téveszmék

téveszmék

"Minden örökség teher"

2023. október 19. - G. Nagy László

orokseg.jpg

 

Még ma is sokan vannak, akik az emberek közti teljes vagyoni egyenlőségről álmodoznak. Természetesen pontosan tudjuk, hogy ez nem csupán megvalósíthatatlan idea, de józan ember számára nem is kívánatos, pláne nem erkölcsös elképzelés. (Ha a szabadságot tekintjük a legfőbb értéknek és az egymás elleni erőszakot a legfőbb gonoszságnak, abból egyenesen következik, hogy a tehetségesek és a szorgalmasak az átlagosnál nagyobb vagyont fognak felhalmozni, hiszen nem lesz, ami megállíthatná őket ebben.) E posztban mindenesetre lépjünk túl ezen, s tekintsük úgy a világra, mintha baloldali idealisták volnánk! Szemünk előtt - Ferenc pápáéhoz hasonlóan - egy olyan álomkép lebegjen, melyben minden földlakó kispolgári jólétet élvez, saját tulajdonú - visszafogott méretű és nem túl hivalkodó - családi házzal, közepes kategóriájú autóval, átlagos életszínvonal mellett.

 

A felmenőktől származó hagyaték természetesen mindent boríthat. Az egalitariánus társadalom hívei nem véletlenül látnak problémát a vagyonok átörökítésében, hiszen ez már az elmélet szintjén is meghiúsítja, hogy az élet nevű játékot azonos feltételekkel indítsuk; az egyenlőség már a startmezőben felborul. A gyakorlat - nem meglepő módon - ugyanezt igazolja vissza. Egy közelmúltbeli kutatás azt találta, hogy az Egyesült Államok fehér és fekete polgárai közt nem elsősorban a jellemzően magasabb iskolai végzettség és a nagyobb munkabírás tesz különbséget gazdasági téren. Ha csak a diplomásokat nézzük, a fehérek átlagos vagyona e szegmensben 7,2-szer nagyobb, mint a feketéké. A döntő elem az a tény, hogy a fehérek rendszerint többet örökölnek; ötször valószínűbb, hogy nagyobb hagyaték landol náluk, mint a feketéknél. 

 

Az írott történelem jelentős részében meghatározó volt az a szándék, hogy a családi földbirtokok ne aprózódjanak szét. Ezt szolgálta az "elsőszülött joga", vagyis hogy a legidősebb fiú egy személyben örökölte azt. (A többiek katonának, tengerésznek, vagy papnak álltak. A lányokkal nem volt ilyen gond, ők - eléggé el nem ítélhető módon - eleve nemigen örököltek semmit. A katolikus papok számára kötelező cölibátust ugyanez a megfontolás motiválta, csak ott az egyházi tulajdonról beszélünk.) Ami a középkort illeti: volt ebben némi ráció. A technológia évszázadokon át nemigen fejlődött. Gyáripar még a kanyarban sem volt. Alternatív befektetési formák nem léteztek. A nagybirtokok feldarabolása egyet jelentett volna az eljelentéktelenedéssel. A 19. század során azonban minden átértékelődött: az ipari forradalmat követően a merev öröklési struktúrák már inkább teherré váltak. Manapság immáron semmi gond azzal, ha az utódok egyforma arányban részesülnek az örökségből; egyikük talán a vállalkozását bővíti, a másik lakást vásárol, a harmadik kifizeti a hiteleit, avagy luxusutazásra költi új javait - a lehetőségek száma végtelen és - a társadalmi struktúrák szintjén - nem sok múlik az egyének döntésein.

 

Ami az örökséget illeti, egyes államok a mai napig jelentősen megsarcolják, még akkor is, ha az érintettek egyenesági rokonok. Magyarországon - hála a jobboldali kormányoknak - ma már sem adót, sem illetéket nem kell fizetnünk, de nem volt mindig így. Az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet, 11,7 millió dollárig minden vérrokon adómentesen örököl, s ez alighanem így tisztességes. Amiért apáink, nagyapáink és dédapáink megdolgoztak, azért nekünk már ne kelljen. Persze, lehet húzni értékhatárokat, ahogyan az USÁ-ban is teszik (bár ott olyan magas a limit, hogy az inkább csak szimbolikus), megcélozva ezzel a vagyoni egyenlőtlenség valamelyes csökkentését, jómagam azonban óvatosan bánnék ezzel az eszközzel. A magas örökösödési adó nem csupán morálisan kifogásolható, de kontraproduktív is egyben; senki sem fog vagyonokat hátrahagyni azért, hogy azzal elsősorban a központi költségvetést gazdagítsa.

