téveszmék

téveszmék

"Csak egyféle okosság létezik"

2024. március 04. - G. Nagy László

  mero_az_esz_1.jpg

 

Ha megkérdik tőlünk, mi a világ megismerésének az útja, a legtöbben azonnal rávágjuk: a tudomány! Mérő László - aki egyaránt beszéli a matematika és a pszichológia nyelvét is - Az ész segédigéi c. művében azt állítja, többféle okosság is létezik.

 

TUDOMÁNY - A tudományok a hitelesség segédigéi. Objektívek, logikusak, a megfigyeléssel és a kísérletezéssel keresik az igazságot. Törvényeket, szabályokat, paradigmákat fogalmaznak meg. Jóllehet a tudományban is előfordulnak forradalmi felfedezések; megesik, hogy egy korábban kőbe vésettnek gondolt elmélet idejét múlttá válik, mégis ez a legszilárdabb talapzat, melyre a valóságunk épül.

MÁGIA - "A mágia különféle formái a működés segédigéi. Akkor hasznosak, amikor nagyon konkrét kérdésekkel foglalkozunk, amelyek megoldásában a legjobb eséllyel a best practice segíthet." A mérnökök és az orvosok szigorúan kontrollált körülmények között megvizsgálják, hogy mi milyen valószínűséggel bizonyul kevéssé, vagy nagyon hatékonynak, esetleg ártalmasnak. E statisztikák adják a működés alapját. Az orvos is csak a már meglévő terápiák és gyógyszerek közül válogathat, akár anélkül, hogy pontosan tudná, az adott eljárás valójában mitől is működik.

MŰVÉSZET - A művészetek a különlegesség segédigéi. Messze túl a tudomány nehézkes szabályain, a műalkotások befogadásakor az egyedit tartjuk szem előtt, miközben általános érvényű igazságokra lelhetünk.

MISZTIKA - A misztika a megvilágosodás segédigéiről szól. "Ha azt állítanám, hogy értem, mi a miszticizmus, ezzel egyértelmű tanúbizonyságot tennék arról, hogy még csak nem is kapiskálom a lényegét. (...) A miszticizmus egyáltalán nem taszít, sőt idegensége, az a mód, ahogy világképe tökéletes antitézise az enyémnek, kifejezetten vonz."

HIT - A hit különféle formái a szilárdság segédigéi. "Az istenhitet, az ateizmust és az agnoszticizmus mindegyik formáját ebben a könyvben pszichológiai jelenségként kezelem, miközben arról a kérdésről egyáltalán nem beszélek, hogy valójában van-e Isten. Pszichológiai szempontból ugyanis ez mellékes kérdés." A szerző meggyőzően állítja, hogy Isaac Newtont kifejezetten istenhite; Stephen Hawkingot ateizmusa; Albert Einsteint pedig agnosztikus szemlélete segítette eredményeinek elérésében. A hitet tehát gondolkodási keretnek is tekinthetjük - számtalan intuíció forrása lehet. 

 

mero_blog.png 

Ami engem illet: nekem kicsit soknak tűnik az öt kategória. A magam részéről leszűkíteném háromra. Már csak azért is, mert kifejezetten vonzódom a hármas tagoláshoz. Elfogadom, hogy az univerzum felfedezéséhez többféle nyelvre is szükségünk lehet, ám mivel világunkban három - egymástól markánsan elkülöníthető - szféra jelenik meg, ennek megfelelően nyelvből is elég lesz ennyi. Számomra a tudomány és a technika jelenti a kézzel fogható világot, s amit Mérő László mágiának nevez, azt jórészt ide sorolnám. Való igaz, hogy van különbség a megkérdőjelezhetetlen tudományos igazságok és a nem tökéletesen átlátott, ám kiválóan működő praktikák között, mindazonáltal igen valószínű, hogy ezek mind azonos tőről fakadnak. Az eltérés talán csak a feltérképezés mértékében keresendő. A másik végletet a transzcendencia jelenti; mindaz, ami túl van az érzéki tapasztalaton és az emberi léten. Ide tartozik az istenkeresés, a megvilágosodás, a különböző vallások fantáziavilágai és mindazok az intuíciók, amelyeket hitbéli meggyőződéseink sugallnak. A misztika is elsősorban ebbe a kategóriába kívánkozik, még akkor is, ha mélyebb, tartalmasabb és őszintébb, mint a kiüresedett, formális vallásosság. Tudjuk: bármely felekezet kitermelheti a maga misztikusait, illetve azok érkezhetnek valláson kívülről is. Ha a misztikára úgy tekintünk, mint az Istennel való eggyé válásra, úgy valójában egy igen mély hitről beszélünk - én e kettőt nehezen tudnám különböző gondolkodási keretnek tekinteni. Mindazt, ami megmaradt az ég és a föld között, ami sajátságosan emberi, nevezhetjük akár humán szférának is. Ez nem a kőbe vésett természeti törvények és az üzembiztos, hideg technológiák felségterülete, de nem is a ködös transzcendens világé. A művészetek, a politika, a pszichológiai és morális igazságok is idetartoznak. Kétségkívül itt van a legnagyobb mozgásterünk; az ég és a föld törvényszerűségein vajmi keveset formálhatunk.

 

A szerző kitér azokra a gondolkodási keretekre is, melyeket megvizsgált ugyan, de egyiket sem tudta beilleszteni körvonalazódó rendszerébe. Az asztrológia, az ezotéria és a New Age kapcsán azt találta, hogy túl sok komolytalan butaság kapcsolódik hozzájuk, ráadásul utóbbiakban teljesen értelmetlenül keverednek a legkülönfélébb gondolkodási keretek bölcsességei. Amit kizárt még, az nem más, mint a filozófia. "Arról ugyanis fogalmam sincs, micsoda. Eléggé jó érzékkel meg tudom különböztetni a jó tudományt a rossztól; arról is vannak érzéseim, hogy mi a jó, nívós mágia és mi a rossz, nívótlan; valamennyire arról is, hogy mi a jó művészet és mi a rossz. Istenhívő ugyan nem vagyok, de a mélyen istenhívő emberek között vannak, akiket nagyon hitelesnek érzek. Egy filozófiai szövegről viszont egyáltalán nem érzem, jó-e vagy rossz." Nekem az tetszik Mérő gondolatmenetében, hogy fel meri vállalni: soha senki nem tudta megértetni vele, mi is valójában a bölcselettudomány, holott számos jó eszű filozófust faggatott már ez ügyben. Részben egyetértek vele. Azért csak részben, mert a morálfilozófiát igen sokra tartom. Ám ezen túlmenően az általános bölcsészet szerintem sem több, mint öncélúság, üres köldöknézegetés. "Még annyira sem értem a filozófia lényegét, hogy kajánul vigyorogjak, amikor Hawking és Mlodinow könyvének rögtön az elején ezt olvasom: A filozófia halott. Hawking és Mlodinow azzal érvel, hogy mára a természettudományok nagyrészt megválaszolták az évezredes filozófiai kérdéseket, és amit nem, azt is meg fogják, biztosan hamarabb, mint a filozófia." Ehhez legfeljebb annyit érdemes hozzátenni: a földi szférában nincs helye a filozófiának, a transzcendens világ kapcsán pedig csupán nettó fantáziajátékra képes. Egyedül a humán szférában van létjogosultsága, ám ott is kimerül az erkölcsi kérdések feletti elmélkedésben.

 

Mérő László nem csupán azokat a gondolkodási kereteket említi és elemzi, amelyek rászolgáltak, hogy az ész segédigéinek tekintsük, illetve azokat, amelyek biztosan nem, hanem nyitva hagyja a kaput néhány jövőbeli, lehetséges befutó számára is. Ezek: parapszichológia, mesterséges intelligencia, illetve a termékeny nemtudás. Az előbbi kettő aligha igényel magyarázatot, az utóbbi annál inkább. "Ha nem érezzük magunkat butának, akkor túl könnyű problémán gondolkodunk és biztosan nem fogunk komoly eredményeket elérni - és ez nem csak a tudományra érvényes." Mérő szerint nem csak azt kéne megtanítani a diákoknak, miként sajátítsanak el hatalmas ismeretanyagokat, de azt is, hogyan legyenek termékenyen buták. Fontos lenne, hogy merjenek olyan kérdésekkel és problémákkal foglalkozni, melyekre még a tanáruk sem tudja a választ.

 

Szeretem ezt a könyvet. Mérő László egyik legolvasmányosabb, legkönnyebben emészthető műve. Mer szubjektív lenni, felvállalva, hogy a saját szemüvegén át értékeli az egyes gondolkodási kereteket. Ezt bármely olvasó megteheti - akár felülbírálva a szerzőt -, ahogyan magam is vállalkoztam rá. Számomra legalább ilyen fontos, hogy Az ész segédigéi sokat megmutat Mérő László személyéből - messze többet, mint korábbi könyveinek bármelyike. A tudósemberek többsége mindig a nagyvilágról mesél, önmagukat háttérbe szorítva, s csak ritkán engednek bepillantást a kulisszák mögé. Jómagam a személyes adalékokat különösen nagyra értékelem, mivel jól ismerem és barátomnak tekintem a szerzőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr4117558552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boldeone2 2024.03.04. 11:09:21

A világ megismerésének kétféle útja létezik:
1,Az egyik a racionalizmus, amely azt hirdeti, - szemben a vallással, teológiával- hogy az emberi ész erejével, tudományos módszerekkel, igaz premisszákból kiindulva, következtetéssel, valós és érvényes konklúziókhoz jutunk

2, A megismerés másik út tagadja a teljes megismerhetőség lehetőségét, azt állítván, hogy létezik egy a megismerés határain túli világ tudás, ez az irracionalizmus
Ebbe a titkos világba úgy lehet eljutni, hogy " megvilágosodunk" megjárjuk az utat, a gnózist és az istenséggel az isteni tudással jutunk el a megvilágosodáshoz
Az irracionálisok az "a priori" igazságokban hiszek, tehát isten léte egy a priori igazság, abból lehet levezetni mindent, kiinduló
premissza

A mágia és a misztérium ugyanannak a titkos, okkult tudásnak részei amely segítségével el lehet jutni az isteni tudáshoz

Az okkultizmus a mai napig a virágzasát élni, hiszen a tudomány soha nem adja meg sem a "végső" sem az egyszerű, sem a tökéletes választ semmire.
A tudományos elméletek mindig megadott feltételek mellett érvényesek, nem feltétlenül univerzálisak. Meg kell felelniük biz.demarkációs kritériumoknak. Ez már nem tetszik mindenkinek...

