téveszmék

téveszmék

"A közösség alapja az egymásra utaltság"

2024. január 11. - G. Nagy László

a-sziget-szellemei.jpg

 

Ismét kihúztam egyet a filmes bakancslistámról. Vasárnap végre megnéztem A sziget szellemei című mozit. Irgalmatlanul beteg. Bár kilenc jelölést is kapott, végül egyetlen Oscar-díjat sem nyert el, s bevallom: nálam sem került az abszolút kedvencek közé. Ám kétségkívül hatott rám, s ez önmagában is jóval több, mint amit a filmek zöméről elmondhatok.

 

Ha valaki pörgős akcióra vágyik, úgy ez nem az ő mozija. Hatalmas röhögésekre se számítson senki - talán Colm (Brendan Gleeson) gyónási jelenetei azok, amelyeken elmosolyodhat a néző, egyéb szellemességgel nemigen találkozunk. Szívfacsarónak sem nevezném; ez nem az a film, amely bárkit megríkatna. Lassú, vontatott, eseménytelen, nézőt próbáló alkotás, mégis muszáj rászánni azt a két órát. Minden ellene szól, mégis maradandó élmény - ez kétségkívül rendezői bravúr.

 

A történet 1923-ban játszódik, egy Isten háta mögötti ír szigeten. A szereplők csaknem mindegyike totál bolond, ám ezen aligha akadunk fenn. Egy aprócska, a világtól távoli szigeten, ahol a kocsmán és a templomon kívül semmi sincsen, a legtöbben magunk is meghülyülnénk. Tökéletes helyszín egy szürreális sztorihoz, mely józan környezetben, racionális emberek közt aligha történhetne meg. Az alaphangulat a magány, melyre a kitűnő operatőri munka is rásegít. Valójában minden karakter ettől szenved. Pádraic (Colin Farrell) képtelen megemészteni, hogy ivócimborája - egyik napról a másikra - megszakítja vele a kapcsolatot. Colm ugyancsak magányos, hiszen Pádraic intellektuálisan messze áll attól, hogy valódi barátnak nevezhesse. Dominic, a falu bolondja a legmagányosabb, őt még a kocsmából is kitiltották. A szatócsboltot vezető asszony meg van veszve érte, hogy híreket, pletykákat halljon, annyira nyomasztóan dögunalom az élete. Sehol semmi szerelem, család - csupa elszigetelt ember mindenütt. Az egyetlen szereplő, aki még nem vesztette el a maradék eszét, s kitörni igyekszik e kilátástalanságból, az Siobhán (Kerry Condon), Pádraic lánytestvére.

 

Vajon mi az, ami megóvhat bennünket az unalomtól és a magánytól? Alapvetően két dolog, s mindkettőre elengedhetetlenül szükségünk van. Az egyiket a valódi emberi kapcsolatok jelentik, a másikat az értelmes és élvezetes - akár egyedül, önmagunkban is végezhető - elfoglaltságok. Pádraic kilátástalansága abból ered, hogy élete mindkét fronton tökéletesen üres. Colm hegedül és zenét szerez. Siobhán olvas. Ő maga semmit sem csinál. Tökéletes a cselekmény időpontválasztása is: száz évvel ezelőtt járunk; se tévé, sem internet, sem X-box. A szellemileg igénytelenek számára a kocsmán kívül nem sok marad. Főhősünk ugyanakkor az emberi kapcsolatok terén sem áll fényesen: görcsösen kapaszkodik egy nem létező barátságba, egy unalmas, őrült vénember társaságába. Drámája a film során mindvégig fokozódik: húga is lelép, majd szeretett csacsija - az egyetlen valamirevaló társa - is elpusztul. Végképp senkije sem marad.

 

Létezik egy olyan téveszme, mely szerint a közösség alapja az egymásra utaltság. E szerint a legjobb közösségek a falvak, ahol mindenki ismer mindenkit, ahol mindenki tud mindenről, ahol mindenki valamiképpen függ a többiektől. A sziget szellemei többek közt azt mutatja meg, hogy ez mennyire fals kép. Hogy mennyire megnehezíti az életét, aki - leszűkítve szociális mozgásterét - egy ilyen eldugott porfészekben marad. Siobhán nem csak attól válik az egyetlen racionális karakterré, hogy mondatai - szemben a többiekével - mindig a helyükön valók, tökéletes reakciók a történésekre; de azért is, mert ő az egyetlen, akinek van annyi esze, hogy lelépjen, s új életet kezdjen. Fivére ettől teljesen elzárkózik. Fel sem merül benne, hogy a városban mennyivel több potenciális barátság vár rá. Számomra mindig érthetetlen volt ez a fajta egydimenziós létezés. Ha ma délután kocsmázni volna kedvem, körülbelül kétszáz cimbora jutna eszembe, akiket hívhatnék. Lehet, hogy Norbinak örülnék a legjobban, de Attilával, Barnával, Józsival vagy Gáborral sem járnék rosszul. Én értem azt, ha valakit minden a szülőföldjéhez köt. Ott van a háza. Ott vannak az állatai. Ott van a munkája. Valószínűleg tart is attól, hogy ezt a jól berendezett, megszokott létformát képtelen volna máshová átmenteni. De ha valami szörnyű, azt aligha kell megóvni. Ugyanez a helyzet a pocsék házasságokkal és a csapnivaló munkakörökkel is. Mindegyik tökéletesen alkalmas lehet rá, hogy drámai erejű film alapjai legyenek, csak arra nem, hogy megmaradjunk bennük.

 

A másik főhős, Colm a sztori legbetegebb karaktere. Miközben mondatai józanok, értelmesek, s még csak nem is embertelenek, cselekedetei egészen őrültek. Talán az ő magánya a legelviselhetetlenebb; egy lapos, érdektelen cimborával verte meg a sors, és egészen groteszk tettekre képes, hogy véget vessen e kapcsolatnak. Nem is rejti véka alá, mi a baja: a legkevésbé sem kíváncsi arra, mit találni Pádraic csacsijának ürülékében, márpedig amaz két órán keresztül képes ilyesmiről beszélni... Ismerős? Mindannyian találkoztunk már unalmas, szürke figurákkal akár a rokonságban, akár a kollégáink, vagy épp a szomszédaink között. Viszont nekünk nem kell minden áldott nap délután kettőtől késő estig söröznünk ezekkel az arcokkal. Kevés dolog annyira lélekölő, mint méltatlan társaságban tengetni napjainkat. Ami engem illet: mindenkit és mindent igyekszem kizárni az életemből, aki és ami nem villanyoz fel. Amikor tizenévesen ráébredtem, hogy a katolikus misék dögunalmasak, nem mentem többé. Amikor a gyerekeim bugyuta játékokkal fárasztottak, ajánlottam helyettük izgalmasabbakat, csak hogy én is élvezzem. Abszolút megértem Colm álláspontját is: az élet túl rövid ahhoz, hogy érdektelen dolgokkal és lapos beszélgetésekkel töltsük.

