téveszmék

téveszmék

"Minden ember figyelmet érdemel"

2022. október 26. - G. Nagy László

van_gogh_3.jpg

 

Rendesen felkaptam a fejem, amikor elért a hír: egy jó adag paradicsomleves landolt Van Gogh egyik leghíresebb festményén, a brit Nemzeti Képtárban kiállított Napraforgók című alkotáson. Szerencsére az üveglappal védett vásznat nem érte kár, csupán a keretet; egy mindenesetre biztos: a két klímaaktivista kislány elérte célját. Napokig szerepeltek a világsajtóban. Ezen felbuzdulva a potsdami zöldek is kedvet kaptak, s most vasárnap krumplipürével küldték meg Claude Monet egyik legdrágább - 110 millió dollárt érő - képét. Az ember ilyenkor egy csekély mértékben megértő, hiszen világos, hogy a figyelemfelkeltés a cél és mi tagadás, nyolcmilliárdan utazunk ugyanebben. Másrészt azonban el is gondolkodunk: vajon meddig mehet el az ember, ha az érdeklődés középpontjába kíván kerülni?

 

Feldmár András egyik könyvében egy középkorú, magányos, depressziós nőről mesél, aki hosszú évekig járt hozzá terápiába. Meglehetősen sok idő kellett hozzá, míg páciensének sikerült előásnia tudata mélyéről egy fontos jelenetet. A nő még kislány, amolyan négyéves forma. Apjával, az elfoglalt üzletemberrel egy vasúti fülkében ülve utaznak. Ő rajzol valamit, s csillogó szemmel próbálja megmutatni az elkészült művet, ám apja ügyet sem vet rá... Természetesen értjük, hogy nem ezen a konkrét ponton siklott ki az érintett élete. Nyilvánvaló, hogy nem egyszeri esetről volt szó; a kislány bizonyára úgy töltötte gyermekkora jó részét, hogy szinte alig méltatták figyelemre, csak valamiért a vonatozós kép ragadt meg leginkább elméjében. Az igazság az, hogy az enyémben is elraktározódott, pedig van már tizenöt éve is, hogy olvastam. Azóta is mindig ez a jelenet ugrik be, akárhányszor felhangzik az "apa, nézd..." kezdetű mondat valamelyik leszármazottam részéről. Én ilyenkor az esetek 100%-ában félreteszek mindent, s érdeklődve végignézem az elém dugott idétlen TikTok videót, belehallgatok az épp aktuális gagyi slágerbe, vagy szentelek pár percet a legújabb iskolai sztoriknak, mert Feldmár története ott dörömböl bennem, világossá téve, mennyire életbevágó, hogy gyerekeink megfelelő figyelmet kapjanak. Sietve hozzáteszem persze, hogy a feltétlen szeretet nem jelent feltétlen rajongást és elfogadást. A magam részéről mindig mindent igyekszem józan kritikával illetni, s gyerkőceimet rávenni, hogy tömören, érdekfeszítő módon fogalmazzanak. El is mondom nekik: mi, a szüleik vagyunk az első és egyben az utolsó állomás az életükben, akiktől feltétlen figyelemre számíthatnak. Minden más közegben muszáj lesz valamiféle értéket nyújtaniuk, anélkül láthatatlanok maradnak.

 

Tudvalevő, hogy a figyelemért folytatott ádáz küzdelem épp annyira az evolúciós csaták része, mint ahogy az élelemért, vagy a szaporodás lehetőségéért harcolunk. Mindenki a saját mémjeit igyekszik terjeszteni, s totál mindegy, hogy ezt pozitív küldetéstudatnak, vagy az ego gőgös megnyilvánulásának tekintjük; annyi bizonyos, hogy genetikusan kódolt késztetésről van szó. Százezer esztendővel ezelőtt, amikor a homo sapiens megjelent a színen, agyunk már a mai méreteit mutatta. Ez első blikkre teljességgel indokolatlannak tűnik, hiszen semmiféle emelkedett szellemi tevékenységet nem folytattunk. Nem beszéltünk, a legprimitívebb eszközökön túl egyebet nem készítettünk, de még csak balos ideológiákat sem gyártottunk (pedig ahhoz aztán végképp nincs szükség kifinomult elmére). Márpedig az evolúció sosem pazarló; nyomós oka volt annak, hogy ekkora koponyát növesztettünk. Aligha találunk meggyőzőbb magyarázatot rá, mint hogy képesek legyünk kommunikálni, érvényesülni, udvarolni. Aki alkalmatlan arra, hogy felhívja magára a figyelmet, az irgalmatlan hátrányt szenved már az iskolában is, majd később a munkaerőpiacon, s legfőképp a párválasztás terén. Nincs tehát semmi rossz abban, ha reflektorfényre vágyunk, a kérdés csupán az: mennyire sportszerűek a módszereink.

 

Számos olyan cégvezetőt ismerek, akik imádják a saját hangjukat, és amikor csak lehet, pódiumot ácsolnak maguknak. A felesleges értekezletek oroszlánrésze ennek köszönhető: a hallgatóság adott, a szereplési vágy szabadon kiélhető. Egy vidéki nagyvállalat vezérigazgatója, akit az üzleti szférából van szerencsém ismerni, komoly alvászavarokkal küzd. Ebből fakad, hogy minden áldott munkanap kezdetén, fél hatkor (!!) értekezletet tart a teljes igazgatóság részvételével. (Mindenki számára nyilvánvaló, hogy még a heti találkozók is indokolatlanul gyakoriak; hogy a hajnali időpontot semmi sem magyarázza; és hogy nincs az a valamirevaló szakember, aki piaci javadalmazás mellett ezeken megjelenne. No de ha a főnök szomjas a figyelemre...) A munkahelyi vezetők ilyetén attitűdje a legkevésbé sem elegáns, erkölcsileg azonban nem igazán kifogásolható. A morális problémák ott kezdődnek, ahol az agresszió felüti a fejét.

 

Ha valaki olyan erőszakos cselekedettel követel figyelmet magának, ahol a pusztítás tárgya (vagy épp a humán áldozat) csupán szimbolikus kapcsolatban áll az akció valódi céljával, azt a hétköznapi szóhasználatban terrorizmusnak szoktuk nevezni. Káin és Ábel története elsősorban azért lényeges, mert megjeleníti az ősbűnt, az első terrorista cselekedetet. "Káin áldozatot vitt az Úrnak a föld terméséből. Ábel is vitt elsőszülött bárányaiból, azok kövérjéből. Az Úr rátekintett Ábelre és áldozatára, de Káinra és áldozatára nem tekintett. Káin emiatt nagy haragra gerjedt." A Bibliából nem derül ki, hogy miért e felemás figyelem; hogy miért volt Istennek tetsző az egyik áldozat, s miért maradt érdektelen a másik. Talán misztikus titok marad mindörökre. A sztori végét mindenesetre ismerjük: Káin brutálisan meggyilkolja testvérét. És még csak azt sem mondhatjuk, hogy hirtelen felindulásból tenné. Kicsalja Ábelt a mezőre, s amíg odaérnek, bőven volna ideje lehiggadni. Tudatos, eltervezett cselekedetről van tehát szó, melynek motivációja nem a harag, hanem a legpusztítóbb lélekméreg, az irigység. "Na erre majd biztosan felfigyel az Úr!" - valami ilyesmi járhatott Káin fejében. E közismert bibliai történetben minden együtt van, ami a terrorista tetteket jellemzi: elkeseredettség, boldogtalanság, az értéktelenség tudata, bosszúvágy, a moralitás teljes hiánya, fanatizmus és végtelen szomjúság a figyelemre, az elismerésre. Ugyanezt látjuk azóta is, akár iszlám merénylőkről, akár incel-őrültekről, akár BLM-forradalmárokról, akár londoni vagy potsdami klímaaktivistákról beszélünk.

 

Érdekes a brit Nemzeti Képtárban történt eset szimbolikája is. „Mi ér többet, a művészet vagy az élet? Jobban aggódsz egy festmény védelme miatt, mint az emberek és a bolygónk védelme miatt?" - tették fel a kérdést az elkövetők. Szerintük még a paradicsomlevesnek is volt üzenete: „A megélhetési költségek válsága az olajválság költségeinek része, az üzemanyag megfizethetetlen több millió fázó, éhező család számára. Még egy doboz levest sem engedhetnek meg maguknak.” Hitem szerint ezek rettenetes analógiák: erőltetettek, demagógak és semmi esetre sem nyújtanak morális megalapozást a vandalizmus e minősíthetetlen formájához. Ugyanakkor számomra talány, hogy miért pont Van Gogh festményére esett a választásuk. Ha létezik a világtörténelemben olyan festőművész, akinek a tehetsége és az adott korban való elismertsége között igazán mély a szakadék, úgy a holland zseni bizonyosan közéjük tartozik. Egész életében egyetlen képét sikerült eladnia, vagyis a legkevésbé sem kapta meg azt a figyelmet, amelyet - ma már magabiztosan kijelenthetjük - megérdemelt volna. Szóval: ha jómagam vandalizmusra hajló, figyelmet követelő klímaaktivista volnék, bizonyosan nem Van Gogh vásznait venném célba. (Ilyen tekintetben Claude Monet már valamivel jobb választás, jóllehet az ő pályafutása sem volt könnyű sétagalopp.)

 

Ember legyen a talpán, aki megmondja, mitől lett sikeres például Henri Matisse, s miért maradt ismeretlen oly sok - nem kevésbé tehetséges - francia kortársa. A fene se tudja, miért nem futott be korai haláláig Vincent Van Gogh. Azt sem fogjuk megtudni soha, miért tetszett Istennek Ábel áldozata, és miért hagyta hidegen Káiné. Nem mindig világos az, hogy miért kap az egyik ember reflektorfényt, vörös szőnyeget és irgalmatlan közfigyelmet, míg sokan mások az ismeretlenség homályában bukdácsolnak egy életen át. A józan erkölcsnek nincs mondanivalója e miértekről, ugyanakkor megingathatatlan a másik oldalon: akárhogy is alakul sorsunk e téren, egyszerűen nincs jogunk az erőszakhoz. És itt már mindegy, hogy gyermekkorunkban hogy bántak velünk, figyeltek-e ránk a szüleink. Ha békés és sportszerű eszközökkel nem megy az érvényesülés, úgy muszáj lesz csendes alázattal elfogadnunk, hogy minden tisztes igyekezetünk ellenére jelentéktelenek maradtunk. Mert akármilyen igazságtalannak is tűnik, de nem minden ember érdemel figyelmet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2817959992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2022.10.27. 13:33:10

@baalint1: Ez így van. Nem tapasztaltam különbséget trágárságban lakóhely szerint. Másrészt amit a soproni viszonyokról írsz, az mutatja, hogy Magyarország tényleg nem jogállam.

2022.10.27. 13:40:42

@GyMasa:
a fidesznek az a jó, hogy odamegy tüntetni gyurcsány. a fidesz kapacitálja, hogy menjenek már oda. nem soros, hanem a fidesz. mert az elemi érdeke. odamegy az amnesty international.

a magyar közoktatás valódi problémáival nem foglalkozik senki. maruzsa államtitkár helyén kötögethetne egy nagymama. lehetne a székében egy krumplis zsák. a magyar köznevelést (így nevezik) nem vezeti senki. pintér se. ő egy rendőr. azt mondja, hogy ha valaki polgári engedetlen, akkor fel kell mondani neki. csak ugye a civil pályák nem teljesen így működnek. és nem minden iskola katonasuli.

ez a katonasuli programja. megemlékezés a doni hősökről. békefutás. vitorlázórepülés. márc. 15. megemlékezés a hősökről. a honvédelem napján sorakozó. megemlekés a hősökről. akadályfutó verseny. megemlékezés a hősökről. hadtörténeti vetélkedő. megemlékezés a hősökről. csehoszágban jártunk. megemlékezés a hősökről. az ifjúsági járőrverseny után következett a bocskai portya. megemlékezés a hősökről. mezei futó diákolimpia. megemlékezés a 56-os hősökről. tekertünk a seregben. megemlékezve a hősökről. irány koszovó. ahol békefenntartóként lehet pénzt keresni. és remélhetően senki se hal hősi halált. ez a katonasuli.

és nyilván a katonai pályát is lehetne megbecsültebbé tenni. ezt se csináljuk jól. pedig ennek van politikai támogatottsága. és értem, hogy vadai ágnessel még rosszabb lenne. a fidesz tartja a porondon a dk-t. egy magyar néppárt kell. és mellé párton kívüliekből áll reálértelmiség. unióban erdéllyel. ahol ezt kicsiben kell felépíteni. a magyar államhatárokon kívül, nincs jobb egyházi kötelékben. az egyház nem a tökfej papok miatt kell, hanem az egyháznak lehetnek igatlanjai egy idegen állam területén. mert a piaci szereplőknek. csak a magyar piaci szereplők nem elég tőkeerősek. a magyar közintézményrendszer a magyar egyházszervezeten keresztül érhet el a határon túlra. és egyébként majdnem teljesen felvilágosultnak kellene lenni. (és hangsúlyos, hogy csak majdnem. mert ezt hittel lehet csinálni.)

nem látom azt, hogy a fidesz építené a magyar-kárpátukrán-ruszin görög katolikus iskolákat. mondván, hogy jól van öcsi. tanulhatsz. eu-s pénzt kapsz. szegény kis ukránoktól azt tán csak nem vonják el. és mindezt kárpátalján magyarokkal teheted meg. és ha kell, akkor csinálunk egy szlovéniához hasonló miniállamot. hogy az ne kerüljön az orosz medve karmai közé. és ezt lengyel barátságban lehet csinálni. mert ugyanaz az érdekük a kárpátok túloldalán. a lengyel-ukránt lemberg központtal a görög katolikus egyházba integrálni. az orosz-ukrán békét megteremti az ortodoxia. és ehhez kellenek a félig világias egyházi missziók. csak megy a hajbókolás a pápának. aki ebből semmit se ért.

rabert megfejti, hogy majd az nyer, aki nyer. aki az erősebb lesz. mert a sajtpapírok a háborúban szart se érnek. és egyébként izrael leszarja a nyugatot. oké. de magyarország nyugati szövetségi rendszerben áll. és egy keresztény állam. a magyar vallást kiterjesztve érhet el részleges revíziót. feudális restauráción keresztül. és ennek az intézményrendszérét kell kiépíteni. és ha orbán viktor ezt vezetni akarja, akkor ővele. ha nem, akkor nélküle.

2022.10.27. 13:49:57

@Almandin:
vidéken trágárkodni a magánéletben szokás. a közéletben nem nagyon. a nagy nyilvánosságban nem illik. budapesten ez fordítva van.

2022.10.27. 13:55:53

@Almandin:
ezek a minták budapestől jönnek. a prolikat kell hergelni. a "komcsik" és a "libsik" a nemzeti burzsoázia ellenében. a "nácik" a nemzetközi burzsoázia ellenében. ellenkultúra ellenkultúra hátán.

Almandin 2022.10.27. 14:03:40

@cvsvrs: Az is épp elég baj. Az ember nem naponta jár tüntetésekre, de nap mint nap érintkezik más emberekkel. A trágárság akusztikai környezetszennyezés.
A Parlamentben állítólag még tilos a trágárkodás, ugyanis megbírságolják azokat a képviselőket, akik elkövetik.

2022.10.27. 14:30:35

@Almandin:
van ez a háború. magyarországnak ungvár-ugocsa-bereg egyesített vármegyében kellene érdeket érvényesíteni. ami nagyjából félig a magyar állam rész. fele részben magyar egyházmegye. ukrán reformáció nem volt. a reformáció idején ukrajna se volt. a református egyház képes a határon túl építkezni. a magyar görög katolikus egyház. amelyik egy ószláv hitű és befogadja a ruszinokat, illetve a magyarokkal legalább nem ellenséges kárpát-ukránokat, vagy micsodákat.

van egy egyesített magyar vármegye. ez egy közigazgatási egység. és magyarország ebben igyekszik érvényesíteni az érdekeit. és küldjék oda demkó attilát, vagy akárkit hogy meg legyen támogatva az értelmiség. budapesten néz ki a fejéből. és odáig nem jut el, hogy uniós jogegységet kell megteremteni kárpátaljával.

amire budapesti baloldal azt mondja, hogy az revízió. igen, valóban. az részleges revízió. és ha ez ellen tüntetnek, akkor a magyarelleneseket ütni kell. és ha elmenekülnek, akkor meneküljenek. nem az a probléma, hanem a megoldás. ehhez az egységállamot fel kell számolni, visszaállítani a vármegyerendszert és pest-budát (budapest belső kerületeit) az országgyűlés közvetlen ellenőrzése alá vonni. felszámolni ezeket a habsburgista kerületeket. és minisztériumok és felelős magyar kormány közvetlen ellenőrzi pest-budát. az a középponti állam. ha ez akadémikusan a fasizmus, akkor fasisztának kell lenni. másképp nem lehet működő államot építeni. de mellette a vármegyékből kell hívni delegáltakat. újpesti-váci egyházmegyéből. az óbuda-esztergom megyéből. és ha újbuda-érdiek modernizációt hirdetnek, akkor hirdethetnek.

és a heves-eger megyeiek is állítsanak ki egy főt, hogy mégis mit gondolnak a magyar irodalomról, vagy a történelemből. nekik mi a fontos nekik békéska csabán. egyesített békés-csaba-gyula vármegyében. az nem fontos, hogy mit gondolnak bihar vármegyében nagyszalontán.

jövőre lesz 250 éve, hogy megszületett csokonai. nekünk az fontos. az országnak fontos? noárnak fontos, vagy pintér sanyi bának? vagy pankotai lilinek? vagy a ciszteri rendi papságnak? biztos van, ami nekik fontos. pécs adta első magyarországi egyetemet. delegáljanak egy stábot a nemzeti alaptanterv tárgyalássorozatába. egyesített pécs-baranya-eszék vármegye. mert a nyílt magyar bajnoságban még az eszékiek is elindulhatnak. nyílt társadalom. szép vagy gyönyörű vagy magyarország. neküknk az a nemzet. értem, hogy soros nem így képzeli. mi így képzeljük. vármegyerendszer visszaállításával lehet legegyszerűbben értelmes közéleti párbeszéd.

környezetismeret oktatás. ökosulik kellenek. budapesten van egy rakás zöld párt. az lmp, p, a momentum is "zöld". meg kétfarkú kutyapárt is biztos zöld. és a védegylet lányi andrással is zöld. schiffer andrás is zöld. oké. egyesített külső-belső somogy vármegye is delegáljon egy környezetvédőt. egyesített borsod-abaúj (abov)-zemplén (zemplín) vármegye. tőketerebesi magyarok is képviselve legyenek. nógrád (novohrad) megyéből az ipolyságbúl. mindenfelől az országból. a csallóközben is gondolnak valamit a környezetről. van biológia tanár, vagy általános iskolai tanító. és kitalálják, hogy legyen halászat, vadászat szerte a kárpát-medencében, vagy madársuli, vagy akármicsoda. és az lesz az öko. zöld. nem az lmp, a p, a momentum, kétfarkú kutyapárt. azok úgy mennének a levesbe.

baalint1 2022.10.27. 14:56:35

@GyMasa:
A Hír TV nem közszolgálati, ami pedig a közszolgálatit illeti, akkor rendszeresen voltak ott ellenzéki politikusok, most meg csak a választások előtt a kötelező 5 percek vannak.

Igen, volt az ellenzéki képviselők performance-a, ahol egyébként teljesen jogos követeléseik voltak annak fényében, hogy 100%-ban propaganda tv-ként funkcionál a köztv. És igen, talázs egy-egy kirívó eseteket, de egyébként az összes mai ellenzéki tüntetés nagyságrendekkel békésebb, mint anno amit a Kubatov gárda lerendezett.

baalint1 2022.10.27. 15:01:24

@GyMasa:
"Tudod, itt Németországban, a demokrácia fellegvárában sem tüntethetnek az állami iskolákban tanító tanárok.
Nekik törvényileg tilos.
Talán 600 000-en vannak."

Erről beszélgettem pár éve német arcokkal, mikor céges úton voltam ott, és nem egészen így van.

Kétféle státusza van a tanároknak, nem tudom már hogy hívják és hogyan kellene lefordítani. Alapból nem igaz, hogy nem sztrájkolhatnak, de ha aláírnak egy szerződést, akkor magasabb a bérük, nem sztrájkolhatnak, és csak nagyon különleges esetben rúghatják ki őket.

Egyébként ott a közszférában is korrekt módon meg vannak fizetve.

