs érdemi válaszod. Az agymenéseidre pedig nem vagyok kíváncsi.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.14. 12:50:17

@cvsvrs: "
lehet így is. csak így nem alakul ki a generációs összetartás, a kivándoroltakat a többség elküldi a francba"

Nos, nem tapasztaltam. Csak a kretének, a pszichésen befolyásoltak.

Viszont nem látom, hogy jön ez a nyugdíjhoz.

2022.04.14. 15:02:29

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha a nyugdíjrendszer a nemzedéki összetartáson alapul, akkor a kivándoló elsődlegesen az anyaországhoz kötődik egészen addig amíg nem adja fel az állampolgárságát. így nem. értem persze, hogy nem is cél. az emmigránsok nyugatos társadalmat akarnak. és azt megkapják. és mivel nincs szolidaritás, a többségi álláspont az lesz, hogy menjenek a francba.

pl. a kivándorlók kedvence bödőcs tibi. és a falujában búcsúszentlászlón 276-an szavaztak a fideszre. és 110-en az összefogásra. (80%-os részvétel mellett) lényegében arra, hogy a leghíresebb búcsúszentlászlói is menjen francba. mert nem hiszem, hogy zalában rettegtek az ukrán háborútól. vagy hogy átműttetik az óvodásokat. azt mondták, hogy elmentél budapestre. menjél. kedvenc városod london. menjél. (a francba.)

2022.04.14. 15:15:23

@Igazamvanvagyigazamvan?:
vagy mondjuk karigeri nyírtass-i. 655-en szavaztak a fideszre. és 185-en az ellenzéki összefogásra. a leghíresebb falubeli. ott jelentette be, hogy miniszterelnök jelölt lesz. és a pártja nem kicsit kapott ki a fidesztől úgy, hogy ebben dk-s, és jobbikos szavazók vannak többségben. tehát az a nemzedék, akikkel ebben a községben együtt nevelkedett, azok mondták azt, hogy menjen a picsába.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.15. 11:30:25

@cvsvrs: "ha a nyugdíjrendszer a nemzedéki összetartáson alapul, akkor a kivándoló elsődlegesen az anyaországhoz kötődik egészen addig amíg nem adja fel az állampolgárságát"

Ugye ez azt jelenti, hogy a romàn vendégmunkás béréből nem vonják a nyugdíjjárulékot?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.15. 11:32:10

@cvsvrs: nem volt téma a fideszgyőzelem. Ne menjünk bele a társadalom pszichés állapotába.

2022.04.15. 12:29:04

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ez esetben a román vendégmunkás a romániában maradt románokkal lenne szolidáris. mindenki a hazájához kötődne állampolgári alapon.

most az ideglenesen munkát vállaló románok és ukránok fizetik a búcsúszentlászlói és a nyírtassi nyugdíjasok járadékát. azaz a magyar a társadalombiztosításnak a román és ukrán vendégmunkás fontosabb, mint a magyar emigráns.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 09:18:38

@cvsvrs: tehàt ebből is látszik, hogy ötleted kivitelezhetetlen .

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 09:19:43

@cvsvrs: és mi van a kettõs állampolgárokkal?

2022.04.16. 09:43:45

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a kettős állampolgárok választhatnak, hogy hová fizetnek. és onnan kapja a nyugdíjat, vagy annak egy részét.

a nemzedéki összetartás következtében lenne a magyar egy nyitott és egyben hazafias társadalom. a kivándorlók szolidárisak a honiakkal. (amiből minimális többlet bevétel adódik). és így a honiak is szolidárisak lehetnak a határon kívüliekkel (az minimális többlet kiadás). és nincs ez a szembeállítás.

nyilván nem aktuális ez. a rendszer elvben működhetne így is. csak ebben egyik párt se érdekelt. a fidesznek is jó a jelenlegi felállás. mert több szavazatot kap a határon kívülről, mint amennyit az ellenzék. az ellenzéki pártoknak is jó. mert ők kívülről akarják megbuktatni a kormányt és ehhez megint kell ez a szembeállítás. mondván, hogy a kivándorlókat az autokrácia üldözte el.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 10:37:28

@cvsvrs: nem, ez marhaság. Egyetlen ország sem fogja bevállalni, hogy egy másik ország nyugdíjait hajtsa be. Óriási adminisztrációs teher.
Azt a pénzt, amit ma behajt, fel is használja. Pont te érvelsz ezzel.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 10:40:06

@cvsvrs: azért az érdekes lenne, hogyan érted volna el, hogy mondjuk Soros nyugdíjjárulékát a szocialista Magyarországnak utalja az USA, vagy mondjuk Einstein a hitleri Németországnak adózzon, majd a nyugdíját a 3. Birodalom utalja...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 10:43:12

@cvsvrs: és ráadásul sehova sem vezet az okosságod. Ma, mondjuk a székely befizeti a nyugdíjjárulékot a magyar számlára( már hülyeség), majd a maguar nyugdíjfolyósító elutalja a székely nyugdíjasnak a nyugdíját román számlára. Semmit nem oldottál meg.

