téveszmék

téveszmék

"Az emberiség az arany középúton jár"

2022. november 08. - G. Nagy László

musk_merleg.jpg

Semmi sem mutatja be precízebben az elmúlt 15 esztendőt, mint Elon Musk rajza, melyet a Twitteren posztolt még áprilisban. Egészen világos, hogy beteg folyamatokat látunk a világban, ám ahhoz, hogy ezt magabiztosan kijelenthessük, mindenekelőtt tisztázni érdemes, hogy mit nevezünk egészségesnek. Muszáj pontosan rögzítenünk, hogy mi is az az arany középút, amely bár morálisan kikezdhetetlen, az emberiség mégsem járt rajta pár lépésnél többet sohasem; mindig hamar letért róla, hogy messze elkóboroljon. Meg merem kockáztatni, hogy Musk is pontosan ugyanezt a szűk ösvényt célozza. (Ne tévesszen meg senkit a rajzokon szereplő centrumpont! Ez csupán az adott kor eszmei áramlatainak mértani közepét mutatja, nem feltétlenül az optimumot.)

 

FELVILÁGOSODÁS

 

Itt kezdődik minden. A történelem azon pontjához ért, amikor az emberiség végre elkezdett megszabadulni sok ezer éves béklyóitól. Törvény előtti egyenlőség; a születési előjogok eltörlése; szólás-, gondolat és sajtószabadság; metafizika helyett ismeretelmélet és természetfilozófia; szabad tulajdonbirtoklás, az egyén boldogságát előtérbe helyező humanizmus - hosszasan lehetne sorolni mindazt, ami egyértelműen előrelépés és áldás. "Szabadság, egyenlőség, testvériség!" - így szól a korszak jelmondata, hogy azután gyorsan a nyaktiló vegye át a főszerepet. A felvilágosodás és a francia forradalom nem csupán azért kulcsfontosságú, mert ez a startmező, s mert minden lényeges kérdést - társadalmat, gazdaságot, tudományt és morált - egyaránt érint. Hanem azért is, mert pazarul láttatja, hová vezet az, amikor engedjük túllendülni az ingát. Ahol Robespierre, Lenin, vagy Kun Béla megjelenhet, ott aligha számíthatunk másra, mint gyilkos őrületre.

 

SZOCIÁLDEMOKRÁCIA

 

Tudjuk, hogy a korai kapitalizmus nem hozott automatikus jólétet a teljes társadalom számára. Embertelen munkakörülmények, kiszolgáltatottság, gyermekmunka, robot a végkimerülésig - a többség számára nem volt könnyed leányálom. A szakszervezeti mozgalmak előtt le a kalappal: úgy harcoltak ki egy élhetőbb világot a gyári munkásság számára, hogy mindeközben nem törekedtek a piaci rendszer erőszakos megdöntésére. Nyolcórás munkanap, fizetett szabadság, nyugdíj - a szociáldemokrata politika komoly szerepet játszott abban, hogy a nyugati világ megteremtse a történelem valaha volt legszélesebb körű jólétét. Igen ám, de e ponton a baloldal tisztességes pártjainak el is fogyott a mondanivalója és a lényegi teendője. A Szent György szindróma azonban klasszikus balos kórtünet - a sárkány feje már a porban, de a harci kedv tart még. A kommunista kísérlet tökéletes prototípusa a legújabb kor ideológiai ámokfutásainak, amikor is pár túlbuzgó őrült képtelen volt észrevenni, hogy már elérték, sőt maguk mögött is hagyták az arany középutat. Körül sem néztek, úgy hajtottak át rajta keresztben, hogy egyenesen a szakadékba kormányozzanak minden érintett társadalmat.

 

FEMINIZMUS

 

A feminista mozgalom pontosan ugyanezt a navigációt követi. Minden jóérzésű ember tapsol a nők egyenjogúságának és mélyen elítéli a patriarchális társadalmakat jellemző valódi elnyomást. A civilizált világban azonban a nők hosszú évtizedek óta pontosan ugyanazokkal a jogokkal bírnak, mint a férfiak: tanulhatnak, dolgozhatnak, autót vezethetnek, választhatnak és megválaszthatók, lehetnek tűzoltók, katonák, vadakat terelő juhászok - a projekt itt véget is ért, nincs miről beszélni a továbbiakban. Persze ez csak akkor igaz, ha a nőmozgalmi törekvések tisztességesek és sportszerűek. Amennyiben azonban a feminizmust a zsigeri férfigyűlölet, a történelmi bosszúvágy, az ideológiai túlfűtöttség, a női nem felé való aránytalan részrehajlás, vagy épp a megélhetési politizálás mozgatja, úgy nincs megállás: jöhetnek a kvóták, jöhet a férfiak kiherélése, a családok felszámolása, jöhet a nőuralom és jöhet az indokolatlan hiszti minden pitiáner apróságon, amely valamely harcos amazon lelkét sérti.

 

RASSZIZMUS

 

Csaknem hatvan esztendeje - egész pontosan 1963. augusztus 28-a óta - Martin Luther King történelmi beszédének köszönhetően tűpontosan tudjuk, hogy hol húzódik az arany középút rasszizmus dolgában. A kulcsszó: színvakság. Az egyént a tettei alapján, s nem a bőrszíne szerint ítélem meg. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek előítéleteim. Nem jelenti azt sem, hogy muszáj mindenkivel barátkoznom, vagy hogy a világ minden városát multikulturálissá kéne változtatni. Pláne nem jelenti azt, hogy kozmetikázni kéne a bűnügyi statisztikákat. De azt határozottan jelenti, hogy törvény előtt mindenki egyenlő. Egy fehérnek, egy feketének, vagy épp egy ázsiai származásúnak pontosan ugyanaz a központi bánásmód jár, amennyiben mindannyian az USA állampolgárai. Kár lenne tagadni, hogy ez a múltban nem így volt, és azt is, hogy a posztmodern jelenkor erősen átesett a ló túloldalára. Az egyetemi, a hollywoodi és az összes egyéb kvóta - minden jó szándéka ellenére - mélyen rasszista. Ahogyan a "legyünk kevésbé fehérek!" és az ehhez hasonló céges kampányok is azok.

  

SZEXUALITÁS

 

Mindig kiakadok azon, ahogyan a vaskalaposok beszélnek a szexuális forradalomról. A hatvanas-hetvenes években a civilizált emberiség végre eljutott odáig, hogy nyíltan kimondta azt, amit már évszázadok óta érzett: a szexualitás nem erkölcsi kategória. Elfogadottá vált a házasság előtti testiség; elérhetővé váltak a fogamzásgátló tabletták; szexklubok nyíltak, sorra jelentek meg az újabb és újabb erotikus magazinok... Értem én, hogy az ortodoxok világlátása szerint mindez maga Szodoma és Gomora, azonban az sem járható út, hogy a prüdériájukat mindenki másra rákényszerítsék. Szóval: a múlt század második felében ott járunk, hogy a helyén kezeljük a szexualitást; olyan tabumentes örömforrásként tekintve rá, mely mindenkinek a magánügye. Ahol annak minden megnyilvánulási formája (leszámítva az erőszakot, a pedofíliát, a nekrofíliát és a zoofíliát) szabadon űzhető, méltatható, kritikával illethető, kigúnyolható de nem büntethető. Ehhez képes napjainkra e téren is alaposan átestünk a ló túloldalára. A mai korszellem szerint muszáj ünnepelni a másságot; a melegek és a transzok minden tekintetben védettek. "Neked nincs méhed! Hogy fogod kihordani a magzatot? Belerakod egy szatyorba?" Az ilyen mondatok a progresszív vallás dogmavilága szerint megengedhetetlenek. Felérnek egy Mohamed-karikatúrával. Vagy azzal, ha kimondanánk Jahve nevét.

 

HIT ÉS TUDOMÁNY

 

A felvilágosodás lényege valójában az volt, hogy az emberi értelem és a megtapasztalható valóság került a középpontba a homályos hiedelmek, babonák és irracionális hittételek helyére. A következő évszázadokban a tudomány egyértelműen dominánssá vált a vallások felett. Charles Darwin, Bertrand Russell, Albert Einstein, Richard Dawkins és Stephen Hawking világában már a tényeké a főszerep. Már nem kell elhinnünk, hogy Szodoma és Gomora pusztulását Isten haragja okozta, hiszen a régészeti leletek alapján egy közönséges légrobbanással is magyarázni tudjuk a bibliai katasztrófát. Simán elhihetjük azt is, hogy Mózes átvezette népét a Vörös tengeren, hiszen azóta megfigyelhettük már: van az a különleges széljelenség, mely lehetővé teszi e csodának tűnő menekvést. A damaszkuszi úton Saul jelenése és átmeneti megvakulása ma már jól magyarázható egy temporális epilepsziás rohammal - itt sem muszáj Isten közvetlen beavatkozását feltételeznünk. Elértünk tehát a racionalitás korszakába, azonban itt sem időztünk túl sokat - épp napjaink woke-progresszív ideológiája az, amely letér az értelem ösvényéről és tagadni kezdi mindazt, amit a tudomány - különösen a biológia - évszázadokon át felhalmozott. Ugyanazok, akik (joggal) megmosolyogják a templomok szenteltvíztartóit, az eucharisztia liturgiáját vagy épp a szűznemzés dogmáját, most azt hirdetik, hogy nincs különbség férfi és nő között, s tamponautomatákat kezdenek elhelyezni a férfimosdókban - Németországban legalábbis már itt tart az őrület. Épp hogy magunk mögött hagytuk az egyik vakhitet, már át is lendültünk a másikra, csak nehogy az arany középúton haladjunk...

 

Nem járunk a tiszta morál szűk ösvényén, nagyon nem. Ahhoz intelligencia kellene. Tudatosság. Meg persze nagyvonalúság is és türelem. Ez ma mind hiánycikk. Pedig megtanulhattuk a történelemből: ha radikalizálódni kezd az egyik oldal, úgy - az egyensúlykeresésből fakadóan - törvényszerűen előbb-utóbb a másik oldalon is ezt fogjuk látni. (A vörösterrorra csakis fehérterror lehet a válasz a historikus logika szerint.) Ha az inga erősen kileng, úgy nehéz lesz megállítani középen, a lendület viszi tovább. Szürreális századunkban szemmel láthatóan sokan érdekeltek a káosz dagasztásában, ugyanakkor hosszútávra csakis azok rendezkedhetnek be, akik az aranyközéputat - a szabadságot, az egyenjogúságot, a racionalitást és a békét - célozzák. Hitem szerint ilyen ember Elon Musk is, s ha már az ő rajzával kezdtük e posztot, fejezzük is be az ő szavaival: „Ezért vettem meg a Twittert. Nem azért tettem, mert könnyű lenne. Nem azért tettem, hogy több pénzt keressek. Azért tettem, hogy megpróbáljak segíteni az emberiségnek, amelyet szeretek, és kellő szerénységgel állok hozzá, mert tudom, hogy minden erőfeszítésünk ellenére sem biztos, hogy sikerül elérnünk ezt a célt.” Én azért nagyon drukkolok.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr7017969776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.11.10. 23:24:35

@GyMasa:
attól függ, hogy mi a cél. a jólétet aligha teremti meg. a nyomort éppenséggel felszámolhatja.

2022.11.10. 23:41:38

@GyMasa:
európai alapjövedelem kb. havi 25 ezer forintot jelentene. és ez esetben meg lehetne birságolni a hajléktalant ha nem törvénytisztelő, mert ugye le lehet vonni alapjövedelméből, stb. és ha az uniós pénzek egy részét közvetlen az állampolgárok kapnák meg, akkor az nem feltétlen lenne rosszabb annál, ahogyan most szétlopják.

HypocritSlayer 2022.11.11. 07:16:51

@cvsvrs:
>>ahogyan most szétlopják.

Aztán hogyan "lopják szét", nolimpiás csehkatkás módszerekkel?.......

HypocritSlayer 2022.11.11. 07:55:54

@HypocritSlayer:

+ Kérdések:
És kitől lopják el konkrétan?
Ha nem lopnák el, akkor kié lenne?

GyMasa 2022.11.11. 08:29:25

@cvsvrs:
Nem, havi 15000 nem fogja felszámolni a nyomort.
150 000 Talán, de azzal meg az a baj, hogy ekkora összegü "ingyenpénz" eg´szen biztosan inflációt fog gerjeszteni...
(csak képzeld el a nem túl korrekt lakástulajt: "Eddig 150k volt a lakbér, de mivel mostantól kapsz 150 potyapénzt, NYILVÁNVALÓAN megengedheted magadnak, hogy abból 70-et nekem adjál. De ugyanez lesz a boltban is, meg a fodrásznál... És, innentöl csak az a kérdés, hogy 10-böl hányan fognak nyíltan erre a pénzre pályázni. Ha eeg sokan, akkor elindul az inflációs spirál, és vagy elértéktelenedik az a 150k vagy tönkremegy bele a gazdaság. Azaz, hiába lesz feltétel nélküli, meg elég magas j0vedelem, fenntarthatatlan lesz...)

GyMasa 2022.11.11. 08:38:24

@cvsvrs:
"európai alapjövedelem kb. havi 25 ezer forintot jelentene."
Jaja, az nekem egy k0zepes mennyiségü bevásárlás --> Azaz semmiképpen nem "alapjövedelem", tehét, már elbukott az egész!

"... és ez esetben meg lehetne birságolni a hajléktalant ha nem törvénytisztelő, ..."
Nem, nem lehet. Öket nem azért nem bírságolják, mert nem tudják kifizetni, hanem azért, mert tudatosan rombolják velük a TE jókedvedet! ELég csak megnézni Budapestet! Tartós Pista el akarta tüntetni öket a belvárosol, mondván, hogy legyen rend és tisztaság, hiszen, akik összedpbják a föváros üzemeltetésének és tisztán tartásának az árát, azok megérdemlik, hogy a város szép és tiszta legyen. Majd jött Karigeri az ál-jogvédö, aki szépen visszahozta öket, mondván: "a fenti jogoknál erösebb jog az, hogy a hajléktalanok a szabadban alhassanak, zaklassák a fenti, fizetö embereke, összapiszkíthassák a buszokat, büdösek, aggressivek legyenek. Mert "emberiesség"... Azaz szerinte a kisebbségnek joga van tönkretenni a többség életminöségét...

"mert ugye le lehet vonni alapjövedelméből, stb."
Hát, abból a 25k-ból még egy normális büntetés sem jön ki.

"... és ha az uniós pénzek egy részét közvetlen az állampolgárok kapnák meg, akkor az nem feltétlen lenne rosszabb annál, ahogyan most szétlopják."
Ezzel is akad pár probléma:
- Az EU pénzeket az EU SOHA nem azzal a céllal adja, hogy azt az adott kormány az embereknek adja készpénz formájában!
- Ha az EU egyes országai nettó befizetök, akkor azoknak az országoknak az állampolgárai nem jutnak hozzá a FNA-hoz, azaz ismét csak döl a rendszer.

