téveszmék

téveszmék

"Egy igazi férfi nem mosogat"

2019. április 25. - G. Nagy László

igazi_ferfi.jpg

 

Reggeli rádióműsorukban Bárdosi Sanyiék pár napja vérre menő csatát vívtak annak kapcsán, hogy kié a felelősség, ha mosásnál papírzsebkendő, húszezres, vagy bármi egyéb a ruhazsebben marad. Megmosolyogtató volt az a sziklaszilárdnak vélt erkölcsi alap, amelyről a felek érveltek, tökéletesen meggyőződve kikezdhetetlen igazságukról. Nagyjából ugyanezt látjuk mindenütt, bármilyen házimunkáról is legyen szó.

 

Susan Maushart, az Asszonysors című bestseller szerzője így ír: "Miért volt, hogy (a nászéjszakát követő nap) mihelyt hazaértünk, egyenesen a fürdőbe mentem, és kisúroltam az egész helyiséget? Most is gondolkodom ezen. (...) Csak abban voltam biztos, hogy fürdőszobát súrolni jó érzés. Olyan feleséges. Arra nem is emlékszem, hogy a férjem mit csinált. Biztos valami férjeset, talán újságot olvasott. (...) Mire kisúroltam, kifényesítettem, leöblítettem és letöröltem ideiglenes önazonossági válságomat, elérkezett a vacsora ideje. Ebben nincs semmi rendkívüli. Végtére is, majdnem két éve már szinte mindig együtt vacsoráztunk. A legtöbb egyetemi diákhoz hasonlóan leginkább elvihető kaját ettünk, vagy valami olcsót az egyetem körüli étkezdékben. (...) Most lázas buzgalommal lapozgattam a szakácskönyvet. Óráknak tűnt, mire az asztalra tettem a makarónit és a sajtos ragut." Úgy tűnik, mintha a házasélet általános játékszabályai fixen kijelölnék a szerepeket: apa újságot olvas, anya pedig - akár egy megbízható robot - elszántan viszi a háztartást. Ez persze épp olyan ostobaság, mint hogy a ruhák mosás előtti kizsebelésének létezne valami egzakt módon meghatározható gazdája. A banálisan szimpla valóság az, hogy mindez megállapodás kérdése. Ha Ádám és Éva együttélésük kezdetén abban maradnak, hogy minden esetben a ruha tulajdonosáé a felelősség, az éppen olyan jó megoldás, mintha a mosást végző ellenőrizné végig a gépbe kerülő holmikat. Ugyanígy: a házimunka teljes repertoárja szabadon felosztható a felek között, akár tökéletesen aszimmetrikus, vagy minden korábbi hagyománnyal szakító módon is. Nincs abban semmi, ha Ádám teríti meg az asztalt, s Éva hasogatja odakint a tűzifát. A probléma rendszerint abból fakad, hogy Ádám és Éva az égvilágon semmiben sem állapodnak meg. Amikor a startpisztoly eldördül, a legtöbbször szó sem esik arról, hogy mit várnak egymástól. Van, hogy később se, csupán csendes frusztráltsággal könyvelik el: a másikkal lehetetlen együtt élni.

 

Mindannyian ismerjük a klasszikus élethelyzetet, amikor a langymeleg szombat délutánon a lakótelep több generációja együtt kergeti a labdát a házak közti gyepen. A gyermeki önfeledtséget szinte semmi sem árnyékolhatja be, talán csak a harmadikról kitekintő termetes Vicuska, aki – fittyet hányva a kiélezett meccshelyzetre – gyengéden szólítja férjét: „Ádám, azonnal indulás haza!” S ha ez nem lenne elég egy lehajtott fejjel távozó, meglett férfiembernek, úgy természetesen megkapja a sporttársaktól is: „Ádikám, majd telefonálj, kérlek, hogy száradtak az edények!” Minden valamirevaló férfitársaságban kíméletlenül megy a permanens savazás, ám azt azért érdemes látni, hogy nem a házimunka tesz bennünket szánalmas papuccsá, hanem a meghunyászkodás, a konfliktuskerülés, a dominancia hiánya. A téma kapcsán végzett felmérések azt mutatják, hogy még a házimunkákban aktívan részt vállaló férjek is kijelölnek maguknak olyan tiltott zónákat, ahová semmilyen körülmények között nem merészkednek, tekintve, hogy azok végképp "férfiatlan" tevékenységek. (A mosogatás tipikusan ilyen.) Mondani sem kell: ez is totális ökörség. Az égvilágon semmivel sem nőiesebb tett inget vasalni, mint port törölni, vagy fordítva. Sokkal inkább üres és tudattalan homlokzatvédésről van szó, teljesen elvtelenül kijelölt határokkal, a megtépázottnak érzett férfiasság utolsó védőbástyáival.

 

A fő gondom a házimunka kérdésköre kapcsán is az, hogy ezt a tisztán pragmatikus kérdést oly sokan megkísérlik átrángatni a morál felségterületére. A férfiak egy része szeret arra hivatkozni, hogy a dédapjuk nemhogy nem mosogatott soha, de a neje és lányai egyenesen összerezzentek, amikor délben elfoglalta helyét az asztalfőnél, s remegő izgalommal várták, elégedett-e a sülttel a ház ura. Nem kíván mély elemzést, hogy ez a múltba révülő, meglehetősen groteszk világkép mennyire nem jelent erkölcsi alapot a hímek otthoni passzivitásához. (Ráadásul a patriarchális berendezkedés szószólói csupán az ókori és középkori ideákat hajszolják, az azokat megelőző kilencvenezer évet, avagy a modern kor évszázadait már nem tekintik hivatkozási alapnak. Meglehetősen önkényes és következetlen eszmerendszer.) Természetesen az asszonyokat sem kell félteni. Ők aztán igazi világbajnokok abban, miként kell hamis, mégis megkérdőjelezhetetlen erkölcsi talapzatot ácsolni bármihez, ami a házasélettel összefügg. Ők, a NŐK, ők az ANYÁK, ők a HÁZTARTÁS VEZETŐI, s ebből fakadóan nem csupán mindent jobban tudnak, de álláspontjuk nem is képezheti vita tárgyát. A férfi nem csupán köteles részt venni a házimunkában, de azt akkor és úgy kell végrehajtania, ahogy azt neje - hiszen ő tölti be a szakértői státuszt - előírja számára. És ha tízből két férj vissza mer szólni, a "maradj csendben, felébrednek a gyerekek!" kártya mindig előhúzható... Valójában végtelenül szomorú, hogy béna és elavult szokásokra, hagyományokra építjük az együttélés minden elemét, ahelyett, hogy megkérdeznénk a másiktól: te mit szeretnél? A házastársi veszekedések kétharmada simán elkerülhető lenne, ha a felek tisztában lennének az elemi erkölcs alapjaival. A házimunkában, de valójában az együttélés minden mozzanatában egyetlen olyan tényező létezik, amely morális súllyal bír, ez pedig az adott szó. Minden egyéb fakultatív és szabadon variálható.

 

Ha mosogatógép nem lenne, már rég elváltunk volna című írásában Takács Judit a házimunka nemek szerinti megosztását elemzi, európai kitekintéssel. A dolgozatból kiderül, hogy nincs egyetlen olyan ország a kontinensen, ahol a nők több szabadidővel rendelkeznének, mint a férfiak. A skandináv térségben viszonylag kiegyenlített a helyzet, azonban Közép- és Dél-Európában az asszonyok átlagosan napi egy órával többet dolgoznak, mint a férfiak, amennyiben a munkahelyi és az otthoni teljesítményeket összegezzük. (Olaszország a csúcstartó, itt majdnem másfél óra a különbség!) Kozma-Vízkeleti Dániel klinikai szakpszichológus a téma kapcsán így ír: "Újragondoljuk a családon belül betöltött férfi és női szerepeket, aminek vannak olyan vonatkozásai, amihez egyelőre nem tudunk alkalmazkodni, ezt illetik többen a válság szóval. Ennek lezárásához egy-két emberöltő szükséges, amíg a felborulás után kialakul az új közmegegyezés." Alig hiszem, hogy igaza lenne. Igazából nem is értem, miért van szükség e téren bármiféle közmegegyezésre. Mintha abban akarnánk társadalmi konszenzusra jutni, hogy a U2 vagy az Aerosmith munkássága jelentősebb. Nem lehet, hogy mindenki csak simán úgy él, ahogy akar? A magam részéről a konzervatív, "az asszonynak a konyhában a helye" típusú megközelítést épp olyan problémásnak látom, mint amikor társadalmi normává kívánjuk emelni a nemek közti egyenlőséget házimunkák végzése terén. Ha már két ember van annyira felnőtt, hogy képesek döntést hozni az összeköltözésről, illene annyira érettnek lenniük, hogy az otthoni teendőket is képesek legyenek leosztani egymás közt, függetlenül attól, hogy miként ment ez otthon, vagy hogy miként megy Stockholmban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5714776502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.04.25. 09:34:08

Amúgy ez a mosogatás érdekes, mert épp azon kevés házimunkák közé tartozik, aminél szülői minkaként és sztereotipiaként is azt láttam (amit még egy bizonyos mosogatógép reklám is felkapott), hogy inkább a férfiak végzik, mint nők, főzni viszont alkalmi kivételeket leszámítva a nők főznek, mosni meg kizárólag a nők.

Egyébként sem én, sem a feleségem nem főzünk, vagyis csak nagyon-nagyon ritkán valami egyszerüt, azt is együtt. Namost az ő munkatársai, nemüktől függetlenül folyton rám hivatkozva szólogatnak be, hogy én biztos örülnék neki, ha ő főzne. Közben pedig nagyjából az ellenkezője igaz, mert épp én örülök leginkább, hogy főzés helyett el tudunk menni mindenfelé a hétvégéken, amire persze épp ugyanezen emberek feltűnően irigykednek, és megjegyzéseket tesznek emiatt. A "legjobb" persze az a szöveg, hogy ha majd gyerekünk lesz, akkor főzni fog...

Ja és kívülről nézve simán a férfiak (és a gyerekek) is szívnak emiatt. Mert ok, hogy nekik nem kell főzniük, mosniuk, esetleg mosogatniuk sem, de ha van valami hobbijuk, azt cserébe igyekszik bekorlátozni az asszony, akinek persze semmi hobbija nincs, mert nőknél ez sem elfogadott hagyományos körökben. Érjen haza délre, ne menjen el több napra, stb. Meg a maradék az apukáké.

2019.04.25. 09:36:15

A közmegegyezés megváltoztatására viszont szükség van. Csak nem úgy. Nem a társadalmi szerepeket kell újradefiniálni hanem a definiálást elfelejteni, és nem beleszólni mások hogyan élnek. Mert jelenleg nagy a társadalmi nyomás, ha nem úgy élsz mint a többiek, akkor legjobb esetben csak szimplán hülyének néznek.

G. Nagy László 2019.04.25. 09:44:57

@Zabalint:

"A közmegegyezés megváltoztatására viszont szükség van. Csak nem úgy. Nem a társadalmi szerepeket kell újradefiniálni hanem a definiálást elfelejteni, és nem beleszólni mások hogyan élnek."

Pontosan!

2019.04.25. 10:07:37

@G. Nagy László:
Igen, csak erre szükség van azokra a mozgalmakra, amelyek megmutatják, hogy lehet másképp is. Te viszont ezen mozgalmakat úgy állítod be, mint ha ugyanazok lennének, mint a konzervatívok, csak más előjellel. A társadalmi berögződések soha nem változtak volna, ha nincsenek lázadó progresszívek, csak konzervatívok és beletörődők.

G. Nagy László 2019.04.25. 12:46:42

@Zabalint:

"Igen, csak erre szükség van azokra a mozgalmakra, amelyek megmutatják, hogy lehet másképp is."

Én annyit tudok tenni, hogy béna blogbejegyzésekben igyekszem telekürtölni a világot. Ez ugyan nem egy mozgalom, de legalább egy álláspont.

"Te viszont ezen mozgalmakat úgy állítod be, mint ha ugyanazok lennének, mint a konzervatívok, csak más előjellel. A társadalmi berögződések soha nem változtak volna, ha nincsenek lázadó progresszívek, csak konzervatívok és beletörődők."

Ez nem igaz. A bajom csak annyi, hogy azok, akik magukat progresszívnek hívják, a legtöbbször épp olyan gondolatdiktátorok, mint a konzervatívok, csak ők balról támadnak. Hitem szerint az a progresszív, ami és aki a szabadságot élteti, semmi és senki más.

2019.04.25. 14:15:34

@G. Nagy László:
A legtöbbször az inkább abból fakad, hogy ezeket akarod meghallani.

VT Man 2019.04.25. 18:09:23

Az a szep, hogy a sok feleseg bekamuzza, hogy o csinal mindent, a ferje semmit, kozben a ferjek meg panaszkodnak, hogy:

Nincs vacsora - mert egyenjogusag van es emancipacio, a no nem fog fozni
Nincs rend - egyenjogusag jegyeben a no se takarit
Nincs lenyirva a fu - mert az ferfimunka
A kuka a bejarat elott van - mert a szemeteszsak levitele ferfimunka

Szoval nagyon szeretnem en azokat a noket latni a valosagban, akik tenyleg mindent megcsinalnak, takaritanak, foznek, mosogatnak, vacsorat es reggelit tesznek a csalad ele, mert igazabol ilyen csak a meseben van.

Bafana 2019.04.25. 18:35:25

Pedig a férfi mosogathat! A nő is felmehet a tetőre cserepet javítani vagy kocsibejárót betonozni. Ha már lúd, legyen dagi!

Almandin 2019.04.25. 19:08:12

@Zabalint: Jó hogy említed ezt az otthonfőzősdit. A magyar társadalomban ez egy begyepesedett dogma, hogy egy nőnek kötelező a mindennapi otthonfőzés. Én se főzök minden nap, pedig egyedülálló nő vagyok. Egyrészt időrabló és macerás tevékenység, másrészt egy hivatásos szakács jobban főz nálam. Egy kifőzdében is hivatásos szakácsok főznek, és még olcsó is a kaja. Én is inkább félkész ételeket csinálok, vagy egyszerű dolgokat (pl. lecsó, rántotta).

A magyar társadalom nagy része valóban erősen hozzáköti a feleségszerephez a mindennapos főzést. Pedig állítom, hogy sok házasság megromlásában és a nők korai elöregedésében is ludas ez a szemlélet, mert a nők többsége túlterheltté válik. Érdekes, hogy sok férfi amíg egyedül él, tud házimunkákat végezni, de ha megnősül, áttolja az egészet az asszonyra.
A modern életvitelhez szerintem nem szükséges a mindennapi otthonfőzés. Tőlünk nyugatabbra már nem annyira várják el ezt a nőktől. Aki erre azzal jön érvelni, hogy "itthon nincs elég pénz", arra azt mondom, hogy a legszegényebbeket leszámítva az emberek nagy részén márkás ruha-cipő van, autójuk, drága okostelefonjuk van, tehát inkább arra költenek, mint arra, hogy ne legyenek agyonhajszolva. Biztos úgy gondolják, hogy lustaság magunk észszerű kímélése, egyébként is " a lustaság az ördög párnája".

Almandin 2019.04.25. 19:09:37

@Zabalint: A magyar társadalom nagy része nem igényli a demokráciát, nem demokratikus a gondolkodása, ez ennek az oka.

Kelly és a szexi dög 2019.04.25. 20:19:07

Nyilván ilyen esetben a feleség nem dolgozik és a keményen dolgozó, sokat kereső faszi tartja el a családot - cserébe a nő tart otthon rendet...

brownie1158 2019.04.25. 20:39:10

@Bafana: Én betonoztam is, meg cserepet is raktam, aztán megfőztem és el is mosogattam. El is váltunk aztán. Mostmár tud mosogatni.

oassasa 2019.04.25. 20:41:46

Ritka az a háztartás ahol mindennap főznek, a mosogatás pedig gyerekjáték.

Elkéstünk pár évtizedet , ez a téma már régen nem aktuális.

G. Nagy László 2019.04.25. 21:11:02

@oassasa: Te milyen vicces vagy :) Szociológusok hada készít évről évre egy nagy rakás felmérést a téma kapcsán, biztosan azért, mert nem aktuális...

Ráadásul nem csak hogy aktuális, még izgalmas is, ha a statisztikai adatok mögé nézünk. Pont azokért, amieket a kommentelők írnak. Egy olasz, vagy egy magyar családban nem attól borul fel az egyensúly, mert a férfiak lényegesen kevesebbet tesznek hozzá. Hanem elsősorban attól, hogy a nők brutálisan sok házimunkát végeznek, sokkal többet, mint a skandinávok. Tényleg nem kéne minden nap főzni...

G. Nagy László 2019.04.25. 21:15:06

@oassasa: 22 éve vagyok együtt gyermekeim anyjával. Vitáink 90%-a háztartási munkákkal függ össze, miközben még sosem veszekedtünk pénzügyi dolgok miatt, s a gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésekben is alig van köztünk nézeteltérés. Baszki, akármilyen pitiáner ügy a házimunka, szinte mindenütt ez az olajoshordó.

oassasa 2019.04.25. 21:46:27

@G. Nagy László:
Édesanyám mindennap ment dolgozni, mindennap volt főzve és mindig elmosogatott. Hétvégén a boltba menetel és a takarítás a gyerekek dolga volt.
Családi házba laksz, ahol sok a tennivaló, vagy galambdúcba ahol lustaságból azt a kevés munkát sem tudjátok elosztani?
Szereted a feleségedet akkor vállald be a mosogatást és kérd meg rá, hogy legyen ott veled és beszéljétek meg az aktuális dolgokat, segíthet is, ha már ott van.