2022.10.27. 15:02:17

@Almandin:
nem a trágárkodás a probléma. hanem budapest kulturálisan fordítva van bekötve. nem hiszem, hogy bayer olyan sokat trágárkodik a magánéletben. persze lehet. nem ismerem. hanem budapesten meg kell mondani a tutit. hogy vannak ezek a komcsik, libsik. szakadt volna fejük az anyjukba. valami gorombaságot kell mondani jobbról. és balról lehet mondani, hogy ez egy náci. jaj, jaj, jönnek a fasiszták. és akkor megírják a hvg-ben, azt átveszi a telex és 444, arra reagál a 888. ebből nem lesz értelmes párbeszéd.

vidék bevonásával lehet ezeket a kérdéseket eldönteni. azzal is a fidesz nyerne. a fidesz és a mi hazánk együttvéve. ez eldőlt. az is, hogy az orbánizmus nem lesz tartható. mert az ország külső finanszírozás nélkül nem működőképes. vármegyékre osztva se. sehogy. és ha jön az imf, akkor se. tehát jöhet róna péter vagy surányi vagy akárki, hogy konszolidáljon. csak ez esetben elkergetik. pogival se működik az ország. megállapodnak a munkaadók és a munkavállalók. svéd mintára. csak svédország nettó tőkeexportőr. és a tőkejövedelmek egy részét oda tudják adni a svéd gyári munkásnak. azt, amit elvonnak a nyíregyházáról. itt nem akarnak szakszervezetesdit.

nyíregyházáról kell szalajtani néhány szakit, akiknek van elképzelése, hogy mit lehet kezdeni a betepített tirpákokkal, a szabolcsi jobbágyparasztokkal és a tiszai cigányokkal. hogyan lehet nyíregyháza small scandinavia. sóstó a magyar espoo. tartok tőle, hogy első körben államosítani kell a háztartási gépgyárat legalább fele részben. a kommunisták módszerei nélkül nem nagyon lehet célt érni. szakképző centrumot feltőkésíteni. prototípust fejleszteni. és ha majd lesz magyar tőkeexport, akkor lehet szociális bérmegállapodást kötni. akkor jöhet az öreg pogáts zoli bácsi, hogy megmondta, hogy azt kell csinálni.

persze lehet, hogy ennek sincs itt és most az ideje. mert még előbb le kell játszani a vitákat brüsszellel. szóval lehet, hogy az kellene, hogy a szankciós plakátokat öntse le valaki krumplifőzelékkel. erről így egy cikket a magyar nemzet. hogy ez nem terrorizmus, de majdnem. innen már csak egy lépés, hogy bombákat dobnak a fidesz székházra. és a kommunisták a gulág megismétlésére készülnek. az apró-dobrev klán bocsánatot kért 56-ért? nem. na ugye. a szocialisták miben mesterkednek, és ezzel szemben az orbán kormány megvédi a magyar embereket. lehet, hogy még ezt kell játszani. és csak egy orbán nélküli fidesszel lehet játszani vármegyéset.

a rendezett közigazgatás valamilyen formáját kell bevezetni. különben csak káosz lesz. bogár laci bácsi megfejti, hogy a "háttérhatalom" az oka. az is. nyilván. a rendezett közigazgatás hiánya. nincs működő középponti állam. mert pest-buda népessége a kormányzatnak ellenáll. és ezzel a fidesz nem tud mit kezdeni. és ha nem osztja meg a hatalmát a vidékkel, akkor megbukik.

baalint1 2022.10.27. 15:04:06

@cvsvrs:
Nem látok a közéletben sem lényeges különbséget, mint írtam, mikor még voltak nagyobb tüntetések vidéken, akkor ott is volt trágárság.

Mondanám, hogy a színdarabokban talán van némi különbség, de azt színháza válogatja. Meg vannak darabok, amelyeknek része a trágárság, mert olyan környezetet ábrázolnak (pl. Spiró György: Csirkefej, ami anno nekünk a tanárunk által választott érettségi tétel volt, Sopronban, egyébként jó színdarab).

baalint1 2022.10.27. 15:21:35

Megjegyzem, nekem a trágársággal nincs feltétlenül bajom. Az nem tetszik, ha kötőszóként használják. De ha van valami tartalmi szerepe, valaminek az erős kihangsúlyozása, akkor nincs vele problémám.

A pécsi lánynak az esete meg amellett, hogy a narancskomcsik nyilván politikai célból használják arra, hogy a tanárok és diákok ügyét próbálják lejáratni, tipikusan a trágárság tekintélyelvű tiltásáról szól. Ami azt jelenti, hogy nekünk szabad, nektek nem. Mert Bayer Zsolti rendben van, na de egy lánynak ne legyen már ilyen mocskos a szája. Lehet ezt hierarchikus elven nézni, amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek, meg lehet úgy is, hogy csak a nők ne káromkodjanak, mert az nőietlen, mindkettő a tekintélyelvről volt szó.

Anno egyik kosárlabda edzőm, aki jellemzően tizenéves fiú utánpótlás csapatoknak volt az edzője , később a felnőtt csapatnak is, tipikusan a trágár módon üvöltő típus volt, azt mellékesen jegyzem meg volt hogy verte is a tanítványokat, meg egyszer fejbe vágott egy srácot, szaftos buzizással kombinálva, mert az előző nap disco-ban volt, és a haja egy részére zöld festéket festett, ami még látszott. Na, ez az edző kimosatta tusfürdővel azoknak a száját, akiket trágárságon kapott. Mert amit szabad neki, azt nem szabad a tanítványoknak, példamutatás helyett tekintélyelv. És persze mint nevelés nem működött, a háta mögött ott voltak a legmocskosabb szájúak a tanítványok.

Ugyanez a mentalitás látszik akkor is, mikor főleg idős emberek meglehetősen trágár kifejezésekkel küldik el melegebb éghajlatra a pécsi lányt. Mert nekik szabad.

Ja, és a szememben más kategória, hogy ha valakinek minden második szava trágár, meg megint más, ha előfordul, hogy indulatból mond ezt-azt.

2022.10.27. 15:22:35

@GyMasa:
és németországban vajon mennyit keres egy tanár? ha a magyarországi kollégája fele vagy harmad annyit keresne, akkor nem tüntetne. persze értem, hogy gdp arányosan kellene tekinteni.

a probléma, hogy anno a németek választották ki hoffmann rózsikát, a neve alapján, akit a kdnp-be se ismert senki. mégis ő lett a legfőbb főovónéni. kb. úgy gondolkdodott. a németek látták, hogy rózsika néni abszolút alkalmatlan. viszont bármire hajlandó. még az is volt, hogy a német legyen az első idegen nyelv. mert az olyan nehéz, hogy ha azt valaki megtalulja, akkor gyerekjáték az angol. ezt rózsika orosz-francia szakosként fejtette meg. németek magyar hangja után jött a többi.

hogy egy óriás szakgimnáziummá kellene alakítani magyarországot. mert úgy még több mercedes-t lehetne összeszerelni. szuper ötlet. és most ez ott tart, hogy kínai akkumulátorgyárak kellenek. mert a németeknek ez a kívánságuk. nem kína akar beruházni. hanem amikor kína nacionalizál, akkor a németek megkapnák ezeket akkumulátor gyárakat.

ezt adják el gazdasági szabadságharcnak. csakhogy folyamatos tőkeimport szükséges. mert anélkül nem működőképes az ország. úgy, hogy a helyieknek lényegében nincsenek termelő eszközeik. nem képződik tőkejövelmük. csak fogyasztanak. és néhányan lenyúlják a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort. lölő jobbkezét kitömik pénzzel. és milyen jó lesz, mert a magyar "forájdzsí" majd nem viszi ki a nyereséget. és nem lesznek tőkebefektetései a magyar államhatáron kívül. a nemzeti nagytőkésekkel olyan fellendülés lesz, hogy csak na.

az orbánizmus se lesz működőképes. ezzel a politikával egy minden relációba kiszolgáltatott oszág lesz. orbán a negyedik kétharmaddal nem tud mihez kezdeni. egyszerűen csak hülyék veszik körbe. akik azt mondják, hogy szeressük a doktorminiszterelnök urat. aki aláírta a szankciókat. ezzel megvédtük a magyar embereket. illetve ezek a szankciók, amit a doktorminiszterelnök úr aláírt tehetnek mindenről. felőlem nyerjen a fidesz. inkább, mint a dk. ez így nem lesz jó. szóljon valaki orbánnak, hogy nem fogja megdönteni a demokrata párt hatalmát. mert az amerika. nem nyerhet választást nyugaton. mert az nem magyarország. kampányolhat berlinben. nem lesz német kancellár. mivel nem német. magyarország problémáit vette a vállára és ha a nem osztja meg a hatalmát, akkor nem fogja tudni elvezetni az országot. persze lehet, hogy tévedek.

HypocritSlayer 2022.10.27. 15:28:01

Másrészt azonban el is gondolkodunk: vajon meddig mehet el az ember, ha az érdeklődés középpontjába kíván kerülni?

>>Én ilyenkor az esetek 100%-ában félreteszek mindent, s érdeklődve végignézem az elém dugott idétlen TikTok videót, belehallgatok az épp aktuális gagyi slágerbe, vagy szentelek pár percet a legújabb iskolai sztoriknak, mert Feldmár története ott dörömböl bennem, világossá téve, mennyire életbevágó, hogy gyerekeink megfelelő figyelmet kapjanak.

Miért?:)
Mert ha nem, akkor ugyanolyan picsogó vénasszonyok lesznek belőlük, akik visszaemlékeznek, hogy apuci soha nem nézte meg (minden) "idétlen TikTok videót", vagy inkább azért, mert ez esetleg hízeleg az önérzetünknek?:)
Hogy mi ettől jó apák lettünk, hogy ettől a gyermek lelkileg "egészségesebb lesz"?:)
Azok a szülők, akik nem olvasták ezt, és nem jut eszükbe "odafigyelni" a gyerekre, azok most szar szülők?:)

>>Sietve hozzáteszem persze, hogy a feltétlen szeretet nem jelent feltétlen rajongást és elfogadást.

De, abban az életkorban azt jelenti, legalábbis számára, és az lényegtelen, hogy te erről mit gondolsz magadban:)

>>A magam részéről mindig mindent igyekszem józan kritikával illetni, s gyerkőceimet rávenni, hogy tömören, érdekfeszítő módon fogalmazzanak.

Aztán ha nem képes rá, akkor vagy hanyagolni fog egy idő után, és nem mesél neked, vagy magasról tesz a kritikádra.
Egy idő után meg mindenre magasról tesz, amit mondasz, vagy teszel, mert ez a természetes.

>>El is mondom nekik: mi, a szüleik vagyunk az első és egyben az utolsó állomás az életükben, akiktől feltétlen figyelemre számíthatnak.

És ez baj, mármint a "feltétlen figyelem", mert ezt szokja meg.
A leggázzabb lelki torzulást általában az egykék, majd utánuk az elvált szülők gyerekei "szenvedik el"/vagy éppen "élvezik ki", ugyanis az egyke nagyon hamar rájön, hogy bármit megtehet, mert "nincs helyette másik" , az elvált szülők gyereke pedig arra, hogy nemcsak, hogy át lehet baszni a szülőket, de ki is lehet játszani egymás ellen őket és kvázi úgy fognak ugrálni, ahogy neki tetszik....

HypocritSlayer 2022.10.27. 15:28:53

@HypocritSlayer: folyt.2

>> Minden más közegben muszáj lesz valamiféle értéket nyújtaniuk, anélkül láthatatlanok maradnak.

A "láthatatlanság" nem biztos, hogy rossz:), de:
- egy nő részéről ez "elképzelhetetlen", hiszen min 5 éves kora óta haláláig bezárólag, az számára a legfontosabb, ösztönszinten kódolva, hogy "észrevegye az arra érdemes":), a nő (objektív) értéke az, hogy egyáltalán megszületett, hogy valójában mennyit ér a "húspiacon" milyen kategóriába esik, vagyis hányas pontszámot érne el egy "hot or not" skálán:)

- egy férfi részéről (a profi genetikai adottságok hiányában:) a státusz az, ami az "értéke", az, hogy megszületett, még önmagában semmit nem jelent, a kérdés, hogy mekkora "potenciállal" rendelkezik és ebből mit tud megvalósítani?

A fizikai/genetikai "tökéletes kinézettől" eltekintve, a két nem szempontjából a többi szempont majdhogynem "ellentétes előjellel és kontraproduktíven" jelentkeznek, ami az egyik nem szempontjából előnyös, nem biztos, hogy a másik nem szempontjából is az, sőt.

>> Tudvalevő, hogy a figyelemért folytatott ádáz küzdelem épp annyira az evolúciós csaták része, mint ahogy az élelemért, vagy a szaporodás lehetőségéért harcolunk.

Nemcsak, hogy "tudvalevő", de kvázi ugyanaz:), de a "figyelem" nem a legjobb szó rá, hanem inkább az "érték virítása", a többitől/átlagtól való "eltérés", a "kiválóság" mutatása/bizonyítása, a minél jobb "pozicionálás", azon belül akár a valós értékeket is meghaladó mutatása/mímelése az, ami hajt mindenkit:)
A jelen korban bárki kaphat "figyelmet", lásd a "trágárka", no meg a legújabb nyomorult Lili, és lehet akár "rajongótábora" is mint Jakab Petinek, csak épp ez a valóságban inkább kontraproduktív, de nem értékemelő, hiába éljük az "influenszerek korát"

>> Mindenki a saját mémjeit igyekszik terjeszteni, s totál mindegy, hogy ezt pozitív küldetéstudatnak, vagy az ego gőgös megnyilvánulásának tekintjük; annyi bizonyos, hogy genetikusan kódolt késztetésről van szó.

Pontosan, de elég kis szelet az, amelyiknek ez "figyelemfelkeltéssel" sikerül.
Általában akkor és azok választják ezt a lehetőséget, akik másban "kevesek", igen a gyerekek ab ovó "kevesebbek", vagyis ez részükről "figyelemfelhívás", másrészről teszt is, legyen az pozitív/negatív "forma". Másrészt, a visszacsatolástól függően tanulják meg, hogy melyik szülőnél/felnőttnél "mi jön be":) , persze nem tudatosan, de egy intelligencia fölött erre azért ráéreznek és élnek, majd visszaélnek vele:)

>>Százezer esztendővel ezelőtt, amikor a homo sapiens megjelent a színen, agyunk már a mai méreteit mutatta.

Ha hihetünk a sumér kőtábláknak, akkor nem véletlen a "hiányzó láncszem" . .....

>> Ez első blikkre teljességgel indokolatlannak tűnik, hiszen semmiféle emelkedett szellemi tevékenységet nem folytattunk.

Minden blikkre az, nem csak annak tűnik. A vonatkozó leírások szerint egyrészt genetikai módosításokon estek át az őseink:), másrészt "írányított szelekció" sem elképzelhetetlen.....

>>Nem beszéltünk, a legprimitívebb eszközökön túl egyebet nem készítettünk,

Épp ez a lényeg, hogy erre azóta is keresik a magyarázatot, de eddig nem lelték meg.

>>Márpedig az evolúció sosem pazarló; nyomós oka volt annak, hogy ekkora koponyát növesztettünk.

Ez egy közkeletű tévedés, mármint az, hogy az evolúció egy "entitás" lenne, kvázi "Istennel" csereszabatosan:)

Az "evolúció" nem egyéb, mint a környezet könyörtelen szelekciója, a "gyenge" elhull és kiesik, az erős "szaporodik" és továbbadja a (sikeres?:) génjeit.
(Persze, a (mai) ember megfelelő erőforrás és tudás birtokában képes "megheckelni", de mivel a fák " nem nőnek az égig" , ennek ára lesz és van is, csak még nem (akarjuk:) látni:)

Az összes többi, e köré font bölcselet és elmélkedés baromság, már bocsánat:)

>>Aligha találunk meggyőzőbb magyarázatot rá, mint hogy képesek legyünk kommunikálni, érvényesülni, udvarolni.

Ez sem igaz, ugyanis a "norvég kivénhedt vénasszonyok" testileg tökéletes bantunégerekhez" mennek feleségül, 0 kommunikáció és udvarlást követően:)
Az "üzlethez" nem (mindig) szükségszerű az általad használt értelemben vett "kommunikáció", az maximum csak "csatorna", de nem "ok", vagy (elő)feltétel......

HypocritSlayer 2022.10.27. 15:29:30

@HypocritSlayer: folyt3.

>>Aki alkalmatlan arra, hogy felhívja magára a figyelmet, az irgalmat hátrányt szenved már az iskolában is, majd később a munkaerőpiacon, s legfőképp a párválasztás terén.

Téves, már csak azért is, mert kevered a "figyelmet" az értékkel.
Az érték mindig figyelmet "teremt", de a figyelem nem biztos, hogy egyútal értéket is.....
Sajnálatos módon megfordítottad a relációt, de a mostani, "influenszer"/"f@szbuk"/"insta" /"TikTok" stb világban ez el lett b@szva é ste felültél erre a "vonatra"......

>>Nincs tehát semmi rossz abban, ha reflektorfényre vágyunk,

De, van, épp azért, mert te (is) a "refrektorfényt" értéknek tekinted, miközben épp fordított a viszony...

>> a kérdés csupán az: mennyire sportszerűek a módszereink.

Semennyire, a dolog természetéből adódóan, determinisztikusan és ezt a lehetőséget megadja a technika.....

>>Számos olyan cégvezetőt ismerek, akik imádják a saját hangjukat, és amikor csak lehet, pódiumot ácsolnak maguknak.

Ez egyrészt emberi "gyengeség", másrészt meg természetes hogy növelni szeretné az "ázsióját", hiszen nem véletlenül lett cégvezető....

>>A felesleges értekezletek oroszlánrésze ennek köszönhető: a hallgatóság adott, a szereplési vágy szabadon kiélhető.

Ennek az előzőhöz vajmi (kevés) köze van:)
Ha tényleg ilyen "öncélú" , amit te leírsz, akkor igazán arról szól, hogy "megteheti" hogy még ez is "belefér", ahogyan a pl a Google-nek a "nemi kvóta/egyenlőség" körüli f@szkodás, vagy a Gilette férfiszopató reklámkampánya etc. Igazán nincs hatása a "működésre" ,a hogy bidé személye is irreleváns, nélküle is "eldöcög" a szekér.....

>>Egy vidéki nagyvállalat vezérigazgatója, akit az üzleti szférából van szerencsém ismerni, komoly alvászavarokkal küzd.

Az már az ő egyéni szocproblémája....

>>Ebből fakad, hogy minden áldott munkanap kezdetén, fél hatkor (!!) értekezletet tart a teljes igazgatóság részvételével.

Mert megteheti:)

>>(Mindenki számára nyilvánvaló, hogy még a heti találkozók is indokolatlanul gyakoriak; hogy a hajnali időpontot semmi sem magyarázza; és hogy nincs az a valamirevaló szakember, aki piaci javadalmazás mellett ezeken megjelenne. No de ha a főnök szomjas a figyelemre...)

És van az a pénz, amiért a "szakemberek haja is hajlandó korpásodni":)
Vagyis, amíg van megalkuvó "veréb".......

>>A munkahelyi vezetők ilyetén attitűdje a legkevésbé sem elegáns, erkölcsileg azonban nem igazán kifogásolható. A morális problémák ott kezdődnek, ahol az agresszió felüti a fejét.

Ha (relatíve) elég nagy a hatalmad/státuszod és/vagy van elég vagyonod, akkor igazán (szinte) bármit megtehetsz, sőt egy idő után akár te is "írhatod" a moralitási/erkölcsi szabályokat....

>>Ha valaki olyan erőszakos cselekedettel követel figyelmet magának, ahol a pusztítás tárgya (vagy épp a humán áldozat) csupán szimbolikus kapcsolatban áll az akció valódi céljával, azt a hétköznapi szóhasználatban terrorizmusnak szoktuk nevezni.

Van egy rossz hírem:), minden ilyen cselekedet "terrorizmus", igen, a gyereké is:), csak épp mivel nem jár "nagy kárral", ezért még "belefér":) és "toleráljuk".

>> Káin és Ábel története elsősorban azért lényeges, mert megjeleníti az ősbűnt, az első terrorista cselekedetet.

Itt azért nem értünk egyet:)

>>"Káin áldozatot vitt az Úrnak a föld terméséből. Ábel is vitt elsőszülött bárányaiból, azok kövérjéből. Az Úr rátekintett Ábelre és áldozatára, de Káinra és áldozatára nem tekintett. Káin emiatt nagy haragra gerjedt."

