téveszmék

téveszmék

"A pénz nem boldogít"

2018. január 30. - G. Nagy László

a_penz_nem_boldogit.jpg

 

Amennyiben egy buddhista, vagy egy ferences szerzetestől azt halljuk, hogy az ő boldogságához a pénz nem sokat tesz hozzá, készséggel elhihetjük. Ugyanígy, ha egy dúsgazdag üzletemberrel pókerezünk, pontosan tudnunk kell, hogy őt hidegen hagyja a második, vagy a harmadik helyezettnek járó pénzdíj, csakis a győzelemre hajt. Inkább kiesik a versenyből idő előtt, s hazamegy egyetlen fillér nélkül, de egy percig sem fog óvatoskodni a pénz miatt. Ezek az emberek - a csuhások és a milliárdos is - már egy magasabb szintre léptek; megérkeztek abba a szűk körbe, amelyre ténylegesen igaz a fenti mondás. Ugyanakkor nekünk, átlagembereknek muszáj valamilyen módon viszonyulnunk a pénzhez. Isteníthetjük, gyűlölhetjük, avagy a helyén kezelve szerethetjük és a céljainknak megfelelően használhatjuk azt. Hozzáállásunk csakis rajtunk múlik, tökéletesen függetlenül anyagi helyzetünktől, neveltetésünktől, vallásunktól, avagy akár környezetünk idevágó attitűdjétől.

 

Olyan ez, mint a csajozás. Sem egy aszexuálist, sem egy randigurut nem fog igazán tűzbe hozni egy átlagos kaland ígérete. Az utóbbi már éppen eléggé jóllakott, az előbbi pedig sosem volt igazán éhes. Az átlagférfi ugyanakkor nagyon is jó étvággyal bír, s ebből fakadóan bálványozhatja a nőket, vagy akár gyűlölheti is őket sorozatos kudarcai miatt - mindkét út a biztos vereséghez vezet. Egy józan gondolkodású fickó ugyanakkor egyszerűen csak szereti a lányokat, anélkül, hogy piedesztálra emelné őket. Létezik-e olyan ember, aki megkérdőjelezi a szerelem szerepét a boldogság kapcsán? Aligha. Miért volna más a helyzet a pénzzel?

 

Oké, nincs biztos kalauz a boldogsághoz. Ahogyan Popper Péter megfogalmazta: "Elhatározhatom én, hogy elutazom Barcelonába, de az már nem tőlem függ, hogy ott boldog leszek-e, vagy sem. Ez találkozásokon, helyzeteken, külső körülményeken, valamint olyan belső tényezőkön múlik, amelyek nem az én irányításom alatt állnak." Nincs tehát mód rá, hogy az euforikus, mámoros boldogságot önmagunk számára legyártsuk, annyit azonban feltétlenül megtehetünk, hogy elégedettségünket, kiegyensúlyozottságunkat a lehető legmagasabb szintre tornázzuk. Ehhez szükségleteink kielégítésén át vezet az út.

 

maslow_piramis.jpg

 

Ahogy a Janet Jackson - Luther Vandross duó is megénekelte: "A legjobb dolgok az életben ingyen vannak." Ezzel a mondással nehéz volna vitatkozni, elég csak ránézni a Maslow-piramisra. Azt látjuk, hogy már a harmadik szinttől felfelé csupa olyan motiváció szerepel, melyeknek nem sok közük van a pénzhez. Igen ám, csakhogy odáig el is kell jutni, és az első két lépcsőfok - koszt, kvártély, illetve megtakarítások - nagyon is anyagi természetűek. A szerzeteseket a spiritualitásuk lendíti túl ezeken a szinteken, a milliárdosokat a bankszámlájuk. Az átlagembernek ezek a lépcsőfokok megkerülhetetlenek, s a szóban forgó pénzalapok előteremtése napi szintű elfoglaltságot jelent. A folyton nélkülöző - és közel sem átlagos - József Attila így ír első, még gyerekfejjel alkotott költeményében: "De szeretnék gazdag lenni, Egyszer libasültet enni, Jó ruhába járni kelni, S öt forintér kuglert venni." A fene se tudja, hogy miket alkotott volna ez a hatalmas zseni, ha napjai gondtalan kényelemben és biztonságos, szerető környezetben teltek volna. Valószínűleg sosem születik meg a Nagyon fáj, vagy a Kései sirató. De egész biztosan több örömöt és talán jóval hosszabb életpályát tudhatott volna magáénak.

