téveszmék

téveszmék

"Németország köszöni, jól van"

2024. június 11. - G. Nagy László

csikos.webp

 

Vannak bakancslistáim. Filmekből is. Néha - ha idő előtt kiesek a pókerversenyről, s üressé válik az este - csak rábökök, s véletlenszerűen kiválasztok egyet. Így történt pár napja is, amikor A csíkos pizsamás fiú című mozi lett a befutó. Holokauszt-történetről van szó, de szokványosnak aligha nevezném. Már csak azért sem, mert ez a film nem a zsidóságról, sokkal inkább a németségről szól.

 

A nyolcéves Bruno apja náci tiszt, akit egy koncentrációs tábor vezetésével bíznak meg, ezért az egész család elköltözik kényelmes, berlini otthonából. Bruno elszakad iskolatársaitól, s mivel nincs kivel játszania, felfedezőútra indul. Így találkozik Shmuellel, a vele egykorú zsidó fiúval, aki a tábor lakója. Igazi játszótársakká nemigen válhatnak, hiszen egy szögesdrót kerítés választja el őket egymástól, ám azt semmi sem akadályozza, hogy barátság szövődjön közöttük.

 

A történet középpontjában álló, négytagú család négy markánsan különböző karaktert jelenít meg, az általuk képviselt attitűdök gyakorlatilag a teljes német társadalmat lefedik. Bruno naiv, együgyű gyermek, aki nem sokat ért a körülötte lévő világból. (A filmet számos kritika érte emiatt - egy nyolcéves jellemzően értelmesebb ennél.) A koncentrációs tábort farmnak nevezi, a rabruhát csíkos pizsamának hívja. Halvány sejtelme sincs a náci Németország embertelenségéről, illetve apja szerepéről, melyet e gépezetben betölt. Nővére, a 12 esztendős Gretel is szimpla karakter: ő a hithű náci, akinek szobáját Hitler plakátjai díszítik. Kérdés nélkül elfogad mindent, amit a propaganda terjeszt; vakon hiszi, hogy minden zsidó maga a gonoszság, s hogy ők az okozói minden földi bajnak. Édesanyjuk, Elsa a család érző és értelmes tagja, aki irtózik mindattól, ami körülötte történik. Apjuk, Ralf az egyetlen összetett személyiség; a lelke mélyén érzi, hogy nem helyes, amit tesz, ugyanakkor hisz abban, hogy egy magasabb célt, Németország győzelmét szolgálja, ezért a kapott parancsot végre kell hajtania. Ez a kettősség végig látható az arcán - David Thewlis remek színészi játékkal mutatja be az állandó őrlődést. 

 

A film egyik kulcsjelenete, amikor Kotler hadnagy (Ralf beosztottja, a tipikus náci: fiatal, szőke és kegyetlen) rajtakapja Shmuelt, amint a családi asztalról származó süteményt falja. Bruno is retteg ettől lelketlen katonától, így nem mer kiállni barátjáért; tagadja még azt is, hogy egyáltalán ismeri, pláne, hogy ő kínálta meg. E gyáva kihátrálás súlyos következményekkel jár - a zsidó kisfiú fizikailag, a német lelkileg sérül. Ahogyan a négytagú család kiválóan leképezi és bemutatja a korabeli német társadalmat, úgy a jelenkort egyértelműen Bruno karaktere illusztrálja. A második világháború lezárását követően csaknem nyolcvan év telt el, azonban máig ez a szégyen, ez a lelkiismeret-furdalás a meghatározó pszichikai elem. A németek nyolcvan esztendeje mást sem tesznek, csak azt bizonygatják: mélyen megbánták a hitleri érát és szakítottak annak minden elemével. Mi több: ahogyan Bruno is, ők maguk is készek bármiféle őrült, önpusztító tettre, csak hogy jóvátehessék bűnüket. A csíkos pizsamás fiú című mozit 2008-ban forgatták. Az alkotók még nem sejthették, hogy Angela Merkel 2015-ben meghirdeti majd a willkommenskultur-t, végleg és visszavonhatatlanul muszlim hordák otthonává züllesztve Németországot. Akkortájt még senki sem kívánta szivárványszínűre cserélni a német trikolórt. A méregzöld ideológia már kopogtatott, de még évek teltek el, míg elkezdték bezárni atomerőműveiket. Arra sem fogadtunk volna nagyobb összegben, hogy 2022 után minden az orosz-ukrán háborúról szól majd, s Németország kész lesz mindent feláldozni, kész lesz minden józan érdekét sutba dobva kizárólag Ukrajnára fókuszálni. Ha Hitler sosem születik meg, ennek a nagy történelmi múlttal bíró népnek talán még ma is lenne tartása. Így azonban - a permanens szégyentől és lelkiismeret-furdalástól vezérelve - a teljes önfeladást látjuk. Bruno tökéletesen szimbolizálja az egész jelenséget.

 

A filmet számos kritikával illették már. Nem elég valósághű, írták néhányan. Igazuk lehet, tényleg meseszerű, ahogy a két fiú a kerítésen át beszélget, őrök sehol. Már megint egy holokauszt-történet... legyintenek sokan. Való igaz, a témát sokan feldolgozták már, egyesek utolérhetetlen remekműveket alkotva; Az élet szép című alkotás például aligha túlszárnyalható. De jó páran szóvá tették Bruno valóságérzékelésének teljes hiányát is, mondván: ennyire nem lehet idióta... Pedig ez csak egy film. Most, 2024-ben azt látjuk, hogy a hétköznapok valósága nem kevésbé szürreális. És érzékeljük azt is, hogy a világ - a filmdömping ellenére - nem sokat tanult a háború és a holokauszt borzalmaiból. Ami pedig az önfeladó németeket illeti: mintha nagyságrendekkel idiótábbak lennének, mint a nyolcéves, ártatlan és tudatlan Bruno. Kellenek az ilyen mozik, jómagam szívből ajánlom mindenkinek. Talán segít abban, hogy ne építsünk egy beteg világ helyére egy még betegebbet.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr7618424619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Nagy László 2024.06.13. 17:58:27

@Serény Vélemény:

"Pont fordítva, a Biblia állítása szerint semmi nem olyan ártalmas (egy fiú részére) mint az, hogy az apja nem fenyíti meg. "

Tekintve, hogy a történelem és a pszichológia az én álláspontomat igazolja, kukába az összes ilyen faszsággal, mint a páli levelek.

G. Nagy László 2024.06.13. 18:07:41

@alöksz róz:

"nem, egyáltalán nem következik." De, az következik. Ha bármilyen középutas megoldás következne, úgy indokolnod kéne az állami erőszak létjogosultságát és optimális mértékét. Ami viszont kérdés nélkül következik a mondatodból: hogy a sztálini diktatúrát jobbnak tartod a libertarianizmusnál. Hiszen a legrosszabbnál minden jobb.

Boldeone2 2024.06.13. 18:19:29

@alöksz róz: A választók megtévesztése, az mondhatjuk hogy csalás

alöksz róz 2024.06.13. 18:22:59

@Boldeone2: "A választók megtévesztése, az mondhatjuk hogy csalás" - akkor karácsony is csalt

alöksz róz 2024.06.13. 18:25:47

@G. Nagy László: "De, az következik." - nem, nem következik.
és nem kell hozzá semmit indokolnom, akkor se következik.
logika :-)

a másikra már válaszoltam fentebb: igen, azt jelenti, hogy szerintem minden más jobb.
ettől még lehet a kommunizmus nagyon rossz.

Boldeone2 2024.06.13. 18:30:50

@MEDVE1978: Igen, a szuezi válságot említettem én is. Szuverén ország viszont nem voltunk, hanem csak megszállt ország
Az oroszok teljesen egy percre sem mentek ki, de már november elején itt voltak, így elméleti esély sem volt a beavatkozásra
De, amerikai haderő, hadiút, semmi...Ausztria semleges volt

Ráadásul Magyarország is " megegyeztek " anno Jaltában, hogy szovjet érdekszféra lesz. De - ezt nem értik sokan - más nem is lehetett volna, a ruszkik szállták meg az országot...A Jaltai konferencia idején már Budapest ostroma lényegében befejeződött

Ausztria helyzete más volt, ott nyugati megszállók is voltak. A semleges államba örömmel bele is mentek a szovjetek, mert úgy kalkuláltak, hogy az olaszországi és nyugatnémet területen lévő amarikai csapatok így el lesznek választva

Nekünk sajnos akkor nem volt esély a függetlenségre

Boldeone2 2024.06.13. 18:50:33

@MEDVE1978: A mi generációnknak nagy lelki csapás ez háború, hiszen mi már nem ismertük a háborút, nem erre szocializálódtunk
Én pl pacifista voltam, katonai szolgálatot sem vállaltam, hanem tanár voltam egy iskolában, " polgári szolgálat"

Gyermekkoromban apám állandóan a kommunistákat szidta, akik miatt problémái voltak a munkahelyén
A Nemzeti Bank számviteli felügyelője volt egyébként, de végül eljött a "kommunisták" miatt...
A nagymamám meg az oroszokat szidta folyton, akik rendkívül súlyos bűncselekményeket követtek el a felmenőimmel szemben
( többszörös nemi erőszak, rablás, robotra hurcolás)
Gyermekkormoban meg magam is tapasztaltam a rendszert, így nem csoda, hogy megutáltam az elnyomó rezsimeket, a pártállamot, meg az oroszokat is

Manapság pedig a régi világ reinkarnációját látom az orbáni politikai rendszerben, az oroszimádattal együtt, amitől hánynom kell...

Végül is azért vagyok ellenük, mert ki nem állom a tekintélyelvet; a monolit, egypárti rendszereket; a diktatórikus kormányzást

A putyini Oroszország ellen is ezért vagyok, amit szörnyállamnak tartok

alöksz róz 2024.06.13. 22:06:51

@Boldeone2: te az oroszokat, utálod, más a zsidókat vagy románokat.
a tied miért jobb?

Boldeone2 2024.06.13. 22:46:45

@alöksz róz: Csak azokat nem szetetem, akik megérdemlik!

Egyébként nem enbloc minden oroszt, nem ezt írtam, de akik Putyint támogatják, vagyis a háborút, azokat nyilván nem lehet szeretni!

Kollektív bűnösség, sajnos létezik, ha körülhatárolható, felelős csoportról beszélünk

A liberalizmus nem zárja ki az ilyesmit!

2024 2024.06.13. 22:50:27

Bécsben ma minden harmadik kisiskolás muzulmán.

És Berlinben?

Boldeone2 2024.06.13. 22:52:12

@alöksz róz: Az egyén mindig és minden korban felelős a tetteiért, tehát a szavazás maga is felelősség

A politikusok mind gyávák, féltik a hatalmukat, így nem merik megmondani az embereknek, hogy mekkora getzik...
Getzi politikusok vannak, meg getzi emberek, sajnos...

Minden elnyomó rend tömegbázis alapján működik

2024 2024.06.13. 23:00:27

Lehetne poszt az Európai Bíróság mai Magyarországról szóló döntéséről. A moslékblogok úgyis agyon fogják hallgatni.

Hogy illeszkedjen a blog témái közé, lehetne az a címe: "A migránsügy csak az orbáni propaganda része" Vagy valami ilyesmi.

G. Nagy László 2024.06.13. 23:11:04

@2024: Kösz a tippet, még tűnődöm rajta. Elsősorban azon, hogy mit tudnék hozzátenni a nyilvánvalóhoz. Az EU egy geci maffiaszervezet, annak minden minden intézményével, tudja ezt minden jobbos és balos. Akik Brüsszel seggét nyalták (DK, Momentum), azok mind csúfosan leszerepeltek. Undorító az egész, de önmagából az undorból még nem születik poszt. Ahhoz kéne valami erkölcsi tanulság is. Itt olyan nincs, csupán egy béna birodalom béna, tisztán politikai szándékú, elnyomó intézkedését látjuk.

Boldeone2 2024.06.13. 23:24:43

@G. Nagy László: Miért nem léptetitek ki Magyarországot, ha ennyire getzinek gondoljátok az EU-t?

Ha viszont bent akarunk maradni, akkor be kell tartani a szabályokat és el kell fogdani a bíróság döntését!

Orbánnak a folyamatos harc, a renegát viselkedés lett a hitvallása, miként Magyarországot mindig áldozatnak állítja be, magát meg a szuverenitás élharcosának...

Az látszik, hogy betelt a pohár...

2024 2024.06.13. 23:30:50

@G. Nagy László: Nem kell poszt. Kösz, hogy ezt leírtad.

alöksz róz 2024.06.14. 07:01:43

@G. Nagy László: "Ahhoz kéne valami erkölcsi tanulság is." - talán a gumiszabályokra vonatkozóan meg lehetne állapítani valamit :-)

G. Nagy László 2024.06.14. 07:14:52

@Boldeone2:

"Miért nem léptetitek ki Magyarországot, ha ennyire getzinek gondoljátok az EU-t?"