Vagyis az úr egy nagy g@ci volt:)
Nemcsak hogy "kettős mércével élt", de még meg sem indokolta, mint apuci, aki az egyik gyerekét ajnározza, a másikat meg bünteti, ok nélkül......

HypocritSlayer 2022.10.27. 15:30:04

@HypocritSlayer: folyt4.

>>A Bibliából nem derül ki, hogy miért e felemás figyelem; hogy miért volt Istennek tetsző az egyik áldozat, s miért maradt érdektelen a másik.

Hát ez az, ezért az össze, ezen hiányosságok miatt, levonható következtetés csak ködszurkálás.....

>>Talán misztikus titok marad mindörökre.

Vagy talán csak egy "példázat", hogy az egyik "magasabb rendű", mint a másik, gyakorlatilag "kasztbeli különbség" érzékeltetése....?

>>A sztori végét mindenesetre ismerjük: Káin brutálisan meggyilkolja testvérét. És még csak azt sem mondhatjuk, hogy hirtelen felindulásból tenné. Kicsalja Ábelt a mezőre, s amíg odaérnek, bőven volna ideje lehiggadni. Tudatos, eltervezett cselekedetről van tehát szó, melynek motivációja nem a harag, hanem a legpusztítóbb lélekméreg, az irigység.

Ez sem biztos, mármint az irigység.

>>"Na erre majd biztosan felfigyel az Úr!" - valami ilyesmi járhatott Káin fejében.

Közel sem biztos:) Ez a te fejedben "járhat", a saját szocializációd és a számodra kellemes "tényhajlítás" következtében.

>> E közismert bibliai történetben minden együtt van, ami a terrorista tetteket jellemzi: elkeseredettség, boldogtalanság, az értéktelenség tudata, bosszúvágy, a moralitás teljes hiánya, fanatizmus és végtelen szomjúság a figyelemre, az elismerésre.

Csakhogy ezek közül nem igazán tudsz egyet sem bizonyítani, csak épp "rávetítetni" a te "elképzeléseid"/világlátásod és a feltételezéseid alapján....

>>Ugyanezt látjuk azóta is, akár iszlám merénylőkről, akár incel-őrültekről, akár BLM-forradalmárokról, akár londoni vagy potsdami klímaaktivistákról beszélünk.

Közel sem.
Az iszlám merénylők "csak" a vallási előírásaik és a hitük parancsát követik, ezek "önmagukban megállnak", semmi szükség az általad felsorolt "érzelmi érintettségeknek", max csak "színesítik" az "alapot".

>>Érdekes a brit Nemzeti Képtárban történt eset szimbolikája is. „Mi ér többet, a művészet vagy az élet? Jobban aggódsz egy festmény védelme miatt, mint az emberek és a bolygónk védelme miatt?" - tették fel a kérdést az elkövetők.

Azért "érdekes", mert ez egy proxy harc, kvázi "Chewbacca védelem":
Nincs logikai összefüggés a tett és az indok között........, nagyon mesterkélt és nem is igaz.
Kb annyi köze van hozzá, hogy " a geci gazdag miért vesz magának még egy BMW-t , miközben nekem is adhatná azt a pénzt/kioszthatná a szegények közt/etethetne hajléktalanokat, lélegeztetőgépeket, stadionokat etc.....

>>Szerintük még a paradicsomlevesnek is volt üzenete: „A megélhetési költségek válsága az olajválság költségeinek része, az üzemanyag megfizethetetlen több millió fázó, éhező család számára. Még egy doboz levest sem engedhetnek meg maguknak.”

Mondanám, hogy ez meg a legalja, de tévednék, mert még mindig van lejjebb:)

>>Hitem szerint ezek rettenetes analógiák: erőltetettek, demagógak és semmi esetre sem nyújtanak morális megalapozást a vandalizmus e minősíthetetlen formájához.

Nem kell ahhoz "hit", a józan paraszti ész is leveri anélkül is az ékszíjat....

>>Ugyanakkor számomra talány, hogy miért pont Van Gogh festményére esett a választásuk.

Mert kinézték, hogy "Te, melyik a legértékesebbnek taksált mázolmány itt?, valami Van Gogh, no alor az lesz a célpont"......"

>>Ha létezik a világtörténelemben olyan festőművész, akinek a tehetsége és az adott korban való elismertsége között igazán mély a szakadék, úgy a holland zseni bizonyosan közéjük tartozik.

Racionalitást keresel a hülyeségben, nem jó irány:) Nem hgy nem úgy, hanem egyáltalán nem gondolkoznak:)

GyMasa 2022.10.27. 15:40:31

@baalint1:
"Igen, volt az ellenzéki képviselők performance-a, ahol egyébként teljesen jogos követeléseik voltak annak fényében, hogy 100%-ban propaganda tv-ként funkcionál a köztv."
Nem, egyáltalán nem voltak "jogosak" a követeléseik...
Az lehet, hogy van joguk megvizsgálni a TV müködését, de abban egészen biutos vagyok, hoyg ezt nem tehetik meg véletlenszerü alkalmakkor, föleg nem úgy, hoyg "kiáltványokat akarnak beolvastatni" élö adásban.
Egy ilyen ellenörzésnek is megvan a saját menete.
Az éjjel, töksötétben beállítás, az egészen biztosan nem az.
Nem tudom, te hány auditon vettél már részt, de azok nem ebben a formában zajlanak.

" És igen, talázs egy-egy kirívó eseteket, de egyébként az összes mai ellenzéki tüntetés nagyságrendekkel békésebb, mint anno amit a Kubatov gárda lerendezett."
Látom, direkt nem akarod érteni!
EGyedül gyurcsány volt az elmúlt 30 év történelmében, aki szétveretett tüntetést!
Az a minimum, hogy ,ami akkor történt az teljességgel inkompetens volt a rendörség részéröl.
(És, ez most a jónidulatú megközelítés részemröl.)

GyMasa 2022.10.27. 15:45:56

@baalint1:
"Erről beszélgettem pár éve német arcokkal, mikor céges úton voltam ott, és nem egészen így van."

Hanem, hogyan?
Mert, amit lentebb´írsz aszerint, de igen...

"Kétféle státusza van a tanároknak, nem tudom már hogy hívják és hogyan kellene lefordítani."
ÉN is eröl besz´letem:
- Állami alkalmazottak, állami iskolában
- Magániskolai tanárok

" Alapból nem igaz, hogy nem sztrájkolhatnak, de ha aláírnak egy szerződést, akkor magasabb a bérük, nem sztrájkolhatnak, és csak nagyon különleges esetben rúghatják ki őket."
Tehát, akkor nem sztrájkolhatnak...
Szerinted hány ember nem fogja aláírni azt a szerzödést, csakhogy sztrájkolhasson?

"Egyébként ott a közszférában is korrekt módon meg vannak fizetve."
Hidd el nekem, az elmúlt 9 évben olyan hajmeresztö dolgokat tapasztaltam itt, a "demokrácia mintaállamában", amiket nem hittem volna...
Semmivel nem jobb itt az oktatási rendszer, mint otthon.
És, nekem elsökézböäl vannak tapasztalataim, szóval, nem hiszem, hogy a te "beszéltem németekkel, és nem úgy van" érvelésed igazán tartható lenne...
Eleve ott indul, hoyg Németországnak 16 tartománya van, teljesen saját, egymástól akár gyökeresen eltérö rendszerrel...
Én Bajorországban élek és itteni tapasztalataim vannak.

GyMasa 2022.10.27. 16:00:21

@cvsvrs:
Megint beszélsz itt zöldeket!
"és németországban vajon mennyit keres egy tanár? ha a magyarországi kollégája fele vagy harmad annyit keresne, akkor nem tüntetne. persze értem, hogy gdp arányosan kellene tekinteni."
Szerintem kb. most is az 1/3 környékén keresnek.

"hogy egy óriás szakgimnáziummá kellene alakítani magyarországot. mert úgy még több mercedes-t lehetne összeszerelni."
Ez sem igaz!
Többször leírtam már, de valahogy nem akarjátok megérteni:
Magyarországon nagyon durva K+F kapacitások vannak kiépülve, akkor is, ha te nem hallasz róla!
Az autóiparban minden jelentös beszállító rendelkezik K+F központtal.

" szuper ötlet. és most ez ott tart, hogy kínai akkumulátorgyárak kellenek. mert a németeknek ez a kívánságuk. nem kína akar beruházni. hanem amikor kína nacionalizál, akkor a németek megkapnák ezeket akkumulátor gyárakat."
ENnek a bekezdésnek se' füle se' farka...

"ezt adják el gazdasági szabadságharcnak."
AZ lehet, hogy annak adják el, de valamiböl meg kell élnie az országnak.
Valamivel fel kell hozni a helyi kkv-kat, hogy végül minöségi termékeket tudjanak gyártani.

" csakhogy folyamatos tőkeimport szükséges."
Igen, mert Magyarországot a 20. században kb. 4x rabolták ki az éppen errejárók...
(1-2. vh, kommunizmus kísérlete, majd a "kárpótlás")
Pont ezért kell feltökésíteni a magyar felsö 10 000-et, hogy itthon is legyen akkora töke, amiböl lehet hitelezni a magyar vállalkozásokat!

" mert anélkül nem működőképes az ország."
A balos kormányzások eddig pont ezt a müködésképtelenséget konzerválták...

"az orbánizmus se lesz működőképes."
Amíg a jelenlegi ellenzék lesz a kihívója, addig nincs túl sok félnivalójuk.

" ezzel a politikával egy minden relációba kiszolgáltatott oszág lesz."
Enélkül is az...
A szocik alatt még rosszabb volt a helyzet.

" orbán a negyedik kétharmaddal nem tud mihez kezdeni."
Hát, ezzel nem értek egyet.

"aki aláírta a szankciókat. ezzel megvédtük a magyar embereket."
Igen, mert, ahogy nézem az EU jelenlegi állapotát, ha mindent megvétózott volna, már régen katonai erövel buktatták volna meg az EU-rokrata hazaárulók...

" és ha a nem osztja meg a hatalmát, akkor nem fogja tudni elvezetni az országot. persze lehet, hogy tévedek."
Miért is osztaná meg a hatalmát????
Az ellenzék halálos ellenségként kezeli orbán, akinek a végleges megsemmisítéséhez MINDEN eszközt megengedhetönek tartanak.
orbán nagyon helyesen, a helyükön kezeli ezeket az embereket.

2022.10.27. 16:11:25

@GyMasa:
a köztévével a probléma, hogy szinte kivétel nélkül az összes politikai beszélgetés budapesti belső kerülteinek lakosaival készül. jelenleg 100:0 a fidesz javára. és a visszavágója annak, hogy korábban 100:0 volt a fidesz ellenében. nem a fidesznek van túlhatalma a médiában, hanem budapestnek.

nem vagyok abban biztos, hogy a pécsi tanárok pankotai lilit olyan fontosnak tartják. ha pécs bemutatkozhat a híradóban, akkor érdekes, hogy egy kislány trágár módon beszél. hanem az érdekes, hogy azért elég sokaknak nem tetszik a jelenlegi oktatási kormányzat, vagy ahogyan mondják köznevelési kurzus. ez így maruzsa államtitkárral és pintér sanyi bával nem lesz jó. és ez független attól, hogy fidesz, vagy nem fidesz. lehet, hogy most nem lehet értelmes párbeszéd. mert harcban állunk brüsszellel. de ha ez a harc így vagy úgy eldől, akkor értelmesen kellene például a magyar közoktatásról beszélni.

baalint1 2022.10.27. 16:16:18

@GyMasa:
Egy olyan rendszerben, ahol nem szólalhat meg az ellenzék a közmédiában, és aho lhírek helyett kormanyzati propaganda megy, ezek teljesen jogos követelések.

Mint írtam, nem is votl a 2006-oshoz fogható tüntetés vandalizmusban, ezért nem tudjuk a narancskommunisták mit csinálnának hasonló esetben.

baalint1 2022.10.27. 16:21:42

@GyMasa:
"ÉN is eröl besz´letem:
- Állami alkalmazottak, állami iskolában
- Magániskolai tanárok"

Nem. Kétféle státuszról beszéltem állami iskolában.

"Tehát, akkor nem sztrájkolhatnak...
Szerinted hány ember nem fogja aláírni azt a szerzödést, csakhogy sztrájkolhasson?"

Nem feltétele az állami szférában, higy taníthasson, ennek a szerződésnek előnyei és hátrányia is vannak.

Ezzel szemben Magyarországon nem volt ilyen döntési lehetőség, mikkr korlátozta a kormany a sztrájkojogot.

Én inkább a csaladtagjaimnak, ismerőseimnek hiszek, nem pedig neked, aki egyéként az itthoni politikában a hatalmon lévő bolsevik kormányt támogatod egy olyan országban élve, ami szerinted annyira szar, hogy azért mégis inkabb ott élsz.

GyMasa 2022.10.27. 16:24:56

@cvsvrs:
"a köztévével a probléma, hogy szinte kivétel nélkül az összes politikai beszélgetés budapesti belső kerülteinek lakosaival készül. jelenleg 100:0 a fidesz javára. és a visszavágója annak, hogy korábban 100:0 volt a fidesz ellenében. nem a fidesznek van túlhatalma a médiában, hanem budapestnek."
Amit leírsz, abból világos, hogy ez nem a fidesz problémája, hanem a közTV-jé (basszus, hogy kell ezt ragozni???) Ugyanis, ha pont ugyanez volt, csak pepitában a szoci kormány alatt is, akkor az NEM a fidesz büne.

"nem vagyok abban biztos, hogy a pécsi tanárok pankotai lilit olyan fontosnak tartják. ha pécs bemutatkozhat a híradóban, akkor érdekes, hogy egy kislány trágár módon beszél. hanem az érdekes, hogy azért elég sokaknak nem tetszik a jelenlegi oktatási kormányzat, vagy ahogyan mondják köznevelési kurzus."
ÉN már abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán a tanárok tudják, hogy mit akarnak.
Meg lett nekik ígérve az emelés, mégsem akarják abbahagyni a tüntetést...

baalint1 2022.10.27. 16:26:23

@GyMasa:
"Pont ezért kell feltökésíteni a magyar felsö 10 000-et, hogy itthon is legyen akkora töke, amiböl lehet hitelezni a magyar vállalkozásokat!"

Milyen sikereket érnekcel külföldi piacokon a feltőkésített Fidesz közeli válllalatok? Mert attól, hogy állami megrendelésből meggazdagodik, még nem lesz versenyképes, sőt attól lesz igazán versenyképtelen.

baalint1 2022.10.27. 16:33:35

@GyMasa:
"Amit leírsz, abból világos, hogy ez nem a fidesz problémája, hanem a közTV-jé (basszus, hogy kell ezt ragozni???) Ugyanis, ha pont ugyanez volt, csak pepitában a szoci kormány alatt is, akkor az NEM a fidesz büne."

Akkor rengetegszer meg voltak hívva Fideszes politikusok, most a 4 évente 5 percet is ki kellett hisztizni. Egyáltalán nem ugyanaz van.

"Meg lett nekik ígérve az emelés, mégsem akarják abbahagyni a tüntetést..."

Ígérni bárki tud. Emellé meg simán behazudták, hogy az EU-s források kellenének a tanárok béremeléséhez, holott azt konkrétan nem is használhatja fel a kormány a tanárok béremelésére.

Egyébként pont az lenne a lényeg, hogy ne kegyként ossza az állam a tanárok béremelését, hanem egy kiszámítható, valamilyen referenciához kötött emelés legyen. Az életpálya modell jó is lett volna, csak ahhoz mindig az aktuális minimálbérből kellett volna kalkulálni, nem meghagyva, hogy a 2013-asból számolják. 2014 után soha nem látott világgazdasági fellendülés, az állam bevételeinek folyamatos emelkedése mellett nem emelték a béreiket. Azt gondolom, ez szándékos, mert így kegyként lehet eladni, mikor időnként kapnak egy nagyobb emelést, hogy aztán hagyják évek alatt elértételenedni. 2014 előtt is ez volt, már rég nem volt válsag, de fenntartották a közalkalmazotti bértabla befagyazstását.

2022.10.27. 16:44:04

@GyMasa:
ezek a k+f központok kinek a tulajdonában vannak? sokra megy az ország azzal, hogy a német gyáripar elviszi a legjobbakat. ami gazdasági szabadságharcként van előadva az valójában hazaárulás a köbön. az orbán kormány se tudott a gazdasági lemaradással kezdenei. ez esetben mondják azt, hogy a forintgazdaság alulfejlett. és erre nincs megoldásuk. helyette megy a handabandázás. hogy a szankciók és brüsszel. létrejött egy rakás betonteknő mondván, hogy versenyképes strand, szálloda. szerintem szot üdülők épültek. amit szép kártyával igénybe vehetnek a dolgozó néptömegek. ha a kádárizmust lehet folytatni, akkor azt kellene folytatni. azt jól csinálni. helyette az van, hogy majd haverok felvásárolják a fél balatont. építenek oda is betonbunkereket. mert a haverok csak betonozni, aszfaltozni, gipszkartonozni tudnak. és erre alapozzuk a forintgazdaságot. ez így nem fog menni. és persze gyurcsánnyal se. akik ezt is kiszerveznék. mert még egy építőipari kartellt se tudtak maguknak összehozni.

GyMasa 2022.10.27. 16:54:51

@baalint1:
"Egy olyan rendszerben, ahol nem szólalhat meg az ellenzék a közmédiában, és aho lhírek helyett kormanyzati propaganda megy, ezek teljesen jogos követelések."
A követelések lehetnek jogosak, de a módszer akkor sem az!
Ezen felül az online térben mára kiegyensúlyozoss lett az eléres.
Föleg úgy, ha a csapból is az folyik, hoyg senki nem is nézi a közTV-t, tehát az egész nettó pénzkidobás!

"Mint írtam, nem is votl a 2006-oshoz fogható tüntetés vandalizmusban, ezért nem tudjuk a narancskommunisták mit csinálnának hasonló esetben."
EGy dologban biztos vagyok, hoyg orbán alaposan megtanulta gyurcsány hibájából, hoyg kell egy ilyen helyzetet kezelni.
Abban biztos vagyok, hogy mégha elvadul is egy ilyen helyzet, arra kínosan ügyelni fognak, hoyg nemzetközi mércével mérve is a lehetö legkisebb kárt okozva oldják meg a helyzetet.

2022.10.27. 16:56:29

@GyMasa:
orbánnak a fideszen belül kell megosztani a hatalmát. nem a dk-nak kell átadni a hatalom egy részét. hanem a megyéknek. mindegyikben fidesz többség van. akkor is ha összevonják a megyei jogú városokkkal. legfeljebb 1-2 elhajlás lenne. egyesített pécs-baranya-eszék vármegye

nyilván a horvátok tiltakoznának, hogy mégis hogy a francba lehet eszéken kisebbségi magyar igazgatás. ők ezt nem fogadják el. magyar-horvát uniós igazgatás. ilyenkor már mondja a budapesti, hogy ezt NEM LEHET. a fideszes is. hogy ezt nem lehet. nem zágráb tiltakozik, hanem budapest. hogy a francba működhetne együtt pécs eszékkel az európai unióban? úgy, hogy magyarország ezt kezdeményezi. ez a magyar érdek. a nemzeti érdek. és ezt nem képviseli a fidesz. miközben baranya-baranja vármegyében többségben lenne. csak ez esetben orbánt egy irredenta háborús úszítónak kiáltanák ki brüsszelben. gyurcsány házaspár. őket el kell küldeni a kurva anyjukba.

a magyar kormány ha keresztény államnemzetben gondolkodik, akkor egyesített baranya-baranya megyét szervezi a meg a horvát testvéreinkkel. aminek a többségi magyar központja pécs. és a horvát központja eszék. kisebbségi magyarokkal. és lehet magyar-szlavón színház, vagy gyártelep, vagy akármicsoda.

és ez ugye hatalommegosztás. meg kell osztani a hatalmat budapestnek az országgal. és erre képtelen. gyurcsány, a blm mozgalom, meg a krumplipüré. azok fenyegetnek.

GyMasa 2022.10.27. 17:10:02

@baalint1:
"Ezzel szemben Magyarországon nem volt ilyen döntési lehetőség, mikkr korlátozta a kormany a sztrájkojogot."
Dehát, Németországban is korlátozva van a tanárok sztrájkjoga.
Az, hogy egy szerzödéskiegészítést aláírva kevesebb fizetésért visszakapja a sztrájkjogát, szerintem semennyire nem egy korrekt feltétel...
És, ha aláírt a szerzödést, akkor tebnylegesen is korlátozva van a sztrájkjoga, ugye?