Az okkultizmus viszont választ ad mindenre, beleértve a társadalmi problémákat is...

A szélsőjobboldal mindig is közel állt az okkultizmushoz, idoljaik mint a tradicionalista filozófusok, Rene Guenon és Julius Evola a nyugat hanyatlását vizionálták, a hierarcikus és tekintélyelvű , hagyományos társadalmi modellt, a rasszok közti primátust. ( lényegében Dugin is ezt mondja ...)
Nietzsche is tradicionalistának tekinthető, ahogy Hamvas Béla is..

Ez a világszemlélet, " lázadás a modern világ ellen" a "bűnös haladás ellen" a filozófiai alapja a jobboldaliságnak

Ami érdekes viszont: a modern jobboldaliságból kiveszett mind a tradicionalista gyökér, mind az erkölcs. Az okkultizmus maradt, és jött a bolsevizmus...
A csőcselék hatalma...

Nietzsche köpne egyet, ha látná ezt a sok "alsóbbrendű", erkölcstelen " jobboldali " vezetőt...

Serény Vélemény 2024.03.04. 11:09:26

" Hawking és Mlodinow azzal érvel, hogy mára a természettudományok nagyrészt megválaszolták az évezredes filozófiai kérdéseket, és amit nem, azt is meg fogják, biztosan hamarabb, mint a filozófia."

Okos emberek tudnak lenni a leghülyébbek. Pillanatnyilag biztos tudományos álláspontnak tűnik, hogy a világegyetem (az általunk érzékelt része legalábbis) gyorsulva tágul. És úgy tűnik, hogy fogalmunk sincs nagyjából arról, hogy miért is. (Sötét anyag, meg sötét energia, meg satöbbi.) -- Az egész univerzum anyagának a kb öt százaléka az, mit a periódusos rendszer tartalmaz. Erre ezek a nagyonokosok azt mondják, hogy "a természettudományok nagyrészt megválaszolták az évezredes filozófiai kérdéseket, és amit nem, azt is meg fogják, biztosan hamarabb, mint a filozófia".

Boldeone2 2024.03.04. 11:21:45

illetve a termékeny nemtudás."

- Ilyen szerintem nem létezik. Olyan van, hogy a gondolkodó ember belássa a határait, az lehet a " termékeny nemtudás"

Az első fázis a butaság. Az egy olyan alapállapot ami a legrosszabb. A legtöbb ember még a saját butaságát sem képes felismerni

A második fázis a nemtudás felismerése, ekkor jobb esetben az ember tanulni kezd, hogy többet tudjon

A harmadik fázis amikor már sokat tanult az ember, és elkezdi hinni önmagáról hogy valóban sokat tud. Ez a veszélyes önhittség fázisa..

A negyedik fázisig - jóval több tudás után - már kevesen jutnak el: belátni a korlátainkat, a megismerés korlátait

Ha mindenki eljutna arra a szintre, hogy belátná a saját korlátait, akkor sokkal jobb világban élhetnénk!

cvsvrs 2024.03.04. 11:23:17

@G. Nagy László:
pl. ez egy népi játék. konc király és cibere vajda csatája.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4023/200222maskaradefoter_ksz_(18).jpg
ez egy népi-urbánus játék. ez konc király.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4023/200222maskaradefoter_ksz_(21).jpg
ez a ruralitás. ez pedig cibere vajda.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4023/200222maskaradefoter_ksz_(13).jpg
ez meg meg ugye a urbánusság. és mindez persze társadalomkrititika.népi játékba ágyazva. és úgy, hogy hol az egyik, hol a másik nyer.

ezt tartsuk meg, vagy ne tartsuk meg. ez egy vallási kérdés. a filoszemita bölcselet azt mondja, hogy cibere vajda meghaladta konc királyt. mégpedig végérvényesen. a felvilágosodással. ez egy hittudományi iskola. a másik pedig az, hogy ezek évről évre visszatérnek és ezeket eljátszuk a maskarádé keretében.

ez egy teológiai kérdés. csak erre a zsidókeresztény és a világias zsidó teológia is azt mondja, hogy mindez őspogányság. tehát meghaladott. ebből lesz a filoszemita bölcselet. a felvilágosult abszolutizmust hirdet. ez azonban egy teológiai irányzat. és a másik azt mondja, hogy amit a filoszemiták pogányságként írnak le az etnográfia. és az a teológia egyik ága. és egyébként az is méricskél. és számol. a népvalláshoz, a képzelgésekhez kapcsolódóan.

Boldeone2 2024.03.04. 11:23:58

@Serény Vélemény: Egyszóval: orbánahibás."

- Lényegében igen. Egyszer látná-vallaná be, hogy elhibázott valamit!

Ha egyszer kimondaná: "Elqúrtam!" , akkor nagyot nőne a szememben

Boldeone2 2024.03.04. 11:26:18

@Serény Vélemény: Tehát Orbán és tsi a " veszélyes önhittség" fázisában vannak

cvsvrs 2024.03.04. 11:37:40

az etnográfia véges matematika, empitrikus megfigyeléseseken alapul. a hét bolygó az empiirikus megfigyelés. vagy az, hogy a világot öt elem alkotja az nagyon is empirikus. van a föld, a víz, a levegő, a tűz és az ötödik elem, a kvinta esszencia maga az élet. erre is empirikusan jöttek rá az emberek. ezt mégis a hit világába soroljuk. azt mondjuk, hogy az atomfizika nem ilyen.

a föld elem a neutron, a proton a tűz elem (a cern protonokat ütköztet, termodinanimai kísérlet), a víz elem az elektron, az áramlás, a levegő elem maga a tér, és az ötödik elem maga az élet. az idő. természetfilozofikusan ezek összekapcsolhatók. és mindjárt nincs meghaladva az ókori bölcselet.

az egy teológiai kérdés, hogy a francokat kapcsoljuk ezeket így össze, régen hülyék voltak, csak aztán jöttek a francia forradalmárok, és úgy az emberek megvilágosodtak. ez hit kérdése.

cvsvrs 2024.03.04. 11:43:52

válasszon-e a nép közvetlen elnököt? ez egy teológiai kérdés. és jogtudósok azt mondják, hogy kérem szépen az nem lehet, mert úgy egy népvezér olyan erős legitimitással bírna, ami már diktatúra lenne. és még olyat orbán se akar, mert követlen nem választaná meg a többség.

ez egy teológiai kérdés. és egyébként lehet racionális vitát folytatni, hogy földünk nagyjából 300 országából ennyiben ilyen, annyiban olyan rendszer van. az európai unióban, bla, bla, bla. miközben ez hit kérdése. teológia, csak nem a zsidókereszténység. hanem a népvallás része.

Boldeone2 2024.03.04. 11:44:04

@cvsvrs: Ez panteizmus, tehát isten és a világ ugyanaz. A földi elemek pedig magukban hordozzák az immanenciát.

Van olyan, hogy kegyes "föld anya"

Meg olyan is, hogy " Mama Africa" Ezek a premodern kultúrák, istent látják mindenben: a napban, a földben, az állatokban

G. Nagy László 2024.03.04. 11:44:19

@cvsvrs:

"az, hogy a hétnek hét napja van az abból adódik, hogy hét "bolygót" (bolyongó égitestet) láttak az égen."

Ez milyen érdekes. Mérő is pont azt említi, hogy talán hétféle "okosság" létezik; minden bizonnyal az általa említett 5-ön kívül van még...

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.04. 11:44:21

@G. Nagy László:

akkor te most vallásos vagy, vagy ateista?

állandóan válatoztatod az álláspontod lacika.

lopj innen is valamit a következő posztodhoz, aztán vádolj meg és hazudj:

kkbk.blog.hu/2019/07/07/az_ateizmus_apologiaja

G. Nagy László 2024.03.04. 11:46:25

@Tesz vesz XVI.:

"akkor te most vallásos vagy, vagy ateista? állandóan válatoztatod az álláspontod lacika."

Nem teszem. Agnosztikus vagyok. Mindig is az voltam. Szeretnék hinni, de vallásos nem vagyok és nem is leszek.

Boldeone2 2024.03.04. 11:50:05

@cvsvrs: A teizmus férfias, a fő istenek, vagy az isten a monoteizmusban általában férfi(ak) a legtöbb vallásban, a panteizmus inkább nőies godolkodás

Boldeone2 2024.03.04. 11:52:39

@G. Nagy László: Akkor hiszel a megvilágosodásban? Az isteni tudáshoz vezető útban?

G. Nagy László 2024.03.04. 11:52:40

@Serény Vélemény:

"Okos emberek tudnak lenni a leghülyébbek"

Minden oké, amit írsz, ettől még kérdés számomra - ahogy Mérő számára is -, hogy mi értelme van az általános filozófiának.

A racionális, földi szférában a természettudományok sok mindent elmondanak, még akkor is, ha igazad van: sok még a fehér folt. De ezeket nem képzelgéssel, hanem vizsgálatokkal, mérésekkel fogjuk tudni kitölteni.

Az irracionalitás égi szférájában lehetne szerepe a filozófiának, ám ott tényleg csak puszta képzelgésre futja.

Marad a középső szektor: emberi dolgaink. Itt lehet értelme filozofálgatni.

G. Nagy László 2024.03.04. 11:57:46

@Boldeone2:

"Akkor hiszel a megvilágosodásban? Az isteni tudáshoz vezető útban?"