Alapítasz egy céget pár barátoddal. A vállalkozás jól megy, mindenki profitál belőle. Viszont a barátaid idővel meghülyülnek: isznak drogoznak, szarnak az üzletre. A cég még mindig pluszos, de lehetne ezerszer jobban is csinálni. Te kiszállsz? Én inkább megpróbálom megjavítani mindazt, ami elromlott.

G. Nagy László 2024.06.14. 07:28:19

@Serény Vélemény:

"Pont fordítva, a Biblia állítása szerint semmi nem olyan ártalmas (egy fiú részére) mint az, hogy az apja nem fenyíti meg."

Köszönöm az idézetet. Elsősorban azért, mert ez is egy régi vesszőparipámhoz ad muníciót. Jézusnál soha nem olvasol olyat, hogy testi fenyítésre buzdítana. Egyszerűen azért, mert Jézus nem idióta. Ezeket az ószövetségi ökörségeket mind Pál hozza be a rendszerbe. A múltját ismerjük: rabbinak tanult, vágja az Ótestamentumot, ugyanakkor fogalma sincs Jézus tanításáról, soha nem találkoztak, soha nem hallott egyetlen mondatot sem tőle. Pál egy olyan vallásnak teszi le az alapkövét, amely csupán Jézus nevét, arcát és keresztjét viszi tovább, mint marketingelemeket, a tanításával csaknem mindenütt szembemegy. Amit idéztél, az tökéletes példa erre.

Két felvetésem van.

1. Érdemes volna elgondolkodnod, hogy ezekben a nyilvánvaló paradox helyzetekben kinek adsz igazat, kit választasz: Jézust, vagy Pált?

2. Ha tudsz még fejből olyan páli gondolatokat, amelyek szembemennek a jézusi tanítással, megköszönném, ha segítenél ezek összegyűjtésében. Adtál egy remek poszttémát, már csak egy-két hasonló elem hiányzik.

Serény Vélemény 2024.06.14. 09:09:56

@G. Nagy László: Nézd, te nem érteszt a Bibliához, ezt már több ízben is bizonyítottam. Az a legnagyobb paradoxon, hogy a Biblia hitelességét pont a Biblia által ennek a világkorszaknak a mostani szakaszára prognosztizált, Biblia elleni lázadás támasztja alá. (Megjegyzés: amit te is szisztematikusan elkövetsz.)

"A múltját ismerjük: rabbinak tanult, vágja az Ótestamentumot, ugyanakkor fogalma sincs Jézus tanításáról, "

Ez úgy önbecsapás, ahogy van.

Lásd még: I. Korintus levél:11:23 "Mert én az Úrtól vettem, amit néktek előtökbe is adtam: hogy az Úr Jézus azon az éjszakán,..."

ugyanott 16:21. A köszöntés a saját kezemmel, a Páléval.

Vagyis: levelet Pál diktálta, a köszöntést a saját kezével írta. Ha Pál azt diktálja, hogy "ÉN AZ ÚRTÓL VETTEM", akkor _TE_ biztos jobban tudod, hogy ő "nem vette az Úrtól", és írod az ostobaságaidat.

Ha pedig az úrvacsora részleteiről a konkrét természetfeletti valóságból származó kinyilatkoztatása volt - mivel személyesen nem volt ott - akkor bármi másban is, amit mondott vagy írt: lehet olyan részlet, ami ilyen kinyilatkoztatásból származik.

MEDVE1978 2024.06.14. 09:15:26

@Boldeone2:

De jure szuverének voltunk 56-ban is. Az igaz, hogy de facto nem, illetve az erőviszonyok ezt nem támasztották alá. Az is igaz viszont, hogy egy szuezi válság nélkül jóval nehezebb lett volna nemzetközi politikailag egy orosz agresszió. Így lehetett azzal takarózni, hogy lám, mi csak ugyanazt csináljuk, mint a franciák-angolok, védjük az érdekeinket.

"Ráadásul Magyarország is " megegyeztek " anno Jaltában, hogy szovjet érdekszféra lesz. De - ezt nem értik sokan - más nem is lehetett volna, a ruszkik szállták meg az országot..."
Az egyik legrosszabb történelmi nézetmód, ha valaki eleve elrendeltetettnek gondol történéseket, csak azért, mert ténylegesen így alakultak.

Itt vissza lehet menni az olasz front sajnálatos kudarcáig, a balkáni partraszállás elvetéséig. Ha az olasz front jobban alakul, a nyugati szövetségesek oda koncentrálva hamarabb érhettek volna el hozzánk. Ha netán valaki egy balkáni partraszállásnak ad zöld lámpát az is megváltoztatta volna a helyzetet.

De ez már nagyon távol van időben, közelebbi a Stalin-Churchill-Roosevelt tárgyalás, amikor Churchill befolyási övezeteket skiccelt egy-egy papírra 1944 végén. Magyarországhoz 50-50%-ot írt, Sztálin pedig kipipálta. Persze Churchillnek nem igazán mi voltunk a fontosak, hanem Görögország. Ugyanis Görögországon át ment a tengeri út a Szuezi csatornán keresztül a korona legszebb gyémántjához (Indiához), illetve a távol-keletre. Ennek az elvesztése kinyírta volna a brit gazdaságot. Churchill célja az lett volna, hogy semleges és vegyes befolyási övezetű pufferállamokat hozzon létre a nyugati és kommunista blokk között. Utána volt még egy olyan alkalom is, amikor Sztálin belement, hogy ezekben az országokban demokratikus választásokat tartsanak.

Az tehát nem igaz, hogy már Jaltában megpecsételték volna Magyarország sorsát azzal, hogy szovjet befolyási övezetbe kerül. 1944-ben az angolok és persze a hülye naív és súlyos beteg Roosevelt is elhitte, hogy Uncle Joe (Stalin) majd tartja a szavát, amikor a befolyási övezetekre rábólint, utána pedig a demokratikus választásokat érintően. Sztálin mindkét alkalommal szart a megállapodásba és ez Churchillnek 1944 végén és 45 elején vált világossá, amikor látta, hogy a lengyelekkel hogyan járnak el az oroszok. Az sem véletlen, hogy Churchill tesztelte a rendszert az Operation Unthinkable megtervezésével. Ez egy olyan haditerv lett volna, hogy a német haderő maradékát besorozva a nyugati erők továbbmentek volna a Szovjetúnióba. A tervet elvetették, mert a szovjetek földi fölénye nyomasztó volt.

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 09:36:09

@alöksz róz: ja, miért is nem kéne új szavazás mikor felbontották önkényesen a lepecsételt, leplombált doboztokat, úgy hogy bármilyen humanoid ott lett volna. persze a síkhülye kossuth rádió, emg a fideszes média ezt nem mondja be.

"
1️⃣ Miért tartunk itt? Azért, mert a „választók megtévesztését célozta és eredményezte az a stratégia, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon". Mindezt nem én mondom, hanem a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO), amelynek a június 9-ei választást megfigyelő missziója elítélte ezt a gyakorlatot. Azt viszont már én mondom, hogy ez volt az Orbán-Ungár paktum, amelynek kezdetektől célja a választók megtévesztése. A Szentkirályi- és Vitézy-kampányok együtt, és alighanem egyeztetve ezt a célt, a választók átverését szolgálták. Ez még a két kampány döbbenetes mértékű pénzköltésén is látszik.

2️⃣ A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége tegnap statáriális döntést hozott az újraszámlálásról. A fideszes többség nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”. Egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok az ülés előtt percekkel kapták meg a dokumentumokat. Azokról pedig első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok. Ennyi idő alatt még azt sem lehetett ellenőrizni, hogy egyáltalán létező emberektől származnak-e ezek a „bizonyítékok”.

3️⃣ A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adott. Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy hogy nem - a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni.

4️⃣ Az érvénytelen szavazólapokat úgy kell elvileg kötegelni a törvény szerint, hogy a köteg ne legyen észrevétlenül megbontható, vagyis ne lehessen kivenni vagy betenni szavazólapot, vagy akár újabb ikszet tenni a szavazólapra. Ha már nem a leplombált urnákat kérte be az NVI, az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába. Ezzel szemben tudunk olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni.

Összességében a most zajló eljárást nehéz másként látni, mint úgy, hogy egyik eleme annak a stratégiának, amelyről a nemzetközi választási megfigyelők is kimondták: a választók megtévesztését eredményezte. Ezt kimondani pedig akkor kell, amikor nem tudjuk, mi lesz az újraszámlálás eredménye."

Serény Vélemény 2024.06.14. 09:46:08

@Tesz vesz XX.: hát igen, rubasov eltvárs is tudja, hogy mit jelent a "demokratikus centralizmus" a gyakorlatban...
(addig-addig szavaztatnak, amíg a jó eredmény nem jön ki.)

MEDVE1978 2024.06.14. 09:49:20

@Boldeone2: Nagyon más következtetést vontunk le a világ dolgaiból.
Az én felmenőim zömében kiegyeztek a Kádár rendszerrel. A Rákosi rendszerben egyik nagyapámat börtönbe zárták, a másik elveszítette a munkáját. Annak ellenére, hogy a börtönbe zárt nagypapa mélyen vallásos, közösségi ember volt, aki nagyon tenni akart a faluért, majd amikor városba került a városért. A másik nagyapám pedig hithű kommunista, amit sokáig nem értettem, de ha a családtagjaid egy részét ki akarják irtani, fogékonnyá válsz arra, hogy a másik oldalt támogasd és hitelt adj az utópiájuknak. Kádárral már mindketten kiegyeztek, dolgozhattak, lehetett egzisztencia, később autó, kis hétvégi nyaraló. A szüleim mindvégig hittek egyrészt a szocialista utópiában (jó felé megyünk), másrészt abban, hogy annak a hibái megjavíthatók. A 80-as években is jónak tartották az irányt, a liberalizációval, a reformokkal. Aztán a 90-es évek vadkeleti kapitalizmusát látva elszörnyedtek és nosztalgikusan tekintettek vissza a korábbi évekre. Nehéz volt megértetni velük, hogy hiába jó emlék, nem nagyon volt választási lehetőség, az a modell bukott, mert működésképtelen volt.

Gyerekként a szüleidet követed. Sokan sohasem váltanak, nem véletlen, hogy a családi tényező az egyik legfontosabb a politikai vélemény kialakulásánál. Én váltottam már a 20-as éveimben nem hittem abban, amiben a szüleim és nem ugyanazt gondoltuk a világról. Persze az ezredfordulón jártam egyetemre, főiskolára, ami ideológiailag bűzlött a történelem végétől, a tökéletesen rendező szép piac és a pazarló állam képétől. A gazdaságirányítás is ebben a szellemben ment az országban, szinte minden gazdaságirányító ugyanazokat a narratívákat hangoztatta, eretnek volt, aki nem. Volt néhány jobb fej tanárom, akik közül az egyik a kezembe nyomta 18-19 évesen a Tőkés társaságok világuralmát David C. Kortentől, meg valamit Szalai Erzsébettől. Akkor jöttem rá, hogy ez a világ nagyon nem működik, illetve nagyon nem úgy működik, mint ahogy azt agyhalott Fukuyamák vagy az akkori magyar gazdasági elit gondolják. Mindig szerettem a történelmet és bele is tudtam ásni magam sok mindenbe.

A történelem az emberek viselkedését jósolja meg. Evolúciós szempontból nézve ugyanazok az állatok vagyunk, akik lejöttek 300.000 éve a fáról. Hasonló szituációkban nagyon nagy %-os eséllyel hasonlóan viselkedünk. Persze 100-ból ötször nem, de ezek a kivételek. Ezért nem működik sehogy sem a világ proletárjai egyesüljetek, akkor sem, ha ezt kommunista mázzal és akkor sem, ha valamiféle újbaloldali, majd az ENSZ nagy hatalmat kap és segíti a szegény embereket maszlaggal öntjük le.

Ez azt is jelenti, hogy a háború örök és viszonylag jól előreláthatók emberi reakciók. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatosan például nagyot tévedtem, ami hibás helyzetfelmérésen alapult. Azt látni kell, hogy Ukrajna szimplán gazdaságilag egy nagy darab szar, nem véletlen, hogy olyan szegény vidék. Fontos gabonatermelő igen, de nem arról van szó, hogy egy olajmezőt vagy egy aranybányát foglalsz el és jelenleg az élelmiszer nem a legdrágább áru a világpiacon. Egyszerűen nem láttam annak realitását, hogy az oroszok miért támadnának meg egy ilyen haszontalan térséget. A válasz az orosz rendszer válsága volt igazából, illetve Putyin kockázatvállalási hajlandósága. Mindkettőt jelentősen alábecsültem.

Abban viszont igazam volt - a történelemből következtetve - , hogy ez egy elhúzódó háború lesz.
Van még egy kedvenc történetem: a kétezres évek elején origo fórumoztam blackbear néven. Volt egy olyan topik, ahol arról ment a vita, hogy milyen jövő áll az EU előtt. A vita során az a közös vélemény kristályosodott ki, hogy az EU jelentősen jobbra tolódik, esetlegesen fasizálódik majd, ha nem tudja kontrollálni a szomszédos területek elszegényedését, mivel ebben az esetben fokozódik a már akkor is érezhető - de a mostaninál sokkal kisebb - migráció, ami destabilizálja a társadalmakat.

