téveszmék

téveszmék

"A kapitalizmus konzerválja a szegénységet"

2023. június 05. - G. Nagy László

gyermekmunka.jpg

 

Még ma is irgalmatlanul sokan vannak, akik azt állítják: a kapitalizmus megbukott, nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket, nem hozta el a jólétet a széles néptömegek számára. Most hagyjuk azt, hogy az óbégatóknak sincs jobb tervük a piacgazdaságnál, egyszerűen csak koncentráljunk arra, igaz-e önmagában e kritika. A magamfajták mindig azt mondják: bár a kapitalizmus nem a vagyoni egyenlőség felé tereli az emberiséget, mi több, a különbségeket többnyire növeli is, még sincs ezzel semmi baj, hiszen a gazdagság lecsorog, a szabad piac még a legalsóbb rétegeket is felemeli. Az antikapitalisták mindezt rezzenéstelen arccal tagadják, szerintük semmi sem csorog le; a szegények még szegényebbek lesznek, vagy legjobb esetben is konzerválódik nyomoruk.

 

Kezdjük a dolog elméleti hátterével, a közgazdaságtan legalapvetőbb törvényeivel! Először is rögzítsük, hogy profit létezik, hiszen ennek hiányában a tulajdonosok rövid időn belül megszüntetnék vállalkozásukat. A Megmunkáló Kft. alapanyagokat vásárol, melyekből az üzemében új terméket állít elő, s ezt az árupiacon haszonnal értékesíti. Másodszor: a gyártás során keletkező többletérték részben a tulajdonos zsebében landol eredménytartalékként, avagy osztalékként; részben az alkalmazottakéban munkabér formájában. Egyedül azon lehet vitatkozni, hogy e felosztás mikor tekinthető méltányosnak. Jól érezzük: a KIZSÁKMÁNYOLÁS fogalma közgazdaságtani tekintetben értelmezhetetlen. E kommunista kifejezés csakis akkor veszítené el hasraütésszerűen szubjektív jellegét, ha képesek volnánk meghatározni valamiféle egzakt profitrátát, amelyet az adott szakterületen korrektnek gondolunk. Ezzel számos probléma akad: egyrészt nincs általánosan elfogadott módszertana, különösen ami az újabb és még újabb iparágakat illeti, másfelől egyetlen alkalmazott sem vállalná, hogy rossz időkben vékonyabb borítékkal térjen haza, csak hogy a tulajdonos - hivatalosan rögzített - profitigénye kielégüljön.

 

Van tehát profitunk, melyet valamiféle szisztéma szerint fel kell osztanunk a tulajdonos és az alkalmazottak között. Legyen az első modellünk főszereplője Könyörtelen Karcsi, aki élvezettel nézi, ahogy görnyedt melósai napi 16 órán át éhbérért robotolnak, miközben ő maga nagy címletű bankjegyekkel tapétázza ki a nappaliját. (Ő a tipikus kapitalista a marxi ideológia szerint.) Legyen a másik véglet Altruista Aladár akinek cégtulajdonosként a legfontosabb szempontja az, hogy alkalmazottai jólétben éljenek; magas fizetéssel, sok szabadidővel, számos vállalati juttatással bírjanak. Az sem zavarja, ha ezen törekvése a társaság teljes nyereségét felemészti. Majd helyezzük el e kettő közé Gazdálkodó Gézát, aki az optimális működést célozza; igyekszik versenyképes bért és elfogadható munkakörülményeket biztosítani, de csakis saját, önző érdekét, a profitmaximalizálást szem előtt tartva. Jöjjön a költői kérdés: e három közül melyik férfiú számíthat hosszú távon a legmagasabb nyereségre? Nyilvánvalóan a legutóbbi; hiszen egyedül ő képviseli az evolúciósan stabil stratégiát. Mondhatnánk persze, hogy a kapitalizmus hajnalán a tőkések többsége sokkal inkább Könyörtelen Karcsira hasonlított. Talán még némi igazság is volna benne. Viszont a profitfelhalmozás olyan tőkét teremtett, amely lehetővé tette a kapacitásbővítést és a technológia folyamatos fejlesztését. Ennek pedig kétféle hatása lehet: vagy az előállított tömegtermékek ára kezd zuhanni drámaian, vagy a nyereség nő, amelynek egy része a munkabérek hizlalására fordítható. Akárhogy is: mindkét következmény a munkavállalók jólétét növeli. (Nyilván létezik olyan agyhalott marxista, aki nem hisz a közgazdaságtan alaptörvényeinek, s akár egy életen át mantrázza magának, s akár másoknak is, hogy a gonosz tőkés mindent megtart magának, s csak morzsákat enged át a dolgozóinak. De mi azért világosan látjuk, hogy ez már az elmélet szintjén sem működik. Ha Altruista Aladár gyorsan tönkre is megy, elég, ha egyetlen Gazdálkodó Géza megjelenik a színen, és hamar elszipkázza a legjobb munkavállalókat Könyörtelen Karcsitól.) Ha e ponton eltekintünk az externáliáktól és az állam szerepétől, úgy muszáj arra a következtetésre jutnunk, hogy nincs olyan erő, amely megállíthatná a dolgozók jólétének folyamatos növekedését.

blog_gdp_uj.png

A teoretikus fejtegetés után nézzük meg, mit szól mindehhez a valóság! Már a puszta GDP adatokat tekintve is azt látjuk, hogy a kapitalizmus kizsákmányoltjai - életszínvonal tekintetében - brutális mértékben törnek felfelé. Egy átlagos amerikai, kanadai, vagy japán (de ugyanez igaz Nyugat-Európa népeire is) ma kétszer olyan jól él, mint az apja élt harminc évvel ezelőtt, arról már nem is beszélve, ami nagyapja világát jellemezte hatvan esztendeje. Sok helyütt a négynapos munkahét bevezetése a terv, s lássuk be: az egyén megélhetését tekintve ez aligha jelenthet problémát. Az emberiség az írott történelem nagy részében hülyére dolgozta magát, csak hogy a betevőjét megkeresse. A többségnek esélye sem volt a gyarapodásra, a vagyonfelhalmozásra, vagy bármiféle luxusra. Manapság Chicagóban, Torontóban, vagy épp Tokióban 12 percnyi munka élég ahhoz, hogy az átlagos munkavállaló megkeressen egy Big Mac-re valót. Fél óra robottal simán elérhető a napi kalóriaszükséglet fedezése - minden további perc, amit a munkahelyén tölt az ember, potenciális lehetőség a gyarapodásra, vagy épp a pillanatnyi jólét fokozására. Az Eurostat 2020-as adatsora is azt mutatja, hogy az öreg kontinens polgárai sem költenek többet élelmiszerre a jövedelmük 14,8%-ánál. (A világjárvány előtt mindössze 13% volt ez az átlagérték.) Magyarországon 18,7%, Romániában 26,4%, a nyugati végeken pedig közel egy számjegyű az élelemre fordított bevétel százalékaránya. Világos, hogy beszélni kell a rezsiköltségekről is, de azért látni kell: a prekapitalista társadalom polgára nem is élvezhette az elektromosság, a központi fűtés, az internet, vagy épp a kábeltévé előnyeit. A luxuscikkek és kényelmi szolgáltatások tárháza is egyre bővül, ráadásul egyre elérhetőbbé is válik - ugyanaz a telefon, amiért egy éve még félmilliót kellett fizetnünk, ma már a töredékéből megvásárolható. Bevallom: halvány fogalmam sincs, hogy a marxisták miből következtetnek arra, hogy a gazdagság nem csorog lefelé. Minden kimutatás és felmérés azt mutatja, hogy a kapitalista társadalmak szegényei is egyre jobb életmódot tudhatnak magukénak.

 

Ha létezik bármi, ami megakadályozza egy kapitalista társadalom - azon belül a bérből és fizetésből élők - folyamatos gazdagodását, felemelkedését, polgárosodását, az bizonyosan nem a piaci mechanizmussal áll összefüggésben. A gazdaságot fékező adópolitika; a vállalkozókedvet letörő, túlburjánzó bürokrácia; a mértéktelen újraelosztás; a bevándorláspolitika; vagy épp a háborúk mind-mind az egyes államokhoz köthetők, s ez még akkor is igaz, ha bizonyos bábkormányokat dróton rángatnak a globalista nagyvállalatok lobbistái. Ez már jócskán túl van a tiszta piaci működés határain.

 

Sajnálatos módon a történelem nem az a társadalomkísérlet, amely laboratóriumi körülmények közt megismételhető volna. Sosem láttunk még vegytiszta kapitalizmust és vegytiszta kommunizmust sem. Az a tény, hogy világban fellelhető struktúrák mind kevertek, tehetővé teszi a közgazdászok és egyéb értelmiségi okostojások számára, hogy bármilyen jelenséget a saját szájízük szerint magyarázzanak; sok esetben a szabad piac számlájára írva olyan válságokat, melyekhez valójában semmi köze. Egy biztos: világosan látszik, hogy a gazdagságot a kapitalizmus teremti meg, a szocialista intézkedések sokkal inkább a féket jelentik, s legfeljebb átcsoportosítani képesek a megtermelt javakat. Szóval ami engem illet, én nagyon óvatosan bánnék minden antikapitalista elképzeléssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3918137766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.06.05. 08:55:38

a kínai kommunista párt is felszámolta a szegénységet. kommunista pénzrendszerrel. 100%-os tulajdonú állami bankokkal.

2023.06.05. 09:16:12

orbán is ezt a kommunista modellt veszi át. lényegében állami eximbankkal igyekszik nemeti oligarchiát építeni. konkrétan egy kínai cég magyarországon legnagyobb beruházója. feltéve, hogy nem egy patyomkin gyártelep épül debrecenben, nem "valamit" építenek, hanem 10+ ezer főt foglalkoztató akkumulátor gyártelepet. egy gyárvárost. az eg kínai kommunista beruházás. és nem szabad piaci. ez az illiberális komunista modell.

nagy kérdőjel, hogy ebből mi lesz. mert a projektről debrecenben konkrétan szinte senki sem tud semmit. városrészeket vennének meg haverok, ahová kínaiaknak adnának el ingatlanokat. csak ugye ők se tudnak szinte semmit. kínaiak könnyen átbaszhatják őket is. és nem tudni, hogy ezek milyen minőségű munkahelyek lesznek. lesznek-e egyáltalá.

persze lehet, hogy egy hipermodern gyárváros lesz, minimális környezeti terheléssel. a kérdés, hogy mi a francért építene egy ilyet a kínai kommunista párt magyarországon? illetve van erre magyarázat. ők is orbán viktorban látják a jövő nagy európai politikusát, aki a hanyatló nyugat helyébe emeli a kommunista kínát. ez majd elválik.

IdomitottFoka 2023.06.05. 09:17:43

"a kapitalizmus megbukott, nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket, nem hozta el a jólétet a széles néptömegek számára."

Mondjuk nem nagyon érthető miért reménykedtek ebben, sztem az általános jólét nem célja a kapitalizmusnak, legfeljebb mellékhatása.

G. Nagy László 2023.06.05. 09:40:39

@IdomitottFoka:

"Mondjuk nem nagyon érthető miért reménykedtek ebben, sztem az általános jólét nem célja a kapitalizmusnak, legfeljebb mellékhatása."

Ez pontosan így van, ahogy írod, de ettől még lehetnek ilyen várakozások. Amikor két hét múlva a litvánokat fogadjuk a Puskásban, a válogatott célja az lesz, hogy nyerjen a csapat. (Egy izzadságszagú meccsen elért 1-0 is értékesebb, mint egy parádés találkozón összehozott öt gyönyörű gól, ha 5-5 a vége.) Ettől még a telt házas stadion közönsége számít rá, hogy a meccs élvezetes is lesz egyúttal...

G. Nagy László 2023.06.05. 09:43:25

@cvsvrs: Azért a kínai világ bármennyire beteg is, a felemelkedést az hozta el, hogy az üzleti élet viszonylag szabad. A siker titka mindig ugyanaz: minél több kapitalizmus, minél kevesebb kommunizmus.

2023.06.05. 10:23:22

@G. Nagy László:
a liberális kapitalizmus (a neoliberlizmus) az, hogy a tőkepiac (capital market) szabad. és a bankrendszer magánkézben van. ahogyan amerikában. kínában a rendszer illiberális. a pénzügyi rendszer direkt pártirányítás alatt áll. mivel a pénzt a kínai állami bankok teremtik elő és az üzleti élet a kínai kommunista pártvezetőktől függ. ez az illiberális demokrácia.

a fidesz is ezzel próbálkozik. a külgazdasági minisztériuma eseti elbírálással bármennyi vissza nem térítendő állami támogatást adhat valakinek és akárkire kivethetnek bármennyi különadót. a fidesz azt mondja, hogy ezzel létrejön a nemzeti nagytőke. és a nyugat hanyatlásával ez a keletiesség, az ázsianizmus lép majd annak helyébe. globális többség a háborúban is oroszország mellett áll. amerikával szemben. és olyan feltörekvő államok csatlakoznak ehhez, mint törökország. a béketábornak már három tagja van. legalább is orbán viktor szerint. erdogan is csatlakozott. és a vatikán a harmadik. mert hogy ez az illibereális rendszer kulturálisan keresztény lesz. a kínaiak és a törökök is behódolnak a pápának, vagy micsoda.

szerintem amerikában marad az amerikanizmus. ázsiában az ázsianizmus. és ha európai unió nem pénzeli a magyar illiberális? demokráciát, akkor az orbán kormány megbukik. ha a nemzeti nagytőkések nem kapnak politikai védettséget, akkor nem fogják üzemeltetni a cégeiket, hanem a gyerekeik számára ki fogják menekíteni a vagyonuk egy részt. és egy nagykoalíció jöhet. amiben a momentum és a mi hazán is benne van. de ők se tudnak kormányozni. a magyar pártrendszer egésze van válságban. a fidesz és a nem-fidesz is.

az iskolarendszer problémái nem lesznek megoldva a jövő tanévben sem, a beruházásösztönző politikai kifullad, a munkahelyteremtés befuccsol (ez az akkumulátorgyárasdi) és egy újabb pénzügyi válság adódik. az operatív programok leállnak. a közmédia még szélsőségesebb propagandistává válik.

és a másik forgatókönyv, hogy az eu-s pénzek megérkeznek, a munkahelyteremtő beruházások sikeresk lesznek. a fidesz 7 éven belül 30 ezer új munkahelyről beszél csak debrecenben. számításaik szerint ennyit hoz az elektromobilitás. a keleti nyitás és a kínai tőkebevonás. ehhez 50-60 ezer új lakót kellene debrecenbe telepíteni. ezeket a fidesz felelős vezetői mondják. nekem erősek a kétségeim. maguk a tervek részletei nem nyilvánosak. debreceni gpd 5-6x-ozódna. lehet. és az is, hogy lesz egy haverok által lebetonozott "valami", amit rehabilitálni kell. kínaiak átbasszák őket. ezek épülnek meg, amikor államosítják a nyugat-európai üzemeket. ezt ugye nem tudjuk.

baalint1 2023.06.05. 12:31:14

@G. Nagy László:
Annyira azért nem szabad a kínai üzleti élet. Eléggé szigorú szabályok vannak a külföldi tőkeberuházásokra, viszont az elmúlt évtizedekben még úgy is megérte a külföldi multiknak, mivel olcsó volt a munkaerő.

A kínai gazdasági csoda valójában az volt, hogy egy durván elmaradott, kommunista rendszer bizonyos korlátozások mellett kinyitotta a kapuit, ezzel villámgyorsan elkezdték behozni a világ fejlettebb részéhez képest a lemaradásukat, és most lehetnek ebben félúton (Kína GDP/fője bőven Magyarországé alatt van, és elképesztő különbségek vannak egyes régióik között), elég valószínű, hogy a mostaninál nagyobb gazdasági szabadság hiányában a második fele nem fog összejönni.

Emellett sokáig az is hajtotta a kínai gazdaságot, hogy ugyan diktatórikus volt a működés, de a belső kör hatalommegosztására épült, így viszonylag technokrata diktatúraként tudott működni, nem került hatalomra egy egyeduralmat kiépítő figura, aki a pragmatizmus fölé helyezi a személyes ambícióit. Micimackó hatalmával már nem ez a helyzet, szerintem innen két út van, vagy erősödni fog a diktatúra és a gazdaság pangani fog, vagy forradalom előbb szélsőségekkel majd demokratizálódás.

A másik része, hogy a társadalmi liberalizmus és a gazdasági liberalizmus kéz a kézben tud leghatékonyabban működni. Egy gazdaságilag szabad, de társadalmilag korlátozott rendszerben valójában nem működik a gazdasági szabadság sem teljes mértékben, hiszen az állam ellenségeinek korlátozva lesznek az állampolgári jogain keresztül a vállalkozási jogai is. Fordított esetben pedig, ahol államszocialista rendszer van elvileg társadalmi liberalizmussal, ott nem alakulnak ki az államtól független egzisztenciák, így az állam bármikor társadalmi szempontból is zsarnokká tud válni, és nyilván ezt meg is fogja tenni. Kína társadalmilag egy erős diktatúra, míg gazdaságilag egy részben korlátozott, de a társadalmi síkhoz képest sokkal szabadabb piacgazdaság.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.05. 12:38:43

mennyiért adnak a pártközpontban? az előző témákat még kis se beszéltük, de te már új téveszmés posztokat gyártasz.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.05. 12:40:24

@G. Nagy László: *mennyiért adnak a pártközpontban egy ilyen posztot ?*

aki szerint nincs korrupció meg lényegtelen a korrupcó a magánszektorban, annak lehet nem kéne beleszólni kb semmibe se

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.05. 12:42:01

@G. Nagy László: itt vannak az elmaradt témák, amikre nem válaszoltál, és amik eddigi posztjaid sorána halmoztál fel önellentmondásba keveredve magaddal

kkbk.blog.hu/2023/05/30/par_kerdes_a_fideszeseknek

baalint1 2023.06.05. 12:48:12

A cikk jó, és régóta az első, amiből kimaradt a neobolsevik propaganda.

Hogy kukacoskodjak azért, a kérdésem, ha már marxista terminológia, lásd kizsákmányolás, mit gondolsz az ehhez szorosan kapcsolódó extraprofithoz?

Más:
A mostani újbalosok és altrightosok, meg egyéb "elitellenes" csoportok azzal szoktak jönni, hogy az USA-ban a 70-es évek eleje óta a reálbérek keveset növekedtek, illetve a klasszikus gyártó nagyvárosok a virágzó korszak után hanyatlani kezdtek, sok munkás lett munkanélküli, munkás családok szegényedtek el. Ugyanez Angliában az északi nehézipari központokban a Thatcher korszakban. Közben meg a leggazdagabb réteg rengeteget gazdagodott.

Ezzel viszont az a probléma, hogy a valós oka mindennek nem valamiféle jobboldali fordulat volt, hanem hogy az alacsony hozzáadott értékű munkák szegényebb országokba vándoroltak, ahogy erősödött a globalizáció. Az elefánt ábra szerint valóban sokat gazdagodtak a leggazdagabbak, a globális alsó-középréteg stagnált vagy csak kicsit nőtt az életszínvonala, csakhogy közben a globális szegény rétegnek, akik nagy része az említett szegényebb országokban él, nagyon sokat javult az életszínvonala, jó részük a mélyszegénységből jutott el oda, hogy már nem kell éheznie, van normális fedél a feje fölött, a gyerekei tanulni tudnak, hozzáfér az internethez, stb., stb. Nyilván a leggazdagabbak gazdagodása is ezzel függ össze, hiszen a globális nagyvállalatoknak jelentősen bővült a piaca a harmadik világban. Az egykori nyugat-európai és amerikai gyári munkások utódainak nagy része pedig már nem gyárban dolgozik, hanem irodában vagy szolgáltató szektorban, és nagy részük nyilván nem a lepusztult egykori iparvárosokban, hanem oda költözött, ahol jobb lehetőségei vannak.

Viszont megjegyzem, Magyarországon ugyanez a folyamat azért volt sokkal brutálisabb, mert normális esetben a 70-es években nálunk is össze kellett volna omlania az ipar jelentős részének, és új ágazatoknak felszívnia a munkaerőt, ehelyett nálunk hitelekből ment minden tovább, majd rendszerváltáskor egyszerre sokkal druvábbban zajlott le a nehézipar és a textilipar összeomlása, és akkorra már a munkaerő is rengeteget veszített a rugalmasságából, aki 30 évig megszokta a változatlanságot, nem nagyon tudott váltani, és nem is volt egy ideig sok lehetőség egy nagy szarban lévő gazdaságban. Mindezt pont a szocializmusnak köszönhetjük, amely konzerválta az állapotokat az 50-es 60-as évek szintjén.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.05. 14:50:36

@baalint1: mi van beléptél a fideszbe?
írtam hogy nem csorog le, de azóta se reagáltál rá csak terjeszted a téveszméket.

nemcsak a jenkik példa rá, hogy nem csorog le az alsó-középosztályba, hanem a banánköztársaságok is...
nnek már szakiroldalma van, John Komlosra gondolok, a gazdaságtörténet professzora is volt a müncheni egyetemenen, aki szintén azt mondja hogy nem csorog le

www.youtube.com/watch?v=5EoetIL-MiM
itt elég sokan elismerik a videókban hogy nem működik, köztük Obama tanácsadói is

David Hope és Julian Limberg :
London School of Economics and Political Science, A Gazdagok adócsökkentéseinek gazdasági következményei című tanulmány

hvg.hu/360/20210120_egy_masik_kozgazdasag_gazdagok_adokedvezmenyei

azt mutatta ki, hogy a gyakorlatban nem működnek azok az elméletek, amelyek szerint ha a gazdagok adóit csökkentik, abból az egész nemzetgazdaság nyer. Természetesen a témát sokan kutatták már, de az ennyire sok országot ilyen hosszú időtávon át vizsgáló elemzés ritkaságnak számít a témában.
azt írják, hogy sose bizonyították hogy ez tényleg működik. egy téveszme, amit a nagytőke és az őket kiszolgáló politikusok terjesztenek.
bár a Danube institute-os Berényi Benjamin ezt cáfolja, de őn nagyon elfogultak a neolib irányába.... Stiglitzék valahogy jobban hangzó nevek.
és én a görögök kapcsán is nagyrabecsülöm Stiglitzet, nagyon penge az öreg:
kkbk.blog.hu/2015/07/19/stiglitz_europa_tamadasa_a_gorog_demokracia_ellen

"azt, hogy tényleg működne az ötlet, nem tudták megbízhatóan igazolni. Nem véletlen, hogy mindez bekerült a Cambridge University Press tavaly kiadott, a közgazdasági zombielméletekról szóló könyvébe – olyan gondolatnak minősítették ezt is, amelynek csak a cáfolatáról születtek komoly kutatások."

először egy humorista nevezte el, és ez megtetszett a korrupt gazdasági jobbnak, a nagytőkéseknek.

A 2010-es években egyre többen hívták fel a figyelmet arra, hogy a leszivárgás elmélete a gyakorlatban nem igazán működik. A legnagyobb név közülük a Nobel-díjas Joseph Stiglitz volt, aki egy tanulmányában statisztikák kisebb tömegét hozta fel példának, hogy alátámassza: amikor az Egyesült Államokban a gazdagokat támogatja az állam, akkor annak az egyetlen látványos eredménye az, hogy megnő a társadalmi szakadék. A Bard College professzora, Pavlina Tcherneva annyival ment tovább, hogy az amerikai gazdaság 1949 és 2013 közötti mutatóiból hozta ki ugyanezt a megállapítást.

www.ted.com/talks/nick_hanauer_the_dirty_secret_of_capitalism_and_a_new_way_forward
www.youtube.com/watch?v=CKCvf8E7V1g

a Nobel-díjas Stiglitz is puzsérista butaságokat mondogat?

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.05. 14:51:58

@baalint1: Stiglitz egyik fő témája a társadalmi egyenlőtlenség és a társadalmi haladás. Egyik művében az Amerikai Egyesült Államok gazdasági válságának fő okát abban látja, hogy a leggazdagabb egy százalék érdekében kormányoznak, miközben az egyenlőtlenséget mutató Gini-index az országban az extrém magas értékhez közelít.[1]

A Világbank alelnökeként jó rálátása volt a globalizációs, nemzetközi fejlesztési folyamatokra, ezek hibáit, korrupciós eseteket, rosszul sikerült fejlesztési kezdeményezéseket ír le A globalizáció és visszásságai című munkájában.

IdomitottFoka 2023.06.05. 15:09:07

@baalint1: "A cikk jó, és régóta az első, amiből kimaradt a neobolsevik propaganda."
Az ilyeneket szokta követni egy olyan vók/lmbt ostorozás, amibe még tóni is belepirulna...

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.05. 15:32:57

@G. Nagy László: " ha képesek volnánk meghatározni valamiféle egzakt profitrátát, amelyet az adott szakterületen korrektnek gondolunk."

bayer zsolt cége pl 86-90% profitrátával dolgozik. mennyi az átlag cégeknél? 5-10%? 20?

szijjártó feleségének cégénél nem tudjuk, mert még a honlapját és telefonszámát se tudjuk , de gyanítom bayernél is jobb.
1,5 milliárdos bevételt termelt a külügyminiszter feleségének belsőépítészeti cége

444.hu/2023/06/01/milliardos-bevetelt-termelt-szijjarto-felesegenek-honlap-es-telefonszam-nelkuli-cege

ja de tudjuk:
A teljes egészében Szijjártó-Nagy Szilvia tulajdonában lévő cég évek óta egyre jobb eredményeket produkál, ez a tendencia pedig 2022-ben sem szakadt meg, hiszen 1,5 milliárd forintos árbevétel mellett 545,8 millió forintos nyereséget kaszált a cég.

mfor.hu/cikkek/vallalatok/meretes-osztalekban-duskal-szijjarto-peter-felesege.html

őket is bántja az uniós pénz hiánya, hát nekik az jár.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.05. 15:36:11

@IdomitottFoka:

muszáj, mert ha nem eléggé elszántak, akkor elvihetik a porschét is ezek a rohadt mocskok. ezek rohadt patkány mocskok

www.youtube.com/watch?v=ISKT9HUZISc

Sadist 2023.06.05. 16:12:45

Margaret Thatcher által mondott örök igazság, hogy a szocializmussal az a baj, hogy előbb-utóbb elfogy a másoktól elvehető pénz.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.05. 16:13:19

"A gazdaságot fékező adópolitika"

"A társadalom alján lévők pedig szerintük függővé váltak a jóléti újraelosztástól, ezért nem motiváltak dolgozni, hiszen képesek megélni az állami szociális juttatásokból is. (Erre mondta John Kenneth Galbraith kanadai közgazdász viccesen, hogy a neoliberálisok szerint a gazdagok azért nem dolgoznak, mert túl keveset keresnek, a szegények meg azért nem, mert túl sokat"

A ’89-es rendszerváltások idején a kelet-európai értelmiség körében már a jóléti államok fenntarthatatlanságának hamis olvasata terjedt el, amely empirikusan könnyen cáfolható. Gyakorlatilag minden fontos gazdasági mutató tekintetében (növekedés, foglalkoztatottság, igazságosság, társadalmi egyenlőtlenségek, adósságállomány, fenntarthatóság stb.) a jóléti államok jobban teljesítettek mint az azt követő neoliberális korszak.

A neoliberális gazdaságpolitika deklarált céljával szemben nem a piaci verseny intenzívebbé válásához vezet, hanem az állam foglyul ejtéséhez a nagyvállalati szektor által. A foglyul ejtett állam pedig a szabadságot korlátozza, azaz szembemegy a politikai liberalizmus eredeti célkitűzéseivel. Ahogy Soros György fogalmaz: a fasizmus és a kommunizmus után a neoliberalizmus válik a nyílt társadalom első számú ellenségévé.

ujegyenloseg.hu/mi-a-neoliberalizmus-1-resz-a-neoliberalizmus-eredete/

A neoliberális ideológia előszeretettel érvel amellett, hogy a demokrácia garanciája a minél szabadabb piac. Hayek „csúszós lejtőnek” nevezi azt a folyamatot, melynek értelmében az államnak már a korlátozott beavatkozása is a szabadságjogok korlátozását feltételezi, és minél nagyobb ez a szerepvállalás, annál nagyobb a diktatúra veszélye.

A neoliberalizmus eredeti célmeghatározása szerint a minél szabadabb piac megteremtése érdekében építené le az államot.

A neoliberális irányzatok kormányra kerülése után a valóságban azonban az történik, hogy a nagyvállalati szektor befolyása alá kerül az ily módon meggyengült állam, mivel az átláthatatlan pártfinanszírozási rendszereken keresztül a gazdasági elit foglyul ejti a politikai osztályt.

Ezt nevezik James Galbraith, Peter Evans és mások predátor államnak. Innentől a Robinson és Acemoglu által extraktívnak nevezett gazdasági paradigma érvényesül, azaz az oligarchák által uralt nagyvállalati szektor a szabályozás, illetve a közbeszerzések eltérítése révén elvonja a társadalmi erőforrásokat a közjótól. Nem meglepő, hogy például az Egyesült Államokban két princetoni professzor, Gilens és Page elemzése szerint amikor az átlagválasztó és a gazdasági elit érdekei nem egyeznek, a végső politikai döntések igen magas arányban megfelelnek (0,78-as korreláció) a gazdasági elit álláspontjának, és csak nagyon-nagyon ritkán (0,05-ös korreláció) az átlagválasztóénak. Így jogos a kérdés, hogy demokrácia helyett nem inkább oligarchiának nevezendő-e az ily módon foglyul ejtett rendszer.

A neoliberalizmus tehát ténylegesen foglyul ejtett államot teremt és nem intenzívebb versenyt, ahogy azt eredetileg hirdeti, mert a valódi versenyhez a valóságban pont az ellentéte, hatékony, jól megfinanszírozott, rabul nem ejthető állam szükségeltetik, erőteljes szabályozás, átlátható és limitált pártfinanszírozás, a szerencsétlen sorsba születettek újraelosztással történő helyzetbe hozása, illetve a kis- és középvállalati szektor védelme a nagyokkal szemben.

Fontos megjegyezni, hogy a neoliberalizmus messze nem a liberális pártok sajátossága. A már említett fasiszta Pinochet után a nyolcvanas években a jelentős konzervatív pártokat hatotta át (Thatcher, Reagan), majd kis késéssel a főáramú szociáldemokrata pártokat is (Mitterrand, Craxi, Blair, Schröder, Gyurcsány stb. - és orbán, régi cikk, azért hagyta le Pogi). A főáramú baloldali pártok neoliberalizálásában óriási szerepet játszott Anthony Giddens „harmadik útról” szóló elmélete. A harmadikutas ideológia úgy érvel, hogy a kritikai szerep és a munkavállalói érdekképviselet felvállalása helyett támogatólag kell fellépnie a tőketulajdonosok „értékteremtése” mellett.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.05. 16:14:24

@Sadist: ezt csinálja a neoliberlizmus is, thacter ezt elfelejtette bemondani.

A neoliberalizmus csak adósságból képes fenntartani magát

Az 1974 utáni neoliberális évtizedekben a gazdasági növekedés a jóléti időszakhoz képest drámaian visszaesett, a foglalkoztatás zuhant, és mindezt ráadásul az adócsökkentések következtében deficitfinanszírozásból, azaz az államok eladósításából finanszírozták.

Ahogy Steve Keen, Wolfgang Streeck és más szerzők bemutatják, ez az eladósítás nem lett volna, gyakorlatilag a gazdasági növekedés megáll ebben az időszakban. Ehhez jött még a háztartások és a magánszektor eladósítása, amit a brit gazdaságszociológus Colin Crouch „privatizált keynesianizmusnak” nevez. Azaz a neoliberalizmus gyakorlatilag a jövő generációk erőforrásaiból vásárolt magának társadalmi támogatást. Mindezzel egy időben – ahogy már említettük – végbemegy a középosztály erodálódása, az underclass és a prekariátus kiszélesedése, a társadalmi igazságtalanság erősödése, a szupergazdagok exponenciális megerősödése, az állam általuk történő foglyul ejtése.

A neoliberális ideológia azonban kezdetben meggyőzően hatott. A jóléti államon megerősödött széles középosztályok egyre több országban vonzónak találták az adóterhek nélküli, még gyorsabb gazdagodás ígéretét. A neoliberális kormányzatok nekiálltak úgymond a „piac teremtő erejének” a visszaállításához. Mai szemmel visszanézve hatalmas az ellentmondás a választók felé kommunikált cél, illetve a tényleges eredmények között. A retorika és a választók felé vetített jövőkép szerint önmagukat a tőkepiacokról finanszírozó, egymással intenzív versenyben lévő cégek innovációinak következtében magasabb lesz a növekedés, ez pedig lecsorog a társadalom minden tagja felé. Ennek az elképzelt rendszernek a valóságban szinte minden eleme a visszájára fordult.

Ténylegesen a piac visszaállítása helyett a nagyvállalati szektor urambátyám kapitalizmusát valósították meg, amelyben meglepően kis számú tőkeerős szereplő foglyul ejtette az államot, és ahol az átlagszavazó álláspontjával szemben a gazdasági elit akarata érvényesül. A piaci verseny a nálunk multiknak nevezett nagyvállalati szektor dominanciája alatt meglehetősen korlátozott maradt. Means és Berle már a 20. század húszas éveit elemezve is megállapította, hogy az Adam Smith-i, családi vállalkozásokra építő versenykapitalizmust felváltották a gigantikus részvénytársaságok, a nagyvállatok (corporations) oligopóliumai. Azóta ez még inkább így van. A szabályozás folyamatos csökkentésének köszönhetően nem erősödött a verseny, hanem elképzelhetetlenül nagyra nőtt iparáganként alig néhány szereplő.

ujegyenloseg.hu/mi-a-neoliberalizmus-2-resz-a-neoliberalizmus-a-szelsojobb-megerosodesehez-vezet/

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.05. 16:19:21

. A szabályozás folyamatos csökkentésének köszönhetően nem erősödött a verseny, hanem elképzelhetetlenül nagyra nőtt iparáganként alig néhány szereplő. Leglátványosabb volt ez a pénzügyi szektor esetében, ahol ismert módon olyannyira nagyokká váltak a meghatározó holdingok, hogy rendszerkockázatot jelentettek volna, ha az állam hagyja őket csődbe menni. („Too big to fail.”) Barack Obama elnök eredeti elképzeléseivel szemben mégsem lehetett engedni öntisztuláson keresztülmenni őket, főleg mert a politikai elit legnagyobb kampányszponzorai. A kormányzat az adófizetők pénzéből szédítő mértékű bankmentő akciót hajtott végre, ami paradox módon oda vezetett, hogy a hat legnagyobb pénzintézet a teljes amerikai pénzügyi rendszer eszközállományának 67%-át tartja a kezében a válság után, míg azt megelőzően ez az arány csak 37% volt.

Hasonló koncentráció jött létre a hadiiparban, a polgári repülőgépgyártásban, az autógyártásban, az energetikában, a mobil kommunikációban, az élelmiszeriparban és számos más ágazatban. Az ezeket az iparágakat uraló korporációk többnyire mindenki számára ismert cégek.

A nagyvállalati szektor, illetve a szupergazdagok az amerikai politikai rendszer legnagyobb szponzorai. A New York Times 2015 októberében arról írt, hogy mindösszesen 158 dúsgazdag amerikai család adta össze a közismerten csillagászati összegekbe kerülő elnökválasztási kampány adományainak felét, összesen 176 millió dollárt! Azaz egy háromszázhúszmilliós lakosságú országban alig pár embernek akkora befolyása van, mint az ország felének!

z amerikai politikai rendszert Richard S. Katz és Peter Meir politológusok ismert kifejezésével élve kartellpártok alkotják. A két nagy párton kívül gyakorlatilag esélytelen harmadik jelöltként indulni, mert a tömegmédiában folyó, csillagászati összegekbe kerülő választási kampányban esélye sincs egy a kartellpártokat kihívó jelöltnek. Messze nem képes ugyanis olyan mértékű kampánytámogatást megszerezni, mint a két rendszerpárt jelöltjei. Az úgynevezett Citizens United legfelsőbb bírósági döntés óta joguk van korlátlanul költeni a politikusok mondanivalójának támogatására. A republikánusok által saját embereikkel teletömött Legfelsőbb Bíróság kifacsart érvelése szerint a nagyvállalatok „polgárok”, ezért a szólásszabadság nemkívánatos korlátozása lenne, ha korlátot szabnának kampánykiadásaiknak. Így azonban minden egyes amerikai választás többe és többe kerül, és ma már a kampányköltségvetés nagyobbik részét átláthatatlanul költik el. A nagyvállalatok azonban nem adakoznak viszonzatlanul.

Csak a jéghegy csúcsa volt a hírhedt ALEC-botrány, amikor is kiderült, hogy mindenki által ismert nagyvállalatok írnak törvényeket, melyeket aztán a politikusok jogalkotásra beterjesztenek.

Még átfogóbb képet nyújt két princetoni politikaprofesszor, Martin Gilens és Benjamin I. Page, akik azt vizsgálták empirikus módszerekkel, hogy ki határozza meg a szakpolitikai döntéseket az Egyesült Államokban. Arra a következtetésre jutottak, hogy az „átlagszavazó” nem uralja az amerikai demokráciát. Nulla közeli, szinte elhanyagolható befolyása van a tényleges politikai döntésekre. De a lobbicsoportok sem képviselik jobban az átlagos választót. Ezeknek az érdek-képviseleti szervezeteknek valóban nagy a befolyásuk a döntésekre, és közülük néhánynak (főképpen a szakszervezeteknek) korrelál a véleménye a társadalom többségével, ám az érdek-képviseleti csoportok egészéé nem. A legbefolyásosabb csoportoké, az üzleti érdekeket képviselőké egyenesen negatívan korrelál a többség véleményével. Azaz az érdekképviseletnek ez a formája sem helyettesíti az átlagos választó közvetlen befolyását a politikai döntésekre. Ezzel szemben a gazdasági elit preferenciái nagymértékben érvényesülnek. Gyakorlatilag minden egyes alkalommal, amikor a szavazók többségének akarata szembekerül a gazdasági elitével, a gazdasági elit preferenciái valósulnak meg. Meg kell jegyezni, hogy ez az elemzés még nem is volt képes annak kimutatására, hogy milyen mértékben képes megdolgozni a dominánsan a gazdasági elit birtokában lévő média a társadalom többségének vélekedését. A tanulmányról beszámolva a BBC keményen fogalmazott: „Az USA oligarchia, nem demokrácia”.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.05. 16:27:51

A Thatcher- és Reagan-kormányzatok semmilyen kiemelkedő sikert nem értek el. A két neoliberális vezető kormányzati időszakának gazdasági mutatói átlagosak voltak OECD-s összehasonlításban annak ellenére, hogy számos szerencsés fejlemény segítette őket. Ezek közül is kiemelkedik, hogy a nemzetközi olajárak a hetvenes évek olajválsága után zuhanóban voltak.

Piketty központi állítása, hogy a nyers, azaz a jóléti redisztribúció nélküli kapitalizmusban a társadalmi különbségek növekedése nem véletlen, hanem a rendszer szerves sajátossága. Ehhez Franciaország, az Egyesült Királyság, illetve az Egyesült Államok adatait vizsgálta meg több évszázadra visszamenőleg. Azt találta, hogy a tőke által elért profit, osztalék, kamat és járulékok összessége, azaz a tőkejövedelem aránya a befektetett tőkéhez képest folyamatosan magasabb, mint a gazdasági növekedés. Ebből pedig nem következhet más, mint a vagyonok folyamatos koncentrációja a felső rétegeknél.

