téveszmék

téveszmék

"A tudatos ember szűkíti a szókincsét"

2023. január 11. - G. Nagy László

 stanford.jpg

 

Persze, persze. A Nyugat köszöni, jól van. Az orwelli világot csupán mi, közép-európai konzervatív-liberálisok vizionáljuk mindenhová. Igaz ugyan, hogy a tengerentúli elit hetente produkál őrültebbnél őrültebb dolgokat, ám ezek csupán apró és jelentéktelen vadhajtások, nem is érdemes foglalkozni velük... Azért az igazi csemegéket muszáj leszüretelni, csak hogy lássuk, mi jár az elmebeteg progresszívek fejében. Még december végén történt, hogy a Stanford Egyetem honlapján közzétették a TILTOTT SZAVAK LISTÁJÁT, felsorolva azokat a rasszista, szexista, lekezelő kifejezéseket, melyeket a jövőben mellőzni kell - a felsőoktatási intézményen belül, annak felületein feltétlenül. E lépést olyan kommentcunami és általános médiacinkelés követte, hogy az egyetem gyorsan le is vette nyilvános oldaláról. Mi több, lassan önmaguktól is elhatárolódnak a téma kapcsán, holott jó másfél éven át dolgoztak az agymosásos népnevelés e legutóbbi gyöngyszemén. Az intézmény kommunikációért felelős alelnöke az informatikai területet hibáztatva megígérte, hogy a jövőben még finomítanak e listán. (Vagyis alapvetően nem azt érzik problémásnak, hogy ilyesmin dolgoznak, hanem azt, hogy túl korán nyilvánosságra került... Persze, nincs mit csodálkozni: ahol 17 ezer hallgatóra 2300 oktató és csaknem 16 ezer adminisztrátor jut, ott el kell foglalniuk magukat valamivel.)

 

Most lássunk néhány példát azokra a szavakra és szófordulatokra, melyeket a jövőben el kéne hagynunk, hogy jó emberré válva mi is beléphessünk a mennyek kapuján:

AMERIKAI - Ehelyett kéretik az "USA-beli", vagy az "USA állampolgár" kifejezést használni. Arról van szó ugyanis, hogy a kontinens 42 különböző országot foglal magában, és az bántó egy mexikóira, vagy egy uruguayira nézve, ha Kalifornia vagy Michigan szülötte önmagát szimplán amerikainak nevezi. Hiszen ez azt sugallja, mintha az Egyesült Államok volna a földrész legfontosabb országa... Teljesen beteg világlátás. Egy egészséges lelkű sokkal inkább azt hirdetné: kedves mexikóiak és uruguayiak, ezentúl hívjátok magatokat ti is egyszerűen amerikainak, ha úgy hozza kedvetek!

BÁTOR - Az egyetem itt még alternatívát sem kínál, csupán azt javasolja, töröljük a kifejezést a szótárunkból. Ez a fogalom ugyanis fenntartja a nemes, bátor vadember sztereotípiáját, ami rendkívül káros, hiszen a posztmodern, immáron kiherélt férfi még láthatja, honnan indult...

BEVÁNDORLÓ - A Stanford által preferált kifejezés a "bevándorolt személy". Apró nyelvtani változtatást látunk: a folyamatos melléknévi igenevet befejezetté formálták az egyetem kreatívjai. A sugalmazás is ennek megfelelő: a bevándorlás folyamata lezárult, az érintett otthonra lelt; magatartásától és státuszától függetlenül immáron nem kiutasítható. Csalárd, de meglehetősen átlátszó nyelvi trükkről van szó.

FEKETE BÁRÁNY - Nincs kérdés: a fekete kifejezés semmiképpen sem hordozhat negatív jelentéstartalmat, hiszen az maga a tömény rasszizmus... A gond ezzel csak az, hogy sok ezer éves beidegződéseket igyekeznek felülírni, ami önmagában is reménytelen vállalkozás. Amikor "sötét gondolatokról" beszélünk, az mindig is gonoszságot fog jelenteni, a megvilágosodás pedig ezzel ellentétes módon egyértelműen pozitív jelentéstartalmú. Ha úgy tetszik: Isten a fény, a Sátán a sötétség. Carl Gustav Jung után a pszichológia is árnyéknak nevezi személyiség negatív oldalát, az előnytelen, sokszor rejtett vonásokat, tudattalan tartalmakat. Ilyen tekintetben valóban pech, hogy az afroamerikaiak bőrszíne sötét, a fehéreké meg világos, ám sem ez a tény, sem pedig az ősi gondolkodásmód nem megváltoztatható. Eltörölhetjük akár a feketeleves, a feketelista, vagy épp a fekete mágia kifejezést, betilthatjuk a Fekete Péter nevű kártyajátékot is, nem sokat fog változtatni a világon.

FÜGGŐ - Ezzel a szóval az a gond, hogy az alkoholisták és a kábítószerproblémákkal küzdők személyes felelősségére utal, pedig ők aligha tehetnek róla, ők csupán áldozatok... (Bár ez így nem igazán pontos, hiszen a lista szerint az "áldozat" kifejezést is törölni kéne a szótárunkból.)

GURU - Mivel a buddhista és hindu hagyományokban ez a megnevezés a tiszteletet jelzi, nyugati világunkban gyorsan elkoptatjuk az értékét, ha mindenre ezt használjuk, amikor mondhatnánk azt is, hogy "témaszakértő", vagy "oktató". Természetesen itt is indokolatlan túlérzékenységről van szó. Néhány éve valamelyik progresszív lángelme kitalálta a kulturális kisajátítás kifejezést (amely történetesen annak pont ellenkezőjét jelenti), vagyis hogy a fehér ember fertelmes bűnt követ el, ha indián jelmezt visel, vagy kínai kaját készít. Ennek szerves folytatását látjuk itt is, meglehetősen álszent magyarázattal. Ilyen alapon ugyanis tiltani kéne az isteni, a fenséges, a mennyei, a királyi és még számos egyéb, szándékosan túlzó jelző használatát, hiszen akkor ezek is mind csökkentik az uralkodók és a Teremtő értékét. Egyértelműen a vallások világába érkeztünk.

HISPÁN - A spanyol telepesek használták e jelzőt a gyarmatok őslakosaira, így e fájdalmas emlék miatt érdemes volna a jövőben inkább a "latinx" kifejezést alkalmazni. Vicces.

KÉT LEGYET EGY CSAPÁSRA - A Stanford munkatársai szerint ez a kifejezés normalizálja az állatok elleni erőszakot, ezért jobb lenne a "két dolgot valósít meg egyszerre" szófordulattal élni... Úgy tűnik, az idiótaságnak nincs határa, de hogy mindezt egy messze földön híres egyetem produkálja... A magam részéről lelkes támogatója vagyok az állatvédelemnek, s megvetéssel tekintek mindenkire, aki szándékosan fájdalmat okoz bármely élőlénynek. Egy azonban biztos: nem attól leszünk melegszívű állatbarátok, ha kiölünk minden színt a beszélt nyelvből.

ÖNGYILKOSSÁGOT KÖVET EL - A javasolt alternatíva: "öngyilkosság által hal meg". Talán a legbetegebb mind közül. Ami a formai részét illeti: értem én, hogy az öngyilkos személyes felelősségének tompítása a cél, de akkor már választhattak volna valami költőibb megoldást, amely valódi rózsaszín önhazugságot teremt. Például: "visszaadja lelkét a Teremtőnek". Ami viszont a tartalmi oldalt illeti, teljes döbbenet számomra e nyílt hadviselés a tudatossággal szemben. Ha valaki végső elkeseredésében odáig jut, hogy eldobja magától az életét, akkor azt tegye emelt fővel, teljes súlyával felvállalva döntését. Valójában itt érhető tetten a progresszió lényege: a tudatosság teljes kiiktatása, az önámítás mindenek fölé helyezése.

PROSTITUÁLT - A prosti és annak csaknem minden szinonimája - ribanc, szajha, cafka, kurva, kurtizán - alapvetően pejoratív csengésű. A helyette javasolt "szexmunkát végző személy" sem tűnik sokkal finomabbnak. Viszonyulásunkat egyébként is elsősorban az fogja meghatározni, hogy miként vélekedünk a pénzért kínált testiségről, függetlenül a szakterület képviselőinek megnevezésétől. Ha prűden elítéljük, úgy az új, tökéletesen sótlan formula sem fog változtatni attitűdünkön. Ha pedig nincs bennünk efféle ellenérzés, úgy a prostituált kifejezést sem fogjuk bántónak gondolni. De ha már változtatunk, érdemes volna valami valóban jól csengő verziót ajánlani. A magam részéről az örömlány, avagy a kéjnő mellé helyezném a voksom.

RAB - Helyette a "bebörtönzött" kifejezést kínálja a Stanford csapata. Ugyanazt a szerecsenmosdatást látjuk, mint a függő, az öngyilkos, vagy épp a prostituált esetében; ők mind csupán a körülmények áldozatai. A bűnöző sem tehet róla, hogy lesittelték, valójában épp az ítélethozó a bűnös, aki bebörtönözte őt.

 

tiltott2.jpg

 

Minden józan ember egyetért abban, hogy a szókincs szűkítése aligha jó irány. Mert mit is várunk a nyelvtől?

LEGYEN SZÍNES! - Minél több szinonimát ismerünk, annál ízesebb a beszédünk.

LEGYEN ÁRNYALATOKBAN GAZDAG! - Az egyes szinonimák sokféle tónust képesek lefedni. Ha már a bátor kifejezés terítékre került, a kalandvágyó, a rettenthetetlen, vagy épp a vakmerő közel sem ugyanazt a jelentéstartalmat hordozza. Én egyiket sem törölném a szótáramból.

LEGYEN GÖRDÜLÉKENY! - "Miért használjunk egy szót, ha négy is megteszi?" - írták kellő szarkazmussal a Stanford-lista kritikusai. Tényleg ezt látjuk: a politikailag korrekt nyelvezet körülményes, dadogó, dallamtalan és felesleges. Nem muszáj mindig mérnöki precizitással fogalmazni, mert így eltűnik a költészet, elvész az élet is a nyelvből.

LEGYEN ÉRTHETŐ! - A gazdag szókincs önmagában is lehetővé teszi, hogy megértsük egymást. Ha elsőre pongyolán fogalmaztunk, másodikra pontosíthatjuk az üzenetet.

 

Aki olvasta John Steinbeck Rosszkedvünk tele, esetleg Erich Segal Love Story című regényét, vagy csak egész egyszerűen élt már működő párkapcsolatban, az tisztában van vele, hogy egymást szerető emberek közt nem léteznek tiltott szavak. (Most hogy nézem: az előbbi műremek 1961-ben, az utóbbi 1970-ben látott napvilágot, mindkettő amerikai író alkotása. Akkortájt még szó sem volt PC nyelvezetről...) Egészen bizonyos vagyok afelől, hogy nem a szókészlet szűkítése vezet el odáig, hogy ne bántsuk meg a másikat. Épp ellenkezőleg: a tapintat legjobb eszközei a gazdag szókincs és a nagyfokú tudatosság. És persze a jó szándék. Egy széles mosoly kíséretében mindenki azt mond, amit akar. Aligha fogunk rá haragudni.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3018023248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2023.01.11. 12:49:20

16 ezer adminisztrátor? :D

(és még valaki nem értette, amikor megpróbáltam elmagyarázni neki, hogy tele van a fejlett nyugat is felesleges munkakörökkel... volt egy felmérés, amelyben a dolgozók kb 30-40%-a a saját munkáját totál feleslegesnek érezte. és még ez a jobbik eset. a rosszabbik eset amikor ilyen hülyeségekkel foglalkoznak, igazolni akarva a "munkájuk" létjogosultságát. bürokratavírus.)

G. Nagy László 2023.01.11. 12:55:13

@alöksz róz:

Ezt olvastad annak idején?

teveszmek.blog.hu/2021/04/19/_minden_munka_erteket_teremt

Konkrétan ez a téma: felesleges munkahelyek, munkakörök, s annak fajtái. Jó a könyv, amiről írok.

alöksz róz 2023.01.11. 13:07:09

@G. Nagy László: igen, ezt is :-)

és ajánlom mindenkinek, aki nem olvasta.

alöksz róz 2023.01.11. 13:11:08

@G. Nagy László: meg valami bergmann könyve volt még, asszem

G. Nagy László 2023.01.11. 13:29:15

@alöksz róz: Azt még nem olvastam, de felveszem a bakancslistámra - már ha ajánlod.

alöksz róz 2023.01.11. 13:39:54

@G. Nagy László: érdekes, érvel, sok témára kitér és eléggé olvastatja is magát.
(nem művészi alkotás, így a platform c filmnél sokkal egyszerűbben értelmezhető.)
viszont helyenként olyan érzésem volt, mintha soros györgy finanszírozta volna a könyvet. és lehet így is volt :-)
de nem bántam meg h elolvastam.

baalint1 2023.01.11. 13:52:57

Ne használjuk a kurva szót, mert sértő. Ami jogos, ha hivatalos kontextusban van, hiszen valóban a szleng része, méghozzá rosszindulatú szleng, hiszen szitokszóként használjuk. Na de egy ideje a prostituált szót se használjuk, mert legyen szexmunkás. Nos, ezzel az a baj, hogy amíg nem válik elfogadottá a prostitúció, hanem agyatlan módon megpróbálják eredendően rossznak beállítani ezt a munkát, démonizálni, addig nem fog semmit sem változtatni, ha újabb és újabb neveket használunk, ahogy a régiek szitokszóvá válnak.

Szerintem ez az alapvető probléma azzal, mikor megpróbálnak erőltetetten PC-skedni. Az alapproblémán kellene változtatni, nem annak a kifejezése a lényeg. Nyilván másik irányból közelítve, nem fogok buzizni, mert tudom hogy sértő, de nem azért mert valaki megtiltja, hogy használjam a szót.

Egyébként egyik nagy gyógyszercégről hallotam, hogy a belső levelezésben nem írhatják le a háború szót az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, mert orosz munkatársaik is vannak.

2023.01.11. 13:59:11

a stanford egy 35-40 milliárd dolláros tőkealappal rendelkezik (ez a magyar gdp kb. 1/5-e). aminek éves hozama 7-8 milliárd dollár. és ebben a világban majdnem mindegy, hogy mit írnak elő a bölcsészkaron. azt azért írják elő, hogy szétverjék az usa meglévő közintézményeit. ami republikánusoknak is célja úgy egyébként.

2023.01.11. 14:11:34

@baalint1:
az alapprobléma, hogy a rendszerváltással a prostituáltak megjelentek a mainstream médiában. és azt mondták, hogy "kovi" és "vad kati" felnőttfilmes. ez volt az alapvető probléma. nem az, hogy megjelent a pornó. hanem az, hogy ez nem szorult a politikai underground világába. a prostitúciónak további fokozatairól nem beszélve.

amit ma liberalizmusnak neveznek az rendesen a politikai underground. és nincs mainstream. amit a fidesz akar, vagy amit a fidesz kultúra címen produkál, az nagyrészt a giccs kategóriája.

2023.01.11. 14:27:58

a fidesz se az underground világába akarja visszaszorítani a "bulvárt", hanem a szolgálatába akarja állítani. ahogyan az mszp-szdsz. és az amerikai modell. a republikánusok és a demokraták is nagyjából ugyanazt a szart produkálják. ami azért nem különösebb probléma, mert vannak egymással versengő filmstúdiók, kulturális műhelyek. nincs amerikai költészet, de legalább van amerikai filmipar. vagy legalább is volt.

magyarországon a rendszerváltó pártok brutális kulturális rombolást csináltak. mindegy, hogy az mszp-szdsz, vagy a fidesz. ez két woke kultúra. ha különválasztjük a széljobbos woke-ot, akkor három.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.11. 14:49:20

@G. Nagy László: még mindig nem reagáltál az előző kérdéseimre, ugye tudod mi fog majd jönni megint? megmondtam

aki nem hajlandó ütköztetni a véleményét, az olyan ostoba, hogy méltatlan arra, hogy véleménye legyen.

az intelligens ember számára a vita a legizgalmasabb szellemi tevékenység.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.11. 14:58:12

valamit írhatnál esetleg az ellenzékről is most már.

régen volt valami igazán velős és kritikus írás az információs buborékodon kívül. merj kilépni a safe spacedből!

megéri azoknak akiknek vagy agya!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.11. 15:23:47

háborús infláció nem orwelli világ? szankciós benzinár? nem a hatósági ár, nem.
keményen dolgozó kisember?
soros? sosem álltunk háborúban óceániával. mikor antall örökösének hazudja magát orbán az különösen bájos és arctalan tőle, mikor antall jóban volt sorossal. orbán meg csak egy gerinctelen tolvaj hazudozó a kleptokrácia élén, egy végletekig nyitott gazdaságú banánköztársaság szemétdombján üvöltözi hogy ő egy freedomfighter. (twitter)
migránsok, nem vehetik el a munkánkat! miközben nem tudja a külügy hogy mennyi vendégmunkás van itt!
melegek összemosása a pedofilokkal? miközben orbán fia gyanús kissé.

hogy plazmatévé miatti irigység az oka a devizahiteli tragédiának?
hogy a nemzetre szuverenitásra fogjuk, amikor az unió olyan alap dolgokat akar bevezetni, hogy legyen átláthatóbb a politikusok vagyonnyilatkozata.

az nem, nem orwelli világ. központilag ki van adva minden fideszesnek hogy mit kell mondani. Dévényi István ott dolgozott vezetőként a fidesz médiumokbna, köztévénél, pontosan el szokta mondani mindig, amit amúgy is tud az intelligens ember.

bájos, amikor egy agyhalott fideszes akar riogatni az 1984-el ÚGY HOGY LÁTHATÓAN SEMMIT SE FOGOTT FEL BELŐLE! nemcsak a neolibsik használják ám. jó reggelt csöpi.

"egymást szerető emberek közt nem léteznek tiltott szavak"

komolyan? és mi lenne ha ezen kicsit elidőznél, nem mindenki él ám olyan putriban mint te. képzeld, vannak tiltott szavak a NORMÁLIS emberi viszonyoknál is.
hadd ne kelljen már kifejteni, a szituációkat, és hogy mit mondunk a másikra.

már megint egy kibaszott óvodás, kisiskolás poszt. ennyire telik tőled. ilyen színvonalon vegetálsz.

G. Nagy László 2023.01.11. 15:26:51

@baalint1:

"Nos, ezzel az a baj, hogy amíg nem válik elfogadottá a prostitúció, hanem agyatlan módon megpróbálják eredendően rossznak beállítani ezt a munkát, démonizálni, addig nem fog semmit sem változtatni, ha újabb és újabb neveket használunk, ahogy a régiek szitokszóvá válnak."

Maximálisan egyetértek.

Szerintem ez az alapvető probléma azzal, mikor megpróbálnak erőltetetten PC-skedni. Az alapproblémán kellene változtatni, nem annak a kifejezése a lényeg. Nyilván másik irányból közelítve, nem fogok buzizni, mert tudom hogy sértő, de nem azért mert valaki megtiltja, hogy használjam a szót.

Pontosan ugyanígy gondolkodom. Ne azért legyek kulturált, mert kötelező, hanem mert a szívem így diktálja. Nem írtam fenn, de egyébként már az afroamerikai jelző sem PC a Stanford szerint. 30 éve (itthon) a néger tök ártatlan szónak számított. Azután jött a fekete, majd a színesbűrű... Két éve pont arról írtam, hogy eljön az idő, amikor már az afroamerikai sem lesz oké. Hát eljött.

"Egyébként egyik nagy gyógyszercégről hallottam, hogy a belső levelezésben nem írhatják le a háború szót az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, mert orosz munkatársaik is vannak. "

Anyjuk picsáját! A háború az háború, mit szépítgetnek rajta? A keleti PC épp oly undorító, mint a nyugati.

G. Nagy László 2023.01.11. 15:34:43

@tesz-vesz:

"komolyan? és mi lenne ha ezen kicsit elidőznél, nem mindenki él ám olyan putriban mint te. képzeld, vannak tiltott szavak a NORMÁLIS emberi viszonyoknál is.
hadd ne kelljen már kifejteni, a szituációkat, és hogy mit mondunk a másikra."

Tessék, időzzünk el itt! Mik azok a szituációk és szavak? Én tényleg nem ismerek ilyeneket.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.11. 15:39:46

@G. Nagy László: milyen tökéletes orwelli világ már, nem? a gyarmattartó hazudja magát szabadságharcosnak, és az agyhalottak imádják! kajálják, és tapsikolnak neki!

a saját kifosztásuknak, és az ország tönkretételéhez.

például nem beszélsz undorítóságokat ebéd köözben! pl a mandineres ergé szerint a g*ci nem csúnya szó. hát nem is éppen polgári

nem szidod le kármkodáskor a párodat mindenféle módon mint ahogy a Való világban (mármint az RTL-esben) szokás. nem mondasz a másikra akármit, pl hogy hülye kurva, akármilyen ideges is vagy, és akármennyire is felbosszantottak, és akármilyen hülyeséget is csinált a másik

szívesen
tehát elismered hogy kisiskolás vagy. alap dolgokat nem tudsz, de grafomán módra irogatsz. ahelyett hogy fejlődésre, és gondolkodásra használnád a kommentelést.

most visszamész az előző posztjaimnál lévő kommentjeimhez, vagy újra bemásoljam?

Sadist 2023.01.11. 17:43:08

A Cambridge egyetem húzása is megvolt?
dictionary.cambridge.org/dictionary/english/woman
"an adult who lives and identifies as female though they may have been said to have a different sex at birth"

Ez szerintem egy picit súlyosabb, mint a Stanford ajánlása, hogy milyen szavakat ne használjanak az egyetem berkein belül.

Sadist 2023.01.11. 17:49:50

Jaaaaa, látom már, ez matyika új néven.

Sadist 2023.01.11. 17:57:10

@alöksz róz: "és még valaki nem értette, amikor megpróbáltam elmagyarázni neki, hogy tele van a fejlett nyugat is felesleges munkakörökkel"

És nem csak az állami, hanem a magán szektorban is, lásd pl. Twitter. Elon Musk kirúgta a "dolgozók" 80%-át és ugyanúgy megy a biznisz, mint előtte.

grundigg 2023.01.11. 18:03:26

Szokás szerint a haldokló nyugat, ezúttal Amerika, a Stanford Egyetem. A gyerekeid oda készülnek? Mert ha igen, akkor értelek, de ha inkább Deutsch Tamástól fognak stadionüzemeltetést hallgatni Budapesten, akkor nehezen érthető, hogy Magyarországról miért nincs mondanivalód.

Az viszont már korábban is feltűnt, hogy úgy írsz állandóan Amerikáról meg Angliáról meg a haldokló nyugatról, hogy az egészben semmiféle személyes élmény nincs. Mert van, akit tényleg érdekel Amerika, az odamegy és megnézi, vagy legalább maga bekapcsol egy ottani tévéadót, vagy beleolvas egy újságba. De nálad semmi. Téged valójában nem is érdekel, amiről állandóan írsz.

Gyönyörűen mutatja ez az írás, ahol azon kattogsz, hogy betiltanák a "két legyet egy csapásra" mondást, pedig ki ne csapna le olykor egy-egy legyet. Csakhogy a két legyet egy csapásra egy magyar mondás, angolul ezt úgy mondják, hogy "two birds with one stone". Amit nemcsak akkor tudnál, ha beszélnél angolul, vagy legalább minimálusan érdekelne a posztod témája és utánaolvasnál, hanem ha megnéznéd azt a képet, amit te(?) helyeztél el a saját (?) posztodban. Oda van írva: "two birds with one stone".

