téveszmék

téveszmék

"Három a magyar igazság"

2024. március 25. - G. Nagy László

legutobb_frissitve12.jpg

 

Nem három a magyar igazság, hiszen a Mi Hazánk Mozgalom is elindítja főpolgármester-jelöltjét Dr. Grundtner András személyében, azonban Toroczkaiék is pontosan tudják, hogy esélytelenek a győzelemre, csupán a tisztes helytállás a céljuk. (Nem is értem a motivációt; minden jóérzésű jobboldali le szeretné váltani Karácsonyt. Még a párt legelkötelezettebb hívei sem fognak a saját emberükre szavazni. De ők tudják.) És akkor Brenner Kolomanról, a Jobbik közismert és hatalmas eséllyel ringbe szálló üdvöskéjéről még nem is beszéltünk... Ami viszont sokkal lényegesebb: múlt héten eldőlt, hogy Vitézy Dávid vállalja a megmérettetést, így három komoly jelölttel is számolhatunk. Számomra ez rém izgalmas, hiszen akár egy szoros befutó is kialakulhat - mindhárman ismertek, tapasztaltak, s rendelkeznek olyan plusszal, amely esélyessé teheti őket a győzelemre. Jómagam így március vége felé biztosan nem mernék fogadást kötni egyikükre sem, hiszen halvány fogalmam sincs, mi lesz a választási matek vége. Amit meg tudunk vizsgálni, az legfeljebb annyi, hogy mi szól egyikük, avagy másikuk mellett. Majd júniusban a szavazóurnáknál eldől, hogy ezek milyen súllyal esnek latba.

 

ALKALMASSÁG

 

Nem hiszem, hogy bárki számára kérdéses volna: messze Vitézy Dávid a legalkalmasabb a jelöltek között. Mindent tud a közlekedésről, ugyanakkor a városfejlesztés és -üzemeltetés terén is határozott elképzelésekkel, adekvát programmal bír. Ha kizárólag a rátermettség és a felkészültség alapján döntene a józan szavazópolgár, már most oda is adhatnánk az első helyet. Szentkirályi Alexandra hosszú éveken főpolgármester-helyettesként tevékenykedett, továbbá megválasztása esetén biztosan számíthat egykori főnöke, Tarlós István segítségére. Ha Vitézyt szakmailag kitűnőre értékeljük, úgy a Fidesz jelöltjére is azt mondhatjuk: minimum megfelelő. Semmi kétség afelől, hogy Karácsony áll e lista utolsó helyén; öt év alatt számtalanszor bizonyította tökéletes alkalmatlanságát. A kezdet kezdetén még sokat bántották azért, hogy városvezetés helyett kizárólag Facebook-posztok gyártásával foglalkozik, de ma már tisztán látjuk: még ezek voltak a legjobb pillanatai. Gyakorlatilag nincs olyan projektje, amire büszke lehetne. A Lánchíd renoválása hosszú évek óta a főváros legnagyobb korrupciós botrányát szülte. A Blaha Lujza tér felújítása olyan, mintha félbemaradt volna. Ha valaki átsétál azon a húgyszagú aluljárón, biztosan nem az lesz az első gondolata, hogy a közel négymilliárdos költségvetésből valami hatalmas csodát tettek. A biciklisávok felfestése az autóforgalom kárára - ez pedig nem több, mint a fővárosiak szívatása újabb és újabb dugókat okozva.

 

PÁRTLOGIKA

 

Vitézy Dávidot a néhány százalékos LMP támogatja - ez önmagában kevés a mennybemenetelhez. Nem árt figyelembe venni ugyanakkor azt a tényt, hogy az országot kifejezetten az ellenzékváltó hangulat jellemzi, miközben a kormány népszerűsége is csökkent valamelyest. Egy ilyen politikai környezetben nagyon is van keresnivalója egy olyan jelöltnek, aki a pártlogika szerint a másik kettő közé pozicionálható. Ha figyelembe vesszük, hogy a februári, influenszerek által szervezett tüntetésen tízezrek vettek részt, ezzel szemben az egy héttel később tartott ellenzéki megmozduláson csupán alig pár százan, az egyértelműen azt jelzi, hogy komoly igény mutatkozik a változásra. (Magyar Péter eleddig nem foglalt állást, de ha megtenné, úgy csakis Vitézy neve merülhet fel, mint támogatandó.) Szentkirályi Alexandra természetesen számíthat a Fidesz elkötelezett híveire, ahogyan Karácsony is a baloldal fanatikusaira. A jelenlegi főpolgármester szakmai alkalmatlanságát már öt éve is sejtette mindenki, és akkor sem zavarta Budapest népét; most, hogy a teljes ciklusával visszaigazolta e várakozást, a DK nyugdíjas-kommandóját ezúttal sem fogja elrettenteni. Az, hogy a főváros egy ellenzéki kifizetőhellyé zülledt; hogy a Tarlós által hátrahagyott megtakarításokat villámgyorsan eltapsolták; hogy hosszú idő óta először emelkedtek a jegyárak, csak hogy forrást teremtsenek az önkormányzati cégvezérek prémiumkifizetésére - ezek egy hithű balost aligha tántorítanak el attól, hogy 2024-ben is Karigeri neve mellé húzza be az ikszet.

 

KOMMUNIKÁCIÓ, MEGJELENÉS, NEMI SZTEREOTÍPIÁK

 

"Vitézy agresszíven hadar, Karácsony jajveszékel, Szentkirályi jól kommunikál" - állítja Tarlós István a jelölteket méltatva. Jómagam e téren nem érzek ekkora differenciát. Karácsony valóban egy rinyagép, de ettől még nincs olyan érzésünk, hogy ne tudna nyilatkozni. Vitézy hadarása sem különösebben bántó. Szentkirályi Alexandra nyilvánvalóan profi e téren, s ha engem kérdeznek, külső megjelenés alapján is őt választanám... Ha minden igaz, májusban megrendezésre kerül a nagy főpolgármester-jelölti vita, kíváncsi leszek, mit produkálnak majd hárman éles helyzetben. Alig hiszem, hogy Karácsony jól tudna kijönni ebből - még ha ő lenne a legnagyobb dumás, akkor sem lenne könnyű megvédenie az elmúlt öt év teljesítményét. Felkészülnie azért lesz miből: a volt kormányszóvivő "kamumétert" indít a be nem tartott ígéretekből - az első videó már el is készült. Ami izgalmas még: a volt kormányszóvivő személyében a Fidesz egy újabb nőt küld a ringbe, ennek választói megítélése korántsem egyértelmű.

  • ÁLTALÁBAN azt lehet mondani, hogy férfiként szeretjük a szépet, s Alexandra igazán helyes csajszi. A pókerteremben például, ahol a játékosok 90%-a férfi, a pincérek mindegyike lány, s egytől egyig kifejezetten szívdöglesztők. Sanszos, hogy meredeken visszaesne a forgalom, ha rossz arcú fiúk szervíroznák a söröket, kávékat és üdítőket. A választópolgárok nemi megoszlása közel 50-50%, így itt ez a hatás nem érvényesül ennyire markánsan. Az is kérdés, hogy a női szavazók esetén a nemi alapú szolidaritás az erősebb, avagy a zsigeri rosszindulat, amely egyeseknél a náluknál csinosabbak megjelenésekor azonnal felüti a fejét.
  • POLITIKAI értelemben azért izgalmas a kérdés, mert a baloldal mindig fennhangon követeli a női kvótákat, majd ezt rögtön el is felejtik, ha az ellentábor női jelöltet indít. Most is ez a helyzet, Karigeri nem mutat túl nagy tiszteletet riválisa felé: "A Fideszben pontosan lehet tudni, a nőket azért rakják a táblára, hogy aztán le is lehessen venni őket. Szerintem a kormányszóvivő asszony jövője is nagyjából így néz ki."
  • A FŐPOLGÁRMESTERSÉG olyan terület, amely elsősorban a városüzemeltetésről szól, ebből fakadóan sokan úgy látják: ide egy műszaki vénájú férfiember kell. Ez nem növeli Szentkirályi esélyét, igaz, a szociológus végzettségű Karácsonyét sem, akit - Orbán találóan fogalmazta meg annak idején - biztosan nem hívnánk át, ha egy IKEA bútort kéne összeszerelni... Hitem szerint az elváráscsomag ezen eleme kissé túl van misztifikálva. Egy főpolgármesternek elsősorban jó vezetőnek kell lennie, a műszaki kérdések terén számos szakember alkalmazható, nem muszáj mindenhez egy személyben érteni.

 

***

 

A Republikon Intézet felmérése szerint Karácsony támogatottsága jelenleg 50% feletti, Vitézy 22 százalékot, Szentkirályi 17 százalékot szerezne, ha ma lenne a főpolgármester-választás. Addig még sok minden történhet, Karigeri szerint a volt kormányszóvivő visszalépésére lehet számítani. Ez sem kizárható forgatókönyv, várjuk ki a végét!

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3318361599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2024.03.26. 14:28:33

@baalint1: "Kurvára nem olyan faék egyszerű ez az egész..." - hogy lezárunk egy sávot oszt jól van

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.26. 14:47:00

@Serény Vélemény:

Virág elvtársnak jelentem, a propaganda működik:

"Jól emlékszem arra az időszakra. Mert akkor is akadt verbális és fizikai erőszak bőven ...
Őrjöngve jött be a hálószobába, felkapcsolta a villanyt és hallottam, ahogy erősen ittas hanghordozással, válogatott szidalmakkal ostoroz, hogy hogy képzelem, hogy lejáratom a barátai előtt, mert nem tudott telefonon elérni. Én azt a módszert alkalmaztam, amit a hosszú évek alatt kialakítottam, hogy ilyenkor jobb nem megszólalni, és úgy maradtam, ahogy voltam, neki háttal az oldalamon fekve az ágyban, várva, hogy válaszok hiányában majd lenyugszik. De nem hagyta abba. Üvöltözés és szidalmazás közben sorban lerángatta az ágytamla tetején lévő könyveket és a hátamhoz vágta őket. A könyvek egy része átesett rajtam és mellettem a földön landolt. Jól emlékszem, mert másnap reggel én raktam rendet. Aztán levette a nadrágját és az övvel együtt azt is hozzám vágta. Éreztem a csatot, ahogy a hátamat megüti. Egyre kisebbre próbáltam összekuporodni és vártam a következő ütést, féltem, nehogy a gerincemet találja el, de nem mertem megmozdulni. Közben magamban egy szép dallamra gondoltam, hogy minél előbb vége legyen ennek a jelenetnek. Mert rutinom volt ebben bőven."

A tanú (Bacsó Péter, 1969, részlet)

www.youtube.com/watch?v=VTL6PA2UE7I
"Jól emlékszem, MERT másnap reggel én raktam rendet"

OK ÉS OKOZAT b+!!!!! túlírta a szellemíró, milyen regényeket írt még?
amúgy nem emlékezett volna rá!!!4

baalint1 2024.03.26. 14:48:58

@Serény Vélemény:
Mondjuk eleve problémás, hogy átmenőforgalomban nagy jelentősége van, és nincsenek az elkerülésére alkalmas utak.

Feljebb írtam amúgy, feleségem autóval jár munkába, észak-dél viszonylatban, autóval oda 3/4 óra - 1 óra autóval, vissza jellemzően 30 perc, tömegközlekedéssel mindkét irány 1.5 óra. És nem romlott előbbi az elmúlt években.

Viszont ebben a viszonylatban az észak-déli gyorsvasút, vagy más néven 5-ös metró projekt lenne ami segítene, de azt gyakorlatilag azzal hogy Tarlós és a kormány odaadták a HÉV vonalakat a MÁV-nak, hosszútávon is ellehetetlenítették. Lehet szidni Karácsonyékat, de azért itt elsősorban a kormánpárt az, ami igyekszik Budapestet ellehetetleníteni.

Boldeone2 2024.03.26. 14:52:53

Varga szerint Polt Péter nem független...Ez világbotrány!