 

Mindezek után képzeljünk el egy olyan álomvilágot, amelyben minimálisak az adóterhek, így minimális az újraelosztás mértéke is! Ebben a környezetben mindenki megtarthatja (és szabadon utódaira hagyományozhatja) munkája gyümölcsét, ugyanakkor senki sem játszhatja a potyautas szerepét; a társadalom nem fog jólétet biztosítani senki számára, aki nem hajlandó tenni önmagáért, sem segélyek, sem családi pótlék, sem ingyenes központi szolgáltatások révén. Modellünket egészítsük ki azzal a civilizációs minimummal, hogy mindenki tisztában van a szaporodás játékszabályaival, továbbá rendelkezésre állnak a megfelelő fogamzásgátló eszközök. Tegyük hozzá azt a nem túl magas tudati szintet is, amelyen a különböző vallások - kereszténység, iszlám, zöld-progresszió - már nem fertőzik az emberek elméjét a családtervezés terén (se). Természetesen a vágyaink nem uniformizáltak; e libertáriánus gondolatkísérletben is számolhatunk azzal, hogy egyesek szüzességi fogadalmat tesznek, mások a saját nemükhöz vonzódnak, megint mások a gyermektelenségben látják a boldogság kiteljesedését; és persze lesznek olyanok is, akik tesznek az anyagiakra, s minden körülmények közt nagycsaládot szeretnének. Ha lehántjuk ezeket az extremitásokat, a társadalom fennmaradó 90%-ában azt fogjuk találni, hogy az utódok száma erősen korrelál a jövedelem mértékével, vagyis azok fognak a legjobban szaporodni, akik a leginkább alkalmasak az értékteremtésre. Ez természetesen már önmagában is egy kívánatos és figyelemreméltó eredmény, mindazonáltal ha kiegészítjük a vagyonöröklés elemével, azt fogjuk találni, hogy e rendkívül pozitív vonáson túl még a gazdasági egyenlőség irányába is hat. Hogy miért? Képzeljük el, hogy Csóró Csaba és neje egy élet munkájával mindössze ötvenmillió forintot volt képes összetalicskázni. Szerény jövedelmük tudtában csupán egyetlen gyermeket vállaltak, aki egymaga örökli szülei panellakását és lepukkant Suzukiját. Tehetős Tibor és Tehetséges Tamara ugyanakkor mindig is jól kerestek, a halálos ágyukon már háromszázmilliós végrendeletet írnak alá. Ők is havi bevételeiknek megfelelő családméretben gondolkodtak, ennek megfelelően hat gyermeknek adtak életet. Ha mind a hatan ugyanakkora szeletet visznek a családi vagyonból, úgy azt fogjuk látni, hogy a Tehetős ifjak épp úgy ötvenmilliós örökségcsomaggal kezdik a holnapot, ahogyan a Csóró utód is - a gazdasági kiegyenlítődés a hagyatékok frontján megvalósul. 

 

A gond csupán az, hogy a felvázolt modell a gyakorlatban a legkevésbé sem érvényesül. Az intelligenciakutatások azt mutatják, hogy minél magasabb az ember IQ-ja, annál magasabb jövedelemre számíthat, s ezzel párhuzamosan egyre kevesebb gyereket vállal. Ez óhatatlanul a világ elhülyüléséhez vezet, miközben a vagyoni különbségek nemhogy csökkennének, de hatványozottan nőnek. A kérdés csak az, miért és miben tér el a szomorú valóság az áhított modelltől; valamint hogy ezen eltérések közül melyekre lehet ráhatásunk. Modellünk a nyugati civilizációra jellemző általános tudati szintet és alacsony újraelosztást feltételezett. A valóság az, hogy a mainstream politika pont ennek az ellenkezőjén dolgozik: tömegével engedi a kontinensre a lehető legbarbárabb népeket, akiket vastagon kitöm a legkülönbözőbb segélyekkel. Minden valószínűség szerint ez a legmarkánsabb hátráltatója modellünk érvényesülésének. A jó hír az, hogy ezen a téren semmimből sem áll a helyes útra visszatalálni. Érdemes azonban rápillantani a másik oldalra is: vajon a gondtalanságban élők jellemzően miért nem vállalnak négy-öt utódot? Oké, ismerjük a pozitív kivételeket: Elon Musk 11 gyerekkel büszkélkedhet, akik három anyától származnak. Eddie Murphynek öt nőtől 10 gyereke van. Mick Jagger csak nyolcig jutott és ehhez is öt nőre volt szüksége. Kevin Costner pedig három párkapcsolatból hét gyerkőcöt hozott össze. Valamiért azonban mégsem ez a jellemző. Lényeges szempont persze az is, hogy későn válunk szülővé; ha egy nő 35 évesen ad életet első csemetéjének, az aligha jut kettőnél tovább. De nem csak erről van szó. Teljesen nyilvánvaló, hogy minden egészséges lelkű ember vágyik rá, hogy utódja legyen. No de mennyi? Egy mindenképp. Na jó, legyen tesója, játszótársa is, ez kettő. Ha belefér, menjünk el háromig! De ismerjük a csökkenő határhaszon elvét: majd megveszünk az első szelet csokitortáért, kettő viszont épp elég is. Hármat ugyan még csak legyűrünk valahogy, de négytől már biztosan rosszul lennénk... Gyerekből mennyi az optimális? Az elsőt nagyon akartuk, de ha már van három, még mindig ugyanolyan erős a vágy bennünk, hogy egy negyediknek is nekifussunk? A fenti hírességeket nem véletlenül említettem: hatalmas családjaik több feleséghez/élettárshoz tartoznak; érthető, hogy minden újabb párkapcsolat egy újabb fellángolást, ezáltal újabb motivációt jelent. A legtöbben azonban csupán egyetlen nőt ejtünk teherbe életünk során, vagy legalábbis kínosan ügyelünk rá, hogy így legyen...