GyMasa 2022.11.11. 08:41:28

@HypocritSlayer:
Óh, ez nekem nagy kedvencem!
Hiszen egyrész ellopja a csú BUtcher Lawrence, másrész pedig kizárólag azoknak a pénzeknek köszönhetjük, hogy nem ment kedden megint csödbe az ország, és bukott meg a patásorbán!
Söt, az a fasiszta zorbán mégcsak a <tetszöleges-orbánáldozat-behelyesítendö>-nek sem ad magasabb fizetést az EU-s pénzekböl!

2022.11.11. 08:59:11

@GyMasa:
ha az a cél, hogy az alapjövedelem felszámolja a nyomort, akkor közraktárjegyetet kell kibocsátani. és alapvető élelmiszereket, ruházati terméket, vegyi árut lehet belőle venni. és ha szükséges, akkor van egy népkonyha. az ételt el lehet készíteni. varroda, mosoda, munkásszálló. üdvhadsereg. ahhoz, hogy megéljen házimunkát kell végezni. közösségben, vagy egyénileg, illetve párban. a kisnyugdíjas is megveheti a lisztet, a cukrot, az olajat, a zsírt, a tojást, a húst, vagy krumplit. szezonális zöldségből, gyümölcsből valami keveset. vagy vetőmagot a közösségi kertbe. napi 1 ezer forintból már mindenki süthet-főzet magára. ez nagyrészt helyben megtermelt áru. non profit közraktár.

és ez esetben a patriciusok maguk ajánlanák fel a közraktárjegyet. mondván, hogy a franc akar a plebejusokkal a falógerben krumplit válogatni. a közmunkaprogramból, vagy akár a népkohyháról is mehet a konyhakész krumpi a hiper-, szuper marketekbe. és úgy a népkonyhán dolgozó még magasabb jövetdelelemhez juthat.

nem szabad piac hanem közösségi piac. egy feudalizált félkommunista világ.

2022.11.11. 09:12:02

@GyMasa:
pl. errefelé a buszgyárnak a hajléktalan szállón van egy kisüzeme. ha a hajtéktalan szabja ki az üléshuzatot, vagy ő mossa, takarítja a buszt, akkor nem fogja összeszarni, összepisálni az ülést. abban érdekelt, hogy az utasok a padlót se sározzák össze. csakhogy így buszgyártás és fenntartás nem olcsóbb. sőt valamivel többe kerül.

az átlagos éves növekedési többletből, a szokásos költségvetési maradványösszegből (ami persze változó mértékű, de tartósan nagyjából a gdp 2.5%-a) a legkülönfélébb szociális projekteket normatív módon meg lehet támogatni. és ez az alapjövedelem. összeurópai szinten havi 25 ezer forint. ami egyébként nagyjából a magyar minimálnyugdíj. a segélyezés összeurópai keretek között folyjon. szociális európa.

mi ezzel a probléma? hogy az ilyesmit a dk mondja? engem nem érdekel, mondja a fidesz is. feltéve, hogy ezt jónak gondolja. ha nem, akkor az alapvető élelmiszerek árait adminisztratív eszközökkel nyomja le az árakat a hipermarketekbben. akármelyik mezőváros a beosztott kösségekkel és falvakkal megoldja a közellátást. debrecen is megoldaná. budapest nem. és most az ország budapesthez igazodik. és egyébként budapest nem igazodik az országhoz. ez alapprobléma.

2022.11.11. 09:21:30

@GyMasa:
és felőlem lehet mondani, hogy elsődlegesen nem ez a megoldás. ez a visszalépés egy feudalizált félkommunista világba. hanem még több tőkét kell bevonni. és akkor az majd munkahelyeket teremt. ezt mondja a fidesz is. az szdsz gazdasági programját hajtják végre azzal a különbséggel, hogy a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort lenyúlják maguknak.

felőlem ezt is lehet csinálni. csak ez nem eredményez tömeges felzárkózást és nem számolja fel a nyomort. tegnap debrecenben 20 millió forint értékben osztottak virslit. ebből 4500 háztartás kap adományt. na most a héten 1 millárd forinttal támogatták meg az egyik húsipari céget (nem ezt, amelyik most adományoz), majd az a cég is adakozik. és visszaosztják az állami támogatás töredékét. olcsó szavazatvásárlás. és elsődlegesen ezekkel veszik meg a szegények szavazatát legalább is errefelé.

GyMasa 2022.11.11. 09:29:12

@cvsvrs:
"ha az a cél, hogy az alapjövedelem felszámolja a nyomort, akkor közraktárjegyetet kell kibocsátani. és alapvető élelmiszereket, ruházati terméket, vegyi árut lehet belőle venni."
Kb. ilyen az Erszebet utalvány. Az pedig kettös pénzrendszer.

GyMasa 2022.11.11. 09:30:57

@cvsvrs:
"mi ezzel a probléma?"
"csak" annyi, hogy ez NEM FNA.
Továbbra is várom, hogy egy rendszert leírjon nekem valaki, amelyik mind a 3 elvárásnak megfelel.

HypocritSlayer 2022.11.11. 09:35:03

@cvsvrs:
>>ha a hajtéktalan szabja ki az üléshuzatot, vagy ő mossa, takarítja a buszt, akkor nem fogja összeszarni, összepisálni az ülést. abban érdekelt, hogy az utasok a padlót se sározzák össze. csakhogy így buszgyártás és fenntartás nem olcsóbb. sőt valamivel többe kerül.

Nem tudom, hogy mit szívsz, de én is kérnék belőle...........

2022.11.11. 09:39:41

@GyMasa:
értem persze, hogy űrkutatás, mikroelektronika, biotechnológia kellene. állami szerepvállalás az se megy. csakhogy ezt nem fogja megszervezni a fidesz. a fidesz a reálértelmiség többségét nem nyerte meg magának. a dk se. még annyit se. vagy a momentum. vagy a mi hazánk. a fidesszel se lehet modernizálni. egyikkel se.

és ez kínkeserves visszalépést a hadikommunizmusba se szerveződik meg. a közmunkaprogramok ki lettek dobva. amikor a legnagyobb szükség lenne rá. közraktárakat építsenek. közraktárjegyet osszanak. mert az a cél, hogy a hipermarketek adják olcsón a tojást és a krumplit. azzal majd bedőlnek és megveszik a haverok.

és nemzeti nagytőkések nem viszik ki a hasznot. (nem azért, mert olyan rendesek, hanem mert ahhoz már hülyék) nem lesz tőkeexport. és fellendül a gazdasaság. ez a rendszer a külső finanszírozás nélkül nem működik. oké, azt mondják, hogy megvétózzák a svéd-finn nato csatlakozást. a brüsszeli nato központ parancsoljon rá az európai bizottságra, hogy utalják át az amúgy a szerződések szerint jogosan járó pénzt. és ezzel a fidesz nem veszti el a választást 24 tavaszán.

de ettől még folyamatos tőkeimportra szorul az ország. olcsó munkaerővel kiszolgálni a multikat. ugyanúgy elvándorolnak a fiatalok. és felőlem lehet mondani, hogy gyurcsánnyal még ennyi se lenne. és hergelni kell az ellenfelet. fel kell heccelni a szavazókat. ez egy balkanizálódás egy bizánci típusú birodalomban.

2022.11.11. 09:52:09

@HypocritSlayer:
ezt csinálják debrecenben. a "reform" elnevezésű elektromos buszok beszállítója a református egyház. a nagytempomi egyházközség nyitott ajtók nevű hajléktalanszállója.

és a kisüzem ajtája kiírják ezt:
Zsoltárok könyve 128. zsoltár
1 Mind boldog az, a ki féli az Urat; a ki az ő útaiban jár!
2 Bizony, kezed munkáját eszed! Boldog vagy és jól van dolgod.
a hungarocellt darabolják. amit a busz oldalában raknak olcsó szigetelésnek.
static.civishir.hu/ci/2021/12/nyitottajtokszocialisothon-010.jpg
kézihajtányos buszgyártás nem lesz olcsó.

Wildhunt 2022.11.11. 10:06:46

@cvsvrs: valahogy mégsem rohan oda az összes budapesti hajléktalan. Ki érti ezt?

GyMasa 2022.11.11. 10:07:49

@cvsvrs:
" csakhogy ezt nem fogja megszervezni a fidesz."
A "fidesz"-nak ez nem feladata!
Nekik annyi a feladatuk, hogy a vállakozásoknak a lehetö legkényelmesebb környezetet kialakítsák, és akkor majd az adott cégek Magyarországra fogják telepíteni a gyártó- és fejlesztökapacitásukat.
Már NEM a szocialista tervgazdálkodás korát éljük..

HypocritSlayer 2022.11.11. 10:10:11

@cvsvrs:
Szörnyű, de tényleg.....

2022.11.11. 10:14:56

@HypocritSlayer:
a fideszt a szocialista buszgyártást állította helyre. ez a jelenkori buszgyártás debrecenben legalább is. nemzeti nagytőkés haver buszgyára.
video2.dehir.hu/0409_itk_busz_mix.mp4
na most nem tudom láttál-e már modern járműipart. az nem ilyen. na de ez haver majd nem viszi ki a hasznot. nem lesz tőkeexport. fellendül az ország. ez a szocialista buszgyártás.

és ehhez kapcsolódik a szociális részleg. a videón nem gyurcsány szerepel, hanem egy hozzá hasonló fickó, ő a püspök.
video2.dehir.hu/0712_ITK_reformatus_mix.mp4

na most lehet mondani, hogy ez jobb, mint semmi. ez a szocializmus újratöltve. elsődlegesen nem az a probléma, hogy ebből valaki millárdokat kaszál kizárólagosan állami megrendelésekkel és folyamatos állami támogatással lenyúlja a pénzt. hanem azt, hogy a "nemzeti" buszgyár felett a párttitkár egyik haverja áll és ezek után kisvállalkozások önállósága megszűnik.ez a szocializmus valójában. csak a haverok ezen millárdokat keresnek.

ez egy városi (szocialista) buszgyár. és egyébként aki ezt megszervezte legyen felőlem gazdag. mert azért ez valami. egy ilyen városi üzemben a veszteség minimalizálása és a hatékonyság javítása növelése érdekében a gmk rendszert kellene bevezetni. na most a fideszben elmondják, hogy ezekkel olyan járműipari hatalom leszünk, hogy csak na.

ez a szocializmus. és az olyan, hogy a reformokkal épül egy széles kispolgári réteg. reformok nélkül felőlem lehet mondani, hogy gyurcsány a hibás, vagy soros, vagy brüsszel, vagy akárki.

GyMasa 2022.11.11. 10:18:35

@cvsvrs:
"és nemzeti nagytőkések nem viszik ki a hasznot. (nem azért, mert olyan rendesek, hanem mert ahhoz már hülyék) nem lesz tőkeexport. "
Elöször az országon belül kell megoldani, hogy rendelkezésre álljon elég töke, amivel lehet fejleyzteni a MAGYAR kkv-kat!
Aztán, amikor a magyar vállalkozí réteg megerösödött, akkor lehet magyar tökével támogatni magyar cégek külföldi terjeszkedését!
És, akkor majd lesz töke-export.

"és fellendül a gazdasaság. ez a rendszer a külső finanszírozás nélkül nem működik. "
Igen, ezért kell azt kiépíteni!
Magától nem fog soha megszünni!

"oké, azt mondják, hogy megvétózzák a svéd-finn nato csatlakozást. a brüsszeli nato központ parancsoljon rá az európai bizottságra, hogy utalják át az amúgy a szerződések szerint jogosan járó pénzt. és ezzel a fidesz nem veszti el a választást 24 tavaszán."
Ember, úgy csapongsz, mint eg yrészeg pillangó...

"de ettől még folyamatos tőkeimportra szorul az ország."
Ezen akar orbán változtatni...

" olcsó munkaerővel kiszolgálni a multikat."
ELmondom még egyszer: Magyarországon nagyon durva, autóipari fejlesztöi kapacitás is jelen van, NEM CSAK AZ ÖSSZESZERELÖÜZEMEK!

" ugyanúgy elvándorolnak a fiatalok."
Ennek egyre kevesebb értelme van, legalábbis csak a pénz miatt...
A kalandvágy, meg a nyelvtanulás az elég ok, de a magasabb fizetés nem annyira.

" és felőlem lehet mondani, hogy gyurcsánnyal még ennyi se lenne."
És, teljesen igazad lenne, hiszen neki NEM a magarok embere a legfontosabb, hanem csontig benyalni az EU-nak, még azon az áron is, hogy nyomorog az ország.

" és hergelni kell az ellenfelet. fel kell heccelni a szavazókat. ez egy balkanizálódás egy bizánci típusú birodalomban."
Hát, gyurcsány neve, ma (még) garancia a vereségre. Ez a fidesz legnagyobb szerencséje!
Ha gyurvcsánynak lenne egy csepp esze, és ténylegesen is le akarná váltani a fdeszt, akkor azonnal, és örökre visszavonulna a politikától!
Elmehetne mondjuk Youtube-os fözöcelebnek. Egyesek szerint teljesen szórakoztató, amit olyankor csinál.

2022.11.11. 10:26:38

@HypocritSlayer:
ez a "nemzeti" buszgyártás. ötszörösére fog növekedni az ötéves terv szerint. állami megrendelésekkel. debrecen leszerződött a magyar úszószövetséggel, hogy az "úszó nemzet" programba gyártson buszokat. behordjáka gyerekeket az uszodába.

csak most debrecenben azt mondják, hogy szeptembertől októberig tart az úszásoktatás. mert az uszoda bezár. áprilisig. és utána nem nyit ki a tanévben. akkor nem zárva lesz. hanem nem nyit ki. és amikor újra megnyílik, akkor lesz dáridó. hogy sohasem látott fejlődés.

a fidesz jobb, mint az ellenzék. ehhez kétség nem fér. de amit a fidesz produkál abból magyarország lassan csúszik lefelé a balkán irányába.

2022.11.11. 10:37:38

@GyMasa:
ha egy üzem 100%-ban állami megrendeléseket szolgál ki, akkor az egy állami buszgyár. az egy szocialista üzem. aztán felőem ezt el lehet nevezni úgy, hogy "nemzeti nagytőkés". és hogy nem viszi ki a hasznot. ha nincs tőkeexport, akkor mitől lenne "nagytőkés". attól tőkés, hogy képes kivinni a nyereséget. képes gyarmatosítani.

különben szocialista vállalat. meglátogatja az ipari miniszter. kiutalnak néhány milliárd állami támogatást. mondván, hogy ez élüzem. és azt mondják, hogy ezt még fejleszteni, bővíteni kell. és utána az állami népi együttes táncot jár a bokrétaünnepen. lehetőség szerint a választási kampányban.

GyMasa 2022.11.11. 10:42:31

@cvsvrs:
"ha egy üzem 100%-ban állami megrendeléseket szolgál ki, akkor az egy állami buszgyár."
Nem. Akkor lesz állami, ha az állam a tulajdonos.

"... az egy szocialista üzem."
Nem, hiszem, mert valószßinüleg nem a munkások tulajdonában áll...

