téveszmék

téveszmék

"Egy igazi férfi nem mosogat"

2019. április 25. - G. Nagy László

igazi_ferfi.jpg

 

Reggeli rádióműsorukban Bárdosi Sanyiék pár napja vérre menő csatát vívtak annak kapcsán, hogy kié a felelősség, ha mosásnál papírzsebkendő, húszezres, vagy bármi egyéb a ruhazsebben marad. Megmosolyogtató volt az a sziklaszilárdnak vélt erkölcsi alap, amelyről a felek érveltek, tökéletesen meggyőződve kikezdhetetlen igazságukról. Nagyjából ugyanezt látjuk mindenütt, bármilyen házimunkáról is legyen szó.

 

Susan Maushart, az Asszonysors című bestseller szerzője így ír: "Miért volt, hogy (a nászéjszakát követő nap) mihelyt hazaértünk, egyenesen a fürdőbe mentem, és kisúroltam az egész helyiséget? Most is gondolkodom ezen. (...) Csak abban voltam biztos, hogy fürdőszobát súrolni jó érzés. Olyan feleséges. Arra nem is emlékszem, hogy a férjem mit csinált. Biztos valami férjeset, talán újságot olvasott. (...) Mire kisúroltam, kifényesítettem, leöblítettem és letöröltem ideiglenes önazonossági válságomat, elérkezett a vacsora ideje. Ebben nincs semmi rendkívüli. Végtére is, majdnem két éve már szinte mindig együtt vacsoráztunk. A legtöbb egyetemi diákhoz hasonlóan leginkább elvihető kaját ettünk, vagy valami olcsót az egyetem körüli étkezdékben. (...) Most lázas buzgalommal lapozgattam a szakácskönyvet. Óráknak tűnt, mire az asztalra tettem a makarónit és a sajtos ragut." Úgy tűnik, mintha a házasélet általános játékszabályai fixen kijelölnék a szerepeket: apa újságot olvas, anya pedig - akár egy megbízható robot - elszántan viszi a háztartást. Ez persze épp olyan ostobaság, mint hogy a ruhák mosás előtti kizsebelésének létezne valami egzakt módon meghatározható gazdája. A banálisan szimpla valóság az, hogy mindez megállapodás kérdése. Ha Ádám és Éva együttélésük kezdetén abban maradnak, hogy minden esetben a ruha tulajdonosáé a felelősség, az éppen olyan jó megoldás, mintha a mosást végző ellenőrizné végig a gépbe kerülő holmikat. Ugyanígy: a házimunka teljes repertoárja szabadon felosztható a felek között, akár tökéletesen aszimmetrikus, vagy minden korábbi hagyománnyal szakító módon is. Nincs abban semmi, ha Ádám teríti meg az asztalt, s Éva hasogatja odakint a tűzifát. A probléma rendszerint abból fakad, hogy Ádám és Éva az égvilágon semmiben sem állapodnak meg. Amikor a startpisztoly eldördül, a legtöbbször szó sem esik arról, hogy mit várnak egymástól. Van, hogy később se, csupán csendes frusztráltsággal könyvelik el: a másikkal lehetetlen együtt élni.

 

Mindannyian ismerjük a klasszikus élethelyzetet, amikor a langymeleg szombat délutánon a lakótelep több generációja együtt kergeti a labdát a házak közti gyepen. A gyermeki önfeledtséget szinte semmi sem árnyékolhatja be, talán csak a harmadikról kitekintő termetes Vicuska, aki – fittyet hányva a kiélezett meccshelyzetre – gyengéden szólítja férjét: „Ádám, azonnal indulás haza!” S ha ez nem lenne elég egy lehajtott fejjel távozó, meglett férfiembernek, úgy természetesen megkapja a sporttársaktól is: „Ádikám, majd telefonálj, kérlek, hogy száradtak az edények!” Minden valamirevaló férfitársaságban kíméletlenül megy a permanens savazás, ám azt azért érdemes látni, hogy nem a házimunka tesz bennünket szánalmas papuccsá, hanem a meghunyászkodás, a konfliktuskerülés, a dominancia hiánya. A téma kapcsán végzett felmérések azt mutatják, hogy még a házimunkákban aktívan részt vállaló férjek is kijelölnek maguknak olyan tiltott zónákat, ahová semmilyen körülmények között nem merészkednek, tekintve, hogy azok végképp "férfiatlan" tevékenységek. (A mosogatás tipikusan ilyen.) Mondani sem kell: ez is totális ökörség. Az égvilágon semmivel sem nőiesebb tett inget vasalni, mint port törölni, vagy fordítva. Sokkal inkább üres és tudattalan homlokzatvédésről van szó, teljesen elvtelenül kijelölt határokkal, a megtépázottnak érzett férfiasság utolsó védőbástyáival.

 

A fő gondom a házimunka kérdésköre kapcsán is az, hogy ezt a tisztán pragmatikus kérdést oly sokan megkísérlik átrángatni a morál felségterületére. A férfiak egy része szeret arra hivatkozni, hogy a dédapjuk nemhogy nem mosogatott soha, de a neje és lányai egyenesen összerezzentek, amikor délben elfoglalta helyét az asztalfőnél, s remegő izgalommal várták, elégedett-e a sülttel a ház ura. Nem kíván mély elemzést, hogy ez a múltba révülő, meglehetősen groteszk világkép mennyire nem jelent erkölcsi alapot a hímek otthoni passzivitásához. (Ráadásul a patriarchális berendezkedés szószólói csupán az ókori és középkori ideákat hajszolják, az azokat megelőző kilencvenezer évet, avagy a modern kor évszázadait már nem tekintik hivatkozási alapnak. Meglehetősen önkényes és következetlen eszmerendszer.) Természetesen az asszonyokat sem kell félteni. Ők aztán igazi világbajnokok abban, miként kell hamis, mégis megkérdőjelezhetetlen erkölcsi talapzatot ácsolni bármihez, ami a házasélettel összefügg. Ők, a NŐK, ők az ANYÁK, ők a HÁZTARTÁS VEZETŐI, s ebből fakadóan nem csupán mindent jobban tudnak, de álláspontjuk nem is képezheti vita tárgyát. A férfi nem csupán köteles részt venni a házimunkában, de azt akkor és úgy kell végrehajtania, ahogy azt neje - hiszen ő tölti be a szakértői státuszt - előírja számára. És ha tízből két férj vissza mer szólni, a "maradj csendben, felébrednek a gyerekek!" kártya mindig előhúzható... Valójában végtelenül szomorú, hogy béna és elavult szokásokra, hagyományokra építjük az együttélés minden elemét, ahelyett, hogy megkérdeznénk a másiktól: te mit szeretnél? A házastársi veszekedések kétharmada simán elkerülhető lenne, ha a felek tisztában lennének az elemi erkölcs alapjaival. A házimunkában, de valójában az együttélés minden mozzanatában egyetlen olyan tényező létezik, amely morális súllyal bír, ez pedig az adott szó. Minden egyéb fakultatív és szabadon variálható.

 

Ha mosogatógép nem lenne, már rég elváltunk volna című írásában Takács Judit a házimunka nemek szerinti megosztását elemzi, európai kitekintéssel. A dolgozatból kiderül, hogy nincs egyetlen olyan ország a kontinensen, ahol a nők több szabadidővel rendelkeznének, mint a férfiak. A skandináv térségben viszonylag kiegyenlített a helyzet, azonban Közép- és Dél-Európában az asszonyok átlagosan napi egy órával többet dolgoznak, mint a férfiak, amennyiben a munkahelyi és az otthoni teljesítményeket összegezzük. (Olaszország a csúcstartó, itt majdnem másfél óra a különbség!) Kozma-Vízkeleti Dániel klinikai szakpszichológus a téma kapcsán így ír: "Újragondoljuk a családon belül betöltött férfi és női szerepeket, aminek vannak olyan vonatkozásai, amihez egyelőre nem tudunk alkalmazkodni, ezt illetik többen a válság szóval. Ennek lezárásához egy-két emberöltő szükséges, amíg a felborulás után kialakul az új közmegegyezés." Alig hiszem, hogy igaza lenne. Igazából nem is értem, miért van szükség e téren bármiféle közmegegyezésre. Mintha abban akarnánk társadalmi konszenzusra jutni, hogy a U2 vagy az Aerosmith munkássága jelentősebb. Nem lehet, hogy mindenki csak simán úgy él, ahogy akar? A magam részéről a konzervatív, "az asszonynak a konyhában a helye" típusú megközelítést épp olyan problémásnak látom, mint amikor társadalmi normává kívánjuk emelni a nemek közti egyenlőséget házimunkák végzése terén. Ha már két ember van annyira felnőtt, hogy képesek döntést hozni az összeköltözésről, illene annyira érettnek lenniük, hogy az otthoni teendőket is képesek legyenek leosztani egymás közt, függetlenül attól, hogy miként ment ez otthon, vagy hogy miként megy Stockholmban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3214776502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darlacko 2019.04.26. 10:41:00

@Torokhang: jó, mondjuk ha filippínó a feleséged, akkor elég esélytelen egy gazdagabb ázsiai országban normális munkát találnia, Magyarországon a bérek nem elég magasak, hogy megérje feláldozni a szabadidejét, Európa nyugati felében viszont egyenlő esélyekkel indulhatna, mert ott kb. leszarják, hogy magyar vagy pinay

G. Nagy László 2019.04.26. 10:44:08

@eßemfaßom meg áll:

"Én még nem láttamolyat ahol ténylegesen valaki bemutatta volna, hogy ugyanazért a munkáért ugyannyi munkaidőben egy nönek kevesebbet fizettek volna."

