téveszmék

téveszmék

"Az Úr napját szenteld meg!"

2022. július 06. - G. Nagy László

zarva.jpg

 

Ismét napirendre került a boltok vasárnapi zárvatartásának kérdése. Ezúttal nem a kormány, de még csak nem is a KDNP az ötletgazda, hanem a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Ugyancsak eltérés a hét évvel ezelőtti rendelkezéshez képest, hogy jelen elgondolás szerint csak délben zárnának be az üzletek, nem egész napra. És persze említeni sem kell: ezúttal szó sincs vallási, vagy ideológiai háttérről; az egyre súlyosabb munkaerőhiány enyhítése a cél a rövidebb nyitvatartással.

 

"Nehéz a kereskedelmi szektorban tapasztalható munkaerőhiány pontos számait megmondani, ám maga a jelenség jól tetten érhető: a kollégáktól azt halljuk, hogy az álláshirdetésekre senki nem jelentkezik." - nyilatkozott Karsai Zoltán, a KASZ elnöke. A probléma valós, sokan érezzük. Jómagam egy olyan cégcsoportban tevékenykedem, amely 8-10 betöltetlen állást számlál, köztük bolti értékesítő, pénzügyes és irodai adminisztratív feladatkörökkel. A legprofibb humánerőforrás csapattal bírunk, azonban tőlük is csak hasonlókat hallok: "Mindössze hárman jelentkeztek a hirdetésre: egy régész, egy műkörmös és egy teológus..."

 

"Ha egyszer születik is egy ilyen törvényi szabályozás, szeretnénk, ha ez minden boltra ugyanúgy érvényes lenne, legyen szó élelmiszerüzletről, bútorboltról vagy plázában található ruhaüzletről, hiszen ezeket egyaránt sújtja a munkaerőhiány, a dolgozóknak pedig ugyanúgy szükségük van a pihenésre." - Ezek ugyancsak a szakszervezeti elnök szavai, melyeket olvasva a magamfajta csak döbbenten pislog. Mi ez végtelen ökörség??? Minek ide törvényi szabályozás? Karsai Zoltán az eddigi egyeztetésekből kiindulva úgy látja: e javaslat nem ütközne különösebb ellenállásba, a kiskereskedelmi cégek zöme támogatná az elképzelést. Érti ezt valaki? Adott egy általános probléma. Van rá megoldás is. Az érintettek mindegyikének tetszik. Ezek után mi a búbánatos fenének kéne belerángatni az államot, hogy erőszakot alkalmazzon ott, ahol az önkéntesség is működik???

 

Azt gondolom, él bennünk egy rettenetesen rossz beidegződés, amely a szocializmus negyven évében gyökerezik, azonban sem a rendszerváltás utáni időszak, sem a mai, nyugati korszellem nem képes felülírni. Mindent az államtól várunk, mindent erőből, kényszer által akarunk elintézni. Szerintem már a szakszervezetek kapcsán is egészen fals kép él a fejekben. Mintha azok kötelezően balos, ideologikus, szocialista társaságok lennének. A magam részéről úgy látom: a szakszervezetek olyan szereplők, melyeknek kizárólag piaci környezetben lehet létjogosultságuk. Optimális esetben a munkavállalók érdekeit képviselik a munkaadókkal szemben - kőkemény tárgyalópartnerként magasabb fizetést, elviselhetőbb munkakörülményeket igyekezve kiharcolni, mindenféle ideológiai körítéstől mentesen. Ez maga az üzlet, maga az önérdekűség, maga az együttműködés, maga a kapitalista attitűd - semmi köze a zsigerileg erőszakos baloldalisághoz. Egy jól működő szakszervezettel a munkaadó nagyvállalat is jól jár, hiszen nem kell külön-külön minden alkalmazottal folyamatosan vívnia. Mindezeket figyelembe véve: vajon miért nem képes a KASZ kézbe venni az ügyet és tető alá hozni a szóban forgó megállapodást? Miért akarja segítségül hívni az állami erőszakot? Ennyire nem bízik magában? Avagy attól fél, hogy lesznek renitensek, akik törvényi kényszer híján mindenképp nyitva tartanak? És akkor? Nem nehéz felismerni, hogy összesen háromféle egyensúlyi állapot létezik, s ezek mindegyike tökéletesen elfogadható:

  1. Lesz néhány makacs üzlet, vagy üzletlánc, mely nem zár be vasárnap délben. A plázák konganak majd az ürességtől, így előbb-utóbb ők is belátják, hogy feleslegesen küzdenek, hiszen hozzájuk se sokat tévednek be. Önkéntes módon kialakul az az állapot, ahol a vasárnap délutánokat a teljes csend jellemzi.
  2. A renitens üzletek nagyot kaszálnak vasárnap délutánonként, így a többiek is újra kinyitnak: visszaáll a jelenlegi állapot, mely minden nehézségével együtt is az optimális működést jelenti.
  3. Lesznek nyitva és zárva tartó boltok, vegyesen, sokszínűen. Ebben sincs semmi ördögtől való, ez is működőképes modell. Valójában ma sincs másképp: számos boltot, szalont, üzletet hiába ostromolnánk hétvégén.