" aztán felőem ezt el lehet nevezni úgy, hogy "nemzeti nagytőkés". és hogy nem viszi ki a hasznot. ha nincs tőkeexport, akkor mitől lenne "nagytőkés". attól tőkés, hogy képes kivinni a nyereséget. képes gyarmatosítani."
Miért vagy ennyire ráfeszülve erre a "tökeexport"-ra?
Nem érted, hogy tökét csak akkor tudsz exportálni, ha már elég erös a nemzeti tökehelyzet?

"különben szocialista vállalat."
EZ nem ettöl függ...

" meglátogatja az ipari miniszter. kiutalnak néhány milliárd állami támogatást. mondván, hogy ez élüzem. és azt mondják, hogy ezt még fejleszteni, bővíteni kell. és utána az állami népi együttes táncot jár a bokrétaünnepen."
Ettöl nem lesz semelyik üzem sem szocialista, sem állami...
A miniszterek a Boschnak is adtak/adnak rendszeresen milliárdokat, és az attól nem lesz sem szocialista sem magyar vállalat.

" lehetőség szerint a választási kampányban."
Ezzel sincs semmi baj. rendszeresen megtörtént eddig is.

2022.11.11. 11:23:27

@GyMasa:
ha magyarországon nagyon durva járműipari fejlesztői kapacitás van, akkor le kell ütni az entert. bármennyi pénzt lehet teremteni a semmiből. és ez a nagyon durva járműipari kapacitással rendelkezőknek oda kell ezt a virutalizált pénzt adni hitbizományba. és ha annak előteremtik az árufedezetét, akkor a céget ki kell vinni a tőzsdére. és úgy lehet vásárolni a válallatból részesedést. megindul a kapitalizáció. ez a liberális kapitalizmus.

na most hány ilyen vállalat jött létre magyarországon az elmúlt 30 évben. ami nem a korábbi állami gyógyszergyár, nem a legnagyobb állami bank, vagy nem az állami olajipari tröszt. lölő, lölő jobbkeze és ehhez hasonlók. 0.

na most lehet mondani, hogy a nemzeti nagytőkések összekapcsolódnak a reálértelmiséggel. nem látom azt, hogy a reálértelmiség tömegével támogatná a fideszt. és mindenki lölő seggébe akarna bújni. vagy a jobbkeze tenyeréből akarna enni. és ha működne is ez, akkor is ugye azt várják a nézőgyerek, hogy a "nemzeti vodafon" hogy a kis úttörők kapjanak ingyen telefont, a nyugdíjasoknak pedig ingyenes a telefonálás. ha más nem, akkor majd a dk kitalálja ezeket. vagy orbán viktor személyesen egyeztet az idősügyi tanáccsal. és a politikusok azt tanulták meg, hogy ezt így kell csinálni. mert szociális demagóiával lehet választást nyerni. orbán köztük a legügyesebb, mert mindezt nemzeti köntösbe bújtatja.

ez a szocializmus. és a reformokkal hozza létre a kispolgárságot. hogy az állami matáv-hoz társulnak a maszekok. telefonszerelők és a kisebb üzletek. akik új és használt telefonokat árulnak, tanácsot adnak, üzletet kötnek, szervizelnek. és gmk rendszerben lehet nyomtatott áramköri lapokat gyártani. a beloiannisz híradástechnikai gépgyárban. és annak 2. számú gyáregységében a hámán kató szocialista brigád ifjú mérnökei bemutatják az új csodamasinát.

ez szocializmus a reformokkal. és ha a szimbolika nem kommunista, akkor is. és úgy lesz verseny, hogy az 1-es és a 2-es számú gyáregység verseny. az egyik és a másik brigád. belső piacon versenyeznek. és ezek után esetleg eladnak valamit a nagyvilágba.

az állam+multi kombó a szocialista vegyesvállalat. hogy majd a magasab képzett magyar szakemberek elsajátítják a nyugati munkakultúrát. ezért létrejön egy új kgst. a nyugatnémet elvtársakkal. állami megrendelésekre alapozva. mert a német se adja el a buszt indiába, kínába, távol keletekre, az usába vagy izraelbe, sehová. eladhatnák iránba, csak azokra kivetik a szankciókat. irakot sikerült lerombolni. a nagy-orosz piacot a háborúval sikerül kis-ukránra cserélni. úgy, hogy az ukik azt követelik, hogy 20-30 évig tartsák már el őket. mert a nyugat kedvéért szétlövették az országukat. afrikába eladhatná európai a cuccokat csak azok nem tudnak mivel fizetni. latin-amerikában meg nem akarnak. inkább járnak az ócska buszokkal, és abban jól érzik magukat. és ha nem, akkor fellázadnak a jenkik ellen. commandante che guavara.

egyre inkább a kelet-közép európai piac marad. és abban vegyesvállalatok jelentik a megoldást. és ezt hirdette meg grósz károly. ő nyitotta meg az első hamburgerezőt. mc donalds hungária amerikai-magyar vegyesvállalat lesz és versenyez vele a pajtás étterem. citigrill fliper öcsivel. a centrum áruházak biztosítják az olcsó árut karácsonyra. és a reklámozza a dolly roll. varga miklós, vikidál és deák bill elénekli a három királyokat.

G. Nagy László 2022.11.11. 11:40:13

@GyMasa:

"azzal meg az a baj, hogy ekkora összegü "ingyenpénz" egészen biztosan inflációt fog gerjeszteni..."

Abszolút így van. Érdemes arról is beszélni, hogy egy érzékelhető mértékű alapjövedelem alaposan elveszi a kedvét a munkától mindazoknak, akik nem jókedvükből járnak be dolgozni. Ez jelentősen szűkíti majd a munkaerő-kínálatot, vagyis a munkabéreket törvényszerűen emeli majd. Nem is kis mértékben, hiszen ha az alapjövedelem is megélhetést biztosít, úgy nagyon meg kell fizetni azt, aki hajlandó reggel felkelni és elbuszozni a munkahelyre. A munkabérek drasztikus emelkedése egyértelműen a termékek árának emelkedését is maga után vonja.

2022.11.11. 11:40:49

@GyMasa:
tőkés válallat az, amelyik a tőkekivitelre. magánszemélyek vásárolnak belőle üzletrészt. és a nagytőkések azok ilyenformán versenyeznek a nagyvilágban.

az amazon, az apple, a toyota, a google, a microsoft, a samsung, az exxon vagy a shell. és orbán azt mondja, hogy igen ám, de ott van a saudi aramco, vagy a gazprom, vagy petrochina. és ezek illiberális demokráciák. és ennek mintájára megszervezi a mol-t. és ez lesz a forintgazdaság alapműköése. ez lesz a motorja. csak így nem nagyon lesz tőkeexport. hanem nagyrészt tőkeimport lesz. és a tőkenyereség nettó módon így kifelé áramlik, nem befelé. ez a kapitalizmus szopóága. amivel szemben meg majd meghirdeti a gazdasági szabadságharcot. hogy térdre kényszerítjük európát. amúgy is összeomlóban van. a türk tanácsban meg majd mi visszük a prímet.

lehet felőlem ezt is építeni feltéve, hogy erre szavaz a nép. ez egy új kis-bizánci birodalom. a karmelitából vezetve. de hogy ez a balkánnál nem hoz jobbat, abban majdnem biztos vagyok.

GyMasa 2022.11.11. 11:43:30

@cvsvrs:
"ha magyarországon nagyon durva járműipari fejlesztői kapacitás van, akkor le kell ütni az entert. bármennyi pénzt lehet teremteni a semmiből."
Persze, hogy lehet, csak ennek jobbára lesznek következményei is, többek között az infláció.

" és ez a nagyon durva járműipari kapacitással rendelkezőknek oda kell ezt a virutalizált pénzt adni hitbizományba. és ha annak előteremtik az árufedezetét, akkor a céget ki kell vinni a tőzsdére."
És, mi van akkor, ha az adott cég nem kíván a tözsdére menni (mint ezeknek a fejlesztö-gyártó vállaltoknak, szeirntem a 100%-a)?
(pl. a Bosch mindegyik telephelyeének kft. a ce´gformája)

" és úgy lehet vásárolni a válallatból részesedést. megindul a kapitalizáció. ez a liberális kapitalizmus."
Ha az adott cég RT-t csinál.

"na most hány ilyen vállalat jött létre magyarországon az elmúlt 30 évben. ami nem a korábbi állami gyógyszergyár, nem a legnagyobb állami bank, vagy nem az állami olajipari tröszt. lölő, lölő jobbkeze és ehhez hasonlók. 0."
Nos, részvénytársaság biztos nem olyan sok, de egyéb cégformában elég sok...
De egészen biztosan nem nulla.
Erösen el vagy tévedve ezügyben.

" orbán köztük a legügyesebb, mert mindezt nemzeti köntösbe bújtatja."
Nem, ö azért e legügyesebb, mert hajlandó tudomásul venni maga körül az úgynevezett valóságot, és, szükség esetén elengedni olyan döntéseket, amik a népnél kiverik a biztosítékot.
Ezzel szemben a bal oldalnak "küldetéstudata" van, és azt hiszik magukról, hogy csakis az ö elgndolásuk a helyes, és ha arra nincs igény, akkor az nem az ö hibájuk, hanem az "ostoba népé, akik még azt sem tudják, hogy ez jó lesz nekik"

"ez a szocializmus."
Nem, ez nagyon nem az...

" és a reformokkal hozza létre a kispolgárságot. hogy az állami matáv-hoz társulnak ..."
Te mikor élsz???
Ezek a dolgok 30-40 éve voltak a realitás. Ma ezeknek már nyoma sincs.

"az állam+multi kombó a szocialista vegyesvállalat."
Szerintem meg nem.

"mert a nyugat kedvéért szétlövették az országukat."
Hát, konkrétan az USA kedvéért teesszik ezt, pont, hogy az EU ellenére.
Sz´val, szerintem ök nekünk kurvára nem a barátaink.

"egyre inkább a kelet-közép európai piac marad."
Nem.
Ez a szépsége a multiknak.
A fejlett minöségbiztosítási rendszereknek köszönhetöen akár majmok is összecsavarozhatnák azokat az autókat, a minöség ugyanolyan lenne...
A kérdés az, hogy megengedhetik-e maguknak azok a piacok ezt a minöséget.

GyMasa 2022.11.11. 11:52:44

@G. Nagy László:
"Érdemes arról is beszélni, hogy egy érzékelhető mértékű alapjövedelem alaposan elveszi a kedvét a munkától mindazoknak, akik nem jókedvükből járnak be dolgozni."
Igen, ahogy Douglas Adams is megírta... hagyták meghalni a telefontakarítókat, majd elvitte az egész civilizációt egy virulens kór, ami a telefonok terjesztettek el...

"Ez jelentősen szűkíti majd a munkaerő-kínálatot, vagyis a munkabéreket törvényszerűen emeli majd. "
Pontosan, és még ekkor is lesznek olyan szakmák, amikre még sok pénzért sem lesz jelentkezö...

"Nem is kis mértékben, hiszen ha az alapjövedelem is megélhetést biztosít, úgy nagyon meg kell fizetni azt, aki hajlandó reggel felkelni és elbuszozni a munkahelyre. A munkabérek drasztikus emelkedése egyértelműen a termékek árának emelkedését is maga után vonja."
Söt, szerintem egyes termékek el is fognak tünni szinte teljesen.
(ilyen nagy eröforrásigényü zöldségek, gyümölcsök, illetve bármi, aminek nem lehet gépesíteni a termelését... maximum hobbiszinten maradnak meg. természetesen feltételezve, hogy az egész világon bevezetik az FNA-t, mert, ameddig az nem történik meg, a FNA-s országok ki tudják használni a nem FNA-s országokat)
Ja, és ugye a másik "megoldás" a FNA támogatók szerint, hogy agyon kell adóztatni a robotokat. Azaz, ha valaki kivált egy emberi munkaeröt egy robottal, akkor annyi adót kívánnak kivetni rá, amennyibe az illetö megélhetése kerülne, azaz egyrészt nem fogja megérni robotizálni, másrészt ez meg fogja a robotizáltan elöállítható termékek árát is, azaz ez IS inflációt fog gerjeszteni.
Ráadásul, a robotizálás ma SEM müködik, pedig még adót sem kell fizetni egy robot után.
(Erre a legjobb példám a Németországi üvegvisszaváltó gépek. Az elvileg egy nagyonis robotizálható feladat elnne, ehhez képest egy-egy ember csinálja a háttérben, 12 EUR órabérért...)

GyMasa 2022.11.11. 11:54:18

@cvsvrs:
Nem.
A MOL szerkezetét,szerintem NEM ezekröl a cégekröl mintázták.
AZ pedig, hogy a MOL, meg az OTP mindneféle külföldi cégeket vásárol meg, az szerintem bizony tökeexport.

2022.11.11. 11:56:31

@GyMasa:
németország is szocialista módon működik. a német szövetségi kormánynak olcsó munkaerőt kell importálnia a magas adók mellett. és ezek az ipari üzemek így veszteséget termelnek. ezért egyedi elbírálás alapján az állam pénzt oszt vissza. és így összességében teljeítik a hiánycélt. így működött a videoton, az ikarus, az országos kőolaj és gázipari tröszt az ásványolajforgalmi vállalat, vagy akármilyen szocialista "élüzem".

a kapitalizmus az, hogy minden létrejön direkt állami szerepvállalás nélkül. privát pénzalapokkal. amelyek alapítványi jelleggel magánegyetemeket tartanak fent. a fideszben ez a modellváltás. hogy majd mol részvényt. és megépül a nemzeti oltóanyag gyár. ami majd legyártja az oltóanyagot a belföldi piacra. vagy amit a külgazdasági minisztérum értékesít a baráti országoknak. a kgst és a szocializmus. pontosan ez. csak nincs a parlamenten vörös csillag.

2022.11.11. 12:05:41

@GyMasa:
a mol konkrétan az országos kőolaj és gázipari tröszt az ásványolajforgalmi vállalat egyesüléséből jött létre. a magyar állam, mellett tulajdonosai ruszkik, omániak és az otp. ez így legfeljebb félfeudális félkapitalista, kommunista beütéssel. az otp úgy jött létre, hogy csányi papi a legnagyobb állami bankot átírta a saját nevére. legalább nem vitte csődbe mint a többi privatizőr. félállami vállalatként működik.

csak majd a fideszben azt mondják, hogy olcsó lakáshitel kell a fiataloknak alapcsony kamattal. magas infláció mellett az erste sparkasse ilyet ád a szegény kis magyaroknak. a kormány elrendeli a kamatstopot. és így lépked az ország a szocialzmus irányába. csak vörös csillag helyébe szent korona van rajzolva a címerben. a pirosfehérzöld búzakalász helyett tölgyfalombba van burkolva.

