téveszmék

téveszmék

"Tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni"

2022. március 01. - G. Nagy László

kaszalo2.jpg

 

Orvos-Tóth Noémi, az ismert pszichológus legutóbbi könyve, a Szabad akarat egyik fő témája a pénzhez való viszonyulás, illetve annak lélektani lenyomatai. A szerző számos példán keresztül világítja meg, hogy felmenőinktől kapott mérgező örökségeink miként teszik tönkre emberi viszonyainkat. Klienseinek többsége párkapcsolati, vagy egyéb életvezetési problémával érkezik hozzá, s rendszerint meg sem fordul a fejükben, hogy nehézségeik hátterében az anyagiakkal kapcsolatos negatív attitűdjük áll. Arra pedig pláne nem gondolnak, hogy e mintákat generációk óta hordozzák. 

 orvos_2.jpg

ORVOS-TÓTH NOÉMI

 

A könyv első története egy olyan férfihoz kötődik, akinek szülőfalujában általános érvényű igazságként élt, hogy "tisztességes munkával lehetetlen meggazdagodni". Ezt a nézetet vallották szülei is, aki dolgos parasztemberekként tengették napjaikat; ő maga is ezt az attitűdöt szívta magába felcseperedésének évei során. Még mielőtt belemennénk a sztoriba, érdemes egy percre elidőzni e világlátásnál, megvizsgálva mindazon ártalmakat, melyeket magában hordoz. Először is: ez a hozzáállás azt fogja eredményezni, hogy az érintettek bűnözőnek néznek minden tehetős embert, függetlenül attól, hogy honnan indult, miként szerezte vagyonát, s hogy mire használja azt. Másodszor: ha a gazdagságot a bűnös utakkal azonosítom, úgy elmém egy életen át azon fog dolgozni, hogy a lehető legszegényebb maradjak. Nem is tehetne mást, így van programozva; a kognitív disszonancia netovábbja lenne, ha a bőség felé terelne. Harmadszor: ahol a kétkezi munka önmagáért való érték, ott nincs helye a pihenésnek, az üdülésnek, de még a kielégítő mennyiségű alvásnak sem. Ez nem a hosszú és egészséges élet receptje. Negyedszer: ha az emberben nem alakul ki a megfelelő piaci szemlélet, úgy sosem lesz képes megérteni a körülötte lévő világot. Visszasírja majd a céhrendszert, vagy épp a kommunista tervgazdaságot. No de vissza Orvos-Tóth Noémi klienséhez: az ifjú a városba költözött, informatikát tanult, diplomát szerzett, s mikor kézhez kapta első fizetését, rém kínosan érezte magát. Többet keresett egyetlen hónap alatt, mint szülei fél év munkájával. Ez volt az a pont, amikor a családtagok távolodni kezdtek egymástól, hogy aztán idővel valóságos szakadék tátongjon közöttük. Emberünk egyre ritkábban látogatott haza, hiszen egyre kínosabbá váltak a csendek - immár egy világ választotta el őket egymástól. Nem egyszerű helyzet: a szülőknek idős fejjel kéne belátniuk, hogy nem volt igazuk; egy tökéletesen alaptalan tévhitben éltek. Ez talán egész létezésük alapját, évtizedek erőfeszítéseinek értelmét kérdőjelezné meg. Tudatos kívülálló szemével nézve mindez persze kissé megmosolyogtató, az elhidegülés pedig csaknem érthetetlen. A feszültség könnyűszerrel feloldható, elég csak abban maradni - az igazságtartalmától függetlenül -, hogy a szülők idejében egyszerűen szerényebbek voltak a karrierlehetőségek. Ily módon mindenki megőrizheti homlokzatát, s a családi kötelék sem sínyli meg. A könyvbéli sztori végül könnyes-katartikus módon zárul - hogyan is lehetne másképp egy pozitív hangvételű sikerműben -, ám e hepiendhez mindkét fél részéről szükségeltetik némi nyitottság. (Jómagam több mint harminc éve igyekszem áttörni azokat a falakat, melyeket szüleim építettek maguk köré. Lassan kezdek megbarátkozni a gondolattal, hogy úgy fognak eltávozni e földi létből, hogy valaha is őszintén beszélhettünk volna bármilyen lényeges kérdésről.)

 

Egy másik történetben fiatal szerelmesek játsszák a főszerepet, akik épp arra készülnek, hogy életüket összekössék. Megismerkedésüktől kezdve egészen eddig a pontig konfliktusmentes rózsaszín ködben lubickoltak, az előkészületek azonban viharos veszekedéseket hoztak életükbe. A srác szerény szertartást akar, a lány pedig fényűző lagzit. Meglehetősen szimpla és hétköznapi probléma, mondhatnánk, a háttérben azonban súlyos múltbéli emlékek dolgoznak. Orvos-Tóth Noémi kanapéján ülve mindketten visszarepülhetnek a gyermekkorukba, s feltárhatják - önmaguk és egymás előtt - miféle rejtett motívumok mozgathatják döntéseiket. A fiú visszaemlékezéseiben egy alkoholista, szerencsejáték-függő apa szerepel, s világossá válik, hogy ugyanazt a fojtogató érzést éli át az esküvői költekezés tervezésekor, mint amikor apja a szeme láttára játszotta el a házat a család feje fölül. A lány apja ugyanakkor utazó diplomata volt, aki minden egyes útjáról hatalmas ajándékokkal tért haza. A költekezés az ő lelkében a szeretettel és a biztonság érzetével kapcsolódott össze, míg vőlegényében ennek szöges ellentéte él. Feltárva a múltat, megismerve egymás hátterét már viszonylag könnyű út nyílik a megfelelő kompromisszumra. Természetesen semmi sem garantálja, hogy ezek a fiatalok a későbbiek során soha nem kapnak majd össze különböző pénzügyeken, de legalább tudni fogják, hogy honnan fúj a szél, s az ebből fakadó empátia a megegyezést is segíteni képes. (A magam részéről mindenesetre a külön kasszát favorizálom, ez minden ilyen jellegű problémát megold. Persze, még így is nagy áldás, ha a felek hasonló attitűddel viszonyulnak a pénzhez, de ha mégsem, az sem teremthet alapot a házastársi viharokra.)

 

A szerző számos további izgalmas esettel illusztrálja, miként visznek irracionális utakra a tudattalan tartalmak pénzügyi-üzleti döntéseink során. Bemutatja a státuszszorongás hatását Áron, a vállalkozó esetén keresztül, aki heteken át szabotálta egy - mindkét fél számára kedvező - szerződés aláírását. Csupán a sokadik terápiás ülés során került elő a frusztráló kép, melyben tárgyalópartnere megérkezik és látványosan kiteszi Maseratija kulcsát az asztalra... Visszatérő problémaként említi a "moneyshame" jelenséget, a szegénységgel járó kínzó szégyenérzetet. Elmeséli a falusi nyomorból érkező Viki esetét, aki még felnőttkorában is magán érezte a világ megvető pillantásait. Annyira röstellte külvárosi, zsebkendőnyi kis lakását, hogy egy férfit sem mert felhívni magához, s amikor randi után hazafuvarozták, inkább valami puccos, budai környékre vitette magát. Pedig ha tudatosult volna benne, hogy mindez mit sem számít, ha szerelmi vonzalomról van szó... Megismerkedhetünk Kingával, aki kitűnő és igen keresett grafikus, azonban pénzügyeit rém amatőr módon menedzseli; egyszerűen képtelen megkérni munkájának árát. A háttérben egy mohó anya emléke áll, láthatatlan béklyót pakolva rá, ha áralkura kerül a sor. Orvos-Tóth Noémi bemutatja még néhány kényszeres vásárló esetét, akik minden esetben a drága tárgyaktól remélik önbecsülésük megszilárdítását. Példái egyetlen közös szálra futnak fel: az érintett családokban mindenütt - generációkon át - hiányzott a feltétel nélküli, elfogadó szeretet. "A korán érkező jobbító szándékra a csecsemő még nem áll készen. Az éppen csak a világba pottyant kis élet önmaga határvonalait sem ismerve, a kint és a bent átmenetét ízlelgetve, a feltételnélküliségben lebegve tud annyira megerősödni, hogy később már eredményesen lehessen szembesíteni a korlátokkal. A kezdeti elvárásmentesség érleli meg a lelket arra, hogy később képes legyen megfelelni az elvárásoknak."

 

Számomra a könyv egyik legnagyobb tanulsága, hogy muszáj megkérdőjeleznünk mindent, amit hagyománynak nevezünk. A vaskalaposoknak elég annyi legitimáció, hogy "apád is így csinálta", ám a tudatos ember képes szembenézni azzal, hogy talán az apja se csinálta igazán jól. A szerző szavaival: "A család az életre nevel, de nem akármilyen életre, hanem arra, amit szüleink, nagyszüleink, dédszüleink ismertek." E helyütt is érdemes kimondani: a tradíció önmagában semmiféle értéket nem képvisel. Ha felmenőink pozitív mintákat hagytak ránk örökül, azokat érdemes továbbvinnünk, ám innentől kezdve nem poros hagyományként, hanem élő normaként tekintünk azokra. Ami pedig téveszmének, rossz beidegződésnek, vagy idejétmúlt szokásnak bizonyult, annak nem árt könnyű szívvel búcsút inteni. "Ha ez a könyv egy kicsit is hozzájárulhat egy traumatudatos társadalom alapjainak megteremtéséhez, már nem írtam hiába." - fogalmazza meg Orvos-Tóth Noémi. Nos, ez lenne a lényeg. Az már csak hab a tortán, hogy a mű élvezetes, befogadható, kerüli a nehézkes szakkifejezéseket, ugyanakkor dúskál a szemet-szívet gyönyörködtető, szépirodalmi szintű mondatokban. Valódi élmény, kötelező olvasmány minden tudatos (vagy tudatosságra vágyó) embertársam számára. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr1817765074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.03.01. 10:15:46

a kapitalizmusban a pénzt a semmiből teremti. a nagy semmiből. tehát semmit sem kell vetni ahhoz, hogy aratni lehessen. ez az alapvetés. magyarán csalni kell. és tudatosan kapcsolatot építeni. magyarán tudatosan kell kialakítani egy csalássorozatot, amiben a gazdag munkaadóvá válik és nem munkavállalóvá. ez a rendszer leglényege.

a semmiből teremtett pénz inflációt gerjeszt. a szegényeknek, akiknek munkajövedelmeik vannak áruban, ingóságokban. és ez veszteség. a gazdagoknak felértékelődnek az ingatlanjaik. a pénzteremtés általában emeli a részvényárfolyamokat. és erre szerveződnek a másodlagos, harmadlagos pénzpiacok. na most aki egy ilyen rendszerben azt mondja, hogy minden überfasza vagy ostoba vagy gonosz. a pszichológus néni buta, mint az ágyú.

a kapitalizmusban tisztességes munkából tisztes módon meg lehet élni és a gazdagokat kiszolgálva lehet meggazdagodni. valószínűleg az a takarító lesz a leggazdagabb, aki a legszemetebb, legalávalóbbnak csalónak takarít. mert attól csalhatja ki a legtöbb pénzt takarítással, vagy akármivel. nem a legügyesebb, vagy legszorgalmasabb takarítónak lesz a legtöbb megtakarítása, hanem annak, aki a legtöbb pénzt csalja el a pénzt a környezetében attól, akinek eleve a legtöbb van. és ez tartja fent a rendszer. a pénzpiacon ki csal többet ügyesebben játéknak, a klasszikus liberalizmushoz kevés köze van. (ti. a klasszikus liberalizmus feudális árupénzre volt alapozva.)

a kapitalizmusban a kérdés, hogy kinél legyen a pénzjegynyomda. és az ahhoz követlen kapcsolódó bankokban kinek legyen a legnagyobb befolyása. válasszuk ki. ebből lesz a ki hazudik nagyobbat ügyesebben "játék". (ti. a "liberális" demokrácia).

és erre a jön az a válasz, hogy nyíltan kell lopni, geci korruptnak kell lenni és úgy kell megnyerni. bájden kisfija beül az igazgatótanácsba. és a többség lopást kiált? azt mondja, hogy nyíltan meglopná az ukránokat. dehogy is. sőt arra szavaz, hogy lopja meg őket. mert ez szabad piac.

majd ezek után jön az, hogy erőnek erejével kell odaültetni valakit, hogy a mi haverjaink lopjanak, csaljanak, hazudjanak. putyin szerint zelenszkij az agresszor. ezért odaküld fegyvereseket. erre jönnek az európaiak, hogy putyin az agreesszor. küldjünk fegyvert. és ezzel az unió nem lesz agresszor. gonosz elleni küzdelemben mit számít az.

ha ezzel nem tud győzni, akkor mondjuk a bankközi pénzmozgásokat kell részben felszámolni. a kapitalizmust feudális korlátok közé zárni azért, hogy a lator államok csődbe menjenek. és feudális anarchiába taszítani őket. úgy lehet a legtöbbet lopni, csalni, hazudni. erőnek erejével. ideiglenesen bevonva a "szakértőket".

és ennek eredménye, egy tévés riport, hogy viktor (mármint nem a nagyon híres, vagy egyesek szerint hirhedt), hanem kárpátaljáról egy fiatalember elmenekült. csak a laptop-ját hozta magával, mert az kell a tanuláshoz. és most elszállásolták és a városi karitász visz neki pilóta kekszet. amit felajánlott egy vásárló a hipermarketekben. és a metropólia viszi a segélyszállítmányt a határon túlra. a bizánci rítusból adódóan ők ószlávul beszélnek és nem evilági bölcselettel térítenek. és ez valami.

az, hogy a rendszer szipiszupi az meg semmi. ahogyan ez a komment.

Rubasov et. 2022.03.01. 16:07:06

Először is tisztázni kéne, hogy mit értünk (anyagi) gazdagság alatt és kit tekintünk gazdagnak.
A szegény falusi srác, aki kitanul egy hiányszakmát (informatikus), és egy hónap alatt megkeresi szülei félévnyi bérét még nem gazdag. A szegényből középosztálybeli lett.
Az anyagi gazdagság ott kezdődik, hogy akkora vagyonod van, ami munka nélkül is eltart életed végéig. Az itt nálunk kb. 1 milliárd forint, Nyugaton 10-20 millió EUR, vagy USD.

G. Nagy László 2022.03.01. 17:24:49

@Rubasov et.:

"Először is tisztázni kéne, hogy mit értünk (anyagi) gazdagság alatt és kit tekintünk gazdagnak."

Ez kétségkívül érdekes kérdés. Orvos-Tóth Noémi könyve nyilván nem ezzel foglalkozik, és a címbéli frázis cáfolata sem biztos, hogy egzakt definícióért kiált. Szerintem inkább két alapvető jelenséget érdemes meglátni:

1. TÁRSADALMI SÍKON: évszázadokon át valóban igaz lehetett a mondás. A jobbágyok jellemzően pont ugyanúgy éltek, mint a dédapjuk, s unokáiknak sem volt sok reményük a felemelkedésre. A kapitalizmus és a tőke szabadsága hozta el a változást.

2. PSZICHOLÓGIAI SÍK: sokan ebbe a mondásba menekülnek. Nem elég ambiciózusak, s így mentik fel magukat. Önáltatás.

"Az itt nálunk kb. 1 milliárd forint"

Egy fenét, ennél jóval kevesebb is elég. Jómagam például nem vagyok igazán vastag - a vagyonom megfelel egy átlagos holland polgár vagyonának - de ez bőven elég ahhoz, hogy úgy éljek, ahogy akarok. Lassan húsz éve csakis olyan dolgokkal foglalkozom, amiket szeretek.

G. Nagy László 2022.03.01. 17:28:29

@cvsvrs: Mindig mindent felülről, makroszinten nézel. Ez most elsősorban az egyén problémája. Természetesen az egyéni pszichék összességéből összeáll egy társadalmi psziché is - kb. ezt hívjuk az adott időszak korszellemének.

2022.03.01. 18:30:44

@G. Nagy László:
szerintem senkinek se kell túlzottan befeszülnie azon, hogy a kapitalizmusban az elosztás rendkívül igazságtalan. de azt azért érteni kellene, hogy az elosztás rendkívül igazságtalan.

mondjuk errefelé a következő eu ciklusban a környező mezővárosok (ahol kb. annyian élnek, mint debrecenben) 2x annyi pénz hívhatnak le, mint debrecen, amelynek önkormányzata nem pályázik ellenükben. tehát ha egy vidéki település valamiben vezető szerepet akar vállalni, akkor azzal város nem konkurál. kb. ez a korrekt álláspont békaperspektívából.

az egyén szempontjából az, amit a takarítós példában leírtam. hogy aki gazdag akar lenni a környezetében élő leggazdagabbaktól próbálja meg a lehető legtöbb pénzt kicsalni.

2022.03.01. 19:05:34

@Rubasov et.:
nem az informatika a lényeg, hanem az, hogy ha gazdag akar lenni, akkor menjen a fővárosba a leggazdagabbak közé és csaljon ki tőlük a lehető legtöbb pénzt. és a pénze mellett hatalma akkor lesz, ha szétveri a fővárosi elitet, vagy annak egy részét. az egyik felét a földbe tapossa. ezért választották meg orbánt és haverjait. jelenleg ez pálya.

Bandibacsi34 2022.03.01. 22:04:08

Lehet csak több evtized vagy generacio kell hozza!!

Bandibacsi34 2022.03.01. 22:13:40

@Rubasov et.: Gazdag=20 evig megel a vagyonabol egy tehetős ember szinvonalan!!
A legfelső elitnel nem a penz a lenyeg, hanem a politikai es gazdasagi kapcsolatok rendszeres atvaltasa. Pl mar egy gyartulajdonosnak is joban kell lennie a helyi elitnel, hogy jol menjen az uzlet. Emellett hazassagok is sokszor gazdasagi alapokon kotettnek. Ez óhatatlanul kialakul minden orszagban ha nincs allamhatalom, ami ezeket szetverne(=kommunizmus). A tisztes, a tehetos, a gazdag es a hatalmas között jelentős különbségek vannak. Pl USA Bill Gates, Gyuriba, Elon Musk, Ruper Murdoch, Zuckenberg csak kirakatemberek. Nem az o pénzük az, amirol ugy allitjak be.