 

Amikor 2015 tavaszán megkaptuk a teljes vasárnapi boltzárat, a legtöbben - pártállástól függetlenül - iszonyúan felháborodtunk. Hiszen hogy jön ahhoz egy központi hatalom, hogy ilyen direkt módon, önkényesen és öncélúan beleszóljon a polgárok és a vállalkozások életébe? Ha az emberek inkább templomba, kirándulni, vagy strandra mennének vasárnap, képesek lesznek meghozni a döntést önállóan is. Ugyanígy: amennyiben egy vállalkozás úgy kalkulál, hogy gazdaságosabb számára, ha vasárnap nem nyit ki, hát lelke rajta. Igaz ugyan, hogy a KASZ javaslata valóban ideológiamentes, valóban tisztán szakmai jellegű, azonban a lényegen ez mit sem változtat: egy tisztességes, liberális állam ilyen kérdésekben nem foglalhat állást. Ajánlást tehet, de semmi egyebet. Orbánéknak - ha van egy kis eszük - ezúttal kimaradnak ebből. Elég volt egyszer megégetni magukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr7217875851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2022.07.06. 00:56:35

Futunk a tanító nénihez, hogy intézze el amit magunk nem merünk. Az ilyenek miatt vannak kétségeim, hogy egy tisztán liberális rendszer meddig lenne működőképes. Az USA majdnem 100 évig bírta, ameddig voltak új területek. Valahogy mindig megjelenik az a réteg, aki a boldogulását a központosított újraelosztásban látja, amihez bármelyik állam lelkesen asszisztál a kölcsönös függőség reményében.

G. Nagy László 2022.07.06. 01:42:48

@Wildhunt:

"Futunk a tanító nénihez, hogy intézze el amit magunk nem merünk."

Pontosan. Ha egy mondatban össze akarnám foglalni, hogy miről szól a blogom, úgy pont ez lenne az. Tegyünk rendet a fejünkben, s higgyük el, hogy nem kell mindennel a tanító nénihez szaladni.

gigabursch 2022.07.06. 05:46:44

Visszakereshető:
7 éve sem tartottam hülyeségnek a boltzarat és ma sem.
S mérhetetlenül sajnálom a vasárnap robotolókat...

Wildhunt 2022.07.06. 09:50:58

@gigabursch: én személy szerint kifejezetten jó ötletnek tartom - amíg önkéntes. Rám hatása 0, a vasárnapunk másra való. Most viszont munkaerőhiány van, kiderülne mit akarnak a munkavállalók valójában : Hétvégi bezárás, hétvégi munka sokkal több pénzért, vagy jó így ahogy van. A boltok is ki tudják számolni hogy megéri-e nekik a 2. opció.

G. Nagy László 2022.07.06. 10:32:56

@Wildhunt: Pont ugyanígy látom. Ez egy tök jó megoldási javaslat, abszolút optimalizálja a humán erőforrást. Csak nem kell a törvényi kényszer.

alöksz róz 2022.07.06. 13:16:51

"Egy jól működő szakszervezettel a munkaadó nagyvállalat is jól jár" - ez egy irdatlan nagy téveszme

G. Nagy László 2022.07.06. 13:21:48

@alöksz róz: Miért is? Mert az oszd meg és uralkodj elv alapján a szegény munkásemberek széthúzó tömege klasszul kizsákmányolható, míg a szervezett munkásság magasabb bért képes kialkudni?

alöksz róz 2022.07.06. 13:24:19

"Mi ez végtelen ökörség??? Minek ide törvényi szabályozás? Karsai Zoltán az eddigi egyeztetésekből kiindulva úgy látja: e javaslat nem ütközne különösebb ellenállásba, a kiskereskedelmi cégek zöme támogatná az elképzelést. Érti ezt valaki?" - igen.
tök egyszerű. hogy ne legyen verseny.
és később a versenyhelyzet miatt ne álljon vissza a jelenlegi nyitvatartási rend.
amiről már ők is látják hogy nem túl ideális. vagy pontosabban amivel gyakorlatilag most már önmagukat szopatják.
az is egy jó nagy téveszme, hogy a piac a lehető legjobban megold mindent magától.

alöksz róz 2022.07.06. 13:25:42

@G. Nagy László: többek közt.
meg a törvényi szabályozásra is sokkal nagyobb a ráhatása.
de biztos tudnék még gyűjteni :-)

G. Nagy László 2022.07.06. 13:34:46

@alöksz róz:

" igen. tök egyszerű. hogy ne legyen verseny."

Értem. Éljen a szocialista tervgazdaság! Van három rossz hírem.

1. Ahol nincs verseny, ott nincs hatékonyság sem. Ott elindulunk a lejtőn az általános elszegényedés irányába.
2. Ahol szocialista tervgazdaság van, ott semmi szükség a szakszervezetekre.
3. Ha van értelme versenyezni a vasárnap délutáni vásárlókért, úgy ökörség a KASZ javaslata, s jobb, ha minden marad a régiben. Ha nincs értelme, úgy állami szerepvállalás nélkül is tető alá hozható a megállapodás.

"az is egy jó nagy téveszme, hogy a piac a lehető legjobban megold mindent magától."

Nos, valóban nem old meg MINDENT. Azonban EZT a kérdést tökéletesen képes megoldani.

gigabursch 2022.07.06. 16:54:25

@G. Nagy László:
1.) Szerintem se a falusi paraszti gazdálkodásnál, se a rendi földbirtokosi rendszernél nem volt verseny, mégis minden a maximális hatékonyságra törekedett, S kérlek - hogy a szépirodalmi példáknál maradjak - ne a Pató Pál úrból indulj ki! Sokkal inkább a Névtelen Várból vagy az Egy magyar nábobból.
2.) A szakszervezetek mindig és mindenhol egy élősködő hordát jelentettek. S ahol nem a rendszer seggnyalására voltak üzemeltette, ott mindig egy maffia volt a góré, ergo tök fölösleges volt a létük.
3.) Nincs értelme a vasárnapi vásárlókért versenyezni. Sőt ennek a versenynek sincs értelme.

