téveszmék

téveszmék

"Pár tabletta, s csodát láss: megszűnik a szorongás!"

2022. január 12. - G. Nagy László

gyogyszer2.jpg

 

Ülök a pesti dugóban, s autóm rádiójából idiótábbnál idiótább reklámok árasztanak el. Ezt persze még elviselném valahogy, viszont nincs olyan hirdetésblokk, amelyben ne szerepelne valamely stresszoldó, kedélyjavító, szorongáscsökkentő gyógyszer. Különösen bírom, amikor negédes hangon hozzáteszik: "már 12 éves kortól alkalmazható". Tényleg ez a legjobb módja annak hogy megbirkózzunk lelki terheinkkel? És tényleg már gyerekkorban rá kell szoktatni mindenkit a rendszeres gyógyszerszedésre?

 

Oké, én elhiszem, hogy a vény nélkül kapható készítmények többsége ártalmatlan. Nem vitatom a citromfű, a levendula és a macskagyökér áldásos hatásait sem. Azzal is tisztában vagyok, hogy a pánikbetegség, a generalizált szorongásos zavar, vagy épp a súlyos depresszió nem vicc, hanem komoly segítséget, akár gyógyszeres kezelést is igényel. Ám ezek csupán ritka, marginális esetek. A széles többségnek nincs szüksége semmiféle medicinára. Egész egyszerűen azért, mert ezekkel csupán a szőnyeg alá söprik a problémát. A magam részéről sokkal inkább Kate Middleton álláspontját osztom: "A szorongással kapcsolatban az a megoldás, hogy megfordulunk és szembenézünk vele. Sokkal kevésbé ijesztő, amikor belebámulunk az arcába, mint amikor üldöz és sarokba szorít."

 

A pszichológia avatott szakemberei e ponton felszisszennek, s azonnal tiltakozni kezdenek, mondván: a beazonosított, konkrét félelmekkel talán szembe lehet nézni, no de a valódi szorongásnak pont az a lényege, hogy nem ismerjük az eredetét, halvány lövésünk sincs, mitől is szorongunk. Még ha igazuk is van, azt azért senki sem állítja, hogy feltárhatatlan jelenségről van szó. Fritz Riemann német pszichológus legismertebb könyvében, A szorongás alapformái című műben négy kiindulópontot vázol fel, s meggyőzően állítja, hogy csaknem minden eset visszavezethető ezek valamelyikére. Négy elemi emberi szükségletet különböztet meg, amelyek két ellentétpárra oszthatók. Ezek mindegyike magával hozza a rá jellemző félelmet és szorongást. Az első pár az egyéniséggé válás szükséglete szemben a másokhoz való odatartozás szükségletével; a második pár a változás szüksége az állandóság szükséglete ellenében. "Szorongás mindig ott lép föl, ahol olyan szituációban találjuk magunkat, amivel szemben nem, vagy még nem álljuk meg a helyünket. Minden fejlődés, minden, az éréshez vezető lépés szorongással van összekötve, hiszen az vezet át minket valami újba, addig nem tudottba, nem ismertbe, olyan belső vagy külső szituációkba, amelyeket még nem éltünk át, és amelyekben még nem szereztünk tapasztalatokat. Minden új, ismeretlen, először megteendő vagy megélendő dolog magában rejti a kaland élvezetét és a kockázat örömét - és a szorongást is. Minthogy életünk mindig valami újba, járatlanba és meg nem tapasztaltba vezet, a szorongás folytonos útitársunk."

  • EGYÉNISÉGGÉ VÁLÁS SZÜKSÉGLETE - Skizoid szorongásról beszélünk, amikor a szeretettől és az elkötelezettségtől való félelem a domináns. Ha teljességgel megrekedünk a tipikusban, a kollektívban; ha túlságosan alkalmazkodók vagyunk és temérdek áldozatot hozunk másokért, úgy azt kockáztatjuk, hogy feladjuk az énünket, a függetlenségünket, és valami döntő jelentőségűvel adósa maradunk emberi méltóságunknak. Röviden: belezuhanunk az altruizmus csapdájába, melyet számos vallás és ideológia kínál hamis cukormázzal nyakon öntve. A szorongásnak ezt a fajtáját a magam részéről egyáltalán nem érzem kivédhetetlennek. Csupán annyit kell tudatosítanunk önmagunkban, hogy az önzés olyan erény, amely a legkevésbé sem zárja ki az együttműködést, a barátságot, a szerelmet, a közösségépítést. Attól, hogy elsősorban a saját elégedettségünket hajszoljuk, még egyáltalán nem lehetetlen, hogy másokat is boldoggá tegyünk. Mi több: ez az egyetlen lehetséges utunk. 
  • MÁSOKHOZ VALÓ TARTOZÁS IGÉNYE - Depresszív szorongás jelentkezik, ha a magányosságtól és az önmegvalósítástól rettegünk. "Minél inkább megkülönböztetjük magunkat másoktól, annál magányosabbak leszünk, s ilyenképpen ki vagyunk téve a bizonytalanságnak, a meg nem értettségnek, az elutasítottságnak és bizonyos körülmények között annak, hogy harcot hirdetnek ellenünk." Hitem szerint ez a legkönnyebben kezelhető eset (bár lehet, hogy csak azért gondolom, mert sosem voltam igazán magányos). Ha az ember lefelé lóg ki a sorból - ápolatlan, igénytelen, barátságtalan -, úgy joggal marad magára. Ha azonban különcség a kiválóságot célozza, úgy aligha fenyeget az elszigetelődés réme.
  • VÁLTOZÁSRA VALÓ TÖREKVÉS - Hiszteroid szorongásnak nevezzük, amikor a megkötöttségtől, a monotonitástól, az állandóságtól menekülünk. Félünk attól, hogy fogva tartanak a szabályok, a törvények, a társadalmi, közösségi szokások, s életünk egyhangúságba, unalomba fullad. Nos, hacsak nem élünk Észak-Koreában, vagy más, ehhez hasonló diktatúrában, úgy egyedül rajtunk múlik, mely szokásokat, rutinokat, rituálékat visszük magunkkal és melyeket hajítjuk a kukába. Ha apánk és nagyapánk is ügyvéd volt, mi attól még beülhetünk a dobok mögé egy punkrock zenekarban. Ha az egész falu katolikus, attól mi még lazán lehetünk buddhisták. És lehet, hogy harminc éven át szigorú monogámiában éltünk, holnaptól akár három szeretőt is tarthatunk. Vagy fordítva. Belső korlátokról beszélünk, melyek könnyedén lebonthatók, szétzúzhatók.
  • AZ ÁLLANDÓSÁG SZÜKSÉGLETE - Kényszeres szorongás jellemzi azokat, akiknek démonvilágát a bizonytalanság és a változás uralják. Jómagam, ha valaha is komoly szorongást éreztem, az mindig ebbe a kategóriába tartozott. Kilépni a komfortzónából, belefogni valami új dologba, amiben nincs tapasztalatom, rutinom, gyakorlatom - számomra maga a rémálom. Az egész létezésem, működésem, életfilozófiám arról szól, hogy igyekszem megtervezni és kontroll alatt tartani a saját világomat. Próbálok minden körülmények közt helyesen gazdálkodni az erőforrásaimmal és kerülni a kiszámíthatatlan helyzeteket. Valószínűleg a pókertermeket is csupán vezeklésképpen látogatom immáron tizenöt esztendeje - itt aztán minden váratlan megtörténik, ami csak megtörténhet. Nem csupán személyes érintettségem miatt érzem e kategóriát a legsúlyosabb tehernek, de azért is, mert itt vagyunk a legkiszolgáltatottabbak. A másik három esetben szinte minden rajtunk áll. Lehetünk különcök, vagy a tömegbe simulók; élhetünk változatos életet - mindezt magunk teremtjük szabad akaratunkból. Az állandóság azonban csupán illúzió, a létezés lényege a folyamatos, megállíthatatlan változás. E téren legfeljebb annyit tehetünk, hogy kellő alázattal viseljük mindazt, amire a legkevesebb ráhatásunk sincsen.

 

Amikor a nemrég elhunyt Csíkszentmihályi Mihály által bevezetett flow fogalmáról beszélünk, valójában a létezés azon sávját jelöljük ki, amelyben a képességeink és a megoldandó nehézségeink egymásra rímelnek. A szorongás mindig akkor jelentkezik, amikor bedőlünk azon népi "bölcsességnek", mely szerint: "teher alatt nő a pálma". Figyelembe véve, hogy a szorongásaink jórészt személyes döntéseink következményei, érdemes mindig annyi feladatot és gondot a nyakunkba venni, amellyel éppen az áramlatélmény tartományába kerülünk.

flow-abra_2.jpg

 

Ami pedig minden vitán felül áll: életmódunk döntően befolyásolja, hogy képes-e eluralkodni rajtunk a szorongás - legyen szó bármelyik válfajáról. Léteznek olyan pozitív attitűdök, szokások, tevékenységek, melyek csaknem minden lelki problémát távol tartanak, bármiféle gyógykészítménynél sokkal hatékonyabban:  

  • rendszeres testmozgás,
  • magas szintű tudatosság,
  • fix napirend,
  • kielégítő mennyiségű és minőségű alvás,
  • kellő idő- és energiaráfordítás a mindennapi örömszerző tevékenységekre,
  • meditáció.

