téveszmék

téveszmék

"Egy fecske nem csinál nyarat"

2017. november 19. - G. Nagy László

egy_fecske.jpg

 

Mindannyian jól ismerjük a "merjünk kicsik lenni" mentalitást. Az ilyen attitűddel bíró ember kínosan ügyel rá, hogy sehol se keltsen feltűnést, hogy mindig beálljon a sorba, hogy még véletlenül se hagyja el komfortzónáját, s hogy soha, semmiféle kockázatot ne vállaljon. Egyetlen óvatos életcélja, hogy lelki törpeként csendben, farvízen evezve, lehetőség szerint nagyobb veszteség nélkül kihúzza 60-70 évig. Az ismert közmondások jó része ebből a kishitű, népi lelkületből táplálkozik: "járt utat a járatlanért el ne hagyj"; "ne szólj szám, nem fáj fejem", illetve "jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok". Ugyanennek a szériának a tökéletes példája az "egy fecske nem csinál nyarat" is, s mint ilyen, hamis és életellenes.

 

Buddha, Jézus, Shakespeare, Darwin, Freud, Einstein, Elvis Presley, Mark Zuckerberg... napestig sorolhatnánk azok neveit, akik egy szál maguk történelmet írtak. Mondhatjuk, hogy Jézusnak volt négy evangelistája, Darwinnak jó pár előfutára, Elvisnek pedig egy egész stábja, akik parádés slágerekkel tömték. Az egyéni teljesítmények - melyek visszafordíthatatlan módon megváltoztatták a világot - ezekkel együtt is elvitathatatlanok és példaértékűek a magunkfajta, közönséges földi halandók számára. Ezek a srácok tényleg megcsinálták. Világos, hogy a legtöbben híján vagyunk minden olyan tehetségnek, amely a világ menetét számottevő módon befolyásolná, mégis - ahogyan LifeTilt Tomi írja - "minél többen nevetnek ki az álmaidért, annál biztosabb lehetsz benne, hogy azon az úton végig kell menned".

 

A címbéli közmondás ugyanakkor nem csupán igaztalan, de - ahogy a bevezetőben már megelőlegeztük - abszolút életellenes is. Mi is az üzenet valójában? "Ha nincs elég számú követőd, úgy felesleges bármi nagyívűt tenned, úgysem változik semmi." Kevés lehangolóbbat tanácsolhatnánk embertársainknak. Ha mindenki elhajítja a csikket az utcán, tedd te is azt; egyetlen idealista környezettudatossága nem oszt, nem szoroz. Ha a nagy létszámú útjavító brigádban mindenki csak a lapátot támasztja, te miért is igyekeznél? Úgysem lesz kész hamarabb. Nem jobb inkább röhögni ezen a sok autós majmon, akik itt szívnak a dugóban? Nem érdemes kimaradni a csoportosan elkövetett garázdaságból, nemi erőszakból, vagy más kegyetlenkedésből sem, hiszen mit is változtatna? A közmondás legnagyobb bűne az, hogy megpróbálja értelmetlennek beállítani és megfékezni a jóérzésű ember szenvedélyes igazságkeresését, s mindazon törekvését, mely egy jobb világot céloz. Hiszen úgysincs értelme semminek, a Föld már csak ilyen pocsék hely, amilyen, nincs mit tenni. Ebből a gulyáskommunista mentalitásból sarjad az alkoholizmus, a drogfüggőség, az öngyilkosságra való hajlam és részben a vallásosság is. (Ha ezt a világot már úgysem lehet jobbá formálni, kezdjünk el inkább egy Földön túli életről fantáziálni, talán majd az nem alakul ilyen nyomorult módon.)

 

A címbéli állítással szemben a valóság az, hogy a többnyire nem kell túl sok fecske ahhoz, hogy nyarat varázsoljanak. A szociológia a kritikus tömeg modellben azt számolja, hogy egy adott csoportban minimum hány újítást elfogadó tagra van szükség ahhoz, hogy az innováció terjedésének folyamata ne szakadjon meg (Valente 1995). Legyen szó bármilyen előremutató változásról, tudományos felfedezésről, technológiai újdonságról, művészeti vagy filozófiai nóvumról, illetve viselkedési mintáról, mindössze a kezdeti adaptálók egy szerény méretű csoportja szükséges ahhoz, hogy az újítás gyökeret verjen. Ha ez a szűk kör megfelelő szociális mozgékonysággal rendelkezik, úgy véleményformáló szerepük döntő lehet az innováció tömeges elterjedésében.