Muhammad Balfas 2022.03.01. 22:24:45

“Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad.” :D

Rodney_2 2022.03.02. 06:32:53

Néhány hónapja megnéztem egy videót a pénzhez való viszonyról. Elég érdekes volt, még nekem is, bár már láttam hasonlókat és megvannak a személyes tapasztalataim is. Az egyik érdekes történek az volt, hogy az USA-ban egy privát bankár társaság összehívott marketing célból egy csomó "milliomost" (USD-ben, free cash mondjuk 1 m USD felett) A privát bankárok szépen kiöltöztek az eseményre, felvették a drága öltönyt és nagyon drága karórákat, stb. Legnagyobb meglepetésükre a "milliomosok" legnagyobb része nagyon egyszerűen volt öltözve, olcsó órákkal és átlagos, középkategóriás autókkal érkeztek (pl az "omahai bölcs" is ilyen figura, pedig megvehetne bármit). A tanulságot nem magyarázom, de egy példa ami pont egybevág a poszttal: kb 10 éve egy multi-menedzsmentben sikeres házaspár nő tagja panaszkodott, hogy náluk a családi FIX havi költség 2,5 millió Ft (hitelük nem volt, legalább ennyi eszük volt). A fiú volt az aki nagyon szegény vidéki környezetből jött és mindig mindenből a legdrágábbat kellett megvenni. Sok milliós havi fizetése volt de később így is valami sikkasztásba (lopott a munkáltatótól, részletek zavarosak) bukott bele... Most erre mit mondjon az ember?

pizo 2022.03.02. 06:36:29

Tisztességes munkából valóban nem lehet meggazdagodni. Magyarországra pedig ez különösképpen érvényes.
Amúgy meg nézzünk körül: a nagy tudósok közül hány volt gazdag az elmúlt 150-200 évben? Kik is az igazán gazdagok?

Zoli

arthurthedent 2022.03.02. 07:03:29

@Rubasov et.: "Az itt nálunk kb. 1 milliárd forint, Nyugaton 10-20 millió EUR, vagy USD."

Hú, öregem, a matek az nem az erősséged ugye? Magyarországon az elsöprő többség száz év alatt sem keresne meg egymilliárd forintot.

na ki? 2022.03.02. 07:12:31

@cvsvrs: Tanulással például előre lehet jutni, sőt, akár még meg is lehet gazdagodni. Persze, mit is tudhatsz te erről, mert szemlátomást sem a nyelvtan, sem a történelem órán nem figyeltél oda, a közgazdaságtannal meg gondolom egyáltalán meg sem próbálkoztál.
Tipikus esete vagy a tanulatlan hülyének, aki mindent, amit nem ért, úri huncutságnak gondol, és az internetről meg a kocsmai haveroktól összegereblyézett morzsákból konzekvensnek gondolt világképet barkácsol magának. A hab a tortán, hogy még terjeszti is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.02. 07:17:58

Tény: tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni.

M eggazdagodni 2 módon lehet:
- kizsákmányolással - ez az esetek 99,9 %-a,
- szerencsével - ez az esetek 0,1 %-a.

midnightcoder2 2022.03.02. 07:18:40

@cvsvrs: Nem akarlak elkedvetleníteni, de a pénz létrehozása egyidõs a pénzzel. A feudalizmusban is volt infláció. És a pénzt többnyire az aktuális uralkodó hozta létre, és ugyanúgy inflálta ha épp erre volt szüksége.

Az infláció amúgy igazából fõleg az ilyen kicsi, gyenge gazdaságokban probléma mint a miénk. Pl. a dollár, vagy az euró messze nem inflálódik ennyire.

Az sem feltétlenül annyira egyértelmû, hogy az infláció a csóróknak rossz. Az infláció általában növeli a munkahelyek számát egy gazdaságban, márpedig a dolgozó reálkeresetét igazából az eszkimók és a fókák aránya határozza meg. Persze nyilván, ha egy ország GDP-je évi két kecske, akkor a vágtató inflációtól sem lesz munkahely, szóval azért nem ez az egyetlen paraméter.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.02. 07:20:27

@Rubasov et.:

Ma már 20 millió euró az alsó határ. Ebbőpl szerényen ki lehet húzni munka nélkül az élet végéig.

arthurthedent 2022.03.02. 07:21:50

@na ki?: "Tanulással például előre lehet jutni, sőt, akár még meg is lehet gazdagodni."

Gyakorlatilag bármivel meg lehet gazdagodni. Például azzal, hogy énekelget valaki, festeget, szobrocskákat farigcsál vagy lottószelvényt vásárol. A kérdés nem az, hogy "meg lehet -e gazdagodni" hanem az, hogy "mekkora eséllyel".

Ez a "munkával nem lehet meggazdagodni" általában igaz, nagyon kevesen vannak, akik azzal gazdagodnak meg, hogy melóznak és azok is általában valami olyasmit melóznak, amire rohadt kevesen képesek. Például ott van a Led Zeppelin, akikről nyilván mondhatod, hogy nekik a zene volt a munkájuk, tehát munkával gazdagodtak meg, de ez persze elég nagy csúsztatás lenne.

arthurthedent 2022.03.02. 07:25:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Ma már 20 millió euró az alsó határ. "

Na, a másik matekzseni. Az öregem havi 10 millió forint 60 éven keresztül minden hónapban. Nyilvánvaló ostobaság ilyet írni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.02. 07:27:38

@arthurthedent:

Én sok magyart ismerek (oké, nem sokat, csak 7-8 embert) milliárdos vagyonnal.

Mind pár hónap alatt alapozta meg a vagyonát 1988-1990 között.

Egy példa név nélkül: gyárigazgató volt, dolgozói privatizációt csinált, övé lett a gyár 90 %-a. Aztán eladta nyugatiaknak, 1990-ben lett ebből tisztán 8 millió dollárja. Hogy ne költse a vagyont, kinveztettte saját magát tanácsadónak az új tulaj által, csillagászati fizetéssel.

2000-ben nyugdíjba ment. Félmilliós a nyugdíja jelenleg, immár 22 éve nem dolgozik, vagyona ma már 2 milliárd Ft körül van.

Egyedüli titka: jó helyen volt jó időben, s tudottt élni a helyzettel.

midnightcoder2 2022.03.02. 07:28:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szerencsével lehet - és ehhez az kell, hogy az illetõ aki csinál valamit, az szeresse azt amit csinál. És ez a másik nagy közkeletû téveszme: hogy a sikerekhez ki kell lépni a komfortzónádból. Lófaszt mama! Bill Gates sem úgy lett nagy hogy közben utálta a számítógépeket és unalmasnak találta a programozást. Mozart vagy Paganini sem igen úgy lettek azok akik, hogy közben nem szerették a zenét.

Persze ahhoz, hogy igazán nagy legyél, valóban szerencse kell. De sikeres lehet egy jó zöldséges is, vagy egy jó kertész, vagy egy kiváló fodrász. Persze ezeknek azért dolgozni kell az anyagi sikerhez - de a vicc az, hogy ha a komfortzónádon belül találtál melót, akkor a munka és a hobbi igazán nem válik ketté.

Igazából az ember arra született, hogy valamit dolgozzon. Amikor a számítógéppel játszol például, az is egyfajta munka. Akik a programot csinálják, olyan tevékenységet találnak ki neked, ami érdekes, amivel sikert érsz el, ami szórakoztat. Az ember nagyon nem szeret unatkozni, és általában minden olyan dolog amit szórakozásként végez, felfogható munkának is. Lásd Tom Sawyer és a kerítésmeszelés.

arthurthedent 2022.03.02. 07:29:27

@midnightcoder2: "És a pénzt többnyire az aktuális uralkodó hozta létre, és ugyanúgy inflálta ha épp erre volt szüksége."

Aligha. Az aranykorona rendszerben például az verethetett aranypénzt, aki akart. Bevitted az aranyat a pénzverdébe, verettél belőle pénzt és azzal fizettél a szalonban.

Ez az "uralkodó inflálta a pénzt" egy ritka jelenség volt, kivételes dolog, nem egy folyamatos és általános jelenség mint most.

arthurthedent 2022.03.02. 07:32:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Én sok magyart ismerek (oké, nem sokat, csak 7-8 embert) milliárdos vagyonnal."

Azt írtad, hogy havi 10 millióból lehet szerényen eléldegélni. Ezek után kit érdekel, hogy ismersz tolvaj milliárdosokat?

lenörd hofstadter 2022.03.02. 07:33:13

Elég buta általánosítás, hogy a múltban nem volt lehetősége az akkor élőknek.
A pszichológus sablonokból építi fel a gondolkodását, megtanul általános baromságokat és annak a variációit húzza rá a pamlagon fekvőre, közte és a lobogó szoknyás cigány jósasszony között az a különbség, hogy a sablonok nem szájhagyomány útján egy sátorban kerülnek az elméjébe, hanem egy katedráról hallja őket, és gömb helyett a pamlag az eszköze amiből kiolvassa a sablondumáit.
A rendszerváltás egyik nagy hátránya, hogy amerikából begyűrűzött nem csak a Valentin nap meg a többi ottani baromság, hanem az is, hogy trendi pcicológushoz járni, hogy az egyformára alakítsa mindenki gondolkodását.

A múltban hajszálpontosan ugyanez zajlott, az első fizetésem kb. a háromszorosa volt anyám havi apanázsának, de két év után a harmadik munkahelyen már egy, néha kettő nullával több volt a végén.

arthurthedent 2022.03.02. 07:34:36

@midnightcoder2: "Igazából az ember arra született, hogy valamit dolgozzon."

Nehéz olyan embert találni akinek az ágytálazás vagy a csatornatisztítás, esetleg a kőtörés a hobbija. :D Aki nem tanult annak ilyenek maradnak és az megszívta. Ráadásul a munkaerőpiacon hatalmas tömegekkel fog versengeni és még pénzt sem fog keresni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.02. 07:39:06

@arthurthedent:

"ismersz tolvaj milliárdosokat"

Minden milliárdos tolvaj, ez a "szakma" velejárója.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.02. 07:41:13

@midnightcoder2:

Nyilván munka alatt itt kényszerből, fizetésért végzett tevékenység értendő, nem hobbi.

arthurthedent 2022.03.02. 07:44:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Minden milliárdos tolvaj, ez a "szakma" velejárója."

Ja, csak persze nem az. Megint benyögtél valamit, ami nyilvánvalóan nem igaz.

na ki? 2022.03.02. 07:45:07

@midnightcoder2: Jól kibasztál vele, ebből annyit fog felfogni, hogy fóka.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.02. 07:48:22

@arthurthedent:

Igen. Most jut eszembe, hogy egy milliárdos haverom, név szerint Dr. Okosffy Bendegúz úgy lett milliárdos, hogy napi 25-26 órát dolgozott, a hét 8 napján, s nem evett közben, így végül milliárd forintja lett.

2022.03.02. 07:58:15

@midnightcoder2:
mindig is volt kapitalizmus. ami azt jelenti, hogy mindig is voltak értékpapírok. pl. luxemburgi zsigmond zálogba adta debrecent egy felvidéki oligarchának, aztán továbbadta egy szerb despotának. záloglevél. értékpapírpiac. errefelé a 16. században általánossá váltak jelzálog alapú kölcsönügyletek. amelyeket maga a város jegyzett be. azzal együtt, hogy az első takarékszövetkezet sokkal később 1847-ben jött létre 6 alapítóval és további 150 részvényessel. de ezek nem teremthettek szabadon pénzt. szemben az osztrák magyar bankházzal. ezért alakult ki az, hogy annak a kliensei dúsgazdaggá váltak. és ennek csak második számú haszonélvezői voltak a németek. és többek között ebből lett a holokauszt.

Medgar 2022.03.02. 08:05:09

@Rodney_2: Ez simán demagóg hülyeség.

Medgar 2022.03.02. 08:07:47

@arthurthedent: Ne bántsd szegényt, az egész élete dől össze éppen, hála az oroszoknak..

G. Nagy László 2022.03.02. 08:12:23

@Rodney_2:

"náluk a családi FIX havi költség 2,5 millió Ft"

Néha én is rácsodálkozom, hogy mennyi pénz elmegy havonta, no se ez nagyon durva. Itt két kézzel szórják a pénzt.

Azt kell látni, hogy a középkorban a parasztság volt az a réteg, amely minden fillért félretett, gondosan gazdálkodott, s jellemzően az arisztokraták bántak felelőtlenül a pénzzel. Az előbbi adózott, az utóbbi adómentességet élvezett. A kapitalizmusban ez megfordult: jellemzően a tőkés gazdálkodik felelősen és a proli vásárol minden felesleges szart hitelre. (És mi erre a baloldal válasza? Adóztassuk a felelősen gazdálkodókat és segélyezzük a felelőtleneket!)

G. Nagy László 2022.03.02. 08:14:05

@pizo:

"Amúgy meg nézzünk körül: a nagy tudósok közül hány volt gazdag az elmúlt 150-200 évben?"

Azért vannak a tisztességes munkának más terepei is, mint a tudományos kutatómunka...

arthurthedent 2022.03.02. 08:21:19

@G. Nagy László: Száz évvel ezelőtt még kimondottan a gazdagok előjoga volt a tudományos kutatómunka. Azok, akik tudományos eredményeket értek el akkoribán általában komoly vagyont örököltek és így engedhették meg, hogy tudományos kutatással foglalkozzanak.

2022.03.02. 08:24:47

@G. Nagy László:
a semmiből teremtett pénzzel gazdálkodik felelősen. és mindegy, hogy grósz vagy klein. ugyanaz a semmirekellő.

2022.03.02. 08:25:48

@G. Nagy László:
azért, mert budán csak urizálás van. nincs tőkeexport.

G. Nagy László 2022.03.02. 08:26:20

@midnightcoder2:

"Bill Gates sem úgy lett nagy hogy közben utálta a számítógépeket és unalmasnak találta a programozást."

Egyetértek azzal, amit írsz, csak némi kiegészítés.

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: írja: "Egyedüli titka: jó helyen volt jó időben, s tudott élni a helyzettel." Ebben nagyon sok igazság van, és nem csak a turpisságokra érdemes gondolni. Tudod mikor született Bill Gates? És Steve Jobs? És még számos vagyonos guru az informatika világából? Mind 1955-ben. Ők azok, akik 1970 táján voltak középiskolások, a lyukkártyás számítógépek idején. ha pár évvel korábban születnek, még nem is találkoznak ezzel a világgal. ha pár évvel később, már lemaradnak róla. Jó helyre és legfőképp jó időben születtek. Bill Gates semmi mást nem csinált középiskolás korában, csak a programozás világát tanulmányozta, szenvedélyes lelkesültséggel. Bejött neki.

arthurthedent 2022.03.02. 08:26:34

@Medgar: "Ne bántsd szegényt, az egész élete dől össze éppen, hála az oroszoknak.."

Nem hiszem. A birka bármiben képes hinni és annak az ellenkezőjében is. Az ilyen embernek soha nem kell szembesülnie a valósággal, a képzelete azonnal előáll valami kifogással vagy magyarázattal.

Ellentmondások vannak a bibliában? Nem a biblia a lényeg, hanem a TANÍTÁS! A szüleim tolvajok társaságában élték le az életüket és maguk is tolvajok voltak? Eh, hiszen mindenki tolvaj, ők csak a jó helyen voltak a jó időben! Putyin egy gyilkos diktátor? Hát hiszen mindenki diktátor, ő csak a kis embert védi! Agresszorként megtámadták ukrajnát? Áh, az ukránok megérdemlik, mert báncsák az oroszokat. Az oroszok milliószám éheztették halálra az ukránokat a holodomor alatt? Áh, a holodomor csak egy legenda!

Még SOHA nem sikerült olyan dolgot mondanom, amin a birka elgondolkodott volna, pedig hosszú évek óta próbálkozom. Az elhárító mechanizmusa döbbenetes!

arthurthedent 2022.03.02. 08:30:54

@G. Nagy László: "Ebben nagyon sok igazság van"

Nem, ez egy baromság. Egyetlen tolvaj sem tudna lopni, ha nem lenne jó helyen a jó időben. Sőt, egyetlen ember semtudna levegőt venni, ha nem a jó helyen van a jó időben.

Az a "jó helyen a jó időben" egy klasszikus álbölcsesség, ami felületesen szemlélve bölcs dolognak tűnik, valójában azonban ostobaság. A tolvajok a privatizáció idején privatizáltak, ha a nácik alatt éltek volna, akkor zsidó aranyakat gyűjtenek, ha a római birodalomba élnek, akkor rabszolgakereskedők lettek volna. A lényeg nem az, hogy hol voltak és mikor voltak, a lényeg az, hogy erkölcstelenül szerezték a vagyonukat.

G. Nagy László 2022.03.02. 08:34:47

@lenörd hofstadter:

"Elég buta általánosítás, hogy a múltban nem volt lehetősége az akkor élőknek."

Nem tudom, ki állított ilyet. Jómagam csak két állítást tettem: 1. A történelem nagy részében valóban szerényebb volt az előrelépés lehetősége. Sosem volt lehetetlen, persze. 2. A posztban ezt kegyes hazugságként említem csupán, mely segítheti az egymástól eltávolodott családtagok újbóli összeborulását.

"A pszichológus sablonokból építi fel a gondolkodását, megtanul általános baromságokat és annak a variációit húzza rá a pamlagon fekvőre, közte és a lobogó szoknyás cigány jósasszony között az a különbség, hogy a sablonok nem szájhagyomány útján egy sátorban kerülnek az elméjébe, hanem egy katedráról hallja őket, és gömb helyett a pamlag az eszköze amiből kiolvassa a sablondumáit."

Én értem, hogy szkeptikus vagy a pszichológia tudományával szemben, de te leszel kevesebb, ha nincs benned érdeklődés. Szerintem az egyik legszebb tudományos terület. Aki nem érti a pszichológiát, az nem fogja érteni a politikát, a gazdaságot és a szerelem világát sem. De ez nem az én problémám...

arthurthedent 2022.03.02. 08:40:27

@G. Nagy László: "Szerintem az egyik legszebb tudományos terület. "

A pszichológia nem tudomány. Talán egyedül a kognitív pszichológia az, ahol tudományos módszereket használnak, a többi iskola, élükön a mélylélektannal egyáltalán nem használ tudományos módszereket.

