téveszmék

téveszmék

"A remény azok mentsvára, akik képtelenek megbirkózni a valósággal"

2022. november 25. - G. Nagy László

stumpf-biro_balazs.jpg

 

"Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges." Ezek a megállapítások jellemzik leginkább Stumpf-Bíró Balázs összeomlás-kutató jövőképét, melyet mostanság számos beszélgetős műsorban előad. Szerinte már a következő évtized is tragikus lehet; olyan sebességgel éljük fel erőforrásainkat, hogy megszokott jólétünknek igen rövid időn belül búcsút kell intenünk. A meredek zuhanást csakis úgy kerülhetnénk el, ha most azonnal hatodára fognánk vissza a fogyasztásunkat, majd ezt követően évről évre a felére csökkentenénk. Mivel erre szinte senki sem hajlandó, így együtt száguldunk a szakadék felé...

 

Stumpf-Bíró Balázs szerint az egyik kulcsfogalom az ENERGIAHATÉKONYSÁG (energy return on investment - EROI), vagyis hogy mennyi energiát használunk fel ahhoz, hogy biztosítsuk önmagunk számára a túléléshez szükséges energiamennyiséget. Ez az érték az élőlények mindegyikénél 1 és 2 között mozog. Ha 1 alá esik, az az éhezés állapotát jelenti, ha a kettőhöz közelít, úgy képesek tartalékot képezni és ráfordulni a második számú evolúciós küldetésre, a fajfenntartásra. A homo sapiens őskorát - az állatvilággal megegyező módon - ez az energiahatékonyság jellemezte. Úgy tízezer évvel ezelőtt a mezőgazdaság feltalálása jelentette az első áttörést, melynek eredményeképpen már többet termeltünk annál, mint amit azonnal elfogyasztottunk, így az ókor végére ez az érték 5-re emelkedett, s a középkor során gyakorlatilag nem is igen változott. Az ipari forradalom, illetve a szénhidrogének felfedezése és kiaknázása hozta el az eddigi legjelentősebb változást, mely az emberiség energiahatékonyságát évtizedek alatt 5-ről 100 fölé emelte. A 20. század második felében azonban e trend megfordulni látszik, s manapság a 20 körüli értéknél tartunk. Az összeomlás-kutató szerint ennek az az oka, hogy a könnyen kitermelhető energiaforrásokat és nyersanyagokat már kibányásztuk, a meglévő készletek felszínre hozása pedig egyre költségesebb; hamarosan eljutunk arra a pontra, hogy egyenesen gazdaságtalanná válik. Stumpf-Bíró úgy látja: a komplex rendszerek felépülése mindig lassú folyamat, a pusztulás azonban rendszerint gyors és kíméletlen. Először a gazdaság roskad össze, majd a kereskedelmi ellátó láncok, ezt követi a politikai, a társadalmi, illetve a kulturális összeomlás.

 

Most képzeljük el azt, hogy Stumpf-Bíró Balázs egy korabeli - úgy 10-12 ezer évvel ezelőtt élt - kollégája elemezni kezdte volna az ősember helyzetét! Mit mondott volna? Nyilván azt, hogy menthetetlenül itt a vég. A Föld népessége ekkorra már közel ötmillióra duzzadt, így egyre csökkent az egy főre jutó levadászható vad, begyűjthető gyümölcs. A homo sapiens e történelmi ponton már túl volt a neandervölgyi emberrel vívott hosszú háborúján, melyből győztesen kikerülve egyeduralkodó fajként népesíthette be a bolygót - már a földrajzi terjeszkedés sem jelentett valódi lehetőséget a területi-gazdasági gyarapodásra. Az őskor végének összeomlás-kutatója - még ha ismerte is a történelem minden addigi lényeges mozzanatát - aligha látta előre, hogy a vándorló-vadászó-gyűjtögető emberiség rövidesen életmódot vált majd, letelepedik és földművelésbe kezd. Stumpf-Bíró Balázs - a Future Talk podcastban - elmesél egy történetet, mely az Alaszka melletti Szent Máté-szigeten játszódik. 1944-ben az USA haditengerészete egy (Japánra fókuszáló) lehallgató állomást épített fel e helyen, és a katonák mellé 29 rénszarvast is telepítettek, arra az esetre, ha bármikor elfogyna az ellátmány. A világháború nem sokkal később véget ért, így a katonák hazatérhettek, ám a rénszarvasok maradtak, s a bőséges táplálékforrásnak köszönhetően egy ideig remekül érezték magukat. 1957-ben egy expedíció érkezett a szigetre, felmérni az akkorra már 1350 egyedet számláló szarvasállományt. 1966-ban tértek vissza legközelebb, ekkor már hatezres szarvascsordát találtak, viszont a kilenc évvel korábbi, egészségesen kövér állománnyal szemben az állatok vékonyak és lepusztultak voltak. Másfél év múlva jött el a harmadik látogatás ideje, ekkorra már csupán 41 tehén és egyetlen, terméketlen bika maradt életben. Ez a példa remekül láttatja, mi történik a túlszaporodó, erőforrásait felélő populációkkal. Viszont nem számol az emberi kreativitással, amely újra és újra emelkedő pályára képes helyezni a civilizációt. A homo sapiens nem volt hajlandó kihalni, csak azért, mert elfogyott az alacsonyan lógó, természet adta gyümölcs, hanem a saját kezébe vette a sorsát. Vajon az ipari forradalom előestéjén - látva a rengeteg dologtalan, nélkülöző, föld nélkül maradt vidéki embert - mit mondott volna a jövőkutató? Természetesen ugyanúgy azt, hogy itt a vég. Eszébe nem jutott volna, hogy az emberiség legnagyobb technikai forradalma, majd népességrobbanása következik. 

 

Az első ipari forradalom óta eltelt több mint 200 esztendő, s ezalatt technológiai tekintetben többet fejlődött az emberi civilizáció, mint korábban százezer év alatt. Még ha igaz is, hogy a hagyományos energiahordozók és a különböző ásványkincsek kitermelése egyre költségigényesebb, azért az sem mellékes, hogy fajlagosan egyre kevesebbet használunk ezekből. Érdemes felemelni egy hagyományos tévékészüléket, majd rögtön utána egy ugyanakkora képátmérőjű laptévét. Azt fogjuk tapasztalni, hogy ez előbbihez nyolcszor annyi anyagot használtak fel, mint az utóbbi, korszerű termékhez. Vessük össze egy laptop energiafelhasználását egy asztali számítógépével, avagy egy múlt században gyártott gépkocsi fogyasztását egy mai, megegyező teljesítményű autóéval! De ne is ragadjunk le ezeknél, nézzük meg az emberi tevékenységek energiahatékonyságát is! Mekkora munka volt huszonöt évvel ezelőtt elintézni egy banki utalást, és mekkora ma? Mennyit vacakoltunk az ezredforduló táján a faxolással, míg napjainkban már gombnyomásra küldjük az üzeneteinket akár több száz címzettnek egyszerre! Ma már kevesen emlékeznek rá, hogy a hőskorban egy sima bankkártyás fizetés is mekkora adminisztrációval - többek közt három példányos űrlap kitöltésével - járt, szemben a jelennel, amikor érintünk és már távozunk is. De megemlíthetjük a sorban állást kiváltó ügyfélkaput is, vagy a home office munkavégzést, mellyel egy csomó utazás megspórolható. Ha semmi másra nem gondolunk, mint az elektronikus ügyintézés legkülönbözőbb formáira, már ennyi is elég hogy belássuk: energiamérlegünk a felhasználás oldalán elképesztően sokat javult. Stumpf-Bíró Balázs biztos abban, hogy drasztikusan össze kell húznunk a nadrágszíjat, de nem számol azzal sem, hogy kiaknázatlan energiatartalékaink csaknem korlátlanok. A nap tízezerszer annyi energiát sugároz a Földre, mint amennyi az emberiség teljes felhasználása. A geotermikus energia ugyancsak kifogyhatatlan, ráadásul tökéletesen környezetbarát is. Reykjavik valaha a világ legszennyezettebb városa volt, manapság - hála annak, hogy a háztartások 93%-ában geotermikus fűtést használnak - az egyik legtisztábbnak számít. Csupán idő és technológia kérdése, hogy a megújuló, zöld energiák a földlakók minden igényét kielégítsék. (És akkor még csak két fajtáját említettünk.)

 

Ezer oka van annak, hogy az emberiség miért nem fog önmérsékletet gyakorolni, visszafogva fogyasztását és szaporodását. Már önmagában az is döntő, hogy a zöldeken kívül egyetlen politikai tábor attitűdjébe sem fér bele ez a fajta gondolkodás. A konzervatívokat többnyire fogva tartja a vallás, márpedig az ábrahámi hitek mindegyike azt mondja: népesítsétek be a Földet, nemzzetek annyi utódot, amennyit csak lehet! (Egy térítő küldetéssel bíró felekezet nem is mondhat mást; a nyáj így bővül a leggyorsabb ütemben.) A klasszikus baloldal - mely egyenlőséget és jólétet hirdet a leszakadó rétegek számára - szintén nem állhat szavazói elé azzal, hogy ne is álmodjanak polgári életszínvonalról. A piacpárti liberálisoktól pedig végképp idegen az az elképzelés, hogy ne a növekedésben, a fejlesztésben, a profitmaximalizálásban utazzanak. 

 

"A remény azok mentsvára, akik képtelenek megbirkózni a valósággal" - idézi Stumpf-Bíró Balázs az angol mondást, önmagát realistának és hivatásos illúziórombolónak nevezve. Hitem szerint közel sem annyira drámai a helyzet, mint ahogyan ő azt lefesti. Valahogy nem látom magam előtt a képet, ahogy Európa közepén a vízért és az élelemért folytatnánk vérre menő csatákat. Mindenesetre nem árt odafigyelni szavaira: "Teszem, amit tudok; ott, ahol vagyok, azzal, amim van."  Oly módon biztosan nem okozunk kárt, ha tudatosakká válunk, ha helyesen sáfárkodunk erőforrásainkkal, ha véget vetünk pazarló életmódunknak, ha odafigyelünk a környezetünkre, ha csak annyi utódot vállalunk, amennyit tisztességesen fel is tudunk nevelni. Nehéz megmondani, mi a legjobb felkészülés a jövőre - saját veteményeskert, atombunker, vagy hosszútávú élelmiszerkészlet felhalmozása -, ha még az összeomlás-kutató is csak a buddhista megbékélést és elengedést tudja javasolni. Ami engem illet, jómagam azért őrzöm a reményt. Annyi negatív előrejelzést hallottunk már - talán ezt is túléljük valahogy. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr4017986532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.11.25. 08:16:23

az európai unióban az egy főre jutó pénzköltés (háztartás, vállalatok, kormányzat) vásárlóerőparitáson regionális bontásban az európai átlaghoz mérten 32-260% között mozog.
ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/11571499/GDP_per_capita_ver3-01.jpg
bukarest, budapest és varsó az a három főváros, amelyik jelentősen túlkölt a környezetéhez képest. ebben a három fővárosban, illetve tagállamban a legvalószínűbb valamiféle társadalmi változás, mert európai leggazdagabbjait európa legszegényebbjei veszik körül.

G. Nagy László 2022.11.25. 09:04:23

@cvsvrs: Jó ez a térkép.

"ebben a három fővárosban, illetve tagállamban a legvalószínűbb valamiféle társadalmi változás, mert európai leggazdagabbjait európa legszegényebbjei veszik körül."

Radikális társadalmi változásra csakis ott lehet számítani, ahol a legalsóbb rétegek szükségletei bántóan kielégítetlenek. Stumpf-Bíró jövőképében eljutunk odáig, hogy háborút folytatunk az élelemért és a vízért, de ezt Magyarországon nehezen tudom elképzelni.

2022.11.25. 10:47:38

@G. Nagy László:
ezért nincs túl sok esélyük a polgári radikálisoknak. budapesten egy főre jutó pénzköltés ugyan 2,6x annyi, mint pest megyében. a pest megyéban azonban nincs akkora szegénység, hogy a dk és a momentum forradalmat hirdessen.

az eu-s pénzek döntik el.

1) ha egyáltalán nem lesznek eu-s pénzek, akkor pest megyében és sehol az országban szinte egyáltalán nem lesz fejlesztés. ebben az esetben megbukhat a kormány. ez esetben brüsszel leváltja orbánt. és egy orbán nélküli fidesz is választást nyerne egyébként. csak feltétlen lenne abszolút többsége. ez esetben egy hármas nagykoalíció (orbán nélküli fidesz-momentum-mi hazánk) következne. és a dk lenne az ellenzék.

2) ha lesz eu-s pénz, de azt csak csepegtetik, akkor a fidesz repedezni fog. budapesten a fidesz1 uralkodik (és a momentum felé kacsingat, mert az még mindig jobb, mint a dk). pest megyében a fidesz2 uralkodik (és az a mi hazánk felé kacsingat). ez esetben marad a fidesz1 kormány. azonban kifelé már nem lesz egységes. lesz egy belső ellenzéke. a fidesz2.

3) ha sikerül az eu-val megállapodni és a pénzt ahogyan eddig ideöntik, akkor minden megy tovább. ez esetben a fidesz egységét és orbán viktor újabb győzelmét nem veszélyezteti szinte semmi.

GyMasa 2022.11.25. 12:09:39

"(Egy térítő küldetéssel bíró felekezet nem is mondhat mást; a nyáj így bővül a leggyorsabb ütemben.) "
Ez csak akkor igaz, ha abból indulsz ki, hogy ezt nem ISten mondta, hanem a "felekezet" találta ki.
Ha viszont Isten mondott ilyet, akkor annak alapos oka van, azaz, hogy a Föld képes eltartani mindnekit, akikkel az emberiség "betölti" azt.

IdomitottFoka 2022.11.25. 12:42:53

"Csupán idő és technológia kérdése, hogy a megújuló, zöld energiák a földlakók minden igényét kielégítsék. (És akkor még csak két fajtáját említettünk.)"

Tehát igazából fogalmad sincs milyen technológiai korlátaink vannak, de nyilván, sőt biztos kitalálunk vmit, úh nem kell beszarni. Politikusi hozzáállás a javából. Persze az akinek van rálátása és nem osztja a rózsaszín jövőképed, az meg csak huhogó (az ősemberes hasonlat miatt). A klímaszkeptikusságot is szeretnéd elvinni fanatizmusba, mint az antiprogressziót, vagy ezt csak hobbiból, évente szeretnéd egyszer-egyszer megrugdosni?

G. Nagy László 2022.11.25. 13:17:34

@IdomitottFoka:

"Tehát igazából fogalmad sincs milyen technológiai korlátaink vannak"

Jelenleg a megújuló energiák kinyerése terén mindenütt komoly korlátokba ütközünk. Ezek egy része földrajzi természetű, más része gazdasági természetű, aztán problémát jelent az is hogy a zöld technikák milyen hatást gyakorolnak a természetes környezetre, hogy mennyi nehezen feldolgozható hulladékot hoznak létre és tegyük hozzá mindehhez azt, amit te pedzegetsz, hogy a JELENLEGI technológia csak töredékét képes hasznosítani a korlátlanul rendelkezésre álló forrásoknak.

"de nyilván, sőt biztos kitalálunk vmit"

Igen, techno-optipista vagyok.

Biztos vagyok abban, hogy te sokkal többet tudsz a kérdésről, mint jómagam, és hálás is vagyok, ha felsorolsz egy-két olyan technológiai akadályt, amely ma még leküzdhetetlennek látszik.

"A klímaszkeptikusságot is szeretnéd elvinni fanatizmusba, mint az antiprogressziót"

Egyrészt egyik kérdésben sem vagyok fanatikus, másfelől az utóbbi TISZTÁN MORÁLIS téma, szemben az energiamérleg kézzelfogható matekjával. Nem is értem, hogy pakolod ezeket egy kosárba - a balosok szokása, hogy vallásos ideológiát gyártanak mindenből, én pont fordítva működöm.

G. Nagy László 2022.11.25. 13:35:50

@GyMasa:

"Ez csak akkor igaz, ha abból indulsz ki, hogy ezt nem ISten mondta, hanem a "felekezet" találta ki.
Ha viszont Isten mondott ilyet, akkor annak alapos oka van, azaz, hogy a Föld képes eltartani mindnekit, akikkel az emberiség "betölti" azt."

Ez szerintem egy kifejezetten lényeges felvetés. Nem is tudok rá egyszerűen reagálni, mindjárt több szempont is megragadható.

1. SZEMÉLYES - Én nem hiszek az Ószövetség istenében, tehát számomra mindegy, mit mond. Jahve szavai jobb esetben jelképesek, rosszabb esetben érvénytelenek, hamisak. De Jézus Istenében igyekszem hinni, márpedig az evangéliumok nem utasítanak korlátlan szaporodásra.

2. SPIRITUÁLIS - Sokan gondoljuk azt, hogy minden leszülető léleknek küldetése van a Földön, még a valódi sátánfajzatoknak is. Hisszük azt is, hogy a Gondviselés azért adta számunkra a mezőgazdasági, ipari, majd informatikai forradalmat, hogy elősegítse a homo sapiens jólétét és túlélését. Reméljük, hogy a következő - Isten adta - technológiai forradalom (talán a recycling revolution) a mostani gondokat is megoldja. De azt nem gondoljuk, hogy ész nélkül kéne szaporodni.

3. ERKÖLCSI - Minden élet szent. Nem kérhetjük senkitől, hogy kösse föl magát, vagy hogy ne szüljön annyit, amennyit akar. De az igenis elvárható, hogy mindenki tartsa el magát és a kiskorú utódait is.

4. STATISZTIKAI - Az előrejelzések szerint 2057-ben elérjük a 10 milliárdos csúcsot, onnantól azonban egy lassú csökkenés következik. Lehet, hogy ez is az isteni terv része?

G. Nagy László 2022.11.25. 13:41:20

@IdomitottFoka:

Csakhogy egyet kilőjek: az egyik legégetőbb gond jelenleg az elektromos energia tárolása. Te jobban tudod, mint én: mérnökök egész hada dolgozik a gazdaságos tárolás technológiáin nyugaton és idehaza úgyszintén.

greendex.hu/magyarorszagon-zajlik-a-villamosenergia-tarolas-forradalmasitasa/

2022.11.25. 13:57:41

@G. Nagy László:
az hagyomos agrárium a zöld. a többi mese.

mondjuk a napenergia milyen zöld, mert az megújul. hja, csak a napkollektor nem jön létre magától és nem újul meg magától. és az akkumulátor, amiben tárolni kell a begyűjtött napenergiát estére. amikor nem süt a nap. ezt az ember nem oldja meg. ellentétben a növénnyel. amelyik nagyon jól elvan a nap nélkül felhős időben vagy éjszaka. hacsak nem fagy meg. és egyébként elnyeli a co2-t és oxigént bocsát ki. a növénytermesztés klímabarát. a többi nem.

GyMasa 2022.11.25. 14:03:16

@IdomitottFoka:
"Tehát igazából fogalmad sincs milyen technológiai korlátaink vannak, de nyilván, sőt biztos kitalálunk vmit, úh nem kell beszarni."
A nap- és s szeélenrgia elégtelenségenek NEM technológiai akadályai vannak, hanem egyrészröl az úgynevezett ÉJSZAKA másrészröl meg az úgynevezett ÉVSZAKOK.
Ezeket az objektív akadályokat TECHNOLÓGIAI szempontból az akkumulátoros tárolással jelenleg nem tudjuk megoldani.
VIlág/ország szinten még a nappal/éjszaka viszonylatban sem, nemhogy a tél/nyár viszonylatban.
Legalábbis a sötétzöldek által olyan lelkesen eröltetett akkumulátoros technológiával nem.

GyMasa 2022.11.25. 14:09:56

@G. Nagy László:
"1. SZEMÉLYES - Én nem hiszek az Ószövetség istenében, ..."
Pedig mind a kettö ugyanaz!
Ezért van a Bibliában benne mind az ó- mind az újszövetség is!
A kettöt együtt kell kezelni, mert rengeteg bölcsesség- és életviteli tanács van mindkét részben.

"2. SPIRITUÁLIS - ... De azt nem gondoljuk, hogy ész nélkül kéne szaporodni."
Miért ne?
Isten pont ezt mondta konkrétan, hogy szaporodjunk, sokasodjunk...

"3. ERKÖLCSI - ...De az igenis elvárható, hogy mindenki tartsa el magát és a kiskorú utódait is."
Amígy Pierre, a francia paraszt, akinem megyényi területei vannak, kiváló termöföldekböl, azért kap többezer EURO-t az EU-.tól, hoyg NE MÜVELJE azokat a földeket, addig arról beszélni, hogy a Föld nem tud eltartani ennél több embert, eléggé sajátságos gondolat...

"4. STATISZTIKAI - Az előrejelzések szerint 2057-ben elérjük a 10 milliárdos csúcsot, onnantól azonban egy lassú csökkenés következik. Lehet, hogy ez is az isteni terv része?"
Igen, én is láttam azt a Youtube videot, miszerint olyan 11 milliárd körül stabilizálódik a Föld népessége.
Nagyonis meglehet, hoyg ez is Isten terve.
Nem tudjuk, mit gondol, és nem osztja meg velünk.
AZ egyértelmü utasítása az volt, hoyg töltsük be a Földet.
Amíg nem lesz neki újabb, addig én azt tekintem mérvadónak.

Rubasov nertárs 2022.11.25. 14:15:50

Ha a jelen paramétereket vesszük figyelemben, márpedig mi mást vehetnénk, akkor Stumpf-Bíró Balázsnak igaza van. Nincs jelenleg olyan technológiánk amivel egy az egyben ki tudnánk váltani a "régi" energiatermixünket (fosszilis + atom). A "megújulókra" sokkal helyesebb az alternatív jelzőt használnunk. Miért?
Először is sem a napelemet, sem a szélerőművet, sem a vízlépcsőt nem a polcról emeljük le, hanem ezeket le kell gyártani. Ennek komoly energia, környezeti és anyagi költségvonzata van. Másrészt rendszeresen karban kell tartani őket, a meghibásodot alkatrészeket ki kell cserélni stb... A napelem a közhiedelemmel ellentétben nem úgy működik telepítem a mezőre, tetőre és onnantól az idők végezetéig termeli az áramot. A fenntarthatóságot azonban nem csak ez rontja el, hanem az ehhez szükséges ritkaföldfémek meglehetősen szűkös rendelkezésre állása is. A napenergiánál (de a többinél is) tehát nem maga a természeti forrás állandóssága és bősége a kérdés, hanem az azt közvetlenül hasznosító berendezés előállításának, rendszeres karbantartásának energia, környezeti és anyagi költsége, valamint annak élettartama. Mindezen peremfeltételeket figyelembe véve sajnos kijelenthetjük hacsak "nem mászunk vissza a fára", nem veszünk vissza drasztikusan a megszokott életszínvonalunkból, akkor belátható időn belül megelevenedhetnek a Mad Max filmek.

GyMasa 2022.11.25. 14:21:48

@G. Nagy László:
AZ egész sötétzöld mozgalom téved útra erölteti a világot!
Én, 95%-ban biztos vagyok benne, hoyg a jelenlegi tudásunk szerint NEM az akkumulátoros tárolás a járható út ennek a problémának a megoldására.
Hijján vagyunk az anyagtudományi alapoknak,
Hijján vagyunk a szükséges bányászati és gyártási kapacitásnak,
És, végsö soron gyanús, hogy a Föld Lítiumkészlete sem lenne elegendö ennyi akkut legyártani.
Szeirntem bármi is legyen a végsü megoldása ennek a problámának, egy köztes, viszonylag olcsó és elérhetö egoldás lehetne a mesterséges üzemanyagokra való átállás.
Abban az esetben fel lehetne használni szinte a teljes, jelenleg is rendlekezésre álló infrastruktúrát, és csak a a folyamat elején kellene az olajkutakat és a finomítókat fokozatosan napelemre, szélerömüre illetve atomerömüvekre cserélni.
Az ellátási lánc minden további eleme a jelenlegi formájában használható maradna.

GyMasa 2022.11.25. 14:23:45

@Rubasov et.:
A mesterséges üzemanyagokkal az egész átállás akkumulátorigénye drasztikusan csökkenthetö lenne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.25. 14:43:17

Stumpf-Bíró Balázs = Thomas Malthus rev. 2.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.25. 14:48:41

@GyMasa:

Üzemanyagcella + kis kapacitású akkumulátir a rövid ideig tartó nagy teljesítményigény esetére.

A mesterséges üzemanyagot gazdaságosabb megoldás üzemanyagcellával elektromos árammá alakítani, mert így jóval nagyobb hatásfok érhető el.

De egy átmeneti időszakban a hagyományos motorral működő járművek is üzemeltethetők vele.

2022.11.25. 15:32:35

@GyMasa:
magát az energiafelhasználást kellene drasztikusan csökkenteni. a hagyományos földművelést kivéve szinte mindent vissza kellene szorítani. az lenne klíimabarát.

GyMasa 2022.11.25. 15:36:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Üzemanyagcella + kis kapacitású akkumulátir a rövid ideig tartó nagy teljesítményigény esetére."
Ez is egy megoldás lehet.
Mondjuk, hosszútávon.

"A mesterséges üzemanyagot gazdaságosabb megoldás üzemanyagcellával elektromos árammá alakítani, mert így jóval nagyobb hatásfok érhető el."
Ez igaz lehet, de akkor is van egy olyan probléma, hogy világszinten olyan sok van autóból, teherautóból, villamos erömüvekböl, hogy egyszerüen a matek is ez ellen a megoldás ellen dolgozik.
Csak autóból 1,2 milliárd van, és az éves gyártás valami 80 millió. Erre a legkisebb szám az kb. 1-15 év...

"De egy átmeneti időszakban a hagyományos motorral működő járművek is üzemeltethetők vele."
Nem cska a közlekedés van a pakliban, hanem az épületek gázfütése, és a villamosenergiatermelés vagy 60+%-a...

GyMasa 2022.11.25. 15:37:20

@cvsvrs:
Nem, az fasiszta lenne.

