téveszmék

téveszmék

"Politikai alternatíváink következetesek"

2021. június 14. - G. Nagy László

bud_spencer_2.jpg

 

Ami azt illeti, a világ összes társadalomfilozófiai problémája egyetlen kérdés köré rendezhető: vajon lehet-e felnőtt módon kezelni az embert, avagy gyermekként kell viszonyulni hozzá? Feszegethetünk morális dilemmákat, vallási dogmákat, állami korlátozásokat, adójogszabályokat vagy épp munkaügyi törvényeket - mindet ebből az alapfelvetésből érdemes levezetni. A különböző politikai ideológiák tekintetében pedig nem tűnik irreális elvárásnak az, hogy e téren némi következetességet mutassanak. Nos, a gyakorlatban ezt a legritkább esetben tapasztaljuk.

 

Bármennyire is alapvetőnek tűnik ez a fajta elvárásunk, valójában mindössze két olyan társadalmi rendszert tudunk elképzelni, amely e téren konzekvens marad. Az egyik az általam favorizált libertárius világ, melyben bárki bármit megtehet, feltéve, hogy nem kezdeményez erőszakot; tettével nem korlátozza mások szabadságát. Ez az elgondolás tökéletesen felnőttnek tekinti a társadalmat; elég érettnek ahhoz, hogy ne kelljen gyámság alatt tartani semmilyen tekintetben. A másik következetes verzió értelemszerűen ennek szöges ellentéte. E világlátás szerint az ember - életkorától, iskolázottságától, intelligenciájától és elért eredményeitől függetlenül - éretlen tacskó, így minden lélegzetvételében irányításra szorul. Valójában az a legjobb, ha a központi hatalom pontról pontra előírja, miként kell létezni; hogy mit szabad és mit nem. Erre a szemléletmódra tökéletes példa Észak-Korea, ahol még a ruházkodást és a hajviseletet is szigorú szabályok rögzítik. Muszáj elismerni: ez is egy konzekvens világ, még ha brutálisan embertelen is.

 blog5_2.png

 

Ami a nyugati civilizáció valóságát illeti, következetes emberképpel a jelenkort meghatározó két politikai ideológia egyike sem dicsekedhet. A balliberális tábor például életmód tekintetében - elvi síkon - a teljes szabadságot hirdeti, miközben gazdasági értelemben abszolút gyermekként kezeli az állampolgárt. Ez nem csupán teoretikus összeférhetetlenség, de a gyakorlatban is súlyos gondokat okoz. Gondoljunk csak arra, hogy legálissá tesszük a drogok fogyasztását és kereskedelmét, azonban az érintetteknek egyáltalán nem kell viselniük ennek számos következményét, hiszen az állam maximálisan kisegíti az eltévelygőket: ingyenes egészségügyi szolgáltatást nyújt, segélyeket biztosít és lehetetlenné teszi a fizetésképtelen bérlők kilakoltatását. Ez a világ nem csupán felemás és igazságtalan, de finanszírozhatatlan is, azáltal, hogy a felelőtlen magatartás jutalmazója, tartósítója és terjesztője. A konzervatív oldal ugyancsak következetlen. Ők gazdasági vonalon jellemzően meglehetős szabadságot hirdetnek, ugyanakkor az életmódot igyekeznek merev keretek közé szorítani - elsősorban az ősök hagyományaira és keresztény dogmákra hivatkozva. Nem találnak kivetnivalót a nagyobb vagyonok felhalmozásában, azonban annak elköltésénél már megjelennek a morálisnak mondott korlátaik. Borkai vagy Szájer ügye csupán egy-egy színes epizódnak számított volna a másik oldalon, míg a Fidesz esetén hetekig sokkolta a hírfogyasztókat.