 

Látjuk tehát: a gyermekvállalás kérdése rém összetett (és akkor még a meddőkről és társtalanokról nem is ejtettünk szót). Sokfélék vagyunk, sokféle motivációval; egy végtelenségig leegyszerűsített modell aligha képes visszaadni a valóságot. Ami viszont egészen biztos: ha hagyjuk, hogy elsősorban azok szaporodjanak, akik rátermettek, intelligensek, értékteremtők és együttműködők, azáltal nem csupán békésebb és tudatosabb világot építünk, de az öröklés eszköze által a vagyoni egyenlőség felé is teszünk egy igen jelentős lépést. Még akkor is, ha teljes egyenlőség sosem lesz - de erre józan ember nem is vágyna sohasem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr6018237157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2023.10.20. 23:30:17

@G. Nagy László:

az a bajom, hogy az olyan retek fityesz gecikben, mint amilyen te is vagy, látom az érző embert;)

zenét szoktál, nigger? nesze egy jó:

www.youtube.com/watch?v=ooo2k_4_m1Q

G. Nagy László 2023.10.20. 23:50:05

@taga20: Ez jó. De a klip is parádé.

"az a bajom, hogy az olyan retek fityesz gecikben, mint amilyen te is vagy, látom az érző embert;)"

:) :) :) a progresszív pc balos faszfejek sosem fogják megérteni, hogy a normális emberek így kommunikálnak egymással. Hogy ebben van szeretet és barátság. Hogy bármilyen szófordulatot lehet jó érzéssel használni. (No de ez legyen a te bajod, a te elvtársaid... :) :) :) )

taga20 2023.10.21. 00:10:28

@G. Nagy László:

laci, ha bukik a retek rendszeretek, és úgy érzed, hogy te is egy retek voltál, a mandiner, vagy m1 galaxisban, akkor rám számíthatsz;)

ja és zene, me mujzikális vagyok:)))

www.youtube.com/watch?v=5CbpOGl-4ec

Gery87 2023.10.21. 10:38:57

@G. Nagy László:

Örülök, de ez sajnos nem mindenkinek adatik meg, mármint a körülmények.
És a demográfiai válságot nem fogja megoldani, ha Európa középosztálya 30 felett vállal talán 2 gyereket.

G. Nagy László 2023.10.21. 11:05:29

@Gery87:

"Örülök, de ez sajnos nem mindenkinek adatik meg, mármint a körülmények."

Dehogynem. Mindenkinek megvannak a maga körülményei, melyeket nagyobbrészt önmaga teremt meg önmagának. A genetikánk adott. Az is, hogy hová születtünk. De minden másért már mi magunk felelünk.

"És a demográfiai válságot nem fogja megoldani, ha Európa középosztálya 30 felett vállal talán 2 gyereket."

Ez a legnagyobb vicc. Gondold végig, amit írtál!

1. Szerencsés vagyok, mert jók a körülményeim. Szinte kivételesek.
2. Kurvára nem jók a körülményeim, hiszen csak 2 gyereket vállaltam, ami kevés a demográfiai válság megoldásához.
3. A történelem eddigi részében sokkal szarabbul éltünk.
4. A történelem eddigi részében a civilizált világ népessége nőtt, vagy stagnált (leszámítva a nagyobb járványokat).

Nem érzel itt egy csomó ellentmondást?

2023.10.21. 11:48:13

Talán ott a baj, hogy nem a másik pénztárcáját kellene furkeszni...
Nem ismerős, a büdös orvos miért keres annyit?
A büdös tanár?
A büdös vállakozó???

Ahol egy kicsit is fejlettek a társadalom, ott örülnek néki, ha a másik jól keres, hiszen akkor az megengedheti magának azokat a dolgokat/szolgáltatásokat amiket pl én adok el neki...
Ergo ha a másiknak jó, akkor nékem is jó lesz...
Értem én, a csótány fészekben ezt nem nagyon lehet értelmezni, így csak feleslegesen idehanyt betű az egész amit írtam...