 

"Igazi közösség csak ott jön létre, ahol az emberek rejtélyes módon szeretik egymást. Vagyis barátok. Minden érdeken, valláson, politikán, társadalmi helyzeten és világnézeten túl." - írja Müller Péter. Ezzel nehéz volna vitába szállni. Csakhogy ezt a szeretetet és barátságot az egymásra utaltság nem feltétlenül szüli meg. A legtöbben már rég nem az egykori osztálytársainkkal, utcabéli cimboráinkkal múlatjuk az időt. Városlakók vagyunk, korlátlan szociális, kulturális és szórakozási lehetőségekkel. Sosem lesz részünk olyan drámában, mint amilyet Pádraic és Colm okoztak egymásnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5918298661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2024.01.11. 10:17:07

ez megint az amerikai pszichológiai iskola. nem kellenek kommunák csak individualizált kolóniák. mert csak így építhetők metropoliszok, megarégiók.

a kereszténység alapja az általános emberség. oly módon, hogy az nem evilági bölcseletre van alapozva. tehát, hogy mi a közösség alapja az nem fejthető meg egyértelműen. ami az amerikanizmusban és az ázsianizmusban: vagy-vagy. az európaiságban: is.

G. Nagy László 2024.01.11. 10:50:29

@cvsvrs:

"ez megint az amerikai pszichológiai iskola. nem kellenek kommunák csak individualizált kolóniák. mert csak így építhetők metropoliszok, megarégiók."

Néha érdemes volna perspektívát váltani. Mindent kizárólag egyetlen nézőpontból - felülről, globálisan, makroszinten - vizsgálsz. Ez most az sztori, amit érdemes alulról, az egyén szemüvegén át látni. Létezik egy zárt közösség, amelynek tagja - valamiféle ősi ösztön alapján - azt gondolják, hogy felelősséggel tartoznak egymás iránt. Mivel egy szigeten élnek, másoktól távol, elvárják egymástól, hogy kapcsolódjanak, társalogjanak, barátkozzanak, információt szolgáltassanak. Hiszen csak ők vannak egymásnak. Csakhogy az EGYÉN bármikor mondhatja azt, hogy köszönöm, én nem kérek ebből. És erre többféle módja is van: megszakíthat egy kapcsolatot, vagy akár el is költözhet. Joga van hozzá.

Ebből következik a vidék elnéptelenedése. Ami nem visszafordíthatatlan folyamat, csak nem úgy, hogy a fiatalok ott maradnak a szülőfalujukban. Sokkal inkább úgy, hogy komplett baráti társaságok - németek, hollandok - bagóért felvásárolják a fél falut, odaköltöznek, s immáron VALÓDI, EGYMÁST SZERETŐ közösséget alkotnak.

Gelmerrrrr 2024.01.11. 10:55:29

A közösség alapja az egymásra utaltság"
--------------
Nem makogem , hogy hogyan is írsz, nem rakem az új-ónemmagyart, így antoregyni nem megy.

1. Közösség: libernyák műhang, a köz nem magyaros hang, de libcsizmus, ezzel dúrgerték az ősibb hangokat. A közbuzizmus posztuláltja a privát hangot, így libernyákizmus.

2. Alap? Ilyen hang se van, ez is stak nyelvkakilás, de a magyar nyelv rekkint az al a túl volna, Grund raku és stuma.

2024.01.11. 10:56:49

az amerikanizmus az, hogy vannak az egyének, akik nem egymásra, hanem tőkepiacra vannak utalva. mert ők utalják a pénzt. sokkal nagyobb a szabadság, hiszen a pénz szabadabban teremthető. ehhez kellenek az egymással versengő bankcenterek. és aki nem lesz dollármillimos az vehet egy sikerkönyvet. ha úgy se sikerül dollármilliomosnak lenni, akkor vásárolhat szolgáltatást. pszichológust. ha úgy se, akkor vehet pszichoaktív szereket és pszichiátert. ha az se, akkor fegyvert. vagy lépjen be az amerikai hadseregbe. az a legerősebb. vagy mehetsz a legjobb egyetemekre.

és az átlag amerikaiak a médiaértelmiségi elmagyarázza a nézőgyerekeknek, hogy nincs ennél jobb. mert nem vagytok egymásra utalva.

Wildhunt 2024.01.11. 17:40:49

Már a Ványa Bácsit sem szerettem.

G. Nagy László 2024.01.11. 18:40:15

@Wildhunt: Az még rendben. De ezt a filmet muszáj látnod. Direkt nem szpojlereztem semmi lényegeset...

alöksz róz 2024.01.11. 18:54:05

"Csakhogy ezt a szeretetet és barátságot az egymásra utaltság nem feltétlenül szüli meg" - ez így van, elég megnézni egy nagyobb céget.
ott is egymásra vannak utalva az emberek, mégse tudok mondani semmit, ahol jobban gyűlölnék egymást.

alöksz róz 2024.01.11. 19:01:02

@G. Nagy László: nagyobb közösségben nem egymáshoz kell feltétlenül a pozitív viszony, hanem a közösséghez. nem kell mindenkinek mindenkit szeretni.

G. Nagy László 2024.01.11. 19:14:40

@alöksz róz:

"nagyobb közösségben nem egymáshoz kell feltétlenül a pozitív viszony, hanem a közösséghez. nem kell mindenkinek mindenkit szeretni."

Oké, ez mit jelent a gyakorlatban?

1. Dolgozol egy multicégnél. Lesz valaha olyan erős elköteleződésed a cég iránt, ami felülírja a munkatársaid iránt érzett ellenszenvet? Aligha.

2. Élsz egy zsákfaluban, mondjuk Pajkaszegen :) Lesz valaha olyan erős pajkaszegi identitásod, ami felülír mindent?

Ez akkor működik, ha rajongó vagy. Mondjuk fradista. Vagy Depeche Mode imádó. Akkor mindegy, hogy a többiek milyenek, mert a közösség valójában egy szurkolótábor, akik nem egymásra figyelnek. Ez egy fontos identitásképző, de közösséget nem formál.

alöksz róz 2024.01.11. 19:35:52

@G. Nagy László: 1. sose sem lesz olyan. még ha szeretné a munkavállaló a munkatársait, akkor se. a pénzért van ott az ember.

2. nem is kell, hogy mindent felülírjon.
nem is értem, honnan jött ez...
ha egy holland baráti társaság megvesz egy nógrádi falut és ott laknak egy szerető közösségben, az se ír felül mindent

alöksz róz 2024.01.11. 19:43:13

@G. Nagy László: a faluban az adta régebben a közösség erejét, hogy segítettek egymásnak az emberek.

és adott esetben, külső dolgokkal szemben kiálltak egymásért.
(persze nem mindenki mindenkiért, de biztos lehetett benne bárki, hogy lesz olyan, aki kiáll.)

G. Nagy László 2024.01.11. 20:06:49

@alöksz róz:

"a faluban az adta régebben a közösség erejét, hogy segítettek egymásnak az emberek."

Ez egy munkahelyi közösségben is igaz lehet. Sőt ahogy látom: sokkal jellemzőbb.

"nagyobb közösségben nem egymáshoz kell feltétlenül a pozitív viszony, hanem a közösséghez. nem kell mindenkinek mindenkit szeretni."