E felső osztályok vagyona az adatok szerint az 1700-as évektől az első világháborúig valóban koncentrálódóban volt. Ekkorra Franciaországban vagy az Egyesült Királyságban elérte az éves össztermék hétszeresét. A jóléti állam nélküli kapitalizmus tehát erősen a tőketulajdonosoknak kedvezett.

ujegyenloseg.hu/a-piketty-jelenseg-i-thomas-piketty-toke-a-huszonegyedik-szazadban/

alöksz róz 2023.06.05. 16:29:07

@tesz vesz II: "nemcsak a jenkik példa rá, hogy nem csorog le az alsó-középosztályba, hanem a banánköztársaságok is..." - meg lehet nézni, mi történt chilében (előtte-utána össtehasonlítás), amikor megpróbálkoztak a libertarista-vadkapitalista modellel.
tanulságos.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.05. 16:33:21

@cvsvrs: orbán és szijjártót is kivégeznék kínában, kb 100-150 millió forint ellopása felett kötelező kiszabni a halálbüntetést.

itthon nicns állam. csak ellopot adó van, amit magáncélra használnak. és az agyhalottak tapsikolnak neki.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.05. 16:43:51

@alöksz róz: pontosan

A chicagói fiúk kísérleti terepe volt hosszú évekig Chile, és a 80-as évek közepétől kezdve – szemet hunyva a katonai diktatúra sokezernyi áldozatának sorsa fölött – az országot a neoliberális gazdasági csoda eseteként szokták emlegetni. A cikk az érem másik oldaláról beszél.

Ezen közgazdászok a „chicagói fiúk" (Chicago Boys) néven váltak ismertté, mivel sokuk a chicagói egyetemen tanult Milton Friedman keze alatt.

a dolgozó embert rabszolgaként tartják. a szegények túl sokat kapnak, a gazdagok meg túl keveset.

Pinochet 1979-es „Munkaterv"-e betiltotta a szakszerve­zeti konföderációkat, megtiltotta a szakszervezeteknek, hogy tagsági díjat szedjenek, és önkéntessé tette a vállalatok szá­mára, hogy kollektív tárgyalásokat folytassanak olyan szakszer­vezetekkel, amelyek egyszerre több vállalat munkásainak érde­keit képviselik. A „Munkaterv" ösztönözte továbbá egymással versengő szakszervezetek létrejöttét, valamint 60 napban limi­tálta a sztrájk időtartamát. Tette mindezt a munkások és alkal­mazottak szabadságának növekedését hangsúlyozva.

A 70-es évek végén, a 80-as évek elején a chilei gazdaság talp­ra állt a neoliberális reformok okozta recessziós sokkból, sőt mérsékelt ütemű fejlődésnek indult, amiért gyakran neoliberális gazdasági „csodáról" beszélnek. Csakhogy e növekedés nagy része külföldi hiteleknek és spekulatív pénzügyi műveleteknek volt köszönhető. így aztán 1982-ben, amikor ez a spekulációs buborék szétpukkant, Chile GNP-je 14 százalékkal esett vissza. A munkanélküliség elérte a 30 százalékot, és az adósságvál­ság következtében kibontakozott egy három évig tartó nemzeti ellenállás Pinochet tábornokkal és a chicagói fiúkkal szemben.

Ami miatt a chilei adósságválság különbözött Latin-Amerika többi részének válságától, az az, hogy Chilében nem a kor­mány, hanem magánvállalatok adósodtak el. így ez a tény, azaz hogy jogilag nem a kormány a felelős az adósságok vissza­fizetéséért, jó tárgyalási pozíciót biztosított a kormánynak az IMF-fel szemben a régiek visszafizetését segítő új kölcsönökről szó­ló tárgyalások során. Ugyanakkor, mivel a magánérdek előbbre való a közjónál, a kormány garanciát vállalt a magánadóssá­gok visszafizetésére.

- dehát ilyenkor jó állam a gazda?

Bár mind az IMF, mind a chicagói fiúk a szabad piac mellett és az államnak a gazdaságba való beavatkozása ellen prédi­káltak, annak azért örült az IMF, hogy sikerült rábírni a chilei kor­mányt: támogatásaival konszolidálja az adósokat.

Az Aylwin-kormány elismerte, hogy azok, akik hasznot húztak a gazdasági „csodából", tartoznak a társadalomnak, és ezért a szegénység enyhítését elsőrendű feladatának tekintette. A hi­vatalosan szegénységben élők száma 5 millióról 4 millióra csök­kent (a 13 milliós országban), részben a minimálbérek és a nyug­díjak, illetve a kormány szociális kiadásainak növelése következ­tében, részben a gazdasági növekedés munkanélküliséget csök­kentő hatásának köszönhetően.

Ennek ellenére a szegénységi ráta még mindig sokkal rosszabb, mint azelőtt, hogysem a neoliberálisok átvették volna a gazdaságpolitika irányítását. 1970-től az 1990-es évek elejéig a szegénységi szint alatt élő háztartások száma ugrásszerűen megemelkedett. 1970-ben, három évvel Pinochet hatalomátvé­tele előtt a chilei háztartásoknak mindössze 17%-a volt a sze­génységi küszöb alatt. 1990-re ez a mutató megkétszereződött, 35% lett, 1992-ben pedig 33,5%. A töretlen gazdasági növeke­dés tíz éve után a jövedelemeloszlás alig némi javulást mutat.

Chilében a szegénység nem annyira a munkanélküliség, mint inkább a bizonytalan foglalkoztatottság és az alacsony bérek következménye. A munkások gyenge alkupozíciójának eredményeképp a béremelés mértéke folyamatosan elmarad a termelékenység növekedésétől.

www.eszmelet.hu/stephanie_rosenfeld-a-chilei-gazdasagi-csoda-mitosza/

a gazdasági baloldal tulajdonképpen emberközpontút jelent.
míg a gazdasági jobbosok vagytőke pártiak, téveszmékben élnek. és ha nem cégtulajok, akkor még árulók is.

persze magyarázhatom azoknak akik összekverik a ideológiai jobb-balt, meg a gazdasági jobb-balt.

baalint1 2023.06.05. 16:45:47

@tesz vesz II:
Érdemes utánanézni történelmi távolatokban, hogyan élt az egyszerű átlagember, vagy csak a saját családfádban. Nem az a kérdés, hogy lecsorog-e, hanem hogy mekkora léptékben. Érdemes utánanézni annak is, hogy Indiában vagy Kínában hogy éltek az emberek 30-40 éve.

A Fidesz meg pont ugyanezeket a faszságokat nyomja a nemzetközi tőkéről, hogy az kizsákmányol mindenkit. Sajnos a szocializmus agymosása sikeres volt, a legtöbb kelet-európai nem tudja elképzelni, hogy ha egy üzlet egyik félnek jó, attól még lehet a másiknak is az.

baalint1 2023.06.05. 16:47:51

@tesz vesz II:
És pont az a különbség a NER és a kapitalizmus között, hogy a kapitalizmusban nem tud megmaradni ilyen magas profitráta, mint a nertársaké, mert a verseny leveri az árakat, csökkenti az árréseket.

baalint1 2023.06.05. 16:48:28

@Sadist:
Hát igen, épp fogyóban van a pénzünk, amiből eddig osztogattatok...

Wildhunt 2023.06.05. 17:03:30

Hát a relatív szegénységet tényleg konzerválja, de ez nem biztos hogy baj. A szingapúri milliárdos és minimálbéres között valószínűleg nagyobb a vagyoni különbség, mint Csányi meg a borsodi közmunkás között, de attól még a szingapúri minimálbéres él jobban mint a fent említett közmunkás.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.05. 17:05:54

@baalint1:

"Érdemes utánanézni történelmi távolatokban, hogyan élt az egyszerű átlagember, vagy csak a saját családfádban. Nem az a kérdés, hogy lecsorog-e, hanem hogy mekkora léptékben. "

ezt nem Stiglitz írná a könyvében, hanem Coelhó. csak a lényeg maradt ki hogy mit kéne nézni.

még mindig nem tudod eldönteni, hogy mit hazudik a fidesz és mit tesz.
igen, hazudott a 2008-os népszavazásnál is, neoliberális a fidesz is, több kedvezményt ad a külföldi multiknak, mint az mszp-szdsz kormányok együtvéve.
g7.hu/kozelet/20180201/ketszer-annyi-penzt-adott-a-multiknak-a-fidesz-mint-az-mszp/

igen, tettekben leépítik a kórházakat, oktatást, és a magáneü felé tolják a betegeket, amit a MOK is megmondott:
kkbk.blog.hu/2023/03/01/magyar_orvosi_kamara_legsotetebb_kommunista_idok

vannak bolsevik húzások, hatósági ár, nemzeti dohánybolt, de ezek nem a gazdaság makró jellegét és banánköztársaság szerkezetét határozzák meg, hanem csak apró vonások. és nem az államnak kedvez a dohánybolt sem, hanem a saját magán elitjüket korrumpálják.
ráadásul a magánszektor megfejésére tett kísérlet is a közembereknél csapódik le.
az emberekkel fizetessék meg, tehát csak látszólag komcsi a repjegyek, és bankok adóztatása, azok vesztenek, mert emelik a repjegy és a banki művekletek árát, tehát ami komcsinak tűnik, az valójában kvázi neolib. az emberek szegényedéséhez vezet.

a nagytőke a skandinávoknál nem zsákmányol ki mindenkit, egy az hogy a norvég-alap is nagytőke, és inkább segít, ha nem a hülye woke-ot nyomja.
kettő, hogy mindig évente tárgyalják a szakszervezetek az ottani nagytőkével is a bérüket. így nem zsákmányol ki. hanem konszenzus van, és béke.

" ha egy üzlet egyik félnek jó, attól még lehet a másiknak is az."

erről beszélek, de te nem erről beszélsz, amikor azt mondod hogy lecsorog a gazdagoknak adót támogatás.

itthon egy korrupt feudál kapitalizmus van, csak a váza kapitalizmus szerű a cégekkel, a belseje, a lényege "oligarchikus" feudalizmus a hűbérurakkal.

alöksz róz 2023.06.05. 18:27:51

@baalint1: eleve nem is létezik olyan, hogy szabad verseny, csak a könyvekben

alöksz róz 2023.06.05. 18:38:56

@baalint1: "Érdemes utánanézni történelmi távolatokban, hogyan élt az egyszerű átlagember" - történelmi távlatokban tökmindegy a rendszer, mert akármelyikről be lehet mutatni, hogy mitől jobb, mint régen volt :-)

alöksz róz 2023.06.05. 18:42:46

@alöksz róz: és nem is muszáj nagyon messzire menni, pl magyarországon mikor nőtt jobban az átlagember életszínvonala, 1956-86 v 1986-2016?

G. Nagy László 2023.06.05. 18:50:08

@Wildhunt:

"A szingapúri milliárdos és minimálbéres között valószínűleg nagyobb a vagyoni különbség, mint Csányi meg a borsodi közmunkás között, de attól még a szingapúri minimálbéres él jobban mint a fent említett közmunkás."

Ez volna a lényeg. Csak aztán jönnek a balosok, akiknek az irigységen túl nincs egyéb mozgatórugójuk, s megpróbálják felégetni a világot. S ha már minden felégett, ha már mindenkinek ugyanolyan szar, ha már mindenki ugyanolyan nincstelen, akkor elégedetten csettintenek. Két nap múlva persze rájönnek, hogy faszság volt az egész, de akkor már késő... A legtöbb komcsinak az a mákja, hogy a társadalom nagyobb részének nem ment még el teljesen az esze, s nem engedik megvalósítani a már ezerszer elbukott rémálmot.

G. Nagy László 2023.06.05. 18:53:25

@alöksz róz:

" történelmi távlatokban tökmindegy a rendszer, mert akármelyikről be lehet mutatni, hogy mitől jobb, mint régen volt :-)"

De ez egész egyszerűen nem igaz. Az ókortól a középkor végéig szinte semmi technológiai-gazdasági-demográfiai előrelépést nem látunk. Az ipari forradalom és a kapitalizmus megjelenése tette lehetővé, hogy nagyságrendekkel több ember élhessen a Földön, nagyságrendekkel jobb színvonalon.

alöksz róz 2023.06.05. 19:25:12

@G. Nagy László: na jó, tényleg nem.
pl a ny-i vadkapitalista időszakról beszéltünk már többször, na az akkori átlag munkáscsalád rosszabb életszínvonalon élt, mint az 1200-as években az átlagjobbágyok vagy az átlagindiánok

alöksz róz 2023.06.05. 19:26:31

@G. Nagy László: "Az ipari forradalom és a kapitalizmus" - az ipari forradalom lehet. de a kapitalizmus?

alöksz róz 2023.06.05. 19:29:00

@G. Nagy László: (azt meg csak úgy mellékesen teszem hozzá, hogy az egész kapitalizmus a rabláson meg az erőszakon alapult)

alöksz róz 2023.06.05. 19:30:45

@alöksz róz: "pl a ny-i vadkapitalista időszakról beszéltünk már többször, na az akkori átlag munkáscsalád rosszabb életszínvonalon élt, mint az 1200-as években az átlagjobbágyok vagy az átlagindiánok" - és mitől emelkedett aztán mégis az életszínvonaluk? attól h megjelent a szocializmus, badum-tss :-)))

alöksz róz 2023.06.05. 19:35:17

@alöksz róz: azaz nem a több libertarista kapitalizmustól lett jobb az átlagembernek, hanem a kevesebbtől

G. Nagy László 2023.06.05. 20:03:21

@alöksz róz:

"pl a ny-i vadkapitalista időszakról beszéltünk már többször, na az akkori átlag munkáscsalád rosszabb életszínvonalon élt, mint az 1200-as években az átlagjobbágyok vagy az átlagindiánok"

Attól tartok, ennek kapcsán nem fogsz tudni hiteles statisztikákat felmutatni :)

De maradjunk csak a vadkapitalista időszaknál, 19. század elején! Szerinted hogyan került Londonba és Európa más nagyvárosaiba annyi munkás, hogy ki tudták elégíteni a frissen alapított gyárak hatalmas munkaerő-igényét? Elárulom: a falvak nincstelenjei ezek. Ha akkortájt a mezőgazdasági munka minden falusinak kielégítő jólétet biztosított volna, soha nem mentek volna a városba "éhbérért" dolgozni. No de mentek, sőt ahogy nőttek ki az új üzemek a földből, egyre többen és többen érkeztek. Már nem csak azok jöttek, akiknek nem jutott napszámos munka a földeken, hanem azok is, akiknek igen, tekintve hogy a városi, gyári munka jóval magasabb bért ígért.

Boldeone2 2023.06.05. 20:26:53

A kapitalizmus úgy tűnik, hogy szükségszerű gazdasági rendszere az emberiségnek, éppen ezért nem helyettesíthető más, nem a magántulajdonon alapuló gazdasági rendszerekkel és nem piaci alapú elosztással
Az ember alapvetően egy önző, individualista lény, az működik, ami az önérdeken alapul. Ebből következik, hogy a magántulajdon primátust élvez a közösségi tulajdonnal szemben. Mivel a magántulajdon többségben van, így az gazdasági szereplők közti, kölcsönös érdekeken alapuló interakciókat, a kereslet-kínálati egyensúlyt, a minél szabadabb piac tudja a lehető legopimálisabban kialakítani

A kapitalizmusnak két alapproblémája van:

-Az egyik a tőketulajdonosok és a bér(munkájukból) élők közti kibékíthetelen ellentét, mivel nem csökken a diszparitások nagysága, sőt, nő..

- A másik alapvető probléma, hogy a " kapitalizmus " nem ismer határokat, azaz nemzetállami keretek között nem nagyon szabályozható, csak globálisan
A globális minimumadó egy szabályozásra tett kísérlet

A legtöbb országban növekednek a különbségek - ez a rendszer természete- miközben ha nagyon nem cseszik el a politikát , mint pl Venezuelában, Afganisztánban, nagyon lassan az alsóbb osztályok is kedvezőbb helyzetbe kerülnek
Afrika is kiváló példa, hogy piacgazdasági alapon lehet előrelépni

Azt mondom, hogy a kapitalizmus kezdeti formái " a dog eats dog kapitalizmus " kényszerű nevelőszköz a világnak, végül a legöbb premodern, diktatórikus állam pofán lesz baxva. Előbb- utóbb mindenhol a kapitalizmus és a liberális demokrácia útjára kell lépni
De még úgyis csak keveseknek fog sikerülni kitörni az alsó közepes jövedelmű országok csapdájából
Kínában most esik össze a potenciális növekedés, ennyi volt ...
Csak visszaszerezték a 19 századi világgazdasági részarányukat. Oroszországot lehet temetni, ahogy látom....

2023.06.05. 20:33:15

@G. Nagy László:
oké, csak a bank of england szabadon teremtette a pénzt. london brutális versenyelőnyt generált saját magának szemben a vidékkel. és a világgal szemben is. abból lesz a brit gyarmatbirodalom. a technológiai fejlődést a pénzrendszer felturbózza. ebből termérdek társadalmi kár keletkezik. ezért kezdik el a pénzrendszert korlátozni.

Boldeone2 2023.06.05. 20:36:44

@G. Nagy László: A következő fontos kérdés az lesz, hogy a " dog eats dog kapitalizmusból " hogyan lehet feljebb lépni..

Nyilván először egy nagyon fejlett gazdaságot kell kiépíteni és működtetni, utána lehet - ha van miből - ésszerűen osztogatni
Pl az oktatásba invesztálni, kistulajdonosi programot indítani

A klasszikus liberalizmust történelmileg meghaladták már. Jött a progresszív liberalizmus mondjuk a 60- As évektől, most pedig azt is lassan meghaladja az " élcsapat " :)

Jön a globális, zöld-progresszív-liberális-konzervatív világnézet. Ez a posztmodern, a 21- ik század " szava " mindenből a legjobbat, sem bal, sem jobb ...

A lényeg az, hogy minél hamarabb létrejöjjön a nagy globális konszenzus!

alöksz róz 2023.06.05. 20:46:49

@G. Nagy László: "Szerinted hogyan került Londonba és Európa más nagyvárosaiba annyi munkás, hogy ki tudták elégíteni a frissen alapított gyárak hatalmas munkaerő-igényét?" - nem tudni, nincs róla hiteles statisztika

2023.06.05. 20:56:11

A kapitalizmus nem csinál semmit.

Az emberek csinálnak valamit, és az adott emberek értelmi színvonala a mérvadó.

Henry Ford nagyon jó példa, gyorsan rájött, hogy a kapitalizmust semmit sem ér szocializmus nélkül.
Mert tisztán semmilyen elvi rendszer nem valósítható meg.

A társadalom fejlődése mindig a technológia fejlődését követi le, már ha hagyják, ha társadalmát eleve a fejlődésnek elősegítésére próbáljuk ösztönözni, abból gyorsan kb folyamatos "forradalom" lesz.
Ezt látjuk most sacc per kb.

Ebből adódik, hogy a kapitalizmus eszméit követve nem lehet semmit konzerválni. Hiszen a túlélés téren nem maga az ember a limitáló tényező, hanem képessége a környezet manipulálására az adott civilizációs szinten.
Az meg elérte azt, hogy a fizika/mentális kapacitás vajmi keveset játszik.

Vagyis visszafelé nem lehet menni mint itt sokan gondolják, megállni sem lehet, hiszen az újfajta problémák megoldása csak újfajta gondolkodás mentén lehetséges...az a fajta gondolkodás ami megteremtette a problémát, az pontosan képtelen arra, hogy azt megoldja.

alöksz róz 2023.06.05. 21:02:36

@Boldeone2: "Az ember alapvetően egy önző, individualista lény, az működik, ami az önérdeken alapul." - egyeztess a kollégáddal, mert a múltkor még az altruizmus volt a nyerő ugyanezen a nicken :-)))

Boldeone2 2023.06.05. 21:09:02

@alöksz róz: Most a kapitalizmus, mint gazdasági rendszer a téma, erre reflektáltam, hogy miért csak az működik

Más kérdés, hogy vannak vagy inkább voltak olyan kapitalizmusok, " szociális picagazdaság ", ahol működik az altruizmus

Ha egy társadalmat altruistább emberek alkotnak ( északi népek) ott altruistább gazdasági rendszer is, van szociális háló, stb..

alöksz róz 2023.06.05. 21:19:56

@Boldeone2: "Más kérdés, hogy vannak vagy inkább voltak olyan kapitalizmusok, " szociális picagazdaság ", ahol működik az altruizmus

Ha egy társadalmat altruistább emberek alkotnak ( északi népek) ott altruistább gazdasági rendszer is, van szociális háló, stb.." - akkor csak működik más is, nem csak az önérdek (és nemcsak működik, hanem jobban működik).
és miért altruistábbak? nyilván nem a genetikai különbségek miatt

ill. az ember közösségi lény, és így egyik alapvető tulajdonsága az altruizmus, nem? (ezt még korábban írtad.)

alöksz róz 2023.06.05. 21:21:34

@alöksz róz: "és miért altruistábbak? nyilván nem a genetikai különbségek miatt" - hanem mert nem nyomják el a liberális "csak te vagy a fontos" neveléssel

alöksz róz 2023.06.05. 21:25:16

@G. Nagy László: "Kezdjük a dolog elméleti hátterével, a közgazdaságtan legalapvetőbb törvényeivel! Először is rögzítsük, hogy profit létezik, hiszen ennek hiányában a tulajdonosok rövid időn belül megszüntetnék vállalkozásukat. A Megmunkáló Kft. alapanyagokat vásárol, melyekből az üzemében új terméket állít elő, s ezt az árupiacon haszonnal értékesíti." - nem jól kezdted a példát.
így kezdődik: honnan van pénze a megmunkáló kft-nek?

G. Nagy László 2023.06.05. 21:28:38

@kiskutyafule:

"A társadalom fejlődése mindig a technológia fejlődését követi le"

Abszolút egyetértek.

"Ebből adódik, hogy a kapitalizmus eszméit követve nem lehet semmit konzerválni."

Valóban nem. A kapitalizmus maga a természetes szelekció, mely folyamatosan pásztázza a világot, éltetve a hatékony megoldásokat, a szemétre dobva az idejétmúltakat.

"Vagyis visszafelé nem lehet menni mint itt sokan gondolják, megállni sem lehet, hiszen az újfajta problémák megoldása csak újfajta gondolkodás mentén lehetséges."

Ez csak akkor lenne igaz, ha a piaci folyamatok hozták volna a világot abba az állapotába, ahol most tart. De nem ez a helyzet. A politikai ideológiák hatása legalább ilyen jelentős, és ezek mindig zsákutcába viszik a történelmet. A nácizmusból is vissza lehetett fordulni. Az elmebeteg kommunizmusból is. A woke-őrületből is vissza fogunk térni a helyes útra - már látszanak a repedések. Elég sok olyan cégről tudunk, amelyek forgalma és részvényárfolyama zuhanórepülésbe kezdett, mert a fogyasztók nem díjazzák az őrületüket.

G. Nagy László 2023.06.05. 21:31:48

@alöksz róz:

"nem jól kezdted a példát.
így kezdődik: honnan van pénze a megmunkáló kft-nek?"

Ez tesze-tosza világa, hogy elkezd másról beszélni.

Kurvára mindegy, hogy a Kft. alapító-tulajdonosai örökölték, lottón nyerték, avagy kemény munkával szerezték meg az induló tőkét.

Boldeone2 2023.06.05. 21:34:55

@alöksz róz: és miért altruistábbak? nyilván nem a genetikai különbségek miatt"

- Ezek történelmi, társadalmi okok, nem genetikai. Pl Hollandiában paraszt - polgár egalitárius társadalmak alakultak ki
Ruyter holland kapitány felszabadította a debreceni kálvinista gályarabokat

ill. az ember közösségi lény, és így egyik alapvető tulajdonsága az altruizmus, nem? (ezt még korábban írtad.)

- Már akinek...Van aki totálisan önző, van aki meg nagyon altruista. Többség azért talán- valamennyire- altruista
Kultúra és nevelés kérdése minden

Boldeone2 2023.06.05. 21:38:04

@alöksz róz: A tőkés ugye - tiszta piaci viszonyok között - kockáztatja a pénzét, ezért cserében többet is vár el:
nagyobb kockázat- nagyobb nyereség

Almandin 2023.06.05. 21:39:51

@tesz vesz II: Egyetértek veled. Valóban nő a társadalmi szakadék. Sok tőkés valóban pofátlanul kizsákmányolja a neki dolgozókat. Hogy miért tudja megtenni? Azért, mert talál elég kiszolgáltatott szegény embert. Ha nem lenne nyomor, nem találna nyomorbérért dolgozót.
Ha nem építenek be társadalmi-gazdasági fékeket, akkor a munkáltatók nagy része Könyörtelen Karcsi lesz. Ennek a fő oka az emberi alaptermészetben rejlik: nevezzük ezt nagyfokú önzésnek. Az emberek nagy része, ha nincs megélhetési gondja, vagy kifejezetten jól él, nem érez együtt a szegényebbekkel. Sőt, kidolgoz egy elméletet arról, hogy a szegénység önhiba. A cégtulajdonosok nagy része azért se érez együtt a kevésbé képzett alkalmazottaival, mert van egy műveltségi-életstílusbeli különbség köztük. Pl. azt is gondolhatja, hogy az építkezésen segédmunkásként dolgozó félanalfabéta, iszákos (tisztelet a kivételnek, de nagy részük olyan) alkalmazottai pont emiatt nem is érdemelnek többet a nyomornál. Pedig attól, hogy nem finom modorú emberek, még megilleti őket egy normális fizetés és egy emberi élet. Természetes, hogy villát és luxusautót nem kell nekik adni, hiszen mégse kell a munkájukhoz képzettség, stb., de az emberi életkörülmények mindenkinek járnak.
A legtöbb tőkés, ha megteheti és nincs fék, annyi profitot tesz zsebre, amennyit nem szégyell. Amikor munkást keres, balekvadászatot tart. Ki az, aki a legtöbb munkát a legkevesebb pénzért elvégzi. Ez van az outsourcing mögött, a vendégmunkás-rendszer mögött. Képesek átutaztatni a világon a legszegényebbeket, mert azokat még ki lehet zsákmányolni, sajnos még legálisan is, a törvények kijátszásával. Ezt csak egy szociáldemokrata jellegű állammal lehet megelőzni, mert a kapitalizmus szabadjára eresztve polarizációt eredményez.

alöksz róz 2023.06.05. 21:40:49

@G. Nagy László: "Már a puszta GDP adatokat tekintve is azt látjuk, hogy a kapitalizmus kizsákmányoltjai - életszínvonal tekintetében - brutális mértékben törnek felfelé." - kiszamolo.hu/napi-abra-az-amerikai-atlagfizetes-alakulasa/

alöksz róz 2023.06.05. 21:43:01

@Almandin: "Ennek a fő oka az emberi alaptermészetben rejlik: nevezzük ezt nagyfokú önzésnek." - szerintem nem ez az alaptermészete. a természeti népeknél egyáltalán nem ez a jellemző.

Almandin 2023.06.05. 21:47:06

Az emberi önzésről még valami: ha pl. egy munkás valamiért céget alapít, sokszor kizsákmányolt alkalmazottból válik Könyörtelen Karcsivá. Már nem akar arra emlékezni, hogy őt is kihasználták, örül, hogy átkerült a kizsákmányolók közé. Valószínűleg azért, mert a szociáldarwinizmusban hisz (még ha műveltség híján nem is így hívja). Társadalmi szinten a kommunizmus is ezen alapul, irigységen. Nem véletlen, hogy az ötvenes években a fő pártemberek nálunk a rózsadombi villákat kisajátították, a tulajok ki lettek telepítve a Hortobágyra, meg börtönökbe, aztán ők meg beleültek. Sokuk utódai ma is ott laknak. Vagy a Kim-dinasztia dőzsölése Észak-Koreában. Nagytőkés módra élő kommunista dinasztia.

alöksz róz 2023.06.05. 21:54:53

@G. Nagy László: te akartál az alapokról beszélni.
az ott kezdődik.
amit a civisvárosi kolléga is írt.

Almandin 2023.06.05. 21:56:57

@alöksz róz: Sokféle természeti nép van. Voltak olyanok is, akik a törzsön kívülieket egyszerűen kinyírták és megették. Nézd meg, mi megy Afrika nagy részén. Törzsi háborúk a 21. században, egyik törzs lerohanja a másik törzs faluját, a nőket megerőszakolják, mindenkit megölnek, nem ritkán előtte brutálisan megkínozzák a szerencsétleneket.
Naivitás azt gondolni, hogy a természeti népek romlatlanok lennének. Nyilván nekik is vannak altruista szokásaik, mert egymásra vannak utalva. Törzsön belül valószínűleg több a segítség. De barbár szokás annál több van. Pl. van, ahol megölik az albínókat, mert hitük szerint balszerencsét hoznak. Az ikerszülést régen sok helyen akkora balszerencsének tartották, hogy megölték az egyik, de akár mindkét újszülöttet, nehogy valami rossz történjen a babonáik szerint. Ez utóbbiról itt olvastam:
www.regikonyvek.hu/kiadas/emberek-es-szokasaik-1982-mora-kiado-karpati-kiado
Igaz, hogy ma már nem természeti népek, de időben közel van még náluk az a kor. Na, így háborúznak Afrika nagy részén:
www.nyugat.hu/cikk/gyermekkatonak_ensz_human_rights_konyv

G. Nagy László 2023.06.05. 22:05:21

@Almandin:

"A legtöbb tőkés, ha megteheti és nincs fék, annyi profitot tesz zsebre, amennyit nem szégyell. Amikor munkást keres, balekvadászatot tart. Ki az, aki a legtöbb munkát a legkevesebb pénzért elvégzi."

Ez pontosan így van. Viszont a legkevésbé sem jelenti azt, hogy a balek rosszul jár. Amint a posztban is írom: elég egyetlen Gazdálkodó Gézának megjelennie a színen - és mindig meg is jelenik - és a bérek máris emelkednek. Ez szimpla kereslet-kínálat kérdése: ha sok a nincstelen, ott sokan elmennek dolgozni éhbérért is. De egy bizonyos szint felett ez már nem áll meg. Nézd meg, mit keres idehaza egy buszvezető, vagy egy pizzafutár! Körülbelül annyit, amennyit én kerestem gazdasági igazgatóként néhány évvel ezelőtt.

alöksz róz 2023.06.05. 22:09:20

@Almandin: "Naivitás azt gondolni, hogy a természeti népek romlatlanok lennének." - mert ki gondolja azt? mindig ez ment már az emberősök óta, nem békések a közösségben élő emberszabásúak, még a csimpánzhordák is háborúznak egymással...

de itt most azt kell megnézni, hogy egy adott közösségen belül mi érvényesül.

alöksz róz 2023.06.05. 22:10:59

@Almandin: "Pl. van, ahol megölik az albínókat, mert hitük szerint balszerencsét hoznak." - a csimpánzok is megölik

alöksz róz 2023.06.05. 22:11:47

@alöksz róz: tehát az afrikaiak olyanok mint a csimpánzok :-)

G. Nagy László 2023.06.05. 22:15:28

@Almandin:

"Társadalmi szinten a kommunizmus is ezen alapul, irigységen."

Azért a két ellentétes pólust ne keverjük már össze! Ha valaki ambiciózus és felépíti a saját vállalkozását, az lehet, hogy valaha irigy volt, no de ezt pozitív cselekedetté formálta. Mondhatod rá, hogy motivált, hogy törekvő, hogy szorgos, hiszen ez a lényeg. Egy echte kommunista csak szimplán irigy, és inkább rekvirál, rabol, mintsem hogy maga építse fel a saját vágyott világát. Az egyik tisztességes út, a másik Luciferé. Ha ezt a kettőt összekevered, az pont olyan, mintha egy lapon említenéd a tudatosan csajozót az erőszaktevővel. (Talán mindketten lúzerek voltak korábban, csak az egyik megtanulta a helyes utat a nőhöz, a másik nem.)

Boldeone2 2023.06.05. 22:19:14

@alöksz róz: A csimpánzok között erős a rivalizálás, hierarchizált struktúra, mint az emberi társadalom, bonobók viszont már nem annyira
Egyfajta matriarchális rendszer van, egész nap párosodnak így nyugodt az egész közösség

Mindenki hozzájut az alapvető igényekhez: táplálék és sex

Az arabok nem véletlenül degenerálódtak: táplálék nem volt elég a kő és homoksivatagban csak rabolni lehetett, így a szaporodási lehetőség sem volt egyértemű

alöksz róz 2023.06.05. 22:20:20

@G. Nagy László: "Egy echte kommunista csak szimplán irigy, és inkább rekvirál, rabol, mintsem hogy maga építse fel a saját vágyott világát" - igen, ezzel a tulajdonságával saját maga buktatja meg az elképzelt utópiáját

alöksz róz 2023.06.05. 22:23:38

@Boldeone2: "Az arabok nem véletlenül degenerálódtak" - :D
és az európai uniónak olyan nagy szüksége van ezekre a degeneráltakra? :-)

Boldeone2 2023.06.05. 22:25:16

Végül is a progresszív utópia azt mondja, hogy:

- Minden ember testvér

-Nem kell sem a hierarchia, sem a magántulajdon vagy csak korlátosan

- Párosodjatok szabadon , fel kell számolni az erőszakos, patriarcális rendszert

Megfontolandó, több dolog azért....

Boldeone2 2023.06.05. 22:26:13

@alöksz róz: Nem, nincs rájuk szükség ekkora számban, de a sors úgy hozta, hogy sokan lettek...:)

Almandin 2023.06.05. 22:28:38

@G. Nagy László: Néhány év alatt nagy infláció zajlott le.Másrészt a munkaerő ma nemcsak helyben toborzódik. Ha a tőkés nem talál kevés pénzért munkást, akkor fogja magát és vagy elmegy más országba (ha olyan a tevékenység jellege), vagy vendégmunkásokat alkalmaz. Utóbbi pl. az építőiparban vagy mezőgazdasági idénymunkáknál elkerülhetetlen, mert a házat nem lehet külföldön felépíteni, a paradicsomot se lehet máshol leszedni. De gyárakat simán arrébb telepítenek. Miért tűnt el Európa textiliparának nagy része? Azért, mert a textíliák jól szállíthatók nagy távolságokra. Kínában és Bangladesben gyártják a ruhát, ágyneműt, függönyt, stb. Ott éhbérért dolgoznak a helyi szegények. A húsiparban (Tönnies és társai) vendégmunkásokat dolgoztatnak, mert az európai munkás nem megy el sok órát robotolni éhbérért, a román, bolgár vendégmunkás még kihasználható. Igaz, pl. a Tönniest megszorongatták, amikor pár éve kiderült néhány dolog. Érdekes, Tönnies úr jó viszonyt ápol(t)(?) putlerrel is, ez talán nem véletlen, zsák a foltját megtalálta. Egy kép többet mond ezer szónál:
index.hu/sport/futball/2021/04/03/darabjaira-hullik-europa-egyik-legpatinasabb-klubja/

Almandin 2023.06.05. 22:29:16

@Boldeone2: A második ponttal azért vannak bajok.

alöksz róz 2023.06.05. 22:35:04

@Boldeone2: "Nem, nincs rájuk szükség ekkora számban, de a sors úgy hozta, hogy sokan lettek...:)" - a soros úgy hozta :-)))

Boldeone2 2023.06.05. 22:59:35

@alöksz róz: A "Soros- tervet " Orbánék maguk dolgozták ki...:) Kormánypropi...

2023.06.05. 23:01:15

@Almandin:
azok a zsidókommunisták. léteszik keresztény kommunitás. választott hites közönség. reformáció. (jelzem azt is támogatták a zsidók.)

2023.06.05. 23:05:51

@Almandin:
magyarországon a keresztény kommunitásnak két ellensége van. 1. a budai németség. és ők lesznek a nácik. 2. a pesti zsidóság. ők lesznek a kommunisták. mindkettő népellenes, államellenes, keresztényellenes.

2023.06.05. 23:34:13

van a magyar reformáció (nem a német), a magyar felvilágosodás (nem a francia) és a magyar reformkor. a magyar klasszikus liberalizmus. (nem az angol). és talán ebből kellene kiindulni.

Sorállományú előfelvételis 2023.06.06. 00:02:23

Valami történt? Ez egy egész jó cikk, nem fidesz propaganda.

2023.06.06. 01:35:18

@G. Nagy László:
Egyik esetben sem vissza felé történt a lépés, hanem előre.
Észak Korea ahol megálltak, és Afganisztán ahol vissza felé haladnak.

Leírtam, hogyan történik a változás, azt kell szem előtt tartani.
Most éppen a túlövés szakaszán járunk, utánna egy túl kompenzálás várható.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.06.06. 05:05:14

A kapitalizmus természetéből következik, hogy keveseket gazdagít, sokakat szegényít. Azaz nem konzerválja a szegénységet, hanem növeli azt.

Lecsorgás nincs. Ezt könnyű belátni akár egyéni szinten is. Ha én jóllakom, attól nem lesz kevésbé éhes az éhező.

A kizsákmányolás nem számolható ki közgazdaságilag, ez tény, ez ugyanis uralmi állapot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.06.06. 05:06:58

"a kapitalizmus kizsákmányoltjai - életszínvonal tekintetében - brutális mértékben törnek felfelé"

Dehogy törnek! A világ nagy része ma is egy törpe kisebbségért dolgopzik.

Wildhunt 2023.06.06. 07:26:38

@G. Nagy László: Szerinted hogyan került Londonba és Európa más nagyvárosaiba annyi munkás, hogy ki tudták elégíteni a frissen alapított gyárak hatalmas munkaerő-igényét?

A bekerítések miatt.

2023.06.06. 08:16:28

@Almandin:
valakikből lettek a náci németek. valakikből budán. és valakikből lettek a zsidókommunisták. valakikből pesten. és ők a keresztény kommunitás ellenségei.

vannak németek, akiknek a törzsi tudatuk az, hogy az egyén mindenek felett áll. és ezt akarják érvényre juttatni. szexisták és saját magukba szerelmesek. nincs ezzel probléma, csak magyarország többsége nem ilyen. nem ezt a világképet óhajtja érvényre juttatni.

és vannak zsidók, akiknek a törzsi tudatuk az, hogy valamilyen szélső irányba kell elmozdulni. ez lehet szélsőséges kollektivizálás. és lehet szélsőséges individualizmus őfelőlük. a lényeg, hogy nem kell a modus vivendi. az aranyközépút. a zsidókommunisták a rendszerváltással egy szemvillanás alatt szinte mind kapitalistává váltak. vagy szélsőséges nacionalistává. ez is megjelenik. a zsidó hitgyülekezetében. a szélsőbalos atv és a széljobbos hitrádió. a lényeg, hogy extremitás.

nyilván ez is nagyon erőteljes kisarkítása a dolognak. és ez is faszság persze, de van egy etnikai probléma. hogy nem a többségi magyar közgondolkodásból tetszenek kiiindulni. a magyar reformációból, a magyar felvilágosodásból és a magyar reformkorból. a magyar klasszikus liberalizmusból, hanem britből, franciából, németből.

2023.06.06. 08:28:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a kapitalizmus a tőkepiac. a tőke az pénz és pénzpiaci termék. (van egy mese, hogy a tőke az tudás, stb. dehogy is. a kapitalizmusban elsődlegesen nem a tudás érvényesül, hanem ez egy pénzhatalmi rendszer). a liberális kapitalizmus az, hogy szabadon lehet pénzt és pénzpiaci terméket előállítani. és a neoliberalizmus az, hogy mindezt függetlenül az államtól megtehetik magánbankok és a globális versenyben kell részt venni.

ez gazdaggá tesz országokat. az átlag német túlfizetett a világhoz mérten. mert németország ehhez a rendszerhez jobban alkalmazkodott, ez gazdaggá tette az amerikai zsidóságot. mert ez az ő világképük. a törzsi tudatukból egyesen következik.

de ez nem azt jelenti, hogy feltétlen rossz, vagy gonosz rendszer. hanem a liberalizmus az, hogy ez egy opció. lehet ilyen világot építeni. a virtualitásban alighanem a neoliberálisok nyernek.

2023.06.06. 08:36:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a kérdés, hogy a tőkepiac milyen mértékben legyen szabad. az állam milyen mértékben legyen szabad. és korlátozza a tőkepiacot. és két szélsőség van.

a neoliberálisok azt mondják, hogy egyáltalán nem kell állami korlátozás. az állam legyen alávetve a multinacionális vállalatoknak. 300 piacvezető sokkal hatékonyabban irányítaná a világot, mint az ensz 200 tagállama. ez az egyik szélsőség.