G. Nagy László 2023.10.21. 12:25:54

@kiskutyafule:

"Talán ott a baj, hogy nem a másik pénztárcáját kellene furkeszni...
Nem ismerős, a büdös orvos miért keres annyit?
A büdös tanár?
A büdös vállakozó???

Ahol egy kicsit is fejlettek a társadalom, ott örülnek néki, ha a másik jól keres, hiszen akkor az megengedheti magának azokat a dolgokat/szolgáltatásokat amiket pl én adok el neki...
Ergo ha a másiknak jó, akkor nékem is jó lesz..."

Pontosan ugyanerről beszélek MINDIG. A fenti poszt is ezt hirdeti.

alöksz róz 2023.10.21. 16:41:24

@Gery87: "A tőke tehát ellenérdekelt abban hogy igazságosabban megossza a profitot." - nem mondod

taga20 2023.10.21. 17:11:52

@G. Nagy László: "Azt viszont tegyük mellé, hogy az evolúció úgy alakította a teljes élővilágot,"

lacikám, nem lesz ebből bajod a klerikális fityesben?:)))

www.youtube.com/watch?v=qpYW3qng78E&list=RDqpYW3qng78E&start_radio=1&rv=qpYW3qng78E

taga20 2023.10.21. 21:40:17

@G. Nagy László: @alöksz róz:

retek fityesz droidok, csak munkaidőben toljátok?:)))

a kurvaanyátokat!

ja és zene!:

www.youtube.com/watch?v=P8Cv7Az9jk0&list=RDP8Cv7Az9jk0&index=1&pp=8AUB

Gery87 2023.10.21. 22:09:21

@alöksz róz:

Ez nyilvánvaló, de csak azért mondom hogy lássuk, a kapitalizmuson belüli jóléti szociális állam nem egy kőbe vésett valami, ha lehet kikezdik, mert nem érdekük.

Billy Hill 2023.10.22. 01:24:57

@kiskutyafule: "Ahol egy kicsit is fejlettek a társadalom, ott örülnek néki, ha a másik jól keres, hiszen akkor az megengedheti magának azokat a dolgokat/szolgáltatásokat amiket pl én adok el neki... Ergo ha a másiknak jó, akkor nékem is jó lesz..."

Akkor örüljél szépen a Mészárosnak meg a Tiborcznak! Többször járnak fodrászhoz, meg gyakrabban vesznek kürtőskalácsot, és több ringlispilre ülnek fel a búcsúban a több pénzük miatt, ergo a trickle-down-economics itt is működik, és a NER-logavok igenis töblet pörgést hoznak a gazdaságnak...! ;-)

taga20 2023.10.22. 10:56:01

@G. Nagy László: laci!
szerintem lölö, vagy tiborcgyerek, vagy a többi retek fityeszgeci jól keresne, ha kibaszták a piacra?

lásd simicska nertársat!

én nem értelek, de komolyan.

G. Nagy László 2023.10.22. 11:40:36

@taga20: Simicska messze a legokosabb a három közül. Bárhol, bármilyen piaci körülmények közt megélne. Lölö nyilván csak egy stróman, nem vitás.

taga20 2023.10.22. 11:45:25

@G. Nagy László:

laci, meséjj,hogy épít valamit simicskaevtárs?

bakker, fityeszretek, ezt hallgasd meg.

www.youtube.com/watch?v=NzMvSYRfB4w&pp=ygUPcHV6c8OpciByw7NiZXJ0

G. Nagy László 2023.10.22. 12:01:11

@taga20: Simicska nyugis jólétben él a farmján. Nem csinál semmit. Minek is csinálna?

taga20 2023.10.22. 13:29:58

@G. Nagy László: laci, baszom a szádat!

az összes retek fityesz top menedzser, olyan mint simicska!

mi a kurvaanyádat nem érted a nert?

u.i.: ne haragudj, hogy így beléd állok, de nem értelek!
talán 13 éve.

G. Nagy László 2023.10.22. 13:36:42

@taga20: A "baszom a szádat!" formula nagyon kedves, abszolút belefér. A kurvaanyázást, ha kérhetem, mellőzd. Anyámat tavaly temettük, és biztosíthatlak, hogy soha nem kért pénzt szexuális szolgáltatásért. És arról sem tehet, hogy ilyen fia van. Nem szeretnék mimózáskodni, de ezt a határt - ha lehet - ne lépjük át.

Ami a NER-t illeti, azt hiszem, nagyon is értem. Az előző posztom pont a NER-ről szólt.

taga20 2023.10.22. 13:49:24

@G. Nagy László: elnézés kérek. tényleg igazad van.

MÁS:

de haragudj, de amit műveltek az országunkkal, az felfoghatatlan.

taga20 2023.10.22. 14:20:22

@G. Nagy László: ja és még egy!
szerintem nagyjából egy korúak vagyunk.

nekem ez tetszett 1990 előtt, és most is.

www.youtube.com/watch?v=hst6j4qrqJ4&pp=ygURaXNtZXJldGxlbiBrYXRvbmE%3D

2023.10.22. 16:01:25

@Billy Hill:
Látom kimaradt: ahol egy kicsit is fejlettebb a társadalom....