Nekem ez nagyon ködös továbbra is. Vagy az van, hogy jönnek a tatárok, törökök és meg kell védeni a falut - ez esetben nem a másikat véded, hanem a saját lakhelyedet. Nem a közösséggel szembeni pozitív viszony miatt ragadsz fegyvert, hanem magadért. Ha pedig béke van, s nincs külső fenyegetettség, úgy azokkal alkotsz közösséget, akiket szeretsz. A többiekhez nincs igazán közöd.

Ezért nem értem, hogy mi az a közösség, amelyhez pozitívan viszonyulsz, de a tagjait nem feltétlenül szereted. Ilyen nem létezik. Az lehet, hogy összejársz tíz haveroddal, és egyikük feleségét nem bírod, ő se téged. na bumm. Ettől még nem robban szét a csapat. De ha sok ilyen ellentét van, akkor az nem lesz működő közösség. Muszáj, hogy a tagok szeressék egymást.

Gelmerrrrr 2024.01.11. 20:27:20

@G. Nagy László: De ha sok ilyen ellentét van, akkor az nem lesz működő közösség.
------------------------
1. Nem ellen, hanem az alna volna, de inkább antatét.
2. Nem működ, ezt nem rakem, hanem örök, az uer stumától.
3. A közösség egy műhang, libcsizmus, bullshit hang, dúrgerni kell.

4. Na így nem igen rakem, hogyan is beszélsz, de az ősmagyarnál szokott volt a fájogda, ahogy a Purge, ez volt a szokás, és ez fogta össze az embereket, vagyis nem, nem kellett összefogni, attól, hogy naturálisan éltek, ahogy a farkasok. Ha kellett, úgy a rend, a ráció őrárja bírongtaja őket a feldre, hogy fájogatjanak egymásnak, ez az ethosz, a szokás.

Gelmerrrrr 2024.01.11. 20:31:59

@G. Nagy László: Vagy az van, hogy jönnek a tatárok, törökök és meg kell védeni a falut - ez esetben nem a másikat véded, hanem a saját lakhelyedet.
-----------------------------------
1. Nem falu, hanem magyarul ardu, ahol aratnak vagy veszta, vagy dúrvány, tarvány.
2. Nem jön, hanem jen, indogermán ien.
3. Eset hangot nem rakem, stak az eresztát, estét, a műhangot nem.
4. Nem lak, ez olyan libcsi-burzsuj hang, hanem veszta, és nem hely, hanem vesztalagu.

5. Hát a kettőnél az volt, hogy a tatárok előtt volt a Szaranybulla, így a magyar a tatárokkal ölteja a libcsiket, a szaranybullásokat. A törökök előtt az volt, hogy volt az Allmende tulajolásja, vagyis tolvajlásja(tele stumától, a tulaj tolvaj), így Dózsa után a magyar együtt öltaja az olyanokat akik azt makogták, hogy a tulajdont védik, vagyis a tolvaj tulajokat, a törökkel.

Gelmerrrrr 2024.01.11. 20:37:00

@G. Nagy László: béke van, s nincs külső fenyegetettség, úgy azokkal alkotsz közösséget, akiket szeretsz.
--------------------------
1. A béke hang etimológiája bizonylosza, de inkább mondjuk azt, hogy tengés-lengés.
2. Nem fenyeget, hanem dúrvat, de ide stak vész vagy vészely.
3.Alkoholizálni? Bullshit hang, ezt dúrgerni kell.
4. Közösség? Libcsi hang.
5. A szeret hang laguján inkább barat, rakat, arat, de ez itt nem játszik, stak máshogy.

6. Nem igen rakem az új-ónemmagyar nyelvedet, de az ilyen umstandok, ahogy a nyelvi bullshitek is, stak a libcsimusjai. Az új-ónemmagyar nyelv már stak ilyen libcsizmusoakt vágyik makogni, ahogy te is, így ezekkel a hangokkal nem igen van mondanivalóem, nem az én nyelvem, stak annyit, hogy ez új-ónemmmagyar, és az egész libcsi izé pár száz éves.

alöksz róz 2024.01.11. 22:09:03

@G. Nagy László: nem értem hogy lehet ködös, ha utána te magad adod meg a választ... pont ugyanúgy lehet és létezik ez is, ahogy nem kell szeretned az összes haverod összes feleségét

alöksz róz 2024.01.11. 22:12:24

@G. Nagy László: "De ha sok ilyen ellentét van, akkor az nem lesz működő közösség. Muszáj, hogy a tagok szeressék egymást." - attól függ, hogy mekkora a közösség. a kapcsolatok pedig hálót alkotnak.

(és ne felejtsük ki belőle a közömbös viszonyt se. bár lehet ez neked már szürke zóna :D)

2024.01.12. 12:24:15

@G. Nagy László:
a humán politikai közösség szaporodási közösség eredendően.

2024.01.12. 12:29:33

@G. Nagy László:
és nyilván az emberiség egésze is szaporodási közösséget alkot. nemzetközösség is szaporodási közösség. európa akkor alkot nemzetközösséget, ha egy európaival elsősorban európaival házasodik és nem európaival. ugyanilyen a nemzet. vagy a nemzetség. a nemzetiség. ha egy palóc elsősorban palócokkal házasodik és nem nem-palóccal, akkor létezik palócság. és megszerveződik nógrád (novo hrad) megyében. úgy, hogy a jó palócok keresztségben állnak a tótokkal. tehát ez nem feltétlen eredményez belterjességet. erre találták ki a vármegyéket. abban szerveződjenek a nemzetségek.

2024.01.12. 12:43:18

van jász-nagykun megye. abban a nagykunságiak és a jászok. és kevert fajta a szolnoki. a jászság központja berény. a nagykunságé karcag. akik a birka fejét is belefőzik a pörköltbe. attól olyan erősek. a birka agyát is megeszik. és hogy ez menő, vagy sem ezt eldöntik a nagykunságban. ehhez a városnak és a vidéknek is van jogállása.

egy ilyen rendszerben elvben karcag városa elrendelheti azt is, hogy minden étterem köteles a karcagi birkapörköltet az étlapján tartani. mert arra számítanak, hogy ez odavonzza a túristákat. és az adott esetben lehet jó döntés. nyilván rossz is lehet. karcag és a nagykunság (a város és a vidék) politikai kockázatközösség. amire a kiskunságban mondhatják, hogy itt minálunk kecskeméten a hírös városban minden étteremben van erős pista.

és aztán ebből egy kulináris verseny alakul ki. és jöhetnek a séfek, hogy oké, akkor újratervezik a magyar konyhát. és egy modern kiskunsági, az meg egy modern nagykunsági menü. és versenyeznek. illetve együttműködhetnek a kunság napokon. ahol a kecskeméti és a szolnoki azt mondja, hogy drága testvérem. és többek között ehhez kellenek a félszuverén vármegyék. ez a magyar tradíció.

2024.01.12. 13:27:15

@alöksz róz:
szeresd felebarátodat eredetileg úgy szól, hogy szeresd a szomszédod mint önmagad. tehát ha mindenki szereti egy kicsit a szomszédját, legalább úgy mint saját magát, akkor olyan nagy baj nem lehet.