és a másik az illiberálisok. akik azt mondják, hogy egyáltalán nem kell tőkepiac. illetve az államnak kell alávetni. és embereket egyik napról a másikra dúsgazdaggá tehetnek. nemzeti nagytőkések térdre kényszerítik a nyugatot.

ez a két szélsőség vonul fel. és a többség nem látja be, hogy mindkettő baromság.

HypocritSlayer 2023.06.06. 08:44:08

@G. Nagy László:
>>elég egyetlen Gazdálkodó Gézának megjelennie a színen - és mindig meg is jelenik - és a bérek máris emelkednek. <<

Itt van egy pici "érdekesség", ugyanis végeztek ezzel kapcsolatosan kiterjedt vizsgálatokat, és akkor még volt elég sok kommunista rendszer is, és az eredmények meglepőek voltak, ugyanis a bérszínvonal szinte kizárólagosan csak attól függött, hogy mennyire volt "fejlett", illetve "erős" az adott országban a szakszervezet:)
Az összes többi tényező gyakorlatilag marginális szerepet játszott.
Persze, mára ez változott, több szempontból is, egyrészt a globalizáció szabad munkaerő áramlását is elősegítette, a jólét és a fejlődés eredményeként, főleg konjunktúra idején csökkent a "melós" kiszolgáltatottsága, sőt, bizonyos esetekben ő "diktál".
Recesszió esetén meg fordul a kocka és megy a kuncsorgás......

HypocritSlayer 2023.06.06. 08:47:33

@G. Nagy László:
>>Ha valaki ambiciózus és felépíti a saját vállalkozását, az lehet, hogy valaha irigy volt,<<

A kettőnek nincs köze egymáshoz......

>> no de ezt pozitív cselekedetté formálta.<<

És ezzel az irigysége sem "múlik" el:)

Egy echte kommunista csak szimplán irigy, és inkább rekvirál, rabol, mintsem hogy maga építse fel a saját vágyott világát.

A tehetetlen proli csürhéről beszélsz:)

HypocritSlayer 2023.06.06. 08:48:58

@Boldeone2:
>>Az arabok nem véletlenül degenerálódtak: táplálék nem volt elég a kő és homoksivatagban csak rabolni lehetett, így a szaporodási lehetőség sem volt egyértemű <<

Azért az álmoskönyvek szerint a 80 alatti átlag IQ is egy kissé cizellál ezen.....

HypocritSlayer 2023.06.06. 08:49:59

@Boldeone2:
>>Nem, nincs rájuk szükség ekkora számban, de a sors úgy hozta, hogy sokan lettek...:) <<

Mint a patkányok.....

MEDVE1978 2023.06.06. 09:12:49

Nézzük részletesen.
1. Nem vagyok Piketty, de ő elég szépen cáfolja ezeket a statisztikákat. :) Ebből a szempontból én viszont azt gondolom, hogy azt a statisztikát hiszem el, amit én hamisítok :D Komolyra fordítva a szót, rengeteg mindent lehet bizonygatni a megfelelő keretezéssel, a statisztikák megfelelő adatainak kiemelésével. Magyarországon például a 2010-es évek végén talán bővült a bölcsődei férőhelyek száma, ami csak ezt kiemelve egy szuper dolog. Más kérdés, hogy nem új bölcsődék épültek, hanem a kormány megváltoztatott egy jogszabályt, ami lehetővé tette nagyobb csoportok alkalmazását. Ha az egyik oldalról nézem, ez egy pozitív fejlemény, mert több gyerek jut ellátáshoz, ha a másikról nem az, hiszen ugyanannyi dadusra jóval több gyerek jut, tehát az ellátás színvonala csökken.
2. A kapitalizmusról. A kapitalizmus ugye a realitás. Már korábbi blogbejegyzésekben is írtam, hogy a kapitalizmus helyett inkább a piacot, mint kereslet kínálat viszonyát az ár formájában meghatározó intézményt tekintem inkább állandónak, de ennek a modern manifesztációja a kapitalizmus. A realitást nyilván lehet tagadni, azonban az ember életét befolyásolni fogja így is, úgy is.
3. A példa, amit hozol a kapitalizmusról, a könyörtelennel, az altruistával, valamint a gazdálkodóval egy mikrokörnyezeti példa. Jelenleg nem mikrokörnyezetben élünk, hanem gazdaságilag globális környezetben. Ennek az oka az utóbbi évszázadok villámgyors technikai fejlődése, ami a tőkeáramlást, áruk áramlását és kisebb mértékben a személyek áramlását is a korábbiaknál extrém módon könnyebbé és gyorsabbá tette.

Sajnos a példa emiatt nem általánosítható, csak egyes esetekben alkalmazható. Például, ha egy vendéglátóst nézünk a Balatonon, akkor működőképes lehet rá. Viszont akkor, amikor már egy telekommunikációs, gyógyszer, mezőgazdasági stb. multit, akkor nem. Tegyük fel, hogy varróüzemet működtetnénk és olcsó ruhákat szeretnénk varrni.

A magyar vállalkozó hiába választja bármelyik általad kiemelt módot, nem lesz versenyképes, mivel a vietnami Dien Mien Fu tizedannyiért foglalkoztatja a munkaerőt. Tegyük fel, hogy feltaláltuk az új szuper mobiltelefont. Egyedi ötlet és mindenkinek tetszik. Lesz tőkénk ahhoz, hogy bevezessük ezt bármelyik piacra? Nem. Hiszen akkora tőke szükséges a bevezetéshez, amihez esélyünk sincsen hozzájutni. Ezek a piacralépési korlátok a legtöbb iparágban jelen vannak, ezekben globális verseny is van.

Éppen ezért hamis a meritokratikus kapitalizmus érv. Ez az érv ugye úgy szól, hogy az American dream normaként van jelen a társadalomban: cipőpucolóként kezdi valaki és milliárdos lesz belőle. A legtöbb esetben ugyanakkor ez nem igaz: Bill Gates felső középosztálybeli gyerek volt, Soros Gyuri bácsinak gazdag zsidó rokonai voltak, Elon Musk felső középosztálybeli gyerek volt stb. Ritka az amerikai álom a vállalatoknál is. A legtöbb vállalat, startup sorsa a felvásárlás vagy a megsemmisülés lesz előbb utóbb. A pálya tehát nagyon lejt és rettenetesen nagy szerencse kell ahhoz, hogy valaki a semmiből teremtsen birodalmat. Hogy ez miért fontos? Egyszerűen azért, mert a nehézséget éppenhogy a különböző piacokon meglévő, rendkívül tőkeerős szereplők jelentik. Az ő érdekük, hogy az ő termékeik minél kisebb versenyben legyenek, ezért igyekeznek a piacon megjelenni próbáló versenytársakat ellehetetleníteni. Nem csak gazdasági csatornákon, hanem nyilván politikailag is, lobbizással.

A következő lépés lokális, azt kell meglátni, hogy mi van, ha az országodban kevés a tőke vagy neked nincs tőkéd, itt visszautalva ismét a mikrohelyzetre, amit leírtál. Nos a dolog a legtöbb esetben nem úgy néz ki, hogy van könyörtelen, altruista és gazdálkodó, majd gazdálkodótól lecsöpög a profitból valamennyi az alkalmazottakhoz, hanem úgy, hogy mondjuk 2000 szektorban a vállalkozásodnak egyszerűen nincs létjogosultsága, a maradék 1000-ben mondjuk van. Csakhogy az 1000 szektor döntő részében a globális verseny miatt csak olyan alacsony áron tudsz beszállni és versenyképes maradni, hogy átlagosan a dolgozóknak visszaosztott "nyereség" jóval kisebb lesz, mint mondjuk nyugaton. Ahol mondjuk jóval több szektorban csöpög vissza pénz a munkavállalókhoz és ezek olyan szektorok, ahol sokkal nagyobb a profit. Ez az egyik oka annak, hogy a nyugati bérszínvonal többszöröse a magyarnak.

Folyt köv.

Wildhunt 2023.06.06. 09:56:16

@HypocritSlayer: plusz boldili jó libbancsként elegánsan elfelejti, hogy a kő- és homoksivatag kialakulásában volt némi szerepe a túllegeltetésnek is. Európában valahogy felfogtuk, hogy nem lehet kizárólag legeltetni, a földet művelni és regenerálni kell. Abdul idáig nem jutott el.

MEDVE1978 2023.06.06. 09:56:58

Folytatás. Statisztikázzunk egy kicsit:

A hipotézis az, hogy átlagosan, az amerikaiaknak - azért ezt választom, mert rengeteg statisztikai adat van a neten és hosszú időszakra - nehezebb lakást vennie, lakhatáshoz jutnia.

Egy amcsi cikk az egyes társadalmi percentilisek jövedelmének alakulásáról.

www.epi.org/blog/wages-for-the-top-1-skyrocketed-160-since-1979-while-the-share-of-wages-for-the-bottom-90-shrunk-time-to-remake-wage-pattern-with-economic-policies-that-generate-robust-wage-growth-for-vast-majority/

Ez azért releváns, mert világosan megmutatja, hogy a felső 1% reáljövedelme az utóbbi nagyjából 44 évben 160%-al nőtt, míg a szegényebb 90%-é csak 26%-al. De nem gond, azt látjuk ugye, hogy az állításodnak megfelelően "lecsöpögött" a nyereség az átlagos dolgozókhoz, mert 26%-al nőtt a reálbérük.

A kérdés ugye mindig az, hogy ez mire elég. Meg lehet nézni az ingatlanárak alakulását:
dqydj.com/historical-home-prices/

Hasonló időszakokban gondolkodva 1979-ben 50.000 USD körül volt a medián ingatlanár, 2020-as évek elejére 400.000 körül. Tudjuk, hogy mekkora volt az infláció, ezzel indexálni kell:
www.macrotrends.net/countries/USA/united-states/inflation-rate-cpi
A kumulált infláció kb. négyszeres volt.

Összefoglalva ez azt jelenti, hogy ha nem vesszük figyelembe a reálbéremelkedést, akkor a 70-es évek végén átlagosan reálszinten feleannyiba került egy lakás, mint a 2020-as évek elején. A kétszeres drágulás mellé tehát 26%-os reálbéremelkedés társul.

Ez miért fontos? Mert bemutatja, hogy egy gazdaságilag nagyon fejlett országban, mint az USA, a lakosság 90%-a ma sokkal drágábban és nehezebben jut lakhatáshoz, mint 40 éve. Hiába van tehát reálbéremelkedés, csöpög le a nyereség az emberekhez, strukturális drágulások miatt kevésbé jutnak hozzá fontos javakhoz, mint korábban.

Ha most megnéznénk egy világszintű reálbér statisztikát, akkor viszont mondjuk Dél-Kelet Ázsiában azt látnánk, hogy a profit egy része lecsöpögött az ottani emberekhez és náluk általános javulás van. Nyilvánvalóan elsősorban azért, mert rengeteg termelő iparág oda költözött és foglalkoztat a nyugatinak töredékét kitevő béren munkásokat. A kérdés igazából az, hogy magyar vagy európai emberként nekem jó-e egy olyan rendszer, ünnepeljek-e egy olyan rendszert, amelynek az egyik karakterisztikája, hogy én relatíve rpsszabbul élek, a gyerekem nehezebben jut oktatáshoz, lakáshoz, mint én, viszont világszinten Raj Indiában már hetente nem egyszer, hanem minden nap tud húst enni, van számítógépe és mobiltelefonja.

Az én válaszom erre a nem. Nyilvánvalóan nem hisztérikus marxista szólamokkal. A véleményem viszont az, hogy túl kevés csepeg le a nyereségből az általános dolgozóknak és kevés csöpög le az államnak. Túl sok pénz végzi offshore adóparadicsomokban, tűnik el adókedvezményként.

A rendszer tehát rossz és meg kellene javítani. Nem forradalommal, meg hasonlókkal, hanem a globális minimumadó például egy kezdet, bár azzal is sok probléma van. Igazából a tőketulajdonosok érdekérvényesítési túlsúlya már akkora, hogy nagyjából csak az EU, az USA és Kína tud ellene tenni, a kis államoknak esélye sincsen.

baalint1 2023.06.06. 10:14:27

@tesz vesz II:
Sokadszorra írom:
Teljesen más dolog explicit módon többiztosítós, részben vagy egészben piaci alapú egészségügyet építeni, ahogy anno a liberálisok, korábban meg az MDF szerette volna, mint fű alatt haveri monopóliumnak kijátszani az egészségügyet, kiiktatva bármiféle piaci versenyt a képletből.

Nekem semmi bajom nem lenne a Fidesszel, ha szabad piac pártiak lennének, de nagyon nem azok, sőt valójában mindent központi vezérléssel kívánnak irányítani, miközben hatósági módszerekkel adják haverok kezébe a bizniszt. Ez köszönő viszonyban sincs a kapitalizmussal, nem hogy a neoliberalizmussal.

baalint1 2023.06.06. 10:17:03

@alöksz róz:
A szabad verseny fuzzy fogalom, 100%-ban teljesen szabad, piaci kudarcmentes verseny nyilván nem létezik, mert olyan feltételeknek kellene teljesülnie, amelyek csak a közgáz könyvekben léteznek, ellenben nagyon nem mindegy, hogy egyrészt a gazdaság hány százaléka van magán és mennyi állami kézben, aztán hogy az állam mennyit oszt újra, és az sem mindegy, hogy hogyan és mennyire szabályozza a piacot (nyilván nem a 0 szabályozás a legjobb, de nem is a túlszabályozás). Nyilván aki szabad piac párti, az adott állapothoz képest szabadabb gazdaságot szeretne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.06.06. 10:17:48

@cvsvrs:

Ezen az alapon csak elegendő erő kelll atöbbség elnyomására, s semmi gond.

baalint1 2023.06.06. 10:19:28

@alöksz róz:
Ja, csak rohadtul nem egyformán fejlődött a különböző rendszerekben az életszínvonal, lásd pl. Kelet-Európa vs. Nyugat-Európa a keleti szocializmzus idején. Vagy hogy mi sokkal később kerültünk ki a feudalizmusból. Arról nem is beszélve, hogy az életünket megkönnyítő találmányok nagyobb részt piacgazdaságban jöttek létre, mert érdekeltek voltak a piaci szereplők az újításokban, lásd ipari forradalmakat.

HypocritSlayer 2023.06.06. 10:29:30

@MEDVE1978:

>>Ez miért fontos? Mert bemutatja, hogy egy gazdaságilag nagyon fejlett országban, mint az USA, a lakosság 90%-a ma sokkal drágábban és nehezebben jut lakhatáshoz, mint 40 éve. Hiába van tehát reálbéremelkedés, csöpög le a nyereség az emberekhez, strukturális drágulások miatt kevésbé jutnak hozzá fontos javakhoz, mint korábban.<<

Biztos van más példa is, de pont a (saját) lakás/ingatlan és pont ámerikában, nem biztos, hogy jó arra, amit szeretnél alátámasztani.

Ugyanis a 90%-nak a saját ingatlan az nem "vagyon", hanem "röghöz kötöttség" és mivel amúgy is "gyökértelen és mobil", így ez neki valójában egy plusz akadály.

Minél "keletebbre" megyünk, annál fontosabb a "saját ingatlan", nem véletlenül, és persze ezzel együtt a vele járó "röghöz kötöttség" a biztonság és a valahova tartozás illúziója, míg a másik számár ez béklyó.

>>A rendszer tehát rossz és meg kellene javítani. Nem forradalommal, meg hasonlókkal, hanem a globális minimumadó például egy kezdet, bár azzal is sok probléma van. Igazából a tőketulajdonosok érdekérvényesítési túlsúlya már akkora, hogy nagyjából csak az EU, az USA és Kína tud ellene tenni, a kis államoknak esélye sincsen. <<

Valójában ennek ilyen a természete, vagyis ez "rendszerfüggetlen", mindegy, hogy milyen rendszer van, és mindegy, hogy mennyire "borítod meg"/korlátozod/törlöd el etc. x idő múlva újra "kialakul", mindig az aktuális feltételek mentén, kasztosodás és eltolódás lesz, és annak meg velejárója, hogy a kiváltságos mindig védi a pozícióját.....

baalint1 2023.06.06. 10:32:01

@Almandin:
"Pl. azt is gondolhatja, hogy az építkezésen segédmunkásként dolgozó félanalfabéta, iszákos (tisztelet a kivételnek, de nagy részük olyan) alkalmazottai pont emiatt nem is érdemelnek többet a nyomornál."

Mondjuk szerintem nézz végig az építőipari vállalkozók többségén, és látni fogod, hogy rohadtul nem ez van, és nem is gondolnak ilyeneket, mert a vállalkozónak sem jellemző, hogy magasabb szintű lenne a kultúrája. A bolti eladók például szarabbul keresnek mint egy építőipari segédmunkás, de utóbbiak modorával ki lennének rúgva, mert elriasztanák a vevőt, de ez a legtöbb építőipari vállalkozóra vagy építésvezetőre is igaz. Nem az anyagiak határozzák meg ez esetben a kultúrát, hanem az ágazat. Mondom úgy, hogy semmi bajom azzal, ha valakinek nyers a modora, csak nyilván nem mindegy hogy milyen munkakörben nyers a modora.

Wildhunt 2023.06.06. 11:37:42

@MEDVE1978: most elképzeltem ahogy az Óbirodalom csúcsán az aktuális egyiptomi közgazdász elemzést ír, mely szerint kizárólag a fáraó rendszere az, ami az emberi természetnek megfelel, hiszen a többi ismerthez képest kiemelkedő technikai és életszínvonalbeli felemelkedést biztosít...

Wildhunt 2023.06.06. 11:39:20

@Wildhunt: a címe lehetett volna :
Téveszmék: a demokrácia a jövő...

G. Nagy László 2023.06.06. 11:55:48

@MEDVE1978:

Sok mindennel egyetértek, amit írsz, csupán egyvalamivel vitatkoznék.

"A példa, amit hozol a kapitalizmusról, a könyörtelennel, az altruistával, valamint a gazdálkodóval egy mikrokörnyezeti példa."

Erről szó sincs. Nyilvánvalóan makrogazdasági szinten pont ugyanolyan érvényes. És itt nyilván nem az a lényeges, hogy a gyermetegen együgyű modellben a szereplők mekkorák, mi a múltjuk és mi a motivációjuk. Egyedül az a fontos, hogy hajlandók-e alkalmazkodni a piaci viszonyokhoz. A valóságban mindenki Gazdálkodó Géza, többé-kevésbé minden vállalkozásnak muszáj piaci bért fizetnie, mert különben használható alkalmazott nélkül maradna. Ez pedig értelemszerűen a jólétet növeli.

Egy dologról még érdemes lenne beszélni, ez pedig a javak hosszútávú szűkössége. Simán lehet, hogy egy-egy alapanyag fogyóban van pl. az építőiparban, ami megdrágítja az ingatlanokat. Simán lehet, hogy túl kicsi a Föld ahhoz, hogy mind a nyolcmilliárdan palotában lakjunk...

George A. Akerlof és Robert J. Shiller amerikai közgazdászok a Balekhalászat című könyvüket azzal a kérdéssel indítják, hogy a száz év alatt nyolcszorosára nőtt GDP miért nem nyújt gondtalanságot az átlagamerikai számára. Természetesen fel sem merül bennük az, hogy a gyarapodás csakis a felső társadalmi rétegeket érintené, pontosan tudják, hogy mindenki gazdagodott. Ők legfőképp az emberi hülyeséget emelik ki, mint fő okot: értelmetlen, impulzív vásárlások; hitelkártyahasználat, stb. Persze egyszerű lenne úgy summázni a dolgot, hogy lecsorog az a pénz, csak a hülye proli elbassza, de azért ebben is van valami.

G. Nagy László 2023.06.06. 12:02:11

@Wildhunt:

"most elképzeltem ahogy az Óbirodalom csúcsán az aktuális egyiptomi közgazdász elemzést ír, mely szerint kizárólag a fáraó rendszere az, ami az emberi természetnek megfelel"

Értem én a szarkazmust, de akkor segíts, hogy mi lesz a jövő!

Ha értékként fogadom el a magántulajdon, a vállalkozás, az emberi élet szabadságát, abból nem nagyon következhet más, mint liberalizmus és kapitalizmus. Mit látok rosszul? Vagy mi az, amit korlátozni kéne?

Wildhunt 2023.06.06. 12:54:43

@G. Nagy László: az őszinte válaszom az, hogy nem tudom. Amit el tudok képzelni, ahhoz mindenhez (az általad leírt liberalizmushoz főleg) egységes értékrendű, fegyelmezett társadalomra van szükség. Ilyen most Európában nem létezik. Apró malőr hogy egy ilyen társadalom viszont bármilyen rendszert képes ideiglenesen jól működtetni (lásd kibucok). A társadalommérnökeink szerintem pont valami ilyesmin dolgoznak, csak a saját érdekeiket szem előtt tartva, ami a mienkkel nem feltétlenül egyezik.

HypocritSlayer 2023.06.06. 12:59:28

@G. Nagy László:
>>Nyilvánvalóan makrogazdasági szinten pont ugyanolyan érvényes.<<

Nyilvánvalónak nyilvánvaló, elméletben, csak az a fránya gyakorlat mindig keresztbe tesz ennek:)

>>És itt nyilván nem az a lényeges, hogy a gyermetegen együgyű modellben a szereplők mekkorák, mi a múltjuk és mi a motivációjuk. <<

De, főleg ha ez relatívan jelentkezik, mert ha te vagy az egyedüli "Döbrögi" bizonyos határokon belül, akkor bizony "te diktálod az ütemet"....

>>Egyedül az a fontos, hogy hajlandók-e alkalmazkodni a piaci viszonyokhoz.<<

Ez azért is álságos, mert ha én alakítom a méretem/befolyásom/hatalmam/vagyonom/erőm stb. útján, akkor ez kissé disszonáns, és egy méret után: "too big to fail"......

>> A valóságban mindenki Gazdálkodó Géza, többé-kevésbé minden vállalkozásnak muszáj piaci bért fizetnie, mert különben használható alkalmazott nélkül maradna. <<

Most, konjunktúra idején, de azért a fák nem szoktak az égig érni, de nézd meg az elmúlt 33 év első 23 évét, az 1 millióval nagyobb munkanélküliséget......

>>Ez pedig értelemszerűen a jólétet növeli.<<

Paradox módon épp Orbánnak köszönheti a hőbörgő proli azt, hogy hőböröghet......

G. Nagy László 2023.06.06. 13:03:36

@Wildhunt:

"az általad leírt liberalizmushoz főleg egységes értékrendű, fegyelmezett társadalomra van szükség"

Én ezt nem tudom, honnan veszitek. Pont az a lényeg, hogy nem kell semmi ilyen. Az egységes értékrend nem több, mint az az évezredes minimum, melyet minden törvénykönyv tartalmazott a történelem során. Az sem kell, hogy fegyelmezett legyen a társadalom - sosem lesz az. Sosem fogod nullára redukálni a bűnt és az önsorsrontást sem.

De továbbra sem értem, hogy mindez honnan jön. Az én világom ellentéte Spárta. Na ott kell fegyelem...

alöksz róz 2023.06.06. 13:12:07

@G. Nagy László: "Értem én a szarkazmust, de akkor segíts, hogy mi lesz a jövő!" - láttad a gattacát meg az elysiumot? szerintem olyasmi lesz.

Wildhunt 2023.06.06. 13:14:27

@G. Nagy László: Az egységes értékrend nem több, mint az az évezredes minimum, melyet minden törvénykönyv tartalmazott a történelem során.

Pontosan. Ez most nincs meg, Ny. Európában hajlandóság sincs rá.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.06. 13:16:50

@G. Nagy László:

""A gazdaságot fékező adópolitika""

aki ilyet ír alapból, már látszik hogy fogalma nincs a VALÓS gazdasági helyzetről, és a megvalósult kapitaluzmusról. a kis családi cégeket fékezheti egyedül, de a piacot nem ők uralják, és nem ők mondják tollba a törvényeket se a miniszternek lobbierőként, ami a jenkiknél a legitimiált korrupció. ezért se demokrácia az usa se.

hát még a magyarok meg a fehéroroszok meg a ruszkik meg pláne.

a nagy cégeket nem befolyásolja az adó mértéke.
megmondta már Warren Buffet is.

minden munkához kell fegyelem, még a rock és punkzenészek is ha minőséget akarnak alkotni fegyelmezetten kell együtt dolgozniuk, és alkotniuk.

persze ők nem is elmebeteg gyengeelméjű hazug hitvány korrupt szarok mint te. aki még a kezein lévő ujjakat is csak segítséggel képes megszámolni, annyira ostobaa kisiskolás posztjaival.

arányaiban nem mindegy mennyire van jelen a társadalomban a bűncselekmény, tudod csöpike.

Wildhunt 2023.06.06. 13:27:41

@G. Nagy László: onnan veszem, hogy egy rendszer ami minimális szabályozással él, nem viseli túl jól a potyautasokat, akik kiskapukat keresnek. Az emberi természet pedig erre van ráállva. Ha törvény szerint nincs tisztességtelen szerződés, ha az a felek akaratából jön létre, az első dolog ami meg fog jelenni az a lakásmaffia 2.0.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.06. 13:31:00

@G. Nagy László:

"A szingapúri milliárdos és minimálbéres között valószínűleg nagyobb a vagyoni különbség, mint Csányi meg a borsodi közmunkás között, de attól még a szingapúri minimálbéres él jobban mint a fent említett közmunkás."

"Ez volna a lényeg. Csak aztán jönnek a balosok, akiknek az irigységen túl nincs egyéb mozgatórugójuk, s megpróbálják felégetni a világot."

irigység hogy csányi ne lopja el, ami nem az övé? 1949-ben alakult az otp. és waberer se a hungarokamiont? hosszan lehetne sorolni. ezek köztulajdonok, és az emberek befizetett adójából van. orbán neoliberálisként tovább folytatta a tisztességtelen privatizációkat is.
irigység, hogy esetleg nem kéne leépíteni a jóléti államot?

irigység hogy esetleg júdás nem érdemelte meg a 30 ezüstöt?

hogy következik a jólétünk abból, hogy csányit hagyjuk még többet lopni?
hisz a lecsorgó kapitalizmus nem működik. csupán a gazdagok még gazdagabbak lesznek.
nem emlékszem a skandinávok mikor égették fel a világot. "mindenkinek ugyanolyan szar" ott? meg ny-euróbában, ahol a minimálbéres
bájos hogy szingapúrhoz hasonlít minket az a balfasz. miért nem ausztriához? szlovénához, a balti országokhoz, finnországhoz? ott is vannak minimálbéresek, és még tengereik sincsenek, ahogy nekünk se.

neked az is komcsi aki nem az, szóval elmebeteg vagy. vedd be a gyógyszereidet és ne írkálj többet.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.06. 13:33:41

*meg ny-euróbában, ahol a minimálbéres is többszörösét keresi az itteni dolgozóknál. nem a közmunkásoknál

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.06. 13:37:33

@alöksz róz: nem tudom miét játszod a hülyét, amikor vannak értelmes hozzászólásaid is.

G. Nagy László 2023.06.06. 13:43:19

@Wildhunt:

"Pontosan. Ez most nincs meg, Ny. Európában hajlandóság sincs rá."

Világos, erről szól majdnem minden posztom. A kérdés csak az, hogy meddig kell visszahátrálni. Bogár Laci bácsi a szakrális középkorig visszamenne. Nekem elég lenne, ha az amerikai államalapító atyák szellemisége érvényesülne. De még az ötven évvel ezelőtti nyugati világ is oké.

G. Nagy László 2023.06.06. 13:46:38

@Wildhunt:

"Ha törvény szerint nincs tisztességtelen szerződés, ha az a felek akaratából jön létre, az első dolog ami meg fog jelenni az a lakásmaffia 2.0."

Ezért van földhivatal és ezért kell ügyvédi ellenjegyzés a szerződésekre. Ez mind tök oké, én nem rombolnék le semmit, ami az egyént és a tulajdonát védi.

Wildhunt 2023.06.06. 13:52:25

@G. Nagy László: ebben egyetértünk. A szekulárissá váló de még gondolkodásmódjában keresztény társadalom pont jó lenne.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.06. 13:53:19

@G. Nagy László: így falvak nincstelenjei nem éhenhaltak, ahogy korábban, hisz az élelem limitált volt a számukra. hanem elmehettek éhbérért napi 12-16 órába dolgozni. az életszínvonaluk is "jobb" lett, hisz léteztek, de jó hogy kevered a népességnövekedést az átlag életszínvonallal.

nem volt régen fogamzásgátlás, tudod.

G. Nagy László 2023.06.06. 13:59:36

@tesz vesz II: Azt hiszem, benned frankón megtaláltam az ellenpólusomat. Gyűlölöd a Fideszt, gyűlölöd a piacgazdaságot, gyűlölöd a pókert és a rockzenét is. Én már azon sem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a focit és a puncit sem kedveled :)

G. Nagy László 2023.06.06. 14:03:43

@tesz vesz II:

"de jó hogy kevered a népességnövekedést az átlag életszínvonallal. nem volt régen fogamzásgátlás, tudod."

Nézd meg, hogy alakult a világ népessége az írott történelem során! A legnagyobb demográfiai ugrást az ipari forradalom idején fogod találni. Már ez az egy tény is kellően igazolja, hogy a gazdagság lecsurog a társadalom legaljára is, ha a piac az uralkodó.

2023.06.06. 14:54:40

@G. Nagy László:
a legtöbb ember kínában, indiában él, ahol nincs liberális kapitalizmus, szabad tőkepiac, semmi efféle. afrikában növekszik a népesség a leginkább. és ott sincs liberális kapitalizmus.

baalint1 2023.06.06. 14:57:23

@Wildhunt:
A törzsi társadalomhoz képest fejlettebbek voltak a despotikus rendszerek, úgyhogy igaza is lenne ebben a fáraónak.

baalint1 2023.06.06. 15:00:53

@Wildhunt:
Viszont hozzáteszem, a Földközi-tenger medencéjében pont hogy idővel megjelentek a sokkal plurálisabb államok, és ezen államok épp ezen korszakban érték el a virágzásukat, aztán amikor zsarnoki, diktatórikus rendszerekké alakultak, akkor hanyatlásnak indultak. A Római Birodalom csak egy volt ezek közül, és nagyrészt a köztársaság korában virágzott fel, nem a császárság korában.

baalint1 2023.06.06. 15:04:49

@G. Nagy László:
A legszűkösebb erőforrás a fejlett világban az ingatlan, nem általában az ingatlan, hanem a jó helyen lévő. Ezért van az, hogy ugyan sokkal jobban él a mai átlag munkás abból a szempontból, hogy milyen ingóságokat tud megvenni, hogyan tud táplálkozni, mennyire tud stabil egzisztenciát építeni, de számára megfelelő ingatlanhoz jutnia ugyanolyan nehéz mint 50 éve.

baalint1 2023.06.06. 15:13:53

@Wildhunt:
A lakásmaffia léte pont annak köszönhető, hogy a szocializmus védtelenné tette a lakosságot a szélhámosokkal szemben. Pont nem a liberalizmus terméke az ilyesmi, hanem az állami szigor eredménye, hogy az emberek egy idő után elkezdenek zavarosban halászni, majd ahogy elkezd enyhülni az állami szigor, egy ideig még inkább eldurvul a helyzet. A 90-es évek Oroszországa talán még jobb példa is erre, mint Magyarország.

Sokan azt hiszik, mikor időse embereket vernek át szélhámosok, az az idősek demenciája miatt van, pedig egyáltalán nem demens időseket is átvernek, szimplán mert más társadalmi környezetben szocializálódtak, ahol kevés volt a szélhámos, mert ha főállásban művelte volna a tevékenységet, akkor bevitték volna mint kmk-t.

baalint1 2023.06.06. 15:17:39

@G. Nagy László:
Épp azon gondolkodtam, hogy ő az ellentéted, te kapitalizmus pártinak mondod magad, aztán kommunista politikát támogatsz, ő meg erősen balosnak mondja magát, és sokkal mérsékeltebb politikát támogat.

baalint1 2023.06.06. 15:32:42

@tesz vesz II:
Nyugaton eleve az előzte meg az ipari forradalmakat, hogy a pestisjárvány miatt előbb munkaerőhiány alakult ki a mezőgazdaságban, ezért a jobbágyság egyre több jogot harcolhatott ki, sok lépésben bérlőkké, bérmunkásokká vagy földtulajdonosokká váltak, akik érdekeltebbé váltak a mezőgazdasági módszereik fejlesztésében, így egyrészt csökkent a mezőgazdaság munkaerőigénye, másrészt a jobb módszerekkel stabilabbá vált az élelmiszerállátás. Szóval igazából az ipari forradalmat megelőzte a mezőgazdaság piacibb alapú működése, ez eredményezte azt a többlet lakosságot, amely az iparba vándorolt, ahol aztán szintén egyre hatékonyabb módszereket találtak ki, így lettek a céhes iparból manufaktúrák majd gyárak.

Ezzel szemben a kelet-európai módszer az volt, hogy a jobbágyokat röghöz kötötték, nehogy jobb feltételeket tudjanak kiharcolni a konkurens földesúrnál. Így ez a fejlődési időszak nálunk nem zajlott le, nálunk csak a reformkorban indult el mindez, csak nyilván nem spontán módon, hanem fentről, ez is a rákfenéje Kelet-Európának, hogy minden újítás fentről jön, lentről soha.

baalint1 2023.06.06. 15:40:33

@G. Nagy László:
Az ősközösségben nem volt értelmezhető a mai értelemben a magántulajdon (a törzs elvette akár erőszakkal ami kellett neki), hanem az a mezőgazdaság megjelenésével jelent meg. A despota rendszerekben a despota tulajdona volt az alattvaló. Bár ciklikusan, de ez folyamatosan enyhült, lásd rabszolgatartó társadalom, jobbágyság, majd a modern liberális állam, ahol a lakosok mind szabad állampolgárok. De az ősközösséghez képest a despotizmus is előrelépés volt, mert ugyan a tulajdoni viszony igazságtalan és egy kézbe központosított volt, de azt törvények védték, az eltulajdonítást törvények kezdték tiltani. Egyes afrikai országokban ma is probléma, hogy nem tudják értelmezni a magántulajdon fogalmát, mivel a gyarmatosításig azt sok törzsben nem ismerték, főleg nem törzseken átnyúlóan.

2023.06.06. 15:55:15

@baalint1:
ne bolondozz már. a magán- és a közösségi tulajdonlás jelentléte az emberré válással egyidős. és a szabadságjogok fejlődésében nincs nyílegyenes fejlődés.

a középkori magyar királyságban a jobbágyoknak nagyrészt szabad költözködési joguk volt. úgy jöttek létre a hatalmas uradalmak, hogy a földesurak egy része magasabb bért fizetett, nem szedte a kilencedet. és a nemesség egy jelentős része elszegényedett "hétszilvafás". a középkori magyar királyságban luxemburgi zsigmond, vagy akár mátyás idején a munkaerőpiac szabad. errefelé majdnem biztosan. az oklevelek tanúsága szerint.

debreceni család kihalása után minden lakója jobbágysorban van. és szabadon költöközködhetnek.
1407. május 6. Gara Miklós nádor megparancsolja Bihar, Szabolcs megye nemességének, hogy azoknak a jobbágyoknak, akik tartozásukat kifizették, Debrecenbe költözésüket meg ne akadályozzák.
1459. szeptember 2.. Mátyás megerősítette a jobbágyok Debrecenbe költözésének szabadságát.
1470. április 12. Mátyás király megengedi, hogy a tartozásukat kifizetett jobbágyok bárhonnan a városba beköltözhessenek.
1479. szeptember 27 . Erzsébet, Mátyás király anyja, meger ősíti Debrecen polgá-
rainak azt a kiváltságát, hogy bárhova szabadon költözhessenek.

alöksz róz 2023.06.06. 15:57:06

@Wildhunt: ja, nem mindegy, minek adunk teret.
a tisztességtelenségnek meg a gátlástalanságnak miért kéne, fel nem foghatom

alöksz róz 2023.06.06. 15:59:41

@tesz vesz II: szeretnél vitatkozni az állítással?
hajrá.

alöksz róz 2023.06.06. 16:02:55

@baalint1: ha van rá törvény akkor az előrelépés? :D

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.06. 16:04:08

@alöksz róz: lopta a fidesszel és egyéb posztkomcsikkal

DFK 2023.06.06. 16:08:27

Ezek a viták nem eldönthetők. Ugyanis a közgazdaságtan, szemben a hiedelmmel, nem egy egzakt tudomány. Nem tud konkrét számokat mondani a nagy gazdasági folyamatokkal kapcsolatba, pl mi az ideális infláció, stb. Csupa elmélet, hipotézis, amit nem lehet a valóságban tesztelni. Lecsorog-e a felső rétegek jóléte? Van ahol nem, van ahol lehet és van ahol igen. De azt, hogy ez mitől függ, nem lehet tudni (hiszen minden ország más és más helyzetet jelent).

2023.06.06. 16:14:59

@baalint1:
tehát az egy 19. századi visszavetítés, hogy a jobbágyoknak nincs szabad költözködési joguk. dehogy nincs. és hogy a dózsa féle parasztháború ezért jön létre. dehogy is. nagyrészt nem a jobbágyok lázadnak fel az uraik ellen, hanem az elszegényedett kisnemesek. dózsa is az. akik nem tudják műveltetni a földjeiket, elszegényednek. a középkori debrecen egy hatalmas uradalom. az egyik, vagy talán a legnagyobb. elér a tiszáig. amikor a debreceni család férfiágon kihal, akkor az uradalmat megveszi egy az első rigómezei csata után az oszmánok elől magyarországra menekült szerb despoták. előbb a lazarevicseké, majd az ezekkel rokonságban álló brankovicsoké. aztán a brankovicsék a második rigómezei csatában a hunyadiak ellen fordulnak. hunyadi az albán szkander béggel köt szövetséget. csakhogy a szerbek nem akarják, hogy egy magyar győzelem után az albánoké legyen koszovó ezért brankovics elárulja a magyar királyt. ezek után elbukja debrecent. és úgy lesz debrecen szilágyi erzsébeté.

de eközben a jobbágyok élik a világukat a tiszántúlon. nincs semmilyen elnyomatás. hanem ők piaci alapon működnek. és akinek ezt tetszik az debrecenbe költözik. akinek jó a helyben lakó földesúr az meg azt választja. aki a váradi püspököt uralmát választja az váradon lakik. minden városnak, vidéknek van egy birtokosa, de ezek közül lehet választani a középkorban.

debreceni családban van egy földműves, egy iparos, vagy a kereskedő vállalkozás. és egy jobbágy eldöntheti, hogy melyiknek akar szolgálni. és ha szeretne inkább kassára menni az ottani főkapitányt szolgálni, akkor odamegy. ez a feudalizmus. és nem az, hogy mindenki sötét elnyomatásban él.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.06. 16:15:04

@G. Nagy László:
az a baj hogy nagyon buta vagy, a fideszes közegedben ez nem tűnik ki, és még arra is képtelen vagy te nagy író, hogy alap mondatokat értelmezz. te értelmiségi srác.

senki nem mondta hogy gyűlölöm a rockot meg a pókert. attól még hogy primitív szerencsejáték, még nem gyülölöm csak a helyén kezelem, mellesleg 6x elmondtam, hogy jó társasággal jó játék a póker.
az hogy a rockot miért gyülölném, azt ugye magad se tudod. nincs valami daganat vagy tumor az agyadban?

a fideszt mindenki gyülőli, aki tisztességes és értelmes. akinek vannak információi BÁRMIRŐL, az már gyűlöli.
melyik hiányzik belőled? a tisztesség vagy az értelem? vagy mindkettő?

nem árulok ám zsákbamacskát hogy miért gyülöli minden értelmes és tisztességes ember ezt a bűnszervezetet:
kkbk.blog.hu/2023/05/30/par_kerdes_a_fideszeseknek

ez nem valami k nagy rejtély ám nálam b+

" a gazdagság lecsurog a társadalom legaljára is,"

két külön dologról beszélsz és össze akarod kapcsolni a téveszmés fejedben, ami nem összekapcsolható: az ipari forradalom nem azért alakult ki, mert támogatták a gazdagokat a befizetett adókból, hanem mert feltalálták a gőzgépeket. és gépesítettek a textilipart, vasút, gőzhajó, szén.

tehát k-ra nem csurog le a gazdagoknak adott támogatás. nem sok minden van amihez értesz.

i.imgur.com/zb70iyj.jpeg

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.06. 16:23:11

@G. Nagy László:

"Ez tesze-tosza világa, hogy elkezd másról beszélni.

nem sok mindent értesz te a világból ugye?
de vállald fel magad, mondtam már, ha nem érted a kontextust b+, akkor kérdezd meg
oké hogy lebuksz vele, hogy alap dolgokat nem értesz és buta vagy mint a föld, de legalább ne játszd el hogy k okos vagy és ne a magads lóról oktasd ki azt folyamatos mellébeszéléssel, akinek a kisujja is okosabb nálad. bár nárcisztikus pszichopatának lehet hiába beszélek. de gyorsan tanulsz te, midnig a közönségednek megfelelően alakítod ki a véleményedet, bocsánatkérés nélkül.