Ezek után már csak az a kérdésem, hogy ezeket a "haldoklik a nyugat (ellenben mi felvirágzunk)" mondandójú posztokat egyáltalán te írod, vagy valami rabszolgák az Alapjogokért Központnál, esetleg a Megafonnál, aztán kiadják, hogy terjeszd?

G. Nagy László 2023.01.11. 20:45:05

@grundigg:

"Csakhogy a két legyet egy csapásra egy magyar mondás, angolul ezt úgy mondják, hogy "two birds with one stone". Amit nemcsak akkor tudnál, ha beszélnél angolul, vagy legalább minimálusan érdekelne a posztod témája és utánaolvasnál, hanem ha megnéznéd azt a képet, amit te(?) helyeztél el a saját (?) posztodban. Oda van írva: "two birds with one stone".

Igen, ebben abszolút igazad van. Gratulálok is, hogy fogást találtál. Így már, hogy az angol verzióban madár van, már érdemes tiltólistára tenni? A többi az tök oké, vagy ott is gáz van? Azokat érdemes betiltani?

Wildhunt 2023.01.11. 21:17:26

@G. Nagy László: én a
"Nem szokta a cigány a szántást" - ért már 15 éve is megrovást kaptam. Nem is dolgozom többet multinál.

Sadist 2023.01.11. 21:32:19

@grundigg: "Csakhogy a két legyet egy csapásra egy magyar mondás, angolul ezt úgy mondják, hogy "two birds with one stone"."

Az gondolom nem tűnt fel, hogy mindegyik szó/kifejezés magyarul szerepel a posztban, a szólásokat, közmondásokat, idiómákat pedig értelmes ember nem szó szerint fordítja.

Az ilyen magukat kurvára okosnak gondoló, félművelt mucsai parasztoknak köszönhetjük a "bika a kínai boltban", "felrúgja a vödröt", "tűz a lyukban" és hasonló leiterjakabokat.

G. Nagy László 2023.01.11. 21:37:20

@Wildhunt: :) :) Én is szoktam használni, de csak akkor, ha nincs a közelben olyan, akinek bántó lehet. Tényleg próbálok szeretetteljes lenni mindenkivel. (Otthon azért elég gyakran mondom...)

G. Nagy László 2023.01.11. 21:41:17

@Sadist: Az a helyzet, hogy igaza van @grundigg: -nak. Az agyhalottak, akik betiltanák a mondást, a saját anyanyelvükön gondolkodnak. Teljesen felesleges a legyekre asszociálnom, amikor ők madarakról beszélnek. A lényegen persze nem változtat: irgalmatlan faszság a tiltás mindegyik nyelven.

G. Nagy László 2023.01.11. 21:47:14

@grundigg: Köszönöm a kiigazítást, még akkor is, ha a legkevésbé sem a jó szándék vezetett. Számomra ajándék, hogy törölhettem egyetlen felesleges mondatot, számodra öröm, hogy gonoszkodhattál egy kicsit. (Remélem, hogy azért vannak egyéb örömforrásaid is, mert ez azért elég szegényes élet.) Mindenesetre mindenki jól járt, köszönöm újfent.

alöksz róz 2023.01.11. 22:30:19

@Sadist: nem az. léteznek seggfejek matyin kívül is :-)

alöksz róz 2023.01.11. 22:38:33

@alöksz róz: ez csak ezt a proli stílust tudja. még egy tök ártatlan, politikamentes témában is, mint pl egy film. csak tudnám mire van ekkora arca ennyi nyilvánvalóan sokkal okosabb ember közt...

puzsér jut eszembe róla, ő is ilyen volt, míg be nem csajozott. akkor lett egy kis önbizalma, és ettől sokat javult a kifejezésmódja :-)

G. Nagy László 2023.01.12. 08:16:01

@tesz-vesz:

"nem mondasz a másikra akármit, pl hogy hülye kurva, akármilyen ideges is vagy, és akármennyire is felbosszantottak, és akármilyen hülyeséget is csinált a másik"

Nem véletlenül említem Erich Segal Love Story-ját. Annak főszereplői - akik a történet során mindvégig a tökéletes rózsaszín ködben tartózkodnak, megjelenítve a 100%-os, vegytiszta szerelmet - elképesztő szabadszájúsággal beszélnek egymással. A srác olyan vággyal, gyengédséggel és szeretettel tudja mondani a lánynak, hogy "te büdös kurva", hogy aligha tudnál ennél magasabb fokú intimitást bemutatni. Vagyis a lényeg: BÁRMILYEN szót lehetséges szerető módon tálalni, itt a hanghordozás, a nonverbális kommunikációs eszközök, a szövegkörnyezet és a társalgás minden egyéb körülménye lesz az, amely megteremti az alaphangulatot, melyet csupán színesítenek az effajta szerelmi trágárságok. Szívből kívánom, hogy legyen részed hasonlóban.

baalint1 2023.01.12. 11:39:46

@G. Nagy László:
Annyiban összetett a dolog, hogy ha én mondjuk egy párkapcsolatban egy rasszista kifejezést használok, aminek ebben a kontextusban egy nem rasszista jelentése van, amit csak ketten tudunk, az teljesen más, mint ha ugyanezt a kifejezést egy munkahelyen kezdem el használni, ahol egyébként az adott rasszba tartozó kollégák is akadnak.

Úgy gondolom, mint sok más témában is, pl. egy munkahely simán előírhatja, hogy nem cigányozhatsz, de az állam nem írhatja elő az állampolgárainak, hogy milyen szavakat használhatnak, és miket nem.

Megjegyzem, multinál én azt éreztem neccesnek, mikor kínai kollégákat politikával provokálta az akkori főnököm. Épp amerikai elnökválasztás volt, az amelyiket Trump nyert, és véleményt várt a kínaiaktól, akik csak hebegtek-habogtak, mert hiába egy egyébként liberális szemléletű multi, ha telefonon határozott álláspontot foglalnak, ki tudja mit szól hozzá a Párt. Fura egy egyveleg is egyébként az, amikor nyugati cégnél dolgoznak Kínában, ahol egy rakás nyugati kulturális dolog van, és most olyan dolgokra is kell gondolni, hogy pl. melegszervezeteket is támogatott a cég, vagy tanácsadás volt gyerekkel otthon maradni akaró férfiaknak, ugyanakkor az országukban bizonyos dolgokban ugyanúgy kuss van nekik, mint bárki másnak. Na, de mindegy is, a lényeg, hogy azért elég durva lehet, ha mondjuk egy magyar vagy amerikai munkatárs provokáló kérdése miatt mond ki valami olyat egy kínai munkatárs, ami miatt aztán otthon bajba kerül...

MEDVE1978 2023.01.12. 11:58:25

Korábban volt a woke nyelvi részéről már szó. Több aspektusa van ennek is, amit már itt is megjelenítettek a hozzászólók. Az egyik az, hogy a nyelv a valóságot írja le, tehát, ha olyan változtatást eszközölz, ami az adott nyelvet használó közösség valóságérzékelésével ellentétes, azt "le fogják dobni", nem fog működni.

Erre nagyon jó példa a kétezres évek woke kultúrpolitikája, amikor a liberális irányultságú kultúrvezetés kitűzte célul, hogy megváltoztatja a szóhasználattal a gondolkodást. Ennek volt anno a terméke a cigány > roma csere. A kilencvenes években a roma szakszó volt, nagyon kevesen ismerték, nem nagyon volt negatív vagy pozitív társult jelentése. A kétezres években ugyanakkor elkezdték ezerrel nyomni, hogy a cigány sértő és tabu a hozzá társult többletjelentés miatt, ezért a romát kell használni. Mivel a magyar társadalomnak nem problémamentes a roma kisebbséggel a viszonya, ezért viszont nagyon hamar ismert lett a roma, gyakorlatilag pont ugyanazzal a negatív társult jelentéssel, mint a cigány. Hasonló, de ennél eredményesebb példa a néger - fekete -afroamerikai / színesbőrű szóhármas. A néger kb. 15 évvel ezelőttig teljesen elfogadott volt, de mára kezd kikopni, úgy tűnik, hogy a fiatalabb generációk már elfogadják azt, hogy ez a szó "tabu", mint az angolszász országokban. Nálunk a fekete még nem kapott tabu jellegű társult jelentést, de az angolban most éppen ezen dolgoznak, hiszen magának a színnek vagy egy negatív jelentése, ezért nem akarják a bőrszínre használni.

Ugyanakkor itt nem években, hanem évtizedekben és évszázadokban gondolkodunk. Ha egy szót kiírtasz a nyelvből vagy "tabusítod", akkor az hosszútávon a gondolkodásmódot is befolyásolja. A nigger szó ma kis túlzással az USA-ban csak azért nem tűnik el a nyelvből, mert a woke gondolkodásmód játszótere, aki ezt a tabut használja az a gonosz. Az USA-ban az általános közvélemény (média, tudomány, oktatás) már abba az irányba lépett el, hogy rögtön kiátkozza az ilyen kifejezéseket használókat, ezért nyilván épeszű ember nem is használja. Nagyon jó példa erre a Guns'n Roses One in a Million című száma. A szám 1986-os, arról szól, hogy az énekes, Axl Rose tinédzser évei végén egy busszal megérkezik vidékről (Indiánából) a nagyvárosba (LA). Itt tapasztal olyan dolgokat, amelyek nem tetszenek neki: a rendőrök rögtön igazoltatják, egy csomó tolakodó néger árus ordít vele, hogy vegyen tőle kamu ékszert, a város mocskos, tele lepukkant bevándorlóval és színes homokosokkal. Ezen kiakad és anyázza ezeket a csoportokat, de azt ismeri fel, hogy ezzel azonnal nácinak sorolják be, csak azért, mert nem tetszenek neki a buzik, bevándorlók és négerek, ráadásul a rasszisták is be akarják venni a soraikba. Holott ő csak egy kisvárosi fehér fiú, aki próbál boldogulni.

A szám a szóhasználata miatt már akkor is rengeteg kritikát kapott, talán ez volt az első olyan nagy vita, amikor arról volt szó, hogy az összes fekete rapper niggerezik orrba-szájba a dalaiban, míg ha ezt egy fehér mondja, akkor össznépi hisztéria tör ki. Érdekes megfigyelni a videókat a youtube-on: míg anno a nyolcvanas évek végen a közvélemény egy része és még a Public enemy tagjai (fekete rapperek) is azt mondják, hogy szólásszabadság van, miért nem mondhatná ezt Axl Rose, ma már ez teljesen eltűnt. Van fenn néhány reakció mai (döntően fehér) fiataloktól, akik teljesen ki vannak akadva, hogy ezek tabu szavak, nem szabad őket használni, jujj ez borzasztó, kiátkoznak.

Újabb érdekes területe a nyelvhasználatnak a keretezés. Egy hír, egy történet teljesen más jelleget tud kapni, ha az egyes szavak helyett más szinonímákat teszel bele. A legszembetűnőbb eset a bevándorlás. A 2015-ös nagy válság elején a magyar közbeszéd és az állami kommunikáció még használta a "menekült" kifejezést, ami pozitív jelentéstartalommal bír, hiszen azt is jelenti, hogy a menekülttel együttérzünk, veszély miatt menekül. Ezt a kormány teljes mértékben kicserélte migránsra. A migráns egyszerűen vándorlót jelent, nincs pozitív többletjelentése. Pontosan ezzel ellentétes a német sajtó szóhasználata, ami viszont szinte kizárólagosan a Flüchtlinget, azaz menekültet használja. Ha megnézed a daily mail-t, ami egy jobboldali bulvárlap, az migrant-ot használ, míg a Guardian, ami inkább baloldali refugee-t (menekültet).
Külön érdekes kérdés, hogy melyik narratíva marad fenn. A német jó emberek vagyunk narratívát egyértelműen "segíti" a Flüchtling, tehát a menekült. Hiszen 10 év múlva már úgy tanítják majd a német iskolákban, hogy befogadtuk a sok szegény menekültet, mert mi vagyunk a civilizált világ. Ezzel viszont nyilván elvész annak a ténynek a leírása, hogy a németekhez 2015 óta bement emberek döntő része nem tradicionális menekült, hanem szimplán gazdasági okokból bevándorló ember volt. Ez a köztudatból majd ki is íródik, tehát 50 év múlva már úgy emlékeznek rá, hogy ezek az emberek menekültek voltak.
Így változtatja meg a nyelv a múltat.

Mesterséges Geci 2023.01.12. 12:17:19

@poszt: valaki túl sok South Parkot nézett. Annak volt egy tiltsunkbemindentis része. Szánalmas ez az egész. Ezeknél még a netes nácik is jobbak.

baalint1 2023.01.12. 12:20:35

@MEDVE1978:
Mondjuk az amerikaiaknál a nigger szónak eredetileg is teljesen más kicsengése volt, ezért nem lehet a cigány szó történetéhez hasonlítani. Ott egyértelműen lekezelő és a rabszolgaságra emlékeztető szóként él a köztudatban, ezért taplóság használni. A néger rappereknél ez egy fajta önirónia, szóval az, hogy ők használják magukra, teljesen más kategória. Tiltani szerintem sem kellene, de azzal semmi baj nincs, hogy kultúrember nem niggerezik. A nigger szó természetesen a magyarban is negatív kicsengésű, ezért ugyanez vele a helyzet. A néger szavunk meg azért van szerencsétlen helyzetben, mert nyugaton nem fogják megérteni, hogy ennek tök ártatlan kicsengése van Magyarországon. A közbeszéd meg sokkal nemzetközibbé vált, mint korábban. Nem tudom mi lenne erre a jó megoldás. Angliában még sok éve mikor öcsémnél jártunk, elővettünk egy csomag négecsókot, mondom hangosan, hogy adjatok már a négercsókból, erre mondták a srácok, hogy ne olyan hangosan, mert ez ott rasszista kifejezés.

A cigány szóval meg ugyanaz a helyzet, mint a kurva, prostituált, szexmunkással. Ha a prostik megítélése nem javul, akkor ugyanolyan sértésként, szitokszóként lesz használva a szexmunkás is.

A migránsnak egyébként ott van a szinonímája, a bevándorló, amelyikhez nem kapcsolódik narancsbolsevik gyűlöletpropaganda. De a Fideszesek simán vendégmunkásnak nevezik azokat, akik amúgy nem vendégmunkások, hanem valóban letelepülni akaró bevándorlók, azaz migránsok, csak őket nem akarják rossz színben feltűntetni.

A téma egyébként azért is bonyolult, mert a legtöbb menekült nem szó szerinti értelemben menekült, mert Szíriából előbb Törökországba menekültek, mint biztonságos országba. De ennek hangsúlyozása azért hamis képet ad, hiszen teljesen más kategória, mikor valaki háború elől elmenekül, majd egy nyomorral teli menekülttáborban élhetne sok évig, úgy hogy közben a gyerekei nem kapnak normális oktatást, és ezért inkább tovább megy egy harmadik országba, mint ha eleve egy békében lévő, de szegény országból pusztán gazdasági okokból menekül. Igen, az is egy olvasat, hogy az illető nem menekült, de ez leegyszerűsítése a helyzetnek.

G. Nagy László 2023.01.12. 12:27:52

@baalint1:

"Annyiban összetett a dolog, hogy ha én mondjuk egy párkapcsolatban egy rasszista kifejezést használok, aminek ebben a kontextusban egy nem rasszista jelentése van, amit csak ketten tudunk, az teljesen más, mint ha ugyanezt a kifejezést egy munkahelyen kezdem el használni, ahol egyébként az adott rasszba tartozó kollégák is akadnak."

Abszolút így van. A civilizált viselkedés alapja, hogy úgy kommunikálsz mindenkivel, hogy lehetőség szerint ne sérts meg senkit.

"Úgy gondolom, mint sok más témában is, pl. egy munkahely simán előírhatja, hogy nem cigányozhatsz, de az állam nem írhatja elő az állampolgárainak, hogy milyen szavakat használhatnak, és miket nem."

Pontosan. Morális alapvetés.

G. Nagy László 2023.01.12. 12:40:58

@MEDVE1978: Csupán két apró megjegyzés.

1. A négerből fekete lett, abból színesbőrű, abból pedig afroamerikai. A Stanford-lista szerint már e legutóbbi sem PC... nincs megállás, hiszen amin meg lehet sértődni, azon meg is kell.

2. Ez a FEKETE BÁRÁNY dolog különösen piszkálja a csőrömet. Tényleg azt gondolják, hogy a legősibb berögződéseinket is át tudják kódolni a nyelv által? Nem is kell a bibliai időkig visszamenni, elég a Star Warsig. Darth Vader - fekete, mert ő a fő gonosz. Ez is rasszista? Egész életünket éjszakák és nappalok, telek és nyarak váltogatják, s mi mindig a fényre vágyunk. A menyasszony fehérbe öltözik, mert az a tisztaság jelképe. Ez is rasszizmus? A férjét temető asszony feketét vesz fel. Ez is rasszizmus? Hány ezer év kell, hogy átformálják a tudatunkat, csak mert az afro-amerikaiaknak sötét a bőre?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.12. 13:39:11

A liberális cenzúra ellen 1 módon lehet harcolni. direkt használjuk a tiltott szavakat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.12. 13:41:55

@grundigg:

Mo-on nincs probléma, különösen 2010 óta, amikor a Fidesz kőkeményen szélesített a szólásszabadságot.

erol 2023.01.12. 13:54:49

Igazad van, ez tényleg baromság, de végül visszavonultak, tehát nincs probléma. Most mégis mit kéne csinálni, tarkón lőni az ötletgazdákat?

MEDVE1978 2023.01.12. 14:22:35

@baalint1:
Maga a "neger" ugye latin eredetű és feketét jelent. Most láttam egy érdekes cikket, hogy rákerestem (etymology of nigger): muse.jhu.edu/article/620987
A lényege, hogy eredetileg a XVIII. században az érkező rabszolgákat "neger"-nek hívták a fehérek és a rabszolgák identitásként vették fel a "niger"-t, speciális kiejtéssel, hogy ezzel az afrikai eredetet és összetartozást szimbolizálják. A XIX. században, amikor színdarabokban fekete szereplők voltak, azokat feketére festett arcú fehérek játszották, akik próbálták a négerek beszédét is utánozni, így niger-eztek viszonylag gyakran. Ezt már a XIX. században sértőnek találták az abolicionisták és kampányoltak ellene. Ahogy a niger, úgy egyébként a többi legitimebb hasonló fogalom is nyilván tabusított (tehát a neger és a negro is) az USA-ban. Én alapvetően nem értek egyet azzal, hogy az olyan társadalmakban, ahol elenyésző az adott kisebbség aránya (mondjuk Kelet-Európában) csak azért fel kellene adni a néger megnezevezést, mert sok száz kilométerre ezt valaki sértőnek találja. Mi lesz a következő? Ha az eszkimóknál a köszi mondjuk puncit jelent, akkor soha többet ne mondjuk, hogy köszi?
A németek pedig ne mondják ki, hogy Fass, mert azt bizony fasznak ejtik és a Kurve-t se (németül hordót és kanyart jelent), mert nálunk csúnya kifejezésre hasonlít?

"A migránsnak egyébként ott van a szinonímája, a bevándorló, amelyikhez nem kapcsolódik narancsbolsevik gyűlöletpropaganda. " Alapvetően nem, mert a migráns csak vándorló (tehát nincs benne, hogy bevándorló vagy kivándorló, esetleg átvándorló). A bevándorló nyilván az immigrant. Itt is többlettartalommal bír már a bevándorló, egy "elvégzettség" felé mutat, míg a migráns sokkal általánosabb, ez csak egy vándorló ember. (A hozzánk érkezők egyébként 99%-ban migránsok, hiszen csak át akarnak menni az országon).

"Igen, az is egy olvasat, hogy az illető nem menekült, de ez leegyszerűsítése a helyzetnek." Én erről azt gondolom, hogy egyre több az ember és kisebb ütemben növekszik a fókák száma @ Ember tragédiája. Ebből az következik, hogy tök mindegy, hogy valakit menekültnek hívunk vagy migránsnak, túl sokan vannak. A kettő közötti határvonal gyakorlatilag valószínűsíthető, de pontosan meghúzhatatlan. Ez a szomorú valóság, Afrika és Nyugat-Ázsia egy jelentős része európai szemmel nézve maga a pokol, de nem megoldás az, hogy beengedjük ezeket az embereket. Ha évente 20 milliót engednénk be, akkor sem javulna a helyzet, miközben Európa destabilizálódna és faji zavargások törnének ki. Nem tudom kié az idézet, de ha befogadsz 100 indiait, akkor segítesz rajtuk, ha befogadsz 1.000.000 indiait, akkor te leszel India. Afrika és Dél-Nyugat Ázsia egyszerűen túlszaporodik. Korábban az éhínségek, a betegségek és a háborúk ennek határt szabtak, ma már első kettő viszonylag jól kezelt. Így a harmadik lesz majd mérvadó vagy a klímaváltozás miatt még visszajöhet az első kettő is.

G. Nagy László 2023.01.12. 14:30:20

@erol:

"Igazad van, ez tényleg baromság, de végül visszavonultak, tehát nincs probléma."

Nem, nem vonták vissza. Finomítanak, dolgoznak még rajta - ezt mondták.

" Most mégis mit kéne csinálni, tarkón lőni az ötletgazdákat?"

Nem, ez bolsevik szokás. Mi, liberális demokraták inkább abban hiszünk, hogy elmondjuk, leírjuk százszor is, hogy ez baromság, és nem kérünk az ilyesmiből. Ez az, ami előremutató.

erol 2023.01.12. 14:44:44

@G. Nagy László: Oké, csak kicsit furcsa, hogy a tőlünk több ezer kilométerre történő hülyeségek ellen harcolsz, ami minket semennyire sem érint, miközben az itthoni vérlázító baromságok hidegen hagynak.

baalint1 2023.01.12. 15:01:04

@erol:
Rengetegszer felvetettem neki, de az itthoni baromságok hidegen hagyják, tagadja, vagy épp tapsikol neki. Amely baromságok egyébként itthon az egész társadalmat áthatják, míg ott a legszélsőségesebb faszságokat kell összemazsolázgatnia, hogy bebizonyítsa, a nyugat mennyire rossz.

baalint1 2023.01.12. 15:01:57

@G. Nagy László:
Na, az is egy fajta újbeszél, hogy az illiberális kommunistát liberális demokratának írod.

Sadist 2023.01.12. 15:10:42

@erol: "kicsit furcsa, hogy a tőlünk több ezer kilométerre történő hülyeségek ellen harcolsz, ami minket semennyire sem érint"

Nagyon súlyos tévedés. (Vagy különös aljasság, de látatlanban ilyet nem feltételezek.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.12. 15:21:56

@G. Nagy László: az nem orwelli hogy azt hazudják, hogy az ellenzék azért nem szerepel a közmédiában, mert nem akar bemenni, hiába hívják őket?

pedig Ángyán biztos bement volna oda is, ha hívják. és ő mégcsak nemis ellenzéki, nem volt fontos, hogy a fidesz mást cselekszik a földkérdésnél mint ami hirdetett? nem volt hírértéke biztos ugye?!

ez nem orwelli?:

444.hu/2023/01/12/tovabbi-ketmillio-dollart-ad-magyarorszag-libanoni-templomok-felujitasara

ki a f*szom hiszi el ezt? csak aki agyhalott!

"További kétmillió dollárt ad Magyarország libanoni templomok felújítására

Horváth Bence
POLITIKA
január 12., 10:11
13
„Magyarország az eddigi 1,8 millió dolláros finanszírozás után további kétmillió dollárral segíti harminc keresztény templom felújítását Libanonban, ezzel is hozzájárulva a migrációs nyomás csökkentéséhez” - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bejrútban."

optimistaként azt gondltam talán 1-2 templomot azért építenek belőle és csak a 98%-át lopják el, de ezek annyira gerinctelen, cinikus hazudozó BŰNÖZŐK hogy simán lehet, hogy az egészet ellopják!
és így legyen normális az ember ebben az országban, amikor bűnözők vezetik az országot kleptokráciában és VANNAK emberek tömegével, akik még tapsikolnak is nekik!

