téveszmék

téveszmék

"Aki mer, az nyer"

2024. április 17. - G. Nagy László

rulett2.jpg

 

Ami azt illeti, kifejezetten szerencsésnek mondhatom magam. Szép családom van. Nincsenek filléres gondjaim. Tele vagyok barátokkal, hobbikkal és a teraszom felett mindig süt a nap. Valamiért mégis minden második gondolatom Fortuna körül forog.

 

Muszáj látni, hogy a szerencse dolga nem egydimenziós probléma. Minimum három szinten érdemes üstökön ragadnunk.

  • KŐBE VÉSETT MÁZLIFAKTOROK - Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy léteznek megváltoztathatatlan adottságok, melyekre semmiféle ráhatásunk sincsen. Tipikusan ilyen például a testmagasság. Alacsony férfinek lenni totál szívás. A vicc az, hogy az életünket markánsan meghatározó szerencseelemek - egészség, intelligencia, fizikai vonzerő - jórészt ebbe a kosárba tartoznak, mégis elfogadjuk ezeket, hiszen legfeljebb a Teremtővel perlekedhetnénk. Még a legelborultabb neomarxisták sem szállnak síkra olyan célokért, hogy legyen mindenki ugyanolyan magas, vagy intelligens.
  • FELÜLÍRHATÓ ELEMEK - Létezik ugyanakkor egy csomó olyan induló adottság, amelyeket tekintve elég hatalmat kaptunk ahhoz, hogy formáljuk magunkat, illetve a sorsunkat. Ezek kapcsán hangoztatjuk oly gyakran, hogy "mindenki a maga szerencséjének a kovácsa". Való igaz: pénzt, diplomát, karriert, izomzatot, barátságos, szerethető személyiséget, pozitív hozzáállást bárki képes teremteni, felépíteni. Érdekes, hogy a világforradalmárok pont ezeket kívánják központi, adminisztratív eszközökkel szabályozni, miközben egyébként is ezekre van a legnagyobb ráhatásunk. Akibe szorult némi tisztesség és tényleges jobbító szándék, az beéri azzal, hogy tanít, nevel, tanácsot ad, de nem kényszerít senkit semmire.
  • VARIÁBILIS TÉTELEK - Amikor arról beszélünk, hogy "a szerencse forgandó", már a harmadik kosárnál járunk, s olyan jelenségeket vizsgálunk, amelyek egyáltalán nem kőbe vésettek, de nem is irányíthatóak. Ezek létezésünk azon összetevői, melyek kapcsán a tudomány embere a nagy számok törvényéről beszél, és azzal nyugtatja környezetét, hogy hosszú távon mindenki azonos mértékű áldásban részesül. Ezzel szemben a hétköznapi tapasztalatunk az, hogy e téren is ordító különbségeket látni ember és ember között. Az egyiknek kipörgetik a számát, a másik elveszíti az összes zsetonját. A kőbe vésett elemek kapcsán mindent elmond a genetika. A formálható összetevőkről rengeteget tud a személyiségpszichológia. Ám az ezeken túl megjelenő vakszerencse olyan misztérium, melyről szinte semmit sem tudunk, még a valószínűségszámítás is csupán a felszínt kapargatja.

 

"Puszta szerencsére támaszkodni vakmerőség" - így szól a következő mondás, mellyel tökéletesen egyetértek, ennek megfelelően is cselekszem, mégsem megyek vele semmire. Immáron 17 esztendeje a pókert tekintem fő tevékenységemnek, s igyekszem úgy játszani, hogy abban a józan matek vigye a prímet, Fortuna istenasszony pedig lehetőség szerint maradjon a háttérvokálban. Nem igazán működik a dolog. Bár a mérlegem jócskán pozitív, a bevételeim nagyon messze elmaradnak a matematikailag várhatótól - lassan egy McDonald's dolgozó is kiröhögi az órabéremet. 17 év tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy Fortuna indokolatlanul túljutalmazza az őrült kockázatvállalást és bünteti a józanságot. Nem szeretnék meghalni úgy, hogy nem értem, hogy nem látom át, miért e tendencia - az élet minden más területe pont ellentétesen működik. A hétköznapi létezés során a tragédiák többnyire elkerülhetők. Ha barátságosan viselkedünk, jellemzően ugyanezt fogjuk visszakapni. Ha odafigyelünk az étkezésre és a sportra, sosem fogunk elhízni. Ha rendszeresen használjuk a fogkefénket, illetve kerüljük a dohányzást és a drogokat, azzal ápolt mosolyunkat is megőrizhetjük. A pókerben közel sincs ilyen kiszámíthatóság; bármikor beüthet a ménkű.

 

Érdemes egy percre elmerülni a kétféle játékostípus lélektanában. A magamfajta mindig tervez, mindig felkészült, mindig elvégzi a házi feladatot. És természetesen többnyire arányos rizikót vállal. Ami a pókert illeti: legalább 20.000 órát játszottam már; minden létező könyvet végigolvastam, egyet még magam is írtam a téma kapcsán. Egyáltalán nem játszom görcsösen, vagy túl feszesen; egy bubi-tízzel gátlás nélkül all in megyek, ha a zsetonkészletem azt kívánja. Az igazán szerencsések azonban nem így működnek. Őket untatja a rend és a higgadt józanság. Ők spontánok, bohémek, fegyelmezetlenek. És elképesztő módon hisznek a szerencséjükben. Szó sincs arról, hogy idióták lennének - számolni ők is tudnak. Amikor egy brutális tétet megadnak egy lyuksorral - ahol a közel ötven lapból mindössze négy segít nekik - pontosan ismerik az esélyeiket. Csakhogy az ő elméjük másként van huzalozva. Ők ahhoz szoktak, hogy szerencsések. Egy közönséges földi halandó 12 ilyen esetből egyszer nyer. Ők csaknem mindig. Én meg nem is emlékszem olyanra, hogy ekkora hátrányt valaha is megfordítottam volna. A dolog számomra attól különösen izgalmas, hogy a bevezetőben felsorakoztatott kategóriák közül a harmadikban járunk. Ha valaki csórónak született, de kőkeményen elhatározza, hogy milliárdos lesz, talán nincs is az az erő, ami megállíthatná ebben. Ha hisz magában, ha hisz a tehetségében, a szorgalmában, a vállalkozásaiban, úgy adott az alapja e nagyívű tervnek. De hinni egy kártyalapban??? Ez a csodavárás számomra tökéletesen felfoghatatlan.

 

Megszállottan kutatom tehát a nagy titkot: miért segíti a vakszerencse az egyiket, s hagyja cserben a másikat? A népi bölcsesség szerint "minél nagyobb a bolond, annál szerencsésebb". Magyarázatnak ez azért kevés, ám az mindenesetre beszédes, hogy milyen sok közmondást ismerünk a téma kapcsán - e posztban immár az ötödiket idézem. Úgy tűnik, nem én vagyok az első, aki ilyen dilemmákon töri a fejét... S hogy mire jutottam?

  • Alapvető pókerigazság, hogy aki gyakrabban hoz rossz döntést, azt gyakrabban segíti a szerencse. Ha Feszes Feri minden alkalommal jobb lapot mutat, mint Laza Lajcsi, úgy az előbbi természetesnek veszi majd a győzelmeit, míg utóbbi Fortuna kegyeltjének látja magát, ha sikerül lejavulnia ellenfele kártyáit. Tegyük fel, hogy Feri ászpárt mutat, Lajcsi pedig egy 6-ost és egy 7-est. Az elemi matek szerint tíz alkalomból nyolcszor az ászpár lesz a nyertes. Ha ez hosszútávon érvényesülne, úgy e poszt sosem született volna meg. A valóság az, hogy magas párjainkat sokkal gyakrabban verik tönkre a legkülönbözőbb lapkombinációk, még úgy is, ha flop előtt minden zseton bekerül. Elképesztően gyakran veszítünk csaknem verhetetlen kezekkel. Számtalanszor előfordul, hogy 90% feletti győzelmi eséllyel építek brutális kasszákat, s jó, ha két ilyen esetből egyet megnyerek. Nincs az a matek, nincs az a hosszútáv, amely ezt megnyugtatóan megmagyarázná.
  • "Sok lúd disznót győz" - e mondás a pókerben különösen igaz. Ha az ászokat birtokló Feszes Feri olyan szerény mértékűt emel, hogy azzal három ellenfelét is játékban tartja, úgy aligha hibáztathatja a rossz szerencséjét, ha végül veszít. Függetlenül attól, hogy ellenfelei milyen lapokkal indulnak csatába, győzelmi esélyei máris 50% alattiak. Én nem így játszom. Én igyekszem akkorát emelni, hogy pontosan egyetlen játékostársam tartsa a tétet, akivel szemben toronymagas esélyes vagyok. Természetesen el fogom veszíteni a partit, de szakmai hibáról ez esetben nem beszélhetünk. (Nem mintha ez vigasztalna.)
  • Pókeres barátaim egy része azt javasolja: néha érdemes volna kimozdulni a komfortzónámból, s ez alkalmakkor meg kéne próbálni teljesen agyatlanul játszanom. Ha ezt túlzásnak is érzem, természetesen én sem mindig a tankönyvi pókert tolom - jó párszor vállalok magam is nagyobb kockázatot az indokoltnál. Jelzem: soha nem működik. Egyetlen olyan esetre sem emlékszem a 17 év során, amikor matematikailag rossz döntést hoztam, s a kártya mégis megjutalmazott volna. Amit másoknál nap mint nap látok, az nálam totálisan működésképtelen.