Almandin 2019.04.25. 21:49:25

@oassasa: Érdekes, én ismerek olyan családokat, ahol a feleség naponta akár többször is főz. Van köztük értelmiségi család is. Konzervatív körökben ma is elvárás. Meg a falusiak között is. Lehet, hogy te más körökben mozogsz, de én is kapom a nyomasztást nem ritkán amiatt, hogy nem főzök rendszeresen és nem is tudok magasabb szinten. Burkolt elvárásként is megjelenhet, látszólag elfogadják, hogy ilyen vagy, aztán évek múlva derül ki, hogy az illető konzervatívabb gondolkodású ezen a téren. Rokonságomban van olyan, akit fiatalon nem zavart, hogy a neje nem tud főzni, aztán idősebb korára elvett egy olyan diplomás nőt, aki házias és minden nap főz (de egy lestrapált, unalmas szürke egér is egyben), pluszban megtért, Na, azóta az a véleménye, hogy a nőnek a férfiakat ki kell szolgálni, minden mai probléma gyökere a női emancipáció, stb.

sterimar 2019.04.25. 22:02:06

Egy jó feleség szép, okos, főz, gyereket nevel és jó vele a szex is. Cserébe nem kell dolgoznia (és van takarítónő). Nálunk ez van és jól működik.

élhetetlen 2019.04.25. 22:21:12

@Bafana: „A nő is felmehet a tetőre cserepet javítani vagy kocsibejárót betonozni. Ha már lúd, legyen dagi!” Gondolom, ezt viccesnek szántad. Nem láttál még kétbalkezes férfit? Ismerek olyan családot, ahol az asszony csempézi ki a fürdőszobát, ha mesterre nem telik. Most lerobbantam, (térdem, derekam), de tíz éve még fogtam a rezgőcsiszolót, lepucoltam az összes ajtót, ablakot, ahol kellett javítottam, aztán alapoztam, festettem. Utána a falakat is. 30 éve meg egy szem pájszerrel lebontottam egy cserépkályhát. Volt férfi segítség, de tudtam, hogy csak arra jó, hogy elvegye a kezemből a kibontott darabokat. Aztán megkértem hogy főzzön egy kávét. Nem kellett volna. Ott volt a gáztűzhelynél négy alátét, elosztó, mit rakott a kávéfőző alá? A becsiszolt sárgaréz glettelő vasat. Szép hullámos lett.

élhetetlen 2019.04.25. 22:27:53

@Zabalint: „Mert jelenleg nagy a társadalmi nyomás, ha nem úgy élsz mint a többiek, akkor legjobb esetben csak szimplán hülyének néznek.”. Ezt nem is értem. Ki tud arról, hogy a lakásod falai között mi, hogyan működik, ki néz hülyének? Legfeljebb a barátok tudják, hogy adott családnál az asszony főz, a sütit viszont mindig a férj süti. Hogy jön ide a társadalmi nyomás?

élhetetlen 2019.04.25. 22:38:35

@Szóra kész Szókratész: Komolyan szórakoztatóan mondasz hülyeségeket. „Mindenki mossa el a sajátját". És egy rántottás serpenyő egyik felét a férj, a másikat a feleség? Hú…
„Az áztatásos mosogatást egyébként se preferálom..”. Akkor kapargasd a rászáradt maradékot. Én, ahogy beteszek valamit a mosogatóba, rögtön ráengedem a vizet, de ez magánügyem, és az én könnyebbségem.

élhetetlen 2019.04.25. 22:47:11

@Szóra kész Szókratész: Na, megint egy bölcs meglátás. Tényleg csak ennyire telik? „aki főz,az nem mosogat.”. Tudod, főzés KÖZBEN egy normális ember mosogat, tehát a mosogatás nem az étkezés utáni tányérokról szól.

Pfdd 2019.04.25. 22:54:23

Majd amikor látom a nőket mosógépet cipelni a 3.-ra, csapot beszerelni, cserelni, butort osszerakni, lakasfelujitast lemenedzselni a ferj helyett, szakikkal targyalni, villanyt szerelni, stb. akkor társadalmilag egyezkedhetunk ki rakja ki este a mosogatógépet. Ugye rejtett férfi munka nem letezik, az én terdeim is az újság olvasastol fajnak honapok ota és nem azert mert 3 tonnányi anyagot, gépeket, butorokat mozgattam a harmadikra többek között. Mert a berendezett, fűtött, háztartási gépekkel felszerlt otthonok csak kinonek a földből, és karbantartjak magukat.

G. Nagy László 2019.04.25. 22:55:58

@sterimar: Ez egy működő modell, de piszok sokat kell keresni hozzá. A férfiak 95%-a nem tud, vagy nem akar annyit dolgozni, hogy egy keresetből finanszírozzon mindent.

szepipiktor 2019.04.25. 23:42:22

Most írhatnám azt, hogy "az igazi férfi nem ír ilyeneket", hiszen csak egy közhely lett rátéve egy szokásra, ami ráadásul nem is a legjellemzőbb szokás egy párkapcsolatban. Inkább lehetne a férfi szerel, a nő gyereket nevel, vagy a nő mos a férfi porszívóz stb.
De a poszt nem errős szól csak egy mai trendi vonalat követ, a feminista alapú propagandát, és az ilyenkor szokásos negatív férfi képet mutatja be.
Persze he írom, hogy "OK drágám, mostantól én főzök, mosogatok, mosok, te meg mindennap fát vágsz, felcipeled, begyújtasz,, előtte persze a hamut sem hagyod ott!" akkor meg azonnal hímsoviniszta galád leszek.
Én két családot tudtam le, de ezek a ki csinálja dolgok nem voltak ismertek, például mai napig gyűlölöm, hogy reggel a feleség főzi a kávét és viszi a férjének ágyna, miközben több feleség ezt alapnak tartja!
Aztán megelégeltem az egészet, és függetlenséget válastottam és lám, férfiként normális, hogy bevásárlok, főzök, mosogatok, mosok, takarítok, ablakot pucolok, rendezem a kertet és mellette dolgozom, is.
És érdekes, egy férfi gond nélkül képes erre (is), de ha már képes vagyok ezekre, akkor a szexen kívül mi a fenének a nő? Ahhoz nem kell párkapcsolat.
De ha abblegénységet választom, a feminsitaszekta szemében azzal is hímsoviniszta vagyok, hiszen nem a szerepek számítanak, hanem a zsigeri férfigyűlölet. Nem egyelőséget akarnak, hanem megfordítani a pozíciókat, azt amit ma elítélnek.
Robert Merle: Védett férfiak...
Szóval ez z írás nyilta férfiellenes. Gyakorlatilag a legsúlyosabb dolog érhető tetten benne: a kollektív bűnösség hirdetése.
"A férfiak 95%-a nem tud, vagy nem akar annyit dolgozni..."
Igen ez valóban tényeken alapul és semmi szubjektív személyeskedés nincs az állításban.
A nők 95%-a meg képtelen nő lenni. OK?

szepipiktor 2019.04.25. 23:53:56

@Pfdd: Nekem volt egy közeli házapár barátom, ott a nő melózott, építkezéseket irányított szrevezett, ő vezette az autójukat stb. A férj meg otthon ült és írta a könyvér vagy festegetett...
Aztám amikor a feleség meghalt, az addig tutyimutyi özvegynek mindent meg kellett tanulnia és érdekes, megtanulta a házimunkát, megtanult vezetni stb.
És 50 évesen - nem volt gyerekük - tudatosan keresett egy FIATALABB hölgyet, talált, ma már két egyetemista gyerekük van és a férfi ----- ISMÉT ír, fest és a feleség intézi a többi dolgot.
.
De minden szavaddal egyetértek, minden férfi képes (lenne) megtanulni, elvégezni a házimunkát, a gyereknevelést, de a nők nem lennének kéopesek a nehéz, fizikai többségére!
Ezért álsent a feministaaktivisták propagandája, mert nem az egyenlősdit akarják, nem akarnak ők fizikai munkát,dehogy! Csak a kényelemes jólfizető irodai vezető posztokra monják, hogy ők is...
nem pofázni kell, hanem cserélni!
A férj végezze a házimunkát, a nő meg irány az uránbánya!
Én elvégezem az ő munkáját, ő végezze el az én munkámat.
Nerm tudja, mert nem képes rá, nem képzete magát, nem is érdekli!
.
Sok nőismerősöm jól vezet! Dok féfiismerősöm rosszul vezet.
De az arány azonnal romlik, ha meg kell nézni az olajszintet! A férfiak ugyannnyi arányban nem képesek erre, de a nőknél ez az arány 90% fölé emelkedik? Miért? Ha nem érdekli őket - mert persze képesek lennének rá -, akkor miért nem?

Void Bunkoid 2019.04.26. 00:01:41

A legtöbb ember, aki hangot ad annak, hogy sosem főz, inkább kifőzfe meg hivatásos szakács... tapasztalatom alapján általában nem ismeri a fűszereket,és ő maga ízetlenül, szarul főz. Így - mivel nem ízlik neki a saját produktuma, és nincs kedve vagy ideje gyakorlatot szerezni, inkább feladja.

Hasonló módon a legtöbb férfi, aki arra hivatkozva nem végez el egyszerűbb barkács-szerelési dolgokat (nem kell falvésés-glettelésre gondolni, hanem mondjuk egy konnektor bekötése vagy egy zár kicserélése), hogy arra ott a szakember, akit ezért fizet meg a jól keresetéből - a legtöbb esetben nem is úrhatnámságból nem csinálja meg maga, hanem azért nem, mert kétbalkezee ügyetlen béna.

G. Nagy László 2019.04.26. 00:19:13

@szepipiktor: Esküszöm, nem tudom, hogy te melyik adást nézed... Basszus, csupa olyan állítást fogalmazol meg, amelyek meg sem fordulnak a fejemben, nemhogy a posztban...

"A férfiak 95%-a nem tud, vagy nem akar annyit dolgozni."

Szerinted hány olyan család van ma Magyarországon, amelyik kényelmesen megél egy fizetésből? Utána fogok nézni, de alig hiszem, hogy több, mint 5%. És ez nem a férfiak bűne és nem is a nőké. Az ipari forradalmat követő városiasodás terméke, hogy a kétkeresős modell vált a legjellemzőbbé. Egyszerű gazdasági racionalitás. 95%-ból max 2-3 olyan, ahol a férfi lusta, s akár kereshetne sokkal többet is. Ilyen vagyok például magam is.

"Szóval ez z írás nyilta férfiellenes. Gyakorlatilag a legsúlyosabb dolog érhető tetten benne: a kollektív bűnösség hirdetése."

Ezeket miből szűröd le? Szerintem zakatol a fejedben egy gondolat, s bármit olvasol, a leírt szavak jelentése nem jut el az elmédig, mert az ott zakatoló gondolat minden mást kiszorít. Férfi vagyok, baszki, hogyan lehetnék férfiellenes??? Több mint 150 posztot megírtam, ezek egy részét olvastad is. Ha van valami, ami ellen minden írásom lázad - ez is -, az a kollektivizmus minden formája. Erre képes vagy leírni, hogy kollektív bűnösséget hirdetek. Tényleg megáll az ember esze.

Almandin 2019.04.26. 01:24:34

@Void Bunkoid: Én pl. ha főzök, szeretek fűszerezni. Viszont a nyers alapanyagból készülő, ízletes ételek többségét órákba telik elkészíteni. Egyszerű ételeken én nem vagyok el hetekig-hónapokig, kell a változatosság. Az étkezési monotónia távol áll tőlem. Nem szeretek fél napokat tölteni sütés-főzéssel, ennyi. A hasamat meg szeretem. A kifőzdei szakács évekig tanulta a szakmáját, nem véletlenül főz jobban nálam.
Barkácsolásnál is sokszor amatőr mekkmester teljesítmény lesz abból, ha valaki otthon maga csinálja meg, kivéve, ha nem túl egyszerű a munka.
Ha mindent mindenki otthon csinálna, csődbe menne egy csomó szolgáltatásokból élő cég.

darlacko 2019.04.26. 02:39:16

Nagyapám nem mosogatott, de a porszívózás, szőnyegporolás, szerelések, bútormozgatás és hasonlók az ő feladata volt. Boltból a nehéz szatyrok hazacipelése, krumpliszsák pincébe levitele, szemét kezelése. Amúgy nagyon kényelmes ember volt, szeretett enni, ezért a nagyanyám folyton főzött neki. De abban a korban, amikor éltek, a többi férfinél sokkal jobban kivette a részét a házimunkából.
Most a környezetemben elég sok gazdag család van (Ázsia), ahol a férj orvos, mérnök, pilóta stb. tehát milliókat keres havonta, a feleség meg mondjuk úgy, nem túl okos, de itt semmi mást nem várnak el a nőtől, mint hogy csinos legyen, szervezze a gyerekek különóráit és tartsa rendben a házat, dolgozni nem kell nekik. Egyfunkciós háziasszonyok.
A magyar nők ezzel szemben elég régóta be vannak terelve a munka világába, tehát amellett, hogy dolgoztak egy munkahelyen, otthon is melózni kellett nekik.
De a dolgok változóban vannak. Ma a fiatalabb lányok vagy dolgoznak, vagy főállású barátnők akarnak lenni. Hozzászoktak az ételrendeléshez, jellemző, hogy én minden eddigi barátnőmnél, szexpartneremnél jobban főztem. És volt egy pár.
A magyar férfiak sokfélék, én nyugati és ázsiai férfiaknál láttam többször, hogy otthon semmit se csinálnak, még a gyerekükkel se foglalkoznak.
A magyar társadalom tapasztalataim szerint sokkal inkább megosztja a szerepeket otthon és munka világában is. Köszönhető ez annak, hogy alacsonyak a bérek, mindkét félnek dolgoznia kell, nincs filippínó cseléd.

Ugyanakkor már kezs terjedni a nyugati módinis, egy fiatal magyar nő jellemzően a pináját adja egy kapcsolatba, mást nem nagyon. Kezdenek egyfunkcióssá válni az emberek, vagy dolgoznak, vagy háztartást vezetnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.26. 06:11:44

Az alapdolgok sose változnak, ,mert ezek biológiai alapúak. A genderizmus hazugsága itt jön elő.

Ez viszont nem jelenti az, hogy ne lehetnének változások, ezek mindig is voltak az emberi történelemben.

2019.04.26. 07:16:47

@darlacko: Ne is mondd. Nekem a pinay feleségem kb. havonta (az elején naponta) megkapja, hogy nem akar-e munkát keresni. Na igen, kurvajól járnánk vele, ha pénztárazna valahol. Az otthonunk meg lakássá válna, a gyerekek meg ordító ideggépekké.

Aztán megy a csodálkozás a kollégák és barátok részéről, hogy a kedvenc időtöltésem a családommal lenni. Nekem olyan hazamenni, mint egy üdülés a Paradicsomban. A hideg napokon a feleségem készít egy meleg vizes lábfürdőt, leveteti velem a cipőm, és megmossa a lábamat. Öt perc múlva teljesen elfelejtem, hogy mi történt velem a nap közben, és már vacsorázunk vagy játszunk is a gyerekekkel...

Tudom, hogy ez sokaknak furcsa meg szubmisszív a feleségem részéről, meg férfielnyomás, de leszarom...

Tizenöt éve is leszartam, ma ezért van egy boldog életem...
Az otthonunkba meg csak rituálisan megtisztulva lépünk be, nem lakótársak vagyunk, hanem egy család...

scavengario 2019.04.26. 07:24:34

Mi amit lehet, gépiesítettünk. Minőségibb szárítógép a mosáshoz, ami nem ing, szinte csak be kell hatogatni a szekrénybe, nem gyűrött semmi. Mosogatáshoz mosogatógép. Főzni nem tudom ki ér rá kisgyerek és munka mellett, nálunk hetente 1-3 alkalom van, amikor főzünk. Hétköznap valami egyszerűbbet, hétvégén komolyabbat. Szerencsére nálunk én, a férfi is szeret főzni, mert az van, hogy a 25000. alkalommal is csináljunk egy húslevest meg rántott húst, hanem újítunk, netről nézegetünk recepteket... Még jó is egy ilyen közös program, lehet kreatívnak lenni, pihentető is, közben lehet beszélgetni, stb.

scavengario 2019.04.26. 07:25:15

én, a férfi is szeret főzni, mert *NEM az van

G. Nagy László 2019.04.26. 07:27:07

@Torokhang: Én pont erről beszélek. Ha Te képes vagy egyedül eltartani a családot, az asszony pedig boldog ebben a szerepben, úgy ez egy tökéletes modell. Ki nem szarja le, hogy mit szól ehhez Stockholm, Berlin, vagy bármelyik neomarxista, femináci idióta?

scavengario 2019.04.26. 07:29:55

"Az otthonunk meg lakássá válna, a gyerekek meg ordító ideggépekké."
Ez nem törvényszerű. Mi mindketten dolgozunk, mégis otthonos a lakásunk, a gyerekünk (bár csak egy van) abszolút boldog, kiegyensúlyozott, magabiztos kis óvodás. Lehet több gyerekkel már nehezebb, nekünk eggyel eddig sikerül az egyensúly.

scavengario 2019.04.26. 07:36:31

@Void Bunkoid: most ez olyan általánosítás volt, mint ha azt mondanám, csak az főz meg barkácsol, akinek nincs pénze megfizetni a szakértelmet.

