téveszmék

téveszmék

"Magyarország lenyeli a békát"

2024. augusztus 27. - G. Nagy László

 gulyas.webp

 

"Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapják őket" - jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A magyar kormány egyirányú jegyet biztosít a belga fővárosba a bevándorlók számára.

 

Bevallom: imádom ezt a kurucos attitűdöt, s ezt várom a mindenkori magyar kabinettől. Brüsszel már ma is egy bevándorlókkal túlzsúfolt, koszos, szemetes, húgyszagú város - jártam ott nemrég, írtam is róla -, valódi szimbóluma a 21. századi Nyugat-Európának. Ha valahol, ott aztán jó helyen lesznek a migránstömegek. Érdekes módon a város főpolgármestere nem így reagált: "Az illegális bevándorlók odautaztatása kárára lenne a brüsszelieknek" - írja a hírtől megrettent Philippe Close. Hát nem érdekes ez? Ami a belgáknak totál szívás, azt nekünk szó nélkül és kötelezően le kéne nyelnünk? Mi folyik itt? El kéne lassan dönteni ezeknek az okos balos européereknek, hogy a migráció jó dolog-e, vagy sem. Ha jó, hát örüljenek neki, ha pedig nem az, úgy minket sem kéne szívatni vele. Természetesen ismerjük a szocialista lelkületet: mindig a más faszával vernék a csalánt, mindig a más pénzéből jótékonykodnának. Ha valakibe egy minimális erkölcsi érzék is szorult, úgy erre csak annyit mond: hányinger.

 

Évtizedek óta kész a terv: Európa váljon kevert népességű, kapucsínó embermasszává. De miért is? Több magyarázatot is tudunk, egyik jobb, mint a másik.

  • ILLUZÓRIKUS - Talán van pár eszement idealista, aki azt gondolja, jobb hely lesz a világ, ha a rasszok egymással házasodva, keveredve, szaporodva létrehozzák az ÚJ EMBERISÉGET, amely békésebb és együttműködőbb lesz minden eddiginél, hiszen mindenki mindenki testvére...
  • KÁOSZTEREMTŐ - Vannak olyanok is nem kevesen, akik pontosan tudják, hogy a különböző kultúrák és vallások egy akolba terelése robbanáshoz, polgárháborúkhoz vezet. Ocsmány egy szándék.
  • POLITIKAI HASZONSZERZŐ - Az új bevándorlók ideig-óráig a migránspárti baloldalt támogatják, s ennyi elég is a pillanatemberkéknek. Utánuk az özönvíz.
  • GAZDASÁGI HASZONSZERZŐ - A globális nagyvállalatok szemmel láthatóan azt az álláspontot képviselik, hogy a legjobb munkaerőt és a legjobb fogyasztót egyaránt a gyökértelen, a hagyományaitól, értékeitől, identitásától megfosztott ÚJ EMBERISÉG tagjai jelentik. Hosszútávú gazdasági cél lehet tehát a nemzetek, az etnikumok, a nemek, a kultúrák teljes összekeverése.

Mint látjuk, a négy motiváció közül egyedül az első nevezhető pozitívnak és elfogadhatónak, ám az is totális utópia. Érdemes volna kimondani végre: Ez a fajta erőltetett és gyors emberkísérlet semmi jót nem ígér. A kevert népességű, kapucsínó embermassza - ha létre is jönne - semmivel sem volna jobb, mint a homogén európai őslakosság.

 

Az elmélet után lássuk a gyakorlatot! Az egymással idegen népek és kultúrák keveredése alapvetően háromféle világot eredményezhet:

  • ASSZIMILÁCIÓ - Az újonnan érkezők beolvadnak az őslakosságba, színesítve annak génállományát és szokásrendszerét.
  • BÉKÉS, PÁRHUZAMOS TÁRSADALMAK - A bevándorlók az őslakosságtól elkülönülten élnek, kizárólag egymás közt szaporodnak, őrzik a magukkal hozott kultúrájukat, ugyanakkor betartják a befogadó ország törvényeit. (Ez jellemzi például a kínaiakat hazánkban.)
  • AGRESSZÍV, PÁRHUZAMOS TÁRSADALMAK - Ez maga a Nyugat jelenkora. A migránsok érkezésével az erőszakos bűncselekmények száma erősen megnő, az őslakosok biztonságérzete meredeken csökken.

Azt látjuk, hogy a három lehetséges verzióból kettő semleges, egy pedig katasztrofális. Sehogy sem tűnik jó biznisznek. Érdemes volna kimondani végre: a gyakorlat szintjén sem látunk olyan forgatókönyvet, amely jobb világot eredményezne az eredetinél. A különböző etnikumok és kultúrák együttélése tehát önmagában nem áldás, sokkal inkább probléma, mely a legtöbb országban migráció nélkül is megtapasztalható: Magyarországon a cigányság; Az Egyesült Államokban a behurcolt, fekete rabszolgák leszármazottai; Nyugat-Európában az egykori gyarmatokról érkezett tömegek jelentik azt a problémahalmazt, melyet így is, úgy is kezelni kell. Három dolog biztosan leszögezhető:

  • Messze az asszimiláció a legjobb út. (Kár, hogy nem működik, a rasszok közötti házasságok aránya mindenütt a világon elenyészően alacsony. Minden felmérés azt igazolja, hogy a túlnyomó többség a saját etnikumához vonzódik, akármennyire erőlteti is a nyugati média a fekete férfi - fehér nő idealizált párosát.)
  • A probléma évtizedek, sőt évszázadok óta fennáll, s máig megoldatlan.
  • Ha van valami, amit biztosan nem kéne erőltetni, az a gondok további dagasztása, a migráció további bátorítása és elősegítése által.

 

"A béka belement, hogy átviszi hátán a skorpiót a folyó túloldalára, azzal a feltétellel, hogy amaz nem fogja megszúrni. Mielőtt még a folyó közepéig értek volna, a skorpió belemélyesztette méregtövisét a béka hátába. A béka a hátára fordult, a skorpió szemébe nézett, s könnyeivel küzdve megkérdezte: Miért tetted ezt? A szavadat adtad és mégis megszúrtál... így most mindketten megfulladunk. A skorpió így felelt: Nem tehetek róla, ilyen a természetem." Így megy ez. Az ősi kínai tanmese pontosan leírja, mekkora hálát éreznek a barbár világokból érkező migránsok a befogadó országok felé. Napestig sorolhatnánk az utóbbi évek brutálisabbnál brutálisabb terrortámadásait, most legyen elég, ha megemlítjük a legutóbbi borzalmat, a pénteki solingeni mészárlást. Amikor egy iszlám fanatikus válogatás nélkül mélyeszti kését egy ünnepi rendezvény járókelőibe, annál aligha tudunk aljasabbat elképzelni. Talán csak azok embertelenebbek, akik ezt engedik, eltűrik, elősegítik és bátorítják. Sohase feledkezzünk el a naiv béka felelősségéről sem!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9218475861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2024.08.27. 09:47:20

A migráncs-simogatás is csak azt bizonyítja, hogy az európai emberek torkán bármit le lehet nyomni!

ÉSZ ÉS ÉRTELEM NÉLKÜL KÖVETIK A "VEZETŐIK" ELVÁRÁSAIT!!!!

A "NORMÁL" EURÓPAI EMBERKE ATTÓL FÉL, HOGYHA ELLENE SZÓL EZEKNEK AZ "ESZMÉKNEK" AKKOR KITASZÍTJÁK, MEGBÉLYEGZIK, AZONNAL LENÁCIZZÁK....
(így aztán inkább bólogat mindenre, mint kitaszított legyen a saját hazájában...)

ulpius66 2024.08.27. 09:52:41

Aztán ezügyben a nyugat-európaiak úgy gondolkodnak, hogy nehogy mán a kelet-európaiaknak jó legyen!!!!

NEKIK SZAR, LEGYEN SZAR A KELET-EURÓPAIAKNAK IS!!!!!

HIÁBA UTASÍTOTTA EL A NEMZETI KONZULTÁCIÓBAN A MAGYAROK 99%-A A MIGRÁNCSOK KÖTELEZŐ BEFOGADÁSÁT, RÁNK AKARJÁK ERŐLTETNI!

ulpius66 2024.08.27. 09:57:15

"Magyarország lenyeli a békát"

NEM!

MAGYARORSZÁG NEM NYELI LE A BÉKÁT!

G. Nagy László 2024.08.27. 09:58:45

@ulpius66:

"NEKIK SZAR, LEGYEN SZAR A KELET-EURÓPAIAKNAK IS!!!!!"

Dögöljön meg a szomszéd tehene is! Elég sportszerű, igaz? :)

ulpius66 2024.08.27. 10:06:51

"Határt zárnak a németek: kitoloncolás és szigorított fegyvertartás következik"

"Száznyolcvan fokos fordulatra készülnek a németek a menekültpolitikában: a halálos áldozatokkal járó, pénteki terrortámadás miatti közfelháborodásban a határellenőrzés és a fegyvertartás szigorítását, illetve gyorsabb kitoloncolásokat ígér a szövetségi kormány.

"A külső határok szigorúbb ellenőrzése, az eddig elnéző menekültpolitika újragondolása, az elutasított menedékkérők gyorsabb kitoloncolása, továbbá a fegyvertartással kapcsolatos törvények felülvizsgálata következik Németországban – nyugati partnerünknél így reagálnak a Solingenben három halálos áldozatot követelő újabb terrortámadásra."

JÓ REGGELT!

FEL TECCETTEK ÉBREDNI?

ulpius66 2024.08.27. 10:10:30

"A letartóztatott 26 éves, szíriai terrorista két éve Bulgáriában lépett az EU területére, tehát a dublini egyezmény szerint ez az ország felelős érte.

Ám a férfi 2022 decemberében tovább utazott Németországba, ahol menedékjogot kért, de azt tavaly elutasították. Mégsem távozott, mert a rendőrök akkor nem találták a bejelentett menekültszálláson.

Az elkövető úgy tudott az országban maradni, hogy feltehetően jogi tanácsokat kapott az EU menekültügyi rendszerében rejlő kiskapuk kihasználására.

A Berliner Morgenpost értesülései szerint a szíriai férfi pert indított a Bulgáriába való visszatoloncolása miatt, és miközben a német hatóságok részéről elmaradt az ügyének nyomon követése, szabadon mozoghatott, sőt, később hivatalos védelmi státuszt is szerzett."

EZ ANNYIRA, DE ANNYIRA ÉDES SZTORI, HOGY MEG KÉNE FILMESÍTENI!!!!

ulpius66 2024.08.27. 10:12:27

ISTENEM, ISTENEM!!!!

HÁNY EZER ÉS TÍZEZER HASONLÓ KALIBERŰ EMBERKE LEHET MÉG A MIGRÁNCSOK KÖZÖTT!

Boldeone2 2024.08.27. 10:20:57

Évtizedek óta kész a terv"

- Olyan terv, amire te gondolsz, soha nem volt, konteo-elmélet. Ami van, az egy örök dolog: az emberiség vándorol, ki a gátlástalan haszonszerzés, ki a megélhetés, ki a túlélés miatt, csak a dimenziók változtak meg a 21. században..
Kolumbusz Kristóf felfedezése mindnyájan tudjuk mivel járt később a helyi kultúráknak: Cortez és Pizzaro bevégezték az inka és az azték társadalmat
Vasco de Gamma és utódai pedig Afrikában jelentek meg, a 19. századra pedig a világ nagyobb gyarmati rendszerré alakult, tehát először a nyugati ember indult a világ más részei felé és nem fordítva..

Most a 21. században is hasonlók a törekvések, mint pár száz évvel ezelőtt, csak mára megfordultak a viszonyok. A jó hír az, hogy a többség békés szándékkal jön, a jobb élet reményében és a marginális kisebbség okoz problémákat, amit valahogy orvosolni kell, de semmiképpen sem a kollektív bűnösség elvének alkalmazásával!

Európa sorsát a több száz éves gyarmati múlt, majd az 50 - 60 éve behívott munkaerőtömegek kezdték meghatározni. A migránskolóniák nem 2015- ben kezdtek kialkulni, ne feledjük...
A tények azok, hogy a fejlett államok mind multikulti államá kezdtek alakulni, ezt pedig SENKI nem tudja már visszaforgatni!
Ehhez kell - ha tetszik, ha nem- valahogy alkalmazkodni

Tegnap láttam a német csapatot játszani az U18- as 3x3- as kosár vb-n...Mind az 5 játékos valamennyire színesbőrű volt, vagy teljesen..
A realitás az, hogy az európai ember nem vágyik, vagy kevésbé utódokra...A választás az, hogy fenn lehet - e tartani a társadalmat a nem megszületett gyermekek nélkül is, vagy jók lesznek a "kisnégerek" is ?

A választás az, hogy valójában nincs is választás...A változás az, hogy a szemünk előtt zajlik a társadalom átalkulása...Debrecenben kb plusz ezer új lakásra lenne szükség...
Az ételkiszállítást lassan itt is afrikai és ázsiai fiatalok végzik, többségében...Lényegében minden 5-6 év alatt történt...

Glokta 2024.08.27. 10:31:02

Szerintem itt nincs sok évtizedes terv. A 70'-es évektől kezdve a munkaerőhiány pótlására és az alacsonyabb megbecsültségű munkák elvégzésére hívtak be vendégmunkásokat, akik aztán (Szingapúrhoz hasonló vasszigorú törvények hiányában) jelentős részben családot alapítottak és ottmaradtak.

Ez szokássá vált és folytatódott pár évtizedig, de a bevándorlók leszármazottai nem tudtak felzárkózni az 'őslakosokhoz' (szemben azzal, ahogy ez pl. történt az USA-ban) így azok között egyre többen erősen migránsellenessé váltak, és ezzel együtt idővel (a 2010-es évek elejére) többségbe került a 'szellemi elitben' az a (jórészt a) 70'-es években egyetemre járó réteg, akik a multikulturalizmust magáért való célnak látták.

Pár évtizede még szinte minden politikus elítélte a tömeges bevándorlást, kormányon alig tett valamit ellene, és mégse büntették meg a választók (mert a többségük egyszerűen még nem érezte akkora problémának) - csak a késői 2000'-es/korai 2010'-es években vált elfogadottá, hogy nagypártok nyíltan a bevándorlás mellett kardoskodjanak és addigra nőttek fel a pártok (mint az AfD) akiknek a választói számára a migráció megállítása az elsődleges prioritás.

Glokta 2024.08.27. 10:33:40

@Boldeone2: "A tények azok, hogy a fejlett államok mind multikulti államá kezdtek alakulni, ezt pedig SENKI nem tudja már visszaforgatni!
Ehhez kell - ha tetszik, ha nem- valahogy alkalmazkodni"
Csak nem mindegy mik az arányok. Amíg mondjuk 10, legfeljebb 20% az afrikai/arab bevándorló - mint mondjuk Izraelben - addig azért el tud működni a társadalom.
Amikor 50%, akkor (asszimiláció híján) ők kezdik a társadalmat a saját képükre formálni.

Glokta 2024.08.27. 10:42:09

""Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapják őket" - jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A magyar kormány egyirányú jegyet biztosít a belga fővárosba a bevándorlók számára.

Bevallom: imádom ezt a kurucos attitűdöt, s ezt várom a mindenkori magyar kabinettől."

Ez a fajta, belpolitikai célokat szolgáló értelmetlen kurocoskodás pedig része annak, miért utálják Orbánt Nyugaton.
Az egyik fő oka annak, hogy nem kap az ország uniós pénzt az az, hogy néppárti tagság híján jelentősen kisebb érdekérvényesítő képessége a Fidesznek. Miért is dobták ki őket a Néppártból? Nem jogállamisági problémák miatt, hanem mert nyíltan plakátkampányba kezdtek Juncker ellen.
(Aztán az előre feldicsért Ursula sokkal rosszabbnak bizonyult...)

Semmi probléma nincs az ország érdekeinek érvényesítésével, de ennek az értelmetlen odamondogatás nem kéne része legyen. A Fidesz 2010 és 14 között betonozta be a hatalmát és eléggé megkérdőjelezhető törvényeket vertek át ehhez szinte nap mint nap a Parlamentben, de Martonyinak, Navracsicsnak, és a többi magyar diplomatának valahogy sikerült megoldania, hogy emiatt Nyugaton ne forduljanak a magyar kormány ellen.

Boldeone2 2024.08.27. 10:53:10

@Glokta: A tömeges migrációra igazából nincsenek hatékony válaszok. Senki sem akarja már ilyen léptékben, de a "palackba nem lehet visszazárni a szellemet"..

A társadalmak lényegében migráns- dependensek lettek.

Mondok egy példát. Debrecenben most az egyik- ha nem a legjobb üzlet- a migránsok letelepítése. A vállalkozók ebben futnak, mert óriási üzlet
Egy nagyobb családi ház kiadása, mondjuk 10 kínainak az havi 1 millió...
A taxisok, a vendéglátósok, a szálláskiadók mint a Debrecenben élő itt tanuló vagy dolgozó migránsokból élnek, de lassan a környező falvakban is kiadnak mindent ..
A pontos számokat senki sem tudja, hogy hányan vannak, mennyire annak legálisan. Egy nagy építkezésen 300! olyan embert találtak, akinek nem voltak rendben a dokumentumaik...

Én is Debrecenben építek- felújítok egy házat, ahol majd airbnb- t szeretnék bonyolítani, később...Már most megkeresett a vietnámi vegyesiparcikk kereskedő, hogy megvenné a házat...A szomszéd aki nála dolgozik, azt mondta, hogy be akar hozni 2-3 baráti családot Vietnámból...Így működik ez....
Látok néger srácokat is, fehér feleséggel sétálni, tolják a gyereket...Nyilván ők nem üzleti alapon telepszenek le...

Lényegében minden pár év, nem évtizedek alatt történt...Pedig Debrecen református, nagyon konzervatív város, korábbi fideszes fellegvár..

G. Nagy László 2024.08.27. 11:23:20

@Boldeone2: @Glokta:

"Olyan terv, amire te gondolsz, soha nem volt, konteo-elmélet."

A kevert népességű Európa gondolatát nyilvános programként Coudenhove-Kalergi gróf fogalmazta meg az 1925-ben megjelent „Gyakorlati idealizmus” című kötetében. Tervei szerint Európa egyetlen államba szervezve, népeit sötét bőrű ázsiai és afrikai keveredéssel összeolvasztva, nem maradhat tovább fehér bőrű népek otthona, ekként véve elejét annak, hogy itt még egyszer nemzetállamok jöhessenek létre.

Boldeone2 2024.08.27. 11:26:12

Tehát: a gordiuszi csomót nem sikerült átvágni, vagyis:

1.megmaradjunk humánusnak, a valódi menekültek kapjanak menedéket
2. távol tartsuk a nem menekülteket, de en bloc kevesebb ember is jöjjön, de azért mégis szükségük van rájuk gazdaságilag
3. a renegát bűnözőkre, vallási szélsőségre, terroristákra drákói intézkedéseket foganatosítani

Ez nem jön össze a Meloni- koránynak sem igazán, akkor hogy jönne össze a progresszív széplelkeknek, akik a jóságra születtek?

Ezek komoly, globális problémák, rövid távon, nemzeti keretek között nincs megoldás, lehet hosszú távon sem..

Amit lehetne: kőkeményen lecsapni a bűnözőkre és a vallási szélsőségre, újragondolni a menekültjogot, ország- és nemi kvótát kellene bevezetni!

A problémás emberek 95% a egy pár országhoz köthető, muzulmán fiatalok. Őket már eleve szigorúbban kellene ellenőrizni, ha lehet be sem engedni, de ha már bejöttek, zárva tartani, csak ha valóban és bizonyítottan politikai üldözöttek..

A falkaállatoknál is mindig a fiatal hímekkel van a baj, azokat kell elűzni, amíg lehet...

Részemről nők jöhetnek szinte bármekkora mennyiségben, velük szinte nincs probléma, ha nincs férfi is...

G. Nagy László 2024.08.27. 11:28:22

@Glokta:

"Ez a fajta, belpolitikai célokat szolgáló értelmetlen kurocoskodás pedig része annak, miért utálják Orbánt Nyugaton."

Világos. Vagyis azt mondod, hogy amennyiben a bűnözők utálják a rendőröket, a politikusok az ellentábor újságíróit és a művészek a kritikusokat, úgy a rendőröknek, az újságíróknak és a kritikusoknak kéne visszafogniuk magukat. Bravó.

G. Nagy László 2024.08.27. 11:33:10

@Boldeone2:

"Részemről nők jöhetnek szinte bármekkora mennyiségben, velük szinte nincs probléma, ha nincs férfi is... "

Olyat alig-alig látsz, hogy fehér, keresztény férfi vesz feleségül muzulmán nőt. Nem is engedné a nő családja, talán még mészárlást is rendeznének miatta. Vagy nézd meg a médiát! Hányszor látsz olyan reklámot, vagy filmet, ahol fehér férfi és fekete nő szűri össze a levet? Az egészen tudatos médiakampány arról szól, hogy téged meg engem - fehér férfiakat - kell levenni a tábláról és sötét gyalogokkal helyettesíteni.

Boldeone2 2024.08.27. 11:35:28

@G. Nagy László: kevert népességű Európa gondolatát nyilvános programként Coudenhove-Kalergi gróf fogalmazta meg az 1925-ben"

- Tehát 100 éve megjelent egy könyv, amire hivatkoztok...Én is írok már egy könyvet, egy konteósat, talán 100 év múlva emberek milliói hivatkoznak majd rá...

Soha sem hittem abban, hogy bármely társadalmat ilyen tervekkel át lehet alakítani. Sztochasztikus rendszerről van szó, nem tudod kiszámítani a jövőt

Lényegében azt sem, hogy mi lesz a gazdasággal mondjuk 3 év múlva...Nagyjából mindenki találgat, beleértve a kormányt...

Ez emberek súlyos téveszmék fogságában vannak, nem látják át a társadalmi- gazdasági rendszerek elvi működését sem !

Modelleket lehet készíteni, amit majd részben vagy egészben felülír a valóság!

G. Nagy László 2024.08.27. 11:40:14

@Boldeone2: Lehet véleményed róla, de ne mondd, hogy konteó, amikor létező tervről van szó. És szemmel láthatóan sokat átvették és dolgoznak is a megvalósításán.

Boldeone2 2024.08.27. 11:43:20

@G. Nagy László: A fent linkelt szomáliai lány muzulmán volt, betért a keresztény hitre. Család nélkül, férfi nélkül szerintem jöhetnek...

Az sem igaz, hogy a fekete vagy ázsia női nem áll szóba a fehér férfi egyeddel. Pont az ellenkezője igaz: a fehér nőnek - aki szülőképes korban van- nem kell a fehér férfi

Olyan viszont egyre több van, hogy a kutyának nem kellő már a 40- es éveit taposó férfi filippinó, vagy kenyai feleséget talál magának!

Az ismerőseim között is van ilyen, 49 évesen "fiatal apák " lettek

Tehát két választás van: vagy nem lesz nőd, vagy elfogadsz egy mongol vagy kenyai csajt... Èn az utóbbit választanám..

Boldeone2 2024.08.27. 11:51:21

Tehát: a huszonéves hölgyek eleve fele annyian születtek, mint az 1975- ös Ratkó- korosztály gyermekei..

Egy 45 éves, nőtlen, csavargyárban dolgozó férfi esélye arra, hogy szülőképes feleséget találjon, közel nulla...

Ezért kellene MINÉL több, új fiatal nő! Nyilván az ukránok lennének a legoptimálisabbak, de ázsiai vagy afrikai jön, az is segítség a férfitársadalomnak

ulpius66 2024.08.27. 11:59:41

@Boldeone2:

Inkább éljek szegényen migráncsok nélkül,
mint gazdagon migráncsokkal!

ulpius66 2024.08.27. 12:03:45

Persze két fajta migráncs van!

Az egyik hasznos annak a társadalomnak/országnak, amelyikbe érkezik....

... a másik fajta pedig káros a társadalomra!!

ulpius66 2024.08.27. 13:08:45

@Gelimtrtrddddd:

Régebben volt a kommentelők között valami "horrorpornóbábszínház" nevezetű emberke...

NA, AZ VOLT HOZZÁD FOGHATÓ VADBAROM!!!!!!

Gelimtrtrddddd 2024.08.27. 13:26:25

@ulpius66: LT HOZZÁD FOGHATÓ VADBAROM!!!!!!
-------------
Neked, nem hozzád, a hoz jevevényhang. A vada egy dicső hang, germán, a barma a bír-tól ered, az nő is, anat bírunk. Nem nevez, hanem namat, nem között, hanem innento.

Gelimtrtrddddd 2024.08.27. 13:28:27

Na engem dúrgertek a libcsik!

Billy Hill 2024.08.27. 16:26:00

"Talán van pár eszement idealista, aki azt gondolja, jobb hely lesz a világ, ha a rasszok egymással házasodva, keveredve, szaporodva létrehozzák az ÚJ EMBERISÉGET, amely békésebb és együttműködőbb lesz minden eddiginél, hiszen mindenki mindenki testvére..."

Ez néha már akkor sem működött/működik, amikor mindenki fehér, és mindenki szláv, és tényleg sok a rokonság egymással - pl. Jugoszlávia, orosz-ukrán helyzet stb.

Billy Hill 2024.08.27. 16:41:48

(Solingen. A kancellár amolyan Trump-i mélységű szóhasználattal mondja a nagy semmit. "Ich bin wütend. Ich bin zornig auf diese Tat." Kábé "a bűncselekmény rossz, értem", ha a South Parkban lennénk... Német állam megoldása: fegyvertörvény szigorítása, biztos sokat segít majd. Ellenzék megoldása (Merz): menedékkérőket már a határon visszautasítani, mivel legalább egy biztonságos országon már keresztül utaztak - nem is tudom, honnan ismerős ez a duma...)

G. Nagy László 2024.08.27. 17:48:14

@Billy Hill: A drog rossz, értem? - nagyon találó.

Boldeone2 2024.08.27. 18:15:44

@Billy Hill: Más reális út nincs, mint a fokozatos összecsiszolódás

A legtöbb menekület nincs hová visszaküldeni, sőt, egyes afrikai országok meg is mondták hogy senkit nem fogadnak vissza..
Az "első biztonságos országba" visszaküldés megint egy illúzió. SZerbia sem Törökország sem akar menekülteket, amikor pl Törökországban is nyomorválság van, de a menekültnek sem célja hosszú távon ott maradni...

Tehát valójban nincs megoldás, csak az rosszul hangzik megmondani az embereknek...

G. Nagy László 2024.08.27. 18:51:13

@Boldeone2:

"Tehát valójban nincs megoldás, csak az rosszul hangzik megmondani az embereknek..."

Én ezzel nem vitázom. A nyugat így járt. De nekünk miért kéne ugyanígy szívni? Te széttárod a karod, hogy hát ez van, nem jó, de mit lehet tenni, hagyjuk csak, hogy még nagyobb legyen a baj és a káosz... Miért nem egészséges reakció az, hogy

1. Nem engedünk be több migránst sehová.
2. A problémás elemeket visszatoloncoljuk a szülőföldjére, avagy szigorúan bebörtönözzük?

Boldeone2 2024.08.27. 18:57:52

@G. Nagy László: Bebörtönözni lehet, ha be tudsz több tízezer problémás embert, szerintem nem nagyon lehet mindenkit..

Visszaküldeni? Hová? Ahogy írtam, nem fogadják vissza őket, van ahol ezt explicit ki is jelentette a politkai vezetés

A határok lezárása megint egy illúzió, főleg, nincs több tízezer ember hozzá, min ennyi kellene...

Aki már Európában van, azt nem lehet megállítani

G. Nagy László 2024.08.27. 19:16:54

@Boldeone2:

"ha be tudsz több tízezer problémás embert"

Itt jön ki a progresszió kétszínűsége. Te magad feltételezed, hogy több tízezerre rúg a problémás bevándorlók száma. Mégsem állsz ki határozottan a migráció ellen. Soha, egyszer le nem írnád - mert szembemennél a progresszív dogmavilággal - hogy pozitív és kívánatos volna a migráció megfékezése.

Boldeone2 2024.08.27. 19:29:32

@G. Nagy László: Ha meg lehetne oldani az illegális migráció problémáját, már régen megoldották volna, mert egyre több a kockázata a fogadó országoknak, csakhogy nincs megoldás

Ha már egy migráns vagy menekült elindul, nem fordul vissza többet ( extrém ritkán csak) eleve sokan hitelből jönnek, amit vissza kell fizetni, a család a kezes, vagy eleve ők adják össze a pénzt
Tehát nincs hová, mire visszatérni...Van 6-7 gyerek, azok közt meg nem lehet szétosztani sem a föld sem az állatvagyont , a bányászat sem vesz minden munkaerőt, vagy az ültetvényes gazdálkodás, tehát marad Európa..
Miközben a ruszki háború inflácinövelő hatását még jobban megérzik, mint mi európaiak, lsd a nigériai naira leértékelődéset..

Tehát az emberek jönni fognak, a többi problémáról - iszlám terrorizmus, kínai háziiparpusztítás, klímaváltozás, törzsi- etnikai villongások - nem is beszélve...

Ha pedig elindulnak, akkor nem állítja meg őket senki! Valójában minden " első békés ország" is csak dobálja őket, mint a forró krumplit. A török csóró, a szerb csóró, de a magyar is csóró...
Minden kormány akkor könnyebbül meg, ha a migrans már Németországban van, a hazaküldésre kb nulla az esély

Annyira pénztelen Magyarország is, hogy a múlt héten kidobták az összes kárpátaljai magyar cigányt a menekültszállásokról

Tehát: le kellene borulni a nénetek lábai elé és hálásnak lenni, hogy befogadtak több millió embert, és hogy a határokat kezdetben nem akarták ma meg tudják lezárni!

Tételezzük fel, hogy valahogy tényleg lezárnák a nyugati határt, csak egy gondolatmenet.

Vajon a lepusztult és egyre csóróbb orbáni Magyarország mit kezdene mondjuk 20 ezer migráns fiatalemberrel? Mert azt látjuk, hogy ide simán bejönnek, az osztrák adatok ezt mutatják.

Debrecebe Nagyváradról jönnek taxival, mert a román állam oszogatja a mindenkinek a munkavízumot

Aki érti ezt a szakterületet - én igen- az látja, hogy mennyi ostobságra és féligazságra épül az orbáni migránspolitika !

Boldeone2 2024.08.27. 19:38:41

telex.hu/belfold/2024/07/22/migration-aid-lakhatasi-tamogatas-menekultek-rendelet

Ennyire nincs pénz Magyarországon...Lehet kárörvendeni, szidni a németeket, de több millió menekültet mégis ellátnak, próbálják integrálni őket, nyelvi kurzus, stb..

A németek mindent megtesznek, ez az igaz altruista szellem...Ezért is szomorú, hogy egyesek visszaélnek a bizalommal...