Ma pedig pontosan ezt látjuk. Hasonló a véleményem a háborúról is. A háború az emberiség történelmét végig kísérte. A nyugaton tapasztalható 80 éves béke szinte példátlan hosszúságú. A feltételek pedig adottak újabb háborúkhoz. Most nagyon kis esélyt látok arra, hogy a gyerekeim úgy éljék le az életüket, hogy az ő élettartamuk alatt Magyarország ne lépne be háborúba.

Serény Vélemény 2024.06.14. 09:50:21

@alöksz róz: Nem tudnak elegánsak lenni. Az újraszámlálás maximum néhány száz szavazatot hozhat-vihet, ha nem, akkor kiderülne, hogy rendszerszinten csaltak a ballibák javára.

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 09:58:55

@G. Nagy László:

a pszichológia nem igazolja az állításod, csak azok a mimózák mondják, akik pszichológusnak mennek többségében.
de a bicskei áldozat aki öngyilkos lett, kapott pofont lacika?
tehát már megint eszement ostobaságokat beszélsz, ahogy szoktad.

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 10:10:53

@Serény Vélemény:

most olvasd el a kommentet újra.
kicsit gáz, hogy te is irogatsz ennyi ésszel, meg hogy még olvasni se tudsz.

de üdvözöllek oroszországban, ugye milyen virágzó itt a demokrácia. putyinnal és lukasenkóval?
már mielőtt felbontották volna az ellenzékiek NÉLKÜL a leblombált dobozokat is ez volt:

A demokrácia ünnepe, amikor azért kerül vitézy a polgármesteri székbe, mert a síkhülye fideszes szavazók még egy X-et se tudnak elfogadható szinten abszolválni.

főleg most hogy felbontották.
lehet el kéne olvasnod Krekó Péter tömegparanoia c. könyvét, I-II.
bár te nem szeretsz olvasni szerintem.

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 10:15:10

@G. Nagy László:

igen van a 1. nagyon rossz 2 rossz, 3 átlagos,4 jó 5 nagyon jó

és akkor a rossz az középérték szerinted. kicsit szánalmas hogy ilyen szintre le kell vinni a vitát, mint egy 6 éves gyereknek lacika. mindenképp legyen még k nagy pofád, és mindenképp sértegesd továbbra is azokat akik hozzád képest géniuszok.

Serény Vélemény 2024.06.14. 10:20:23

@Tesz vesz XX.: Én nem tartozok a te buborékodhoz. Elkezdték újraszámolni a lapokat és találtak _néhányat_ ami a törvény szerint érvényes volt, vagy annak lehetett nyilvánítani.

EZ az, ami a valóság. Mondom, hogy lehet néhány tucat, vagy néhány száz darabot találni, az biztos, de ha több ezerről lenne szó, az a ballibák- karigeri-fletó irányába tett rendszerszintű választási csalást mutatna.

ÉN arra tippelnék, hogy találnak mondjuk 146 db-ot, és ez nem változtatja meg a végeredményt.

De azért lehet hisztizni.

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 10:27:39

@G. Nagy László:

sőt először azt mondtad a rosszra, hogy az a nagyon jó... elmebeteg.

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 10:35:30

@Serény Vélemény:

te nem a buborékomhoz nem tartozol, hanem a józan észhez nem.
meg a homo sapiensek közösségébe se igen.

van egy számozott kommentem te idióta, végigolvasod te b*szott k*rcs, vagy játszod még a nemlétező eszed? tényleg ilyen szinten vagy véglény?
van egy határ, amit nem kéne átlépni, nem érdekel hogy autista vagy meg funkcionális analfabéta. nálam teljesíteni kell, nem bohóckodni ahogy a kisegítő iskolában tettétek.
van olyan hogy tény, hiába tagadjátok német balázzsal. az is annyita ostoba és annyira korrupt, hogy már pszichopatának számít.

Segítek jó? ez volt az:

miért is nem kéne új szavazás mikor felbontották önkényesen a lepecsételt, leplombált doboztokat, úgy hogy bármilyen humanoid ott lett volna. persze a síkhülye kossuth rádió, emg a fideszes média ezt nem mondja be.

"
1️⃣ Miért tartunk itt? Azért, mert a „választók megtévesztését célozta és eredményezte az a stratégia, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon". Mindezt nem én mondom, hanem a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO), amelynek a június 9-ei választást megfigyelő missziója elítélte ezt a gyakorlatot. Azt viszont már én mondom, hogy ez volt az Orbán-Ungár paktum, amelynek kezdetektől célja a választók megtévesztése. A Szentkirályi- és Vitézy-kampányok együtt, és alighanem egyeztetve ezt a célt, a választók átverését szolgálták. Ez még a két kampány döbbenetes mértékű pénzköltésén is látszik.

2️⃣ A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége tegnap statáriális döntést hozott az újraszámlálásról. A fideszes többség nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”. Egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok az ülés előtt percekkel kapták meg a dokumentumokat. Azokról pedig első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok. Ennyi idő alatt még azt sem lehetett ellenőrizni, hogy egyáltalán létező emberektől származnak-e ezek a „bizonyítékok”.

3️⃣ A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adott. Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy hogy nem - a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni.

4️⃣ Az érvénytelen szavazólapokat úgy kell elvileg kötegelni a törvény szerint, hogy a köteg ne legyen észrevétlenül megbontható, vagyis ne lehessen kivenni vagy betenni szavazólapot, vagy akár újabb ikszet tenni a szavazólapra. Ha már nem a leplombált urnákat kérte be az NVI, az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába. Ezzel szemben tudunk olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni.

Összességében a most zajló eljárást nehéz másként látni, mint úgy, hogy egyik eleme annak a stratégiának, amelyről a nemzetközi választási megfigyelők is kimondták: a választók megtévesztését eredményezte. Ezt kimondani pedig akkor kell, amikor nem tudjuk, mi lesz az újraszámlálás eredménye."

Serény Vélemény 2024.06.14. 10:48:16

@Tesz vesz XX.: "van egy számozott kommentem te idióta, végigolvasod te b*szott k*rcs,"

Hát ja, vannak olyan emberkék, akik így beszélnek, és utána még elvárják, hogy a föcsögésüket az ember elolvassa, meg tudja. TE ezekhez az emberkékhez tartozol?

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 10:53:53

@Boldeone2:

"Kollektív bűnösség, sajnos létezik, ha körülhatárolható, felelős csoportról beszélünk"

de a bűnszervezeteket nem kollektív bűnössöknek, bűnösségnek hívjuk :) ezért van elsőrendű vádlott, meg negyedrendű vádlott. Bűntársak, cinkosok, némák, stb.

A Benes-dekrétumok meg a zsidók deportálása, magyarok irtása a kisantant országaiban vagy a hideg napok a kollektív bűnösség

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 11:01:12

@Serény Vélemény:

nézd ha egy komment végigolvasása neked gondot okoz, akkor miért írjak bármit is?
most is a lényeg kimaradt te szellemi fogyatékos b*szott k*rcs.

hogy vegyelek emberszámba?

választoltál te minden kérdésre?
akkor a migránsok elvehetik mégis a munkánkat 3+3+3+3+3 évre?

mondtam hogy nem vagyok gyógypedagógus. úgy beszélek veled ahogy megérdemled, ha nem élőben játszod el ezt a kommunikációt, két k nagy pofont is le kéne kevernem neked, mintha a hadseregbe lennél, kell egy bizonyos fokú tartás, fegyelmezettség, és intelligencia, az alapvető kommunikációhoz, vitához, benned és lacikában ezek nincsenek meg. ha gerinctelen vagy, szintén embert kell nevelni belőled. te hikomat. egy két atyai pofonnal, hisz ha olyan kis korcs vagy, mint egy buta állat, akkor úgy is kell kezelni.

hát nem értesz a szavakból, az alap kommunikációból te tinó ökör. nekem meg nincs türelmem a fidszes fogyatékosokhoz?
nem érted a kérdéseket, a mondatokat, pedig azt gondoná az ember, hogy minden ember eljutott erre a szintre, de ez sajnos k-ra nincs így.

Kivonultak a kormánypárti tagok az akku-ipart tárgyaló parlamenti bizottsági ülésről
youtu.be/civvmOryvXk?feature=shared

de hogy vegyem emberszámba a fideszes szavazókat ilyen kivonulások után?

HOGY?!

mire való a bizottsági ülés a parlamentben?!

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 11:05:00

@2024:

és Gödön? milyen a lakosságarány?

Serény Vélemény 2024.06.14. 11:05:26

@Tesz vesz XX.: "akkor miért írjak bármit is?"

Hát ne írj! Úgyse olvasom el, akkor minek koptatod a biteket a hálózaton?

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 11:14:04

@G. Nagy László:
"Az EU egy geci maffiaszervezet, annak minden minden intézményével, tudja ezt minden jobbos és balos. "

nem lacika, ezt csak az elmebetegek "tudják", a valóságban aki szerint brüsszel nagyobb maffiaszervezet mint orbán és sleppje: az elmebeteg.
látható is, alap szavakat, alap mondatokat nem értesz te fogyatékos, de +200 fokon égsz :D

"Akik Brüsszel seggét nyalták (DK, Momentum), azok mind csúfosan leszerepeltek."

ja, azért jön Manfréd Weber Budapestre a Tisza párthoz.

"csupán egy béna birodalom béna, tisztán politikai szándékú, elnyomó intézkedését látjuk."

BRÜSSZEL ROSSZABB MINT MOSZKVA!!!! idióta. tényleg minden fideszes elmbeteg.

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 11:20:47

@G. Nagy László:

és mi romlott el lacika, putyin parancsára leépítették a jogállamot? ezért nem átlátható már a politikusi vagyonnyilatkozat ÉRDEMBEN, vagy orbán mindigis egy tolvaj spicli féreg volt?
ilyen kérései vannak az uniónak, tényleg hatalmas kérés nem ellopni az uniós pénzeket.

"a barátaid idővel meghülyülnek: isznak drogoznak, "

valóban a te barátaid idővel meghülyültek: isznak drogoznak, és 2009-ben a hitvány komcsi spicli orbánt megzsarolta putyin egy 6 órás tárgyaláson.

G. Nagy László 2024.06.14. 11:21:34

@Serény Vélemény:

"Nézd, te nem érteszt a Bibliához, ezt már több ízben is bizonyítottam."

Az a vicc, hogy tudod: viszonylag jól ismerem a Bibliát. Talán nem olyan mélységben, mint te, de az átlagnál sokszorosan tájékozottabb vagyok. Még azzal is tisztában vagy, hogy a Jézus-Pál ellentét nem az én agyszüleményem; rengetegen felvetették már ugyanezt, rengetegen rámutattak már egy csomó ellentmondásra, mely kettejük tanítása között feszül.

A politikában viszonylag tisztán látsz és te is mosolyogsz azokon a szektásokon, akik érzelmi alapon nyilatkoznak és gondolkodás nélkül darálják a hülye mantráikat. Te a vallás terén viselkedsz hasonló módon. El sem gondolkodsz a kritikus felvetéseken, mert talán attól félsz, hogy a hited törne ketté. Szerintem a keresztény hit elég stabil lehet úgy is, ha Jézusra támaszkodsz, ha azt tekinted alapnak, s így bátran lehetsz kritikus mindazzal, ami az Ószövetségben, vagy a páli levelekben ezekkel ellentétes.

Nem megyek bele, ez a te dolgod. De a tékozló fiú történetét biztosan százszor olvastad, hallottad már. Tanulmányozd az abban szereplő APA figurát. Ő a jézusi eszménykép. Semmi sem áll távolabb tőle, mint a szigor, a fenyítés, a büntetés, az erőszak. Számomra elviselhetetlenül skizofrén dolog volna, ha e szerető, humánus APA-képre rá kéne erőszakolnom az agresszív faszfej képét, aki püföli a gyermekét. Simán lehet, hogy téged is szigorral nevelt az apád. (Így volt?) Talán az lenne a küldetésed, hogy te már - eleget téve a jézusi tanításnak - ne így járj el.

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 11:24:01

@G. Nagy László:

"Jézusnál soha nem olvasol olyat, hogy testi fenyítésre buzdítana."

akkor nem is ostor volt a kezében, hanem egy vekni kenyér, és azzal próbálta megkorrumpálni az uzsorásokat a templomban hogy menjenek ki.

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 11:36:21

@MEDVE1978:

" Aztán a 90-es évek vadkeleti kapitalizmusát látva elszörnyedtek és nosztalgikusan tekintettek vissza a korábbi évekre. Nehéz volt megértetni velük, hogy hiába jó emlék, nem nagyon volt választási lehetőség,"

pedig mondhattad volna a szüleidnek, hogy van választás, mert a kapitalizmusnak és a VALÓBAN szabad piacnak több fajtája is van, nemcsak a neolib embereket és államot megnyomorító változata.

milyen kedves: " Ukrajna szimplán gazdaságilag egy nagy darab szar"
akkor Magyarországot meg kis darab szarnak tartod?

amúgy van palagáz ukrajna keleti részén.
milyen háborúba lép be magyarország?
a cárbombát is ledobják a barátaink az operára?