 

Pontosan azért érdemes mielőbb meggazdagodni, hogy az embernek a továbbiakban már ne kelljen a létfenntartásáért aggódnia, vagy lélekölő, minden életenergiát elszívó munkákat elvállalnia. Nem is szükséges különösen vagyonosnak lenni ahhoz, hogy viszonylag nagy nyugalommal tekintsünk a Maslow-piramis felső szintjeire. Intellektuális tudás, művészetek - sosem volt ennyire könnyen és költségkímélő módon megtapasztalható a világ, mint manapság, az internet korában. Gyakorlatilag mindenkinek ott áll a kertjében a jó és rossz tudásának fája, csak le kell szakítani a gyümölcsöket. Élmények, a pillanat megtapasztalása - megpihenni a Duna-parton; mélyen belélegezni a fenyőerdő illatát; szemünket hosszú percekre alvó szeretőnkön felejteni - csupán nyitottság és rászánt idő kérdése. Önmegvalósítás, spiritualitás - ezek sem kerülnek pénzbe, csupán tudatosságra, tapasztalásra és bölcsességre van szükség. Ezek egyikét sem kapjuk könnyen, főként ha ostoba, örömtelen és terméketlen tevékenységekkel töltjük el életünket, soha el nem jutva az izgalmas fejezetekig. Persze, számtalan módon elhibázhatjuk a dolgot, s többnyire meg is tesszük. Az egyik legtipikusabb bénázás az, amikor rosszul mérjük fel szükségleteinket és lehetőségeinket - több gyereket, esetleg nagyobb házat vállalunk, mint amennyit, illetve amekkorát megengedhetnénk magunknak -, s egész nyomorult életünk azzal telik el, hogy valamiképpen kimásszunk a hiteleinkből. A másik véglet a fantáziátlanságé, amikor már rég megkerestünk annyit, hogy egy életen keresztül sem tudnánk elkölteni, ám a biznisz világa annyira beszippant, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk leállni. Egypólusú világunk e forgatókönyv szerint is élmények sokaságától foszthat meg bennünket.

 

Most akkor boldogít a pénz, vagy sem? Olyan ez, mintha azt kérdeznénk: Boldogít-e a levegő és az ivóvíz? Boldogítja-e vízipólóst az, hogy remekül úszik, vagy a jéghokist, hogy tud korcsolyázni? Ezek mind alapok, szükséges, de nem elégséges feltételei a kiegyensúlyozott létezésnek. A pénz nem cél és nem végállomás. A pénz nem teremt valós vágyakat, nem tűz ki célokat, nem mutat elszántságot, kitartást és nem is végez el helyettünk minden munkát. De mindenképpen egy nemes és tiszteletreméltó eszköz, melyet érdemes szeretnünk, birtokolnunk és dolgoznunk érte. Csak hogy legyen belőle épp elég, akár az ivóvízből, vagy a tiszta levegőből. Hazudhatjuk, hogy a pénz bűnös dolog, s hogy nem járul hozzá a boldogsághoz, de csak saját magunkat ringatjuk bele egy buta és önpusztító téveszmébe.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr1613604545

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Handó Tünde férje és az elhagyott sunyi pártiratok 2018.01.31. 09:36:35

Nem városi legenda: - Szájer József elhagyta, az ellenzék olvasta és választási beszédtaktikát váltott. Hangyaf.szny.val bukott a zorbán és összetörte az irodáját mérgében majd évekig nem az Országházba, hanem kezelésre járt :-) Minek kellene a zorbá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.31. 06:44:16

Arisztotelész ezt megmondta 2300+ éve. A pénz nem boldogít, de szükséges kellék.

Trisi · www.alphawing.hu 2018.01.31. 08:25:51

A pénz birtoklása nem boldogít önmagában. Egy milliárdosnak még hatszor annyi milliárd nem okoz hatszor akkora boldogságérzetet. Viszont a boldogsághoz szükséges dolgok nagy része igenis megvásárolható önmagában vagy ha ingyenes akkor is szükséges a háttérhez elegendő pénz.

A szerelem ingyen van, de azért évente elmenni 1-1 romantikus helyszínre a világban azért sokat lendíthet egy alapban is jól működő kapcsolaton.

Berelhetoreklamfelulet 2018.01.31. 08:30:01

Nagy parasztvakítás ez a pénz nem boldogít duma. A szegények találták ki, hogy nyugtassák magukat...

