téveszmék

téveszmék

"A liberalizmus és a hazafiság egymást kizáró fogalmak"

2021. január 18. - G. Nagy László

  pictures8.jpg

 

A hazai politikai élet konzervatív oldala ma elkötelezett patriótának mondja magát, a liberális jelzőt viszont szitokszóként használja. Az ellenzék ugyanakkor kacérkodik a szabadelvűséggel, ám ők mintha a hazafiasság eszméjét engedték volna el. Már-már ott tartunk, hogy elhisszük: e két érték nem is férhet meg egymás mellett. Semmi sincs ennyire távol a valóságtól. A 19. század legnagyobb magyarjai számos elvi vitát folytattak, de valahogy egyikük esetében sem kérdőjelezzük meg sem a liberális szellemiséget, sem pedig a rendíthetetlen hazaszeretetet.

 

A liberalizmussal szemben mind a mai napig az a legjelentősebb kritika, hogy érzéketlen a világ problémáira; saját célkitűzéseit szinte kizárólag az egyén szabadságjogainak érvényesítésében fogalmazza meg. A szabadelvűség valóban énközpontú világot jelent, melyben az egyén szégyenkezés nélkül megvallhatja, hogy számára saját boldogulása a legfontosabb. Igen ám, de ebből a legkevésbé sem következik az, hogy minden más élőlény  tökéletesen érdektelen, vagy hogy nem létezik fontossági sorrend a külvilág számos szereplője között. Bár a középpontban a személyes önzését felvállaló egyén áll, körülötte azért számos koncentrikus kört fedezhetünk fel. Rögtön ott a család és a közeli barátok; az eggyel nagyobb halmazban a további ismerősök, a harmadik-negyedik körben már megjelenik a velünk azonos nyelvet beszélő nemzet egésze. Majd jöhet a hozzánk hasonló kultúrájú kontinens, azután a komplett emberiség, sőt egyre kijjebb haladva a háziállatok, az emlősök, végül a teljes élővilág megjelenik látókörünkben. Ha igazán felelősen gondolkodunk, úgy minden létező élőlény jólétét szem előtt tartjuk, de közel sem azonos mértékben. Az egyre táguló halmazok sem feltétlenül ebben a struktúrában helyezkednek el, hiszen például a saját kutyájukhoz a legtöbben sokkal szorosabban kötődnek, mint a közvetlen szomszédaikhoz, és biztosan olyan is akad, aki többre értékeli a terráriumban lakó madárpókja életét, mint a házmesteréét. Ám ettől még igaz: preferencia-sorrendünkben nemzettársaink - puszta önérdekből - viszonylag előkelő helyen állnak.

 

Jóllehet semmi sem fontosabb a szeretteinkhez fűződő kapcsolatoknál, azért a nemzet iránt érzett elkötelezettség nem merül ki ennyiben. Léteznek jóval földhözragadtabb szempontjaink is. Ha történetesen itt élünk, a Kárpát-medencében, az nyilván azért van, mert ezt a helyet érezzük otthonunknak. (Ha nem így lenne, már rég szednénk a sátorfánkat.)  Ha birtoklunk bármiféle ingatlant, földet, vagy ipari beruházást az ország területén, az értelemszerűen tovább erősíti e kötődést. Ha állampolgársággal is rendelkezünk, az olyan, akár egy tagsági kártya, mellyel nap mint nap használjuk a klub infrastruktúráját és szolgáltatásait; illetve olyan, mint egy részvény, s nem vitás, hogy érdekeltek vagyunk a részvénytársaság prosperitásában. Tény, hogy ma már nem sokan adnák az életüket és vérüket a hazáért. Ismerünk olyanokat is, akikről teljességgel lepereg a pátoszos szöveg, s még a himnusz alatt is vonakodva állnak fel. Valójában azonban még róluk sem gondolnám, hogy nem szeretik otthonukat, szülőföldjüket. Hiszen aki gyűlöli a hazáját, annak saját, kézzelfogható érdekeit, ezáltal önmagát is gyűlölnie kell.

 

Mindezek után érdemes volna néhány konkrét ütközőpontot megnevezni, melyeknél a liberalizmus eszméje és a nemzeti érdek látványosan - vagy ahogy majd érzékelni fogjuk, inkább csak látszólagosan - egymásnak feszül. A patriotizmus többnyire féltő és aggódó; ezernyi - valós vagy vélt - veszélytől óvná a hazát.

  • AZ IPAR VÉDELME: VÉDŐVÁMOK - Tegyük fel, hogy a Magyar Kütyügyár képtelen versenyezni a Kínai Kütyügyár áraival. Elsőre azt gondolnánk, a vám nemzeti érdek, hiszen a magyar vállalkozót és annak alkalmazottait védi. A valóság ezzel szemben az, hogy a hazai gyártón kívül mindenki más rosszul jár. A mesterségesen magasan tartott árral elsősorban a hazai fogyasztók szívnak. Másodsorban azok az exportőrök, akik Kínát célozzák termékeikkel, s válaszcsapásként ők is védővámokkal találják szembe magukat. A tartós vámrendszer csakis azon nemzetek eszköztárába fér bele, akik a bezárkózást választják, mert képtelenek elhinni, hogy bármilyen területen versenyképesebbek lehetnek más nációknál.
  • A NEMZETI VAGYON VÉDELME: TULAJDONSZERZÉS - Ismert gyakorlat, hogy egyes államok korlátozzák a külföldiek földvásárlását, avagy egyéb, stratégiainak kikiáltott területeken történő tulajdonszerzését. A hivatkozási alap mindig a nemzeti érdek, azonban ez az érv erősen megkérdőjelezhető. A külföldiek kizárása az adott üzleti szegmensben keresletcsökkenést eredményez, így - a szabad piachoz képest - lefelé viszi az árakat. A tulajdonosok - vagyis az állam polgárai - lesznek ténylegesen szegényebbek ezáltal. (Arról nem is beszélve, hogy az ilyen törvény simán kijátszható megfelelő strómanokkal.) A kilencvenes évek elejének nagy privatizációs hulláma során a nemzeti vagyon érzékelhető hányada fillérekért került külföldi befektetők kezébe. Ha ökölbe szorul a kezünk az állami tulajdon korrupt elkótyavetyélése miatt, az teljesen jogos. De lássuk be: szinte mindegy, hogy egy-egy adott esetben francia, vagy magyar volt a vevő. Ami fájdalmas, az a korrupció, melynek leple alatt tizedáron juthatott az adott vagyontárgyhoz.
  • HONVÉDELEM: SORKATONAI SZOLGÁLAT - A kötelező besorozás tökéletesen szembemegy a liberalizmus elvével (és természetesen a józan morállal is). A honvédelem ettől még létkérdés - függetlenül politikai beállítottságunktól, vagy épp a hazaszeretetünk mértékétől. Erre való a hivatásos állomány. Pékekre, mentősökre és tetőfedőkre is szüksége van a hazának, és őket sem lasszóval fogja be az állam.
  • A DEMOGRÁFIAI STABILITÁS VÉDELME: CSALÁDTÁMOGATÁS - A liberalizmus eszméje szerint mindenki úgy él, ahogy a szíve diktálja, s annyi gyermeket vállal, amennyit csak akar. A nemzeti érdek ettől eltérhet: túlnépesedés esetén az állam büntetőadóval sújthat, csökkenő népesség esetén adókedvezményekkel ösztönözhet. Tekintve, hogy a liberalizmus elkötelezett az alacsony adók mellett, ezért egy valódi szabadelvű örömtáncot lejt minden egyes forintnál, amely a polgár zsebében marad. Egy igazi liberális sosem fog olyan álláspontot képviselni, hogy szüntessük meg a gyerekek után járó adókedvezményeket. Sokkal inkább azt mondja: csökkentsük az adókat generálisan, függetlenül a család méretétől, és az eredmény közel ugyanaz lesz: megnő a gyermekvállalási kedv. (Orbán friss bejelentése: terve szerint 2022-től a huszonöt év alattiak teljes adómentességet élvezhetnek. Aki még ennek sem tapsol, azt tényleg nem tudom hová tenni...)
  • HATÁRVÉDELEM: BEVÁNDORLÁS - Ha egy békés, törvénytisztelő külföldi hazánk területén szeretne letelepedni, az sem a nemzet érdekét, sem a liberalizmus szellemét nem sérti. Ha lakást vásárol, vállalkozást üzemeltet, dolgozik és adót fizet - ez mind hab a tortán. A gondok ott kezdődnek, amikor az érintett nincstelen és nem is képes az értékteremtésre, így segélyekre szorul. Ennél is súlyosabb probléma, ha erőszakos bűncselekményeket követ el - függetlenül származásától, bőrszínétől, vallásától és belső motivációitól. Ez utóbbi két jelenség egyaránt szembemegy az állampolgárok érdekével és a liberalizmus szellemiségével is. Bármit is állítanak a politikai játszótér egyik vagy másik oldalán, a bevándorlás kérdése kapcsán semmifajta ellentét nem feszül a valódi liberális álláspont és a hazafiság között.
  • A KULTÚRA VÉDELME: MŰVÉSZETEK ÉS VALLÁSOK TÁMOGATÁSA - A nemzetért aggódók sűrűn hangoztatott félelme, hogy a magyarság identitását veszíti, ha az állam nem támogatja a kultúrát. Ennek a gondolatnak nyilvánvalóan semmi alapja sincs. A kultúra sosem volt statikus, még a látszólag változatlanságba merevedett korokban sem, manapság pláne. Az emberek olyan művészeti alkotásokat és vallási tanokat fogyasztanak, amely az ízlésüknek, világlátásuknak megfelelnek, s ezek az önkéntes, egyéni választások formálják kultúránk egészét. Az állami beavatkozás liberális szemmel nézve az adófizetők pénzének bűnös herdálása; patrióta szemszögből pedig értelmetlen erőlködés. Amit ma kultúrharcnak neveznek, az a szekértáborok ideológiai üzeneteinek becsatornázásáról szól, a legkevésbé sem a nemzetről.