 

E dilemma feloldását - hacsak nem kívánunk totális diktatúrát, anarchiát, vagy épp az eltérő tudati szintű embereket eltérően kezelő kasztrendszert bevezetni - valamiféle centrista politika jelentheti, amely kimondja: az állampolgár ugyan nem felnőtt, de már nem is gyerek, amolyan serdülőnek tekinthető, s szabadságfokát is ehhez érdemes igazítani. Mondhatjuk, hogy a spangli már oké, de a kokain még nem. Hogy a melegházasság elmegy, de a többnejűség kizárt. Hogy az adókedvezmény mehet, de az alapjövedelem nem kívánatos. Mindezek kapcsán azonban számos kérdés felmerül, s a felelősségteljes kormányzást folytatók (vagy arra készülők) választ is kívánnak találni rájuk.

  • Miért az adott szinten húzom meg a szabadság határait? Mi alapján döntöm el, hogy az adott társadalom mennyire érett?
  • Mi az a morális magyarázat, amely alapján az öngondoskodásra kész réteget ugyanúgy korlátok közé szorítom, ahogy a gyámságra szoruló tömegeket?
  • Miként jön létre a következetesség egyensúlya? Milyen kalkulációval feleltethetők meg egymásnak az életmódbeli és a gazdasági korlátozások?
  • Objektív, szakmai szempontok alapján engedélyezek és tiltok, avagy a szokások, illetve a politikai népszerűség jelentik az iránytűt?

 

Létezik még egy módja, hogy túllendüljünk a következetlenség problémáján. Ha a fejünket a homokba dugva egyszerűen nem is veszünk tudomást róla. Pontosan úgy, ahogy a vallásosak teszik: lazán, gondolkodás és kétségek nélkül túllépve minden érthetetlen önellentmondáson. Hoványi Márton katolikus teológus így ír az emberkép-dilemma egyházi vonatkozása kapcsán: "Rendkívül nehéz helyzet elé állítja a katolikus erkölcsteológia a híveket azzal, hogy egyrészről társadalmi kérdésekben arra számít, hogy a katolikusok öntevékenyen felelősségre ébrednek és lelkiismeretükre hallgatva kreatívan cselekednek a társadalom javára, röviden szólva felnőtt szerepbe hívja a katolikusokat. Másrészt ezzel párhuzamosan a szexuáletikában aprólékos iránymutatással, tekintélyi érveléssel arra szólít fel, hogy mérlegelés nélküli engedelmességgel, tehát gyermeki szerepben maradva éljék házaséletük legbensőségesebb pillanatait. Egy felnőtt, integer személyiséggel rendelkező ember ezt a két morális magatartást aligha tudja egészségesen összeegyeztetni." Tökéletes mondatok, s mint látjuk, érvényességük jócskán túlnyúlik a valláson. A jelenlegi ellenzék eddigi legnagyobb botránya és tüntetéssorozata a túlóratörvény aprócska lufijának rabszolgatörvény nevű, hatalmas léggömbbé pumpálásához kötődik. Miről is volt szó annak idején? A baloldali pártok azt üzenték választóiknak, hogy éretlen tejfelesszájúak mindannyian, akik még arra sem képesek, hogy munkaadójukkal marginális részletkérdésekben önállóan megállapodjanak. A Fidesz is hasonló kottából játszott legnagyobb kormányzati baklövésénél, a vasárnapi zárvatartás elrendelésekor: önkényesen  kijelölte, hogy az állampolgárok miként töltsék a hétvégéjüket... A különbség csupán annyi, hogy Orbánék idővel azért észbe kaptak, s törölték ostoba intézkedésüket. Az ellenzék azonban továbbra is kitart a régi nóta mellett: Jakab Péter még pár nappal ezelőtti parlamenti felszólalásában is a "rabszolgatörvényt" nevezte a kabinet egyik legnagyobb bűnének... Vicces. Nem kicsit, nagyon.