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 11:41:11

@Serény Vélemény:

mert reméltem értékeled ha néha értelmes emberekkel is szóba állhatsz, olyan voltam mint egy jó tanár rossz zsarunak öltözve, ez a blog az elmebeteg szerzőjével olyan mint egy kisegítőiskola. de nem értékeled.

az ostoba azért is ostoba, mert nem tudja eldönteni ki értelmes és ki földbuta. nem tudja eldönteni ki tisztességes és ki aljas.

neked még a vallás való, nem a komplexebb kérdések, mereng inkább azon ha van még pár agysejted:
kkbk.blog.hu/2019/07/07/az_ateizmus_apologiaja

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 12:00:13

@G. Nagy László:

"te is mosolyogsz azokon a szektásokon, akik érzelmi alapon nyilatkoznak és gondolkodás nélkül darálják a hülye mantráikat."

most arra gondolsz hogy félistennek tartod a hitvány, hazug, hazaáruló orbán viktort, és amikor viktor hazudik arra azt mondod hogy "azok csak szavak", de nem tudsz válaszolni arra, hogy gyurcsánynak akkor miért róvod fel a hazudozást?
vagy csak hazudsz gátlástalanul mint a megafonos barátaid? azok után hogy leírsz ilyen -200 meg + 200 fokokat valóban látszik hogy te lehet nemcsak korrupt vagy, hanem tényleg szellemi fogyatékos is.

"El sem gondolkodsz a kritikus felvetéseken, mert talán attól félsz, hogy a hited törne ketté."

vagy akkor mégis korrupt vagy és hazudsz ebben, az hogy hazudni szoktál az nyilvánvaló volt eddig is. minek írnál le ilyet hogy magadat sose vizsgálnád? oké hogy nincs analitikus gondolkozásod, de k nehéz eldönteni, hogy retardált troll vagy, aki korrupt, vagy retardált szellemi fogyatékos.

neked meg nem volt apád, aki a becsületre, tisztességre nevelt volna? anyád is lestricizett, ahogy mesélted. nagyon mélyről jöttél, és a mélység ott maradt benned (vagy csak hazudsz a nehéz gyerekkorodról, hogy sajnáltasd magad, ugyanis az állami iskoláidat elfelejtetted bányász szőllősgazda.). teljesen műveletlen, teljesen buta, egyenes út a nárcisztikus pszichopataságba striciző anyával.

Serény Vélemény 2024.06.14. 12:19:01

@Tesz vesz XX.: ""Jézusnál soha nem olvasol olyat, hogy testi fenyítésre buzdítana."

akkor nem is ostor volt a kezében, hanem egy vekni kenyér, és azzal próbálta megkorrumpálni az uzsorásokat a templomban hogy menjenek ki.
"

Ott a pont! :-)

Boldeone2 2024.06.14. 12:37:45

@MEDVE1978: Nagyon más következtetést vontunk le a világ dolgaiból."

- Igen, mint ahogy tudjuk, a " lét határozza meg a tudatot":) az a társadalmi- gazdasági közeg amiben felnő az egyén, amelyben az életét éli
A gyermekkori, a fiatalkori életvilág rendkívüli hatással van arra, hogy milyen "ideológiai beállítottságú" ( hogy ezt a rossz szót használjam) lesz az ember..
Apám folyton szidta a rendszert, akik miatt a munkahelyén nem haladt, a mi családunk egy percig nem hitt az államszoci rendszerben. Emlékszem, úgy volt, hogy meg tudunk vásárolni egy új lakást a debreceni Nagyerdőn, de azt végül valami nagy pártembernek adták, mi meg mehettünk egy szar lakótelepre...
Akkor is úgy volt mint most, hogy politikai alapon lehetett előrejutni, leginkább. Állampárti rezsim volt akkor (és most is), a társadalom többsége pedig eltűrte, elfogadta a szocialista rendszer " igazságait"
Engem már gyermekként is nagyon zavart az a hazug rendszer amiben éltünk, de a szovjet csapatok magyarországi "állomásozását" is megalázónak éreztem
Amikor Orbán először megjelent és elmondta a beszédét Nagy Imre temetésén, akkor rögtön a példaképem lett...Azóta jó hosszú utat bejártunk széttartó pályavonalon...:) illetve főleg ő....A liberális internacionalé alelnökéből ma a szélsőjobb populizmus egyik vezéralapja lett
Előtte már gyermekkoromban megismerkedtem a zöldproblémákkal. Olvastam a " Búvár " újságot, meg madarász szakkörbe jártam, tehát a zöldprogresszív szellem már akkor megérintett, de a rendszerváltás okán inkább liberális- konzervatív liberális vonalra kerültem. Egy ideig nagyon tetszett az a politika, amit Orbán követett, bár már akkor is voltak intő jelek, de a kommunikáció még jó volt:
Hiszünk a szeretet erejében " - erre még mindenki emlékszik talán...Ráadásul akkor még valahogy értelmesebb, valódi értelmiségiek voltak Fidesz táján
Eleinte még tetszett is az a közösségépítés amit csináltak, de 2010 után megváltozott minden...folyt..

Boldeone2 2024.06.14. 13:03:37

@MEDVE1978: Később, 2010 után megértettem, hogy miről szól valójában Orbán jobboldali családbarát politikája: egy szűk réteg, saját maguk helyzetbe hozása, mások kárára

Az első devizahiteles mentőcsomaggal a társadalom felső 3-4 % - a megmenekült, a többi ember meg ott maradt a brutálisan elszálló árfolyammal...
Orbán igazságos adórendszert igért, tagadta az egykulcsos adó bevezetését, erre mikor hatalomra került, a minimálbért is megadóztatta...
Emellett egy kb. 3500 md forintos megszorítócsomagot kapott a lakosság...

Az egypárti rezsimet pedig fokról fokra kezdte kiépíteni: durván belenyúlt a médiaviszonyokba;kiherélte az Alkotmánybíróságot; új alkotmányt és unfair választási törvényt alkottak; a közjogi méltóságokat pártemberekre cserélték; a magyar államot pedig leuralta a NER - burzsoázia

Ekkor már tudtam, hogy óriásit tévedtem, és hogy Orbán az ellenségem lesz...de ez nem bal- vagy jobboldaliság kérdése, én egyik sem vagyok: sem bal, sem jobb..

Ez 21. századi (zöld)progresszivizmus...

Az orosz háborúra is " 21.századi " szempontok szerint tekintek: mélységesen megvetem az erőszakot, a területrabló hàborút

Abban sem hiszek az emberiség történetének szükségszerű velejárója kell lenni a háborúknak! Ha mindenki "progresszív" lenne ( tehát nem komcsi, csak progresszív) akkor már egy háború sem lenne a Földön!!

A legjobb példa éppen NÉMETORSZÁG ahol a nácizmustól eljutottak 79 év alatt "hiperprogresszív" társadalomba

Éppen ezt nem kellene most veszélyeztetni, amit Európában eddig elértünk! Ne csak a hibákat lásd, hanem a megtett hatalmas utat, német- francia megbékélés stb...

Serény Vélemény 2024.06.14. 14:00:20

@Boldeone2: "A legjobb példa éppen NÉMETORSZÁG ahol a nácizmustól eljutottak 79 év alatt "hiperprogresszív" társadalomba"

Ja, a hollandok is eljutottak a hiperprogresszív(it)ásba:

"Egy csütörtökön közzétett rendőrségi jelentés szerint év eleje óta 496 robbantásos támadást követtek el hollandiai lakóházak és vállalkozások ellen, több mint kétszeresét tavalyi év azonos időszakában történt ilyen jellegű incidenseknek."

GyMasa 2024.06.14. 14:04:10

@G. Nagy László:
"Afrikai szemszögből valóban."
Úgy sem!
Ők nem hívták be magukhoz az Európaiakat, hanem azok erőszakkal vonultak be.
Tehát, az arányos EU válasz bizony a MEDVE által pragmatikusnak nevezett megoldás lenne, amikor belelőjük a migránsokat a Földközi tengerbe, és, ha legyőznek minket egy háborúban, akkor majd diktálhatnak!

" De mi európaiak vagyunk, és magunkat kéne képviselnünk."
Ez így van, de ehhez az első lépésnek sajnos annak kellene lenni, hogy ledobjuk az USA béklyót, és kilépünk az USA kvázi-gyarmati rangból.
Csak, ehhez EU szerte hazafi és nem hazaáruló kormányokra lenne szükség!

" Röhej, hogy úgy teszünk magyarként, mintha ukránok lennénk, illetve németként, mintha afrikaiak."
IOgen, ezzel vonják el a figyelmünket az igazi problémáról, ami az USA beavatkozás...

" Ezt hívják önfeladásnak. Ha Macron vagy Weber háborúzni akarnak, húzzanak egyenruhát és vonuljanak be! Ha Scholz migránspárti, akkor szállásolja el a saját házában a bevándorlókat! Nem kéne mindig a köznép faszával verni a csalánt. "
Ez helyes meglátás!
Én, azt mondom, hogy manapság teljességgel kockázatmentessé vált a hazaárulás.
Sőt, a nyugati ellustult woke fasiszták körében, mintha mára már egyfajta erénnyé is vált volna.

GyMasa 2024.06.14. 14:15:58

@MEDVE1978:
"Ez az élethelyzet és az élettapasztalat. Nem is annyira jobboldali lettem, inkább nagy mértékben teszek rá, hogy az emberek milyen kategóriákat állítanak fel: a jobboldali, baloldali nem nagyon mond nekem semmit. "
Boldi nagyon rosszul látja.
A 45-50 év az a kor, amire az embernek lesz "veszteni valója", akkorra lesz jó fizetése, akkorra már látszik a lakáshitel vége, a gyerekek már középiskolába járnak, van egy kocsija, amit már képes újonnan is megvenni, és nem csak valami lefosott kilóméterkövet használtan, Ekkorra engedhet meg magának egy családi nyaralást mondjuk a tengerentúlon, szállodűában, all inclusive-val. És, ekkorra érti azt meg, hogy az addigi élete során, hány évvel tolta ki ezeknek a céloknak az elérését nála az, hogy 2010 előtt az "igazságos" progresszív adórendszerrel vettek el tőle 2-3x ennyit. És, mostanra képes kiszámolni, hogy mi mindent veszítene el, ha megint a woke fasisztákra szavazna!
Mert, ennyi idősen már az embernek nincs "még 20-30 éve" a céljainak az elérésére, hogy azt élvezni is tudja, vagy egyáltalán megérje!

GyMasa 2024.06.14. 14:19:55

@G. Nagy László:
"Mi mért nem érünk szart sem nyugati szemmel? "
Min csodálkozol?
Mi még az EU-n belül is másodlagos állampolgárok vagyunk!
Egyedül Macron mondta ki nyíltan, a "kétsebességes Európa" gondolatával ezt nyíltan!
Nagyon nem bírom az arcot, de emiatt azért tisztelem!
Szóval, lehet álszentkedni, ahogy most is az EU teszi, és megpróbálni betörni a keleti és a déli országokat, vagy lehet nyíltan is csinálni, csak akkor lenne itt mondenféle ...xit, meg forradalom, meg lámpavasra húzott politikusok.

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 14:20:47

@GyMasa:

mi a bajod ezzel?:

Manfred Weber megváltoztatta korábbi fundamentális álláspontját, amely arról szólt, a NATO mostani formája elegendő ahhoz, hogy az európai kontinens békéjét garantálják.

A britek unióból való kilépésével ugyanis a kontinens katonai ereje jelentősen lecsökkent, és nem maradhatunk katonapolitikailag ebben a védtelen helyzetben – magyarázta Weber, aki szerint ezért létre kell hozni egy európai hadsereget, amely valódi közös haderő lenne, valódi közös ezredekkel, közös vezénylési nyelvvel és közös szerkezettel.

most összeszámoltam hányszoros áruló orbán, azzal nincs bajod?:

1. Elárulja az uniót. Btk-s bűncselekmény
2. Nato. Btk-s szintén
3. Hazaarulo mert szetlopja az orszagot. Eladja szetlopja a termeszeti kincseinket. Befizetett adokat.
4. hazaarulo mert orosz erdekeket kepvisel. Nincs onallo kulpolitikank. Meg kinai meg arab meg torok mint egy utolso prostitualt. Ez a pont lazan lehet 4 -5 kulon pont is. Rakosi es kadar csak oroszok miatt volt hazaarulo.
5. hazaarulo mert igertevel ellentetben kicsereli az orszag lakossagat. Berszinvonalat leviszi, cigányok nyomorra is alapozza a vidéki szavazatok egy részét. érdekelt a nyomorban, és a "kisebbségek" növekedésében.
6. hazarulo mert lassan mar nepirtas kategoria, amit muvel az aksigyaras magzatkarosito mergezesekkel. Meg kornyezetvedelem leepitesevel. Meg a hatastalan vakcinak miatt. Mkorhazak szetveresevel jarbany idejen.
7. hazaarulo. Mert szetveri az orszag gazdasagat a feuadlizmussal aksigyarakkal. Crony kapitalizmussal.
8. hazaarulo mert onkenyuralmat epit ki 2016 t-ol a rendeleti kormanyzassal. Valasztasi csalasokkal. Jogallam megszuntetesevel.
9. emiatt nem kapunk unios penzt, mert nem hajlando pl kessel-villaval enni. A politikusok vagyonnyilatkozatat nyilvanosságra hozni erdemben.

