téveszmék

téveszmék

"Mindenki gondoskodásra szorul a bölcsőtől a sírig"

2023. január 17. - G. Nagy László

parlament.jpg

 

Korunk átlagembere irgalmatlanul elkényelmesedett. Számomra úgy tűnik, mintha az egész bolygón mindenütt egy gondoskodó, jóléti államra vágyna a polgár, skandináv szintű központi szolgáltatásokkal, bolgár mértékű adóterhek mellett. Sokak fejében nem csupán az nem áll össze, hogy a költségvetés bevételi és kiadási oldalának egyensúlyt illik mutatnia, de még odáig sem jutnak el, hogy valójában a központi hatalom jellege, működési köre is ezerféleképpen megrajzolható. Ebben természetesen az oktatás is ludas: szinte minden tankönyv ugyanazokról az állami funkciókról beszél; még véletlenül sem engedi, hogy a diák fantáziája elkalandozzon, alternatív utakra tévedjen. Pedig ez volna a lényeg: legyen valamiféle önálló elképzelésünk arról, hogy mit várunk a politikától, s mit nem.

 

MEGVÉDENI A POLGÁRT - A KÜLSŐ FENYEGETÉSTŐL

 

Ez az a csomag, amelynek szükségességét illetően - az anarchistákat leszámítva - mindannyian egyetértünk. Rendvédelem, határvédelem, jogvédelem, fogyasztóvédelem, katasztrófavédelem - csupa olyan szolgáltatás, amely az egyén biztonságát növeli, mégpedig olyan területeken, ahol a gondok önerőből - jellemzően - nem elháríthatók. Vegyük észre, hogy a külső fenyegetést az esetek zömében a másik ember jelenti, vagyis elsősorban egymástól kell megvédeni a polgárokat. Ez az állam elsődleges és messze legfontosabb feladategyüttese, éppen ezért döbbenetes látni, hogy a nyugati világ egyes szegmenseiben éppen ezt készülnek elengedni. Néha az az érzése az embernek, hogy szándékosan eresztik a farkasokat a bárányok közé. Ma már nem csak arról van szó, hogy a gyakorlatban büntetlenül engedik az agresszív garázdálkodást (lásd: az elmúlt szilveszteri randalírozások Európa nagyvárosaiban), hanem egyenesen jogi eljárásokat és kiskapukat kreálnak (Egyesült Államok), hogy a bevándorló-hátterűek ne is lehessenek büntethetők, vagy legalábbis lényegesen enyhébben, mint az őslakosok. Ami engem illet: én minden mást hagynék a fenébe, a központi hatalom helyében szinte kizárólag erre a csomagra koncentrálnék: megvédeni az egyén szabadságát, biztonságát.

 

MEGVÉDENI AZ ÁLLAMOT - A POLGÁRTÓL

 

Szinte jelképértékű, hogy a magyar történelem valaha volt legrettegettebb szervezetét Államvédelmi Hatóságnak nevezték. Rákosiék rémuralmának kínzásai és kegyetlenkedései itt koncentrálódtak. Azt kell tisztán látni, hogy az állam nem szorul semmiféle védelemre. Minden olyan eszköz, melyet az állam védelmében valaha bevetettek - titkosrendőrség, besúgó hálózat, cenzúra, a sajtószabadság korlátozása, politikai mozgalmak ellehetetlenítése - kizárólag a diktatúrát szolgálja. Természetesen egy demokráciában is létezhetnek speciális rendvédelmi egységek - Terrorelhárítási Központ, Országgyűlési Őrség stb. - azonban ezek működését egy jogállamban a transzparencia jellemzi és még véletlenül sem az öncélúság. Ez megint egy olyan fejezet, amelyben a legtöbben tökéletesen egyetértünk, egységesen elutasítva a diktatúrák teljes eszközkészletét. Épp ezért muszáj felkapni a fejünket minden olyan hírre, amikor állami cenzúráról, a szólásszabadság (sok esetben törvényben rögzített) megnyirbálásáról, karhatalmi túlkapásokról, másként gondolkodók önkényes rendőri vegzálásáról hallunk - történjen mindez keleten vagy nyugaton.

 

MEGVÉDENI A POLGÁRT - ÖNMAGÁTÓL

 

A két szélsőérték után - amelyekkel lényegében mindenki egyetért, illetve amiket mindenki elvet - most következzenek a közbülső állami feladatcsomagok, melyek megítélése már a legkevésbé sem egységes. Először vessünk egy pillantást azokra az intézkedésekre, amelyeknek nincs közvetlen pénzügyi-gazdasági vonatkozásuk. Szimpla korlátozásokról, tiltásokról van szó. Itt az alapvető társadalomfilozófiai kérdés nem más, mint hogy lehet-e felnőttnek tekinteni egy nagykorú állampolgárt, avagy a sírig dajkálni kell? Egyedül a liberális megközelítés az, amely kikéri magának az atyáskodást, s hogy számos kérdést eldöntenek a feje felett. A balosok és a konzervatívok sokkal könnyebben elfogadják, ha úgy bánnak velük, mint a taknyos gyerekekkel. Miről is van szó voltaképpen? Drog- és alkoholfogyasztás, prostitúció, eutanázia, házasságtörés, homoszexualitás, biztonsági előírások, kötelező munkaszünet stb. Ezek megítélése koronként, földrajzi helyenként és kultúránként eltérő. Száz éve szesztilalom volt Amerikában, s pár hónapig - a Tanácsköztársaság idején - Magyarországon is. Az iszlám országokban ma is ez a helyzet. A homoszexualitást számos nyugati országban még a múlt század második felében is börtönbüntetéssel sújtották - manapság Európa országaiban ez ma már elképzelhetetlen, mohamedán vidéken azonban továbbra is veszélyes kaland az egyneműek szerelme. Ugyanígy: ma már csak a régmúlt rossz emléke a házasságtörés társadalmi szintű büntetése, a magas tudatszintű társadalmakban ez totálisan magánügy. A prostitúció és a droghasználat szabályozása a mai napig igen komoly eltéréseket mutat a nyugati civilizáción belül is. Ugyanez a helyzet az olyan hétköznapi jelenségeknél is, mint amilyenek a kültéri sportok: le szabad-e térni a kijelölt túraútvonalakról, ki lehet-e úszni a bóján túlra, kinn maradhat-e az ember a vízen a viharjelzést követően stb. - ezerféle megközelítéssel találkoztunk már. Aligha vitás: ha egy társadalom felnőttként tekint a polgáraira, ott nincs helye semmiféle korlátozásnak, amellyel az állam önmagától védené meg az egyént. A figyelmeztetések és az ajánlások abszolút építőek és segítőek, de ennyi. Döntsön mindenki maga, s vállalja is érte a felelősséget! Különben miért neveznénk magunkat felnőttnek, cselekvőképesnek, beszámíthatónak?

 

Ami a tudatmódosító szereket illeti, ha létezik olyan alkoholtartalmú ital, vagy drogféle, mely bizonyítottan agresszívé és közveszélyessé formál bárkit, úgy annak engedélyezése/tiltása már nem e fejezet témája. A legtöbb szerrel azonban nem ez a helyzet; valójában csak a gátlások csökkennek - az erőszakosság a személyiségből fakad, nem a bevitt anyagból. A múlt héten brutálisan meggyilkolt rendőr esetében is arról szólnak a hírek, hogy az ámokfutó elkövető nagy valószínűség szerint kábítószer hatása alatt állt. Természetesen e befolyásoltság nem jelent enyhítő körülményt, éppúgy életfogytig tartó fegyházbüntetésre számíthat, mintha tettét józanul követte volna el.

 

MEGVÉDENI A POLGÁRT - A SZEGÉNYSÉGTŐL

 

Továbbra is az állam atyáskodó szerepéének létjogosultságát firtatjuk, ám e fejezeten belül a közvetlen pénzosztogatás a téma: segélyek, járadékok, támogatások. Ide tartozik a feltétel nélküli alapjövedelem kérdése is. Nincs olyan politikai erő a világon, amely ne azt hirdetné, hogy senkit sem hagyunk az út szélén. Az álláspontok csupán abban különböznek, hogy mely társadalmi rétegeket szükséges istápolni, valamint hogy milyen mértékben és módon. E téren lehet olyan felfogást képviselni, mely szerint a teljes gazdasági egyenlőség a cél; de mondhatjuk azt is, hogy kizárólag a fogyatékossággal élők részesüljenek bármiféle központi támogatásban. (A magam részéről ezt tartanám a legigazságosabbnak.) A kommunista egalitarizmus valódi ellenpólusát az állami újraelosztás nullára redukálása, a szociális háló teljes felszámolása jelentené.

 

MEGVÉDENI A POLGÁRT - A GONDOSKODÁS HIÁNYÁTÓL

 

A jelen posztban megjelenő utolsó állami feladatcsomagba a központi szolgáltatások kerülnek, melyek összességében a költségvetés kiadási oldalának oroszlánrészét adják. Nyugdíj, oktatás, egészségügy, közlekedés - a hazai büdzsé felét már ezek felemésztik, és akkor még nem beszéltünk kultúráról, sportról, vallásról, illetve közmédiáról. Magyarországon egyedül az LA75 (Le az Adók 75%-ával Párt) hirdet radikális változást, jóllehet az állami nyugdíjrendszer megszüntetését még ők sem látják reálisnak. Minden más politikai erő magától értetődőnek gondolja, hogy a központi hatalom ezerféle kényelmi szolgáltatást nyújt; fel sem merül bennük, hogy ezek akár piaci alapon is működhetnének. A nyugati világ nagy része ugyancsak széles jóléti államot működtet, alanyi jogon járó juttatások tömkelegével, tetemes adókkal, a GDP-hez mérten igen magas államháztartási kiadásokkal. Európa országaiban átlagosan a megtermelt GDP fele landol a központi költségvetésben, de 35% alá sehol nem megy. Ez pedig meglehetősen veszélyes játék. Vito Tanzi, a Harvard egyetem egykori közgazdász professzora szerint a stabil fejlődést leginkább szolgáló érték 30% körül mozog. Az öreg kontinensen ez szemmel láthatóan senkit sem érdekel.

 

Orbán Viktor a következőképpen reagált a múlt heti rendőrgyilkosságra: "Budapest egy olyan város, ahol a gyilkosság, különösen a rendőrgyilkosság messze nem mindennapos esemény, hanem módfelett ritka. Ez olyasmi, amihez nem vagyunk hozzászokva. Ezért megráz és meg is rendít bennünket. Ez azt jelenti, hogy a rendőreink jól végzik a munkájukat. Magyarországon egy ilyen esetnél nem a vállunkat rándítjuk meg, nem azt mondjuk, hogy tegnap is hallottunk ilyet, meg ilyen szokott lenni, meg egyes városrészekben, mint számos nyugat-európai országban ez szinte napi gyakorlat, hanem azt mondjuk, hogy Úristen, mi történt." A miniszterelnök persze némiképp túloz. A rendőrgyilkosságok Nyugaton sem gyakoriak. És az is tény, hogy az effajta ámokfutás szinte kivédhetetlen, függetlenül a rendőrállomány felkészültségétől, avagy az adott ország etnikai összetételétől, illetve politikai vezetésétől. A lényeget illetően azonban igazat kell adnunk Orbánnak: szerencsések vagyunk, mert alapvetően biztonságos helyen élünk. Magyarországon az állam kétségkívül ellátja első számú feladatát, a polgárok védelmét mindenféle agresszióval szemben. Aligha létezik ennél fontosabb szempont, amikor politikai alternatívák között választunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr4818015388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HypocritSlayer 2023.01.17. 14:59:41

>>esetek zömében a másik ember jelenti, vagyis elsősorban egymástól kell megvédeni a polgárokat. <<

Ezzel vitatkoznék, elsősorban önmagától kell megvédeni a júzert.....:)

>>Néha az az érzése az embernek, hogy szándékosan eresztik a farkasokat a bárányok közé.<<

Pedig nem, csak a jólét és a puha tunyaság elkényelmesít.....

>> Ma már nem csak arról van szó, hogy a gyakorlatban büntetlenül engedik az agresszív garázdálkodást (lásd: az elmúlt szilveszteri randalírozások Európa nagyvárosaiban), hanem egyenesen jogi eljárásokat és kiskapukat kreálnak (Egyesült Államok), hogy a bevándorló-hátterűek ne is lehessenek büntethetők, vagy legalábbis lényegesen enyhébben, mint az őslakosok.<<

Mert az ideológia mindenek felett, ha sérül az "imázs", akkor az nagyobb veszélyekkel jár, mint ezek a "kis kellemetlenségek"

>> Ami engem illet: én minden mást hagynék a fenébe, a központi hatalom helyében szinte kizárólag erre a csomagra koncentrálnék: megvédeni az egyén szabadságát, biztonságát.<<

De, mivel önmagától nem tudod megvédeni, így hiábavaló.....

>>Azt kell tisztán látni, hogy az állam nem szorul semmiféle védelemre.<<

De, szorul, ha másként nem, akkor "áttételesen"......
2006-ban sem a "sima" rendőri intézkedéssel volt a gond, hanem azzal, hogy a Fidesz nagygyűlésről hazafele igyekvőket rátolták a randalírozókra és azonosító nélkül összevertek mindent és mindenkit, aki az útjukba került.......t

üntetőket rátolták

>> Minden olyan eszköz, melyet az állam védelmében valaha bevetettek - titkosrendőrség, besúgó hálózat, cenzúra, a sajtószabadság korlátozása, politikai mozgalmak ellehetetlenítése - kizárólag a diktatúrát szolgálja.<<

Ez sem igaz.
Ha a cenzúrálatlanság, a sajtószabadság és a politikai mozgalmak pánikor, káoszt és anarchiát eredményeznek, akkor bizony az káros és ha választani kell, akkor inkább ez előbbiek "csorbuljanak" néhanapján.

>> Természetesen egy demokráciában is létezhetnek speciális rendvédelmi egységek - Terrorelhárítási Központ, Országgyűlési Őrség stb. - azonban ezek működését egy jogállamban a transzparencia jellemzi és még véletlenül sem az öncélúság. <<

Fene tudja, ebbe azért nem lennék mindig annyira biztos.....

>>Ez megint egy olyan fejezet, amelyben a legtöbben tökéletesen egyetértünk, egységesen elutasítva a diktatúrák teljes eszközkészletét.<<

Csakhogy a paradoxon az, hogy ugyanaz az eszközkészlet áll rendelkezésre és használják is mind "diktatúra", mind "demokrácia "esetén......

>> Épp ezért muszáj felkapni a fejünket minden olyan hírre, amikor állami cenzúráról, a szólásszabadság (sok esetben törvényben rögzített) megnyirbálásáról, karhatalmi túlkapásokról, másként gondolkodók önkényes rendőri vegzálásáról hallunk - történjen mindez keleten vagy nyugaton.<<

Kapkodhatjuk a fejünket, meg tüncizhetünk pl. az ujgurok meg a tibetiek vegzálása miatt, de végül ugyis az Aliexpresss-ről fogjuk megrendelni a legújabb kütyüt:)

 

>>Itt az alapvető társadalomfilozófiai kérdés nem más, mint hogy lehet-e felnőttnek tekinteni egy nagykorú állampolgárt,<<

A válasz egyértelmű: nem

>> avagy a sírig dajkálni kell?<<

Nem kell, aki hülye, haljon meg.....szelekciós tényező.....

>>Egyedül a liberális megközelítés az, amely kikéri magának az atyáskodást, s hogy számos kérdést eldöntenek a feje felett.<<

És ha még buta is ráadásul, akkor még orbitálisabbat fog szopni, megérdemelten.......