 

Bár Szoboszlai Dominik simán a fiam lehetne, számos téren mégis igazi példaképként tekintek rá. Nem csupán a játéktudása, az önbizalma és a vagánysága imponáló, de az a tudatosság is, amellyel természetes szorongását kezeli. Minden meccs előtt meditál. A mérkőzéseken arra törekszik, hogy az első tíz percben annyiszor érjen labdába, ahányszor csak lehet. Jellemzően az egyszerű passzokat választja ebben a periódusban, ezekkel aligha hibázhat. Ezzel az eljárással felépíti a kellő magabiztosságot a következő nyolcvan percre. Tökéletes recept, hitem szerint ez az egyetlen járható út. Felvenni a kesztyűt. Fejest ugrani a pillanatba. Minden egyéb csak szánalmas menekülési kísérlet, halogató pótcselekvés. Az ital, a droghasználat, az öncsalás, a játszmázás a legrosszabbak. De valódi megoldást a gyógyszerek sem nyújtanak. Talán csak egy hangyányit elviselhetőbbé tesznek egy elcseszett, pocsék életet. Érdemes?

 szoboszlaidominik2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr7516801380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Nagy László 2022.01.12. 12:40:14

@Wildhunt: Még nem olvastam. Érdemes ezek szerint?

alöksz róz 2022.01.12. 13:05:34

"A szorongás mindig akkor jelentkezik, amikor bedőlünk azon népi "bölcsességnek", mely szerint: "teher alatt nő a pálma"." - teljesen félreérted ezt a népi bölcsességet.
ez az egyéni fejlődésről szól. ahhoz elengedhetetlen a terhelés. (a fejlődéshez ki kell lépni a komfortzónából.)
és nem minden stressz, szorongás rossz.

alöksz róz 2022.01.12. 13:06:30

"Belső korlátokról beszélünk, melyek könnyedén lebonthatók, szétzúzhatók." - pont hogy nem.
csak mondani könnyű :-)

G. Nagy László 2022.01.12. 13:40:58

@alöksz róz:

"ez az egyéni fejlődésről szól. ahhoz elengedhetetlen a terhelés. (a fejlődéshez ki kell lépni a komfortzónából.)"

Ebben tökéletesen igazad van. Pont azért érdemes megnézni az ábrát, hogy lássuk: van egy optimumsáv. Ez a komfortzóna határmezsgyéjén húzódik. Ha maradsz belül, unatkozni fogsz, ha nagyot lépsz kifelé, úgy a túlzott stressz és szorongás vár. A flow az az állapot, amely egészséges stressz-szinttel jár.

G. Nagy László 2022.01.12. 13:42:03

@alöksz róz:

"Belső korlátokról beszélünk, melyek könnyedén lebonthatók, szétzúzhatók. - pont hogy nem.
csak mondani könnyű :-)"

Ez viszont nem értem. Mi a nehéz benne?

Wildhunt 2022.01.12. 13:45:23

@G. Nagy László: Szerintem igen. Nem a 12 Rules miatt, azokat (ha jól értelmezem az eddigi munkádat) magad is tudod. Ami viszont nagyon érdekes benne, az a mindennek az evolúcióbilológiai és pszichológiai indoklása.

alöksz róz 2022.01.12. 13:48:08

@G. Nagy László: "Ez viszont nem értem. Mi a nehéz benne?" - :D

bontsd le könnyedén ezt a belső korlátodat:
"Kilépni a komfortzónából, belefogni valami új dologba, amiben nincs tapasztalatom, rutinom, gyakorlatom - számomra maga a rémálom."

alöksz róz 2022.01.12. 13:53:34

@G. Nagy László: nem jól érted. ez a sávod fog magasabban húzódni.
pontosabban a terheléstől (vagy a komfortzónából való kilépéstől) fog magasabb szinten elhelyezkedni.

csak gondolj vissza, milyen volt, amikor kezdő korodban leültél pókerezni :-)

baalint1 2022.01.12. 14:29:16

@alöksz róz:
Szerintem meg ez a sávod akkor fog magasabban húzódni, ha folyamatosan optimumon tartod a terhelést. Attól optimális ez a terhelés. Ugyanúgy ahogy sportban is a fizikai terhelésre is igaz, optimális terhelésnél fejlődsz legtöbbet, a túledzés ugyanúgy visszaveti a fejlődésedet, mint az aluledzés.

G. Nagy László 2022.01.12. 15:00:58

@Wildhunt: Köszi az ajánlást! Felvettem a bakancslistámra!

G. Nagy László 2022.01.12. 15:03:17

@baalint1:

@alöksz róz:

"Szerintem meg ez a sávod akkor fog magasabban húzódni, ha folyamatosan optimumon tartod a terhelést. Attól optimális ez a terhelés. Ugyanúgy ahogy sportban is a fizikai terhelésre is igaz, optimális terhelésnél fejlődsz legtöbbet, a túledzés ugyanúgy visszaveti a fejlődésedet, mint az aluledzés."

Abszolút egyetértek. Ez az optimum persze folyamatosan tud emelkedni, de ehhez nem kell extrém módon megszakadni.

G. Nagy László 2022.01.12. 15:12:50

@alöksz róz:

"bontsd le könnyedén ezt a belső korlátodat: Kilépni a komfortzónából, belefogni valami új dologba, amiben nincs tapasztalatom, rutinom, gyakorlatom - számomra maga a rémálom."

Egy valami elkerülhette a figyelmedet. Itt két különböző, egymással szöges ellentétben álló szorongástípusról van szó. Amitől én fázom (és rajtam kívül még sokan), az az olyan AKTIVITÁS, amelyhez nem értek. Ha például hollandul kellene előadást tartanom egy tudományos konferencián, avagy tejfehér ködben hazavezetnem, ahol az orromig sem látnék - nos, ezektől tele volna a gatyám. Amiről azt írom, hogy könnyedén lebontható, az a külvilág által megfogalmazott, általunk bensőségesített korlátokra vonatkozik. Tegyük fel, hogy minden adottságom megvolna a holland nyelvű előadás megtartásához, vagy a vakon vezetéshez, de a vallásom szent könyve - melyet az egész családom tisztel - tiltaná ezeket. Szerinted mennyit vacakolnék? Egy másodpercig sem zavarna a dogmavilág, mennék a saját fejem, szívem, akaratom után. Én erre mondom, hogy könnyű, s hogy nem értem azokat, akik hasonlók miatt szoronganak.

G. Nagy László 2022.01.12. 15:17:08

@alöksz róz:

"csak gondolj vissza, milyen volt, amikor kezdő korodban leültél pókerezni."

A póker azon kevés játékok egyike, amelynek a szabályrendszere rém egyszerű, így nagyon gyorsan el lehet jutni abba az állapotba, amikor már élvezed, amit csinálsz, még akkor is, ha hónapokig még rutintalannak számítasz. Pont ez jelenti az igazi varázsát sokak számára. Golfban, teniszben, sakkban ez lehetetlen.

IdomitottFoka 2022.01.12. 15:50:52

@G. Nagy László: "de a vallásom szent könyve - melyet az egész családom tisztel - tiltaná ezeket. Szerinted mennyit vacakolnék? Egy másodpercig sem zavarna a dogmavilág"

de hát akkor az nem belső korlát, hanem külső. csókolózz egy férfival, ahhoz csak száj kell, adottság kipipálva. de lehet mégse lesz ezt a korlátot legyűrni. (mondjuk lehet ezt pont nem is kell)

G. Nagy László 2022.01.12. 15:59:59

@IdomitottFoka: Ez utóbbit még nem próbáltam, és simán lehet, hogy így is fogok meghalni...

Külső korlát, amelyet - neveltetésünk során - bensőségesítettünk. Ez némi tudatossággal kiszelektálható, csak rá kell jönni, hogy nem valós szükségletről van szó. Nem is sejtenéd, hányan élnek merev megszokások szerint, totális börtönbe zárva ÖNMAGUKAT.

alöksz róz 2022.01.12. 21:15:23

@G. Nagy László: a sakk szabályrendszere se bonyolultabb, meg a teniszé se.
profi játékosokkal leülni egy nagypénzes asztalhoz, erre biztos hogy nem készít fel a szabályok megtanulása meg egy kis gyakorlás. akkor fogod tudni amikor odaülsz.

alöksz róz 2022.01.12. 21:21:07

@G. Nagy László: oké. de amit írtam, az nem egy fiktív példa, mint a holland nyelvtanulás. ami tényleg van és tényleg korlát, azt nem olyan egyszerű ledönteni. a fiktíveket tényleg könnyű ledönteni, meg kijelenteni, hogy könnyű ledönteni, az is könnyű :-)

alöksz róz 2022.01.12. 21:36:36

@baalint1: túl lehet terhelni, ez is igaz.
de a teher alatt nő a pálma nem a túlterhelésről szól, hanem arról, hogy nem fogsz fejlődni, ha hiányzik a terhelés.
(vagy csak nagyon lassan, sokkal alacsonyabb felső korláttal.)

a határaidat akkor tudod kitolni, ha feszegeted. akkor fogod tudni, hogy vmi már sok (a nyilvánvaló túlzásoktól most eltekintve), amikor megpróbáltad. ha mindig csak készülsz rá, mindig túl sok lesz.
és ebben benne van a kockázat, hogy tényleg túl sok, nem sikerül, elbaszod, kudarcot vallasz. ez a természetes része a dolognak, és mint ilyet, kötelező bevállalni. (magyar népbetegség h ez a része nálunk többnyire hiányzik.)

alöksz róz 2022.01.12. 21:39:54

@G. Nagy László: "Amitől én fázom (és rajtam kívül még sokan), az az olyan AKTIVITÁS, amelyhez nem értek." - nem sokan születtek úgy, hogy már eleve birtokában voltak a jelenlegi kompetenciáiknak...