Ez az jelenti, hogy nem a Balkán amiről beszélek....

2023.10.22. 16:04:06

@taga20:
Hát nem látod, az az ország nem a tiéd...
Mit értetlenkedsz itt állandóan.
Kuss a neved ha nem vagy 2/3.
Hiszen 66%-a a 10 millió csótánynak nem tévedhet!!!

Wildhunt 2023.10.22. 18:03:41

@kiskutyafule: hanem? Melyik az a társadalom amelyikről beszélsz? Ha nem a Balkán és nem is Magyarország?

taga20 2023.10.22. 18:26:07

@kiskutyafule: milyen 2/3-mad, milyen 66%?

eszednél vagy?

alöksz róz 2023.10.22. 22:19:21

@taga20: "milyen 2/3-mad, milyen 66%?" - és milyen 10 millió csótány?

érdekes hogy ezt nem jutott eszedbe megkérdezni

MEDVE1978 2023.10.23. 00:29:00

@G. Nagy László:
"Bevallom: nem sok olyan nővel találkoztam az elmúlt ötven évem során, aki úgy nyilatkozott volna, hogy nem akar gyereket. Az európai felmérések is azt igazolják, hogy a nők nagyon is vágynak az anyaságra. A társadalmi normákra teszek magasról, és jó az, ha a nők is tesznek rá. De ha szembemegyünk az elemi vágyainkkal, ott valami nagyon el van cseszve."

Mivel ez nem jelenik meg ilyen explicit módon. A genetikánkba be van kódolva, hogy cukinak tartjuk a gyerekeket. A nőkébe is bele van kódolva, hogy aranyosnak tartsák őket, a legtöbb esetben így is van. Vágynak is az anyaságra, ugyanakkor a modern nő van annyira képzett, hogy fel tudja mérni a döntésének a következményeit és azt, hogy az anyaság hátrányokkal és terhekkel jár. Tudja, hogy a karrierjében lesz pár év stop, azt, hogy addig nem bulizhat, nem utazhat stb. Mivel tudatos a nőkben az is, hogy gyereket szeretének, a legtöbb esetben a gyermekek száma (1 vagy 2) és a gyermekvállalás ideje és feltételei a kompromisszum tárgyait. Ha megkérdezed a fiatal lányokat, folyamatosan azok a panelek jönnek elő, hogy:
1. Még nem szeretne gyereket, majd ha 30 éves lesz. Legkorábban.
2. Csak egy vagy két gyereket szeretne. A több túl drága, túl sok időt vesz el.
3. Először olyan férfi kell, aki igazi anyagi biztonságot tud biztosítani a gyerekhez. Jó életszínvonal, megfelelő perspektíva.

Ebből jön aztán a mai időket jellemző halogatás. 4 közvetlen kolléganőm van, akik 30 és 40 közöttiek. Egyiküknek már van 2 gyereke, a többinek még nincs. Rengeteget beszélgetünk, ismerem a helyzetüket:
1. Kolléganő: 15 éve kapcsolatban egy sráccal, lassan 36 éves lesz. Nincsenek jó anyagi körülményei, de nem is nélkülöz. A fiú nem élete szerelme és nem is sokszoros milliomos, de el tudná tartani. Értékeli, hogy mennyire szereti. Korábban 32 éves korára gondolta, hogy gyereket szeretne, de túl jól megvoltak, élvezték az életet. Aztán beteg lett, mondták pár évig biztosan nem lehet gyereke. Most halogatja, mert fél, hogy a betegség miatt elmenne a gyerek.
2. Kolléganő: 40 éves, 7 éve dolgozom vele, azóta kb. 7-8 pasija volt (ezek azok, akikről mesélt). Elmondása szerint egyik sem elég jó, nagy része csak kefélni akar. A gyerekről már lemondott, nem volt megfelelő partner felkiáltással. Anyagilag a gyerek simán beleférne, ő sem nélkülöz, szülei támogatják még pluszban.
3. Kolléganő: 36 éves koráig "dobálta" a férfiakat, szép csaj. Volt, hogy párhuzamosan futottak a versenyzők. Gazdag és okos lány, ahogy felnőtt, saját egzisztenicája lett. Nagyon szeretett szexelni, de a gyerek még csak tervben sem volt, a nagy igazi majd megcsinálja. Most 4 éve együtt van az úgy tűnik, hogy nagy igazival, aki már kompromisszum, bár kicsi. A pasi mostanra jutott el oda, hogy gyereket akar, a lány sohasem forszírozta. Persze az lett belőle, hogy a gyerek nem jön és most lombikoznak.

