téveszmék

téveszmék

"Az állam kötelessége, hogy jólétet biztosítson"

2023. december 02. - G. Nagy László

orban_weltwoche.png

 

A nemzetközileg brutálisan és végérvényesen elszigetelt Orbán Viktor november végén Zürichben tartott előadást a Weltwoche hetilap jubileumi ünnepségén. Stílszerűen mindvégig úgy beszélt, hogy az a svájci füleknek a lehető legkedvesebben csengjen.

 

A Heritage Foundation 2023-as jelentése szerint Svájc a világ második legszabadabb gazdasága (egyedül Szingapúr előzi meg a listán.) Aligha lepődünk meg ezen: az ország hosszú évek óta a TOP5-ben szerepel, s minden esetben Európa éllovasa. Nem csoda hát, ha a magyar miniszterelnök is kormányának azon irányvonalait emelte ki beszédében, amelyek e klasszikus liberális világgal messzemenően harmonizálnak.

 

"Mi nem fogadjuk el a welfare state gazdasági koncepciót. A welfare state Nyugat-Európában olyasmi, hogy az államnak garantálnia kell valamilyen szintű jólétet a polgárai számára. Mi ezzel nem értünk egyet. Nálunk workfare state van, tehát először dolgozni kell, és ha valaki dolgozott, annak az eredménye lesz a jólét. Nem fordítva! Fordítva nem megy! Tehát mi is jólétet akarunk a magyarok számára természetesen, de ezt nem tudja az állam garantálni." Az USA Függetlenségi Nyilatkozata említette először a boldogságra való törekvés jogát, ami természetesen nem egyenlő a boldogsághoz való joggal. Valójában ez az a pont, ahol a baloldali gondolkodás letér a liberalizmus ösvényéről. A jóléti állam koncepciója abban a hazugságban fogant, mely szerint alapvető emberi jog a boldogság, és a központi bürokrácia feladata, hogy ezt megteremtse. Ez természetesen illúzió, már a gazdasági jólét szintjén is.

 

A baloldali beállítottságú polgárok úgy tekintenek a mindenkori kormányzatra, mint a kézre, mely a közös tortát szeleteli. Az első kérdés azonban mindig az, hogy létezik-e egyáltalán ez a torta. Ha például a gejzírek földjére, Izlandra tekintünk, esetükben határozott igennel kell válaszolnunk. Politikai, társadalomfilozófiai értékválasztásunktól függetlenül örömmel vesszük tudomásul, hogy az itt élők fűtése, melegvíz-ellátása szinte ingyenes. Léteznek országok, amelyek jelentős olajvagyonnal rendelkeznek - itt sem találunk kivetnivalót abban, ha az állampolgárok is részesülnek ennek áldásaiból. A legtöbb társadalom azonban nem ilyen szerencsés. Ahol nem bővelkednek efféle természeti kincsekben, ott csak akkor jön létre közös torta, ha azt az állam - adókkal, járulékokkal, illetékekkel, vagyis erőszakkal - létrehozza. Már ez önmagában is egy erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető aktus. "Ilyen része, ilyen pillére a modellünknek, amit úgy hívnak, hogy flat tax, a rendkívül alacsony adók, mindenki 15 százalék adót fizet. A gyerekesek még ennyit sem, mert a gyerekek után ezt is el lehet engedni. Nincs örökösödési adó. 10 százalék alatti, legalacsonyabb társasági adó van egész Európában." Orbán világosan beszél: Magyarország nem teremt jóléti államot; a kormányzat alapvetően a klasszikus liberális gazdaságpolitikára épít, nagyon helyesen.  

 

"A migránsok nemcsak azért nem jönnek Magyarországra, tisztelt Hallgatóim, mert a határnál egy óriási kerítéssel megfogjuk őket. Csak ebben az évben 270 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a határőreink. 270 ezer! Ez az egyik ok. De azért se jönnek, mert ha valahol szeretnének lenni, az nem Magyarország, mert a magyar törvények szerint egy Magyarországra érkező migráns csak azt kaphatja meg szociálisan, amit egy magyar állampolgár. És miután nálunk minden munkához van kötve, ezért a vonzerőnk ebben a körben inkább limitáltnak mondható." Borzasztó érdekes, hogy pont ugyanazok, akik Orbán minden tettét és mondatát kritizálják, a migráció kapcsán a mai napig úgy nyilatkoznak, mintha az abszolút álprobléma volna. Totális agyhalottnak kell lenni ahhoz, hogy ne lássuk: hazánk pont azért kevésbé vonzó célpont, mert nem építünk jóléti államot. Ha ugyanazt a segélyezési rendszert működtetnénk, mint Németország, vagy Svédország, úgy hozzánk is lelkesen érkezne a harmadik világ minden éhenkórásza, szerencsevadásza és potyalesője. Vagyis szó nincs arról, hogy feleslegesek a kormányzati lépések, az aggodalom és a kommunikáció, épp ellenkezőleg; Magyarország helyesen cselekszik, és ezt érdemes is tudatosítani minden létező fórumon. Elérkeztünk ugyanakkor a második számú sarkalatos kérdéshez: ha már van tortánk, az hány vendéget lakat jól? Nyugat-Európa országaiban lassan rájönnek, hogy nem létezik terülj-terülj asztalkám, hogy a jóléti társadalom legfeljebb zárt közösségekben működhet ideig-óráig (amíg a demográfiai hanyatlás fel nem számolja az adott populációt). Pedig az elmúlt években még csak szolid ízelítőt kaptak a migrációból. Mi lesz, ha fél Afrika felkerekedik és nekiindul?

 

"A magyar javaslat az, hogyha Ukrajnának pénzt akarunk adni, az mindenképpen történjen a költségvetésen kívül és legyen transzparens! Ma számos országban az emberek nem támogatják, hogy Ukrajnának pénzt adjunk, de a vezetők úgy bújnak el a nép elől, hogy azt mondják: tulajdonképpen nem is mi adjuk, hanem az Unió... Valójában persze mi adjuk, mert az Unió mi vagyunk, de így el tudják kenni a személyes felelősséget. Tessék kiállni transzparens módon és azt mondani: uraim, tisztelt magyarok, Ukrajna ebben a helyzetben van, beszéljük meg, akarjuk-e őket pénzügyileg támogatni? És mennyit tudunk nekik adni? És akkor mindenki tegye ezt a pénzt az asztalra!" Ezek a mondatok már nem Svájcban, hanem a Kossuth Rádió budapesti stúdiójában, a pénteki interjúban hangzottak el. Orbán minden szava a klasszikus liberalizmusból merítkezik. Az adakozás, az újraelosztás legyen önkéntes; nem kéne a polgárságot kirabolni azért, hogy a politikusok felelőtlenül és határtalanul jótékonykodhassanak. A miniszterelnök jól fogalmaz: minél nagyobb és bürokratikusabb egy szervezet, annál átláthatatlanabbak az abban zajló pénzmozgások. Decentralizáció, transzparencia és vékony költségvetés - ezek azok, amelyek az európai emberek valódi érdekeit szolgálják. 

 

"Az állam kötelessége, hogy jólétet biztosítson mindenki számára" - a legnagyobb bullshit a világon. Az államnak csupán annyi a dolga, hogy lebontsa a személyes boldogság útját keresztező bürokratikus korlátokat. Pont úgy, ahogy azt Thomas Jeffersonék annak idején - csaknem 250 esztendeje - megfogalmazták. Egészen szürreális, hogy ezeket a kisiskolásszintű igazságokat egy alig tízmilliós ország miniszterelnökének kell elmagyaráznia egy totálisan elhülyült világ számára.  

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr1818271961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2023.12.04. 16:54:30

"A magyar javaslat az, hogyha Ukrajnának pénzt akarunk adni, az mindenképpen történjen a költségvetésen kívül és legyen transzparens!"

Én értem, hogy kell ideológia az Ukrajnához való külpolitikai kapcsolatainkban, de nem kell ezt misztifikálni. Egyértelmű, hogy milyen érdekeink szólnak amellett, hogy az ukránokat ne támogassuk túlságosan, illetve az oroszokkal ne szakítsunk nagyon erősen. Amit viszont Orbán utána túlmisztifikál az EU-s közös fellépésről és a nemzeti fellépésről, az rizsa.

"Az állam kötelessége, hogy jólétet biztosítson mindenki számára" Én ezt átfogalmaznám: az állam kötelessége, hogy olyan feltételeket teremtsen az emberek számára, hogy jólétben élhessenek. Ez alig különbözik az előzőtől, de talán mégsem ugyanerről szól.
Az állam olyan intézkedésekkel, beavatkozásokkal is képes ezt megteremteni, ami nem a jóléti állammal van összefüggésben. Az egész poszt úgy épül fel, mintha azt érzékeltetné, hogy sok a mindenféle transzfer egy jóléti államban: tehát a munkanélküli segély, a menekültpénz, a pénzbeli juttatások. Holott egy jóléti állam úgy is fel tud épülni, hogy mondjuk az egészségügyre, oktatásra költ rengeteget és ezzel segíti elő a munkaerő rekreációját.

MEDVE1978 2023.12.04. 17:09:00

@alöksz róz: Igen, csak ez az állam esetében elvileg nem lehetne elvileg akkora piaci kudarc. Arra gondolok, hogy az államnak egy elvi jó működés esetében versenyeztetnie kellene az egészségügyi piaci szolgáltatókat. Tehát, ha a CT egy használata mondjuk önköltségszinten 20-80.000 Ft alkalmanként, akkor az államnak elvileg egy kis profitrátás árra kellene ezt a versennyel kihoznia, mondjuk 22.000-88.000 Ft-ra. Nyilvánvaló, hogy ha ez nem sikerül, akkor vagy oligopol összefogás van ellene vagy sima korrupció történik. Az utóbbi szokott a gyakoribb lenni. Magánszemélyként az a különbség, hogy jóval kisebb az érdekérvényesítő képességed, mint az államnak. Tehát, ha a szolgáltatók úgy döntenek, hogy az ő haszonkulcsuk 100% magán CT esetében, akkor azt valószínűleg meg is fogják csinálni. (ez tipikusan egy állami beavatkozásos helyzet lehet).

alöksz róz 2023.12.04. 17:30:56

@MEDVE1978: sokkal jobbat tudok: nem kell eladni.

ostobaság ha eladja az állam/önkormányzat azt az üzletrészt, amiből profitot lehet kivenni, a veszteséges részét pedig megtartja magának aztán az adókból finanszírozza. pont ezt csinálták anno a máv esetében.

