téveszmék

téveszmék

"Jól csak a szíveddel látsz"

2024. február 01. - G. Nagy László

kis_herceg2_1.JPG

 

Ülök a pókerasztalnál, jóleső kényelemben, még a kis büféasztalom is lazán elfér mellettem. A harmadik vakszint táján azonban hirtelen megszűnik e komfort: hatalmas, százhúsz kilós srácot ültetnek be mellém. A fickó nem kövér, csak amolyan tagbaszakadt, tenyeres-talpas. Innentől ádáz harcot vívok, hogy legalább az asztal box-beosztása szerint engem megillető helyet megtartsam. Emberünk szemmel láthatóan hozzá van szokva, hogy sehol sem fér el rendesen - nem igazán zavarja a számomra már feszélyező, intim közelség. Oldottságához a futószalagon érkező sörök is nagyban hozzájárulnak. Összeveszett a menyasszonyával - meséli - ezért most 200 kilométert utazva Pestre jött, s ő bizony ad az italozásnak. Kérdem, min kaptak össze, s nem is kell nagyon nógatni a válaszért: a lánynak mindenféle pasik írogatnak, ezért ő látni akarja a telefonját. A barátnőjének ez persze nem tetszik. "Teljes mértékben igaza van a lánynak" - közlöm vele, persze ezzel nem okozok különösebb örömöt számára. "Örülj neki, hogy szép csajod van!" - fűzöm hozzá, miután fotót is mutat - "Talán jobb lenne, ha egy bányarémmel kavarnál, aki a kutyának sem kell? Ez a legjobb, ami történhet veled..." Nehéz megemésztenie a hallottakat. A többi játékoshoz fordulva megkérdi: "Ti mit tennétek a helyemben?" A válasz egyhangú: mindenki azonnal elvágná a torkát az összes többi hódítónak. Ismét egymagam maradtam az igazammal - nem először, s valószínűleg nem is utoljára.

 

Az állatvilágra és a barbár népekre jellemző ösztönös létforma (megyünk a szívünk után, semmi más nem számít) és a tudatos tétezés közti első lépcsőfokot az jelenti, ha képesek vagyunk megkülönböztetni egymástól a pszichológia és a morál felségterületeit. A második lépés az, hogy a nagyvilág és a saját mikrokörnyezetünk történéseit helyesen pakoljuk be egyik vagy másik kosárba. Újdonsült, vidéki játszótársam meg volt győződve róla, hogy a másik telefonját ellenőrizgetni erkölcsileg nem kifogásolható, a barátnőjére írogatni ugyanakkor főbenjáró bűn. A valóság ennek pont a fordítottja. Az exvőlegények és az újdonsült jelöltek semmi rosszat nem tesznek, amikor próbálkoznak - a lány nem tulajdona senkinek, a férfinak meg az a dolga, hogy vadásszon. Ezzel szemben a társunk telefonjában való illetéktelen kutakodás megbocsáthatatlan, a másik magánszférájának durva megsértése. A szóban forgó konfliktus háromféle módon is megoldható. A legbetegebb az, ha a leányzó lesüllyed a fiú szintjére és a jövőben legitim rálátást enged az üzenetváltásaira. A legegészségesebb az, ha a srác képes felemelni a lelkét, és pszichikai problémájával megküzdve, férfi módjára viselni, hogy léteznek kihívói. A legreálisabb pedig az, ha hagyják az egész kapcsolatot a fenébe és különköltöznek.

 

A pszichológia és a morál szegmensei mindenesetre igen gyakran összemosódnak, nem csupán az egyén elméjében, de sokszor intézményesített formában is. A különböző vallások, ideológiák és társadalomfilozófiai elképzelések mind oly módon keletkeznek, hogy egyes kreatív ötletelők önkényes módon elkezdik oda-vissza pakolgatni e kosarak tartalmát. Így jönnek létre a különböző szubkultúrák és eltorzult csoportnormák. Ha megpróbálunk rendet tenni e téren, muszáj azzal kezdeni, hogy meghatározzuk a különbséget az érintett területek között.

  • A VIZSGÁLAT TÁRGYA - A pszichológia a FORRÁS szakterülete, a lélektani folyamatokat analizálja. Nem lényegtelen, hogy ezekből születik-e szó, avagy tett, ám szinte másodlagos. A morál fókuszpontjában a TORKOLAT, a cselekedet áll, hiszen puszta gondolattal vagy érzéssel lehetetlen bűnt elkövetni. Erkölcsi tekintetben majdhogynem irreleváns, hogy egy adott bűntett hátterében miféle trauma, bosszúvágy, felindultság, vagy egyéb pszichikai mozgatórugó áll.
  • TUDATI SZINT - A pszichológiai folyamatok ösztönösek, ezzel szemben a morál a tudatosság szintjén működik. Az érzéseinkkel, az indulatainkkal, a feltétlen reflexeinkkel aligha tudunk bármit is kezdeni. Ám az már teljes egészében a mi döntésünk, hogy ezeket mivé transzformáljuk, s hogy ezt miért tesszük.
  • SZEREPLŐK - Az erkölcs kizárólag azt vizsgálja, amit a másik emberrel teszünk. Mindaz, amit önmagunknak okozunk, soha nem lehet morális kérdés, kizárólag pszichológiai.
  • OBJEKTIVITÁS - A morál fennhatósága alá tartozó cselekmények mérhető, kimutatható ártalmakkal, károkkal, sérülésekkel járnak. Ahol nincs ilyen, ott nem léptünk ki a pszichológiai dimenzióból.
  • ÉRVÉNYESSÉG - Az egyetemes morál törvényei kötelezőek és minden élő emberre vonatkoznak. A pszichológia ezzel szemben legfeljebb ajánlásokat tehet, melyeket érdemes megfogadni, elsősorban személyes jólétünk növelése érdekében.

 

Mindezek után talán érdemes néhány további példával megvilágítani, miként viszonyulnak egymáshoz e dimenziók hétköznapjaink különböző fejezeteiben.

  • SEGÍTSÉGNYÚJTÁS, ADAKOZÁS - Ha jót teszünk, azzal elsősorban magunkat jutalmazzuk, a saját lelkünket, tudatunkat és énképünket építjük. Nyilvánvalóan senkit sem kényszeríthetünk arra, hogy jóságos legyen, így ez a terület tökéletesen kívül esik a kötelező érvényű morálon; abszolút a pszichológia felségterülete. Erkölcsi vetületről kizárólag akkor beszélhetünk, ha az említett kényszer felüti a fejét. A német gazdák tüntetése érthető; kormányuk számára semmi sem drága, ha a bevándorlók és az ukránok finanszírozásáról van szó, ám egyre húsba vágóbb, hogy az adófizetőket kell megnyúzni mindezért.
  • HAZUGSÁG - Amennyiben ez szerződésszegést jelent, az adott szó meg nem tartását, szándékos csalást, szélhámosságot, ez esetekben értelemszerűen morális kérdésről beszélünk. Ha csupán gyermeteg nagyzolást, vetítést, jelentéktelen sztorik ártatlan kiszínezését, úgy nincs áldozat, vagyis bűntett sincsen.
  • RASSZIZMUS, HOMOFÓBIA - Amíg nincs tettlegesség, addig a kérdés pusztán pszichológiai természetű: önmagát mérgezi mindenki, aki a szívében gyűlöletet táplál. Amikor a tettlegesség megjelenik - akár a gyűlölködő részéről, akár vele szemben a hatóság, vagy bárki más részéről - onnantól kap a jelenség morális töltetet.
  • SZEXUALITÁS - Szinte minden vallás korlátozza valamiféle módon, holott egyéni elfoglaltságként - pornófogyasztás, önkielégítés - értelmezhetetlen a morális máz; csoportfoglalkozásként pedig az önkéntesség biztosítja az erkölcsi zöld kártyát. Nem vitás, hogy a pszichológia síkján bőven tehetünk megalapozott állításokat és ajánlásokat akár az érzelemmentes testiség, akár pornófüggőség káros hatásait illetően. Ám felnőtt embereknek aligha tilthatunk meg bármit.
  • VÉLEMÉNYSZABADSÁG - Ha az építőmunkások fényes nappal, mindenféle fenyegető szándék nélkül füttyögnek az arra járó bombázóknak, abban keresve sem találunk morális szálat. Hogy mit kezdenek a nők e primitív bókkal, az már csakis az ő dolguk. Igazán beteg pszichére vall, ha valakit az ilyesmi megvisel.
  • SZAGÁRTALOM - A dohányfüst és a mosdatlanság bűze valós, érzékelhető, az egy légtérben tartózkodók számára megkerülhetetlen. Ebből fakadóan ezek korlátozása közintézményekben, megállókban, illetve a tömegközlekedés járatain a józan morál része.
  • ZAJÁRTALOM - A közösségi szabályozás e téren sem ördögtől való, hiszen valódi ártalomról beszélünk, s egy bizonyos decibel felett mindenütt utoléri az embert.
  • SPECIÁLIS ESETEK - Korábban sosem jutott eszembe, hogy a biztonsági öv használata morális kérdés lehet. Csak magammal tolok ki, ha ütközéskor nincs bekapcsolva - gondoltam naivan. Aztán egy barátom felhívta a figyelmemet arra, hogy súlyos közlekedési balesetnél az autóból kirepülő, magatehetetlen test további, másokat veszélyeztető gondot okozhat. Azonnal meg voltam győzve.