2022.04.16. 11:01:42

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ez a nyugatnak nem jó. mert a nyugat mi a francért legyen szolidáris a bevándorlóval akkor ha ő munkavállalóként nem szolidáris az angliai nyugdíjassal. hogy is ne. a nyugati kultúra, a gyarmatosító érdek kreálja ezt az ellentétet.

a nyugatra szakadt kivándorlók nem szolidárisak a többségi magyarokkal, a magyar társadalom azonban szolidáris a határon túli kisebbségekkel, a keletre szakadtakkal. ez anyagilag nem éri meg, de politikai értelemben megéri. mert ez teremt egységet.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 16:43:28

@cvsvrs: tehát? Hogyan lehet rábírni bármely ország vezetését, hogy tartsa számon az ott élô magyarok nyugdíjbefizetéseit és utalja Magyarországra? Sehogy. Mondd el, Románia esetében hogyan működne. Anglia például azt sem tudja, hány magyar dolgozik kinn...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 16:47:41

@cvsvrs: nem, ezt az ellentétet az kreálja, hogy zagyva az agyad. Mert a törvény deklarálja, hogy milyen követelmények alapján kapsz nyugdíjat. Ebben nincs benne gyerekszám...
De mégegyszer: ha mondjuk az én szüleim nem érik meg a nyugdíjaskort, akkor visszafizeted a levont összeget nekem, kamatostul?
Ha, nem, milyen jogon várod el, hogy a szüleim helyett valaki mást tartsak el, akinek még gyermeke sincs? Avagy az ne kapjon nyugdíjat?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 16:51:02

@cvsvrs: a nagybátyám '56-ban kivándorolt. Gondolod, fizetni kéne a nyugdíját a magyar befizetésekből? Ja, hogy ô nem romániai magyar! Értem!

2022.04.16. 17:02:56

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha valaki kettős állampolgár, akkor eldöntheti, hogy kivel szolidáris. ha valaki kivándorol londonba és elsődlegesen angliai kisnyugdíjassal szolidáris, akkor innen nézve nem baloldali.

2022.04.16. 17:05:01

@Igazamvanvagyigazamvan?:
úgy, hogy magyar állampolgár. és van bejelentett (külföldi) lakcíme. ahogyan a romániában élőket is elérik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 17:10:13

@cvsvrs: fogd már fel, nem érdeke egyetlen országnak se, hogy tovább terhelje a hatóságát. Magyarországnak se. Adót ott fizetsz, ahol a jövedelmed megszerzed. A kínai, aki itt él, itt adózik. Nem, nincs külön nyugdíjalapjuk, ami Kínába utalja a pénzt.
Tudod, miért? Mert a magyar rendszer is biztosítás. Magadat biztosítod nyugdíjas éveidre. Az, hogy az állam feléli a te pénzedet, már egy másik kérdés.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 17:12:34

@cvsvrs: Angliában nem volt ilyen nyilvántartás. Most is csak becsülni tudják a pontos számot. Nem úgy működnek a dolgok, ahogy csökött agyaddal elképzeled.
Pont a szadesz akart rajta változtatni , a fidesz első dolga volt elkaszálni.

2022.04.16. 17:18:24

@Igazamvanvagyigazamvan?:
azért, mert a nyugatra szakadt magyar nem adja le a magyar lakcímkártyáját. úgy 2 szavazata van. cserébe be kell menni a követségre. szemben a keletre szakadt magyarral, akinek nyilvántartják a külföldi lakcímét. úgy értesítik. és 1 levélszavazata van.

2022.04.16. 17:22:40

@Igazamvanvagyigazamvan?:
és erre mondja azt a nyugati magyar, hogy neki kevesebb joga van. a határon túlihoz képest is többlet joga van. a legkevesebb joga a kötelmekhez mérten többségi magyarnak van. és még így is a nyugatra szakadtak a legikább kedvezményezettek.

2022.04.16. 17:31:45

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a balliberálisok egyik hazugsága, hogy a kormány a romániában élő magyarokat hozza előnyös helyzetbe, mert ők levélben is szavazhatnak, szemben a szegény kis nyugati magyarokkal, akiknek be kell menni a nagykövetségre.

ha a nyugati magyar leadja a lakcímkártyáját és regisztrál, akkor ő is szavazhat levélben. az egyesült királyságból 1159 magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár regisztrált. és ők is szavazhattak levélben. amelyik angliai magyar nem adta le a lakcímkártyáját annak be kell menni a követségre. cserébe kap plusz egy szavazatot. és választhat. ez a "sötét elnyomatás".

2022.04.16. 17:32:24

1159 magyarországi lakcímmel NEM rendelkező

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 17:38:57

@cvsvrs: miért kapna plusz egy szavazatot??? Agymenésed határtalan. Az igazság az, hogy egy egész napot vesz el sokaknak bejutni Londonba, ott sorbaállni a követség előtt, pláne hidegben, esőben. Szemben a levélszavazattal...
Azt meg gondolom, te se gondoltad komolyan, hogy miután leszavazott Londonban, repülőre száll, hogy szavazzon Makkoshotykán is.
Egyébként sem számított a külföldiek szavazata.
Mondjuk, mi köze ennek a nyugdíjhoz?
Ja, témát váltasz, mert érveid nincsenek. Az elején se voltak...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 17:44:55

@cvsvrs: "Csak akkor szavazhatsz, ha legkésőbb március 25-ig előzetesen kérelmezted az adott külképviselethez tartozó névjegyzékbe vételedet, tehát regisztráltál szavazásra az adott képviseleten.
Kizárólag személyesen szavazhatsz az általad választott magyar külképviseleten, levélben nem."

Tehát nem tudsz kétszer szavazni. Mondjuk nem is hinném, hogy a fidesz ekkora hibát engedne a rendszerben.
Ezt inkább engedd el.

2023.06.17. 13:24:42

Látod ebben egyetértünk, megint azt kapja a 10 milla amit megérdemel, és szellemi színvonala megenged.
süti beállítások módosítása