10. lehet azért hazaáruló, mert lezülleszti az oktatást és az egészségügyet? szerintem igen.

GyMasa 2024.06.14. 14:27:21

@Rubasov nertárs:
"... akármennyire is harcedzett és kitartó, az ukrán haderő... "
Semennyire!
A harcok kezdete óta az ukrán haderő harceddzett, motívált és jól képzett részének a nagyrésze már odaveszett!
Mára az ukrán haderő a városok utcáiról összefogdosott, gyakorlatilag civileket furikázza közvetlenül a húsdarálóba.
(És, nem, ezen sem az EU-ban havonta kiképzett 5000 körüli katona nem segít sem az, hogy ezek a katonák is kb a minimális képzést kapják, meg, ami még a "kopasz" szinttől is messze van, a "Harceddzett veterán"-tól pedig nem sokkal lehetne távolabb)

A maradék motívált haderő az a 3. lövészdandár (vagy mi most a nevük), akiket anno Azovnak hívtak, a 47. gépeített hadosztály, akik a nyugati technikával kitömött díszegység. De, ezek mind már régen nem a harceddzett katonák, hanem nem annyira önkéntesen sorozott haderő.

GyMasa 2024.06.14. 14:35:45

@G. Nagy László:
"Ez így korrekt. Így nyilatkozik egy olyan ember, aki használja az eszét, s nem csupán egysíkú ideológiákat követ elvakult módon. "
Nem igaz, amit Baalint ír!
Az ukránok egyáltalán nem "segítség nélkül" élték túl az elején!
AZ USA 2014 óta tömte őket fegyverrel, szakértőkkel és kiképzőkkel, pont, mint, ahogy most (meg azt is évtizedek óta) Tajvant!
Az ukrán konfliktus pontosan úgy zajlik, ahogy azt az USA előre kitervelte (leszámítva azt, hogy nem hitték, hogy az oroszok képesek lesznek felvenni a kesztyűt, és erősebben kijönni mostanra a konfliktusból, mint, amilyenek az elején voltak.)
Az egész egy pénzszivattyú, amivel kopasztják meg a világot.

GyMasa 2024.06.14. 14:47:02

@G. Nagy László:
"Én azt állítom, hogy SEMMI SEM OLYAN ÁRTALMAS, MINT A GYEREK FIZIKAI FENYÍTÉSE."
Ezzel nem értek egyet!
Szerintem itt is a mrétékkel van a gond.
Ha a gyereknek soha mégcsak a kezére sem csapsz, akkor egy elkényeztetett majmot nevelsz belőle, aki teljességgel képtelen lesz az életre, hiszen jó eséllyel nem lesz képes megbírkózni az élet által eléhelyezett kihívásokkal.
A másik véglet pedig az,a mikor a gyerek vacsora helyett is egy verést kap! Na, AZ ártalmas!
Összeeségében, úgy gnodolom, hogy a túlzott, és indokolatlan verés az, ami ártalmas!
A miniális fenyítés mértéke pedig tökéletesen gyerek-személyiség függő!
Van amelyiknek elég egy erősebb rászólás, és van, ahol időnként egy.-egy pofon is szükséges.
(De SOHA nem szabad a fenyítésnek az oktalan és indokolatlan fájdalomkéltésnek és a gyerek megalázásának az eszközének lennie!)
(Itt most a "verés" szót abban az értelemben alkalmazom, hogy "kellemetlen mértékű fizikai érintés". Tehát a kézrecsapástól/elfenekeléstől kezdve a pofonon át az ütésig. Ebbe nem számít bele a verbális fegyelmezés. )

GyMasa 2024.06.14. 14:50:34

@MEDVE1978:
"Az orosz-ukrán háború egyből nagy színpados volt, nem nagyon volt más releváns éles konfliktus."
Ja a többi kb, 30, teljesen éles, halottakkal járó katonai konfliktus mellett...
Nem, az ukrán háború csak azért lett "nagyszínpados", mert az USA az oroszok nyilvános megszégyenítését is az akció részének tekintette!
Ez kellett hozzá, hogy könnyebben átterelhessék a covid-járvány alatt kitenyésztett, agyatlan papagájkommandójukat az oltás-felszopásról az Ukrajna-felszopásra.

GyMasa 2024.06.14. 14:53:34

@G. Nagy László:
Ez egy tökjó hasonlat!
Mondjuk, én meg szoktam kérdezni a német kollégámat, amikor ugyanezzel jönnek, hoyg az asszonnyal is ugyanígy rendezik-e a család vezetését?
Azaz, ha felmerülnek hozzáállásbeli különbségek, akkor egyből hazaküöltöztetik-e ANYUKÁHOZ az asszonyt? Főleg, ha még az asszonynak van igaza...

GyMasa 2024.06.14. 14:54:20

@G. Nagy László:
" Jézusnál soha nem olvasol olyat, hogy testi fenyítésre buzdítana."
Mégis, erőszakkal paterolta ki az árúsokat a templomból.

G. Nagy László 2024.06.14. 15:21:44

@GyMasa: Vagyis a templomi árusok mind a gyermekei voltak...

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 15:25:19

@GyMasa:

nem tudod ha verik az asszony kultúrosrszágban kijön a rendőrség és elviszik.
ha leépíted a jogállamot putyin miatt, nem igazán vesznek ám már emberszámba nyugaton. hát a fideszes agyhalottak tapsikolnak a hazaárulónak, dehát ez van!

ezért nem átlátható már a politikusi vagyonnyilatkozat ÉRDEMBEN, vagy orbán mindig is egy tolvaj spicli féreg volt?
ilyen kérései vannak az uniónak, tényleg hatalmas kérés nem ellopni az uniós pénzeket.

Boldeone2 2024.06.14. 16:55:37

@GyMasa: pragmatikusnak nevezett megoldás lenne, amikor belelőjük a migránsokat a Földközi tengerbe, és, ha legyőznek minket egy háborúban, akkor majd diktálhatnak!"

-Inkább leverünk benneteket - nácikat -lapáttal, mintsem hagyjuk, hogy ártatlan embereket öjenek "Európa megvédése " céljából!

A migránsok között vannak rossz emberek, vannak jó emberek; az elsöprő többség közöttük is csak bodogulni szeretne, nem az ellenségeink

Ti viszont az embertelenséget, a fasizmust képviselitek mindnyájan, így tárgyalásra sincs lehetőség! Erre mondom, a kollektív bűnösséget

A tízparancsolat is kimondja: "Ne ölj! " Lényegében ez az emberi civilizáció első alaptörvénye! Ti viszont - embertelen pszichopaták- ölni szeretnétek...

Boldeone2 2024.06.14. 17:03:26

Az " úriember " nézetei is mutatják (@GyMasa: ) hogy hová fajult a magyar társadalom az elmúlt időszakban, nagyban köszönhetően Orbánnak

Amikor szembesítem őket, akkor tagadják , hogy nácik lennének, holott nyíltan embereket lövetnének a tengerbe...

Ha nem nácik, akkor viszont közveszélyes pszichopaták..Nyilván nem véletlenül vannak a tömeggyilkos pártján...

Alku - bárkivel - csak akkor lehetséges, ha az megmarad az emberiességnél, a józan belátásnál

Aki ölni akar ártatlan embereket, az nem ilyen!

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.14. 17:09:59

@G. Nagy László:

lacika mondd meg nekem őszintén, neked megvan az érettségid? vagy arról is hazudozol gátlástalanul, mint mindenről.

egy egyszerű mondatot se tudsz értelmezni, hogy lehetnél te közgazdász szellemi fogyatékosként? a komoly kozgazdászoknál néha olyan összefüggések meg képletek vannak, amik még nekem is magasak kissé, mint a fizikai és matematikai képletek, te meg egy k konyhamondatot se értesz te szerencsétlen.

+200 fokon égsz minden kommentfolyamban. már az csoda lenne, ha neked érettségid lenne, valami foximaxi sulid van ugye? valami kisegítőiskola? somkuti intézte az állást is a megafonban?

alöksz róz 2024.06.14. 17:28:42

@Boldeone2: "Ti viszont az embertelenséget, a fasizmust képviselitek mindnyájan, így tárgyalásra sincs lehetőség" - ilyen alapon a baloldallal sincs lehetőség a tárgyalásra.
az embertelenséget képviselik.
hiszen mind kivétel nélkül támogatják a terrorizmust és aktív tevékenységet fejtenek ki a védelmében.

Boldeone2 2024.06.14. 17:52:03

@alöksz róz: Hagyjuk már a hülyeséget! Nem bal- vagy jobboldalról van szó, ember, hanem arról, hogy embertelen gyilkosokkal, pszichopatákkal NINCS tárgyalás!

alöksz róz 2024.06.14. 18:45:07

@Boldeone2: és a támogatóikkal, a segítőikkel van tárgyalás?

hiszen mind kivétel nélkül támogatják a terrorizmust és aktív tevékenységet fejtenek ki a védelmében.
ez az ún európai baloldal.

alöksz róz 2024.06.14. 18:47:25

@alöksz róz: és itt egy hatalmas erkölcsi szakadék van a baloldal és a jobboldal között.

boldi persze nem mer vele vitába szállni, mert tudja h igaz.
inkább mellébeszél, meg nácikártyát kap elő

atomic power 1986DucaDuca 2024.06.14. 19:31:45

@Boldeone2:

"A migránsok között vannak rossz emberek, vannak jó emberek; az elsöprő többség közöttük is csak bodogulni szeretne, nem az ellenségeink"

Az oroszok is ilyenek, szégyenszemre mégis a kollektív bűnösséget hirdeted velük szemben!

Papolsz itt a Nyugat erkölcséről a háború kapcsán! Itt a nyers valóság, mi az egyk fő oka a háborúnak:

Lindsey Graham:

"10-12 billió dollárnyi kritikus ásványkincskészleten ülnek Ukrajnában. Ők lehetnek a leggazdagabb ország egész Európában. Nem akarjuk ezt a pénzt és vagyont Putyinnak adni, hogy aztán megossza Kínával."

www.portfolio.hu/global/20240611/elmondta-az-amerikai-szenator-hogy-mirol-szol-valojaban-az-ukrajnai-haboru-691751

A világtörténelem egyik legmocskosabb imperialista háborúja! A stratégiai felelősség az amerikaiaké, ha megnézzük a távolságukat a térségtől.

Boldeone2 2024.06.14. 20:11:25

@atomic power 1986DucaDuca: Az oroszok is ilyenek, szégyenszemre mégis a kollektív bűnösséget hirdeted velük szemben!"

- Nem figyeltél: csak a putyini rezsimmel és a rezsim fenntartóival, meg Putyinra szavazókkal szemben hirdettem meg a kollektív bűnösség elvét, de az fent is tartom...

A konteós hülyeségeiddel meg ne fárassz már! 10-12 billion= 10-12 miliárd dollár, fing a vizen, kb ...

A lényeg: háború akkor fejeződik be, ha Putyin abbahagyja, Ukrajna csak védekezik, a nyugat pedig teljesem jogszerűen támogatja

Boldeone2 2024.06.14. 20:16:53

@alöksz róz: inkább mellébeszél, meg nácikártyát kap elő"

- Ez pont olyan, mint a jobboldalon a kommunista kártya, viszont én azt mondtam, hogy akik embereket akar a Földközi- tengerbe lőni, az vagy valóban náci, van ilyen, vagy csak embertelen pszichopata és nem náci, ilyen is van, egyik sem jó ...

A lényeg: egy normális ember nem mond, de nem is tesz ilyet!

alöksz róz 2024.06.14. 20:22:40

@Boldeone2: "én azt mondtam, hogy akik embereket akar a Földközi- tengerbe lőni, az vagy valóban náci" - és ez miért a náci?
lehet a muszlim is.
valamint megcsinálják ezt a baloldaliak is.

Boldeone2 2024.06.14. 20:23:15

@atomic power 1986DucaDuca: Ők lehetnek a leggazdagabb ország egész Európában. Nem akarjuk ezt a pénzt és vagyont Putyinnak adni, hogy aztán megossza Kínával."