 

Az eddigiek alapján úgy tűnik, a szabadelvűség és a hazaszeretet nagyon is összeegyeztethető, ezt támasztja alá a történelem, az elmélet és számos gyakorlati kérdés is. Miért hát, hogy a nemzeti liberalizmus abszolút hiánycikk Magyarországon? (És persze nem csak idehaza.) Ha körbenézünk, egyetlen jelentős politikai pártot, vagy közéleti szereplőt sem tudunk megnevezni, aki ezt az irányvonalat képviselné. Ha e két ismérvet, mint koordinátatengelyeket tekintjük, az így nyert négy szegmensből háromban egymás sarkát tapossák a múlt és a jelen politikusai:

 

hazafi.png

 

A függőleges tengely baloldali és piacpárti gondolkodókra bontja a társaságot, a vízszintes tengely pedig a nemzeti elkötelezettség szerint osztályoz. Felül Schiffer András, aki minden megszólalásában hitet tesz a hazai szempontok elsődlegessége mellett, míg alul a két volt SZDSZ-es, akik sokkal inkább a nemzetközi trendekhez igazodnának. Bauer a DK-n belül is ugyanazt képviseli, mint amit a korábbi évtizedek során; most épp az ellenzéki összefogást azért kritizálja, mert Jakab Péter 15 millió magyar érdekeiről beszél, az LMP pedig nemzeti hatáskörben tartaná a bevándorlás kérdését. (Bevallom, nem is értem. Ha ragaszkodnak a kevert társadalomhoz, úgy kormányra kerülésük esetén nemzeti hatáskörben is eláraszthatják az országot bevándorlókkal...) Tamás Gáspár Miklósról pedig évek óta tudjuk, hogy megtért Marxhoz, így ő az, aki a legtávolabbra került az általam favorizált nemzeti liberalizmustól. A jobb felső sarok mindenesetre üres, nemigen tudnék fajsúlyos karaktert helyezni a kérdőjel helyére. Minden kedves olvasót arra biztatok, írja meg a nevet, ha tud ilyet!

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5816370550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nincs1agy 2021.01.19. 21:32:41

A 19. század nemzeti liberalizmusának köze nincs a mai kártékony liberálidiotizmushoz, amely egy nemzetközi agymosó és elnyomógépezethez kötődik, és megpróbálja kikezdeni a nemzeti szuverenitást.

G. Nagy László 2021.01.19. 22:10:13

@nincs1agy: Egyetértek. Ettől még érdemes szétszálazni a dolgokat értékes és és értéktelen elemeire bontva. Egy mai balliberális - aki közelebb van Marxhoz, mint Jeffersonhoz vagy Adam Smith-hez - szentül meg van győződve róla, hogy minden gondolata liberális, csak mert önmagát annak nevezi. (Sophie in't Veld holland EP képviselő: "liberálisként belátom, hogy kötelezővé kell tenni a bevándorlók betelepítését minden EU országban...") A konzervatívok pedig (akik furamód sokkal közelebb állnak a klasszikus liberalizmushoz, mint a balosok) ezzel szemben mindent a szemétdobra hajítanának, ami valódi liberális érték. Kezd nagyon elhülyülni a társadalom.

nincs1agy 2021.01.19. 23:11:16

@G. Nagy László: A 19.század nemzeti liberálisai az abszolutista önkény ellen , a nemzeti szuverenitásért küzdöttek. A kettő nem választható el egymástól.
A mai kor liberálidiótái az internacionalista abszolutista önkény mellett és a nemzeti szuverenitás ellen küzdenek. Tűz és víz..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.19. 23:32:05

Alapvetően a nacionalizmus a liberalizmus találmánya. De azóta sok idő eltelt, s ma a liberalizmus - különösen a progresszívista verzió - antinacionalista.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.19. 23:34:55

"a nemzeti liberalizmus abszolút hiánycikk Magyarországon"

Mert nincs rá szükség. A magyar politikai tér: népi és urbánus.

Akinek a nemzeti kell, az nem liberális. Akinek meg a liberális kell, az nem nemzeti.

Minden próbálkozás ez ellen csúnyán megbukott, lásd a 90-es évek végén az MDNP, majd a kései MDF.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.19. 23:37:29

@G. Nagy László:

Mo-on a piacpártiság a nyugati érdekek kiszolgálását jelenti. Ez volt 1990-2010 kozött, s nem j9tt be.

Orbán mai modellje avezérelt gazdaság, kelet.ázsiai mintára.

G. Nagy László 2021.01.19. 23:50:56

@MAXVAL birсaman közíró: Ezúttal nincs komoly vitám veled. Sanszos, hogy igazad van: azért nincs nemzeti liberalizmus, mert nincs rá jelentős társadalmi igény. Csak hát szomorú ez az ideológiai magányosság...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.19. 23:57:57

@G. Nagy László:

A bal-jobb és konzervatív-progresszív felosztás nyugati, Mo. meg nem nyugati, így az ottani model nálunk értelmetlen.

Az MDF megpróbálta jobbról: gazdasági liberalizmus + nemzeti álláspont. Ez a baloldalnak fasizmus, a jobboldalnak meg emberidegen. Elbukott. Most a hódmezői polgármester akar ilyet, ő is bele fog bukni.

Az LMP megpróbáta balról: gazdasági antiliberalizmus + antinacionalizmus. Ez is megbukott. Ez a jobboldalnak tetszett jobban, a balnak meg nagyon nem.

gummy59 2021.01.20. 06:13:17

Jó a vastag betüs cím... akik általában eddig olvassák már meg is jegyezték... nem fért el egy kérdőjel a végére?

midnight coder 2021.01.20. 07:10:28

@gummy59: Igazából a balliberalizmust írt volna - amit ma európában liberalizmusnak hívunk, holott semmi köze hozzá - akkor pont, esetleg felkiáltójel lenne a helyes.

midnight coder 2021.01.20. 07:16:43

@Göndörszőrű passzivista: "Attól még vissza kéne állítani."
Nem kéne. Legalábbis azt az állami rabszolgatartást, ami a szocializmusban működött. Olyasmit, mint a svájci el tudnék képzelni, de arra meg ez a társadalom alkalmatlan.

midnight coder 2021.01.20. 07:20:06

@MAXVAL birсaman közíró: Igazából nemzeti liberális elképzelés itt utoljára 1848 környékén volt. Őszintén szólva errõl az MDNP-rõl nem is hallottam hogy létezett volna, a kései MDF pedig arról szólt, hogy a bukott MDF az MSZP farvizén próbált életben maradni. Itt igazából liberális párt sem volt soha a gengszterváltás óta.

midnight coder 2021.01.20. 07:25:34

Az ami ma Európában van, csak a liberális szó lejáratása. Ami sikerült is, mára egyre többeknél ez szitokszó. Pont ahogy, az eredetileg pozitív kicsengésû meleg szóval történt az elmúlt 30 év alatt. Az, hogy egy szóhoz egy másik jelentést rendelünk, nem fogja megszerettetni az adott dolgot, helyette a szó jelentése fog változni. Ugyanez van az eredetileg pozitív liberalizmussal is. A szabadságot a legtöbb ember szereti. A kommunizmust viszont csak a primitív tahók akik a kedvezményezettjei, és a gazemberek akik hatalmat nyernek általa.

G. Nagy László 2021.01.20. 07:35:56

@gummy59: Isten hozott a blogon :) Ez egy olyan sorozat, amely a TÉVESZMÉK címet viseli. Amikor arról írok, hogy "a szex mocskos dolog", vagy "nem is férfi az, aki nem volt katona", olyankor azért nem kerül kérdőjel a cím végére, mert maga a címben megfogalmazott gondolat egy blőd téveszme - ezt járom körül az adott posztban. Az idézőjel szolgál annak érzékeltetésére, hogy nettó faszság a kiinduló gondolat.

chrisred 2021.01.20. 08:10:37

@MAXVAL birсaman közíró: A nacionalizmus távolról sem egyenlő a hazafisággal.

Fánkevő Fáncsi 2021.01.20. 08:15:46

"Ami sikerült is, mára egyre többeknél ez szitokszó." - ja Magyarországon az. Nyugat-Európában nincs ilyen tendencia, a libsik meg a zöldek nincsenek ugyan többségben, de senki nem tekinti őket a világ ellenségeinek. Amerikában most éppen ők nyertek nem vetted észre ? Orbán Viktor velejárója az, hogy ellenséget kreál magának aki ellen küzd, és ezt az ellenségképet, minden egyes nap az emberek szájába rágja. Na de mi a valóság, ki ez az ember aki szapulja a libsiket, és mit ért ő el eddig az illibsi állam építésével. Milyen eredményeket hozott az ő uralma, ami eddig több mint 14 év volt, ezzel EU-ban magasan a leghosszabban hatalmon lévő miniszterelnök, ráadásul ő egy ú.n. autokrata vezető, gyakorlatilag minden az ő akartata szerint történik az országban. Tehát nem egy tesze-tosza Gyurcsány Ferenc aki azt se tudja fiú-e vagy lány. Magyarország gyakorlatilag egy politikailag elszigetelődött, majdhogynem kiközösített állam lett az elmút 10 év alatt. A magyarországi fogyasztási index (egy főre, és vásárlóerő paritáson) az Eu-ban hátulról a harmadik, már olyan országok is előttünk vannak mint Románia. Az ország eladósodottsága 20 éves csúcson van, már Medgyessy-Gyurcsány balfaszok "teljesítményét" is felülmúlja, pedig akkor is volt egy gazdasági világválság, nem csak most van. Az adósság visszaszorítás csakis addig ment, amíg nem volt gond, konjunktóra volt egész Európában, ahogy beütött a baj máris ugyanott vagyunk mint Gyurcsány, sőt még lejjebb. Magyarország GDP-je az EU GDP-jének töredéke (0.7%), egy nulla teljesítményű és nulla versenyképességű ország, Németország összeszerelő üzeme és csicskása.
Na ez az ember, aki mindezt összehozta 14 éves uralkodása alatt akatja megmondani Nyugat-Európának, hogy mi a kaffa. Természetesen ott ő egy senki és nem veszik komolyan. Bármit mond az a magyaroknak szól valójában. Például neked Midnight Coder, te tényleg elhiszed neki, hogy a liberalizmus egy szitokszó Nyugat-Európában hanyatlik, csak azért mert Orbán ezt állítja. Nézd már meg jobban ki állítja ! Lassan már tényleg bohózat lesz ez az egész, és már ott tartunk, hogy Szíjjártó üzen Bidennek, hogy jobb lenne, ha elszámolna a fia gyanús ügyleteivel. Ezt üzeni egy fiatal kis seggnyaló az Amerika Egyesült Államok 80 éves elnökének, és ettől nagyon sok és nagyon buta magyar erősnek hiszi magát, azt hiszik, hogy Magyarország pariban van az USÁ-val, már ilyeneket is merünk nekik üzenni, mert mi tökösek vagyunk. Szánalmas ami itt megy.

chrisred 2021.01.20. 08:19:07

@Fánkevő Fáncsi: Ja, a liberális a posztkommunista országokban vált szitokszóvá, ahol több évtizeden keresztül szólt úgy az agymosó állami propaganda, hogy a polgár, polgári kifejezések gyanús személyeket, osztályellenséget jelölnek.