 

Az egyik legemlékezetesebb vesszőfutásom egy versenyen történt. All in megyek egy ász-tíz indulókézzel, s egy teljesen fogalmatlan öregasszony fogadja a hívást hatos-hetes lapokkal. Az osztó az asztal közepére helyezi a flopot: ász- tíz-bubi. Ellenfelem e ponton - két páromat, s a saját, reménytelen lapjait látva - veszi a kabátját és kisétál a teremből. A turn nyolcas, a rivert pedig kitalálja az értő Olvasó: természetesen kilences. Ekkor már hiába kiabálnak az öregasszony után, hogy jöjjön vissza, nyert, sora van... ő már messze jár. A zsetonjait kitolják a boxába, s a következő hatvan percen keresztül halott pénznek minősül; kötelező vaktétjeit - melyet értelemszerűen nem tud megvédeni - szabadon rabolgatja boldog-boldogtalan. Egy óra elteltével új játékos érkezik az asztalhoz, aki puszta kíváncsiságból megkérdi: kié az egyre apadó, gazdátlan zsetonkupac? Elmeséljük a sztorit, erre a fejéhez kap: ez a feleségem lesz... Telefonál, s egy újabb óra elteltével az öregasszony visszatér. Addigra már alig marad pár árva zsetonja, így minden leosztásban vakon all in megy. Ezt tízszer játssza el - minden alkalommal nyer. A tizedik áldozat jómagam vagyok. Megkapom aznapi első (és utolsó) ászpáromat a dáma-kettő indulókezével szemben... Ebben az egyetlen hülye sztoriban több csoda történt, mint Fatimában és Medjugorjében összesen; mintha az érintettnek egyszerre ítélték volna oda a szépségkirálynő koronáját és a közgazdasági Nobel-díjat. (Pedig külön-külön sem lett volna sansza egyikre sem.) Hetente átélek hasonlókat, de sohasem a kedvezményezett szerepében.

 

A józanok azt mondják: nincs itt semmi látnivaló, ez bőven belefér Fortuna matekjába. Hosszútávon minden kiegyenlítődik, elég, ha csak kétszáz éven át játszom... A pszichologizálók szerint "bevonzom" a rossz lapokat. A lélekvándorlást hirdetők szerint az előző életemben nagyon is jól ment a játék, s most ezért vezekelek. Az Ószövetséget tanulmányozók szerint Jób könyvét játszom újra, akit Jahve - a Sátánnal kötött fogadás kedvéért - szándékosan tett próbára, s szívatott agyba-főbe... A fene se tudja, kinél az igazság, én már bármit el tudok képzelni. De talán van még annyi időm hátra, hogy végül akár ki is nyomozzam a szerencse örök misztériumát...

 

BUDDHA BARÁTOM EMLÉKÉNEK. PÁR NAPJA MÉG EGYÜTT JÁTSZOTTUNK - Ő MÁR NEM NYOMOZ TOVÁBB. AMÍG KÖZTÜNK VOLT, FORTUNA A TENYERÉN HORDOZTA, HOGY AZTÁN HIRTELEN MINDENT ELVEGYEN. TALÁN ODAÁT MAJD PÓKEREZÜNK ÚJRA - ÍGÉREM, NEM FOGOM BÁNNI, HA OTT IS MINDIG Ő NYER...

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr518375641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.17. 15:41:29

@G. Nagy László:

hitvány darab szar vagy. pszichopataként esélyes sincs megváltozni.

Boldeone2 2024.04.17. 16:05:15

Erre lehet mondani, hogy kóros szerencsejáték függőség. Ha jól tudom, a WHO ezt pszichés betegségként azonosította. Egy káros/ kóros addikcióról van szó, mely értelmetlen is
Haszontalan hedozniumus, hiszen ezen epazarolt idő alatt lehetne valóban hasznos dolgokat is csinálni, pl Nagy Laci elmehetne fát ültetni valamely civil szervezethez, vagy a Madridi útra, besegíteni az ukrán menekülteknek...
Ilyesmiről nem hallunk, csak alicantei kirándulásról, kártyázásról, sörözésről...
Hasonlóan a régi dzsentri - világhoz: "Élj a mának, szard le embertársaidat és a holnapot!"

Többnyire_felhős 2024.04.17. 16:07:59

@G. Nagy László: nem akarok a zsebedben turkálni, de van pontos kimutatásod, mennyi buy-in-t vettél és mennyi a nyereséged ez alatt a röpke 17 év alatt? Csak az arány érdekel.

Ezt a f.szkalapot, meg miert nem dobod ki innen? Még csak nem is a témához szól, teljesen élvezhetetlen így a komment rész

Boldeone2 2024.04.17. 16:16:11

Aki mer az nyer!"

- Nem feltétlen, sőt, inkább nem...

Kockácat= esély a veszteségre. Az ember szinte mindig hibásan kalkulál, azok nyernek leginkább, akik csalnak...

A NER- ben nem kockáztat senki, hiszen más emberek és az MNB pénzével, a tőlünk ellopott pénzzel kockázatmentesen játszanak

A kockázatmentesség a lényeg, ezért tudnak gazdagodni. A valós piaci versenyben ez szinte lehetetlen...

A here réteg viszont így él:

rtl.hu/belfold/2024/04/16/matolcsy-adam-kore-lakas-new-york-elado

GyMasa 2024.04.17. 16:19:47

@Többnyire_felhős:
Ha zavar valaki, akkor ezt
matyimentes.blog.hu/2020/09/26/hogyan_takaritsuk_matyit
követve simán kiiktathatod az idióta kommentjeit.
Kliens oldali szűrés.

GyMasa 2024.04.17. 16:20:30

@GyMasa:
És, ez a szűrő mindenhol működik, nemcsak itt.

Boldeone2 2024.04.17. 16:27:22

Hosszabb távon - ahogy a tőzsdén is - szinte mindenki veszít. Biztosan nyerni akkor lehet, ha az ember " belelát a lapokba " az a való életben a belterjes infó
Vagy ha összejátszanak a nagy játékosok
Pl éveken keresztül manipulálták a libort és devizaárfolyamokat a különböző nagybankok brókeri, akik egymással kapcsoltban voltak
Vagy, a Fidesz deviza - ámokfutása is jó kereseti lehetőség volt évekig, hiszen mindenki tudta, a forint szar pénz és csak még szarabb lesz...
Ezzel min 1 milliót kerestem, hogy saját számlára vettem dollárt, később meg eladtam. Ez nyilván nem kriptopiac, itt hirtelen nagyot lehet nyerni, vagy bukni is..
A dollár az mindig dollár marad, az Orbán kormány meg egy örök fos, a forint a hatalmas költségvetési hiány és más rendszerszintű problémák terheit cipeli, tehát hosszabb távon predesztinált a romlása...

GyMasa 2024.04.17. 16:44:59

@GyMasa:
Oh, a francba... Nem itt van leírva, hogy kell csinálni.
Most nem keresem meg, hanem inkább ideírom:
- Adblock plus kell hozzá.
- Megnyitod a kommentalő nevére kattintva az adatlapját.
- A címsorban EZ fog állni: blog.hu/user/824046 (Ez az én oldalam)
- A kód, ami neked kell az a "824046"
- Ezt írd le, vagy másold ki.
- Kattints az "AdBlock Plus ikonjára
- A legördülő ablakban a jobb felps sarokban lesz egy szürke fogaskerék.
- Kattints rá.
- Megnyílik egy új ablak, a bal oldalon fülekkel
- Kattints ré az "Advanced" fülre
- Lefelé görgetve ott lesz a "My filter list" szekció.
- Itt az "ADD" gomb melletti mezőbe másold ezt be:
blog.hu#?#div.comment-container:-abp-has(span.commentAuthor > a[href="http://blog.hu/user/xxxxxxx"])
- Az "xxxxxx" helyett másold vagy írd be a korábban kimásolt felhasználó kódot.
- Az én esetemben így fog kinázni " blog.hu#?#div.comment-container:-abp-has(span.commentAuthor > a[href="http://blog.hu/user/824046"])"
- Kattints az "ADD" gombra, frissítsd az oldalt, és el fognak tűnni a kommentjeim.
- Minden egyes emberhez ezt meg kell csinálni, akit nem kívánsz látni.
(A blogmotor nem működik egyformán az összes style-sheetel, mert vannak oldalak, ahol nyom nélkül eltűnnek a hozzászólások, és vannak, ahol marad egy világosabb csík a hozzászólás helyén. Szóval, azt látni fogod, hogy volt ott valami, de a szöveget azt nem. Pl Birca bloga ilyen, itt viszont nyomtalanul tűnnek el a hsz-ek. Nyilván azt is lehetne javítani, de így is elment vagy fél napom, mire összeraktam ezt a szűrőt, hogy így működjön.)
Ez a szűrő, ahogy írtam, kliensoldali, tehát a teljes blog.hu domainról minden hozzászólást szűr. Viszont ha több gépet is használsz, a szűrő file-t át kell másolni mindegyik gépre, hoyg működjön a szűrő ott is.

