téveszmék

téveszmék

"Magyarország és Európa - két külön világ"

2021. június 24. - G. Nagy László

 

magyar-nemet2.jpg

 

Aki látta a tegnapi német-magyar meccset - és ugyan van-e élő ember e hazában, aki nem? -, annak könnyen az az érzése támadhatott, hogy két elképesztően különböző világ adott találkát egymásnak a müncheni arénában.

 

Az egyik oldalon egy esélytelennek számító, de irgalmatlanul küzdő, kétszer is vezető és továbbjutásra álló, igazán egységes, magyar csapat - a másikon egy világsztárokból álló, de kilencven percen át szenvedő, motiváltságban és összetartásban tőlünk messze elmaradó németek. Ugyanígy a lelátón: maroknyi, pár ezres magyar tábor, melynek hangja uralta az egész arénát - a másik oldalon (szinte jelképezve a mai német társadalmat) lézengő, egymástól elszigetelt, helyenként szivárványszínű zászlóba öltözött nézők. A nyolcvanadik perc táján - amikor a hazaiak még kiesésre álltak - a kamera a német szurkolókat pásztázta, elkapva egy-két idősebb, könnyes arcot. Mintha nem csupán válogatottjukat, de az egész - hajdan volt - nemzetüket is siratták volna.

 

Valóban két világ találkozott Münchenben, de a szakadék nem Magyarország és Európa közt tátong. Ez két világfelfogás találkozása, melyek mindegyike arra pályázik, hogy a kontinens jövőbeli arculatát, mentalitását, lelkületét meghatározza. Az egyikben van erő, van férfiasság, van hit, lelkesedés és vállt vállnak vető bajtársiasság - a másik már régen búcsút intett mindezeknek. Kiherélve, minden identitáselemétől megfosztva, félelemmel vegyes irigységgel tekint e tradicionális, számára egyre kevésbé ismerős világra. Nagy valószínűség szerint egy bő évezreddel ezelőtt is épp így tekintettek az arrafelé kalandozó magyarságra.

 

Amikor két világ közül választunk, 21. századi polgárként rendszerint arra szavazunk, amely a kettő közül a békés, szabadságszerető attitűdöt képviseli. Amikor kalandozó őseink rablóhadjáratokat folytattak Nyugat-Európa tehetős települései ellen, azt értelemszerűen aligha nevezhetnénk békés attitűdnek. Pár évtizeddel később Szent István mindent megtett azért, hogy ráálljunk a mainstream európai vonalra, azonban eszköztára ugyancsak véres, erőszakos, diktatórikus elemekből építkezett, elég, ha csak közeli rokonaira, Koppányra, vagy Vazulra gondolunk. Mindezekkel szemben mi a helyzet manapság? Sokan megpróbálják úgy beállítani, mintha még mindig barbár népek lennénk, jurtában lakók, lóról nyilazók. Jelképértékű volt a rohamrendőrök felvonultatása is a magyar szurkolótábor előtt. Nem mintha bármi okot adtunk volna az aggodalomra, viszont a német tévénézőknek muszáj volt demonstrálni, hogy Kelet-Európa félállati szintű népéről van szó. A valóság ezzel szemben az, hogy primitívséget és erőszakot ezúttal kizárólag a németek részéről tapasztaltunk. Már az is rém barátságtalan gesztus, ahogyan fütyültek a meccset megelőzően a magyar himnusz alatt, de ezt még felfoghatjuk a pszichikai hadviselés részeként. Ám az, hogy a mérkőzés után is ugyanezt tették, amikor már kiizzadták a döntetlent és a továbbjutást, az valósággal megbocsáthatatlan. Ott áll egy hősiesen küzdő csapat, amely megszorongatta a világ egyik legjobb válogatottját, szembe vele maroknyi, de annál hűségesebb közönsége; minden formális kényszer nélkül eléneklik a nemzeti himnuszt, s a németek fütyülnek... ennek semmi köze sincs az európai szellemhez. Túl a primitívségen: a magyar szurkolókat szállító buszok rendőrségi vegzálása, a magyar konzulátus munkatársainak kitiltása a meccsről - mindezek messze túlmennek az udvariatlanság határán. Ezen az estén Münchenben a magyarság képviselte Európát, mindenféle értelemben.