>> Ugyanígy: ma már csak a régmúlt rossz emléke a házasságtörés társadalmi szintű büntetése, a magas tudatszintű társadalmakban ez totálisan magánügy. <<

Sajnos:)

>>ha egy társadalom felnőttként tekint a polgáraira, ott nincs helye semmiféle korlátozásnak, amellyel az állam önmagától védené meg az egyént.<<

Ezt anarchiának hívjuk.

>>A figyelmeztetések és az ajánlások abszolút építőek és segítőek, de ennyi. <<

Ja, a cigányok pl. az egyik legjobb példa rá, hogy nekik ennyi elég is.........

>>Döntsön mindenki maga, <<

Ez megy, még az egy éves gyereknek is.........

>>s vállalja is érte a felelősséget! <<

Ez meg nem megy a 90%-nak, még akkor sem, ha rákényszeríted......., úgyhogy kapufa....

>>Különben miért neveznénk magunkat felnőttnek, cselekvőképesnek, beszámíthatónak?<<

Nevezhetik magukat tündérrózsakert vaníliaillatú szellőjének is, attól az még nem válik valósággá......

 
>>az erőszakosság a személyiségből fakad,<<

Azzal meg nem lehet mit kezdeni, de, ha már el van baszva, legalább ne szítsuk tovább a tüzet......

>> Nincs olyan politikai erő a világon, amely ne azt hirdetné, hogy senkit sem hagyunk az út szélén.<<

Pedig igény, az volna rá......

Wildhunt 2023.01.17. 16:07:51

Magyarországon az állam kétségkívül ellátja első számú feladatát, a polgárok védelmét mindenféle agresszióval szemben.

Nézz körül a tanyavilágban. Pestről könnyű libertáriusnak lenni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.17. 17:12:58

az előző "A tudatos ember szűkíti a szókincsét" c. posztnál válaszoltam neked menj kérlek vissza, és részletesen válaszolj, különben addig fogom másolni, amíg nem látok választ rá.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.17. 17:25:36

" Ez olyasmi, amihez nem vagyunk hozzászokva. Ezért megráz és meg is rendít bennünket. Ez azt jelenti, hogy a rendőreink jól végzik a munkájukat"

k-ra nem azt jelenti, hogyha nagyritkán meghal egy rendőr, hogy a rendőrök jól végzik a dolgukat, mert akkor a bünőző halna meg inkább nagyritkán, tetszik érteni?! a logika és amúgy az intellektuális dolgok, mint pl a GONDOLKODÁS sose mentek orbánnak és a szövegírónak,

aki kicsit is ért témához azt tudja hogy a rendőrök képzetlenek és felszereltségük sincs.
paprikaspré, tonfa, sokkoló ezek alap felszerelések kellenének hogy legyenek,
testkamera se ártana.
persze szlovákiában már a pusztában is hd kamera veszi a vasúti átjárót, itthon meg a budapesti belvárost krumplikkal kamerázzák.

hiába magyaráznám, hogy 30 évvel le vagyunk maradva egy olyan helyen ahol fideszes vallás van. egy szekta nem képes értelmezni a szavakat. az érzelmei fontosabbak a nemlétező értelménél.

"Magyarországon az állam kétségkívül ellátja első számú feladatát, a polgárok védelmét mindenféle agresszióval szemben. Aligha létezik ennél fontosabb szempont, amikor politikai alternatívák között

nincs oktatási minisztérim, nincs egészségügyi minisztérium, nincs környezetvédelmi minisztérium, csupa olyan dolgok amiért az adót fizetjük ebben a banánköztársaságban, aminek vezetője a twitteren freedomfighternek hazudja magát. és a szektája imádja. emberi erőforrás minisztérium viszont van, gyarmat ugye, végletekig nyitott és kiszolgáltatott gazdaság, de legalább SZAVAKBAN van szó nemzeti szuveneritásról, két súlyosan mérgező kínai aksigyár között

márpedig aki a fideszre szavazott az igyon a gödi kútvízből is. aksinagyhatalom, ugye?

a közbiztonság pedig azt jelenti, hogy MEGELŐZZÜK a bűnt, ahhoz képest én alig látok rendőrjárört. a tek-et orbán testőre vezeti, tsztiképző nélkül kinevezték parancsnoknak.
pintér meg csak az olajszőkítésben volt érdekelt, érdekes a mai napig nincs felderítve az olajszőkítés, hát nem furcsa?

a maffia is egy kézben van, akik lebuknak a kékfényben, azok magánzók. vagy csak kirúgták őket a szervezett bűnözés ZRT.-ből.

kkbk.blog.hu/2015/11/30/hajdu_janos_es_a_tek

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.17. 17:27:26

* hogyha nagyritkán meghal egy rendőr és ez megrázza társadalalmat
akkor a bünőző halna meg inkább nagyritkán és az rázná meg a társadalmat, mert akkor végzik igazán jól a rendőrök a munkájukat

alöksz róz 2023.01.17. 18:33:06

fogyasztóvédelem? az hogy fér bele a liberalizmusba? hiszen ott nincs erőszak és nincs benne az állam se.
ha elégedetlen a fogyasztó vagy a vásárló, akkor majd nem megy oda többet, illetve jól kiközösíti akivel elégedetlen.

baalint1 2023.01.17. 22:37:19

Az utolsó résszel kapcsolatban:
A közbiztonság mennyit javult vagy romlott, amióta az újkommunisták vannak hatalmon? Komolyan érdekelne, nem tudom mennyit változott, de a kérdés ez lenne, nem az, hogy bástya elvtárs mit nyilatkozott erről.

Mai viszont szerintem lényegesebb a postodban, hogy az önmagától való megvédésbe belekeversz oda nem illő dolgokat.

A homoszexualitás tiltása eleve nem arról szólt, hogy magától védje meg az állam az állampolgárt. Hogy ennek pl. az ókori zsidóknál milyen jelentősége volt, az összetett, de a 20 századra ez egy puszta rossz hagyomány, vallási fanatizmus, előítélet maradt. Szóval bár elvileg a kimenet ugyanaz lenne elvileg, hiszen akiúgy fogja fel, hogy azért ne vegzáljuk a melegeket, mert azt csinálnak magukkal, amit akarnak, az sem vegzálja őket, meg a liberálisok sem, akik nem gondolják, hogy ezzel ártanának maguknak, épp ellenkezőleg, ha heterót játszanának, az lenne nekik rossz. Többek között ezért nem liberális ez az álláspontod. Más kérdés, hogy te már kimutattad a fogad fehérjét ebben a kérdésben, mikor a homofób törvénynek tapsikoltál, pedig te is jól tudod, hogy köze nincs a gyermekvédelemhez, úgyhogy még ez az álláspontod, amit a cikkben leírtál sem igaz.

Ami a turistautakról letérést illeti, tudom hogy én hoztam múltkor hasonló példát, lehet hogy onnan vetted, de konkrétan a turistaútról letérés tiltasa nem feltétlenül magad ellen véd, vannak védett területek, amelyek természeti értékeit közmegegyezés szerint óvni kell. Na ez megint egy érdekes dilemma, hogy ilyen szabályt mennyire érdemes alkalmazni. Mert normális esetben pl. nem mennének be az emberek krókuszok közé fotózkodni, összetaposva azt, a gyakorlatban meg de...

baalint1 2023.01.17. 22:40:58

Amúgy ha az államnak nem kell védenie magát az állampolgároktól, akkor a kémszoftveres ügy miért nem zavart téged? Vagy mikor a közszolgálati médiában nem hangozhat el kritika az állammal szemben? Vagy mikor sztrájkoló tanárokat rúgnak ki? Vagy mikor átírják utolsó pillanatban a választási szabályokat, most nem a nagy választási törvény változtatásra gondolok, hanem pl. listaállítás feltételeit.

baalint1 2023.01.17. 22:43:21

Ami az adórendszert illeti, igen, alacsonyabb adók kellenének. De a legrosszabb kombináció, amikor relatív magasak az adók, az állami szolgáltatások mégis leépülnek, egyre inkább a semmiért fizetünk...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.18. 07:46:56

Nincs pénz gondoskodó, jóléti államra. Ahhoz valakinek dolgoznia is kell ugyanis.

Boldeone2 2023.01.18. 08:02:11

A fő kèrdès az, hogy mi legyen az állam funkciója, hogy a kisember ne csak a " mindenkori uralkodóosztály erőszakszervezetènek" èrezze? Egyèrtelmű, hogy az államnak fel kell vállalni a szociális, jólèti feladatokat, amely újraelosztással jár. Itt azért veszèlyes terepre èrkezünk, hiszen nagyobb újraelosztás egyúttal nagyobb kísèrtès is a hatalomnak, ahol pedig nincs valós pluralizmus - mint pl Magyarország , ahol egy kvázi egypárti\ állampárti rendszer van- ott nagyon jó esèly van rá, hogy Crony- kapitalizmus alakuljon ki, a közforrások kisajátítása törtènik egy szűk, politikaközeli által. Erre kis túlzással azt is lehet mondani hogy 'perverz újraelosztás "
A jövő mindenkèppen az, hogy az állam rögzítse hogy milyen alapvető szociális jogokról közeles gondolkodni : lakhatás, a mèltó emberi èlethez való jog, de csèrèben elvárja hogy az egyèn is tegyen a sorsárèrt. Tehát ez egy viszonos folyamat kell hogy legyen
Az invalid emberekről gondoskodás is, ahogy az időskori ellátás is állami feladat kell hogy legyen
Az öngondoskodás egy mítosz , az emberek többsège mèg a nyugati államokban sem kèpes öngondoskodni ...
Az egèszsèges emberek esetèben kèt típusú támogatás lehetsèges: az állam lehetősèget biztosít a kèpzèsre , addig alapjövedelmet biztosít, az első munkahelyig; a másik mód pedig az, tőkèt biztosít a vállalkozni akaró embereknek
Akár új állami vagyonelemeket is lehetne meghirdetni, hogy szèlesedjen a tulajdonosi rèteg
Egy jövőbeli kormánynak felül kell vizsgálni a NER - burzsoázia közpènzekből tollasodását, ami akár egyfajta új tulajdonosi rèteg lètrejöttèt is erdemènyezheti vègső soron. Valami olyasmi lehet, mint a rendszervàltáskor ....

A lènyeg : valódi szabadság csak tulajdonnal lehet, ha nincs szèles polgári tulajdonosi rèteg - nálunk nincs - akkor szabadság sincs, csak az államtól lehet függeni...Ha pedig az államtól függünk, akkor az államnak kötelessège gondoskodni, pl alapjövedelemmel ...
Azaz az államnak kèt feladata van optimális esetben: segíteni a tulajdonszerzèst a kisembernek , meg feltèteles alapjövedelemmet adni a szerencsètlenül mi jártaknak. Ennek az optimális egyensúlyát kell kialakítani !

A nemzeti tőkès here rètegtől pedig el kell venni a milliárdos szubvenciókat , hiszen láttuk , ez egy feneketlen kút! Ne a már felfoghatatlanul gazdagokat segítse tovább az állam a közpènekkel!
Ez egy totál kontraproduktív dolog közgazgaságilag, de nagyon drága !
Lölő ès társai szinte SEMMI innovációt nem hoztak lètre , de nem is vittèk ki az országot a világpiacra, csak a saját zsebüket tömködik...
Egy jövőbeli új kormánynak bátornak kell lenni: legalább egy rèszèt vissza kell venni az elkorrumpált\ elherdált állami pènzeknek
Jöhet a vagyonadó, az egy összegben befizetett vagyondèzsma, államosítás - ahol bebizonyosodik a korrupciós vagyonszerzès

chrisred 2023.01.18. 08:14:10

"Magyarországon egy ilyen esetnél nem a vállunkat rándítjuk meg, nem azt mondjuk, hogy tegnap is hallottunk ilyet, meg ilyen szokott lenni, meg egyes városrészekben, mint számos nyugat-európai országban ez szinte napi gyakorlat, hanem azt mondjuk, hogy Úristen, mi történt." A miniszterelnök persze némiképp túloz.

Ja, egy picikét! :)

www.portfolio.hu/gazdasag/20200208/felkerult-magyarorszag-europa-leghalalosabb-orszagainak-listajara-415123

2023.01.18. 08:53:40

@alöksz róz:
a feudális világban vásárbírákat választottak. a céhes termelői érdekvédelem mellett legyen fogyasztóvédelem. errefelé az1529-ben alapított magánadományból tkp. közalapítványként létrehozott városi ispotály élén sorrendben a harmadik ember a szegények közül választott betegjogi képviselő. kevés új van a nap alatt a közjogban legalább is.

és ezt kiszorította a magánjog. mondván, hogy nincsenek közösségi piacterek, időleges vásárok. hanem magántulajdonon alapuló hipermarketek vannak. nincsenek többé platz-ok (piacok) hanem velencei mintájára privát piazzák (plázák) vannak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.18. 09:14:04

"kábítószer hatása alatt állt. Természetesen e befolyásoltság nem jelent enyhítő körülményt, éppúgy életfogytig tartó fegyházbüntetésre számíthat, mintha tettét józanul követte volna el."

Tudtommal ha "szer" hatása alatt állt, az súlyosbító körülmény. Vagy ez csak közlekedési balesetnél érvényes?

OFF:

Egy ideje az egész magyar net tele van Zámbó Dzsimivel. Mi ez a nagy kultusz? A pasi egy ócska, undorítóan giccses énekes volt - tudom, sokak számára a magyar Caruso -, mellesleg meg Darwin-díjas idióta.

Sokat elmond a magyar közkultúráról, hogy Zámbó Dzsimiről film készül vagy már el is készült, míg a nem olyan rég elhunyt Kocsis Zoltánról ez még tervben sincs.

2023.01.18. 09:18:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
ez a rendszerváltás. a kereskedelmi tévék eladják dzsimit. kocsis zoltánt meg nem adják el. kereslet-kínálat törvénye érvényesül. és az olyan, mint a gravitáció.

birkamenet 2023.01.18. 09:35:48

Orbanisztánban az állam 100%-ban megvédi a NER maffia hálózar tagjait.

A maradék 9 milliót meg úgyis teljesen hülyének nézik és teljességgel szarnak rájuk. És teljesen igazuk van, ugyanis a birkák tömegével ezt kell csinálni, erre van igényük. Akiket megvéd a jogállamtól, a brüsszeli euró milliárdoktól, az európai jóléttől, a magyar egészségügytől és oktatástól és mindentől, amitől egy birkának lenne esze és gondolkodni tudna.

2023.01.18. 09:46:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
a kereskedelmi televíziózás alapja az, hogy ki kell tenni egy segget a képernyőre főműsoridőben. ha elegendő az induló elérés, akkor növekszik a nézettség. milliók követelik, hogy vegyék le onnan. és amikor csökken a nézettség, akkor le kell venni. úgy milliók követelik, hogy tegyék vissza.

G. Nagy László 2023.01.18. 10:03:55

@Wildhunt:

"Nézz körül a tanyavilágban. Pestről könnyű libertáriusnak lenni."

Milyen a közbiztonság arrafelé?

G. Nagy László 2023.01.18. 10:10:16

@alöksz róz:

"fogyasztóvédelem? az hogy fér bele a liberalizmusba? hiszen ott nincs erőszak és nincs benne az állam se.
ha elégedetlen a fogyasztó vagy a vásárló, akkor majd nem megy oda többet, illetve jól kiközösíti akivel elégedetlen."

Alapvetően így is működik a dolog, még ott is, ahol van fogyasztóvédelmi szerv. De gondolj azokra, akik már nem tudnak reklamálni. Akiket megcsap az áram egy életveszélyes termék miatt, vagy van egy cimborám, aki gyakorlatilag megvakult, mert egy pesti szórakozóhelyen metilalkohol-származékot kapott.

