téveszmék

téveszmék

"Tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni"

2022. március 01. - G. Nagy László

kaszalo2.jpg

 

Orvos-Tóth Noémi, az ismert pszichológus legutóbbi könyve, a Szabad akarat egyik fő témája a pénzhez való viszonyulás, illetve annak lélektani lenyomatai. A szerző számos példán keresztül világítja meg, hogy felmenőinktől kapott mérgező örökségeink miként teszik tönkre emberi viszonyainkat. Klienseinek többsége párkapcsolati, vagy egyéb életvezetési problémával érkezik hozzá, s rendszerint meg sem fordul a fejükben, hogy nehézségeik hátterében az anyagiakkal kapcsolatos negatív attitűdjük áll. Arra pedig pláne nem gondolnak, hogy e mintákat generációk óta hordozzák. 

 orvos_2.jpg

ORVOS-TÓTH NOÉMI

 

A könyv első története egy olyan férfihoz kötődik, akinek szülőfalujában általános érvényű igazságként élt, hogy "tisztességes munkával lehetetlen meggazdagodni". Ezt a nézetet vallották szülei is, aki dolgos parasztemberekként tengették napjaikat; ő maga is ezt az attitűdöt szívta magába felcseperedésének évei során. Még mielőtt belemennénk a sztoriba, érdemes egy percre elidőzni e világlátásnál, megvizsgálva mindazon ártalmakat, melyeket magában hordoz. Először is: ez a hozzáállás azt fogja eredményezni, hogy az érintettek bűnözőnek néznek minden tehetős embert, függetlenül attól, hogy honnan indult, miként szerezte vagyonát, s hogy mire használja azt. Másodszor: ha a gazdagságot a bűnös utakkal azonosítom, úgy elmém egy életen át azon fog dolgozni, hogy a lehető legszegényebb maradjak. Nem is tehetne mást, így van programozva; a kognitív disszonancia netovábbja lenne, ha a bőség felé terelne. Harmadszor: ahol a kétkezi munka önmagáért való érték, ott nincs helye a pihenésnek, az üdülésnek, de még a kielégítő mennyiségű alvásnak sem. Ez nem a hosszú és egészséges élet receptje. Negyedszer: ha az emberben nem alakul ki a megfelelő piaci szemlélet, úgy sosem lesz képes megérteni a körülötte lévő világot. Visszasírja majd a céhrendszert, vagy épp a kommunista tervgazdaságot. No de vissza Orvos-Tóth Noémi klienséhez: az ifjú a városba költözött, informatikát tanult, diplomát szerzett, s mikor kézhez kapta első fizetését, rém kínosan érezte magát. Többet keresett egyetlen hónap alatt, mint szülei fél év munkájával. Ez volt az a pont, amikor a családtagok távolodni kezdtek egymástól, hogy aztán idővel valóságos szakadék tátongjon közöttük. Emberünk egyre ritkábban látogatott haza, hiszen egyre kínosabbá váltak a csendek - immár egy világ választotta el őket egymástól. Nem egyszerű helyzet: a szülőknek idős fejjel kéne belátniuk, hogy nem volt igazuk; egy tökéletesen alaptalan tévhitben éltek. Ez talán egész létezésük alapját, évtizedek erőfeszítéseinek értelmét kérdőjelezné meg. Tudatos kívülálló szemével nézve mindez persze kissé megmosolyogtató, az elhidegülés pedig csaknem érthetetlen. A feszültség könnyűszerrel feloldható, elég csak abban maradni - az igazságtartalmától függetlenül -, hogy a szülők idejében egyszerűen szerényebbek voltak a karrierlehetőségek. Ily módon mindenki megőrizheti homlokzatát, s a családi kötelék sem sínyli meg. A könyvbéli sztori végül könnyes-katartikus módon zárul - hogyan is lehetne másképp egy pozitív hangvételű sikerműben -, ám e hepiendhez mindkét fél részéről szükségeltetik némi nyitottság. (Jómagam több mint harminc éve igyekszem áttörni azokat a falakat, melyeket szüleim építettek maguk köré. Lassan kezdek megbarátkozni a gondolattal, hogy úgy fognak eltávozni e földi létből, hogy valaha is őszintén beszélhettünk volna bármilyen lényeges kérdésről.)

 

Egy másik történetben fiatal szerelmesek játsszák a főszerepet, akik épp arra készülnek, hogy életüket összekössék. Megismerkedésüktől kezdve egészen eddig a pontig konfliktusmentes rózsaszín ködben lubickoltak, az előkészületek azonban viharos veszekedéseket hoztak életükbe. A srác szerény szertartást akar, a lány pedig fényűző lagzit. Meglehetősen szimpla és hétköznapi probléma, mondhatnánk, a háttérben azonban súlyos múltbéli emlékek dolgoznak. Orvos-Tóth Noémi kanapéján ülve mindketten visszarepülhetnek a gyermekkorukba, s feltárhatják - önmaguk és egymás előtt - miféle rejtett motívumok mozgathatják döntéseiket. A fiú visszaemlékezéseiben egy alkoholista, szerencsejáték-függő apa szerepel, s világossá válik, hogy ugyanazt a fojtogató érzést éli át az esküvői költekezés tervezésekor, mint amikor apja a szeme láttára játszotta el a házat a család feje fölül. A lány apja ugyanakkor utazó diplomata volt, aki minden egyes útjáról hatalmas ajándékokkal tért haza. A költekezés az ő lelkében a szeretettel és a biztonság érzetével kapcsolódott össze, míg vőlegényében ennek szöges ellentéte él. Feltárva a múltat, megismerve egymás hátterét már viszonylag könnyű út nyílik a megfelelő kompromisszumra. Természetesen semmi sem garantálja, hogy ezek a fiatalok a későbbiek során soha nem kapnak majd össze különböző pénzügyeken, de legalább tudni fogják, hogy honnan fúj a szél, s az ebből fakadó empátia a megegyezést is segíteni képes. (A magam részéről mindenesetre a külön kasszát favorizálom, ez minden ilyen jellegű problémát megold. Persze, még így is nagy áldás, ha a felek hasonló attitűddel viszonyulnak a pénzhez, de ha mégsem, az sem teremthet alapot a házastársi viharokra.)

 

A szerző számos további izgalmas esettel illusztrálja, miként visznek irracionális utakra a tudattalan tartalmak pénzügyi-üzleti döntéseink során. Bemutatja a státuszszorongás hatását Áron, a vállalkozó esetén keresztül, aki heteken át szabotálta egy - mindkét fél számára kedvező - szerződés aláírását. Csupán a sokadik terápiás ülés során került elő a frusztráló kép, melyben tárgyalópartnere megérkezik és látványosan kiteszi Maseratija kulcsát az asztalra... Visszatérő problémaként említi a "moneyshame" jelenséget, a szegénységgel járó kínzó szégyenérzetet. Elmeséli a falusi nyomorból érkező Viki esetét, aki még felnőttkorában is magán érezte a világ megvető pillantásait. Annyira röstellte külvárosi, zsebkendőnyi kis lakását, hogy egy férfit sem mert felhívni magához, s amikor randi után hazafuvarozták, inkább valami puccos, budai környékre vitette magát. Pedig ha tudatosult volna benne, hogy mindez mit sem számít, ha szerelmi vonzalomról van szó... Megismerkedhetünk Kingával, aki kitűnő és igen keresett grafikus, azonban pénzügyeit rém amatőr módon menedzseli; egyszerűen képtelen megkérni munkájának árát. A háttérben egy mohó anya emléke áll, láthatatlan béklyót pakolva rá, ha áralkura kerül a sor. Orvos-Tóth Noémi bemutatja még néhány kényszeres vásárló esetét, akik minden esetben a drága tárgyaktól remélik önbecsülésük megszilárdítását. Példái egyetlen közös szálra futnak fel: az érintett családokban mindenütt - generációkon át - hiányzott a feltétel nélküli, elfogadó szeretet. "A korán érkező jobbító szándékra a csecsemő még nem áll készen. Az éppen csak a világba pottyant kis élet önmaga határvonalait sem ismerve, a kint és a bent átmenetét ízlelgetve, a feltételnélküliségben lebegve tud annyira megerősödni, hogy később már eredményesen lehessen szembesíteni a korlátokkal. A kezdeti elvárásmentesség érleli meg a lelket arra, hogy később képes legyen megfelelni az elvárásoknak."

 

Számomra a könyv egyik legnagyobb tanulsága, hogy muszáj megkérdőjeleznünk mindent, amit hagyománynak nevezünk. A vaskalaposoknak elég annyi legitimáció, hogy "apád is így csinálta", ám a tudatos ember képes szembenézni azzal, hogy talán az apja se csinálta igazán jól. A szerző szavaival: "A család az életre nevel, de nem akármilyen életre, hanem arra, amit szüleink, nagyszüleink, dédszüleink ismertek." E helyütt is érdemes kimondani: a tradíció önmagában semmiféle értéket nem képvisel. Ha felmenőink pozitív mintákat hagytak ránk örökül, azokat érdemes továbbvinnünk, ám innentől kezdve nem poros hagyományként, hanem élő normaként tekintünk azokra. Ami pedig téveszmének, rossz beidegződésnek, vagy idejétmúlt szokásnak bizonyult, annak nem árt könnyű szívvel búcsút inteni. "Ha ez a könyv egy kicsit is hozzájárulhat egy traumatudatos társadalom alapjainak megteremtéséhez, már nem írtam hiába." - fogalmazza meg Orvos-Tóth Noémi. Nos, ez lenne a lényeg. Az már csak hab a tortán, hogy a mű élvezetes, befogadható, kerüli a nehézkes szakkifejezéseket, ugyanakkor dúskál a szemet-szívet gyönyörködtető, szépirodalmi szintű mondatokban. Valódi élmény, kötelező olvasmány minden tudatos (vagy tudatosságra vágyó) embertársam számára. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr317765074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0dzsud0 2022.03.02. 13:12:21

@Rodney_2: Köszi és igen, egy pár ilyen tartalommal azért már találkoztam. Amúgy akinek dollármilliói vannak, elfogad akár egyetlen befektetési tanácsot is privátbankároktól? :)

2022.03.02. 13:32:05

és ugye most a nyugat tapsikol, hogy küldjenek még fegyvert, hogy még essenek az árfolyamok, mert ugye ők is tudják, amit ti. és ezért képeznek ki nyugat ukrajnában fiatalokat fa puskákkal, hogy majd megállítják az orosz hadsereget.
galeria.cdn.index.hu/kulfold/2022/03/02/oroszorszag_ukrajna_haboru_konfliktus_lviv_civilek_fegyver/42046720_64ee65fa9238ddd63bb224c400e565a0_y.jpg
nem azt mondom, hogy nem kell venni dollárt, mert a hülye is tudja, hogy ebből a konfliktusból viszonylag jól jönnek ki az amerikaiak. az imf is teremt egy rakás dollárt a semmiből. hogy vegyék meg a fegyvereket. képezzék ki ezeket a szerencsétleneket. és ezen bárkinek lehet pénzt keresni.

ez erről szól rövid távon. hosszabb távon meg arról, hogy a gazprom-ot is esetleg felvásárolják a tisztességes munkából eredő pénzből? lófaszkarikát. csak az gonosz putyin meggátolja. nincs demokrácia. nem lehet semmiből teremtett pénzből, a semmiért vásárolni valamit. szörnyűséges. budapesten mindegy, hogy bal, vagy jobboldal. lelkesednek, hogy szipiszupi. ami rendben van.

csak ezt a lószart úgy adjátok el, hogy ez a polgárosodás.

midnight coder 2022.03.02. 13:33:31

@cvsvrs: "a fiatal ha racionalizál, akkor úgy érzi, hogy jobban él. és egyébként nem teljesen alaptanul. ha látja a boldog békeidőket, akkor az lesz az érzése, hogy régen minden jobb volt. és ebben is van valami. "

Attól függ mikorhoz képest és hol. Pl. ma egy átlag magyar panelproli jóval nagyobb luxusban él, mint 100 éve egy uralkodó. Van jól fûtött/légkondicionált komfortos lakása, jó eséllyel autója is, a 100 évvel ezelõttihez képest fejlett orvosi ellátása, lehet akár több száz könyve, az olyasmirõl nem is szólva, mint Pl. a TV és az internet. És ehhez csak napi 8 órát melózik, ami akkoriban szintén keveseknek adatott meg. De Pl. egy nyugat-európai, vagy egy amcsi átlagpolgár már érezheti úgy, hogy szarabbul él mint apuka a 80-as években. Ugyanakkor egy kínai sorstársa nagyon-nagyon szerencsésnek érezheti magát, hogy nem akkor élt. Kis hazánkban is hasonló a helyzet - bár nem nyugati az életszínvonala az átlagpolgárnak, de azért bõven jobb mint Kádárék idején. Aztán persze van egy rakás akinek sokkal szarabb - bár az igazság az, hogy Kádárék alatt is voltak nagyon csórók csak nem volt sajtójuk sõt szem elõtt sem nagyon voltak, és egy másik rakás akinek sokkal jobb.