"Én inkább a csaladtagjaimnak, ismerőseimnek hiszek"
Már bocs, de ezt írtad:

"baalint12022.10.27. 15:01:24
@GyMasa:
"Tudod, itt Németországban, a demokrácia fellegvárában sem tüntethetnek az állami iskolákban tanító tanárok.
Nekik törvényileg tilos.
Talán 600 000-en vannak."

Erről beszélgettem pár éve német arcokkal, mikor céges úton voltam ott, és nem egészen így van.

Kétféle státusza van a tanároknak, nem tudom már hogy hívják és hogyan kellene lefordítani. Alapból nem igaz, hogy nem sztrájkolhatnak, de ha aláírnak egy szerződést, akkor magasabb a bérük, nem sztrájkolhatnak, és csak nagyon különleges esetben rúghatják ki őket.

Egyébként ott a közszférában is korrekt módon meg vannak fizetve."
EZ alapján a kollégáiddal beszéltél, akik NEM "családtagok, meg ismerösök"
Innentöl kezdve, már ne is haragudj, de nehezen tudlak komolyan venni...

", nem pedig neked, "
Nem kell nekem hinni, márcsak azért sem, mert megírtam azt is, hogy itt 16 féle, sokszor egymásnak alaposan ellentmondó oktatási rendszer van.
Én csak a saját tapasztalataimat írtam le.
Ha ezt nem érted meg, akkor azt csak sajnálni tudom.

"aki egyéként az itthoni politikában a hatalmon lévő bolsevik kormányt támogatod"
EZ csak a te véleményed, amihez teljességgel minden jogod megvan, de ahogy látom éppen te vagy az, aki meg akarja nekem mondani, hogy mit gondolhatok, meg mit nem, és, hogy kit támogathatok, meg kit nem...
Vajon, melyikünk álláspontja "bolsevik" akkor?
Nem mellesleg ez a kormány 4x szerzett 2/3-ot demokratikus választásokon, úgy, hogy éppen idén érték el a legjobb eredményüket.
Ráadásul nem öket "támogatom", hanem pont az ország érdekeit nézem, amiben ök éppen a kisebbik rossz.
SZíves örömest szavaznék egy olyan kormányra, amelyik nem a fidesz, de legalább ilyen szinten képviseli az országot...

" egy olyan országban élve, ami szerinted annyira szar, hogy azért mégis inkabb ott élsz."
Miért ne lehetne az a véleményem, hogy szar az ország?
Kinek képzeled magad, hogy kétségbe vond a saját tapasztalataimat?
Pont az van, hogy én élek itt, te meg otthon, szóval a te meghatározásod szerint viszont akkor neked meg az itteni viszonyokkal kapcsolatos saját vélényembe nincsen beleszólásod.
Egyébként azt sikerült 9 év alatt megtanulnom, hogy az ilyenfajta vélemények pont abból az irigységböl fakadnak, hogy neked nem volt elég bátorságod ezt meglépni, és most relativizálod a helyzetedet.

GyMasa 2022.10.27. 17:13:20

@baalint1:
"Milyen sikereket érnekcel külföldi piacokon a feltőkésített Fidesz közeli válllalatok? Mert attól, hogy állami megrendelésből meggazdagodik, még nem lesz versenyképes, sőt attól lesz igazán versenyképtelen."
Látszik, hogy nem érted, hogy mi folyik az országban...
A jelenlegi helyzetnek NEM az a célja, hogy lölöék "sikereket érjenek el külföldön"!
Az a mostani cél, hogy legyen Magyarországon is felhalmozva egy akkora mértékü, MAGYAR töke, amiböl aztán késöbb további magyar cégekbe lehessen befektetni, és ezeknek a befektetéseknek a haszna IS bent maradjon az országban...
Eddig meg voltam gyözödve róla, hogy te elég okos vagy ahhoz, hogy ezt átlásd, de látom, hoyg ez vagy nem így van, vagy az orbánfóbiád miatt velem állsz le itt kötözködni.

2022.10.27. 17:16:52

@GyMasa:
kb. amit szent istván csinálna. vagy amit csinált. pest-buda az országgyűlés közvetlen irányítása alá kerül. a minisztériumok közvetlen felügyelik. az a középponti állam. ahol az országos közintézmények összpontosulnak.

és az (új) lipótvárosi, terézvárosi, erzsébetvárosi, józsefvárosi, ferencvárosi önkormányzatokkal mi lesz? ezek a habsburgista városrészek megszűnnek, vagy kiüresednek. pest-buda a középponti állam. amit a magyar országgyűlés vezet. és sopi, baranyi kriszta és szuzi mehetnek a picsába. niedermüller. budavárban naszályi márta. ezek nem kellenek. hogy ez akadémikusan a fasizmus? lehet. akkor fasisztának kell lenni.

és ezek után van egy fél milliós vármegyékbe szerveződő ország. az újpest-váci vármegyében, már fidesz többség van. ami egyházmegye is egyben. egyesített óbuda-esztergrom vármegyében fidesz többség van. újbuda-érd vármmegye lehet, hogy elhajlik. majd ópest-cegléd megye ellensúlyozza. szétszedik budapestet. beleillesztik a vármegye rendszerben. és a középponti állam le van uralva. fideszes többség marad. a mi hazánk lesz az ellenzék vezető ereje. és lehet értemes párbeszéd. lehet, hogy 100-200 ezer ember kivándorol. fluor tomi aligha fogadja el fogadni, hogy egykori újlipótváros a magyar országgyűlés alá van rendelve.

ezt kellett volna már meglépni 2010-ban. vagy 2004-ben. a magyar vármegyék csatlakoznak az unióhoz. azoknak van ep képviselőjük. és úgy 0 ellenzéki képviselő lett volna brüsszelben. most is ezt kellene meglépni. ha budapest és pest megye egy 5 fős elektori körzet és a mellette 16 vármegye a határon belül (mert 21 hely van), akkor a fidesz 21:0-ra nyerhet. és akkor az eu térdre van kényszerítve. az ellenzéki pártok az összes aktivistákat hazahívhatják. mind egy szálig. persze ebben az is benne van, hogy a dk vagy a momentum vezetésével tarolnak. csak arra kicsi az esély. a mi hazánk külön indul, akkor a jelenlegi ellenzéket is szétvertheti. vármegyerendszerben brutális jobbos fölény alakulna ki. a fidesz ezt nem használja ki.

GyMasa 2022.10.27. 17:26:24

@baalint1:
"Akkor rengetegszer meg voltak hívva Fideszes politikusok, most a 4 évente 5 percet is ki kellett hisztizni. Egyáltalán nem ugyanaz van."
Ja,a szoci korny alatt nem hívták meg öket, most meg "5 percük van" szerintem ez 5 perccel több.
Tehát, technikailag igazad van.
Ráadásul, pont az ellenzékiek bojkottálj´ka a közmédiát, és nem mennek el, ha meghívják öket se...

"Ígérni bárki tud. Emellé meg simán behazudták, hogy az EU-s források kellenének a tanárok béremeléséhez, holott azt konkrétan nem is használhatja fel a kormány a tanárok béremelésére."
Már megint nem érted, mi folyik, ugye?
AZ EU források NEM arra kellenek, hogy abból fizessék ki atanárokat (mint, ahogy az is egy ordas ellenzéki hazugsa´g, hoyg majd ök az EU pénzeket az egészségügyre költik! Az EU SOHA nem adott ilyen célokra pénzt! Ès, azokat a pénzeket nem is szabad ilyen jellegü kiadásokra fordítani.)
Jelenleg a kormány megelöelgezi a mindenféle EU-s pénzek kifizetését a pályázóknak, hogy gyorsabban és hatékonyabban lehessen elkölteni a pályázatokra szánt támogatást.
EZeket a többszáz milliárdos tételeket valahonnan elö lell teremteni.
Vagy hitelböl, vagy pedig a költségvetésböl elkülönítve.
Eddig ezek a pénzek ke´sleltetve ugyan, de megjöttek.
Az EU szarakodása miatt most ennek van vége.
Azaz, ha a kormány megelölegezia pályázati kifizetést, de NEM kapja meg késöbb sem a pénzt, akkor az egy beragadt összeg lett, amit valahonnan finanszórozniuk kell.

"Egyébként pont az lenne a lényeg, hogy ne kegyként ossza az állam a tanárok béremelését, hanem egy kiszámítható, valamilyen referenciához kötött emelés legyen."
Erre alegjobb megoldás, ha a tanárok elkezdenek tömegesen felmondani és elhelyezkoedni az üzleti szférában.
Akkor majd pontosan úgy lesz nyomás a kormányon, mint az orvosok esetén volt, és majd jobban iyekeznek béremelésekkel megtartnia a tanárokat.

" Az életpálya modell jó is lett volna, csak ahhoz mindig az aktuális minimálbérből kellett volna kalkulálni, nem meghagyva, hogy a 2013-asból számolják. "
Ezt egy tollvonással meg lehet változtatni, mert ez csak egy picike részletkérdés a témában...

"2014 után soha nem látott világgazdasági fellendülés, az állam bevételeinek folyamatos emelkedése mellett nem emelték a béreiket."
Már, ne haragudj, de tanárnak lenni, már 40+ éve is egy szar szakma volt, alacsony fizetéssel.
Szóval, aki az elmúlt 40+ évben tanárnak állt az teljességgel tisztában volt azzal, hogy mire számíthat.
Innentöl kezdve ez a édekezés igencsak gyenge lábakon áll.

"Azt gondolom, ez szándékos, mert így kegyként lehet eladni, mikor időnként kapnak egy nagyobb emelést, hogy aztán hagyják évek alatt elértételenedni."
Ezért kell felmondani, és otthagyni a pályát!
Mert, akkor majd nem lehet a tanárokat ilyen alamizsnával megvásárolni.
De ezért csak a tanárok tehetnek...

" 2014 előtt is ez volt, már rég nem volt válsag, de fenntartották a közalkalmazotti bértabla befagyazstását."
Ki is fagyasztotta be azt a bértáblát?

GyMasa 2022.10.27. 17:31:02

@cvsvrs:
"ezek a k+f központok kinek a tulajdonában vannak?"
Az adot tmultikéban.
De NEM ez a lényeg, hanem, hoyg ezek egyedül cáfolják az "összeszerelöország" kezdetü ellenzéki mantrát.

" sokra megy az ország azzal, hogy a német gyáripar elviszi a legjobbakat. "
Hová viszi el???
Ezek a fejlesztöközpontok nagyrészt Budapesten vannak!
Ott fizetnek adót, Magyarországon élnek a mérnökök, és ott költik el a keresetüket.

"ami gazdasági szabadságharcként van előadva az valójában hazaárulás a köbön."
Akkor, amit az ellenzék Európában müvel, az hazaárulás a 8-ik hatványon.

"az orbán kormány se tudott a gazdasági lemaradással kezdenei. "
Hát, ahogy nézem a további lemaradást azért elég jól elkerülte...

"felvásárolják a fél balatont. építenek oda is betonbunkereket. "
Jaja, ahová jönnek csöstül a külföldiek...

2022.10.27. 17:40:11

@GyMasa:
és a mészáros család mennyi tőkét fog felhalmozni. az asszony különvált. lölő összeállt ondikával. és lányok szétosztották a vagyont a vejjel. ebből aztán egy olyan erős tőkealap lesz, hogy majd megteremti a versenyképességet. egy nyilvánvaló tökfejjel az élén.

nem tudom ki, hogy ki hisz ezekbe. nekem a fideszes ismerőseim is azt gondolják, hogy ez nettó pénzlenyúlás. senki se gondolja a fideszben, hogy ezekből komolyan vehető kockázati tőkealapok szerveződnek. ha mégis, akkor ezek a fideszen belül kezdik el kinyírni egymást. nem véletlenül vannak a pénzügyek szanaszét szedve. túl sok pénz felett senki se diszponálhasson. orbán nem akar bankcsődöket, túlzott pénzügy kockázatot, a kormányhoz köthető hatalmas gazdasági bukásokat. így viszont a külgazdasági minisztérim és a nemzeti nagytőkések is gúzsba vannak kötve.

tehát ha még lennének jó ötletek, kidolgozott elképzelések, akkor se tudnának megvalósulni ebben a felállásban. meg kell osztani a hatalmat területi alapon. és mondjuk az adriai magyar tengermelléki beruházások pest-budához tartoznak. ezek után lázár kiskirálykodhat egyesített csongrád-szeged-csanád vármegyében. csak ott. hozza létre a hódgép-et, a hódut-at, a hódiköt-öt a holdmezővásárhelyiekkel. és majd versenyez hajdúsági iparművekkel egy félállami rendszerben.

egyébként ezt a kádárizmus egyenes folytatása. azt lehet csinálni a belpolitikában. ez a kínai kommunista cég építkezik most debrecenben.
www.china-huashuo.com/
ilyen lehetne a székesfehérvári köfém. fejér vármegyében. és majd versenyez a köfém 1. és 2. számú gyáregysége. vagy a debreceni gyártelepe. ilyen erősen kollektivizált gyártelepeket lehet építeni dolgozói részvényekkel. abban bevezetni a gmk rendszert. tőkés exportra történő árutermelés tőkeeszközökkel történjen. félkommunista világot lehet építeni egy félfeudális megyerendszerben. és az a kapitalizmus reformja. vegyes gazdaság.

csak ez budapestnek kibaszottul nem jó. mert akkor épülne egy gyártelep csepelre. ott inkább legyen olimpia. atlétika vébé. ahol a sportolók a nemzetvezető előtt felsorakoznak. vagy az ellentábor szivárványos zászlókkal parédézna. a központi államhoz tartozó félállami ipartelepre van szükség. amit a feltőkésített állami műegyetem irányít. és a magyar országgyűlés miniszteriálisan közvetlen felügyel.

csak ez nem nyugati típusú kapitalizmus. ez nem a német modell. hanem inkább egy porosz-orosz rendszerű közigazgatás, amiből üzemméret hatékonysági problémák adódnak. mert hogy ezek a vármegyék elég kicsik. a település szerkezetből ez adódik. nagyobbb hangsúlyt kell fektetni szoftverre. kizárólag a szoftverre azonban nem lehet alapozni.

ez a legegyszerűbb közigazgatási átalakítás, amit a reformokhoz meg kell lépni. egységállami keretek között való basáskodás helyett. csak még egyszer ez budapestnek nem túl jó. hatalomvesztéssel jár. orbán számára pedig kockázatos. ha megszerzi a pénzt brüsszelből, akkor mehet minden tovább, ahogyan eddig. ha nem, akkor nem. a vármegyerendszerrel kifüstölheti a dk-t és a momentumot brüsszelből. úgy, hogy budapest és pest megye brit mintára egyetlen 5 vagy 6 fős elektrori körzet. csak persze ez reckér. mert mi van ha mindenhol borul a bili. akkor borul.

G. Nagy László 2022.10.27. 17:49:44

@HypocritSlayer:

Bocs, rohanásban vagyok, kezdődik a pókerversenyem :) Egyelőre egyetlen dologra reagálnék, ami megütötte a szememet:

"Ez egy közkeletű tévedés, mármint az, hogy az evolúció egy "entitás" lenne, kvázi "Istennel" csereszabatosan:) "

Nyilvánvaló, hogy az evolúció nem egy entitás. Ahogyan a gravitáció sem az. Mindkettő "munkamódszer". Az evolúció Isten munkamódszere a teremtésre. (Ebből a mondatból az evolúció a bizonyított elem, Isten léte a bizonytalan. De a magam részéről szeretném hinni a létezését, ezért fogalmazok így.)

2022.10.27. 18:03:44

@GyMasa:
aha. tényleg van egy jó működő magyar turizmus. jönnek a külföldiek. és mindenki magyarországra akar költözni. mese habbal. a balaton környékén is forroganak az indulatok. mert az ott élők nem akarják, hogy néhány budapesti felvásárolja a szuper kis élőhelyüket. és betonbunkereket építsen. mert a haverok azokat tudnak építeni.

egyesített veszprém-balaton vármegyében szervződhet a balatoni idegenforgalom. egy belpolitikai értelemben szuverén mini államban. aligha lesz olyan gazdag, mint monaco. de egy vármegyébe szerveződve fejlődhet. és versenyez egyesített velence-fejér megyével. és a megyei közgyűlések döntenek. mindegyikben kényelmes jobbos többség van. és verseny. megkapják az eu forrásokat. minden vármegyének van 1 ep képviselője. és akármelyikbe küldhetnek egy uniós biztost. európai közigazgatás. akárcsak a határszéli "interrégiók". a partium partikuláris részei. szatmár-satu mare vármegye (varmeghia). comitatus szathmariensis a latinkeresztségben. és abba a tiszai cigányság megszerveződik a jobbágyparasztokkal. és nem lesz dk-s szavazó. momentumos se. csak orbán ezt a királyi magyarországot nem állította helyre. ez a feudális restauráció nem ment végbe. a vármegyerendszer nem állt vissza. a papok számára egyházmegye. és magyar református egyház építkezhet a határ túloldalán. mert a református az ugyebár magyar. román reformáció nem volt. és egyébként a felvidéki római katolikus iskolákban is meg lehet hirdetni a latinkereszténységet. a budapesti nyugat-magyarországi főegyházmegyébe szerveződve támogatnai a magyar kisebbséget. kelet-magyarországi debreceni főegyházmegyében a reformált és a görög katolikus és szórvány szerveződhet.

magyar államegyházi vagy egyházállami közigazgatás csángóföld hétfalutól eléri kismártont és nagymárton. burgenlandi vendégmunkások gyerekei magyarul tanulhatnak az őrvidéken. felsőőrön magyar iskola is lesz.

csak ilyenkor jön a budapesti. a fideszes. is hogy ezt nem lehet. mert akkor szombathely összekapcsolódik felsőőrrel. a vas vármegye, a latinkeresztségben comitatus castriferrei városi tőkealapokkal nincs kiszolgáltva se bécsnek, se budapestnek. és legyen már. mert úgy szoktuk. ezek a belpolitikailag félszuverén megyék lehetnek azok a közigazgatási egységek, amelyeknek van esélyük a felemelkedésre. csak előtte ezt ki kell próbálni kicsiben. tesztelni debrecenen. hogy milyen lenne akkor ha az újra szabad város lenne. a kis hajdúvárosokkal és a bihari nagyközségekkel mire menne. túl azon, hogy nyilván elcsatolná az érmelléket. mit lépnének a románok, mennyire működne egy ilyen feudális backtrack. mert hogy ez őrült kockázat persze. azonban nem nagyon lesz másik megoldás. a szuper jól működő nemzeti nagytőkéseket el kell felejteni. és a budapestről vezérelt vidéki műhelyeket. ide is betelepülne az mcc. települjön. a fideszben verik szét ezeket. budapest további terjeszkedése a fideszen belül hozza létre az újabb törésvonalakat.

persze lehet, hogy tévedek. és minden szipiszupi a turizmusban.