2022.03.02. 08:54:18

@arthurthedent:
a svábhegyen mégsem az eötvös család gazdagodott meg. hanem most az állam újítja fel a vidéki kúriáit. ez a magyar kapitalizmus alapproblémája. budapest a rendszerváltással tőkeimpotra rendezkedett be és nem cél a tőkexport. a mai napig nem cél. hanem egy ideológiát kell faragni, hogy a főváros szipiszupi, mert a haverok építenek egy stadiont, vagy egy új hidat. és persze még mindig jobb annál, hogy el kell adni a közvagyont, amit a "baloldali" "liberális" ellentábor akar mondván, hogy ez lesz jó a szegényeknek.

nincs valódi főváros (capital), amelyik képes lenne a tőkeexportra. és az importot bárki megoldja. jászfényszaru is odavonz egy samsung gyárat. és ahhoz kapcsolódóan a jászberényben is lehet egy mérnöki iroda. és majd aki samsung mérnök akar lenni odamegy. budapestnek, általában a fővárosnak tőkét kellene exportálnia azért, hogy magyarország a kapitalizmusnak ne szopóágán legyen.

csakhogy ez nem megy. és 30 éve nem megy. egy emberöltő óta. kádár kor után születtekkel sem. hiába van budapesten a magyar értelmiség fele. ha csak exportálni tudják a különösen a szellemi munkaerőt. azt meg ugye importálni kellene.

és a politikai felfordulásról nem beszélve. a fővárosnak éppen egységet kellene mutatni. legalább a külpolitikában. és az sem megy. lehetne szolnok vagy kecskemét is a főváros. sokkal rosszab az se lenne.

G. Nagy László 2022.03.02. 08:57:01

@arthurthedent: Én most nem fogok belemenni abba, hogy szavakon kezdünk lovagolni. Kétségkívül nem sorolható a természettudományok szigorú világába. Ettől még hadd használjam a tudomány szót. Vagy ha tudsz jobbat helyette, segíts ki, kérlek!

2022.03.02. 09:04:18

@G. Nagy László:
a tudomány alapja a számolás. a kalkulus. a logika is egy ítéletkalkulusként van megalkotva. pszichológia képzelgés egy számok nélküli világban ahol bármi és az ellenkezője is lehet igaz. mert a fogalmak rosszul definiáltak.

ez a nyilván jobber budai hölgyike azt mondja, hogy pusztán csak tanulással és szorgalommal is meg lehet gazdagodni. egy baller szociolus picsa azt mondja, hogy nem lehet, mert a fehérek szörnyű elnyomatásban tartják a szegény telepieket. és mindkettő hülye. és nem kicsit hülyék a valódi tudományos gondolkodáshoz képest.

arthurthedent 2022.03.02. 09:10:41

@G. Nagy László: "Én most nem fogok belemenni abba, hogy szavakon kezdünk lovagolni. "

Egy blogon csak szavak vannak, mi másról beszélnénk, mint a szavakról? Milyen érv az, amit nem lehet félresöpörni azzal, hogy "ez csak a szavakon való lovaglás"?

"Kétségkívül nem sorolható a természettudományok szigorú világába."
Arra, amikor valami nem tartozik a természettudományok világába, de megpróbálják úgy beállítani, mintha természettudomány lenne van egy nagyszerű szavunk, úgy mondjuk, hogy "áltudomány". Ha azt mondod, hogy egy kutatási terület nem tudomány, de mégis úgy beszélek róla, mintha tudomány lenne, akkor azt mondod, hogy az adott területet áltudományként fogod népszerűsíteni.

Ezért szóltam, mert ez egy komoly dolog és nem csak a szavakon való lovaglás.

"Ettől még hadd használjam a tudomány szót. Vagy ha tudsz jobbat helyette, segíts ki, kérlek!"

Rengeteg szó van, de a te területed, jobb, ha te választasz. Nevezheted kutatási területnek, művészetnek, filozófiának... szakterületnek... mittudomén.

arthurthedent 2022.03.02. 09:15:04

@cvsvrs: "a tudomány alapja a számolás. a kalkulus. "

Nem, nem az. A tudomány alapja a tudományos módszertan, más néven a tudományos módszer. Az, hogy a matematika sikeres a tudományokban valóban igaz, de pusztán a matematika semmit sem tesz tudománnyá. Rengeteg áltudomány van, ami úgy próbál hitelesnek tűnni, hogy matematikát használ.

Ilyen például a közgazdaságtan és a pszichológia néhány részterülete is vagy az asztrológia, a numerológia vagy számmisztika...

igazi hős 2022.03.02. 09:37:28

@G. Nagy László: Ezzel nem cáfolod az állítást. Te nem vagy gazdag, jómódú vagy.

G. Nagy László 2022.03.02. 09:40:07

@igazi hős: Ez igaz. De elég is nekem ennyi. És a legtöbbünknek elég is a jómódúság.

2022.03.02. 09:44:11

a ballerek számolnak, csak szubjektív értékítéletre alapozva. tehát megkérdik a szegény kis telepit, hogy ugye el vagy nyomva. és el lesz nyomva főleg akkor, ha jobber kormány van. ezeket a tanulmányokat lehet publikálni nemzetközi szaklapokban. micsoda szörnyű elnyomatásban élnek magyarországon, mert nem szdsz adja a miniszterelnököt. és ebből lesz egy világméretű hisztéria. "világhírű" szociológusok. ceu aktivisták. stb. és ezt mérik nemzetközi tudományos rangsorokban. és ennek csúcsa a gender tudomány. 100 férfiből 0.1 érzi magát nőnek, vagy egy kicsit nőiesnek. és ezt fel kell tornászni 10x-esére, vagy 100x-osára. és ez egy ellenkultúra.

és a jobboldal egy ellen-ellenkultúra. azt mondja, hogy a ballerek hülyék. és ez igaz is. csakhogy a jobberek is hülyék. prof. dr. bagdi emőke sem tudós, legalább ő jószándékú. legalább is jobb szándékúnak képzelem az ellene ezrével tiltakozó baller pszichológusokhoz képest. akik azt mondják, hogy kérem szépen felmértük, hogy 100 gyerekből 30 a nemi sztereotipiákkal ellentétesen is viselkedik. mert időnként a lányok is jászanak kisautóval. át kell operálni. nehogy szülni akarjon.

prof. dr. bagdi emőke egy világias lelkész. a tévében jakubcsek gabriella is az akar lenni. csak emőke néni olvas szaklapokat. és kimódol lelki gyakorlatokat. de ezek leginkább teologikusak. nem tudjuk, hogy mitől működik. és vagy működik, vagy nem működik. ő modern kori vallásosságot képviseli. mondjuk nem is mond mást.

a kapcsolódó tudomány az nem pszichológia, vagy a pszichiátria, hanem a neurológia. ami méricskél. objektív módon. és egyébként lehet, hogy az esetek döntő többségében a prof. dr. bagdy emőke munkamódszerei vezetnek eredményre. az általános emberség mellett. két dolgot kell tudnia. szigorúbbnak lenni az apáknál és engedékenyebbnek lenni az anyáknál. és ezeket váltogatni. ez a pszichologizálás. ami nem tudomány, hanem ezotéria. és ebben van marketing. például laár andrás aki előadja, hogy ő buddhista szerezetes, valójában nem az, de el tudja hitetni nézőkkel. és laár andrás úgy egyébként jószándékúnak tűnik, tehát legyen ő a magyar budddhista szerzetes. legyen ő is része a kortárs magyar vallásosságnak. inkább ő, mint akik népellenes módon hiszterizálnak.

de ettől még laár andrás nem valódi tudós, hanem inkább egy teológus. a mondókáját logikai úton módon képes ráncba szedni úgy, hogy közben hivatkozik nagy mesemondókra. hogy kérem szépen jézus életében 12 évről nem tudunk semmit. és éppen akkor egy buddhista kolostor falára felfestették azt, hogy "jesu". és ebből nyilván az következik, hogy egy az Isten.

és hirdetik az igét szántai lajossal, aki egy mesemondó. aki a magyar történelmet asztálmítoszi foglalatban vizsgálja. de ő nem egy idióta. egyáltalán nem az. hanem a történész tudományos munkamódszerét (ami nem azonos azzal, hogy olvastam egy könyvben) felváltja a nemzeti idealizmussal.

a történettudomány ott kezdődik, hogy a régész kiássa a csontokat. az antropológus megvizsgálja a sérülést. és próbálja kiokoskodni, hogy egy polgári áldozatokat mészároltak le, vagy katonákat végeztek ki, azért van ennyi csont. és hogy milyen módon tették. lóról öldököltek és utána gyalogosok adták a kegyelemdöfést, vagy mégis hogy. és ehhez talál egy horror történtet a levéltárban, vagy a néphagyományban. ebből a tudomány az antropológia. amire a történész azt mondja, hogy az "csak" segédtudomány. lófaszkarikát. az a valódi tudomány. a többi képzelgés. aha ez az öldöklést ez a népballada erősíti meg, vagy valami feljegyzés valamelyik várkapitánytól, vagy az ellenoldalról.

a modern történettudomány komplex. szántai lajos pedig teologikusan képzeleg. de az is rendben van. azért, mert ő jószándékú. szemben a történelemtanárok egyesületével, akik szintén képzelegnek, de úgy, hogy abból a magyarság mindig a legrosszabbul jöjjön ki. a legnagyobb ellenségeink nem is feltétlen a környező népi nacionalisták, mert ők a saját szemszögükből idealizálnak, hanem az identitást vesztettek, akik brutális módon destruktívak.

és ebből lesz egy politikai játszma. és ezt nyeri meg úgymond a jobboldal. csak ne képzeljük már azt, hogy ez a tudományosság helyébe léphet. szántai lajos egy kiváló mesemondó. aki az írásból kiemeli azt, ami az ő szívének és a magyarok lelkületének kedves és ebből próbál tanulságokat levonni. tkp. néptanító. modern kori lelkész. és egyébként ők teremtik meg a jobber ideológiát különösen vidéken. a vidéki fidesz és egyébként ideologikusan rokon jobbik szavazó abszolút nem szabad piaci, kapitalista párti, stb. (a jobbikos még utálja orbánt is.)

CSOKKI MÁLNA 2022.03.02. 09:47:15

@G. Nagy László: Adómentességet élvezett, de voltak egyéb kötelezettségei a király felé, aki ugye hűbérura volt, birtoka is hűbérbirtok. Hogy egy jobbágy a két tized leadása után mennyit tudott megtakarítani, nem tudom, de nem hinném, hogy túl sokat. Alapvetően a feudális földviszonyok a kapitalista fejlődés gátjai voltak. Erről ír Széchenyi Hitel c. munkájában..

igazi hős 2022.03.02. 09:52:56

@arthurthedent: Mi az összefüggés a kettő között? Az a kérdés, hogy mennyit lehet megkeresni, vagy az, hogy mennyiből lehet munka nélkül magas, de nem luxus szinten megélni. Gazdagságon az utóbbit értjük, ha ehhez évi 30-40 millió kell, akkor az valahol 1 mrd körüli tőkét jelent. Lehet, hogy "mindössze" 700 millió is kitermeli azt az infláció + 5%-os hozamot, amiből megvan ez az összeg, de igazából mindegy.

igazi hős 2022.03.02. 09:57:24

@arthurthedent: "Ez az "uralkodó inflálta a pénzt" egy ritka jelenség volt" Ennek olvass utána. Minden országban előfordult, az uralkodó bevonta a régi pénzt és hígabbat veretett helyette. Mondj egy középkori országot, ahol nem királyi monopólium volt a pénzverés.

Rubasov et. 2022.03.02. 10:00:03

@arthurthedent:

"Hú, öregem, a matek az nem az erősséged ugye? Magyarországon az elsöprő többség száz év alatt sem keresne meg egymilliárd forintot."

Tisztában vagyok ezzel. Ahogy nyugaton is sokaknak csak álom akár az 1 millió dodó, euró. A kérdés nem az volt, hogy mennyire elérhető ilyen vagyon, hanem honnantól gazdag valaki. A gazdagság pedig a társadalom 1%-nak érhető el.
Amit elfelejtettem, hogy gazdagsághoz az is hozzátartozik, hogy a vagyonod legalább egy felső középosztály szinten el tud tartani.

igazi hős 2022.03.02. 10:01:18

@arthurthedent: "hosszú évek óta próbálkozom" Tiszteletre méltó elhivatottság. Én már rég el sem olvasom őt.

2022.03.02. 10:02:10

@arthurthedent:
ha egy diszciplinában nincs matek, akkor az nem nagyon lehet tudomány a modernitásban.

van a közgazdaságtudomány, a közgazdaságtan. és abban van a szabad kereskedelem, ami ugye a liberális közgazdászok szerint mindent megold. szabadjára kell engedni a kereskedőket és globális jólétet teremt. ezt az ideológiát többnyire a nyugati gyarmatosítók találták ki és világias zsidók pénzelték. és nem teremtett globális jólétet, inkább nagy vagyoni különbségeket. illetve van aki szerint de. mert az a bangladeshi munkás örüljön, hogy naponta kap 1 dollárt. és ha nem lenne szabad kereskedelem, akkor annyi se jutna neki. és ebből lesz egy politika perpatvar. ebből lesz a nyugatellenesség, a baloldali már "leantiszemitázna", stb.

a matematika erre azt mondja, hogy van a szállítási probléma. termelő és fogyasztóhelyek között kell megkeresni az optimális útvonalat úgy, hogy a nyereség legyen maximális, vagy a veszteség minimális. két külön probléma. ugyanaz a matek. és ebből következően mindjárt két optimum is. van egy veszteségminimalizálós is. és a baloldal azt mondja, hogy arra optimalizáljunk. és hagyományosan arra mondják, hogy keresztényi. a jobboldal arra, hogy csak a nyereségvágy, az önzés. amire azt mondják, hogy a zsidó kultúra alapja. a liberalizmus az, hogy lehet így is, lehet úgy is. nem a filoszemita bölcselet, hogy csak a nyereségre lehet optimalizálni mondjuk az orosz-ukrán háborúban, hanem a veszteséget is lehet minimalizálni. az a baloldaliság.

a matematikának mindegy. mindegy, hogy a kereskedő zsidó, vagy nem zsidó. humanista, liberális, vagy illiberális. a közgazdaság tudomány számol. és egy modellen belül számol, vagy számolgat. mert a matek se tud mindent kiszámolni. van amihez egyelőre nincs matek. például az, hogy az univerzum törvényszerűségei folyamatosan változnak. nincs hozzá számfogalmunk. hanem azt mondjuk, hogy az egy idő paraméter, egy valós paraméter, és az relativisztikusan olyan, mint a tér. és ezeknek van dimenziója. de az már vitatéma, hogy hány tér, vagy idődimenzió legyen. az idő is lehet kétdimenziós. mert abban van egy ciklikusság. nemcsak lineralitás. és a teret is lehet közelíteni érintősíkkal, és azt gondolni, hogy el van görbülve, stb. ezek a modellek is egymással konkurálnak. és ami ezeket összekapcsolja az, hogy ezeknek az alapja: matek.

és ha nincs matek, akkor nincs tudomány. és a budapesten vannak tudományos ismeretterjesztő előadások, és az előadó mindig elmondja, hogy nem lesz matek. onnantól kezdve papolás. mint ez a komment. számok nélküli világban való érvelés. hogy értsed már meg baszki.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.02. 10:11:05

@arthurthedent: Bizonyos bonyolult folyamatokat matematika nélkül nem lehet leírni. A matematika egy szofisztikált leíró nyelv..

Rubasov et. 2022.03.02. 10:11:22

@G. Nagy László:

"Egy fenét, ennél jóval kevesebb is elég. Jómagam például nem vagyok igazán vastag - a vagyonom megfelel egy átlagos holland polgár vagyonának - de ez bőven elég ahhoz, hogy úgy éljek, ahogy akarok. Lassan húsz éve csakis olyan dolgokkal foglalkozom, amiket szeretek."

Címnek jobb lett volna, az, hogy lehet-e becsületes munkából egyről a kettőre jutni. Erre a válasz: igen. Meggazdagodáshoz viszont legaláb 80%-ban kellenek a soft skillek.
Egy átlagos (nem medián) holland vagyona kb. 150 millió ft-nak felel meg. Ha azt vesszük, hogy a célod a minél magasabb passzív jövedelem és nem a csilivili-instakompatibilis élet, és egy kb. 40 milliós 70 -75 nm-es panelban laksz egy pesti külsőbb kerületben, akkor marad 110 milla. Ebből kb. 4db 50 nm panel lehet venni külsőbb pesti kerületekben, amiket kb. 120k-ért lehet kiadni. Ebből 480k jön be adózatlanul, becsületesen adózva 420. Ebből szingliként jól meg lehet élni, de egy négytagú család már csak alsó középosztály szinten tud meglenni.

igazi hős 2022.03.02. 10:12:29

@cvsvrs: Nagyon nagyvonalúan kidobtad az egész modern fizikát a tudományok közül. Kár érte, egész izgalmas 100 éve volt.

2022.03.02. 10:15:34

@arthurthedent:
a főzés, a receptúra is számolás. a nagy élelmiszerkönyv szerint a vizes piskóta 1 tojás mellé 1 evőkanál cukor, víz és liszt. kicsit több liszt kell bele a háziasszonyok szerint. és tartozik hozzá egy munkamódszer. és előáll a piskóta. és mindenki megbizonyosodhat arról, hogy ez piskóta.

ebben is van módszer, mérés, számolás. mégse tudomány. miért? mert ennek nincs axiomatikus alapja. tehát nincs teologikus alapja, hogy a piskótaságról ezt és ezt hisszük. hanem a sütés főzős tudománya "fel van világosodva". nincs hitbéli alapja.

a másik oldalon teológia van. számolás nincs.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.02. 10:18:22

@igazi hős: A kvantummechanika és az általános relativitáselmélet igen bonyolult matematikai nyelvet használ..

igazi hős 2022.03.02. 10:18:51

@cvsvrs: "de ő nem egy idióta. egyáltalán nem az. hanem a történész tudományos munkamódszerét (ami nem azonos azzal, hogy olvastam egy könyvben) felváltja a nemzeti idealizmussal" Ezt most ne állítsuk pára az előző, matematikáról szóló állításoddal, ugye? Az túl tudományos lenne, egy valóban egyszerű ítéletkalkulus megmondaná, hogy ki a tudó és ki az idióta.
"Szakértelem ócska bolsevik trükk."