Andy73 2022.03.02. 13:38:49

@Rubasov et.: Divatos kifejezés a passzív jövedelem, de a gyakorlatban nem túl gyakori. Az ingatlan bérbeadás sem az, hanem egy szolgáltatás, ami munkával, kockázattal és a bevétel mellett kiadással is jár. Persze meg is bizhatsz valakit, hogy az ingatlanokat kezelje helyetted, de akkor még több a kiadasod és így kisebb a hasznod. Az viszont igaz, hogy ebből nehéz meggazdagodni, pláne rövid távon. Ahhoz ezt nagyban kell csinálni, amihez eleve komoly kezdő tőke kell

Boldeone2 2022.03.02. 13:45:47

@G. Nagy László: A pánikban èrdemes vásárolni , de van egy olyan fèlelmen , hogy itt tartós bajok lehetnek. Lehet, nem vagyunk mèg a "piac alján " de hosszabb távra már jó lehet most is. A bajban az USD, arany , svájci frank a legjobb
A legóriásibb bajban meg a termőföld
Enni mindig kell , ha összeomlik a piac akkor is

Andy73 2022.03.02. 13:50:56

Ha vállalkozó vagy és sikeres, akkor van esélyed a meggazdagodásra. Ha alkalmazott, akkor is kereshetsz jól, de az ritkán eredményez igazi gazdagságot, legfeljebb a szegénységhez, a nélkülözéshez képest. A hozott minták és hiedelmek persze meghatározóak, ez sokaknak ismert dolog.

2022.03.02. 13:55:08

@midnight coder:
az, hogy valaki fiatalként 2-3x annyit keres, mint egy idősebb, mondjuk a szülei az kb. abból adódik, hogy 2-3x annyi pénzt lehet elkölteni. a szülők a munkaerőpiacon jóval kiszolgáltatottabbak. ez nem abból adódik, hogy annyival jobb lett az élet, hanem ennyivel több pénzt lehet elkölteni és fiatalnak ennyivel jobb lenni, mint egy idősnek. ha nem lenne sokkal sokkal több pénz kigenerálva, akkor lehet, hogy rosszabb lenne.

a semmiből történő pénzteremtésnek az eredménye. és ha a pénz most rubelben inflálódik, mert oda lőcsölik a veszteséget, akkor abban keletkezik. de ez nem valódi nyereség. kiképzik az ukrán fiatalokat, hogy lőjenek. húzzák el a válságot, hogy erősödjön a dollár és essen a rubel. ezért. a leghülyébb is tudja brüsszelben. a legokosabb se feltétlen tudja, hogy voronyezs nem ukrajna. a brit és a francia nem tudja, akik legmagasabb szinten döntenek. de azt tudják, hogy most a rubel esni fog, a dollár erősödni, tehát dollárt kell teremteni, fegyvereket kell eladni, hogy a válság elhúzódjon. és utána a facebook profilban kiteszik kék-sárga filtert.

és erre azt mondják, hogy ez a nyugatos polgári minta. lehet, hogy nyugatos, csak ez nem a tisztes polgárosodás, hanem a gyarmatosítás és abból eredő gazdagodás.

kewcheg 2022.03.02. 14:08:10

Magyarorszagon nem lehet.Ahány viszonylag ugynevezett "gazdagabb" embert ismerek szukebb környezetemben / jellemzoen agrárvállalkozo, panzios, épitési vállalkozo stb., tehát mégcsak nem is klasszikus gazdagok, hanem inkabb olyanok, akik gond nélkul tudnak elkolteni mondjuk 40-50 milliot bármire- mint erkolcsileg gátlástalan emberek.Bár vannak fokozatok.Némely kozuluk egész szeretetreméltó is tud lenni:)))

ulpius66 2022.03.02. 14:17:48

"Tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni"

Ennek a durvább változata:

"Tisztességes munkából nem lehet megélni!"

ulpius66 2022.03.02. 14:22:45

"Tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni" --- mondják ezt önmaguk vigasztalására azok, akik képtelenek ötről hatra jutni......

Egész életüket leélték a panel 8. emeletén, egy harminc éves Opel Astrájuk van..... de!!!! MINDENKIRE IRIGYEK, AKIK NAGYOBB LAKÁST VETTEK, VAGY ÚJABBRA CSERÉLTÉK AZ AUTÓJUKAT.......EZEK BIZTOS, HOGY TISZTESSÉGTELENÜL "GAZDAGODTAK MEG"!!!!!

baalint1 2022.03.02. 14:24:02

Először is gratulálok, hogy hosszú ideje először végig tudtál írni egy cikket, hogy még a végébe se tetted bele a szokásos újkommunista propagandát!

Amit írtál, az alapján tényleg érdekfeszítő történet, sajnos én is ismerem a problémát a saját környezetemben is. Nálunk például kialakult egy olyan helyzet, hogy én szüleimmel, testvéreimmel lehet pénzügyekről beszélni, feleségem családjával nem, és hasonló oktból nem, mint az első esetben, amiről írtál.

Az általad felsorolt 4 pont következtetés nagyon igaz, és szomorú, de annyi de annyi ember önsorsrontásán, illetve gondolkodásmódján nyomonkövethető. Családok, akik ha megtehették sem mentek soha nyaralni vagy kikapcsolódni, ha mégis kikapcsolódnak, akkor ürügyet keresnek, pl. valakit meglátogatnak, valakinek elmennek segíteni, és akkor kombinálják a kellemest a hasznossal, de soha nem képesek arra, hogy saját magáért végezzék a tevékenységet. Internetes trollok, akik csak azért fikáznak egy tehetős embert, mert tehetős, és csak nem is értik a különbséget a közpénzlopásból meggazdagodás és a sikeres, piaci alapon történő vállalkozás között, mindkettő azonos számukra az erkölcsi mércéjük alapján. És akkor mondhatom én, hogy miért nem jó az alapjövedelem, vagy mondjuk az árszabályozás, hogy ne csak egy politikai oldal faszságát említsem, mert nem azért nem érti, mert buta lenne, hanem azért nem, mert sokkal mélyebben rejlő problémái vannak, nem elég logikailag levezetni neki valamit, vagy akár gazdasági esettanulmányokkal alátámasztva, mert hiába érti a logikát, ha csak azért is ragaszkodik az életszemléletéhez, ami ellentmond ennek.

Egyébként az a tapasztalatom, hogy idős emberek életszemléletét már ritkán lehet megváltoztatni. Apámra mondjuk büszke vagyok, hogy pl. a magyar oktatási rendszer, azon belül a felsőoktatás, mivel munkájában ahhoz volt köze, alapproblémáit már nyugdíjhoz közel értette meg (nem az én hatásomra). Politikától függetlenül, mert az alapproblémák nem köthetőek konkrét politikai rezsimhez.

2022.03.02. 14:27:05

@kewcheg:
mert a brüsszeli politbüró azt képzelte, hogy ha kiszór milliárdokat egy pályázati rendszerben, akkor lesz egy gazdag vállalkozói réteg, amelyik őket támogatja. csak orbán ezzel szembeszállt. mondván, hogy ha szétveri a kommunistákat, vagy abból legalább a régi politikai bizottsághoz tartozókat, mert a hazafias népfrontban vannak a jó elvársak (ez lesz a történelmi érdeme a magyar belpolitikában), akkor az neki kevés.

és külpolitikában szétveri a félfasiszta brüsszelt. amelyik most küdi a fegyvert. orbánnak van annyi esze, hogy ez így nem frankó. különösen kényszersorozással egybekapcsolva. olyanokat fognak ripityára lőni, akik nem akarnak hősi halált halni. és ugye lehet sorolni brüsszel hülyeségeit. és ebből meggazdagodik az építési vállalkozói kör. betonozni, aszfaltozni és gipszkartonozni kell tudni az olcsó alkalmazottaiknak. és egy mezőgazdasági nagyvállalkozói kör. akik nem földművesek, hanem felmarkolják az eu-támogatást.

a gazdagság nem a tisztességes munkából ered. közelítőleg se. azért, mert brüsszel sem a nyugati adófizetők pénzét költi. hanem a hiányt. a semmiből teremtett pénzt. szétszórják. és kérdés, hogy kinek a haverja bírálja el a pályázatokat, annak a haverjai nyerik a túlárazott közbeszerzéseket. és ezek után cél az olcsó szavazatvásárlás.

és erre balról azt mondják, hogy ez sohasem látott lopás és csalássorozat. nem elékeznek a privatizációra? jobbról meg azt, hogy ez egy olyan fellendülés, egy olyan csoda, ami nemcsak magyarországon példátlan, de az egész világban párját ritkítja.

ulpius66 2022.03.02. 14:27:27

""Tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni" --- mondják ezt önmaguk megnyugtatására, akik "tisztességtelen eszközökhöz" folyamodtak az életükben........valami "nagy ember" szeretője, kitartottja lett az ifjú hölgy, vagy egyszerűen feketén dolgozott/dolgoztatott az illető...... vagy adó- és nyugdíjjárulék csaló volt.....esetleg "el nem ismert, lenézett" munkával szerezte jövedelmét pl. kurva volt, ingatlanokkal, autókkal bizniszelt....

baalint1 2022.03.02. 14:27:58

Egyébként a "tisztességes munkából nem lehet meggazdagodni" nézetnek annyi valóságalapja van, hogy ha a munkát alkalmazotti munkaként tekintjük, a gazdagot pedig felső osztálybelinek és nem középosztálybelinek, akkor munkából nem lehet meggazdagodni. Mert ahhoz vállalkozni kell vagy kockázatot vállalni a tőkepiacon, esetleg ezek kombinációit több generáción át. A saját munkaerődből egy erős középosztálybeli életet építhetsz fel, ha van benned tehetség és szorgalom, persze a legtöbb embernek ez bőven elegendő.

baalint1 2022.03.02. 14:32:31

@G. Nagy László:
Plusz a hely is fontos, abban a korszakban nagyon szűk kisebbség férhetett hozzá számítógépekhez, az is kellett, hogy Bill Gates azon néhány tízezer ember közé tartozzon. Ettől függetlenül azok közül viszont ő lett sikeres, amiért tennie kellett. Egyébként a programozás kevés volt már akkor is, ha csak abban jó, akkor valami olyasmivá vált volna, mint pl. John Carmack, vagy mint mondjuk tök más vonalon Bjarne Stroustrup (hiába hallom sokat a nevét, copyzni kellett...)

arthurthedent 2022.03.02. 14:40:59

@igazi hős: "Mi az összefüggés a kettő között? Az a kérdés, hogy mennyit lehet megkeresni, vagy az, hogy mennyiből lehet munka nélkül magas, de nem luxus szinten megélni. Gazdagságon"

Nem arról volt szó, hogy ki a gazdag, legalábbis abban a beszélgetésben nem, amiben én részt vettem. A birka azt állította, hogy ennyiből lehet szerényen megélni. Szerinted havi 8-10 millióból lehet szerényen megélni!? Mert ha nem, akkor mi a francnak vitatkozol velem?