2022.10.27. 18:35:30

@GyMasa:
bécsben felvilágosult abszolutizmus uralkodik. budapesten felvilágosulatlan. a nemzeti nagytőkés sose lesz versenyképes. mert ahhoz tőkekivitel kell. másképp nem képződik tőkejövedelem. külső vagyontárgyak. különben csak lölő és többi tökfej öngyarmatosítja magyarországot. tehát az jó duma a proliknak, hogy lölő nem viszi ki a hasznot. csak úgy nem lesz extra profitja. amit a fidesz szétoszthat azért, hogy szavazatokat vásároljon. amit a nyugat-európai szociálliberális pártok csinálnak, csak a britek se nettó tőkebefektetők és a franciák se. meg a mediterránum se. csak a németek, a németalföldiek és a skandinávok. csakhogy magyarországnek az nem pálya, hogy németország gyarmati területévé válik. vegyesvállalatok kellenek. vagy ha nem, akkor németország összeomlására is lehet játszani. és csehország ebben biztosan partner lesz. a lengyelek örömujjogásban törnek ki. kelet közép európa megfingathatja vesztfáliát. amivel a szászok és a poroszok is szembe mennek. azért, hogy visszaálljanak a szabad államaik. ami magyarországon a vármegye az németországban a szövetségi állam. és azok kaphatnak nagyobb belpolitikai önállóságot, saját központi bankot, közös pénznemet, új német márkát az euró mellett. nem helyett, hanem mellett. a német szövetségi kormányok túlhatalmát kell szétverniük. a külpolitikában kell egységet mutatni. a belpolitikában lehet sokféleség. ha köln be akarja engedni a muszlimokat, akkor engedje be. az majd nem németország, hanem új rumélia lesz csak nem a római, hanem a német-római birodalom iszlamizált városrészei. ezt ha szeretnék a kölniek, akkor csak rajta. gyűjtsék össze a pénzt a mecsetre. hordják a törököknek a pelenkát. vagy vissza lehet egy részüket tessékelni kis ázsiába. eldöntik a nagyobb városi törvényhatóságok. és a kiseb szövetségi államok.

lefelé kell bontani a közhatalmat a belpolitikában. a külpolban pedig egyesíteni. másképp nem lehet az európai erődöt tartani. néhány magyar-ruszin, lengyel várost az ukrán szszk-tól el lehet csatolni. a ruszkik is akkor konszolidálhatnak ha egy esetlegesen létrejövő orosz-ukrán novarosszija nagyobb önállóságot kap. odessza fekete tengeri szabadkikötővé válik. a második háború után létrejött egységállamok részekre esnek a belpolban. és ezekből nagyobb egységek képződnek a külpolban.

a trianoni határok nem működnek. nemcsak magyarországnak előnytelenek, a szomszédoknak is. demográfia értelemben sem jó. mert a természetes földrajzi egységeket kettévágják, akkor abban könnyen kialakul a belterjesség. a középkorihoz hasonló klasszikus liberális államrendben restaurálható európa. kulturálisan. ami gazdaságilag arra jó, hogy ne omoljon össze. van egy müködésképtelen német állam. próbálhatják a jamaica koalíció mellett, akármelyiket. egyik se lesz jó. berlinnek meg kell osztania a hatalmát. ausztria és bajoroszág beáll egy dunai fedbe. és ha abba nem szól bele westfália, akkor még akár még kölcsönösen előnyösen is működhet. kisebb, szervesebben működő területi egységek. tájak. az lehet ökologikus. a vármegye a magyar középtáj. városmegye. így már mindjárt nagyon urbánus. várvidék. így meg rurális. egyik is, másik is. nem logikai ellentétei egymásnak.

budapest ezekből fabrikál egy ellentétet. és harcolnak a blm aktivistákkal. és a krumplifőzelésekkel.

2022.10.27. 19:32:36

@G. Nagy László:
csak ugye az evolúció elmélete azt mondja, hogy a fejlődés (törzsfejlődés és az egyedfejlődés is) véletlen változások hosszú sorozata. és a biológia azt mondja, hogy ez tutira így van. vagy jobbat nem tudnak. a kémia tudománya meg azt mondja, hogy semmi sincs véletlen, hanem a kémai folyamatok determinált módon mennek végbe az atomok és a szubatomi részecskék egytől egyig úgy viselkednek, ahogyan azt a kémikusok kifundálták. csak ezek a reakciók kissé kaotikusnak tűnnek. egyébként ez ide köt, az oda köt. ez így állhat össze, vagy úgy. a kémia azt mondja, hogy ez egyáltalán nem véletlen játszadozás. a fizikusok meg azt mondják, hogy a világban nem véletlen változások hanem egy meachanisztikus rend van. mégcsak nem is rendszer. ami olyan mintha rend lenne, csak szerűbb. hanem rend. az elektromágnességben és a gravitációban. a tömegpontok nem kóringyálnak el csak úgy ukmukfuk, nincsenek véletlen változások. hanem az ősrobbanás óta ki van számolva minden. és abból lett a kiscica farka is. addig addig robbantgatott az ősanyag, meg keveredett az őslégkör ebben a determinisztus rendben vagy nem determinisztikus káoszban, vagy akármiben, hogy létrejött a kiscica farka. meg úgy általában mindenség. a kozmosz. mert hát így működik a világ. csak ugye ezek tudományos világképek nem illenek össze teljesen.

dávid gyula elmagyarázza a világot az atomoktól a csillagokig. csak ebbe az elméletbe az amőba nem fér bele. mert az csak úgy izeg mozog. és kémikusan fel kellene robbannia. szanaszétesnie egy reakcióban. termodinimikusan kellene folydolgálnia vagy füstölognie. fizikusan meg összeállnia egy óriás papucsállatka teleppé a gravitációban vagy az elektromágnességben. és kurvára nem olyan a papucsállatka. mert az izeg-mozog. és a biológus megfejti, hogy fizika stornó. kémia stornó. csak úgy izeg-mozog véletlen. a véletlen az kolmogorov valószínűségi mezőben értelmezendő. a biológusnak nem úgy véletlen, ahogyan a matematikusnak. számolni nem nagyon tud legfeljebb csak genotípusokkkal, fenotípusokkal öröklődésmenetben. olyan nincsen se a fizikában se a kémiában. mert ez biológia. na jó, jó de annak össze kellene érnia a többi természettudományos leírással. és akkor kidumáljuk, hogy a biológia az élettan. a politechnikumban meg arról van szó, ami nem él. satupad működése. megtekered és tekeredik, mozog nem véletlen. nincs az, hogy hoppácska a satupad átalakult fűrésszé. fűrészfogas satupaddá. az evolúció pont ezt mondja. hogy kiakakul a fűrészfog, mert az sokkal előnyösebb a satupadoknak. és azok agyba főbe megbasszák egymást. hátha fűrészfoguk lesz a kis satupadoknak. ilyen a világ. a biológusok szerint. na jó, csak az élővilág. a satupad nem. addig izegmozogtak az amőbák, hogy lett belőlük egy zsiráf vagy egy orszarvú. és ez tuti. miért? mert ez be van bizonyítva. ha százezer évig mozognak az amőbák, akkor zsiráf lesz belőlük. vagy ha nem százezer, akkor százmillió. vagy százmilliárd. az is lehet. a biológustól lehet az is. ez a teremtő munkamódszere. hogy tízmillárd évig lögyböli az őslégkört? egyszer csak hopp kiesett belőle egy oxigén molekula. elég nagy baromságnak hangzik. az összes természettudományos emélet inkább partikulárisnak tűnik. a papok megfejtik, hogy kérem szépen egyszerr leírták, hogy hat napon át tartott mindez. a hetedik napra készen volt minden. és egy napott pihizett a teremtő. mert az a munkamódszere. na most melyik. az, hogy évmilliókig lötyögteti az őslégkört, hogy hátha összeáll valami oxigénné utána meg vassá?

GyMasa 2022.10.27. 20:29:52

@cvsvrs:
"különben csak lölő és többi tökfej öngyarmatosítja magyarországot."
Szerintem az teljesen megfelelő első lépés, ha magyar kézben lesz az ország vagyonának a lehető legnagyobb része...
AZtán, utána majd lehet továbblépni.
Nem kell feltétlenül nyugati piacra betörni, ott van a Balkán is, meg a volt keleti blokk is.

2022.10.27. 20:38:08

@G. Nagy László:
a kémia felfedezése az, hogy benned pont olyan vas atomok vannak, mint a vasércben. és az ugyanúgy vasként viselkedik. mégpedig úgy, ahogyan azt a kémikusok kifundálták. és ez a működés nem teljesen véletlen. nagyon nem. és mindenféle atomra vonatkoztatva így van. a szerves kémiában elég bonyolult képletek vannak és még annál is bonyolultabb reakciók vannak egy rendkívül heterogén környezetben. és ezek a változások tűnnek a biológus számára véletlennek. biokémikusan az evolúció nem a teremtő munkamódszere. hanem amikor a biológus nem tudja a kérdésre a választ, akkor nem azt mondja, hogy nem tudjuk, hanem ezt, hogy ez az evolúció.

2022.10.27. 20:47:31

@GyMasa:
a tiszántúl lölőnek fizeti az áram és a gázszámlát. valamint az újságszámlát. na most ezt miért olyan nagyon jó egy átlagos tiszántúlinak. az, hogy lölő egy MAGYAR ember. legalább tudjuk, hogy kié. kitől kell elvenni. mert hogy rendesen a titász és a tigáz a tiszántúliaké. csak az kommunizmus lenne. és az úgy nem jó. a kapitalizmusban ezek a közművek nem lehetnek közösségi tulajdonban. az a marxizmus. és akkor a kérdés, hogy kinek adjuk oda. és a fidesz válasz az, hogy adjuk lölőnek. mert ő nem viszik ki a nyereséget. és nem képződik tőkejövedelme, ami visszaaramlik az országba. az lesz nagyon jó. háát.

2022.10.27. 21:34:26

@GyMasa:
a közművagyon és az abból eredő hatalom nincs megosztva. és most az mvm hülyére keresi magát a magyar önkormányzatokon. a fidesz szopatja nagyrészt a fideszt. na most nem kell ahhoz politológiát végezni, hogy ez a párton belül brutális törésvonalakat indukál. az, hogy a közhatalom nincsen megosztva. és ha nem lesz külső finanszírozás, akkor megindul a harc, hogy ez ennek miért ennyi, és annak miért amannyi. aki nem látja, hogy ez így nem lesz jó az nem érti a politikát. persze lehet, hogy én nem értem.

alöksz róz 2022.10.27. 22:14:46

@G. Nagy László: "Én csak azt kérdem: miért nem törekednek az öregek arra, hogy izgalmas személyiségekké váljanak, akik tudnak értéket nyújtani, akik kellően bölcsek vagy szórakoztatóak, akiket örömmel látogatunk??" - az is lehet, hogy az mindegy, milyenek.
azt tudtad, hogy az emberek nagy részének (asszem túlnyomó többségének, erre nem emlékszem) van egy öntudatlan negatív beállítottsága az idősek irányában? még maguknak az öregeknek is :-)

alöksz róz 2022.10.27. 22:17:33

"A magam részéről mindig mindent igyekszem józan kritikával illetni" - mindig mindent?
az szar.

G. Nagy László 2022.10.27. 23:31:44

@alöksz róz:

"azt tudtad, hogy az emberek nagy részének (asszem túlnyomó többségének, erre nem emlékszem) van egy öntudatlan negatív beállítottsága az idősek irányában?"

Nem, sosem hallottam erről. Amit biztosan tudok: a gyerekeket imádjuk, mert cukik. A szaporodóképes korban lévő, szexi csajokat is imádjuk, mert meg akarjuk döngetni őket. A fiatal férfiakért is rajongunk, ha rocksztárok, vagy ha a Fradiban fociznak. Az öregek mindezekhez képest keveset nyújtanak, ezért kevésbé is vagyunk oda értük. Ha ezt hívjuk negatív beállítottságnak, azt értem és elfogadom. Ami személyesen engem illet: én kifejezettem keresem a bölcs öregek társaságát. Kár, hogy igen kevés van belőlük.

G. Nagy László 2022.10.27. 23:37:36

@cvsvrs:

"hanem amikor a biológus nem tudja a kérdésre a választ, akkor nem azt mondja, hogy nem tudjuk, hanem ezt, hogy ez az evolúció."

Ez csupán cinikus és alaptalan faszság.

teveszmek.blog.hu/2019/02/11/_boldogok_a_tudatlanok

G. Nagy László 2022.10.27. 23:41:25

@cvsvrs:

"csak ugye az evolúció elmélete azt mondja, hogy a fejlődés (törzsfejlődés és az egyedfejlődés is) véletlen változások hosszú sorozata. és a biológia azt mondja, hogy ez tutira így van."

Nem mond ilyet a biológia. Természetesen van szerepe a véletlennek, de nem ezen van a hangsúly, hanem az adott környezethez való alkalmazkodáson, illetve ennek kapcsán a természetes és szexuális szelekción. Nincs semmiféle tudományos ellentmondás a kémia és a biológia között.

G. Nagy László 2022.10.27. 23:54:03

@HypocritSlayer:

Még egyszer átfutottam.

"Az érték mindig figyelmet teremt"

Ez abszolút naiv megközelítés. Van Gogh példáját említem a posztban, de adekvát példa József Attila is. Mindkettő kiemelkedő értéket teremtett. Egyik sem kapott méltó figyelmet életében. Kismillió hasonlóan elkallódott tehetség rohangál még köztünk. A legtöbbjüket úgy temetjük el, hogy haláluk után sem derül ki róluk, micsoda potenciált rejtettek.

2022.10.28. 00:55:59

@G. Nagy László:
a kémia azt mondja, hogy az élő szervezetben a vas az ugyanúgy működik, mint az fizikai vagy kémia elemként. mert az ugyanaz a vas. és a probléma, hogy a fizikai vas és a kémiai vas sincs egymással tökéletes összhangban. az elektromágnesség determinizmusa sem klappol igazán a vegytannal. a biosszal meg aztán végképp nem.

az élet valahogy létrejött. és az élettelen anyagokból jött létre. kavargással. százcsillió éve. na most ez ab start egy mesevilág. nem a szavannán az állatok, amik véletlen mutálódtak és az orrszarvúnak előnyös a nagy szaruképződménye és a kemény bőre, a zsiráfnak meg a hosszú nyaka. ami úgy jött létre, hogy a négylábúak agyba főbe kúrták egymást a szavannán és ilyen utódaik lettek százmillió év alatt. ezek maradtak fent. ez is erősen kérdéses. azt mondani, hogy ez bizonyított. nincs bizonyíték rá valójában. nem is nagyon lehet. ez egy mese, hogy az élet ilyesmi módon szerveződik. és mese legeleje a fizikával és a kémiával alig van összhangban. a fizikus azt mondja, hogy ő az ősrobbanásból kiszámolja, hogy mi volt az első másodpercben, a másodikban. és az összes többiben. ő ezt a mesét mondja, hogy márpedig az így van, mert ha nem, akkor a modern fizika nem igaz. beszélje meg a biológussal, aki szerint ugyanez egy véletlen kavargó akármicsoda. és ez a véletlen változás a lényeg. és a környezeti alkalmazkodás. a kémia azt mondja, hogy az atomok vanank. és hogy valami szép piros annak jelentősége nincsen. kémiában hol van olyan, hogy valami piros, vagy színes. az számít. a biológus meg azt mondja, hogy az számít, mert az vonzó, vagy hogy hosszú a nyaka. és eléri a fa tetején a levelet. a kémia azt mondja, hogy a zsiráf egy óriás molekulahalmaz. az úgy működik, ahogyan a kémcsőben működik a vegyi anyag. az nem kóringyálhat a szavannán. és nem gondolhatja a másikról, hogy ó milyen szép sárga. egyem meg a barna foltjaidat. ilyesmi nem jön ki a kémiából. a fizikából végképp nem. az élőlények viselkedésére a "nem tudjuk" el van nevezve úgy, hogy az kérem szépen az "evolúció". vagy annak "evolúciós okai vannak". és van egy mese, ami vagy igaz, vagy nem igaz. és semmi köze a kémiához, ami ugye szintén elég univerzálisnak mondja magát és a fizikához meg végképp nincs. ami megint ugye megint azt mondja, hogy a kozmosz a modern szuperfizikának van alávetve. a zsiráf is. mert az is univerzum része.

HypocritSlayer 2022.10.28. 08:06:42

@GyMasa:

>>Már, ne haragudj, de tanárnak lenni, már 40+ éve is egy szar szakma volt, alacsony fizetéssel.
Szóval, aki az elmúlt 40+ évben tanárnak állt az teljességgel tisztában volt azzal, hogy mire számíthat.

Ennek van egy olyan kellemetlen "hozadéka" is, hogy a jelenlegi tanárok egy (jó) része alkalmatlan/silány minőség emberileg is nemhogy szakmailag és azon kívül "tanárnak" is.

Vagyis, a kevés "elhivatott" mellett ott van a masszív többség, amelyiknek "csak ez jutott/csak ide vették fel/csak ezt volt képes elvégezni/ csak ennyire képes" stb, vagyis azért van ott, mert számára ez az elérhető legjobb szcenárió.

Másik: a semmirekellők nagy része meg politizál, iskolán belül is, mert "öntudatos" és " vállalja a véleményét" és ez áthatja a "munkáját", amihez meg sem erkölcsi, sem jogi alapjuk sincs , ráadásul morálisan is, de jogilag is tilos.

Abban a pillanatban, amikor a választások előtt, kvázi "ügyviteli kormányi működés alatt" elkezdtek hőbörögni, annak, tetszik vagy sem, de politikai célja volt sőt, állásfoglalás is és "oldalválasztás", a "segg pressziója az agy ellen", kimondottan az, hogy kormányt buktassanak.

Ezzel nyíltan politikai színtérre léptek, akarják vagy sem, de politikai szereplőkké váltak és mint politikai aktorokat, úgy is fognak bánni velük, megérdemelten. Ezen felül, meg a "jó nevében" elég sok jogtalanságot követtek el.

HypocritSlayer 2022.10.28. 08:10:35

@G. Nagy László:
>>Nyilvánvaló, hogy az evolúció nem egy entitás. Ahogyan a gravitáció sem az. Mindkettő "munkamódszer".

Igazán az sem.....

>>Az evolúció Isten munkamódszere a teremtésre.

Ez meg már hitvitává "fokozódik", és mivel én agnosztikus ateista volnék, nehezen fogunk ebben közös pontot találni.....

>>(Ebből a mondatból az evolúció a bizonyított elem, Isten léte a bizonytalan.

Vagyis a matematikai formál logika szerint, az egész bizonytalan:)

>> De a magam részéről szeretném hinni a létezését, ezért fogalmazok így.)

Én meg nem tudok hinni a létezésében, ezért patthelyzetbe kerültünk:)

HypocritSlayer 2022.10.28. 08:53:56

@G. Nagy László:

>>"Az érték mindig figyelmet teremt"
>>Ez abszolút naiv megközelítés. Van Gogh példáját említem a posztban, de adekvát példa József Attila is. Mindkettő kiemelkedő értéket teremtett. Egyik sem kapott méltó figyelmet életében.

És itt a "kulcsszó", éspedig az, hogy (életében) egyiket sem "értékelték".

És ha nem értékelik, akkor az nem érték, ugyanis az "érték" az bizony kor, társadalmi berendezkedés, "közízlés" stb. függvénye és közel sem mindig "kortalan", sőt, van ami devalválódik és van ami felértékelődik, akár egyedisége, akár szűkössége, akár csak az aktuális divat által.

Van az az anekdota, hogy egy ritka bélyegből csak kettő volt a világon és egyenként 1 millió dollárt értek. Az egyik (zsidó:)tulajdonos addig ment utána, amíg a másikat is meg nem vette egy aukción.
Fénykép, tapsvihar etc, mire a tulajdonos, amikor átvette a szerzeményét, a teljes nyilvánosság előtt elővette egy öngyújtót és elégette a bélyeget.
Mindenki felháborodott és megrökönyödött és kérdezték "hátezígyhogy"? Mire azt válaszolta, hogy egyenként 1-1 millió dollárt értek, de most, ez egyedül felbecsülhetetlen, akár 10 milliót is kérhetnék érte, azonnal.....

Amúgy meg ez az egyik legnagyobb hiba, és pl. a Cancel Culture alapja, hogy mai tudást/viszont/értékrendszert stb. vetítünk vissza a múltba és az által értékeljük, vagy átértékeljük és szó szerint "újraírjuk"......

>>Kismillió hasonlóan elkallódott tehetség rohangál még köztünk. A legtöbbjüket úgy temetjük el, hogy haláluk után sem derül ki róluk, micsoda potenciált rejtettek.

És itt a lényeg, mármint, hogy "hozomra nem adunk"......., másrészt pedig leírtad a "spekuláció" alapi lényegét:)

G. Nagy László 2022.10.28. 08:56:20

@HypocritSlayer:

"Én meg nem tudok hinni a létezésében, ezért patthelyzetbe kerültünk:) "

Nyilvánvalóan nem kerültünk patthelyzetbe. Ízlésed szerint is képes vagyok megfogalmazni a lényeget:

Az evolúció az a bizonyítottan létező metódus, amellyel az élővilág formálódik évmilliók óta.

2022.10.28. 09:01:14

@HypocritSlayer:
amikor a biológusnak rendesen azt kellene mondani, hogy nem tudjuk, akkor azt mondja, hogy kérem szépen ez az evolúció.

hogy jött létre a földből, az élettelen anyagból a növény? nem tudjuk. dehogy nem tudjuk. ez az EVOLÚCIÓ. addig addig kavargott a légkör, meg becsapódtak a meteoritok, meg még valami. a kozmikus háttérsugárzás is nyilván belejátszott. holle anyó és az északi szél. az nem? ez EVOLÚCIÓ. na jó és a növényekből hogy lettek állatok. az is az EVOLÚCIÓ? igen és az állatból az emberré válás is.

na és miért csíkos a zebra? EVOLÚCIÓ te hülye. előnyös neki a csíkosság. ki hitte volna. ez nem egy félig logikus mese? nem, ez kérem az EVOLÚCIÓ.