G. Nagy László 2024.08.27. 20:04:30

@Boldeone2:

Na még egyszer: Soha, egyszer le nem írnád - mert szembemennél a progresszív dogmavilággal - hogy pozitív és kívánatos volna a migráció megfékezése.

Felejtsd el a gyakorlatot! Csak a célról beszélj. Pozitív és kívánatos volna a migráció megfékezése, vagy sem?

GyMasa 2024.08.27. 20:13:47

@Glokta:
Ebben egyáltalán nem értek veled egyet!
A mai EU politikai elit az USA gyarmati helytartója, akik elvtelenül kiszolgálják az USA igényeit!
Akár (és nyilvánvalóan) a helyi őslakosok kárára!

GyMasa 2024.08.27. 20:16:09

@G. Nagy László:
Igen, SOros "nyitott társadalma" is pont ezen alapul, ami teljesen nyíltan elérhető a neten.
Ő maga mondja egy riportban, hogy azzal, hogy mindenki kapuccsinó lesz, majd soha nem fog egy újabb holokauszt bekövetkezni.
Igaz, hogy pl. az iszlám terroristák bőrszíntől függetlenül irtják az összes "hitetlent"...
Szóval, már ez a tény maga cáfolja az egész eléméletet.

baalint1 2024.08.27. 21:04:35

Szokásos neobolsi propaganda cikk, nulla saját

Mondjuk szívesen látnám a kurucus attitűdöt Moszkvával ezemben is...

ulpius66 2024.08.27. 22:07:36

@baalint1: "Mondjuk szívesen látnám a kurucus attitűdöt Moszkvával szemben is..."

Ha annyira szívatnák a magyarokat, Magyarországot az oroszok is, mint ahogy a Brüsszeli "európai elit" teszi akkor kapnának ők is a pofájukra!!!!!
(az, hogy Brüsszelben az "európai elit" található, az vicc volt....)

ulpius66 2024.08.27. 22:11:42

Oroszország Ukrajna függetlenségéért harcol!!!!!!!!

Amint kitakarodik Ukrajnából az EU/USA/NATO siserehad, és Ukrajna ismét független állam lesz....akkor azonnal véget is ér az oroszok felszabadító harca!!!!

ulpius66 2024.08.27. 22:17:08

Teljesen nyilvánvalóan az a büdös orosz zsidó Zselé egy EU/USA/NATO-báb!!!!!

... és addig van hatalmon, amíg az EU/USA/NATO a hatalomban tartja!!!!!

ulpius66 2024.08.27. 23:03:22

@baalint1:

Aranybogaram!

Olvasd el ezt a cikket, és utána legyen nagy a pofád!

privatbankar.hu/cikkek/nemzetkozi/sokkot-kapott-nemetorszag-drasztikus-valtozas-jon-a-migracios-politikaban.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

A NÉMETEK KEZDIK KAPISGÁLNI, HOGY OLYAN MIGRÁCIÓS POLITIKÁT KÉNE FOLYTATNIUK, MINT AMILYET A MAGYAR KORMÁNY, ORBÁN VIKTOR FOLYTAT IMMÁRON 10 ÉVE....

G. Nagy László 2024.08.27. 23:21:04

@baalint1:

"nulla saját"

Jogod van úgy érezni, hogy nem kaptál semmi újat ettől a poszttól. De akkor mi a faszért kommentelsz? Azon még lehetne vitatkozni, hogy a posztomban van-e érdekes, új, tartalmas, vagy bármi, ami egy picike értéket is képvisel. De az, hogy a te kommented nettó gecizés és nulla tartalom, az mindenki számára világos. Hogy a faszba veszed a bátorságot, hogy engem fikázz, amikor a hozzászólásod ennyire silány, tartalmatlan és nívótlan? Akár meg is őrizhetted volna az erkölcsi alapodat a kritikára, ha valami érdemi hozzáfűznivalód lett volna. De így ez egy fos, és helyetted is szégyenkezem, hogy idáig süllyedtél.

Boldeone2 2024.08.27. 23:49:18

@G. Nagy László: Nyugodj meg! A helyzet nagy valószínűséggel csak romlani fog, sőt, fogadnék is rá...

A globális migráció csak első hullámaival érte még el Európát, a neheze csak most jön...

Mi magyarok is lehetünk még menekültek, klímamenekültek, ha így haladunk... Az Alföldön már 3 hónapja 32-38 fok van, de a déli részen 39-40 fok is volt ...Eső majd semmi...Ez már az éghajlatváltozás, brutálisan berúgta az ajtót...
Ebből a termésből megint csak áremelkedésre futja, többek között ezért kellene az ukrán kukorica...

Élhetelen ország vagyunk, innen menekülni érdemes, a mezőgazdaság összeomlik, miközben nem kell az elektromos autö, sem az akku a világban- game over...

Komolyan mondom, itt soha nem látott válság szele érződik, és még a klímaváltozás is rúg egyet az országon,,,

Tételezzük fel, hogy EU- n kívüli ország vagyunk, akkor hová menekülhetünk? Soha nem tudhatjuk mikor leszünk menekültek, ezért megértőnek kell lenni..

A nemzetállam egy rövid képződmény lehet, minden jel arra mutat, hogy előbb- utóbb elkeverednek egymással az emberek ott, ahol van gazdasági teljesítmény
Ezt látjuk mindenhol, màr Debrecenben is

G. Nagy László 2024.08.28. 08:14:03

@Boldeone2:

"Soha nem tudhatjuk mikor leszünk menekültek, ezért megértőnek kell lenni.."

Értem. Támogatod a korlátlan migrációt. Világos beszéd.

Boldeone2 2024.08.28. 08:55:09

@G. Nagy László: Nem, azt te írtad. Én csak annyit írtam, hogy a valódi menekültekkel megértők kell legyünk.
Első a humanizmus, ez Európa. Sajnos az emberies viselkedés kockázatokat rejt, de meg nem változhatunk rossz irányba, mert Európa, az európai szellemiség zsinórmérték a világban...
Olyanok nem lehetünk, mint akiket megvetünk- barbárok

Nyilván a barbárságot üldözni kell, a barbárokat nem szabad befogadni, sőt, ki kell üldözni. Egyszerre kell megértőnek és humánusnak lenni és konzekvensnek, keménynek

"Unortodox" megoldások kellenek ( most nem Orbánra gondolok...) Bátran ki kell mondani, kik maradhatnak, melyek a feltételek

Végső megoldás" úgysem lesz..Több évtized, mire Afrika rendbe kerül és már nem jönnek a migránsok( vagy nem...) Erre is van egy elméletem...

G. Nagy László 2024.08.28. 09:07:39

@Boldeone2: Barátom, összevissza beszélsz. Önts végre tiszta vizet a pohárba. Neked is jobb, ha tisztán kommunikálhatsz.

Felejtsük el a valódi, háború elől menekülőket! Mindketten egyetértünk abban, hogy ha a szomszédos országban közvetlen életveszély uralkodik, úgy humanitárius kötelesség a befogadás.

Csakis a gazdasági migráció kapcsán kérdezlek. Támogatod, vagy egyetértesz azzal, hogy szigorú korlátok közé kell szorítani?

ulpius66 2024.08.28. 10:23:48

@Boldeone2: "Én csak annyit írtam, hogy a valódi menekültekkel megértők kell legyünk."

Boldikám!

Mán csak aztat kell eldöntenünk "kik a valódi menekültek"?
(aztán meg utána ottan van a "családegyesítés" humánus kérdése...... ugye aki lelőtt 5 rendőrt a saját országában, az "valódi menekült" .... aztán mán csak a 4 feleségét és 18 gyerekét hozza, hogy az adott állam tartsa el őket...)

GyMasa 2024.08.28. 10:58:37

@baalint1:
Baszki, meg lett minde - amúgy teljesen felesleges és hatástalan - szankció szavazva.
Az a baj, hogy te is teljesen belementél az agyatlan csoportba...
Neked is csak Ukrajna felszopás van, meg mindenki más Putyin pincsi!
Olyan mág váletlenül sem elfgadható a kommunista lelkednek, aki nem kívánja a háborút az oroszokkal...
Egyre szánalmasabb vagy, pedig régen tökre értelmes embernek tűntél!

GyMasa 2024.08.28. 11:00:02

@G. Nagy László:
Szerintem bálintka is felsorakozott ezek közé:
www.youtube.com/watch?v=a_OyeQV6l1A
(boldi, alekösz, meg a többiek...)

MEDVE1978 2024.08.28. 11:42:20

A rengeteg párhuzamosan zajló folyamat közül néhányat kiemelnék:

1. Az egyik a bevándorlás és az asszimiláció hiánya. Kicsit absztraktan elmondva: a jó asszimiláció teszi működőképessé a társadalmat. Vannak erre nagyon régi magyar példák, mint a jászok, besenyők, kunok, székelyek stb. A működő nagy olvasztótégelyekből is vannak erre példák, mint mondjuk az Amerikában letelepedett írek, olaszok. Azért ezt a két népcsoportot emelem ki, mert ezek még a XIX-XX. században is erősen diszkrimináltak voltak, az írekre egyfajta cigányként tekintettek és az olaszoknak is hasonló karakterisztikáik voltak. Ennek ellenére már mára mindkét népcsoport tökéletesen integrálódott ezekbe a társadalmakba (főként itt az USA a példa). De akár lehet beszélni az USA-ban integrálódott keleti (főként vietnámi, kínai, japán) csoportokról is. Hasonló van folyamatban jelenleg a latinokkal (spanyol ajkúakkal). Az asszimiláció akkor teljes, ha hasonló karakterisztikákat kezdenek el mutatni a többségi népességgel. Ilyen pl. a floridai kubai emigráció. Az egyes kisebbségek, bevándorlók pártja az USA-ban főként a demokraták, hiszen ők migráció szempontjából jóval megengedőbbek, pozitív diszkrimináció hívei a kisebbségeknél.
Ezért a rögtön az USA-ba betántorgott mexikói biztosan demokrata szavazó lesz. Ugyanakkor a már megállapodott, asszimilálódott szavazó akár "attítűdöt" is válthat, mert fontosabbá válhat neki mondjuk a közbiztonság. Ilyen pl: a floridai kubai közösség, akik hiába latinok, az elmúlt választásokon már többségükben republikánusokra szavaztak.
Gyakorlatilag szinte mindenhol a világon azt látni, hogy minél eredményesebb az asszimiláció = minél gyorsabban veszítik el saját kultúrájuk domináns jeleit - itt nem a folklórra gondolva és veszik át az értékeket a bevándorlók, annál kisebb a probléma.

Ennek az ellenkező pólusa a párhuzamos társadalom kialakulása, ahol a bevándorló megtartja saját családi és közösségi modelljét, nyelvét, azon nem változtat.

2. A nyugat civilizációs mintájának elhalványulása. A nyugati civilizációs mintának alapvetően két fontos pillére van: az első a klasszicizmus, az ókori görög / római civilizációk öröksége, a második a kereszténység, a saját karakterisztikáival, mint amilyen a bűnösség, a felebarát szeretete, a megbocsátás stb. A felvilágosodással (korábban a reneszánsszal) módosult nagyon erősen a nyugati civilizációs minta, racionálisabb, emberközpontúbb lett. A XIX. század vége óta azt tapasztalhatjuk, hogy az emberközpontúság, a ráció egyre inkább háttérbe szorítja magát a vallást. Erre az államok szerkezete is reagál, de már nagyon korán: Magyarországon már a XIX. század végén bevezették a polgári házasságkötést, folyamatosan lezajlott az egyház leválasztása az államról. Ezzel együtt a közösség is változik, a kereszténység dogmatikus normáinak kötelezősége kikopik. A dogmatikust sokan negatívan azonosítják, holott a kereszténységnek rengeteg pozitív dogmája is van: a megbocsátásról, szeretetről, idősek gondozásáról, gyermekek értékéről, az emberi élet értékéről.

Ezek azonban mind kikopnak és a társadalom gyakorlatilag a belső kohézióját, gerincét veszíti el. Ezzel egyidejű egy világi civilizációs komponens a nemzetállam, ami egy erős kulturális kohéziót biztosított a korábbiakban. Azonban ez a rész is drasztikusan hanyatlik, avul el.

Ez az elavulás vezet oda el, hogy a befogadó társadalmak egyre kevésbé képesek az asszimilációra, hiszen lényegében nem definiáltak világosan azok az értékek, amelyekhez asszimilálódni kellene a bevándorlóknak, illetve a társadalmakban egyértelműen gyengülnek ezek az értékek.

Például: bevándorol Németországba mondjuk egy afgán fogorvos a családjával. Hithű muzulmán, elvárja, hogy az asszony fejkendőben járjon legalábbis és a lánya is. A gyengülő asszimilációs nyomás őt már nehézkesen fogja asszimilálni. Nem fogja azt látni, hogy a muzulmánsága hátránnyal jár az életben, ahogy azt sem, hogy a németek élnek-halnak az országukért, büszkék annak múltjára vagy jelenére. Azt fogja látni, hogy a németek szégyellik a múltjukat és félnek attól, hogy bármi eltérő kultúrájú dolgot kritizáljanak. A közéletben igyekeznek megbélyegezni a túlzottan nacionalistákat, illetve akik elvárnak viselkedési normákat a bevándorlóktól. Emiatt ő lassan / egyáltalán nem fog asszimilálódni.

Ez a vita egyébként már nagyon régen eldőlt és a progresszív álláspont "nyert". Németországban talán 20 éve volt a "Leitkultur" (vezérkultúra) vita. Akkoriban még a német társadalom nem volt annyira sokszínű, mint most és az előbbi problémát felismerve a CDU felvetette, hogy kell egy vezérkultúra és az ahhoz való alkalmazkodását a bevándorlóknak meg kell követelni. Ezt elvetették anno a szocdemek, zöldek, szélsőbal, így nem ment el a törvénykezés abba az irányba.

Folyt köv.

wigotah224 2024.08.28. 11:56:00

@G. Nagy László: Pedig nekem is hasonló érzéseim lettek a cikket olvasva, mint neki. Nem is írtam kommentet, mert nem volt kedvem belekezdeni a témába, ami itt már 1000szer meg lett beszélve, én is leírtam már, pl az illegális migráció megfékezésére mi lehetne megoldás (britek Ruanda-tervéhez hasonlóan menedékkérelmek elbírálása Európán kívül vagy legalább valamelyik külbirtokon - pl Francia-Guyana). Eleve a bejegyzés egy hamis premisszára épül i.e. "valakik" tervszerűen illegális bevándorlókat hoznak Európába és ez valami "nagy terv" része. "Forrás" ehhez egy 100 éve írt könyv, de ennyi erővel bármilyen konteóhoz lehet "forrást" találni.
A solingeni késelő Bulgáriában lépett először az EU-ba, onnan ment tovább Németországba. Mivel Bulgária nem Schengen, így jó eséllyel az illegális migráció megfékezéséért folyton melldöngető orbán-kormány engedte be a schengeni övezetbe. Ki tudja, talán pont az egyik embercsempész hozta be, akit orbánék nemrég szélnek eresztettek. Tudod, a "patrióták", akik felveszik a harcot a migrációval.
De a tartalmi részen túl van egy - magyar szempontból nagyobb - probléma. Az, hogy orbánék belpolitikai célokra, sőt, csakis arra használják a külpolitikát, elmenve ilyen győzike-show stílusba. Az eredmény magáért beszél. Elszigetelődés a saját szövetségi rendszerén belül, hiányzó EU-s pénzek, rendre elmarasztaló bírósági ítéletek. Drága dolog ez a "kuruckodás". Az, hogy te tapsolsz ennek, az rólad árul el sokat.
Persze mostanra egyre kevesebben vagytok, az értelmiségiek ugyanis már átlátnak ezen: g7.hu/adat/20240612/nincs-fideszes-tobbseg-ahol-a-lakossag-legalabb-60-szazaleka-erettsegizett/
Az ábrán igen jól látszik a negatív korreláció (de oda is írták, -0,68) a fidesz népszerűsége és az érettségizettek aránya között. Úgy tűnik, a fidesz mostanra az underclass pártja lett. Hogy te miért tartozol ebbe a halmazba, azon nem nekem kell elgondolkodnom.

G. Nagy László 2024.08.28. 12:20:23

@wigotah224:

"Pedig nekem is hasonló érzéseim lettek a cikket olvasva, mint neki. Nem is írtam kommentet, mert nem volt kedvem belekezdeni a témába, ami itt már 1000szer meg lett beszélve"

@MEDVE1978: kollégát többek közt azért is becsülöm, mert képes hozzászólni az asszimiláció témaköréhez is, mégpedig értőn és körültekintő módon. Neked mintha gondolatod sem lenne ennek kapcsán, @baalint1: -nak pláne. Toljátok kritikátlanul a brüsszeli narratívát. Nem emelkedett az erőszakos bűnözés mértéke Németországban... ezt írtad legutóbb. Majd mondd el a solingeni gyászolóknak is. És támogasd továbbra is a brüsszeli maffiaszervezeteket, amelyek azért azért büntetik Magyarországot, mert az mindent megtett, hogy az ilyen tragédiákat elkerülje.

ulpius66 2024.08.28. 12:40:15

@G. Nagy László:

Ugyan hagyd ezt a vadbarom "wigotah" emberkét figyelmen kívül....

Ő ANNAK ÖRÜL, HA A MIGRÁNCSOK MINÉL TÖBB FEHÉR EMBERT ÖLNEK LE, MERT MINK ANNÁL IDEGESEBBEK LESZÜNK, ÉS EGYRE KEMÉNYEBBEN FOGALMAZUNK!!!!

MÍG Ő RÖHÖG A MARKÁBA, MERT ŐTET NEM ÉRDEKLI HÁNY EMBERKÉT ÖLNEK LE A MIGRÁNCSOK, Ő ANNAK ÖRÜL, HA MI EMIATT TOTÁL KI VAGYUNK AKADVA RÁJUK.....

EZ A VADBAROM ABBÓL INDUL KI, HOGY MINDEGY MI VAN, DE AZ ORBÁNNAK, NEKÜNK ROSSZ LEGYEN....
(ezért támogatja a migráncsokat, hogy nekünk ROSSZ LEGYEN!!!!!... ugyanígy volt az a másik totál vadbarom Fajkasházi Tivadaj, aki azért drukkolt a magyar foci válogatott ellen, "nehogy mán az Orbánnak legyen egy jó estéje" ..... az Orbán-gyűlöletük elvette minden eszüket!!!!)

MEDVE1978 2024.08.28. 12:47:37

Folytatás.

Az előzőek alapján elég valószínű, hogy Európa már ebből a szempontból elveszett. A vesztét nem a tömeges bevándorlás fogja okozni, mert ennek határai vannak. Egyszerűen a helyi lakosság, ami magába foglalja a már valamennyire beilleszkedett bevándorlókat is, fog ellenállni, hiába csinál bármit a hatalom. Szépen égni fognak a menekültszállások, mecsetek stb., ahogy ezt már Angliában látni, regionális választásokon a politikai karantén ellenére a menekültek kidobását szorgalmazó szélsőjobb (AFD, Le Pen stb.) fog nyerni, nagyon jelentős tényező lesz. A politikusok erre visszafogják a bevándorlást, amire a mindenféle hülye liberális hazugság ellenére van eszközük: egyszerűen ki kell fizetni a líbiaiakat, a törököket, a marokkóiakat vagy a csádi, szudáni stb. hadurakat, hogy fogják vissza az idáig jutókat. Csúnya? Meghalnak százezrek, milliók, még többen rabszolgasorra jutnak? Igen. Ez nem szép, de ez lesz a megoldás.

A nyugattal tehát nem szimplán a bevándorlás végez majd, hanem saját belső értékrendi összeomlása, az, hogy nincs egy szilárd ideológiája, értékrendje, ami áthatja a társadalmat és eléggé motiválná bármire is. Sem a jelenlegi "fogyassz és gyarapodj", sem pedig a kozmopoliták által vélt együttműködős, Fukuyama utópiás földi mennyország nem elég hatékony mozgatórugó ahhoz, hogy nagyobb cselekedetekre motiválja a népességet.

Persze itt szokott jönni, hogy ha a nyugat büdös, akkor tessék szépen Oroszországban / Kínában / Észak-Koreában élni. Ez azért nem értelmezhető, mert abból, hogy felismeri valaki, hogy a nyugat a jelenlegi pályán el fog pusztulni, nem következik az, hogy Oroszország / Kína / Észak-Korea útja fenntartható.

Van egy viszonylag mesterséges (kicsit mondvacsinált) tudományág: az összeomlástan, idegen szóval a collapsology. Ez több kutatási területet összesít (közgazdaságtan / világgazdaságtan / politológia / szociológia / klímakutatás / műszaki, technológiai tudományágak stb.). Ez azt mondja ki, hogy minden civilizációs modell véget ér egyszer, összeomlik. Az összeomlás egy kicsit kemény szó, az eredmény lehet "valami jobb is", változást hoz. A jóslat természetesen az, hogy a mostani civilizációk, társadalmi rend külső sokkok hatására meg fog változni, ha úgy tetszik viszonylag gyorsan gyökeresen átalakul.

Nincs ok feltételezni azt, hogy ez a világrend sokáig megmarad, illetve szerintem már túl vagyunk a fordulóponton már a valami más felé haladunk. 2008-ot követően egyre inkább csökken az amerikai hegemónia, az USA gazdaság súlya a világgazdaságban, az USA haderő mindenhatósága. Az amerikai demokratikus világkapitalizmus fémjelezte civilizációs rend tehát hanyatlóban van. A 90-es évekkel összehasonlítva rengeteg jel van erre:
1. A 90-es évek elején a nyugati erkölcscsősz államok olyan konfliktusokat próbáltak meg rendezni és részben rendeztek is, amelyek a hatalmi bázisuktól távol lévő harmadik országokban történtek meg. Ilyen volt az USA Szomáliai békefenntartó akciója, az első iraki háború, de a jugoszláv háború is. Itt az USA hegemónia által irányított még részeiben is erős nyugati koalíció domináns. Ezzel visszariaszt bárkit, aki háborúzni akar.
2. A kétezres évek elejétől az USA háborúk már többnyire belpolitikai célokat szolgálnak, teljesen egyszerűen a bosszúért (Irak, Afganisztán, ISIS) vagy esetleg szövetségesi nyomásra (Líbia). Mindenesetre már a világrendőri szerep visszaszorul, több helyen (afrikai incidensek, Grúz-Orosz háború) már nem is próbálnak beavatkozni.
3. Végül eljutunk oda, hogy a távoli háborús színtereken az USA már nem avatkozik be, a szövetségeseinek pedig nincs ereje ehhez. Afrikában a nyugat teret vesz, az utolsó flottával rendelkező franciák mellett a többi nyugati szereplő is. A most dúló szudáni polgárháborúban már semmi esély sincs arra, hogy bárki beavatkozzon, annak ellenére, hogy népirtás is megy. Nem véletlen, hogy a harmadik felek közül egyre többen fordulnak a nyers erő eszközéhez, érzékelve a nyugat hanyatlását: Izrael és a palesztinok, a nigeriek, a szudániak, az oroszok.

A nyugati civilizáció tehát szépen lassan összeomlik, a kérdés csak az, hogy mi lesz belőle.

MEDVE1978 2024.08.28. 13:01:35

"A magyar kormány egyirányú jegyet biztosít a belga fővárosba a bevándorlók számára."

Egyébként ez nem magyar recept, hanem amerikai. gov.texas.gov/news/post/texas-transports-over-100000-migrants-to-sanctuary-cities

ulpius66 2024.08.28. 13:05:06

@MEDVE1978: "A nyugati civilizáció tehát szépen lassan összeomlik, a kérdés csak az, hogy mi lesz belőle?"

HÁT ERRE A KÉRDÉSRE KIBASZOTT ECCERŰ A VÁLASZ!

LESZ FRANCIA, MEG NÉMET, MEG FLAMAND, MEG VALLON MEGY ILYENFAJTA KALIFÁTUS!!!!!!

A NYUGATI LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA CSAK ADDIG A PONTIG MARAD MEG, AMÍG AZ ILYEN "LIBERÁLISAN DEMOKRATA VÁLASZTÁSON" MEGSZÜLETIK AZ ELSŐ BEVÁNDORLÓK VEZETTE PÁRTOK GYŐZELME.....

....ONNANTÓL PEDIG A BEVÁNDORLÓK DEMOKRATIKUSAN ELFOGLALJÁK AZ ÁLLAMVEZETÉST, ÉS AZTAT CSINÁLNAK AMIT AKARNAK!!!!!!!
(nyilván első törvényük a demokratikus választások eltörlése lesz....)

ulpius66 2024.08.28. 13:07:23

@MEDVE1978:"A magyar kormány egyirányú jegyet biztosít a belga fővárosba a bevándorlók számára."

EMIATT AZTÁN A MAGYAR KORMÁNY FASISZTANYILASNÁCIRASSZISTA MEG ILYESMIK..

AZ ÁMERIKÁS KORMÁNY UGYANEZÉRT A CSELEKEDETÉÉRT A VILÁG LEGNAGYOBB DEMOKRÁCIÁJA....

ulpius66 2024.08.28. 13:13:24

@MEDVE1978:

Mint mán többször írtam volt, itt van előttünk példának Erdély, és napjainkban Koszovó....

Erdélybe jöttek a román migráncsok a 15. századtól kezdve, aztán szépen betelepültek a Kárpátokba....egy pár évszázad alatt meg Erdély szinte teljesen román lett!!!!! pedig semmi harc nem volt a románok és a magyarok között.....

VAGY NAPJAINKBAN ITT VAN KOSZOVÓ, AZ ŐSI SZERB ANYAFÖLD, A SZERB HAZA BÖLCSŐJE.....AZTÁN BESZIVÁROGTAK AZ ALBÁNOK, ÉS NEMES ECCERŰSÉGGEL "KISZÜLTÉK" A SZERBEKET!!!!!!!

A LEGRÉGEBBI SZERB TERÜLET, KOSZOVÓ LAKOSSÁGÁNAK 90%-A ALBÁN......

G. Nagy László 2024.08.28. 13:16:21

@MEDVE1978:

"A nyugattal tehát nem szimplán a bevándorlás végez majd, hanem saját belső értékrendi összeomlása, az, hogy nincs egy szilárd ideológiája, értékrendje, ami áthatja a társadalmat"

Egyetértek, erről írok én is a magam szerény gondolatait megfogalmazva immár hét esztendeje. Holott ez lenne a legegyszerűbb: megtalálni és kihirdetni a közös morális nevezőt, s ahhoz ragaszkodni. A baloldal ebben nem partner; az általuk képviselt erkölcsi relativizmus teszi tönkre a nyugati világot.

ulpius66 2024.08.28. 13:21:53

Angliában a leggyakoribb keresztnév az újszülötteknél a Muhammad!

VAN MÉG KÉRDÉS?

Boldeone2 2024.08.28. 14:11:29

@MEDVE1978: nyugati civilizáció tehát szépen lassan összeomlik, a kérdés csak az, hogy mi lesz belőle."

- Jó elemzéseid vannak, csak a konklúzióid - szerintem - fikciók. Hogy honnan jönnek ezek fikciók? Talán egészen visszatekinthetünk 100 évvel, pontosan ekkor jelent meg Oswald Spengler, Nyugat Alkonya c. könyve, tehát egy nagyon régi jobboldali toposzról beszélünk...

Nincs ok feltételezni azt, hogy ez a világrend sokáig megmarad, illetve szerintem már túl vagyunk a fordulóponton már a valami más felé haladunk."

- Ezt nem is tudom értelmezni, mire gondolsz...Mi volt a fordulópont? Az olajválság a 70- es években, az info társadalom elterjedése a világon a 2000- es években, vagy a 2008-2009 - es ciklikus világválság?
A lényeg nem változott: a kapitalizmus hegemóhiája megmaradt, ha pedig kapitalizmus, akkor a nyugat helyzete gazdaságilag nincs veszélyben
Egyedüli kihívóként csak Kína tud fellépni, gazdaságilag, de más tekintetben kevésbé. A BRIX soha nem lesz valós alternatívája a nyugatnak, most abba nem mennék bele miert, de nem...
India lehet még egyszer nagyhatalom, de még nagyon messze vagyuk, egyelőre ember- tízmilliók csak simán a folyókba szarnak, ráadásul az USA a legfontosabb tőkebefektető Indiában is
Oroszország pedig agonizál, nem kihívó...

Az egyik kérdés az, hogy kell- e nyugatnak beavatkozni mindenhol katonailag? Van- e értelme? Szerintem nem, csak erre jöttek rá a döntéshozók... Nyilván van 3 töréspont, erre kell koncentrálni, tehát: Ukrajna, Izreal, Taiwan
A nyugatnak éppen elég azt a 3 országot megvédeni, a Afrikáról és a világ többi részéről le kell venni a fókuszt- érdektelenek.

A nyugatnak lényegében nincs problémája, a lator államok csak zavart képesek okozni, de a "nyugatot" nem tudják megtörni, lásd a 2 éves orosz háború kudarca...

A nyugatnak csak a relatív gazdasági vezető szerepét kell megőrizni, erre pedig vannak szisztematikus lépések, mind Nyugat- EU- ban, mind az USA- ban, észelvén az ellenséges kínai nyomulást a nyugaton
Már felismertük, hogy Kína ellenség, mert nem tartja be a fair kereskedelmi verseny szabályait, de ezen túl is ellenséges felvásárlásokat eszközölnek, megpróbálják elzárni az európai cégeket a kritikus ásványoktól, stb
Persze, a kereskedelmi háború kétélű dolog: csapásokat kapunk és adunk...:)

Folyt a migrációról...

wigotah224 2024.08.28. 14:28:35

@G. Nagy László: Most tűnt csak fel, hogy megnézted a Rácz-interjút. Erre reagálnék előbb. Először is szuper, hogy ki mertél jönni a buborékodból és megnézted, elismerésem!
Összefoglalom a reakciódat: Mivel a riporter nem a szerinted megfelelő kérdéseket tette fel, Rácz meg ugyan felkészült, jól kommunikál, tárgyilagos és valós állításokat tesz, de mivel nem a szerinted megfelelő válaszokat adja, ezért "ritka nagy féreg" meg "geci", én meg hülye vagyok. QED :D
ulpiustól lassan már csak az különböztet meg, hogy ő nagybetűvel férgezi meg hülyézi a vitapartnereket.
"képes hozzászólni az asszimiláció témaköréhez is, mégpedig értőn és körültekintő módon. Neked mintha gondolatod sem lenne ennek kapcsán"
Nem a fenét nem, leírtam már máskor is. Csak én nem Couchexpert vagyok, hanem itt vagyok "terepen" és mindennapi tapasztalatom van a témában. De akkor tessék, pár példa:
3 házzal arrébb lakik egy török család. A gyerekeikkel meg egymással már csak németül beszélnek, csak akkor hallok ott török szót a kertjükből, amikor valami távoli rokon jön hozzájuk. Nem hord az asszony kendőt, sem a kislányuk. Gyakorlatilag már csak a nevük utal rá, hogy török származásúak.
3 házzal arrébb a másik irányban szintén egy török család lakik. Gyerekekkel már ott is csak németül beszélnek, nagymama szokot jönni látogatóban, ő még hord kendőt, az anyuka már nem, sőt. A férje nevét sem vette fel, pedig azt még a németek is szokták. A kislányuk sem hord kendőt.
Az építésvezetőnk egy arab csóka volt, akiről csak jót tudok mondani. Nem csak kiválóan beszélt németül (pedig hallatszott rajta, hogy ő is csak tanulta), de mindig elérhető volt és jött azonal, ha valami gond volt - pedig a mienken kívül vagy még egy tucat házat épített párhuzamosan. Egyfolytában dolgozott.
A fiam bölcsijébe jár egy indiai kislány, a szülők rendesen tudnak németül és a kislány is a fiammal németül beszél - nyilván 2 éves szinten, nem arról, hogy lehet differenciálegyenleteket Laplace-transzformációval megoldani.
Jár két orosz kislány is a csoportba, ott a szülők rászóltak az óvónőkre, hogy ne engedjék egymással oroszul beszélni őket, hanem csak németül.
Lehetne még sorolni, nekem személyes tapasztalatom, hogy a bevándorlók elsöprő többsége igyekszik beilleszkedni és hajlandó is ezért komoly erőfeszítést tenni. A tévében nyilván nem ezeket mutogatják, hanem a késelőket, de attól még ők szerencsére egy marginális kisebbség.