Reactor 2023.12.04. 17:36:18

@G. Nagy László: Kritizálja a kormányt, méghozzá jogosan. Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Úgyhogy fölösleges itt a blamát a "piacra" hárítgatni. Aki hatalmon van, azé a felelősség, az viszi a balhét. Amióta az emberiség vezetőket választott magának, ez mindig mindenhol így volt. Nincs értelme mosdatni őket, és az elbaszásaikat másokra (emeszpé, Soros, Brüsszel, EU, Atyaúristen) kenni.

G. Nagy László 2023.12.04. 17:36:23

@MEDVE1978:

Majdnem mindennel egyetértek, amit írsz.

"Én ezt átfogalmaznám: az állam kötelessége, hogy olyan feltételeket teremtsen az emberek számára, hogy jólétben élhessenek. Ez alig különbözik az előzőtől, de talán mégsem ugyanerről szól."

Érzékelem a középutasságot és szimpatizálok is azzal.

"Az állam olyan intézkedésekkel, beavatkozásokkal is képes ezt megteremteni, ami nem a jóléti állammal van összefüggésben. Az egész poszt úgy épül fel, mintha azt érzékeltetné, hogy sok a mindenféle transzfer egy jóléti államban: tehát a munkanélküli segély, a menekültpénz, a pénzbeli juttatások. Holott egy jóléti állam úgy is fel tud épülni, hogy mondjuk az egészségügyre, oktatásra költ rengeteget és ezzel segíti elő a munkaerő rekreációját."

A mai, nyugati jóléti államokban valóban sok a segély, bár ott is különböző országonként. Talán Dánia ébredt leghamarabb e téren.

Igazad van: a központi szolgáltatások közé nem lehet egyenlőségjelet tenni; az újraelosztás elemei korántsem ugyanolyan hasznosak. Mentőszolgálat nélkül aligha létezhetnénk. Az oktatást is lehetne jól működtetni. De amikor az EU közvetlenül finanszírozza a palesztin terrorizmust, az például az én ízlésvilágomba már biztosan nem fér bele...

2023.12.04. 18:58:20

@alöksz róz:
ada van 10 milliós populáció. fel van osztva 20 nagyjából egyenlő részre. egyenként nagyjából 0.5 milliós populáció. ezek a fővárosi városrészek és a vármegyék. és lássuk, hogy ez a 20 tb önkormányzat milyen szolgáltatást nyújt. és hogy építenek egy szuperkórházat, vagy minden sarokra építenek egy kis kórházat. döntsék el maguk. és egy szabályozási versenyben úgy, hogy az egyes közigazgatási ugyanolyan közjogi helyzetben vannak. a főváros belső kerületeiből áll pest-buda is megye jogú.

2023.12.04. 19:10:28

@alöksz róz:
ezt döntse el 20 tb önkormányzat. hogy sokkal jobb a labort kiszervezni maszekoknak, vagy sem.

2023.12.04. 19:24:57

@alöksz róz:
pl. errefelé ki van szervezve a vérvétel egy magáncégbe. de onnantól kedve van házi vérvétel. és van aki kifizeti a mindössze 2500 forint kiszállási díjat, mert nem akar, vagy nem tud a laborba bemenni. és azt is ki lehet választani, hogy ki vegyen vért. és lehet mondani, hogy ez milyen jó, mert ez ki van szervezve.

megnéztem a honlapot. ma van dec.4. a legkorábbi vérvételi időpont jan. 15. öt hetes várakozási idő úgy, hogy ebben benne van a karácsonyi időszak is. tehát akkor ezt államosítani kell, vagy azt mondani, hogy még inkább kiszervezni. hogy legyen verseny. lehet így is, lehet úgy is. ki döntse el? a tb önkormányzat.

ki vagy mi a tb önkormányzat? 1 nagy önkormányzat az ország, régiók, vármegyék, maguk a települési önkormányzatok? melyik? egységállam legyen, vagy egységes beosztás (elaprózódnak az erőforrások, viszont van ellenpróba), vagy micsoda?

Boldeone2 2023.12.04. 19:53:10

Holott egy jóléti állam úgy is fel tud épülni, hogy mondjuk az egészségügyre, oktatásra költ rengeteget és ezzel segíti elő a munkaerő rekreációját."

Éppen ezen szférák alulfinanszírozása mutatja meg egyrészt azt, hogy abszolút nem jóléti államban élünk, másrészt azt, hogy a kitűzött államcélok sem jók!

Pl az Orbán- kormány alatt teljesen hátra csúsztunk a GDP- arányos egészségügyi kiadások tekintetében és még törekvéseket sem látunk rá, hogy javuljon a helyzet, hiszen mások a prefernciák....Egyszerűen tűrhetelen az a helyzet, ami most az egészségügyben van, és ehhez nagyban hozzájárult a kormány barbár politikája is.

Az oktatással ugyanaz a helyzet: egyhén ott is csökkent a GDP- arányos támogatás, nagyjából az elmúlt 20 éven
Nincs mire büszkének lenni, hiába tartják a 2 magyar Nobel- díjast pajzsként előre, lefelé megy a közoktatás
A tudományról nem is beszélve....

Ebben a helyzetben valóban feltehetjük a kérdést: miért is fizetünk adót? Az állam képtelen az állami alapfeladatoknak megfelelni...

2023.12.04. 20:05:11

debrecenben jelenleg 5 hét várakozási idő van egy közönséges vérvételre. nem lehet, hogy soros alex ügynökei szabotálják a munkát? vagy pintér sándor a hibás, vagy orbán mert a sátán, vagy gyurcsány, mert ő a sátán. nincs elég ember, vagy nincs elég pénz, vagy mert ki van szervezve, vagy mert nincsen eléggé, vagy máshol is így van.

ha van egy egységes beosztás, 20 vármegye, közte pest-buda, vagy buda, belső pest. legyen verseny, két fővárosi belső elektori körzet megyejoggal, külső buda, külső pest. visegrádi észak és csepeli délmegyer. és ez ugyanolyan jogokkal bír, mint baz megye. és el kell látnia cca. fél millió embert.

és hogy a betegeket összterelik egy nagy kórházba, vagy szétszedik kisebb tagintézményekbe, hogy ide, vagy oda szervezik, döntse el a tb önkormányzat. és ezt véleményezze az orvosi kamara. és az egészségügyi miniszter ellenjegyezze. ha szociális problémák vannak, akkor meglátogatja az államfő oldalán a szakállamtitkárral és visznek mikulás csomagot a gyerekklinikára, vagy valamilyen pótlólagos forrást, mert különben összeomlik az épület, vagy ha kiemelkedő eredményt érnek el, akkor elismerésüket kifejezve. és van 20 tb önkormányzat. és ugyanígy van 20 oktatási kerekasztal iskolaszékekkel, 20 közmunka tanács.

és azok eldöntik, hogy akkor robotika program legyen, vagy tanuljon meg földet művelni, és akkor lássa el magát, vagy állami gazdaság legyen, vagy finn iskola, vagy micsoda. kell egy gigantikus akkumulátorgyár a megyébe, mert úgy élen járnak az elektromobilitásban. vagy a hidrogénhajtásba fektetnek be

mindegyiknek van eu-s forrása infrastruktúrát fejleszteni.

van kerete művelődésre, egy nagy színház legyen, vagy sok kicsi, vagy balettozzanak, vagy csak azt ne. az országgyűlés azt írja elő, hogy valahol legyen balett. győr beválllalja. a többinek nem kell, de lehet. és az egyikben mórikálós népszínház lesz olcsó népszórakoztatással, a másikban meg sznobizmus, vagy kiderül, hogy kaposváron olyan színház van, hogy uramisten, mert ezt mondja a "szakma".

vagy szabadidő parkokat építenek, vagy stadiont, döntsék el a vármegyék. mindnek lesz egy focicsapata. és a határon túli kerületekkel, szabadka külső (topolya fc) induljon el szabad kártyával bács bodrog vármegyéből. mert nekünk az bács-bodrog. a nagy-magyar országos bajnokságban.

ez a magyar tradíció visszaállítás, a nemesi vármegyék félszuverén státuszt kapnak. vivát. éljen a magyar szabadság, éljen a haza. második reformkor.

Reactor 2023.12.04. 20:43:27

@Boldeone2: Nem viccből van ennyi adócsaló, adóelkerülő. Ha az ember azt látja, hogy konstans fizet gigantikus összegeket, és egy nagy kalap szart se kap helyette, előbb-utóbb a leghülyébbekben is felködlik a "mi a fsz értelme van az egésznek" kérdés...
Szerencsére minden egyéb irreleváns, inszignifikáns faszságra jut elegendő pénz - plakátkampány, Gyagyás Tóni minisztériuma, Plágium Pali nyúltenyésztési szakkönyve, Bánsági Magyar Napok, zsidaj emlékezet háza, stadion...lehetne napestig sorolni - csak amire kéne, arra valahogy sosincs. Minek is jól működő egészségügy? Ha majd valami hülye ferde megint denevérszart vacsorázik és jön egy újabb járvány, legfeljebb becsukjuk hét lakat alá a lakosságot mint annakelőtte. Az ingyé' van.