IdomitottFoka 2022.07.06. 17:45:48

Nem olyan nagy rejtély miért terjesztették fel a tekintetes uraknak az ötletet. Kb minden alulról jövő kezdeményezést megfojtottak eddig, mert vagy a hatalmukat féltették tőle vagy nem bírtak belőle eleget lopni. Ez ügyben is ki kell még dolgozni előtte h hogy lehetne ennek a hasznát is lenyúlni.

G. Nagy László 2022.07.06. 23:17:45

@IdomitottFoka:

"Kb minden alulról jövő kezdeményezést megfojtottak eddig"

Áruld már el nekem, hogy ezt miként lehetne megfojtani! A szakszervezet megállapodik a nagy kereskedőláncokkal, oszt jónapot. Ki tudná ezt megfojtani? És kinek állna érdekében???

G. Nagy László 2022.07.06. 23:25:53

@gigabursch:

"A szakszervezetek mindig és mindenhol egy élősködő hordát jelentettek. S ahol nem a rendszer seggnyalására voltak üzemeltette, ott mindig egy maffia volt a góré, ergo tök fölösleges volt a létük."

Ezzel az egy ponttal egyet tudok érteni. De persze nem kéne feltétlenül így lennie.

Almandin 2022.07.07. 01:37:57

Ez a jelenség jól rámutat arra, hogy nálunk is megjelent az a folyamat, ami Nyugaton kb. 50 éve zajlott. A magyar fiatalok többsége diplomát akar, ha van neki, már sokszor nem akar olyan munkakörben elhelyezkedni, amihez nem kell diploma. Kétkezi munkát egyre kevesebben hajlandóak végezni.
Én már egy ideje érzem ezt. Már nincs olyan nagyobb üzlet, ami 0-24 órás nyitvatartással működne, ami pedig 15-20 éve normális és gyakori volt. Az ok az, hogy nincs elég munkaerő. Egyre rövidebb ideig vannak nyitva. Az egyik nagy cég 20 éve non-stop volt, aztán 22 órakor zártak, mostanában meg 20 órakor.
Nem tudom, mi lesz ezzel az országgal. Lehet, hogy muszáj lesz bevándorlókat és vendégmunkásokat befogadni, különben még a szemét is a nyakunkon marad majd. Ezzel viszont sok társadalmi probléma is jelentkezik.

Almandin 2022.07.07. 01:43:11

@gigabursch: Én nem sajnálom. A munkakörök harmada-negyede eleve olyan, hogy természetes a hétvégi munka (rendőrök, tűzoltók, orvosok, ápolók, tévések, erőművi dolgozók, színészek, vendéglátósok, stb). Ez mondjuk a kisgyerekes szülőknek lehet problémás, de másoknak nem. Én is dolgoztam olyan munkakörben, ami hétvégi munkával is járt, de nem zavart, még szerettem is, ha hétközben volt a pihenőnapom, mert sok mindent el tudtam intézni. Kereskedelembe se kötelező dolgozni menni, vagy menjen az ember olyan céghez, ahol csak hétközbeni nyitvatartás van (vannak olyan boltok is).

baalint1 2022.07.07. 06:11:19

Igazából ha a munkaerőhiány miatt nem tudnak egyes boltok kinyitni vasárnap, akkor önként ne nyissanak ki. Az, hogy az állam vagy akár a szakszervezet kötelezné, csak arra jó, hogy az alkalmazottakkal basszanak ki, rosszabb alkupozícióba kerülnek ha mesterségesen enyhítik a munkaerőhiányt. Ha vasárnapra is kell az eladó, akkor vagy bért emelnek a cégek, vagy nem nyitnak ki, ha úgy már nem éri meg, a piac simán megoldaná a problémát. Bár piac egy szélsőbalis gondokodású országban, ahol épp ezen hőbörög egy blogger, aki az elmúlt években 10-ből 9-szer ugynaúgy szélsőbalos ideológiát hirdet...

Ekrü 2022.07.07. 07:48:13

@G. Nagy László: A szakszervezet csak akkor éri meg a nagyvállalatoknak, ha ők irányíthatják, de akkor meg minek? Senki nem szereti, ha a tulajdonában/vállalkozásában meg akarják mondani neki, hogy hogyan , milyen feltételek mellett irányítson és ha nem áll kötélnek akkor sztrájkkal fenyegetőzzenek vagy lázítsák a munkásokat.
És igen, a szakszervezeti vezetők mindig úgy kezdték,hogy először lázítottak, majd szépen kollaboráltak valamelyik hatalmi oldallal,elárulva azokat akiket képviseltek.

Etniez 2022.07.07. 08:15:22

@gigabursch: vasárnap nem kell enni adni a jószágnak, ha már jön a hamis vidéki romantika...

A vasárnapi boltzár egy ökörség, ezt a meccset már lefutotta a közvélemény.
Ha titeket zavar, akkor ne vásároljatok vasárnap és a piac majd elintézi a dolgot.
Megint az van, hogy a hangos kisebbség rá akarja erőltetni az akaratát a csendes többségre.

gigabursch 2022.07.07. 08:20:17

@Almandin:
Igen, őket sajnálom a legjobban.
S amennyire az ember természetesnek veszi, hogy vasárnap irány az orvosi ügyelet/baleseti sebészet, és azt hogy ott vannak, legalább annyira nincsenek megbecsülve.