Boldeone2 2024.08.28. 14:37:34

@MEDVE1978: A másik kérdés a nyugat belső ügyei: életszínvonal és migráció

Én úgy látom, - a hisztériakeltéssel ellentétben - olyan nagy bajok nincsenek. Folyamatosan keresnek munkaerőt a nyugati országokba, a lényegében nulla vagy minimális gazdasági növekedés mellett is, sőt a bérek is nőnek

Persze, van egy lecsúszó réteg, akik nem hajlandók dolgozni " annyi pénzért " ők tényleg megcsúsztak, mivel többek között az óriási mértékű migráció miatt a lakbér- és lakásárak az egekbe emelkedtek, a háború miatt részben a rezsi is

Ez a lecsúszó réteg fog csak törni- zúzni, a többi azért köszöni jól van, bár szemre nem szép dolog a sok migráns, néha riasztó, de a legtöbb embert nem fenyegeti kötvetlen veszély, bár ismerjük az utóbbi idők tragikus történéseit
A relatív biztonságérzet romlott, pont az ilyen esetek miatt
Lényegében az elmúlt éveket nagyon elrontották, sem az afgánokat, sem az észak- afrikaikat nem kellett volna beengedni
Elkéstek a drákói szabályokkal, de már mindenhol szigorítanak
A fő gond az, hogy valójában antihumánus, alkotmányellenes eszközök lennének hatékonyak...
Amit írtál: megfizetni a tranzitországokat, ilyen már van, volt....Nem volt teljesen hatékony, végül csak átjutnak a legpokolibb helyeken is, mint Líbia...

Érdekes, pl USA- ban meghúzza magát minden migráns, az illegális is, mert örülnek, hogy ott legetnek, hogy pénzt keresnek

Európa ezt elszúrta, az absztrakt emberjogi elvárásokat előbbre helyezték a józan észnél, de lényegében most is gúzsba van kötve a politika keze...
A második vh, majd azt követő emberjogi szerződésekből nem akar senki kilépni, pedig azt nem kontinensek közti embermilliók vándorlására szabták...

Persze, jós nem vagyok, leget hogy megvolt az inlexiós pont és valamin túl vagyunk, de akkor a kapitalizmus fog összeomlani, mint rendszer a brutális vagyoni diszkrepanciák miatt...

Csak arra kell vigyázni, hogy nehogy egy nagyobb szar legyen, mint az eddigiek...

Lényegében Magyarországon is megélhetési válság van...

wigotah224 2024.08.28. 14:52:02

@wigotah224: Az állandó brüsszelezéshez beugrott még egy sztori: Pár éve autóztunk Budán az asszonnyal és minden 2. plakáton valami ilyen volt, hogy "Önt is idegesíti Brüsszel?"
Ültünk a dugóban és megkérdeztem a feleségemet: "Téged idegesít Brüsszel?"
Elgondolkodott, majd azt felelte: "Engem tulajdonképpen egyik belga város sem idegesít."
Ezen jót nevettünk, azóta is ez amolyan belsős poén közöttünk :D

ulpius66 2024.08.28. 14:55:10

@Boldeone2: "Lényegében Magyarországon is megélhetési válság van..."

Hát eztet te meg honnan tudod??????

Gondolom néhány ballibsi firkász agymenéseiből.....

ulpius66 2024.08.28. 14:57:12

@wigotah224:

Költözz Molenbeek-be!!!!!!

Ottan pontosan az ilyen agyatlan vadbarmokat várják, mint amilyen te is vagy!!!!!

AZ ASSZONYT NEHOGY ITTHON HAGYD!!!!!

Boldeone2 2024.08.28. 15:00:28

Lényegében az elmúlt éveket nagyon elrontották, sem az afgánokat, sem az észak- afrikaikat nem kellett volna beengedni"

- Ezt nem tudták befolyásolni, de ha már bejöttek, akkor egy nagyon szigorú screeningen át kellett volna esniük. A terrorista - és bűnözőgyanús embereket eleve zárt táborba kellett volna zárni, így a bűnesetek jelentős részét ki lehetett volna zárni

- A letelepedést nagyon szigorú feltételekhez kötni: erkölcsi megfelelés; befogadási szerződést kötni az állammal, amiben a menekült vállalásokat tesz, ha nem eleszít mindent

- A menkült írásos vállalásait pártfogók ellenőrzik

- Az országkvóták felállítását - ilyen persze nem lesz...

Olaf Scholz megmondta, hogy a Dublini rendeletet újjáéleszti és ide is visszaküldi, az Orbán által átengedett migránsokat

A tények azok, hogy a magyar határ átjárható, akkor hogyan legyen az egész EU megvédve, ha Orbánnak sem sikerül, de zsarolja nyugatot?

ulpius66 2024.08.28. 15:01:59

Egyebekben meg ez kell a nyugat-európai liberális demokratáknak!!!!!

MEGKAPJÁK, AMIT MEGÉRDEMELNEK!!!!!!

ÉVSZÁZADOKIG ŐK RABOLTÁK KI A VILÁGOT, GYAKORLATILAG AZ EGÉSZ AKKORI VILÁG MINDEN KINCSE NYUGAT-EURÓPÁBA VÁNDOROLT.....
MÁMA MEG EZEK A VALAMIKORI GYARMATI EMBERKÉK RABOLJÁK KI NYUGAT-EURÓPÁT....

ÍGY IGAZSÁGOS!!!!

DE, HA LEHETNE, EBBŐL A BULIBÓL A KELET-EURÓPAIAKAT HAGYJÁK KI!

ulpius66 2024.08.28. 15:04:39

@Boldeone2: "Olaf Scholz megmondta, hogy a Dublini rendeletet újjáéleszti és ide is visszaküldi, az Orbán által átengedett migránsokat..."

hÁT AKKOR EZEK A MIGRÁNCSOK KAPNAK EGY ÚJABB ÉS ÚJABB ÉS ÚJABB EGYIRÁNYÚ JEGYET BRÜSSZELBE!

AZTÁN A BRÜSSZELIEK OTT BASSZÁK MEG A MIGRÁNCSAIKAT, AHOL AKARJÁK!!!!!!

ulpius66 2024.08.28. 15:09:10

@Boldeone2:

Szóval akkor az EU úgy müxik, hogy a nyugat-európai liberális demokraták megmondják, hogy mi a teendő, a kelet-európaiaknak meg KUSSSSSS!!!!! van?

NEKEM A DEMOKRATIKUS POLITIZÁLÁSRÓL ELÉG MÁS ELKÉPZELÉSEM VAN....

MEDVE1978 2024.08.28. 15:26:34

@Boldeone2:

"Oswald Spengler, Nyugat Alkonya c. könyve, tehát egy nagyon régi jobboldali toposzról beszélünk." Spengler kezdett el ezzel nagy mértékben foglalkozni akkoriban, valóban elég alaposan. Én az ő megállapításait, amelyek például alapkultúrákra vonatkoznak vagy alapcivilizációkra, nem tartom különösebben igaznak. Volt ugyanakkor egy olyan megállapítása, hogy a kultúrák / civilizációk / társadalmak hasonló entitások a biológiai organizmusokhoz így van pusztulásuk is, illetve ezzel összefüggésben, hogy ahogy ember, úgy a civilizációk sem mennek valamerre, nem szükségszerűen fejlődnek.

"- Ezt nem is tudom értelmezni, mire gondolsz...Mi volt a fordulópont? Az olajválság a 70- es években, az info társadalom elterjedése a világon a 2000- es években, vagy a 2008-2009 - es ciklikus világválság?" A duális világrend - mint civilizációs berendezkedés - nyilvánvalóan 91-ben ért véget azzal, hogy a Szovjetúnió és a baráti országok kicsekkoltak. Ez egyben hozta magával a globális kapitalizmus - hívjuk így, győzelmét. Ez egyértelmű: az amerikai paradigma / civilizáció volt az egyeduralkodó a világban - egyértelműen gazdaságilag, katonailag és kulturális befolyás szempontjából. Ez valamikor a kétezres évek elejéig, közepéig tartott és 2010 környékén már biztosan fordult.

Gazdaságilag egyértelműen feljött Kína, katonailag pedig lehanyatlott az USA és a Nyugat. Az USA haderő bár még mindig a legerősebb a világon, ettől függetlenül a harmada annak, ami a hidegháború végén volt - folyamatos leépítés zajlott az elmúlt 30 évben.

"A lényeg nem változott: a kapitalizmus hegemóhiája megmaradt, ha pedig kapitalizmus, akkor a nyugat helyzete gazdaságilag nincs veszélyben"

Érzésem szerint tévedésben vagy a globális kapitalizmus = nyugat kérdéskörében. A globális kapitalizmus ugyanis nem egyenlő a nyugati világrenddel, elképzelhető autoriter, diktatórikus követelmények között is nagyon könnyen. A 90-es évek nyugati civilizációs paradigmájának a része volt ez a globális kapitalizmus, együtt mondjuk a plurális demokráciával, sajtószabadsággal, emberi jogokkal és hasonló szép hangzatos dolgokkal. Ettől függetlenül míg Kína jól elvan a globális kapitalizmussal, a többit köszöni, de nem kéri. Globális kapitalizmus, élénkülő befektetések, piacgazdaság elképzelhető simán demokrácia, emberi jogokat tisztelő társadalom nélkül.

Főként, hogy erre példa is volt már: valamiféle globális kapitalizmus létezett már fokozottan az újkorban is, amikor mondjuk a brit korona és a gyarmatbirodalmak kapitalistái kezeiben volt az egész. Nem volt sem különösebben egyenlő és demokratikus sem, amit a modern nyugat jellemzőjének tartanak.

"A BRIX soha nem lesz valós alternatívája a nyugatnak, most abba nem mennék bele miert, de nem..."

A multipoláris világ pont arról szól, hogy több pólus emelkedik fel. Kína már ma magához láncol rengeteg harmadik világi államot, sőt Európában is próbálkozik.

Katonailag is azt gondolod, hogy extrém túlerőben van a NATO. Holott, ha elképzelsz egy nem nukleáris, sorozott, totális háborút mondjuk a BRICS és a Nyugat között, akkor mondjuk 4-5szörös BRICS túlerőt látsz népességszámban, valamint gyártóbázisban sem állnak messze rosszul.

Egyenként gondolkozol ezekben az országokban, akikben az a közös, hogy nem különösebben szívlelik se a nyugatot, se az amcsi multikultit.

"Az egyik kérdés az, hogy kell- e nyugatnak beavatkozni mindenhol katonailag? Van- e értelme? Szerintem nem, csak erre jöttek rá a döntéshozók... Nyilván van 3 töréspont, erre kell koncentrálni, tehát: Ukrajna, Izreal, Taiwan"

Nagyon el vagy tévedve katonailag. A nyugat nem bírta tüzérségi lőszerrel ellátni Ukrajnát úgy, hogy el akarta. A lengyelek végül Dél-Koreában találtak elfekvő készleteket. A nyugat nem is bírna több krízisponttal el, jó ha erre a háromra valamennyire tud koncentrálni. Az európai haderő és fegyvergyártás szinte nullán van, most próbálják felpörgetni, de jó pár év, amíg sikerülhet. Ide nem fér be negyedik krízispont, mondjuk Szudán vagy Venezuela, hogy ne rohanja le Guayanat.

"Afrikáról és a világ többi részéről le kell venni a fókuszt- érdektelenek." Ez érdekes. Miért pont Ukrajna az érdekes és miért nem Szudán? Bár ez csak egy mellék kérdés. Az igazi kérdés az, hogy egy stabil világrendszerben vannak olyan államok, amelyek képesek beavatkozni a befolyási területükön. Ha elfogadom azt, hogy az amerikaiak a hegemónok, a domináns civilizáció, aki mindenkire hatással van, akkor az USA-nak és szövetségeseinek mindenhol be kell tudni avatkozni. Kell, hogy válaszuk legyen az ilyen helyzetekre. Viszont mivel nem tudnak ezekre válaszolni, ezért egyértelmű, hogy az USA nem hegemón, a katonai hatalma pedig hanyatlik.

"A nyugatnak lényegében nincs problémája, a lator államok csak zavart képesek okozni, de a "nyugatot" nem tudják megtörni, lásd a 2 éves orosz háború kudarca..."

A nyugati paradigma az volt, hogy a demokrácia / piacgazdaság = globális kapitalizmus / egyéni szabadságjogok modell mindenki számára jó lesz.

wigotah224 2024.08.28. 15:30:41

@ulpius66: Mesélj, mit csinálnak még veled a liberális demokraták? Most is ott vannak veled a szobában? ?

ulpius66 2024.08.28. 15:41:39

@wigotah224:

Hogy a témánál maradjunk, az igen-igen liberális és még inkább demokratikus (hhaaaaahaaaaaaaa)
nyugati "nagyurak" mostan írják elő, hogy Magyarországnak be kell fogadnia több tízezer migráncsot!!!!!!!

ÚGY, HOGY A MAGYAR NÉP 99%-OS TÖBBSÉGGEL UTASÍTOTTA EL A MIGRÁNCSOK ERŐSZAKOS BETELEPÍTÉSÉT!!!!!

.... HA PEDIG NEM FOGADUNK SZÓT A "NYUGATI NAGYURAKNAK" AKKOR MAGYARORSZÁG NAPI 1 MILLIÓ EURÓ BÜNTIT FIZET EZÉRT.....

EZ A MAI NYUGAT-EURÓPAI LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA EGY PÉLDÁRA LEBONTVA...

NYILVÁN EZ NEKED TECCIK, HISZEN EZZEL IS SZÍVATJÁK AZ ORBÁNT, AKIT TE SZÍVBŐL GYŰLÖLSZ!!!!!!

MEDVE1978 2024.08.28. 15:45:32

@Boldeone2:
Folytatás:

Mára egyértelműen látni, hogy ez nem így van. Ha megnézel bármilyen demokráciaindexet, egyre több ország csúszik vissza a diktatúrába, rosszabbul teljesít mindenféle szólásszabadság, szabad sajtó felmérésen. Ez a nyugati modell veresége.

"Én úgy látom, - a hisztériakeltéssel ellentétben - olyan nagy bajok nincsenek. Folyamatosan keresnek munkaerőt a nyugati országokba, a lényegében nulla vagy minimális gazdasági növekedés mellett is, sőt a bérek is nőnek"

Ez egyszerre vezet a nyugat identitásának felhígulásához, elveszítéséhez és a sikertelen asszimilációhoz. Ha ez a demográfiai vámpírizmus olyan jól működne, akkor nem emelkedett volna fel az utóbbi években Európában a szélsőjobb.

"Persze, van egy lecsúszó réteg, akik nem hajlandók dolgozni " annyi pénzért " ők tényleg megcsúsztak, mivel többek között az óriási mértékű migráció miatt a lakbér- és lakásárak az egekbe emelkedtek, a háború miatt részben a rezsi is"
Mennyi pénzért? Most tényleg hibáztatod mondjuk a magyar srácot, mert nem megy el a futárpiacon versenyezni a most importált vietnámival (aki nyolcadmagával lakik egy lepusztult 60 nm-es lakásban és a bére felét hazautalja?).

"Ez a lecsúszó réteg fog csak törni- zúzni, a többi azért köszöni jól van, bár szemre nem szép dolog a sok migráns, néha riasztó, de a legtöbb embert nem fenyegeti kötvetlen veszély, bár ismerjük az utóbbi idők tragikus történéseit."
Ezek a lecsúszó rétegek csinálják előbb-utóbb a forradalmakat, lázadásokat. Ez történelem.

"Lényegében az elmúlt éveket nagyon elrontották, sem az afgánokat, sem az észak- afrikaikat nem kellett volna beengedni" Ezek részletkérdések, visszatérve a korábbiakhoz is. Az asszimiláció mértéke és a hozzáállás a kérdéses. Ha az afgán dolgozik és hasznos tagja a társadalomnak, tudja a magyar himnuszt, nem muszlim módra neveli a gyerekét, hanem úgy, ahogy egy átlagos európai gyereket, akkor 10 év múlva lehessen állampolgár. Ha nem, akkor ki kell rúgni. De a vámpirizmus önmagában is kérdéses. Igazából senki nem vizsgálta meg azt, hogy mi kell ahhoz, hogy maximáljuk a gyermekek számát egy modern társadalomban és elérjük a fenntarthatóság mértékét. Ez ugyanis a nők szülési jogai mögé bújva tabu. Az alapvetően jó megoldás nem a demográfiai vámpirizmus lenne, hanem a reprodukció.

"Amit írtál: megfizetni a tranzitországokat, ilyen már van, volt....Nem volt teljesen hatékony, végül csak átjutnak a legpokolibb helyeken is, mint Líbia..."

Valamennyien úgyis átjutnak, valószínűleg az 1%-a azoknak, akik elindulnak. Nagyságrendekkel többen halnak meg úton a Szaharában, mint a Földközi tengeren. Líbia kezelhető lenne, ha Haftarnak adnának több pénzt egyébként. Ettől függetlenül jelenleg kibírható a migrációs nyomás.

"A második vh, majd azt követő emberjogi szerződésekből nem akar senki kilépni, pedig azt nem kontinensek közti embermilliók vándorlására szabták..."
Ebben tökéletesen egyetértünk. Szerintem ki kellene lépni belőlük.

"de akkor a kapitalizmus fog összeomlani, mint rendszer a brutális vagyoni diszkrepanciák miatt..."

A kapitalizmusnak sok interpretációja van. Ha valaki a kapitalizmust piacgazdaságként, tehát a kereskedelem tereként értelmezi az nem fog összeomlani, hiszen az ősközösség óta létezik. Ha a globális kapitalizmust és a nemzetközi árucsere jelenlegi szintjét, a termelési láncok összetettségét nézzük, simán benne van egy összeomlás. Egyébként, ha így is történik, véleményem szerint nem a vagyoni különbségek lesznek az okok közvetlenül, hanem háborúk (vagy / és kereskedelmi háborúk), természeti katasztrófák. A mai világgazdaság extrém módon sebezhető. A kínai haderő kis részét kellene Tajvan felé elindítani, akár egy bombázó hullámmal, hogy a csiptermelés több mint felét kinyírjuk a világon. Ez akkora megrázkódtatás lenne a világgazdaságnak, ami példátlan inflációt és gazdasági összeomlást indítana el.

G. Nagy László 2024.08.28. 15:48:05

@wigotah224:

1. Rácz-interjú

Szerintem elolvastad, amit írtam róla. Értelmezted is?

"de mivel nem a szerinted megfelelő válaszokat adja, ezért ritka nagy féreg"

Tegyük fel, hogy jómagam laposföld-hívő vagyok. Leül velem beszélgetni egy hasonlóan idióta és talpnyaló riporter, s készít egy hatvanperces interjút. Én ezalatt végig megcáfolhatatlan adatokkal dobálózom a Föld kőzettani és ökológiai múltját és jelenét illetően. Nem lesz benne sehol semmi hiba. És közben végig úgy fogok kommunikálni, mintha ezek a megkérdőjelezhetetlen adatok azt támasztanák alá, hogy a Föld lapos, mint Imane Helif mellkasa. A riporter egyetlen kérdést sem tesz majd fel, hogy miként következik ez az adatokból. Néha - a látszat kedvéért - megemlít pár konteót, mely szerint a egyesek gömbölyűnek vélik. Ezeket én elegánsan lesöpröm majd az asztalról, mondván, hogy ezekre nincs semmi bizonyíték.

Olyan jó lenne, ha volna benned egy csipetnyi filozófiai érzek, s össze tudnád rakni, hogy miből mi következik és mi nem. Mert amíg ezt nem alakítod ki magadban, addig pont ilyen megvezethető maradsz.

2. Asszimiláció.

Tök pozitívak a példáid, és amennyiben ez jellemezné a bevándorlók 99%-át, úgy nem is volna sok baj. De a helyzet nem ez. Két gond is van.

A) Elég, ha tízezer migránsra jut egy ilyen fanatikus állat. Már az katasztrófa. Már az árnyékot vet a teljes migrációra. És a valóság nem ilyen arányt mutat, hanem jóval nagyobb a baj. Ezeket muszáj volna már a határon kiszűrni, ha ez lehetséges. Eleddig meg sem próbálta senki.

B) Évszázados tudománya van a témának. Egy tisztességes szociológus meg fogja tudni mondani, hogy kb. mekkora lehet az a maximális embertömeg, amelyet a többségi társadalom képes magába olvasztani. Manapság ennek SOKSZOROSA áramlik Nyugat-Európába, szándékoltan a párhuzamos társadalmak, a gettósodás kialakulásának céljával. Minden épeszű politikus tudja, hogy a természetes beolvadás ebben a nagyságrendben nem működik.

GyMasa 2024.08.28. 15:55:50

@ulpius66:
Igen, _ezek_ nagyon látják azt a válságot.. Még a vadonatúj, 15+ milliós autóik sötétített üvegén keresztül is!

GyMasa 2024.08.28. 15:57:20

@ulpius66:
Vagy, ennél egyszerűbb:
Ankarába kapnak egyirányú jegyet. Vagy Tripoliba.
Aztán, onnan oda mennek, ahová akarnak.

GyMasa 2024.08.28. 16:01:08

@MEDVE1978:
"...hogy nem különösebben szívlelik se a nyugatot, se az amcsi multikultit. "
Aminek ugye az az oka, hogy az USA multikulti tulajdonképpen a báránybőre az USA "demokréciaexport" névvel ellátott modernkori gyarmatosításának!
Ott van Ukrajna, meg most már egyre nyíltabban az EU is példának arra, hogy mekkora "szabadságot" az az USA a gyarmatainak.
Semekkorát, vagy még annál is kevesebbet.
Én teljesen megértem, hogy ebből nem kér senki, akinek "van szeme a látáshoz"...

Boldeone2 2024.08.28. 16:03:26

@MEDVE1978: Ha 91- re datálod a trendváltást, akkor az ( is ) éppen azt bizonyítja, hogy nem életképes más modell h9sszú távon, mint a nyugati A BRICS államokat tekintve lényegében Brazília, Dél- Afrika többé- kevésbé demokratikus, nyugatias országok, India nyugatosodik kvázi demokratikus. A Brics államok között egy hatalom van, az Kína, Oroszország már nem világhatalom...

A BRICS soha nem kihívója a nyugatnak. Miért?

-Erdekellentét feszíti: India- Kína, de az orosz- kínai barátság sem valós
-Nincs és nem lesz közös pénz
- Nincs közözös döntéshozó tesztület
- A kereskedelem drága transzkontinentális formában

Erről én nem látok kihívást...

A "multipoláris világot" - Kínát kivéve , de az mindig speciális nagyságú és helyzetű állam volt a világban én nem látom

Persze, ott vannak már mindenhol, jobban is mint a nyugat...De, a fő kérdés az, hány ember lett mondjuk kínaivá pl Afrikában, vagy akár Magyarországon?

Nagyjából egy sem...A kínai "kultúra " totálisan zárt, nem is célja senkit megváltoztani, a nyugati kultúra viszont mindenhol ott van. A legutolsó afrikai faluban is nyugati módra akarnak élni, de az iráni fiatalok is titokban nyugati módon élnek...

Éppen arról van szó, hogy a nyugati szemlélet - a fiatalok közt biztos - terjed. Semmi ellenkultúra - az iszlámot kivéve - nincs..
Csakhogy iszlám módon egyetlen felvilágosodott ember sem akar élni!

Szerintem a liberális, plurális demokrácia a modern, fejlett, civilizált ember egyedüli elfogadható politikai rendszere. Végül egyszer minden ország - bármekkora kitérőutakat tesz meg - csak ide fog visszajutni

A diktatórikus politikai rend, és a gazdasági fejlődés csak a társadalom fejletlen szakaszaiban működhet, de csak egyedi feltételek együttállása esetén

A legtöbb ország társadalma inkább csak megszenvedi, lásd: Irán, Észak- Korea, Szudán, Venezuela és társai

Az elnyomó, vallási fundamentális ( Irán) , kommunista ( Kína), fasiszta ( Orosz ) rezsimek mind HALÁLRA vannak ítélve, csak az idő kérdése, mikor...

A nyugati ember viszont önmaga lehet, ezért vagyunk felsőbbrendű társadalom! Sem az ideológia, sem a vallás nem vezérli életünket!... és pont ezért jó!

ulpius66 2024.08.28. 16:06:34

@GyMasa:

Van kb. egytucat közel-keleti muszlim állam, ahol kibaszott nagy a jólét!
(a magyarországi átlag kb. százszorosa......)

ÉN CSAK AZTAT NEM ÉRTEM, HOGY A MUSZLIMOK MÉRT NEM IDE AKARNAK MIGRÁLNI?????????

ulpius66 2024.08.28. 16:13:15

NA VÉGRE!!!!!!!

LESZ VALAMI JÓFAJTA KIS BALLIBSI TÜNCIKE A KIRÚGOTT GIMI IGAZGATÓ MELLETT!!!!

NEKEM A KEDVENCEIM A BALLIBSI TÜNCIKÉK!!!!!
(akármiért is tartják......)

ulpius66 2024.08.28. 16:17:01

Mostan például tüncikézzünk a magyar jogszabályokat be nem tartó, aztat nyíltan elutasító igazgató mellett!!!!!!

LEGKÖZELEBB TÜNCIKÉZZÜNK A SEBESSÉGHATÁRT BE NEM TARTÓ, 50 MILLIÓS AUTÓVAL GYORSHAJTÓ VADBAROM MELLETT!!!!!

EGYIK SEM TARTJA BE A MAGYAR JOGSZABÁLYOKAT, A MÁSIK SEM....
MI A KÜLÖNBSÉG??????

Boldeone2 2024.08.28. 16:21:07

@MEDVE1978: Miért pont Ukrajna az érdekes és miért nem Szudán? Bár ez csak egy mellék kérdés. "

- Ez evidens. Európa a nyugat magja, itt nem lehet háború, sem államok újraosztása, a keleti régióban sem
Ukrajna nyugati állam akar lenni, ehnez joga van, végigjárni a plurális demokràcia útját

Én az első perctől a maximális nyugati segítséget támogatom, ez a közös érdek, nem pedig egy óriási sebhelyet kreálni Európa keleti felén. Ami már létezik, de az oroszok még tovább tágítanák..
Nem hiszem, hogy a világ GDP 47% - át adó államok nem tudják a nemzetközi jogot érvényre juttatni Ukrajnában! A szakértők szerint az USA lőszertermelése az év végére felfut az elvárt szintre, az EU pedig kb jövő tavaszra

A lényeg: az orosz rezsim, Putyin a diktátor legyőzése az egyik legfontosabb ügy, nyugati szempontból. Nem szabad meginogni a szankciók tekintetében sem! 2 év, a valós problémákat elfedő háborús gazdálkodás után már látszanak a komoly belső bajok...

Én azt mondom: meg kell tolni továbbra is Ukrajnát, ehhez pedig demokrata kormány kell

A fenyegető, agresszor orosz rezsimet pedig lassan ki kell véreztetni! Orbán és többi hasznos hülye álláspontja az orosz érdek

ulpius66 2024.08.28. 16:24:24

Eccer (kb. 10 éve) volt a Teleki Blanka Gimnáziumban valami hasonló faszfej igazgató, mint mostan a Madáchban....

Minden ellen is lázadozott........

Máma tányért mosogat valamelyik Brüsszeli csehóban......
(aztat hiszem hogy Pumuklinak... esetleg Puklinak hívták az igazgatót......
onnantól kezdve, hogy kibaszták ezt a Pumuklit.... egész rendes gimnázium lett a Blanka...)

ulpius66 2024.08.28. 16:33:59

Én mán alig várom, hogy ez a Magyar gyerek, a Tiszapart beálljon tüncikézők mögé!!!!!

Mert mégiscsak mekkora fasizmus, hogy a deákoktól elszedik a tanórákon a mobilokat, és így a tanárra kell figyelni és nem a mobil-játékra!!!!!!!!

EZ NETTÓ FASIZMUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Boldeone2 2024.08.28. 16:35:21

@MEDVE1978: Tehát a nyugat - szerintem - az utóbbi években nemhogy nem gyengült, hanem erősödőtt, éppen az oroszok indokolatlan területrabló háborúja miatt
Belépett Finnország és Svédország a NATO - ba, Ukrajna, meg egy nagynak számító európai államként szintén elindult a nyugati úton

A lényeg most az lenne, hogy Kamala Harris legyen az új elnök, hiszen egységben az erő! Trump izolacionista politikája tönkretenné a nyugatot

ulpius66 2024.08.28. 16:39:46

EGYEBEKBEN MEG CSODÁLATOS ÜZENETE IS VAN AZ IGAZGATÓ MELLETTI TÜNCIKÉZÉSNEK!!!!!!

NE TARTSD BE A MAGYAR JOGSZABÁLYOKAT, SŐT!!!... TEGYÉL ELLENE....

MINDJÁRT HATALMAS TÖMEGEK MOZDULNAK MEG TÜNCIKÉZNI A VÉDELMEDBEN!!!!!!!!

LEGKÖZELEBB A BELÜGY ELÉ MENJENEK KI TÜNCIKÉZNI A GYORSHAJTÓK, MERT MI AZ HOGY EGY ÁLLAM ELŐÍRJA, HOGY ÉN MENNYIVEL MEHETEK!!!!!

AZ ILYEN ÁLLAM EGY FASISZTA ÁLLAM!!!!!!!!!!!

ulpius66 2024.08.28. 16:43:34

Ez még mind semmi!!!!

Az a mocskos büdös zsidó Iványi Gábor is tüncikézni hívja az emberkéket, mert bezárták az iskoláit....