2023.12.04. 21:06:02

@Reactor:
a közmédiára elköltenek évi 142 milliárdot. erre mindenki azt mondja, hogy ez nagyon sok. de ha van rendezett közigazgatás és az ország be van osztva 12 régióra, akkor havi 1 milliárd forint regionális televíziózásra már nem tűnik olyan nagyon soknak. vagy ha van osztva 20 vármegyére, akkor havi 500 millió a tévére és ahhoz kapcsolódó közművelődésre már nem annyira nagyon sok, mert ezt még el kell osztani a kisebb városi televíziók között.

csak ez esetben budapesten a médiaköltségvetés megzuhan. és úgy kerülne ki a fideszes, hogy drága bolgár úr és társaik nem kerülnének vissza, hanem akkor városrészeknek legyen tévéje, szerepeljen belső buda megyei tévének a programjában a karmalita ura és parancsolja, belső pest tévéjének operatőre felveszi a parlamenti közvetítést, és annyi pénzből gazdálkodnak, mint a megyei közgyűlések. és lehetnek nagy országos kulturális projektek regionálisan, szerte az országban.

a probléma az, hogy a vidék úgy emelhető fel valamelyest, hogy budapestet le kell nyomni. vagy nem kellene szétlopni az uniós forrásokat, de egységállami keretek között szét lesz lopva, és majdnem mindegy, hogy fidesz, vagy nem fidesz. és ha ezt a totális jogegységet feladja az ország, akkor annak nagy vesztese lenne budapest.

budapest az, amelyik túlkölt. fent kell tartani több százezer jogászt, közgazdászt. színházat minden sarokra. közintézmény közintézmény hátán miközben 100 budapestiből 100 azt mondja, hogy kisebb államot, nem kell ennyi minisztérium, pfúj, zárják be a temérdek hivatalt basszus. ha a vidék átmenetileg nem nyomja le a fővárost, akkor az lesz a kérdés, hogy szivárványosak vonuljanak pávatollal, vagy barnában kakastollal. milyen lehet a world press photo a nemzeti galériában. az egy amszterdami intézet, állítsa ki a holland nagykövetség.

2023.12.04. 21:32:52

@Reactor:
az egészségügyi is úgy reformáltható, hogy vannak tb önkormányzatok. nem több párt, hogy ilyen oldal, olyan oldal, narancsosok, zöldek, barnák, lilások, fel vörösök proletárok, nem így van pluarizmus, hanem a rendezett közigazgatás kereteiből adódóan. félszuverén országrészek vannak. és valakik politikai döntéseket hoznak. úgy, hogy a környező közigazgatási egységekben van ellenpróba.

bevezetik a "finn iskolát" az egyik vármegyében. és azt látjuk, hogy hoppácska, az országos kompetencia mérésen emelkednek az eredmények. vagy azt, hogy a gyerek szerint szipiszupi az iskola, de még rosszabbul teljesítenek, mert katonás rend kell, "poroszos iskola". ezt majd eldönti a megyei tanács oktatási hivatala. és lássuk, hogy akkor az egyikben elég menő ez a táncház, a másikban a sakk, a harmadikban a szpartakiád. és az abban kidolgozott programot vegyük át, mert van egy jól sikerült úszóprogram, a másikban meg sikeresen integrálták a robotikát, és a csillagászati előadásokon csak ámulunk, bámulunk. mert azt abból kiművelték. a másikban meg népi iparművészet és a táncház mozgalom kapott prioritást. vagy esetleg valamelyik egyházmegyében kitalálnak egy szerethető vallási programsorozatot, ami az általános emberségre is nevel és nemcsak arra, hogy bólogassál a papoknak, mint semjén doktor. vagy egyik vármegyében olyan focisuli lesz, hogy sorra neveli ki a kis szoboszlaikat.

nyilván kell egy minimális alaprogram. mindez szabályozási versenyben dőlhet el. véleményem szerint. a város, a vidék, vagy a vármegye fel van ruházva jogokkal és eldöntik, hogy szélerőműveket kell telepíteni, kapjon az prioritást. egy megye úgy dönt. és látjuk, hogy ez kibaszottul jó, hasonló adottságú területen is bevezetik, vagy kurvára nem. nyilván előtte megnézhetik, hogy máshol hogy csinálták.

félszuverén közigazgatási egységek szabályozási versenyéből adódik a versenyképesség és a felzárkózás .vagy nem adódik. mert ez nem a tuti. olyan nincsen.

Reactor 2023.12.04. 21:44:37

@cvsvrs: Igen, meglehet, hogy Budapest veszítene valamit, valamennyit. Sajna-bajna nincs végtelen pénz, örökélet, ingyen lőszer, ha valakinek adsz, azt valahonnét el kell venni. Még mindig jobb annál, minthogy az ország élhető közegei 90%-ban a fővárosban találhatóak, minden-minden oda összpontosul, a maradék 10%-on meg osztozzon a fennmaradó 90 ezer négyzetkilométer. És ha vesztes lesz Budapest? Ez van, nem lehet mindig nyerni. Inkább a főváros "veszítsen" mint az ország többi része.
Bánom is én, konkrétan hogyan, miből oldják meg - csak oldják meg. Ez a dolguk, ott áll az Alkotmányban. A hogyant már nekik kell tudni. Ha nem tudják, semmi keresnivalójuk a trónszéken.

2023.12.04. 22:25:31

@Reactor:
ha lenne külső, belső buda, pest és csepel megye. a budapesti 2.5 milliós agglomeráció 5 vármegye. akkor azért egyenként 500 km2. egy vármegye meg 5,000 km2. és az infrastruktúra a fővárosban 10x koncentráltabb. nem adódna olyan hatalmas veszteség, csak a budapest világváros programot el kellene felejteni addig, amíg nem jön egy olyan nemzedék, amelyik feltalálókkal teli. és lehet, hogy az nem jön a közeljövőben.

de lehet, hogy fel tud emelkedni valamelyest miskolc, vagy szegeden azt mondják, hogy van két orvosi nobel díjasuk, akkor csináljanak egy európai hírű biokémai intézetet, kapjon prioritást és hozzanak vendégprofesszorokat. és ez vagy bejön, vagy nem jön be. mert lehet, hogy temérdek pénzt elköltenek gyógyszerészetre és semmilyen kutatási eredmények nem lesznek. amira a professzorok mondják, hogy azt mondják, hogy az a pénz még így kevés volt, még sokkal többet kell költeni. és van egy olyan veszélye ennek, hogy ezek a félmilliós félszuverén vármegyék túl kicsik. ezt a szétaprózódott a településszerkezetet hozta a történelem, mongoltatárok, oszmántörökök átvonultak. a habsburgok létrehozták budapestet. (az első népszámláláson ii. józsef idején mindenki nagy meglepetésére a legnépesebb város debrecen. kicsivel népesebb, mint az akkor még különálló buda, pest, és pozsony. ráadásul protestáns. elrendelik, hogy be kell költöztetni katolikusokat és le kell nyomni. de nem az kell, hogy akkor most újra debrecen diktáljon. hanem legyen egységes közigazgatás.

hanem ha győrban azt mondják, hogy táncszínház kap prioritást, akkor balettoznak, diósgyőrben a várszínház, akkor kardozzanak. pécsett meg a dalszínház, akkor daloljanak. szegeden meg kiművelik, hogy egy baszott nagy téren egy baszott nagy szabad téri színpadon hogyan kell színházasdit csinálni. szabad téri játékokra költenek. budapesten azt mondják, hogy filmszínház, az a mainstream, és legyen még opera, operett, mert az olyan magyarosch és legyen underground színházasdi, mert esetleg abból is lehet csinálni a többség által szerethetőt. vagy nem lehet, és akkor felháborodik a nép, hogy ezek a pestiek mennyi kultúrmocskot állítanak elő. lehessen kísérletezni olyan művészekkel, akik közül senki se százas, és csináljanak egy kísérleti underground művész színházat, amit a közönség vagy nagyon imád, vagy utál. legyen ilyen is, de úgy, hogy székesfehérvárt és veszrémban nagy klasszikusokat játszanak. mert azzal olyan nagyon mellélőni nem lehet. és akkor van mindenféle színház.

lehet ezt koordinálni szakmai alapon regionálisan, vagy a kultúrpolitikát megvitatni országosan. országrészek kapjanak politikai döntéshozatali lehetőséget úgy, hogy azért maradjon meg a minisztériumi ellenjegyzés lehetősége. viszont innentől kezdve szabályozási verseny van és esélyegyenlőség abban az értelemben, hogy a leszakadó országrészeknek is jut valamennyi. és oda lehet menni, hogy akkor ezt így és így, mert az a legjobb gyakorlat. és azt mondják, hogy jé, tényleg. nem konteó, soros alex, szabadkőművesek, vagy akármi. és az beválik. vagy nem válik be, mert a finn iskola finnországban működik és borsodban már nem, vagy nem feltétlen. és ezt eldöntetik a miskolci egyetemen.

Reactor 2023.12.04. 23:20:09

@cvsvrs: Akkor addig elfelejtik a "Budapest világváros" programot. Csak nem fognak belehalni. Aki pedig mégis, azért nem lesz kár.

alöksz róz 2023.12.05. 10:33:50

@G. Nagy László: mi a te megfejtésed a nulla gyerekre?
ez még kimaradt.

szerintem a liberális nevelés :-)))

2023.12.05. 10:48:53

@Reactor:
a budapest világváros programot sem kell teljesen feladni, csak nem lehet mindent annak alárendelni. ami a baller koncepció. és az akadémikus értelmiség elképzelése is ez egyébként. az akadémiai intézetek 95%-a budapesten van. lehetne akár 100% is. és úgy vidéken maradjanak csak főiskolák. az msc képzés budapesten van. ebből létrejön egy magyar szellemi elit. ami idevonzza a tőkét. budapest majdnem olyan gazdag lesz, mint bécs. és a jövedelmek meg majd szépen lecsorognak vidékre.

ez egy legitim koncecpió. csak budapest már közelítőleg olyan gazdag, mint bécs. és nem lett a magyar szellemi elit gyűjtőhelye finoman szólva. és aki vidékről költözik az leginkább nyugatra megy. mert egy nyugati kisváros is sokkal jobb lehetőségeket kínál, mint a magyar főváros. annak ellenére, hogy budapesten van pénz. tehát nem arról van szó, hogy mindenkinek csak egy parizeres zsemle jutna. 2021-ben a vásárlóerő paritáson mért pénzköltés az európai unió átlagának 156%-a az eurostat szerint. ha még nincs is ekkora jólét, akkor se állt össze ez az elit. ennek egyébként etnikai okai vannak. budapesti etnikum nem magyar. és nem arról van szó, hogy az asszimilálódott németek, zsidók, és a gettósítással beköltöző cigányok rosszabbak lennének az átlagnál, csak nem jobbak.