G. Nagy László 2022.01.12. 21:54:51

@alöksz róz:

"profi játékosokkal leülni egy nagypénzes asztalhoz, erre biztos hogy nem készít fel a szabályok megtanulása meg egy kis gyakorlás. akkor fogod tudni amikor odaülsz. "

Ebben igazad van, ugyanakkor - szemben a tenisszel, a golffal és a sakkal - itt nem az fog nyomasztani, hogy a többiek profik, sokkal inkább a tét. Ha apád egy olajsejk, akkor bohém felelőtlenséggel élvezed majd a játékot. Ugyanez a helyzet akkor is, ha nem vagy dúsgazdag, s a profik ülnek be egy kisebb versenyre. Talán nem is fogod érzékelni, hogy mennyivel kifinomultabban játszanak. Lemákolod őket kétszer, s azonnal királynak érzed magad...

alöksz róz 2022.01.12. 22:11:26

@G. Nagy László: "itt nem az fog nyomasztani, hogy a többiek profik, sokkal inkább a tét." - mindegyiknek megvan a saját faktora, amit élesben kell megtanulni kezelni

amúgy nagyon jó ez az idézet:
"Szorongás mindig ott lép föl, ahol olyan szituációban találjuk magunkat, amivel szemben nem, vagy még nem álljuk meg a helyünket. Minden fejlődés, minden, az éréshez vezető lépés szorongással van összekötve, hiszen az vezet át minket valami újba, addig nem tudottba, nem ismertbe, olyan belső vagy külső szituációkba, amelyeket még nem éltünk át, és amelyekben még nem szereztünk tapasztalatokat. Minden új, ismeretlen, először megteendő vagy megélendő dolog magában rejti a kaland élvezetét és a kockázat örömét - és a szorongást is. Minthogy életünk mindig valami újba, járatlanba és meg nem tapasztaltba vezet, a szorongás folytonos útitársunk."
csak nem egyformán értelmeztük.

2022.01.13. 08:26:32

a modern kori pszichiátria legalább olyan problémás, mint a gender kurzus. ez is amerikából jön. és ez is egy "üzletág". lelki beteg embereket bemondásra gyógyszerezzük be. amíg ez gyógyhatású készítmény addig ez nem különösebben problémás. de amint a központi idegrendszerre hat úgy olyan, mint egy orosz rulett.

2022.01.13. 09:03:47

ha valaki lelketlen és üresfejű, akkor nagyon jó, mert akkor sohasem szorong. szinte mindig a "flow" állapotban van. ha valaki lelkiismeretes és nagyon okos, akkor szinte sosincs flow.

karikó katalin úgy gondolta, hogy ha a sejtek között az mRNS közvetív információt, akkor ezt lehet használni gyógyításra. létezik olyan, hogy mRNS terápia. és azt teremtsük meg. és erre kezdetben 100 akadémikusból 100 azt mondta: kedves katika, ez egy hülyeség. a magyar másodvonalból elment az amerikai harmad-negyedvonalba és aligha hiszem, hogy a kutatások idején valaha is volt a flow állapotában. szorongott. legalább egy betegen segíthessen. akár csak véletlen. ne legyen hiábavaló az élete. ezt mondta legalább is errefelé, amikor díszdoktorrá avatták. most karikó katalint minden héten kitüntetik valamivel. ha elég tehetséges, akkor közben unatkozik miközben utazik debrecenbe. megint nincs flow állapotba. mennél lelkiismeretesebb és mennél iskolázottabb annál vékonyabb a mezsgye.

G. Nagy László 2022.01.13. 09:13:25

@cvsvrs:

"ha valaki lelketlen és üresfejű, akkor nagyon jó, mert akkor sohasem szorong. szinte mindig a "flow" állapotban van. ha valaki lelkiismeretes és nagyon okos, akkor szinte sosincs flow. (...) mennél lelkiismeretesebb és mennél iskolázottabb annál vékonyabb a mezsgye."

Szerintem ez pont fordítva van. A legtöbb flow-állapot valamiféle élvezetes agyműködés során jön létre. Társasjáték, tudományos kutatómunka, a nő becserkészése stb. Mármost minél értelmesebb vagy, annál komolyabb rejtvények megoldásán tudsz dolgozni. S mivel a világ felfedezhetetlenül hatalmas, a lehetőségek korlátlanok. Az átlagembernek be kell érnie egy másodosztályú skandi feladvánnyal, miközben te üstökösöket fedezel fel.

alöksz róz 2022.01.13. 10:05:48

@cvsvrs: a lelkiismeretességben szerintem tuti igazad van, minél lelkiismeretesebb valaki, annál nehezebben engedi el magát

alöksz róz 2022.01.13. 10:09:36

@G. Nagy László: "A legtöbb flow-állapot valamiféle élvezetes agyműködés során jön létre." - de lehet bármi is, sima hétköznapi tevékenység mint a mosogatás, vagy pl amiben semmi élvezet és semmi "agyműködés", a betanított munka a gyárban

2022.01.13. 10:10:59

@G. Nagy László:
a bölcselet véges leszámláson alapul. mráz ágoston sámuelnek azt mondják, hogy oldja meg azt a problémát, hogy a fidesz egy kicsit népszerűbbé váljon. meg kell kérdezni határon kívüliekkel 10 millió választót. nem is feltétlen kell mindet, mert van egy totális matematikai modell. arra rájönni nem egyszerű. vagy ilyen típusú problémákon gondolkodni. azt alkalmazva megkérdeznek 1 ezer embert. leszámlálják. összesítik. és orbán viktor elé tolják az elvi megoldást. és ő eldönti, hogy alkalmazza, vagy sem. és ettől boldogok. és ha választást nyernek, akkor nagyon boldogok. a flow állapotába kerülnek.

a természettudományos kutatómunka nem ilyen. az minden csak nem valódi élvezet. azért, mert a természettudomány végtelen leszámlásra van alapozva. és ma nem is nagyon vannak valódi természettudományos eredmények. hanem az van, hogy mérjük ezt, mérjük azt. és valaki azt mondja: stop. ez nekem jó. ezt publikáld. és a másiknak az ellenkezője a jó. és azt publikálja. vagy magától megáll, mert a saját eredményét tartja szépnek. a másik az ellenkezőjét. az ilyen állítások szigorúan véve nem igazak.

2022.01.13. 10:27:55

@alöksz róz:
ha valaki tényleg magasan iskolázott, akkor olyan problémákat akar megoldani, amit még nem oldott meg senki. és nem is biztos, hogy van a problémának van megoldása. persze azt is be lehet bizonyítani, vagy nem lehet. ez eleve egy kétségbe ejtő állapot.

tehát nem rejtvényfejtés. ami egy olyan probléma, amit spekulatív módon úgy állítottak össze, hogy biztosan meg lehessen oldani. itt van ez a vírus. nagyon sok mindent tudunk róla. és most mi legyen. és az van, hogy mérünk, mérünk, mérünk. számolunk. stop. ezt mondja a politika. ez így már jó lesz. ha valaki lelkiismeretes és magasan iskolázott, akkor azt mondja, hogy dehogy lesz jó. 100 emberből 99 nem élné túl a fertőzést és az oltás következtében az arányok megfordulnak. ha valaki ezt eléri, akkor az egy kibaszott jó érzés lehet. és felteszi azt a kérdést, hogy 100-ból 1 mégis miért hal meg, akkor az van, hogy vajon miért. attól nem lesz nagyon boldog.

alöksz róz 2022.01.13. 10:48:39

@cvsvrs: "olyan problémákat akar megoldani, amit még nem oldott meg senki. és nem is biztos, hogy van a problémának van megoldása. persze azt is be lehet bizonyítani, vagy nem lehet. ez eleve egy kétségbe ejtő állapot." - de attól még közbe érezheti faszán magát, hogy foglalkozik vele :-)

alöksz róz 2022.01.13. 10:50:08

@cvsvrs: "és ha választást nyernek, akkor nagyon boldogok. a flow állapotába kerülnek." - nem. utána örülnek vagy szomorkodnak. a flow állapotba a tevékenység közben kerülnek.

G. Nagy László 2022.01.13. 11:01:43

@alöksz róz:

"de lehet bármi is, sima hétköznapi tevékenység mint a mosogatás, vagy pl amiben semmi élvezet és semmi "agyműködés", a betanított munka a gyárban"

Szerintem erre csak egy igazi, megvilágosult buddhista mester képes. De legyen neked igazad.

G. Nagy László 2022.01.13. 11:06:30

@cvsvrs:

"a természettudományos kutatómunka nem ilyen."