IGAZ, EZ A BÜDÖS ZSIDÓ IVÁNYI MILLIÁRDOKAT LOPOTT AZ ISKOLÁITÓL, ÉS NEM FIZETETT ADÓT, DE NEKI VAN IGAZA, MERT Ő HITHŰ ZSIDÓ!!!!!!!

ulpius66 2024.08.28. 16:53:31

NA!!!!!

Az a még büdösebb zsidó Jákob Petya is beleállt a vitába:

"Az eseményekre Jakab Péter így reagált:

"Ha egyszer újra katedrára állok, most szólok, nem fogom elvenni a mobilokat. Kőkorszaki bunkók nekem ne dirigáljanak!"

IGAZA VAN!!!!!!

MAGYARORSZÁGON DEMOKRÁCIA VAN!!!!!!!!!!!!

MINDENKI AZT CSINÁL AMIT AKAR!!!!!!!!!!!!!!!!

ulpius66 2024.08.28. 16:55:06

ISTENEM, ISTENEM!

MAGYARORSZÁGRA ELJÖNNE A KÁNAÁN, HA ECCER EZ A MAGYAR GYEREK ÉS A JÁKOB PETYA ÖSSZEFOGNA......

ulpius66 2024.08.28. 16:58:39

Ez még mind semmi!!!!!

megszólalt Lilu és Ábel Anita is a kirúgott iskolaigazgató ügyében!!!!!!!!!

TERMÉSZETESEN MINDKETTŐ AZTAT TÁMOGATTA, HOGY MAGYARORSZÁGON NEM KELL BETARTANI A MAGYAR JOGSZABÁLYOKAT!!!!!!

ulpius66 2024.08.28. 17:00:44

INNEN ÜZENEM LILUNAK ÉS ÁBEL ANITÁNAK, HOGY LEGKÖZELEBB AMELLETT ÁLLJANAK KI, HOGY MAGYARORSZÁGON NEM KELL BETARTANI A SEBESSÉGI HATÁRTOKAT!!!!!

AZ IS CSAK EGY JOGSZABÁLY......

MINDENKI MENJEN ANNYIVAL AMENNYIVEL AKAR!!!!!!!!

wigotah224 2024.08.28. 17:05:40

@MEDVE1978: Ja, a BRICS lenyomja a nyugatot, persze :D Azok egymást is utálják és nem is csinálnak abszolút semmit, ha akarnának sem tudnának megegyezni nagyjából semmiben. Nézd meg ezt a rövid részletet, ahol Zsidayval beszélgetnek erről: www.youtube.com/watch?v=HBdexZs9dq4&t=4110s
Nagyon találó a párhuzam a türk tanáccsal, az is egy vicc.
És az sem igaz, hogy a nyugatot utálnák, India pl teljesen jól el van a nyugattal.
Ettől még érdekeseket írsz, de ezek inkább a sci-fi kategória - mint múltkor, hogy Törökország megtámadja a balkánt. Szerintem jó filmalapanyag lenne, bár az kicsit uncsi, hogy a végén a nyugat mindig összeomlik. Mondjuk ezt is mondogatják már 100+ éve, mindig van hozzá valami nagyon okos eszmefuttatás is, csak valahogy sosem jön be. És aki a pénzét rakja rá, az most sem erre fogad, az USA tőzsde a világ tőzsdei kapitalizációjának 42%-t adja, további kb 14%-ot az EU+UK, Japán 5% körül. Kína mindössze 10%-kal kevesebb, mint az EU. Chart: www.visualcapitalist.com/the-109-trillion-global-stock-market-in-one-chart/#google_vignette
Látszik, hogy aki pénzt tesz rá, az nem igazán Kínára vagy a BRICS-re fogad. Én sem, nekem is 70%-ban fejlettpiaci indexek (USA, EU, Japán) vannak a portfóliómban és a maradék fejlődőből sem mind BRICS ország.

ulpius66 2024.08.28. 17:10:32

"Betiltották a mobiltelefon-használatot az angol iskolákban
2024. február 19. 17:29

Az iskolaigazgatók szerint a diákokra jó hatással van a mobiltelefonjuk nélkülözése.

Támogatja az angol kormány az igazgatókat, akik kitiltják a mobiltelefonokat az iskolákból, azt várják, ha nem a mobiljukat pörgetik a diákok, akkor jobban fognak koncentrálni a tanulásra, és a viselkedésük is javulhat.

Már több iskola is betiltotta a mobiltelefon-használatot, és sok igazgató arról számolt be, hogy szinte már az első nap minden jobb lett. Amellett, hogy diákok a tanulásra tudtak koncentrálni, a tanároknak is egyszerűbb lett a dolga."

EZEK A MOCSKOS FASISZTA ANGOLOK!!!!!!!!!!!!!!!!

wigotah224 2024.08.28. 17:24:36

@G. Nagy László: "Tök pozitívak a példáid, és amennyiben ez jellemezné a bevándorlók 99%-át, úgy nem is volna sok baj. De a helyzet nem ez."
De, ez a helyzet.
Most megnéztem, 25k erőszakos bűncselekményt követtek el tavaly Németországban, ezek kb 40%-át bevándorló, ami 10k. Van kb 15 millió bevándorló hátterű ember. Ha kivesszük képből, hogy egy erőszakos ember több ilyet is elkövet és azt feltételezzük, hogy minden egyes bűncselekményt külön valaki követett el, ezzel jelentősen rontva statisztikát, akkor is az jönne ki, hogy a bevándorlók 0,00067 része erőszakos (és jelentősen felülbecsültük valós számot ezzel az egyszerűsítésemmel!)
Tehát nemhogy az általad említett threshold a 99%-ról teljesül, de a bevándorlók 99,93%-a békés.

ulpius66 2024.08.28. 17:25:51

@wigotah224:

Megy a szerecsen-mosdatás ezerrel!!!!!!

legközelebb a migráncsok faszát is szopd le!!!!!!!!!

ulpius66 2024.08.28. 17:29:36

A legnagyobb baj ezekkel a balfasz idiótákkal (wigotah, Boldi és egyebek...) HOGY AMINT ÉLHETETLEN LESZ NÉMETORSZÁG, ANGLIA, EGYEBEK, EZEK EZERREL REPESZTENEK HAZA MAGYARORSZÁGRA ÉS A BALFASZ SZÖVEGÜKET ITTEN NYOMASSÁK TOVÁBB!!!!!!!

AKIK KIMENNEK, AZOKNAK MEGTILTANÁM, HOGY ÚJRA VISSZAJÖJJENEK MAGYARORSZÁGRA!!!!!

OTT DÖGÖLJENEK MEG, AHOL VANNAK!!!!!!!
(nem ingyenes egészségügyi ellátás nekik Magyarországon.......)

ulpius66 2024.08.28. 17:50:22

Magyarországon akkora a demokrácia, hogy a ballibsik maguknak vindikálják azt a jogot, HOGY MAJD ŐK ELDÖNTIK, HOGY MELYIK JOGSZABÁLYT TARTJÁK BE, ÉS MELYIKET NEM!!!!!

AMELYIK SZERINTÜK SZAR JOGSZABÁLY, AZTAT NEM TERTJÁK BE!!!!!!

ulpius66 2024.08.28. 18:05:29

A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA ALAPJA AZ, HOGY A BALLIBSIK ELDÖNTHETIK, HOGY MELY JOGSZABÁLYOKAT TARTANAK BE, ÉS MELYIKET NEM!!!!!!!!

AKI MÁST MOND AZ NETTÓ FASISZTA!!!!!!

ulpius66 2024.08.28. 18:08:35

"Spontán tüncikét szerveznek szerda este 19 órától a Madách Imre Gimnázium elé kirúgott igazgatójáért. A Facebookon hétfőre is meghirdetettek egy eseményt, mégpedig a Belügyminisztérium elé, erre már közel másfél ezren jeleztek vissza."

A gimnázium igazgatóját azért rúgta ki azonnali hatállyal a Belügyminisztérium, mert az erről szóló rendelet ellenére nem akarta elvenni a diákoktól a mobiltelefonjaikat.

„Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt” – olvasható a tárca közleményében.

HAJRÁ BALLIBSIK!

TÜNCIKÉZZETEK!!!!

ALIG VÁROM MÁN, HOGY EZ A MAGYAR GYEREK IS FELSZÓLALJON A TÜNCIKÉTEKEN!!!!!!!!!

ulpius66 2024.08.28. 18:11:02

Kedves ballibsi elvtársak!

Eljött a ti időtök!

Mindegy is, hogy mért, csak tüncikézni lehessen!
(mán több hónapja nem volt semmi ballibsi tüncike......tüncikézzetek a jogszabályokat be nem tartó balfaszért!!!)

ulpius66 2024.08.28. 18:14:13

Mán csak 45 perc ... és kezdődik a tüncike!!!!!!!

ROHANJATOK!!!! NEHOGY LEKÉSSETEK!!!!!!

ulpius66 2024.08.28. 18:17:11

ÉN A MAGYAR GYEREKET VÁROM LEGJOBBAN!!!!!

ÉRTE SZÁZ KILOMÉTEREKET IS HAJLANDÓ LENNÉK UTAZNI!!!!!
(na jó, ez vicc volt......ezt a Magyar gyereket csak azért nézem, mert kibaszott jókat bírok rajta röhögni....)

ulpius66 2024.08.28. 18:20:50

"Kirúgták az iskolaigazgatót, mert túlságosan normális volt"

Földes Péter

A BALLIBSIKNÉL TERMÉSZETESEN AZ A "NORMALITÁS" AKI NEM TARTJA BE A JOGSZABÁLYOKAT!!!!!

ulpius66 2024.08.28. 18:52:23

2024. augusztus 8-án jelent meg a rendelet a mobiltelefonok iskolai használatártól...

Ezek a celebecskék (Orosz Anna, Ábel Anita, Lilu...) mért nem akkor jártatták a pofájukat, hogy ez rossz, mért most hőbörögnek, a megjelenés után 20 nappal?????????

AKKOR JÓ VOLT, MÁRA LETT ROSSZ???????

ulpius66 2024.08.28. 20:02:13

Semmi, semmi ... csak a "szokásos" ballibsi hisztiparádé!

Bármi legyen az, csak valami ellen tücikézni lehessen!!!!

Ha teszem azt, a kormány nem szabályozza aug. 8-i rendeletével a mobilok iskolai használatát, akkor meg azért hisztikéznének a ballibsik, HOGY NE MÁR MILYEN FASISZTA KORMÁNY!!!!!
A FEJLETT ORSZÁGOKBAN BE VAN TILTVA AZ ISKOLAI MOBILHASZNÁLAT, BEZZEG NÁLUNK A KORMÁNY HAGYJA , HOGY ELHÜLYÜLJENEK A DEÁKOK, HAGYJA HOGY ÓRÁN TANULÁS HELYETT A MIBILJUKAT NYOMOGASSÁK.... A KORMÁNY NEM TÖRŐDIK A DEÁKOK MENTÁLIS, PSZICHÉS ÉS EGYÉB FEJLŐDÉSÉVEL!

A MAGYAR KORMÁNY DIREKT AZTAT AKARJA, HOGY A DEÁKOK NE TANULJANAK, HENEM A MOBILJUKAT NYOMOGASSÁK!!!!!

AMI MAGYARORSZÁGON MEGY AZ NETTÓ FASIZMUS!!!!!!!

BEZZEG A FEJLETT NYUGATON MÁN RÉG BETILTOTTÁK A MOBILOK ISKOLAI HASZNÁLATÁT!!!!!

Billy Hill 2024.08.28. 23:56:52

@wigotah224: "Engem tulajdonképpen egyik belga város sem idegesít." Ezen jót nevettünk, azóta is ez amolyan belsős poén közöttünk :D"

Hehe, akkor majd az ilyeneken is nevessetek jókat. :-)

"Laut Washington hat Moskau nordkoreanische ballistische Raketen gegen die Ukraine eingesetzt."
https://de.euronews.com/2024/01/05/washington-russland-beschiesst-ukraine-mit-raketen-aus-nordkorea"

"Washington äussert sich zu NSA Spionage"
www.rnd.de/politik/washington-aeussert-sich-zu-nsa-spionage-kopenhagen-hofft-auf-nachsicht-N4NB4ZR3AFMZWJ3M2XYIJX2R6Y.html

"Den letzten Präsidenten trifft aber eine besondere Schuld. Weil er kaum ernsthafte Anstrengungen unternommen hat, weder diplomatischer noch anderer Natur, um Pjöngjang von diesem Pfad abzubringen."
www.welt.de/debatte/kommentare/article168503420/Trump-muss-Obamas-strategische-Schwaeche-ausbaden.html

Ezek a nyilatkozó vagy épp megállíthatatlan városok...!

Billy Hill 2024.08.29. 00:18:56

@wigotah224: "Most megnéztem, 25k erőszakos bűncselekményt követtek el tavaly Németországban, ezek kb 40%-át bevándorló, ami 10k. Van kb 15 millió bevándorló hátterű ember."

Tehát az erőszakos elkövetések 60%-ért felel a népesség 81%-a, miközben a maradék 40%-ot a 18% követi el.

Jó érvelés...!

G. Nagy László 2024.08.29. 07:46:27

@Billy Hill: @wigotah224:

"25k erőszakos bűncselekményt követtek el tavaly Németországban, ezek kb 40%-át bevándorló"

Az csak egy dolog, hogy a bevándorlók általában/átlagosan négyszer-ötször erőszakosabbak egy átlagos, őshonos németnél. (Bár ez a fő probléma, ez az, ami jól jelzi, hogy a barbárságot terelik rá tudatosan a békés civilizációra, ez az, ami legerősebben szétrombolja a nyugati társadalmakat, s ami Közép-kelet Európában ismeretlen.) Mi kifejezetten az asszimilációról beszélgettünk, amelynek csupán egyetlen apró (bár elengedhetetlen) lépcsőfoka az erőszakmentesség. Ahhoz, hogy asszimilációról beszéljünk, kell még egy s más:

Az újonnan érkezők hány százaléka talált munkát, s mennyi az, amely folyamatos támogatásra, segélyezésre szorul?
Hány százalékuk tanulta meg a német nyelvet?
Hányan léptek ki a gyilkos és barbár muszlim hitből, elfogadva a szekularizált német világot?

G. Nagy László 2024.08.29. 07:53:08

@wigotah224:

Oktatás: a tavaly első osztályba lépő diákok 16 százaléka nem beszélte az ország nyelvét, 63 százaléka pedig arról számolt be, hogy otthon egyáltalán nem kommunikál a családjával németül. - Ezt nevezed te sikeres asszimilációnak... Ha a te szájízednek megfelelően folytatódik ez a szép új világ, úgy már csak az a kérdés marad, hogy a Német Kalifátusban mi lesz a hivatalos nyelv...

wigotah224 2024.08.29. 09:36:14

@G. Nagy László: Forrást valamiért nem adtál meg, meg a kutatás évszámát sem, de lássuk:
"63 százaléka pedig arról számolt be, hogy otthon egyáltalán nem kommunikál a családjával németül"
Ezzel mi a gond? Mi is magyarul beszélünk otthon. A megfontolás az, hogy tudjon a gyerek kommunikálni a csak magyarul tudó nagy-és dédszülőkkel. A török családok, akiket írtam, többedik generációsok, így náluk lehet ez a szempont nem annyira erős, de nálunk fontos, hogy tudjon a gyerek magyarul is. Nem értem, ez miért gond. Eddig a G Nagy-féle liberalizmus abból állt - legalábbis a szavak szintjén -, hogy ami erőszakmentes, az ok. Akkor ezek szerint otthon a négy fal között más nyelven beszélni egymással mégsem fér bele nálad?
"a tavaly első osztályba lépő diákok 16 százaléka nem beszélte az ország nyelvét"
Az oktatás tartományi hatáskör, szóval nem tudom, máshol hogy van, de itt, ahol én élek, ha valaki nem tud németül, nem mehet első osztályba. Ilyenkor elküldik 0. osztályba, ahol csak németül tanul egy évig és csak utána mehet elsőbe. Ismerünk ilyet is, egy bolgár nő a játszótéren szoktunk vele néha találkozni, neki a kisebbik fia jár ilyenbe. Még iskolabusz is jön érte.

ulpius66 2024.08.29. 10:35:03

"Etnikai földrajzi kutatások a Kárpát-Balkán régióban"

evfm.elte.hu/media/9d/fb/edbb949ac1a1a0cfd2ea575439feaf756abaffaadb54b9009b5b96bd83c7/evfm_konyv_bel%C3%ADv_uj.pdf

35. oldal 5. ábra

1871 Koszovó lakossága 500.000 fő, a szerbek aránya 55% az albánoké 30%

Bő száz év múlva 1998, lakosság 2,2 millió, a szerbek aránya 8% az albánoké 85%

42. oldal 9. ábra Születések - halálozások

1950 --- 10 ezer szerb gyermek született, és 35 ezer albán

1990 ---- 3 ezer szerb gyermek született, és 50 ezer albán

NAGYON-NAGYON TANULSÁGOS OLVASMÁNY!!!!!

JELENLEG A SZERBEK ARÁNYA KOSZÓVÓBAN 5%......

ÍGY LETT A SZERB ÁLLAM BÖLCSŐJÉBŐL A 20. SZÁZADRA SZÍNTISZTA ALBÁN TERÜLET......

Billy Hill 2024.08.29. 10:36:18

@wigotah224: A te érvelési hibád az, hogy az ezrelékes példádat utána nem számoltad ki a 67 milliós biodeutsch közösség és az ő 15 ezer erőszakos bűncselekménye vonatkozásában is ugyanúgy. :-)

ulpius66 2024.08.29. 10:38:50

Nyilván ezek a vadbarom állatok (Boldi, wigotah és társai...) nagy ívben szarnak bele, hogyan lesz Németország egy arab kalifátus.... ez legyen a németek dolga!!!!!!

DE EZEK A VADBARMOK LEGALÁBB NE POFÁZNÁNAK ARRÓL, HOGY EZ MILYEN JÓ DOLOG, ÉS NE FIKÁZNÁK AZOKAT AKIK FIGYELMEZTETNEK ERRE A VESZÉLYRE!!!!!!

wigotah224 2024.08.29. 11:19:23

@Billy Hill: Sőt, a háromszögjel Fourier-együtthatóit sem számoltam ki, ahogy a téglatest másodrendű nyomatékát sem. De te nyugodtan számolj ki bármit, amit csak szeretnél! Ha kifogysz az ötletekből, tudok is még adni. Tele a polcom matekkönyvekkel, de saját kútfőből is ki tudok találni!

Boldeone2 2024.08.29. 11:28:33

@Billy Hill: *Tehát az erőszakos elkövetések 60%-ért felel a népesség 81%-a, miközben a maradék 40%-ot a 18% követi el.*
*Az csak egy dolog, hogy a bevándorlók általában/átlagosan négyszer-ötször erőszakosabbak egy átlagos, őshonos németnél*

- Gondolkozzatok már egy kicsit! Mi az az "átlagos, őshonos német" , ez így teljesen értelmetlen összehasolítási alap.

Aminek egyedül van értelme, az azonos demográfiai jellemzőkkel bíró csoportok, az azonos korcsoportok összehasolítása

Nyilván "Ahmedék" leginkább a 18- 30 éves korosztályban eleve jóval nagyobb arányban vannak jelen, mint mondjuk a 65-80 közötti korosztályban, ezért félrevezetők lehetnek a számok

Német fiatal alig van már, sajnos, elég csak megnézni egy német sportcsapatot, manapság...A mai német u18 3x3 kosár vb német csapata, a fiú, egy sem germán!

Németország már átalkult, multikulti ország lett. Bűnözővé nem a faji adottságot determinálnak, hanem a társadalmi környezet

Sem szociológus, sem kriminológus nem vagyok, de fogadni mernék, hogy a bűnesetek elsöprő többségét a frissen érkezett, integrálatlan fiatalok követik el
Németország nem Franciaország, ott gettók nincsenek, a másod- harmad generáció már beilleszkedik valahogy, nyilván van tennivaló bőven, de szerintem: "Wir schaffen das" ....

Az újonnan érkező, barbár módon viselkedő fiatalokat kell kőkeményen megregulázni, valahogy kitoloncolni. Erre kell a szigort alkalmazni

Boldeone2 2024.08.29. 11:38:47

@G. Nagy László: A fenti választ neked is írtam...

A lényeg: ne csak az árnyoldalait nézzétek a migrációnak!

Ide, Magyarországra pl kellene több tízezer fiatal bevándorló lány, hogy kimozduljunk a mostani nihilből, a krónikus nőhiányból
Kellenek a fülöp- szigeteki beteggondozók pl...

Nem ártana pár szakember is, pl az autószerelő, tetőfedő, kőműves

Nincs szakember, ezért kezd brutálisan elszabadulni az infláció..A tegnapi olajcserém 65 ezer ft volt! Ez tűrhetelen, tarthatlan
Csak a munkadíj volt 30 ezer pénz, egy lássuk be, 10-15 perces munkára
Vagy : "duguláselhárítás" , cigányok jönnek, és méter szerint számláznak, több tízezer forintot...megint kb 20 perces munka..

Ki merem mondani: ennek az országnak VÉGE az irányított migráció nélkül!

Nők és jó szakemberek kellenek

G. Nagy László 2024.08.29. 12:09:44

@Boldeone2:

"Nők és jó szakemberek kellenek "

Benne vagyok!

"Ki merem mondani: ennek az országnak VÉGE az irányított migráció nélkül!"

Ezt én túlzásnak érzem, de örülök, hogy kezd megjönni az eszed, s már nem annak a felelőtlen káosznak tapsolsz, amit a németek produkáltak, hanem egy felelősségteljes bevándorláspolitikát javasolsz. Ezzel egyet tudok érteni, ez támogatható.

G. Nagy László 2024.08.29. 12:25:11

@wigotah224:

"Forrást valamiért nem adtál meg"

www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://mandiner.hu/kulfold/2024/08/veszelyes-utra-lepett-nemetorszag-es-ausztria-magyarorszag-viszont-nem-tart-veluk-maskepp-dontott&ved=2ahUKEwiW1JLr-5mIAxXM-wIHHXMbGB0QFnoECBMQAQ&usg=AOvVaw1ZF-PvXHp2YPOOQ8pYSFmA

"Eddig a G Nagy-féle liberalizmus abból állt - legalábbis a szavak szintjén -, hogy ami erőszakmentes, az ok."

Ahogy rendszerint, most sem tudom eldönteni, hogy szimplán csak kötekedsz, vagy egyszerűen fogalmad sincs, mi az a liberalizmus. Ha jó szándékot feltételezek - vagyis nem nettó kötekedés, amit művelsz -, úgy megpróbálom röviden elmagyarázni.

Vegyük példaként a drogokat. mit mond egy liberális? Azt, hogy mindenki úgy bassza szét az egészségét és az életét, ahogy csak akarja. Jelenti ez azt, hogy a liberális jónak tartja a drogozást? Nem, nem jelenti azt. A liberális szerint is pusztító a droghasználat, viszont nem kívánja megvédeni a felelőtleneket saját maguktól.

Ugyanez a helyzet az asszimiláció kapcsán is. Liberálisként nagy ívben leszarom, hogy az afgán pártfogoltjaid tanulják-e, beszélik-e a németet. De ha az adott kérdés az asszimiláció, úgy muszáj ragaszkodnom a tényekhez: a német nyelvtudás asszimilációs alap.

Annyit azért válaszolj majd, hogy A) (kötekedés) avagy B) (tudatlanság) a felvetésed alapja!

Akkor ezek szerint otthon a négy fal között más nyelven beszélni egymással mégsem fér bele nálad?
"a tavaly első osztályba lépő diákok 16 százaléka nem beszélte az ország nyelvét"
Az oktatás tartományi hatáskör, szóval nem tudom, máshol hogy van, de itt, ahol én élek, ha valaki nem tud németül, nem mehet első osztályba. Ilyenkor elküldik 0. osztályba, ahol csak németül tanul egy évig és csak utána mehet elsőbe. Ismerünk ilyet is, egy bolgár nő a játszótéren szoktunk vele néha találkozni, neki a kisebbik fia jár ilyenbe. Még iskolabusz is jön érte.

MEDVE1978 2024.08.29. 12:54:22

@Boldeone2: "91- re datálod a trendváltást, " Az előzőt. A következő volt 2005-2010 környékén.

"A BRICS soha nem kihívója a nyugatnak. Miért?" Egyenként nem állják meg a helyüket az állítások.

"-Erdekellentét feszíti: India- Kína, de az orosz- kínai barátság sem valós" Hát persze. Semmilyen nagyhatalom közötti barátság sem igazán valós, a történelem ezt mutatja. Az orosz-kínai együttműködés most viszonylag stabil, mindkettőnek megfelel. Ez jó ideig így is lehet.

"-Nincs és nem lesz közös pénz" Ahogy Európában, Új-Zélandon és Ausztráliában, Kanadában és az USA-ban is más pénznem van. Nem feltétel a közös pénz.

"- Nincs közözös döntéshozó tesztület" Ahogy Nyugaton sincs. Katonai kivétel lehet a NATO, de a NATO sem egy egységes hadsereg és nem lenne agysebészet egy indiai / kínai / orosz hadsereget sem összehangolni.

"- A kereskedelem drága transzkontinentális formában" Éppen most importálják orrba szájba az amerikai gázt az európaiak. Oroszország/India/Kína pedig egy kontinensen van. Az oroszok simán tudnak csővezetéken eladni energiahordozókat. Ez nem érv.

"A "multipoláris világot" - Kínát kivéve , de az mindig speciális nagyságú és helyzetű állam volt a világban én nem látom"
Mert duális világot keresel, kihívót az USA-nak vagy az egyesült nyugatnak. Holott nem erről szól a multipoláris világ, hanem számos kisebb, az erőcentrum által nem kontrollált szereplőről. Katonailag a NATO ma nemcsak, hogy Oroszországot, Kínát, de még Iránt sem tudná legyőzni utána pedig egy barátságos (ha tetszik demokratikus) rezsimet hatalomba helyezni. Gazdaságilag szankciókkal eddig nem sikerült térdre kényszeríteni sem Iránt, sem mondjuk Észak-Koreát, sem Oroszországot.

"Persze, ott vannak már mindenhol, jobban is mint a nyugat...De, a fő kérdés az, hány ember lett mondjuk kínaivá pl Afrikában, vagy akár Magyarországon?"
A kínaiak nem exportálnak érdemben kulturálisan valóban. Ez azonban csak egy elem.
Az igazi hiba az, hogy amikor azt állapítod meg az Afrikaiakról vagy Ázsiaiakról, hogy ők nyugati módon akarnak élni, akkor összetéveszted az életszínvonal és a gazdagság utáni vágyakozást a nyugati rendszer (Plurális demokrácia, szekularizált állam, kézen fogva sétáló homokosok, abortusz, nyílt valláskritika és gyalázás stb.) iránti vágyakozással. Előbbi egyértelműen jelen van, gazdagok akarnak lenni, de nem úgy akarnak élni, mint a nyugatiak számos szempontból,

"Szerintem a liberális, plurális demokrácia a modern, fejlett, civilizált ember egyedüli elfogadható politikai rendszere. Végül egyszer minden ország - bármekkora kitérőutakat tesz meg - csak ide fog visszajutni"

Ez szerintem szinte arrogáns kijelentés. Tudományos szempontból nem gondolom így, de ha még így is lenne, akkor is kérdéses, hogy a sok szép jelző mellett a fenntartható ott van-e mellette.

"A diktatórikus politikai rend, és a gazdasági fejlődés csak a társadalom fejletlen szakaszaiban működhet, de csak egyedi feltételek együttállása esetén"
Ismét jól hangzik, de a történelem próbáját nem állja ki. Az elmúlt mondjuk 60-70 évet kivéve mindenhol a mai szemmel diktatórikus politikai rendszer volt, elnyomással. Az ipari forradalom is ilyen rendszerekben bontakozott ki.

"Az elnyomó, vallási fundamentális ( Irán) , kommunista ( Kína), fasiszta ( Orosz ) rezsimek mind HALÁLRA vannak ítélve, csak az idő kérdése, mikor..."
Ez konkrétan röhejesen utópisztikus gondolkodás. Illetve Keynes szavaival élve: hosszútávon mind meghalunk. A Szovjetúnió is halálra volt ítélve 1945-ben, csak az a halál 46 évvel később jött el. Minden civilizációnak vége szakad, így a "rosszabbaknak" is.

"A nyugati ember viszont önmaga lehet, ezért vagyunk felsőbbrendű társadalom! Sem az ideológia, sem a vallás nem vezérli életünket!... és pont ezért jó!"
Ezzel megint nagyon sok bajom van. Elsősorban nem igaz, a mai nyugati gondolkodásmód egy ideológiai rendszer, számos megfogható elemmel (plurális demokrácia, sajtó- és véleményszabadság, vallásszabadság, tudományos orientáció, az egyén jogainak nagyon tág körű értelmezése a közösség jogaival szemben stb.). Miért alsóbbrendű az, akit a vallás vezet? A nyugat lakosságának egyébként még mindig jelentős része vallásos. Mi garantálná azt, hogy egy ilyen társadalom fenntarthatóbb, sikeresebb lesz a többinél?

wigotah224 2024.08.29. 12:55:11

@G. Nagy László: Gondoltam, hogy mandiner, majdnem bele is írtam :D
"a német nyelvtudás asszimilációs alap"
Így van, ezért is nem értem, hogy jön ide, hogy _otthon_ ki hogy beszél és nem tudtál még mindig választ adni rá.
Attól, mert mi például magyarul beszélünk otthon, attól még nagyon jól tudunk németül (C1-C2 szint + az asszony konkrétan itt járt egyetemre is).
Igazából te vagy az, aki a múltkori példádban a laposföld-hívő. Az analógiát folytatva, én itt vagyok az űrállomáson és látom, hogy a Föld gömbölyű, próbálom is neked elmagyarázni a valóságot, amit személyesen tapasztalok. Te meg Couchexpert-ként, silány mandiner-propagandával próbálod "bizonyítani", hogy de nem, a Föld lapos, ráadásul olyan érveket hozva - mint ez, hogy otthon ki hogy beszél -, ami nem is igazol semmit. És közben bőszen hülyézel engem.

Rоdnеy2 2024.08.29. 12:56:04

Azért azt, hogy a legjobb az asszimiláció, ne hirdesd fennen mondjuk a székelyeknek. Még a végén nem engedik, hogy kiválaszd, a fokos melyik végét kéred a seggedbe.

ulpius66 2024.08.29. 13:14:05

@G. Nagy László:

A migráncsok a liberális gondolkodás-módot azonnal átvették!!!!

Ha asszimilálódni akarok, akkor asszimilálódom, ha nem, akkor nem....
(általában nem akarnak, de mint liberálisoknak szívük joga mindezt eldönteni, nehogy mán az állam mondja meg, hogy asszimilálódnom kelljen......)