AGYHALOTT CSELÉDEK!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.12. 15:26:52

@G. Nagy László: "az angol verzióban madár van, már érdemes tiltólistára tenni?"

hát ha ornitológus vagy, akkor nyilván fel se tetted volna a kérdést.

eléggé primkó mondás. dehát miért várjunk kifinomult intelligenciát egy tanult sznob primitív kisiskolástól?

azt tudod ugye, hogy aki alapból rajong emberekért (akiket nem is ismer valójában), bulvárhősőkért, az már alapból okos nemigen lehet. Demetrovics Zsoltéknak volt egy tud. cikke erről.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.12. 15:51:32

@G. Nagy László:

te beteg vagy.

"A srác olyan vággyal, gyengédséggel és szeretettel tudja mondani a lánynak, hogy "te büdös kurva, hogy aligha tudnál ennél magasabb fokú intimitást bemutatni"

tudod mi az a sznob? aki túl sokat járt iskolába, akinek nem iskola, meg könyvek kellenének a kezébe, hanem LAPÁT!, mert képtelen elsajátítani az intellektuális, absztrakt, analitikus gondolkodás bármelyikét. az agyuk egyszerűen nem olyan fejlett, de a tanulás magolás szintén azért képesek elsajátítani. mint a papagály akár ötössel is elvégezhetik az iskoláikat. mégse lesznek valódi értelmiségiek, csak mímelik a sznobok az értelelmes lényt, ahogy a pszichopata mímeli az érző embert. de valójában nem azok, formaságokban alig lehetne megkülönböztetni őket, a haverod a mérő lászló kiváló példa, és hát te se vagy különb. most bizonyítod, pont ilyen sznob vagy te is, aki képtelen valódi gondolkodásra.

olvastál valami szart, megtetszett mint a csitrinek az orawecnóra, meg a coelhó, aztán azt hiszed bármire rá lehet húzni

azért nehogy már megkérdőjelezd egy értelmes pár valódi érzelmeit és intimitását, hogy az alávalóbb a putrilakók vagy a "szadómazók" "érzelmeinél"

elmondtam igen, a Való világos rtl klub putrilakóit, akik olyan buták hogy még halkan se tudnak beszélni te szerencsétlen, és ezt emelnéd piedesztálra? ezeknek a csaknem állati sorban tengődő ösztönlények magasabb fokú intimitását? az értelmesebb "szadó mazók" se akkor mondják a trágárságot amikor intimitásuk "tetőfokára hág", hanem ösztönszerű szexuális kielégüléskor, tehát semmilyen esetben sem érvényes az ostobaságot.
ökörséget ökörségre halmozol, mint minden fideszes, és nincs annyi eszed hogy magadtól felülvizsgálj ALAP tévedéseket.

és azt ugye tudod, hogy nem mindenki Erich Segal Love Story-nak FIKCIÓS szereplője?!
hány csajoddal probáltad már meg ugyanezt b*zmeg? , még a legalapvetőbb dolgokra se tudsz magadtól rájönni, persze hogy fideszes vagy

"BÁRMILYEN szót lehetséges szerető módon tálalni"

a libsik szokták így relativizálni a szavak jelentését. egy tényezőt azért kifelejtettél, hogy nemcsak a szavak vannak az egyenleteben, hanem egy-két ember is, a befogadó fél, akiknek a csúnya szavakat mondják. és hogy tőle is igencsak függ, hogy mit fogad el, megsúgom NORMÁLIS emberek, akik nem egy beteg író FIKCIÓS szereplői, jóval nagyobb részben NEM szeretik ha büdös kurvának hívják őket, mert volt gyerekszobájuk, tudod.
még a logika sem megy neked. statsiztika? ismerős fogalom? kb a npk 99,9% nem szereti ezt, és te ezzel példálóznál bazmeg te nyomorult.

sokkal komplexebb a politikai tudás, a médiaismeret, a jog ptkja, médiatanács, mint egy ilyen szar tinisztori, de még erre se tudsz magadtól rájönni.

csöppet zavart a fejed. beteg vagy. agyhalott, mint minden mai fideszes.

ezekszerint akkor nincs nálad olyan hogy gyűlöletbűncselemény.
mert aki ki akarja irtani a zsidókat vagy épp a magyarokat, az lehet hogy csak szeret minket, mert ""BÁRMILYEN szót lehetséges szerető módon tálalni", ezzel akárki védekezhet is.

Sadist 2023.01.12. 16:19:21

@alöksz róz: Áh, ilyen szintűből nincs több. Mondom, ez matyika újabb álnéven.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.12. 16:56:50

@alöksz róz: k-ra ne keverj már össz brendel mátyással, az egy primtiív és ostoba incel barom, akinek gerince sincsen, mert törli azokat a kommenteket, amikben a tévedéseire hívom fel a figyelmet

@Sadist: te meg tanulj meg összetett modnatokat írni, te kib. korcs

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.12. 16:57:43

@G. Nagy László: és igen, ez az ostoba brendel mátyás is azt mondja, hogy nincsenek csúnya szavak, ebben hasonlítasz rá.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.12. 17:02:40

@baalint1: "ne olyan hangosan, mert ez ott rasszista kifejezés."

ezt nekem is mondták már kint, de nem hinném hogy széttépnének az angolok ha meghallják

alapból érzékelniük kéne, hogy más nyelven beszélünk... valahogy a külföldiek eszére nem lehet apellálni úgy néz ki. hát még arra hogy ismerjék: ez egy latin szóból lett.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.12. 17:09:12

@G. Nagy László: liberális demokrataként mi a véleményed a gerrymanderingról? kubatov-listáról? győztes kompenzációl, szavazatvásárlásról? és fiktív és tömeges lakhatási bejelentésekről? vagy hogy halottak is kaptak

vagy hogy nem lehet népszavazás és nem szólhatnak gyakotlatilag az emberek semmibe?
még egy súlyosan mérgező aksigyárba se.

pedig aki a fideszre szavazott, az igyon a gödi kútvízből is.

most már nem korrupt képviseleti demokrácia van ám, hanem ELLENŐRZŐ demokrácia a jobb helyeken, azt tudtad? liberális demokrataként nem ártana uptodate-nek lenni.

G. Nagy László 2023.01.12. 17:33:51

@Sadist: "Áh, ilyen szintűből nincs több. Mondom, ez matyika újabb álnéven."

Biztos, hogy nem. Matyi egy vérkomcsi verbális terrorista, egy kezelhetetlen őrült, de mégis sokkal összeszedettebb, mint tesz-vesz kolléga. Matyi képes összefüggően és értelmesen kommunikálni, ha úgy van kedve.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.12. 17:40:14

@G. Nagy László: mi a nem összeszedett az írásaimban?

arra gondolsz hogy mivel kapkodnom kell általában, mindent elírok és egyértelmű modnatokat nem fejezek le? mivel más fontosabb mondatra koncentrálnék, és nincs időm átnézni se a kommentet? mert akkor ok. de azért nem olyan nehéz ám rájönni hogy mit akarok mondani, mármint akinek az IQ-ja nagyobb mint 100. legalábbis szerintem, de lehet túl szigorú vagyok, mondd mit nem értettél? mindig elviszi a cica a nyelved, ejnye na.
de az is lehet, hogy általában valaki jön és félbeszakít, vagy ketten hárman is néha, így elég nehéz koncentrálni egy gondolatra, hátha még több gondolat is van az értlemes ember fejében, az milyen már.

légyszi legalább alap mondatoknak legyen már tényháttere, amik a fejedből jönnek

te bírálnál engem, kicsit vicces. lenne, ha nem az én adóm ellopásának is tapsikolnátok.

G. Nagy László 2023.01.12. 17:46:12

@baalint1: @erol:

"Oké, csak kicsit furcsa, hogy a tőlünk több ezer kilométerre történő hülyeségek ellen harcolsz, ami minket semennyire sem érint, miközben az itthoni vérlázító baromságok hidegen hagynak."

1. Ha bármelyik amatőr-ligás csapat is nyer, amelyeknek oly lelkesen szurkoltok (Momentum, DK, Párbeszéd) pont ugyanez a világ lesz nálunk is. Vagy legalábbis megpróbálják majd terjeszteni idehaza is ezt a sok faszságot. Szemernyi kétségem sincs efelől. Tehát nem igaz, hogy minket mindez nem érint.

2. Nagyon szívesen írok hazai hülyeségekről is, várom a tippeket! A Fideszt sok minden miatt lehet ekézni, de alapvetően egy pragmatikus párt, nemigen csinál olyan ideológiai ámokfutást, amiről írhatnék. Tesz-vesz kolléga írja, hogy libanoni templomok felújítására ad a magyar kormány kétmillió dollárt. Erre mit tudnék írni? Nem értek vele egyet. Ne erre költsünk. Pont. Nincs tovább. Ebből nem születik poszt.

3. Alapvetően egyetlen jelenségre fókuszálok hosszú évek óta: amikor valamiféle vallásos ideológia felülírja a józan észt. Savazom is a kereszténységet, az iszlámot, az ortodox hagyománytiszteletet, a kommunizmust és az utóbbi időben a woke-progressziót is. Ez mind vallás. A Fideszben nagyon ritkán látni ilyesmit. A korrupcióban, az oktatáspolitikában, a stadionépítésekben nincs különösebb ideológia. Vagy ha van is, arról már írtam tucatszor (lásd sport, lásd oktatás).

G. Nagy László 2023.01.12. 17:53:27

@tesz-vesz:

"mi a nem összeszedett az írásaimban?"

Ideollózom egy teljes kommentedet, elég, ha visszaolvasod:

"hát ha ornitológus vagy, akkor nyilván fel se tetted volna a kérdést.

eléggé primkó mondás. dehát miért várjunk kifinomult intelligenciát egy tanult sznob primitív kisiskolástól?

azt tudod ugye, hogy aki alapból rajong emberekért (akiket nem is ismer valójában), bulvárhősőkért, az már alapból okos nemigen lehet. Demetrovics Zsoltéknak volt egy tud. cikke erről."

Én próbálok barátságos és szeretetteljes lenni még veled is, de már az felemészti minden szellemi energiámat, hogy kihámozzam, mit is akarsz közölni valójában. Nézd, te is írsz blogot, te is kommunikálsz, mi több: még önálló gondolataid is vannak néhanap. Olvasd el, hogy kommentel például @erol: vagy @baalint1: Egyszerűen, lényegre törően, érthetően. Miközben ők is savaznak rendesen.

baalint1 2023.01.12. 18:21:33

@G. Nagy László:
Pl. a mostani történelemhamisításos, ideológiai alapú filmgyártás pont hasonló kategória más ideológiával, mint amiket nyugaton szidsz. A nyugati példákkal ellentétben mindezt állami forrásokból.

De ez csak csepp a tengerben. Az oroszpárti propaganda is ez a kategória, annak tapsoltál. Az ársapka még durvább, mert egyszere korlátoz, és még ideológiát is gyártottak is hozzá, annak is tapsoltál. Az oktatás visszaporoszosítása, tekintélyelvűsítése is ilyen, bár ennek kivételesen nem tapsoltál, legalábbis legutóbb. A sztrájkolók kirúgása, az ellenvéleményt hangosan hangoztatók ellehetetlenítése, az MTA szétverése, az ügyészség és az MNB függetlenségének megszűntetése szintén ilyen. Az is, hogy a reklámadóval elérték, hogy a legtöbb médium ne lehessen versenyképes állami pénz nélkül, majd felvásárolták az így eladott ellenzéki médiumokat, és vagy felszámolták, vagy az állami propaganda sajtóhoz kapcsolták, szintén ilyen.

De említettem a Richteres példát, de tudnék még rengeteg mást, csak mivel ebben az országban élek és barátaim, ismerőseim is, ezért nem szívesen hangoztatnám, hogy pl. kinek mit szóltak ahhoz, milyen következményeket vetítettek előre, hogy ellenzéki tüntetésen, melegfelvonuláson vagy hol járt.

De a homofób törvény is épp ilyen kategória, annak tapsoltál a leghangosabban, átvéve a hazug narratívát, mely szerint a gyerekek védelmében készült a törvény. Szóval ez esetben még magad is hirdetted a vallásos ideológiát.

Vagy úgy egyáltalán ott van a nemzetieskedő propaganda, amit te magad is éltettél, mikor a régi Index újságíróját vegzálták az elvtársaid, mert nem állt fel egy fasiszta zenekar számára. Ott pontosan ugyanazt műveltétek, mint amit nyugaton csináknak azok, akik szavakat tiltanának. Aki nem osztozik az ál-nemzeti ideológiátokon, azt ki kell közösíteni.

De mondhatnék ezer példát, pl. hogyan vegzálnak minden olyan piaci szereplőt, aki mondjuk árat emel, ha különadót vet ki rá a kormány, vagy a magáncégeket, akiknek az üzletét lehetetlenítették el pl. trafikmutyival, kaszinómutyival, dohánykereskedelmi mutyival, stb., stb.

Te nem vakon jársz, hanem valójában része vagy ennek a propaganda gépezetnek, amely nagyságrendekkel durvábban korlátozza a szabadságjogokat, mint amely példákat nyugatról összemazsolázol.

De hagyjuk Magyarországot, természetesen még egyetlen cikked sem volt arról, hogy Kínában milyen módon korlátozzák az emberi jogokat, hogy mit művelnek az ujgurokkal, hogy hogyan pontozzák az állampolgáraikat, hogy hogyan próbálják megakadályozni a legkisebb ellenállást is. Ugyanez oroszokkal, hogy hogyan vette át Putyin a hatalmat a gazdasági szereplők, a sajtó felett, hogy hogyan lehetetlenítették el, adott esetben gyilkolták meg az ellenzéki újságírókat, hogy hogyan lehetetlenítik el, hogy bárki komolyan vehető elinduljon ellenük a választáson, hogy hogyan uszították a népet a háborúra, hogy milyen hazugságokat adnak be náluk. Ezek téged nem érdekelnek, csak az, hogy egy nyugati egyetemen rosszallásukat fejezték ki bizonyos szavak miatt. Közben meg a keleti elvtársaid elvisznek, ha háborúnak nevezed a háborút, vagy bármilyen kritikával illeted a hatalmat. Ja, és mellesleg ők is ugyanúgy illetik a nyugati emberi jogi mozgalmat, ugyanazt a propagandát hirdetik róluk, mint te és az elvtársaid Magyarországon

G. Nagy László 2023.01.12. 18:30:36

@baalint1:

"még egyetlen cikked sem volt arról, hogy Kínában hogyan pontozzák az állampolgáraikat"

teveszmek.blog.hu/2018/09/24/_a_nagy_testver_mindent_lat

baalint1 2023.01.12. 18:36:01

@G. Nagy László:
A másik, hogy vedd már észre, hogy az is egy vallási ideológia, hogy mindenért Brüsszel, Soros, meg úgy egyáltalán a nyugat a felelős, hogy mindenütt ez folyik a csapból.

Az is vallási ideológia, hogy emberek oltárt építenek Orbán Viktornak a lakásukban. Nem egy embernél láttam, egy sarok, amely Orbán képekkel van diszítve, az elnevezést nem én találtam ki, hanem anno feleségem osztályfőnökének az ilyen sarkát illette az illető fia. Baromi sok ember szimplán az Orbán imádat miatt szavaz a Fideszre. Ez a fajta személyi kultusz nem egyedi, Putyin esetében is megvan.

Maga vallás állami nyomatása is vallási ideológia, hiszen amikor a Fidesz van hatalmon, akkor mindig növelik az egyházak támogatását, az egyházi iskolákat is előnybe hozzák az államiakkal szemben, cserébe az egyházak kampányolnak a híveik körében, hogy a Fideszre szavazzanak. Ez eleve sérti az egyház és az állam szétválasztásának elvét. Nyilván Oroszországban kevésbé kell ezen csodálkozni, de a nyugati kereszténységnél elvileg ez már régen szét lett választva. És akkor kötelező hittan és erkölcstan, de utóbbinál is úgy 50%-ban vallásos faszságokat tanítanak, nem erkölcsöt, de az erkölcsi részei is megkérdőjelezhetőek a tankönyveknek. Ahogy egyébként pl. történelem oktatásban is egyre erősebb az ideológiai színezet a kötelező állami tankönyveknél.

Tovább kalandozok, de az állami tankönyvek monopóliuma is ideológiai alapú, hiszen sokkal szigorúbban írja elő, hogy mit hogyan tanítsanak, akkor is, ha más kiadók jobb tankönyveket tudtak korábban kiadni.

De ugyanúgy ideológia az is, amit a férfi, női szerepekről, családokról hirdet a kormány, akkor is, ha te konkrétan az ő álláspontjuknak tapsikolsz.

Persze, annyiban pragmatikus a Fidesz, hogy könnyen cserél ruhát, de azért a piacellenes, illiberális vonal már megvan legalább a hülyenépszavazás óta, de már 2002-ben is volt szövegekben ilyen kirohanásuk, a Putyin barátság pedig 2014 óta megvan, és ideológiailag is vettek át onnan dolgokat, nem csak hatalomtechnikai módszereket.

baalint1 2023.01.12. 18:38:06

@G. Nagy László:
Ok, ebben tévedtem. Viszont az orosz rendszert csak mellékesen említetted meg, hogy rossz, amikor már nagyon kilógott a lóláb, hogy mindenben az ukránokat meg a nyugati országokat szidtad a konfliktussal kapcsolatban.

Pedig iskolapéldája Putyin hatalom építése az olyan hibrid rendszereknek, amelyet demokráciának hazudnak (szemben a kínaival, ott erre nincs szükség), valójában meg nagyon nem az.

Sadist 2023.01.12. 20:04:37

@baalint1: "Te nem vakon jársz, hanem valójában része vagy ennek a propaganda gépezetnek, amely nagyságrendekkel durvábban korlátozza a szabadságjogokat, mint amely példákat nyugatról összemazsolázol."

Óh, te szegény, elnyomott kisember :'(

grundigg 2023.01.13. 07:49:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A megjegyzésem általánosságban utalt a blogger tevékenységére.

Az pedig nem igaz, hogy a fidesz szélesítette volna a szólásszabadságot, sőt pont szűkítette. Hogy az alkotmánybíróság ne akadékoskodhasson, még a gránitszilárdságú alaptörvény n-edik módosításába is beleírták, hogy

"A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának a megsértésére. A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére. Az ilyen közösséghez tartozó személyek - törvényben meghatározottak szerint - jogosultak a közösséget sértő véleménynyilvánítás ellen, emberi méltóságuk megsértése miatt igényeiket bíróság előtt érvényesíteni."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.13. 08:05:17

@grundigg:

Hol szűkítette? Sehol.

A ballib konszenzus sehol 2010 óta. Szabadon lehet beszélni szinte bármiről, pár kivételt leszámítva, pl. holokauszt.

grundigg 2023.01.13. 08:17:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mi az, hogy hol szűkítette? Ott írom, hogy hol. Beleírták az alaptörvénybe meg a ptk.-ba, ami - ellentétben a Stanford Egyetem ajánlásaival - mindenkire kötelező. Voltak is már eljárások ezen az alapon, még ha Deák Dániel nem is számol be róluk.

grundigg 2023.01.13. 08:28:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Te állítottad minden bizonyíték nélkül, hogy a fidesz szélesítette a szólásszabadságot. Én ezt cáfolom, bizonyítékot hozok, amit először letagadsz, majd közlöd, hogy ez teljesen lényegtelen.

Azt hiszem, itt be is fejezhetjük ezt a színvonalas vitát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.13. 08:34:33

@grundigg:

Nézz meg lapokat 2010 ekőtt és után. Hatalmas az eltérés,

HypocritSlayer 2023.01.13. 08:44:21

@MEDVE1978:
>>a az eszkimóknál a köszi mondjuk puncit jelent, akkor soha többet ne mondjuk, hogy köszi?<<

A persze finnül segget jelent.
A fut románul baszást.
A fák az ugye:).

G. Nagy László 2023.01.13. 09:06:43

@HypocritSlayer:

Harminc éve, még a mostaninál is szánalmasabb angol nyelvtudásommal fűztem egy eléggé szemérmes amerikai csajszit. A társalgás egy bizonyos fokán a "just a little puszi" dumámra erősen felkapta a fejét...

2023.01.13. 09:14:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
akkor szinte csak baller lapok voltak, most szinte csak jobberek.

G. Nagy László 2023.01.13. 09:16:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

@grundigg: -nak természetesen igaza van. Az idézett mondatok megszülettek és törvényerőre emelkedtek. Ezen kár vitázni. Viszont minden értelmes ember hozzáteszi a következőket:

1. Felesleges az ilyen korlátozás, még akkor is, ha nagyon halvány, nagyon apró, a kulturált polgárt aligha érintő. (A gyűlöletbeszéd és a Holokauszt-tagadás büntetései is felesleges és káros, de max megjegyzem, nem megyek az utcára miatta. A gyakorlatban egyik sem korlátoz.)
2. Az EU minden ilyen témájú dokumentumában ehhez hasonló mondatokat találsz. Ebben tényleg nincs semmi pláne.
3. Nézd meg a gyakorlatot szólás- és sajtószabadság terén, mondjuk Németországot összevetve hazánkkal. Tényleg úgy érzed, hogy a németek szabadabban kommunikálnak nálunk?

2023.01.13. 10:20:23

@G. Nagy László:
a nyugatnak a múltja a mintaadó. a rendszerváltással a kérdés az volt, hogy egy régi nszk épül, vagy egy új ndk honecker elvtárssal. a rendeleti kormányzással mintha az utóbbi irányába haladnánk. de ez csak a dollárbaloldal állítása természetesen. propaganda. pfúj.

G. Nagy László 2023.01.13. 12:11:15

@cvsvrs:

"rendeleti kormányzással mintha az utóbbi irányába haladnánk"

Ez mit jelent? Milyen konkrét lépést tudsz, ami nem az NSZK-mintát célozza, inkább az NDK-t?

