téveszmék

téveszmék

"A tanítás nem vicc"

2020. június 14. - G. Nagy László

vasalodeszka_2.jpg

 

Még a koronavírus-járvány kezdetén jártunk, amikor a híradások beszámoltak a jópofa makói tornatanár akciójáról, aki - a karanténoktatás jegyében - a nappalijában felállított vasalódeszkán mutatta be az úszás helyes mozdulatait. Nem állítom, hogy egy Karinthy-gyűrűt érő produkció, így az sem meglepő, ha a helyi tankerület illetékesei nem röhögték halálra magukat. Ám az, hogy egy ártatlan, videós ökörködésért meghurcolnak egy pedagógust - mint ahogy arról a HVG pénteki cikke hírt adott -, nem csupán szereptévesztés, de valami nagyon mély romlottságról is árulkodik.

 

"Ön a Makói József Attila Gimnázium pedagógus munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottjaként (…) az iskola tanárához méltatlan módon, nem kellő komolysággal és szakmaisággal oktatott." - írja figyelmeztetésében a tankerület, mi pedig azt érezzük, hogy valami elképesztően béna időutazásba keveredtünk, s hozzávetőleg az 1970-es években járunk. Milyen eszement világ ez? Az ügy ráadásul nem is állt meg e ponton, Vezsenyi Lászlótól, a diákolimpikonokat kinevelő, nívódíjas pedagógustól elvették csoportjait, ezek után már nem is oktathatott. „Annyit tudok mondani, hogy nekem most marhára elment a kedvem a tanítástól, 30 év után. Borzasztó csalódott vagyok. Hogy eltiltottak a diákjaimtól – ezt rettenetesen aránytalannak érzem. Nem biztos, hogy a jövőben a pályán akarok maradni." - nyilatkozott a tornatanár, s a magam részéről tökéletesen megértem, mi zajlik benne.

 

Balatoni József, az ország Jocó bácsija, a Tanulj szabadon, taníts szabadon c. nagy sikerű könyv szerzője ekképpen vall: "A humor tanulni is segít a gyerekeknek. Mert ha elhangzik egy poén, társul valami kis hülyeség a tananyag mellé, akkor sokkal könnyebben, sokkal hatékonyabban meg tudják tanulni a leckét, és sokkal jobban meg is marad az információ. Meg hát nem klassz, hogy úgy tanulunk, hogy közben nagyokat nevetünk? De. A többi pedig nem is olyan lényeges." Jocó bácsi nincs egyedül e gondolattal. Az elmúlt évtizedek során számos felmérést végeztek annak kapcsán, milyen a jó pedagógus. Nem ismerünk olyan kutatási anyagot, amelyben a humorérzék, a szellemesség, a könnyed játékosság ne jelent volna meg, mint alapvető oktatói készség, elvárt karizma-elem. Tényleg ezt, a pedagógia egyik kulcselemét, alapfűszerét, esszenciáját kéne kiölni a tanításból? Tényleg a sótlan, karót nyelt, dögunalmas oktatóké a jövő?

 

Jómagam a legkevésbé sem vagyok híve az állami oktatásnak. Egy piaci alapú iskolarendszerben elképzelhetetlen, hogy a hatóság idióta bürokratái kívülről tönkretegyék azt, ami népszerű, amit a diákok szívesen fogadnak. Annak kapcsán még meg lehet győzni, hogy egy négyosztályos általános iskola - vagy ahogy annak idején hívták: elemi - megmaradjon központi irányítás alatt, mindenki számára ingyenesen elérhető módon. Ennyi bőségesen elég lehet az írás-olvasás-alapmatek készségek elsajátításához, hogy valóban senki ne maradjon az út szélén. A többit azonban tökéletesen felesleges és káros állami kézben tartani, még akkor is, ha a centralizált struktúra nem hazai sajátosság, hanem kifejezetten világtrend. De hagyjuk az álmodozást és maradjunk a valóság talaján! Adott egy erősen központosított állami oktatás, annak teljes hierarchiájával. Fogadjuk el, hogy ebben a rendszerben a helyi tankerület teljes joggal szól bele az adott iskola oktatásának mikéntjébe. Ekkor viszont a helyi tankerületnek is megvan a maga felettes szerve, s az ember joggal várná el, hogy e felettes szerv is lazán fenékbe rúgja a tankerületet, ha az hülyeséget csinál. Így helyrebillenhetne a világ rendje, megszülethetne a katartikus hepiend, s a polgár megnyugodhatna, hogy azért nincs katasztrófahelyzet: az állami oktatás irányítói morálisan megfelelő vágányon mozognak. Ehhez képest mit látunk? Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ vezetője három hét elteltével így reagál: "Panaszával forduljon a helyi tankerület vezetőjéhez!" Vagyis pontosan ugyanahhoz az elmebeteghez, aki értelmetlen és aránytalan büntetését kieszelte.

 

A magam részéről nem is a helyi oktatásirányítás ostobaságán vagyok kiakadva, hiszen kispályás kretének minden államigazgatásban előfordulnak. Sokkal felháborítóbb Hajnal Gabriella Poncius Pilátushoz hasonló, mosom kezeimet mentalitása. A KK vezetője persze mondhatja azt, hogy nem kíván felülről beleszólni helyi ügyekbe, azonban ez az érvelés csakis akkor legitim, ha a helyiek sem szólnak bele ilyen direkt módon az iskola működésébe. Hajnal Gabriella távolságtartása így azt sugallja, hogy ő maga is egyetért a helyi tankerület ámokfutásával, s ha történetesen tényleg ez a helyzet, úgy valóban nagy a baj. Természetesen akkor is, ha ez csupán elvtelen betyárbecsület, ösztönös kiállás a mi kutyánk kölyke mellett. Pont az ilyen esetek jelentenék a legjobb alkalmakat arra, hogy a KK világgá kürtölje alkalmasságát, modernségét, helyes moralitását. Hajnal Gabriella ezúttal egy piszok nagy lehetőséget szalasztott el. (Pontosan úgy viselkedett, mint azok az egyházi vezetők, akik a botránytól tartva szemet hunytak pedofil papjaik viselkedése felett. Pedig tudniuk kellett volna, hogy semmi sem erősíti úgy a beléjük vetett hitet és bizalmat, mint a vállalhatatlan tagjaiktól való markáns elhatárolódás.) Jelen esetben egyetlen aprócska gesztus elég lett volna, hogy a Klebelsberg Központ vezetője hatalmasat emeljen a kormányzati oktatáspolitika általános megítélésen. Egy finom kiállás az ártatlanul meghurcolt tanár mellett. Egy gyors telefon a helyieknek, hogy hagyják abba ezt az ökörséget. Úgy tűnik azonban, hogy ő maga sem egy született lángelme, vagy legalábbis nem a helyzetfelismerés bajnoka. Bár lehet, hogy csupán magasról tesz az egészre. Akárhogy is: egyik sem szívderítő konklúzió.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2015808004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2020.06.15. 08:12:42

Mint általában,
túldimenzionált ez a történet.

Törpvadász 2020.06.15. 08:46:00

Most az egyszer volt következménye e sok butaságnak, mert nem csak ez az egy rossz döntése volt a palinak. Az evangélikus lelkész vasalódeszka oltára pedig szép gesztus volt.

gigabursch 2020.06.15. 08:59:15

Én nagyon jót rötyögtem az úszásoktatáson.
Amúgy szakmailag teljesen rendbenlévőnek tűnt az oktatás.

Normálisabb oktatási vezető erre csak annyit kellett volna, hogy mondjon:
- Dícsérjük a testnevelőtanár kreativitását és hozzáállását az egészséges test neveléséhez, arra azonban fel kell hívjuk a figyelmet, hogy a vasalódeszka ilyetén használata balesetveszélyes.

Ezzel le is lett volna zárva az ügy. Erre elkezdődött a felesleges szájkarate és pöcsméregetés.

mama gyökér 2020.06.15. 09:06:18

Apróság, de úgy általában a hitelesség szempontjából fontos: nem Klebensberg hanem KlebeLsberg Központ. Az írás tartalmával egyetértek, de kár lenne, ha valaki emiatt nem tenné. :)

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2020.06.15. 09:11:43

Ami a gondom ezzel:
1., Ennyi erővel csinálhatott volna a tanár úr öt perces jó átmozgató videót.
2., a hatalom, bármennyire is gyűlölöm, nem kényéből kedvéből tette a online oktatás kötelezővé hanem mert nem akart rendkívüli szünetet, és nyári iskolát. Erről a szituációról a Ponyvaregény lábmasszázsos része jut eszembe:
"Úgy tetszünk mintha nem jelentene, de jelent, és pont ez olyan baszottul jó benne. Van valami érzéki a dologban. Abban, hogy egyikünk sem beszél róla, de te is tudod, a nő is tudja. És Marsellus is tudta, baszd meg. És a hülye Antonnak is tudnia kellett volna"
Szóval, mindenki tudja hogy nem sok teteje van a dolognak, de másként nem megy. és ezt a tanerőnek is tudnia kellett volna.
Amit csinált az nem humor hanem idétlenkedés.

midnight coder 2020.06.15. 09:18:38

"A többit azonban tökéletesen felesleges és káros állami kézben tartani, még akkor is, ha a centralizált struktúra nem hazai sajátosság, hanem kifejezetten világtrend"

Akkor meg azért menne a sírás, hogy a gyerek sorsa már ötödikes korában el lett döntve mert nem tudott bejutni az XXX oktatási intézménybe csak az YYY-ba, ahol nem tanították meg neki azt a matekot ami viszont kellett volna a gimnáziumi felvételhez, ergo a gyerek már ötödikes korában predesztinálva lett szakmunkásnak.

szajberpiraty 2020.06.15. 09:20:26

Sajnos a sok nagy kérdés mellett nem került szóba az az apróság, hogy mégis MIBŐL VOLT AZ A VASALÓDESZKA, hogy elbírt egy ekkora embert? :)

midnight coder 2020.06.15. 09:23:47

Amúgy azzal együtt, hogy valóban túl lett reagálva a dolog, ami fényesen bebizonyítja a tanker vezetőségének alkalmatlanságát, nem biztos, ha egy átlag polgár az átlag magáncégnél hasonló módon viccelődne a cég tevékenységével, akkor nem rúgnák ki páros lábbal.

CM2131 2020.06.15. 09:25:34

Azért kreténségért a tanárbácsinak sem kell a szomszédba mennie, 10-ből 9 vasalódeszka nem bírja el egy ember súlyát, ha csak 1 diák kezdi poénból utánozni, abból baleset is lehetett volna.

Legközelebb esetleg bemutathatná, milyen király egy kád vízben hajat szárítani....

midnight coder 2020.06.15. 09:27:29

@szajberpiraty: Ja. A másik dolog, hogy ami miatt viszont valóban tökön kellett volna rúgni az illetőt, az az, hogy ez valóban balesetveszélyes. Ha egy gyerek nekiáll ezt csinálni egy szar állapotban lévő vasalódeszkával egyedül egy lakásban, ráadásul úgy, hogy előzőleg nincs gondoskodva arról, hogy a környéken nem lehet olyan tárgy amibe beleeshet...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.15. 09:38:13

Ez a tanár az új ballib messiás? Ilyen gyorsan le lett váltva Németh Athína?

nemecsekerno_007 2020.06.15. 09:52:00

- miért nem sír a kislány ha elesett a biciklivel?!?
- ????
- mert a kormány átszúrta a tüdejét

Vicces, ugye?!

Na most képzeld el ugyanezt vasalódeszkával és perelő szülőkkel.

birkamenet 2020.06.15. 09:53:37

Birkaország, birka értelemmel. Azért az nem semmi, ahogy a búvalbaszott fidióták tényleg beszopják, hogy ez egy oktatási videó és nem egy humoreszk.

Nem tudom röhögés nélkül elképzelni, ahogy a fidesses birkája a videó útmutatása alapján elmegy beszerezni az úszáshoz a megadott (idézet:) "KELLÉKEKET": a JAG-os pólót (sic!), a kínai hosszúszárú pamutzoknit (sic!), a nylon zacskót a fejére (sic!), na és a napszemüveget ha a szobai lámpa túl erösen világítana(sic!!).
Aztán egy helyben kalimpálva számolja, hogy leúszta-e már a kiadott 200 méteres adagot. Majd a végén a 400 métert.

Majd amikor ez mind megvan, akkor szünet és nekiáll a tanári útmutató szerint zabálni az egészséges kaját, úgymint a chipset és inni a dobozos sört.

A NERtárs viszont rögtön felismeri, hogy a tanár hibázott, mert a vasalódeszka veszélyes "kelléke" az úszásnak, ezért panaszt tesz ellene, mert mi van ha leesik a kisbirkája a vasaló állványról!

szajberpiraty 2020.06.15. 09:58:05

@midnight coder: Tiszta szerencse, hogy a gyerekeknek több eszük van mint a tanárnak, és valószínűleg eszük ágában sem volt kipróbálni a videóban szereplő "úszást".
A tanár valódi szándéka számomra nem derült ki a videóból, humornak gyenge, oktatásra nem jó, viszont ha önmagát akarta tökön szúrni a videóval a tanár, akkor az sikerült :)

Galerida 2020.06.15. 10:03:14

@birkamenet: Birkaország, birka értelemmel. Igazad van! Ezek a bunkók már Gyurcsány szenvedélyes igazságbeszédét sem tudták helyesen értelmezni és az Athínával készített Kórozs interjúból sem voltak képesek megérteni a hazáért aggódó ballib lélek mély fájdalmát!

Szelid sunmalac 2020.06.15. 10:07:11

@nemecsekerno_007: 1. Tehat ismered a viccet 2. Vicckent ismered 3. meg is jegyezted....akkor mirol is beszelsz oreg?

midnight coder 2020.06.15. 10:13:29

@szajberpiraty: Általános iskolás gyerekekről beszélünk. Te nyilván nem másznál fel a vasalódeszkátokra hogy csinálj magadról egy poénos videót vagy legalább szelfit amit körbe küldhetsz az osztálytársaknak - bár a felnőttek közt is vannak sokan idióták akik Pl. különféle helyekről esnek le szelfizés közben, vagy az állatkertben bemásznak az oroszlánhoz szelfizni - de egy általános iskolás gyerek simán.

Szelid sunmalac 2020.06.15. 10:14:37

@midnight coder: No...nem tudom te hany tinedzsert neveltel fel, de ne a sajat vagy a kommentelo haverjaid ertelmi kepessegebol indulj ki. A gimnazista fiatalok husze eve es most is voltak pont annyira eretlenek es egyben erettek, hogy ra lehetet oket venni hulyesegekre, de pont annyira tudtak is, hogy hulyeseg. Mar ne is haragudj, de a vasalodeszka jelenti erre a korosztalyra a legkisebb veszelyt.
Ezenkivul ha feltetelezem, hogy a deszka nem birja el a megtermett legenyt, akkor bizony mar a felkapaszkodasnal jelentkeznek a problemak. Ha megis sikerulne es osszenyaklik alatta, akkor meg kb. 1 (EGY!!! bazdmeg) meterrol esik hasra. Azert nehogy mar bezarjam a szobajaba, nehogy kiprobalja es belehaljon.
Mindenesetre udito latni mennyire aggodtok a fiatal nemzedek egeszsegi allapotaert. Remeljuk nem erik el azt a szintet, mint ti. Szellemileg semmikepp...