2022.03.02. 10:19:22

@igazi hős:
a modern fizika is számol és méricskél. mégpedig axiomatikus (hitbéli) alapon. és legújabban felfedezték a csodálatos foncsorka nevű részecskét, ami az univerizum 95%-át alkotja. de eltelik néhány hét, vagy év, akkor kiderül, hogy mégse. mert rájönnek, hogy van még a furmányos formányos. és ez a legújabb kori fizika.

igazi hős 2022.03.02. 10:20:14

@igazi hős: @CSOKKI MÁLNA: Igen, elfelejthetjük az igaz/hamis állításokat, amit a kolléga erőltetett.

midnight coder 2022.03.02. 10:35:53

@G. Nagy László: Nyilván, ha korábban vagy késõbb él Bill Gates, akkor mást csinál. De késõbb is lehetett nulláról naggyá lenni ezen a területen, lásd Facebook. Korábban kicsit kisebb volt a mozgástér, illetve több meló volt, de akkor is volt mondjuk Edison.

midnight coder 2022.03.02. 10:40:03

@G. Nagy László: A lényeg, hogy mindenkinek van egy személyisége, egy értékrendje, képességei és ezen belül kell megtalálni azt, amivel érdemes foglalkozni. Aki zárkózott, az ne menjen olyan helyre ahol a siker titka a kommunikáció. Aki nem szeret leülni és sokat agyalni egy problémán, az ne menjen programozónak. Akinek olyan a hallása, hogy diót lehet verni a botfülével, az ne menjen zenésznek.

2022.03.02. 10:43:43

@igazi hős:
szántai lajos és hozzá hasonló néptanítók teológusok. szántai lajos úgy tart előadást, hogy kérem szépen idézzük a velencei követét. magyarország egy csodálatos ország. értik a hallgatók ugye. ha ezek a velencei kalmárok, ez a kalmárköztartársaság követe is azt mondja, hogy magyarország gyönyörűséges, akkor higgyük már el neki szemben az akadémikus történetírással, amelyik azt mondja, hogy szörnyűséges. persze magyarország időnként szörnyűséges, mert jönnek különféle idegenek és a kárpát medencét, ezt a világ csodáját szörnyűséggé változtatják. és ha nem mondjuk egy ganz ábrahám, akkor ők persze magyarokká válnak. értjük ugye ábrahám, de mégis csak magyar. tehát ők a jó oldalára kerülnek. és akik a rossz oldalra állnak azok feladják a kereszténységet. ez a nemzeti idealizmus. van aki asztálmítoszi foglalatban értelmezi a magyar üdvtörténetet. az ilyen nem idióta, hanem modern kori teológus. felvilágosult nézőpontból futóbolond.

őnekik van hitük. nagyon erős hitük. és amit abból következően képzelegnek az nem valódi tudomány. hanem vallás. népvallást alapozzák meg. és egyébként az identitás teremtéshez elengedhetetlen. ami tudományos, vagy félig tudományos az a magyarságkutató intézet. akik azt mondják, hogy ezt a mesevilágot archeogenetikai mérésekkel támasszuk alá. de az is problémás.

pl. az árpád házi királyok egyenes férfiágon az r1a-z95 jelű evolúciós őságból eredtek. és az ilyen típusú csontokra a régész azt mondja, hogy az pre-szkíta. és a krónikás hagyományban is az van, hogy a turul nemzetség szittya volt, akkor ez nyilván erősíti ezt a hitvilágot. szemben azzal, hogy árpád vezér otthon még finnugorul beszélt. mert a szkíták alaphelyzetben szkítául beszéltek, vagy valamilyen őrájuk jellemző nyervezetet használtak. amíg más ténybeli ismeretünk nincs addig ezt kell feltétleznünk.

de ebből egy vallásvita adódik. kik voltak a magyarok, milyen eredetű a nép, a nyelv, stb. és ebből a valódi tudomány az a bázispárokkal való számolás. és ebből kellene kiokoskodni, hogy kik is a magyarok. az igaz hitűek. és lehet mondani, hogy nem kell ez a vallás része. ezt mondja a baloldal. de kell, mert ez teremt nemzeti identitást. ezt mondja a jobb.

szántai lajos és a magyarságkutatók együtt az eredeményeiket elfogadtathatják az eredményeiket a nemzetközi tudományos közélettel. a columbia és a stanford egyetem magasan jegyzett tudósai publikálnak úgy, hogy a lábjegyzetekben szerepel hóman bálint. és ez megjelenik a nature magazinban. bonyolult számítási eredményekkel. így lesz tudomány. szántai lajos önmagában teologikus papolás. a magyarágkutatók úgy csoportosítják a tényeket, hogy neki legyen igaza. a ballerek azt mondják, hogy ezek futóbolondok, nácik.

szigorúan véve a tudomány a hitre alapoztt számolás, méricskélés. önmagában a hit nem elegendő. és hit nélküli számolás, méricskélés sem. ami a "felvilágosult" bölcselet.

0dzsud0 2022.03.02. 10:46:24

@Rodney_2: "Néhány hónapja megnéztem egy videót a pénzhez való viszonyról."

Ha még vissza tudod keresni: melyik volt ez a videó?

2022.03.02. 11:06:47

tudomány: hit, számolás, mérés.
vallás: hit.

és ha valaki azt mondja, hogy tisztességesen is meg lehet gazdagodni. az nyilván egy hittétel. és az is, hogy nem lehet. és bármit és az ellenkezőjét is alátámaszthatja jövedelmi mérésekkel. nem definiálja, hogy mi a tisztesség és a gazdagság.

G. Nagy László 2022.03.02. 11:39:52

@Rubasov et.:

"Ebből szingliként jól meg lehet élni, de egy négytagú család már csak alsó középosztály szinten tud meglenni."

Négytagú családom van, és szerény jómódban, mondhatni, az alsó középosztály szintjén élünk. Abszolút ínyemre való lét. A gyerekeim sem szenvednek hiányt semmiben. Nem Mexikóba járunk nyaralni, csak a közeli tengerpartokra. Nekem ez kifejezetten elég, nem vágyom igazán többre. Így is nagyságrendekkel jobban élek, mint a szüleim, pláne a nagyszüleim éltek valaha is.

Rodney_2 2022.03.02. 11:40:53

@0dzsud0: nem nyilvános, de biztosan van sok ilyen ami nyilvános, keress a youtube-on. Sokszor ezek a "pénzügyi tanácsadók" nyomnak ilyeneket, az a lényege, hogy bármyennyi a fizetésed, csípj le belőle egy kicsit és kezdj el félretenni. A kamatos kamat 30 év alatt csodákat tud tenni. Lehet ilyen idegesítő példákat találni bárhol hogy pl ha X egy adott évben nem vesz meg egy új autót, hanem abból a pénzből pl OTP részvényt vesz 4000 Ft-os árfolyamon, akkor 6 év múlva nem egy 6 éves használt autója van hanem 4X pénze :))) Erre lehet azt mondani hogy demagóg hülyeség, de azért amikor egy teljes "proli" réteg vett 2008. előtt 0%-os downpaymentes 10 éves futamidejű CHF finanszírozásra Suzukit, az azért nem a pénzügyi tudatosság csúcsa volt.

Rodney_2 2022.03.02. 11:46:55

@0dzsud0: ilyet keress, hogy "pénzügyi tudatosság" vagy "pénzügyi szabadság" de kerüld el az MLM propaganda videókat (van aki abból gazdagodott meg, de téged most nem az érdekel :) )

2022.03.02. 11:49:36

@Rodney_2:
melyik takarító gazdagodik meg? mancika néni, aki a közkórházban takarít. aligha. mert a kórházban szegény betegek vannak. magánklinikán már többet keres. és ha leggazdagabb budai villákban takarít, akkor még többet. a kapitalizmus társadalmi alapja az, hogy az eleve gazdagoktól kell a lehető legtöbb pénzt kicsalnia a takarítónak is, és a feltalálónak is. aztán ezt hívhatja valaki tisztességnek, ez magyarul leginkább kapzsiság.

2022.03.02. 12:37:00

egy főre vetíve a világ évi 457 dollárt 1960-ban, évi 811 dollárt 1970-ben, 4310 dollárt 1990-ben és 2020-ban 10,925 dollárt költött el a világbank adatai szerint. tehát a jobban élek a szüleimnél, nagyszüleimnél, mert kétszer, háromszor, vagy akár húzszor annyit keresek. az még kevés. az ő fizetéseiket mindig az előző évtizedekhez mérték.

egy fiatal nem megy annyi pénzért el újságot árulni, mint egy nyugdíjas. tehát ha olyan a munkakör, amit mindketten el tudnak látni, akkor a fiatalabb 2-3x annyi pénzt követel magának, mint a legidősebb. ez is a rendszer adottsága. a kapitalizmus a semmiből brutális mértékű pénzt teremt.

a fiatal ha racionalizál, akkor úgy érzi, hogy jobban él. és egyébként nem teljesen alaptanul. ha látja a boldog békeidőket, akkor az lesz az érzése, hogy régen minden jobb volt. és ebben is van valami.

Boldeone2 2022.03.02. 12:41:02

Hèköznapi munkából meggazdagodni nem lehet , de egy felső közèposztálybeli lètet - megfelelő szakmával , szorgalommal - el lehet èrni , nèhány szakmával mèg gazdaggá is lehet válni.

A legtöbb gazdag ember - normál viszonyok között - vállalkozási " aktusokkal " lesz gazdag , nem úgy , hogy gyűjtöget èlete vègèig a munkajövedelmèből, extrèm kivètelektől eltekintve ( sztár sportolók )

Vagy kitalál valami újszerűt, aminek nincs vagy kevès a konkurenciája. Ez a vállalkozó , innovátor, felfedező meggazdagodása. Nagyon ritka az ilyen , a legtöbb esetben olyanoknak sikerül akik már elve jelentős kapcsolat- vagy pènztőkèvel rendelkeztek

Vagy "eredeti tőkefelhalmozás" útján - akvirálja a köztulajdont sok esetben a közössèg pènzeiből . Ez nem vállalkozói meggazdagodás , mert politikai alapon törtènik elsősorban. Hasonlít a feudalizmushoz, ahol az uralkodó földet\vagyont osztott a nemeseknek használata

A legtöbb gazdag csak viszi tovább a felmenői által megszerzett tőkèt

A kisember meggazdagodása nem nagyon esetleges , legtöbbször inkább a vakszerencse hozza, pl . nyer a lottón, de mivel nem abban a társadalmi- gazdasági közegben mozog ahol kell , sok esetben rövid úton el is veszeti.
A vállalkozóva válás rögös útját vègig kell járni mindenkinek , csak úgy lehet sikeres valaki

Tanácsom kisembereknek : most kell nagyon figyelni , mert vihar tombol a világban! Aki jól mèri fel a lehetősègeket , az kaszálhat rajta. A nyáron vettem USA dollárt pl , ma pedig már 54 ft nyeresègem van minden dolláron
Most kezdődik sajnos a haláltánc Putyin inváziója miatt
A kisember - ha nincs èsznèl - brutális èletszínvonal - csökkenèst szenvedhet el .

G. Nagy László 2022.03.02. 12:52:02

@Boldeone2: Én ma vásároltam be OTP részvényből. Meglátjuk...

2022.03.02. 13:02:57

@Boldeone2:
csak ugye az átlag ember a tisztességes munkán nem ezt érti, hogy vett dollárt. egyáltalán azon, hogy munka nem azt érti, hogy vásárolt valamit.

2022.03.02. 13:11:14

és ugye ilyenkor egy szó se esik arról, hogy a szabad piaci árfolyammozgásba nem játszat bele az államok működése. mert az elmélet az, hogy ezek tisztességesen nem tényezők, nem lehetnek azok. ha valaki ezt vallja, akkor követelnie kellene a tőzsdei kereskedés felfüggeszését, mert most az árfolyamokat elsődlegesen az államok irányítják.

0dzsud0 2022.03.02. 13:12:21

@Rodney_2: Köszi és igen, egy pár ilyen tartalommal azért már találkoztam. Amúgy akinek dollármilliói vannak, elfogad akár egyetlen befektetési tanácsot is privátbankároktól? :)

2022.03.02. 13:32:05

és ugye most a nyugat tapsikol, hogy küldjenek még fegyvert, hogy még essenek az árfolyamok, mert ugye ők is tudják, amit ti. és ezért képeznek ki nyugat ukrajnában fiatalokat fa puskákkal, hogy majd megállítják az orosz hadsereget.
galeria.cdn.index.hu/kulfold/2022/03/02/oroszorszag_ukrajna_haboru_konfliktus_lviv_civilek_fegyver/42046720_64ee65fa9238ddd63bb224c400e565a0_y.jpg
nem azt mondom, hogy nem kell venni dollárt, mert a hülye is tudja, hogy ebből a konfliktusból viszonylag jól jönnek ki az amerikaiak. az imf is teremt egy rakás dollárt a semmiből. hogy vegyék meg a fegyvereket. képezzék ki ezeket a szerencsétleneket. és ezen bárkinek lehet pénzt keresni.

ez erről szól rövid távon. hosszabb távon meg arról, hogy a gazprom-ot is esetleg felvásárolják a tisztességes munkából eredő pénzből? lófaszkarikát. csak az gonosz putyin meggátolja. nincs demokrácia. nem lehet semmiből teremtett pénzből, a semmiért vásárolni valamit. szörnyűséges. budapesten mindegy, hogy bal, vagy jobboldal. lelkesednek, hogy szipiszupi. ami rendben van.

csak ezt a lószart úgy adjátok el, hogy ez a polgárosodás.

midnight coder 2022.03.02. 13:33:31

@cvsvrs: "a fiatal ha racionalizál, akkor úgy érzi, hogy jobban él. és egyébként nem teljesen alaptanul. ha látja a boldog békeidőket, akkor az lesz az érzése, hogy régen minden jobb volt. és ebben is van valami. "

Attól függ mikorhoz képest és hol. Pl. ma egy átlag magyar panelproli jóval nagyobb luxusban él, mint 100 éve egy uralkodó. Van jól fûtött/légkondicionált komfortos lakása, jó eséllyel autója is, a 100 évvel ezelõttihez képest fejlett orvosi ellátása, lehet akár több száz könyve, az olyasmirõl nem is szólva, mint Pl. a TV és az internet. És ehhez csak napi 8 órát melózik, ami akkoriban szintén keveseknek adatott meg. De Pl. egy nyugat-európai, vagy egy amcsi átlagpolgár már érezheti úgy, hogy szarabbul él mint apuka a 80-as években. Ugyanakkor egy kínai sorstársa nagyon-nagyon szerencsésnek érezheti magát, hogy nem akkor élt. Kis hazánkban is hasonló a helyzet - bár nem nyugati az életszínvonala az átlagpolgárnak, de azért bõven jobb mint Kádárék idején. Aztán persze van egy rakás akinek sokkal szarabb - bár az igazság az, hogy Kádárék alatt is voltak nagyon csórók csak nem volt sajtójuk sõt szem elõtt sem nagyon voltak, és egy másik rakás akinek sokkal jobb.

Andy73 2022.03.02. 13:38:49

@Rubasov et.: Divatos kifejezés a passzív jövedelem, de a gyakorlatban nem túl gyakori. Az ingatlan bérbeadás sem az, hanem egy szolgáltatás, ami munkával, kockázattal és a bevétel mellett kiadással is jár. Persze meg is bizhatsz valakit, hogy az ingatlanokat kezelje helyetted, de akkor még több a kiadasod és így kisebb a hasznod. Az viszont igaz, hogy ebből nehéz meggazdagodni, pláne rövid távon. Ahhoz ezt nagyban kell csinálni, amihez eleve komoly kezdő tőke kell

Boldeone2 2022.03.02. 13:45:47

@G. Nagy László: A pánikban èrdemes vásárolni , de van egy olyan fèlelmen , hogy itt tartós bajok lehetnek. Lehet, nem vagyunk mèg a "piac alján " de hosszabb távra már jó lehet most is. A bajban az USD, arany , svájci frank a legjobb
A legóriásibb bajban meg a termőföld
Enni mindig kell , ha összeomlik a piac akkor is

Andy73 2022.03.02. 13:50:56

Ha vállalkozó vagy és sikeres, akkor van esélyed a meggazdagodásra. Ha alkalmazott, akkor is kereshetsz jól, de az ritkán eredményez igazi gazdagságot, legfeljebb a szegénységhez, a nélkülözéshez képest. A hozott minták és hiedelmek persze meghatározóak, ez sokaknak ismert dolog.

2022.03.02. 13:55:08

@midnight coder:
az, hogy valaki fiatalként 2-3x annyit keres, mint egy idősebb, mondjuk a szülei az kb. abból adódik, hogy 2-3x annyi pénzt lehet elkölteni. a szülők a munkaerőpiacon jóval kiszolgáltatottabbak. ez nem abból adódik, hogy annyival jobb lett az élet, hanem ennyivel több pénzt lehet elkölteni és fiatalnak ennyivel jobb lenni, mint egy idősnek. ha nem lenne sokkal sokkal több pénz kigenerálva, akkor lehet, hogy rosszabb lenne.

a semmiből történő pénzteremtésnek az eredménye. és ha a pénz most rubelben inflálódik, mert oda lőcsölik a veszteséget, akkor abban keletkezik. de ez nem valódi nyereség. kiképzik az ukrán fiatalokat, hogy lőjenek. húzzák el a válságot, hogy erősödjön a dollár és essen a rubel. ezért. a leghülyébb is tudja brüsszelben. a legokosabb se feltétlen tudja, hogy voronyezs nem ukrajna. a brit és a francia nem tudja, akik legmagasabb szinten döntenek. de azt tudják, hogy most a rubel esni fog, a dollár erősödni, tehát dollárt kell teremteni, fegyvereket kell eladni, hogy a válság elhúzódjon. és utána a facebook profilban kiteszik kék-sárga filtert.

és erre azt mondják, hogy ez a nyugatos polgári minta. lehet, hogy nyugatos, csak ez nem a tisztes polgárosodás, hanem a gyarmatosítás és abból eredő gazdagodás.

kewcheg 2022.03.02. 14:08:10

Magyarorszagon nem lehet.Ahány viszonylag ugynevezett "gazdagabb" embert ismerek szukebb környezetemben / jellemzoen agrárvállalkozo, panzios, épitési vállalkozo stb., tehát mégcsak nem is klasszikus gazdagok, hanem inkabb olyanok, akik gond nélkul tudnak elkolteni mondjuk 40-50 milliot bármire- mint erkolcsileg gátlástalan emberek.Bár vannak fokozatok.Némely kozuluk egész szeretetreméltó is tud lenni:)))

ulpius66 2022.03.02. 14:17:48

"Tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni"

Ennek a durvább változata:

"Tisztességes munkából nem lehet megélni!"

ulpius66 2022.03.02. 14:22:45

"Tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni" --- mondják ezt önmaguk vigasztalására azok, akik képtelenek ötről hatra jutni......

Egész életüket leélték a panel 8. emeletén, egy harminc éves Opel Astrájuk van..... de!!!! MINDENKIRE IRIGYEK, AKIK NAGYOBB LAKÁST VETTEK, VAGY ÚJABBRA CSERÉLTÉK AZ AUTÓJUKAT.......EZEK BIZTOS, HOGY TISZTESSÉGTELENÜL "GAZDAGODTAK MEG"!!!!!

baalint1 2022.03.02. 14:24:02

Először is gratulálok, hogy hosszú ideje először végig tudtál írni egy cikket, hogy még a végébe se tetted bele a szokásos újkommunista propagandát!