G. Nagy László 2021.01.20. 08:35:12

@Fánkevő Fáncsi: Vicces, ahogy a világot látod. Orbán elszigetelődött? Ez valami egészen irreális gondolat. Mintha felmondanád Szabó Tímea, meg Jakab Péter elmebeteg mantráját. Orbán összehozta a V4-ek szövetségét, amely az EU-n belül a legjelentősebb országközi együttműködés. A legutóbbi, decemberi csúcson ő és a lengyel miniszterelnök diktálták a feltételeket a megállapodáshoz, Merkellel együttműködve. Gazdasági tekintetben ezer szálon kapcsolódunk az EU országokkal, elsősorban Németországgal. Milyen orbitális hülyeség ez az elszigetelődés? Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt tíz év alatt milyen brutális mértékben nőtt a magyarság életszínvonala. Ami pedig a 2020-ig folyamatosan csökkenő adósságállományt illeti, vicces felemlegetni COVID idején, amikor az egész kontinensen brutálisan nő az általános recesszió miatt.

Értem én, hogy gyűlölöd Orbánt. Én a kommunizmust gyűlölöm. De sosem vádolnám a kommunistákat, vagy magát az egész beteg eszmerendszert olyannal, ami csak a saját fantáziámban létezik.

6.Lenin 2021.01.20. 09:24:44

@G. Nagy László:

"Mindenki olyan véleményt fogalmazhat meg BÁRMIRŐL, amilyet csak szeretne. És mindenki úgy minősíti ezeket a véleményeket, ahogyan csak szeretné. Nem bonyolult. "

Gondolom ezt a spájz jobb hátsó sarkában, magányosa, a nap minden szakában, és jó esetben minden nap min. 1x megtehetem, magamban. Pontosan ma a libernyákok minden más véleményért, ami eltér az övéktől, kirekesztenek.

Nézd, és azt értem, hogy hatalmas elmék ezekkel szórakoznak, hogy a nagyságukat ezen a módon is a nagyközönség előtt fitogtassák, de a hétköznapi gyakorlatban ezeknek mi a F...sz jelentősége van?

Nyilván neked is, és nekem is sok mindenről megvan a véleményem, magamban, de.....és itt jön mindig a racionalitás, önkontroll, vagy az erőszak. Melyik idea nevében nem követtek el még erőszakot? Itt esetleg a megölt ellenfelek számában lehet dicsekedni inkább..

A másik, hazafiság. Nyilván magát hazafinak tartotta Horthy, Szálasi, kádár, Horn, Gyurcsány is, és másokat hazaárulónak. Melyik az igazi?
Mit jelentett ez a Nagy-Magyarország esetében a magyaroknak (?), románoknak, tótoknak?

Kérdések, kérdések hátán.

Ma kik a hazafiak? A jobbikosok, fideszesek, momentumosok, dk-sok? Nyilván mindenki, de a többiek meg hazaárulók.

igen, valóban nem bonyolult kérdések ezek, mindenkinek, magának, de másoknak?

Ha egy eszmerendszert gyűlölsz, nem mind1, hogy miért is? Vádolod őket valamivel, vagy nem? Azért nyilván van rá magyarázatod is.

Amikor majd egyedül maradsz az univerzumban sok kérdés értelmét veszi, de marad még a hideg, sötétség, vagy az elviselhetetlen magány.
Tehát probléma nélkül nem maradsz, de nem lesz kivel ezeket a problémákat megvitatni, és ez sem egy kis probléma lesz az életed hátralévő részében.

midnight coder 2021.01.20. 09:57:58

@chrisred: Egy fenét. Csak ezekben az országokban a liberalizmus a kommunizmus elleni harcot jelentette, és nem a kommunizmust, pláne nem a mai még torzabb formáját. Kossuthot mi nem úgy képzeljük el, hogy pávatollal a seggében vonul a pride-on.

nincs1agy 2021.01.20. 10:14:15

@Fánkevő Fáncsi: Nyugaton a liberálidiotizmus már rég beszivárgott az ún kereszténydemokrata "jobboldali" pártokba, megfertőzve azokat. Különösen Skandináviában látható jól ez a folyamat.

chrisred 2021.01.20. 10:17:57

@midnight coder: Francokat. Soha nem volt itt kommunizmus. A polgári attitűd az európai értékek tiszteletét, az ázsiai autoriter bolsevizmus, az orosz megszállás elutasítását jelentette. Orbán még a 2000-es években is ezt az attitűdöt vette fel, és csak a hatalomra jutása után állt a másik, az illiberális/putyinista térfélre.

nincs1agy 2021.01.20. 10:35:32

@chrisred: Sztem az került át a putyinista térfélre, aki eladta az oroszoknak a MOL-t..

2021.01.20. 10:42:13

A liberalizmus és a nacionalizmus anno egymással összefonódó eszmék voltak, egyszerűen azért, mert a rendi nemzettel a nacionalizmus új nemzetfogalmába immár a lakosság nagy része belekerült. Ehhez képest ma a magyar neobolsevikok (Fidesz) a nemzetfogalomat szűkíteni igyekeznek, elsősorban politikai hovatartozási alapon, míg a liberálisok mára olyan értelemben lazítottak, hogy nincs normatív hazafiassági elvárás, nem kell senkinek sem szeretnie a hazát, nincs annál több elvárás a téren, mint a törvényeink betartása.

Az iparvédelem és a bevándorlás kapcsán csodálkozok azon, amit írsz, nem ezt szoktad írni, bár lehet, hogy akkor a kormány védelmében teszed, most meg a saját véleményedet írod le. Máskor épp a kormány protekcionista gazdaságpolitikáját veszed védelmedbe, és leugatod azt, amikor épp azt írom, amit most leírtál, hogy a protekcionizmus versenyképtelenné teszi a hazai gazdaságot. Ahogy máskor védelmedbe szoktad venni a Fidesz bevándorlópolitikáját, amely majdnem 180 fokban ellenkezője annak, amit most írsz, hiszen ők nem igyekeztek szelektálni a bevándorlási hullám idején, mind a propagandában egy kalap alá vettek minden bevándorlót és menekültet, és a gyakorlatban is, kategorikusan mindenki kérelmét elutasították a déli határon. Emellett pedig fű alatt veszélyes bűnözőket, elítélt politikusokat, terroristákat engednek be Magyarországra, és tágabb értelemben az EU-ba. Nem rémlik, hogy anno legalább a plakátokat kritizáltad volna.

Ami az adókedvezményeket illeti, az se nem liberális, se nem jobboldali, hogy az adóterheket áthelyezik máshová (áfa, különadók, és ami gyakran elfelejtődik, a monetáris politikába - az is közvetve egy adó, ha elértéktelenítik a pénzünket), majd az atyáskodó állam az aktuális szavazatszerzési stratégiája szerint pénzt osztogat. Az ilyet populizmusnak hívják.

ulpius66 2021.01.20. 10:55:05

A liberalizmus a TELJES SZABADSÁG!

A liberálisok mindig ilyen mézes-mázos szöveggel jöttek.....
- minden hatalmat senkinek!
- szeretkezz, ne háborúzz!
- szeresd a migráncsokat, az állatokat, fákat, környezetedet, stb.
- nem kell az erős állam, a piac majd mindent megold

...és még millió ehhez hasonló álságos szöveg!

A hiszékeny emberkék meg jól bedőltek ennek a szövegnek! ..... és a liberalizmust, a liberálisokat támogatták!

AZTÁN A LIBERÁLISOK MEG SZÉPEN ELFOGLALTÁK AZ ÖSSZES PÁRTOT, A MÉDIUMOKAT, ÁTVETTÉK A POLITIKA, A GAZDASÁG IRÁNYÍTÁSÁT, A BANKOKAT, A VÁLLALATOK VEZETÉSÉT, STB, STB.......

... ÉS JELENLEG MÁN OTT TARTUNK, HOGY AKI NEM LIBERÁLIS, AZ FASISZTA!

chrisred 2021.01.20. 10:59:22

@nincs1agy: Szerintem ő soha nem hagyta el azt a térfelet, legfeljebb mostanában erősen igyekszik hallgatni róla. De a 2000-es években még lehetett olyan illúziónk, hogy van a rendszerváltók között olyan politikai erő, amelyik nem hagyja, hogy a Kremlből drótpn rángassák. Ez az illúzió azóta szertefoszlott.

nincs1agy 2021.01.20. 11:13:21

@chrisred: Nem hinném, hogy a jelenlegi kormányt dróton rángatnák a Kreml-ből. Miért? Mert egy orosz atomerőmű épül az országban? A magyar okormány egyébként most csatlakozott a Navalnij letartóztatását elítélők közé.

6.Lenin 2021.01.20. 11:26:30

@ulpius66:

Ma liberalizmusnak nevezet valami a legerőszakosabb ideológia a Földön, és még csak most -ma -fog elkezdődni a legőrültebb diktatúra, ami erre épül. A totális szabadság címszó alatt fog felépülni a totális diktatúra, vagy.....

chrisred 2021.01.20. 11:39:30

@nincs1agy: Meg még ezer más dolog miatt.

A kormány kénytelen-kelletlen csatlakozott a Navalnij kommünikéhez, de minden bizonnyal csak a rossz időzítés miatt. Mert igen érdekes felhangja lett volna, ha az uniós országok közül egyedül ők nem írják alá, aztán rögtön utána Szíjjártó repül Moszkvába jópofizni az elvtársakkal.

chrisred 2021.01.20. 11:42:56

@MAXVAL birсaman közíró: Nem, teljesen más síkon működnek. A nacionalizmus egy politikai ideológia, ami eszmék, lvi fogalmak terén zajlik le. A hazafiság pedig konkrét személyek konkrét felelősségvállalása egy konkrét közösség érdekében. Az aradi tizenhármat mindenki hazafinak tartja, de nacionalistának a legkevésbé sem.

2021.01.20. 12:04:19

@G. Nagy László:
Csak most vettem észre ezt a kommentedet. Nagyon durván működik nálad a duplagondol.

erol 2021.01.20. 12:08:21

@6.Lenin: "Ma liberalizmusnak nevezet valami a legerőszakosabb ideológia a Földön,"
Zárd be jól az ajtót, nehogy belopakodjon a liberalizmus.