2019.04.26. 07:44:01

@scavengario: Elnézést, nem bántani akartam senkit. Nincs nálam a bölcsek köve. Tök jól működhet ez másoknak, más személyiségekkel, más munkakörökkel, más nyelvtudással, stb. Éljen mindenki úgy, ahogy akar.

A feleségem alig tud magyarul, és azzal csak olyan idegölő, képességeihez méltatlan és jellemét romboló munkát tudna vállalni, ami nem jönne ki jól.

midnight coder 2019.04.26. 08:03:36

Szerintem ez alapvetően a középosztály problémája. A tehetősebbeknél a házimunka elég nagy része ki van delegálva a személyzetnek, nem hiszem hogy az Apró Piroska valaha is mosogatott. Az alsóbb néprétegeknél pedig nem igazán alternatíva hogy a férj, miután hazajött a kemény fizikai melóból, utána még nekiálljon főzőcskézni.

Aztán ez szerintem élethelyzettől is függ. Ha a férfi végez jobban fizető - és általában kimerítőbb, felelősségteljesebb, stresszesebb - melót, akkor valahol szerintem jogos hogy otthon kevesebb házimunkát végezzen. Ez persze fordítva is igaz, csak az a kérdés, hogy ez a felállás mennyire gyakori. Azaz, milyen sűrűn fordul az elő, hogy a sikeres vezetői karriert építő nő férjül veszi a cég portását, vagy más hozzá képest lúzer fickót. Persze nyilván van ilyen is, és akkor a lúzer mosogat. Aztán tegyük azt is hozzá, hogy manapság azért elég jól gépesítettek a háztartások, ez már nem a nagymamáink kora.

gyongyi70 2019.04.26. 08:09:17

Minden család más, az a lényeg, hogy a benne élőknek megfeleljen a munkák elosztása. Nálunk női ágon a nagymamám volt az utolsó aki szeretett és tudott főzni. Amióta meghalt, anyukám kínkeservesen főz, utálja, de apukám elvárja tőle. De mivel nem szívből jön, úgy is sikerül és folyton kapja a kritikákat. Náluk van "férfi munka" és "női munka", ami sok konfliktust szól, mert jellemzően férfimunka ritkábban van, főleg télen.
Mi tojunk a konvenciókra. Én sem tudok és szeretek főzni, a férjemé a konyha, cakkum-pakk, bevásárlással, mosogatással együtt. Én mosok, pakolok, a takarítás zöme is az enyém (kivéve a porszívózást), de kertészkedni, lakást felújítani együtt szoktunk. A nagyobb felújításokat én tervezem, design szempontjából is, de költségtervekkel, négyzetméterekkel, árgyűjtéssel, ütemezéssel is kizárólag én foglalkozom. Mesterekkel egy ideje nem tárgyal senki, mert nem engedünk be többet a házba. Tavaly a teljes felújítást, festést, tapétázást, parkettázást ketten csináltuk a férjemmel és szebb lett, mintha vmi kókler összecsapta volna.

2019.04.26. 08:09:50

@G. Nagy László: Nem is vagyunk gazdagok. Ez neveltetési kérdés elsősorban, ahogy látom. Az én szüleim, testvérem, stb. mind-mind arra mennek rá, hogy nagyobb házuk legyen, új autójuk, messzebbre menjenek nyaralni, fancybb ruhákat vegyenek, a gyerekeknek jobb és újabb játékokat, stb. a karrierben is muszáj előrelépni, apának és anyának is. Mert úristen, mi van, ha nem?

Nálunk én dolgozom, egy magánklinikán ugyan, de egy kvázi nyugdíjas állásban. Nem igazán van mindennapos verseny az állásért. 300 körül keresek, és ebből még 30-at el is szoktam küldeni anyósomnak. (Ez ott kb. egy szűk minimálbér.) A többi bőven elég arra, hogy megéljünk. Még félre is tudunk tenni. Amikor megyünk a játszótérre és beszélgetünk a szülőkkel, kérdezik néhányan, hogy hogyan tudunk megélni. Aztán kiderül, hogy több tízezres játékokat, fancy ruhákat, bogyó és babócát, csintapalacsintás zenét, annapetigergőt, stb. vesznek a gyereknek havonta, amit ő persze nagyon gyorsan megun, hisz úgyis jön a következő.

Az egész évben egy dologra gyűjtünk csak, az egyhónapos utazásra haza. De mivel ott elég olcsó élni, ezért ha a repjegy ára teljesen nem is jön vissza, de még az sem annyi amennyi.

csutkababa 2019.04.26. 08:14:37

@Torokhang: ez nagyon-nagyon klassz. De gondolj csak bele: kapsz egy stroke-ot, nem is kell meghalnod, csak magatehetetlenné válsz, és nem tudsz pénzt keresni. Mit csinál a gyönyörű, szolgálatkész, alázatos feleséged, aki a nyelvtudás híján még ekkor sem tud elmenni dolgozni? Tudod, én arra neveltem a lányaimat, olyan szakmát, hivatást válasszanak, ami akkor is anyagi biztonságban tartja őket, ha évek múlva özvegyek vagy elváltak lesznek, 1-2-3.. gyerekkel.

gyongyi70 2019.04.26. 08:15:27

@Torokhang: Most komolyan higgyük el, hogy nettó 270-ből éltek... hányan is?

csutkababa 2019.04.26. 08:19:03

Ja, és a főzés, háztartás az bónusz.Alapdolgokat nem árt tudni, és egyetértve a posztolóval, ez a pár közötti megegyezés dolga. De nem árt, ha nincs kőbe vésve, hiszen bármikor változhatnak az életkörülmények, pl egyikük munkanélküli lesz, a másiknak többet kell vállalni, és újra kell tárgyalni ezt a háztatás-vezetés dolgot.

Barneby 2019.04.26. 08:20:14

Ahol a kifőzdés kaja a szint, ott nem igazán van miről beszélni. Liszt és zsír, kaják metamorfózisa (levesből ragu, majd abból rakottakármi, a legvégén bolognai vagy hortobágyi palacsinta), ez az a szakértelem, amit a szakács összeszedett, nem a besamelt tökéletesítette annyi éven át. Megtanult szarból várat építeni.

Trisi · www.alphawing.hu 2019.04.26. 08:26:19

Férfiként főzök, mosok, takarítok, vasalok és persze betonozok, falat festek, kiviszem a szemetet.stb. Nos... a nők kivétel nélkül fel vannak háborodva, mert a női szerepükben gátolom őket. Mert mondjuk jobban főzök náluk és inkább azt eszik ők is amit én csinálok. Boldogan adnám át a "női" szerepeket nekik a főzésben és takarításban, de erre csak szavak szintjén van igényük, a valóságban csak azt akarják sokan érzékeltetni hogy "szegény nő, mennyit dolgozik és az a mocsok pasi nem is segít neki".... aham... nekem sem szakad le a kezem a házimunkától.

2019.04.26. 08:27:45

@csutkababa: elköltözünk egy olyan helyre, ahol angollal vagy tagaloggal tud dolgozni, és segít nekem. De ha tényleg baj lenne velem, akkor a feleségem családja azonnal magához venne, és a lehetőségeikhez képest gondoskodnának rólam, miközben körbevennének a sógorok, unokahúgok és unokaöcsik.

Most viszont te gondolj bele. Ha a feleségemmel történne akármi, és lebénulna vagy lenyomorodna, az én családom magához venné? Talán enni adnának neki, ha jól viselkedik. Ha meg elhagynám és hazamenne, egy megvetett, senkinek nem kellő (hiszen alkalmatlan háztartásvezetésre, és 3 félvér gyereke is van) roncs lenne. Ehhez képest az én sorsom könnyű, a kockázatom kicsi...

gyongyi70 2019.04.26. 08:28:09

@Trisi: társkereső hirdetésnek szántad? Nem rossz nyitás....

2019.04.26. 08:29:06

@gyongyi70: öten. És igen, hidd el. Mondjuk lakbért / hitelt nem fizetünk, mert az elhunyt nagyszüleim házában lakunk.

gyongyi70 2019.04.26. 08:30:18

@Torokhang: nem azt írtad, hogy ő végez minden háztartási munkát?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2019.04.26. 08:31:16

@Almandin: Szeretem, amikor az emberek a vágyaikat kivetítik nyugatra mert ott minden jobb. Főleg ezek a "magyar társadalom" kezdetű tirádák a legfigyelemreméltóbbak. Amikor kimentem nyugatra élni elkezdtem keresni ezeket a dolgokat, hogy vajon mennyivel másabb mint otthon? Aztán (pl a mosogatás) kiderült, hogy, amit te leírsz legfeljebb addig van úgy, amíg meg nem szül az asszony: utána fokozatosan kivonulnak a nyugati férfiak is a munkavégzés alól.

Arról nem is beszélve, hogy az óvodai és bölcsődei ellátás gyakran annyiba kerül, hogy jobban megéri ha az asszony háztartásbeli lesz mintha elmegy dolgozni. Arról nem is beszélve, hogy vannak országok, ahol a napközi sincs v szintén fizetős.

Szóval érdekes a "magyar társadalom ilyen meg olyan" című litániákból ez vhogy mindig kimarad. Az is, hogy nem alacsonyabb a válások száma sem nyugat európában.

gyongyi70 2019.04.26. 08:32:40

@Torokhang: Tavaly a korábbi KSH módszertan és a KSH által felvett háztartási statisztikai adatállomány adatai alapján a létminimum egy főre jutó összege: 90 450 forint volt. Ez kétkeresős és két gyermeket nevelő háztartás esetében: 262 305 forint. A létminimum összege 2016-ban 88 619 forint volt.

gyongyi70 2019.04.26. 08:33:44

@Torokhang: Ezt te írtad: "Ha meg elhagynám és hazamenne, egy megvetett, senkinek nem kellő (hiszen alkalmatlan háztartásvezetésre, és 3 félvér gyereke is van) roncs lenne."
Kezdem elveszíteni a fonalat.

csutkababa 2019.04.26. 08:34:40

@Torokhang: csupa-csupa mások általi könyörület, segítség, nuku saját sors intézés...tudod: nolentem trahunt, volentem ducunt...
Kissé ki van szolgáltatva a láböblögető feleséged...de elhiszem, hogy neked ez a nirvána. Hisz te vagy a FÉRFI.

Trisi · www.alphawing.hu 2019.04.26. 08:34:52

@gyongyi70: :) nem :) nem keresek társat :) De azért eléggé keresztbe szokott állni a szemem amikor jönnek a nők, hogy nekik mennyire nehéz, majd belegondolok, hogy pontosan tudom mennyire nehéz és valahogy én férfiként is képes vagyok nem tragédiaként megélni a házi feladatokat. De amikor mindezért még én vagyok cseszegetve, hogy a nők feladatát elveszem ....hát akkor tudnék cifrákat szólni. ( na jó, szólok is ..)

gyongyi70 2019.04.26. 08:39:01

@flash.gordon: Ez megint egy olyan általánosítás, ami kizárólag a jól kereső férj-rosszul kereső asszony kategóriára igaz. Pedig vannak egyenlőségen alapuló párkapcsolatok is, sőt, azok tartósabbak és szilárdabbak.

2019.04.26. 08:42:35

@gyongyi70: Valóban kezded.

"Most viszont te gondolj bele. Ha a feleségemmel történne akármi, és lebénulna vagy lenyomorodna" + "Ha meg elhagynám és hazamenne, egy megvetett, senkinek nem kellő roncs lenne. " = "(hiszen alkalmatlan háztartásvezetésre, és 3 félvér gyereke is van)"

Ami a létminimumot illeti: igen. És hányan élnek alatta? Minden HARMADIK ember. És mit gondolsz, hogyan nem halnak meg azonnal?
www.napi.hu/magyar_gazdasag/kiderult_mekkora_a_letminimum_ennyien_elnek_ennel_is_kevesebbol.663483.html

Void Bunkoid 2019.04.26. 08:44:18

@Almandin: @scavengario: pont erre mondtam, hogy egyszerűbb dolgok esetén.

Egyszerű alapanyagokból is lehet ám változatosan főzni.

Pl a változatosságot említve, pl pizzát baromi egyszerű sütni, ám többszázféle feltétet tehetsz rá, és NEM kerül órákba az előkészítés - ugyanez mindenféle levesekkel, főzelékekkel, satöbbi. Nem kötelező állandóan szuvidolt kacsafingot enni aszpikos rakottkrumplihabbal - ráadásul rengeteg ilyen nyakatekert kaja inkább ijesztő...pl pizzáknál SEM szabad szerintem 2-3 feltétnél többet feltenni rá, mert onnantól kezdve a magyaros felfogás szerinti "gazdag pizza" szerintem inkább emlékeztet egy kenyérre, amire ráborítottad a moslékos vödröt :)

A mekkmester barkácsolásra meg pont az első kommentben írtam, nem TÚL, de egyszerű dolgok kivitelezése egyszerű emberként sem lehetetlen - nem nyílászáróbeépítésre, meg autó hengerfejcserére gondoltam, de olyat, amit nem tud egy egyszerű ember is egy csavarhúzóval, kulccsal, esetleg szöggel-kalapáccsal meg fűrésszel normálisan megoldani - ezek nem bonyolult gépek :) - az nem mekkmester, hanem vagy kibaszott ügyetlen (ez mondjuk megbocsátható, ám gyakorlással javítható a teljesítmény), esetleg önbizalomhiányos (nem mer belefogni, mert "úgyis elrontja"), vagy csak egyszerűen lusta. Mindenesetre mindhárom embertípusnál amikor olyasmikkel hárítja el a dolgot, mint amit írtam, annyit szoktam legyintve mondani, hogy bár a konyhában/csavarhúzvóval lenne olyan jó, mint kifogáskeresésben :)

Segna 2019.04.26. 08:45:53

@sterimar: "Egy jó feleség szép, okos, főz, gyereket nevel és jó vele a szex is. Cserébe nem kell dolgoznia (és van takarítónő). Nálunk ez van és jól működik. "
Vagy hazudsz, leginkább magadnak, vagy trollkodsz.
Ha létezik olyan nő, amit itt felsorolsz, akkor az nem okos, de ha nektek kényelmes egy iskolázatlan gondolkodásra rest emberrel élni, akin lehet uralkodni, az a ti szegénységi bizonyítványotok. Aztán persze megy a csodálkozás, hogy hát az én fiacskám miért nem olyan okos mint ti, miért csak középszerű, ne adj isten buta. Mert anyától örökli ez értelmi képességek 80%-t a gyerek. Ezért fejlődünk lassabban, mert a sok okos férfi előszeretettel választ buta nőt, hogy még okosabbnak érezhesse magát.
Ha az általad leírt nő valóban okos, akkor meg az orrodnál fogva vezet, valószínűleg anyagi biztonság miatt veled van, és az érzelmi, lelki szexuális igényeit meg kiegészíti máshol.
Persze lehet, hogy ez az általad ideálisnak vélt állapot néhány évig fenntartható, pl. míg kicsik a gyerekek, de egy okos, értelmes nő, egy idő után igényli, hogy kiteljesedjen más területen is, a munkájában, a hivatásában, művészetben stb.Ha ezt megtagadja magától, hogy a férjének megfeleljen, egy idő után frusztrált lesz, "elsárkányosodik" keserű lesz, vagy borítja az egészet, és a férj áll nagy csodálkozó szemekkel, hogy hátdemér? itt olyan jó dolga volt, mindent megadtam neki mindene megvolt, de a hálátlan ribanc mégis itt hagyott.
javaslom, hogy beszélgess néha az asszonnyal, hogy szerinte is így van, ahogy te látod, és nem szeretne időnként valami olyasmit is csinálni ami nem feltétlenül a te és a család kiszolgálásáról szól?

2019.04.26. 08:51:18

@csutkababa: na, pont ez a mentalitás az, ami miatt anno úgy döntöttem, hogy elmegyek Ázsiába. Az, hogy már felvetni sem lehet, hogy a család legyen az első. Ha éppen érdekel, a feleségem három nyelven beszélő diplomás nő, egy deka felesleg nélkül, aki megismerkedésünkkor a helyi középosztálynak megfelelő fizetésért dolgozott.

Ha egy fehér nő rendelkezne ilyen adottságokkal, már úgy el lenne telve magával, hogy nem látna ki a "saját sorsa intézéséből".

Nekem mindegy, éljetek így, ha akartok. Engem nem zavar. Az ítélkezés és a gyalázkodás viszont gusztustalan.

csutkababa 2019.04.26. 09:01:15

@Torokhang: bocs, de amit ide írtál, abból az jön le, hogy TE vagy az első, mindenki utánad jön. És igen, itt nyugaton a nő nem csak alázatos szobadísz és a ffi lábmosója. A diploma meg ment a kukába, érdemes volt...
Az ítélkezés és gyalázkodás meg neked is megy, lásd utolsó előtti mondatod:" Ha egy fehér nő rendelkezne ilyen adottságokkal, már úgy el lenne telve magával, hogy nem látna ki a "saját sorsa intézéséből"."