Nyilván vannak unalmas részei. Nyilván vannak olyan szereplői a folyamatnak, akik nem elég elhivatottak. De egy vérbeli kutató minden idegszálával a feladatra fókuszál, halálosan élvezi és megteremti magának a tökéletes flow állapotot. Alig hiszem, hogy van ennél nagyobb boldogságforrás. Michelangelo az életét kockáztatta, amikor titkos pincékben boncolt, annyira vonzotta a megismerés, a felfedezés vágya.

G. Nagy László 2022.01.13. 11:07:57

@alöksz róz:

"de attól még közbe érezheti faszán magát, hogy foglalkozik vele :-) "

Pontosan. Ez a lényeg.

2022.01.13. 11:24:48

@alöksz róz:
ha politikusok lelkiismeretesek és iskolázottak, akkor nem nagyon örülnek egy választási győzelemnek. mert tudják, hogy ezek után jön a neheze. egy rakás olyan problémát kell megoldaniuk, amit addig még nem oldott meg senki. ha lelketlenek és üresfejűek, akkor boldogok.

2022.01.13. 11:26:32

@G. Nagy László:
te még nem láttál természettudóst közelről. ha bemész egy matematikai intézetbe, akkor kétféle embert látsz. az egyik unatkozik. nem tudja, hogy milyen problémát oldjon meg. és ha talál egyet, akkor nagy valószínűséggel nem tudja megoldani. és ettől szorong. és nem nagyon van köztes állapot legfeljebb akkor, amikor tanít.

2022.01.13. 11:44:47

@G. Nagy László:
a pszichopata a szónak szoros értelmében halálosan élvezi, hogy a lehetőségei és a készségei összhangba kerülnek és kéjjel meggyilkolja az áldozatát. egy kutató orvos nem. az, hogy elhibáz valamit és a betegek hullanak, mint a legyek. és közben felkiállt:szuperjó. mert élvezi a munkáját. dehogy is. persze ha rájön valami összefüggésre, akkor annak örül. felgyógyul a betegekek közül minden huszadik. szuperjó? amikor 95% meghal? és erre kell fókuszálnia. és a természettudományos problémák végtelen leszámláson alapulnak. vég nélkülek. tehát nem olyan, mint a rejtvény, hogy az egyszer meg van fejtve. hanem sosincs megfejtve.

tehát jön az, hogy beolották és meghalt. na jó, van olyan nem oltják be és mégis meghal. ha az eltérés nem szignifikáns, akkor a gyártó megmagyarázza, hogy ez az oltóanyag nem lehet kártékony. átment a harmadik fázisú klinikai tesztelésen. és az összes lehetséges mellékhatást felsoroltuk a használati útmutatón. és a flow állapotában számolják a pénzt. a kutató orvos nem. azt keresi, hogy miért halt meg az a valaki. és tényleg lehet, hogy nem az oltás következtében. és lehet, hogy egy részecske összetételén változtatni kell valahogy. és az nincs benne a véges wikipédiában. vagy nem feltétlen. hanem valahogy. ez alapvetően egy kétségbe ejtő állapot.

alöksz róz 2022.01.13. 11:51:25

@G. Nagy László: dehogy. ezek félig-meddig saját közvetlen tapasztalatok. a mosogatás nálam egy olyan automatikusan végrehajtott tevékenység, ami közben nem agyalok semmin, nem érzem magam "sehogy" és elmegy az időérzék. nem olyan rég figyeltem fel erre. mondjuk azóta mintha nem is lenne olyan :D
gyári munkást pedig megfigyeltem amikor szakmai gyakorlaton voltam, hogy gyártja a selejtet. illetve amikor megbuktam az analízis szigorlaton és félévet kellett ismételnem, gyárban dolgoztam hogy legyen miből bulikázni. és segítséget kellett kérnem a középkorú sok éve ott dolgozó nőktől, hogy a faszba bírják ki ezt a lelketlen munkát. azt mondták nem szabad arra gondolni, főleg azon mérgelődni milyen szar amit csinálnak, és akkor egyszercsak kikapcsol az agy. másképp nem is lehet kibírni.

Wildhunt 2022.01.13. 11:54:26

@G. Nagy László: a feleségem élvezi a mosogatást. Mosogatógép mellett is inkább kézzel csinálja. Szerinte a folyamat ahogy halad a rakás koszos edénytől a csillogó eredményig neki örömet okoz.

alöksz róz 2022.01.13. 11:55:05

@cvsvrs: nekik lehet ez okoz örömet

G. Nagy László 2022.01.13. 12:00:14

@cvsvrs: "a pszichopata a szónak szoros értelmében halálosan élvezi, hogy a lehetőségei és a készségei összhangba kerülnek és kéjjel meggyilkolja az áldozatát. egy kutató orvos nem."

Az első mondat igaz. A második hamis. Egy elhivatott kutató azért megy az adott pályára, mert HALÁLOSAN ÉLVEZI, amit csinál. Kevés embernek van például nagyobb felelőssége, mint mondjuk egy szívsebésznek. De biztos lehetsz abban, hogy a szívsebész is a tökéletes flow állapotában műt.

Van egy prekoncepciód és azt igyekszel igazolni. Csakhogy e prekoncepció helytelen. A boldogság, az élet élvezete, az elmerülés az örömteli, hasznos és értelmes tevékenységben mindenki előtt nyitva áll. Minél érettebb, bölcsebb, nagyobb tudású az ember, annál szélesebb a pálya. A felelősség itt nem bénító stressz, hanem szárnyakat adó dopamin.

Nem tudom, miért hiszed azt, amit hiszel. Talán bűnösnek érzed az örömöt és a tiszta élvezetet. Ezt egy aszkéta szerzetestől elfogadnám, még úgy is hogy baromság, de egy perverznek lehet ilyen attitűdje. Téged nem gondollak sem aszkétának, sem perverznek. Szerzetesnek sem.

G. Nagy László 2022.01.13. 12:02:34

@Wildhunt:

"Szerinte a folyamat ahogy halad a rakás koszos edénytől a csillogó eredményig neki örömet okoz."

Ez oké, ismerem az élményt. Ettől még nem csinálnám pókerezés, foci, vagy szex helyett :)

G. Nagy László 2022.01.13. 12:04:37

@alöksz róz:

"a mosogatás nálam egy olyan automatikusan végrehajtott tevékenység, ami közben nem agyalok semmin, nem érzem magam "sehogy" és elmegy az időérzék."

Ezt is ismerem. Nálam hasonló a borotválkozáshoz, vagy a futáshoz. A meditáció egy-egy fajtái mind. Nekem ilyenkor jön az a sok beteg gondolat, amit azután le is írok...

2022.01.13. 12:49:18

@G. Nagy László:
szerinted karikó katalin halálosan élvezte az mrns terápia kidolgozásának minden pillanatát? nyilatkozott a helyi médiának. és azt mondta, hogy németországban azért imádkozott, hogy csak egy emberen lássa, hogy egy gyógyul attól amiről ők és a munkatársai a laborban azt gondolták, hogy na az jó lesz. és jó lett? nem. emberek meghaltak. esetenként olyanok is, akik nagybetegen talán még élhettek volna egy kicsit. és látta őket. vagy olvasta a jelentést. ez nem olyan, mint a rejtvényfejtés, hanem mint a háború.

2022.01.13. 13:02:27

@G. Nagy László:
a boldogság kapuja mindenki előtt nyitva áll. ez a kijelentés több szempontból problémás. egyrészt a boldogságnak nincs kapuja. másrészt nem állíthatsz olyat, hogy a boldogság mindenki előtt nyitva áll, feltéve akár csak 1 embert is boldogtalannak találsz. lehet, hogy a boldogság kapuja előtte is nyitva áll persze. ez a hit. csíkszentmihályi professzor elnevezte úgy, hogy flow.

a lelketlenek és az üresfejűek számára szélesre van tárva.

2022.01.13. 13:49:12

@G. Nagy László:
az a különbség, hogy számodra a politológus a kutató, aki egy politikai marketinges. vagy mérő professzor a kutató, aki valójában egy tanító.

hallottam történészeket beszélgetni, akik azt kutatják, hogy hol volt a mohácsi csata. na jó. mohács mellett valahol. de mégis hol zajlott le a csata egész pontosan. hová állítson fel a politika egy keresztet az 500. évfordulón. nem mindegy? a történésznek nem. kimegy a terepre és fogalma nincs. a valódi kutatás minden pillanatát élvezi? dehogy is. a kutatása során folyamatosan kétségbe van esve. legfeljebb hiheti, hogy azok a csontok, amit egy évszázada a trágyadomb alól kiástak tényleg egy korabeli tömegsír volt. megkérdezi a természettudóst. amelyik azt mondja, hogy ez biztos. és nem biztos. csak nagyon valószínű. na jó az egy korabeli tömegsír. ezt már ne vonjuk kétségbe. rendben van. és a politika azt mondja, hogy trágyadomb nem lesz jó. kutassanak tovább. és vegyék figyelembe hogy változott azóta a környezet, a duna folyása, stb. mit írt le valaki az udvarban. és végül állapodjanak meg valamiben. és fingjuk nincs róla. nem azért, mert hülyék. hanem egy óriás csata nyomait meglelni sem egyszerű. a krónikás hagyomány szerint földvár az egyetlen fixpont. milyen földvár? sátorhely. mondják a parasztok, hogy ott volt a szultán sátorhelye. arról van elnevezve. és lehet. és lehet, hogy nem.