Ez a három történet tipikus. Korábban a teherbeesés és az anyaság a késői tizen- és korai huszas évekre esett. A fogamzásgátlás bevezetéséig sokszor a nők egészen a 40-es éveikig folyamatosan terhesek voltak. A fentieket azért írtam le, mert ahogy látszik a genetikai késztetés még mindig ott van, ugyanakkor hozzá a halogatás társul, amire korábban nem volt lehetőség.

2023.10.23. 03:20:32

@Wildhunt:
A táv@taga20:
Látod, itt a sok nacionalista azt mondja, mekkora szólás szabadság van, nem ugy mint más országokban...
Akkor tessék ezt is a szólás szabadság alá tenni.

G. Nagy László 2023.10.23. 13:29:56

@kiskutyafule: Nyilván szólásszabadság van. Nyilván azt mondasz, amit akarsz. Nyilván árulkodó, hogy 10 millió csótányról beszélsz. Mérgezett a lelked, s még csak nem is takargatod. Ezzel nem csak az a baj, hogy szánalmasan szar lehet így élni, de az is, hogy ezáltal beárazod a kommentjeidet is.

G. Nagy László 2023.10.23. 13:37:18

@MEDVE1978: Egyetértek: ezek tipikus sztorik, magam is ismerek jó pár ilyet. S még csak azt sem mondom, hogy minden ilyen nő idióta, hiszen arról senki sem tehet, ha nem talál magához méltó társat. (Hitem szerint ez a legnagyobb kihívás az életben. Elég sok nővel volt dolgom, de nem soknak csináltam volna gyereket.) De ezzel együtt is: kibaszott bénaság az, ha valaki a bulikázás miatt tolja ki az anyaság időpontját egész a küszöbig. Hallgasd meg Szoboszlait: "A foci miatt gyakorlatilag mindenről le kellett mondanom. Amíg a többiek csavarogtak, bandáztak, buliztak, én csak edzettem meg tanultam. De majd bepótolom később." Ez egy profi hozzáállás. A bulizást be lehet pótolni. Az anyaságot soha.

alöksz róz 2023.10.23. 14:21:46

@G. Nagy László: "hiszen arról senki sem tehet, ha nem talál magához méltó társat" - hát dehogynem tehet.
merthogy ez abból ered, hogy jelentősen túlértékeli magát.

(nyilván a dicapriókat és palvinbarbikat leszámítva :-) de még inkább a sharonstone-okat)

alöksz róz 2023.10.23. 14:24:28

@alöksz róz: a "magához méltó" helyére a "vágyaiban elképzelt" kerül

baalint1 2023.10.23. 16:08:25

Azok a "barbár népek" segély nélkül is több gyereket vállalnak, mivel úgy néz ki a gyerekvállalási kedv, hogy a létbizonytalansággal küzdő szegény rétegnek sok gyereke van, az anyailag már stabil középrétegnek kevés, a felső rétegnek meg több mint a középrétegnek, de jóval kevesebb mint a szegényeknek. Egyszerűen van egy szint ahol eljutnak az emberek arra a tudatosságra, hogy nem akarnak csupasz seggre gyereket vállalni.

Az igazságos és célravezető nyilván az lenne,ha nem lenne gyerekek után támogatás (leszámítva az oktatást és más nem szolgáltatásbeli, nem pénzbeli támogatásokat), de önmagában a problémát nem oldja meg. Lehet esetleg támogatni a gyerektelenséget bizonyos szegénységi küszöb alatt, de sok visszássághoz vezetne.

Nincs jó megoldás, hosszútávon viszonr jó esetben magától megoldódik a probléma, egyes harmadik világbeli országokban már javul is a helyzet, mert ahogy javul az életszínvonal, csökken a gyerekszám. Nyilván főleg Fekete-Afrika a kérdőjeles, meg egyes észak-afrikai és közel-keleti országok.

Nyugat-Európának a bolsevik propagandával szemben megfog oldódni az ilyen jellegű problémája, a legtöbb második generációs bevándorló gondolkodásmódja igazából már előrébb van, mint itthon annak a rétegnek, aki a rothadó nyugat dumát beveszi.

G. Nagy László 2023.10.23. 16:53:41

@baalint1: A hozzászólás nagy részével egyetértek.

Az utolsó bekezdés pedig sima szerecsenmosdatás. Pedig ma már ott tartunk, hogy a Die Welt is arról cikkezik: Ne hazudjunk tovább, a migráció és a terrorizmus összefügg egymással. Kibaszott gáz van a nyugati nagyvárosokban. Fura, hogy téged nem zavar, amikor a zsidó csecsemőket lemészároló terrorista állatokat ünneplik Európaszerte, Dávid-csillagokat festenek a házakra és "gázt a zsidóknak!" felkiáltással tüntetnek. Én azt hittem, az ilyen jelenségek már a te szemedet is kinyitják. Úgy látszik, szükséged van még némi mészárlásra a gondtalan, gyönyörű Nyugaton, hogy végre elhidd, hogy baj van.