Én se, de nem is érdekel. Az "egyenlő munkáért egyenlő bért" a legbénább frázisok egyike.

teveszmek.blog.hu/2017/09/17/_egyenlo_munkaert_egyenlo_bert

2019.04.26. 10:45:39

@G. Nagy László:
Pl. a magyar társadalomban az általad felvetett problémát sem oldották meg. A jogi egyenjogúság nem jelent automatikusan társadalmi egyenjogúságot.

G. Nagy László 2019.04.26. 10:49:24

@Zabalint: Mit jelen az, hogy társadalmi egyenjogúság? Szerintem semmit.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2019.04.26. 10:53:09

@gyongyi70: A felsoroltakban igen, csak a téma nem ez hanem a mosogatás. Azt hittem az egyenlőségen alapulást erre érted, hogy ezt végezz el el a férfi, meg még mindazt, amit a nő mond az 'egyenlőség' jegyében.

2019.04.26. 10:57:21

@darlacko: Az biztos, hogy Japán, Dél-Korea, Taivan és Kína nem nagyon kedveli őket, bár én sem ezekért az országokért rajongok, hanem inkább Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, esetleg Vietnam.

Hát, nem tudom ezt az eltartáskeresést, hogy így van-e. Ha felmész amúgy egy társkereső oldalra, pl. pinayromances vagy cebuanas, tele van rendes, dolgozó nőkkel. Én összesen 12 évet éltem Ázsiában, ebből néhány évet Japánban és Vietnamban, a többit a Fülöp-szigeteken.

Abban igazad van, hogy a kelet-ázsiai nők nem kezdeményezők, irányítani kell őket, legtöbbször a szexben is (nagyon gyanús, ha nem), ha valakinek ez nem jön be, akkor tényleg tiplizni kell. Nagy a világ, van hova menni :)

Igen amúgy, ha a gyerekek iskolások lesznek (a legnagyobb már majdnem), akkor feltehetően költözünk, csak keressük, hogy hol a legjobb az oktatás. Németre tanítjuk őket, szóval az a nyelvterület jöhet szóba.

ati27 2019.04.26. 11:01:28

@G. Nagy László:
Kicsit messzebről indulok. A helyzetem bonyolultabb. Mivel 11 éve külföldön élünk, így még az sem megoldott, hogy csak az asszonnyal legyen közös idönk. Ugye 3 gyerek mellett. Ráadásul viszonylag messzebb vagyunk magyarországtól. 3-4 havonta kiugrok 1-2 haverommal, ugyanigy asszony is kb ilyen időközönként. Kocsmázás annyira nem izgat, nem csipem az alkoholt. Meccs? Nem vagyok oda a fociért. Ellenben van pár hobbim. Aszonynak is. Ugyhogy elvagyunk. Hétvégente pedig általában programokat szervezünk, grillezés, bográcsozás, kirándulás.. szóval be van táblázva 1-2 hónappal előre..

fancy27 2019.04.26. 11:04:12

"Én jó, ha napi 2-3 órát dolgozom, de még így is a házimunka 80%-át az asszony végzi."
Ez ugye most trollkodás?

2019.04.26. 11:06:08

@G. Nagy László:
Ez is sokkal bonyolultabb kérdés, hogy ki lehessen mondani, hogy teljesen hülyeség, vagy hogy igazuk van.

Eleve ott kezdődik, hogy a frissdiplomás nők alacsonyabb fizetési igényt mondanak az első állásinterjúikon. Tökéletes versenyben ez nem jelentene különbséget, mert a férfiak nehezebben kapnának állást. A gyakorlatban meg nincs tökéletes verseny, persze tudok olyan munkahelyről, ami épp emiatt nőiesedett el, mert a pályakezdő srácokat nem tudták, nem akartál megfizetni, de a férfiak kockázatvállalóbb mentalitásuk miatt előbb-utóbb oda is interjúznak, ahol megadják. Ha egy nő interjúzik ugyanoda, ők a sáv aljára kerül, de egyébként is statisztikailag magasabb lesz a jobban fizető cégeknél a férfiak aránya. És ekkor még nem beszélhetünk valós munkaerőpiaci értékbeli különbségről, ami csak ezután kezd növekedni.

Na meg ugye az is ritka, hogy a gyes/gyed időszakot egyenlő időszakra veszik ki.

Ettől függetlenül abban nincsen igazuk a feministáknak, hogy azonos munkáért a nők kevesebbet kapnának. Mert ez nem igaz. Azonban abban igazuk van hogy az okok, hogy a nők kevesebbet keresnek nagyrészt társadalmi és nem biológiai okok.

2019.04.26. 11:07:04

@G. Nagy László:
Pl. azt, hogy nem várja el a társadalom, hogy a nő főzzön, meg hogy a férfi ne beszélhessen az érzelmeiről, hanem maradjon "kemény".

darlacko 2019.04.26. 11:08:39

@Torokhang: az a vicc, hogy a Ázsiában nem csak a japánok, koreaiak, tajvaniak, kínaiak nem csípik a filippínókat, hanem senki. De ez minden néppel kölcsönösen így van. A viet a kínait, a thai a kambodzsait, a dél-koreai a japánt, a szingapúri az indonézt utalja. Mindenki mindenkit. A munkaerőpiacaikat is féltékenyen védik egymástól, mindegy, hogy senki nem akar mondjuk indonéz bért keresni, oda ne menjen bevándorló dolgozni. Ezért is mosolygok, amikor a magyarokat azzal vádolják, hogy mennyire kirekesztőek. Hát az EU tagjaként, szabad befektetések, oktatás, továbbtanulás, munkavállalás, egész Európára kiterjedő egészségbiztosítás stb., ilyen Ázsiában elképzelhetetlen. Továbbtanulás esetén muszáj Ázsiából lépni, mert az európai szintet megközelítő magánóvodák és magániskolák tandíja évi 2-3 millió forintnyi fabatka.

G. Nagy László 2019.04.26. 11:12:35

@fancy27: "Ez most ugye trollkodás?"

Nem :) De tényleg nem. Nem mondom, hogy ez egy tpikus élethelyzet, de jómagam szeretek kényelmesen élni.

eßemfaßom meg áll 2019.04.26. 11:12:40

@Zabalint: a frissdiplomás férfiak is alacsonyabbat mondanak

Ha ugyanazt a munkát ugyanugy elvégzi a nő kevesebb pénzért akkor nincs az a hülye kapitalista a világon aki nem kizárólag nökkel dolgoztatna.

G. Nagy László 2019.04.26. 11:13:52

@Zabalint: Csakhogy pont ezzel indítottuk a diskurzust: ki a fenét érdekel, hogy mit vár el a társadalom???

fáskerti elvtárs 2019.04.26. 11:14:28

@G. Nagy László:

Az nem világos, hogy mit értesz "vállalás" és "megállapodás" alatt. Mert a posztból úgy tűnik, mintha egy kapcsolat kezdetén kellene egy formális megállapodás arról, hogy ki pucolja a hagymát, kinek a felelőssége, hogy hétfőn reggel ott legyen a tiszta, vasalt ing, és felhajtjuk-e a vécéülőkét. Aztán ha egyszer 15 év múlva hétfő reggel nincs ott az ing, akkor előkapom a szerződést és felhívom az asszony figyelmét a negyedik kiegészítés 26. pontjára.

Holott az egész ennél rugalmasabb és gyakorlatiasabb. Ha hétfőn fehér ingre lesz szükségem, akkor legkésőbb vasárnap este megnézem, hogy van-e tiszta, vasalt fehér ing a szekrényben. Ha nincs, akkor sürgősen le kell gyártania valakinek. Hogy ez ki lesz, az pedig a pillanatnyi helyzet függvénye, nem egy 15 évvel ezelőtti megállapodásé.

G. Nagy László 2019.04.26. 11:15:37

@eßemfaßom meg áll:

"Ha ugyanazt a munkát ugyanugy elvégzi a nő kevesebb pénzért akkor nincs az a hülye kapitalista a világon aki nem kizárólag nökkel dolgoztatna."

Ilyen egyszerű ez. Pontosan így van.

G. Nagy László 2019.04.26. 11:17:54

@fáskerti elvtárs: Ha 15 éve megállapodtatok, hogy az asszony vasal, és te vasárnap délután jelzed a problémát, az szerintem tökéletes megoldás. Nálam így megy.

sas70 2019.04.26. 11:20:56

A FÉRFI tökéletesen el tudja látni magát és a háztartást is. Akinek egy zokni kereséshez is a felesége segítsége kell, az nem férfi!

fáskerti elvtárs 2019.04.26. 11:24:31

@G. Nagy László:

Ez nekem teljesen életszerűtlen. Ti tényleg leültetek a kapcsolat kezdetén, végigvettétek az életben adódó különböző feladatokat és megállapodtatok, hogy melyiket ki csinálja?

fancy27 2019.04.26. 11:28:31

@G. Nagy László: Akkor viszont nem értem. Mégis mivel foglalkozol azalatt, amíg az asszony a házimunkát végzi? :-)

sas70 2019.04.26. 11:28:53

A mai rohanó világban a közös házimunka, plusz lehetőség az együttlétre!

Jakab.gipsz 2019.04.26. 11:29:41

@G. Nagy László: "Egy igazi férfi nem mosogat" És ez így helyes, legfeljebb csak anyák napján vagy nő napon.