 

Ha megpróbálunk egy picikét a felszín alá ereszkedni, megláthatjuk a posztmodern kor egyik legnagyobb átverését. A mai, mainstream balliberális ideológusuk szinte nyíltan hirdetik: ami nemzeti, az mindjárt náci is egyúttal. Ami közösségi élmény, az csakis valamiféle birkaszellemből táplálkozhat. Nos, ezek tudatos és ordas nagy hazugságok. Még akkor is, ha Németország egy jelentős része ezt ma már hittel hiszi. A valóság ezzel szemben az, hogy e gondolat a liberalizmus legbántóbb megcsúfolása. Igaz, hogy ma már szabadon járunk-kelünk a világban; élhetünk Párizsban, dolgozhatunk Londonban, vehetünk nyaralót a spanyol tengerparton, vagy bárhol. Az is igaz, hogy ma már kevesen adnánk életünket és vérünket a hazáért. Ám mindez nem jelenti azt, hogy semmi közünk a nemzetünkhöz! Ahogyan az individualizmusból sem következik magányosság és elszigeteltség. Az egyén szabadsága pontosan azt jelenti, hogy önkéntes alapon bárkivel bármikor együttműködhet. És igen, akár a nemzettársaival is. Én elhiszem, hogy Nyugat-Európa baloldali politikusai és véleményvezérei számára rém ijesztő a Puskás Aréna képe, amelyben hatvanezer magyar együtt üvölt, együtt buzdít, együtt énekel. Még a végén az angol, a francia, vagy épp a német polgárok is megérzik, megértik, hogy ebben azért bőven van rock and roll. Az pedig e globalista bürokraták pályafutásának végét jelenthetné...

 

Magyarország és Európa a legkevésbé sem külön világ. Bár két ideológiát, két stílust, két életformát látunk; mindkettő formálhatja a kontinens jövőjét. Jómagam személy szerint a magyar virtusra szavazok, mert elevenebb, tartalmasabb és igazabb. Ám ezt a döntést mindenkinek magának kell meghoznia. Tessék választani!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr716603188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2021.06.24. 13:15:28

Én nem néztem a meccset. Az ok pontosan az amiről a poszt is szól. Igen ma Ny. Európa még mindig a náci felsőbbrendűségben szenved, csak másként nevezik, de a lényeg lólába, vagy az egész ló kilóg.

Ez a világ már nem az én világom, ahol minden más, mint a valóságban. Kiüresedett már minden, már semmi sem az, aminek hazudják.

Néhány éve Orwell 84-ét sem tudtam végigolvasni, mert nem hittem, hogy lehetséges lesz valaha is az emberiségnek ide jutnia. Most már azért nem fogom elolvasni, mert már régen túllépett ezen a szinten.

Már egyre kevésbé hiszek abban, hogy ez megállítható, megfordítható. Pláne, ha látom a mobilját baszogató zombi tömegeket, akik csak beleolvasnak valamibe, hallanak valamit, szavak, mondatok töredékét sem képesek már megjegyezni, érteni meg végképpen nem képesek. Szar ügy, már ami a jövőt illeti, nekem biztos, hogy nem azt a világot jelenti, amit még néhány éve is elképzeltem (90 után).

Wildhunt 2021.06.24. 15:32:56

Ez itt a jobb írásaid egyike. Köszönöm.

G. Nagy László 2021.06.24. 15:42:53

@Wildhunt: Én tartozom köszönettel. (Azért remélem, hogy a többi sem pocsék...)

Wildhunt 2021.06.24. 15:55:35

@G. Nagy László: nem indulatból írsz és tudod mi a stilisztika. Már ez a blogok átlaga fölé emel.

6.Lenin 2021.06.25. 09:28:09

Érdekes dolgot figyeltem meg ezen a blogon. Amennyiben lényeges, mindenkit érintő kérdést feszeget a bloggazda, szinte alig szólnak hozzá, még akkor sem, ha kiteszik a főoldalra. Főleg az egyik oldalról kevésbé "értékelik" a témát.
Nem tudják védeni a védhetetlent? Vagy nehéz a másikra kenni a szart?

Valahogy ez pontosan leképezi a mindennapokat is. Kreált, kiforgatott témákon napokig fröcsögnek a pártlapokban, oldalakon. Nyilvánvalóan hülyének véve még a saját választóikat is. ilyen mélyen lenne a fejlett világ? Ez lenne a jövő?