De ha tényleg csont libertáriusok is vagyunk, jogvédelemre akkor is van szükségünk, ennek pedig egyik alfejezete a fogyasztóvédelem.

G. Nagy László 2023.01.18. 10:18:53

@baalint1:

"A homoszexualitás tiltása eleve nem arról szólt, hogy magától védje meg az állam az állampolgárt."

Akkor miről? Egy meleg nem veszélyezteti a másik ember szabadságát, de még az államot sem azzal, hogy meleg.

A homofóbia alapvetően vallási gyökerekkel bír, ismerjük az idevonatkozó ószövetségi passzusokat. Nyilvánvalóan minden vallási intelem arról szól, hogy legyünk kedvesek Isten előtt, mert így teszünk jót magunkkal, vagy másokkal. Olyat te még nem hallottál, hogy "Isten ezt és ezt várja tőled" és az adott vallás teológusa ne tudta, vagy nem akarta volna elmagyarázni, hogy voltaképp a saját érdekedről van szó.

birkamenet 2023.01.18. 10:19:56

@Boldeone2: Ne a már felfoghatatlanul gazdagokat segítse tovább az állam a közpènekkel!

De hát te is làtod minden nap, hogy a magyar értelmi togyatékos birkatömeg egyenesen ezt követeli meg, hogy ez legyen, a saját sz.opatása, a saját életének az elherdálása -ez a hirhedt ÖNSORSRONTÓ magyar genetika.

Oszt ez öröklödik át már többmint 1100 éve. Oszt agyilag pont ott van a magyar nép , mint a honfoglaláskor. A vezirnek mindent, mi meg elélünk a moslékon is!

G. Nagy László 2023.01.18. 10:21:03

@Boldeone2:

' Itt azért veszèlyes terepre èrkezünk, hiszen nagyobb újraelosztás egyúttal nagyobb kísèrtès is a hatalomnak"

Sosem értettem veled egyet ennyire.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 11:01:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: te takarodjál vissza a szkeptikus blogra válaszolni a kérdésre

ostoba k. a legveszélyesebb hogy okosnak hiszed magad.

alöksz róz 2023.01.18. 11:33:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Egy ideje az egész magyar net tele van Zámbó Dzsimivel" - nem kuktusz, csak reklám a sorozatnak, ennyi

kewcheg 2023.01.18. 11:35:57

@Boldeone2: nem szabad.Tudom hogy népszerütlen vélemény, de a nemzet tőkés osztályt megkel teremteni mégha igazságérzetet sujtja akkor is.És az államnak meg kel védeni a nemzeti kapiatalistát a maradék 9 millio akárhánytol, mert ezek kirabolnák a tökést, elvennék a tökéjét.A most még kicsit szefós M.L. vagy csirának tünő producer aki megcsinálta az aranybulát, egyszer mind maradandot fog alkotni.Majd az utodaik, vagy azoknak a déd, ükonokája.A most igazságtalannak tünő, harácsolt vagyonok majd 2347- ben még sokat fognak jelenteni kishazánk számára.Lehet hogy már nem érem meg, de abbol a pénzekből komoly vashámorok, fűrészmalmok, céhek fognak létrejönni, ahol felvilágosult urak fogják alkalmazni a mai prolik jobbágy unokáit, akiket viszont ezek az urak nem fognak túlzottan bántani ha jól dolgoznak.Épp ezért a nemzeti tökét óvni, védni kell mint kicsiny hóvirágot mert megmaradásunk záloga....

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 11:55:29

@G. Nagy László:

na hogy is van ez pl az MNB több milliárd forintot ellop, elveszti közpénz jellegét, amikor alapítványoknak utalják.

miért nem lehet átlátható a pénz útja, ha tisztességesek? ezt mondjátok meg ostoba arrogancia nélkül. bár képtelenség, de az agyhalott fideszesek megpróbálhatják.

nem erős a gyanú hogy ellopják, amikor matolcsi fiacskája porshékat gyűjt és 15 milliáérdért vesz luxuslakást manhattanben?

ezért fizetjük az adót, fideszes cselédek?

átlagember nem tudja felfogni a millió és a milliárd ft közötti különbséget, számold már ki mennyi 1 millió másodperc, meg mennyi 1 milliárs másodperc. az unokáinkat lopják meg ezek a patkányok. bűnüzők vezetik az országot, amúgy Németh Miklós megmondta, hogy matolcsi csillag istvánnal lopott a 90-es évek elején.

melyik mondatot nem érted már megint? segítek csak szól, ne vigye el mindig a cica a nyelved

birkamenet 2023.01.18. 11:59:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Tranzi pedo bulgár birka, szerintem téged nem is putyin, hanem gyurcsány fizet! Amikor arról van szó, hogy a fidernyák birka milyen primitiv állat, akkor te azonnal ugrassz, hogy bemutasd, hogy tényleg!

Na, te se a Tudás menetéből szöktél a blogketrecbe!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 12:04:41

@tesz-vesz: ja lölö. annyi név van a fejemben, hogy sose tudom a monogrammokat.

birkamenet 2023.01.18. 12:06:58

@tesz-vesz:

És a mai héttől fogva a listádra rakhatod ezt az Integritás vagymijaf.asz Bizottságot, a vezér eftárs olyan fényesre nyalta orbán gazdi valagát, hogy innentől kezdve konyec EU támogatási pénzek.

Persze hülye az, aki elhitte, hogy Orbanisztánban az orbán által irányitott EU pénzelosztási korrupció lefülelésére felállitott hivatal embereit sem orbán seggéből húzták elő.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 12:07:25

@birkamenet: elképesztő ez a nő.

hihetetlenül buta, és mégcsak észre se veszi. de nem Dunning-Krugerrel, hanem kifejezetten okosnak hiszi magát, a sznobság létezik minden értelmi színvonalon vegetálónak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 12:21:23

@birkamenet: kérdeztem már a téveszmés bloggazdánkat,hogy miért kellett felállítani az integritás hatóságot, (csak nem elismerik a magas (rendszerszintű) korrupciót?)

de csak annyit tud kinyögni, hogy "köcsög brüsszel, nemzeti szuverenitás."

mint egy 8 éves gyereknek, olyan az agya

HypocritSlayer 2023.01.18. 12:40:20

@baalint1:
>> homofób törvénynek tapsikoltál, <<

Annyira bennük a "homofóbia", hogy 18 éve alul nem lehet oktatni genderszart, meg drag queen szart előadni nekik, baszki ez tényleg gáz......

>>pedig te is jól tudod, hogy köze nincs a gyermekvédelemhez, úgyhogy még ez az álláspontod, amit a cikkben leírtál sem igaz.<<

Aztán mihez van köze, a buziveréshez?

HypocritSlayer 2023.01.18. 12:47:29

@baalint1:
>>Vagy mikor a közszolgálati médiában nem hangozhat el kritika az állammal szemben? <<

Vegyenek maguknak:)DDDDDD........., oh, wait, hiszen vettek:) DK -TV:) a többi mellett:)

>>Vagy mikor sztrájkoló tanárokat rúgnak ki? <<

Csak akkor, ha jogszabályt szegtek , márpedig megszegték, szóval kuss........

Amúgy meg nagyon helyes, tanár ne politizáljon, ráadásul a politikai pedofília is gusztustalan, amit művelnek.....

>>Vagy mikor átírják utolsó pillanatban a választási szabályokat, <<

És Jászberényben mégis sikerült a diktatúra ellenébe nyerni, ugye?:)
Csak annyi kell, hogy többen legyenek:)DDD

Gondolom, ugyanennyire nyígtál, amikor az MSZP-SZDSZ írta át a választási szabályokat?:)DDDDDD

>>most nem a nagy választási törvény változtatásra gondolok, hanem pl. listaállítás feltételeit. <<

Én meg már előre röhögök azon, hogy hogy fognak egymással megint összefosni, ugyanakkor meg egymás ellen kampányolni az önkormányzatival együtt megtartandó EU-s választásokon:)DDDD

HypocritSlayer 2023.01.18. 12:49:28

@baalint1:
>>egyre inkább a semmiért fizetünk... <<

Nyugi, nem "fizetsz" te semmit érte, az adó az nem "fizetség", hanem kötelezettség, az nem a "te pénzed", ahogyan az sem, amit a teszkóban a kifliért fizetsz, annak a felhasználásába sem szólhatsz bele......

erol 2023.01.18. 12:58:18

Egyetértek a poszttal, kivéve, hogy az utolsó csomagot, a központi szolgáltatásokat is el kéne engedni. Ez kb olyan álom mint a kommunizmus, csak a másik oldalról. Egyrészt politikai öngyilkosság lenne egy ilyen lépés, másrészt elszabadulna a zombi apokalipszis. Igazából nem is értem, mi lenne a haszna.

kewcheg 2023.01.18. 13:13:02

@tesz-vesz: Németh Miklós a maiakhoz képest adenaueri magasságot jelent.
Kancsi emberek általában tolvajok.Már elnézést a kancsaloktól.De minden testi defektus valahol egy jellembéli torzulással jár.Bár igaz, Quasimodo jószívű volt.De mondjuk ő nem fért hozzá pénzhez és nőhöz..:) Mindenesetre itthon mi ridegtartáshoz vagyunk szoktatva, és ez valahogy így van jól.Kevés pénzért, több ember munkáját ellátva, hideg, fűtetlen munkahelyen, kölesen tartva a magyar különösen szívós és ravasz lesz.Nyugaton az így szocializálódott magyar hamar a tápláléklánc csúcsán találja magát, hiszen ravaszabb, dörzsöltebb, keményebb.Egy kis fosos belgát vagy svédet ötször körbeszalad míg az felveszi a papucsát.Ezért szerintem hálával tartozunk feletteseinknek.Prime min.Úr megmondta ősszel, hogy takarékoskodjunk v.keressünk többet.Ennél nagyobb igazságot soha nem hallottam.De mivel Ő szereti a tökös, kemény falusi vagányokat, szerintem nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy a "többet keresés" erkölcsileg egy kissé nagyvonalúbban kezelendő.Ez van p.m.úr környezetében is, vagány tökös legényekre van szüksége nem mint a csira volnerra, aki olyan szerencsétlen volt hogy lebukott.Nem lett volna ilyen balfék, élete végéig csinálhatta volna...

2023.01.18. 13:13:06

@G. Nagy László:
a termelőknek jogukban áll-e védeni a piacot. és a piac az lehet egy közösségi platz, vagy csak privát pláza lehet?

HypocritSlayer 2023.01.18. 13:43:23

@Boldeone2:
>>A fő kèrdès az, hogy mi legyen az állam funkciója, hogy a kisember ne csak a " mindenkori uralkodóosztály erőszakszervezetènek" èrezze?<<

Mi köze az államnak, hogy a kisember hogy "érez"?:)
Komolyan, mi ez a szarság, ennyire unatkozunk, hogy ilyenekkel van időnk foglalkozni?

>>Egyèrtelmű, hogy az államnak fel kell vállalni a szociális, jólèti feladatokat, amely újraelosztással jár. <<

Ennek meg mindig az a problematikája, hogy büntetem azt amelyik "húz" és az érdemtelent jutalmazom......
Ez sehogy sem éri meg, ráadásul a sokat hangoztatott "igazság"-gal is szembe megy......

>>A jövő mindenkèppen az, hogy az állam rögzítse hogy milyen alapvető szociális jogokról közeles gondolkodni : lakhatás, a mèltó emberi èlethez való jog, de csèrèben elvárja hogy az egyèn is tegyen a sorsárèrt.<<

Ha, ha, ha:)

Talán fordítva kéne lennie, nem?
Ha aze egyén képes, akar és tesz a sorsáért, akkor majd ebben őt segíti az állam, de az mindig is zsákutca volt, hogy: "nesze, itt az aranyérem, de te majd akkor 4 éven keresztül kezdj el szorgalmasan edzeni, hogy érdemesssé válj rá, miközben már hoci-nesze alapon rég megkaptad......"
Biztos?

>>Tehát ez egy viszonos folyamat kell hogy legyen<<

Csak nem azzal kezdve, hogy nesze, itt a jutalom, te meg majd dolgozz meg érte.....

>>Az invalid emberekről gondoskodás is, ahogy az időskori ellátás is állami feladat kell hogy legyen<<

Ahogy az is, hogy életképtelen, korcs és retardáltakra nem költünk milliókat........

>>Az öngondoskodás egy mítosz , az emberek többsège mèg a nyugati államokban sem kèpes öngondoskodni ...<<

Ha nem képes rá, akkor ezzel ütöd az első mondatodat, "tegyen a sorsáért"? WTF?

Aki hülye, haljon meg, ha ennyi a Darwin-díjas, akkor legalább ne szaporodjon, vagy ne segítsük még mi is.......

>>Az egèszsèges emberek esetèben kèt típusú támogatás lehetsèges: az állam lehetősèget biztosít a kèpzèsre ,<<

Aki érdemes rá, még ösztöndíjat is kap, aki meg csak "bevásárolni tudja magaát" ,mert hiányzik a megfelelő esze és/vagy szorgalma, az azt csinálja amire képes.......

>> addig alapjövedelmet biztosít,<<

Aztán mire fel, a két szép szemére?, Miért menne dolgozni, ha van alapjövedelem?
De, mondok egy ennél megdöbbentőbb tényt, ugyanis ezt az "alapjövedelmet" a kommunista/szocialista országok évtizedeken keresztül nemcsak kipróbálták, hanem működtették is, ugyanannyit kapott a melós, ha nem dolgozott, csak lébecolt, mint az, aki igen, cserébe e lehetett lopni a gyárat....... és lám, mire jutottunk vele?

,
>>az első munkahelyig;<<

Aztán, ha kirúgják, mert nem való semmire, akkor mi van?

>>a másik mód pedig az, tőkèt biztosít a vállalkozni akaró embereknek<<

Ezzel is az a gond, hogy ha fingja nincs az illetőnek a pénz mibenlétéről és azt sem tudja, hogyan és miként kell használni, akkor az is csak a disznók elé öntött gyöngy......

>>Akár új állami vagyonelemeket is lehetne meghirdetni, hogy szèlesedjen a tulajdonosi rèteg<<

Mekkora hiszti volt a trafikmutyi esetén is:), pedig szép számmal nyertek nem fideszesek is, dögivel, csak épp érvényes pályázatot kellett benyújtaniuk.....

>>Egy jövőbeli kormánynak felül kell vizsgálni a NER - burzsoázia közpènzekből tollasodását, <<

Nem fogják és ennek nagyon egyszerű, önvédelmi okai vannak: a következő ugyanúgy, ugyanígy húzhatná rájuk a vizes lepedőt.........

>>ami akár egyfajta új tulajdonosi rèteg lètrejöttèt is erdemènyezheti vègső soron.<<

Vagyis megint érdemtelenül "tollasodnának", csak épp a saját kutyáink kölykei?:)DDDDDD

....

HypocritSlayer 2023.01.18. 13:47:25

@HypocritSlayer: folyt.

>>Valami olyasmi lehet, mint a rendszervàltáskor ....<<

Bizony, az volt ám a Kánaán:) ahogyan Gyurcsibohóc is, de nem volt egyedül:), aki 500 milliós hitelt kapott, hogy egy jóval többet, milliárd fölött érő céget fele/negyed áron megvegyen és neki csak a hitel 1%-át, 5 milliót kellett felmutatni, amit Apró Piroska arra a kis időre neki kölcsön is adott:)DDD
Ráadásul bagóért jutott hozzá a Perfekt céghez, ami még most is nagypályás és gyakorlatilag monopolhelyzetben van:)

Szóval a "valami olyasmi" az bizony "ilyesmi":)

>>A lènyeg : valódi szabadság csak tulajdonnal lehet,<<

Bizony, viszont annak a feltétele a (megfelelő nagyságú) tőke, ami viszont az = Pénz X Idő
-vel, márpedig azzal a pénzzel és idővel, amit el nem baszunk......