 

Tény, hogy politikai alternatíváink még a legalapvetőbb kérdést illetően sem következetesek, és amíg választópolgárként nincs ilyen elvárásunk, addig nem is válhatnak azzá. Ha minden társadalomfilozófiai eszmére vallásként, s minden politikai elöljáróra szektavezérként tekintünk, addig esélye sincs semmiféle változásnak. Sem idehaza, sem a nagyvilágban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr10016588226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2021.06.14. 10:31:20

Ezt annyiban gondolnám tovább, hogy milyen szinten van joga egy közösségnek elvárnia a tagjainak többséghez való alkalmazkodását? Elég - e az erőszakmentesség, vagy kötelezhetnek arra is hogy nem festhetem kékre a házamat, ha a városban az a konszenzus hogy minden ház zöld?

Wildhunt 2021.06.14. 11:43:43

Joga van-e egy közösségnek látszólag értelmetlen okkal (családi állapot, hajviselet, ízlés, vélt nem) kizárni valamelyik tagját?

G. Nagy László 2021.06.14. 13:26:37

@Wildhunt:

"Joga van-e egy közösségnek látszólag értelmetlen okkal (családi állapot, hajviselet, ízlés, vélt nem) kizárni valamelyik tagját?"

Mit jelent a kizárás? Nem barátkozni, nem szövetkezni, nem üzletelni vele? Ehhez indok sem kell. Bántalmazni? Erre nem hatalmaz fel semmi sem.

G. Nagy László 2021.06.14. 13:27:28

@Wildhunt: "vagy kötelezhetnek arra is hogy nem festhetem kékre a házamat, ha a városban az a konszenzus hogy minden ház zöld?"

Ez izgalmas és gyakran felmerülő kérdés. Mindenképpen határeset-probléma. Az én morális világlátásom szerint egy közösség fenntarthatja magának a jogot arra, hogy meghatározza, az adott lakóhely milyen képet fessen. Egy elhanyagolt udvar, kert például a környék többi ingatlanának az értékét is csökkenti, nem beszélve a lakók életminőségéről.

6.Lenin 2021.06.14. 13:52:42

@Wildhunt:

Joga van-é BÁRKINEK BÁRMIT másokra erőltetni?

Wildhunt 2021.06.14. 14:07:28

@G. Nagy László: az ördög mindig a határesetekben rejlik. Szerintem minden közösségnek (családtól államig) joga van ilyen kérdések miatt megszakítania minden kapcsolatot a "deviáns" egyénnel vagy csoporttal, de kB. Ennyi. A település lakossága igenis korlátozhassa hogy milyen házat építhetek például, de legyen jogom elköltözni. Az egyetlen dolog ami nekem nem fér bele, az az élethez(közművek) , szabadsághoz való hozzáférés ilyen alapon történő korlátozása.

6.Lenin 2021.06.14. 14:15:34

@Wildhunt:

És kinek lesz JOGA meghatározni BÁRMIT is akár közösségben, akár egyének szintjén?

Van-é joga bárkinek is rossz kérdésekre jó választ várnia? Mi is lenne a "jó" válasz?

G. Nagy László 2021.06.14. 14:23:34

@Wildhunt: Ezzel abszolút egyetértek.

Volt már több vitám is városkép kapcsán. Léteznek olyanok, akik szerint senkinek semmi köze ahhoz, hogy milyen házat építesz a saját telkedre. A magam részéről - bevallom - elfogult vagyok. Imádom a szépséget és a rendezettséget. Jártál már a Bledi-tónál Szlovéniában? Az a miliő számomra maga az éden. Minden ház más, az utcák kanyargósak, de minden porta tökéletesen rendezett, a kertek virágokkal telve. Parádé.

Szóval: építkezésben, homlokzatképben nem adnék szabad kezet a tulajdonosoknak. Illeszkedjen a környezetbe a végeredmény.

Glokta 2021.06.14. 16:24:08

"A jelenlegi ellenzék eddig legnagyobb botránya és tüntetéssorozata a túlóratörvény aprócska lufijának rabszolgatörvény nevű, hatalmas léggömbbé pumpálásához kötődik. Miről is volt szó annak idején? A baloldali pártok azt üzenték választóiknak, hogy éretlen tejfelesszájúak mindannyian, akik még arra sem képesek, hogy munkaadójukkal marginális részletkérdésekben önállóan megállapodjanak."