2024.01.12. 13:41:30

a king james fordításban, meg mindenféle változatban "neighbour" azaz szomszéd szerepel.
Thou shalt love thy neighbour as thyself.
a lutheri változatban. a legközelebb álló "nächsten"
Du sollst deinen Nächsten lieben wie dich selbst.

a neighbour az near+bower összevonásból adódik. a bower (bauer) a vidéki paraszt.

Gelmerrrrr 2024.01.12. 13:52:12

@cvsvrs: neighbour" azaz szomszéd szerepel.
-----------------------
1. Szerepel hang nem van, stak nyelvkakilási hang, a szer-sor stumákat, indogermán ser stumától, dúrgerni rakura.

2. A szomszéd hangot ma már nem rakjuk, ez itt zusammen-sitzen, de a near hangot igen, ősmagyar. Magyarul azt mondjuk, hogy nakva, nem közel, ezt nem rakem, halandzsa, de a nakvát igen. A nakva nak-tól rakód, indogermán enek-anak, erre az indogermán au-ue, vagyis va-vá, ve-vá, de itt va, va partikel, rakjuk, hogy itt azt rekkja, hogy ott. A nakva így az ősmagyar. A német hang és az angol is, raktán mondod, a Bauer-re megy, a bódé-ra, de magyarul inkább írjuk baru-nak, a bír stumától a flektált bar, ahogy barma, barna(braun berna), így rakód nakvabaru ősmagyar hangnak, de rakta hang a nakvaveszta, nakvabódé is.

Gelmerrrrr 2024.01.12. 13:54:14

@cvsvrs: összevonásból adódik. a bower (bauer) a vidéki paraszt.
-----------

1. Nem vohn, hanem végan, de ide rakni. Nem ad, hanem rejni ősmagyarul.
2. Nem vidék, hanem vidu, és a fentivel dolga nem van a hamagyarnyelvindogerman-german.blog.hu/ngnak:

Gelmerrrrr 2024.01.12. 13:55:28

@cvsvrs: a legközelebb álló "nächsten"
------------------------

Ahogy írtem, nem közel, ezt a hangot nem rakem, magyarul a nahe az nakva, ez az ősmagyar hang. Ne makogj már új-ónemmagyarul, hanem magyarul. A nahe-t úgy rakjuk magyarra, hogy nakva, és ez az ősmagyar hang.

alöksz róz 2024.01.12. 16:16:59

@cvsvrs: na ez mondjuk pont betarthatatlan.

Gelmerrrrr 2024.01.12. 16:55:16

@cvsvrs: szeresd felebarátodat eredetileg úgy szól, hogy szeresd a szomszédod
--------------------
1. Nem szól, hanem regyni, a szó jevevényhang, zátemi.

2. A szeret hang egy bullshit hang, indogermán ser stumától, inkább arat, barat, rakat. A felebarát is egy bullshit hang, a barát hangot stak baratárnak hallem, a bír flektált formája, nem braty, hanem barma, barna, a baratár az, akivel együtt baratunk. A szomszéd hang laguján nakvabaru inkább, így rakem.

3. Na így inkább az arat, barat, rakat hangokat mondem ide, a barát hangot baratárnak rakem, a szomszéd laguján nakvabarut magyarul. Így már rakem, stak itt arról van a beszéd, nem úgy liebe-ről és egyéb bullshitról, hogy Sippe van, Sippesek a nakvabaruk, rokonok(rak rok, rokjan), ahol sippés evés van és Allmende, úgy a másik sippést is baratjuk, ahogy vele rakatunk.

A zsidók már modernek voltak, de mondjuk a kretények voltak azok, akik nem bírták a nakvájukat, erre példa Sabas a Gót, aki nem vágyott a sippés evésre, nem bírtaja a nakváit.
Ezt így igen nehéz leírni, attól, hogy ma már nem stammisch, sippés életmódok vannak, hanem pógáriak, ahogy a magyar nyelv új-ónemmagyar halandzsává vált, és az eredeti rekkésjét vészejtette a hangoknak, ahogy mondjuk a szeret a szer stumától, de ennek laguján ara, rakat, barat is rakta hangok. Ahogy mondjuk a barát hangot is torzították, és bratyit is makogtak ide. De nehéz attól is leírni, hogy mondjuk a kretények voltak akik visszautasítottak a nakvabaratást, ahogy mondjuk Sabas is, ahogy attól is, hogy a zsidók zsidók, ígyhát...

2024.01.12. 16:58:08

@alöksz róz:
ezek ugye erkölcsi maximák.

2024.01.12. 17:21:32

@alöksz róz:
pl. protestáns tanítás. légy jó mindhalálig. ez egy erkölcsi maxima. betartható? teljes mértékben aligha. és móricz zsigmond ír egy ifjúsági regényt arról, hogy a gyermeki jóság összeütközik a felnőttek igazságával. ebből lesz klasszikus irodalom jelentős része.

hasonló ifjúsági film a holt költők társasága. szeresd apádat és anyádat. biblikus tanítás. összeütközik az egyéni szabadsággal. neil megöli magát. mr keating az irodalom tanár nem omlik össze. és továbbra is azt mondja: élj a mának. ez a legfontosabb. és lehet filózni. az egyén, a közösség, a család konfliktusáról a közintézményekkel kapcsolatban.

és ez a kereszténység félig világias változata. közművelődés. és erre az amerikai pszichológia iskola azt mondja, hogy a probléma maga a közintézmény. mert egy magániskolában mindenki azt tanul, amit akar. tehát ha neil színész akar lenni és a szülők ezt nem finanszíroznák, akkor menjen el dolgozni a mekibe, hogy ki tudja fizetni a magántanodában tandíjat és legyen színész. a szabad piac megoldja a konfliktusok nagy részét. és ha nyilas misi és szülei a szabad piacon éhen pusztulnak, akkor így jártak. ne akarjanak közintézményeket. mert úgy sok szegényt kell tanítani és azok majd nem akarják a wall street-et megszervezni. és mennyivel jobb az, hogy a népek a reskontón akarnak nyerni. ennél sokkal tisztességesebb a tőzsde. mert az ugyebár mégis csak piac. tőkepiac. elosztja a javakat úgy ahogy kell. akinek van annak adatik. akinek nincs attól az is elvétetik amije van. ez is írva vagyon. biblikus ez is. na ugye.

Gelmerrrrr 2024.01.12. 17:32:01

@cvsvrs: erkölcsi maximák.
--------------
Erkölcs? Ilyen hang nem van, eszik vagy isszák? Nem rakem. Ez is egy halandzsa hang, szétkúrt nyelvkakilás.

2024.01.12. 17:39:40

@alöksz róz:
és akkor kérdés, hogyan szerveződjenek meg ezek a politikai közösség. vannak-e közösségek egyáltalán. mert van az egyén és a világ. ebből anarchia következik. legyen közte valami nemzet. és ha nincs semmi csak a nemzet élén egy egyén, akkor abból katonai dikatúra adódik. a kedves nemzetvezetővel. azt szokás gondolni, hogy egyik se frankó. és akkor kérdés, hogy mi legyen.