Kérdezz könnyebbet! :)

E téren magam is csak fantáziálni tudok. Hitem szerint ISTEN = UNIVERZUM, ami azt jelenti, hogy mindannyiunkban van egy kicsinyke isteni rész. Ez nyilván fejleszthető (ismeretekkel, emberi jósággal, hittel, misztikával, művészettel), így akár az sem lehetetlen, hogy egyszer elérünk az isteni tudás szintjére... Baszki, nagyon kevés vagyok ahhoz, hogy ilyenekről nyilatkozzak.

cvsvrs 2024.03.04. 11:58:08

@Boldeone2:
a kereszténységben is van mária kultusz.

debrecenben a kat. templom szent annáról van elnevezve. aki mária anyja. és a boldogasszonynővéreknek van még iskolájuk. errefelé a róm.kat. egyház elég erősen matriarchális.

cvsvrs 2024.03.04. 12:14:38

@Serény Vélemény:
ez ügyben a teológia se mond túl sok mindent. azt, hogy hat nap alatt jött létre a világ, mert a teremtő a hetedik nap megpihent. de még ugye nem volt föld, hogy a francba mérték a hat napot. persze ugyanígy problémás, hogy 13.8 milliárd éve. amíg nincs nap és föld hogy a francba mérhetünk évben.

és erre lehet mondani, hogy nem is ebben mérünk, hanem szekundumban, amit legújabban atomórákból ered, amíg nincsenek atomok, addig hogy a francba mérhetünk szekundumban.

Boldeone2 2024.03.04. 12:18:01

@G. Nagy László: Majdnem mindenben ugyanazt gondoljuk ebben a témában, ebből kiindulva, mégis más a végkövetkeztetésünk a világról...:)

így akár az sem lehetetlen, hogy egyszer elérünk az isteni tudás szintjére."

- Ennek semmi értelme nem lenne, az örök élet elérése nélkül. Az ember csak úgy juthatna az isteni létállapotba, ha elérné az örök életet

A kereszténység is arra tesz ígéretet, hogy egyszer feltámadunk...A feltámadás módja homályos: akkor újra emberek leszünk, vagy már mindnyájan isteni lények

Itt kezdődik a transzcendes gondolkodás valódi értelme...Az ember nem képes elfogadni az emberi lét értelmetlenségét meg a céltalanságát sem, de a termodinamika második főtételét sem...

Boldeone2 2024.03.04. 12:25:00

@cvsvrs: Van, de a Szentháromságban három isteni személy van: "az atya a fiú és a szentlélek "

Ezek férfiúi princípiumok. A "szentlélek" talán egyenlő logosz. Világtörvény, Tudás, parancs, üzenet - talán

A panteizmusban isten mindenhol ott van

cvsvrs 2024.03.04. 12:35:29

@Boldeone2:
"a" kereszténység nem feltétlen azonos a zsidókereszténységgel.

cvsvrs 2024.03.04. 12:52:44

@Boldeone2:
a kereszténységben a nők, a nőiség a baloldal (az erkölcs), és férfiak, a férfiasság a jobb (a jog) oldali. de ezt onnan tanultam, hogy így kell felvonulni egy református egyházi szertartáson. és amikor megkérdeztem, hogy miért, akkor azt felelték. mert ez régtől fogva így van. ez a szokás. balra a nők, jobbra a férfiak. és a középen állás az általános emberség. azt viszont részben képzelgésre, nem evilági bölcseletre van alapozva. és ez a keresztény hit. legalább is erre a következtésre jutottam a falusi egyházi szertartásokból.

ez néprajzos gondolkodás. racionális (közönséges osztáson alapul), empirikus, ugyanakkor teologikus.

G. Nagy László 2024.03.04. 13:14:58

@Boldeone2:

"a Szentháromságban három isteni személy van: "az atya a fiú és a szentlélek "

Ezek férfiúi princípiumok. A "szentlélek" talán egyenlő logosz. Világtörvény, Tudás, parancs, üzenet - talán

A panteizmusban isten mindenhol ott van"

Ha Isten létezik, úgy mindenhol ott kell lennie. A szentháromság szerintem jelkép - épp azt a három szintet jelöli, amelyet az ábrában feltüntettem.

Az Atya a fizikai világ, s annak törvényeinek megteremtője.

A Fiú maga az Ember. Ő már az erkölcsi és a pszichológiai törvényszerűségek tanítója.

A Szentléleké a transzcendens világ. Tőle nyerjük az isteni intuíciókat. Ő kapcsol össze bennünket. Róla tudjuk a legkevesebbet.

cvsvrs 2024.03.04. 13:19:26

@G. Nagy László:
a konzervatív atya, a liberális fiú és a szocialista néplélek. ez a politikai szentháromság.

MEDVE1978 2024.03.04. 14:07:38

A megismerésnek határai vannak, ebben szinte biztos vagyok. Volt egy érdekes videó egyszer a youtube-on arról, hogy ha valaki egy idióta, miért hiszi okosabbnak magát egy csomó dologban. Ezt még egy kicsit csavarták is abba az irányba is, hogy miért gondolja valaki kevés ismeretanyaggal, hogy jól tud valamit és valaki sok ismeretanyaggal, hogy nem elég biztos a tudása.

Egy példával jól szemléltethető a dolog: adott mondjuk egy átlag magyar nő, akit a foci nem érdekel. Azt tudja mondjuk, hogy van 11*2 játékos, gólra játsszák és az akkor van, amikor berúgják a kapuba. Mondjuk ennek a hölgynek megmutatod a 22 játékos futási adatait, amire azt mondja, hogy biztosan az fog sok gólt lőni, aki nagyon gyorsan fut. Ez logikus is, hiszen ha gyorsan fut, akkor lefutja a többieket és berúgja a labdát a kapuba. A korlátozott információk alapján tehát logikus következtetést von le, ami hamis. Lehet valaki bármennyire gyors, ha nincs rúgótechnikája vagy ereje, nem tud passzolni stb.

Egy idiótát az jellemez, hogy sok területen gondolja azt magabiztosan, hogy ezek a logikus következtetései mindig helyesek is.
A valóság inkább az, hogy minél inkább belemegyünk egy területbe, annál inkább felismerjük a fehér foltokat, amiket nem ismerünk, mert már felismertük a területnek a komplexitását.

Ebből a szempontból gyönyörű parabola a tudás almája a Bibliában, amikor a tudás miatt kell Ádámnak és Évának elhagynia az Édenkertet. A tudás ráadásul nem hoz boldogságot, soha nem is hozott. Sok esetben látni, hogy egy egyszerű ember sokkal boldogabb és könnyebben lesz boldog, mint mondjuk egy több egyetemet végzett.

MEDVE1978 2024.03.04. 14:22:02

"Hawking és Mlodinow könyvének rögtön az elején ezt olvasom: A filozófia halott. Hawking és Mlodinow azzal érvel, hogy mára a természettudományok nagyrészt megválaszolták az évezredes filozófiai kérdéseket, és amit nem, azt is meg fogják, biztosan hamarabb, mint a filozófia"

Itt nem értek egyet Hawkinggal. A mai fizika - itt kihangsúlyozva, hogy lehet, hogy én vagyok az idióta, aki leegyszerűsít és ítéletet mond a korlátozott ismeretei alapján - egy rettenetesen lukas rendszer. Messze nem magyaráz meg mindent.

Az univerzum legfőbb törvénye a kauzalitás. Az, hogy mindennek oka van és az oknak következménye. Maga az emberi gondolkodás és tudat, a tudomány is így épül fel, nem tudunk máshogyan gondolkodni. Ennek ellenére fogalmunk sincs, hogy a szingularitás hirtelen miért tágult ki a fény sebességének sokszorosával és alkotta meg az ősrobbanással az univerzumot. Vannak még olyan enyhe kisebb problémák, hogy Erwin Hubble észrevette, hogy gyorsulva tágul az univerzum. Ez viszont matematikailag sehogyan nem volt levezethető és fogalmunk sem volt, hogy mitől van. Ezért elneveztük a hiányzó egyenletrészeket sötét anyagnak és sötét energiának, majd kihangsúlyoztuk, hogy ezek teszik ki az univerzum döntő részét. Aztán észrevettük, hogy matematikailag az Einstein féle relativitáselmélet és a mikro világ, a részecskék szintje nem kompatibilis, nem alkot koherens egészet. Aztán rájöttünk a részecskék kettős természetére: egyszerre hullámok és egyszerre részecskék, amíg meg nem mérjük őket. No meg Einstein "spooky connection at distance"-jére, a részecske összekötődésre, ami látszólag a fénysebességnél gyorsabb "kommunikációt" tesz lehetővé. Zárva a sort a részecske-számítógéppel, amelynek a fő nem működési oka a véletlenségi elv, mindig van valamennyi esélye annak, hogy egy részecske nem ott van, ahol lennie kellene, hanem arrébb került "valamiért".

A természet törvényeit talán kezdjük kapizsgálni. Még simán egy type 0 civilizáció vagyunk.

cvsvrs 2024.03.04. 15:13:58

@MEDVE1978:
a tudomány egy formális axiomatikus elmélet. amiben a formalizmus az, hogy van néhány nem-definiált (!) fogalom. és az axiómák pedig nem-logikai (!) törvények.

tehát maga a természettudomány sem teljesen meghatározott és nem teljesen logikus. természettudomány egy olyan formális axiomatikus elmélet, ami tartalmazza a természetes számok elméletét. lényegében a végtelen leszámlálást. és a bölcselet véges leszámláláson alapul.

a teológiában van szentháromság. de szent n-ség nincsen. a természettudományban van 3 dimenziós tér. de az az n-dimenzós térből az n=3 eset. mert hogy ez a természetes számok elméletén alapul. a bölcseletben ilyen n-ed fokú, vagy akár n-változós elméletek nincsenek. nincsenek nehéz problémák. egyszerűen le kell számolni az összes esetet és úgy lehet következtetésre jutni. persze matekkal ezt is meg lehet valamennyire spórolni. csak a statisztikai becslések nem olyan pontosak, mintha azok objektív méréseken alapulnának. mert az emberi viselkedésre egy rakás dolog nem feltétlen jellemző, ami a mat.stat. modellszámításai előfeltételeznek.

cvsvrs 2024.03.04. 15:20:33

@MEDVE1978:
nincs ilyen tudományos tézis, hogy mindennek oka van. sőt.

egy tudományos elméletben vannak axiómák. ezek azonos igaz (vagy annak vélt) állítások.ezek nem logikai törvények. és ezeknek nincs oka. vagy ha van, akkor azt nem tudjuk, vagy ha tudjuk, akkor az elmélet nem tárgyalja.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.04. 15:28:43