Hugó Scheiber 2019.04.26. 09:18:38

Nekem volt olyan nőm, aki kijelentette, szerinte nem férfias dolog a mosogatás, ezért nem is engedte nekem, akárhogy rúgkapáltam, hogy én márpedig segíteni akarok, mert nekem ez természetes. Én szeretek mosogatni, a jelenlegi párommal egyezkedés nélkül osztjuk meg a házimunkát, akár takarítás, bútorszerelés, mosás vagy mosogatásról van szó. Örülök, ha segíthetek és ő ezzel szintén így van, amikor végzünk, végre együtt tudunk pihenni a nap végén.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2019.04.26. 09:31:12

@gyongyi70: Mármint mi az általánosítás? Hogy nyugaton drága az óvoda?

Az nem általánosítás, hogy azt állítod 'egyenlőségen' (jelentsen az bármit is) alapuló kapcsolatok szilárdabbak?

Vagy az, hogy a magyar társadalom ilyen meg emilyen?

MEDVE1978 2019.04.26. 09:33:48

Ez egy érdekes téma, főleg a szemüveg vagy narratíva, amelyen keresztül a kérdést a poszter látja. Ezt a narratívát olvashatja az ember ezerféleképpen újjászületve, a boldog házasság titkától kezdve az eredményes szexuális életen át egészen a hogyan éljük túl a kisgyerek születéséig.
A fő elemek a következők:
1. A férfi keveset dolgozik a háztartásban.
2. Ha a férfi több háztartási és gyerekekkel kapcsolatos munkát vállal, akkor a nőnek több szabadideje van és nem fárad el annyira (a gondolatmenet szempontjából mindegy, hogy a hullafáradt kismamára, az iskolás gyerekes családanyára vagy a szingli lányra gondolunk), így boldogabb lesz.
3. A boldogabb nő egészségesebb, a kapcsolata jobb lesz, a munkában sikeres lesz és mellesleg folyamatosan szexelni is akar majd.

Papíron ez nagyon jól hangzik és sokaknál igaz is lehet, de messze nem mindenkinél. Több olyan férfit is ismerek - rokont is, aki jelentős részt vállalt a házimunkától. A gyerekek és a család a mindenei voltak, megcsinált mindent a kertben, barkácsolt, segített a gyerekekkel, mosogatott, vasalta az ingeit, sőt még ki is mosott néha, mert az asszony éppen beteg volt / nem ért rá. A kedves felesége (mindkét esetben jól szituált hölgyekről beszélünk) aztán negyven környékén rádöbbent, hogy ő már nem szereti szerelemmel a férjet. Úgy érez iránta, mint egy testvér iránt és ezért a férj már nem kell. Ő még élni, szeretni akar, egy "igazi, szenvedélyes férfi mellett".

Ugyancsak volt egy kutatás, ami a szexuális élet gyakoriságát és boldogságát elemezte. Nagyon vicces volt, mert nyilvánvalóan a kutatók is azzal mentek neki, hogy a fenti elméletet igazolják. A kutatás ugyanakkor azt mutatta ki, hogy bárki végzi a házimunkát, akár férfi, akár nő, mindenképpen csökken a libidója.

Tehát nem mindig igaz, hogy az apu dolgozik anyu a konyhában felállás boldogtalan házasságot és asszonyi rabszolgasorsot eredményez. Rengeteg olyan nőt ismertem, aki ebben a "konzervatív" felállásban tudott boldog lenni.

2019.04.26. 09:40:37

@csutkababa: persze, hogy neked ez jön le, mert van a fejedben egy kép arról, hogy egy általad kívánatosnak tartott családban mi a helye és szerepe a férfinak, a nőnek, a gyerekeknek, a munkamegosztásnak, stb. és ha azt tapasztalod, hogy ettől mások boldognak megélt élete eltér, akkor nem érdekel, hogy mi a valóság, vagy mások valósága, csak azzal tudsz foglalkozni, hogy mások élete miben tér el a neked elfogadhatótól, és az miért rossz.

Amit leírtam, az a családi életem kb. egy százaléka, az élettörténetemnek meg egy tízezrede. Most például nincs hideg, tehát annak alapján, amit leírtam, a feleségem nem vár otthon meleg vizes lábfürdővel, de te mégis "láböblögetőnek", meg "lábmosogatónak" titulálod. Nem érzed ezt kínosnak? Egy embertársadról beszélsz. Ha van gyereked és tetted már tisztába, akkor joggal hívhat bárki szartörölgetőnek? Ugye nem.
Ha pedig valóban alaposan olvasod, amit írtam, abból sem az következik, hogy én, Én, ÉN, hanem az, hogy amint hazaérek, nagyon rövid időn belül elfelejtkezem a napomról, és a családommal vagyok, valamint a kedvenc programom velük lenni. Magyarul értük vagyok, velük vagyok.

De mindez nem érdekel, mert az, hogy egy házas asszony a munkából, hidegből hazajövő férjének megmossa a lábát meleg vízben, az elfogadhatatlan, az ő szempontjainak az elvtelen kiszolgálása. Az meg milyen már, hogy bármit is adjak, anélkül, hogy azonnal kapnék vissza cserébe. A sorsomat kell intézni, ugye. Nem a sorsUNKat. Ez a filozófiai különbség lényege.

Amit pedig a fehér nők önteltségi hajlamairól írtam, az nem ítélkezés, hanem tény. A nyugati világ énközpontú gondolkodásra nevel. Ez egy individualista kulturális szemlélet, ami téged is magával ragadott, és csak arról szól, hogy a saját sorsodat intézed. Nincsen közösség, nincsen feltétlen szeretet, nincsen odaadás. Csak érvényesülés van, és az ahhoz szükséges eszközök.

gyongyi70 2019.04.26. 09:50:40

@flash.gordon: Az nem általánosítás, hanem tény, több kutatás igazolta, hogy egy pár minél közelebb áll életkorban, végzettségben, családi háttérben, értékrendben, neveltetésben stb., annál tartósabb a kapcsolat.
Nem olyan bonyolult ez, lehet, hogy az elején jó buli a buta, de csinos szőke nő, de 70 felett, amikor többet szeretnél beszélgetni, mint szexelni, nem árt, ha van miről beszélgetni.

A másik kijelentésem pedig ebből egyenesen következik: ha a nő is jól keres, akkor hiába drága az ovi, érdemesebb visszamennie dolgoznia. Arról nem is beszélve, hogy egy okos nőnek igénye is van rá, hogy egy idő után ne csak otthon üljön.

ati27 2019.04.26. 09:51:58

Személy szerint nem nagyon értem a blogot. Falun nőttem fel, anyám "háztartásbeli" volt, apám fizikai munkásként dolgozott. Anyám csinálta 100%-ban a házi munkát. Apámat soha nem láttam mosogatni, ebédet főzni, takarítani, mosni. Az egy olyan, falusi világ volt anno. Most mi van? Asszonnyal 13 éve eggyütt élünk. Még azt sem mondom, hogy "megosztva" mert ahhoz az kellene, hogy számon legyen tartva, ki hányszor végzi a házimunkát. Ennek ellenére kb fele-fele arányban csináljuk együtt. Nagyrészben asszony főz hétközben, egyszerůbb gyorsabban elkészülő kajákat. Hétvégén legtöbbször én. A takarítással is kb így van. Egyedül a mosást nem szoktam csinálni, mert van az a "fétis" hogy mit mivel. Mondjuk a mosás, így hogy egy elég frankó autómata mosógépünk van, és most már egy csilli villi szárítógép, nem egy olyan időrabló művelet, mint anno a hajdú érában. Emellet a ház körül "barkácsolok" építettem teraszt, térköveztem, stb, mert ezek a munkák az irodai munka után felüdülést jelentenek. Asszony pl pedig kitapétázott 2 szobát.. Egy dologban van megállapodás: Nincs közös főzés, mert abból veszekedés van.. :)

ati27 2019.04.26. 09:51:59

Személy szerint nem nagyon értem a blogot. Falun nőttem fel, anyám "háztartásbeli" volt, apám fizikai munkásként dolgozott. Anyám csinálta 100%-ban a házi munkát. Apámat soha nem láttam mosogatni, ebédet főzni, takarítani, mosni. Az egy olyan, falusi világ volt anno. Most mi van? Asszonnyal 13 éve eggyütt élünk. Még azt sem mondom, hogy "megosztva" mert ahhoz az kellene, hogy számon legyen tartva, ki hányszor végzi a házimunkát. Ennek ellenére kb fele-fele arányban csináljuk együtt. Nagyrészben asszony főz hétközben, egyszerůbb gyorsabban elkészülő kajákat. Hétvégén legtöbbször én. A takarítással is kb így van. Egyedül a mosást nem szoktam csinálni, mert van az a "fétis" hogy mit mivel. Mondjuk a mosás, így hogy egy elég frankó autómata mosógépünk van, és most már egy csilli villi szárítógép, nem egy olyan időrabló művelet, mint anno a hajdú érában. Emellet a ház körül "barkácsolok" építettem teraszt, térköveztem, stb, mert ezek a munkák az irodai munka után felüdülést jelentenek. Asszony pl pedig kitapétázott 2 szobát.. Egy dologban van megállapodás: Nincs közös főzés, mert abból veszekedés van.. :)

G. Nagy László 2019.04.26. 10:00:39

@MEDVE1978:

"Ez egy érdekes téma, főleg a szemüveg vagy narratíva, amelyen keresztül a kérdést a poszter látja."

A poszter narratívája banálisan egyszerű: a jó kapcsolat záloga az, hogy a felek tisztában vannak azzal, hogy mit várnak a másiktól és magától a kapcsolattól és ahhoz tartják magukat. Ezen kívül nincsenek fix játékszabályok.

"A kedves felesége (mindkét esetben jól szituált hölgyekről beszélünk) aztán negyven környékén rádöbbent, hogy ő már nem szereti szerelemmel a férjet. Úgy érez iránta, mint egy testvér iránt és ezért a férj már nem kell. Ő még élni, szeretni akar, egy "igazi, szenvedélyes férfi mellett".

Ez egy tipikus jelenség, jó, hogy idehoztad. A poszt harmadik bekezdése pontosan erről szól. Amikor a férj feladja az irányító, domináns szerepét, ott tényleg vége a szenvedélynek. Csakhogy ez nem a házimunkával függ össze, hanem a habitussal, a kiállással, a gerinccel.

G. Nagy László 2019.04.26. 10:02:13

@ati27: Szerintem tök jól csináljátok. Mit nem értesz a blogon?

MEDVE1978 2019.04.26. 10:05:13

A kulturális gyökerek és ahova az egész mutat még érdekesebb. Mi az alaphelyzet? Az ugye, hogy a nő el van nyomva, házirabszolga, több házimunkát végez. Ez viszont, ha így is van, a kirakós egy icipici része csak. A teljes képhez való kérdés végül is az, hogy mit akarunk? Valamiféle absztrakt nemi egyenjogúságot vagy hasonlót? Vagy pedig szimplán a nők "jogainak és lehetőségeinek" növelését és kötelezettségeik "csökkentését" a társadalomban.

Erre a válasz nagyon fontos, mert míg az absztrakt nem egyenjogúság csak egy hülye utópia, ha az egész vége a nők jogainak és lehetőségeinek kritikátlan növelése lesz, az egy tévút, ami szétrobbanthatja a társadalmakat.

Ugyanis bár a feministák nem akarják ezt észrevenni, van az éremnek rengeteg másik oldala is. A kiharcolt női jogok árnyoldala az abortuszok és válások magas száma, amelyek egyértelműen negatív hatással vannak a társadalmakra. De ezek csak "jó" dolgok (emberi önrendelkezés, bár az abortusznál lehetne vitatkozni) negatív árnyoldalai. Ott van például a "gender pay gap", a fizetési különbség a nemek között, a feministák egyik kedvenc vesszőparipája. Ez ugye nehezen mérhető és ott is döntően prekoncepciózus dolgok jönnek ki (tehát az eredeti elmélet= a nők átlagosan rosszabbul keresnek igazolása). Ugyanakkor ez olyan dolgokat hagy figyelmen kívül, amelyek nagyon fontosak és pont az ellenkező irányba billentenék a képet, pl:
1. A nők jóval kevesebbszer kérnek fizetésemelést vagy előléptetést,
2. A jobban fizető veszélyes munkakörökben (katona, alpinista, építőipari munkás) kevesebb a nő, mint a közvetlenül kevésbé veszélyes munkakörökben (irodai munkás, elárusító).
3. Genetikai okokból a női karrier biztosan megszakad több hónapra több alkalomma, ami objektív (gyerek);
4. A női kollektívák esetében a stratégia döntően a klikkesedés és az egymás csoportjainak aláásása. A női vezetők nagyobb és veszélyesebb konkurrenciát látnak a női beosztottakban, mint a férfiakban.

Ha így darabokra szedjük, akkor a gender pay gap még mindig létező lesz, azonban már nem csak a gonosz patriarchális társadalmat láthatjuk mögötte.

Néhány területen már a női jogok erősen kezdik meghaladni a férfiakét. Ezeket a területeket mindenképpen vissza kellene hozni egyensúlyba, mégsem látni azt, hogy bármelyik feminista hölgyemény ezért szállna síkra:
1. Válások és gyermekről való rendelkezés. A fejlett országokban copy +paste bírói döntés, hogy az anya kapja meg a gyereknevelés jogát egy válás esetében. Ismerősöm példaszerű apa volt, felesége megcsalta, a válást követően a gyereket ellene nevelte, nem engedte a bírósági láthatásokat. Két évébe tellett, amíg a volt feleség világosan bizonyítható törvénysértései és a gyerek elhanyagolása mellett a bíróság őt ítélte alkalmasabbnak a gyerek nevelésére. Holott az ügy majdnem fekete-fehér volt. Ugyancsak sok válás egyértelműen az anyát kedvezményezi. Az anya marad a közös lakásban a gyerekkel, a férfi mehet bárhova. A hajléktalanok jelentős része olyan férfi Magyarországon, aki teret vesztett, majd a felesége eldobta mint egy használt zsebkendőt és az utcára került.
2, Oktatás. Az alapszintű oktatási rendszert áthatja a brutális női túlsúly és a női gondolkodásminták. A gyerek akkor jó, ha engedelmes, mindent végrehajt, rendben leül, szépen rajzol, kézműveskedik. Lehet tippelni, hogy ez evolúciós okokból kinek megy jobban: a fiúknak, akiknek több százezer éven át az adrenalin, a mozgás és a vadászat jelentette a túlélést vagy a lánynak, akinek az utógondozás, a zsákmány elkészítése és a bogyók, gyümölcsök összegyűjtése. Emiatt a fiúk folyamatosan esnek vissza már vagy húsz éve tendenciózusan az összes fejlett országban a tanulmányi eredményben. További probléma, hogy a tananyag korszerűtlensége / magas monotonitása miatt egyes foglalkozásokban rosszabbul teljesítenek a férfiak, így ezek a szakmák elnőiesednek (pl: jogász, bíró). Lehet az okokat vitatni, amelyeket leírok, de ettől a folyamatok még adottak, a felsőoktatásban a kilencvenes évek óta megfordult a nők aránya (több nő végez, mint férfi) és egyre kevesebb férfi megy felsőfokú intézménybe.
3. Betegségek és mortalitás. Átlagosan a férfiak 2-3 évvel hamarabb halnak meg, mint a nők.

eßemfaßom meg áll 2019.04.26. 10:10:23

Nem ismerek olyan férfit aki ne mosogatna el ha el kell mosogatni. Ez a "téveszme" téveszmének tűnik.

eßemfaßom meg áll 2019.04.26. 10:14:03

@G. Nagy László: "Szociológusok hada készít évről évre egy nagy rakás felmérést a téma kapcsán, biztosan azért, mert nem aktuális..."
Sokkal inkább azért készülnek ezek a felmérések évről évre mert valamiből a szociológusoknak is meg kell élni. Betonozni nem szeretnek, marad a felméréskészítés.

G. Nagy László 2019.04.26. 10:15:14

@MEDVE1978:

Az a helyzet, hogy a feministák már évtizedekkel ezelőtt elérték a céljukat a civilizált világban. A nők és a férfiak egyenjogúak. Pont. Nincs miről beszélni. Többet keresnek a férfiak? És??? Ha a munkáltatók többre becsülik a férfi munkaerőt, szívük joga. Ezt nyugodtan eldöntheti a piac. Ha nem így van, úgy mocskos, komcsi világot építünk.

Válások? Szerintem nincs benne semmi negatív. Ha egy menthetetlenül szar házasságnak vet véget, úgy kifejezetten pozitív előjelű. Ha egy menteni érdemes kapcsolat végződik válással, úgy a felek szimplán bitang hülyék.

Betegség? Ez pedig életmód és szerencse kérdése.

G. Nagy László 2019.04.26. 10:16:27

@eßemfaßom meg áll:

"Sokkal inkább azért készülnek ezek a felmérések évről évre mert valamiből a szociológusoknak is meg kell élni. Betonozni nem szeretnek, marad a felméréskészítés."