MEDVE1978 2022.11.25. 15:47:51

Tetszett a Thomas Malthusos hasonlat. Aki nem tudná, annak idején Malthust rettenetesen megijesztette a nagymértékű népességbővülés az ipari forradalom hajnalán. Kezdte átlátni azt, hogy az akkori mezőgazdasági technikák alapján a mezőgazdasági output lassan, lineárisan növekedett, míg az emberi szaporodás üteme exponenciális volt. Ebből arra a következtetésre jutott, hogy a túlszaporodó közösségek a saját korlátaikba ütköznek és éhínség / szociális feszültségek jönnek, ha nem vonnak be újabb területeket művelés alá (utóbbi viszont háborúhoz vezet). Adolf Hitler malthusiánus volt, ő úgy tartotta, hogy a német nép és kultúra megmaradásához elég termőföld és egyéb nyersanyag kell, ezek pedig keleten, a nagy Kelet-Európai Síkságon találhatók meg. Ezért azt el kell foglalni és germanizálni az elképzelése szerint. Ezzel a Harmadik Birodalom élelmiszerellátása (a Kaukázus elfoglalásával olajellátása) is megoldott lett volna.
Ezt azért vezettem így le, mert nem véletlen az összefüggés: a malthusianus elv elsősorban kétségbeeséshez és negatív cselekedetekhez, háborúhoz vezethet.

A jövőkutató valóban hasonló annyiban Thomas Malthushoz, hogy statikus jövőképe van és nem dinamikus, nem számol pozitív technológiai fejlődéssel. Az emberi történelem ugyanakkor azt mutatja, hogy az emberiség képes megragadni ezeket a fejlődési niche-ket és él velük. Malthus halálát követően például Angliában feltalálták az effektív műtrágyát, ami lehetővé tette a mezőgazdasági termelés példátlan növekedését. De ezen kívül még elég sok olyan felfeldezés volt azóta, ami hatékonyabbá tette az agráriumot.

A természet egyik törvénye sokszor a társadalmakra is igaz: ha megváltoztatsz egy tényezőt, a rendszer törekszik arra, hogy ezt kiegyenlítse (bármely magára hagyott termodinamikai rendszer egy idő után egyensúlyi állapotba kerül). Itt a hangsúly a sokszoron van: hasonló az elv a technológiai fejlődés és a munkanélküliség összefüggésével. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a technológiai fejlődés az egyes társadalmakban úgy hoz létre munkanélküliséget, hogy közben történelmileg minimális átállással azt a munkanélküliséget egy új, effektívebb gazdaság felszívja. Néhány példa erre: az ipari forradalom és a mezőgazdasági forradalom, a munkások városba áramlása, ahol találtak munkát, nem ott élnek ma is csövesként mind. Vagy ott van a nemlétező luddita mozgalom (ez egy mítosz, tényleges géprombolások nem voltak). Meg lehet említeni a szolgáltatásorientált jelenlegi gazdasági modell és a második világháború utáni ipari tömegtermelési modellt is. (Az egykori ipari munkások döntő többsége talált munkát). Persze ez középtávon igaz, Magyarországon például a rendszerváltás agyoncsapta a munkaerőpiacot évtizedekre, egy modernizációs sokk volt.

A kérdés tehát az, hogy tényleg igaz-e ez a kiegyenlítődés, amikor nagyon kedvezőtlenné válik egy tényező, a rendszer önmagától kiegyenlíti-e vagy egy kritikus crash-hez vezet. Amit már nem egyenlít ki.

2022.11.25. 15:54:40

@GyMasa:
a fasizmus igérete az, hogy az olcsó krumpit a nemzeti krumpligyár teremti meg. teljes körű automatizálással. és minden magyar/olasz/német a nemzeti krumpligyár nemzeti krumpliját eszi. és így lesz népautó. és ilyenformán minden nemzet megmutatja az erejét a nagyvilágnak. és a világ elképed, hogy mindezekben a németek a legjobbak. és ilyenformán ők állnak a világ felett.

G. Nagy László 2022.11.25. 16:15:32

@MEDVE1978:

Ez már a sokadik olyan blogposzt, amit neked kellett volna megírni és nem nekem.

Szerény műveltségem csak arra elég, hogy kitalálok fantázia szülte karaktereket, erre ti elmondjátok: volt ilyen valós figura. Úgy hívták Thomas Malthus... Szerintem életemben nem hallottam a nevét, pedig tán illő lett volna. Köszönet nektek, ma is tanultam valamit...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2022.11.25. 16:43:40

@G. Nagy László: te még ne írj, neked még olvasnod kellene.

pl a kommentjeimet elolvastad végig a momentumos posztnál?

Sadist 2022.11.25. 18:02:36

"Először a gazdaság roskad össze, majd a kereskedelmi ellátó láncok, ezt követi a politikai, a társadalmi, illetve a kulturális összeomlás."

A csávó itt szerintem hatalmasat téved, pont fordítva van. A kultúrából következik a társadalmi berendezkedés, a politika, aztán a gazdaság. Az viszont sajnos tény, hogy az egykor virágzó nyugati kultúra mára már teljes sebességgel rohan a szakadék felé.

"A konzervatívokat többnyire fogva tartja a vallás, márpedig az ábrahámi hitek mindegyike azt mondja: népesítsétek be a Földet, nemzzetek annyi utódot, amennyit csak lehet!"

Te milyen konzervatívokat ismersz, hogy ez a kép alakult ki benned? A konzervativizmusnak a nevében is benne van, hogy konzerválni, megőrizni akarja azt, ami jó és értékes, nem ész nélkül teleszülni a Földet. A szaporodjatok, sokasodjatok direktíva is azt a célt szolgálja, hogy legyen, aki továbbviszi ezt az értékrendet az utókor számára.

G. Nagy László 2022.11.25. 21:11:59

@Sadist:

"A csávó itt szerintem hatalmasat téved, pont fordítva van. A kultúrából következik a társadalmi berendezkedés, a politika, aztán a gazdaság."

Én ezt egyáltalán nem így látom. Nem tudom, olvastad-e Ken Wilber klasszikus művét, A működő szellem rövid története c. alkotást. Ebben végigmegy a világtörténelmen, s arra a következtetésre jut, hogy a mindig az adott kor technológiai szintje a döntő, ez határozza meg a gazdaságot, majd így formálódik a társadalom, a politika, a vallás, a kultúra. Én pontosn ugyanígy látom és ez megegyezik Stumpf-Bíró összeomlás-sorrendjével is.

" Az viszont sajnos tény, hogy az egykor virágzó nyugati kultúra mára már teljes sebességgel rohan a szakadék felé."

És többek között azért, mert az idióták engedték, hogy a kultúra - mégpedig a progresszív ideológia kultúrája - vegye át az irányítást a gazdaság, a társadalom és főként a politika felett. Ez eleddig mindig zsákutcának bizonyult, most is az lesz. Én olyan világban szeretnék élni, ahol nincs irányított kultúra. Ahol alulról építkezve nő fel minden kulturális elem, amit a nép a vállára vesz, és nem felülről nyomják le az emberek torkán.

2022.11.25. 21:42:39

@G. Nagy László:
csak ugye a magyar történelem nagyobb fordulópontjain (honfoglalás, államalapítás, árpádok, tatárjárás, anjouk, hunyadiak, mohács, reformáció, rákóczi, felvilágosodás, habsburgok, reformkor, 48, kiegyezés, trianon, nácik, szovjetek, 56, rendszerváltás) különösebb szerepe nem volt a technológia váltásnak.

van egy nagy elmélet, csak épp magyarországra nem érvényes.

2022.11.25. 22:04:03

@G. Nagy László:
a magyar történelem nagyobb fordulópontjain elsődlegesen a vallás változott valamelyest. a hiedelmek, a szokásjog. ha a technológiában történne valamiféle visszalépés, akkor az magyarországot nem rengetné meg különösebben. budapestet igen, magyarország egészét azonban nem. mi történne kiskőrösön, vagy nagykőrösön. ezek az átlagos magyar települések. olyan nagyon semmi.

G. Nagy László 2022.11.25. 22:04:21

@cvsvrs:

"van egy nagy elmélet, csak épp magyarországra nem érvényes."

Jaj, dehogynem. Csak két apróságról feledkezel el.

1. A magyarság ezer éve rövidke epizód csupán a homo sapiens 100 ezer éves sztorijában. Mi már a középkorba csöppentünk bele, készen kapva a kereszténységet és a feudális berendezkedési formát. (Ha megnézed nomád őseinket, az ő életmódjukhoz más istenek, más kultúra tartozott, azt lenne érdemes tanulmányozni és összevetni a letelepedő elődeinkével.)

2. Az ipari forradalom minden fejezete elért hozzánk, de némi késéssel. Mivel 45 után odalöktek minket szovjet gyarmatnak, a kapitalista világ is csaknem 200 év késéssel indult...

2022.11.26. 10:24:06

@G. Nagy László:
magyarország sem kapta készen a kereszténységet. már csak azért, mert kereszténység sohasincs készen. készülünk az adventre. azért, mert nemsokára megszületik a kis jézus. és nincs minden készen. ez az élő egyház. nemzedékről nemzedékre átadódnak a szokások. és időnként ebben vannak kisebb-nagyobb változások.

a magyar történelmet elsődlegesen nem a technológia váltás mozgatja. megjelent az internet. és magyarországon mi történt? semmi vagy alig valami. a magyar széljobb is felerősödött. de ez nem lényegi változás. az enyhe jobbra tolódás folyamatos. nyugat-európában az internet megjelenésével sikeresen megszerveződött a szélsőbaloldal. mémekkel elárasztották a social mediá-t. és a kisebbségi jogvédők (migránsok, lmbtq) a társadalomban földcsuszamlásszerű változásokat idézett elő. és ez kihat a gazdaságra. a multinacionális vállalatokra.

mindez magyarországon is jelen van, különsebben nem jelentős. magyarországon is megjelent a centrális erőtér. a fidesznek a hagyományos médiát sikerült leuralni. a tévét, a rádiót, a lapkiadást. az internetet nem. és egyébként a társadalmi megosztottság a technológia váltás előttihöz nagyon hasonló.

az internet megjelenítését a könyvnyomtatáshoz hasonlítják. magyarországon az első nyomdát 1472-ban alapította mátyás budán. volt ennek szerep? persze. az udvarban. olyan nagy társadalmi változásokat nem indított el. debreceni városi nyomda 1561-os alapítású. a legrégebbi magyar vállalat. különféle jogutódokkal máig működik. a reformációban is volt szerepe. azt nem a technológia váltás indította el. a reformáció elsődlegesen nem abból következett, hogy a polgárok röpiratokat nyomtattak. hanem mohácsból adódott. az oszmánok elfoglalják budát. a habsburgok észak és a nyugat magyarországot. erdély és debrecen magyar vallást hirdet. (luthernek és kálvinnak ebben kevés jelentősége van. mohács után a polgárság maga akar papokat választani. de nem azért, mert megjelent a könyvnyomtatás. kisvárosok vannak. olyan nagyon nem kell könyvnyomtatás. mindenki ismer szinte mindenkit. debrecen akkoriban 12 nagyobb utca. és azt mondják, hogy akkor ezek állítsanak esküdtszéket. és azok olyanok legyenek, mint az apostolok. és abból válasszák ki a főbírót. aki ha júdássá lesz, akkor a sorsára jut. és ebből szerveződik a puritán erkölcsiség. és minden nagyobb társadalmi változás. elsődlegesen nem a technológia váltásból, hanen a vallásból.

MEDVE1978 2022.11.26. 10:46:59

@G. Nagy László: Köszi, de ez nem nagy dolog, én azért hallottam, mert közgazdász vagyok.

2022.11.26. 10:48:41

@G. Nagy László:
debreceni aritmetika (1577).
első magyar számtankönyv.

REGVLA SOCIETATIS.
MAGYAR országban ennek a regulának igön nagy haszna nintsen, mert a Magyarok igön kemény nyakúak és egyaránt az fizetést restellik. De mégis ha az többi speciesekröl szóltunk, szollyunk erröl is valami keveset.

EXEMPLVM .
Voltunk hárman társul egyben. Az egyikünk adott 50 forintot. Az másikunk adott 60 forintot. Az harmadikunk adott 70 forintot. Immár nyertünk ez forintokon 100 forintot. Vallyon kinek kinek az ü pénzére mi jut benne?

az arányos osztás hozza létre a részvénytársaságot. magyarroszágon nincs tőkeexport. nyugaton anonim társaságokat hoznak létre. és azokkal gyarmatosítanak. a semmiből teremtik hozzá a pénzt. a pénz nem fogy el. a technológiai fölény adva van. és az indít el társadalmi változásokat. magyarországon eközben nyilvános pénzügyletek vannak. debrecenben a bizományi kereskedés, a jelzálog alapú kölcsönön mindennapos. nem alapítanak privát bankokat. átláthatalan pénzügyletekkel. nem kezdenek el fedezetlenül pénzt nyomtatni. ezt nem tartják túl tisztességesnek szemben a nyugattal.

G. Nagy László 2022.11.26. 11:02:26

@cvsvrs:

"magyarország sem kapta készen a kereszténységet."

Megint elkezdesz szavakon lovagolva tökéletesen elkalandozni. Ez kifejezetten nehézkessé teszi a közös gondolkodást. Szerencsésebb, ha a témánál maradunk.

Ken Wilber öt nagy korszakra bontja a világtörténelmet:
- vadászó-gyűjtögető
- ásóbotos növénytermesztő
- agrár társadalmak
- ipari társadalmak
- posztmodern

Ezen nagy korszakokat más-más technikai színvonal, ebből következően más-más gazdasági berendezkedés, erre épülve más-más társadalmak és vallások jellemezték. Mondok egy példát: az ásóbotos földművelést végző társadalmak (kb. i.e. 10.000 - i.e. 4000) jellemzően matriarchálisak voltak. A nehéz ekével történő, fejlettebb agrárgazdálkodás azonban izomerőt követelt, s innentől a férfiak vették át az irányítást. Itt már Jahve, a Teremtő is férfialak.

A Kárpát-medencében élő magyarság már története ott kezdődik, ahol egy sor jelentős változás már megtörtént. Gazdasági-társadalmi-vallási tekintetben egy abszolút statikus korszak a történelmünk első 500-700 éve. A könyvnyomtatás valóban fontos technikai mérföldkő, és bizonyára volt szerepe a reformáció kialakulásában. Ez európai és ugyanúgy magyar jelenség.

G. Nagy László 2022.11.26. 11:03:58

@MEDVE1978:

"Köszi, de ez nem nagy dolog, én azért hallottam, mert közgazdász vagyok."

Baszki, én is. Lehet, hogy tanultam is róla 30 évvel ezelőtt??? :)

2022.11.26. 11:07:42

@MEDVE1978:
malthus tételei magyarországra nem érvényesek. a jelenkori magyarországon minden egyes emberre jut 1 hektárnyi földterület (nagyobbrészt termőföld). a jelenkori népesség akár egyszerű gépekkel is megművelhetné a földet úgy, hogy nem halna éhen.

MEDVE1978 2022.11.26. 11:22:33

Annak ellenére egyébként, hogy én is bízom a technológiai megoldásban, azért tényleg nagyon aggasztóan fogynak egyes erőforrások a világon. És itt nem a prominensen hangoztatott olajra vagy gázra gondolok, amelyekből felfedezett készletként is van még legalább 50 évnyi (és szerintem a föld alatt, eddig nem próbált helyeken van még vagy 150). Az urániumból talán 80-100 évnyi van. Ami aggasztóbb az mondjuk a foszfor, amiből 194 millió tonnát termelnek évente, amiből 82 millió tonnát Kína és elengedhetetlen a műtrágyagyártáshoz. Ebből 80 évnyi van, de a legtöbb termelő elég volatilis országokban van (arab országok, Kína, Oroszország). Vagy a folyami homok, ami elengedhetetlen a beton gyártásához, viszont nem keletkezik újra és a sivatagi vagy a tengerparti homok nem jó. A beton viszont a modern gazdaságok egyik alapja. A ritka földfémekből is általában pár évtizednyi van.
Az érem másik oldala a fejlesztési kudarc / lassúság. A 90-es években rengeteg olyan "kaputechnológia" volt, amelynek nagy jövőt jósoltak és gyors érvényesülést. Ehhez képest egyikből sem lett nagyon semmi vagy csak lassan fejlődött. Ott volt a fúzió, ami ma kb. ugyanott tart, mint 30 éve, illetve még mindig nem ugrotta át a fenntarthatósági határt. Akkoriban érdekes áramtermelési lehetőségnek gondolták az árapály-erőműveket. A tesztek során az derült ki, hogy ezek túl drágák, teljesen elhagyták a kutatási területet. A szélerőművekről kiderült, hogy darálják a madarakat, a napcellákról kiderült, hogy rendkívül sérülékenyek és gyakran kell cserélni őket. Mindkét módszerről kiderült, hogy nehezen megoldható az energiatárolás, ezért hagyományos energiatermelési módszerekkel kell párosítani, hogy effektívek legyenek. Ott van a víz problémája: rengeteg kutatás volt, hogy hogyan lehet a sós víz tisztítása effektívebb és ezzel hogyan lehet a mezőgazdaságot felpörgetni édesvízzel nem jól ellátott területeken. Ez is kb. ott tart, mint 20-30 éve, még mindig túl drága.

Már volt erről egy vita, ahol a legjobb reménynek én továbbra is az űrliftet tartom. Sajnos még ebben is csak minimális előrehaladás volt. Eddig kb. 10 cm.-nyi olyan anyagot tudtak előállítani, ami szükséges lenne egy ilyen lifthez. Az űrlift lehetővé tenné az űr bányászatát - elérhető áron és az emberiség továbbléphetne. A Wright testvérek repülőjétől a Gagarinig 58 év telt el, azóta lényegében nem léptünk tovább, pedig 61 újabb év telt el. Még mindig ugyanazon az elven mennek a rakéták és ugyanolyan gazdaságtalanul. Sajnos a rakétatechnológia és a repülés robbanásszerű fejlődését a háború okozta. Ha Wernherr von Braun esetében anno az amerikaiak nem fogják be az orrukat a náci múltját illetően, akkor ez a terület nagyságrendekkel lassabban fejlődött volna. Ez viszont felveti azt a kérdést, hogy háborús gyorsítás nélkül az emberiség képes lesz-e megugrani ezt a technológiai gátat.

MEDVE1978 2022.11.26. 11:24:30

@cvsvrs: A jövőkutató is ezt a következtetést vonta le egyébként az indexes interújban anno.
Ebből a szempontból nálunk a világrend összeomlása nagyobb kockázat, éhen valószínűleg nem fogunk halni.

2022.11.26. 11:55:34

@G. Nagy László:
debrecenben a 16. századi mezővárosi jogrend fejlettebb volt, mint a jelenlegi.

a 13. századi debrecenben három földesúr fizette az adót a váradi püspöknek. rafain debrecenje. a kereskedő báró, egy kereskedelmi hordát vezetett kereskedő jobbágyokkal. dósa debrecenje iparos jobbágyokat fogadott. és péter debrecenje volt a földműves. és debreceni jakab azt mondta, hogy a francnak fogják fizetni az adót váradnak. építenek egy templomot. majd ők beszedik az egyházadót. és megüzente a pápának, hogy annyi pénzt fizet, amennyit a püspök. parancsoljon rá. szentelje fel a templomot, hogy a városnak saját egyháza legyen. úgy épült ki a kereszténység, hogy volt benne egy "zsidó" szemlélet. debreceni jákob nem rabbi volt, de majdnem. még nem volt reformáció, de már reformálódtak. még nem volt felvilágosodás, de már fel voltak világosodva. ezeknek a korszakoknak vannak előképei és máig tartó utóhatásai. ezekből akár egy lineáris, akár egy ciklikus fejlődéstörténet is kialakítható.

akár magában az évkörben. az állatövi jegyek.

--> nyilas, bak (lovas, nomád)
- vadászó-gyűjtögető --> vízöntő, halak (gyűjtögető, halász-vadász)
- ásóbotos növénytermesztő
- agrár társadalmak --> kos, bika (földművelő, állattenyésztő)
- ipari társadalmak --> ikrek, rák (a termékek sokszorzása, ipar)
- posztmodern --> oroszlán, szűz (posztmodern, férfi-női kereskelmi szolgáltatások)
--> mérleg, skorpió (pénzügyi elszámolás)

ez neked az emberiség lineáris fejlődéstörténete. görög-latin zodiákus. ez a kincses kalendáriumban az évkör. egy falusi gazdálkodás a földesúrral. ami birodalmi szemléletben lineáris (liberális), az uradalmi szemléletben ciklikus (konzervatív).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.26. 11:59:26

@MEDVE1978:

Én meg még jó régen egy konferencián tolmácsoltam, ott volt részletesen szó Malthusról. Szinkrontolmácsolásnál az egész úgy megy át az ember agyán, hogy utólag jószerivel alig emlékszik belőle valamire. Ez esetben utána voltak kötetlen beszélgetések, sztem innen maradt meg.

G. Nagy László 2022.11.26. 12:12:10

@MEDVE1978: Azt mondod: egy sor technológiai fejlesztés idő és gazdaságosság kérdése. Egyetértek. Fogyóban a folyami homok? Nőni fog az ára, ami az új ingatlanok árát is megemeli. Egyre inkább megéri majd új beton-technológiákon dolgozni, mert egyre több profitot ígér, ha meglesz a megoldás. Végtelenül hiszek a piacban, mint a világot optimálisan mozgató erőben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.26. 12:15:11

@MEDVE1978:

"Ha Wernherr von Braun esetében anno az amerikaiak nem fogják be az orrukat a náci múltját illetően"

Alaposan átvilágították, és ők is arra jutottak, hogy von Braun nem volt meggyőződéses náci. A párttagság csak arra kellett neki, hogy zavartalanul dolgozhasson.

2022.11.26. 12:23:40

@MEDVE1978:
a számolás lett sokkal gyorsabb. úgy egyébként elég nehézkes ma is piramisokat építeni. (szerintem simán öntötték a mészkövet. nem voltak hülyék, mint az egyipológusok.)

ez a szfinx. a belseje öntva van. a külseje kis téglákkal van kirakva. a feje meg van faragva.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Great_Sphinx_of_Giza_-_20080716a.jpg
egy kőműves ha ránéz, akkor azt mondja, hogy ez műkő. nem egy óriás követ cipeltek oda. a mészkő törmeléket, zúzalékot hordták oda. össze tudták eggyé vegyíteni. bölcseleti alapon próbálják megfejteni, hogy csak az ufók lehettek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.26. 12:39:35

@MEDVE1978:

"A természet egyik törvénye sokszor a társadalmakra is igaz: ha megváltoztatsz egy tényezőt, a rendszer törekszik arra, hogy ezt kiegyenlítse (bármely magára hagyott termodinamikai rendszer egy idő után egyensúlyi állapotba kerül)."

Sőt a biológiára is igaz, bár némi eltéréssel. Egy élő szervezet arra törekszik, hogy bármely körülmény megváltozásakor helyreállítsa az _eredeti_ egyensúlyi állapotot. Van erre egy szó is: homeosztázis. Helyreállítsa il. fenntartsa a testhőmérsékletet (maghőmérséklet) akár a végtagok és a bőrfelszín vérellátásának csökkentésével, fenntartsa a vércukorszintet és még tudom is én, mit, soha nem szerettem a biológiát.

Ami a társadalmakat illeti, itt az általad is említett dinamikus szó a lényeges, mert külső változás hatására nem a korábbi egyensúlyi állapot áll helyre, hanem beáll egy új. Érdekes módon ez hasonlít sok fizikai rendszer viselkedésére is, holott egészen más a kétféle rendszer működése. A fizikai vagy kémiai rendszerekben is ált. az történik, hogy a rendszer egy új dinamikus egyensúlyi helyzetbe kerül.

Vagy időnként nem, és akkor vagy kaotikus lesz a viselkedés, vagy oszcillálni kezd, a visszacsatolások mértékétől függően. Ez az oszcilláció mutatkozik meg pl. a gazdaság ciklikusságában, de talán a tankönyvekből legismertebb példája az, amikor a ragadozók és a prédaállatok száma kezd szélsőségesen kilengeni, oszcillálni.

A szó nem véletlenül kerül ide, egy analóg oszcillátor pontosan a jól adagolt pozitív visszacsatolás elvén működik.

(Már kisiskolás koromban is bújtam az elektrotechnikai könyveket, de sajnos azokban senki nem magyarázta ezt el, persze nem tízéveseknek írták őket.)

2022.11.26. 12:55:08

@G. Nagy László:
newton arra tanít, hogy a világot a gravitáció mozgatja. és az nem a piaci elvű. akkor se ha a közgazdászok azt gondolják, hogy a törvényeik olyan mértékben univerzálisak, mint a gravitáció.

a piac a piacot mozgatja. ez ugye a tautologikus állítás. (ami a bölcseletben rendesen kiindulási pont. és nem az, hogy jóska ezt mondta, pista azt mondta. hanem egy kijelentés, ami önmagát állítja. a piac szereplőinek van valamiféle hozzállásuk a világhoz.

hogy ez a piac most egy palace, platz vagy plaza. egy premodern vidékies palota. modern városias platz. vagy plaza. maga a piac is legyen magánkézben, maga a piac is lehet áru, amit lehet adni-venni. ez a posztmodern. a pláza. a hipermarket. és a pénzügyi palotákra már azt mondják: a "piacok". az a tőkepiac.

és rendesen a vallás dönti el, hogy ebből mi az, ami tiltott, tűrt vagy támogatott. mi az, ami ebből fair. ilyenformán a piacot a vallás mozgatja. és rendesen az állam szabja meg a világos, világias szabályokat. és szab mértéket. úgy lesz a piac market. és az úgy lehet a piacon számolni a tömegekkel. amire hat a gravitáció. és az univerzális, vagy annak tűnik. az a tudomány. az embertömegekre mi hat az erősen kérdőjeles. az a vallás.

G. Nagy László 2022.11.26. 14:40:59

@cvsvrs:

"az embertömegekre mi hat az erősen kérdőjeles. az a vallás."

Annyi zavaros dolgot le tudsz írni, hogy szerintem még magad sem tudod követni a saját gondolataidat. Piac és vallás - nemhogy alma és körte, sokkal inkább alma ás bokor. Két egészen más természetű fogalom.

A VALLÁS egy tartalom. Egy ideológia. Egy eszmerendszer. Szólhat Jahvéről, Mohamedről, vagy épp arról, hogy a Föld márpedig lapos.