- Ez megint egy marhaság! Ha csak az ásványvagyonon múlna, akkor RU olyan gazdag lenne, mint Kanada , egy főre jutó GDP alapján

világtörténelem egyik legmocskosabb imperialista háborúja"

- Ezt a Pravdában olvastad?? Ember, 34 éve nem használjuk ezt a valóban a kommunistáktól eredő kifejezést!
A modern kapitalizmusban már nincs szükség " imperiumokra " a tőke utat talál mindenhova és a szabadpiac is

Boldeone2 2024.06.14. 20:24:35

@alöksz róz: Nem, a "baloldaliak" nem lőnek senkit a tengerbe!
Amúgy a választ már megadtam: ha nem náci akkor pszichopata

alöksz róz 2024.06.14. 21:17:17

@Boldeone2: "Nem, a "baloldaliak" nem lőnek senkit a tengerbe!" - a nácik se lőnek senkit a tengerbe.
ha így lenne, tele lenne vele az összes média, ne viccelj már...

"ha nem náci akkor pszichopata" - vagy kommunista.
vagy zsidó.

Boldeone2 2024.06.14. 21:39:18

@alöksz róz: pragmatikusnak nevezett megoldás lenne, amikor belelőjük a migránsokat a Földközi tengerbe"

- Ezt írta valaki fentebb...

Tehát a " vágy " már megvan...Mondjuk szemtől szemben nem hinném, hogy meghúznák a ravaszt, amikor ránézne nagy boci szemmel a menekült

Szerencsére, az európai szellem, a modern, abszolút ellentétes ezzel a viselkedéssel!

atomic power 1986DucaDuca 2024.06.14. 22:37:43

@Boldeone2:

"- Nem figyeltél: csak a putyini rezsimmel és a rezsim fenntartóival, meg Putyinra szavazókkal szemben hirdettem meg a kollektív bűnösség elvét, de az fent is tartom..."

Korábbi hozzászólásaidnak az volt a lényege, hogy a dehonesztáló jelzőiddel illetett orosz nép a rezsim fenntartója, ezért kollektíve bűnös. Visszalépsz a korábbi álláspontodból?

"A konteós hülyeségeiddel meg ne fárassz már! 10-12 billion= 10-12 miliárd dollár, fing a vizen, kb ..."

Trilió akart az lenni!

Russia now controls at least $12.4 trillion worth of Ukraine's energy, metal and mineral deposits

markets.businessinsider.com/news/commodities/russia-seizure-ukraine-energy-metals-oil-gas-coal-deposits-secdev-2022-8

Az amerikaiak becslése szerint legalább 12,4 trillió dollárra értékelhető a jelenleg orosz ellenőrzés alatt lévő ukrajnai területeken található ásványkincs. Ezek sorában 117 olyan fém és ásványi anyag lelőhely van, amelyek nélkülözhetetlenek a repülőgépek és a számítástechnikai, elektronikai berendezések gyártásánál.
Kimutatták, hogy a jelenlegi helyzet szerint Ukrajna elveszítette szénipara 63, gázlelőhelyei 42, ércbányái 33 százalékát. Orosz kézre került egy-egy aranybánya, uránbánya, lítium bánya, 2 titánérc lelőhely és 6 vasércbánya. Ugyancsak az oroszok felügyelnek 41 szénbányát és 27 gázlelőhelyet.

Ez jelenleg Ukrajna ásványkincs lelőhelyei kétharmada.

"A modern kapitalizmusban már nincs szükség " imperiumokra " a tőke utat talál mindenhova és a szabadpiac is"

A SZU felbomlásával az USA a domináns globális hatalom és a modern imperializmus forrása. A modern imperializmus már nem kizárólag az új kereskedelmi lehetőségek biztosítására összpontosít, hanem a vállalati jelenlét kiterjesztését és a domináns nemzet politikai ideológiájának terjesztését foglalja magában. Az USA esetében „ amerikanizálódás."

Az USA gyakran megkísérli megakadályozni, hogy más nemzetek ellentétes politikai ideológiákat fogadjanak el.
Az USA-ra a hiperagresszív külpolitika és a korlátozott katonai beavatkozás kombinációja jellemzi.

"A lényeg: háború akkor fejeződik be, ha Putyin abbahagyja, Ukrajna csak védekezik, a nyugat pedig teljesem jogszerűen támogatja"

A háború akkor is befejeződhetne, ha az amerikai politika számára az eurázsiai térség feletti politikai uralom nem lenne kiemelt tényező, Ukrajna lemondana a NATO tagságról, a kisebbségek jogait pedig biztosítaná! Ukrajna az eurázsiai erőtér központi területén található. Ukrajna a történelem során mindig ütköző övezet volt, s jelenleg is az az euroatlanti térség és Oroszország között. Amerika, ha meg akarja őrizni világhatalmi szerepét, akkor meg kell akadályozni egy eurázsiai hatalom létrejöttét. Az eurázsiai földrész erőforrásai és népessége messze felülmúlja az Egyesült Államokat. Az USA számára a legnagyobb stratégiai veszély, ha egyetlen hatalom uralja Eurázsiát, mert ez gazdaságilag és katonailag is Amerika fölé nőne. Ezt a veszélyt úgy akarja elkerülni az USA, hogy ne alakuljon ki egy új német-orosz gazdasági és politikai tengely, és hogy Európában az „Oroszország, mint a fő ellenség és a fő fenyegetés” képét fenntartsa. Geostratégiai szempontból egy új eurázsiai erőtér, és egy új német-orosz tengely kialakulását az Egyesült Államok úgy akadályozhatja meg, ha szoros stratégiai szövetségesi viszonyt tart fenn Ukrajnával, amely az eurázsiai erőtér központi területén fekszik.

Boldeone2 2024.06.15. 01:40:14

@atomic power 1986DucaDuca:

Visszalépsz a korábbi álláspontodból?

- Dehogy lépek! Kollektív bűnösnek mondomna rezsim fenntartóit, a Putyinra szavazó állampolgárokat! De, hányszor írjam még le a suta fejednek? Amúgy az orosz elnyomó rezsim szopkodásán kívül tudsz valami értelmeset is írni?

Az amerikaiak becslése szerint legalább 12,4 trillió dollárra értékelhető a jelenleg orosz ellenőrzés alatt lévő ukrajnai területeken található ásványkincs....(....)....Kimutatták, hogy a jelenlegi helyzet szerint Ukrajna elveszítette szénipara 63, gázlelőhelyei 42, ércbányái 33 százalékát. Orosz kézre került egy-egy aranybánya, uránbánya, lítium bánya, 2 titánérc lelőhely és 6 vasércbánya. Ugyancsak az oroszok felügyelnek 41 szénbányát és 27 gázlelőhelyet."

- Ez egy darab újságcikk ember! Te csak mindig azokat a kiragadott faszságokat linkeled, ami a te false narratívátad támasztaná alá
De döntsd már el akkor, miért indult a háború? Az orosz nemzetiség elnyomása miatt, vagy az orosz " imperialista " szándékok
miatt,vagy az amerikai imperialista szándék miatt?

Tehát, azon örömködsz, hogy az oroszok már mennyi bányát meg ásványkitermelőhelyet elfoglaltak...Normális vagy ??
Kezeltesd magad, szerintem!

Boldeone2 2024.06.15. 02:06:57

@atomic power 1986DucaDuca:
SZU felbomlásával az USA a domináns globális hatalom és a modern imperializmus forrása"

- Ez írta Iván Kurnyikov a Pravdában... Egyébként Kína mi a faszt csinál a világban? Elmondom: a Te terminológiád szerint imperialista gazdaságpolitikát folytat!

Az USA gyakran megkísérli megakadályozni, hogy más nemzetek ellentétes politikai ideológiákat fogadjanak el."

- Hála istennek, az USA fellépett a kommunisták ellen, a muzulmán terrorizmus és diktátorok ellen is! Ez jó dolog, nem pedig rossz! A fő gond inkább ma már az, hogy keveset avatkozik be

"akkor meg kell akadályozni egy eurázsiai hatalom létrejöttét. Az eurázsiai földrész erőforrásai és népessége messze felülmúlja az Egyesült Államokat. Az USA számára a legnagyobb stratégiai veszély, ha egyetlen hatalom uralja Eurázsiát"

- Ne viccelj már ember! Németország egy liberális demokratikus állam, Oroszország meg totalitárius diktatúra- semmi közös nincs a két országban!
Mi Európaiak az USA- val vagyunk természetes szövetségben, nem pedig Oroszországgal, amely agrsszív Európa irányában

A világ vállalatainak a 60% -a összkapitalizáció alapján az USA- ban van, tehat az USA gazdasagi vezető ereje nem kérdőjelezhető meg. Európa lemaradt a technológiai fejlődés terén, Oroszorszag meg szinte jelen sincs
Német- Orosz egységesülés???

Ekkora ökörséget ritkán hallani...Az első és második vh- ban is ellenségek voltak, nem véletlenül..
Ajanlom : "A Jégmezők lovagja " című filmet

Ukrajna meg hadd döntse már el maga, hogy hová akar tartozni- nyilván az EU , nem egy bukó keleti hatalomhoz...

Az a világ legnagyobb hazugsága, hogy Ukraja veszélyezteti a magánál több mint 3x népesebb hadiállamot, ez Putyin kitalációja, ahogy a NATO is egy védelmi szövetség, soha nem volt tervben senkinek, Oroszország megtámadása!

De, ezt minden értelmes ember belátja, pár szélsőjobbos hülyén kívül!

atomic power 1986DucaDuca 2024.06.15. 10:12:55

@Boldeone2:

A veled való "vitatkozás" felér a szadomazochizmussal! Korábbi állításaidat letagadod, átértelmezed, ami nem illik beleillik a narratívádba azt nem fogadod be, egyoldalúan tájékozódsz egy olyan világ fősodor médiájából, amelyre ma már a más vélemények elhalgattatása jellemző, s minden, ami nem illik bele a torz világképedbe az ellenséges propaganda.

"Kollektív bűnösnek mondomna rezsim fenntartóit, a Putyinra szavazó állampolgárokat! "

Ennek ellentmond kissé, amit korábban írtál!

"Boldeone22024.03.21. 11:17:14
@atomic power 1986DucaDuca:

Ez orosz nép KIEREDEMELTE a szankciókat, a kollektív büntetést!"

Nem az egész orosz nép szavazott a rezsimre!

"- Ez egy darab újságcikk ember! Te csak mindig azokat a kiragadott faszságokat linkeled, ami a te false narratívátad támasztaná alá"

Ebből nem igazán derül ki, mi a baj a linkkel! Csak vagdalkozol!

"De döntsd már el akkor, miért indult a háború? Az orosz nemzetiség elnyomása miatt, vagy az orosz " imperialista " szándékok
miatt,vagy az amerikai imperialista szándék miatt?"

Írtam, hogy több oka volt! Nincs vagy-vagy! Erre a szintre már illene eljutni több, mint két év tán!

"Tehát, azon örömködsz, hogy az oroszok már mennyi bányát meg ásványkitermelőhelyet elfoglaltak...Normális vagy ??"

Ugyanilyen tartalmú cikket jelentetett meg a The Washngton Post is, mint a Business Insder. Nem hiszem, hogy örömködnének a tartalmán, de te képes voltál eljutni addig, hogy én viszont igen, anélkül, hogy bármi kommentárt fűztem volna a cikkhez!

Ritka perverz hozzáállás!

"Egyébként Kína mi a faszt csinál a világban? Elmondom: a Te terminológiád szerint imperialista gazdaságpolitikát folytat!"

Azzal a különbséggel, hogy nem erölteti ideológiájat más nemzetekre!

"Hála istennek, az USA fellépett a kommunisták ellen, a muzulmán terrorizmus és diktátorok ellen is!"

Amit néhányszor maga hívott elő, teremtett meg! Az USA fellépéseivel nem jobb, hanem rosszabb lett a vlág. Sőt egyre rosszabb! lyen közel még nem álltunk egy harmadik világháborúhoz!

"Ez jó dolog, nem pedig rossz! A fő gond inkább ma már az, hogy keveset avatkozik be"

Ez a tipikus imperialista, birodalmi logika! Nem tagadhatod az imperializmus létét!

"Ne viccelj már ember! Németország egy liberális demokratikus állam, Oroszország meg totalitárius diktatúra- semmi közös nincs a két országban!"

Nagyon jó gazdasági együttműködés volt a két oszág között, amiből mindkét ország profitált. Ezt topedózta meg az USA, aminek jelképe a gázvezetékek felobbantása volt. Az USA gazdassági érdeke ezt kívánta. Távlatosan pedig: a társadalmi rendszerek is változhatnak idővel, konvergálhatnak, létrejöhet az "együttállás".

Javaslom tanulmányozásra:

ZBIGNIEW BRZEZINSKI THE GRAND CHESSBOARD

"Regarding the landmass of Eurasia as the center of global power, Brzezinski sets out to formulate a Eurasian geostrategy for the United States. In particular, he writes that no Eurasian challenger should emerge that can dominate Eurasia and thus also challenge U.S. global pre-eminence."

Az USA neokonzervatívjai mos is ezt a politikát folytatják!