Rubasov et. 2022.03.02. 14:46:23

@Andy73:

"Divatos kifejezés a passzív jövedelem, de a gyakorlatban nem túl gyakori. Az ingatlan bérbeadás sem az, hanem egy szolgáltatás, ami munkával, kockázattal és a bevétel mellett kiadással is jár."

Nyílván nem teljesen passzív jövedelem az ingatlanbérbeadás sem, de ha normális bérlőt találsz, akkor túl sok baj nincs vele. Egy ismerősöm ad ki lakást, saját bevallása szerint amióta kiadta (1 éve), csak kétszer nézett rá. Egyszer papírokat hozott el, máskor közgyűlés volt. Ezt azért túl lehet élni.
Jól élni persze csak akkor lehet, ha valaki nagyban csinálja.
Ezért írtam az 1 milliárdos vagyont. Ha ez mind ingatlanban van, abból ha olcsó János is vagy, illik havi szinten 2,5-3 millát kisajtolni. Ez már elég egy felső középosztálybeli léthez.

Rubasov et. 2022.03.02. 15:00:26

@G. Nagy László:

"Nem Mexikóba járunk nyaralni, csak a közeli tengerpartokra."

Az aki el tud menni akár csak "horvátba" az azért már nem a középosztály alja. Ti sem csak a passzív jövedelemből éltek. Ha mindkettőtöknek van akár csak nettó 300k aktív jövedelme, az a passzívval együtt kb. 1 millió ft. Egy főre vetítve 250k. A 480k esetén ez 120k. Most valahol egyébként 100k/főnél húzzák meg a szegénységi határt. Ha csak a passzív jövedelem lenne éppen csak kint lenne a fejetek a vízből. A kaja nem lenne gond, de a tengerpart csak képeken figyelne be nyáron.

2022.03.02. 15:04:22

@baalint1:
stroustrup nem lett gazdag. a legjobb programozók amerikai mércével nem lettek igazán gazdagok. nem a google fiúk találták ki a bigtable-t. ők nem találtak fel semmit. hanem őbennük bízott a tőkepiac. zuckerberg náluk is sokkal sokkal rosszabb. hjó, talán okosabb, mint lölő. és lehetne sorolni. steve jobs még az, akire lehet mondani, hogy ő legügyesen rakta össze azt, ami rendelkezésre állt profi marketinggel. és őt megpróbálták kicsinálni. a többi a tőkepiaci háttérrel lett gazdag.

ahogyan elon musk mesés gazdagsága is annak köszönhető, hogy őbenne bízott a tőkepiac. elég sok micropayment rendszer volt. azt választották ki. és azért ért százcsillió dollárt, mert a kampányokban ellenőrizetlenül kreálható tetszőleges számú mikroadományzó. nincs valódi találmány. elon musk egy bsc fizikus diplomával kábé annyit ért a marsutazásból, mint amennyit lölő gázszerelő szakmunkás bizonyítványával ért a mátrai erőműből.

és nem véletlen, hogy ez ugyanaz a rendszer. a különbség annyi, hogy amerikában a magánegyetemek fel vannak tőkésítve, mert elfogadja a nép, hogy van néhány tíz, vagy száz egymással versengő óriás tőkelap az államokban. és ők irányítják a kutatást, a fejlesztést. európában ez a modell nem járható.

és az úgynevezett baloldal azt mondja, hogy európa is rendelődön alá a nyugatos nagytőkés körnek, ami nagyrészt amerikai. és ez se tűnik járhatónak. ahogyan a jobboldal nemzeti nagytőkés világa bukik el gazdasági értelemben az orosz-ukrán háborúban. a "baloldal" pedig kulturálisan. akik most fegyvert és fegyvereseket küldenének nato/eu kérésre. és a nato/eu kéri.

mzp és a többi balfasz a magyar katonákat vezényelni ki a frontra azoknak az oldalán, akik a legjobban utálják a magyarokat. és foglalják el a házaikat, fosztják ki őket, túl azon, hogy semmilyen kisebbségi jogot nem ismernek el. újhelyi istván tapsikol, hogy szegény kis ukránok. és azonnal felvenni őket. álljon le a gázszállítás és az atomerőmű. mert ezt kéri az eu.

a baloldal a brutális népellenesség, európai fegyverszállítás és ukrán kényszerbesorzás. és tapsikolnak, hogy esik a rubel, erősödik a dollár. szipiszupi. két-sárga facebook filter a szolidairtás. és ugye ugyanez ment korábbi háborúkban. és persze a másik oldalról a putyini oroszországot mintának tekintő jobboldal se lesz tartható.

2022.03.02. 15:16:41

@baalint1:
vidéken alkalmazotti létből sem lesz erős középosztály átlagos iskolázottságot feltételezve. és budapesten is csak azért, mert több pénzt költ a semmiből és több a tőkejövedelem.

ha gyügyén lenne a jegybank, akkor hirtelen nagyon jól élnének a gyügyeiek. és nem feltétlen azért, mert zsebre rakják a készpénzt. hanem az ő barátaik alapíthatnák a kereskedelmi bankot a szomszédos zsarolyánban és ők nyitnának fiókokat. szóval a gyügyeiek felfogadnák a sztárséfeket. élnének, mint marci hevesen. egyszerűen abból adódóan, hogy ők a tőkepiaci központ.

az alapprobléma, hogy budapest nem tud tőkét exportálni. tehát hiába van a magyar értelmiség fele oda központosítva az a város ezzel a politikai kultúrával, amit az elmúlt 30 évben demokratikusan produkál alkalmatlan arra, hogy magyarországot a kapitalizmus szopóágáráól eltérítse. és ez a probléma. a budai és a pesti elit alkalmatlansága. és budapest túlhatalma.

és ezen a fidesz annyival visz előre, hogy az elitből valamennyit kiszorít. csak ugye ennek budapest ellenáll. hogy az nem lehet, hogy gyurcsány nélkül kormányozzanak, vagy karigeri nélkül nem lehet világváros, vagy a momentum "technokratái" nélkül. a jobboldal a kisebbik rossz. de azt sem lehet várni, hogy ővelük majd lesz felzárkózás. lassú leszakadás lesz, ahogyan eddig is. és abban lehet bízni, hogy a szlovákok is megindulnak lefelé, vagy ukrajna eu tag lesz, akkor urkán mércével budapest nem is annyira rossz. amúgy ezzel az elittel nehéz lesz. és mindegy, hogy bal vagy jobb. mindkettő meg van választva. és még 24 októberében is ott lesz a dk. vagy majd mindenki a kétfarkú kutypártra szavaz? vagy cseh katinkára, vagy kire, mire?

G. Nagy László 2022.03.02. 15:38:29

@baalint1:

"Apámra mondjuk büszke vagyok, hogy pl. a magyar oktatási rendszer, azon belül a felsőoktatás, mivel munkájában ahhoz volt köze, alapproblémáit már nyugdíjhoz közel értette meg"

Irigyellek érte. Baromi jó érzés lehet azt látni, hogy a szüleid nyitottak, s még előrehaladott korban is fejlődőképesek. Szeretném és is ezt látni a családomban. (Nálunk sem a pénz a tabutéma, sokkal inkább a vallás...)

G. Nagy László 2022.03.02. 15:46:46

@Rubasov et.: Nem megyek bele részletekbe, de úgy van, ahogy mondod: az asszonynak is és nekem is van aktív jövedelmem. Pókerezem is, az is hoz a konyhára. Valahol fél és egymillió között költünk havonta - tény, hogy nem tapsoljuk el feleslegesen a pénzt. Hosszú évek óta minden hónapban nő a megtakarításom összértéke, ez fontos és megnyugtató számomra. (A gyerekeim egyetlen percig sem érezték, mi az a nélkülözés. A fene se tudja, hogy ez mennyire kényelmesíti el őket.)

kewcheg 2022.03.02. 15:58:50

@Rubasov et.: az ingatlanbérbeadásrol az a véleményem, hogy ez az utolso jó év, állitom.A háboru utáni sz@r ellapátolásához óhatatlanul szükség lesz az ingatlanadóra.Nem arra a fékezett habzásura, amit most az önkormik szednek, hanem egy amerikai mértékűre. És ez nem is lenne igazságtalan, nyilván ahol a család él, az ne adózzon / sokat/ de amikor valakinek van négy- öt, akkor miért is ne vállaljon közterhet az olyan vagyon után, ami amugy is évente munka nélkül vagy 15 szazalékot növexik??

baalint1 2022.03.02. 16:25:31

@cvsvrs:
A gazdasági részhez:
Én is írtam, hogy kevés az, hogy valaki jó programozó, az üzleti élethez üzleti tehetség kell. Ezzel semmi baj nincsen.

Ami a propagandát illeti: esetleg tudsz valami saját gondolatot is? Nézd már meg pl. MZP mit is mondott ténylegesen, ne csak az orosz/Fidesz propagandából tájékozódj. Amit előadsz, az továbbra is nettó hazaárulás.

baalint1 2022.03.02. 16:35:06

@cvsvrs:
"vidéken alkalmazotti létből sem lesz erős középosztály átlagos iskolázottságot feltételezve. és budapesten is csak azért, mert több pénzt költ a semmiből és több a tőkejövedelem."

Egyrészt átlagos iskolázottságot feltételezve a többség sehol nem lesz középosztály, talán egy-két extrém gazdag országot leszámítva. A középosztály ugyanis nem társadalom mediánja, hanem azok, akik nem szegények, de nem is gazdagok.

De almát hasonlítod a körtével, mivel vidéken eleve más a végzettségi összetétel, illetve Budapest a magasabb végzettségűek közül többet szív el. Másrészt helyhez kötöd a boldogulást, ami megint hiba, nem mindenki éli le az életét ott, ahol született. Másrészt a cikkben említett tényezők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ki hogyan boldogul. Harmadrészt a van lehetősége és a meg is valósítja nem ugyanaz, ha tényleg olyan társadalmunk lenne, hogy minden magunkon múlna csak, akkor is lennének olyanok, akik lemaradnak.

"ha gyügyén lenne a jegybank, akkor hirtelen nagyon jól élnének a gyügyeiek. és nem feltétlen azért, mert zsebre rakják a készpénzt. hanem az ő barátaik alapíthatnák a kereskedelmi bankot a szomszédos zsarolyánban és ők nyitnának fiókokat. szóval a gyügyeiek felfogadnák a sztárséfeket. élnének, mint marci hevesen. egyszerűen abból adódóan, hogy ők a tőkepiaci központ."