G. Nagy László 2024.08.29. 13:15:20

@Rоdnеy2:

"Azért azt, hogy a legjobb az asszimiláció, ne hirdesd fennen mondjuk a székelyeknek"

1. Erdélyt nagyhatalmi erővel elcsatolták tőlünk. A székelyek otthon vannak Erdélyben, Székelyföldön, nem bevándorlók.
2. A székelyek nem állnak kulturálisan alacsonyabb fokon a románoknál.
3. A románok és a magyarok között nincs akkora kulturális és vallási szakadék, mint mondjuk egy írástudatlan, muzulmán afgán és egy német katolikus között.
4. A nyelvtudás mindenkinek előny.

ulpius66 2024.08.29. 13:16:32

... és különben is, ha Németországban egy német elmegy dolgozni egy kínai boltba, nehogy mán a főnök tanuljon meg németül .... inkább a beosztott tanuljon meg kínaiul...

ulpius66 2024.08.29. 13:19:50

MEKKORA FASIZMUS MÁN A NÉMET ÁLLAMTÓL ELVÁRNI AZT HOGY AZ ISKOLÁSOK BESZÉLJENEK NÉMETÜL!!!!!!!

INKÁBB A NÉMET TANÁROK TANULJANAK MEG ARABUL, AFGÁNUL, NÉGERÜL, STB....

ulpius66 2024.08.29. 13:21:40

AZ NETTÓ FASIZMUS, HOGY A NÉMET ÁLLAM ELVÁRJA AZ ISKOLÁS MIGRÁNCSOKTÓL, HOGY TUGGYANAK NÉMETÜL!!!!!!

G. Nagy László 2024.08.29. 13:22:06

@wigotah224:

"nem értem, hogy jön ide, hogy _otthon_ ki hogy beszél és nem tudtál még mindig választ adni rá."

Ha a Tanuláskutató Intézet kutatója ezt lényegesnek ítéli, miért baj, ha ezt elfogadom tőle? Én nem vagyok mindenkinél okosabb és nem értek minden szakterülethez - úgy látszik, veled ellentétben.

"Az analógiát folytatva, én itt vagyok az űrállomáson és látom, hogy a Föld gömbölyű, próbálom is neked elmagyarázni a valóságot, amit személyesen tapasztalok."

Lófaszt vagy te az űrállomáson. Egy beteg véleménybuborékban csücsülsz vakon. Még azt sem veszed észre, ami a közvetlen környezetedben zajlik, hiszen baj lenne belőle, ha a valóság szembemasírozna a hülye, progresszív világlátásoddal.

"silány mandiner-propagandával"

Ha egy cikk a Mandinerben jelenik meg, az onnantól kezdve silány és hazug? Mi az etalon? A Telex? A 444? Az Amerikai Népszava?

"És közben bőszen hülyézel engem."

Vagy hülye vagy, vagy rosszindulatú. Ezt neked kell eldöntened.

MEDVE1978 2024.08.29. 13:22:40

@Boldeone2:

"Ez evidens. Európa a nyugat magja, itt nem lehet háború, sem államok újraosztása, a keleti régióban sem" Az amerikaiak, kanadaiak, ausztrálok és új-zélandiak, britek szerintem nem úgy gondolják, hogy Európa a nyugat magja.... Miért ne lehetne újraelosztás, valamiféle mágikus varázspálca tiltja meg? Más példával: miért ne lehetne polgárháború mondjuk az USA-ban, ha Trump veszít és fellázít mondjuk 40 millió embert? Vagy éppen Trump nyer és lelőnek néhány tüntetőt az utána jövő tiltakozáshullámban? A történelem nem statikus és nincs vége sem.

"Ukrajna nyugati állam akar lenni, ehnez joga van, végigjárni a plurális demokràcia útját"
A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, de kevesen kíváncsiak a másikéra. Magyarország 1956-ban nyugati állam akart lenni. Grúzia 2008-ban nyugati állam akart lenni. Kazahsztán 2022-ben nyugati állam akart lenni stb. Vagy legalábbis gazdag, mint a nyugatiak. Ilyen nincs a történelemben, hogy joga van.

"óriási sebhelyet kreálni Európa keleti felén." Milyen sebhelyet? Ukrajna a 2010-es évek elején egy nagy agrárgazdaság, masszív korrupcióval, oligarchákkal, bukott állam. A kelet-ukrajnai (igazából orosz) középosztály a rendszerváltás óta szépen kivándorolt nyugatra vagy Oroszországba. Ukrajna népessége drasztikusan csökkent. Egy koldusszegény állam, még valamikor a 2010-es években olvastam egy életszínvonallal kapcsolatos kutatást. Az oroszok eléggé hátul végeztek, de még nekik is volt olyan mutatójuk, ami az ukránoknál jobb volt (a gáz és kőolaj ára nagyon alacsony volt a megélhetési mixben emiatt jobban álltak). Az ukránok olyan szegények voltak, hogy a kétezres évek elejétől folyamatosan nem tudták kifizetni az oroszoktól kapott gázt. Egyáltalán ezért találta ki egy csomó közép-európai ország a Déli Áramlatot. Amire Gyurcsány Ferenc egyébként koccintott és maximálisan támogatta. Utána nem véletlenül kellett tározókat építeni, mert az ukránok több évben is kilopták a nyugatnak szánt gázt a csövekből és az oroszok ezért leállították a szállítást.

Most mindezt megfejeltük azzal, hogy:
1. Ukrajna 3-4 megyéje orosz megszállás alatt van. De ez így csak a töredékigazság. Kb. mondjuk ott a lakosság fele nem is szomorú emiatt, sohasem akart Ukrajnához tartozni. Zelenszkij most ezeket is vissza akarja foglalni. Erre az esély gyakorlatilag nulla.
2. Milliók menekültek el nyugatra. Szerinted egy beilleszkedett ukrán haza fog jönni a szarrá rombolt országba? Aki már megállapodott az nem fog.
3. Az infrastruktúra egy része romokban van.

Ez egy kurva nagy bukás annak a politikusnak, aki békeidőben átveszi a kormányt. Az államcsőd, a nyomor, az elnéptelenedés szinte biztos.

"Nem hiszem, hogy a világ GDP 47% - át adó államok nem tudják a nemzetközi jogot érvényre juttatni Ukrajnában! " Lényegtelen, hogy a nyugati államok GDP-je mekkora, az a lényeg, hogy mennyi megy katonai célra.

"A szakértők szerint az USA lőszertermelése az év végére felfut az elvárt szintre, az EU pedig kb jövő tavaszra" Mi az az elvárt szint? Hogy az ukránoknak eleget tudjanak szállítani. Ok, de mihez? A modern hadászatban 3-4 szeres túlerőt ajánlanak az offenzívákhoz. Ez az arány nyilván jelentősen romlik, ha várják az offenzívát a másik oldalon. Mikor lesz az egyébként is emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg a Donbass-ban háromszoros túlerőben?

"A lényeg: az orosz rezsim, Putyin a diktátor legyőzése az egyik legfontosabb ügy, nyugati szempontból." A szent háború, bizony.
"2 év, a valós problémákat elfedő háborús gazdálkodás után már látszanak a komoly belső bajok..." Ez olyan hanyatló nyugat ópiuma szöveg az ötvenes évekből. Persze, sok minden látszik, ha valaki a nyugati propagandát olvassa. Az első évben például látszott, hogy na, a SWIFT rendszerből kiléptetés majd térdre kényszeríti az oroszokat. A szankciós csomagok majd térdre kényszerítik őket stb.

"Én azt mondom: meg kell tolni továbbra is Ukrajnát, ehhez pedig demokrata kormány kell"
Béke kell és kiegyezés az oroszokkal, nyugalom. Sajnos magyarként leszarom, hogy a 34 éves ukrán állam állampolgárainak fáj 4 megye elvesztése.

"Belépett Finnország és Svédország a NATO - ba, Ukrajna, meg egy nagynak számító európai államként szintén elindult a nyugati úton"

A finn és svéd csatlakozás defenzívában tette erősebbé a NATO-t. Offenzív ereje nem sokkal változott. Ma is két olyan hadsereg van a NATO-ban, ami érdemi expedíciós hadműveleteket képes végrehajtani. Az egyik az amerikai, a másik (még) a francia.

Az ukránok, amint a jelenlegi hadállapoti diktatúrából visszaváltanak demokráciára, a háborúról békére, összeomlanak. De még abban a rendkívül kis esélyű esetben is, ha nem, a csatlakozásuk végleg szétrobbanthatja az EU-t, ugyanis meg kellene reformálni a közös agrárpolitikát. Ez gyakorlatilag lehetetlen, mivel a nagy agrárállamok (francia, spanyol, lengyel) nem fogják hagyni, hogy a parasztjaik kevesebb pénzt kapjanak.

MEDVE1978 2024.08.29. 15:06:48

@wigotah224:

"Ja, a BRICS lenyomja a nyugatot, persze" Amire céloztál az egy totális háborús gondolatkísérlet volt, amit azért hoztam be, mert úgy láttam, hogy Boldeone nagyon el van ájulva a nyugat katonai erejétől (Nagyjából egyenlő a NATO-val). Egy hagyományos, totális háborúban a BRICS lenyomná a nyugatot, igen, már egy kínai-orosz szövetséggel is. A totális háború ugyanis azt jelenti, hogy minden ipari kapacitást és a polgári kapacitások döntő részét is háborús célra fordítják. Bár szép a NATO hadserege, expedíciós hadereje csak az USA-nak van és a franciáknak egy kicsi. Az összes többi ország önvédelemre van berendezkedve. Kína és Oroszország pedig egymás mellett van, illetve amellett, hogy persze vannak érdekellentéteik, mostanában szorosabbra fonták a kapcsolatukat. Az orosz-kínai fölény persze elsősorban Európával szemben lenne foganatosítható és a nagy létszám miatt. Az indiaiak, brazilok, dél-afrikaiak valóban nincsenek rosszban a nyugattal, de azért az maximálisan kétséges, hogy harcolnának-e egy nyugati szövetségben.

"Szerintem jó filmalapanyag lenne, bár az kicsit uncsi, hogy a végén a nyugat mindig összeomlik." Ahogy korábban is írtam, a civilizációk összeomlanak, véget érnek. Úgy tűnik, az USA megy lefelé, a hegemóniája csökken. Ezt akár a gazdasági termelésében (GDP-vel is), akár a katonai befolyásában is látni lehet, ami a teljes nyugatra is igaz. A tendencia szerintem tények alapján tagadhatatlan (USA hadsereg nagysága és ütőképessége, USA által képviselt mainstream ideológiai mix visszaszorulása = demokratikus államok száma stb., világban létrejövő konfliktusok, háborúk, polgárháborúk száma, gazdaságilag a nyugati gazdaságok súlyának csökkenése a világgazdaságban stb.).

Itt te és Boldeone is görcsösen Kínával vagy Oroszországgal vagy a BRICS-el hasonlítgatjátok össze a nyugatot vagy az USA-t. Ahogy már írtam, ez nem számít hiszen egy civilizáció akkor is összeomolhat, ha a többi válságban van vagy nincs további domináns modell.

A Nyugat-Római Birodalom összeomlásakor nem az alternatív életképes modelleket közvetítő erők vagy egyértelműen domináns egyéb hatalmak semmisítették meg a birodalmat, hanem a vizigótok, a gótok, a hunok, a kelták stb. A nyugat tehát teljesen nyugodtan összeomolhat belülről, nem szükséges ehhez semmi olyasmi, hogy mindenki kínai vagy orosz módon szeressen élni.

wigotah224 2024.08.29. 15:08:17

@G. Nagy László: "Egy beteg véleménybuborékban csücsülsz vakon. Még azt sem veszed észre, ami a közvetlen környezetedben zajlik, hiszen baj lenne belőle, ha a valóság szembemasírozna a hülye, progresszív világlátásoddal."
Nyilván én ülök véleménybuborékban, aki itt él a német valóságban és nem te, aki Angyalföldről szakérted fideszes propagandasajtóból, milyen itt az élet.

Bayaz 2024.08.29. 15:20:44

@Rоdnеy2: "Azért azt, hogy a legjobb az asszimiláció, ne hirdesd fennen mondjuk a székelyeknek. Még a végén nem engedik, hogy kiválaszd, a fokos melyik végét kéred a seggedbe."

Nyilván a székelyek nem akarnak asszimilálódni.
Viszont román nézőpontból teljesen érthető, hogy az asszimilációt szorgalmazzák.
A franciák elnyomták a saját nyelvi kisebbségeiket, és sikerült egy egységes államot építeniük (az elmúlt évtizedek migrációjával basszák azt szét), míg ahol nagyobb szabadságot engedélyeztek a nemzetiségeknek, ott csak a függetlenség elérését segítették.
Nézd meg Katalóniát, ahol az autónomia megadását követte nem sokkal később egy függetlenségi népszavazás.

wigotah224 2024.08.29. 15:30:21

@MEDVE1978: A nyugati modell azért nem omlik össze, mert a diktatúrákkal ellentétben képes az önreflexióra, így "öngyógyuló". Ez abból következik, hogy ha a problémákat az aktuális vezetők nem tudják megoldani, a választók választanak olyanokat, akik meg tudják, vagy legalábbis ezt mondják magukról. Ezzel egyébként az aktuálisan hatalmon lévőket is lépéskényszerbe hozzák.
Jól látszik ez bevándorlás témakörben is: hol van már a merkel-féle wilkommenskultur? A CDU az egyik leghangosabb követelője az újabb meg újabb szigorításoknak - nyilván nem utolsósorban az AfD előretörésétől félve. De mostanra az Ampel is igencsak keménykedő álláspontot vett fel.
Egy putyin vagy egy kim milyen önreflexióra képes? Semmilyenre, viszik bele a népüket a pusztulásba és itt át is vezetnék ehhez:
"Gazdaságilag szankciókkal eddig nem sikerült térdre kényszeríteni sem Iránt, sem mondjuk Észak-Koreát, sem Oroszországot."
Kéne definiálni, mit jelent pontosan "térdre kényszeríteni". Mindhárom országban igen szar élni és csak egyre szarabb. De nyilván a lakosság helyett nem tudjuk elzavarni diktátort, ezt nekik kellene megtenni.

Bayaz 2024.08.29. 15:32:10

@wigotah224: "Mondjuk ezt is mondogatják már 100+ éve, mindig van hozzá valami nagyon okos eszmefuttatás is, csak valahogy sosem jön be. "
Száz éve még Európa uralta a világ felét, most meg már lassan versenyképes nagyvállalatai se lesznek (autóipart épp kinyírják, digitális téren soha nem is voltak versenyben). Nehéz nem látni, hogyan ne csökkenne a súlya Európának - és az elmúlt két és fél évtizedben az USA-nak is - a világ többi részéhez képest.

Viszont ami igazán releváns egy civilizáció összeomlása kapcsán az nem is a katonai vagy gazdasági súlya, hanem hogy az emberek hisznek-e benne és az ideológiája vonzó-e kívülállók számára.
Manapság épp azt látjuk, hogy ez egyre kevésbé jellemző a Nyugatra: folyamatosan vesztik el a magabiztosságukat és mindenféle mutató szerint rekordalacsony a kormányokba és a sajtóba vetett hit szinte minden nyugati országban. A harmadik világ se állt a Nyugat oldalára az orosz-ukrán háborúban, és taszító számukra az általuk exportálni kívánt ideológia.

Bayaz 2024.08.29. 15:37:53

@wigotah224: @Bayaz: mármint persze a katonai/gazdasági oldal is releváns - legalábbis abból a szempontból, hogy mára a Nyugat katonai-gazdasági ereje nem eléggé elrettentő ahhoz, hogy meggátoljon államokat a velük való szembemenéstől (az egész azeri-örmény háború jó példa erre) - de nagyon valószínűtlen, hogy az atomfegyverek és költséges háborúk korában ez fog végső soron dönteni.

G. Nagy László 2024.08.29. 15:41:24

@Bayaz:

"Viszont ami igazán releváns egy civilizáció összeomlása kapcsán az nem is a katonai vagy gazdasági súlya, hanem hogy az emberek hisznek-e benne és az ideológiája vonzó-e kívülállók számára.
Manapság épp azt látjuk, hogy ez egyre kevésbé jellemző a Nyugatra: folyamatosan vesztik el a magabiztosságukat és mindenféle mutató szerint rekordalacsony a kormányokba és a sajtóba vetett hit szinte minden nyugati országban. A harmadik világ se állt a Nyugat oldalára az orosz-ukrán háborúban, és taszító számukra az általuk exportálni kívánt ideológia. "

Talán a legjobb és legfontosabb mondatok az egész kommentfolyamban... Miért nem tűnődnek el ezen a progresszió vak élharcosai?

Rоdnеy2 2024.08.29. 15:57:32

Mondom, menjetek be mondjuk Vásárhelyen (Maros! nem hód) vagy Szeredán egy székely kocsmába és magyarázzátok el, hogy jó dolog az asszimiláció. Utána írgáljatok, ha még van mivel.

G. Nagy László 2024.08.29. 16:08:24

@Rоdnеy2: A Fradi megveri 5-0-ra az Újpestet. Hidd el, hogy a gólok fogadtatása más lesz a zöld szektorban és nagyon más a lilában. Ettől még a gól nem válik negatív fogalommá.

Boldeone2 2024.08.29. 18:06:53

@MEDVE1978: Szerintem, most totálisan elmentél a fikciók irányába, de nézzük akkor nem sorrendben:

"Miért alsóbbrendű az, akit a vallás vezet? A nyugat lakosságának egyébként még mindig jelentős része vallásos. Mi garantálná azt, hogy egy ilyen társadalom fenntarthatóbb, sikeresebb lesz a többinél?"

- A vallás= irracionális hit, szemben áll az ésszerűséggel, a racionális gondolkodásmóddal! Mondj csak egy erősen vallásos társadalmat, amely sikeres! Nincs ilyen! Katar, Szaudi nem ér, mindnyájan tudjuk miért...
Modern liberális társadalom, a felsőbbrendű, mint pl a Balti államok
Nincs más fejlődési modell, ez a 21. század, nem lehet a felvilágosult abszolutizmus korával, a modern ember nem tűri a jármot, ha kell utcára megy es tör, zúz...

Miért ne lehetne újraelosztás, valamiféle mágikus varázspálca tiltja meg? Más példával: miért ne lehetne polgárháború mondjuk az USA-ban, ha Trump veszít és fellázít mondjuk 40 millió embert?"

- Pontosan! A második vh utáni békerend a határok sérthetelenségén alapul, ezt írták alá a nagyhatalmak
A polgárháború más tészta, de miért is lenne polgárháború? Mit nyerne az átlagember vele? Semmit!
Ez megint egy buta fikció....

Tudományos szempontból nem gondolom így, de ha még így is lenne, akkor is kérdéses, hogy a sok szép jelző mellett a fenntartható ott van-e mellette."

- A te tudományod szerint!:) A valóság meg csupán annyi, hogy ki kell nyitni a szemed! HDI alapján szinte az összes vezető állam, plurális, liberális demokrácia, ennyi!
Ez felsőbbrendű ember, felsőbbrendű társadalma, a zsinórmérték a világ értelmesebb részének!

Mégegyszer mondom: a nyugati, liberális demokracia A FELSŐBBRENDŰ társadalmi rendszer, minden aspektusból!

Boldeone2 2024.08.29. 18:32:08

@MEDVE1978: Egy hagyományos, totális háborúban a BRICS lenyomná a nyugatot, igen, már egy kínai-orosz szövetséggel is. A totális háború ugyanis azt jelenti, hogy minden ipari kapacitást és a polgári kapacitások döntő részét is háborús célra fordítják."

-Mégszer mondom: amit most kitaláltál, az totális fikció, bro science, téveszme!

Már miért háborúzna India, meg Brazília együtt a nyugat ellen? Ekkora hülyeséget még nem is olvastam tőled!
Még az, hogy RU+ China együtt? Annak van kb O,O1% esélye, max...Kína legfőbb exportparnerei a nyugati országok és nem RU

A BRICS gazdasági értelmét Zsiday már leelmezte én ebbe nem mennék bele, már @wigotah224: linkelte neked...

A kínai- orosz- indiai gazdasági együttmüködésről pár szót: esély nincs rövid távon Nyugat- Szibériát összekötni Kínával egy nagy vezetékkel, ráadásul Kína teljesen kezd az elektromos autókra állni, plusz a nyugat- szib mezők kb 20 évig üzemelnek még ...
Erre NEM lehet hosszú távon gazdaságot építeni!
India pedig rúpiával fizet, ami nem annyira jó!

Basszus, engem vádolsz a nyugati propagandával, holott eddig MINDEN szovjet vagy orosz rezsim, hazug, népbutító propandára épült!

Én több mint 10 orosz vloggert követek, közötte Konstantin Samolev orosz közgazdászt, az ő mélyelemzésének jobban hiszek, mint az európában százmilliókból bemutatott orosz propangadának..

No meg csak fiatal csajokat is nézek majd mindnek kezd elege lenni, az árak elszálltak, a bérek alacsonyak...

Magyarországon mindent LEURALT a hazug ruszki propaganda! Aki a valós kinti helyzetet szeretné látni, annak adok meg forrást, de ne a tudatlan, rémostoba fideszes szakértőket figyeljétek már!

Én az egész világ vezető médiájába is kommentelek, egyébként, angolul...Mindent látok, tudok, min 10 éve...Figyelem az orosz állami médiát is

Basszus, nem ritkán a kinti államilag megadott orosz média szövegei köszönnek vissza a magyar médiában!:)

Aki nem hiszi el a valóságot, az olvassa el Alexandr Dugin: Eurázsiai küldetés c könyvét, lényegében egy fasiszta ideológiáról beszélünk...

Ukrajnának igaza van- nemzetközi jog és az erkölcs szerint is. Ennyi. Remélem még több pénzt és fegyvert kapnak...

Boldeone2 2024.08.29. 18:48:46

@Bayaz: @MEDVE1978:

Ajánlom nektek, egyszer menjetek el Indiába! Annyi kolduló, kacsa kezű , nyomorék, féllábú szerencsétlent akik ott szarnak, ahol rájuk jön sehol sem látni...

Ezzel szemben Nyugat- Európa nagyobb része szinte egy mesevilág ahhoz képest, de még Szabolcs- Szatmárhoz képest is...
Kedvenc városom Salzburg....300-400 nm és alpesi házak, muskátli az ablakban, tökéletes rend, nyugalom...

Erre mondom én: ez a felsőbbrendű társadalom, a "magasabbrendű életforma" legyünk őszinték, sem Szabolcs nem fogja utolérni soha, Indiáról nem beszélve....

Itt kérdés csak annyi, hogy a felsőbbrendűséget mi determinálja : a jólétból fakadó társadalmi rend, vagy a társadalmi rendből fakadó jólét?

Illetve egy kedvenc jobboldali topic: vannak- e olyan adottságok, akár genetilailag, amelyek "jómódra" determinálják az embert?
Van - e értelme népjellemről beszélni, általánosan?

ulpius66 2024.08.29. 18:57:25

@Boldeone2: "- Pontosan! A második vh utáni békerend a határok sérthetelenségén alapul, ezt írták alá a nagyhatalmak"

Kivéve a Szovjetuniót!

Avagy Ukrajna még most is Oroszország/Szovjetunió része?

ulpius66 2024.08.29. 18:59:43

@Boldeone2:

Salzburg tényleg csodálatos!

Kb. olyan csodálatos, mint Róma volt 450-ben......

Boldeone2 2024.08.29. 19:26:02

@ulpius66: Az Atlanti Chartát a SZU is elfogadta: "kijelenti, hogy nem óhajtja a területeinek a növelését"

A nemzetközi jog a határok sérthetelenségén alapul, különben nincs értelme az egésznek....

wigotah224 2024.08.29. 19:30:46

@Boldeone2: "Illetve egy kedvenc jobboldali topic: vannak- e olyan adottságok, akár genetilailag, amelyek "jómódra" determinálják az embert?
Van - e értelme népjellemről beszélni, általánosan?"
Nem, nem ezen múlik, hanem az intézményrendszeren. Valójában az intézményrendszer miatt "felsőbbrendűek" a liberális demokráciák, i.e. képesek jólétet hozni a társadalom széles rétegeinek. Írtak is egy könyvet a témában, "Miért buknak el a nemzetek?" címmel, magyarul is megjelent: hu.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%A9rt_buknak_el_nemzetek%3F
Nagyon jó könyv, bár kicsit szájbarágós, de kiválóan leírja, mi tesz egyes országokat gazdaggá, másokat meg szegénnyé.

MEDVE1978 2024.08.29. 21:58:13

@wigotah224: "A nyugati modell azért nem omlik össze, mert a diktatúrákkal ellentétben képes az önreflexióra, így "öngyógyuló". Ez abból következik, hogy ha a problémákat az aktuális vezetők nem tudják megoldani, a választók választanak olyanokat, akik meg tudják, vagy legalábbis ezt mondják magukról."

Még ha ez igaz is, akkor sem óvja meg a nyugati modellt az összeomlástól. Ismét hangsúlyozom, hogy itt lehet azon lamentálni, hogy a kínai vagy az orosz modell miért rosszabb vagy omlik lehet hamarabb össze. Ugyanakkor ennek semmi jelentősége, itt a nyugati modellről van szó.
Az önreflexió, ami bizonyos szintig nyilván megvan, egyértelműen korlátozott. A nyugati demokráciák a saját korlátaikba ütköznek több oldalról is. Egy amcsi blogon olvastam pár éve, hogy a jogszabályok, amelyeket az amerikai törvényhozók elfogadtak és adóztatással, közterhekkel vagy éppenhogy állami juttatásokkal kapcsolatosak egyértelműen a "boomer" generációt, esetleg az X generációt részesítik előnyben, nekik profitábilisak. Ennek az az oka, hogy a boomer / X generációk a legnagyobb és legaktívabb szavazórétegek.
Jelenleg a teljes fejlett világban lakhatási válság van, a lakhatás költségei nagyon jelentősek. Emellett ugyanakkor a legtöbb országban van egyszerre számos üresen álló ingatlan, illetve rengetegen jelentős, alacsony mértékben adóztatott jövedelmet szereznek ingatlanbérbeadásból. Piketty is ezeknek a megadóztatását javasolja részben (a vagyonadó mellett) a vagyoni különbségek mérséklésére. Sőt ennek a természetes szaporodásra is valószínűleg jótékony hatása lenne. A korrekció mégsem történik meg, hiszen a kormányok a szavazók kegyeit keresik. Az önreflexió tehát számos esetben nem működik, így nem biztos, hogy ez a valóban jó képesség megmenti a nyugati civilizációt.

"Kéne definiálni, mit jelent pontosan "térdre kényszeríteni". Mindhárom országban igen szar élni és csak egyre szarabb. " A térdre kényszerítés a helyzet drasztikus változását jelenti. Sajnos a szankciók ebből a szempontból elég "fos" hatékonyságúak: Hitlerrel nem a gazdasági blokád végzett, Napóleont sem a britek kontinentális blokádja kényszerítette lemondásra, Irán már nagyon nagyon régen szankciók alatt van, ahogy Észak-Korea is. Nem az amerikaik technológiai szankciós lista hozta el a kommunista blokk bukását sem.
Nem azt mondom, hogy a gazdasági szankció pótcselekvés, de messze nem a legjobb eszköz.

Rubasov nertárs 2024.08.29. 22:14:58

@MEDVE1978:

"Ennek az az oka, hogy a boomer / X generációk a legnagyobb és legaktívabb szavazórétegek."

Ez azért nyugaton nem feltétlenül van így. Egyébként minden korban jellemző volt, hogy az idősebbek (jóval) vagyonosabbak voltak a fiataloknál, ez nem valami 21. századi hanyatlás eredménye. Pont az USA-ban elég komoly mértékű ingatlanadó van egyébként, ami -bingó!- vissza is köszön a horrorisztikus albérlet árakban. Ugyanis a tulajok, akár cég, akár magánszemély ezt továbbhárítják a bérlőkre. Nem véletlenül egyébként, hogy a "fizessenek a gazdagok" és hasonló "jósággal" pont a milliárdosok állnak elő. Ennek az elsőre furcsa paradoxonnak az az oka, hogy egy új adóra, vagy egy meglévő adó emelésére hivatkozva lehet árat, jelen esetben bérleti díjat emelni, és ahogy az lenni szokott a ceruza mindig vastagabban fog, mint az új adó, vagy a meglévő(k) emelésének a
mértéke. Vagyis (szuper)gazdag jól jár, a "proli" meg fizet.

Rubasov nertárs 2024.08.29. 22:34:21

@MEDVE1978:

"Sajnos a szankciók ebből a szempontból elég "fos" hatékonyságúak: Hitlerrel nem a gazdasági blokád végzett, Napóleont sem a britek kontinentális blokádja kényszerítette lemondásra, Irán már nagyon nagyon régen szankciók alatt van, ahogy Észak-Korea is. Nem az amerikaik technológiai szankciós lista hozta el a kommunista blokk bukását sem.
Nem azt mondom, hogy a gazdasági szankció pótcselekvés, de messze nem a legjobb eszköz."

Hogy mennyire hatékonyak a szankciók az attól függ, hogy honnan nézzük őket. Ebből a szempontból a nyugati propaganda az elején bakizott egy nagyot, amikor a szankciók céljának Oroszország, de legalábbis annak háborús gépezetének
rövid időn belüli bedöntését jelölte meg célként. Ez nyilván nem jött össze és az elején is nyilvánvaló, hogy egy másfél kontinensnyi ország tele nyersanyaggal nem fog ezektől hipp-hopp letérdelni. Ha azonban onnan nézzük, hogy hol lennének a muszkák szankciók nélkül és ehhez képest hol vannak most, akkor azért látszik, hogy ezek bizony fájnak. Nyiĺván lehet autót gyártani a '80-as, '90-es évek műszaki színvonalán és lehet már lejárt licence-szű oprendszerrel is (win7 stb.) 2000-es évekbeli hardware-rel szerelt számítógépekkel vezérelni a gépeket, de ez azért nem az igazi.

Hitlerhez és Napóleonhoz: Csak részben igaz amit írtál. Önmagában a tengeri blokád nyilván kevés lett volna, azonban mindkettő, de főleg Hitler bukásához masszívan hozzájarult az, hogy a kontinensről se ki, se be nem jöhetett semmilyen áru. Ahogy a SzU és ezzel együtt a Kádár-rendszer bukásához is az vezetett, hogy a nyugati technológia hiányát nem tudták megoldani. Voltak persze ilyen-olyan, olykor egész ötletes kendácsolások, csakhát ezekkel nem rúgtunk labdába a nyugat mellett a világpiacon.

Boldeone2 2024.08.29. 22:48:53

@wigotah224: Igen, ez érdekes elmélet, de én geográfusként a földrajzi környezet emberformáló erejében hiszek. Nyilván ez elsősorban nem a 21. századra, hanem a történelmi időkre érvényes elsősorban.

A nagyrasszok fizikai megjelenésében is elsősorban a földrajzi környezet hatási tükröződnek. Negrid vs Europid fizikai megjelenés a földrajzi különbségeket mutatja

Ezen belül, speciális "régiógenetika" pl Indiaiak inzulinrezisztenciája a nagy történelmi éhezések hatására

Trópusi esőerdő: teljesen fehérjeszegény, de víz és növényi táplálék van, gyűjtögetés, ezért alacsony emberek fejlődnek ki, civilizációt nem képeznek, alacsknyabb iq...