Amit írtál, az alapján tényleg érdekfeszítő történet, sajnos én is ismerem a problémát a saját környezetemben is. Nálunk például kialakult egy olyan helyzet, hogy én szüleimmel, testvéreimmel lehet pénzügyekről beszélni, feleségem családjával nem, és hasonló oktból nem, mint az első esetben, amiről írtál.

Az általad felsorolt 4 pont következtetés nagyon igaz, és szomorú, de annyi de annyi ember önsorsrontásán, illetve gondolkodásmódján nyomonkövethető. Családok, akik ha megtehették sem mentek soha nyaralni vagy kikapcsolódni, ha mégis kikapcsolódnak, akkor ürügyet keresnek, pl. valakit meglátogatnak, valakinek elmennek segíteni, és akkor kombinálják a kellemest a hasznossal, de soha nem képesek arra, hogy saját magáért végezzék a tevékenységet. Internetes trollok, akik csak azért fikáznak egy tehetős embert, mert tehetős, és csak nem is értik a különbséget a közpénzlopásból meggazdagodás és a sikeres, piaci alapon történő vállalkozás között, mindkettő azonos számukra az erkölcsi mércéjük alapján. És akkor mondhatom én, hogy miért nem jó az alapjövedelem, vagy mondjuk az árszabályozás, hogy ne csak egy politikai oldal faszságát említsem, mert nem azért nem érti, mert buta lenne, hanem azért nem, mert sokkal mélyebben rejlő problémái vannak, nem elég logikailag levezetni neki valamit, vagy akár gazdasági esettanulmányokkal alátámasztva, mert hiába érti a logikát, ha csak azért is ragaszkodik az életszemléletéhez, ami ellentmond ennek.

Egyébként az a tapasztalatom, hogy idős emberek életszemléletét már ritkán lehet megváltoztatni. Apámra mondjuk büszke vagyok, hogy pl. a magyar oktatási rendszer, azon belül a felsőoktatás, mivel munkájában ahhoz volt köze, alapproblémáit már nyugdíjhoz közel értette meg (nem az én hatásomra). Politikától függetlenül, mert az alapproblémák nem köthetőek konkrét politikai rezsimhez.

2022.03.02. 14:27:05

@kewcheg:
mert a brüsszeli politbüró azt képzelte, hogy ha kiszór milliárdokat egy pályázati rendszerben, akkor lesz egy gazdag vállalkozói réteg, amelyik őket támogatja. csak orbán ezzel szembeszállt. mondván, hogy ha szétveri a kommunistákat, vagy abból legalább a régi politikai bizottsághoz tartozókat, mert a hazafias népfrontban vannak a jó elvársak (ez lesz a történelmi érdeme a magyar belpolitikában), akkor az neki kevés.

és külpolitikában szétveri a félfasiszta brüsszelt. amelyik most küdi a fegyvert. orbánnak van annyi esze, hogy ez így nem frankó. különösen kényszersorozással egybekapcsolva. olyanokat fognak ripityára lőni, akik nem akarnak hősi halált halni. és ugye lehet sorolni brüsszel hülyeségeit. és ebből meggazdagodik az építési vállalkozói kör. betonozni, aszfaltozni és gipszkartonozni kell tudni az olcsó alkalmazottaiknak. és egy mezőgazdasági nagyvállalkozói kör. akik nem földművesek, hanem felmarkolják az eu-támogatást.

a gazdagság nem a tisztességes munkából ered. közelítőleg se. azért, mert brüsszel sem a nyugati adófizetők pénzét költi. hanem a hiányt. a semmiből teremtett pénzt. szétszórják. és kérdés, hogy kinek a haverja bírálja el a pályázatokat, annak a haverjai nyerik a túlárazott közbeszerzéseket. és ezek után cél az olcsó szavazatvásárlás.

és erre balról azt mondják, hogy ez sohasem látott lopás és csalássorozat. nem elékeznek a privatizációra? jobbról meg azt, hogy ez egy olyan fellendülés, egy olyan csoda, ami nemcsak magyarországon példátlan, de az egész világban párját ritkítja.

ulpius66 2022.03.02. 14:27:27

""Tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni" --- mondják ezt önmaguk megnyugtatására, akik "tisztességtelen eszközökhöz" folyamodtak az életükben........valami "nagy ember" szeretője, kitartottja lett az ifjú hölgy, vagy egyszerűen feketén dolgozott/dolgoztatott az illető...... vagy adó- és nyugdíjjárulék csaló volt.....esetleg "el nem ismert, lenézett" munkával szerezte jövedelmét pl. kurva volt, ingatlanokkal, autókkal bizniszelt....

baalint1 2022.03.02. 14:27:58

Egyébként a "tisztességes munkából nem lehet meggazdagodni" nézetnek annyi valóságalapja van, hogy ha a munkát alkalmazotti munkaként tekintjük, a gazdagot pedig felső osztálybelinek és nem középosztálybelinek, akkor munkából nem lehet meggazdagodni. Mert ahhoz vállalkozni kell vagy kockázatot vállalni a tőkepiacon, esetleg ezek kombinációit több generáción át. A saját munkaerődből egy erős középosztálybeli életet építhetsz fel, ha van benned tehetség és szorgalom, persze a legtöbb embernek ez bőven elegendő.

baalint1 2022.03.02. 14:32:31

@G. Nagy László:
Plusz a hely is fontos, abban a korszakban nagyon szűk kisebbség férhetett hozzá számítógépekhez, az is kellett, hogy Bill Gates azon néhány tízezer ember közé tartozzon. Ettől függetlenül azok közül viszont ő lett sikeres, amiért tennie kellett. Egyébként a programozás kevés volt már akkor is, ha csak abban jó, akkor valami olyasmivá vált volna, mint pl. John Carmack, vagy mint mondjuk tök más vonalon Bjarne Stroustrup (hiába hallom sokat a nevét, copyzni kellett...)

arthurthedent 2022.03.02. 14:40:59

@igazi hős: "Mi az összefüggés a kettő között? Az a kérdés, hogy mennyit lehet megkeresni, vagy az, hogy mennyiből lehet munka nélkül magas, de nem luxus szinten megélni. Gazdagságon"

Nem arról volt szó, hogy ki a gazdag, legalábbis abban a beszélgetésben nem, amiben én részt vettem. A birka azt állította, hogy ennyiből lehet szerényen megélni. Szerinted havi 8-10 millióból lehet szerényen megélni!? Mert ha nem, akkor mi a francnak vitatkozol velem?

Rubasov et. 2022.03.02. 14:46:23

@Andy73:

"Divatos kifejezés a passzív jövedelem, de a gyakorlatban nem túl gyakori. Az ingatlan bérbeadás sem az, hanem egy szolgáltatás, ami munkával, kockázattal és a bevétel mellett kiadással is jár."

Nyílván nem teljesen passzív jövedelem az ingatlanbérbeadás sem, de ha normális bérlőt találsz, akkor túl sok baj nincs vele. Egy ismerősöm ad ki lakást, saját bevallása szerint amióta kiadta (1 éve), csak kétszer nézett rá. Egyszer papírokat hozott el, máskor közgyűlés volt. Ezt azért túl lehet élni.
Jól élni persze csak akkor lehet, ha valaki nagyban csinálja.
Ezért írtam az 1 milliárdos vagyont. Ha ez mind ingatlanban van, abból ha olcsó János is vagy, illik havi szinten 2,5-3 millát kisajtolni. Ez már elég egy felső középosztálybeli léthez.

Rubasov et. 2022.03.02. 15:00:26

@G. Nagy László:

"Nem Mexikóba járunk nyaralni, csak a közeli tengerpartokra."

Az aki el tud menni akár csak "horvátba" az azért már nem a középosztály alja. Ti sem csak a passzív jövedelemből éltek. Ha mindkettőtöknek van akár csak nettó 300k aktív jövedelme, az a passzívval együtt kb. 1 millió ft. Egy főre vetítve 250k. A 480k esetén ez 120k. Most valahol egyébként 100k/főnél húzzák meg a szegénységi határt. Ha csak a passzív jövedelem lenne éppen csak kint lenne a fejetek a vízből. A kaja nem lenne gond, de a tengerpart csak képeken figyelne be nyáron.

2022.03.02. 15:04:22

@baalint1:
stroustrup nem lett gazdag. a legjobb programozók amerikai mércével nem lettek igazán gazdagok. nem a google fiúk találták ki a bigtable-t. ők nem találtak fel semmit. hanem őbennük bízott a tőkepiac. zuckerberg náluk is sokkal sokkal rosszabb. hjó, talán okosabb, mint lölő. és lehetne sorolni. steve jobs még az, akire lehet mondani, hogy ő legügyesen rakta össze azt, ami rendelkezésre állt profi marketinggel. és őt megpróbálták kicsinálni. a többi a tőkepiaci háttérrel lett gazdag.

ahogyan elon musk mesés gazdagsága is annak köszönhető, hogy őbenne bízott a tőkepiac. elég sok micropayment rendszer volt. azt választották ki. és azért ért százcsillió dollárt, mert a kampányokban ellenőrizetlenül kreálható tetszőleges számú mikroadományzó. nincs valódi találmány. elon musk egy bsc fizikus diplomával kábé annyit ért a marsutazásból, mint amennyit lölő gázszerelő szakmunkás bizonyítványával ért a mátrai erőműből.

és nem véletlen, hogy ez ugyanaz a rendszer. a különbség annyi, hogy amerikában a magánegyetemek fel vannak tőkésítve, mert elfogadja a nép, hogy van néhány tíz, vagy száz egymással versengő óriás tőkelap az államokban. és ők irányítják a kutatást, a fejlesztést. európában ez a modell nem járható.

és az úgynevezett baloldal azt mondja, hogy európa is rendelődön alá a nyugatos nagytőkés körnek, ami nagyrészt amerikai. és ez se tűnik járhatónak. ahogyan a jobboldal nemzeti nagytőkés világa bukik el gazdasági értelemben az orosz-ukrán háborúban. a "baloldal" pedig kulturálisan. akik most fegyvert és fegyvereseket küldenének nato/eu kérésre. és a nato/eu kéri.

mzp és a többi balfasz a magyar katonákat vezényelni ki a frontra azoknak az oldalán, akik a legjobban utálják a magyarokat. és foglalják el a házaikat, fosztják ki őket, túl azon, hogy semmilyen kisebbségi jogot nem ismernek el. újhelyi istván tapsikol, hogy szegény kis ukránok. és azonnal felvenni őket. álljon le a gázszállítás és az atomerőmű. mert ezt kéri az eu.

a baloldal a brutális népellenesség, európai fegyverszállítás és ukrán kényszerbesorzás. és tapsikolnak, hogy esik a rubel, erősödik a dollár. szipiszupi. két-sárga facebook filter a szolidairtás. és ugye ugyanez ment korábbi háborúkban. és persze a másik oldalról a putyini oroszországot mintának tekintő jobboldal se lesz tartható.

2022.03.02. 15:16:41

@baalint1:
vidéken alkalmazotti létből sem lesz erős középosztály átlagos iskolázottságot feltételezve. és budapesten is csak azért, mert több pénzt költ a semmiből és több a tőkejövedelem.

ha gyügyén lenne a jegybank, akkor hirtelen nagyon jól élnének a gyügyeiek. és nem feltétlen azért, mert zsebre rakják a készpénzt. hanem az ő barátaik alapíthatnák a kereskedelmi bankot a szomszédos zsarolyánban és ők nyitnának fiókokat. szóval a gyügyeiek felfogadnák a sztárséfeket. élnének, mint marci hevesen. egyszerűen abból adódóan, hogy ők a tőkepiaci központ.

az alapprobléma, hogy budapest nem tud tőkét exportálni. tehát hiába van a magyar értelmiség fele oda központosítva az a város ezzel a politikai kultúrával, amit az elmúlt 30 évben demokratikusan produkál alkalmatlan arra, hogy magyarországot a kapitalizmus szopóágáráól eltérítse. és ez a probléma. a budai és a pesti elit alkalmatlansága. és budapest túlhatalma.

és ezen a fidesz annyival visz előre, hogy az elitből valamennyit kiszorít. csak ugye ennek budapest ellenáll. hogy az nem lehet, hogy gyurcsány nélkül kormányozzanak, vagy karigeri nélkül nem lehet világváros, vagy a momentum "technokratái" nélkül. a jobboldal a kisebbik rossz. de azt sem lehet várni, hogy ővelük majd lesz felzárkózás. lassú leszakadás lesz, ahogyan eddig is. és abban lehet bízni, hogy a szlovákok is megindulnak lefelé, vagy ukrajna eu tag lesz, akkor urkán mércével budapest nem is annyira rossz. amúgy ezzel az elittel nehéz lesz. és mindegy, hogy bal vagy jobb. mindkettő meg van választva. és még 24 októberében is ott lesz a dk. vagy majd mindenki a kétfarkú kutypártra szavaz? vagy cseh katinkára, vagy kire, mire?

G. Nagy László 2022.03.02. 15:38:29

@baalint1:

"Apámra mondjuk büszke vagyok, hogy pl. a magyar oktatási rendszer, azon belül a felsőoktatás, mivel munkájában ahhoz volt köze, alapproblémáit már nyugdíjhoz közel értette meg"

Irigyellek érte. Baromi jó érzés lehet azt látni, hogy a szüleid nyitottak, s még előrehaladott korban is fejlődőképesek. Szeretném és is ezt látni a családomban. (Nálunk sem a pénz a tabutéma, sokkal inkább a vallás...)

G. Nagy László 2022.03.02. 15:46:46

@Rubasov et.: Nem megyek bele részletekbe, de úgy van, ahogy mondod: az asszonynak is és nekem is van aktív jövedelmem. Pókerezem is, az is hoz a konyhára. Valahol fél és egymillió között költünk havonta - tény, hogy nem tapsoljuk el feleslegesen a pénzt. Hosszú évek óta minden hónapban nő a megtakarításom összértéke, ez fontos és megnyugtató számomra. (A gyerekeim egyetlen percig sem érezték, mi az a nélkülözés. A fene se tudja, hogy ez mennyire kényelmesíti el őket.)

kewcheg 2022.03.02. 15:58:50

@Rubasov et.: az ingatlanbérbeadásrol az a véleményem, hogy ez az utolso jó év, állitom.A háboru utáni sz@r ellapátolásához óhatatlanul szükség lesz az ingatlanadóra.Nem arra a fékezett habzásura, amit most az önkormik szednek, hanem egy amerikai mértékűre. És ez nem is lenne igazságtalan, nyilván ahol a család él, az ne adózzon / sokat/ de amikor valakinek van négy- öt, akkor miért is ne vállaljon közterhet az olyan vagyon után, ami amugy is évente munka nélkül vagy 15 szazalékot növexik??

baalint1 2022.03.02. 16:25:31

@cvsvrs:
A gazdasági részhez:
Én is írtam, hogy kevés az, hogy valaki jó programozó, az üzleti élethez üzleti tehetség kell. Ezzel semmi baj nincsen.

Ami a propagandát illeti: esetleg tudsz valami saját gondolatot is? Nézd már meg pl. MZP mit is mondott ténylegesen, ne csak az orosz/Fidesz propagandából tájékozódj. Amit előadsz, az továbbra is nettó hazaárulás.

baalint1 2022.03.02. 16:35:06

@cvsvrs:
"vidéken alkalmazotti létből sem lesz erős középosztály átlagos iskolázottságot feltételezve. és budapesten is csak azért, mert több pénzt költ a semmiből és több a tőkejövedelem."

Egyrészt átlagos iskolázottságot feltételezve a többség sehol nem lesz középosztály, talán egy-két extrém gazdag országot leszámítva. A középosztály ugyanis nem társadalom mediánja, hanem azok, akik nem szegények, de nem is gazdagok.

De almát hasonlítod a körtével, mivel vidéken eleve más a végzettségi összetétel, illetve Budapest a magasabb végzettségűek közül többet szív el. Másrészt helyhez kötöd a boldogulást, ami megint hiba, nem mindenki éli le az életét ott, ahol született. Másrészt a cikkben említett tényezők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ki hogyan boldogul. Harmadrészt a van lehetősége és a meg is valósítja nem ugyanaz, ha tényleg olyan társadalmunk lenne, hogy minden magunkon múlna csak, akkor is lennének olyanok, akik lemaradnak.

"ha gyügyén lenne a jegybank, akkor hirtelen nagyon jól élnének a gyügyeiek. és nem feltétlen azért, mert zsebre rakják a készpénzt. hanem az ő barátaik alapíthatnák a kereskedelmi bankot a szomszédos zsarolyánban és ők nyitnának fiókokat. szóval a gyügyeiek felfogadnák a sztárséfeket. élnének, mint marci hevesen. egyszerűen abból adódóan, hogy ők a tőkepiaci központ."

Nézz végig Budapesten a Váci úti irodafolyosón, a Graphisoft parkban, a Soroksári úton és az Infoparkban, a teljesség igénye nélkül, és nézd meg milyen cégek töltik meg az irodaházakat, és hogy azok nagyrészt milyen piacra dolgoznak.

Normális közlekedési infrastruktúra fejlesztés esetében sokkal több lenne persze Debrecenben, Szegeden, Pécsen, stb., is, de sajnos nincs így. Mindenesetre az érvelésed hibás, mert csak kis részét adják a főváros túlsúlyának a központosított hivatalok és intézmények.

"az alapprobléma, hogy budapest nem tud tőkét exportálni. tehát hiába van a magyar értelmiség fele oda központosítva az a város ezzel a politikai kultúrával, amit az elmúlt 30 évben demokratikusan produkál alkalmatlan arra, hogy magyarországot a kapitalizmus szopóágáráól eltérítse. és ez a probléma. a budai és a pesti elit alkalmatlansága. és budapest túlhatalma."

Mondjuk a tőke exportáláshoz az is kellene, hogy ne állami transzferektől függjenek a magyar cégek, illetve azok beruházásai. Ezt a rendszert pedig épp a Fidesz építette ki. Pl. ismerősöm dolgozik egy hazai cégnél, aminek vidéki városban van gyára, Budapesten a központja, totálisan elhibázott beruházások valósulnak meg náluk, vidéken, mert azt csinálják meg, amit az állam 50%-ban támogat, egy csomó beruházás meg nem valósul meg, aminek már ideje lenne. De csak tapsolj te is tovább a protekcionizmusnak és az államkapitalizmusnak, és fikázd a tisztább kapitalizmust, ami pont nincs is Magyarországon.