GyMasa 2024.04.17. 16:46:41

@G. Nagy László:
Pont ez a lényege a spiritualitásnak, hogy a hitre alapoz, amihez nem kell a bizonyosság.

Wildhunt 2024.04.17. 17:21:30

A válasz: entrópia. A világ működése olyan, hogy a valódi véletlen soha nem valós véletlen. Van valami megmagyarázhatatlan a mindent megalapozó matematikában, ami cinkeli a lapokat. A legismertebb példa erre, hogy egy tökéletes 6 oldalú kockával nem egyenlő eséllyel dobsz minden számot: ha párezer dobást végzel, legtöbbször 3-4-est fogsz dobni. Ez a valódi nagy számok törvénye, hogy minden rendszer az átlaghoz húz.

alöksz róz 2024.04.17. 18:04:19

"Ha valaki csórónak született, de kőkeményen elhatározza, hogy milliárdos lesz, talán nincs is az az erő, ami megállíthatná ebben." - segítek, van: a többi milliárdos.

Többnyire_felhős 2024.04.17. 18:04:42

@Wildhunt: én úgy tanultam, hogy a nagy számok törvénye azt mondja ki, hogy ahogy a kísérletek száma nő, az eredmények egyre közelebb fognak állni a várható értékhez, vagyis egy kockadobás esetén hosszú távon minden szám körülbelül azonos gyakorisággal fog előfordulni.

A cinkelt kockánál, lehet, hogy a 3-4es fog a leggyakrabban kijönni.

Egy nem cinkelt kocka esetén minden szám dobási esélye pontosan egyenlő. Ha igaz amit te mondasz, akkor az ellent mond a legelemibb valószínűségi, statisztikai és matematikai számításnak, amit tanítanak.

Wildhunt 2024.04.17. 18:19:08

@Többnyire_felhős: ez ellen a legjobb bizonyíték a kaszinók asztala, és a Catan telepesei táblája. Mindkét esetben arra fogadnak, hogy a szélsőértékek statisztikailag ritkábban fognak kijönni.

alöksz róz 2024.04.17. 18:26:24

@Wildhunt: nem inkább az van, hogy a 7 a leggyakoribb összeg két kockával?

Boldeone2 2024.04.17. 18:27:12

@GyMasa: Te beteg állat! Képes voltál 30 sort írni arról, hogyan tiltsanak ki másokat?
De persze mindez nem meglepő...Putyin által fizetett angol bálványod, Alexander Mercouris, Duran is ezt csinálja: minden kritikus hangot kitilt...

alöksz róz 2024.04.17. 18:44:56

@Boldeone2: ez nem kitiltás.
csak ő nem látja a szűrőre tett hsz-eket.

Többnyire_felhős 2024.04.17. 19:00:57

@Wildhunt: amit írsz az nem ellenkezik a valószínűségszámítás alapelveivel, hanem éppen hogy megerősíti azokat.
A Catan-nál két kockával kell dobni, így ott a 7 a legvalószínűbb eredmény (6+1, 5+2, 4+3 kombinációk miatt). És azért kisebb a valószínűsége a 2-nek és a 12-nek, mert minél távolabb vagyunk a 7-től, annál kevesebb kombináció adja az adott számot.

Wildhunt 2024.04.17. 19:20:38

@Többnyire_felhős: a kísérlet könnyen elvégezhető.

G. Nagy László 2024.04.17. 23:03:45

@Wildhunt: Az világos, hogy két kockával a 7 lesz a leggyakoribb. De egy kockával furának tűnik, ha nem ugyanaz az esélye minden számnak...

G. Nagy László 2024.04.17. 23:08:31

@Többnyire_felhős: Nem turkálsz a zsebemben, nincsenek titkaim :)

Kicsiben játszom, kb. 200.000 forintot fordítok élő pókerre havi szinten, ez 10-15 versenyt jelent. Ha egyszer pénzbe érek, úgy kb. nullszaldós a hónap - ez a leggyakoribb eset. Ha már kétszer, az valószínűleg pluszos hónapot eredményez. Nagyjából ez az alapmatek.

Wildhunt 2024.04.18. 00:39:40

@G. Nagy László: nekem is az volt, mikor még egyetemen hallottam. Tehát elvégeztem a következő kísérletet: 10 kockával 2000 dobásból (10 fért kényelmesen a pohárba, 2000-ig bírta a türelmem) a 3-asok és 4-esek aránya magasabb volt, mint 16.7%. Nem sokkal, valahol 17-18% közötti eredményt kaptam. Magic.

Mesterséges Geci 2024.04.18. 06:59:11

Bullshit. Röviden összefoglalva.

G. Nagy László 2024.04.18. 07:25:43

@Mesterséges Geci: Nagyon köszönöm az értékes recenziót. Nem mintha korábban bármikor bármiféle értéket közöltél volna, de ha már visszaöklendezed a kaját, legalább annyi azért lehetne benned, hogy odaböffented: túl sós volt, vagy túl édes...

Többnyire_felhős 2024.04.18. 08:07:53

@G. Nagy László: szeretnélek megnyugtatni :-)

Számoljunk kicsit, és nézzük életed legjobb évét:

Nevezési díjak: 200.000 x 12 hónap: 2.400.000 Ft
ROI: 50% (ezzel a világ elitbe tartoznál): 1.200.000 Ft nyereség
Lejátszott órák száma: 13 verseny x 6 óra x 12 hónap: 936 óra

Így az egy órára jutó nyereséged : 1.282 Ft

Ha egy átlagos, de azért jobb kátékost veszünk mondjuk 25% ROI-val, akkor meg is felelződik ez az órabér.

Ennyiért bármelyik Meki felvenne :-)

Nem tudom sikerült-e megnyugtatni téged, hogy nem veled van a baj :-)

Mesterséges Geci 2024.04.18. 08:28:02

@G. Nagy László: mondom, hogy bullshit. Nagyobb baj, hogy fel sem fogod.

G. Nagy László 2024.04.18. 08:59:02

@Többnyire_felhős: Köszönöm a rám fordított idődet és figyelmedet.

Rengeteg igazságod van. Ami a legfontosabb mind közül: ebben a kis tétű játékban nincs több. (Amikor kezdtem, magam is nagy terveket szőttem, nagy versenyek, nagy tétek, nagy nyeremények - ám egy-egy rossz szériámat látva inkább maradtam a kis tétnél, a kockázatmentes hobbijátéknál.)

2007-ben játszottam először. 2009 és 2010 hozta az 1.000.000 feletti nyereséget. Később volt pár 500-600 ezer forintos plusszal záró évem, de legrosszabb esetben is kihoztam nullszaldóra az esztendőt. Az utóbbi 2-3 évem viszont egyenesen tragikus. Tudom, hogy a matekba belefér ekkora downswing, de akkor is fura: a játékosok, az ellenfeleim nem lettek jobbak, sőt, mintha egyre több idiótával találkoznék.

Ami megnyugtató abban, amit írsz, az az, hogy pénzügyi tekintetben a legtöbb pókerévemben nem teljesítettem rosszul.

Ami nyomasztó: az érzés. 20.000 óra. 3000 pókerrel töltött este. Ebből 7 (!!!) volt olyan, amikor ömlöttem, az esetek 95%-át lapsivatag jellemzi (92o, J4o és semmi más), miközben nem vagyok finnyás: az indulókezek 25%-ával biztosan játszom, ha kellően mély a stack. Soha életemben nem volt olyan versenyem, amikor elejétől végéig jól ment a lap. Összesen kétszer (!!) fordult elő olyan, hogy rossz lapjárás után megfordult, és a vége pazarul alakult. A papírforma szerint három húzóból egynek jönnie kéne - nálam ez tízből egy. Nem emlékszem olyan esetre, hogy short stack-ként használható lapot kaptam volna nagyvakban (miközben az antét is én fizetem).