Mind1, hogy mi lesz, csak ne a másik?
Ez nem egy kurva nagy téveszme?

G. Nagy László 2021.06.25. 11:41:53

@6.Lenin: Itt most - szerintem - sokkal profánabb a helyzet. a fenti írás nem kapott semmilyen publicitást, így csupán pár tucat olvasó találkozott vele eleddig. A kommentek száma nyilvánvalóan erősen összefügg az olvasottsággal.

Amit felvetettél, az természetesen izgalmas kérdés. az eddigi tapasztalataim szerint a vallási és a politikai témákra ugranak a leginkább. Az elvontabb, filozofikus, vagy pszichológiai témájú írásoknál kisebb a mozgás. Néha meglepődöm, hogy egy-egy teljesen hétköznapi, minden morális mélységet nélkülöző írásomat is 10-20 ezren elolvassák és agyonkommentelik...

6.Lenin 2021.06.25. 12:03:53

@G. Nagy László:

Mert a két téma előhozza az emberek valós énjét. Gondolom (tapasztalom) én. Nem kell megvédeni a védhetetlent, vagy talán az emberek többsége nem is érti valójában a körülötte zajlót.

Az ember egyik tévedése, hogy a legintelligensebb lény lenne. Valójában ugyan úgy a legtöbb embert az ösztönei (a beírt program) irányítja. Akár hogyan is csűri, csavarja, mindent a szexuális vágyai befolyásolják. Természetesen nem becsülöm alá a szexet a normális(természetes) párkapcsolatban.

Mivel talán már a legagresszívebb kisebbség normális jövőképet már nem képes kínálni, még részleteiben sem (az egyén szabadsága a közösségben stb) szép lassan már kifordul önmagából is. Elég sötétnek látszik a jövő a 21. század elején.

De a válaszodat olvasva jó helyen kapirgáltam, hiszen már te is észrevetted a jelenséget. Ilyenkor mindig visszakanyarodom a téveszmémhez, miért nem lehetne a vitás kérdésekre közösen megkeresni a választ?
Ez így elég reménytelennek tűnik. De ez csak átfutott rajtam. Bár ebben a foci témában is inkább ezek a kérdések dominálnak.
Bocs, hogy látszólag félrevittem a témát. Bár a háttérben itt is ez a lényeg, szerintem.

G. Nagy László 2021.06.25. 12:33:57

@6.Lenin: "Akár hogyan is csűri, csavarja, mindent a szexuális vágyai befolyásolják." Ezzel nem vitatkozom, már csak azért sem, mert hitem szerint ez az egészséges - magam is így működöm. De van azért itt más is.

Szerintem hasonlóan erős motiváció a magánytól, a kiközösítéstől, a perifériára szorulástól való félelem. Az előző posztomban hoztam fel Ronaldot: ő olyan magasan áll, hogy aligha fél ilyesmitől. Gyakorlatilag megtehet bármit, nem kell attól rettegnie, hogy egyedül marad. Ez egy nagyon pozitív létállapot, nem véletlenül javaslom ezt mindenkinek. Ezzel szemben mit látunk a melegszervezetek részéről? Mintha mindenkiből homárt akarnának faragni. Mintha maguk sem hinnék, hogy melegnek lenni normális, és nyugodtan büszke lehet rá az ember. Mintha a melegség csakis attól válna elfogadhatóvá, ha tömeges. Mekkora ostoba, önmagukat megalázó tévhit! Vagy itt vannak a feketék. Mindegyik a "fehér felsőbbrendűségtől" retteg. Ez is mekkora baromság! Miért nem érzik magukat übermenschnek ők maguk is? Szerintem ez lenne a lényeg: önmagunkat értékesnek látni, szinte mindentől függetlenül. Nos, a jelenkor nem igazán ezt hirdeti. Ettől olyan gáz a nyugati korszellem.

Glokta 2021.06.25. 12:44:14

A németek viselkedése valóban szégyenteljes volt.
Szerintem se jó a szóban forgó törvény, de ez nem indokolja azt, hogy tiltakozásként a sportba belekeverjük a politikát. Nyugaton sajnos egy torzult kép él Kelet-Európáról (mondjuk ez fordítva is így van).