Szavanna öv: vadászat, sok fehérje, törzsi társadalom, folytonos küzdelem a területért

" Szubtrópus": az első folyamvölgyi kultúrák, a városok megjelenése, építkezés, földművelés. Mind a földművelés, mind a városépítés matematikát igényel, csillagászat, vallás, kultúra megjelenése

Mediterrán éghajlatm, mérsékelt öv déli része: ókor, a tudomány további fejlődése, magas filozófia, hajózás, kereskedelem, Görögország
Majd Róma, jog és hadtudomány...

Mérsékelt öv északabbi területei: középkor, nyomásos gazdálkodás, céhek, pénzkölcsönzés Medicik, Fuggerek , Német- Római birodalom

Mérsékelt öv nyugati része, Európa és Amerika közötti Atlanti régió felvirágzása, hajózás, nehézipar, gyarmatosítás, újkor

A legújabb korban maradt a civilizációs központ az északi mérsékelt övben, USA és Nyugat - Európa, ehhez jött fel néhány ázsiai ország, mint Japán és Dél- Korea
Szingapúr egy kivételes helyzetű városállam, a trópusi övben

A LÉNYEG: a földrajzi környezet nagy mértékben determinálja egy társadalom fejlődéset. Kevés ellenpélda van, mint pl Izrael, de ők a "világ minden pénzéből " gazdálkodtak...

Két dolog nagyon fontos, történelmi távlatokban:

1. A "helyi energia", ami a hozzáférhető ásványkincset, erdőket, termőföldet, éghajlatot jelenti
Így Salzburg már a sóból a középkorban is gazdag volt, pl..vagy Dubai a kőolajból indult meg, anno

2. A "helyzeti energia" tehát a jó földrajzi fekvés, pl Rotterdem a tölcsértorkolat és a tenger találkozása, ahogy Hamburg is...
Budapest is kedvező fekvésű..

Sem az ókorban sem a középkorban nem voltak könnyen járható utak, a vízi közlekedés volt a legmegbízhatóbb

A másik érdekes kérdés még, az "emberföldrajz változása " , a vikingek a kora középkor barbárjai voltak, mára meg liberálus mintaemberekké váltak, sőt, mintaállamokat alakítottak ki....

Athén meg a 19. századra falvak összessége lett...Pedig valaha ott éltek a legnagyobb filozófusok , gondolkodók,,
Ma is inkább kevésbé okosnak tűnnek...
A civilizációból csak romok maradtak...

Boldeone2 2024.08.29. 22:58:09

@MEDVE1978: Jelenleg a teljes fejlett világban lakhatási válság van, a lakhatás költségei nagyon jelentősek...(...)....alacsony mértékben adóztatott jövedelmet szereznek ingatlanbérbeadásból. Piketty is ezeknek a megadóztatását javasolja részben

- Lehet nekem is javaslatom? Adóztatás helyett be kellene fejezni azt az esztelen és korlátok nélküli pénznyomtatást ,ami világban folyik kb 2009- óta, a gazdasági problémák vélt megoldására!

Lényegében a nyomtatott pénz túlnyomó része brutálisan egyenlőtlenül oszlik meg, a gazdaghoz mindig aránytalanul több kerül, mindig gazdagabb lesz, szegény meg kényszerű adósságválságba kerül, hogy lépést tudjon tartani

Bayaz 2024.08.30. 08:53:44

@Boldeone2: @G. Nagy László: "Igen, ez érdekes elmélet, de én geográfusként a földrajzi környezet emberformáló erejében hiszek. Nyilván ez elsősorban nem a 21. századra, hanem a történelmi időkre érvényes elsősorban.

A nagyrasszok fizikai megjelenésében is elsősorban a földrajzi környezet hatási tükröződnek. Negrid vs Europid fizikai megjelenés a földrajzi különbségeket mutatja

Ezen belül, speciális "régiógenetika" pl Indiaiak inzulinrezisztenciája a nagy történelmi éhezések hatására

Trópusi esőerdő: teljesen fehérjeszegény, de víz és növényi táplálék van, gyűjtögetés, ezért alacsony emberek fejlődnek ki, civilizációt nem képeznek, alacsknyabb iq...
Szavanna öv: vadászat, sok fehérje, törzsi társadalom, folytonos küzdelem a területért"

Szóval szerinted a feketék egyszerűen genetikailag kevésbé intelligensek mivel évtízezredeken keresztül más környezetben éltek és más volt a természetes szelekció iránya?
Mert amit te mondasz, az nagyjából ezzel egyenértékű, és a genetika alapszabályai (amelyek a XXI. században is ugyanúgy érvényesek, hacsaknem eléri azt a szintet a genetikai mérnökösködés), szerint ez a különbség meg fog maradni (legalább még évezredekig) akkor is, ha északabbra költöznek.

Elég döbbenetes, hogy te ebben hiszel - ami szembemegy a nyugati progresszív ideológia alapkövével - és ennek ellenére a progresszíveknek tapsolsz és szerinted elkerülhetetlen, hogy a "törzsi társadalmas" emberek többségbe kerülnek egyes európai országokban.

G. Nagy László 2024.08.30. 08:55:49

@wigotah224:

"egy kedvenc jobboldali topic: vannak- e olyan adottságok, akár genetilailag, amelyek "jómódra" determinálják az embert?"

Nyilvánvalóan vannak. Az utóbbi 200 év összes intelligenciakutatása ugyanazt az eredményt hozza:

1. Az intelligenciát elsősorban a genetika határozza meg.
2. Elképesztő mért különbségek vannak a népek, rasszok között, melyek nem is igen változnak.
3. Az intelligensebbek jobban keresnek és hosszabb a várható élettartamuk.

"Van - e értelme népjellemről beszélni, általánosan?"

Nyilván van. Ha az olaszok általában mások, mint a svédek, úgy önbecsapás arról papolni, hogy ugyanolyanok. És ez még csak egy apró különbség, ehhez képest egy kínai, egy mozambiki, vagy egy afgán még sokkal nagyobb különbséget mutat.

"Nem, nem ezen múlik, hanem az intézményrendszeren."

Minden baloldali rendszer kudarcba fullad, de még mindig hisztek benne...

"Valójában az intézményrendszer miatt "felsőbbrendűek" a liberális demokráciák"

Ez önmagában igaz. De pont a bevándorlási krízis mutatja legszebben, hogy ez a nemes és felsőbbrendű világ sem képes úriembert faragni a született barbárokból, akik 80-as IQ-val születtek.

"Nagyon jó könyv, bár kicsit szájbarágós, de kiválóan leírja, mi tesz egyes országokat gazdaggá, másokat meg szegénnyé."

Köszönöm az ajánlást, el fogom olvasni. Még posztot is írok majd belőle.

G. Nagy László 2024.08.30. 09:04:47

@Bayaz:

"Elég döbbenetes, hogy te ebben hiszel - ami szembemegy a nyugati progresszív ideológia alapkövével - és ennek ellenére a progresszíveknek tapsolsz"

A woke-progresszió minden egyes sarokköve önellentmondás, ezt tudjuk jól. Én a józanodási folyamat részének tekintem, hogy @Boldeone2: barátunk egyre gyakrabban képes felismerni a valóságot. Örüljünk ennek!

Glokta 2024.08.30. 09:12:04

@G. Nagy László: Amit az intézményrendszerről mond, abban azért sok igazság van. A könyvet is olvastam de szerintem a Wikipédia röviden összefoglalja mit jelent az 'inkluzív intézményrendszer':
"tulajdonjogok biztosítása, részrehajlásmentes jogszolgáltatás, cserét és szerződéskötést lehetővé tevő közszolgáltatások biztosítása, piacra lépés lehetővé tétele, szabad karrierválasztás lehetővé tétele."
lényegében a jogbiztonság megléte, minimális korrupció és monopolizáció, és szabad karrierválasztás segíti a gazdasági fejlődést, ami nyilván helyesnek tűnik.

Viszont ez képtelen megmagyarázni az országon belüli különbségeket.
Nem hiszem, hogy Délkelet-Ázsiában az 5-10%-os kínai kisebbség azért birtokolja a vagyon 70-80%-át, vagy az USA-ban a 2.5%-os zsidó kisebbség a vagyon 30%-át, mert felsőbbrendű az intézményrendszerük, vagy akár mert annyival szorgalmasabbak lennének. Az igazság az, hogy a genetika sokkal jobb magyarázatként szolgál.

Amikor a 2010'-es években intelligenciakutatók körében egy anonim felmérést végeztek, azok átlagosan a feketék és fehérek közti IQ különbség felét a genetikának tulajdonították annak ellenére, hogy csak negyedük volt konzervatív és szinte mindegyikük támogatta az LGBTQ-jogokat: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0160289619301886

G. Nagy László 2024.08.30. 09:28:04

@Glokta:

"tulajdonjogok biztosítása, részrehajlásmentes jogszolgáltatás, cserét és szerződéskötést lehetővé tevő közszolgáltatások biztosítása, piacra lépés lehetővé tétele, szabad karrierválasztás lehetővé tétele."

Ezek klasszikus liberális alapkövek, minddel maximálisan egyetértek.

Amikor egy baloldali az intézményrendszerben látja az ordító genetikai különbségek kiegyenlítésének eszközét, az minden esetben kvótákban, illetve pozitív diszkriminációban (ami negatív a többiekre nézve) gondolkodik.

Amikor egy progresszív úgy nyilatkozik, hogy ember és ember közt nincs is jelentős különbség, csupán az intézményrendszer és a társadalom elnyomó, olyankor mindig zavarban vagyok, hogy idiótával, vagy gátlástalan hazudozóval van dolgom.

Boldeone2 2024.08.30. 09:39:46

@Bayaz: "Mert amit te mondasz, az nagyjából ezzel egyenértékű, és a genetika alapszabályai szerint...(....)... ez a különbség meg fog maradni (legalább még évezredekig) akkor is, ha északabbra költöznek.

- Nem, ilyet nem írtam, erre nincs bizonyíték. Nem tudjuk, hogy mi történik azokkal- akik pár generáción keresztül olyan környezetbe kerülnek, ahol fejlődni tud az intelligencia
Az USA is főleg úgy a lehetőségek országa, ha jó iskolába kerül az ember, ami évi több tízezer dollár évente, vagyis amit eleve a gazdag szülő engedhet meg csak...
Éltem kint, többek között afroamerikai negyedben is, egy ideig

Az egészen kicsi kortól történő környezet/ nevelés / iskoláztatás vagyis a fejlődés nagyon sokat számít. Az nyilván valahol születési adottság meddig lehet fejlődni, de a legtöbb ember azt ki sem használja

Pl van aki nem jár edzőterembe, de "születetten " jó vádlija van, én nagyon régen edzem, brutális súlyokkal, amivel elértem, hogy egy jó erős közepes szinten legyen a vádlim, arányosan. A bicepszem viszont úgy néz ki mint Arnoldnak, csak kisebb, pedig nagyon brutálisan nem edzek- ilyen az emberi értelem is: fejleszhető. A végállomás lesz nem ugyanaz

Boldeone2 2024.08.30. 09:56:51

@Glokta: Nem hiszem, hogy Délkelet-Ázsiában az 5-10%-os kínai kisebbség azért birtokolja a vagyon 70-80%-át, vagy az USA-ban a 2.5%-os zsidó kisebbség a vagyon 30%-át, mert felsőbbrendű az intézményrendszerük, vagy akár mert annyival szorgalmasabbak lennének. Az igazság az, hogy a genetika sokkal jobb magyarázatként szolgál."

Ez egy érdekes kérdés. IQ - ból is van több féle. A kínaiak és japánok matematikai intelligenciája lehet magas(abb) átlagosan, viszont az interpoerszonális IQ - ban nagyon gyengék, rengeteg az introvertált közöttük...

Ráadásul a kínaiak még viselkedni sem nagyon tudnak, köpködnek, turháznak...Érzelmileg nullák sok esetben

A negridek en bloc: a logikai intellegencia alacsonyabb, kevés a fekete mérnök, az okosabbak inkább orvosnak tanulnak
A zenei intelligencia kimagasló
A sporthoz is kiváló adottságokkal rendelkeznek, a legjobb boxolók, atléták, kosarasok mind afroamerikaik
Túl sok olyan agyhormonnal bírnak, ami az érzelmeik kontrollálását nehézzé teszi, sok esetben

Zsidók: egy izoláltan fejlődő nép az ókor óta. A Kaukázus vidékéről származnak, a genetikai kutatások szerint
Már az ókorban vándorolni kényszerültek, majd a középkorban
A befogadó államokban jogfosztottként éltek így rá voltak kényszerülve - és abban is volt tapasztalatuk - a kereskedelem. Emellett a tanulás volt az egyetlen kiemelkedési út

Magyarország zsidó ország, ami a "népgenetikában" is megjelenik...Nem olyan rossz az..
A nagyvárosi magyarok, az echte, részben zsidó ősökkel bírnak...

Én is kisebb részben német és zsidó vagyok...:)

Boldeone2 2024.08.30. 10:13:00

@G. Nagy László: De pont a bevándorlási krízis mutatja legszebben, hogy ez a nemes és felsőbbrendű világ sem képes úriembert faragni a született barbárokból, akik 80-as IQ-val születtek."

- Pedig más lehetőség nincs! Azt te sem gondolod, hogy több millió embert Európából haza lehet patriálni?
Végig kell járni az integráció hosszú, de rögös útját, nincs más "mese"
Ez lehet a progresszív politika egyik célja

A migráns témán kívül, de részben azzal összefūggésben: igazságosabb társadalom kialakítása
Több esélyt teremteni az oktatásban pl
Vagyis: egyenlőbb esélyek legyenek a társadalom minden tagjának
Ma az van, hogy ahová születik az ember, az lényegében determinálja jövőt

Az edzőtermi példával élve: ha a mezomorf fiatal a legjobbakat eszi, a legjobb doppinszereket kapja, akkor még jobban lehagyja az ektomorf felépítésűt...

A jó állam feladata az, hogy a kiegyensúlyozott élet felé terelje a társadalmat, elősegítse a mobilizációt

Ez még mindig nem egyenlősdi, csak nem lesznek koldusok, bűnözők, vagy utcán randalírozó csőcselék...

Ez a nyugat- európai szociális demokrácia modellje...

Boldeone2 2024.08.30. 10:25:01

@G. Nagy László: Amikor egy progresszív úgy nyilatkozik, hogy ember és ember közt nincs is jelentős különbség, csupán az intézményrendszer és a társadalom elnyomó"

Ember és ember között van különbség, de attól még az is igaz, hogy szar az intézményrendszer és a legfelsőbb retegek elnyomók
Éppen azért kell a progresszív politika, hogy az elnyomottak ne "egyenesítsék ki a kaszát" , hanem eljussanak a polgári középrétegbe

Az újbaloldali politika célja is ez, tehát nem a "rags to riches", hanem beemelni mindenkit a középrétegbe
Ehhez "szelíd erőszak" kell, amit a klasszik liberalizmus nem ismerel el..

Ez egy ideológiai különbség. Két út van: az egyik a szelíd beavatkozás, a másik a hagyunk mindent a fasba...

G. Nagy László 2024.08.30. 11:34:43

@Boldeone2:

"Ehhez "szelíd erőszak" kell, amit a klasszik liberalizmus nem ismerel el.."

Óriási tévedésben vagy. Pont te vázoltad azt az általad működtetett modellt, amelyben a haverodnak földet adsz, de szelíd erőszakkal elvárod, hogy azt meg is művelje. Ez tökre belefér a klasszikus liberalizmus világába, hiszen üzletről van szó: mindkét szereplő önként vesz részt az interakcióban.

Ami nem fér bele:

A) Ha a másik nem akarja. Ha inkább elpusztul, de akkor sem tesz magáért - ehhez joga van.

B) Ha a rászorulót MÁS VALAKI PÉNZÉBŐL segíted. Ez a baloldali politika alapvető erkölcstelensége.

C) Ha a rászorulót úgy segíted mások pénzéből, hogy nem is vársz semmit cserébe, sőt tárt karokkal nézed, ahogy tönkreteszi a békés adófizetők életét (hajléktalanok, migránsok, bűnözők). Ez a gyakorlatban látott progresszió.

Boldeone2 2024.08.30. 12:09:34

@G. Nagy László: Ha a rászorulót MÁS VALAKI PÉNZÉBŐL segíted. Ez a baloldali politika alapvető erkölcstelensége."

- Na, de kinek a pénzéből segítenéd őket, mint a " másokéból"? Az állam a zenberek pénzét tudja csak felhasználni, bármire!

A perverz újraelosztás - ami Magyarországon van - nem zavar? Tehát a privilegizált réteg ezermilliárdos közforrást akvirál, különböző jogcímeken, miközben kirakják a kárpátaljai menekülteket?

Ennél a cinizmusnál már jobb a progresszív szemlélet, bár annak én is híve vagyok, hogy a segítségért az állam is várjon el valamit cserébe!

Mindnyájan tudjuk, hogy egy qúrva igazsátlan országban élünk, ahol nem a szinte nem is létező segélyek, hanem a perverz újraelosztás viszi el a legtöbb pénzt az államkasszából
A közmunka jó ötlet volt Orbánéktól, egyike a kevés jó ötletüknek...

Válság most azért van leginkább, mert a középréteg nem mer/ tud fogyasztani

Mélyebbre nézve: súlyos rendszerválság van. Rosszak voltak a tervek, elhibázott a gazdaságpolitika, fiskális és monetáris téren is

MEDVE1978 2024.08.30. 12:12:15

@Boldeone2:
"Adóztatás helyett be kellene fejezni azt az esztelen és korlátok nélküli pénznyomtatást ,ami világban folyik kb 2009- óta, a gazdasági problémák vélt megoldására!"

Az amerikai gazdaság gyakorlatilag a pénznyomtatásra épül. Mit gondolsz, honnan volt a már talán ebben a vitában pont általad felsorolt Biden féle infrastrukturális beruházásokra, középosztálybarát adókedvezményekre vagy az Obamacare fenntartására? Az USA ezt mind pénznyomtatásból oldja meg, az amcsi deficit évek óta folyamatosan rekordot dönt.

Maga a javaslat egyébként kifejezetten érdekes, mert rövidtávú recessziót hozna maga után. A pénznyomtatás megszüntetése ugyanis a kereslet csökkenéséhez vezet, a kereslet csökkenése pedig a növekedés lassulásához, megállásához. A globális kapitalizmus korában a növekedés a jólét záloga, így a növekedés ütemének csökkenése vagy megállása egyértelműen jólét csökkenéshez vagy jobb esetben csak stagnáláshoz vezet.

MEDVE1978 2024.08.30. 12:22:06

@Rubasov nertárs:

"Ez azért nyugaton nem feltétlenül van így. " Dehogynem. Nem csak arról van szó, hogy az idősebb korosztályok sokkal aktívabbak (ourworldindata.org/grapher/voter-turnout-rate-by-age-usa), ugyanannyian vagy többen is vannak (hu.wikipedia.org/wiki/Az_Amerikai_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok_demogr%C3%A1fi%C3%A1ja#/media/F%C3%A1jl:USA_Population_Pyramid.svg),

A statisztikák szerint a 60 felettiek 71%-a szavazott, míg a 30 év alattiaknak csak 42%-a.
Egyértelmű, hogy a politika alakulását is elsősorban a boomerek vezérelik még ma is, hiszen az elnök, az alelnök és a fő kihívó is boomer (egyedül J.D Vance Y generációs).

Szankciókat érintően:

"Nyiĺván lehet autót gyártani a '80-as, '90-es évek műszaki színvonalán és lehet már lejárt licence-szű oprendszerrel is (win7 stb.) "
Nyilvánvalóan nem erről van szó, hiszen a kínaiak azért elég jó műszaki szinten vannak és ők ezt továbbítják is az oroszoknak. Igen, mindegyik esetben volt hatása a szankcióknak, de olyan nem nagyon volt, amit a szankciók nagy hívei projektálnak = a szankcióktól majd a helyi népesség fellázad és "leváltja" Putyin vagy a mullahokat.

ulpius66 2024.08.30. 13:37:57

Igen, a genetikában sok minden benne van!

Kiből lesz buta-lusta-dologtalan-pénzköltő-panaszkodó-rosszindulatú alkoholista,
és kiből okos-szorgalmas-tanult-spórolós-elégedett közép polgár....
(meg persze az is benne van, hogy egészséges - beteg avagy szép - csúnya, vagy sovány - kövér emberke leszel.....)

ebből következően NEM A KÖRNYEZET, ........ NEM AZ HATÁROZZA MEG A SORSODAT, HOGY HOVA SZÜLETTÉL, HANEM A GENETIKÁD!!!!!
(a környezeted pedig egy evolúciós folyamat eredménye.... déd- nagyszüleid, szüleid, te magad mit tettek, illetve te mit teszel hozzá, hogy a gyermekeid jó körülmények között nőjenek fel....)

ulpius66 2024.08.30. 13:43:45

Az evolúció egy állam, egy társadalom szempontjából is fontos fejlődési folyamat...

Hasonlítsuk össze Svájcot, Svédországot, Csehországot, Portugáliát és Magyarországot... (kb. 10 millió lakosú államok)

Milyen volt pl. a 20. századi történelmük?????????

Hol volt Tanácsköztársaság és Trianon??? Hol mekkora pusztítással járt a két világháború????
Hol voltak a kommunisták 45 évig uralmon??? Hol lehetett a családoknak hatalmas vagyonokat örökölni, és nem volt államosítás, a magánvagyonok elszedése?????

HA EZEKRE ÉS MÉG SOK EGYÉB KÉRDÉSRE VÁLASZOLUNK, AKKOR LÁTHATÓ, HOGY AZ ÁLTALAM FELSOROLT ÁLLAMOK MÉRT TARTANAK OTT GAZDASÁGTI FEJLŐDÉSBEN, AHOL TARTANAK!!!!

Ééén vagyokh azz, a Púúúzó! 2024.08.30. 13:43:54

Ahányat fingok, kitörlik. Megreklamálom.

ulpius66 2024.08.30. 13:45:54

Elég csak belegondolni is hol tartana gazdasági fejlődésben Svájc, Ausztria vagy Svédország, ha ott is 45 évig a kommunisták uralkodtak volna, és a KGST és a Varsói Szerződés tagjai lettek volna????

KIBASZOTT NAGY SZERENCSÉJÜK VOLT, HOGY NEKIK NEM VOLT 45 ILYEN ÉVÜK.....

ulpius66 2024.08.30. 13:48:02

.... vagy a svájci, portugál, svéd vagy akármelyik főváros úgy nézett volna ki a 2. világháború után, mint Budapest....pl. Prágában sem volt egy puskalövés sem, az oroszok minden harc nélkül foglalták el Prágát.... Prágának is kibaszott nagy szerencséje volt.....

Boldeone2 2024.08.30. 13:59:12

@MEDVE1978: Maga a javaslat egyébként kifejezetten érdekes, mert rövidtávú recessziót hozna maga után. A pénznyomtatás megszüntetése ugyanis a kereslet csökkenéséhez vezet, a kereslet csökkenése pedig a növekedés lassulásához, megállásához'

- Igen, de a korlátlan pénznyomtás negatív következményei már előre prognosztizálhatók voltak: a jövedelmi egyenlőtlenségek növekedése, a vagyon egyre egyenlőtlenebb eloszlása, amit kedvenc közgazdászom kiválóan leírt: "cantillon - elv"

Tehát a tőkés nemcsak a tőke hozadékait kapja meg, hanem még különböző jogcímeken jegybanki- állami ingyen forrásokat is

Magyarországon is ez zajlott: felelőtlen pénz osztogatás egy szűk, politikaközeli körnek. Magyarországon is ezermilliárdok kerültek ki, amely mögött nem állt valós gazdasági teljesítmény

Ezért van brutális ingatlan és más infláció is...

Viszont a kisember nem, vagy alig él jobban..

Ez a világ legsúlyosabb problémája szerintem: a már amúgy is óriási jövedelmi- vagyoni egyenlőtlenségeket csak tovább fokozzák

Nyilván kell a folyamatos " kenőanyag" az új pénz a gazdaságba, de annak nem szabad elszakadni a valóságtól. Ha a pénznyomtatás extrém, akkor eszközlufi alakul ki, ez eszközlufi pedig a hitelválságot hozza el, majd a kisember bukását

Az USA - ban is rengeteg embert sújt ez: vagy brutális hitelekből vesz saját lakóingatlant, vagy brutális pénzekért bérel

A lakbér nő, mert nő az ingatlanok ára a nyomtatott pénz miatt, miközben egyre több a migráns, akik szintén felfelé nyomják az árakat...

A kisember ezért szavaz Trumra, mert azt hiszi Trump majd szétrobbantja a rendszert ... Pedig nem ...Ugyanúgy szolga lesz holnap is, mint ma...

Ami az elmúlt 15 évben történt világszerte , pénzpolitika terén, az ősbűn. Mára kezelhetetlenné váltak a vagyoni diszkrepanciák

Boldeone2 2024.08.30. 14:06:45

@MEDVE1978: A kismber végleges kicsinálása most zajlik világméretekben, "aki bújt bújt, aki nem nem..."

- Saját önálló ingatlanra már csak annak van esélye, fiatalok közül, ahol nagyon gazdag a szülő

Mikor még én szereztem az ingatlanjaimat potom pénz volt minden...2015-2016 táján kb a felét lehetett számszerint keresni, de egy ingatlan kb 1/4 pénzbe került...

Az akkori pénz - bármit hazudik a KSH - jóval többet ért...

Boldeone2 2024.08.30. 14:16:45

Csak egy érdekesség: 2008- ban már 158 milliárd dollár körül volt a magyar össz GDP...Most kb 180 milliárd...alig van fejlődés...

Tehát eltelt 26 év!!! De, ami a lényeg : 800 ezer emberrel több ember van a munkaerőpiacon! Tehát plusz 800 ezer dolgozó, de alig tudunk több nemzeti összterméket előállítani!

Erre lehet mondani: kudarcállam...Mi van a termelékenységgel?

Nagyjából semmi...Magyar vállalkozók = korrupt, állam csecsén élősködő tolvaj banda, lásd a miskolci energiaitalos tesók, akik Bentleyvel szaladgálnak...

Ja, és közben 26 év alatt jött vagy 45 milliárd EU- nettó forrás...

Szégyenállam, kudarcállam, földbuta fideszes szavazók.... Magyarország pária állam lett, Orbán miatt, miközben oszlopos tagja le
maradt a csórók ligájának ...

atomic power 1986DucaDuca 2024.08.30. 16:35:40

@Boldeone2:

"Tehát plusz 800 ezer dolgozó, de alig tudunk több nemzeti összterméket előállítani!"

szédületes, hogy mekkoa káosz an a fejefben! deje ééenne endet teemten!

Mióta számoljuk nominális GDP-ben a nemzeti kibocsájtást?

Germany GDP Constant Prices 2008: 696097 EUR billion
2023: 814667 EUR billion

17 % növekedés

tradingeconomics.com/germany/gdp-constant-prices

Hungary GDP Constant Prices 2008: 8,65 M HUF Milion
2023: 11,6 M HUF Milion

34% növekedés!

tradingeconomics.com/hungary/gdp-constant-prices

Szégyen, amit művelsz! Földbuta vagy!

Boldeone2 2024.08.30. 17:28:40

@atomic power 1986DucaDuca: Anyád picsájában van káosz, te kis ostoba gyíkkirály!

Itt van Bokros Lajos, aki ugyanazt mondja mint én:

youtu.be/8P-Xl3EBM_Q?si=PZ4zmyEEP-PShgKb

Én az USD - ben számított összes GDP - ről beszéltem , amelyben nincs nagy ugrás 2008- hoz képest, miközben jóval többen dolgoznak, ami súlyos termelékenységi problémákat mutat

Boldeone2 2024.08.30. 17:35:44

@atomic power 1986DucaDuca: Itt vannak a tényadatok:

www.ksh.hu/heti-monitor/brutto-hazai-termek-gdp.html

A covid óta lényegében alig fejlődik az ország, a kibocsátási rés visszatöltése után, mára meg telhesen a földbe állt!

Az államháztartási hiány pedig lassan a gyurcsányi időket idézni

Fogyasztás nincs, a középosztály a megélhetési válságtól szenved

Az infáció és a kamatok beragadtak

Az akku- és elektromos- autógyártás rossz terv

Akkor miről beszélünk????

Boldeone2 2024.08.30. 17:43:21

Már vannak olyan adatok, amely szerint Magyarország az EU legszegényebb országa, az egy főre jutó fogyasztás alapján , azaz : lehet nyomni itt a handabandát, a többségnek nincs pénze!! Ha a második, vagy hamadik legszegényebb- inkább reálisan- az sem nagy dicsőség...

920 euro a nettó mediánbér, tehát a társadalom fele! Ennél kevesebbet keres a KSH - szerint...

ulpius66 2024.08.30. 18:31:31

@Boldeone2: "Fogyasztás nincs, a középosztály a megélhetési válságtól szenved.."

Hát te tényleg segghülye vagy!!!!!!

Magyarországon a fogyasztás minyimum 10-15%-kal nőtt!!!!!!

CSAK MOST MÁR A MAGYAROK MEGTANULTAK TUDATOSAN VÁSÁROLNI, MONDHATNÁM SPÓROLNI!!!!!!

MEGNÉZIK MIT VESZNEK MEG ÉS MENNYIÉRT!!!!!

VÉGETÉRT AZ A KORSZAK, HOGY NEM SZÁMÍTOTT AZ ÁR!!!!! ARRA MINDENKÉPPEN JÓ VOLT A HÁBORÚS INFLÁCIÓS VÁLSÁG, HOGY A MAGYAROK MOST MÁR TUDATOSAN VÁSÁROLNAK!!!!

NEM VESZNEK FÖLÖSLEGESEN TÖBBET, MINT AMI SZÜKSÉGES, MEGNÉZIK MI MIKOR AKCIÓS, MEG ILYESMIK.....

... ÉS EGYÉBKÉNT IS ÉVENTE 30-40 EZER FŐVEL CSÖKKEN A LAKOSSÁG, MEG JÓ PÁR SZÁZEZREN KIVÁNDOROLNAK.... ÍGY AZ EGY FŐRE SZÁMÍTOTT FOGYASZTÁS EMIATT IS NŐ!!!!!

ulpius66 2024.08.30. 18:34:57

Egyebekben meg annyira, de annyira bírom ezeket a ballibsi "vészmadarakat" ....

CSAK A SZOKÁSOS SZÖVEG: "NEKIK UGYAN JÓL MEGY, DE A SOK MEDIÁN BÉR ALATT ÉLŐ, NEKIK MILYEN SZAR!!!!"

NE A POFÁD JÁRJON, HANEM ADAKOZZ, HA SEGÍTENI AKARSZ A SZEGÉNYEKEN!!!