és erre aztán nagyon sokféle elvi válasz van. ebből melyiket válasszuk és ki válassza, hogyan, stb. ezek mennyiben megvalósíthatók, az is kérdéses persze.

2024.01.12. 17:47:29

@Gelmerrrrr:
az erkölcs egy szóösszetétel. erkülcs. az erő külső megnyilvánulása.

errr. ez az erő. a görög heros. magyarosan: hős, erős. hős az egy hőzöngés. hö-hö-hö. melldöngetés. err. erotikus is ebből ered. vagy a német herr, az is erős. hanmímelés.

amikor azt mondod ki, akkor kifelé fújod a levegőt. a levegő az lebegő. libben, lobban, libeg, lobog, lebeg. hangmimelés. mint a licht, vagy luft, lufi, vagy az angol light. a latin levitare, leveg, lebeg.

nyilvánulás. nyííílik. nyikorgás. a másik nyíl is hangmímelés. nyííll. így fúródik be a nyíl. nyikorog az ajtó. hajtó. auto. hajtó. haj-haj-haj. így hajtják. a németek meg motorral. mottrr. hangmímelés.

hoang. az a hang. keleties kongás.

Gelmerrrrr 2024.01.12. 18:45:58

@cvsvrs: az erkölcs egy szóösszetétel. erkülcs.
-------------------------------

Nem szó, hanem hang.

Erkölcs nem van, további itt:magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/11/19/lektion56-_egy_peldaregyorakas_peldamondat_rekkesje_nem_rekkta_hangokkal_egyutt

2024.01.12. 19:26:04

@Gelmerrrrr:
az erkölcs régi magyarban ERKÜLCS. és az erő külső megnyilvánulása. innen kapta a nevét. az lehet testi, lelki, anyagi, szellemi erőfeszítés. és ha ez a közérdekében történik, akkor közerkölcs.

2024.01.12. 19:34:30

egy magyar a magyart egy magyarnak magából a magyarból magyarázza.

akadémikusan az erkölcs ismeretlen eredetű. azt elfogadják, hogy régiesen erkülcs. de hogy függne már ez össze anyagi, szellemi, testi, lelki erőfeszítéssel. hogy lenne már annak külső megnyilvánulása. hiszen ezt jelenti, de nem ebből ered. hanem? ha egy épkézláb magyarázatunk van, akkor legyen az. ha egy sincs, akkor az ugye kérdőjeles. ha több is van, akkor megint csak.

Gelmerrrrr 2024.01.12. 20:12:21

@cvsvrs: magyarnak magából a magyarból magyarázza.
--------------
1. Magyartól.
2. Magyaráz hang bullshit, bullshit z-s hang, így inkább regyni, racionálisan beszélni.

3. Oké is volna, hogy a magyart a magyartól, ha nem volnának hülyék, ahogy egy ilyen indogermán és germán nyelvet nem néznék fingárnak, és nem volnának bullshit hangok, ahogy nem volna az egész új-ónemmagyar halandzsa egy mesterséges nyelv, stakhogy az, dulva idegen, aljan frazeológiákkal. Ha már a premissza szar volt, úgy a ranakeredva is szar, vagyis a nyelv úgy totál.

Az erkölcs egy halandzsa hang, attól, hogy az ideológiája idegen volna.

Gelmerrrrr 2024.01.12. 20:15:36

@cvsvrs: magyarázatunk van, akkor legyen az. ha egy sincs,
-----------------

A nyelv nem ilyen, hogy odadobunk egy regyót(nem magyaráz), a nyelv már beszél, folyton itt van, ab ovo. Nem úgy van, hogy választunk egy Bedeutungot(ezt teszik a fingrsiták), de ez a Bedeutung már egy prekoncepció, ahogy Begriff, nem a nyelv. Vannak olyanok hangok anak már eredően Begriffek, vagyis műviek, ezekkel dulva van szarva az új-ónemmagyar makogás, de az nem nyelv, és attól nem bír rejális Bedeutungval.

2024.01.12. 21:12:29

@Gelmerrrrr:
egy axiómarendszerből indulunk ki. és az egy hittétel, hogy ha egy magyar szó magából a magyarból vagy abból is magyarázható, akkor azt elfogadjuk. a magyar nyelv elsősorban önmagából ered. de ez egy axióma, amit nem akarunk bizonyítani. nem is lehet. hiszen nem tudjuk, hogy a magyar nyelv mikor jött létre, azt se, hogy hol (az eurázsiai steppén, a kárpát-medencében, vagy a szíriuszon. erről lövésünk nincsen, illetve valószínűleg nem a szíriuszon persze, de ezzel kapcsolatban semmiféle nyelvemlékünk nincsen. illetve vannak persze vannak tárgyi emlékeink rovásokkal, de hogy mi van ráírva azt nem tudjuk pontosan és azt sem, hogy az magyar identáshoz kötődött, vagy sem. ezt nem tudjuk. a többi nyelv esetén se nagyon ismerjük a pontos eredetet. hanem vannak különféle spekulációk. a magyar esetén is persze.

feltesszük, hogy a magyar magából a magyarból ered. valahonnan az eurázsiai steppéről, vagy annak környékéről azzal, hogy ennek nyugati végpontja a kárpát-medence. nem tudjuk, hogy mennyiben a honfoglalók hozták a nyelvet eurázsiából és mennyiben a kárpát-medecében jött ez létre. az sem, hogy mit hoztak a hunok. azt hogy a hunok hogy beszéltek még ennyire se tudjuk. azt meg, hogy kik az avarok még annyira se.

tehát ez az egész nyelveredet egy tudományos vakfolt. legyen a magyar axiomatikusan magyar eredetű. úgy, hogy rokona az összes környező nyelv és nyelvcsalád. tehát a germán is rokon, a szláv is, a latin is, a görög is, és ezek mellett a török is, az iráni is, a finn is. ezekkel mind találkozhattak magyarok a steppén vagy a kárpát-medencében. még éppen a vikingekkel avagy ruszokkal is. mert azok alapították a kijevi ruszt. és az a honfoglaló útvonal szomszédságába esik.

és nem tudjuk, hogy az árpádok azelőttről honnan hozzák a nyelvezetüket. lehet kutakodni minden irányba. de hogy egy nyelv esetlegesen önmagából is eredeztethető azt ne vitassuk már el.

Wildhunt 2024.01.12. 23:04:31

De ha a címet úgy egészítem ki, hogy a JÓL MŰKÖDŐ közösség alapja az ÖNKÉNTES egymásra utaltság, akkor mindjárt más a leányzó fekvése.

Gelmerrrrr 2024.01.13. 08:29:16

@cvsvrs: a honfoglalók hozták a nyelvet eurázsiából
-----------------
Nem hozták, ez itt nem Örményia, hanem magyarul bírong volna. Eurázsiától bírongták így, de nem, attól, hogy a Volgán túl, al sohase volt magyar.