G. Nagy László 2022.07.07. 08:51:36

@Almandin:

"Nem tudom, mi lesz ezzel az országgal. Lehet, hogy muszáj lesz bevándorlókat és vendégmunkásokat befogadni, különben még a szemét is a nyakunkon marad majd. Ezzel viszont sok társadalmi probléma is jelentkezik."

1. Vendégmunkások - ukránok, románok - eddig is voltak és ezután is lesznek.
2. Semmi baj sincs a békés bevándorlókkal, akik dolgoznak és képesek eltartani a családjukat. A baj a nyugat-európai ideológusokkal van, akik a KORLÁTLAN és KONTROLLÁLATLAN bevándorlás híve, függetlenül attól, hogy ez a szemléletük jó szándékú ostobaságból, avagy kifejezetten rossz szándékból fakad.
3. A piac ezt simán megoldja, akár bevándorlók nélkül is. Ha nem lesz, aki elszállítsa a szemetet, úgy felmegy a szemétszállítás díja, ebből következően újabb és újabb vállalkozók jelennek meg a színen. Én leszek az első, akit ott látsz majd egy kukásautón, ha már olyan magasra hágnak a bérek e szektorban.

G. Nagy László 2022.07.07. 08:58:05

@Etniez:

"Megint az van, hogy a hangos kisebbség rá akarja erőltetni az akaratát a csendes többségre."

Pont ez volna a lényeg. Hogy ne legyen benne semmi kényszer. Ez egy tök értelmes kezdeményezés. Normálisan ez úgy nézne ki, hogy a Tesco, a Spar, az Auchan és a többi nagy vezetése kezet fog és egységesen bezárnak vasárnap délben. Minden kényszer nélkül, puszta józan önérdekből. Még a szakszervezet sem kell hozzá.

G. Nagy László 2022.07.07. 09:04:54

@Ekrü:

"Senki nem szereti, ha a tulajdonában/vállalkozásában meg akarják mondani neki, hogy hogyan , milyen feltételek mellett irányítson"

Naná, hogy nem, és ehhez egy tisztességes világban nincs is joga senkinek. De ugyanígy: az is természetes joga bárkinek, hogy érdekvédelmi csoportba tömörülve közösen tárgyaljon. A szakszervezet nem mondhatja meg a tulajdonosnak, hogy mit gyártson, milyen technológiát alkalmazzon, kivel kereskedjen stb. De azt megteheti, hogy 10%-os béremelést kér az általa képviselt dolgozóknak, egyben garantálja, hogy azok munkába is állnak hétfő reggel, ha megszületik a megállapodás. Csak és kizárólag a dolgozói érdekképviseletig nyúlhat a hatáskörük, de addig simán. Korrekt, piaci játék ez is.

metal · http://electric.blog.hu 2022.07.07. 09:14:20

Nem értem. Ha tényleg ekkora a munkaerőhiány, akkor a munkavállalók megtehetik, hogy egyszerűen nem vállalják a vasárnapi munkát. Hiszen nem tudja a cég kirúgni, mert nem lesz akkor még az se, aki hétközben dolgozik. Miért kellene ezt központilag szabályozni? Akinek vannak emberei, akik vállaják, az a cég nyitva lesz, akinek nem, az bezár!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.07. 09:17:01

Azt kell eldönteni, mi a fontosabb, a nagy többség szabadideje vagy a maroknyi kulák extraprofitja.

Sajnos az átlagmagyar máig liberális ebben a kérdésben, azaz azt hiszi, neki joga van a szabadidőre, de másnak nincs.

IdomitottFoka 2022.07.07. 09:40:51

@G. Nagy László: Legfeljebb nem magát a kezdeményezést fojtják meg, hanem a tagjait. Miután eljátszották h ők állnak a kezdeményezés mögött és élén is. Uis ha ebben önállóan döntésre jutnak és végrehajtják, akkor erősödnek. Itt meg a hatalomgyakorlás még mindig az ősi római mintát követi, divide et impera. Még a végén eredményesen tartanak be annak h ennek-annak még rögzítsék az árát és az így keletkezett "extraprofitot" is megadóztassák 90-ig visszamenőleg.

G. Nagy László 2022.07.07. 09:50:34

@IdomitottFoka: Továbbra sem értem, hogy kiről van szó. Ki az alany? A kormány???

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.07.07. 09:58:07

Fel nem foghatom, miért kellene ide állami beavatkozás vagy bármiféle kötelező előírás Munkaerőhiány lévén a dolgozók erős alkupozícióban vannak, ez épp elég, ha valaki őket félti.

IdomitottFoka 2022.07.07. 10:02:37

@G. Nagy László: Igen, a kormány. Te nem érted h miért akarják ezt a kormány törvényalkotási hatáskörébe tolni. Hát sztem azért, amit leírtam, h lépni már nem mernek csak kérelmezni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.07.07. 10:15:40

@IdomitottFoka:

Tévedsz. Azért akarják, mert egy általános nyitvatartási tilalommal megszüntetnék a versenyt, vagyis azt, hogy aki akar és tud, az vas du. is nyitva tarthasso .

IdomitottFoka 2022.07.07. 10:24:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez a kettő nem zárja ki egymást. Sőt. Önállóan aktorkodni ebben a szűkülő gazdasági térben, a kisker szektorban, ami még minisztert is kapott?