Sok pénzzel kevés idő alatt, kevés pénzzel több idő alatt lehet azt a tőkét összeszedni, egyszerű matematika.......

>, amit ha nincs szèles polgári tulajdonosi rèteg - nálunk nincs -<<

Persze persze, a sok "mélyszegény" , ezért van több mint 4 millió személygépkocsi, több mint 200 ezer motorkerékpár, mert annyira szegények az emberek .........

>> akkor szabadság sincs, csak az államtól lehet függeni...<<

Ja, ez a szemét állam megnyomorít, de adjon pénzt ingyér, de mégse függjünk tőle....., aha.....

>>Ha pedig az államtól függünk, akkor az államnak kötelessège gondoskodni, pl alapjövedelemmel ...<<

Csakhogy szar a levezetésed, bár a cigók ennek nagyon örülnének......

>>Azaz az államnak kèt feladata van optimális esetben: segíteni a tulajdonszerzèst a kisembernek , meg feltèteles alapjövedelemmet adni a szerencsètlenül mi jártaknak.<<

Kurvára nem. De, mint most is, pl. kovid, meg háború, válság, infláció stb idején, amikor nem "optimális" a helyzet, akkor meg sortűzzel kéne kivégeznie az élhetetleneket?, Hogy ne legyen baja velük?:)

>>Ennek az optimális egyensúlyát kell kialakítani !<<

Lófaszt, még akkor sem szabad ezt csinálnia, amikor tényleg megtehetné, mert elég gazdag hozzá, de ennek soha nem az lesz az eredménye, hogy az érdemtelen "felkapaszkodik", hanem mindig, kivétel nélkül az, hogy egyre csak nő az érdemtelen, improduktív, alja - proli-k aránya, szar ügy , de a valóság az pedig így működik és magasról szarik a hagymázas ideákra.........

Az alja akkor is alja marad, ha több pénze lesz.........

>>A nemzeti tőkès here rètegtől pedig el kell venni a milliárdos szubvenciókat , hiszen láttuk , ez egy feneketlen kút! Ne a már felfoghatatlanul gazdagokat segítse tovább az állam a közpènekkel!<<

Bizony, és egyúttal akkor a "vörös bárók"-tól is el kéne venni, mert ugye: "fizessenek a gazdagok", aztán ezt a "töméntelen pénzt" a nincstelen -semmirekellőknek kéne adni, ugye?:)

És, ha ez megvalósult, akkor itt ki fog törni a Kánaán:), hiszen nem lesznek már nagytőkések:), vagyis dehogynem, lesznek, csak azokat Strabagnak, Eon-nak ec.,-nak fogják hívni és szőröstől, bőröstül felvásárolnak:), oh wait, hiszen ilyen már volt egyszer:)DDDDDDD

>>Ez egy totál kontraproduktív dolog közgazgaságilag, de nagyon drága !<<

Szerintem meg ha külföldi tulajdonban vannak az eszközök, annál nagyobb "drágaság" nincs......de biztos, hogy én értem félre.....

>>Lölő ès társai szinte SEMMI innovációt nem hoztak lètre , de nem is vittèk ki az országot a világpiacra, csak a saját zsebüket tömködik...<<

Ahogy móricka elképzeli, mert magából indul ki és a korlátait képtelen meghaladni, és azt hiszi, hogy más is azt tenné, amit ő tenne, ha a mézesbödön közelébe jutna:)

>>Egy jövőbeli új kormánynak bátornak kell lenni: legalább egy rèszèt vissza kell venni az elkorrumpált\ elherdált állami pènzeknek<<

Nem fogják, ugyanis a francia forradalom, no meg az összes többi utána megmutatta, hogy bizony, tetszik vagy sem, de "felfalja a saját gyerekeit".és a Rajk perek, DAnton, Trockij stb. példái gyönyörűen megmutatják, hogy az emberi gyarlóság és aljasság gyakorlatilag határtalan.........

>>Jöhet a vagyonadó, az egy összegben befizetett vagyondèzsma, államosítás - ahol bebizonyosodik a korrupciós vagyonszerzès <<

Próbáltuk, nem jött össze, a Pareto 20/80 mindig és mindenkor érvényes , egyetemes törvényszerűség, hiába "borítod meg" az csak egy hullám, látszólagos és esetleg csak az uralkodó osztály/kasztot cseréled le egy másikra, de a világon semmi nem változik, csak épp máshoz kell majd holnap imádkozni, vagy kuncsorogni..

G. Nagy László 2023.01.18. 13:55:23

@erol:

"Egyrészt politikai öngyilkosság lenne egy ilyen lépés, másrészt elszabadulna a zombi apokalipszis. Igazából nem is értem, mi lenne a haszna."

Egyfelől: a jelenlegi politikai viszonyok közt puszta gondolatjáték az egész, semmi realitása sincs, hiszen nincs olyan jelentős párt, amely ezt szeretné. De hogy mi lenne a haszna? Képzeld el azt a világot, amelyben az általad megtermelt mondjuk egymillió forintból nem vesz el az állam ötszázezret, csak kb. kétszázezret. Havi háromszázezer forinttal több maradna a zsebedben, ez bőven elég volna arra, hogy fedezd a piaci egészségbiztosításodat, a gyerekeid oktatását, meg a duplájára emelkedett színházjegyeket is. Te dönthetnél, hogy mire fordítod, s hogy milyen színvonalú szolgáltatást veszel igénybe. A kormányzatnak többé nem volna köze e területekhez, így hibázni sem tudna. A korrupció lehetősége is minimálisra csökkenne.

erol 2023.01.18. 14:05:54

@G. Nagy László: "ez bőven elég volna arra, hogy fedezd a piaci egészségbiztosításodat, a gyerekeid oktatását, meg a duplájára emelkedett színházjegyeket is"
Szerintem pont nem lenne elég, mert ezek csak egy szűk elit luxusa lenne, brutális árakkal, plusz jóval többet kellene költeni rendőrségre, biztonságra a megnövekedett bűnözés, lázadások miatt. De szerencsére ennek valóban semmi realitása, mint írtam kb. olyan utópia mint a kommunizmus.

G. Nagy László 2023.01.18. 14:06:04

@HypocritSlayer:
@Boldeone2:

>>Az öngondoskodás egy mítosz , az emberek többsège mèg a nyugati államokban sem kèpes öngondoskodni ...<<

Baszki, ilyen faszságot azért ne írjál le. Ha az emberek többsége alkalmatlan lenne az öngondoskodásra, úgy már régen kihalt volna az emberiség. Szó nincs erről. Egész egyszerűen ez a balos, jóléti állam abban teszi érdekelté az embereket, hogy meg se próbáljanak önerőből létezni, És ahogy egyre bővül az életképtelenséget mutatók tábora, annál több bőrt kell lenyúzni azokról, akik még életképesnek vallják magukat. Ez maga a szocializmus, láttuk már közelről.

"Aki hülye, haljon meg, ha ennyi a Darwin-díjas, akkor legalább ne szaporodjon, vagy ne segítsük még mi is......."

Pontosan ez a lényeg. És ebben nincs semmi fasizmus, ehhez nem kell bántani senkit.

Boldeone2 2023.01.18. 14:29:18

@G. Nagy László: Baszki, ilyen faszságot azért ne írjál le. Ha az emberek többsége alkalmatlan lenne az öngondoskodásra, úgy már régen kihalt volna az emberiség. Szó nincs erről."

- Az időskori öngondoskodásról van szó, azaz állami nyugdíj, gondoskodás, szerepvállalás nèlkül az emberek 90% -a nehezen èlnè túl az öregkort ....Persze, itt volt egy olyan implicit államcèl, hogy "hulljon a fèrfegese"...csakhogy Orbán rájött: az idős emberek sokan vannak, a legjobban manipulálhatók ( MTV 1) így mintha többet adna mostanában

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 14:35:55

@G. Nagy László: figyelj te gyengeelméjű vagy ténylegesen? ha elkezdünk egy beszélgetést, akkor azt befejezzük.

nem kisgyerek vagy már, hogy nincs kedved írni/ gondolkozni!

ÁLLJÁL BELE MINTHA FÉRFI LENNÉL!

írni tudsz kisiskolás propaganda poztokat, tehát ne fogd rá, szorgalmas egy marha vagy, de ha írsz valamit az a minium, hogy ELOLVASOD, ha írok neked

én elolvastam a szar posztjaidat, és írásaidat, úgy látom nálad nemis az írással lenne gond hanem az olvasással. csak tudod k gáz, h olvasni nem tudsz, viszont k ostoba grafomán viszont vagy

HypocritSlayer 2023.01.18. 14:39:51

@G. Nagy László:

>>Képzeld el azt a világot, amelyben az általad megtermelt mondjuk egymillió forintból nem vesz el az állam ötszázezret, csak kb. kétszázezret. Havi háromszázezer forinttal több maradna a zsebedben, ez bőven elég volna arra, hogy fedezd a piaci egészségbiztosításodat, a gyerekeid oktatását, meg a duplájára emelkedett színházjegyeket is. Te dönthetnél, hogy mire fordítod, s hogy milyen színvonalú szolgáltatást veszel igénybe. A kormányzatnak többé nem volna köze e területekhez, így hibázni sem tudna. A korrupció lehetősége is minimálisra csökkenne. <<

És akkor letörném a megint az idealisztikus álmokat, ugyanis jó 15-20 éven keresztül bármelyik magyarországi vállalkozó számára nyitva volt ez a lehetőség, mármint az, hogy bármennyit is keressenek, havi több millióról beszélve, nemhogy kettő-százezret, de a maximum (kezdetben ötvenezres) a minimálbér után kellett bármilyen adót is fizetniük, aminél nagyon piti összeg volt.

Gyakorlatilag szinte az egész összeg a rendelkezésükre állt és akkor még a könyvelési stiklikről, "adóoptimalizálás" meg ilyen úri huncutságokról nem is beszéltünk.......

Aztán eljött a nyugdíjba-menetel ideje és jött a felháborodás, meg síránkozás, hogy milyen kicsi a nyugdíj, pedig ők "egy életet ledolgoztak".......és mégis, de a "be nem fizetett" nem százezres, hanem milliós nagyságrendű összegek nem voltak sem megtakarítva, sem befektetve, sem "nyugdíjalapban", mert felélték, mert "fussa".......

Ez a 90%-ra igaz, max 10% az, amelyiknek volt esze és önmegtartóztatása, a többi meg ment a levesbe........

Kb. ennyit érne, ha "rábízod" erre a sok "okosra" a saját "gondoskodását".
Itt is érvényes a Pareto, a legjobb esetben csak 80% szívna, de szerintem bőven 90% fölött lenne ez, ha a "kezébe adnád".........., mert ecce homo......

HypocritSlayer 2023.01.18. 14:50:00

@G. Nagy László:
>>Baszki, ilyen faszságot azért ne írjál le.<<

Bocs, hogy a lelkedbe gázolok, esment:), de bizony, képtelen, és pontosan tudod, hogy hogy értem, pénzügyi szempontból nemcsak analfabéta, de funkcionális analfabéta, ugyanis hiába magyarázod, nem képes sem felfogni, sem megérteni, ha mégis sikerül, akkor is az érzelmi döntései még mindig keresztbe tehetnek ennek....

>> Ha az emberek többsége alkalmatlan lenne az öngondoskodásra, úgy már régen kihalt volna az emberiség. <<

Nézd meg, hogy mennyit tanultak pl. a 2008-2012-ig minimum tartó válságból, volt azóta minimum 8-10 év "bőség" , de a valóságban ha jól tudom, akkkor kb még mindig 4 millióra tehető azon felnőtt (idióták) száma, akik a bőség évei alatt és most is csak a következő fizetésig képesek létezni, 0 megtakarítássa, a befektetésről meg ne is beszéljünk.......

Bizony, hogy alkalmatlanok.

>> Egész egyszerűen ez a balos, jóléti állam abban teszi érdekelté az embereket, hogy meg se próbáljanak önerőből létezni,<<

Ja, a geci állam megakadályozza szegín prolikat abban, hogy több eszük legyen:)

A másik oldalról meg Orbán, lölő etc:)DDDD

>>És ahogy egyre bővül az életképtelenséget mutatók tábora, annál több bőrt kell lenyúzni azokról, akik még életképesnek vallják magukat.<<

Ez lenne a komcsi-bolsik "fizessenek a gazdagok" című lemeze.......
De, tetszik vagy se, a 80% az mindig élhetetlen, rendszertől függetlenül.....

Boldeone2 2023.01.18. 14:51:03

@HypocritSlayer: Mi köze az államnak, hogy a kisember hogy "érez"?:)
Komolyan, mi ez a szarság, ennyire unatkozunk, hogy ilyenekkel van időnk foglalkozni?"

- Nagyon is sok! Èppen erre èreztek rá elvi társaid, a szèlsőjobb populisták- hogyan kell a kisember èrzèseit manipulálhi ! Az állam alamizsnát osztogat a fő választói rètegeinek a választások előtt, vagy ha osztogatni nem tud , akkor legalább illúziókat kelt, vagy relativizál ...

Ennek meg mindig az a problematikája, hogy büntetem azt amelyik "húz" és az érdemtelent jutalmazom......
Ez sehogy sem éri meg, ráadásul a sokat hangoztatott "igazság"-gal is szembe megy....."

-'Eu nem büntetès, te bolond! Azt kell megérteni , hogy csak akkor pörög jól a gazdaság , ha van valamilyen szintű újraosztas !( Kb a GDP 35- 40% hasznosan újraosztható
Szerinted az mennyire igazságos, ha egy szűk réteg - születèsei, vagy politikai kapcsolatok jogon - irreális vagyoni előnyöket èlvez a társadalom többi tagjával szemben ? A verseny bemeneti feltètelibe kell beleszólni : azaz mindenki egyenlőbb( feltètelekkel ) jusson elit listát oktatáshoz vagy vállalkozasi tőkèhez !

Ha aze egyén képes, akar és tesz a sorsáért, akkor majd ebben őt segíti az állam, de az mindig is zsákutca volt, hogy: "nesze, itt az aranyérem, de te majd akkor 4 éven keresztül kezdj el szorgalmasan edzeni, hogy érdemesssé válj rá, miközben már hoci-nesze alapon rég megkaptad......
Biztos?"

-Ilyen soha nem volt mèg a vilagtörtènelem során ! A gond mindig az, hogy az elit kisajátítja magának a legjobb pozíciókat
Pl az USA-ban èvi 60 ezer dollár egy elit egyetemi tandíj, egy èvre, nem 5 re!
Ezért kellene az államnak beleszólni ebbe az igazságtalan rendszerbe , mert ez így csak IGAZSAGTALAN társadalmat szül
A pèldáddal èlve : ha èn a Golds Gym- Ben edzek, Hany Rambod az edzőm, GH - T szúrok havi 3000 dollár ertèkben , meg havi 20000 a felkèszülèsi pènzem, akkor te a büdös èletben nem fogsz soha utólerni , mert NEM egyenlők a versenyfeltètelek!