Nézz végig Budapesten a Váci úti irodafolyosón, a Graphisoft parkban, a Soroksári úton és az Infoparkban, a teljesség igénye nélkül, és nézd meg milyen cégek töltik meg az irodaházakat, és hogy azok nagyrészt milyen piacra dolgoznak.

Normális közlekedési infrastruktúra fejlesztés esetében sokkal több lenne persze Debrecenben, Szegeden, Pécsen, stb., is, de sajnos nincs így. Mindenesetre az érvelésed hibás, mert csak kis részét adják a főváros túlsúlyának a központosított hivatalok és intézmények.

"az alapprobléma, hogy budapest nem tud tőkét exportálni. tehát hiába van a magyar értelmiség fele oda központosítva az a város ezzel a politikai kultúrával, amit az elmúlt 30 évben demokratikusan produkál alkalmatlan arra, hogy magyarországot a kapitalizmus szopóágáráól eltérítse. és ez a probléma. a budai és a pesti elit alkalmatlansága. és budapest túlhatalma."

Mondjuk a tőke exportáláshoz az is kellene, hogy ne állami transzferektől függjenek a magyar cégek, illetve azok beruházásai. Ezt a rendszert pedig épp a Fidesz építette ki. Pl. ismerősöm dolgozik egy hazai cégnél, aminek vidéki városban van gyára, Budapesten a központja, totálisan elhibázott beruházások valósulnak meg náluk, vidéken, mert azt csinálják meg, amit az állam 50%-ban támogat, egy csomó beruházás meg nem valósul meg, aminek már ideje lenne. De csak tapsolj te is tovább a protekcionizmusnak és az államkapitalizmusnak, és fikázd a tisztább kapitalizmust, ami pont nincs is Magyarországon.

"és ezen a fidesz annyival visz előre, hogy az elitből valamennyit kiszorít. csak ugye ennek budapest ellenáll. "

Az elitből kiszorítja azokat, akik önállóan képesek lennének fejleszteni a vállalkozásaikat, támogatva azokat, akik egyébként életképtelenek lennének, aztán csodálkoznak, hogy utóbbiak külföldi piacokon már versenyképtelenek.

baalint1 2022.03.02. 16:40:53

@Rubasov et.:
Ingatlan bérbeadásnál a legtöbben azt az alapvető hibát követik el, hogy nem számolnak az amortizációval, időszakos karbantartásokkal, illetve az ingatlan elavulásával. Így jönnek ki olyan számok, hogy megveszek 30 millióért egy lakást, kiadom 100 ezerért, és úgyis növekedni fog legalább az inflációval, ezért rámondják, hogy tessék ez máris 4% reálhozam évente. És akkor ezt vetik össze részvénypiaccal, kötvénypiaccal, vagy vegyes passzív portfolióval.

Meg abból indulnak ki, hogy az elmúlt időszakban mennyit nőtt az ingatlanok értéke, holott egyrészt ez nincs mindig így, másrészt meg lehet nézni Nyugat-Európában, ahol a frekventált helyeken még az elméleti hozam is mennyire minimálisra csökkent az ingatlanárak emelkedésével. Tehát ott ha nem a múltban vetted a befektetési ingatlanjaidat, akkor messze nem hozhatóak jó számok, ha meg a múltban vetted, akkor az alternatív költsége nagy, hogy nem adod el és fekteted esetleg másba.

baalint1 2022.03.02. 16:42:42

@kewcheg:
Részvénynél sem adózol állomány után. Ha be bírnák hajtani a bérbeadás utáni adót, és esetleg frekventált helyen üresen álló ingatlan után lenne különadó, akkor semmi szükség nem lenne általános különadóra. Kivéve ha az a célod, hogy kevesebb ember jusson megfelelő lakhatáshoz, hiszen az ilyen adó mindenki lakhatását drágítja, illetve visszaveti az ingatlan beruházásokat.

ulpius66 2022.03.02. 17:18:40

"Tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni"

Hát akkor - kizárásos alapon - csak az marad, HOGY TISZTESSÉGTELEN MUNKÁBÓL LEHET MEGGAZDAGODNI!!!!

ulpius66 2022.03.02. 17:20:15

Valaki mondja mán meg - lehetőleg hozzáértő - hogy A VÁLLALKOZÁS, AZ TISZTESSÉGES VAGY TISZTESSÉGTELEN MUNKA?

Előre is köszike!

2022.03.02. 17:27:58

@baalint1:
ne viccelj már. átlagos iskolázottságot előfeltételezve a tisztességeseknek és a szorgalmasabbaknak kellene a középosztályt alkotniuk. egy normális társadalomban legalább is.

ezek a cégek kiszolgálják a betelepülő multikat. a tőkeimportot támogatják. tehát nem azért szerveződnek össze, hogy legyen tőkekivitel, hanem hogy behozatal legyen. erre mondom, hogy a főváros elit kapásból ehhez is hülye. el kell magyarázni, hogy mi a lófasz a capital. és hogy mi a francért hordják össze az elitet, vagy legalább annak egy részét (magyarországon a diplomások felét) a fővárosba. nem azért, hogy utána kinyalják a betelepülő multi seggét. ahhoz értenek akárhol. szolnok, vagy kecsemét is lehetne a főváros. (jelzem debrecen is ezt csinálja, szóval budapest helyébe nyugodtan lehetne debrecent is írni.)

infrastruktúra olyan, hogy debrecen az észak-alföld központja és szeged a dél-alföld központja, két jelentős hagyománnyal rendelkező feltörekvő egyetemváros. és nincs közte közvetlen gyorsforgalmi út, közvetlen vasúti összeköttetés se, nemhogy gyorsvasút. de azért épül a tramtrain. hódmezővásárhelyről. az a prioritás. két nagyágyú összecsapnak. mondjuk lázár legalább építene pályavasutat.

azt mondják, hogy a fidesz ledúrja a vállalkozókat. akik a baloldalon állnak. de azok kicsodák. és lenyomja a startup-okat. hol vannak ezek a startup-ok, amit a fidesz lenyom. és a soros alapítványon kívül melyek azok a tőkeapok, amelyek egy poszt-orbáni időszakban betelepülnének. szóval nem látom a baloldal mögött álló technokrata elitet. jobboldalon se látni. palkovics van megbízva azzal, hogy gründoljon valamit. annak oldalán se nagyon látni. az ellenoldalon meg végképp nem. márki zay péter és dobrev klára oldalán.

és a momentumos fiatalok se tűnnek technokratának. fekete győr andrás, cseh katalin és donáth anna. vagy az oxfordi "diplomás". és van még orosz anna. és volt még pottyondi edina. ezek nem technokraták. kicsit se.

2022.03.02. 17:54:39

@baalint1:
mzp azt mondta, hogy ha az eu/nato azt kéri, hogy küldjünk fegyvert vagy fegyverest, akkor küldünk. és kéri. küldene?

mert ha kényszerbesorozás van ukrajnában, akkor az eu olyanokat is kiküld ki a harctérre, akik nem akarnak a független ukrajnáért hősi halált halni. és esetleg nem is az ukrán milicia oldalán állnak. nem demokraták vannak, hanem az amerikai demokrata párt támogatta milicia. akik nem feltétlen nácik, ahogy putyin mondja. kérdezd már egy kárpátaljai magyart, hogy kiktől félnek. nyilván vannak magyar barát népesség és egy magyarellenes, amelyik a maradék magyar kisebbséget is kiszorítaná.

miért kellene a magyar kormánynak őket támogatni? értem, hogy a brüsszeli eu/nato érdek az, hogy putyin rendszerét gyengítsék. az utolsó ukrán az utolsó töltényével is harcoljon ellenük. ha lelövik, akkor lelövik. esetleg visszalő. gyengíti moszkvát. ez a végtelen cinikus hozzáállás. ez az ukrán érdek?

nekik azt mondják, hogy ha putyint megdöntik, akkor majd az eu/nato tagsággal eljön a kánaán. amit a kreml megakadályoz. és akár háború árán is. orbán az egyetlen, aki azt mondja, hogy ezt nem kell fegyverrel támogatni. egyébként azért, mert kényszerbesorozás van. és ezt 0% brüsszeli érti. azt, hogy esik a rubel, erősödik a dollár és ezen pénzt lehet keresni azt 100%. a gyügyeiek nem értik, nem érdekli őket. nem így gondolkodnak.

Rodney_2 2022.03.02. 18:34:00

@0dzsud0: Biztosan volt ingyen kaviár és pezsgő, arra az ember azért elmegy :) meg lehet egymás között networkingelni :)))

Rodney_2 2022.03.02. 18:39:13

@ulpius66: Ez az egész pont a tévhitekről szól. Ha vállakozó vagy és befizeted az adót és járulákokat és ennek dacára meggazdagodtál, akkor tisztességesen tetted. Ez akkor problémás ha egy szegmensben, a versenytársak mindegyike durván csalja az adót, lop csal hazudik, mert akkor csak ezzel jelentős versenyelőnyre tesznek szert veled szemben.
De lehet tisztesságtelenül szegénynek is lenni/maradni :))) Nem kérsz számlát, bliccelsz, stb
A cikk alapvetése az, hogy az otthonról hozott attitűdök alapvetően határozzák meg a pénzügyi sikerességet. Ha van egy fókuszcsoport ahol mindnekinek azonos lehetőségeket adnak, akkor csak azok lesznek sikeresek, akik a megfelelő gondolkodást hozzák otthonról. Ebben a blogban most ezen a vonalon kellene mozogni/gondolkodni.

2022.03.02. 19:01:32

@Rodney_2:
a genetika határozza meg. a kelet-európai népek nem akarnak önzó módon nagyon gazdagok lenni. ez hiányzik a kultúrájukból. nincs cseh, lengyel, magyar gyarmatosítás. a magyarok döntő többsége nem akar a háború közepén a tőzsdén spekulálni. a progresszív nyugat német tapsikol, a leghülyébb is küldi a fegyvert kényszerbesorozás közepette, a szemét vallon zsoldos, aki a hullahegyeket akarja látni, hogy aztán putyint is kivégezze. és megölje a gonoszt. ez a kultúrája. ezzel gyarmatosított. nem feltétlen rossz adott esetben, európának része ez is. és a paraszti világkép is. a falusiak, akik azt látjták, hogy két testvérnépet összeugrasztottak. és valahogy mindig ugyanazok. és valahogy mindig a nyugat támogatásával. és valahogy mindig keleti hullahegyeket akarnak. az erőszakot, annak eszkalálódását tapsikolva támogatva. persze a jobbágyok nemzeti romantikus kis-világa is meseszerű. lehet azt is kárhozhatni. ha rajtuk múlna, akkor lehet, hogy még mindig petróleummal világítanánk.

a jobbágyok világképéből az következik, hogy kulturális kapitalizmust kellene építeni. az, hogy a tőkealapok erősen kollektivizáltak legyenek, és elsődlegesen közcélokat szolgáljanak. ez ugye szembemegy a nyugati gyakorlattal. és nem kicsit megy szembe. ehhez racionális belátás szükséges. az, hogy nem nagyon lehet már gyarmatosítani. vagy lehet, de nem nagyon éri meg gyarmati háborúkat vívni. túl azon, hogy európának meg kell védenie magát.

arthurthedent 2022.03.03. 08:52:04

@cvsvrs: "a genetika határozza meg. a kelet-európai népek nem akarnak önzó módon nagyon gazdagok lenni. ez hiányzik a kultúrájukból. nincs cseh, lengyel, magyar gyarmatosítás."