Igazad lenne... csak az a baj, hogy választói szempontból egyáltalán nem ez volt a legnagyobb baklövésük, sőt a választók többsége (hvg.hu/itthon/20181212_Meg_a_fideszesek_ketharmada_is_eliteli_a_rabszolgatorvenyt) még értékelte is, hogy 'rabszolgatörvénynek' hazudtak egy munkavállalók szabadságát a szlovák szintre emelő intézkedést és együtt tüntettek ellene (kvázi az 'összefogás' kezdete volt ez). Ez az oka annak, hogy máig kitartanak mellette.

G. Nagy László 2021.06.14. 17:37:59

@Glokta: Politikai marketing szempontjából a rabszolgatörvény elnevezés és a köré épített hiszti zseniális. Az abszolút semmiből dagasztottak hatalmas botrányt. (Semmilyen szempontból nem volt baklövés, így kell politizálni. Ha nincs, amibe bele lehetne kötni, fújni kell egy lufit. A politikai baklövés a Fideszre és a vasárnapi zárvatartásra vonatkozik.)

Az egyik kollégám mesélte épp ma, hogy a Fudan egyetem elleni tiltakozó tüntetésen megkérdeztek egy csomó fiatalt, hogy mi a problémájuk, miért vonultak utcára. Halvány lila fingjuk nem volt... (Pedig a Fudan kapcsán még találnánk is indokot, amit joggal kritizálhatnánk.) Így megy ez.

aldum · http://aldum.pw 2021.06.14. 19:59:39

@Wildhunt:
>kötelezhetnek arra is hogy nem festhetem kékre a házamat, ha a városban az a konszenzus hogy minden ház zöld?
Azt kell latni, hogy ezer es egy eroszakmentes megoldasa lehetseges ennek, csak egy kicsit kell otletelni. Biztositas, kivasarlas, adasveteli szerzodesben kikotes, kizarolag berbeadas (mert egy telepulesnek leginkabb teruleti klubjoszagkent van ertelme, erdemes egy kezben tartani az egeszet), stb.

>A település lakossága igenis korlátozhassa hogy milyen házat építhetek például, de legyen jogom elköltözni
All exit, no voice. Tamogatom. Az a szabadsag, amikor van alternativa, nem az esetenkenti tobbsegi szavazasos bohockodas.

6.Lenin 2021.06.14. 20:08:12

@aldum:

"Az a szabadsag, amikor van alternativa, nem az esetenkenti tobbsegi szavazasos bohockodas. "

Ezen mindig egy jót somolygok. ez nagy általánosságban úgy működik, hogy csak akkor igaz, ha te jogaidról van szó, de abban a pillanatban, ha a te érdekeidet sértik mások, akkor ez már teljesen másként működik.

Ez a szép a liberálisnak mondott felfogásban. Vicces.

ViCa 2021.06.14. 20:22:58

@Wildhunt: megszoksz vagy megszöksz :)? De sokszor hallottam már. Legyen jogom tiltakozni. Legyen jogom nem beallni a sorba...számomra ertelmetlen dolgokat kritizálni és legyen jogom a magyarázatra és lehetőségem a valtoztatasra. Ha úgy vettem a házat hogy zöldre kell festenem az oké. Ha utólag hozták ezt a rendeletet...akkor nem kell mindjárt a festekboltba rohannom :). Vagy az ingatlankozvetitohoz...Igazából a "rabszolgatorvenyt" simán lehetett volna társadalmi vitára/szavazasra bocsátani. Nem bonyolult és kb mindenkit érint.

6.Lenin 2021.06.15. 09:11:42

@ViCa:

Ilyen rendszert hogyan lehetne működtetni egy 1,5 milliárdos országban?
Mondjuk 10 embernek kéne igazodnia a közel 1,5-hoz, vagy az 1,5 -nek a 10-hez?

Azt hiszem ezt a problémát a libernyákok soha nem értették/értik.

ulpius66 2021.06.15. 10:07:28

Én a TELJES SZABADSÁG FELTÉTLEN HÍVE VAGYOK!!!!!