G. Nagy László 2022.07.07. 10:38:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Fel nem foghatom, miért kellene ide állami beavatkozás vagy bármiféle kötelező előírás Munkaerőhiány lévén a dolgozók erős alkupozícióban vannak, ez épp elég, ha valaki őket félti."

Pontosan. Ez a lényeg.

G. Nagy László 2022.07.07. 10:43:18

@IdomitottFoka:

"Igen, a kormány. Te nem érted h miért akarják ezt a kormány törvényalkotási hatáskörébe tolni. Hát sztem azért, amit leírtam, h lépni már nem mernek csak kérelmezni. "

Értem. A szakszervezetek meg vannak félemlítve a kormány által... Ez egyre abszurdabb... Ha a szakszervezet és a terület munkáltatói tető alá hoznak egy megállapodást, akkor a kormány nem hálás lesz, hogy nem rángatták bele valamibe, amivel semmit sem nyerhet, hanem haragos és féltékeny, mint az Ószövetség istene... Bosszúból megáll majd egy fekete furgon a KASZ elnökének háza előtt...

Hagyjál már a mesékkel!

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.07.07. 11:04:12

Szerintem el kelene már nekünk magyaroknak is felejtenünk JahveZsidóSátánIstent és annak avatárját ZombiJézuskát (Úr) .

Minden körülöttünk éálő nemzetnek voltak és vannak saját Isteneik és mi sem voltunk ez alól kivétel és a mi Isteneink nem zagyváltak ilyen hülyeségeket, hogy tisztelni kell őket, meg a napjaikat.

Bővebben a más népek Isteneiről itt lehet tájékozódni:

Vallások és Istenek evolúciója
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9250628

para_noir 2022.07.07. 13:58:19

Nem értem minek ezen rugózni, szabadon kinyithat, bezárhat bármelyik bolt vasárnap, amelyiknek nem éri meg, ne nyisson ki, és fordítva. Ahol meg a melós nem akar vasárnap dolgozni, ne vállaljon vasárnapi műszakot, vagy mondjon fel, és menjen el egy vasárnaptagadó boltba dolgozni. Ez a szabályozgatás nem old meg semmit, megoldja simán a piac.

Almandin 2022.07.07. 14:33:18

@G. Nagy László: A bevándorlók esetleges bűnözése és munkavállalása között nincs összefüggés. Az összefüggés a más kultúra és az alkalmazkodni nem tudás közt van. Sok olyan muszlim meg egyéb bevándorló követ el súlyos bűncselekményeket, akik dolgoznak.
www.origo.hu/nagyvilag/20220704-algariai-migrans-zaklatott-egy-not.html
www.origo.hu/itthon/20201110-az-afgan-ferfi-ket-eve-tamadott-le-egy-not-az-egyik-budapesti-torok-etkezdeben.html
Ha nálunk is hatalmas lesz a munkaerőhiány a fizikai munkakörökben, itt is kénytelenek leszünk befogadni a sok kulturálisan idegen vendégmunkást/bevándorlót, mert nem lesz, aki kivakarjon minket a kakiból. Budaörsön pl. a következő helyzet alakult ki:
index.hu/belfold/2022/07/07/budaors-csotores-viz-munkaerohiany-onkormanyzat-rezsicsokkentes/
Lehet, hogy végül azért is fogadták el Ukrajna tagjelöltségét az EU-ba, mert kell a sok olcsó munkaerő az európai gyárakba, mert nincs elég munkás. Az oligarchák által kifosztott szegény ukránok majd kénytelenek lesznek elmenni robotolni a nyugati üzemekbe, különben éhen halnak. Más kérdés, hogy az európai bevándorló egy más kategória. A gond főleg az Európán kívülről érkezőkkel van, főleg a muzulmán hátterűekkel és az afrikaiakkal. Ők sokszor egyáltalán nem veszik tudomásul, hogy itt más szokások vannak.
Ugye nem haragszol, ha nem hiszem el, hogy elmennél kukásnak, ha jól fizetne? Leírva ez jól néz ki, de te egy diplomás cégvezető menedzser vagy, szerintem akkor mennél szemétszállítónak, ha majd piros hó esik. Ugyanis az emberek nemcsak pénzért vállalnak el munkákat, hanem presztízs is van. Ezt szinte tabu említeni a társadalomban, de sokan a deklasszálódás veszélye miatt nem mennének el ilyen munkára. Hangsúlyozom, én nem nézem le ezeket a munkákat és az azt végzőket, de a társadalomban van egy láthatatlan hierarchia. Ha valaki a láthatatlan kaszthatárokat lefelé jelentősen átlépi, büntetést kap. Elfordulhatnak tőle a barátai, a rokonai kinevetik, lenézik, lúzernek tartják. Ha egyedülálló, a társkeresés is megnehezülhet. Egyébként ez is az oka a munkaerőhiánynak sok területen, hogy egyre többen szereznek diplomát és nem hajlandóak elmenni fizikai munkakörbe. Nyugaton ez már 50 éve így van, de hozzánk most gyűrűzik be.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.07.07. 15:57:35

@Almandin:

erre
"A gond főleg az Európán kívülről érkezőkkel van, főleg a muzulmán hátterűekkel és az afrikaiakkal"

Hm. Ez a kijelentésed nagyon meglepett. Most nem keresek utána, hogy igazoljam, de emlékszem, 1-2 éve még bőszen védtef őket és azt állítottad, hogy nincs velük semmi baj, hasznára válnak az őket befogadó országoknak.