 

"Jól csak a szíveddel látsz" - énekli Mester Tamás A kis hercegből ollózott frázist az Altass el című kiváló slágerében. Ám rögtön a következő sorban felcsendül a megkérdőjelezhetetlen igazság: "De néha még a szív is téved." Naná. Kiegyensúlyozottan csak akkor működhetünk, ha a szív ösztöne és a morál tudatossága tökéletes harmóniát képez bennünk. Ami pedig a politikát illeti, a jó vezetők felismerik, hogy mely csatákat mely hadszíntereken kell megvívni. Mindenkit meg kell védeni az erőszakos bűnözőktől - ezt diktálja az általános erkölcs. Ugyanakkor senkit sem kell megvédeni önmagától - ez az egyéni psziché játéktere. A jó világ ott kezdődik, ahol legalább az elit érzékeli a különbséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2818311623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Nagy László 2024.02.01. 11:29:25

@baalint1:

Az európai minimálbér és az alapjövedelem olyan elvi nonszensz, amelyről egy elsötétített szobában, a világtól elzárva is pontosan tudod, hogy baromság. Amiről én írok, nem ilyenek. Még az is lehet, hogy bizonyos dolgokban tévedek. De sosem derül ki, ha te nem állítasz semmit. Mi a te álláspontod?

1. Nem is voltak tüntetések Európa-szerte?
2. Nem azért tüntetnek, mert a kormányaik másra költik a pénzt, nem a saját polgáraikra?
3. Miért tüntetnek hát?
4. Mit látok rosszul?
5. Most, hogy már Ursula néni is nyíltan beismerte, hogy a jogállamiság - amit hosszú éveken át kifogásoltak - csak béna maszlag volt, s valójában a migráció, az LMBTQ-ügyek, s most épp a háború kapcsán tanúsított álláspontunk basztatnak minket, még mindig tévedek, amikor maffiamódszerről beszélek?

mandiner.hu/makronom/2024/01/brusszeli-gengszterkorzo

Boldeone2 2024.02.01. 12:18:04

Szemeddel látsz, szíveddel érzel" - ezt már a Zámbó Jimmy is megénekelte..:)

Jó blogposzt lett, de azért nem mindenben értek egyet.

Mindaz, amit önmagunknak okozunk, soha nem lehet morális kérdés, kizárólag pszichológiai."

- Dehogynem lehet! Minden ember része egy társadalomnak, amely felé "tartozik" a társadalom tagjaként. Első a család, a gyerekek, tehát ha már az embernek utódai vannak, akkor felelőssége is képződik azok felé, vagyis: nem lépek le a családomtól, nem hagyom ott őket, extrém esetben nem leszek ögyilkos. Azzal nemcsak önmagunknak okozunk rosszat, hanem másoknak
Vagy: megpróbálom jól vezetni a vállalkozásom, jól végezni a munkám, mert azzal mások számára is jót tehetek, ha nem végzem jól, egy egész közösséggel kitolhatok...

Az egész társadalmat - jobb esetben - az egyéni erkölcsi felelősség hatja át, egyébként sem a családnak sem a tarsadalomnak nincs semmi értelme. (Ergo: lehet szabadon önpusztítani inni, ddogozni, öngyilkosnak lenni...)

Az egyetemes morál törvényei kötelezőek és minden élő emberre vonatkoznak. A pszichológia ezzel szemben legfeljebb ajánlásokat tehet, melyeket érdemes megfogadni, elsősorban személyes jólétünk növelése érdekében."

- Bár lenne olyan hogy " egyetemes morál törvényei"! Ha így lenne, nem nagyon lennének háborúk a világban, mert akkor az egyetemes morál elsődleges törvénye megakadályozná azt! A ne ölj " az mindenképpen az első egytemes törvény kellene hogy legyen

A fő gond az, hogy SEMMILYEN egyetemes morál nincs! Ezért is kellene egy világállam, amely kivezet a primitív barbarizmus káoszából!

Boldeone2 2024.02.01. 12:29:18

@G. Nagy László: 2. Nem azért tüntetnek, mert a kormányaik másra költik a pénzt, nem a saját polgáraikra?
3. Miért tüntetnek hát?"

- Hagyjuk már a demagógiát!

A "gazdák" valójában több milliárdos vagyonnal bíró, az állam által agyonszubvencioált nagyvállalkozók, akik privilégiumokat akarnak a társadalom felett, mint pl az olcsóbb üzemanyag, adókedvezmény és évi több százezer eurós támogatás..

Erre én azt mondom: a lófax a seggükbe! A világon magasan Európában a legdrágább az élelmiszer, akkor miről beszélünk??

Akinek nem éri meg piaci alapon, az hagyja abba! Ennyi. Más vállalkozó is ugyanazt teszi!

Ukrajna idekeverése meg gusztustalan szélsőjobb, putyinista propaganda, amit a magyar közmédia is átvett !

Orbán valójában az EU szétverésén dolgozik, ezért van már elege mindenkinek belőle!

G. Nagy László 2024.02.01. 13:14:41

@Boldeone2:

"Minden ember része egy társadalomnak, amely felé "tartozik" a társadalom tagjaként."

Ez így azért túlzás. Ha Zárkózott Zoltán egész életét a szobája négy fala közt tölti, és soha semmit nem ad a világnak, azért aligha ítélhetjük el.

"Első a család, a gyerekek, tehát ha már az embernek utódai vannak, akkor felelőssége is képződik azok felé, vagyis: nem lépek le a családomtól, nem hagyom ott őket, extrém esetben nem leszek öngyilkos."

Ezzel maximálisan egyetértek. Viszont ez nem lóg ki abból a keretből, melyet képviselek. Ha utódaink vannak, azokat mi magunk vállaltuk. Nem más ültette a nyakunkba őket. Ha teszünk eleget ennek az önként vállalt felelősségnek, az valójában durva szerződésszegés. Aki bántja, vagy elhanyagolja a gyerekeit, az a legrohadtabb bűnöző.

"Bár lenne olyan hogy " egyetemes morál törvényei"! Ha így lenne, nem nagyon lennének háborúk a világban, mert akkor az egyetemes morál elsődleges törvénye megakadályozná azt! A ne ölj " az mindenképpen az első egytemes törvény kellene hogy legyen A fő gond az, hogy SEMMILYEN egyetemes morál nincs! Ezért is kellene egy világállam, amely kivezet a primitív barbarizmus káoszából!"

Itt a jó szándékot látom, értem, és a céllal egyet is értek. Viszont van a gondolatmenetedben két súlyos tévedés. Az egyik az, hogy ehhez világállam kell. Lófaszt. Az ENSZ ehhez bőven elég lehetne. A másik az, hogy ezredszer is rögzíthetjük az alapvető morális elveket, azokat újra és újra át fogja hágni az emberiség. Naiv illúzió, hogy egyszer megjavulok én, ha már Jimmynél tartunk :) Elég megnézni az EU-t: a saját alapszabályaikat tapossák két lábbal. Az Alapjogi Charta például tök jó dokumentum. Elég lenne, ha azt betartaná mindenki.

baalint1 2024.02.01. 13:29:53

@G. Nagy László:
Boldeone már linkelte, én is akartam, de ha Orbán megszavazza, hogy Ukrajnát támogassa az EU, akkor nem érdekes, hogy itthon meg ez ellen kampányol? Már régebben is megmondta, hogy ne azt nézzék, amit mond, hanem amit csinál. Itthon előadja a nagy harcot, ott meg szerencsére nem gátja azoknak a dolgoknak, amik ellen uszít.

Az a probléma, hogy figyelmen kívül hagyod a német (és a magyar) külpolitikai érdekeket, bár ez nemfura nálad, mert nyíltan kiálltál többször is a háborús agresszió mellett, miközben a kormány narratívája alapján békepártinak hazudod magadat. A lényeg, hogy a németeknek és nekünk magyaroknak nem érdekünk Oroszország terjeszkedése, hpgy Ukrajna újra orosz bábállammá váljon. Meg nem érdekünk az sem, hogy a háború Ukrajnán túl terjedjen. Tudom, nehéz ezr megértrni, már rég szarsz a magyar érdekekre, neked csak pártérdekek vannak.

G. Nagy László 2024.02.01. 13:43:35

@baalint1: Nyilván értesültem róla magam is, hogy Orbán nem vétózott. Nyilván megkérte az árát és nyilván meg is adták azt. Biztos, hogy nem csinált rossz bizniszt.