2021.01.20. 12:11:57

@G. Nagy László:
De csak egyszer, egyszer válaszolj őszintén, ha megteszed, békén hagylak a témával:
Hogyan tudod összeegyeztetni az állítólagos antikommunista nézeteidet a orbáni politikával, amely többek között az elmúlt 10 években a következőkből állt:
- Manyup államosítás.
- Közművek államosítása.
- Piaci verseny korlátozása egyre több szektorban, lásd dohánykereskedelem, szerencsejátékok, felnőttoktatás, telekom szektor.
- Extraprofitra hivatkozva különadók egyre több szektorban
- Milliók osztogatása "családtámogatás" címen, ezzel főleg az ingatlanpiac erős manipulációja.
- Élsport kitömése állami pénzekkel, a piaci alapon működni akaró egyesületek kicsinálásával.
- Közbeszerzéseknél a versenyeztetés totális kiiktatása
- Sajtószabadság korlátozása, különadóval kivéreztették, kivéreztetik a piaci alapon működő médiumokat, saját sajtó állami pénzből tömése.

És még sorolhatnám. Számomra totálisan sci-fi, hogy valaki antikommunista és Fidesz szavazó lenne egyszerre, az meg hogy emellett még liberálisnak is mondja magát, vagy jobboldalinak, már nagyon extrém. Szóval légyszi, most az egyszer maszatolás helyett válaszolj erre.

G. Nagy László 2021.01.20. 12:57:16

@Zabalint:

"Az iparvédelem és a bevándorlás kapcsán csodálkozok azon, amit írsz, nem ezt szoktad írni, bár lehet, hogy akkor a kormány védelmében teszed, most meg a saját véleményedet írod le."

Nem igazán értelek. Pontról pontra ugyanezt szajkózom MINDIG.

G. Nagy László 2021.01.20. 12:57:53

@Zabalint:

"Csak most vettem észre ezt a kommentedet. Nagyon durván működik nálad a duplagondol."

???

G. Nagy László 2021.01.20. 13:02:53

@Zabalint:

"Szóval légyszi, most az egyszer maszatolás helyett válaszolj erre."

Most rohanásban vagyok, este végigmegyek minden ponton. Most csak annyit: meggyőződésem, hogy a Fidesz nagyságrendekkel a Gyurcsány-koalíció előtt jár gazdasági liberalizmus tekintetében, lásd adócsökkentés, lásd munkaalapú (és nem segélyalapú) gazdaság. Egyébként egy komplett posztot írtam erről anno, szerintem nem olvastad még:

teveszmek.blog.hu/2020/04/29/_egyik_kutya_masik_eb

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.01.20. 13:37:24

Memetika kutatóként természetesen én teljesen másként látom és elemzem ezt a témát. Akkor is, ha a 1,5 éves (1988-1989) kötelező sorkatonai kiképzésem alatt politikai kiképzést és amolyan Nép/Köz-hadseregi diplomát is kaptam belőle kiváló minősítéssel.

A politika azért a tömegbefolyásolás és hazudozás művészete inkább, mint 'tudomány', akkor is ha ebből is lehet PhD is szerezni. Gondoljunk csak arra, V.I. Lenin -nel milyen jól megvezettek bennünket, aztán a 100 éves titkosításból kikerült német levéltáraknál lévő anyagból kiderült, hogy csak egy fizetett ügynök volt lényegében.

A memetikát szokták úgy is nevezni, hogy az eszmék, izmusok darwinizmusa. Tehát egy igazi memetikai kutató nem elkötelezett egyik esze iránt sem, hanem elfogulatlanul megfigyeli őket, kutatja és összefüggéseket tár fel. Figyeli mitől születnek, hogyan mutálódnak, erősödnek és halnak el az eszmék.

Eszmékre igazából nincs szüksége senkinek sem harmonikus és értelmes életviteléhez. Egyik eszmére sem. Az csak többnyire zombikat gyárt az emberekből. Gondolkozásra, kettős mércék nélküli gondolkozásra képtelen embereket.

Ja és nézzük csak, minden relatív; A judeokereszténység ha pontosan elemezzük, egyáltalán se nem konzervatív, se nem nemzeti eszme. Hanem inkább internacionalista eszme és a nemzeti értékeket zúz szét. Hiszen úgy lett ránkerőltetve, mint a russzki kommunizmus. Ilyen szempontból a judeokereszténység egy liberális eszme és vallás is a régi tradicionális nemzeti vallásainkhoz képest.

Belemehetnék itt tovább is az elemzésbe, hogy az ateizmus is relatív, mert az meg lényegében egy tagadás-vallás ..... és folytathatnám végtelenségig. A lényeg, hogy az eszmék agyi/elme vírusok/mémek. Se nem az egyén, se nem a nemzet túlélése és érdeke nekik az első. A mémek, akárcsak a gének ÖNZŐK. ... és mára már gyógyíthatóak is. 'OLTÁSSAL'

2021.01.20. 13:44:57

@G. Nagy László:
Felmondtad majdnem szó szerint a propagandát abban a kommentben.

6.Lenin 2021.01.20. 14:07:23

@erol:

Mát mindkét lába bent van. Késő már bezárni bármit is.

erol 2021.01.20. 14:34:35

@6.Lenin: Az élet nem habos torta.

másik különvélemény 2021.01.20. 14:38:54

@dare: Te vagy nagyon fiatal voltál vagy nem itt éltél rendszerváltás óta.
Ugyanis rendszerváltás óta progresszív azaz több kulcsos adózás volt egészen 2010-ig.

Ez pedig nem azzal járt hogy többet fizettek a gazdagok, ahogyan azt a kommunitsa direktíva sugallta, hanem azzal, hogy minden embert a főnöke a második kulcs alatt jelentett be.
Persze volt válazstása az embernek. Megmindták mennyi a bruttód, és rád bízták hogy oszd be. Menj Evába, Katába, meg az anyádba, de többet akkor se kapsz.

Úgyhogy a progresszív adózás egyedül a feketegazdaságot erősíti, semmi mást.

másik különvélemény 2021.01.20. 14:46:20

@IGe.: Ma már nincsennek eszmék.
Legalábbis az eszméket csak arra használják, hogy minden más különvéleményt negligáljanak, cenzúrázzanak, lejárassanak.

Ami cseppet röhejesebb a liberalizmus nevében (pl a cenzúra) mint mondjuk a nacionalizmus nevében, de azért csont nélkül megteszik.
'Demokraták' definiálják mikor lehet rendőrt könnygázgránáttal dobálni a törvényhozás épülete elött büntetlenül, és hogy mikor jár érte golyó általi halál, az épületet védő rendőrök által.

Ma már nem az eszmék mentén alakulnak ki a vélemények, hanem facebook csoportok mentén visszhangkamrák, aholis mindenki hülye és félrevezetett és álhírekből táplálkozó, aki kívül rekedt.

Ez az egy ideológia van a valóságban, és épp ez az oka, hogy az ellnetétek nem oldhatóak fel.
Egész egyszerűen semelyik oldalnak nem létezik alternatív igazsága, ami a másik megértése felé vezet, nemhogy az elfogadás fele.

2021.01.20. 14:49:18

@másik különvélemény:
"Megmindták mennyi a bruttód, és rád bízták hogy oszd be. Menj Evába, Katába, meg az anyádba, de többet akkor se kapsz."

Vicces, amit írsz, mivel a katát épp a Fidesz vezette be (szerintem jó koncepció lenne, de csak eleve B2C vonalon szabadott volna engedni, ahol az ügyfelek száma több mint egy), amikor már bőven volt egykulcsos adó.

Mondom ezt úgy, hogy egyértelműen egykulcsos adózás párti vagyok, ez volt a Fidesz egyetlen jobboldali húzása, ha a többi gazdaságpolitikai döntésüket is ilyen szellemben hozták volna, akkor elképzelhető, hogy az ál-nemzetieskedő, illiberális, néphülyítő faszságaik ellenére rájuk szavaznék.

másik különvélemény 2021.01.20. 14:55:25

@Zabalint:

Hogy egy cég mennyit csal, az attól függ, mennyi a kockázat és mi a nyereség.
Ma már csak alig trükköznek a nettóval a versenyszférában, inkább a Kata, Eva, ... vonalat választják azok, akiknek sok az SZJA.
Egyre kevesebben kockáztatnak, mert ma nem olyan nagy a nyereség, hogy megérje egy nagyobb cégnek a kockázatot.

De amíg volt második kulcs, tulajdonképpen csak a közalkalmazottak, és köztisztviselők voltak rendesen bejelentve. És ez most se lesz másképp.
Csinálnak 8 céget, és megy a Kata, Eva, meg amit akarsz. De az biztos hogy 40% SZJA-t senki nem fog fizetni.

chrisred 2021.01.20. 14:56:47

@másik különvélemény: Ez mondjuk teljesen értelmetlen, mert a munkáltató által befizetendő rész az mindig lineáris volt, tehát csak a munkavállaló adózott progresszíven. Az meg nem nagyon érintette a munkáltatót, hogy mennyit kell levonni tőle. És át a progresszív adózás így nézett ki (1998-as szja):

0 - 250 000 Ft 20,00%
250.001 - 300.000 Ft 50.000 Ft és a 250.000 Ft-on felüli rész 22%-a
300.001 - 500.000 Ft 61.000 Ft és a 300.000 Ft-on felüli rész 31%-a
500.001 - 700.000 Ft 123.000 Ft és az 500.000 Ft-on felüli rész 35%-a
700.001 - 1.100.000 Ft 193.000 Ft és a 700.000 Ft-on felüli rész 39%-a
1.100.001 Ft-tól 349.000 Ft és az 1.100.000 Ft-on felüli rész 42%-a

Tehát, ha valaki 250 000 forintra volt bejelentve, akkor 50 000 forintot adózott, ha 260 ezerre, akkor 52 200 forintot. Teljesen értelmetlen lett volna azért a plusz 200 forint befizetendő adó miatt az alsó kulcsnál megállni. Én legalábbis ilyennel nem találkoztam.

2021.01.20. 15:02:35

@chrisred:
Bárhol és bármikor van értelme megállni, ha van lehetőség, és nincs erkölcsi vagy lebukástól való félelmi gát okosban megoldani. Én az egykulcsos SZJA előtt még nem dolgoztam nem diákmunkában, de nem egy olyan állásinterjún voltam, ahol kiderült, hogy okosban akarják egy részét megoldani. Régebben EVA-val, később KATA-val. Én mondjuk ebből nem kérek, nem akarok adócsaló lenni, most kis cégnél dolgozok, de 100%-ban bejelentve.