én pont hogy a lehető legrövídebben próbálok mindig fogalmazni.

"Kurvára mindegy, hogy a Kft. alapító-tulajdonosai örökölték, lottón nyerték, avagy kemény munkával szerezték meg az induló tőkét."

vagy épp lopták. fideszesként nektek ez mindegy.

kkbk.blog.hu/2015/03/07/orban_viktor_fejben_elszamoltat

2023.06.06. 16:33:21

@DFK:
pontosan lehet ezt tudni közgazdasági értelemben.

ha egy állam nettó tőkeexportőr, nettó befektetői pozícióban van. tehát van valamennyi külső adóssága, annak alacsony kamata. és mellette külső vagyona, magas hozammal, akkor a tőkejövedelmek befelé áramlanak. és mondjuk luxemburg, lichenstein vagy monaco megfizeti a takarítót. annak a gyerekének csinál alapítványt, hogy nemzetközi iskolába járhasson, stb.

a skandináv államok is ilyenek, a tőkejövedelmek egy részét szétosztják a közintézményrendszerben. európában tartósan a benelux államok is ilyenek, valamint németország, ausztria, svájc. és slussz. időnként a franciák és a britek is lecsúsznak. és a mediterrán is. nincs portugál, spanyol, olasz tőkeeexport. görög meg végképp nincsen. és a jóléti rendszer fenntartása érdekében kénytelenek kiszolgáltatni az országot. és úgy a kapitalizmus egy szopóág.

orbán ezt a szopóágra kerülést adja el úgy, hogy gazdasági szabadságharc, a nemzeti oligarchia a nyugatot térdre kényszeríti, stb. csak ha kívülről nem pénzelik őket, akkor a lakosságra kell terhelniük a hiányt, vagy egymást fosztják ki. a multiknak kedvezményeket kell adni, hogy befektessenek. a tőkeexporton alapuló kapitalizmus össztársadalmi értelemben szívás. hacsak úgy nem, hogy az állam által nyomott készpénz a világban tartalék valuta. ami az amerikaiak esetén fennáll. a fed kinyomtat kibaszott sok dollárt. de az árfolyam nem zuhan meg a liberalizált devizakereskedelemben, hiszen a fél világ dollárban tartalékol. mert az amerikai hadsereg diktál.

baalint1 2023.06.06. 17:12:07

@cvsvrs:
"ne bolondozz már. a magán- és a közösségi tulajdonlás jelentléte az emberré válással egyidős."

Az ősközösségben ez csak korlátozottan lehetett jelen az életmód miatt. Ahhoz kellett a mezőgazdaság, hogy saját tulajdonként tekinthessenek a terményekre, amíg ez nem volt, legfeljebb a mint territóriumot jelölhetet ki egy-egy törzs, ami viszont az állatvilágban is jelen van.

A növénytermesztés és állattartás kellett hogy a mai értelemben vett javak megjelenhessenek.

"és a szabadságjogok fejlődésében nincs nyílegyenes fejlődés"

Direkt írtam is, hogy nem nyílegyenes, hanem ciklikusan, de az ismert történelem során a szabadságjogok hosszútávon növekednek.

Az Újkor a Középkor után elég sok dologban ismételte a görög-római korszakot, hiszen az arisztokrácia hatalmát átvették az iparosok, kereskedők, miközben plurálisabbá vált az állam és erősödtek az állampolgári jogok, de messze nem jutottak el akkor addig mint az Újkorban.

Magyarországon konkrétan csak 1514-ben történt a jobbágyok röghöz kötése, de az hiába volt papiron Újkor, igazából a társadalmunk a 19. századig középkori volt.

baalint1 2023.06.06. 17:15:27

@DFK:
A gyakorlatban az államszocialista rendszerek messze nem tudtak olyan jólétet biztosítani a munkás rétegnek, mint a nyugati kapitalista országok, miközben a kapitalizmusban a tőkések meggazdagodhattak, a szocialimusban meg nem voltak tőkések. Szóval volt egy 40 éves kísérlet, ahol bebizonyosodtott, hogy az, amikor elvezsik a gazdagoktól a vagyont, és egyenlősdit akarnak, nem azt eredményezi, hogy a szegények jobban élnek, hanem hogy mindenki szarul él, míg a nyugati kapitalizmus win-win szituáció volt, mert egyesek meggazdagodtak, de a szegények is egyre jobban éltek.

G. Nagy László 2023.06.06. 17:15:29

@baalint1: @Wildhunt:

"A lakásmaffia léte pont annak köszönhető, hogy a szocializmus védtelenné tette a lakosságot a szélhámosokkal szemben."

Mehetünk még messzebbre is. Ritkán esik szó arról, hogy az 1351-ben bevezetett "ősiség törvénye" többek közt az "ingatlanmaffia" ellenében született. Azelőtt simán megeshetett, hogy kést szegeznek valamely nemes torkának, s már írta is alá a birtokátruházási dokumentumot. Az ősiség törvénye ezt ugyan lehetetlenné tette a továbbiakban, ugyanakkor 500 évre befagyasztotta a tulajdonviszonyokat, s megakadályozta a tőke mobilizálását, beruházását, felhalmozását. Mennyivel egyszerűbb lett volna földhivatallal, ügyvéddel... Amikor egy állam megvédi az egyént, olyankor mindig érdemes odafigyelni rá, hogy ezzel ne ártson többet, ne bénítsa, korlátozza az érintett polgárt.

baalint1 2023.06.06. 17:18:51

@tesz vesz II:
"két külön dologról beszélsz és össze akarod kapcsolni a téveszmés fejedben, ami nem összekapcsolható: az ipari forradalom nem azért alakult ki, mert támogatták a gazdagokat a befizetett adókból, hanem mert feltalálták a gőzgépeket. és gépesítettek a textilipart, vasút, gőzhajó, szén."

Tiszta kapitalizmusban nem támogatják a gazdagokat, hanem arányosan nem vesznek el tőlük többet adó címen.

Az ipari forradalom pedig annak az eredménye, hogy az azt megelőző évszázadokban szabadabbá vált a piac, így motiváltak lettek a vállalkozók az újításokban.

G. Nagy László 2023.06.06. 17:22:38

@baalint1: @cvsvrs:

"ne bolondozz már. a magán- és a közösségi tulajdonlás jelentléte az emberré válással egyidős."

Az ember legősibb ösztönkésztetése a birtoklás, ebből fakadóan személyes tárgyai mindig is lehettek a homo sapiensnek. De ami a földet illeti, az nyilván csak a vándorlások megszűnte után, a mezőgazdasági forradalom idején, olyan 10-12 ezer évvel ezelőtt kerülhetett magánbirtoki státuszba. Addig az egész bolygó köztulajdonnak számított. Legfeljebb összecsaptak a törzsek a vadászat jogáért, de ennyi.

G. Nagy László 2023.06.06. 17:26:48

@baalint1:

"Össze akarod kapcsolni a téveszmés fejedben, ami nem összekapcsolható: az ipari forradalom nem azért alakult ki, mert támogatták a gazdagokat a befizetett adókból"

Ha nem reagáltál volna rá, észre sem vettem volna, mert simán átlapozom... Honnan vesz ennyi ökörséget???

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.06. 17:30:46

@Almandin:

közösségi, civilizált, értelmes emberként nagyon könnyű egyetérteni a józan ésszel :)

ez még mindig tipikusan az a vita, amit elkezdtük Bálinttal, de nem fejezi be, hogy megvehesse -e a milliárdos a harmadik haszontlan yachtját, vagy esetleg ebből a pénzből vegyünk krétát az iskolákba. lesarkítva, és leegyszerűsítve, mint elméleti felvetés. és ez még mindig nem kommunizmus,
miközben a társadalom és az állam nélkül nem lehetne milliárdos. közbiztonság, utak, állami oktatással használt könyvelők stb.

elméletileg az se kommunizmus ha gyakorlatilag ha az állam csinálná a piacon a kereskedelmi bankokat kizárólag, (amik akár versenyezhetnének is egymással), az se lenne kapitalmuz ellenes, hisz magáncégeknek adja a hitelt, bár erről meghallgatnám Pogi véleményét. mennyire működőképes (nyilván az, kínában az állami tulajdonú kereskedelmi bank elég sok profitot hoz.) és hogy reagálna erre a piac.
és akkor jogosan mentené meg a bankokat az állam. hisz a kapitalizmus és szabad piac törvénye, hogy egy-egy csődnél akkor lehúzzák a rólót a cégek és a bankok, nem pedig prémmiumozzák még magukat az állami kimentés után. miközben az állami segítség nélkül csődbe mentek volna.

"az emberi alaptermészetben rejlik: nevezzük ezt nagyfokú önzésnek. Az emberek nagy része ...nem érez együtt a szegényebbekkel."

nem feltétlen modnanám hogy nagy része, az elitben nagyrészt sajnos a korrupt kontraszelektált rekrutációjuk miatt, de a társadalom egy nagy része főleg itthon képes látni, hogy elég tanárnak, ápolónak lenni, hogy valaki szegény legyen.
én egy tanárt, egy rendőrt többre tartok, mint egy vállalkozót, emberileg és szakmailag is. elég sok vállalkozó elég műveletlen is ismerek jópárat.

és most képzeld el az orbán-terv miatt a MINIMUM félmmillió (most nem "soros-terv") ázsiai bevándorló mennyire le fogják verni a bérversenyben a fizetéseket...

2023.06.06. 17:32:11

@G. Nagy László:
és a birtoklás lehet egyéni és közösségi jellegű. mert hogy a barlang lehet egyéni, vagy közösségi. vagy a balta. a mammut vadászat igényli a munkamegosztást. az indivudalizmus és a kollektivizmus egyidős az emberiséggel. az önzés és az önzetlenség. az összes ilyen szembeállítás, nagy felosztás, örök kettébontás.

baalint1 2023.06.06. 17:35:37

@G. Nagy László:
Az ételért mindig megküzdöttek az emberek, de az nem az emberiséggel egyidős, hanem az egészen primitív állatoknál is igaz volt, meg a vadászterület is ilyen.

Szvsz a két nagy ugrás közül az első a saját készítésű eszközök használata lehetett, ami nyilván megvolt már az őskorban is, és tulajdont képezhetett, a másik meg a mezőgazdaság kezdete.

baalint1 2023.06.06. 17:43:15

@tesz vesz II:
"ez még mindig tipikusan az a vita, amit elkezdtük Bálinttal, de nem fejezi be, hogy megvehesse -e a milliárdos a harmadik haszontlan yachtját, vagy esetleg ebből a pénzből vegyünk krétát az iskolákba. lesarkítva, és leegyszerűsítve, mint elméleti felvetés. és ez még mindig nem kommunizmus,
miközben a társadalom és az állam nélkül nem lehetne milliárdos. közbiztonság, utak, állami oktatással használt könyvelők stb."

Az a kommunista, hogy a kettőt szembeállítod, el akarod venni a milliárdos harmadik jachtját, mert szerinted túl sok jachtja van. Közben nem veszed észre, hogy azok a javak, amik létrejönnek a kapitalizmusban, jelentős részben épp abból fakadnak, hogy szabadon gazdagodhatnak a gazdagok (hangsúlyozom, megint nem az Orbán rendszerről beszélek, ami nem kapitalizmus!).

Ha nem lenne állami rendfenntartás és nem lenne bíróság, akkor lenne aztán igazán cudar világ, hiszen akkor nem fehér galléros tőkések lennének, hanem maffiózók, akik átvennék a rendfenntartás szerepét saját szakállra.

"elméletileg az se kommunizmus ha gyakorlatilag ha az állam csinálná a piacon a kereskedelmi bankokat kizárólag, (amik akár versenyezhetnének is egymással),"

Épp valami ilyesmit épít a NER maffia, és előre szólok, hogy rohadt nagy bajok lesznek belőle. És most nem is elsősorban a "szuperbankra" gondolok, mert az is elég nagy baj, hanem arra, ahogy átcsatornázzák a megtakarításokat a bankoktól az államhoz, miközben a hitelezés is egyre nagyobb arányban állami támogatással van. Ez valójában egy további eszköz arra, hogy mindent a kezükben tartsanak, de nem csak ez a gond, hanem hogy hosszutávon nem lesz fenntartható.

"és akkor jogosan mentené meg a bankokat az állam. hisz a kapitalizmus és szabad piac törvénye, hogy egy-egy csődnél akkor lehúzzák a rólót a cégek és a bankok, nem pedig prémmiumozzák még magukat az állami kimentés után. miközben az állami segítség nélkül csődbe mentek volna."

Semmiképp sem jó hosszútávon ha az állam bankokat ment meg. Akkor sem ha magán, akkor sem ha állami. Mert a szar működést viszik tovább.

2023.06.06. 17:44:35

@G. Nagy László:
errefelé az első írásban megmaradt céhlevél, illetve annak egy később kiadott másolata. 1574-es. kollektvisita szabályokkal teli.

heti 1 pihenőnap, az alkalmazottak számának korlátozása (legfeljebb 1 inas), megrendelések számának korlátozása (legfeljebb 1 heti munkát lehet előre vállalni), a beteg mesterek ellátásáról a legények kötelesek gondoskodni, közösen szerzik be az alapanyagot, a késztermékek behozatalát korlátozzák.

A fazekas mesterek részére a tekintetes debreceni tanács által adományozott és engedett kiváltság levél másolata 1574. évben
[...]
Ötödször: ha fazekasmesterek közül valaki vasárnap fazekas művet készíteni, berakni vagy kiégetni merészelne, azt a fazekas müvet a céhmesterek vegyék el, a főbíró és az összes fazekasmesterek között egyenlően osszák fel.
Hatodszor: hogy bármelyik fazekasmesterek mindig csak egy fazekas legényt legyen szabad (a szokásos bér meggfizetésével) maga mellett tartani. Akinek több fazekas legénye lenne amikor másnak hiányzik, vagy kérik (egyet, amit fentebb jeleztünk, mégis megtartva maga mellett) tartozik elengedni.
Hetedszer: Debrecenben egy fazekasmester sem vállalhat fel újonnan készítendő kályhát többet, mint amennyit egy hét alatt el tudna készíteni. Ha mégis több kályha készítését vállalná fel, hogy egy hét alatt nem csinálhatná meg, az elkészítésére más fazekasmesternek legyen szabadsága.
Nyolcadszor: hogy a beteg fazekasmestert, mester, beteg fazekas legényt hasonlóan legény gondozza, a fazekas pedig bárki temetésén 33 dénár bírság alatt tartozik jelen lenni.
Kilencedszer: hogy a fazekas műhöz szükséges,eladás céljából ide szállított földet senki ne merje saját magának megvenni, hanem a mesterek között osztásra bocsássa, az említett 33 dénár bírság alatt.
Tizedszer: hogy itt külső ember, máshonnan hozott, vagy másutt készített fazekas művet, cserépedényt ne adhasson el, kivéve mázas tálakat és korsókat - ahogy nevezik - mázas müvet.

Ezen mi mezővárosunk hiteles pecsétjével megerősített levelünk erejével és bizonyságával kiadódott Debrecen, Szent András apostol napjánaz 1574-ik évben Torkos János, Debrecen város jegyzője, maga kezével.

ezt a termelői érdekvédelmet elfogadja a fogyasztó társadalom. a választott szenátus, hitelesíti a jegyző, stb. kollektivizálás.

baalint1 2023.06.06. 17:46:54

@cvsvrs:
Úgy mellékesen jegyzem meg, hogy az ősemberek nagyon kis hányada élt barlangokban. Annyi, hogy a barlangok gyakrabban konzerválták a leleteket, így eleinte sokkal több leletet találtak a barlangokban. De eleve természetes barlang a legtöbb tájegységen nincs is, ráadásul a ma ismert természetes barlangoknak csak egy részének volt legalább ember méretű természetes bejárata, jópár barlangot úgy találtak a barlangkutatók, hogy ástak egy mesterséges bejáratot.

Ez azért nem lényegtelen ebben a témában, mert fontos hogy az ősemberek nem szűkölködtek szálláshelyben, ezért azért nem kellett harcolniuk.

2023.06.06. 17:58:24

@G. Nagy László:
maga a céh választja a vezetőket, az ügyeit maga intézi.

Első: hogy évenként, két becsületes tisztes életű férfit válasszunk (ahogy mondják) a céh mesterének a fazekas mesterek közül, akik az ő fazekas mesterségükre és rendtartásukra ügyeljenek.

maga a céh első fokon bíráskodik egy bizonyos összehatárig.

Tizenharmadszor: hogy a fazekasmestereknek felhatalmazásuk legyen minden ügyet száz magyar dénárig vagy az alatt megítélni. Ha a felek közül valamelyik azzal az ítélettel nem fog megelégedni, fellebbezheti a mezőváros főbírája székéhez.

ezek kollektivista szabályok, nem szabad piac, hanem annak korlátozása. közösségi piac. ami ellen a németek folyamatosan tiltakoznak. azok lesznak a magyarok, akik ezeket a kollektív szabályokat alkotják és azok a németek, akik a keresztény kommunitást folyamatosan ellenzik. nyugat európában nem ez van. és később a nyugatossághoz csatlakoznak a zsidók is. csak aztán a zsidók meghirdetik a totális kommunizmust.

tehát ennek a szabályozási problémának magyarországon etnikai jellege van. faji, vallási különbözőség. debrecenben a magánbirtok nagysága korlátozva van. a kiegyezés után a németek és a zsidók folyamatosan perlekednek, hogy ezeket töröljék el. mert ez a réteg az osztrák-magyar bankházból kap készpénzt, illetve hiteleket. a semmiből kapnak pénzt, hogyt abból az országot vásárolják fel. és az a magyar keresztény, aki ezt a semmiből történő pénzteremtést és a kapitalista vircsaftot ellenzi.

a magyar keresztények ezt a semmiből teremtő pénzteremtést tisztességtelennek tartják. szemben a németekkel, a zsidókkal és a cigányokkal. ez egy vallási kérdés, erkölcsi kérdés és ez etnikai különbség. az, hogy mit tart egy nép tisztesnek, becsesnek, kegyesnek. és a többi nem.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.06. 18:00:11

@baalint1: "Tiszta kapitalizmusban nem támogatják a gazdagokat, hanem arányosan nem vesznek el tőlük többet adó címen."

te most nem érted amiről beszélünk?! A LECSORGÓ KAPITALIZMUST MEGINT NEM ÉRTED?!
kiket támogat az?! olvasd már el eddig hogy mit írtam!
ne legyél ilyen értetlen!

"Az ipari forradalom pedig annak az eredménye, hogy az azt megelőző évszázadokban szabadabbá vált a piac, így motiváltak lettek a vállalkozók az újításokban."

MIFÉLE VÁLLALKOZÓK BAZMEG?! milyen vállalkozó volt az ipari forradalom előtt? a kovácsmester egyéni vállalkozó volt a középkorban? a fölbirtokos nemes? szakadt zsidó meg a fazekas cigány? őstermelő volt a jobbágy aki a piacon árulta a kézműves portékáját?

"motiváltak lettek a vállalkozók az újításokban"

1665-ben Edward Somerset, Worcester márkija gőzzel hajtott szivattyút építtetett a Raglan kastély vízellátásához, ő is egy polgári vállalkozó volt nem pedig egy nemes

a bánytulaj nemesek végülis mondhatjuk hogy többet akartak kiterlmeni a gépesítéssel
csak ők nem vállalkozók voltak, tudod. hanem nemesek.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.06. 18:01:18

@G. Nagy László:

a törikönyvekből.

ha nem tudsz beleszólni értelmesen a beszélgetésbe, akkor kuss a neved te korrupt korcs.

tanuld már meg hol a helyed

Ipari forradalom a neve annak az átfogó társadalmi, gazdasági és technológiai változásnak, amely 1769 és 1850 között először Nagy-Britanniában, majd Európa és Észak-Amerika egyes régióiban zajlott le. Az átalakulás az eleinte szénfűtésű gőzgép feltalálásával és a kezdetben textilüzemekben elindult gépesítéssel kezdődött. Az ipari forradalom technológiai és gazdasági folyamatainak a gőzhajtású hajók, csónakok, és a gőzvasút bevezetése adott újabb lendületet. A folyamatok a 19. században újabb forradalmi változásokhoz vezettek és továbbgyűrűztek az egész világra (második ipari forradalom).

alöksz róz 2023.06.06. 18:18:08

@baalint1: "Ez azért nem lényegtelen ebben a témában, mert fontos hogy az ősemberek nem szűkölködtek szálláshelyben, ezért azért nem kellett harcolniuk." - így van, de aztán a liberálisok erőszakkal és rablással megszerezték az ingatlanokat.
aztán törvénybe iktatták, hogy azt nem lehet tőlük elvenni.

alöksz róz 2023.06.06. 18:43:40

@alöksz róz: a magántulajdon szent, azt mondták

baalint1 2023.06.06. 19:03:22

@tesz vesz II:
"te most nem érted amiről beszélünk?! A LECSORGÓ KAPITALIZMUST MEGINT NEM ÉRTED?!
kiket támogat az?! olvasd már el eddig hogy mit írtam!
ne legyél ilyen értetlen!"

De nem arról van szó, hogy az csorog le, amivel az állam cégeket támogat. Normális esetben az állam nem támogat vállalkozásokat.

Hanem arról, hogy ha piaci versenyben a felső réteg gazdagodik, akkor az lecsorog a szegényebbekhez is. Ez pedig tapasztalati úton így történik.

Az teljesen más, mikor az állam egyes cégeket mesterséges módszerekkel előnybe hoz. Az ugyanúgy destruktív, mint pl. alapjövedelmet adni a lakosságnak.

"MIFÉLE VÁLLALKOZÓK BAZMEG?! milyen vállalkozó volt az ipari forradalom előtt? a kovácsmester egyéni vállalkozó volt a középkorban? a fölbirtokos nemes? szakadt zsidó meg a fazekas cigány? őstermelő volt a jobbágy aki a piacon árulta a kézműves portékáját?"

A vállalkozás nem attól lesz vállalkozás, hogy bejegyzik a cégjegyzékbe az adott vállalkozási formában. És nyilván az első manufaktúrákat mesterek hozták létre, akik rájöttek hogy a részfolyamatok szétbontásával gyorsabbá tudják tenni a termelést, az első gyárak pedig manufaktúrákból jöttek létre. Az ipari forradalom találmányait is nagyrészt olyan emberek hozták létre, akik pénzt akartak keresni az ötleteikkel.

De egyébként a feudalizmusban a nemesek is vállalkozók voltak, miért ne lettek volna, a földjeiket igazgatni kellett, annyi különbség hogy kötöttebbek voltak a tulajdoni viszonyok, egyébként pont a kötöttség miatt volt a feudalizmus kevésbé hatékony mint a kapitalizmus.

alöksz róz 2023.06.06. 19:14:34

@baalint1: "felső réteg gazdagodik, akkor az lecsorog a szegényebbekhez is. Ez pedig tapasztalati úton így történik." - csak még épp a gyakorlatban nem sikerült megtapasztalni.
de amúgy eskü így van.

G. Nagy László 2023.06.06. 19:18:21

@baalint1:

"De egyébként a feudalizmusban a nemesek is vállalkozók voltak, miért ne lettek volna, a földjeiket igazgatni kellett, annyi különbség hogy kötöttebbek voltak a tulajdoni viszonyok, egyébként pont a kötöttség miatt volt a feudalizmus kevésbé hatékony mint a kapitalizmus."

Pontosan így van. És az a nagyon beteg, hogy sokan, akik zsigerből gyűlölik a kapitalizmust - talán mert ezt tanulták otthon, talán a saját sikertelenségükből fakadóan - képtelenek felismerni azt az egyszerű igazságot, hogy a kapitalizmus nem jelent többet annál, mint hogy szabadon vállalkozhatsz, kereskedhetsz. Hogy pénzzé teheted a javaidat, hogy a jövedelmedből tőkét, a tőkéből jövedelmet teremthess. Ennyi, és nem több. Valójában a feudalizmus sem más, mint egy primitív technológiai szintű, sokféle felesleges korláttal működő kapitalizmus. A hazai reformkor másról sem szólt, csak ezen felesleges korlátok elbontásáról.

2023.06.06. 19:24:35

@alöksz róz:
ha egy állam nettó tőkeexportőr és demokrácia van, akkor a tőkejövedelmek egy része általában elér a szegény és iskolázatlan néprétegekig is. európában skandináv államok, benelux, németország, ausztria, svájc. és ennyi a "centrum" ország. ennyi az, akik tartósan nettó befektetői pozícióban vannak. az új elem az, hogy ebből a körből kiestek a franciák és a britek is. és a mediterrán is hullik kifelé. a tőkejövedelmek kifelé áramlanak és relatíve csúsznak lefelé. és egyébként a posztszovjet térség valamelyest ezért zárkózik az európai átlaghoz. mert a portugál, a spanyol, részben az olasz és különösen a görög gazdaság a globális versenyben alulteljesít.

alöksz róz 2023.06.06. 19:26:18

@G. Nagy László: "akik zsigerből gyűlölik a kapitalizmust" - lehet nem a kapitalizmust gyűlölik, hanem a tisztességtelenséget és főleg a gátlástalanságot :-)

2023.06.06. 19:27:44

@G. Nagy László:
ezek szerint az ókori városban is kapitalizmus volt, mert lehetett vállalkozni? dehogy is. az őskorban elcseréltek egy baltát egy bőrre, akkor az kapitalizmus volt. egy majom produkálja magát a cirkuszban cserébe kap banánt, akkor a majom is kapitalista. mert felismeri, hogy a produkciójára kereslet van. és az kapitalizmus? lófaszkarikát.

2023.06.06. 19:30:51

@G. Nagy László:
a kapitalizmus a tőkepiac. a tőke elsődlegesen a pénz és pénzpiaci termékek. és azok cseréje szabad. nem a valós árué.

budapest valós árucserére alapozva éhen pusztulna. mert nem termel. a budai elit egy semmire kellő társaság, mert semmilyen termelő gazdaságuk nincs. semmi. illetve ami van az államhoz kötődik. semmilyen szabad piaci tevékenységet nem folytatnak. és ugyanez jellemző a belpestiekre. bankokból kell kiszedni a pénzt. frisssen nyomott forintot. az eu-s támogatásokat kell lenyúlni. frissen nyomott eurót. ez a kapitalizmus bazdmeg, a pénzpiac lenyúlása.

alöksz róz 2023.06.06. 19:33:53

@cvsvrs: 1. ez nem ugyanaz mint amit a bálint írt, vedd észre

2. ehhez nem kell tőkeexport, ha ezer tonna aranyat elrabolnak az indiánoktól a portugálok, akkor annak is egy része elér a szegény és iskolázatlan néprétegekig is.
a liberális kapitalizmus lényege meg éppen az, hogy hogyan tudják a lehető leghatékonyabban a minimálisra csökkenteni azt a részt.

2023.06.06. 19:35:05

és orbán azt mondja, hogy ő majd kinevez néhány havert, akiket kitöm pénzzel és ők majd térdre kényszerítik a nyugatot. csak ha ezeket nem pénzelik kívülről, akkor ezek az oligarchák egymást tudják csak kifosztani.

akkor csányi és az otp befektetési jegyeit kell különadóval megadóztatni, mert különben nem tudják az államadósságot finanszírozni. közben még létre akarnak hozni egy konkurens bankholdingot, fent kellene tartani a takarékbankot, az eximbank hiteleinek meg kellene térülnie. ez a kapitalizmus, hogy a pénzteremtéshez kapcsolódó oligopol rendszert fent kell tartani.

alöksz róz 2023.06.06. 19:36:27

@G. Nagy László: "Hogy pénzzé teheted a javaidat, hogy a jövedelmedből tőkét, a tőkéből jövedelmet teremthess. Ennyi, és nem több." - ezen már régen túl vagyunk, jól beszél a civisvárosi, most a hitel/pénzteremtés adja a tőkét

2023.06.06. 19:43:23

@alöksz róz:
a kapitalizmus éppen az, hogy ezt a közvetlen rablást nem alkalmazzák. hanem nyomtatnak dollárt. és azért cserébe megveszik ukrajnát. és az ukrán költségvetés kap valamennyi dollárt, amit az oligarchák lenyúlnak. a nép meg hoppon marad. ukrajna ezek után tőkeimportőrré válik és a jövedelmek a tőkeexportőrökhöz áramlanak. és a német vagy a holland magánpénztár tagjai gazdagodnak.

amire azt mondják, hogy ezzel ukrajna azért új technológiát kap, munkakultúrát, felszámolják a kormányzati korrupció egy részét, a jogrendet átalakítják, aminek kétségtelenül van előnyös oldala is, stb. ez a kapitalizmus következménye. de ha egy állam összességében tőkeexportőr és gyarmati sorban van, akkor ez a rendszer általában nem népszerű. és a többség a gyarmatosítókat a halál faszára küldené. csak az persze összeomlással fenyeget. és általában valamilyen korlátozott tőkebehozatalban egyeznek ki.

alöksz róz 2023.06.06. 19:48:09

@cvsvrs: "budapest valós árucserére alapozva éhen pusztulna. mert nem termel. a budai elit egy semmire kellő társaság, mert semmilyen termelő gazdaságuk nincs. semmi" - azért elég sok hazai tulajdonú jól prosperáló cég van óbudán meg a 11. kerületben :-)

IdomitottFoka 2023.06.06. 20:01:03

@baalint1: "ahogy átcsatornázzák a megtakarításokat a bankoktól az államhoz, miközben a hitelezés is egyre nagyobb arányban állami támogatással van."

Egen. Ha ezt nem egy állam csinálja, akkor az a neve h piramisjáték.

2023.06.06. 20:08:13

@alöksz róz:
ahhoz, hogy klasszikus liberalizmus lehessen hiányzik egy baszott ipartelep csepelről, ami előállítja a főváros fogyasztásának ellentételét. a valóságban most megy befelé az áru. és kifelé a húgy, a szar, a szemét és a kultúrszemét jön. ez leegyszerűsítés. ha lenne bnv (budapesti nemzetközi vásár), akkor a főváros mit állítana ki? a híres óbudai vagy kelenföldi micsoda?

G. Nagy László 2023.06.06. 20:13:53

@cvsvrs:

"a kapitalizmus éppen az, hogy ezt a közvetlen rablást nem alkalmazzák. hanem nyomtatnak dollárt. és azért cserébe megveszik ukrajnát."

Igen, ez is az. Meg az is, ahol aranyfedezet van, amely korlátokat szab. Csak te gyűlölöd a kapitalizmust, ezért a legrondább oldalát mutatod. Kibaszott sportszerűtlen.

2023.06.06. 20:26:49

@alöksz róz:
most az van, hogy vegyünk meg egy kacsát 100 petákért. süssük ki. és adjuk el 200 petákért. és így a 100 petákos beszerzés megtérült a 200 petákos értékesítésből. 100 peták a nyereség. és így nem kell kacsát tenyészteni, egyáltalán semmiféle árut termelni. hanem csak elég sok pénzt kell kigenerálni. és ez a fogyasztói társadalom. és a kérdés, hogy ki legyen a várban a sztárséf. womberg frici, wolf, krausz eldönti. ezek nem magyarok, ezek a németek. csak nem a termelő német iparosok, mert olyanok nincsenek.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.06. 20:29:13

@baalint1: "De nem arról van szó, hogy az csorog le, amivel az állam cégeket támogat."

ki mondta hogy arról van szó? hát nyilván nem az csorog le... semmi jelentősége nincs ennek a felvetésnek amúgy.
arról van szó, hogy ez egy sötét téveszme, amit a korrupt neoliberális közgazdászok propagálnak, hogy efogadott legyen, hogy miért érdemes növelnie az államnak a gazdagok vagyonát.

"Normális esetben az állam nem támogat vállalkozásokat."

akkor remélem nem támogatod már a trickle-down economicsot

"a felső réteg gazdagodik, akkor az lecsorog a szegényebbekhez is. Ez pedig tapasztalati úton így történik."

miféle tapasztalat amikor az összes kimutatás azt ellenkezőjét bizonyítja? amerikában a középosztály szegényedik, miközben a szupergazdagok gazdagodnak, hol a lecsorgás?
te nem olvasod a neked szánt kommentjeimet? itt az első kommentek között írtam pár tanulmányt, az nincs meg? hogy amerikában már demokrata elnökök mondják, annyira nyilvánvaló, akkor miért szajkózod még mindig a republikánus propaganda szöveget?

"az állam egyes cégeket mesterséges módszerekkel előnybe hoz. "

ez a trickle down a gyakorlatban. igen.

a vállalkozó attól vállalkozó hogy kockáztat szabad piacon, ahol szabad verseny van. a tollas zsidó meg a fazekas cigány nem vállalkozó, ahogy a gazdag nemesember sem. hiszen szabad piac sincsen, és nemis igen kockáztatnak nagyot. előbbiek meg csak az életbenmaradás miatt kereskednek.
és a céhes feudalista kereskedő, meg a céhes feudalista kézműves pont ellentétes a szabad piaccal. mert nincs választási lehetősége a vevőnek. monopolhelyzetet harcoltak ki maguknak. kötelezően még a beszállítójuknak is megszabaták, hogy csak nekik adhatnak el terméket: kötelezték a beszállítókat arra, hogy nyersanyagaikat csak a céh tagjainak adhassák el (nyersanyag-felvásárlási monopólium).
pont hátráltatják arról nem is beszélve milyen feszültségek és kiszolgáltatottságok voltak a céglegények, meg a céhmesterek között.

"minden szakma céhalakításra törekedett, hogy korlátozhassa a mesterek számát, megállapíthassa az iparcikkek árát, magának biztosíthassa a piacot és kizárhassa a versenyt. Ez az intézmény fokozatosan akadályává vált az ipari haladásnak, s a manufaktúrák, gyárak megjelenése csak tovább fokozta válságát. II. József átmenetileg el is törölte a céhrendszert, majd I. Ferenc 1805-ben és 1813-ban rendeleti úton reformálta, szabályozta újra a céhek életét"
www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/MagyarNeprajz-magyar-neprajz-2/viii-tarsadalom-CA13/bevezetes-es-tarsadalmi-retegek-CA34/kispolgarsag-CF26/kisiparosok-CF2C/iparosok-a-polgari-tarsadalomban-18481948-CF51/a-cehrendszer-felbomlasa-es-a-kisipar-jogviszonyainak-atalakulasa-CF57/

ráadásul még katonáskodás is kötelező volt nekik, lásd Halászbástya. A céhszabályzat tiltotta még a céhen belüli munkamegosztást, és más mester árujának "ócsárlását", tehát még a szabad kritika is tilos volt. ezért feudalizmus.

Az ipari forradalom okai összetettek és rengeteg vita tárgyát képezik. Történészek az ipari forradalmat a feudalizmus végét jelentő társadalmi és intézményi változások következményeként értékeli, ami Nagy-Britanniában a polgári forradalom után következett be.

A 17. század gyarmati terjeszkedései során a nemzetközi kereskedelem bővülésével kialakultak a pénzpiacok, beindult a tőkefelhalmozás, és ekkor zajlott a tudományos forradalom, amelyek együttesen fejtették ki hatásukat.

"az első manufaktúrákat mesterek hozták létre, akik rájöttek hogy a részfolyamatok szétbontásával gyorsabbá tudják tenni a termelést"

akiket a nagytőkések béreltek fel kvázi műszakvezetőnek, vagy termelési igazgatónak: "A 17-18. század folyamán a manufaktúra az ipari vállalkozásnak a gyáripart megelőző formája volt. A vállalkozó a munkásnak feldolgozásra szánt anyagot és gépeket (pl. szövőszéket), valamint eszközöket biztosított. A munkásnak munkabért fizetett. A kész áruval a vállalkozó rendelkezett,
1765-ben Gácson gróf Forgách János alapította meg az ország egyik első posztó-manufaktúráját. igazi vállalkozó gróf ő is mint a márki a gőzszivattyúval. Watt az egyetemen fejlesztette a gőzgépet.
persze az összes gróf és márki pénzt akart keresni az ötleteikkel. később aztán lehettek tulajok és vállakozók polgárokból. de eleinte csak a nemesség volt "vállalkozó kedvű", nem hinném hogy jelentős lenne a feudális céhmesterek száma, akik átmentek hirtelen kapitalista vállalkozóba, csak ahogy a fideszesek, meg mszp-sek gyerekei vállalkoznak max. bár lehettek ilyenek, akár Velence, észak olaszoknál is, akik kutyabőrt vettek. nem hinném hogy jelentős lenne.
Meyes Dietmar mondott egy jó történelmi példát erre tán a Kipper-korszakból:
kkbk.blog.hu/2013/08/04/meyer_dietmar_generacios_valtas

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.06. 20:30:00

@baalint1:

továbbá:

tőkés manufaktúrák kétféle módon alakultak ki:

a) a tőkések a késztermék előállítására különböző szakmájú munkásokat (tönkrement kisárutermelőket) alkalmaztak, akik meghatározott sorrendben végezték el az egyes termelési folyamatokat (pl. kikészítő manufaktúra);
b) azonos szakmájú munkásokat foglalkoztattak, akik a közös munka során egyes esetekben egy-egy részfeladatot végeztek el, néhol viszont csak egy művelet egyetlen mozdulatát, mint például a tűkészítő manufaktúrákban"

hogy lenne vállalkozó a nemes? mintha azt mondanád a gigacégekre hogy azok is vállalkozók "akik fejlődését az adózás korlátozza"vagy hogy volt: "A gazdaságot fékező adópolitika". milyen szemérmes együgyü ez a "gazdaság" metonímia, a kisvállalkozóra nem gondol, inkább azt jelenti, hogy a gazdagok gazdagodását gátló adópolitika.
a kötöttség miatt volt a feudalizmus kevésbé hatékony mint a kapitalizmus. ahogy a "vállalkozó" céhek is a manufaktúrákkal

amúgy előző kommentemben az idióta g. nagy üres beszólása miatt voltam idegesebb. bocs.

alöksz róz 2023.06.06. 20:30:56

@cvsvrs: híreset? kelenföldön pl a semilab

na és debrecenben hasonló?

alöksz róz 2023.06.06. 20:35:37

@cvsvrs: amúgy van csepelen egy baszott nagy ipartelep. sok kisebb-nagyobb magyar és külföldi termelő cég van benne (pl siemens). van nagy magyar cég is ott, elég híres is, a fémalk.

alöksz róz 2023.06.06. 20:37:10

@tesz vesz II: "amúgy előző kommentemben az idióta g. nagy üres beszólása miatt voltam idegesebb. bocs" - úgy-úgy, vigyázz, mert senki nem lesz barátod a fórumon :D

2023.06.06. 20:45:06

@G. Nagy László:
sehol sincs aranyfedezet. és nagyrészt nem is volt. budapestre nap mint nap beviszik a temérdek árut. ha cserébe aranyat kellene adni, akkor az másnapra elfogyna. és utána a fogyasztó társadalom mivel fizetne? annak fenntartásához temérdek adósságot kell generálni ami inflációt teremt. csakhogy ezzel az ingatlanok, a részvények is inflálódnak, az tőkenyereség, fent kell tartani ezt a vircsaftot és a fővárosok, tőkepiaci központok, fogyasztását ellentételezni kell áruval. a bankok generálják hozzá a pénzt.

alöksz róz 2023.06.06. 21:00:03

@cvsvrs: "csak nem a termelő német iparosok, mert olyanok nincsenek." - festo?