A hülyeségeidre meg inkább nem reagálnék. Méltatlan ez az óvodás stílus.

Billy Hill 2024.02.01. 14:50:20

(Biztonsági öv: Még a társadalmat is védi a használata. Ha garantált lenne, hogy ütköréskor kirepül az illető, aki nem használja, és annyira nekicsapódik valaminek, hogy meghal, akkor "minden rendben", ne kösse be, az ő élete. De ha van arra esély, hogy kirepül, csapódik, de nem hal meg - akkor lehet őt a tb által, közösen finanszírozott módon műteni, kezelni, gyógyítani, vagy csak kómában tartani, szóval onnantól már másnak is "ártott" áttételesen, nem csak magának... Szóval mindenki kösse be az övet! ;-)

2024.02.01. 15:13:35

@G. Nagy László:
nyilván nagy üzlet volt. megkapja azt a pénzt, amit a csehek már elköltöttek. viszont mi kínából finanszírotuk. az ő irányukba is eladósodtunk. és egyébként a magyar diplomácia újabb győzelmet aratott. a totális elvtelenséggel sikerült mindenkit magunkra haragítani.

2024.02.01. 15:16:40

@G. Nagy László:
torgyán doktor megmondta. egyszer tévedett, amikor azt hitte, hogy nincs igaza. és akkor is igaza volt. van ilyen.

Boldeone2 2024.02.01. 15:45:26

@G. Nagy László:
Elég megnézni az EU-t: a saját alapszabályaikat tapossák két lábbal. Az Alapjogi Charta például tök jó dokumentum. Elég lenne, ha azt betartaná mindenki."

Az Alapjogi Charta sok mindent tartalmaz. Nyilván neked a "szubszidiaritás" rész tetszik legjobban, de valóban erről van szó?

A szubszidiartás nem lehet egyenlő azzal, hogy Magyarországon a kormánynak mindent lehet, ami az alapelvekkel ellentétes, mert ez is benne van az Alapjogi Chartában:

"Szellemi és erkölcsi öröksége tudatában az Unió az emberi méltóság, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás oszthatatlan és egyetemes értékein alapul, a demokrácia és a jogállamiság elveire támaszkodik"

Magyarországon viszont nincs sem szabadság, az emberi méltóság nem érvényesül, a demokrácia beteg ( mások szerint ez már választási hibrid autokrácia) nincs fékek- ellensúlyok rendszere, sem a hatalmi ágak elválasztva.

Ezek tények, ezt támadja- jogosan - az EU parlament

Boldeone2 2024.02.01. 15:57:35

@G. Nagy László: Hogyan lehet eldönteni kinek van igaza a vitában??

Én maradnék a legegyszerűbb érv mellett! Ha egy országban van pár millió ember, akik úgy érzik, az ország nem demokratikus, akkor nem is az!

Paradox, de mindig ez a - szubjektív - faktor számít, az, hogy "mit érez a szív"

Valójában vannak objektív tények is, de azokkal mindig könnyebb vitatkozni. A "félig üres félig teli pohár esete", attól függ, honnan nézzük...

Egy valamivel nem lehet vitatkozni: az a szubjektív érzület. Ha milliók érzik úgy, hogy nincs demokrácia, akkor nincs is! Ennyi

Az elnyomó rendszerek fő törekvése, az elsődleges törekvése az, hogy a propagandával feljavítsák a szubjektív érzületet

Egy demokratikus kormány nem törekszik erre, hanem szembenéz a hibákkal. A demokratikus vezető nem ragaszkodik a hatalomhoz, Putyin, Orbán, Lukasenko soha nem mond le....

G. Nagy László 2024.02.01. 15:58:37

@Boldeone2:

"Szellemi és erkölcsi öröksége tudatában az Unió az emberi méltóság, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás oszthatatlan és egyetemes értékein alapul, a demokrácia és a jogállamiság elveire támaszkodik"

Abszolút jó mondat, bár meglehetősen általános. Magyarországon e hat értékből egyiket sem igazán hiányolhatod.

2024.02.01. 16:03:39

@Boldeone2:
oké, csak közjogilag mi változott 2010 óta? túl azon, hogy a fidesz egymaga elért akkora politikai legitimációt, ami előtte csak két nagyobb párt szövetségének sikerült (mdf-szdsz paktum, mszp-szdsz koalíció). és ugyanekkora legitimációt szerzett az orbán vezette fidesz. és ők azt mondják, nem akarnak se paktumot, se koalíciót a parlamentből kieső liberálisokkal, se a szocialista párttal. mert nekik ez a poliitkai krédójuk. hogy a komcsikkal, libsikkel soha többé. a demokratáknak az, hogy a fasisztákkal nem lépnek pártszövetségre.)

2010 óta nincs hatalommegosztás, legfeljebb a fideszen belül, a rendeleti kormányzás óta a fideszen belül se. a bajnai-oszkó tandem mennyiben osztotta meg a hatalmát? mennyiben kérte ki a különféle pártok véleményét? megelegédedtek az imf szakértőivel. mondván, hogy nem lehet máshogy. és a fidesz ezzel szemben ellenkormányt alakított. és a neoliberalizmussal szemben álló illiberális nem valódi demokrácia. CSAKHOGY A NEOLIBERALIZMUS SEM VOLT AZ.

bajnai kormány se volt demokratikus, bokros lajos idején se volt demokrácia, a neoliberális intézkedésekre még azt is lehet mondani, hogy szükségszerűek voltak, de azt aligha, hogy demokratikusak voltak. mari néni és józsi bácsi azt mondta, hogy végre bevezetik a vámpótlékot. elinflálják a hiányt. és ezek után a lehető legolcsóbban eladják a közvagyon maradék részét is. igen, igen, ezt akarjuk. ezt követelne a nép? dehogy is. az demokrácia volt? dehogy is.

G. Nagy László 2024.02.01. 16:09:40

@Boldeone2:

"Ha egy országban van pár millió ember, akik úgy érzik, az ország nem demokratikus, akkor nem is az!"

Ez egy hülyeség. Tömeg mondanák azt is, hogy legyen ingyen sör, vagy hogy Gyurcsányt fel kéne lógatni az első fára. Ettől ezek még nem lesznek megvalósítandók, pedig sokaknál szívből jönnek.

A demokrácia szerencsére virágzik: legközelebb júniusban járulhatunk az urnák elé. Ez azért lesz sokatmondó, mert az EU-választások kapcsán nem hivatkozhatsz majd semmiféle torzító hatásra. Lesz majd 13 Fidesz mandátum, 3 DK, 3 Mi Hazánk és 2 Momentum. A többiek mennek a levesbe. Kíváncsi leszek, hogy ezen eredmény fényében mit mondasz majd demokráciáról, ellenzékről, baloldalról és Orbánról.

Boldeone2 2024.02.01. 16:13:22

@G. Nagy László: Miért, nálunk full demokrácia van? Ne hülyéskedj már! Itt nem működik a pártok EGYENLŐ versenyén és VÁLTÓGAZDÁLKODÁSÁN alapuló, plurális demokratikus rendszer

Mindig Orbán győz, az állampárt, a mélyállam, ami mögötte van!

Ha Orbán demokrata lenne, akkor lemondana és felszámolná az általa teremtett abszurd politikai rendszert!

Most együtt utazunk vele a dilivonaton, ahová sokan önként szálltak fel, minket kényszerítettek ....

Az utasok többsége jól be van drogozva, így elfogadták a nagy hazugságnarratívákat...

A kérdés az, hogy mikor jön a kijózanodás? Nem hamar, ha az EU adja a drogra valót...:)

Így, középszar országként sokáig el lehet vegetálni...

2024.02.01. 16:16:41

és felőlem lehet mondani, hogy a demokrácia egy baromság, mert nem nagyon lehet tartósan népszerű intézkedéseket hozni anélkül, hogy az ne igényelne legalább mininimális társadalmi erőfeszítést. a populisták szociális demagógiájával és üres lózungjaival a politikai versenyt felvenni nem egyszerű. ez valóban így van.

csak akkor ha valaki ezt gondolja, akkor ne mondja már azt, hogy demokrata. vagy tegye hozzá, hogy az amerikai demokrata pártot tekinti mintának. az is legitim. amit washington dc south capitol street mond az a jó. és lehet mondani, hogy ahhoz igazodjon a gyügyei paraszt a tyúkszaros mackónadrágjában és majd vásárolhat temérdek gyarmati árut a penny marketben. a földjét elveszik a befektetők. ezzel azonban pareto hatékonyság javítást hajtanak végre. és olyan csudijó lesz, hogy csak na. mert ez a demokrácia. de ugye nem.

ahogyan a szuverenista politika se az, hogy moszkva, kína diktál, és a vezér pávatáncol brüsszelben. és messiásként várják a republikánus párt győzelmét. hogy a nemzeti burzsoázia vehesse el a gyügyei paraszt termőföldjét. esetleg egy kínai akkumulátorgyárrral megspékelve plusz lesz még a libalegelőn fotbal (sic) stadion. és vagy ez lesz, vagy az óvodában érzékenyítenek transzneműek. ez a két lehetőség van.