Csak a diktatúrákban nem független a főügyész!

telex.hu/belfold/2024/03/26/varga-judit-magyar-peter-hangfelvetel-polt-peter-schadl-gyorgy-volner-pal-korrupcios-ugy

GyMasa 2024.03.26. 14:54:49

@G. Nagy László:
HOgyne lenne cél!
EMlékszem, amikor karigei hüppögve előadta, hogy az egyik este apukája nem jött többé haza mert meghalt egy autóbalesetben. Ő ezért nem csinált jogosítványt, és ezért lett az az agyrém ötlete, hogy azt akarja elérni Budapesten, hogy senki ne haljon meg autóbalesetben.
AMi egy nemes cél, viszont ott a probléma, hogy autóbalesetben meghal kb hetente egy ember Budapesten, még a légszennyezettség miatt havi 100. Na, ha most lelassítjuk a forgalmat, mondjuk 30-ra, akkor az autók majdnem 2x annyi ideig fognak pöfögni mérgeket a dugóban, vagy 30-cal haladva, mivel 50 helyett 30-cal átautózni Budapesten még dugó nélkül is majdnem 2x annyi időbe telne.
Ha pedig duplázzuk a kibocsátást, akkor az áldozatok széma is nőni fog.
Csakhogy a ö halott a közlekedési balesetek miatt kb elérhetetlen, hiszen a busz és a villamos is el tud ütni valakit, de mégha sikerül is, akkor elcserélt 52 baleseti áldozatot mondjuk 900 tüdőrákra évente. Igen, szeintem is ez a legjobb megoldás.

Boldeone2 2024.03.26. 14:55:23

@G. Nagy László: Lényegében beigazolódott, hogy jogos volt minden kritika: az Obrán- rendszer diktatúra!

GyMasa 2024.03.26. 15:00:30

@baalint1:
"Az a probléma, hogy ez nagyrészt nem puszta anyagi kérdés. Ha valahol van 2 sávod, de minkettőn dugó van, mert a többség autóval jár, akkor a busz is abban a dugóban fog állni, miközben relatív hátrányban van az autós közlekedéssel szemben, mert megállóknál megáll és nem pont oda megy, ahová mennél, át kell szállni, megállóból sétálni, stb. Hiába olcsóbb, én sem választanám, mert nem vagyok a magam ellensége."
Mert ugye a buszsávról még nem hallottál??
Ennyire nem lehetsz egyszerű!
A köróton nincs buszsáv, mert ott van a sokszorosan nagyobb kapacitáású villamos.
De, ha nagyon akarnák, akkor simán használhatnák a buszok is a villamos vágányokat...

"Ha az egyik sávot buszsávvá alalítod, akkor elsőre persze hogy növekszik a dugó, de mivel a buszok relatív előnybe kerülnek, ezért vonzóbbá válnak, és ha ezzel párhuzamosan bővíted a kapacitást, a teljes út áteresztő kapacitása utasra nézve megnövekszik. Ha jól csinálod, mindenki előbb jut el a célba."
A nagykörúton van villamos, semmi szükség a buszsávra.
Ráadásul a biciklisávról volt szó, nem buszsávról.

"Pontosan emiatt nem megy az, hogy ha majd fejlesztik a tömegközlekedést, akkor majd lehet csökkenteni az autós sávok számát, mert a kettőt párhuzamosan kell csinálni."
Igen, ez a baj, hoyg karigeri agyatlanul esett neki a témának, amit a bbloggazda és én is kifogásolok.
(lásd az előző hozzászólásomat is, ez az állat Karigeri simán odadob évente 900 embert, hogy megmentsen 52-t, szerintem ez nem normális...)"

"De nyilván ebből a Pedolaci féléknek annyi jön le, hogy autósüldözés. Persze valószínűleg csak tetteti a hülyét, ez sima propaganda. "
Nem, pl. te sem vagy képes átlátni a teljes helyzetet, mert abban biztos vagyok, hogy a légszennyezettséggel kapcsolatos problémák neked eddig nem jutottak eszedbe...
A Bloggazda teljes joggal panaszkodik Karigeri ámokfutása miatt, hiszen páros lábbal száll bele az autósokba.
Értelmetlenül és meggondolatlanul.

baalint1 2024.03.26. 15:04:09

@GyMasa:
Ja, még véletlenül sem azértagas a légszennyezettség, mert túlzottan autós közlekedés orientált Budapest közlekedési rendszere. Nyilván a probléma, hogy nem kap még nagyobb teret, és akkor gyorsabban tudnának haladni az autók...

Annyita rövidlátó ez a gondolkodásmód. A világ összes nagyvárosábanegbukott a koncepció, mert ahogy növeled a keresztmetszeteket, autóforgalom kitölti azt.

Az a baj, ez a kérdés nem Karácsonyról, Vitézyről vagy Tarlósról szól, vagy a Fideszről meg az ellenzékről, nem a pártpolitikától lesz jobb vagy rosszabb a közlekedés, csak mivel a kormánypárt olcsó népszerűség szerzés céljából autósellenességet kiáltva kampányol, ezért nem lehet erről pártpolitikától függetlenül vitatkozni.

Serény Vélemény 2024.03.26. 15:09:58

@baalint1: "Viszont ebben a viszonylatban az észak-déli gyorsvasút, vagy más néven 5-ös metró projekt lenne ami segítene, de azt gyakorlatilag azzal hogy Tarlós és a kormány odaadták a HÉV vonalakat a MÁV-nak, hosszútávon is ellehetetlenítették. Lehet szidni Karácsonyékat, de azért itt elsősorban a kormánpárt az, ami igyekszik Budapestet ellehetetleníteni."

ez úgy hülyeség, ahogy van! valójában senki az ég világon nem akar hévvel, vagy metróval elmenni Szentendrétől Ráckevéig. Mindig vannak ezek az álomprojektek, amikre annyi pénz kell, ami soha sehol nincs, és nem is volt. A ráckevei hévet kellett volna elvinni már évtizedekkel ezelőtt +
2 km-t a Boráros térig, vagy a Fővám térig. És engem abszolút nem érdekel, hogy a hévet a béna bkk, vagy a béna máv üzemelteti. És a fröcsögés helyett inkább azon kéne gondolkodni, hogy a hév szerelvények a múlt század hatvanas éveiben készültek, ami botrány, nincs belőlük elég, ami ugyancsak botrány. De még ha lenne is elég, akkor sem tudnák a pálya alacsony műszaki színvonala miatt sűríteni a járatokat.

GyMasa 2024.03.26. 15:10:54

@baalint1:
"Mondjuk eleve problémás, hogy átmenőforgalomban nagy jelentősége van, és nincsenek az elkerülésére alkalmas utak."
Ott van az M0, igaz, hogy az 30 km helyett talán 80, meg minden nap napi program a 4 órás dugó egy-egy baleset miatt.
Amúgy én fúrnék 2 alagutat Budapest alatt az M1-M3 között és a 2-es ót és az M5 között.
Amiket összekötnék, ahol találkoznak.
lenne mondjuk 2x3 sáv, 80km/h korlátozással és egy 2000 HUF-os díjjal.
Csak a 4 kijáraton lehetne be- és kihajtani, hogy ne lehessen az utat arra használni, hogy az ember bemegy a belvárosba, csak az átmanőforgalom miatt.

"Feljebb írtam amúgy, feleségem autóval jár munkába, észak-dél viszonylatban, autóval oda 3/4 óra - 1 óra autóval, vissza jellemzően 30 perc, tömegközlekedéssel mindkét irány 1.5 óra. És nem romlott előbbi az elmúlt években."
Nos, ez nem Budapesti probléma.
Itt, Münchenben is hasonló a helyzet.
- Munkába autóval 2x25 perc alatt meérek
- Tömegközlekedéssel ez egy 3-3,5 órás program minden nap (ha elérem a csatlakozásokat időben)
- A havi bérlet 160 EUR, benzinre pedig olyan 80-100-at költök.
De, ugyanez a helyzet, ha csak be akarok menni a városba:
- egy vonaljegy 5,50 EUR a belvárosig
- A napijegy 8,80 EUR
- Ha autóval megyek, akkor olyan 3 EUR a benzin és másik max 5 EUR a parkolás
Tehát, már egyedül is érdemesebb autóznom, mint tömegközlekedni...

"Viszont ebben a viszonylatban az észak-déli gyorsvasút, vagy más néven 5-ös metró projekt lenne ami segítene, de azt gyakorlatilag azzal hogy Tarlós és a kormány odaadták a HÉV vonalakat a MÁV-nak, hosszútávon is ellehetetlenítették. Lehet szidni Karácsonyékat, de azért itt elsősorban a kormánpárt az, ami igyekszik Budapestet ellehetetleníteni."
Nem, azzal, hogy a MÁV kezébe adták, elvették Karigeri zsarolási potenciálját, mert, mintha én úgy emlékeznék, hogy az úgy volt, hoyg Gerike megint csak nyújtotta a markát akormány felé és mintha azzal fenyegetőzött volna, hogy leállítja a HŐVeket, ha nem kap plusz pénzt.
Így, ezzel már nem tud zsarolni, plusz a MÁV akár le is cserélheti az 50+ éves HÉV szerelvényeket anélkül is, hogy egy szót is egyezkednie kellene, az amúgy teljességgel kompromisszumképtelen karigerivel...
Ha Orbán eldönti, hogy lesznek új HÉV-ek, akkor lesznek új HÉV-ek.

baalint1 2024.03.26. 15:11:48

@GyMasa:
"Mert ugye a buszsávról még nem hallottál??
Ennyire nem lehetsz egyszerű!"

Aztakurva. Egy bekezdéssel lejjebb írom a buszsávot, erre el sem olvasod, már megy a csípőböl lehurrogás.

"A nagykörúton van villamos, semmi szükség a buszsávra.
Ráadásul a biciklisávról volt szó, nem buszsávról."

Mert nem a Nagykörútról írtam, hanem áltaában a közlekedési koncepciókról. Normális esetben az általam írtak miatt a tömegközlekedés az elsődleges prioritás, mert annak van a legnagyobb áteresztő kapacitása ha kevés a tér, utána a kerékpáros közlekedés, ami szintén hatékonyab tud lenni, ha sikerül eljutni oda, hogy sokan merjenek kerékpározni, és utána az autós közlekedés. Most fordítva van, ez a gond.

Ha már Nagykörút, a zöldhullám el lett véve a villamostól, az is rossz döntés volt.

baalint1 2024.03.26. 15:13:13

@Serény Vélemény:
Nem ugyanaz az ember utazik végig az egész vonalon. Nyugati nagyvárosokban amúgy gyakori, hogy az elővárosi vasutak átmennek a belvároson, majd egy másik agglomeráció felé kifelé, és jól működik a koncepció.

GyMasa 2024.03.26. 15:14:03

@baalint1:
"Ja, még véletlenül sem azértagas a légszennyezettség, mert túlzottan autós közlekedés orientált Budapest közlekedési rendszere. Nyilván a probléma, hogy nem kap még nagyobb teret, és akkor gyorsabban tudnának haladni az autók..."
Te tényleg nem értetted meg, amit leírtam?
52 ember életét akarja ez az állat 900 másik rovására "megmenteni".
Szerintem ez nagyon rossz üzlet, de biztos a sok propagandától szédülök csak...

"Annyita rövidlátó ez a gondolkodásmód. A világ összes nagyvárosábanegbukott a koncepció, mert ahogy növeled a keresztmetszeteket, autóforgalom kitölti azt."
Jah, mert a haladó megoldóas az, hoyg 52 ember életét mented meg, 900 másik rovására?

"Az a baj, ez a kérdés nem Karácsonyról, Vitézyről vagy Tarlósról szól, vagy a Fideszről meg az ellenzékről, nem a pártpolitikától lesz jobb vagy rosszabb a közlekedés, csak mivel a kormánypárt olcsó népszerűség szerzés céljából autósellenességet kiáltva kampányol, ezért nem lehet erről pártpolitikától függetlenül vitatkozni. "
AZ a baj, hogy a körúti biciklisávok meg akár a Lánchíd esetében is, nem volt semmiféle vita.
Geri döntött, miután "Megkonzultálta" valami pártíz fős himi-humi "szövetséggel" az 1,8 milliós Budapesti lakosság meg szív.