A PIAC ezzel szemben egy működési mechanizmus. Szinonimái: szabadság, akadálytalanság.

Egy normálisan működő világban a VALLÁS egy termék, melynek értékét a piac ( = az emberek ítélete) dönti el. Egy ilyen világban is születhetnek buta döntések. Egy kellően vallásos közösségben talán többre értékelik majd a helyi kórus karácsonyi énekműsorát, mint egy Aerosmith koncertet. Lelkük rajta. de ezt a döntést NEM A VALLÁS HOZTA meg, HANEM A PIAC, vagyis a hívő emberek.

Egy beteg, tekintélyelvű világban lesz csak igaz, amit írsz, hogy:

"a piacot a vallás mozgatja."

Ez tudod mit jelent magyarul? A szabadság mértékét az önkény határozza meg. Gratulálok a világodhoz! (Hiszem, hogy te azért megérted, amiket írok, csak valami évtizedes berögződés nem engedi, hogy logikusan gondolkozz.)

2022.11.26. 15:52:59

@G. Nagy László:
a termelőnek az a jó, hogy a piac a kereskedők száméra akadályoztatva van. a fogyasztónak az, hogy nincsen. és egy vallási kérdés, hogy mit szeretnénk. termelő vagy fogyasztó társadalmat inkább. és te azt mondod, hogy fogyasztóit. de ez hitbeli meggyőződés és egy vallási kérdés.

milyen legyen ez a szabad piaci társadalom. egy zárt kommuna (amiben többletjogai vannak a helyieknek, mert övék a platz, a piac, a tulajdonjog szentségéből következően előjogaik lehetnek ugyebár), vagy egy nyitott kolónia (ahol a helyieknek nincsenek jogai). te a nyitott kolóniára szavazol. de ez egy vallási kérdés.

milyen legyen ez a szabad piaci társadalom. kollektivizált. közösségi tulajdonban legyen a piactér. és a kereskedelem hasznából közszgáltatásokat nyújtsanak. vagy individualizált. a közszolgáltatások is legyenek piacosítva és magánosítva.

magát a piacot is árunak kell tekinteni. mert az nem egy platz, hanem egy pláza, amit adni venni lehet. vagy a pénzügyi palace. azt meg lehet venni, el lehet adni. vagy a bankcenter legyen közösségi tulajdonban. common market. vagy jézusmária, annak magánkézben kell lennie. ez egy vallási kérdés.

és a liberalizmus az, hogy lehet így is lehet úgy is. ha a zárt, kollektivizált, kommunkák feltétlen rosszul működnek, akkor rövid úton csődbe mennek. és csak a nyitott, individualizált kolóniák maradnak fent. de ezek a kérdések a történelemben nincsenek eldöntve végérvényesen.

szerintem "free market" a virtualizációban erős, a "common market" a valóságban működőképes feltéve, hogy nem totalitárius. tehát valamiféle vegyes rendszer. de részemről ez is csak hit. ahogyan az is, hogy szerinted meg teljes szabadság kellene. és csak a hadsereg legyen állami fenntartású. és nincs közös tulajdon. minden magántulajdonban van. és annak szentsége felett őrködjön a haderő. és ez is egy lehetséges világ és az is, hogy közösségi piacterek vannak partikuláris szabályokkal.

liberális vagyok. és azt gondolom, hogy lehet így is, lehet úgy is. és ami ezeket összekapcsolja az a matek. képesek vagyunk ezzekkel a különféle szabad piaci konstrukciókkal számolni.

2022.11.26. 16:10:47

@G. Nagy László:
hány alkalmazottja lehet egy vállalkozónak.

egy se, mert az alkalmazotti lét elnyomja az egyént. és ezt törvényben meg kell akadályozni. és boldoguljon mindenki egyénileg vagy olyan polgárjogi társaságban, ahol mindenki a saját munkaeszközeit birtokolja.

egy alkalmazottat engedjünk meg. minden mester mellett legyen egy szolga. és ha valaki mégis több szolgát alkalmaz, mert sok pénze van, de a másik több megrendelést kap, mert jobb árut készít csak nincs szolgája, akkor a gazdag köteles kölcsön adni egyet a szegényebbnek.

na most lehet mondani, hogy ilyen baromságot ki ne találjon már valaki. ez a céhes ipar. legalább is errefelé.

A fazekas mesterek részére a tekintetes debreceni tanács által adományozott és engedett kiváltság levél másolata 1574. évben
Hatodszor: hogy bármelyik fazekasmesterek mindig csak egy fazekas legényt legyen szabad (a szokásos bér meggfizetésével) maga mellett tartani. Akinek több fazekas legénye lenne amikor másnak hiányzik, vagy kérik (egyet, amit fentebb jeleztünk, mégis megtartva maga mellett) tartozik elengedni.

lehet mondani, hogy ez egy baromság. akárhány embert lehessen már foglalkoztatni. elvben dönthet úgy a kommuna, már pedig nem lehet. mert viszonylagos egyenlőség, egyenlő viszonyok között több fazekas mester (oldalán egy vagy legfeljebb legénnyel) versengjen egymással. és lehet mondani, hogy egy alkalmazott se lehessen. lássuk, hogy ki gyártja a legszebb fazakat. csapatban? nem egyénileg. ki nyeri el a vásárdíjat? melyik fazekas (legyen az legény vagy mester).

ezek mind-mind lehetséges világok. hányan játsszák a focit. mekkora pályán, milyen talajon, stb.

2022.11.26. 16:25:33

tehát mondhatjuk azt, hogy ez a platz. ez fel van osztva, hogy ez a focipálya. és itt 2x5 fős csapatok játszanak. közülük 1-1 fő kapus. és hétvégén városbajnokság. és a városrészek amatőr csapatai játszanak a blasz-ban. és azok választanak edzőt.

és lehet azt is mondani, hogy nehogy már ezt így korlátozzuk. az megy focizni aki akar. egyáltalán nem kell kijelölni a focipályát. legyen egy nagy füves játszótér. és majd a gyerekek kijelölik, hogy mekkora pályán, mekkora kapura és hányan akarnak játszani.

és lehet mondani, hogy este már ne lehessen játszani, mert az zavarja a lakókat. vagy azt, hogy a lakók kötelesek fizetni azért, hogy este a játszótér ki legyen világítva. és éppen úgy lesz szabadabb a játszótér. kelljen érte egyénileg fizetni, vagy kollektíve tartsuk fent. a szegény gyerek ha nem tud fizetni, akkor így járt. majd legfeljebb valami alapítvány kifizeti a belépőt. vagy az adókból kezt fenntartani lakóingatlan értéke szerint járuljon hozzá nagyobb mértékben a gazdagabb, hogy szegény gyerekek ingyen játszhassanak. és lehet mondani, hogy na ne már. azért kelljen fizetni, hogy az utcában a kölkök hangokodjanak. még azért fizessek többet. ez önkény. a másik oldalról szabadság. hadd hangoskodjanak. és a gazdag fizessen többet. úgy lesz nagyobb szabadság.

és a liberalizmus az, hogy lehet így is, lehet úgy is. egy menő játszótér növelheti a környező társasházi lakások, vagy akár a környékbeli villák árát is. tehát az is lehet, hogy érdemes beruházni. és lehet mondani, hogy a francokat. el kell adni a játszóteret egy vállalkozónak. és majd a verseny eldönti, hogy ezeket ki üzemelteti a legjobban.

mindez hit kérdése.

MEDVE1978 2022.11.26. 20:16:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ez nem a blogbejegyzés témája, de Von Braun ebben nagyon hasonló volt rengeteg katonatiszthez, kutatóhoz a Harmadik Birodalomban. Szerintem egyébként az illúzió, hogy ő nem tudott a kényszermunkáról, amivel a rakétabázisokat is építették és arról, hogy ott meghalt rengeteg rabszolgamunkára rendelt zsidó vagy egyéb fogoly. Bár Von Braun nem volt náci, de opportunista az volt és nem zavarta a vér. A tehetségét utána az amerikaiak is használták, ahogy ugyanezt tették a szovjetek is azokkal a német tudósokkal, akit ők ejtettek foglyul. Ugyanígy igaz ez a katonák döntő részére. Nagyon kevés német Wehrmacht katona volt ténylegesen náci. Profi katonák voltak, akik győzni akartak, ezért nem zavarta őket a Kommissarbefehl (szovjet kommiszárok azonnali kivégzése), ahogy a Kommandobefehl (angolszász kommandósok kivégzése) vagy a hadifoglyok millióinak éhenhalása sem.

G. Nagy László 2022.11.26. 21:06:10

@cvsvrs:

"és a liberalizmus az, hogy lehet így is, lehet úgy is."

Még mindig ugyanezt a nótát fújod, de ez nem igaz. A "virágozzék minden virág" elvnek vannak korlátai, és ezek mind az egyén szabadságánál húzódnak. Jössz azzal, hogy hogy hány munkavállalót lehet alkalmazni... Baszki, hogy jön ahhoz bárki emberfia, hogy ebben korlátot szabjon a másiknak? Nem érzed, hogy ez milyen durva és embertelen beavatkozás a másik életébe? Ez valami rémesen erkölcstelen, arról nem is beszélve, hogy a középkor többek közt ezért stagnált évszázadokon át, mert ilyen elmebeteg faszságok korlátozták a céhrendszert a fejlődésben.

"a termelőnek az a jó, hogy a piac a kereskedők száméra akadályoztatva van."

Ez is egy baromság. Bizonyos termelőknek lehet jó, másoknak meg kifejezetten rossz.

ulpius66 2022.11.26. 21:20:12

"A remény azok mentsvára, akik képtelenek megbirkózni a valósággal"

DE!

A remény hal meg utoljára!
(pontosabban: A remény hal sül meg utoljára!)

2022.11.26. 21:20:34

@G. Nagy László:
ha neked az egyén szabadsága a legfontosabb, akkor azt kellene mondanod, hogy egy ember a másikat nem alkalmazhatja. hiszen akkor rendelkezik a munkaidejéről. és hogy jön ahhoz valaki, hogy a másikat korlátozza.

ulpius66 2022.11.26. 21:21:56

Húúúúúú... de jó!

Akkor ezt a világvégét Európa megúszta! Itt már csökken a lakosság......

ulpius66 2022.11.26. 21:25:50

De kár itt ilyen dolgokon okoskodni, hiszen a télen úgyis mindannyian éhenfagyunk!

ulpius66 2022.11.26. 21:27:28

Komolyra fjordítva a szót, szerintem a kulcs-szó az újrahasznosítás!

Na, ebben sehol sem áll az emberiség!

2022.11.26. 21:30:06

@G. Nagy László:
magyarországon a kereskedők szinte csak befelé hozzák az árut. kifelé nem viszik. mondván, hogy nincs elég versenyképes magyar termék. ez a típusú kereskedelm nyilván nem jó a termelőknek. és nyilván nem jó az országnak sem. miért ne lehetne korlátozni? a kereskedők érdekei nem állnak a társadalom többi tagjának érdekei felett. és lehet mondani, hogy de felette állnak. miért? mert csak. valaki hihet szabad piacban (ami leginkább a virtualitásban érvényesül). és hihet a közös piacban (a valóságban a közös normák teremtik meg a szabadságot). és a közösségi szabályok elsődlegesen a valláson alapulnak.

és eldőslegesen ez mozgatja a történelmet. a bölcselet és a hit. és ehhez képest a technológia másodlagos vagy harmadlagos.

ulpius66 2022.11.26. 21:44:37

Egyebekben meg a Föld amin élünk egy igen sérülékeny valami!

kb. 6375 km a sugara, ebből a felső 10-20 km. a szilárd kéreg, alatta meg van az a pár ezer fokos izé.....azaz a 0,1 - 0,3%-a amin élünk....az élhető (elegendő oxigénes) légkör ugyanilyen, kb. 10 km......ennyi adatik az emberiségnek!
(EZT ÚGY KELL ELKÉPZELNI, HOGY EGY SZOBAI, VILÁGÍTÓS FÖLDGÖMBNÉL, A FÖLD A SZILÁRD KÉREGÉNEK VASTAGSÁGA AZ KB. MEGEGYEZIK A FÖLDGÖMBÖN LÉVŐ PAPÍR VASTAGSÁGÁVAL....AZ OXIGÉNES LÉGRÉTEG MEG EGY MÁSIK PAPÍR VASTAGSÁGÁVAL EGYEZIK MEG...)

Aztán kitör egy szupervulkán, vagy jön egy üstökös vagy aszteroida......aztán lőttek az emberiségnek....

ÉLJ A MÁNAK!

ulpius66 2022.11.26. 22:02:22

Más összehasonlításban.

A Föld tömegének a 99,9999%-a ez a pár ezer fokos lötty, a 0,0001%-a a szilárd kéreg.....

.... és így száguld a Föld a Nap körül mintegy 30km/sec...... azaz 30x3.600 mintegy 100.000 kilométer per órás sebességgel......évente meg is teszi azt az egymilliárd kilométert a Nap körül....

ulpius66 2022.11.26. 22:11:40

Csak hogy éreztessem milyen törékeny a Földünk..... milyen porszemek vagyunk.....

A Naprendszert ha lekicsinyítjük, akkor a közepén van a kb.14 cm átmérőjű nap, tőle 15 méterre van egy mákszem, ez a Föld, és ez a mákszem egy év alatt kerüli meg a labdát......

Élj a mának!!!!!

G. Nagy László 2022.11.26. 22:33:34

@cvsvrs:

"ha neked az egyén szabadsága a legfontosabb, akkor azt kellene mondanod, hogy egy ember a másikat nem alkalmazhatja. hiszen akkor rendelkezik a munkaidejéről. és hogy jön ahhoz valaki, hogy a másikat korlátozza."

Esküszöm, te trollkodsz. Ennyi erővel a házasság is korlátozás volna. Az összes szerződés is az. Sőt minden emberi interakció...

Én vagyok a hülye fasz, hogy reagálok az ilyesmire, de utoljára még leírom:

A munkaszerződés ÖNKÉNTES MEGÁLLAPODÁS. A munkavállaló ÖNMAGA vállalja, hogy a munkaidejét a munkaadónak ajánlja fel, vagyis ÖNMAGÁT KORLÁTOZZA. Ez pedig mindenkinek szíve joga. Minden szabad ember rendelkezik a sorsa, az élete, a percei felett. Ki így, ki úgy, Vagy annyira intelligens, hogy megértsd: egy önként aláírt szerződésben semmi erőszak nincs.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.26. 22:36:01

@ulpius66:

Annak a "párezer fokos löttynek" sokat köszönhetünk, pl. a cikkben is említett geotermikus energiát. Talán nem annyira közismert, hogy a Föld még ma is több energiát sugároz ki az űrbe, mint amennyit a Naptól kap. Régebben ez még inkább így volt - a régebbent persze földtörténeti időtávokban értve -, hiszen akkor erősebb volt a radioaktív bomlásból származó hőtermelődés.

A földi élet kezdetén is lehetett jelentősége, amikor a Nap luminozitása lényegesen kisebb volt a mainál, bár a sűrűbb és sok üvegházgázt tartalmazó légkör sokkal inkább hozzájárult ahhoz, hogy az élet számára kedvező volt a hőmérséklet.

Ez utóbbihoz kapcsolódik az a tény is, hogy a Földön igen hosszú ideje állnak fenn az élet számára kedvező körülmények. Sérülékenység ide vagy oda - csak hát ezzel nem lenne szabad visszaélnünk.

G. Nagy László 2022.11.26. 22:37:49

@ulpius66:

"ÉLJ A MÁNAK!"

Egyébként Stumpf-Bíró Balázs is erre a következtetésre jut. de tényleg :)

"Komolyra fjordítva a szót, szerintem a kulcs-szó az újrahasznosítás!"

Én is ebben hiszek. Az anyag nem vész el. Egy csomó hulladékunk van, azokból bizonyosan kinyerhető a jövő szükséges alapanyagainak jelentős része, még ha költséges módon is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.26. 22:41:31

@ulpius66:

Azt is látni kell, hogy az emberi beavatkozás egyáltalán nem teszi tönkre a Földet - ellentétben azzal, amit a klímaaktivisták állítanak. A Földet pusztán a _magunk_számára_ tehetjük élhetetlenné, de maga az élővilág alkalmazkodni fog, ahogy eddig is folyamatosan tette az évszázmilliók során.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.26. 23:08:10

@G. Nagy László:

"egy önként aláírt szerződésben semmi erőszak nincs."

Bocsáss meg, ha visszaélek a türelmeddel, nem követtem az eddigi vitátokat.

Talán már szóba hoztam, hogy nem tudom elfogadni azt az állaspontodat, hogy az erőszakmentességet a fizikai erőszak hiányára korlátozod. Persze hasznosabb lenne más szót használni, talán a kényszermentesség jobb lenne.

Nehéz ugyanis nem cinizmussal vádolni azt, aki önkéntességről beszél olyan esetekben, amikor egy egzisztenciálisan kiszolgáltatott ember "önként" aláír egy számára igen hátrányos szerződést, nehogy éhen haljon ő és a családja.

A fizikai erőszak vagy a fizikai erőszak nélküli egzisztenciális vagy morális tönkretétel burkolt kilátásba helyezése minek számít?

Kicsit más: Vannak olyan alapvető emberi jogok, amelyekről egy ember nem mondhat le még akkor sem, ha ezt akarja. Ezért jogilag semmis pl. minden olyan szerződés, melyben valaki önként vállalja a rabszolgaságot, vagyis lemond a szabadság alapvető emberi jogáról.

Igen ám, csakhogy a szabadság és a nem szabadság egy széles skála két végpontja. Ha a rabszolga kap napi egy órai szabadságot, akkor ezt már lehet?

Egy munkavállalási szerződéssel az ember önként lemond a szabadsága egy részéről, és itt irreleváns, hogy bármikor felmondhatja a szerződést. Meddig lehet elmenni a szabadságról történő efféle lemondással?

Biztos vagyok, hogy ezt előttem már milliószor felvetették. Ám a választ nem ismerem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.26. 23:10:26

Röviden: igen eltérő erőviszonyok esetén lehet még önkéntességről beszélni?

G. Nagy László 2022.11.26. 23:54:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Röviden: igen eltérő erőviszonyok esetén lehet még önkéntességről beszélni?"

Nyilvánvalóan igen. Már csak azért is, mert soha sehol nem találsz olyan interakciót, amelyben a felek egyenlő erőviszonyban lennének. Rámozdulok egy huszonéves bombacsajra, akire egy fél város csorgatja a nyálát - sosem leszünk egyenlő erőviszonyban. Pókerezünk, s a verseny végjátékában ötször annyi zsetonod van, mint nekem - hol az egyenlő erőviszony. Minden egyes párkapcsolat arról szól, hogy az egyik fél jobban akarja ezt az egészet, jobban ragaszkodik a másikhoz, aki ezáltal - joggal nyeregben érezheti magát. Ugyanez a helyzet a munka világában, csakhogy amíg húsz éve én voltam a szereposztó dívány döntéshozó királya, manapság örülök, ha van egyáltalán jelentkező - ma munkaadóként én érzem magam kiszolgáltatott helyzetben.

"Nehéz ugyanis nem cinizmussal vádolni azt, aki önkéntességről beszél olyan esetekben, amikor egy egzisztenciálisan kiszolgáltatott ember "önként" aláír egy számára igen hátrányos szerződést, nehogy éhen haljon ő és a családja."

Sosem felejtem el a The Carporation - A pénz birodalma című 2003-as dokumentumfilm azon jelenetét, amelyben az erősen balos hangvételű narráció azon méltatlankodik, hogy a Nike hondurasi üzemében dolgozó kamaszlány mindössze 2 dollárt keres óránként. A riporter kérdezi az érintettet a családjáról, aki elmondja, hogy a szülei munkanélküliek, a környéken semmi munkalehetőség sincs, és ő tartja el az egész családot, mind a hét testvérével együtt... Most képzeld el, hogy ez a szegény, kiszolgáltatott kislány mennyivel vidámabb életet élne, ha még a Nike üzeme sem volna! Az összes ilyen felvetésnél legitim kérdés az, hogy nincstelenék miért csinálnak nyolc gyereket? Az is, hogy hogy hogyan lehet egy aprócska keresetből eltartani tíz embert. De megkérdőjelezni az önkéntességet... Ennek a családnak az életet jelenti ez az állás, úgyhogy a kislány piszok jó üzletet kötött az üzemmel. Hálás lehet a Nike-nak, hogy ipart telepít az Isten háta mögé, a semmibe.

2022.11.27. 08:50:55

@G. Nagy László:
az önkéntesség addig érvényesül amíg az emberek viszonylagos egyenlőségben, egyenlő viszonyok között élnek. és ha mondjuk egy településen összesen 2-3 munkaadó van, vagy csak 1, akkor nincs túl nagy szabadság.

és ezt igyekeztek korlátozni a céhek. ezért írták elő, hogy egy mester általában véve egy inast foglalkoztathat. és ha mégis többet alkalmazna (mert elég gazdag) ámde nem ő kapja a megrendelést (mert a fazekas művei nem elég mívesek), akkor a tehetős köteles a munkavállalóit kölcsön adni a szegényebb, de a piacon több megrendeléshez jutó tehetségesebb céhtagoknak.

ez a szabály éppen munkavállalás önkéntes jellegét erősítette. lehet mondani, hogy ezekben a családias kis műhelyekben azonban nem elég hatékony a termelés. és ha az óriás gyárak olcsó tömegtermékkekel maguk mellé állítják a fogyasztókat, akkor a kézművesek így jártak. ezt hívják úgy, hogy modernizáció, haladás. és ez is egy lehetőség.

és az is, hogy egy város piacának (a platz) tulajdonosai a kézműipar számára előnyöket biztosítanak. és különadóval sújtják a hipermarketeket (a plázát) és visszaveszik a pénzügyi palotát (a palace-t). és lehet mondani, hogy ez valalmi félfeudális-félkommunista attitűd. igen, igen. a liberalizmus az, hogy ez is meg van engedve. a közbirtokosság döntése.

a polgári konzervativizmusban a város (a magyar tradicionalizmusban a vármegye) hasonlóan működik, mint egy részvénytársaság. a házzal rendelkező polgároknak van üzletrésze. klasszikus liberális elvek szerint. és ha valakinek nem tetszik az egyik város (vármegye), akkor költözhet a másikba. és abban majd úgy szervezik meg a fazekasok céhét, vagy akármicsodát ahogy azt gondolják.

és így nagyon sok városállam versenyez. ez a klasszikus liberalizmus. és egy közigazgatási egység lehet erősen individualizált, vagy akár kollektivizált is.

G. Nagy László 2022.11.27. 09:24:06

@cvsvrs:

"az önkéntesség addig érvényesül amíg az emberek viszonylagos egyenlőségben, egyenlő viszonyok között élnek. és ha mondjuk egy településen összesen 2-3 munkaadó van, vagy csak 1, akkor nincs túl nagy szabadság."

Ennek NULLA igazságtartalma van. Az önkéntesség addig érvényesül, amíg nem tartanak pisztolyt a fejedhez. Ha egy településen kevés a munkahely, el lehet költözni. baszki, így jöttek létre a városok!!! Igen, Debrecen is.

"és ezt igyekeztek korlátozni a céhek. ezért írták elő, hogy egy mester általában véve egy inast foglalkoztathat. és ha mégis többet alkalmazna (mert elég gazdag) ámde nem ő kapja a megrendelést (mert a fazekas művei nem elég mívesek), akkor a tehetős köteles a munkavállalóit kölcsön adni a szegényebb, de a piacon több megrendeléshez jutó tehetségesebb céhtagoknak."

Idióta barmok voltak mind, akik ezt évszázadokon át elfogadták és tűrték. Pontosan ettől maradt sötét a középkor.

"ez a szabály éppen munkavállalás önkéntes jellegét erősítette. lehet mondani, hogy ezekben a családias kis műhelyekben azonban nem elég hatékony a termelés. és ha az óriás gyárak olcsó tömegtermékkekel maguk mellé állítják a fogyasztókat, akkor a kézművesek így jártak. ezt hívják úgy, hogy modernizáció, haladás. és ez is egy lehetőség."

Meg is lehet erőszakolni a nőket és udvarolni is lehet nekik. Mindkettő lehetőség... - Pontosan így adod elő ezeket, mintha egyenrangú, morálisan egyenértékű rendszerek volnának. Mindig megdöbbenek az erkölcs teljes hiányán.

"és az is, hogy egy város piacának (a platz) tulajdonosai a kézműipar számára előnyöket biztosítanak. és különadóval sújtják a hipermarketeket (a plázát) és visszaveszik a pénzügyi palotát (a palace-t). és lehet mondani, hogy ez valalmi félfeudális-félkommunista attitűd. igen, igen. a liberalizmus az, hogy ez is meg van engedve. a közbirtokosság döntése."

Ebben már van annyi igazság, hogy amennyiben egy város lakossága úgy dönt, hogy a helyi termékek és kereskedők előnyt élveznek, úgy szívük joga patrióta döntéseket hozni. Ezek ideig-óráig hasznára lehetnek a közösségnek, Dél-Korea is így járt el a közelmúltban, egészen addig, amíg meg nem erősödött. Onnantól értelmét vesztik, sőt kontraproduktívvá válnak a külsősöket korlátozó intézkedések. (Természetesen a mesterségesen visszafogott céhrendszer is oké, ha azt az adott közösség megszavazza, és nem valami felülről diktált törvény mondja ki. Ez esetben az fog történni, hogy Hajdúnánás - amely ragaszkodik a céhrendszerhez -, csúnyán lemarad, Debrecen pedig - amely igent mond a szabad termelésnek -, nagyra nő. Előbb-utóbb a nánásiak is rájönnek, hogy hol baszták el.

ViCa 2022.11.27. 09:59:00

Nyáron olvastam egy jó konyvet, egy optimista scifit,a klímaválságról. A Jövő Miniszteriuma. Ez arról szólt (józan paraszti ésszel is erre jutunk :)), hogy a tud. fejlődés nem elég semmilyen valódi változáshoz, tarsadalmi és gazdasági átalakulás kell...ösztönzők (propaganda, marketing a kevés fogyasztás mellett, bevezetnek egy un vilagszintu karbon pénzt) ...és sajnos hatalmi erőszak is. Az energia kerdeseben pl a Jevons paradoxon jött elő.