2022.11.11. 12:48:39

@G. Nagy László:
most is van alapjövedelem. úgy nevezik, hogy segély. azt összeurópai keretek között lehet megfizetni. mert a magyar költségvetés nem bírja el. ezt mondja dobrev. hogy ezt majd a szociális európa teremi meg. a nemzeti nem fogja. a nemzetiszocialista se. és ebben a dk-nak igaza van.

a fideszben mondhatják, hogy ide ilyen nem kell, mert ez majd elriasztja a munkától az embereket. ellenben majd mindenki a lölő és a többi nemzeti nagytőkés seggébe bújik. a forájdzsí alkalmazottja lesz. vidéken nem lesz. egy átlagos magyar településen ez nem működik. ahhoz reformszocializmus kellene. és most az van, hogy majd a gyármentő programban megtámogatjuk a haverokat.

ez egy 2021-es kisfilm. éppen három debreceni vállalat részesült állami támogatásban, vagy lett "díjazott". (ahogyan fogalmaz a városi tévé riportere, aki még az előző érában szocializálódott)
video2.dehir.hu/0113_Nagy_Istvan_sajtaj_mix.mp4
tessék megnézni, 20. másodperctől nyilatkozik az első díjazott. tessék megnézni. nem röhögni. na ez a cég kapott tegnap újabb 1 milliárd támogatást. ezek a minisztérium által kiválasztott "vállalkozók". ebből egy működő élelmiszeripar lesz nemzeti nagytőkésekkel, csakhogy az legfeljebb a szocializmus termelékenységi szintjét fogja elérni. és a kérdés, hogy akkor ezt hogyen kell megreformálni.

és ha az a válasz, hogy sehogy, ezt nem lehet akkor az problémás. budapesten kolbásztöltő üzem sincsen. lehet mondani, hogy mert annyira fejlett, hogy nincs árutermelés. hanem van egy nagyon durva járműipari mérnök kapacitás, csak az termékeket nem állít elő. én egyébként simán lefutom a maratont. és akármelyik versenyszámban megnyerem az olimpiát. elméletben.

lehet mondani, hogy egy amerikanizált világvárost építünk a nemzeti nagytőkésekkel és fidesszel. tessék.

G. Nagy László 2022.11.11. 13:05:14

@cvsvrs:

"tessék megnézni, 20. másodperctől nyilatkozik az első díjazott. tessék megnézni. nem röhögni. "

Parádé. Meghívnám versmondónak valami komolyabb állami rendezvényre :)

HypocritSlayer 2022.11.11. 13:11:27

@cvsvrs:
>>a fideszt a szocialista buszgyártást állította helyre.

Baromság.

HypocritSlayer 2022.11.11. 13:15:43

@GyMasa:
>>Erösen el vagy tévedve ezügyben.

Kérdés, (költői:) hogy milyen ügyekben nincs eltévedve?:......

2022.11.11. 13:35:27

@GyMasa:
aha. tehát ezek a nagyon durva járműipari cégek ezzel a nagyon durva kapacitással nem termelnek valós árut. ez valójában nem termelő kapacitás, hanem kis mérnöki iroda, ami azért kap megrendelést, mert a magyar állam támogatja a bosch-t.

"díl eviésön hángeri" repülőgyártás.
video2.dehir.hu/0130_diehl_mix.mp4
ezek is egy német cégnek szállítanak be. amikor megépült ez a mérnöki iroda, akkor debreceni vízmű lecserélte összes vízórát. és ki kapta a megrendelést. a diehl. ugyanennek a cégnek egy másik részlege. ennyi erővel működhetne a mom is állami támogatással.
ezek a nagyon durva gyártókapacitások lényegében az európai uniónak nevezett új kgst-n belül versenyképesek. és ha ez a gyártókapacitás nem jut olcsó nyersanyaghoz és energiahordozókhoz, akkor kiszorul az amerikai piacról. és ennek a nagyon durva járműipari kapacitásnak nehogy össze kelljen mérni az erejét kínával, vagy indiával, mert úgy alulmarad.

ez a globális kapitalizmusnak legfeljebb a mímelése. az amerikában volt, van és valószínűleg lesz is. és európa meg valamilyen vegyes gazdaságot építhet. a kérdés, hogy milyet.

elsődlegesen ki vagy mi döntse el, hogy melyik munkahelyet támogassuk. a kolbászltőset, vagy dílaviésönhangerit, vagy melyiket. és ha erre az a válasz, hogy a minisztérium, akkor az nem kapitalizmus. mert a kapitalizmusban ezt a tőkepiac dönti el. és nem a miniszter.

2022.11.11. 13:42:25

@HypocritSlayer:
nézd meg ezt a kisfilmet. ez az államilag támogatott buszgyártás debrecenben. hegesztenek, kábeleket rendeznek, üléstartó elemeket helyeznek fel a szakemberek. tessék már megnézni, hogy mi a nemzeti buszgyártás.
video2.dehir.hu/0409_itk_busz_mix.mp4
a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek a mercedes főalkatészei. ezeket veszi meg a "nemzeti nagytőkés". majd legyártják debrecenben a buszt kecskemét utcáira. és akkor az van, hogy ezek a nemzeti buszgyárak majd betörnek a világpiacra. és a türk tanácsban majd esetleg rendelnek tőlünk buszt a baráti országok. ezt hívják úgy, hogy szocializmus. baráti országok pedig a kgst.

HypocritSlayer 2022.11.11. 13:44:39

@cvsvrs:
>>mert a kapitalizmusban ezt a tőkepiac dönti el. és nem a miniszter.
Vagy az a (z esetleg tőkepiaci) szereplő , aki megmondja (többek közt) a miniszternek (is), hogy ki "nyerjen"......

2022.11.11. 13:56:58

@HypocritSlayer:
ez egy olyan államilag vezérelt szocialista vállalat, amiben a menezsment díj lehet akár milliárdos nagyságrendű. úgy egyébként a miniszterek adják a pénzt. az állam (állami bank adja) a pénzt, az állam biztosítja a szakképzett munkaerőt, a termelés a szakképzési centrumok szintjén áll, ennyi erővel azt is fel lehetne tőkésíteni és egy tanműhely is legyártaná és szervizelhetné a buszt a helyi piacon. az állam adja a forrást, az állam határozza meg a célokat. központi tervutasításra folyik a termelés.

debrecenben majdnem most teljes egészében leáll a villamosközlekedés. mert van egy rakás busz. csak még az nincs eldöntve, hogy a régi leselejtezett buszokat futassák ki, vagy az újakat állíták üzembe.

egy mai hír.
"Helyettes államtitkár is fifázott a Debreceni Egyetem E-sport Központjának átadóján"
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2022/e-sport.jpg
az egyetemen pléjsztésönöznek állami támogatással. és a helyettes államtitkár is fifázott egyet. a debrecen 2030 program keretében a jövő szakembereit képezzük.

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője kifejtette, egyre erősebb e-sport szakosztályuk van, hiszen akad olyan külföldi hallgatójuk, aki világversenyeken is ért már el dobogós, vagy akár első helyezést.

ez nem bödőcs tibi. a magyar állam azt támogatja, hogy a debreceni egyetem tanuló külföldi dobogós helyezést érjen el pléjsztésönnel fifázásban! ezt gyurcsány támogatná, akkor mit mondanál? felteszem azt, hogy ezek hülyék bazdmeg. vagy ennél durvábbat.

Sadist 2022.11.11. 14:15:07

@IdomitottFoka: "Covfefe"

Baszki, biden minden második megszólalásában van valami teljesen értelmetlen vagy érthetetlen szó, nem képes artikulálni, az összetett mondatokba belegabalyodik, elalszik a konferencián, a királyi család előtt fingik, a vatikáni látogatásakor összeszarja magát, egy lépcsőn nem tud felmenni, zavarodottan kóvályog, ha az ápolói fél percre magára hagyják és rendszeresen olyan arcokat vág, mint aki fejben abszolút nincs jelen. A csávó egyértelműen Alzheimeres és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy egy pedofil geciláda.
De Trumpnak volt egy elgépelt tweetje a 4 év alatt... bohócok vagytok, kibaszott bohócok.

2022.11.11. 14:28:04

@HypocritSlayer:
csak amerikában egymással ténylegesen versengő tőkelapok vannak. nyilván ott is a semmiből van a pénz teremtve. ezek után az óriásvállalatok és a magánegyetemek ténylegesen versenyeznek. nem a pártitkár vagy a miniszter dönti el. ez a kapitalizmus. és kenterbe veri európát.

kínában a miniszter dönti el. az összes nagybank állami kézben van. és a kínai vállalatok is a kommunista párt közvetlen felügyelete alatt állnak. és úgy van verseny. mert ugye kína ilyenformán is versenyezni tud a világgal. 1.5 milliárd ember kétharmadát elnyomják, akkor még mindig marad annyi, amennyi az európai unióban együttvéve van. csak eu-nak nincs egységes belső piaca. kínában kommunizmus van és kenterbe veri európát.

oroszországban feudalizmus van. a cárt megölték. a családját is kiirtották. és a kreml urai feudális módon irányítják az országot. felülről vezérelve. és a szankciók ide vagy oda, ez is kenterbe veri európát. az arab világ abszolút monarchiái is. ahol az emirek emberei vezetik a gazdaságot.

az európai vegyes gazdaságban teljesen esetleges, hogy melyik ágazatot támogatják meg készpénzzel, vagy kaszálják el valami szabályozással és magyarországon is hasonló a helyzet.

az európai rendszer reformra szorul. és ehhez a minták a refomkori feudalizmus, a reformkori kapitalizmus és a reformszocializmus. és ha ezekből választ a nép, akkor tippem szerint utóbbi kapna többséget magyarországon.

de lehet, hogy erre nincs szükség, mert majd a nemzeti nagytőkések, a multik egy részével és az eu-s támogatásokkal létrehoznak egy olyan világot, amire a többség azt mondja, hogy inkább ez, mint a gyúrcsány. és úgy hátra lehet dőlni.

HypocritSlayer 2022.11.11. 14:36:17

@cvsvrs:
>>csak amerikában egymással ténylegesen versengő tőkelapok vannak.

Na, ne röhögtess......

>> az óriásvállalatok és a magánegyetemek ténylegesen versenyeznek. nem a pártitkár vagy a miniszter dönti el. ez a kapitalizmus. és kenterbe veri európát.

Jobb vagy, mint bödőcs.....

>>1.5 milliárd ember kétharmadát elnyomják,

És ebbe az "elnyomásba menekülnek" a Liu testvérek, megáll az ember esze.....

>> az arab világ abszolút monarchiái is. ahol az emirek emberei vezetik a gazdaságot.

Ja, és ha az infrastruktúrájukat ténylegesen működtet gyaurok és/vagy "aljanép" kivonulna, akkor pontosan olyan "középkori állapotok kozé" esnének vissza, mint jelenleg az afgánok.....

2022.11.11. 15:05:30

@HypocritSlayer:
az amerikai egyetemek és az őket pénzelő tőkealapok ténylegesen versenyeznek. mind ki van tömve annyi pénzzel, hogy nem tudják hová tenni. karikó katalin egymással versengő tőkealapoknál, illetve ahhoz kapcsolódó magánegyetemeknél kilincselt azért, hogy invesztáljanak az mrns terápiába. és még nagyon nagyon sok kutató, fejlesztő a világ összes tájáról érkezve kilincsel azért, hogy ezen pénzalapok kegyeit elnyerje. amelyek között vannak kisebb szélhámosok, mint trump, vagy olyan szerencselovagok, mint elon musk. van nagyon sok tőkealap. és ezeknek valamilyen versenyképes árut vagy szolgáltatást akarnak előállítani a földkerekség számára úgy, hogy a dolgaikba nem szól bele a miniszter, vagy a helyettes államtitkár.

hanem a fed, amelyik egy magánbank leüti az entert. nulladik lépésben kigereálják a dollárt. a semmiből a készpénzt. és eztán szétosztják maguk között. és aztán ebbe a körbe szabadon be lehet szállni. leginkább beházasodni. vagy valaki ügyes, tehetséges, szorgalmas, szerencsés. mindesetre van egy rakás pénzember. és ezek nem a mindenkori amerikai kormánytól függnek. fordítva van. azok függnek a pénzügyi elittől. ezt a rendszert hívják úgy, hogy liberális kapitalizmus. ami amerikában van.

2022.11.11. 15:07:51

@HypocritSlayer:
csak az emireknek megépítik a meseszép palotákat. és azok lefizetik a fifa vezetőit. és megrendezik a focivébét. a stadion építésekor nem tartják be a munkavédelmi előírásokat. egy abszolút monarchiában nem nagyon lehet perelni az emirt.

HypocritSlayer 2022.11.11. 15:35:55

@cvsvrs:
>>ezek nem a mindenkori amerikai kormánytól függnek. fordítva van. azok függnek a pénzügyi elittől. ezt a rendszert hívják úgy, hogy liberális kapitalizmus. ami amerikában van.

Pontosan.

Ez lenne a cél nálunk is?

G. Nagy László 2022.11.11. 16:34:10

@Sadist:

"De Trumpnak volt egy elgépelt tweetje a 4 év alatt... bohócok vagytok, kibaszott bohócok."

A legjobb komment a poszt alatt. Egy az egyben felolvastam az asszonynak... Tényleg bohócok a baloldal lelkes hívei. Lehet valaki ennyire elkeseredett és rövidlátó, hogy már egy agyhalott is megteszi, csak ne az legyen, akit gyűlöl?

Arról nem is beszélve, ami a globalista kasztingok mezőnyét illeti. Tényleg ezek az idióták a legjobb jelentkezők? Biden, Verhofstadt, Márki-Zay, Zelenszkij és a többiek? Vagy kifejezetten az a cél, hogy minél hülyébb legyen a jelölt, mert úgy talán valamennyire irányítható?

2022.11.11. 16:34:21

@HypocritSlayer:
magyarországon egy vegyes rendszer épül. van egy kis emirátus szerű, olajbiznisz, stadionprojekt.

van egy kis amerikanizmus is. pl. a mol 10%-a corvinus egyetemé. és az majd lánczi bubu vezetésével kutatás-fejlesztő központtá válik. elég sokféle egyetemi rangsor van. a legtöbb a corvinus egyetemen folyó tudományos munkát értelmezni sem tudja. mivel az intézmény nemzetközi reputációja zéró körüli. a többi magyar egyetem se áll túl jól egyébként. azok is kapnak majd mol részvényt. ez a "modellváltás". a richter és a sote együttműködéséből lehetne éppen valami. corpration-foundation kombó. a richter errefelé épített ilyen fejlesztőközpontokat. túl sok molekulát még nem találtak, ami jó lesz valamire. és ehhez esetlegesen kapnak pénzt a minisztériumtól.

hogy ebből összeségéből mi épül azt nem tudom. aki felelős módon dönt ezekről az nyilván tudja.

2022.11.11. 16:36:36

@G. Nagy László:
az a szerencse, hogy a trump nem egy bohóc.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2022.11.11. 16:36:46

@cvsvrs: t. "felülről vezérelve. és a szankciók ide vagy oda, ez is kenterbe veri európát"

oroszország? akinek a gazdasági teljesítménye egyenlő olaszországéval? hogy veri kenterbe európát akkor? még a katonai logisztikáját se tudja megoldani! még az európai hadseregek is erősebbek és jobban vannak felfegyverezve mint a ruszkik

G. Nagy László 2022.11.11. 16:40:02

@HypocritSlayer:

"fordítva van. azok függnek a pénzügyi elittől. ezt a rendszert hívják úgy, hogy liberális kapitalizmus. ami amerikában van. - Pontosan."