Nem vagyok rossz játékos. Tudok dobni. Tudok blöffölni. És nagyon sok blöfföt elfogok. Ezek azok, amik a játékról szólnak. Csakhogy mindez irgalmatlanul kevés a sikerhez. Ahhoz laptalálkozás kell, ahol a jó oldalon állsz. Az én tipikus versenyem olyan, hogy amíg mély a stack és van terem a játékra, addig felépítek egy kétszeres, néha háromszoros átlagstack-et. Aztán kapok egy királypárt és hazaballagok... Egy nagyobb tornán, ahol egyórás vakszintek vannak és enyhén emelkedő vaktétek, sokkal jobban teljesítenék. De arra meg sajnálom a pénzt :)

G. Nagy László 2024.04.18. 09:00:59

@Mesterséges Geci: Mondom, hogy troll vagy. Nagyobb baj, hogy be is éred ennyivel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.04.18. 09:15:55

@Wildhunt:

"Mindkét esetben arra fogadnak, hogy a szélsőértékek statisztikailag ritkábban fognak kijönni."

Nem arról lehet itt szó, hogy a szélsőértékek együttes intervalluma (alsó plusz felső) kisebb az átlag intervallumánál? Mármint hogy így definiálják őket?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.04.18. 09:42:21

@Wildhunt:

Lehet, hogy 2000 dobás statisztikailag még kevés.

De ha már itt tartunk, szintén kva érdekes az ún. Benford törvénye. Érdemes lenne elgondoljidni azon, van-e valamilyeb, bármilyen laza összefüggés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.04.18. 09:44:54

Benford törvényében az is érdekes - de azért könnyen belátható -, hogy minden számrendszerben igaz.

G. Nagy László 2024.04.18. 10:03:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @Wildhunt: Valószínűleg 2000 dobás még kevés.

200 meg egészen bizonyosan az, de ennyire volt időm:

1 - 33 db
2 - 39 db
3 - 31 db
4 - 27 db
5 - 36 db
6 - 34 db

Pont a 3 és a 4 a legritkább...

Wildhunt 2024.04.18. 10:05:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: tényleg jó kérdés. A 2000 dobás 10 kockával 20.000 eredményt jelent.

Wildhunt 2024.04.18. 10:06:55

@G. Nagy László: 1000 a minimum, normál eloszlást feltételezve.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.04.18. 10:09:08

@G. Nagy László:

Egyszerű logikával is belátható, hogy a 3 és a 4 nem jöhet ki gyakrabban. Vegyünk egy olyan kockát, amelynek oldalaira a pöttyök rá vannak ragasztva, és könnyen áthelyezhetők. Elég világos, hogy az oldalak nem "tudhatják", mi van rájuk ragasztva, akkor pedig...

Többnyire_felhős 2024.04.18. 10:15:14

@G. Nagy László: Megértem, mennyire frusztráló lehet, amikor annyi energiát és időt fektetsz valamibe, és az eredmények nem mindig tükrözik a ráfordított erőfeszítéseket.

Nekem úgy tűnik, hogy kicsit belefáradtál a játékba, talán érdemes lenne egy kis pihenőt adni magadnak, hogy újra megtaláld a játék iránti szenvedélyt, amiért korábban belekezdtél a pókerbe. Nem jó frusztráltan és nyomás alatt játszani.

Nem tudom nálad hogy van, de nálam jellemző a "negatív torzítás", azaz, hogy a rosszabb dolgokra jobban emlékszik az ember, mint a jókra.

Azzal meg vitatkoznék, hogy a játékosállomány gyengébb lenne, mint korábban. Inkább az lehet, hogy korábban sokkal feszesebben játszottak az emberek, így egy stabil, de megfelelően agresszív játékkal jól lehetett nyerni. Mostanra a játékosok sokkal lazábbak és agresszívabbak lettek, ami szintén növeli a játék varianciáját.

Egy nagyobb tornán, ahol hosszabbak a vakszintek, lehet jobban teljesítenél és jobban kijönne a stratégiád, de ott meg a jobb ellenfelek miatt lenne nehezebb dolgod :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.04.18. 10:16:51

Még érthetőbb, ha az oldalakhoz csak az x ezer dobás után, véletlenszerűen rendelünk számokat, addig pedig mondjuk csak a nem tökéletesen egyforma felületük alapján tartjuk nyilván a dobások eredményét, pl. lefényképezzük őket.

Ez esetben az utólagos döntésünk határozza meg, mely számok lesznek gyakoribbak? Igencsak abszurd, kissé delayed choice szagú. :DDD

Wildhunt 2024.04.18. 12:42:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igencsak abszurd, kissé delayed choice szagú

Az. Próbáld ki. Mondom hogy magic.

GyMasa 2024.04.18. 12:50:37

@Wildhunt:
A kaszinókban a 00 csalás, ami a kaszinó irányába tolja az esélyeket. A 0-ra lehet fogadni, a 00-ra viszont nem, azaz 1:38 az esélye, hogy biztosan veszítesz. (Mármint azon felül, hogy amúgy is 1:37 volt az esélye, hogy nyersz.)

GyMasa 2024.04.18. 12:53:25

@G. Nagy László:
De, ugyanaz az esélye, mindegyik számnak! Ettől lesz a dobások átlaga a kocka 6 oldalán lévő pontok összegének a 6-tal osztott "értéke".
(21 pont van egy kockán, és 6 oldala van. Így a várható átlag 3,5 lesz, ami a 21/6.)

GyMasa 2024.04.18. 12:54:26

@Wildhunt:
Egy kockával kell dobnod, mert, ha több van a pohárban, akkor fizikailag befolyásolhatják egymás mozgását.

GyMasa 2024.04.18. 12:55:35

@Többnyire_felhős:
Mondjuk a Mekiben nem lenne szórakozás dolgozni. A póker meg egy HOBBI...

MEDVE1978 2024.04.18. 13:07:51

Hát, valószínűleg ez is gyakorlás vagy pénz kérdése. Nagyon sok minden ilyen az életben. Pont egy FORMA 1-es párhuzam jutott eszembe. Valamikor talán Belmondo fia versenyzett. Egyszerűen azért, mert apunak volt elég pénze. Nem mindig lett utolsó, nyilván volt hozzá valamennyi tehetsége is, csak relatíve kevés.

Ebből a szempontból nem hiszem, hogy a póker sokkal másabb lenne, bár nem hagyományos sport és szerintem oda a pénz is belépő lehet. Ez azt jelenti, hogy ha te egy arab emír fia vagy, akinek egyébként is óriási a vagyona és tényleg érdekli a játék, könnyebben ér el egy szintet, mint mondjuk te. Egyszerűen azért, mert szarhat rá, ha veszít, nem a megélhetésére megy, sokkal több a kerete és sokkal nagyobb tétekben tud játszani.
Nyomás nélkül blöffölhet, mehet neki esélytelenebbnek látszó leosztásoknak.

A pókerben az extrát nyilván pont az elemzés adja. Az a fajta matek, amit beleviszel + az ellenfél ismerete vagy "olvasása". Én inkább azt mondanám egyébként, hogy valószínűleg a közeg lett a profibb. Ahogy írod, amikor elkezdted 2007 tájékán utána volt egy jó szériád. Akkoriban a póker még messze nem volt ennyire elterjedt játék, nem volt ennyire mediatizált se. Főleg Magyarországon nem. Lehet, hogy egyszerűen az ellenfelek is tanultak rengeteget és ezért nehezebbek.

Erről az jut eszembe, hogy van egy viszonylag átlagos fizikumú ismerősöm, aki volt gördeszka és snowboard magyar bajnok is. Ez önmagában így nagyon jól hangzik, de ha hozzáteszed, hogy ezt még a 90-es évek elején abszolválta, amikor mindkét sportágat nagyságrendekkel kevesebben ismerték és űzték, így már nem annyira poén. Az akkori ő ma már biztosan nem lenne bajnok.

baalint1 2024.04.18. 13:29:57

Pedig nincs semmi titok, én pókerhez nem értek, de számos más játékban, tőzsdén, bármiféle kockázatvállalásnál az van, hogy vagy józan módon kockázatkezelsz, és akkor lesz valami közepes eredményed, vagy nagyokat hazárdírozol, és akkor nags eséllyel bukta lesz, kis eséllyel hatalmas nyerő. A környezet meg azokat jegyzi meg, akiknek bejött utóbbi stratégia, akik bebuktak miatta, azokat nem. Pl. számos vállalkozó gazdagodott meg a 90-es években akkora kockázat vállalásával, amit normális ember nem vállal be. És mondja, hogy ez a tuti recept, amit ő csinált. Csak közben ott van 1000 másik ember, aki ugyanekkora hazárdírozással csődbe ment.

ulpius66 2024.04.18. 14:44:36

Laci!