ViCa 2022.11.27. 10:05:54

Mondjuk azért úgy igaz a cím, hogy az oktalan/túlzott/megalapozatlan stb remény...a valóság tagadása. És ebben az esetben (klíma változás), azért elég sok tényező mutat arra, hogy nagy baj lesz.

2022.11.27. 10:23:38

@G. Nagy László:
egy kisvárosban tipikusan 2-3, egy középvárosban (amilyen debrecen) 20-30, egy nagyobb városban (amilyen budapest) 200-300 munkavállaló verseng egymással. 10 ezer főre jut 1 lokálisan, és 100 ezer főre egy globálisan versenyképes munkaadó. községben, faluban egyéni, családi gazdaságok vannak alkalmi napszámosokkal. és mellette az önkormányzat a munkaadó. közmunkaprogramokkal.

na most lehet mondani, hogy ha valaki több munkaadó közül válogatni, akkor költözzön nagyobb városba. ez egy legitim opció. és az is, hogy korlátozzák a multik munkavállalását. a a maszekokat hozzák helyzetbe. ezeknek előnye, hátránya van. és szabályozási verseny van.

2022.11.27. 10:29:43

@G. Nagy László:
a céhes szabályokat az adott városok választott vezetői elfogadták. ez egy korábbi kiváltságlevél 1574-es megerősítése.

"Mi, Szabó Dávid Debrecen mezőváros főbírája, esküdt polgárai és szenátorai. Jelen levelünk által mindenkinek, akiket illet, emlékezetbe ajánljuk, hogy a debreceni fazekas mesterek nevében és személyében eszes Fazekas Balázs, Fazekas Jakab, Fazekas György, Fazekas Benedek, Fazekas Mihály élénkbe jővén, jelenteni kívánták, minthogy nekik is nagyon szükségük lenne más debreceni kézműves mesterséget folytató mesterek szokása és rendtartása szerint, a jó rend megőrzése végett, valamiféle bizonyos törvényekre és statútumokra, teljes alázatossággal kérvén bennünket, hogy általuk elébünk terjesztett bizonyos rendtartásokat, statútumokat fogadjuk el és erősítsük meg, őket azonban tartsuk meg és azokat mások által is tartassuk meg".

és a céh élére évente választanak mesterembereket.

Első: hogy évenként, két becsületes tisztes életű férfit válasszunk (ahogy mondják) a céh mesterének a fazekas mesterek közül, akik az ő fazekas mesterségükre és rendtartásukra ügyeljenek."

2022.11.27. 10:47:32

@G. Nagy László:
ez a "common market". adva van egy kommuna. annak van saját tulajdonú piaca. annak vannak polgárai. és azok eldöntik, hogy milyen szabályok szerint versenyeznek. maga a szabályozás is verseny tárgyát képezi. ezeket a polgárság vezetői elfogadják. a szenátus, az eskütbírák, a kiváltságlevelet a jegyző adja ki.

"Ezen mi mezővárosunk hiteles pecsétjével megerősített levelünk erejével és bizonyságával kiadódott Debrecen, Szent András apostol napján az 1574-ik évben Torkos János, Debrecen város jegyzője, maga kezével."

G. Nagy László 2022.11.27. 14:28:27

@ViCa: Köszi az ajánlást, a könyvet felvettem a bakancslistámra!

GyMasa 2022.11.28. 09:46:57

@cvsvrs:
"a fasizmus igérete az, hogy az olcsó krumpit a nemzeti krumpligyár teremti meg."
A fasizmus nem az igéretekröl szól, hanem a "hogyanról".
Azaz egy fasiszta mindig bele akar avatkozni az életedbe és megmondani, mit, hogyan csinálj, hogy gondolkodj.
A mostani woke-balos mozgalomra ez teljes mértékben igaz!
Nem türik az ellentmondás legkisebb formáját sem.

" teljes körű automatizálással. és minden magyar/olasz/német a nemzeti krumpligyár nemzeti krumpliját eszi. és így lesz népautó. és ilyenformán minden nemzet megmutatja az erejét a nagyvilágnak. és a világ elképed, hogy mindezekben a németek a legjobbak. és ilyenformán ők állnak a világ felett."
De, ennek semmi köze a fasizmushoz.

GyMasa 2022.11.28. 09:53:59

@MEDVE1978:
"Eddig kb. 10 cm.-nyi olyan anyagot tudtak előállítani, ami szükséges lenne egy ilyen lifthez."
Igen, tudományos körökben van az a vicc, hogy a szén nanocsövek mindenre képesek, egy dolgot kivéve:
Hogy elhagyják a labort...
És, igen, 36 000 km-nyi nagya kellene belöle.

" Az űrlift lehetővé tenné az űr bányászatát - elérhető áron és az emberiség továbbléphetne. "
Szerintem ELom Musk pl. a SpaceX-szel nagyon sokat tett az ürutazás költségeinek csökkentéséért.

HypocritSlayer 2022.11.28. 12:31:25

@G. Nagy László:
>>ha felsorolsz egy-két olyan technológiai akadályt, amely ma még leküzdhetetlennek látszik.

Pl. elektromos áram tárolása.......

2022.11.28. 13:08:15

@GyMasa:
a totalitárius, nacionalista és korporatív rendszereket szokás fasisztának nevezni. abban egy közintézmény vezetője csak és kizárólag népi nacionalista lehet. egy fasiszta államalakulatban minden nacionalizálva van, nemzeti nagytőkések vannak a betelepülő külföldi cégek is a nemzetvezető elvtárs stratégiai tárgyaló partnerei. a kommunizmus is totalitárius csak az internacionalista.

a kommunizmusban népi nacionalista nem lehet iskolaigazgató, a fasizmusban csak az lehet. ha kommunisták és a fasiszták szabad választást tartanak, akkor polarizálódó közéletben a brutális szélsőségek vonulnak fel. és van egy "baloldali" neoliberális és az "jobboldali" illiberális tábor. és a szociális demagógia lesz a közös elem. amit a széljobb népi nacionalista mázzal von be. a szélbal pedig internacionalizmusal.

GyMasa 2022.11.28. 13:37:40

@cvsvrs:
"a totalitárius, nacionalista és korporatív rendszereket szokás fasisztának nevezni."
Nem az a fontos, hogy miket "szokás" valahogy nevezni, hanem, hogy mit jelent a szó.
A fasizmus a latin "fasces" szóbol ered, ami amolyan vezénylöpálca volt.

"abban egy közintézmény vezetője csak és kizárólag népi nacionalista lehet."
Nem, mert a woke balosok is olyan fasiszták, amennyire csak lehet, hiszen semmiféle, a mainstreamtöl a legkevésbé eltérö gondolatot, véleményt nem türnek meg...

" egy fasiszta államalakulatban minden nacionalizálva van, nemzeti nagytőkések vannak a betelepülő külföldi cégek is a nemzetvezető elvtárs stratégiai tárgyaló partnerei. a kommunizmus is totalitárius csak az internacionalista."
Ebben egyet értünk, a nácik és a kommerek között ez a megkülönböztetés, hogy a nácik nemzeti kommunisták a kommunisták meg nemzetköziek.

"a kommunizmusban népi nacionalista nem lehet iskolaigazgató, a fasizmusban csak az lehet."
Addigra, mire ez a téma szóba kerül, addigra a kommer rendszer vérmérsékletétöl függöen a "nacionalisták" vagy börtönban, vagy gulagon vagy a föld alatt vannak.

" ha kommunisták és a fasiszták szabad választást tartanak,"
Nem fognak, mert akkor elveszíthetnék a hatalmat.
Az pedig nem megengedhetö...

GyMasa 2022.11.28. 13:39:34

@HypocritSlayer:
Meg, nem beszélve a bányászati- és a gyártókapacitás sem létezik ahhoz a mennyiségü akkumulátorhoz, amit a teljes elektromos autogyártáshoz kellene...

2022.11.28. 13:55:07

@GyMasa:
a németek hóbortja az, hogy teljes körű automatizálással a termelésből teljes mértékben kikapcsolják az embert. és mindent valamiféle masinéria állít elő anélkül, hogy az embereknek bármit kellene tenniük. az a modernizáció, a haladás. a mesterséges intelligencia olyan, hogy bármit megold. lesz egy mindent gyártó mechanon. ez a német kultúra.

ehhez kapcsolódó elképzelés, hogy lesz egy orákulum. egy gép vagy gépember, ami megmondja az igazságot. ez a világias zsidók (az szdsz) és modernista zsidókeresztények (az mdf "européer" irányzatának elképzelése). megszabják a jogállamot. ezek uralják nyugat-európát és észak-amerikát. amerikában a demokaták a szórvány zsidó. a republikánusok a szórvány németség kultúráját.

és ezekkel szemben áll a latin-amerikaiakra, és egyébként a magyarok többségére is jellemző romantikus mesevilág. az organikus módon szervződő boldog emberek miután felszámolták a rabszolgaságot önfeledten dolgoznak a földeken. a férfiak egymással vetélkedve bajtársaias módon építik a pajtát. és az asszonyok pedig hordják a mézsört.
www.youtube.com/watch?v=BL_X7GelX5Q

a mechanon, az orákulum (az abból szerveződő falanszter) és azt teljes egészében felszámoló organon is mind-mind mesevilágok. a valóságban egy vegyes rendszert építeni véleményem szerint. amiben a kis közösségek inkább ilyenek, vagy olyanok. és ezeket a filozfofikusan széttartó, a klasszikus logika szerint ellentmondó ideológiákat világias módon a matek tartja egyben.

a lelkes feudális építkezésekkel, az abban kényszerű módon keletkező szellemes megoldásokkal is lehet számolni, ahogyan a lelketlen szellemtelen kaptialista betonozással is számolni kell. szerződésekkel. jogállammal. "általános" szerződési feltételekkel, amit a humanitás jegyében olyan jogászok találtak ki, akiknél kisebb gazembereket is akasztottak már. és azt mondják, hogy ráutaló magatartással elfogadtak azt a több száz oldal apró betűt, amit ők spekulatív módon megszerkesztettek. mert ez a jogállam. ez is egy lehetséges világ. disztópikus, de létezik a mindennapokban. és az amish-ok kis világa se teljes utópia.

a kérdés az, hogy miféle fasizmus épüljön. milyen legyen a szocializmus, és mellette miféle legyen a népi nacionalizmus. a feudális vagy félfeduális magyarország milyen módon modernizálódjon félkapitalistává vagy félkommunistává.

és ami ezekben közös az a matek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.28. 14:01:24

@GyMasa:

A Cesusescu-rendszer ezalól kivétel volt: komunista és egyben nacionalista volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.28. 14:05:27

@cvsvrs:

Amint az ember fölöslegessé válik a termelésben, arra sem lesz szükség, hogy uralkidjanak rajtuk, mert előbb-utóbb eliminálják őket.

Nem lesz szükség profitra, sem piacra, hiszen nem kell kenyeret biztosítani a annak a munkaerőnek, amelyre nincs szükség.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.28. 14:36:43

Basszus, kétszer nyomok az m-re, mégis komunista lesz belőle. Biztos túl gyors vagyok, nem 2.4GHz az órajelem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.28. 14:47:24

@GyMasa:

Az egy dolog, hogy nincs kellő szakítószilárdságú anyag a kábelekhez - ezt előbb-utóbb elő fogják állítani. Nagyobb gond az űrlift védelme szabotázs- és terrorakciók ellen. Ha terroristák szétrobbantják a kábelt az ellentömeget képező aszteroida alatt, akkor a kábel gigantikus, 36 ezer kilométeres ostorként csap le a Földre, hihetetlen pusztítást okozva.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2022.11.28. 15:33:11

egy felelős kormány már rég kiépítette volna a geotermiás fűtést itthon, az kiválthatná az orosz gáz nagyrészét (ahogy izlandon, ahogy svájcban pl), csak a hazaáruló dagadéknak nem szempont a magyarok jóléte.

de ahol még a termálfürdőkben is gázzal fűtenek, ott az országvezetés olyan ostoba, hogy a pusztulásba vezeti ezt az országot!

50 év múlva elsivatagosodik az ország nagyobb része valószínűleg, víztározók, csatornák hol vannak? az alföldön már a kaktusz nő.

"Mi olyan kurva bonyolult ezen? Abszolút helyesen járt el, semmi olyat nem szavazott meg, ami KÖZVETLENÜL és jelentősen árt az országnak."

akkor végülis nem olyan nagy gond a szankió?
akkor mi a faszért van nemzeti konzultáció bazmeg a szankciókt 10-20 milliárd forintért?
öszeviszsa bezélsz, és elveszted a kontrollt.

nem a 60-80% élelmiszerinfláció kurvára nem gond, hogy az unokáinkat adósítjuk el, az se gond, és hogy hiányterméket csinálnak FELESLEGESEN a krumpliból meg a tojásból, az se probléma, ugye? csak tudod külföldön még így is olcsóbban vehetz
azt érted hogy a világ legrosszabb valutája lett a forint, vagy 20x is le kell írnom újra?

az se gond hogy aksi nagyhalatom lesz az ország, és hogy súlyosab mérgező, és nagyon vízhiányos? bazmeg. fáj hogy mennyire tudatlan vagy.
és még k sok mindent akartam írni, csak elfelejtettem mert mindig félbeszakít valaki. egy kib. neolib banánköztárságnak tapsikoltok.
hogy megvesszük feleslegesen a vodafone-t, a mátraierűőmvet, a MNB-t a budapest bankot áron felöl azok se gondok
hogy szétlopják a trafikokat, vagy akár a nyelviskolákat is ugyanúgy koncenszióval, az autópálya 30-35 évre az se gond? nem miért is lenne? hogy kóka magánkórházát pénzelik miközben lerohad az állam eü. miért is gond? hol itt a probléma? szétlophatják a mátrai erőművet? miért gond?

itt már elkezdtem írni amúgy hogy mi a baj a fidesszel:
kkbk.blog.hu/2020/12/23/level_fideszes_baratnemnak

de régi, és erősen hiányos

HypocritSlayer 2022.11.28. 20:32:03

@G. Nagy László:
>>Ugyanez a helyzet a munka világában, csakhogy amíg húsz éve én voltam a szereposztó dívány döntéshozó királya, manapság örülök, ha van egyáltalán jelentkező - ma munkaadóként én érzem magam kiszolgáltatott helyzetben.

No, no, azért ez még közel sem ugyanaz........
Mert neked az "csak" kvázi "kényelmetlen", hogy nincs megfelelő munkaerő, de neki adott esetben az élete múlhat azon, hogy van (bármilyen) munkája, vagy nincs.....

>>A riporter kérdezi az érintettet a családjáról, aki elmondja, hogy a szülei munkanélküliek, a környéken semmi munkalehetőség sincs, és ő tartja el az egész családot, mind a hét testvérével együtt... Most képzeld el, hogy ez a szegény, kiszolgáltatott kislány mennyivel vidámabb életet élne, ha még a Nike üzeme sem volna!

H nem volna Nike üzem, akkor strichelne.
De hamis dilemmát állítasz fel......., sajnos.

>>Az összes ilyen felvetésnél legitim kérdés az, hogy nincstelenék miért csinálnak nyolc gyereket?

Azért mert ha nem etetik/kezelik/nincs megfelelő egészségügy/védőoltás hiánya etc....akkor abból max 2 éri meg a szaporodást jelentő életkort......

A "selejt" túlélési "stratégiája"...... Sokat, hátha pár túléli,.....és ez nem tudatos, hanem ösztönös....

>>Az is, hogy hogy hogyan lehet egy aprócska keresetből eltartani tíz embert.

Pár marék rizsért építették meg az amerikaiaknak az összes vasútjaikat, épületeiket, hídjaikat, etc a kicsi kínaiak.....

>>De megkérdőjelezni az önkéntességet... Ennek a családnak az életet jelenti ez az állás, úgyhogy a kislány piszok jó üzletet kötött az üzemmel. Hálás lehet a Nike-nak, hogy ipart telepít az Isten háta mögé, a semmibe.

Onnan nézve, hogy mintha prosti lenne, persze, ez isten áldása, de valójában te is tudod, hogy kurvára visszaélnek az erő/hatalom és az érdekérvényesítési képességgel......, hiába jó "relatívan", valójában csak a szopás egy másik (kevésbé megalázó) formája.....

HypocritSlayer 2022.11.28. 20:36:59

@G. Nagy László:
>>Meg is lehet erőszakolni a nőket és udvarolni is lehet nekik.

Még 50 évvel ezelőttig, ha elvettél egy nőt törvényesen, azután, annyiszor erőszakolhattad meg amennyiszer akartad....az emberiség teljes történelmében , visszafelé....

De, jelenleg vannak olyan országok, emelyben ha egy muzulmán megerőszakol egy lányt , akkor semmi bünti nincs, ha elveszi utána feleségül, akkor minden ok.....

HypocritSlayer 2022.11.28. 20:49:55

@tesz-vesz:
>>egy felelős kormány már rég kiépítette volna a geotermiás fűtést itthon, az kiválthatná az orosz gáz nagyrészét (ahogy izlandon, ahogy svájcban pl), csak a hazaáruló dagadéknak nem szempont a magyarok jóléte.

Bizony, bezzeg.............., kinek is?:) talán a mihasznák tóthjának?:) esetleg gyurcsibohócnak?.....

>>de ahol még a termálfürdőkben is gázzal fűtenek, ott az országvezetés olyan ostoba, hogy a pusztulásba vezeti ezt az országot!

Ja, személyesen rakja meg a kazánt gázzal, a dagadék....

>>50 év múlva elsivatagosodik az ország nagyobb része valószínűleg, víztározók, csatornák hol vannak? az alföldön már a kaktusz nő.

Sőt, lassan a narancs is megterem, meg az olajfa,.......

>>akkor végülis nem olyan nagy gond a szankió?

Önmagában a migriszopkodás sem gond, annyit szophatnak a nyugatiak napszámban, amennyit nekik jólesik, csak ne akarják ránk kényszeríteni....

A szankciók előtt a sok okos felmondta az oroszokkal a hosszú távú szerződéseket és ahogy megbillent a piac, hirtelen kurva drágán tudtak csak venni, a prompt piacon, aztán a sok okos szankcióval gyakorlatilag a hosszútávú szerződéseken is megmelkedett a gázár, mert vagy kifizetjük a magas árat, vagy nincs gáz....

A kurva okos szankcionálók..., az....

>>akkor mi a faszért van nemzeti konzultáció bazmeg a szankciókt 10-20 milliárd forintért?

Azért hogy a fajtád is felfogja, hogy mi a szart művelnek az idoljaid......

>>nem a 60-80% élelmiszerinfláció kurvára nem gond, hogy az unokáinkat adósítjuk el, az se gond, és hogy hiányterméket csinálnak FELESLEGESEN a krumpliból meg a tojásból, az se probléma, ugye? csak tudod külföldön még így is olcsóbban vehetz

Mosogass nyugodtan "külföldön"......

>>azt érted hogy a világ legrosszabb valutája lett a forint, vagy 20x is le kell írnom újra?

Írhatod ezt akárhányszor, csak épp szorozd be az inflációval és csodálkozz..., ha ennyi eszed van....
.

G. Nagy László 2022.11.28. 21:07:13

@HypocritSlayer:

"No, no, azért ez még közel sem ugyanaz........
Mert neked az "csak" kvázi "kényelmetlen", hogy nincs megfelelő munkaerő, de neki adott esetben az élete múlhat azon, hogy van (bármilyen) munkája, vagy nincs....."

Ez csak a te fejedben vagy így. Simán lehet, hogy fordítva van. Neki apró kényelmetlenség, nekem meg rámegy a vállalkozásom. Nem viccelek, halál komolyan mondom.

"De hamis dilemmát állítasz fel......., sajnos."

Miért is?

"Még 50 évvel ezelőttig, ha elvettél egy nőt törvényesen, azután, annyiszor erőszakolhattad meg amennyiszer akartad....az emberiség teljes történelmében , visszafelé.... De, jelenleg vannak olyan országok, emelyben ha egy muzulmán megerőszakol egy lányt , akkor semmi bünti nincs, ha elveszi utána feleségül, akkor minden ok....."

Értem. És voltak törzsek, ahol emberáldozatot mutattak be. És volt Pot Pot, aki lemészároltatott mindenkit, akiben a legkisebb veszélyt is látta...

Miért hivatkozunk beteg és vállalhatatlan világokra?

2022.11.29. 09:31:47

@HypocritSlayer:
ha leveszed a szemellenződet, akkor nyilván láthatod (meg úgy amúgy is pontosan tudod persze), hogy a "nemzeti nagytőkésekre" alapozott illiberális gazdaságpolitika történetileg sehová se vezet. lölő nem fogja bedönteni a nyugatot. lölő jobbkeze sem fogja elvezetni a távközlést. a nemzeti nagytőkések nem tudnak tőkét exportálni. vagy ha mégis (lásd csányi), akkor létrehoznak egy ellenbankholdingot, hogy ne nőjön a kormány felé.

tehát ebben a konstrukcióban nem nagyon lesznek jól működő magyar vállalatok. és lehet mondani, hogy ez még mindig jobb, mintha egyáltalán nem lennének magyar cégek. az illiberalizmus kicsiben pontosan azokat a válságtüneteket produkálja, amit a neoliberalizmus nagyban. persze lehet gondolni, hogy most majd nyugat húzza a rövidebbet. meg hogy az illiberalizmust majd a kelet sikerre viszi. ez két rossz rendszer.

és a nyugat dönti el, hogy meddig tartja fent az orbánizmust. meddig kell neki egy mumus. 30 évvel a rendzserváltás után egy félszuverén nemzetgazaság sincs. helyette egy minden irányba való növekvő kiszolgáltatottság.

csak ugye nem szabad bírálni az orbánt. mert aki megteszi az röpül. ez ugye a másik probléma. hogy a fidesz lassan a fidesz eddigi politikáját se érti. mert olyan mértékű a kontraszelekció.

és erre az a válasz, hogy brüsszel és a nem létező világerő. aha.

GyMasa 2022.11.29. 11:00:31

@cvsvrs:
"a németek hóbortja az, hogy teljes körű automatizálással a termelésből teljes mértékben kikapcsolják az embert."
Nem.
Ez Elon Musknak volt a fixa idea-ja a Tesla Model 3 gyártásának a megszervezésekor.
Fel is építette a gyárat egyetlen operátor nélkül.
Aztán annyira nem sikerült semmit sem gyártania, hogy 1,5 évet késett a kocsival és kb. 50%-ban vissza kellett építenie a komplett gyártósor humán alapúra.
De, van egy konkrét Német példám is.
Tudod, ott vannak az üvegvisszaváltó gepek. (Pfandmachine).
Nos, azt gondolnád, hoyg ezt igazán semmiség 100%-ban gépesíteni.
Ezzel szemben az van, hogy a gép kiköpi az összes üveget egy nagy asztalra, majd onnan egy ember pakolja az üvegeket rekeszekbe, óránként nettó 12 EUR-ért.

" és mindent valamiféle masinéria állít elő anélkül, hogy az embereknek bármit kellene tenniük. "
Ez sem igaz.
Az aut´gyárakban kb. 40 éve kezdödött el a robotizálás, ami addig jutott, hogy a következö lépések lettek teljesen robotzálva:
- AMik hosszútávú precizitást igényelnek (hegesztés, festés)
- Amik nagy tömegeket mozgatnak (motor beemelés, müszerfal beemelés, stb)
Minden mást emberek csinálnak.

"az a modernizáció, a haladás. a mesterséges intelligencia olyan, hogy bármit megold."
Hát, nem éppen...
Az MS pl csinált egy MI-t amit kitett az internetre "tanulni". Nos az MI kb 3 nap alatt olyan rasszista fasisztanáci lett, hogy le kellett löni a projektet...

"lesz egy mindent gyártó mechanon. ez a német kultúra."
Nem, nem ez az...

GyMasa 2022.11.29. 11:01:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Igen, és nem is tartott oskáig, és nem lett szép vége neki!

GyMasa 2022.11.29. 11:02:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Amint az ember fölöslegessé válik a termelésben, arra sem lesz szükség, hogy uralkidjanak rajtuk, mert előbb-utóbb eliminálják őket."
De, akkor KINEK fogsz gyártani?

GyMasa 2022.11.29. 11:11:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Az egy dolog, hogy nincs kellő szakítószilárdságú anyag a kábelekhez - ezt előbb-utóbb elő fogják állítani."
Ahogy nézem, inkább utóbb lesz az...
Gyanús, hogy a ""legegyszerübb"" (igen, dupla idézöjelben) az lenne, ha találnának egy szénben gazdag aszteroidát, amit Geostacionárius pályára állítanak, építenek rajta egy szén nanocsö labort, és elkezdik leereszteni a "kábelt" onnan a talaj felé.
Nem tudom, érzed-e egy ilyen projekt méretét?
Arról nem is beszélve, hogy minden anyagban az élettartama során elkezdenek anyaghibák keletkezni, amikor a tökéletes rácsszerkezet sérül.
Ez pedig nagyon csúnyán rontja az anyag szilárdságát.
Azaz, folyamtosan cserélni kell a kábeleket, mert a jelenlegi technológiával nem tudjuk ezeket helybeh javítani.
(Fun fact: ha létezne anyaghibáktól mentes acél, az erzsébet híd kábele kbujjnyi vastag lehetne a mostani 80cm helyett)

" Nagyobb gond az űrlift védelme szabotázs- és terrorakciók ellen. Ha terroristák szétrobbantják a kábelt az ellentömeget képező aszteroida alatt, akkor a kábel gigantikus, 36 ezer kilométeres ostorként csap le a Földre, hihetetlen pusztítást okozva."
Igen, ez is egy nagy probéma, de, ahogy látom ez nemcsak a nyugdíjas-magam, hanem a nyugdíjas fiaim problémája lesz majd.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.29. 13:31:03

@GyMasa:

Ebben a disztópiában nincs szükség tömegtermelésre: az elit csak a saját szükségletére gyárt az ember nélküli gyárakban.

Ez perdze a népesség minimalizwlódása mellett a tudományos és műszaki fejlődést is befagyasztja, szóval ez lenne az emberi civilizáció pusztulásának egy másik forgatókönyve.