Mindig mindenkinek legyen minden szabad!
(aki pedig ez ellen protestál.... AZT LE KELL LŐNI..........
MAGYARUL: A TELJES SZABADSÁG ELLEN NEM SZABAD SZÓT EMELNI!!!!!!!!)

G. Nagy László 2021.06.15. 10:09:57

@ulpius66: Köszönet az értékes hozzászólásért :)

6.Lenin 2021.06.15. 10:22:29

@ulpius66:

Te is tévedésben vagyol. A teljes szabadság csak a keveseknek jár, MÉG, de jó úton vagyunk.

www.origo.hu/nagyvilag/20210614-yale-inidai-migrans-feherellenesseg-rasszizmus.html

Igaz, hogy a célpontok időnként változhatnak.
Ma csak a fehér, heterokat kell(ene) lelőni, pláne , ha keresztény is a nyomorultja, sőt inkább csak őket.

Egy szuperigaz ember 2021.06.15. 10:26:19

Vajon a szabadságszeretetre jellemzők az alábbi megnyilvánulások?

1. "Most nincs mit tenni. Készülni kell. Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek.
Nem lesz árokbetemetés. Zárójel lesz. Levegőtlen világ azoknak, akik megölték a magyar szabadságot. Így van ez rendjén. Higgadtan, racionálisan, szárazon. Akik meg még egyensúlyoznak: ideje magatokra találni, felébredni, élni! Vagy küzdetek a hazaért, vagy cinkosok lesztek. Vagy-vagy.” (Gyurcsány Ferenc, 2020. augusztus 1.)

2. Fekete-Győr András a Facebook-oldalára egy 2021. március 11-én feltöltött videóban azt fejtegette, hogy azokat a propagandistákat, „akik szándékosan rossz hírét keltik másoknak, szándékosan hamis és valótlan tényeket állítanak”, egy időre eltiltaná a hivatásuk gyakorlásától. "Mert újságírónak lenni, médiaszolgáltatónál dolgozni, az egy közfeladat, ez egy köztájékoztatási feladat. És itt nem a véleménycikkekről beszélek, hanem a magyar állam által fenntartott és finanszírozott hírportálok uszító propagandájáról".

3. zsebesizs.com/2021/04/25/nincs-jo-fideszes/

Ilyenekkel már találkozhattunk 1918-ban Oroszországban vagy 1945 után nálunk is.

midnight coder 2021.06.15. 10:32:24

"A balliberális tábor például életmód tekintetében - elvi síkon - a teljes szabadságot hirdeti, miközben gazdasági értelemben abszolút gyermekként kezeli az állampolgárt. "

Ja, csak közben a Coca-Cola koncentrációs táborokat épít a fehéreknek hogy megtanítsák nekik, hogy ne legyenek annyira fehérek.

Wildhunt 2021.06.15. 10:36:33

@Egy szuperigaz ember: azt hiszem itt ezzel nyitott kapukat döngetsz. Más: csak az itteni hozzászólásokból is az derül ki, hogy egy ilyen rendszer (ami a tagjait tudatos partnernek tekinti) működne, de a többség (valahol én is) visszaretten attól hogy mi lesz azokkal, akik nem akarnak önmagukért felelősséget vállalni.

Wildhunt 2021.06.15. 10:38:06

@midnight coder: kulcsszó: elvi síkon hirdeti. Lefordítva: hazudunk reggel délben meg este.

G. Nagy László 2021.06.15. 10:48:44

@Egy szuperigaz ember: Nagyon gáz, ahogy a vérgőzös ellenzék kommunikál. Tiszta bolsevik tempó.

G. Nagy László 2021.06.15. 10:49:57

@Wildhunt: @midnight coder:

"kulcsszó: elvi síkon hirdeti. Lefordítva: hazudunk reggel délben meg este. "

Pontosan.

ulpius66 2021.06.15. 12:15:21

Én a KIRÁLYSÁG FELTÉTLEN HÍVE VAGYOK!
(egyetlen egy apró kikötésem van! ....... ÉN LEGYEK A KIRÁLY!)