 

Ha létezik olyan film, amit - akár a középiskolai tananyagba ágyazva - mindenkivel megnézetnék, az a 2001-ben forgatott Kísérlet című alkotás volna. A sztori alapját Philip Zimbardo 1971-es börtönkísérlete adta, melyben önkéntes diákok foglyok és őrök szerepét játszották el az egyetem alagsorában berendezett börtönben. A kísérletet a tervezett befejezés előtt - hat nap elteltével - félbe kellett szakítani, mert az őröket alakító diákok - annak ellenére, hogy fizikai erőszakot nem alkalmazhattak - képesek voltak a pszichés összeomlásig juttatni néhány börtönlakó társukat. A mozifilmet nézve - amelyben természetesen ugyancsak elszabadul a pokol - az ember folyamatosan azt a bizonyos első fecskét várja. Elég lenne egyetlen embernek a sarkára állnia, és azonnal véget is érhetne a kegyetlenkedés. Belegondolni is nehéz, hogy a történelem során hány mészárlást lehetett volna elkerülni, ha az adott helyen lett volna csak egyetlen épeszű ember, aki feláll és nemet mer mondani. S hogy oly sokszor nem volt, abban az a meggyőződéssel vallott téveszme játszotta a fő szerepet, mely szerint "egy fecske nem csinál nyarat".

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5413294195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jazo 2017.11.20. 15:14:50

Mikor az ember az iskolában a történelemről tanul, jellemzően felmerül - szinte mindenkiben - hogy "miért nem lőtte le senki sem Hitlert a "sajátjai" közül?" (random behelyettesíthető még rengeteg népírtó, háborús uszító a történelem során)

Ha megnézi az ember jobban, azokat az eszközöket amit ő használt, ma is több politikus használja, pont ugyanolyan módon... és ugyanúgy működik is.

Válság van, nem megy a szekér? Hibáztassunk más országokat, a külföldieket, mert biztos az a tervük az hogy minket tönkre tegyenek (a rohadó imperialista nyugat). A migránsok meg bűnözők és elveszik a munkánkat. Kicsit le kell adni a demokráciából, meg a liberalizmusból...a terror fenyegetettség miatt...aztán még egy kicsit és még egy kicsit. Átírjuk kicsit az alkotmányt, meg a választási törvényeket amolyan egypárt rendszeresre. Hopp ide kellene egy kerítés, hiszen volt ott már korábban is. Most jól jön hogy ne jöjjenek be, aztán majd jól jön, hogy ne menjenek el...ahogy korábban is. (szerinted hagyni fogják, hogy elmenjen az utolsó orvos is?) Mindig csak egy kicsit nyirbálják a szabadságjogokat...épp annyira amennyire lehet. Úgy ahogy horgász fárasztja a halat. Ha nagyon kell, kicsit enged a zsinórból, aztán lassan kifárasztja és végül az lesz amit ő akar.

Persze kell egy propaganda minisztérium, "aki nincs velünk, az ellenünk" Agymosás magas szinten. A "kedves vezető", a jóságos király küld egy kis ajándékot a nyugdíjasoknak. (igaz hogy eleve járt is volna, és már rég meg kellett volna kapniuk, de az részletkérdés)

Most nagyjából a Hitleri és Rákosi időszak eszköztárát látjuk üzem közben és láthatóan működik. Őket sem lőtték le, hanem éljenezték. Fura egy birka népség az ember, miközben azt gondolja, hogy a legintelligensebb faj a Földön.

G. Nagy László 2017.11.20. 15:20:28

@Jazo: Ha nézed a House of Card című sorozatot, abból nagy vonalakban kitűnik, hogy működik a politika. Ezzel együtt a mai világot nem hasonlítanám a hitleri és a Rákosi-féle világhoz. Az eszköztár már jóval fejlettebb, az emberi szabadság ugyanakkor összehasonlíthatatlanul nagyobb. És valójában ez utóbbi a a legvalódibb mérce.

morph on deer 2017.11.20. 20:55:03

“Ebből a gulyáskommunista mentalitásból sarjad az alkoholizmus, a drogfüggőség, az öngyilkosságra való hajlam és részben a vallásosság is.”

Tehát ezek szerint Kádár ideje előtt nem volt alkoholizmus, drogfüggőség, sem pedig öngyilkosságra való hajlam, vallásosság sem igazán, hiszen mint köztudott, neki köszönhetjük a gulyáskommunizmust, így nagy valószínűséggel a “gulyáskommunista mentalitást” is.