Boldeone2 2024.03.26. 15:15:38

@GyMasa: Igen, ez a baj, hoyg karigeri agyatlanul esett neki a témának, amit a bbloggazda és én is kifogásolok.
(lásd az előző hozzászólásomat is, ez az állat Karigeri simán odadob évente 900 embert, hogy megmentsen 52-t, szerintem ez"

- Miért Kari Geri?
Nem az Orbán - kormánynak kellett volna már megépíteni az északnyugati, Budapest elkerülő körgyűrűt?
Vagy: összekötni az M1- es és M5 - ös autópályát, hogy a török- német teljes balkáni átmenő forgalmat elterelje Budapestről!
Ez egy hibás közlekedéspolitikai koncepció!
Az M0 életveszély- járhatatlan...

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.26. 15:16:44

@GyMasa:

A HÁBORÚ: BÉKE - putyinnál
A SZABADSÁG: SZOLGASÁG - a hanyatló nyugaton
A TUDATLANSÁG: ERŐ - a fideszben

G. Nagy László 2024.03.26. 15:18:25

@GyMasa:

"Csakhogy a ö halott a közlekedési balesetek miatt kb elérhetetlen, hiszen a busz és a villamos is el tud ütni valakit, de mégha sikerül is, akkor elcserélt 52 baleseti áldozatot mondjuk 900 tüdőrákra évente. Igen, szeintem is ez a legjobb megoldás."

Ezeknek az agyhalottaknak magyarázhatsz. Karigeri az utolsó reménységük, ő bármit tehet, az úgy lesz jó :) Ő a kaviárbaloldal szent tehene.

Serény Vélemény 2024.03.26. 15:18:51

@GyMasa: Münchenben 1000 lakosra legalább 583 autó jut. Budapesten 415.

baalint1 2024.03.26. 15:19:45

@GyMasa:
Az M0 nem épült meg teljesen, és nagyon sok viszonylatot úgy sem szolgálna ki. Az alagút koncepcióval egyetértek, illetve a "munkáskörút" koncepció is van olyan viszonylat, ahol segítene, természetesen villamossal kombinálva.

"Nem, azzal, hogy a MÁV kezébe adták, elvették Karigeri zsarolási potenciálját, mert, mintha én úgy emlékeznék, hogy az úgy volt, hoyg Gerike megint csak nyújtotta a markát akormány felé és mintha azzal fenyegetőzött volna, hogy leállítja a HŐVeket, ha nem kap plusz pénzt.
Így, ezzel már nem tud zsarolni, plusz a MÁV akár le is cserélheti az 50+ éves HÉV szerelvényeket anélkül is, hogy egy szót is egyezkednie kellene, az amúgy teljességgel kompromisszumképtelen karigerivel..."

Ez poénos. Ádáz módon szidod Karácsonyt valamiért, közben tényleg lezajlott ilyesmi, csak nem Karácsony volt akkor a polgármester, hanem Tarlós. És Tarlós kardoskodott a kormánnyal, hogy leállítja a hévet és a kek agglós buszokat, ha nem száll be a kormány vagy az agglomerációs települések, a válasz pedig erre az volt, hogy elvette a kormány a HÉV-et, így lett MÁV-HÉV. Mindez történt 2016-ban.

Volt szó szekértábor logikáról, na ez mennyire vicces, hogy ez alapján ennyire csak ebben tudsz gondolkodni, simán minden rosszat elmondasz Karácsonyról, miközben rosszul elékszel, és Tarlós alatt volt. És abszolút a kormány volt fasz abban az ügyben, nem Tarlós.

GyMasa 2024.03.26. 15:20:07

@baalint1:
"Aztakurva. Egy bekezdéssel lejjebb írom a buszsávot, erre el sem olvasod, már megy a csípőböl lehurrogás."
ELolvastam.
De a helyén válaszoltam a helytelen felvetésedre.

"Mert nem a Nagykörútról írtam, hanem áltaában a közlekedési koncepciókról."
Mivel eddig végig a nagykörútról volt szó, azon belül is a biciklisávokról, akkor leszel szíves jelezni, hogy témát váltasz! Köszönöm!

" Normális esetben az általam írtak miatt a tömegközlekedés az elsődleges prioritás, mert annak van a legnagyobb áteresztő kapacitása ha kevés a tér, utána a kerékpáros közlekedés, ami szintén hatékonyab tud lenni, ha sikerül eljutni oda, hogy sokan merjenek kerékpározni, és utána az autós közlekedés. Most fordítva van, ez a gond."
Igen, és a nagykörúton meg a RÁküczi úton, meg mondjuk a nagyobb forgalmú Budapesti utakon pontosan ez történik, szóval nem teljesen világos, mi a problémád?

"Ha már Nagykörút, a zöldhullám el lett véve a villamostól, az is rossz döntés volt. "
Igen, az IS Karigeri döntése volt, szembemenve a közlekedési szakértőkkel.
Előtte 20+ évig csiszolgatták a rendszert, hogy a legkedvezőbb legyen a villamosoknak.
Pontosan az ilyen "rossz" döntések azok, amiket kifogásolunk!

Serény Vélemény 2024.03.26. 15:20:43

@baalint1: Ez nem érv. 2-3 km vasúti pálya vs 4-es metrónyi pénzkidobás.

GyMasa 2024.03.26. 15:21:05

@Serény Vélemény:
Igen, de az nem indokolja, hogy olcsóbb legyen autózni, mint tömegközlekedni.

baalint1 2024.03.26. 15:23:44

@GyMasa:
"Te tényleg nem értetted meg, amit leírtam?
52 ember életét akarja ez az állat 900 másik rovására "megmenteni".
Szerintem ez nagyon rossz üzlet, de biztos a sok propagandától szédülök csak..."

Szerinted. Mert egyébkén kurvára nem igaz, amit állítasz, hiszen egy ilyen változás nem csak azzal jár, hogy akkor ugyanannyi autó több ideig szennyez. Már csak azért sem, mert kurvára nem így működik a közlekedés dinamikája. Attól, hogy gyorsabban mehetnek az autók, nem lesz kevesebb dugóy mert van optimális sebesseg az adott forgalmi környezetben, aminél a legnagyobb az átetesztőképesség, és az meglepően alacson tud lenni nagy forgalomnál.

alöksz róz 2024.03.26. 15:24:00

@Boldeone2: "Miért álltak be Vitézy mögé?" - vitézy egy igen jó jelölt, mindenkinek mögé kéne beállni.

az lmp-nek szavazatot hoz.

GyMasa 2024.03.26. 15:24:57

@baalint1:
"Ez poénos....Mindez történt 2016-ban."
Kérlek, bocsáss meg, akkor már 3 éve nem éltem Budapesten, hanem Németországban és nem követtem szorosan, ami történt.
Mindenesetre, ha nem történt volna meg, akkor Karigeri bizony évente elővenné ezt a zsarolósdit, ebben biztos vagyok.
A többi rész mellett pedig továbbra is kiállok! A MÁV a kormány alá tartozik, így azt Orbán a saját hatáskörében bámikor meg tudja oldani, amikor csak akarja.

"Volt szó szekértábor logikáról, na ez mennyire vicces, hogy ez alapján ennyire csak ebben tudsz gondolkodni, simán minden rosszat elmondasz Karácsonyról, miközben rosszul elékszel, és Tarlós alatt volt. És abszolút a kormány volt fasz abban az ügyben, nem Tarlós. "
Ennek ellenére is azt mondom, hogy a kormánynak most nagyobb a mozgástere a HÉV-vel kapcsolatban, mintha az a BKV alá lenne rendelve.

alöksz róz 2024.03.26. 15:25:13

@GyMasa: állítólag 30-nál már sokkal kevesebb lenne a dugó

baalint1 2024.03.26. 15:27:53

@GyMasa:
Ja, akkor már 3 éve nem éltél Budapesten, de osztod az észt, hogy Karigeri dugót csinál, amit én meg egyáltalán nem tapasztaltam, aki itt élek.

Igen, ha lenne rá Orbánnak akarata, de nincs. De akkor is problémás, hogy kikerült a BKV-tól, hiszen egy egységes koncepció kellene legyen az említett fejlesztés.

"Ennek ellenére is azt mondom, hogy a kormánynak most nagyobb a mozgástere a HÉV-vel kapcsolatban, mintha az a BKV alá lenne rendelve."

Azóta eltelt 8 év, és csak még jobbal lerohasztották.

Serény Vélemény 2024.03.26. 15:28:42

@GyMasa: "Orbán a saját hatáskörében bámikor meg tudja oldani, amikor csak akarja."
Ha tud szerezni pénzt, mondjuk az EU-tól, vagy a kínaiaktól...
bár mondjuk most a kínai vasúti járműgyártás és vasútépítő ipar kicsit (nagyon) kenterbe veri az egész EU-t, úgyhogy még jobb is lenne, ha a kínaiaktól szerezne pénzt .... :-)

G. Nagy László 2024.03.26. 15:30:35

@baalint1:

jó indikátora annak, hogy elkezdtetek félni, büdös komcsik."

Te szerencsétlen faszfej, ugyan, mitől kéne félnem? Megint előkerülnek a Lenin-fiúk? Valószínűleg dédapád is az lehetett. Megsúgom: jogállam van. Ebben az országban nem lesz többé marxista rémálom, így aligha van félnivalója bárkinek. Még az ilyen kis gecik is szabadon járhatnak-kelhetnek, mint amilyen te vagy, és ez a jövőben is így lesz. Mi nem bántunk senkit.

Viszont itt a blogon vége a jóindulatomnak. Innentől kezdve minden primitív hozzászólásodat törlöm. Igyekezz értelmes és szalonképes maradni, ha kommentelni szeretnél. Igazán kár érted. sosem voltál egy szellemi óriás, de egy-két értelmes gondolatod akadt annak idején. Mondjuk nem az elmúlt két esztendőben, ez már a totális leépülés időszaka...

baalint1 2024.03.26. 15:30:53

@G. Nagy László:
Nyugodtan töröljed. Te és a jóindulat. Nálad rosszabb indultú emberrel sem online, sem offline nem talákoztam. Milliószor próbáltam értelmes keretek közé tenni a vitát, te meg újra és újra rosszindulatúan az asztalra szartál. Közben egyre primitívebb propagandát nyomatsz. A kommunisták között is a legalattomosabbak kögé tartozol.

GyMasa 2024.03.26. 15:32:21

@baalint1:
"Szerinted. Mert egyébkén kurvára nem igaz, amit állítasz, hiszen egy ilyen változás nem csak azzal jár, hogy akkor ugyanannyi autó több ideig szennyez."
Látom, a mtek nem az erősséged.
majdnem 20x annyi ember halna meg a megnövekedett légszennyezés miatt, mint amennyit meg akar menteni.
Ha szerinted ez normális, akkor neked valami magy probléma van a fejedben...

" Már csak azért sem, mert kurvára nem így működik a közlekedés dinamikája."
DE, statisztikai alapon bizony úgy működik!
30-nál az autó nem fog 60%-nyi kibocsátást produkálni, mert 30-cal a mai autók nem tudnak 5.-ben haladni csak 4. ben vagy 3. ban, azaz a motor frodulatszáma, és ezzel együtt az emissziója és a fogyasztása is magasabb lesz. Plusz a menetidő is majdnem duplázódik.
Tehát, igenis növekedni fog a légszennyezés, és statisztikai alapon a légszennyezettség miatti halálesetek száma is.
Az, hogy pontosan mennyivel nő meg az pedig teljesen lényegtelen, hiszen ahhoz, hoyg a két szám paritáson legyen, a légszennyezésnek kevesebb, mint 5%-kal kellene növekednie.
Tehát, vitatkozhatsz velem, hogy az a 900 az csk 700-600-500, de még at 500 is tízszerese az 52-nek!