GyMasa 2022.11.29. 16:01:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Jaaaaa, értem már...
A'la Bill Gates?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.29. 17:06:46

@GyMasa:

Nem tudom, vizsgálták-e a kozmikus sugárzás hatását a potenciális anyagokra, de az anyaghibák fellépése biztos komoly gond lehet.

Ha belegondolsz, az űrlift talán legkomolyabb előnye az, hogy sokkal kevesebb üzemanyagot, energiát igényel.

Viszont kisse alaposabban áttekintve rájössz, hogy ez a különbség abból adódik, hogy egy rakétahajtóműnek egy meddő 9.81m/s2 gyorsulást kell biztosítania ahhoz, hogy egyáltalán ne zuhanjon vissza a jármű; ha még emelkednie is kell, akkor ezen felül kell szolgáltatnia tolóerőt.

Igen ám, de ez a meddő energiaigény rohamosan csökken, ahogy egyre feljebb emelkedik a jármű. 6300km magasságban csak 1/4g, 12,600km magasságban meg már csak 1/9g a "meddő gyorsulás". Ráadásul minél gyorsabban emelkedik a rakéta, annál rövidebb ideig kell biztosítani ezt a meddő teljesítményt.

A rakétás megoldás igazán komoly energiavesztesége abból adódik, hogy a hasznos teherrel együtt az üzemanyagot is feljuttatja ilyen-olyan magasságba.

Ha megújuló és tiszta üzemanyaggal hajtanák a rakétákat, akkor elviselhetőbb lenne ez a veszteség, és mindez műszakilag már ma is megoldható.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.29. 17:08:31

@GyMasa:

"A'la Bill Gates?"

Ezt nem értem. Lemaradtam valamiről?

GyMasa 2022.11.30. 09:55:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Egyes konteók szerint Gates azon dolgozik, hogy 2030-ra 800 millió és 1,5 milliárd közés szorítsuk a Föld népességét.
EZ ugye azt jelenti, hogy a hátralévö bö 7 évben kb évente 1 milliárd embernek kellene meghalnia. Szerintem ez teljesen lehetetlen, de vannak, akik szerint nem.
Érdekes Eleve, ki/hogyan temet el ennyi embert?
Ezen túl csak az az érdekes a témával kapcsolatban, hogyha rákeresel, akkor CSAK debunking cikkeket találsz a Google-n, de abból oldalszámra...
Sehol egy link arra, amit "debunk-olnak"...
MOndjuk, azért, az a kijelentßese Gatesnek, miszerint a fejlödö országokban, az inygenes oltásokkal el lehet érni egy 10-15%-os népességcsökkenést.
Ami nekem nem tünik logikusnak, dehát nálam okosabb emberek mondták meg, hogy ez rendben van.

GyMasa 2022.11.30. 10:40:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Nem tudom, vizsgálták-e a kozmikus sugárzás hatását a potenciális anyagokra, de az anyaghibák fellépése biztos komoly gond lehet."
Nagyon nem kell azon semmit vizsgálni...
naponta lehet látni müanyagokon, hogy mit tesz velük az UV sugárzás.
AMi fent az ürben sokkal magasabb.
Technikai szempontból lehetne olyat csinálni, hogy a szén nanocsöveket bevonják, cserölhetö UV védö réteggel.
Ha pedig, mondjuk 6 szálat használnak úgy, hogy abból egyszerre csak 3-at az utazásra, 3-at meg felújítanak, akkor lehet akár folyamatos is az üzem.

"Ha belegondolsz, az űrlift talán legkomolyabb előnye az, hogy sokkal kevesebb üzemanyagot, energiát igényel."
Nem tudjuk, mennyi energiát igényel a megépítése...
Eleve, ha a Földröl akarunk feljuttatni Geostacionárius pályára ekkora tömeget, az nagyon sok energiát igényel!
Az ISS 400 km magasan van, a Geostacionárius pálya pedig 36 000km magasan.
Ezen felül, amig a lift épül, kell valamiféle ellensúly is. Aminek a struktúra tömegével megegyezünek kell lennie (bár, itt gyanús, hogy a felvizz alapanyag ezt ellensúlyozni tudná, ahogy épül belöle az ürlift

"Viszont kisse alaposabban áttekintve rájössz, hogy ez a különbség abból adódik, hogy egy rakétahajtóműnek egy meddő 9.81m/s2 gyorsulást kell biztosítania ahhoz, hogy egyáltalán ne zuhanjon vissza a jármű; ha még emelkednie is kell, akkor ezen felül kell szolgáltatnia tolóerőt."
Igen, ez világos.

"Igen ám, de ez a meddő energiaigény rohamosan csökken, ahogy egyre feljebb emelkedik a jármű. 6300km magasságban csak 1/4g, 12,600km magasságban meg már csak 1/9g a "meddő gyorsulás". Ráadásul minél gyorsabban emelkedik a rakéta, annál rövidebb ideig kell biztosítani ezt a meddő teljesítményt."
Mint mondtam, az ISS 400 km magasan van, már a 6300 km is ennek a 16x-osa.
AZ emberiség nagyon ritkán megy már a 400 km fölé is.
Eddig kb a Holdmissziók, és a távközlési müholdak voltak ilyenek, meg a mélyürt kutató expediciók.
Azaz, nagyon kevés tapasztalatunk van ezügyben.

"A rakétás megoldás igazán komoly energiavesztesége abból adódik, hogy a hasznos teherrel együtt az üzemanyagot is feljuttatja ilyen-olyan magasságba."
Igen, de jelenleg ez az egyetlen módja a feljuttatásnak.
Van még a railgun, de az maximum tárgyak feljuttatására lehet használni, mert a fellépö gyorsulások nem embernek valók lennének...

"Ha megújuló és tiszta üzemanyaggal hajtanák a rakétákat, akkor elviselhetőbb lenne ez a veszteség, és mindez műszakilag már ma is megoldható."
Hidrogén es oxigén.
Használjuk, bár nem indegyik rakéta.
Szerintem Musk lesz az az ember, aki ezt meg fogja tudni oldani.
Mert a NASA-val az a baj, hogy a legkevésbé sem bánik takarékosan a pénzzel.

HypocritSlayer 2022.11.30. 12:04:36

@G. Nagy László:
>> Neki apró kényelmetlenség, nekem meg rámegy a vállalkozásom.

Ja, tényleg, az csak kényelmetlenség, hogy prostiként keresi a pénzt, vagy "rabszolgaként".....
Kinek mi a "kényelmetlen"....

>>Nem viccelek, halál komolyan mondom.

Ez már gond, mert neked a vállalkozásod(=pénz), neki meg az, amit "nem lehet MasterCard-al megvenni....."

>>Értem. És voltak törzsek, ahol emberáldozatot mutattak be. És volt Pot Pot, aki lemészároltatott mindenkit, akiben a legkisebb veszélyt is látta...

Miért hivatkozunk beteg és vállalhatatlan világokra?

Mert ha akkor élsz, ezzel a nagy mellénnyel, akkor nem sok utódod lenne.......
A új nemzedék nagyképűsége, és pl a jelenlegi Cancel Culture -t , paradox módon, de épp most "legalizáltad"....

G. Nagy László 2022.11.30. 12:50:51

@HypocritSlayer:

"a jelenlegi Cancel Culture -t , paradox módon, de épp most "legalizáltad"...

Nem is értem miért mondasz ilyeneket.

Létezik egy nagyon beteg elképzelés, mely szerint a jó és a rossz fogalma időről időre változik, és ezt figyelembe véve kell megítélni a különböző korokat. Nos, ez tisztán faszság. Az alapvető morális igazságok földrajzi helytől és történelmi kortól függetlenül igazak. Szó nincs arról, hogy az erkölcs a korszellemtől függően változna (pont ez volna a cancel culture legitimálása), hanem egész egyszerűen az emberi tudat évezredeken át nem volt alkalmas arra, hogy befogadja a - jézusi, buddhista - premisszákat. Viszont manapság már aligha hivatkozhatunk erre...

A cancel culture nem azért mérgező, mert rámutat arra, hogy Thomas Jefferson rabszolgatartó volt, s hogy ez csúnya dolog. Eddig igaza van a posztmodern erkölcscsősznek. Abban nincs igaza, hogy ledönti a szobrát, s hogy KIZÁRÓLAG ez alapján kívánja megítélni. Nem számít semmit sem az életműve, sem az, hogy emberségesen bánt a rabszolgáival, sem az, hogy akkortájt Amerikában mindenki más tartott rabszolgát. A cancel culture igazi problémája az, hogy erősen és önkényesen torzít. Ilyen szubjektív, önkényes torzítás alapján akár Hitlert is tekinthetnénk példaértékűnek, hiszen Németország infrastruktúrája mennyit fejlődött a 30-as években...

GyMasa 2022.11.30. 14:12:44

@G. Nagy László:
A Cancel culture-ral a legnagyobb gond, hogy ez a - tulajdonképpeni lincselés - lassacskán áveszi a római jog szerepét.
Azaz, pedofilokat a jogrendszer szerint elítélni nem lehet, mert az ugye barbár, ellenben mindenféle szociális hálókról mondvacsinált okokkal örökre kitiltani valakit a fellebbezés joga nélkül, csak azért, mert más a véleménye, vagy csak szimplan olyat mondott, ami azok számára nem szalonképes, akimnél a gyeplö van, az teljesen rendben van.
Söt embereket a munkahelyükröl kirúgatni, és, ha új munkát talál, onnan is, az rendben van.
Azaz, a halálbüntetés az fújj-fújj, de a Cancel culture áltani kiátkozás, és az énehhalás az teljesen oké.

baalint1 2022.11.30. 15:14:26

@G. Nagy László:
Ha az erkölcs abszolút, akkor az bármikor bármilyen történelmi korszakban felismerhető az egyén által. Tehát ha mondjuk egy társadalomban legális és elfogadott megölni bizonyos embercsoportokat, vagy rabszolgaként tartani, akkor azt a társadalmi szokások és törvények ellenére fel tudja ismerni egy egyén, hogy az rossz. Egyébként a rabszolgatartás idején így is volt, voltak akik fel tudták ismerni a problémát, pl. írók írtak róla, voltak később politikusok is, akik tiltakoztak, majd idővel be lett tiltva a rabszolgatartás. Pontosan ezért nem ment fel senkit a korszellem a tettei alól. Ahogy a 20-as, 30-as éveik antiszemitáit sem, úgy azokat sem, akiknek pl. a Fidesz uszító plakátjaihoz volt köze, vagy azokat sem, akik a szocializmusban párttagként dicsőítették a rendszert, utólag pedig arra hivatkoznak, hogy ez szükséges volt a karrierjükhöz. És az sem dicsőség, ha mondjuk valaki úgy volt antiszemita, hogy ő nem vitte volna el haláltáborba a zsidókat, csak a jogaik egy részétől fosztotta volna meg őket, és ezzel már mérsékeltnek számított.

Az egy másik kérdés, hogy ezzel együtt még lehetett történelmi szereplőknek pozitív oldala is, attól hogy negatív is volt. De az önmagában nem menti fel őket, hogy az adott korban az elfogadott volt, amit műveltek.

Egyébként amellett, hogy Jézus erkölcsi elveiben is bőven van kifogásolható, attól is függ persze melyik evangélium alapján, mert már ezek sem festenek róla egységes képet, egyáltalán nem hiszek a megváltó elméletben, erkölcsi értelemben sem, az erkölcs nem úgy működik, hogy egyetlen (vagy mondjuk Budhával együtt 2) ember kimondja, és akkor az emberiség átveszi. Ha általános és megmásíthatatlan az erkölcs, akkor Jézus előtt több ezer évvel is felismerték.

baalint1 2022.11.30. 15:16:04

@GyMasa:
Megintcsak az örök kérdéshez tértünk vissza: szabad-e diszkriminálni valakit egy magán üzlet vezetőjeként, mert szerintünk szar ember. Tehát mondjuk nem alkalmazni, nem beengedni a kocsmába. G. Nagy elvtárs szerint ha valaki néger vagy meleg, azt szabad, a kérdés az, hogy a pedofilt szabad-e.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.30. 15:49:34

@G. Nagy László:

"sem az, hogy akkortájt Amerikában mindenki más tartott rabszolgát."

Ez így hibás érvelés részedről, mert ha a rabszolgatartás bűn, akkor nem mentség rá, hogy mások is elkövetik ezt a bűnt. Más bűne nem enyhíti az enyémet, sőt a csoportos bűnelkövetés még súlyosbító körülmény is.

Természetesen nem a cancel culture-t védem ellenedben, csak az indoklqst látom hibásnak.

A cancel culture hibája múltbéli alakok meg/elítélésében azok mellett, amelyeket felsoroltál az, hogy a mai erkölcsöt alkalmazza a múltbéli társadalmakra. Ez persze látszólag némiképp ellentmond a te örökérvényű erkölcsről vallott elveidnek, de az ellentmondás mértéke csak attól függ, mekkora területre terjeszted ki az örökérvényű erkölcsök érvényességi körét. Mindenesetre akkoriban a rabszolgatartás erkölcsösnek számított.

Azért ne feledjük, hogy ma is vannak társadalmak, ahol erkölcsösnek számít a házasságtörő nők megkövezése, a megerőszakolt nők kivégzése paráznaság vádjával. Voltak helyek és idők, ahol erkölcsösnek számított a foglyul ejtett ellenség megkínzása és megölése, asszonyainak megerőszakolása - hadd ne folytassam.

Ebből azt akarom kihozni, hogy bár én is maximálisan szimpatizálok az örök erkölcsről vázolt nézeteiddel, a valóságban mégsem lehet őket mindig alkalmazni.

"hogy KIZÁRÓLAG ez alapján kívánja megítélni. Nem számít semmit sem az életműve, sem az, hogy emberségesen bánt a rabszolgáival"

Itt teljesen egyetértek veled.

GyMasa 2022.11.30. 16:14:50

@baalint1:
"Megintcsak az örök kérdéshez tértünk vissza: szabad-e diszkriminálni valakit egy magán üzlet vezetőjeként, mert szerintünk szar ember."
Már hogyne szabadna, kérdés, meddig megy el ez a dolog!
Nekem pl. a tapasztalataim alapján az a döntésem, hogy SOHA nem megyek Shell benzinkútra vásárolni.
De, itt meg is állok.
Nem agitálok kéretlenül másokat, hogy ök se' tegyék, Nem akarok senkit belecsicskítnai ugyanebbe, nem indítok semmiféle hadjáratot ellenük. Nem fogok tüntetni, csak a pénztárcámmal szavazok. Tiszteletben tartom, ha valakinek mondjuk az a kedvenc benzinkútja.
És, ez a nagy különbség a regresszívekkel szemben.
Ha emlékszel a cukrászra aki nem volt hajlandó egy meleg párnak esküvöi tortát eladni.
Ott a helyes megoldás az lett volna, hogy illedelmesen elköszönnek, és keresnek egy olyan helyet, amelyik elad nekik, majd többet nem vásárolnak ott semmit.
Semmi lejáratóhadjárat, meg bullying a homoklobbistáktól.
(Ez, természetesen arra az esetre vonatkozik, amikor az egész esetnek erkölcsi alapja van, arra nem amikor az adott üzlet konkrét törvényteleséget követ el.

" Tehát mondjuk nem alkalmazni, nem beengedni a kocsmába. G. Nagy elvtárs szerint ha valaki néger vagy meleg, azt szabad, a kérdés az, hogy a pedofilt szabad-e."
Négernekm meg melegnek lenni nem illegális.
Pedofilnak pedig igen.
Persze, ilyenkor egyböl jön a kérdés, hogy honnan tudja az illetö hely ezt az infot...
Mondjuk a néger dolog az teljesen egyértelmü, de az, hogy valaki meleg, vagy pedofil, az nincs senkire ráírva...
Szerintem, valakit maximum a viselkedése miatt lehet valahonnan utólag kitiltani.

GyMasa 2022.11.30. 16:17:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nekem az a bajom, hogy a regresszívek mindent túlegyserüsítenek...
Ez segít nekik egyszerüen eligazodni a világban, viszont ugyanakkor kívülröl oltári nagy seggfejnek, butának és érzéketlen embernek látszanak

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.30. 17:38:40

@GyMasa:

Nem csak látszanak.

"Négernek meg melegnek lenni nem illegális. Pedofilnak pedig igen."

Igazából pedofilnak lenni sem az, csak pedofil cselekményeket elkövetni bűncselekmény. Persze hogyan lehet valaki pedofil ilyen cselekmények elkövetése nélkül. :D

GyMasa 2022.11.30. 20:10:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Igen, ebben igazad van.
Dehát, látjuk hogy elkezdődött a pedofilok mentegetése is regresszív körökben...
(ugye pl. a Briteknél nincs 70 éve, hogy melegnek lenni még bűncselekmény volt Lásd Turingot)

GyMasa 2022.11.30. 20:11:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Nem csak látszanak. "
OKé, én próbálok alapból clehetőleg jókat feltételezni róluk.
Úgy gondolom, elég magasan van nálam a léc, de én sem vagyok tökéletes...

G. Nagy László 2022.12.01. 12:09:28

@baalint1:

"Ha az erkölcs abszolút, akkor az bármikor bármilyen történelmi korszakban felismerhető az egyén által."

Pontosan, de ez tudati szint függvénye. Még egy mai átlagember sem képes a morális gondolkodásra. Pedig ez volna az alap.

"Tehát ha mondjuk egy társadalomban legális és elfogadott megölni bizonyos embercsoportokat, vagy rabszolgaként tartani, akkor azt a társadalmi szokások és törvények ellenére fel tudja ismerni egy egyén, hogy az rossz. Egyébként a rabszolgatartás idején így is volt, voltak akik fel tudták ismerni a problémát, pl. írók írtak róla, voltak később politikusok is, akik tiltakoztak"

Pontosan így látom én is.

G. Nagy László 2022.12.01. 12:14:49

@baalint1:

"G. Nagy elvtárs szerint ha valaki néger vagy meleg, azt szabad, a kérdés az, hogy a pedofilt szabad-e."

A dolog végtelenül egyszerű. Egy nőnek jogában áll eldöntenie, hogy kinek a farkát fogadja magába? (Tudod, hány nő diszkriminált már? A mai napig fáj minden ilyen eset :)) Neked van jogod eldönteni, hogy kit engedsz be a lakásodba? Ha ez nem a lakásod, hanem a kocsmád, cukrászdád, masszázsszalonod, ott is pont ugyanez a helyzet. LIBERÁLIS alapjog, hogy magyarázat nélkül diszkriminálj bárkit.

És ugyanígy: az állam nem diszkriminálhat. LIBERÁLIS alapjog, hogy törvény előtt egyenlő vagy. Állami kocsmából ki nem tehetnek indoklás nélkül.

G. Nagy László 2022.12.01. 12:22:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ez így hibás érvelés részedről, mert ha a rabszolgatartás bűn, akkor nem mentség rá, hogy mások is elkövetik ezt a bűnt. "

Ebben tökéletesen igazad van, vívódtam is, hogy beleírjam-e a szempontjaim közé.

"Más bűne nem enyhíti az enyémet, sőt a csoportos bűnelkövetés még súlyosbító körülmény is."

Azért enyhítheti, mert torzítja a tudatot. Egy átlagos muszlim szerint nincs baj azzal, ha megerőszakolnak egy hitetlen, miniszoknyás nőt. Ha ezt az adott közösségben mindenki így gondolja, úgy nem érzik bűnnek. Ez a tudati szint problémája. Ha valakinek nincs magas szintű erkölcsi gondolkodása, azt simán meg lehet téveszteni ilyesmivel. Az egész középkor azért stagnált, azért nem látunk semmi fejlődést ezer év alatt, mert a tudatot fogva tartotta az általános ostobaság. Természetesen Thomas Jeffersontól már elvárható lett volna, hogy felismeri a rabszolgatartás visszásságát.

G. Nagy László 2022.12.01. 12:24:13

@GyMasa: @Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Nekem az a bajom, hogy a regresszívek mindent túlegyserüsítenek...
Ez segít nekik egyszerüen eligazodni a világban, viszont ugyanakkor kívülröl oltári nagy seggfejnek, butának és érzéketlen embernek látszanak"

Szépen leírtátok, milyen vagyok :)

2022.12.01. 12:30:59

@G. Nagy László:
hogy jönnek létre a közösségi normák. felismeri "az" erkölcsöt "az" egyén. csak ugye a biodiverzitásban mindenki valószínűleg nem ugyanazt ismeri fel. és ha ezek után nem hatnak kényszererők, akkor mi történik?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.01. 12:48:17

Az abszolút erkölcs valójában már a Tízparancsolatban is benne van: "Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat".

Ez természetesen nem a kereszténység felismerése, és inkább a fordítottjára kell gondolni: Ne tégy mással olyat, amit magadnak nem szeretnél.

Sajnos ezalól is megvan a kibúvó, amennyiben a másikat nem tekintjük embernek - ahogy ez gyakran előfirdult idegen népekkek, rasszokkal, törzsekkel.

@G. Nagy László:

"Ha ezt az adott közösségben mindenki így gondolja, úgy nem érzik bűnnek."

Így igaz

G. Nagy László 2022.12.01. 12:49:05

@cvsvrs: Ez a kérdés pár ezer éve még legitimnek számított volna. Ma már nem az. Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata. Alapjogi Charta. Alkotmányok. Soroljam? Léteznek egyetemesen elismert erkölcsi premisszák, így ma már mindegy, hogy az egyén képes-e bensőségesíteni a ne ölj, vagy a ne lopj parancsait. Ha mégis megteszi, lecsukják.

G. Nagy László 2022.12.01. 12:50:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ne tégy mással olyat, amit magadnak nem szeretnél."

Ezt mondja Platón. Ezt mondja Jézus. Ezt mondja a klasszikus liberalizmus. Nem bonyolult...

2022.12.01. 13:09:08

@G. Nagy László:
a strasbourgi bíróság és a balliberálisok pontosan ezek alapján ítélkeznek. amivel általában nem értesz egyet.

G. Nagy László 2022.12.01. 16:08:09

@cvsvrs: Ne kezdd megint a trollkodást! Pontosan tudod, hogy nem ezek alapján ítélkeznek. Az elmúlt 420 blogbejegyzésem mind arról szól, hogy letértek erről az útról. Párat azért olvastál közülük.

GyMasa 2022.12.01. 16:10:38

@G. Nagy László:
Szerintem te nem egyszerűsíted TÚL a dolgokat
A túlegyszerűsítés az a TI és MI, illetve az "aki nincs velünk az ellenünk van"
Lásd ezt az idomított fókát.
Szerinte az én vélaményam "egybaaesik a Kreml-ével" holott, csak arról van szó, hogy az én véleményem az ÖVÉVEL nem esik egybe, de mivel nála csak "MI és TI" látezik, az én vélaményamnaek a Kreml-ével kell egybeesnie, mivel az ő, túlegyszerűsített világában 3. út nincs.

G. Nagy László 2022.12.01. 16:12:59

@GyMasa: Ez a klasszikus törzsi gondolkodás. Utoljára az ókorban volt menő :)

GyMasa 2022.12.01. 16:21:08

@G. Nagy László:
Az lehet, de a Woke-ok visszahozták divatba, és ijesztően sokan bedőlnek neki...

2022.12.01. 16:27:48

@G. Nagy László:
ezek az alapjogi charták üres deklarációkból állnak: a szabadsághoz és biztonsághoz való jog, a megkülönböztetés tilalma, a gondolat-, lelkiismeret- és vallásszabadsága, a véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezés és egyesülés szabadsága, a tisztességes tárgyaláshoz való jog, hatékony jogorvoslathoz való jog, stb.

és ezeknek együttesen kell érvényesülni.

2022.12.01. 16:36:19

@G. Nagy László:
ha egy illegális határátlépőt "csak úgy" kiutasítanak, akkor a tisztességes tárgyaláshoz való jog és a hatékony jogorvoslathoz való jog sérül. és felmerül az, hogy megkülönböztetik az illetőt, a gondolat és lelkiismeret, valamint a vallás szabadsága sérül. ha csoportosan lépnek be, akkor a gyülekezés és egyesülés szabadsága sérül, a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról nem beszélve.

persze, egyszerűen egy illegális migránst ki kellene utasítani, a római egyezmény alapján ennek a jogszerűsége vitatható. az európai bíróság az emberi jogok európai egyezménye alapján jár el. az illegális határátlépő megállítható a határon. ha ezt az egyezményt komolyan vesszük, akkor a hatóság nem csinálhat szinte semmit. hanem majd a bíró ítélje el, jogorvoslati lehetőséggel, stb.

G. Nagy László 2022.12.01. 17:37:33

@cvsvrs: Ez mind nettó faszság és trollkodás. Ha egy rablóbandát fülelnek le, ott is sérti a rendőrség a gyülekezési jogot? Ne idegesíts már a hülyeségekkel! Az illegális határátlépés bűncselekmény és ennyi. Ne lövi főbe őket senki, csak kiutasítjuk az országból. Ki ne találd már, hogy egy bűnelkövetőnek extra jogai vannak...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.01. 17:45:23

@G. Nagy László:

Lehet, csak arra akart utalni, hogy az ill. migránsokat védő, a nevükben a magyar állam ellen pereket indító szervezetek és ügyvédeik ilyen jogi trollkodást folytatnak.

Mert lényegében arról van szó, hogy több biztonságos országon áthaladva nálunk feltartóztatják az ill. migránst, aki ezek után olyan jogaira hivatkozik, amelyek illegálisként meg sem illetnék.

De ilyenkir jönnek a szépen hangzó ilyen-olyan chartákkal meg nyilatkozatokkal, amekyekről minden józan ember tudja, hogy a való életben alkalmazhatatlanok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.01. 17:51:35

Régóta mondogatják nagyon sokan - mindhiába -, hogy a menekültügyi egyezményeket nem évi milliós tömegekre alkották meg.

GyMasa 2022.12.01. 17:58:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szerintem pedi gaz, hogy egy elfogott, illegális határátlépőt egyszerűen visszaotloncolnak mondjuk Szerbiába az még jó is nekik, hiszen, ha elítélnék tiltott határáatlépés miatt, akkor kapna börtönt, pénzbüntetést, meg mondjuk egy 10 éves kiutasítást Magyarország területéről...
Ez mind pénzébe kerülne a magyar államnak.
Emiatt szerintem ez egy win-win helyzet mindenkinek.