Boldeone2 2024.02.01. 16:21:37

@cvsvrs: bajnai kormány se volt demokratikus, bokros lajos idején se volt demokrácia, a neoliberális intézkedésekre még azt is lehet mondani, hogy szükségszerűek voltak"

- Bajnai csak válságkezelő kormány volt, azt rakta helyre, amit elődei elqúrtak...Bokros is...

Bajnai alapvetően demokrata volt, hatalomi törekvések nélkül

Orbán még soha vallotta be, hogy elqúrt volna vakamit, de ez úgy tűnik, kifizetődő neki...

A magyar ember álszent, irracionális, álmodozó...

Boldeone2 2024.02.01. 16:26:15

@G. Nagy László: Kíváncsi leszek, hogy ezen eredmény fényében mit mondasz majd demokráciáról, ellenzékről, baloldalról és Orbánról."

Ugyanazt amit most: nincs demokrácia. Ez ellenzék állapota és szereplése is annak következménye!

A Putyinellenes ellenzék rossz szereplése vajon mit fog mutatni? Azt, hogy " ez a demokrácia" vagy azt, hogy így működik egy moderm diktatúra ??

2024.02.01. 16:47:27

@Boldeone2:
oké, csak be kell írni az alkotmányba, hogy van egy szocdem, libdem, ker.konz.dem. párt, és ebből mindig kettő kormányoz, a harmadik kimarad a dobásból. tehát hiába nyer az egyik nagyon, a kormányzópártnak alkotmányos kötelessége egy tőle független belső ellenzéket választania. és a választásokat szövetségi államrendben megszervezve. ez a weimari típusú demokrácia 2.0-ás változata. okulva a harmadik birodalom történelemből ez a negyedik köztársaság.

négy vagy több párt esetén már ez a dolog nem működik. mert kétpárti koalíciónak már rendszerint túl nagy ellensúlya a két vagy többpárti ellenzék. hárompárti "antifasiszta" koalíció szanaszét húz és egy negyedik "alternatíva" mellette könnyen megerősödik. a németek ha nem akarnak közvetlen államfőválasztást, mert nem akarnak francia típusú elnöki rendszert, akkor az egymástól független pártok számát háromban kell korlátozni. az afd-t összeboronálni fdp-vel úgy, hogy annak még koalíciós partnert kelljen választania. így hatalomra kerülhetnek úgy, hogy elegendő ellensúlyt kapnak.

ez a koalíciós váltógazdálkodás hárompárti rendszerben működik.

G. Nagy László 2024.02.01. 16:49:48

@Boldeone2:

Én nem bánnám, ha Putyin bukna. Ha marad - amire azért komoly esély van -, az két dolgot jelenthet. Az egyik az, hogy az orosz nép bízik benne, a másik pedig az, hogy csalnak a szavazatszámlálásnál. Nálunk az utóbbi szóba sem jöhet, ezért Orbán győzelme egyben a demokrácia győzelme is. Lehet ezen rinyálni, attól még tény.

2024.02.01. 16:54:13

@Boldeone2:
ezek szerint biden se demokrata, mert tudtommal hatalmat akar magának. több, mint 50 éve 1972-ben lett szenátor. és azóta hatalomban van.

2024.02.01. 16:57:48

@G. Nagy László:
a demokrácia a népakarat. és nem az, hogy valaki éppen hogy 50%-ot szerez vagy annyit se, hanem az, hogy az emberek döntő többsége valóban bízik általában véve egy köztestület munkájában. aki csak megosztja az embereket és úgy jut hatalomra az zsarnok. a türannosz.

Boldeone2 2024.02.01. 19:02:27

@G. Nagy László: Nálunk az utóbbi szóba sem jöhet, ezért Orbán győzelme egyben a demokrácia győzelme is. Lehet ezen rinyálni, attól még tény."

Dehogy tény! Ez csak nektek fideszeseknek tény! Egész Európa - a szélsőjobbot kivéve - másképp gondolja!

Ajánlom a DW news videót.. Alatta szétoltják Orbánt, ahogy még magyar embert nem oltottak, úgy oltják Orbánt!

Ez már óriási árnyékot vet a magyar nemzetre is.

youtu.be/_l7xjErwPCI?si=Jqc3cZBWp7XABu9n

Boldeone2 2024.02.01. 19:14:50

@G. Nagy László: Ideje lenne felébredni és elfogadni a valódi európai többség véleményét! Orbán súlyos szinten tévúton jár, ami nagy probléma, mert ezt a dilivonatot ő alkotta, amire felült az ország, vagy felültették...

Ez egy tragikus sorsú nemzet, úgy mint a félázsiais orosz....Én már tényleg a másra nem tudom visszavezetni ezt a politikai rendszert, csak a félázsiais népszellemre...

Hogy mi az? A tekintélytisztelet, az alávetett gondolkodás, a hierarchia elfogadása, az irigység és rosszindulat lelki kötelékei

Ezt kell majd filozófiai szinten egyszer feldolgozni: hogy jutott el idáig a magyar nemzet???

Ez egy részben analfabéta társadalom, így nem nézik a világhíreket angolul, mert meg sem értik... Talán akkor felfognák, mekkora szégyenbe került ország...

Boldeone2 2024.02.01. 19:29:26

A magyar emberek jelentős része képtelen felfogni, hogy nem jól látja a világot

" Ésszel" nem láthatják, mert jóformán ki sem dugták a fejüket életük során Magyarhonból, tapasztalatlanok, tanulatlanok...ugyanakkor a szívük sincs a helyén, lám Orbánék híveinek jelentős része az agresszornak drukkol...

Az első lépés az lenne, ha észrevennék helyzetüket: egyedül mennek szemben a forgalommal, Orbán kapitány vezeti őket a tévúton, a rossz úton

Az ország erkölcsileg vállalhatatlan helyzetbe került, amiből jómagam nem kérnék, de a "kollektíva" részeként mindenki megfizet az erkölcstelen nihilizmus hatalomra jutásáért....

Magyar mottó: "Én vagyok a legönzőbb a világon, mindenki megdögölhet, csak nekem legyen jó!"

Ezt vallja Orbán is...

Ez a magyar történelmi, erkölcsi mélypont!

Boldeone2 2024.02.01. 19:36:40

@cvsvrs: A "többségnek" vannak fokozatai, pl egyszerű többbség, minősített többség, vagy van az egységakarat.

Pl Orbán ott is vétózott, ahol nagyjából egységakarat volt, pl Ukrajna ügye...

No meg a demokrácia is csak úgy működik, ha valaki nem akar folyton renegát módon beleköpni a közös levesbe!

Egy idő után abból mindenkinek elege lesz! Orbán mindenre azt mondja hogy " migráció" vagy LMBTQ más qurva érve nincs is, ja meg mostanában az "ukrajnázás"....
Irtó gáz

Boldeone2 2024.02.01. 19:42:03

@cvsvrs: Orbán egy egységállamra törekszik, ahol övé az abszolút hatalom, a pártállam

Az EU pedig európai akarategységre

Csakhogy az EU eleve több ország, érdek, politika heterogén szövetsége, az Orbán - rendszer meg egy monolit államrezsim, de a NER csak a haverok rendszere...

Az EU egy folyamatosan változó szövetség, az arcok is változnak, Orbán és rendszere az örök...

Bayaz 2024.02.02. 00:23:15

@Boldeone2: "Én maradnék a legegyszerűbb érv mellett! Ha egy országban van pár millió ember, akik úgy érzik, az ország nem demokratikus, akkor nem is az!

Paradox, de mindig ez a - szubjektív - faktor számít, az, hogy "mit érez a szív"

Valójában vannak objektív tények is, de azokkal mindig könnyebb vitatkozni. A "félig üres félig teli pohár esete", attól függ, honnan nézzük...