G. Nagy László 2022.07.07. 16:18:33

@para_noir:

"szabadon kinyithat, bezárhat bármelyik bolt vasárnap, amelyiknek nem éri meg, ne nyisson ki, és fordítva. Ahol meg a melós nem akar vasárnap dolgozni, ne vállaljon vasárnapi műszakot, vagy mondjon fel, és menjen el egy vasárnaptagadó boltba dolgozni."

Pontosan így nézne ki a felnőtt emberek működése.

Andy73 2022.07.07. 16:22:34

A címnek ezúttal nem sok köze van a cikkhez, csak klikkvadasz.
Egyébként a még mindig csak kibontakozó válságban sajnos lehet, hogy ismét emelkedni fog a munkanélküliség, és bőven lesz jelentkező a meghirdetett állásokra.

G. Nagy László 2022.07.07. 16:33:41

@Almandin:

"A bevándorlók esetleges bűnözése és munkavállalása között nincs összefüggés. Az összefüggés a más kultúra és az alkalmazkodni nem tudás közt van."

Természetesen így van. Épp ezért írtam azt, hogy BÉKÉS és A CSALÁDJÁT ELTARTANI KÉPES. Mindkettő lényeges, egymástól függetlenül. Ugyanakkor: semmi egyébnek nincs jelentősége. Sem a bőrszínnek, sem a vallásnak, sem a kultúrának, feltéve, hogy ezekből nem fakad erőszakosság.

"Ugyanis az emberek nemcsak pénzért vállalnak el munkákat, hanem presztízs is van. Ezt szinte tabu említeni a társadalomban, de sokan a deklasszálódás veszélye miatt nem mennének el ilyen munkára. Hangsúlyozom, én nem nézem le ezeket a munkákat és az azt végzőket, de a társadalomban van egy láthatatlan hierarchia. Ha valaki a láthatatlan kaszthatárokat lefelé jelentősen átlépi, büntetést kap. Elfordulhatnak tőle a barátai, a rokonai kinevetik, lenézik, lúzernek tartják. Ha egyedülálló, a társkeresés is megnehezülhet. Egyébként ez is az oka a munkaerőhiánynak sok területen, hogy egyre többen szereznek diplomát és nem hajlandóak elmenni fizikai munkakörbe. Nyugaton ez már 50 éve így van, de hozzánk most gyűrűzik be."

Minden szavad igaz. Csakhogy: ötven múltam, családom van, a párkeresés már nem kiemelkedő szempont. A barátaim fixek, SENKI sem fordu el tőlem, ha ilyen munkát vállalnék. Se szó szerint senki. Én is érezném azt a kínt, amit sokan, ha alacsony presztízsű munkát végezve ismerősbe botlanak, de vagyok akkora nagyképű troll, hogy emelt fővel a másik szemébe nézzek. Már 20 éve is előfordult, hogy egy-egy irattár-költöztetési projektben besegítettem a dolgozóimnak, magam is beállva salgó polcokat cipelni. Volt, hogy régi üzletfelembe botlottam, aki így vigyorgott: "Piszok jól fizethet ez a meló, ha még te is beállsz kétkezi munkát végezni..."

Almandin 2022.07.07. 16:36:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem összekeversz valakivel. Sehol se írtam ilyet még több éve sem. Sőt, más fórumokon, más nicken már 2006-ban felhívtam a figyelmet a nagyfokú muszlim bevándorlás veszélyeire.

Almandin 2022.07.07. 16:41:57

@G. Nagy László: A bőrszínnek valóban nincs köze a bűnözéshez, de a vallás és a kultúra (a vallás is a kultúra része) már hajlamosító tényező lehet. Ha valaki nőgyűlölő, nőelnyomó társadalomban nő fel, veszélyes lehet a nőkre. Ha valaki vallási intoleranciát tanult otthon, valamint, ahonnan származik, hírből sem ismerik az emberi jogokat, Európába áttelepülve se válik toleráns demokratává. Most senki se jöjjön a néhány kivétellel, mert azok erősítik a szabályt. Valóban van néhány bevándorló, aki egyéni szinten jól integrálódik, de a többség nem tud és nem akar, nem a kivételekből kell kiindulni.

birkamenet 2022.07.07. 16:42:56

@G. Nagy László:

Forditva ülsz a lovon. Ha egyre több szektorban nincs melós, akkor a milliós fizetési igérettel már szart se érsz, mert az átvándorlással meg máshol keletkezik munkaerőhiány.

Ennyire jutott az orbáni Tündérmese: gyerekek nem születnek, aki meg igen és magasabb az IQ-ja a birkáénál, az meg elhúz a NER fosból .

G. Nagy László 2022.07.07. 16:47:21

@Andy73:

"A címnek ezúttal nem sok köze van a cikkhez, csak klikkvadasz."

Van benned egy ösztönös késztetés, hogy formai hibát találj az írásomban... :)

No de:

1. A teremtéstörténet szerint az Úr a hetedik napon megpihent. Amikor azt mondjuk, hogy az Úr napját szenteld meg, ez nem csupán azt jelenti, hogy vegyünk részt a misén, hanem az is része, hogy a Teremtőhöz hasonlóan pihenjünk meg magunk is. A KASZ javaslata ezt is célozza, az elnök ki is mondja.

2. Amikor címet választok, valójában önmagam által megnehezített pályán játszom. Öt éve a TÉVESZMÉK címet adtam ennek a blognak, s olyan közmondásokat, frázisokat, ismert idézeteket választottam témául, melyek eleve hamisak. Azóta írok mindenről, de továbbra is téveszmékről, s a címeket továbbra is igyekszem úgy megválasztani, hogy a blog következetes és egységes arculatot mutasson.