2023.01.13. 13:22:29

@G. Nagy László:
a kormánnyal egyet nem értő tanárok soros ügynökei. és ezt komoly arccal mondják. nekem úgy tűnt itt, hogy legalább fele részben a fidesz tüntetett a fidesz ellen. nem soros ügynökei. a fideszes ismerőseim fogják a fejüket. és azt mondják neki, hogy nem szabad kibeszélni, mert úgy járnak mint a szocik. szétesik a párt. a rendeleti kormányzással a fidesz vált parancsuralmivá.

az alaprobléma nem az, hogy nincs rendezett közigazgatás. példa. tegnap beszakadt a 4-es főút debreceni szakasza. nem kicsit. a képen láthatod.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5448/dsc-4716.jpg
egy vízcső szivárog. alámossa a közutat. beszaad.

na most a vízmű a debreceni városi tulajdonú. a közút a magyar állam tulajdona. látja a debreceni cégben, hogy szivárog a víz. ez majd a budapesti cégnek okoz problémát. és nem érdekli. vagy legyen minden budapesti központú. és akkor a vezénylőtábornok úr intézze az ország dolgait. úgy rövid úton omlik össze a rendszer. így összevissza tulajdonolnak cégeket. az államigazgatáson belül is kezd kialakulni a káosz. az igazgatáson nemcsak az aktatologatást értem, hanem az infrastruktúrát.

marika néni az évtizedek óta toldozgatott foldozgatott járdán magyarázza, hogy ők látták, hogy az útszakasz problémás. .
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5448/20230112_135116.jpg
a járdát a nemzeti infstraktúra építi, vagy újabban az megszűnt, helyébe lépett az építési minisztérium, vagy az önkormányat, vagy ki. nincs feudalizmus. nincs az, hogy ha adva van egy földrészlet, akkor azért ki vagy mi a felelős. melyik minisztérium, állami vállalat, milyen alvállalata, vállalkozója. ez kívülről nézve majdnem teljesen esetleges.

vidéken a vár(os)/megye-rendszert kellene visszaállítani. és a városi/megyei vízmű, a városi/megyei közút kezeli az utat. az fejleszt. az tartja karban a közműveket, közműveket.

a rendeleti kormányzás békeidőben nem működik. mert ha a ruszki rakáta lőtte volna szét az utat, akkor a hadsereg helyi parancsnoka dönti el, hogy mit csináljanak. helyi parancsnoka sincs. mert a "főispán" ül a hivatalban. nem mozdítja meg a seggét. a polgármester legalább kimegy a helyszínre. ha fölé rendelik az ispánt, akkor majd esetleg nem megy. minek kínlódjon.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.13. 14:13:30

@G. Nagy László: nemcsak libanon, mexikó is:

444.hu/2018/11/30/ketmilliard-forinttal-tamogatja-a-kormany-ket-mexikoi-templom-felujitasat

egy templom nem fog belőle amúgy épülni, ezt csak egy óvodás hiszi el:

azt ugye érted hogy ez nem akadályozná meg a migrációt, ha valódi projekt lenne akkor sem?

tehát a gazdáid hazudnak.

hazugok

folyamatosan hazudnak.

akkor miből gondolod, hogy nem abban hazudnak neked, amiben te különösen jónak találod őket?

a hazugságot te szükséges rossznak gondolod a hatalmuk megtartásához?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.13. 14:19:07

@G. Nagy László: a fidesz nem pragmatikus, hanem elvtelen mindennek mondták már az ellenkezőjét, és amit korábban ellenezt, kezdjük el sorolni a luxusbaloldaltól, az eurós lemondáson át, hogy ukrajnát be kell léptetni a nato-ba, a 2 milliós bérplafonig? azt hogy jön le benned hogy orbán 8 kibaszott hosszú éven át volt a liberális INTERNACIONÁLÉ ALELNÖKE! most meg hazafi mi? szerencsétlen hülye kis ostoba fideszesek.

ezt csak egy nagyon buta ember nem látja ezt

nekem is rossz a memóriám, de egy átlag fideszeshez képest memóriabajnok vagyok.

a fidesz egy vallásos szekta, semmi okod nincs hinned nekik, és 3-4 komoly érved van "hinni" a nem fideszes lapoknak.

te mégse azt teszed ami a logikus lenne, tehát te is vallásos vagy.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.13. 14:19:48

@G. Nagy László: én nem vagyok lényegretörő?!

te atyaég.

tudom mit írtam, minek másolod ide mégegyszer te nyomorult?
te tényleg ennyire ostoba vagy te szerencsétlen?! ilyen szinten vagy agyhalott fideszes?
értem én hogy el vagy itt a félhülye barátaiddal ebben a pocsolyában a kommentekben, DE EZ NEM SZÍNVONAL!

AZT MONDD MEG MI A BAJ VELE, EGÉSZ MONDATOKBAN AMIT MÁR EGY KIBASZOTT ÓVODÁS IS MEG TUDNA FOGALMAZNI, te nem, és én vagyok az idegebeteg, ha nem bírom elviselni hogy egy felnőtt 5 éves szinten kommunikál!
persze.

ezek csak felesleges körök ha képtelen vagy leírni mi a problémád.

nem tudsz kezelni két külön témát egy kommentben? vagy most mi a k bajod van?! ami szorosan összefügg, most komolyan el kell mondani hogy függ össze?!

két témát általában enterrel,bekezdésekkel választok szét te szerencsétlen.

Én is próbálok barátságos és szeretetteljes lenni még veled is, de k nehéz ha ilyen szinten vagy degenerált, azt próbáltad már hogy megpróbálsz okos dolgokat írni?

engem nem szórakoztat ha sgghülyékkel kell szóbaállnom, akik még a minimális szavakat és összefüggéseket se értik.

mondtam már, ne posztot írogassál, hanem előzör a kommentben mutasd meg, hogy képes vagy felfogni alap dolgokat, mert amit múltkor írtál az unióról meg a "nemzeti szuveneritástól" az eléggé mutatja hogy beteg vagy.

szeretném tudni mi van a fideszesek kis fejecskéjében, azért kéne szóba állnod, neked ez hatalmas lehetőség a fejlődésre, mondtam már.
persze nem mindenkinek képes fedlődni az agya.

pl nem látom a reagálást MÁR MEGINT az eddig leírt érvekre.

fel tudod ismerni az érveket és konkrétumokat ? gymasa haverod nem képes rá, te vajon igen?

" már az felemészti minden szellemi energiámat, hogy kihámozzam, mit is akarsz közölni valójában."

ha ilyen nagy energiát igényel (te jóságos ég), akkor arra gondoltál már, hogy a kérdőjeleket figyeld, és arra válaszolj? mert eddig még az sem jött össze, bazmeg, ha valamit nem értesz, KÉRDEZD MEG!
szívesen elmagyarázom a legalapvatőbb dolgokat is, amiket már egy 14 éves is felismer, de ha ez az ára, hogy a kérdéseimre válaszolj, hát akkor miért ne?

kicsit úgy érzem, mint a 8 általánosod se lenne meg, úgy viselkedsz. ez nem intellektuális színvonal, érted már? lehet valaki szorgalmas, de ha nincs elég esze, akkor csak kárt okoz vele.

igen, én is írok blogot, elolvastam már 30 posztodat, te mennyi posztomat olvastad el? pl az Orbáni orosz bábkormányt elolvastad? k nem hiszem.
kkbk.blog.hu/2023/01/13/az_orbani_orosz_babkormany

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.13. 14:28:34

Szavak tiltásával, helyettük új szavak erőltetésével mit sem lehet elérni, ha e szavak által megjelölt dolgokhoz rossz konnotáció társul.

Volt ugye a nigger/negro. Az rasszistának, sértőnek minősíttetett (mondjuk joggal), helyette jött a bkack. De ez is rasszista lett, jött a colored. Aztán ezt is felváltotta a most aktuális people of color, ami már eleve tágabb kört fed le, magyarul összemos: a mai píszí nyelvezetben tehát már nincs is szó a négerre. Nem is tudom, miért Orwell Newspeakje ugrik be, amely egyik pillérje az, hogy ha egy tiltott fogalomra nincs szó, akkor arra nem is tudnak gondolni az emberek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.13. 14:32:00

@grundigg: ez a birca teljesen bolond, bár nem hinném hogy tudnék épelméjű és intelligens fideszest említeni, aki nem korrupt meg nem hazudozik összevissza.

@G. Nagy László: ti nem tudjátok megkülönböztetni, ki a tisztességes, és ki a hitvány

még azt se tudjátok megkülönbözteni ki az értelmes, és ki az ostoba

ki az igazmondó, és ki hazudozik.

2023.01.13. 14:50:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
a fekete az egy ősi ugor szó állítólag. az ősugorok még azt mondták, hogy "pöttökö". így rekonstruálták az eltén. és ebből lett a magyar "fekete". és a hantik meg azt mondják, hogy "pejtö". rendszeres hangmegfelelés ez kérem szépen. az elte szerint legalább is. és fekete ilyenformán polkorrekt. nincs negatív konnotációja.

G. Nagy László 2023.01.13. 15:18:31

@cvsvrs: tehát semmit sem tudtál érdemben felhozni. fasza

G. Nagy László 2023.01.13. 15:22:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Orwell Newspeakje ugrik be, amely egyik pillérje az, hogy ha egy tiltott fogalomra nincs szó, akkor arra nem is tudnak gondolni az emberek."

Igen, ez a cél. Van olyan szó a listán, amelyhez nem is adtak alternatívát. Csak felejtsük el simán...

G. Nagy László 2023.01.13. 15:37:51

@tesz-vesz: Legalább annyi önmérséklet és valóságérzékelés szorulhatna beléd, hogy észreveszed a jó szándékot.

Mióta először kommenteltél, azóta sértegetsz engem is, másokat is. Én egyszer sem reagáltam tiszteletlenül. Megérdemelnéd, hogy levegőnek nézzelek, de mégsem teszem.

Nagyobb baj az, hogy rendszerint nem is érted, mi a problémám. Segítek: nincs gondom a szavakkal, a trágár kifejezésekkel sem. A sértegetést kifogásoltam, de elviselem azt is. Csak a párbeszédet teszi lehetetlenné.

Egy utolsó jó tanács: ne írj hosszú kommenteket! Senki sem fogja elolvasni. Legyen EGYETLEN épkézláb felvetésed a poszttal kapcsolatban és fogalmazd meg azt két-három érthető mondatban. Majd miután leírtad, olvasd vissza még egyszer! Csak akkor küldd el, ha úgy érzed, hogy lényegi, témába vágó, tömör és érthető, amit írsz. Ennyit tudtam segíteni. Tedd félre az önérzetet egy percre, ha tudod, s fogadd meg, amiket javaslok. Meg fogsz lepődni, hogy hirtelen milyen sokan szóba állnak majd veled.

Barátsággal.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.13. 16:46:16

@G. Nagy László:

egy pro tipp: nézd már meg mikor sértegetlek, hogy miért teszem, pl itt és most: értelmetlenségeket írtál és nemtudod kifejezni magad PONTOS KONKRÉT összetett mondatban
kérdeztem már, hogy szerinted mi a sértés, tudod ha megbeszélnénk, akkor nem kéne mindent leírni 6x, erről már volt szó, hogy szerinted nincsenek buta emberek, relatíve buták, meg értlemesek?
a safe space-edbe nem fér bele ha ilyenekről beszélünk?

megnézheted minden ilyen esetben amikor sértegettelek, hogy mi volt az oka, elég konkrétan leírom szerintem mindig

az általános sértegetést a fideszesek irányába meg az okozza, hogy szétb*sszátok az országot, és még csak fel se fogjátok, hogy honnan indultunk 20 éve, és most már bulgáriával versenyzünk szinte a legrosszabb valutával egy roncstársadalomban

annyit írok, amennyit igényel a válaszadás, mi van, nem tudsz olvasni?! NEM TUDSZ ÍRNI?! kisiskolás posztok mégis mennek, a KOMOLY válaszadás, a vita, a másik érvjeinek felismerése meg nagyon nem megy neked.

az értlemes ember számára a vita a legizgalmasabb szellemi tevékenység, nem véletlen, hogy neked ez nemisigen megy.

" Én egyszer sem reagáltam tiszteletlenül."

az tisztelenség, hogy a kommentjeim legfontosabb részeire nem reagálsz.
nyugodtan lehetsz tiszteletlen amúgy, nem vagyok kiscserkész, csak minden fontos pontra reagálj.

"Nagyobb baj az, hogy rendszerint nem is érted, mi a problémám. Segítek: nincs gondom a szavakkal, a trágár kifejezésekkel sem"

te k-ra el vagy tévedve! minden kis apró szarodat értem! sikerül felfogni még idén?
te viszont fent vallod be, hogy nem érted mit miért hozok fel, stb. de nyilván neked kell sértegetned indokolatlanul engem, azzal hogy nem értem a szemetedet. az viszont tényleg nagyon feliidegesít, amikor a butább sértegei az értelmesebbet, hogy az a buta

" Segítek: nincs gondom a szavakkal, a trágár kifejezésekkel sem"
ezt írom, hogy brendel mátyás is ugyanilyen mint te,
nem tudod miről volt szó, nem tudod mire mit kéne reagálni, k-ra nem vagy párbajképes sem a vitában, és még mindig ott tartunk, hogy te sértegetsz engem,

és már megint ez a bulvár szar megy, meg a lelkizések a lényegi kérdések helyett.
hol válaszoltál te arra mikor a gazdasági kérdésekről beszéltünk, vagy jöttél az unióval ami elveszi a nemzeti függetlenségünket azzal hogy kötelezővé teszik a politikusok vagyonnyilatkozatát?

ha normálisan válaszolsz mindenre, ígérem átnézem a kommentjeimben az elírásokat mielőtt elküldeném, ok?

G. Nagy László 2023.01.13. 16:56:39

@tesz-vesz:

"ha normálisan válaszolsz mindenre, ígérem átnézem a kommentjeimben az elírásokat mielőtt elküldeném, ok?"

:) :) Feladom :) Ne haragudj, valójában értékelem a nyitottságot és köszönöm is a jó hozzáállást. De ne miattam tedd, hanem magad miatt. És ne csak az elírásokat, mert az a legkevesebb. Sokkal inkább azt, hogy tömör-e, érthető-e.

Én továbbra is kizárólag azokra a kommentekre válaszolok, amelyekre van kedvem és időm. Ezek közt is elsőbbséget élveznek azok, amelyek intellektuálisan megérintenek.

ulpius66 2023.01.13. 17:36:25

Black Lives Matters
+ térdepelgetés + szivárványos zászló!

Ezeket szabad?

ulpius66 2023.01.13. 17:37:53

A világ leges-legnagyobb rasszizmusa az, hogy az Isten fehér!

ulpius66 2023.01.13. 17:39:52

Szerintem azt is szabályozni kéne az USÁ-ban, hogy mindenben mennyi legyen a nigger!

Pl. a vállalt-vezetők 30%-a nigger legyen, a Nobel-díjasok 60%-a nigger legyen, a képviselők 80%-a nigger legyen!

ulpius66 2023.01.13. 17:40:25

Nekem kiskoromban volt egy néger barátom..... de aztán apám eladta!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.13. 17:41:27

@G. Nagy László: mit adsz fel?! hogy nem válaszolsz érdemben a kommentekben?!

b+, eddig se csináltad! beszélni magyar?

" érthető-e."

mond mi a f*szt nem értesz? sokadszorra kérdezem már.
mintha egy kib*szott óvodás hisztis kislánnyal beszélgetnék.

ne lelkizz! állj bele a válaszokba mint egy férfi!

elég szomorú ha nem érint meg "intellektuálisan" a VITA.( ugye tudod kiknek a legizgalmasabb szellemi tevékenysége a vita?) vagy hogy jöttél az unióval ami elveszi a nemzeti függetlenségünket azzal hogy kötelezővé teszik a politikusok vagyonnyilatkozatát?

erre mikor lesz válasz? ha megérint? ha megszáll a szentlélek?
ennél mi lehetne intellektuálisabb?

ulpius66 2023.01.13. 17:44:44

Egyebekben az USÁ-ban mi erősebb, a liberális-szólásszabadság, vagy egy egyetem belső szabályzata???????

alöksz róz 2023.01.13. 17:44:49

@baalint1: "Úgy gondolom, mint sok más témában is, pl. egy munkahely simán előírhatja, hogy nem cigányozhatsz, de az állam nem írhatja elő az állampolgárainak, hogy milyen szavakat használhatnak, és miket nem." - mert a multi miért írhatja elő? ez az egész woke-őrületnek az egyik alappillére, aminek itt helyeselsz.
te ezt tényleg nem vágod? :D

sose értettem ezt a fajta logikátokat. sőt nem is nevezném logikának, hanem dogmatikus gondolkodásnak. valakik vagy kétszáz éve az államot nevezték meg, mert épp akkor az volt az egyetlen kényszerítő erejű struktúra. de ez ma kurvára nem így van, ti mégis ragaszkodtok hozzá mint a pap a szentíráshoz. és forognak a sírjukban szerencsétlenek hogy mire jutottatok a nevükben...

ulpius66 2023.01.13. 17:54:00

@alöksz róz:

Szerintem meg a liberalizmus "atyjai" forognának a sírjukban ha látnák, hogy a mai "liberálisok" mit művelnek A LIBERÁLIS CÍMSZÓ ALATT.....

Adam Smith - ha élne - forogna sírjában....

ulpius66 2023.01.13. 17:56:37

De mit csodálkozunk!

Ma az USA egy liberális diktatúra, ami semmiben sem különbözik Hitler náci, vagy Sztálin kommunista diktatúrájától!

ulpius66 2023.01.13. 17:58:00

Jól tuggyuk!

náci/fasiszta = kommunista = liberális

Sadist 2023.01.13. 18:39:42

@G. Nagy László: "Megérdemelnéd, hogy levegőnek nézzelek, de mégsem teszem."

Azt nem értem, hogy miért? A fidesz trollok ellen az a legjobb módszer, esetleg a kilométeres kommentjeikre egy hanyagul odavetett tl;dr; :) Ha nem kapják meg a figyelmet, amire annyira szomjaznak, akkor rövid időn belül elkotródnak vagy változtatnak a viselkedésükön.

Sadist 2023.01.13. 18:46:08

@alöksz róz: "mert a multi miért írhatja elő?"

Hát mer' magáncég, a saját cégébe' meg olyan szabályokat hoz, amilyeneket akar!!! Kivéve, ha a tulajdonost Elon Musknak, a céget meg Twitternek hívják, akkor az elveszíti magáncég jellegét :D

alöksz róz 2023.01.13. 19:07:02

@ulpius66: mert én mit írtam szerinted?
komolyan kérdezem

Wildhunt 2023.01.13. 19:39:55

@G. Nagy László: a Brave. Amit a szép új világ-ban vadembernek fordítottunk. A hülye, aki felakasztotta magát mikor elvették jogát a szenvedéshez.

ulpius66 2023.01.13. 20:55:49

- Pista bátyám, aztán igaz a hír, hogy beszűkült a szókincse?

- Egy faszt!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.14. 12:21:19

Nem a témába vág, de azért nyelv, magyar nyelv. Részlet az index cikkéből:

"Azt viszont még tisztázzák, szükség lett-e volna kényszerleszállásra."

index.hu/kulfold/2023/01/14/repulogep-szules-oroszorszag-ural-airlines-szulesz-orvos-radiologus/

Egy egyszerű kvázi-belföldi járaton rögtön akadt két szülésznő, egy neonatológus és egy radiológus. Az index szerkesztőségében nem akad egyetlen magyarul rendesen tudó ember. Mert ha akadt volna, akkor a mondat így jelent volna meg:

Azt viszont még tisztázzák, szükség lett volna-E kényszerleszállásra.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.14. 12:28:48

@ulpius66:

"az USÁ-ban mi erősebb, a liberális-szólásszabadság, vagy egy egyetem belső szabályzata???????"

Egyértelműen az egyetem belső szabályzata.

A Stanford az USA egyik legnagyobb hatású egyeteme, a befolyása messze túlnő magán az egyetemen. Továbbá innen is sokan kerülnek vezető politikai, gazdasági vagy médiapozícióba.

Sadist 2023.01.14. 13:10:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A Stanford az USA egyik legnagyobb hatású egyeteme, a befolyása messze túlnő magán az egyetemen. Továbbá innen is sokan kerülnek vezető politikai, gazdasági vagy médiapozícióba."

Pontosan, ezt felejtik el vagy nem látják be nagyon sokan, hogy ennek az egész kultúrharcnak a kimenetele nem most fog eldőlni, hanem majd 10-20 év múlva, amikorra felnő az a generáció, akik most ki vannak téve ennek az indoktrinációnak és kulturális mételynek.
Nem véletlen, hogy a szélbalosok próbálják minél fiatalabb korban kitenni a gyerekeket pl. LMBT propagandának és groomingnak, mert akkor még sokkal könnyebben befolyásolhatók és mire elérik a felnőttkort, teljesen átmossák az agyukat és lojális pártkatonákat csinálnak belőlük. Ezek a patkányok sajnos hosszútávon gondolkodnak.

G. Nagy László 2023.01.14. 15:39:44

@Sadist:

"Hát mer' magáncég, a saját cégébe' meg olyan szabályokat hoz, amilyeneket akar!!! Kivéve, ha a tulajdonost Elon Musknak, a céget meg Twitternek hívják, akkor az elveszíti magáncég jellegét :D"

Pontosan :)

@alöksz róz:

"mert a multi miért írhatja elő? ez az egész woke-őrületnek az egyik alappillére, aminek itt helyeselsz."

Igazad van, ez az egyik alappillér. Mégis: azt tesznek amit akarnak. Te is olyan igét hirdetsz a saját házadon, cégeden belül, amilyet szeretnél. Én is. Ez logikus és tisztességes alapállás.

2023.01.14. 15:58:01

@G. Nagy László:
ezek oda vissza-mennek. a fészbuk ne cenzurázzon, de élónmászknak miért ne lehessen.

Sadist 2023.01.14. 16:40:38

@G. Nagy László: "Te is olyan igét hirdetsz a saját házadon, cégeden belül, amilyet szeretnél. Én is. Ez logikus és tisztességes alapállás."

Azért nem egészen. Az, hogy otthon vagy a baráti társaságodban milyen igét hirdetsz vagy szabályokat hozol, az tényleg abszolút magánügy. Pl. mondhatod azt, hogy niggereket semmi szín alatt nem veszel be a hétvégi kártyapartidba.
Viszont amint valamilyen gazdasági tevékenységet végzel, szolgáltatást adsz, embereket foglalkoztatsz, onnantól kezdve nem diszkriminálhatsz kedvedre, mert különben simán megtörténhetne, hogy egy kis faluban valaki nem tud egy kiló kenyeret venni, mert a falu egyetlen pékségének a tulajával összetűzésbe került és tiltólistára rakta.

alöksz róz 2023.01.14. 19:54:25

@G. Nagy László: "Mégis: azt tesznek amit akarnak." - szerintem meg ez a legnagyobb félreértése a liberalizmusnak. ez, meg az "azt csinál a pénzével, amit akar".

alöksz róz 2023.01.14. 20:06:53

a fideszes kontraszelekció legújabb fantasztikus eredménye:
már egy weboldalt se tudnak se rendesen megcsinálni, se rendesen működtetni :-(((

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.14. 20:25:53

@alöksz róz:

Legújabb eredmény? Csöppet sem új, nagyon régóta így van. Eddig akárhány állami/kormányzati weboldallal volt dolgom, szinte mind használhatatlanul pocsék volt. Látható, hogy ezek primitív módon összecsapott szarok. Bizonyára egy haveri cég csillagászati áron elvállalta, majd szakértelem híján bagóért kiadta egy sufnivállalkozásnak.

alöksz róz 2023.01.14. 20:39:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: volt már amelyiket tudtam használni, annak ellenére hogy totál szar felépítése van mindnek (pl nem lehet tudni mi a kurva anyjára kell kattintani hogy előjöjjön az a kurva menüpont amit akarok).
de máma végképp kikészítettek.

alöksz róz 2023.01.14. 20:41:43

@alöksz róz: annyira felbasztam magam, hogy elértem azt a pontot, amiről korábban azt hittem, lehetetlen:
már jobban rühellem a fideszt mind az összefosást (akármilyen tordaibencék is vannak benne)

alöksz róz 2023.01.14. 20:45:54

@alöksz róz: és a bónusz, ha nem lett volna elég: fogja és még az áramot lebassza a szarházi bandája

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.15. 09:09:57

@alöksz róz:

Nálunk az Eon csinál rendszeresen pár tizedmásodperces áramszüneteket - na meg hosszabbakat is, de az előbbiek az igazán bosszantóak. Klímával fűtünk, és a klíma a pár másodpercnél hosszabb áramszünetek után ott folytatja, ahol abbahagyta, a routerhez és alapvilágításhoz meg van UPS. De a tizedmásodperceseket nem tudja kezelni, ilyenkor hibaüzenettel leáll, és csak ki-bekapcsolás után indul el. Ha nem veszen észre, csak az tűnik fel, hogy kezd hidegebb lenni.