@G. Nagy László:

"Szeretnék hinni, de vallásos nem vagyok és nem is leszek."

akkor tényleg nagyon szeretnél hinni, ha nem leszel... b+ már megint, mímeled a vallásosságot, a hazafiságot, van bármi amit egy magadfajta pszichopata komolyan érezhet, és felfoghat az éhségen kívül? :) te kis törött tamagocsi, te.

cvsvrs 2024.03.04. 15:45:53

a bölcseletben a leszámlálás véges. egy középkorász a római birodalom bukásától 476-tól amerika felfedezéséig 1492-ig számolja le a történelmi eseményeket. úgy, hogy van egy véges korpusz. és azon végig lépked. és felosztogatja szakaszokra. lineárisan, vagy ciklikusan. és a történéseket értelmezi az írásos emlékek alapján, a tárgyi emlékek alapján, vagy élettani nyomokból következően. és meg próbálja rekonstruálni, hogy mi is történt. ez részben valóságos, mert adva van a kárpát-medence, ott van a vár, vagy a város a mai napig, az uralkodók földi maradányai, vagy a csatatéren megtalálják a lövedékeket, vagy a tömegsírt. de azért a történetírás egy része képzelgés.

mindez véges leszámlálásra alapozva. maga a történettudomány nem tartalmazza a természetes számok elméletét. végtelen leszámlálást. és nem is tud következetni a jövődre. azonban gondolhatjuk azt, hogy bizonyos ismétlődő mintázatoknak jelentőségük van. és vagy van, vagy nincs.

a természettudomány objektíve mér. a történelem kevésbée. újabban a hunyadi mátyás már nem volt akkora "nagy" király, a jagellók újabban rehabilitálva vannak. nem centire mérik a nagyságot, hanem a franc se tudja mire. a történész azt mondja, hogy ez nagy, az meg nem. és ezek után úgy érvelnek, hogy ezt mondja a "szakma". és ezt a köznép vagy elfogadja, vagy nem fogadja el.

Serény Vélemény 2024.03.04. 15:51:43

@cvsvrs: "de még ugye nem volt föld, hogy a francba mérték a hat napot. "

Azért kell jól ismerni a Bibliát, mert egyébként több feloldása is lehetséges ennek:

pl: II. Péter levél:3:8 Ez az egy azonban ne legyen elrejtve előttetek, szeretteim, hogy egy nap az Úrnál olyan, mint ezer esztendő, és ezer esztendő mint egy nap.

tehát: a teremtés hat napja mondjuk hat, egyforma, vagy nem egyforma időtartamot jelöl, ami akármennyi mai nap vagy év is lehet.
b verzió: a "kezdetben teremtette " és a "A föld pedig kietlen és puszta" között eltelhetett tetszőleges idő is akár, és nem feltétlenül következik a "kezdetben"-ből az, hogy ez a "hat napos teremtés" kezdete is.
és így tovább

G. Nagy László 2024.03.04. 16:08:31

@cvsvrs:

"a konzervatív atya, a liberális fiú és a szocialista néplélek. ez a politikai szentháromság."

Nekem ez tetszik.

A konzervatívok jelentős része ragaszkodik a földhöz, az ősi törvényekhez és szokásokhoz, sokszor kifejezetten dogmatikusak.

A liberalizmus az ember-ember viszonyt rendezi, mással nemigen foglalkozik. Ez Jézus. Ez az én világom.

A szocialisták pedig álmodoznak és az ismeretlent ostromolják. Mindig valami nagyon nemes eszmére, küldetésre hivatkoznak, s a legtöbbször azt sem tudják, hová is tartanak. Ha pedig tudják, olyankor a világ legnagyobb csalói, és csak megtévesztésként hivatkoznak a nemes célra. Ez a Szentlélek világa: magasztos, ködös, ismeretlen - alkalmas a visszaélésre.

G. Nagy László 2024.03.04. 16:12:25

@cvsvrs:

A konzervatív-liberális-szocialista hármasságra még egy analógia:

teveszmek.blog.hu/2019/02/13/_egyszer_minden_gyermek_felno

G. Nagy László 2024.03.04. 16:16:16

@MEDVE1978:

"A tudás ráadásul nem hoz boldogságot, soha nem is hozott. Sok esetben látni, hogy egy egyszerű ember sokkal boldogabb és könnyebben lesz boldog, mint mondjuk egy több egyetemet végzett."

Én ezzel nem értek egyet. Szerintem ezt semmiféle statisztika nem támasztja alá. Sőt. Ismerek olyan kutatásokat, amelyben szülőket kérdeznek arról, mit várnak a közoktatástól. Minél iskolázatlanabb volt a szülő, annál inkább fegyelmezést és szigort várt; s minél iskolázottabb, annál inkább egy dolog érdekelte: a gyerek érezze jól magát a suliban. Ez azért igen beszédes.

cvsvrs 2024.03.04. 17:51:52

@Serény Vélemény:
nyilván az ókorban is érezték, hogy a hat nap az elég hülyeségnek hangzik. és így feloldották. hogy egy nap az úrnál egy évezred valójában. de ugye nem ezer év, mert hogy a teremtés pillanatában a jelenkori tér-időfogalmunk értelmezhetetlen. mégis ki van számolva. biblikusan is és a fizikusok (a tudomány modern kori papjai) is kiszámolták.

ha a teremtés hat egyenlő, ámde mégis különféle részből állt, tehát a napot így kell értelmezni, mefafizikusan, akkor a teológia képzelgés. így képzelték el, ez egy látomás.

GyMasa 2024.03.04. 18:03:39

@Serény Vélemény:
És, ne feledjük még a másik ilyen témát az "ember okozta globális felmelegedést" sem!
Ott is "a tudósok 97%-a egyetért ebben".

GyMasa 2024.03.04. 18:09:11

Magyarázza már elnekem valaki a "mágia" részt?
Szerintem az nem létezik.
Csak illúziók meg szemfényvesztés.
De Hogwarts az nem valódi.

Boldeone2 2024.03.04. 18:49:02

@GyMasa: És, ne feledjük még a másik ilyen témát az "ember okozta globális felmelegedést" sem!
Ott is "a tudósok 97%-a egyetért ebben"

- Már megint - szokás szerint- hülye vagy! Az antropogén klímaváltzás tudományosan elfogadott tény. A felmelegedés ilyen gyors üteme csak a üvegházgázok légköri megnövekedésével, a humán kibocsátással magyarázható

cvsvrs 2024.03.04. 18:56:54

@GyMasa:
elvben van olyan, hogy valami empirikusan részlegsen működik, csak nem tudjuk hogyan. tudjuk, hogy mi az. de nincs know how, nincs tudni hogyan. és azt a modernitásban nem szokás tudományként elfogadni, az a hagyomány. tipikusan ilyen a természetgyógyászat. a gyógynövények hatásmechanizmusa, vagy pszichológiában az asszisztált állatterápia. nem méri ki a pszichológus, hogy a kutya vagy a macska simogatása mitől hat. nem is érti ez az iskola. a hagyomány szerint a domesztikált állatok lelkisége jótékonyan hat az ember lelki világára is. de hogy miért azt ne tudjuk. hacsak azért nem, mert az állatok lelke beleköltözik az emberbe és megfordítva.

talán ezekre gondolt a szerző mágia címszó alatt. ami a tradíció.

cvsvrs 2024.03.04. 19:00:06

empirikus tapasztalás van arra, hogy ezek jótékonyak, de nem pontosan értjük a hatásmechanizmusát.

Wildhunt 2024.03.04. 21:11:32

+1 a témaválasztáshoz. Mérő Lászlóval kapcsolatban kicsit elfogult is vagyok, a matematika előadásaiból amit érek, meghallgatok. Egyszerűen ZSENIÁLIS! A filozófiával kapcsolatos véleményét 100%-ban osztom, akik Laplace után még képesek Spinozára hivatkozni, azokat valóban nem nevezném tudósnak.

Wildhunt 2024.03.04. 21:19:58

@GyMasa: Mérőnél a mágia jelentése olyan tevékenység (rituálé), ami tudományos szempontból nem magyarázható, de attól még statisztikailag konzekvens eredményeket hoz.

Wildhunt 2024.03.04. 21:22:41

@GyMasa: például az ateisták szerint az ima hiába felesleges, a hívők valós tapasztalata szerint képes valós változást okozni az események valószínűségében.

baalint1 2024.03.04. 22:10:56

@Serény Vélemény:
Ha természettudományos szemszögből közelítjük meg, akkor ugye eleve anyag nélkül nincs tér és idő...

baalint1 2024.03.04. 22:15:04

@G. Nagy László:
Az online tevékenységed alapján határozottan a szocialista csoportba vagy besorolható, és legtávolabb a liberálistól állsz. A konzervatívhoz elvtelen vagy, a liberálishoz meg tekintélyelvű és nem hiszel az egyének szabad döntésében.

G. Nagy László 2024.03.04. 22:47:44

@GyMasa:

"Magyarázza már elnekem valaki a "mágia" részt?"

Ezt az urak @cvsvrs: @Wildhunt: profi módon megtették, mire hazaértem :)

"például az ateisták szerint az ima hiába felesleges, a hívők valós tapasztalata szerint képes valós változást okozni az események valószínűségében."

A mágia része az is, hogy megfelelő varázsigéket használunk. A magunkért mondott ima (meditáció, agykontroll stb.) lehet ilyen. Mérő a profi edzőket hozza példának, akik mindig tudják, mi az a varázsige, ami hat a sportolónál. Vagy a tanár, szülő varázsigéje, ami hat a diáknál, gyereknél.

A másokért mondott imában a magam részéről nem hiszek. Annak biztosan segít, aki mondja. Számos kísérletet végeztek már e témában, s egyik sem igazolta vissza a távima hatékonyságát. Ártani persze biztosan nem árt.

Wildhunt 2024.03.04. 23:00:16

@G. Nagy László: én kollektivista, te szocialista... Ilyen ez a karma :D

Wildhunt 2024.03.04. 23:00:56

@baalint1: anyag nélkül nincs tér és idő...

