téveszmék

téveszmék

"Szebb, kényelmesebb és igazságosabb világot építünk"

2024. január 15. - G. Nagy László

post_office.jpg

 

Végre egy hír, amelyben nincs direkt politika, vagy legalábbis ezúttal nem a beteg ideológia, nem a kényszeres társadalom-mérnökösködés a ludas. Egyszerűen csak idiótákat és felelőtleneket látunk, akiken túlnőtt a civilizáció. Ijesztő a tempó, ahogyan a nyugati ember menetel az elhülyülés útján - a társadalom minden szintjén és minden rétegében.

 

Nagy-Britanniában a postahivatalok úgy működnek, hogy azokat magánszemélyek bérlik és üzemeltetik, egységesen az angol posta számára kifejlesztett Horizon ügyviteli szoftvert használva. Elszámolásaikat is hosszú esztendőkön át ebben vezették, amíg be nem bizonyosodott, hogy a program hibás, valótlan egyenlegeket mutat. Csakhogy addig már 736 postafiók-vezetőt megvádoltak és elítéltek, tekintettel a rendszer által megjelenített komoly, esetenként több ezer fontos hiányokra. 230-an kaptak letöltendő börtönbüntetést (köztük egy várandós kismama), négyen öngyilkosságot követtek el, 33-an meghaltak, sokan csődöt jelentettek, s szinte mindenkinek szétesett a magánélete, miközben nyilvános megaláztatást kellett elszenvedniük. 1999. óta tart a botrány, de csak a napokban dőlt el, hogy az érintettek - már aki él még közülük - egységesen kártérítést kapnak. A döntést a parlament hozta, megkerülve a csigalassúsággal működő bíróságokat.

 

A megdöbbenés első hangját a szakmai értetlenség kelti. Világos, hogy minden szoftverben előfordulhatnak hibák, azonban itt - matematikai tekintetben - végtelenül egyszerű a kép. A postai tranzakciók utáni egyenlegeket mindössze a két legszimplább alapművelet változtatja; a befizetések növelik, a kifizetések csökkentik a szaldót. Nem egy óriáskifli, ezen a szinten még kamatot sem kell kalkulálni - a legprimitívebb zsebszámológép is üzembiztosan hozná az eredményt. Oké, nem szeretnék naivnak tűnni. Nyilvánvaló, hogy összetett rendszerről van szó, amely komoly adatállományokat kezel. De ez aligha magyarázat bármire. Ma már tudható: a Horizon szoftver tele volt technikai hibákkal, köztük adatsérülésekkel, kerekítési hibákkal, valamint a helyi és központi adatbázisok közti szinkronizálási problémákkal. Egészen elképesztő felelőtlenség, hogy egy ennyire vacakul összetákolt rendszerre bízták az Egyesült Királyság teljes postahálózatát. Ám ez még csupán a legelemibb, technikai fejezet. Vannak itt nagyobb gondok is.

 

Az informatika kétségkívül gyorsabbá, kényelmesebbé, hatékonyabbá tette világunkat. Ám annak egyikünk sem örül, amikor egy új szolgáltatásnak az az ára, hogy kidobunk két másikat, melyekre égető szükségünk volna. Márpedig ilyet igen gyakran tapasztalunk, s itt is hasonló a helyzet. A Horizon rendszere annyira zárt és hozzáférhetetlen, hogy a postafiókok vezetői számára lehetetlen volt ellenőrizni elszámolásaik pontosságát, illetve eltérés esetén kivizsgálni annak okait. Ez egész egyszerűen nonszensz, nem is értem. A készpénzes tranzakciókról minden esetben bizonylat készül. Az átutalások is visszakereshetők. Jómagam fél tucat cégnek kezeltem már a pénztárát, ami azzal jár, hogy legalább havonta egyszer elszámolást kell készíteni. Harminc év alatt ez sok száz kimutatást jelent, jó pár olyan esettel, amikor nem stimmelt az egyenleg. Ennek kijavítása minden alkalommal kisebb-nagyobb nyomozást igényel, ám a lényeg az, hogy valamennyi dokumentált pénzmozgás visszakereshető. Előbb-utóbb minden esetben kibukik, hogy hol történt az elcsúszás. Olyan egyszerűen nem létezhet, hogy aki felel a pénzért, az nem fér hozzá az adatokhoz - jelen esetben a tranzakciós naplókhoz és a rendszernaplókhoz. Itt már nem technikai hibáról beszélünk, hanem koncepciózusan hibás fejlesztésről. És ez még nem minden: a hírek szerint a pénzügyi műveletek egymáshoz viszonyított sorrendje sem volt kellően szabályozott. Megtörténhetett olyan, hogy az ügyfél letiltja a hitelkártyáját, s ezzel egyidejűleg még egy utolsó kifizetést kezdeményez. Ebből értelemszerűen hiány keletkezik, amit sportszerűbb lenne a kutyaütő szoftverfejlesztő cégtől bevasalni, mint az erről mit sem tudó postai dolgozóktól. Az ilyen jelenségek jócskán túlmutatnak önmagukon: ezeket hallva az embernek minden bizalma elpárolog, amelyet a digitális pénzügyi megoldásokba fektetett. Szép világ az, amikor már nem csupán a hacker bűnözőktől kell tartanunk, de maga az állami rendszer is átvághat bennünket... Amikor lezuhan egy utasszállító gép, elsüllyed egy hajó, vagy felrobban egy űrrepülő, olyankor egy egész iparág felkapja a fejét és igyekszik fokozni a biztonságot. Ez itt is elkerülhetetlen lesz.

 

No de lépjünk is túl az informatika világán, s tűnődjünk el egy pillanatra a botrány legszégyenteljesebb rétegén, a brit igazságszolgáltatás működésén! Az évek alatt összesen 736 (!!!) postai vezető ellen indítottak eljárást tévesen, pontosan ugyanazért a vélt vétekért. Mennyire kell idiótának lennie egy bíróságnak, hogy ez megtörténjen? Azt felejtsük el, hogy Nottingham-ben fogalmuk sincs, mi történik Doverben. A szakma képviselői bőven kommunikálnak egymással, s ha ez nem lenne elég, még a sajtót is forgathatják. Na most elképzelem, hogy Leeds egyik bírája vagyok, aki hallott már egy tucatnyi tök egyforma, igazán gyanús és kétséges ügyről. Oké, el tudom képzelni, hogy egyesek sikkasztanak. De most hirtelen mindenki a bűn útjára lépett aki postafiókot vezet? Nem furcsa ez? Nem akadt egyetlen valamirevaló jogász ebben az elmebeteg országban, aki a századik, vagy a kétszázadik ügynél azt mondta volna: most már álljunk le, itt valami biztosan nem stimmel... És nem: 736-ig kellett duzzasztani a megvádoltak számát! Hasonlót csupán a legsötétebb diktatúrákban láthattunk - ép eszű és jó szándékú igazságszolgáltatás ilyet egyszerűen nem produkálhat. És vajon miféle bizonyítékok alapján hozták ítéleteiket? Bemondásra? Milyen nyomozás történhetett a kérdéses ügyekben? Mert az egy csak egy dolog, hogy a szerencsétlenül jártak nem férhettek hozzá a tranzakciós naplókhoz, de a bíróság se kérette be ezeket??? Miféle módon védi a brit állam polgárainak jogbiztonságát?

 

Magyarország immár 14 éve kapja az ívet, hogy nem működik nálunk a jogállam. Nos, el tudunk képzelni hasonló esetet kis hazánkban? A bíróságokról idehaza is sok rosszat el lehet mondani; mindannyian láttunk már hozzá nem értő, elfogult, ideológiák által vezérelt bírákat. Ám azt egyikünk sem feltételezné, hogy egy hülye szoftverhiba miatt sittre vágnának bárkit, pláne nem több száz ártatlant. Ez csak a komplett idióták birodalmában fordulhat elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3118303013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baalint1 2024.01.16. 14:32:14

@Serény Vélemény:
"Vagy hogy a kréta rendszer hibái leginkább a balfék nagyon hülye baloldali médiafogyasztóknak készített médiahabverés volt."

Informatikus körökben kiváló humorforrás volt az a forráskód, politikai nézetektől függetlenül.

Egyébként tipikus hozzáállás, ha valami szar kiderül, nektek vérkomcsiknak nem az a bajotok, hogy szart csináltak állami pénzből, hanem hogy az elenzéki média felfújja.

baalint1 2024.01.16. 14:35:02

@Boldeone2:
Ez nem szemétség abban az értelembenahogy gonolod. Ez a propaganda, mikor az ukránoknak nekimegy vagy az EU-nak nekmeg nem kifelé szól, hanem a választók legbutább részének, olyanoknak mint Serény Véleményem, meg amilyen szerepet László eljátszik, mikor ostobának tetteti magát, lásd pl. Németországról szóló kommentje.

alöksz róz 2024.01.16. 14:35:51

@Serény Vélemény: nyilván lehet ilyen, más kérdés, hogy nem kéne. és ez nem azt jelenti, hogy az egészet ki kell dobni úgy ahogy van.

baalint1 2024.01.16. 14:45:31

@alöksz róz:
A támogatási rendszernek semmi köze az élelmiszerbiztonsághoz.

Serény Vélemény 2024.01.16. 14:45:46

@baalint1: "Hanem mivel arról szólt a cikk, hogy egy informatikai rendszer szar volt a briteknél, írtam pár példát, hogy itthon hogy volt kezelve néhány szituáció. "

Ami egyik sem mérhető a brit rendszerhez. Ami mérhető lenne az az giro, vagy a magyar posta informatikai rendszere, ami ugyancsak nem egy bugos valami. És most itt a hozzád hasonlóan buták részére egy részletes magyarázat következik: az általad említett két "szituáció" nagy része a balliberális barmok részére kitalált médiahabverés volt. Valójában nem működtek _annyira_ rosszul ezek a rendszerek, - igaz teljesen jól sem - de ez egy ilyen világ. Nem olyan, mint amit te elképzeltél magadnak. Ha egy elektronizált anyakönyben valakit rosszul rögzítenek, akkor az szívás, de miközben 10 millió ember anyakönyvei meg jól vannak kezelve, ezért erről az elektronikus anyakönyvi rendszerről is csak _kifejezetten hülyék_ gondolják az, hogy nem jól működik.

"Az ügyintéző szerint ők a jelenleg hatályos törvény alapján jártak el. Az elektronikus anyakönyvi nyilvántartást 2014. július 1-jén vezették be. Addig a születési (vagy épp házassági és halotti) anyakönyvi eseményeket településenként, papíralapú születési, házassági és halotti anyakönyvekben vezették."

10 év, 10 millió felhasználó, és egy darab, valamilyen hiba miatt hisztis júzer.

Ez nem hibaarány!