Egy valamivel nem lehet vitatkozni: az a szubjektív érzület. Ha milliók érzik úgy, hogy nincs demokrácia, akkor nincs is! Ennyi"

Ezek szerint az Egyesült Államok nem demokrácia? Mert tizmilliók vannak, akik szerint a 2020-as választás antidemokratikus volt és a 'Demokraták' ellopták.

alöksz róz 2024.02.02. 00:29:20

@cvsvrs: "ha a többségi álláspontot európában el kell fogadni, akkor magyarországon miért nem kell?" - ott a pont

alöksz róz 2024.02.02. 00:31:10

@Boldeone2: "Most együtt utazunk vele a dilivonaton, ahová sokan önként szálltak fel, minket kényszerítettek" - figyelj má, nézzél már szét, hogy milyen alternatívát kínáltok helyette...

alöksz róz 2024.02.02. 00:36:22

@G. Nagy László: "Tömeg mondanák azt is, hogy legyen ingyen sör, vagy hogy Gyurcsányt fel kéne lógatni az első fára." - ez nem jó párhuzam.
nem a legyen a kérdés, hanem a van.
drága a sör vagy olcsó? hogy érzik az emberek.

van-e demokrácia vagy nincs? hogy érzik az emberek.
(kár hogy ezt nem lehet direktbe megkérdezni, mert a félmillió fidesz-szavazó fél- vagy inkább teljes analfabéta cigány nem is ismeri azt a szót)

Boldeone2 2024.02.02. 10:39:09

@Bayaz: Ezek szerint az Egyesült Államok nem demokrácia? Mert tizmilliók vannak, akik szerint a 2020-as választás antidemokratikus volt és a 'Demokraták' ellopták"

- Ezt nem tudjuk. A republikánusok jelentős része soha nem hihetett Trump fikciójában. Eleve kell egy nagy fokú irracionalizmus ahhoz, hogy ilyesmit valaki elhiggyen...

Az biztos, hogy rossz úton járnak, ehhez sok köze van Trumpnak is, de még nem gondolnám, hogy létezik egy ilyen általános, szubjektív érzület tömegméretekben

Ha igen, az nagy gáz lenne..

Boldeone2 2024.02.02. 10:45:57

@alöksz róz: Miért nem 3/4 vagy inkább 4/5, vagy 9/10? "Az a demokrácia", ha homogén a társadalom, mindenki ugyanazt gondolja, akkor meg minek ide választási bábszínház? Orban koronáztassa magát királlyá, a probléma megoldva...

Itt minden változik, csak Orbán örök, meg a hatalma...

Serény Vélemény 2024.02.02. 12:33:11

@Boldeone2: "ha homogén a társadalom, mindenki ugyanazt gondolja, akkor meg minek ide választási bábszínház?"

Tehát: ha Magyarországon mindenki ugyanazt gondolja, akkor homogén a társadalom. DE nem az, mert egyébként itt vagy te is, és _senki_ nem zavar abban, hogy a valóssággal teljesen ellentétes narratíváidat úgy oszd, ahogy akarod. Csak legfeljebb röhögünk rajta(d).

pl: "Mert tizmilliók vannak, akik szerint a 2020-as választás antidemokratikus volt és a 'Demokraták' ellopták"

- Ezt nem tudjuk."

DE pontosan tudjuk. Nem kötelező nekünk, nekem, vagy neked abban hinni, hogy a demokraták ellopták a választást, de az _tény_ hogy sok amerikai nem fogadja el, hogy a '20-as választás teljesen 'tiszta' volt.

alöksz róz 2024.02.02. 13:25:13

@Boldeone2: úgy igen könnyű megítélni, hogy van-e demokrácia, ha valaki szerint akkor van demokrácia amikor ő nyer :D

Serény Vélemény 2024.02.02. 15:04:00

""Teljes mértékben igaza van a lánynak" - közlöm vele,"

Nincs.

A pasinak van igaza, bár egy kicsit túltolta, és az abszolút és nettó infantilis viselkedése okán kiderül, hogy egy nem túl érett személyiség ő sem.

Kezdjük messzebbről: a "szövetség" vagy más néven "frigy" egy snassz szerződés fajta, ami a szövetségben részt vevők egymáshoz és a külvilághoz, - vagyis a szövetségben részt nem vevőkhöz való viszonyát szabályozza.

A házasság pont egy ilyen szövetség, nem csak érzelmekre, hanem egész életre szóló elkötelezettségre épül. A jegyesség alatt kell(ene) kiderülnie, hogy van-e olyan akadálya a házasságnak, ami ezt az elköteleződést megakadályoz(hat)ja. Na most ha az egyik félnek olyan, nem transzparens kapcsolatai vannak, amelyikről a másik fél nem tud, és nem is akarja hogy tudjon, akkor az a bizalom épülésének elég súlyos akadálya lehet.
A csajnak is el kell gondolkoznia, hogy mit akar, meg a pasinak is. Ha a csaj nem akarja ezeket a hím barátait leépíteni, vagy a velük való kapcsolatát a vőlegénye előtt transzparens módon megélni, akkor a vőlegény jobban jár, ha kirúgja.
Az viszont biztos, hogy ezt a helyzetet nem egy ilyen infantilis önsors romboló módon kellene feldolgozni, hanem mind a kettejüknek normális, bensőséges, kulturált és egymás felé nyílt kommunikáció során.

(Nagyon rövid bevezető a bibliai házassági modell gyakorlati implementációjához. :-)

G. Nagy László 2024.02.02. 15:33:03

@Serény Vélemény:

"A jegyesség alatt kell(ene) kiderülnie, hogy van-e olyan akadálya a házasságnak, ami ezt az elköteleződést megakadályoz(hat)ja."

Ebben tökéletesen igazad van. De körülbelül ennyiben ki is merül az igazságod.

"Na most ha az egyik félnek olyan, nem transzparens kapcsolatai vannak, amelyikről a másik fél nem tud, és nem is akarja hogy tudjon, akkor az a bizalom épülésének elég súlyos akadálya lehet."

Az kell végiggondolni, hogy a lány miért nem mutatja meg szívesen ezeket az üzenetváltásokat. Az ártatlanokat azért, mert a betegesen féltékeny vőlegényt azok is kiborítanák. A húzósakat meg azért, mert azok meg pláne.

Én mélységesen egyetértek veled abban, hogy egy bensőséges, szeretetteljes, intim kapcsolatban, amelyben a felek valódi szövetségesek és mindig számíthatnak is egymásra, nem jó az ha ilyen titkolózások folynak. Semmi sem felszabadítóbb, mint a teljes transzparencia - abszolút ennek vagyok a híve. No de te meg azt értsd meg, hogy ez nem úgy működik, hogy Ádám jogot formálhat arra, hogy betekintsen Éva minden dolgába. Ez csakis és kizárólag úgy valósulhat meg, ha Éva MINDEN KÉNYSZER NÉLKÜL önmaga tár fel mindent, mert a szíve így diktálja. Akár azt is, ha van másik szeretője. De ehhez érett társ kell, aki tiszteli, szereti és elfogadja így is.

Boldeone2 2024.02.02. 18:54:46

@Serény Vélemény: DE pontosan tudjuk"

- A lófaszt tudjátok, ember! Angolul sem tudsz olyan szinten, hogy egy releváns cikket elolvass, akkor miről beszélünk!

A tények azok, hogy MINDEN bíróságon elbuktak Trump nevetséges állításai!

hogy a valóssággal teljesen ellentétes narratíváidat úgy oszd, ahogy akarod. Csak legfeljebb röhögünk rajta(d)."

- Nem, pont fordítva igaz ! Mi - az elit - röhögünk rajtatok, fidzse- hívőkön! A verdict - a valódi európai többség verdictje megszületetett: Magyarország hibrid választási autokrácia!

Boldeone2 2024.02.02. 18:59:21

@Serény Vélemény: Ez a valódi többség, a valódi politikai elit - nagyon erős többségi - véleménye, többek között a jobboldal jelentős része is!

hu.euronews.com/my-europe/2022/09/15/magyarorszag-mar-nem-teljes-erteku-demokracia-megszavazta-az-allasfoglalast-az-ep

Az agymosottak ti vagytok, akik beállnak egy nárcisztikus pszichopata, kvázi örök hatalmú diktátor mögé!

alöksz róz 2024.02.02. 19:13:09

@Boldeone2: "A tények azok, hogy MINDEN bíróságon elbuktak Trump nevetséges állításai!" - egy bírósági ítélet sincs arról, hogy magyarországon nincs demokrácia. tehát tény, hogy demokrácia van.

"Mi - az elit - röhögünk rajtatok" - kár hogy te nem az elit vagy, hanem az elit seggnyalója :-)
és a nagy idegesen fröcsögést is nehéz nevetésnek beállítani.

alöksz róz 2024.02.02. 19:15:24

@G. Nagy László: fura fogalmaid vannak az érett társról...

Boldeone2 2024.02.02. 19:21:40

@alöksz róz: tehát tény, hogy demokrácia van."

- Nem. A tények azok, hogy nincs demokrácia! Én az elitben vagyok, te viszont Orbán seggnyalója, ahol van neked narancssárga seggnyalóka! :)

alöksz róz 2024.02.02. 19:34:37

@Boldeone2: dehogy tény. na mutasd a bírósági ítéletet

te igen messze vagy elittől. se észben, se vagyoni helyzetben nem közelíted meg az elitet, ez is tény.

alöksz róz 2024.02.02. 19:44:32

@Boldeone2: azok nem is laknak itt, honnan tudhatnák

Boldeone2 2024.02.02. 20:30:07

@alöksz róz: te igen messze vagy elittől. se észben, se vagyoni helyzetben nem közelíted meg az elitet, ez is tény."