Ez az a pont, ahol átlendül az inga. Ahol a józan és értelmes jobbos átlendül az origó felett és felcsap antikapitalistának.

Nem, baszki, nem ezt hívják liberális kapitalizmusnak. Ezt KORRUPT LOBBI-KAPITALIZMUSNAK hívják. Ami addig demokratikus, amíg a Biden-Soros banda húz hasznot belőle, s rögtön szembemegy a jogállamisággal, ha ők kimaradnak a buliból. (vagyis: józan morál szerint nem a kapitalizmus, nem a liberalizmus a hibás, hanem a kilóra megvett politika.)

GyMasa 2022.11.11. 16:49:25

@G. Nagy László:
"Lehet valaki ennyire elkeseredett és rövidlátó, hogy már egy agyhalott is megteszi, csak ne az legyen, akit gyűlöl?"
Min vagy meglepődve?
A választások előtt rengeteg ellenzéki megmondta, hogy egy öres kabátra is leszavaz, csak takarodjon a patásorbán...

2022.11.11. 17:28:43

@tesz-vesz:
lehet mondani, hogy az orosz gazdaság akkora mint a kanadai vagy olasz. és azt is, hogy gyenge hadserege. a nato mindenesetre diretkben nem ütközik meg az oroszokkal. és lehet mondani, hogy úgy is térdre kényszerítik. lehet. elsődlegsen európa függ oroszországtól és nem megfordítva.

oroszok tudják, hogy mit akarnak. feudaizmust. annak reformálatlan változatát. az amerikaiak tudják, hogy mit akarnak. kapitalizmust. és annak nem a reformkori változatát. ami valójában félfeudális világ.

és a kínaiak is tudják, hogy mit akarnak. egy kínát. nem akarnak újabb vegyesvállalatokat a nyugattal. hanem a kínai kommunista párt majdnem teljes egyeduralmát hongkongban és tajvanban. az új kínai vezetés a reformszocialista, vegyes gazdasági elképzelésekből visszalép. innen nézve visszalépés ők ezt a kínai népi demokrácia győzelmének hirdetik meg.

európa mit akar? magyarország mit akar? tagállamok hadakozását. handabandázást, vagy micsodát? és ez a kérdés pártoktól független. amerika tudja, hogy ezt a kétpárti "majomkodást" kell folytatni. úgy, hogy a tőkealapok vezetői összekacsintanak és ha kell, akkor a hátsó szobában kiegyeznek. mert ez elemi érdekük.

az amerikai, a kínai és az orosz rendszert ismerjük. egy európai egyiket se tartja túl jónak. az üres lózungokon túl miben áll az európaiság. erre a kérdére jelenleg nincs válasz.

európa mit akar? magyarország mit akar? ezt nem tudjuk.

2022.11.11. 17:51:54

@G. Nagy László:
csak ez a korrupció kitermelt olyan intézményeteket, mint a stanford, a hardvard, a yale, mit, a columbia vagy a princeton. és ha magyarországon fele olyan jó egyetemek lennének mint a baltimore-i johns hopkins, vagy a pittsburghi carnegie mellon, akkor azt mondanám, hogy nincs szükség változásra.

ehhez képest a corvinus lánczi andrással nehezen értelmezhető. a debreceni egyetem élére a kormány kinevezett egy fickót kancellárnak, aki a debreceni labdarúgás képes történetét jegyezte. társszerzőként. a komplett professzori klub felhorkant, kivéve egy valakit. az az egy a rektor. és ma megnyílt az e-sport központ. és egy lóczi lászlóné kovács marianna szerint van olyan külföldi hallgató, aki dobozós helyezésre esélyes a fifázásban! és nem viccel. nem trollkodik, hanem szurkolói sállal a nyakában (úgy illik) nyilatkozik.

Wildhunt 2022.11.11. 21:17:12

@tesz-vesz: megint egy közgazdász zseni. Gondolkodj el az alábbi példán: adva van informatikus Imre és lapát Lali.
Imre hatszámjegyű fizetést kap, belvárosban bérel lakást, teslát leasingel. Jelentős vagyona diverzifikált részvényportfólióban van.
Lali egy mezővárosban él, fizetése az átlagbér. Saját házában él, kifizetett sx4-e van. Vagyona 10 hektár mezőgazdasági terület, 5 hízó, 40 baromfi.
Melyikük GDP-je nagyobb?
Melyikük bukik bele egy válságba?

HypocritSlayer 2022.11.11. 21:42:27

@cvsvrs:
>>stadionprojekt.

Meg vagytok áldva ezzel a kurva stadionozással, miközben hamis dilemmával operáltok, ugyanis azt a pénzt arra lehetett elkölteni, vagy semmire, ezért is rühellem a kibaszott balos "gyűlölet" retorikát, mert "bármi áron" -noár, a legnagyobb hazugságba is beleállnak, csak dögöljön meg az ellen......

HypocritSlayer 2022.11.11. 21:59:07

@G. Nagy László:
>>Ez az a pont, ahol átlendül az inga. Ahol a józan és értelmes jobbos átlendül az origó felett és felcsap antikapitalistának.

Bocs, de én nem lettem ettől antikapitalista, hogy egyetértek azzal , ha valaki avlóságot és tényeket kimondja , függetlenül attól, hogy melyik "oldalon" áll.....

>>Nem, baszki, nem ezt hívják liberális kapitalizmusnak. Ezt KORRUPT LOBBI-KAPITALIZMUSNAK hívják.

Veled is egyetértek, viszont a probléma az, hogy nem létezik másfajta kapitalizmus, maximum elméletben, de sehol máshol és nem véletlenül.
Ugyanis a tőkével együtt jár a hatalom, és az érdekérvényesítés nagyobb foka, a többi szereplőhöz képest minimum relatívan, de abszolút mértékben is. És egy idő után az állam is csak egy "megvett" szereplő lesz, minden szcenárióban, mert ennek ilyen a természete.....

>> Ami addig demokratikus, amíg a Biden-Soros banda húz hasznot belőle, s rögtön szembemegy a jogállamisággal, ha ők kimaradnak a buliból.

Mindig az a "demokratikus" , ami az erősebb érdekeit szolgálja, ez a demokrácia lényege:), a többség hatalma az egész fölött:)

>> (vagyis: józan morál szerint nem a kapitalizmus, nem a liberalizmus a hibás, hanem a kilóra megvett politika.)

Lehet persze erre kenni, de ilyen a politika természete(, ahogyan a felső vezetők sem az "érdemeik" miatt kerülnek ilyen pozíciókba, maximum a 20%-uk, de a 80% azért, mert gátlástalan és/vagy szociopata:), eleve az (okos) "romlottaknak" kedvez, a romlatlanok meg vagy elkurvulnak, vagy kihullanak.......
Viszont, politika nélkül szopás van, pontosan úgy igaz, mint ahogyan az is: "hogy ha egy ország idegen hatalomra bízza a saját védelmét, azt már rég leigázták, csak még nem vette észre", és a politika egy szükséges dolog, és nem "rossz", hanem a fennmaradás feltétele.

2022.11.11. 22:41:05

@HypocritSlayer:
az államnak pénze elvben bármennyi van. mert bármennyit elő tud teremteni. és azt arra lehet elkölteni, amire képesség van. és lehet azt mondani, hogy magyarországnak erre van meg a képessége. albániának is arra volt meg a képessége, hogy betonbunkereket építsen enver hodzsa idején. az is valami. még mindig jobb, mintha a betonozást is kiszervezték volna a strabagnak. és lehet mondani, hogy ez a kisebbik rossz. valóban. csak tartok tőle, hogy a kisebbik rossze sem lesz jó.

2022.11.11. 22:47:27

@Wildhunt:
a gdp nem valós árutermelés, hanem virtualizált pénzköltés. és a válság arról szól, hogy egyre valós árutermelés kerül előtérbe. tehát a szoftver önmagában nem elég, az érdekes az, hogy kié a hardver.

és nem látom azokat az óriás adatközpontokat, amit informatikus imi tulajdonol. nem látom azokat a mikroelektronikai üzemeket, amiket budapest informatikusai működtetnek. hatszámjegyű fizetés van. az egyénileg jó. az országnak kurva kevés.

G. Nagy László 2022.11.11. 22:50:21

@HypocritSlayer:

"80% azért, mert gátlástalan és/vagy szociopata:), eleve az (okos) "romlottaknak" kedvez"

Abszolút egyetértek. Vigyük tovább ezt a gondolatot: a politika mindig is romlott és korrupt lesz. Nekem legalábbis nincsenek illúzióim e téren. (Az Orbán-gyűlölők szinte egyetlen állandó problémája a Fidesz-kormánnyal a korrupció. De azért látjuk: az ellenzéki önkormányzatok tele vannak korrupciós ügyekkel, az MSZP-SZDSZ kormány konkrétan szétlopta az országot, a Sargentini-jelentés a 4-es metró Demszky-hez köthető gigakorrupcióját kifogásolja, és akkor Cseh Katkáról még nem is beszéltünk.)

Viszont ha ez ennyire törvényszerű, úgy mégis, melyik oldalt kell megregulázni? A piacot, vagy a politikát? Számomra egyértelmű a válasz: az államot kell minél kisebbre faragni. Ha ugyanis nincs mit ellopni, úgy nincs miért dörgölőzni. Ha az alkotmányban rögzítjük, hogy léteznek olyan területek, ahová a politika nem teheti be a lábát, úgy megint letörjük a lobbiérdek szarvát. Persze, ez sem könnyű. Az Egyesült Államokban az államalapító atyák pont ilyen alkotmányt fogadtak el, s hol vagyunk már ettől... Egy sor alkotmánykiegészítés született már azóta, amely teljesen kilúgozta az eredeti szándékot.

És persze igazad van: ilyen nemzetközi környezetben határozott államra van szükség. Nem könnyű kötéltánc ez.

HypocritSlayer 2022.11.11. 22:51:06

@cvsvrs:
>>az államnak pénze elvben bármennyi van. mert bármennyit elő tud teremteni. és azt arra lehet elkölteni, amire képesség van.

Nem csak az a baj, hogy kapitális baromságokat mondotok és ezt úgy mintha igaz lenne, de még meg is vagytok győződve arról , hogy igaz, és erre még nagyobb faszságokat építetek.....

Elképesztő, de tényleg....

2022.11.11. 23:44:19

@Wildhunt:
a neoliberalizmus az usa. az illiberális demokrácia oroszország és kína. na most ha egyik se tetszik, akkor a klasszikus liberalizmushoz kellene visszatérni.

az meg ugye arról szól, hogy a városok egymás között csereberélik a valós árut. valós árupiacon. a hajdúsági iparművek előállítja a hajdú háztartási gépet. nem feltétlen a legjobb a világon. szabolcsban termelnek almát. az sem feltétlen a legjobb, vagy legolcsóbb. de ezt az árut elcserélik a valós árupiacon valódi árupénzzel. vagy és ha ehhez nincs elegendő arany, vagy nemesfém, akkor nem háborúznak. hanem a jegybank kis színes papírokat nyomtat úgy, hogy ennek van egy felső korlátja. a pénzpiac le van fojtva. és ezek után hajdúsági iparművek és a szabolcs alma lokálisan kapitalizálódik. kis-kapitalizmus épül. ez a klasszikus liberális projekt.

ezzel az a probléma, hogy ebből nem nagyon épül világváros, megalopolisz. mert ahhoz gyarmatosítás (neoliberalizmus), vagy ögyarmatosítás (illiberális demokrácia) szükséges.

ahhoz az kell, hogy moszkva azt mondja, hogy ők majd elnyomják a kisvárosokat szibériában. mert úgy egyébként amúgy se lenne meg a képességük, hogy kibányásszák az ásványkincseket. moszkvai városi elit majd ezt megoldja. és kreml urai azon vitáznak, hogy kié legyen egy-egy ágazat. ki kerül a körön belülre, ki a körön kívülre, esetleg kit öljenek meg. és vannak vidéki hadurak, akik fenntartják a rendet. ez egy öngyarmatosítás. a feudalizmusnak az egyik változata. csukcsföld kormányzója minden csukcsföldiek ura és parancsolója. és ezek felett áll a csukcsföldi pátriárka, aki hitet ad a szegényeknek. be van aranyozva a templom. és meseszép szent képek vannak festegetve az oltárra. velikaja rus. és ebből lehet világvárost építeni. ugyanezt abszolút monarchista változatban. az emirátusokban. örökös emirnek. ez egyik opció.

a kínai kommunizmus egy orosz spinoff. hogy nem kell csucskföldi kormányzó és mellé egy pátriárka. hanem elég egy kommunista pártitkár. és azt a párt központi bizottsága ha kell, akkor leváltja. és ebben a rendszerben 99.9%-kal megválasztják a pártfőtitkár elvtársat. 1.5 milliárd embert így lehet megapoliszokba terelni. büntetőtáborokat megszervezik a rizsföldeken. úgy egyébként ez se feltétlen olyan nagyon rossz világ. debrecenben most ez a kis-kínai cég építkezik.
www.china-huashuo.com/
na most ha magyarország ilyesmi köfém-et klasszikus liberális alapokon akar létrehozni. apa dolgozik a gyárban. hozza haza a pénzt a dolgozóból anya pedig vezeti a háztartást, nevelik a gyerekeket. mindezt polgári módon. tulajdonolva a házukat és üzletrészt birtokolva a gyárba. akkor ahhoz a piacon valós árut kellene termelni. és azt kell csereberélni. ez az európaiság. a tradíció.

vagy lehet azt csinálni, ami amerikában van. a tőkepiacot nem kell államosítani, és a pénzteremtést nem kell lefojtani, felülről korlátossá tenni, hanem leütjük az entert. és majd ezek a virtualizált tőkealapok versengenek. ez az amerikanizmus.

lehet még valamilyen afrikai törzsi ungabunga. az felteszem nem opció. ha polgári módon akarunk sámándobolni, akkor a sámándobosnak el kell adnia a dedikált pólóit és a lemezeket.

ez egy görög katolikus romkocsma debrecenben. palya bea sámándobol.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4272/200706palyabea_ksz_(29).jpg
és árulja a pólót és a dedikált lemezeket.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4272/200706palyabea_ksz_(1).jpg
csak ebből nem nagyon lehet világváros. klasszikus liberális alapokon ehhez varroda, mosoda kell. úri szabóság. az egy félfeudális-félkapitalista világ. vidéken félkommunista. vidékies kommunák és városias kolóniák. valójában egy vegyes rendszer. amihez tartozó ideológia a matek.