és még csak arról sincs szó, hogy a nem magyar származásúakat el kell űzni. hanem szóródniuk kellene. lehet menni szegedre, pécsre, győrbe, diósgyőrbe, székesfehérvárra, veszprémbe, debrecenbe, egerbe, sárospatakra, salgótarjánba. lehet menni nógrádba is. és ha nem tetszik, akkor külföldre. és ha budapest biologikusan is magyarrá válik, akkor lehet a nemzet fővárosa, és utána lehet világváros projekt demokratikusan legalább is.

alöksz róz 2023.12.05. 10:52:12

@cvsvrs: de miért a matektanár döntse el, mi legyen az országgal?

G. Nagy László 2023.12.05. 11:10:34

@alöksz róz:

"mi a te megfejtésed a nulla gyerekre?"

Ez sem egyfaktoros téma.

Szerintem a leggyakoribb ok, hogy az érintett nem talál (időben) megfelelő társat.
A második, hogy van társ, akarnak is, csak nem jön össze.
A harmadik - és ez már elég ritka - hogy a nőben nem is születik meg a késztetés az anyaságra. Gyanítom, hogy gyerekkori trauma lehet az ok az esetek oroszlánrészében.
A negyedik - és hitem szerint ez a legritkább - a klímahiszti.

alöksz róz 2023.12.05. 11:49:33

@G. Nagy László: jó, ez szerintem se annyira egyfaktoros.
a klímahisztinek sincs hozzá túl sok köze, az csak kifogás.
a másodikhoz se lehet sok mindent hozzátenni, amennyiben nem az életkor miatt nem jön össze.

a harmadik viszont nem olyan ritka szerintem, valamennyire ismerem a jelenlegi harmincas női korosztályt, de ez nyilván nem reprezentatív. felületesen sima önzőségnek lehetne nevezni. de valami oka csak van annak is.
az első a legjellemzőbb, de miért nem találnak (időben) társat, az nagyon jó kérdés...

hitem szerint (:D) az újfajta evolúciós stratégia némi túltengése (előbb legyen extrafullos a fészek, csak aztán jöhet a tojás) és a liberális csakénvagyokafontos nevelés erősíti fel egymást annyira, hogy ilyen magas a gyermektelenek száma.
(és még nyilván erre tesz rá egy lapáttal az önbizalomhiány, a klímahiszti, a neszüljgyereket kampány meg ilyenek.)

2023.12.05. 11:50:30

@alöksz róz:
elsődlegesen a matektanárok képesek koncepciókat gyártani. idealistát, realistát, racionálisat, irracionálisat, akármilyet. nemzetközit, nemzetit, kifejezetten etnicistát, kommunistát, fasisztát. akármilyet. és a műszaki értelmiség képes arra, hogy ezeket részlegesen megvalósítsa. és az orvosok arra vannak szakosodva, hogy a hibákat kijavítsák. a politika iránt érdeklődő programozók képesek politikai programokat írni. elsősorban ez a reálértelmiségi kör képes arra, hogy felzárkóztasson egy országot.

1989-ban kínában hatalomba került csiang cömin villamosmérnök.az utódja hu csintao hidraulikus mérnök, a jelenleg hivatalban levő hszi csinping vegyészmérnök. a kínai egyetemen a természettudományi karon kapnak ideologikus képzést, marxizmus-lenizmust, maoizmust (nyilván rájönnek, hogy az hülyeség, viszont megtanulják azt, amit a politikatudósok is tudnak) és mellette a földeken dolgozniuk is kell. és ez a társadalmi munka, építőtáborosdi összekovácsolja őket. és mivel egypártrendszer van és az értelmiségnek kvázi kötelező belépnie az állampártba, ezért ott vannak nemcsak a politikai kongresszusokon, nemcsak a szakmai konferenciákon és tömegével kiválasztódnak.

2023.12.05. 12:10:44

@alöksz róz:
az alacsony gyerekszám biologikusan a túlzott keveredésből adódik. abból, hogy az emberek túlságosan sokfélék és ez a párválasztást nehézkessé teszi.

van egy apád és egy anyád. egy generációra visszamenőleg 2 szülőd. van négy nagyszülőd. N generációra visszamenőleg 2^N. egy nemzedék legyen 33 év, ezerszáz évre visszamenőleg 2^33. ami cca. 8 milliárd. nagyjából jelenlegi populáció méret. istván király idején nem élt ennyi ember a földön, mint amennyi felmenője van elvben valakinek. nyilván azért nem ilyen egyszerű a valóság, mert rokonok házasodnak. és vannak, akiknek kevés ősük van, és vannak nagyon nagyon sokfelől erednek. és ezek összekeverednek, akkor politikai abból adódnak konfliktusok. a ballerek a sokféleséget hirdetik meg, a zsidó nőág is sokféle, a jobberek a natív gondolkodást. ugyan lenyomják a ballereket, de maguk is sokféle natívok. és ebből lesz egy politikai széthúzás és nehézkes párválasztás.

alöksz róz 2023.12.05. 12:17:54

@cvsvrs: "elsődlegesen a matektanárok képesek koncepciókat gyártani." - nebassz... de milyeneket? :DD
a 2^33-ból nem jön ki a gyerekvállalás.

alöksz róz 2023.12.05. 12:20:10

@cvsvrs: "az alacsony gyerekszám biologikusan a túlzott keveredésből adódik. abból, hogy az emberek túlságosan sokfélék és ez a párválasztást nehézkessé teszi." - ne komolytalankodj.
a magyar nép már eleve egy törzsszövetség volt, plusz befogadott németet, kazárt, kunt stb. ez nem volt probléma.

2023.12.05. 12:47:58

@alöksz róz:
a németek, a zsidók szanaszét laktak az országban. kisebbségként mindenfelé jelen voltak. debrecenben is volt német utca, a mai széchenyi utca. a mai széchenyi kert az régen a zsidókert volt. csak aztán a németek kitelepítették a zsidókat, a zsidók a németeket. és ebből következően a genetika eloszlása nem sima lefutású, közelítőleg sem egyenletes. van egy tippem, hogy ez okozza a problémát. tehát nem arról van szó, hogy ez vagy az a jó, vagy a rossz származás. hanem van egy budapesti etnikum és egy magyarisztán.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.05. 13:49:15

@alöksz róz:

"hitem szerint (:D) az újfajta evolúciós stratégia némi túltengése (előbb legyen extrafullos a fészek, csak aztán jöhet a tojás) és a liberális csakénvagyokafontos nevelés erősíti fel egymást annyira, hogy ilyen magas a gyermektelenek száma."

Nem fogod elhinni, de ebben egyetértünk. Csak annyiban egészítem ki, hogy az extrafullos fészek után megjelennek a további igények, úgymint jobb kocsi, drágább nyaralás, költekezési verseny az ismerősökkel stb. Mondjuk ezt részben lefedi a csakénvagyokfontos effektus.

2023.12.05. 14:23:57

@alöksz róz:
dehogy nem jön ki. ha a népesség többsége natív (kevés őstől ered), akkor a fiú elveszi egy ötöd, hatod leány unokatestvérét, aki genetikailag viszonylag közel áll hozzá, csak éppen a nincs y kromoszómája. és az esetleges rejtett génhibák a rekombináció a következtében a legtöbb esetben még így is kijavítódnak. könnyű a párválasztás, és a pártoskodás sem túlságon erőteljes, a népesség közelítőleg egyféle. genetikusan a patriciusok se sokban különböznek a plebejusoktól. hiszen ők valójában a szerecsétenebb sorsú rokonaik. támogatják a szorgalmasebbakat, tehetségesebbeket. és így nincs politikai széthúzás és van társadalmi mobilitás.

és ez nagyon is összefügg az elemi biológiával. és ezzel az elemi hatványozással. mert hogy ez a túlzott keveredéssel könnyen el tud romlani.

2023.12.05. 14:57:51

@alöksz róz:
szoboszlai dominik a sztárfocista. ő nem hajdúsági identitású. hanem már egy összvér kiválóság. elmegy még keveredni liverpoolba, mert euro milliárdokat kereshet, hogy a felesége tejbe vajba füröszthesse a gyermekét akkor, ha egyáltalán akar szülni. na most ez éppenséggel jól is működhet. mert így készülnek a címlapfotók, és lehet, hogy valóban olyan boldog családi életet élnek, mint ami a bulvárlapokból kitűnik. és az is lehet, hogy a natív angolok elzavarják a francba. azt mondják a kocsmában, hogy húzzon el is egy "szobó", vagy kicsoda. ebben van a nagy nyereség lehetősége és van benne kockázat.

ha ő vitéz szoboszlai szoboszlai dominik akar lenne, aki visszatérvén az ősei városába megalapítja a hajdúsági focisult, a hajdúszoboszlói standon elvesz egy szép lányt, akkor ezzel sokkal kevesebb pénzt keres, cserébe emelnek neki egy szobrot. úgy a fiainak hajdú, hajtó, keleties cowboy identitása lesz, úgy van örökölt szoboszlói birtokuk, szállodarészvénye. a fiainak is könnyű lenne a párválasztás. melyik lánynak ne kellenének ezek a szoboszlai fiúk a szoboszlói strandon.

csak neki nincs ilyen identiátása. menjen el liverpoolba, elvesz egy félvietnámit, aki vagy szül neki gyereket, vagy nem szül, ha mégis, akkor tejben vajban fürösztik úgy, hogy a nörsz pelenkázza, és egyébként a játékosügynökök eladják valahová, mert ha nem adják el, akkor nem lehet pénzt keresni, multikulturális lesz. és lehet, hogy ilyenné válik a világ. ez a jövő. ez kétséges, viszont nem lehetetlen.

alöksz róz 2023.12.05. 15:08:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: elhiszem, nagy okosságot írtam :-)))

igen, részben lefedi (meg főleg hogy egymást erősíti). és a partnerrel szemben támasztott irreális elvárások is ezekből fakadnak.

(meg hogy nem tudják egymást tolerálni. de ez már inkább az utóbbiból)

alöksz róz 2023.12.05. 15:17:36

@cvsvrs: szerintem meg biologikusan az evolúcióból, fiziologikusan meg a környezeti hatásokból.

alöksz róz 2023.12.05. 15:22:12

@alöksz róz: "fiziologikusan meg a környezeti hatásokból." - sok a gyógyszer, vegyszer, hormon. a kajában is, vízben is.

plusz úgy élnek a nagyvárosban az emberek, mint az állatkertben az állatok, azok is jóval kevésbé szaporodnak.