Te már csak tudod a vagyoni helyzetem! De, már mondtam neked többször: fedjük fel magunkat, és nézzük meg kinek milye van!
" Annyit is ér, amennyije " ahogy ti mondjátok...

A kettőnk közül nem én tervezgetem a külföldi munkát, hanem te! Én már azt 30 éves koromban megléptem, időben...

Nagyjából minden személyes infót megjegyzek mindenkiről, rólad is...( már ha igaz, amit beszélsz...)

Amúgy kurvára nem érdekel már mit gondolsz rólam, régen bosszantottál, de már nem ...

Nem tartalak hülyének, de komplexusos ember vagy...

Birca legalább belátja, hogy nem kell rögtön ráugrani minden beetetésre...

Boldeone2 2024.02.02. 20:38:05

kinek milye" - mije van. Elírás

Wildhunt 2024.02.02. 20:47:42

@alöksz róz: érett társ = ha valami nem tetszik, elmehet.

alöksz róz 2024.02.02. 21:01:42

@Boldeone2: mit hőbörögsz megin? a saját faszságodon ráadásul. nem kell ahhoz vagyonnyilatkozatot tenned, papám, hogy a nyilvánvaló kiderüljön... akármennyid is van, a házat ráteszem, hogy töredéke az elitének.

alöksz róz 2024.02.02. 21:03:18

@Wildhunt: ha meg mégis elmegy, akkor nem volt elég érett a kapcsolathoz :-)

alöksz róz 2024.02.02. 21:05:33

@Boldeone2: nem csak tervezgetem. nem titok.

Boldeone2 2024.02.02. 21:15:21

@alöksz róz: Ezért kellett volna vagy beleszületned az elitbe, vagy időben belépni a Fideszbe, de erről már lekéstél....
A Sorosnál meg most nincs felvétel...:)

alöksz róz 2024.02.02. 21:18:55

@Boldeone2: attól hogy sorosnak dolgozol, még nem leszel elit :-)

de legalább elismerted végre nyíltan, ez is valami.

Boldeone2 2024.02.03. 02:08:03

@alöksz róz: Alöx Soros, most te vagy a soros! Kivetett a rendszer, most mehetsz világgá, én viszont Magyarországon anyagilag jól vagyok!:)

Wildhunt 2024.02.03. 09:41:43

@Boldeone2: Én már azt 30 éves koromban megléptem, időben.

Aztán rájöttél hogy átvertek, mert bérkommentelni itthonról is lehet...

alöksz róz 2024.02.03. 09:46:12

@Boldeone2: :D
ÉN vetem ki magam belőle, nagy különbség.

alöksz róz 2024.02.03. 09:47:10

@Wildhunt: segget nyalni mindenütt lehet :-)

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.03. 11:26:58

@G. Nagy László: mi van lacika? erre se válaszolsz még idén? milyen propagandista vagy te? meg lesz így a prémium?

beszéld meg vele, meg azokkal a fideszes szavazókkal akiknek még maradt agya, hogy nem vehetik el a külföldiek a munkájukat. és NEM vihetik le a bérszívonalat.

"Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján tartott beszédet Parragh László, Varga Mihály és Nagy Márton előadása után. A pénzügyminiszterhez és a gazdaságfejlesztési miniszterhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordított a munkaerőpiaci kilátásoknak, és jelezte, hogy 500 ezer új munkaerőre lenne szükség és ezt elsődlegesen a belső tartalékokból kell előteremteni. Itt pedig konkrétan megemlítette a határon túli magyarokat és azt is leszögezte, hogy ha gazdasági migráció keretében be is jöhetnek külföldi munkavállalók, azokat kényelmi okokból nem szabad behozni, mert azzal "Magyarország kulturálisan aknázná alá az életét"

www.portfolio.hu/gazdasag/20230309/orban-viktor-magyarorszagnak-szuksege-van-meg-500-ezer-emberre-601796

"ezek csak szavak"? ha orbánnál nem baj a hazugság, akkor gyurcsánynál miért is baj csöpike, hogy hazudott?

a bucsai népirtást te is tagadod lacika? hazudj valami szépet megint

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.03. 11:33:13

@G. Nagy László:

biztos hogy nem csinált rossz bizniszt?

kaptam egy ilyen emalt az oltás rendszerébe a Kormányzati Tájékoztatási Központ <info@kormany.hu> -tól. mégse írhatják hogy Propaganda Minisztérium.
ugye ez is törvénytelen, ebben is egyetérthetünk.

kormany.hu/a-szuverenitasunk-vedelmerol-szolo-nemzeti-konzultacio-eredmenyei

"Azon leszünk, hogy a magyar emberek akaratának érvényt szerezzünk. Nem fogunk úgy táncolni, ahogy Brüsszelben fütyülnek"

7. pont:Brüsszel még több pénzt akar ukrajnának

99%-a állítólag a fideszes söpredéknek 1,5 millió ember nem akarja ezt! hát demokrácia van nem?!
de lehet hgoy mégsincs demokrácia, és a fideszesek véleményét se tartja tiszteletben orbán már megint? tetteiben persze.
persze aki elvtelen, gerinctelen, becstelen proli, azt nem zavarja a sok ellentmondó bakugrás.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.03. 11:37:09

@Boldeone2: ennél azért egzaktabb érvelések is vannak ám hogy miért van diktatúra

pl a fenti eset is mutatja, hogy a még a fideszesek véleményét se tartják tiszteletben, amire uszítják őket. de nem számít mert ennyire ostobák. hogy mindent elfogadnak, nincs eszük, nincs gerincük, nincs becsületük.

hát még a népszavazások elkaszálása miatt se vagyunk demokrácia. ugye ismerjük a törvényt hogy mikor kötelező kiírni, akár az aksigyárnál, akár az európai ügyészségnél és mégse írják ki.

alöksz róz 2024.02.03. 11:57:10

@Tesz vesz XVI.: "ennél azért egzaktabb érvelések is vannak ám hogy miért van diktatúra" - csak arról nem kapott "tájékoztató" anyagot

Boldeone2 2024.02.03. 12:48:10

@Wildhunt: Aztán rájöttél hogy átvertek, mert bérkommentelni itthonról is lehet..."

- Te hülye vagy? Kb. csak ide írok mostanában, meg néha Bircahoz, de csak az - egyre kevésbé szórakoztató- vita miatt!
Mi értelme lenne Nagy Lacinál a bérkommentelésnek?? Nagyjából semmi

Itt volt - néha - pár vitaképes ember. Nagyjából ennyi, nem több...

Boldeone2 2024.02.03. 12:51:32

@alöksz róz: ennél azért egzaktabb érvelések is vannak ám hogy miért van diktatúra" - csak arról nem kapott "tájékoztató" anyagot"

- Te hülye vagy? A tákékoztató anyagokat én írom, - neked is, bárányvaknak - ad.1, ad.2 már leírtam többször pontokba szedve, miért van választási, hibrid autokrácia Magyarországon

Boldeone2 2024.02.03. 12:59:45

@Tesz vesz XVI.: Ezért kell(ene) a " kiemelt beruházásokról " szóló törvényről népszavazni mert az a " törvények felett álló törvény", lényegében szabad kezet kap mindenre a kormány ...

Boldeone2 2024.02.03. 13:24:29

Pár mondatot, akkor a politikai rendszerről...

Magyarországról nem véletlenül mondta ki az EP nagy többsége, hogy " hibrid választási autokrácia:

1.Tulajdonképpen egy putyini, autoriter rendszerről van szó, még egyes törvényei is kísértetiesen hasonlítanak a muszka törvényekre, mint a " szuverenitási törvény" Ezen hivatal vezetőjét, Orbán jelöli ki, feladata a magyar ellenzék és civil szervezetek megregulázása, börtönnel fenyegeti
Ez önmagában egy diktatúra törvény...

2. Nincs egyenlő feltételekkel folytatott választás. Orbán, a kormány százmilliárdos eszközeit használja folyamatosan választási és kormánypropagandára, "konzultáció" címén

3. A közmédia netto kormánypropagndát folytat, objektíven mérhető, az ellenzék nulla megszólalási lehetősége és a kontexus is
Orosz propagnda megy, közpézből

4. A kormány megszállta a kultúrát, a tudományt, felszámolta az MTA autonómiáját
Az egyetemeket fideszközeli kurátorok kezére adta

5. A médiában is hegemóniára törekszik, a KESMA a világon egyedülálló. Milliárdos közpénzek mennek csak facebook kampányokra, Megafon kp

6. A Népszavazás intézményét lényegében kiherélték, az Alkotmánybíróságot saját emberekkel töltötték fel

7. A "fékek és ellensúlyok " nem működnek, a hatalmi ágak nincsenek elválasztva, az összes közjogi méltóság Orbán- bizalmi, nettó pártember

8. A jogrend is lassan átalkult, " lopakadó " precedensjog, Varga ZS- re átszabott törvény, OBH ( bar még a jog úgy- ahogy független, leszólt az eu...)