De a való életbe pénzért BÁRMIT megvehetsz. Ha elég pénzed van, azt csinálsz amit akarsz, azt szerzel meg amit akarsz.
Akinek sok pénze van, bármilyen hülye, beteg vagy perverz álma van, megvalósíthatja. Aki szegény, az nem. Ennyi.

Persze a söpredék, aki a kilátástalan életében folyton alkoholt vedel meg mindenféle olcsó drogokat tol, az tényleg "boldog", már amíg tart a szer hatása...

csárlszbrunzol 2018.01.31. 09:46:09

Korrekt írás. Örülök, hogy eszközként mutatja be a pénzt. Sajnos nagyon hajlmosak vagyunk démonizálni és olyankor önálló életre kel. Pedig tényleg nem más, mint egy eszköz.

commentes nikk 2018.01.31. 09:48:38

@Berelhetoreklamfelulet: az viszont, hogy bármit megvehetsz, magában nem boldogít, jó nagy tévedés, hogy drága tárgyak megvételével boldog lehet az ember. valójában a vásárlás ilyen formában mindig pótcselekvés, helyettesítője valaminek, és teljes kielégülést sosem hoz. A nyugodt és boldog élethez mindenképp kell (minél több) pénz, a boldogságot azonban a pénz önmagában nem biztosítja, azt az adott embernek kell biztosítania magának (és ehhez jól jön a pénz). A boldogság általában a kiegyensúlyozott párkapcsolatból, a jól működő családból, a kielégítő, jó érzést okozó hobbikkból, elfoglatságokból, a szívesen (és nem kizárólag a pénz miatt végzett) munkából ered, ezekhez (ezek biztosításához) kell a pénz.

arabok balrol 2018.01.31. 09:50:16

A penz csak akkor nem boldogit ha van.

Ha nincs, az biza szomorit....

Duplaxiii 2018.01.31. 10:01:07

Nagyon érdekes írás.
Persze, tudjuk, hogy mi van mögötte, de érdemes néhány kérdést elővenni, mert ezek kapcsolódnak a társadalmi problémáinkhoz is!
Én fiatalon szembesültem ezzel, amikor az első munkahelyemen alapból a bértébla aljára tettek. Az akkori 2300 forintos fizetés semmire sem volt elég, de a munkatársaim nyugtattak.
Minden esetben a nálam jobb körülmények között élők, azaz nem a hozzám hasonlók vagy a még szegényebbek!!! És mindig azzal érveltek, hogy örüljek, mert ők régen 1200 forintot kaptak.
Lássuk be, ha nem a vallási alapúakat vagy a gazdagokat nézzük, akik ezt a "pénz nem boldogít" baromságot mondják, minden esetben vagy az ócska igénytelenség vagy jellemzően a másik lefelétaposása fedezhető fel!
A pénz önmagában valóban nem boldogít, sők írhatnék konkrét cáfolatot is, de a boldogsághoz a valós - azaz nem a lelki - életben szükséges a normális élet. A normális életszintet lehet már foglalkozni a boldogsággal.
A normális élet a lakhatás, a napi tisztességes megélhetés, a mobilitás lehetősége, a tanulás lehetősége. És ebből következik a család, a utódok, az egészség és a többi.
Ezek nélkül nem lehet boldogság.
De lehet pénz nélkül lakást venni? Lehet fizetni a rezsit, ételt venni, ruhát, cipőt? Lehet gyerekeket vállalni, azokat nevelni.
Ez mind pénz!
A klasszikus szrint is a pénz == eszköz!
Vajon mondják az asztalosnak, hogy a kalapács, fűrész, szeg, csavar nem kell számára?
Szóval ez a mondás a életünk leghazugabb mondása, mert a emberek társadalmi rangját akarják ezzel szabályozni. Hogy ne panaszkodjon, ne is próbáljon többet, töbéé válni! Mert nem az adja a boldogságot. Miközben a cél, hogy ne legyél több, ne veszélyeztesd az ő életpozícióit.

Berelhetoreklamfelulet 2018.01.31. 10:07:50

@commentes nikk:
Ha az én hobbym az, hogy random lövöldöznék, akkor azt
sok pénzel meg tehetem ->boldog leszek
ha csóró vagyok nem tehetem meg -> nem leszek boldog

Ha az szeretném, hogy random insta picsákat megkurjak, akkor:
sok pénzel meg tehetem ->boldog leszek
ha csóró vagyok nem tehetem meg -> nem leszek boldog

a lista folytatható, tetszés szerint. Egy gazdag megválaszthatja mi legyen a hobbyja, egy szegény nem.
Persze ilyen "hobbykat" amit az emberek 80%-a listáz mint filmezés, biciklizés, zenehallgatás megtehet egy csóró meg egy gazdag is, true, bár ezek annyira generic """"hobbyk"""", hogy én meg se említeném őket.