Szelid sunmalac 2020.06.15. 10:15:22

@midnight coder: Altalnos iskolas gyerek. Meg szebb. Hany kilo egy atlag altalnos iskolas? Mekkorat nyekken egy meter magasbol? Mi tortenik vele?

midnight coder 2020.06.15. 10:15:48

@birkamenet: Birkuci, fogd már fel, hogy gyerekekről beszélünk, nem felnőttekről. Tizenévesen én is csináltam dolgokat, amiket felnőtt fejjel nem tennék.

midnight coder 2020.06.15. 10:18:15

@Szelid sunmalac: Attól függ, milyen tárgyak vannak alatta. Vagy hogy hogy esik. Egy méterrõl is simán le lehet úgy esni, hogy ne éld túl.

kárárámaispj 2020.06.15. 10:20:00

@birkamenet: "Nem tudom röhögés nélkül elképzelni...."
Mindent elárultál a fejlett humorérzékedről...Sasjózsi és Tivadaj eltitkolt gyereke vagy.

kárárámaispj 2020.06.15. 10:23:21

@Szelid sunmalac:
"Hany kilo egy atlag altalnos iskolas? Mekkorat nyekken egy meter magasbol? Mi tortenik vele?"
Egy méter magasból? Úgy, hogy a hasán fekszik a deszkán? Jó kurva nagyot.
Nézd meg birkamenet nevű kommentelőt, ő többször esett a fejére. Itt az eredmény.

Meg az is marhára nem mindegy, hogy hova mire esik. Bútor széle, üvegasztal...

Mi a lófaszt próbáltok megvédeni, egy teljesen védhetetlen baromságon?
Arra kapta ez a hülye a fizetését, hogy vicceskedjen, vagy hogy tornaórát tartson?

2020.06.15. 10:27:16

Az utolsó bekezdéshez:
Még mindig nem érted az autokrata-féldiktatórikus rendszerek működési elveit. Az a gesztus, ha megteszik, az a tekintéllyelvű rendszer logikáját ásná alá. Abba nem fér bele sem humor, sem lazaság, de ami különösen nem fér bele az az, hogy a visszavonjanak egy példát statuálást, amelyet egy helyi elmebeteg vezető követett el.

Kíváncsi leszek, mikor jössz rá arra, hogy az a feudálkommunista-illiberális rendszer, ami az oktatást, egészségügyet, társadalompolitikát, és még sok más területet a lehető legkevbésbé hatékonnyá tesz, az pontosan ugyanezt teszi a gazdasággal is, csak épp sikerült kifogn a válság utáni egy 10 éves világgazdasági fellendülési időszakot, amikor még ennek ellenére is fejlődni tudott a magyar gazdaság, igaz közben további lemaradást halmozva a szomszédokhoz képest. És meddig fogsz támogatni magadat liberálisnak kamuzva egy illiberális rezsimet.

úgyiselfelejtem 2020.06.15. 10:27:39

Azt azért ne felejtsük el, hogy olyan gyerekekről beszélünk, akik úgy nőttek fel, hogy folyamatosan parkúros videókat néztek, bringás és deszkás trükköket tanultak a jutúbról, orosz baleseteken röhögtek, meg félármi (failarmy) klippeket osztottak meg egymással.

Pipas 2020.06.15. 10:27:56

@Szelid sunmalac: Már úgy érted, hogy amikor átszúrja a lépét a törött vasalódeszka lába? Vagy arra célzol, amikor beleáll a tarkójába az összetört üveg dohányzóasztal? Mindenesetre az ilyen szövődményeknek nincs sok lappangási ideje és a szülők is kibírják röhögés nélkül...

kárárámaispj 2020.06.15. 10:29:23

@Szelid sunmalac:
www.youtube.com/watch?v=KoEVUNxM94Q

Mekkorát tud esni valaki, aki ugrik egy picit, közben meg kirúgják a lábát?

Volt aki belehalt. Pedig 20 centi.

nemecsekerno_007 2020.06.15. 10:31:04

@Szelid sunmalac: Na látod ez a gond. Nem érted miről is beszélek. Ez a ,,nem értés,, kultúrája vezet el az újabb 2/3-hoz.
De erről nem a Patás tehet és nem is a Vénusz retrográd forgása

nemecsekerno_007 2020.06.15. 10:33:20

@Pipas: Ne foglalkozz vele, inkább örülj. Az ilyenek nélkül nem lenne a ,,Pedig jó ötletnek tűnt,, című műsor.
Muhahahahahaha :)))))))))

G. Nagy László 2020.06.15. 10:35:26

Kiegészítés a poszthoz:

Ma reggel Balázséknál megszólalt Hajnal Gabriella, a KK vezetője, és elmondta: személy szerint ő is poénra vette a dolgot. A tankerület vezetője pedig időközben beadta lemondását.

Néha azért helyükre kerülnek a dolgok. Elsősorban ezért van értelme annak, ha szóvá tesszük a hülyeséget.

kárárámaispj 2020.06.15. 10:43:16

@úgyiselfelejtem: Igen, és ezeknek a failarmy klippeknek a háromnegyede úgy indul, hogy valami jó ötletnek látszik, és a szereplők meg vannak győződve, hogy profi tornászok, és hogy az eszköz amit használnak megbírja a súlyukat..

Szelid sunmalac 2020.06.15. 10:47:28

Az igen...a gyilkos vasalodeszka visszavag. De hiszen mindenki uvegasztal/kihegyezett landzserdo fole szokta tenni a vasalodeszkat....

Mar ne is haragudjatok, de erre csak annyit tudok mondani, hogy ha nektek ekkora barom gyerekeitek vannak, inkabb ne szaporodjatok.

kárárámaispj 2020.06.15. 10:48:02

Egyébként tényleg ne magyarázzátok, hogy nem balesetveszélyes a deszkáról leesni, nagyasszonyotok Kunhalmi Neymar egy zárt ajtó előtt az üres folyosón el tudott úgy esni, hogy be volt kötve a farmerja két napig.

Fikalnyik Eugén 2020.06.15. 10:48:44

Ha vicces lett volna, nem lett volna vele semmi baj.

kárárámaispj 2020.06.15. 10:50:19

@Szelid sunmalac: Mondjuk az okos tanárúr vasalódeszkája is tizenöt centire van az asztal sarkától, te fasz.
Egyébként mesélj, mi a helyes vasalódeszka - elhelyezés úszásoktatáshoz! Kiüríteni a nappalit?

midnight coder 2020.06.15. 10:52:56

@belagezapista: Ja, a gonosz Patás alatt nõtt a lemaradásunk a szomszédokhoz képest, bezzeg a remek liberrált Fletóék alatt úgy kilõttünk a szomszédokhoz képest mint a nyílvesszõ!

https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=country:HUN:POL:SVK:CZE&ifdim=world&tstart=1024092000000&tend=1529013600000&hl=hu&dl=hu&ind=false

Ja bocs, nem is...

Bobby Newmark 2020.06.15. 10:56:07

@midnight coder: Pont volt itt ilyen balhé. Fiatal kolléga mémesítette a céges abszurditásokat. Aztán amikor összegyűlt vagy 150, kinyomtatta magának papíron. Valahogy kiderült, mentek körbe a durván lebaszós levelek, meg nyomatták a szentbeszédet... de ki nem rúgták a csókát.

midnight coder 2020.06.15. 10:56:08

@Szelid sunmalac: Egy osztályban nem csak nagyon okos gyerekek vannak. És mondjuk ekkortájt én is estem egyszer-kétszer akkorát mint az ólajtó, és csak a mázlimnak volt köszönhetõ, hogy nem csaptam szét magam.

midnight coder 2020.06.15. 10:57:02

@Bobby Newmark: És mi lett volna, ha a dolog körbemegy mondjuk a fészbúkon ?

G. Nagy László 2020.06.15. 10:57:35

@mama gyökér: Köszönöm a javítást. Csúnya baki. Ráadásul két helyen is... Kínos.

Bobby Newmark 2020.06.15. 11:04:13

@midnight coder: Na az mondjuk jó kérdés. Olyan tényleg nem történt.

2020.06.15. 11:20:06

@midnight coder:
Nyilván nem neked írtam, neked felesleges. A bloggazdának 3-szor akkora IQ-ja lehet, mint neked, mégis érzelmi alapon, mert a kormánypárt néha odamondogat az általa baloldalinak nevezett liberális, jogvédő mozgalmaknak, a kommunista-feudális gazdaságpolitikája ellenére is őket támogatja.

Egyébként hogy jönnek ide Fletóék?

2020.06.15. 11:29:27

@Walter_Dornberger:
1. Honnan tudod, hogy nem csinált olyat is?
2. És nem is a hatalmat figurázta ki a tanár. Az, hogy távolról kell tanítani, miért zárná ki adott esetben a lazaságot, ami mindenkinek kicsivel jobbá teszi a helyzetet?

Az meg, hogy mi humoros és mi idétlenkedés, ízlés kérdése. Ha megnézel egy TV-s kabarét, szinte biztos, hogy lesz olyan jelenet, amit idétlenkedésnek, és lesz olyan, amit humorosnak fogsz találni, annak ellenére, hogy az egészet profi humoristák csinálják.

2020.06.15. 11:39:10

@kárárámaispj:
Nagyon beteg, amit művelsz. Ez már a ne menjen senki az utcára kategória, hiszen elüthet a villamos. Ugyanezen elv alapján nézik az embereket totálisan hülyének életkortól függetlenül, mindenkinek fogni kell a kezét, nehogy hülyeséget csináljon, így persze nem csoda, hogy mire felnőnek a gyerekek, totálisan önállótlanokká válnak. Ugyanezen elv miatt büntetnek meg, ha 500 méternél beljebb úszol a Balatonban, ugyanezen elv mentén mentik meg azokat, akik hitel miatt bajba kerülnek és inkább tiltják be a devizahitelezést, stb., stb. És persze ez öngerjesztő folyamat, ha önállótlan hülyének nézünk mindenkit, akkor az is lesz a legtöbb ember.

midnight coder 2020.06.15. 11:46:40

@belagezapista: Fletóék úgy jönnek ide, hogy õk azok akik kis hazánkban magukat a liberális, demokrata, antiilliberális alternatívának határozzák meg (illetve nyilván vannak még, akik szintén ezt állítják magukról, de ezek közül nekik van mérhetõ támogatása).

Amúgy ha már IQ, magyarázd már el nekem mint agyhalottnak, hogy miért is jó az amikor valaki olyan kijelentéseket tesz, ami kb. 2 perc guglizással grafikonok segítségével cáfolható ? És nem te vagy az elsõ ilyen... Orbánék csinálhatták volna ezt az egészet sokkal jobban, és fõleg sokkal tisztességesebben, de ha megnézed a grafikont azt láthatod, hogy a környezõ országok nem Orbánék alatt húztak el mellettünk, hanem az utolsó két szoci ciklusban. Orbán az illiberrált politikájával kb. pont annyira csinálja szarul mint a környéken bárki más.

midnight coder 2020.06.15. 11:48:25

@belagezapista: Az egész európai civilizáció arról szól, hogy hülyének tekintünk mindenkit, és a hülyék hóna alá nyúlunk. Akkor most Európába tartunk vagy nem ?

konrada 2020.06.15. 11:49:42

@belagezapista:
...ó te szegény!
Azért neked is elég jól kifejlett üldözési mániád van.
...gondolom, miután ezeket a nagy igazságokat leírtad, most ott rettegsz, hogy mikor jön érted a fekete autó!;))

konrada 2020.06.15. 12:40:25

@belagezapista: "Még mindig nem érted az autokrata-féldiktatórikus rendszerek működési elveit. Az a gesztus, ha megteszik, az a tekintéllyelvű rendszer logikáját ásná alá. Abba nem fér bele sem humor, sem lazaság, de ami különösen nem fér bele az az, hogy a visszavonjanak egy példát statuálást, amelyet egy helyi elmebeteg vezető követett el."

Valóban:
"Nyilván az egybites gondolkodásmódban csak totális diktatúra és totális anarchia létezik. "

...miközben a valóság:
"A minisztérium Sajtó- és Kommunikációs főosztálya azt írta, „a tárca egyértelmű túlkapásként értékeli a tankerületi igazgató eljárását”. Hozzátették, „tekintettel arra, hogy az érintett tankerületi igazgató több szakmai hibát is vétett az utóbbi időszakban, lemondását el fogjuk fogadni”."

...de az egybites gondolkodásba csak annyi fér bele, ami az első idézetben van!;))

;-p

G. Nagy László 2020.06.15. 13:09:18

@konrada:

„a tárca egyértelmű túlkapásként értékeli a tankerületi igazgató eljárását”. Hozzátették, „tekintettel arra, hogy az érintett tankerületi igazgató több szakmai hibát is vétett az utóbbi időszakban, lemondását el fogjuk fogadni”.

Hála az égnek, hogy működik a józanság. De tegyük hozzá: ehhez az kellett, hogy beinduljon a hírverés az ügy körül. Az elmúlt hetek során senki sem foglalt állást sem a KK, sem a minisztérium részéről, pedig már két hónapja szívatták a tanárt. Ezzel együtt is: a kormányzatban legalább van annyi, hogy - ha késve is - , helyére teszi a dolgokat. Jó lenne ugyanezt az attitűdöt látni a közélet valamennyi szereplője kapcsán.

mgdé 2020.06.15. 13:17:03

@konrada:

Nagy-nagy igazságod vagyon. Már csak egy kérdés maradt:

A tankerületi igazgató intézkedése nyilvánosságra jutása után ugye-ugye rögtön az volt az első kommented, hogy a tisztelt tankerületi igazgató úr mondjon már le, mert amit tett, az szakmai hiba + hülyeség.

(Vagy akkor még más irányú volt a passzát a táborban? :D)

:P

axolotl77 2020.06.15. 13:18:03

@Walter_Dornberger: És mivel a tanár hülyéskedett, ezért emberi és szakmai mivoltában is alázzuk meg. Már értem a wehrmachtos profilképet.

szemet 2020.06.15. 13:22:41

@Bobby Newmark: Erre vannak ilyen metodológiák, amit szerencsés esetben nem a saját károdon tanulsz meg, nemde?

Mondjuk mielőtt leírsz valamit végig gondolod a hatását, ha: minden kollégád olvasná, ha a HR olvasná, ha a konkurens vállalat olvasná vagy ha a nyilvánosság olvasná

Aztán persze ott vannak a hülyék, akik nem értik az internetes média működését: gondolom azt hiszik ha valamit kiírnak twitterre az olyan mintha csak a haveroknak mondanák a kocsmában.

Szomszéd postban volt kommentfolyam rasszistán twittelő szakácsról - médiatechnikailag ez nem privát vicceskedés a haverokkal, hanem inkább olyan ez mint ha negyed oldalas hirdetést venne rá a New York (és az összes többi város) Timesban: 40 éve is bedarálták volna ha ezt teszi -talán nem is az ingerküszöb változott ezzel szemben hanem csak a média megértése tűnt el...

2020.06.15. 13:28:40

@konrada: ja, hetekkel később, amikor már országos botrány lett a dologból.

konrada 2020.06.15. 14:18:16

@mgdé:
Sajnálattal kell közölnöm veled: a te egyéni problémád az, hogy közlik veled, miről mit kell megírnod.