A másik hiperkreténség: el kéne dönteni, hogy a bürokrácia miatt vagy a hiánya miatt hisztizünk?

baalint1 2024.01.16. 14:48:27

@Serény Vélemény:
Ez tipikusan jó példája annak, mikor ti komcsik kitaláljátok, hogy majd valami nektek nem tetsző dolgot, mint pl. ebben az estben a rovarevés, kötelzővé fognak tenni egyszer a jövőben tenni. Mert magatokból indultok ki. Aztán ezen pörögtök, hogy jajj, elnyomás van. Állandóan snowflake-et kiáltotok pedig ti vagytok a legnagyobb snowflake-ek.

baalint1 2024.01.16. 14:55:42

@Serény Vélemény:
Mivel nem tudodmegvédeni az álláspontodat, ezért újabb és ujabb rendszereket hozol be a képbe. Senki nem mondta, hogy a giro vagy a pota vagy az anyakönyvi hivatal rendszerei rosszak lennének. Arról volt szó, hog ha kiderül valamiről hogy szar, akkor hogyan kezelik. Lásd Kréta ügy. Erre mégazt is behozod a képbe, hogy melyik rendszer milyen fonosságú. Szó sem volt ilyesmiről, csak arról hogy hogy kezelik a problémákat, pélákon keresztül.

Még mindig el sem olvasod amit írtam, hanem ugyanazon a szalmabábon rugózol. Nem, sehol nem írtam, hogy általában a magyar rendszerek szarok.

Ami a Krétát illeti, ott meg nagyon rossz érv, hogy de működött. Ha összehánynak egs rendszert, ami szarul volt tervezve, szarul lett implementálva, spagettikód az egész, akkor az a rendszer folyamatosan egy potenciáli hibaforrás, még ha látszólag működik is. Emellett kurva drága továbbfejlesztenin karbantartani. Nem az volt a gond, hog a Kréta összeomlott volna, hanem hogy a kikerült forráskód alapján egy tákolmány, amivel bármikor gondok lehetnek ê amit baromi drága karbantartani. Az, hogy eddig nem volt vele nagy probléma, a szerencse kérdése.

És hangsúlyozom ez szakmai kérdés elsősorban, nem politika, párpolitikától függetlenül bármely nem kontár programozónak megmutatod a Kréta kikerült forráskódját, szörnyülködni fog. Pedig én is láttam már rengeteg gány munkát, de az azokon is túltesz.

baalint1 2024.01.16. 14:57:16

@Serény Vélemény:
"A másik hiperkreténség: el kéne dönteni, hogy a bürokrácia miatt vagy a hiánya miatt hisztizünk?"

Én mindig a bürokrácia minimalizálása mellett érveltem, most is, máskor is.

Serény Vélemény 2024.01.16. 15:00:56

@baalint1: "nektek nem tetsző dolgot, mint pl. ebben az estben a rovarevés, k"

Hát, ha neked tetszik akkor egyed!

baalint1 2024.01.16. 15:10:23

@Serény Vélemény:
A lényeg, hogy senki sem kötelez a rovarevésre, aki akar eszik, aki nem az nem. De már azzal riogattok, hogy majd egyszer kötelező lesz. És így van ez millió dologgal, aminél csak a ti fejetekben létezik, hogy kötelezővé teszik, csak mert nincs érvetek azellen, hogy szabad, csak annyi hogy nektek nem tetszik. Olyan ez, mint ha valaki a lecsót akarná betiltani, mert nem ízlik neki, azzal az érveléssel, hogy a lipsik kötelezővé akarják tenni a lecsó evést.

(Sosem ettem rovart, nem különösen érdekel, de ki sem zárom hogy jó lehet.)

Serény Vélemény 2024.01.16. 15:23:05

@baalint1: "Senki nem mondta, hogy a giro vagy a pota vagy az anyakönyvi hivatal rendszerei rosszak lennének"

TE magad linkeltél egy balliberális szokásos hisztizős cikket ami pont arról szól, hogy valakinek elszúrták a nevét a rendszerben!

Én értem, hogy te a telexen tájékozódsz elsősorban, és az az ottani magukat újságírónak tartó és nevező vadbarmok és fizetett ügynökök véleményét teszed magadévá, de attól, hogy a telex valamit megírt, attól még nem válik igazzá.

"És hangsúlyozom ez szakmai kérdés elsősorban,"

Dehogy is, pont ez a "mindenszarizmus" kérdése. A lényeg, hogy semmit ne kelljen sikerként, vagy viszonylag sikerként elismerni, és mindenben meg lehessen találni a hibát.

MEDVE1978 2024.01.16. 15:40:31

@baalint1: Ennek a másik oldala az urbanizáció. Manapság ugye a városokban csoportosul nagyon sok olyan dolog, ami a modern élet velejárója. Vannak üzletek, egészségügyi, szociális, oktatási stb. infrastruktúra. Vidékről ezek sokkal nehezebben érhetők csak el. Kb. az egész világon urbanizációs folyamatok vannak, a jobb megélhetés és jobb életszínvonal jegyében az emberek betelepülnek a városokba. A problémák szembetűnők: a nyugat-európai nagyvárosok egyik legnagyobb problémája a megfizethető lakások számának csökkenése, a lakhatási válság. Tavaly októberben voltam Luxemburgban, ami ugye Európa egyik leggazdagabb városa / állama. Még folyt a kampány, az egyik legfontosabb hívószó a megfizethető lakhatás volt ott is, pedig tényleg nagyon jómódú országról van szó.

A probléma tehát adott, vidékről menekülnek a képzettek, a fiatalok a városokba, mivel ott jobbak a megélhetési lehetőségek, ezzel túlterhelve a városok mindenféle rendszereit. Ehhez társul az élelmiszerfüggetlenségi törekvés. Bár az nyilvánvaló tény, hogy már minden gazdasági ágban a globális ellátási láncok részeivé váltunk, tehát lényegében az általunk fogyasztott élelmiszerek döntő része is külföldről jön - vagy olyan komponenst tartalmaz, amit külföldön tettek bele - az egyes államokban egyértelműen meg van az igény arra, hogy krízishelyzetben lehetséges legyen élelmiszerek tekintetében az önellátás.

Tehát ezeknek az elveknek a biztosítása érdekében kellett valamit csinálni az EU-nak. Lényegében pénzt csatornázott be a mezőgazdaságokba, azért, hogy a munkaerő - a lakosság ott maradjon és megmaradjon a mezőgazdasági termelés is. Hogy ez jogos-e vagy a mértéke megfelelő-e? Megfelelő gazdasági szereplők, emberek kapják a támogatásokat? Ez már más kérdés. Emlékszem, amikor a cikkben emlegetett Nagy-Britannia még uniós tag volt, a KAP egyik legnagyobb kedvezményezettje maga a királyi család volt. Hiszen a királyi család rendelkezett a legnagyobb élelmiszertermelő birtokokkal. Nyilvánvaló, hogy mára már úgy alakult ki a rendszer, hogy vannak, akik "élősködnek" rajta. De ettől még maga a KAP fontos szerepet tölt be.

baalint1 2024.01.16. 15:46:12

@Serény Vélemény:
"TE magad linkeltél egy balliberális szokásos hisztizős cikket ami pont arról szól, hogy valakinek elszúrták a nevét a rendszerben!"

Határozottan leírtam, hogy azt is arra hoztam példának, hogy hogyan kezeli bürokrácia rosszul egy már kialakult rossz helyzetet. Ahogy a többi példát is erre hoztam. Ahogy László cikke is ilyenről szólt elsősorban.

Ja, és a cikk sem állította hog minden rossz, hogy az egész amyakönyvi rendszer rossz.

Nektek komcsiknak beidegződésetek hogy ha valaki ír egy ilyen cikket, akkor azzal csak támadni akar, akkor az egész rendszert akarja bántani. Mert magatok ezt csináljátok, lásd László is azt a következtetést vonta le, hogy a britek általánosságban milyen hülyék.

"Én értem, hogy te a telexen tájékozódsz elsősorban, és az az ottani magukat újságírónak tartó és nevező vadbarmok és fizetett ügynökök véleményét teszed magadévá, de attól, hogy a telex valamit megírt, attól még nem válik igazzá."

Én sokfelől tájékozódok, de azért kíváncsi lennék te itthon mit tartasz jó újságírásnak.

"Dehogy is, pont ez a "mindenszarizmus" kérdése. A lényeg, hogy semmit ne kelljen sikerként, vagy viszonylag sikerként elismerni, és mindenben meg lehessen találni a hibát."

De hát abban semmi siker nincs, hogy a Kréta egy gányolmány, egy spagettikód halmaz. Ezt nem lehet sikerként elismerni. A Giro rendszerét meg igen. De ha valamit szidnak, lásdKrétát, akkor te mindjárt azt látod benne, hogy mocskos libsik mindent csak szidnak. Közben pont az lenn a lényeg, hogy minden kritizálható legyen, ha állami pénzből gányoltak, akkor különösen. Tudom, nehéz átállni erre a gondolkodásmódra 40+14 év komcsi agymosás után.

alöksz róz 2024.01.16. 15:54:26

@baalint1: dehogynincs köze.
támogatás nélkül nem érné meg.

baalint1 2024.01.16. 15:54:43

@MEDVE1978:
Az a baj, hogy az EU az ellenkezőjét érte el hosszútávon. A mezőgazdasági támogatásokkal alapból életképtelen gazdaságokat tartottak életben. A nagytáblás mezőgazdasághoz túl elaprózottak az EU-ban a gazdaság méretek, a kertészetben innováció meg kevés van, mert minek ha megy a föl alapú támogatás. Piaci alapon jóval életképesebb mezőgazdasági vállalkozások lennének, többek között nagyobb lenne az igényük a képzett szakemberekre is, és akkor máris jobb perspektíva lenne a fiatalok számára.

Tovább rontja a helyzetet a GMO ktegorikus tiltása.

Megjegyzem még, hogy az önellátással szemben meg az áll, hogy van amit többször hatékonyabban lehet termeszteni egyik régióban, országban mint a másikban, és akkor gazdagodnak az országok, ha azzal foglalkoznak, ami náluk hatékonabb, de ha az állam vagy az EU ebbe belenyúl, az nagyon ront a hatékonyságon.

alöksz róz 2024.01.16. 15:56:18

@baalint1: szalmabábozol megint.
nem a rovarevést fogják kötelezővé tenni, csak be fogják tiltani az állattenyésztést.

baalint1 2024.01.16. 15:57:07

@alöksz róz:
A kettőnek semmi köze egymáshoz, az USA-ban is vannak élelmiszerbiztonsági előírások, de nincsenek ilyen léptékű támogatások, mint az EU-ban. Ha biztonsági előírások vannak, azt akkor is be kell tartani, ha nem kapsz érte támogatást, persze nyilván emitt magasabbak az árak, mint ha nem lenne, de gondolom te sem szívesen fosnál a campylobacter fertőzött élelmiszer miatt.

alöksz róz 2024.01.16. 15:57:07

nem lesz hús, egyed a rovarfehérje-sztéket

baalint1 2024.01.16. 15:59:40

@alöksz róz:
Miért tilanák be? Ez megint csak egy neobolsi hiszti. A húsra tömeges kereslet van. Lehet egyszer majd őssejtekből replikálják, de azt is csak akkor fogadja el a fogyasztó, ha ugyanolyan lesz. De nem mert betiltják, hanem akkor ha olcsóbb lesz úgy előállítani.

alöksz róz 2024.01.16. 16:00:33

@baalint1: az usában kisebbek a támogatások, de közel sincsenek ilyen szintű előírások.

alöksz róz 2024.01.16. 16:03:26

@baalint1: ti bolsevikok mindenkit bolsevikoztok.

az agyament fanatikus bolsevik ideológiáitok miatt lesz betiltva.
hacsak oda nem adunk időben a disznóknak takarmánynak, hogy legalább valami hasznotok is legyen :-)

baalint1 2024.01.16. 16:10:00

@alöksz róz:
A lényeg, hogy a kettő között nincs összefüggés. Nyilván a szabályozás drágít, meg növeli a belépési küszöbötva piacot, ezért ez sem jó piaci verseny szempontjából, de em következik belőle, hogy ezt kompenzálni kell. Egy tök más példa, az autógyártásnál sem kompenzálja az euro előírásokat támogatással az EU (mondjuk azok is elcseszettek, csak máshogy).