Továbbá egy igazi férfi nem tudja azt sem mennyibe kerül egy kiló kenyér vagy más napi közszükségleti cikk, mert a rávaló pénzt oda adja az asszonynak, mert megbízik benne és a szakértelmébe, a nagy beruházásokról persze közösen döntenek.

2019.04.26. 11:31:45

@eßemfaßom meg áll:
"a frissdiplomás férfiak is alacsonyabbat mondanak"

Azt hittem egyértelműen fogalmaztam: a frissdiplomás nők kevesebbet mondanak, mint a frissdiplomás férfiak.

"Ha ugyanazt a munkát ugyanugy elvégzi a nő kevesebb pénzért akkor nincs az a hülye kapitalista a világon aki nem kizárólag nökkel dolgoztatna."

Pontosan ebből indultam ki, ha elolvastad volna a kommentemet, majd vezettem le, hogy milyen okokból nem érvényesül ez mégsem 100%-ban. Röviden azért nem, mert nincsen tökéletes verseny.

2019.04.26. 11:34:24

@G. Nagy László:
A társadalomból nem tudod teljesen kivonni magadat. Ha valamit nem fogad el a környezeted, attól még persze élhetsz úgy, de jelentős hátranyokkal jár. Pl. ha nem tudsz soft talkolni arról, hogy mit főztél a hétvégén, az hosszútavon jelentheti azt, hogy nem téged léptetnek elő. Emellett baromi fárasztó nem munkahelyi környezetben is folyton lepattintani az életedbe beleszólni akarókat.

2019.04.26. 11:35:11

@G. Nagy László:
Akkor te is olvasd a kommentemet, arról írtam, hogy ez az elmélet nem mindig érvényesül.

Almandin 2019.04.26. 11:46:36

@Luighi: Egy ember is élhet úgy, hogy van, amikor pizzériában eszik, máskor meg főz. Ha szupermarketben vásárolok, látom, hogy sokan veszik a nyers húst meg a leveszöldséget is, mások meg a félkész ételeket, konzerveket. De ha nem főzöl napokig, akkor is van valamennyi mosatlan. Ha lédús gyümölcsöt eszel, vagy vajaskenyeret kensz, keletkezik szennyes edény, csak kevesebb, mint a mindennapi főzés során. A teásbögrét is el kell időnként mosni, meg ha joghurtot eszel, a kanál is olyan lesz. Én pl. sosem eszem koszos tányérból, koszos evőeszközzel, és mindent elmosogatok (kézzel). Azzal, hogy nem minden nap főzök, sok időm felszabadul, de a mosogatást kikerülni nem lehet. Mivel egyedül élek, egyértelmű, hogy én szoktam csinálni.

SD9 2019.04.26. 11:52:16

Nem mindenki lakik családi házban.
Akik csak egy lakásban élnek és a nő főz, mos, takarít, mosogat, vasal, ott a férfi mit csinál?
Mert biztos, hogy nem a tetőt javítja, a füvet vágja vagy a kerítést szereli.
Egy nő számára ugyanannyi házimunka van egy családi házban, mint egy panelban.
A férfiaknak viszont nagyon nem mindegy...

SD9 2019.04.26. 11:56:32

@Pfdd: Naponta cipeled fel a bútorokat a harmadikra és naponta szereled a mosógépet??? Ugye nem?
Azért, mert te ezt évente kb. 1x megcsinálod (baszki, ha ennél többször romlanak el a háztartási berendezéseid, akkor esetleg ne a kukából túrd ki őket, hanem vegyél normálisat), attól még egy nőnek minden egyes nap van háztartási teendője, a munka mellett.

Almandin 2019.04.26. 12:00:41

@Zabalint: Pont ezt akartam én is írni. Van egy japán közmondás, úgy szól: "A kiálló szöget beverik". Bár a japán társadalomban még erősebb ez a birkaságra való nyomás, mint nálunk, de itt is jelentős. Valóban a karrierje is rámehet valakinek a sorból való kilógásra. A középszerű embereknek megy legsimábban általában az élete.
Nekem erről-annak ellenére, hogy nem foglalkoztam még evolúciós pszichológiával, a stabilizáló szelekció jut eszembe. Az állatvilágban megfigyelték, hogy azok az egyedek hagynak több utódot, amelyeknek a tulajdonságai legjobban közelítenek a középértékhez. Az emberi társadalomban, ha valaki nem átlagos típus, társat is nehezebben talál, de a munka világában is jelent hátrányt. Ez a testi jellemzőkre is igaz: kimutatták, hogy a magas nőknek és az alacsony férfiaknak statisztikailag kevesebb a gyereke, mint a magas férfiaknak és az alacsonyabb nőknek. De még biológiailag is igaz néhány területen: a nagyon sovány és a nagyon kövér nők nehezebben esnek teherbe, mert máshogy működik a hormonrendszerük.
Lelki vonalon is igaz, hogy a markánsabb egyéniségű, nem tucatszemélyiséggel megáldott emberek könnyebben perifériára kerülhetnek. De pl. az átlagosnál butább, szellemi fogyatékos, vagy az átlagosnál okosabb, vagy kreatívabb, tehetségesebb embereket is könnyebben kirekesztik.

darlacko 2019.04.26. 12:26:19

@sas70: A nők viszont mesterei annak, hogy elhitessék a férfiakkal, hogy ők kellenek az életükbe, mert különben elesettek, toprongyosak, koszosak, éhesek, elveszettek lesznek. Különben is nem férfi az, aki nem tart el egy nőt meg a kölykeit. A nő ma még szükséges a szaporodáshoz. De semmi máshoz, egyre több férfi ébred rá erre.

2019.04.26. 12:30:59

@darlacko: ha kérhetsz majd magadról egy klónt, és élethű szexrobotok lesznek, beköszönt az Asimov-féle Solaria :)

Libi Dóra 2019.04.26. 12:34:15

A nők egy része szeret arra hivatkozni, hogy a dédanyjuk sem sem szült soha. De akkor ők hogy vannak itt?

Túl sok felhasználó 2019.04.26. 12:35:52

@Pfdd: Amikor szüleim a saját házukat építették (mert amúgy mindketten építészek), vita volt arról, hogy ki főzzön. Mert az volt a megállapodás a segítőkkel, hogy kapnak rendes kaját is. Anyám méltán félt attól, hogy ha eltűnik 2-3 órára naponta főzni, akkor később a fejére lesz olvasva, hogy te bezzeg alig csináltál valamit a háznál.
És tényleg megkapta, ugyan nem apámtól, hanem a nagyszüleimtől. Nem csak anyóstól, apóstól, hanem a saját szüleitől is. Apám megvédte: azt mondta, építkezni mindketten ugyanolyan jól tudnak, de főzésben anyám eredményesebb.

Pfdd 2019.04.26. 12:39:40

@SD9: Nem kell a nőnek minden nap vezetnie a háztartást, semmi sem kötelező. Majd talál olyan faszit aki megcsinál mindent helyette, kiszolgálja. Van olyan férfi aki szeret hetente kétszer porszívózni, ki kell fogni egy olyat.
Tőlem sem várta el senki hogy beletoljam a többéves megtakarításom egy régi lakásba, több száz munkaórát, ideget, koptassam az ízületeimet. Megcsináltam és kész, élvezem a munka eredményét. Én nem vártam el nőtől soha hogy mosson, főzzön, takarítson rám. Megcsinálom magamnak, amikor én akarom.

G. Nagy László 2019.04.26. 12:39:59

@fancy27:

"Mégis mivel foglalkozol azalatt, amíg az asszony a házimunkát végzi?"

Foci, póker, esetleg konditerem.

Almandin 2019.04.26. 12:40:19

@darlacko: Én egy nagyon szabálytalan nő lehetek a te fogalmaid szerint. Mindig magam tartottam el magam, nem néztem a férfiak pénztárcáját, nekem a férfi társnak és szexuális partnernek kell. Bár te vagy az, aki azt hiszi, hogy a nőknek nincs libidójuk és csak érdekből szexelnek. Biztos azt hiszed, látens férfi vagyok.

G. Nagy László 2019.04.26. 12:45:13

@fáskerti elvtárs:

"Ez nekem teljesen életszerűtlen. Ti tényleg leültetek a kapcsolat kezdetén, végigvettétek az életben adódó különböző feladatokat és megállapodtatok, hogy melyiket ki csinálja?"

Le sem kellett ülni hozzá. Amikor megvettem az első lakásomat és megdumáltuk, hogy összeköltözünk, megkérdeztem, hogy hajlandó-e mosni rám és vasalni. Igent mondott, és pedig biztosítottam arról, hogy nincs semmi egyéb elvárásom felé. Ez így is megy húsz éve.

Szerintem az az életszerűtlen, ha ez nem történik meg. Ilyenkor vagy valami csoda történik és spontán módon kialakul vmi egyensúly, vagy örök konfliktus a vége.

fancy27 2019.04.26. 12:47:27

@G. Nagy László: Tudsz élni, hallod :-) De ha az asszonynak teljesen megfelel, hogy szórakozol, amíg ő a házimunkát gyűri, akkor nincs probléma. Ugyan fel nem foghatom, hogy ez miért jó neki, de tény, hogy vannak ilyen nők, magam is ismerek ilyet.

rallus 2019.04.26. 12:51:20

A sötét középkorban fel sem merült ez a kérdés, mert még egy paraszt, vagy iparos is képes volt eltartani a feleségét és népes családját. Aztán a szabadpiacnak hála megnőtt a termelékenység és a pénz urai úgy gondolták, hogy a nők munkába kényszerítésével csökkenthető a férfiak bére, ennek köszönhetően nő a profit.
Odalökték a nőknek az "egyenjogúságot" és azóta lehetnek traktorosok, katonák és akár boxolók is...