Glokta 2021.06.15. 12:19:00

@G. Nagy László: Mondjuk a Fidesz a gyűlöletkeltést elsősorban a sajtójára bízza (meg Kövér Lászlóra)...
Az ellenzék kapcsán azt érdemes figyelni, hogy Karácsony az egyetlen jelölt, aki nem nagyon beszél a 'jogállamiság nem jogállami eszközökkel való helyreállításáról', hanem helyette erősen balos programmal áll elő.
Ez szerintem nem véletlen, az ellenzék is tudja, hogy nem lesz feles alkotmányozás, csak a radikális szavazók számára ezt kell kommunikálni.

ulpius66 2021.06.15. 12:22:54

Minden egyed valaminek a híve......aki pedig más nézeten van, azt le kell lőni!

Lásd a mai igen-igen haladó LIBERÁLIS DEMOKRÁCIÁKAT!

OTT MINDEN HATALOM A LIBERÁLIS DEMOKRATÁK KEZÉBEN VAN!

ÖVÉK A MÉDIUMOK, A BANKOK (A PÉNZEK) A GAZDASÁGI HATALOM, ŐK TULAJDONOLJÁK ÉS VEZETIK A MULTIKAT, STB.......

A VÁLASZTÁSOK A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIÁKBAN ÜRES SZÍNJÁTÉK!!!!!!!

BÁRKI KERÜL HATALOMRA A LIBERÁLIS DEMOKRATÁK ÚGYIS MEGVESZIK ŐKET KILÓRA........ ÉS MÁRIS ÖVÉK A POLITIKAI HATALOM IS!!!!!!

Szerencsétlen Trump próbált fellépni a "liberális demokraták" ellen....... azonnal kicsináltál a fészbukon, meg twitteren egyebek.......MIND ENNEK ELLENÉRE GYŐZHETETT VOLNA TRUMP. MERT A NÉP SZERETTE.....
AZ USÁBAN A VÁLASZTÁST A LIBERÁLIS DEMOKRATÁK MEG SZIMPLÁN ELCSALTÁK!

G. Nagy László 2021.06.15. 12:26:05

@Glokta:

"Az ellenzék kapcsán azt érdemes figyelni, hogy Karácsony az egyetlen jelölt, aki nem nagyon beszél a 'jogállamiság nem jogállami eszközökkel való helyreállításáról', hanem helyette erősen balos programmal áll elő.
Ez szerintem nem véletlen, az ellenzék is tudja, hogy nem lesz feles alkotmányozás, csak a radikális szavazók számára ezt kell kommunikálni. "

Ez így van, le vannak osztva a szerepek. Mindenkinek a habitusa szerint. Karácsonytól idegen volna Jakab Péter szereplése és fordítva. Így viszont széles réteget meg tudnak szólítani.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2022.11.28. 15:23:59

"ahogy a vallásosak teszik: lazán, gondolkodás és kétségek nélkül túllépve minden érthetetlen önellentmondáson"

te is ezt csinálod a fidesszel, ez egy szekta
vallásos vagy.
: lazán, gondolkodás és kétségek nélkül túllépve minden érthetetlen önellentmondáson leszavazol a fideszre

G. Nagy László 2022.11.28. 18:04:23

@tesz-vesz: azt kéne első körben eldöntened, hogy értelmesen kommunikálni kívánsz, vagy óvodás módon cinkelni.

Pont az a lényeg, hogy a döntéseinkben . és kifejezetten a politikai természetűekben - de legyen semmi rossz értelemben vett vallásosság.