HypocritSlayer 2023.01.18. 14:53:05

@Boldeone2:
>>Orbán rájött: az idős emberek sokan vannak, a legjobban manipulálhatók ( MTV 1)<<

Ja, amit akutya sm néz, mert mérhetetlennek mérik rendszeresen oplyan alacsony a nézettsége, viszont az reteklubbot viszont 60% főlé, és ugye az azon futó sorozatok függői sem mai csirkék:)

>> így mintha többet adna mostanában <<

A geci, de ugye, az öntudatos Fidesz- ellenest nem lehet megvenni, hiszen ő nem birka:)

2023.01.18. 14:58:13

@G. Nagy László:
magyarországon az egy főre jutó gdp évi 5 millió forint. a kormányzati költés 50%. tehát 2.5 millió forint kormányzati költés jut egy főre. és ebben benne van az is, amit mindenféle teljesítmény nélkül lenyúlnak (és félreértés ne essék ez nem orbánspecifikus). ebben benne van az infrastruktúra fejlesztés, a hivatali működés, az egyházak, a társadalombiztosítás, az oktatás, a különféle munkaügyi programok, az adósságszolgálat, az elektronikus adatszolgáltatás, a média, a védelmi kiadósok (hadsereg, rendőség, csendőrség), stb.

ha csak 1.5 millió forint, akkor évente 100 ezer forint jut 1-1 területre. vagy havonta 100 ezer forint jut 1-1 emberre és abból kell ellátni az összes állami feladatot. (mert most 20%-ot simán lenyúlnak. mindenféle teljesítmény nélkül felmarkolják.)

Boldeone2 2023.01.18. 15:05:18

@HypocritSlayer: Ahogy az is, hogy életképtelen, korcs és retardáltakra nem költünk milliókat........"

- Ezt mondták anno már a nácik is ! Te tudod mit, ha tèged baleset ér, èn sem költenèk rád az állam helyèben egy fillèrt sem!

Aki hülye, haljon meg, ha ennyi a Darwin-díjas, akkor legalább ne szaporodjon, vagy ne segítsük még mi is.......

- Akkor fogtok szèlsőjobb hatalomra jutni? :) Mi, liberálisok főkènt a világelit vagyunk , minket csak az emberissèg okán zavar az antiszocális állam , de minket nem kell államnak támogtani! Orbán szavazóit a lecsúszottak alkotják leginkább !

Aki érdemes rá, még ösztöndíjat is kap, aki meg csak "bevásárolni tudja magaát" ,mert hiányzik a megfelelő esze és/vagy szorgalma, az azt csinálja amire képes......."

- ...ès ez hány százalèk ? Ne viccelj már ! Az orvosin tanuló diákok 60-70% orvos családból kerül ki !
A Te DISZTOPIÁDBAN , nulla társadalmi mobilizáció , vagy ahhoz konvergál....

Aztán mire fel, a két szép szemére?, Miért menne dolgozni, ha van alapjövedelem?"

- Feltèteles alapjövedelmet írtam ! Olvasni tudsz ?

De, mondok egy ennél megdöbbentőbb tényt, ugyanis ezt az "alapjövedelmet" a kommunista/szocialista országok évtizedeken keresztül nemcsak kipróbálták, hanem működtették is, ugyanannyit kapott a melós, ha nem dolgozott, csak lébecolt, mint az, aki igen, cserébe e lehetett lopni a gyárat....... és lám, mire jutottunk vele?"

-Lófaxt kapott alapjövedelmet , mindenki alacsony szintű èletet èlt, de jól èlő elit akkor is volt

Boldeone2 2023.01.18. 15:10:59

@HypocritSlayer: Ja, amit akutya sm néz, mert mérhetetlennek mérik rendszeresen oplyan alacsony a nézettsége, viszont az reteklubbot viszont 60% főlé, és ugye az azon futó sorozatok függői sem mai csirkék:)

- Az MTV 1- et sokan nèzik, nem hiába költ rá pártunk ès kormanynunk százmilliárdokat ! Megdolgoznak érte!
Az RTL kereskedelmi tv , a politikai hír ( műsor ) marginális időben megy ...
A migránstv meg ugye napi 24- ben nyomja :
- szankciós infláció
- Soros György
-Brüsszel
- A " baloldal"

Egy rèteget : a vidèki , kevèsbè kèpzett, idősödő embereket ez meghatja ...Deák Dani majd megmagyarázza nekik a világot....

Wildhunt 2023.01.18. 15:13:03

@G. Nagy László: nem megnyugtató. Sokat javult az elmúlt 12 évben, de a kisbolti lopások, kisebb rongálások, fenyegetőzések, együttélés szabályainak megsértése (ebben élenjárnak a pesti menekültek) mindennapos.

G. Nagy László 2023.01.18. 15:15:26

@Boldeone2:

"Ezt mondták anno már a nácik is ! "

Lófaszt. A nácik kezdetben a sterilizálást erőltették (amerikai és skandináv mintára), majd a gázkamrát.

Érzed a morális különbséget a kettő között? Kivégezni valakit, vagy nem költeni rá? Ez ugyanaz?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 15:47:23

@G. Nagy László: mi lenne ha legközelebb nem kisiskolás hazug posztot írnál, hanem válaszolnál a kommentemre, vagy nem azért fizetnek?

MEDVE1978 2023.01.18. 15:51:02

Nem hiszek sem az emberek józan eszében, sem pedig a piac láthatatlan kezének optimális működésében. Ennek megfelelően állami beavatkozás párti vagyok, de nem faék több adó - több szolgáltatás módon. Az említett szociális és humán szférákat (egészségügy, szociális szféra, oktatás) nagyon fontosnak tartom. Az érzésem szerint ezeket a szférákat nem csak a FIDESZ, de minden releváns politikai szervezet béna kacsaként mozog ezekben. Most a FIDESZ megpróbálkozik egy másik elképzeléssel, de az is csak tűzoltó jellegű. Nehéz elhinni, hogy bárki nyíltan értelmes egészségügyi reformba kezdene, azt sem nagyon tudják mit lehetne csinálni. Tény, hogy az öregedő társadalom miatt egyre több az idős és beteg ember és egyre kevesebb az őket gondozó orvos és ápolónő. Előbbit már megoldották valamennyire, az orvosok már a jó megélhetéshez elég bért kapnak - még akkor is ha európai szinten még mindig szarul állnak. Utóbbit még nem, de szinte szükségszerű, hogy ezt is megoldják, különben összeomlás lesz. Ami itthonról nem látszik, hogy ez egész Európában probléma, mondjuk a németeknél, franciáknál is és egyszerűen a társadalom öregedése okozza. A jelenlegi rendszer ugyanakkor rossz házassága a magán és közegészségügynek. A magyar magánegészségügyi kiadások ugyanis azért döntenek rekordot, mert a közegészségügy szarul működik.

Érdekes módon a magyar egészségügyön szerintem a szabályozás segíthetne a legnagyobb mértékben. A magyar emberek nagyon jelentős része nem egészségtudatos életet él, ezért súlyos betegséget kap, emiatt jelentős összegű plusz költséggel jár az ápolása és a végén még hamarabb is hal meg. Elképesztő fontosak lennének a szűrővizsgálatok.

Én kialakítanék mondjuk kb. 5 olyan kötelező szűrővizsgálatot, amelyre az állampolgár köteles elmenni, különben elveszíti a jogosultságát az ingyenes egészségügyi kezelésre. A magyar emberek 70%-a szív és érrendszeri betegségben vagy rákban hal meg. Mindkettő viszonylag könnyen szűrhető, legalábbis a legnagyobb számban előforduló betegségek. A munkahelyeknek kötelezővé tenném, hogy magas bírság terhe mellett ezekre a vizsgálatokra engedjék el a munkavállalót. Bár valószínűtlennek tűnik, ezen tízmilliárdokat lehetne fogni, ami a jobb ellátásra lenne költhető.

A szociális szféra irtózatos válságban van. És ismét, ez sem magyar jelenség. Ha valaki angol újságokat olvas, akkor láthatja, hogy Britain's dementia crisisről beszélnek és demens emberek millióiról. Úgy gondolom, hogy itt nagyon nagy Orbánék bűne, mert teljesen magukra hagyják az embereket. Ha idős rokona van valakinek, láthatta. Igazából nem nagyon vannak lehetőségek: az önkormányzati hetente kétszer egy órára feljáró, halál fáradt szociális munkás, az ápolási osztály, ahova meghalni mennek az öregek vagy a két éves várólistás és drága öregek otthona. Itt nem nagyon van pénz nélküli megoldás, sajnos masszívan pénzt kellene beletenni.

Oktatás. A közoktatásban a KLIK létrehozása óriási hibának bizonyult. A hatalmas, centralizált szervezet nem volt képes irányítani az országos iskolai közoktatás döntő részét, ezért szedték le róla a szakképzést és szedték utána 60 tankerületi központra, tehát decentralizálták az egészet. Ami a nagyobb baj, hogy a KLIK egyik célja az elmaradott régiók felzárkóztatása volt, ami nem sikerült, inkább a fejlettebb régiók romlottak le. Az igazság az, hogy ebben az esetben a liberális és decentralizált megközelítés még jobb volt, mint a mostani. Régebben ugyanis a jó környéken lévő iskolákban magasabb színvonalú volt az oktatás és az önkormányzat jelentős mértékben segítette őket anyagilag. A KLIK ezt letörte, mindenki egyenjuttatást kap, a probléma csak az, hogy ez nem segített az elmaradott térségeken, viszont rontotta a színvonalat a korábban jól menő iskolákban is. Testvérem gyereke a Rózsadombra jár suliba, az épület omladozik, a WC-k olyan büdösek, hogy alig lehet bemenni, az udvar balesetveszélyes sok helyen, omlik a vakolat. Ott a szülők még besegítenek, próbálnak javítani a gyerekek körülményein, de ez mégiscsak Buda egyik elitkörnyéke, mégis szar az infrastruktúra, ami egyértelműen a fenntartó hibája.

alöksz róz 2023.01.18. 15:51:22

@G. Nagy László: "De gondolj azokra, akik már nem tudnak reklamálni. Akiket megcsap az áram egy életveszélyes termék miatt" - hát aki olyan hülye, hogy életveszélyes terméket vesz, az haljon meg, nem?
joggal elvárható egy embertől, hogy saját magát érintő kérdésekben kellően tájékozott és körültekintő legyen, nem?

MEDVE1978 2023.01.18. 15:53:59

@Boldeone2:
"az emberek 90% -a nehezen èlnè túl az öregkort" A szerencsésebbek nem is élik és öregen halnak meg (a szerencsétlebbek fiatalon). Én még nem nagyon ismertem olyat, aki túlélte volna az öregkort....

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.18. 15:55:18

@MEDVE1978: válaszoltam a múltkori posztnál neked is, az írástudó fideszesek miért ilyen degeneráltak, hogy olvasni nem tudnak?

Boldeone2 2023.01.18. 17:06:27

@MEDVE1978: A lènyeget szerintem èrted: óriási különbsèg van " megèlni " az öregkort , azaz aktívan, hosszú ideig, egèszsègesen èlni, Valenciában vagy Cipruson telelni januárban , vagy fillèrzni, a hideg lakásban dideregni , csirkefarhát pörköltön èlni...
A magas èletszínvonal korrelál a hosszú èlettel
Sokat számít az egèszsègügyi rendszer állapota is: egy olyan rendszerben mint ahová a magyart züllesztettèk nagyon könnyű elpatkolni "idő előtt"...
Ott vagyunk akkor újra alapkèrdèskènt, hogy mi legyen az állam szerepe a szociális ès egèszsègügyi ellátásban? A magyar kormány- szerintem- nem tesz eleget
Az idős kort emberhez mèltó módon kellene megèlni....

Boldeone2 2023.01.18. 17:26:37

@MEDVE1978: Mèg annyit tennèk hozzá - a helyzetkèppel nagyjából egyetèrtek - hogy úgy nem lehet eleve semmilyen egèszsègügyi reformot csinálni , ha nem növelik az egèszsègügy GDP- arányos ráfordításait
Amíg ez nem törtènik meg, vegetálni fog az egèsz rendszer , ráadásul nincs sem szakmailag kidolgozva semmi
Az egèszsègügyi szakdolgozókat megint árvertèk: januári bèremelèst ígèrtek , amiből lesz júliusi ...Akkor mondjuk adnak 15 % - ot, de csak az èv utolsó hónapjára...
Az MNB által elismert èves infláció 22% körül van ,ami most európarekorder ...A valóságban , az átlagember fogyasztói kosarában ez inkább 40% vagy több....
Ebből a hazug , szemfènyvesztő politikából , az ígèrgetèsből van elege az egèszsègügyi szakdolgozóknak meg a tanároknak ( is )

Álljanak ki az emberek elè ès mondják ki: nincs pènz , mert elcúrták!
Ehelyett jön a goebbelsi- propanda: " a szankciós infláció " meg társai ...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.18. 17:40:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Tudtommal ha "szer" hatása alatt állt, az súlyosbító körülmény. Vagy ez csak közlekedési balesetnél érvényes?"

Közlekedésben azért, mert ott úgy ült autóba, hogy tudhatta, hogy nem lenne szabad. Csak úgy élni bedrogozva, ez nem egy tiltott művelet megkezdése. Viszont azt nem értem, mert nem vagyok igazán járatos a büntetőjog gyakorlatában, hogy miért nem róják fel a bűnelkövetőnek az összes elkövetett vétket, például most az emberölés - pontosabban, azt gyanítom, halált okozó testi sértés lesz az - mellé a felfegyverkezve elkövetett garázdaságot és a kábítószer-fogyasztást IS, és szépen összeadni a tételeket. Az USA pár államában így csinálják, így jön ki százötven évnyi börtönbüntetés.

@baalint1: "Vagy mikor a közszolgálati médiában nem hangozhat el kritika az állammal szemben?"

Ilyet rendelet nem ír elő, legfeljebb íratlan szabály. Amibe viszont már nem könnyű belekötni, mert a hírek között válogatni, akár koncepciózusan is, minden szerkesztő saját joga. Az már a világ álságosságához tartozik, hogy ha van valakiben ilyen elv, az nem beszélhet róla. És az is, hogy a kormányellenesek büntetlenül függetlennek nevezhetik magukat, miközben a gazdáik elégedetten simogatják őket.

@G. Nagy László: "»ha elégedetlen a fogyasztó vagy a vásárló, akkor majd nem megy oda többet, illetve jól kiközösíti akivel elégedetlen.«
Alapvetően így is működik a dolog, még ott is, ahol van fogyasztóvédelmi szerv."

A boltban, ahová a legtöbbször járok, egy év alatt háromszorosára drágult a darabos pékáru. (Spar.) Akkor most menjek a másik boltba, ahol meg rendszerint csak pár szikkadó zsemlét látok a ketrecben? Mi mást tehetek, mint hogy megveszem drágán? Azért, mert nem szabad, a kereskedők még felosztották egymás között a világot, a száz évvel ezelőtti megfigyelés a vevőhöz igazodó kapitalizmusról már nevetségesen túlhaladott, a vevő szophat, ennyi a választék.

MEDVE1978 2023.01.18. 18:11:54

@Boldeone2: Túlélni az öregkort. Humor volt, értettem a lényeget.

MEDVE1978 2023.01.18. 18:17:51

@Boldeone2: Az egészségüggyel az a baj egyébként, hogy egy korlátlan keresletes szféra. Mindig lehet jobb színvonalú gépeket, gyógyszereket venni, orvosokat felvenni, ha van pénzed és kereslet mindig lesz erre a beteg emberektől.