2023.06.06. 21:08:54

@cvsvrs:
Az egységnyi aranyra jutó pénz mennyisége ami változik....

2023.06.06. 21:13:52

@alöksz róz:
buda a története során mi a lófaszkariákát állított elő. a híres budai micsoda? vagy belső pest. a híres belpesti micsoda?

G. Nagy László 2023.06.06. 21:15:05

@kiskutyafule:

"Ha egyetértesz akkor ez hogyan lehetséges?"

Mi a kérdés? Hogy lehetséges, hogy jó könyveket olvasok és blogbejegyzést írok róla? Vagy hogy lehetséges az, hogy egy libanoni származású zsidó igazat beszél? Vagy az, hogy a progresszívek minden aljas trükköt bedobnak? Mit szeretnél tudni?

G. Nagy László 2023.06.06. 21:19:54

@cvsvrs:

"sehol sincs aranyfedezet. és nagyrészt nem is volt."

Ma nincs. De Amerikában volt. És nem kizárt, hogy újra lesz is - bár ehhez egy brutális világválság kéne. De nem ez a lényeg. A lényeg, amit írtam is: igyekszel a kapitalizmus legocsmányabb oldalát bemutatni. Mintha az lenne a lényege. De csak magadat viszed vakvágányra. Amíg nincs jobb alternatívád, addig semmi értelme az effajta fikázásnak.

alöksz róz 2023.06.06. 21:22:42

@cvsvrs: tényleg sok termelő cég van budapesten, kár ezen felhergelni magad.
(az meg az egész országban általános, hogy ezek nagyrészt külföldi cégek)

"a híres budai micsoda?" - kutyavásár

alöksz róz 2023.06.06. 21:27:22

@G. Nagy László: "Mintha az lenne a lényege." - hát mit emeljen ki, amit ír, konkrétan az ma a működési elve.
amikor meg leírtam h a korábbi időszakában mi volt, neked az se tetszett.

se a mai nem tetszik, se a múltbeli nem tetszik, lehet nem is tetszik neked ez a libertarista kapitalizmus, nem gondoltál még erre? :-)))

alöksz róz 2023.06.06. 21:28:27

@G. Nagy László: "Amíg nincs jobb alternatívád, addig semmi értelme az effajta fikázásnak." - neki pont van, azzal írja tele a fórumot

2023.06.06. 21:35:46

@G. Nagy László:
ugyan már sose volt. sehol. soha senki se ellenőrizte. ha a londoni city kinyomtatott egy rakás papírpénzt, akkor azt egyszerűen felhasználták a brit birodalomban. és egyesek fel tudták vásárolni a helyiek termőföldjét, bányáit papírfecnikért cserébe megkaphatták. és így jöttek létre ezek a gyarmati kereskedő társaságok. ilyen egyszerűen. ezzel a primitív csalással.

2023.06.07. 01:38:01

@G. Nagy László:
Nem, az hogy a cím alapján így lehetne leírni:
Téveszme: "A progresszió és a tudomány kéz a kézben járnak"

Pont az előbb írtad azt, hogy egyetértesz azzal, hogy a technológiai fejlődést követik le a társadalmi változások.
A technológia pedig a tudomány révén halad előre.
A progresszió pedig haladását/változást jelent akár társadalmi akár technológiailag akár tudomány szintjén.

Erre lennék kíváncsi ha nem baj.
Nem a könyv érdekel, ha nem a cím.

Más:
Látom vannak megtakarításaid, javaslom a kajmán szigeteket, vagy Britt Kolumbiat. Esetleg aranyban is tartható.

HypocritSlayer 2023.06.07. 07:54:45

@G. Nagy László:
>>És nem kizárt, hogy újra lesz is - bár ehhez egy brutális világválság kéne. <<

No, meg az az arany mennyiség, ami nem áll jelenleg sem rendelkezésre, beleértve Földön jelenleg létező összes, még ki nem bányászott aranyat is, ha hipp-hopp kitermelnénk, vagyis fizikailag nem megvalósítható.....

2023.06.07. 09:32:39

@Wildhunt:
a brics azt mondja, hogy a nagykereskedés arany alapú váltókkal történjen. ami a kapitalizmus feladása.

a kapitalizmus az, hogy mindenki adósodjon el fiktív pénzzel, fiktív jogi személyeken keresztül a magánbankok valamilyen pénznemben, korlátolt felelősséggel, üzleti titoktartás mellett, a jogállam. és a különféle pénznemek egymáshoz viszonyított értéket liberalizált devizakereskedők összemérik. mert az is piaci folyamat. ezeket támogatják majd a hitelminősítők. így lesznek árfolyamok.

G. Nagy László 2023.06.07. 09:33:48

@kiskutyafule:

Oké, így már értem, a fogalmak értelmezése a kérdés.

"A progresszió pedig haladását/változást jelent akár társadalmi akár technológiailag akár tudomány szintjén."

Igazad van, eredetileg ezt jelenti. De a hozzád hasonló neomarxisták igyekeznek kiforgatni minden szót az eredeti jelentésükből. A LIBERALIZMUS kifejezést nem akarom elengedni, holott balliberális körökben ma már épp az ellenkezőjét jelenti, mint annak idején. A PROGRESSZIÓ szót viszont elengedtem, vigyétek! Természetesen a mainstream balliberális tábor progressziója semmiféle szempontból sem haladó, sőt, kifejezetten tudományellenes, korlátozó és erőszakos, de már annyira hozzátok nőtt, hogy nem küzdök érte. A ballib progresszió pont az, amit a hivatkozott poszt tárgyal.

2023.06.07. 09:47:44

@G. Nagy László:
a jelző nélküli fogalmak valójában nem jelentenek semmit.

ha valaki afrikában meg akarja állítani a túlnépesedést, akkor nem olyan rossz az, hogy ugandai férfiak és nők éljenek tömegével együtt. és szolgálják ki a nyugatot. engedjék át a bányák egy részét. a nyugat továbbra is biztosítja az alapvető gyógyszereket. kapjanak minőségi oktatást. nemzetközi iskolákat, stb.

2023.06.07. 11:47:05

@G. Nagy László:
Én szépen megkérdeztem valamit, te erre it fröccsögsz mindenféle politikai lozunggal.

Egyszerű választ várok egy egyszerű kérdésre, nem emlegettem a mamád, se a vallásod, se az eszméid.

Tudsz így választ adni?
Vagy maradunk a dobozos megoldás mellett, mert néked az egyszerű?

G. Nagy László 2023.06.07. 12:13:57

@kiskutyafule:

Mi a fasz van veled??? Ennyire nem beszélhet el két ember egymás mellett. Adok egy kerek, tisztességes választ, erre te lebaszol.

"Én szépen megkérdeztem valamit, te erre it fröccsögsz mindenféle politikai lozunggal."

Semmi fröcsögés nem volt. Örültem, hogy végre megértettem, mi a kérdésed. De lehet, hogy mégsem jól értettem. Nekifutsz még egyszer?

"egyszerű választ várok egy egyszerű kérdésre, nem emlegettem a mamád, se a vallásod, se az eszméid."

Én sem emlegettem a mamádat. És nem is fogom. Ha van igazi erősségem, az az, hogy kiválóan megértetem magam az emberekkel. A nyolc általánost végzett ózdi cigány gyerekkel ugyanúgy, mint az egyetemi professzorokkal, miniszterekkel. Hogy lehet az, hogy te valami egészen érthetetlen nyelvet használsz?

"Vagy maradunk a dobozos megoldás mellett, mert néked az egyszerű?"

Nem is értem, mitől dobozos. Na, próbáld meg még egyszer megfogalmazni a kérdést, hátha sikerül intellektuálisan kapcsolódnunk...

MEDVE1978 2023.06.07. 12:39:17

@G. Nagy László:

"Egy dologról még érdemes lenne beszélni, ez pedig a javak hosszútávú szűkössége. Simán lehet, hogy egy-egy alapanyag fogyóban van pl. az építőiparban, ami megdrágítja az ingatlanokat. Simán lehet, hogy túl kicsi a Föld ahhoz, hogy mind a nyolcmilliárdan palotában lakjunk..."

Ez annyira lehet, hogy így is van. Ugye a ma ismert betont csak folyóparti homokból lehet készíteni, amit a víz formált. Ez azért fontos, mert a víz nyomása folyamatosan változik, görgeti a köveket és a homokot, kiárad visszaárad stb. Ezzel ellentétben az óriási mennyiségben jelen lévő sivatagi homokot a szél alakítja. Az eltérő erőhatások miatt a sivatagi homok "uniformizált", a kis részecskék nagyon hasonlóak egymáshoz, míg a folyami homokban különböző nagyságú és formájú szemek vannak. Ha jól emlékszem a különböző formájú szemek jobban kapcsolhatók össze betonként. A jobban itt azt jelenti, hogy megfelelő szilárdságot eredményeznek. Az emberiség ugyanakkor extrém mennyiségű homokból csinált már betont, így a folyami homok is kezd hiánycikk lenni és elfogyhat előbb-utóbb. A legtöbb alapanyag nyilván korlátos.

"George A. Akerlof és Robert J. Shiller amerikai közgazdászok a Balekhalászat című könyvüket azzal a kérdéssel indítják, hogy a száz év alatt nyolcszorosára nőtt GDP miért nem nyújt gondtalanságot az átlagamerikai számára. Természetesen fel sem merül bennük az, hogy a gyarapodás csakis a felső társadalmi rétegeket érintené, pontosan tudják, hogy mindenki gazdagodott. Ők legfőképp az emberi hülyeséget emelik ki, mint fő okot: értelmetlen, impulzív vásárlások; hitelkártyahasználat, stb. Persze egyszerű lenne úgy summázni a dolgot, hogy lecsorog az a pénz, csak a hülye proli elbassza, de azért ebben is van valami."

Én nem itt érzem a hangsúlyt. Mivel HipocritSlayer is írta, hogy az ingatlanpiac változása a bérlakások magas aránya miatt kevésbé reprezentatív az amcsikra, megnéztem a bérleti díjakat (fred.stlouisfed.org/series/CUUR0000SEHA). Ez is hat-hétszeresére ment fel. (miközben a reáljövedelem ugye csak 26%-al emelkedett + az infláció nagyjából 4-szeres volt) A lakhatás és az ahhoz kapcsolódó költségek az ember élete szempontjából nagyon jelentős tényezők. Mivel pont ez lett nehezítve, ezért valószínűleg ez nagy mértékben befolyásolja az emberek életét. A benzin a másik, érdekes, hogy az USA-ban ezen is egy hatos szorzó van legalább a hetvenes évek vége óta (finance.yahoo.com/news/gas-prices-every-decade-since-110002903.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAGl6vcWUJvGzqgVW8k2wXfIYAKfir7QptUglH10qd8lHiXPPVSie2ieizgqb4inBb4Z-tVs2wJECrP-tflRqgLc8TIC_8JApIZDlaJ8cr1VFuURX2b_TQN8HtQHA5nSv15-N33-MRzDQpgvod7AxT9zBtW58t5WCxsZX5U7JPaGc).

Vannak tehát olyan kulcsterületek, ahol az emberek reáljövedelme ténylegesen kevesebbet ér, mint 40 éve. (a kaját most nem néztem meg, ott is valószínűleg némi emelkedés lenne, de nem akkora, mint a lakhatásnál). Ez szerintem az elégedetlenség fő faktora.

A másik tényező a mérés: 1979-ben teljesen más eszközök kellettek egy háztartásban. Ha volt színes TV és mikro, akkor az már modernnek számított és gazdagnak. Ezeket minden évben súlyozni kell ahhoz, hogy az életminőgre, jólétre vontatkozó mutatót kapjunk. Nyilvánvaló, hogy ezek a számítások nem tökéletesek és nem is tökéletesen összehasonlíthatók. Nehéz tehát összehasonlítani mondjuk egy századelején élő, egy baby boomer és egy Z generációs életszínvonalát, életminőségét.

Persze az, amit írsz, hogy a hülyeségből elpazarolnak pénzeket, jelen van, de én a két előbb említettet fontosabbnak tartom.

2023.06.07. 12:46:50

@G. Nagy László:

Azt kérdeztem, hogyan lehet mindkét állítás igaz, erre 2 különböző értelmezését adtál ugyanarra a szóra, és valami dobozba próbálsz megintcsak engem betuszkolni.

Vagyis a kérdés még adott.

2023.06.07. 14:02:50

@MEDVE1978:
magyarországon néhány építési vállalkozó szupernyereségességét az állam megoldotta. euromilliárdosok. csányi papi is, aki a legnagyobb állami bankot átírta a saját nevére. (legalább nem vitte csődbe.)

az ifjú házasok lakáshoz jutása azonban nincs megoldva. nem is nagyon vannak ifjú házasok. mert a lakhatás nem alapjog. az ugyanis szocialista vívmány, pfúj, a rendszerváltók azt dobták ki, amit nem kellett volna.

a kádár rendszerben egy ifjú házaspár államilag épített lakáshoz juthatott. lakásszövetkezeti rendszerben. és amikor megszűnt a központi tervutasítás, akkor ezek voltak az első (és egyben utolsó) szocialista lakóparkok.
archivum.mtva.hu/images/medium/MTI-FOTO-UXMzZ3NSSzB5RHVWWlpTaEoyeFFrQT09.jpg
ez háév (hajdúsági építőipari vállalat) elemek, falco tetőcserép, zalakerámia, alföld porcelán, mofép csaptelep, amfora üvegáru, garzon bútor, domus áruházban. hiába vannak kampányok: szja elengedés, áfacsökkentés, csok, stb. ezek az építési vállalkozók és a bankok vagyonát gyarapítják.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.07. 14:04:48

@alöksz róz: Bálint értelmes és tisztességes, reagál minden érdemi felvetésre, és érti többségében a modnatokat, nem érdemli meg azt a megszólítást amit a fideszes hitvány, hazug hazaáruló korcsok megérdemelnek, akikkel nemhogy vitatkozni, még kommnikálni se lehet, pl veled se többnyire. mert nincsenek azon a színvonalon

ducaduca-val lehet vitatkozni, csak sajna ő is hitványkodik meg hazudozik egy sort két sorban is

G. Nagy László 2023.06.07. 14:45:43

@kiskutyafule:

Ez azért döbbenet. Háromszor futsz neki, de egyszer sem vagy képes megfogalmazni, mi a kérdésed. Tényleg beszarok.

Próbálom kitalálni, mintha egy süketnémával beszélgetnék.

Téveszme: "A progresszió és a tudomány kéz a kézben járnak"

Mivel e blogposzt címében szereplő PROGRESSZIÓ nem a kétszáz évvel ezelőtti jelentését (HALADÁS) hordozza, hanem a mait (ELMEBETEG NEOMARXISTÁK IDEOLÓGIAI ÁMOKFUTÁSA), így nem meglepő, hogy ez a progresszió tökéletesen szembemegy a tudománnyal. Mi ebben az érthetetlen???

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.07. 14:55:10

@baalint1:

"Az a kommunista, hogy a kettőt szembeállítod, el akarod venni a milliárdos harmadik jachtját"

a hiv. def szerint a kommunizmus olyan társadalmi formát jelent, melyben a társadalom tagjai szükségleteiknek megfelelően részesednek az anyagi javakból. te szerinted szüksége van 3 jachtra, és részedesenie kell belőle, tehát ennyiből még lehetnél te is komcsi. vagy a szocializmusal, melyről abban az esetben lehet beszélni, melyben az embereket a társadalom a teljesítményalapúan részesíti az anyagi javakból. szerinted ezek az emberek többet teljesítenek, tehát még viccesen a szocialistát is rádhúzhatjuk a komcsi mellett. de ez csak humor.

valóságban pedig mindenkit egyforma életkörülményekre kényszerít, vagy felemel. mivel én megengedném neki az 1 yachtot, ha tisztességesen szerezte, ezért én nem vagyok komcsi. csak annyit mondok hogy a gazdag többet is adjon vissza a társadalom felé, és ne pazaroljon az erőforrásokkal.
ez egy zöld és demokratikus gondolat, hogy ne fecséreljük el hülyeségre az anyagi javakat, miközben még nélkülözés van tisztességesen dolgozó embereknél is, nem ér többet egy vállalkozó, mint egy tanár. és ne legyenek a piramis csúcsán fáraók, akik összeharácsoltak maguknak leginkább a véletlennek köszönhetően hatalmas vagyont, vagy éppen korrupciónak köszönhetően. tudása sokmindenkinek van, kapcsolatrendszere meg kevésbé, az elit angol és amerikai iskolákban az elit kapcsolatokat teremtik meg elsődlegesen, nem a tudást.

" azok a javak, amik létrejönnek a kapitalizmusban, jelentős részben épp abból fakadnak, hogy szabadon gazdagodhatnak a gazdagok"

nem, azok a javak abból fakadnak, mert az állam teremt hozzá munkaerőt, utakat, könyvelőt , közgazdászt, és szakmunkást, közbiztonságot és szabad piacot, állami oktatással, ezért fontos a gazdagnak is, hogy legyen tanár és kréta az iskolákban.

et írtam korábban, de nem olvastad:

van baj a 3. teljesen felesleges yachttal, mert az erőforrásokat feleslegesen pazarolják, ahelyett, hogy lenne kréta minden osztályteremben
zöld gondolat is egyfajta társadalmi szigorúság.
és nem azt mondom hogy legyen kommunizmus, hogy egy yachjtja se legyen ,vegyen magának egyet, de inkább felet, ha akar,
ha ismersz vállalkozókat, igazgatókat, tulajdonosokat menedzsereket, akkor amúgy láthatod, hogy nem feltétlen ők ám a legjobb embertípus, egy átlag középiskolai tanárt többre becsülök, mint egy tanult pszchihopata kufárt. tisztelet a kivételnek. legyen valaki vezető, és ne rabszolgahajcsár főnök.

a milliárdos vállalkozó használja az államilag épített utakat, és az állami pénzből kitanítatott könyvelőket közgazdászokat, egyedül nem lehet milliárdos. ezért jó ha az oktatás is pl jó ,ez a milliárdos érdeke.
van pár gazdag vállalkozó aki ezt felfogta:

Nick Hanauer pl, bár ő most fel akarja újra találni a melegvizet :) de legalább van közösségi tudata. nem pedig csak egy önző cégtulaj.

www.ted.com/talks/nick_hanauer_the_dirty_secret_of_capitalism_and_a_new_way_forward
www.youtube.com/watch?v=CKCvf8E7V1g

"A milliárdosok sehol sem SZJA-t fizetnek."

és ilyet ki mondott? hogy jön ide az SZJA? egyelőre még csak alapelvekről beszélünk, ha van egyetértés utána megbeszélhetjük a módját.

"Az nem emberközpontúság, hogy akinek több van, mert sikeres, akkor elveszed. Akkor mindenkinek kevesebb lesz."

ez is egy téveszme. fent már mondtam, hogy az egész közösség döntené el demokráciában, hogyan rendelkeznek az erőforrásokról, nem kommunizmus, hanem erős újraelosztásról van szó. úgy hogy a milliárdos milliárdos maradhat, szóval nem tudom miért kell annyira sajnálni.
a könyvelőket állami pénzen oktatják, stb, ezt már leirtam
nem keverem össze a sikeres vállalkozót a tolvajjal.
a sikeres vállalkozó nem önállóan sikeres, kellenek hozzá állami és társadalmi javak, eszközök, tudás, eszközállomány, munkaerő.
rengeteg nyugati országban, úgy tudom még amerikában is többkulcsos az adó, de nyugat-európában

vagy szerinted mit jelent a skandináv erős újraelosztás? és nem versenyképesek ezek az országok?
képes vagy egy kommenten belül ellentmondani magadnak.

-------

a ner-maffia nem állami bankokat szerez meg, hanem közpénzen ellopja magáncélra.

"átcsatornázzák a megtakarításokat a bankoktól az államhoz"

de én nem erről beszélek, hogy ez végül az emberek lehúzása lehet. én olyan bankról vagy bankokról beszélek elméleti felvetésként, ami ugyanúgy működik mint a magán kereskedelmi bank, ugyanúgy hitelezi a magánvállalkozókat, csak a profit nagy része nem
a példa kedvéért szívesen megnézném ha magán ker. bankok között vagy egy állami ker bank, ami a profitja nagyrészét az állami kincstárba viszi, és megnéznék egy olyan piacot is, ahol kizárólag csak állami kereskedelmi bank, de inkább bankok hitelezik a szabad piac MAGÁN cégeit. miért ellentétes a kapitalizmusal ez? máshogy hiteleznének? mennyi tőkeinjekciót kapnak a magánbankok jelenleg a külföldi anyavállalatuktól évente?

kínában működőképesnek tűnik az állami kereskedelmi bank.

2023.06.07. 15:07:19

@G. Nagy László:
A progresszív szó jelentése az értelmező kéziszótár szerint nem változott, ezért nem érted a kérdést.
Vagyis egy jelenséget átcimkezel.

Ez az amiről szó van, vagyis szó szerinti jelentése szerint NEM lehet mindkét állítás igaz.

Erről beszélek.

Vagyis megintcsak relativizálja az úr a problémát.
Hiszen neked a szó jelentése relatív.

Nekem meg abszolút....
Remélem látod hová vezet ez a gondolat.

2023.06.07. 15:15:54

@G. Nagy László:
meg kellene fogalmazni, hogy mi a valódi progresszió például ahelyett, hogy ágazatok élére kineveznek egy "félhülyét" mondván, hogy csak így védhetik meg az embereket. tényleg?

baalint1 2023.06.07. 15:17:23

@tesz vesz II:
"arról van szó, hogy ez egy sötét téveszme, amit a korrupt neoliberális közgazdászok propagálnak, hogy efogadott legyen, hogy miért érdemes növelnie az államnak a gazdagok vagyonát."

Egy liberális gazdaságpolitikát folytató állam nem növeli a gazdagok vagyonát, a gazdagok akkor gyarapodnak, ha sikeresek a piacon.

"miféle tapasztalat amikor az összes kimutatás azt ellenkezőjét bizonyítja? amerikában a középosztály szegényedik, miközben a szupergazdagok gazdagodnak, hol a lecsorgás?
te nem olvasod a neked szánt kommentjeimet? itt az első kommentek között írtam pár tanulmányt, az nincs meg? hogy amerikában már demokrata elnökök mondják, annyira nyilvánvaló, akkor miért szajkózod még mindig a republikánus propaganda szöveget?"

Már sokszor leírtam: egyre globálisabb világgazdaság van, ezért globálisan nézd a gazdaságot. Az elmúlt évtizedekben globálisan a szupergazdagok mellett épp a szegény rétegnek javult legtöbbet a jövedelmi helyzete, mígy a középrétegnek csak enyhén javult. Lásd elefánt ábra.

Az, hogy az USA-ban és Angliában a 60-as évek végén, 70-es évek elején gyári összeszerelő munkából stabilan középosztálybeli életet lehetett élni családi házzal, 2 autóval, stb., az egy kirívó eset volt, globálisan ettől messze vagyunk.

"zsidó meg a fazekas cigány nem vállalkozó, ahogy a gazdag nemesember sem. hiszen szabad piac sincsen, és nemis igen kockáztatnak nagyot. előbbiek meg csak az életbenmaradás miatt kereskednek."

A fazekas cigány kockázatott meg a kovácsmester is, a nemes meg a mezőgazdasági vállalkozó elődje, nyilván nem szabad piaci körülmények között, de adott lehetőségek között működtetnie kellett a fazdaságát.

"és a céhes feudalista kereskedő, meg a céhes feudalista kézműves pont ellentétes a szabad piaccal. mert nincs választási lehetősége a vevőnek. monopolhelyzetet harcoltak ki maguknak. kötelezően még a beszállítójuknak is megszabaták, hogy csak nekik adhatnak el terméket: kötelezték a beszállítókat arra, hogy nyersanyagaikat csak a céh tagjainak adhassák el (nyersanyag-felvásárlási monopólium)."

Amit csináltak, az a mai szemmel nézve kartell.
És pont ez az ami megváltozott az ipari forradalommal, háttérbe szorult a céhes ipar, szabadabbak lettek a vállalkozások. Ez nem egy pillanat alatt zajlott le, de hozzájárult a fejlődéshez.

"ráadásul még katonáskodás is kötelező volt nekik, lásd Halászbástya. A céhszabályzat tiltotta még a céhen belüli munkamegosztást, és más mester árujának "ócsárlását", tehát még a szabad kritika is tilos volt. ezért feudalizmus."

Aztán ez szépen lassan feloldódott.

Kiragadsz példákat, de egyébként pont hogy a főnemesség kis részéből lett iparos vállalkozó, a nagyobb része meggazdagodott polgárból lett, kereskedőkből, iparosokból. De egyébként a földbirtokos nemességből aki megmaradt földbirtokosnak, azoknak a gazdasága is átalakult kapitalistává, és hatékonyabbá vált.

baalint1 2023.06.07. 15:21:39

@G. Nagy László:
Az aranyfedezet hiánya egyáltalán nem ocsmány, bár tudom mostanában nagyon sok konteós lovagol ezen, de valójában a gazdaságban lévő pénzmennyiségnek a gazdaság méretét kellene lekövetnie, az aranyfedezeten alapuló pénzrendszer pedig egy idő után rugalmatlan volt ehhez. Nem poénból találták ki a modern monetáris politikát, és egyáltalán nem az ördögtől való annak ellenére, hogy a jegybankok követnek el hibákat, nem is kicsiket.

Most is sokat van fikázva a FED, szerintem bár későn kezdték a kamatemelési ciklust, annyira nem csinálják rosszul, elég sok esélyt látok rá, hogy összejön a soft landing.

Egyébként az MNB sem reagált rosszul, csak ugye 13 év neobolsevik gazdaságpolitikáját nem lehet visszacsinálni...

baalint1 2023.06.07. 15:27:06

@G. Nagy László:
Az nem fura, hogy a tudományos konteók pont tőletek, az altright és újbalos mozgalmakkal járnak kéz a kézben? Nem fura, hogy pl. Gödény a Fidesszel volt jóban, és az összes hasonló egészségügyi konteós, bifarmázós baromnak Fideszes vagy Mi Hazánkos háttere van? Nézz egyszer egy közösségi oldalra, az antivaxxer, háttérhatalmas, gyíkemberes, általánosan tudománytagadó arcok szinte egytől-egyig Fideszesek itthon, nyugaton meg szintén valami altright vagy újbalos mozgalom hívei.

Te ezzel szemben azt tudod felhozni, hogy szerinted a genertudomány nem tudomány, amit szintén ilyen konteós arcok kinyilatkoztatásaira alapozod meg a saját előítéleteidre.

Az sem fura, hogy mindig a Fideszes arcok hangoztatják leghangosabban azt, hogy a multik a tőkések kizsákmányolnak, hogy a nyugati kapitalizmus hanyatlik? Hogy a keleti ideáljaitok Sztálint sírják vissza?

G. Nagy László 2023.06.07. 15:27:55

@kiskutyafule:

"A progresszív szó jelentése az értelmező kéziszótár szerint nem változott. Vagyis egy jelenséget átcimkezel."

Elmész te a picsába. A te ideológiai elvtársaid nevezik magukat progresszívnek. Még a végén kitalálod, hogy ti - korrektül - neomarxista ámokfutóknak hívjátok magatokat, én vagyok az a fasz, aki rátok ragasztotta a progresszív jelzőt... Tényleg nem vagy normális, csak egy idióta troll.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.07. 15:29:30

@Almandin: GYertek el a névnapomra c. film kapcsolódik

amúgy nagyon sok melós, átlagember is van aki gazdag lett és nem felejtette el hogy honnan jött. persze ellentetjéből is rengeteg.

nézd meg a Nick Hanaueros videókat, milliárdos a fickó, fent másoltam be.

2023.06.07. 15:37:44

@G. Nagy László:
Akkor megintcsak baj van, mert akkor végleg nem értem mit írsz.

A szó jelentése haladás, akkor most te miről beszélsz, nem haladás a társadalom változása?

Mert ahogyan látom nálad itt a zavar, hogy a haladás irányával nem értesz egyet, de attól még haladás....

Nem tudnál valami kultúrát magadra erőltetni?

baalint1 2023.06.07. 15:43:56

@tesz vesz II:
"te szerinted szüksége van 3 jachtra, és részedesenie kell belőle, tehát ennyiből még lehetnél te is komcsi"

Nem, mert engem nem érdekel, hogy mire van szüksége, ha piaci körülmények között meg tudja keresni rá a pénzt, nyugodtan legyen 3 jachtja, én nem szólok bele. Nem igényei, hanem igényei és lehetőségei szerint vesz jachtot vagy nem vesz jachtot, mert nem futja rá, vagy futja rá, de nem akar jachtot venni.

"vagy a szocializmusal, melyről abban az esetben lehet beszélni, melyben az embereket a társadalom a teljesítményalapúan részesíti az anyagi javakból"

De a szocializmus nem ilyen, hanem a szocializmusban az állam mondja meg, hogy mennyit érdemelsz.

"valóságban pedig mindenkit egyforma életkörülményekre kényszerít, vagy felemel. mivel én megengedném neki az 1 yachtot, ha tisztességesen szerezte, ezért én nem vagyok komcsi. csak annyit mondok hogy a gazdag többet is adjon vissza a társadalom felé, és ne pazaroljon az erőforrásokkal."

Ugye egy egységes lineáris adózással többet is ad vissza, hiszen ha 100-szor annyit keres, akkor 100-szor annyit adózik. Sajnos ez a gyakorlatban tényleg sokszor nincsen így.

"ez egy zöld és demokratikus gondolat, hogy ne fecséreljük el hülyeségre az anyagi javakat, miközben még nélkülözés van tisztességesen dolgozó embereknél is, nem ér többet egy vállalkozó, mint egy tanár. és ne legyenek a piramis csúcsán fáraók, akik összeharácsoltak maguknak leginkább a véletlennek köszönhetően hatalmas vagyont, vagy éppen korrupciónak köszönhetően. tudása sokmindenkinek van, kapcsolatrendszere meg kevésbé, az elit angol és amerikai iskolákban az elit kapcsolatokat teremtik meg elsődlegesen, nem a tudást."

Itt összekeversz dolgokat. Először is a zöld gondolat a kapitalizmusban úgy tud érvényesülni, hogy beárazod, pl. adózással az környezetterhelő externáliákat, nem pedig megmondod hogy max. 2 jacht. Az meg diktatórikus gondolat, hogy fentről akarod megmondani hogy ki mennyit ér. Ami a korrupciót illeti, azt nem azért kell büntetni, mert valakik gazdagok, hanem mert korruptak.

"nem, azok a javak abból fakadnak, mert az állam teremt hozzá munkaerőt, utakat, könyvelőt , közgazdászt, és szakmunkást, közbiztonságot és szabad piacot, állami oktatással, ezért fontos a gazdagnak is, hogy legyen tanár és kréta az iskolákban."

Az csak az egyik fele, a másik fele, hogy fel kell építeni, sikerre vinni a vállalkozásokat.

De egyébként pont a legnagyobb vállalkozások tudnák az állam feladatait is átvenni, ha nem lennének ezek az állami szolgáltatások, és még jobban lenyomni a kicsiket, mivel elég nagyok hozzá.

"vagy szerinted mit jelent a skandináv erős újraelosztás? és nem versenyképesek ezek az országok?"

Már kurva sokszor leírtam, hogy Skandinávia egyrészt eléggé speciális példa, mert tök más a kultúra, hagyományosan azon az éghajlaton sokkal fontosabb volt a közösségi összefogás, azok a közösségek amelyek nem így tettek, kihaltak. Így nyilván sokkal kevesebb a potyautas.

Másrészt a magas és a progresszív adózás mellett is viszonylag nagy a piaci szabadság, nem állami kontrollal próbálnak mindenbe beleszólni mint NERisztánban.

"képes vagy egy kommenten belül ellentmondani magadnak."

Mondjuk rá is mutathatnál kinyilatkoztatás helyett, hol mondtam ellen önmagamnak.

"a ner-maffia nem állami bankokat szerez meg, hanem közpénzen ellopja magáncélra."

Ugye te azt feltételezed naivan, hogy az állam kezében más kormányzat esetében nem vándorolna át haverokhoz a bankrendszer, vagy legalábbis a bankrendszer profitja. Ez elég naiv gondolat.

"de én nem erről beszélek, hogy ez végül az emberek lehúzása lehet. én olyan bankról vagy bankokról beszélek elméleti felvetésként, ami ugyanúgy működik mint a magán kereskedelmi bank, ugyanúgy hitelezi a magánvállalkozókat, csak a profit nagy része nem
a példa kedvéért szívesen megnézném ha magán ker. bankok között vagy egy állami ker bank, ami a profitja nagyrészét az állami kincstárba viszi, és megnéznék egy olyan piacot is, ahol kizárólag csak állami kereskedelmi bank, de inkább bankok hitelezik a szabad piac MAGÁN cégeit. miért ellentétes a kapitalizmusal ez? máshogy hiteleznének? mennyi tőkeinjekciót kapnak a magánbankok jelenleg a külföldi anyavállalatuktól évente?"

Azzal, hogy a betéti oldalt egyre nagyobb hányadban átveszi az állam, a hitelezés meg nagyrészt állami támogatással történik, valami hasonló pont most zajlik le, és nem látszik, hogy jól működne.

"kínában működőképesnek tűnik az állami kereskedelmi bank."

A kínai állam bármikor vissza tud ezzel élni, ha nem vagy neki szimpatikus vállalkozó... Szerinted itt nem ez történik, illetve történne?

baalint1 2023.06.07. 15:46:18

@G. Nagy László:
Szerintem meg az az érdekes, hogy liberálisnak nevezed magadat, aztán ha emberi jogokról van szó, akkor elkezded a liberálisokat neomarxistázni, csak mert kiállnak egyes (etnikai, szexuális, stb.) kisebbségek jogaiért. Aztán előadod, hogy te klasszikus liberális vagy, aztán olyan politikát támogatsz, ami mind gazdasági, mind társadalmi téren illiberális, és mindezt nyíltan vallja is. És akkor még van képed azon háborogni, hogy mások újraértelmezik a szavakat, holott pont te értelmezed újra.

baalint1 2023.06.07. 15:47:34

@G. Nagy László:
A másik, hogy kiskutyafule feltett egy totál értelmes kérdést, hogy akkor te mit értesz az alatt, amit írtál, erre te agyatlanul elkezdted neomarxistázni, hogy ti ilyenek, ti olyanok. Kínos a kérdés, ezért inkább tolod a bolsevik gyűlöletpropagandát.

HypocritSlayer 2023.06.07. 16:01:31

@baalint1:
>> liberálisnak nevezed magadat, aztán ha emberi jogokról van szó, akkor elkezded a liberálisokat neomarxistázni, csak mert kiállnak egyes (etnikai, szexuális, stb.) kisebbségek jogaiért. <<

Több probléma is van ezzel a mondattal:

1. A liberális ma már nem azt jelenti, amit régen
2. Az etnikai kisebbségnek semmi köze a genderbuzi "kisebbséghez", ahogyan az erdélyi magyarságnak a hazai cigányokhoz, vagy a fényessegűeknél a muszlim szarokhoz, mert "kívülről" ugyan rá lehetne húzni és a fajtád ezt előszeretettel meg is teszi, de valójában ezek abszolút különböző dolgok........., max annyi az azonosság köztök, hogy objektív értelemben "kisebbségben vannak", de ettől még nem válnak sem azonossá, sem cserszabatossá, sem azonos elbírálás alá...... , hiába próbálkoztok ezek relativizálásával......
3. Az még egy külön állatfaj, aki az általatok kisebbségnek hívott szemét/tetvek "mellett" kiáll......

>>Aztán előadod, hogy te klasszikus liberális vagy, aztán olyan politikát támogatsz, ami mind gazdasági, mind társadalmi téren illiberális, és mindezt nyíltan vallja is. <<

Ugyanis, paradox módon:) épp hogy az általatok propagált "liberalizmus" az az "eredetinek" bizony a totális kiforgatása és a "ti liberalizmusotok"-nak az ellentétének ezerszer több köze van az eredeti értelemben vett liberalizmushoz, így a z "illiberalista" valójában közelebb áll a liberalizmushoz, mint az, amit ti jelenleg annak neveztek....:)DDDDD

>>És akkor még van képed azon háborogni, hogy mások újraértelmezik a szavakat, holott pont te értelmezed újra. <<

Nem bízom abban, hogy képes lennél értelmezni azt, amit írtam, ha mégis, akkor meg úgysem értenél vele egyet, úgyhogy valójában csak a "vízben írtam" , ahogy a művelt latinul tudó mondaná:)

alöksz róz 2023.06.07. 16:11:53

@baalint1: "Te ezzel szemben azt tudod felhozni, hogy szerinted a genertudomány nem tudomány" - mert az tudomány, hogy 3 ideológus körbehivatkozik egymásra?

"Nézz egyszer egy közösségi oldalra, az antivaxxer, háttérhatalmas, gyíkemberes, általánosan tudománytagadó arcok szinte egytől-egyig Fideszesek itthon, nyugaton meg szintén valami altright vagy újbalos mozgalom hívei." - az itt a nagy probléma, hogy ti a teljesen jogos, tudósok és kutatók által is megfogalmazott kritikával és alapos, adatokkal is alátámasztott véleményekkel találkozva bedugjátok a fejeteket a seggetekbe, azaz fogjátok és berakjátok a laposföldhívő kategóriába.

alöksz róz 2023.06.07. 16:17:30

@alöksz róz: rámutat valaki egy ellentmondásra? mi a legkönnyebb, rámondani hogy laposföldhívő.

vagy hogy lódoktor, mert ilyen is volt.

alöksz róz 2023.06.07. 16:20:52

@alöksz róz: stiglitz micsoda, amikor ellent mer mondani az ideológiátoknak, laposföldhívő újbalos?

alöksz róz 2023.06.07. 16:24:46

ezt még azért nem meritek (nyilván a nobel díj miatt). de mi lesz abból aki rá hivatkozik?
szerintem tudománytagadó neokomcsi.

Wildhunt 2023.06.07. 17:04:22

@G. Nagy László: ironikus hogy a 1 balos van, akivel lehet normálisan is beszélni - a vezértroll.

Wildhunt 2023.06.07. 17:07:19

@alöksz róz: a Nobel díj semmit nem jelent. Watson is laposföldes náci lett, mikor szembement az ideológiával.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.07. 17:17:09

@baalint1:

" nem növeli a gazdagok vagyonát, a gazdagok akkor gyarapodnak, ha sikeresek a piacon."

most már 3x-4x-re játszod el, hogy nem érted miről szólr a trickle down ecomony, tehát hogy adókedvezményt adni a gazagoknak és egyéb támogogatást a nagytőkésnek.
ez a vagyonának növelése, erre épülne a lecsorgó kapitalizmus.