" Attól, hogy gyorsabban mehetnek az autók, nem lesz kevesebb dugóy mert van optimális sebesseg az adott forgalmi környezetben, aminél a legnagyobb az átetesztőképesség, és az meglepően alacson tud lenni nagy forgalomnál. "
Ezt soha nem is állítottam, de megint azok a fránya számok:
- Ha keresztük kell autóznod a 30-nyi utat Budapesten, akkor 50-nel kb 36 perc lenne, 30-cal pedig 1 óra. Azaz, 30-cal az autód 24 percnyivel tovább fog pöfögni...

Serény Vélemény 2024.03.26. 15:32:41

@baalint1: "Ja, akkor már 3 éve nem éltél Budapesten, de osztod az észt, hogy Karigeri dugót csinál, amit én meg egyáltalán nem tapasztaltam, aki itt élek."
Most nincs akkora dugó, de ha nem 630 lenne a benzin, akkor lenne. Nem kell kamuzni. Egy 31 perces útra a gmaps így is minimum 51 percet ír.

Serény Vélemény 2024.03.26. 15:35:21

@GyMasa: A másik, hogy a lelassult/dugós forgalom miatt a waze, vagy más útvonaltervező program nem a km-re legrövidebb utat ajánlja, hanem akár 15-20%-kal hosszabbat. Ráadásul ez időben elvileg rövidebb.

GyMasa 2024.03.26. 15:36:27

@baalint1:
"Ja, akkor már 3 éve nem éltél Budapesten, de osztod az észt, hogy Karigeri dugót csinál, amit én meg egyáltalán nem tapasztaltam, aki itt élek."
Azért, járok ott, ha nem is minden nap, de évente 2-3 alkalommal így is járok arrafelé.
A múltkor bementem Csepelről a Westend-hez.
1,5 óra volt.
Mert a nyomorult vásárcsarnok mellett 40 percig tartott megtenni azt a 3 km-t a másik barok, Niedermüllet "ötlete" miatt.

"Igen, ha lenne rá Orbánnak akarata, de nincs. De akkor is problémás, hogy kikerült a BKV-tól, hiszen egy egységes koncepció kellene legyen az említett fejlesztés."
Miért tegyen jót Gerivel?
Ha lecserélné a HÉV-eket, akkor az Biztosan Gerike nagy érdeme volna.
Majd, ha fideszes főpolgármester lesz (vagy Vitézy...), akkor majd lesz akarat is.

"Azóta eltelt 8 év, és csak még jobbal lerohasztották."
Szerintem a MÁV-nál teljesen jó helyen van a HÉV. Az is vasút.

G. Nagy László 2024.03.26. 15:39:58

@Tesz vesz XVI.: Rád is vonatkozik. Elég a szemetelésből.

baalint1 2024.03.26. 15:40:43

@GyMasa:
"Látom, a mtek nem az erősséged.
majdnem 20x annyi ember halna meg a megnövekedett légszennyezés miatt, mint amennyit meg akar menteni.
Ha szerinted ez normális, akkor neked valami magy probléma van a fejedben..."

De ez nem igaz, hanem cdak a te megalapozatlan véleményed.

Ahol most is dugókban állnak, nem fog a 30-as sebességtől növekedni a kibocsátás, sőt mivel a közlekedés dinamikája megváltozik, adott esetben csökkenhet is. De ez bonyolult, azt az összefüggést sem fogtad fel, hogy miétt lehet jobb minen kőzlekedőnek a buszsáv és a kerékpársáv....

"Ezt soha nem is állítottam, de megint azok a fránya számok:
- Ha keresztük kell autóznod a 30-nyi utat Budapesten, akkor 50-nel kb 36 perc lenne, 30-cal pedig 1 óra. Azaz, 30-cal az autód 24 percnyivel tovább fog pöfögni..."

Csak ugye nem az van, hogy mindkét esetben akadálytalanul jutsz át, ugyanúgy megállsz lámpáknál, dugókban, kereszteződésekben. Próbáld kicsit rendszer szinten nézni. Egyrészt valahol 38 km/h körül van egy tömött úton a max. áteresztő képesség, mielőtt bedugulna az út (kisebb sebesség kisebb követési távolsággal jár, ebből fakad mindeg), másrészt ahol eleve sok a kereszteződés, sok az állás, elinulás, ez még tovább fokozhatja a rossz helyzetet nagyobb sebesség esetén. Másrészt megint figelembe kell venni az alternatívákat, mert más sebességkorlátozás esetében (a szellősebb utak esetében) nem feltétlenül ugyanannyi ember válssztja az autós közlekedést.

Szóval nem olyan egyszerű mint leírod, hogy kisebb sebesség, annyiszor több legszennyezés. Rendszerben nézd a közlekedést, ne ragadj ki egyeten tényezőt!

GyMasa 2024.03.26. 15:42:11

@Serény Vélemény:
"Ha tud szerezni pénzt, mondjuk az EU-tól, vagy a kínaiaktól...
bár mondjuk most a kínai vasúti járműgyártás és vasútépítő ipar kicsit (nagyon) kenterbe veri az egész EU-t, úgyhogy még jobb is lenne, ha a kínaiaktól szerezne pénzt .... :-) "
Nem kell ahhoz pénz!
Meg, ugye most elvileg feloldották a pénzek nagy részét.
De, pont emiatt lesz jó, hogy megveszik a Talgo-t is!
A MÁV gördülőállomáynára is ráfőr egy alapos modernizálás!
Ha megveszik a Talgo-t, akkor országon és cégen belül meg lehet oldani ezt a modernizálást, a Talgo el lesz látva munkával olyan 20 évig, a haszon az országon belül marad, egységes (és vadi új) lesz az állomány (ami ugye karbantartási szempontból nagyon jó, hiszen csak egyfajta tudás és alkatrészek kellenek).
Orbán nem hülye, ahogy nézzük, mestere annak, hogy lehet több legyet ütni egy csapással.
(Lásd a Leopard-ok esetét:
- Teljesítette vele a 2%-os NATO elváárást
- németeket rávette, hogy akkor megszüntessék az eljárást Magyarország ellen,
- sokkal ütőképesebb lett a magyar hadsereg)

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.26. 15:42:16

@G. Nagy László:

a szőllőskisgazdám ne akarja már megmondani hogy ki szellemi óriás és ki nem, hiszen te magad szellemi fogyatékos vagy. a kapitalizmus dicső előőrse a kádári szocialista munkakerülés b+?

jogállam? amikor az igazságügyi miniszteretek definiálni se tudja?

ha szerinte jogállam van, akkor hogyhogy a Médiatanáccsal és a BTK mellett lehet fake news médiákkal itthon hazudozni? Lásd 15. pont. Jogállam, hogy azért nincs elszámoltatva gyurcsány, mert hasznos a fidesznek, ezért tudatosan riogatnak vele? lásd 5. pont.

kkbk.blog.hu/2023/05/30/par_kerdes_a_fideszeseknek

Az milyen hogy orbán igazságügyi minisztere nem tudja definiálni a jogállam fogalmát? vagy csak nem akarja inkább valószínűleg, mert ennyire ostoba nem lehet varga judit, csak ennyire hitvány, de ez a fidesz jobbágyainak és cselédeinek elfogadható? mert ugye polgárok számára ez nem tolerálható sajnos. Apja III/II-es SZT tiszt volt, igazi hazafi család? a jellemzése szerint lánya „érett materialista gondolkodású … fejlődőképes”.

Varga Judit ezzel a 37-et dekázó felkészültségével lépett a volt igazságügyi miniszter Deák Ferenc örökébe, de a kommunista Nezvál Ferenc helyére is. Nemrég a Pethő Sándor szellemét naponta meghazudtoló Magyar Nemzetben olyan cikket tett közzé a miniszter asszony, amit Nezvál elvtárs is megirigyelhetett volna. Varga ugyanis a cikkében kijelentette, „nem lehet tudni mi az a jogállam, és ezért ilyesmit számon kérni sem lehet senkin” (az Orbán rezsimen meg pláne nem). Ezt kommentálva Bárándy Péter ügyvéd, korábbi igazságügyi miniszter a minap azt mondta, aligha jutna el a diplomáig az a joghallgató, aki nem tudná meghatározni, mi a jogállam. Felmerül a kérdés, vajon Varga Judit, a jelenlegi igazságügyi miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök hogyan lettek diplomás jogászok, ha egyszer azt állítják, a jogállamnak nincs definíciója. Írásával Varga Judit hitet tett amellett, hogy igenis helyes volt az ’56-os forradalmárok kivégzése, elvégre akkor ez volt a törvény. És ezzel azt is állítja, hogy a jogállamiság eszménye mára devalválódott, homályos fogalommá vált, önkényes értelmezésre ad lehetőséget.

jogbiztonság?: salátatörvények tömkelege, az egymásnak ellentmondó rendelkezések és a kötelező jogi hierarchia felrúgása jellemzi a mi jogrendünket.

akik a közhatalmat gyakorolják, ne éljenek vissza a közhatalommal. Ugyanakkor a Fidesz minden kritikát azzal hárít el, hogy őket a kétharmados felhatalmazás” jogosítja fel mindarra, amit tesznek. Ám óriási különbség van a „jog uralma” és a „jog általi kormányzás” között. (Ezt is tanítják az egyetemen.) Az első jelenti a jogállamot, a második pedig azt, hogy a hatalom gyakorlása attól még nem lesz törvényes, ha jogszabályokkal, törvényekkel történik. Például a náci Németországban is hoztak törvényeket, de ott ettől még nem volt jogállam.

Nálunk törvénnyel üldözték el a CEU-t azzal az „indokkal”, hogy – szemben a magyar egyetemekkel – a CEU kettős diplomát adhat, de 821 millió forint értékű telekkel ajándékozták meg a Pesten megnyíló kínai Fudan egyetemet, amelyik szintén kettős diplomát fog adni. Ezek szerint – szemben a CEU-val – ezt fairnek tartják, még akkor is, ha jó eséllyel el fogja szívni a nála szegényebb „alapítványi” magyar egyetemektől a diákokat és az oktatókat. Vagy: nincs ott jogállam, hiába hoznak rá rendeletet, ahol százaktól vették el a trafikját és másoknak adták. Ugyancsak nem lehet ott jogállamról beszélni ahol a többszörösen megbuherált választási törvény szerint akkor is kétharmadot szerezhet a Fidesz, ha abszolút számokban mérve kevesebb szavazatot kap az ellenzéknél. A „jogállam” nagyobb dicsőségére. Ugyan mit szólt volna Deák Ferenc, ha egy miniszter a törvény kicselezésével jutott volna 10 millió forintos állami támogatáshoz balatoni nyaralójukat családi háznak feltüntetve, vagy ha közpénzen bérelt volna lakást magának Pesten, mert a sajátját a repülőtársaságnak albérletként kiadja. Miniszter asszonyunk ilyen.

Igazságügyi miniszterünk ezek szerint elvben sem hisz a jogállamiság fogalmában. Azt vallja, bármi lehet törvényes, ha azt a többség megszavazza. Ez európai szemmel nézve a demokrácia vége. Varga Judit családi öröksége az „érett materialista gondolkodás”: a többség mindent visz, és a kádári-orbáni demokráciában mindig „mi vagyunk a többség”, vagyis a kétharmad, a mindenkori pártelnök, a főtitkár, a vezér.

Baky Miklós

Jogállamban mindenkire egyformán vonatkozó minőségi törvények vannak. még tiborcra is.
és a fidesz-tag polt péterrel ez nemigen valósul meg, főleg ha rogán emberei ki-be járkálnak és azt húznak át az ügyészségi iratokon amit akarnak.

baalint1 2024.03.26. 15:43:04

@Serény Vélemény:
Az elmúlt években stagnált a gazdaság,elsősorban a gazdasági teljsítmény határozza meg a forgalmat, ez alapján nem csökkenhetett volna, a benzinár sem emelkedett jelentősen gyorsabban az inflációnál. Úgyhog feltehetően többen választanak más alternatívát, ami eg nagyvárosban jó irány.

baalint1 2024.03.26. 15:45:39

@GyMasa:
Tarlós Fideszes volt, mégsem támogatta az állam a HÉV fejlesztését.