:) :) :)

eßemfaßom meg áll 2019.04.26. 10:23:35

@gyongyi70: az a híres kshlétminimumszámítás tök irreális árakkal számolt mindig és a létminimba számolta pl a kávézást, üdítőzést amik nélkül nyilvánvalóan kihalna az emberiség

ati27 2019.04.26. 10:24:12

@G. Nagy László:
Azt nem értem, hogy miért vitatkoznak ezen az emberek. Egy háztartás közös. Azaz a feladatokat a háztartásban közösen kellene végezni. De pl egy gyerek is közös. Akkor az azt jelenti, hogy pl a pelenkázás is mindkét fél dolga. Nekem se esett le az aranygyűrű az ujjamról. Szóval nekem ezeknek a kérdéseknek nincs értelme, hogy kinek a feladata a házimunka. Persze nálunk is vannak eltérések: asszony részmunkaidőben (75%) és helyben dolgozik, én 8,5 órát + 2 óra utazás, így rá több házimunka jut. De ez számára is természetes. A 1x év alatt nem is vitatkoztunk ezeken a feladatokon..

eßemfaßom meg áll 2019.04.26. 10:25:41

@scavengario: csak ez nem lenne igaz, szemben azzal amit Void írt

eßemfaßom meg áll 2019.04.26. 10:27:22

@ati27: szerintem a valóságban tökre nem vitatkoznak ezen az emberek, normális helyen mindenki csinálja azt amit csinálni kell nemnormáliséknál meg szintén nincs vita :)

eßemfaßom meg áll 2019.04.26. 10:31:44

@G. Nagy László:"Többet keresnek a férfiak? És??? Ha a munkáltatók többre becsülik a férfi munkaerőt, szívük joga. "

Én még nem láttamolyat ahol ténylegesen valaki bemutatta volna, hogy ugyanazért a munkáért ugyannyi munkaidőben egy nönek kevesebbet fizettek volna. Nyilván ha a nő csak 6órában csinálja ugyanazt amit a férfi 8ban vagy 5 évből 2öt a gyerekkel tölt otthon nem a munkahelyen akkor kevesebb pénzt fog kapni ugyanabban a munkakörben de ugyebár az elvégzett munka se ugyanannyi lesz részéről.

2019.04.26. 10:33:50

@Almandin:
Ráadásul azt is látom, hogy a nők hogyan válnak totálisan unalmassá ebben a szerepben, akikkel nem lehet beszélni semmi olyanról, ami a hétköznapi dolgokon túlmutat. Nyilvan meg van ennek a férfi változata is, de a férfiaknál sokkal elfogadottabb társadalmilag, hogy hobbijai vannak vagy leül politizálni, filozofálni a barátaival, és sok nőnek lenne ugyanerre igénye erre, csak bizonyos körökben ez egyáltalán nem elfogadott.

2019.04.26. 10:35:29

@élhetetlen:
Pl. úgy, hogy a munkahelyen azzal kezdik a munkatársak, hogy mit főztél a hétvégén. Ezekből a soft talkokból ki lehet maradni, én is, a feleségem is ezt tesszük, de ez jelentős hátrányokkal is jár.

2019.04.26. 10:37:06

@G. Nagy László:
Nem vagyok ennyi ideje együtt a feleségemmel, de a vitáink 95% elvi jellegű, olyan jellegűek amikről online is vitázok pl. veled is.

Luighi 2019.04.26. 10:37:17

Orbitális kamu ez az egész!
SENKI se mosogat! Mert nem is főz!
Külömben a pizzériák/street food-ok és társaik nem virágzanának ezerrel!

darlacko 2019.04.26. 10:37:36

@Torokhang: Nekem is először szimpatikus volt, hogy itt Ázsiában a feleség az vagy csak dolgozik vagy csak háztartást vezet. Aztán a környezetemben látom, hogy azok a gyerekek az ordító idegroncsok, akiknek otthon van az anyjuk és minden percüket beosztja. Így Ázsiában élve látom, hogy egy gyerek életszemléletére a legrombolóbb hatással az van, ha azt látja, azt veszi alapnak, természetesnek, hogy anyuci otthon van egész nap. Persze elsőre jó ötletnek tűnt, de így sok év után látom, hogy azok a nők, akil otthon vannak és csak háziasszonyok, nagyon lerongyolódnak szellemileg. Unatkoznak, még ha el is foglalják magukat egész nap valamivel. A gyereknek se jó, ha folyton a nyakán lóg az anyja.
Mondom, először én is azt hittem, ez a jó út, nem, amiben felnőttem, hogy anyám munkát is végzett meg háztartást is vezetett. De az évek múlásával megváltozott a véleményem.
Az is igaz, hogy itt Ázsiában a lányoktól annyira nem várják el, hogy okosak legyenek. Ha elég szépek és eléggé semmilyen a személyiségük (értsd alkalmazkodóak, tudnak kawaii, negédes hangon kommunikálni), akkor egy életet leélhetnek úgy, hogy előbb az apjuk, majd később a férjük eltartja őket.
Nekem ma már egy átlag kelet-európai dolgozó nő, aki családot is vállal, az ideál. Ebben nőttem fel és így idősödve belátom, hogy ez nekem jobban bejön. Pedig amikor Ázsiába költöztem, én is picit beszoptam ezt az otthonülő családanya imázst, hogy az jobb.
Itt sajnos a férfi még jobban ki van használva, mint Magyarországon. Csak míg egy magyar férfi kap muffot akkor is, ha nem nősül meg, egy ázsiai férfinek előbb anyagiakat kell letenni az asztalra, ezzel bevonzza a potenciális feleségjelöltet, majd vállalja, hogy a nőt élete végéig eltartja. Az ázsiai nők kifejezetten eltartót keresnek. Én ma már az olyan nőkre izgulok, akik karriert is csinálnak (nem kell valami csúcsvezetői karrierre gondolni, de szellemi kihívásokkal nem szembesülő nőket már nem bírok szexpartnernél többnek tekinteni).

G. Nagy László 2019.04.26. 10:40:21

@ati27: @eßemfaßom meg áll: Valamelyik kommentben már írtam: 22 éve vagyok együtt az asszonnyal, s vitáink 90 %-a a házimunka körül forog. Rendszerint nem az a kérdés, hogy ki mit végezzen el, hanem hogy tartjuk-e a szavunkat, ha vállaltunk vmit. Az például totál szívás, ha hétfő reggel nincs egyetlen vasalt inged se, pedig rohannál, és az asszony szentül megfogadta, hogy számíthatsz rá... Én elég rossz munkaadó vagyok, mert nem szívesen bízom senkire se fontos feladatot. De a háztartás olyan, hogy valamilyen szinten mindig függünk egymástól, s brutál szar, ha számítasz a másikra (mert megbeszéltétek) és csalódnod kell.

Ati, minden tiszteletem a tiéd. napi 8,5 óra munka és 2 óra utazás után eszembe sem jutna házimunkát végezni. (Én jó, ha napi 2-3 órát dolgozom, de még így is a házimznka 80%-át az asszony végzi.) Basszus, hogy tudsz így kocsmázni, mulatni, focizni, meccset nézni???

darlacko 2019.04.26. 10:41:00

@Torokhang: jó, mondjuk ha filippínó a feleséged, akkor elég esélytelen egy gazdagabb ázsiai országban normális munkát találnia, Magyarországon a bérek nem elég magasak, hogy megérje feláldozni a szabadidejét, Európa nyugati felében viszont egyenlő esélyekkel indulhatna, mert ott kb. leszarják, hogy magyar vagy pinay

G. Nagy László 2019.04.26. 10:44:08

@eßemfaßom meg áll:

"Én még nem láttamolyat ahol ténylegesen valaki bemutatta volna, hogy ugyanazért a munkáért ugyannyi munkaidőben egy nönek kevesebbet fizettek volna."

Én se, de nem is érdekel. Az "egyenlő munkáért egyenlő bért" a legbénább frázisok egyike.

teveszmek.blog.hu/2017/09/17/_egyenlo_munkaert_egyenlo_bert

2019.04.26. 10:45:39

@G. Nagy László:
Pl. a magyar társadalomban az általad felvetett problémát sem oldották meg. A jogi egyenjogúság nem jelent automatikusan társadalmi egyenjogúságot.

G. Nagy László 2019.04.26. 10:49:24

@Zabalint: Mit jelen az, hogy társadalmi egyenjogúság? Szerintem semmit.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2019.04.26. 10:53:09

@gyongyi70: A felsoroltakban igen, csak a téma nem ez hanem a mosogatás. Azt hittem az egyenlőségen alapulást erre érted, hogy ezt végezz el el a férfi, meg még mindazt, amit a nő mond az 'egyenlőség' jegyében.

2019.04.26. 10:57:21

@darlacko: Az biztos, hogy Japán, Dél-Korea, Taivan és Kína nem nagyon kedveli őket, bár én sem ezekért az országokért rajongok, hanem inkább Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, esetleg Vietnam.

Hát, nem tudom ezt az eltartáskeresést, hogy így van-e. Ha felmész amúgy egy társkereső oldalra, pl. pinayromances vagy cebuanas, tele van rendes, dolgozó nőkkel. Én összesen 12 évet éltem Ázsiában, ebből néhány évet Japánban és Vietnamban, a többit a Fülöp-szigeteken.

Abban igazad van, hogy a kelet-ázsiai nők nem kezdeményezők, irányítani kell őket, legtöbbször a szexben is (nagyon gyanús, ha nem), ha valakinek ez nem jön be, akkor tényleg tiplizni kell. Nagy a világ, van hova menni :)

Igen amúgy, ha a gyerekek iskolások lesznek (a legnagyobb már majdnem), akkor feltehetően költözünk, csak keressük, hogy hol a legjobb az oktatás. Németre tanítjuk őket, szóval az a nyelvterület jöhet szóba.

ati27 2019.04.26. 11:01:28

@G. Nagy László:
Kicsit messzebről indulok. A helyzetem bonyolultabb. Mivel 11 éve külföldön élünk, így még az sem megoldott, hogy csak az asszonnyal legyen közös idönk. Ugye 3 gyerek mellett. Ráadásul viszonylag messzebb vagyunk magyarországtól. 3-4 havonta kiugrok 1-2 haverommal, ugyanigy asszony is kb ilyen időközönként. Kocsmázás annyira nem izgat, nem csipem az alkoholt. Meccs? Nem vagyok oda a fociért. Ellenben van pár hobbim. Aszonynak is. Ugyhogy elvagyunk. Hétvégente pedig általában programokat szervezünk, grillezés, bográcsozás, kirándulás.. szóval be van táblázva 1-2 hónappal előre..

fancy27 2019.04.26. 11:04:12

"Én jó, ha napi 2-3 órát dolgozom, de még így is a házimunka 80%-át az asszony végzi."
Ez ugye most trollkodás?

2019.04.26. 11:06:08

@G. Nagy László:
Ez is sokkal bonyolultabb kérdés, hogy ki lehessen mondani, hogy teljesen hülyeség, vagy hogy igazuk van.

Eleve ott kezdődik, hogy a frissdiplomás nők alacsonyabb fizetési igényt mondanak az első állásinterjúikon. Tökéletes versenyben ez nem jelentene különbséget, mert a férfiak nehezebben kapnának állást. A gyakorlatban meg nincs tökéletes verseny, persze tudok olyan munkahelyről, ami épp emiatt nőiesedett el, mert a pályakezdő srácokat nem tudták, nem akartál megfizetni, de a férfiak kockázatvállalóbb mentalitásuk miatt előbb-utóbb oda is interjúznak, ahol megadják. Ha egy nő interjúzik ugyanoda, ők a sáv aljára kerül, de egyébként is statisztikailag magasabb lesz a jobban fizető cégeknél a férfiak aránya. És ekkor még nem beszélhetünk valós munkaerőpiaci értékbeli különbségről, ami csak ezután kezd növekedni.

Na meg ugye az is ritka, hogy a gyes/gyed időszakot egyenlő időszakra veszik ki.

Ettől függetlenül abban nincsen igazuk a feministáknak, hogy azonos munkáért a nők kevesebbet kapnának. Mert ez nem igaz. Azonban abban igazuk van hogy az okok, hogy a nők kevesebbet keresnek nagyrészt társadalmi és nem biológiai okok.

2019.04.26. 11:07:04

@G. Nagy László:
Pl. azt, hogy nem várja el a társadalom, hogy a nő főzzön, meg hogy a férfi ne beszélhessen az érzelmeiről, hanem maradjon "kemény".

darlacko 2019.04.26. 11:08:39

@Torokhang: az a vicc, hogy a Ázsiában nem csak a japánok, koreaiak, tajvaniak, kínaiak nem csípik a filippínókat, hanem senki. De ez minden néppel kölcsönösen így van. A viet a kínait, a thai a kambodzsait, a dél-koreai a japánt, a szingapúri az indonézt utalja. Mindenki mindenkit. A munkaerőpiacaikat is féltékenyen védik egymástól, mindegy, hogy senki nem akar mondjuk indonéz bért keresni, oda ne menjen bevándorló dolgozni. Ezért is mosolygok, amikor a magyarokat azzal vádolják, hogy mennyire kirekesztőek. Hát az EU tagjaként, szabad befektetések, oktatás, továbbtanulás, munkavállalás, egész Európára kiterjedő egészségbiztosítás stb., ilyen Ázsiában elképzelhetetlen. Továbbtanulás esetén muszáj Ázsiából lépni, mert az európai szintet megközelítő magánóvodák és magániskolák tandíja évi 2-3 millió forintnyi fabatka.

G. Nagy László 2019.04.26. 11:12:35

@fancy27: "Ez most ugye trollkodás?"

Nem :) De tényleg nem. Nem mondom, hogy ez egy tpikus élethelyzet, de jómagam szeretek kényelmesen élni.

eßemfaßom meg áll 2019.04.26. 11:12:40

@Zabalint: a frissdiplomás férfiak is alacsonyabbat mondanak

Ha ugyanazt a munkát ugyanugy elvégzi a nő kevesebb pénzért akkor nincs az a hülye kapitalista a világon aki nem kizárólag nökkel dolgoztatna.

G. Nagy László 2019.04.26. 11:13:52

@Zabalint: Csakhogy pont ezzel indítottuk a diskurzust: ki a fenét érdekel, hogy mit vár el a társadalom???

fáskerti elvtárs 2019.04.26. 11:14:28

@G. Nagy László:

Az nem világos, hogy mit értesz "vállalás" és "megállapodás" alatt. Mert a posztból úgy tűnik, mintha egy kapcsolat kezdetén kellene egy formális megállapodás arról, hogy ki pucolja a hagymát, kinek a felelőssége, hogy hétfőn reggel ott legyen a tiszta, vasalt ing, és felhajtjuk-e a vécéülőkét. Aztán ha egyszer 15 év múlva hétfő reggel nincs ott az ing, akkor előkapom a szerződést és felhívom az asszony figyelmét a negyedik kiegészítés 26. pontjára.

Holott az egész ennél rugalmasabb és gyakorlatiasabb. Ha hétfőn fehér ingre lesz szükségem, akkor legkésőbb vasárnap este megnézem, hogy van-e tiszta, vasalt fehér ing a szekrényben. Ha nincs, akkor sürgősen le kell gyártania valakinek. Hogy ez ki lesz, az pedig a pillanatnyi helyzet függvénye, nem egy 15 évvel ezelőtti megállapodásé.

G. Nagy László 2019.04.26. 11:15:37

@eßemfaßom meg áll:

"Ha ugyanazt a munkát ugyanugy elvégzi a nő kevesebb pénzért akkor nincs az a hülye kapitalista a világon aki nem kizárólag nökkel dolgoztatna."

Ilyen egyszerű ez. Pontosan így van.

G. Nagy László 2019.04.26. 11:17:54

@fáskerti elvtárs: Ha 15 éve megállapodtatok, hogy az asszony vasal, és te vasárnap délután jelzed a problémát, az szerintem tökéletes megoldás. Nálam így megy.

sas70 2019.04.26. 11:20:56

A FÉRFI tökéletesen el tudja látni magát és a háztartást is. Akinek egy zokni kereséshez is a felesége segítsége kell, az nem férfi!

fáskerti elvtárs 2019.04.26. 11:24:31

@G. Nagy László:

Ez nekem teljesen életszerűtlen. Ti tényleg leültetek a kapcsolat kezdetén, végigvettétek az életben adódó különböző feladatokat és megállapodtatok, hogy melyiket ki csinálja?

fancy27 2019.04.26. 11:28:31

@G. Nagy László: Akkor viszont nem értem. Mégis mivel foglalkozol azalatt, amíg az asszony a házimunkát végzi? :-)

sas70 2019.04.26. 11:28:53

A mai rohanó világban a közös házimunka, plusz lehetőség az együttlétre!

Jakab.gipsz 2019.04.26. 11:29:41

@G. Nagy László: "Egy igazi férfi nem mosogat" És ez így helyes, legfeljebb csak anyák napján vagy nő napon.

Továbbá egy igazi férfi nem tudja azt sem mennyibe kerül egy kiló kenyér vagy más napi közszükségleti cikk, mert a rávaló pénzt oda adja az asszonynak, mert megbízik benne és a szakértelmébe, a nagy beruházásokról persze közösen döntenek.

2019.04.26. 11:31:45

@eßemfaßom meg áll:
"a frissdiplomás férfiak is alacsonyabbat mondanak"

Azt hittem egyértelműen fogalmaztam: a frissdiplomás nők kevesebbet mondanak, mint a frissdiplomás férfiak.

"Ha ugyanazt a munkát ugyanugy elvégzi a nő kevesebb pénzért akkor nincs az a hülye kapitalista a világon aki nem kizárólag nökkel dolgoztatna."

Pontosan ebből indultam ki, ha elolvastad volna a kommentemet, majd vezettem le, hogy milyen okokból nem érvényesül ez mégsem 100%-ban. Röviden azért nem, mert nincsen tökéletes verseny.