Amúgy piaci alapon is létezhetne biztonságos minősítés élelmiszerekre, hiszen a fogasztók egy részének megérné, ha többet fizet, ha a gyártótól független cégek minősítenék amit megvásáról. Lehet vitatkoni, hogy mégis mennyire jó, ha az állam vagy az EU szerepe az élelmiszerbiztonság betartatása, vags a piac oldja meg, de az biztos, hogy a támogatási rendszernek ehhez semmi köze, és az önmagában kontraproduktív.

baalint1 2024.01.16. 16:10:32

@alöksz róz:
Fura egy bolsevik a szabad piac párti bolsevik.

Serény Vélemény 2024.01.16. 16:13:12

@alöksz róz: Az usában a tejtermelő gazdaságban nem ihatja meg a gazda a saját teheneinek a tejét.

Serény Vélemény 2024.01.16. 16:34:38

@baalint1: "hogy hogyan kezeli bürokrácia rosszul egy már kialakult rossz helyzetet. "

Hát nem. Miért stemplized "rossznak" a bürokrácia kezelési módszerét? (Azért, mert a ballibsi újságíró azért kapja a fizetését, hogy ezzel kapcsolatos kreténségeket írogasson, hogy ezzel befolyásoljon téged. Ha tv szerint kell eljárni ilyen esetben, akkor az nem rosszul kezelés, hanem törvény szerinti.)

"Én sokfelől tájékozódok, de azért kíváncsi lennék te itthon mit tartasz jó újságírásnak."

Szerintem - sehol nincs most már "jó" újságírás. Régebben volt, de mára kiveszett, és minden oldalon csak narratívaképzés, meg agymosás van, ami néha köszönő viszonyban van a valósággal, máskor meg nincs.

"De hát abban semmi siker nincs, hogy a Kréta egy gányolmány, egy spagettikód halmaz. Ezt nem lehet sikerként elismerni. "

EZT csak azért állítod, mert a telex, meg a 444 ezt a narratívát képzi. Közben pedig a megjelenésétől fogva használtam szülőként, és alternatív e-napló programot is használtam, és közel sem igaz annak a nagy része, amit a 444 meg a többi klónja lehozott. És mára egészen felhasználóbarát és egész használható program lett (na jó, kis túlzással.). (A mayornál tényleg jobb.)

2024.01.16. 16:35:17

@baalint1:
ezt már lejátszották. a sertéságazat privatizációja debrecenben 1895-ben történt. a nyertesek berger henrik és társai, fried emil és leó, kertész mihály, klein mór, liedermann mihály, liptai miklós, nagy jakab, steinfeld mihály. ebből kertész volt helyi, ő se az a kertészkedő. és ezért szavaztak, hogy akkor inkább zsidókommunisták jöjjenek. és őket végték a nácinémetek. azért szállták meg a nácik az országot.

2024.01.16. 16:51:47

hogy lehetne már egy állami gazdaságban állatot tenyészteni, vagy egy közbirtokosságon alapuló szakszövetkezetben kertészkedni. nem érti a nácinémet. és a jön a zsidókommunista, hogy legyen közös a gatya is. nem érti, hogy úgy is lehet háztáji birtok. és ez a két népcsoport budapest központtal veri szét az országot már a millenium idején jönnek a kommunisták. és a derék vajda jános, aki anno márciusi ifjú volt a millenniumot követő évben, 1897-ben megírja hogy ebből polgárháború lesz. ez a bal-jobb ellentét nem a rendszerváltás utáni.

A nagyurakhoz

Hogy nálatok özön a kincs, - / Való, hogy pénzetek tömérdek, / De könyvre, magyar könyvre, nincs / A milliókból egy fillértek!
Vörös kabátot ölttetek, / Talán azért, hogy példázzátok: / A haza testén, mely beteg, / Ti vagytok a létőrlő rákok.
Egész más a mi istenünk / S egészen más a ti istentek: / Mi mindig előre megyünk / S ti egyiránt csak hátra mentek.
Ne többet erről! Ezután / Ti balra és mi jobbra térünk. / Sok víz foly el még a Dunán / - Vér is talán -, mig összeérünk.
ez ugye a zsidókommunistákra utal. dúsgazdag bankárcsaládok. arra játszanak, hogy lázadjon fel a köznép és az ország irányítását megszezzék. de ezt a szegény parasztságot a nácimémetek és a kollaboráns hazaáruló nagyurak hozzák létre. a közbirtokosságok felszámolásával. és ez eredményezi a polgárháborút.

és egy harmadik etnikum térfoglalásáról nem beszélnék. szegény réteg abban is van elég. azok fognak fellázadni.

2024.01.16. 16:57:45

érthető ugye, hogy ezt a verset nem csurka istván írta., még csak nem is wass albert, hanem vajda jános. a zsidókommunisták úgy tudtak támogatást szerezni, hogy bauerék kisemmizték a parasztságot. hogy ez most a zsidó vagy a német az majdnem mindegy. és hogy totális privatizációval vagy totális kollektivizálással az is.

és ez nincs elmagyarázva, hogy mi történt az országban. az osztrák-magyar bankház liblingjei egyszerűen a pénzjegynyomda birtokában budapest központtal kisemmizték az országot. mert a történészeket is azok a családok adják, akik ezt művelték. ez rasszista és etnicista felhang nélkül a budapesti etnikum.

alöksz róz 2024.01.16. 17:00:38

@baalint1: pont az a lényeg, hogy van összefüggés.
(az általam felsoroltak és a támogatások között.)

mondhatod, hogy nincs, csak megindokolni nem vagy képes.
(de ez nem a te hibád, senki nem lenne rá képes)

2024.01.16. 17:01:26

és jön az, hogy feltalálók, iparosok. ezek nem feltalálók, iparosok. a disznászatot ki szerezze meg. ugyanez a kérdés szerbiában., csak a monarchia az egyiket tette volna meg királynak és a másik nyert. és mind temérdek módon eladósított nagybirtokokkal, aminek meg kell térülnie. ukrajnában ezért van háború. tényleg? magyarországon is ezért történt. kérdezzék már meg a felmenőket budán és pesten. hátha meséltek a családban, hogy mi történt. mit műveltek.

2024.01.16. 17:03:35

@baalint1:
úgy lesz versenyképes, hogy azt írják elő, amit a gyártó környezetvédelmi szempontból hazudik. és annak alapján vetik ki a különadót az egyikre, vagy a másikra. vagy tiltják be a kínai gyártót, vagy nem tiltják be, hanem megtámogatják.

alöksz róz 2024.01.16. 17:04:16

@Serény Vélemény: mivel tele van vegyszerrel, antibiotikummal, hormonnal, jobban is jár, ha nem issza meg :-)

senkinek se lenne szabad meginni, de arra már nincs tiltás. pedig kéne.

baalint1 2024.01.16. 17:04:57

@Serény Vélemény:
"EZT csak azért állítod, mert a telex, meg a 444 ezt a narratívát képzi. Közben pedig a megjelenésétől fogva használtam szülőként, és alternatív e-napló programot is használtam, és közel sem igaz annak a nagy része, amit a 444 meg a többi klónja lehozott. És mára egészen felhasználóbarát és egész használható program lett (na jó, kis túlzással.). (A mayornál tényleg jobb.)"

Nem, egyes fórumokon már akkor előkerültek a linkek a forráskódhoz vagy egyes részleteihez, amikor még nem írtak róla au újságírók.

De egyébként is mindegy a sorrend, programozó vagyok és kíváncsiságból belenéztem a kikerült forráskódba. Lehet hogy a program kívülről szerencsés esetben működőképesnek tűnik, de a forráskódja hihetetlen gányolmány, hibás, nem biztonságos és rosszul strukturált kódok tömkelege.

És ami még hihetetlenebb, hogy te simán előadod, hogy a propaganda miatt hiszem ezt, miközben bazdmeg, te hiszel a propagandának, nem akarod elfogadni ha szakemberek szakmailag tartják nagyon rossznak a Krétát, csak mert szerinted a ballibsi újságírók találták ki ezt a narratívát. Bocs, de ez olyan szinten agyatlan követése a narancskomcsi politikának, mert nálad minden ez határoz meg. Nem hiszed el szakemberenek hogy valai rossz, csak mert a Telex újságírói szerint is az. Te beköltöznél egy házba, ami az összes statikus szerint problémás, de mivel a lipsi újságírók balhéztak miatta, biztos hazugság?

alöksz róz 2024.01.16. 17:05:29

@baalint1: azért láthatóan csak lebokszolod ezt magadban valahogy

2024.01.16. 17:10:22

mi lenne az elektromobilitásban a valóban környezetbarát? a szocialista városi béreutó, kis villanyautó, közösségi használatra. a puli.
galeria.cdn.totalcar.hu/magazin/2022/03/18/puli_kisauto_tortenete/42321732_a1fc97466941193ddf6f43d7349f57da_y.jpg
megtervezi a mérnöki iroda. reformszocialista jogrendben ez ugye a polgárjogi társaság. kivitelezi egy garázscég. készül prototípus. és utángyártja közcélra a szakképzési centrumokban a tanműhelyek. a belső piaci megrendelésre egy gmk. és ha kell a külpiacokra, akkor kft. van verseny, mert lehet kft. csak az nagyon erősen korlátozott. mert az államot elsődlegesen az állam szolgálja ki. a belső piacot félállami rendszerben látják el. és ha valami ezek után is exportképes, akkor azt működhet privatizáltan. és a hiányzó technológia vegyesvállalati rendszerben jön be.

ez a szocializmus a reformokkal. kádár rendszer legvége. és ez a modell az, ami környezetbarát.

2024.01.16. 17:12:58

@baalint1:
és a kréta forráskódját miért nem írta meg a temérdek állami fenntartású informatikai iskola? az állam miért nem törekedik az önfenntartásra?

Wildhunt 2024.01.16. 17:16:03

@cvsvrs: mert nem reformkommunista.

2024.01.16. 17:17:22

kiszivárogtak a forráskódok. egy állami szoftver miért nem nyílt forráskódú. nem kell mindennek annak lennie. de az állami forráskód, ha az nem katonai titok, akkor miért nem nyílt. és miért kellenek ehhez magáncégek.

egy elosztott adatbázis kell eleve. minden tankerületnek van egy admin részlege. és oldják már ezt a bonyult problémát, hogy nyilvántartják a tanárokat, a diákokat, az érdemjegyeket, vagy akármit. és az informatikai tankönyben ez a példaprogram. a kréta.