G. Nagy László 2019.04.26. 12:53:19

@Túl sok felhasználó:

"Apám megvédte: azt mondta, építkezni mindketten ugyanolyan jól tudnak, de főzésben anyám eredményesebb."

Apád bitang jó fickó lehet, minden tiszteletem az övé. Gyakorlatilag erről szól a fenti poszt: a nagyszülők fejében kialakul valamiféle értékrend, ezt erkölcsi alappá emelik és piszkálják vele anyádat. Apád meg jön és rendet vág köztük, hosszú generációk beteg beidegződéseit rázva le magáról és a feleségéről. Példaértékű.

G. Nagy László 2019.04.26. 12:55:11

@fancy27: Azért jó neki, mert még így is tízszer jobb dolga van, mint egy átlagos magyar anyának. Minden téren :)

G. Nagy László 2019.04.26. 13:01:30

@rallus:

"Aztán a szabadpiacnak hála megnőtt a termelékenység és a pénz urai úgy gondolták, hogy a nők munkába kényszerítésével csökkenthető a férfiak bére, ennek köszönhetően nő a profit."

Ilyen rossz kommunista dumát is rég hallottam.

1. A szabad piac nem kényszerít senkit semmire.
2. Ha a férfi által végzett mezőgazdasági munka kényelmes megélhetést biztosít az egész családnak, úgy a kutya se menne el gyári melősnak. Baszki, nincs mindenkinek földje! London az ipari forradalom idején tele volt nincstelenekkel, akiknek áldás volt, hogy a gyárakban dolgozhatnak. Ráadásul sokkal jobban kerestek, mint a mezőgazdasági bérmunkások, ezért az emberek kezdtek beáramlani a városba. Senkinek sem tartottak pisztolyt a fejéhez.
3. Összehasonlíthatatlanul jobban élünk ma, mint a középkorban. Egy akkori uralkodó sem élvezett olyan kipárnázott kényelmet, mint egy mai panelproli.

Luighi 2019.04.26. 13:03:52

@Almandin: "Mivel egyedül élek, egyértelmű, hogy én szoktam csinálni."
Vagyunk így ezzel-az egyedül éléssel- jópáran, pláne hogy a válás "tömegsporttá" vált.
Mosogatásban nem vagyok erős, pedig mikor csinálom többnyire kézzel, akkor "bírom".
Utána mindíg olyanok a kezeim mint a babáké! ;-)
Mindenféle szerelő munkát végzőknek kötelezővé tenném, alapos mosakodás utáni utómunkálatként :-D (Én mondjuk a gépolajat, zsírt szutykot is mosogatószerrel szedem le, mert SOKKAL hatásobabb és ugyanakkor kíméletesebb, mint bármelyik másik célorientált(nak nevezett) kéztisztító. A titka, a bőséges adagolás(ami könnyen szétkenhető a teljes szennyezett felületen) és a szigorúan vízmentes használat az elején (nem nedvesítjük be a szutykos kezeket!) a 3-5 perces "kéz-dörzsölés" és utána a leöblítése. Ha a köröm alatt és a bőrredőkben maradna, akkor azon kívül, hogy rossz vagy rövid volt a dörzsölgetés, egy levezető mosogatás akár bálba/esküvőre/Nobel díj átvételre is szalonképessé tenne.
A (használtan vett, és megjavított) mosogató gépet kb. évi 1-2x használom.
A többi házimunka: a mosás potomság (ahogy a 25 évesen távozott költőzsenink Petőfi Sándor mondotta volt, bár nem ugyanerre), de azért időtrabló, mert beszórni a ruhákat nem vaszisztdasz, és kiteregetni se, de közben azért elmegy az idő.
A porszívózásban a porzsák ürítése az egyedüli"nehézség", és az is inkább időrabló mint nehéz.
A főzés (egy férfinak) élmény és MŰVÉSZET. Veganként főztem már nem egyszer olyan "pörit" a barátoknak kóstolás nélkül -ráadásul a szemük láttára- bográcsban hogy el se hitték. A mindennapi főzésben az ötletelés is stresszfaktor, nem is kicsi.
Az én meglátásom szerint a rendszer ott lett elb*szv*, hogy a nőket agyonemancipálták (ha akarták ha nem!), és ha idős korukban nem akarnak éhen halni nyugdíj híján, akkor munkahelyen kell hogy dolgozzanak. Pedig ha otthon végezhetnék a házimunkát, és nevelhetnék a gyerekeket (amiből akkor tán több is születne, és nem azért mert a postás/tejesember is akkor jár). De az a szisztéma "lejárt", nem is hiszem hogy visszatér, ha mégis sokkal torzabb lenne mint volt egykor.

fancy27 2019.04.26. 13:05:47

@G. Nagy László: Hát ha ezt ő is így gondolja, akkor nincs probléma :-)

Luighi 2019.04.26. 13:11:45

@G. Nagy László: " A szabad piac nem kényszerít senkit semmire."
Télleg!?
Majd küld el a mintalevelet, amit az önkormányzat felé továbbíthatok, ha nem akarok rákötni a víz és szennyvíz hálózatra, nem kis pénzértegyösszegben és havidíjasan, amit össze kell valahogy skrejbolnom(mondjuk egy nem is nagyon jól fizetett munkahelyen: tegnapi cikk az indexen 3 millió hazánkfia visz haza 125e Ft alatt!), ellentétben a nagy és dédszüleimmel akik ilyennel/ilyenre nem voltak kényszerítve/kényszerülve. És ez csak 1 példa volt!
Úgyhogy inkább te kezdj el gondolkodni a pártpropaganda helyett, ha egyáltalán megy még!

rallus 2019.04.26. 13:11:59

@G. Nagy László:
Ilyen rossz liberális dumát is rég hallottam.
1. A "szabad piac" bármire rá tudja kényszeríteni a tőkével, vagy termelő eszközzel nem rendelkező munkaerőt.
2. A mezőgazdaságból élőket árpolitikával tették tönkre, hogy a nagyobb hasznot hozó iparba kényszerüljenek. Kevesen mennek virágkertészet helyett kohásznak, vagy bányásznak... Ment az pisztoly nélkül is, mert nagyon kevesen szeretnek éhen halni..
3.Ez igaz, még Oroszlánszívű Richárdnak sem volt autója!

élhetetlen 2019.04.26. 13:20:13

@Szóra kész Szókratész: Értem. Azt írtad, „aki főz,az nem mosogat.”, de azt gondoltad, hogy aki főz, az körben mosogat, és még okoskázol is. Ügyes.

G. Nagy László 2019.04.26. 13:21:07

@Luighi:

"ha nem akarok rákötni a víz és szennyvíz hálózatra"

Kötelező? Ha igen, akkor e téren nem szabad a piac. Van még kérdés? :)

Almandin 2019.04.26. 13:24:51

@rallus: A középkorban ez az eltartás a széles néprétegeknél azt jelentette, hogy mindenki annyit ehet, amennyivel nem hal éhen. Hús csak ünnepnapon, alig fűtött lakás, nincs mindenkinek cipője. Ha ma is ekkora nívón élne a lakosság többsége, ma is elég lenne egy fizetés egy családnak (nyomorszint).
Másrészt a középkorban az emberek többsége nem fizetésért dolgozott, hanem önellátó parasztgazdaságban. A nők és a férfiak egyaránt güriztek a földeken és az állattenyésztésben is, egy akkori parasztasszony nem csak a háztartást végezte (ami főleg főzés volt, a maihoz képest alig mostak-takarítottak, mocsokban éltek).

G. Nagy László 2019.04.26. 13:26:12

@rallus: A legkőképp a szóhasználattal van bajom. "kényszerítés".. Ha még bedobod a kizsákmányolás fifejezést is, meg is érkeztünk. Fegyveres erő nélkül nincs ilyen, hogy kénszerítés. Olyan sincs, hogy kizsákmányolás. Ha pénzt akarsz keresni, azért alapvetően tenni kell. Az meg már a te döntésed, hogy paradicsomot termelsz, futószalag mellett dolgozol, vagy rockgitáros leszel. Pusztán gazdasági racionalitás kérdése.

Luighi 2019.04.26. 13:26:25

@G. Nagy László: Aha bebuktad a terjesztett maszlag ideológiát! Most meg terelsz, mellébeszélsz!

darlacko 2019.04.26. 13:28:05

@Almandin: A kelet-európai nők hagyományosan inkább olyanok, mint te. Meg az én családomban a nők. Pénzt keresnek (a helyi körülményeknek megfelelőt persze), mellette ellátják magukat és a családjukat.
Se nyugaton, se itt Ázsiában nem ez a jellemző, a nők ezeken a helyeken egyfunkciósak, vagy karriert építenek, vagy stay-at-home mom, soccer mom státusban leledzenek.
A kelet-európai nők közt is terjed már a nyugati módi, hogy eltartatnák magukat. A szocializmus 40 éve rászorította a magyar és más kelet-európai nőket, hogy nekik is dolgozni kell. Ez pozitívum, bá eredete abban keresendő, hogy a szovjet érdekszférában alacsonyak voltak a bérek, nem lehetett egy keresetből családot fenntartani.