Hát ez pont nem igaz.

G. Nagy László 2024.03.04. 23:10:09

@Wildhunt:

"én kollektivista, te szocialista... Ilyen ez a karma :D"

:) :) :) Azért a viccen túl: mi intelligensen beszélgettünk az attitűdödről, mi több, kiderítettük, hogy nem is állunk messze egymástól. Bálint viszont totál leépült, s már csak csúfolódni jár ide, óvodás módon. Múltkor már pedolaci voltam. Ez Gyurcsány szintje és nagy vállveregetés az ellenzék józan részének, aki elhatárolódik a nyilvánvaló hülyeségtől. Bálint teljesen elveszítette a kontrollt. 14 év hosszú idő... s ha tudná, hogy még közel sincs vége :)

Hartrigel 2024.03.05. 10:19:42

Ez érdekes volt! Nem tudom a könyvben volt-e róla szó, de a cikk nem tér ki rá, de véleményem szerint ezek kategóriák mind-mind hatnak és visszahatnak egymásra.
pl. ahogy írtad a hit a különféle tudósok munkáira. Művészet/fantázia is hat a mérnöki eredményekre. stb.

Magam Francis Bacon tudomány felosztását szoktam használni, ami egy terület "megismerhetősége" szerint teszi sorba a tudományokat, az éteritől a földiig. Mondjuk ő a filozófiát szinonima ként használta a tudományra, így azt még tovább osztotta.

Egyik ismerősöm szerint, aki szereti a filozófiát, leírta egyszer a tudományok világát mint valami királyi udvartartást. De a lényeg, hogy a matematika volt a tudományok királynője, a filozófia meg a királya. A matematika királynő gyönyörű, arányos meg minden, amit egy ideális nőről jóértelemben el lehet mondani. A filozófia azért király mert nemes egyszerűséggel akkor született, amikor a majom-ember egyáltalán elkezdett gondolkodni a környezetén, a világon meg minden egyében. Magyarul, a gondolkodás(filózás) megszületése, ami alapja lett minden másnak.

Nehéz dió ez, mert sokan - tényleges istenség(ek) híján - a mai napig a filozófia kategóriába sorolják a buddhizmust vagy a konfucianizmust stb. Mikor másik oldalról azok vallások.
Bár filozófiát szokták úgy csúfolni, hogy "teológia szobalánya". Viszont behatással van ugyan úgy a politikára, művészetre, tudományra stb. Magam sem tudom hova rakni a filozófiát ebben a felosztásban, de remélem adtam pár gondolkodni valót.

Én valahol halottam egy négyes felosztást, amelyben a vallás, művészet, tudomány és politika szerepelt közel hasonló értekezés szerint. Eddig ez jött be a legjobban.

Ugye látjuk, hogy különféle korszellemek mennyire hatással voltak a műalkotásokra, illetve a tudomány fejlődése adta új eszközök.
A tudomány és vallás közötti ellentétet hallottam feloldani azzal, hogy "reverse engineering God's work", kb. Isten munkájának mérnöki visszafejtése, ami persze komplex és bonyolult.

De pl. ott az építészmérnök, ami valahol keverék lehet egy mérnökember, és művész között. Nyilván embere válogatja, hogy melyikből mennyi kerül bele, illetve melyik dominál.

Ezek az segédigék szerintem mindig csak együtt vannak jelen és dolgoznak.

Most elgondolkodtam azon mennyi művészetet, mágiát, és tudományt használhat egyszerre egy plasztikaisebész.

G. Nagy László 2024.03.05. 11:31:33

@Hartrigel:

"De a lényeg, hogy a matematika volt a tudományok királynője, a filozófia meg a királya."

Ez szinte jelképes és vészjósló is egyben. Hiszen ahogy a megismerés mértéke nő, úgy lesz egyre nagyobb szerepe a matematikának, és úgy zsugorodik össze össze a filozófia jelentősége. Jaj a férfiaknak! :)

Wildhunt 2024.03.05. 12:03:05

@G. Nagy László: azon már túl vagyunk. A matematika már a teljes indukció óta köröket ver a filozófiára.

Wildhunt 2024.03.05. 12:16:33

@G. Nagy László: azóta tudjuk, hogy az igazi király a fizika.

G. Nagy László 2024.03.05. 12:21:57

@Wildhunt:

Én ezt másképp látom.

Szerintem az alap a matek. Az első szint a fizika, erre épül a kémia és végül a tetőtérben ott a biológia, a tudományok csúcsa. Az már az életről és az emberről szól. Minden más csak szolgálólány az udvartartásban :)

cvsvrs 2024.03.05. 12:37:53

@G. Nagy László:
a modern fizika modellezi a hidrogén atomot. az atomfizika ebből hatékonyan nem tud összrakni egyelőre szinte semmit. egy egysejtűt sem. annak ellenére sem, hogy annak képes elemezni molekuláris kémia. fizika és kémia segítségével a földből épületeket tudunk emelni és szét tudjuk robbantani. és ezek felett aligha áll majd a biológia. kísérletezgetni persze lehet. hogy ha ilyen vagy olyan molekulát adunk a patkányoknak, vagy az embereknek, akkor vajon mi történik. a gyógyszergyártás azonban aligha kerül a többi iparág felé, túl azon, hogy ebből biológiai fegyverek is lehetnek.

a világ összetettebb annál, hogy egy dimenziós listára felfűzhető lenne.

cvsvrs 2024.03.05. 12:43:54

a cern lehűt egy csövet úgy, hogy hidegebb van, mint az űrben. és nagy sebességgel összeütköztet két protont. úgy, hogy ennek következtében forróbb lesz mi a csillagokban. és az egész nem robban szét. ez egy mérnöki bravúr.

de hogy ebből megtudnánk a világ keletkezését, vagy bármit, azt erősen kétlem. ez egy termodinamikai kísérlet, amivel rakátát lehet gyártani. fúziós erőművet, az a rakéta. mariska néni azzal fog fűteni gyügyén, az jelen állás szerint erősen kétséges. akkor se ha a chatgpt "mindent" megold.

G. Nagy László 2024.03.05. 12:46:43

@cvsvrs:

"a világ összetettebb annál, hogy egy dimenziós listára felfűzhető lenne."

Nyilván. Ettől még a természettudományok egymásra épülése valós. A matek a tudomány nyelve. A fizika az anyagot vizsgálja. A kémiában már megjelenik a szerves anyag, a biológiában pedig mindez életre kel.

cvsvrs 2024.03.05. 12:50:23

nehogy az legyen, hogy a temu kisörpi a készletet és utána kína megtámadja tajvant. nacionalizálják a német tőkét. európa megkapja a kínai patyomkin üzemeket (debrecenben már most van "kész" akksi alkatrsész gyár, ami üresen áll, a kínaiak nem szállítják a technológiát, mert miért is szállítanák, eddig ez egy patyomkin projekt, aztán lehet, hogy nem ez lesz, de lehet). és ez esetben nem lesz olcsó kínai kacat és drágábbak lesznek a chipek. és hirtelen minden megdrágul. 500 forint lesz egy euró és 1,000 forint 1 dollár. mert az amerikaiak fel vanak készülve. függetlenül attól, hogy ki nyer. európa nincsen. és az a kérdés, hogy bal vagy jobboldal.

cvsvrs 2024.03.05. 13:09:01

@G. Nagy László:
csak a természettudomány nem tud életre kelteni semmit se.

a biológia a legegyszerűbb élőlényt se rakja össze a kémiai tudással. a kémia szanaszét analizál egy egysejtűt. csak nem rakja össze. ez a bökkenő.

és hiába van modern fizika, kvantummechanika. nem építkezik hatékonyan. hidrogénatomokból senki se rakott még össze egy dobókockát. minimális új anyaghoz is annyi energia kellene, amennyit nem tudunk elektronikusan becsatornázni. és aztán a robotok nem raknak össze egy egysejtűt. akkor se ha nanométer pontossággal működnek.

cvsvrs 2024.03.05. 13:31:49

összeütközik két proton. szanaszét esik. és energia szabadul fel. az is energia. termodinamika írja le. és úgy gondoljuk, hogy ez ugyanaz az energia, amit a mikro elektronikában használunk. de azt, hogy az egyikből hogy lesz a másik, vagy megfordítva azt nem tudjuk. hanem van a hőtan és van villamosságtan. és van egy genrikus dinamika, áramlástan. az ionok áramlanak. az is dinamika.

az elektrodinamika, hogy az elektronok mennek egyenesen a vezetőben. a termodinamika, hogy a pozitronok szanaszét ütköznek, és általában a dinmika, hogy vannak az poztív és negatív töltésű ionok, folyadék, vagy gázmolekulák és azok áramlanak.

nem ugyanazok a részecskék mozognak. és ráadásul ezek egyike se tömegpont. amit a klasszikus mechanika ír le. az úgy közelít, mintha a világ semleges töltésű tömegpontokból, neutronokból állna. és ezt még bonyolítja az, hogy a téridő egy váltakozó váltakozó görbe. és még van mágnesség és fény is.

elektromágnesség van, fényelektromos jelenségek is. ezeket le tudjuk írni. a klasszikus hőtan és az elektromosságtan sincs egyesítve. hanem egy olyan dinaminánk van, ami a folyadékok és a gázok áramlását írják le. az azonban nincs egyesítve a sziládságtannal, a statikával.

vannak ezek a fakkok, falultások, intézetek, mind használja a matematikát, mindegyik számol, méricskél, össze lehet ezeket kapcsolni a gyarkorlati alkalmazásokkal és ezzel gyártunk mobiltelefont, műholdat, emelünk épületeket, azonban nincs nagy egyesített elméltünk.

és hogy mindez hogy kapcsolódik össze az élet keletkezésével azt nem tudjuk. mert a biológusok kiindulási pontja az, hogy ezt nem tudjuk. csak ezt elnevezték úgy, hogy evolúció. addig addig váltakozott valami, hogy lett a zsiráf. mert meg tudja enni a fa tetején a levelet. és az tovább szaporodik. na jó, de ezzel a biológus nem mondja meg hogy lett a zsiráf. hanem azt, hogy nem tudjuk, elnevezte úgy, hogy te buta, azt a evolúció hozta létre.