"egyre globálisabb világgazdaság van, ezért globálisan nézd a gazdaságot"

furcsa, hogy országos statisztikákban ez nem jelenik meg, sőt, pont az ellentéte. nem érzed?
ez a téveszméd egészen ezoterikus, hogyha tudományos statisztikákban nem jelenik meg. illetve ha a globális bolygó másik szeglete, most biztos az demokráciaexportra gondolsz, meg a nyugati cégek ázsiai bérmunkáira?

itt az elefánt ábrád:
g7.hu/adat/20190308/az-igazsag-a-mindent-megmagyarazo-elefantabra-mogott/

"az eredeti elefánt ábra relatív változást mutat, ami elfedi azt a tényt, hogy a jövedelmi eloszlás alsó részén lévők még mindig összehasonlíthatatlanul szegényebbek. Ha nem azt nézzük, hogy a húsz évvel korábbival összevetve mennyit léptek előre, hanem hogy mennyit keresnek vagy pénzben mennyi volt az előrelépés, akkor semmiféle állatra hasonlító ábrát nem látunk, inkább csak egy fekvő L betűt. A jövedelemeloszlás alsó részén sokkal alacsonyabbak a kiinduló jövedelmek, ezért hiába tűnik nagynak az előrelépés százalékában, valójában nem nagyok az összegek.

csökken a globális jövedelmi egyenlőtlenség, de ennek mértéke még mindig óriási. A legnagyobb szembenállás pedig nem a feltörekvő és a fejlett országok között van, hanem a világ szinte egésze és egy parányi jövedelmi elit között."

" Az elmúlt évtizedekben globálisan a szupergazdagok mellett épp a szegény rétegnek javult legtöbbet a jövedelmi helyzete, mígy a középrétegnek csak enyhén javult."

pont azt mondom, hogy nem javult a középrétegnek sem sikerült javulni Reagen neolib korszaka óta, addig együtt gazdagodott a középosztály a gazdagokkal, Reagen óta szegényedik a középosztály is míg a leggazdagabbak látványosan, perverz módon még gazdagabbak lesznek. (census bureau 1967-2015)

a 400 leggazdagabb amerikai családnak 1955 még 51%-ot kellett adóznia, 2007-ben már csak 16%-ot.
az amerikai társadalom alsó 50%-a 2018-ben magasabb adót kellett fizetnie, mint a 400 leggazdagabb családnak. /Wash. post, e. zaez , g. zucman

bizonyára javult így a szegények jövedelmi helyzete, aha. hát nagyon nem, mert nemcsak a társadalmi csoportok bevételeit kell nézni.

A fazekas cigány az életbenmaradásért kockáztatott. azért ez nem a vállalkozók kockáztatása

"a nagyobb része meggazdagodott polgárból lett"

aki miből gazdagodott meg? a céhműködésből, mivel a feudalizmusban nem volt más. a céhekben kiváltságaik voltak. ezért az iparos (céh)mesterek nem feltétlen váltottak más formulára.

alöksz róz 2023.06.07. 17:18:51

@Wildhunt: akkor azért mert nobel díjas és zsidó

baalint1 2023.06.07. 17:44:53

@tesz vesz II:
"most már 3x-4x-re játszod el, hogy nem érted miről szólr a trickle down ecomony, tehát hogy adókedvezményt adni a gazagoknak és egyéb támogogatást a nagytőkésnek.
ez a vagyonának növelése, erre épülne a lecsorgó kapitalizmus."

Sokadszorra ismétlem, még mindig nem erről beszélek és László sem erről írt a cikkben.

Szabad piacon egységes adózás van, a lecsorgás ebben a kontextusban arra vonatkozik, hogy a sikeres vállalatok, vállalkozások nem egy zéró összegű játékban azok, így a gazdaság bővülése a szegények életszínvonalát is növeli. Amit a 20. század történelmében így is történt a kapitalista országokban.

"furcsa, hogy országos statisztikákban ez nem jelenik meg, sőt, pont az ellentéte. nem érzed?"

Hányszor írjam már le, hogy az USA-ban az történt, hogy az alacsony hozzáadott értékű munkákat kiszervezték csóróbb országokba, illetve a világkereskedelem sokkal szabadabb lett, így már nem értelmezhető a kérdés kizárólag az USA határain belül. Igen, voltak ennek vesztesei, azok akik betanított összeszerelő munkát végeztek, és ezzel ma már az USA-ban nem lehet olyan jól élni, mint anno. Megjegyzem az utódaik többsége magasabb hozzáadádott értékű munkát végez a jelenben és jobban él, csak ugye papiron már nem ugyanannak a társadalmi rétegnek a tagja. Ugyanez lezajlott az összes fejlett országban, talán Németország ami kis mértékben kivétel, de a gyártáson belül ott is igyekeznek máshová, pl. hozzánk vinni az alacsonyabb hozzáadott értékű munkákat.

"ez a téveszméd egészen ezoterikus, hogyha tudományos statisztikákban nem jelenik meg. illetve ha a globális bolygó másik szeglete, most biztos az demokráciaexportra gondolsz, meg a nyugati cégek ázsiai bérmunkáira?"

Az általad linkelt cikk rohadtul nem cáfolja amit írtam. Tipikus kiforgatott logika, azon siránkozik, hogy a szegényebb réteg abszolút életszínvonal javulása jelentéktelen, és hogy a nagy szakadék valójában a középréteg és a globális elit között van.

Már bocs, de ez rohadt nagy faszság, az az abszolútban kicsi életszínvonal javulás a globális szegény rétegnél azt jelenti, hogy az éhezés helyett már egy nem túl magas, de már élhető életszínvonalon élnek kínai, indiai és más, az elmúlt évtizedekben tipikusan gyártóországgá vált országok lakói. Ezt próbálja jelentékteleníteni a cikk, miközben ennek pont hogy sokkal nagyobb jelentősége van, mint hogy a felfújt részvénypiacok miatt Bill Gates meg Elon Musk vagyona tovább növekedett. De te csak a jacthot akarod észrevenni ebben. Amit ha elveszel tőle, kurvára nem lesz kevesebb szegény.

"pont azt mondom, hogy nem javult a középrétegnek sem sikerült javulni Reagen neolib korszaka óta, addig együtt gazdagodott a középosztály a gazdagokkal, Reagen óta szegényedik a középosztály is míg a leggazdagabbak látványosan, perverz módon még gazdagabbak lesznek. (census bureau 1967-2015)"

Újra leírom: az amit az USA-ban középrétegnek tekintettek, abba beleszámították a betanított gyári munkásokat, akiknek a munkahelye rég másik országban van.

"a 400 leggazdagabb amerikai családnak 1955 még 51%-ot kellett adóznia, 2007-ben már csak 16%-ot.
az amerikai társadalom alsó 50%-a 2018-ben magasabb adót kellett fizetnie, mint a 400 leggazdagabb családnak. /Wash. post, e. zaez , g. zucman"

Ami azt jelenti, hogy ez kurvára nem arányos adózás, hiszen a gazdagok sokkal többet adóznak. Sokadszorra írom le, ez ugyanúgy hibás út, mint amikor elveszik tőlük a vagyonukat. Normális esetben egységes adókulcsoknak kellene lennie, tökmindegy hogy munkajövedelem vagy tőkejövedelem. Az ilyen adórendszer rohadtul nem liberális gazdaságilag.

"A fazekas cigány az életbenmaradásért kockáztatott. azért ez nem a vállalkozók kockáztatása"

A mai valóságban ezt mikrovállalkozásnak nevezik, esetleg lehet szabadúszó is. A lényeg, hogy egy vállalkozási formáról van szó.

"aki miből gazdagodott meg? a céhműködésből, mivel a feudalizmusban nem volt más. a céhekben kiváltságaik voltak. ezért az iparos (céh)mesterek nem feltétlen váltottak más formulára."

Ez nem úgy történt, hogy 100%-ban új szereplők jelentek meg a piacon, akik kiszorították a céhes mestereket, nyilván számos céhes mester idővel már nem ragaszkodott az eredeti formájához a tevékenységének, és a céhes kartell is egyre kevésbé működött.

Ehhez persze az kellett, hogy a mezőgazdaságból egyre több munkaerő szabaduljon fel.

baalint1 2023.06.07. 17:45:48

@alöksz róz:
Melyikkel gázoltam a lelkedbe? Tán antivaxxer vagy? Esetleg homeopátiában hiszel? Big pharma konteók? Illuminátusok? Nem csodálkoznék egyiken sem.

baalint1 2023.06.07. 17:48:54

@Wildhunt:
Watson rohadtul nem a szakterületén nyilatkozott meg mikor rasszista kijelentést tett, és nem is támasztotta alá a mondandóját tudományos módszertannal, innentől kezdve amit mondott, az egy magánvélemény volt, ami sem többet, sem kevesebbet nem jelent, mint ha egy teljesen laikus mondta volna. Tipikusan tekintéllyel való érvelés azt mondani, hogy ő azt mondta, és akkor így is van.

alöksz róz 2023.06.07. 18:01:32

@baalint1: csak az agymosott metódussal.

erre mindig ugrok.

baalint1 2023.06.07. 18:10:20

@alöksz róz:
Komolyan érdekelne melyik általam említett konteó ütötte ki nálad a biztosítékot?

alöksz róz 2023.06.07. 18:17:02

@baalint1: komolyan az agymosottság üti ki.

baalint1 2023.06.07. 18:22:02

@alöksz róz:
Engem is. Az áltudományos faszságok pedig ebbe a kategóriába tartoznak.

alöksz róz 2023.06.07. 18:26:09

@baalint1: és nyilván minden csakis áltudomány vagy konteó lehet, ami nem az agymosással került be a szervezetedbe... na ez az a "logika" amitől a falra mászok. most már tudod :-)

baalint1 2023.06.07. 18:30:18

@alöksz róz:
Akkor ismét kérdezem, az általam említettek közül melyik bántja a lelkedet, melyikről gondolod, hogy tévesen nevezem áltudománynak, és valójában megalapozott dologról van szó?

alöksz róz 2023.06.07. 18:38:17

@baalint1: és a másik meglepő dolog: a konteósok akármilyen gyíkemberes faszságban hisznek, sokkal kevésbé agymosottak.

ugyanis te elhiszed gondolkodás nélkül, mert azt mondták.
ők viszont tudják, hogy nem igazán lehet elhinni, amit mondanak.
(na de amikor ez átcsap a másik végletbe, akkor már nem kétségesnek tartják, hanem egyszerűn semmit se hisznek el amiben bármi hivatalos, mainstream média, 'mainstream tudomány' által megjelenített dolog van. automatikusan csak hazugság lehet, amit nem szabad elhinni. na de úgy nem lehet élni, hogy semmit se hisz el az ember, hát akkor elhiszi a konteót. csak az lehet igaz, amiről nem beszélnek. miért? nyilván mert titkolják.)

alöksz róz 2023.06.07. 18:43:14

@baalint1: bármelyik.
ennél egyértelműbben hogy fogalmazzak: bármelyik által felvetett jogos észrevétel amit lesöpörnek laposföldhívőzéssel.

(hány homeopata kell egy villanykörte kicseréléséhez? 0,00001)

baalint1 2023.06.07. 18:45:29

@alöksz róz:
Egyrészt miért gondolod, hogy az általam említetteknek nem néztem utána? Miért gondolod, hogy gondolkodás nélkül elhiszem? Pl. a vakcina témának utánajártam, feleségem egyébként gyógyszerész aki tanult sejtbiológiát, volt amit ő magyarázott el nekem. És megértettem azt is, miért sületlenségek ezek az mRNS vakcinák átírják a DNS-t és ilyen faszságok.

Csak nyilván egy idő után nem lehet mit tenni amikor ömlesztik a butaságokat az emberek.

A "mainstream tudomány" meg tudom hogy nem tökéletes, de nem bemondásra működik, egy-egy állítást alá is kell támasztani forrásokkal, kutatási eredményekkel. Szóval épp az ellenkezőjéről van szó, mint bemondásra elhinni bármit. Pont az általam említett konteós dolgoknál hisznek el bármit az emberek, mert jól hangzik, utánajárás nélkül.

baalint1 2023.06.07. 18:47:47

@alöksz róz:
"ennél egyértelműbben hogy fogalmazzak: bármelyik által felvetett jogos észrevétel amit lesöpörnek laposföldhívőzéssel."

De ki söpri le pl. az antivaxxereket laposföldezéssel? Elég alapos szakirodalma van az oltások hatásosságának, ráadásul manapság már nyilvánosan elérhetőek a mellékhatásbejelentő adatbázisok, szóval transzparens módon működik a rendszer. Ehhez képest simán bemondanak emberek olyan méretes faszságokat a témában, amiknek egy-egy kétséges hitelességű youtube videó a forrása.

alöksz róz 2023.06.07. 18:51:52

@baalint1: bármelyiket felhozhatod.

(de a homeopátiát inkább mégse, csak annyit tudok amit leírtam, gyakorlati tapasztalatom annyi van vele, hogy van egy ismerősöm akinek állítólag elmúlt tőle az allergiája. érdekes hogy nekem is elmúlt, de annak nem volt semmi köze a homeopátiához.)

Wildhunt 2023.06.07. 18:52:18

@baalint1: szerinted tehát Watson nem ért a genetikához?

alöksz róz 2023.06.07. 18:53:18

@baalint1: először azt kéne tisztázni, hogy mi az az antivaxxer

alöksz róz 2023.06.07. 18:55:40

@baalint1: ha nekem nem tetszett amit a koronavírus-járvány kapcsán tapasztaltam, akkor antivaxxer vagyok?

Wildhunt 2023.06.07. 18:55:55

@alöksz róz: a homeopátia helyes megfigyelésekből levont hibás következtetésekre épül. Libbancsainkkal ellentétben komoly, koherens tudományos munka van mögötte, csak a módszertanuk teljesen hibás.

Wildhunt 2023.06.07. 18:58:50

@alöksz róz: egyértelműen ha nem hiszel a covid oltások 100%-os hatékonyságában (a kínait és oroszt kivéve, azok természetesen hatástalanok ÉS mérgezőek) akkor antivaxxer vagy, aki tagadja hogy a himőoltás működik.

alöksz róz 2023.06.07. 19:00:33

@baalint1: "De ki söpri le pl. az antivaxxereket laposföldezéssel?" - na ezt figyeld tesz-vesz, ha rafinált szalmabábérvelést akarsz látni, bálint megmutatta neked :-)

nem az antivaxxeret, akárkik is legyenek.
aki antivaxxernek nevezi a jogos kritikát megfogalmazókat. ne mondd hogy ez se volt elég egyértelmű...

alöksz róz 2023.06.07. 19:02:18

@Wildhunt: "...csak a módszertanuk teljesen hibás." - tehát nem lehet helyes a megfigyelés :D

Wildhunt 2023.06.07. 19:06:30

@alöksz róz: dehogynem. Például : hagyományos doktor 100%meszes tépéssel gyógyította a sebet, homeopátiás doktor meg 0.0001%-ossal. A második esetben a gyógyulás gyorsabb és könnyebb volt, tehát a gyógyszert minél jobban higítani kell.

Wildhunt 2023.06.07. 19:09:28

@alöksz róz: vagy: az acetilszalicilsav túladagolva lázat okoz, ebből következik hogy kis adagban lázat csillapít.
Meg még rengeteg ilyen.

alöksz róz 2023.06.07. 19:26:33

@Wildhunt: én bigpharmahívő vagyok, mézzel gyógyítom a sebet.

baalint1 2023.06.07. 19:42:31

@Wildhunt:
A etnikai csoportok genetikájának és intelligenciájának nem szakértője.

baalint1 2023.06.07. 19:52:02

@alöksz róz:
Mit tapasztaltál a koronavírus járvány kapcsán? Nyilván lehetnek jogos kritikák is nyilván, de valami elképesztő butaságok is terjedtek az oltások kapcsán. Úgy, hogy a nyugati vakcinák egyébként totál transzparensen lettek engedélyeztetve, az utókövetés, mellékhatás bejelentés is transzparens. Szóval szabadon lehet elemezni a mellékhatás statisztikákat, és ez alapján kritikát megfogalmazni. A konteósok, akiknek a faszságait gyakran hallgattam, ezeket a lépéseket nem tették meg, csak hallottak valami butaságot, és azt terjesztették.

De egyébként a kötelező védőoltások kapcsán még durvább dolgok vannak, milliószor cáfolt faszságokkal jönnek újra és újra elő. Pl. olyan vegyület miatt sírnak, ami már rég nincs az oltásokan, és mikor volt sem volt káros.

Wildhunt 2023.06.07. 20:05:11

@baalint1: szóval mivel nem tetszik amit mond, nem ért hozzá. Világos. No EZÉRT vagytok ti emeletes barmok.

G. Nagy László 2023.06.07. 20:50:49

@baalint1:

"A másik, hogy kiskutyafule feltett egy totál értelmes kérdést, hogy akkor te mit értesz az alatt, amit írtál, erre te agyatlanul elkezdted neomarxistázni, hogy ti ilyenek, ti olyanok. Kínos a kérdés, ezért inkább tolod a bolsevik gyűlöletpropagandát."

Te melyik csatornát nézed, ember??? Háromszor kézdeztem rá, hogy mire kíváncsi, de képtelen megfogalmazni. Ha te ilyen kibaszott jól érted, hogy mit akar, úgy leszel szíves tolmácsolni, és nem baszogatni! Köszönöm.

G. Nagy László 2023.06.07. 21:00:20

@baalint1:

Pár éve kutatóintézete minden címétől megfosztotta a Nobel-díjas professzort, James Watsont. A kilencven esztendős biológus azt találta mondani egy dokumentumfilmben, hogy genetikánkból fakadóan lényeges a különbség a fehér és a fekete bőrű emberek intelligenciaszintje között, a fehérek javára. Kijelentése - melyet bulváros egyszerűséggel rasszista gyűlölködésnek titulálnak - komoly viharokat keltett a tudomány világában.

Te erre mondod, hogy nem ért hozzá. Biológus, baszki, és egy olyan TÉNYT közöl, amely mindenki számára elérhető, ellenőrizhető. Te meg azzal jössz, hogy nem ért hozzá. Tényleg kurvára elment az eszed.

G. Nagy László 2023.06.07. 21:32:10

@baalint1: @kiskutyafule:

Na fussunk neki utoljára:

"Mert ahogyan látom nálad itt a zavar, hogy a haladás irányával nem értesz egyet, de attól még haladás...."

Nagy lófaszt. Az a tény, hogy a társadalmak VÁLTOZNAK, az nem jelent mindig FEJLŐDÉST, HALADÁST. Néha VISSZAFEJLŐDÉS.

Ennek vannak elég egzakt kritériumai. Ha a világ a tudomány felé lép a vallásos ideológiák felől, az haladás. Ha az ideológiák uralják a tudományokat (és ez a helyzet az utóbbi 10-15 évben), az visszalépés.

Ha az egyén szabadságjogai nőnek, az haladás. Ha a szólásszabadság korlátozódik, ha kvótákról beszélünk, ha a másképp gondolkodókat meghurcolják (és ez van ma), az visszafejlődés.

Nem túl bonyolult. Mi a faszt nem értetek ezen???

Wildhunt 2023.06.07. 21:39:28

@G. Nagy László: az hogy biológus, lényegtelen ahhoz képest hogy miért kapott Nobel díjat. Elárulom: genetikáért. A DNS szerkezetéért. Neki és Circknek köszönhető hogy elkészült az ember géntérképe. De a libbancsok szerint nem ért a genetikához...

G. Nagy László 2023.06.07. 21:41:45

@Wildhunt: Azért az megdöbbent, hogy még Bálint is ilyen mélyen agymosott.

G. Nagy László 2023.06.07. 21:43:57

@Wildhunt: "Neki és Circknek köszönhető hogy elkészült az ember géntérképe. "

Francis S. Collins nevét még megemlíteném. A téma kapcsán írt könyve is zseniális.

Wildhunt 2023.06.07. 21:51:48

@G. Nagy László: OK, nekik is - az első lépést tették.
Sose gondold hogy egy kommunista már nem lehet aljasabb.

Wildhunt 2023.06.07. 21:57:34

@G. Nagy László: melyik könyv? Szerintem nem olvastam, de jól hangzik.

Wildhunt 2023.06.07. 22:09:33

@G. Nagy László: közben megtaláltam. Meg is van, csak még nem olvastam. No majd most.

alöksz róz 2023.06.07. 22:19:51

@baalint1: "Mit tapasztaltál a koronavírus járvány kapcsán?" - agymosást.

írok két példát amin felbasztam magam, amire emlékszem így hirtelen és nem kell keresgélni hozzá.

"Úgy, hogy a nyugati vakcinák egyébként totál transzparensen lettek engedélyeztetve" - mert milyen transzparenciát tapasztaltál a terhes nők beoltatásának engedélyezésénél? a bemondáson kívül. terhes nőkön kísérletezni nem emberiségellenes bűncselekmény?

a másik meg a "logikája" miatt maradt meg.
az oltás nem véd meg a fertőzéstől és a továbbadástól, de véd a súlyos lefolyástól, mondta karikó, aki kifejlesztette. oltsuk hát be magunkat, ha élni akarunk - szólt a propaganda...
pedig akkor már még a google által ki nem cenzúrázott nyilvános adatokból is látszott, ez nem az apokalipszis. néhány országot leszámítva nem is haladt úgy ahogy szerették volna. a beoltatással elmaradásban lévő fiatalabb korosztály oltása (az izraelből) már ismert adatok birtokában: konkrétan nagyobb esélyük volt a 30 év alattiaknak súlyos mellékhatásra (valami vérrögös vagy szívizmos vagy mindkettő, már kurvára nem emlékszem), mint arra hogy súlyos beteg lesz a koronavírustól. az lehet, de nem azért kell az oltás! oltassák be magukat, hogy ezzel megvédjük a társadalmat, a többieket akikre veszélyesebb, az idősebb és betegebb emberek, szeretteink, szegény beteg nagymama, mi lesz velük - szólt a propaganda... de hát azok már be voltak oltva, mitől kellett őket félteni? és az megvan mit mondott korábban karikó, aki kifejlesztette? :-)

alöksz róz 2023.06.07. 22:25:37

@baalint1: "mellékhatás bejelentés is transzparens" - az nem úgy van, hogy nem a már ismert mellékhatások bejelentését várják?

alöksz róz 2023.06.07. 22:32:56

@baalint1: egyvalami azért még eszembe jutott, mert mégiscsak az volt a legdurvább, kibaszott rémisztő ha belegondol az ember:
a halálfélelembe hajszolt emberek hergelése az oltatlanok ellen.

grundigg 2023.06.07. 22:49:45

@G. Nagy László:

Jó, hogy említed. Collins szerint Watson tudománytalan és rasszista kijelentéseket tett.

"I am deeply saddened by the events of the last week, and understand and agree with Dr. Watson's undoubtedly painful decision to retire in the aftermath of a racist statement he made that was both profoundly offensive and utterly unsupported by scientific evidence."

"It is disappointing that someone who made such groundbreaking contributions to science is perpetuating such scientifically unsupported and hurtful beliefs."

G. Nagy László 2023.06.07. 22:56:29

@grundigg: Ő is tévedhet. Őt is zsarolhatják. Vagy lehet, hogy a katolikus meggyőződése teszi ideológiailag befolyásolttá. Watson tényeket közölt.

2023.06.07. 23:30:49

@G. Nagy László:

Azért azt látod te is, hogy nem ilyen egyszerű, hiszen TE bizonyos részén úgy látod visszafelé halad, de több másik dologba előre mutató.
Értelmes helyeken a kvóta úgy működik, hogy csak az adott képesítéssel vesznek fel, vagyis elve abba az irányba kell terelni az adott csoportot, hogy azt megszerezze... Ez igenis előre mutató, hiszen megpróbálja felhozni az adott csoport tagjait az adott szintre.

Megintcsak a komplex kép hiányzik, mi miért történik.
Azt még még mindig nem vagy hajlandó megérteni, éppen most a túlövés lecsengő ágában vagyunk a társadalmi változásnak, minden változás így megy végbe.
A vadhajtasok szépen el fognak halni, ahogyan a szufrazsett mozgalom szélsőséges állapotát is elmosta az idő.

HypocritSlayer 2023.06.08. 08:15:44

@kiskutyafule:
>>A vadhajtasok szépen el fognak halni, ahogyan a szufrazsett mozgalom szélsőséges állapotát is elmosta az idő. <<

Annyira "elmosta", hogy még ők is elborzadnának, hogy mi lett belőle:)

2023.06.08. 08:29:51

@G. Nagy László:
csak az iq teszt nem biologikus. nem is lehet. azért, mert a logika alapja sem egyértelmű. ugyanazt sokféleképpen lehet megalapozni. és fehér kérdez az alapokra, akkor a fehérek nyernek. ha fekete, akkor a feketék. ha a zsidók vagy arabok, akkor a zsidók vagy az arabok. ha a sárgák, akkor a sárgák.

ha az elte állítja össze az oktv versenyfeladatokat, akkor az elte gyakorló gimnáziumai nyernek. és ezek magyarországon egy lófaszt se érő elitet termelnek ki. nem azért, mert gonoszak vagy ostobák, hanem mert nagyrészt nem hasonlí a magyar népességre.

Wildhunt 2023.06.08. 08:34:35

@cvsvrs: a matematika meg rasszista. Tudjuk.

HypocritSlayer 2023.06.08. 08:42:13

@cvsvrs:
>>csak az iq teszt nem biologikus. nem is lehet. azért, mert a logika alapja sem egyértelmű. ugyanazt sokféleképpen lehet megalapozni. és fehér kérdez az alapokra, akkor a fehérek nyernek. ha fekete, akkor a feketék. ha a zsidók vagy arabok, akkor a zsidók vagy az arabok. ha a sárgák, akkor a sárgák.<<

Kurva nagy tévedés.

A valódi IQ tesztek semmilyen nyelvi, írás-olvasás, matematika, vagy egyéb lexikális tudást nem igényelnek, nincs kulturális jellege sem, hiszen a tesztvégzőnek csak annyit kell megértenie/felfognia, hogy a kérdéseknél azt kell eldöntenie, hogy a hiányzó helyre a megadottak közül melyik ábra "illik", ugyanis ábrák asszociációjáról van szó, egy

Persze, lehet ezt "tanulni", és kb. az elsőhöz képest 10-20 ponttal "növelni", de valójában egy szintig, mert felülről "korlátos".

Még állatok esetén is mértek és mérnek IQ szintet, pl kutyák, vajak, delfinek, disznók, főemlősök, etc....

2023.06.08. 08:45:36

@Wildhunt:
a logikának többféle megalapozása van.
például frege szerint ez a két legalapvetőbb kondicionálási forma.
A ⊃ (B ⊃ A)
(A ⊃ (B ⊃ C)) ⊃ ((A ⊃ B) ⊃ (A ⊃ C))
nem feltétlen kell ezeknek lennie. de ha azt írják elő, hogy a frege kalkulus szerint vezesd le az ítéleteteket, így alapozz meg mindent akkor az egyeseknek kedvez (mert ehhez van biologikus támogatottságuk), másoknak nem. van aki az elsőre is azt mondja, hogy "hóttlogikátlan".

2023.06.08. 09:00:38

@Wildhunt:
a hatványozást úgy vezetik be, hogy X második hatványa (X a másodikon) az X oldalú négyzet területe, a harmadik (X a harmadikon) egy X élő kocka köbtartalma. ha valaki alaphelyzetben térben gondolkodik, akkor ez nyilvánvaló. és ezek után keresi a negyedik dimenziót. ez a "németes" iskola egyébként.

a "zsidó" iskola (pl. erdős pál) ezt úgy tanította, hogy kettő a "másodikán", "harmadikán", "negyedikén" (nem másodikon, harmadikon, negyediken), a zsidó iskolában a hatványozás exponenciális idősor. ötödikén, hatodikán hatványozottan mennyi pénzt nyerünk, vagy vesztünk. mert ugye ha van egy negatív előjel, akkor hol nyerünk, hol veszünk. és ilyen a hatványsor.

2023.06.08. 09:09:18

ugyanaz a matek, önmagával való szorzás, és van két különböző interpretációja.

vagy mondjuk a lineáris programozás alapfeladata optimális termékösszetétel, profitmaximalizálás. az orosz tankönyvben ugyanez minimumfeladatként jelenik meg. a hadikommunizmusban (háborúban) táplálkozási probléma. ez a két feladat egymás duálisa. ugyanaz a matek, logikai levezetés, a számolás, a mértékelmélet, ugyanaz a program (amit szimplex módszernek neveznek), csak egyik helyen "min", a másik helyen "max" szerepel.

2023.06.08. 09:19:41

@Wildhunt:
tehát ha a hatványozást az iskola elsődlegesen térbeliségnek interpretálja, akkor keresik a negyedik dimenziót. arra még rá lehet fogni, hogy az időbeli változás. ötödik, hatodik dimenzió micsoda. vagy a hetedik. ebből könnyen következik valamilyen istenhit. valaminek a megismerhető kozmikus világon kívül is kell lennie a végtelen univerzumban. ha a hatványozást elsődlegesen idősorként interpretálják, akkor nincs ilyen. az "pénzuralmi világrend" ideológiája.

ez az önmagával való szorzás két interpretációja.

2023.06.08. 09:38:46

@HypocritSlayer:
az asszociativitás egy dolog. grafikai elemek alapján. az egy másik dolog. ez nem "az" intelligencia. hanem annak egy formája. az iq teszt egyébként gyakorlható.

2023.06.08. 09:40:16

@Wildhunt:
mert egy beltenyészetben született primitív német vagy. az elemi kettősségeket nem érted.

alöksz róz 2023.06.08. 09:46:24

@HypocritSlayer: kulturális jellege valamennyi van, aki sose látott ilyen ábrákat pontokat, elsőre valószínűleg rosszabbul fog szerepelni mert lassabban halad a kitöltéssel

2023.06.08. 09:52:17

@alöksz róz:
az elemi geometriai ábrákkal való asszociatív operálás az intelligencia mérésének egy lehetséegs módozata. egyébként aki sok iq tesztet tölt ki az egyre jobb eredményt ér el.

2023.06.08. 10:07:46

@alöksz róz:
a logikának sincs sziklaszilárd alapja. még egy elemi kétértékű logikában is ugyanaz az ítéletkalkulus több axiomatikus sémából is kiindulhat. mit tekintünk ebből alapvetőnek? az nem egyértelmű. nem lehet azt megmondani, hogy na kérem szépen ezek az legalapvetőbb logikai problémák. ezekből kell kiidnulni.

vagy mondjuk geometrikusan mit tekintünk alapnak? a körzővel, vonalzóval való euklidészi szerkesztést, vagy a descartes féle koordináta geometriát. a "németes" négyzethálókat. mindkettő lehetséges. és a matematika, a számolás ezeket egyesíti. de ezek alapjaiban eltérő készségeket igényelnek. az iskola melyiket preferálja, melyikre kérdezzen rá. és a matematika válasza persze az, hogy mindkettőt be kell mutatni. de erre a többség azt mondja, hogy a matek már így túl bonyolult. nem kell két síkgeometria. descates és euklidesz szerint.

a "racionális" gondolkodás ezektől függ.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.08. 11:59:14

@baalint1:

"még mindig nem erről beszélek és László sem erről írt a cikkben."

a múltkor erről beszéltél és még mindig nem beszéltük át, viszont a hitvány retardált g pont írt róla a kisiskolás posztjában:

"A magamfajták mindig azt mondják: bár a kapitalizmus nem a vagyoni egyenlőség felé tereli az emberiséget, mi több, a különbségeket többnyire növeli is, még sincs ezzel semmi baj, hiszen a gazdagság lecsorog, a szabad piac még a legalsóbb rétegeket is felemeli. "

meg a kommentekben:
"a száz év alatt nyolcszorosára nőtt GDP miért nem nyújt gondtalanságot az átlagamerikai számára. Természetesen fel sem merül bennük az, hogy a gyarapodás csakis a felső társadalmi rétegeket érintené, pontosan tudják, hogy mindenki gazdagodott. Ők legfőképp az emberi hülyeséget emelik ki, mint fő okot: értelmetlen, impulzív vásárlások; hitelkártyahasználat, stb. Persze egyszerű lenne úgy summázni a dolgot, hogy lecsorog az a pénz, csak a hülye proli elbassza, de azért ebben is van valami."

a gazdagság lecsorog. meg ahogy móricka elképzeli a gazdaságot. nem tud bánni a pénzzel a középosztály, meg a proli ezt is megbeszélhetitek a klubban a marshallal, letartott kisujjal, a valóság viszont ne milyen egyszerű ahogy a buta gazdagok elképzelik.

igen, kiszervezik a munkát, és? a jövedelem az országba vándorol ebből a profitból és szerintetek a gazdagság lecsorog. aztán kiderül hogy mégse.
ugyanolyan színvonal él a mai amerikai átlag mint a 70-es években, micsoda előrelépés.

"a nagy szakadék valójában a középréteg és a globális elit között van."

legalább valaki észreveszi, és szóváteszi, nemcsak könyvel nekik, ahogy te gondolom.

" De te csak a jacthot akarod észrevenni ebben. "

a 3. yacht csak egy szimbólum, azt gondolom érted.

"Amit ha elveszel tőle, kurvára nem lesz kevesebb szegény."

nem is erről írtam, hanem krétákról az iskolában. "meg kell teremtenünk a lehetőséget a szegény emberek gyerekeinek, hogy tudósok lehessenek, jogászok, közgazdászok (és akkor a neolib hazugságok se terjednek annyira), a tehetségtelen gazdagokat meg el kell zavarni a krumpliföldekre".

"Újra leírom: az amit az USA-ban középrétegnek tekintettek, abba beleszámították a betanított gyári munkásokat, akiknek a munkahelye rég másik országban van."

hiába írod le újra, attól még hadd számítsanak már mások is rajtad kívül egy ország társadalmában, ne csak az imádott milliárdosok kezét csókolgasd.

"ez kurvára nem arányos adózás, hiszen a gazdagok sokkal többet adóznak"

valóban k-ra nem arányos adózás bazmeg, amikor arányaiban és számszerűen is én több adót fizetek mint a meki, meg a starbáksz.
többet? úgy érted hogy számszerűen? akkor te nem tudod mit jelent az ARÁNYOS kifejezés
de több is vagyona, tudod az arányos, ami neked egy roller, az neki egy luxusautó, vagy egy tucat kamion. arányaiban.

a szegényeket meg nem nyomod le a víz alá, mert ARÁNYAIBAN neki az k sok pénz, amit a gazdag nevetve kifizet.

haszon.hu/megkeresni/ado/mcdonalds-adocsalas-franciaorszag

pedig ebból a bírságból sokkal több munkahelyet tudott volna létrehozni, persze globálisan, mi?

"mikor elveszik tőlük a vagyonukat. "

sokadszorra elmondom, hogy nem a vagyonukat vesszük el, mert az a kommunizmus, én a vagyonuk azt a részét venném el ami nekik KVÁZI felesleges, ezt szimbolizálja a 3. yacht, ha nem tudnád. a skandináv államok kapitalizmusa, szociáldemokráciája TÖKÉLETESEN funkcionál és tökéletesen is liberális, vagy láttál már sírdogáló skandináv milliárdost? hogy milyen diktatúrát csináltak neki arrafele a skandináv komcsik, ahol minimális pl a korrució is.
és a norvégok is norvég alapot képeznek ebből a számukra, a gazdagok számára feleslegesnek ítélt vagyonból, (nem, nem igaz a logikátlan fideszes propaganda, hogy miért van norvég alap.)

a jól gazdagodó kereskedők a feudális céhrendszernek köszönhetik a gazdagodásukat, ídővel kutyabőrt vettek, és középkori patríciusnak számítottak. "A magyarországi patríciusok német földről érkeztek a 14. században, akik pár generáció alatt elszegényedtek vagy beolvadtak a nemesek közé". de persze más az angol "polgári" forradalom utáni helyzet, meg más a magyar helyzet ahol a feudalizmus továbbélt, meg jobbágyság volt a 19. századig. ezért van mindkettőnknek igaza.
(az angol "polgári" forradalom, nem köztársaság volt, hanem katonai diktatúra, de legalább a királyt kivégezték és valami parlament szerű képződmények jöttek létre kis időre mégha néha félhülye egyházi személyekkel is volt megtöltve, úgyhogy a "polgári" forradalom nem volt polgári és sok köze nincs is ehhez.)

az ipari forradalom után már sokkal több jómódú polgár volt keleten is, aki nem volt nemes
állítólag a francia céhek túlélték az ipart, csak luxustermékekre specializálódtak, míg itthon a feudalizmusnak de inkább a gyarmatosításból való kimaradásnak volt köszönhető a lemaradás.

G. Nagy László 2023.06.08. 12:35:57

@kiskutyafule:

"Azt még még mindig nem vagy hajlandó megérteni, éppen most a túlövés lecsengő ágában vagyunk a társadalmi változásnak, minden változás így megy végbe. A vadhajtasok szépen el fognak halni, ahogyan a szufrazsett mozgalom szélsőséges állapotát is elmosta az idő."

Hiszem és remélem, hogy ebben igazad van.

Ami kvótákat illeti: SOHA, SEHOL nem oké. Mindenütt kártékony. Én a 100 évvel ezelőtti zsidótörvényeket is elítélem, a maiakkal ugyanaz a helyzet. Ha te tapsolsz mindkettőnek, az is egy álláspont.

HypocritSlayer 2023.06.08. 13:02:53

@cvsvrs:
>>az asszociativitás egy dolog. grafikai elemek alapján. az egy másik dolog. ez nem "az" intelligencia. <<

Nem is állítottam ilyesmit.

>>hanem annak egy formája.<<

És még az sem.

>> az iq teszt egyébként gyakorlható.<<

Ezt is írtam, te kretén, és azt is, hogy felső korlátja van, hiába gyakorlod....

HypocritSlayer 2023.06.08. 13:04:46

@alöksz róz:

>>kulturális jellege valamennyi van, aki sose látott ilyen ábrákat pontokat, elsőre valószínűleg rosszabbul fog szerepelni mert lassabban halad a kitöltéssel<<

Pontosan, épp ez a lényeg, hogy többször, egymás után, időben is mérnek és jó esetben a "plafont" , a felső korlátot találják meg.

HypocritSlayer 2023.06.08. 13:10:54

@G. Nagy László:
Én még nem olvastam és elég sok mindennel vitatkoznék is:), csak nincs most rá időm:)

2023.06.08. 13:21:32

@G. Nagy László:
"Ami kvótákat illeti: SOHA, SEHOL nem oké. Mindenütt kártékony. Én a 100 évvel ezelőtti zsidótörvényeket is elítélem, a maiakkal ugyanaz a helyzet. Ha te tapsolsz mindkettőnek, az is egy álláspont."

A kettő dolog amit felhoztál teljesen független egymástól, már ha a zsidó törvény alatt a deportálást/megjelölést érted, mert volt másik is de nem tudok belemenni mélyebben, csak arra emlékszem hogy valami az oktatással volt... Akkor van relvancia.
Nem tapsolok, hanem ahogyan látod próbálom megérteni a szándékot.
A jelen eseményeit amiről beszélünk, nem azon hazugságok halmazarol amiben mindenki egyetért...(Történelem)
Vagyis megintcsak a fene relatív fogalom, mert honnan akarod nézni, én a jó oldalát látom, te meg nem...van ez így.

Leírtam, a kvóta hogyan próbál hatni pl az oktatásra.
Ezen van a hangsúly, mert te még a mai napig megnézed és elcsodálkozol egy női villany szerelőn, vagy csőszerelőn, addig máshol ez már teljesen természetes. Pl engem már mindkét csoportból próbáltak felszedni, így aztán nem bánom, hogy e felé terelik a leányokat.

alöksz róz 2023.06.08. 13:35:58

@cvsvrs: attól függ mit nevezünk intelligenciának. ha azt amit ezekkel a modern tesztekkel mérünk, az nagyrészt adottság.
a midnightcoder azt írta rá, hogy az emberi agy számítási kapacitása, szerintem nagyon jó meghatározás.

a varjú pl intelligens állat, láttam egy videót amiben drótból hajlított magának horgot hogy egy csőből kipiszkáljon valamit. ez intelligencia. de egy iq-tesztet mégse tud kitölteni :-)

2023.06.08. 13:47:24

@HypocritSlayer:
az iq teszt elvben a logikus gondolkodás mértékét méri. csakhogy ehhez nincs mérce. mert hogy a logikát több axiómasémával is meg lehet alapozni. és ráadásul egy matematikai formalizmusnak filozofikusan több interpretációja lehet.

ami nem azt jelenti, hogy az iq teszt nem mér semmit. de nem "az" intelligenciát. lehetne azt is mondani, hogy a sakk tudás méri, vagy a póker, mert az még az "érzelmi intelligenciát" is méri. de nem. a pókertudás önmagában egy begyakorolt rítus. és sok ilyen játék van, de egyikről se nagyon állíthatjuk, hogy ez méri "az" intelligenciát. hanem csak azt, hogy mér valamit, aminek ahhoz valami köze van (esetleg).