nem tudják, hogy mekkora seregek álltak szembe egymással. azt se tudják, hogy mennyien éltek a korabeli magyarországon. fingjuk nincs, hogy most 3 millió és vagy 5 millió. hogy hányan voltak szapolyaiék. akik nem értek oda. mégis mire gondolt szapolyai, amikor várakozott sereggel? és nem mohatják azt, hogy gyerekek értsétek már meg, hogy finguk nincs, hogy mire gondolt szapolyai. hanem akkor találjanak ki egy mesét, hogy mire gondolhatott. az a hitük. egy komoly történész tudja, hogy hazudnak. nemeskürty tanár úr is hazudott. és most nekik kell hazudni valamit a politika szolgálólánya szerepkörben.

mert ha vállat vonnak és azt mondják, hogy nem tudjuk, akkor azt felelik nekik, hogy mégis miért fizetik az intézetet. ne szórakozzanak, hanem mondják meg, hogy a király belefulladt a patakba, vagy nem. egyesek szerint a patak az lehet halastó is. és újabb kutatások szerint a király át akart kelni a dunán. ne bassza már meg, teljes vértben belegázolt volna a dunába? ennyire hülye csak nem lehetett. na jó. de egy patakba sehogy se lehet belefulladni. nem lehet, hogy a dunának ment. maradjon a patak, vagy legyen halastó?

és a probléma onnan kezdődik, hogy ki kell menni a valódi terepre. rekonstruálni kell a valóságot. mert úgy egyébként megírta valaki, hogy ez így volt. biztos úgy volt, ne akarjuk már jobban tudni, mint egy korabeli szemtanú. aki az egyik mondanában azt mondja, hogy itt állt vagy 30 ezer harcos. az egyik szárnyon ennyi ezer, a másikon annyi. összeadják. és kijön az, hogy 20 ezer. és ezek után azt mondják, hogy 20-30 ezres sereg. ami simán lehet 15 vagy akár 45 ezer ember is.

na jó, akkor vegyék elő, hogy a különféle uradalmak hány embert állíthattak ki, és mennyi katonát küldtek különféle uralkodók. és a végén azt mondják, hogy legyen 27 ezer. közben a vállukat kell vonogatni. és legfeljebb csak hihetik, hogy annyian voltak. a korabeliek se tudták. és hová vonultak fel? fingunk nincs. és egy komoly történész az életét még annak szenteli, hogy erről mégis állítson valamit. ez egy folyamatos kétségbe ejtő állapot.

amiben a flow, hogy igyunk már egy kávét. és a valaki meséljen már egy viccet. ez a flow. és nem a kutatómunka.

2022.01.13. 14:11:38

@G. Nagy László:
érted ugye, hogy mohács problematikája nem rejtvényfejés. nem olyan, hogy a végén összeáll, hogy M-O-H-Á-C-S. hanem sose áll össze. mert volt egy "sorsfordító" ütközet. és egyáltalán tényleg sorsfordító volt? nem 1541-es buda eleste volt az? és a szultáni seregek mi a faszért váltak mohács után 15 éven át? nem látták, hogy megölték a magyar királyságban a hadrafogható férfiak döntő többségét. az oszmántörököknek egy kiterjedt kémhálózatuk volt.

kérem a fényességes nagyvezérnek nem volt kedve harcolni. nem volt kedve elfoglalni budát, az aranyalmát? azért jöttek, vagy nem azért jöttek. mert van aki szerint csak budát akarták megszerezni valami prófécia miatt. ami szerint akié buda azé a világ. csak ehhez törökül kell olvasni. mondják egyesek. és mások szerint ez hülyeség. ez csak egy legenda. a szultán racionálisan gondolkodott. nem indult neki azonnal. na jó, de mégis miért várt 15 éven át? fingunk nincs. és a történettudománynak mondani kell valamit. várjuk, hogy mondja meg a TUDOMÁNY azt, ami a RACIONALITÁS. lehet, hogy a szultán jól érezte magát a háremben. egy évtizen át duhajkodtak azért. érthető ugye, hogy ha egy történész valóban a valóságot akarja megfejteni, akkor folyamatosan őrült kétségek között örlődik.

G. Nagy László 2022.01.13. 15:46:59

@cvsvrs: Ne haragudj, de részemről nem látom értelmét annak, hogy ezt továbbragozzuk. Ez kábé olyan, mintha arról beszélgetnénk, hogy a nőknek lehet-e orgazmusa. Én azt mondom: mi az hogy, sőt! Kifejezetten kívánatos dolog, hogy élvezzék a szexet. És ha hallottam is már olyat, hogy valakinek ez csupán kínos, szorongást okozó kötelesség, azért igen sokan lubickolnak benne. Erre te így reagálnál: "lófaszt. az udvarlást, a bókokat és vacsorát bírják, de a szex már csak nyűg nekik. sajnos ez a szomorú igazság, mely szinte kivétel nélkül minden lányt, s asszonyt jellemez..."

Elég bizarr, nemde?

2022.01.13. 17:00:11

@G. Nagy László:
mert te egy marketinges vagy. és számodra a probléma az, hogy a nőknek lehet-e orgazmusuk. és az ilyen problematikákra a válasz az, hogy a készségeket és a lehetőségeket hozd összhangba és boldog leszel. csakhogy a problémák egy jelentős része nem ilyen természetű. amire te azt mondod, hogy az nem számít.

van ez a vírus. az a lényeg, hogy hozzuk összhangba a készségeket és a lehetőségeket. nem. mert mérni kell valamit és számolni. és csíkszentmihályi professzor ábráján nincs mérce. hanem fel van rajzolva egy nyíl mondván, hogy ez "a" koordináta rendszer. csakhogy ez nem koordináta rendszer, mert nincsenek benne koordináták. csak az hülyéknek nem tűnik fel.

2022.01.13. 18:14:39

@G. Nagy László:
engedj meg egy személyes példát. emlékszem, amikor először megmáztam a kékes tetőt. a lehetőségeket és a képességeket összhangba hozva. nem volt olyan nagy teljesítmény. de mégis csak az ország legmagasabb csúcsát másztam meg. és ez okoz valamiféle "flow" élményt. és büszén odaálltam a csúcsra. le is fényképzetek. emlékszem rá. csak nem gondolom, hogy a mount everest megmászása is ugyanilyen. ami extrém teljesítményt igényel.

az olyasmi, mint a szegedi néni élménye. ő is felmászott velünk a kékesre. úgy, hogy járni is alig tudott. csípőficama volt. a férje mégis felhúzta valahogy. neki a hegymászás nem volt annyira frankó. a képességei és a lehetőségei nem kerültek összhangba. azt mondta neki imre bácsi. te is lehetsz hegymászó. látod margó neked is sikerülhet. persze imre bácsi ment be a bisztróba. a felesége sántikált. és nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek. mosolyogtam magamban.

a hegymászó nem attól mássza meg a hegyet, hogy összhangba hozza ezt és azt a koordináta rendszerben. az a biztonságos mászófalon működik, ami úgy van felépítve, hogy viszonylag könnyen találj fogást és ha nem, akkor is ki vagy kötve. az úgy van kitalálva. a hegymászó esetén vagy sikerül, vagy nem. az a nehéz probléma. és akkor nincs flow. vagy ha van, akkor ebben a "koordináta rendszerben" nem értelmezhető.

és ilyen az amerikai típusú bölcselet. hogy azért legyél kutató, mert vow. kutatónak lenni szuper. vagy hegymászó. az ásatás olyan, mint az indiana jones filmekben. vow. találnak valamit. ilyen a média. karikó katalin errefelé nem azt mondja. hanem majdnem elbőgi magát, hogy a nővérkék mennyit segítettek, amikor azt mondta, hogy csak egy gyógyuljon már. és a kísérletben az emberek hullottak, mint a legyek. mert nem olyan a felfedezés, hogy vow. az nem egy kirakós játék, ahol eredndően tudjuk, hogy mi a megoldás. hogy egy ilyen elefántot kell összerakni valahogy a kövekből. és vow. sikerül. ez a flow. az mrns terápiáról nem tudjuk, hogy az sikerült. hiszen lehetnek hosszú távú mellékhatások, és ezzel is kell számolni. értem persze, hogy hülye akit ez különösebben érdekel. aki így éli a minden napjait. az nem kutató.

kéki béla 2022.01.14. 02:59:10

@cvsvrs: ha valaki magasan iskolázott, az... ja, pl. egy jogász általában problémát akar megoldani, nem arra kell a két-három diploma, hogy minél jobban ki tudjon cseszni másokkal...
(Csak egy életből ellesett példa, amit részben a magasan iskolázott politikusaink ihlettek)

kéki béla 2022.01.14. 03:18:06

Hibás a kiindulási alapod, ami a reklámozott gyógyszereket illeti. Ha van bármilyen hatásuk, akkor nem ártalmatlanok, csak szerencsés esetben nincs hosszú távú hatásuk. Lásd paracetamol, ibuprofen. Teli velük a reklámsáv és sajnos elég veszélyesek, ha sikerül túladagolni. Gondolom, a nyugtató hatású szerekre is igaz ugyanez.
Abban talán igazad van, hogy a problémákat nem gyógyszerekkel kellene "megoldani". De sok esetben nincs más opció. Mert minden máshoz sok pénz, még több idő és nagyon jó, ráadásul a munkájának élő, segíteni akaró szakember kellene. A többségnek a háromból egy sem áll rendelkezésére. Így aztán marad a tüneti kezelés.
Viszont amit pl. a rádióból hallasz, az nem arról szól, hogy segíteni akarnak. Az csak és kizárólag a pénzről szól. Segíteni egyik sem akar a betegeken.

bordon 2022.01.14. 05:48:38

A posztoló eldöntötte, hogy a szorongás nem is olyan nagy probléma, szembe kell nézni vele és kész. Ez ám a tudatlanok magabiztossága!