...EGYEBEKBEN POFÁD LAPOS!!!!!

ulpius66 2024.08.30. 18:40:23

Szegény ballibsik egész nap ezt a szöveget nyomják, hogy szegény nyuggerek, meg létminyimum alatt élők, meg medián bér alatt nyomorgók, meg teljes elszegényedés, meg ilyenek ....

Mindegyik ballibsi szociálisan (szövegben) igen érzékeny, és vérzik a szívük a szegényekért...

.... miközben mindegyik azzal henceg, hogy ő bezzeg milyen ügyes, és milyen jól él!!!

ulpius66 2024.08.30. 18:43:04

BEZZEG, HA A BALLIBSIK LENNÉNEK HATALMON, AKKOR MAGYARORSZÁGON NEM LENNE SZEGÉNYSÉG, A MEDIÁNBÉR 3.000 EURÓ VOLNA, AZ ÁTLAGNYUGDÍJ MEG 2.000 EURÓ, MEG ILYESMIK!!!!!!

MIKÖZBEN AZ ADÓKAT CSÖKKENTENÉK!!!!

ulpius66 2024.08.30. 18:47:34

SEMMI, DE SEMMI ÚJDONSÁG NINCS A MAI BALLIBSIK POFÁZÁSÁBAN CSAK A SZOKÁSOS ŐSKOMCSI, ŐSBOLSI MEGOLDÁS!!!!!

VEGYÜK EL A GAZDAGOKTÓL, ÉS ADJUK ODA A SZEGÉNYEKNEK!

AZT HISZEM MARX KOMMUNISTA KIÁLTVÁNYA 1849-BEN IS SZÓRÓL SZÓRA ERRŐL SZÓLT....

ulpius66 2024.08.30. 18:48:33

"A Kommunista Párt kiáltványa vagy röviden "Kommunista kiáltvány" (németül Manifest der Kommunistischen Partei) Karl Marx és Friedrich Engels közös munkája, végső megszövegezését tekintve Marx műve, amely 1848. február végén jelent meg névtelenül, a titkos nemzetközi szervezetként működő Kommunisták Szövetsége hivatalos pártprogramjaként. Előzményei közé tartozik Engels két írása, „A kommunista hitvallás tervezete”, illetve „A kommunizmus alapelvei”, melyek a Kommunisták Szövetségének vitaanyagaként születtek meg. A szövetség 1847. november 30-tól december 8-ig ülésező II. kongresszusa megbízta Marxot és Engelst programadó dokumentumának kiáltvány formában való megírásával."

ulpius66 2024.08.30. 18:53:17

Kedves mai ballibsi/kommunista elvtársak!

Nem kell nektek máma feltalálni a spanyol viaszkot, megtette eztet 180 éve a Marx bácsi, aki annyi, de annyi jót ígért, annyi csak a teendő, hogy a gazdagoktól el kell szedniük, amiért megdolgoztak egész életükben vagy örökölték, és oda kell adni a szegényeknek, és MÁRIS ITT A KÁNAÁN!!!!!

ELÉG, HA NAP MINT NAP IDEBÖFÖGITEK A TANÍTÓMESTERETEK ÚTMUTATÁSÁT, ÉS MÁRIS ELÉGEDETTEN TÉRHETTEK NYUGOVÓRA.....

ulpius66 2024.08.30. 20:19:26

"Szeptembertől Görögországban is betiltják az iskolai mobiltelefon-használatot. Aki nem tartja be a szabályt, egy napra kitiltják az iskolából. Ezzel a görög kormány azt szeretné elérni, hogy a tanulók az iskolákban teljes mértékben a tanulásra koncentráljanak.

Aki nem tartja be a szabályt, egy napra kitiltják az iskolából, többszöri kihágás esetén pedig több napra is kizárhatják az érintett gyereket az oktatásból.

Abban az esetben pedig ha egy tanuló engedély nélkül videofelvételt készít társairól vagy a tanáráról, még szigorúbb büntetésre számíthat, végső esetben ki is rúghatják, és másik iskolát kell keresnie – mondta el a tárcavezető."

AZOK A FASISZTA GÖRÖGÖK!!!!!!!!

atomic power 1986DucaDuca 2024.08.30. 20:49:04

@Boldeone2:

"Én az USD - ben számított összes GDP - ről beszéltem , amelyben nincs nagy ugrás 2008- hoz képest........."

Te közgazdasági antitalentum!

MNB HUF USD középáfolyam 2008 végén: 187.91 Ft

MNB HUF USD középáfolyam 2023 végén: 346,44 Ft

1,84-szeres különbség!!!

A GDP-t először HUF-ban számolja ki a KSH. Eztán váltják át folyóáras USD-re!

Ilyen valutaárfolyam különbségnél hogy akarsz reál kibocsájtást kalkulálni, mester? Elment az eszed?

Ellenkező előjelű példa: Folyó áron 1990 és 2004 között tízszeresére nőtt a bruttó hazai termék, azonban mindössze 24%-kal állított elő több terméket és szolgáltatást az ország!

A kilencvenes évek elején ugyan nőtt a bruttó hazai össztermék értéke, de volumene csökkent, tehát kevesebbet állítottak elő az adott termékekből, szolgáltatásból, mint korábban. Az érték növekedése csak az árak növekedésének volt köszönhető!

ulpius66 2024.08.30. 20:51:31

Tényleg!

Tuggya valaki, hogy lesz-e ballibsi hisztikézős tüncike szeptember 2-án a Belügynél?

... és a Magyar gyerek, esetleg a Pankotai művésznő vagy a NoáR fel fog szólalni??
(csak azért kérdem, mert ők a kedvenceim!!!! ... ennyi baromságot mint ők, más képtelen egyetlen felszólalásban elmondani....)

ulpius66 2024.08.30. 21:01:59

@atomic power 1986DucaDuca:

Mit vársz ettől a totál vadbarom Bolditól!

A SZÁMOKAT SEM ISMERI!!!!!

www.ksh.hu/stadat_files/gdp/hu/gdp0004.html

Ebből látható/kiolvasható KIVÉVE AZ A VADBAROM BOLDI!!!!

Hogy 2010-ben a magyar GDP 27,5 ezer milliárd forint volt

2024. első negyedévében meg kb. 20 ezer milliárd forint, azaz idén kb. 80 ezer milliárd forint lesz a GDP. (A magyarországi GDP 19 828 milliárd forintot ért el 2024 I. negyedévében.)

www.ksh.hu/nemzeti-szamlak-gdp

Azaz 14 év alatt a magyar GDP 27,5 ezer milliárd forintról 80 ezer milliárdra nőtt!!!

A BOLDI AKKORA BAROM, HOGY EZTET KÉPTELEN FELFOGNI!!!!!

ulpius66 2024.08.30. 21:09:56

Csak azért, hogy Boldinak is írjak valamit, ami teccik neki:

INFLÁCIÓ!!!!

2010-2024 KÖZÖTT A "Teljes infláció (kumulatív): 90.7%"

bankmonitor.hu/inflacio/

Boldikám!

ha valami kérdésed van, ne nekem írjál, hanem a bankmonitor.hu címére, hogy ekkora barmok, hogy ilyen adatokat tesznek közé!!!!!

Előre is köszike!

Boldeone2 2024.08.30. 21:10:19

@atomic power 1986DucaDuca: Ellenkező előjelű példa: Folyó áron 1990 és 2004 között tízszeresére nőtt a bruttó hazai termék, azonban mindössze 24%-kal állított elő több terméket és szolgáltatást az ország!"

- Gondolom az inflációról hallottál már te közgazdasági antitálentum?

Tehát, hogy megértsd: ha 25% - al több terméket és szolgáltatást állítanak elő, akkor annyit is tudnak elfogyasztani az emberek, annyival többet lehet elcserélni a világpiacon, ha a cserearányok nem változnak, meg az export nagysága sem

Ilyen valutaárfolyam különbségnél hogy akarsz reál kibocsájtást kalkulálni, mester"

Úgy, ahogy a KSH is kiszámítja minden évben

Ha értenél a közgazdasághoz, akkor tudnád, hogy a dollár és euró árfolyama nagyon is számít, egy olyan kicsi és nyitott gazdaságnál, mint a magyar!

Boldeone2 2024.08.30. 21:28:11

@ulpius66: Akkor add össze a reál GDP- növekedést, kb 2,4 % lesz a 14 átlaga, ami erősen középszerű-gyenge...

atomic power 1986DucaDuca 2024.08.31. 11:58:49

@Boldeone2:

"Akkor add össze a reál GDP- növekedést, kb 2,4 % lesz a 14 átlaga, ami erősen középszerű-gyenge..."

20 év alatt 13,6 százalékponttal közeledett Magyarország az uniós átlaghoz.ezzel a gyenge teljesítménnyel! Lehetett volna több is, ha kedvenceid nem k...rják el 2002- 2010 közötti éveket.

Az egy főre jutó, euróban mért GDP tekintetében 2004 és 2008 közt 21%-kal nőtt Magyaroszág teljesítménye, ami messze elmaradt a régiótól.A 2008-as pénzügyi válság során egy év alatt 13%-kal esett vissza a mutató értéke.
2014 és 2019 közt közel 40%-kal nőtt a mutató értéke, ami lépéstartás volt a régió átlagával, miközben Magyarország csökkenteni tudta GDP arányos államadósságát.

ulpius66 2024.08.31. 12:30:51

"Már megint megelőztek minket a románok"
(Economx)

"A magyarok a legelégedetlenebbek a kinézetükkel, ez derül ki a Stada Health Report reprezentatív kutatásából. A románok, az osztrákok és a svájciak is különösen jó állapotban érzik magukat."

EZ A MAGYAR ELÉGEDETLENKEDÉS AZ ŐSÁTOK!!!!!!
(a ballibsik persze erre építik politikájukat...... itten minden is szar!!!!!)

ulpius66 2024.08.31. 12:48:05

"A Madách gimi tantestülete az igazgató felmentéséről: Talán soha nem kezdtünk még iskolaévet ennyire nehéz helyzetben!”

Talán nem kellett volna annyit feleslegesen pofáznia!!!!!!

A magyarországi többszáz középiskolában mért tud "normálisan" kezdődni a tanév?

.... talán azért mert azokat nem ilyen elvakult igazgató vezeti .......

atomic power 1986DucaDuca 2024.08.31. 13:00:42

@ulpius66:

"EZ A MAGYAR ELÉGEDETLENKEDÉS AZ ŐSÁTOK!!!!!!"

Ez nagyon igaz! Sokszor a legelégedetlenebbek azok, akiknek egyébként jól megy!

Boldeone2 2024.08.31. 15:29:50

@atomic power 1986DucaDuca: 2014 és 2019 közt közel 40%-kal nőtt a mutató értéke, ami lépéstartás volt a régió átlagával, miközben Magyarország csökkenteni tudta GDP arányos államadósságát."

- De mi van 2019 óta, most 2024 van már....Azóta újra romlik a helyzet, de te mindig csak azzal a statisztikával jössz, ami neked tetszik..
www.portfolio.hu/gazdasag/20240521/kozel-keteves-csucson-a-magyar-allamadossag-687105

www.portfolio.hu/gazdasag/20240515/megszolalt-az-eu-magas-a-koltsegvetesi-hiany-iden-no-az-allamadossag-magyarorszagon-686221

G. Nagy László 2024.08.31. 18:40:16

@Boldeone2: Már az szemérmetlen húzás volt, hogy 2008-at (a Gyurcsány-éra legkiemelkedőbb évét) hasonlítottad össze a jelennel. Az is végtelenül szemérmetlen, hogy figyelmen kívül hagyod az elmúlt négy év minden válságjelenségét (covid, háború, szankciók stb.)

A lényeget tekintve @atomic power 1986DucaDuca: kolléga mindent pontosan leírt: "Az egy főre jutó, euróban mért GDP tekintetében 2004 és 2008 közt 21%-kal nőtt Magyaroszág teljesítménye, ami messze elmaradt a régiótól. (...) 2014 és 2019 közt közel 40%-kal nőtt a mutató értéke, ami lépéstartás volt a régió átlagával." Még a full balos közgazdászok (pl Pogátsa) is készséggel elismerik, hogy amíg Gyurcsányék pocsékul kormányoztak egy kedvező időszakban, gyakorlatilag mindent elbaszva, addig Orbánék - ha nem is tettek csodát - legalább nem baszták el, az orszég népe érezhetően és érzékelhetően gazdagodott. Enélkül sehogy sem lett volna 4 kétharmad.

atomic power 1986DucaDuca 2024.08.31. 20:48:30

@Boldeone2:

"- De mi van 2019 óta, most 2024 van már....Azóta újra romlik a helyzet, de te mindig csak azzal a statisztikával jössz, ami neked tetszik.."

Te tényleg földbuta vagy! Még azt sem tudod, hogy 2004-2008 között az egész régióban konjunktűra volt? Csakúgy, mint 2015-2019 között! Hogy lehet ekkora baromságot mondani, hogy csak azzal a statisztikával jövök, ami nekem tetszik? He?

Még ez a kretén európai gittegylet is elismeri, hogy Magyarországon fellendülés várható! Hiába próbálják megfojtani szégyenszemre a magyar gazdaságot!

Egyébként ha már annyira aggódsz a magyar gazdaságért, akkor miért nem követeled a tűzszünetet Ukrajnában?

Putyin legyőzése sokba kerül ám az uniónak!

Kurvának állni és szűznek maradni egyszerre nem lehet!!!

Érted ezt, SZÉGYENEMBER?

ulpius66 2024.08.31. 21:28:00

@Boldeone2:

Boldikám!

DEMOKRÁCIA VAN, arra savazol, akire akarsz!!!!

Senki sem kényszerít, hogy savazz a Patásra.

A Demokráciákban úgy van, hogy az az ember/párt vezeti az országot, a fővárost, egyéb településeket, akit a szavazók megválasztanak!

Lásd: azt a vadbarom Kamugerit, Budapest lakosainak többsége ellene savazott, mégis ő lett a főpolgi....

Azt elismerem, hogy vannak a "demokratikus választásokban is" olyan helyzetek, ahol a választás eredménye nem tükrözi hűen a választók akaratát....

LÁSD: ANGLIA, A "DEMOKRÁCIA ŐSHAZÁJA" OTT PL. A MUNKÁSPÁRT 34%-OS SZAVAZATARÁNNYAL KÉTHARMADOS TÖBBSÉGBE KERÜLT A PARLAMENTBEN....

GyMasa 2024.08.31. 21:31:03

@G. Nagy László:
Nemcsak az a baj, hanem, hogy az a 40% az eddig mondjuk 10% alatt volt.
Azaz bődületes számban megnőtt a bűncselekmények száma 1-2 év alatt...

GyMasa 2024.08.31. 21:35:55

@G. Nagy László:
Itt vannak az úgynevezett "Ü-osztályok", (übergandsklasse), amikben a diákok csak nyelvet tanulnak.
(akárhány évesen is kerülnek a német oktatási rendszer közelébe alapvető német nyelvtudás nélkül. Itt eltöltenek 1-2-3 évet,m ki-ki képességei szerint, és utána, amikor elég jónak ítélik meg a nyelvtudásukat, visszakerülhetnek a rendes oktatási rendszerbe, természetesen 1-2-3 osztállyal lentebb is akár)

GyMasa 2024.08.31. 21:39:10

@MEDVE1978:
"Minden civilizációnak vége szakad, így a "rosszabbaknak" is."
Nos, én nem mernék nagy tételben fogadni rá, hogy az USA túléli az Orosz föderációt...

GyMasa 2024.08.31. 21:46:25

@ulpius66:
Nemcsak az a probléma!
Itt van Szerbia esete is, ahol pontosan az ellenkezője történt annak, ami most Ukrajnában.
Mert, akkor az USA érdeke az volt, hogy a "népek önrendelkezése" legyen az fontos szempont.
Ez ma, Ukrajnában semmit nem számít, ott most az "orszégok területi integritása" a mantra.
Nagy kár, hogy szerintem Ukrajna esetében már 2014 óta semmilyen szempontból nem lehetett az ország "integritásáról" beszélni. Az az ország, amelyik megengedi mgaának, hogy így bánjon a kisebbségeivel, teljesen logikusan jár így, ha az egyik kisebbsége a világ első atomhatalmának a tagja és a világ 1-2. legerősebb hagyományos hadseregével rendelkezik, és még szopszédosak is egymással.

GyMasa 2024.08.31. 21:51:21

@Glokta:
"Az igazság az, hogy a genetika sokkal jobb magyarázatként szolgál. "
Én, a Budapesti Kínai közösséget ismertem valamennyire, mert a kőbányai piac közelében éltem olyan 15 évet.
- Eleve a vagyonosabb kínaiak jöttek Magyarországra, mert üzletet alapítani általában szükséges egy bizonyos kezdőtőke!
- Szinte mindegyik Kínai vállalkozás ipari méretekben csalta az adót. (nem adtak számlát, nem fizettek vámot, a pénztásgép fel sem volt programozva. És, ugye úgy elég könnyű gyarapodni, hogyha neked nem kell a bevételed 50%-át befizetni az államkasszába...

GyMasa 2024.08.31. 21:53:39

@atomic power 1986DucaDuca:
Jajj, majd mingyá' jön Boldika a "jajjdehátazinfláció!" mantrával.

ulpius66 2024.08.31. 22:06:18

@GyMasa:

Ja!

Boldi csak önmagát ámítja ezzel az "itten minden is szar" dumával, önmaga vigasztalására ismételgeti, hogy ÍME Ő MEGFONTOLTAN SZAVAZ AZ ORBÁN/A FIDESZ ELLEN, UGYANIS ITT MINDEN IS SZAR.....

EZZEL PRÓBÁLJA LEPLEZNI HIHETETLEN ORBÁN-GYŰLÖLETÉT!!!!

ORBÁN CSINÁLHATNA ITT BÁRMIT, NÁLUNK LEHETNE LEGNAGYOBB A GDP NÖVEKEDÉS, ÉS LEGKISEBB AZ INFLÁCIÓ A BOLDI AZ ORBÁN-GYŰLÖLETÉBEN AKKOR IS ORBÁN ELLEN SAVAZNA!

BALLIBSI ALAPVETÉS: "BÁRKI, CSAK NE ORBÁN!!!"

ulpius66 2024.08.31. 22:10:08

@GyMasa:

Mikor néhány ballibsi kommentelővel olyan csevej folyt közöttünk, "na, akkor te kire fogol savazni", akkor egyik sem mondta el, hogy kire!!!!!!

Mindegyik azzal jött, hogy bárkire, a lőtéri sánta kutyára is lesavazna, CSAK NE ORBÁN LEGYEN!!!!!

LE MEREM FOGADNI, BOLDIBÓL SEM TUDNÁD KIHÚZNI, HOGY KIRE SAVAZOTT???

ulpius66 2024.08.31. 22:15:06

.... addig nagy a pofájuk a ballibsiknek, míg Orbánt, a Fideszt kell szidni, ... akkor elfogy a "tudomány" amikor arról lenne szó, hogy NA AKKOR KIRE IS FOGOL SAVAZNI, ÉS MÉRT PONT ŐRÁ?????

AZ "ÖRÖK BALLIBSI VÁLASZ" ---- "NEKIK MINDEGY KI, CSAK NE ORBÁN!"
(a ballibsiknek az Orbán-gyűlöletük minden józan eszüket elvette....)

ulpius66 2024.08.31. 22:24:13

.... és a ballibsik TÉNYLEG BÁRKIRE LESAVAZNAK ORBÁN-GYŰLÖLETÜKBEN!!!!

Itt van ez az új ballibsi Messiás, ez a Magyar gyerek....

2002 óta, 22 éve Fidesz tag, 14 éve a NER egyik legnagyobb haszonélvezője, saját bevallása szerint is száz millákat kapott a NER-től.... egy nárcisztikus pszichopata asszonyverő áruló...

Ha ez fideszesként szólalna meg, akkor a legnagyobb ballibsi szennyáradat zúdulna rá...

UGYANAZ AZ EMBER!!!!!

ÁRULÓKÉNT SZIDJA A FIDESZT MOST Ő LETT A BALLIBSIK NYERŐ EMBERE!!!

ILYEN ALAPON, HA HOLNAP TESZEM AZTAT KÖVÉR CSINÁLNÁ, UGYANEZT, MINT EZ A MAGYAR GYEREK, A BALLIBSIKNEK Ő IS JÓ LENNE.....AKKOR ŐT IMÁDNÁK!!!

Boldeone2 2024.08.31. 22:36:48

@atomic power 1986DucaDuca: Még azt sem tudod, hogy 2004-2008 között az egész régióban konjunktűra volt?"

- A te primitív fidesz világod, csak a neki tetsző adatokkal operál, viszont a valóság az, hogy Magyarország mindig is jelentős GDP arányos államadóssággal küzdött
A balliberális kormány pedig arra kapott akkoriban felhatalmazást, hogy 40 % - al megemelje a fidesz- kormany alatt szinte nyomorgó közszférát
59% - os GDP- aranyos allamadóssággal vették át a kormanyzást és lényegében 2008- ig 60-70% körül mozgtt ez a mutatató, utana kezdett lassan emelkedni
Csak jelzem, most olyan 75% - körül van!

Eleinte jött egy kamatválság, az euribor 5% felé ment, majd jött egy ciklikus világválság, azert ugrott meg az államadósság, a GDP- arányos

A volt szocialiata orszagok mind előnyösebb helyzetben voltak, akkor is most is adósság terén és a privatizació is más ütemben folyt, kb ez az oka az eltérő gazdasági növekedésnek.
Radásul az EU források 2008 előtt éppen hogy csordogáltak!

Tehát teljesen más volt akkor a gazdasági környzet!

Én viszont nem a múltról beszélnék, hanem arról, hogy az Orbán- kormány alatt, gyenge közepes teljesítményt nyújtott a gazdaság!

-A GDP- arányos államadóssag 75%- ra ugrott
-Az költségvetési hiany 5% felett
- A mediánbér 360 ezer forint...
- A növekedés megállt
- A kamatok az egekben
- Az infláció az egekben..

Megélhetési válság van, de te most is csak a propagandat nyomod, szégyenember!

Boldeone2 2024.08.31. 22:52:40

@G. Nagy László: Az egy főre jutó, euróban mért GDP tekintetében 2004 és 2008 közt 21%-kal nőtt Magyaroszág teljesítménye, ami messze elmaradt a régiótól. (...) 2014 és 2019 közt közel 40%-kal nőtt a mutató értéke, ami lépéstartás volt a régió átlagával."

- Nem , az csak kb 24% - 25% volt, nem 40%, közgazdászként jobban lellenőrizhetnéd a propagandista kollégát!
De lassan? te is propagandista leszel...

Sehol nem dicsértem Gyurcsányt, én csak a tényeket írtam, mivel kellett akkor szembesülni az országnak..
Akkor is volt egy a mostaninál jóval nagyobb, ciklikus világválság, magas kamatok, kevés EU - pénz...

Tehát eltelt 14 év, ha nem több, az ország gazdasági rezilienciája alacsony, a társadalom egyre rosszabb helyzetben:

- a kórházakban 34 fok van, Magyar Peter megmérte; a máv , a volán, pokolni helyzetben...

Egyszerűen bárányvakok vagytok, ha ezt nem látjátok!

Boldeone2 2024.08.31. 23:08:30

@G. Nagy László: A tények azok, hogy - szinte - minden szar a mai Magyarországon! Én nem elsősorban a rossz gazdasági vízió miatt hibáztatom őket, hanem azért, mert minden szolgáltatás csőd szélére került:

index.hu/belfold/2024/08/31/magyar-peter-lazar-janos-vonat-mav-vasut-talalkozo/

De, modhatnám az egészségügyet, vagy az oktatást is...Óriási bajok vannak!

Ez a pártállami rezsim rákfenéje...

Glokta 2024.08.31. 23:25:38

@Boldeone2: @G. Nagy László: Szerintem lehet vitázni, de két dolog egyértelmű:

1) A 2004-08 közti elbaszás mértéke egyedi volt.
Nem nagyon tudok felhozni más kormányt a fejlett/nyugati világból, akiknek aközben sikerült békeidőben rekord költségvetési hiányt és gazdasági visszaesést hoznia, hogy közben a teljes régióban rekord konjunktúra volt. Lényegében "dél-amerikai" jellegű kormányzást sikerült vinniük.

2) Varga Mihály alatt volt egy sikeres korszak 2013 és 19 közt - a bérek és a foglalkoztatottság is hatalmasat nőtt -, viszont a 2022'-es felelőtlen osztogatás és ársapkák miatt az elmúlt 2 év nálunk volt a legrosszabb a régióban, és egyelőre nem látom hogyan fogunk kimászni ebből.

atomic power 1986DucaDuca 2024.09.01. 07:39:21

@Boldeone2:

"A te primitív fidesz világod, csak a neki tetsző adatokkal operál, viszont a valóság az, hogy Magyarország mindig is jelentős GDP arányos államadóssággal küzdött"

GDP arányos államadósság:

2002. 06. 30 - 2008. 09. 30 között, (KONJUNKTÚRÁBAN!) 53,2%-ról 64.7%-ra emelkedett.(11,5 százalékpontos növekedés).

2010. 06. 30 -2024. 06. 30 között 83,6%-ól 76,1 %-ra csökkent (pénzügyi világválság következményei, euróválság, covid, háború, szankcók, energiaválság). 7,5 százalékpontos csökkenés.

PÁRIAEMBER!

Tanuld meg felismerni, értékelni, megbecsülni a teljesítményt!

"A balliberális kormány pedig arra kapott akkoriban felhatalmazást, hogy 40 % - al megemelje a fidesz- kormany alatt szinte nyomorgó közszférát. 59% - os GDP- aranyos allamadóssággal vették át a kormanyzást és lényegében 2008- ig 60-70% körül mozgtt ez a mutatató, utana kezdett lassan emelkedni"

Pontatlanok az adataid! Ez a nyegleség jellemző minden hozzászólásodra!

"A volt szocialiata orszagok mind előnyösebb helyzetben voltak, akkor is most is adósság terén és a privatizació is más ütemben folyt, kb ez az oka az eltérő gazdasági növekedésnek."

Kimondtad a lényeget, hogy milyen nehéz körülmények között dolgozik a magyar komány! Erre még rátesz egy lapáttal a kretén eus gittegylet!

"Tehát teljesen más volt akkor a gazdasági környzet!"

Ha a 4×100-as váltó egyik tagja nagyot hibázik, akkor az végzetesen kihat a befutó tag eredményére is!

2002-re lehagytuk a horvátokat és a szlovákokat gazdasági teljesítményben. 2002 után az új kormány a közalkalmazottak bérét hirtelen emelte, nem fokozatosan, megbontva a költségvetés egyensúlyát. A kifogyóban lévő állami segítség helyett magánbankok által devizában folyósított lakáshiteleket vezettek be.
A két folyamat – a költségvetés egyensúlyának megbomlása, illetve a devizahitelezés felfutása – borzalmas következményekkel járt.

2003-ban a szlovákok visszaelőztek minket fejlettségben, így a negyedik helyre csúsztunk vissza a régióban.

A 2004-es 28 milliárd forintról majdnem megtízszereződött a devizahitelállomány 2007-re, 272 milliárdra.nőtt!!! 2002 és 2010 között pedig a devizahitel-állomány a 140-szeresére nőtt.

2006-ban zuhanni kezdtünk a régiós fejlettségi rangsorban: a 6. helyre estünk vissza. Ekkor előztek meg minket az észtek, és visszaelőztek a horvátok is. 2007-ben ütött be a válság Magyarországra: a 7. helyre csúsztunk vissza (a lettek is leelőztek minket).

G. Nagy László 2024.09.01. 07:47:05

@Glokta: Viszonylag korrekt helyzetértékelés.

GyMasa 2024.09.01. 14:07:40

@ulpius66:
AMi, egy alapvetően hibás elgondolás, ugyanis az EU parlamenti választásokig ugye Gyurcsány volt a realitás a "másik miniszterelnök" pozícióra, aki objektíven tekintve is minden szempontból rosszabb volt, mint ma Orbán.
Nekem a másik kedvencem az, hogy nem tudsz belőlük kihúzni egy nevet, hogy szerintük ki lehetne egyáltalán alkalmas a ME pozícióra...
Mert, ugye a "csak ne Orbán" az nem egy személy, hanem egy vágyálom.

GyMasa 2024.09.01. 14:08:30

@ulpius66:
Persze, hogy nem tudod kihúzni belőlük, hiszen ők sem büszkék arra, hogy kire szavaztak.

GyMasa 2024.09.01. 14:13:10

@ulpius66:
Peti a CIA embere és az ő feladta a jelenlegi, operettellenzék, és azon belül is Gyurcsány és a DK hatalménak a letörése/felszámolása, mert a CIA mostanra rájött arra, hogy Gyurcsánnyal soha nem fogják Orbánt leváltani.
Csak az a probléma, hogy végül MP-vel is eljött az a pont, ahol ő is elhitte magáról, hogy a saját érdemei miatt került oda, ahol van...
(ami akár még igaz is lehetne, csakhogy a CIA-nak nem ez szerepel a KPI-jai között.)
Neki az a pont volt az, amikor "megszavaztatta" a Facebookos rajongóit, hogy kimenjen-e EU parlamenti képviselőnek.
A CIA.nak nem ez volt a terve, hanem az, hogy majd felszámolja teljesen GYF-et.
Abban egészen biztos vagyok, hogy nem szántak neki ME pozíciót, hiszen, ahhoz nics meg a támogatottsága a fideszes oldalon..

Bayaz 2024.09.01. 14:18:14

@GyMasa: Szinte biztos vagyok benne, hogy Magyar Peti nem a CIA embere.
Persze az szinte egész biztos, hogy a CIA támogatja, de túlságosan nárcisztikus ahhoz, hogy valaha is kontrollálni lehessen, és ha egy ilyen figura hatalomra kerül, akkor jajj az országnak (látni fogjuk, hogy néz ki egy valódi diktatúra).

ulpius66 2024.09.01. 16:31:48

@Bayaz:

Szerintem ez a Magyar gyerek egy nárcisztikus pszichopata őrült!

Nem kreálmánya ő a Fidesznek/a Rogánnak, meg nem CIA kém ő, hanem egy sértett emberke, aki nem bírta elviselni, hogy a neje sokkal, de sokkal sikeresebb nála, és csak be akarta bizonyítani, hogyha akarja van ő is olyan sikeres, mint a volt neje....

... ÉS ÍME BEBIZONYÍTOTTA!!!!!!!

Ő ÜL AZ EU-PARLAMENTBEN ÉS NEM A VARGA JUCUS, Ő VEZETI A BALLIBSI ELLENZÉKET, ÉS NEM A GYURCSÁNYI......

Ő TÉNYLEG SAJÁT EREJÉBŐL BIZONYÍTOTTA BE, HOGY TÖBBRE HIVATOTT EGY "FOCITA-FELESÉGNÉL" AKI RÁADÁSUL NŐI NAPSZEMCSIT HORD!!!!!!
(nyilván ehhez kellett a ballibsi ellenzék töketlenkedése, meg az, hogy az egész ballibsi sajtó napi 24 órában erről a Magyar gyerekről "tudósít".....)