Csacskaság. Magyarországnak nem volt módja, csehországnak még tengerpartja sem. A lengyelek meg gyengék voltak, bár ennek ellenére volt gyarmata, csak jelentéktelen. Prága meg köztudomásúlag a ranszolgakereskedésből szépült egy időben.

Nem vagyunk alapjaiban véve különbözőek, a gyarmatositás hiányának nincs genetikai oka, ahhoz gyakorlatilag már más fajba kellene tartoznunk.

baalint1 2022.03.03. 08:57:15

@cvsvrs:
Nem a baloldali vállalkozásokat gyalulja le a Fidesz, hanem minden innovatív vállalkozást azzal, hogy állami támogatásokkal valósulnak meg a beruházások. Ugyanazok a vállalkozások is hatékonyabban működnének, ha nem az államon múlna a boldogulásuk.

baalint1 2022.03.03. 08:58:18

@cvsvrs:
Az a vicces, hogy nem tudsz elszakadni a politikusoktól. Nem kell a politikusoknak technokratáknak lennie, elég ha a vállalkozások azok, és a vállalkozásokat hagyja fejlődni a politika.

baalint1 2022.03.03. 09:01:20

@cvsvrs:
"a genetika határozza meg. a kelet-európai népek nem akarnak önzó módon nagyon gazdagok lenni. ez hiányzik a kultúrájukból. "

Nyilván a rendszerváltáskor meggazdagodott, kontraszelektált nagyvállalkozói kör (Bige, Csányi, stb.) és a mostani NER "vállalkozók" ezek szerint nem kelet-európaiak.

baalint1 2022.03.03. 09:04:39

@cvsvrs:
Ha közvetlen orosz-NATO háború lenne, akkor kénytelenek lennénk mi is benne lenni, ezt mondta, és ebben teljesen igaza van.

Az meg hogy továbbra is az EU-t és a NATO-t próbálod beállítani a konfliktusért felelősnek, NATO tagként továbbra is nyílt hazaárulás és orosz propaganda terjesztése. Nem szép dolog, de a hidegháborús korszak közepén ezért simán perbe fogtak volna hazaárulásért, ha ezt az USA-ban vagy valamely NATO tag nyugat-európai országban műveled. Más kérdés, hogy itt a köztv is az orosz propagandát nyomja.

2022.03.03. 13:14:13

@baalint1:
csányi nem földműves jobbágyparaszt. a falusi parasztság hagyományosan jobbágytelkeken, háztáji birtokon gazdálkodik.

a téeszesítéssel is az volt a probléma, hogy a paraszttól erőszakkal mindent elvettek. az átalakulási törvénnyel kényszerfelszámoltak. a reformok (kollektív és magántulajdon kombója lett volna a jó irány.) jött a rendszerváltás és a szövetkezeteket kényszerfelszámolták. a parasztok többsége reprivatizációt akart. és csak ott legyen kárpótlási jegy, ahol beépítések vannak. és erre azt mondták, hogy az nem lehet. kárpótlási jegynek árfolyama legyen. benfentes információkkal kereskedjen. igény szerint növelni kellett volna a háztáji birtokok méretét és részarányát. (a reform családonként mindössze 0.5 hektárt engedett).

2022.03.03. 13:22:50

@baalint1:
azt mondta, hogy ha a nato kéri, akkor. ahogyan most a többi állam szállít fegyvert. ha kényszerbesorozás van, akkor nem etikus fegyvert szállítani. mert egy elhúzódó háborúban olyanok is meghalnak, akiknek nem kellene. és ha nem verik meg az oroszokat, akkor értelmetlenül halnak meg azok a szerencsétlen ukránok, akik nem akarnak harcolni.

és ugye van egy kézenfekvő megoldás. a status quo helyreállítása. az, hogy ukrajna semleges marad. amit ugye az oroszok folyamatosan hangoztatnak. ők a nato tagságot akarják megakadályozni.

2022.03.03. 13:32:08

@baalint1:
és orbán szerinted nem hagyja, hogy valaki szabadon szoftvert fejlesszen? dehogy nem hagyja. ahhoz, hogy globálisan vagy akárcsak a makrorégióban versenyképes nagyvállalkozás jöjjön létre állami beavatkozás szükséges.

nem megy úgy, hogy majd jóska, pista összeállnak. a semmiből kell teremteni egy rakás pénzt. és azt elsődlegesen az állam teremti. akárcsak a szabályozást. a pénz odaáramlik. és ha a statikus építőipart jelölik ki elsődleges célnak, akkor ők járnak jól. egy techokrata elitnek jelentős befolyást kell szerezni a kancellárián azért, hogy szabaddá tegyék az ágazatot. másképp nem megy. nincs versenysemlegesség. az állam az elsőszámú gazdasági szereplő.

baalint1 2022.03.03. 15:01:50

@cvsvrs:
"és ugye van egy kézenfekvő megoldás. a status quo helyreállítása. az, hogy ukrajna semleges marad. amit ugye az oroszok folyamatosan hangoztatnak. ők a nato tagságot akarják megakadályozni."

Neked ezért fizetnek az oroszok, vagy ennyire megvezettek az orosz propaganda által? Ez tényleg a legostobább proliknak szánt propaganda.

Mikor engedte Oroszország Ukrajna semlegességét? Vagy Fehérororszországét? Nem, nem engedte, bábkormányokat ültetett ezekbe az országokba. Aztán az ukránok megbuktatták ezt a kormányt, Oroszország pedig azonnal megtámadta Ukrajnát, 2014-ben, megsértve az ország területi integritását (és ez nem az első volt, lásd pl. narancsos forradalom jóval korábban). Szóval mégis milyen semlegességről beszélsz? Putyinnak az a problémája, hogy kiesett Ukrajna Oroszország befolyása alól, és ezt szeretné visszaállítani?

Az megvan, hogy mik voltak az orosz követelések többek között Magyarországgal kapcsolatban? Persze, mindenki azt mondta, hogy majd ahhoz képest fognak az amerikakkal tárgyalni, és kompromisszumot kötni, azonban mint látható, nem ez történt. Ezek után nyomod a putyini propagandát, hogy Oroszország csak Ukrajna semlegességét akarja. Mi a faszért nem húzol haza Oroszországba, ha láthatóan nem a magyarsághoz, hanem hozzájuk húz a szíved?

"és orbán szerinted nem hagyja, hogy valaki szabadon szoftvert fejlesszen? dehogy nem hagyja. ahhoz, hogy globálisan vagy akárcsak a makrorégióban versenyképes nagyvállalkozás jöjjön létre állami beavatkozás szükséges."

Ehhez képest cseheknek, észteknek és lengyeleknek egész komoly IT-s cégei, projektjei voltak az elmúlt időszakban. De itthon pl. a Prezit lehet említeni vagy korábbról a Graphisoftot.

Az megvan egyébként, hogy Lölöék a 4ig-n keresztül már a hazai IT szektor egyre nagyobb arányára is ráteszik a kezüket?

Másrészt mint írtam, ahol az a jövedelmező, ha a NER-hez dörgölőzöl, ott a piacból kevesen akarnak megélni, illetve még le is vannak húzva, hiszen valakinek fizetnie kell az előbbi, versenyképtelen vállalkozásokat az államon keresztül.

"nem megy úgy, hogy majd jóska, pista összeállnak. a semmiből kell teremteni egy rakás pénzt. és azt elsődlegesen az állam teremti. akárcsak a szabályozást. a pénz odaáramlik. és ha a statikus építőipart jelölik ki elsődleges célnak, akkor ők járnak jól. egy techokrata elitnek jelentős befolyást kell szerezni a kancellárián azért, hogy szabaddá tegyék az ágazatot. másképp nem megy. nincs versenysemlegesség. az állam az elsőszámú gazdasági szereplő."

Legalábbis az államkapitalista, kvázi-kommunista országokban így megy ez, egyébként pont ez a probléma.

baalint1 2022.03.03. 15:07:53

@cvsvrs:
Ha nincs a szocializmus, akkor is nagyobb birtokokra lett volna szükség a mérethatékonyság növeléséhez. Az EU-s támogatási rendszer is azért rossz, mert versenyképtelenül kis méretű gazdaságokat hagynak úgy élni, hogy közben a kis méretre jellemző előnyöket sem próbálják kihasználni, mert minek, hisz ott a támogatás. Egy jól működő mezőgazdaságban amihez nagy mérethatékonyság kell, lásd nagy táblás földművelés, azt nagyvállalkozók csinálnák, amihez a rugalmasság fontosabb, és munkaerőigényes, pl. kertészet, azt kisebb vállalkozások.

2022.03.03. 15:18:49

@baalint1:
a nyugatnak két célja lehet. 1. kiegyezni oroszoroszággal. 2. legyőzni. és felőlem választhatja azt is, hogy legyőzi. és ehhez felfegyverzi ukrajnát, kirobbant egy polgárháborút. és mellette kereskedelmi háborút indít oroszország ellen. és amire a nyugat folyamatosan törekszik, keletetet kulturálisan megalázzák. amivel provokálják a háborút. és ezzel majd célt érnek. és lehet, hogy célt érnek. és az is lehet, hogy nem. a kézenfekvő megoldás a status quo helyreállítása. a kiegyezés. nyilván egy új ukrán kormánnyal, amelyiket szabadon választják, de nem oroszellenes.

a kiegyezésnek egyre kevesebb esélye van. ez esetben az urkánok, az oroszok és európa is fizetheti a háború árát. ez legfeljebb amerikának jó. és különösen kínának.

2022.03.03. 15:31:55

@baalint1:
rendben van, de csehországot, lengyelország jelentős részét és észtországot döntően nem jobbágyparasztok és cigányok lakják. magyarországon a jobbágyok vannak többségben és cigányság szüli a legtöbb gyermeket. és a medián település 17.5 főt számlál. kb. budapest népességének 1/100 része. és a medián családban van egy 40 éves férfi és egy 45 éves nő. akiknek van szakmájuk, vagy van értettségijük, vagy nincs. nyelveket nem vagy alig beszélnek. és van 1 gyerekük. és 2-3 krónikus beteg a családban. hogy lesznek ebből globálisan versenyképes vállalatok. sehogy.

2022.03.03. 17:10:10

még szoftverfeljesztésben sem jönnek létre szabad piaci alapon versenyképes vállalatok, budapesten sem. a prezi-vel példálózni nevetséges. a prezi magyarország nagyságrendben 100 főt foglalkoztat. az állami beavatkozás nem csak az lehet, hogy szinte kizárólag állami megrendelések kiszolgálására alapítanak vállalatokat. ezt teszi a kormány. az ellentábor azt mondja, hogy semmiféle beavatkozás nem lehetséges. óriás tőkealapokkal versenyezzen jóska, pista.

arthurthedent 2022.03.03. 17:28:18

@cvsvrs: "és ugye van egy kézenfekvő megoldás. a status quo helyreállítása. az, hogy ukrajna semleges marad. amit ugye az oroszok folyamatosan hangoztatnak."

Az oroszok azt is folyamatosan hangoztatják, hogy magyarország lépjen ki a nato-ból és ne legyenek fegyverek a területén, mert nekik az lenne a kényelmes te elmebajnok, te. Mégis mit képzelsz, ha ukrajna semleges marad az oroszok összecsomagolnak és hazamennek? Mennyire vagy buta?

arthurthedent 2022.03.03. 17:32:27

@cvsvrs: "ez esetben az urkánok, az oroszok és európa is fizetheti a háború árát. ez legfeljebb amerikának jó."