HypocritSlayer 2022.10.28. 09:07:34

@G. Nagy László:
>>Nyilvánvalóan nem kerültünk patthelyzetbe.

A patthelyzetet és a te hited és az én nem létező hitem kapcsán értettem.....

>>Ízlésed szerint is képes vagyok megfogalmazni a lényeget:
Az evolúció az a bizonyítottan létező metódus, amellyel az élővilág formálódik évmilliók óta.

Def. Metódus: "eljárás, eljárásmód, eljárásrend"

Def. Eljárás főnév -t, (-ok), -a:"Általában az eljár igével kifejezett cselekvés, tevékenység; az a tény, hogy vki, vmi eljár "

Az evolúció egyik sem, bocs......., ahogyan a bolygók keringése, a napsütés sem "metódus"/"eljárás", ugyanis mindkettő "antropomorfizáltan használatos" fogalom, valamilyen entitás által tette valami.......

G. Nagy László 2022.10.28. 09:17:23

@HypocritSlayer:

"Amúgy meg ez az egyik legnagyobb hiba, és pl. a Cancel Culture alapja, hogy mai tudást/viszont/értékrendszert stb. vetítünk vissza a múltba és az által értékeljük, vagy átértékeljük és szó szerint újraírjuk"

Ezzel azért légy óvatos! Itt számos - egymástól igen különböző - témát összemosol.

1. MŰVÉSZET - Kizárólag ez az, amiről beszéltem. Igenis van létjogosultsága annak, hogy a kultúra egy-egy termékét, képviselőjét UTÓLAG, akár évszázadokkal később is minősítsünk. Lehet, hogy az jön ki belőle, hogy az adott kor azért értékelte, mert vakok közt félszeműként császár lehetett.
Lehet, hogy azóta sok száz tehetségesebb született. És az is lehet, hogy a kora nem értette, nem fogta fel a jelentőségét, a zsenijét. József Attilát említem újfent: 85 év telt el a halála óta, de azóta sem volt olyan költőnk, aki megközelítette volna.

2. TUDOMÁNY - Itt a a felfedezések egymásra épülnek. Egyes technikák elavulnak, egyes tudományos tézisek megbuknak, másokra pedig csodák épülnek. Itt nagyon is van szerepe az időnek, és van szerepe annak, hogy a jelenből tekintünk visszafelé, felvértezve egy csomó olyan tudással, amellyel a múlt embere nem volt.

3. ERKÖLCS - Ez viszont az állandóság terepe. itt nincs pardon Ami gonoszság volt háromezer éve, az ma is az, és fordítva is így van. A progresszívekkel nem az a baj, hogy például elítélik a rabszolgatartást. Ebben abszolút igazuk van, visszamenőlegesen is. A progresszívek három dologban tévednek:

A) Egyetlen aspektusra hegyeznek ki mindent. Ha Thomas Jefferson rabszolgatartó volt, akkor maga volt a sátán. Mindegy, hogy akkoriban mindenki az volt. mindegy, hogy emberségesen bánt a rabszolgáival. Mindegy, hogy emellett a világ valaha volt legliberálisabb karaktere volt. Ezek nem számítanak.

B) A progresszívek ezer más - maguk által önkényesen kreált - szempontot is számonkérnek mindenkin, a múlt emberein is. Ez nyilvánvalóan helytelen.

C) A progresszívek feljogosítva érzik magukat a rongálásra, az erőszakra. Ez meg aztán tényleg mindennek az alja.

G. Nagy László 2022.10.28. 09:19:06

@HypocritSlayer:

"Az evolúció egyik sem, bocs......., ahogyan a bolygók keringése, a napsütés sem "metódus"/"eljárás", ugyanis mindkettő "antropomorfizáltan használatos" fogalom, valamilyen entitás által tette valami....... "

Ne kötekedj! Ez meddő szőrszálhasogatás. Te is tudod.

HypocritSlayer 2022.10.28. 09:21:52

@cvsvrs:
>>amikor a biológusnak rendesen azt kellene mondani, hogy nem tudjuk, akkor azt mondja, hogy kérem szépen ez az evolúció.

Még ez is megtörténhet, mármint az, hogy "egy biológus azt mondja":)
Irreleváns, mert valami nem válik attól igazzá, vagy hamissá, ha mondják/nem mondják.

Az evolúció az nem egzakt szabály, hanem törvényszerűség.
Önmagában semmi nem vizsgálható, ezt pontosan bizonyítja a fény "kettős" természete is, de Schrödinger macskája is efelé kapizsgál....

>>hogy jött létre a földből, az élettelen anyagból a növény?

Sehogy, mert a kérdés hamis dilemmát takar.

>> nem tudjuk. dehogy nem tudjuk. ez az EVOLÚCIÓ.
De, pontosan tudjuk, a növény magból jön létre, a földben, azok összetevőit felhasználva, nem a "földből", csak úgy, és ez nem az EVOLÚCIÓ, még megközelítőleg sem...........
(Amúgy van egy Iván Gábor nevű, szerintem eléggé becsavarodott és elborult barom, akire emlékeztet az "érvrendszered", ha véletlenül azonos lennél vele, akkor én nem kívánnék tovább veled eszmecserét folytatni, ha meg nem sértelek:), de akkor sem, ha igen:)

>>addig addig kavargott a légkör, meg becsapódtak a meteoritok, meg még valami. a kozmikus háttérsugárzás is nyilván belejátszott. holle anyó és az északi szél. az nem? ez EVOLÚCIÓ.

Nem.

>>na jó és a növényekből hogy lettek állatok. az is az EVOLÚCIÓ?

Nem.
>>igen és az állatból az emberré válás is.

Nem.

>>na és miért csíkos a zebra? EVOLÚCIÓ te hülye.

Nem.

>>előnyös neki a csíkosság.

Most, (még?:).

>>ki hitte volna. ez nem egy félig logikus mese? nem, ez kérem az EVOLÚCIÓ.

Nem, nem mese. Az evolúció az egy eléggé általános törvényszerűséget leíró hipotézis, és mivel eddig ez a legjobb/legpontosabb és legteljesebb hipotézis erre, addig ezt használjuk, ezt fogadjuk el. Ennyi. Se több, se kevesebb.

2022.10.28. 09:28:20

@G. Nagy László:
éppen az evolúció a tudományos cinizmus. az, hogy látunk valamit. és azt mondjuk, hogy kérem értjük mi ezt nagyon is jól. ez az evolúció. ez az állat azért csíkos, mert neki ez az előnyös. az meg foltos. mert neki az az előnyös. ha nem lenne neki előnyös, akkor nem lenne foltos. há nem érthető, be van bizonyítva kérem szépen. ennek szép nagy tollai vannak. mert az az előnyös. ezeknek meg nincsenek. mert annak meg az. hát nem érted te hülye. ez az evolúció.

valójában arról van szó, hogy nem tudjuk. és ezt elnevezik valahogy. a teremtő atyaúristennek is lehet nevezni. vagy annak a munkamódszerének. az nem lehet, hogy holle anyó vagy az északi szél. az is lehet. csak az úgy nem túl tudományos. ha azt mondjuk, hogy ez az evolúció, akkor már annak tűnik. persze érti az ember, hogy ez a mese egy félig logikus.

a lényegi kérdéseket tekintve elég homályos. hogy jöttek létre a földből a növények és abból, vagy miből az állatok és az állatokból az ember még a leginkább talán az, ami hihető. fajta jelleg kialakulása az még úgy hihető. a fajképződés is erősen kérdőjeles. azt kellene mondani, hogy fingunk nincs. és olyankor azt mondják, hogy még ezt se tudod? ez az evolúció!

G. Nagy László 2022.10.28. 09:46:53

@cvsvrs: Ugyanazt a faszságot mantrázod, mint egy berozsdásodott gramofon. Legalább a linkelt posztot olvasd el nyitott elmével. Még egyszer ide másolom:

teveszmek.blog.hu/2019/02/11/_boldogok_a_tudatlanok

Öt perc az egész. Fura lenne, ha semmit sem formálna a világlátásodon.

2022.10.28. 10:05:21

@G. Nagy László:
a paraszti nagyanyám azt mondta, hogy menjünk le a kert végébe. szedjünk csalánt a kacsáknak, mert azok nagyon szeretik. és ha segítenki akarok neki, akkor hozzam a kosarat. a nagyanyám nekilátott csalánt szedni. puszta kézzel.

gondoltam ez valami különös csalán lehet. én is megpróbáltam. de az közönséges csalán volt. kérdeztem nagyanyámat, hogy nem csípi? mire azt felelte, hogy úgy kell szedni, hogy ne csípjen. úgy kell a levelét megfogni. kérdeztem tőle, hogy? nagyanyám azt mondta, hogy nem tudja elmagyarázni hogyan fogja meg a levelét. gyerek kora óta szedi a csalánt a kacsáknak. kicsit csíp időnként, de megszokta. na ez is az evolúció. nagyanyám hozzáedződött a csalánhoz. és a dédanyám azt mondta neki, hogy nem kell kesztyű, az úri lányok sipítoznak. a csalán az egészséges. csak csíp egy kicsit. úgy szedjed, hogy csípjen. az dédanyám is ezt mondta. neki meg az ükanyja. őneki meg a szépanyja. ez az ősi "munkamódszer". nem tudjuk. valahogy mégis kigyakoroljuk. mert azt mondja, hogy kapkodd már a kezed lányom.

nagyanyám azt mondta, hogy drága kis unokám, csak azt ne kérdezd meg, hogy miért csíp a csalán. mert azt senki se tudja. őt gyerekkorában nagyon érdekelte. a tanító se tudta. mondtam, hogy ezt tanultuk az iskolában. a csalán attól csíp, amitől a hangya! a hangyasavtól.

nagyanyám azt mondta: na, ez már ravasz. attól csíp, amitől a hangya. és ezt honnan tudjuk? hm? fogják a csalán levét, a levelét és a hangya váladékát. desztillálják. felfőzik. lepárolják. mint a pálinkát. és úgy találják, hogy ugyanaz a szúrós szagú, színtelen anyagot kapják. hácéóóhá vizes oldata. a hangyasav. na jó honnan tudjuk, hogy ugyanaz és hogy az háhóakármicsoda? szúrós szagú, színtelen dolog sokféle lehet. onnan, hogy a többi anyagféleséggel ugyanúgy vegyül el. ezt hívják úgy, hogy vegytan avagy kémia. és abból ahogyan elvegyül kiokoskodják, hogy ebbe ez van, abban meg az van. ez nincs benne, abból meg kétszer annyi van.

nagyanyám azt mondta. ez a kémia? ez elég érdekes. kár, hogy nem tanítottak neki a faluban kémiát. mert őt ez nagyon érdekelte volna. a csalánszedés "tudományát" tanulták. nincs know how. nagyanyám nem tudta hogyan szedi a csalánt. csak úgy szedte. kapkodta a kezét. de nem tudja hogyan. ez van elnevezne úgy, hogy evolúció. a nem tudjuk. azt mondta az anyukája, hogy ezt csináld kislányom. és hozzáedződött. a környezetéhez. mert az ő anyja is ezt mondta neki, hogy hozzad a kosarat és szedjed te is. így evolválódott az uradalom.

2022.10.28. 10:12:19

@G. Nagy László:
van a földkerekség. és hogyan nőnek ki a földből ki a növények? magból. na jó hogyan lett a mag? az csak úgy lett. lett valahogy. nem tudjuk. és a biológus azt mondja, hogy ez az evolúció. arra rendesen azt kellene mondani, hogy passz. ezt nem tudjuk. és helyette az van, hogy e-vo-lú-ció. még ezt se érted? és ha azt mondják, hogy ez egy mesevilág, akkor azt mondom, hogy na jó. mesének nem rossz. de amikor azt mondják, hogy ez kérem szépen így van. mert így van és kész. be van bizonyítva, hogy százcsillió évvel ezelőtt ez így volt. meg hogy becsapódtak a meteoritok. utána meg a majom felegyensesett.

csak ez nem olyan, mint a pitagórász tétele. hanem egy mese. egy félig logikus mesevilág.

HypocritSlayer 2022.10.28. 10:43:37

@cvsvrs:
>>éppen az evolúció a tudományos cinizmus. az, hogy látunk valamit. és azt mondjuk, hogy kérem értjük mi ezt nagyon is jól. ez az evolúció.

Hogy honnan veszed ezek a tévképzeteket, az jó kérdés.....

>>ez az állat azért csíkos, mert neki ez az előnyös. az meg foltos. mert neki az az előnyös. ha nem lenne neki előnyös, akkor nem lenne foltos.

Fenét, néha lehet igaz az általad megfogalmazott, de sokszor épp hogy az igaz, hogy ezek a tulajdonságok "számára nem hátrányosak", vagy, amíg "pozitív a mérleg", addig él és szaporodik.
Ha bármilyen változás bekövetkezik és nem képes hozzá alkalmazkodni, akkor az egyed, majd a populáció szinten kipusztul.
Rengeteg olyan "tulajdonság van" ami "valamikor jól jött", vagy épp "életet mentett", de az is lehet, hogy az "indifferenciája" volt előnyös, relatívan, a többi hasonló egyedhez képest, de ma már irreleváns, de nem szelektálódott ki, mert nem volt rá "kényszer".

Fordított irányban nem (mindig) működik a "bizonyítás", vagyis ha az okozatból/eredményből következtetünk vissza az okra, vagy adunk valamiféle magyarázatot, de neked ez fixa ideáddá vált, és nem vagy képes a csőlátásodból kiszakadni.....

>> há nem érthető, be van bizonyítva kérem szépen. ennek szép nagy tollai vannak. mert az az előnyös. ezeknek meg nincsenek. mert annak meg az. hát nem érted te hülye. ez az evolúció.

Nem, ez (még mindig :)nem az evolúció:)

>>valójában arról van szó, hogy nem tudjuk.

Pontosan, és a leglogikusabb magyarázatot próbáljuk adni, aztán ez vagy igaz, vagy nem, de ennek semmi köze az evolúcióhoz, még mindig nincs:)

>>és ezt elnevezik valahogy. a teremtő atyaúristennek is lehet nevezni. vagy annak a munkamódszerének. az nem lehet, hogy holle anyó vagy az északi szél. az is lehet. csak az úgy nem túl tudományos.

Hit és szektákat keversz oda, ahol ezeknek nincs helyük és a katyvaszt elkezded csépelni:)

>>ha azt mondjuk, hogy ez az evolúció, akkor már annak tűnik. persze érti az ember, hogy ez a mese egy félig logikus.

Senki nem mondja, hogy ez az evolúció:)

>>a lényegi kérdéseket tekintve elég homályos. hogy jöttek létre a földből a növények

Nem homályos, mert sehogy nem jöttek létre....

>> és abból, vagy miből az állatok és az állatokból az ember még a leginkább talán az, ami hihető. fajta jelleg kialakulása az még úgy hihető. a fajképződés is erősen kérdőjeles. azt kellene mondani, hogy fingunk nincs. és olyankor azt mondják, hogy még ezt se tudod? ez az evolúció!

Bábokat állítasz és csépeled, olyan "Zuzu Petas " szinten:)

HypocritSlayer 2022.10.28. 10:48:47

@cvsvrs:
>>úgy kell a levelét megfogni. kérdeztem tőle, hogy? nagyanyám azt mondta, hogy nem tudja elmagyarázni hogyan fogja meg a levelét. gyerek kora óta szedi a csalánt a kacsáknak. kicsit csíp időnként, de megszokta. na ez is az evolúció.

Nem, nem az.

>>nagyanyám nem tudta hogyan szedi a csalánt. csak úgy szedte. kapkodta a kezét. de nem tudja hogyan. ez van elnevezne úgy, hogy evolúció.

Nem, nem az.

>> a nem tudjuk. azt mondta az anyukája, hogy ezt csináld kislányom. és hozzáedződött. a környezetéhez. mert az ő anyja is ezt mondta neki, hogy hozzad a kosarat és szedjed te is. így evolválódott az uradalom.

Az egész történetnek köze sincs az evolúcióhoz.....

2022.10.28. 10:50:19

@HypocritSlayer:
az egy mese, hogy ez kérem szépen előnyös, hogy foltos. a másik meg nem foltos. és neki az előnyös. mert ha nem lenne előnyös, akkor nem szaporodna. de szaporodik, tehát előnyös.

az evolúciós elmélet ilyen körben forgó érvelések özöne.

2022.10.28. 11:02:02

@HypocritSlayer:
mondjuk a kúpszeletek elmélete tudomány. hogy van egy kúp. ezt elmetszük egy síkkal, akkor kaphatunk ellipszist, parabolát, hiperbolát. és elég pontosan megmondjuk, hogy mi a kúp, a sík és ezek a latin szavak micsodát jelentenek. és ki tudjuk számolni, hogy ez bizony négyzetes és fordított arányossággal függ össze. trükkösen húzott egyenes vonalakból és görbékből ilyen alakzatok állnak össze. és mondjuk az ilyesmi az, amihez kétség nem fér. ez az, amit be lehet bizonyítani.

ehhez képest az, hogy a zsiráfnak előnyös a hosszú nyaka, mert a fa tetejéről legeleli vele a levelet. és egyszer csak valami négylábú elevenszülőknek lett egy hosszú nyakú utódja, amelyik vígan legelészett a fa tetejéről is. ez mondjuk logikusnak hangzik. de ez egyáltalán nem bizonyított. hanem éppenséggel elhihetjük. hogy ezt így alakította ki a természet. vagy a teremtő. ez egy mese. és nem olyan, mint a kúpszeletek elmélete.

HypocritSlayer 2022.10.28. 12:30:21

@cvsvrs:

>>az egy mese, hogy ez kérem szépen előnyös, hogy foltos. a másik meg nem foltos. és neki az előnyös. mert ha nem lenne előnyös, akkor nem szaporodna. de szaporodik, tehát előnyös.

Vagy nem érted, vagy ennyire leszűkíted, de nem, nem mindenek van evolúciós/szelekciós oka, vagy is nem olyan értelemben, ahogyan ezt te suggallni szeretnéd.
.
És mint mindig, nem "önmagában valami előnyös, vagy hátrányos", hanem "ez a csomag a legalkalmasabb", abból nem lehet arra következetetni, hogy egyik vagy másik eleme mire jó, vagy sem, előnyős-e vagy sem, sőt van olyan tulajdonság, ami egyszerre előnyös is, meg hátrányos is, környezet, időjárás, különböző természeti hatások etc.
A szép benne az, hogy adott esetben "recesszív"-ként "túlélhet" és ha a körülmények úgy hozzák, akkor dominánsá is válhat.

>>az evolúciós elmélet ilyen körben forgó érvelések özöne.

Akkor ezek baromságok, mindegy, hogy ki és miért "érvel" ilyen hülyeségekkel.

Az egész érvrendszered kb. ugyanarra a hamis "levezetést" veszi alapul, hogy "az ember a majomtól származik"........., mert az emberek jó része kb. ennyit képes felfogni ebben a témában. És nem, ez sem igaz.....

HypocritSlayer 2022.10.28. 12:32:57

@cvsvrs:
>>ehhez képest az, hogy a zsiráfnak előnyös a hosszú nyaka, mert a fa tetejéről legeleli vele a levelet. és egyszer csak valami négylábú elevenszülőknek lett egy hosszú nyakú utódja, amelyik vígan legelészett a fa tetejéről is. ez mondjuk logikusnak hangzik. de ez egyáltalán nem bizonyított. hanem éppenséggel elhihetjük. hogy ezt így alakította ki a természet. vagy a teremtő. ez egy mese. és nem olyan, mint a kúpszeletek elmélete.

Persze, hogy nem olyan, mivel egyrészt szalmabábot állítasz fel és ezt még megfejeled egy "Chewbacca védelemmel" .....(Már az egyik is túl sok volt....)