2023.12.05. 15:56:30

@alöksz róz:
nyilván belejátszik a temészeti környezettő való elszakadás és a kemikáliák is. a kevert népességben (tehát ahol az emberek sokfelől erednek) jóval nehezebb a párválasztás és sokkal nagyobb a széthúzás (mert hogy az emberek túlságosan sokfélék), mint natív környezetben.

2023.12.05. 17:10:09

@alöksz róz:
a probléma még a totális versenynek kitett társadalom.

termelői környezetben ez például folyamatos munkarendet jelent, 24 órás termelés, 2×12 vagy 3×8 órás műszakváltás, felboruló bioritmus, nyomott munkabérekkel nem egy leányálom. korlátozott a szórakozási lehetőség, mert ha valaki este hatkor megy haza, vagy este tízkor a munkából, egy üzemcsarnokból, ahol természetes fény sincs, ablakok se, úgy van megépítve, mint egy börtön, akkor utána már nincs túl sok kedve szórakozni. ha pihenőnapja van, akkor utána reggel hatra kell mennie munkába. fogyasztói környezetben se jó, mert élvhajhász életmód uralkodik el. mindenki úgy akar élvezkedni, mintha nem lenne holnap. és folyamatosan az sem lehet.

G. Nagy László 2023.12.05. 17:28:11

@alöksz róz: @Kovacs Nocraft Jozsefne:

"az első a legjellemzőbb, de miért nem találnak (időben) társat, az nagyon jó kérdés..."

Ez egy nagyon szimpla kérdés. Egy fajdkakasnak egyszerű a léte: MINDEN tyúkkal párzik, aki hagyja magát. A tyúknak is egyszerű a dolga, kiválasztja a legimpozánsabb hímet, és odafekszik elé. A homo sapiens nem így működik. Mi válogatósak vagyunk, mindkét nem. Ráadásul már nem is falvakban élünk, ahol naponta találkozunk mind a húsz potenciális jelölttel, akiből egyáltalán választani lehet. Múltkor már írtam: kb. 150 nővel randizhattam életem során, de nem sok volt köztük, akire azt mondanám, hogy tökéletes választás. Na most gondolj azokra, akik még ennyi lehetőséggel sem bírnak. Elég sokan vannak, akik két kezükön meg tudják számolni, hányan álltak szóba velük. Egy ilyen szűk merítésből érthetően nehéz méltó társat találni.

"hitem szerint (:D) az újfajta evolúciós stratégia némi túltengése (előbb legyen extrafullos a fészek, csak aztán jöhet a tojás) és a liberális csakénvagyokafontos nevelés erősíti fel egymást annyira, hogy ilyen magas a gyermektelenek száma."

Ez viszont már a hülyeség kategóriája. Férfiként 30-35 éves korára az ember képes felépíteni egy egész jó egzisztenciát - minimum egy saját lakást össze lehet lapátolni addig. Ez már elégséges bázis a családalapításhoz. Ennél kevesebbel én se vágtam volna bele, de nem kell extrafullos kégli, meg semmi elérhetetlen szarság. Ráadásul amíg az egzisztenciádat építgeted, párhuzamosan a nőket is hajkurászod. Optimális esetben időben összejön minden. Az a nő pedig egyenesen idióta, aki vágyik is gyerekre, a társ is megvan, a pénz is oké, de valamiért mégis halogatja. Az ilyen megérdemli, hogy kifusson az időből és csúnyán koppanjon.

Reactor 2023.12.05. 17:37:41

@cvsvrs: Ha a főváros az akadálya annak, hogy a vidék nem fejlődik, akkor bizony visszább lehet fogni a "Budapest világváros" álmodozást. A Demszky-patkány óta látjuk, hogy ez az út sehová sem vezet. A fővárosból nem lesz világváros se így, se úgy, az ország maradék 99%-a meg pusztul lefelé.
És igen: decentralizálni kell, mégpedig sürgősen. Lehetőleg már tegnap. Ugyanis ilyen a világon nincs, hogy a komplett civilizációt egy szűk kis területre koncentráljuk, a többiek meg kapják be. Ja, de, van: a Macskajajban látott lepusztult délszláv szarfészkekben, ahol félvad prosztók tanyáznak.

Sadist 2023.12.05. 18:01:07

A katasztrofális demográfiát tekintve közelében se vagytok a helyes megfejtésnek.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/98/Total_Fertility_Rate_for_6_Regions_and_the_World%2C_1950-2100%2C_UN2022.svg/1024px-Total_Fertility_Rate_for_6_Regions_and_the_World%2C_1950-2100%2C_UN2022.svg.png

Tessék ránézni az ábrára! Na mi volt a 60-as, 70-es években? Hormonális fogamzásgátlás, szexuális forradalom, abortusz legalizálása, feminizmus berobbanása, nők tömeges részvétele a munkaerőpiacon.
A jólétnek csak marginális hatása van a fertilitási rátára. Paradox dolog, de pl. közvetlenül a háborúk után vagy még alatta is meg szokott ugrani, pedig az nem szokott jóléttel járni, lásd pl. a legatyásodott Németország a II. VH után.

Valamelyik másik posztnál már írtam, hogy alapvetően a nők szabadjára engedett hipergámiája a felelős a modern társadalmak demográfiai válságáért. A fentebb felsorolt dolgoknak köszönhetően már nem kell viselniük a rövidtávú szexuális párválasztási stratégiájuk következményeit, simán megtehetik, hogy 30-35 éves korukig pörögjenek a faszkörhintán.
Amikor meg eljön az idő, hogy akkor családot alapítsanak, nehezebben találnak olyan férfit, aki tanultabb, képzettebb, többet keres náluk, mert azzal, hogy elárasztották a munkaerőpiacot, egyrészt letörték a béreket, másrészt drasztikusan lecsökkentették azoknak a férfiaknak a számát, akik szóba jöhetnek, mint potenciális hosszútávú partner.

Sadist 2023.12.05. 18:17:59

@Wildhunt: A csehek "baby boomjáról" egy cikk: www.czso.cz/documents/10180/23196876/kocourkova2011.pdf/1437d003-40cc-49b4-8ef0-7697e02c5c8d?version=1.0

"According to the current Czech government, it should not be the aim of family policy to
‘force’ mothers to go back to work earlier at the expense of family life. Czech society still
takes a critical view of institutional care for children up to the age of 3, owing to the situation
before 1990, when employment was mandatory, so women were forced to leave very young
children at a nursery so that they could work."

Váó, lehet, hogy mégis működnek az évezredes nemi szerepek, hogy anyu otthon van a gyerekekkel, apu meg dolgozik? :) Mondjuk az 1.7 még mindig messze van a 2.1-től, de legalább az irány valamivel jobb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.05. 18:24:14

@G. Nagy László:

"Férfiként 30-35 éves korára az ember képes felépíteni egy egész jó egzisztenciát - minimum egy saját lakást össze lehet lapátolni addig."

Amit egy válással simán el is veszít, ha van gyerek. Utána pedig már nem lesz olyan kívánatos parti. Magam is ismerek olyan nőt, aki két férfit is kiforgatott ily módon a lakásából, ui. az elsőtől szerzettet elbukta egy bankhitellel. Jó, ez extrém eset, biztos nem túl gyakori.

"Az a nő pedig egyenesen idióta, aki vágyik is gyerekre, a társ is megvan, a pénz is oké, de valamiért mégis halogatja."

Ok lehet a karrier megtörése, főleg ha több gyereket akar. Bolti eladónál meg irodai aktatologatónál ez nyilván nem szempont, kvalifikáltabb szakmákban viszont az lehet.

Sadist 2023.12.05. 18:26:10

@G. Nagy László: "Szerintem a leggyakoribb ok, hogy az érintett nem talál (időben) megfelelő társat."

Na és miért nem találnak "megfelelő" társat? Azért, mert a közel végtelen kínálat miatt kilométeres elváráslistájuk lehet és az arany dákójú atyaúristen se elég "megfelelő".
www.ted.com/talks/barry_schwartz_the_paradox_of_choice
Elég régóta ismert ez a pszichológiai jelenség az élet minden területén, viszont a nők párválasztására különösen jellemző.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.05. 18:27:22

@Sadist:

Nem kell ahhiz feltétlenül mandatory employment, elég ha egy fizetésből nem tudnak megélni.

G. Nagy László 2023.12.05. 18:33:12

@Sadist:

"Valamelyik másik posztnál már írtam, hogy alapvetően a nők szabadjára engedett hipergámiája a felelős a modern társadalmak demográfiai válságáért. A fentebb felsorolt dolgoknak köszönhetően már nem kell viselniük a rövidtávú szexuális párválasztási stratégiájuk következményeit, simán megtehetik, hogy 30-35 éves korukig pörögjenek a faszkörhintán."

Csupán néhány megjegyzés:

1. A szóhasználat szerintem nem megfelelő. A nők hipergámiája ugyanis minden olyan társadalomban szabadjára van engedve, ahol nem előre elrendeltek a házasságok. Talán a szexuális szabadságra gondolsz...

2. Ismerek olyan a saját generációmból is, meg a mai fiatal csajok közül is, akire illik a leírás: pörög a faszkörhintán. De az egészen bizonyos, hogy a többséget nem ez az attitűd jellemzi.

3. Igazi hülye az a nő, aki nem tud leszállni e körhintáról. Volt dolgom ilyen csajokkal és látom a facebookon: szinte mind férjhez ment és gyerekeket szült azóta. Ez nem az az életforma, amibe feltétlenül bele kell ragadni.

4. Mi a te konkrét javaslatod?

G. Nagy László 2023.12.05. 18:36:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ok lehet a karrier megtörése, főleg ha több gyereket akar. Bolti eladónál meg irodai aktatologatónál ez nyilván nem szempont, kvalifikáltabb szakmákban viszont az lehet."

Világos, elsősorban erre gondoltam. (A bulikázás már nem elégséges ok ehhez.) Nyilván nem könnyű a matek, de ha egy nő igazán vágyik az anyaságra, úgy 40 éves kora előtt lépnie kell. A karriernek nincs ilyen időkorlátja.

Sadist 2023.12.05. 18:41:01

@G. Nagy László: "A homo sapiens nem így működik. Mi válogatósak vagyunk, mindkét nem."