"és ezen a fidesz annyival visz előre, hogy az elitből valamennyit kiszorít. csak ugye ennek budapest ellenáll. "

Az elitből kiszorítja azokat, akik önállóan képesek lennének fejleszteni a vállalkozásaikat, támogatva azokat, akik egyébként életképtelenek lennének, aztán csodálkoznak, hogy utóbbiak külföldi piacokon már versenyképtelenek.

baalint1 2022.03.02. 16:40:53

@Rubasov et.:
Ingatlan bérbeadásnál a legtöbben azt az alapvető hibát követik el, hogy nem számolnak az amortizációval, időszakos karbantartásokkal, illetve az ingatlan elavulásával. Így jönnek ki olyan számok, hogy megveszek 30 millióért egy lakást, kiadom 100 ezerért, és úgyis növekedni fog legalább az inflációval, ezért rámondják, hogy tessék ez máris 4% reálhozam évente. És akkor ezt vetik össze részvénypiaccal, kötvénypiaccal, vagy vegyes passzív portfolióval.

Meg abból indulnak ki, hogy az elmúlt időszakban mennyit nőtt az ingatlanok értéke, holott egyrészt ez nincs mindig így, másrészt meg lehet nézni Nyugat-Európában, ahol a frekventált helyeken még az elméleti hozam is mennyire minimálisra csökkent az ingatlanárak emelkedésével. Tehát ott ha nem a múltban vetted a befektetési ingatlanjaidat, akkor messze nem hozhatóak jó számok, ha meg a múltban vetted, akkor az alternatív költsége nagy, hogy nem adod el és fekteted esetleg másba.

baalint1 2022.03.02. 16:42:42

@kewcheg:
Részvénynél sem adózol állomány után. Ha be bírnák hajtani a bérbeadás utáni adót, és esetleg frekventált helyen üresen álló ingatlan után lenne különadó, akkor semmi szükség nem lenne általános különadóra. Kivéve ha az a célod, hogy kevesebb ember jusson megfelelő lakhatáshoz, hiszen az ilyen adó mindenki lakhatását drágítja, illetve visszaveti az ingatlan beruházásokat.

ulpius66 2022.03.02. 17:18:40

"Tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni"

Hát akkor - kizárásos alapon - csak az marad, HOGY TISZTESSÉGTELEN MUNKÁBÓL LEHET MEGGAZDAGODNI!!!!

ulpius66 2022.03.02. 17:20:15

Valaki mondja mán meg - lehetőleg hozzáértő - hogy A VÁLLALKOZÁS, AZ TISZTESSÉGES VAGY TISZTESSÉGTELEN MUNKA?

Előre is köszike!

2022.03.02. 17:27:58

@baalint1:
ne viccelj már. átlagos iskolázottságot előfeltételezve a tisztességeseknek és a szorgalmasabbaknak kellene a középosztályt alkotniuk. egy normális társadalomban legalább is.

ezek a cégek kiszolgálják a betelepülő multikat. a tőkeimportot támogatják. tehát nem azért szerveződnek össze, hogy legyen tőkekivitel, hanem hogy behozatal legyen. erre mondom, hogy a főváros elit kapásból ehhez is hülye. el kell magyarázni, hogy mi a lófasz a capital. és hogy mi a francért hordják össze az elitet, vagy legalább annak egy részét (magyarországon a diplomások felét) a fővárosba. nem azért, hogy utána kinyalják a betelepülő multi seggét. ahhoz értenek akárhol. szolnok, vagy kecsemét is lehetne a főváros. (jelzem debrecen is ezt csinálja, szóval budapest helyébe nyugodtan lehetne debrecent is írni.)

infrastruktúra olyan, hogy debrecen az észak-alföld központja és szeged a dél-alföld központja, két jelentős hagyománnyal rendelkező feltörekvő egyetemváros. és nincs közte közvetlen gyorsforgalmi út, közvetlen vasúti összeköttetés se, nemhogy gyorsvasút. de azért épül a tramtrain. hódmezővásárhelyről. az a prioritás. két nagyágyú összecsapnak. mondjuk lázár legalább építene pályavasutat.

azt mondják, hogy a fidesz ledúrja a vállalkozókat. akik a baloldalon állnak. de azok kicsodák. és lenyomja a startup-okat. hol vannak ezek a startup-ok, amit a fidesz lenyom. és a soros alapítványon kívül melyek azok a tőkeapok, amelyek egy poszt-orbáni időszakban betelepülnének. szóval nem látom a baloldal mögött álló technokrata elitet. jobboldalon se látni. palkovics van megbízva azzal, hogy gründoljon valamit. annak oldalán se nagyon látni. az ellenoldalon meg végképp nem. márki zay péter és dobrev klára oldalán.

és a momentumos fiatalok se tűnnek technokratának. fekete győr andrás, cseh katalin és donáth anna. vagy az oxfordi "diplomás". és van még orosz anna. és volt még pottyondi edina. ezek nem technokraták. kicsit se.

2022.03.02. 17:54:39

@baalint1:
mzp azt mondta, hogy ha az eu/nato azt kéri, hogy küldjünk fegyvert vagy fegyverest, akkor küldünk. és kéri. küldene?

mert ha kényszerbesorozás van ukrajnában, akkor az eu olyanokat is kiküld ki a harctérre, akik nem akarnak a független ukrajnáért hősi halált halni. és esetleg nem is az ukrán milicia oldalán állnak. nem demokraták vannak, hanem az amerikai demokrata párt támogatta milicia. akik nem feltétlen nácik, ahogy putyin mondja. kérdezd már egy kárpátaljai magyart, hogy kiktől félnek. nyilván vannak magyar barát népesség és egy magyarellenes, amelyik a maradék magyar kisebbséget is kiszorítaná.

miért kellene a magyar kormánynak őket támogatni? értem, hogy a brüsszeli eu/nato érdek az, hogy putyin rendszerét gyengítsék. az utolsó ukrán az utolsó töltényével is harcoljon ellenük. ha lelövik, akkor lelövik. esetleg visszalő. gyengíti moszkvát. ez a végtelen cinikus hozzáállás. ez az ukrán érdek?

nekik azt mondják, hogy ha putyint megdöntik, akkor majd az eu/nato tagsággal eljön a kánaán. amit a kreml megakadályoz. és akár háború árán is. orbán az egyetlen, aki azt mondja, hogy ezt nem kell fegyverrel támogatni. egyébként azért, mert kényszerbesorozás van. és ezt 0% brüsszeli érti. azt, hogy esik a rubel, erősödik a dollár és ezen pénzt lehet keresni azt 100%. a gyügyeiek nem értik, nem érdekli őket. nem így gondolkodnak.

Rodney_2 2022.03.02. 18:34:00

@0dzsud0: Biztosan volt ingyen kaviár és pezsgő, arra az ember azért elmegy :) meg lehet egymás között networkingelni :)))

Rodney_2 2022.03.02. 18:39:13

@ulpius66: Ez az egész pont a tévhitekről szól. Ha vállakozó vagy és befizeted az adót és járulákokat és ennek dacára meggazdagodtál, akkor tisztességesen tetted. Ez akkor problémás ha egy szegmensben, a versenytársak mindegyike durván csalja az adót, lop csal hazudik, mert akkor csak ezzel jelentős versenyelőnyre tesznek szert veled szemben.
De lehet tisztesságtelenül szegénynek is lenni/maradni :))) Nem kérsz számlát, bliccelsz, stb
A cikk alapvetése az, hogy az otthonról hozott attitűdök alapvetően határozzák meg a pénzügyi sikerességet. Ha van egy fókuszcsoport ahol mindnekinek azonos lehetőségeket adnak, akkor csak azok lesznek sikeresek, akik a megfelelő gondolkodást hozzák otthonról. Ebben a blogban most ezen a vonalon kellene mozogni/gondolkodni.

2022.03.02. 19:01:32

@Rodney_2:
a genetika határozza meg. a kelet-európai népek nem akarnak önzó módon nagyon gazdagok lenni. ez hiányzik a kultúrájukból. nincs cseh, lengyel, magyar gyarmatosítás. a magyarok döntő többsége nem akar a háború közepén a tőzsdén spekulálni. a progresszív nyugat német tapsikol, a leghülyébb is küldi a fegyvert kényszerbesorozás közepette, a szemét vallon zsoldos, aki a hullahegyeket akarja látni, hogy aztán putyint is kivégezze. és megölje a gonoszt. ez a kultúrája. ezzel gyarmatosított. nem feltétlen rossz adott esetben, európának része ez is. és a paraszti világkép is. a falusiak, akik azt látjták, hogy két testvérnépet összeugrasztottak. és valahogy mindig ugyanazok. és valahogy mindig a nyugat támogatásával. és valahogy mindig keleti hullahegyeket akarnak. az erőszakot, annak eszkalálódását tapsikolva támogatva. persze a jobbágyok nemzeti romantikus kis-világa is meseszerű. lehet azt is kárhozhatni. ha rajtuk múlna, akkor lehet, hogy még mindig petróleummal világítanánk.

a jobbágyok világképéből az következik, hogy kulturális kapitalizmust kellene építeni. az, hogy a tőkealapok erősen kollektivizáltak legyenek, és elsődlegesen közcélokat szolgáljanak. ez ugye szembemegy a nyugati gyakorlattal. és nem kicsit megy szembe. ehhez racionális belátás szükséges. az, hogy nem nagyon lehet már gyarmatosítani. vagy lehet, de nem nagyon éri meg gyarmati háborúkat vívni. túl azon, hogy európának meg kell védenie magát.

arthurthedent 2022.03.03. 08:52:04

@cvsvrs: "a genetika határozza meg. a kelet-európai népek nem akarnak önzó módon nagyon gazdagok lenni. ez hiányzik a kultúrájukból. nincs cseh, lengyel, magyar gyarmatosítás."

Csacskaság. Magyarországnak nem volt módja, csehországnak még tengerpartja sem. A lengyelek meg gyengék voltak, bár ennek ellenére volt gyarmata, csak jelentéktelen. Prága meg köztudomásúlag a ranszolgakereskedésből szépült egy időben.

Nem vagyunk alapjaiban véve különbözőek, a gyarmatositás hiányának nincs genetikai oka, ahhoz gyakorlatilag már más fajba kellene tartoznunk.

baalint1 2022.03.03. 08:57:15

@cvsvrs:
Nem a baloldali vállalkozásokat gyalulja le a Fidesz, hanem minden innovatív vállalkozást azzal, hogy állami támogatásokkal valósulnak meg a beruházások. Ugyanazok a vállalkozások is hatékonyabban működnének, ha nem az államon múlna a boldogulásuk.

baalint1 2022.03.03. 08:58:18

@cvsvrs:
Az a vicces, hogy nem tudsz elszakadni a politikusoktól. Nem kell a politikusoknak technokratáknak lennie, elég ha a vállalkozások azok, és a vállalkozásokat hagyja fejlődni a politika.

baalint1 2022.03.03. 09:01:20

@cvsvrs:
"a genetika határozza meg. a kelet-európai népek nem akarnak önzó módon nagyon gazdagok lenni. ez hiányzik a kultúrájukból. "

Nyilván a rendszerváltáskor meggazdagodott, kontraszelektált nagyvállalkozói kör (Bige, Csányi, stb.) és a mostani NER "vállalkozók" ezek szerint nem kelet-európaiak.

baalint1 2022.03.03. 09:04:39

@cvsvrs:
Ha közvetlen orosz-NATO háború lenne, akkor kénytelenek lennénk mi is benne lenni, ezt mondta, és ebben teljesen igaza van.

Az meg hogy továbbra is az EU-t és a NATO-t próbálod beállítani a konfliktusért felelősnek, NATO tagként továbbra is nyílt hazaárulás és orosz propaganda terjesztése. Nem szép dolog, de a hidegháborús korszak közepén ezért simán perbe fogtak volna hazaárulásért, ha ezt az USA-ban vagy valamely NATO tag nyugat-európai országban műveled. Más kérdés, hogy itt a köztv is az orosz propagandát nyomja.

2022.03.03. 13:14:13

@baalint1:
csányi nem földműves jobbágyparaszt. a falusi parasztság hagyományosan jobbágytelkeken, háztáji birtokon gazdálkodik.

a téeszesítéssel is az volt a probléma, hogy a paraszttól erőszakkal mindent elvettek. az átalakulási törvénnyel kényszerfelszámoltak. a reformok (kollektív és magántulajdon kombója lett volna a jó irány.) jött a rendszerváltás és a szövetkezeteket kényszerfelszámolták. a parasztok többsége reprivatizációt akart. és csak ott legyen kárpótlási jegy, ahol beépítések vannak. és erre azt mondták, hogy az nem lehet. kárpótlási jegynek árfolyama legyen. benfentes információkkal kereskedjen. igény szerint növelni kellett volna a háztáji birtokok méretét és részarányát. (a reform családonként mindössze 0.5 hektárt engedett).

2022.03.03. 13:22:50

@baalint1:
azt mondta, hogy ha a nato kéri, akkor. ahogyan most a többi állam szállít fegyvert. ha kényszerbesorozás van, akkor nem etikus fegyvert szállítani. mert egy elhúzódó háborúban olyanok is meghalnak, akiknek nem kellene. és ha nem verik meg az oroszokat, akkor értelmetlenül halnak meg azok a szerencsétlen ukránok, akik nem akarnak harcolni.

és ugye van egy kézenfekvő megoldás. a status quo helyreállítása. az, hogy ukrajna semleges marad. amit ugye az oroszok folyamatosan hangoztatnak. ők a nato tagságot akarják megakadályozni.

2022.03.03. 13:32:08

@baalint1:
és orbán szerinted nem hagyja, hogy valaki szabadon szoftvert fejlesszen? dehogy nem hagyja. ahhoz, hogy globálisan vagy akárcsak a makrorégióban versenyképes nagyvállalkozás jöjjön létre állami beavatkozás szükséges.

nem megy úgy, hogy majd jóska, pista összeállnak. a semmiből kell teremteni egy rakás pénzt. és azt elsődlegesen az állam teremti. akárcsak a szabályozást. a pénz odaáramlik. és ha a statikus építőipart jelölik ki elsődleges célnak, akkor ők járnak jól. egy techokrata elitnek jelentős befolyást kell szerezni a kancellárián azért, hogy szabaddá tegyék az ágazatot. másképp nem megy. nincs versenysemlegesség. az állam az elsőszámú gazdasági szereplő.

baalint1 2022.03.03. 15:01:50

@cvsvrs:
"és ugye van egy kézenfekvő megoldás. a status quo helyreállítása. az, hogy ukrajna semleges marad. amit ugye az oroszok folyamatosan hangoztatnak. ők a nato tagságot akarják megakadályozni."

Neked ezért fizetnek az oroszok, vagy ennyire megvezettek az orosz propaganda által? Ez tényleg a legostobább proliknak szánt propaganda.

Mikor engedte Oroszország Ukrajna semlegességét? Vagy Fehérororszországét? Nem, nem engedte, bábkormányokat ültetett ezekbe az országokba. Aztán az ukránok megbuktatták ezt a kormányt, Oroszország pedig azonnal megtámadta Ukrajnát, 2014-ben, megsértve az ország területi integritását (és ez nem az első volt, lásd pl. narancsos forradalom jóval korábban). Szóval mégis milyen semlegességről beszélsz? Putyinnak az a problémája, hogy kiesett Ukrajna Oroszország befolyása alól, és ezt szeretné visszaállítani?

Az megvan, hogy mik voltak az orosz követelések többek között Magyarországgal kapcsolatban? Persze, mindenki azt mondta, hogy majd ahhoz képest fognak az amerikakkal tárgyalni, és kompromisszumot kötni, azonban mint látható, nem ez történt. Ezek után nyomod a putyini propagandát, hogy Oroszország csak Ukrajna semlegességét akarja. Mi a faszért nem húzol haza Oroszországba, ha láthatóan nem a magyarsághoz, hanem hozzájuk húz a szíved?

"és orbán szerinted nem hagyja, hogy valaki szabadon szoftvert fejlesszen? dehogy nem hagyja. ahhoz, hogy globálisan vagy akárcsak a makrorégióban versenyképes nagyvállalkozás jöjjön létre állami beavatkozás szükséges."

Ehhez képest cseheknek, észteknek és lengyeleknek egész komoly IT-s cégei, projektjei voltak az elmúlt időszakban. De itthon pl. a Prezit lehet említeni vagy korábbról a Graphisoftot.

Az megvan egyébként, hogy Lölöék a 4ig-n keresztül már a hazai IT szektor egyre nagyobb arányára is ráteszik a kezüket?

Másrészt mint írtam, ahol az a jövedelmező, ha a NER-hez dörgölőzöl, ott a piacból kevesen akarnak megélni, illetve még le is vannak húzva, hiszen valakinek fizetnie kell az előbbi, versenyképtelen vállalkozásokat az államon keresztül.

"nem megy úgy, hogy majd jóska, pista összeállnak. a semmiből kell teremteni egy rakás pénzt. és azt elsődlegesen az állam teremti. akárcsak a szabályozást. a pénz odaáramlik. és ha a statikus építőipart jelölik ki elsődleges célnak, akkor ők járnak jól. egy techokrata elitnek jelentős befolyást kell szerezni a kancellárián azért, hogy szabaddá tegyék az ágazatot. másképp nem megy. nincs versenysemlegesség. az állam az elsőszámú gazdasági szereplő."

Legalábbis az államkapitalista, kvázi-kommunista országokban így megy ez, egyébként pont ez a probléma.

baalint1 2022.03.03. 15:07:53

@cvsvrs:
Ha nincs a szocializmus, akkor is nagyobb birtokokra lett volna szükség a mérethatékonyság növeléséhez. Az EU-s támogatási rendszer is azért rossz, mert versenyképtelenül kis méretű gazdaságokat hagynak úgy élni, hogy közben a kis méretre jellemző előnyöket sem próbálják kihasználni, mert minek, hisz ott a támogatás. Egy jól működő mezőgazdaságban amihez nagy mérethatékonyság kell, lásd nagy táblás földművelés, azt nagyvállalkozók csinálnák, amihez a rugalmasság fontosabb, és munkaerőigényes, pl. kertészet, azt kisebb vállalkozások.