Stak azt látem, hogy nem igen rakod, ahogy írtem. Azt írtem, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így ha a magyart saját magajától rekkjük, úgy germán volna, de sajna egy probléma van, hogy a magyar nyelvet fingárnak makogták, ahogy volt nyelvkakilás is, így a magyar nyelvet a magyartól rekkni nem rakta,rossz, vagyis a mostani nyelvet leíróan leírni, erre kell az úgymond tarténei, történeti is, de ezen felül a struktúrális.Ahogy struktúrálisan és frazeológilag nem van a magyar nyelv a magyartól leírni, attól, hogy az egész frazeológiánk idegen, aljan, részint a német nyelv rábaszva egy germán nyelvre, ahogy a magyar. A mai frazeológiánk struktúrálisan nem magyar, sőt így halandzsa.

G. Nagy László 2024.01.13. 08:40:23

@Wildhunt: Mit jelent az, hogy önkéntes egymásra utaltság???

2024.01.13. 10:04:26

@Gelmerrrrr:
ha nincsenek nyelvemlékeink, akkor kénytelenek vagyunk abból kiindulni, hogy a magyar nyelv magyar eredetű. és egyébként a kárpát-medencét és az eurázsiai steppét környező népek, nyelvek, nyelvcsaládok rokonai. a germán, a szláv, a latin nyelvcsalád, valamint a görög nyelv, rokon a finn és a török nyelvcsalád is. rokonsági fokot lehet számoln. és úgy lehet keresni a kapcsolatot.

számold le, hogy a magyar szavak hány százalékának rokon értelmű párját véled felfedezni a germánok nyelvcsaládban. és ebből lehet egy rokonsági fokot kalkulálni.

a kalkulál szó abból ered, hogy görögül khálix azt jelenti: kavics. és az ókori görögök kavicsokkal számoltak. a görög kszít átírtod latin ikszre, azt cé-esre, és ezt kiejted magyarul, akkor a görög kavics: khálics. de természetesen ez a kő, kövecs, kövecske sorba is illeszthető. a kavics egy kövecske. vagy mivel van kovacs alakja, a kova kőből is származtatható. rokona görög khálix. az is. a finn kivi is. az is kő, kavics. a szláv kamen. az is rokon.

Gelmerrrrr 2024.01.13. 10:42:30

@cvsvrs: ha nincsenek nyelvemlékeink, akkor kénytelenek vagyunk abból kiindulni,

rokon a finn és a török nyelvcsalád is. rokonsági fokot lehet számoln
-----------------------------------
1. Nem vannak.
2. Kénytelen? A kény hangot rakem, a ghé stumától, kényje van vesét leütni. Nem telen, hanem losza vagy vésza.
3. Attól enteredni inkább.

4. Stakhogy ez itt már nem kúromány, hanem rejalitás, ahogy a nyelv Kirgen, a démon, a nyelv örök tovább egy evolúción, vagy revolúcion. Itt se nem nyelvemlék, se kúromány nem ugat, ahogy a kúromány, a tudomány nem ugat a farkasnak, hogy ő farkas, nem attól vál farkássá, hogy a kúromány azt makogja, vagy hibásan, hogy a farkas nyúl.

5.Nem lehet, hanem volna, nem számolunk, hol van az 1 és 2? Sehol.

Stakhogy a magyarnak dolga nem van a finnel, se a törökkel, a nyelv stumája egy egészséges indogermán és germán nyelv, de ez nem az új-ónemmagyar makogás.

2024.01.13. 13:05:18

@Gelmerrrrr:
miből ered a farkas szó? a farkáról van elnevezve. ami a farából nőtt ki. a fara a forgója. frr. hangutánzás.
miből ered a nyúl? attól, hogy futás közben megnyúlik, ahogyan a karod, amikor nyúlsz. nyúúlik. hangfestés. és azt mondják, hogy ez hülyeség. a nép úgy gondolja, hogy erről van elnevezve. a magyar nyelvet így használjuk. nyeee. nyelvöltögetés. hangfestés. a nyelved nyálas nyúlós szerv, és az összefügg azzal, hogy nyelsz.

a magyar a hangutánzó, hangfestő igékből képzett szókincs. és ami ezekkel nem magyarázható az jövevényszó.

és aki nem magyar az ezt nem érti.

2024.01.13. 13:09:28

a magyar nyelv alapvetően anyanyelv egy óvodás gügyögés. csak ezt nem szabad tanítani az iskolában, mert akkor nem lehet finnugor eredetű. se török. se germán. hanem eredetésben ősi. őőő. már nagyon régi. őősi. rokona az ancient. értem, hogy az az ante szóból ered. de kiejtésben közelíti ezt a magyarosch hangmímelést.

Gelmerrrrr 2024.01.13. 13:43:09

@cvsvrs: ered a nyúl? attól, hogy futás közben megnyúlik, ahogyan a karod, amikor nyúlsz. nyúúlik.
-----------------------------------------------------
1. Nem közben, hanem innentonak innen ősmagyarul.

2. A nyúl az indogermán ken stumától ered, knei itt, kneil, ennek rokonja a nyúz, nyűz, nyüs, nyír hangok is. Így magyarul, ősmagyar rejkni a reichen, a ra és re stumától. A nyúlni már torzulás, halandzsa, ha mondják.

Gelmerrrrr 2024.01.13. 14:05:27

@cvsvrs: közelíti ezt a magyarosch
---------------------

Stak nem, stak nem akarsz magyarul beszélni! De már írtad, hogy nächste, úgyhát magyar hang, nakva, így nakered: nak-er-ed, vagyis nähert sich a magyar hang.

Wildhunt 2024.01.13. 17:14:33

@G. Nagy László: kovácsmester leszek, ettől kezdve ti nem gyártotok kapát, én nem gazdálkodom x hektáron. Rátok vagyok utalva az ételért, rám vagytok utalva a szerszámért.

2024.01.13. 18:40:49

@Wildhunt:
most az a rendszer, hogy a termelő ki van téve a globális versenynek. tehát ha valaki olcsóbban gyárt jobb kapát, mint egy környékbeli, akkor attól veszik a kapát. és ha olcsóbb az élelmiszer, akkor attól. mert ez a szabad piaci verseny. ez teremti a legnagyobb jólétet a fogyasztó szempontjából. nincs termelői érdekvédelem.

ahhoz az kellene, hogy a város, vagy a vidék létrehozhassa a saját kereskedelmi központját. a hajdúság áruház majd azt engedi be a hajdúvárosok piacára, amiről döntött a megyegyűlés. jogukban áll korlátozni a kínálatot.

és ez is teremthet nagyobb jólétet a termelők számára. és lehet persze rosszabb is. de nincs ilyen joga a városoknak.

2024.01.13. 18:46:01

maga a város nem demokratikus kockázatközösség. a fidesz ezért nem polgári párt, mert semmibe veszi a városokat. és azért nem tradicionalista, mert semmibe veszi a vidéket. mert a közhatalom nincs megosztva.

és a fidesz azért nem nacionalista, mert a fidesz nem mondja azt, hogy a fővárosban, legalább annak belső kerületeiben az országgyűlás uralkodik, tehát a közhatalom azon a ponton nincs egyesítve. mert orbán megosztja a hatalmat gyurcsánnyal és köreikkel azért, hogy így mímelje a demokráciát.