2022.12.01. 18:21:19

@G. Nagy László:
békés szándékkal szabad gyülekezni és egyesületet alkotni. és egy ilyen csoportosulást a törvényben meghatározott keretek között fel lehet számolni akkor ha az nemzetbiztonságra vagy a közbiztonságra veszélyes. de hogy mi a békés és mi a veszélyes annak megítélése egy polarizált társadalomban (extrém liberalizmus vs. extrém nacionalizmus) erősen kérdőjeles.

és az emberi jogok európai bírósága az extrém liberális irányba mozdult el. a tagállamok három bírát jelölnek (koalíciós kormányzásban van egy liberális jelölt) és maguk a bírák választják ki, hogy ki a legalkalmasabb (a legliberálisabban választják). tehát elsődlegesen ez a kiválasztási mód eredményez eltolódást. amit a magyar parlament (és az összes többi csatlakozó tagállam törvényhozó) egyébként elfogadtak.

2022.12.01. 18:34:56

@G. Nagy László:
ez arra példa, hogy a te univerzalista világképed egy szép elmélet. a gyakarlatban azonban ezek üres, vagy félig üres deklarációkból állnak és nagyon tágak az értelmezési keretek arra nézve, hogy mi számít emberi jogsértésnek. ezzel ez a probléma.

G. Nagy László 2022.12.02. 09:35:14

@cvsvrs:

"a gyakarlatban azonban ezek üres, vagy félig üres deklarációkból állnak és nagyon tágak az értelmezési keretek arra nézve, hogy mi számít emberi jogsértésnek. ezzel ez a probléma."

Ezt a részét elfogadom.

"ez arra példa, hogy a te univerzalista világképed egy szép elmélet."

Ez meg nem több, mint a szokásos, béna és alaptalan provokációid egyike. Az én világképem elég markáns, határozott és jól körülírt. Attól, hogy az EU Alapjogi Chartája puhán fogalmaz, így a progresszívek lazán torzíthatják, a klasszikus liberális alapelvek még nem válnak üressé. Ez csak a szokásos szélhámoskodásod: látsz egy rohadt almát a kosárban, ezért feljogosítva érzed magad, hogy mindet kidobd.

2022.12.02. 10:53:50

@G. Nagy László:
az ellenzékkel az a probléma, hogy ők feladnák a magyar idenditást és azt mondják, hogy döntsön európa. mert európa a civilizált, szemben magyarországgal. ez nyilván nem fogadható el. miért? mert nincs hatalommegosztás. az európaiságnak nincs ellenpróbája.

ugyanakkor a kormánypárt se osztja meg a hatalmat. nem enged sokféleséget a belpolitikában. túl azon, hogy a külpolitikában sem tud egységet teremteni. orbán magyarkodásának, vagy inkább álmagyarkodosának sincs ellenpróbája. nincsenek legalább félszuverén közigazgatási egységek (régiók, vármegyék, városok, bármi ami a totális jogegységen kívül esik).

mindkét rendszer alapvetően az önkényen alapul. a neoliberális ugyanúgy, mint az illiberális. és ennek alapja mindkét esetben az, hogy üres lózungokat hirdetnek meg. "megvédik az embereket".

HypocritSlayer 2022.12.03. 09:33:13

@cvsvrs:
>>a "nemzeti nagytőkésekre" alapozott illiberális gazdaságpolitika történetileg sehová se vezet. lölő nem fogja bedönteni a nyugatot.

Miért püfülsz olyan bábot (már megint) amit te álítottál fel és nettó baromság?

>> lölő jobbkeze sem fogja elvezetni a távközlést. a nemzeti nagytőkések nem tudnak tőkét exportálni. vagy ha mégis (lásd csányi), akkor létrehoznak egy ellenbankholdingot, hogy ne nőjön a kormány felé.

Nagyon okos vagy....

>>tehát ebben a konstrukcióban nem nagyon lesznek jól működő magyar vállalatok.

Semmi köze ennek ehhez....

>>és lehet mondani, hogy ez még mindig jobb, mintha egyáltalán nem lennének magyar cégek.

Lehet....

>> az illiberalizmus kicsiben pontosan azokat a válságtüneteket produkálja, amit a neoliberalizmus nagyban. persze lehet gondolni, hogy most majd nyugat húzza a rövidebbet. meg hogy az illiberalizmust majd a kelet sikerre viszi. ez két rossz rendszer.

Fenét, ugyanaz a rendszer, csak épp nem mindegy, hogy kinek mekkora a "farka".....

>>és a nyugat dönti el, hogy meddig tartja fent az orbánizmust.

Pont annyira dönti el, amennyire azt dönti el, hogy meddig van putyinizmus, semennyire...

>>meddig kell neki egy mumus. 30 évvel a rendzserváltás után egy félszuverén nemzetgazaság sincs. helyette egy minden irányba való növekvő kiszolgáltatottság.

Irreleváns.

>>csak ugye nem szabad bírálni az orbánt. mert aki megteszi az röpül. ez ugye a másik probléma. hogy a fidesz lassan a fidesz eddigi politikáját se érti. mert olyan mértékű a kontraszelekció.

Lehetni lehet, csak mivel nincs valós alternatíva, öntökönlövés, pontosan úgy, ahogy a szankciók.

>>és erre az a válasz, hogy brüsszel és a nem létező világerő. aha.

A válasz lényegtelen, mert nem a válaszok alapján dől el, hanem érzelmi szinten....

HypocritSlayer 2022.12.03. 09:37:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
>>Ha megújuló és tiszta üzemanyaggal

Jó lenne már ezt a faszságot elfelejteni........

HypocritSlayer 2022.12.03. 10:11:32

@G. Nagy László:
>>Létezik egy nagyon beteg elképzelés, mely szerint a jó és a rossz fogalma időről időre változik, és ezt figyelembe véve kell megítélni a különböző korokat.

Tetszik vagy sem, de ez a való világ, még akkor is, ha ez összetöri a csillámporos álmaidat....:)

>> Nos, ez tisztán faszság. Az alapvető morális igazságok földrajzi helytől és történelmi kortól függetlenül igazak.

Tévedés, nincs olyan, hogy "alapvető morális igazság", nem véletlen, hogy csak jog(erős) szolgáltatás van.

Amúgy nagyon kíváncsi lennék, hogy pl. a "Legyek ura", illetve hasonló körlményk és környezetben milyen "alapvető morális igazságok" léteznek...., vagy egy MadMax világban, de elég csak egy árvíz, háború, bármilyen klataklizma, ami kimozdít az édes habos tünci-bünci életünkből....

>> Szó nincs arról, hogy az erkölcs a korszellemtől függően változna (pont ez volna a cancel culture legitimálása), hanem egész egyszerűen az emberi tudat évezredeken át nem volt alkalmas arra, hogy befogadja a - jézusi, buddhista - premisszákat.

Ezen behaltam:)
Az "emberi tudat" esetleg összefüggésben van az intelligenciával, vagy elég csak "elég idő" és "befogadóvá válik", esetlegesen akkor is , ha éhenhalás elkerüléséért kell gyilkolnia?:)

Ilyenkor számomra nagyon megdöbbentő, hogy gyakorlatilag az ATV és Karc FM "hardcore" betelefonálói közt semmi különbség nincs, maximum annyi, hogy valamely véletlen folytán az egyik táborhoz csapódtak.....

>>Viszonszont manapság már aligha hivatkozhatunk erre...

Szóval a 50-60 átlag IQ-val rendelkező kongói niggerek, a 70-es átlag IQ-val rendelkező szarbőrűek/cigányok már alkalmasak arra, hogy "befogadja a - jézusi, buddhista - premisszákat. "?
Made my day:)

>>A cancel culture nem azért mérgező, mert rámutat arra, hogy Thomas Jefferson rabszolgatartó volt, s hogy ez csúnya dolog.

Nem, nem azért mérgező, hanem azért, mert relativizál.És ebből olyan jogot kletkeztett, amit kvázi ha nem fogadsz el, akkor jogosultak téged megsemmisíteni, mindenféle szempontból, ahogyan ezt tették párszáz évvel ezelőtt, a bibliára hivatkozva.....

Semmi újat nem találtak fel, csak akkor a "alacsonyabbrendű" noplízeket lőtték halomra, most meg azokat, akik nem értenek velük egyet.....

>>Eddig igaza van a posztmodern erkölcscsősznek.

Nem, nincs igaza.
Katar is rabszolgatartó, mégsem veri senki a nyálát miatta.....

>>Abban nincs igaza, hogy ledönti a szobrát, s hogy KIZÁRÓLAG ez alapján kívánja megítélni.

De, ha te szerinted is erkölcsileg elítélendő, akkor viszont a szobrát le kell dönteni.
Épp ez az álszent kettősség amibe te is belecsavarodsz, és abban a pillanatban szopóágra kerülsz, ugyanis nem lehet úgy szűznek maradni, hogy közben kefélsz......

>>Nem számít semmit sem az életműve, sem az, hogy emberségesen bánt a rabszolgáival, sem az, hogy akkortájt Amerikában mindenki más tartott rabszolgát.

Nem, hiszen amint mondtad, ""alapvető morális igazság"-ot megszegte, tehát el kell vesznie!
Könyörgöm, legalább legyél gerinces és következetes.

>>A cancel culture igazi problémája az, hogy erősen és önkényesen torzít.

Vagyis, ha csak "kissé" és "nem önkényesen" (ami jelen világunkban nem létező fogalom:) torzítana, akkor minden rendben lenne vele?:) Biztos?

>>Ilyen szubjektív, önkényes torzítás alapján akár Hitlert is tekinthetnénk példaértékűnek,

A vicc az, hogy az volt, pl. a vegák szemében, a nemdohányzók szemében.
Ezenkívül karizmatikus, jó szónok volt....
Tartást, reményt és lehetőséget adott egy legyőzött és megalázott népnek. Leküzdötték a gazdasági válságot és lehetett normálisan élni.
Korának kérdéseire hihető és egyszerű, érthető válaszokat adott és az átlagember számára jobbnak tűnő világ felé kormányozta országa hajóját. Lehetett hinni neki. Sok évtizednyi szövetséges propaganda és megszállás után nyilván könnyű okosnak lenni, de a saját idejében csak néhány elszigetelt értelmiséginek jutott eszébe, hogy ebből nagy baj is lehet.
Meglepő hogy mennyire tiszta rálátása volt a világpolitikára és eseményeire. Okos ember volt, észrevette a problémákat.
Meg volt róla győződve, hogy a dohány örökletesen rossz hatással van a nemi képességekre,megtiltották a dohányzást az autókban, vonatokon és minden épületben. A dohányzás elleni harcba a Hitlerjugendet is bevonták
Egy 20. századi hódító volt. Olyasmi mint Napóleon, Nagy Sándor, Szulejmán, Dzsingiz - kán vagy mások korábban. Ők sem voltak kevésbé véreskezűek, legfeljebb a technika nem tett lehetővé akkor totális háborút. Hitler is egy hódító volt. Hatalmat akart, birodalmat, harcolt, ölt, pusztított, majd elbukott.

Nesze neked, "alapvető morális igazságok"........

HypocritSlayer 2022.12.03. 10:15:56

@G. Nagy László:
>>Még egy mai átlagember sem képes a morális gondolkodásra. Pedig ez volna az alap.

Bizony, nehéz ezzel a sokmillió "fasisztával" szép világot építeni.....

2022.12.03. 10:25:06

@HypocritSlayer:
ha elfogadod, hogy soros és társaik neoliberalizmusa (tkp. az atlant/transzatlanti világban szerveződő nemzetközi tőkepiac, elsődlegesen pénzügyi, kereskedelmi, másodlagosan gyáriparos, földbirtokos oligopóliumok) és orbán illiberalizmusa (ugyanez kicsiben, zártabb közegben nemzeti nagytőkésekkel oligarchákkal) lényegében ugyanaz, akkor ebben nincs vita.

csak ebben a játszmában egyrészt orbán húzza a rövidebbet felvéve, hogy nem szolgálja ki a tőkét és ha nem a németeket, akkor kínát. vagy nincs is olyan nagy különbség. mert hogy az akkumulátor gyártással lényegében német-kínai vegyesvállalatok jönnének létre magyarországon. cserébe az eu megszavaz valamennyi pénzt. hogy magyarország ne menjen csődbe. és így orbán nem bukik meg 24-ben előre hozott választáson mert utalják a pénzt, hanem esetlegesen nyer még egy választást 26-ban. mondván, hogy újabb győzelmet aratott.

csak ezzel nem jön létre semmiféle polgári magyarország. hanem egy újabb nemzedék megy a levesbe a rendszerváltókkal.

HypocritSlayer 2022.12.03. 10:29:42

@G. Nagy László:
>>Egy átlagos muszlim szerint nincs baj azzal, ha megerőszakolnak egy hitetlen, miniszoknyás nőt.

Persze, hogy nincs, hiszen egy hitetlennel amúgy is bármit meg lehet tenni, egy nő , aki nincs "felöltözve", az pedig ab ovo kurva, tehát egy hitetlen kurvát simán meg lehet dugni, hiszen az nem erőszak, hanem "jog"!

>> Ha ezt az adott közösségben mindenki így gondolja, úgy nem érzik bűnnek.

Tévedés, magadból indulsz ki, a saját szocializációd alapján.....
Nem "érzi bűnnek", mert ez fel sem merül benne, hiszen mint írtam, a dolgok egyértelműek, másrészt pedig a bűn fogalma sem egyezik a mi általunk bűnnek gondolt(ak) fogalmával......
Ritka, amikor ugyanezt értjük bűn alatt, mint egy muszlim, nem véletlenül, ....
(De, ha kissé tágítani szeretném a keretet, akkor a kafir/goj is érdekes párhuzamokat von maga után.....)

>> Ez a tudati szint problémája.

Fenét, köze sincs hozzá....
Kb azt propagálod, hogy ha az oroszlánnak elég magas lenne a "tudati szintje", akkor ő bizony elszégyellné magát és inkább éhen halna, de nem enné meg az édibédi zebracsikót.....

>>Ha valakinek nincs magas szintű erkölcsi gondolkodása, azt simán meg lehet téveszteni ilyesmivel.

Csakhogy ez megint egy gumicsont, mármint a "magas szintű erkölcsi gondolkodás" azon kívül, hogy kurvára relatív.....,
Mást jelent egy buddhista, egy kínai, egy orosz, egy amerikai, egy muszlim, egy pápua, egy bantu néger etc. számára......és még neki sem kezdtem felsorolni a "szempontokat"......

>>Az egész középkor azért stagnált, azért nem látunk semmi fejlődést ezer év alatt, mert a tudatot fogva tartotta az általános ostobaság.

Kurva nagy tévedés, egyrészt nem "stagnált", másrészt amit tanítanak neked, azt hiszed el.......
Pl. a jelenlegi Romániában egy 30 évnél fiatalabb, iskolavégzett 1000%-ik meg van arról győződve, hogy a dákó-román elmélet az szentírás, és a magyarok betolakodtak a románok örök ideje jogosan birtokolt szent földjeikre......

>>Természetesen Thomas Jeffersontól már elvárható lett volna, hogy felismeri a rabszolgatartás visszásságát.

És amint rájön, fel is akassza magát......., a következetesség jegyében....

HypocritSlayer 2022.12.03. 10:30:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
>>ezalól is megvan a kibúvó, amennyiben a másikat nem tekintjük embernek - ahogy ez gyakran előfirdult idegen népekkek, rasszokkal, törzsekkel.

Ugye, ugye:)DDDDDD

HypocritSlayer 2022.12.03. 10:48:29

@cvsvrs:
>>ha elfogadod, hogy soros és társaik neoliberalizmusa (tkp. az atlant/transzatlanti világban szerveződő nemzetközi tőkepiac, elsődlegesen pénzügyi, kereskedelmi, másodlagosan gyáriparos, földbirtokos oligopóliumok) és orbán illiberalizmusa (ugyanez kicsiben, zártabb közegben nemzeti nagytőkésekkel oligarchákkal) lényegében ugyanaz, akkor ebben nincs vita.

Ez nem "elfogadás", hanem rajtunk kívül álló ténykérdés, így működik a világunk.....

>>csak ebben a játszmában egyrészt orbán húzza a rövidebbet felvéve, hogy nem szolgálja ki a tőkét és ha nem a németeket, akkor kínát.

Ilyen az élet.....

>> vagy nincs is olyan nagy különbség. mert hogy az akkumulátor gyártással lényegében német-kínai vegyesvállalatok jönnének létre magyarországon. cserébe az eu megszavaz valamennyi pénzt. hogy magyarország ne menjen csődbe.

Attól még nem menne csődbe csak kisebb lenne a kifli, és még nagyobb a pofa.....

>> és így orbán nem bukik meg 24-ben előre hozott választáson

Kurvára nem létezik a jelenlegi jogi berendezkedésünkben olyan, hogy "előrehozott választás"....
Még amikor lehetett volna is ennek relevanciája, mint pl. 2006-ban és utána, 2008-2009-ben különösen!!!, amikor még kisebbségben is, és ráadásul miniszterelnök váltással is, de simán kitöltötték a ciklust, még akkor sem.....
Erre Orbán kb egy hónap alatt rájött, a sok hülye meg álmodozik erről 12 éve konstans módon, folyamatosan, minden kedden megbuktatva a jelenlegi diktatúrát.....

>>mert utalják a pénzt,

Pontosan tudjuk, hogy nem fogják, ahogyan a lengyeleknek sem, ha piros hó esik, akkor sem.....és ennek ellenére lett 2/3 már megint.....

>>hanem esetlegesen nyer még egy választást 26-ban. mondván, hogy újabb győzelmet aratott.

Ahogy kinéz, 4-5-el nyeri 26-ban.....

>>csak ezzel nem jön létre semmiféle polgári magyarország. hanem egy újabb nemzedék megy a levesbe a rendszerváltókkal

Megyek sírni......

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.03. 10:53:23

@cvsvrs:

"mert hogy az akkumulátor gyártással lényegében német-kínai vegyesvállalatok jönnének létre magyarországon."

Komolyan kérdezem, nem kötözködésből: Milyen lényeges különbséget jelent, hogy egy gyár, beruházás, vállalat magyar vagy külföldi magántulajdonban van? Adót mindkét esetben itt fizet, itteni munkaerőt foglalkoztat, mindkét tulaj csak a profitra hajt, és a magyar tulaj ugyanúgy elviheti más, olcsóbb országba, mint a külföldi. Ahogy sok amerikai cég ki is települt az USA-ból, amelyeket sztán Trump próbált visszacsalogatni.

alöksz róz 2022.12.03. 11:09:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hát csak hasonlítsd össze azokat az országokat, ahol van saját tulajdonú gazdaság, azokkal ahol nincs.
első is igaz, második is igaz, harmadik is igaz, negyedik is igaz, de a vége mégse ugyanaz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.03. 11:31:12

@HypocritSlayer:

"Jó lenne már ezt a faszságot elfelejteni........"

Most mindenki az akkumulátoros technológiára - basszus, hogy átvettük az amerikai szót, pedig a technika lenne a helyes - hajt, pedig látható, hogy még a LiFePO4 akkukkal sem lehet megváltani a világot. Az akkumulátorok energiasűrűsége is szánalmas, féltonnás akkupakkokkal járnak a személyautók is.

A napenergiával megtermelt mesterséges üzemanyag könnyen, olcsón és korlátlan mennyiségben tárolható. Felhasználható belsőégésű motorokban és üzemanyagcellás elektromos autókban is - így "seamless" lehet az átállás az elektromos járművekre. Felhasználható a meglévő infrastruktúra, nem kell méregdrága el. töltőállomásokat építeni a szükséges nagy teljesítményű áramhálózattal. Tartalék üzemanyagot kannában vihetsz magaddal pl. olyan helyekre, ahol el. töltésre nincs mód - próbáld ezt megtenni akkumulátorral.

Szóval hidd el, nem faszság. Az a faszság, ahogy erőltetik az akkumulátoros technológiát az üzemanyagcellás helyett.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.03. 11:34:13

@alöksz róz:

Ez szerintem csak azért van, mert az előbbiek eleve jóval gazdagabb országok.

Én is érzem, hogy nagyon nem mindegy, de nemigen látom az okot.

2022.12.03. 11:35:52

@HypocritSlayer:
ha orbán az eu-tól nem kapna egy vasat se, akkor abból előrehozott választás következne. a fideszben váltanák le. navracsics elfogadná az ügyvezető miniszterelnöki pozíciót és lázár odatenné a kést. és egyébként a fidesz nyerne orbán nélkül is. csak abszolút többsége nem lenne. hanem kívülről lenne nyomás arra, hogy a momentum lépjen be a koalícióba. és utána az persze nem működne. orbán az brüsszeli politbürótól függ.

2022.12.03. 11:55:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
a különbség az, hogy a helyiek kizárólag bérből, (adó) fizetésből élnek, vagy sem. van-e tőkejövedelmük.

polgári világban a debreceni gyógyszergyár egy olyan zrt, amit többségében debrecen városa és polgárai birtokolnak. és az ab start lejárt szabadalmú generikus készítményeket gyárt a helyi piacra, akkor abból már meg lehet élni. úgy, hogy az irányítási jog debrecenben van. ha debrecenben gyógyszerészként végzel, akkor jó eséllyel "hatalmi" helyzetbe kerülsz. nem lesz egy budapesti főnököd. értem, hogy ez budapestnek nem jó. próbáld megérteni, hogy debrecenben miért is jó.

na most ez még semmiféle innováció, megtanultad a gyógyszergyártást vegyészeti oldalról, műszaki karon megtanulják hozzá a gyártási technológiát fizikai oldalról. és a gépsor kidobálja azokat a kapszulákat, amit elő tudnak állítani a lengyelek is. a polgári világban a krakkóinak nincs varsói főnöke.

és ezek után jön a verseny, hogy a budapesti, debreceni, krakkói, varsói, stb. gyárak képesek-e előrukkolni valamilyen szabadalommal és ezek után a gyógyszergyár olyan terméket gyárt, amit el lehet adni a nagyvilágba. és arra szerveződik egy nyrt. és persze lehet ugyanígy egy szegedi központú, vagy pécsi, vagy akármilyen.

és ez a helyi tulajdonon alapul. nyilván da kutya se fog a richternek feltalálni akármit. mi a francért találjon fel. nem az övé a richter. a debreceni gyógyszergyár azonban a debreceni gyógyszerészeké, abban szerveződik egy kht, amelyik kutat. abban létrejöhet egy "gmk", amelyik fejleszt. és egy kis kft. amelyik termel.. és abból létrejöhet egy nyrt. vagy lehet egy nyrt. beszállítója debrecenben anélkül, hogy lenne egy budapesti főnöke.

felteszem érthető. a richter semmivel se jobb, mint akármelyik nyugati gyógyszergyártó a tulaj. mivel a menedzsment nem helyi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.03. 12:40:43

@cvsvrs:

A legritkább eset, hogy a "helyiek" társtulajdonosai a vállalatnak. Hacsak Mészárost, Tiborczot és a baloldal holdudvarából is a hasonlókat nem tekintjük annak.

GyMasa 2022.12.03. 13:55:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"...sztán Trump próbált visszacsalogatni. "
Meg Biden is az "inflációcsökkentő csomagjával".

GyMasa 2022.12.03. 14:04:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Arról már nem is beszélve, hogy nincs elég akku sem.
hiába épülneka tucatjával az akkugyárak az elektromos autók részaránya 10 év alatt még mindig bűven 10% alatt van...

HypocritSlayer 2022.12.03. 19:29:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A "megújulóra" céloztam, mint faszságra, kivéve a biomasszás energiát....

HypocritSlayer 2022.12.03. 19:37:02

@cvsvrs:
>>ha orbán az eu-tól nem kapna egy vasat se, akkor abból előrehozott választás következne.

Aztán miért?
Ők tartanak el?
Nélkülük éhen halnánk?
Miért kéne "mást" választani, "előrehozni"?
Minden agyhalott fixa ideája, hogy ha itt "válság van", akkor megbukik a kormány, csak kérdés, hogy miért tenné?
Gyurcsibohóc öszödi beszéde és az utána következő válság nem ezt mutatta, nem véletlenül, ráadásul akkor még koalícióban is voltak, kb 1 millióval több munkanélkülivel, mégsem buktak meg.....

Honnan szopjátok ezt a faszságot, de tényleg?

>> a fideszben váltanák le. navracsics elfogadná az ügyvezető miniszterelnöki pozíciót és lázár odatenné a kést. és egyébként a fidesz nyerne orbán nélkül is.

Ja, megtartanák Orbán intézkedéseit, de Orbán nélkül, ez Makizajnak is bejött:)
Tényleg nem tudom elképzelni azt a szellemi elbaszott nyomort, amiből ezek az agyament baromságok szárba szökkennek......

>>csak abszolút többsége nem lenne. hanem kívülről lenne nyomás arra, hogy a momentum lépjen be a koalícióba.

A momentum a saját elbaszott cipőfűzőjét sem képes ,megkötni és gyurcsibohóc felfalja őket reggelire.....

>>és utána az persze nem működne. orbán az brüsszeli politbürótól függ.

Már kérdeztem, hogy mit szívsz, mert én is kérnék belőle........

2022.12.03. 19:43:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
ezért a bankrendszert is decentralizálni kellene. ahogyan svájcban van. ahol minden kantonnak van egy saját kis központi bankja. a svájci fed felügyelete mellett. ha létezne egy debreciner kantonalbank az mnb felügyeletével, az irányítási jogkör helyben van, akkor már nem esélytelenek ezek városi zrt.-k létrejötte úgy, hogy azok nem függnek a középponti államtól. ahogyan egyik svájci kanton sem függ bern-től. budapest brutális módon ellenérdekelt bármi ilyesmiben. a fideszben azt mondják, hogy ilyet nem lehet. nem érdekük. nekik az a jó, hogy osszák le a lapokat. csak ezzel betonozáson kívül nem nagyon tudnak semmilyen ágazatot megszervezni.

a richter is épített már ilyen olyan fejlesztőközpontot. ki lesz az, aki kutat egy gyógyszercégnek úgy, hogy ő alkalmazott. és a főnöke hülye. és sokszoros pénzért kutathat svájcban. persze ott sem lesz hatalma, de legalább pénzt kereshet.

ha van egy debreceni (szocialista) gyógyszergyár és abból létrejöhetnek spin off vállalkozások (gmk-k), akkor nem azt állítom, hogy biztosan lesznek sikertermékeik, hanem csak azt, hogy az alternatíva ilyesmi.