Ha a realitásokból indulunk ki, Magyarország szar helyzetben van, sokszorosan is. Ott a népességfogyás, a szakképzett bevándorlás hiánya (inkább tőlünk vándorolnak el az ápolók) és ezt a helyzetet tetézi a rossz bérezés és a relatíve kevés dolgozó. Ezen bizony nem lehet varázspálcával változtatni és egyszerűen kevés plusz pénz sem segít rajta, mert túl sok helyre lehetne tenni. Ha most nem a szűrővizsgálatos ötletemet nézem, akkor elsősorban most a nővérekbe és kiegészítő személyzetbe kellene beletenni a pénzt, legalább azért, hogy az elvándorlásukat megállítsuk. Ma Magyarországon még mindig jobb az orvoshelyzet, mint az ápolóhelyzet. Sok esetben van olyan, hogy az öreg, magatehetetlen ember bemegy a kórházba és már nem jön ki, mert nem néznek rá, nem etetik stb. a túlterhelés miatt.

alöksz róz 2023.01.18. 18:47:43

@Androsz: "Mi mást tehetek, mint hogy megveszem drágán?" - szabad akaratodból veszed. nem kényszerít rá senki.
ha nem tetszik elköltözhetsz vagy éhen dögölhetsz, a te szabad döntésed

G. Nagy László 2023.01.19. 08:34:47

@baalint1:

"Ami az adórendszert illeti, igen, alacsonyabb adók kellenének. De a legrosszabb kombináció, amikor relatív magasak az adók, az állami szolgáltatások mégis leépülnek, egyre inkább a semmiért fizetünk..."

Ez így önmagában megkérdőjelezhetetlen igazság. Viszont tegyük hozzá, hogy szinte lehetetlen kikalkulálni, hogy milyen minőségű szolgáltatás jön ki abból, amit mi, adófizetők összedobunk. Már maguk a befizetések is egyre kevésbé felcímkézettek (ez önmagában oké, legyen egyszerű az adó- és járulékrendszer), de azon túl sem könnyű a számítás. Nincs az a közgazdász lángelme, aki megmondja neked, hogy az egészségügyre költött milliárdokból pontosan mire futja. különösen olyan időkben, amikor covid van, vakcinabeszerzés stb... És ha van is ilyen szakember, az nem te vagy és nem én vagyok, és nem is a hozzánk hasonló kocsmai hőbörgők, akik annyit tudnak mondani: szar az egészségügy...

Én azért hiszek a magánszektorban, mert ott nem egy feneketlen bendőbe ömlik a sokféle pénz. És ott nem is te dolgod, hogy azon morfondírozz, mi jön ki a befizetésedből. Kötsz egy szerződést, amely tartalmazza, hogy milyen szolgáltatásokat vehetsz igénybe a pénzedért cserébe. Magasról leszarod, hogy jól gazdálkodnak-e, vagy sem, nem a te dolgod. Ha szar a szolgáltatás, mész máshová.

Amikor sokan azon sírnak, hogy kell az állami egészségügy, mert a magánszektor irgalmatlanul drága, ugyanezek aligha fikázhatják az állami ellátást. Hiszen ha elfogadnánk, hogy a magánszektor nem működhet barátságosabb árakon, azzal elismernénk azt is, hogy a befizetéseinkből csak kb. ennyire futja, amit kapunk.

Hartrigel 2023.01.19. 09:25:37

@G. Nagy László: Magamrészéről nem merném teljes beleállással kijelenteni, hogy az állam mint olyan rossz nem kéne. Hogy parafrazáljam a régi viccet: "abban mindenki egyetért, hogy valamilyen szintű államra mindenképpen szükség van, a viták ennek méretéről szólnak."

Én úgy érzem László, hogy amikor kevesebb államról és több piacról beszélsz, mindig benne van a fejemben a gondolat, hogy igazából te inkább több civil-(ön)szerveződésre vágysz. És mást nem az ellopott baloldali woke értelembe értem, hanem az idealizált eredeti forgalomra, hogy emberek közössége álljon fel és tegyen a dolgaiért, nem kell ehhez feltétlenül egy gazdaságitársaságnak lenni.

A magam részéről igen is elvárom az államtól, hogy menedzselje az érdekeimet, ezrét hoztuk létre, a máskérdés hogy ezt megteszi-e de elvárom tőle. A középkorban a nemesek egyáltalán nem voltak sem okosabbak sem szebbek a jobbágyaiknál. Még csak a fürdős sem votl divat közöttük, elég csak a parfümös franciákra gondolni. Egyedül a korrupt gazdasági és jogi berendezkedés tartotta őket ott ahol vannak, ahol lényegében "nem tudták elbaszni" az éltüket. Az államok ennek lemenedzselésére hoztuk létre - sok egyéb mellet persze -, ab ovo így némi társadalmi igazságosztás elkerülhetetlenül a feladata.

Szerintem kettönk nézete között a lényegi különbség az, hogy te még hiszel az emberekben. Én nem, bevallom. Ezért nem hiszem, hogy bizonyos kontrol nélkül jó döntéseket fognak hozni, illetve a sikeresek nem fogják meggörbíteni a szabályokat, hogy nekik jó legyen, így meg megette a fene a szabadverseny eszményét.

Ahogy a fenti viccben is mondtam ez egy jó nagy skála. Nem csak az atom leszabályozott kommunizmus létezik, vagy überszabad-piacgazdaság.

Én itt tuti nem mondom meg a tutit, de perpillanatnyi véleményem szerint, az állam valóban ahogy te mondod adjon szabadságot, de bizonyos stratégia részterületekhez ragaszkodnia kell, a többiben ment menjen csak a szabad piac.

első körben a rengeteget elkoptatott "oktatásegészségügy": Itt most ne hozzuk fel, hogy a sok hülyére megy ez az energia források sok százaléka, mert megkerülhetetlen az az aspektus, hogy ha ezek szarok, akkor még azok se tudnak "alkotni", akik amúgy akarnának és lenne bennük spiritusz vagy vágy, mert betegen, sokra mész a nagy vállalkozói ötletekkel, és nem nem mindenkinek lesz pénze Dr. Nekedkampetzhez járni fél-kiló aranyért, hogy megnézze a torkod.
Oktatás már egészen más tészta, mert ott egészségügyben lehet variálgatni. Mert úgye a szívsebész azért nem jó ha túlzottan kreatív kedvében, lévén nincs nagy különbség két ember anatómiai felépítése között. Gondolok itt arra, hogy nem feltétlenül kell benne hogy úgy menjenek benne a dolgok mint eddig. Mert perpillanatnyi gyerekmegörző és káderképző funkciójában nem sok értelmét látom. Én magán oktatásban és iskolátlanításban is benne lennék, de az a baj, hogy a szülő a kütyütől kezdve a kutyán át az fociedzőig mindenkinek lepasszolja a gyerekét csak foglalkozni ne kelljen vele. Szóval az oktatás egy kellemetlen feladat átherdálása.
Ezen nem segít piac, meg az apa fasza sem. Ha holnap kimondanák, hogy nincs többé állami oktatás oldjátok meg. Biztos jönnének a tömegével a kókler sarlatánok "iskolájukkal" és ugyan úgy kiteremnének a szájhagyomány útján jó iskola-franchiseok, meg a gyatra analóg kommersz szarok. És lám, ugyan ott vagyunk ahol a part szakad. Ki meg a jó iskolája, kinek fussa a szar bohóc képzőre. Előrébb vagyunk? Nem hiszem.
Nem tudom a tutit, de nagyobb mozgásteret és választási lehetőséget adnék iskolák tekintetében első körben.

Hartrigel 2023.01.19. 09:30:19

@G. Nagy László: Folyt.köv.
Nyugdíj: jelen pillanatban egy piramisjáték elvén működik, folyamatos növekedés bővültében. Maga a szerkezet hibás, de nem kéne hogy ennyire szar legyen, mert még ha meg is adóztatjuk a kutya bolháját is, sőt a gazdagokat, akkor is csak időt nyerünk és szerkezet szar marad. Ismét nem tudom a megoldást, de perpill szerintem ha már így is annyit nyígnak a gyerekek miatt, lehetne az, hogy kifutóba viszik a mostani nyugdíjasokat, a jövőben meg a dolgozó gyerekeid pénzének egy részét kapod meg nyugdíjba, a saját magán jellegű befizetéseid helyed. Így lényegében annál jobban jársz minnél több befizető gyereked van. Így ettől nem lesz cigányéknál szép a világ, mert ehhez rendes adófizető dolgozó gyerekre lenne szükség.

Jegybank: lehet ez összeesküvés elmélet, de sose éreztem, hogy az adott államokhoz lennének hűek, hanem valami gitt-egylethez. Mindenesetre, sose lenne szabad hagyni, hogy olyan szinten legyenek átláthatatlanok, mint a FED Amerikában. Mivel a közöspénzünk ügye az legalább annyira fontos, mint az ivóvíz meg a honvédelem. Szóval nem csak az állam, de mi polgárok se engedjük ki a kezünkből.

Ha már szóba került honvédelem, és rendvédelem: Ezt az oktatáshoz hasonlóan szerintem lehet színesíteni. Természetesen a hadviselés és háború indítás joga az legyen az állam monopóliuma, mert azért ne menjünk már el annyira Kibervandálba, hogy Tesla meg Coca-Cola hadatüzen valakinek céglógós tankokkal.
De PMC és biztonsági szolgálatok elég jól színesítik a hadviselést és a rendvédelmet. Szerintem ebben látom még helyet, civil szféra bevonásának, milíciákkal és polgárörökkel.
Természetesen normális módon, nem ilyen tessék lássék valamiként ami van.

Infrastruktúra: víz, áram, úthálózat. Ezt nagyobb biztonságban érzem az államnál, mint pl.Walter és Kohn Wasser Bt. tulajdonában. Plusz, ha már az országom területén vannak, legyen annak beleszólása mi van vele. BKK itt egy vicc, de elhiszem, hogy zendülés lenne, ha olyan lenne mint Londoban, vagy csak Miskolcon, hogy ennyire figyelnék felszállsz-e bérlet nélkül. Nekem fixa meggyőződésem hogy a MÁV azért szar, mert itt a sok német kocsigyár, és inkább azt használd. Ugye a keresletet is megkell teremteni.

Lakás: ez szinte a világon mindenhol fel-felhozzák. Itt sem azt mondom, hogy az utolsó csővest is tegyük bele egy penthouseba. Meg itt vannak, akik még abból is úgyan-úgy kicsővezik magukat. Sok cigány kapta az ajándék lakást, csak azért hogy olyan legyen mint Afganisztán 40 négyzetméteren. Általában Ausztriát meg Finnországot szokás lehozni, mint akik közel járnak az okossághoz e tekintetben, talán ott kéne jobban szétnézni.
De ki tudja, ehhez sem értek, de talán bevezethetnék a lízingelést, a bérlés és a vásárlás mellé, így úgy bérelhetek valamit, hogy egy nap az enyém lesz, ha akarom, vagy valami hasonló.

G. Nagy László 2023.01.19. 09:50:49

@Hartrigel:

A világ összes gondját-baját felemlítetted - aligha tudok mindhez érdemben hozzászólni. Inkább csak két általános megjegyzést tennék:

"abban mindenki egyetért, hogy valamilyen szintű államra mindenképpen szükség van, a viták ennek méretéről szólnak."

Nagyjából így van, a fenti poszt is ezt feszegeti.

"Szerintem kettönk nézete között a lényegi különbség az, hogy te még hiszel az emberekben. Én nem, bevallom. Ezért nem hiszem, hogy bizonyos kontrol nélkül jó döntéseket fognak hozni"

Csakhogy ezzel két dolgot is állítasz. Az első az, hogy az emberiség jelentős hányada életképtelen és gyámságra szorul. A másik pedig az, hogy a politikusok valamiféle übermenschek, akik tudják a tutit, minden esetben tisztességesek és pazar döntéseket hoznak. (Hiszen ha ugyanolyan hülyék és gyarlók, mint mi, úgy miért ők menedzselik az életünket?) Én egyik állítással sem értek egyet.

2023.01.19. 10:03:40

@G. Nagy László:
megfizeted a tb-t. majd budapesten van 5 állami szuperkórház. és vidéken kb. 20. minden megyében. és úgy verseny van az állami szolgáltatók között. ami nem zárja ki a magánklikák létét.

felőlem mondhatod, hogy te nem fizetnéd meg a szegények ellátását. csak ez esetben írd ki a házadra, a cégtábládra, hogy te ilyen "geci" vagy. és ha szegények fejbe vernek, akkor fejbe vertek.

Hartrigel 2023.01.19. 10:24:32

@G. Nagy László:
Hehe, ez igaz, csak kiadtam magamból. Sajnos nincs affinitásom saját blogot kezdeni.

A másik dolog amit mindtál is elgondolkoztatott. Annyi igaz hogy a politikusaink is hülyék sőt hülyébbek mint mi. Ez tény. Az embereket szerintem nem gyámolítani kell, hanem ahogy te is írtad megvédeni őket egymástól. A rest-et a hatalmasok önkényétöl, mert tőlem ez is lehet csak mondjuk ki a feudalizmus volt a tuti. Sajnos sok balfaszt tényleg meg kell védeni, pontosabban jobb lenne ha megtanulnának kiálni magukért, DE nem csak Magyarországon, mindenhol függőbbnél függőbb helyzetbe akarnak hozni mindenkit.
Egy ilyen mindenki a maga szerencséjének kovácsa világban, amit szeretnék, s én is, hogy hagyjanak érvényesülni, de itt kecskézéshez több papírmunka kell mint gyerek örökbe fogadáshoz, saját ivóvízhez, generátorhoz meg pláne, vagy csak szélkerékhez. Engedély engedély engedély hátán. Nem pecázhatok akárhol. Minden magánterület. Minden valakié mégha a létezéséről sem tud a bizonyos dolognak. Sem a tőkés sem az államférfi nem fél semmitől se jobban minthogy nem függsz tőle. S ez az igazibaj, ezért nincs azaz ideális szabadvilág amire vágysz. Természetesen nem lenne vagy akarna mindenki ennyire szabad lenni, de a lényeg hogy a lehetőség annyira aknás hogy ne is akarj elindulni rajta.
Én mondjuk állambácsi mellé mindig odaképzelem multinénit, az se jobb.

2023.01.19. 10:35:57

@Hartrigel:
a közösségi közlekedés azért rossz, mert nincs megnevezve az a közigazgatási egység amiben működik a máv, vagy a volánbusz, vagy akármicsoda. a feudalizmus reformálatlan formában működik. egységállami keretek között.

nincs X számú közlekedési vállalat, közlekedési központ és hálózat, amelyik egymással versengene. egyik párt se akar rendezett közigazgatást. vándorcigányok világképe érvényesül. a kérdés, hogy a karavánt ki vezesse.

alöksz róz 2023.01.19. 11:08:34

@G. Nagy László: "Csakhogy ezzel két dolgot is állítasz. Az első az, hogy az emberiség jelentős hányada életképtelen és gyámságra szorul. A másik pedig az, hogy a politikusok valamiféle übermenschek, akik tudják a tutit, minden esetben tisztességesek és pazar döntéseket hoznak. (Hiszen ha ugyanolyan hülyék és gyarlók, mint mi, úgy miért ők menedzselik az életünket?)" - szerintem meg az állításából egyik se következik.
ezek a szélsőséges gondolkodásodból következnek.

G. Nagy László 2023.01.19. 11:18:32

@alöksz róz:

"Ezért nem hiszem, hogy bizonyos kontroll nélkül jó döntéseket fognak hozni"

Ez volt az állítás. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy szükséges valamiféle KÜLSŐ, egész pontosan ÁLLAMI kontroll, nem elégséges az ember BELSŐ iránytűje, illetve azok az információk, amiket önmaga összeszed. Az állam nélkül fogalmunk sem lenne, hogy drogfüggőké akarunk-e válni, vagy hogy el akarjuk e verni minden pénzünket a játékautomatákon. Nem, ezeket mind meg kell tiltani nekünk, különben kárt tennénk magunkban. Ez az állítás. Ezt simán lefordíthatjuk úgy, hogy mindannyian gyámságra szorulunk.

És ki lesz a gyám? Az állam. Amely értelemszerűen bölcsebb nálunk. Kik alkotják az államot? A politikusok és az általuk irányított bürokraták.