2024.01.16. 17:23:32

@Wildhunt:
van az informatikai tananyag. és akkor tanítanak relációs adatbáziskezelést. hogyan kell nyilvántartani a tanárokat, az órákat, a diákokat, a tanórán szerzett érdemjegyeket táblázatban. hogy kell ezt minimális rendundanciával nyilvántartani. normalizálni. példaprogram.

és ez a példaporgram informatika órán maga a kréta. az iskolában azt tanítják az informatika tagozatosoknak. azon keresztül magyarázzák el a szakköri foglalkozáson. hogy ezek után a képzett informatikus ilyen és ehhez hasonló feladatokat is meg tudjon oldani.

vörös csillag helyett tegyük ki a szent koronát. ez így hatékony.

baalint1 2024.01.16. 17:26:46

@cvsvrs:
Igazából nyílt forráskódú megoldások is vannak, amiket akár adaptálhatna az állam.

Amúgy álapvetően nem baj, ha külső cég fejleszt az államnak, pl. bankszektorban is gyakori a külső szoftver beszállító. De nagyobb átláthatóság és versenyeztetés kellene.

baalint1 2024.01.16. 17:29:20

@cvsvrs:
Amúgy az a poén, hogy ahol anyám tanított, abban a suliban a Kréta előtt már használtak egy másik rendszert ugyanerre, ami bár kevesebbet tudott, stabilabb volt, aztán jó nagyot szívtak a Krétára átállásnál.

2024.01.16. 17:34:16

és van 100 tankerület. akkor nyilván egy elosztott hálózat kell. van 100 kis informatikai központ minden tankerületben, informatika tanárok, rendszergazdák, írni kell példaprogramot a tankönyvben, emelt szinten az informatika szakkörre. az maga a kréta.

és az alapelv, hogy ez így nem működhet. és akkor a kérdés, hogy melyik államtitkár ügyvédjének a kertszomszédja jegyezzen be egy projektcéget, amelyik lenyúl néhány milliárdot. aki kiszervezi valakiknek, ami utána kéthetente összeomlik országosan.

oldja már ezeket meg maga az iskola. állami rendszerben. és akkor megy az ideológiai csetepaté, hogy így a kommunisták, úgy a fasiszták. majdnem mindegy, hogy melyik? csak az egyik a magángazdaságot akarta felszámolni totális kollektivista ideológiával, a másik meg a közgazdaságtanból ki akarja irtani a kollekvizmust.

2024.01.16. 17:41:40

@baalint1:
erre ugye az a megoldás, hogy az állam azt mondja, hogy van egy specifikáció. így kell jelenteni a tankerületnek és így a klik-nek. és úgy nem feltétlen kell kidobni az iskolában fejlesztett helyi alkalmazást. hanem ahhoz kell írni egy kis modult, ami kapcsolódik a krétához. és lehet úgy is.

és az a liberalizmus, hogy van egy specifikáció és egy referencia implementáció, de lehet használni helyi szoftvert is, ami többet tud, jobban tudja. vagy rosszabb, de legalább béla bácsi bütyköli, mert másképp nincs senki, aki informatikát tanítson.

2024.01.16. 17:44:47

lehetne úgy is, hogy az európai unió kifejleszti és azt használja mindenki. csak akkor ezt százcsillió euróért írnák meg úgy, hogy ursula von der leyen kebelbarátnőjének van egy anyósa és annak egy luxemburgi ügyvédje bejegyez egy céget cipruson, aki ezt tovább szerzvezi. mert hogy ezen ennyien akarnak pénzt keresni.

alöksz róz 2024.01.16. 18:14:51

@cvsvrs: "és az alapelv, hogy ez így nem működhet. és akkor a kérdés, hogy melyik államtitkár ügyvédjének a kertszomszédja jegyezzen be egy projektcéget, amelyik lenyúl néhány milliárdot. aki kiszervezi valakiknek, ami utána kéthetente összeomlik országosan." - semmi nem számít ezeknek, csak lopni lehessen...

és ha már a közpénzből nem jut, szó szerint bezsarolják magukat a magántulajdonban levő cégekbe is. aztán kifizetőhelynek veszik, és úgy felnyomják az inflációt meg úgy leverik a béreket, hogy belegebed az ország.

(mit kell ezen megvárni hogy végigvigyék, hogy mi sül ki belőle, már most látszik hogy semmi jó.)

2024.01.16. 18:17:01

van egy magyar települészerezet. a magyar népesség fele 17.5 ezer fős vagy annál kisebb településen él mezővárosi környezetben. egy akkora mezővárosban valószínűleg nem lesz semmiféle high tech ipar, ami globálisan versenyképessé teszi. az európai nagyvárosok se tudnak versenyezni az amerikai megarégiókkal, és azok se az ázsiai gigantopoliszokkal.

ebbe a versenybe aligha lehet bekapcsolni közvetlen mezőkövesdet. akkor se a tállai elvtársat leváltják és helyébe lép gyurcsányista. bevezetik mezőkövesden a finn iskolát. és matyóföldön hirtelen megokosodik a nép. hanem ott valami népi retyerutyát lehet csinálni. európa szegényházát lehet felépíteni úgy, hogy az mégis tetszik az ott élőknek.

és van egy tippem, hogy egy ilyen mezővárosias környezetben agrárszocializmus teremi a jólétet. van egy állami gazdaság, járási tangazdaság, valami egyházi erdőbirtok, szakszövetkezetek és valami rezervátum, természetvédelmi terület, tájvédemi körzet, nemzeti park. ehhez kell háziipar, feldolgozó ipar, félautomata gépsorok, azok még mindig szocialista tanműhelyek.

és majd ezekből esetleg lehetnek olyan multinacionális válallatok beszállítói, amit fele részben szintén az állam gründol, mert másképp a fritzek sem lesznek versenyképesek, kenterbe verik őket a jenkik, őket meg a különféle rizsevők népfajok, akik munkavédelmi szabályokra, környezetvédelmi előírásokba beleszarnak.

na most felőlem probálkozzon a nemzeti nagytőke, a kegyelmes kormányzó úr legkisebb lányának udvarlója betonozza le matyóföldet. az állami néptánc együttessel járják el a csűrdöngölőst.

nagyrészt úgyse lesz versenyképes. ha nem az, akkor a kérdés, hogy ab start miféle szocializmus épül. és azt félfeudális módon hogyan építsük fel. a kapitalista kiindulási pontot az ország nagy részén zárójelbe lehet tenni. énszerintem.

de lehet, hogy én vagyok a hülye. csak az elmúlt 30 év ezt igazolja. tudom, hogy előtte meg volt 40 év. csak ebből volt 2-3, amikor azok reformok egyáltalán nem voltak hülyeségek. és azért kellett a kádár rendszert minél gyorsabban bedönteni, hogy nehogy kiderüljön, hogy az akkor meghirdett félállami rendszer ha tisztességesen van felépítve, akkor kínkeservesen ugyan, de működőképes és fenntartható. és ráadásul abból lehet a "zöld" fordulat is.

hogy nem egy gigantikus erőmű épül központi tervutasításra, hanem akkor azt szedjük szét, illetve megépülhet az is, csak ezt egyeztessük a különféle fórumokon. a párton belül legyen környezetvédelmi platfrom, tudományos konferencia, szakmai kongresszus, szakpolitikai vitaestekkel. ne az legyen a kérdés, hogy melyik párt nyeri a választást. mert az állampárt, tömegpárt, néppárt. hanem az, hogy melyik programalkotó csoportja kapja meg a munka érdemrend aranyfokozatát és mellé a jól megérdemelt célprémiumot.

ebben a településszerkezetben ezzel a vidékies néplélekkel ezt lehet építeni. budapesti etnikum nem ilyet akar. eltévesztette a házszámot. németorszában is erre jutnak majd. csak még lehet, hogy előtte jön az afd. úgyse lesz jó. mert ha nem jön a migráns, akkor jürgen a medián korú 50 éves német szaki a családi vállalkozásban ugyan nem a magyarok által visszvágyott céhes ipar, de majdnem. nem fog tudni versenyezni a 30 éves kínaiak ezreiből álló brigádokkal. és azok is közmunkagépeken fognak melózni.

2024.01.16. 18:57:37

@alöksz róz:
felőlem mindenki nyúljon le amennyit akar. de hogy maga ez a rendszer nem tisztességes, hanem kifejezetten becstelen. és ha éppenséggel egyesekkel kegyes, akkor is népellenes.

nem az a kérdés, hogy szocializmus legyen-e vagy sem. hanem az, hogy milyen legyen. ha egyszer ebben a kibaszott országban az átlagos településen élő átlagos család globálisan nem versenyképes, akkor az ország nagyobb része követlen nem tud bekapcsolódni a pénzkapitalista világba.

az azt jelenti, hogy vagy nem nagyon lesz helyi gazdaság, hanem mindenki valamilyen nemzetközi oligopol cég alkalmazottja lesz, ez a szociálliberlizmus. ez is szocializmus valójában, vagy nemzeti kötőjel szocializmus lesz, népirtás nélkül, és ha ez se lesz működőképes, akkor marad a kádárizmus. abból a késő kádár kor.

vagy ez a nemzeti kötőjel szocializmus. hogy a haver nem akksigyárnak fogja építeni az üzemcsarnokot, amit majd bérbe ad a kínainak, aki cserébe majd megrendeli a migránsgettót a vendégmunkásoknak. és majd az európai bizottságban a németek keresztülverik a franciák ellenében úgy, hogy a hátuk mögött lobbiznak az amerikaiak.

akkor basszus, abban kellene gondolkodni, hogy ab start szocialista autógyár legyen. félállami rendszerben, társadalmi tulajdonban. dolgozói részvényekkel. és ezek mellett működhetnek tervező irodák, prototípust gyártó, szervizelő maszekok. ha valami ebből beválik, akkor utángyártja valamelyik élüzem.

vagy építsünk egy kibaszott korrupt rendszert. verjüt át a bizottságon. amit orbánék mondanak.

2024.01.16. 19:15:18

szokás szerint túlragozom ezt. a kiegyezés után ez volt a probléma. csak akkor még a monarchia viszonylag fejlett volt. és nem volt ennyi globális versenytárs.

debrecenben 1 mesterre átlagosan 0,6 inas jutott. tehát egy ilyen céhes kisipart akartak fenntartani. vagy közös vállalatokban akartak dolgozni. 1849-ben a szabadságharc után. a feudalizmusból a szocializmusba akartak átlépni. közmunkagépek kellenek úgy, hogy megmarad a félfeudális helyi kisipar. és ezek mellett lehetnek kapitalista középvállalatok.

debrecenben is létrehozták az első kereskedelmi bankot. 6 debreceni polgár kibérelte a városháza különtermét, felvett két könyvelőt, kibocsátottak egyenként 100-100 részvényt, amit 150 helyi polgár vásárolt meg. betétgyűjtéssel középvállalkozásokat akartak finanszíozni. folyóeszköz hitelezést biztosítani.

az osztrák magyar bankház azt mondta, betétgyűjtés? hülye vagy. a nyomdagép nyomtatja a pénzt. számolatlanul. annak liblingjei felvásárolják magyarországot. tokkal vonóval együtt mindent. kis színes papírokért cserébe. inflációt teremt? mit számít az! és akkor ezeket a semmiből teremtett hitelpénzből épült vállalkozásokat katonailag kellett megvédeni. illetve a hadseregnek szállítson be konzervgyáros lőszert. egyikbe konzervbe disznóhúst rakunk, a másikba puskaport, azzal lőjük az embereket halomra. ez volt az egyik nagyiparos, a másik a katonaruhákat szállította, feltalálók is, nem arról van szó, hogy az egyik népcsoport alávaló volna. csak nem feljebbvaló.