Más kérdés, hogy a neobolsik (Fidesz) nem az SZJA-val szednek be sok adót, hanem az extrém magas áfával, különadókkal és a közvetve a monetáris politikával.

chrisred 2021.01.20. 15:07:03

@Zabalint: Az adókikerülés és az adócsalás az adórendszertől teljesen függetlenül létező magatartás, teljesen mindegy, hogy progresszív vagy lineáris az adózás.

6.Lenin 2021.01.20. 15:08:00

@erol:

Kösz, hogy szóltál, erről eddig fogalmam se volt, talán.

másik különvélemény 2021.01.20. 15:08:16

@chrisred:
Átlagkeresetek:

1998: bruttó: 67 764 Ft - nettó: 45 162 Ft
2002: bruttó: 122 482 Ft - nettó: 77 622 Ft
2009: bruttó: 199 837 Ft - nettó: 124 116 Ft
2019: bruttó 367 833 Ft - nettó: 244 609 Ft

Ahogyan látható az átlagkereset mindig a második kulcs alatt volt, amíg volt második kulcs.
De az meglehetősen szar duma volt, már 2009-ben is, hogy 40% SZJA-t fizessenek a gazdagok, a 140.000 Ft bruttó feletti részre.Merthogy 140.000 Ft bruttóval szerintem nem volt gazdag akkor sem az ember.

másik különvélemény 2021.01.20. 15:11:00

@Zabalint: Aki többet keres, többet költ, több ÁFA-t fizet.
Ez az egyetlen igazságos adózás létezik.

A több kulcsos adózás esetén a fél ország újra adócsalásra lesz kényszerítve, vagy a munkáltatójuk csődbe megy. Egyik sem használ a gazdaságnak.

Azaz feketegazdaságot erősíti csak és kizárólag a többkulcsos adózás, akárhogy neobolsizol.

másik különvélemény 2021.01.20. 15:12:42

@chrisred:

Hát nem. Talán nézd meg mennyit fehéredett a gazdaság a több kulcsos adózás megszüntetése okán.
Vagy csak kérdezd meg azt, aki a versenyszférában dolgozik, mennyivel nőtt a bejelentett fizetése.

másik különvélemény 2021.01.20. 15:15:31

@G. Nagy László:

"Most csak annyit: meggyőződésem, hogy a Fidesz nagyságrendekkel a Gyurcsány-koalíció előtt jár gazdasági liberalizmus tekintetében, lásd adócsökkentés, lásd munkaalapú (és nem segélyalapú) gazdaság. Egyébként egy komplett posztot írtam erről anno, szerintem nem olvastad még:"

Ez pontosan így van.
Mondjuk Gyurcsánytól szarabb teljesítményt senki nem nyújtott az egész EU-ban, úgyhogy ez nem nagy dicsőség, de azért igaz.

chrisred 2021.01.20. 15:18:08

@másik különvélemény: Nekem ebből nem derül ki, hogy az átlagkereset mindig a második kulcs alatt volt. A 2009-es szja kulcsok:

"0 - 1 900 000 Ft: 18%
1 900 001 Ft-tól: 342 000 Ft és az 1 900 000 Ft-on felüli rész 36%-a

Az adójóváírás évi 2.762.000,- Ft összes bevallott jövedelemig jár, de 1.250.000,- Ft feletti éves jövedelem esetén a levonható adójóváírás összegét csökkenteni kell az 1.250.000,- Ft feletti rész 9 %-ával. Adójóváírás összege az adóévben történő bérkifizetés
18%-a, jogosultsági hónaponként maximum 11.340,-Ft."

Én itt messze nem látok havi 140 ezer forint felett 40%-ot.

2021.01.20. 15:21:19

@másik különvélemény:
Mint írtam, egyértelműen egykulcsos adózás párti vagyok. Ebben nincs vitánk. Az adóterhek viszont még így is magasak összességében.

chrisred 2021.01.20. 15:21:29

@másik különvélemény: A gazdaság sokat fehéredett az elmúlt 10 évben, de ennek elsődleges feltétele a technikai fejlődés volt. Nehezen lehetett volna 15 évvel ezelőtt az összes pénztárgépet bekötni az adóhatóság rendszerébe, amikor egy normál bankkártyás fizetés is kínszenvedés volt.

2021.01.20. 15:24:25

@chrisred:
Na meg azt is sokan elfelejtik, hogy a legmagasabb SZJA a válság idején volt. A világrekord ÁFA ezzel szemben már a kilábalás időszakában lett bevezetve, és 6-7 év globális gazdasági fellendülés végére sem sikerült lefaragni belőle, most meg itt az újabb válság...

2021.01.20. 15:25:50

@chrisred:
Az igazság az, hogy a béreket 99%-ban ki lehetne fehéríteni, ha visszaszorítanánk a fizikai készpénz forgalmat. Pontosan ezért volt vérlázító, mikor bevezették a tranzakciós adót, és a bankok terhére a 150 ezres "ingyenes" készpénzfelvételt.

midnight coder 2021.01.20. 15:33:27

@chrisred: Igazából a progesszív adózás inkább a nyugat-európai országok érdeke, mert erõsíti az agyelszívást. Minél jobban fizetett dolgozó vagy, annál inkább megéri lelépni. Persze a nyugat-európai országokban is van olyan, de onnan nincs hova. Illetve onnan aki igazán jól keres, az az USA-ba lép le, de az átlagpolgárnak ez annyira nem éri meg.

midnight coder 2021.01.20. 15:36:11

@Zabalint: Ez max. akkor mûködne, ha mindenhol elfogadnák a kártyát. Ez talán idén majd életbe lép, de annak ellenére hogy január elsejétõl elvben kötelezõ, ma sem is csak készpénzzel tudtam fizetni a kajámért a gyroszosnál, és a közelben lévõ 24 órás kisboltban sem lehet még kártyát használni. Másrészt, a boltok nem véletlenül nem szeretik ezt, a bankok elég vastagon kaszálnak ezen.

midnight coder 2021.01.20. 15:40:33

@IGe.: "A judeokereszténység ha pontosan elemezzük, egyáltalán se nem konzervatív, se nem nemzeti eszme."

Ez így van. Másrészt, a gyakorlatban meg de. Egyrészt államok feletti volt, még egy-egy uralkodónak is néha be kellett csicskulnia az aktuális pápa elõtt. Másrészt azzal, hogy az uralkodó a hatalmát isten által eredeztette, egy-egy uralkodó és a birodalma egyfajta nemzetet jelentett. De maga a nemzet mint fogalom már a judeokereszténység alkonyán jelent meg.

chrisred 2021.01.20. 15:44:34

@midnight coder: Az agyelszívás éppen hogy nem a jól megfizetett rétegre irányul, hanem azokra, akik alacsony bérért végeznek kvalifikált munkát. A progresszív adórendszerekben az ő alacsony bruttó bérüket valamelyest helyrebillenti a kedvezőbb adózás, míg a lineáris adórendszerben ez a jóvátétel nem létezik. Míg a másik felét nem említetted, hogy a nyugati országokban is progresszív adórendszerek vannak, tehát egy odaérkező pályakezdő külföldi szinte alig fizet adót.

midnight coder 2021.01.20. 15:48:29

@Zabalint: " - Manyup államosítás.
- Közművek államosítása.
- Piaci verseny korlátozása egyre több szektorban, lásd dohánykereskedelem, szerencsejátékok, felnőttoktatás, telekom szektor."

Azért ebbõl a manyup mint olyan nem volt teljesen épeszû gondolat már a létrehozásakor sem. Van egy felosztó-kirovó rendszered, abból átirányítasz úgy 8%-ot a manyupba aminek aztán állami garanciát is adsz, majd erõvel betereled a korosztályok egy részét - más részét kizárod, a maradék dönthetett. Aztán a FK-ból hiányzó 8%-ot kipótolod a költségvetésbõl, ami azt jelenti, hogy államadósságból finanszírozod. Nem tudok róla, hogy ilyet bárki más játszott volna rajtunk kívül.

A közmûvek pedig természetes monopólium. Ezt magánkézbe nem lett volna adni, mivel ezek a cégek soha nem fognak érdemben versenyezni, ergo a szolgáltató mindig abban lesz érdekelt, hogy a legszarabb szolgáltatást adja a lehetõ legdrágábban.

A szerencsejáték eddig minden kormány alatt korlátozva volt. A dohánykereskedelem nem, de ez speciel egy olyan dolog, ami azért valahol indokolható. A dohányzás forgalmazásának szabályozása és a dolog visszaszorítása olyan szinten közérdek mint a kábítószerkereskedelemé. Sõt, még inkább. A távközlés és a felnõttoktatás viszont már pártunk és kormányunk maffia jellegének a bizonyítéka.

chrisred 2021.01.20. 15:48:49

@Zabalint: A válság idején emelte a Bajnai kormányzat 25%-ra az addig 20%-os áfát, amit a Fidesz kormányzat rögtön megtoldott még 2%-nyival. Tehát ez még válságintézkedés volt, aztán úgy maradt.

midnight coder 2021.01.20. 15:51:07

@chrisred: Nem a tesco árufeltöltõ és a betanított munkás megy nyugatra hanem az orvos, mérnök, szoftverfejlesztõ. A nyugati országokban valóban progresszív adózás van, de a svédektõl hova lépnél le ? Ezzel szemben kis hazánkból érdemes lelépni pár száz kilométerrel nyugatabbra ha olyan szakmád van ami keresett.

chrisred 2021.01.20. 15:56:16

@midnight coder: Meg a vendéglátóiparban dolgozók, szállodai munkások, iparosok, ápolónők ésatöbbi, ésatöbbi. Pont azt írtam, hogy nem az árufeltöltők, hanem a kvalifikált, alulfizetett munkaerő költözik.

2021.01.20. 16:00:21

@midnight coder:
Nyilván ha valahol kiszorítják a kp-t, ott a kártyás fizetés válik mindenütt kötelezővé, a kettőt csak együtt lehet.

2021.01.20. 16:02:50

@midnight coder:
Igazából már a kereszténység előtt is volt nemzetfogalom, csak másmilyen. A kereszténység valóban nemzetek, törzsek, államok feletti, hiszen szemben pl. a zsidó vallással, nem egy néphez, népcsoporthoz kötődik, bárki származástól függetlenül felveheti. Mondjuk ez a többi térítő vallásra is jellemző.