G. Nagy László 2023.01.15. 10:34:50

@Sadist:

"Viszont amint valamilyen gazdasági tevékenységet végzel, szolgáltatást adsz, embereket foglalkoztatsz, onnantól kezdve nem diszkriminálhatsz kedvedre"

De bizony. A klasszikus liberalizmus szabályai szerint azt teszel, amit akarsz. És ez így helyes. Mindjárt mutatom, miért.

"mert különben simán megtörténhetne, hogy egy kis faluban valaki nem tud egy kiló kenyeret venni, mert a falu egyetlen pékségének a tulajával összetűzésbe került és tiltólistára rakta."

Nagyon jó modell a kis falu. Képzeljük el az általad felvázolt helyzetet! A diszkriminált személyt nevezzük Józsinak. Én két alapesetet tudok.

A) Józsi egy elviselhetetlen, antiszociális, agresszív alkoholista. Senki sem szívleli a faluban. Mindenki egyetért abban, hogy jobb lenne a közösség élete, ha Józsi pár településsel odébb költözne. Először a pék tagadja meg a kiszolgálását, azután a hentes és a kocsmáros is. A végén már senki nem ad el neki semmit, így ő adja el a házát és odábbáll, egy új helyen tiszta lappal indulhat.

B) A pék a rohadék, mert a jóravaló Józsit bőrszíne, vallása, szexuális identitása, avagy valamely személyes sérelem miatt nem szolgálja ki. Józsi úton-útfélen elmondja, milyen görény a pék, akit előbb-utóbb megutál a falu. Valaki nyit egy új pékséget, amely gyorsan felvirágzik, a régi meg tönkremegy.

A piaci logika szerint a jók megkapják jutalmukat, a rosszak pedig a büntetésüket. Ennek szab gátat a mélyen BALOLDALI diszkriminációellenes elvárás.

G. Nagy László 2023.01.15. 10:39:20

@alöksz róz:

"szerintem meg ez a legnagyobb félreértése a liberalizmusnak. ez, meg az azt csinál a pénzével, amit akar".

Nem.ez a lényege a liberalizmusnak.

Ha egy milliárdos új üzletet indít, jótékonykodik, vagy nagy tételben tőzsdézik, az teljesen legitim, nincs benne semmi rossz.

Ha egy milliárdos politikusakat vesz meg és terrorszervezeteket pénzel, az viszont - egy épeszű világban - bűncselekmény.

Vagyis nem azt csinál vele, amit akar. Ha nem bármit, ami békés.

2023.01.15. 12:15:33

@G. Nagy László:
a kérdés, hogy alkalmazhat-e a falu egy közös péket. ami ugye a komenizmus.

alöksz róz 2023.01.15. 13:49:09

@G. Nagy László: és azt tudtad, hogy nem csak ez a két szélsőérték létezik?

"bármit, ami békés" - nem. bármit amivel nem sérti a másik szabadságát.

alöksz róz 2023.01.15. 14:00:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nálunk az Eon csinál rendszeresen pár tizedmásodperces áramszüneteket - na meg hosszabbakat is, de az előbbiek az igazán bosszantóak." - nemcsak hogy bosszantó, hanem tönkre tudja tenni az eszközöket.

és tényleg az eon csinálja.
amikor annak idején megvették az áramszolgáltatókat, rövid időn belül elkezdődtek ezek a rövid áramszünetek. és nemcsak helyi sajátosság, ugyanez ment szabolcs megyében és budapesten is.

na de ettől még nem idegesít kevésbé, hogy ezek bármire teszik rá a kezüket, nem tudják normálisan, tisztességesen üzemeltetni. se állami szolgáltatást, se magáncéget. és mivel mindenre is ráteszik a kezüket, minden is szar lesz. kizárólag egyetlenegy dolog számít nekik, hogy mindenből tudjanak lopni. és még úgy becézik szemérmesen, magyar tőkésréteg kiépítése :D hát ezért oszt kurvára megéri...

2023.01.15. 14:30:20

@G. Nagy László:
a jegybank kinyomtatja a pénzt. az közösség pénze. az államkapitalizmus az, hogy ezt a pénzt a jegybank köteles magánbankokba tenni. (elveszti közpénz jellegét).

a kommunista (vagy inkább kommunitárius) megoldás az lenne, hogy a jegybank a közpénzt ossza szét a települések közösségi bankjai között. és ezek után azok eldöntik, hogy építenek közös pénkséget. vagy dönthetnek úgy is, hogy kölcsönadják a pénzt egy magánvállalkozónak. és a közösen szedik a kamatot.

na ilyet nem akar egyik párt se. hanem az összes a saját haverjait ültetné be. mondván, hogy nemzeti, vagy nemzetközi nagytőkéseket tömi ki pénzzel. a neoliberális és az illiberális demokrácia ugyanazokhoz a problémákhoz vezet. az illiberális rövid úton. a kontraszelekció nyilvánvaló.

HypocritSlayer 2023.01.15. 16:05:50

@cvsvrs:
>>a kommunista (vagy inkább kommunitárius) megoldás az lenne, hogy a jegybank a közpénzt ossza szét a települések közösségi bankjai között. és ezek után azok eldöntik, hogy építenek közös pénkséget. vagy dönthetnek úgy is, hogy kölcsönadják a pénzt egy magánvállalkozónak. és a közösen szedik a kamatot.<<

Olyan szinten vagy kretén a közgazdaságtanban, hogy az félelmetes.......

2023.01.15. 16:44:49

@HypocritSlayer:
miért ne oszthatná el a jegybank a készpénzt az országrészek, vagy akár települései között. és ezek után ezek eldöntik, hogy preferálják-e a nemzeti nagytőkéseknek nevezett félhülye bandát szállodát igazgatni, vagy nemzetközi nagytőkéseket, vagy maguk szervezik meg az idegenforgalmat. és ha a béke és barátság szálloda ilyenformán újra köztulajdonba kerül, akkor visszatér a kommunizmus szelleme. marxizmus-leninizmus nélkül. ez a kommunitárius megoldás. városi tulajdonlás. kis magánpanziókkal. mondhatni polgári.

2023.01.15. 16:48:11

@HypocritSlayer:
hogy érthető legyen ez egy hajdúszoboszlói példa. azért kell eladni a szállodát, hogy utána felújíthassák a főteret. utána vissza akarják majd venni. a fideszben is kommunisták vannak. visszaállamosítanák. ezek a harcok következnek akkor, ha nem lesz eu-s forrás vagy csak korlátozottan.

2023.01.15. 19:07:17

@HypocritSlayer:
pl. egy mai hír a hajdú online (mediaworks) címoldaláról.

Szomorú évforduló
Immár 74 éves lenne a Debreceni Ruhagyár

megemlékeznek arról, hogy a háború után a városi ruhaipari kommunát 56 asszony alapította. ilyen csodás termékeket alkottak.
1.bp.blogspot.com/-V7ZUBEkCMRY/Xw3tMzMRGZI/AAAAAAAANHA/EBNzZMdInq8PPAy61qF49YwOQL5aztpEwCLcBGAsYHQ/s1600/RuhagyarNaptar81.jpg
blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5nejeqPIAJJ5ZKTJYIlHoohrhzuOSDQ6Bm3uATcwqIl7EpkL1GhP8Kj_M27L_FCijB310B14NZVFAfjQEJt_o2QNrhF9w_Ic-DKPRfWj40r3BGn7sBBCHQRxSy88B2urrnlLqkOJFBpT17qd5nxi96Yd-lXnER7xt556eb5h_ZXuEP0c4hlbZZ8Q4/s2048/Ruhagyar%20kartyanaptar%201982.jpg
a fideszben nosztalgiáznak, hogy ezt vissza kellene állítani. a rendszerváltás "szabadságharcosai" azt mondták, hogy fel kell számolni ezeket. a neoliberalizmust. orbán meghirdette az illiberalizmust és tgm (isten nyugosztalja) a világforradalmat.

G. Nagy László 2023.01.15. 20:51:21

@alöksz róz:

"bármit, ami békés - nem. bármit amivel nem sérti a másik szabadságát."

Ez a kettő egymásnak a szinonimája.

G. Nagy László 2023.01.15. 20:55:10

@cvsvrs:

"a kérdés, hogy alkalmazhat-e a falu egy közös péket. ami ugye a komenizmus."

Nem, nem ez a kérdés. Ez már csak a te agyszüleményed, mert bele vagy szerelmesedve a kollektív rendszerekbe, és ha kell, ha nem berángatod a képbe. Én a klasszikus liberalizmusról beszéltem. Ebben a falu nem több, mint egymás mellé épült házak összessége. Nem alkalmaz a falu senkit. A pékek vállalkozók, ahogyan a fodrászok és a kocsmárosok is. Nekik lehet alkalmazottjuk természetesen.

2023.01.15. 21:21:07

@G. Nagy László:
a te világképedben a falu semmi egyéb. mint egymás mellett épült házak összessége. és a falu kollektíve nem alkalmazhat senkit a te világképed szerint. mert hogy a pékek vállalkozók. és a falunak nem lehet alkalmazottja. miért ne lehetne?

errefelé a kollégiumban a kommunitás sütőnőket választott az özvegyek közül. őket alkalmazták. és te a liberalizmus nevében megtiltod, hogy ilyen nem lehet. miért ne lehete?

2023.01.15. 21:41:02

@G. Nagy László:
ma lenne 74 éves a debreceni ruhagyár. 56 asszony alapított egy ruhaipari kommunát. miért ne lehetnének ők városi alkalmazottak? miért ne dönthetne úgy az önkormányzat, hogy alkalmazza őket. 100 asszonyt, hogy varrjanak a köztisztviselőknek talárt, kockásinget a tanároknak. uniformist az iskolásoknak, a civileknek vagy a hadseregnek.

és lehet mondani, hogy csak azt nem. az egy opció. és az egy másik, hogy visszaállítják a debreceni ruhagyárat. a fidesz propaganda lapjában nosztalgiáznak, a mediaworks-ben. legalább is errefelé.

a fidesz lapja szerint a mai ételosztáson a nagytemplomi gyülekezeti pap marhagulyást főzött gazdagon, mellé kenyeret és szilvalekváros kiflit sütöttek. a papot kollektíve alkalmazzák. nemcsak arra, hogy papoljon. valami hasznos, világias dolgot is végezzenek. alkalmazza a kommunitás. és az elosztást a választott hites közönség felügyeli. ez a polgári hagyomány legalább is errefelé. és egyébként nyugaton is. csak ők ezt elfeledték.

alöksz róz 2023.01.15. 21:43:09

@G. Nagy László: "Ez a kettő egymásnak a szinonimája." - nem az.
akárhogy próbálsz feketefehérezni és szómágiázni.

és itt ajánlok egy könyvet, az a címe, hogy magyar szinonimaszótár :-)

Wildhunt 2023.01.15. 21:58:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a bejövő vezetékre tehetsz olyan relét, ami a hirtelen ingadozásra (180-250V közül kiugrik, vagy pár századmásodpercre elmegy az áram) lekapcsol, és csak adott időtartammal (én 15s-re állítottam) a hiba megszűnése után kapcsol vissza. Az áramszolgáltatás nálunk is kritikán aluli.

G. Nagy László 2023.01.15. 22:48:48

@alöksz róz:

"Ez a kettő egymásnak a szinonimája." - nem az. akárhogy próbálsz feketefehérezni és szómágiázni."

Oké. Mondj egyetlen olyan esetet, ahol magánemberként (akár milliárdos nagyvállalkozóként) megsérted a másik ember szabadságjogát, de nincs benne agresszió. Vagy fordítva: agresszivitást mutatsz a másik emberrel szemben, de nem sérted meg a szabadságjogát.

Kurvára kíváncsi vagyok.

alöksz róz 2023.01.15. 23:43:10

@G. Nagy László: hát ez könnyű :-)
hétköznapi példa: társasházban bömbölteted a zenét éjszaka és a szomszédod nem tud aludni

alöksz róz 2023.01.15. 23:45:43

@G. Nagy László: fordítva:
pl bűncselekményt akadályozol meg fizikai fellépéssel

G. Nagy László 2023.01.16. 01:36:58

@alöksz róz:

"bűncselekményt akadályozol meg fizikai fellépéssel"

Ez vacak példa. Az önvédelem kiterjesztése. Nem követsz el agressziót, épp hogy egy agressziót semlegesítesz.

"társasházban bömbölteted a zenét éjszaka és a szomszédod nem tud aludni"

Ez pedig a fizikai agresszió egy speciális formája. Beköltöztél a házba, elfogadtad a házirendet, ezt rúgod most fel. (Atyaég, hány durva házibulit csináltunk az évek alatt :))

HypocritSlayer 2023.01.16. 07:38:08

@cvsvrs:
>>miért ne oszthatná el a jegybank a készpénzt az országrészek, vagy akár települései között.<<

Olyan szinten tudatlan és kretén vagy,. hogy az embernek már sírni volna kedve....
A kiskutyafasza szokta ezt a "miért ne" című agyament faszságokat kérdezgetni.....

>>és ezek után ezek eldöntik, hogy preferálják-e a nemzeti nagytőkéseknek nevezett félhülye bandát szállodát igazgatni, vagy nemzetközi nagytőkéseket, vagy maguk szervezik meg az idegenforgalmat. és ha a béke és barátság szálloda ilyenformán újra köztulajdonba kerül,<<

Aztán kik lennének ezek az "ezek", te kretén?

>>akkor visszatér a kommunizmus szelleme. marxizmus-leninizmus nélkül. ez a kommunitárius megoldás. városi tulajdonlás. kis magánpanziókkal. mondhatni polgári.<<

Olyan szinten keverednek a fogalmak az általad használt "módban" való értelmezhetetlensége, a saját faszságaiddal megfűszerezve, hogy végigolvasni önmagában felér egy büntetéssel......

HypocritSlayer 2023.01.16. 07:42:23

@cvsvrs:
>>hogy érthető legyen ez egy hajdúszoboszlói példa. azért kell eladni a szállodát, hogy utána felújíthassák a főteret. utána vissza akarják majd venni. <<

Ki adta el, és kinek?
És, ennek mi köze van a "jegybankhoz", te aspergeres, monomániás kretén?

>>a fideszben is kommunisták vannak.visszaállamosítanák<<

Hú, vazze, ezt jól megaszontad:) és akkor ez most jó, vagy nem?

Akkor mégsem "lopnák el"?

>> . ezek a harcok következnek akkor, ha nem lesz eu-s forrás vagy csak korlátozottan. <<

Ki harcolna kivel, te kretén?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.16. 08:17:00

@Wildhunt:

Ilyen relét lehet készen kapni vagy házilag kell elkészíteni? Meg tudom csinálni, ha kell, de inkább nem bajlódom vele, ha készen nem túl drága.

"Az áramszolgáltatás nálunk is kritikán aluli."

De legalább az Eon számlázása jól működik. A múltkor kiküldtek egy olyan számlát, amelyen 73kWh fogyasztás szerepelt, amiből két rubrikával odébb már 555kWh lett, és annyit is számláztak ki.

Az is szép volt, amikor az október 18-án felszerelt H tarifás mérőre közel 300kWh nyári fogyasztást számláztak ki, holott az okt. 15-ig tartó nyári időszakban még nem is volt H tarifás mérőm.

Természetesen nem fizettem be ezeket a számlákat. A minap hozta a postás az Eon felszólító levelét, és elmondta, hogy tömegével kézbesít ilyeneket a faluban: biztos nem én vagyok az egyetlen, akit megpróbál jól átverni az Eon.

A telefonos ügyfélszolgálat augusztus óta elérhetetlen, nem is tudom, hogy tehet meg ilyet büntetlenül egy ekkora cég. Menjek be személyesen a városba, ott az irodájukban kérjek időpontot, hogy aztán 1-2 nappal később újra bemehessek. Ezzel csak két napomat teszik tönkre.

Kva szemét egy cég, Németországban ezt biztos nem mernék megtenni.

2023.01.16. 08:34:18

@HypocritSlayer:
mondjuk svájcban (ahol nem kicsit fejlett a pénzrendszer) minden kantonnak van egy saját bankháza. az mégis hogy lehet?

2023.01.16. 08:52:04

@HypocritSlayer:
1. a fidesz egyik fele lenyúlja. a nemzeti nagytőkések. ez az orbánizmus. ezt megszavazzák hajdúszoboszlón is. legyen szállodája lölőnek. azért, hogy cserébe felújítsák nekik a főteret. mivel hajdúszoboszlónak nincs rá pénze. nincs önálló költségvetése, saját önkormányzatisága. illiberális demokrácia. kényszerpálya.
2. és ezek után ugyanez a fidesz visszavenné a városi szállodát. visszaállamosítanák. úgy, hogy legyen önálló költségvetésük. és ha svájci mintára saját kis központi bankjuk lehet a hajdútakarék, akkor az polgári fejldődést eredményezhet.

orbán szétveri a neoliberálisokat. történetileg ennyi dolga van. az orbánistákból a vidéki fideszesek sem kérnek. és ha nincs uniós forrás, orbán nem tud mit szétosztani, akkor nem kell. lásd jászberény. megválasztották képviselőnek az orbánista pócs elvtársat, hogy sorosozzon. ha orbán nem oszt pénzt, akkor tönkreverik a fideszt az önkormányzatokban. és ha úgy adódik, akkor a helyi a fidesz is átáll az ellenzékhez.

az új törésvonal nem a fideszesek és a fideszellenesek között van. hanem az orbánisták és a nem-orbánisták között. cserpalkovicsok simán egyeztetnek az ellenzékkel is. vagy a navracsicsok feltéve, hogy úgy adódik.

Wildhunt 2023.01.16. 09:25:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: eleinte még veszekedtem velük, aztán egy szünetmentes táp + 110Ah akkumulátor + arduinovezérelt generátor egyszeri befektetéssel megoldottam. A számlákat meg évente egyszer tisztázza a feleségem. Gyógypedagógusként van hozzá türelme és képesítése is.

2023.01.16. 09:52:58

@Wildhunt:
erre van kitalálva az, hogy a közösség, a város, vagy a városrész bízza meg a villamosmérnököt. és úgy le lehet váltani az elmü vezetőjét. úgy, hogy a piac éppensággel építhet egy alternatív magánhálózatot.

HypocritSlayer 2023.01.16. 10:08:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
>>Menjek be személyesen a városba, ott az irodájukban kérjek időpontot, hogy aztán 1-2 nappal később újra bemehessek<<

Nem.

Írj emailt/levelet, egyszerűbb, gyorsabb és kötelező 30 napon belül válaszolnia, ráadásul ez egy dokumentáció és bizonyítékként is szolgálhat, ha jogi vita alakul ki!

Semmi értelme személyesen elcseszni az időt, mert úgyis jegyzőkönyvezni kell a panaszt, ha el akarnak utasítani, ha meg nem, akkor is írásba kell foglalnia, hogy magát menthesse, ha a vita tovább fajulna.

Ha a válasszal nem értesz egyet, akkor azonnal a megyeszékhelyeden lévő békéltető testülethez fordulni, ingyenes, gyors és általában hatékony.

Szívesen.

HypocritSlayer 2023.01.16. 10:12:30

@cvsvrs:
>>mondjuk svájcban (ahol nem kicsit fejlett a pénzrendszer) minden kantonnak van egy saját bankháza. az mégis hogy lehet? <<

Te elbaszott, aspergeres kretén, mi a szarról hadoválsz már megint?
Milyen "bankház"-ról szemetelsz?

Nem többek, mint az itthoni, "takarék-bankok", megint milyen faszságot hallucinálsz ebbe is bele?

HypocritSlayer 2023.01.16. 10:30:18

@cvsvrs:
>>1. a fidesz egyik fele lenyúlja. a nemzeti nagytőkések. ez az orbánizmus. ezt megszavazzák hajdúszoboszlón is. legyen szállodája lölőnek. azért, hogy cserébe felújítsák nekik a főteret. mivel hajdúszoboszlónak nincs rá pénze.<<

Kurvára nincs a kettőnek köze egymáshoz, még áttételesen sem......

>> nincs önálló költségvetése, saját önkormányzatisága. illiberális demokrácia. kényszerpálya.<<

Persze persze......

>>2. és ezek után ugyanez a fidesz visszavenné a városi szállodát. visszaállamosítanák.<<

Te elbaszott kretén, maximum az önkormányzat "venné vissza", aminek a vezetése választáson dől el, négyévente, ha Fidesz, akkor Fidesz, ha nem, akkor más......

>> úgy, hogy legyen önálló költségvetésük. és ha svájci mintára saját kis központi bankjuk lehet a hajdútakarék, akkor az polgári fejldődést eredményezhet.<<

Gondolkodom, hogy mivel lehetne téged kezelni....

>>orbán szétveri a neoliberálisokat.<<

Dehogy veri szét, ideje se lenne rá, szétverik azok saját magukat....

történetileg ennyi dolga van. az orbánistákból a vidéki fideszesek sem kérnek. és ha nincs uniós forrás, orbán nem tud mit szétosztani, akkor nem kell. <<

Persze te kretén, ha nincs uniós forrás, akkor itt mindenki éhenhal......
Mond már meg, hogy az úniós forrás mire lesz elköltve , ami létszükséglet?

>>lásd jászberény. <<

Látom, pedig mennyi pénzt beleölt a Fidesz:) , de hiába, és még uniós forrást sem kapnak:), mert Orbán "nem oszt" neki:) ezek meg akarnak éhen dögleni:), te elbaszott aspergeres kretén.

>>megválasztották képviselőnek az orbánista pócs elvtársat, hogy sorosozzon. ha orbán nem oszt pénzt, akkor tönkreverik a fideszt az önkormányzatokban. és ha úgy adódik, akkor a helyi a fidesz is átáll az ellenzékhez.<<

Át, át, mert akkor kapnak uniós pénzt, te kretén....

>>az új törésvonal nem a fideszesek és a fideszellenesek között van. hanem az orbánisták és a nem-orbánisták között. cserpalkovicsok simán egyeztetnek az ellenzékkel is. vagy a navracsicsok<<

Persze, persze, szajkózzad a faszságaidat.....

>> feltéve, hogy úgy adódik. <<

Ja, főleg, hogy feltéve, és ha úgy adódik, kemény érvek és bizonyítékok:)

alöksz róz 2023.01.16. 11:08:09

@HypocritSlayer: "és kötelező 30 napon belül válaszolnia" - addig képes és leköti a (nem létező) tartozás miatt az áramot baszod

alöksz róz 2023.01.16. 11:12:05

@alöksz róz: és van olyan gusztustalan, hogy addig vissza se köti, míg ki nem fizeted a nem létező tartozást plusz a visszakötés díját.
aztán majd jóváírja amit kifizettél (kivéve a visszakötést, azt buktad) a következő számláidon

alöksz róz 2023.01.16. 11:15:51

@G. Nagy László: "Az önvédelem kiterjesztése." - nem magamat védem.

"Ez pedig a fizikai agresszió egy speciális formája." - annyira speciális, hogy nem is az :D

lehet el kéne fogadni, hogy nem lehet mindent is két kategóriába beleszuszakolni, nem gondolod?

HypocritSlayer 2023.01.16. 11:40:41

@alöksz róz:
>>"és kötelező 30 napon belül válaszolnia" - addig képes és leköti a (nem létező) tartozás miatt az áramot baszod <<

Baszom:), de ennek is megvannak a kötelező feltételei (moratórium, felszólítások száma idő, etc.) , nem akarok ilyen részletességgel "szakmázni", de a lényeg az, hogy a kikötés az mindig a fogyasztó által elbaszott időhatár be nem tartásából adódik.....