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ELLEN JÁCCOTTÁL MÁN?
(egyebekben az MI egyáltalán játszhat pókert???)

ulpius66 2024.04.18. 14:45:20

Vagy a TIPPMIX-ben lehet fogadni MI-vel?

ulpius66 2024.04.18. 14:45:59

Ha a pókerben MI jáccik MI ellen, akkor melyik nyer??????

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.18. 14:54:27

@Többnyire_felhős:

melyik faszkalapot? engem vagy Boldit?

az milyen mikor lacika megkérdez a krumplizámozásról szerinted, amikor a poszt témája orbán lenne? és erről kérdezem? magát ilyenkor dobja ki lacika, vagy hitványak vagytok mint minden fideszes és kettős mérce van ilyenkor

tényleg ilyen k nehéz felismerni nektek véglényeknek egy nárcisztikus pszichopatát?

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.18. 14:58:51

@GyMasa:

mennyivel egyszerűbb mint érdemben kommunikálni, és használni a csökött agyadat?
legalább azt mondd el, hogy miért nem tartod magad hazaárulónak ha hazaárulókat támogatsz?

ulpius66 2024.04.18. 15:01:09

Mostanság olvastam, hogy valaki 50 millát nyert a TIPPMIX-en, mert eltalált 12 mérkőzést!

EZ MAGA A JÁTÉKOS VOLT, VAGY HELYETTE AZ MI "TALÁLTA EL" A MÉRKŐZÉSEK VÉGEREDMÉNYÉT?

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.18. 15:03:49

@Boldeone2:

nem számít, mert ha ki is tilt 4 agyhalott és korrupt , a blog olvasói, akik kaphatók értelmes gondolatokra, azok láthatják íés ha elolvasnak egy hosszú kommentet, megérthetnek valamit.
így a kommentmezőt uralhatjuk a józan ésszel. ezek meg még összetett mondatot se tudnak leírni. amik logikusak lennének.

nem véletlen hogy a korrupt, hitványak minenhol tiltanak, hont és ceglédi, skrabski, teljesen ostobák vagy teljesen korruptak.

ulpius66 2024.04.18. 15:16:16

"Civilek buktathatják le a tilosban parkolókat, és még pénzt is kereshetnek vele"

A svédországi Uppsalában már használják azt az applikációt, amellyel civilek fotózhatják le és „jelenthetik fel” a tilosban parkoló járműveket. A dolog pikantériája, hogy ha a kiérkező hatóságok megállapítják a bejelentés jogosságát és megbüntetik a jármű tulajdonosát, akkor a bejelentő jutalékot kap a büntetésből.

"Amennyiben a kiérkező hatóságok a helyszínre érve tetten érik a szabálytalanságot, akkor
A BEJELENTŐ 100 KORONÁT (NAGYJÁBÓL 3 340 FORINT) JUTALÉKOT KAP A BEFOLYT BÜNTETÉSBŐL."

index.hu/kulfold/2024/04/18/parkolas-buntetes-applikacio-birsag-jutalek-jarokelo-civil/

EZ AZ IGAZI INNOVÁCIÓ!

NEMCSAK A SVÉDEKNÉL, NÁLUNK IS BE KÉNE VEZETNI!!!!!!!

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.18. 15:17:12

@G. Nagy László: " utóbbi 2-3 évem viszont egyenesen tragikus... de akkor is fura: a játékosok, az ellenfeleim nem lettek jobbak, sőt, mintha egyre több idiótával találkoznék."

:D ahogy mondtam, micsoda stratégák vannak ott, csodálatos játék, micsoda pókerzseni lehetsz, ennyi év után legrosszabb szériád és még idióták is vernek el. biztos nagyon igazságos játék. ráadásul közben alapszavakon is elmerengsz, ez is hátráltat.
és még a blog olvasottsága is kurvaszar, lehet a megafonból is kitesznek...

"Összesen kétszer (!!) fordult elő olyan, hogy rossz lapjárás után megfordult, és a vége pazarul alakult."

a valószínűségszámítás egy hatalmas rejtély lacika. az elméleti 50 % esély a gyakorlatban egész más, micsoda talányok b+. ne beszéljünk inkább az önzetlen párkapcsolatokról?

ja hogy te trollozol másokat a következő kommentedben, amikor egy érdemi kérdésre nem reagálsz érdemben, csak személyeskedsz. van bőr

Többnyire_felhős 2024.04.18. 15:29:35

@Tesz vesz XVIII.: örülök, ha legalább részben is, de sikerült magadra ismerned

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.18. 15:33:51

@baalint1: "számos vállalkozó gazdagodott meg a 90-es években akkora kockázat vállalásával, amit normális ember nem vállal be"

mármint magyar? most az olajszőkítésre gondolsz vagy a privaticáziókra? végülis lehet a bűncselekményeket és a hazaárulás kockáztatásnak hívni, csak nincs tétje, ha a baráti köröd a legnagyobb posztokon vannak.

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.18. 15:35:15

@Többnyire_felhős:

és érdemben mikor tanulsz meg kommunikálni?

G. Nagy László 2024.04.18. 15:37:29

@baalint1:

"Pedig nincs semmi titok, én pókerhez nem értek, de számos más játékban, tőzsdén, bármiféle kockázatvállalásnál az van, hogy vagy józan módon kockázatkezelsz, és akkor lesz valami közepes eredményed, vagy nagyokat hazardírozol, és akkor nagy eséllyel bukta lesz, kis eséllyel hatalmas nyerő."

Ebben nyilvánvalóan rengeteg igazság van, és hosszútávon sok mindent megmagyaráz.

Én erre szoktam mondani, hogy alkut kötöttem a Teremtővel: nem ér soha nagy tragédia, de a hatalmas áldások is elkerülnek. Lehet így élni, sőt én elégedett is vagyok ezzel csendes jóléttel, csak konkrétan a pókert unalmassá teszi. Rengeteg lapot eldobsz, s amiket megjátszol, ott sem viszed ki a kasszák többségét... A legtöbben azért váltanak agresszív üzemmódba, mert egyszerűen unják a langyos, matematikai optimumstratégiát. És ha már filozófiát gyártunk belőle: a való életben is ezért jelennek meg a háborúk, az indokolatlan agressziók, az ostoba ideológiák és a fanatikus hívők, mert sokan egyszerűen nem tudnak ülni a seggükön. Unalmas nekik a hétköznapi boldogság.

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.18. 16:20:39

@G. Nagy László: de az milyen alku? hogyha van isten, te pokolra kerülnél.

a szőllősgazda lacika szereti jézust, csak épp semmit nem ért meg belőle. semmit nem fog fel semmiből se, bámulatos önmagában, hogy életképes vagy és tudod használni az internetet.

"A klasszikus liberalizmus lényege, hogy engedjük dolgozni az evolúciót. Pont akkor teszel erőszakot, ha elveszed a tehetősek pénzét és odaadod másoknak - csóróknak, bevándorlóknak, korrupt politikusoknak, Ukrajnának "
"az önzés a legmagasabb szintű erkölcsiség"
"a hazugság csak szavak"
"az ukránok megérettek a pusztulásra"

ha lenne pokol, akkor ezekért odakerülnél. te szdsz-es voltál régen, ugye? amíg nem a fidesz pénzelt.

"a való életben is ezért jelennek meg a háborúk, az indokolatlan agressziók, az ostoba ideológiák és a fanatikus hívők, mert sokan egyszerűen nem tudnak ülni a seggükön."

ezt is nagyon jól kielemezted, mint az önzetlen párkapcsolatokat.
még véletlenül se anyagi érdekek miatt törnek ki inkább a háborúk,
meg a primtiv agresszió se vérmérséklet meg ész kérdése vagy koksz, hanem csak unakoznak.

.., 2024.04.18. 17:19:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jézus, persze! Ne vicceljünk már, nincs ilyen "szabály" :) Pontosan 1/6 a valószínűsége az összes oldalnak

.., 2024.04.18. 17:21:15

@G. Nagy László: Szerintem azonnal állj át online pokerre! pontosan harmad annyi idő alatt otthonról ugyanezt tudod produkálni. Online 60-100 leosztás van 1 óra alatt - élőben jó ha 20. Plusz kb 40x annyiféle verseny, ahol tuti jobban megtalálnád a stílusodhoz illőt.

G. Nagy László 2024.04.18. 17:48:21

@..,: Köszönöm a tippet és a jó szándékot!