9. Alkotmány = Tákolmány, a jogrend a Fidesz hatalmi céljaira szabva, kreatív jogalkotás ( Lex Volner)

10. Rossz választasi rendszer....

...és még folytathatjuk az objektív - rendszer/rezsimjellemző tényeket tovább is....

Gelmerrrrr 2024.02.03. 15:33:15

Az állatvilágra és a barbár népekre jellemző ösztönös létforma (megyünk a szívünk után, semmi más nem számít) és a tudatos tétezés közti első lépcsőfokot az jelenti, ha képesek vagyunk
---------------
1. Az állat a liberti, a barbár a primitív, az dühor, bolonda dühor, racionális.
2. Jellemző? Bullshit új-ónemmagyar makogás. Inkáb az ar-ra-re stumától arta.
3. Világja stak a kretény-libcsinek van, magyarnak erda, árda, rakumány, bolja.
4. Ösztön hangot dúrgerni, magyarul volna egy stékkó hang, ősmagyar, de az ösztönt dúrgerni, nem rakem.
5. Lét? hol a lét? Nem rakem.
6. tudat? Nem rakem ezt se, dúrgerni.
7. Nem képes, hanem a fähig ernya, vagy rekna-rakna.

8. Nem igen rakem, hogyan is makogsz.

Gelmerrrrr 2024.02.03. 15:38:07

- a lány nem tulajdona senkinek, a férfinak meg az a dolga, hogy vadásszon. Ez
------------------------
1. Tulajdon: tele indogermán stumától, tolvajlás, a burzsuj, az Allmende tolvajlásja.
2. Dolog? Dulgs? Ez Schuld, de nem Schuld.
3. Vadász? A vada az totál más, va stumától, így stak wídni van, űzni.

4. Ana partikel barma, nem tulajdon, hanem bírva van. A wídni, űzni hangot ide nem rakem, max annyit tesz, hogy wídni és ölni, meredejteni.

5. A férfi hangot nem bírem, a fer-től volna, ez az úr, vir, wera f-es formája, ahogy krímgót fers, ír fer. De inkább ena baru az ősmagyar, ez bírja az ana partikelt.

Ana partikel nem tulajdon, hanem barma, a nő, anya, anat bír baru, ha nem bírja, úgy wídni, ölni van, de erről már írtem.

Te egy libernyák vagy, hogy nem rakod!

Gelmerrrrr 2024.02.03. 15:42:50

A válasz egyhangú: mindenki azonnal elvágná a torkát az összes többi hódítónak.
-----------
1. antóregyó, nem válasz, ezt nem rakem.
2. Hódító? Bullshit hang.

3. Ahogy látem nem rakod, hogy hogyan is ír a magyar nyelv, a magyar rakta. Ana partikel bírva van, nőre, anara, ha bírva van, nem regelta ránézni, úgy le kell vágni az ujját. De ma nem ez van, úgy a fickót is meg kell ölni és a nem nőt is.

Sajna nem igen rakem, hogyan is makogsz, attól, hogy én már ide írtem, hogyan is kell, hogyan is van.

Gelmerrrrr 2024.02.03. 16:07:39

A cikk további részje új-ónemmagyar halandzsa, de most e fentieknél rakjuk ki a hangokat.

Tulajdon: tele stumától, indogermán, egy a tolvajval, ez a gazda, a burzsuj, tolvajoltaja az Allemendét.
Nő: a nő az ana partikel, ahogy az anya is, nazálisan. A nő mundusnak innen van.
Ana partikel: ana partikelt bírja e, ena partikel, így ha bírva van úgy
Barma: anya barma, ara, egy rag, ezt bírja baru, így:
-Ena baru.
-Ona barna.
-Ana, anya barma.

Vada: indogermán au partikeltől, va-da, az öde rokonja, így olyan hang, hogy vadász nem van, de van:
Wídni: indogermán uei-től, a va-vá partikelek energikus eredésje, ahogy víhni, vívni, így wídár, nem űző az ősmagyar hang.
Úr: indogermán ueir stumától, vire és germán wera, ettől úra, az aki öl, meredjet humanoidot.
Férj: ettől ered, ahogy a férfi fi-vel, germán fi-vel, az aki nem ölt humanoidot.

A férfi és a férj hangokat dúrgerném, stak ena, ena partikel, ahogy az apa laguján is maradna, ahogy a baru és az úra.

Ha az ana partikel mundusnak innen van, úgy a germán szokásrakta rekkint, ahogy az ősmagyarnak rekkint is, és a nyelv rekkint is: ujjmetszés.

Ha nem van mundusnak innen(innen a tengely rekkint), úgy raked ide a rakvány: a lotyót erővel durrantani és meredejteni.

Na most, nem vadász van, hanem wídni, a wídnire folyton ranakered a vídám, attól, ha wíd, erre ranakered az ölés, meredejtés, vagyis a göndört ölni kell, meredejteni,a rakvány és regály rekkint.

A sklavenaufstandi halandzsát nem rakem, nem akceptálem a libernyák párvélést, attól, hogy az ana partikelnek van baruja, de van nép is, és van ena rakó, rex is, ahogy van Lebensborn is.

Gelmerrrrr 2024.02.03. 16:11:59

semmi rosszat nem tesznek, amikor próbálkoznak -
-----------
1. Nenna, nem semmi.

2.Rosszat? Ez egy bullshit hang. A jó az indogermán ie stumától ered, így ennek a struktúrája olyan, ahogy a másik ősmagyar hangnak, ahogy a raktának, vagy volna mondani a görög aratei-nak, és ez is volna ősmagyar hang. Erről a blogomen írném, hogy így a struktúra oké, de a rossz-nak nem, ez az indogermán reu, vagyis ró stumától ered.

A rossz laguján inkább mondjuk azt, hogy raktalosza. Na igen ám, stakhogy a libcsinek libernyák habubsdja van, ahol van ilyen, de nálem nem van, nálem az indogermántól, a germagyartól kirakott rakta van, és én tagadem a butakát, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, az új-ónemmagyar egy halandzsa.

Így igenstak raktaloszán tesznek, és aki ezt nem rakja, az egy libcsi, és wídni kell.

Gelmerrrrr 2024.02.03. 16:24:12

srác képes felemelni a lelkét, és pszichikai problémájával megküzdve, férfi módjára viselni, hogy léteznek
------------
1. Nem képes, ez egy új-ónemmagyar halandzsa. A kép az hép volna, indogermán skép, skeb stumától, stak a kretény-libcsik átírták. A képes egy bullshit halandzsa, németizmus, az ősmagyar fähig ernya vagy rekna-rakna.
2. Lélek hang nem van, libernyák-kretény halandzsa.
3.Nem létez, ez egy halandzs,a hogy lé?
4.Nem visel, hanem bírong.

5. Férfi? Ahogy mondtem, hogy így nem rakem a hangot, fingem nem van, hogyan makogsz ennél a szitunál. Ena és baru van: ena baru, de szelve is mondani oké. Úgy ahogy te mondod se nem ena, se nem baru.

De álljunk meg! Hogy-hogy? Barátnő? Hát igen volna rakásja a hangnak, hogy bar-at-ana, de inkább már baratna, a bír flektálva bar-ra, at-vel, na nőneművel. De inkább már barma. De ha nem van a staládnál, családnál úgy az nem ana partikel, nem nő.

Sajna én ezt nem akceptálem, hogy ilyen van, őseinknél, a germánoknál az ilyet max a frankok akceptálták, de a germagyarok, a honfoglalók nem, és mondjuk nálunk nem is voltak Wertek, attól, hogy a számokat dúrgertük, a számok jevevényhangok, így a magyar a Werteknek anta van(gegen).

A magyar nyelvtől nem akceptálem. A kihívó hangot nem bírem, mondjuk, hogy Herausforderer, de sajna itt nem van, attól, hogy ez Sklavenaufstand, itt nem van laguja az ilyennek, az ősinél regelva van az egész, nem van ilyen libernyák párválasztás, stak a libernyák diktatúra részje, erre dúrongnak a libcsik, ahogy az Allmende tolvajlásjára is.

Vagyis a lotyót wídjuk és az öljük le, de ha már ott vagyunk, nem a férfiját, max stak a stricijét is leöljük, így tesszük Scott őrmestert, a logoszt, a rendet, ahogy a nyelvet, Kirgent.

Gelmerrrrr 2024.02.03. 16:27:21

leányzó lesüllyed a fiú szintjére és a jövőben legitim rálátást enged az üzenetváltásaira.
---------------
1. Szint hangot dúrgerni.
2. Fiú? A fiú hogy akar itt? Stak fiú.
3. Üzenet? bullshit hang, űzik a lovat, de inkább wídni. Nakrakta van, nakrakta racionális, barujé.
4. A váltás hangot nem rakem.

5. Stalad van, ena baru racionális, ena nakrak. Ana bírva van e-től, ena-tól, és ena racionális, így nekje van nakraktája.