2019.04.26. 11:34:24

@G. Nagy László:
A társadalomból nem tudod teljesen kivonni magadat. Ha valamit nem fogad el a környezeted, attól még persze élhetsz úgy, de jelentős hátranyokkal jár. Pl. ha nem tudsz soft talkolni arról, hogy mit főztél a hétvégén, az hosszútavon jelentheti azt, hogy nem téged léptetnek elő. Emellett baromi fárasztó nem munkahelyi környezetben is folyton lepattintani az életedbe beleszólni akarókat.

2019.04.26. 11:35:11

@G. Nagy László:
Akkor te is olvasd a kommentemet, arról írtam, hogy ez az elmélet nem mindig érvényesül.

Almandin 2019.04.26. 11:46:36

@Luighi: Egy ember is élhet úgy, hogy van, amikor pizzériában eszik, máskor meg főz. Ha szupermarketben vásárolok, látom, hogy sokan veszik a nyers húst meg a leveszöldséget is, mások meg a félkész ételeket, konzerveket. De ha nem főzöl napokig, akkor is van valamennyi mosatlan. Ha lédús gyümölcsöt eszel, vagy vajaskenyeret kensz, keletkezik szennyes edény, csak kevesebb, mint a mindennapi főzés során. A teásbögrét is el kell időnként mosni, meg ha joghurtot eszel, a kanál is olyan lesz. Én pl. sosem eszem koszos tányérból, koszos evőeszközzel, és mindent elmosogatok (kézzel). Azzal, hogy nem minden nap főzök, sok időm felszabadul, de a mosogatást kikerülni nem lehet. Mivel egyedül élek, egyértelmű, hogy én szoktam csinálni.

SD9 2019.04.26. 11:52:16

Nem mindenki lakik családi házban.
Akik csak egy lakásban élnek és a nő főz, mos, takarít, mosogat, vasal, ott a férfi mit csinál?
Mert biztos, hogy nem a tetőt javítja, a füvet vágja vagy a kerítést szereli.
Egy nő számára ugyanannyi házimunka van egy családi házban, mint egy panelban.
A férfiaknak viszont nagyon nem mindegy...

SD9 2019.04.26. 11:56:32

@Pfdd: Naponta cipeled fel a bútorokat a harmadikra és naponta szereled a mosógépet??? Ugye nem?
Azért, mert te ezt évente kb. 1x megcsinálod (baszki, ha ennél többször romlanak el a háztartási berendezéseid, akkor esetleg ne a kukából túrd ki őket, hanem vegyél normálisat), attól még egy nőnek minden egyes nap van háztartási teendője, a munka mellett.

Almandin 2019.04.26. 12:00:41

@Zabalint: Pont ezt akartam én is írni. Van egy japán közmondás, úgy szól: "A kiálló szöget beverik". Bár a japán társadalomban még erősebb ez a birkaságra való nyomás, mint nálunk, de itt is jelentős. Valóban a karrierje is rámehet valakinek a sorból való kilógásra. A középszerű embereknek megy legsimábban általában az élete.
Nekem erről-annak ellenére, hogy nem foglalkoztam még evolúciós pszichológiával, a stabilizáló szelekció jut eszembe. Az állatvilágban megfigyelték, hogy azok az egyedek hagynak több utódot, amelyeknek a tulajdonságai legjobban közelítenek a középértékhez. Az emberi társadalomban, ha valaki nem átlagos típus, társat is nehezebben talál, de a munka világában is jelent hátrányt. Ez a testi jellemzőkre is igaz: kimutatták, hogy a magas nőknek és az alacsony férfiaknak statisztikailag kevesebb a gyereke, mint a magas férfiaknak és az alacsonyabb nőknek. De még biológiailag is igaz néhány területen: a nagyon sovány és a nagyon kövér nők nehezebben esnek teherbe, mert máshogy működik a hormonrendszerük.
Lelki vonalon is igaz, hogy a markánsabb egyéniségű, nem tucatszemélyiséggel megáldott emberek könnyebben perifériára kerülhetnek. De pl. az átlagosnál butább, szellemi fogyatékos, vagy az átlagosnál okosabb, vagy kreatívabb, tehetségesebb embereket is könnyebben kirekesztik.

darlacko 2019.04.26. 12:26:19

@sas70: A nők viszont mesterei annak, hogy elhitessék a férfiakkal, hogy ők kellenek az életükbe, mert különben elesettek, toprongyosak, koszosak, éhesek, elveszettek lesznek. Különben is nem férfi az, aki nem tart el egy nőt meg a kölykeit. A nő ma még szükséges a szaporodáshoz. De semmi máshoz, egyre több férfi ébred rá erre.

2019.04.26. 12:30:59

@darlacko: ha kérhetsz majd magadról egy klónt, és élethű szexrobotok lesznek, beköszönt az Asimov-féle Solaria :)

Túl sok felhasználó 2019.04.26. 12:35:52

@Pfdd: Amikor szüleim a saját házukat építették (mert amúgy mindketten építészek), vita volt arról, hogy ki főzzön. Mert az volt a megállapodás a segítőkkel, hogy kapnak rendes kaját is. Anyám méltán félt attól, hogy ha eltűnik 2-3 órára naponta főzni, akkor később a fejére lesz olvasva, hogy te bezzeg alig csináltál valamit a háznál.
És tényleg megkapta, ugyan nem apámtól, hanem a nagyszüleimtől. Nem csak anyóstól, apóstól, hanem a saját szüleitől is. Apám megvédte: azt mondta, építkezni mindketten ugyanolyan jól tudnak, de főzésben anyám eredményesebb.

Pfdd 2019.04.26. 12:39:40

@SD9: Nem kell a nőnek minden nap vezetnie a háztartást, semmi sem kötelező. Majd talál olyan faszit aki megcsinál mindent helyette, kiszolgálja. Van olyan férfi aki szeret hetente kétszer porszívózni, ki kell fogni egy olyat.
Tőlem sem várta el senki hogy beletoljam a többéves megtakarításom egy régi lakásba, több száz munkaórát, ideget, koptassam az ízületeimet. Megcsináltam és kész, élvezem a munka eredményét. Én nem vártam el nőtől soha hogy mosson, főzzön, takarítson rám. Megcsinálom magamnak, amikor én akarom.

G. Nagy László 2019.04.26. 12:39:59

@fancy27:

"Mégis mivel foglalkozol azalatt, amíg az asszony a házimunkát végzi?"

Foci, póker, esetleg konditerem.

Almandin 2019.04.26. 12:40:19

@darlacko: Én egy nagyon szabálytalan nő lehetek a te fogalmaid szerint. Mindig magam tartottam el magam, nem néztem a férfiak pénztárcáját, nekem a férfi társnak és szexuális partnernek kell. Bár te vagy az, aki azt hiszi, hogy a nőknek nincs libidójuk és csak érdekből szexelnek. Biztos azt hiszed, látens férfi vagyok.

G. Nagy László 2019.04.26. 12:45:13

@fáskerti elvtárs:

"Ez nekem teljesen életszerűtlen. Ti tényleg leültetek a kapcsolat kezdetén, végigvettétek az életben adódó különböző feladatokat és megállapodtatok, hogy melyiket ki csinálja?"

Le sem kellett ülni hozzá. Amikor megvettem az első lakásomat és megdumáltuk, hogy összeköltözünk, megkérdeztem, hogy hajlandó-e mosni rám és vasalni. Igent mondott, és pedig biztosítottam arról, hogy nincs semmi egyéb elvárásom felé. Ez így is megy húsz éve.

Szerintem az az életszerűtlen, ha ez nem történik meg. Ilyenkor vagy valami csoda történik és spontán módon kialakul vmi egyensúly, vagy örök konfliktus a vége.

fancy27 2019.04.26. 12:47:27

@G. Nagy László: Tudsz élni, hallod :-) De ha az asszonynak teljesen megfelel, hogy szórakozol, amíg ő a házimunkát gyűri, akkor nincs probléma. Ugyan fel nem foghatom, hogy ez miért jó neki, de tény, hogy vannak ilyen nők, magam is ismerek ilyet.

rallus 2019.04.26. 12:51:20

A sötét középkorban fel sem merült ez a kérdés, mert még egy paraszt, vagy iparos is képes volt eltartani a feleségét és népes családját. Aztán a szabadpiacnak hála megnőtt a termelékenység és a pénz urai úgy gondolták, hogy a nők munkába kényszerítésével csökkenthető a férfiak bére, ennek köszönhetően nő a profit.
Odalökték a nőknek az "egyenjogúságot" és azóta lehetnek traktorosok, katonák és akár boxolók is...

G. Nagy László 2019.04.26. 12:53:19

@Túl sok felhasználó:

"Apám megvédte: azt mondta, építkezni mindketten ugyanolyan jól tudnak, de főzésben anyám eredményesebb."

Apád bitang jó fickó lehet, minden tiszteletem az övé. Gyakorlatilag erről szól a fenti poszt: a nagyszülők fejében kialakul valamiféle értékrend, ezt erkölcsi alappá emelik és piszkálják vele anyádat. Apád meg jön és rendet vág köztük, hosszú generációk beteg beidegződéseit rázva le magáról és a feleségéről. Példaértékű.

G. Nagy László 2019.04.26. 12:55:11

@fancy27: Azért jó neki, mert még így is tízszer jobb dolga van, mint egy átlagos magyar anyának. Minden téren :)

G. Nagy László 2019.04.26. 13:01:30

@rallus:

"Aztán a szabadpiacnak hála megnőtt a termelékenység és a pénz urai úgy gondolták, hogy a nők munkába kényszerítésével csökkenthető a férfiak bére, ennek köszönhetően nő a profit."

Ilyen rossz kommunista dumát is rég hallottam.

1. A szabad piac nem kényszerít senkit semmire.
2. Ha a férfi által végzett mezőgazdasági munka kényelmes megélhetést biztosít az egész családnak, úgy a kutya se menne el gyári melősnak. Baszki, nincs mindenkinek földje! London az ipari forradalom idején tele volt nincstelenekkel, akiknek áldás volt, hogy a gyárakban dolgozhatnak. Ráadásul sokkal jobban kerestek, mint a mezőgazdasági bérmunkások, ezért az emberek kezdtek beáramlani a városba. Senkinek sem tartottak pisztolyt a fejéhez.
3. Összehasonlíthatatlanul jobban élünk ma, mint a középkorban. Egy akkori uralkodó sem élvezett olyan kipárnázott kényelmet, mint egy mai panelproli.

Luighi 2019.04.26. 13:03:52

@Almandin: "Mivel egyedül élek, egyértelmű, hogy én szoktam csinálni."
Vagyunk így ezzel-az egyedül éléssel- jópáran, pláne hogy a válás "tömegsporttá" vált.
Mosogatásban nem vagyok erős, pedig mikor csinálom többnyire kézzel, akkor "bírom".
Utána mindíg olyanok a kezeim mint a babáké! ;-)
Mindenféle szerelő munkát végzőknek kötelezővé tenném, alapos mosakodás utáni utómunkálatként :-D (Én mondjuk a gépolajat, zsírt szutykot is mosogatószerrel szedem le, mert SOKKAL hatásobabb és ugyanakkor kíméletesebb, mint bármelyik másik célorientált(nak nevezett) kéztisztító. A titka, a bőséges adagolás(ami könnyen szétkenhető a teljes szennyezett felületen) és a szigorúan vízmentes használat az elején (nem nedvesítjük be a szutykos kezeket!) a 3-5 perces "kéz-dörzsölés" és utána a leöblítése. Ha a köröm alatt és a bőrredőkben maradna, akkor azon kívül, hogy rossz vagy rövid volt a dörzsölgetés, egy levezető mosogatás akár bálba/esküvőre/Nobel díj átvételre is szalonképessé tenne.
A (használtan vett, és megjavított) mosogató gépet kb. évi 1-2x használom.
A többi házimunka: a mosás potomság (ahogy a 25 évesen távozott költőzsenink Petőfi Sándor mondotta volt, bár nem ugyanerre), de azért időtrabló, mert beszórni a ruhákat nem vaszisztdasz, és kiteregetni se, de közben azért elmegy az idő.
A porszívózásban a porzsák ürítése az egyedüli"nehézség", és az is inkább időrabló mint nehéz.
A főzés (egy férfinak) élmény és MŰVÉSZET. Veganként főztem már nem egyszer olyan "pörit" a barátoknak kóstolás nélkül -ráadásul a szemük láttára- bográcsban hogy el se hitték. A mindennapi főzésben az ötletelés is stresszfaktor, nem is kicsi.
Az én meglátásom szerint a rendszer ott lett elb*szv*, hogy a nőket agyonemancipálták (ha akarták ha nem!), és ha idős korukban nem akarnak éhen halni nyugdíj híján, akkor munkahelyen kell hogy dolgozzanak. Pedig ha otthon végezhetnék a házimunkát, és nevelhetnék a gyerekeket (amiből akkor tán több is születne, és nem azért mert a postás/tejesember is akkor jár). De az a szisztéma "lejárt", nem is hiszem hogy visszatér, ha mégis sokkal torzabb lenne mint volt egykor.

fancy27 2019.04.26. 13:05:47

@G. Nagy László: Hát ha ezt ő is így gondolja, akkor nincs probléma :-)

Luighi 2019.04.26. 13:11:45

@G. Nagy László: " A szabad piac nem kényszerít senkit semmire."
Télleg!?
Majd küld el a mintalevelet, amit az önkormányzat felé továbbíthatok, ha nem akarok rákötni a víz és szennyvíz hálózatra, nem kis pénzértegyösszegben és havidíjasan, amit össze kell valahogy skrejbolnom(mondjuk egy nem is nagyon jól fizetett munkahelyen: tegnapi cikk az indexen 3 millió hazánkfia visz haza 125e Ft alatt!), ellentétben a nagy és dédszüleimmel akik ilyennel/ilyenre nem voltak kényszerítve/kényszerülve. És ez csak 1 példa volt!
Úgyhogy inkább te kezdj el gondolkodni a pártpropaganda helyett, ha egyáltalán megy még!

rallus 2019.04.26. 13:11:59

@G. Nagy László:
Ilyen rossz liberális dumát is rég hallottam.
1. A "szabad piac" bármire rá tudja kényszeríteni a tőkével, vagy termelő eszközzel nem rendelkező munkaerőt.
2. A mezőgazdaságból élőket árpolitikával tették tönkre, hogy a nagyobb hasznot hozó iparba kényszerüljenek. Kevesen mennek virágkertészet helyett kohásznak, vagy bányásznak... Ment az pisztoly nélkül is, mert nagyon kevesen szeretnek éhen halni..
3.Ez igaz, még Oroszlánszívű Richárdnak sem volt autója!

élhetetlen 2019.04.26. 13:20:13

@Szóra kész Szókratész: Értem. Azt írtad, „aki főz,az nem mosogat.”, de azt gondoltad, hogy aki főz, az körben mosogat, és még okoskázol is. Ügyes.

G. Nagy László 2019.04.26. 13:21:07

@Luighi:

"ha nem akarok rákötni a víz és szennyvíz hálózatra"

Kötelező? Ha igen, akkor e téren nem szabad a piac. Van még kérdés? :)

Almandin 2019.04.26. 13:24:51

@rallus: A középkorban ez az eltartás a széles néprétegeknél azt jelentette, hogy mindenki annyit ehet, amennyivel nem hal éhen. Hús csak ünnepnapon, alig fűtött lakás, nincs mindenkinek cipője. Ha ma is ekkora nívón élne a lakosság többsége, ma is elég lenne egy fizetés egy családnak (nyomorszint).
Másrészt a középkorban az emberek többsége nem fizetésért dolgozott, hanem önellátó parasztgazdaságban. A nők és a férfiak egyaránt güriztek a földeken és az állattenyésztésben is, egy akkori parasztasszony nem csak a háztartást végezte (ami főleg főzés volt, a maihoz képest alig mostak-takarítottak, mocsokban éltek).

G. Nagy László 2019.04.26. 13:26:12

@rallus: A legkőképp a szóhasználattal van bajom. "kényszerítés".. Ha még bedobod a kizsákmányolás fifejezést is, meg is érkeztünk. Fegyveres erő nélkül nincs ilyen, hogy kénszerítés. Olyan sincs, hogy kizsákmányolás. Ha pénzt akarsz keresni, azért alapvetően tenni kell. Az meg már a te döntésed, hogy paradicsomot termelsz, futószalag mellett dolgozol, vagy rockgitáros leszel. Pusztán gazdasági racionalitás kérdése.

Luighi 2019.04.26. 13:26:25

@G. Nagy László: Aha bebuktad a terjesztett maszlag ideológiát! Most meg terelsz, mellébeszélsz!

darlacko 2019.04.26. 13:28:05

@Almandin: A kelet-európai nők hagyományosan inkább olyanok, mint te. Meg az én családomban a nők. Pénzt keresnek (a helyi körülményeknek megfelelőt persze), mellette ellátják magukat és a családjukat.
Se nyugaton, se itt Ázsiában nem ez a jellemző, a nők ezeken a helyeken egyfunkciósak, vagy karriert építenek, vagy stay-at-home mom, soccer mom státusban leledzenek.
A kelet-európai nők közt is terjed már a nyugati módi, hogy eltartatnák magukat. A szocializmus 40 éve rászorította a magyar és más kelet-európai nőket, hogy nekik is dolgozni kell. Ez pozitívum, bá eredete abban keresendő, hogy a szovjet érdekszférában alacsonyak voltak a bérek, nem lehetett egy keresetből családot fenntartani.