...én szabad ember vagyok, arról és azt írok, amit akarok. (Legfeljebb a "jótündér"-ek letiltanak emiatt a blogaikból*.;)
Ez esetben is csak azért írtam, mert az előzmény olyan félelmeit írta ki, amit úgy gondoltam, orvosolni kellene, nehogy összecsinálja magát a saját bátorságáról!;))

*..és nem azért, mert trágárkodok, személyeskedek - az arrafelé a normális! ...de ellent merek mondani, azt meg már nem!;))

konrada 2020.06.15. 14:20:46

@Eugene Horse:
...gondolom ez is hozzájárult, mert hogy a f.szkalap tanfelügyelő nem jelentette fel önmagát, kellett ehhez az is, hogy kiderüljön egy idő után...

axolotl77 2020.06.15. 14:33:54

@MAXVAL bircaman közíró: "Ballib messiás." Elég beteg gondolatmenet, ennyire mindenbe a politikát belelátni.
De neked lehet, hogy elnézzük - az ismert okokból kifolyólag.

kárárámaispj 2020.06.15. 15:07:56

@: Na idefigyelj apám.
Nálam senki nincs jobban a gyerekek túlféltése ellen.
Ahhoz viszont egy elbaszott baromnak kell lenni, hogy egy nyeklő nyakló szar vasalódeszkán bohóckodjon valaki tanítás címszóval. Ráadásul úgy, hogy az osztálya meg nekiáll aztán utánozza.
Az egész nyomorult osztálya meg tudja csinálni a 25 db négyütemű fekvőtámaszt? Lebegőülést? Gyertyát? Spárgát? Majd ha igen, akkor esetleg poénkodjon az idiótája.
A kutya nem kérte, hogy vicces videót csináljon, talán azért kapja a fizetését, hogy tanítson.
A rohadt életbe, hát mit nem lehet ezen megérteni? Mi lesz a következő? Biológiaoktatás címen dugni fognak egyet a kanapén? Vagy robbanóanyagot gyártanak kémiaórán?

Ja, és ugye a legszebb, hogy most annyira vágysz önálló és tudatos emberekre, akiknek nem kellenek a szabályok, amikor a ferdefejű idióta hősötök épp 30as sebkorlátot akar, mert az apja is annyira életképtelen idióta volt, hogy elütötték.

birkamenet 2020.06.15. 15:19:21

@midnight coder: "Birkuci, fogd már fel, hogy gyerekekről beszélünk, nem felnőttekről."

Na ez sem igaz, mert a ti fidióta utolsó sztyeppi maradványok még egy gyerek értelmi képességével se rendelkeztek. A videó ugyani nem a gyerekekről szól, hanem rólatok.

Ti még mindig itt nyomjátok azt a 30.as IQ-t, mert még mindig nem fogtátok fel, hogy EZ A VIDEÓ EGY HUMORESZK!

Persze tudjuk, hogy a fidióta tábor a funkcionális analfabéták gyüjtőhelye,, na de ennyire???

Ti tényleg azok a seghülyék vagytok, akik a videót látván elmentek beszerezni az úszás (idézet:) "KELLÉKEIT": az action film pólót, a pamutzoknit, a nylonzacskót a fejre, a napszemüveget, a chipset meg a dobozos sört? Csak a vasaló deszkát nem, mert arról lehet hogy majd leesik a gyerek - még jó hogy ilyen penge agyatok van, hogy egyből rájöttetek, hogy valami nem stimmel a "tananyagban"(sic!)

Te jó ég, nektek tényleg van választójogotok ennyi ésszel??

Amúgy meg a gyerekeket ne féltsd két okból sem:

1. már 3-4 évesen önmaguk meg tudják ítélni a KÖZTÉRI játszótereken, hogy mire tudnak felmászni, miben tudnak kapaszkodni, miröl nem esnek le - ami meg nem megy, azt meg nem erőltetik.
2. 8-9 évesen meg már van az agyuk olyan fejlett, hogy amikor megnézik ezt a videót, akkor halálra röhögik magukat, mert jó volt a mutatvány!

Persze a fenti fejlettségi szint eléréséhez a fidessbirka búvalbaszott tábornak esélyük sincs felzárkózni. Rátok aztán tényleg veszélyes a humorvideó,. a kabaré, az irodalom összes szarkasztikus alkotása és persze a járda is. Mert ott is megbotolhat a gyereketek és a lábát törheti, tehát azt is azonnal be kell tiltani és megbüntetni.

midnight coder 2020.06.15. 15:31:09

@birkamenet: Birkuci, ha ezt levetíted egy 12 éves gyereknek, már poénból is megcsinálja, és továbbküldi a szelfit az osztálytársaknak. És a gyerekeknek máshol húzódik a határ a veszélyes és a biztonságos között mint a felnõtteknek.

birkamenet 2020.06.15. 15:33:18

@kárárámaispj: "Nálam senki nincs jobban a gyerekek túlféltése ellen."

Te egy búvalbaszott funkcionális analfabéta vagy aki még egy 4 perces humoros videót se képes felfogni még kétnapi tartalmi felvilágosítás után sem.

Ha meg gyerekekről van szó, akkor meg az az elméletem, hogy ebben az országban azért születik már 10 éve rendre 10%-kal kevesebb gyerek mint a ballibsik alatt, mert ez a búvalbaszott kétharmados birkatábor a világon semmiben nem talál örömet, se nőben, se humorban, se semmiben, csak orbánban és az ő epehányásaiban. Aztán csoda hogy kétharmadnyi búvalbaszott vezérbuzi országában nincs már se szex, se család, se gyerek, csak a nemzet kihalása?

birkamenet 2020.06.15. 15:47:47

@midnight coder:

a csökött szellemi képességűeknek nem kell videó, hogy ártsanak maguknak, ha akarnak.
Ezt egy fidess birka tudja a legjobban önmagáról, még sem áll le arról, hogy felszopjon tolvajokat, csalókat, nemzethalál hozókat, akik csak maguknak nem ártanak de azon kívül az egész társadalomnak.

Kezdjetek el tehát inkább magatokon aggódni, mint a 80 cm-es szédítő(!) magasságban megbillenő akrobata önjelölteken. Egy kézimecssen nagyobb ütésket kap a test, mint egy vasalódeszkán megbillenve földet fogni.

prolee 2020.06.15. 16:25:01

@szajberpiraty: Hát ez az! Félhülye lurkóknak ilyen ötleteket adni legalább annyira gáz, mint a tanár csuklóztatása.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.15. 16:56:40

ez a tesitanar sort ajanlott frissitonek es az oktatas vegen ivott is. persze, vicc volt.

vs

" ha elhangzik egy poén, társul valami kis hülyeség a tananyag mellé, akkor sokkal könnyebben, sokkal hatékonyabban meg tudják tanulni a leckét, és sokkal jobban meg is marad az információ. Meg hát nem klassz, hogy úgy tanulunk, hogy közben nagyokat nevetünk?

[...] humorérzék, a szellemesség, a könnyed játékosság ne jelent volna meg, mint alapvető oktatói készség, elvárt karizma-elem

[...] a legjobb alkalmakat arra, hogy a KK világgá kürtölje alkalmasságát, modernségét, helyes moralitását"

kárárámaispj 2020.06.15. 17:04:54

@birkamenet: Tehát akkor számodra ez a humor. Igen fejlett vagy :D

mgdé 2020.06.15. 17:09:57

@konrada:

Csodák-csodájára, a hsz nem_zárójeles részére valahogy elmaradt a válaszadás. Pedig az lehetett volna tényszerű. Ami viszont jött, az inkább csak terelés, maszatolás. :D (De ha már: jótündér ír még Lucianóról, Genoveseről és a többi maffiózóról?)

kárárámaispj 2020.06.15. 17:11:00

@birkamenet: "Egy kézimecssen nagyobb ütésket kap a test, mint egy vasalódeszkán megbillenve földet fogni."
Figyelj ide, te tornából felmentett humorzsák!
Életedben semmilyen szeren nem tornásztál, akkor ne ugassál már bele mindenbe. 80 centiről lehet akkorát esni, hogy többet nem állsz fel. Főleg akkor, ha egy lakásban vagy, ahol sarkok meg berendezési tárgyak vannak. Baszod, a vasalódeszkát nem arra találták ki, hogy hülye emberek azon sportoljanak. Humoreszk bazmeg. Soha nagyobb poént ne lássál.

Ja, nem te, meg az élhetetlen nevű másik kretén érveltetek két hete még arról, hogy 10 éves gyereket nem lehet otthon hagyni egyedül egy pillanatra sem, mert felgyújt és elpusztít mindent?

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2020.06.15. 17:18:18

@axolotl77: Azt hiszed, érted??? Nem értesz te semmit! (a kép egy olyan tábornokról készült, akitől még Hitler is bocsánatot kért, és a háború után a Bell Helicopters Inc. alelnöki székéig vitte. Mérnök és tudós volt, pont ezért utálták annyian, a karrieristák és a fafejű nácik közül.)
A tanár úrnak meg tanítani kellett volna, nem idétlenkedni. Pont úgy ahogy például a feleségem is minden nap küldte a gyerekeknek a feladatokat, segítette őket. (Ő gyógypedagógus, és hidd el ez igen nehéz műfaj.) úgy gondolom, hogy inkább tennie kellett volna a dolgát és nem idétlenkedni.

bölcsbagoly 2020.06.15. 17:26:30

@kárárámaispj: mivel a makói tornatanár megrögzött fideszkormány kritikus s ezt nagydobra is verte, a falka nekiállt védeni a marhaságát , szokás szerint, ahogy az "mentőstiszt" hazugságait is!

Rodney_2 2020.06.15. 17:28:03

@birkamenet: Te az emberiség legócskább genetikai hulladéka vagy. Remélem nincsen gyereked és veled ki is hal az evolúció eme undorító zsákutcája. Ha mégis lenne gyereked, akkor tanítsad úszni egy átlagos minőségű vasalódeszkán, azzal meg is oldottad ezt a kérdést.

bölcsbagoly 2020.06.15. 17:35:16

@kárárámaispj: Ez a banda az iskolát gyermekmegőrző és szórakoztató intézménynek tekinti, ahol a tanulóknak csak jogaik vannak, kötelességekről (pl. tanulás, viselkedés) nem is akarnak hallani! Ezért értetlenkednek, hogy miért nem tekintjük a tanár idétlenkedését helyénvalónak, tanítás helyett! Hiszen szórakoztatni akart, ugyebár.

bölcsbagoly 2020.06.15. 17:43:42

Igen, G.Nagy "elvtárs", a tanítás nem vicc, hanem munka, ahogy a tanulás is. Csak ti ezt a fogalmat vagy nem ismeritek, vagy pejoratívnak tartjátok. Persze, ha egyben hobbi is, akkor még élvezetes is lehet, ahogy fúrás-faragás, kapálás, faápolás, stb, stb. A ti hobbitok a hülyülés és a hülyítés, persze, hogy élvezitek, pláne az utóbbit.
S mégis milyen kézben kellene legyen a közoktatás szerinted? Hogyan valósulhatnak meg a mindenki által hozzáférhető és egyenlő mértékű képzés? Mitől érzitek ti ballibák, hogy mindenhez értettek, jobban mint az abban tevékenykedő szakképzettek? Csak azt ne állítsd már, hogy a kormányzáshoz is, mivel azt évtizedek negatív példái fényesen cáfolják!

Ad Dio 2020.06.15. 17:58:04

Én foglalkozok gyerekekkel. Önkéntesként. És bizony baromira sokat agyalunk azon, hogy mi és hogyan elfogadható még. Az a bizonyos "folyadékbevitel" az számomra gy szülőként mint pedagógusként a nem elfogadható kategóriába tartozik. első sorban azért, mert a film 18 év alattiaknak készül, akiket az alkoholra nem igazán kellene ránevelni. tudom'tudom: maguktól is isznak, de vajon ezzel az erővel a dohányzásra is lehet őket biztatni?

Francokat. A tanerő tultolta a jópofizást. Szálljon kicsit magába és legközelebb növesszen agyat mielőtt vicceskedni kezd.

Ez az egyik oldal.

A másik oldal a tankerület meg az iskola. Tényleg akkora kapitális bűn ez amit a tanerő megtett? Tényleg bele kell szállni a hatalom teljes szigorával? Tényleg be kell csicskítani?

Francokat. Az a baromarcu idióta aki ilyet csinál, jobb ha lemond és elkotródik. Semmi szükség rá.

Na. Kb. ennyi az ügy.

G. Nagy László 2020.06.15. 18:07:27

@bölcsbagoly:

Nem csak szánalmasan szomorú és sivár a világképed, de még csak nem is tájékozódsz, csak vagdalkozol. Engem a legtöbben azért basztatnak a saját blogomon, mert vállaltan Fidesz-szimpatizáns vagyok. Pont azért zavar az ilyen idiótaság is, amit a helyi tankerület vezetője csinált, mert lejáratja a teljes magyar oktatáspolitikát, s magát a kormányt is.

Döbbenetes ez a szűklátókörűség, amely a szavaidból árad. A világ fekete vagy fehér - sehol, semmi átmenet. És közben bölcsbagolynak hívod magad. Szégyen.

G. Nagy László 2020.06.15. 18:13:39

@Ad Dio: Nagyjából hasonlóan látom de a két hiba korántsem azonos súlyú. Az egyik egy túl laza poén - mindannyiunkkal megtörtént már. A másik egy mélységesen romlott és sötét lélek módszeres szemétkedése. Az egyik az életről szól, a másik a halál kultúrája.

bölcsbagoly 2020.06.15. 18:17:20

@G. Nagy László: nem érdekel, hogy ballib oldalról mivel vádolnak, én és most a blogodon levő aktuális cikkeben írtakat kommentálom. Fél évszázados tanítási/oktatási tapasztalattal a hátam mögött! Mellébeszélsz s semmivel sem cáfolod az általam állítottakat. Aki lejáratja az oktatáspolitikát s az online oktatási módot, az pont a makói tanár volt s ti őt véditek az ellen, aki ezt nem hajlandó megtapsolni! Na ez a szégyen! Elegem van a bölcsésztempótokból s a világot fejen állva nézésetekből!!

G. Nagy László 2020.06.15. 18:28:48

@bölcsbagoly:

"S mégis milyen kézben kellene legyen a közoktatás szerinted?"

Tényleg nem figyelsz. Még arra sem, amit leírsz. Baszki, ha közoktatás, akkor mindenképpen valamiféle központi hatalom kezében van, ami magában hordozza az effajta primitív hatalmaskodást. A posztban világosan fogalmazok: piaci alapú iskolarendszerről beszélek.

"Hogyan valósulhatnak meg a mindenki által hozzáférhető és egyenlő mértékű képzés?"

És hogyan valósulhat meg mindenki által hozzáférhető és egyenlő mértékű egészség, gazdagság, szex, intelligencia és boldogság? Sehogy, baszki. Dédelgethetsz szocialista-kommunista ábrándokat, de amit írsz, az még az állami oktatáson belül sem működik. És nem is kívánatos. Egy tisztességes és szabad világban ezerféle oktatási szisztéma megjelenhet a Waldorftól a katonás szigorral működőig. És mindenki (a pénztárcájához mérten) szabadon választhat. Nem látok olyan utat, mely ennél nagyobb társadalmi elégedettséget hozhatna.

G. Nagy László 2020.06.15. 18:35:15

@bölcsbagoly:

"Fél évszázados tanítási/oktatási tapasztalattal a hátam mögött!"

Erre én nem hivatkoznék. Negyven éve focizom és még mindig baromi béna vagyok.

"Mellébeszélsz s semmivel sem cáfolod az általam állítottakat."

Mire vársz cáfolatot?