Amit a nők libidójáról írsz, az csúsztatás. A nőknek is van libidójuk, de sokkal alacsonyabb, mint az átlag férfié és időszakonként ébred fel. Most épp azt tapasztalom, hogy a 30-as éveik végén járó nők tapadnak rám, gondolom érzik, hogy lassan vége a játéknak, nincs tovább, beszáradnak a petefészkek, szottyad a bőr, szuvasodnak a fogak, a gyerek is felnő, kevésbé igényli az anyja jelenlétét, a férjük meg negyvenes éveiben újra kivirul, pussy magnet autót vesz és sikeres a munkájában. Az addig otthon ülő anyuci meg megbolondul és rávetődik az idegen faszra, nyeli, mint kacsa a nokedlit.

Tehát van a nőknek libidójuk, de az időszakosan éled fel. A férfi meg mindig teljes merevedéssel él, először 35 éves kora körül jut szóhoz az agya, addig a farka irányítja. Aztán 40 éves korára átlátja a helyzetet, hogy neki opciói vannak, ahogy idősödik, nő a menü, amiből választhat. 16-45 korú nők akarnak vele lenni, ha addig nem itta el az eszét, nem rombolta le az egészségét, nem élt lusta munkanélküliként.

rallus 2019.04.26. 13:29:48

@G. Nagy László: Hol van a szabad piac?
"Kína és az USA huzakodása immáron globális szinten zajlik. Peking gazdasági és politikai hatása jóval túllépett az ázsiai szárazföldön: megjelent Latin-Amerikában és Nyugat-Európában is, két olyan területen, amely hagyományosan az amerikai befolyási övezetbe tartozik. További fejlemény, hogy a szkanderozás egyre nyíltabb."

"A Fehér Ház hétfőn felszólította az iráni olaj vásárlóit, hogy szüntessék be május 1-jétől az ügyleteket, különben szankciókkal sújtja őket."

G. Nagy László 2019.04.26. 13:33:11

@Luighi: ??? Te miről beszélsz, ember?

Ahol van választásod, ott szabad a piac. Ahol nem, ott nem az. Mi ebben a terelés? Mit nem lehet ezen érteni?

Tényleg azt gondolod, hogy csupán 100% kommunizmus van, vagy 100%-osan szabad piac? Egy francokat. Mindig valahol a kettő között járunk. A cél az, hogy közelítsünk az utóbbihoz. Nem bonyolult.

G. Nagy László 2019.04.26. 13:35:54

@rallus: Sehol sincs tökéletesen szabad piac. Pedig brutál nagy lehetőség volna jólét tekintetében.

Luighi 2019.04.26. 13:36:02

@Almandin: "maihoz képest alig mostak-takarítottak, mocsokban éltek"
Gondolom arról is az a véleményed, hogy aki legalább 4 óránként nem töröl át mindent domesztosszal, és ha ennél többbe csúszna akkor már egy "felest" is kell hörpintenie akkor mocsokban él. Vagymi?
A történelem az az ÁTB*sz*S "tudomány".
Pl. Manapság épp az az aktuális hanta, hogy a honfoglaló magyarok előtt a Kárpát-Medencét sémi népek lakták. De ha nem a honfoglalók (több mint?!) fele szintén sémi volt. Árpád meg egy lúzer volt, aki mindent a szerencsének köszönhetett. Ésígytovágy megy a végtelen mesék tárháza...
A tisztaság relatív. Egy földönkívüli szemében aki idegen anyag annihilátort vagy aura cleanert használ, annak a frissen agyonszappanozott ember is csak egy mocsokgyűjtemény lenne...

rallus 2019.04.26. 13:36:03

@Almandin: "... a kora középkor emberei viszonylag jó egészségügyi állapotnak örvendhettek (hasonló szintet még az ipari forradalom korában sem ért el az európai népesség), ami aztán a következő évezredben folyamatos romlásnak indult. A kutatók szerint ebben főként olyan tényezők játszottak szerepet mint a növekvő népsűrűség, az egyre inkább mélyülő társadalmi egyenlőtlenségek..."

Luighi 2019.04.26. 13:38:14

@G. Nagy László: Akkó nevezz meg 3 országot ahol szabad piac van! És persze a Föld bolygón kellene hogy legyenek!

G. Nagy László 2019.04.26. 13:41:35

@Luighi: Nincs ilyen, az előbb írtam. De.

Az amerikai Heritage Foundation évről évre közzé teszi a Föld országainak listáját gazdasági szabadság tekintetében. A kutatásban résztvevők elsősorban az üzleti élet, a kereskedelem, a beruházások, a tulajdonviszonyok szabadságának mértékét, illetve az államtól való függőséget vizsgálják. Leegyszerűsítve a kérdést, arra kíváncsiak: miként áll a verseny a (kapitalista) szabad piac és a (szocialista) állami bürokrácia között. A 2018-as listán mindössze hat olyan ország szerepel, amely a Heritage Foundation értékelése szerint valódi gazdasági szabadságot élvezhet (ez 80 feletti pontértéket jelent a 100-as skálán), s csodák csodája, ezek mindegyike kiemelkedően magas egy főre jutó GDP-vel is bír. Svájc a második, Írország a negyedik, Szingapúr a nyolcadik, Ausztrália a tizedik, Új-Zéland a tizenkilencedik, Hong Kong pedig a huszonnegyedik helyen áll a népességre vetített nemzeti össztermék tekintetében. A második hullámban Kanada, Izland, Luxemburg, Norvégia és az Egyesült Államok esetén ugyancsak azt látjuk, hogy a magas szabadságfok (70 és 80 pont között) kiemelkedő gazdasági teljesítményt és jólétet eredményez. Az sem meglepő, hogy a sort Kuba, Venezuela és Észak-Korea zárja (31,9; 25,2; és 5,8 ponttal), s a szabadság hiánya mindhárom esetben együtt jár a szánalmasan alacsony GDP-vel. A közép-kelet-európai térségben a balti államok mellett Csehország dicsekedhet még viszonylag alacsony állami szerepvállalással, s ez a nemzeti össztermék tekintetében is érezteti hatását. Azt látjuk tehát, hogy az emberiség jóléte szoros összefüggést mutat az egyes országokban tapasztalható gazdasági szabadság, vagyis a kapitalizmus mértékével. Egyenes arányról nyilván nem beszélhetünk, hiszen a történelmi múlt és az olajkészlet is jelentős GDP-formáló tényező, ám a kapcsolat letagadhatatlan.

rallus 2019.04.26. 13:56:46

Meg kellene kérdezni az "igazi nőket" is, hogy ragaszkodnának e a munkahelyükhöz, ha a férjük tisztességesen el tudná tartani a családját, meg őket és a treszkós pénztár helyett szívesebben nevelnék a gyerekeiket, hogy ne úgy nőjenek fel, mint a dudva. Természetesen mindig vannak olyan nők, akik a munkában teljesednek ki, de a világon a legtöbb szar és rosszul fizetett melót mégis velük végeztetik el. (vajon ez véletlen?) Legfeljebb pofázás szinten segítenek nekik választások előtt...

élhetetlen 2019.04.26. 14:08:19

@Almandin: „Egyszerű ételeken én nem vagyok el hetekig-hónapokig, kell a változatosság.„. Úgy tűnik, én szerencsésebb alkat vagyok, mert, ha eszembe jut a kelkáposzta főzelék, akkor megfőzöm, és eszem egy hétig (egyedül). Egyébként egy személyre naponta főzni, az hülyeség. A rántottán kívül nem lehet, nem érdemes egy adagot csinálni valamiből. Viszont a mélyhűtő a barátom. Egy kiló csülökből pörkölt, mert így is, úgy is sokáig fő, aztán egy része megy a fagyóba. Megveszem az egész báránymájat, lesütöm, dobozolom, ami nem fogyna el két nap alatt. Csak azt akartam mondani, hogy igazad van. (A kajarendeléssel csak az a bajom, hogy a rántott karfiolon, brokkolin kívül, majdnem minden kiesik nálam, mert mindenbe raknak fokhagymát, és én nem szeretem, ezért kell a kelkáposztát is magamnak főzni).

Luighi 2019.04.26. 14:20:12

@G. Nagy László: Idézlek: "Sehol sincs tökéletesen szabad piac."
De 3 helyen mégis van:
1. A tankönyvekben amit mesekönyveknek is hívhatunk ezek alapján, bár az inkább vicc, hogy azt hogy kávéházat nyithatunk Bécsben többen gondolják igaznak, mint azt, hogy a Magyarok ősei a csillagúton jöttek ide (pl. a Szíriusz rendszerből, vagy az Orionéból=Nimród))
2. A pártpropaganda anyagokban
3. A fentiek által megvezetettek képzeletében
És SEHOL máshol!

2019.04.26. 14:21:54

@Luighi:
Ezek fuzzy fogalmak. Totálisan irányított gazdaságot sem találsz, mert még Észak-Korea sem az, mert valamilyen szintű csencselés még ott is biztosan van.