Gelmerrrrr 2024.02.03. 17:46:31

A VIZSGÁLAT TÁRGYA
-------------
Ez a frazeológia túl empirista, de olyan libcsijül empirista.

A viszgál egy libernyák jevevényhang, indogermán ueidh stumától, wiss, visó, maradád az ész ettől, más hang ettől a vigyáz és a vicc.
De inkább mondjuk racionálisan: rekkés.

Tárgy? Etimológia bizonylosza, hogy most a tá indogermán stumától, vagyis tár, vagy a targe. Inkább teknőt, testet mondanánk. De a frazeológia túl materialista, ahogy objektivista, attól, hogy nem objektumot rekkünk. Az obejktivitás egy bullshit, avitt ideológia, ahogy a frazeológia is.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.03. 18:54:19

@Gelmerrrrr: te valami bolond vagy? takarodj már innen a zagyvaságaiddal. floodolj máshol.
épp elég crvs

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.03. 18:56:31

@Boldeone2: sokminden kéne, pl egy jó kis polgárháború a korcsok ellen kezdetnek

Gelmerrrrr 2024.02.03. 19:13:06

@Tesz vesz XVI.:
Igen bolnda vagyem, az egy dicső hang, a bol stumától.
Nekem a tijéd a zagyvaság, de látem nem van rációd, rended, hogy nem raked, hogy racionálisan beszélem.
Nem floodolem, nem teszem. Na egal, egy irracionális halandzsázó, zagyvas állataka, ahogy te, stak állat marad. Új-ónemmagyarul halandzsázó.

Gelmerrrrr 2024.02.03. 19:48:01

@Tesz vesz XVI.:
Hát leme hang nem van, de valahogy nekem te beteg vagy.
Barma az, a bír flektált formájától, a bar-tól, ma partikelvel, vagyis az anat bírnak.

Wildhunt 2024.02.03. 20:18:28

@Boldeone2: ezt tényleg nem akarom elhinni. A te érdekedben.

Wildhunt 2024.02.03. 20:19:48

@Gelmerrrrr: nem csak neked. De nem csodálom hogy még neked is feltűnik.

alöksz róz 2024.02.03. 20:43:08

@Wildhunt: nem is kell elhinni :-)

ő maga mondta, hogy pl közel-keleti meg indiai fórumokon is dolgozik.

alöksz róz 2024.02.03. 20:46:03

@Tesz vesz XVI.: rögtön gyilkolászna a vérgőzös proli, mint a kunbéláék

Boldeone2 2024.02.03. 20:55:06

@alöksz róz: HOBBIBÓL szoktam figyelni az Indiai médiát, meg az afriait is, meg néha posztolok is, de ez nem munka, ember, hanem szórakozás/ ismeretszerzés! Ennyire nem lehetsz sötét! Te mindenhol Soros Györgyöt keresed, bmeg!

Boldeone2 2024.02.03. 20:59:56

Afrikai meg India politikai szempontból azért érdekes, mert a ruszki propaganda ott is nagyon erős, így az onnan visszajövő reflexió érdekes

Kicsit hasonló nyugat- , és liberalimus-ellenes paraszthergelés folyik, mint amit itthon a Prosti Srácok folytat

alöksz róz 2024.02.03. 21:17:27

@Boldeone2: figyelj már, az nem jutott még eszedbe, hogy a liberalizmus- és nyugatellenességük nem a ruszki propaganda, hanem a saját tapasztalataik eredménye?

alöksz róz 2024.02.03. 21:18:21

@Boldeone2: hogy netán MINDEN OKUK MEGVAN RÁ?

Bayaz 2024.02.03. 23:39:30

@Boldeone2: "- A lófaszt tudjátok, ember! Angolul sem tudsz olyan szinten, hogy egy releváns cikket elolvass, akkor miről beszélünk!

A tények azok, hogy MINDEN bíróságon elbuktak Trump nevetséges állításai!"

Miféle biróság jelentette ki, hogy Magyarországon nincs demokrácia?

hogy a valóssággal teljesen ellentétes narratíváidat úgy oszd, ahogy akarod. Csak legfeljebb röhögünk rajta(d)."

- Nem, pont fordítva igaz ! Mi - az elit - röhögünk rajtatok, fidzse- hívőkön! A verdict - a valódi európai többség verdictje megszületetett: Magyarország hibrid választási autokrácia!"
Miféle verdikt? Az Európai Parlamenté, ami egy POLITIKAI intézmény, nem igazságszolgáltatás.

Bayaz 2024.02.03. 23:44:45

@alöksz róz: egyébként ez még hazugság is.
Az indiaiak éppenséggel viszonylag jóban vannak nemcsak az oroszokkal, hanem Izraellel és az amerikaiakkal is, mert Kinát nagyobb veszélynek látják:
www.pewresearch.org/global/2023/08/29/indians-views-of-other-countries/
A probléma az, hogy Boldeone számára az önálló külpolitika árulásnak számit.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.05. 10:47:10

@alöksz róz: mivel komcsikat kéne elrendelzni, így ez inkább a fehér terrorra hasonlít.
Petőfi viszont balos is volt, mégse mondanánk rá hogy proli.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.05. 10:48:31

@Wildhunt: lacikáról el tudod képzelni, hogy pénzért írja a kommenteket?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.05. 10:50:44

@alöksz róz: tudsz különbséget tenni Azerbajdzsán meg Finnország demokratikus helyzete között vagy elmebeteg vagy?

a különbség propaganda mi?

alöksz róz 2024.02.05. 10:53:52

@Tesz vesz XVI.: legalább megtanulnál már olvasni, proli, mielőtt nekiállsz agyatlanul hőbörögni...

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.05. 10:55:29

@Bayaz: "Miféle biróság jelentette ki, hogy Magyarországon nincs demokrácia?"

a világ összes egyeteme tudja, aholy komoly politológiai munka folyik, csak ők hibrid rezsimnek nevezik ezt.

és ha az emberek tudnák, hogy gyakorlatilag semmi lényegi különbség nincs a sérült demokrácia, a hibrid rezsim, és az autoriter diktatúra között, akkor még durvább lenne ez a táblázat.

"Körösényi András szerint az Orbán-rezsim nem jogállam, nem is így értelmezi magát, hanem vezérdemokrácia, demokratikus legitimációval rendelkező autoriter hatalom. "

ha tisztességgel választják meg a diktátort, az akkor is diktátor, aki nem enged beleszólást a hatalomban senki másnak. lehet itt pofozgatni a sz*rt, csak nem érdemes. a demokráciát nyugodtan elhagyhatjuk a "vezérdemokráciából."
és itt még tisztességről sincs szó. és nem tudjuk mennyi (és mennyi lesz) a választási csalás se itthon, se Fehéroroszországban, se Putyinnál

tehát a vezetői demokráciában a Vezető gyakorlatilag diktátor, olyan szép eufemizmus a diktátorra azt mondani hogy vezető, hogy ilyenkor Kőrösényi is korruptnak tűnik.
fából vaskarika, tehát akkor diktátori demokráciáról beszélhetünk. és akkor ezekszerint mivel hitlert is demokratikusan választották meg, akkor a náci Németország is egy "vezetői demokrácia"

kérlek mondd el mik a problémák a Tavares-jelentésben (2013), a Sargentini-jelentésben (2018), meg a Gwendolin-jelentésben (2022)? ha nem, akkor miért hazudod hogy megalapozatlan? hol egy fideszes tisztázás erről? de inkább vita. látszik a fideszben nem az informálás a lényeg,, hanem a hazug hjülyítő ostoba propaganda
ezért is hitvány csőcselék ma már minden fideszes szavazó.

bizonyára olvastad őket, és meg tudod mondani hogy miért hülyeségek akkor. mondjuk ehhez el kéne olvasni őket. túl kedvesek is a valósághoz képest de kezdetnek jó kiindulópont.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.05. 10:57:07

@alöksz róz: mit nem tanultam meg olvasni a k anyádat te kis korcs darab szar?

Azt hittem betöltötted már a 18-at, de mindig bebizonyítod hogy még mindig egy hisztis kis tini p*csa vagy, aki méltatlan arra hogy kommunikáljon vele az értlemes ember.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.05. 11:26:03

@alöksz róz:

miért is vagyok proli te darab szar és te miért nem vagy az, amikor még kommunikálni se tudsz olyan ostoba vagy?

alöksz róz 2024.02.05. 12:09:19

@Tesz vesz XVI.: nem tudsz értelmezni egy szöveget a kontextusában.

a proliságodra meg a buta agyatlan hőbörgésed a bizonyíték :-)

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.05. 15:36:09

@alöksz róz:

sajnos tudok, csak 3 lépéssel előtted járok kis proli tini. te meg azt se tudod hol vagy és az ostoba pofádat jártatod nagy arccal a sötétben tapogatózva.
süti beállítások módosítása