"Aki lejáratja az oktatáspolitikát s az online oktatási módot, az pont a makói tanár volt s ti őt véditek az ellen, aki ezt nem hajlandó megtapsolni! "

Nem kell megtapsolni, mert egy béna és gyermeteg ökörködés volt, max Sas Józsi szintjén. De bántani sem kell érte. Egy béna humorizálás nem bűn. Egy senkinek sem ártó ember meghurcolása viszont súlyos vétek. Időközben a kormány és a KK vezetője is kihátrált a baromarcú tankerület-igazgató mögül. Halleluja!

bölcsbagoly 2020.06.15. 18:45:14

A piaci alapú oktatás az nem közoktatás! Ha nem vagy tisztában a fogalmakkal, akkor maradj a könyveid írásánál s néphülyítésnél! Nem , nem jelenhet meg ezerféle oktatási forma, mert az csak egy lecsó rendszert okoz! A Waldorfot és társait amúgy, a deviáns viselkedésű gyerekek számára hozták létre gyógypedagógus alapítóik!
Az nem kommunizmus ha mindenki számára ingyenes és egyenlő esélyeket biztosító oktatási rendszert működtet az állam! Csak a ti hülye fejetekben van ez másként! A putrilakókat és hasonszőrű társaikat még az ingyenes, de számukra rengeteg anyagi előnyt biztosító rendszer sem tudja az iskolába csődíteni s tanulásra késztetni, hát még ha fizetni is kellene az iskolába járhatásért! Teljesen elvan szállva az olvtárs!
Az alternatív rendszerű oktatásban jól elvannak a tanulók akár 12 éven is át, mint a befőtt a spájzban, csak utána javarészt képtelenek beilleszkedni a külvilágba! Az alapítványi iskolákban meg jópénzért van az a poroszos oktatás, amit 40 év óta tűzzel-.vasal irtanak a hozzád hasonszőrű széplelkek. S akkor még az elit gimnáziumokról nem is beszéltünk.
Arról dumálj amihez értesz is!

bölcsbagoly 2020.06.15. 18:51:18

@G. Nagy László: szép hülye hasonlataid vannak! A félévszázados tanári/oktatói munka mögött szakmai tudás és tapasztalat van, a focizgatásod meg csak szórakozás, felelősség nélkül.
Tévedés, a makói tanár online oktatási tanóra keretében marháskodott! Ha szabadidejében teszi, nem probléma, egy a sok közül. DE biológia órán sem nyuvaszthatott és boncolhatott volna kutyát/macskát, csirkét ,stb. a tanár, vagy kémia órán sem mutathatta volna be marhulva, hogy hogy kell műtrágyából + stb. bombát csinálni! Capisci?

G. Nagy László 2020.06.15. 19:02:00

@bölcsbagoly:

"A piaci alapú oktatás az nem közoktatás!"

Bölcs barátom, pontosan ezt írtam én is. Nem vagyok híve a közoktatásnak, ezzel szemben a piaci alapút nagyon is támogatnám.

"Arról dumálj amihez értesz is!"

Nem tudom, szereted-e a fagylaltot. Ha igen biztosan elnyalsz néha egy-egy gombóccal. Szükséged van-e cukrász végzettségre ahhoz, hogy eldöntsd: ízlik-e a csoki és a pisztácia? Jómagam - gyerekeim révén - a fogyasztót képviselem, s hidd el, boldog lennék, ha a lecsó rendszerből lehetne válogatni. (Még a fantáziádat sem kell különösebben megmozgatnod, gondolj csak a nyelvtanulásra. Mindenki úgy készül fel egy nyelvvizsgára, ahogy csak akar. Járhatsz magántanárhoz, csoportba, állami iskolába, tanulhatsz egyedül, szótárból, netről. Senki sem akarja centralizálni a nyelvtanulás módszertanát, elég, ha a vizsgakövetelmények azonosak.)

Egyébiránt közgazdász a végzettségem. Hitem szerint van némi rálátásom a piaci folyamatokra. (Ha már csakis a diplomának hiszel...)

bölcsbagoly 2020.06.15. 19:14:11

@G. Nagy László: Megint sántít a hasionlatod! Egy az érzékelés általi véleménymondás, s más a tapasztalat alapú egy rendszerről! A nyelvtanulás nem közoktatási szükséglet, az tanuljon nyelveket akiben erre késztetés van (hasonlóan a művészeti képzéshez) vagy szüksége van rájuk, ellentétben az általános műveltségi és szaktantárgyakkal, amelyekre mindenkinek szüksége lehet felnőtt élete során. Az hogy te meg a magadfélék megengedhetik maguknak az elitképzésben való részvételt, jópénzért, azt nem kellene általánosítanod.
Mindig rüheltem a pályaelhagyókat, mivel potyára elfoglalták valaki rá érdemesebbnek a helyét.
Amúgy, túlkínálat van bölcsészekből, "társadalom tudósokból", jogászokból és közgazdászokból is. Bár még a selejtjük is eljuthat egyetemi katedráig, vagy más zsíros állásig.

2020.06.15. 19:19:41

@G. Nagy László:
Egyben élvezetes és fájdalmas olvasni, ahogy olyannal vitatkozol (régi Fideszes kommentelő), aki épp azt testesíti meg gondolkodásmódban, ami miatt rossz a Fideszes oktatáspolitika, és ami épp az általad elvileg preferált szabad gondolkodást igyekszik kiölni a jövő generációjából, szerencsére nagyobb részt sikertelenül. És te közben annak szurkolsz, hogy mindezt ne tarkítsák botrányok, mert szurkolsz ezen oktatáspolitika sikerének. Bölcsbagoly akár Kásler is lehetne, ha orvos lenne, és nem tanár, de Hofmann Rózsa vagy Palkovics is. Hol vannak ők Pokornitól, aki még azt az elvet vallotta, hogy elsősorban gondolkodást és problémamegoldást kellene tanítani a gyerekeknek, és nem lexikonokat, meg azt, hogy mindent vegyenek komolyan, feltétlenül tiszteljék a tanáraikat, és kuss a nevük. És itt most nem a hibákkal van a gond, hanem az alapelvekkel, mivel az egész központosítás, állami kézbe vétel, a tanterv módosítások, a modern oktatási módszerekhez való negartív hozzáállás, a tekintélyelv, mind-mind arról szólnak, hogy alattvalókat, és ne pedig szuverén állampolgárokat képezzünk. Értem én, hogy a Fidesznek szurkolsz, mert te is bevándorlóellenes vagy, rasszista, homofób, antifeminista, stb., stb., de épp az oktatáspolitika egy olyan terület, ahol ha sikerre viszik, amit akarnak, az 180 fokban ellenkezőjét jelenti annak, amit a szabad gondolkodásról leírsz ebben a blogodban. De még ebben is inkább szurkolsz nekik, mert inkább ez, mint hogy az általad lenézett nyugati liberalizmus, amitől majd biztosan megvéd minket az Orbán kormány...

További sok szerencsét a liberalizmus totális szembeköpésében!

2020.06.15. 19:22:03

@bölcsbagoly:
2020-ban az általános műveltség része, hogy meg tudj szólalni angolul, és el tudj olvasni egy angol nyelvű cikket. Már ha pusztán abból indulunk ki, hogy nálad csak a műveltség számít, egyébként lehetsz buta, mint a segg.

szobatars 2020.06.15. 19:25:00

A kommenteket olvasva igazat kell adnom a Monty Python tagjainak:
"Úgy tűnik, hogy a szaglás és az ízlelés elvesztése mellett a humorérzék elvesztését is fel kellene venni a Covid-19 tünetei közé."

G. Nagy László 2020.06.15. 19:28:14

"A nyelvtanulás nem közoktatási szükséglet, az tanuljon nyelveket akiben erre késztetés van (hasonlóan a művészeti képzéshez) vagy szüksége van rájuk, ellentétben az általános műveltségi és szaktantárgyakkal, amelyekre mindenkinek szüksége lehet felnőtt élete során."

Ugye csak viccelsz? Általános műveltségi és szaktantárgyak? Miről beszélsz, ember?

Én már attól boldog volnék, ha a 6-10 éves korosztály megtanulna írni, olvasni, számolni. RÖGTÖN ezután az angol nyelvet említeném, mint legfontosabbat, illetve a sportot, a kommunikációt és az etikát.

Minden egyéb - általános műveltség és pláne szaktantárgyak - legyen abszolút fakultatív! Tényleg azért bűn rossz a magyar oktatás, mert sokan hozzád hasonlóan látják a szakmát, s nemhogy a pedagógus személyének szükséges alaptalentumaival nincsenek tisztában, de még az oktatás alapvető céljával sem. Olvasom a hatodikos fiam történelemkönyvét és a fejemet fogom, hogy ezt a szép és tanulságos tantárgyat hogy lehet ilyen ócskán tanítani. Ez a poroszos, akadémikus megközelítés csak egyre jó: elidegeníti a gyerekeket a tudástól.

A posztbéli tornatanár legalább a lényeget célozza: kapcsolódni a diákhoz. Ebből tud épülni valami. A távolságtartó, karót nyelt, humortalan tanítás semmit nem ér. Lehet a tanár szakmailag felkészült, ha nincs benne humor, kedvesség és emberség - szart se ér a felkészültsége.

G. Nagy László 2020.06.15. 19:35:51

@Zabalint:

"Hol vannak ők Pokornitól, aki még azt az elvet vallotta, hogy elsősorban gondolkodást és problémamegoldást kellene tanítani a gyerekeknek, és nem lexikonokat, meg azt, hogy mindent vegyenek komolyan, feltétlenül tiszteljék a tanáraikat, és kuss a nevük. És itt most nem a hibákkal van a gond, hanem az alapelvekkel, mivel az egész központosítás, állami kézbe vétel, a tanterv módosítások, a modern oktatási módszerekhez való negartív hozzáállás, a tekintélyelv, mind-mind arról szólnak, hogy alattvalókat, és ne pedig szuverén állampolgárokat képezzünk."

Pontosan tudod, hogy ugyanígy látom én is.

"És te közben annak szurkolsz, hogy mindezt ne tarkítsák botrányok, mert szurkolsz ezen oktatáspolitika sikerének."

Baszki, értelmezed azt, amit leírsz? Épp egy olyan poszt alatt vitatkozunk, ami ezt a világot fikázza, s melyet ötezren olvastak eddig. Pontosan azt akarom, hogy legyen botrány abból, ami botrányos. Pont annak drukkolok, hogy a Fidesz tanuljon a hibájából és javítson a leggyengébb pontján, az oktatáspolitikáján.

G. Nagy László 2020.06.15. 19:36:59

@szobatars: Maximálisan egyetértek. (Pont öt perce olvastam :))

BéLóg 2020.06.15. 19:45:41

Szeretnék indítani egy petíciót, hogy a kiskorúak ne csak a TORNAÓRÁN hidratálhassanak ALKOHOLLAL, hanem bárhol és bármikor. Hiszen EZT mutatta be a tanárúr a HIVATALOS iskolai TANÓRÁN a munkáltatója eszközeivel és hálózatán.
Egyébiránt pedig kellene gyűjtést rendezni a kis Gizikének, aki KOMOLYAN vette a tesióra anyagát és megpróbálta azt a SAJÁT vasalódeszkájukon utána csinálni. Három fogát kell pótolni és a gerincműtét se lesz olcsó.

Amellett azt a hülye tanfelügyelőt jogos volt kirúgni, mert a KLIK (igen, A klik) figyelmeztette, hogy tökre ROSSZUL kezeli az ügyet és másképp kéne lerendezni. De annyi esze már nem volt, hogy ezt megfogadja.

bölcsbagoly 2020.06.15. 19:52:16

@Zabalint: az angolok számára, vagy az ide látogató külföldiek részéről ez miért nem elvárható magyarul? Teljesen bele vagytok bolondulva az angolba s kisebbségi komplexumaitok vannak! Beszélek, publikálok angolul, de csak mert szükségem van rá a szakmámban, de akinek nincs?
S aki nem tud, az boldogul fordító programok, sőt gépek révén annyira amennyire turistaként rá van utalva.

bölcsbagoly 2020.06.15. 19:55:13

@BéLóg: szerintem meg jól kezelte a dolgot, mert a főnök utasítását nem kommentálni, hanem végrehajtani szükséges! A KK illetékese meg beszart a ballib letámadás miatt! Na őt kell kirúgni!

bölcsbagoly 2020.06.15. 20:08:28

@G. Nagy László: miért lenne a legfontosabb az angol? Hogy hetyegni tudjon valaki külföldön vagy angolul nézze eredetiben a filmeket/videókat, hiszen rüheli a s magyar szinkront? Akinek a magyar az anyanyelve, az azt beszélje minél tökéletesebben, s lehetőleg ne rontsa felvágásból angol szavakkal!
Ja, minek a természettudományi tantárgyak, minek lexikális tudás, csak angol hablattyal legyen tele az agy! Normális vagy te? Szerinted mégis hogy kellene tanulni másként, ha nem az u.n poroszos módszerrel: megérteni> bevésni>begyakorolni helyett? Ez idegélettani alapja a tanulásnak, másként csak morzsák ragadnak meg a memóriában, na ettől ilyen hülye az a réteg is amit képviselsz! Pokornival együtt, Ha nincsenek tények, fogalmak, szabályok, dátumok, képletek, stb. akkor mivel akarsz gondolkodni? Ha nincs lexikális ismeret akkor mit használsz a probléma megoldásra? Tipikus lusta libsi gondolkodásmód, ettől olyan hülyék az ötleteitek is s megvalósíthatatlan utópiák!

bölcsbagoly 2020.06.15. 20:10:02

@szobatars: humorban nem ismerek tréfát! Az online oktatás nem idióta humorizálás színhelye!

G. Nagy László 2020.06.15. 20:32:30

@bölcsbagoly:

Annyira reménytelenül elcseszett a gondolkodásmódod, hogy teljesen értelmetlen a veled való párbeszéd. Ha számodra fontos az oktatás témája - s hiszem, hogy az -, javaslom, olvass megfelelő szakirodalmat. Ajánlom Alfie Kohn Szülők feltétel nélkül, illetve Az elkényeztetett gyerek legendája c. munkáit. Meg fogsz lepődni, hogy milyen keveset tudsz a pedagógia szakterületéről. Tényleg olvass utána, ha egy kicsit is komolyan veszed magad.

Szép estét!

bölcsbagoly 2020.06.15. 20:36:23

@G. Nagy László: te lüke, egész életemet iskolában/egyetemen töltöttem tanulással/tanítással/oktatással, miből gondolod, hogy szükségem van mások agymenéseire? Gyerekem , unokáim vannak s nem is kicsik. Ahogy látom, te sokkal jobban rászorulsz némi ismeretanyagra e téren!

mgdé 2020.06.15. 20:38:24

@bölcsbagoly:

ceausescu Romániájában milyen jellegű volt az oktatás? Bizisten libsi?

Az a sok hülye lett, görög, norvég stb. gyerek minek tanul angolul, ha az felesleges? Az ő szüleik és tanáraik nem tudják ezt?

Pipas 2020.06.15. 20:38:53

@bölcsbagoly: "A nyelvtanulás nem közoktatási szükséglet, az tanuljon nyelveket akiben erre késztetés van"

A lehető legfontosabb, amit a közoktatásnak át kellene adnia az legalább két idegen nyelv alapfokú ismerete, legalább egy társalgási szintű ismerete. Ember! A legfontosabb dologról írtad, hogy nem számít, hogy lehet ilyet mondani?!

El sem akarom hinni, komolyan. A birka meg a wmiki is mond nagyokat, de ezzel behoztál vagy öt éves lemaradást és az élbolyba kerültél!

Pipas 2020.06.15. 20:45:10

@bölcsbagoly: "miért lenne a legfontosabb az angol? Hogy hetyegni tudjon valaki külföldön vagy angolul nézze eredetiben a filmeket/videókat, hiszen rüheli a s magyar szinkront?"