2022.11.12. 00:07:58

@HypocritSlayer:
szerinted hogy lesz a pénz? átutalja a pénzt az európai unió? a szorgalmas és dolgos nyugati emberek megtakarításait. akik el vannak adósodva. vagy amerika miből támogatja ukrajnát. az amerikai lakosság megtakarításait adja kölcsön? vagy az amerikai vállalatok saját tőkéjéből von el és azt adja oda a szegény kis ukránoknak? lófaszkarikát.

az amerikai fed leüti az entert. és ott van a dollár. és bármennyi dollárt teremthetnek ilyenformán. és az európai központi bank is bármennyi eurót teremthet. és indíthat egy helyreállítási, újjáépítési programot. ha ennek a valós árufedezetét nem állítják elő az amerikai vagy az európai vállalatok, akkor az inflációt teremt. pénzt akármennyit előállíthatnak. készpénzt, hitelpénzt, akérmennyi pénzhelyettesítőt lehet nyomtatni.

betét se kell gyűjteni. az mnb leüti az entert. kigenerálnak valamennyi készpénzt. beteszik az eximbankba és annak a sokszorosát lehet hitelpénzként folyósítani.

mi a trükk? az első trükk. mert a pénz síbolására sok-sok további bűvésztrükk van még. az első. 100 forint betét van a bankban. részleges tartalékolás mellett csak 90 forintot lehet kikölcsönözni. mert a bank kérem szépen prudens módon gazdálkodik. bemegy józsi. kikölcsönöz 90 forintot. igen ám, de azt a bank trükkösen felvezeti egy folyószámlára. és mindjárt van újabb 90 forint betétje. ami persze nem valós megtakarítás. abból ki lehet kölcsönözni újabb 81 forintot. és abból megint csak ennek egy részét. 100 forint készpénzből (nem feltétlen megtakarításból, hanem akár a jegybank által kigenerált készpénzből) összesen 900 forintot lehet ilyenformán teremteni. csak ennek az 1,000 forintnak az árufedezetét elő kell teremteni.

és a kapitalizmus az, hogy magántőkealapok egymással versenyezve nyomják ki a pénzt ilyenformán. nagyrészt adósságként. ha a pénz az ingatlanban inflálódik, akkor az nyereség. ha a részvények árfolyamában inflálódik az nyereség. csak ehhez kellenek az üzemek, a valós árutermelés bangladesben, vagy akárhol. csak ki kell bányászni az olajat és a gázt szibériából. egy virtualizált hasítókódért cserébe adják ide a ruszkik. amiért cserébe majd vásárolhatnak irodaházat, yacht klubot, vagy akármilyen valós értéket. és ebből a kapitalizmus a pénzsíbolás.

2022.11.12. 01:29:01

@HypocritSlayer:
vagy ugye az európai adófizetők pénzét adja az unió. lófaszkarikát. a tagállamok hiánycélokat teljesítenek. és a hiányt osztják szét. nettó módon mindenki eladósodik. az állam, a háztartás, a vállalatok. maguk a bankok is. mert amikor a jegybanktól kapott készpénz megkapják, akkor is adósságként számolják el. a pénz mint adósság jön létre.

és ezt bármelyik jegybank megteheti a saját pénznemben értelemszerűen. és a liberalizált devizakereskedelem eldönti el a keresztárfolyamokat. mert ez is piac.a készpénz illetve a pénzügyi termékek értékét egymáshoz mérten is beárazzák. ez az árfolyam. ezek a "piacok".

a pénznek elvben nem feltétlen kell konvertiblisnek lennie. kiiktathatók a "piacok" .a hajdúvárosok is kibcsáthatnak mondjuk bocskai koronát. kis színes papírokat. játékpénzt. forintfedezet sem feltétlen kell hozzá. és az a hajdúvárosok piacán hivalatos pénznem. és használható a vásárban.

és ha egy német a hortobágyi hidi vásárban akar vásárolni, akkor beváltja az eurót bocskai koronára. a közösségi bank leszámítolja belőle a nyereséget. és a német vehet karikás ostort, vagy gulyás levest a csárdában. és a csikósok karikás ostor csattogtatása ingyen piac. az a marketing. és ilyenformán valamennyi bocskai korona forog a hajdúságban. a befolyt euróért cserébe a hortobágyi nemzeti park vásárolhat valamint a nagyvilágból. vagy átválhatja az eurót aranyra és abban tartékolhat. kibocsáthatnak bocskai arany koronát. és azzal díjazzák a leügyesebb csikóst.

ez is lehetséges kis világ. és ez fenntartá a hortobágyot. vagy akármilyen délibábos mesvilágot. a bocskai korona ellenértékét a parasztok kitermelik a földből. csak ebből nem nagyon épül világváros fogyasztó társadalommal. és a hajdúságban is kérdéses, hogy a népek megelegédnének-e a hajdú háztartási géppel, azzal, vagy ahhoz hasonló gépekkel, amit maguk is előállítanak. és hogy a gépgyártáshoz szükséges nyersanyagot, energiahordozót és a különösen technológiát nem konvertiblis játékpénzekért nem adják oda. viszont van lehetőség a bartellre. keletkezik valamennyi pénz a hajdúsági idegfenforgalomból. a hortobágyon, hajdúszoboszlón. és a hajdúvárosokban alkalmazott technológia egy jelentős részét előállíthatja debreceni egyetem. a helyi gazdaság egy természetes módon védett piacon szerveződhet a vármegyében. debrecennek nincs saját központi bankja. hajdú vármegye nem egy miniállam.

és budapest elemi érdeke az, hogy a pénzkibocsátás mopoljogát megtartsa. a hajdúvárosoknak most is van saját pénzük. bocskai koronájuk. így néz ki egy 10 ezres.
www.bocskaikorona.hu/i/rotate/picture9.jpg
100% forintfedezettel lehet előállítani. matolcsy mester a válságban mondhatná azt, hogy hajdú vármegye "ánortodoksz" módon nyomtasson magának valamennyi pénzt. és csereberélje. és úgy "a piacokkal" (az árfolyamokkal) nem kell törödniük. helyette cserearányok vannak. 1 tonna malmi búzért, napraforgóért mennyi gázt lehet venni a hajdúszoboszlói gáztározóba. csak ugye budapest elemi érdeke, hogy ez ne legyen. a mol nem szeretné azt, hogy legyen egy önnáló hajdúgáz. hanem majd épül egy nagy toronyház a fővárosban. és majd onnan igazgatják a hajdúságot és a többi vármegyét. a karmelita kinevezi a főispánokat. ez feudalizmus csak reformáció nélkül.

a refomációból kiindulva a vármegye egy föderatív-konföderatív mini állam. aztán lehet mondani, hogy debrecen és hajdú vármegye önállóan nem egy működőképes formáció. lehet. nem tudjuk. nincs kipróbálva.

és lehet mondani, hogy mindez egy orbitális baromság. így is az a gond, hogy kis üzemméretek vannak. na most még kisebb egységeket teremtünk. ezt mondja dobrev klára is. hogy a nemzetállamok kora lejárt. az egyesült európáé a jövő. (mert hogy a szocialistáknak abban lehet relatív többségük). orbán viktor azt mondja, hogy a nemzetállam az éppen jó. (mert a népi nacionalistáknak abban lehet abszolút többségük). amire klára asszony azt mondja, hogy pfúj, sötét nácik. ezek hibrid rezsimet építenek. amire az orbán talpasai azt mondják, büdös komcsik. egy kócerájt se tudnak elvezetni ezek a libernyákok.

HypocritSlayer 2022.11.12. 07:38:18

@cvsvrs:
>>az amerikai fed leüti az entert. és ott van a dollár. és bármennyi dollárt teremthetnek

Értem én, hogy felállítasz egy szalmabábot és azt elkezded püfölni, de ez annál ez egy picivel komplikáltabb.....

>> ha ennek a valós árufedezetét nem állítják elő az amerikai vagy az európai vállalatok, akkor az inflációt teremt.

Vagyis ezzel ütötted az előző állításod....., hogy lehet......, de..........

>>pénzt akármennyit előállíthatnak. készpénzt, hitelpénzt, akármennyi pénzhelyettesítőt lehet nyomtatni.

Igen, de ha a többi piaci szereplő nem hiszi/fogadja el, hogy van mögötte (elég) fedezet, akkor az adott állam megszopta a "pénzteremtést"

>>betét se kell gyűjteni. az mnb leüti az entert. kigenerálnak valamennyi készpénzt. beteszik az eximbankba és annak a sokszorosát lehet hitelpénzként folyósítani.

És akkor megint visszatérsz a "leüti az enter" baromságra.....

>>mi a trükk? az első trükk. mert a pénz síbolására sok-sok további bűvésztrükk van még. az első. 100 forint betét van a bankban. részleges tartalékolás mellett csak 90 forintot lehet kikölcsönözni. mert a bank kérem szépen prudens módon gazdálkodik.

Nem csak "prudens", de jogszabályi keretek is korlátozzák....

>>bemegy józsi. kikölcsönöz 90 forintot. igen ám, de azt a bank trükkösen felvezeti egy folyószámlára. és mindjárt van újabb 90 forint betétje.

Mivel Józsi bácsi nem "elégeti" azt( szó szerint!) a felvett pénzt, hanem azt csak valós fedezetet fejében kaphatja meg, legalább olyan értékben, mint amit kölcsönvett, gyakorlatilag egy valós értéket(eszköz/ingatlan stb.) "elzálogosít". Ha véletlenül nem tudná visszafizetni, akkor a bank "megnyerte" a fedezetet.

>>ami persze nem valós megtakarítás.
De, hiszen mögötte ott van a fedezet.

És mindegyik mögött (jó esetben) ott van, ezért kamu az "ingyen", meg a "semmiből teremtett" faszság, amivel házaltok.

>>és a kapitalizmus az, hogy magántőkealapok egymással versenyezve nyomják ki a pénzt ilyenformán. nagyrészt adósságként.

Fedezettel rendelkező adósságként.......

>> csak ehhez kellenek az üzemek, a valós árutermelés bangladesben, vagy akárhol. csak ki kell bányászni az olajat és a gázt szibériából. egy virtualizált hasítókódért cserébe adják ide a ruszkik. amiért cserébe majd vásárolhatnak irodaházat, yacht klubot, vagy akármilyen valós értéket.

Pontosan, ezért kamu a "semmiből való pénzteremtéses mítoszod", hiszen épp most cáfoltad meg......

>>és ebből a kapitalizmus a pénzsíbolás.

Köze sincs hozzá.....

2022.11.12. 08:18:45

@HypocritSlayer:
szerinted hogy lesz az usa dollár? a fed leüti az entert és ott van a pénz. hogyan segélyezik az amerikaiak ukrajnát? kivetik a hadiadót és az abból befolyó pénzt átutalják kijevbe? dehogy is. leütik az entert. ott van az usa dollár. és abból kifizetik a hadiipart. és küldik a fegyvert. és mennek velük az önkéntesek. és mennyi hadiadót kell ehhez kivetni? semennyit.

az európai unió mentőcsomagjai hogyan jönnek létre? ugyanígy. az európai központi bank leüti az entert. és ott van az euró. bármennyi lehet. nincs felső korlát. szét lehet osztani. pénz akármennyi van. a kérdés, hogy a reálgazdaság ennek a fedezetét képes-e előállítani, vagy nem képes.

a magyar jegybank bármennyi forintot teremt. csak forintért nem lehet behozni árut. előbb át kell váltani a pénzt dollárra vagy euróra. és ilyenformán a forint gyengül. pénz van akármennyi. ha az állam ebből mikroelektronikai üzemet épít, akkor azt épít. ha stadiont, akkor stadiont.

HypocritSlayer 2022.11.12. 08:57:06

@cvsvrs:
>> a pénz mint adósság jön létre.

Akkor mégsem "enterrel teremtik"? WTF?:)

>>és ezt bármelyik jegybank megteheti a saját pénznemben

De csak akkor, ha van rá kereslet......., ugyanis "teremthet" akármennyit, ha a kutyának sem kell.....

>>a pénznek elvben nem feltétlen kell konvertiblisnek lennie. kiiktathatók a "piacok" .a hajdúvárosok is kibcsáthatnak mondjuk bocskai koronát. kis színes papírokat. játékpénzt. forintfedezet sem feltétlen kell hozzá. és az a hajdúvárosok piacán hivalatos pénznem. és használható a vásárban.

Persze, ha a többi (piaci) szereplő ezt elfogadja, ha nem okkor csak egy halom wcpapírt gyártott....

>>és ha egy német a hortobágyi hidi vásárban akar vásárolni, akkor beváltja az eurót bocskai koronára.

Hacsak nem fogadják el az eurót........és ha megéri neki, mármint a németnek, átváltani......., ha nem, akkor baszhatják a "koronát".

Nem a korona a lényeg itt sem, hanem az, hogy az eurójáért megkapja-e azt amit szeretne, és ez neki "megéri-e", mert ha nem, akkor bizony baszhatják a koronát, satpapírnak lesz az csak jó.....

>>a gépgyártáshoz szükséges nyersanyagot, energiahordozót és a különösen technológiát nem konvertiblis játékpénzekért nem adják oda.

Ez a lényeg.....

>>viszont van lehetőség a bartellre.

Nincs, mert túl macerás és egy idő után megint oda jutnak, hogy ha nincs közvetítő, akkor kútba esnek a "bartelüzletek".....

>>helyette cserearányok vannak.

Aminek a szerepét, egyérteműségét, stabilitást, kiszámíthatóságát, összemérhetőségét és konvertibilitását épp a pénz ezen funkciója biztosítja......

>>1 tonna malmi búzért, napraforgóért mennyi gázt lehet venni a hajdúszoboszlói gáztározóba. csak ugye budapest elemi érdeke, hogy ez ne legyen.

Nettó baromság....

>>a mol nem szeretné azt, hogy legyen egy önnáló hajdúgáz. hanem majd épül egy nagy toronyház a fővárosban. és majd onnan igazgatják a hajdúságot és a többi vármegyét. a karmelita kinevezi a főispánokat. ez feudalizmus csak reformáció nélkül.

Ja, a geci mol.....

>>és lehet mondani, hogy mindez egy orbitális baromság.

Nem kell mondani, mert attól függetlenül, az.....

HypocritSlayer 2022.11.12. 09:07:20

@cvsvrs:
>>szerinted hogy lesz az usa dollár? a fed leüti az entert és ott van a pénz.

Ahogy móricka elképzeli, hiszen épp te is azt mondtad, hogy ha nincs fedezet és/vagy a többi piaci szereplő nem fogadja el, akkor baszhatod az "enteredet".....

>>hogyan segélyezik az amerikaiak ukrajnát? kivetik a hadiadót és az abból befolyó pénzt átutalják kijevbe? dehogy is. leütik az entert.

Ez az enterleütés a mániád, nem bazmeg, hanem úgy, hogy cserébe megkapják/megveszik kilóra, bagóért, szőröstül -bőröstűl az egész elbaszott Ukrajnát, ahogyan eddig a termőföldjeiknek már legalább a 30%-át "megvették".....

>>ott van az usa dollár.

Mi mögött ott a fedezet......, még akkor is ha neked ez nem tetszik, ugyanis a piaci szereplők ezt elfogadják.

>>az európai unió mentőcsomagjai hogyan jönnek létre? ugyanígy. az európai központi bank leüti az entert.

És adósságba veri magát, mert hitelt vesz fel, aminek a fedezetét a tagországokra kényszerítik, ha tetszik nekik, ha nem .....