2024.01.13. 19:11:51

rendesen a hatalmat feudális módon meg kellene osztani. tehát mondjuk van 20 félszuverén vármegye. és a hajdúvárosok ügyeit a megyegyűlés intézi. a hatalom területében osztott.

és van a középponti állam, az is egy vármegye, pest-buda, és ott a hatalom egyesítve van. tehát az az országgyűlésnek van alávetve. mert az országos közintézmények összpontosulnak. költözhet óbudára, újbudára, újpestre, kispestre és ott már a megyegyűlésben megyejoggal működhet.

ez a hatalommegosztás minimálprogramja.

és a fidesz ezt pont fordítva csinálja. budapest belső kerületeiben osztja meg a hatalmat. pest-budán. ungár petikétől és családjától évi 8 millárdért béreljen irodát az agrárminisztérium. mert akkor így majd az lmp bekutyul a főpolgármesterválasztásba. ahelyett, hogy azt mondanák, hogy pest-buda az országgyűlés hivatala alá van rendelve. és a vármegyék majd foglalkoznak az agráriummal. a megyegyűlés eldönti, hogy akarnak-e nemzeti nagytőkéseket, nemzeti burzsoáziát. átadják-e a lölőnek a közműveket, a szállodákat, miegyebet. azt majd eldöntik a vármegyék.

csak ez esetben bukna az illiberális fidesz, úgy, hogy persze nem neolib dk kerülne vissza.

Wildhunt 2024.01.13. 22:25:40

@cvsvrs: nagyon egyszerűen látod a világot. Ha igazad lenne, szupermarket alatti üzletnek nem lehet létjogosultsága.

2024.01.13. 22:54:16

@Wildhunt:
vidéken nem maradnak fent a kisboltok. legfeljebb olyan kistelepülésen ahol nincs szupermarket.

2024.01.13. 23:59:22

@alöksz róz:
debrecenben a két nagy lakótelepi övezetben mellett illetve között nyílt tesco és interspar. és a pesti kivezető úton volt auchan. a reptéri kivezető mellett nyílt egy újabb tesco ("plázastop" idején), ugyanitt nemrég nyílt egy újabb interspar és sorba nyílnak újabb és újabb aldi, lidl, penny market üzletek. fogyasztói szempontból ez nem rossz, mert tömegével vannak dömpingáras termékek. de ez a helyi gazdaságot felszámolja.

és ezt ellensúlyozza a munkaerőexport és ahhoz kapcsolódó áruexport és a tőkeimport. csak most már ehhez is vendégmunkások kellenek. haverok. például egy tegnapi hír.

Az épülő, az INPARK [ez egy haveri cég] tulajdonában maradó [60 ezer négyzetméteres] csarnok nem akkumulátorgyár lesz, elsődlegesen a CATL raktározási igényeit fogja kiszolgálni, valamint kisebb részben mechanikai folyamatokból álló, összeszerelési tevékenység folyik majd ott.

ez nem gyártelep lesz, hanem raktár, kisebb összeszerlő munkákkal. az agrárium sem képes exportálni, a magyar ipar meg végképp nem, beszállítók se nagyon lesznek. mert az akksigyár mellé kínai könnyűfémmű is települt debrecenbe, de van szeparátorfólia gyár, koreai katód gyártás, és a bmw is épít még egy saját akksigyárat egy tajvani céggel. és erre nyílnak az új külvárosi mc donalds és kfc üzletek. mert hogy vendégmunkások nyilván gyorséttermekbe mennek.

a helyi gazdaságot szinte teljesen felszámolják. a külföldiek mellett néhány budapesti haveri cég. debrecennek nincs saját bankja. onnantól kezdve pénzügyileg ki van szolgáltatva. semmi joga nincs az önkormányzatnak. debrecenben az ellenzéknek polgármester jelöltje sincs. tehát nem az van, hogy több is van és melyik ellenzéki párt adja. egy sincs.

ezt a fidesz vigye végig és ha ez működik, akkor oké. ha nem, akkor nem. és úgy a hogyan tovább egy nagy kérdőjel.

Wildhunt 2024.01.14. 08:41:51

@alöksz róz: keletnémet bevándorlók lehetnek...

Wildhunt 2024.01.14. 21:19:51

@alöksz róz: az asszony is mindig ezt mondja... De így már értem :D

ViCa 2024.01.14. 21:40:12

Jó ez a film, grotesz és abszurd és kegyetlen...lehet, hogy lassúnak érződik és vontatottnak, de ez pont jó is elgondolkozni...aki meg szereti az abszurd helyzetkomikumokat, annak humoros is. Egyébként Colm amolyan apaszeru baratfigura, nem csak egy az ivocimborak közül. Jatszodhatott volna ez az érzelmi dráma apa-fiu vagy férfi-nő felallasban is, de olyan már sok van :). A kegyetlenség örök. És semmi köze a valódi lehetőségekhez, belső lehetőség a vallranditasra varosban sem könnyebb.
Az "önként vállalt egymásra utaltsag" pl egy házasságban is atfordulhat ilyen kölcsönös kegyetlenkedesbe.

Wildhunt 2024.01.15. 08:09:41

@ViCa: esküszegőkkel nem igazán tudsz mihez kezdeni, főleg ha annak nincs következménye. Laci világképének is egyik alapja a szerződések szentsége, aminek őrzése az állam egyetlen feladata.

G. Nagy László 2024.01.15. 22:01:53

@Bayaz: Nagyon jó írás, tökéletesen ugyanígy látom.

Amire minden esetben szeretném felhívni a figyelmet: jómagam mélyen individualista vagyok. Nem hiszek abban, hogy bárki feláldozható bármiféle közösség oltárán. Viszont mélyen hiszek az önkéntes alapú közösségekben. S hiszek a hősiességben, hiszek a mágikus erejű vezetőkben is. Ezt képviseli a Fidesz, ezt képviselik a válogatottjaink is. Szeretem ezt a fajta lelkesítő összetartozást, melyben nincs semmi kényszer, nincs semmi elvtelen megalkuvás, nincs semmi birkaszellem. Csak őszinte és tiszta szenvedély.

2024.01.16. 10:10:28

@G. Nagy László:
führerprinzip. orbánt sportosnak látod.

2024.01.16. 10:12:33

és őszintének. orbánnál őszintébb talán csak a gyurcsány. a gyurcsányisták szerint.

2024.01.16. 10:34:09

és így nem alakul ki a birkaszellem. kizárólag az egyénekre alapozva nem jöhet létre nyájösztön? vagy úgy jön létre a leginkább. hiszen a vezető az kell. és az is egyén. egy egyén. ogyin. (oroszul egy.) és úgy nincs ellenpróba. és nincsenek köztestületek se. köztestületek is egyénekből állnak. alárendelve a vezérnek. aki egy szuperzseni. így a nyájösztön majdnem teljesen totálissá válhat.

G. Nagy László 2024.01.16. 12:02:23

@cvsvrs: Jó nagy hülyeségeket hordasz össze, szokás szerint.