Mert az írott tudás, a könyvek, a weblapok, az ismeretek 95%-a angolul elérhető, a magyarul elérhető meg vagy 0,01%. Mert a világon van cirka 10 millió ember, aki tud magyarul és van vagy négy milliárd sacc per kábé, aki beszél angolul. Mert a terület, ahol magyarul tudnak olyan 300 kilométeres, angolul viszont egész kontinensek beszélnek. Mert az angol a modern világban a lingua franca, amit minden művelt ember beszél.

Ja, és gyermekkorban néhány év alatt elég rendesen meg lehet tanulni, nem kell sem speciális képesség, sem egész életre szóló elhivatottság sem semmiféle misztikus dolog hozzá. És akkor nem kell egész életedben szemlesütve utazgatnod vagy a ksi faludba bújkálnod szégyenedbe.

bölcsbagoly 2020.06.15. 20:47:39

@Pipas: úgy, hogy ez az igazság! Éltem hosszú évekig külföldön, s rövidebb ideig más országokban is. A nyelvtudás csak egy kommunikációs eszköz, nem valódi műveltség vagy tudás!
Ráadásul az emberek nagy részének nincs nyelvérzéki képessége. Nem lehet olyasmit kötelezővé tenni, amiből az emberek jórésze ki van zárva genetikailag/veleszületetten. Ezen az alapon a zenei hallást, énektudást, rajzkészséget vagy a fizikai erőt is kötelezővé tehetnénk.
Neked miért olyan fontos, sőt legfontosabb hogy Mo-on angolul tudj? Mivel lennél kevesebb ha nem tudnál? Ja , mert szükségét érezted, OK, de miért nézed le azokat, akik nem érzik szükségét vagy nincs hozzá meg a képességük?

bölcsbagoly 2020.06.15. 20:55:01

@Pipas: Lehet, hogy a szakmádban így van, de gondolhatnál a több millió emberre akinek nincs így s megvannak kiválóan angol tudás nélkül is. Menj el Közép és Dél-Európa nem turista járta területeire s próbálj meg angolul, kommunikálni velük! Én kipróbáltam ezt Olaszországban a csizma talpán, Spanyolország belsejében, sőt Franciaországban is, hogy a környező szomszédainkról ne is beszéljünk. Mi a fenének kellene jobban szégyelljem magam annál aki idejön és nem tud magyarul? Hány angol anyanyelvű beszél más nyelvet? Túlteng bennetek a kisebbségi komplexusotok.

bölcsbagoly 2020.06.15. 20:58:30

@mgdé: Romániában a nyelvrokonság miatt könnyen tanulnak meg olaszul/spanyolul/franciául.
Görögország a turizmusból él, a norvég rokon nyelv az angollal, a baltiak meg a volt kötelező orosztudást kompenzálják angollal.

mgdé 2020.06.15. 20:59:49

@bölcsbagoly:

"amiből az emberek jórésze ki van zárva genetikailag/veleszületetten"

Azért ezt még teszteld le mondjuk Dagesztánban.
Aki ott nem beszél legalább 2-3-4 nyelvet, az ki sem tud mozdulni abból a völgyből, ahol született. S nem, nem mind csak nyelvjárás, mert elég sok teljesen különböző eredetű néptöredék húzódott meg ott, s őrizte meg úgy-ahogy a nyelvét. A többnyelvű környezet segít a nyelvtanulásban ... Vagy pl. Romániában az a magyar gyerek, aki érthetetlen okból ugyan, de meg akart tanulni románul, genetikailag képtelen volt rá?

G. Nagy László 2020.06.15. 21:02:30

@Pipas: Nem fogod tudni meggyőzni. Pedagógusnak mondja magát, de a legelemibb érvelési technikákkal sem bír. Csaponganak a gondolatai, kisebbségi komplexusról, meg genetikáról, meg kötelező jellegről, meg turistaélményekről mesél. Reménytelen. Egy intelligens ember érvelni igyekezne, s előadni az atomfizika, vagy épp az ógörög irodalom nélkülözhetetlenségét. Ezt hiába várod, én is feladtam.

mgdé 2020.06.15. 21:03:06

@bölcsbagoly:

Finn. Máltai. "Belga".

Amúgy, ha kompenzálja az oroszt akkor már könnyebb megtanulni?
Pusztán a kompenzálás tudata átműti az általad felemlített genetikát? :D

bölcsbagoly 2020.06.15. 21:08:59

@mgdé: szóval szerinted nm léteznek veleszületett képességek? Te minden tehetség birtokában vagy talán? Amúgy a nyelvelsajátítás szenzitív ideje kb. 7 éves korig tart, amikor a kisgyerek könnyen megtanul akár 2-3 nyelven is. Utána már tehetség és környezet dolga. Igen, a többnyelvű környezet segít a kommunikációban, de ez az egyes nyelvek hibás ismeretében nyilvánul meg.
A román nyelv teljesen eltér a magyartól, ergo jól megtanulni nem elég még a tehetség sem, hanem román nyelvi környezetben is kell élni hozzá. Na ez hiányzik Székelyföldön! Ráadásul ott románoknak írt román irodalom-és nyelvtan könyvekből kellene megtanulniuk, társalgás nélkül.

vajdasagi 2020.06.15. 21:11:03

@Walter_Dornberger: De még mennyire hogy humoros és kreatív az a videó. Ha Te azt nem látod viccesnek, akkor magadban keresd a hibát.

bölcsbagoly 2020.06.15. 21:12:17

@mgdé: nem eklatáns példák. Málta a turizmusból él, nem minden flamand tud franciául és fordítva, a finnek meg rá vannak kényszerülve a skandináv "tengerben", hiszen a saját irodalmi nyelvüket (Kalevala) . is a svédek csinálták meg nekik!

szemet 2020.06.15. 21:12:27

@G. Nagy László: "pláne szaktantárgyak - legyen abszolút fakultatív"

Hát mindenkinek más a vesszőparipája. :)

Szerintem itt nagy szükség lenne egyrészt a hétköznapi gyakorlati élet megértésére is: mi van a háztartási szerekben, X sebességgel megy a kocsi - mikor érek célba, környezetvédelem, egézséges életmód, baktériumok/vírusok - antibiotikumok/védőoltás, technika/fizika részén egy adag: "hogyan müködik a ..."

Másrészt még az absztraktabb hétköznapi élethez kevésbé kötődő term. tudományos ismeretek se rosszak, pusztán a középkori babonaságok kinövése miatt:

világegyetem felépítése / kora, evolúció, alapvető episztemológia (honnan tudjuk amit tudunk? milyen bizonyossággal?)

Szabadabb rendszerben minden SZÜLŐ eldönthetné miről tudjon a gyereke és miről nem - de ez szerintem valójában a gyerekek jogainak korlátozása: akiket hülyébb szülőkkel áldott meg a sors, mint a közoktatást formáló fejesek sok mindenről lemaradnának, és a hülyeség újratermelődésének nem szabna korlátot semmi (lehet így sem, de akkor meg se próbálnánk)

vajdasagi 2020.06.15. 21:14:47

@G. Nagy László: A Fidesz azért nem fog javítani "a leggyengébb frontján, az oktatáspolitikán", mert nekik pontosan ez a jó: minél hülyébb a lakosság, annál könnyebb igába hajtani. Hát nézz szét: minden, amit MEG AKAR javítani, azt meg is javítja. Ritka nagy képességekkel rendelkeznek. Csak éppen nem a Haza érdekében cselekszenek. A saját érdekeik viszont teljesülnek. Itt egyszerűen érdekellentét áll fenn a Fidesz és a Haza között. Sajnos nem a Haza áll nyerésre.

bölcsbagoly 2020.06.15. 21:16:02

@vajdasagi: ja, ahogy a stand uposok viccei is (konzerv röhögéssel tálalva!). Csak az online oktatás nem ilyen kreativitást és vicces produkciókat vár elé a pedagógusoktól! Tanuljon a te gyereked ilyen módon úszást s meg látjuk hogy röhögsz majd rajta, ha összetöri magát vagy fuldoklik!

bölcsbagoly 2020.06.15. 21:17:21

@vajdasagi: még jó, hogy te a hülyeségedet Magyar Bálintéknak köszönheted, nemde?

vajdasagi 2020.06.15. 21:19:53

@bölcsbagoly: Azt mondod: "A nyelvtanulás nem közoktatási szükséglet, az tanuljon nyelveket akiben erre késztetés van"

Tévedés, Erre Magyarországnak van szüksége! Minél több idegen nyelvet ismerünk, annál több pénzt tudunk keresni. Ekkor nagyobb adót is fizetünk közvetlenül is (SZJA) meg a fogyasztásunkon keresztül is (ÁFA). És akkor a az ilyen "bölcs" baglyoknak is talán több jut. Adóforintokból juthat nekik több. Azt kétlem, hogy a piacgazdaságból jól meg tud élni, aki azt hiszi, hogy a nyelvtanulás csupán egy hobbi. Szégyellheted magad.

bölcsbagoly 2020.06.15. 21:20:08

@szemet: igen, de ezt az elszállt széplelkek sohasem fogják megérteni, pláne ha hiányos általános műveltséggel is jól fizető állásokat sikerült elfoglalniuk!

bölcsbagoly 2020.06.15. 21:22:16

@vajdasagi: ne csak a turizmusban és egyes más nyelvtudáshoz kötődő szakmákban gondolkozz! A kb. 4,5-5 millió adózó legalább 3/4-ének nincs szüksége nyelvtudásra, hogy elvégezze a munkáját és megkapja érte a fizetését!

bölcsbagoly 2020.06.15. 21:26:05

@vajdasagi: Mit gondolsz, miért tette lehetővé a kormány hogy a 75.000 nyelvvizsga hiányában bent rekedt diplomához hozzáférést biztosít? Mivel rájöttek arra - veletek ellenben - hogy sokkal nagyobb a kára visszatartásnak, mint annak hogy 75.000 szakember azt tudja csinálni amit tanult!

mgdé 2020.06.15. 21:31:53

@bölcsbagoly:

Akkor maradnak a lengyelek és a szlovákok. :P
Meg a pinoy-ok/pinay-ok, pedig nekik minek az angol, a tagalog mellett a spanyol is világnyelv.

Ki mondta, hogy ne használd ki a 7 éves korig tartó időt?
Ha nyelvtant nem is, de - ha szerinted akkor jobb, ám legyen - az idegenül beszéléstől való nem_félésre tőlem akár az óvodákban is rászoktathatod a gyerekeket.

bölcsbagoly 2020.06.15. 21:41:30

@mgdé: a szenzitiv kort az tudja kihasználtatni a gyerekével, aki az anyanyelven kívül más nyelven is beszél vele (főleg a vegyes házasságokban, vagy a külföldön élőknél fordul elő). Kötve hiszem, hogy szüleid nyelvtannal traktáltak volna kisgyerekként! A szenzitiv kornak pont az a sajátossága, hogy szivacsként szívja magába a nyelvtudást. Igen, bölcsődében és óvodában is lehetne, de meg van a veszélye annak, hogy a helytelen akcentust aztán igen nehéz kiirtani.
A lengyel szláv nyelv, ahogy a szlovák is (ami részben a lengyel változata!) s mint ilyen elég könnyen asszimilálja az angolszász nyelveket. A magyar nyelv alapszerkezete, jellege teljesen eltér mind az angolszász, mind a neolatin vagy szláv nyelvekétől.

birkamenet 2020.06.15. 21:43:45

@kárárámaispj: "80 centiről lehet akkorát esni, hogy többet nem állsz fel. Főleg akkor, ha egy lakásban vagy, ahol sarkok meg berendezési tárgyak vannak. Baszod, a vasalódeszkát nem arra találták ki, hogy hülye emberek azon sportoljanak. Humoreszk bazmeg. Soha nagyobb poént ne lássál."

Kegyetlen nagy konkurencia van már két napja a fidess-es funkcionális analfabétáknál, én mégis úgy gondolom, hogy te magasan viszed a "Legagyhalottabb utolsó sztyeppei maradvány" díját.
Öcsém, te lassan három napja nem érted, hogy a tanár poént videót gyártott a sport távoktatásából, ti búvalbaszott fidóták még mindig azon rugóztok, hogy vasalódeszkán 200 métert úszni veszélyes!

Tibelőletek ezek után a világ kétség nélkül kinézi, hogy amikor megnézitek Alfonso poénját, amikor nagy kínnal eltolja az autót a benzinkúthoz, majd ott megtankol - na de nem a kocsiba, hanem a szájába! - és utána már futva tolja az autót - akkor ti agyhalott fidessbirkák legközelebb ti se az autóba tankoltok majd, hanem a szátokba!

Te jó ég, és ebben az országban az ilyen tömegeknek még választójuguk van???!!!!

birkamenet 2020.06.15. 21:52:44

@bölcsbagoly: "A kb. 4,5-5 millió adózó legalább 3/4-ének nincs szüksége nyelvtudásra, hogy elvégezze a munkáját és megkapja érte a fizetését!"

Ezekből lesznek aztán a hozzád hasonló funkcionális analfabéták, akiknek nyelvtudás nélkül esélyük sincs, hogy önmaguktól ismerjenek meg valamit is a világból, nekik a világ megismerésére csak az M1 marad, meg a Kiskegyed, meg a Való világ meg a Konyhafőnök.

Orbánnak pontosan ez a célcsoportja, ez a háromnegyednyi, a világról semimit nem tudó,, egyszavas jelszavakkal manipulálható, az utolsó sztyeppei maradványbirkák szellemi színvonalán leledző magyarok.

bölcsbagoly 2020.06.15. 21:55:07

@birkamenet: hülyegyerek, látom olvasni sem tudsz, csak hülyeségeket írni, mert akkor tudnád, hogy kb. kit támadsz ilyen alpári módon! Neked mi a francnak idegennyelvtudás, koldulni?

kárárámaispj 2020.06.15. 22:06:54

@Zabalint: "2020-ban az általános műveltség része, hogy meg tudj szólalni angolul, és el tudj olvasni egy angol nyelvű cikket."
Höhöhö, te idióta. Aki tud oroszul, spanyolul, olaszul vagy németül az akkor nem művelt?
Ha Goethét vagy Kafkát vagy Gogolt eredetiben olvasgatsz, akkor nem vagy általánosan művelt?

Nem, kisapám. Az van, hogy angolul leginkább a ponyva meg a szenny az ami elérhető, a műveltség az meg valami más. Nehogy azt hidd, hogy te olyan rohadt művelt lettél mert elolvastad a Herripottert..

grafoguru 2020.06.15. 22:13:43

@kárárámaispj:

"Az van, hogy angolul leginkább a ponyva meg a szenny az ami elérhető"

Ezek szerint mégiscsak tudsz angolul, és nyilván olvasod is a neked tetszőket.

Glokta 2020.06.15. 22:14:40

@kárárámaispj: Angolul gyakorlatilag minden információ megtalálható, más nyelveken nem. A Harry Pottert meg épp olvashatod magyarul is...

bölcsbagoly 2020.06.15. 22:19:48

@Glokta: az információk többsége felesleges, más része hamis, a valósakat nem könnyű felfedezni köztük! Milyen információkat nem találsz meg magyarul? S milyen angol nyelvüket nem lehet forditó programmal lefordítani?

Glokta 2020.06.15. 22:23:35

@G. Nagy László: Az oktatáspolitika esetén nem tudok pozitív és jókor (tehát pl. nem néhány hónappal a felvételi előtt) meghozott változásra példát hozni a Fidesz részéről, rosszra annál inkább.