G. Nagy László 2022.07.07. 16:50:04

@Almandin:

"a vallás és a kultúra (a vallás is a kultúra része) már hajlamosító tényező lehet. Ha valaki nőgyűlölő, nőelnyomó társadalomban nő fel, veszélyes lehet a nőkre. Ha valaki vallási intoleranciát tanult otthon, valamint, ahonnan származik, hírből sem ismerik az emberi jogokat, Európába áttelepülve se válik toleráns demokratává. Most senki se jöjjön a néhány kivétellel, mert azok erősítik a szabályt. Valóban van néhány bevándorló, aki egyéni szinten jól integrálódik, de a többség nem tud és nem akar, nem a kivételekből kell kiindulni."

Abszolút igaz.

Almandin 2022.07.07. 16:51:44

@Almandin: Belinkelem Neked a 2006-os beszélgetést: Macskakirálynő nicknéven tevékenykedtem az Index fórumban, a linkelt oldalon alaposan kifejtettem a véleményemet, ez azóta se változott (pedig akkor még se Orbán-kormány, se igazán nagy migránshullám nem volt, ebből is látszik, hogy nem a Fidesz álláspontja befolyásol):
forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9051192&na_order=

birkamenet 2022.07.07. 16:51:56

@Almandin:

De, integrálódnak a muszlim meg fekete migrik is, csak ehhez olyan társadalom is kell.

UK-ből épp hogy az integrálhatatlan, idegen test magyar meg lengyel migriket vágták ki a Brexittel, miközben az indiakal meg pakisztániakkal örömmel élnek együtt.

Andy73 2022.07.07. 17:04:17

@G. Nagy László: OK, csak te írod, hogy ezúttal nem vallási okokból veszik elő a témát. Az viszont igaz, hogy ettől még lehet köze hozzá.
Hasonló a karácsony is, azt se csak a vallásos emberek ünneplik. A gond inkább az, hogy a blog címe alapján úgy tűnik, hogy az idézetet is egy téveszmenek tartod.
Egyébként sajnos minden jel szerint mélyül a válság, ami gyorsan véget vethet a munkaerő hiánynak. Szakképzett munkaerő lehet, hogy kevés lesz, de majd betöltik az állásokat betanított munkásokkal vagy éppen a pályát elhagyó tanárokkal, mert az eladók annyival többet keresnek már most is

MEDVE1978 2022.07.07. 17:32:19

Így visszaemlékezve a 2000-es évek elejére, soha nem gondoltam, hogy az aranykorban élek. Történelmileg azt hiszem ez így van, az emberek mindig normalitásnak érzékelik az életüket az aranykorokban is.

Pedig utólag nagyon sok jel arra mutat, hogy ez az egyik csúcs volt, legalábbis az a XX. és XXI. században. Na akkor nem nagyon volt nyavajgás a vasárnapi, éjjeli stb. nyitvatartás ellen. Amikor a 90-es évek második felétől bulizni jártam, akkor nem volt éjjeli nyitvatartási problémánk, egy rakat 0-24-es üzlet volt. A klímaváltozás még nem volt full gáz és 2008-ig felfele ment a szekér.

Valahogy most egyre több dolog, amit az ember biztosnak vett fossá változik. Ott a klíma és az, hogy már csak 2-3-szor van Budapesten hó télen maximum, nyáron meg megsülsz. Ráadásul fogy a víz, mint a fene. Nem gondoltam, hogy megérem, hogy a vizekben azért eléggé gazdag Magyarországon majd az lesz, hogy egy rakat községben már nincs víz simán. Mi a következő? A fázzunk télen, mert néhány hülye miatt nem tudunk gázt behozni? Vagy a napi több áramszünet afrikai / balkáni mintára?
De nem csak ez, ott a mindent szétcsesző COVID, meg a szomszédban háborúzgatók.

MEDVE1978 2022.07.07. 17:38:58

Ez egy irreális, hisztis követelés.
A kiskereskedelem talán az egyik a kevés szektor között, ahol van tényleges verseny. Ennek része a nyitvatartás is, nyilvánvaló, hogy a tovább nyitvatartó kiskereskedelmi egység nagyobb profitot fog realizálni. Én értem, hogy munkaerőhiány van, de basszátok meg, versenyezni kellene akkor a munkaerőért. Ja, hogy az ALDI, meg a LIDL most is ezt csinálja? Gonosz kapitalisták! Miattuk ne vegyenek újabb Porschét a Lázár testvérek?!

Persze mindent lehet önkéntes alapon. Akkor írják alá szépen a vasárnap délután zárva tartunk megállapodást. Ha mondjuk nincs benne a TESCO, az ALDI, meg a LIDL? Na bumm. Ők majd nyitva lesznek és learatják a vasárnapi forgalmat. Valamit valamiért.

Andy73 2022.07.07. 17:48:34

@MEDVE1978: igen, sajnos sok a súlyos probléma, és úgy tűnik, hogy a helyzet romlik. Éppen ezért értékeld azt, ami van, amíg még van. Például a békét, hogy itt még béke van, bár a háború hatásait már így is érezzük. Ehhez képest a boltok vasárnapi nyitva tartása valóban kevésbé fontos kérdés, de azért persze ez sem lényegtelen.