A "kiegyensúlyozott párkapcsolat" "jól működő család" "jó munka" ugyan úgy csak a szegények önnyugtatgatása.
Egy gazdag is rendelkezhet ezekkel, HA akar. Csak annyi a különbség, hogy ez a gazdagnál csak egy OPCIÓ, ő választhat, míg egy szegény középbeli MAX ezzel boldogíthatja magát.

Egy multimilliárdosnak nem kell "kiegyensúlyozott párkapcsolat" , ő annyi és olyan minőségű picsát dug amit ő akar, nem kell neki jopofiznia érte, se elvitetgetni az illetőt ide oda stb. stb. Egy szegény ezt nem teheti meg, pedig a valóságba ő is csak egy dolgot akar a adott kapcsolatból...

élvezetes munka? HAH ez annyira gyenge érv, hogy még a szegények nagy része sem hisz ebbe....
Munkát azért csinálod mert KELL, kell a pénz. Ha a munkát nem valami haszonért cserébe és kötetlenül csinálod, akkor az nem is munka, hanem hobby.

Duplaxiii 2018.01.31. 10:12:43

A "pénz nem boldogít" hazugság a mesékben is alap, a gyerekek ezen nőnek fel, ezen szocializálódnak.
És nem furcsa, hogy az összes bolgoságalapú mesében a királyfi mindig álruhában találja megy a szegény lányt? És a boldogságuk nem a erdei kunyhóban teljesedik be, hanem a kastélyban és a szegénylegény királyfivá vedlik vissza, a árvalány meg királylány lesz?
És boldogan élnek, míg meg nem halnak...
A mai nők milliárdjainak az alapmese a Micsoda nő!
De nem a milliárdos osztogatja el a vagyonát és lesz kopott gatyában a csaj stricije, hanem a kurvát emeli ki a gazdagságba! És a nők erre vágynak! A háziasszonyok is remegnek, hogy hátha, mert nekik csak egy mérnök, tanár jutott és egy kétszobás panel.
Látunk celebet, színésznőt, multiknál dolgozó szinglit, hogy a seggét nem felefelé tartja? Hogy soha nem egy asztalost választanak? És a "boldogság" a Luxusfeleség szerep?
Szóval én is mondanám ezt a Börzsönyben, egy kis konfortos házikóban, egy megfelelő havi jövedelemmel, de vajon mondja ezt egy hajléktalan? Egy albérletben rohadó pár, akik nek a büdös életben nem lesz gyerekük, mert NINCS HOVA???
Mondja ezt az 1 millió munkanélküli, miközben nem tud a gyerekének cipőt venni?

Kincső Károlyi 2018.01.31. 10:21:24

Wow, nagyon jó cikk, maximálisan egyetértek.

commentes nikk 2018.01.31. 11:10:28

@Berelhetoreklamfelulet: nem nagyon értetted meg, amit írtam, pedig próbáltam a gyengébb képességűeknek is érthetően fogalmazni. Még egyszer röviden (lelövöm a poént, ugyanaz lesz, mint amit te mondasz) a boldog élethez kurvára elengedhetetlen a pénz, ellenben a pénz önmagában nem garantálja a boldogságot, hanem a pénzzel megtehető, elérhető, megvehető dolgok és szolgáltatások. Hiába van egy Ifa platónyi százdollárosod, attól még nem leszel boldog. Ha a százdollárosaidat képes vagy felhasználni úgy, hogy boldog legyél, akkor nyertél.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.01.31. 16:32:40

A pénz azért tud boldogítani, mert 1) vagy olyan dolgot tudsz segítségével megszerezni, amit te magad nem tudsz előállítani, de igényed van rá vagy 2) elő tudnád állítani, de ha pénzért megveszed, akkor nem kell az adott termék előállítására időt fordítanod, így sokkal több időd marad másra (komparatív előnyök).

na4 2018.03.07. 17:10:22

A pénz nem boldogít, de a pénztelenség garantáltan boldogtalanná tesz.

Almandin 2018.07.19. 12:27:48

@na4: Ez tökéletesen kifejezi a lényeget.

aefzuj 2020.06.30. 00:16:55

Így van. A pénz egy nélkülözhetetlen eszköz a boldogsághoz vezető úton. Nélkülözhetetlen, mert a függetlenség elsőszámú (de nem kizárólagos) letéteményese. Függő helyzetben pedig nem lehet elérni a belső béke egyik szintjére sem.