Ha a ...hmm... logikai láncolatot tovább követjük, akkor már csak néhány évtizednyit kell aludnunk, és újra meg fog szűnni az alkoholizmus, drogfüggőség, stb, mivel addigra már egyetlen élő tanuja sem marad a gyulyáskommunizmusnak, jól látom?

Most úgy őszintén: miért kell egy ilyen marhaságot belerángatni egy amúgy teljesen érdekes és figyelemre méltó koncepcióba? De tényleg..!

G. Nagy László 2017.11.20. 23:02:10

@morph on deer: köszönöm az érdekes és figyelemre méltó jelzőket.

A gulyáskommunista jelző történelmileg valóban a kádári korhoz köthető. Ugyanakkor gyönyörű jelző, mely tökéletesen kifejezi a közmondás szerinti attitűdöt. Nem sokat köszönhetünk Kádár bő három évtizedének, legalább ezt a pazar jelzőt hadd örökítsem át...

morph on deer 2017.11.21. 01:01:25

@G. Nagy László:
Nincs mit, mert komolyan is gondolom.

A téma - sajnálatos aktualitásán túl is - érdekes, csakúgy a hétköznapi mint történelmi nézőpontból. Mindig is érdekelt, hogy mi viszi rá az embereket arra, hogy a választás/döntés szabadsága helyett a ‘csoporthoz tartozni mindenáron’ változatnál maradjanak.
Azt hiszem, az egyéni felelősség vállalásának súlya lehet az egyik ok, amivel nagyon sokan nem tudnak mit kezdeni, ezért is lehet hallani rendre, hogy “mi így gondoljuk,” akkor is, ha nyilvánvalóan egyes szám első személy lenne igaz.

Amiért belekötöttem a ‘gulyáskommunista’ kifejezésbe egyébként csupán az az ok, hogy - véleményem szerint - szükségtelenül politikai kontextusba helyezi a témát.
Bár egyetértek, meglehetősen jól jellemzi a típust.
Köszönöm az érdemi választ!

G. Nagy László 2017.11.21. 09:57:38

@morph on deer: Abszolút egyetértek. Valójában erről szól minden. Attól vagyunk erősek, felnőttek, érettek és civilizáltak, hogy vállaljuk szavaink és tetteink következményét. A kádári kisember - aki 1956 előtt is létezett és 1990 óta is itt él köztünk - nem ilyen. Az ő gyengeségét, félelmét, elveszettsését is meg lehet érteni, csak ne nevezzük példaértékűnek.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2017.11.24. 16:32:26

Yep, én is kivagyok ettől a "tudd, hol a helyed" hozzáállástól. Baromság. Inkább érezzem a vér ízét a számban egy-egy élettől kapott füles után, mintsem a biztonsági zónában maradva ne történjen velem semmi. Nem feltétlenül a történelemkönyvbe kerülés miatt, simán csak az életünk színesebbé tétele érdekében is cseszkózni kell. Terepfutó berkekben a cseszkózás a futókör elhagyását, ismeretlen ösvényre fordulást jelent...aminek a végén az ember rendszerint a szederbokorban köt ki, de így is megéri.

Reactor 2023.08.18. 20:58:09

Megint nem téveszme. Nem egyedi, elszigetelt esetek rendelkeznek bizonyító erővel valamit illetően, hanem a döntő többség, a Gauss-harang. Ha a lottóötöst elviszi szökőévenként egyszer valaki, az nem jelenti azt, hogy akkor erre kéne alapozni a megélhetést. Tehát ez se nem hamis, se nem életellenes. A népi bölcsességek nem csak úgy poénból alakulnak ki, és maradnak fenn évekig: hanem mert igazak. Aki tagadja, az saját magát csapja be, saját magának hazudik.

@Jazo: Próbálták. Hitler ugye túlélte a merényletet, Sztálin bátyó pedig még idejekorán kiirtotta maga körül azokat, akik reálisan fenyegethették őt vagy a hatalmát. Igaz, Berija pajti végül megoldotta, de sajnos már túl későn.

@Tompahawk: Persze, aki abszolút nem tud sielni, így is nekivághat a fekete pályának - még az is lehet, hogy végigmegy az aljáig egy aránylag elfogadható darabban. Általában viszont az történik hogy kitöri a nyakát...
süti beállítások módosítása