>>és ott van az euró. bármennyi lehet. nincs felső korlát. szét lehet osztani. pénz akármennyi van. a kérdés, hogy a reálgazdaság ennek a fedezetét képes-e előállítani, vagy nem képes.

Pontosan, ez a lényeg, amíg elhiszik, hogy képes addig lehet nyújtózkodni....., és megint baszhatod az "enteredet", mert az csak a technikai része, ami lófaszt nem ér a fedezet nélkül.

>>a magyar jegybank bármennyi forintot teremt. csak forintért nem lehet behozni árut.

Leeset végre te nagyon okos, hogy ha nincs fedezet, akkor baszhatja az "enterét"?

>>előbb át kell váltani a pénzt dollárra vagy euróra. és ilyenformán a forint gyengül.

Mert mindig az erősebb kutya baszik....

>>pénz van akármennyi. ha az állam ebből mikroelektronikai üzemet épít, akkor azt épít. ha stadiont, akkor stadiont.

most te vagy tényleg hülye vagy, vagy saját magadat sem érted.....

2022.11.12. 09:21:28

@HypocritSlayer:
a pénz a semmiből jön létre? igen. ha nincs fedezete, akkor az nem ér semmit. abból akármennyi van. két állítás egyszerre igaz.

2022.11.12. 09:30:50

@HypocritSlayer:
az orbán kormány idején a forint 250 forint körüli árfolyamról eddig 400 forintig gyengült. a jegybank és a magyar bankrendszer teremtett egy rakás pénzt a semmiből. gdp arányosan többet mint az oecd átlag. és kérdés, hogy ebből mi épült.

autógyárak a németeknek. mikroelektronikai üzemek koreának. és a cél, hogy további forintgyengülés mellett épüljenek kínai akkumulátorgyárak. és ehhez a haverok öntik a betont. ez a fidesz kormányzat gazdasági teljesítménye. a dk azt mondja, hogy strabag öntse a betont. még azt is szervezzük ki. van a szar és a fos. és lehet mondani, hogy a szar a jobb, mert az legalább kemény. vagy a fos, mert az híg.

HypocritSlayer 2022.11.12. 12:29:52

@cvsvrs:
>>a pénz a semmiből jön létre? igen. ha nincs fedezete, akkor az nem ér semmit.

Akkor lényegtelen, hogy a "semmiből létrejön", az nem ér semmit, aminek nincs fedezete.
Aminek meg van fedezete az meg lényegtelen, hogy hogyan, milyen technikai formában "jön létre", mert annyit ér, amennyi a fedezete.

>>két állítás egyszerre igaz.

Filozófia-elméletileg igen, a gyakorlatban viszont kurvára lényegtelen, azonkívül, hogy egy érvelési hiba, amire a sok hülye ráépített egy egész kártyavárat......

HypocritSlayer 2022.11.12. 12:47:08

@cvsvrs:
>>az orbán kormány idején a forint 250 forint körüli árfolyamról eddig 400 forintig gyengült.

Tévedés, 2010-ben egyrészt 265 Ftvolt a választások után 1 nappal, azzal kezdett az új kormány, másrészt azóta az 54,86%-os inflációval , csodák csodája, 410 Ft -nak kéne most lenni, micsoda meglepetés.......

>>. a jegybank és a magyar bankrendszer teremtett egy rakás pénzt a semmiből.

Már megint túltoltad a szert....., hiányzik az "enter".....

2022.11.12. 12:50:15

@HypocritSlayer:
te valamit nagyon nem értesz. egyik rendszerről se gondolom, hogy az az abszolút jó. nem azt állítom, hogy a feudalizmus jó, vagy a kapitalizmus, vagy a szocializmus. ezek a rendszerek vannak. számomra az ideológia a matek.

lehet érvelni az euró mellett. dobrev klára ugyanazt mondja, amit te. nem kellenek helyi pénzek. (se konvertibilis, se nem konvertiblis) mert a globális ellátási láncok számítanak. ha budapesten euró lenne a hivatalos pénznem, akkor sokkal könnyebben bekapcsolódhatna a világgazdaságba. világvárosi léthez világpénz szükséges. a globális ellátási láncok menedzselésében is egy könnyebbség az, hogy nem kell még a forint árfolyamával spekulálni. sokkal jobb az euró. több európa. ez a megoldás.

nem azt állítom, hogy dobrev klárának van igaza. hanem azt, hogy ez egy legitim érvrendszer. és nyilván abban is van igazság, hogy legalább addig maradjon meg a forint, amíg a forintgazdaság kibocsátása nem éri el az európai uniós átlagot.

csakhogy ugyanúgy lehet érvelni amellett is, hogy a nemzeti szint alatt is legyenek helyi pénzek. az nagyjából a vásárok szervezésére alkalmas. arra viszont alkalmas. és lehet érvelni a nemesfém fedezet mellett is.

lehet mondani, hogy ez így túl bonyolult. és minek. amikor a globális ellátási láncok a legmodernebbek és a leghatékonyabbak. elég az az euró. vagy azt, hogy erős nemzet, erős bástya.

ez a döntés alapvetően hit kérdése. és ami ezeket az elképzeléseket összekapcsolja az a matek.

2022.11.12. 13:03:59

@HypocritSlayer:
honnan lett 2015-höz képest 3x annyi pénz. matolcsy mester tojta, vagy honnan lesz a pénz. a magyar emberek megtakarításából? és az a megtakarítás honnan lesz? a háztartások tojják a pénzt. vagy a vállalatok, vagy a kormányzat? elsődlegesen honnan lesz a pénz? ha nem a semmiből, akkor mégis honnan? és hogyan? ha nem úgy, hogy leütötték az entert, akkor mégis hogyan?

HypocritSlayer 2022.11.12. 13:18:35

@cvsvrs:
>>te valamit nagyon nem értesz.

Én sok mindent nem értek.

>>egyik rendszerről se gondolom, hogy az az abszolút jó. nem azt állítom, hogy a feudalizmus jó, vagy a kapitalizmus, vagy a szocializmus. ezek a rendszerek vannak. számomra az ideológia a matek.

Vagyis a finghámozás.....

>>lehet érvelni az euró mellett.

Ki érvelt az euró mellett?

>>dobrev klára ugyanazt mondja, amit te. nem kellenek helyi pénzek. (se konvertibilis, se nem konvertiblis) mert a globális ellátási láncok számítanak.

Kurvára nem hinném, mert én se ezt se ennek az ellenkezőjéről nem nyilatkoztam, mi a bánatért állítasz bábokat állandóan?:

í>> ha budapesten euró lenne a hivatalos pénznem,

Ez meg a másik faszságod, a "budapest"-ezés,

>> akkor sokkal könnyebben bekapcsolódhatna a világgazdaságba.

Egy újabb orbitális faszság, már megint, amit elkezdesz csócsálni....

>>nem azt állítom, hogy dobrev klárának van igaza. hanem azt, hogy ez egy legitim érvrendszer. és nyilván abban is van igazság, hogy legalább addig maradjon meg a forint, amíg a forintgazdaság kibocsátása nem éri el az európai uniós átlagot.

Örülök, hogy magaddal ilyen szépen el tudsz vitatkozgatni....

>>csakhogy ugyanúgy lehet érvelni amellett is, hogy a nemzeti szint alatt is legyenek helyi pénzek.

Persze, minden elborult faszság mellett lehet érvelni, ennek eddig te vagy a "pápája", fogadd gratulációimat......

>>az nagyjából a vásárok szervezésére alkalmas. arra viszont alkalmas. és lehet érvelni a nemesfém fedezet mellett is.

Kihagytad az "semmiből"," enter" szavakat, gyengül a figyelmed.....

HypocritSlayer 2022.11.12. 13:21:03

@cvsvrs:
>>honnan lett 2015-höz képest 3x annyi pénz. matolcsy mester tojta, vagy honnan lesz a pénz. a magyar emberek megtakarításából? és az a megtakarítás honnan lesz? a háztartások tojják a pénzt. vagy a vállalatok, vagy a kormányzat? elsődlegesen honnan lesz a pénz? ha nem a semmiből, akkor mégis honnan? és hogyan? ha nem úgy, hogy leütötték az entert, akkor mégis hogyan?

Feladom, egy funkcionális analfabétát még csak csak elviselek, de egy komplett hülyét már nehezen tolerálok, bocs.

(Kurvára sajnálom, hogy nem tudom letiltani a kommentjeidet.....)

2022.11.12. 15:26:44

@HypocritSlayer:
a modern pénz honnan lesz és hogyan lesz. szerinted nem a semmiből és nem úgy, hogy leütik az entert. hanem?

HypocritSlayer 2022.11.12. 20:15:21

@cvsvrs:

Nézz utána pénzzel kapcsolatos alapfogalmaknak, a keletkezésének, fejlődésének, és remélhetőleg meg fogod érteni és a feltett kérdéseidre jó eséllyel választ kapsz.
Ha nem vagy képes megérteni, akkor mélyen sajnálom.
Ha igen, akkor reményeim szerint leszoksz az ilyen és ehhez hasonló baromságok vég nélküli mantrázásához.......

2022.11.12. 20:18:17

@HypocritSlayer:
van egy egyszerű kérdés. a pénz hogyan jön létre? miből? tojja a matolcsy?

HypocritSlayer 2022.11.12. 21:37:31

@cvsvrs:
>>tojja a matolcsy?

Igen, és amikor szabin van, akkor a húsvéti nyuszi besegít neki......

HypocritSlayer 2022.11.12. 22:42:40

@Wildhunt:
És talán a legfontosabb fogalom ebben a "FEDEZET", a nélkül nincs "pénzteremtés".....

2022.11.13. 09:14:13

@HypocritSlayer:
hogyne lenne fedezet nélküli pénzteremtés. temérdek pénz van offshore számlákon valós fedezet nélkül dollárban. ezt mindenki tudja. és a dollár elértéktelenedik? nem. sőt! lehet mondani, hogy ez így nem jó.

budapest temérdek árut elfogyaszt. ezért pénzt fizet. úgy, hogy a "fedezet" elsődlegesen a "fogyasztás" . megvesszük százért eladjuk kétszázért. csak ki kell hozzá generálni a pénzt. és jön be az áru. azt meg lehet enni, inni. és lehet beruházni. építeni belőle pesti kávéházakat, budai villákat. lehet építeni egy várat és vitázni, hogy melyik párté (parté) legyen.

lehet mondani, hogy te materialista vagy bazdmeg. kommunista. mert létezik szoftver. budapest egy akkora szoftvernagyhatalom. vannak a közgazdászok, akik a pénzt generálják, vannak a jogászok akik a jogállamot garantálják (hogy ez a rendszer működni tudjon). vannak a politikusok és a filozófusok és papok, akik a közéleti vitákat gerjesztik. kellenek ávós prolik, a drogos buli buzik és hőbőrögők, akik vonulnak. ezek mind szoftveresek. budapest szoftverfejlesztő nagyhatalom. is lehetne. csak nem az.

HypocritSlayer 2022.11.13. 09:24:36

@cvsvrs:
>>hogyne lenne fedezet nélküli pénzteremtés.

Kurva nagy tévedésben vagy, és még az alapokkal sem vagy tisztában.

>>temérdek pénz van offshore számlákon

Mert azt valahonnan, valakik oda utalták, olyan helyről, ahonnan megvolt a fedezete és most is megvan..., nem az offshore számlán "tremtődtek enterrel" ahogy a tudatlan barom elképzeli....

>> valós fedezet nélkül dollárban.

Baromság.

>>ezt mindenki tudja.

Gondolom a hozzád hasonló észlények.....

>>és a dollár elértéktelenedik?

Miért tenné, hiszen nagy a kereslet iránta.....

>> nem. sőt! lehet mondani, hogy ez így nem jó.

Csakhogy a piac kurvára leszarja azt, hogy te mit tartasz jónak, vagy nem jónak....

>>budapest temérdek árut elfogyaszt.

Prága/Bukarest/Bécs stb. még többet....

>>ezért pénzt fizet.

Nahát, micsoda meglepetés...

>>úgy, hogy a "fedezet" elsődlegesen a "fogyasztás" .

Nem, ez csak a félművelt szektás balfaszok tenyésztett világában létezik....

>> megvesszük százért eladjuk kétszázért.

Mert van aki hajlandó eladni százért, és van olyan, aki hajlandó megvenni kétszázért, mi a kérdés?

>>csak ki kell hozzá generálni a pénzt.

Bizony, meg kell termelni.

>és jön be az áru. azt meg lehet enni, inni. és lehet beruházni. építeni belőle pesti kávéházakat, budai villákat. lehet építeni egy várat és vitázni, hogy melyik párté (parté) legyen.

Így működik a gazdaság, hurrá....

>>lehet mondani, hogy te materialista vagy bazdmeg. kommunista. mert létezik szoftver. budapest egy akkora szoftvernagyhatalom.

És itt elborult az agyad....

>> vannak a közgazdászok, akik a pénzt generálják, vannak a jogászok akik a jogállamot garantálják (hogy ez a rendszer működni tudjon). vannak a politikusok és a filozófusok és papok, akik a közéleti vitákat gerjesztik. kellenek ávós prolik, a drogos buli buzik és hőbőrögők, akik vonulnak.

Egészségedre.

>>ezek mind szoftveresek. budapest szoftverfejlesztő nagyhatalom. is lehetne. csak nem az.

Ennyi erővel nádtetőburkoló nagyhatalom is lehetne, no meg pingvinkloáka tetováló nagyhatalom is, de nem az, jujjj.......

2022.11.13. 11:03:16

@HypocritSlayer:
azt állítod, hogy a modern pénz nem a semmiből jön létre fedezetlenül. nem úgy jön létre, hogy leütik az entert. ha nem így, akkor még is hogy?

Wildhunt 2022.11.13. 11:12:27

@cvsvrs: nézd már végig a csatornát amit linkeltem. Legalább a kislány miatt.

2022.11.13. 11:21:19

@Wildhunt:
ez a részemről egy "költői" kérdés.

2022.11.13. 11:29:38

@Wildhunt:
budapesten (általában a fővárosokban) egy szűk kör leüti az entert. és kereskednek, fogyasztanak, beruháznak. ez termeli a "dzsídípít". a pénz valós fedezetét állítsák elő a külbirtokok.

ha ez gyamatosítás, akkor az ehhez társuló ideológia a neoliberalizmus. (az egyén áll mindenek felett. szét kell zúzni a közösségeket. meg kell osztani a társdalmat. többpártrendszer. kötelező a koalíciós kormányzás. a politikai pártok szanaszét húzzanak.)

ha az egyén van és a nemzet az öngyarmatosítás. úgy az illiberális demokrácia. a jegybank leüti az entert. és ott van a pénz. lölő jobbkezét kitömik pénzzel. kifizeti a vodafone-t. és utána a "magyarok" húzzák belőle a hasznot. és lölő jobbkeze majd nem viszi ki a profitot. nem lesz tőkeexport. csak ezt ellensúlyozandó brutális tőkeimportra szorul az ország. megtámoadtjuk azokat is, hogy ide jöjjenek. csak le kell ütni az entert. ez nem létezik? így működik a ner.

a probléma ezzel az, hogy nem jött létre hazai tulajdonú termelői kapacitás. mert az nagyrészt közösségi tulajdonban tudna működni. különösen vidéken. a vidéki városokban vegyes gazdasági formában. a főváros ezeket ideologikusan kizárja. a fidesz is. a fideszben is az van, hogy ha nem lölő, akkor majd a jobbkeze. létrehozzuk a bankholdingot, stb.

na most ez így nem lesz jó. se az illiberális, se a neoliberális változat. mert úgy tűnik, hogy mindkét változatban az ország folyamatos külső finanszírozásra szorul. ezt a rendszert azonban aligha lehet teljesen korlátozni. a modern pénzrendszernek ez az alapműködése. és az amerikaiak ebből aligha engednek. és a ruszik aligha kényszerítik őket térdre.