és ez ment. és most is. akkor is belejátszottak ebbe az oroszok, csak most még a kínaiak is.

alöksz róz 2024.01.17. 00:08:28

@cvsvrs: "és majd ezekből esetleg lehetnek olyan multinacionális válallatok beszállítói" - ez pont a liberálisok gazdasági modellje, ami a gyakorlatban a periféria lét bebetonozása.

2024.01.17. 09:21:04

@alöksz róz:
a reformszocializmus az vegyes gazdálkodásra való áttérést célozta. az volt az alapelv, hogy elsődlegesen szocializmust kell építeni azonban részben kapitalista módszerekkel.

a humanista eszménykép az, hogy emberi öntudat majd egyszer eljut arra a fokra, hogy mindenki a képességei szerint termel és a szükségletei szerint fogyaszt, de a fejlődés jelenlegi szakaszában vegyes gazdaságot kell építeni. és ezt részben a nyugati elvtársakkal kell megtenni a leszerelés jegyében. hogy világbéke is legyen, vagy arra való törekvés.

az mszmp ezzel nyilván a hatalmát akarta átmenteni. csakhogy ez ettől függetlenül egyáltalán nem volt hülyeség.

2024.01.17. 09:28:59

@alöksz róz:
a liberális modell az, hogy bárki alapíthat egyéni vállalkozást. a egy induló kisvállalkozás. ha ez sikeres, akkor ebbő létrejöhet egy korlátolt felelősségű társaság. egy családi középvállalkozás. familia kft. és ha nagyon sikeres, akkor pedig egy részvénytársaság a szabad piacon. és ilyenformán a tehetséges, szorgalmas emberek kerülnek a piacvezető szerepkörbe, akik között akadnak ugyan szerencselovagok is, de az ő üzletészeikből is vásárolhatnak az emberek a tőzsén és ez a rendszer biztosítja leghatékonyabban a társadalom hosszú távú tartós megélhetését, a jólétet és a szabadságot alacsony adókkal. amit nyújtani kell még az a biztonságot. ehhez egy erős hadseregre van szükség. aminek segítségével a külpolitikai érdekeket érvényesíti a nemzet. ez az amerikanizmus. ezt hirdetik a republikánusok és a demokraták is.

G. Nagy László 2024.01.17. 09:56:21

@cvsvrs: Nyilvánvaló, hogy a liberális modell a nyerő, csak azt nem értem, hogy miért nem ezt nevezed humanista eszményképnek. Mert hogy ez pontosan az.

2024.01.17. 10:24:34

a reformszocialista elképzelés egy félállami rendszer. legyen félállami a rába. mert hogy az állami gazdaságokat is meg kell tartani, a részben a közbirtokokon alapuló szövetkezeti rendszert is. és ehhez kellenek közmunkagépek. és azt előállítja a rába 1. számú gyáregysége. ami egy szocialista kht. amit a kisalföldi szakmunkások gépipari tanműhelyei. a "hármas" tanulók.

ugyanakkor a vegyes gazdaságban lesznek háztáji birtokok is. egyeseknek szükségük lesz saját traktorra, és maszek traktosok is lehetnek. ezért a rába kaphat belföldi megrendeléseket. ez lesz a 2. számú gyáregység. ami gmk rendszerben működik. a szocialista brigádok a munkagépeket bérbe veszik, a közmunkagépeket közhasznú módon lízingelve privát nyereséget teremelhetnek. ez lesz a szakközépsikola tanműhelye. a "négyes" tanulókkal.

és lehet 3. számú gyáregység is. akkor ha a rába exportképes, akkor maguk a dolgozók is az államtól függetlenedve létrehozhatnak egy magántársaságot. ebben az állam már csak az alapvető infrastruktúrát biztosítja. szocialista ideológia: tiéd a gyár, magadnak építed. ez nem úgy kft, hogy nulláról indulsz, hanem szocialista alapokkal. infrastruktúval. a felépítmény kapitalista. mert ez a fejlődés "jelenlegi szakasza". a rába ilyenformán egy vegyesvállalat. és polgárjogi társaságokba szerveződve létrehozhatók privát mérnöki irodák is.

és akkor lehet azt mondani, hogy hugyos józsi menjen a kht-ba dolgozni. vagy béla bácsi, aki nyugdíj előtt áll és rába kiváló dolgozója volt azonban már nem bírja az iramot, legyen főportás. a kht veszteséget minimalizál. ugyanakkor a kht. dolgozója átmehet a gmk-ba, vagy akár a kft-be segédmunkásnak. előre juthat. ugyanakkor ebben a rendszerben nincs kitéve a totális versenynek.

azonban van verseny. a belső piacon is. mert a győri rábával konkurál a debreceni mezőgép vállalat. a fehérorosz mtz, vagy a cseh zetor. és lehetnek amerikai john deer traktorok is. azok azonban nem hozhatók be vámszabad módon csak akkor ha nyugati elvtársak rendelnek a népgazdaság kiváló áruféleségeiből. és létrehozhatnak amerikai-magyar vegyesvállalatokat.

ebben a modellben az audi hungária egy német-magyar vegyesvállalat. és ez lényegében egy új kgst a nyugatnémet elvtársakkal.

2024.01.17. 10:32:04

röviden ezek félállami rendszer a társadalom döntő többsége által elfogadott alapváltozatai.

és győrben szerintem ezt simán elfogadnák. hogy a győri (műszaki) egyetem szakképzési centrumának legyen 1-es, 2-es és 3-as gyáregysége. és a rába legyen egy kisalföldi közösségi brand. amit a társadalom különféle készségű, képességű emberei építenek. nagyfokú szociabilitás.

budapesti műegyetemen nem fogadják el. mert az az elképzelés, hogy budapest legyen egy világváros. ami kenterbe veri a világot traktorgyártásban, vagy akármiben. és egyébként a reformszocialista elképzelés az volt, hogy persze-persze, lehetnek teljesen privát mérnöki irodák, ezek a szocialista polgárjogi társaságok. az is a societás, a társadalom része. tehát ilyenformán világváros is építhető akkor ha fővárost valóban a szellemóriások lakják.

Boldeone2 2024.01.17. 10:48:01

A " Határátkelő" blogon most jelent meg egy blogposzt, " Szegény Magyarország" címmel, amely néhány mondat arról, milyennek látják Magyarországot a hazalátogatók: " szegény, szürke, reménytelen"

Jómagam is így láttam anno, amikor hazaköltöztem az USA- ból, pár év után, pedig ott még a "fények is mások" :) ...Akkoriban reménykedtem, hogy lesz valami pozitív változás, de szinte nem, sőt, emberi fronton csak rosszabb lett minden: az emberek idegesek, bunkók és frusztráltak , többnyire...

Hogy miért? Nehéz ezt megmondani igazán, de ilyen lehet a népjellem. Ezért is tartózkodik Magyarország az elmúlt 100 évben az öngyilkossági világranglisták élmezőnyében...

Elképesztő kilátástalan a helyzet, sok ember ezt így éli meg. Az Orbán- rezsim szolgát csinált az emberekből, hozzá lehetne tenni: nem volt nehéz dolguk, már eleve egy gyenge, szolganemzet volt a magyar, ahol a fő terv sokaknak csak a puszta túlélés. Sokat látok ilyet amikor elmegyek Szabolcs " vármegyébe" és látom, hogy élnek ott az emberek...
Visszajött a Horthy- rendszer minden igazságtalansága és hazugsága: a dölyfös elit százmilliárdok felett diszponál, miközben a nép kilátástalan helyzetben van

Az ilyen beteg lelkű nemzetet mint a magyar, könnyű manipulálni a rezsimhazugságokkal, az emberek gondolkodni képtelen, tehetetlen lényekké váltak, a mocskos rögvalóság reménytelensége mindenkit bekerít

Sokan drogként szívják be az orbáni propagandát a "nemzeti nagyszerűségről", pedig pont nem az van- a jó polgári világ: autonómia, jólét és boldogság..

...és egyre több drogra van szükség, mert mihelyst vége a kézimeccsnek, egy kis talmi sikernek, pár perc öröm, rögtön ott a valóság: az üzemanyag ára emelkedik, az élelmiszer ára emelkedik, minden ára emelkedik

Embermilliókat tesz tönkre ma is a kormány politikája, a TOTÁLISAN elbaxott gazdaságpolitika és társadalompolitika

Amit lehet: szabadon gyűlölni, utálni egymást...No meg persze álomvilágban képzelegni, ahhoz pedig meg minden eszközt megad a rendszer: kurzusfilmek vannak, kurzuskultúra, "nemzethy" sport, nemzethy bálványok istenítése....

Lelki értelmeben nagyon nem volt már ilyen rossz helyzetben Magyarország, hiszen minden csak romlik és romlik, főleg az emberek közötti interakciók terén...

Orbán " bevégezte " a nemzet sorsát...

G. Nagy László 2024.01.17. 11:13:10

@Boldeone2: Elolvastam. a poszt azt fejtegeti, hogy Budapest mennyire szürke és lepusztult, színektől mentes. Ezt beszéljétek meg Karácsony Gergővel! :)

Nem tisztem megvédeni a főpolgármestert, de annyit azért szólhatok mellette, hogy az évek során nem sok mindent csinált. És amihez nem nyúlt hozzá, azt viszi a lendülete és működik úgy, ahogy Tarlós meghagyta. Budapest még mindig gyönyörű, én annak látom. Még Karácsony se tudta elbaszni, bár az igaz, hogy amihez nyúlt, az szinte mind kudarcos... Csak nézd meg a Blaha Lujza teret! Egy vagyont költöttek rá, de még mindig olyan lepukkant, hogy szívszorító.

2024.01.17. 11:17:53

@Boldeone2:
a magyarok fele feudálisan gondolkodó jobbágyparaszt. akik kommunákba akarnak szerveződni. és klasszikus liberális elvek szerint akarnak élni. mint a középkori városok. abban a választott nagytanács az electra jurata communitás. magyarországon is egyébként. az alföldi mezővárosok is. ez volt concivis intézménye.