Amit a közösségekről írsz, azzal viszont nem értek egyet.
Nem látom, hogy (általában véve) Magyarországon erősebb lenne a közösségi szellem, mint Nyugat-Európában, egy egyedi példa alapján nem általánosítanék. A valóságban Magyarországon az egyik 'legmagányosabbak' emberek Európában, és a legtöbb embernek egy focimeccs csak egyszeri delíriumot jelent, nem pedig egy tartós közösségi élményt, hosszú távú kapcsolatokat.

G. Nagy László 2021.06.25. 13:11:16

@Glokta:

"A valóságban Magyarországon az egyik 'legmagányosabbak' emberek Európában, és a legtöbb embernek egy focimeccs csak egyszeri delíriumot jelent, nem pedig egy tartós közösségi élményt, hosszú távú kapcsolatokat. "

Ebben természetesen igazad van. De ez csak annyit jelent, hogy bőven van teendőnk. Hogy ezt a delíriumot, ezt az eufóriát, ezt a közösségi élményt a hétköznapjainkba is becsempésszük. És azt azért pontosan látjuk, hogy a balliberális elit - idehaza és nyugaton is - retteg ettől. Számukra az atomizált, infantilizált, elesett, kiszolgáltatott, együttműködésre képtelen társadalom a nyerő. Ez volt a katolikus egyház programja is évezredeken át. Erről szól Bábel tornyának sztorija is.

6.Lenin 2021.06.25. 13:37:31

@G. Nagy László:

Szerintem meg tévedésben vagyol. Nem cserélnék Ronaldoval, mert az egyik legmagányosabb ember lehet. Nem őszinte emberekkel lehet körbevéve, és ezt gondolom ő is érzi.
Nagyon kevés élettapasztalatod lehet, vagy igen szűk körben mozoghattál eddig. az eddigiek alapján szerintem te csak a felszínt nézed, kis időtávokban. Tévútra vezet.
Legalább is amit most írtál, abból csak ezt tudom leszűrni.

Ajánlanám a hajléktalanoktól a legmagasabb (akár intelligenciában is, nem csak anyagi magasságra gondolok)körökben is sűrűbben előfordulni, és értő szemmel körülnézni, elgondolkodni a látottakon.
Néha, mintha ezek hiányoznának az írásaidból. Nem rosszak, de..........

A törvény, és hasonló dolgok körüli viták lényege, hogy nem szabad megengedni, Mo példa legyen más nemzetek előtt. Ez az utóbbi 11 év nagyon rossz példát mutat a nyugati gyarmatosítóknak (mivel még most is ebben érdekeltek). Szerintem semmi köze ahhoz, amit mondanak. Ezek csak ürügyek. Szerencsére ezt Orbán világosan látja, pont azért, mert hosszútávon lát előre, és látja a háttérben meghúzódó szándékokat is. Ezt viszont Brüsszelben is tudják róla, pont ezért van útjukban.
Szerintem. Nem kötelező elfogadni ami írtam. Mindenki azt csinál vele, amit akar, le is szarhatja felőlem.

G. Nagy László 2021.06.25. 15:55:42

@6.Lenin: Amit Orbánról és Brüsszelről írsz, azzal nincs komoly vitám, nagyjából magam is így látom.

"Nagyon kevés élettapasztalatod lehet, vagy igen szűk körben mozoghattál eddig."

Ezt nem gondolnám. 49 múltam, dolgoztam már pár helyen, van féltucat hobbim, családom, gyerekeim, s egészen sok barátom. Nemrég egy posztban írtam is: két-háromezer társasági eseményt (házibuli, vetélkedő, pókerparti, foci, sörözés stb.) biztosan szerveztem már életem során.

"Nem cserélnék Ronaldoval, mert az egyik legmagányosabb ember lehet. Nem őszinte emberekkel lehet körbevéve, és ezt gondolom ő is érzi."

Ez meg egy színtiszta fantáziálás. Vagy így van, vagy nem. Gyanítom, hogy nincs így.

Valójában ezzel egy új szálat indítottál el, de visszatérek erre is. Amire én gondolok: ha magadat értékesnek hiszed, ha a belső világod rendben van, akkor nincs szükséged támogató tömegekre. Felejtsd el Ronaldot, s képzelj el egy keleti szerzetest, aki húsz éven át egy barlangban él, egyedül. Nincs szüksége még társakra sem, nemhogy elvtársakra, annyira megvan győződve a saját világa igazáról. Vagy beszélhetnék magamról is. Én társak nélkül nem léteznék, de elvtársakra - bár jó, ha vannak - nincs nagy szükségem. Amiket gondolok és leírok, mindazokról elég szilárdan meg vagyok győződve, még akkor is, ha a tömegek egyik fele balról, a másik jobbról köpköd.