élhetetlen 2019.04.26. 14:24:11

@Zabalint: „Ezekből a soft talkokból ki lehet maradni, én is, a feleségem is ezt tesszük, de ez jelentős hátrányokkal is jár.”. Biztosan, attól függ, kinek milyen ambíciói vannak. 23 évesen lehettem volna csoportvezető, 36 évesen szabályosan könyörgött az igazgatóhelyettes, hogy fogadjak el egy ov helyettesi státuszt, nem kell semmit csinálnom azzal kapcsolatban, csak tudjon többet fizetni, (bértábla), de végig úgy voltam vele, hogy elég nekem a saját hülyeségem, nem kívánok másokéval is foglalkozni. Tehát én nem éreztem a hátrányát annak, hogy kimaradtam a pletykapartikból. Azok a kollégák, akikkel kölcsönösen kedveltük egymást, még megvannak, bár hat éve nyugger vagyok, viszont megengedhettem magamnak, hogy akik nem „fértek bele”, azokkal akár szóba sem álltam. Nekem így volt kényelmes.

sas70 2019.04.26. 14:31:11

@darlacko: Egy jó robotcsajjal még a szex is megoldódik, annak sose fáj majd a feje, csak áram kell hozzá! :-)

Almandin 2019.04.26. 14:44:05

@Luighi: Én se vagyok tisztaságmániás. Viszont hetente egyszer-kétszer azért nem árt felmosni, kisöpörni-porszívózni. Aki 4 óránként fertőtleníti a lakását, az valószínűleg kórosan tisztaságmániás, vagy fertőzésfóbiás, mindkettő pszichés betegség. A középkori viszonyokat illetően csak annyit tudok mondani, hogy sokáig a parasztok kémény nélküli házakban laktak, a füst az ablakon-ajtón ment ki, szappant csak a gazdagok használtak, ők se sűrűn, a felsőruházatot nagyon ritkán mosták, a szegényeknek meg alsóneműjük se volt, a feneküket se törölték ki nagydolog után, nem mostak fogat. A kedveskedés egy formája volt egymás kurkászása (tetvekre vadászás a hajban). Télen eleve olyan rossz fűtési viszonyok voltak, hogy még ritkábban tisztálkodtak. A tyúkokat gyakran a házban tartották, ide-oda repkedtek, piszkítottak. A városokban nem volt szemétszállítás (kb. a 19. sz. végéig) , az utcák közepére söpörték a szemetet, kb. évente egyszer kivitték a város szélére és elásták. A városi nők a hosszú, gyakran uszályos ruháikkal mindezt a mocskot bevitték a lakásukba. Városokban vécé híján a lakásban edényekbe végezték a dolgukat, majd kiöntötték az ablakon. Illett előre szólni, hogy öntés következik, mert egyébként fejentalálhattak valakit vele.

2019.04.26. 14:46:02

@élhetetlen:
Szerintem nem lehettél nagyon kilógó a munkatársak közül, mert különben nem ajánlgattak volna vezetői pozíciót, amivel nem éltél.

Almandin 2019.04.26. 14:47:51

@rallus: Viszont egy egyszerű, mondjuk bolti eladói munka is házon kívüli elfoglaltságot biztosít a nőknek. Nagyon unalmas egész nap a lakásba zárva ténykedni, ugyanazt csinálni minden nap. Én nem bírnám.

Liba bizottság 2019.04.26. 14:48:45

@élhetetlen: Van főzés, és utána étkezés. Nálam az étkezés eszközeinek elmosása a mosogatás. Hogyha az étel tálalását követően rögtön elmosod azt az edényt amelyben készült, akkor nem fog beleszáradni az ott maradt szaft és nem kell áztatgatnod. Tégy egy lépést a civilizáció felé ! :)

Almandin 2019.04.26. 14:49:37

@Zabalint: Ebből a szempontból jobb vállalkozni. Nincs főnök, esetleg beosztottak vannak, de ők emiatt máshogy is viszonyulnak az emberhez. Bár ott meg az üzletépítéshez kellhet kapcsolati tőke, és megint azok kerülnek előnybe, akik jó társasági emberek.

2019.04.26. 14:53:18

@Almandin:
De igazából nem is az, hogy társasági emberek. Mert van olyan társasági ember, aki egyéniség, meg van olyan, akivel tényleg csak soft talkolni lehet. A kettő közül az előbbi vagy meghasonul, vagy nem lesz ő sem sikeres.

élhetetlen 2019.04.26. 14:59:24

@fáskerti elvtárs: Vicc, pedig megtörtént. Ismerőseim, már házasok, van három gyerek, nevetve mesélték, hogy mielőtt összeköltöztek, leültek, és összeírták azokat a kajákat, amit mindketten megesznek. Ugyanis a férj nem eszik zöldséget. De az eredmény azt igazolja, hogy megegyeztek. Valamikor négy éve itt voltak, apró pogácsa, a férjnek sajtkrém, a feleségnek avokádó krém. A kissrác, és az anyja tolta be az avokádót, addig ezt nem ették. Férj rendes, beszerzi a családnak, onnét tudom, hogy pár hónap múlva hívott, hogy hol akciós, kérek-e. A rossz befejezés, a srác tavaly már hét éves volt, rákérdeztem erre a zöldségügyre, már ő sem eszi meg. Nesze neked apai minta.

Almandin 2019.04.26. 15:07:57

@Luighi: Tudom még ezt is ajánlani, már nem a középkor, hanem alig több, mint egy évszázad:
ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/10/28/pestisjarvany_sydney-ben
Különösen érdemes megnézni a konyhákról, a mészárszékről és a hátsóudvarokról készült fotókat, milyen mocskos volt minden.

élhetetlen 2019.04.26. 15:16:08

@Szóra kész Szókratész: Na, most magyarázd még. Van mosogatás, meg van másféle mosogatás. És nálad ott kezdődik a civilizáció, hogy kitálalsz, tányérokra, utolsó cseppig kiszeded a kaját abból az edényből, amiben főzted, és hagyod hűlni a kaját a tányéron, amíg elmosogatod mondjuk a pörköltes lábast, és a nokedlis tálat, és azt a tálat, amiben a salátát keverted. Hát, csináld! Nevetséges vagy.

Liba bizottság 2019.04.26. 15:25:25

@élhetetlen: Kitálalok egy tálalóedénybe(nyilván polgári csökevény szerinted..:) , és utána mosom el azt, amelyben készült az étel, hogy ne száradjon bele. Arról meg biztos hallottál, hogy minden ételnek jót tesz egy kis hűlés fogyasztás előtt.( Ne ess neki túl hamar, mert megégeted a kicsi szájadat ! :))

G. Nagy László 2019.04.26. 15:27:13

@Luighi: Basszus, tényleg ezen a szinten tudunk kommunikálni? Megkérded, hogy nevezzek meg 3 országot, ahol szabad piac működik. Kapsz egy komplett elezmést a világ legszabadabb gazdaságai kapcsán, erre azt válaszolod: csak a mesekönyvekben. Tényleg ez a szint?

Baszki, ha úgy működsz, mint egy 80 éves, szenilis öregasszony, aki meg sem hallja a választ, csak a saját, beragadt lemezét játssza, akor minek kérdezel? Ez bántóbb, mintha elküldenél a jó anyámba.

Túl sok felhasználó 2019.04.26. 15:34:39

@G. Nagy László: "Apád meg jön és rendet vág köztük, hosszú generációk beteg beidegződéseit rázva le magáról és a feleségéről. Példaértékű."

Nem, pont fordítva. Hosszú generációkon keresztül az volt, hogy a férfi építkezzen, a nő főzzön. Aztán a szüleimnél ez megváltozott, építkezzen mindenki, főzzön mindenki, mert az úgy egyenlő, ezt az eszmét nagyszüleim is magukévá tették. Apám csak azt mondta, "hadd csináljuk már úgy, ahogy mi akarjuk". (Azt csak gondolatban tette hozzá, hogy ha nagymama a 3 darab 5 év alatti gyerek - testvéreim es én - felvigyázása mellé bevállalta volna a főzést is, akkor anyám egész nap falakat húzhatott volna, amit egyébként a mai napig szívesebben csinál, mint a főzést.)

G. Nagy László 2019.04.26. 15:40:01

@Túl sok felhasználó: Ok, a lényeg, hogy kiállt anyád mellett a szüleivel szemben. Ezt hívom példaértékűnek.

élhetetlen 2019.04.26. 15:50:32

@Zabalint: De, nagyon kilógtam a munkatársaim közül. Már harminc éve baráti pár, akkor, ott a közös munkahelyen úgy utáltak, mint a sz…t. Mert az ig.h. kivételezik velem. Kellett egy kis idő, mire rájöttek, hogy miért. Engem a munkahelyen csak a munka érdekelt. Szerettem, amit csináltam, megvolt a sikerélményem. Gyors voltam, és pontos, és a program azt csinálta, amit kellett. Az ig.h.-nak nagyon jó ötletei voltak, én meg meg tudtam csinálni. Sokáig dolgoztam jogvédőn keresztül PC-s rendszerekkel. Nem kicsik, iparcikk vállalatok főkönyvi rendszere, BHG raktárnyilvántartás, évekig működtek, és egyszer sem hívtak, hogy probléma van. Nekem ez elég volt. A barátságaim meg zömmel a korrekt munkakapcsolatokból alakultak ki.
Visszagondolva voltam sokszor szemét is. Az rendben, hogy, ha valamit nem tudok, előbb kérdezek, mert hátha valaki tudja. Én is így működtem. De az a srác, aki hat embert kérdezett meg, ahelyett, hogy a második után megpróbálta volna, és bejött, hogy szerintem azt meg lehet-e csinálni, annak bizony azt válaszoltam, hogy igen, meg lehet, de hogy te meg tudod-e csinálni, az más kérdés. Az ov.h. ajánlat csak a fizetési kategóriáról szólt, azzal az ígérettel, hogy nem kell az emberekkel foglalkozni. Csak, tudod, ha az ember elindul a lejtőn…

élhetetlen 2019.04.26. 16:11:41

@Szóra kész Szókratész: Na, jó a folytatásod. Az bizony proli szokás, hogy a nokedlit kiszeded a tálaló tálba, először ki kell szedni valahová, aztán átrakni a tálaló tálba, és amíg ott hűl, addig el lehet mosni a főzőfazekat, meg azt, amibe először kiszedted. A pörkölt. Amíg a levest eszitek, addig a háziasszony kiszalad, megkeveri párszor a pörköltet, hogy le ne kapjon, vagy jó polgári szokás szerint megteszi ezt a személyzet? Vagy kitálalja polgári módon a tálaló tálba, és mire végeztek a levessel, szépen bebőrösödik, de nem égeti meg a kicsi szájadat? Ne erőlködj, és ne nagyképűsködj.

eßemfaßom meg áll 2019.04.26. 17:43:04

@Zabalint: "Azt hittem egyértelműen fogalmaztam: a frissdiplomás nők kevesebbet mondanak, mint a frissdiplomás férfiak."