2022.03.03. 15:18:49

@baalint1:
a nyugatnak két célja lehet. 1. kiegyezni oroszoroszággal. 2. legyőzni. és felőlem választhatja azt is, hogy legyőzi. és ehhez felfegyverzi ukrajnát, kirobbant egy polgárháborút. és mellette kereskedelmi háborút indít oroszország ellen. és amire a nyugat folyamatosan törekszik, keletetet kulturálisan megalázzák. amivel provokálják a háborút. és ezzel majd célt érnek. és lehet, hogy célt érnek. és az is lehet, hogy nem. a kézenfekvő megoldás a status quo helyreállítása. a kiegyezés. nyilván egy új ukrán kormánnyal, amelyiket szabadon választják, de nem oroszellenes.

a kiegyezésnek egyre kevesebb esélye van. ez esetben az urkánok, az oroszok és európa is fizetheti a háború árát. ez legfeljebb amerikának jó. és különösen kínának.

2022.03.03. 15:31:55

@baalint1:
rendben van, de csehországot, lengyelország jelentős részét és észtországot döntően nem jobbágyparasztok és cigányok lakják. magyarországon a jobbágyok vannak többségben és cigányság szüli a legtöbb gyermeket. és a medián település 17.5 főt számlál. kb. budapest népességének 1/100 része. és a medián családban van egy 40 éves férfi és egy 45 éves nő. akiknek van szakmájuk, vagy van értettségijük, vagy nincs. nyelveket nem vagy alig beszélnek. és van 1 gyerekük. és 2-3 krónikus beteg a családban. hogy lesznek ebből globálisan versenyképes vállalatok. sehogy.

2022.03.03. 17:10:10

még szoftverfeljesztésben sem jönnek létre szabad piaci alapon versenyképes vállalatok, budapesten sem. a prezi-vel példálózni nevetséges. a prezi magyarország nagyságrendben 100 főt foglalkoztat. az állami beavatkozás nem csak az lehet, hogy szinte kizárólag állami megrendelések kiszolgálására alapítanak vállalatokat. ezt teszi a kormány. az ellentábor azt mondja, hogy semmiféle beavatkozás nem lehetséges. óriás tőkealapokkal versenyezzen jóska, pista.

arthurthedent 2022.03.03. 17:28:18

@cvsvrs: "és ugye van egy kézenfekvő megoldás. a status quo helyreállítása. az, hogy ukrajna semleges marad. amit ugye az oroszok folyamatosan hangoztatnak."

Az oroszok azt is folyamatosan hangoztatják, hogy magyarország lépjen ki a nato-ból és ne legyenek fegyverek a területén, mert nekik az lenne a kényelmes te elmebajnok, te. Mégis mit képzelsz, ha ukrajna semleges marad az oroszok összecsomagolnak és hazamennek? Mennyire vagy buta?

arthurthedent 2022.03.03. 17:32:27

@cvsvrs: "ez esetben az urkánok, az oroszok és európa is fizetheti a háború árát. ez legfeljebb amerikának jó."

Akkor az anyjuk p.csájának nem hagyják abba?! Ha annyira nem jó a ruszkiknak, akkor miért nem mondják, hogy "ja bocs, tévedtünk, hazamegyünk"? Azért, mert az égés lenne a putyinnak? Egy ember miatt van az egész?

És miért sarló kalapáccsal pózolnak a legfelső szinten? Az kinek jó? Mit akarnak, szovjetúniót? Nácikat vizionálnak ukrajnába, amerikába, mindenhol? Elmebetegeket minek a hatalom közelébe engedni?

2022.03.03. 18:40:56

@arthurthedent:
ne viccelj már. az oroszok egyáltalán nem követelik, hogy magyarország lépjen ki a nato-ból.

van a velikaja rusz. és ehhez tartozik egy védelmi doktrina. és ez azt mondja, hogy ukrajna oroszország katonai értelemben csatlós állama. egy puffer. védelmi zóna. és ezt nem engedik át egy ukrán-amerikai kormánynak. mert ez sérti ezt a katonai diktátumot. elsődlegesen ezért van háború.

a nyugat mondhatja, hogy őket nem érdeklik moszkva elképzelései. és a kijevi kormány is mondhatja, hogy őket sem érdekli. ukrajna egy szuverén ország. azt csinál, amit akar. van egy kulturális ok. a kijevi rusz oroszország bölcsője. és erre is mondhatja, hogy mit számít az. erre a ruszkik ezt lépték. azt mondták, hogy ez ügyben nem a nyugat diktál. a nyugat azt, hogy dehogy nem. mert ezt támogatja az ukrán kormány.

nem vagyok abban biztos, hogy ukrán nép megszavazta volna egy kifejezetten oroszellenes katonai szövetségbe való belépést. úgy, hogy a másik opció a semlegesség. magyarország nato tagságát is 3,3 millió ember szavazta meg. úgy, hogy a belépést az összes párt támogatta. az érvényességet illetően előzetesen meg kellett szüntetni az 50%-os részvételi határt. a többség nem szavazta meg. tehát még magyarországon sem egyértelmű, ukrajnában sem.

egyszerűen nem képviseli senki azt, hogy ukrajna legyen egy egy moszkva barát semleges ország ahogyan mondjuk ausztria berlin barát semleges. mondván, hogy ez nem lehet. miért ne lehetne?

2022.03.03. 18:54:20

@arthurthedent:
a ruszkik egy ugyanolyan gazdasági, kulturális, védelmi közösséget akarnak, mint az eu. ami lényegében a szovjetunió visszaállítása azzal, hogy a szövetségi államok nagyobb önállóságot kapnak. greater russia. velikaja rus.

a régi szovjet himnusz.
soyuz nerushimyy respublik svobodnykh
splotila naveki velikaya rus'.

magyarul így fordították:
szövetségbe forrt szabad köztársaságok,
a nagy oroszország kovácsolta frigy.

és az usa és az eu azt mondja, hogy ehhez az oroszoknak nincsen joguk. mert ez szovjet restauráció. és azt nem lehet. a nyugat akarja az orosz politikát diktálni. mint egy medveidomár. és lehet, hogy az idomár lesz az erősebb. és az is lehet, hogy a medve.

arthurthedent 2022.03.03. 19:03:58

@cvsvrs: "a ruszkik egy ugyanolyan gazdasági, kulturális, védelmi közösséget akarnak, mint az eu. ami lényegében a szovjetunió visszaállítása azzal, hogy a szövetségi államok nagyobb önállóságot kapnak. greater russia. velikaja rus."

Nem akar senki közösködni velük, mert erőszakos, tolvaj, csóró, bunkó banda. Ha azt akarják, hogy mások védelmi szövetséget kössenek velük, akkor nem kellene bunkó müdra viselkedniük.

arthurthedent 2022.03.03. 19:10:25

@cvsvrs: "és az usa és az eu azt mondja, hogy ehhez az oroszoknak nincsen joguk. mert ez szovjet restauráció."

Nem, ilyet nem mondott senki. Azt mondták, hogy ukrajnának meg a balti államoknak meg magyarországnak meg minden országnak joga van eldönteni, hogy kivel lépnek szövetségbe. Oroszországnak nincs joga erőszakkal elvenni más államok önrendelkezését.

2022.03.03. 19:11:26

@arthurthedent:
ukrajna sem egy demokratikus ország. nem volt vita arról, hogy mit is tegyenek.

a) legyen egy orosz barát kormány. (erre szavazott vonla lugansz, donyeck, a krím, ogyessza)

és belső ukrajnában kérdés:
b) legyenek semlegesek. úgy, hogy semmi esetre se legyenek oroszellenesek.
c) legyenek amerika barátok, amivel kockáztatnak egy háborút.
erről nem folyt társadalmi vita.

arthurthedent 2022.03.03. 19:11:55

@cvsvrs: "a nyugat akarja az orosz politikát diktálni. mint egy medveidomár."

Oroszország úgy politizál, ahogy akar. Csakhogy nem akar politizálni, erőszakot kíván alkalmazni, mert van hadserege és úgy gondolja az erősebbnek joga van bármire.

arthurthedent 2022.03.03. 19:13:49

@cvsvrs: "ukrajna sem egy demokratikus ország. nem volt vita arról, hogy mit is tegyenek."

És? Putyin a demokráciát védeni ment ukrajnába? Ez már rohadt cinikus ám! Milyen jogon kéri számon putyin bárkin is a demokráciát? Fegyverekkel? Ugyan már, ez böszmeség.

arthurthedent 2022.03.03. 19:16:14

@cvsvrs: "legyen egy orosz barát kormány. (erre szavazott vonla lugansz, donyeck, a krím, ogyessza)"

Ha szabadon választhatnának még az oroszok sem lennének oroszbarátok. De persze lényegtelen. Az oroszokat soha nem érdekelte, hogy ki mire szavazott volna.

2022.03.03. 19:21:12

@arthurthedent:
ez a krím visszavétele.
www.youtube.com/watch?v=h9RwYPsVpfM
mondhatod, hogy ez orosz propaganda. ami nem illik a világképedbe ezzzel hárítod el. nem úgy tűnik, hogy nem örülnek. és azt sem, hogy az ukrán miliciát kedvelte az orosz kisebbség.

arthurthedent 2022.03.03. 19:27:14

@cvsvrs: "mondhatod, hogy ez orosz propaganda. ami nem illik a világképedbe ezzzel hárítod el."

Hazudsz, soha nem mondtam semmire, hogy orosz propaganda.

"ez a krím visszavétele."
Oroszországba 50 ezren menekültek, Lengyelországba 500 ezren. Akkor ez alapján most mondja azt lengyelország, hogy megszálja Ukrajnát, mert az emberek ezt akarják?

2022.03.03. 19:47:12

@arthurthedent:
oroszország szállja meg ukrajnát.

ha az eu mindenáron be akart lépni a háborúba, akkor a lengyel haderőnek nemzetközi erősítéssel elfoglalja lemberget. és azt mondja, hogy aki lengyel barát ukrán az meneküljön oda. és jövőben egy lengyel-ukrán határváros. és a nyugat-barát fehéroroszok költözzenek breszt-be. az lengyel-fehérorosz határváros. és ha a többi belorusz orosz barát akar lenni, akkor legyen az.

és ugyanígy ungvár és munkács legyen magyar-ruszin határváros. és aki nemzeti ukrajnát akar az vajon mit keres a tisza medencében. az dnyeper völgyében van. eltévesztette a házszámot. csak utóbbit persze nem lehet mondani, mert a "demorkatikus" ukrán milicia nekilátott volna a vérengzéseknek.

arthurthedent 2022.03.03. 19:55:59

@cvsvrs: "mert a "demorkatikus" ukrán milicia nekilátott volna a vérengzéseknek."

Jó, akkor eljutottunk oda, hogy az ukránok azért bűnösek, mert azt képzeled róluk, hogy vérengzéseket követtek volna el... igen komoly elmebeli gyurmázást kell elkövetned, hogy az oroszokat mentegesd.

"ha az eu mindenáron be akart lépni a háborúba, akkor a lengyel haderőnek nemzetközi erősítéssel elfoglalja lemberget."

Ilyen megszállást meg lerohanást az oroszok csináltak, nem az eu. Próbáld meg elválasztani a valóságot a képzeletbeli dolgoktól.

2022.03.03. 20:07:03

ez lenne a korrekt felosztás (véleményem szerint).
i.ibb.co/0yVxx3h/32236466241-ca459d1dd9-b.jpg
a természetes földrajzi határokat követve.
1) az oroszok megkapják a donyec völgyét és a fekete tengeri síkvidéket.
2) az ukránok megkapják a dnyeper vízgyűjtőjét. és a déli bug-ot.
3) létrejön egy dnyeszter menti köztársaság. (az akár egyesülhet ukrajnával, vagy oroszországgal, mert ez is ugye kérdéses. moldávia és trasznyisztria).
5) a románok kapják meg a prut völgyét. és aki román barát moldáv az költözzön oda.
4) a lengyelek megkapják a visztula völgyét. és aki lengyel barát ukrán. eu tag akar lenni. költözzön lembergbe. a lengyel-ukrán határvárosba.
6) a magyarok a tisza forrásvidékét. a ruszinok kárpátalját. görög katolikusok költözzenek oda. és az ukrán ortodoxok a kárpátok túloldalára.

az egyesített németország 350 ezer km2. mi a francért járna az ukrajnának 600 ezer km2?

2022.03.03. 20:15:21

@arthurthedent:
kérdezd már meg a kárpátaljai magyarokat.

ukrajnában kényszerbesorozás van. tehát annak is harcolnia kell, akkor nem akarja ezt a háborút, esetleg az oroszok oldalára állna. csak most nyilván nem teszi fel a kezét, hogy ő orosz barát. mert az ukrán milicia lelövi, mint egy kutyát. és polgári lakosságnak is ellenőrizetlenül osztották a fegyvert. valamit a köztörvényes bűnözőket is kiengedték. és egy ilyen helyzetben a nyugat fegyvereket ad. ne mondd már, hogy ez nem agresszió.

ez akkor lesz sikeres ha megverik az oroszokat.

2022.03.03. 20:26:10

@arthurthedent:
felőlem döntsék meg putyin rendszerét. aki most 69 éves. ha a nyugat vár mondjuk még 8 évet, akkor egy "kéthetes" (77 éves putyint) már lecserélhetett volna. most akarják megdönteni. felőlem döntsék meg. ehhez hullahegyek kellenek.küldenek hozzá fegyvereket. küldjenek.

alöksz róz 2022.03.03. 21:24:38

"A magam részéről mindenesetre a külön kasszát favorizálom, ez minden ilyen jellegű problémát megold." - az egyik elmegy a puccos lagziba, a másik meg szerénybe?

G. Nagy László 2022.03.04. 11:55:42

@alöksz róz: Ha nem is így... Az én - gyakorta alkalmazott - módszerem - ezúttal esküvőre vonatkoztatva - a következő. Tegyük fel, hogy az asszony négymilliós költségvetésű lagzit tervez, jómagam pedig egymilliónál húznám meg a határt. Tegyük hozzá azt is, hogy - külön kasszán lévén - fele-fele arányban finanszírozzuk a költségeket. Ez azt fogja eredményezni, hogy a zsebembe nyúlok és átadok ötszázezret gyermekeim anyjának. Innentől az ő privát döntése, hogy mennyivel egészíti ki. A félmillió és a három és fél millió között széles a skála, így teljes egészében az ő kezében van a döntés, hogy lakodalmunk mennyire lesz fényűző. Hm?

2022.03.04. 14:51:26

van az a régi vicc, hogy az 50. éves aranylakodalmon jóska bácsit megkérdezik, hogy mi a jó házasság titka. és azt mondja: amikor megesküdtünk eldöntük, hogy a kis döntéseket az asszony, a nagy döntéseket a férj hozza. és ez bevált? igen! eddig még csak kis döntéseink voltak.

amúgy a kis döntésekben talán a nők jobbak. a nagy döntésekben talán férfiak.

2022.03.04. 15:10:11

a hagyományos felosztás az, hogy a nő a háztartást, a férfi a vállalkozást vezeti. régen az volt polgár, akinek saját háza (háztartása) volt és adót fizetett (vállalkozott). és a polgári ház (a család a cselédeivel) szavazott. ahogyan a nemesi ház képviselte a jobbágyokat.

a klasszikus (magyar, vagy legalább is a debreceni) polgárosodás alapja kollektivizálás (!) mellett a nagyfokú önkormányzatiság (!) elérése volt. a kollektvizálásból következik az önkormányzás. és megfordítva.

és ezzel szemben (a nyugat, magyarországon budapest) hirdette meg az individualizmust, önzést, és az önkormányzatiság teljes hiányát. és ebből különféle ideológiák mentén létrejött egységállamok tartósan működésképtelenek.

G. Nagy László 2022.03.04. 16:34:00

@cvsvrs:

"és ezzel szemben (a nyugat, magyarországon budapest) hirdette meg az individualizmust, önzést, és az önkormányzatiság teljes hiányát. és ebből különféle ideológiák mentén létrejött egységállamok tartósan működésképtelenek."

Ezt többször is leírtad már, de attól még nem lesz logikusabb. Az egyén köré a következő koncentrikus körök húzhatók:

EGYÉN
MIKROCSALÁD
NAGYCSALÁD
HELYI ÖNKORMÁNYZAT
AZ ADOTT ORSZÁG ÁLLAMA
ÁLLAMOK SZÖVETSÉGE (EU, USA, OSZTRÁK-MAGYAR MONARCHIA, STB.)
FÖLDLAKÓK ÖSSZESSÉGE

Minél távolabb lépsz az egyéntől, annál mélyebbre jutsz a kollektivitásban. Ezzel szemben: minél decentralizáltabb a világ, annál közelebb kerülünk a tiszta individualizmushoz. Egész egyszerűen fals az a kifordított kép, amit felvázolsz.

A jelen helyzetben, amikor az Oroszország elleni szankciók vannak napirenden, jól látszik, hogy minden felelős ország védeni igyekszik a saját gazdasági érdekeit, vagyis a nemzetállamok egészségesen önző magatartást mutatnak a kollektív egészhez képest. (Csupán a hazai ellenzék áldozná fel a nemzeti érdekeket a kollektivizmus oltárán.) Azt is látni kell, hogy az (általad is) istenített kollektivizmus valójában mit jelent: a másik faszával verni a csalánt. Semmi többet.

alöksz róz 2022.03.04. 16:48:17

@G. Nagy László: nem rossz. és vajon amikor házat kell venni, akkor is működik? vagy még csak gyűjteni rá.

én is a külön kassza híve vagyok, de ez akkor jó, amikor már tényleg csak a saját belátásod szerinti költségeidet kell fizetned.

baalint1 2022.03.04. 18:03:02

@cvsvrs:
Komolyan kérdezem, nem érzed cikinek még most is a nyugai országok provokációjáról ugatni? 56-ról is azt gondolod, hogy a gaz nyugati propaganda lázította fel a magyarokat, úgy hogy egyébként semmi dolguk nem lett volna a Szovjetunió érdekszférájában?