Depper 2022.07.07. 18:13:01

@G. Nagy László: a hetedik nap a teremtésben és a tízparancsolatban a szombat, a vasárnapot csak a katolikusok tették meg pihenőnapnak. Na tessék, már le is lepleztem egy téveszmét!

Almandin 2022.07.07. 18:57:56

@birkamenet: Egy részük tud integrálódni, de nagyon sokan nem. Másrészt honnan veszed azt a baromságot, hogy épp a magyarok és a lengyelek nem tudtak integrálódni a brit társadalomba? Az, hogy sok brit megfogalmazta az ellenérzéseit a kelet-európaiakkal szemben, azt azért tehették, mert az ellenük való beszéd még szabad. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak ott se tetszik a nagy harmadik világbeli bevándorlás, de aki kritizálja, arra azonnal ráteszik a rasszista címkét és akár meg is büntetik. A fehér kelet-európaiakat még lehet büntetlenül szidni. Tulajdonképpen egy nagy képmutatás alakult ki náluk, bizonyos dolgokat nem illik kimondani.

Almandin 2022.07.07. 19:00:47

@MEDVE1978: A solymári meg egyéb vízhiány, mint kiderült, az elmaradt kapacitásbővítés miatt alakult ki. Sokan odaköltöztek, de nem építették ki időben a megfelelő infrastruktúrát.
Ettől még a szárazság és az abból fakadó vízhiány valóban komoly veszély hosszabb távon, de a nagy folyók közelében élő lakosságot egyelőre nem fenyegeti.

gigabursch 2022.07.07. 19:14:50

@Almandin:
Rakerestem:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=60287266&t=9051192

Teljesen igazad volt akkor is.

Minden ellenkező hadoválással szemben a tények makacs dolgok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.07.07. 19:46:12

@Almandin:

"Szerintem összekeversz valakivel. "

Lehet.

antisocialnetwork 2022.07.08. 04:57:24

Mennyit tudnak az emberek a semmiről beszélgetni. Meg persze a majom is feltünt. Véleményi dilettanizmus.

para_noir 2022.07.08. 12:53:32

@MEDVE1978: a víz miatt ne parázz, nem fogyott el, csak a hálózatok szarok, nem volt fejlesztés, plusz beköltöztek az agglomerációs településekre tízezrek, aztán most megy szemek meresztgetése, hogy a csövek meg a meg a kitermelés nem látja el a dupla-tripla mennyiségű fogyasztót. Víz az lesz, csak kiemelni meg a csapig eljuttatni nem fog menni :)

Billy Hill 2022.07.21. 17:27:16

(A vasárnap délben zárást sok dolgozó azért nem támogatja, mert ugyanúgy felkel reggel, adott esetben egy hosszabb utat megtesz a munkahelyéig, majd ott kevesebb időt tölt el, mint egy rendes munkanapon, ezért vélhetően kevesebb bért is kap, majd pedig bumlizhat megint haza. Ez nem éri meg, HA fele a bér. Akkor inkább lenne végig nyitva, és egy egész munkanapja lenne.)

Billy Hill 2022.07.21. 17:37:13

@MEDVE1978: "Így visszaemlékezve a 2000-es évek elejére, soha nem gondoltam, hogy az aranykorban élek." Egyre inkább ez körvonalazódik bennem is, hogy mi van, ha ennek a civilizációnak mi már láttuk a csúcsát, és innen _bizonyos szempontból_ lefelé megy már?

Most csak a bedobott ötletek alapján, amelyek nem feltétlenül valósulnak meg, de mégis: Ne autózz oda, ahova akarsz, sőt ne is legyen lehetőleg autód, max. közösségi; önvezető autód lesz, ami annyival megy, amennyivel ő akar / sebességkorlátozó mint kötelező extra; csak 17 fokra fűtsd fel a lakásod/irodád; ne mossál annyit, inkább szellőztesd ki a ruháidat; ne mossál 40 fokon, csak 30-on; ne tölts kádfürdőt, max. zuhanyozzál, de azt se minden nap; bizonyos dolgokat ne írjál le, mert letiltanak; általában ne mondd el őszintén a véleményed, mert az nem biztos, hogy jó lesz neked; ezt ne csináld, azt ne csináld.

Lehet, hogy egyre több ilyen-olyan tilalom/ajánlás lesz része az életünknek, amelyek korábban nem merültek fel. (Ezzel nem azt mondom pl. hogy nem kell megpróbálni védeni a környezetet, de van pár nyugtalanító javaslat, ami elég ha az elején a partvonalon jelenik csak meg, aztán valahogy mainstream-mé válik...)

Billy Hill 2022.07.21. 17:45:49

@para_noir: "beköltöztek az agglomerációs településekre tízezrek, aztán most megy szemek meresztgetése" - Bírtam, amikor nyilatkozott valamilyen önkormányzati ember egy érintett településről, nem szó szerint, de az értelme ez volt: tanácstalanul állnak a helyzet előtt, a hálózatok nem bírják a hirtelen jött terhelést, jaj.

Kérdezhetnénk az önkormányzatot (tanácsnak azért sem lehet hívni, mert tanácstalan ;-) hogy ki parcellázta fel az új lakónegyedek területét, ki jelölte ki és alakította ki az utcákat, ki engedte, hogy túl kis telekre túl nagy házak épüljenek? Stb.

Nem az űrlények dobták le oda ezeket.

Péter108 2022.07.24. 11:45:06

@birkamenet: Mekkora egy marha vagy! Jártál te Nagybritanniában?
süti beállítások módosítása