1404-ben a debreceni család férfiágon kihalt. és utána szabad bíróválasztás volt. már előtte is. mert debreceni dózsa elsőszülött fiú unokáj a budai udvarban nevelkedő tini volt. és amikor a dux, a duce (aki szabolcs, bihar megye főispánja volt, erdélyi vajda és nádor is egyben) meghalt, akkor neki kellett volna egy óriás uradalmat vezetnie. és azt mondta, hogy ő inkább játszadozna a király udvartartásában. és a jobbágyai válasszanak bírót. de úgy, hogy a földesúrnak ne legyen joga semmiben ítélni senki felett. különben minden évben szent györgy napján budáról debrecenbe kellett volna kocsikáznia. és legalább akkor az úriszékbe ülnie. és neki ehhez nem volt kedve. illetve jó fej csávó volt és azt mondta, hogy őt nem érdekli a hadvezér nagypapa öröksége. aki i. károly (róbert) királyt támogatva maga fejezte le borsa kopasz kilenc vezérét. az unokája cserébe a királyi udvarban nevelkedett.

szóval a feudalizmusban is volt jólét, és az esetenként szabadságot eredményezett. amit Isten kegyelméből rendeltek el. és ezeket a szabadságjogokat nemzedékeken át tovább örökítették. debrecen választott bírái a debreceni család férfiági halála után.

sebes jakab (1405), czurák jános (1423), fekes jakab (1424), nagy bertalan (1429), szurok jános (1433), adonyi jános (1439), demjén lőrinc (1440), mészáros györgy (1449), fekes márton (1460), gebei ambrus (1466), nagy mihály (1468), porkoláb bálint (1470), sztárai mihály (1475), fekes lászló (1476), szabó péter (1477), szabó bertalan (1479), tar andrás (1484, 1509), káposztás antal (1502), fülöpei máté (1506), költse lászló (1512) szűcs lászló (1524, 1527), szűcs tamás (1532), sike péter (1535), szűcs györgy (1546), jános deák mátyás (1547), szűcs ferenc (1548), bakóczy istván (1550) ...

és ezek után még olyan korlát jön, hogy két egymást követő évben senki se lehet főbíró.

Boldeone2 2024.01.17. 11:23:57

@G. Nagy László: Budapest fő problémája a százmilliárdos elvonás, amit a kormány bosszúból eszközölt ki az ellenzék megbüntetésére

Nem azt mondom, hogy Karácsony tökéletes polgármester, de ebben az unfair helyzetben nem is lehet az!

Miért fáj ennyire a kormánynak, hogy Budapest népe főként ellenzéki?

Debrecenbenből akarnak fővárost csinálni?? Nehéz lesz!

2024.01.17. 11:32:13

@G. Nagy László:
tarlóst a fidesz váltotta le. úgy rogán a kampányban magára hagyta. és neki kellett harcolnia tordai bencével és a többivel. és ez a bohóckampány karácsonyt juttatta hatalomba. hiszen a fidesz nem az elért eredményekkel kampányolt, hanem egy ostoba ellenkampányt folytatott. az volt a cél, hogy leváltsák tarlóst. mivel ő kiegyezést akart. konszolidációt. kiegyezett volna kulturálisan, látványosan a színházügyben, és gazdasági értelemben nagykoalíciót akart.

és ez az önkormányzati fidesz, volt veszélyes orbánra. a fidesz 2, tarlós, veszprémben navracsics, székesfehérvár cserpalkovics, aki nyíltan szembe is fordult orbánnal, lázár és lehetne sorolni. a fidesz 2 ki akart egyezni az ellenzékkel, illetve az ellenzék vidékies része a fidesz2-vel. szegeden botka. a debreceni és miskolci dk-s polgármester palkovics jóvoltából puszi pajtásokká váltak.

és orbán maga alá kívánta gyűrni az egészet. a kormányzati fidesz1 vette át az irányítást. és az hibát hibára halmoz.

az önkormányzati fidesz2 szerethető párt volt különösen vidéken, és félő volt budapesti kulturális értelmiség tarlóssal is kiegyezik. aki nem volt egy korrupt geci. és ezért leváltották. beáldozták a fővárost. azzal, hogy majd így még erősebb ellenkampányt lehet folytatni a tejbetök karigeri ellenében.

Boldeone2 2024.01.17. 11:33:46

@cvsvrs: a magyarok fele feudálisan gondolkodó jobbágyparaszt. akik kommunákba akarnak szerveződni. és klasszikus liberális elvek szerint akarnak élni. "

- Debrecenben úgy éltek az emberek - már a cívis polgárok- akik jómódú paraszt- polgárok voltak, hogy a városon kívül voltak földbirtokaik, vagy ha nem, akkor bérelték a református egyháztól, abból éltek

A "polgárság" , az inkább kőkonzervativizmust jelentett, annyiban voltak liberálisok, hogy nem váltak túlságosan vallásbuzgóvá

Nekem így mesélték az őseim...Az idegent nem fogadta be szinte soha a debreceni ember, Debrecenbe születni privilégium volt mindig ..

Budapest a szöges ellentéte mindennek: mindig is nyitott, pezsgő, világváros volt :" a kicsapongó nő":)

2024.01.17. 11:45:27

palkovics tárgyaló asztalhoz ületette a debreceni (fideszes) és a miskolci (dk-s) polgármestert. és erre azt mondta az egyik, lacikám te miskolcon végeztél jogot? és te palikám debrecenben tanultál? és még a feleséged debreceni? én meg görög katolikus vagyok, mint ahogyan elég sokan miskovecen. és egy mindjárt pertu barátok lettek. ha a fidesz2 és a nem-fidesz2 kiegyeznek, akkor ugye az egész eddigi bal-jobb ellentét értelmét veszti, ami nélkül orbán (és gyurcsány) hatalmát veszti.

Boldeone2 2024.01.17. 11:50:53

Tehát:

Budapeset egy kozmoplita, szabad szellemű, szeszélyes, kiszámíthatatlan "nő". Orbánék is csodálják, irigylik, de megszerezni soha nem tudják a toxikusan maszkulin szellemiségükkel, mert nem értik a női lélek működését: az erőszakoskodás pont az ellenkezőjét váltja ki

Budapest globalista népe soha nem szerette a " köpcös kis paraszt" Orbánt, a provinciális vidék viszont tudott vele azonosulni: a kövér, erőszakos, akarnok, rámenős, konfrontálódó férfiemberrel
Ráadásul vidékies életet él: disznót vág, templomba jár, stb... Ami persze inkább propaganda, de tetszik a népnek

Karigeri viszont egy női lélek: úgy beszél, úgy jár és viselkedik mint egy nő. Nem konfrontálódik, szelíd, háttéralkukat köt, ráadásul megfelel a ballib városi értelmiségi archetípusának ( jól lehet vidékről jött...)

Budapest soha nem lesz fideszes város...

Serény Vélemény 2024.01.17. 11:55:24

@Boldeone2: Ezen röhögtem, bocs. Jó stadupos lenne belőled.

Serény Vélemény 2024.01.17. 11:58:49

@Boldeone2: " ráadásul megfelel a ballib városi értelmiségi archetípusának "

Egy szó maradt csak ki: az életképtelen.

Aki megfelelő hátszéllel nyelvvizsga nélkül is lehet egyetemi oktató, meg főpolgármester. Á, nem ciki. (De, nagyon az.)

G. Nagy László 2024.01.17. 11:58:51

@Boldeone2: Parádés narratívaképzés. Nem vörös város. Nem panelprolik gyülekezete. Nem multinacionális cégeknél rabszolgáskodó agyatlan birkák tömege. Nem. A SZERETHETŐ NŐ. Beszarok, tényleg. Az stimmel, hogy Karácsony nőies. De ezzel a buzikon kívül aligha fog meg bárkit...

Serény Vélemény 2024.01.17. 12:02:51

@G. Nagy László: "Nem tisztem megvédeni a főpolgármestert, de annyit azért szólhatok mellette, hogy az évek során nem sok mindent csinált. És amihez nem nyúlt hozzá, azt viszi a lendülete és működik úgy, ahogy Tarlós meghagyta. Budapest még mindig gyönyörű, én annak látom. Még Karácsony se tudta elbaszni, bár az igaz, hogy amihez nyúlt, az szinte mind kudarcos... Csak nézd meg a Blaha Lujza teret! Egy vagyont költöttek rá, de még mindig olyan lepukkant, hogy szívszorító."

Jé... valami amiben 100%-ig egyetértünk?

Serény Vélemény 2024.01.17. 12:05:27

@baalint1: Jó, akkor a te szakértői felplecsnizésed alapján az egész rendszer szar. Minden szar is. Akkor miért ne dőljünk dugába?

alöksz róz 2024.01.17. 12:18:09

@Boldeone2: "Az idegent nem fogadta be szinte soha a debreceni ember, Debrecenbe születni privilégium volt mindig .." - a mai napig rendkívül nagyképűek a reformátusparasztok.

Budapest meg tele van prolival. itt az értelmiségi is proli. ráadásul lenéznek mindenkit.

2024.01.17. 12:18:27

@Boldeone2:
debrecenben a közbirtokból egy kis rész automatikusan járt mindenkinek. azt ha valaki megváltotta, akkor magának kellett művelnie. ez lényegében egy szociális földbirtok volt. ami azt a célt szolgálta, hogy ha valakinek a városi iparos, kereskedő válllalkozása tönkre megy, akkor se haljon éhen. hanem a szociális birtoktestén meg tudja termelni az alapvető létszükségleteket. és ezen kívül voltak béres földek. tehát valaki bérelhetett földet, fizetett városnak, illetve a református egyháznak és úgy volt civisgazda. ennek mérete azonban limitálva volt azért, hogy senki se gazdagodhasson meg kizárólag földművelésből. de azt háziiparral kiegészítve bárki tisztességgel megélhessen belőe. és voltak közbirtokok.

és az volt a kérdés, hogy azzal mi legyen. és az egyik álláspont az, hogy azon a feudális céhes ipar hozzon létre közös vállalatokat. a választott hites közönség felügyelete mellett. és ilyenformán debrecen egy félfeudális ámde modernizálódó kommuna. ez a volt a reformkorban. és a reformszocializmus első rövid időszakában 1945-47 között, egy református lelkész vezette fkgp programja az volt, hogy fel kell számolni a korábbi nagybirtokrendszert, ami többségében amúgy volt magyar kézben, a kiegyezés után debrecen legnagyobb birtokosai is szinte kivétel nélkül zsidók és németek voltak. az osztrák magyar bankház liblingjei harmadsorban voltak magyarok azok is arisztokraták. nyomtattak pénzt. hitelekből felvásárolták az országot. és így indultak el a gyáripari fejlesztések, a gyarmatáru kereskedés. ez a fogyasztók szempontjából előnyös volt, de az ország jelentős részét adó munkás-paraszt rétegnek brutális hátrányos. mélyszegénységet eredményezett.

a kommunisták azt mondták, hogy a megoldás, hogy legyen minden közös. a padlást is leseprik, mert az is közös. és erre a parasztok azt mondták, hogy a gatya azért ne legyen közös. háztáji birtokok kellenek. és egyébként meg a horty rendszerben kialakult nagybirtokokat államosítsák. ezt az fkgp is támogatta. a tanácsköztársaságnak is voltak szegényparaszti önszerveződő részei. az első női vezetőket akkor választották meg vidéken és az országban. csak persze kun béláék nem ezt, hogy egy szovjet típusú félkatonai rendszert akartak. mondván, hogy ezzel létrejön az új világrend. a horthyfasiszta nemzeti burzsoáziát 1945 után abszolút többséget szerzett fkgp is felszámolta volna.

és a reformszocialista kísérlet második időszakában ezeket a háború után kiosztott kisgazda háztáji birtokokat adták vissza. azzal, hogy közbirtokosság keretei között megmaradnak az állami gazdaságok és a szakszövetkezetek. a debreceni állami gazdaság nyereséges volt. népszerű volt a róna üdítő. az nem volt olyan rossz. és lehetne sorolni. ez a rendszer egyáltalán nem lett volna olyan rossz.