2023.06.08. 14:08:16

@alöksz róz:
a "játék határok nélkül" vetélkedő is mér valamiféle intelligenciát. a vicces próbákat nem feltétlen a legerősebb állja ki.

2023.06.08. 14:35:42

@alöksz róz:
ha az afrikaiak találnának ki vicces feladványokat, amelyeket vadállatok árnyékában kellene végrehajtani, akkor valószínűleg jókat nevetnének a gyenge és beszari fehéreken. és mondhatnák azt, hogy ezek a játékok az intelliegenciát mérik. és valóban, csak nem kizárólagos jelleggel.

HypocritSlayer 2023.06.08. 15:15:44

@cvsvrs:
>>az iq teszt elvben a logikus gondolkodás mértékét méri.<<

Kicsit többet, már a meghatározásában is "a szellemi teljesítmény" szerepel, ami kissé több mint a "logikus gondolkodás....."

G. Nagy László 2023.06.08. 15:25:24

@kiskutyafule:

"már ha a zsidó törvény alatt a deportálást/megjelölést érted, mert volt másik is de nem tudok belemenni mélyebben, csak arra emlékszem hogy valami az oktatással volt... Akkor van relvancia."

Nem a deportálást. Nem a megjelölést. És nem kell belemenni mélyebben. Ne olyan kurva bonyolult az internethasználat.

Az 1938. évi XV. törvénycikk (A társadalmi és gazdasági élet egyensúlyának hatályosabb biztosításáról) Első Zsidótörvény néven lett ismert. A törvény kimondta: a szabadfoglalkozású állásoknál és a tíz értelmiséginél többet foglalkoztató kereskedelmi, pénzügyi és ipari vállalatoknál 20% lehet a zsidók maximális aránya, melyet öt év türelmi időszak alatt kell elérni.

Az 1939. évi IV. tc. (A zsidók közéleti és gazdasági térfoglalásának korlátozásáról - második zsidótörvény) 6%-ban maximalizálta a zsidók arányát a szellemi foglalkozásokban, valamint megtiltotta zsidók alkalmazását állami közigazgatási és igazságügyi szerveknél és középiskolákban. Zsidó nem tölthetett be színházakban és médiában olyan állást, amely befolyással volt az adott színház/média szellemi irányvonalára.

"Vagyis megintcsak a fene relatív fogalom, mert honnan akarod nézni, én a jó oldalát látom, te meg nem...van ez így."

Mi a jó oldala annak, ha hivalatosan lejt a pálya???

"Ezen van a hangsúly, mert te még a mai napig megnézed és elcsodálkozol egy női villany szerelőn, vagy csőszerelőn"

Sosem láttam ilyet, s gyanítom, nem is nagyon fogok.

"addig máshol ez már teljesen természetes"

Nagy lófaszt. A fényességes nyugaton sem látsz ilyet. Nézd meg a statisztikákat: ezeken a szakterületeken egyáltalán nem nőtt a nők száma. Az a baj, hogy már a saját dajkameséidet is elhiszed.

"Pl engem már mindkét csoportból próbáltak felszedni, így aztán nem bánom, hogy e felé terelik a leányokat."

Kibaszott szép lehetsz, de az összefüggést ettől még nem értem :) Tényleg zakkant vagy.

2023.06.08. 16:00:46

@HypocritSlayer:
a teljesítmény az egységi idő alatt végzett munkamennyiség. és mértékegysége a watt. erő és elmozdulás szorzata osztva egy energiamennyiség és ha ezt elosztjuk az eközben eltelt idővel, akkor megkapjuk a teljesítmény. tehát ha valós teljesítményt mérsz, akkor az ilyesmi.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.08. 16:15:06

@G. Nagy László: "Ami kvótákat illeti: SOHA, SEHOL nem oké. Mindenütt kártékony. Én a 100 évvel ezelőtti zsidótörvényeket is elítélem, a maiakkal ugyanaz a helyzet. "

de azért a migránskvótát támogatod mi, ahogy a gazdád? oké hogy szopni jársz ide, de azért ez már túlzás

vagy fogadjunk be mindenkit mint állítólag merkell? nemcsak a soros-terv, orbán-terv is van a mingrások behozatalára, 2001-ben még több millió bevándorlót akart ide orbán. hát azóta sikerült neki

mégis azt akar, félmillió migránst, akik elveszik a munkánkat, és leviszik a bérversenyt. jó reggelt. tele van filippinókkal göd is.
www.napi.hu/gazdasag/orban-viktor-mkik-gazdasagi-evnyito-varga-mihaly-nagy-marton-parragh-laszlo.768468.html
infostart.hu/belfold/2023/03/09/nagy-marton-kellene-meg-felmillio-munkavallalo

ez már régi, 2001-es de rosszul öregedett:
www.origo.hu/itthon/20010608orban.html

kkbk.blog.hu/2017/06/21/orban_viktor_tobb_millio_bevandorlot_var

majd ha az ázsiaiakat is beleszámolják akkor sikeres lesz a családtámogató politika, addig csökken a népesség ÚGY hogy a cigányok száma meg nő.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.08. 16:20:21

@G. Nagy László:

azért is jó lenne pedig migránskvóta, mert a külügy minden jöttmentet beeenged :D
azt se tudja ki jön-megy, meg mennyien

g7.hu/vallalat/20220322/a-kulugy-behivta-a-vietnami-mongol-indonez-vendegmunkasokat-de-nem-tudja-hanyan-jottek/

ahogy a határőrség a keletis icidens előtt 2015 szeptemberében

2023.06.08. 16:38:19

@HypocritSlayer:
mi a szellemi?

egy vallási kérdés.

az őspogány teremtés történetben a földkerekség (a földanya) adja az anyagot, a növénynek van testisége, az állatnak lelkisége és az embernek szellemisége. és így áll össze a teremtett világ.

az evolúciós biológia szerint ez egy kibaszott nagy baromság, mert a földből létrejövő növény az egy véletlen változás eredménye, mint bármi egyéb. a biológus szentül hiszi, hogy a törzsfejlődésben nincsenek ilyen szakadások, törések. tehát nincs olyan, hogy a növényekkel létrejön a testiség, az állatokkal lelkiség és az emberrel a szellemiség. és az elme akkor válik teljessé ha hiszi Istent.

ezt nem tudjuk. és ez a felosztás protestáns hitvilág. mert a katolikusok szerint a lélek és a szellem ugyanaz. a latin szövegben spiritus sancti van. tehát a szellem a szent. a spiritus. a "szesz". a protestáns hitvilágban, ami a pogány ősiségből ered az anima a szent. az anima a lélek. avagy az állat. a szentség egy állat. állapot.

a debreceni hitvallás szerint az Isten nem egy személy (volt egyszer egy ember szakálla volt kender) hanem egy állat. egy állapot, amiben az atya, a fiú és szent lélek egyek. amikor az apa és a fiú, az egymást követő nemzedékek ugyanabban a szentségben hisznek. és ez a lelkiségük részben az asszony állattól (állapotból) ered. ez egy hitvilág, amire egy katolikus azt mondja, hogy ezek hülyék. és egy modern biológus az, hogy ez komplett elmezavar.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.08. 16:53:20

@G. Nagy László: te gazdasági igazgató voltál ennyi ésszel?

"elég egyetlen Gazdálkodó Gézának megjelennie a színen - és mindig meg is jelenik - és a bérek máris emelkednek"

kivéve ha Hitványkodó Viktor új migráns munkavállalókat telepít be.

egyetlen gazdálkodó géza nem végtelenszámú munkahelyet kínál
(a környezetszennyezése viszont végtelen ideig fog hatni)

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.08. 17:01:00

@G. Nagy László:

megvan miért lettél te fideszes:

" Nézd meg, mit keres idehaza egy buszvezető, vagy egy pizzafutár! Körülbelül annyit, amennyit én kerestem gazdasági igazgatóként néhány évvel ezelőtt."

ezért vagy te ilyen hitvány nárcisztikus szar, akit a társadalom nem érdekel, csak a saját családja. mint a cigány a putriból:

"A Magyar Televízió több száz, egyesek szerint összesen ezerötszáz dolgozója és külső munkatársa járta meg és fogja megjárni az Országos Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya zegzugos Gyorskocsi utcai épületét. A médiaháborúba beleunt közvélemény fásultan veszi tudomásul, hogy a közszolgálati televízió teljes mértékben a kormány irányítása alá kerül. A váratlan levélváltások és kinevezések közepette, a háttérben, csendben folyik tovább a Nagy László gazdasági főigazgató ellen hűtlen kezelés miatt indított büntetőeljárás.

Tekintettel a nagyszámú kihallgatásra, amelynek során a tanúknak arról kell beszámolniuk, hogy mettől meddig, milyen munkát végeztek a kiutalt pénzösszegért, az eljárásba a Budapesti Rendőr-főkapitányság, sőt a kerületi kapitányságok vizsgálótisztjei is besegítenek. A rendőrség Nagy László ügyében könyvszakértői vizsgálatot is készíttetett az Ernst and Young könyvvizsgáló céggel. A munkáért eddig 1,6 millió forintot fizettek ki, a számla végösszege ennek feltehetőleg a többszöröse lesz.

A pápalátogatás televíziós közvetítésének költsége a sajtó híradása szerint 350 millió forint volt. Ez a szám, mondja a tévé egyik producere, magában foglalja a televízió egész rezsiköltségét. A tényleges költség, amelyet készpénzben ki kellett fizetni, ennél lényegesen kevesebb volt. 1991-ben.

Nagy Lászlót az igazságügy-miniszter azért jelentette fel, mert „veszni hagyta” azt az egymilliárd forintot, amelyet a Penta Coop Kft-nek kellett volna befizetnie a pápalátogatás közvetítésének külföldi forgalmazásáért.

Manapság, úgy látszik, nagyobb kockázat takarítónőnek lenni a tévében, mint főosztályvezetőnek a Pénzügyminisztériumban."

beszelo.c3.hu/keretes/tanuk-szazaval

2023.06.08. 21:39:32

@G. Nagy László:
Akkor megintcsak azt mondod, hogy amivel én találkoztam nap mint nap, az nem igaz....az megvan ugye, hogy te a hős utca létezését is tagadod, mert butapest a világ közepe szerinted, addig én egy olyan helyen élek, ahol az van amit leírtam.... Igaz fejjel lefelé vagyok, de ez már ne a te problémád legyen.
Az hogy lassan nő a szám, nem azt jelenti hogy nincs.

A zsidó törvényt azért nem néztem meg mert kb 16 óra utazás után valahogyan nem volt hangulatom, de le is írtam, hogy nem vagyok képben, hiszen van jobb dolgom mint a múlt marhaságat bizonygatni. Azzal senki sincs előrébb, gondolom rájöttek erre már sokan.

Az sem jó hogy a pénz felé lejt a pálya, mégis itt élteted a kapitalizmust, hiszen hiába érdemelte ki a gazdag tisztességes úton, az nem fair hogy az anyagi korlátlanság miatt pl nem lehet pert nyerni ellene (lásd giga vállalatok stb).

Megintcsak ez a fránya relativizálás.....nem érzed te ezt rossznak?

alöksz róz 2023.06.08. 22:14:02

@kiskutyafule: "addig én egy olyan helyen élek, ahol az van amit leírtam.... Igaz fejjel lefelé vagyok" - egy barlangban élsz denevérként? :-)))

2023.06.08. 22:58:25

@alöksz róz:
Nem hallod a csettegést, épp idegen nyelvet tanulok, hogy a delfinekkel is tudjak társalogni.

2023.06.08. 23:16:57

@tesz vesz II:
Ez a Nagy László az a Nagy László?

Mert ha igen, akkor már érthető, miért nem kell blogok segítségével pénzt keresnie, vagy a furcsa hasonlat amit írt nem veszi számba az inflációt.... máris érthető miért relativizál mindent és miért nyert pert, hiszen volt miből fizetni a legjobb ügyvédeket.
Ha néki ez jó, csinálja.

alöksz róz 2023.06.09. 06:38:27

@kiskutyafule: 91-ben? egy most 50 év körüli forma?

G. Nagy László 2023.06.09. 08:07:07

@alöksz róz: Legalább valaki az eszét is használja :)

Wildhunt 2023.06.09. 08:40:48

@tesz vesz II: mostanában írtam, hogy nem nézhetlek annyira hülyének, hogy alul ne tudnátok múlni. QED.

Wildhunt 2023.06.09. 08:42:12

@alöksz róz: biztos már 80-ban is Fideszes volt, mit nem értesz?

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 10:08:13

@kiskutyafule: nem valószínű, csak vicceltem.

de hasonló forma lehet. elvtelen, gerinctelen, korrupt, hitvány. és legfőképp HAZUG.
látható az állandó mellébeszéléséből, félrebeszéléséből sose a kérdésekre válaszol.

egy k egyszerű kérdést, mondatot nem képes megérteni, tehát életképtelen szar. láthatod fenn ahogy "ahogy kitalálta" hogy én nem bírom a rock-ot. alap mondatokat képtelen megérteni.

elovlashatod a blogomon a kommentekbe, hogy még a kérdést se érti, és ezt a blogján is eljátszotta már kb 300 alkalommal, nem véletlen hogy nem kommunikál velem.
mert én sarokba szorítom, csak én nem is engedem el, grundigék meg állandóan ráhagyják, miután kivégezték a vitában, én meg állandóan felhozom neki.

gátlástalanul hitványkodik.

kkbk.blog.hu/2023/05/30/par_kerdes_a_fideszeseknek

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 10:13:30

@alöksz róz: szijjártó volt a legfiatalabb képviselő, 20 évesen. 95-96-ban ő is soros-ösztöndíjas volt, SOROS! EZ VESZÉLYES!

vitézy a bkk vezérigazgató 26 évesen, mondjuk ő állítólag legalább ért hozzá. hiába orbán rokona ebben a feudális nepotizmusban

juszt lacit is már gyerekként volgával vitték iskolába

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 10:19:12

@Wildhunt:

hát ha valaki komcsi spicli volt 80-ban, meg soros-ösztöndíjas hazaáruló, akkor esélyes hogy 80-ban is fideszes legyen.

amúgy ha tudnál olvasni látnád, hogy nem azt írtam hogy AKKOR volt fideszes.
"megvan miért lettél te fideszes:"

tehát utána LETT az, nem baj hogy funkc. analfabéta vagy. csak kérj bocsánatot hogy az időm húzod. a hitánykodása ugyanolyan mint a fideszeseknek.
egy k egyszerű kérdést, mondatot nem képes megérteni, tehát életképtelen szar. akkor hogy lett gazdasági igazgató, és legfőképpen hol?
de persze eljátsza a makroközgazdászt síkhülyeként.

ha nem síkhülye, akkor gátlástalanul hazudozik. ez utóbbi sanszosabb

elovlashatod a blogomon a kommentekbe, hogy még a kérdést se érti, (persze lehet te se értenéd, hisz te se reagáltál a fideszesek kritikáidra írt válaszaimra, érdekes. )
és ezt a blogján is eljátszotta már kb 300 alkalommal, nem véletlen hogy nem kommunikál velem.
mert én sarokba szorítom, csak én nem is engedem el, grundigék meg állandóan ráhagyják, miután kivégezték a vitában, én meg állandóan felhozom neki. ezért is tilott ki.

gátlástalanul hitványkodik.

kkbk.blog.hu/2023/05/30/par_kerdes_a_fideszeseknek

amúgy meg poén volt.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 10:25:59

@G. Nagy László:

ja és nem gyűlölöm a piacgazdaságot, fent már Bálintnak elég konkrétan kifejtettem mi nem kapitalizmus ellenes, persze megértem, hisz miből hoztad már ki te elmeháborodott hogy én gyűlölöm a rockzenét? nem érzed magad ilyenkor elmebetegnek?
és ilyen képességeiddel kéne megbeszélnünk sokkal komplexebb témákat, mint a gazdaság,
AMIKOR MÉG A ROCKZENÉS MONDATOMAT SE ÉRTED TE KORRUPT KORCS?!

nem szégyelled magad?!

intellektuálisan elviselhetetlen lenne számodra, hogy semmi lényegi kérdésben nincs igazad, még szerencse hogy KORRUPT vagy, meg nárcisztikus pszichopata, így könnyedén el tudod viselni ezt. rihigcséléssel, meg röhögcséléssel, olyan "mintha" az ország VALÓDI sorsa és helyzete tényleg nem is érdekelne. csak a júdáspénz számolgatása?

ki a közvetlen felettesed? melyik alapítványból utalják a pénzesőt?

te viszont fideszesként gyűlülöd a piacgazdaságot.

G. Nagy László 2023.06.09. 11:21:20

@tesz vesz II:

"te viszont fideszesként gyűlülöd a piacgazdaságot."

Igen, minden posztom erről árulkodik... :) :) :) Tényleg sajnállak. Bitang időt és energiát fektetsz a kommentelésbe, de mindezt képtelen vagy a saját javadra fordítani, hogy valamicskét fejlődj. A legtöbben már lemondtak rólad és totál fejlődésképtelennek látnak - nem is hibáztatom őket, tényleg ilyen képet rajzolsz magadról. Ha megfogadsz egy tanácsot: legalább azokat a nyilvánvaló ökörségeket ne írd le, amelyekről te is tudod, hogy nem igazak. Olvasod a bejegyzéseimet, tudod, hogy mind a piacgazdaságot élteti. Erre leírsz egy ilyet??? Tudom, hogy naivitás, tudom, hogy felesleges (és a legkevésbé sem kiérdemelt) jóindulat a részemről, de tényleg annak drukkolok, hogy szedd össze magad, s igyekezz felzárkózni a többi kommentelőhöz. Tényleg rossz nézni ezt a vergődést. Hidd el: nem vagy annyira sík hülye, hogy ne tudnál érdemben kommunikálni, ha kicsit összekapnád magad.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 11:48:32

@G. Nagy László:

mit kéne fejlődjek te korrupt HAZUG korcs? hogy ne nevezzelek annak ami vagy?

csak a személyeskedésre telik, ne sajnálj te patkány, elég gyorsan gépelek. még mindig csak személyeskedni tudsz, érdemi vitára nem telik ugye?

ezért vagy korrupt korcs, magadat hazudtolnál meg ha értelmesen próbálnál kommentelni.

minden posztod arról álrulkodik hogy agyhalott kisiskolás fideszes vagy. aki gátlástalanul hazudik.
és akinek fogalma nincs a piacgazdaságról. meg a hatósági árról, meg a kötelező botlok akciózásairól. meg a traffikkoncessziótól, a nyelviskolák koncessziójáról, meg a pályáztatásokról, meg a környezetvédelemről, meg a vízügyi kérdésekről, meg az ország kizsákmányolásáról. a vodafone megvételéről, a MKB megvételéről, a 4IG működéséről,
a fideszes alapítványokról, az E-on megvételéről, a MET működéséről, a fideszes (és mszp-s, akik már NER-esek) oligarchák és strómanok feudalisztikus működéséről, amiknek mind-mind semmi köze nincsen a piacgazdasághoz! vagy arról, hogy 4x-es áron vesszük a gázt a "baráti" oroszoktól, akik a különbözetet visszautalják svájci meg ciprusi offshore-okon keresztül, az is nagyon piacbarát bazmeg te idióta!

te kibaszott agyhalott, inkább ki se nyisd a gusztustalan hitvány pofádat, ha ezekről semmit nem tudsz írni, te agyhalott korcs. te nyomorult szánalmas szerencsétlen hazaáruló.

hát milyen propagandista vagy te ha ezekre nem reagálsz? hogyan véded a gazdádat te hitvány cseléd?

HypocritSlayer 2023.06.09. 11:58:32

@G. Nagy László:

>>Hidd el: nem vagy annyira sík hülye, hogy ne tudnál érdemben kommunikálni, ha kicsit összekapnád magad. <<

Mindegy, mit hisz, a tényeken ez fikarcnyit sem változtat......

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 12:09:59

@HypocritSlayer:

ezeken a tényeken te pszichopata?:
kkbk.blog.hu/2023/05/30/par_kerdes_a_fideszeseknek

neked sincs lelkiismereted, a legutóbbi "vitánk" megmutatta.

baalint1 2023.06.09. 12:13:46

@G. Nagy László:
"Ennek vannak elég egzakt kritériumai. Ha a világ a tudomány felé lép a vallásos ideológiák felől, az haladás. Ha az ideológiák uralják a tudományokat (és ez a helyzet az utóbbi 10-15 évben), az visszalépés.

Ha az egyén szabadságjogai nőnek, az haladás. Ha a szólásszabadság korlátozódik, ha kvótákról beszélünk, ha a másképp gondolkodókat meghurcolják (és ez van ma), az visszafejlődés."

Ez így van. Ezen kritériumok alapján viszont vicces, hogy olyan politikát támogatsz, amelyik nyíltan korlátozza a sajtószabadságot, nyíltan ellene megy a szekularizmusnak. Ja, és ebben a legnagyobb motivációd az, hogy zavarnak az emberi jogi szervezetek, amelyek különféle kisebbségek jogaiért állnak ki, mert szerinted marxisták. Szerinted marxisták, közben meg tapsolsz a gazdaságpolitikának.

Szóval ha végignézzük gazdaságpolitikai szempontból ugyan gyakran jössz a szabadsággal, a gyakorlatban komcsi politikát támogatsz, társadalompolitikában a szólásszabadság csak akkor jut eszedbe, ha rasszista, homofób, nőgyülőlő vagy épp nemzetisovinisztak kijelentések miatt valakit kritizálni mernek, ellenben szerinted teljesen rendben van ha az aktuális hatalom leuralja a médiát, különadókat, hatósági módszereket bevetve a neki nem tetsző hangok ellen.

Bocs, de kurvára unom már a hazugságaidat, maszatolásaidat. Annyira vagy liberális, mint Sztálin elvtársad volt.

2023.06.09. 12:23:57

@alöksz róz:
Honnan tudjam mennyi idős, és 1991 az 32 éve volt, akkor olyan vad esték voltak, lehet akár 18 éves is a vezér igazgató 91 Ben.....

Persze tök mindegy, lényegtelen.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 12:25:37

@G. Nagy László:

ja és szijjártó feleségével kezdtem itt szinte a kommentelést, nem?

bayer zsolt cége pl 86-90% profitrátával dolgozik. mennyi az átlag cégeknél? 5-10%? 20? nagyon piacbarát fideszes kifizetőhely.

szijjártó feleségének cégénél nem tudjuk, mert még a honlapját és telefonszámát se tudjuk, te tudod? ott voltál gazdasági igazgató?
1,5 milliárdos bevételt milliárdos bevételt termelt Szijjártó feleségének honlap és telefonszám nélküli cége

444.hu/2023/06/01/milliardos-bevetelt-termelt-szijjarto-felesegenek-honlap-es-telefonszam-nelkuli-cege

ja de tudjuk:
A teljes egészében Szijjártó-Nagy Szilvia tulajdonában lévő cég évek óta egyre jobb eredményeket produkál, ez a tendencia pedig 2022-ben sem szakadt meg, hiszen 1,5 milliárd forintos árbevétel mellett 545,8 millió forintos nyereséget kaszált a cég.

mfor.hu/cikkek/vallalatok/meretes-osztalekban-duskal-szijjarto-peter-felesege.html

ez is k-ra piacbarát! TE IDIÓTA!

nem barátkozni jövök ide, nem bégetni megyek az akolba, ahogy a fideszes meg vallásos birkák teszik, ne próbálj már sértegetni ilyen ügyetlenül te ostoba f*sz; VITÁZNI jövök ide, mert tudni akarom mi van a fideszesek fejecskéjében, azt látom hogy nem sok minden, csak kíváncsi vagyok mikor döbbennek rá a Dunning-Krugerre itt egyesek.

veled ellentétben nekem fontos ez az ország, és én nagyon nem akarom hogy a magyarság banánköztársaságban elsorvadjon, aztán megszünjön létezni. mert a gazdád ázsiaiakat telepít ide, kikergeti a lakosság nagyrészét külföldre, megszünteti az oktatást, és az eü, és a középosztály nem vállal már gyereket.
megsúgom globális éghajltaváltózás jöhet

baalint1 2023.06.09. 12:25:40

@Wildhunt:
Nem arról van szó, hogy egyetértek-e vele, hanem arról, hogy úgy lett felhozva, mint ha ő mint szaktekintély nyilatkozott volna. Holott nem a szakterületén mondott magánvéleményt. Attól függetlenül, hogy egyetértesz-e vele vagy nem, tipikusan tekintéllyel való érveléssel hiba, hiszen nem egy tudományosan bizonyított tényről beszélt. Pont ez a baj veletek bolsikkal, összekeveritek a tényeket a véleménnyel, úgy adjátok elő, mint ha tény lenne, amivel egyetértetek, anélkül hogy tudományos bizonyossága lenne.

2023.06.09. 12:27:13

@baalint1:
oké, csak ha szabad a véleménnyilvánítás, akkor vajon miért kell embereket ellehetetleníteni. vagy ha mégis megteszik, akkor ez a neoliberális banda ugyanolyan szarszemét, mint az illiberálisok.

baalint1 2023.06.09. 12:28:47

@alöksz róz:
"konkrétan nagyobb esélyük volt a 30 év alattiaknak súlyos mellékhatásra (valami vérrögös vagy szívizmos vagy mindkettő, már kurvára nem emlékszem), mint arra hogy súlyos beteg lesz a koronavírustól"

Konkrétan ez nem igaz, főleg hogy egyébként a szívizmos mellékhatásra töredék annyi esélyuk volt, mint amekkora esélyük ugyanerre magától a betegségtől oltatlanul.

Sejtettem honnan fúj a szél, köszönöm.

baalint1 2023.06.09. 12:31:51

@alöksz róz:
"az nem úgy van, hogy nem a már ismert mellékhatások bejelentését várják?"

Bazdmeg, utána sem néztél, és osztod az észt. Gondolom a statisztikáknak sem néztél utána, csak Facebookos, Youtubeos álhírek meg mendemondák alapján tájékozódtál.

Nem, bármely mellékhatást bejelenthetsz bármilyen gyógyszerre, vakcinára, és be fog kerülni az Eudravigilance adatbázisába, illetve a gyógyszercégnek is kötelező nyilvántartania és súlyosságától függően foglalkoznia vele. Nem csak azokat, amik nincsenek feltüntetve.

Ez alól mondjuk pont a kínai és az orosz vakcina kivétel, mert nem engedélyezte az EMA, a kormányunk meg nem gondolta fontosnak a transzparenciát.

baalint1 2023.06.09. 12:33:50

@G. Nagy László:
Nem, nem tényeket közölt, magánvéleményt mondott. Vicces, hogy tekintéllyel érvelsz, ha meg más szaktekintélynek más a véleménye, akkor ő is tévedhet...

G. Nagy László 2023.06.09. 12:38:25

@baalint1: Te legalább annyiban szinkronban vagy magaddal, hogy elutasítod a kvótákat, ha már a feketék intelligenciája kapcsán homokba is dugod a progresszív fejecskéd.

De nézd meg, mit tesznek a fényes Nyugaton?

1. Tagadják a valóságot, hogy a feketék átlagos IQ-ja alacsonyabb.
2. Egyetemi kvótákat adnak a feketéknek.

Ez hogy a picsába fér össze??? Vagy az egyik, vagy a másik. (Mondjuk leginkább egyik se...)

Emlékszem, 1999-ben a magyar logikai csapat kapitánya voltam a budapesti VB-n. Mérő Laci barátom tartott egy előadást valamelyik este a nemzetközi közönségnek, amelyben az IQ-tesztek kialakításáról mesélt. Akkoriban még simán lehetett arról beszélni, hogy a feketék ezeken rosszabbul szerepelnek, mint a fehérek. Statisztikailag igazolt tény volt, senkit nem zavart. (Oké, nem is volt fekete a 150 fős mezőnyben egy sem.) Atyaég, ma próbálna ilyen előadást tartani...

Wildhunt 2023.06.09. 12:40:09

@baalint1: watsonnak nem a genetika a szakterülete? Te nem jártál iskolába?

2023.06.09. 12:42:19

@baalint1:
a szterotipizálás egy az etnikai megbélyegzésre technika. a bölcselet tetszik-nem tetszik ezen alapul. mert a humán szférában nincsenek objektív mérések. nem is lehetnek. tehát a kérdés, hogy mi a megengedett társadalomkritika és mi nem az.

lehet az mondani, hogy zsidókommunisták, nácinémetek, oszmántörökök, mongoltatárok (vagy ez sérti a szegény kis mongolokat). vagy magyar fasiszták ezt még engedjük, vagy ezt se. egyáltalán ne mondjunk ilyeneket, mert ezek eszkalja verbális fasizálódást. vagy mainstream módon ne engedjük. underground környezetben (kommentek között) azonban mégis lehessen faszságokat is írni. mert másképp nincs lehetőség társadalomkritikára.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 12:49:28

@alöksz róz: mennyire kell hülyének lenni, hogy még mindig oltástagadó legyél?

te tényleg nem érted a szalmabábot se

2023.06.09. 12:50:16

@Wildhunt:
és mi az a gén, ami okozza a feketék/cigányok feltélten butaságát?

két híres fekete, asszimilálódott cigány. az egyik hitler. aki nem volt árja. és a másik pedig einstein. aki nem sémita származású volt. egyenes férfiágon nem sém, hanem hám fia volt. fekete. szerencsen.

2023.06.09. 13:02:40

@baalint1:
egy kérdés például az, hogy az oltás előtt miért nem csináltak mindenkinél tesztet. és miért oltottak be olyanokat, akik már megfertőzödtek. és arra is ráoltottak.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 13:05:27

@baalint1:

hoppá

Finnországban úgy osztják a gyorshajtási bírságot, hogy az mindenkinek fájjon, függetlenül a vagyoni helyzettől, így amikor az ország egyik leggazdagabb emberét fotózták le, igen vastagon fogott a ceruza.

A finn milliárdost, Anders Wiklofot szombaton fotózta le, majd állította meg a helyi rendőrség, amikor egy 50 km/órás szakaszon 82 km/órás tempóval haladt – írja a Daily Mail. Ezt Magyarországon a leggazdagabb hazai polgár is megúszta volna 45 ezer forintos bírsággal és négy büntetőponttal.

"A legutóbbi súlyos bírság után Wiklof azt mondta, hogy “talán felső határt kellene szabni a gyorshajtásért a finn sofőrökre kiszabható bírságoknak”. Az üzletember azonban azt mondta, reméli, hogy a pénzt az egészségügyre és az idősek gondozására fordítják.

A finn rendszer megváltozása a milliárdos kérésére nem várható, a progresszív rendszerben az alacsony jövedelműek akár 6 eurós bírsággal is megúszhatnak egy gyorshajtást, de mint ahogy Wiklof úr esete is mutatja, súlyos tízmilliókba is kerülhet egy ilyen mutatvány. A skandináv országok mindegyikében hasonló rendszer működik, ahogy Svájcban is, az abszolút rekord is itt született. "

de így kevesebb munkahelyet tud létrehozni! hát finnek megőrültek? :)

alöksz róz 2023.06.09. 13:08:18

@baalint1: ne hőbörögj, magyarországon így megy :-)

G. Nagy László 2023.06.09. 13:08:42

@cvsvrs:

"és mi az a gén, ami okozza a feketék/cigányok feltélten butaságát?"

Vigyázz ezekkel, mert még valaki visszakérdez, hogy melyik gén okozza a buziságot. És akkor majd az érvelésedből az jön ki, hogy a homoszexualitás tisztán környezeti hatásokra jön létre... veszélyes terep :)

Egyébként a cigányság az europid nagyrasszba tartozik, sokkal magasabb IQ-val, mint a feketék.

2023.06.09. 13:14:45

@G. Nagy László:
magyarországon a cigányság többsége nem indiai eredetű. van egy kis részük, akik sötét bőrűek és az átlagnál sokkal békésebbek. elég gyakran elkülönülten élnek. ez egy a cigányságon belül is egy kisebbség. és ezek szóródtak. és például krishna tudatúak. ezt az indiai kultúrát a köznép nem szokta "lecigányozni".

alöksz róz 2023.06.09. 13:18:18

@baalint1: ezek a közzétett adatok...

de elő fogom keresni neked, mert emlékezetből könnyű tévedni.
arra szerintem tuti jól emlékszem, hogy bármilyen(!) súlyos lefolyásúra kevesebb esélyük volt, mint az oltástól vmelyik említett mellékhatásra.

na honnan fúj a szél, onnan hogy te is agymosott vagy

2023.06.09. 13:26:19

@alöksz róz:
van egy tippem, hogy a problémák jelentős része abból adódott, hogy egy eleve megfertőzödött személyre (még éppen tünetmentes) ráoltottak.

Wildhunt 2023.06.09. 13:30:21

@G. Nagy László: a homoszexualitás tisztán környezeti hatásokra jön létre...

Ezt 2019-ben sikerült is bizonyítani. Bár a kutatás megrendelői nem igazán örültek ennek.

baalint1 2023.06.09. 13:35:38

@Wildhunt:
Nem az egyes embercsoportok genetikája, de ezt már feljebb leírtam, látom nem megy az olvasás. A tudomány nem olyan faék egyszerűségű, hogy genetikus az genetikus.

baalint1 2023.06.09. 13:38:37

@G. Nagy László:
De nem erről beszélt Watson, hanem arról, hogy egyes népcsoportok genetikailag alacsonyabb intelligenciával rendelkeznek. Ez meg egy erősen vitatott terület, lásd környezeti tényezők, intelligencia tesztek univerzalitásának kérdése, stb. És ami még fontosabb, Watson magánvéleményt mondott, nem kutatási eredményeket ismertetett. Hogy emiatt kiutálták, az ettől még nem jogos, ellenben az érvelés, hogy mert Watson azt mondta, alapjaiban fals, főleg hogy más kutatók meg vitatják az állításait.

baalint1 2023.06.09. 13:40:34

@G. Nagy László:
De egy liberálisnak egyébként teljesen mindegy, hogy a homoszexualitás genetikai eredetű-e, neked meg egyértelmű bizonyítékok sem számítanának, akkor is tapsolnál pl. a homofób törvénynek.

Wildhunt 2023.06.09. 13:45:31

@baalint1: tekeregsz mint a féreg. Szóval hazudsz, Watsont igazi libbancs módjára meghurcoltátok minden ok nélkül.

baalint1 2023.06.09. 13:49:07

@G. Nagy László:
"Egyébként a cigányság az europid nagyrasszba tartozik, sokkal magasabb IQ-val, mint a feketék."

Most azon túl, hogy ez nem válasz a kérdésre, hiszen az europid nagyrasszon belül is vannak genetikai eltérések, ha szigorúan a te logikádat néznénk, akkor a cigányság és a magyarság között nem lehetnének különbségek az IQ tesztek alapján, a valóságban pedig nem ismerem a statisztikákat, de szinte biztos hogy vannak, amelyek nagyrészt környezeti okokra vezethetőek vissza, hiszen a kutatások szerint főleg a terhesség alatt és kicsi korban a hiányos táplálkozás, egészségtelen életmód ronthatja az intelligenciát.

Másrészt a rasszok nem olyanok mint a fajok, az europid és negrid nagyrasszok egyáltalán nem különülnek el élesen, a bőrszín egy fenotípus, amely bizonyos gének következménye, de más génekben meg hatalmas szórás van nagyrasszokon belül és átnyúlóan, hogy egy példát mondjak, a laktóz érzékenység gyakoriságát, ha ránézel egy ilyen térképre, nem a nagyrassz határozza meg, hanem a földrajzi távolság a tejfogyasztó országoktól, elsősorban az európaiaktól, tehát pl. a közép-afrikai országokban hiába van néger többség, ott már többeknek megvan az a génje, ami ahhoz kell, hogy felnőttként meg tudják emészteni a laktózt, mint a dél-afrikai országokban, és ugyanez a tendencia Dél-Kelet Ázsia felé haladva, ott talán még szembetűnőbb, hogy az europid indiaiak többsége laktózérzékeny, pedig nem a mongolid nagyrasszhoz taroznak. Ez csak egy példa, de simán lehet olyan géned, ami afrikában gyakoribb, mint errefelé. Ugyanis egy faj vagyunk, képesek vagyunk egymással szaporodni.

baalint1 2023.06.09. 13:51:04

@cvsvrs:
Nem a beásokra gondolsz?
Én úgy tudom, hogy a cigányok nagy része indiai eredetű, csak több hullámban érkeztek, a később érkezett csoportok sötétebb bőrszínűek. Mármint népvándorlásilag nézve, mert valójában a cigányok is keveredtek genetikailag más népcsoportokkal, az éghajlati szelekció egy közép-európai országban nem annyira gyors mint a keveredés.

baalint1 2023.06.09. 13:53:18

@alöksz róz:
Nem mindegy mihez hasonlítod, mert a post-covid tünetek a fiataloknál is gyakoriak voltak, különösen sportoló fiataloknál a szívizom gyulladás, csak az ugye nem a betegség közvetlen súlyos lefolyása volt, hanem utólag jelentkezett.

Egyébként ezeknek az oltásoknak folyamatosan vizsgálják a cost-benefit arányát, ha baj van vele, visszavonják, de nyilván te jobban tudod, mert valamelyik bulvárújság megírta...

G. Nagy László 2023.06.09. 13:53:41

@baalint1:

"De egy liberálisnak egyébként teljesen mindegy, hogy a homoszexualitás genetikai eredetű-e"

Azért gondold át, mielőtt egy ekkora faszságot leírsz. Kurvára nem mindegy. Ha ugyanis tisztán genetikailag dől el a szexuális orientáció, úgy kevésbé kell félteni a gyerkőcöket. Még akkor is van kockázat a "progresszívek" beteg mutatványaiban, hiszen a gyerekek érzelmi fejlődését egy heteró szexmese, vagy pornómozi is negatívan befolyásolhatja, de buzit nem farag belőlük. Ha viszont nincs genetikai gyökérzete, úgy még megalapozottabb minden gyermekvédelmi intézkedés.

2023.06.09. 13:56:48

@G. Nagy László:
Akkor egy kis ismertető az IQ tesztről, a lényeg a kulturális kozeggel változik az átlag is.
Talán a legjobban nyelvi csoportokra lehet lebontani.
Miért is?
Mert a logika struktúra az agyban a nyelv tanulasal együtt alakul, ki, ez segít rendszerezni a körülöttünk lévő világot.
Egy szimpla tapasztalat, az angolszász országokban az emberek képtelenek csoportosítani, ez abban nyilvánul meg, pl mint márka neveket belekevernek , illetve kategória neveket az adott kategóriába tartozó tárgyak felsorolásba.
Magyarországon ez pl a szófajok és az adott szavak mondatban betöltött szerepe ami folyamatosan keverve van.

Ha az IQ ténylegesen a képességeket tudná felmérni minden szinten, akkor a statisztika szerint kb 0 aki Afrikai országból be tud jutni az elit egyetemekre.
Most jön az érdekesség, a kvóta rendszer előtt kb több tanuló jutott be Zimbabweböl a 10 elit egyetemere 1 év alatt, mint MO rol 1930 óta...
Azért ez sokatmondó.
A miért a lényeg, az IQ teszt pl nem tudja azt az előnyt mérni amit a többnyelvűség ad. ZIM minimum 3 nyelven tanulsz, kb anyanyelvi szinten.

A másik a nyelvvel változik a kódoló közeg is és ezzel a jelrendszer is, így nem minden teljesen univerzális.