16 éve játszom a Pokerstarson. Többnyire egyasztalos versenyeket, abból sok ezret ledaráltam az évek során - abból párhuzamosan több is megy, monitorméret kérdése csupán :)

Annak idején 7 és 15 dolláros SNG-kat toltam, szerény plusszal. Azután ott is eljött a lejtmenet - átálltam 3,5, majd 1,5 dolláros játékokra. Most már itt is évek óta gödörben vagyok, a legalacsonyabb téteken sem tudok kilábalni, pontosan ugyanaz történik, mint élőben. Elmebeteg brazilok ellen játszom, akik bármivel lemákolnak. Nem szeretnék komoly pénzt fektetni az online játékba. Ha hosszú évek után végre sikerül felállnom abból, ami maradt, az jó. Ha nem, akkor így jártam.

Még annyit hozzáfűznék, hogy nyilván nem ugyanaz a két műfaj. Az élő póker egy egész estés program. Lemész a klubba, ahol mindenkit ismersz, a barátaiddal találkozol és az asztalnál egész este megy a duma - néha röhögés, néha mély filozófia. Más kocsmázni jár, én kártyázom, többnyire józanul :) Ha online játszanék 8-10 órát, attól rosszul lennék. Ez nekem megmarad időkitöltőnek két esemény között - hazaértem a fociról, de a Liverpool meccs még nem kezdődött el - mialatt politikai podcastokat tudok hallgatni. Megutálnám, ha nagyüzemben tolnám.

alöksz róz 2024.04.18. 18:11:02

@G. Nagy László: "16 éve játszom a Pokerstarson." - de az tilos :-)

.., 2024.04.18. 18:24:16

@G. Nagy László: áá értem - hát így világos. Annyi még, hogy a stars (és vszleg minden online terem) nagyonnagyon nagy valószínűséggel a játék lefolyását siettető stratégiát részesíti előnyben, hiszen az az érdeke, hogy minél ELŐBB vége legyen egy adott versenynek, mert a köviből, akkor jöhet az újabb jutalék, és kevesebb erőforrást visz az informatikai/egyéb infrastruktúra fenttartása stb. Ez újra és újra előjön fúrumokon, mint téma, hogy aki gyorsan dönt, sokszor emel, sokszor megy allin, többször kap nyerő lapot, mint ami az RNG-ből következik. Az egyik legfőbb érv emellett, hogy volt korábban egy oldal, ahová át lehetett tölteni a stars-ról a hand-eket, és tatisztikákat csinált abból, hogy egy adott kezdőlappal ki mennyi pénzt nyert, és kinek mennyi pénzt KELLETT volna nyernie ha true RNG van. Mindenki legnagyobb megrökönyödésére az idő előrehaladtával és többtízmillió hand betöltésével később kiderült, hogy NEM a legjobb lapok hozták a legtöbb profitot, ami ugye hosszútávon, óriás mintán kizárt(nak kéne lennie). Látszólag azokat jutalmazta túl az RNG, akik a lehető legkevesebbet gondolkoztak a döntés előtt, vagy arányaiban a legtöbbször emeltek/mondtak all-int (nyilván nem minden hand-re eszetlenül - de érted a lényeget) - mindezt a bevétel fokozása érdekében (ugye jutalék). Mit ad isten néhány hét múlva lelőtték ezt az oldalt, és annak készítői vmi akkori fórumon (2010 körül) elpanaszolták, h megfenyegették őkat a starts-tól, h mittomén jogosultalanul használják fel a hand historyt (vagy vmi kamu) és azonnal fejezzék be stb stb.
Mindezt csak azért mondtam el, mert véletlenül ismerem az RNG módszert, amit használnak a termek, és azt is, ahogyan auditálják azt, és sajnos nem tartom kizártnak a fenti teóriát. Plusz ha ezt az egész infot tudod, akkor tudod azt is, hogyan módosíts a stílusodon, hogy növeld az EV-d ;)

G. Nagy László 2024.04.18. 18:41:43

@..,: Nekem is az a tapasztalatom, hogy a lap azt támogatja, akinek nagyobb a stack-je - így előbb véget ér a verseny, lehet beülni új játékra. Ez egy örök vitatéma, hogy van-e csalás a szoftveroldalon, vagy tiszta a dolog. Én ebben nem mernék állást foglalni. Ha én működtetném a PS-t, nem kockáztatnám azt az irgalmatlan bevételt, amit hoz. Viszont az érzés egyértelműen az, hogy belenyúlnak a rendszerbe... Élőben legalább emiatt nem kell aggódni.

alöksz róz 2024.04.18. 19:26:45

index.hu/belfold/2024/04/18/magyar-peter-vizsgalat-szuverenitasvedelmi-hivatal-marki-zay-peter-lanczi-tamas/
hát erre van. magyar péter külföldi finanszírozással akarja megbaszatni az unokáinkat a migránsokkal, vigyázni kell

alöksz róz 2024.04.18. 19:28:24

és pünkösdkor ki akarja robbantani az atomháborút

alöksz róz 2024.04.18. 20:09:04

má bocsánat, ennek inkább a magyarpéteres posztba lett volna a helye

G. Nagy László 2024.04.18. 20:23:55

@alöksz róz: Az én házamban te minden szobát úgy használsz, ahogy jólesik :)

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.19. 10:35:14

@G. Nagy László:

ha megnézed ezt a videót, akkor is a fortuna körül forog minden második gondolatod?
ja persze hogy igen, hiszen pszichopata vagy.
mímeled csak az érzelmeket 5 éves kigyerek színvonalán.

www.youtube.com/watch?v=civvmOryvXk
Kivonultak a kormánypárti tagok az akku-ipart tárgyaló parlamenti bizottsági ülésről

de hogy vegyem emberszámba a fideszes szavazókat ilyen kivonulások után? mire való a bizottsági ülés a parlamentben?!

HOGY?!

ti pofáztok hazafiságról? azt se tudjátok mi az, kibaszott férgek vagytok csupán, akik gátlástalanul hazudoznak mindenben.
makogjál már erre is valamit. hazudj valami szépet.

Boldeone2 2024.04.19. 11:15:05

@G. Nagy László: " Szépen" nyomul a diktatúra, -miközben a brüsszeli " esemény" miatt Orbán propaganda- hisztériakeltést folytat az EU és nyugati demokrácia ellen enbloc- Lánczos Tamás már börtönnel fegyegeti Magyar Pétert a facebook- n!! Ez a szánalmas, kitartott bohóc a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke...

www.economx.hu/belfold/lanczi-tamas-magyar-peter-szuverenitasvedelem.788588.html

Én meg visszafenyegetném ezt a senkiházit azzal, ha elbukik a rezsim, akkor minden ilyen " tisztviselőt " bebörtönöznek majd!

Orbán kezdi túlfeszíteni a húrt, Brüsszelben és itthon is. MZP és mozgalma ellen már büntetőeljárás van, ezzel a mocskos putyinizmus, a diktatúra kiterjedése ellen kellene már fellépni és egy nagy tüntetéssel tiltakozni!

Boldeone2 2024.04.19. 11:26:12

Az EU választás tétje az, hogy az EU- bomlasztó, antidemokratikus, demagóg, populista erők ne érjenek el jó eredményt. Azok, akik ideológiailag fasiszták, szélsőjobboldaliak, esetenként bolsevikok; de minden esetben a destrukciót, a putyini Oroszországot képviselik

Ha Orbán pozíciója visszaesik, akkor be fogja fejezni a támadó viseljedést, a nagy arcú hatalmaskodást. Az ellenzéki oldalon a zűrzavar viszont neki kedvez...

A lényeg: ne Orbán ócska, populista hazugságai uralják Európát! Minden emberhez el kell juttatni az üznetet, hogy Putyin áll Orbán és elvtársai mögött is!

Ha Orbánék sorosoznak, akkor lehet putyinozni, ráadásul Putyin 1000x rosszabb ember, mint Soros György!

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.19. 12:12:38

@Boldeone2:

a fideszes szavazók olyan színvonalon vannak, hogy nem nagyon értik ezeket, és nem is zavarja ha putyinnal barátkozik, mert a csúnya brüsszel és amerikai is népirtó szerintük. ráadásul buzikat szeretnek!

orbán választási csalásokat növelni fogja, putyinhoz és lukasenkohóz hasonlóan. lukasenkót is megdobta orbán pár millióval. magyar adófizetői pénzből

G. Nagy László 2024.04.19. 12:29:13

@Boldeone2:

"Putyin 1000x rosszabb ember, mint Soros György!"

Én nem vagyok ennyire okos és kiváló emberismerő, mint te. Én nem tudnám eldönteni, hogy melyik a nagyobb féreg - a magam részéről egyiket sem kedvelem. Amihez viszont nem fér kétség: Putyin semmilyen módon nem veszélyezteti a szabadságomat, semmilyen módon nem szól bele az életembe. Soros viszont nyíltan támogat hazai mozgalmakat, pártokat médiumokat; nyíltan erőltet olyan eszméket, amelyek Európa halálát hozzák el. Ez mindenképpen különbség a két Antikrisztus között.