2021.01.20. 16:09:00

@midnight coder:
Amúgy az a poén, hogy pár éve távinterjúztam egy spanyol cégnél, végül nem lett semmi belőle, de nagyjából hasonló szintű állás volt, mint a hazai állásom, és a szóba kerülő bérezés alapján az ottani szuperbruttó jóval kisebb százalékát kellett volna leadózni, pedig többedik adókulcsban lettem volna. Az oka az, hogy ott a járulékok jóval alacsonyabbak. Ráadásul ott alacsonyabb az áfa. Pedig azt gondoltam volna, hogy az én munkám szintjén már az egykulcsos adózással kellene jobban járnom (itt és ott is az országos átlagbér többszörösét keresem/keresném.). Ugyanezt számoltam Németországra is, ott hasonló lenne, ott csak az áfa billentené át oda, hogy ott járnék relatív jobban. Ja, és egyiknél sem számolódik ebbe bele, hogy egyes különadókat itthon közvetve kifizetjük...

2021.01.20. 16:13:24

@chrisred:
A +2% már az egykulcsos bevezetése idején volt, 2010-11 amúgy nem voltak válságévek Európában, 2012-13 volt enyhe recesszió az euró válság következményeként, akkor volt újra államcsőd veszély itthon is, a mélyponton 10% körülre mentek az állampapír hozamjaink, aminek egyik oka volt a recesszió, másik oka az, hogy a manyup után további államosításoktól félt a piac Magyarországon, sokan menekítették is a pénzüket az országból, aztán szerencsére nem lett semmi.

chrisred 2021.01.20. 16:17:17

@Zabalint: Valójában a konkrét adómérték sokkal többet számít, mint a progresszív és az egykulcsos adó közötti különbség. Mindig ki van számolva, hogy mekkora adóbevételre van szükség az szja-ból, és ehhez kapcsolódik az adómérték. Csak az egykulcsos adórendszeren belül az adóbevétel nagy részét az alacsony és átlagos jövedelműek adják, mert sokkal többen vannak, míg a progresszív adórendszerben nagyjából ki van egyensúlyozva, hogy az egyes jövedelmi szintek hasonló arányban járuljanak hozzá.

dare 2021.01.20. 18:34:34

@másik különvélemény: Igen, azt nem tettem hozzá, hogy ami miatt talán nem jó ötlet mégsem itt a progresszív adó jelenleg az az, hogy nem elég érett hozzá a társadalom.
Meg persze a befolyt összegeket se arra fordították elsősorban, amire kellett volna, helyette inkább segélyezték belőle azokat, akik nem akartak dolgozni.
A dolgozók és a vállalkozások adóforintjaiból.
Így nem is lehet, sőt, fel se hozzák még ötletként se, ha csak ennyit sikerül megvalósítani belőle újra.
Majd megkeresem okosba, meg akkor megyek külföldre általában a reakció ezért arra, ha ez manapság szóba kerül ( nem elhanyagolva az akkori korrupt politikusainkat se), nincs olyan polgári mentalitás, amire lehetne alapozni ezt.
Viszont azzal nem lehet indokolni az elutasítását, hogy ez azért rossz, mert a 90-től 2010-ig tartó időszak egyértelműen bebizonyította ezt minden embernek.
Lehet egy 2040-től 2060-ig tartó időszak meg azt bizonyítaná be, hogy lám, tökéletesen működik ez, és sokan a közintézmények és a közigazgatás javuló állapotára hivatkozva a hátuk közepére kívánnák onnantól kezdve az egykulcsos rendszert.
Ha addigra lesz egy érett társadalom (remélem sokkal korábban), egy nem korrupt vezetés, akkor azért én futnék vele még egy kört itt a kis hazánkban.

nincs1agy 2021.01.20. 19:01:08

@chrisred: Mi az az ezer más? Én tényleg nem látom. Nyugati fegyvereket, fegyverrendszereket vásárolunk, holott van rá precedens, hogy NATO ország pl. orosz légvédelmi rendszert vásárolt.
Igen a Roszatom a fő kivitelezője Paks II.-nek, de Finnországban is ők építenek atomerőművet.

G. Nagy László 2021.01.20. 19:06:08

@IGe.: Magam is úgy gondolom, hogy az eszmék az esetek oroszlánrészében kártékony és felesleges mémek. A klasszikus liberális megközelítésben éppen az a jó, hogy a non-agresszió elvén túl nem tesz hozzá semmit. Valójában egy ideológiamentes ideológia.

G. Nagy László 2021.01.20. 19:30:28

@Zabalint:

Néhány pontra reagálnék:

- Piaci verseny korlátozása egyre több szektorban, lásd dohánykereskedelem, szerencsejátékok, felnőttoktatás, telekom szektor.

Nem helyeslem.

- Extraprofitra hivatkozva különadók egyre több szektorban

Az extraprofitra való hivatkozás - ha volt ilyen - az elég gáz. 2010 környékén járunk, a költségvetés romokban - ahogy a szocik átadták. Valamit tenni kellett, ami nem közvetlenül a nép megsarcolása, amolyan szoci módra. Ekkor jött a bankadó, meg a távközlési cégek adója. Természetesen ezek a cégek - díjemelések formájában - továbbítják a többletterhet a végfelhasználóra, de politikai marketingből mindenképpen jeles, hogy nem az állampolgárt vágták meg közvetlenül. Liberalizmus tekintetében egy kutya.

- Milliók osztogatása "családtámogatás" címen, ezzel főleg az ingatlanpiac erős manipulációja.

Erről írtam a fenti posztban.

- Élsport kitömése állami pénzekkel, a piaci alapon működni akaró egyesületek kicsinálásával.

Abszolút ellenzem.

- Közbeszerzéseknél a versenyeztetés totális kiiktatása

1. Egy egészséges világban nincsenek állami beruházások, így közbeszerzés sincs.
2. Ha már van közbeszerzés, ott - azonos árérték arány mellett - nyerjenek a magyar vállalkozók!
3. Formailag rendben vannak a közbeszerzésék, ahogy már korábban írtam, Sargentini is csak a Demszky-panamát találta meg.

- Sajtószabadság korlátozása, különadóval kivéreztették, kivéreztetik a piaci alapon működő médiumokat, saját sajtó állami pénzből tömése.

Abszolút nem támogatom az állami propagandaköltéseket, de ez elkerülhetetlen, ha ilyen baszott túlsúlyos az állam. Egy ideális, éjjeliőr típusú állam esetén nem volna ennyire zsíros falat a politikusi pálya, s nem kéne az önreklámozásra se költeni. 2002-ben még nem ez volt a módi, s a Fidesz a rendszerváltást követő legjobb kormányzati ciklust követően megbukott. Az ostoba, primitív birkatömeg megint visszahozta a hatalomba a szocikat. Ez volt az a pont, amikor Viktor megértette, hogy nem elég kormányozni, a marketing legalább annyit számít. Innentől nincs megállás.

chrisred 2021.01.20. 19:34:04

@nincs1agy: Hármas metró, Ukrajna uniós csatlakozásának blokkolása, állandó tiltakozás a Krím miatti szankciók ellen etc.

A finn atomerőmű nem állami kivitelezésű, semmi köze nincs ahhoz, hogy a finn kormány milyen kapcsolatban áll Putyinnal.

ulpius66 2021.01.20. 20:11:14

Nehéz összefoglalni, hogy mi is az a liberalizmus.

Azt viszont sokkal egyszerűbb bemutatni, hogy milyenek a liberálisok.

Itt van mindjárt a liberális élharcos, egy PhD-vel rendelkező megmondóember, az ateistablog.hu írója dr. Berendel Mátyás... rajta keresztül lehet eklatánsan bemutatni, kik a liberálisok, kikre savazol, ha a liberálisokra savazol......

Mindjárt itt van egy mai szösszenet.

"Ahogy sokszor megírtam, a blogger nem liberális, csak egy idióta, önző fasz. Az ugyanis nem liberalizmus, hogy neki mindent szabadjon, de egy csomó más embernek ne legyen szabad egy csomó minden, amivel senkinek nem ártanak. EZ nácizmus. És a blogger a cenzurájában is nácibuzi. Szeret nácit szopni, szereti, ha a nácik seggbe basszák. Nem dobja ki a nácikat, csak a tényleg liberálisokat. Őrködik a blogján, egész nap, hogy a nácik seggbe baszhassák. Nem tudom, miért veszi magára azt a koloncot, de hát egy selejtes pszichopata elmebeteg. Ez van. A múltkor kapott tőlem egy esélyt, elbaszta, nem kellett neki. A múltkor az is kiderült, hogy mekkorát tud szívni, ha nem tud odafigyelni a blogjára egy fél napig. De hát ez a blogger egy elmebeteg pszichopata, nem tanul semmiből."

Egyből kiolvasható belőle a liberálisok kulturális felsőbbrendűsége, a híres liberális szólás és vélemény-nyilvánítási szabadság támogatása.

Csöpög belőle az emberbaráti szeretet!

Ő az aki a nap 24 órájában a migráncsok seggét nyalja, és ő tényleg felvonul pávatollal a seggében a Pride-on!

NA, KEDVES BALLIBSI SAVAZOK!

KB. ILYENEKRE SAVAZTOK, HA A BALLIBSIKRE SAVAZTOK!

EGÉSZSÉGETEKRE!