Amit a nők libidójáról írsz, az csúsztatás. A nőknek is van libidójuk, de sokkal alacsonyabb, mint az átlag férfié és időszakonként ébred fel. Most épp azt tapasztalom, hogy a 30-as éveik végén járó nők tapadnak rám, gondolom érzik, hogy lassan vége a játéknak, nincs tovább, beszáradnak a petefészkek, szottyad a bőr, szuvasodnak a fogak, a gyerek is felnő, kevésbé igényli az anyja jelenlétét, a férjük meg negyvenes éveiben újra kivirul, pussy magnet autót vesz és sikeres a munkájában. Az addig otthon ülő anyuci meg megbolondul és rávetődik az idegen faszra, nyeli, mint kacsa a nokedlit.

Tehát van a nőknek libidójuk, de az időszakosan éled fel. A férfi meg mindig teljes merevedéssel él, először 35 éves kora körül jut szóhoz az agya, addig a farka irányítja. Aztán 40 éves korára átlátja a helyzetet, hogy neki opciói vannak, ahogy idősödik, nő a menü, amiből választhat. 16-45 korú nők akarnak vele lenni, ha addig nem itta el az eszét, nem rombolta le az egészségét, nem élt lusta munkanélküliként.

rallus 2019.04.26. 13:29:48

@G. Nagy László: Hol van a szabad piac?
"Kína és az USA huzakodása immáron globális szinten zajlik. Peking gazdasági és politikai hatása jóval túllépett az ázsiai szárazföldön: megjelent Latin-Amerikában és Nyugat-Európában is, két olyan területen, amely hagyományosan az amerikai befolyási övezetbe tartozik. További fejlemény, hogy a szkanderozás egyre nyíltabb."

"A Fehér Ház hétfőn felszólította az iráni olaj vásárlóit, hogy szüntessék be május 1-jétől az ügyleteket, különben szankciókkal sújtja őket."

G. Nagy László 2019.04.26. 13:33:11

@Luighi: ??? Te miről beszélsz, ember?

Ahol van választásod, ott szabad a piac. Ahol nem, ott nem az. Mi ebben a terelés? Mit nem lehet ezen érteni?

Tényleg azt gondolod, hogy csupán 100% kommunizmus van, vagy 100%-osan szabad piac? Egy francokat. Mindig valahol a kettő között járunk. A cél az, hogy közelítsünk az utóbbihoz. Nem bonyolult.

G. Nagy László 2019.04.26. 13:35:54

@rallus: Sehol sincs tökéletesen szabad piac. Pedig brutál nagy lehetőség volna jólét tekintetében.

Luighi 2019.04.26. 13:36:02

@Almandin: "maihoz képest alig mostak-takarítottak, mocsokban éltek"
Gondolom arról is az a véleményed, hogy aki legalább 4 óránként nem töröl át mindent domesztosszal, és ha ennél többbe csúszna akkor már egy "felest" is kell hörpintenie akkor mocsokban él. Vagymi?
A történelem az az ÁTB*sz*S "tudomány".
Pl. Manapság épp az az aktuális hanta, hogy a honfoglaló magyarok előtt a Kárpát-Medencét sémi népek lakták. De ha nem a honfoglalók (több mint?!) fele szintén sémi volt. Árpád meg egy lúzer volt, aki mindent a szerencsének köszönhetett. Ésígytovágy megy a végtelen mesék tárháza...
A tisztaság relatív. Egy földönkívüli szemében aki idegen anyag annihilátort vagy aura cleanert használ, annak a frissen agyonszappanozott ember is csak egy mocsokgyűjtemény lenne...

rallus 2019.04.26. 13:36:03

@Almandin: "... a kora középkor emberei viszonylag jó egészségügyi állapotnak örvendhettek (hasonló szintet még az ipari forradalom korában sem ért el az európai népesség), ami aztán a következő évezredben folyamatos romlásnak indult. A kutatók szerint ebben főként olyan tényezők játszottak szerepet mint a növekvő népsűrűség, az egyre inkább mélyülő társadalmi egyenlőtlenségek..."

Luighi 2019.04.26. 13:38:14

@G. Nagy László: Akkó nevezz meg 3 országot ahol szabad piac van! És persze a Föld bolygón kellene hogy legyenek!

G. Nagy László 2019.04.26. 13:41:35

@Luighi: Nincs ilyen, az előbb írtam. De.

Az amerikai Heritage Foundation évről évre közzé teszi a Föld országainak listáját gazdasági szabadság tekintetében. A kutatásban résztvevők elsősorban az üzleti élet, a kereskedelem, a beruházások, a tulajdonviszonyok szabadságának mértékét, illetve az államtól való függőséget vizsgálják. Leegyszerűsítve a kérdést, arra kíváncsiak: miként áll a verseny a (kapitalista) szabad piac és a (szocialista) állami bürokrácia között. A 2018-as listán mindössze hat olyan ország szerepel, amely a Heritage Foundation értékelése szerint valódi gazdasági szabadságot élvezhet (ez 80 feletti pontértéket jelent a 100-as skálán), s csodák csodája, ezek mindegyike kiemelkedően magas egy főre jutó GDP-vel is bír. Svájc a második, Írország a negyedik, Szingapúr a nyolcadik, Ausztrália a tizedik, Új-Zéland a tizenkilencedik, Hong Kong pedig a huszonnegyedik helyen áll a népességre vetített nemzeti össztermék tekintetében. A második hullámban Kanada, Izland, Luxemburg, Norvégia és az Egyesült Államok esetén ugyancsak azt látjuk, hogy a magas szabadságfok (70 és 80 pont között) kiemelkedő gazdasági teljesítményt és jólétet eredményez. Az sem meglepő, hogy a sort Kuba, Venezuela és Észak-Korea zárja (31,9; 25,2; és 5,8 ponttal), s a szabadság hiánya mindhárom esetben együtt jár a szánalmasan alacsony GDP-vel. A közép-kelet-európai térségben a balti államok mellett Csehország dicsekedhet még viszonylag alacsony állami szerepvállalással, s ez a nemzeti össztermék tekintetében is érezteti hatását. Azt látjuk tehát, hogy az emberiség jóléte szoros összefüggést mutat az egyes országokban tapasztalható gazdasági szabadság, vagyis a kapitalizmus mértékével. Egyenes arányról nyilván nem beszélhetünk, hiszen a történelmi múlt és az olajkészlet is jelentős GDP-formáló tényező, ám a kapcsolat letagadhatatlan.

rallus 2019.04.26. 13:56:46

Meg kellene kérdezni az "igazi nőket" is, hogy ragaszkodnának e a munkahelyükhöz, ha a férjük tisztességesen el tudná tartani a családját, meg őket és a treszkós pénztár helyett szívesebben nevelnék a gyerekeiket, hogy ne úgy nőjenek fel, mint a dudva. Természetesen mindig vannak olyan nők, akik a munkában teljesednek ki, de a világon a legtöbb szar és rosszul fizetett melót mégis velük végeztetik el. (vajon ez véletlen?) Legfeljebb pofázás szinten segítenek nekik választások előtt...

élhetetlen 2019.04.26. 14:08:19

@Almandin: „Egyszerű ételeken én nem vagyok el hetekig-hónapokig, kell a változatosság.„. Úgy tűnik, én szerencsésebb alkat vagyok, mert, ha eszembe jut a kelkáposzta főzelék, akkor megfőzöm, és eszem egy hétig (egyedül). Egyébként egy személyre naponta főzni, az hülyeség. A rántottán kívül nem lehet, nem érdemes egy adagot csinálni valamiből. Viszont a mélyhűtő a barátom. Egy kiló csülökből pörkölt, mert így is, úgy is sokáig fő, aztán egy része megy a fagyóba. Megveszem az egész báránymájat, lesütöm, dobozolom, ami nem fogyna el két nap alatt. Csak azt akartam mondani, hogy igazad van. (A kajarendeléssel csak az a bajom, hogy a rántott karfiolon, brokkolin kívül, majdnem minden kiesik nálam, mert mindenbe raknak fokhagymát, és én nem szeretem, ezért kell a kelkáposztát is magamnak főzni).

Luighi 2019.04.26. 14:20:12

@G. Nagy László: Idézlek: "Sehol sincs tökéletesen szabad piac."
De 3 helyen mégis van:
1. A tankönyvekben amit mesekönyveknek is hívhatunk ezek alapján, bár az inkább vicc, hogy azt hogy kávéházat nyithatunk Bécsben többen gondolják igaznak, mint azt, hogy a Magyarok ősei a csillagúton jöttek ide (pl. a Szíriusz rendszerből, vagy az Orionéból=Nimród))
2. A pártpropaganda anyagokban
3. A fentiek által megvezetettek képzeletében
És SEHOL máshol!

2019.04.26. 14:21:54

@Luighi:
Ezek fuzzy fogalmak. Totálisan irányított gazdaságot sem találsz, mert még Észak-Korea sem az, mert valamilyen szintű csencselés még ott is biztosan van.

élhetetlen 2019.04.26. 14:24:11

@Zabalint: „Ezekből a soft talkokból ki lehet maradni, én is, a feleségem is ezt tesszük, de ez jelentős hátrányokkal is jár.”. Biztosan, attól függ, kinek milyen ambíciói vannak. 23 évesen lehettem volna csoportvezető, 36 évesen szabályosan könyörgött az igazgatóhelyettes, hogy fogadjak el egy ov helyettesi státuszt, nem kell semmit csinálnom azzal kapcsolatban, csak tudjon többet fizetni, (bértábla), de végig úgy voltam vele, hogy elég nekem a saját hülyeségem, nem kívánok másokéval is foglalkozni. Tehát én nem éreztem a hátrányát annak, hogy kimaradtam a pletykapartikból. Azok a kollégák, akikkel kölcsönösen kedveltük egymást, még megvannak, bár hat éve nyugger vagyok, viszont megengedhettem magamnak, hogy akik nem „fértek bele”, azokkal akár szóba sem álltam. Nekem így volt kényelmes.

sas70 2019.04.26. 14:31:11

@darlacko: Egy jó robotcsajjal még a szex is megoldódik, annak sose fáj majd a feje, csak áram kell hozzá! :-)

Almandin 2019.04.26. 14:44:05

@Luighi: Én se vagyok tisztaságmániás. Viszont hetente egyszer-kétszer azért nem árt felmosni, kisöpörni-porszívózni. Aki 4 óránként fertőtleníti a lakását, az valószínűleg kórosan tisztaságmániás, vagy fertőzésfóbiás, mindkettő pszichés betegség. A középkori viszonyokat illetően csak annyit tudok mondani, hogy sokáig a parasztok kémény nélküli házakban laktak, a füst az ablakon-ajtón ment ki, szappant csak a gazdagok használtak, ők se sűrűn, a felsőruházatot nagyon ritkán mosták, a szegényeknek meg alsóneműjük se volt, a feneküket se törölték ki nagydolog után, nem mostak fogat. A kedveskedés egy formája volt egymás kurkászása (tetvekre vadászás a hajban). Télen eleve olyan rossz fűtési viszonyok voltak, hogy még ritkábban tisztálkodtak. A tyúkokat gyakran a házban tartották, ide-oda repkedtek, piszkítottak. A városokban nem volt szemétszállítás (kb. a 19. sz. végéig) , az utcák közepére söpörték a szemetet, kb. évente egyszer kivitték a város szélére és elásták. A városi nők a hosszú, gyakran uszályos ruháikkal mindezt a mocskot bevitték a lakásukba. Városokban vécé híján a lakásban edényekbe végezték a dolgukat, majd kiöntötték az ablakon. Illett előre szólni, hogy öntés következik, mert egyébként fejentalálhattak valakit vele.

2019.04.26. 14:46:02

@élhetetlen:
Szerintem nem lehettél nagyon kilógó a munkatársak közül, mert különben nem ajánlgattak volna vezetői pozíciót, amivel nem éltél.

Almandin 2019.04.26. 14:47:51

@rallus: Viszont egy egyszerű, mondjuk bolti eladói munka is házon kívüli elfoglaltságot biztosít a nőknek. Nagyon unalmas egész nap a lakásba zárva ténykedni, ugyanazt csinálni minden nap. Én nem bírnám.

Almandin 2019.04.26. 14:49:37

@Zabalint: Ebből a szempontból jobb vállalkozni. Nincs főnök, esetleg beosztottak vannak, de ők emiatt máshogy is viszonyulnak az emberhez. Bár ott meg az üzletépítéshez kellhet kapcsolati tőke, és megint azok kerülnek előnybe, akik jó társasági emberek.

2019.04.26. 14:53:18

@Almandin:
De igazából nem is az, hogy társasági emberek. Mert van olyan társasági ember, aki egyéniség, meg van olyan, akivel tényleg csak soft talkolni lehet. A kettő közül az előbbi vagy meghasonul, vagy nem lesz ő sem sikeres.

élhetetlen 2019.04.26. 14:59:24

@fáskerti elvtárs: Vicc, pedig megtörtént. Ismerőseim, már házasok, van három gyerek, nevetve mesélték, hogy mielőtt összeköltöztek, leültek, és összeírták azokat a kajákat, amit mindketten megesznek. Ugyanis a férj nem eszik zöldséget. De az eredmény azt igazolja, hogy megegyeztek. Valamikor négy éve itt voltak, apró pogácsa, a férjnek sajtkrém, a feleségnek avokádó krém. A kissrác, és az anyja tolta be az avokádót, addig ezt nem ették. Férj rendes, beszerzi a családnak, onnét tudom, hogy pár hónap múlva hívott, hogy hol akciós, kérek-e. A rossz befejezés, a srác tavaly már hét éves volt, rákérdeztem erre a zöldségügyre, már ő sem eszi meg. Nesze neked apai minta.

Almandin 2019.04.26. 15:07:57

@Luighi: Tudom még ezt is ajánlani, már nem a középkor, hanem alig több, mint egy évszázad:
ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/10/28/pestisjarvany_sydney-ben
Különösen érdemes megnézni a konyhákról, a mészárszékről és a hátsóudvarokról készült fotókat, milyen mocskos volt minden.

élhetetlen 2019.04.26. 15:16:08

@Szóra kész Szókratész: Na, most magyarázd még. Van mosogatás, meg van másféle mosogatás. És nálad ott kezdődik a civilizáció, hogy kitálalsz, tányérokra, utolsó cseppig kiszeded a kaját abból az edényből, amiben főzted, és hagyod hűlni a kaját a tányéron, amíg elmosogatod mondjuk a pörköltes lábast, és a nokedlis tálat, és azt a tálat, amiben a salátát keverted. Hát, csináld! Nevetséges vagy.

G. Nagy László 2019.04.26. 15:27:13

@Luighi: Basszus, tényleg ezen a szinten tudunk kommunikálni? Megkérded, hogy nevezzek meg 3 országot, ahol szabad piac működik. Kapsz egy komplett elezmést a világ legszabadabb gazdaságai kapcsán, erre azt válaszolod: csak a mesekönyvekben. Tényleg ez a szint?

Baszki, ha úgy működsz, mint egy 80 éves, szenilis öregasszony, aki meg sem hallja a választ, csak a saját, beragadt lemezét játssza, akor minek kérdezel? Ez bántóbb, mintha elküldenél a jó anyámba.

Túl sok felhasználó 2019.04.26. 15:34:39

@G. Nagy László: "Apád meg jön és rendet vág köztük, hosszú generációk beteg beidegződéseit rázva le magáról és a feleségéről. Példaértékű."

Nem, pont fordítva. Hosszú generációkon keresztül az volt, hogy a férfi építkezzen, a nő főzzön. Aztán a szüleimnél ez megváltozott, építkezzen mindenki, főzzön mindenki, mert az úgy egyenlő, ezt az eszmét nagyszüleim is magukévá tették. Apám csak azt mondta, "hadd csináljuk már úgy, ahogy mi akarjuk". (Azt csak gondolatban tette hozzá, hogy ha nagymama a 3 darab 5 év alatti gyerek - testvéreim es én - felvigyázása mellé bevállalta volna a főzést is, akkor anyám egész nap falakat húzhatott volna, amit egyébként a mai napig szívesebben csinál, mint a főzést.)

G. Nagy László 2019.04.26. 15:40:01

@Túl sok felhasználó: Ok, a lényeg, hogy kiállt anyád mellett a szüleivel szemben. Ezt hívom példaértékűnek.