Kurvára nem. A válogatósság női sport, a férfiak pont, hogy nem elég válogatósak.
Sajnos rengeteg férfi ismerősnél látom, hogy mélyen szinten alul választottak, mert nincsenek tisztában a saját értékükkel. Mondjuk nem csoda, tekintve hogy a társadalom, a kultúra, az egész korszellem azzal tömi a férfiak fejét, hogy értéktelenek vagy legjobb esetben is csak egy szinten vannak a nőkkel, úgyhogy tegyék össze a két kezüket és érezzék nagyon megtisztelve magukat, ha valamelyik megengedi, hogy a párjuk lehessen. A fiatal fiúkat, férfiakat arra kéne megtanítani, hogy igenis legyenek minél válogatósabbak.

G. Nagy László 2023.12.05. 18:47:14

@Sadist:

"A fiatal fiúkat, férfiakat arra kéne megtanítani, hogy igenis legyenek minél válogatósabbak."

Mélyen egyetértek.

"Sajnos rengeteg férfi ismerősnél látom, hogy mélyen szinten alul választottak, mert nincsenek tisztában a saját értékükkel."

Világos. Igénytelenek, kényelmesek, találhattak volna sokkal jobbat is. Látok én is ilyeneket szép számmal.

"Kurvára nem. A válogatósság női sport, a férfiak pont, hogy nem elég válogatósak."

Az állatvilágban azoknál a fajoknál jellemző, hogy a nőstény válogatós, a hím meg nem, ahol a hím nem vesz részt az utódgondozásban. A homo sapiens hímje nagyon is aktívan részt vesz, ezért GENETIKAI TÖRVÉNYSZERŰSÉG, hogy megnézi, kit termékenyít meg. Alapvetően válogatós a férfiak többsége is, én meg pláne...

alöksz róz 2023.12.05. 18:48:40

@G. Nagy László: nem nem, az csak egy hasonlat, amire ráugrottál. az egzisztencia kell előtte, az akart lenni a fullos fészek...

alöksz róz 2023.12.05. 18:55:20

@Sadist: ez szép, de ott is csökkent, ahol nincs szabadjára engedve.

G. Nagy László 2023.12.05. 18:59:26

@alöksz róz:

"az egzisztencia kell előtte, az akart lenni a fullos fészek..."

Ha Ádám 35 éves, Éva pedig 27, úgy pont kerestek már annyit, hogy biztonsággal belevághatnak, miközben a biológiai óra sem ketyeg még vészesen. Sokkal előbb felelőtlenség. Sokkal később meg lehetetlen.

alöksz róz 2023.12.05. 18:59:36

@G. Nagy László: régen nem voltak válogatósak? afrikába nem válogatósak? a dk-ázsiai óriásvárosokban nem válogatósak?

alöksz róz 2023.12.05. 19:02:11

@G. Nagy László: ja, kb ez lenne az alap.
na de erre erősít még rá a liberális nevelés, azért tolódik kijjebb.

G. Nagy László 2023.12.05. 19:02:48

@alöksz róz: De. De. és De. Minden korban és kultúrában.

alöksz róz 2023.12.05. 19:02:48

@alöksz róz: valamiben van igazsága a sadistnak

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.05. 20:19:59

@Sadist:

A telefonoknál hiányoltam a vibrátorral egybeépített verziót, pedig minden telefonban már eleve benn van a vibramotor.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.05. 20:35:54

@G. Nagy László:

"A karriernek nincs ilyen időkorlátja."

Sajnos van. Míg a nő a gyerekeket neveli - mondjuk legyen csak 2 éves korig, négy-hat év időt ad a vele egykorú és fiatalabb kollégáknak, hogy megelőzzék. Ezt sok területen nehéz behozni.

G. Nagy László 2023.12.05. 20:40:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem te sem kérdőjelezed meg azt, hogy negyven fölött létezik karrierépítés, de problémamentes terhesség és szülés nemigen.

alöksz róz 2023.12.05. 20:58:13

@Sadist: "Azért, mert a közel végtelen kínálat miatt kilométeres elváráslistájuk lehet és az arany dákójú atyaúristen se elég "megfelelő"." - ez jó.
de a közel végtelen kínálat miatt van?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.12.05. 22:11:31

@Sadist: anyád hogy szart ekkora barmot a világra?!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.05. 23:08:17

@G. Nagy László:

Természetesen nem vonom kétségbe. Azt állítom, hogy az életkor növekedésével és a munkából kiesés hosszával, valamint szakterülettől, munkahelytől függő mértékben csökken a sikeres karrierépítés esélye. Ebben az is benne van, hogy egy-egy területen nem csökken.

Ez férfiakra is igaz, de ők munkából való kiesés nélkül is csinálhatnak gyereket. Kivételt képeznek természetesen a gyereket szülő férfiak.

Soha nem felejtem azt a pár éves hírt plusz fényképet egy nőből férfivá operált lényről, amely gyereket ellett egy férfiból nővé operált lénynek.

Boldeone2 2023.12.05. 23:18:08

@Sadist: mert azzal, hogy elárasztották a munkaerőpiacot, egyrészt letörték a béreket, másrészt drasztikusan lecsökkentették azoknak a férfiaknak a számát, akik szóba jöhetnek, mint potenciális hosszútávú partner."

- Te ostoba! Ha jóval több ember dolgozik, az több munkahelyet jelent, egyúttal nagyobb GDP- is, tehát nem letörik a béreket, hanem feljebb emelik, meg az általános életszínvonalat is. Nem beszélve arról, hogy a női munkahelyek betöltése nélkül - ápolónők, tanítónők, eladónők- azonnal összeomlana a társadalom. Már így is százezer külfőldi dolgozik Magyarországon

Boldeone2 2023.12.05. 23:26:53

@Sadist: Sajnos rengeteg férfi ismerősnél látom, hogy mélyen szinten alul választottak, mert nincsenek tisztában a saját értékükkel."

- Persze, mert nő ismerősőd nincs, akinél látnád, sem barátnőd, sem feleséged...A barátaid is jó nagy lúzerek lehetnek, ha " alul választottak..."

Boldeone2 2023.12.05. 23:41:38

@G. Nagy László: Sajnos rengeteg férfi ismerősnél látom, hogy mélyen szinten alul választottak, mert nincsenek tisztában a saját értékükkel."

*Világos. Igénytelenek*

- Ha igénytelenek, akkor inkább csak a saját szintjüknek megfelelőt választottak....

Nagyjából olyan ez is mint a munkaerőpiac: mindenkit beáraz egy szintre

A nők az evolúciós öszöneik szerint döntenek: az utód apjának jobb ha egy nem túl öreg ( tehát még fel tudja nevelni az utódot) megfelelő fizikai felépítésű, egészséges, lehetőleg jó egzisztenciával rendelkező férfit keresik
Vagy legalább olyat, akiben van perspektíva...

Nyilván aki 45-55 éves, és még nem ért el semmit, az már utána sem nagyon fog... Feltehetően nem fog a 20-35 éves korosztálynak bejönni...Lehet keseregni, de ilyen az élet...

A 45 éves férfi sem 56 éves, már gyermeket szülni képtelen, kevésbé attraktív nőt keres... Ez az élet szabálya...

Az evolúciós programunkat nem tudjuk " altruizmusból " átírni...

Andy73 2023.12.06. 00:19:25

@G. Nagy László: erről inkább kérdezz meg egy nőgyógyászt. 40 fölött főleg az a gond, hogy a termékenység rohamosan csökken, tehát tényleg nem jó addig halogatni. Ha viszont megfogan a magzat, az esetek nagy részében egészséges gyerek születik akkor is, de erre fiatalabb korban sincs garancia. Ha már fiatalabb korban is szült egy nő, akkor a második vagy a harmadik inkább már könnyebben megy, szinte rutinból, 40 fölött is.
De a poszt eredetileg nem erről szólt, hanem arról, hogy a perifériás gazdasagunkat fenyezted, mintha Svájcnak kellene tőlünk tanulni, nem pedig fordítva.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.06. 05:33:29

@Andy73:

Én úgy tudom, hogy 40 fölött már erősen nő a magzati rendlenességek aránya. Statisztikának, szazalékoknak nem néztem utána. Az is igaz azonban, hogy ezek már az igen korai szakaszban jól szűrhetők.

G. Nagy László 2023.12.06. 09:11:58

@Andy73:

"erről inkább kérdezz meg egy nőgyógyászt."

Simán kötekedsz, a puszta kötekedés kedvéért. Miközben a lényeg evidens és nem is látjuk másképp.

"De a poszt eredetileg nem erről szólt, hanem arról, hogy a perifériás gazdasagunkat fenyezted, mintha Svájcnak kellene tőlünk tanulni, nem pedig fordítva."

És megint kötekedsz a semmiért. Nem, a poszt nem erről szól, olvass figyelmesebben! A poszt arról szól, hogy Orbánék gazdaságpolitikája alapvetően jobboldali, ami abszolút helyes.

Ha vitázni akarsz, találj olyan gondolatokat, melyekbe értelmes módon bele lehet kötni. Ez így a szokásos semmi.

2023.12.06. 10:16:30

@G. Nagy László:
ezzel egy probléma, hogy svájcban tradicionálisan egységkormány van. a hat főből álló szövetségi tanács tagja egy hölgy, aki a lengyel szolidaritás mozgalom híve, majd az amnesty international munkatársa és a szociáldemokrata párt tagja.

2023.12.06. 10:44:00

a svájci politika követi az európai trendet. van egy néppárt, és ezek mellett szociáldemokrata, liberális demokrata és egy konzervatív kereszténydemokrata párt. és ezek egységkormányt alakítanak. ez a mainstream. egy pszeudo többpártrendszer. és van a politikai underground, amelyik pedig rendszerkritikus. ez az európai politikai trend. ebben nincs bal és jobboldal.

orbán az ázsianizmust képviseli. az uralkodó állampárt a nemzeti bolsevik. és ez harcol a nemzetközi mensevik mozgalommal. ez a jobb- és a baloldal.

2023.12.06. 11:14:40

ugye az europai trend azért *pszeudo* többpártrendszer, mert nincs valódi politikai küzdelem. a négy mainstream politikai párt gyakorlatilag uralja az erőforrások döntő többségét, közösen felügyelik a titkosszolgálatokat, megosztva bár, de uralják a médiát, a pénztintézeti rendszeren a háttérben osztozkodnak, ez az amerikai minta, és korábban ugyan támadták őket a zöldek, de ebbe a rendszerbe ők is szépen betagozódtak. a nyugat-európai zöldek célja, hogy a környezetterhelő beruházásokat kiszervezzék keletre.