Hol hibázik a logika? De ne csak ilyen lózungokat írj, amit most is, hanem mutass rá konkrétan, mit látok rosszul.

2023.01.19. 11:40:42

@G. Nagy László:
az állam az nem külső. az állam mi vagyunk. az államalkotók. nem a politikusok, hanem a nép. és a középponti állam a főváros. és a probléma, hogy a fővárosnak túlhatalma van. orbánnak, gyurcsánynak, akárkinek.

2023.01.19. 11:59:12

@G. Nagy László:
az egyik közigazgatási egységben megengedik a szerencsejátékokat, a másikban azt mondják, hogy legalább 100 lépésra legyen az iskolától a játékterem, a harmadikban betiltják a kaszinót. a negyedikben lehet kaszinó. de az éjfélkor nyit a szórakozó negyedben. a kulturális negyedben nem lehet megfogni a táncoslány fenekét. a szórakozó negyedben kötelező.

az állam közigazgatási egységekből áll. és a katolikus negyedben laudetur iesus christus-t köszönnek. és arra illik latinul felelni. vagy ha máshogy nem megy, akkor magyarul, hogy mindenörökké, ámen. úgy egyébként lehet helót mondani.

és ezek után valaki eldöntheti, hogy a katolikus negyedben akar élni, vagy a kulturális, vagy a szórakozó negyedben. és ez esetben egy elég összetett szabályrendszer korlátozza. mégis szabadnak érzi magát.

és ami ebben a civilizációt meggátolja az elemi közelítéssel két dolog. az EGYSÉGÁLLAM illiberalizmus néven futó koncepció. nincs rendezett közigazgatás. nincs rendszer. személyzeti politika van. ki vezesse karavánt. mert onnan nézve a világ folyamatosan változik. és minden csak ANARCHIA. és amaz a FASIZMUS, akkor az ANTIFASISZTIZMUS az egyetlen járható út. na melyik legyen? melyik a kisebbik rossz? válasszál.

Guszty 2023.01.19. 12:01:46

@chrisred: Némiképp árnyalja a képet, hogy: "A jelentés érdekessége, hogy lényegesen több bűncselekményről számol be, mint amit a magyar rendőrség regisztrált, hiszen míg az ENSZ 242 gyilkosságról ír, az ORFK adatai szerint alig 90 ilyen eset történt 2017-ben."

G. Nagy László 2023.01.19. 12:11:25

@cvsvrs:

"az állam az nem külső. az állam mi vagyunk. az államalkotók. nem a politikusok, hanem a nép."

Ebben érzek némi szarkazmust, ne lépjünk túl ezen, fogadjuk el, hogy az állam és a nép az egy és ugyanaz. Ha a nép úgy dönt, hogy be kell tiltani a horgászást, akkor tiltsuk be? Vagy hogy ki kell irtani a balkezeseket, akkor irtsuk ki őket?

Azt kéne látni, hogy minden az ÁLTALÁNOS TUDATI SZINT függvénye. Egy ideális világban, ahol mindenki buddhista szent, ott nincs szükség semmiféle államra. De nézd meg azokat a társadalmakat, ahol simán végignézik a nyilvános kivégzéseket, vagy akár még részt is vesznek benne. vagy nézd meg a náci Németországot: ezrek és ezrek asszisztáltak a borzalmas kegyetlenkedéshez. Van az az alacsony tudati szintje az emberiségnek, ahol a demokrácia sem hoz áldást. A mindenkori államnak pontosan az lenne a szerepe, hogy megvédje az EGYÉNT minden atrocitástól. Attól is, amit az erőszakos bűnözők, attól is, amit az erőszakos kollektívák, és attól is, amit maga az erőszakos állam okozna.

2023.01.19. 12:11:55

@chrisred:
egyszer debrecen is volt az 5. "leghalálosabb" város európában. aztán kiderült, hogy az emberölési kísérletek számát tekintették emberölésnek. és a megyében történt esetszámot debrecen lakosságával osztották el. így jött ki a statisztika. és azt nem a soros alapítvány készítette, hanem a fox news.

G. Nagy László 2023.01.19. 12:38:28

@cvsvrs: Csak egy apró kiegészítés, hogy összeálljon a dolog: Ha a mindenkori államnak az a deklarált feladata, hogy megvédi az egyén fizikai biztonságát, szabadságát (és itt szinte le is zárul a teendők sora), az azért optimális, mert nem kell méricskélni a társadalom tudati szintjét, a rendszer minden környezetben működőképes. Csupán a végleteket tekintve: ha mindenki buddhista szent, úgy az erőszak törvényi visszaszorítása nem fáj senkinek - egyébként sem erőszakoskodnának. Ha viszont a társadalom hülye, mint a segg, úgy az intelligens, békés, együttműködő egyének védve vannak, a többiek pedig nyugodtan tehetnek kárt magukban.

alöksz róz 2023.01.19. 12:38:51

@G. Nagy László: "szükséges valamiféle KÜLSŐ" - az csak az egyén szintjén tűnik külsőnek, ezt próbálta a civisvárosi és a hartrigel kolléga is mondani. de mindegy, nem is ezen van a hangsúly, hanem ezen:
"nem elégséges az ember BELSŐ iránytűje" - hát a tapasztalt valóság szerint annyira nyilvánvalóan nem elég, hogy egyszerűen nem is tudom felfogni a naivitásnak(?) ezt a szintjét. itt a bibi, itt van a nagy egyet nem értés.

és visszatérve a külső kontrollhoz: az nem külső, hanem saját magunk által alkotott (pont mint az erkölcs). tehát nem lehet értelemszerűen bölcsebb nálunk (már ha meg tudunk egyezni abban, mi az a "nálunk").

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.19. 12:52:33

@cvsvrs:

Nehéz nem észrevenni, hogy totális lejárató kampány folyik Magyarország ellen - még úgy is, hogy a kormány nem is egyszer bizony alapot ad rá. Amikor már zsidó szervezetek vezetőinek kell cáfolniuk az antiszemitizmus-vádakat, akkor ott már elég nyilvánvaló a lejáratás szándéka - az oka-célja szintúgy. Bezzeg a Német Kalifátusban nyoma sincs antiszemitizmusnak, ahogy iszlám terrornak sem.

Az sem régi hír, hogy Nehammer osztrák kancellár szerint nem Románia, hanem Magyarország felelős az Ausztriába irányuló illegális migrációért - bezzeg lenne műfelháborodás, ha a román határra is építenénk kerítést.

HypocritSlayer 2023.01.19. 12:56:32

@Boldeone2:
>>- Nagyon is sok! Èppen erre èreztek rá elvi társaid, a szèlsőjobb populisták- hogyan kell a kisember èrzèseit manipulálhi !

A kerítés építés az populizmus?
Erre miért nem "éreztek rá" a lieblingjeid, hiszen ők állandóan éhségmenetes kisemberes-melós szöveget nyomnak.....

>> Az állam alamizsnát osztogat a fő választói rètegeinek a választások előtt,<<

Gyurcsibohóc meg annó az egész kurvaországot szopatta, kivétel nélkül:)

>>vagy ha osztogatni nem tud , akkor legalább illúziókat kelt, vagy relativizál <<

Vagyis, ha nem osztogatott volna, akkor a "fő választói rétegei" a makira meg az összefosásra szavaztak volna?:)D

Ráadásul, mind jobbosok lennének a gyerekkel rendelkezők, akik adóvisszatérítést kaptak?:)D
Biztos?:)D
És, ha nem, akkor az öntudatos balost nem lehet megvenni?:)D Vagy mégis?
De, ah öntudatos és nem lehet megvenni, akkor miért fogadta el a gecitől?
Annyira nem is öntudatos, csak a pofája nagy?

"-'Eu nem büntetès, te bolond! ""

Na nem bassz, hiszen azok ugye a javunkat akarják, csak mindig megy a felháborodás, amikor azt nem szeretnénk odaadni:)DDDDD

"Azt kell megérteni , hogy csak akkor pörög jól a gazdaság , ha van valamilyen szintű újraosztas !( Kb a GDP 35- 40% hasznosan újraosztható"

Lófaszt. Épp, hogy az újraeleosztás lassít is meg torzít is. Milyen vinnyogás volt a bankadótól kezdve, a mostani profitadóig! Mennyire szuper az "újraelosztás", ugye?:)DDDDDD

"Szerinted az mennyire igazságos, ha egy szűk réteg - születèsei, vagy politikai kapcsolatok jogon - irreális vagyoni előnyöket èlvez a társadalom többi tagjával szemben ?"

Ez egy természetes velejárója az életnek, az evolúciónak, semmi köze a (nem létező) "igazsághoz".......
Mindig is volt és lesz is "felső tízezer" és nem véletlenül nem "felső százezer", vagy nem "felső egymillió" etc......a komminizmus is kitermeli a sajátját, nem az a kérdés , hogy van-e kasztrendszer, hanem az, hogy a "felső réteg" -et azt épp, aktuálisan kik alkotják és mennyire képesek megvédeni a pozíciójukat.

Az élet az nem az "igazságról", hanem a rátermettségről szól.

Tudod a 20/80 arány , a 80-ból max 10% képes "felkapaszkodnia 20-hoz , ahogyan a mindenkori 20 is egy kvázi "állandó", mert onnan meg fele egy idő után "elkorcsosul"-lecsúszik, x-edik generáció után.....

ˇˇ A verseny bemeneti feltètelibe kell beleszólni : azaz mindenki egyenlőbb( feltètelekkel ) jusson elit listát oktatáshoz vagy vállalkozasi tőkèhez !ˇˇ

Az érdemtelen úgyis elhullik, az érdemes, meg ellenszélben is képes lesz nyerni.
Az meg az elborult hülyék fantazmagóriája, hogy ha egy féllábú indul a versenyen, akkor a többinek is vágjuk le a lábait, hogy "egyenlőek legyenek az esélyek"......

>>Ha aze egyén képes, akar és tesz a sorsáért, akkor majd ebben őt segíti az állam,<<

A vicc az, hogy épp ez nem szorul rá az állam segítségére, az anélkül is sikeres lesz, max csak könnyebben, vagy hamarabbb....

>>Ilyen soha nem volt mèg a vilagtörtènelem során !<<

Nem a lófaszt:), az összes kvóta mind az, az összes "pozitív diszkrimináció" mind az........

" A gond mindig az, hogy az elit kisajátítja magának a legjobb pozíciókat"

Nem nem az a gond, a gond az, hogy a proli, mivel alkalmatlan rá irigyli és kritizálja a felső tízezret (és női lábakat:), miközben csak azért, mert képtelen közéjük bekerülni........

>>Pl az USA-ban èvi 60 ezer dollár egy elit egyetemi tandíj, egy èvre, nem 5 re!<<

És ennek eredményeként akinek van pénze, vehet magának diplomát, de ugye, abban megegyezhetünk, hogy aki önerőből, ösztöndíjjal végzi el mondjuk a sebész szakot , azzal szívesebben vetetném ki a vakbelemet, mint azzal, aki x ezer dollárért vette meg a diplomáját......?
Ott is, meg itt is........

>>Ezért kellene az államnak beleszólni ebbe az igazságtalan rendszerbe , mert ez így csak IGAZSAGTALAN társadalmat szül<<

Meg vagy áldva ezzel az "igazsággal", miközben ahány ember, annyi "igazság van", pontosan olyan kék madár, mint az "esélyegyenlőség" meg a hasonló ábrándok. Mindig a proli vinnyog, az "igazságért", a többi meg tesz a saját boldogulásáért és nem rinyál, hanem keresi és kihasználja a kínálkozó alkalmat, ha nincs ilyen, akkor keres ilyet, ha nem talál, akkor létrehoz ilyet.

>>A pèldáddal èlve : ha èn a Golds Gym- Ben edzek, Hany Rambod az edzőm, GH - T szúrok havi 3000 dollár ertèkben , meg havi 20000 a felkèszülèsi pènzem, akkor te a büdös èletben nem fogsz soha utólerni , mert NEM egyenlők a versenyfeltètelek! <<

De hát nem is akarlak, ott dögölj meg a szúrásaiddal, meg az edződdel együtt a "Gym"-edben:)DDDD

Rájöttem, hogy a proli síránkozó vinnyogásánál csak az a rosszabb, a ráadásul önpusztító és önsorsrontó, Irreális faszságokról ábrándozva rinyál, elképesztő, de tényleg:)

HypocritSlayer 2023.01.19. 13:09:15

@Boldeone2:
>>Te tudod mit, ha tèged baleset ér, èn sem költenèk rád az állam helyèben egy fillèrt sem!<<

És én nem is várom el, nem én szúrom magam szarokkal:)

>>- Akkor fogtok szèlsőjobb hatalomra jutni? :)<<

????

>>Mi, liberálisok főkènt a világelit vagyunk ,<<

A szerénység a legnagyobb erényetek:), és mindig csodálkoztok, hogy a magasan hordott (világelit:)DDD orrotokkal a szarban turkáltok:)DDDDD

>> minket csak az emberissèg okán zavar az antiszocális állam , de minket nem kell államnak támogtani! Orbán szavazóit a lecsúszottak alkotják leginkább !<<

Ja:)
Miközben ti meg állandóan keresitek a "lecsúszottak" farkát, hogy szopkodhassátok, de még az sem kapjátok meg tőlük:)DDDD

>>- ...ès ez hány százalèk ? Ne viccelj már ! Az orvosin tanuló diákok 60-70% orvos családból kerül ki !<<

Nem véletlenül, hiszen az "elit"-kasztok igyekeznek "zárni", ami egy természetes, emberi dolog.

>>- Feltèteles alapjövedelmet írtam !<<

És mi lenne a feltétel, az, hogy méltóztatott megszületni?

>>-Lófaxt kapott alapjövedelmet , <<

Na nem mond már, ki nem kapott, akit alkalmaztak, függetlenül attól, hogy effektíven mennnyit dogozott?

>>mindenki alacsony szintű èletet èlt, de jól èlő elit akkor is volt <<

Nahát, pedig akkor volt csak "igazságos" az újraelosztás:) DDDD

HypocritSlayer 2023.01.19. 13:13:01

@Boldeone2:
>>- Az MTV 1- et sokan nèzik, nem hiába költ rá pártunk ès kormanynunk százmilliárdokat ! Megdolgoznak érte!<<

Nézegesd észlény:

infogram.com/hiradok-nezettsege-marcius-16-31-ezer-fo-1gyj7253gz8rm1l

>>Az RTL kereskedelmi tv , a politikai hír ( műsor ) marginális időben megy ...<<

Nézegesd, észlény:

infogram.com/hiradok-nezettsege-marcius-16-31-ezer-fo-1gyj7253gz8rm1l

>>A migránstv meg ugye napi 24- ben nyomja :
- szankciós infláció
- Soros György
-Brüsszel
- A " baloldal"<<

Kb 200.000 nézőnek, ez tényleg kemény:)
Nézegesd észlény: infogram.com/hiradok-nezettsege-marcius-16-31-ezer-fo-1gyj7253gz8rm1l

>>Egy rèteget : a vidèki , kevèsbè kèpzett, idősödő embereket ez meghatja ...Deák Dani majd megmagyarázza nekik a világot.... <<

JA azt a 200.000-ret:)DDD
Nézegesd észlény:
infogram.com/hiradok-nezettsege-marcius-16-31-ezer-fo-1gyj7253gz8rm1l

HypocritSlayer 2023.01.19. 13:22:12

@G. Nagy László:
>> Az első az, hogy az emberiség jelentős hányada életképtelen és gyámságra szorul.<<

Tetszik vagy sem, de ez a valóság.....

>> A másik pedig az, hogy a politikusok valamiféle übermenschek, akik tudják a tutit, minden esetben tisztességesek és pazar döntéseket hoznak. <<

Nem , de olyanok, mint a papok, amíg van hülye, addig van "vallás"......