2022.10.28. 13:04:29

@HypocritSlayer:
mi a tudomány? egy formális axiomatikus elmélet. van néhány axiomatikus alapállítás. és ha az azonosan igaz, akkor vannak tételeink, amit szintén igazak (feltéve, hogy az axiómáink is azonosan igazak) és van a bizonyításhoz tartozik egy formalizmus. amiben van néhány rosszul definiált alapfogalom. nem mondjuk meg, hogy mi a pont. van a pont és kész. mindenki el tudja képzelni, hogy az micsoda. és feltehetően ugyanazt érjük alatta.

ehhez képest az evolúció elmélete egy feltevés. valójában csak azt bizonyítja, amit azonosan igaznak előfeltételez. abban nincsenek olyan típusú bizonyítások, mint a matematikában. és olyan típusú visszavezetések sincsen.

egyszerűen van néhány előfeltevés, amit kétségtelenül igazol néhány tény. és egyébként még így is értetlenül állunk a teremtéstörénet előtt. van egy félig logikus mesénk. és egy másik mesénk az ősrobbanásról. hogy minden az atomokból lett. az atomok a csillagokból. és az összes anyag össze volt sűrűsödve. csak olyan forró volt, hogy felrobbant. vagy nem volt olyan nagyon forró csak szétesett. mindenesetre ebben a robbanásban vagyunk benne. és abból lett a mindenség. csak kizöldült a bolygó. meg kiegyenesedtek a majmok. az evolúció miatt. és ez egy nagy oltári mázlinak tűnik, mert ilyesmihez hasonlót nem nagyon látunk.

ezzel kapcsolatban olyan erős állításokat aligha lehet tenni, mint amit a kúpszeletekről tudunk. hanem van egy mesemondó verseny. amibe a papok mellett a tudósok is beneveztek.

2022.10.28. 13:28:41

@HypocritSlayer:
a pitagórász tétele úgy igaz, hogy van néhány alaigazság, amit elfogadsz azonosan igaznak, akkor abból létrejön egy kis világ, amit nevezzünk euklidészi térnek és abban a derékszögű háromszög befogóinak négyzetösszege megegyezik az átfogó négyzetével. és ennek a bizonyításához néhány nem, vagy rosszul definiált alapfogalom és alapállítás szükséges.

az evolúciós elmélet azt "bizonyítja", amit előfeltételez. változik a világ. és kialakul benne a sokféleség. a négylábúak ugrabugráltak afrikában és lett belőle mindenfele állat. így alkalmazkodtak a könyezetükhöz. amelyik környezet hogy jött létre? az is csak úgy létrejött. telt múlt az idő. hogy lett a pálmafa? elönyös volt neki pálfának lennie.

lehet az evolúcióból formális axiomatikus elméletet kreálni. csak nincs az a formalizmus, amiből kijönne a pálmafa. ha lenne, akkor a laborban elő lehet állítani valami porból. kavargatni kellene és hoppácska ez egy pálmafa. ilyen formalizmus azonban nincsen. pont ez hiányzik. egy pálmamagot se tudunk így előállítani. vagy egy amőbát se tudunk ilyenformán összerakni. egy kanál atom ebből, egy kanál a másikból, és a harmadikból. véges számú összetevője van az amőbának, úgy a világegyetemnek. meglögyböljük. és hopp ott az amőba. összeáll a kvarkokból, a leptonokból és a bozonokból.

az ősrobbanás és az evolúció teremtéstörténetnek elég keskeny. és nincs semmiféle bizonyíték ezekre abban az értelemben, ahogyan a pitagórász tételére. közelítőleg se. és lehet mondani, hogy persze, mert a matematika egzakt. a biológia meg annyira. mit számít az? a történelem meg még annyira se.

el kezdtek ásni errefelé. találtak három téglát. és abból megfejtették, hogy nyolcszögletű termplomtorony állt itt. mert a három tégla nagyobjából úgy feküdt a földbe. és mivel egy pápai követ az mondta, hogy magnifico. megállapították, hogy egy 8 szögletű 20 méteres torony állt itt kérem. 15 méteresre nem mondta volna, hogy magnifico. 25 métereset meg ne képzeljünk oda. legyen 20 méteres. ez is ugyabár tudomány. ezek azonban a mesevilágok ezek a matematikához mérten.

a nyelvészet az, ahol aztán lehet mondani szinte akármit. mit a józsef szó jelentése. ami szlávul joszif, törökül juszuf, németül jóska, olaszul guiseppe, angolul joseph. magyarul kell olvasni. jó és szép. ezt jelenti. az van odaírva. csak az olaszosan a jó úgy mondják, hogy dzsú, a szépet meg szeppe. amúgy nyilván ezt jelenti feltéve, hogy ez egy magyar eredetű. ha a magyar napkeleti bölcselet nyelve, a három királyoké, akkor "logikus", hogy a józsef azt jeleni: jó és szép.

héberül h-sz-f azt jelenti adni. és akkor nyilván ebből a héber igéből ered. és azt jelenti: jahve gyarapítson, az Isten áldja meg a most született gyermekeket. h-sz-f. adni. és akkor nyilván ezt jelenti. ez is "logikus".

a nem formális nyelvészet nagyrészt már ilyen. a bölcseletben az előfeltevések is erősen vitatottak. az evolúciós biológiában a formalizmus hiánya jelenti a problémát. logikusnak logikus állításokat lehet tenni. csak azok nem feltétlen igazak. miből vezeted le azt, amit állítasz. és hogyan vezeted le. ezek esetenként hiányoznak.

HypocritSlayer 2022.10.28. 14:11:18

@cvsvrs:
>> az evolúció elmélete egy feltevés. valójában csak azt bizonyítja, amit azonosan igaznak előfeltételez. abban nincsenek olyan típusú bizonyítások, mint a matematikában. és olyan típusú visszavezetések sincsen.

Pontosan, egy hipotézis, ami eddig a legjobban megmagyarázza az adott területen működő dolgokat.

>>egyszerűen van néhány előfeltevés, amit kétségtelenül igazol néhány tény. és egyébként még így is értetlenül állunk a teremtéstörénet előtt.

Az érdekes az, hogy eredetileg az össze teremtéstörténet minden, csak nem teremtéstörténet, hanem "Istenek harca" egymással, kivétel nélkül.

Ami érdekes, hogy pont fordítva történt az isten kultusz, mint ahogyan elviekben kellett volna történnie: megmagyarázhatatlan>ismeretlentől való félelem>kognitív disszonancia oldása>haláltudat-elképzelik a "másvilágot">antropomorfizálják a "szellemeket"> egy mindenhatóra, mitikus, mindentudó és omnipotensben, eredet, ősok-ban találják meg a tökéletest etc.
Miközben a valóságban épp az történt a fellelhető források szerint, hogy sok "isten" volt, amelyek "tudást, bölcsességet és technológiát adtak" az emberek különböző csoportjainak, különböző helyeken, különböző korokban, miközben harcban álltak egymással.
Aztán egy idő után belekeverednek az ember(szerű lény)ek is, akik "alacsonyabb rendűek".
Majd megjelenik az ember nemesítése/génmanipulációja/teremtése, aztán ennek vannak vadhajtásai, no meg "isteni tulajdonságok", aztán egyszercsak ezek a hibridek egymás közt is szaporodni kezdtek és ezzel megborítottak mindent.
Hirtelen rájönnek, hogy "meztelenek" és innen indul a mai ember és millió években mérhető "ugrás" lett valahogyan "lerövidítve" , mindig is hiányzott az "átmeneti" láncszem, hiszen nem is lehet, egy hibrid fajnál.

Minél jobban telik az idő, és minél távolabb kerülünk a valóban élő "istenektől", talán itthagytak, és csak az írott és emlékezetben megmaradt dolgok elkezdik a saját útjukat járni, mesék, mondák, legendák, egyre mitikusabbá kezd válni minden, újraírják, átírják, kezd csökkenni a számuk, keverednek dolgok, egyre inkább dogmatizálódik míg a három, illetve kétpólusú rendszerek hol egymással viaskodva, hol értelmetlen szimbiózisban megteremtik azt az elérhetetlen mindenhatót, amelyet összegyúrnak a sok kis valamikori gyarló istenecskéből és lesz egy mindenható valami, akinek nevében aztán újraírják és ellentmondás nem tűrően az egész múltat és olyan szinten törölnek mindent és pusztítanak el, hogy a mai világ csak gyenge kisinas mellette....

>>van egy félig logikus mesénk.

Igazán semennyire sem logikus mert addig hegesztették, hogy minden megtalálható benne és annak az ellenkezője is.

>>és egy másik mesénk az ősrobbanásról.

Az nem mese, az egy hipotézis, eddig a legvalószínűbb, a mostani tudásunk alapján.

>>hogy minden az atomokból lett.

ha logikusan gondolkodunk.

>>az atomok a csillagokból.

Fordítva.....

>> és az összes anyag össze volt sűrűsödve. csak olyan forró volt, hogy felrobbant. vagy nem volt olyan nagyon forró csak szétesett. mindenesetre ebben a robbanásban vagyunk benne. és abból lett a mindenség.

Kb. ez az amit felteszünk, hogy így lehetett.

>>csak kizöldült a bolygó. meg kiegyenesedtek a majmok. az evolúció miatt.

Kissé nagy lett az ugrás:)
Ugyanis valahol, valmilyen formában az élet is megjelent, aztán jön csak a "zöldbolygó"....

>>és ez egy nagy oltári mázlinak tűnik, mert ilyesmihez hasonlót nem nagyon látunk.

Bizony, annak tűnik, hacsak nem valaminek/valakinek a "Mátrixában" éldegélünk:)

>>ezzel kapcsolatban olyan erős állításokat aligha lehet tenni, mint amit a kúpszeletekről tudunk.

Mert nincs olyan biztos alapunk, mint a kúpszeletek tekintetében....

>>hanem van egy mesemondó verseny. amibe a papok mellett a tudósok is beneveztek.

Ha ez a kettő neked "egyenértékű", és ezt püfölöd, akkor ez a te privát bejáratú hitrendszered, de remélem elfogadod, hogy ez pl. számomra nem releváns?

HypocritSlayer 2022.10.28. 14:46:59

@cvsvrs:
>>a pitagórász tétele úgy igaz, hogy van néhány alaigazság, amit elfogadsz azonosan igaznak,

Nemcsak elfogadom, hanem a saját érzékelhető világomon belül ezek tények , vagy tényszerű dolgok, ami azt jelenti, hogy a tapasztalat ezt minden esetben eddig 9,9999999999999999999999999999999999999999999999 stb%!-ban visszaigazolta és most is visszaigazolja.

>>akkor abból létrejön egy kis világ, amit nevezzünk euklidészi térnek és abban a derékszögű háromszög befogóinak négyzetösszege megegyezik az átfogó négyzetével. és ennek a bizonyításához néhány nem, vagy rosszul definiált alapfogalom és alapállítás szükséges.

Csúsztatsz, ugyanis a jelenlegi, valós, érzékelt világunkban és az általunk ellenőrizhető módon ezek az eddigi "legigazabb definíciók, amelyet a világunk visszaigazol.
Amint bebizonyosodik, hogy van jobb, vagy pontosabb, abban a pillanatban korrekció történik, a "jobbra".

>>Vagyis a pitagórász tétele úgy igaz, hogy van néhány alaigazság, amit elfogadsz azonosan igaznak,

Azért fogadom el azonosan igaznak, mert az összes, rendelkezésre álló lehetőség közül eddig ez az, mai azonosan igaz, ezért lesz belőle "alapigazság".
Vagyis, amit sugallni szeretnél, hogy ez egy sok "valid" lehetőség közül, nem igaz, mert a többi meg sem közelíti ennek az "igazságtartalmát"!

>> akkor abból létrejön egy kis világ, amit nevezzünk euklidészi térnek és abban a derékszögű háromszög befogóinak négyzetösszege megegyezik az átfogó négyzetével. és ennek a bizonyításához néhány nem, vagy rosszul definiált alapfogalom és alapállítás szükséges.

Megint csúsztatsz és ez már zavaró: ugyanis az euklidészi térben nincs "rosszul definiált alapfogalom és alapállítás", pontosan azért, mert nincs ellentmondás.

>>az evolúciós elmélet azt "bizonyítja", amit előfeltételez.

Az evolúciós elmélet nem bizonyít semmit.
Nincs is "előfeltételezése", mert az élet keletkezéséről nem nyilatkozik.
A evolúció pusztán egy törvényszerűségnek a leírása, a tapasztalatok és ez előforduló "minták" egybehangzó , nagy szignifikancia szintű koherencia alapján.

>>változik a világ. és kialakul benne a sokféleség.
Ja. Mi a kérdés?

>>a négylábúak ugrabugráltak afrikában és lett belőle mindenfele állat.

Megint visszatértél a primitív ember evolúció értelmezéséhez: "höhő, a tanár lett majomból, hő, ha ezt taníccsa nektek, hő"....

>> így alkalmazkodtak a könyezetükhöz.

Tévedés, azok maradtak fenn, amelyek képesek voltak elviselni és generációról generációra annyit "változni", hogy "aklimatizálódjanak".
Ez azért nem ugyanaz.....

>> amelyik környezet hogy jött létre?

Indifferens.

>> az is csak úgy létrejött.

Mivel az evolúció/szelekció szempontjából ez egy adottság, így lényegtelen, csak egy "paraméter" az egyenletben.

>> telt múlt az idő. hogy lett a pálmafa? elönyös volt neki pálfának lennie.

Nem. És amíg erőlteted ezeket, nehéz lesz értelmes párbeszédet folytatni, mert állandóan összeszarod a sakkasztalt:) és levered a bábukat:)

HypocritSlayer 2022.10.28. 14:47:44

@HypocritSlayer: folyt.

>>lehet az evolúcióból formális axiomatikus elméletet kreálni.

Csak épp nem érdemes, mert baromság lenne.

>>csak nincs az a formalizmus, amiből kijönne a pálmafa.

Persze, hogy nincs, nem is értem, hogy miért püfölöd.....

>>ha lenne, akkor a laborban elő lehet állítani valami porból. kavargatni kellene és hoppácska ez egy pálmafa.

És akkor megint jön a "bábuborogatás" és a többi.....

>>ilyen formalizmus azonban nincsen.

Egyetértünk, de nincs is szükség rá.

>>pont ez hiányzik. egy pálmamagot se tudunk így előállítani. vagy egy amőbát se tudunk ilyenformán összerakni. egy kanál atom ebből, egy kanál a másikból, és a harmadikból. véges számú összetevője van az amőbának, úgy a világegyetemnek. meglögyböljük. és hopp ott az amőba. összeáll a kvarkokból, a leptonokból és a bozonokból.

Bizony, jól is néznénk ki, ha ezt sikerülne megtenni.

>>az ősrobbanás és az evolúció teremtéstörténetnek elég keskeny. és nincs semmiféle bizonyíték ezekre abban az értelemben, ahogyan a pitagórász tételére. közelítőleg se

De nem is kell, mert két külön dologról beszélünk, másrészt pedig az evolúció soha nem foglalkozik teremtéstörténettel, hiszen nem a tárgya és semmi eszköze sincs hozzá, nem ez a feladata.

>>. és lehet mondani, hogy persze, mert a matematika egzakt. a biológia meg annyira. mit számít az? a történelem meg még annyira se.

Többek közt azért sem....

>>el kezdtek ásni errefelé. találtak három téglát. és abból megfejtették, hogy nyolcszögletű termplomtorony állt itt. mert a három tégla nagyobjából úgy feküdt a földbe. és mivel egy pápai követ az mondta, hogy magnifico. megállapították, hogy egy 8 szögletű 20 méteres torony állt itt kérem. 15 méteresre nem mondta volna, hogy magnifico. 25 métereset meg ne képzeljünk oda. legyen 20 méteres. ez is ugyabár tudomány. ezek azonban a mesevilágok ezek a matematikához mérten.

Ennek köze sincs az evolúcióhoz, semmiféle értelemben.....

>> az evolúciós biológiában a formalizmus hiánya jelenti a problémát.

Nincs ilyen fogalom, hogy "evolúciós biológia",,márcsak azért sem, mert az evolúció az nem jelző és evolúció mentes biológia sem létezik:), csak szimplán biológia....

>>logikusnak logikus állításokat lehet tenni. csak azok nem feltétlen igazak. miből vezeted le azt, amit állítasz. és hogyan vezeted le. ezek esetenként hiányoznak.

Főleg ha szalmabábokat állítasz fel és elkezded püfölni őket.....

2022.10.28. 15:23:45

@HypocritSlayer:
az eredetelméletek legalább részben meseszerűek. kozmikus ősrobbanás, vagy az evolúció. vagy akár a magyar nép etnogenezise. azért ezt néhány száz csontból is nehéz megállapítani. és nem mindegy, hogy hol és meddig ásnak. mit pénzelnek. most éppen már lassan mongolok vagyunk. mert ha arrafelé ásnak, akkor abba az irányba látnak folytonosságot az archeogenetikusok. vagy a magyar nyelv eredete. tkp. vallási kérdések.

noé ha egy személy volt, akkor nő volt. mert egy férfi nem nemzhet három különböző rasszba tartozó fiúgyermeket. nem lehet valakinak ez egyik fia sémita, a másik hámita (fekete) és a harmadik jáfetita (fehér). ezekhez az evolúciós biológiai törzsekhez azért különböző y kromoszómák tartoznak. ami apáról fiúra adódik át legfeljebb nagyon kis változással. nincs rekombináció. tehát azt elég biztosan állíthatjuk, hogy noé ha létező személy volt, akkor nő volt. és három különböző rasszba tartozó férfitől született három fiúgyereke. és ezzel megmentette az emberiséget az a kevés nő, aki életben maradt az özönvíz után. valami ilyesmiről szól a sztori.

hoppácska. noe = nő. csak magyarul kell olvasni és mindjárt érthető. ez ugyebár elég logikus magyarázat. csak nem lesz túl sok olyan népcsoport, amelyik elfogadná. mert úgy a zsidókereszténység elveszítené az ősapját. biologikusan azt kellene mondani, hogy ősanyja volt. nem lehetett máshogy. csak nő lehetett. na de biblia, a talmud és a korán nem tévedhet. úgy, hogy férfi. ősapa. punktum.

HypocritSlayer 2022.10.28. 15:33:33

>>az eredetelméletek legalább részben meseszerűek. kozmikus ősrobbanás, vagy az evolúció.

Hamis dilemmát állítasz fel, nem "vagy" hanem inkább "és " kapcsolat lehetséges.

>>vagy akár a magyar nép etnogenezise. azért ezt néhány száz csontból is nehéz megállapítani. és nem mindegy, hogy hol és meddig ásnak. mit pénzelnek. most éppen már lassan mongolok vagyunk. mert ha arrafelé ásnak, akkor abba az irányba látnak folytonosságot az archeogenetikusok. vagy a magyar nyelv eredete. tkp. vallási kérdések.

Nme tudom, hogy jön ide, de a nyelvünk sok szempontból érdekes, a már meghalt Kiss Dénes könyvét érdemes tanulmányozni ez ügyben....
www.youtube.com/watch?v=tfwyDr2pooE

>>noé ha egy személy volt, akkor nő volt. mert egy férfi nem nemzhet három különböző rasszba tartozó fiúgyermeket. nem lehet valakinak ez egyik fia sémita, a másik hámita (fekete) és a harmadik jáfetita (fehér).

Dehogy nem, csak három felesége kell, hogy legyen:)
pl. Kínai, néger, pápua:)

>>ezekhez az evolúciós biológiai törzsekhez azért különböző y kromoszómák tartoznak. ami apáról fiúra adódik át legfeljebb nagyon kis változással. nincs rekombináció. tehát azt elég biztosan állíthatjuk, hogy noé ha létező személy volt, akkor nő volt. és három különböző rasszba tartozó férfitől született három fiúgyereke.

Ez egy hipotézis, de igezán nem lényeges.

>> és ezzel megmentette az emberiséget az a kevés nő, aki életben maradt az özönvíz után. valami ilyesmiről szól a sztori.

Ha neked ez szimpatikusabb.....

>>hoppácska. noe = nő. csak magyarul kell olvasni és mindjárt érthető. ez ugyebár elég logikus magyarázat. csak nem lesz túl sok olyan népcsoport, amelyik elfogadná. mert úgy a zsidókereszténység elveszítené az ősapját. biologikusan azt kellene mondani, hogy ősanyja volt. nem lehetett máshogy. csak nő lehetett. na de biblia, a talmud és a korán nem tévedhet. úgy, hogy férfi. ősapa. punktum.

A téma szempontjából irreleváns....

6.Lenin 2022.10.28. 16:19:53

@HypocritSlayer:

Te pedig elveted a Teremtés lehetőségét, és a kívül irányított beavatkozás lehetőségét, mert ilyesmit még nem láttál, és nem fér a világról alkotott képedbe.
Nem a Bibliában leírtakra gondolok a teremtésnél, de közelebb lehet a valósághoz, mint gondolnánk.
Szerintem.

Láttad mi van a végtelen univerzum szélétől 10 cm-re?

HypocritSlayer 2022.10.28. 16:42:52

@6.Lenin: >>>Te pedig elveted a Teremtés lehetőségét,

Ha nem vetném el, akkor valósággá válnak?