és ezért zsiráfot zsiráfból tudunk előállítani. azt is leginkább kettőből. különféle neműekből. de hogy a zsiráf hogy lesz a hidrogén atomból és kvantummechanikából az egyelőre nem tudjuk.

lehet, hogy valaki talál egy olyan részecskét, amiből össze tudja legózni valami fizikával, vagy mint a régi babilon játékkal, pálcikákkal egymásba rakosgatja, a golyókat. és ahogyan gyufaszálból az eiffel tornyot össze lehet rakni akármit. csak ilyen elméletünk egyelőre nincsen.

cvsvrs 2024.03.05. 13:51:53

és a probléma az, hogy budapesten a műegyetemen és az eltén azok vannak többségben, akik arról papolnak, hogy már csak néhány év és bekövetkezik a csoda, szingularitás, vagy akármicsoda.

és nincs olyan, aki azt mondja, hogy vasúti vagont kellene gyártani, vagy metrószerelvényt, vagy mosógépet. hanem azt mondják, hogy lesz egy mindentgyártó mesterséges intelligenciánk. azt mondjuk neki, hogy helló, kellene nekem egy ilyen izé, tessék itt a terve és gondolkodik egy kicsit és kinyomtatja 3d-ben. műanyag kacatot tudunk nyomtatni, de egy műanyag kacatot nyomtató nyomtatót már nem tudunk nyomtatni. gyársunk ilyen nyomtatót. vagy akármit.

és budapesten azt mondják, hogy nem. és nemcsak az elte bölcsészkarán, hanem a ttk-n és a műszaki egyetemen is. az ez ország ezzel a fővárossal botswana alsó szintje alá süllyed. erre mondom azt, hogy akkor kapjon már basszus szabadságot győr, miskolcs, debrecen, szeged, pécs, székesfehérvár, veszprém. és állítson elő valós értéket. mégpedig majdnem teljesen önerőből. egy dolog van hozzá. pénz. leütjük az entert és van pénz. és a kérdés, hogy meg van az a technológiai tudás, aminek következtében előáll valami. és azt kell forszírozni.

és ezt privát módon, vagy közösségi jelleggel. tehát nem egyénileg kell a világ legjobb háztartási gépeit legyártani a hajdúságban mindezt a nulláról, valószínűleg azt nem is lehet, de egy szakképzési centrumot fel lehet annyira szerelni, hogy tudjanak gmk rendszerben prototípusokat gyártani, és egy kht. szervizelni. ami a kádár rendszerhez való visszatérés.

ez nem az, hogy akkor most globálisan versenyképes háztartási gépgyára lesz az országnak. hanem van mód a fejlesztésre és a fejlődésre. és ennek feltételei legutoljára a késő kádár korban voltak adottak. és ha ideologikusan nincs jobb elképzelés, csak az, ami 35 éve nem vált be, az amerikanizmus, akkor részben ehhez a rendszerhez kellene visszatérni, amit a rendszerváltók kivégeztek 5 év után.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.05. 16:12:28

@G. Nagy László: lacika most akkor mi van most a tanár testvéreiddel? beszélőviszonyba vagy velük? vagy hazudtál erről is? sose reagálsz semmire se érdemben, és ezzel minden oké?

"Úgy pöfögte a gyár a belélegezve vetélést vagy a magzat rendellenes fejlődését okozó anyagokat, mintha friss tavaszi levegő lenne:

?? a szén-dioxid mennyisége a 2018-as évhez képest a hétszeresére nőtt;
?? a belélegezve vetélést vagy a magzat rendellenes fejlődését okozó N-metil-2-pirrolidonból 2019 és 2022 között 88 tonna került a levegőbe;
?? a 2021-es vizsgálatok szerint a munkahelyi levegőben a nikkel és a kobalt megengedett koncentrációja a határértékek tíz- és hússzorosa volt."

telex.hu/belfold/2024/02/20/god-samsung-nyereseg-eletveszely-birsag

A nikkel határértékének kétezerszerese érte a szigetszentmiklósi akkuüzem dolgozóit

444.hu/2024/02/13/a-nikkel-hatarertekenek-ketezerszerese-erte-a-szigetszentmiklosi-akkuuzem-dolgozoit?fbclid=IwAR0YPfCOuhhshKvKvJkiQQ8-Px64aHO-QhSETgZtsW2I80EiGifn8CuJZr4

Rosszul lettek azok a kormányhivatalnokok, akik a bátonyterenyei akkufeldolgozót mentek ellenőrizni

Az ellenőrök bőrkiütésesek lettek, torkuk kaparni, szájuk pedig fájni kezdett az üzemben. Határozatuk szerint az a bűz, ami az akkufeldolgozóból áradt, simán elérheti akár a 21-es út túloldalán álló lakóházakat is.

hvg.hu/gazdasag/20230621_atlatszo_batonyterenye_akkumulatorgyar_rosszul_lettek_a_kormanyhivatalnokok

Kirúgták a nyugdíjas biztonsági őrt, miután fotók készültek a sárbogárdi akkumulátor-hulladékról
egy olyan telepen, ami korábban ásványvízüzemként funkcionált, hiszen olyan fúrt kút van ott, ami közvetlenül összeköti a telepet a sárbogárdi vízbázissal
nepszava.hu/3226567_sarbogard-biztonsagi-or-kirugas-akkumulatorhulladek-lerakat

Tízezer tonna selejtes akkumulátort tárolnának a házak közvetlen szomszédságában Sárbogárdon
Másfél hónapon keresztül minden jel szerint mindenféle engedély nélkül működött ez a cég, ez a telephely. Hogyan lehetséges ez? Miért huny szemet a kormányhivatal efölött a működés fölött?
rtl.hu/hirado/2024/02/23/selejtes-akkumulator-tarolas-veszelyes-hulladek-sarbogard

a környezetvédelem a hazaszeretet legtisztább megnyilvánulása, nem az ha a félhülye haverjaiddal részegen ordított a himnuszt a stadionban, barom.

bárcsak a félisten gazdád tudna róla, hogy mit csinálnak a környezetvédelmi előírásokkal, hogy büntetlenül betemethetik a törvényileg előírt kontrollkutatakat, bárcsak sztálin elvtárs tudna róla, hogy miért jöttek ide az aksigyárak.

baalint1 2024.03.05. 16:20:21

@Wildhunt:
A szocialista az részhalmaza a kollektivistának.

baalint1 2024.03.05. 16:22:35

@G. Nagy László:
Te szartál az asztalra azzal, hogy a legbutább propaganda szintjére sűlyedtél, és emelltt elkedztél véden morálian védhetetlen cselekedeteket.

Egyébként múltkor is lepattintottad az érvelesemet, mert Pedolacinak szólítottalak. Pedig ideje megszoknod, ezt már nem mosod le magadról, pedofilsimogató féreg.

Wildhunt 2024.03.05. 16:32:57

@G. Nagy László: másokért mondott imában a magam részéről nem hiszek.

Azokról mit gondolsz, akik szerint az adott nekik erőt mondjuk Recsk elviseléséhez, hogy tudták hogy imádkoznak értük?

Wildhunt 2024.03.05. 16:34:46

@G. Nagy László: szerintem pedig inkább Neumann mint Gödel! De ennek megvitatásához sok időre és több sörre/borra lenne szükség.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.05. 16:35:26

@G. Nagy László:

jaj de nagyon hisztis és nyűgös lesz a fideszes darab szar, ha szembetalálja magát a saját fegyverével.

nem érzed ugye, hogy hazudoztál, és jobb esetben csúsztattál, de inkább a legostobább módon gátlás nélkül hazudoztál az ellenzékről, ellenzékiekről, meg a baloldalról, meg minden nem fideszesről mostanában, hirtelen nem tetszik ez a módszer, ha pedolacinak hívnak?

ugye megkritizáltod majd orbánt is, a félisten gazdádat te tolvaj propagandista, amiért ugyanezzel a módszerrel a baloldalnak tulajdonította hogy ők nem csukták le a pedofilt, míg a fidesz szerinte lecsukta. ezzel nem volt bajod lacika?

az áldozatok az öngyilkosság után csukatták le, köze nem volt hozzá a hitvány 3x-an is áruló orbánnak.

G. Nagy László 2024.03.05. 16:58:37

@Wildhunt:

"szerintem pedig inkább Neumann mint Gödel! De ennek megvitatásához sok időre és több sörre/borra lenne szükség."

:) sanszos.

"Azokról mit gondolsz, akik szerint az adott nekik erőt mondjuk Recsk elviseléséhez, hogy tudták hogy imádkoznak értük?"

Azt, hogy a SAJÁT tudatukból táplálkoztak. Ha senki nem imádkozott volna értük, de ők úgy hitték volna, hogy igen, akkor is ugyanennyi erőt nyertek volna. Ha egy elviselhetetlenül igazságtalan rendszer (amelynek mellesleg Bálint és itt még páran a szellemi örökösei és úgy tűnik, visszasírói) meghurcol és munkatáborba kényszerít, miközben tudod, hogy gondolnak rád és hazavárnak, az önmagában erőt ad. Totál mindegy, hogy ezt milyen formában teszik, imával, vagy csak strukturálatlan gondolattal. Ha hívő vagy, sok erőt adhat, hogy az Isten vigyáz rád és túléled, hazakerülsz. Ha a szeretteid is hívők, ezek az erők összeadódnak. Ez nagyon pozitív, nagyon segítő, de színtiszta pszichológia, amely a TE tudatodon keresztül fejti ki hatását. Ahogy Mérő is írja: e tekintetben nincs jelentősége annak, hogy Isten létezik-e, vagy sem.

baalint1 2024.03.05. 17:40:53

@G. Nagy László:
"amelynek mellesleg Bálint és itt még páran a szellemi örökösei és úgy tűnik, visszasírói"

Pedolaci, a szellemi örököse többek közt te vagy annak a rendszernek. Te élteted az állami propagandát, az állami beavatkozást az életünkbe és a gazdaságba minsen téren, az aki nem velünk, az ellenünk attitűdöt. Vicces amikor rámakarod húzni a saját szemetedet, te bolsevik kutya. Bár ez is mindig eszköztáratok volt nektek komcsknak, amit műveltek, azzal megvádolni mást.