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.16. 12:31:22

@G. Nagy László: nem látom a választ, mondd mit nem értesz ezen?:

1. jöttél az unióval ami elveszi a nemzeti függetlenségünket azzal, hogy kötelezővé teszik a politikusok vagyonnyilatkozatát? ezekszerint te nálad nem volt ez eddig probléma?
korrupt vagy kissé, ugye?

2. tényleg elhiszed hogy Libanonban templomok épülnek?

NE LELKIZZ MINT EGY BULVÁRPROSTI

álljál bele a válaszba, mint egy férfi! vagy te valami travi vagy? aki nem válazol, az buzi! :D

elhiszem hogy neked kényelmetlen értelmes emberekkel szóbaállnod és jobb itt neked a saját kis belterjes pocsolyádban a degenerált közönségeddel, de lépjél már ki a buborkékodból, mint aki legalább a látszatra ad.

szeretném látni mi van a fideszesek kis fejescskéjében, csak olyan nehéz őket meglékelni, mert nagyon szemérmesek lesznek egy idő után.

ne vigye el mindig a cica a nyelved. a fideszesek bizonyára képesek az óvodások szellemi teljesítményét meghaladni, ha összeszedik magukat, csak erre még nem láttam példát.
legalább nevezz meg egy olyan fideszet, akit értelmesnek gondolsz ÉS nem ahzudozik állandóan.
3. láttad a gulyásgerike nyilatkozatát?
444.hu/2023/01/12/erasmus-gulyas-szerint-brusszelt-eloszor-nem-zavartak-a-kuratoriumok-aztan-a-kormany-azt-hitte-ez-csak-aprosag

beszámoztam neked a kérdéseket, mert azt mondod eddig nem értetted a kommentjeimet, meg nem találtad a konkrétumokat se.

így azért nagy segítség, ugye?

Wildhunt 2023.01.16. 13:38:16

@HypocritSlayer: természetesen mindig lehet jogászkodni, még igazad is lehet a végén, de legtöbbször nem éri meg.

alöksz róz 2023.01.16. 14:14:54

@HypocritSlayer: már felszólító levelet küldtek... ha most erre írsz egy e-mailt, pár hét múlva válaszolnak, hogy köszönjük az észrevételt, kivizsgáljuk. és vizsgálják megint pár hétig.
a behajtási osztály (vagy mi a tököm) viszont sokkal gyorsabban dolgozik, addig kiküldenek még egyet hogy 8 munkanapon belül fizesd be vagy kikötik (már ha most nem azt küldték). és tényleg kikötik, nem foglalkoznak vele, mit és meddig válaszol az ügyfélszolgálat és meddig vizsgálódik a tökömtudjamilyen osztály...
kb ennyit érsz az e-mailezéssel

HypocritSlayer 2023.01.16. 14:46:28

@Wildhunt:
>>természetesen mindig lehet jogászkodni, még igazad is lehet a végén, de legtöbbször nem éri meg. <<

Nem jogászkodom, olvassátok már el a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket egyrészt a fogyasztóvédelemre vonatkozóan, másrészt a kikötés-el , behajtással kapcsolatosan!

Ha valaki hülye és a füle botját sem mozgatja a felszólításokra, az úgy járt, baszódjon meg, mert megérdemli:)

Min. 60 nap, amíg a konkrét kikötéshez eljutnak, sok kört kell lefutni amíg odajutnak, hogy ténylegesen "levágják" az alatt ne kapcsolnak ki, kivéve a hülyéknél:) másrészt pedig egy folyó ügyben ez is hosszabodik, kitolódik az ügyintézés idejével általában .

@alöksz róz:

>>már felszólító levelet küldtek...<<

Innen kezdődik a 60 nap és 63. napon lehet leghamarabb kiköti.

>>ha most erre írsz egy e-mailt, pár hét múlva válaszolnak, hogy köszönjük az észrevételt, kivizsgáljuk. és vizsgálják megint pár hétig.
a behajtási osztály (vagy mi a tököm) viszont sokkal gyorsabban dolgozik, addig kiküldenek még egyet hogy 8 munkanapon belül fizesd be vagy kikötik (már ha most nem azt küldték). és tényleg kikötik, nem foglalkoznak vele, mit és meddig válaszol az ügyfélszolgálat és meddig vizsgálódik a tökömtudjamilyen osztály...
kb ennyit érsz az e-mailezéssel <<

Szolgálati közlemény azoknak, akik hülyék/nem képesek utána nézni stb:

"A szolgáltató csak akkor kezdeményezheti a lakossági felhasználó kikapcsolását, ha az 60 napot meghaladó késedelembe esett a fizetési kötelezettségével, és a fogyasztó a fizetési haladék adásáról vagy részletfizetési lehetőségről egyeztetést kezdeményezett, azonban az nem vezetett eredményre.

További feltétel, hogy magáról a tartozásról és a kikapcsolás lehetőségéről is a lakossági fogyasztót legalább kétszer írásban értesíteni kell, sőt az első értesítésben egyúttal fel kell hívni a figyelmét a Vet. és a végrehajtására kiadott Korm. rendelet alapján a szociálisan rászoruló fogyasztókat megillető kedvezményekre, valamint az előrefizetős mérő felszerelésének a lehetőségére is.

Amikor a szolgáltató értesíti e szerint a fogyasztót, akkor azt postai úton teheti meg és csak kivételesen, a fogyasztó hozzájárulása esetén küldheti meg a tájékoztatást elektronikus úton. A második értesítést pedig már mindenképp tértivevényes levélben kell továbbítani vagy olyan módon szükséges megtenni, hogy az alkalmas legyen annak igazolására, miszerint a fogyasztó valóban átvette a levelet.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kikapcsolást csak akkor lehet kezdeményezni, ha a fenti feltételek együttesen és kétséget kizáró módon fennállnak, más esetben jogtalan a fogyasztó kikapcsolása, amiért akár kötbérre is jogosult lehet a lakossági felhasználó.

Ha pedig a fogyasztó nem szerepelt a védendő fogyasztók nyilvántartásában szociálisan rászoruló fogyasztóként és tartozása van, akkor az első írásbeli értesítéskor közérthetően arról is tájékoztatni kell a fentiek szerint, hogy a szociálisan rászoruló fogyasztókat milyen kedvezmények illetik meg pontosan. Kötelező tájékoztatás emellett az, hogyan kezdeményezheti a fogyasztó a nyilvántartásba történő felvételt, emellett meg kell kapnia a kérelemhez felhasználható adatlapot is.

Legkorábban a második értesítéssel együtt, de meg kell adni azt a tájékoztatást is, hogy mikor kerül sor a kikapcsolásra – erre öt munkanapos időszakot kell meghatározni. Arra is szükséges felhívni a fogyasztó figyelmét ekkor, hogy mekkora tartozása van és mi volt annak eredeti fizetési határideje.

E tájékoztatásnál, ha „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza a tértivevényes levél, akkor azt kézbesítettnek csak a postai kézbesítés megkísérlésének napját követő 10. munkanapon lehet tekinteni. Sőt további feltétel az is, hogy a fizetési kötelezettség határidejének lejártát követő 63. napon lehet csak legkorábban kezdeményezni a kikapcsolást.

Azoknál, akiknél a fizetési kötelezettség nem vagy nem kizárólag számlatartozásból ered, fontos tudni még, hogy a kikapcsolás feltétele annak igazolása is, miszerint e tartozás kapcsán a szolgáltató már polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárást indított.

Azt sem árt tudni: jogszabályt sért az az áramszolgáltató, amely a fogyasztót a szolgáltatásból munkaszüneti napon, ünnepnapon, munkaszüneti napot vagy ünnepnapot közvetlenül megelőző munkanapon vagy éppen pihenőnapon zárja ki."

alöksz róz 2023.01.16. 15:18:22

@HypocritSlayer: legyen így, valóban nem néztem utána.
csak leírtam egy évekkel ezelőtt megtörtént esetet.

">>már felszólító levelet küldtek...<<
Innen kezdődik a 60 nap és 63. napon lehet leghamarabb kiköti." - nem a felszólító levéllel kezdődik a késedelmbe esés

HypocritSlayer 2023.01.16. 15:24:21

@alöksz róz:
>>nem a felszólító levéllel kezdődik a késedelmbe esés <<

Igazad van, azt elcsesztem.

Wildhunt 2023.01.16. 16:32:16

@cvsvrs: persze, építsen minden falu saját kommunista erőművet. Mondanám hogy te sem lehetsz már hülyébb, csak sajnos tudom hogy DE.

2023.01.16. 18:20:26

@Wildhunt:
minden kommuna építsen magának azt, amit kollektíve építeni akar. az ehhez szükséges fejlesztési forrásokat kapja meg akár a jegybankból. az éves növekedési többlet kommunára eső részét. vagy kapja meg egy nagyobb kommuna, kommuntitás, pl. a vármegye. úgy nagyjából félmilliós egységekben döntenek a fejlesztésekről. felőlem lehet ez régió, vagy akármicsoda.

a közigazgatásnak vannak viszonylagos önálóssággal rendelkező egységei. ezt egyik tábor se akarja. orbánisták semmiféle hatalommegosztást nem akarnak. az orbánellenesek pedig azt mondják, hogy minden egyes ember külön külön önálló. tehát semmiféle kollektív döntést nem hozhatnak, mert az szembe menne a szabad piac szent elvével.

a vicc, hogy a totalitárius államegységet hirdetők mondják azt, hogy a falu az csak egymás mellé épült házakból áll, tehát magának a falunak, vagy akármilyen közösségben, városnak, vagy vidéknek nincs és nem is lehet semmiféle önállósága. úgy magyarországnak se.

G. Nagy László 2023.01.16. 19:28:52

@tesz-vesz:

1. Vagyonnyilatkozatok

Az EU faszfej bürokratái kitalálták, hogy a magyar nem jó. Mi erre: oké, és átvettük a brüsszeli mintát. Erre ők: ez rosszabb, mint az előző, legyen inkább mégis a magyar verzió... Ennyire idióták az elvtársaid. Nálunk eddig se volt gond, hogy a politikusoknak vagyonnyilatkozatot kell tenniük. És természetesen sosem mondtam olyat, hogy "az Unió elveszi a nemzeti függetlenségünket azzal, hogy kötelezővé teszik".

2. "tényleg elhiszed hogy Libanonban templomok épülnek?"

Igen.

2,5 "Legalább nevezz meg egy olyan fideszet, akit értelmesnek gondolsz"

Orbán Viktor, Varga Judit, Szijjártó Péter, Varga Misi, Orbán Balázs, Bayer Zsolti, Kocsis Máté, Kovács Zoltán, Gulyás Gergő, Dömötör Csaba... soroljam még? A másik oldalon Kovács Laci volt az utolsó értelmes figura 20 éve.

3. Kuratóriumok

A világon mindenütt politikusok ülnek az egyetemi kuratóriumokban. Brüsszelt csak a magyar egyetemek esetén zavarja ez, az összes többi országban ez megengedett. Elmennek a picsába ezek a szarháziak. Már a látszatra sem adnak. te meg ennek tapsikolsz. Tényleg van eszed. (Ráadásul Orbán ebből is jól jön ki. Azonnal reagált: ha az EU diszkriminálja a hazai diákságot, majd fizeti a magyar költségvetés. A kormánynak sosem volt még ilyen olcsó és ilyen hatékony marketingeszköze a haza fiatalság körében.)

2023.01.16. 20:18:57

@G. Nagy László:
csak ugye nyugaton különféle pártok képviselői ülnek a kuratóriumokban. leszámítva persze a gonosz fasisztákat. magyarországon mindössze egy párt képviselői. ezt felejti el a fidesz propaganda hozzátenni. svájcban is van nemzeti konzultáció. az összes párt elhelyezheti a maga kis szórólapját a borítékban. magyarországon egy párt.

G. Nagy László 2023.01.16. 21:18:24

@cvsvrs: Értem. Tehát van egy általánosan elfogadott nemzetközi sztenderd, amelyet írásba foglaltak, rögzítve, hogy hány helyet kapnak a kormánypártok és hányat az ellenzékiek és minden EU ország így jár el, csak mi nem.

Hát kurvára nem. Ilyen nem létezik. Te is úgy hivatkozol rá, mint egy szokásra, amely semmire sem kötelez. Ráadásul még valóságalapja sincs, de ez már szinte részletkérdés.

grundigg 2023.01.16. 22:59:52

@G. Nagy László:

Fogalmad sincs a hazai alapítványi egyetemek, a nyugati egyetemek, vagy akár az erasmus működéséről, és szokásod szerint lusta és igénytelen vagy, hogy utánanézz. De a legszebb, hogy az egészből csak annyi fontos neked, hogy Orbán hogy jön ki belőle. Az ország meg kit érdekel, ugye?

Az külön vicces, hogy ha általánosságban kell beszélned, még az adózást is erőszaknak tartod, de az a legkevésbé sem zavar, hogy a magyar adófizetők által összeadott közös vagyonunkból ezermilliárdokat adnak ki alapítványoknak, amiket leválthatatlanul és élethosszig a saját embereik irányítása alá helyeznek.

Olvasgass picit (Akadémiai Dolgozók Fóruma):

"A vagyonkezelői alapítványokba szervezett modellváltás megbukott

Kezdettől fogva világos volt, hogy a hazai egyetemek alapítványi átszervezése semmilyen komolyan átgondolt oktatáspolitikai koncepcióra nem épült. Látható volt, hogy mindazok a hasznok, amelyek az ígéretekhez képest minimális mértékben valósultak meg, a modellváltás nélkül is megvalósíthatók lettek volna.

A beígért százmilliárdos európai fejlesztési támogatásból egyetlen fillér sem érkezett még meg a modellváltó egyetemekhez. Az Európai Bizottság költségvetési kockázatnak tartja ezen egyetemek anyagi támogatását, és ezért nem hajlandó az egyébként jogos támogatásokat kifizetni.

Az EB azt is kinyilvánította korábban, hogy a helyreállítási alapból nem lehet az alapítványi egyetemeknek támogatást adni, de a miniszterek tanácsának decemberi döntése alapján az Erasmus és a Horizon programokra sem lehet kötelezettséget vállalni. A kormány pénzügyi zsarolása tehát eddig blöffnek bizonyult.

A vagyonkezelői alapítványok rendszere minden hangzatos szólam ellenére nem hozott létre független egyetemeket. A jogi szabályozás kétharmados bebetonozása gúzsba köti a jövőbeli kormányok felsőoktatás-politikáját, és lehetetlenné teszi az egyetemi autonómia visszaállítását. A nemzetközi modellektől lényeges pontokon eltérő kuratóriumi rendszer felett semmilyen ellenőrző, kiegyensúlyozó szerepe nincs sem az egyetemi szenátusnak, sem a kormánynak.

A nem hivatalból delegált, hanem konkrét személyekre vonatkozó és élethosszig tartó kuratóriumi tagság nem az egyetemek függetlenségét hozta létre, hanem a fideszes politikusok befolyását betonozta be. Az Európai Bizottság és a miniszterek tanácsa számára sem elfogadható a modellváltó egyetemek szabályozása és működése.

A tét nem 5 milliárd forint – amit a kormány könnyen kifizet a mi pénzünkből, és ismét győztesnek hirdeti magát az EU-val szemben. A tét a magyar egyetemek részvétele a magas színvonalú kutatások végzéséhez szükséges nemzetközi együttműködésekben.

A külföldi diákok és oktatók nem fogják böngészgetni a magyar egyetemek szervezeti és működési szabályzatát, hogy megállapítsák, melyik alapítványi egyetem, és melyik nem. Egyszerűbb máshová menni. Így minden magyar egyetem, nem csak az alapítványiak, egyre gyorsuló ütemben szakad majd le a versenytársai mögött. És ezzel az ország is.

A kormányzati hazudozás és bűnbakkeresés csak a figyelemelterelést szolgálja. A különböző nem-kormányzati szereplők jó szándékúnak látszó javaslatai is legfeljebb az elégedetlenkedőket csendesítenék le, pillanatnyi kármentést jelentenének, és ezzel az elfogadhatatlan rendszert erősítenék.

Ahogyan az Akadémiai Dolgozók Fóruma már a 2021-ben közzétett nyilatkozatában is megállapította, a hazai egyetemek vagyonkezelői alapítványba szervezett rendszere nem felel meg sem a minimális alkotmányos követelményeknek, sem a tudományos és oktatási szabadság elvi kívánalmainak, ezért az alapítványi rendszert azonnal meg kell szüntetni, és vissza kell állítani a magyarországi egyetemek autonómiájának törvényi garanciáit és szervezeti kereteit."

G. Nagy László 2023.01.16. 23:57:54

@grundigg: Döbbenetes.

Először is döbbenetes ez a végtelen szolgalelkűség, amit bemutatsz. Ha csak egy csipetnyi tisztesség volna benned, azzal kezdenéd: "Egyetértek az EU döntésével, mellyel megszopatják az ártatlan magyar egyetemistákat." Avagy: "Nem értek egyet vele". Csakhogy annyi gerinc sincs benned, hogy felvállald a véleményedet. Ehelyett elkezdesz egész másról ömlengeni.

Másodszor: Mi volt az EU indoka, amiért ki akarnak baszni az egyetemistákkal? Az, amiről te írsz, vagy az, hogy politikusok ülnek a kuratóriumokban? Simán lehet, hogy az Akadémiai Dolgozók Fóruma által megfogalmazottakban van igazság. És az lehet egy külön téma, hogy helyes-e az egyetemek ilyetén átalakítása. De azt ki ne találd már, hogy létezik egy egységes szabályrendszere az egyetemek működtetésének, melynek minden más európai felsőoktatási intézmény megfelel, csak mi nem...Nagy lófaszt. Primitív, impulzív gecizést látunk. Ráadásul annyira hülyék, hogy végig sem gondolták, mi lesz ennek a vége. Még politikai bosszúállásnak is gyenge, amit tesznek.

Szóval: van gerinced, hogy válaszolj?

2023.01.17. 10:08:04

@G. Nagy László:
nincs ilyen jogszabály. azonban arról sincs szó, hogy a fidesz a nyugat-európában bevett normarendszert követné. az az étosz, hogy vannak szociáldemokrata, liberális demokrata és konzervatív demokrata pártok (ohne nationalismus) és ebből a háromból a relatíve győztes választ egy koalíciós partnert ahhoz, hogy abszolút többsége legyen. a harmadik kerül ellenzékbe. és ebből adódik a politikai váltógazdálkodás. mdf-szdsz paktum, az mszp maradt ki, mszp-szdsz kormányok az mdf maradt ki. és ugye elvben még lehetne egy mszp-mdf kormány is, amelyik az szdsz-t hagyja ki. ez lenne az irányadó logika nyugatról.

na most ez nem feltétlen kell átvenni. ez esetben meg kellene mondani, hogy mi a magyar rendszer. és a fidesz ugyanazt akarja, amit az szdsz. hogy egypárti keretek között kinevezik a saját embereiket, akik klánszerűen megszervezdőve kívánják biztosítani a főhatalmat maguknak és a családtagjaiknak. lehet így is. csak ez egy az egyben az orosz rendszer. a kreml szerepét a karmelita tölti be.

és erről gondolhatja azt egy nyugati értelmiségi, hogy ez a gonosz putler világképe. ez az szdsz világképéhez nagyon hasonló. csak ez nemzeti bolsevik (többségi), az nemzetközi mensevik.

G. Nagy László 2023.01.17. 10:14:43

@cvsvrs:

"nincs ilyen jogszabály"

Én is így tudom. Vagyis az EU érzéseket, pillanatnyi hangulatokat, spontán szeszélyeket követ. Ki nem szarja le? Vagy legyen egységes jogszabály, amely Lisszabontól Helsinkiig mindenkire igaz, vagy ne basztassanak minket a hülyeségeikkel. Ez ilyen egyszerű.

És vegyük észre: ha jogszabály hiányában büntetnek, úgy ők vétenek a jogállami működéssel szemben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.17. 10:30:11

Befizettem a két legrégebbi számlát, azok a fizetési határideje 50 ill. 26 napja járt le. A régebbi nagyjából annyiról szól, amennyi _mostanáig_ az összes fogyasztásom lehet. Vagyis az azután kiküldött számlák már alaptalanok, ahogy a most befizetettek is azok voltak a kibocsájtásuk időpontjában. Sajnos nincs mit tennem, rászánom a két napot, nincs kedvem kamatmentes hitelt nyújtani az Eonnak. Már ha magától valaha is hajlandó lenne korrigálni a túlzott számlákat.

alöksz róz 2023.01.17. 10:47:18

@cvsvrs: "azonban arról sincs szó, hogy a fidesz a nyugat-európában bevett normarendszert követné" - még szerencse.
akkor kötelező lenne mindenhol minden pozícióban a ballibeknek (és csak a ballibeknek) ülni

2023.01.17. 10:50:15

@grundigg:
az akadémia dolgozók fóruma a másik véglet. az egy többségében szdsz-es gittegylet. többek között azért jött létre a ner, hogy ezt a bagázst a bölcseletben kiszorítsák. a neoliberális hegenómiával szemben szupremáciát hirdessenek. és ez egy illiberális átmenet, amire szükség van.

HypocritSlayer 2023.01.17. 11:03:05

@cvsvrs:
>>nincs ilyen jogszabály.<<

Akkor meg addig kuss van.....

>> azonban arról sincs szó, hogy a fidesz a nyugat-európában bevett normarendszert követné.<<

Aztán, mi lenne az a "normarendszer"?:)
Úgy, mint a "jogállamiság", hogy majd ők megmondják, hogy ki és mikor jogállam, arról meg nem is beszélve, hogy az ajnározott finneknél, nagyon demokratikusan és jogállami módon:) a mindenkori igazságügyi miniszter nevezi ki a bírókat........, nesze neked jogállam.....

>> az az étosz, hogy vannak szociáldemokrata, liberális demokrata és konzervatív demokrata pártok (ohne nationalismus) <<

Aztán a végén mindig kiderül, hogy valójában mindig 2 pólus van: a "szocik-libsik" és (ha van!, akkor ) a "konzervatívok", de jelenleg igazán csak ballibsik különféle elvadult formáció vannak jelenleg a nyugati világban, legalábbis 60%-nál nagyobb arányban, vagyis a "konzervatívak" min fele is valójában " ballibsi", tökmindegy, hogy hogyan hívják magukat, mert egykutyák.....

>>és ebből a háromból a relatíve győztes választ egy koalíciós partnert ahhoz, hogy abszolút többsége legyen. a harmadik kerül ellenzékbe.<<

A valóságban pedig az van,. hogy mivel a tűz a vízzel és az olajjal nem "keveredik", ezért általában egy híg fos "emulzió" lesz a "koalícióból" és egymás farkát szorongatva azzal vannak elfoglalva, hogy minél nagyobbat markolhassanak a kondérból a többi rovására, az érdemi munkára meg marad annyi idő és energia, amennyi......

>> és ebből adódik a politikai váltógazdálkodás. <<

Dehogy van ebből bármilyen "váltó-gazdálkodás", igazán abban versenyeznek, hogy mennyire tudják fullba tolni a kretént......

>>mdf-szdsz paktum, az mszp maradt ki, mszp-szdsz kormányok az mdf maradt ki. és ugye elvben még lehetne egy mszp-mdf kormány is, amelyik az szdsz-t hagyja ki. ez lenne az irányadó logika nyugatról.<<

A valóságban pedig pontosan tudjuk, hisze átéltük, hogy az SZDSZ az mi volt, és milyen "áldásos ténykedést" vitt véghez és ennek mi lett az eredménye...........

Az MSZP-SZDSZ-nek pedig nagyon egyszerű logikai oka volt: a szadesz "legitimálta" a "kommunista Hornékat", és ezt el lehetett "adni" hogy ez még mindig "demokrácia" és már nem szocializmus, hiába a kommunisták jöttek újra vissza, cserébe pedig a szadesz elkezdhette az ámokfutását, csak nagyobb hatalommal.