Azt megnem érzed morálisan problémásnak, hogy majd akkor lesz rá pénz, ha Fideszes a vezetés? A busapesti lakosok ugyanúgy magyar állampolgárok akkor is ha a kománypártra szavaznak, akkor is ha másra.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.26. 15:48:41

@G. Nagy László:

ne törölj lacika, ne a lenin-fúktól rettegj! te hitvány, hazug, gerinctelen korcs.

ne rám legyél mérges amiért tükröt mutatok. ha zavar hogy ezt írom esetleg megpróbálhatnád, hogy ne viselkedj hitvány hazug gerinctelen korcsként, pro tipp a fajtádnak.

hát milyen pszichopata vagy te hogy nem tudod mímelni az emberséged? földbuta pszichopata

téged még Petőfi és Görgey is azonnal kivégezne, sok ellenséged lenne egy kultúrtársadalomban, ami felismerhetné hogy a hitvány pszichopaták csak hátráltatják az egészséges társadalmakat.

persze ebben az orbáni moslékországban tobzódhatsz a dagadt félisteneddel.
csak ne játszd el hogy érdekel a magyarság sorsa, hisz te vagy bécsbe, vagy oroszországba menekülnél klímaválság vagy egy háború miatt.

baalint1 2024.03.26. 15:51:11

@Serény Vélemény:
Egy körút eleve kevés viszonylatban a legrövidebb, eleve abból az a koncepciója, hogy mivel a városok sugár alakban növekednek, a nyílegyenes út középen még durvábban leterhelődne.

GyMasa 2024.03.26. 15:56:06

@baalint1:
"De ez nem igaz, hanem cdak a te megalapozatlan véleményed."
Melyik része megalapozatlan, szerinted?
Levezettem, hogy mire alapozom.

"Ahol most is dugókban állnak, nem fog a 30-as sebességtől növekedni a kibocsátás, sőt mivel a közlekedés dinamikája megváltozik, adott esetben csökkenhet is. De ez bonyolult, azt az összefüggést sem fogtad fel, hogy miétt lehet jobb minen kőzlekedőnek a buszsáv és a kerékpársáv...."
Egyrészt semennyire nem biztos, hogy 50 helyett 30-cal nem lesz dugó, ami alapjaiban dönti meg az érvelésedet.
SZó nem volt buszsávról meg kerékpársávról.
Én kizárólag az autóknál beszéltem az 50 helyett 30-cal menésről.
DE, ha nekem nem hiszel, akkor keress rá a kormánypártinak a legkevésbé sem nevezhető Totalcar.hu-n, 2019-ben a cikkekre és videokra ennek a hülye ötletnek a kapcspán.
Az egész szerkesztőség páros lábbal állt bele az ötletbe.
Itt egy cikk, amiben le van írva, hogy az autók 30-nál jobban szennyeznek, mint 50-nél.
metropol.hu/aktualis/2022/08/legszennyezettseg-budapest-szmog-karacsony-gergely-dugo-seo
A dugóban meg mindegy, hogy 30-cal vagy 50-nel nem halad az autó.

"Csak ugye nem az van, hogy mindkét esetben akadálytalanul jutsz át, ugyanúgy megállsz lámpáknál, dugókban, kereszteződésekben. Próbáld kicsit rendszer szinten nézni. Egyrészt valahol 38 km/h körül van egy tömött úton a max. áteresztő képesség, mielőtt bedugulna az út (kisebb sebesség kisebb követési távolsággal jár, ebből fakad mindeg), másrészt ahol eleve sok a kereszteződés, sok az állás, elinulás, ez még tovább fokozhatja a rossz helyzetet nagyobb sebesség esetén. Másrészt megint figelembe kell venni az alternatívákat, mert más sebességkorlátozás esetében (a szellősebb utak esetében) nem feltétlenül ugyanannyi ember válssztja az autós közlekedést."
Ez csak a te megalapozatlan véleményed.
AMikor 40 percet állsz egy 5km-es úton a dugóban, azt ne próbáld már elmagyarázni, hoyg akkor, ha 30-cal mennél, nem lenne dugó...
Arról megint nem beszélve, hogy az alap állításom az, hogy teljesen agyatlan az általános, 30km/h-s korlátozás Budapesten, hiszen a főbb közlekedési útvonalakon felesleges a korlátozás.

"Szóval nem olyan egyszerű mint leírod, hogy kisebb sebesség, annyiszor több legszennyezés. Rendszerben nézd a közlekedést, ne ragadj ki egyeten tényezőt! "
Én nem ragadtam ki egyetlen tényezőt, éppen Karigeri volt az, aki ezt tette a "mentsünk meg 52 embert*" jellegú, fentazmagóriájával...

*SOHA nem lesz képes elérni a nulla halálos áldozatot Budapesten.
A kérdés az, hogy mekkora árat hajlandó megfizettetni Budapest népével, mire erre ő is rá fog jönni?

baalint1 2024.03.26. 15:56:16

@G. Nagy László:
Ja, ha már érdeklődtél a dédapám iránt, egyik dédapám a háborúból nem jött vissza, amit ma te éltetsz az oroszok oldalán, másiknak mindenét elvettéka kommunista elvtársaid a háború után, a harmadik tüdőbajban halt meg a háború végefelé, a negyedik... nem tudom, de őt sem ismerte apám.

GyMasa 2024.03.26. 16:02:20

@baalint1:
"Tarlós Fideszes volt, mégsem támogatta az állam a HÉV fejlesztését."
És?
SOha nem volt teljes az egyetértés még Tarlós meg a kormány között sem.
Neki az volt a nagy előnye, hogy képes volt az érdemi alkura a kormánnyal.
Karigerinek NULLA kompromisszumkészsége van.
És látszik is, hogy a kormány el is engedte a kezét emiatt.
BUdapest soha nem volt a fidesz erős bástyája, szóval nagy érvágás nem éri őket, ha nem öntik bele a pénzt a feneketlen vödörbe, hogy aztán Karigeri eladhassa a saját sikerének.

"Azt megnem érzed morálisan problémásnak, hogy majd akkor lesz rá pénz, ha Fideszes a vezetés?"
De, problémásnak érzem, de ott van a mondás, miszerint "amilyen az adjonIsten, olyan lesz a FogadjIsten".
Azaz, amit a fidesz csinál az egyszerű veszteségoptimalizálás.
Ha önti a pénzt BUdapestbe, azzal nem fog szavazatokat vásárolni.
Legalábbis nem olyan olcsón, mintha a vidékre öntené.
Arról nem is beszélve, hogy a vidák van jobban elmaradva ÉS vidáken él az ország lakosságának a 80%-a.

" A busapesti lakosok ugyanúgy magyar állampolgárok akkor is ha a kománypártra szavaznak, akkor is ha másra. "
Ez így van.
De, ha jól látom a helyzetet, éppen az ellenzék az, akik leszarják a vidéket, pedig ott is ugyanolyan magyar állampolgárok élnek, mint Budapesten.

G. Nagy László 2024.03.26. 16:06:13

@baalint1: Elnézést kérek, ha a felmenőid tisztességes emberek voltak.

Ahogyan te viselkedsz, az nem méltó az ő emlékükhöz, s aligha lennének büszkék rád. Tényleg úgy kommunikálsz, mint a többgenerációs kommunista leszármazottak.

baalint1 2024.03.26. 16:06:26

@GyMasa:
Elég nehéz úgy vitatkozni, hogy kinyilatkoztatással pattintod le az érveimet. Akkor röviden összefoglalom miért nincs igazad:

1. Mivel dugóban, kereszteződésben is állnak az autók mindkét esetben, ezért alap helyzetben sem igaz, hogy fele megengedett sebesség = dupla kibocsátás.

2. NEM BIZTOS, de valószínű, hogy a legforgalmasabb utakon a kisebb max. sebesség javítja a forgalom dinamikáját, növeli az áteresztőképesseget, így nem fognak lassabban célba érni az autók.

3. Ahol nem szűk a keresztmetszet, ott előnytelenebbé teszi az autót mint alternatívát, ha van mellette kötött pályás tömegközlekedés, vagy mondjuk kerékpársáv ez csökkentheti a forgalmat.

Hangsúlyozom, nem vagyok benne biztos, hog jobb koncepció, nem is kimondottan értettem vele egyet, illetve ha mégis megvalósulna, egyes utakon hagynám a 70-et vagy 50-et. Én a te kinyilatkoztatásodat vitatom, amely szimplán arra épít, hogy kisebb sebesség, annyival nagyobb kibocsátás, mert ez nem ilyen egyszerű. Leírtam miért, de az érveimbre érdemben még nem reagáltál.

baalint1 2024.03.26. 16:08:56

@G. Nagy László:
Hát én veled ellentétben szeretem nevén nevezni a dolgokat, nem hazudok, nem maszatolok, hanem leírom amit gondolok, még ha ez adott esetben azt jelnti, hogy rona dolokat írok rólatok, kommunistákról.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.26. 16:09:59

@G. Nagy László:

te hogy viselkedsz lacika? azt észreveszed ugye? csak nem érdekel

baalint1 2024.03.26. 16:17:37

@G. Nagy László:
Amúg hog kommunikálnak a többgenerációs kommunista leszármazottak? Egyáltalán tehetnek az őseik bűneiről? Most akkor nem az számít, hogy mi magunk mit teszünk? Mert azt látjuk mit teszel, teli szájból üvöltöd a kommunista propaganát, pedig korábban írtál egészen értelmes cikkeket is. Ahogy most kikerült egy-két Fideszes botrány, egyből tovább radikalizálódtál, simán teljesen komolyan tolod azt a szintű propagandát, amin meg hónapokkal együtt együtt viccelődtünk (pl. hogy nézne kiegy mai Szomszédok). Még a pedofil botrányból is azt hoztad ki, hogy kurva ellenzék. Most vagy az van, hogy ennyire érzelmileg elkötelezett vagy a bolsevik elvtársaid iránt, innen az ilyen magas szintű elvakultság, vagy szimplán fizetett propagandát csinálsz egy ideje.

GyMasa 2024.03.26. 16:31:47

@baalint1:
"Elég nehéz úgy vitatkozni, hogy kinyilatkoztatással pattintod le az érveimet. Akkor röviden összefoglalom miért nincs igazad:"
EZ nem igaz. A legtöbb esetben igenis odaírom a tényeket és az adatokat.

"1. Mivel dugóban, kereszteződésben is állnak az autók mindkét esetben, ezért alap helyzetben sem igaz, hogy fele megengedett sebesség = dupla kibocsátás."
Igen, de az én megállapításom NEM a dugóban álló autókra vonatkozik, hanem a 30 vs 50km/h-val haladókra. Hiába próbálsz itt a dugóval szalmabábozni.

"2. NEM BIZTOS, de valószínű, hogy a legforgalmasabb utakon a kisebb max. sebesség javítja a forgalom dinamikáját, növeli az áteresztőképesseget, így nem fognak lassabban célba érni az autók."
Ez csak akkor LEHET igaz, ha a dugo vs 30km/h a kérdés.
30km/h vs 50 km/h esetén biztosan nem igaz, ahogy levezettem neked már vagy 3x.
Még egyszer nem fogom.

"3. Ahol nem szűk a keresztmetszet, ott előnytelenebbé teszi az autót mint alternatívát, ha van mellette kötött pályás tömegközlekedés, vagy mondjuk kerékpársáv ez csökkentheti a forgalmat."
CSak kis forgalmú utakon.
A magykörút nem ilyen, és, őszintén én nem szeretnék a nagykörúton biciklizni, ahol mellettem a dugóban pöfögnek az autók.
DE, megint, (itt is) szalmabábozol, hiszen én már az elején megírtam, hoyg, szerintem a biciklisávnak NEM a nagykörúton lenne a helye, hanem a vele párhuzamos utcákban.
Ott főleg csak parkolnak az autók, és kicsi a forgalom (feltéve, hogy nincs dugó a körúton, mert akkor az okos autósok ott próbálnak előre jutni és az is bedugul.