és ez utóbbit szolgálja ki az orbán rezsim. ez a gigantikus akkumulátorgyárasdi. amivel a fidesz az európai néppártban lehetne. csakhogy a konzervatívok közé se kerülhetnek be valamiért. viszont orbánnak minden erővel blokkolnia kell az ukrán eu csatlakozást. ennél sokkal jobbat kellene léphetne akkor is ha moszkvából zsarolják. de ezt nem látja. így ez egy bukott külpolitika.

Wildhunt 2023.12.06. 17:03:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: rosszul tudod. 35 felett már megnő a kockázat, 40 felett szinte garantált valamilyen probléma első gyerek esetén. Amíg az orvostudomány nem szolgálta ki a woke-ot, 35 felett első gyerekkel a kismama automatikusan veszélyeztetett terhesnek számított.

Sadist 2023.12.07. 18:56:34

@G. Nagy László: "1. A szóhasználat szerintem nem megfelelő. A nők hipergámiája ugyanis minden olyan társadalomban szabadjára van engedve, ahol nem előre elrendeltek a házasságok. Talán a szexuális szabadságra gondolsz..."

Nem. A hipergámiának két oldala van, egyrészt a saját szintjénél vonzóbb (jobb genetikájú), másrészt a nála nagyobb anyagi biztonságot, társadalmi státuszt biztosítani tudó férfit akar. Nem kell ahhoz kényszerházasság, de még csak elrendezett házasság se, hogy korlátozva legyen a hipergámiájuk, egyszerűen csak nem kell megengedni, hogy ha egyszer letették a zsetonjukat az első mellett, akkor hirtelen áttegyék a másikra, amikor éppen vesztenének.

"2. Ismerek olyan a saját generációmból is, meg a mai fiatal csajok közül is, akire illik a leírás: pörög a faszkörhintán. De az egészen bizonyos, hogy a többséget nem ez az attitűd jellemzi."

A többséget nem is, de sajnos egy elég jelentős kisebbséget igen. Te a környezetedben hány olyan nőről tudsz, aki úgy ment férjhez, hogy előtte nem volt senkije?

"3. Igazi hülye az a nő, aki nem tud leszállni e körhintáról. Volt dolgom ilyen csajokkal és látom a facebookon: szinte mind férjhez ment és gyerekeket szült azóta. Ez nem az az életforma, amibe feltétlenül bele kell ragadni."

Sajnos rengeteg hülye és főleg kétségbeesett férfi van, akik simán meggyűrűzik az ilyen kiélt ribancokat, akik 10-15 évvel korábban le se köpték volna őket.

"4. Mi a te konkrét javaslatod?"

Legelőször odáig kéne eljutni, hogy elismerjük a probléma létét és a nők vállalják érte a felelősséget, mert jelenleg még mindig ott tartunk, hogy ha valaki feltárja az okokat, akkor reflexből jön a nőgyűlölő/hímsoviniszta/kispöcsű/stb. szardobálás.

Sadist 2023.12.07. 19:02:10

@G. Nagy László: "Nyilván nem könnyű a matek, de ha egy nő igazán vágyik az anyaságra, úgy 40 éves kora előtt lépnie kell."

Inkább 30. Addig kellene megszülnie annyi gyereket, amennyit szeretne. Kettő esetén ez azt jelenti, hogy kb. 25 éves koráig meg kellene találnia azt a férfit, aki a gyerekei apja lesz, nem pedig 30 évesen nekikezdeni a férjkeresésnek.

Sadist 2023.12.07. 19:26:53

@G. Nagy László: "Világos. Igénytelenek, kényelmesek, találhattak volna sokkal jobbat is."

Nem, egyszerűen csak átlagosak.

"Az állatvilágban azoknál a fajoknál jellemző, hogy a nőstény válogatós, a hím meg nem, ahol a hím nem vesz részt az utódgondozásban. A homo sapiens hímje nagyon is aktívan részt vesz, ezért GENETIKAI TÖRVÉNYSZERŰSÉG, hogy megnézi, kit termékenyít meg. Alapvetően válogatós a férfiak többsége is, én meg pláne..."

Mondom, hogy kurvára nem. Elköveted azt a hibát, hogy az állatvilágból hozott példát akarod ráhúzni az emberre, miközben még a legközelebbi rokonainknál megfigyelhető jelenségek se feleltethetők meg egy az egyben, pláne olyan dolgok, mint a társas dinamikák.

Ajánlom meghallgatásra ezt az interjút vagy az interjú témájául szolgáló könyv elolvasását:
www.youtube.com/watch?v=W_qXLub99wQ
tl;dr;
Egy újságírónő rengeteg tanulmányt, felmérést és személyes interjúkat felhasználva írt egy könyvet arról, hogy objektíven nézve a nők milyen nevetségesen válogatósak a párkapcsolatok terén.
Egy példa a beszélgetésből: nőket és férfiakat is megkérdeztek arról, hogy mik azok a dolgok, amiknek a megléte/hiánya kizárja egy második randi lehetőségét. A férfiak három dolgot soroltak fel: legyen csinos (nem bikinimodell, csak ne legyen bálna, normálisan öltözködjön, ilyesmik), legyen kedves és lehessen vele értelmesen beszélgetni.
A nők ezzel szemben felsoroltak HÁROMSZÁZ dolgot, köztük ilyen fasságokat, hogy fekete cipőhöz barna övet vett fel vagy az étteremben csapvizet kért.
Egy másik felmérésben megkérdezték a nőket és a férfiakat, hogy mit szólnának egy olyan potenciális partnerhez, aki 80%-ban megfelel az igényeiknek? A férfiak válasza: instant get. A nőké? Az megalkuvás lenne.

Sadist 2023.12.07. 19:32:59

@alöksz róz: "ez szép, de ott is csökkent, ahol nincs szabadjára engedve."

Valóban? Én még nem láttam olyan iszlám országot, amish vagy haszid zsidó közösséget, ahol 2 alá zuhant volna a népszaporulat.

Sadist 2023.12.07. 19:39:08

@G. Nagy László: "Ha Ádám 35 éves, Éva pedig 27, úgy pont kerestek már annyit, hogy biztonsággal belevághatnak, miközben a biológiai óra sem ketyeg még vészesen. Sokkal előbb felelőtlenség."

Hogy mi van? Két generációval ezelőtt egy 27 éves kismama már eléggé idősnek számított, 20-22 évesen volt normális az első gyereket szülni (ami - milyen meglepő - pont egybeesik a termékenységük csúcsával).

Sadist 2023.12.07. 19:46:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Míg a nő a gyerekeket neveli - mondjuk legyen csak 2 éves korig, négy-hat év időt ad a vele egykorú és fiatalabb kollégáknak, hogy megelőzzék. Ezt sok területen nehéz behozni."

Ennek nincs igazán jelentősége, mert a munkáltatók nem szaktudás/tapasztalat ÉS életkor alapján keresnek embert. Ha a nő gyerekszülés után kezdi mászni a ranglétrát, akkor csak annyi lesz, hogy a szakmailag vele egy szinten lévő férfiaktól négy-hat évvel idősebb lesz, azt meg igazából ki nem szarja le?

Sadist 2023.12.07. 19:52:50

@alöksz róz: "de a közel végtelen kínálat miatt van?"

Nagy biztonsággal mondhatom, hogy igen. Ha nincs kínálat, az emberek nem lehetnek válogatósok, mindegy, hogy potenciális partnerről van szó, autóról, filmről vagy majonézről.

G. Nagy László 2023.12.07. 20:17:01

@Sadist:

"egyszerűen csak nem kell megengedni, hogy ha egyszer letették a zsetonjukat az első mellett, akkor hirtelen áttegyék a másikra, amikor éppen vesztenének."

Vagyis betiltanád a válást???

2023.12.07. 22:44:25

a jóléti állammal kapcsolatos találós kérdés.

"Nekünk a kérdések megoldásában több, elég nehéz akadállyal kell szembenéznünk. Az egyik: kialault egy bizonyos fajta "egyenlősdi", ami nem járható út. Ez vállalati viszonylatban azt jelenti, hogy vannak Magyarországon jól működő vállalatok is, de azoknak a többlet hozamát elszedtük hosszú időn át és a rosszul működőknek adtuk. Ez az út nem folytatható. És a személyi "egyenlősdi" sem járható út. Feltétlenül azt az utat kell járni, hogy ki-ki teljesítménye és munkája szerint részesüljön a javakból. Ezt meg kell csinálnunk. Na most ez azt is jelenti természetesen, hogy a beruházásra rendelkezésre álló tőkét és az élő munkát is oda kell átcsoportosítanunk ahol progresszív és hatékony gazdálkodás folyik."

(A) Orbán Viktor, a Fidesz megalakulásakor
(B) Antall József, a miniszterelnökké választása után
(C) Kádár János, az MSZMP pártkongresszusa előtt

2023.12.07. 22:45:13

ki mondta ezt. nyilván az a kérdés. aki akar, annak lehet tippelni.

Sadist 2023.12.07. 22:50:19

@G. Nagy László: " Vagyis betiltanád a válást???"

Úgy bizony, a NEM VÉTKESSÉG ALAPÚ VÁLÁST. Vagy szerinted jogában áll bárkinek negatív következmények nélkül felrúgni egy szerződést úgy, hogy a másik fél tartotta magát a szerződésben foglalt kötelezettségeihez?

De magára a házassági és családjogi törvényekre is ráférne egy gyökeres reform (vagy teljes újraírás az alapoktól), mert az nem működőképes, hogy a nők a 2023-as szabályok szerint játszanak, a férfiakra viszont az 1923-as érvényes.

G. Nagy László 2023.12.07. 23:05:35

@Sadist:

"Vagy szerinted jogában áll bárkinek negatív következmények nélkül felrúgni egy szerződést úgy, hogy a másik fél tartotta magát a szerződésben foglalt kötelezettségeihez?"