G. Nagy László 2021.01.20. 20:31:59

@ulpius66: Matyi egy elmebeteg troll, s valóban jól mintázza a balliberális mentalitást. De azért ne vele azonosítsuk a liberális eszmét és attitűdöt! A balliberalizmus valójában neomarxizmus, semmi köze a klasszikus liberális eszményhez.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.01.20. 20:36:47

@másik különvélemény:
Semmi sem az aminek lennie kellene. A politikában ezek úgy működnek, hogy kitenyésztenek propagandával és sokszoros ismétléssel egy ellenségképet, aztán ezt ráfogják arra, akire csak akarják. Az a legtöbbször nem számít már, hogy az adott dolog illik-e valóban arra, akire ráhúzzák. Az is mindegy lényegében, hogy van-e olyan IZÉ, vagy sem. A pogány dolog például egy ilyen gyökerek nélküli vallási és politikai szitokszó. Soha sem volt egyetlenegy vallás sem amely tagjai pogányoknak azonosították volna korábban magukat. --- Aztán persze amikor ez a taktika bevált, már az ellenkezés, lázadás és a meg és részoktatás miatt az is pogánynak vallja magát, akinek semmi köze hozzá. Előfordulhat, nagyon is, hogy ez a libernyákozás szitokszó is átvált és visszaüt, de nagyon csúnyán. Eresztény libernyákok ellenmémben például.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.01.20. 20:48:01

@G. Nagy László: Minden ideológia szereti szép színre festeni magát. ... de hát nem az elmélet és a leírt szavak, hanem a gyakorlat számít. Érdemes megnéznek néhány videót a témában az Ideológiák Tárházától. Eléggé jók. Nem sajnos a liberó-izé sem ideológiamentes. Se nem szárazabb érzés ... :-) Minden ideológia azért van, hogy más embereket az által az orruknál fogva lehessen vezetni és hülyíteni .... Régebben a Trükkös Mém című könyvemnek nem nagyon volt lezárása. .... most írtam hozzá ... így végződik:

Ja és minden bizonnyal az olvasó vár is valamit, hogy adjak és javasoljak helyette, ha már 'elvettem' az emberiségtől két nagy izmust a monoteizmust és az ateizmust. Legyen tehát a szokásos elvárásnak megfelelő, adok. Mégpedig az ideológia mentességet, az önálló egyéniséggé válást javaslom. Brian élte című film egyik jelenete alapján is:
Erkélyes beszéd: Brian: – Nos... Mindnyájan tévedtek! Nem kell követnetek engem! Nektek nem kell követni senkit sem! Nektek önállóan kell gondolkoznotok! Ti mind egyéniségek vagytok!

nincs1agy 2021.01.20. 21:36:08

@chrisred: Hármas metró? Sokkal olcsóbb így, és a vonalfelújítás után légkondi nélkül is megfelelő lesz a hőmérséklet nyáron, akárcsak Prágában. ( Lehet, hogy erre Geryke is rájött végül?:D)
Ukrajna csatlakozását antidemokratikus nyelvtörvénye miatt kell blokkolni.

"A finn atomerőmű nem állami kivitelezésű."

Finn önkormányzatok és finn állami vállalatok is benne vannak a konzorciumban.

chrisred 2021.01.21. 05:14:53

@nincs1agy: Nem olcsóbb, és a vonalfelújításnak semmi köze nincs a szétrohadó szerelvényekhez.

"Ukrajna csatlakozását antidemokratikus nyelvtörvénye miatt kell blokkolni."

Ez valami jogállamisági szempont? :) Ukrajna uniós csatlakozása esetén a magyar az egyik hivatalos nyelv lenne náluk is, az nem a mi gondunk, hogy ők hogyan védekeznek az orosz befolyás ellen.

"Finn önkormányzatok és finn állami vállalatok is benne vannak a konzorciumban."

Ennek nincs jelentősége, közpénz nincs benne.

G. Nagy László 2021.01.21. 07:39:00

@chrisred:

"Ukrajna uniós csatlakozása esetén a magyar az egyik hivatalos nyelv lenne náluk is"

Ebben abszolút igazad van. De akkor sem az az irány, hogy egy mélyen antidemokratikus, az őshonos kisebbség alapvető jogait lábbal tipró, a jpgállamiságot (!!!) látványosan semmibe vevő országot megjutalmazunk, s imádkozunk érte, hogy az EU-n belül majd törvénytisztelő lesz. Tényleg iszonyú gáz az, hogy a bőrszín, a vallás és a szexuális másság jó alap arra, hogy védett kisebbségként kezeljék, a nemzetiség meg lófasz. Undorító.

chrisred 2021.01.21. 07:58:00

@G. Nagy László: Szerintem az a pragmatikus megoldás, hogy olyan helyzetbe hozzuk, hogy bármilyen szándékai is vannak a kisebbségi nyelvekkel kapcsolatban, azt a magyar nyelvre ne tudja alkalmazni. Ha távol tartjuk őket az Uniótól, az Putyinnak minden bizonnyal kedvező, de az ott élő magyar kisebbségnek nem.

Glokta 2021.01.21. 10:43:29

@chrisred: Nem az Uniótól kéne távol tartani, hanem a belépés feltételeként egy normális nyelvtörvényt szabni, és amíg az nincs meg, blokkolni őket (vétóval).

Már Romániával szemben is meg kellett volna tenni 2005-ben ezt, a belépés feltételéül nagyobb magyar autonómiát szabni (és akkor nem lett volna szükség a határon túliaknak magyar állampolgárságra), de ez a hajó akkor elment.

Mondhatod, hogy az EU rossz néven vette volna, ha kis országként blokkoljuk egy másik tagállam felvételét, de ezzel nem is az a baj, hogy tökéletesen beleillik a "merjünk kicsik lenni" mentalitásba, hanem az is, hogy mára bebizonyosodott, hogy egész egyszerűen nem igaz: a macedónok felvételét ennél jóval bagatellebb okok (pl. ország neve) miatt blokkolták a görögök és most a bolgárok.

chrisred 2021.01.21. 10:53:44

@Glokta: Nem igaz, hogy bagatell ok. A bolgárok magát az önálló macedón nép és a macedón nyelv létezését tagadják. Ők nem feltételeket szabnak, egyszerűen nem akarják, hogy Macedónia az EU tagja legyen.

2021.01.21. 11:06:22

@G. Nagy László:
"Nem helyeslem."

Akkor mi a francért támogatod őket, miközben egyre több szektorral történik ugyanez?

"Az extraprofitra való hivatkozás - ha volt ilyen - az elég gáz. 2010 környékén járunk, a költségvetés romokban - ahogy a szocik átadták. Valamit tenni kellett, ami nem közvetlenül a nép megsarcolása, amolyan szoci módra. Ekkor jött a bankadó, meg a távközlési cégek adója. Természetesen ezek a cégek - díjemelések formájában - továbbítják a többletterhet a végfelhasználóra, de politikai marketingből mindenképpen jeles, hogy nem az állampolgárt vágták meg közvetlenül. Liberalizmus tekintetében egy kutya."

Aha, tehát szerinted zseniális az, hogy megtévesztik a választókat, ahelyett, hogy kimondanák, ez van, egyensúlyba kell hozni a költségvetést.
Az meg érdekes, hogy máskor a gazdaságpolitikába be szoktad hozni a liberalizmust, ebben meg hirtelen semmi látnivaló. Holott ha nem is liberalizmus kérdése, de jobboldaliság kérdése lenne, hogy kiadáscsökkentést csináljon a kormány. Ehhez képest bevétel növelés, és máig megvan a válságadók többsége, pedig ilyen jó nemzetközi gazdasági környezet még nem volt a rendszerváltás óta, nagyon alacsony kamatok mindenütt és növekedés 2013-2019 között.

"Erről írtam a fenti posztban."

Olvastam, de most nem maszatolást szerettem volna.

"Abszolút ellenzem."

Azért ez sem volt egyértelmű, amikor legutóbb vitatkoztunk rajta. Másrészt ez sem jelentéktelen tétel a költségvetésben, közvetve pedig még nagyobb kárt okoz, hiszen a piaci alapú sportfinanszírozás így létre sem tud jönni az országban.

"1. Egy egészséges világban nincsenek állami beruházások, így közbeszerzés sincs."

Dehogy nincsenek, még egy libertariánus államban is vannak, hiszen a rendőrségnek, honvédségnek is vannak beszerzési vagy akár építkezési igényei. Ha meg nem libertariánus, de még ésszerű keretek között van, nem pedig szociális piacgazdaság, akkor az infrastruktúrát az állam fejleszti, ahogy az oktatás legalább egy részét is, amelyek szintén beszerzés igényesek.

"2. Ha már van közbeszerzés, ott - azonos árérték arány mellett - nyerjenek a magyar vállalkozók!"

Csak ahhoz előbb versenyeztetni kellene. Remélem olyan ostoba nem vagy, hogy a Lánczi féle szöveget, a korrupció megmagyarázására elhiszed.

Egyébként tipikus példa, ahol nem is voltak potenciális magyar beszállítók, a metró kocsik. Eleve felújításnak írták ki, hogy a nyugati cégek ne versenyezhessenek, majd elavult kocsikat kaptunk olyan áron, amennyiért modern járműveket is lehetett volna kapni, ha versenyeztetnek. Ugyanez igaz Paks 2-re is.

"3. Formailag rendben vannak a közbeszerzésék, ahogy már korábban írtam, Sargentini is csak a Demszky-panamát találta meg."

Formailag... Csak közben az összes állami beruházás közben drágul az egekbe, miután megnyerték a kormány közeli vállalkozók vagy a keleti elvtársaik.

"2002-ben még nem ez volt a módi, s a Fidesz a rendszerváltást követő legjobb kormányzati ciklust követően megbukott. Az ostoba, primitív birkatömeg megint visszahozta a hatalomba a szocikat. Ez volt az a pont, amikor Viktor megértette, hogy nem elég kormányozni, a marketing legalább annyit számít. Innentől nincs megállás."

Látom, rövid az emlékezet. 2002-ben és 2006-ban is sokkal nagyobb pénzszórást ígért a Fidesz, mégis veszített. Egyébként 2002 előtt is marketing kormányzás volt, az volt a szerencséjük, hogy a nehéz lépéseket már kénytelenek voltak meglépni 95-ben a szocik, lehetőségük lett volna komolyabb strukturális reformokra, de ez nem történt meg. Ellenben az Ezüsthajó, Happy End már kiment az emlékezetedből. Akkor történt rendszerváltás után először, hogy egy kormány közvetlenül állami forrásból folytatott politikai kampányt. Na meg a közmédiát akkor is totálisan Fideszesítették, 2002-es választás előtti utolsó híradóban számoltam, hogy 10-ből 9 politikai riport a Fidesz üzenete volt, 1 a szociké.

Urban legend, hogy a Fidesz annyira más lett volna. Bojár Gábor beszélt pár éve arról, hogy Orbánnal volt egy nyilvános vitája a 90-es évek elején, Orbán arról beszélt, hogy a vállalkozásokat támogatni kell. Bojár meg mondta erre, hogy, nem, nem kell támogatni, a vállalkozásoknak ugyanis maguknak kell megélniük a piacból, a célzott támogatások helyett az alacsony adókörnyezet az, ami elősegíti a hatékony működésüket. Aztán gondolom emlékszel, Széchenyi terv és társai, akkor sem volt másképp, mint most. Ma a magyar középvállalatok nagy része az összes beruházását állami vagy EU-s részfinanszírozásból valósítja meg, rossz hatékonysággal, visszatámogatással az amúgy közvetlenül is az állam által agyontámogatott élsportba.