Egyébként megint sok faszságot összehordrál. A tudományok között nincs ilyen hierarchia,inkább absztrakciós szintek vannak, de még azzal sem lehet teljes mértékben modellezni a világot, mert van hogy körbeérne.

Pl. ha van egy pszicholófiai jelenség, amögött ideti folyamtok vannak, amögött kémia és fizika, amögött matematika, bár ha a neuronhálót vizsgáljuk mint absztrakciós szintet, akkor meg alatta van kémia és fizika, de most ezt hagyjuk. Attól hogy a pszichológia magasabb absztrakciós szinten vizsgálódik, më nem lesz értéktelenebb tudomány. Attól hogy az agykutatás kiderít valamit, ami ellentmond a pszichológia valamely feltételezésének, még nem lesz értelmetlen a pszichológia, csak felül kell vizsgálni az adott feltételezést. Valahol a kettő összeér és merít egymásból.

A hit viszont mindezekkel semmifél viszonyban nincs, mert nem a racionális, sem pedig az empirikus megismerés eszköze. Nyilván a teológia maga lehet racionális, de csak azután hogy elfogadtunk irracionális alapvetéseket.

Amire Mérő László mint mágiára gondolt az az az eset, mikor valami bizonyíthatóan működik, de nem ismert hogy miért. Valójában nem mágia, csak a tudásunk korlátozott. De empirikus módszerekkel ezt attól még bizonyítani kell, hogy tudomány legyen. Pl. egyes gyógyszer hatóanyagok hatásmechanizmusa nem imert, de klinikai vizsgálatok igazolták hogy működik és biztonságos.

baalint1 2024.03.05. 17:49:43

@G. Nagy László:
@G. Nagy László:
A természetes neuronhálók egy jó példa arra, hogy az a fajta egyirányú egymásra épüles nem helytálló, amit leírtál. Mert a ha a matematika vizgálja az idegpályákat mint neurális hálókat, akkor ahhoz hogy ezek a neuronhálók működése alacsonyabb abaztrakciós szinten leírható legyen, fizika és kémia kell. Megjegyzem mesterséges neuronok esetén is kell alatta a fizika. De a neuonok szintjén is ott a matematika a fizika és a kémia alatt.

A tudomány maga nem egy hierarchikus, hanem egy hálós rendszer, abban igazad van, hog a matematik talán a legtöbbször van a legalcsonyabb abasztrakciós szinten, tehát a legalapja a dolgoknak, de nem szigorúan mindig.

Megjegyzem az is egy folyamatos próbálkozásod, hogy egyes tudományágakat, mert az eredményeikkel politikai alapon nem értesz egyet, megpróbálsz hiteltelennek beállítani. Valójában nem csak társadalomtudományokat, mert a Covid alatt a járványügyet is politikai alapon kritizáltad, kétségbe vonva a tudományon alapuló érveléseiket is politikai érvekkel.

Ettől függetlenül vicces, mikor előadod a nagy tudomány pártolót, majd szájízed szerint szelektálsz, vagy mikor Szendi féle kuruzslók faszságait adod elő.

baalint1 2024.03.05. 17:54:46

@G. Nagy László:
Nem zsugorodik össze a filozófia jelentősége, épp ellenkezőleg, a természettudományok és a matematika fejlődése a filozófiának is lendületet ad. Az aktuális filozófiai irányok ugyanis mindig építenek a korszellemre, a korszellem a tudomány és technika aktuális állapotára. Valójában a filozófia is közelebb kerül a valósághoz, ahogy a természettudomány fejlődik, de mindig van miről gonolkodni filozófiai megközelítésben is.

G. Nagy László 2024.03.05. 18:24:08

@baalint1:

"Egyébként megint sok faszságot összehordrál. A tudományok között nincs ilyen hierarchia"

Nem kérdés, hogy van egymásra épülés. Az orvostudomány például elsősorban a biológiára épül, ez elég nyilvánvaló. Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál.

"Amire Mérő László mint mágiára gondolt az az az eset, mikor valami bizonyíthatóan működik, de nem ismert hogy miért. Valójában nem mágia, csak a tudásunk korlátozott. De empirikus módszerekkel ezt attól még bizonyítani kell, hogy tudomány legyen."

Pontosan ugyanezt írom a fenti posztban.

"Megjegyzem az is egy folyamatos próbálkozásod, hogy egyes tudományágakat, mert az eredményeikkel politikai alapon nem értesz egyet, megpróbálsz hiteltelennek beállítani. Valójában nem csak társadalomtudományokat, mert a Covid alatt a járványügyet is politikai alapon kritizáltad, kétségbe vonva a tudományon alapuló érveléseiket is politikai érvekkel."

Nem történt ilyen, megint fantáziálsz. Írtam vagy tucatnyi posztot a covid alatt, de soha nem kritizáltam a "járványügyet". (Azt hogyan kell???)

Wildhunt 2024.03.05. 19:11:27

@G. Nagy László: azt azért hozzátenném, hogy társadalomtudomány addig létezik, míg a játékelmélet gyerekcipőben jár. Amint értelmezhető szintre jut, a társadalomtudományok mehetnek az alkímia meg a teológia mellé.

Wildhunt 2024.03.05. 19:13:35

@baalint1: a filozófia még az entópiatörvényt sem tudta eddig feldolgozni. A késleltetett választásról nem is beszélve. Ezek alkalmazásával még a teológia is előrébb jár.

alöksz róz 2024.03.05. 19:24:12

@baalint1: "Valójában nem csak társadalomtudományokat, mert a Covid alatt a járványügyet is politikai alapon kritizáltad, kétségbe vonva a tudományon alapuló érveléseiket is politikai érvekkel." - pedig ahhoz a tudomány érvei is elegendők voltak, sokszor elég volt egy egyszerű összehasonlítás...

alöksz róz 2024.03.05. 19:25:40

@alöksz róz: mármint természetesen a kétségbe vonáshoz elegendő :-)

na jöhet a gyíkemberezés

alöksz róz 2024.03.05. 19:30:55

a koronavírus olyan speciális vírus volt, hogy egyszerre volt igaz valami is meg a valami ellenkezője is, és mind a kettőből az következett hogy márpedig be kell oltatni magad. és sose volt rá semmi igaz ami egyébként minden másra igaz, ha abból az jött volna ki, hogy neked nem kéne beoltatnod magad.
ez igen messze van a tudományos érveléstől...

googléba megtalálja valaki, ki volt az a német forma, aki koncentrációs táborba akarta zárni az oltatlanokat?

cvsvrs 2024.03.06. 11:26:55

@G. Nagy László:
a természettudományt elvben a csillagászat, illetve a kozmológia igyekszik egyesíteni. kevés sikerrel. de akik ebben hisznek azok a csillagászok. csak ugye ahhoz lenni kellene egyetlen alkotóelemnek, amiből felépül az univerzum, a viláegyetem, vagy annak megismerhető része, a mindenség, a kozmosz. és nincs egy ilyen.

lehet mondani, hogy kérem szépen a kvantummechanika leírja a hirdogénatom működését és abból mindent létre lehet hozni elméletben. csak ez nem működik a gyakorlatban. az élettelen tárgyak körében a dolog nem hatékony. klasszikus megoldásokat alkalmaznak. az élőlények esetén nem működik abban az értelemben, hogy nem nem épült még fel ilyenformán egysejtű. azonban az sem igaz, hogy egyáltalán nincsenek használható eredmények. a részecskefizikát használják a gyógyászatban, az orvosi műszerekben. és egyébként könnyen lehet, hogy a kvantumszámítógépek is használhatók lesznek gyógyszerészetben. az orvoslás fejlődni fog. a mesterséges intelligencia ott lesz a sebész robotikában és a képalkotó diagnosztikában.

csakhogy a magyar tudománypolitika nem ezekről szól sajnálatos módon. és nemcsak a politikusok tűnnek hülyének, hanem az akadémikusok is. az akadémia doktorokban lehetne még éppen bízni, a befolyásuk csekély. és nincsenek sokan. mert hogy nincs tömeges elitképzés. megint ugye a probléma budapest. amelyik nem érti, hogy a magyar iskolában tudományos közösségeket kell építeni. budapestet németek és a zsidók uralják, akik egyénileg akarnak nobel díjat. és tudománypolitika népellenes. nem azért, mert a németek és a zsidók rosszat akarnak, hanem ők német és zsidó tudományos közéletet szeretnének, amiben szűk klikkek vannak és nincsenek kollektívák.

és azért budapest hegemóniáját meg kell törni. erre való az orbánizmus. a rombolásra. és utána lehet majd építkezni. úgy, hogy 10-20-30-50 évvel le lesz maradva az ország.

Bayaz 2024.03.06. 12:18:04

@baalint1: "Megjegyzem az is egy folyamatos próbálkozásod, hogy egyes tudományágakat, mert az eredményeikkel politikai alapon nem értesz egyet, megpróbálsz hiteltelennek beállítani. Valójában nem csak társadalomtudományokat, mert a Covid alatt a járványügyet is politikai alapon kritizáltad, kétségbe vonva a tudományon alapuló érveléseiket is politikai érvekkel."
Nem lehet kétségbe vonni a szakértőket, amikor ilyen abszurd kijelentéseket tesznek és ekkora politikai elfogultságról tesznek tanúbizonyságot?
www.politico.com/news/magazine/2020/06/04/public-health-protests-301534

Az igazság az, hogy a társadalomtudományok hitelességét igencsak joggal lehet kétségbe vonni.
Számtalan példa van arra, hogyan torzitja el a politikai elfogultságuk és az állami pénzekre való vágy (mert ugye ha nem találnak valami 'problémát', akkor nem jön annyi állami pénz) a 'kialakuló tudományos konszenzust'.

Billy Hill 2024.03.06. 13:49:23

@alöksz róz: "googléba megtalálja valaki, ki volt az a német forma, aki koncentrációs táborba akarta zárni az oltatlanokat?"