"Mi Európaiak az USA- val vagyunk természetes szövetségben, nem pedig Oroszországgal, amely agrsszív Európa irányában"

Az USA is agresszív Oroszoszággal szemben. A Szovjetunió széthullásával és Németország újraegyesítésével gyakorlatilag megszűntek azok az okok, amelyek az Észak-Atlanti Szövetség létrehozását indokolták. A NATO, amely valaha a globális biztonság fő szavatolója volt, mára a globális instabilitás eszközévé vált.
A NATO vezető országainak államfői 1990-ben ígéretet tettek Gorbacsovnak, hogy a katonai szervezet nem terjeszkedik majd keleti irányba.

Ezt az ígéretét a NATO nyilvánvalóan megszegte, amikor egymás után felvette soraiba a posztszovjet országokat. Később a NATO, szintén az oroszok érdekszféráját sértve bombázta Jugoszláviát a kilencvenes évek elején.
Oroszország nem élt a Biztonsági Tanácsban a vétójogával Líbia bombázása esetében. Az oroszok az afganisztáni háborúban logisztikai támogatást nyújtottak az amerikai csapatoknak és támogatták a terrorellenes háborút. A NATO konfrontatív magatartása ennek ellenére nem változott.

A Krím félsziget annektálása is reakció volt OF részéről a NATO Ukrajnának tett meggondolatlan, a tagság lehetőségét lebegtető ígéreteire és a Janukovics kormányt elsöprő puccs aktív támogatására az USA részéről.

www.theguardian.com/commentisfree/2014/apr/30/russia-ukraine-war-kiev-conflict

Nyugaton megdöbbennek azon, hogy OF csak akkor hajlandó Ukrajnáról érdemben tárgyalni, ha garanciákat kap arra, a NATO nem terjeszkedik tovább kelet felé és nem telepít Oroszországot megcélzó rakétákat az országba. Egyszerűen figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy Moszkvának vannak érdekei, amelyeket védelmez.

Boldeone2 2024.06.15. 11:07:26

@atomic power 1986DucaDuca: egyoldalúan tájékozódsz egy olyan világ fősodor médiájából, amelyre ma már a más vélemények elhalgattatása jellemző, s minden, ami nem illik bele a torz világképedbe az ellenséges propaganda."

- Torz világkép? Ember, miről beszélsz te, amikor a konteós, szélsőjobbos világhazugságokat propagálod? Én csak a valódi többség véleményét képviselem Ukrajnával kapcsolatban is! Te vagy a kisebbség meg Orbánék ! A világ legfejletebb országai most találkoztak Olaszországban, a végkonklúzió nagyjából ugyanaz, ami én mondok: az orosz vagyon konfiskálása, a szankciól fokozása, Ukraja támogatása ( most 50 md dolláros keretet kapott)

Ez orosz nép KIEREDEMELTE a szankciókat, a kollektív büntetést"
Nem az egész orosz nép szavazott a rezsimre!*

Ezért írtam a legtöbb helyen, hogy csak azokat tartom bűnösnek, akik Putyint támogatják, az orosz liberálisokat tisztelem, de mivel a többség az erőszakot és a diktatúrát támogatta, ezért most mindenki megkapja a szankciókat. A kevés normális ember is szenved sajnos, de köszönjék meg az idióta többségnek! A szankciók nem a kisembert célozzák, pl gyógyszerekre és élelmiszerekre sincs szankció

Az USA fellépéseivel nem jobb, hanem rosszabb lett a vlág. Sőt egyre rosszabb! lyen közel még nem álltunk egy harmadik világháborúhoz!"

- Egyértelmű, hogy jobb lett a világ, hiszen sem Kadhafi, sem Szaddam, sem Milosevics nincs már. A 2 vh - t is az USA nyerte meg a fegyver es pénztámogatással,
A Szovjetuniót is megbuktatta a hidegháborús fegyverkezési versennyel- Kelet-Európa felszabadult !!

Nekünk magyaroknak az erős NATO és USA a jó!

Boldeone2 2024.06.15. 11:17:11

@atomic power 1986DucaDuca: Távlatosan pedig: a társadalmi rendszerek is változhatnak idővel, konvergálhatnak, létrejöhet az "együttállás"

- Így van! Ha Putyin elbukik, liberalizálódik Oroszország, akkor majd potenciális EU aspiráns lehet, de ettől még messze vagyunk...

Szovjetunió széthullásával és Németország újraegyesítésével gyakorlatilag megszűntek azok az okok, amelyek az Észak-Atlanti Szövetség létrehozását indokolták."

-Dehogy szűntek meg! Soha nem volt ilyen aktuális a NATO léte: Oroszország háborúval fenyegeti Európát!

NATO vezető országainak államfői 1990-ben ígéretet tettek Gorbacsovnak, hogy a katonai szervezet nem terjeszkedik majd keleti irányba."

- Ilyet nem is tehettek: ellenkezik mind a NATO, mind az ENSZ alapokmánnyal. Az államok önként döntöttek, pl népszavazással nálunk
Ígéretet megszegni?? Ne viccelj már! Oroszország MINDEN nemzetközi szerződést megszeg, nemcsak az 'ígereteket"

Boldeone2 2024.06.15. 11:30:41

@atomic power 1986DucaDuca: Később a NATO, szintén az oroszok érdekszféráját sértve bombázta Jugoszláviát a kilencvenes évek elején."

- Gondolom srebrenica, meg a többi szerb népirtás "captured"- Nagyon jól tette , hogy a nemzetközi koalíció beavatkozott! Sokkal hamarabb kellett volna, úgy kevesebb ember hal meg!

Krím félsziget annektálása is reakció volt OF részéről a NATO Ukrajnának tett meggondolatlan, a tagság lehetőségét lebegtető ígéreteire és a Janukovics kormányt elsöprő puccs aktív támogatására az USA részéről."

- Tehát valamit " lebegtegtettek " azaz nem történt semmi! Soha egy percig nem volt reális forgatókönyv Ukrajna NATO- tagsága! Egyedül az ukránok szerették volna
A Janukovics kormány pedig hazáruló volt, orosz kollaboráns, ezért zavarták el! Azóta már volt 2 elnökválasztás, Ukrajna Európát választotta, nem pedig az oroszfüggő státuszt!

A nemzetközi jog szerint Ukrajna szabadon választhat szövetségi rendszert, sőt, ez a nemzetközi jog egyik alapja
Olyan hogy "érdekszféra " sehol nincs elismerve a nemzetközi jogban, sőt, jogszerűtlen terminológia

Boldeone2 2024.06.15. 11:35:24

" Szovjetunió széthullásával és Németország újraegyesítésével gyakorlatilag megszűntek azok az okok, amelyek az Észak-Atlanti Szövetség létrehozását indokolták."

Ez akkora bullshit marhaság, hogy még egy plusz választ írok rá...Ha megszüntek az okok, akkor Svédország és Finnország miért lépett be a NATO- ba???

Miért fegyverkeznek a lengyelek, németek, de egész Európa, őrült tempóban??? Ilyen butaságot hogy lehet leírni?

alöksz róz 2024.06.15. 12:00:33

@Boldeone2: "Ha Putyin elbukik, liberalizálódik Oroszország, akkor majd potenciális EU aspiráns lehet, de ettől még messze vagyunk..." - hát elég messze.
előbb még észak-atlanti nagyvállalatoknak tulajdonjogot kell ott szerezni.

Boldeone2 2024.06.15. 12:12:41

@alöksz róz: Nemcsak a pénzről és érdekekről szól a világ, hanem hogy "szebb, jobb, szabadabb, igazságosabb világot építünk"

Ez blog egyik "konklúziója"..:)

Boldeone2 2024.06.15. 12:17:56

@alöksz róz: Egy szinten túl, a pénz már kevésbé érdekes..Soros György és Bill Gates szétszórja a vagyonát, mert abban hisznek, hogy " sorsfordítók" lesznek...

A nyugati, felsőbb rétegek is az utópisztikus társadalomban hisznek, ezért az emberjog mindenek felett áll..

Ahol a mindennapi betevőért küzdenek, ott más lesz a tematika..

GyMasa 2024.06.15. 12:25:55

@atomic power 1986DucaDuca:
"Azzal a különbséggel, hogy nem erölteti ideológiájat más nemzetekre!"
Jah, meg nem robbant ki háborúkat, ahol naponta ezres nagysáágrendben halnak meg emberek.

AMúgy, meg csodálom, hogy van türelmed és energiád megcáfolni azt a sok baromságot, amit ez az elmeroggyant összehord.
Én akkor untam meg, amikor 3 teljes, 5000 karakteres kommentben kellett a végé reagálnom minden egye butaságára, de akkor már szinte alap dolgokat kellett neki elmagyarázni!
Mindezt úgy, hogy másnap kezdődött minden előlről.
Na, nekem erre nincs időm. Szóval, le lett szűrve, mert egyáltalán nem vagyok kíváncsi a gyermeki fröcsögésére.

Boldeone2 2024.06.15. 12:52:10

@GyMasa: Akkor kvittek vagyunk! Én sem vagyok kíváncsi a szélsőséges fröcsögésedre! Kettőnk között az fő különbség, hogy te egy bizonyítottan elmeteg pszichopta vagy, olyan ember, aki a migránsokat a tengerbe lőné és az orosz agresszort- a tömegyilkost- támogatja, vagy inkább szopkodja ! Akkor miről beszélünk???

Elég szomorú, hogy ilyen emberek is vannak, mit te és az elvtársaid!

Boldeone2 2024.06.15. 12:55:41

@GyMasa: Tehát: elmebeteg, pszichopata, magyar menekült Németországban, aki a németeket fikázza..Ez a valódi pszichés disszonancia!

alöksz róz 2024.06.15. 14:13:03

@Boldeone2: meg még azokat is fikázza, akik ki akarnak menni külföldre.
közbe kamuzik valami faszságot, hogy ott milyen szar, itt milyen jó

atomic power 1986DucaDuca 2024.06.15. 19:45:23

@Boldeone2:

Torz világkép? Ember, miről beszélsz te, amikor a konteós, szélsőjobbos világhazugságokat propagálod?

Te egy futballmeccsnek vagy videójátéknak gondolod az orosz-ukrán háborút, ami meg kell nyerni (bármi áron). Én meg úgy látom, hogy ennek a háborúnak nincsen és nem is lesz győztese (lásd Korea), csak vesztesei vannak. Minél tovább tart, annál nagyobb károkat okoz annál több vesztes lesz, annál nagyob kockázatokat jelent az egész emberiségnek.
Te elborult aggyal és annak tudatában, hogy nincsenek utódaid, pártolod ezt a háborút a tárgyalások helyett. Torz egyénség, torz világszemlélet. Ne takarózz azzal, hogy így a Nyugat, meg úgy a Nyugat, mert előbb-utóbb minden háborúpárti vezetőjük megy a "levesbe". Ne hivatkozz többségre, mert a vlág oszáganak többsége nem szállít fegyvereket Ukrajnába!

"- Egyértelmű, hogy jobb lett a világ, hiszen sem Kadhafi, sem Szaddam, sem Milosevics nincs már."

Csak anarchia!

"A 2 vh - t is az USA nyerte meg a fegyver es pénztámogatással,"

Abból is hasznot húzott, mint most! A legtöbb emberáldozatot az oroszok hozták. Most meg az ukránokkal végezteti el a piszkos munkát!

"Nekünk magyaroknak az erős NATO és USA a jó!"

De csak addig, amíg védelmi szövetség!

"- Így van! Ha Putyin elbukik, liberalizálódik Oroszország, akkor majd potenciális EU aspiráns lehet, de ettől még messze vagyunk..."

Nem hinném! Oroszországot átlökték Kína karjaiba!

"-Dehogy szűntek meg! Soha nem volt ilyen aktuális a NATO léte: Oroszország háborúval fenyegeti Európát!"

Nem Oroszoszág közeledett a NAtO-hoz, hanem fordítva! A 32 tagállamból álló NATO 5-ször egyes fegyvernemekben 10-szer erősebb! Ez is bizonyítja, milyen torz a világképed!

--------NATO vezető országainak államfői 1990-ben ígéretet tettek Gorbacsovnak, hogy a katonai szervezet nem terjeszkedik majd keleti irányba."

- Ilyet nem is tehettek: ellenkezik mind a NATO, mind az ENSZ alapokmánnyal. Az államok önként döntöttek, pl népszavazással nálunk"-----------

Tucatnyi linkkel tudnám igazoln, hogy amit tagadsz az igaz! Az USA-TÓL FÜGG, KIT VESZNEK FEL! Nem az ENSZ-től!

"Ígéretet megszegni?? Ne viccelj már! Oroszország MINDEN nemzetközi szerződést megszeg, nemcsak az 'ígereteket"

"Ezek jegyzőkönyvekben legmagasabb szinten rögzített ígéretek - -, nem szerződések voltak. A Nyugat szegte meg először a vállalását.

"- Gondolom srebrenica, meg a többi szerb népirtás "captured"- Nagyon jól tette , hogy a nemzetközi koalíció beavatkozott! Sokkal hamarabb kellett volna, úgy kevesebb ember hal meg!"