>>(Hiszen ha ugyanolyan hülyék és gyarlók, mint mi, úgy miért ők menedzselik az életünket?) Én egyik állítással sem értek egyet. <<

Becsvágyóbbak és gátlástalanabbak, mint a többi, 80%, ahogyan a vezető állásúak 90%-a is azért vezető, nem (csak) azért, mert ért is hozzá......

2023.01.19. 13:26:17

@G. Nagy László:
egy mai hír debrecenben, hogy az önkormányzat fellép az illegális munkásszállások tömegessé válásával szemben. mindez az mszp javaslatára történik. valójában azért tartják az 1 szoci képviselőt, hogy ilyen "komcsi" indítványokat tegyen. ne lehessen családi házakat ad hoc módon vendégmunkásoknak kiadni. mert valaki a telkén 10-15 idegent szállásol, akkor az veszélyezteti az utcában élők nyugalmát.

lehet a szállásadást korlátozni, vagy nem lehet? ha az állam ipari létesítmények telepítését támogatja, akkor az ugye vonzza a munkaerőt. akkor idegeneket kell tömegével beköltöztetni. a külváros tele lesz belföldi, külföldi migránsokkal. nos ez korlátozható, vagy sem?

nem elvont példa, szélső eset, hogy mindenki buddhista vagy náci. egy mai hír.

HypocritSlayer 2023.01.19. 13:34:21

@Hartrigel:
>>Annyi igaz hogy a politikusaink is hülyék sőt hülyébbek mint mi. Ez tény. <<

Aki próbálta, még az se mondhat ilyen sommás ítéletet:)

>>Az embereket szerintem nem gyámolítani kell, hanem ahogy te is írtad megvédeni őket egymástól. <<

Attól megvédheted, de még mindig ott van, ami ellen nincs orvosság, éspedig az, hogy önmaguktól ne tudod megvédeni és akkor meg minden borul.....

>>A rest-et a hatalmasok önkényétöl, mert tőlem ez is lehet csak mondjuk ki a feudalizmus volt a tuti.<<

Most is az van, csak "puhább a verzió":)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.19. 13:43:35

@G. Nagy László: jaj de ostoba vagy:

"Amikor sokan azon sírnak, hogy kell az állami egészségügy, mert a magánszektor irgalmatlanul drága, ugyanezek aligha fikázhatják az állami ellátást."

nem lehet megemelni a tb-t ha tisztességesen se jönne ki elfogadható színvonal? amit kétlek. azt tudod hogy a magán eü-nél is kialakulnak biztosításos rendszerek, KVÁZI TB! amerikában

és ha nem lopnák szét esetleg? tudod: kleptokrácia, amit nem vagy hajlandó megvitatni, mint egy óvodás, olyan kib*szott ostoba vagy. csak olyan csatába mennél, amit tudod hogy megnyerhetsz a vitamezőn? csak nincs ilyen csata, mert kib. buta vagy, és egy hiszékeny, naív balek, vagy egy gátlástalan korrupt hazudozó patkány, ezt akarom megtudni, hogy melyik, csak mindig elviszi a cica a nyelved. így nehéz

"Hiszen ha elfogadnánk, hogy a magánszektor nem működhet barátságosabb árakon, azzal elismernénk azt is, hogy a befizetéseinkből csak kb. ennyire futja, amit kapunk."

akkor nem hazaárulás kóka MAGÁNkórházának állami pénzt adni, miközben rohad le az állami eü?

a magánszektor amúgy több fizetést is ad. (eszközei is fejlettebbek mivel a gazdagabbakra hajtanak, és nem tömegkezelésekre.) kivéve persze a politikusoknál. az állami politikusok több fizut kapnak mint a magánszketor. + alapítványok felügyelő bizottságok, sima bizottságok. milyen furcsa, tip. banánköztársasági helyzet , a gyarmattartók kizsigerelik az országot. és csak a saját maguk gazdagodásával foglalkoznak. a 135 degenerált gyáva cselédképviselőjével.

a lengyelknél nem lehetett emelni a minisztereknek kb 100 e ft-os bért, itt meg 800 000 sián átment, + orbán duplázása, és előtte a kovid idején mikor sokakat kirúgtak, megszütn az állása, ezek akkor is fizetést emeltek a hiv. bérükből. és a kenőpénzek sincsenek ebben benne, ahogy volnernél.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.19. 13:48:53

@G. Nagy László: ja és magáneü nem lehet olyan országban, ami végletekig nyitott, teljesen kiszolgáltatott és teljesen szét van verve, banánköztársaságként nem lehet kivezetni az állam eü.-t mert nincs pénze a társadalomnak! de azért büszke vagy arra amikor az agyhalott hazug, tolvaj fideszesek a nemzeti szuverenitásról óbégatnak, tehát hazudnak. arra nem vagy büszke hogy kukorica, tojás krumpli és még több alap élelmiszert importálni kell, mert már az mezőg.-t is teljesen szélopták, szétverték.

de szóban mindent lehet hazudozni. az kell nektek, a valóság le van sz*vrva. idióták.

hogy akarsz bevezetni magán eü-t ha alacsony hozzáadott értékű rabszolgákkal
mikor a kínaiak is ideszervezik a gyártásukat, olyan jó érzés, hogy még nekik is megéri a magyar jobbágyok bérét kifizetni. bár lehet a munkásokat is hozzák mint gödön.

de aki a fideszre szavazott, az igyon a gödi kútvízből is. aksinagyhatalom, ugye.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.19. 13:59:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: szegény ártatlan orbánékat mindenki csak le akarja járatni!

milyen igazságtalan világban élünk, elképesztő, amúgy meg szoktad vizsgálni mit mond a másik fél is néha, vagy egy buborékban élsz csak , ami tőled sem meglepő, pl varga misit is csak le akarták járatni, amikor nekiállt hazudozni egy sort arrogánsan, ugye? megvizsgáltad mind a két fél állításait? és mire jutottál mond?

alap szavakat,mondatokat képtelenek megérteni a fideszesek
hisz nincs már fideszes értelmiségi.

2023.01.19. 14:21:03

@G. Nagy László:
vegyük ezt a valós példát. az állam kb. 10 ezer vendégmunkást akar betepíteni debrecenbe. államilag támogatott munahelyekre. szabad munkaerő nincsen. a haverok építik az apartmanházakat. csakhogy azok nem olcsók. töküresen állnak, meg kellene térülniük a hitelből történő beruházásoknak. meg kellene támogatni államilag azt is.

és az egyik probléma az, hogy erre külső finanszírozás nélkül nincs forrás. és a másik, hogy város külterületein hatalmas magántelkek vannak. a vendégmunkások elszállásából pénzt csinálnának egyes magánszemélyek. ezt a debreceni fidesz korlátozni akarja. a haverok apartmanházai nehogy becsődöljenek. ez a fideszt is megosztja. miközben a vendégmunkások özöne ellen tiltakozik a nép. központilag eltervezték. csak a közönséggel előzetesen nem egyeztették.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.19. 14:54:24

@cvsvrs:

Ezt mindenképp nehéz megmagyarázni.

G. Nagy László 2023.01.19. 16:32:07

@alöksz róz:

"az csak az egyén szintjén tűnik külsőnek"

"és visszatérve a külső kontrollhoz: az nem külső, hanem saját magunk által alkotott"

Ezt nem kell ennyire túlfilozofálni. A dolog sokkal egyszerűbb.

A) Az állam alkoholtilalmat rendel el. - Ezt hívjuk külső kontrollnak.
B) Önszántadból nem iszol, vagy legalábbis mértéket tartasz. - Ez a belső kontroll.

Irgalmatlan nagy a különbség, aligha lehet ezeket összemosni.

G. Nagy László 2023.01.19. 16:36:13

@cvsvrs:

"lehet a szállásadást korlátozni, vagy nem lehet?"

A liberális alapelv az, hogy azt engedsz be a házadba, akit akarsz. Amíg nem csinálnak semmi törvénytelent, addig aligha kifogásolható az elszállásolásuk.

alöksz róz 2023.01.19. 17:32:08

@G. Nagy László: hát valaki mindig csak egy skála két végpontját látja, annak tényleg minden nagyon egyszerű :-)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.20. 13:29:22

@G. Nagy László:

na megmonták az MCC-ben, az infláció jó dolog, a fidesz-birka nem tudja? hát nem nézett még mögé! ja csak ennyi? nézzük mögé? bárcsak korábban tudtam volna hogy csak mögénézni kell.

444.hu/2023/01/19/a-mandiner-szakcikkben-magyarazza-el-hogy-kifejezetten-jo-hir-az-europa-rekord-magyar-inflacio?fbclid=IwAR0i2UiJfYEr7o4xRZXm_jii-nLELuP3b_rY4yl5g7yVLbCQZFhz1Rt4U58

a gáz ára nem lesz olcsóbb, de sebaj

basszameg a Mesterséges Intelligencia program okosabb mint egy fideszes-szavazó, megdöbbentő:

"- Mit gondolsz, melyek Magyarország propagandista weboldalai?

ChatGPT – „Magyarországon több weboldal is van, amelyeket a kritikusok propagandistának és kormányközelinek tartanak. Ezek a weboldalak általában a kormányzat álláspontját hirdetik, és kritikusak a kormányzat ellen irányuló hírekkel szemben. Az ilyen weboldalak általában kormányközeli újságírók és publicisták által íródnak és szerkesztettek. Az ilyen weboldalak általában nagyon népszerűek a kormánypárt hívei körében, de kritikusok szerint szélesebb körben is manipulatív hatást gyakorolnak az olvasókra.
Az ilyen weboldalak között van például a Magyar Idők, ami egy kormányközeli napilap, a Magyar Hírlap, ami egy kormányközeli napilap, a 888.hu, ami egy hírportál, a Magyar Nemzet, ami egy kormányközeli napilap, és a HírTV, ami egy kormányközeli televízió.""

vastagbor.atlatszo.hu/2023/01/19/magyarorszagon-a-korrupcio-veszelyt-jelent-a-kozvagyonra/?fbclid=IwAR05e0UXrau0t4T31MhDV-tGO9ZnidhF79h9eizngojRBJ6IEIXca3Hs6pY

hát igen, látható az eddigi itteni beszélgetéseimen is, hogy a fideszesek (fideszes-szavazók - fontos distinkció, mert ezek mind egyéniségek a csirkeólban) nem mennének át a Turing-teszten se.

Wildhunt 2023.01.20. 18:17:10

@G. Nagy László: emberiség jelentős hányada életképtelen és gyámságra szorul.

Ez pontosan így van. Úgy 60-80%.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.20. 20:06:31

roncstársadalom. ugye.

„Nagy bajban vagyunk…” – kezdte egy állásajánlatról szóló bejegyzését az érdi Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény, amely a város és környéke lakosaihoz fordult, miután felmondott az egyetlen műtőssegéd.

A főigazgató, Bárány Zsolt szerint miután egyetlen műtőssegédjük tegnap beadta felmondását, a szemészeti műtéteken kívül semmilyen más műtéti beavatkozást nem fognak tudni elvégezni február elsejétől „hacsak nem találunk két héten belül egy ‘kész’ utódot” – írta a főorvos

Nagy bajban vagyunk…

Invitálás – egynapos sebészet, műtőssegéd

Kedves érdi és Érd környéki lakosok!

Nagy bajban vagyunk, egyetlen műtőssegédünk tegnap beadta felmondását. Műtőssegéd nélkül a szemészeti műtéteken kívül más beavatkozást nem tudunk végezni, így a műtétek (hacsak nem találunk két héten belül egy „kész” utódot) nagy része február 1-től elmarad. Az érintett betegeket kollégáim ma elkezdik telefonon értesíteni.

Fentiek miatt:
Egynapos sebészeti műtőnkbe keresünk Érden vagy Érd környékén élő leendő kollégát MŰTŐSSEGÉD feladatokra.
Az állás betöltéséhez 8 általános megléte szükséges, egészségügyi tapasztalat előny ugyan, de annak hiánya nem kizáró ok!
Az állást betöltő a sikeres betanítás és próbaidő után – a mi költségünkön – műtőssegédi képzésen vesz részt. (Miután ennek törvényi előfeltétele az érettségi, így ezt csak érettségivel rendelkező jelentkezőnek tudjuk biztosítani).

A műtőssegédi feladatokról (érthetetlen latin kifejezések nélkül) itt olvashat:

hu.wikipedia.org/wiki/M%C5%B1t%C5%91sseg%C3%A9d

Bérezés: Az egészségügyi szolgálati jogviszony alapján történő besorolás szerinti bért JELENTŐSEN meghaladó fizetést biztosítunk.

Amennyiben Ön érdeklődik az egészségügy iránt és egy vidám, a gyógyítás iránt elkötelezett csapat tagja szeretne lenni, jelentkezését leadhatja a titkarsag@erdirendelo.hu címen. Telefonon érdeklődni Fodor Károlyné intézeti vezető főnővérnél lehet a (23)365-232/144-es melléken.

Érd, 2023. január 20.

Tisztelettel:
Bárány Zsolt
főigazgató

de legalább a nemzeti szuverenitás, ugye. az megvan, meg lőrinc legalább magyar tolvaj.
vagy mi a k anyátokat szoktatok még mondani fideszes agyhalottak! mikor isztok már a gödi kútvízből?
szétveritek ezt a szép országot. valaha még az volt.
Agyhalott barmok.

telex.hu/belfold/2023/01/20/felmondott-a-mutosseged-bajban-az-erdi-egeszsegugyi-intezmeny

taga20 2023.01.21. 20:29:01

@tesz-vesz: én tőled sok agyhalott fidesz faszságod olvastam az évek során.

ne kezd el most pont el az arcoskodást!

alöksz róz 2023.01.21. 20:45:37

@taga20: na pedig most akartam megtérni
de így hogy

taga20 2023.01.21. 20:56:26

@alöksz róz:
segítek nigger!

kezdel! utána jobban fogod magad érezni!:))

zenét szoktál fityeszfasz? nesze egy!:

www.youtube.com/watch?v=aLtmq0g_4Og

alöksz róz 2023.01.21. 22:06:05

@taga20: na de nem tudom hogy kell.

kezdjem el szidni Orbán Viktor Úr Miniszterelnök Urat?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.23. 13:31:20

@taga20: milyen fidesz faszságot olvastál tőlem az évek során?

a konkrétum k-ra kimaradt VÉLETLENÜL!

15 éve néha ironizáltam a mandiner blogon. de az nagyon régen volt. és nem volt soha fontos, valakivel keversz csöpi

Reactor 2023.07.27. 04:29:47

Ez miért is téveszme?
Ha jól tudom, amióta a világ világ, azért voltak vezetőink, törzsfőnökeink, királyainak stb. hogy egy jól prosperáló, élhető, stabil, biztonságos államot irányítsanak. Igen, voltak zsarnokok, akik szerint a többi ember csak arra való, hogy őt kiszolgálja. Nem is maradtak tartósan a trónszéken ám.
De alapjában véve, lényegében ezért van állam, királyság, fejedelemség, törzs, akármi. Az uralkodás nem más, mint dicsőséges szolgaság. Az uralkodó, állam jogai mellett vannak kötelességek is. Ha szerinted nem szorul senki "gondoskodásra", minek van egyáltalán ország meg nemzet? Menjünk vissza az ősközösségbe vagy nomadizáljunk.

El kéne egyszer olvasnod az Alkotmányt. Tudom, nem olyan olvasmányos mint az Alkonyat vagy a Harry Potter, deeee azért rugaszkodj neki, és akkor kevesebb tényt fogsz majd téveszmének beállítani.
süti beállítások módosítása