Nem értem a logikát ebben....

>>és a kívül irányított beavatkozás lehetőségét,

Dehogy vetem el, sőt, egész eposzban "ecseteltem" az "istenek beavatkozásának" lehetőségét:)DDD

>>mert ilyesmit még nem láttál, és nem fér a világról alkotott képedbe.

Dehogynem, a génsebészet mára már valóság...

>>Nem a Bibliában leírtakra gondolok a teremtésnél, de közelebb lehet a valósághoz, mint gondolnánk.

Persze, allegorikusan szinte bármilyen történetből ki lehet hozni......

>>Láttad mi van a végtelen univerzum szélétől 10 cm-re?

Palpatine gyűjti az erejét, hogy visszatérjen?

6.Lenin 2022.10.28. 17:07:46

@HypocritSlayer:

Miért kéne "istenek beavatkozásán" rugózni?

Az ember egy szaporodásra is képes biológiai robot, lebutított programmal. De a génsebészettel lassan az ember is képes lesz eljutni egy saját "gyártású" robot előállítására, és időnként beavatkozva , kívülről javítani a program hatékonyságában.
Kik, mikor, hogyan, mi célból talán majd 1x tisztázódik is

Mi ebben az elképzelhetetlen? Csak fantázia kérdése, és..........persze ez nem jövő héten kedden lesz ebéd után megvalósítva, de idő van szarásig.

Az "univerzum szélétől 10 cm-re" egy beugratás volt és sikeres.,

Minél messzebb látunk az univerzumban, annál többször olvasható a "tudósoktól", hogy amit láttak, nem is szabadna megtörténnie. Legalább is földi körülmények közt nem.
És még hol van még az univerzum vége előtti 10 cm?

HypocritSlayer 2022.10.28. 17:34:11

@6.Lenin:
>>Miért kéne "istenek beavatkozásán" rugózni?

Nem igazán értem, mire szeretnél ezzel célozni......

>>Az ember egy szaporodásra is képes biológiai robot, lebutított programmal.

Vannak még más, "szaporodásra képes biológiai robotok" az emberen kívül?

>>Az "univerzum szélétől 10 cm-re" egy beugratás volt és sikeres.,

Örülök neki, meséld el a poént, hogy én is röhöghessek.....

>>Minél messzebb látunk az univerzumban, annál többször olvasható a "tudósoktól", hogy amit láttak, nem is szabadna megtörténnie.

Vagyis a "Truman Show" határait feszegetjük?

>>És még hol van még az univerzum vége előtti 10 cm?

A valódi kérdés az, hogy hány (milliárdnyi?) fényév szükséges még, hogy meglássuk ezt a pontot?.......

6.Lenin 2022.10.28. 17:41:01

@HypocritSlayer:

"A valódi kérdés az, hogy hány (milliárdnyi?) fényév szükséges még, hogy meglássuk ezt a pontot?......." igen.
A másik meg az, hogy vajon mi mindent látnánk útközben, amiről ma még fingunk sincs. A többi az lényegtelen, elmúlik

Ja, a 10 cm-t komolyan vetted mert válaszoltál rá. Nem túl bonyolult kérdés , lélektanból kifolyólag. Röhögés közben nézz a tükörbe.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.10.28. 20:58:55

@GyMasa: ennyire nem lehetsz hülye! Felső tízezer feltőkésítése. Az.

GyMasa 2022.10.29. 00:08:21

@HypocritSlayer:
"Ennek van egy olyan kellemetlen "hozadéka" is, hogy a jelenlegi tanárok egy (jó) része alkalmatlan/silány minőség emberileg is nemhogy szakmailag és azon kívül "tanárnak" is."
Igen, és erre az akapvető problémára az ellenzék most azt javasolja, hoyg elvárások, és válogatás nélkül emeljük meg a fizetésüket.
Vajon, ha egy szar tanárnak odaadunk 2 millió netót havonta, akkor mi fog történni:
- Megembereli magát, és ezután jól fog tanítani
- Minden megy ugyanúgy, esetleg még felfuvalkodott fax is lesz belőle

"Vagyis, a kevés "elhivatott" mellett ott van a masszív többség, amelyiknek "csak ez jutott/csak ide vették fel/csak ezt volt képes elvégezni/ csak ennyire képes" stb, vagyis azért van ott, mert számára ez az elérhető legjobb szcenárió."
Ezt én tudom, volt szerencsém régebben egy évet PhD képzésen részt venni, és meglátni, hogy működik a felsőoktatás.
A következtetésem az az volt, hogy a felsőoktatásnak (sem) a kevés pénz a problémája (mert mindegyik egyetemi tanárnak megovlt a maga kis mellékese, ami durva összegeket hozott nekik.) és még több pénz ráöntésével sem fogod a problémát megoldani.
Annak csak az lesz az ereeménye, hogy drágán lesz SZAR oktatási rendszered.

"Másik: a semmirekellők nagy része meg politizál, iskolán belül is, mert "öntudatos" és " vállalja a véleményét" és ez áthatja a "munkáját", amihez meg sem erkölcsi, sem jogi alapjuk sincs , ráadásul morálisan is, de jogilag is tilos."
Na, ezt én is erősen visszataszítónak tartom.
Pont attól lennének "profik", ha az osztálytermen kívül tudnák hagyni mindezeket az előfeszítéseiket, és a teremben CSAK az adott tárgyat tanítanák.

"Abban a pillanatban, amikor a választások előtt, kvázi "ügyviteli kormányi működés alatt" elkezdtek hőbörögni, annak, tetszik vagy sem, de politikai célja volt sőt, állásfoglalás is és "oldalválasztás", a "segg pressziója az agy ellen", kimondottan az, hogy kormányt buktassanak."
Ez most egy nagylendületű, EU-s projekt... Szeinted majd pont a tanárok maradnak ki belőle?

"Ezzel nyíltan politikai színtérre léptek, akarják vagy sem, de politikai szereplőkké váltak és mint politikai aktorokat, úgy is fognak bánni velük, megérdemelten. Ezen felül, meg a "jó nevében" elég sok jogtalanságot követtek el. "
Igen, jól látod!
De, majd eljön ennek a böjtje is...

GyMasa 2022.10.29. 00:10:16

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Szerintem, ha nem tudod, miről beszélsz, akkor nem kell beleszólni a vitába.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.10.29. 01:14:56

@GyMasa: maga Gyurcsány Ferenc személyesen adta ki a parancsot. Bökd már ki végre.
Egyre idiótábbak vagytok.

HypocritSlayer 2022.10.29. 10:09:23

@GyMasa:
>>Vajon, ha egy szar tanárnak odaadunk 2 millió netót havonta, akkor mi fog történni:
- Megembereli magát, és ezután jól fog tanítani
- Minden megy ugyanúgy, esetleg még felfuvalkodott fax is lesz belőle

A második, hiszen az elsőre képtelen,.....

>>Annak csak az lesz az ereeménye, hogy drágán lesz SZAR oktatási rendszered.

Egyetértünk.
Az oktatás az egyik olyan "ág", amely az elhivatottságról és az ehhez való affinitásról, képességről szól!

>>Pont attól lennének "profik", ha az osztálytermen kívül tudnák hagyni mindezeket az előfeszítéseiket, és a teremben CSAK az adott tárgyat tanítanák.

Igen, ez emberileg is minősíti őket és itt a gond, hogy aki embernek szar, az pedagógusnak még inkább az.....

>>Ez most egy nagylendületű, EU-s projekt... Szeinted majd pont a tanárok maradnak ki belőle?

A probléma az, hogy EU projekt nélkül is ez a része ilyen, ugyanezek kussoltak és a "nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel" pl. megegyeztek Gyurcsibohóccal, hogy nem követelőznek 2008-2010-ig......

>>De, majd eljön ennek a böjtje is...

Ezt én nem nagyon hiszem, a bírók esetén is mi van, az amerikai nagykövethez járnak be audenciára gyakorló magyar bírók!

2022.10.29. 11:58:38

@HypocritSlayer:
csakhogy sém, hám és jáfet fiai (az őket leíró népek, népcsoportok) hasonló y-kromoszómát hordoznak. ez három nagy evolúciós biológiai törzs. a J jelűek a sémiták. az E jelűek a hámiták. és a R jelűek a jáfetiták. na most egy férfinek nem lehet J, E és R jelű y kromoszómája. ez csak három férfinek lehet, amely fiúk egy nőtől születtek. és az noé. ha létező személy, akkor ősanya.

HypocritSlayer 2022.10.29. 15:51:44

@cvsvrs:
Valószínűb, hogy már akkor létezett az a törvény, hogy "egy férfi is szülhet" ......és megtette......

2022.10.29. 16:31:07

@HypocritSlayer:
egyetlen férfinak nem lehet sémita, hámita (fekete) és jáfetita (fehér) gyereke csak egy nőnek. ha te jáfetita vagy, akkor nem lehet sémita gyereked és megfordítva. mert hogy ezek nem bőrszínek, hanem egyenes férfiági eredetek.

2022.10.29. 17:26:20

@HypocritSlayer:
a tudomány alapigazságai is vitathatók. nagyon egyszerű dolog. a fizika egy. nincs amerikai és kínai vagy orosz fizika, hanem egyetlen fizika van. ezt még mondjuk könnyű elfogadni. de azt már nehéz, hogy ugyanaz lenne a fizika egy távoli galaxisban, a napban, vagy föld magjában, mint a földkerekségen. vagy amit az emberiség az univerzumból észlel.

tehát ha kimérnek az amerikaiak és ezt elfogadják az oroszok és a kínaiak, megírja a nature, akkor ez igaz akárhol az univerzumban. ezt honnan tudjuk? nem tudjuk. ezt egy axióma alapján jelenti ki a fizika. ezért van így, mert a fizika egy. egyetemes. univerzális. univerzális állításokat tesz. ez egy tudományos dogma.

vagy mondjuk egy távoli galaxisban is ugyanazok a világállandók, amit kimért a nasa? ezt honnan tudjuk? nem tudjuk. egyáltalán az is kérdés, hogy ezek az értékek valóban állandók-e. az is egy axióma, hogy léteznek világállandók. ha azok léteznek, akkor öröktől fogva léteznek és univerzálisan érvényesek. miért? mert csak.

HypocritSlayer 2022.10.29. 18:04:46

@cvsvrs: Értem én, hogy egy mesekönyvet te validnak fogadsz el, és abból levonsz következtetéseket, de ugye megengeded nekem, hogy én a te hitedet bár tiszteletben tartva, de alap(igazságként) ne fogadjam el?

HypocritSlayer 2022.10.29. 18:18:15

@cvsvrs:
>>a tudomány alapigazságai is vitathatók. nagyon egyszerű dolog. a fizika egy. nincs amerikai és kínai vagy orosz fizika, hanem egyetlen fizika van. ezt még mondjuk könnyű elfogadni. de azt már nehéz, hogy ugyanaz lenne a fizika egy távoli galaxisban, a napban, vagy föld magjában, mint a földkerekségen. vagy amit az emberiség az univerzumból észlel.

Értem, illetve érteni vélem a "logikádat", csakhogy te megint egy hamis dillemát próbálsz felállítani, miközben ahogyan a Newtoni fizika mellett megfér a relativitáselmélet, úgy az "idegen/távoli fizika is megfér a mi általunk tapasztalttal.
Nem antagonisztikus, hanem szimbiotikus kapcsolat van köztük, hiába próbálod ellentétként tálalni.....

>>tehát ha kimérnek az amerikaiak és ezt elfogadják az oroszok és a kínaiak, megírja a nature, akkor ez igaz akárhol az univerzumban. ezt honnan tudjuk?

Senki nem állítja, hogy igaz ez akárhol az univerzumban, bábot állítasz és kezded püfölni.
Annyit állít, hogy ha nálunk így van, akkor joggal feltételezzük, hogy máshol is, addig, amíg ettől eltérőt nem tapasztalunk, ha igen akkor az új információ alapján módosítjuk és/vagy kiegészítjük a tudásunkat.....

>>nem tudjuk. ezt egy axióma alapján jelenti ki a fizika. ezért van így, mert a fizika egy. egyetemes. univerzális. univerzális állításokat tesz. ez egy tudományos dogma. ezt honnan tudjuk? nem tudjuk.

Nem, nem dogma. Ez a te bábod , amit püfölsz.

>>vagy mondjuk egy távoli galaxisban is ugyanazok a világállandók, amit kimért a nasa?

Pontosan, fingunk sincs, de amíg nincs ezzel ellentétes tapasztalat/mérés stb. addig ezt fogadjuk el validnak, ha lesz, akkor módosítunk rajta...

>>egyáltalán az is kérdés, hogy ezek az értékek valóban állandók-e. az is egy axióma, hogy léteznek világállandók.

Addig, amíg ezzel ellentétest nem tapasztalunk/észlelünk és ha már nem tudjuk a jelenlegibe beilleszteni, akkor "újratervezzük"

>> ha azok léteznek, akkor öröktől fogva léteznek és univerzálisan érvényesek. miért? mert csak.

Nem unod még a bábpüfölést?

Ha ugyanezeket a szarokat írod le még x-edik alkalommal, inkább ne tedd, mert átpörgetem a francba.

2022.10.29. 19:25:11

@HypocritSlayer:
a fizika feltételezi azt, hogy a gravitáció igaz a föld magjában, vagy a napban? persze. a termodinamika igaz egy távoli galaxisban? persze. azért, mert az a legfőbb tudományos dogma, hogy a fizika egy. egységes. egyetemes. univerzális.

nincs ellentétes mérés. na de ez esetben a teológus azt mondja, hogy bizony mondom néktek, hogy a teremtés hat nap alatt ment végbe (azt hagyjuk, hogy a napot hogy a francba mérték, mert mert ugye a nap égitest és a föld bolygó nem léteztek. a teremtő előre kiszámolta, hogy mennyi lesz.) és van valami megcáfolja? nincs semmi. van ami igazolja? semmi.

és az ősrobbanást van ami igazolja? semmi. van, ami cáfolja? semmi. a tudomány felkent papjai a genezissel versenyeznek mesemondásban. az evolúciós elmélet mint teremtéstörténet ugyanez. persze látunk evolúciós biológiai folyamatokat. de az egy dogma, hogy ez öröktől fogva így van. ebbe a folyamatba nem avatkozott be senki. és ez egy ugyanolyan hittétel, mint az, hogy beavatkozott a teremtő. a zsiráfot vicces kedvébe photoshoppolta. valójában nem tudjuk. legfeljebb csak hihetjük, hogy igen, vagy azt, hogy nem. vagy azt mondhatjuk, hogy ezt nem tudjuk.

attól még, hogy látunk valamiféle evolúciót nem feltétlen igaz, hogy öröktől fogva úgy van.

HypocritSlayer 2022.10.29. 19:55:37

@cvsvrs:
>>a fizika feltételezi azt, hogy a gravitáció igaz a föld magjában, vagy a napban?

A "fizika" nem entitás, hanem egy tudomány ág és nem feltételez semmit.
Mi (emberek, akiknek vannak erről ismeretei) feltételezzük a legjobb tudásunk szerint, addig amíg ezt cáfoló tényt nem tapasztalunk.

>> a termodinamika igaz egy távoli galaxisban?

Honnan a bánatból tudnánk?

>>azért, mert az a legfőbb tudományos dogma, hogy a fizika egy. egységes. egyetemes. univerzális.

Nem, nem dogma, hanem eddig a legelfogadhatóbb magyarázat/hipotézis/elmélet etc.
Amivel a tudomány és annak egyetlen ága sem "vallás", így "dogmái" sincsenek, amint valaki képes cáfolni bármelyik tételt, azonnal érvénytelenné válik. Ennyire egyszerű.

>>nincs ellentétes mérés.

Pontosabban, amíg nincs ellentétes mérés......

>>na de ez esetben a teológus azt mondja, hogy bizony mondom néktek, hogy a teremtés hat nap alatt ment végbe

Ki a bánatot érdekel egy (nem fizikus) teológus "véleménye", amikor nem hozzáértő?
Vakbélműtétről még egy" ápolónő" is több ismerettel rendelkezik, mint egy "építészmérnök".

Már mondtam, hogy hiába próbálsz két külön fogalmat egymásba erőszakolni, aztán meg nekiállsz püfölni, az csak idegesítő baromság, de azon kívül nincs értelme.

Kb eddig bírtam.
Már meguntalak, kérlek ne válaszolj, mert a hülyéknél csak a szorgalmas hülyéket rühellem jobban és te már rég kimerítetted ezt a keretet......

HypocritSlayer 2022.10.29. 21:01:03

@cvsvrs: Csak unom már a f@szságaidat.

GyMasa 2022.10.31. 14:26:42

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Milyen parancsot?
Te most miről beszélsz?

GyMasa 2022.10.31. 14:35:09

@HypocritSlayer:
"A második, hiszen az elsőre képtelen,....."
Igen, én is erre gondolok, viszont akkor meg felmerülhet a az égetőkérdés, hogy ténylegesen javít-e a több pénz az oktatás minőségén.

"Egyetértünk.
Az oktatás az egyik olyan "ág", amely az elhivatottságról és az ehhez való affinitásról, képességről szól!"
Igen, és ebben az irányban nem látszik semmilyen elmozdulás.

"A probléma az, hogy EU projekt nélkül is ez a része ilyen, ugyanezek kussoltak és a "nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel" pl. megegyeztek Gyurcsibohóccal, hogy nem követelőznek 2008-2010-ig......"
AZ mondjuk teljesen világos, hogy nem orbán a kedvencük..
Viszont, ha orbánnak van esze, akkor majd valami olyan megállapodás lesz az egész vége, ami megtisztítja aszakmát.
Mint, mondjuk az orvosok esetén a hálapénzzel kapcsolatos megoldás.
Amúgy a legegyszerűbb megoldás az pont az lehetne, ami a felsőoktatásban oktatókkal kapcsolatban hosszú évek óta létezik, azaz, a diákok minden egyes félév után minden egyes előadót minősíthetnek egy központi adatbázisban.
Ezt kellene kiterjeszteni az összes tanárra, és lehetővé tenni, hogy egy tanár felvételekor ezt is figyelembe vegye a leendő munkaadó.

"Ezt én nem nagyon hiszem, a bírók esetén is mi van, az amerikai nagykövethez járnak be audenciára gyakorló magyar bírók!"
Ácsi!!!
Hát, nem úgy volt, hoyg Magyarországon nicnsenek szabad bírók, és a teljes igazságszolgáltatás úgy táncol, ahogy orbánék fütyülnek???
HIszen, évekkel ezelőtt pont emiatt kezdődött le az egyik legelső EU eljárás Magyarország ellen??

HypocritSlayer 2022.11.16. 11:50:04

@GyMasa:
>>Igen, én is erre gondolok, viszont akkor meg felmerülhet a az égetőkérdés, hogy ténylegesen javít-e a több pénz az oktatás minőségén.

Már az oktatás "minősége " is egy olyan fogalom, ami tudomásom szerint nem igazán van definiálva, hogy lehet azt egzaktan mérni?

Ha lehet és a pénz mennyiségtől függ, amit én erősen kétlek, akkor gyakorlatilag egy nagyn egyszerű dolog lenne....

>>Viszont, ha orbánnak van esze, akkor majd valami olyan megállapodás lesz az egész vége, ami megtisztítja a szakmát.

Ez nagyon sok mindent követelne egyszerre: a nem minőségit kirúgni, minőségit megfizetni, és ehhez még minőségi alapanyagnak kellene jelentkeznie, ráadásul még nem minőségiből is olyan hiány van, hogy az alap működtetés is kérdéses....

>>Amúgy a legegyszerűbb megoldás az pont az lehetne, ami a felsőoktatásban oktatókkal kapcsolatban hosszú évek óta létezik, azaz, a diákok minden egyes félév után minden egyes előadót minősíthetnek egy központi adatbázisban. Ezt kellene kiterjeszteni az összes tanárra, és lehetővé tenni, hogy egy tanár felvételekor ezt is figyelembe vegye a leendő munkaadó.

Ez még a felsőoktatásban elmegy, bár ott is vannak kételyeim, ugyanis akkor már ez egy népszerűségi versennyé/való világos kiszavazó show-á "degradálódna", ami nem biztos hogy szerencsés, főleg úgy, hogy a "lovak" mondanák meg, hogy a kocsis hogyan hajtson?

Alsóbb osztályokban meg kb értelmezhetetlen....., nem véletlen, hogy a szavazás is 18 éves korhatárhoz kötött....
süti beállítások módosítása