Ami pedig a szuverenitás védelmét illeti: amíg létezik nemzetállam, addig annak szuverenitása szent és sérthetetlen. Én értem, hogy te gyűlölöd az összes nemzetállamot, de ez a te bajod. A szabadságot szeretők a decentralizáltság hívei. Tudom, hogy léteznek olyanok, akiknek mindig kell egy birodalmi segg, amelyet nyalni lehet. Én nem így gondolkodom. Nekem még az állam is túl sok. De ha választanom kell birodalom és nemzetállam között, úgy liberális lelkem egyértelműen az utóbbi mellett áll.

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.19. 12:43:45

@G. Nagy László:

nem tudod eldönteni hogy a bucsai mészáros nagyobb féreg vagy Soros?
egy népirtó aki civileket rakétáz, lakóházakat, és viagrát osztogatnak a katonáknak (ENSZ vizsgálta) ?

putyin nem veszélyezteti a szabadságod?
csak miatt nem kapunk uniós pénzt, meg nincs miatta önálló külpolitikánk lacika. de sebaj

200x elmondtuk már, mégse érted. miért pont most értenéd meg?
az ukránok azért még mindig megérettek a pusztulásra, ugye pszichopata lacika?

kkbk.blog.hu/2022/07/05/az_orbani_orosz_babkormany

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.19. 13:27:30

@G. Nagy László:

"A szabadságot szeretők a decentralizáltság hívei. Tudom, hogy léteznek olyanok, akiknek mindig kell egy birodalmi segg, amelyet nyalni lehet. "

dehát akkor az 56-os magyarok miért vártak segítséget a jenkiktől lacika?! segít kibogozni!!!

baalint1 2024.04.19. 13:39:20

@G. Nagy László:
Úgy emlékszek, mikor az oroszokkal kötött a kormány verseneztetéa nélkül titkosított szerződéseket, mikor ki-be járt az orosz titkosszolgálat a petiminiszter minisztériumának a szervereibe, akkor nagyon hangosan tiltakoztál a magar szuverinitás védelmében. Vagy talán rosszul emlékszek, és inkább csak a képzelt ellenségek ellen védenéd meg a magyar szuverinitást, valahogy épp olyan ügyekben, mikor az elvtársaid valamilyen korlátozó törvényét nem nézik jó szemmel odakint, vagyépp a rendszer szintű korrupciót.

baalint1 2024.04.19. 13:41:09

@G. Nagy László:
Egyébként ha már ki milyen ember, Putyn azért elég sokember haláláért felelős, nem csak a mostani háború kirobbantása köthető hozzá, hanem korábban is voltak érdekes dolgai. Ezzel szemben Sorossal az a bajotok nektek komcsiknak, hogy mocskos tőzsdespekulásn, meg hogy emberi jogokért küzdő alapítványokat támogat.

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.19. 13:50:24

@G. Nagy László: jaja milyen szuverenitás ez lacika, segíts kibogozni, nem értjük!

nem ezért mondott le a fiatal vitézy? nem az öreg, akit kitettek

"az észt ajánlat nemcsak kilencmilliárddal olcsóbb volt, de korszerűbb, továbbá 5 évvel hosszabb garanciát ígért."

Minden az észt metróajánlat mellett szólt volna, a BKV természetesen az oroszt választotta

444.hu/2015/07/10/minden-az-eszt-metroajanlat-mellett-szolt-volna-a-bkv-termeszetesen-az-oroszt-valasztotta

adatbazis.k-monitor.hu/adatbazis/cimkek/a-3-as-metro-szerelvenyeinek-felujitasa

nézd meg hogy hazudoznak ezek a libsik, mit nem merészelnek egy JOGÁLLAMBAN!

G. Nagy László 2024.04.19. 15:05:05

@baalint1:

"Ezzel szemben Sorossal az a bajotok nektek komcsiknak, hogy mocskos tőzsdespekulásn, meg hogy emberi jogokért küzdő alapítványokat támogat."

Lehet, hogy a komcsiknak ez a bajuk Sorossal, nekem biztos nem. Tőlem úgy tőzsdézik, ahogy akar. A baj vele az, hogy terrorszervezeteket támogat - BLM, Antifa. Ez téged nem érdekel, mert kibaszott balosok. De ha nácikat támogatna, már hisztiznél.

A másik az, hogy háborút gerjeszt és támogat.

A harmadik, hogy mindent megtesz Európa szétbaszásáért. erről szól a migránsok minden erővel való támogatása és Európába édesgetése.

A negyedik, hogy mindezt a szarságot a te pénzedből és az enyémből teszi a kilóra megvett EP-politikusok döntései által.

Ne beszélj hát félre, nem az a bajom, hogy spekuláns, vagy ha nagy ritkán jótékonykodik.

GyMasa 2024.04.19. 15:40:11

@G. Nagy László:
Nekem nagy kedvencem volt a múltkori hír, miszerint az USA nagykövet, Pressman csávó szétosztogatott 115 millió HUF "díjat" kizárólag mélyliberális magyar sajtóoorgánumok között.
Azért, arra pl. igazán kíváncsi lennék, mekkora picsogás lenne a magukat "szabadnak" és "liberálisnak" nevező sajtótermékek között (ugye, akik most kaptak 115 milliüó HUF-t az USA-tól), ha mondjuk a hír az lenne, hogy az OROSZ nagykövetség osztott szét 115 millió HUF-t Konzervatív, jobbos médiatermékek között...

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.19. 16:30:30

@G. Nagy László:

ha a hazug fideszes propaganda megírja hogy sorosnak köze van a BLM-hez és az Antifához (ez egy szervezett lett? mióta?), akkor az így is van? milyen terrorakciója volt a BLM-nek pontosan lacika?

orbánhoz is köze volt sorosnak, meg a fél fidesz vezérkarhoz. ejnye na, a legnagyobb bűnét elfejted?
meg tusványoshoz, meg iskolaépítéshez is köze van sorosnak, azt is megírta a propagandasajtó?
az iskolatejet ki fizette amivel orbán villogott kormányon? csak nem soros?

" háborút gerjeszt és támogat."

akkor orbán se fizeti többé lukasenkót meg dodikot közpénz milliókkal vagy milliárdokkal? putyinnal szembe leírnod te fogyatékos, hogy soros háborút gerjeszt és támogat. melyik ez a háború lacika?
ez a háború most itt van veled a szobában?

" a migránsok minden erővel való támogatása és Európába édesgetése."

ez a köcsög soros 2000 embercsempészt kiengedett a magyar börtönökből. meg betelepíti a migránsokat az aksigyárakba! rohadék!

ne beszélj félre lacika, arra is válaszolj amit én kérdezek, te hitvány darab szar.

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.19. 16:31:07

@G. Nagy László:
"Én értem, hogy te gyűlölöd az összes nemzetállamot,"

Boldi nekem nagyobb hazafinak tűnik, mint te, ő legalább nem lopna patkányként a közvagyonból és nem is áll ki hazaárulók mellett. közpénzt lopni nálam pl hazaárulás, nálad nem?

te bevallottad hogy elsőként menekülnél, ha megtámadnák az országot, meg a klímaválság után oroszországba mennél apádhoz. apádként szereted putyint, mert a félisten gazdád rámutatott. együtt forralhattok tervet ukrajna elpusztítására.

miből áll a te magyarságod? az hogy részegen ordítod a himnuszt még nem elég. patkány vagy a süllyedő hajón. cinikusan, büszkén, pszichopátiásan még vállalod is.
hazudj valami szépet "7-es hazafi"!

amúgy:

A jobboldali nagyvállalkozó ma már maffiának látja a NER igazságszolgáltatását

Vitézy Tamás volt az első magyar milliárdos, akinek szállodái és kikötői voltak az Adrián, most azonban a vádlottak padjára került a Széchenyi Bank egykori vezetői ellen zajló büntetőeljárásban. A kegyvesztett nagyvállalkozóra négy év börtönt kért az ügyészség. Szerinte mindez az „igazságügyi maffia” műve, amiért elkezdte piszkálni a vádhatóság szerepét abban, hogy miként szerezhette meg tőle a Tiborcz Istvánnal sűrűn üzletelő Jellinek Dániel az egykor 50 milliárd forintos értékűre becsült horvátországi ingatlanvagyonának elemeit.