Csak szólok, hogy már változott a brossúra, most már azt mondják fel az elvtársaid, hogy Putyinnal csak puszta üzleti volt a kapcsolat, most már nem kell megvédened Putyint, mint másfél héttel ezelőtt, amikor még azzal volt tele a net, hogy ez az Oroszország már nem az a Szovjetunió.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.04. 18:24:00

@arthurthedent: Az USA lerohanta Grenadát alig 40 éve. Chilében pedig egy tömeggyilkos katonai huntát segítettek hatalomra nem sokkal korábban..

baalint1 2022.03.04. 18:36:12

@cvsvrs:
Magyarország elenyésző része foglalkozik mezőgazdasággal, és egyáltalán nem indultunk intellektuális szempontból rosszabb helyzetből a rendszerváltás után, mint a Balti államok, meg úgy mellesleg 32 év telt el már a rendszerváltás óta, ez jóval több, mint a Horthy rendszer és nem sokkal kevesebb, mint a szocializmus.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.04. 18:43:46

@baalint1: Az ‘56-os felkelést nem a nyugati titkosszolgálatok robbantották ki. Ellenben Ukrajnában: www.magyaridok.hu/belfold/sorosleaks-ukrajna-volt-annak-idejen-a-legsikeresebb-akcio-2931667/

baalint1 2022.03.04. 18:45:52

@cvsvrs:
Egyrészt a tőke úgy 2013 óta világszerte nagyon olcsó. Semmi nem indokolja, hogy az állam adjon támogatást piaci beruházásokra, hiszen ezzel nem csak erősen torzítja, mi az, ami megvalósul, mi nem, hanem egyszerűen nem is lenne rá szükség.

A startupok többsége eleve úgy jön létre, hogy magas kockázatot vállaló befektetők szállnak bele, mert látnak valamekkora esélyt, hogy lesz belőle valami, de persze sokból kevés, amelyikből lesz, ám vannak befektetők, akiknek így is megéri, hiszen azon a kevésen rengeteget nyernek. Viszont az ilyen befektetők sem feltétlenül akarják felvállalni azt a politikai kockázatot, amit, most enyhén fogalmazok, egy autokrata és megbízhatatlan kormány jelent.

A Prezit nem a méretre mondtam, hanem az innovációra. Nyilván vannak cégek, amelyek jóval nagyobbak, de ilyenekből nőttek ki, nálunk az ilyenek is nehezen jönnek létre, szoftverfejlesztésben például ami magyar tulajdonú cég, azok nagyobb része csak valamely monopolisztikus vagy oligopolisztikus piacon lévő nagyvállalat beszállítója (pl. Telekom beszállítói), és ezek is kezdenek egyre inkább egy kézbe kerülni. Ami megöli az innovációt.

De nem csak szoftverfejlesztésről van szó, pl. a mezőgazdaságban is kellene az innováció, de ott még kisebb az esélye az áttörésnek úgy, hogy "nemzeti" oligarcháknak osztják ki a földeket. De egy csomó más területen problémás a helyzet.

Egyébként én leginkább azt nem értem, hogy ha szerinted az állami támogatások hozzák meg a sikert a cégeknek, akkor 2010 óta miért nem épültek fel nemzetközileg is sikeres cégek ebből a rendszerből? Miért beszélsz arról, hogy majd az államkapitalista módszereivel a Fidesz megoldja, mikor épp te írtad, hogy mennyire gond pl. a Budapest vízfej jelenség, legalább ezen a téren miért nem történt az elmúlt 12 évben áttörés, és miért gondolod, hogy ezután majd lesz? Ezek a módszerek nemzetközi kitekintésben sem újdonságok, már sokan próbálkoztak velük, és nem sikerült velük egyetlen országot sem felvirágoztatni.

baalint1 2022.03.04. 18:57:19

@cvsvrs:
"ne viccelj már. az oroszok egyáltalán nem követelik, hogy magyarország lépjen ki a nato-ból."

Konkrétan ilyen követeléseik voltak a rendszerváltásunk után a NATO-ba lépett Közép-Kelet-Európai országokkal kapcsolatban. Hogyan választod szét, hogy ez nem komoly, de Ukrajna annektálása meg az?

"van a velikaja rusz. és ehhez tartozik egy védelmi doktrina. és ez azt mondja, hogy ukrajna oroszország katonai értelemben csatlós állama. egy puffer. védelmi zóna. és ezt nem engedik át egy ukrán-amerikai kormánynak. mert ez sérti ezt a katonai diktátumot. elsődlegesen ezért van háború."

Egyrészt semmi bizonyíték nincs arra, hogy erről a Szu felbomlásakor egyezmény született volna, ahogy Putyin előadja.

Másrészt mit gondolnál, ha Magyarországról is ezt mondaná? Meg úgy egyáltalán milyen alapon mondja, hogy mi meg lépjünk ki a NATO-ból? Ezen kívül kik ellen pufferzóna? Komolyan gondolja Putyin, hogy majd a NATO egy atom szuperhatalom ellen direktbe háborút indít? Ez a védekezésből támadta meg Ukrajnát, nem csak hogy az orosz propaganda része, de teljesen logikátlan.

"a nyugat mondhatja, hogy őket nem érdeklik moszkva elképzelései. és a kijevi kormány is mondhatja, hogy őket sem érdekli. ukrajna egy szuverén ország. azt csinál, amit akar. van egy kulturális ok. a kijevi rusz oroszország bölcsője. és erre is mondhatja, hogy mit számít az. erre a ruszkik ezt lépték. azt mondták, hogy ez ügyben nem a nyugat diktál. a nyugat azt, hogy dehogy nem. mert ezt támogatja az ukrán kormány."

De te milyen alapon mondod, hogy egy szuverén ország erőszakkal csatlósállammá tétele az rendben van?

Az ukránoknak saját nemzeti identitásuk van, amit hiába próbál Putyin történelmi alapon kétségbe vonni. Ez a fajta retorika pontosan ugyanaz, mint mikor a románok bozgorozzák a székelyeket. Teljesen mindegy, mikor jött létre az ukrán nemzettudat, nem az oroszok dolga kívülről megmondani, hogy ehhez joguk van-e, mert igenis van hozzá joguk. De mondhatnék más párhuzamot is, ez ugyanaz, mint ha Németország Ausztriára kényszerítené rá, hogy az osztrákok bizony németek, és hát láttunk már ilyet is...

"nem vagyok abban biztos, hogy ukrán nép megszavazta volna egy kifejezetten oroszellenes katonai szövetségbe való belépést. úgy, hogy a másik opció a semlegesség."

De a semlegességüket nem a nyugati országok, hanem Oroszország akadályozta meg azzal, hogy amint elzavarták a bábot, egyből megszállták Krímet, illetve "önkéntesekkel" bevonultak a keleti megyékbe. Az, hogy a NATO védelmét akarták, pont az orosz fenyegetettség következménye.
Pár sorral feljebb meg épp te jöttél azzal, hogy az oroszok bábállamnak akarják Ukrajnát, szóval nem tudom miért hozod fel a semlegességet, ha esélyük sem volt rá az ukránoknak az orosz agresszió és befolyás miatt.

"egyszerűen nem képviseli senki azt, hogy ukrajna legyen egy egy moszkva barát semleges ország ahogyan mondjuk ausztria berlin barát semleges. mondván, hogy ez nem lehet. miért ne lehetne?"

De egyrészt miért kellene Moszkva barátnak lennie, ha semleges lenne, miért ne tarthatna egyenlő távolságot? Másrészt érdekes módon nem ül Németország élén egy diktátor, aki nyomást gyakorol Ausztriára, hogy lehetőleg az ő bábja kerüljön hatalomra Ausztriában.

baalint1 2022.03.04. 18:58:11

@cvsvrs:
Mondjuk az miért nem releváns, hogy az ukránok nem akarnak benne lenni egy ilyen Szovjetunióban?

baalint1 2022.03.04. 19:07:02

@alöksz róz:
Szvsz házasságban a külön kassza csak egy illúzió. Ha közös életet élnek, akkor a kiadásaik nagyobb része közös. Persze, lehet pl., külön hobbijuk, szórakozásuk, társaságuk, ahol külön költenek, de az ingatlan, a gyerekek közösek, és a szabadidő egy jelentős része is. Innentől kezdve akik kvázi külön kasszán élnek, mind kitalálnak egy módszert arra, hogy hogyan finanszírozzák közösen a közös részt, ami nagy jövedelembeli különbségnél gyakorlatilag egy jövedelem transzfer, kis jövedelemkülönbségnél meg felesleges elszámolás.

Emellett ha nincs házassági szerződés, akkor a házasság majdnem totális vagyonközösség, így ha különnek tekintik a vagyon sem az valójában, és csak váláskor derül ki, hogy mennyire nem külön vagyonról van szó.

baalint1 2022.03.04. 19:08:13

@CSOKKI MÁLNA:
Linkelgesd csak a ruszki propagandát, egyre cikibb lesz az, egyre kevesebb lehetőség lesz ehhez igazodnia a hazai "jobboldalnak".

CSOKKI MÁLNA 2022.03.04. 19:29:49

@baalint1: Hangfelvétel van, ahogy itthon Siewert esetében is:

www.magyaridok.hu/belfold/lehull-lepel-soros-halozatrol-leleplezo-hanganyagok-2912208/

Elővigyázatlanok a sorosisták. Konspiráció elvtársak, konspiráció!:)

baalint1 2022.03.04. 19:34:32

@CSOKKI MÁLNA:
Mondom, az orosz propagandaoldalak nem érdekelnek, idővel pedig ciki lesz Orbánéknak is, hogy az általuk üzemeltettek tele vannak orosz propagandával.

A nácik kegyetlenkedésére helyes válasz a totális háború egy ország ellen, ahol egyébként nem a nácik vannak hatalmon?

CSOKKI MÁLNA 2022.03.04. 19:38:50

@baalint1: Ők kényszerítették Siewertet, hogy ezt mondja? Esetleg valami táv tudatmódosító technikával Vlagyivosztokból besugározták?:))

baalint1 2022.03.04. 19:42:24

@cvsvrs:
Megkérdezted az összes ezen területen lakót is? Az megvan, hogy Kárpátalján ukrán többség van, csak a beregszászi járásban van magyar többség? Hétfőn esetleg megkérdezhetem félig ukrán félig magyar kollégámat, mit szólna ehhez a térképhez, de gyanítom, hogy nem túlzottan lelkesedne.

Egyébként Transzinisztriát miért tartanád Moldáviával, hiszen ott elvileg oroszajkú a lakosság, és miért bővítenéd Moldáviát még tovább keletre? Moldáv-román egyesülésnek vannak pártolói, de ha már nem egyesítenéd, miért tolnád odébb romániát? Az miért fontos, hogy a tengertől teljesen elzárd Ukrajnát, most akkor a népek önrendelkezése a fontos, vagy pusztán az orosz geopolitikai érdekek?

Hasadra csapva felosztanál egy országot, anélkül, hogy végiggondolnád a politikai-etnikai következményeit.

baalint1 2022.03.04. 19:45:36

@CSOKKI MÁLNA:
Megnéztem a linkedet. Azt hittem valami szimpla jelenkori neonácizás, ezért nem néztem rá. Komoly, hogy te akkori események alapján uszítasz a mai ukránok ellen? Megérdemlik az ukránok ezt a háborút, mert anno ukrán nácik kegyetlenkedtek? Mi magyarok mit érdemelnénk, tekintve, hogy nálunk meg a nyilasok ölték halomra a népet? Újabb orosz megszállást?

Komolyan kérdezem, te a kollektív bűnösség elvét vallod?

CSOKKI MÁLNA 2022.03.04. 19:52:56

@baalint1:

storymaps.arcgis.com/stories/1f81e3fd3cde448793f13e172455b043

"On the right is a member of Ukrainian militia in civilian clothes with a YELLOW-and-BLUE armband on his left sleeve.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.04. 19:54:34

@baalint1:

www.holocaust-history-archive.com/wp/wp-content/uploads/2013/09/ghetto-getto-lemberg-01-07-1941-2.jpg

"On the right is a member of Ukrainian militia in civilian clothes with a YELLOW-and-BLUE armband on his left sleeve. "

CSOKKI MÁLNA 2022.03.04. 19:57:37

@baalint1:

" Mi magyarok mit érdemelnénk, tekintve, hogy nálunk meg a nyilasok ölték halomra a népet?"

Egyrészt, ha ti állandóan a '44-es dolgokkal jöttök, akkor én miért is nem hozhatom elő ezt?? Másrészt rosszul tudod a történelmet. A 437000 vidéki zsidót a nyilas hatalomátvétel előtt deportálták, jórészt Auschwitzba..

alöksz róz 2022.03.04. 20:10:10

@baalint1: "Ha közös életet élnek, akkor a kiadásaik nagyobb része közös." - na igen, ez valamiért meg se fordult a fejemben, hát jómódúnak is kell lenni a közös kasszához, akkor ez nem így jelenik meg.

a gyerekre és a közös programra is elvileg működik a leírt módszer, meg az egyéb kötelező közös kiadások egy részére is, de ezekben az esetekben a gyakorlatban sokszor tényleg csak illúzió. mint annyi tökig leegyszerűsített liberális nagy igazság.

az ilyenekre szokta a laci azt mondani, hogy de nem is illúzió, mert a saját szuverén döntése, nem kényszeríti rá senki :-)

baalint1 2022.03.04. 20:13:23

@CSOKKI MÁLNA:
Mikor jöttem utoljára 44-es dologgal? Veled ellentétben egy népet sem próbáltam vádolni kollektív bűnössége alapján.

"Másrészt rosszul tudod a történelmet. A 437000 vidéki zsidót a nyilas hatalomátvétel előtt deportálták, jórészt Auschwitzba.."

Mivel semmi olyasmit nem írtam, ami ennek ellentmond, nem írtam a nyilasok előtti deportálásokról, ezért nem tudom miből következne, hogy rosszul tudnám a történelmet.

De akkor újra megkérdezem, ezek alapján akkor mi magyarok megérdemlünk egy ruszki támadást 2022-ben, mert a 40-es években magyar emberek követtek el emberiség elleni bűnöket?

baalint1 2022.03.04. 20:14:44

@CSOKKI MÁLNA:
Ja, és ami az ukrán nácikat illeti, nem volt elég idő 1945-től a Szovjetunió bukásáig, illetve az azt követő orosz bábkormányok ideje arra, hogy befejeződjön a "nácitlanítás"?

2022.03.04. 20:23:48

@baalint1:
abból indulok ki, hogy az ruszkik a háborúba bevonják (az orosz barát) transznyisztriát. és U alakban bekerítik ukrajnát.
i.ibb.co/sgxFSjJ/32236466241-ca459d1dd9-b-war.jpg
mert az ellenük indított kereskedelmi háború miatt gazdasági embargó alá kell vonniuk kiejevt. el kell őket zárni a nyugattól. tehát nekik kell egy saját pufferzóna, ami közvetlen ellenőrzésük alatt áll. és ez esetben ukrajnától elvágják kárpátalját.

ami a magyar kisebbség szempontjából nem olyan rossz. csak nagyon veszélyes. mert a kárpát-ukrán milicista egy része brute force magyarellenes.

egy nagyon veszélyes játék indult el.

2022.03.04. 20:43:24

@baalint1:
a kérdés, hogy kié lesz kelet-galícia (halics) és észak-bukovina, ami most ukrajna része. egyébként a monarchia is ütközőzónaként használt. és besszarábia. ami most moldovának neveznek. és egy félorosz-türk (gagauz)-román formáció. mi lesz ezzel a térséggel.

a ruszkiknak elég lesz odessza. vagy bevonják a háborúba transznyisztriát és létrejön egy oroszbarát dnyeszter menti állam. és ugye van egy vörösoroszország nevű történelmi formáció. akár az is helyreállhat. úgy, hogy a románok megkaphatják moldovából és bukovinából azt, amit szeretnének.

egy lehetséges forgatókönyv.

2022.03.04. 21:05:31

@baalint1:
releváns. ukrajna eu tag akarja lenni. csakhogy az eu aligha fogja felvenni ukrajnát. persze lehet. ez esetben fel kellene venni grúziát és kazahisztánt is. és komplett türk tanácsot. beleértve a törököket. az európai uniónak egy nyílt fegyveres konfliktust kellene vállalnia oroszországgal.

és erre mondta azt putyin, hogy tásult tagként vegyék fel oroszországot a nato-ba. és az eurázsiai steppe nagy része nyugat-keleti ellenőrzés alá kerül. mandzsúria északi részéről fenyegethetik pekinget. ami egyben amerikai érdek.
cdn.britannica.com/45/4445-050-8317980D/Extent-Eurasian-steppes.jpg
ebbe trump bele is ment volna. a republikánusok kína ellenesek. a demokraták orosz ellenesek. az majd kiderül, hogy kik a reálpolitikusok.

2022.03.04. 21:30:16

@baalint1:
szálasiék idején volt egy vitéz lófő dálnoki miklós béla vezette ideiglenes nemzeti kormány.
web.archive.org/web/20071130005630/http://www.rev.hu/sulinet45/szerviz/dokument/ideiglenes.htm
(aminek részesei voltak a kommunisták). a magyar történetírás (legalább is debrecenben) ezt tekinti (félig) legitimnek és ennek folytatása a tildy kormány. a szálasi féle az illegitim vonal.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.05. 11:33:58

@baalint1: Az megvan , hogy az ukrán facebook forradalom utáni kormányban banderisták is voltak?

CSOKKI MÁLNA 2022.03.05. 11:34:31

@baalint1: Állandóan ezzel van tele, hogy a magyarok mit műveltek a zsidókkal '44-ben.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.05. 11:36:28

@baalint1: A magyar kormány tiszteletben tartja a kisebbségek jogait, az ukrán nem..

Reactor 2022.12.30. 17:12:52

Ez nem téveszme - a jelenlegi rendszerek alatt becsületes, tisztes munkából nem lehet meggazdagodni. El lehet érni egy középosztálybeli szintet, de csiliárdos senkiből nem lesz, ez még magában Ámerikában sincs így. Amivel a dúsgazdagok szerezték a vagyonukat, azt ne nevezzük már becsületes munkának, mert köze nincsen hozzá.

@na ki?: Ja persze, kb. annyira mint az MLM-átverésből. Valami 0,001%-nak sikerül, a maradék 99,999% meg kit érdekel ugye...

@midnightcoder2: Én nemigen látom, hogy az emberek annyira tapsikálnának a pénzromlásnak, illetőleg hogy a mostani infláció zsinórban teremtené a munkahelyeket (a közmunkát ne keverjük ide, az egy vicc, nem munkahely). De bizonyára az én szemeim rosszak.

@ulpius66: Kérlek sorold akkor azokat, akik tisztességes munkával lettek csiliárdosok, illetve hogy a népességen belül ők mekkora hányaddal szerepelnek.

@baalint1: Te látsz különbséget a kettő között? Nem telik el nap, hogy ne bukna be valami vállalkozó a mocskos üzelmeivel. Nem feltétlenül kell közpénzlopásra gondolni; van millió meg egy más kiskapu, olyan, ami neked esetleg eszedbe sem jutott. De nyilván az "internetes trollok" a hülyék és mind hazudnak.
Ja, hát a vállalkozás becsületes munka...kivéve amelyik nem az.
süti beállítások módosítása