A hozzám legközelebb álló politikai mozgalom az LA75 (Le az adók 75%-ával). Ők pontosan azt képviselik, amit jómagam: abszolút liberalizmust gazdasági és minden egyéb vonalon. Sajnos ők nagyon messze vannak attól, hogy a parlamentbe bejussanak, így kénytelen vagyok a többiből mazsolázni. Tekintve, hogy a Fidesz politikája fényévekkel közelebb van a klasszikus liberalizmushoz, mint az ellenzéki pártoké, így övék a voksom. Az már csak szinte hab a tortán, hogy még kompetensek is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2022.11.29. 16:35:52

@G. Nagy László: valami b*szatlan nőkről írtál kommentet a másik posztodnál. az nem zavart ennyire , érdekes. az volt nálad az értelemes kommunikálás? az már az volt?

még mindig itt tartsz? mint egy óvodás? a k szavakon lovagolsz, nálatok a kiscserkészeknél nem lehet csúnyán beszélni a hittanórán? (kivéve persze a "baszatlan" nőket, azt lehet mondani?) nőjj már fel könyörgöm, mint egy felnőtt ember, próbáld már meg kinyitni a szácskádat. és értelmesen reagálj arra mit írtam. mazsolázd ki az értelmet.

szétbasszák a fideszesek ezt a szép országot, és még nekem kell bocsánatot kérnem, amiért nekem fontos ez az ország, mik vannak.

nemcsak annyira, hogy szétlopjam ahogy a kedvenceid. cselédnek tartod magad? aki eltűri szijjártót a közbeeszerzésekkel kitömött szijjlaci jachtján, az egy cseléd. semmiképp nem polgár.

LA75 (Le az adók 75%-ával) egy elmebeteg párt, egy elmbeteg emberrel.

érdekes, tombolnak nálad a fideszes agyhalottak a kommentszekcióban, véletlen lenne? amúgy ha nincs adó, ki fog szerinted pl a környezetvédelemmel foglalkozni? nem érzed hogy a jenkik, ahol megengedhetik elméletben maguknak ezt, az eü-t, nem az alacsony munkaerővel csinálnak banánköztársaságt, ahogy mi, mi nem tudjuk fizetni a tűzoltóság biztosítási díját pl.
nem tűnt fel, hogy sehol a világon nem engedték el az adók 75%-át?
még a jenkiknél se igen működik ám ez.

ennyire bízol a cégekben, te jó ég.... mennyire gyermeteg naivitás ez?

ezekszerint nem a fideszre szavaztál?
a fidesz neolib gazdaságot folytat persze, a német és az orosz cégeket meg se adóztatja, sőt vagy 10 évig a magyar dolgozikat a magyar adófizetők pénzelik
csodás világ hogy én egyedül több adót fizetek mint a meki, meg a starbux.

az hogy naponta 1 milliárdot költ a fidesz az élsportra, melyik agyhalott tudja ezt támogatni?!
a tanárok keresnek havi 250-et , a focisták meg 1-2-3 millliót havonta, ezt támogatod? van agyad?

mfor.hu/cikkek/makro/nem-fogja-vissza-magat-az-orban-kormany-420-milliardot-tolt-a-sportba-tavaly.html?fbclid=IwAR2eC8XC1wrZ0i60w5XlKygCj7YED8CsN_0e6jkHmMw-Q7L32Hwxthe80r4

és akkor megsértődsz hogy mindenki agyhalottaknak tartja a fidesz szavazókat?!

DE HÁT AZOK!

olvasd már el a cikket!

KOMPETENS?! te a hazug propagandát összkevered a TETTEKKEL!

azért nem kapni cukrot mert kompetensek ugye? teljesen felesleges a cukorhiány! mint az ég kékje, olyan egyértlemű az árstop hatása a közgáTUDOMÁNYBAN, mégis ostoba módon használja a fidezs, még alap dolgokat se tudnak, a meteorológusokat is azért rúgták ki mert kompetensek, ugye?

azért mond ellen egymásnak a gazds miniszter a mol elnök, meg a MNB minisztere? mert kompetens? azért számilliárdos matolcsi fiacskája is, mert kompetensek.

azért nincs egy őszinte mondata a VÁGATLAN sajtótájékoztatón a kormányszóvivőnek, mert kompetens?

egy vicc vagy haver, te melyik lyukból másztál elő? hírekkel még nem találkoztál ?
süti beállítások módosítása