és ha az orbánizmus a kínai akkumulátorgyárral, a vendégmunkásokkal, a migránsgettókkal, az illberalizmussal bevégzi a rendszerváltást, akkor ugye valamilyen alternatívát kell mondani. és ha ez nem a neoliberalizmus, akkor micsoda.

G. Nagy László 2024.01.17. 12:21:06

"Az idegent nem fogadta be szinte soha a debreceni ember"

Annyi feketét és arabot sehol sem láttam, mint Debrecenben. Miről beszéltek?

alöksz róz 2024.01.17. 12:24:18

@Boldeone2: "az erőszakoskodás pont az ellenkezőjét váltja ki" - az ne zavarjon meg véletlenül se, hogy az egész országban budapesten a legerőszakosabbak és legarrogánsabbak az emberek :D

persze nyilvánvaló a nagy dicsérgetés egyetlen oka: "jól" szavaznak.
tehát akkor szépek, okosak, műveltek, szabad szelleműek, kulturáltak, finomak, választékosak is lesznek.

alöksz róz 2024.01.17. 12:27:38

@G. Nagy László: az a sok migráns egyetemista, akiket a mi pénzünkből taníttat a orbán.

egyébként azért nem érted, mert csak szélsőségekben, fekete-fehérben tudsz gondolkodni. nem arról beszélünk, hogy megragadja a kapát és elzavarja az idegent.

Boldeone2 2024.01.17. 12:32:01

@G. Nagy László: Nekem majdnem megfelel mindenben Karigeri -bár a baloldali szellemiséget kicsit túltolja, meg nekem túl feminim- de ő egy valódi 21. századi figura, gondolkodásban és szellemiségben is: egy zöldprogresszív ember a " jövőből"
Csak sokan nem értik, én viszont értem, mit miért gondol/ csinál. Ő dilemmák között őrlődik folyton, hogy "mi legyen a következő lépés " ( mintha csak magamat látnám...:))

Nekem sokkal emberibb arc, mint Orbán. Vezetőnek- ha a hagyományos módon közelítjük meg- nem biztos hogy a legalkalmasabb, de ezt ő nem is gondolja magáról

Ő csak egy ember a többi polgár közül, aki végrehajtaná a többség akaratát ha a kormánytöbbség hagyná

Most ő az ellenzék legerősebb politikusa, mert annyira távol van az orbáni embertípusból, mint még senki más. Igazi alternatív jóarc, ez pedig tetszik Budapest szintén alter népének, mert éppen olyan, mint ők: bizonytalan és folytonos útkereső , utópista

alöksz róz 2024.01.17. 12:32:15

@G. Nagy László: "De ezzel a buzikon kívül aligha fog meg bárkit..." - az öreg(ebb) nőket.
rendkívül bejön nekik az ilyen, ha kicsit ilyen elanyátlanodottnak néznek ki vagy úgy viselkednek. nem mondom meg honnan, de tudom :-) valami anyai ösztön újrafeléledése megy ilyenkor náluk végbe.
persze kezd már kissé kiöregedni belőle.

2024.01.17. 12:36:10

ha a magyar társdalomnak nem kell a neoliberalizmus, egy amerikanizált globális kapitalizmus, se az ázsianizmus, ami egy illiberális félkatonai rendszer. ugye ezeket az óriás üzemcsarnokokat eleve félkatonai rendszerben lehet fenntartani. fegyveres őrök kellenek. ezek veszélyes üzemek. orbánék maguk mondják, hogy különleges státusszal működhetnek, ehhez migránsgettók, gyárvárosok kellenek. kis kínát kell építeni.

és ebben a haverok közpénzből megépítik a gigantikus infrastruktúrát, az építési válallkozó haver meggazdagszik, aztán bérbe adja, azon szintén, létrejön a nemzeti burzsoázia. és ez a zöld fordulat, amit támogat a német gyáripar és az európai baloldal is. erre kaptak eu-s forrást. ennek a teszt városa debrecen.

ha ez működik, mert majd a szolganépeknek épül egy migráns gettó, ők nem okoznak biztonsági problémát, és egyébként környezeti terhelés lesz jelentős, mert ezek hipermodern üzemek, amik növelik a gdp-t és egyébként temérdek helyi adót fizetnek, a kínaiak mindezt megoldják és temérdek pénzt fizetnek azért, hogy beléphessenek az európai piacra. ha ez működik, akkor rendben van.

mi van ha nem? mi a b-terv. mert ugye orbán azt elérte, hogy ez esetben ne a neoliberalizmust szavazzák vissza. ez esetben a németek is bebukhatják a gyáraikat. szóval ha én bmw igazgatótanácsában is azt mondanám, hogy szerethető üzemeket kell építeni. nem szabad a kínai félkatonai üzemeket bevállalni ott ahol van más lehetőség is. és debrecennek ez az akksigyár púp a hátán. mi a francnak. szóval én ha német lennék, akkor is azt mondanám, hogy túlzott kockázat. ami a bmw bukását is okozhatja. ezzel az amerikaiak felvásárolhatják. a republikánusok mögött is állhatnak pénzemberek. akik nem kockázati tőkések, hanem nekik a konkrétan mondjuk a bmw részvények kellenek. ők is kivezényelhetik a zöldeket. és bukik a bmw. az amerikai érdek ezt diktálja.

szóval ha én német lennék is azt mondanám, hogy a vegyesvállalati rendszer a legjobb választás. egy új kgst. amiben szocialista hátterű kapitalista középvállalkozásokból szerveződik egy félfeudális konglomerátum. és az egy természetes módon védett belső piacon működve törekszik globális versenyképességben.

egy ilyen rendszerben a nyugati oligopóliumok működése korlátozott és nincsenek nemzeti oligarchák.

alöksz róz 2024.01.17. 12:37:35

@Boldeone2: "Csak sokan nem értik, én viszont értem, mit miért gondol/ csinál. Ő dilemmák között őrlődik folyton, hogy "mi legyen a következő lépés " - a nagy lófaszt.
csak egy dolog vezérli, hogy tud valami jó pozícióba bekerülni.
és csak egy dolog miatt őrlődik, hogy ha bekerült, hogy bír benne maradni.
legalább akkora opportunista, mint a orbán, tőle szó szerint akármit megtehet bárki, amíg ez neki garantálva van.

csak ilyen kis szerencsétlen külseje és beszédstílusa van.

alöksz róz 2024.01.17. 12:39:23

@Boldeone2: "Budapest szintén alter népének, mert éppen olyan, mint ők: bizonytalan és folytonos útkereső , utópista" - ja, nem, túl sok volt a bor. csak felhergelt prolik.

Boldeone2 2024.01.17. 12:40:52

@G. Nagy László: A régebbi időkről beszéltem, amikor Debrecen valóban nem volt befogadó város. Mára viszont egy mintaváros lett, hiszen már lassan több afrikai és ázsiai fiatal lesz, mint magyar

Már nemcsak a diákok vannak sokan, hanem a vendégmunkások is, meg a szerecsét próbáló külföldiek

Ez most a város jövője vagy "jövője"

Ez a globalizáció, ami szemünk előtt játszódik le, viharos gyorsasággal...

Boldeone2 2024.01.17. 12:45:51

@alöksz róz: Karácsony nem opportunista, csak egy lelkes álmodozó. Én szimpatizálok vele, sőt, olyan is volt már, hogy együtt "kocsmáztunk" :)

De. nem az iváson volt a hangsúly, hanem " a világ megváltásán" :)

2024.01.17. 12:47:42

@G. Nagy László:
kb. 4.5 ezer orvos, 3 ezer mérnök és 1 ezer közgazdász hallgató. a tandíjukat az állam fizeti. kosztot és kvártéjt nekik kell biztosítani. csucsi a focista pénzéből építenek nekik apartházat. ezért nyalja a segget. és oda vissza. ronda vasbeton épületekkel teszik tönkre a várost, hogy olcsó szállást biztosítsanak. növelik a gdp-t. a fidesz így szorította ki a ceu-t. orbán azt mondta, hogy kiképez ő annyi muszlimot amennyit akarnak. a migrációt majd ők mendezselik. mert hogy ez biznisz. nemzeti burzsoázia.

ez is problémás, mert a debreceni egyetem 4.5 ezer külföldi orvost képez, akkor nem lesz elég doki szolnokon, nyíregyházán. mert kiszorítja a muszlim a püspökladányit, vagy a nyírtelkit. aztán ha bezár a szolnoki kórházi osztály, akkor debrecenben se lesz elég orvos. miközben az egyetemi klinika esetenként úgy néz ki, mint szaudi arábia. mert tele van muszlim orvostanhallgatókkal, akik a diploma átadó napján felszállnak a repülőre és mennek nyugatra. ez a rendszer is problémás, mert debrecenben a lakhatás költségei magasabbak, mint párizs külvárosában. miközben debrecen belvárosa egy szellemváros. kiadatlan lakások tömkelege áll. betonmonstrumok is félig vannak kiadva. a haverok pénze ezekben áll.

a fidesz azt mondja, hogy ez bevált. ugyanezt eljátszanák a vendégmunkásokkal. ha az már nem válik be, akkor az egész rendszer bedől. és az a kérdés, hogy utána hogyan tovább.

Serény Vélemény 2024.01.17. 12:52:31

@Boldeone2: "Karácsony nem opportunista, csak egy lelkes álmodozó."

Hát.. ezen is jót röhögtem. Mindenesetre jobbat tenne Budapestnek egy lelketlen technokrata, mint egy lelkes álmodozó...

alöksz róz 2024.01.17. 12:52:32

nyíregyházán bementem az állomás melletti patikába, mostanában. olyan nyugodtan álldogálnak az emberek a sorban, végigvárva a csigalassú és beszélgetős kiszolgálást, a columbo módon hatszor visszafordulva csakmégegyet kérdező vásárlókat, hogy fel kellett röhögjek.

mert már pont elindult a pumpa felfele az agyamban mert siettem volna, aztán eszembe jutott pesten mekkora hiszti meg idegbetegség lett volna már abból, ha valaki csak egy eggyel későbbi 7-es buszra tud felszállni a tökölés miatt.
na és akkor mi van?
megér az egy agyvérzést?

2024.01.17. 12:58:02

persze ezek nem dúsgazdag szaudiak, hanem átlagosnál kicsit tehetősebbek. aki elég okos, vagy elég gazdag egy francia gyarmaton az nyilván nem debrecenbe jön, hanem direktben megy párizsba.

amíg ez volt addig azt mondtam, hogy oké, ez se igazán nemzeti érdek, de éppenséggel ebből lehet olyasmit csinálni, ami összességében jó az országnak. ami a rendeleti kormányzás óta megy az már szinte kizárólag az alávaló, aljas gondolkodás. a fideszben is látják, hogy ezt a rendszer nem lesz tartható és szét kell lopni mindent, amit csak lehet. az orbánizmus történelmileg bukó és valahogy porondon kell tartani gyurcsányt, hogy ne bukjon azonnal. hanem legyen még benne egy kétharmad. és utána szanaszét esik.

a nagy kérdés a hogyan tovább. nem vagyok intézet, nekem nincs reprezentatív mintám, a fideszben se ismerek senkit aki azt gondolja, hogy ez a nyílt tolvajláson alapuló nemzeti burzsoázia tartható lesz. nem pitiáner tolvajlás, hanem brutális környezeti károkat okozó építkezések, nulla szakmai háttérrel dilettáns politikai vezetők tömkelege, félbemaradt projektek, félhülye vállalkozók. nyilván ha gyurcsány az ellenfél, akkor esetleg ebből lehet politikai győzelem. azonban borítékolható a történelmi bukás.