Te ezt a neobolsevik rendszert támogatod, ezzel gyakorlatilag lenullázod mindazon amúgy értelmes cikked üzenetét, amelyek a piac és az egyén szabadságáról szólnak. Ezen cikk alatt is simán előadtad kommentben a színtiszta bolsevik propagandát, amely totálisan ellentmond azoknak, amiket máskor írsz, valamiért ha Orbánék kerülnek elő, megszűnsz gondolkodni, mint ha 2 külön ember lennél.

2021.01.21. 11:08:57

De tudod mit, azért látogatom a blogodat még mindig, mert sok értelmeset, érdekeset írsz, amiket érdemes elolvasni, vitatkozni is értelmes róla. Úgyhogy mostantól inkább leszarom a politikai témákat, szimplán átlapozom, én bírom G. Nagy Lászlót, de G. Nagy propagandista elvtársat nem.

chrisred 2021.01.21. 11:13:59

@Zabalint: "3. Formailag rendben vannak a közbeszerzésék, ahogy már korábban írtam, Sargentini is csak a Demszky-panamát találta meg."

A Sargentini jelentésben ez szerepel:

"Magyarország a GDP-je 4,4%-át vagy az állami beruházásainak több mint felét kitevő uniós finanszírozásban részesül. Továbbra is magas, 2016-ban 36%-os azon szerződések aránya, amelyeket olyan közbeszerzési eljárások után ítéltek oda, amelyekre egyetlen pályázat érkezett. A 2013 és 2017 közötti időszak vonatkozásában az Unión belül Magyarország tekintetében a legmagasabb az OLAF strukturális alapokkal és mezőgazdasággal kapcsolatos pénzügyi ajánlásainak százalékos aránya. Az OLAF 2016-ban zárta le egy 1,7 milliárd EUR értékű magyarországi közlekedési projekt vizsgálatát, amelyben több, ilyen építkezésekre szakosodott nemzetközi cég volt a fő érintett. A vizsgálat a projektek végrehajtása terén igen súlyos szabálytalanságokra, valamint lehetséges csalásokra és korrupcióra mutatott rá. 2017-ben az OLAF „súlyos szabálytalanságokat” és „összeférhetetlenségeket” állapított meg 35 olyan közvilágítási tárgyú szerződést illetően, amelyeket egy, akkoriban a magyar miniszterelnök veje által irányított vállalkozásnak ítéltek oda. Az OLAF a pénzügyi ajánlásaival együtt megküldte végleges jelentését a Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának azzal, hogy az 43,7 millió EUR-t fizettessen vissza, illetve igazságügyi ajánlásokat tett a legfőbb ügyésznek. Az OLAF által 2017-ben lezárt, határokon átnyúló vizsgálat olyan esetekre is kitért, amelyekben állítólag 31 kutatási és fejlesztési projektben éltek vissza uniós forrásokkal. A Magyarországon, Lettországban és Szerbiában végrehajtott vizsgálat olyan alvállalkozói rendszert tárt fel, amelynek segítségével mesterségesen növelték a projektek költségeit, és eltitkolták azt a tényt, hogy a végső beszállítók egymáshoz kapcsolódó vállalatok voltak. Az OLAF ezért azzal a Bizottságnak szóló pénzügyi ajánlással zárta le a vizsgálatot, hogy az fizettessen vissza 28,3 millió EUR-t, valamint igazságügyi ajánlást fogalmazott meg a magyar igazságügyi hatóságok számára. Magyarország úgy határozott, hogy nem vesz részt az Európai Ügyészség létrehozásában, amely felelős lesz az Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények elkövetőivel és azok bűntársaival szembeni nyomozás és vádhatósági eljárás lefolytatásáért, valamint e személyek bíróság elé állításáért."

Glokta 2021.01.21. 11:19:56

@G. Nagy László: "Most rohanásban vagyok, este végigmegyek minden ponton. Most csak annyit: meggyőződésem, hogy a Fidesz nagyságrendekkel a Gyurcsány-koalíció előtt jár gazdasági liberalizmus tekintetében, lásd adócsökkentés, lásd munkaalapú (és nem segélyalapú) gazdaság. Egyébként egy komplett posztot írtam erről anno, szerintem nem olvastad még:"
Nem hiszem, hogy igazán 'előttük járna'. Az egykulcsos adó bevezetése és a társasági adó csökkentése az egyetlen terület, ahol igazán "előttük járnak", az adócsökkentést pedig már Bajnai is elkezdte.
Az, hogy a Fidesz "munkaalapú" (=az állam kevéssé hasznos munkákat kreál az adófizetők pénzéből) "segélyalapú" helyett, az konzervatív és nem liberális politika.

Ráadásul ezzel szemben áll az, hogy
- az önkormányzatok hatáskörét és bevételeit jelentősen megnyirbálták és a központi államtól függővé tetté őket
- az oktatást centralizálták, a tankönyvpiac nagy részét államosították
- a 'stratégiai fontosságúnak' minősített szektorokat és vállalatokat államosították
- rengeteg piactorzító, haveroknak kedvező (pl. trafikmutyi) vagy ellenfeleket büntető (pl. különadók vagy amit a plakáthirdetésekkel csináltak) törvényt hoztak
- 2008-ban az oktatás és az eü jobboldali reformjának keresztbetettek
- a manyup nagy részét zsarolással elkobozták és még mindig nem hoztak létre tisztességes egyéni számlás nyugdíjrendszert (amint azt ígérték)

6.Lenin 2021.01.21. 11:23:09

@Zabalint:

És Zabalint propagandistával miért nincs gondod?

"Aha, tehát szerinted zseniális az, hogy megtévesztik a választókat, ahelyett, hogy kimondanák, ez van, egyensúlyba kell hozni a költségvetést."

Szerinted egy ennyire széttagolt társadalomban ennek mi lenne az értelme?
Ne a gazdaságról próbálj gondolkodni, hanem a pandémiával kapcsolatban. Ahány ember, annyiféle vélemény. Lehetne egy közös pontot találni? Ezt te sem gondolod komolyan
Nézz körül a világban, szinte mindenhol ölik egymást az emberek, politikai, vallási, gazdaság különbségek miatt. Hány ezer éve is? Mióta keresnek találkozási pontokat? Hány ezer éve?

Mi lehet a megoldás? Tényleg azon vitázunk?

Pedig az elveink szerint simán el kéne tudni fogadni a vélemények sokszínűségét. Vajon mi akadálya ennek?
Lehet, hogy csak annyi, mindenki ragaszkodik a saját igazához?

G. Nagy László 2021.01.21. 11:27:42

@Zabalint:

"én bírom G. Nagy Lászlót, de G. Nagy propagandista elvtársat nem."

:) Minden látogatásod öröm, köszönettel tartozom érte. Én bírlak úgy, ahogy vagy, egyetértéseddel és kritikáddal együtt. Sokat tanulok tőled és a többiektől is. Minden nyáladzás nélkül, frankón.

nincs1agy 2021.01.21. 18:09:53

@chrisred: Szó nincs szétrohadó szerelvényről. Ez az ellenzéki sajtó nagy kamuja.

"Ukrajna uniós csatlakozása esetén a magyar az egyik hivatalos nyelv lenne náluk is"

Ez nem garancia semmire, ahogy Romániában is látható. Vagy a szlovákok 8-10 évvel ezelőtti magatartásában.

"Ennek nincs jelentősége, közpénz nincs benne."

Az állami vállalatok a köz tulajdonát képezik.

chrisred 2021.01.22. 08:19:17

@nincs1agy: "Szó nincs szétrohadó szerelvényről. Ez az ellenzéki sajtó nagy kamuja."

Nem, ezt a BKV állítja, a média csak közzéteszi.

mfor.hu/cikkek/makro/m3-as-metrokocsik-a-rozsdasodasnal-is-nagyobb-a-baj.html

"Ez nem garancia semmire, ahogy Romániában is látható."

Nem garancia, csak kedvezőbb pozíció. A szlovák nyelvtörvényen is sokat puhítottak az elfogadásig.

"Az állami vállalatok a köz tulajdonát képezik.""

Hogy kinek a tulajdonában áll, nem számít, ha az üzleti nyereségével száll be egy konzorciumba.

nincs1agy 2021.01.22. 18:28:47

@chrisred:

Bolhából elefántot..

www.autoszektor.hu/hu/content/bkv-nem-metrok-vaza-rozsdasodik

"Nem a kocsik vázszerkezeténél, hanem a vázat burkoló lemeznél észlelhető rozsdásodás – közölte a BKV Zrt. pénteken az mfor.hu oldalon megjelent cikkre reagálva, azt több ponton félreérthetőnek nevezve.
Kiemelték: BKV Zrt. igazgatósága december 10-én meghallgatta, és egy tag kivételével elfogadta a menedzsment szakértői véleményeit az M3-as metró járműállományának műszaki állapotáról. Ezek alapján megállapították, hogy a felmerült problémák kezelése szakszerű, ezért nincs szükség külső fél bevonására.

A szakértői vélemények szerint nem csak az orosz járművekkel fordultak elő korábban problémák, hanem általában minden vasúti szerelvény üzembeállításánál jelentkeznek kezdeti javítási vagy módosítási feladatok."

Ilyen nyelvtörvénnyel nem léphet be Ukrajna az EU-ba. A szlovákok a magyar kormány kemény fellépésének köszönhetően puhítottak. Most is ez történik, csak egy a szlovákoknál 10-szer nagyobb országgal szemben.

Az állami vállalat üzleti nyeresége is a köztulajdon, nem beszélve az önkormányzatokról, amelyek az állam részei, az önkormányzatok költségvetése az államháztartás része.

Bravehearth 2021.01.28. 11:37:46

@G. Nagy László: Üdv! Ez egy 'qrvanagy' bejegyzés, jó volt elolvasnom. Ezt a megközelítést még nem ismertem. Mázli, hogy tegnap megleltem a blogod! Ez a topic szerintem darázsfészek volt, de így utólag már nem akarom gombolyítani a témát, de érdekes a megközelítésed és a kommentek is!
Respekt!
Üdv:
B.

G. Nagy László 2021.01.28. 12:08:19

@Bravehearth: Köszönet a látogatásért!

(Nálam gyakori a darázsfészek :))
süti beállítások módosítása