Öhm, egyelőre olyat találtam, hogy elzárásra ítélné:

www.welt.de/politik/deutschland/article235810706/Boris-Palmer-will-Beugehaft-fuer-Impfverweigerer.html

GyMasa 2024.03.06. 14:53:31

@Wildhunt:
És, az mi is pontosan?
(BOcs, hogy ilyen értetlen vagyok, de nem értem)

cvsvrs 2024.03.06. 15:30:53

@Bayaz:
a történelem egy félig világias hittudomány. koppányról a hivatalos történetírás azt állítja a mai napig, hogy ő kelethez akart csatlakozni. annak ellenére, hogy ő somogyból a nyugathoz akart tartozni. a salzburgi érsek alá, a passaui bencésekhez. és gyula meg bizánchoz. ez esetben istván a kereszténység egységét hirdette meg. amire csurka istván "sem nem jobb, sem nem bal, keresztény és magyar" frázia rímelne. na de csak nem lehet ezt a történelemszemléletet meghirdetni, ami egyébként a "népfőiskola" a gondolatvilága. azok az idióta, kripli, kretén nácik. miközben egyébként ennek a körnek számos kérdésben nyilvánvalóan igaza van. (és van amiben nyilvánvalóan nincsen).

de ezt az mta nem tisztázza, az idősebb akadémikusok érthetően nem, hiszen ők jegyezték a korábbi tankönyveket, a fiatalabb akadémia doktorok időnként kibeszélnek a kánonból, meg ugye nagyon sokan feltették a kérdést még általános iskolában, hogy a francba csatlakozhatott szent istván a nyugati kereszténységhez akkor ha az még nem létezett. ez nem a németek beállítása? amely németeket egyébként kétségtelen behívott, csakhogy ezek után meg az istván ellen lázadó vászoly fiai kerültek a trónra. akikről azt hazudja az akadémia, hogy pogányok voltak. hogy a francba lehettek azok, amikor bazil egy bizánci keresztény elnevezés, nyilván nem pogány név és a fiak meg kijevi és lengyel nagyhercegnőhöz mentek hozzá. miért adták volna őket pogányokhoz? mindez a nagy egyházszakadás előtt.

egyébként vászoly fiai csehországba menekültek. ha keleti pogányok, akkor mi a francért mennek csehországa? csak tudják, hogy merre van kelet? és őket gellért püspök hívja vissza. egy bencés szerzetek a keleti pogányokat miért hívja vissza?

az akadémikus történetírásban a nyugathoz csatlakozás egy baromság. sokkal inkább a kereszténység egységét akarják. nem is a nyugat melletti feltétlen kiállást, de nem is az elleni feltétlen harcot.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.06. 15:34:11

@baalint1: hol simogatta a pedofilokat? hogy? nem találtam meg

Wildhunt 2024.03.06. 17:43:49

@GyMasa: a teljes indukció? Matematikai bizonyítási módszer. Leegyszrűsítve:
Adott egy tétel, ami az általunk ismert esetekben igaz.
Feltételezzük tehát, hogy az n-edik esetben is igaz lehet.
Amennyiben ez leírható, majd ebből következtetve bizonyítható működése az n+1-edik esetben is, úgy a tételt bizonyítottuk.
Szépsége, hogy használatának nem szükséges feltétele a tétel működésének megértése.

alöksz róz 2024.03.06. 20:17:43

@Billy Hill: nem ez az. de emlékszel amúgy a sztorira?

vagy bárki?

alöksz róz 2024.03.06. 20:20:21

@Tesz vesz XVI.: ne keresd, sehol és sehogy. bálint beállt a dékás köpködőkommandóba.

Billy Hill 2024.03.06. 20:23:57

@alöksz róz: Nem igazán, pedig olvasok német sajtót. (Mondjuk csak 1-2 nagyobb lapot...)

alöksz róz 2024.03.06. 20:38:10

@Billy Hill: na majd lehet megkeresem, ha lesz kedvem, a schiffer facebook oldalán hátha fent van. tanulságos ahogy "elfelejtődik".

Wildhunt 2024.03.06. 22:19:21

@alöksz róz: az elmúlt 2 évben a média tökélyre vitte az elfelejtődő cikkeket. A legszebb az, hogy kedves npc kollégáink lelkes asszisztálásával.

grundigg 2024.03.06. 23:14:36

@alöksz róz:

Ez engem is érdekelne, mert nem találtam ilyet. Ellenben oltásellenesek szívesen hasonlították magukat a zsidókhoz, az oltást meg a zyklon-b-hez. Erre rengeteg példát találni. Szegény Csollány Szilveszter facebookján az örökkévalóságig ott lesz a kép a haláltáborba vezető sínekről és a "vaccine macht frei" feliratról.

Persze a 8 milliárdból lehet, hogy volt egy, aki tényleg mondott ilyet, de én azt gyanítom, hogy az "elfelejtődés" inkább úgy működik, hogy egyesek akkor áldozati pózba vágták magukat, aztán pár év elteltével már arra is emlékezni vélnek, hogy szöktek meg a krematóriumból.

GyMasa 2024.03.07. 14:29:20

@Wildhunt:
Tudom, mi a teljes indukció, köszi!

GyMasa 2024.03.07. 14:32:20

@Wildhunt:
Bocs, de az elmúlt kb 4+ évben (igazán erőteljesen a covid körüli maszatolással jött lendületbe ez a fajta, igen alacsony szintű újságírás) teljesen leírta magát a komplett újságírói szakma.
Ma máér nincsenek cikkek, csak ilyen óvatos, feltétéeles módban megszerkezstett, perelhetetlen cikkek, amik esetén teljességgel értelmezhetetlen az adott cikk igazságtartalma, ugyanis nincs egy kijelentő mondat az egész cikkben, csak feltételes módba csomagolt pletykák, meg vágyvezérelt nedves álmok.

Serény Vélemény 2024.03.08. 09:43:32

@GyMasa: Igen. És ráadásul ha az ember elolvas egy múlt századi, negyvenes, vagy akár ötvenes évekbeli újságcikket, akkor azok ezerszer jobbak. Az újságíró tud írni, tud fogalmazni, tud normálisan kérdezni. Ez még akkor is így van, ha az akkori újságcikkekben a mögöttes ideológia nem átszüremlik, mint manapság, hanem töményen dől belőle.

Hartrigel 2024.03.08. 10:36:21

@G. Nagy László: Hát, csak hogy a Királynak a mundér becsületét védjem.
Azért mentség vagy enyhítő körülményként számoljuk fel, hogy a filozófia lényegében egy világlátási meghatározó. Azaz, hogy miként rendezzük be az államunkat, mit fejezünk ki a műalkotásainkkal, pontosabban miről készítünk alkotásokat, és mire és hogyan használjuk fel a tudományt, lényegében a filozófia világnézet elég komolyan befolyásolja.

Oké, ilyenkor mondják, hogy scientista világban már nagyon nem kell sem vallás sem filozófia, mert a tudományvilágában minden működik.
No, ezt azért én így deklaráltan nem jelenteném ki, elvégre még messze vagyunk valami Star Trek utópiától, de ígérve van, hogy a tudományos út végén oda jutunk, pont, mint a fúziós erőműig, ami "mindig 10 évre van már csak". Pláne, ha körbe nézünk magunk körül, se érzem, hogy minden pompázatosan működik. Illetve minden hideg racionalitással úgy van felhasználva, ahogy azt kell.

Sajnos, ahogy a világ állapotát látom Királyunk olyan állapotban van, mint Théoden a Gyűrűk urában. Rá is férne egy kis újra szervezés, vagy inkább kijózanodás. Szóval látszik, hogy elférne a világba azért az a "férfi erő".

cvsvrs 2024.03.08. 11:03:44

@Hartrigel:
kié legyen az opera büféje. ezt nem fejti meg a matek. legfeljebb annyiban hogy az operának van büféje. és nem a büfének operája. (de már ez is ugye hittétel. mert miért ne lehetne fordítva. és erre a válasz az, hogy csak.) tehát az operaházban elsődlegesen nyilván a művészet diktálja. és ha az operaház művészei úgy érzik, hogy a carmina burana egyben jó, akkor legyen egyben. és ebben igaza van a ballibáknak.

a jobbkonziknak meg abban, hogy ha az operház állami, akkor a büfé is legyen állami kézben. persze ezek a jobbkonzik kiprivatizálnák maguknak, előbb elzavarják a zsidayt, hogy aztán ők nyúlják le a pénzt. ezt a monopoly játékot hívják úgy, hogy "piac". az oligopóliumok azok már "piacok".

a monopol pénzlenyúlás ideológiáján megy a vita.

cvsvrs 2024.03.08. 11:29:19

a középponti állam még amerikában is (washington dc) közbirtok. new york privatizálva van. fel sem merül, hogy a közterületi reklámokat korlátozni kellene. mert ahová csak tudnak tegyenek ki hirdetéseket feltéve, hogy valaki fizet érte. és így termel dollár milliárdokat a broadway. a fehérház kertje nincs kiprivatizálva még amerikában se.

és ugye budapest nem washington dc-t akar. egy közbirtokosságot állami adminisztrációval. hanem "new york"-ot. persze nem valódi piaci alapon. és ebből következik egy purparlé. 30 éve. vagy 300 éve inkább. a habsburgok uralma óta. magyarországan nincs fővárosa. van egy város, ami nem többségében magyar. nem a magyar országgyűlés alá van rendelve. hanem budapestnek igyekeznek alárendelni az országot.

GyMasa 2024.03.08. 15:34:26

@Serény Vélemény:
Oh, arról már nem is szólok egy szót sem, hogy a helysírásuk az gyalázatos!
Basszameg, egy újságírónak a nyelv a fegyvere!
Alapkövetelmény, hogy 100%-ban tudjon helyesen írni és minden mondata helyes, érthető legyen!
Komolyan úgy gondolom, hogy az újságírói szakma az, amit jó lenne, ha egy ChatGPT ténylegesen is felszámolna, amire jó esély is van.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.11. 16:20:03

@alöksz róz: voltak lacikának durva megnyilvánulásai novákkati ügyében, de hogy a pedofilokat védte azt nem láttam sehol.
k endréd védte valahol az erkölcs bajnoka?
süti beállítások módosítása