Nem létezik olyan szerződés, amelyet ne lehetne felbontani. A legtöbb szerződés rendelkezik is ezekre az esetekre. Itt a megoldás az, hogy TE a személyes életedben olyan házassági szerződést kötsz, amely kitér minden olyan eshetőségre, melyet lényegesnek ítélsz. A TE életed így kerekké válhat. De egészen nyilvánvaló az, hogy nem határozhatod meg felülről, erővel, hogy ki-ki milyen szerződést kössön a társával. Ez az egyik legdurvább diktatúra-elem volna, ami csak elképzelhető. (Én például semmilyen szerződést nem kötöttem. Az asszony olyan szabad, mint a madár, bármikor leléphet minden következmény nélkül. Valamiért maradni akar...)

G. Nagy László 2023.12.07. 23:07:26

@cvsvrs: Bármelyik lehet, miközben egyikre sem jellemző. Ha muszáj megjelölni valakit, Orbánra tippelnék.

2023.12.07. 23:11:47

@G. Nagy László:
rossz válasz. újabb tipp esetleg?

2023.12.07. 23:12:24

@G. Nagy László:
szóval ez kádár jános.

G. Nagy László 2023.12.07. 23:16:37

@cvsvrs: Megfordult a fejemben. Vagyis a vén fasz is rájött, hogy a kommunizmus nem járható út... és hány embert végeztetett ki mégis, akiknek csupán annyi volt a bűnük, hogy ugyanezt korábban felismerték...

2023.12.07. 23:29:44

ez egy gálvölgyi paródia a magyar televízió szilveszteri adásából.
leoncio (az isaura című szappanopera rabszolgatartó gonosz főhőse) egy fához kikötve azt mondja a szintén kikötött gonosz rabszolganőnek.

- Tudod Rosa, az volt a legrosszab, hogy mindenki megtudta: eladósodtam.
- És ez nem igaz?
- Igaznak, igaz.
- Hát akkor?
- Miért, más nem adósodott el? Európában egy egész ország eladósodott. Mégsem kötöztek ki érte senkit. Egy középkelet-európai országról van szó, talán hallottad a hírét?
- Nekem, mondhassa, én Európa hírét se hallottam még soha.

Mikor kerülhet ez szilveszteri adásba?

(A) 1986-ban
(B) 1989-ben
(C) 1990-ben, a rendszerváltás után.

mikor lehet a magyar televízió milliós nézettségű adásában ilyesmit mondani?

2023.12.07. 23:52:07

szóval ez 1986-ban került adásba. azért, mert a rendszert "a sorok között olvasva" lehetett kritizálni. az mtva 2023-as szilveszteri műsorában, a bayer show-ban (amit nem milliók néznek, hanem tíz, vagy legfeljebb százezrek) lehet bármilyen bújtatott, de azért mindenki számára érthető ner-kritika? vagy mondhat bármiféle akár csak közvetett, de azért elég kemény rendszerellenes mondatokat a bagi-nacsa páros akárcsak a duna tévében?

G. Nagy László 2023.12.07. 23:57:26

@cvsvrs: Itt most meg lett volna az 1986. (Akkor ment a sorozat, nyilván a paródia is.)

Azért azt ki ne találd már, hogy Kádár alatt szólásszabadság volt, most meg központi cenzúra... Ma bárki, bármilyen fórumon fikázhatja a kormányt és meg is teszik sokan. Bayernek nem ez a dolga. Kádár alatt volt Hofi és volt sok minden - mindenki pontosan tudta, hogy meddig mehet el.

2023.12.08. 00:18:05

@G. Nagy László:
a reform az, hogy a nyereséges állami vállalat vásárolhassa fel a veszteségest. és előbbi menedzsmentje rendelje maga az utóbbi adminisztrációját. és így végbemegy egy kollektivizált reorganizáció. és beáll a fejlődés új szakasza: a szociális piacgazdaság. és szükség van működő tőkebevonásra. de csak vegyesvállalati formában. ez a szocialista piacgazdaság. ez a késő kádár kori reformkísérlet.

a rendszerváltók alapvetése az, hogy a szocializmus reformálhatatlan. és már a németh kormány idején megindul a "spontán" privatizáció. azzal, hogy szociális piacgazdaság helyett vegytiszta kapitalizmusra kell áttérni. miközben a nyilvánosságban azt mondják, hogy a cél a szociális piacgazdaság. a köznépet átbasszák. ezért szavazzák vissza horn gyulát. ő is átbassza őket. aztán medgyessyt és gyurcsányt. ők is. és így bukik el a komplett baloldaldal. így jut hatalomba a ner.

2023.12.08. 00:21:45

@G. Nagy László:
akkor se volt szólásszabadság és most sincs. most nem mondhat ilyesmit egy humorista a magyar televízióban legalább is. mondván, hogy "nem ez a dolga". azért ez problémás. vagy nem?

G. Nagy László 2023.12.08. 00:37:31

@cvsvrs: Halvány fogalmam sincs, miről beszélsz. Ki nem szarja le a királyi tévét? Az RTL Klubon például reggeltől estig lehet szidni a kormányt, akár viccesen, akár gyűlölködve. Tökéletes szólásszabadság van.

Nekem például nem az a dolgom, hogy agyakat műtsek. Ez szerinted azt jelenti, hogy diktatúra van? Nem, baszki, ez azt jelenti, hogy soha nem is akartam agyakat műteni. Ahogy Bayer Zsolti sem kívánja fikázni a kormányt. Vagyunk pár millióan ebben az országban, akik lelkesen és tiszta szívvel támogatjuk a kormányt, minden kényszer nélkül. Mi ebben az érthetetlen?

2023.12.08. 00:47:27

@G. Nagy László:
a fidesz egy diktatórikus párt. a dk egy diktatóriukus párt. a momentum. a bajai polgármester bírálni merészeli donáth annát és másnap a pártjából kilépni kényszerül. oké, hogy ezek a pártok egymást szidják, szapulják. de mindegyik diktatórikus.

2023.12.08. 01:07:35

@G. Nagy László:
szerintem az emberek döntő többsége kb. egy olyen típusú köztévé fenntartását várná el, ami a késő kádár korban is volt. persze, hogy a híradó legyen egy kicsit propagandisztikus. ne arról szóljon, hogy mindenütt rossz, csak nálunk jó. ilyen a köztévé. totális kormánypártiség. és ne nem kell a totális ellenzékiség. az rtl klub. csak magyarországon rossz, mert az orbán, amúgy meg mindenütt minden a lehető legjobb. ezt szakértők is megerősítik. oda-vissza. így működik mindkét kultúrfasiszta irányzat.

a magyar társadalom lelkületében kádárista. persze a híradó nyomja, hogy nálunk az élet alapvetően mégis csak überfasza, de a sorok között olvasva jelenjen meg kormánykritika, és szilveszterkor legyen egy rendszerellenes kabaré. ez az uralkodó állampártnak kedvez, ugyanakkor társadalmi egységet igyekszik teremteni egy a jelenleginél kicsit csavarosabb észjárású kultúrpolitika.

alöksz róz 2023.12.09. 16:15:38

@Sadist: aranyfaszú atyaistenből most sincs kínálat. mégis csak az a jó.

alöksz róz 2023.12.09. 16:16:58

@Sadist: csak ezzel nem cáfolsz semmit, nem az volt a kérdés, 2 alá csökkent-e

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.12.18. 15:21:45

@G. Nagy László:

hazudj valami szépet

"(Ha megközelítettük a teljes foglalkoztatottságot, s közben a gazdaság nő a filippínók munkája révén, azzal nem is értem, mi a baj. Szerintem te sem.)"

a hazug viktor pedig úgy látszik értette, te hitvány darab szar.
beszéld meg vele, meg azokkal a fideszes szavazókkal akiknek még maradt agya, hogy nem vehetik el a külföldiek a munkájukat. és NEM vihetik le a bérszívonalat.

"Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján tartott beszédet Parragh László, Varga Mihály és Nagy Márton előadása után. A pénzügyminiszterhez és a gazdaságfejlesztési miniszterhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordított a munkaerőpiaci kilátásoknak, és jelezte, hogy 500 ezer új munkaerőre lenne szükség és ezt elsődlegesen a belső tartalékokból kell előteremteni. Itt pedig konkrétan megemlítette a határon túli magyarokat és azt is leszögezte, hogy ha gazdasági migráció keretében be is jöhetnek külföldi munkavállalók, azokat kényelmi okokból nem szabad behozni, mert azzal "Magyarország kulturálisan aknázná alá az életét"

www.portfolio.hu/gazdasag/20230309/orban-viktor-magyarorszagnak-szuksege-van-meg-500-ezer-emberre-601796

"ezek csak szavak"? ha orbánnál nem baj a hazugság, akkor gyurcsánynál miért is baj csöpike, hogy hazudott?

"demagógok voltak annak idején a "nem vehetik el a munkánkat" plakátok, nekem sem tetszettek.)"

VÉLETLENÜL nem született poszt erről. te darab szar korrupt pártkatona-patkány. csak most utólag kell megtudnuk hogy te támogatod a migránsokat?!

na de mi van a ukránokkal csöpike? hitványkodj már még egy sort.

"Valamiért az a kép alakult ki bennem veled kapcsolatban, hogy értelmesebb vagy a tesz-vesz-féléknél és nem böfögöd vissza ugyanazokat a tömény faszságokat, üres O1G frázisokat"

ja most arra gondolsz, hogy nem reagálsz sose érdemben az ellentmondásaidra te utolsó hazug véglény. fideszes hazaáruló darab szar. gerinctelen, becstelen 7-es ahazafi a 10-es skálán, aki első támadáskor menekülne külföldre, de azért hangoztatja magáról ez a véglény, hogy hazafi. te hitvány "strici", te - anyád jól mondta rátok.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.01.06. 13:06:27

@G. Nagy László: nem látom a választ az előző kérdésemre, pedig máshol azt írod, tehát hazudod, hogy: "a gyenge idegzetűek számára mindennél fontosabb a konfliktuskerülés. Lelkük rajta! Csakhogy ez nem az én világom. Ahol annyira rettegnek a vélemények ütköztetésétől, hogy tiltásokkal, korlátozásokkal, cenzúrával védekeznek az intellektuális konfrontációval szemben, ott engem is elveszítettek."

teveszmek.blog.hu/2024/01/05/_a_beke_utja_a_meghunyaszkodas#comment-form
süti beállítások módosítása