Ez viszont már egyéni szocprobléma, mondjon többet ha többet akar.

"Röviden azért nem, mert nincsen tökéletes verseny."

vagyis nincs 100%ban megfeleltethető állapot a női és férni munkavállalók között így értelmetlen arról rinyálni, hogy nem1:1-ben ugyanazért a munkáért nem 1:1-ben ugyanaz a fizetés jut.

Mégygszer: ha UGYANAZT a munkát elvégiz UGYANUGY Akárki kevesebbért akkor a kapitalista az Akárkit fogja felvenni bármilyen is a nemiszerve.

Onnantól borul a verseny meg a kapitalizmus ha valaki azért kap meg egy munkát akár gyengébb képességekkel is mert elvárt a munkaadótól, a nemiszervek megfelelő aránya a munkavállalói között íggy nem azt alkalmazza aki a ár/teljesítményben a legjobb hanem azt aki az ár/teljesítmény/nemiszerv arányban a legjobb.

Bár manapság a nemiszerv már nem perdöntő kérdés.

eßemfaßom meg áll 2019.04.26. 17:45:42

@G. Nagy László: azért az durva amikor a posztoló a legnagyobb troll :)

Liba bizottság 2019.04.26. 19:13:19

@élhetetlen: Nem szoktam nokedlit enni, bocsánat érte.Egyébként is egy normál hétköznapi vacsoráról van szó,leves nélkül Proli szokás... Kezdjük ott, hogy te odavágod a pörköltes edényt az asztal közepére..Legalábbis ezt írtad kettővel feljebb..(Annak azért örülök, hogy legalább tányért használsz..:)

"Ne erőlködj, és ne nagyképűsködj. "

Itt nem én nagyképűsködök, hanem te gabalyodsz bele folyamatosan a saját hülyeségedbe..:)

élhetetlen 2019.04.26. 20:16:03

@Szóra kész Szókratész: „Kezdjük ott, hogy te odavágod a pörköltes edényt az asztal közepére..Legalábbis ezt írtad kettővel feljebb”. Ne tudom, te mit olvastál, én csak azt írtam, hogy, ha kiürül a lábas, akkor beteszem a mosogatóba, és teleengedem vízzel, hogy könnyebb legyen elmosogatni. Ennyi. Mibe is gabalyodtam bele? Nem te a mosogatás az nem az a mosogatás kérdéskörbe? Igen, kérheted a fehér zászlót ebben a vitában, mert itt a józan ész nem győzhet a hülyeségeddel szembem, megadja magát. Ennyi, befejeztem.

darlacko 2019.04.27. 05:08:39

@G. Nagy László: A gazdasági szabadság csak a magállamokban okoz jólétet. Illetve hát nem a gazdasági szabadság okozza a jólétet, hanem az, hogy ki tudnak zsákmányolni periférián lévő államokat. A német gyárban dolgozó AUDI munkás pont ugyanannyit állít elő, mint a magyar gyárban dolgozó. De a magyar melósnak negyedét fizetik, ebből élnek jól a nyugati prolik. Az állam megszabja a minimálbért, a német állam olyan pozícióban van, hogy sokkal magasabb bért szabhat meg, mert ők diktálják a nemzetközi kereskedelem és pénzügyek szabályait.
A német proli szavazatát a meg kell fizetni, ezért kap magasabb bért.

darlacko 2019.04.27. 06:33:43

@Almandin: A középkorban korántse volt annyira nagy a nyomor, mint azt a felvilagosodás idején igyekeztek beállítani. A heti egyszeri húsevés nem egészségtelen. A ruhazkodás a kor technológiájának szjntjén történt, nem volt Gore-Tex kabát, ha esett az eső, leginkább otthon maradt a parasztember, nem futottak és nem túráztak napokon át kedvtelésből, így nem kellett Nike cipő meg hegymászó bakancs. A higiénés viszonyok városokban voltak rosszabbak, de igazán borzalmas az ipari forradalom idején lett, amikor tömegek özönlöttek a nagyobb városokba. Dickens kapitalista Angliája volt az igazán mocskos hely, embertelen munkakörülményekkel, lakáskörülményekkel. Kicseszték a földekről a parasztokat, a helyükre birkákat telepítettek (bekerítés). De a felvilágosodás idején igyekeztek a középkort sötétebbnek mutatni, mint amilyen volt. Valójában a középkori Európa háborúiban is jóval kevesebben haltak meg, mint később, az ipari méreteket öltő háborúkban. Aki túlélte az első néhány életévét, az jó eséllyel egész szép kort érhetett meg a középkorban. A gyerekhalandóság magas volt, emiatt hisszük ma, hogy a középkorban mindenki 30 éves koraig élt. Holott valójában sok gyerek meghalt 4 éves kora előtt, a többi meg megérte a 60-70 évet. Így aztán az átlag alacsony.

G. Nagy László 2019.04.27. 07:13:52

@darlacko:

"Illetve hát nem a gazdasági szabadság okozza a jólétet, hanem az, hogy ki tudnak zsákmányolni periférián lévő államokat."

Ismétlem magam: A 2018-as listán mindössze hat olyan ország szerepel, amely a Heritage Foundation értékelése szerint valódi gazdasági szabadságot élvezhet (ez 80 feletti pontértéket jelent a 100-as skálán), s csodák csodája, ezek mindegyike kiemelkedően magas egy főre jutó GDP-vel is bír. Svájc a második, Írország a negyedik, Szingapúr a nyolcadik, Ausztrália a tizedik, Új-Zéland a tizenkilencedik, Hong Kong pedig a huszonnegyedik helyen áll a népességre vetített nemzeti össztermék tekintetében. Ezek az államok kit zsákmányolnak ki???

Egészen nyilvánvaló, hogy csak igen kevesen hajlandóak munkájuk gyümölcsét önként átadni más, számukra idegen embereknek. Az emberiség túlnyomó többsége - abszolút helyesen - a saját boldogságát keresi. Ebből fakadóan nem marad más eszköz a marxi ideológia gyakorlati megvalósítására, mint az állami erőszak. Hogy ez azért mégse tűnjön nettó rablásnak, Marxék megpróbálták elhitetni, hogy ez valójában csak egy válaszreakció a tőkések erkölcstelenségére, s elterjesztették a kizsákmányolás fogalmát. (Ezen azt értjük, hogy a munkaadó megrövidíti az alkalmazottat, jóval kevesebbet fizet számára, mint amennyi igazságos lenne.) Ez a kifejezés már önmagában is egy vicc. Nincs mögötte semmi. Egyszerűen nem tudunk olyan jelenséget bemutatni, amelyet a kizsákmányolás szó leírna. Valójában kétféle interakció létezik: az egyik önkéntes, ebből fakadóan tisztességes, ezt üzletnek nevezzük; a másik erőszakkal kényszerített, így etikátlan, s a rablás megnevezéssel illetjük. A kettő között semmiféle szürke zóna sem húzódik, hiába a szavakkal való bűvészkedés.

Németországot hozod példaként és a magas minimálbért. Ha létezik olyan elem, amely tipikusan szembemegy a gazdasági szabadság eszményével, úgy a minimálbér ilyen.

midnight coder 2019.04.27. 09:25:00

@darlacko: Ja. Ha pedig megbetegedett, akkor elment a varázslóhoz varázsitalért ami azonnal felvitte a HP-ját a maximumra, pénzhiány esetén pedig csak bement az erdőbe, agyonütött egy medvét amiből azonnal kipottyant vagy 1000 arany, ráadásul a tapasztalati pontjai is növekedtek. Szintet lépve aztán dönthetett, hogy melyik képességét akarja továbbfejleszteni.

Ha viszont valaha éltél falun és dolgoztál mezőgazdaság környékén, akkor tudod hogy ez azért nem így működik. A paraszt bizony kiment esőben is, ha épp dolga volt. A paraszti meló pedig kurva kemény fizikai munka, sokkal keményebb mint bármilyen extrém sport, mert hogy ez utóbbit bármikor abbahagyhatod, a parasztnak pedig dolgoznia kellett. Neki nem volt edzésterve, pulzusmérője, sportorvosa, ha kapott egy vakbélgyulladást vagy egy vérmérgezést akkor vége volt a dalnak, még akkor is ha nemes volt az illető, nemhogy a paraszt. Ha megfájdult a foga, akkor szerencsés esetben kihúzta a kovács, persze fájdalomcsillapító és minden más hasonló hülyeségek nélkül. Mindehhez jó kis éhínségek, járványok amik bizony nem kímélték a falvakat sem, plusz török, tatár, rablók, háborúk. Ha véletlenül megöregedett, akkor nem volt nyugdíj, megtakarítás, max. ellehetett valamelyik fiánál. De ez a veszély nem annyira fenyegette az átlagpolgárt.

darlacko 2019.04.27. 10:45:56

@G. Nagy László: Új-Zéland, Ausztrália, Szingapúr, Hongkong és hasonlók posztkolonialista államok. Ilyen Izrael is. Ez meg is adja a választ, hogy mitől sikeresek az új tőkések arrafelé.