Az a bajom ezekkel a posztokkal, hogy nincs célközönségük.

A boldog és sikeres emberek ezeket a dolgokat már mind tudják. Az okosabbja mástól hallotta, a többiek empirikus úton tapasztalták meg. De tisztában vannak vele és fejben is a megfelelő skatulyába helyezte.

Aki viszont kívül esik a fenti halmazon, az nem ér rá sem megérteni, sem felfogni a mondanivalót. Ráadásul nem is várható el, hiszen a mindennapi hiteltörlesztőért folytatott küzdelem másra már nem hagy energiát.

Ebben rejlik egyébként a modernkori adósrabszolgaság intézményének zsenialitása. A napi munkát 3 részre osztja. Az elsőben a hiteltötlesztőre valót gereblyézi össze adós, a másodikban a munkábajutás infrastruktúrális feltételeire valót (kocsi, üa., bérlet, stb.) a harmadikban pedig a saját fizikai szükségleteire valót. Közben meg rosszabb esetben a munkáltató/megbízó szekerét tolta előre a munkájával a sajátja helyett.

Régen legalább jutott koszt és kvartély a rabszolgálnak. Régen minden jobb volt?

Másrészt: az élet nem lineáris, ezt felejtsük el nagyon gyorsan. Nem lesz tanmese, ahol a szegeny legeny a semmibol indulva kemeny es kitarto minkaval eleri a gondtalan eletet es eldegel utana a kertes csaladi hazaban. Mindenki ebben hisz, fel is veszi rá a hiteleket, hogy majd kesobb ugyis konnyebben torleszt majd. Aha, vagy nem.

Az elet ugyanis nem linearis, ellenben fluktual. Aki ezt tudja es erti, az ciklikusan eli az eletet, jo minosegben. Amikor boseg van, akkor tartalekol es tervez. Ha ugy adodik meg is tud allni evekre es kivarja a nehezebb idok elmultat. Aztan fejlodik tovabb.

Aki nem tartott még legalabb 1x sem ilyen "pihenot" az nagyon nehezen erti meg, hogy a penz mikent valthato at fuggetlenesegre es szabadidore.
Ahogyan azt sem ertheti, hogy mit jelent az: csak 1 eletunk van.
Meg hogy

aefzuj 2020.06.30. 00:22:32

mennyivel masabb a 20-30-as evekben elvezni az elet adta lehetosegeket, mint 60 felett. Akkor is, ha azok ott lenyegesen kevesebbnek mutatkoznak egy 35 eves futamideju jelzaloghitellel veheto kenyelmes jovobeni elethez kepest.

Mert lehet, hogy szerencses lesz az eset es kifut majd a jelzalog meg a tobbi hitel, kirepulnek a pulyak es a hazastars se nyaggat, oszt' lehet(ne) habzsolni az eletet. Csak hat ugye 60 felett mar itt faj, meg ott szur, faradt es beteg az ember, a cerka sem all ugy es a töke is tele van a 40 ev gürizes utan.

Az optimalis az lenne, ha egyeni valasztas kerdese lenne a dolog. Hihy 35 evesen pihennek egy nagyobbat, vagy 65 evesen. Csak hat a tobbsegnek nem az, marad helyette a kenyszerpalya es a mindig tobbet akaras.

G. Nagy László 2020.06.30. 00:26:21

@aefzuj:

"A pénz egy nélkülözhetetlen eszköz a boldogsághoz vezető úton. Nélkülözhetetlen, mert a függetlenség elsőszámú (de nem kizárólagos) letéteményese. Függő helyzetben pedig nem lehet elérni a belső béke egyik szintjére sem."

Pontosan erről beszélek mindig, mindenhol.

"Az a bajom ezekkel a posztokkal, hogy nincs célközönségük. A boldog és sikeres emberek ezeket a dolgokat már mind tudják."

Ferenc pápa a szegénységet, mint értéket hirdeti. Tényleg tudja mindenki? Az idézett popper-Pilinszky dialóg is arról szól, hogy nincs amerikai álom, nem lehetséges, hogy mindenki fejlődjön, s megoldja a problémáit. (Ez a katolikus-balos mainstream: simogassuk a vesztesek buksiját!) Holott: alig hiszem, hogy létezik egyszerűbb mutatvány, mint pénzügyi dolgainkat egyensúlyba hozni.
süti beállítások módosítása