Donbasszban 8 év alatt 14 ezren haltak meg!

"Soha egy percig nem volt reális forgatókönyv Ukrajna NATO- tagsága! Egyedül az ukránok szerették volna"

Ez nem igaz! Kitapintható 2008-tól a folyamat lépésről lépésre.

"A Janukovics kormány pedig hazáruló volt, orosz kollaboráns, ezért zavarták el! "

Amerikai közreműködéssel és az alkotmánnyal össze nem egyeztethető módon.

"Azóta már volt 2 elnökválasztás, Ukrajna Európát választotta, nem pedig az oroszfüggő státuszt!"

A béke hirdetésével, ígéretével győztek!

"A nemzetközi jog szerint Ukrajna szabadon választhat szövetségi rendszert, sőt, ez a nemzetközi jog egyik alapja.Olyan hogy "érdekszféra " sehol nincs elismerve a nemzetközi jogban, sőt, jogszerűtlen terminológia"

Itt már régen nem a jog számít! Az a vonat már elment. Hamarabb kellett volna, még a háború előtt megyezni a nemzetköz jog alapján.

"Ha megszüntek az okok, akkor Svédország és Finnország miért lépett be a NATO- ba???"

Visszakérdezek: A SZU idején miért nem léptek be, mikor az sokkal erősebb volt?

"Miért fegyverkeznek a lengyelek, németek, de egész Európa, őrült tempóban??? Ilyen butaságot hogy lehet leírni?"

Na miért?

Boldeone2 2024.06.15. 21:12:43

@atomic power 1986DucaDuca: Torz egyénség, torz világszemlélet. Ne takarózz azzal, hogy így a Nyugat, meg úgy a Nyugat, mert előbb-utóbb minden háborúpárti vezetőjük megy a "levesbe". Ne hivatkozz többségre, mert a vlág oszáganak többsége nem szállít fegyvereket Ukrajnába!"

- Én azt a konszenzust képviselem, amit a demokratikus világ vezetői, a G7 Pugliai találkozóján pont arról állapodtak meg, amit én is szorgalmazok! Itt háborúpárti egyedül Putyin, béke meg akkor lesz, ha Putyin kivonja csapatait Ukrajnából!

Te egyébként mikor kötnél békét egy elképzelt háborúban? Ha az ellenség mondjuk elfoglalná a fél Tiszántúlt? Akkor is ugyanígy beszélnél? Nyilván Putyin kondíciói szerint nem lehet béke...

Az is fontos, higy Ukrajnát a világ legfejlettebb DEMOKRATIKUS állami támogatják, Oroszországot meg a föld legsötétebb diktatúrái!

A szélsőjobb áttöréssel meg várj még, 16% - al az AFD nem hoz nagy változásokat, a francia szélsőjobbal ellentét van, Meloni meg Ukrajna pàrtján!

A szélsőjobbnak is csak a legdegeneráltabb része támogatja az oroszokat - akiket megfizetnek!!

Boldeone2 2024.06.15. 21:27:40

@atomic power 1986DucaDuca: Csak anarchia!"

Egyértelműen nem:

news.gallup.com/poll/610355/iraq-signs-stability-volatile-region.aspx

Illetve, Afganisztánban is addig volt jobb a helyzet, amíg a nemzetközi haderő ott volt

"Abból is hasznot húzott, mint most! A legtöbb emberáldozatot az oroszok hozták. Most meg az ukránokkal végezteti el a piszkos munkát!"

- Miért támadták meg Ukrajnát? A Donbass egy lényegében befagyott konfliktus volt, 40% - ban de facto önállósággal
Ha nincs a Putyin által felherhelt szeparatizmus, most meg a háború , akkor senki nem halt volna meg!

Donbasszban 8 év alatt 14 ezren haltak meg!"

- Abból vagy 3000-4000 ukrán katona tegyük hozzá, 2022 óta meg vagy fél millió ember! Ez qurva nagy üzlet volt, egy regonális konfliktusból majdbem világháborút csinált a pszichopata Putyin....

NATO vezető országainak államfői 1990-ben ígéretet tettek Gorbacsovnak, hogy a katonai szervezet nem terjeszkedik majd keleti irányba."

- Ezt már vagy 100x tisztáztuk! Nincs olyan a politikában, hogy "ígéret" de nem is lehet más országok sorsáról dönteni!
A NATO tagság elsöprő népakarat kifejeződése volt!
A NATO egy védelmi szövetség, itt , Európában Oroszország a történelmi agresszor

Oroszország soha semmilyen szerződést nem tartott be, akkor miről beszélünk???

Boldeone2 2024.06.15. 21:43:23

@atomic power 1986DucaDuca: Itt már régen nem a jog számít! Az a vonat már elment. Hamarabb kellett volna, még a háború előtt megyezni a nemzetköz jog alapján."

- Dehogynem! Pont az, és csak az számít! A G7 nyilatkozata szerint az egyik fő feladat a nemzetközi jogrend helyreállítása!
Esély sem volt a háború előtt megegyezni, olyanok voltak Putyin feltételei," vonják ki a NATO csapatokat Közép- EU- ból"- vagyis irreális diktátum volt
Ahogy a mostani béketerve is az, pl Herson kézen orosz, ami nincs is orosz kézen...Vicc...

Mégegyszer kédezem: te mit adnál át Magyarországból egy ellenségnek?? Nyilván nem jókedvükből harcolnak , hanem a hazájukért az ukránok

Ha megszüntek az okok, akkor Svédország és Finnország miért lépett be a NATO- ba???"
* Visszakérdezek: A SZU idején miért nem léptek be, mikor az sokkal erősebb volt?*

- Egyrészt voltak nyugodtabb évtizedek, kései SZU nem tűnt annyira ellenséges országnak, mint a mostani sovén Oroszország. Sok esetben szocdem kormányok voltak, akik megalkudtak a SZU -- val a finnek már vívtak egy nagy háborút velük, és túl erős is volt a SZU. Kb ez olyan semlegesség volt, mint osztrák- kényszerű
A helyzet azóta megváltozott: Oroszország háborúzik Ukrajnában, de Európát is fenyegeti, viszont a relatív ereje ma már jóval kisebb, mint 50 éve...

Boldeone2 2024.06.15. 21:46:52

@atomic power 1986DucaDuca: Miért fegyverkeznek a lengyelek, németek, de egész Európa, őrült tempóban??? Ilyen butaságot hogy lehet leírni?"

Ezek a tények, én csak a valóság tükrét tartom neked

www.euronews.com/2024/04/22/military-spending-in-western-and-central-europe-higher-than-end-of-cold-war-data-shows

Az ok nyilvánvaló: Oroszország folyamatos fenyegetése

atomic power 1986DucaDuca 2024.06.15. 23:38:24

@Boldeone2:

"Én azt a konszenzust képviselem, amit a demokratikus világ vezetői, a G7 Pugliai találkozóján pont arról állapodtak meg, amit én is szorgalmazok! Itt háborúpárti egyedül Putyin, béke meg akkor lesz, ha Putyin kivonja csapatait Ukrajnából!"

Mit kap cserébe? Minden marad úgy, mint a háború előtt? Nem látom az ellentételezést Ukrajna részéről. Pl.: semlegesség, kisebbségi jogok, stb.

"Te egyébként mikor kötnél békét egy elképzelt háborúban? Ha az ellenség mondjuk elfoglalná a fél Tiszántúlt?"

Akkor kötnék békét, amikor a béke kevesebb veszteséget jelent, mint a háború folytatása.

"Nyilván Putyin kondíciói szerint nem lehet béke..."

Az ukrán vezető kondíciói szerint sem. Gondold el, mennyi embernek kell még meghalnia a semmiért!

"Az is fontos, higy Ukrajnát a világ legfejlettebb DEMOKRATIKUS állami támogatják, Oroszországot meg a föld legsötétebb diktatúrái!"

Azoknak a fejlett országoknak már rég tárgyalásra kellett volna ösztönözni Ukrajnát, ha számítana az emberélet.

"A szélsőjobb áttöréssel meg várj még, 16% - al az AFD nem hoz nagy változásokat, a francia szélsőjobbal ellentét van, Meloni meg Ukrajna pàrtján!"

Úgy is Ukrajna pártján lehetsz, ha megóvod a további vérontástól.

"A szélsőjobbnak is csak a legdegeneráltabb része támogatja az oroszokat - akiket megfizetnek!!"
A tűzszünet követelése nem politkai kategória, hanem emberség kédése! Ez nem tévesztendő össze az oroszpártisággal.!

---------- Csak anarchia!"

"Egyértelműen nem:
news.gallup.com/poll/610355/iraq-signs-stability-volatile-region.aspx"----------

"A konfliktusok száma, intenzítása és hossza világszerte a legmagasabb szinten van a hidegháború óta. 2022-ben 55 aktív konfliktus volt, amelyek átlagosan körülbelül 8-11 évig tartottak, ami jelentős növekedés az egy évtizeddel korábbi 33 aktív, átlagosan hét évig tartó konfliktushoz képest. Annak ellenére, hogy a konfliktusok száma növekedett, több mint egy évtizede nem született nemzetközi közvetítéssel olyan átfogó békeszerződés, amely véget vetett volna egy-egy háborúnak.
2022-ben a világ népességének negyede – kétmilliárd ember – élt konfliktus sújtotta területeken. az erőszak miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek száma 2023 elejére világszerte elérte a 108 milliós rekordot."

index.hu/kulfold/2023/11/01/geopolitika-konfliktusok-haboru-ensz-segelyek-beke/

"- Ezt már vagy 100x tisztáztuk! Nincs olyan a politikában, hogy "ígéret" de nem is lehet más országok sorsáról dönteni!"

A bizalom nagyon fontos az államok közötti kapcsolatokban.
A nagyhatalmak pedig döntenek más oszágok sorsáról. Az USA is döntött Koszovó. Líbia, Irak stb. államok sorsáról.

"A NATO egy védelmi szövetség....." Reméljük igazad lesz!

"Európában Oroszország a történelmi agresszor"

USA meg a stratégiai felelős.

Oroszország soha semmilyen szerződést nem tartott be, akkor miről beszélünk???

Én úgy tudom. hogy a magyar-orosz gázszerződést betartja.

"- Dehogynem! Pont az, és csak az számít! A G7 nyilatkozata szerint az egyik fő feladat a nemzetközi jogrend helyreállítása!"

Helyes! Akkor állítsuk helyre a Párizsi Charta biztonság elveit is! Biztonság oszthatalan. Egyik ország, országcsoport sem növelheti a biztonságát más oszág ellenére.

"Esély sem volt a háború előtt megegyezni, olyanok voltak Putyin feltételei," vonják ki a NATO csapatokat Közép- EU- ból"- vagyis irreális diktátum volt"

Nem ez az oka a háborúnak.

"- Egyrészt voltak nyugodtabb évtizedek, kései SZU nem tűnt annyira ellenséges országnak, mint a mostani sovén Oroszország. Sok esetben szocdem kormányok voltak, akik megalkudtak a SZU -- val a finnek már vívtak egy nagy háborút velük, és túl erős is volt a SZU.
Kb ez olyan semlegesség volt, mint osztrák- kényszerű
A helyzet azóta megváltozott: Oroszország háborúzik Ukrajnában, de Európát is fenyegeti, viszont a relatív ereje ma már jóval kisebb, mint 50 éve..."

Értem én a humort, de a mellébeszélést is!

alöksz róz 2024.06.16. 19:01:55

@Boldeone2: "Nyilván nem jókedvükből harcolnak , hanem a hazájukért az ukránok" - de közben az ukránok annyira nem is akarnak harcolni, erőszakkal viszik őket a frontra

Boldeone2 2024.06.16. 21:29:26

@atomic power 1986DucaDuca: Minden marad úgy, mint a háború előtt? Nem látom az ellentételezést Ukrajna részéről. Pl.: semlegesség, kisebbségi jogok, stb."

- A kisebbségi jogok az EU csatlakozáshoz vezető úton rendeződnek, de itt abszolút nem a kisebbségekert megy a háború!
Ellentételezni a háborús agresszornak, Oroszországnak kell. példátlan rombolása miatt

Az ukrán vezető kondíciói szerint sem. Gondold el, mennyi embernek kell még meghalnia a semmiért!"

- A semmiért? A hazájukért harcolnak, ember! Hogy lehet ekkora butaságot mondani?

Azoknak a fejlett országoknak már rég tárgyalásra kellett volna ösztönözni Ukrajnát, ha számítana az emberélet."

- Ezt a békecsúcson is megmondták: Ukrajnának kell megmondani, hogy mikor és milyen feltételekkel akar tárgyalni, nem másnak

tűzszünet követelése nem politkai kategória, hanem emberség kédése! Ez nem tévesztendő össze az oroszpártisággal.!"

- A tűzszünetről csak Putyin dönthet, ők támadnak, Ukrajna védekezik, a felállás egyértelmű! Ha az oroszok abbahagyják béke lesz, ha az Ukránok, akkor elvesznek
süti beállítások módosítása