2022.12.03. 20:07:48

@HypocritSlayer:
cser palkovics orbán nélkül is megnyerné a választást székesfehérváron. vagy navracsics veszprémben. debrecenben is nyerne a fidesz orbán nélkül. lázár is összefogna márki zay péterrel. és budapesten a fideszban mérsékelt, egy pragmatikus réteg, amelyik simán összefogna a momentummal. gulyás gergely se feltétlen tudja bekötni a cipőfűzőjét.

aztán lehet mondani, hogy ilyen nem lesz. ha az eu kiutalja a pénzt, akkor nem. az a kormányhoz kerül. és ez esetben a klientúra ahogyan eddig továbbra is orbán tenyeréből eszik.

2022.12.03. 20:33:52

@alöksz róz:
nem az a kérdés, hogy magyar tulajdonú, vagy sem. hanem, hogy többségi helyi (városi) tulajdon vagy sem.

inglostadt egy akkora város, mint győr és az megszervezte az audit. úgy, hogy az német auto union-t felosztották. túl nagy autógyár nem kaphatott a marshall segélyből. és az inglostadti menedzsment abból jól jött ki. ha győrben szervezők egy műszaki főiskola, egy városi tőkelap, akkor nem lehetetlen, hogy létrejön egy győri járműipari egyesülés. amitől az audi hungária sem ijedne meg. és hasonlóan a bosch borsod mellett létrejöhet egy helyi egyesülés diósgyőrben. persze ahhoz kellene az, hogy miskolci bank center a miskolciaké.

és persze lehet, hogy ezek szétlopnák a pénzt. és csődbe menne. vagy nem lopnák szét a pénz, de semmiféle innováció nem jönne létre se győrben, se diósgyőrben, se székesfehérváron, se sehol. mert ezek ehhez túl kicsi városok. és nem tudak létrehozni egy helyiek vezette fejlesztőközpontot. békéscsaba tudna építeni egy városi konzervgyárat? a franc se tudja. de nem lehetetlen, akkor ha van egy tőkealapja. az tkp. a szocializmus visszavezetése. mert hogy városi tulajdonú. és ezek után a reform az, hogy az 1. számú gyáregysége gyártja az alapélelmiszert a közraktárba. és az egy kht. az a biztos üzlet. és 2. számú gyáregysége termelhet "tőkés exportra". az már egy kft.

ez (félkommunista-félkapitalista) vegyes rendszer létrejöhet a (feudális) vármegyékben. és ez ugye sajátosan magyar út. mert hogy ez sem nem a nyugat (nemzetközi oligopóliumok), sem nem a kelet (nemzeti nagytőkések). van egy ilyen köztes opció? vagy van, vagy nincs. ezt nem tudjuk.

GyMasa 2022.12.03. 21:42:57

@cvsvrs:
Szerintem a bankrendszert úgy lehetne megreformálni, hogy kötelezővé kellene tenni a felelősségbiztosítást minden banknak, és minden banki alkalmazottnak.
És, megszüntetni az országos, betétbiztosítási alapokat.
Azokkal az a bajom, hogy ha van benne X összeg, akkor minden bank úgy tekint rá, mintha az az ő pénzük lenne, és olyan kockázatokat fog vállani, amik kiürítenék az alapot.
AMi addig még matematikailag oké is lenne, amíg egy bank dől be.
Viszont,m ha már kettő dől be, akkor vagy hoppon maradnak emberek, mert elfogy a pénz, vagy ismét a kormányoknak kell a zsebünkbe nyúlniuk...
A biztosítással meg lehetne olcani, hogy piaci alapon működjenek a bankok, és a bank vagyona, a befektetők pénze és a biztosítás jelentené a fedezetet a csőd esetén.

2022.12.03. 22:24:06

@GyMasa:
egy banknak rendesen betéti társaságként kellene működnie. az alapítók a beltagok. a kültagok a betétesek.

GyMasa 2022.12.03. 22:43:04

@cvsvrs:
Nem.
EGy bankot Bt-ként üzemeltetni egy könyvelési lidércnyomás lenne...
Arról nem is beszélve, hogy a betétesek kurvára nincsenek ráhatással a bank vezetésére, és kockázatvállalására.
Onnantól kezdve pedig elég visszás lenne a betétjüket leveszíteni...
Szerintem a kötelező feleősségbiztosítás egy kiváló, piaci megoldás lehetne..
Ha egy banikgazgató, egy pszichopata állat, aki csődbe vitt már 15 bankot, de milliárdjai vannak, az mondjuk ebben a rendszerben azzal találná szembe magát, hogy évente 50 milliárd HUF lenne a biztosítása.
És, ezt tudná a bank is, akik fel akarnák venni vezetőnek, és ha van erre ennyi pénzük, akkor vegyék csak fel.
Viszont jó eséllyel az ilyenek nem lennének egy idő után bankigazgatók.
És, hidd el nekem, a biztosítók nagyon hamar megtalálnák a módját annak, hogy az se következhessen be, hogy egy ilyen igazgató "gurít" egyet, 100 milliárdért, majd "visszavonul".
Hiszen, akkor az a 100 milliárd az az ő pénzük lenne, és szeirntem biztosak abban, hoyg az a pénz náluk jobb helyen van!

2022.12.03. 23:09:22

@GyMasa:
az alapítók a saját vagyonukkal felelnek. van 10 gazdag magyar. és azt mondják, hogy az ő személyes vagyonuk 1,000 milliárd forint. előzetesen az örököseik nevére íratnak annyi pénzt, amennyit nem kockáztatnak.

ezzel a tőkével alapítják a budapesti korona bankot. a fővárosi korona klubot. és ennek van egy betétbiztosítása. mondjuk ez a hungária. ez felügyeli nyilván nem ingyen. ha a korona bank csődbe megy, akkor a hungária kifizeti a károk egy részét. ez esetben valakinek megint csak el kell veszíteni valamit. ha a budapesti korona bank csődbe megy, akkor a hungária alapítóitól a korona betétesei kapnak valamennyi kárpótlást.

2022.12.03. 23:22:23

@GyMasa:
valaki azt mondja, hogy a börzsöny alatt van temérdek arany. mondhatod azt, hogy beteszel a korona bankba 10 ezer, vagy 100 ezer, vagy 1 millió forintot, vagy még többet feltéve, hogy úgy gondolod, hogy a börzsöny alatt tényleg van arany. és azt ki lehet bányászni. ez egy magas kockázatú ügylet, ami egy félállami rendszerben. mert az arany az közvagyon. a munkgépek azonban nem. az állam elveszi a nyereség egyik felét. a nyeremény még így is lehet 10-szeres, viszont lehet, hogy csak a pénzed 1/10 részét kapod vissza. úgy, hogy arra garanciát vállal a hungária. persze ők is nyerhetnek 100-szoros pénzt akár, de lehet, hogy elvesztik az összes befektetésüket. az ígér aranynak csak 1/100 rész aranyat bányásznak ki. vagy annyit se. lehet kockáztatni.

2022.12.03. 23:37:25

@GyMasa:
ez is félkommunista megoldás. el kellene hordani a börzsönyt. azt elbukná a közösség. addig volt egy hegy. és ezek után nem lenne. és az erdmény lehet az, hogy se börzsöny, se arany. félfasiszta ügylet. hatalmasat lehet bukni. ha mégis van arany, akkor abból többet kapjon az, aki nagyobban kockáztatott. ez egy félfeudális ügylet. és félkapitalista is valójában. nincs határozott ideológiai arcéle.

GyMasa 2022.12.04. 00:19:20

@cvsvrs:
Te most miről beszélsz???

2022.12.04. 01:02:37

@GyMasa:
arról, ahogyan a kapitalizmusnak működnie kellene. hiába csinálsz kötelező betétbiztosítót. egy bankcsőd esetén a vagyona egy részté valakinek buknia kell. az a pénz, amit a biztosítónak fizetnek valójában adósság. ha valakik ténylegesen nem felenek ténylegesen a vagyonukkal, akkor az a rendszer nem lesz tisztességes.

és persze az az egyszerű állampolgár esetén ez a helyzet. mert ha nem fizet, akkor elárverezik a házát. a bankcsődnél nincs ilyesmi. és nincs az a biztosítás, ami fedezné a kárt. ezt úgy lehet megakadályozni, hogy a hitelezést korlátozzák és az alapítók személyes vagyontárgyaikkal is felelnek.

persze ilyen rendszert túl sokan nem akarnak. erre mondom, hogy a kiindulási pont a szocializmus. a többség ugyanis azt szeretné. és lehet mondani, hogy az nem működik. a demokrácia nem működik. úgy kiindulásnak marad a fedualizmus, vagy a fasizmus.

HypocritSlayer 2022.12.04. 08:22:14

@cvsvrs:
>>cser palkovics orbán nélkül is megnyerné a választást székesfehérváron. vagy navracsics veszprémben. debrecenben is nyerne a fidesz orbán nélkül.

Igen, de ez hogy jön ide?

>>lázár is összefogna márki zay péterrel. és budapesten a fideszban mérsékelt, egy pragmatikus réteg, amelyik simán összefogna a momentummal. gulyás gergely se feltétlen tudja bekötni a cipőfűzőjét.

Mondom, hogy kérnék abból, amit te szívsz.....

>>aztán lehet mondani, hogy ilyen nem lesz. ha az eu kiutalja a pénzt, akkor nem.

Akkor sem lesz, ha nem utalja ki a pénzt.............., mert nettó öngyilkosság lenne, ha ennyire hülyék....

>> az a kormányhoz kerül. és ez esetben a klientúra ahogyan eddig továbbra is orbán tenyeréből eszik.

Most is "onnan eszik", EU-s pénzzel, vagy anélkül, 98-2002-ig sem voltak Eu-s pénzek, 2004-től 2010-ig lettek volna, ha gyurcsibohóc lehívta volna, mégsem haltunk bele, (csak majdnem:), túlmisztifikáljátok a "MasterCard" szerepét....

2022.12.04. 09:21:02

@HypocritSlayer:
nyilván úgy függ össze, hogy ha a nagyvárosokban orbán viszik a szavazatot és nem hozza és egyébként a kormány nem tud pénzt osztani, vagy a pénzt orbán pártbeli ellenfelei, vagy politikai ellenlábasai osztják (a mérsékelt navracsics, a radikális lázár), akkor külső támogatással leválhatják. persze ha akarják.

és te mondhatod, hogy már miért akarnák. ha orbán nem a konszolidáció irányába megy és ez forrásvesztéssel járna, akkor a fidesz pragmatikusai leválják. és persze nem úgy, hogy megválasztják gyurcsányt. miért válaszanák meg? egy ilyen helyzetben a momentum és a mi hazánk jöhetne számításba.

vagy lehetősége van orbánnak azt mondani, hogy konszolidál. nem megy szembe az első szavazó diáktüntetőkkel. persze gondolhatja azt, hogy azok kevesen vannak és amúgy se fidesz választók. tehát érdektelenek. tegye azt.

HypocritSlayer 2022.12.04. 12:22:16

@cvsvrs:
>>nyilván úgy függ össze, hogy ha a nagyvárosokban orbán viszik a szavazatot és nem hozza

Baromság. Túl, illetve alábecsülöd Orbán szerepét, paradoxonnak tűnik, de te képes erre:), csak eltérő kontextusokban és a végén egy ordító baromságba torkolva....

>>és egyébként a kormány nem tud pénzt osztani, vagy a pénzt orbán pártbeli ellenfelei, vagy politikai ellenlábasai osztják (a mérsékelt navracsics, a radikális lázár), akkor külső támogatással leválhatják. persze ha akarják.

Már csak az a kérdés, hogy mivel a sok "pénzosztásból" mindenki részesült, pártpreferencia nélkül, akkor hogyhogy nem min. 80%-al nyert a Fidesz?
Nem lehetett a ballipsiket megvenni?
Csak a jobboldali birkát lehet megvenni?

>>és te mondhatod, hogy már miért akarnák. ha orbán nem a konszolidáció irányába megy és ez forrásvesztéssel járna, akkor a fidesz pragmatikusai leválják.

Kurvára nem érzékeled a valóságot, kb. annyira, mint a maki, aki kínjába a végén már mindent megígért hogy megtartja amit Orbán létrehozott, csak épp Orbán nélkül, (merugye az egy geci:), no, ez meg oximoron:)

>> és persze nem úgy, hogy megválasztják gyurcsányt. miért válaszanák meg? egy ilyen helyzetben a momentum és a mi hazánk jöhetne számításba.

Baromság a kiindulásod és abból még nagyobb faszságot tenyésztesz, aztán ezt alapul véve tovább növeszeted a hülyeséged szarvárát.....

>>vagy lehetősége van orbánnak azt mondani, hogy konszolidál. nem megy szembe az első szavazó diáktüntetőkkel.

Nem létezik "szavazó diáktüntető", még a momentum 30-as generációja is egy elbaszott puhapöcsök gyülevész, jólétben elpuhult csürhe, a trágárkáival......

Még a DK-ba is több a gerinc, mint a az új, ballipsi nemzedékében.....

>>persze gondolhatja azt, hogy azok kevesen vannak és amúgy se fidesz választók. tehát érdektelenek. tegye azt.

Magasról leszarja őket, megérdemelten.

2022.12.04. 13:49:04

@HypocritSlayer:
debrecenben eredendően nem a momentum akvistái tüntetnek. hanem a klik kiemelt iskolájából indult el az összes demonstráció. ahová a helyi fideszes politikusok járnak azért, hogy onnan új tagokat vegyenek be az alapszervezetbe. illetve ha nagykövet jár debrecenben és diákokkal akar találkozni, akkor ebbe a gimnáziumba küldik.

és a gyerekek azt látják, hogy most érdekes a történelem. és kivonulnak tüntikézni. erre a az önkormányzati fideszben 100 emberből 95 azt mondja, hogy oké. tárgyaljunk velük. kooptáljuk őket a fideszbe. és jön a kormányzati fidesz, hogy ez a "momentumos csőcselék". ez esetben nyilván momentum környékén kötnek ki úgy, hogy a fidesz másod, harmadvonalával lépnének koalícióba orbán nélkül.

aztán ez nyilván nem holnap jön létre. azonban most ez a tendencia.

HypocritSlayer 2022.12.04. 16:50:03

@cvsvrs:
Már megint túltoltad az anyagot.

2022.12.04. 20:24:00

@HypocritSlayer:
nem a "nemlétező világerőből" indulok ki. hanem a valóságból. abból, ami debrecenben történik. pl. a debreceni fidesz szeged és szombathely után átvette a kétfarkú kutyapárt (!) kezdeményezését a "szabadfogas" akciót. van egy közösségi ruhásszekrény. és abba bárki beakaszthat egy viszonylag jó állapotú használt kabátot vagy pullóvert. és bárki leakaszahatja.

a városi karitász is szervezhetne egy ilyen akciót. na de ők valamiért kétfarkú kutyapárthoz kapcsolódnak. és megszólal a debreceni képviselőjük a városi tévében. full fideszes közegben. beszél, hogy most hogy a rezsicsökkentésnek vége szakad. szükséges a nagyon szolidairtás. és ez az akció is segíti az összefogást. mintha a fideszben számolnának a "se orbán, se gyurcsány" opcióval.

2022.12.04. 20:38:30

@HypocritSlayer:
a fideszben a túlárazott közbeszerzésekre és az olcsó szavazatvásárlásra van alapozva. egy mai hír. a kültelki nyomorsúgos városrész önkormányzati képviselője beöltözik mikulásnak és csomagokat osztogat a népkonyha mellett egy hokedlin. a kisgyerek azt mondja, hogy nagyon örül a karácsonyi csomagnak. van benne egy (húsvétról megmaradt) csokitojás. a tudósítás eleve. a nagyerdei villasor melletti játszótéren frakkban táncolnak. a tudósítás végén látható.
video2.dehir.hu/1204_Mikulas_mix.mp4
ez olcsó szavazatvásárlás. a tesco gazdaságos tánciklálós, festegetős olcsó népszórakoztatás. csak ez nem a plázában, hanem közterületen és nem az mszp-szdsz, hanem a fidesz szervezésében. és elsődlegesen ezzel nyernek. a filléres költségvetésű önkormányzati munkával.

és ez hozta el a szavazatokat a baloldalról. a handabandázás, az ökölrázás, brüsszelezés nem érdekli a kondoroskertieket, nekik nem céljuk bedönteni amerikát, a nagyerdei villasort dehogy akarja bedönteni. amerikázni szeretne.

HypocritSlayer 2022.12.05. 07:07:03

@cvsvrs:
>>pl. a debreceni fidesz szeged és szombathely után átvette a kétfarkú kutyapárt (!) kezdeményezését a "szabadfogas" akciót.

A gecik....

>>a városi karitász is szervezhetne egy ilyen akciót. na de ők valamiért kétfarkú kutyapárthoz kapcsolódnak.

Ellopták tőlük a gecik....

>>és megszólal a debreceni képviselőjük a városi tévében. full fideszes közegben.

Mert beengedték őket a gecik.

>>mintha a fideszben számolnának a "se orbán, se gyurcsány" opcióval.

Én ezt már a madarak beléből láttam, és meg is jósoltattam 5 éve, sőt a hullócsillagok állása is ezt mutatja, ezért is dobok a bal vállam fölött egy kis sót hátra, ha ilyen okos okfejtésekkel és levezetésekkel találkozom....

HypocritSlayer 2022.12.05. 07:36:06

@cvsvrs:
>>a fideszben a túlárazott közbeszerzésekre

A túlárazott közbeszerzés kormánytól/rendszertől független alap, ennek ilyen a természete, kérdés, hogy ki fölözi le a hasznot.
A "hallgatólagos" (kormány-ellenzék) 70-30 %-os arányt felrúgták a szocik, és utána kissé csökkent számukra ez az arány.....

>>és az olcsó szavazatvásárlásra van alapozva.

Egyrészt ez sem igaz, mert 2010-ben eléggé "ellenszélben" nyertek, 8 éve csak "ígérgetésre futotta", 2002-ben pedig konjunktúrában, "osztogatások közepette" veszítettek, 2006-ban gyurcsibohócék sem osztogattak sokat, sőt....

De, pl. egyetlen ellenzéki szavazó sem utalta vissza az adókedvezményét, vagy adományozta el, mégsem lehetett őket "megvenni".

Ez a "megvétel" maximum cseresznye a tortán, inkább jutalom, mint "lekenyerezés", mert ellenzéki szavazónál nem működik, csak még jobban hergeli őket és még elszántabbá teszi.....,
Az a 2, max-5%- nyi, aki "azt nézi, hogy hol tömheti jobban meg hasát", az pedig nem igazán számít a jelenlegi erőviszonyok között, 2014-ben számított, akkor nagyon, mára már csak a 2/3 -nak a "mértékét" befolyásolja....

>>egy mai hír. a kültelki nyomorsúgos városrész önkormányzati képviselője beöltözik mikulásnak és csomagokat osztogat a népkonyha mellett egy hokedlin.

A geci....

>>a kisgyerek azt mondja, hogy nagyon örül a karácsonyi csomagnak.

Mert lefizették.....

>> van benne egy (húsvétról megmaradt) csokitojás.

Honnan tudod, láttad a lejárati dátumát?

>> a tudósítás eleve. a nagyerdei villasor melletti játszótéren frakkban táncolnak. a tudósítás végén látható.
video2.dehir.hu/1204_Mikulas_mix.mp4

A gecik...

>>ez olcsó szavazatvásárlás. a tesco gazdaságos tánciklálós, festegetős olcsó népszórakoztatás.

Ja, má megint a gecik, mert választás lesz, ahol a gyerekek szavaznak, a megvett gecik.....

>>csak ez nem a plázában, hanem közterületen és nem az mszp-szdsz, hanem a fidesz szervezésében. és elsődlegesen ezzel nyernek. a filléres költségvetésű önkormányzati munkával.

Ja, a sok birka gyereket megvették ezzel kilóra a gecik...., ahogyan a nagyobb munkáltatók is, a mikulás ajándékaikkal, rendezvényeikkel, és meg fogják venni húsvétkor, karácsonykor etc....., mert ezek ilyen szavazatvásárló gecik.....

>>és ez hozta el a szavazatokat a baloldalról.

Tutibiztos, a gyerekeknek osztott mikuláscsomagokkal vették meg a sok bírkát, gondolom téged is, mert a Fideszre szavaztál, vagy nem, mert téged nem lehet megvenni:), akkor meg bukik az elmélet:)

>>a handabandázás, az ökölrázás, brüsszelezés nem érdekli a kondoroskertieket, nekik nem céljuk bedönteni amerikát, a nagyerdei villasort dehogy akarja bedönteni. amerikázni szeretne.

A geci birkája......

2022.12.05. 09:01:03

@HypocritSlayer:
a fidesz elsődlegesen az olcsó szavazatvásárlással nyeri a választást a határon belül legalább is. és ahol létezik ez a filléres önkormányzati munka ott a fidesz handabandázás nélkül is választást nyer. nagyon sok ilyen település van. lényegében aki ezt a melót elvégzi az nyer. és ezeken nem kell se orbán, se gyurcsány.

azért választják meg nagy többséggel a pártelnököket, mert a pénzt ők osztják el. ha nincs pénz, akkor mi a francért válasszanak olyan a helyi társadalmat megosztó személyiségekre, akik a szavazatokat valójában viszik és nem hozzák.

HypocritSlayer 2022.12.05. 11:25:38

@cvsvrs:
>>a fidesz elsődlegesen az olcsó szavazatvásárlással nyeri a választást a határon belül legalább is.

Persze, a megvezetett, egyfogú, reggel már részeg, trágyával etetett gombákat, akik birkák módjára megszavazzák, egy tál lencséért cserébe......, mert nem néznek csak M1-es "propagandát"(amit, amúgy meg "a kutya sem néz":), és lelövik azt, aki véletlenül az RTL-re kapcsol......

>> és ahol létezik ez a filléres önkormányzati munka ott a fidesz handabandázás nélkül is választást nyer.

Számold már össze, hogy hányan dolgoznak önkormányzatoknak.......

>> nagyon sok ilyen település van.

Elenyésző kisebbség, a nem a önkormányzati dolgozókkal összevetve.......

>>lényegében aki ezt a melót elvégzi az nyer. és ezeken nem kell se orbán, se gyurcsány.

Vagyis szoci önkormányzat alatt is a Fideszre szavaznak?

>>azért választják meg nagy többséggel a pártelnököket, mert a pénzt ők osztják el.

?????

>>ha nincs pénz, akkor mi a francért válasszanak olyan a helyi társadalmat megosztó személyiségekre, akik a szavazatokat valójában viszik és nem hozzák.

Kérdésednek a lényege az ellen, hogy mivel "viszik", illetve "hozzák" ezek a jóemberek a szavazatokat????

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.05. 11:57:42

@HypocritSlayer:

"megvezetett, egyfogú, reggel már részeg, trágyával etetett gombákat"

Kihagytad a szaroscsizmást. :DDD

GyMasa 2022.12.05. 12:09:49

@cvsvrs:
"arról, ahogyan a kapitalizmusnak működnie kellene."
Én is pont erröl beszélek.
Az én javaslatom teljesen piaci alapokra helyezné a bankok kockázatkezelését.
Szerinted ennek melyik része nem piacbarát?

" hiába csinálsz kötelező betétbiztosítót."
Dehogyis hiába!
Pont az a lényeg, hogy egy ilyen rendszer egymásnak feszíti a bankok profithajszolásának az árát a biztosítók profithajszolásával.
Majd azok ketten megbirkóznak egymással!
És az adott országok kormányainak nem kell továbbra erre pénzt félretennie.
És, pontosan a két profitorientált résztvevö miatt minden egyes szereplönek a teljesítményével arányos lesz a biztosítási díja!
Azaz, ha egy bankot csödbe viszi a vezetösége, mert nem jön be a spekulációjuk,es, emiatt a banki penztárosoknak havi 10 000 HUF-fal megnö a biztosítása, akkor majd alaposabban tájékozódik a banki pénztáros, hogy elvállal-e késöbb egy állast egy "kockázatos" bankban...
Aztán, ez majd szépen kivérezteti a piacra nem alkalmas bankokat..

" egy bankcsőd esetén a vagyona egy részté valakinek buknia kell."
Az az alap, hogy a bank tulajdonosai és befektetöi buknak legelöször.
Ha arra nem elég a bank vagyona, akkor ezért lenne a biztosítás.
És, itt meg is állna a felelösségek láncolata, azaz nem lenne szükség továbbra a betétbiztoitási alapokra.
Ezzel mindenki jól járna.

" az a pénz, amit a biztosítónak fizetnek valójában adósság. ha valakik ténylegesen nem felenek ténylegesen a vagyonukkal, akkor az a rendszer nem lesz tisztességes."
Akkor nem értetted meg a lényeget:
A biztosító megvizsgálja az adott bank elöéletét (lásd, mint autóknál a kötelezö) aztán, amit ott tapasztal, azt felszorozza az adott bank éves forgalmával, és annak megfelelöen kiszabja a biztosítási díjakat, a vezérigagatótól kezdve lefelé a banki pénztárosokig. (nyilvánvalóan itt is ar´nyosítnai kell a díjakat, azaz a CEO fizet 10 milliót egy évben, a pe´nztáros meg 10 000-et)
És, ha a banknak is, megminden alkalmazottnak is van ilyen Bóusz-Malusz besorolása, akkor nagyon egyszerüen müködhet a dolog.
Az meg, hogy az egész mögött álló pénzt te "adósságnak" hívod, az teljességgel részletkérdés. Az egész rendszert semmilyen formában nem befolyásolja.
A lényeg, hogy a lassú, pontatlan állami betétbiztosítási alapokat el kell törölni, és piaci alara helyezni a bet´tbiztosítást.