Boldeone2 2024.09.01. 16:44:02

@atomic power 1986DucaDuca: 2010. 06. 30 -2024. 06. 30 között 83,6%-ól 76,1 %-ra csökkent (pénzügyi világválság következményei, euróválság, covid, háború, szankcók, energiaválság). 7,5 százalékpontos csökkenés."

- Tehát 14 év alatt sikerült 7,5 % - al "lefaragni" A GDP - arányos államadósságot, miközben érkezett majdnem 50 milliárd euro EU- nettó forrás! Ez igen rossz eredmény!
A covid meg a háborús szankciók azért ütöttek akkorát, mert elhibázott, prociklikus politikát folytattak Orbánék, etyébként a ballib kormányok alatt is éppen a világválság miatt, előtte pedig a nemzetközi kamatkörnyezet romlása miatt emelkedett meg at államadósság

2006-ban zuhanni kezdtünk a régiós fejlettségi rangsorban: a 6. helyre estünk vissza. Ekkor előztek meg minket az észtek, és
visszaelőztek a horvátok is. 2007-ben ütött be a válság Magyarországra: a 7. helyre csúsztunk vissza (a lettek is leelőztek"

- Qurvára nem számít, mi volt 2006- ban- lassan 20 éve- az számít mi van MOST! Most pedig az van, hogy rossz helyzetben van az ország, lemaradtunk
Több féle mutató van, ami azt mutatja, hogy nagyon súlyos problémák vannak, de mutogassatok csak vissza az elmúlt 15 év előtti 8 évre! Nevetségesek vagytok!

A pária pedig Orbán Viktor, EU- szinten, én viszont a szakemberek véleményét osztom: Surányi György, Bod Peter, Csaba László, vagy Bokros...

Nincs egyetken valódi szakember sem, aki azt mondja, hogy jó helyzetben van az ország!

ulpius66 2024.09.01. 16:48:48

De jó! De jó! De jó!

"Magyar Péter Szegeden járva megígérte: ott lesz hétfőn Budapesten a Madách Imre Gimnázium kirúgott igazgatójáért szervezett tüntetésen."

Megnyugodtam!

hvg.hu/itthon/20240901_Magyar-Peter-szerint-az-iskolai-telefonhasznalat-ugye-gumicsont-de-ott-lesz-a-hetfoi-tuntetesen?s=hk

Boldeone2 2024.09.01. 16:55:38

@Bayaz: Szinte biztos vagyok benne, hogy Magyar Peti nem a CIA embere."

- Ha a CIA érdekelt lenne Magyarországon, már régen elbuktatták volna Orbánt, de nem érdekli őket mi folyik itt ( annyira)

Magyar Péter egyszerre őrült és zseni. Teljesen új politikát honosított meg, a gerillapolitikát. Egymaga jobban használja a szociális médiát, mint az egész Megafon központ

A kórházi hőmérőzés zseniális akció volt, részéről...

Mindenki tudja, érzi hogy óriási válságban van az ország, a középréteg alsóbb része megcsúszott, de a problémák nem csak gazdaságiak:
- összeomlás szélén az egészségügy, a MAV a közszolgáltatások jelentős része...

A helyzet az, hogy egyedül Magyar Péternek van esélye elzavarni Orbánt, hogy egyszer az ország megszabaduljon a Fidesz állampárti, elnyomó rezsimtől...

Boldeone2 2024.09.01. 16:59:05

Ez is egy új politikai innováció:

"Legyél az 50 000 rendszerváltó egyike! Fizess elő a rendszerváltásra, és töltsd le a személyre szabott kártyádat!"

index.hu/belfold/2024/onkormanyzati_valasztas/2024/06/07/magyar-peter-penzt-ker-tisza-part-tamogatas-rendszervalto-kartya/?token=9acb9361bdbcd25c93105d3fd03606d2

Magyar Péternél " elő lehet fizetni" a rendszerváltásra...

ulpius66 2024.09.01. 17:54:30

@Boldeone2:

Nekem mondjuk új ez a "rendszerváltó kártya" ... nyilván én nem figyeltem...

... és egyebekben hogyan áll mostan ez a rendszerváltó izé????
(így 3 hónappal a meghirdetése után....)

Tuggya valaki, hogy hányan fizetnek elő a rendszerváltásra, illetve hová lett az így befizetett pénz?????
(a remélt ötvenezer baromból eddig hány barom gyűlt össze, és eddig mennyi pénzzel támogatták ezt a pszichopata őrültet.....)

ulpius66 2024.09.01. 18:11:35

Aztat meg mán csak halkan kérdem.... van még ballibsi ellenzék Magyarországon a Tiszaparton kívül????

MERT A PARLAMENTBEN ÜCSÖRÖG VAGY 6 BALLIBSI PÁRT......
(mi van a DK-MSZP-MOMENTÁN-PÁRBESZÉD-JOBBIK-LMP ... és egyéb aberráltakkal, a függetlenek képviselőkkel???... ezeknek mostan mennyi az "össztámogatottságuk??? eléri a 10%-ot???)

ulpius66 2024.09.01. 18:20:29

Mindezt csak azért kérdem, mert két éve, 2022-ben a parlamenti választáson a "ballibsi erők" még 34%-ot kaptak.... hol van az már???

EBBEN IS NEKEM LETT IGAZAM!!!!!!!!!

ÉN 2010 ÓTA FOLYAMATOSAN UGATTAM, HOGY NE SZAVAZZATOK A EZEKRE A BALLIBSI PÁRTOKRA, MERT CSAK ÁTBASSZÁK A SZAVAZÓIKAT!!!!!!

NEM HALLGATTATOK RÁM!!!! MOST EGYÉTEK MEG SAJÁT SZAROTOKAT!!!!

.... ÍGY KELL NEKTEK, MÉRT NEM HALLGATTATOK RÁM!!!!!!!!
(persze egyik ballibsi kommentelő sem meri bevallani, hogy mekkora barom volt, hogy 2010 - 14 - 18 - 22-ben is ezekre a barmokra savazott...most itten állnak, aztán néznek ki a fejükből, hogy mi is van a "kedvenceikkel".......)

ulpius66 2024.09.01. 18:24:38

A Mi Hazánk Mozgalomnak egyedül nagyobb a támogatottsága, mint a hat ballibsi pártnak együttvéve....

ulpius66 2024.09.01. 18:29:58

Jótanács!

kedves ballibsi elvtársak, ismét jótanáccsal szolgálok!

Könnyű dolgom van, tudom, úgysem fogadjátok meg!

Ez a hat ballibsi párt egyesüljön, aztán egy az egyben lépjen be a Tiszapartba!

így tudnátok egyesíteni erőiteket a gaz Patás ellen!
(megy az idő .... egy év múlva 2025 ősze mán másról sem fog szólni, mint a ballibsi szövetségekről, előválasztásról, meg arról kit mennyivel támogat a liberál-fasiszta SoroSS-elvtárs...)

ulpius66 2024.09.01. 18:34:43

JOBBIK, PÁRBESZÉD, LMP ------- kuka! 0,0% a támogatottságuk
MSZP, MOMENTÁN ---- végstádium, 1-2% támogatottság
DK --- haldokló fázis ----- 7-8% támogatottsággal

Mondjuk annyiban igaza lett a gyurcsányinak is, hogy a 2022-es választáson megmondta, hogy a többi ballibsi pártot ki fogja nyírni, csak a DK marad.... nagyjából így is lett....)

ulpius66 2024.09.01. 18:38:40

Fél éve, 2024 februárjában a DK támogatottsága még 20% felett volt.....

ulpius66 2024.09.01. 18:39:42

Kedves ballibsi elvtársak!

kedves ballibsi pártvezérek!

AZ ÖSSZES SAVAZÓTOK ÁTMENT A TISZAPARTBA!!!! MENJETEK ÁT TIK IS!!!!!!

ulpius66 2024.09.01. 18:42:21

Visszahozhatatlan pillanat lenne, amikor a gyurcsányi és gyurcsányiné kérné felvételét a Tiszapartba!

Persze az is megörökítendő lenne, amikor Kamugeri beadja tagfelvételi kérelmét......

ulpius66 2024.09.01. 20:56:59

Milyen érdekes!

Amikor ez a Magyar gyerek a NER-től havi 5-10 millát kapott, akkor nem zavarta a kórházak, az iskolák és a MÁV állapota...

TÉNYLEG NAGGGYON-NAGGGGYON ÉRDEKES!!!!!!

atomic power 1986DucaDuca 2024.09.01. 21:14:33

@Boldeone2:

"- Tehát 14 év alatt sikerült 7,5 % - al "lefaragni" A GDP - arányos államadósságot, miközben érkezett majdnem 50 milliárd euro EU- nettó forrás! Ez igen rossz eredmény!"

Ha azt nézzük, hogy Romána GDP arányos államadósságát ebben az időszakban a 2010-es 29%- ról 48,8%-ra növelte (19,8 százalékpontos növekedés), akkor ez nagyon jó eredmény! EU-s pénzeket ők is kaptak.Tőlünk meg megvonják az utóbbi években. A határvédelmet sem támogatják. A külföldön dolgozó román munkavállalók által hazaküldött pénzösszegek 2023-ban a román GDP 2,8%-át tették ki!

Észtország 2010-2024 között 6,7%-ról 19,6%-ra, Szlovákia 40,6%-ról 56%-ra, az EU 80,6%-ról 81,7-ra növelte államadósságát!

"Több féle mutató van, ami azt mutatja, hogy nagyon súlyos problémák vannak, de mutogassatok csak vissza az elmúlt 15 év előtti 8 évre! Nevetségesek vagytok!"

Te, meg a hozzád hasonló többi KUDARCEMBER póbálja igazolni, hogy az a 8 év jobb volt! Ezt nem hagyjuk!

"Nincs egyetken valódi szakember sem, aki azt mondja, hogy jó helyzetben van az ország!"

Az egész unió van nehéz helyzetben! Te meg a hozzád hasonló háborúpárti KUDARCEMBER az oka mindennek! Nagy elszámoltatás lesz itt még!

ulpius66 2024.09.01. 21:38:27

Megvoltak a német tartományi választások Türingiában és Szászországban...

Háááááát.....

Kibaszottul elhajtották a kormányzó komcsi/szoci-libsi-zöld koalíció pártjait!!!!

A három párt kapott összesen 10-12%-ot.....hihetetlen bukás!!!!

Scholtz elvtársnak annyi..... harangoztak....

ulpius66 2024.09.01. 21:44:56

@wigotah224:

A kommentjeidben leírtak alapján aztat hittem, hogy a németek totál vadbarmok, ész és értelemnélküli véglények!!!!!

A mai választás alapján megváltoztatom véleményem: NÉMETORSZÁGBAN IS VANNAK NORMÁLISAN GONDOLKODÓ EMBERKÉK!!!!

ILYEN SZINTEN BEINTENI ANNAK A VADBAROM SCHOLTZNAK MÁN RÉGEN VOLT PÉLDA!!!!

NYILVÁNVALÓAN TE TOVÁBBRA IS A MIGRÁNCSOK FASZÁT FOGOD SZOPNI, ÉS NYOMOD EZT A VADBAROM LIBSI SZÖVEGEDET!!!!!
(SZERENCSÉRE A NÉMETEK NORMÁLISABBAK NÁLAD....)

Boldeone2 2024.09.02. 00:02:16

@atomic power 1986DucaDuca: A kudarcemberek ti vagytok fasz!

rtl.hu/europa/2024/08/31/dan-miniszterelnok-magyarorszag-ukrajna-eu-megosztottsag

Ukrajnát támogatni fogja az EU az orosz agresszorral szemben!

Észtország 2010-2024 között 6,7%-ról 19,6%-ra, Szlovákia 40,6%-ról 56%-ra"

- Tehát összességében még mindig jóval jobban állnak, mint Magyarország, vagyis ebben a kérdésben sincs miről beszélni!

egész unió van nehéz helyzetben! Te meg a hozzád hasonló háborúpárti KUDARCEMBER az oka mindennek! Nagy elszámoltatás lesz itt még!"

- Nem, az Orbán- kormány szar politikája miatt vagyunk elsősorban rossz helyzetben!

A magas kamatok, a magas infláció, a növekvő államháztartási hiány nagyobb részt az elbaxott gazdaságpolitika van és az EU is azért nem utalt pénzt, mert az Orbán- kormány nem teljesített3 a jogállamisági feltételeket!
Tisztán megmondták milyen feltételeket kell teljesíteni
A pénzek jelentős része már megérkezett tavaly év végén és ez év tavasszal

Boldeone2 2024.09.02. 00:08:08

@atomic power 1986DucaDuca: Még egyszer mondom: én azt mondom nagyjából, amit az elismert szakértők - Surányi György, Bod Péter, CSaba László, vagy Bokros mond! A propaganda- papagájszöveget meg te szajkózod, de még a ruszki diktátor prókátora is vagy, aki kezéhez százezrek élete tapad, szégyenember!

Boldeone2 2024.09.02. 00:12:22

@atomic power 1986DucaDuca: Én nagyjából azt gondolom, amit Bokros Lajos Magyarországról:youtu.be/8P-Xl3EBM_Q?si=3wWkqDaA4ksSjyEX
Hallgasd meg te is, mit gondolnak az okosabbak, ne csak a bullshit kormánypropagandát böfögd vissza!

Bayaz 2024.09.02. 01:54:52

@Boldeone2: "- Tehát összességében még mindig jóval jobban állnak, mint Magyarország, vagyis ebben a kérdésben sincs miről beszélni!"

Igen, jobban állnak, de ez nem Orbán sara, sokkal inkább Kádáré, Antallé és Gyurcsányé.
A korrekt az, ha megnézzük, hogy változott az államadósság Orbánék alatt összehasonlítva a régiós országokkal, és ahogy Duca rámutatott, Orbánék csökkentették, miközben a régióban szinte mindenhol nőtt.

G. Nagy László 2024.09.02. 08:58:07

@Bayaz: Pontosan. 1990 táján Magyarország indult a legrosszabb helyzetből, köszönhetően a Kádár-korszaknak. Románia szinte tiszta lappal indulhatott. (Igaz, hogy cserébe ott volt a legszarabb az élet. No de a baloldali gazdaságpolitika már csak ilyen: vagy adósságfelhalmozás, vagy éhezés...)

atomic power 1986DucaDuca 2024.09.02. 12:32:23

@Boldeone2:

"- Nem, az Orbán- kormány szar politikája miatt vagyunk elsősorban rossz helyzetben!"

Te FÖLDBUTA! Te! A magyar a világ egyik legnyitottabb gazdasága. Az export és az import összesített nagysága a 2022-es adatOK alapján a GDP 186,7 százalékát teszik Ki. 2022-ben a világátlag 148 ország alapján jóval kisebb, 100,8 százalék volt. A magyar gazdaság kilátásait nagyban meghatározza a világgazdasági folyamatok alakulása. A háború arányaiban Magyarországot érintette leginkább. Legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Németország kibocsátása 2024 első negyedévében 0,5 százalékkal csökkent éves alapon. Amikor a magyar komány kiáll a béke mellett, akkor nem csak a keresztényi elkötelezettség alapján teszi, hanem húsbavágó gazdasági édekekek is vezérlik. Te ezt soha nem fogod megérteni, neked fontosabb Ukrajna, mint Magyarország! Akkor viszont ne óbégass, a gazdaság helyzetről!

A háború ellenére Magyarország 1,7 százalékos éves GDP növekedése az európai mezőny felső harmadába tartozik.

GyMasa 2024.09.02. 12:45:55

@Bayaz:
Miért vagy ebben ennyire biztos?
Az teljességgel nyílt titok, hogy a CIA minden erejével Orbán megbuktatásán dolgozik, és, ha nem MP az emberük, akkor kicsoda?
Ők nem szoktak úgy kormányokat buktatni, hogy nincs emberük a feladatra.

GyMasa 2024.09.02. 12:46:25

@ulpius66:
Mindez nem zárja ki, hogy a CIA embere legyen!

GyMasa 2024.09.02. 12:48:58

@ulpius66:
Igen, ez volt az első feladata a CIA-nak, őket lenullázni, mert végre rájöttek, hogy GYF NEM alkalmas ember a CIA céljaihoz!
(Ő ugyanis egy paprikajancsi, de nem hölye annyira, mint amennyire a "demokráciaexport"-hoz az szükséges. Pl. GYF-cet nem lehetne annyira leküldeni kutyába, mint itt Olafot! Innentől nem lenne jó ember a célra.)

G. Nagy László 2024.09.02. 15:10:00

@GyMasa:

"nem lehetne annyira leküldeni kutyába, mint itt Olafot"

A fél világ Scholz-on röhög, hogy mennyire puha pöcs. A németeket ez nem zavarja???

Boldeone2 2024.09.02. 17:29:54

@atomic power 1986DucaDuca: Te földbuta propagandista majom!
A lőtéri kutyát nem érdekli a propagandád:

youtu.be/E9g3DoxqaYw?si=ZKap1bsX1qyy9AgV

Ez foglalkoztatási szakértő beszél,nem politikus!

Menekülnek az emberek - újra - nyugatra, a bizonytalan gazdasági helyzet elől, hiszen lassan az EU legszegényebb országa vagyunk!

Boldeone2 2024.09.02. 17:36:55

@atomic power 1986DucaDuca: Ezek a tények, hiába prépogod az ócska kormánypropandát!

www.portfolio.hu/gazdasag/20240902/alaposan-lehuztak-a-roman-fogyasztast-mi-maradtunk-az-utolso-helyen-707051

Az átlagembernek ez számit, meg a medián bér, a többi bullshit, propaganda!

Nagyon rossz a helyzet, de annak csak részben oka a háború, legalább akkora része van benne a procikkus gazdaságpolitikának a háború előtt, a felelőtlen osztogatásoknak a haveri körnek, meg az egyre növekvő adóknak, az általános bizonytalanságnak!

atomic power 1986DucaDuca 2024.09.02. 21:04:04

@Boldeone2:

KUDARCEMBER!

Fogyasztás:

A csehek, szlovének után mi takarítunk meg a legnagyobb arányban a régióban!

ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?_saving_and_investment&oldid=444370#Household_saving_rate

worldpopulationreview.com/country-rankings/personal-savings-rate-by-country

Munkaerő vándorlás: Németországból 2023-ban 83 ezen távoztak. Ez arányaiban duplája a magyarnak.

GyMasa 2024.09.02. 21:04:22

@G. Nagy László:
Dehogynem zavarja!
A baj az, hogy Olafot nem zavarja...
Dehát, itt senki nincs meglepődve, hiszen az az igazi "következmények nélküli ország", ahol Annalena Bareback kijelenthette az inkriminált kijelentését a szavazóihoz való viszonyát illetően, és még ma is az ország külügyminisztere...
Illetve, épp a tegnapi (és, igazából az EU parlamenti választások) választások eredményei is mutatják, hogy az ország népe az nagyon nincs oda a jelenlegi kormányért...
AZ igazság az, hogy az EU parlamentben is, ugyanúgy, mint az utobbi évek EU kormányai esetén is egyértelmű a jobbra tolódás, csak jelenleg még mindenféle koalíciókkal le lehet uralni a jobbos politikusokat.
Persze, Olaf pont a Gyurcsány-féle maszatolást csinálja, azaz a végsőkig, tíz, régen elfehéredett körömmel kapaszkodik bele. És, ahogy nézem az eredmény is az lesz, mint otthon lett.
(azaz, oltári bukás, és egy évtizedes jobbos uralom.)

Bayaz 2024.09.02. 21:20:04

@GyMasa: "Az teljességgel nyílt titok, hogy a CIA minden erejével Orbán megbuktatásán dolgozik, és, ha nem MP az emberük, akkor kicsoda?
Ők nem szoktak úgy kormányokat buktatni, hogy nincs emberük a feladatra."

Nyilván a 'CIA embere' abl a szempontból, hogy őt támogatják.

Viszont azt nem hiszem, hogy ha hatalomra kerülne, a CIA utasításait követné - valószínűleg ha valami csoda folytán nyerne 26'-ban, az csak még inkább meggyőzné arról, hogy ő a legmegfelelőbb ember az ország irányítására, mindent jobban tud mindenkinél és senkire sem kell hallgatnia, és láthatnánk, hogy néz ki egy valódi diktatúra, amikor kirúg mindenkit aki ellentmond neki.

Bayaz 2024.09.02. 21:34:38

@ulpius66: @G. Nagy László: @GyMasa: "Szerintem ez a Magyar gyerek egy nárcisztikus pszichopata őrült!

Nem kreálmánya ő a Fidesznek/a Rogánnak, meg nem CIA kém ő, hanem egy sértett emberke, aki nem bírta elviselni, hogy a neje sokkal, de sokkal sikeresebb nála, és csak be akarta bizonyítani, hogyha akarja van ő is olyan sikeres, mint a volt neje....
"

Pontosan így van.
Ezért is nem fog Magyaron a kormánymédia, amikor ballibsizéssel vádolják meg - mert a 'korrupciózáson' túl abból amit elmond, semmi nem utal rá hogy balliberális lenne.

A vicc az, hogy Magyar Péter lényegében a két lábon járó sztereotípiája a "NER-lovagnak" az arroganciájával, nőbántalmazásával, nyíltan felvállalt korábbi korrupciójával, de az ellenzéki szavazók annyira meg akarják buktatni Orbánt, hogy már az ördöggel is lepaktálnának, ha az eléggé karizmatikus (és Magyar kétségkívül az). Mindaz, amit Orbánban kritizálnak az ellenzékiek, benne megvan tízszeresen - ő már politikai pályája legelejétől kezdve nem hajlandó nyilatkozni őt kritizáló sajtónak (kisétált az ATV-ből is), és a pártját egyszemélyben irányítja.

A CIA nem tudja zsarolni kb. semmivel - már így is kiderült róla elég dolog ahhoz, hogy ha egy átlagos magyar politikus lenne, akkor rég le kéne mondania, és az ellenzéki sajtó eléggé felhergelte az embereket ahhoz, hogy mostanra már ők járnának rosszul (elvesztve a Magyar-rajongó olvasókat), ha hirtelen kritizálni kezdenék a messiást.

GyMasa 2024.09.03. 10:53:45

@Bayaz:
"Nyilván a 'CIA embere' abl a szempontból, hogy őt támogatják."
Igen, pont úgy, mint '22-ben MZP volt.
Csak ő sokkal hamarabb elvérzett, mert ő konkrétan azt hitte, hogy a képességei miatt került helyzetbe, holott vele csak annyi volt a helyzet, hogy az ő neve volt a válasz a sbetében megrendezett CIA-s "Buktassuk már végre meg Orbánt!" projekt kick-off meetingjén, (érzésem szerint olyan 2021 márc-április magasságában) elhangzott, "Van ott felépített emberünk?" kérdésre.
Utána, az egész történelem.
MZP nem volt hajlandó a rendelkezésére bocsátott spin-doctorokat használni, mert azt hitte, ő okosabb náluk.
MP ezt a hibát elkerülte, de ő is elaszbta már. Neki itthon kellett volna maradnia és selejtezni a jelenlegi ellenzéket, legfőképpen Gyurcsányt.
Eddig remek munkát végzett, de ő inkább úgy döntött, hogy kimeny Brüsszelbe. És, ez hiba volt.
Azóta, nekem úgy tűnik, hogy egy cspásra megszűnt a "csapból is ő folyása". Ami kiváló hír, mert eléggé ellenszenves egy alak.
Valszeg a CIA most pánikolva keresi az utódját.
Akit max 6 hónapon belül meg kell találniuk, ha fel akaarják építeni 2026-ra.

"Viszont azt nem hiszem, hogy ha hatalomra kerülne, a CIA utasításait követné"
Már most sem követi a parancsokat, lásd fentebb!

"- valószínűleg ha valami csoda folytán nyerne 26'-ban, az csak még inkább meggyőzné arról, hogy ő a legmegfelelőbb ember az ország irányítására, mindent jobban tud mindenkinél és senkire sem kell hallgatnia, és láthatnánk, hogy néz ki egy valódi diktatúra, amikor kirúg mindenkit aki ellentmond neki."
Ez már megtörtént azzal, hogy "megszavaztatta" a Facebookos követőivel, hogy inkább Brüsszelbe menjen-e?

GyMasa 2024.09.03. 11:12:13

@Bayaz:
"Pontosan így van."
Egyetértek!

"Ezért is nem fog Magyaron a kormánymédia, amikor ballibsizéssel vádolják meg - mert a 'korrupciózáson' túl abból amit elmond, semmi nem utal rá hogy balliberális lenne."
Nekem hányingerem volt tőle, ahogy szaturálták a híreket vele kapcsolatban ad nauseam.
Az a baj, hogy SEMMIT nem mondott, ami balliberális lenne!
Sajnos, NER médiát meg alapból nem nézek, így nem tudom, hogy egy MTV1-2 mit mondott róla, de pl. a HírTV-ben, szerintem jóval az érdemei (fontossága) felett foglalkoztak vele.

"A vicc az, hogy Magyar Péter lényegében a két lábon járó sztereotípiája a "NER-lovagnak"... "
Pontosabban, ő az egyik példánya az Orbánfóbiások képének a NER lovagokról...

"...az arroganciájával,..."
Igen, ez igaz.
"... nőbántalmazásával,..."
Ezzel viszont az a probléma, hogy azzal szemben, hogy a fideszesek azonnal kiszabták a legutóbbi "nőverőt" maguk közül, MP símán megúszta a dolgot, hiszen az össz-ellenzéki szépen kimosdatta belőle, nem kevéssé gyomorforgató "érvekkel"...
Szóval, mintha a nem NER oldalon nagyobb lenne a probléma a kognitív disszonancia miatt..

" nyíltan felvállalt korábbi korrupciójával,..."
Ezt sem látom NER-lovagokra jellemző dolognak.
M.L. nem kérkedik a vagyonával.

" ...de az ellenzéki szavazók annyira meg akarják buktatni Orbánt, hogy már az ördöggel is lepaktálnának, ha az eléggé karizmatikus (és Magyar kétségkívül az). Mindaz, amit Orbánban kritizálnak az ellenzékiek, benne megvan tízszeresen - ő már politikai pályája legelejétől kezdve nem hajlandó nyilatkozni őt kritizáló sajtónak (kisétált az ATV-ből is), és a pártját egyszemélyben irányítja."
Hidd el nekem, az ellenzéki Orbánfóbiások vele (is) rossz lóra tettek...
Ahhoz, hogy érdemi Orbánbuktatás legyen, nem elég egy indigóval másolt, elnagyolt Orbán-másolat, mert az csak az ellenzéket tudja úgy-ahogy maga mögé állítani.
Ahhoz, hogy a mostani kormány bukjon, legalább azokat is maga mögé kellene állítania, akiket Orbán '22-ben pénzzel vett meg, hogy rá szavazzanak.
Ez, viszont azzal nem fog menni, ha azzal kampányol, hogy ezeket az anyagi előnyöket mind elveszi, és helyette lesz majd fele-harmada annyi CSP az adójóváírás helyett, meg 50%-os progresszív adókulcs a 15% egykulcsos helyett.
Ugyanis, akik 1-2millió felett keresnek, azoknak ezek az ötletek nem annyira szimpatikusak, amikor kiszámolják, hogy ezekkel az "igazságos" lépésekkel az ő zsebükből bőven, havonta 500 000 HUF feletti összeget fognak kihúzni a zsebükből.
Már az az összeg sem az, amit ki tudsz gazdálkodni az életmódod visszafogásával.
Tovább csökkenti ezeknek az embereknek a motívációját az is, ha az új kormány ezeket a pénzeket szavazatvásárlásra fogja fordítani...

"A CIA nem tudja zsarolni kb. semmivel..."
Erre semmi szükségük.
Ahogy írtam, az ő feladata nem Orbán lecserélése volt, hanem az ellenzéké.
Azt, szerintem 90%-ban teljesítette.

" - már így is kiderült róla elég dolog ahhoz, hogy ha egy átlagos magyar politikus lenne, akkor rég le kéne mondania, és az ellenzéki sajtó eléggé felhergelte az embereket ahhoz, hogy mostanra már ők járnának rosszul (elvesztve a Magyar-rajongó olvasókat), ha hirtelen kritizálni kezdenék a messiást. "
EZ jellenző az Orbánfóbiásokra, de nagyon.
Rettenetes kognitív disszonanciával küzdenek amiatt, hogy a valóság bizony, szöges ellentétben áll a fejükben tomboló diktatúrával.
Mindent (és bármit IS) megpróbálnak megtenni, hogy ezt csillapítsák, csakhogy mindez kívülről sajnos egy szánalmas vergődésnek látszik...
(javaslom pl. Mérő Vera eléggé sajátságos álláspontját a nőveréses ügyben, vagy a sajtó általános, áldozathibáztatásos hozzáállását Varga Judittal kapcsolaban, aminek a lényege röviden az, hogyha fideszes az áldozat, akkor megérdemelte.)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2024.09.03. 23:22:50

@GyMasa: orbánfóbiás az a te jó édes kurva anyád te elmebeteg fasz!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2024.09.03. 23:32:40

@GyMasa: az megvan te szerencsétlen faszparaszt idióta, hogy aki most szerinted "Orbán fóbiás", előtte meg Gyurcsány fóbiás volt????
Csak mi azóta tovább tanultunk.
Elképesztő mekkora egy elmebeteg idióta vagy!

G. Nagy László 2024.09.03. 23:49:27

@Bayaz:

"az ellenzéki szavazók annyira meg akarják buktatni Orbánt, hogy már az ördöggel is lepaktálnának"

Számomra az a vicc, hogy Magyar Péter a lényeges kérdésekről - migráció, háború, EU-s pénzek, jogállamiság, gender stb - pont ugyanazt mondja, amit a kormány. Ez azt jelenti, hogy a választópolgárok 90%-a lényegében egyetért a kormány irányvonalával, csupán Orbán személyét tartják megosztónak. Innentől miről beszélünk??

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2024.09.04. 12:32:12

@G. Nagy László: Orbánnak ugyanazért tapsikoltok, amiért Gyurcsányt elzavartuk.
Akkor miről beszélünk?

G. Nagy László 2024.09.04. 12:50:58

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Nem vall éles elmére és széles tudásra e két embert egy platformra helyezni. Irgalmatlan különbség van a két fickó között, gyakorlatilag minden téren.

GyMasa 2024.09.06. 14:42:00

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Te pl. az vagy, mutatod az összes jelét neki.
Soha, semmiféle érdemi dolgot nem vagy képes hozászólni senkinek a hozzászólásához!
Csak gyalázkodni meg személyeskedni tudsz.
Az meg nem érdekel...
És, azt hiszem, mostanra lett elegem belőled!
Mész te is Brendel matyika, meg az összes pszichopata mellé a voidba.
További sikeres életet kívánok neked!
A legjobbakat!
süti beállítások módosítása