Serény Vélemény 2024.01.17. 12:59:19

@cvsvrs: Honnan lehet azt tudni, hogy a 7333 külföldi diák nem a 8265 nappali, és 3683 levelező/távoktatási önköltségesek közül kerül ki?

Serény Vélemény 2024.01.17. 13:00:14

@alöksz róz: jaaa, ez már Ráckevén is így van, nem kell elmenni Nyíregyre hozzá

G. Nagy László 2024.01.17. 13:10:45

@Serény Vélemény: @Boldeone2:

"Mindenesetre jobbat tenne Budapestnek egy lelketlen technokrata, mint egy lelkes álmodozó... "

Pontosan.

"Utópista"

Ilyenre nincs szükség komoly pozícióban. Még az egyetemi katedráról is elzavarnám az ilyeneket.

Boldeone2 2024.01.17. 13:24:23

@G. Nagy László: Volt már ilyen fideszes politikus: Dr Fürjes Balázs, aki értett is valamihez, mégsem kellett az embereknek

Ma már a Fidesz lemondott Budapest vezetéséről, csak obstruálni akar

Ezért találták ki az " arányos" választási rendszert Pesten

De ha már ez Budapesten így van, miért nem lehet országos szinten is?

Nekik csak a hatalom a fontos, ezért az aránytalan rendszert nem engedték megváltoztani

alöksz róz 2024.01.17. 13:53:35

@Boldeone2: "nem az iváson volt a hangsúly, hanem " a világ megváltásán" - neked meg tetszett. így megy ez, a pszichopaták nagyon tudják, mit kell mondani az embereknek :D

alöksz róz 2024.01.17. 13:56:53

@cvsvrs: "kosztot és kvártéjt nekik kell biztosítani." - ösztöndíjakat is kapnak.

2024.01.17. 14:22:08

@Serény Vélemény:
a többség stipendium hungaricum full scholarship programmal érkezik. nem tudom, hogy pontosan hányan. mert erről nem találtam statisztikát. nem azzal van a probléma, hogy képzünk külföldi egyetemistákat. de az is problémát okoz. mert növeli a lakhatás költségeit. tehát aki mondjuk püspökladányból jön tanulni debrecenbe az évente fizessen milliókkal többet, mert drágább a lakhatás. a koszt és a kvartéj. az albérlet, drágább lesz az interspar. mert oda járnak vásárolni. ez az állam által támogatott keresletélénkítő politika debrecenben élő áltlag ember számára többlet költséget okoz. oké, hogy a helyi gazdaság ezzel jól járna akkor ha az létezne. debrecenben a debreceniek kezében nincs szinte semmi. mert debrecennek nincs saját bankja. a pénz budapesten terem. és debrecennek nincs valódi önkormányzat se. a kormányzati fidesz1 maga alá gyűrte az önkormányzati fidesz2-t. oké, egy ilyen állami ösztöndíj programnak vannak előnyei, hátrányai.

na most ugyanezt a vendégmunkásokkal már egyáltalán nem lesz előnyös. mert az nemcsak az árakat nyomja fel, hanem a béreket lenyomja. és a környezeti terhelésről nem beszélve. amire azt mondják, hogy "zöld fordulat". mindegy, hogy milyen párt. mert az ellenzéki pártok (dk, momentum) is ezt az ukázt kapja külföldről. azért is nincs nagy tilakozás. ez azonban összességében már nem lesz egy szerethető projekt.

2024.01.17. 14:23:14

@Serény Vélemény:
nézd meg ezt a kis videót.
www.youtube.com/watch?v=lMnXo77U2fc
ez nem belső london, hanem debrecen.

2024.01.17. 14:40:54

a gigantikus akksigyár óta gondolom azt, hogy a fidesz (debrecenből nézve) történelig megbukik. az a valószínűbb. ha működik azért, ha nem, akkor azért (kínaiak elég sokszor átbaszták már a magyar kormányt is).

engem őszintén nem érdekel, hogy melyik párt nyeri a választást. és ha dk-s vagy momentumos lettem volna, akkor sem tudtam volna olyat kitalálni, hogy mivel bukhat meg a fidesz. mivel lehet megvezetni őket. és ezzel. aki ezt az ellenzékben kitalálta annak gratulálok.

és hogy ez ellenzéki projekt abból is tudható, hogy a még nagyobb beruházás az ellenzék vidékies fellegvára szeged. a kérdés az, hogy mi lesz ha az is egy baszott nagy betonozásig jut el. mi van akkor ha ezek patyomkin beruházások lesznek. kínai állami nagybankok oldaláról milyen garanciavállalások történtek. és megannyi kérdés van.

amiről a fideszben se tudnak semmit. az önkormányzati fidesz2-ben. még csak át se nézhetik a terveket. semmit. a kormányzati fidesz1 irányít. úgy, hogy egy ha valaki egy félmondattal bírálni merészel bármit, még csak nem is valakit, hanem bármit, akkor másnap kirúgják.

2024.01.17. 14:51:42

szóval ez a régi típusú kommunista iparfejlesztés, a szocdem szakasits utódja kossa elvtárs. aki a nép nagy barátja gerő elvtárs helyébe lépett. azoknak a leszármazottai viaskodnak. és ebből körből schiffer legalább nem népellenes.

2024.01.17. 14:58:53

@alöksz róz:
a szocialista kereskedelem. a szomszéd ruházati eladó volt. azt mondta, hogy megjön az áru a vörös október ruhagyárból. egy gyakorlott ruházati eladó a konfekció áruból azonnal látja, hogy mi az, ami kelendő és mi nem az.

mit kell kitenni az eladótérbe? kérdezte. mondtam gyerekként, hogy ami eladható. dehogy is. amit nem lehet eladni. azt kell kitenni a kirakatba? a kirakatba? kérdeztem. persze, mert úgy a vevő eleve be se jön. ha bejön, akkor azt kell mondani, hogy nincs. ha erősködik, akkor bemegyünk a raktárba. és ezek után jelentjük a központnak, hogy sajnos nem tudtuk eladni a legjobb ruhát. ezek után leárazzuk 50%-kal, vagy még többel, mert a raktározásnak is van költsége. és így "mindenki jól jár". mondta az amúgy nagyon kedves szomszéd. "pult alóli" kereskedelem.

ennél sokkal fejlettebb a hipermarket. van valódi tulajdonos, verseny van. kapitalista keresksedelem. sokkal jobb. nyilvánvaló. nos nem feltétlen. mert minek törje magát az eladó, akkor ha nem muszáj. akkor ha munkaerő hiány van kereskedelemben.

Boldeone2 2024.01.17. 14:59:44

@alöksz róz: neked meg tetszett. így megy ez, a pszichopaták nagyon tudják, mit kell mondani az embereknek :D

- Ki, Orbán? :) Karácsony csak egy "marionett bábu", nem tudtad? :) A Gyurcsány csak füttyent egyet: " Fiú fütty!" "Ti csak úgy táncoltok, ahogy én akarom!" Vagy jön a Korányi Dávid az UsA- ból és kinyitja az aktatáskát, amiben 500 millió mikroadomány van...
Ennyire hatalom nélküli vezetőt még nem láttam! A Fidesz is gúzsba köti a kezét, így -jobb híján- ő egy tehetetlen ország szimbóluma...

Ezért is szeretik sokan...

2024.01.17. 15:11:59

a reformszocialista elképzelés az volt, hogy az állami tulajdonlást városiassá kell tenni és dolgozói részvények kellenek. úgy a patika lehet városi tulajdonban. és dolgozói részvényekkel közvetlen érdekelt eladásban. úgy, hogy megfelelő kiszolgálást a megye tiszti orvos ellenőrzi. a város és a megye együttese a városmegye. így nincs patika privatizáció. szocializmus a reformokkal.

nyilván ez az, ami működőképes vidéken. úgy, hogy lehet maszek drogéria. állami ernyőszerveztben a maszek drogerie markt részesedést szerez. mert dm hungária vegyesvállalat. úgy jöhet be. a gyarmatáru kereskedésből származó tőkejövedelmeket megcsapolja az állam. és kisebb településeken is biztosítja a gyógynövény értékesítést. új kgst a nyugat-német elvtársakkal.

csakhogy ez budapest számára egy horror. mert nincs alma, benu, gyöngy, nincs kereskedelmi reklám, vagy csak korlátozott. viszont nem is a régi típusú kommunista rendszer.

2024.01.17. 15:41:39

a kereskedelmi média reklámjaiból semmi haszna nincs a vidéknek. az értékesítést megdrágítja és ellehetleníti a kistelepülésen. a vegyesvállalati rendszer az, hogy az állam a külkereskedemből származó elönyöket non profit módon biztosítja a mezővárosoknak, amelyek elérhetők a nagyközségekből és a kisebb falvakból is. a kereskdelemi vállalatok félállami rendszerben működnek. egymással versenyezve, közvetlen érdekeltséggel, dolgozói részvényekkel. beengedve a mulikat, ernyőszervezetet biztosítva a maszekoknak.

ez a rendszer a termelést preferálja. a főváros is állítson elő terméket. ahelyett, hogy az ellátási lánc végén a nyereséget szimplán lefölöznék. a skandináv jólét is így tartható fent. szóval ezt könnyen bevezethetik a leggazdagabb eu tagállamok. egy félállami rendszer is kiszámíthatóbb, mint az alkalmi szubvenciók.

Reactor 2024.01.17. 22:42:13

Nos igen, "Mörfi" óta tudjuk, hogy ami el tud romlani, az el is romlik. Többek közt ez a csúnya fiaskó is mutatja, miért rendkívül hülye ötlet arra számítani, hogy a melót majd rábízzuk robotokra, oszt akkor fúdeszuper világ lesz itten.

Vagy ott van az USS Yorktown csúnya balesete.
Vagy a francia Airbus tragédiája.
Vagy a csernobili katasztrófa (bár ez kérdőjeles).
Vagy amikor a csúcsszuper robotkassza nemhogy a hamispénzt nem veszi be, de sokszor az igazit se hajlandó, szerencsétlen ügyfélszolgálatos meg pattoghat mint kecskeszar a deszkán.

Ezekről persze a robotokban megváltót látó future fuckballz hülyegyerekek nem akarnak tudomást venni. A robotoknak, AI-nak elvileg az (is) lenne a dolga, hogy biztonságosabban, balesetmentesen végezze el a feladatát - vagyishogy JOBBAN, mint egy ember tenné. Nos, nem teszi. Emellé még kurvasokba is kerül. De segond, robots for everyone!
Gondolom a postahivatali ügyet elsinkófálták szépen, egyik balfasz programozót se vették elő. Sárgakazettás nintendót nem adnék a kezükbe, nemhogy egy komoly program fejlesztését...
süti beállítások módosítása