"a bankcsődnél nincs ilyesmi."
Igen, ezen változtatna a fenti rendszer.
Ha van egy gátlástalan pszichopata CEO, aki már bedöntött 10 bankot, a 20 éves karriaerje alatt, annak majd emiatt akkora lesz az éves biztosítása, hoyg a bank meggondolja-e, hoyg érdemes-e azt kifizetni. Söt, a bank elgondolkzik majd, hogy egyáltalán kockáztat-e azzal a CEO-val, hiszen, ha ök is buknak, akkor meg fog ugrani abiztosításuk.
Söt, ennek fényében a CEO is sokkal visszafogottabban fog kockázatot vállalni, hiszen innentöl számára is te´tje van egy esetleges csödnek.
AMi jelenleg semennyiben nem számít bele a teljesítményébe.
(Szívem szerint én bizony az ilyeneket börtönbe is zárnám, jó hosszú idöre.)

"és nincs az a biztosítás, ami fedezné a kárt."
Már, hogyne lenne!
Te láttál már biztosítót csödbe menni valaha?
Na, ugye!
HIdd el, olyan árat fognak mondani a biztosítók, ami mellett nekik nagyon meg fogja érni ez a biztosítás.
Lásd az autóknál a kötelezöt.
Azt is önként csinálják a biztosítók, azaz valahogy csak megéri nekik! (Most a kifelé történö rinyálást azt hagyjuk már, hiszen nekik önkéntes a részvétel...)

" ezt úgy lehet megakadályozni, hogy a hitelezést korlátozzák és az alapítók személyes vagyontárgyaikkal is felelnek."
Nem kell korlátozni a "Hitelezést".
Minek???
A mindenkori kormányok mindig csak utána mennének a dolgoknak.
Egy teljesen életidegen rendszert eredményezne ez.
Ráadásul, drágítaná a hietleket is, szóval rossz ötlet.

"persze ilyen rendszert túl sokan nem akarnak."
Persze, hogy nem akarnak, hiszen ez alapjaiban változtatná mega teljes bankszektort!
FELELÖSSÉGET KELLENE VÁLLALNIUK a DÖNTÉSEIK után!
EZ ma semennyire nem létezik a bankszektorban!
És, nézd meg, hogy a 2008-as válságnak is ez a felelösségmentes helyzet volt a fö oka.

" erre mondom, hogy a kiindulási pont a szocializmus."
Nem, az a lehetö legrosszabb kiindulási pont.
Eddig soha nem müködött, és soha nem is fog, mert teljességgel figyelmen kívül hagyja az ember alaptulajdonságait!

" a többség ugyanis azt szeretné."
EZ kizárt!

" és lehet mondani, hogy az nem működik."
Igen, mert TÉNYLEGESEN is, TÉNYszerüen nem müködik.

" a demokrácia nem működik."
Müködne az, ha nem vitték vona el igen rossz irányba a woke fasiszták.

" úgy kiindulásnak marad a fedualizmus, vagy a fasizmus."
Hát, egy jó kis királyság az nem feltétlenül rossz. Nézd meg, hány "álomország" (pl. skandinávok) királyság.
A fasizmus meg itt van már ma is a "EU/USA demokrácia" báránybörében...

2022.12.05. 12:52:05

@GyMasa:
a csőd rendesen vagyonvesztéssel jár. tehát ha egy bank csődbe megy, akkor elvben a bank, vagy a bankárok vagyonát el kellene venni. ahogyan a pénzintézet is elveszi a háztartás vagy a vállalkozás vagyonát akkor ha azok csődbe mennek.

mondhatod, hogy legyenek biztosító társaságok. lehetnek éppenséggel. a bankcsőd kapcsán a pénzintézetet biztosító pénzintézett vagyonát kellene elvenni. úgy a biztosító menne csődbe. és a biztosítót ki biztosítsa? a kérdés, hogy tényleges vagyonvesztés hogyan csapódik le.

most az van, hogy meg kell menteni a bankokat. teremteni kell még több pénzt. ezzel az ingatalan árak emelkednek, a bérek is, a kamatok is, az infláció is, és ebben a pénzbőségben a többség relativisztikusan rosszul járnak. nominálisan azonban növekedett a gdp.

2022.12.05. 13:15:06

@GyMasa:
a német járműipar is lényegében egy új kgst-t szeretne. hogy a szabályozást alakítsák úgy a bizottságban komisszárok, hogy az jó legyen nekik. és a tagállamok egyezzenek meg a támogatásokban és természetesen a vásárlásokban. mert hogy a német árut a növevő anyag és energiaárak mellett az eu-n kívül nehéz lesz eladni. és ezért támogassák meg őket is. kísértetiesen hasonlít a szovjet rendszerhez.

ha elsődlegesen szocializmus épül, akkor annak a reformált változatát kellene bevezetni.

GyMasa 2022.12.05. 17:54:03

@HypocritSlayer:
"A túlárazott közbeszerzés kormánytól/rendszertől független alap, ennek ilyen a természete, kérdés, hogy ki fölözi le a hasznot.
A "hallgatólagos" (kormány-ellenzék) 70-30 %-os arányt felrúgták a szocik, és utána kissé csökkent számukra ez az arány....."
Igen, ezt nem értik az ellenzéki "lopás"-ozók, hogyha csak az alap felára van meg egy-egy ilyen megbízásnak, amit a Strabag is megkapna, és a munka ugyanabban a minőségben elkészül, akkor tuladonképpen az összes "kár", ami bárkit is ér, azaz, hogy nem szocik teszik zsebre a hasznot, hanem a fidesz.
AZ ország szempontjából meg ugye egy fillárt sem lopnak el.

"De, pl. egyetlen ellenzéki szavazó sem utalta vissza az adókedvezményét, vagy adományozta el, mégsem lehetett őket "megvenni"."
Igen, ez is vicces, hogy mindegyik okádik az adókedvezmény ellen, de egynek sem jut eszébe azt a pénzt, ami láthatóan égeti a zsebüket, egy-egy jótékonysági szervezetnek adakozni...
Ami még azért is vicces, mert azt viszont folyton hallottuk, hogy orbán ezt is ellopja, meg az állam rossz gazda, meg azt is, hogy orbán nem annak adja oda, akiknek ük szívük szerint inkább odaadnák.
Erre itt van enkik a lehetőség, hogy MINDEGYIk problémájukra odaadja a patásorbán nekik a megoldást, de még ez sem jó!
Ki tud ezeken eligazodni?
(Nemmellesleg az adakozás azért is kiváló lenne, mert akkor van esély rá, hoyg abbahagyják a más zsebében túrlálást is (sajnos azt nem fogják)Ö

"Ez a "megvétel" maximum cseresznye a tortán, ..."
Szerintem, minden egy kicsit is gondolkozni képes, és egy csöppnyi életösztönnel rendelkező embernek teljesen világos, hogy a jelenlegi ellenzék nem kormányképes.
Én nagyon örülök, hogy "csak" 1,9 millió értelmi fogyatékos van az országban...
És, egyre fogynak...

"Mert lefizették....."
Igen, jó úton halad ő is afelé, hogy felnőjön "fideszbirkának"

"Honnan tudod, láttad a lejárati dátumát?"
A csokitjásra most állítják át a csokigyárakban a sorokat, azaz csak tavaszról megmaradt lehet., Bár, szerintem az még nem romlott meg...

GyMasa 2022.12.05. 18:06:11

@cvsvrs:
"a csőd rendesen vagyonvesztéssel jár."
Igen, a CÉG vagyonvesztésével.
Egy bank igen ritkán betéti társaság.

" tehát ha egy bank csődbe megy, akkor elvben a bank, vagy a bankárok vagyonát el kellene venni."
Miért kellene?
Nem nmindenki tehet egy akkora cégnél a csődről.
Ezért jó a biztosítás, hiszen senki nem veszíti el a vagyonát, csak ugrik 2-t a Malus irányába az illető besorolása.

" ahogyan a pénzintézet is elveszi a háztartás vagy a vállalkozás vagyonát akkor ha azok csődbe mennek."
Nem az egész háztartásét, csak az adósét!
Ugyanez a vállakozásnál is: Csak a Bt. cégformában vagy felelős a teljes vagyonoddal a cég tartozásáért.

"mondhatod, hogy legyenek biztosító társaságok."
mondom is, mert ez NEKED IS jó!

" lehetnek éppenséggel. a bankcsőd kapcsán a pénzintézetet biztosító pénzintézett vagyonát kellene elvenni."
De, az nem mindig fedezi a kárt!
De, pl. autóbaleset esetén sem az van, hogy elveszik az autódat.
A biztosító HELYT áll helyetted az okozott kárért.
Ne mondd már, hogy nem tudod, hogy működik a biztosítás?

" úgy a biztosító menne csődbe."
Arra használják a "viszontbiztosítás"-t.
Azaz a biztosítótársaságom megosztják a kockázatot és a bevételt is egymás között.

" és a biztosítót ki biztosítsa?"
A többi biztisító, meg az ilyen Lloyd's féle olyan biztosítók, akik pont CSAK ilyen biztosításokat kötnek.

" a kérdés, hogy tényleges vagyonvesztés hogyan csapódik le."
Valószínűleg kevesebb lesz, ugyanis az összes résztvevő kétszer is meggondolja, hoyg kockáztassa a besorolását azzal, hogy egy szarfaszú, lehúzós bankhoz megy el dolgozni, illetve, hoyg megéri-e neki felesleges kockázatot vállalnia.

"most az van, hogy meg kell menteni a bankokat. "
Igen, azért "KELL" megmenteni őket, mert akkora lenne a bukta, amit mondjuk Magyarország sem tudna előteremteni...

"teremteni kell még több pénzt."
Állj már ezzel le!

" ezzel az ingatalan árak emelkednek,"
Csak, ha a "teremtett pénzzel" fújnak egy jó kis ingatlanlufit...

" a bérek is, "
Abban biztos lehetsz, hogy azok kisebb mértékben fognak nőni, mint az árak

"a kamatok is, az infláció is, és ebben a pénzbőségben a többség relativisztikusan rosszul járnak. nominálisan azonban növekedett a gdp. "
Ez helyes megállapítás.
Nem, mintha lenne köze ahhoz, amit én mondtam.

GyMasa 2022.12.05. 18:15:58

@cvsvrs:
"a német járműipar is lényegében egy új kgst-t szeretne."
Beszélsz megint zöldeket!
Ők PROFITOT szeretnének!
És, rájöttek arra, hogy ők nem kurvasok 5000 EUR-os autótn akarnak sokat keresni, hanem sokkal kevesebb, 100 000 EUR-os autókkal.
Ugyanis 5000 EUR-os autókat kína, meg INdia is tudna gyártani, viszony X7.es BMW-t meg nem.

"hogy a szabályozást alakítsák úgy a bizottságban komisszárok, hogy az jó legyen nekik."
Hát, ezzel akkor teljesen tökönlőtték magukat, hiszen, a jelenlegi EU-s szabályok szó szerint ki fogják végezni az EU autóipart, hiszen rettentően megdrágítják az autókat a felesleges előírásokkal.

" és a tagállamok egyezzenek meg a támogatásokban és természetesen a vásárlásokban."
Az EU-ban a "támogatást" az EURO jelenti.

"mert hogy a német árut a növevő anyag és energiaárak mellett az eu-n kívül nehéz lesz eladni."
Teljes joggal követelik ezt, hiszen az OKA ennek a magas árnak (ha nem is 100%-ban, de igen nagy részben) maguk az agyhalott szankciók, amik többet ártanak az EU-nak, mint az oroszoknak.

" és ezért támogassák meg őket is. kísértetiesen hasonlít a szovjet rendszerhez."
Az egész EU tökéletes másolata lett a szovjet rendszernek.
Senki által meg nem választott, teljes mértékben inkompetens "Vezetők" hoznak olyan döntéseket, amik még véletlenül fontos dolgokkal foglalkoznak...

"ha elsődlegesen szocializmus épül, akkor annak a reformált változatát kellene bevezetni. "
A szocializmusnak nincs olyan változata, amelyik életképes lenne 50 éven túl.
De, meingt csak Venezualát tudom felhozni példának, akik olyan lendülettel fogtak neki, hoyg bő 22 év alatt simán utólérték nyomorban a szocializmust már 70 éve építő Kubát, meg Észak Koreát is. Pedig ez az utóbbi kettő semmiféle természeti erőforrással nem rendelkezett, Venezuela pedig a világ legnagyobb olajtartalékán ül...

2022.12.05. 18:55:21

@GyMasa:
szerinted a kgst-ban a vállalatok többsége nem akart profitot termelni?

profitot akart debrecenben a göcs, a biogal, a medicor, a mezőgép, vagy a debreceni konzervgyár. csak ez úgy ment, hogy leosztották a lapokat. a gördülőcsapágy gyártást felfejlesztik, hogy az legyen a kgst legnagyobb ilyen üzeme. és amikor megkérdezték, hogy miért nem inkább a mezőgazdasági gépgyártást fejlesztik, akkor az volt a válasz, hogy az a fehérorosz elvtársak reszortja. cserébe magyarország több buszt gyárthat. és célul tűzték ki a tőkés export növelését. ez a szocialista tervgazdaság.

ugyanezt akarják a németek. hogy ők kapják meg az európai járműipar és a gépgyártást. ahogyan a fehéroroszok megkapták a traktorgyártást, a magyarok a buszgyártást és a gördülő csapágygyártást. a németek is ezt követelik.

a fidesz is ezt csinálja. megtervezik a buszgyártást. debrecenben is több ezer buszt kellene gyártani évente mercedes alapokon. csak most éppen módosítják a tervszámokat. meg ugye sokba kerülnek. ezért novembertől felére, harmadára ritkult a tömegközlekedés. januártól hétvégén teljes egészében leállnak a villamosok. azt sem tudják, hogy milyen járművek lesznek. mert ha beindítják a nemzeti buszgyártást, akkor esetleg nem kellenek villamosok. miért építettek villamos vonalat? mert akkor még nem sejtették, hogy felfuttatják a nemzeti buszokat. lázár miniszter támogatja a debrecen-nagyvárad tramtrain-t. és mivel a debreceni repülőtér forgalma idén eléri az évi 250 ezres utasszámolt egy új terminál építésével az évi 2 milliós forgalom elérését "reális célnak" tartja. lázár pesze nem hülye legalább. ilyenkor vigyorog. hogy ezek hülyék. nem lesz kétmillió utas. de ha támogatja őt politikai értelemben, akkor építenek új terminált a reptérre. miért is ne.

ez a szocializmusnak a reformálatlan verziója. egy az egyben. ahol a döntésekért nem kell felelősséget vállalni. (a reform többek között az volt, hogy a veszteséges állami céget felvásárolhatta egy nyereséges. ha a menedzsment csődbe vitt valamint, akkor vezetőváltás történt.)

a németek is ezt csinálják, hogy ők elektromos járműipart akarnak 2025-től. ezt megtervezték. ehhez ennyi és ennyi kínai akkumulátor kellene. és ezt a minisztériumokon keresztül központi tervutatasításra gyártanák le. és megmondják, hogy ehhez mennyi állami támogatást kérnek, ez hány ezer ember foglalkoztatásával járna. feltéve, hogy megrendelnek tőlük ennyi és ennyi autót. és egyébként meg nem hoznak be olcsóbbat ázsiából vagy jobbat amerikából. a német járműipar nélkül európai gazdaság összeomlik.

ez a kgst. ez a szocializmusnak a reformálatlan változata.

HypocritSlayer 2022.12.06. 11:02:50

@GyMasa:
>>Arra használják a "viszontbiztosítás"-t.
Azaz a biztosítótársaságom megosztják a kockázatot és a bevételt is egymás között.

" és a biztosítót ki biztosítsa?"
A többi biztisító, meg az ilyen Lloyd's féle olyan biztosítók, akik pont CSAK ilyen biztosításokat kötnek.

Minden biztosító kölcsönösen viszont-biztosítja egymást, ami azt jelenti, hogy egy biztosító soha nem mehet tönkre, mert mindegyik mögé áll.

HypocritSlayer 2022.12.06. 11:11:16

@cvsvrs:
>>szerinted a kgst-ban a vállalatok többsége nem akart profitot termelni?

Az ilyen "szerinted"-el kezdődő kérdések olyanok, minthogy:
"Te mindig megvered a feleséged, vagy csak akkor, amikor részegen mész haza"?

>>profitot akart debrecenben a göcs, a biogal, a medicor, a mezőgép, vagy a debreceni konzervgyár.

Akarni az impotens is akar, de nem biztos, hogy tud....

>>ugyanezt akarják a németek. hogy ők kapják meg az európai járműipar és a gépgyártást.
ahogyan a fehéroroszok megkapták a traktorgyártást, a magyarok a buszgyártást és a gördülő csapágygyártást. a németek is ezt követelik.

A németek anélkül is megkapják, hogy "követelnék", baromság a párhuzamod, már megint....

>>a fidesz is ezt csinálja. megtervezik a buszgyártást. debrecenben is több ezer buszt kellene gyártani évente mercedes alapokon.

Aztán, ha a piac nem képes fenntartani, akkor mennek a levesbe....

>> miért építettek villamos vonalat? mert akkor még nem sejtették, hogy felfuttatják a nemzeti buszokat.

Már megint, nem az okos hülyéskedik, hanem a hülye okoskodik....

>>a németek is ezt csinálják, hogy ők elektromos járműipart akarnak 2025-től.

Rá is fognak baszni, ahogyan az "atommentes -megújuló" baromságra is rábasztak, meg is érdemlik.....

2022.12.06. 11:25:21

@GyMasa:
a viszontbiztosítás csak továbbgörgeti a folyamatot. ha egy vállalkozás csődbe megy, akkor annak valódi vagyonvesztéssel kellene járnia.

ha valakinek van egy kis birtoka, egy kis üzeme, vagy egy kis üzlete és az csődbe megy, akkor azt elárverezik. és az illető természetes módon veszít a vagyonából. mert nem tudja fizetni az adósságát.

ha a bank megy csődbe, mert nem tudja kisfizetni a betéteseket, akkor még a bankcenter is a helyén marad. még a bank épülete se a betéteseké. hanem azt mondják, hogy az állam nyomtasson pénzt. tegye be a bankba, vagy bankrendszerbe és mentse meg. mert különben nem működik a gazdaság. nem működik a liberális kapitalizmus. és olyankor avatkozzon be az állam. különben meg ne.

rendesen a bankároknak is be kellene vinni a személyes vagyontárgyaikat (vagy egy részét, amit nem iratnak az örököseik nevére) beltagként egy betéti társaságba. azért, hogy ha a bank nem tud fizetni, akkor elárverezik a luxus ingatlanokat, a yacht klubot és a többit. a trezorban levő aranyrudakat értem persze, hogy egy ilyen rendszerben túl sokan, túl sokat nem kockáztatnák. és ez a természetes korlátja a privát hitelezésnek. a tényleges vagyonfedezet.

amit egyébként a bank az ügyfeleitől elvár. ez lenne a tisztesség minimuma. ez lenne a korrekt. csak erre a világ kétségtelenül fejlett államai ("a nyugat") azt mondta, hogy ez így nem jó. mert egyébként ez a rendszer a nettó tőkeexportőr országoknak kedvez. ez a rendszer a nyugatnak jó. a többi nem számít.

2022.12.06. 11:58:33

@HypocritSlayer:
a debreceni konzervgyár nyereséges volt. elsősorban a 1975 óta működő maggi üzeme miatt. a svájciak debrecenben gyártották le a leveskockát és a levesport. vagy a debreceni medicor 95%-ban nszk-ba termelt. kivitték a németek. és azt ott bemárkázták. majd továbbadták. 5%-ot visszadobtak. és azt a műhelyben megjavították, vagy azt mondták, hogy ez elég jó. amit a tüv visszadobott, de a meo átengedte az ment a magyar kórházakba. ez nyereséget termelt. a debreceni biogal gyógyszergyár nyereséges volt.

a szocializmus egy része nyereséget termelt. és egy másik része veszteséget. és volt ami a kgst piacra termelt. és volt, ami nem. és a kgst összeomlása egyrészt veszteséget jelentett, másrészt lehetőséget. pl. mezőgép számára lehetőség lett volna kiváltani a fehéorosz traktorokat. és mtz klónokat gyártani. és lehetne sorolni.

a rendszerváltók azt mondták, hogy nem lehet máshogy liberális kapitalizmust kell építeni. és most a fideszben azt mondják, hogy az nem jó. a nemzeti nagytőkésekkel illiberális demokráciát lehet építeni. csak azért nem lehet, mert van a nyugat. az imperalisták. ez esetben váljunk le a nyugatról. ne kérjük az euró milliárdokat. és a kormány menedzselje az országot, ahogyan tudja. az is egy opció. meg van engedve.

2022.12.06. 12:33:02

@HypocritSlayer:
a nemzeti buszgyárak 100%-ban állami megrendelésre termelnek.
ez a debreceni "csoda".
video2.dehir.hu/0409_itk_busz_mix.mp4
hegesztenek, kábeleket rendeznek, üléselemeket helyeznek fel a szakemberek. mondja a szpíker. és azt várják, hogy ez majd lenyomja a nyugatot. ez a szocialista buszgyártás. élüzem.

HypocritSlayer 2022.12.06. 13:59:50

@cvsvrs:
>>a viszontbiztosítás csak továbbgörgeti a folyamatot.

Ez baromság.

>>ha egy vállalkozás csődbe megy, akkor annak valódi vagyonvesztéssel kellene járnia.

Azzal jár, csak épp közösen viselik......

>>ha valakinek van egy kis birtoka, egy kis üzeme, vagy egy kis üzlete és az csődbe megy, akkor azt elárverezik. és az illető természetes módon veszít a vagyonából. mert nem tudja fizetni az adósságát.

Nem igaz, csak akkor, ha egyéni vállalkozó, de ha pl. Kft. akkor csak korlátoltan stb.....

>>ha a bank megy csődbe, mert nem tudja kisfizetni a betéteseket, akkor még a bankcenter is a helyén marad. még a bank épülete se a betéteseké. hanem azt mondják, hogy az állam nyomtasson pénzt.

Engedd már el ezt a pénznyomtatásos, /teremtéses faszságot, mert amíg erőlteted, addig képtelenség érdemben ezekről veled beszélni......

>>tegye be a bankba, vagy bankrendszerbe és mentse meg.

Ahogy ezt móricka elképzeli.....

>> mert különben nem működik a gazdaság. nem működik a liberális kapitalizmus. és olyankor avatkozzon be az állam. különben meg ne.

Köze sincs hozzá......

>>rendesen a bankároknak is be kellene vinni a személyes vagyontárgyaikat (vagy egy részét, amit nem iratnak az örököseik nevére) beltagként egy betéti társaságba.

Miért kéne, alkalmazottként a te vagyonod sem lehet fedezet annak a cégnek a kötelezettségeire, amiben te alkalmazottként dolgozol.....

>>azért, hogy ha a bank nem tud fizetni, akkor elárverezik a luxus ingatlanokat, a yacht klubot és a többit.

Értem én a proli irigységét, de ez nem igazán működik....

>>ez lenne a tisztesség minimuma. ez lenne a korrekt. csak erre a világ kétségtelenül fejlett államai ("a nyugat") azt mondta, hogy ez így nem jó. mert egyébként ez a rendszer a nettó tőkeexportőr országoknak kedvez. ez a rendszer a nyugatnak jó. a többi nem számít.

Megint keresztbe kasul összehordott fasszságokból emeltél dombot....

HypocritSlayer 2022.12.06. 14:05:39

@cvsvrs:
>>a rendszerváltók azt mondták, hogy nem lehet máshogy liberális kapitalizmust kell építeni.

Baromság.

>> és most a fideszben azt mondják, hogy az nem jó.

Ez is baromság.

>>a nemzeti nagytőkésekkel illiberális demokráciát lehet építeni.

Még nagyobb baromság.

>>csak azért nem lehet, mert van a nyugat. az imperalisták.

Előzőnél is nagyobb baromság.

>> ez esetben váljunk le a nyugatról.

Fokozod a baromságot.

>> ne kérjük az euró milliárdokat.

Nem "kérjük", hanem szerződés szerint nekik teljesíteniük kell, amit nem hajlandóak.....

>>és a kormány menedzselje az országot, ahogyan tudja. az is egy opció. meg van engedve.

Kénytelen. Az előtt sem haltunk éhen, az után sem fogunk, de a jó kérdés az igazán az, hogy ez az állapot mennyire jó az ide települt nyugati cégeknek, ha jó, akkor nem kapjuk meg, ha nem annyira jó, akkor meg fogjuk kapni, ennyire egyszerű.....

HypocritSlayer 2022.12.06. 14:06:57

@cvsvrs:
>> és azt várják, hogy ez majd lenyomja a nyugatot.

Nem, nem várják, max remélik, addig is, jobb ha van hazai, mintha (teljesen) ki lennénk szolgáltatva.....

2022.12.06. 14:11:17

@HypocritSlayer:
orbán bevégzi a rendszerváltást. és forintgazdaság a késő kádár korhoz tud visszatérni a legjobb esetben az akkori reformokhoz. amit a rendszerváltók kidobtak. mondván, hogy csak azt ne. és mindegy, hogy a mindenért a nyugatot okoló bogár laci bácsi, vagy a nyugatot majmoló bokros. azokat a reformlépéseket kellett volna végrehajtani, amiket elterveztek és elkezdtek.

gmk rendszer. vegyesválllatok. az iparvállalatok maguk kereskedhessenek. a szövetkezeti rendszer reformja a háztáji birtokokkal. amire azt mondták, hogy az nem kell. és az átalakulási törvénnyel elrendelték a kényszerfelszámolást. ami ugyanakkora baromság volt, mint a kényszerű kollektivizálás. amikor a magyar agrárium úgy ahogy kezdett működni, akkor jöttek a rendszerváltók, hogy ez így nem lesz jó.

ahhoz a rendszerhez kell visszatérni. mert nem lesz másik. az alternatíva tetszik, nem tetszik a késő kádár kor. orbán meg egyszerűen bevégzi a rendszerváltást. hozzánk az energiaválság nem gyűrűzik be, árstop, békeharc, harc az ellátásbiztonságért, hadikommunizmus.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2022.12.06. 17:05:05

@cvsvrs: mi az hogy bevégzi a rendszerváltást? a komcsik spiclije volt, jó reggelt!
süti beállítások módosítása