Vitézy Tamás vád alá helyezése azonban nemcsak azért figyelemre méltó, mert családja több szálon kötődik a Fideszhez (unokahúga, Vitézy Zsófia jelenleg Kolumbiában nagykövet, unokaöccse, Vitézy Dávid a közelmúltig közlekedési államtitkár, a bátyja, Vitézy László filmrendező harmadik felesége, a 2021-ben elhunyt Hankiss Ágnes – Vitézy Dávid édesanyja – pedig fideszes EP-képviselő volt), és távoli rokoni kapcsolat fűzi őket Orbán Viktor családjához is (Vitézy László első felesége a miniszterelnök édesanyjának testvére volt). Hanem mert Vitézy Tamás a per többi szereplőjével ellentétben a nyilvánosság előtt fogalmazott meg súlyos állításokat az ügyészség, sőt az egész igazságszolgáltatás működésével kapcsolatban.

Töröcskei több évnyi hallgatás után június elején a Fővárosi Törvényszéken lezajlott előkészítő ülésén beszélt először arról, hogy ártatlannak tartja magát, illetve hogy az eljárás ideje alatt „mindent elvettek tőle”, Vitézy viszont megszegte a NER-elit íratlan szabályát, a kibeszélési tilalmat, és a Facebookon helyezte szélesebb összefüggésrendszerbe a vizsgálatot, azt állítva, hogy ami vele történt, az rendszeresen megtörténik másokkal is.

24.hu/belfold/2023/07/10/szechenyi-bank-birosag-vitezy-tamas-jellinek-daniel-maffia/

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.19. 16:34:53

@GyMasa:

szétosztott:
www.reddit.com/r/hungary/comments/1brcio2/a_voice_of_europe_%C3%BCgyn%C3%B6kh%C3%A1l%C3%B3zata/?rdt=60737

valahogy ezt nem vizsgálja a szuverenitásvédelmi hatóság.
dehát ezek nem is buzik.
csak aztán vigyázz nehogy kidobjanak az ablakon, ha beszélsz róla csöpike.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.04.19. 16:38:12

@GyMasa:

"kíváncsi lennék, mekkora picsogás lenne a magukat "szabadnak" és "liberálisnak" nevező sajtótermékek között (ugye, akik most kaptak 115 milliüó HUF-t az USA-tól), ha mondjuk a hír az lenne, hogy az OROSZ nagykövetség osztott szét 115 millió HUF-t Konzervatív, jobbos médiatermékek között..."

A balos sajtótermékek még hagyján, de el tudod képzelni, maga Pressman hogyan és mit szólna ehhez?

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.19. 16:46:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

udvariasan hallgat.

de mit szólnak az ún. jobbosok Timur Megdetovics Rahimkulovhoz?
nem udvariasan, hanem ostobán vagy aljas. korrupt módra hallgatnak.

24.hu/belfold/2024/03/09/corvinus-adam-zoltan-timur-rahimkulov/

nálunk ez a nemzeti szuverenitás libsikéim! - még ennyit se írtok?

a csecsen Magomedet választanátok vagy a magyar állampolgár Komáromyt, akit magomed itthon befenyített?
fogós kérdések ezek olyan jobbosok számára, akiknek van agya.
tehát nem itt fogjuk ezt kibeszélni

főleg hogy le is jár a munkaidőd a megafonban.

alöksz róz 2024.04.19. 16:49:57

@G. Nagy László: hát köszönöm. majd igyekszem nem visszaélni vele :-)

alöksz róz 2024.04.19. 16:55:30

@Boldeone2: "Én meg visszafenyegetném ezt a senkiházit azzal, ha elbukik a rezsim, akkor minden ilyen " tisztviselőt " bebörtönöznek majd!" - igen, ez szerintem is mindenképpen kell (plusz még a vagyonelkobzás).
miért kell? hadd mutassák meg a hatalomban az igazi arcukat.

GyMasa 2024.04.21. 11:38:37

@G. Nagy László:
Lesz cikk arról, ahogy az USA lebontotta a magántulajdon szentségét tegnap?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.04.21. 13:34:54

@G. Nagy László:

Sztem arra gondolhat, hogy az USA betiltás terhe mellett ki akarja kényszeríteni a Tiktok eladását.

Boldeone2 2024.04.21. 16:12:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem nem erre gondolt. Az új amerikai törvénycsomag arról is intézkedik, hogy az eddigi " frozen asset " - eket, fel lehet használni Ukrajna megsegítésére
Eddig a valóságban csak be voltak fagyasztva, de nem államosították őket

Ez egy kitűnő döntés! A magántulajdon csak addig a pontig szent, amíg bűn nem társul hozzá! A putyini Oroszországnak bűnhődni kell!

Közben, ebben a törvényben Ukrajna megkapta a 61 milliárd dolláros segélycsomagot is....Tehát 61 milliárd USA + 50 milliárd EU!!

Ez már döfi, lehetne mondani....Én nagyon örülök, hiszen Orbánnak van egy hazug békenaaratívája, miközben muszka rezsimnek esze agában sincs békülni!

Le kell győzni Putyint a .....- be....

Boldeone2 2024.04.21. 16:19:40

Orbán választási manifesztót adott ki:" No gender, no migration, no war! "

Én meg azt mondom: rohadjon meg minden fasiszta-bolsevik, populista politikai erő! Elég a primitív, népbutító propagandából!

Az európai választás arról szól, hogy marad- e a mérsékelt, középutas politika, az emberséges, proaktív hozzáállás; vagy előtérbe kerülnek a demagóg, populista erők...

Boldeone2 2024.04.21. 16:47:53

@G. Nagy László: Az történt, hogy nemcsak befagyasztják, de el is kobozzák az orosz vagyont

Meg kell érteni a liberalizmusnak is vannak határai: nincs korlátlan magántulajdon, de érdemes lehet a szólásszabadságról is beszélni...

A kérdés az, mi legyen az agymosó, destruktív állami propagandával? Az EU már hozott erről törvényt, csak be kellene bepíteni a magyar jogba, azaz: limitálni a kormánykommunikációt, és teljesen transzparenssé tenni

Most nem tudjuk, hogy mennyi közpénz, a magyarok verejtéke árán megtermelt közpénz megy el kormánypropagandára... Csak azt tudjuk, hogy ez ellenzéket a "Soros György fizeti dollárral" ami mennyivel jobb, hiszen nulla költségvetési pénzt jelent....

A Fidesz hatalma 80%- ban a propaganda- kormányzásnak köszönhető. Minden csak népbutítás, legfőképp az, hogy a 15 év középszerű gazdasági fejlődésére az elmúlt 100 év legjobb időszakaként tekintetnek...az elmúlt 4 év előtti 10 évre....

Elég csak kimenni Nagyváradra és látható, hol tart a keleti szomszéd ( a mai mandineres propagnda - cikkel szemben )

Az üzeletek tele vannak emberrel, nincs szinte sehol bezárt bolt, mint a magyar plázákban; az emberek vásárolnak...

Kassa detto, szintén most jártam...

Magyarországnak annyi, ezért kellenek a kínai akku- és autógyárak, mint utolsó szalmaszál....

Boldeone2 2024.04.21. 16:58:02

A Fidesz mondanivalója az EP- választás előtt:

"Brüsszel alázatos szolgái” címmel indul a Fidesz plakátkampánya
„Ha rajtuk múlna, mennénk a háborúba, jönnének a bevándorlók, és megjelennének a nőnek öltözött férfiak”- mondta Menzcer Tamás, forrás: Mandiner

Tehát a Fidesz újra az imbecilis réteget akarja megnyerni....

GyMasa 2024.04.21. 19:30:52

@G. Nagy László:
Au USA alsóházban megszavazták a 60 milliárdos támogatást Ukrajnának ÉS azt is, hogy a lefoglalt orosz vagyionokat átadják Ukrajnának.
(Ha jól olvastam)

GyMasa 2024.04.21. 19:48:39

@GyMasa:
Na, közben megtaláltam végre (igaz rohadtul elésva egy cikk végén) egy olyan hírforráson is, amire nem ordítana boldi, hogy orosz propaganda...
edition.cnn.com/2024/04/17/politics/ukraine-israel-foreign-aid-bill/index.html
(legalábbis remélem, hogy a CNN-re nem fogja azt mondnai, hogy orosz propaganda...)

alöksz róz 2024.04.21. 20:31:31

@Boldeone2: "Az történt, hogy nemcsak befagyasztják, de el is kobozzák az orosz vagyont" - nagyon helyes.

Tesz vesz XVIII. · www.kkbk.blog.hu 2024.04.22. 15:30:11

@GyMasa: magántuljadon szentsége?

akkor a cigány is megtarthatja a lopott biciklit? az oligarcha is a lopott vagyont?
minden oké lölö yachtjaival is ugye? hogy hiányzik 5000 tanár meg éhenhal az ápolónő meg kit érdekel?
süti beállítások módosítása