A flow állapotról halvány fogalma van csak a posztolónak.

Maradjunk annyiban, hogy a pszichológus elméleteket gyárt, amit laikus is felfog bizonyos szinten, aztán visszaböfögi, a gyógyszeres kezelés meg az orvos feladata, farmakológiához a laikus a legritkább esetben ért. Van olyan, hogy sport, meditáció nem megoldás. Megkockáztatom, akin ezek segítenek, az nem szorong igazán, csak izgul. A szorongás, panikroham olyan, hogy nem tudod honnan jött, mi okozza, egyszer csak azt érzed, hogy kb. szívinfarktusod van. De nem, ez csak a pánik. Életemben egyszer volt ilyenben részem. Akinek naponta vagy rendszeresen kell ezzel megküzdenie, az megérdemli a szakszerű segítséget, ami lehet gyógyszeres kezelés is.

@G. Nagy László:
A flow-t misztifikálni teljesen felesleges. A flow az, amikor szellemi erőfeszítés nélkül haladsz előre egy tevékenységben, tehát se nem unalmas, se nem túlzottan megterhelő. Elkapod a fonalat mondjuk nyelvtanulásban, hangszeres játékban, sport közben. Fizikai síkon hasonló lehet a runner's high, amikor már nem fáj, nem szenved, csak viszi a lába és élvezi.
Buddhistát ismerek rengeteget. Nem európai, amerikai bizniszbuddhistát, hanem igazi, ebbe beleszületett ázsiaiakat. Pont olyanok, mint a katolikusok. Kántálnak egy általuk nem beszélt nyelven (latin, páli vagy szanszkrit). A megvilágosodás pont annyira lehetséges, mint a mennybemenetel. Kb. annyi embernek is sikerült eddig. Akárki akármit mond. Az egész arról szól, hogy engedelmességre kell szoktatni az embereket, ezért kitűznek egy elérhetetlen, távoli célt, amiért bizonyos magatartási szabályokat be kell tartani. A nyugat meg ezt túlmisztifikálja. Megjegyzem keleten meg a kereszténységet misztifikálják ugyanígy.

Maradjunk annyiban, hogy buddhista mesterek pont annyi eséllyel világosodnak meg, mint katolikus szerzetesek vagy taxisofőrök, programozók, irodai adminisztrátorok, vizsgáikra tanuló joghallgatók, műanyaggyárban granulátumot adagoló segédmunkások.

Akinek valódi szorongása van, az nem tudja mitől szorong. Csak szorong. Nem tud mivel szembenézni, mert nincs olyan helyzet, ami kiváltja a szorongását, az csak úgy van. Végén már attól szorong, hogy mikor tör rá a pánikroham.

Ha kígyóktól, pókoktól, emberekkel való kommunikaciótól retteg valaki, annál lehet megoldás a fokozatos szembenézés, a helyzethez szoktatás. Aki meg valóban szorong, annál nincs mivel szembenézni, mert agyi biokémiai folyamatok állnak a háttérben.

G. Nagy László 2022.01.14. 07:58:14

@bordon:

"A posztoló eldöntötte, hogy a szorongás nem is olyan nagy probléma, szembe kell nézni vele és kész. Ez ám a tudatlanok magabiztossága!"

A kommentelő eldöntötte, hogy ő mindent jobban tud mindenkinél. Egy kicsit belerúg a posztolóba, ennyi azért kell az önbizalmához... Nem, barátom, a posztoló nem írt ilyet. Olvasd csak vissza!

"A flow állapotról halvány fogalma van csak a posztolónak."

Nap mint nap többször is átéli. Elég jól tudja, miről beszél.

"Van olyan, hogy sport, meditáció nem megoldás."

A szerző sem állít mást.

"A flow-t misztifikálni teljesen felesleges."

Senki sem teszi. Sőt, pontosan a boldogságteremtés leghétköznapibb eszközéről van szó.

"A flow az, amikor szellemi erőfeszítés nélkül haladsz előre egy tevékenységben, tehát se nem unalmas, se nem túlzottan megterhelő."

Szó sincs arról, hogy szellemi erőfeszítés nélkül teszed. Mi több: a legtöbbször nagyon is komoly szellemi munkát végzel, pont ettől kerülsz flow-ba. Minden más stimmel.

"A megvilágosodás pont annyira lehetséges, mint a mennybemenetel. Kb. annyi embernek is sikerült eddig."

Nyilván nem hétköznapi dolog, de azért látott már megvilágosodott embert a világ. Buddha, Jézus, Osho... Akik ismerik a misztikusok világát, tucatnyi híres megvilágosodott mestert emlegetnek. Ebben valóban nem vagyok igazán otthon.

"Akárki akármit mond. Az egész arról szól, hogy engedelmességre kell szoktatni az embereket, ezért kitűznek egy elérhetetlen, távoli célt, amiért bizonyos magatartási szabályokat be kell tartani."

Ez meg nettó faszság. Épp ellenkezőleg. A megvilágosodottakat és az általuk hirdetett tanokat pont nem az jellemezte, hogy merev szabályok szerint éljenek.

"Akinek valódi szorongása van, az nem tudja mitől szorong. Csak szorong. Nem tud mivel szembenézni, mert nincs olyan helyzet, ami kiváltja a szorongását, az csak úgy van. Végén már attól szorong, hogy mikor tör rá a pánikroham."

Nos, ilyen tekintetben kétféle szorongásról beszélhetünk. Az egyik olyan, amelynek MÁR ismerjük az okát, ezzel sem könnyű szembenézni, de legalább tudod, mivel küzdesz. A másik olyan, aminek MÉG nem tudod. De az sem megfejthetetlen, erről szól többek közt a pszichológia tudománya. Jó reggelt :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.14. 08:50:15

A szorongás a liberális demokrácia velejárója, a rendszer normál jelensége.

Még a rendszer nyílt ellenségei se képesek teljesen kivonni alóla magukat.

Én a magam részére a kiröhögést választottam gyógymódnak, egyszerűen nem veszem komolyan a liberális propagandát, abból gúnyot űzök.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.14. 08:52:16

@Wildhunt:

Inkább Byung-Chul Han: A kiégés társadalma az ajánlott irodalom.

2022.01.14. 09:26:16

@kéki béla:
ha valaki magasan iskolázott és lelkiismeretes. legyen az mondjuk egy jogász. akkor szinte sohasincs a flow állapotában. hanem vagy unatkozik, vagy szorong. mert olyankor ez a mezsgye keskeny.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.14. 09:32:01

%@Wildhunt:

Én szemályesen az esetek 95 %-ában jól vagyok. S éppen azért, mert értem a helyzet gyökereit.

2022.01.14. 09:35:05

@G. Nagy László:
a közéletben mondjuk nógrádi professzor a flow állapotában éli az életét. így elemzi a kazah helyzetet. mi történt kazahsztánban? egy. a kazahok fellázadtak meg nem is. mi az orosz érdek? én mint oroszország leverem a lázadást meg nem is. három. mi következik ebből? majd meglátjuk. olyan még nem volt, hogy ne lehetett volna valahogy. ez a flow. nógrádi professzor elemzése mögött van teljesítmény, munka, stb. van. ez komolyan vehető? komolyan is, meg nem is. ez a flow.

nógrádi professzor könyvet ír a német kancellárok életéről. aki annak a valódi szakértője. mert valóban magasan iskolázott. az unatkozik. mert ezerszer olvasta azt, amit nógrádi elolvasott 2-3 alkalommal. ő 1000x alkalommal tette meg effektíve. és unatkozik. és ha mégis talál valamit a levéltárakban, gondol valami újat, ami egy történelmi eseményt valóban új megvilágításba helyez, akkor szorong. azért, mert magasan iskolázott és lelkiismeretes. és nem egy médiértelmiségi.

G. Nagy László 2022.01.14. 09:49:28

@cvsvrs: A flow-sáv mindenkinél máshol húzódik. Említetted a Kékes-tető megmászását. A 80 éves Janka néninek ez túl nagy teher. Egy profinak unalom. Nekem flow. A Mount Blanc a profinak flow, nekem már szorongás. A Mount everest talán még a rutinosnak is félelmetes. Ugyanezt a sablont tudod használni minden más esetre, legyen az külpolitika, vagy szívműtét.

Szó sincs arról, hogy a magas szinteken szűkülne a flow sávja. Egyszerűen magasabb tartományban keresendő és jellemzően szélesebb.