Nagyon leszűkítetted, mert az FKGP-t kihagytad, amivel ugye a Fidesz "bútorozott össze", alternatíva hiányában, hiszen a nélkül nem lettek volna kormányzóképesek, és ott is, Torgyán hiúsága és személyes ambíciói és az "éhsége", no meg a Orbán profizmusa gyakorlatilag lenullázta őket, és "beintegrálódott" a java, akárcsak az MDF-nek, amelyik Antal nélkül végleg "béna kacsává" vált.... ........

Kurvára köze sincs a nem létező "nyugati irányadáshoz"......

A "nyugati irányadás" az, amit Horn, Medgyessy, Gyurcsány és egy évig Bajnai követett, szolgalelkűen, bárkinek és akár ingyen is , de ha nyugati, akkor annak "aláfeküdni" , ez a privatizációtól kezdve a közbeszerzéseken át mindenre értendő.......

>>na most ez nem feltétlen kell átvenni. ez esetben meg kellene mondani, hogy mi a magyar rendszer.<<

Ez baromság, nincs olyan, hogy "magyar rendszer", bár olyan szinten belekényszerültünk egy irányba, mint Musk, hogy feketeseggűek vagyunk, akkor is, ha ha bármit megteszünk, hiszen
ha csak "állunk" , már nácifasiszta dikatúra van itten......

>> és a fidesz ugyanazt akarja, amit az szdsz. hogy egypárti keretek között kinevezik a saját embereiket, akik klánszerűen megszervezdőve kívánják biztosítani a főhatalmat maguknak és a családtagjaiknak. <<

A vicc az, hogy minden párt ezt akarja, csak épp "a farka rövid hozzá":)DDDD
Mindegyiknek az a baja, hogy egyenként sem tudnak labdába rúgni, együtt meg egy foslék az egész....

>>lehet így is. csak ez egy az egyben az orosz rendszer. a kreml szerepét a karmelita tölti be.<<

És én még mindig "túl puhának" tartom.......

>>és erről gondolhatja azt egy nyugati értelmiségi, hogy ez a gonosz putler világképe. <<

Az egyúttal azt is gondolja, hogy simán lehet genderbuziszarságokat tolni, hogy az ukránok szentek, hogy Putyin az már Hitler meg hasonló faszságokat......, miközben a tetves muzulmánok napi szinte felfalják fel őket elevenen......

>>ez az szdsz világképéhez nagyon hasonló. csak ez nemzeti bolsevik (többségi), az nemzetközi mensevik. <<

Köze sincs hozzá, de te aspergeres monomániás kreténként úgysem vagy képes a saját elbaszott faszságokkal teli alternatív valóságodból kilépni, úgyhogy számodra ez is tökmindegy..-.....

alöksz róz 2023.01.17. 11:05:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Már ha magától valaha is hajlandó lenne korrigálni a túlzott számlákat." - ezt valahogy még elképzelni is nehéz

alöksz róz 2023.01.17. 12:36:17

@cvsvrs: "európai értelemben vett konzervatív" - nem, az az újbaloldali meg az újliberális.
és a konzervatívot mondják neonácinak.

alöksz róz 2023.01.17. 12:41:30

@cvsvrs: "és ez egészül azzal, hogy vannak zöldek" - nem egészül ki. azok újbaloldaliak (vagy régebbi kifejezéssel szélsőbaloldaliak).

"és legújabban vannak még a szivárványosok." - olyanok sincsenek, azok az újliberálisok. (és őket nevezik progresszívnak, nem az ún zöldeket.)

G. Nagy László 2023.01.17. 13:08:52

@cvsvrs:

"és ezt nyugaton akkor fogadják el, hogy ha ez a rendszer "plurális". azaz vagy az összes szereplőt odaengedik"

Nagy lófaszt. Nyugaton akkor fogadják el, ha valamelyik megbízható csicskájuk uralja a kondért. A legkevésbé sem érdekli őket a pluralizmus. Szerinted Gyurcsányék idején minden szép volt, és demokratikus és jogállami? Mert hogy nyugatról nem sok kritikát kapott a Fletó vezette kormány, az biztos. Bármit elnéztek neki.

HypocritSlayer 2023.01.17. 13:32:40

@cvsvrs:
>>a probléma, hogy az összes ugyanazt akarja, amit orbán. a saját embereit beültetni mindenhová.<<

Ez nem "probléma", hanem a való világ. És a végeredményt tekintve tökmindegy, hogy a hatalom korrumpál, vagy a korrupt jut hatalomhoz. Más forgatókönyv nem igazán létezik, ugyanis ennek ilyen a természete, a "naiv balfaszt" megeszik reggelire, vagy az ellenfél, vagy a "fajtársai"......

A "nüansznyi" különbségek pedig kihatással vannak a jelenre, de a jövőre nézve viszont determinisztikusak: van/nincs kerítés, beengedjük a muszlim szemetet, avagy sem, kell-e nekünk a genderbuziszar, vagy nem, szüljenek-e a férfiak vagy sem, a nyugati okosoknak befekszünk és nyalunk csont nélkül vagy sem, kívülről döntsenek rólunk/fölöttünk, vagy sem, ha térden állva szopunk és könyörgünk az ujabb faszért, akkor jófiúk vagyunk stb. stb........

>>és ezt nyugaton akkor fogadják el, hogy ha ez a rendszer "plurális". azaz vagy az összes szereplőt odaengedik mondván, hogy nagykoalícióra van szükség, mert jönnek a "fasiszták". <<

Lófaszt, semmi bajuk nem volt egyszer sem a szadesz-mszp-vel, ők nem "pluralitást" szeretnének, hanem hogy azok legyenek kormányon, akiktől mindent (is) megkapnak, kurvára nem érdekli őket azoknak sem a mennyisége, sem az összetétele, sem a politikai, bal/jobb vagy libsi/konzervatív "színe", hanem az, hogy mennyre szolgálja ki a fényessegűek érdekeit, bármi áron.

A ballibsi foslék szurkólói és te, mint aspergeres főkretén, azt hiszitek, hogy itten Orbán és a Fidesz "diktatúrája" miatt nincs Kánaán, mintha nem is a valóságban, a realitásban élnétek, hanem az elbaszott álomvilágotokban, miközben a mozgásterünk kurvára bbe van határolva, mindegy, hogy egyedül, koalícióban, bal/jobb/zöld meg a fene tudja milyen izmusok és ideákban hisznek az adott politikai formációk, a "kijelölt sugáruton" max az azt övező fasor összetételében van beleszólásunk, de egyértelműen determináltak a korlátok.

Igazán a között lehet választani, hogy önként, feltétel nélkül fogunk szopni, vagy kényszer hatására és csak "kiverjük" nekik.....

>vagy az egyik kimarad a dobásból. és átmenetileg a neoliberálisok is lehetnek, amikor a rövidebbet húzzák, akkor ha európai értelemben vett konzervatívok kormányoznak a szocikkal (cdu/csu és/vagy spd kormány van).<<

Ezek mind csak néphülyítő faszságok, midig is az erőviszonyok döntenek , aztán ennek a "csomagolásán" lehet csámcsogni......

>>lehet mondani, hogy ezt a rendszert a fidesz elutasítja. ez esetben meg kellene mondani, hogy az micsoda. nem elég azt mondani, hogy "most mi mondjuk meg", "ti is ezt csináljátok nyugaton". <<

Kurva lényegtelen, mert a "sugárúton" kötelező haladni, aki nem hajlandó, azt úgy is kényszerítik, ennyire egyszerű....

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.17. 17:09:53

@G. Nagy László:

1. ha nincs információd, persze hogy JÓNAK találod a magyar vagyonnyilatkozatot. csak nem értem ha értelmesnek tartod magad, miért nyilvánítasz magad felé véleményt olyan kérdésben, amit nem ismersz.

mert most komolyan olyan butácska lény vagy 50 évesen, hogy magyarázni kell, miért ROSSZ, KORRUPT a mostani magyar vagyonnyilatkozat? komolyan EZT IS LE KELL ÍRNOM MOST RÉSZLETESEN?

miért olyan nehéz megérteni hogy az unió még most is túlságosan kedves és gyengekezű ezekkel a hazug bűnözőkkel szemben.
kleptokrácia

1a, miért volt tilos 2019-ben levényképezni a szavazatot szavazáskor, és miért kellett az éjszaka közepén benyújtott javaslattal a fidesznek engedélyeznie-ezt?
hát aki elhiszi, hogy templomok épülnek libanonban, AMI megakadályozza a migrációt (hogy is?) az lehet hogy már mindent mesét elhisz.

miért az eu a faszfej te idióta tehát? miért nem te és orbán, akik ki se töltik a vagyonnyilatkozatukat, és a családtagjaik se. szankció nélkül azt írhatnak bele amit akarnak, és nincs ki ellenőrizze objektíve
ez eddig neked oké volt? fogalmad nincs róla, vagy hazudsz korrupt hitvány módra

"Mi erre: oké, és átvettük a brüsszeli mintát. "

milyen mintát vettünk át te szerencsétlen?

"ez rosszabb, mint az előző, legyen inkább mégis a magyar verzió... ennyire idióták az elvtársaid"

vagy inkább nem megfelelően hajtották végre.
hogyan tájékozódsz, mondd? mi a f*szért nem két féltől veszed az infóidat te nyomorult?! miért a csalókra halggatsz, akik állandóan hazudnak neked és olyan nyomorult vagy, hogy el is hiszed.
tudod a gonoszok tartanak mindenkit gonosznak, a hitványak tartanak mindenkit hitványnak, az egész eu szerinted faszfejekből áll te szerencsétlen ?

az agyad helyén egy darab szar van. nézzed a fideszes szarjaidat, oké, de nézzed mellé az rtl klubbot is ahol KONKRÉTAN megszólalnak akár az EU-s szakemberek, és politikusok is, hidd el, egy svéd, egy dán, egy finn politikus nem az a fajta minőség, amit te itthon megszoktál.
azért is jobb ott az életszínvonal. és azért is vannak a legtisztább, legkevésbé korrupt országok között.

a te elvtársaid miért nem idióták te balfasz? hogy lehet ilyen kibadszott ostobán leélni egy életet ahogy ti teszitek?

"És természetesen sosem mondtam olyat, hogy "az Unió elveszi a nemzeti függetlenségünket azzal, hogy kötelezővé teszik""

a múltkor itt csesztél le, hogy hogyan lehetek olyan hogy hagyom hogy az unió elvegye a nemzeti önrendelkézüsnket? komolyan ki kell keresnem a 5-8 poszttal ezelőtti kommentedet? ennyire szalonképtelen vagy? arra se emlékszel már hogy mi a véleményed.
vagy az a gonosz ikertesvéred volt a te reg.eddel? nem hiszem, mert ugyanolyan óvodás fideszes ostobaságokat tolsz.

orbán viktor nem teljesen ostoba az igaz, de nem is a legélesebb kés, nem művelt, nem értelmiségi, egy csalónak is intelligensnek kell lennie, mondhatám primtiív dolog láttad te már színházban? mi a kedvenc verse? ki a kedvenc írója? filmje? színdarabja?
csak egy ostoba nb2-es focista. a mi szintünkön, persze nem a szinteden, honnan tudhatnád ki az értelmes ember, hisz életeben alig találkoztál igazán értlemes emberrel és magad se vagy túl okos,
persze aki alacsonyabb az a nála magasabbra felnéz. csak tudod nálam viktor alacsonyabb, mert belém pl erkölcs, és morális érzék is szorult, és nem hazudoznék úgy mint egy 8 éves óvodás, soroljam a hazugságait? képes lennél felfogni pl hogy mit hazudozott a legutóbbi sajtótájékoztatón
képes vagy te felfogni a mellébeszélés fogalmát? amikor a polgári engedetlenségről kérdezték, az nem mellébezszélés volt?
nem ugye? mert ha képes lennél, akkor nem lennél fideszes.

a nyílt hazugságaira te csak azt mondod kogn. disszonanciával, hogy azok csak szavak. hát kezdjem akkor így sorolni hogy hol hazudott?
orbánnak pont annyi esze van mint egy csalónak. ahhoz is kell ész. nálad mindenképp magasabb, így felnézel rá, így lett orbán a hülyék királya.

varga judit, aki menekül az rtl-es komoly kérdések elől, és komcsizza a másikat, miközben az apja SZT-tiszt volt, nagyon okos valóban, a te szintedhez képes tényleg intelligens. ő tudja hogy hazudik. te nem.
szijjártó a harci kakadu, nyugaton nincs diplomata aki komolyan venné, lavrov viszont kérdéses hogy miért tüntette ki, mert tudták hogy a ruszkik megfigyelik a külügyet és semmit se tettek miatta, talán ezért. persze ha homoerotikus vonzalmat érzel iránta, tudja hogy hazudik, de amióta milliárdok vannak a számláján családi összefogással, azóta nagyon elszántan tolja, a cselédeknek el kell magyarázni miért baj hogy szij laci jaxhtén volt, egyszer már leírtam ide, leírjam mégegyszer? minek, te félsz a tudástól, nem vagy nyitott, nincs türelmed a valósághoz. egy álomvilágba akarsz menekülni. zavar ha másként gondolkokkal kell beszélned, ez a kognitiv disszonancia.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.17. 17:10:45

@G. Nagy László: továbbá
vargán látszik, hogy nincs ínyéra hogy állandóan hazudni kell
bár legutóbbi ügyénél már felvette ő is arrogáns tempót, amikoris letagadta mi volt a napirenden, érdekes a világ legnagyobb lapjai, meg az unió honlapja mondott neki ellent, de te biztos vargának hiszel, mert fideszes, ezek nem hazudnak ugye?
ugyanaz mint szijjártónál, muszáj arrogánsnak lenniük, mert loptak, mert mélyen benne vannak a rendszerben. nem lehet a fideszesnek szelíden békésen igazmondóként lopnia, mert ha őszinte lenne, akkor bevallaná és még a leghülyébb is felsimerné, te is viheted már jövőhéten a péznt az unokázós csalóknak is, olyan szinten vagy nyomorult. de még véletlenül se ismerd el hogy nincs igazad. az önérzetes prolik "mind egyéniségek", van öntudatuk, csak eszük nincsen Dunning-Krugerrel már megbeszélték. szólj ha ezt sem érted, szívesen elmagyarázom.

sok ez neked ugye? nem is tudsz ("nem is akarsz") rá reagálni olyan sokat kéne írni egy ilyen kis embernek.
keményen dolgozó kisember pedig még lehet belőled. rogánféle már van is. minek írsz ennyi nevet, akit te okosnak gondolsz. nem kéne annyit írnom. de nem figyelted, direkt úgy írtam, aki
legalább nevezz meg egy olyan fideszet, akit értelmesnek gondolsz ÉS nem hazudozik állandóan.

ki volt emelve az ÉS, mégis lehagytad. fura

orbán balázs aki most az olimpiát akarja megint idehozni, nagyon "okos". tolvaj, korrupt HAZUG aljas ember. tény hony nem buta, de tisztesség is kne tudod az emberiség legnagyobb tragédiája, hogy az értelmes ember nem feltétlenül jó.
bayer a leghitványabb legprimitívebb lény grat hogy van képed felhozni. és "aki szerint ha a ruszkik megtámadják ukrajnát az hülye" igazi zseni na, kicsit se arrogáns.
kocsis máté dettó, miért tartod őt és dömötör csabát olyan k okosnak? mert ki tud állni és el tud mondani egy összetett mondatot? alacsony a léc.
kovács zoltán a legostobább bazmeg. kálmán olgának a legendás, "ne de sikerült?" mondatát gondolom képtelen vagy felfogni, nyugi megszoktam már, hogy a fideszesek olyan buták, hogy alap mondatokat képtelenek megérteni, főleg ha a kedvenceiket bántják.
gulyás gergelyt meg már leírtam, hogy aki vágatlanul nézni rendszeresen a kormányszóvívőséget, annak le kéne esnie ha az IQ-ja nagyobb mint 50, hogy gátlástalanul hjazudik, de látszik is a fején. mondd mit nem értesz ezen?:

"Szóval Gulyás azt magyarázta, hogy a benzin hatósági ára, amit még a háború előtt hónapokkal vezettek be az elhibázott brüsszeli szankciók ellen, tarthatatlanná vált az olajembargó miatt, amely nem vonatkozik ránk, és ami ugyan tegnap lépett életbe, de már a múlt héten ellátási zavart okozott nálunk."

kínos nézni, hogy pontosan tudja, h hazudik. te tényleg ennyire ilyen szinten vagy ostoba és nem is akarsz sose fejlődni?
ez egy hazug összetartozó BŰNSZERVEZET, bűnözőkkel. nem véletlen hogy Ángyánnak annyira nekimentek a napraforgó bloggal, de a köztévébe pont nem hívták, nem véletlen hogy orbán árulónak tartja a magyar hangot is, ezért nem hívják sehová.

nem hallottál pletykákat hogy pintér a maffia feje? soroljam miért és kik mondták ezt már nekem?
kleptokrácia, minden amit hazudnak KONKRÉTUMOK nélkül, de néha konkrét hazugságokkal is

összefoglalva elképesztően buta vagy, hogy a csalóknak és hazudozóknak hiszel, csak őket olvasol ÉS nem figyeled pl az rtl klub híradóját. vagy a nem fideszes lapokat. ha néznéd redszeresen és megértenéd, akkor kivételesen degeneráltnak kell lenni ahhoz hogy továbbra is fideszes (szavazó) legyen valaki. dehát nem is találunk olyan fideszest, aki értlemes lenne ÉS nem hazudozik állandóan. tehát aki értelemes és nem hitvány, hanem tisztességes. aki hitvány az meg lop is. aki hazudik az lop. egész jó mondás. nagy feró meglopta a kispálékat most megy igazi fideszes értelmiségi, mint győzike, mint a várba szálló kis grofó. ezek a fideszes "értlemiségiek."

én nézem mit hazudozott varga zoli meg a többi fidezses, olvasom faceén is a kommentjeiket, neked is kéne, még a fideszesek kommentjénél

képtelen vagy felismerni ki az okos és ki az ostoba, ki hazudozik neked, ki aljas, és ki a tisztességes, ezért a minimum az lenne ha néznéd az rtl klub híradóját, a nem fideszes lapokat. magyar hang, flaszter, kötöttfogás, 24.hu beszélgetős műsorát, és a szabadsajtó klubbot is Stumpf és Tóta is ott van a két oldalról. lehet hogy neked fáj, de az orvosság se finom, de meg kell gyógyulni a fejednek. persze ha fejlődni akarsz, csak akkor. kell hozzá minium 80 IQ.
nnm KORRUPT gátlástalan hazudozókat kell nézni, mert te egy balek vagy, téged be lehet csapni, de vajon gerinctelen balek vagy, vagy gerinces? ez a kérdés.
ha rájössz, hogy belehazudnak a szemedbe, te eltűröd, vagy nem tetszik neked?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.17. 17:11:28

@G. Nagy László: továbbá:
a kuratóriumok rész és link arról szól, hogy a 18. sorba rejtették gulyás szerint és nem vették sézre, egy kisiskolás hazudozik így, már minimum féléve tudnak róla, hogy az unió
ugye, mert szerinted mitől jobb egy iskola működése ha ÁTLÁTHATALAN alapítvány finanszírozza, a minisztérium helyett ? elárulod vagy beimsered magadnak hogy hülyének vagy nézve.

válasz lesz? ugye hogy nem. addig másolom ezt a kommentet amíg nem válaszolsz rá, mert mindig elviszi a cica a nyelvedet, amikor lényegi kérdésre kerülne sor.

"Már a látszatra sem adnak. te meg ennek tapsikolsz. "

annyira bájos ez az idézet pont tőled. orwelltől tanultad? vagy tudod hogy hazudsz csak pénzt kapsz érte?

"A kormánynak sosem volt még ilyen olcsó és ilyen hatékony marketingeszköze a haza fiatalság körében"

kurvára el vagy tévedve bazmeg, ez annyira ostoba és cinikus mondat, hogy komolyan elgondolkozok hogy te nem egy naiv balek vagy, hanem egy korrupt hazug tovaj.
a fiatalság most épp a tanárok mellett tüntet bazmeg te nyomorult. és pontosan tudja hogy a fidesz az férgek társasága és semmiben sem jobbak, sőt rosszabbak is mint a komcsik, azok legalább nagyszerű filmeket tudtak csinálni, orbán akkora féreg, hogy csak szar propaganda aranybullára meg elkurtuk c filmre telik.

alöksz róz 2023.01.17. 18:28:11

@tesz-vesz: azt álmodtam, hogy fosok.
de nem ám csak egyet. hanem olyan fosás jött rám álmomban, hogy feszt a vécén kellett ülnöm, úgy fostam és olyat, mintha a seggemen is hugyoznék.
nem tudod ez mit jelenthet?

alöksz róz 2023.01.17. 21:50:52

@Wildhunt: fossak bele? :-)))

nincs amúgy

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.18. 07:17:46

@alöksz róz:

Nincs akváriumod? Akkor te buzi vagy!

(Biztos ismered a rendőrviccet.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 10:28:52

@alöksz róz: fideszes agyi színvonal, olyanok vagytok mint a férgek.
nem sikerült érdemben reagálni semmire.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 10:29:22

@G. Nagy László:

*ja és úgy elhiszed a libanoni templomokat, hogy semmilyen tervet, képet nem láttál eddig, és nagyon valószínű hogy nem is fogsz! mert a fideszes csürhe, az agyhalott cselédnép nem igényli a folyamatos igazmondást, és ellenőrzést. nem fogja megkérdezni a jövőben 5-10 év múlva a fideszt hogy mi van a libanoni templomokkal, és ez hogyan csökkenti a migrációt?, mert nem is fog rá emlékezni és alapból is birka, agyhalott szolga. degenerált rajongó, aki összekeveri az érzelmét, meg a (nemlétező) értelmét. mint egy állat.
ezért is balek vagy. és agyhalott is, tényleg muszáj ennyire hiszékenynek lenni? ez már nem elmebetegség? nem gyengeelműség? nem tudsz válaszolni érdemben ezekre és ráfogod hogy nem is akarsz. ha nem számozom be, magadtól képtelen vagy észrevenni a kérdőjeleket.

alöksz róz 2023.01.18. 11:27:25

@tesz-vesz: bölcsészmérnök vagy, nem?
azok foglalkoznak ilyen szintű dolgokkal, hogy ki mit gondolt meg mit ámodott. és tekintettel arra h értelmetlenül fosod a karaktert és ömlik a szar a szádból, szerintem joggal feltételeztem, hogy szakértője vagy a témának

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 11:58:39

@alöksz róz:

na hogy is van ez pl az MNB több milliárd forintot ellop, elveszti közpénz jellegét, amikor alapítványoknak utalják.

miért nem lehet átlátható a pénz útja, ha tisztességesek? ezt mondjátok meg ostoba arrogancia nélkül. bár képtelenség, de az agyhalott fideszesek megpróbálhatják.

nem erős a gyanú hogy ellopják, amikor matolcsi fiacskája porshékat gyűjt és 15 milliáérdért vesz luxuslakást manhattanben?

ezért fizetjük az adót, fideszes cselédek?

átlagember nem tudja felfogni a millió és a milliárd ft közötti különbséget, számold már ki mennyi 1 millió másodperc, meg mennyi 1 milliárs másodperc. az unokáinkat lopják meg ezek a patkányok. bűnüzők vezetik az országot, amúgy Németh Miklós megmondta, hogy matolcsi csillag istvánnal lopott a 90-es évek elején.

alöksz róz 2023.01.18. 12:45:58

@tesz-vesz: "miért nem lehet átlátható a pénz útja, ha tisztességesek" - ha nem átlátható, akkor valószínűleg valamit takargatni akarnak, tehát feltehetően nem tisztességesek.