De szerintem azt nem látod, hogy a központosítás az ALAPJA az Orbán-kormánynak, nem valami 'félrecsúszás' az oktatásban. Mindent a kezükben akarnak tudni, kontrollálni akarnak, ezért csökkentik évről évre az önkormányzatok költségvetését (GDP-arányosan) és az önkormányzatok hatáskörét (főleg most, hogy van köztük szép számmal ellenzéki is), miközben a központi költségvetés (szintén GDP-arányosan) mérete nem nagyon változik. Ennek semmi köze a gazdasági liberalizmushoz, sőt a beteges centralizációnak semmi köze sincs a konzervativizmushoz sem (aminek a Fidesz elvileg vallja magát).Pont azon munkálkodnak, hogfy elcsesszék a helyi közösségek pozitív kezdeményezéseit, most azért kellett visszavonulót fújniuk, mert túl nagy sajtóhír lett belőle és nem lehetett senkire fogni az ügyet.

apro_marosan_petergabor 2020.06.15. 22:56:00

Hihetetlen,
hogy a semmit hogyan lehet fújni...
Történt valami, azután korrigálták - már mindenki elfelejtette - itt még rugóznak rajta. Minek?
Kb., mint mikor az antropológus talál egy csontszilánkot (ami a szardiniájából eset a tábortűz mellé), amire azután elméletet alapítanak,egy emberre, aki félútra volt Neander völgy és Cro-Magnone között...

kárárámaispj 2020.06.15. 22:59:25

@Glokta: "Angolul gyakorlatilag minden információ megtalálható, más nyelveken nem."
Te hülye, te....

kárárámaispj 2020.06.15. 23:03:26

@grafoguru:
"Ezek szerint mégiscsak tudsz angolul, és nyilván olvasod is a neked tetszőket."
Igen, tudok angolul. Na és? Pont mint félmilliárd másik ember. Na és?
Ettől függetlenül nem gondolom, hogy az a művelt aki tud angolul. Se itt, se Moszkvában, se Lisszabonban, se Berlinben.
Ez a félművelt sznob belső erzsébetvárosi félértelmiségnek a hülyesége, hogy az a művelt, aki tud angolul - hiszen ők tudnak. Igaz, hogy olyan kiejtéssel, hogy egy kilométerről hangzik, igaz, hogy olyan hunglish hibákkal, hogy a szőr feláll a hátán bárkinek, de tudnak. Ja, nem.

mgdé 2020.06.15. 23:17:51

@bölcsbagoly:

Ha magyarul is megvan, attól igazabb? :D

A Bibliát, a Koránt, a Tőkét, Lenin Az állam-ját, Wilson 14 pontját, a Mein Kampfot, Sartre Lét és a semmi-jét, Hubbard egyes bigyóit, stb. is lefordították magyarra, s mind egyszerre nem nagyon lehet igaz. Hogy May Winnetou-ja igaz, abban azért reménykedem. :)

Bizony-bizony, ma angolul érhető el legkönnyebben az információ. Szakmai, tudományos, művészet, hobbi, sport, játék (homo ludens), bármi. Az önképzés megkönnyítése. S a kínait vélhetőleg még nehezebben tanulnánk meg tömegesen ...

Azt meg, hogy a beszerzett információt ki hogyan értelmezi, szűri, értékeli, hasznosítja, azt akkor is meg kell(ene) tanulnia, ha lengyelül, ha magyarul, ha angolul szerezte be, különben amúgy is mindegy ...

mgdé 2020.06.15. 23:19:21

@Glokta:

Bizony-bizony, a demokratikus centralizmus :) egyesek számára túlságosan is vonzó hobbi ...

Pipas 2020.06.16. 06:07:53

@bölcsbagoly: "Málta a turizmusból él, nem minden flamand tud franciául és fordítva, a finnek meg rá vannak kényszerülve a skandináv "tengerben", hiszen a saját irodalmi nyelvüket (Kalevala) . is a svédek csinálták meg nekik!"

Elég kevés finn tud scédül. Angolul viszont gyakorlatilag mindenki. Még az utcaseprő is. Ellenben viszont ha a finnek rá vannak készülve a saját nyelvük különlegessége miatt, akkor ugyan már mi a fenét mondanál a magyarokra?

Hogy lehet, hogy a nyelvtudásból genetikai okokból ki van zárva a legtöbb ember, a finnek azonban nincsenek? Nekik mások a génjeik? Ezt akkor most hogyan?

Pipas 2020.06.16. 06:12:40

@kárárámaispj: "Na és? Pont mint félmilliárd másik ember. Na és?
Ettől függetlenül nem gondolom, hogy az a művelt aki tud angolul."

A földön másfélmilliárd ember beszél angolul. Az emberiség 20%-a. Persze ez nem azt jelenti, hogy a 80% csak egy nyelvet beszél, egyszerűen vannak olyan területek, ahol más az elterjedt idegen nyelv.

Európában az angol az elterjedt, az európai iskolázott emberek általában tudnak angolul.

Pipas 2020.06.16. 06:20:41

@bölcsbagoly: "szóval szerinted nm léteznek veleszületett képességek? Te minden tehetség birtokában vagy talán?"

Ezt úgy hívják, hogy szalmabáb érvelés, egy szándékos érvelési hiba. Senki sem állította, hogy ne lennének veleszületett képességek, a vitapartnereid azt állították, hogy:

1) A modern világban az idegen nyelv tudása fontos, főleg azok számára, akiknek egyetlen világnyelv sem az anyanyelvük.

2) Egy vagy két idegen nyelv elsajátítására mindenki képes, akár felnőtt korban is.

Pipas 2020.06.16. 06:26:29

@bölcsbagoly: WNeked miért olyan fontos, sőt legfontosabb hogy Mo-on angolul tudj? Mivel lennél kevesebb ha nem tudnál?"

Magyarországon élve több külföldi végnek dolgozom távmunkában. Ha magyar cégnek kellene dolgoznom a nyelvtudás hiánya miatt, akkor fele ennyit keresnék és el kellett volna költöznöm másik városba. Ráadásul mintegy ezred ennyi munkáltató közül választhatnék, kiszolgáltatott helyzetben lennék. És nem szabadúszó lennék, hanem alkalmazott, hogy közérthető módon fogalmazzak ott szopatnának, ahol tudnak.

"Ja , mert szükségét érezted, OK, de miért nézed le azokat, akik nem érzik szükségét vagy nincs hozzá meg a képességük?"

Nem nézem le azokat, akik nem tudnak egyetlen egy idegen nyelvet sem. Pont azt mondom, hogy magyarországon nem az ő hibájuk, hanem a közoktatás katasztrofális állapota miatt van.

Pipas 2020.06.16. 06:31:49

@kárárámaispj: "Ez a félművelt sznob belső erzsébetvárosi félértelmiségnek a hülyesége, hogy az a művelt, aki tud angolul - hiszen ők tudnak."

Az a tapasztalatom az, hogy aki normálisan beszél angolul, aki tényleg ért egy idegen nyelvet, azt megbecsülik a legelmaradottabb magyar vidékeken is. Az emberek általában nem nagyon értik, ha azt mondod nekik, hogy valaki ért a kvantummechanikához vagy igen elismert szakértője a perturbációszámításnak, de ha valaki képes folyékonyan angolul beszélni, azt tisztelet övezi, azt műveltnek tartják. Általában...

axolotl77 2020.06.16. 07:47:39

@Walter_Dornberger: Hiába no, nem érthetek én mindent! Az csak neked adatott meg. Milyen rossz hely is lenne nélküled a világ.
Egyébként meg 16 évnyi tanári múlttal a hátam mögött engedd meg, hogy jobban megítéljem, ki számít jó tanárnak. Én nem a páromtól szerzem a tapasztalataim, hanem a saját magam élem meg a dolgokat. Ebben a helyzetben, amikor nem volt olyan médiafelület, amely nem folyamatosan a koronavírus hírektől zengedezett, kétsége esésbe taszítva sok felnőttet és gyereket, igen is van létjogosultsága azoknak a próbálkozásoknak, amelyek oldani próbálják a feszültséget. Nem tudom hány éves lehetsz, de én még emlékszek gyerekként, hogy 1986-ban milyen félelemmel és feszültséggel volt terhes a levegő Csernobil miatt. Pedig akkor még hol volt az az információáramlás, mint ami napjainkban van?!

Pipas 2020.06.16. 08:21:14

@axolotl77: "igen is van létjogosultsága azoknak a próbálkozásoknak, amelyek oldani próbálják a feszültséget"

Ha egy gyerek leesett volna a vasalódeszkáról, beveri a tarkóját és ott a helyszínen meghal, akkor szerint a következő védekezést milyen súllyal veszi figyelembe a bíróság?

"Tisztelt bíróság, egy ilyen időszakban igenis van létjogosultsága azoknak a próbálkozásoknak, amelyek oldani próbálják a feszültséget. Persze, értem, meghalt egy gyerek, de mi a helyzet a feszültség oldásával? Az megért ennyit, nem?"

Szerintem semmi, legfeljebb kirendeltek volna egy elmeorvosi szakértőt megállapítandó, hogy a tanító bácsi képes volt -e felmérni a tettei következményét.

konrada 2020.06.16. 08:25:56

@mgdé:
Na de könyörgöm, mit szerettél volna válaszként???
Azt, hogy ott ülök a pártközpontban, és percről percre figyelem az aktuális ökörségeket, amire darabszám kell megadnom a mosdató válaszokat???

...mert tévedsz: lehet hogy tényleg van olyan, akinek ez a feladata - illetve külön tallóznia is kell a beírók között rákeresve mire mit és mikor nem válaszolt: hogy aztán fejére tudja olvasni, illetve terelésnek beállítani;) - de engem csak ebből az egész "vihar a biliben"-ből azon rettegő beíró fogott meg, aki önmagát szabadságharcos mártírnak gondolva rettegett a téma kapcsán.
...szóval csak az "őszinte felvilágosító jószándék" vezetett...;))

konrada 2020.06.16. 09:18:23

@Pipas:
...de azért az is tény, hogy Európában az indoeurópai nyelvek a leggyakoribbak, amelyek hangsúlyozásukban, szórendjükben sokban hasonló, illetve elválásuk ideje olyan közeli, hogy rengeteg szavuknál inkább csak nyelvjárásbeli különbségek vannak azonos fogalmaknál.

...és az is tény, hogy ezekben az országok nagy részében sok évtizedes előnyben van az angol-oktatás, így értelmezhető angol alapképzést csak a 90'-es években iskolába járni kezdők kaptak, azaz a népesség nem egészen 30%-a.

Na ha ezt a réteget nézzük, akkor már messze nem olyan rossz az arány, és ha kivesszük ezekből azokat, akik nem igazán európai kultúrkörből származnak, akkor még kisebb az eltérés az európai standardokhoz képest, ami egy más nyelvcsaládba tartozó népnél már szinte jó...

G. Nagy László 2020.06.16. 09:59:57

@konrada: @Pipas:

Az igazi vicc az, hogy a nyelvtanulás fontossága csupán egy mellékszál, melyet bölcsbagoly eszement hülyesége nagyított fel. Az alapkérdés az volt - és erre nem érkezett semmiféle válasz -, hogy amennyiben a nyelvvizsgarendszer képes oly módon működni, hogy a központosított vizsgaelvárások nem igényelnek centralizált oktatást, vagyis mindenki úgy szerzi meg a kellő nyelvtudást, ahogy az neki tetszik, akkor ugyanez a modell miért nem alkalmazható a többi érettségi tantárgy kapcsán? Miért ragaszkodunk a teljes központosításhoz, meg egyáltalán az állami oktatáshoz? De tényleg?

Pipas 2020.06.16. 11:26:55

@G. Nagy László: "Miért ragaszkodunk a teljes központosításhoz, meg egyáltalán az állami oktatáshoz? De tényleg?"

Nos ez jó kérdés. Én magam a központosítás mellett vagyok, de el tudok fogadni olyan érveket is, amelyek ez ellen vannak. Nem feltétlenül tartom jónak az erős központosítást és pláne nem gondolnám, hogy a fidesz ezt jól csinálta volna. Nem csinálta jól, messze nem.

Az állami feladatként való kezelés oka egyszerű: állami feladat, mert ha nincs széles körű oktatás, akkor végünk van mint a botnak. Épp úgy, mint ahogy végünk van, ha nincs elterjedt tűzoltóság vagy árvízvédelem vagy rendőrség.

Egységesnek kell lennie, mert a törvény előtt egyenlőek vagyunk és a közoktatás mindenki számára kötelező (legalábbis részben). Vagy más szavakkal: egységesnek kell lenni, hogy mindenkinek egységesen legyen esélye.

Az rohadtul nem megy, hogy a liberális elit jó iskolába jár, a pórnép meg megtanul valamennyire írni és olvasni aztán mehet kapálni. El nem tudom képzelni, hogy ez hogyan férhetett bele a baloldali ideológiába, ahol épp az esélyegyenlőség a legfontosabb.

Persze én mondjuk betiltanám az egyházi iskolákat, mert én nem csak viccből mondom az esélyegyenlőséget, hanem komolyan is veszem. Szerintem a vallásos emberek gyerekeinek is meg kellene adni az esélyt arra, hogy varázslók meg mágia nélküli világban nőjenek fel. ;)

konrada 2020.06.16. 11:29:09

@G. Nagy László:
...talán azért, amiért a világ többi részén is: standardizált legyen a tudásszint, azaz a felsőoktatási felvételen - de a munkaerőpiacon is - fel lehessen mérni, hogy az adott személynél megvannak-e a szükséges kompetenciák.
...a nyelvvizsga esetén meg a tudásszintet úgyis megmutatja, hogy képes-e használni a nyelvet, vagy sem, de ez nem ennyire egyértelmű egy érettségi tantárgy esetén - és így nem biztos, hogy időben kiderül az alkalmatlanság.

...a másik kérdésedre: állami oktatás nélkül - csak magánoktatásban - megerősödik a szegregáció minden formája, főleg anyagi determináció esetén.
(Ezért van még a szabadversenyes kapitalizmus őshazájában - az USA-ban - is állami alap és középoktatás.)

axolotl77 2020.06.16. 11:33:56

@Pipas: Ez engem arra emlékeztet, hogy amikor gyerekek voltunk, körbecsavarogtuk a falu több kilométeres körzetét gyalog és bicajjal, közben veszélyesebbnél veszélyesebb szituációkba keveredtünk ill. kevertük magunkat, de jó eséllyel nem történt bajunk. A szüleinknek persze erről semmi fogalmuk nem volt. Dívott is sűrűn mondogatni körünkben hogy "Szegény anyám ha látna..." és a "Ha ezt anyám látná, kitérne a hitibű." örök érvényűeket. Ezzel szemben mi a divat manapság? Otthon ücsörgő, túlféltett gyerekek, gumipadlós játszóterek, stb.
Tudom persze, hogy azok más idők voltak, és erről a témáról egyébként is sűrűn folynak a viták egyéb fórumokon. De vajon milyen gyerekeket nevelünk, ha a legelemibb túlélési praktikákkal sincsenek felvértezve? Mondjuk pont egy ilyen helyzetre.
Látom persze, hogy téged ez vajmi kevéssé fog érdekelni. Neked, nektek sokkal fontosabb, hogy fejek hulljanak, és ha hülyeséget is csinált a tanár, azért bűnhődjön csak - minél tovább és minél feleslegesebben.

G. Nagy László 2020.06.16. 11:47:20

@konrada:

"..talán azért, amiért a világ többi részén is: standardizált legyen a tudásszint, azaz a felsőoktatási felvételen - de a munkaerőpiacon is - fel lehessen mérni, hogy az adott személynél megvannak-e a szükséges kompetenciák."

De ehhez - ahogy írtam is - elég az egységes vizsgarendszer. Az út, amíg a diák eljut e tudáshoz, lehet ezerféle, nemde?