2022.01.14. 10:00:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ha valami újat hozott a a liberalizmus, akkor az az, hogy az addig unatkozó és szorongó keresztény értelmiséget ténylegesen felszabadította és egy részüket a flow állapotába emelte. és ebből alakult ki a modern média.

a politikusok kiválogattak maguk mellé hozzájuk közel álló, ámde magasabban iskolázott és lelkiismeretesebb politológusokat, média értelmiségieket. akik beültek egy tévé stúdióba és ott a kormánypárthoz közel álló, ámde a függetlenség látszatára műsorvezetővel vívták meg a politikai csatározásokat. és ami túlságosan intellektuális volt az bekerült az állami rádióba. ahol komoly zenét játszottak. könnyű zenét játszva be lehetett telefonálni a nézőgyerekeknek.

csakhogy az internet szétrobbantotta ezt az egészet. szexizmus, az etnicizmus, a familiáratás uralkodott el. nyugati irányzat a kisebbségek értékeit védi, a keleti pedig a többségi érdeket. mindezt virtualizáltan (valótlanul) teszi. mert ezzel nyer választást. és ez pszeudo többpártrendszeret és kvázi egypártrendszereket hozott létre (lásd németország és magyarország) ebben a térségben. egyre kaotikusabbá válik a közélet.

a kérdés: hogyan tovább. és erre nincs válasz egyelőre legalább is.

2022.01.14. 10:25:31

@G. Nagy László:
nekem kicsi gyerekként élmény volt "megmászni" a kékest. kiszálltunk a buszból. egy kitaposott turista úton kellett felsétálni. és a végén odaállhattam a csúcsra. és boldog voltam. le is fényképeztek. kb. ez a flow. tudom kellett ehhez valami keveset. olvastam a mátra vidékről. kellett azért valemennyi erőfeszítést tennem. és boldog voltam a sétálás közben. tisztában voltam vele, hogy a valódi hegymászás nem ilyen. nagyon nem.

és ez az elmélet azt állítja, hogy de. a profi hegymászók élete is olyan, mint a kis úttörőké. ők amikor kiszállnak a buszból. és látják a hegyet. nem a mátrát, hanem a himaláját. és nem kísérik tovább felnőttek. serpák. és tudják, hogy onnentól kezdve nem barátságos emberek, hanem időnként barátságtalan természet írja a szabályokat, akkor nem szoronganak. egy kicsit sem. és amikor felérnek a csúcsra és nincs ott senki, akkor nem unatkoznak. egy kicsit sem. szerintem ezekben az extrém esetekben ez a koordináta rendszer nem nagyon értelmezhető. mert azt a szorongás, az unalom és a felhőtlen boldogság elegye jellemzi. tehát az ábrán az élesen berajzolt sávhatárok eltűnnek. ami tkp. a hit.

az amerikai kultúrában hagyományosan a flow az első. az európa a hit.

G. Nagy László 2022.01.14. 10:46:15

@cvsvrs:

"az amerikai kultúrában hagyományosan a flow az első."

Ez jól hangzik. Az én lelkem ugyanis abszolút amerikai. Imádom a bourbon whiskey-t, miközben a pálinkát nemigen. Imádom a bluest, a country-t a rock and rollt-t, miközben a magyar népzenét nehezen viselem. Amitől a leginkább rosszul vagyok, az a magyar népviselet, miközben megőrülök a western cuccokért. Rossz helyre születtem? :)

2022.01.14. 10:49:40

@G. Nagy László:
a metropolita példabeszédet mondott a kosárlabdázóknak. hogy ő gyerekként közel akart kerülni a teremtőhöz. az ugye hol van? a mennyekben. úgy gondolta, hogy kimegy a határba. megkeresi a legnagyobb fát. és arra felmászik rá. egy kicsit csak közelebb kerül hozzá.

és persze nem nagyon tudott felmászni. próbált kisebbeken gyakorolt. mászás közben lehorzsolta a bőrét, megütötte magát. és egyszer eljutott oda, hogy felmászott a legmagasabb fára a kis világában. és flow élményét élte át? nem, azt mondta, hogy a fa tetején rendkívül boldog volt, közben unatkozott és szorongott. és amit megélt olyasmi a hit.

nem a flow az első, hanem a hit.
hd.gorogkatolikus.hu/hirek_images/hirek_4029_1.jpg
és kérdés, hogy ebből a világképből lehet-e társadalmat építeni, vagy nem lehet. illetve, hogy ezt kövessük, vagy az amerikanizmust.

ezen a képen a labdás flow állapotban van. az egyik védő a karját szorongva emeli a magasban. a másik kosárlabda alapállásban várja, hogy mi történik: éppen unatkozik.
kosarlabdaakademia.deac.hu/wp-content/uploads/sites/14/2021/12/N%C3%A9vtelen-terv-70.png
és ezek elegye a játék. amiben hisznek. tehát nem tömény humor, móka, kacagás. nem az a csúcs. hanem ez az állapot. amiben a játékos vagy betalál (mert a flow állapotban levők nyernek), vagy nem talál be (mert a szorongó, utatkozó védők döntetlenre hozzák a játszmát. és folyamatosan pozíciót cserélne cserélnek). ez a játék. az európai kosárlabdázás. az európai hagyomány.

az amerikai nem ilyen. ott a flow állapotában hullámzik szinte mindenki. a pályán a sztárok. a kólát szürcsölő, és a popkorn rágó közönség. és közben szelfiznek a celebek. és megosztják az istán. ez legyen az etalon. amerikai csíkszentmihályi, aki feladta a hagyományt. vagy a csíkszentmihályi, aki nem adta fel. és erre nincs egyértelmű válasz. ezt is legfeljebb hihetjük.

2022.01.14. 11:14:40

@G. Nagy László:
ez egy kosárlabda meccs. két amerikai a flow állapotában.
deac.hu/wp-content/uploads/2021/10/deac_kormend98-scaled-2048x1366.jpg
és az európai védő unatkozik és szorong. összeszorított szájjal. egy olyan testhelyzetet vesz fel. az amerikai védő hátulról próbálja a labdát a támadó kezéből kiütni. hiába védő. ő is a flow állapotában van. és ha kiüti a labdát, akkor a közönség azt mondja vow.

és az amerikai kosárlabdázás tart előrébb. európa leszakadóban van. kérdés, hogy miért? mert átvettük az amerikai kultúrát. túlzó módon az lett az első. vagy mert nem vettük át eléggé. és az európai ettől unatkozik és szorong. ahelyett, hogy felszabadultan azt mondaná: váu.

2022.01.14. 11:43:47

@G. Nagy László:
néphagyomány. aszerint most ugye a farsang időszaka van. és abban egy népi játék, hogy koncz király és cibere vajda vetélkednek.

ez koncz király. a túlzó vidékiesség. túlzott bőség, ami a hagyományban a túlzott testiség, a falusiasság jelképe.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4023/200222maskaradefoter_ksz_(15).jpg
és ez cibere vajda. a városias, a túlzott szellemiség.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4023/200222maskaradefoter_ksz_(12).jpg
és a népi játékban ezek összecsapnak. a tél közepén cibere vajda nyer, és a tavasz beköszöntével koncz király. majd jönnek a cirkuszosok elégetik a kisze bábot. és elűzik a telet. .
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4023/200222maskaradefoter_ksz_(33).jpg
kell-e a 21. században ez a "buta" népszokás. budán azt mondják, hogy ide nem kell. mert ott ez nem szokás. a budai polgár fel van világosulva. a budai várban ez szinte mindig anakronizmus volt. már luxemburgi zsigmond idején is. mert a nyugatosság ezt a népi világot elsöpörte. és lehet mondani, hogy söpörje már el végleg basszus. ne mondja már senki egy város főterén a gyerekeknek, hogy egy szalmabábú elégetésével űzzük el a telet. ilyen baromságot. és ehhez ne kapcsolódjon vásár. ugyanis nem ez teremti meg a gazdagságot. hanem az hogy a hipermarketben akciós a téliszalámi. ami ugye nem téliszalámi, mert nyáron is kapható. hiszen feltaláltuk a hűtőházat. a picsába ezzel a sok hülye tradícióval.

cserébe akadémikusan megkapod a népi-urbánus vitát. mert nincs népi játék, ami ezt feloldaná. nincs koncz király és czibere vajda. hanem akadémiai értkezések, valótlan képzelgések vannak helyette. hogy erről mit gondoltak a legkülönfélébb, a köznép számára ismeretlen, ámde "világhírű" filozófusok. illetve a rögvalóság. az, hogy az urbánizáció győz. nézzed meg észak-amerikát, vagy akárcsak a fejlődő nyugat-európát. nem akar ezek között semmilyen egyensúlyt teremteni. miért akarna. ezt hívják úgy, hogy haladás. ez a progresszió. és ez ahogyan a globalizáció is. megállíthatlan. és kulturálisan végigsöpör a földkerekségen. ez az amerikanizmus. és lehet mondani, hogy igen-igen. ez ellen értelmetlen hadakozni. ez az egyik hitvilág. a másik európai tradíció. az európai hagyományban, az értelmiségi létben keveredik az unalom szorongás és a boldogság. és úgy nem nagyon van flow. vagy hülyeség az egész. ez is csak egy újabb mesterkélt szembeállítás. az is lehet.