"Hangsúlyozom, nem vagyok benne biztos, hog jobb koncepció, nem is kimondottan értettem vele egyet, illetve ha mégis megvalósulna, egyes utakon hagynám a 70-et vagy 50-et."
Igen, mert neked is van agyad. Karigeri ezzel szemben az egész városban egységesen 30-at, sőt,t alán még 20-at is akart, ami felesleges, és rossz.

" Én a te kinyilatkoztatásodat vitatom, amely szimplán arra épít, hogy kisebb sebesség, annyival nagyobb kibocsátás, mert ez nem ilyen egyszerű. Leírtam miért, de az érveimbre érdemben még nem reagáltál. "
Nem voltak érveid.
Annyit írtál, hogy szerinted nem így van, én pedig leírtam, hogy miért van így.
(többször nem fogom)

G. Nagy László 2024.03.26. 16:40:11

@baalint1: Nyilvánvalóan senki sem tehet a felmenői bűneiről. Mindenki tiszta lappal indul. Ez a dolog erkölcsi oldala. Viszont mindannyian szocializálódunk valamilyen családi környezetben. Az SZDSZ csaknem minden meghatározó tagjának volt kommunista felmenője. Így van ez a Momentumbál is. Te is hasonlóképpen kommunikálsz, simán arra tippeltem volna, hogy három generációra felmenőleg mindenki kommunista volt a családodban. Úgy tűnik, tévedtem, csak te siklottál ki valahol.

Ami engem illet: nem változtam, nem radikalizálódtam. Dekára ugyanazt képviselem, amit hét éve, amikor a blogot indítottam. A kegyelmi ügy kapcsán a kormány brutális áldozatot hozott, ahogy eljártak, az sokkal több, mint tisztességes egy ilyen meggondolatlan, de jelentéktelen ügy kapcsán. Amit az ellenzék csinál, az pedig vicc. Hallgasd meg Puzsért, aki legalább annyira utálja Orbánt, mint te, de neki legalább még nem ment el az esze: "Pont nem az a baj a kormánnyal, hogy pedofilok, vagy pedofilvédők volnának." Sok mindennel lehet vádolni a Fideszt, ám ezekkel biztosan nem. Amikor a DK plakátjait, a Momentum parlamenti laptopjait, vagy épp a te pedolacizásodat nézzük, az mind ugyanannak az óvodás lelkületnek a megnyilvánulásai. A felnőtt közélet nem az alaptalan csúfolódásról szól.

Ha azt mondanád: az átlagos választópolgár elég primitív, így csakis az egyszerű üzeneteket érti meg. Épp ezért támogatod a primitív kampányokat, még akkor is, ha intellektuálisan megmosolyogtatónak tartod - ezt el tudnám fogadni. De te beleállsz, mintha ugyanolyan hülye, iskolázatlan birka volnál, mint akiknek ez a műfelháborodás szól. Ez teljes agyrém, tényleg nem vagy ekkora idióta, hidd el nekem.

grundigg 2024.03.26. 17:02:35

@G. Nagy László: "A kegyelmi ügy kapcsán a kormány brutális áldozatot hozott"

A kormány áldozatot hozott azzal, hogy lemondott a köztársasági elnök! Micsoda árulkodó gondolatok. Az államhatalom egysége tipikus kommunista alapelv, te meg olyan természetesnek tartod, hogy fel sem tűnik, mennyire abszurd az, amit mondasz.

Glokta 2024.03.26. 19:04:38

@GyMasa: @baalint1: "Miért tegyen jót Gerivel?
Ha lecserélné a HÉV-eket, akkor az Biztosan Gerike nagy érdeme volna.
Majd, ha fideszes főpolgármester lesz (vagy Vitézy...), akkor majd lesz akarat is."
Mert ez lenne a normális demokráciában, meg azért is, mert akkor talán nem pesztergálná ennyire az ellenzék a kormányt Brüsszelben, ha nem azt látnák hogy teljesen ki akarják éheztetni őket.
Nem is csak Gerivel van itt a baja Viktornak, hanem Budapesttel, a 'bűnös várossal', mert Tarlós idején se cserélte le.

Néha nem is értem miért hisztizik ennyire a Fidesz hogy a megválasztott magyar kormány nem kap elég pénzt az EU-tól, amikor ők az elmúlt pár évben ugyanezt művelték ők a megválasztott fővárosi vezetéssel. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten... :D

Boldeone2 2024.03.26. 19:55:51

@Glokta: Így van! Egy éve már egy 227 milliárdos, orbáni megszorításról beszéltek, 3 év alatt..
A szolidaritási adó a tízszerese lett, az iparűzési adót elvették, és a szemétdíjat is...

Tehát a főváros pénze ott van a kormánynál...

Olvastam, hogy a magyar fővároshoz hasonló nagyságú Bécs költségvetése tízszeres nagyságú. A jelenlegi budapesti költségből nem lehet várost üzemeltetni...

G. Nagy László 2024.03.26. 22:39:26

@grundigg:

"Az államhatalom egysége tipikus kommunista alapelv, te meg olyan természetesnek tartod, hogy fel sem tűnik, mennyire abszurd az, amit mondasz."

Novák Katalin a Fidesz embere volt. Miért kéne képmutató módon elbábozni, hogy független? Göncz Árpád SZDSZ-es volt és úgy is viselkedett. (Ő az egyetlen, aki messze túlment a számára kijelölt hatáskörön.) Teljesen felesleges azon rugózni, hogy egy jelképes pozíció mennyire független. Semennyire és nem is számít.

Serény Vélemény 2024.03.27. 09:06:33

@Boldeone2: "A jelenlegi budapesti költségből nem lehet várost üzemeltetni..."

Akkor a Karácsony Gergő Szilveszter miért akar még egy körre beszállni?

Glokta 2024.03.27. 09:32:00

@Boldeone2: @Serény Vélemény: és ugye mindezt úgy, hogy a 2011 óta a kormány szabályozza, hogy melyik önkormányzat vehet fel hitelt és melyik nem és hogy, hogy nem, valahogyan a fideszes önkormányzatok többnyire engedélyt kapnak és az ellenzékiek nem.

"Akkor a Karácsony Gergő Szilveszter miért akar még egy körre beszállni?"
Úgy is feltehető a kérdés: miért szállt be 2006 és 10 között a Fidesz még egy körre? A fideszes önkormányzatok a Gyurcsány érában nyaklóra vették fel a hiteleket - tudván, hogy amint kormányra kerül a főni, meg lesz bocsátva - tovább súlyosbítva az ország helyzetét.
Most meg amint ellenzéki vezetőt megválasztanak nagyvárosokban és Budapesten, indul kiéheztetés...

Amikor ilyen eszközökkel élnek, nem is értem miért csodálkozik a Fidesz, hogy az EU-s források elvonását (vagy ideálisan másképp megadását, de az esélytelen) el akarja érni az ellenzék. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten...

Serény Vélemény 2024.03.27. 10:03:32

@Glokta: A legjobban mindig a narratíva képzés és a narratíva totális igazságként való elfogadása zavar.

A fidesz az önkormányzatokban erősödött vissza. AZÉRT szállt be. Ebből a szempontból is érzékelhető az ellenzék totális politikai analfabetizmusa és mindenre is alkalmatlansága: _semmit_ nem képesek maguktól kitalálni, csak utánozni az egyszer már sikeres módszert.
Valószínű hogy ez a "kiéheztetés" narratíva is egy szimpla kamu, amit a narratívaérzékeny emberkékkel meg lehet etetni.
És ez a narratíva takarja el az egyébként teljesen inkompetens városvezetés súlyos gazdasági hibáit.
Mert így nem kell megmagyarázni, hogy akkor a Lánchíd miért kerül többe a kevesebb műszaki tartalom, és miért kellett kidobni annyi pénzt rá, ha a felújítás után nem használható eredeti céljára?
És így tovább.

A kérdés továbbra is adott: ha Budapestet nem lehet megoldani a jelenlegi finanszírozási környezetben, akkor miért akar egy Karácsony Gergely Szilveszter egy ilyen lehetetlen probléma megoldásával foglalkozni a következő öt életévében?

GyMasa 2024.03.27. 10:23:02

@Glokta:
"Mert ez lenne a normális demokráciában,..."
Nem hiszem, egy normális demokráciában mondjuk az adott város tömegközlekedési cége, ami a város vezetése alatt áll, cserélné le azokat a kormánytól függetlenül, saját büdzséből.
Elég nehezen tudom elképzelni, hogy München vezetése a német korméánytól kérne pénzt mondjuk metrószerelvények cseréjére.
Itt természetes, hogy ez nem a kormány feladata.
Majd, ha Karigerinek nem az "akkor adjon réá a kormány pénzt, de akkor is utálom őket és gücsögök!" lesz az alaphozzáállása, akkor ez a téma nem is lenne téma.

" meg azért is, mert akkor talán nem pesztergálná ennyire az ellenzék a kormányt Brüsszelben, ha nem azt látnák hogy teljesen ki akarják éheztetni őket."
Te nagyon naív vagy, ha azt hiszed, hogy ez elég lenne arra, hogy abbahagyják.
A mai ellenzék egy hisztis kis picsák gyülekezete, akik csak akkor hagynák abba Orbán elleni hadjáratukat, ha:
- Orbán lemondana
- Megígérné, hogy soha többet nem indul választáson
- Feloszlatná a fideszt
- De előtte beleírná az alkotmányba, hogy Magyarországon a hatalom kizárólag DH feriktulajdonában lehetne, és ez soha nem megváltoztatható
- Élete hátralévő részében heves szószólója lenne a woke-fasiszta rendszernek
- Élete hátralévő részét azzal töltené, hogy körbehaknizza a világot, és kiül a szégyenpadra, ahol bárki kedvére alázhatná
És, ezek a is pöcsök mindezt úgy várják el, hogy Orbáén ezt saját maga, önként tegye meg...
Nincs nekik realitásérzékük!

"Nem is csak Gerivel van itt a baja Viktornak, hanem Budapesttel, a 'bűnös várossal', mert Tarlós idején se cserélte le."
Igen, ez is igaz, de mint fentebb is írtam, ez nem a fő probléma, hiszen pl. Tarlós el tudta intézni majdnem az összes, 1200 db busz modernizálását, ami előtte 30+ évnyi kommer és Demszky éra alatt valahogy soha nem sikerült.

"Néha nem is értem miért hisztizik ennyire a Fidesz hogy a megválasztott magyar kormány nem kap elég pénzt az EU-tól, amikor ők az elmúlt pár évben ugyanezt művelték ők a megválasztott fővárosi vezetéssel. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten... :D "
Talán azért, mert azok a pénzek JÁRNAK Magyarországnak, nem valami opcionális alamizsna...
Gondolj bele, hogy te mit szólnál, ha nyugdíjas lennél, és azért nem kapnád a nyugdíijadat, mert a szomszéd azzal vádol, hogy vered az asszonyt.
A két dolognak semmi köze nincs egymáshoz.

Boldeone2 2024.03.27. 11:32:08

@Serény Vélemény:
Valószínű hogy ez a "kiéheztetés" narratíva is egy szimpla kamu, amit a narratívaérzékeny emberkékkel meg lehet etetni."

- Ez a tényszerű valóság, ami egyúttal politikai cél is: kibaxni a fővárosiakkal, és odaadni a fővárosban megtermelt adóforintokat, a vidéki szavazóbázisnak, a haveri önkormányzatoknak
hiába ültek le tárgyalni 2022 végén a kormánnyal a lehetséges rezsikompenzációról, nem kaptak támogatási pénzt, ráadásul a szolidaritási adó mellett az állam elvonja tőlük a helyi iparűzési adót is!
Ahogy Glokta írta fentebb: még hitelt sem engednek felvenni a fővárosnak!