"...a másik kérdésedre: állami oktatás nélkül - csak magánoktatásban - megerősödik a szegregáció minden formája, főleg anyagi determináció esetén."

Nem ez lenne a normális világ? Baszki, ennyi erővel legyenek fix fizetések: a bankigazgatótól a postásig mindenki keressen ugyanannyit! Legyenek egységesek az árak is: a Ferrari kerüljön ugyanannyiba, mint a Suzuki! Minek építünk képmutató világot?

Pipas 2020.06.16. 11:52:34

@axolotl77: "Látom persze, hogy téged ez vajmi kevéssé fog érdekelni."

Nekem két dolog jut erről eszembe:
1) Amikor a szék két lábán billegtem a tornatanár, aki fizikát is tanított leakasztott egy nyaklevest és egy fél órát azon üvöltözött, hogy nem akar börtönbe kerülni amiért belehalok a koponyaalapi törésbe.

2) Az egyik kisiskolás osztálytársam beleivott valami üvegbe otthon, amiben amúgy gramoxon volt. Egy hét alatt halt meg szörnyű kínok közt. Ezek a "veszélyesebbnél veszélyesebb" szituációk addig viccesek, amíg nincs baj.

"Neked, nektek sokkal fontosabb, hogy fejek hulljanak, és ha hülyeséget is csinált a tanár, azért bűnhődjön csak - minél tovább és minél feleslegesebben."

Nem, engem nem érdekel, hogy a tanárral mi történik és nincs is olyan, hogy "nektek". Én én vagyok, saját véleményem van.

Annyit mondtam, hogy *általában* nem megengedett a tanárnak, hogy ilyen veszélyes marhaságokkal szórakoztassa a rá bízott gyerekeket. Felelősséggel tartozik azokért, akik természetüknél fogva utánoznak dolgokat. Merthogy gyerekek.

Én azt mondom, hogy megértem, ha kirúgják, megértem, ha felelősségre vonják. Nem vagyok szakértő, nem akarok dönteni az ügyben, de ez a "csak oldani akarta a feszültséget" hozzállás a világ nagy részében nem működne. A társadalom nbem fogadná el.

Ha amúgy meg a csávó fideszes lett volna, akkor most itt hörögne a fél liberális művészvilág, hogy ilyet nem szabad megengedni meg orbán gyilkolja a magyart.

Pipas 2020.06.16. 11:55:24

@G. Nagy László: "De ehhez - ahogy írtam is - elég az egységes vizsgarendszer. Az út, amíg a diák eljut e tudáshoz, lehet ezerféle, nemde?"

Az út ezerféle. A tananyag az egységes, hogy mindannyian ugyanoda igyekezzenek. A tananyagot pedig a tankönyvek tartalmazzák, így azok is egységesek.

"Baszki, ennyi erővel legyenek fix fizetések"

Ez megint csak szalmabáb érvelés. Senki sem akarja, hogy mindenkinek legyen ugyanannyi a fizetése, azt akarjuk, hogy mindenki kapja meg ugyanazt az esélyt az alapfokú ismeretek elsajátítására.

G. Nagy László 2020.06.16. 12:01:02

@Pipas:

"Egységesnek kell lennie, mert a törvény előtt egyenlőek vagyunk"

Ez nem érv. A törvény előtti egyenlőség azt indukálja, hogy mindenkinek JOGA van a tanuláshoz. Azt nem, hogy ez kötelező, s azt sem, hogy mindenkinek JÁR ugyanaz a minőség.

"és a közoktatás mindenki számára kötelező (legalábbis részben). Vagy más szavakkal: egységesnek kell lenni, hogy mindenkinek egységesen legyen esélye."

Részben egyetértek, de itt nincsenek kőbevésett szabályok. Nem elég négy-hat osztály és az alapkészségek megtanítása?

"Az rohadtul nem megy, hogy a liberális elit jó iskolába jár, a pórnép meg megtanul valamennyire írni és olvasni aztán mehet kapálni."

Dehogynem. Mi a baj ezzel? Létre lehet hozni ösztöndíjakat azoknak, akik ki akarnak törni a kapálásból. De akik nem, azokat hagyni kéne kapálni.

"El nem tudom képzelni, hogy ez hogyan férhetett bele a baloldali ideológiába, ahol épp az esélyegyenlőség a legfontosabb."

Nem is fér bele.

"Persze én mondjuk betiltanám az egyházi iskolákat, mert én nem csak viccből mondom az esélyegyenlőséget, hanem komolyan is veszem. Szerintem a vallásos emberek gyerekeinek is meg kellene adni az esélyt arra, hogy varázslók meg mágia nélküli világban nőjenek fel. ;) "

Jómagam a liberális sokszínűségben és szabadságban hiszek, s hagynék minden iskolát, az egyházit is. Még akkor is, ha egyetértek veled abban, hogy megvannak a hátrányai.

G. Nagy László 2020.06.16. 12:04:06

@Pipas:

"Ez megint csak szalmabáb érvelés. Senki sem akarja, hogy mindenkinek legyen ugyanannyi a fizetése, azt akarjuk, hogy mindenki kapja meg ugyanazt az esélyt az alapfokú ismeretek elsajátítására. "

Ez nem érvelés, csak továbbvittem a szocialista gondolkodást. Hiszek a törvény előtti egyenlőségben, de nálam itt véget is ér az esélyegyenlőség kérdése. Ha ugyanazt az oktatást adod mindenkinek, az már gazdasági kérdés is, nem pusztán jogi, erkölcsi.

mgdé 2020.06.16. 12:09:27

@konrada:

:)

Miért kellene bármi után is kutatni?
A Nagy Igazság már oly korai megmondója nyilván nem szégyellné, hogy ő időben/rögtön igazat szólt - hisz ez a dolga :) -, s leírná, hogy de, ő szólt. Ha netán konzervatív tudósember/tanárember/mérnökember típus, akkor hivatkozásokkal, idézetekkel, lábjegyzetekkel.
No de ha valaki csak amolyan Nagy Sejtető? :P

Amúgy igen, jogos, maga az esemény "vihar a biliben" lenne. De ez a túlbuzgó önkéntes igazodás a (fél)feudalista hűbéri láncos hatalmi hülyeséghez, rossz jel, s még ha talán nem is általános (félő: az), rossz irányt jelez. Szerintem ideje lenne megkérdezni egy megbízható augurt, mit mondanak erről a madarak meg az égiek..
(Arra nem tudom volt-e már komoly kutatás, hogy Magyarország hogy áll a hülyék arányában a világ többi részéhez - földrajzi / népnemzeti / vallási / kulturális / társadalmi szempontból eltérő régióihoz - képest. Hisz (bár én nem ezt valószínűsítem) ez is lehetne korrekt magyarázat ...)

Vagy esetleg Kavafisz: Barbárokra várva, s ha nem jönnek, jaj, mi lesz,
kénytelenek leszünk kinevelni egy sajátot, s örvendeni, hogy bár kicsi, sárga, savanyú, de a mienk, a mi saját Barbárunk, s mi, szittyák, milyen jól átb@sztuk végre-végre az gaz nyugati imprlstákat? ;)

Pipas 2020.06.16. 12:16:53

@G. Nagy László: "A törvény előtti egyenlőség azt indukálja, hogy mindenkinek JOGA van a tanuláshoz. Azt nem, hogy ez kötelező, s azt sem, hogy mindenkinek JÁR ugyanaz a minőség."

Ez azért elég furcsa érv. Akkor csinálok egy alagsori varrodát, ahol a gyerekeid tudnak hálóköntöst varrni és elnevezem oktatásnak. Aztán ha reklamálsz, akkor azt mondom, hogy jogod van a gyerekeidet oktatni, csak nem pont ugyanazt tanulják mint az enyémek. Az enyémek angolul tanulnak, a tieid meg azt, hogy hogyan fogják be a lepénylesőjüket és varrjanak nekem pizsamákat.

G. Nagy László 2020.06.16. 12:22:24

@Pipas:

"Akkor csinálok egy alagsori varrodát, ahol a gyerekeid tudnak hálóköntöst varrni és elnevezem oktatásnak."

Még egyszer leírom: liberális módon gondolkodom. Ebbe belefér az is, hogy varróiskolát hozol létre kiskorúaknak. Ha lesz elég jelentkező diák, sok sikert kívánok hozzá. Félő, hogy Európában ez nem volna sikerágazat. Hondurasban vagy Mozambikban ugyanakkor valószínűleg kifejezetten jót tennél vele a helyieknek, és biztosan lennének is jelentkezők.

konrada 2020.06.16. 12:40:22

@mgdé:
...no látom meg tudod oldani magad is, nem nekem kell leírnom, miről mit gondolok, te ezt tudod helyettem is!;))

...egyébként - és most nyugodtan végig olvashatod életművem ezen kicsi szakaszát!;) - mit nem lehet abból megérteni, hogy engem ez a téma különösebben nem érdekel se pró, se kontra, egyszerűen csak a hülyeség azon foka érintett meg egy beírásban, amely mélységes mély rettegésben csúcsosodott ki.
...és én általában mindig a poénos oldaláról fogom meg a dolgokat, bár azt be kell vallanom, nem mindig ott látom a poént, ahol láttatni szeretnék mások.
...de ez az én nagy bűnöm: mea culpa...(sőt maxima!;))

konrada 2020.06.16. 12:42:49

@G. Nagy László:
Na ja! "Egyenlő pályák, egyenlő esélyek! Én kerékpárral megyek..."

mgdé 2020.06.16. 12:57:17

@G. Nagy László:

Ha nincs semmilyen egységes és használható alapoktatás - hogy meddig és mit, az inkább lehet egyeztetés/vita tárgya - minimálisnál is minimálisabb esély lesz alulról a kiemelkedésre (hacsak - ha már Honduras - a drogbanda főnöki posztjait nem vesszük annak), arra, hogy kiderüljön, hogy tehetséges a gyerek, hogy miben az, s hogy akar is tanulni, mert az otthoni környezetben ez ugyan hogy derülne ki (lévén ott nem megszokott), s, ki mutatná meg a pont neki való irányt.
Ha pedig a társadalmi mobilitás - nem, az uralkodó nem a Napisten fia, s a papok és a hivatalnokok nem az isteni akarat közvetítői, s nem, nincs állandóság - nagyjából teljesen megszűnik, megette a fene az egészet, személyesen se jó, s vagy elfojtott állandó nagy társadalmi feszültségek, indulatok, vagy sivárság az eredménye, s ez természetesen az országnak/népnek/nemzetnek stb. se jó, nem lehet cél. (Hogy majd a plébános úr kiválasztja kit és mire kell tovább taníttatni a zsolozsmázó gyerekek közül, abban magam részéről nem hiszek, annál a mostani már jóval bonyolultabb világ ...)

axolotl77 2020.06.16. 13:02:35

@Pipas: "Ha amúgy meg a csávó fideszes lett volna, akkor most itt hörögne a fél liberális művészvilág, hogy ilyet nem szabad megengedni meg orbán gyilkolja a magyart."
Na ugye, hogy politikát viszel bele te is.
Én csak szimplán, mint tanár a tanárról nyilatkozom.

mgdé 2020.06.16. 13:02:48

@konrada:

Bárkiről meg tudom mondani mit gondol, mert ha nem azt gondolja, akkor súlyosan tévedett a gondolatait illetően, s büntetésül halandóvá lészen. :P

Pipas 2020.06.16. 15:43:01

@axolotl77: "Na ugye, hogy politikát viszel bele te is."

Azt állítani, hogy politikát visznek bele az emberek nem ugyanaz, mint politikát vinni bele. Remélem ezt érted...

Pipas 2020.06.16. 15:45:54

@G. Nagy László: "Félő, hogy Európában ez nem volna sikerágazat."

Nem, mert európában van mindenki számára elérhető egységes állami oktatás minden országban. Ha nem lenne, akkor az embereknek nem lenne választási lehetősége és nem lenne esélyegyenlőség sem.

Igen, könnyű azt mondani, hogy "hisz van választási lehetőség", de közben azzal érvelni, hogy ezt a választási lehetőséget meg kell szüntetni, elég fura.

2020.06.16. 16:10:45

@kárárámaispj:
Általános műveltségről beszéltünk, ha egy területen nagyon művelt vagy, miközben más területről semmit nem tudsz, akkor nem vagy általánosan művelt.

"Nem, kisapám. Az van, hogy angolul leginkább a ponyva meg a szenny az ami elérhető, a műveltség az meg valami más. Nehogy azt hidd, hogy te olyan rohadt művelt lettél mert elolvastad a Herripottert.."

Tehát szerinted angolul csak ponyva meg a szenny, ami elérhető? És akkor te beszélsz műveltségről?

2020.06.16. 16:13:07

@kárárámaispj:
"Ettől függetlenül nem gondolom, hogy az a művelt aki tud angolul."

De ilyet nem is állított senki. Azt állítottam, hogy 2020-ban az általános műveltség része, hogy tudsz angolul. Nem azt, hogy ha tudsz angolul, akkor művelt vagy. Az elemi logika és a szövegértés is az általános műveltség része.

(Nem mintha engem érdekelne az általános műveltség, szerintem nagyon túlértékelt dolog, sokkal fontosabb, hogy abban tájékozódj, ami érdekel, és ehhez meglegyenek a képességeid.)

2020.06.16. 16:27:22

@Pipas:
Azzal, hogy azt állítod, hogy a liberálisok az ellenkezőjét mondanák, ha Fideszes lett volna a csávó, te magad vittél bele politikát, ráadásul egy méretes szalmabábbal indítva, azt állítva, hogy politikai alapon ítélik meg. Szerintem meg te ítéled meg politikai alapon, aztán racionalizálsz. Erre pontosan annyira nincsen bizonyítékom, mint neked az ellenkezőjére.

2020.06.16. 16:32:34

@Pipas:
Hogy ezt teljesen biztosan kijelenthesd, kellene egy olyan ország, amely hasonló földrajzi fekvésű, a 18-21-edik századi társadalmi-gazdasági-történelmi helyzete hasonlóan zajlik le, leszámítva azt, hogy nincs központosított állami oktatási rendszere, hanem a magánszférára bízzák.

Mert mi azt tudjuk, hogy a központosított oktatási rendszer mellett Magyarországon visszaszorult az analfabéták aránya, azt azonban nem tudjuk, hogy mindezt a versenyszféra meg tudta volna oldani vagy nem. A harmadik világbeli országokban meg nem csak ez a különbség, hogy nincs vagy alig van központosított oktatási rendszer.

Glokta 2020.06.16. 16:32:55

@Zabalint: Igen, itt most senkit nem érdekel, mit csinálna a "liberális művészvilág" ellenkező esetben, mert most nem épp ők csinálják ezt, hanem a kormánypártiak, így őket kell kritizálni.

G. Nagy László 2020.06.16. 16:51:56

@Glokta:

"Igen, itt most senkit nem érdekel, mit csinálna a "liberális művészvilág" ellenkező esetben, mert most nem épp ők csinálják ezt, hanem a kormánypártiak, így őket kell kritizálni. "

Tegnapi hír volt, hogy levették műsorról a Watzak szálló egyik részét "rasszizmus" miatt. Az adott epizódban pont az a vicc, hogy milyen szánalmasan szűklátókörű a rasszista figura. Itt tartunk: mára - úgy tűnik - mindkét oldat totálisan elveszítette a humorát. Ez valami mélységesen szomorú. Elindultunk a teljes elhülyülés útján.

G. Nagy László 2020.06.16. 16:55:19

@Zabalint:

"Nem mintha engem érdekelne az általános műveltség, szerintem nagyon túlértékelt dolog, sokkal fontosabb, hogy abban tájékozódj, ami érdekel, és ehhez meglegyenek a képességeid."