"ezért fizetjük az adót" - láthatóan igen.

"Németh Miklós megmondta" - nincs semmi relevanciája, hogy mit mondott a lopásról egy régi komcsi, a rendszer egyik vezetője, aki minimum aktívan segítette (de vezetőként inkább irányította) az ország szétlopását...

alöksz róz 2023.01.18. 12:47:04

@tesz-vesz: és most beszélj arról, amiben szakértő vagy, a fosásról

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 14:02:50

@alöksz róz: Grósz volt a komcsi, nem Németh akinek az apja kitagadta mikor az belépett GAZDASÁGI SZAKEMBERKÉNT az mszmp-be. ha nem ismered, ne mondj róla véleményt.

a fideszesek miért nem komcsik akkor? miért szavazol a fideszre, ha tudod hogy csak hazug bűnözők? nem átlátható ,matoclsi maga mondja hogy elvesztette közpénz jellegét, nem ismered a sztorit?

nem tehetek róla, hogy én tudok értlemes összetett mondatokban fogalmazni, érvelni, és neked ez nem tetszik

nem veled ment a beszélgetés ugyanis.

alöksz róz 2023.01.18. 15:46:42

@tesz-vesz: "nem veled ment a beszélgetés ugyanis"; "én tudok értlemes összetett mondatokban fogalmazni, érvelni" - :DD
csak egy hőbörgő proli köpködése, amit beszélgetésnek, érvelésnek titulálsz... you are out of my league :-)
de azért szívesen leoltalak, ha gondolod

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 15:49:26

@alöksz róz: te nem tudsz leoltatni, mert genetikailag képtelen vagy rá.
látod, az érvek és a konkrétumok is k nehezen mennek neked, viszont ezeket a bulvárszarokat, meg élvezettel írod, ugye tudod hogy az intelligens embert untat a bulvár? nem hiszem, mert te nem vagy intelligens

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 15:52:13

@alöksz róz: és ez bántja a füledet?:

""nem veled ment a beszélgetés ugyanis""

egyéni szocprobléma csöpi. de azért érted a mondatot ugye?

alöksz róz 2023.01.18. 15:52:54

@tesz-vesz: te nem tudsz érvelni, mert logikából nulla vagy

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 15:58:16

@alöksz róz: komolyan? és akkor ezt most higgyem is el egy félállatnak?

ha csöpp kis eszed lenne, rájönnél hogy mi hiányzik a kommentedből. de nincs eszed

elég sokat írtam fenn amúgy, ezért külön megérdemelnél egy k anyázást te proli, te

alöksz róz 2023.01.18. 16:31:49

és ezt nevezi beszélgetésnek meg érvelésnek :D

Sadist 2023.01.18. 16:39:07

@tesz-vesz: Aktív szenet próbáltad már?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 17:03:22

@alöksz róz: te tényleg ennyire szinten vagy ostoba?! te állítottad hogy nem ismerem a logikát

segítek: most neked kéne KONKRÉTAN LEÍRNI, hogy miért te ostoba patkány.

minden kibaszott komment, ami nem tartalmaz érvet, konkrétumot, az nálam vörös posztó az agyhalott fajtátoktól.

@Sadist: tőleg még értelmes mondatot nem láttam

TAKARODJATOK VISSZA UTCÁT SÖPRENI! értem hogy ha azt hiszitek, hogy vagytok olyan értlemesek, h beleszólhattok a nagyok, az értelmes emberek dolgába, de ez nincs így.
ilyen színvonalan alatt ez nem fog működni, és erre még rá se jöttök, hisz magyarázni kell hogy épül fel egy rédemi kommunikáció?

agyhalott fideszesek. vagytok mind
i0.wp.com/pestibulvar.hu/wp-content/uploads/2021/10/Szavaz-a-fidesz.jpg?resize=640%2C952&ssl=1

ez a bulvár, amit toltok, titeket ez szórakoztat, különben nem írnátok le. bazmeg, nálatok kibazott szokatlan ugye, ha valaki sokat ír, mert ti csak képregényeket tudtok olvasni.

alöksz róz 2023.01.18. 17:49:05

pont így csinál egy agyatlan hőbörgő proli. érvel.

Sadist 2023.01.18. 17:58:00

@tesz-vesz: tl;dr;
Tanulj meg összeszedetten írni, fostoska! :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.19. 06:01:32

@Wildhunt:

Te pontosan melyik típust használod? Én ui. átnéztem a hálózatfigyelő reléket, de olyat nem találtam, amelyiknél a hiba (pl. a feszültség rövid idejű eltűnése) fellépésekor történő kikapcsolást követő _visszakapcsolást_ lehetne késleltetni. Olyat olvastam már nem emlékszem, melyik típusnál, hogy kézzel kell visszakapcsolni, de ez is csak a gyártó Schalk német nyelvű leírásában szerepel. Annál viszont .6 másodperc a kikapcsolás késleltetése, ami nálam már sok lenne, mert ekkorra már visszatérhet a hálózati feszültség, a klíma meg hibakóddal leállt.

Lehet, hogy már nem kapni azt a típust, amit te használsz?

Ha másképp nem megy, megcsinálom én, de jobb lenne készen. Egyszerű megoldás lenne. Egy FET tartja behúzva a relét, a FET gate-jét a mikrokontroller húzza fel egy nullára lehúzó ellenállással szemben. Arduino vagy akár egy PIC optocsatolón át figyeli a hálózati félhullámokat, beállítható számú kimaradás után a mikrokontroller kimenő portja tristate-be megy, ekkor a lehúzó ellenállás nullára viszi a FET gate-jét, és ott is tartja, hiszen a port továbbra is tristate-ben van, így a relé akkor sem tud visszakapcsolni, ha közben visszajött a hálózati feszültség. A kapcsolás egy nagy elkóról megy, ami pár másodpercig kitart. Amikor visszajön a villany, még mindig nullán van a gate. Ha már kisült az elkó, újraindul a mikrokontroller, a port indulaskor alapból tristate, kivárja a késleltetést, majd a port kimenetre vált, és felhúzza a gate-et. Egyedüli apró hátrány, hogy hosszabb kimaradás után is fogja késleltetni a visszakapcsolást, de ezzel már nem érdemes törődni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.19. 06:05:58

De lehet, megteszi egy egyszerű monostabil is. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.19. 13:01:43

@alöksz róz: ezért meg külön a k anyád, fent érveltem elég hosszan, most meg hiányolod ?! te utolsó senkiházi. agyhalott troll köcsög.

két akkora pofont lekevernék neked ha élőben így játszanéd az ostobát te fideszes szar. persze csak itt a neten mersz trollkodva patkánykodni. élőben lehet éreznéd hogy se eszed, se tudásod nincs komolyabb vitához, meg az összetett modnatokhoz

leírtam mit kéne tenned mégse teszed, mint ez másik ostoba k ugyanazt a viselkedésformát veszitek fel, mint a csirkék a csirkeólban. ez a kovácsné se képes érvelni a szkeptikus blogon se.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.19. 13:02:18

@Sadist: menne ez jobban is, erőlködj még

alöksz róz 2023.01.19. 13:58:39

aszongya érvelt elég hosszan.

"alapból is birka, agyhalott szolga. degenerált rajongó, aki összekeveri az érzelmét, meg a (nemlétező) értelmét. mint egy állat"
"az agyad helyén egy darab szar van"
"TAKARODJATOK VISSZA UTCÁT SÖPRENI!"
"képtelen vagy felismerni ki az okos és ki az ostoba, ki hazudozik neked, ki aljas, és ki a tisztességes, ezért a minimum az lenne ha néznéd az rtl klub híradóját"

micsoda érvek...
(az rtl klubos a kedvencem)
és még csodálkozik meg ő van felháborodva h nem válaszolnak neki

alöksz róz 2023.01.19. 14:00:15

@tesz-vesz: "két akkora pofont lekevernék neked ha élőben így játszanéd az ostobát te fideszes szar." - :DD

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.19. 14:07:26

@alöksz róz: 3 kurva hosszú posztom volt csöpi, EDDIG nem sikerült reagálni rá konrkéltan a k anyádat! fent csöpi , tudod, ami miatt rámírtál, elfelejtetted honnan indult ez a nagyívű beszélgetés? te ostoba darab szar!

ez bulvár, hogy kötnéd már fel magad, ne írj rám, ha nem tudsz érvelni

AZ EGÉSZET MÁSOLD KI TE PATKÁNY!

"nézzed a fideszes szarjaidat, oké, de nézzed mellé az rtl klubbot is ahol KONKRÉTAN megszólalnak akár az EU-s szakemberek, és politikusok is, hidd el, egy svéd, egy dán, egy finn politikus nem az a fajta minőség, amit te itthon megszoktál."

" ha néznéd az rtl klub híradóját, a nem fideszes lapokat. magyar hang, flaszter, kötöttfogás, 24.hu beszélgetős műsorát, és a szabadsajtó klubbot is Stumpf és Tóta is ott van a két oldalról."

MIND A KÉT OLDALRÓL!

nem iskerül kimazsolázni semmit a 3 k hosszú kommentemből

nem sikerült elmondani hogy miért ne lennék én logikus. pedig te állítottad!

MI A FASZNAK ÍRSZ IDE A K ANYÁDAT?! hogy kötnéd már fel magadat te haszontalan szar troll

mi A BAJ AZ RTL KLUB HÍRADÓJÁVAL? de konrkétan.
20x leírtam már mindent erről logikusan, de biztos nem olvastad, de lejátszhatjuk.

hiába kérdezem meg, erre se válaszolsz. becstelen féreg vagy
még a logikát se ismered, de azért a másikat sároznád vele.
nyilván ezért nem válaszoltál konkrétan hogy én miért lennék logikátlan. idióta.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.19. 14:17:04

@alöksz róz: te is olyan vagy mint a téveszmés bloggazdánk, nem ismeri fel az ÉRVEKET ,a konkrétumokat. csak a bulvár részeket, a személyeskedést emeli ki mint egy óvodás. az irreleváns a sok érv mellett. azokra VÉLETLENÜL nem jutott kapacitás.

tényleg mint egy degeneráltnak, be kell számozni neki. mert kib. buta.

általában a korrupt hitvány, és hazug emberek teszik ezt, mint a pesti srácokos varga ádám. te, meg bloggazdánk korruptak vagytok és hazudoztok vagy csak naiv tudatlan balekok?

ja és ne csinálj úgy, mintha te nem lennél felelős hogy így lezüllött ez a beszélgetés
olvasd vissza miket írogatsz és miket NEM! amiket kérek pl azokra semmit se írsz.

ugyanez a helyzet áll a téveszmés bloggazdánkra is. egy elfajult beszélgetésbe csöppentél bele

de ő 20x elmondta, hogy őt nem zavarja ez a hangnem. szép is lenne,
vagy szerinted nem létezik olyan objektíve hogy buta és okos? leírni sem lehet? ezeket a vitákat már 20 éves korodban le kellett volna már játszanod magadban. de még midnig nem sikerült. nyilván azért mert olyan k okos lennél.

alöksz róz 2023.01.19. 14:48:15

@tesz-vesz: "én miért lennék logikátlan" - hogy ne görcsölj rajta tovább:
németh miklós nem lehet komcsi, mert az apja kitagadta, amikor belépett az mszmp-be.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.19. 15:14:57

@alöksz róz: ez nem logikáltan te fafejű, ez csak szemantika, amit képtelen voltál megérteni. alap szavakat, mondatokat magyarázni kell már megint. de én legyek türtelmes persze, ha óvodás szintre kell lemenni.

nyilván amikor azt írom hogy grósz volt az ( IGAZI ) komcsi, nem Németh, akire írom, hogy gazdasági szakember volt, aki ráadásul még egyre több elsődleges forrásból hallom, hogy tisztességes is volt poszton.

nem azért nem volt komcsi, mert az apja kitagadta, tetszik érteni? hanem mert gazdasági szakember volt

a családi hátteréről írtam. még a tehetségeseknek is be kellett lépni az MSZMP-be. és a legjobb dolog volt az országgal, hogy Németh odakerült akkor, aim nem véletlen, 82 körül vettük fel az imf-hitelt, esett szét a szovjetunió gazdaságilag, és komoly problémák voltak itthon is. ma is nagy szükség lenne amúgy rá, csak már olyan korrupt volt az mszp hogy nem akarták visszavenni.

elsődleges forrásból tudom, hogy a tolvaj komcsi ágazatvezetőket úgy lecseszte,hogy "lopnak", túlságosan fogy a pénz, és kirúgta őket a posztokról is.
ezért mondtam: ha nem ismered, előbb kérdezz, de ne nyilvánits véleményt.

aztán írom hogy belépett Németh is sz MSZPM-be, tehát láthatod ebből már hogy itt én ezt tudom hogy párttag volt.

aztán írom a fideszt is, azoknál nem baj a komcsi háttér? ugyanúgy párttagok voltak mint Németh, nála felróvod, a fideszeseknél meg nem baj, tetszik érteni?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.19. 15:19:50

@alöksz róz: ja és ez nem görcsölés.

tudod egy ÉRDEMI kommunikáció így épül fel

örülök hogy ma is tanultál újat.

alöksz róz 2023.01.19. 15:21:03

@tesz-vesz: "nem azért nem volt komcsi, mert az apja kitagadta, tetszik érteni? hanem mert gazdasági szakember volt" - a kettő nem zárja ki egymást.
logika nulla.

alöksz róz 2023.01.19. 15:23:48

@tesz-vesz: "tudod egy ÉRDEMI kommunikáció így épül fel" - nebassz, tényleg? hát mégse anyázásból, köpködésből, szidalmazásból, mint ahogy állítottad? :D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.19. 15:56:51

@alöksz róz: most komolyan leírjam ugyanezt?

e is olyan vagy mint a téveszmés bloggazdánk, nem ismeri fel az ÉRVEKET ,a konkrétumokat. csak a bulvár részeket, a személyeskedést emeli ki mint egy óvodás. az irreleváns a sok érv mellett. azokra VÉLETLENÜL nem jutott kapacitás.

vagy szerinted nem létezik olyan objektíve hogy buta és okos? leírni sem lehet? ezeket a vitákat már 20 éves korodban le kellett volna már játszanod magadban. de még midnig nem sikerült. nyilván azért mert olyan k okos lennél.

tényleg mint egy degeneráltnak, be kell számozni neki. mert kib. buta.

"a kettő nem zárja ki egymást.
logika nulla."

LÁSD ÚJRA: aztán írom hogy belépett Németh is sz MSZPM-be, tehát láthatod ebből már hogy itt én ezt tudom hogy párttag volt.

felhívom figyelmed az IGAZI szóra a mondatomban

nyilván amikor azt írom hogy grósz volt az ( IGAZI ) komcsi nem Németh, ebből sokat nem vonsz le látom.

aztán írom a fideszt is, azoknál nem baj a komcsi háttér? ugyanúgy párttagok voltak mint Németh, nála felróvod, a fideszeseknél meg nem baj, tetszik érteni?

alöksz róz 2023.01.19. 16:08:56

@tesz-vesz: hát végül is lehet szemantikázni is logika helyett.
ha valakinek nincs logikai készsége, érvelés helyett nyilván nem nagyon marad más.
ez, meg a hőbörgés-köpködés.
ahogy azt láttuk is.

alöksz róz 2023.01.19. 16:11:04

@tesz-vesz: "nyilván amikor azt írom hogy grósz volt az ( IGAZI ) komcsi nem Németh, ebből sokat nem vonsz le látom" - mert nincs logikai kapcsolat.
csak nincs annyi eszed, hogy felfogd.

Sadist 2023.01.19. 16:30:04

@alöksz róz: Mondjuk azt megnézném, ahogy a ropi mancsaival megpróbálna kárt tenni bármiben, ami keményebb, mint egy medúza.
Btw ha akarod, most simán feljelentheted.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.19. 16:35:45

@Sadist: a jog nem erősséged, ne erőltesd se ezt, se a beszédet. főképp ne a gondolkodást.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.19. 16:41:49

@alöksz róz: " mert nincs logikai kapcsolat. csak nincs annyi eszed, hogy felfogd."

te tényleg ostoba vagy. úgy értettem hogy grósz ideológiai alapon igazi komcsiként csatlakozott
Németh Miklós meg nem ideológiai elvek miatt, hanem más okok miatt, szakmai előrelépés
miatt, tudod EGYPÁRT rendszer volt. 1974–75-ben ösztöndíjjal tanult a Harvard Egyetemen, az Amerikai Egyesült Államokban, szerinted ez biztos felesleges tudás volt a dekadens nyugaton, mi?

ezt nem lehet megérteni?

minden MSZMP-tag komcsi?
soroljuk fel a fideszes MSZMP-komcsikat! akkor azok is komcsik, nemigaz?

kérdeztem az rtl klubbot is. de akinek ilyen kibaszott nehéz a feje. azzal lehet hogy nem kéne semmiről se beszélni.

egy kurva mondatot alig bírsz kipréselni magadból te nyomorult.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.19. 16:47:02

@alöksz róz: ja,és a harvard azért nem egy soros-ösztöndíj, ezért van az, hogy a kis komcsi spicli orbán a mai napig nem érti hogy a hatósági ár miért drágítja a többi terméket.
meg utasítja a minisztereit hogy felezzék le az inflációt.

édes istenem, korbácsolja meg a tengert is

alöksz róz 2023.01.19. 17:25:43

leégeti magát a logikával, erre nekiáll köpködni.

szóljon aki mást várt :-)

HypocritSlayer 2023.01.20. 11:40:20

@alöksz róz:
>>leégeti magát a logikával, erre nekiáll köpködni.

szóljon aki mást várt :-)
<<

Én már átpörgetem:) Hidd el, ennél semmi sem fáj jobban neki:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.20. 13:18:59

@alöksz róz: mi lenne ha arra reagáltál amit írtam.

leírtam proli. ez nem logika. ez szemantika. értem hogy nincs szókincsed, de tényleg ilyen nehéz megérteni amit leírtam 5x másként? ennyire komplex neked pár alapszó? ennyire vagy lemaradva? biztos okosnak tartod magad dunning-krugeresként , de nem kéne okosnak tartanod csöpi.

mert nem vagy az.

elmondod mégegyzer hogy logika, vagy sikerülne esetleg felfogni, amit írtam?

olvasd újra a kommentjeimet, TALÁN segítene :) talán nem.
de garantálom csöpi, nem velem van a baj, és ne az ostoba fideszes barátaidat kérd meg hogy segítsenek.
mert nincs fideszes értelmiségi.

korlátatolt vagy, degenerált, és buta. talán az iskolázottság segített volna rajtad. egy jó iskolarendszer.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.20. 13:21:31

@HypocritSlayer: mondanám hogy te is állj neki konkrétumokat mondani. de veled felesleges leállni, hazug hitvány troll vagy. még az érvelés se megy. főként a gondolkodás. na te visoznt egy haszontalan grafomán vagy, érdekes a haverjaid neked nem szóltak hogy feleslegesen írod a szót?

mert most akkor mondom.

az előző posztoknál konkrétan rámutattam.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.20. 13:22:43

@alöksz róz: ja amúgy meg ha nem tudod mit kell írni ,mert magadtól olyan kib. ostoba vagy, akkor keresd a kérdőjeleket

arra kellett volna válaszolni

minden MSZMP-tag komcsi?
soroljuk fel a fideszes MSZMP-komcsikat! akkor azok is komcsik, nemigaz?

alöksz róz 2023.01.20. 14:01:40

@HypocritSlayer: "Én már átpörgetem" - én még oltogatom egy kicsit.
nem tűnik fel neki, hogy saját magát alázza a proli stílusával :-)

Sadist 2023.01.20. 14:02:56

@HypocritSlayer: "Én már átpörgetem:) Hidd el, ennél semmi sem fáj jobban neki:)"

Pontosan :) Fostoskának viszont még mindig nem tűnt fel, hogy a /dev/null-ba hőbörög már napok óta :D

alöksz róz 2023.01.20. 14:04:59

@tesz-vesz: "olvasd újra a kommentjeimet" - minek, egyforma proli hőbörgés mind.

a grammatik ganxsta :DDD

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.20. 14:06:47

@alöksz róz: ja én ezt hittem te alázod magad. persze az intelligens társaságban, pl azzal hogy nem reagálsz érdemben, és nem válaszolsz a kérdésimre és egy kurva mondatot alig bírsz kipréselni magadból te nyomorult.

itt a fideszes patkány becstelen csőcseléknél ez úgy látszik érdem, az ostoba trollkodás.

ez a bulvár szórakoztat titeket,

pedig lehet ám a betűket és szavakat másra is használni ám, hogy úgy mondjam magasabb színvonalon.

de nem értitek, ti ebben a pocsolyában dagonyáztok röfögve és röhögve.
hatalmas a buli!

alöksz róz 2023.01.20. 14:12:58

@Sadist: látni ilyeneket néha a városban. áll a megállóban a proli, fröcsög és káromkodik magába, szidja a mocskosorbánt, mocskosfideszeseket.

alöksz róz 2023.01.20. 14:14:23

@tesz-vesz: "pedig lehet ám a betűket és szavakat másra is használni ám, hogy úgy mondjam magasabb színvonalon" - igen, láttuk a rendkívül magas színvonalú fröcsögésedet, köszönjük.

alöksz róz 2023.01.20. 14:16:15

@tesz-vesz: buta köpködő proli a finom urak közt, ez vagy te, nem veszed észre? :D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.20. 14:28:08

@alöksz róz: ezt már megbeszéltük, mindent 6x kell leírni és akkor se érted?

hányszor másoljam még be?

te is olyan vagy mint a téveszmés bloggazdánk, nem ismeri fel az ÉRVEKET ,a konkrétumokat. csak a bulvár részeket, a személyeskedést emeli ki mint egy óvodás. az irreleváns a sok érv mellett. azokra VÉLETLENÜL nem jutott kapacitás.

tényleg mint egy degeneráltnak, be kell számozni neki. mert kib. buta.

általában a korrupt hitvány, és hazug emberek teszik ezt, mint a pesti srácokos varga ádám. te, meg bloggazdánk korruptak vagytok és hazudoztok vagy csak naiv tudatlan balekok?

ja és ne csinálj úgy, mintha te nem lennél felelős hogy így lezüllött ez a beszélgetés
olvasd vissza miket írogatsz és miket NEM! amiket kérek pl azokra semmit se írsz.

alöksz róz 2023.01.20. 14:34:10

@tesz-vesz: "hányszor másoljam még be?" - ahányszor akarod, te grammatik ganxsta

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.20. 14:52:55

@alöksz róz: én vagyok a hülye, hogy tanulatlan emberekkel szóbaállok, az igaz :)

fáj, ha gondolkodni kell, ugye?
gépelni se tudsz.

HypocritSlayer 2023.01.22. 08:48:49

@tesz-vesz:
>>érdekes a haverjaid neked nem szóltak hogy feleslegesen írod a szót?<<

Mert a haverjaim engem szeretnek:)
Téged meg rühellnek:) még a saját fajtád is leszar:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.23. 13:34:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: te takarodj vissza a szkeptikus vlogra válaszolni!

csoda hogy még van képed írni, agyhalott p*csa.
vastag a bőr az ostoba pofádon.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.23. 13:36:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ráadásul ezt nekem kéne írnod te analfabéta tyúk. :D
itt én érveltem, ő meg trollkodik, tisztában vagy a troll jelentésével? nem ugye, mert olyan buta vagy
süti beállítások módosítása