Ezért fog Karácsony óriási győzelmet aratni, mert látják az emberek: ő és Budapest polgárai is a kormány túszai!

Serény Vélemény 2024.03.27. 11:45:29

@Boldeone2: Hogyan kell a modern világban a sajtó sorai között olvasni?

"Mint mondta, így lényegében hitelből finanszírozták a tömegközlekedést. Az utolsó negyedévben közel 50 milliárd forint szükséges ennek működtetéséhez, amit banki finanszírozással, 2024 első negyedévében fognak kifizetni a kamatkiadások mellett. A főváros nagyságrendileg 1,5 milliárd forint kamatteherrel számol."

hang.hu/belfold/se-rezsitamogatas-se-hitel-a-fovarosnak-160382

TEhát nem engedik, hogy a főv. önkori hitelt vegyen fel, húha. De mégiscsak vettek fel hitelt, ami miatt 1.5 milliárd forint kamatteherrrel számolnak.
Negyedévente? Évente? (ebből is látszik, hogy fogalmatlan az újságíró is, meg a nyilatkozó is.)

Mondom: narratíva. A fele sem igaz.

Boldeone2 2024.03.27. 11:49:22

@GyMasa: Elég nehezen tudom elképzelni, hogy München vezetése a német korméánytól kérne pénzt mondjuk metrószerelvények cseréjére."

- Gondolom azt érzékelted te barom, hogy München vagy Bécs éves költségvetése 10 milliárd euro körül van, azaz majdnem 4000 milliiárd forint, átszámítva, Budapest költségvetése meg 447 milliárd!

Tehát durván 9x több pénzből gazdálkodnak a hasonló méretű városok, Németországban, Ausztriában. Ez még vásárlóerő- partáson számítva is kb. 5-6 x több pénz lehet...

Az önkormányzatiság azt jelentené, hogy az ott élő polgárok saját magukra költhetik az ott megtermelt és adó formájában beszedett pénzt, nem pedig a szövetségi kormány elvonja tőlük brutális szinten

Magyarországon nem létezik önkormányzatiság ( sem)!

Boldeone2 2024.03.27. 11:53:19

@Serény Vélemény: Akkor fogalmazzunk úgy: nem engedi szabadon a hitelfelvételt:

hvg.hu/itthon/20221214_Meg_hitelt_sem_enged_felvenni_a_kormany_az_ellenzeki_onkormanyzatoknakhttps://hvg.hu/itthon/20221214_Meg_hitelt_sem_enged_felvenni_a_kormany_az_ellenzeki_onkormanyzatoknakhttps://hvg.hu/itthon/20221214_Meg_hitelt_sem_enged_felvenni_a_kormany_az_ellenzeki_onkormanyzatoknak

"Még inkább szembeötlő, hogy mindkét elutasított nagy összegre az ellenzéki irányítású, Karácsony Gergely vezette Budapest nyújtott be kérelmet. Így a Fővárosi Önkormányzat nem vehet fel 32,4 milliárd forint hitelt és a közlekedési cége, a BKV sem kapott engedélyt egy 30 milliárdos hitelre"

Boldeone2 2024.03.27. 11:55:52

@Serény Vélemény: A megoldás egyszerű: adják vissza a HIPA- pénzeket és csökkentsék le a szolidaritási adót a Tarlós ideire, mert most 8x annyit fizet be a főváros!

Úgy lesz pénz mindenre!

Boldeone2 2024.03.27. 12:06:48

@grundigg: Igen, Schiffer mindig is a "szimpi ellenzék" szerepét vitte, Frodó is ezt a vonalat viszi tovább...

A médiában pedig Hont András és újabban Ceglédi Zoltán lett a "független" megmondóember...

Magyar Péterbe rögtön beleálltak...

Boldeone2 2024.03.27. 12:08:43

Ceglédi Magyar Péternek: " Figyelj, nyomigyerek! "

Serény Vélemény 2024.03.27. 12:10:29

@Boldeone2: Vagy, a városvezetés kezdjen transzparensen működni, és magyarázza meg, hogy hova lett a pénz.

GyMasa 2024.03.27. 12:57:31

@Serény Vélemény:
Azért ez egy nagyon ambíciózus elvárás a részedről...
A baloldalnak soha nem volt erőssége a valódi transzparencia!
(állandóan követelik, de valójában ők fosnak rá a legnagyobb ívben)

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.27. 16:56:20

@G. Nagy László: ""Miért kéne képmutató módon elbábozni, hogy független?'

mert különben SEMMI ÉRTELME a posztjának te hitvány hazug nyomorult

kkbk.blog.hu/2022/01/08/novak_katalin

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.27. 17:01:27

@G. Nagy László:

elég a szemetelésből? megint nem hoztál tejfölt.
hát akkor megtanulsz érdemben kommunikálni?

nem látom az ÉRDEMI választ a jogállamos kommentemre.
felsoroljam hogy mikre nem válaszoltál még? van egy rakás.

nem látom a választ hogy mitül vagy te olyan k nagy magyar, ha minden krízisnél elhagynád az országod? a kib elvtelen csőcselék tagja vagy lacika

intellektuálisan elviselhetetlen lenne számodra, hogy semmi lényegi kérdésben nincs igazad, még szerencse hogy KORRUPT vagy, meg nárcisztikus földbuta pszichopata, így könnyedén el tudod viselni ezt.
tele vannak a börtönök ilyen hüllő pszichopatákkal.
necsak pislogj mit hal a szatyorban, hanem érdemben kommunikálj.

megkérdeztétek juditot hogy mi az a dallam amit dúdolni szokott, amikor MagyarPéter veri?
lehet ha reklámozná, akkor megdobná a slágerlistákat.

nembaj hogy férfi írta a jucus profiljára, a hazugságokat, 6-an jelentkeznek be.
de ma este a friziben minden kiderül, kivéve a rogáni szál. meg hogy ki kérte k. endre felmentésére. a lényegi dolgok nem derülnek csak ki.

alöksz róz 2024.03.27. 17:23:55

@Tesz vesz XVI.: "nembaj hogy férfi írta a jucus profiljára, a hazugságokat" - erről lemaradtam, ez miből derült ki?

Bayaz 2024.03.27. 19:42:12

@alöksz róz: igen, nyilván Varga írta, és most még valami interjút is adott.
Bayer szerint 10 éve tudtak arról, hogy mekkora egy gazember ez a Magyar Péter.

A 10 év biztos túlzás, de feltéve hogy ez alapjaiban igaz, miért nem tettek semmit ellene, miért fizettek havi négymilliókat neki? Egyáltalán, miért nevezték ki Vargát miniszternek, amikor konkrétan nemzetbiztonsági kockázat a férje?
Egy normális közösség - aminek a Fidesz hirdeti magát - megpróbálna segíteni a bántalmazott félnek és kivetné magából a Magyarhoz hasonlókat.

Szóval ennek az ügnek az optikája nagyon gáz a kormányra nézve, bárhogy is nézzük.

Bayaz 2024.03.27. 19:43:46

@Boldeone2: kapnak ők hitelt, csak nem minden hitelfelvételük sikeres. Miért lenne az, ha nem tudnak gazdálkodni azzal, amijük van?

Boldeone2 2024.03.27. 20:05:56

@Bayaz: Miért lenne az, ha nem tudnak gazdálkodni azzal, amijük van?"

- Gondolom azért, mert feladataik vannak...Ráadásul olyan feladatok, amelyek elkerülhetetlenek. Ezek pénzbe kerülnek, ráadásul jóval több pénzbe a " háborús infláció miatt"...AZaz: nem elvenni kellett volna, hanem adni plusz forrást!

De, lehet ilyen bármilyen jó gazdasági helyzet, a főváros büntetésben lesz. Nehogy már - véletlenül - egy ellenzéki vezetésnek sikerüljön...
A Fidesz visszatérő propaganda-toposza az " alkalmatlan ellenzék". Ezért inkább kitolnak Budapesttel is, csakhogy bizonyítsák...

A Fidesz - szerintem- belátta/ elfogadta hogy Budapest soha nem lesz fideszes város. Pont jó nekik így. Kell egy ellenzéki látszathatalom, ez pedig Karácsony Gergely személye, akit gúzsba kötnek
Egyszer elveszik a pénzét, majd elcsalják a választási rendszert is, hogy cselekedni sem tudjon...Ez a fő cél

Boldeone2 2024.03.27. 20:14:33

Látható az egyre nagyobb, kormányellenes elégedetlenség az országban. A tömeg megszervezéséhez nem kell a gyenge ellenzék, Gulyás Marci is ki tud vinni százezres tömeget, vagy Magyar Péter is hirtelen ezreket tud az utcára vinni

Most van először defenzívában a kormány. A putyini hazugságnarratívák már senkit nem érdekelnek, a "dollárbaloldalazás "sem, mivel aki csak nem abszolút agymosott látja: meztelen a király! ( Orbán)

A Polt- ügy óriási botrány, csak a kormánysajtón elhallgatatja..

Boldeone2 2024.03.27. 20:22:45

hvg.hu/itthon/20240327_varga-judit-magyar-peter-abuzus-hajdu-peterte

Ez egyre nagyobb gáz, amit az Orbán- rezsim csinál Magyar lejáratás kapcsán.

Már olyan állítás is elhangzott, hogy Magyar Péter késsel kergette az igazságügy miniszer asszonyt...

2024 2024.03.27. 22:55:39

@Boldeone2: Kezdettől fogva ő járatja le saját magát. Az új messiásotokról ordít, hogy egy agresszív, nárcisztikus szociopata. Az őt támogató csürhe része vagy? Áldozathibáztatás ezerrel, persze csak ha az áldozat fideszes.

2024 2024.03.27. 23:00:44

@Boldeone2: MZP-t dobtad? :D Hány hónapon keresztül őrültél meg a Birca blogjában Márki-Zayért? "Csak felfelé!!!" Hmmm? Emlékszünk ugye?

Itt az új messiás. ő iránta való lelkesedés meddig fog tartani?

G. Nagy László 2024.03.27. 23:10:56

@2024:

"Itt az új messiás. ő iránta való lelkesedés meddig fog tartani? "

Te ezek úgy örülnek minden jöttmentnek... MZP? Már az első Partizán interjúban látszott, hogy alkalmatlan. Karácsony? Egy béna tesze-tosza lúzer, de annyira nincs más... Hadházy? Ha van szánalmas bohóc, úgy ő tényleg az. Ilyenekért lelkesednek.

Most ez a Magyar Péter. Baszki, felveszi a feleségével folytatott beszélgetést és közzé teszi? Miféle gerinctelen faszfej az ilyen? Ráadásul ostoba is, mert ez lófasz volt, nem atombomba. Ez olyan kicsit durrant, hogy szinte már én vagyok csalódott. És végül: ez egy annyira sótlan fickó, mindenféle karizma nélkül... Így hogy ábrándozhat arról, hogy népvezér lesz?

2024 2024.03.27. 23:30:47

@Boldeone2: "Látható az egyre nagyobb, kormányellenes elégedetlenség az országban."

Ne tegyél úgy, mintha most látnál először ezreket, tízezreket az utcán a kormány ellen demonstrálva.

Először voltak a Milla tüntetések. Kezdetben jó sok ember vett részt rajtuk, aztán a lelkesedés apadásával egyre csökkenő számban. Azok jellege hasonlítható a Gulyás Márton és elmeháborodott influenszer társai által nemrég szervezett "szigorúan politikamentes" demonstrációhoz, ahol ötpercenként zúgott az "Orbán, takarodj!" Ellenzéki dzsembori volt az is, hiába hazudtak róla össze mindenfélét.

Aztán, közben volt a "bohócforradalom", amit egy volt rendvédelmi és egy tűzoltó szervezett, akinél "betelt a pohár".

Aztán dobbantott Simicska, aki a várakozások szerint majd kitálal és ledobja az atombombáit.