A birkaszellem azt jelenti, hogy FELTÉTEL NÉLKÜL, MINDENBEN követed a főkolompost, gondolkodás nélkül. Ez a mentalitás mindkét oldalon megfigyelhető, csakhogy a kormányoldalnak vagy egy nagy előnye: rendszerint a helyes álláspontot képviseli, ezért nem jár kognitív disszonanciával, ha azonosul vele a gondolkodó ember. Háború, bevándorlás, genderügyek - még a legtöbb Orbán-fóbiás is ugyanazt gondolja, amit jómagam. Csak nekik muszáj Orbánt fikázniuk, így vagy kussolnak, vagy szembemennek saját magukkal, esetleg részletkérdések mentén igyekeznek bomlasztani.

Szóval: a nyájszellem az, amikor gondolkodás nélkül mész a többiek után. Ha a fejedet használva, intellektuális meggyőződésből követed a vezért, arra nemigen illik e kifejezés.

2024.01.16. 12:18:45

@G. Nagy László:
akkor vagy birka, ha a führer után mész és csak valami ellen harcolsz. az állatok falkaösztöne szerint.

2024.01.16. 12:44:14

@G. Nagy László:
orbán 18. éve kormányoz. 14 éve teljhatalommal egyhuzamban. és nem az történt, hogy felépült 1 mintakórház a fővárosban. mondván, hogy tessék itt van. ennyibe kerül az ellátás, ez ilyen és ilyen előnyökkel jár az országnak. és lehet választani, hogy egy kicsit többet kell fizetni a társadalombiztosításnak és akkor még ez is jár, vagy kicsit kevesebbet, és akkor az ugyan nem, de ha többet költünk megelőzésre a közneveléssel, akkor a következő nemzedék jobban jár. a jelenlegi pedig fizessen magasabb jövedéki adót.

és egyébként tessék, itt van a mintaiskolánk. pregraduális tehetséggondozással, posztgraduálisan élethosszig tartó tanulással. a bölcsőtől a sírig. tessék itt van a szuper suli, amit a fidesz felépített. nem "finn iskola", hanem magyar. íme itt van. és ezt átadják idén.

jövőre pedig elkészül az új szakképzési központ. amiben a high tech iparágak közül választhatsz. mesterséges intelligencia, mikroelektronika, biotechnológa, űrkutatás, hadiipar. és ezt sajnos csak jövőre tudjuk átadni, mert korlátozottak az erőforrásaink. de felépült egy ilyen tudásközpont. nem csak valami vasbeton, hanem van egy olyan felszerelt fővárosi komplexum, ami mondjuk nem oxford, cambridge, vagy nem a londoni kings vagy az imperial college, nem is zürichi etc, nem olyan fejlett, mint egy francia école polytechnique, vagy egy német technische universität, de nem haverokra és félhülyékre alapozva akar nemzeti burzsoáziát.

és nincs egy jól működő mintakórház, nincs egy minta iskola, szakképzési központ, ami előállítja a technológát a többinek. nem azt várjuk, hogy a robotok átvegyék az irányítást és maguktól reprodukálják magukat. hanem van egy jól működő műegyetem, ahol nem széteső műszereket eszkábálnak, hanem taneszközök tömegét és közmunkagépeket.

és a középponti állam azért van, hogy ezeket mind-mind előteremtse. londonban is így van, párizsban is, zürichben, münchenben is. amerikában nem. ez kétségtelen. orbán nem az amerikai mintát követi. hanem elvtelen, elképzelés nélküli egy követő falkával.

2024.01.16. 13:05:21

nincs egy jól működő sportiskolai rendszer. az, hogy van 20 kiemelt vidéki sportcentrum, ami mondjuk tömegközlekedve elérhető 1 órán belül elérhető. és azt mondjuk, hogy ha valaki sportolna, akkor ugyan utazni kell átlagosan napi 1 órát, akinek ez problémás annak van egy internátus fiúk mellett lányokkal is.

egy ilyen kiemelt sportközpont sincs, hálózat sincs. hanem vannak vasbeton létesítmények. és abban bandibá hordóvá hízva. ő a szakedző. csabi haver, tomi nagyon rendes gyerek, jól is focizott, csak edzőnek kutyaütő, csucsi ki van tömve pénzzel, a focizni se nagyon tudott, csak nagyot rúgni a labdába, vigyorog a miniszternek, ott van még tibi, focizni ő se nagyon tudott, csak futni és nagyot esni, amióta nincsenek a válogatottba még egy kis foci is van, oké, ezek vannak, látni lehetne, hogy akkor ebből a pénzlenyúláson kívül kialakult egy működő sportiskolai rendszer.

magyarország nem b kategróiás afrika válogatottal indul el az európa ligában, a magyar válogatottnak legalább a fele magyarországon játszik és ebből a sportiskolai rendszerből kerül ki és nem azok közül, akik ebből a lehető leghamarabb leléptek.

legalább a sportban lehetne látni, hogy épült valami ami távlatosan jobb, mint a szocializmusban. valami ami nem tisztán pénzlenyúlás. valami amiben a fidesz felülmúlja az mszmp leghülyébb párttikárait. van egy működő otsh. testnevelési egyetem ezdőképzéssel. nemcsak haverokkal, hanem valóaban értelmes vendégelőadókkal. legalább a sportban.

nem az van, hogy katka hogy bassza át az úszószövetség, vagy a másik nagy olimpikon, azt tanulta meg, hogy mennél inkább átbassza a saját klubját, a saját edzőit, a saját versenytársait, annál előrébb jut.

2024.01.16. 14:00:36

ezek a közintézmények néhány a vezért által választott haver privát érdekeiből nem jönnek ki. egy kórház, vagy egy iskola, kijöhet egy futball válogatott, de egy sporiskolai rendszer már nem jön ki belőle.

alöksz róz 2024.01.16. 15:48:36

@G. Nagy László: "a kormányoldalnak vagy egy nagy előnye: rendszerint a helyes álláspontot képviseli, ezért nem jár kognitív disszonanciával, ha azonosul vele a gondolkodó ember. Háború, bevándorlás, genderügyek" - már az egy irdatlan nagy mértékű kognitív disszonancia, hogy ezeket ítéled a legfontosabb kérdéseknek :D

alöksz róz 2024.01.16. 15:50:59

@G. Nagy László: "Szeretem ezt a fajta lelkesítő összetartozást, melyben nincs semmi kényszer, nincs semmi elvtelen megalkuvás, nincs semmi birkaszellem." - ez se kognitív disszonancia? hát ennek pont az ellenkezőjét képviseli a fidesz :D

alöksz róz 2024.01.16. 15:52:01

jav. a disszonancia feloldása.

hogy pontosabb legyek.

alöksz róz 2024.01.17. 00:12:26

a genderügyek meg akkor lett téma, amikor orbánék észrevették, hogy már annyira tele van velük a töke az egész eu-nak, hogy konkrét lépéseket fognak ellene tenni. gyorsan kitaláltak hát valami lmbtp-törvényt, aztán arra fogták az egészet...
süti beállítások módosítása