Akkor az anyjuk p.csájának nem hagyják abba?! Ha annyira nem jó a ruszkiknak, akkor miért nem mondják, hogy "ja bocs, tévedtünk, hazamegyünk"? Azért, mert az égés lenne a putyinnak? Egy ember miatt van az egész?

És miért sarló kalapáccsal pózolnak a legfelső szinten? Az kinek jó? Mit akarnak, szovjetúniót? Nácikat vizionálnak ukrajnába, amerikába, mindenhol? Elmebetegeket minek a hatalom közelébe engedni?

2022.03.03. 18:40:56

@arthurthedent:
ne viccelj már. az oroszok egyáltalán nem követelik, hogy magyarország lépjen ki a nato-ból.

van a velikaja rusz. és ehhez tartozik egy védelmi doktrina. és ez azt mondja, hogy ukrajna oroszország katonai értelemben csatlós állama. egy puffer. védelmi zóna. és ezt nem engedik át egy ukrán-amerikai kormánynak. mert ez sérti ezt a katonai diktátumot. elsődlegesen ezért van háború.

a nyugat mondhatja, hogy őket nem érdeklik moszkva elképzelései. és a kijevi kormány is mondhatja, hogy őket sem érdekli. ukrajna egy szuverén ország. azt csinál, amit akar. van egy kulturális ok. a kijevi rusz oroszország bölcsője. és erre is mondhatja, hogy mit számít az. erre a ruszkik ezt lépték. azt mondták, hogy ez ügyben nem a nyugat diktál. a nyugat azt, hogy dehogy nem. mert ezt támogatja az ukrán kormány.

nem vagyok abban biztos, hogy ukrán nép megszavazta volna egy kifejezetten oroszellenes katonai szövetségbe való belépést. úgy, hogy a másik opció a semlegesség. magyarország nato tagságát is 3,3 millió ember szavazta meg. úgy, hogy a belépést az összes párt támogatta. az érvényességet illetően előzetesen meg kellett szüntetni az 50%-os részvételi határt. a többség nem szavazta meg. tehát még magyarországon sem egyértelmű, ukrajnában sem.

egyszerűen nem képviseli senki azt, hogy ukrajna legyen egy egy moszkva barát semleges ország ahogyan mondjuk ausztria berlin barát semleges. mondván, hogy ez nem lehet. miért ne lehetne?

2022.03.03. 18:54:20

@arthurthedent:
a ruszkik egy ugyanolyan gazdasági, kulturális, védelmi közösséget akarnak, mint az eu. ami lényegében a szovjetunió visszaállítása azzal, hogy a szövetségi államok nagyobb önállóságot kapnak. greater russia. velikaja rus.

a régi szovjet himnusz.
soyuz nerushimyy respublik svobodnykh
splotila naveki velikaya rus'.

magyarul így fordították:
szövetségbe forrt szabad köztársaságok,
a nagy oroszország kovácsolta frigy.

és az usa és az eu azt mondja, hogy ehhez az oroszoknak nincsen joguk. mert ez szovjet restauráció. és azt nem lehet. a nyugat akarja az orosz politikát diktálni. mint egy medveidomár. és lehet, hogy az idomár lesz az erősebb. és az is lehet, hogy a medve.

arthurthedent 2022.03.03. 19:03:58

@cvsvrs: "a ruszkik egy ugyanolyan gazdasági, kulturális, védelmi közösséget akarnak, mint az eu. ami lényegében a szovjetunió visszaállítása azzal, hogy a szövetségi államok nagyobb önállóságot kapnak. greater russia. velikaja rus."

Nem akar senki közösködni velük, mert erőszakos, tolvaj, csóró, bunkó banda. Ha azt akarják, hogy mások védelmi szövetséget kössenek velük, akkor nem kellene bunkó müdra viselkedniük.

arthurthedent 2022.03.03. 19:10:25

@cvsvrs: "és az usa és az eu azt mondja, hogy ehhez az oroszoknak nincsen joguk. mert ez szovjet restauráció."

Nem, ilyet nem mondott senki. Azt mondták, hogy ukrajnának meg a balti államoknak meg magyarországnak meg minden országnak joga van eldönteni, hogy kivel lépnek szövetségbe. Oroszországnak nincs joga erőszakkal elvenni más államok önrendelkezését.

2022.03.03. 19:11:26

@arthurthedent:
ukrajna sem egy demokratikus ország. nem volt vita arról, hogy mit is tegyenek.

a) legyen egy orosz barát kormány. (erre szavazott vonla lugansz, donyeck, a krím, ogyessza)

és belső ukrajnában kérdés:
b) legyenek semlegesek. úgy, hogy semmi esetre se legyenek oroszellenesek.
c) legyenek amerika barátok, amivel kockáztatnak egy háborút.
erről nem folyt társadalmi vita.

arthurthedent 2022.03.03. 19:11:55

@cvsvrs: "a nyugat akarja az orosz politikát diktálni. mint egy medveidomár."

Oroszország úgy politizál, ahogy akar. Csakhogy nem akar politizálni, erőszakot kíván alkalmazni, mert van hadserege és úgy gondolja az erősebbnek joga van bármire.

arthurthedent 2022.03.03. 19:13:49

@cvsvrs: "ukrajna sem egy demokratikus ország. nem volt vita arról, hogy mit is tegyenek."

És? Putyin a demokráciát védeni ment ukrajnába? Ez már rohadt cinikus ám! Milyen jogon kéri számon putyin bárkin is a demokráciát? Fegyverekkel? Ugyan már, ez böszmeség.

arthurthedent 2022.03.03. 19:16:14

@cvsvrs: "legyen egy orosz barát kormány. (erre szavazott vonla lugansz, donyeck, a krím, ogyessza)"

Ha szabadon választhatnának még az oroszok sem lennének oroszbarátok. De persze lényegtelen. Az oroszokat soha nem érdekelte, hogy ki mire szavazott volna.

2022.03.03. 19:21:12

@arthurthedent:
ez a krím visszavétele.
www.youtube.com/watch?v=h9RwYPsVpfM
mondhatod, hogy ez orosz propaganda. ami nem illik a világképedbe ezzzel hárítod el. nem úgy tűnik, hogy nem örülnek. és azt sem, hogy az ukrán miliciát kedvelte az orosz kisebbség.

arthurthedent 2022.03.03. 19:27:14

@cvsvrs: "mondhatod, hogy ez orosz propaganda. ami nem illik a világképedbe ezzzel hárítod el."

Hazudsz, soha nem mondtam semmire, hogy orosz propaganda.

"ez a krím visszavétele."
Oroszországba 50 ezren menekültek, Lengyelországba 500 ezren. Akkor ez alapján most mondja azt lengyelország, hogy megszálja Ukrajnát, mert az emberek ezt akarják?

2022.03.03. 19:47:12

@arthurthedent:
oroszország szállja meg ukrajnát.

ha az eu mindenáron be akart lépni a háborúba, akkor a lengyel haderőnek nemzetközi erősítéssel elfoglalja lemberget. és azt mondja, hogy aki lengyel barát ukrán az meneküljön oda. és jövőben egy lengyel-ukrán határváros. és a nyugat-barát fehéroroszok költözzenek breszt-be. az lengyel-fehérorosz határváros. és ha a többi belorusz orosz barát akar lenni, akkor legyen az.

és ugyanígy ungvár és munkács legyen magyar-ruszin határváros. és aki nemzeti ukrajnát akar az vajon mit keres a tisza medencében. az dnyeper völgyében van. eltévesztette a házszámot. csak utóbbit persze nem lehet mondani, mert a "demorkatikus" ukrán milicia nekilátott volna a vérengzéseknek.

arthurthedent 2022.03.03. 19:55:59

@cvsvrs: "mert a "demorkatikus" ukrán milicia nekilátott volna a vérengzéseknek."

Jó, akkor eljutottunk oda, hogy az ukránok azért bűnösek, mert azt képzeled róluk, hogy vérengzéseket követtek volna el... igen komoly elmebeli gyurmázást kell elkövetned, hogy az oroszokat mentegesd.

"ha az eu mindenáron be akart lépni a háborúba, akkor a lengyel haderőnek nemzetközi erősítéssel elfoglalja lemberget."

Ilyen megszállást meg lerohanást az oroszok csináltak, nem az eu. Próbáld meg elválasztani a valóságot a képzeletbeli dolgoktól.

2022.03.03. 20:07:03

ez lenne a korrekt felosztás (véleményem szerint).
i.ibb.co/0yVxx3h/32236466241-ca459d1dd9-b.jpg
a természetes földrajzi határokat követve.
1) az oroszok megkapják a donyec völgyét és a fekete tengeri síkvidéket.
2) az ukránok megkapják a dnyeper vízgyűjtőjét. és a déli bug-ot.
3) létrejön egy dnyeszter menti köztársaság. (az akár egyesülhet ukrajnával, vagy oroszországgal, mert ez is ugye kérdéses. moldávia és trasznyisztria).
5) a románok kapják meg a prut völgyét. és aki román barát moldáv az költözzön oda.
4) a lengyelek megkapják a visztula völgyét. és aki lengyel barát ukrán. eu tag akar lenni. költözzön lembergbe. a lengyel-ukrán határvárosba.
6) a magyarok a tisza forrásvidékét. a ruszinok kárpátalját. görög katolikusok költözzenek oda. és az ukrán ortodoxok a kárpátok túloldalára.

az egyesített németország 350 ezer km2. mi a francért járna az ukrajnának 600 ezer km2?

2022.03.03. 20:15:21

@arthurthedent:
kérdezd már meg a kárpátaljai magyarokat.

ukrajnában kényszerbesorozás van. tehát annak is harcolnia kell, akkor nem akarja ezt a háborút, esetleg az oroszok oldalára állna. csak most nyilván nem teszi fel a kezét, hogy ő orosz barát. mert az ukrán milicia lelövi, mint egy kutyát. és polgári lakosságnak is ellenőrizetlenül osztották a fegyvert. valamit a köztörvényes bűnözőket is kiengedték. és egy ilyen helyzetben a nyugat fegyvereket ad. ne mondd már, hogy ez nem agresszió.

ez akkor lesz sikeres ha megverik az oroszokat.

2022.03.03. 20:26:10

@arthurthedent:
felőlem döntsék meg putyin rendszerét. aki most 69 éves. ha a nyugat vár mondjuk még 8 évet, akkor egy "kéthetes" (77 éves putyint) már lecserélhetett volna. most akarják megdönteni. felőlem döntsék meg. ehhez hullahegyek kellenek.küldenek hozzá fegyvereket. küldjenek.

alöksz róz 2022.03.03. 21:24:38

"A magam részéről mindenesetre a külön kasszát favorizálom, ez minden ilyen jellegű problémát megold." - az egyik elmegy a puccos lagziba, a másik meg szerénybe?

G. Nagy László 2022.03.04. 11:55:42

@alöksz róz: Ha nem is így... Az én - gyakorta alkalmazott - módszerem - ezúttal esküvőre vonatkoztatva - a következő. Tegyük fel, hogy az asszony négymilliós költségvetésű lagzit tervez, jómagam pedig egymilliónál húznám meg a határt. Tegyük hozzá azt is, hogy - külön kasszán lévén - fele-fele arányban finanszírozzuk a költségeket. Ez azt fogja eredményezni, hogy a zsebembe nyúlok és átadok ötszázezret gyermekeim anyjának. Innentől az ő privát döntése, hogy mennyivel egészíti ki. A félmillió és a három és fél millió között széles a skála, így teljes egészében az ő kezében van a döntés, hogy lakodalmunk mennyire lesz fényűző. Hm?