G. Nagy László 2019.04.27. 10:57:53

@darlacko: Értem. Vagyis a gazdasági szabadság nem nyom semmit a latba. Éljen Észak-Korea és Venezuela!

Nézd, a GDP/fő sok tényezőtől függ. Volt-e gyarmat, volt-e háború, van-e olaj, stb. De ha egy dolog van, amit a történelem megtanít, akkor az az, hogy a túl nagyra hízott állam mindent megbénít. SOHA még nem volt sikeres szocializmus sehol, mert már az alapgoldolat is rossz. Venezuelénak van a legnagyobb olajkészlete a világon, s képtelenek kitermelni a kommunista vezetés alatt... Vicc, hogy értelmes emberekkel evidenciákról kell vitatkozni.

darlacko 2019.04.27. 10:57:54

@midnight coder: Nyugi, a középkorban közel se dolgozták magukat halálra az emberek. A földeken végzett munkának szezonjai és ritmusa volt. Ha esett, akkor nem mentek ki a földekre, mert senki se akart tüdőgyulladásban meghalni. A villamosság hasznosítása előtt hazamentek amint a nap elkezdett lemenni és nem nagyon volt esti műszak, mert nem volt fény. Délben pihenő az árnyékban.
A középkori adómértéket összevetve a maival, nevetségesen alacsony volt. Persze szolgáltatások se jártak érte, de hát abban a korban nem volt se magán, se állami egészségügy.

A háborúk valóban borzasztóak a történelemkönyvek lapjain olvasva és biztos nem volt vicces akkor ott lenni, de azt is látni kell, hogy a modern háborúk sokkal nagyobb pusztítást okoznak, már csak a technikai fejlettség miatt is. Valamint a totális háború is ritkább volt. Nyilván voltak már az ókorban is minden lakost ellenségnek tekintő, egész városokat kiirtó hadjáratok, de jellemzőbb volt a hadisarc kicsikarása valamint a hódítás, amikor a terület erőforrásait és munkaerejét a hódító bevonta a saját gazdasági rendszerébe. Mert akkoriban a legfőbb munkaerő az ember volt, ezért annyira nem irtották őket, mint később.

G. Nagy László 2019.04.27. 11:09:34

@darlacko: Arról nem is beszélve, hogy ahol szabad a gazdaság, ott a népszaporulat is nagyobb, mint a fejlett régióban általában. Új-Zéland: 2,08 - Írország: 2,02 - Ausztrália: 1,78

darlacko 2019.04.27. 11:39:36

@G. Nagy László: Sose volt sikeres szocializmus? Attól függ mit nevezünk szocializmusnak. Norvégiában, Franciaországban, sőt Kanadában is az amerikaiak szerint szocializmus van. Egy amerikainak az is kommunizmus, ha mindenkire kiterjedő egészségbiztosítás van egy országban.

Az az érzésem, hogy ez a gazdasági szabadság index egy mondvacsinált mutató, amivel megdobják a globalista köröknek gazsuláló országokat.
Magyarországon, Oroszországban és más periféria államokban a gazdasági szabadság (nyugati tőkés érdekköröknek kitettség) a 90-es években csak legatyásodást hozott. Belga Kongóban aztán nagyon is szabad gazdaság volt, a kapitalizmus netovábbja, magánkézben volt az egész ország, ez a kapitalisták nedves álmait valósította meg:

en.m.wikipedia.org/wiki/Congo_Free_State

Én is pártolom teljes szabadságot, szeretnék újszülöttekkel, elefántcsonttal és pingvinekkel kereskedni a dark weben. Aki ezt akadályozza, az kommunista!

darlacko 2019.04.27. 11:58:12

@G. Nagy László: Írországban tilos az abortusz. Fekete-Afrikában meg még nagyobb a természetes szaporulat. Hurrá! Mi az összefüggés? Semmi.

darlacko 2019.04.27. 12:00:56

@G. Nagy László: Írországban láthatsz az utcán babakocsit toló 16 éves lányokat, ők nem a gazdasági szabadság miatt lettek anyák, hanem mert nem védekeztek. Az abortusz meg arrafelé nem divat (katkók). Na azok a fiatal anyák sose fognak a nagy szabadságban dolgozni, benefiteken elvannak.

Almandin 2019.04.27. 16:32:30

@darlacko: Tévedésben vagy a középkori várható élettartamot illetően. Tény, hogy minden korban élt néhány szerencsés ember, aki magas kort ért meg, de a fiatal felnőtt korosztályban is folyamatos volt a halálozás. Pl. szülési halálozás, pestisjárványok, tuberkulózis, vérmérgezés a sérülésekből kifolyólag, stb. Nem is kell olyan messze visszamenni az időben. Még a 19. században is a korfán jól látszik, hogy a gyerekek voltak legtöbben, utána lassan keskenyedett a korfa, végül a teteje, ami az idősek számát mutatja, keskeny volt. Fenyőfa sziluettjére emlékeztetett az egész. A mai korfa alja keskenyebb (jóval kevesebb gyerek születik), a fiatal felnőtt-középkorú korosztályoknál a legszélesebb, de az idősek is jóval többen vannak. Többek között ez is a nyugdíjrendszer problémáinak forrása.
Esős idő és parasztok: nem valószínű, hogy féltek volna az időjárástól. A mosás régen úgy zajlott, hogy a nők térdig beleálltak mezítláb a jéghideg patakba és órákig ott dolgoztak. A parasztok nagy része tavasztól őszig eleve mezítláb járt, ehhez szoktak hozzá, jobban bírták a hideget, mint a mai civilizált ember. A paraszti munka nem volt laza, régen folyó víz se volt a házakban, a vizet a kútból kellett vödrönként felhúzni. Ha főzni akartak, a begyújtáshoz fát kellett vágni vagy rőzsét gyűjteni hosszadalmas munkával. A paraszt akkor is kemyényen dolgozott, ha nem ment el otthonról, a rengeteg háztáji állat ellátásáról, tehénfejésről nem is beszélve.

Almandin 2019.04.27. 16:40:45

@darlacko: Néhány éve olvastam, hogy Írországban, hiába EU tagállam, különösen vidéken nem nagyon lehet gumi óvszert kapni, sok orvos elvi okokból nem ír fel fogamzásgátló tablettát. Dublinban kicsit jobb a helyzet, itt-ott lehet gumit venni, de ott se olyan sok helyen, mint Magyarországon. Sok patikus elvből nem tart fogamzásgátló szereket. Olyan magyarok, akik oda mentek dolgozni, a hazalátogatásukkor feltankolnak ilyesmiből, mert ott nehéz hozzájutni. Ezért van annyi házasságon kívül született gyerek.

Liba bizottság 2019.04.29. 12:52:11

@élhetetlen: Ja, értem, hogy mindenkinek kitálalod a pörköltedet a tányérjára, és nem is kerül a lábas az asztalra. Aztán hogyha kér még valaki, akkor visszamászol a konyhába, kihozod ez edény és adsz neki, aztán visszaviszed a konyhába. Értem..(Mondom, egyre jobban belegabalyodsz a saját hülyeségedbe)Ismétlem,tégy egy lépés a civilizáció felé, és tálalj egy ízléses tálalóedényben, aminek az az előnye is megvan, hogy az edény, amelyben a kaja készült rögtön elmosható, és nem szárad bele az ott maradt szaft, és nem kell áztatgatnod az edényt.

élhetetlen 2019.04.29. 14:06:24

@Szóra kész Szókratész: „Az bizony proli szokás, hogy a nokedlit kiszeded a tálaló tálba, először ki kell szedni valahová, aztán átrakni a tálaló tálba, és amíg ott hűl, addig el lehet mosni a főzőfazekat, meg azt, amibe először kiszedted.”. Ezt írtam. „„Kezdjük ott, hogy te odavágod a pörköltes edényt az asztal közepére.”. Ezt nem írtam, kettővel feljebb sem. Az, hogy nálad ott kezdődik a civilizáció, hogy a vendégeid már ülnek az étkezőben, te meg a konyhában mosogatod a főzőedényt, elég sajátságos. Ezekután, gondolom, ha leszeded az asztalt, akkor a tányérokat is rögtön elmosod, nehogy rászáradjon a maradék. Vagy csak megspórolod azt a vizet, amit én ráengedek az edényekre? Én akkor szoktam mosogatni, ha elmentek, addig velük foglalkozom. De természetesen te tudod csak, milyen a civilizált vendéglátás. Ne süketelj tovább!

Liba bizottság 2019.05.02. 09:35:02

@élhetetlen: Vendégeim? Hányszor kell elmondani, hogy hétköznapi esti, párommal elfogyasztott közös vacsoráról van szó, amely többnyire valami egytálétel. És hogyha én készítem, akkor nem én végzem az étkezés utáni mosogatást és fordítva. Ez volt a kiindulás, amelybe hülye, túlmozgásos módon belekötöttél.
Aztán kiderült ,hogy nem használsz tálalóedényt, később persze erről kezdtél el hazudozni.

"Ezekután, gondolom, ha leszeded az asztalt, akkor a tányérokat is rögtön elmosod, nehogy rászáradjon a maradék. "

Talán hallottál mosogatógép nevű különleges találmányról, aminek jó hasznát veszed nagyobb mennyiségű mosatlan esetén. Ez is egy civilizációs vívmány..:)
süti beállítások módosítása