Emmett Brown 2022.01.14. 13:32:03

miért nem váltasz csatornát?

de ha már a debil reklámoknál tartunk, akkor a Fidesz youtubeos foscunamija magasan ver mindent. Remélem Viktor kurvaboldog volt, hogy ősszel a gyerekek megtanulták Gyurcsány és KG nevét. Viszont legalább a harmadikosok VIktort pont ugyanannyira utálják, mint Ferit, ez legalább biztató a jövőre nézve.

midnightcoder2 2022.01.15. 08:22:44

Alapvetõen ez attól függ szerintem, hogy milyen problémája van az illetõnek. Ha egy (vagy több) adott probléma miatt szorong az egy dolog. De általában is lehetnek olyan negatív biokémiai állapotok az illetõ agyában amit korrigálni kellhet. Az agy nem csak egy neuronháló alapú számítógép, a mûködését nagyban befolyásolják a különféle hormonok szintjei. És ha ezek tartósan elmásznak, az akár oda is vezethet, hogy az illetõ öngyilkos lesz.

midnightcoder2 2022.01.15. 08:29:22

@cvsvrs: A flow állapot az, amikor saját magadnak épp megfelelõ szintû feladatot csinálsz, ami érdekes, kihívás, de nem annyira nagy vagy bonyolult hogy nem látod a dolog végét. Én programozáskor érzek gyakran ilyet, de ilyet okoz egy jó számítógépes játék is. Másnál ilyen a sport, a kirándulás, stb. Én a sportban soha nem éreztem semmilféle örömet, így ez a fajta flow élmény nekem soha nem jött be. Valószínûleg amúgy ez is hormonális kérdés, valószínûleg vannak akiknél a mozgás több dopamint szabadít fel, így számukra ez örömet okoz. Nekem csak fájdalmat és fáradtságot.

alöksz róz 2022.01.15. 10:59:50

@midnightcoder2: "A flow állapot az, amikor saját magadnak épp megfelelõ szintû feladatot csinálsz, ami érdekes, kihívás, de nem annyira nagy vagy bonyolult hogy nem látod a dolog végét" - így van. pontosabban ilyen szintű feladat végzése közben lehet eljutni a flow állapotba. különösebb szellemi megterhelés nélkül.

"Valószínûleg amúgy ez is hormonális kérdés, valószínûleg vannak akiknél a mozgás több dopamint szabadít fel, így számukra ez örömet okoz. Nekem csak fájdalmat és fáradtságot." - nem hormonális kérdés, hanem attól függ h mennyire van (vagy volt) hozzászoktatva a szervezeted a mozgáshoz. hogy korábban mennyit sportoltál, főleg serdülő és fiatal korodban.

alöksz róz 2022.01.15. 11:03:44

@G. Nagy László: "Nap mint nap többször is átéli. Elég jól tudja, miről beszél." - hát nem tudom, az hogy futás közben elmélkedsz mit írsz a blogodra, az lehet nem is flow, hanem csak egy jóleső futás közbeni elmélkedés :-)

2022.01.15. 11:06:09

@midnightcoder2:
a flow kb. az amerikai életérzés. a vow érzület. egy amerikai filmben a szereplők nem szoronganak és nincsenek unalmas pillanatok. az amerikai kultúra. az amerikanizmus. és egyébként lehet, hogy ez a csúcs érzület. az európai keresztény hagyományban azonban nem ez. hanem a boldogság, a szorongás és az unalom elegye.

egy európai filmet nézve az átlag néző tutira unatkozik percekig, vagy akár tízpercekig. ha végig unatkozza, akkor persze a film túlságosan is művészi. a klasszikus európai film akkor jó ha van benne egy kis feszültség, és a néző szorong. és persze, hogy lehet benne nagy-nagy boldogság, vagy legalább az, hogy az emberek boldogulnak. azt szeretik nézni különösen magyarországon. és ez nem a flow.

vagy erre hoztam példának az európai és az amerikai kosárlabdát. egy nba meccsen egy másodpercig sem unatkozhatsz. mert szól a zene, jönnek a pompom lányok, egy európai cirkuszi előadáson vannak unalmas hatás szünetek, szorongás, félelem, pánik és boldogság. az amerikai kultúra nem ilyen. hanem az úgymond professzionális. az akrobaták végig ugrálják az előadást. nincs csend. nincs dobpergés. hanem végig szól a zene. az élmény egynemű és folyamatos. mindennek flottul kell mennie.

milyen volt a magyar ki mit tud. jön a versmondó. ami az áltag néző számára dögunalom, vagy ha odafigyel, akkor tutira elfogja a szorongás. mert a európai költemény általában egy komoly pszichiátriai tünetegyüttes leképeződése. attól az olvasó, vagy a hallgató egy kicsit szorong. amerikában költők ugyebár nem nagyon vannak. na jó, mondjuk poe. az még az európai hatás a 19. század közepéről. ma már egyáltalán nincs amerikai költészet és nincs népművészet. a népműveszet se a flow érzületre van alapozva. egy népballada? óbégatás. szorongás és dögunalom. jön a néptáncos. legyen egy kis boldoság. a népművészet nem a flow. és a néző várja, hogy jöjjön már az "egyéb" kategória. az a flow.

és az amerikai tehetségkutató az végig flow. vagy legalább is az akar lenni. a hülyén is hülyére nevesd magad. és nehogy szorongjál emiatt. és aztán jönnek a "sztárok", villódznak a fények. nehogy már unatkozzál kitesznek egy cicit, vagy egy segget. hogy meglegyen a flow élmény. félre értés ne essék, nem azt mondom, hogy egy szórakoztató műsorban ilyesmi ne legyen. hanem csak azt, hogy nem vagyok abban biztos, hogy ez a csúcs. lehet, mert amerikában az.

nekem a szocialista kultúra tűnik egyértelműen a magasabb kultúrának. jön a vers mindenkinek. hét műtárgya. a nézők viccesen azt mondták: "hét műtrágya". ez nekik nem kell. de azért megnézték, hogy van a festmény. és esetleg elmennek a múzeumba. dögunalom. de esetleg mégis csak kaptak valamit. és ezekből az sok kis apró heterogén élményekből állt össze az életük.

most az van, hogy voltunk dubajban. vow. feltötöttük az instára. hú de kafa. fú de jó. flow. ez egy látszatburzsoázia. és a kommentelő prolik két táborra szakadnak. az egyik azt írja, hogy nócika, de szép kis rucikád van. a másik meg az, hogy teljesítmény nélküli celebek, fúj stb. ez az amerikanizmus.

és szerintem az európai kultúrához (kb. a késő kádár kori szocialista kultúrához) kellene visszatérni, vagy legalább is alternatívaként felvonultatni. de lehet, hogy nem.

2022.01.15. 11:39:14

van a fenti ábra. és az európai kultúrában, a magas kultúrában, amit példaként állítunk az emberek elé az nem a flow, hanem egy kevert állapot. és a valóság is inkább olyan. énszerintem.

szoboszlai dominik életének egy része is dögunalom. rúgdosni a labdát. és nem az van, hogy ha már nincs kedve, akkor nem rúgdossa, mert úgy nem nagyon lehet top játékos. csak úgy edzeget. és biztos szorong amiatt, hogy kiszorítja egy másik. vagy lerúgja. és nézhet ki a fejéből. és a játékosügynökök ezrével tudnak újabb és újabb szoboszlai dominikokat felvonultatni. lehet, hogy ezt így kell csinálni.

nem vagyok benne biztos. hogy az emberek nem vágynak a stabilitásra. arra, hogy tudják a juventus összeállítását. és ha odaigazolna a szoboszlai, akkor az szenzáció lenne? annyira nem. mert jön egy újabb szenzáció. wov. szoboszlai egy jó játékos. sehol sem lesz legenda. sehol. azért, mert nem egy messi. hajdúszoboszlón tutira legenda lenne. szobrot állítanának neki akkor ha hajdú megyében vagy a tiszántúlon focizna. szoboszlón vezetne le. egy modern kori nemessé avatnák a jobbágyparasztok. vitéz szoboszlai szoboszlai dominik lenne éltében. és kapna szoboszlón egy szobot holtában. mondjuk kevesebb pénzt keresne, mint egy top ligában. és megalapítaná a dominikus rendet szoboszló környékén a sárréri szegényeknek. boldogabb lenne? akkor ha a kelet-magyarországi főegyházmegye boldoggá avatná.

kultúrálisan ez lenne a magas rendű, vagy az, hogy itt van ez a dominik. az élete tömör gyönyör az istán. mert koncentráltan folyamatosan a flow állapotában van. és kerülj te is oda. és úgy te is bekerülhetsz a top ligákba. ez is egy lehetséges fejlődési pálya. de ehhez az kell, hogy lehetőleg 17-18 korod előtt lépd át a lajtát és menekülj, mert a magyar kultúra alapvetően még mindig szocialista és félfeudális. a járási párttitkár és a vágmegyei nemessége terjlesztené fel az országos főuraknak a kegyelmes kormányzónak, hogy kapjon eg tiszti keresztet. ez a félfeudális világ a modenitásból nézve majdnem teljesen anakronisztikus. nem vagyok benne biztos, hogy ez lenne a rossz, a sötét, a gonosz, a kulturálisan alsóbbrendű, stb.
süti beállítások módosítása