HypocritSlayer 2022.11.13. 11:36:20

@cvsvrs:
>>azt állítod, hogy a modern pénz nem a semmiből jön létre fedezetlenül. nem úgy jön létre, hogy leütik az entert. ha nem így, akkor még is hogy?

Már korábban megválaszoltad ezt a kérdést, tökéletesen: Matolcsy tojja, amikor meg szabin van, akkor a húsvéti nyuszi helyettesíti...., csakhogy ne legyen ebben fennakadás......

Exploiter 2022.11.14. 09:15:52

Tedd hozzá, hogy a jobboldal is balra tolódott.
Egyszer láttam egy vicces képet egy 2030ban élő konzervatívról:
- nem, nem vagyok pedofób, csak a bdsmet szeretném tiltani 3 éves kor alatt
- nem, nem vagyok náci, elfogadom a bestialitást, a kölyökkutyáknál húzom meg a határt
- nem vagyok bigott vallásos, csak a szombati démonimádó miséket szeretném korlátozni az emberáldozatok számában
Stbstbstb

De ha nem tanulsz meg nevetni sokkal szarabb lesz a progresszió.

Sadist 2022.11.14. 10:00:54

@baalint1: "A legfontosabb kérdésekről 180 fokban fordultak a republikánusok, ehhez képest durván kellett volna változniuk a demokratáknak. Valójában a fő értékeik maradtak a demokratáknak, liberális-konzervatív vonalon továbbra is inkább a liberális értékrendhez állnak közelebb, gazdpol tengelyen európai értelemben közép-enyhe jobboldal, talán egy kicsit balrább húzódtak Obama idején, de nem mentek tovább Sanders vonala felé."

Édesfaszom, mégis milyen kérdésekben változott a republikánusok álláspontja? Semmiben.
A demokraták viszont gyakorlatilag minden kérdésben elmentek egy extrém szélsőséges irányba.
Példának ott van az abortusz. Ezelőtt tíz évvel csak annyit akartak, hogy legyen legális, biztonságos és RITKA, egy utolsó utáni lehetőség, amihez nagyon ritkán és komoly megfontolás után szabad csak nyúlni. Ehhez képest most mit akarnak? Feltétel nélküli abortuszt, bemondásra, egészen a gyerek születéséig vagy akár utána is.
Vagy ott van a fegyverbirtoklás kérdése. Ezelőtt tíz évvel a demokraták annyit akartak, hogy a fegyverbirtoklásnak legyen feltétele a büntetlen előélet és minden egyes fegyver vásárlásakor legyen background check. Ma meg a vén pedofil szaros éppen el akarja venni az állampolgárok alapvető alkotmányos jogát és be akarja tiltani, hogy magánszemély lőfegyvert birtokolhasson.
Vagy ott van a bevándorlás kérdése. Tíz évvel ezelőtt a demokraták annyit szerettek volna, hogy a legális bevándorlás egyszerűbb legyen azok számára, akik az USA-ban szeretnének letelepedni és építeni az országot. Ma már az országhatárok létjogosultságát is tagadják, nyakló nélkül engednék be az illegális bevándorlókat. Persze csak addig, amíg ezek az illegális bevándorlók a déli, republikánus kormányzású államokat árasztanák el, amint küldték őket tovább a demokrata államokba, rögtön elkezdtek visítani, mint a fürdős kurvák.
De említhetnénk a buzi- és genderlobbit is. Tíz évvel ezelőtt még csak annyit akartak, hogy azonos neműek is élhessenek élettársi kapcsolatban, a szexuális orientációja miatt ne érhessen senkit hátrányos megkülönböztetés. Ma meg iskolákban drag queen hour-t tartanak, gyerekeket csonkítanak és okoznak nekik visszafordíthatatlan károkat, szexualizálják őket, mindezt a groomer demokraták teljes támogatásával.

"Valójában a fő értékeik maradtak a demokratáknak"

Úgy mint rasszizmus, rabszolgapártiság, hatalomvágy, állampolgárok teljes kontrollálása? :) Igen, ezek valóban változatlanul megmaradtak.

"liberális-konzervatív vonalon továbbra is inkább a liberális értékrendhez állnak közelebb"

Egyrészt a liberális és konzervatív tengelyek egymásra tökéletesen merőlegesek, másrészt a republikánusok sokkal közelebb állnak a valódi liberalizmushoz, lévén nem ők akarják korlátozni minden lehetséges módon az állampolgárokat.

"Ehhez képest a republikánusok ex-elnöke nyíltan kiállt a konteós szélsőségesei mellett, lásd Capitolium ostroma"

Milyen konteós szélsőségesek, te szerencsétlen? Milyen ostrom az, ahova a biztonságiak egyszerűen beengedik a tüntetőket, bazmeg?

Légyszi áruld már el, hogy te meg a hozzád hasonló szélsőbalos, vérkomcsi trollok honnan tájékozódnak? Kurvára kíváncsi vagyok.
Telex? Vagy egyenesen a CNN? Fizetnek nektek, vagy meggyőződésből csináljátok?

grundigg 2022.11.14. 10:05:42

@G. Nagy László:

"1. Kiderült: nekem nincsenek rasszista megnyilvánulásaim, halleluja!"

Ez egy ócska, primitív szalmabáb volt a részedről.

2: Kiderült: nem szorgalmazol cenzúrát sem, halleluja!

Ez egy ócska, primitív szalmabáb volt a részedről.

Rögtön két szalmabáb, és közben az IQ-dról meg a szövegértésedről mesélsz. :)))

Megpróbálom újra, a te szinteden. Van egy kommentelő, aki niggerezik, szarbőrűzik, tetűinváziózik, és népcsoportok sterilizálásáról ábrándozik. Közönségesen ezt hívják rasszizmusnak, de te adhatsz neki más nevet is, ha akarsz. Mindenesetre te nem foglalkozol ezzel, mert nem vagy házmester. Ok. (Bár ha valaki felhoz néhány tényt a szankciók hatásossága mellett, azt rögtön "gyűlölködőnek" minősíted. Úgy tűnik, kissé szelektív a liberalizmusod és a házmesterséged)

Még el is beszélgetsz rasszista barátunkkal, mert liberális vagy. Ez is ok. De miről beszélgetsz vele? Fociról? Pókerről? Oroszországról? Nem, hanem a rasszizmusról!!! Tapintatosan eltekintve rasszista barátunk rasszizmusától. És maximális egyetértésednek adsz hangot, mikor rasszista barátunk kifejti, hogy nyugaton teljesen félreértik a rasszizmus fogalmát, és alaptalanul rasszistáznak másokat.

Valaki odaszart a kanapédra. Te nem szólsz neki, mert nem vagy házmester, el is beszélgetsz vele, mert liberális vagy. De miről? A szagokról és az illatokról!!! És egymás vállát veregetve megállapítjátok, hogy a város túlsó felén valaki rossz parfümöt használ, és alaptalanul tart büdösnek másokat.

Ez egy Monty Python-jelenet lehetne, te meg nem érted, mi a bajom?

"Akkor mi a faszt vársz?"

Én nem várok semmit, tőlem prédikálhatsz a szarszagban ülve az illatokról, legfeljebb felmutatok egy tükröt, hogy nézd meg magad benne.

GyMasa 2022.11.14. 13:31:47

@Sadist:
" Persze csak addig, amíg ezek az illegális bevándorlók a déli, republikánus kormányzású államokat árasztanák el, amint küldték őket tovább a demokrata államokba, rögtön elkezdtek visítani, mint a fürdős kurvák."
Jaja, meg addig, amíg a latinók meg a kubaiak nem a republikánusokra szavaznak egyre nagyobb arányban...

G. Nagy László 2022.11.14. 23:09:03

@grundigg:

"Valaki odaszart a kanapédra. Te nem szólsz neki, mert nem vagy házmester, el is beszélgetsz vele, mert liberális vagy."

Ez az elcseszett, fals példa mutatja meg a legtisztábban, hogy halvány fingod sincs a liberalizmusról. Ha bárki a hozzájárulásom nélkül odaszarik a kanapémra az tényleges károkozás, fizikai agresszió, melyet kurvára nem kell tűrnöm. Az a minimum, hogy megtéríti minden káromat. Itt szó sincs ilyesmiről. Itt szavak záporoznak, melyekkel aligha bánthat meg bárki. De még ha bántónak is találnék bármely kifejezést, a szólásszabadság tisztelete miatt (mely liberális alapérték) tűrnöm kell.

Ez a példa akkor állná meg a helyét, ha az érintett ARRÓL BESZÉLNE, hogy szerinte oda kéne szarni a kanapémra. Ezt azért el tudnám viselni :)

A valóság az, hogy a te világlátásodban szemernyi liberalizmus sincsen. Sajnállak érte, de ez a te ügyed. Csak azt nem értem, hogy miért akarsz lecsalni engem egy jóval alacsonyabb, amolyan mimóza tudati szintre. Ez pont olyan, mintha irgalmatlanul kövér lennél, és meg akarnál győzni róla, hogy szedjek fel én is vagy harminc kilót...

grundigg 2022.11.15. 08:07:58

@G. Nagy László:

Egy szarás nem feltétlenül károkozás, főleg ha a kanapé tulajdonosának nincs is vele problémája. :))

De persze megint félremagyarázod az egészet. A kedvedért egyszerűsítem a példát, nehogy összezavarjon az "okoz-e kárt a kanapéban a szar" totál irrelenáns kérdése.

Barátod nem szarik a kanapéra, csak kilóg a szájából egy brutális méretű szardarab. Nem károkozás van, hanem gusztustalan látvány és szag. Te meg átkarolod őt, és a legnagyobb egyetértésben elcsevegtek a szájhigiéniáról meg az esztétikáról, és mások ezzel kapcsolatos, szerintetek téves elképzeléseiről.

"a szólásszabadság tisztelete miatt (mely liberális alapérték) tűrnöm kell"

Senki sem mondta, hogy ne tűrd. A már megszokott szalmabáb.

G. Nagy László 2022.11.15. 08:22:39

@grundigg: Még mindig nagyon gyenge a példád, és nem csak azért, mert a valóságtól elrugaszkodott. (Azért a filozófiai analógiáknál alapkövetelmény, hogy hétköznapi, reális példát hozzunk az olvasó/hallgató elé, de lendüljünk túl nagyvonalúan ezen az igényesség-elváráson.) A példád azért bitang szar :), mert a bűz is fizikai agresszió.

Elmagyarázom, hogy értsd: a látvány belefér, mert el tudsz fordulni. A szavak rendben vannak, mert a te elméd dekódolja a jelentésüket, ergo te hozol döntést arról, hogy mennyire zaklatod fel magad rajtuk. A bűz más. Ott hiába fordulsz el, a szag utolér. Tipikus fizikai erőszakról van szó ez esetben is.

Továbbra is értem, hogy a te perverz és groteszk világodban a szarszag és a tiszteletlen beszéd ugyanúgy bánt. Elfogadom, hogy ilyen furán működsz. De attól ez még sem nem normális, sem nem általános. Úgyhogy fuss neki még egyszer, ha értelmesen szeretnél kommunikálni!

grundigg 2022.11.15. 10:24:13

@G. Nagy László:

Minden analógiánál rácuppanhatsz a különbségekre, csak hogy ne kelljen az azonosságokkal foglalkoznod. A példám szempontjából semmi jelentősege annak, hogy mi fizikai erőszak, és mi nem az. (Amúgy teljesen félreértelmezed és kitágítod az erőszak fogalmát, pont mint az extrém feministák, de ez itt mellékes.)

Képmutatásról beszéltem, hamisságról beszéltem. Arról, hogy mi az, ami zavar téged (a hollywoody kvóta), és mi az, ami nem zavar (hogy a saját blogodban a saját beszélgetőpartnered mit ad elő abban a témában - rasszizmus -, amiről a legnagyobb egyetértésben beszélgettek).

"Set your house in order before you criticise the world" - megvan még? Mi lenne, ha egy pillanatra elfelejtenéd hollywoodot meg a német vécéket, és vennéd a bátorságot, hogy szembenézz azzal, ami a saját blogodban vagy a saját hazádban zajlik?

Sadist 2022.11.15. 10:30:04

@grundigg: Nem akarod végre befejezni a folyamatos ideszarást?

G. Nagy László 2022.11.15. 10:40:50

@grundigg: Igazából én vagyok a hülye barom, hogy egyáltalán vitázom veled.

"A példám szempontjából semmi jelentősege annak, hogy mi fizikai erőszak, és mi nem az."

Tényleg nincs, baszki??? Hát nem erkölcsről beszélgettünk? Talán horgászatról, vagy néptáncról diskuráltunk??? Egészen döbbenetes az a szürke köd, amit mutatsz. Kizárt, hogy ostobaság lenne, mert néha egészen kulturáltan fogalmazol, és még ritkábban még használható gondolataid is vannak. Ez valami egészen torz, egészen beteges, egészen agymosott világlátás lehet, mintha valami másik bolygóról jöttél volna.

Utoljára megyek bele: erkölcsi problémaként vetetted fel, hogy egyik kommentelőm tiszteletlen szavakat használ az afroamerikai embertársaink kapcsán, s hogy én szó nélkül elmegyek emellett és tovább beszélgetek vele a rasszizmusról. Rögzítsük:

1. Nem helyeslem, hogy ha valaki niggerezik, avagy más, bántó kifejezést használ. Én magam sose teszek ilyet.

2. Joga van hozzá, hogy így kommunikáljon, nem vagyok az apja, hogy neveljem.

3. Attól, hogy így kommunikál, még lehetnek használható gondolatai, amelyekre érdemes odafigyelni. (Szemben veled, aki e kérdés kapcsán az égvilágon semmi érdemit nem fogalmaztál meg, csupán a beszédmód formai elemeit kifogásolod.)

4. A fizikai erőszak azért lényeges szempont, mert ott húzódik a BŰN határa. Az az a VÖRÖS VONAL, amelyen túl az ember önvédelemre szorul, addig minden más megengedhető. Ha ezt nem érted, úgy semmit sem értesz a posztjaimból, a kommentjeimből, a liberalizmusból, az emberi morálból, vagy akár a világ működéséből. De ennél azért értelmesebb vagy.

alöksz róz 2022.11.15. 23:30:13

@G. Nagy László: "De ennél azért értelmesebb vagy." - ennek már kissé elinflálódott a varázsa :-)
süti beállítások módosítása