PS: tegnap végre megnéztem az Akik maradtak című filmet, melyet te ajánlottál. Köszönet érte, remek volt!

Sadist 2023.10.23. 18:52:11

"Az intelligenciakutatások azt mutatják, hogy minél magasabb az ember IQ-ja, annál magasabb jövedelemre számíthat, s ezzel párhuzamosan egyre kevesebb gyereket vállal."

Ez a fordított összefüggés az intelligencia és a gyerekvállalási hajlandóság között csak a nőkre érvényes, ugyanis ők a hipergámok, a férfiak magasról leszarják, hogy egy nőnek mennyi az IQ-ja, milyen diplomája, milyen magas beosztása van, vagy hogy mennyi pénzt talicskázik össze hó végére.
Egy doktorit végzett, havi nettó 1 millát kereső nő nem fog leállni a havi 700e-t kereső hidegburkolóval, mert azt képzeli, hogy az ő szintje a 1.5 millás fizetésű sztárügyvéd, csakhogy a nők szintjét egyáltalán nem IQ-ban, iskolázottságban, beosztásban vagy fizetésben mérik.

Férfiaknál az intelligencia csak extrém magas értékeknél kezd hátránnyá válni, akkor is azért, mert gyerekkorban nincs sok lehetőségük a kortársaikkal szocializálódni, emiatt a társas kapcsolatok terén nem fejlődnek úgy, mint az átlag. Lásd pl. Szász Marci.

Sadist 2023.10.23. 19:06:32

"Már sokszor leírtam és továbbra is az a véleményem, hogy a vállalt gyermekek számának csökkenését a női egyenjogúság okozza, illetve a jólét. Nagyon egyszerű a helyzet, egy gyerekkel teherbe esni, megszülni, nevelgetni egy rendkívül nagy feladat és nagy teher is. A korábbi korok társadalmai normává tették ezt a nőknek, mára azonban ez a norma kikopott. A normákat nem teljesítőket korábban a társadalom valamilyen szinten elítélte, megbélyegezte stb. Mivel ma már nem társadalmi norma a gyerekvállalás vagy jóval gyengébb norma, ezért a nők olyan életet élnek, ami korábban a férfiaknak volt biztosított. Karrier, utazgatás, vásárlás: a tulajdon élvezése, szex számos partnerrel stb."

A férfiaknak az égvilágon nem volt semmi sem biztosított, mióta világ a világ, nekik mindenért keményen meg kell dolgozniuk. Az a nagy emancipáció mindössze arról szól, hogy a nők már nem közvetlenül a férjükre vannak utalva, hanem már állam bácsitól kapnak fizikai védelmet, a cégektől kényelmes, légkondicionált, irodai munkahelyeket és egzisztenciális biztonságot, a tindertől és közösségi médiától korlátlan visszaigazolást és szexpartnereket, de ez még mind a férfiak munkájának eredménye. A modern nők csak azért emancipunciskodhatnak, mert a férfiak kipárnázzák az életüket.

A nyugati társadalmak demográfia válsága csak és kizárólag a nők felelőssége, ők rúgták fel a több ezer éves társadalmi szerződést, nem a férfiak.

Boldeone2 2023.10.23. 19:07:08

@Sadist: Ez a fordított összefüggés az intelligencia és a gyerekvállalási hajlandóság között csak a nőkre érvényes, ugyanis ők a hipergámok, a férfiak magasról leszarják, hogy egy nőnek mennyi az IQ-ja, milyen diplomája, milyen magas beosztása van, vagy hogy mennyi pénzt talicskázik össze hó végére."

- Dehogy szarják le, csak a férfiak általában " lefelé " tudnak társas kapcsolat építeni, így az számukra természetes
Valójában a férfiak többsége is olyan tartós kapcsolatra törekszik, ahol a nő hasonló iskolai végzettségű, beállítottságú. A tapasztalat szerint ez működik
Gyermekkoromban az iskolában azt mondták, hogy ideológia is fontos és talán igazuk is volt...Egy ellenzéki és egy orbánista nem ugyanazt gondolja a világról...Az csak konfliktust szül...

Boldeone2 2023.10.23. 19:14:22

@Sadist: nyugati társadalmak demográfia válsága csak és kizárólag a nők felelőssége, ők rúgták fel a több ezer éves társadalmi szerződést, nem a férfiak."

- Ez butaság! Egy adott generáció férfi tagjai hasonlóan gondolkodnak: nem akarnak gyermeket, azaz felelősséget vállalni
Egy gyerek fenntartása havi több százezer forint, a hatóság mindenkit utolér, meg van lelkiismeret is, még a nagyon nőcsábászok is felfogják, néha, hogy van valami, ami az övék...Havi 150 ezerből egy új autó törlesztője is kijön, egy gyerek ettől jóval több költség lesz, kb. 25+ évig...