Cristiano esetén valóban fennállhat egy olyan probléma, ami minden sztárnál, hogy sok lehet a rajongó, az érdekbarát, s ezek között elveszhetnek a valódi, őszinte, intim barátságok. Ám ez csak akkor van így, ha az érintett tök hülye, s képtelen kezelni, megbecsülni a valóban értékes kapcsolatait. Láttunk már ilyet, hallottunk már ilyenről. De ez egyáltalán nem törvényszerű.

6.Lenin 2021.06.25. 17:58:33

@G. Nagy László:

Az "igazi" ember társas lény.

"Amire én gondolok: ha magadat értékesnek hiszed, ha a belső világod rendben van, akkor nincs szükséged támogató tömegekre. "
Van,(tömegekre nyilván nem, de őszinte véleményekre igen) mert tévedhetsz az önértékelésedben. Én pl azokat értékelem, akik velem szemben keményen , őszintén kritikusak. Az adja nekem az önbizalmat. De ebbe nem érdemes így felületesen belemenni, mert mindenki szinte mindent másként értékel.
Én ilyen vagyok, ha lehet megírom őszintén a véleményem. Nem biztos, hogy ebben igazam is van, vagy bizonyos esetekben jó módszer. Mások félreérthetik.
Én ilyenkor szoktam rájönni jó esetben, hogy mit is gondolok, látok rosszul esetleg, ha van visszajelzés.

Kb arra gondoltam-tapasztalat-Ronaldo esetében, amiről az utolsó bekezdésben te is írsz. De ez legyen az ő gondja, én továbbra se szeretnék vele semmiben sem cserélni, bármelyik verzió is az igazság

A fenébe is, tulajdonképpen ehhez a poszthoz nem is akartam hozzászólni, pláne a foci részéhez. Igaz a posztban leírtakkal viszont egyetértek, már ami az összefüggéseit, mögötte lévőket illeti .

Nekem az őszinte kapcsolat a legértékesebb dolog. Talán az eddigi életünkben más utakat jártunk be, és ebből adódhatnak félreértések. Ezt itt,és röviden nem lehetne részletesen megvitatni, de ez nem is az a felület. Bocs.

Wildhunt 2021.06.25. 23:39:52

@G. Nagy László: szerintem meg nem így van. A német a legjobb barátját nem hívja fel a lakására egy sörre pld.

Glokta 2021.06.25. 23:53:00

@Wildhunt: Amit a magányosságról mondtam, azt nem a kisujjamból szoptam: magyarnemzet.hu/archivum/eletmod-archivum/a-magany-veszelyes-nepbetegseg-hazank-pedig-negativ-rekorder-3886172/
Ráadásul erre a koronavírus-járványra adott válasz rátett egy lapáttal.

A közösségi lét íratlan szabályai országonként változnak. Dél-Európában a leglazábbak és szinte mindenki élénk életet él, míg Északon jóval kevésbé, Magyarország valahol középen van. (egyébként ez sok mindent megmagyaráz pl. covid kapcsán is)

Wildhunt 2021.06.26. 10:03:46

@Glokta: tipikus manipulált felmérés. "társas találkozások hiányának tekintetében ugyanis vezetjük a listát" és "nyolc százalékának egyáltalán nincs olyan ember az életében, akivel személyes érzéseit, élményeit megoszthatná, magányosnak pedig tizenegy százalék érzi magát " - a nyolc százalék nem sok pld. a németekhez képest. Európa ugyanis mindezekkel szemben mindenféle klubokkal kompenzál,és behúzzák hogy nem magányosak. Mert nálunk a 80 éves Mari néni aki a családjával él az magányos mert a gyerekek nem hallgatják meg, de frau Marie ezzel szemben boldog társas életet él az idősotthonban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.07.08. 06:11:19

"Aki látta a tegnapi német-magyar meccset - és ugyan van-e élő ember e hazában, aki nem? -, "

Igen, van. Én.
süti beállítások módosítása