Aztán jött a Momentum. A budai úrigyerekek által gründolt Soros-párt, amelynek egyetlen feladata Magyarország gáncsolása és hogy az esetleges kormányra kerülésük után pénzelői utasításait hajtsa végre, vagyis kiszolgáltassa az országot Brüsszel kénye-kedvének, a nyugati nagytőkének és a káros nyugati divateszméknek.

Aztán jött MZP, akiért rajongtál.

Mind elbuktak, mert tehetségteleneknek, jelentéktelen senkiknek, mert ócska szar alakoknak és hitvány gazembereknek bizonyultak.

A levitézlett MZP után kellett egy új messiás, most megkaptátok. Ő is el fog bukni. Már most hulla, csak még nem veszi észre. Sem mi, a nép többsége, sem azon az oldalon Gyurcsány nem fogja hagyni, hogy ez a majom tényező lehessen. Néhány ezren ki lehet vele menni tüntetni, újságírókat körbeállni és fenyegetni, koszos csürhe módjára viselkedni, de ez a választók többségét mindig taszítani fogja. Kajáld, amíg lehet!

2024 2024.03.27. 23:40:54

@2024: Ja és Simicska előtt ott volt még a pillanatnyi reménység, Bajnai Gordon visszatérése, akiért a liberális pesti elit és választóközönség aktuálisan megőrült, de a fránya Mesterházy "elhappolta" előle a min. elnökséget. Pedig -szólt a fáma utólag - ha Bajnaival indulnak, az akkor még csak részben összefogott ellenzék megnyeri a választást. Persze nyilvánvalóan nem, Bajnaival sem sikerült volna.

Boldeone2 2024.03.27. 23:53:51

@2024: Kezdettől fogva ő járatja le saját magát. Az új messiásotokról ordít, hogy egy agresszív, nárcisztikus szociopata. Az őt támogató csürhe része vagy? "

- Nem nagyobb nárcisztikus pszichopata, mint a hatalommániás Orbán! Aki Putyint támogatja és putyini rendszert épít Magyarországon, ezért az elmúlt évtizedek, ha nem több, legkártékonyabb magyar politikusa!
A nem kormánypártiak a fővárosban többségben vannak, Orbánnak pedig megmarad a sötét vidék, a könnyen manipulálható, csürhe Magyarország!

Boldeone2 2024.03.27. 23:58:39

@2024: Itt az új messiás. ő iránta való lelkesedés meddig fog tartani?"

- Nincs itt az új messiás, de hasznos amit tesz Magyar Péter, hiszen ő felrebbenti a fátylat a NeR mocskos ügyeiről. Ettől nem bukik meg Orbán, de nyírja a rendszert. Maga Varga Judit mondta ki, hogy Polt Péter nem független ember...
Hol, milyen politikai rendszerben nem független a legfőbb ügyész??
Azért fokozatosan, szép lassan diszkreditálódik majd a rezsim...Mindig egy csepp méreg a pohárba...

2024 2024.03.28. 00:02:51

@G. Nagy László: Tudod mit nem értek? Miért egy ellenzéki újságíróhoz, jelesül Dezső Andráshoz (HVG) került a rendőrségi anyag? A hogyan-t most hagyjuk, bár az is érdekelne. Lehet ő maga erre már adott magyarázatot, nem olvastam. A hvg pedig ezután le is hozza azt, ami MP-t egyértelműen és kizárólag csak negatív színben tüntetheti föl.

Miért? Az ellenzéki médiának az az érdeke, hogy az új szereplő tiszta lappal indulhasson. De ennek itt pont az ellenkezője történt. Amikor MP még februárban a Partizánnak nyilatkozott, megemlítette, hogy bántalmazási ügybe fogják belekeverni. Akkor a rendőrségi jegyzőkönyv már Dezső birtokában volt. Ezután ő maga kezdett beszélni arról, mi történt akkor, azon az ominózus napon. Elejébe ment a várható botránynak, tudta, hogy vaj van a füle mögött és hogy felhasználják majd ellene. De arra valószínűleg álmában sem gondolt, hogy egy ellenzéki sajtótermék fogja megszellőztetni viselt dolgait. Azóta MP és a hvg között szent a béke. Tudnál erre nekem valami kézzelfogható magyarázattal szolgálni?

Boldeone2 2024.03.28. 00:11:08

@2024: Mind elbuktak, mert tehetségteleneknek, jelentéktelen senkiknek, mert ócska szar alakoknak és hitvány gazembereknek bizonyultak. ..(...)...A levitézlett MZP után kellett egy új messiás, most megkaptátok. Ő is el fog bukni. Már most hulla

- Ezt mondja minden elnyomó rezsim az ellenzékről, nagyjából...Az állampárti- egypárti elnyomás kedvenc narratívája ez!

De, egyet ne feledjetek: szinte MINDEN diktatúra elbukik egyszer! Tehát az orbáni is, hiába reménykedtek hogy örökké fog tartani, és akkor majd a retribúció, ahogy ez már megtörtént Lengyelországban is

Ahogy Hamvas írta: "forog a nagy szerencse óriáskerék, egyszer lenn, másszor fenn"

Ezt vésd jól az eszedbe!

A propagnda százmilliárdjai mindenkit lekaraktergyilkolnak, teljesen mindegy kiről van szó. Karácsony, MZP, vagy Magyar Péter...
Úgyis lesz rajta fogás!

Gondoljuk csak el, mi lenne ha az ellenzéknek lenne több száz milliárd forintja propagandára, a Fidzse meg csak vegetálna anyagilag..

Egyszer úgyis jönnek majd a fiatal gerenációk, és valahogy elhajtják Orbánt franca, a rezsimjét pedig szétverik!

G. Nagy László 2024.03.28. 00:16:03

@2024:

"Tudnál erre nekem valami kézzelfogható magyarázattal szolgálni?"

Kettőt, könnyebbet! :) Fogalmam sincs. Ez a része önmagában érdekes és izgalmas. De szerintem MP politikai karrierje tiszavirág-életű lesz. Ahogy jött, úgy el is tűnik a süllyesztőben, és akkor már a HVG-ügy sem érdekel majd senkit.

Boldeone2 2024.03.28. 00:17:16

@G. Nagy László: Te ezek úgy örülnek minden jöttmentnek... MZP? Már az első Partizán interjúban látszott, hogy alkalmatlan. Karácsony? Egy béna tesze-tosza lúzer, de annyira nincs más"

- Mindenki alkalmatlan lesz, akit a karaktergyilkos pártállami média alkalmatlanná tesz, lekaraktergyilkol...Orbánnak millió gusztustalan megnyilvánulása volt, azt is írta a sajtó, hogy a feleségét megverte

Az is látszik, hogy nem kompromisszumos és nem is jó szellemű ember...Keleti diktatúrákkal barátkozik, többek között Putyinnal...
Akkor miről beszélünk?.

Boldeone2 2024.03.28. 00:22:38

@G. Nagy László: A kettőnk között az a különbség, hogy én nem fekete- fehér, bal- jobb- dichotómiában gondolkodom...

Orbán ellen vagyok, de nem vagyok Magyar Péterrel sem, valamint MZP- t is demagógnak tartom kicsit, de mit lehet tenni ebben a magyar közegben, ahol arat a populizmus?

Viszont hasznos amit tesz Magyar Péter: adagolja a mérget a rezsimnek!

G. Nagy László 2024.03.28. 00:23:21

@Boldeone2:

"Mindenki alkalmatlan lesz, akit a karaktergyilkos pártállami média alkalmatlanná tesz, lekaraktergyilkol."

Te mi a fenéről beszélsz???

1. Orbánt harminc éve karaktergyilkolja minden balos médium. Harminc éve, baszki, és mégis mindenki elismeri, hogy alkalmas.

2. Karácsonyt akár hájpolhatnánk is, akkor sem lenne alkalmas vezető. Benne egyszerűen nincs meg az ehhez szükséges tehetség, adottság. Biztosan jó szociológus. Ügyes posztokat ír. Nem is ellenszenves. Abszolút nem elveszett ember. De városvezetésre alkalmatlan. Abszolút az, minden médiavisszhangtól függetlenül.

Boldeone2 2024.03.28. 00:41:47

@G. Nagy László: Orbánt harminc éve karaktergyilkolja minden balos médium. Harminc éve, baszki, és mégis mindenki elismeri, hogy alkalmas."

- Én nem így látom. Nincs is már befolyásos " balos " médium és ellenzéki sem...Nem kormánypárti van, inkább...De, olyan több száz milliàrdból működtetett, szisztematikus propaganda gépezete mint Orbánnak, senkinek nincs!

A narratívák harcát így Orbán nyeri! A nemzeti konzultàció is ezt szolgálja, irányított hazugságok gyűjteménye- nemzeti agymosás " felsőfokon"....

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.28. 16:45:18

@alöksz róz: "három FIÚgyerekkel ajándékoztam meg" ilyen ambíziózus, tanult nő nem mond, csak férfi.

stb

www.tiktok.com/@apszichologusfaszi/video/7350619916506074401

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.28. 16:50:18

@G. Nagy László:

kipukkadt a lufi lacika?
végülis nem gáz ha kihúzzák rogánék az ügyészi anyagokat, kapásból 3-4 bűncselekményt követnek el, inkább az a gáz hogy sem ezeket, sem a jogállamot nem tudod felfogni, de a pofádat jártatod te hitvány hazug patkány.

azért ilyet mondani rá úgy hogy van érettségid, nem kéne. mert tök hülyének és komolyanvehetetlennek leszel nézve

ha a te párod bűncselekményekhez asszisztál, akkor te is korrumpálódsz inkább?

és ha el akarja venni a gyereket rogánnal meg az egész titkosszolgálattal a háta mögött?

www.youtube.com/watch?v=12JY1P1PUHA

alöksz róz 2024.03.28. 17:11:41

@Tesz vesz XVI.: miért ne mondhatna?
hivatkozik, ebben akkor is benne van a férfiszempont (ált. jobban örül a fiúgyereknek), ha nő írta.
a másik szöveg (a házastársas) már szerintem is kevésbé életszerű.

de ettől még simán el lehet hinni, hogy ez a magyarpéter egy önző geci bántalmazó nárcisztikus pszichopata.
(már csak abból kiindulva is, hogy vezető pozícióba került fideszes :D)

de azt is ugyanígy el lehet hinni, hogy a vargajudit nem mond igazat.
akár azért mert megzsarolták, akár azért mert a nők nagyon rosszindulatúak és bosszúállóak.

GyMasa 2024.03.28. 18:20:48

@2024:
AHogy elnéztem azt a rövid felvételt, amiben szerencsétlen Hír TV-s riportert nem hagyják ezek a pöcsök beszélni, szerintem az a "tömeg" kb. lefizetett statisztákból, bedrogozott/berúgott provokátorokból és elvhű, szorgalmas ellenzékiekból állt.
(talán még ise is kiment pár érdeklődő, amúgy értelmes ember...)

GyMasa 2024.03.28. 18:24:28

@G. Nagy László:
---és, arról nem beszélve, hogy a többieket, (Bajnai, Botka, stb.) meg pont, hogy a baloldali háttéremberek "Karaktermészárolták" le, majdhogyben a startvonalon...
Orbánnak csak hátra kellett dőlnie és kikérni a saját kis "pumpkin spice latte"-jét.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.30. 18:52:33

@alöksz róz: vezető posztra került a nerben MP?
mármint súlytalan poziciót kapott, kevered vargával, aki előbb pszichopata mint MP, meg kell nézni ahogy mp kijött az ügyészségről és nem akart a magánéletéről beszélni, mert három gyereke van, ltászott rajta, varga meg elmegy a frizbibe, nyilván nem önként, de hivatalosan azt mondanák hogy persze önként volt ott, ennyire érdekli a gyerekei lelkivilága.

MP meg azt mondja hogy pont őt ütötte és rúgta Varga, amit varga be is vallott., mármint az ötést. pofont.
süti beállítások módosítása