Az egyetle univerzális dolog a világon a zene.

baalint1 2023.06.09. 13:57:09

@cvsvrs:
Ez jogos felvetés, viszont az antigén teszt nem mutatja ki az elején a fertőzést, utána is pontatlan (lásd szlovákiai tömeges tesztelés, a PCR teszt kiértékelése meg idő és több munka, ráadásul ha az embereket oltás előtt tömegesen oltani küldik, azzal tovább növelik a fertőzésveszélyt. Nem tudom melyik változat járt volna több áldozattal, nem voltak jó megoldások, csak több rossz közül lehetett választani.

baalint1 2023.06.09. 13:58:00

@Wildhunt:
Ja, a gyíkemberek titkolják, de te biztosan tudod, hogy az a kutatási eredmény hiteles volt....

G. Nagy László 2023.06.09. 14:01:23

@baalint1:

"Ugyanis egy faj vagyunk, képesek vagyunk egymással szaporodni."

Minden tök oké, amit e kommentben írsz. Ettől még igaz az is, hogy a távol-keletiek a legintelligensebbek, a feketék pedig a legkevésbé. Igaz, hogy sok ismeretlenes az egyenlet, de tudjuk: a genetika meghatározó az IQ esetében. Fura azt mondani, hogy egy alapvetően (de nem kizárólagosan) genetikailag determinált változó esetén, ahol éles a kontraszt a nagyrasszok között, ott arra következtetünk, hogy a nagyrasszok közti genetikai különbségek nem számítanak. Ehhez az kéne, hogy pl. a sárgák fényévekkel jobb körülmények közt éljenek, mint a fehérek, de ez nyilván nincs így.

Wildhunt 2023.06.09. 14:01:48

@baalint1: igen. Én ugyanis veled ellentétben jártam iskolába.

baalint1 2023.06.09. 14:01:57

@G. Nagy László:
Ugye ott kezdődik, hogy ha nem genetikai eredetű, abból sem következik, hogy a homoszexuális mintára "bebuzulnak" a gyerekek. Ha nem genetikai, akkor lehet egy rakás oka, pl. hormonális hatások, homoszexuális mintától független környezeti hatás, terhesség alatti anyai hatás, stb., stb. Ugye ha eleve a homoszexuális minták miatt "buzulnának" be, akkor közel 2 évezred kereszténysége, vagy közel másfél évezred iszlám alatt erősen kérdéses hogyan maradhatott fenn.

De nyilván egyszerűbb azt a proli szintű felfogást hirdetni, hogy a meleglobbi bebuzítja a gyerekeinket. Csak ha ilyen egybites homofób faszságokban hiszel, akkor nem értem miért ragaszkodsz ahhoz, hogy liberálisnak hazudd magad. Te is tudod, hogy nem állunk egy platformon, és bizony te vagy az aki az emberi jogok korlátozásáért küzdesz.

Wildhunt 2023.06.09. 14:03:25

@baalint1: nem is értem miért nem csivavát használnak szánhúzásra, hiszen ugyanaz a faj, mint a husky.
Csak be kellett volna járni a suliba.

2023.06.09. 14:03:46

@G. Nagy László:
Erre most hallottam egy nagyon jó mondást, a szexet a görögök találták fel, de az olaszok akik a nőket is bevonták!

Pont most lépett le a takarító csóka aki meleg, olyan jót humorizáltunk, és semmi kellemetlen nem történt vagy hangzott el.
Egyszerűen 50 éves csóka olyan hülyeségeket tud mondani amin a 2 30 éves is sírva röhög, bármilyen témában.
Akkor kit érdekel, hogy a csokisat szereti nem a tépőzáras.
El is mondtam neki a magyar alaptörvényt, meg mi lesz a következő módosítás, hogy tudják hová kell dugni.
Dőlt a röhögéstől.

2023.06.09. 14:11:44

@baalint1:
a cigányok egy lecsúszott néprétek. és relatív többségükben hám fiai, feketék. egyenes férfiágon balkáni, illetve távolabb fekete afrikai eredetűek. bolgárok, románok és a görögök többsége fekete. és jelentős részük asszimilálódott.

2023.06.09. 14:16:31

@baalint1:
a vicces, amikor bayer, bencsik, gajdics és társaik védik a fehér fajt. stefka, pálffy g, vagy bogár laci bácsi. ők asszimilálott cigányok. egyenes férfiágon feketék. persze ez nem feltétlen rossz eredet. hunyadiak is feketék voltak. csak őrájuk hatott a magyar nemesség és a nyugati kereszténység (az olaszok).

baalint1 2023.06.09. 14:35:27

@cvsvrs:
Bevándorlókkal kapcsolatban szokták mondani, hogy a leghangosabb bevándorló gyűlölők azok, akik maguk is külföldről érkeztek, vagy legalább a szüleik...

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 14:38:57

@G. Nagy László:

mérő laci is szegény bolond és elképesztő ostobaságokat mondogat, mintha értelmiségi lenne. csak nem az sajnos.
mondd meg neki, hogy legközelebb mikor legközelebb hvg-s újságíróknak adna interjút, inkább ne tegye, hanem fogja be a pofáját ő is. tudni kell mikor kell nyugdíjba menni.

direkt a népszavából másolom:

"Az tény, hogy van különbség a fejlett és a harmadik világban élők átlagos intelligencia szintje között, csoda lenne, ha nem lenne.
valóban vannak olyan tanulmányok, melyek szerint a feketék intelligenciahányadosa alacsonyabb, mint a fehéreké. Tegyük hozzá, hogy az ázsiaiak IQ-ját viszont magasabbra mérik az európai rassznál. Itt azonban felmerül néhány kérdés: az egyik, hogy ez genetikai vagy környezeti/szociális hatások miatt van-e elsősorban,

„Nyilván, mint minden másban, az intelligenciában is vannak genetikai különbségek az emberek között. Elvileg a rasszok között is lehetséges ilyen különbség, de ne felejtsük el, számos képességgel rendelkezünk, melyek közül más népek nálunk jobban teljesítenek” – figyelmeztet Boldogkői Zsolt.

az agy fejlődésére és így az intelligenciára is nagymértékben hat a szociális környezet. A helyzet az, hogy az agyunk fejlődését irányító genetikai programba be vannak építve a jövőbeni környezeti hatások. Ha ezek a hatások valamilyen ok miatt nem következnek be, az agyfejlődés abnormális marad, ami kedvezőtlen hatással van a mentális képességek kialakulására. Megfordítva a problémát, megfelelő oktatási módszerekkel az intelligenciánk jelentősen javítható lenne. Sajnos az oktatási rendszer világszerte koncepcióbeli problémákkal terhelt, melynek oka, hogy negligálja az emberi agy biológiai természetét. Nem tudjuk, megmaradnának-e az intelligenciabeli különbségek az egyes népcsoportok között, ha tökéletesen azonos környezetben nevelkednének fiaik és lányaik"
Kovács Kristóf, a magyar és a nemzetközi Mensa (kiemelkedően magas intelligenciájúak egyesülete – a szerk.) felügyelő pszichológusa, az ELTE kutatója szerint a feketék és a fehérek közötti intelligencia különbözőségéről beszélni önmagában nem vállalhatatlan, ez ugyanis tapasztalati tény. „Hasonló különbséget találunk az amerikai iskolai teljesítmény- és kompetenciateszteken is: az ilyen felméréseken a feketék eredménye rendre elmarad a fehérekétől. Mivel a tesztek épp az ilyen teljesítményt jelzik előre, nem meglepő, hogy az IQ-ban is van különbség.
A fehérek tehát intelligensebbek a feketéknél, amennyiben ezalatt a fehérek magasabb átlagos IQ-ját értjük – mondja a pszichológus."

de te g pont, nemhogy Niel deGrasse Tysonnál, de még Dave Chapelle-nél se vagy okosabb. hiába fekete, ter meg fehér.

"„Nem arról van szó, hogy minden fehér IQ-ja magasabb minden feketéénél. A férfiak és a nők átlagos magassága között még nagyobb a különbség, de azért láttunk már magas nőt és alacsony férfit. Ezért senkinek az intelligen­ciáját nem lehet megítélni a bőrszíne alapján."
nepszava.hu/3023816_fekete-feher-igen-nem-talan

"Egyre több genetikai kísérlet jut arra a következtetésre, hogy az intelligenciahányados és a bőrszín között összefüggés állapítható meg."
www.metazin.hu/index.php/item/1132-1132

2023.06.09. 14:41:53

@baalint1:
a bevándorló feketék fittebbek. nem akarnak konkurenciát.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 14:42:50

@Wildhunt: Watson korábban a nők értelmi képességei­ről is hasonló szellemben nyilatkozott. E megnyilvánulásai miatt már korábban eltávolították az állásából.

baalint1 2023.06.09. 14:45:17

@tesz vesz II:
"a múltkor erről beszéltél és még mindig nem beszéltük át, viszont a hitvány retardált g pont írt róla a kisiskolás posztjában:

"A magamfajták mindig azt mondják: bár a kapitalizmus nem a vagyoni egyenlőség felé tereli az emberiséget, mi több, a különbségeket többnyire növeli is, még sincs ezzel semmi baj, hiszen a gazdagság lecsorog, a szabad piac még a legalsóbb rétegeket is felemeli. ""

A SZABAD PIAC, tehát nem az, hogy a gazdagok adókulcsa alacsonyabb, állami támogatást kapnak, vagy hogy a haverok között hatóságilag felosztjuk a piacot. Amit írt László, az a kapitalizmusra igaz, a nerizmusra nem igaz, de nyugaton is van probléma, hiszen a középréteg fizeti a legnagyobb adókulcsot.

baalint1 2023.06.09. 14:48:22

@tesz vesz II:
Na de a hú de igazi "liberális" Laciék szerint a nők is alacsonyabbrendűek....

2023.06.09. 14:49:06

@Wildhunt: Az megvan, ha két alacsony növesű házasodik, annak nagy valószínűséggel az utód is az lesz, vagy valamilyen genetikai alapú betegség várható.
A kutyák tenyésztése is ilyen alapon történt, ebből Milyen következtetést tudsz levonni?
Egy kis segítség, ha folyamatosan rekombinaljuk a genetika hibákat, úgy hogy még éppen életképes legyen, abból lesz a csivava.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 15:10:46

@G. Nagy László:

ez hogy függ össze a piacgazdasággal? elmagyaráznád te szörnyszülött?

"Kezdődhet az elképesztő szabad rablás, Lázár Jánostól kell kérni az ajándék kastélyokat
Már a nyáron elindulhat a várak, kastélyok, kúriák állami elajándékozása. Lista sincs, bármelyik szabadon vihető, a milliárdokért felújítottak is (közpénzen persze), és csak egy kérelem kell hozzá, amelyet Lázár János bírál el. Tiborcz István és Mészáros Lőrinc nyomába lépve nyilván sok NER-vitéz vágyik saját kastélyra

nepszava.hu/3197479_kastely-lazar-janos-allami-vagyon-ajandekozas

ja ilyenkor mindig elnémulsz, csak a ócska személyeskedésre telik.

baalint1 2023.06.09. 15:13:58

@kiskutyafule:
Nem feltétlenül genetikai hiba. Az volt a cél, hogy kicsi legyen az állat testmérete, mert ilyen kutyát akartak. Ennek a célnak a csivava megfelel.

Az emberre vonatkoztatva azért nem stimmelnek ezek a hasonlatok, mert a természetes szelekció sokkal lassabb a tenyésztésnél, és nagyobb része zajlott le a civilizáció előtt, mint azóta.. Másrészt a kutyák esetében a testméret sokkal jobban szór a fajták között, mint az intelligencia, az embereknél még a testméretnek is viszonylag kicsi a szórása, csak mi látjuk nagynak, de egyébként hol van egy csivava-bernáthegyihez hogy vannak 140 centis és 180 centis átlagmagasságú népcsoportok is.

baalint1 2023.06.09. 15:20:14

@cvsvrs:
Tőkepiac régen is volt, csak nem értékpapírok formájában, az hogy részvényekkel részekre osztjuk a vállalkozás tulajdonát, attól még az ókorban is adtak-vettek vállalkozást, illetve hitelezés is volt, csak legfeljebb nem kötvény formájában.

2023.06.09. 15:23:57

@baalint1:
A genetikai hátterét tekintve nézzük azt, hogy a farkas magassága az ideális fenotipus, ahhoz tartozik egy genotipus.
Mivel a DNS általában nem csak szimpla kapcsolók halmaza, hanem logika kapcsolatban vannak egymással adott régiók, így a test magassága több dologgal van összefüggésben.
Mivel a célzott szaporítás esetén mindig pl a recessziv géneket kombinálták, így folyamatosan eltávolodott az optimális magasságtól, de egyben gyűjtötte a recessziv tulajdonságokat is.
Vagyis rengeteg hasonló szakasz lett újra és újra kombinálva, pont mint a beltenyészet esetén.
Ebből mindig baj van, hiszen ha nincs meg a megfelelő változatosság, akkor egyre több hiba fog felhalmozodni a DNS Ben. Lásd angolszász nemesi családok.
Én ebből vezettem le amit írtam.

2023.06.09. 15:26:03

@baalint1:
Kínában amióta drasztikusan nőni kezdett az életszínvonal, azóta növekszik az átlag magasság is, ott jó esélye volt a pajzsmirigy rendellenes működésének az egyoldalú táplálkozás miatt...
Vagyis igazad van, nem a legjobb példát hoztam fel.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 15:39:37

@baalint1:

"A SZABAD PIAC, tehát nem az, hogy a gazdagok adókulcsa alacsonyabb"

hát de ez a lecsorgás (egy része). amivel a múltkor és most itt is egyetértesz hogy lecsorog. trickle down economy
most akkor lecsorgás párti vagy, vagy nem? szabad piac párti vagy, vagy nem? mert itt saját magadnak mondasz ellen.

a nobel-díjas Stiglitzék is a valódi kapitalizmusra mondják, hogy nem csorog le

a középrétegnek is van többféle ága, a felsőközép bírja az relatíve magasabb adót, mint az alsóközép, a milliárdosok még jobban bírják, és láthatod a fent mutattott skandináv és svájci közlekedési büntetést, hogy arányaiban igenis jó módszer az adózás és a büntetés is akár a gyorshajtásért.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 15:49:58

@baalint1:

hoppá

John Komlósnak előadásai is vannak, majd meghallgatom:
www.youtube.com/watch?v=8QYAXplyZTc

www.youtube.com/watch?v=8KgWdcFcD24
magyarul is

jó lehet.

alöksz róz 2023.06.09. 16:04:28

@cvsvrs: igen, ez is lehetett probléma.
de nem erről beszéltem. az oltatlanokra vonatkozó statisztikát vetettem össze a gyártók által megadott mellékhatás adatokkal.
de előkeresem :-)

Wildhunt 2023.06.09. 16:08:46

@tesz vesz II: azt nyilatkozta hogy a nők között több az átlagos-, a férfiak között meg a szélsőérték. Ami igaz. Látom te sem jártál iskolába.

alöksz róz 2023.06.09. 16:08:58

@baalint1: dobson szabolcs osztotta meg az izraeli statisztikát :-)
és a gyártók osztották meg a saját adataikat a mellékhatásokra :-)

Wildhunt 2023.06.09. 16:15:47

@G. Nagy László: @alöksz róz: szerintetek mikor fog előjönni az "Elvtársak, ne lőjetek" pillanat?

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 16:16:04

@Wildhunt: egyedül csak te jártál iskolába, csak akkor nem tudom hogy a fenébe lehetsz fideszes?
nem figyeltél oda az órán, amikor a logikát tanították?

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 17:10:26

@MEDVE1978: @baalint1: " felső 1% reáljövedelme az utóbbi nagyjából 44 évben 160%-al nőtt, míg a szegényebb 90%-é csak 26%-al. De nem gond, azt látjuk ugye, hogy az állításodnak megfelelően "lecsöpögött" a nyereség az átlagos dolgozókhoz, mert 26%-al nőtt a reálbérük."

és a skandiváv országokban, ahol magasabb az adó, mennyivel nőtt az átlagos dolgozó reálbére? :) gyanítom, hogy sokkal jobban "lecsorgott " nemcsak épphogy lecsöpögött :)

lecsorgott, lecsöpögött? hát nagyon nem. mivel magasabb az adó! :)
nincs mi úgy lecsorogjon mint a neolib országok hamis és hazug trickel-down economyjában.
szóval amerikában se trickel down miatt nőtt a reáljövedelem. hiszen ez nem csupán annyiból áll hogy nő az alsó rétegek jövedelme, hanem abből is áll, hogy előtte kedvezményt adtunk a nagytőkének, hogy jobban csorogjon le,

tehát ha a fő szempontunk a társadalmi rétegek reaáljövedelmének a növelése, akkor ne adjunk kedvezményeket a nagytőkésnek, mert nélküle akkor jobban növekszik a többi réteg jövedeleme

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.09. 17:26:42

@baalint1:

"Sokadszorra írom:
Teljesen más dolog explicit módon többiztosítós, részben vagy egészben piaci alapú egészségügyet építeni, ahogy anno a liberálisok"

én meg már sokadszorra írom, hogy a lakosság nagy részének nincs pénze magán eü-re a neolib banánköztársaságban.
ezért átfogóbb biztosítás kötnek a jenkiknél is, amik sok esetben nem fedeznek mindent, ilyenkor belehalnak a betegségbe, "bár ez egyedi esetek sokasága, kit érdekel?"
az átfogóbb biztosítás olyan mint az állami tb, csak kevesebb a befizető, tehát drágább. egy jóléti állam, aminél sok a befizető: meg olcsóbb.
a modell ugyanaz mint a magánnál, csak az állami lehet nonprofit. ezzel is olcsóbb. míg a magánnál a tulajdonos profitot szeretne.

ha nem lehet ebből a tb-befizetésből érdemi elfogadható eü, emeljék meg valamivel, csak ehhez az kéne, hogy tisztekezű politikusok legyenek itthon akik nem szétlopják az országot, hanem segíteni szeretnének.
a kampány pénz nélküli lebonyolítása a megoldás erre, hogy minden politikai indulónak lehessen esélye, a kétciklusos politikusok bevezetése egy hamis dilemma, amit legutóbb most Ádám apja propagált a Jólvanezígyen.

"Nekem semmi bajom nem lenne a Fidesszel, ha szabad piac pártiak lennének"

nem látod hogy szétlopják az országot bazmeg, meg hogy gátlástalanul hazudnak? hogy primitív putyin által zsarolt söpredék az összes? és hogy nem is párt, hanem bűnszervezet?!
mi van? részeg vagy? ittál? lehet úgy is lopni, hogy közen szabad piac pártiak, botrány minden egyes nap amíg ez a magát nemzetinek hazudó posztkomcsi söpredék el nem takarodik, csak sajnos ott a másik szociáldemokráciát akarni hazudó posztkomcsi söpredék, meg a harmadik tudománytagadó fideszt kiszolgáló sörpedék.

alöksz róz 2023.06.09. 21:07:36

@Wildhunt: mire gondolsz?

bebörtönzéssel már most is fenyegetik a másként gondolkodókat a fejlett liberális demokráciákban.

Wildhunt 2023.06.09. 21:29:49

@alöksz róz: mikor menetrend szerint kiderül, hogy minden másképp volt. Mikor nekik is nyilvánvaló lesz, hogy Abdul nem szereti az LMBTQ-t és nem lesz agysebész, télen nem lehet napelemmel fűteni, Ukrajna meg már nem érdekli az USA-t.

alöksz róz 2023.06.09. 21:38:42

@Wildhunt: "Mikor nekik is nyilvánvaló lesz" - sok mindent el tudok képzelni, de azért ezt jelenleg még nehezemre esik :-)

G. Nagy László 2023.06.09. 22:06:33

@Wildhunt: Előbb utóbb muszáj lesz. Most épp egy második hullámos feminista könyvét olvasom, aki ízekre szedi a mai feminizmust. Tanulságos.

Ennyi illogikus katyvasz, amit a jelen neomarxista vonulata produkál, csak a végtelenül cinikusok és a nagyon ostobák fejében fér meg.

Wildhunt 2023.06.10. 10:43:53

@G. Nagy László: mikor a gyarmattartó meggyengül, kiszolgálói rendszerint jobb ha menekülnek. Most nem látok kiegyezést a következő hatalommal, mint 89-ben.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.12. 10:43:54

@G. Nagy László: szóval ez ez milyen piacgazdaság csöpi? :)

Nagy Márton azért nem ért egyet a Bankszövetség kritikájával, hogy a kormány torzítja a versenyt, mert szerinte:

"nincs mit torzítani, maga a szó sem létezik, hogy árverseny."

24.hu/fn/gazdasag/2023/06/06/nagy-marton-unios-penz-inflacio-arstop-kamatstop/

jobb is ha nem kommentelsz tényleg mert te szopni jársz a kommentekbe,
a posztba meg mint a pap a templomban, kinyilatkoztathatod a téveszméidet

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.12. 10:49:49

@baalint1:

itt van egy másik előadás, méghozzá az MTA-ból két "opponenssel". bár az egyik azt hiszi hogya Lakáskultúrának ad előadást.

www.youtube.com/watch?v=qupnC0IafgE

ha az MTA-nak jó, akkor neked is jó lehet ha fejlődni akarsz.

bár inkább a külföldi címeit és posztjait nézd...
kkbk.blog.hu/2013/07/30/a_magyar_tudomanyos_akademia_napjainkban

baalint1 2023.06.12. 14:43:23

@kiskutyafule:
Két különböző dolgot keversz össze.

Kezdjük ott, hogy a kutya már nem farkas, hanem egy olyan állat, amelyet az ember a saját céljaira tenyészt. Az ideális mérete akkora, amilyen célból tenyészti az ember. Ha zsebkutya kell, akkor zsebkutya lesz. A túltenyésztés természetesen hiba, mert nyilván a méret csökkenéssel rontottak a teljes génállomány változatosságán, de bizonyára erre is lehet találni megfelelő receptet, tekintve hogy eleve nem egy fajta kistestű kutya létezik, hanem sokféle és sokféle genetikai állománnyal.

baalint1 2023.06.12. 14:47:42

@cvsvrs:
Szerintem a megyerendszer eleve hibás. Határokon átnyúló régiókról viszont volt szó régebben, az nem volt hülyeség, pl. volt tervben egy Nyugat-Dunántúl-Burgenland közös régió is. Csak aztán nem ez lett belőle. A megyék viszont túl kicsik a hatékony regiónális érdekérvényesítéshez. Megjegyzem a maguk szintjén a kis önkormányzatok is túl kicsik.

Ha a kis önkormányzatok helyett kizárólag járási önkormányzatok lennének, egyenként legalább 50 ezer lakossal, megyék helyett régiók, az sokkal hatékonyabb lenne.

baalint1 2023.06.12. 14:49:31

@tesz vesz II:
"hát de ez a lecsorgás (egy része). amivel a múltkor és most itt is egyetértesz hogy lecsorog. trickle down economy
most akkor lecsorgás párti vagy, vagy nem? szabad piac párti vagy, vagy nem? mert itt saját magadnak mondasz ellen."

Hányszor írjam már le, hogy azzal értek egyet, hogy ha az állam arányos adózást, szabad piaci feltételeket biztosít, akkor a gazdagok meggazdagodása lecsorog. Sokadszorra ismétlem, de ez lesz az utolsó, rühellem a szalmabábokat, úgyhogy légyszi hagyd abba, sehol nem írtam arról, hogy a gazdagoknak kisebb adókulccsal értenék egyet.

baalint1 2023.06.12. 14:54:36

@tesz vesz II:
"én meg már sokadszorra írom, hogy a lakosság nagy részének nincs pénze magán eü-re a neolib banánköztársaságban.
ezért átfogóbb biztosítás kötnek a jenkiknél is, amik sok esetben nem fedeznek mindent, ilyenkor belehalnak a betegségbe, "bár ez egyedi esetek sokasága, kit érdekel?""

Tudom hogy baromi nehéz elfogadni, de a helyzet az, hogy az egészségügy egy szűkös erőforrás, és soha semmilyen országban nem fog megtörténni az, hogy mindenki azonnal a legjobb ellátást megkapja. Valójában csak egy illúzió az, hogy ha 100%-ban állami kézben tartjuk az egészségügyet, 100%-ban állami TB működik, akkor mindig mindenkit ellátnak. Ilyenkor valahogy fű alatt történik meg a beárazása, kialakulnak a hosszú várólisták és az emberek kapcsolati hálójukkal, zsebbe adott pénzekkel jutnak előrébb, aki ebben a versenyben alulmarad, azt pedig nem látják el, mert neki már nem jut kapacitás. Ráadásul a fű alatti verseny nem hatékony, így összességében majdnem mindenki rosszabb ellátást kap, és többen nem kapnak ellátást még a vadkapitalista megoldásokhoz képest is.

Szóval persze, az amerikaiak sírnak hogy drága a biztosítás, meg sokan kiesnek a rendszerből, valójában ugyanezek a problémák nálunk is megvannak, még súlyosabban is, csak kevésbé látszanak, mert minden fű alatt megy, a lakosság meg természetesnek veszi, hogy a krónikus betegek meghalni mennek a kórházba, holott egy fejlettebb egészségügyű országban adott esetben ugyanaz a beteg még menthető lenne.

baalint1 2023.06.12. 14:56:23

@tesz vesz II:
"nem látod hogy szétlopják az országot bazmeg, meg hogy gátlástalanul hazudnak? hogy primitív putyin által zsarolt söpredék az összes? és hogy nem is párt, hanem bűnszervezet?!
mi van? részeg vagy? ittál? lehet úgy is lopni, hogy közen szabad piac pártiak, botrány minden egyes nap amíg ez a magát nemzetinek hazudó posztkomcsi söpredék el nem takarodik, csak sajnos ott a másik szociáldemokráciát akarni hazudó posztkomcsi söpredék, meg a harmadik tudománytagadó fideszt kiszolgáló sörpedék."

Nem, ha szabad piac lenne, sokkal kevésbé lenne lehetőségük lopni, nyilván akkor is lenne korrupció, de nem lenne a rendszer része.

De nyilván ez csak gondolatkísérlet, mert a kleptokrata politikusok sosem lesznek szabad piac pártiak, mert lopni leghatékonyabban akkor lehet, ha az állam keze mindenben ott van.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.13. 11:51:41

@baalint1:

megnézted bármelyik előadását Komlósnak? az MTA-st? olvastad a könyvét?
www.libri.hu/konyv/john_komlos.a-valojaban-letezo-gazdasag-es-az-emberarcu-kapitalizmus-alapjai.html

informatikusként miért vagy ilyen biztos a közgáz tudásodban, ami téveszmékre alapul, fent már bebizonyítottam szinte, csak a skandináv "lecsorgást", leömlést kéne megnézni, és semmivé foszlana az plutokrata korrupt téveszme amit hangoztatsz
bár szerintem te nem igazán érted a trickle-down enconomy fogalmát sem. lehet ezzel kéne kezdeni? mert összevissza beszéltél fenn és korábban is a témában.

" ha szabad piac lenne, sokkal kevésbé lenne lehetőségük lopni, nyilván akkor is lenne korrupció"

miről beszélsz? milliárdokat loptak el a vakcinán is! állami megrendelés volt.
legalább az állami funkciókkal legyél már tisztában, pl az ügyészség szerepével. és korruptságával.
állami megrendelésnek mi köze a szabad piachoz, mert másik országból rendelték ám. a milliárdokat meg magánszámlára utalták.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.13. 11:54:03

@baalint1: a másik, azt hiszed a "szabad piac" nem korrupt?! emberek működtetik a cégeket, nem félistenek, jó reggelt!
a szabad piac kifejezés önmagában egy téveszme. egy vallás.

www.libri.hu/konyv/john_komlos.a-valojaban-letezo-gazdasag-es-az-emberarcu-kapitalizmus-alapjai.html

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.13. 12:35:46

@baalint1:

nem szalmabáb ez, csak összevissza beszéltél, és alapfogalmakat nem értesz, most meg hisztiznél is hogy utoljára írod le? meg rühelled? meg sokadjára írod le? EGYSZER KELL CSAK, DE AKKOR JÓL.

"Hányszor írjam már le, hogy azzal értek egyet, hogy ha az állam arányos adózást, szabad piaci feltételeket biztosít, akkor a gazdagok meggazdagodása lecsorog. Sokadszorra ismétlem"

hiába ismétled sokadszorra a hülyeséget ha nem érted a fogalmát, vagy csak a logikát nem? jó akkor kifejtem:
a trickel-down fogalma kimondja hogy AZÉRT csorog le a szegényeknek MERT kedvezményeket kapnak a gazdagok.

te többször a lecsorgást emlegetted, és lecsorgást emlegetni nincs értelme, ha nem értesz egyet a tricle-down economy hazug korrupt plutokrata fogalmával. meg említetted hogy békén kell hagyni a milliárdos gazdagokat, mert munkahelyet teremtenek, ami szintén tévhit.
ugyanis a skandináv modellben NEM adnak kedvezményt a tökésnek, és leömlik a jövedelem a szegényekhez a jóléti államba, tetszik érteni, vag elmondjam mégegyszer?!
láttad a példát hogy a skandinávoknál meg a svájcban milyen bírságot kapnak a gazdagok? hát nem ostobák, hiszen ha hagynák nál
igaz akkor jóléti állama se lenne, és mit mondott a gazdag amikor megkérdezte egy újság? olvastad fent?
Nick Hanauer mit mondott? belenéztél az előadásába vagy még osztani akarod a kögazdász észt informatikusként?

"az egészségügy egy szűkös erőforrás"

a magántőkének is, ezért halsz bele tanárként abba ha rákos leszel, a breaking bad nemcsak fikció, nem egy sci-fi, értem én hogy te k jól keresel infósként, de a tanárok meg éhenhalnak, azt vágod ugye? mindegyik gazdasági jobbos ilyen önző és ilyen érzéketlen a valósággal szemben?
mondhatod elméletben hogy a nem befizett tb a magánembereknél marad, csak sajnos a gyakorlatban láthatod a jenkiknél ez nem fog megvalósulni, mert ha sok ember fizeti a keveset, még mindig olcsóbb, ha kevés ember fizet sokat. tetszik érteni?
igen, baromi nehéz elfogadni a hülyeséget

"soha semmilyen országban nem fog megtörténni az, hogy mindenki azonnal a legjobb ellátást megkapja. "

a fejlettebb eü-s skandinávoknál nem voltál még úgy látom. vagy meg tudnád kritizálni részletesen? ne a magyar példát hozzad ahol a MOK szerint is rátolják DIREKT a betegeket a magánra és ahol kóka MAGÁN kórháza állami támogatást kap, jelzem ez hazaárulás és korrupció alapból.
a veszteséges vodafone-ra meg a 4xes gázárra van pénz mi?

"az amerikaiak sírnak hogy drága a biztosítás, meg sokan kiesnek a rendszerből "

érzek egy hangyányi szolidaritást, ja nem. valamiért olyan k magas az a ló. nem vagy te is egy kicsit pszichopátiás? mint egy döbrögi?

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.13. 12:45:41

@baalint1:
és továbbgondolva kissé te ilyen meritokratikusnak érzed a felsőbbrendűségedet, mert tanultál, elértél az informatikus szintre, aztán keresel havi 7-800 000 nettóba, te vagy az élet szászára mi? pedig ha hagyod leszakadni a többi születendő generációt, ha nem vagy társadalmilag szolidáris, az minden csak nem meritorkratikus: az feudalizmus.
ezt ki kell fejteni vagy megérted ennyiből?

nem te vagy az tata az archiregnum blogról? az is azt mondta,hogy aki nem képes ma nettó 600-650 000-ket keresni, az életképtelen, miközben a medián bér 280 000 ezer! a gyógypedagógusok 160 000-ret keresnek! a tanárok 220-280 körül keresnek! a románoknál többet keres a tanár mint nálunk, részletesen el kellett neki magyaráznom a gazdaságot meg a logikát, mert egyikkel se volt tisztábam, annyira síkhülye volt, informatikusként, hogy nem tudta megkülönböztetni a politikusok magánvagyonát, meg az állam vagyonát. persze nyugodtan szóljon bele a gazdaságba egy ilyen.

jól mondom én, már 5-10 éve mondogatom, akik gazdasági jobbosok (nagytőke támogatók, nem létező szabad piac támogatók, ami gyakorlatban a gazdagok védését jelenti), azok vagy pszichopata cégvezetők, vagy nem értenek a gazdasághoz

alöksz róz 2023.06.13. 19:48:11

@tesz vesz II: "ha hagyod leszakadni a többi születendő generációt, ha nem vagy társadalmilag szolidáris, az minden csak nem meritorkratikus: az feudalizmus." - kasztrendszer

alöksz róz 2023.06.13. 19:53:09

@tesz vesz II: "hiába ismétled sokadszorra a hülyeséget ha nem érted a fogalmát, vagy csak a logikát nem? jó akkor kifejtem:
a trickel-down fogalma kimondja hogy AZÉRT csorog le a szegényeknek MERT kedvezményeket kapnak a gazdagok." - ez tényleg szalmabábérvelés, helyesen állapította meg a bálint.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.13. 21:02:14

@alöksz róz: még mindig nem érted a szalmabábot csöpike, ne égesd magad.
és gondolom még mindig oltástagadó vagy, ne trollkodj, ne kaffogj. törődj bele hogy ostoba vagy

ezt a részt is olvasd újra kisfiam:
-te többször a lecsorgást emlegetted, és lecsorgást emlegetni nincs értelme, ha nem értesz egyet a trickle-down economy hazug korrupt plutokrata fogalmával.

alöksz róz 2023.06.13. 22:07:57

@tesz vesz II: "te többször a lecsorgást emlegetted, és lecsorgást emlegetni nincs értelme, ha nem értesz egyet a trickle-down economy hazug korrupt plutokrata fogalmával." - dehogynincs értelme. két külön dolog. abszolút nem értek egyet bálint libertarista felfogásával, de a saját logikájának nem mond ellent.
egyszerűen csak téved és/vagy nem hajlandó figyelembe venni, ami ellentmond az ideológiájának :-)

alöksz róz 2023.06.13. 22:11:10

@tesz vesz II: oltástagadó meg nem vagyok, egyszerűen csak fel tudom mérni a realitásokat az agymosással szemben.

és nem rettegtem a buszra felszállva mint te, hogy 'jaj rögtön éreztem hogy veszélyben vagyok' :D

alöksz róz 2023.06.13. 22:20:59

@alöksz róz: sőt kifejezetten tudtam hogy egyáltalán nem vagyok veszélyben.

na lehet laposföldezni, gyíkemberezni :-)

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.14. 08:53:45

@alöksz róz: ezt írtam én is Bálintnak, de te belémkötsz te idióta?

ez a szalmabáb. én nem rettegtem a buszon te idióta.
menj sz*pd le gödényt meg orbánodat, bár akkor inkább a tudománytagadó toroczkait kéne lesz*pnod.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.14. 13:51:42

@MEDVE1978: és milyen bajok vannak szerinted a a globális minimumadóval?

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.14. 14:53:21

@cvsvrs: jól mondod. teljesen bolond, téveszmés ez az ember, elképesztően primitív

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.14. 14:57:37

@cvsvrs: ez viszont már nagyon nem mondod jól:

"a kapitalizmus a tőkepiac"

a kapitalizmus a "szabad piacra" épül, ami gyakorlatban az árak meghatározásának szent központi hatalom általi érinthetlenségét jelöli és sérthetetlenségét is.
ezért nem kapitalizmus a feudalizmus, és ezért nem vállalkozók a nemesek, meg a feudális kereskedők

ez a visszatérő mantrád hogy bp nem termel, most nem kommentálom megint, kissé elmebeteg becsipődés nálad ez is...

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.14. 15:26:41

@G. Nagy László: "Ha van igazi erősségem, az az, hogy kiválóan megértetem magam az emberekkel. A nyolc általánost végzett ózdi cigány gyerekkel ugyanúgy, mint az egyetemi professzorokkal"

de én nem értem, hogy lehet félistenként tekinteni a hitvány orbánra, ezt elmagyaráznád? és az nem elég ok, hogy sok pénzt köszönhetsz neki. az a korruptságra elég ok.

és egy posztot is írtam sok-sok kérdéssel
arra se választoltál még, sőt, még a kérdést se érted. amit be is bizonyítottál a posztok kommentjeiben.

azt se értem, hogy lehet orbán 2008- ukrajnai natoba lépését azzal lereagálni hogy orbán akkor még nem tudta mi a véleménye putyinnak a helyzetről.

segítenél?
állítólag te még egyetemi professzorokkal is megérteted magad, igaz ez csöpi?

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.14. 16:00:24

@MEDVE1978: mit is akart lacika kihozni ebből? felrójuk a szegénynek hogy vesz egy doboz cigit?

jó, rójuk fel. de akkor rójuk már fel a milliárdosnak is, hogy vesz egy vitorlást, meg egy yachtot. :)

alöksz róz 2023.06.14. 16:24:12

@tesz vesz II: ja, nem rettegtél egy cseppet se, csak ahogy felszálltál a buszra, rögtön érezted hogy veszélyben vagy :DD

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.14. 16:26:43

@baalint1:
ezt a kommentet most látom, de válaszoltam rá amúgy.

"Már kurva sokszor leírtam, hogy Skandinávia egyrészt eléggé speciális példa, mert tök más a kultúra, hagyományosan azon az éghajlaton sokkal fontosabb volt a közösségi összefogás, azok a közösségek amelyek nem így tettek, kihaltak. Így nyilván sokkal kevesebb a potyautas."

ez megint mehet a coelhós könyvedbe,
skandinávia speciális eset:= tehát a kognitív disszonanciád nem bír el a helyzet kezelésével.
az infó feldolgozásával, hogy elhet a milliárdosnak 40 milliós bütetést adni gyorshajtásért pl.

ez csak egy törvény, nem kell ehhez szaunázni. egyetlen feltétele van a meghozásának, hogy ne legyél feudalista, meg plutokrata, hanem demokratikus. és így kaphatsz jóléti államot, jóféle szociáldemokráciával, a mesét a mesekönyvbe írjad.
ne a komoly vitákba.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.14. 16:31:05

@baalint1: és nem veszed észre magadat :)

"sokkal fontosabb volt a közösségi összefogás"

és mindjárt lehet jóléti államot csinálni, ha megadóztatják a gazdagokat! de jó! csak közösségi összefogás kell :) demokrácia pl kezdetnek? vagy hogy ne védd a milliárdosokat?
nálad miért nincs közösségi összefogás? kezdetnek lehetnél szolidáris a síró amerikaiakkal.
közösségi összefogással lehet szociáldemokrata jóléti államod! hát köszi :)

valahol azért érzed te is ezt, csak még nem szintetizáltad az agyadban. magaddal kezd a közösségi összefogást, pl eldobod a hazug propaganda vallást, és szociáldemokráciát akarsz a GAZDASÁGBAN, ami a skandinávoknál van

Reactor 2023.07.27. 00:20:38

Bizony, irgalmatlanul sokan vannak. És egyre többen lesznek, főleg azok, akik ezt a saját bőrükön tapasztalják. Szóval ez a...khm..."téveszme" még elég sokáig fogja tartani magát. Minimum a kapitalizmus bukásáig, de lehet, hogy még tovább is.
Hogy is volt az a kísérlet? Elméleti síkon egyenlően elosztották a kapitalista társadalom javait minden ember között. Rá 2-3 évre a tőke 90%-a megint ugyanannál a rétegnél kötött ki, mint annakelőtte. A kisember meg szop. Mindegy, ez kellett nekünk 89-ben, hát most megkaptuk. De meg ám.

A "kizsákmányolás" kifejezés már jóval a kommunizmus előtt is létezett, mint ahogy maga a kizsákmányolás is. Már az ókorban is jelen volt, igaz, akkor még voltak Spartacusok és Tryphónok, akik fegyvert fogtak ellene. A "profit mindenek felett" hozzáállásnak hála pedig a kapitalizmussal már régóta egy önfenntartó monsztát etetünk, aki mint Ábel-Bábel, egyre sír, hogy ez semmi-semmi...

Ez tehát nem téveszme. Article - debunked.
süti beállítások módosítása