Miért, az nem fontos, hogy tudd, hány ablaka van a Pradonak? Vagy hogy mi a zebrapinty latin neve? Vagy hogy mennyi volt az NDK nyersvastermelése 1970-ben??? :) (Abszolút ugyanígy látom.)

"Mert mi azt tudjuk, hogy a központosított oktatási rendszer mellett Magyarországon visszaszorult az analfabéták aránya, azt azonban nem tudjuk, hogy mindezt a versenyszféra meg tudta volna oldani vagy nem. "

Pontosan. És nem csak nálunk, sok más ország esetén hasonló a helyzet.

G. Nagy László 2020.06.16. 17:08:48

@Pipas:

"Igen, könnyű azt mondani, hogy "hisz van választási lehetőség", de közben azzal érvelni, hogy ezt a választási lehetőséget meg kell szüntetni, elég fura."

Elvesztettem a fonalat. Mit kéne megszüntetni (szerintem)? Én mindig arról beszélek, hogy engedni kell mindent, ami nem erőszakos. Tényleg nem tudom, mire gondolsz. Ha arra, hogy az állam az adófizetők pénzéből közoktatást finanszíroz és én ennek nem vagyok híve, azt megtévesztő úgy kommunikálni, hogy "meg akarom szüntetni a választási lehetőséget".

Tegyük fel, hogy az állam kitalálja, mi az a frizura, ami mindenkinek jól áll. Megnyitja az Állami Fodrász Hálózatot, melyet minden polgárnak havonta kétszer kötelező felkeresnie. Az SZJA-t megemeli fél százalékkal, abból finanszírozza a projektet, s mindenki egyenséróban rohangál. Ez tetszene? Én ellene volnék. Érvelnél úgy, hogy el akarom venni a lehetőséget azoktól, akik egyébként ápolatlanok és nem járnának fodrászhoz?

2020.06.17. 18:32:00

@G. Nagy László:
Szélsőséges ellenpélda: kötelező védőoltás. Ha valaki nem adatja be a gyerekének, mivel egyénre nézve soha nem 100%-os az immunitás, hanem nyájimmunitás van, mások gyerekeit is veszélyezteti.

Mivel jó összevetést nem látok hozzá, ezért nem kívánok állást foglalni a kérdésben, de a kötelező közoktatás mellett lehet érv például az, ha feltételezzük, hogy amit tanulnak a trógerebb, butább, tájékozatlanabb szülők gyerekei a kötelező iskolában, azzal előrébb jutnak, és felnőtt korukban nagyobb hozzáadott értékű munkát fognak végezni, az a társadalom többi részét megvédheti attól, hogy ezek a gyerekek felnőttként rossz esetben bűnözők, jó esetben csak koldusok, szociális hálón élősködők legyenek. Nyilván ha az oktatási rendszer olyan, hogy 150 éves elvekre épül, és ezt még erősíti is a kormány oktatáspolitkája, akkor ez nem fog megtörténni. Nem tudom, hogy mennyire lehetséges másként, és mit eredményezne egy teljesen magán oktatási rendszer, ezért én első lépésként egy hibrid rendszert tartanék jó ötletnek, ahol a jelenleginél nagyobb szerepet kapna a magánoktatás (pl. adójóváírást kapna az, aki fizetős magániskolába adja a gyerekét, ami az állami oktatási költség felét-harmadát tenné ki, de maga a magániskola nem kapna normatív támogatást).

2020.06.17. 18:40:42

@G. Nagy László:
"Baszki, értelmezed azt, amit leírsz? Épp egy olyan poszt alatt vitatkozunk, ami ezt a világot fikázza, s melyet ötezren olvastak eddig. Pontosan azt akarom, hogy legyen botrány abból, ami botrányos. Pont annak drukkolok, hogy a Fidesz tanuljon a hibájából és javítson a leggyengébb pontján, az oktatáspolitikáján."

Ehhez képest ezt írtad:

"Pont azért zavar az ilyen idiótaság is, amit a helyi tankerület vezetője csinált, mert lejáratja a teljes magyar oktatáspolitikát, s magát a kormányt is."

Kiemelem ezt a részt:
"mert lejáratja a teljes magyar oktatáspolitikát"

Márpedig ahhoz, hogy változás lehessen az oktatáspolitikában, le kell járatódjon. Ha annak szurkolsz, hogy ne járatódjon le, akkor a jelenlegi oktatáspolitikai vonalnak szurkolsz. Ha a Fidesznek szurkolsz ilyen-olyan más területen vallott elvek, intézkedések alapján, de az oktatáspolitikájukkal nem értesz egyet, akkor annak kellene szurkolnod, hogy járatódjon le az oktatáspolitikájuk annyira, hogy ezen változtassanak, de meg azért ne bukjanak.

Más kérdés, hogy az oktatáspolitikájuk konzisztens az autokrata, államközpontú, tekintélyelvű, piacellenes politikájukkal más területeken...

G. Nagy László 2020.06.17. 20:27:27

@Zabalint:

"Ha annak szurkolsz, hogy ne járatódjon le, akkor a jelenlegi oktatáspolitikai vonalnak szurkolsz."

Igyekszem feloldani ezt a látszólagos ellentétet.

1. Alapvetően a piaci alapú oktatás híve vagyok. Ez a legsimább: minden iskola úgy tanít, ahogy akar. A szarok megbuknak, mert mindenki elhozza onnan a gyerekét. látjuk, hogy ennek nem sok esélye van, de nem csupán a Fidesz miatt. Világtrend az állami oktatás, idehaza sincs olyan számottevő politikai erő, amely az általam preferált világot szorgalmazná.

2. Ha már állami, ott nagyon is helye van a centralizációnak. Magam is kőkeményen a kezemben tartok minden vállalkozást és egyéb projektet, melyben gazdaságilag érdekelt vagyok. Ha már az állami iskolarendszer a realitás, akkor ezt kéne a lehető legjobban működtetni. Ezerszer nehezebb, mint rábízni a piacra, de nem lehetetlen mutatvány. Van rá példa Európában, ahol jól működik.

3. A hibákra muszáj rámutatni. Ha nincs realitása a rendszerszintű változásnak, úgy az is komoly előrelépés, ha a jelenlegi struktúra elkezd a lehető legjobban működni. A Kásler-féle faszfejek jelenléte nem kecsegtet sok reménnyel, de a remény hal meg utoljára...

G. Nagy László 2020.06.17. 20:30:18

@Zabalint:

"én első lépésként egy hibrid rendszert tartanék jó ötletnek, ahol a jelenleginél nagyobb szerepet kapna a magánoktatás (pl. adójóváírást kapna az, aki fizetős magániskolába adja a gyerekét, ami az állami oktatási költség felét-harmadát tenné ki, de maga a magániskola nem kapna normatív támogatást). "

Máris van egy híved.

Glokta 2020.06.17. 21:21:31

@G. Nagy László: " Ha már állami, ott nagyon is helye van a centralizációnak. Magam is kőkeményen a kezemben tartok minden vállalkozást és egyéb projektet, melyben gazdaságilag érdekelt vagyok. "
Az állam nem egy gazdasági vállalkozás, már itt megbukik az egész.
Amúgy meg ha az oktatás már teljes egészében állami, akkor is azon kéne dolgozni, hogy a piacihoz hasonló legyen abban a tekintetben, hogy sokféle választási lehetőség van.
Viszont a jelenlegi, centralizált rendszerben az alaptanterv alapján kell tanítani, és a kötelezően elvárt ismeretek köre olyan széles, hogy a legtöbb iskolában nem jut idő a tanároknak arra, hogy valami mást is taníthassanak, sőt sokszor még a kötelező tananyagot sem tudják teljesen megtanítani. Arról nem is beszélve, hogy ez a kötelező tananyag mennyire hasznos (pl. mássalhangzótörvények, fák nevei, felépítése és adatai, logaritmikus egyenletek) a diákok többségének.

G. Nagy László 2020.06.17. 21:32:06

@Glokta:

"Az állam nem egy gazdasági vállalkozás, már itt megbukik az egész."

Ezt nem is értem. Az állam is egy gazdálkodó entitás. Akkor vagyok boldog, ha minél kisebb szeletét ellenőrzi a világunknak, de ahol jelen van, ott muszáj határozottan, a lehető legjobb gazdaként megnyilvánulnia.

"Viszont a jelenlegi, centralizált rendszerben az alaptanterv alapján kell tanítani, és a kötelezően elvárt ismeretek köre olyan széles, hogy a legtöbb iskolában nem jut idő a tanároknak arra, hogy valami mást is taníthassanak, sőt sokszor még a kötelező tananyagot sem tudják teljesen megtanítani. Arról nem is beszélve, hogy ez a kötelező tananyag mennyire hasznos (pl. mássalhangzótörvények, fák nevei, felépítése és adatai, logaritmikus egyenletek) a diákok többségének."

Ezt pont ugyanúgy látjuk. Nem tudom, olvastad-e annak idején:

teveszmek.blog.hu/2018/12/06/_nem_az_iskolanak_az_eletnek_tanulsz

2020.06.18. 13:33:10

@G. Nagy László:
Azért nem értem, mert az 1 és a 2 egymásnak ellentmondanak. Egy piaci alapú oktatási rendszer közelebb hozná az iskolákat a szülők és a munkaerőpiac igényeihez, de ha már állami, akkor az erős központosítással szemben a helyi szuverenitás az, ami legalább részben meg tudná valósítani az előbbieket. Mert egy állami vízfejben nincs is igény arra, hogy közelebb kerüljön a rendszer a valós igényekhez. Nyilván persze ez függ az oktatás szintjétől is, egy egyetemnek sokkal nagyobb szuverenitásra lenne szüksége, mint az általános iskola alsó tagozatnak, ahol jogos, ha megkövetel bizonyos alapokat az állam, az egyetemeknek viszont saját programot kellene nyújtaniuk, versenyezve a többi egyetemmel, nem pedig államilag akkreditált tanterv alapján oktatniuk. Egyszerűen azért, mert ha az állami vízfej dönt a tantervről, akkor nullára redukálódik a rugalmasság, ami viszont kellene a tanterv folyamatos modernizáláshoz. Ez akkor is igaz, ha egyébként (részben) az állam finanszírozza. A felsőoktatásban jelenleg egyébként a legrosszabb kombinációt erőltetik, az állami finanszírozást elapasztják, ugyanakkor a központosítás miatt az egyetemeknek korlátozottak a lehetőségeik a magánszféra bevonására a finanszírozásba.

3. Én épp fordítva gondolom, ha a jelenlegi struktúra jobban működne, akkor még rosszabb lenne a helyzet, mivel korban visszafelé haladunk ezzek a struktúrával, azaz minél sikeresebb, annál elavultabb és a 21. századi követelményeknek nem megfelelő oktatási rendszerünk lesz. Kásler nem hiba a rendszerben, hanem a rendszer része, a hozzá hasonló faszfejek teljesen konzisztensek egy 19. századi elvekre épülő oktatási rendszerben.

G. Nagy László 2020.06.18. 15:30:27

@Zabalint:

Tíz évvel ezelőtt átvettük egy több ezer alkalmazottat foglalkoztató, országosan több tucat telephellyel működő nagyvállalat irányítását. Miután sikerült valamelyest feltérképezni a céget, két lehetséges konstrukciót vázoltunk fel. Az én elképzelésem az volt, hogy egy decentralizált társaságot hozunk létre, ahol minden egyes telephely önálló profitcentrum. Nem szólunk bele a működésbe, csupán pluszos eredményt várunk hó végén. A másik a centralizáció gondolata volt, tudva és felvállalva, hogy sokkal több központi feladattal jár.

Az állami iskolarendszerben nincsenek ilyen jellegű alternatívák. Nem tudod önálló profitcentrumként működtetni az egyes iskolákat. Az állam a költséggazda, így minden olyan kérdésbe, amely gazdasági természetű, joggal szól bele. (Ez sokkal kevésbé hatékony világ, mint a piaci működésé, ám elvileg sokkal jobb, mintha elengedné a pénzügyi gyeplőt.) Ugyanakkor minden más kérdésben nyugodtan kivonulhatna. A Fidesz összes illetékese mindig arról papol, hogy a tanárok úgy és azt tanítanak, ahogy és amit akarnak. Jó lenne, ha ez a szakmai önállóság megvalósulna. A posztbéli eset különösen felháborító, s nem csak azért, mert beleugatnak a tanár dolgába, de elsősorban azért, mert a kásleri attitűdöt érzem a tankerület kommunikációján.

2020.06.22. 15:04:07

@G. Nagy László:
A finanszírozás rengeteg féle lehet, pl. lehet normatív, teljesítmény alapú, lehetne akár a saját kutatási, tandíj bevételek megdobása is százalékosan. Rögzített szabályokkal pedig eltűnne a kézivezérlés. Megjegyzem, korábban a kancellári rendszer bevezetése előtt nagyobb is volt az önállósága az egyetemeknek. Nyilván, mint írtam, az általános iskolák alsó tagozata másik véglet, ott valamivel erősebb központosítás célszerű, hiszen ott olyan alapokat kell megtanítani, amiket mindenkinek tudnia kell (írás, olvasás, számolás).

Ami a finanszírozást és a szakmai önállóságot illeti, ha előbbi központosított, az általában erősen korlátozza utóbbit. Ha az egyetemen a fentről kirendelt kancellár mondja meg, mire költsön az egyetem, akkor a szakmai kérdésekre is ráhatással lesz, ezen pluszban erősít, ha pártember a rektor is.

"A Fidesz összes illetékese mindig arról papol, hogy a tanárok úgy és azt tanítanak, ahogy és amit akarnak."

Ehhez képest tankönyv monopóliumot hoztak létre, pedig előtte a tanár maga választott. Kiszorították pl. a Mozaikos tankönyveket, amelyek már az én időmben is a legjobbak voltak, de majdnem minden tanártól azt hallottam, hogy azok sokkal jobbak, mint a nemzeti tankönyvkiadó könyvei, sokan fű alatt ma is abból tanítanak, de ez rengeteg akadályba ütközik.

Emellett épp a tantervekek korábbinál erősebb központosítása történt az elmúlt években. Én mondjuk nem hallottam egyik Fideszes politikust is arról papolni, hogy úgy és azt tanítanak a tanárok, amit akarnak, de ha mondanák, akkor az hazugság lenne, hiszen a központosítás épp az ellenkezőjével járt.

Glokta 2020.06.22. 15:34:12

@G. Nagy László: "A Fidesz összes illetékese mindig arról papol, hogy a tanárok úgy és azt tanítanak, ahogy és amit akarnak. '
azt a rohadt... Pokornin kívül - akit a háttérbe szorítottak - a Fidesz melyik illetékese mondott bármi hasonlót az elmúlt pár évben? Forrást tudnál szolgáltatni?

G. Nagy László 2020.06.22. 16:49:27

@Glokta: "Forrást tudnál szolgáltatni?"

Nem igazán. Négy asztalon pókerezem és közben hallgatom az aktuális beszélgetős műsorokat. Számos jobbos politikus és megmondóember szájából elhangzott, hogy a NAT csupán egy keret, azon belül és azon túl hatalmas a szabadság. Én is szkeptikus vagyok, épp ezért üti meg a fülemet minden alkalommal.

Glokta 2020.06.22. 18:21:19

@G. Nagy László: Hát az igaz, hogy a sok iskolában megoldják, hogy ne a NAT-ot kelljen egy az egyben tanítani, de elvileg egy tanár megütheti a bokáját ha ezt teszi, és van olyan, hogy tényleg bajba kerül.
süti beállítások módosítása