élhetetlen 2019.04.26. 15:50:32

@Zabalint: De, nagyon kilógtam a munkatársaim közül. Már harminc éve baráti pár, akkor, ott a közös munkahelyen úgy utáltak, mint a sz…t. Mert az ig.h. kivételezik velem. Kellett egy kis idő, mire rájöttek, hogy miért. Engem a munkahelyen csak a munka érdekelt. Szerettem, amit csináltam, megvolt a sikerélményem. Gyors voltam, és pontos, és a program azt csinálta, amit kellett. Az ig.h.-nak nagyon jó ötletei voltak, én meg meg tudtam csinálni. Sokáig dolgoztam jogvédőn keresztül PC-s rendszerekkel. Nem kicsik, iparcikk vállalatok főkönyvi rendszere, BHG raktárnyilvántartás, évekig működtek, és egyszer sem hívtak, hogy probléma van. Nekem ez elég volt. A barátságaim meg zömmel a korrekt munkakapcsolatokból alakultak ki.
Visszagondolva voltam sokszor szemét is. Az rendben, hogy, ha valamit nem tudok, előbb kérdezek, mert hátha valaki tudja. Én is így működtem. De az a srác, aki hat embert kérdezett meg, ahelyett, hogy a második után megpróbálta volna, és bejött, hogy szerintem azt meg lehet-e csinálni, annak bizony azt válaszoltam, hogy igen, meg lehet, de hogy te meg tudod-e csinálni, az más kérdés. Az ov.h. ajánlat csak a fizetési kategóriáról szólt, azzal az ígérettel, hogy nem kell az emberekkel foglalkozni. Csak, tudod, ha az ember elindul a lejtőn…

élhetetlen 2019.04.26. 16:11:41

@Szóra kész Szókratész: Na, jó a folytatásod. Az bizony proli szokás, hogy a nokedlit kiszeded a tálaló tálba, először ki kell szedni valahová, aztán átrakni a tálaló tálba, és amíg ott hűl, addig el lehet mosni a főzőfazekat, meg azt, amibe először kiszedted. A pörkölt. Amíg a levest eszitek, addig a háziasszony kiszalad, megkeveri párszor a pörköltet, hogy le ne kapjon, vagy jó polgári szokás szerint megteszi ezt a személyzet? Vagy kitálalja polgári módon a tálaló tálba, és mire végeztek a levessel, szépen bebőrösödik, de nem égeti meg a kicsi szájadat? Ne erőlködj, és ne nagyképűsködj.

eßemfaßom meg áll 2019.04.26. 17:43:04

@Zabalint: "Azt hittem egyértelműen fogalmaztam: a frissdiplomás nők kevesebbet mondanak, mint a frissdiplomás férfiak."

Ez viszont már egyéni szocprobléma, mondjon többet ha többet akar.

"Röviden azért nem, mert nincsen tökéletes verseny."

vagyis nincs 100%ban megfeleltethető állapot a női és férni munkavállalók között így értelmetlen arról rinyálni, hogy nem1:1-ben ugyanazért a munkáért nem 1:1-ben ugyanaz a fizetés jut.

Mégygszer: ha UGYANAZT a munkát elvégiz UGYANUGY Akárki kevesebbért akkor a kapitalista az Akárkit fogja felvenni bármilyen is a nemiszerve.

Onnantól borul a verseny meg a kapitalizmus ha valaki azért kap meg egy munkát akár gyengébb képességekkel is mert elvárt a munkaadótól, a nemiszervek megfelelő aránya a munkavállalói között íggy nem azt alkalmazza aki a ár/teljesítményben a legjobb hanem azt aki az ár/teljesítmény/nemiszerv arányban a legjobb.

Bár manapság a nemiszerv már nem perdöntő kérdés.

eßemfaßom meg áll 2019.04.26. 17:45:42

@G. Nagy László: azért az durva amikor a posztoló a legnagyobb troll :)

élhetetlen 2019.04.26. 20:16:03

@Szóra kész Szókratész: „Kezdjük ott, hogy te odavágod a pörköltes edényt az asztal közepére..Legalábbis ezt írtad kettővel feljebb”. Ne tudom, te mit olvastál, én csak azt írtam, hogy, ha kiürül a lábas, akkor beteszem a mosogatóba, és teleengedem vízzel, hogy könnyebb legyen elmosogatni. Ennyi. Mibe is gabalyodtam bele? Nem te a mosogatás az nem az a mosogatás kérdéskörbe? Igen, kérheted a fehér zászlót ebben a vitában, mert itt a józan ész nem győzhet a hülyeségeddel szembem, megadja magát. Ennyi, befejeztem.

darlacko 2019.04.27. 05:08:39

@G. Nagy László: A gazdasági szabadság csak a magállamokban okoz jólétet. Illetve hát nem a gazdasági szabadság okozza a jólétet, hanem az, hogy ki tudnak zsákmányolni periférián lévő államokat. A német gyárban dolgozó AUDI munkás pont ugyanannyit állít elő, mint a magyar gyárban dolgozó. De a magyar melósnak negyedét fizetik, ebből élnek jól a nyugati prolik. Az állam megszabja a minimálbért, a német állam olyan pozícióban van, hogy sokkal magasabb bért szabhat meg, mert ők diktálják a nemzetközi kereskedelem és pénzügyek szabályait.
A német proli szavazatát a meg kell fizetni, ezért kap magasabb bért.

darlacko 2019.04.27. 06:33:43

@Almandin: A középkorban korántse volt annyira nagy a nyomor, mint azt a felvilagosodás idején igyekeztek beállítani. A heti egyszeri húsevés nem egészségtelen. A ruhazkodás a kor technológiájának szjntjén történt, nem volt Gore-Tex kabát, ha esett az eső, leginkább otthon maradt a parasztember, nem futottak és nem túráztak napokon át kedvtelésből, így nem kellett Nike cipő meg hegymászó bakancs. A higiénés viszonyok városokban voltak rosszabbak, de igazán borzalmas az ipari forradalom idején lett, amikor tömegek özönlöttek a nagyobb városokba. Dickens kapitalista Angliája volt az igazán mocskos hely, embertelen munkakörülményekkel, lakáskörülményekkel. Kicseszték a földekről a parasztokat, a helyükre birkákat telepítettek (bekerítés). De a felvilágosodás idején igyekeztek a középkort sötétebbnek mutatni, mint amilyen volt. Valójában a középkori Európa háborúiban is jóval kevesebben haltak meg, mint később, az ipari méreteket öltő háborúkban. Aki túlélte az első néhány életévét, az jó eséllyel egész szép kort érhetett meg a középkorban. A gyerekhalandóság magas volt, emiatt hisszük ma, hogy a középkorban mindenki 30 éves koraig élt. Holott valójában sok gyerek meghalt 4 éves kora előtt, a többi meg megérte a 60-70 évet. Így aztán az átlag alacsony.

G. Nagy László 2019.04.27. 07:13:52

@darlacko:

"Illetve hát nem a gazdasági szabadság okozza a jólétet, hanem az, hogy ki tudnak zsákmányolni periférián lévő államokat."

Ismétlem magam: A 2018-as listán mindössze hat olyan ország szerepel, amely a Heritage Foundation értékelése szerint valódi gazdasági szabadságot élvezhet (ez 80 feletti pontértéket jelent a 100-as skálán), s csodák csodája, ezek mindegyike kiemelkedően magas egy főre jutó GDP-vel is bír. Svájc a második, Írország a negyedik, Szingapúr a nyolcadik, Ausztrália a tizedik, Új-Zéland a tizenkilencedik, Hong Kong pedig a huszonnegyedik helyen áll a népességre vetített nemzeti össztermék tekintetében. Ezek az államok kit zsákmányolnak ki???

Egészen nyilvánvaló, hogy csak igen kevesen hajlandóak munkájuk gyümölcsét önként átadni más, számukra idegen embereknek. Az emberiség túlnyomó többsége - abszolút helyesen - a saját boldogságát keresi. Ebből fakadóan nem marad más eszköz a marxi ideológia gyakorlati megvalósítására, mint az állami erőszak. Hogy ez azért mégse tűnjön nettó rablásnak, Marxék megpróbálták elhitetni, hogy ez valójában csak egy válaszreakció a tőkések erkölcstelenségére, s elterjesztették a kizsákmányolás fogalmát. (Ezen azt értjük, hogy a munkaadó megrövidíti az alkalmazottat, jóval kevesebbet fizet számára, mint amennyi igazságos lenne.) Ez a kifejezés már önmagában is egy vicc. Nincs mögötte semmi. Egyszerűen nem tudunk olyan jelenséget bemutatni, amelyet a kizsákmányolás szó leírna. Valójában kétféle interakció létezik: az egyik önkéntes, ebből fakadóan tisztességes, ezt üzletnek nevezzük; a másik erőszakkal kényszerített, így etikátlan, s a rablás megnevezéssel illetjük. A kettő között semmiféle szürke zóna sem húzódik, hiába a szavakkal való bűvészkedés.

Németországot hozod példaként és a magas minimálbért. Ha létezik olyan elem, amely tipikusan szembemegy a gazdasági szabadság eszményével, úgy a minimálbér ilyen.

midnight coder 2019.04.27. 09:25:00

@darlacko: Ja. Ha pedig megbetegedett, akkor elment a varázslóhoz varázsitalért ami azonnal felvitte a HP-ját a maximumra, pénzhiány esetén pedig csak bement az erdőbe, agyonütött egy medvét amiből azonnal kipottyant vagy 1000 arany, ráadásul a tapasztalati pontjai is növekedtek. Szintet lépve aztán dönthetett, hogy melyik képességét akarja továbbfejleszteni.

Ha viszont valaha éltél falun és dolgoztál mezőgazdaság környékén, akkor tudod hogy ez azért nem így működik. A paraszt bizony kiment esőben is, ha épp dolga volt. A paraszti meló pedig kurva kemény fizikai munka, sokkal keményebb mint bármilyen extrém sport, mert hogy ez utóbbit bármikor abbahagyhatod, a parasztnak pedig dolgoznia kellett. Neki nem volt edzésterve, pulzusmérője, sportorvosa, ha kapott egy vakbélgyulladást vagy egy vérmérgezést akkor vége volt a dalnak, még akkor is ha nemes volt az illető, nemhogy a paraszt. Ha megfájdult a foga, akkor szerencsés esetben kihúzta a kovács, persze fájdalomcsillapító és minden más hasonló hülyeségek nélkül. Mindehhez jó kis éhínségek, járványok amik bizony nem kímélték a falvakat sem, plusz török, tatár, rablók, háborúk. Ha véletlenül megöregedett, akkor nem volt nyugdíj, megtakarítás, max. ellehetett valamelyik fiánál. De ez a veszély nem annyira fenyegette az átlagpolgárt.

darlacko 2019.04.27. 10:45:56

@G. Nagy László: Új-Zéland, Ausztrália, Szingapúr, Hongkong és hasonlók posztkolonialista államok. Ilyen Izrael is. Ez meg is adja a választ, hogy mitől sikeresek az új tőkések arrafelé.

G. Nagy László 2019.04.27. 10:57:53

@darlacko: Értem. Vagyis a gazdasági szabadság nem nyom semmit a latba. Éljen Észak-Korea és Venezuela!

Nézd, a GDP/fő sok tényezőtől függ. Volt-e gyarmat, volt-e háború, van-e olaj, stb. De ha egy dolog van, amit a történelem megtanít, akkor az az, hogy a túl nagyra hízott állam mindent megbénít. SOHA még nem volt sikeres szocializmus sehol, mert már az alapgoldolat is rossz. Venezuelénak van a legnagyobb olajkészlete a világon, s képtelenek kitermelni a kommunista vezetés alatt... Vicc, hogy értelmes emberekkel evidenciákról kell vitatkozni.

darlacko 2019.04.27. 10:57:54

@midnight coder: Nyugi, a középkorban közel se dolgozták magukat halálra az emberek. A földeken végzett munkának szezonjai és ritmusa volt. Ha esett, akkor nem mentek ki a földekre, mert senki se akart tüdőgyulladásban meghalni. A villamosság hasznosítása előtt hazamentek amint a nap elkezdett lemenni és nem nagyon volt esti műszak, mert nem volt fény. Délben pihenő az árnyékban.
A középkori adómértéket összevetve a maival, nevetségesen alacsony volt. Persze szolgáltatások se jártak érte, de hát abban a korban nem volt se magán, se állami egészségügy.

A háborúk valóban borzasztóak a történelemkönyvek lapjain olvasva és biztos nem volt vicces akkor ott lenni, de azt is látni kell, hogy a modern háborúk sokkal nagyobb pusztítást okoznak, már csak a technikai fejlettség miatt is. Valamint a totális háború is ritkább volt. Nyilván voltak már az ókorban is minden lakost ellenségnek tekintő, egész városokat kiirtó hadjáratok, de jellemzőbb volt a hadisarc kicsikarása valamint a hódítás, amikor a terület erőforrásait és munkaerejét a hódító bevonta a saját gazdasági rendszerébe. Mert akkoriban a legfőbb munkaerő az ember volt, ezért annyira nem irtották őket, mint később.

G. Nagy László 2019.04.27. 11:09:34

@darlacko: Arról nem is beszélve, hogy ahol szabad a gazdaság, ott a népszaporulat is nagyobb, mint a fejlett régióban általában. Új-Zéland: 2,08 - Írország: 2,02 - Ausztrália: 1,78

darlacko 2019.04.27. 11:39:36

@G. Nagy László: Sose volt sikeres szocializmus? Attól függ mit nevezünk szocializmusnak. Norvégiában, Franciaországban, sőt Kanadában is az amerikaiak szerint szocializmus van. Egy amerikainak az is kommunizmus, ha mindenkire kiterjedő egészségbiztosítás van egy országban.

Az az érzésem, hogy ez a gazdasági szabadság index egy mondvacsinált mutató, amivel megdobják a globalista köröknek gazsuláló országokat.
Magyarországon, Oroszországban és más periféria államokban a gazdasági szabadság (nyugati tőkés érdekköröknek kitettség) a 90-es években csak legatyásodást hozott. Belga Kongóban aztán nagyon is szabad gazdaság volt, a kapitalizmus netovábbja, magánkézben volt az egész ország, ez a kapitalisták nedves álmait valósította meg:

en.m.wikipedia.org/wiki/Congo_Free_State

Én is pártolom teljes szabadságot, szeretnék újszülöttekkel, elefántcsonttal és pingvinekkel kereskedni a dark weben. Aki ezt akadályozza, az kommunista!

darlacko 2019.04.27. 11:58:12

@G. Nagy László: Írországban tilos az abortusz. Fekete-Afrikában meg még nagyobb a természetes szaporulat. Hurrá! Mi az összefüggés? Semmi.

darlacko 2019.04.27. 12:00:56

@G. Nagy László: Írországban láthatsz az utcán babakocsit toló 16 éves lányokat, ők nem a gazdasági szabadság miatt lettek anyák, hanem mert nem védekeztek. Az abortusz meg arrafelé nem divat (katkók). Na azok a fiatal anyák sose fognak a nagy szabadságban dolgozni, benefiteken elvannak.

Almandin 2019.04.27. 16:32:30

@darlacko: Tévedésben vagy a középkori várható élettartamot illetően. Tény, hogy minden korban élt néhány szerencsés ember, aki magas kort ért meg, de a fiatal felnőtt korosztályban is folyamatos volt a halálozás. Pl. szülési halálozás, pestisjárványok, tuberkulózis, vérmérgezés a sérülésekből kifolyólag, stb. Nem is kell olyan messze visszamenni az időben. Még a 19. században is a korfán jól látszik, hogy a gyerekek voltak legtöbben, utána lassan keskenyedett a korfa, végül a teteje, ami az idősek számát mutatja, keskeny volt. Fenyőfa sziluettjére emlékeztetett az egész. A mai korfa alja keskenyebb (jóval kevesebb gyerek születik), a fiatal felnőtt-középkorú korosztályoknál a legszélesebb, de az idősek is jóval többen vannak. Többek között ez is a nyugdíjrendszer problémáinak forrása.
Esős idő és parasztok: nem valószínű, hogy féltek volna az időjárástól. A mosás régen úgy zajlott, hogy a nők térdig beleálltak mezítláb a jéghideg patakba és órákig ott dolgoztak. A parasztok nagy része tavasztól őszig eleve mezítláb járt, ehhez szoktak hozzá, jobban bírták a hideget, mint a mai civilizált ember. A paraszti munka nem volt laza, régen folyó víz se volt a házakban, a vizet a kútból kellett vödrönként felhúzni. Ha főzni akartak, a begyújtáshoz fát kellett vágni vagy rőzsét gyűjteni hosszadalmas munkával. A paraszt akkor is kemyényen dolgozott, ha nem ment el otthonról, a rengeteg háztáji állat ellátásáról, tehénfejésről nem is beszélve.

Almandin 2019.04.27. 16:40:45

@darlacko: Néhány éve olvastam, hogy Írországban, hiába EU tagállam, különösen vidéken nem nagyon lehet gumi óvszert kapni, sok orvos elvi okokból nem ír fel fogamzásgátló tablettát. Dublinban kicsit jobb a helyzet, itt-ott lehet gumit venni, de ott se olyan sok helyen, mint Magyarországon. Sok patikus elvből nem tart fogamzásgátló szereket. Olyan magyarok, akik oda mentek dolgozni, a hazalátogatásukkor feltankolnak ilyesmiből, mert ott nehéz hozzájutni. Ezért van annyi házasságon kívül született gyerek.

élhetetlen 2019.04.29. 14:06:24

@Szóra kész Szókratész: „Az bizony proli szokás, hogy a nokedlit kiszeded a tálaló tálba, először ki kell szedni valahová, aztán átrakni a tálaló tálba, és amíg ott hűl, addig el lehet mosni a főzőfazekat, meg azt, amibe először kiszedted.”. Ezt írtam. „„Kezdjük ott, hogy te odavágod a pörköltes edényt az asztal közepére.”. Ezt nem írtam, kettővel feljebb sem. Az, hogy nálad ott kezdődik a civilizáció, hogy a vendégeid már ülnek az étkezőben, te meg a konyhában mosogatod a főzőedényt, elég sajátságos. Ezekután, gondolom, ha leszeded az asztalt, akkor a tányérokat is rögtön elmosod, nehogy rászáradjon a maradék. Vagy csak megspórolod azt a vizet, amit én ráengedek az edényekre? Én akkor szoktam mosogatni, ha elmentek, addig velük foglalkozom. De természetesen te tudod csak, milyen a civilizált vendéglátás. Ne süketelj tovább!
süti beállítások módosítása