2022.03.04. 14:51:26

van az a régi vicc, hogy az 50. éves aranylakodalmon jóska bácsit megkérdezik, hogy mi a jó házasság titka. és azt mondja: amikor megesküdtünk eldöntük, hogy a kis döntéseket az asszony, a nagy döntéseket a férj hozza. és ez bevált? igen! eddig még csak kis döntéseink voltak.

amúgy a kis döntésekben talán a nők jobbak. a nagy döntésekben talán férfiak.

2022.03.04. 15:10:11

a hagyományos felosztás az, hogy a nő a háztartást, a férfi a vállalkozást vezeti. régen az volt polgár, akinek saját háza (háztartása) volt és adót fizetett (vállalkozott). és a polgári ház (a család a cselédeivel) szavazott. ahogyan a nemesi ház képviselte a jobbágyokat.

a klasszikus (magyar, vagy legalább is a debreceni) polgárosodás alapja kollektivizálás (!) mellett a nagyfokú önkormányzatiság (!) elérése volt. a kollektvizálásból következik az önkormányzás. és megfordítva.

és ezzel szemben (a nyugat, magyarországon budapest) hirdette meg az individualizmust, önzést, és az önkormányzatiság teljes hiányát. és ebből különféle ideológiák mentén létrejött egységállamok tartósan működésképtelenek.

G. Nagy László 2022.03.04. 16:34:00

@cvsvrs:

"és ezzel szemben (a nyugat, magyarországon budapest) hirdette meg az individualizmust, önzést, és az önkormányzatiság teljes hiányát. és ebből különféle ideológiák mentén létrejött egységállamok tartósan működésképtelenek."

Ezt többször is leírtad már, de attól még nem lesz logikusabb. Az egyén köré a következő koncentrikus körök húzhatók:

EGYÉN
MIKROCSALÁD
NAGYCSALÁD
HELYI ÖNKORMÁNYZAT
AZ ADOTT ORSZÁG ÁLLAMA
ÁLLAMOK SZÖVETSÉGE (EU, USA, OSZTRÁK-MAGYAR MONARCHIA, STB.)
FÖLDLAKÓK ÖSSZESSÉGE

Minél távolabb lépsz az egyéntől, annál mélyebbre jutsz a kollektivitásban. Ezzel szemben: minél decentralizáltabb a világ, annál közelebb kerülünk a tiszta individualizmushoz. Egész egyszerűen fals az a kifordított kép, amit felvázolsz.

A jelen helyzetben, amikor az Oroszország elleni szankciók vannak napirenden, jól látszik, hogy minden felelős ország védeni igyekszik a saját gazdasági érdekeit, vagyis a nemzetállamok egészségesen önző magatartást mutatnak a kollektív egészhez képest. (Csupán a hazai ellenzék áldozná fel a nemzeti érdekeket a kollektivizmus oltárán.) Azt is látni kell, hogy az (általad is) istenített kollektivizmus valójában mit jelent: a másik faszával verni a csalánt. Semmi többet.

alöksz róz 2022.03.04. 16:48:17

@G. Nagy László: nem rossz. és vajon amikor házat kell venni, akkor is működik? vagy még csak gyűjteni rá.

én is a külön kassza híve vagyok, de ez akkor jó, amikor már tényleg csak a saját belátásod szerinti költségeidet kell fizetned.

baalint1 2022.03.04. 18:03:02

@cvsvrs:
Komolyan kérdezem, nem érzed cikinek még most is a nyugai országok provokációjáról ugatni? 56-ról is azt gondolod, hogy a gaz nyugati propaganda lázította fel a magyarokat, úgy hogy egyébként semmi dolguk nem lett volna a Szovjetunió érdekszférájában?

Csak szólok, hogy már változott a brossúra, most már azt mondják fel az elvtársaid, hogy Putyinnal csak puszta üzleti volt a kapcsolat, most már nem kell megvédened Putyint, mint másfél héttel ezelőtt, amikor még azzal volt tele a net, hogy ez az Oroszország már nem az a Szovjetunió.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.04. 18:24:00

@arthurthedent: Az USA lerohanta Grenadát alig 40 éve. Chilében pedig egy tömeggyilkos katonai huntát segítettek hatalomra nem sokkal korábban..

baalint1 2022.03.04. 18:36:12

@cvsvrs:
Magyarország elenyésző része foglalkozik mezőgazdasággal, és egyáltalán nem indultunk intellektuális szempontból rosszabb helyzetből a rendszerváltás után, mint a Balti államok, meg úgy mellesleg 32 év telt el már a rendszerváltás óta, ez jóval több, mint a Horthy rendszer és nem sokkal kevesebb, mint a szocializmus.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.04. 18:43:46

@baalint1: Az ‘56-os felkelést nem a nyugati titkosszolgálatok robbantották ki. Ellenben Ukrajnában: www.magyaridok.hu/belfold/sorosleaks-ukrajna-volt-annak-idejen-a-legsikeresebb-akcio-2931667/

baalint1 2022.03.04. 18:45:52

@cvsvrs:
Egyrészt a tőke úgy 2013 óta világszerte nagyon olcsó. Semmi nem indokolja, hogy az állam adjon támogatást piaci beruházásokra, hiszen ezzel nem csak erősen torzítja, mi az, ami megvalósul, mi nem, hanem egyszerűen nem is lenne rá szükség.

A startupok többsége eleve úgy jön létre, hogy magas kockázatot vállaló befektetők szállnak bele, mert látnak valamekkora esélyt, hogy lesz belőle valami, de persze sokból kevés, amelyikből lesz, ám vannak befektetők, akiknek így is megéri, hiszen azon a kevésen rengeteget nyernek. Viszont az ilyen befektetők sem feltétlenül akarják felvállalni azt a politikai kockázatot, amit, most enyhén fogalmazok, egy autokrata és megbízhatatlan kormány jelent.

A Prezit nem a méretre mondtam, hanem az innovációra. Nyilván vannak cégek, amelyek jóval nagyobbak, de ilyenekből nőttek ki, nálunk az ilyenek is nehezen jönnek létre, szoftverfejlesztésben például ami magyar tulajdonú cég, azok nagyobb része csak valamely monopolisztikus vagy oligopolisztikus piacon lévő nagyvállalat beszállítója (pl. Telekom beszállítói), és ezek is kezdenek egyre inkább egy kézbe kerülni. Ami megöli az innovációt.

De nem csak szoftverfejlesztésről van szó, pl. a mezőgazdaságban is kellene az innováció, de ott még kisebb az esélye az áttörésnek úgy, hogy "nemzeti" oligarcháknak osztják ki a földeket. De egy csomó más területen problémás a helyzet.

Egyébként én leginkább azt nem értem, hogy ha szerinted az állami támogatások hozzák meg a sikert a cégeknek, akkor 2010 óta miért nem épültek fel nemzetközileg is sikeres cégek ebből a rendszerből? Miért beszélsz arról, hogy majd az államkapitalista módszereivel a Fidesz megoldja, mikor épp te írtad, hogy mennyire gond pl. a Budapest vízfej jelenség, legalább ezen a téren miért nem történt az elmúlt 12 évben áttörés, és miért gondolod, hogy ezután majd lesz? Ezek a módszerek nemzetközi kitekintésben sem újdonságok, már sokan próbálkoztak velük, és nem sikerült velük egyetlen országot sem felvirágoztatni.

baalint1 2022.03.04. 18:57:19

@cvsvrs:
"ne viccelj már. az oroszok egyáltalán nem követelik, hogy magyarország lépjen ki a nato-ból."

Konkrétan ilyen követeléseik voltak a rendszerváltásunk után a NATO-ba lépett Közép-Kelet-Európai országokkal kapcsolatban. Hogyan választod szét, hogy ez nem komoly, de Ukrajna annektálása meg az?

"van a velikaja rusz. és ehhez tartozik egy védelmi doktrina. és ez azt mondja, hogy ukrajna oroszország katonai értelemben csatlós állama. egy puffer. védelmi zóna. és ezt nem engedik át egy ukrán-amerikai kormánynak. mert ez sérti ezt a katonai diktátumot. elsődlegesen ezért van háború."

Egyrészt semmi bizonyíték nincs arra, hogy erről a Szu felbomlásakor egyezmény született volna, ahogy Putyin előadja.

Másrészt mit gondolnál, ha Magyarországról is ezt mondaná? Meg úgy egyáltalán milyen alapon mondja, hogy mi meg lépjünk ki a NATO-ból? Ezen kívül kik ellen pufferzóna? Komolyan gondolja Putyin, hogy majd a NATO egy atom szuperhatalom ellen direktbe háborút indít? Ez a védekezésből támadta meg Ukrajnát, nem csak hogy az orosz propaganda része, de teljesen logikátlan.

"a nyugat mondhatja, hogy őket nem érdeklik moszkva elképzelései. és a kijevi kormány is mondhatja, hogy őket sem érdekli. ukrajna egy szuverén ország. azt csinál, amit akar. van egy kulturális ok. a kijevi rusz oroszország bölcsője. és erre is mondhatja, hogy mit számít az. erre a ruszkik ezt lépték. azt mondták, hogy ez ügyben nem a nyugat diktál. a nyugat azt, hogy dehogy nem. mert ezt támogatja az ukrán kormány."

De te milyen alapon mondod, hogy egy szuverén ország erőszakkal csatlósállammá tétele az rendben van?

Az ukránoknak saját nemzeti identitásuk van, amit hiába próbál Putyin történelmi alapon kétségbe vonni. Ez a fajta retorika pontosan ugyanaz, mint mikor a románok bozgorozzák a székelyeket. Teljesen mindegy, mikor jött létre az ukrán nemzettudat, nem az oroszok dolga kívülről megmondani, hogy ehhez joguk van-e, mert igenis van hozzá joguk. De mondhatnék más párhuzamot is, ez ugyanaz, mint ha Németország Ausztriára kényszerítené rá, hogy az osztrákok bizony németek, és hát láttunk már ilyet is...

"nem vagyok abban biztos, hogy ukrán nép megszavazta volna egy kifejezetten oroszellenes katonai szövetségbe való belépést. úgy, hogy a másik opció a semlegesség."

De a semlegességüket nem a nyugati országok, hanem Oroszország akadályozta meg azzal, hogy amint elzavarták a bábot, egyből megszállták Krímet, illetve "önkéntesekkel" bevonultak a keleti megyékbe. Az, hogy a NATO védelmét akarták, pont az orosz fenyegetettség következménye.
Pár sorral feljebb meg épp te jöttél azzal, hogy az oroszok bábállamnak akarják Ukrajnát, szóval nem tudom miért hozod fel a semlegességet, ha esélyük sem volt rá az ukránoknak az orosz agresszió és befolyás miatt.

"egyszerűen nem képviseli senki azt, hogy ukrajna legyen egy egy moszkva barát semleges ország ahogyan mondjuk ausztria berlin barát semleges. mondván, hogy ez nem lehet. miért ne lehetne?"

De egyrészt miért kellene Moszkva barátnak lennie, ha semleges lenne, miért ne tarthatna egyenlő távolságot? Másrészt érdekes módon nem ül Németország élén egy diktátor, aki nyomást gyakorol Ausztriára, hogy lehetőleg az ő bábja kerüljön hatalomra Ausztriában.

baalint1 2022.03.04. 18:58:11

@cvsvrs:
Mondjuk az miért nem releváns, hogy az ukránok nem akarnak benne lenni egy ilyen Szovjetunióban?

baalint1 2022.03.04. 19:07:02

@alöksz róz:
Szvsz házasságban a külön kassza csak egy illúzió. Ha közös életet élnek, akkor a kiadásaik nagyobb része közös. Persze, lehet pl., külön hobbijuk, szórakozásuk, társaságuk, ahol külön költenek, de az ingatlan, a gyerekek közösek, és a szabadidő egy jelentős része is. Innentől kezdve akik kvázi külön kasszán élnek, mind kitalálnak egy módszert arra, hogy hogyan finanszírozzák közösen a közös részt, ami nagy jövedelembeli különbségnél gyakorlatilag egy jövedelem transzfer, kis jövedelemkülönbségnél meg felesleges elszámolás.

Emellett ha nincs házassági szerződés, akkor a házasság majdnem totális vagyonközösség, így ha különnek tekintik a vagyon sem az valójában, és csak váláskor derül ki, hogy mennyire nem külön vagyonról van szó.

baalint1 2022.03.04. 19:08:13

@CSOKKI MÁLNA:
Linkelgesd csak a ruszki propagandát, egyre cikibb lesz az, egyre kevesebb lehetőség lesz ehhez igazodnia a hazai "jobboldalnak".

CSOKKI MÁLNA 2022.03.04. 19:29:49

@baalint1: Hangfelvétel van, ahogy itthon Siewert esetében is:

www.magyaridok.hu/belfold/lehull-lepel-soros-halozatrol-leleplezo-hanganyagok-2912208/

Elővigyázatlanok a sorosisták. Konspiráció elvtársak, konspiráció!:)

baalint1 2022.03.04. 19:34:32

@CSOKKI MÁLNA:
Mondom, az orosz propagandaoldalak nem érdekelnek, idővel pedig ciki lesz Orbánéknak is, hogy az általuk üzemeltettek tele vannak orosz propagandával.

A nácik kegyetlenkedésére helyes válasz a totális háború egy ország ellen, ahol egyébként nem a nácik vannak hatalmon?

CSOKKI MÁLNA 2022.03.04. 19:38:50

@baalint1: Ők kényszerítették Siewertet, hogy ezt mondja? Esetleg valami táv tudatmódosító technikával Vlagyivosztokból besugározták?:))

baalint1 2022.03.04. 19:42:24

@cvsvrs:
Megkérdezted az összes ezen területen lakót is? Az megvan, hogy Kárpátalján ukrán többség van, csak a beregszászi járásban van magyar többség? Hétfőn esetleg megkérdezhetem félig ukrán félig magyar kollégámat, mit szólna ehhez a térképhez, de gyanítom, hogy nem túlzottan lelkesedne.

Egyébként Transzinisztriát miért tartanád Moldáviával, hiszen ott elvileg oroszajkú a lakosság, és miért bővítenéd Moldáviát még tovább keletre? Moldáv-román egyesülésnek vannak pártolói, de ha már nem egyesítenéd, miért tolnád odébb romániát? Az miért fontos, hogy a tengertől teljesen elzárd Ukrajnát, most akkor a népek önrendelkezése a fontos, vagy pusztán az orosz geopolitikai érdekek?

Hasadra csapva felosztanál egy országot, anélkül, hogy végiggondolnád a politikai-etnikai következményeit.

baalint1 2022.03.04. 19:45:36

@CSOKKI MÁLNA:
Megnéztem a linkedet. Azt hittem valami szimpla jelenkori neonácizás, ezért nem néztem rá. Komoly, hogy te akkori események alapján uszítasz a mai ukránok ellen? Megérdemlik az ukránok ezt a háborút, mert anno ukrán nácik kegyetlenkedtek? Mi magyarok mit érdemelnénk, tekintve, hogy nálunk meg a nyilasok ölték halomra a népet? Újabb orosz megszállást?

Komolyan kérdezem, te a kollektív bűnösség elvét vallod?

CSOKKI MÁLNA 2022.03.04. 19:52:56

@baalint1:

storymaps.arcgis.com/stories/1f81e3fd3cde448793f13e172455b043

"On the right is a member of Ukrainian militia in civilian clothes with a YELLOW-and-BLUE armband on his left sleeve.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.04. 19:54:34

@baalint1:

www.holocaust-history-archive.com/wp/wp-content/uploads/2013/09/ghetto-getto-lemberg-01-07-1941-2.jpg

"On the right is a member of Ukrainian militia in civilian clothes with a YELLOW-and-BLUE armband on his left sleeve. "

CSOKKI MÁLNA 2022.03.04. 19:57:37

@baalint1:

" Mi magyarok mit érdemelnénk, tekintve, hogy nálunk meg a nyilasok ölték halomra a népet?"

Egyrészt, ha ti állandóan a '44-es dolgokkal jöttök, akkor én miért is nem hozhatom elő ezt?? Másrészt rosszul tudod a történelmet. A 437000 vidéki zsidót a nyilas hatalomátvétel előtt deportálták, jórészt Auschwitzba..

alöksz róz 2022.03.04. 20:10:10

@baalint1: "Ha közös életet élnek, akkor a kiadásaik nagyobb része közös." - na igen, ez valamiért meg se fordult a fejemben, hát jómódúnak is kell lenni a közös kasszához, akkor ez nem így jelenik meg.

a gyerekre és a közös programra is elvileg működik a leírt módszer, meg az egyéb kötelező közös kiadások egy részére is, de ezekben az esetekben a gyakorlatban sokszor tényleg csak illúzió. mint annyi tökig leegyszerűsített liberális nagy igazság.

az ilyenekre szokta a laci azt mondani, hogy de nem is illúzió, mert a saját szuverén döntése, nem kényszeríti rá senki :-)

baalint1 2022.03.04. 20:13:23

@CSOKKI MÁLNA:
Mikor jöttem utoljára 44-es dologgal? Veled ellentétben egy népet sem próbáltam vádolni kollektív bűnössége alapján.

"Másrészt rosszul tudod a történelmet. A 437000 vidéki zsidót a nyilas hatalomátvétel előtt deportálták, jórészt Auschwitzba.."

Mivel semmi olyasmit nem írtam, ami ennek ellentmond, nem írtam a nyilasok előtti deportálásokról, ezért nem tudom miből következne, hogy rosszul tudnám a történelmet.

De akkor újra megkérdezem, ezek alapján akkor mi magyarok megérdemlünk egy ruszki támadást 2022-ben, mert a 40-es években magyar emberek követtek el emberiség elleni bűnöket?

baalint1 2022.03.04. 20:14:44

@CSOKKI MÁLNA:
Ja, és ami az ukrán nácikat illeti, nem volt elég idő 1945-től a Szovjetunió bukásáig, illetve az azt követő orosz bábkormányok ideje arra, hogy befejeződjön a "nácitlanítás"?

2022.03.04. 20:23:48

@baalint1:
abból indulok ki, hogy az ruszkik a háborúba bevonják (az orosz barát) transznyisztriát. és U alakban bekerítik ukrajnát.
i.ibb.co/sgxFSjJ/32236466241-ca459d1dd9-b-war.jpg
mert az ellenük indított kereskedelmi háború miatt gazdasági embargó alá kell vonniuk kiejevt. el kell őket zárni a nyugattól. tehát nekik kell egy saját pufferzóna, ami közvetlen ellenőrzésük alatt áll. és ez esetben ukrajnától elvágják kárpátalját.

ami a magyar kisebbség szempontjából nem olyan rossz. csak nagyon veszélyes. mert a kárpát-ukrán milicista egy része brute force magyarellenes.

egy nagyon veszélyes játék indult el.

2022.03.04. 20:43:24

@baalint1:
a kérdés, hogy kié lesz kelet-galícia (halics) és észak-bukovina, ami most ukrajna része. egyébként a monarchia is ütközőzónaként használt. és besszarábia. ami most moldovának neveznek. és egy félorosz-türk (gagauz)-román formáció. mi lesz ezzel a térséggel.

a ruszkiknak elég lesz odessza. vagy bevonják a háborúba transznyisztriát és létrejön egy oroszbarát dnyeszter menti állam. és ugye van egy vörösoroszország nevű történelmi formáció. akár az is helyreállhat. úgy, hogy a románok megkaphatják moldovából és bukovinából azt, amit szeretnének.

egy lehetséges forgatókönyv.

2022.03.04. 21:05:31

@baalint1:
releváns. ukrajna eu tag akarja lenni. csakhogy az eu aligha fogja felvenni ukrajnát. persze lehet. ez esetben fel kellene venni grúziát és kazahisztánt is. és komplett türk tanácsot. beleértve a törököket. az európai uniónak egy nyílt fegyveres konfliktust kellene vállalnia oroszországgal.

és erre mondta azt putyin, hogy tásult tagként vegyék fel oroszországot a nato-ba. és az eurázsiai steppe nagy része nyugat-keleti ellenőrzés alá kerül. mandzsúria északi részéről fenyegethetik pekinget. ami egyben amerikai érdek.
cdn.britannica.com/45/4445-050-8317980D/Extent-Eurasian-steppes.jpg
ebbe trump bele is ment volna. a republikánusok kína ellenesek. a demokraták orosz ellenesek. az majd kiderül, hogy kik a reálpolitikusok.

2022.03.04. 21:30:16

@baalint1:
szálasiék idején volt egy vitéz lófő dálnoki miklós béla vezette ideiglenes nemzeti kormány.
web.archive.org/web/20071130005630/http://www.rev.hu/sulinet45/szerviz/dokument/ideiglenes.htm
(aminek részesei voltak a kommunisták). a magyar történetírás (legalább is debrecenben) ezt tekinti (félig) legitimnek és ennek folytatása a tildy kormány. a szálasi féle az illegitim vonal.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.05. 11:33:58

@baalint1: Az megvan , hogy az ukrán facebook forradalom utáni kormányban banderisták is voltak?

CSOKKI MÁLNA 2022.03.05. 11:34:31

@baalint1: Állandóan ezzel van tele, hogy a magyarok mit műveltek a zsidókkal '44-ben.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.05. 11:36:28

@baalint1: A magyar kormány tiszteletben tartja a kisebbségek jogait, az ukrán nem..

Reactor 2022.12.30. 17:12:52

Ez nem téveszme - a jelenlegi rendszerek alatt becsületes, tisztes munkából nem lehet meggazdagodni. El lehet érni egy középosztálybeli szintet, de csiliárdos senkiből nem lesz, ez még magában Ámerikában sincs így. Amivel a dúsgazdagok szerezték a vagyonukat, azt ne nevezzük már becsületes munkának, mert köze nincsen hozzá.

@na ki?: Ja persze, kb. annyira mint az MLM-átverésből. Valami 0,001%-nak sikerül, a maradék 99,999% meg kit érdekel ugye...

@midnightcoder2: Én nemigen látom, hogy az emberek annyira tapsikálnának a pénzromlásnak, illetőleg hogy a mostani infláció zsinórban teremtené a munkahelyeket (a közmunkát ne keverjük ide, az egy vicc, nem munkahely). De bizonyára az én szemeim rosszak.

@ulpius66: Kérlek sorold akkor azokat, akik tisztességes munkával lettek csiliárdosok, illetve hogy a népességen belül ők mekkora hányaddal szerepelnek.

@baalint1: Te látsz különbséget a kettő között? Nem telik el nap, hogy ne bukna be valami vállalkozó a mocskos üzelmeivel. Nem feltétlenül kell közpénzlopásra gondolni; van millió meg egy más kiskapu, olyan, ami neked esetleg eszedbe sem jutott. De nyilván az "internetes trollok" a hülyék és mind hazudnak.
Ja, hát a vállalkozás becsületes munka...kivéve amelyik nem az.
süti beállítások módosítása