Sadist 2023.10.23. 19:42:16

@G. Nagy László: "Bevallom: nem sok olyan nővel találkoztam az elmúlt ötven évem során, aki úgy nyilatkozott volna, hogy nem akar gyereket."

Mert te még az előző évezredben csajoztál aktívan, csak azóta már itt is elburjánzott ez a feminizmusnak nevezett társadalmi rák, mindenkinek a zsebében ott van az okostelefon az internettel, közösségi médiával és tinderrel, mindenki mocskolja a keresztény erkölcsi normákat és már nem az a szégyellnivaló, ha valaki buzi vagy nem akar gyereket, hanem ha konzervatívnak vallja magát. (www.youtube.com/watch?v=IkL4lVMJqDk :))

"Az európai felmérések is azt igazolják, hogy a nők nagyon is vágynak az anyaságra."

Soha nem azt kell nézni, hogy a nők mit mondanak, hanem hogy mit tesznek. A modern nyugati nők pedig egyáltalán nem törik kezüket, lábukat, hogy anyák lehessenek.

"A társadalmi normákra teszek magasról, és jó az, ha a nők is tesznek rá."

És társadalmi normák nélkül hogy gondoltad fenntartani a civilizált társadalmat?

"De ha szembemegyünk az elemi vágyainkkal, ott valami nagyon el van cseszve."

Pont, hogy a szabadjára engedett hipergámia korában a nők ész nélkül mennek az elemi vágyaik után. A magas, jóképű, pénzes alfahímnek szülnének egy szakajtónyi gyereket, csak hát Alfonz nem fog egy nőbe és az utódokba invesztálni, ha bármikor kaphat Gizinél klasszisokkal jobbat akár csakszex konstrukcióban is.

Wildhunt 2023.10.23. 20:10:59

@Sadist: És társadalmi normák nélkül hogy gondoltad fenntartani a civilizált társadalmat?

Laci - minden tiszteletem mellett - azt hiszi, a társadalom korlátlan mennyiségben képes elviselni erkölcsi potyautasokat. Még az is lehet, hogy szerinte ezek nem is léteznek (minden szabad ami nem fizikai erőszak és nem tiltja a törvény).

Boldeone2 2023.10.23. 20:20:19

Pont, hogy a szabadjára engedett hipergámia korában a nők ész nélkül mennek az elemi vágyaik után"

- Ezzel megint nem tudok egyet érteni. Ma éppen hogy egy kis visszfordulást látunk, szexuális szabadság terén, mondjuk a hippi korszakhoz képest..
Elég megnézni, mi volt Woodstockban, képek alapján sokkal szabadabb volt a szexualitás és az már 54! éve volt...Ma sincs ilyen! Woodstock nude pictures" - érdemes megnézni
De, a könyvekből, az irodalomból is ez jön le: Jack Kerouac, Ginsberg és társai, ők még a hobó korból, nem is hippből...Az meg már 70 éve volt...
Most sokkal inkább szabott társadalmi körökben mozognak az emberek, mint akkoriban, így kevesebb a szex is....
Az államszocializmusban is nagyobb szexuális élet ment, ahogy a nagyok elmesélték akkoriban az NDK- túrát
Ennyi prostira sem volt szükség a társadalomnak, mert működött a többé- kevésbé osztálytudat- mentes szex...

Boldeone2 2023.10.23. 20:27:55

www.gettyimages.ca/photos/woodstock-nude

Ezek csak a konszolidáltabb fotók... Ez is megtörtént egyszer az ókonzerv Amerikában

Most a drogfogyasztásról meg a buzulásról ne is beszéljünk...Az mar 70 éve , a hobó korban ment, Kaliforniában...

Sadist 2023.10.23. 20:30:33

@MEDVE1978: "A nőkébe is bele van kódolva, hogy aranyosnak tartsák őket, a legtöbb esetben így is van. Vágynak is az anyaságra, ugyanakkor a modern nő van annyira képzett, hogy fel tudja mérni a döntésének a következményeit és azt, hogy az anyaság hátrányokkal és terhekkel jár."

Ugyan már, túl sokat nézel ki a nőkből :) Ennél sokkal inkább ösztönlények, az a fokú tudatosság, amit leírtál, jó ha 1%-uknál jön elő, rendszerint az extrém karrierista típusoknál.
A többi 99% egyáltalán nem mérlegeli a döntéseinek a következményeit, csak mennek a hipergám ösztönük után. Ha olyan pasassal jönnek össze, aki a hipergámiájuknak mindkét oldalát kielégíti (alpha fucks, beta bucks), akkor rögtön beindul a fészekrakó ösztön és megpróbálják meglasszózni a delikvenst, de ez a gyakorlatban szinte sohasem sikerül, mert olyan férfiből nagyon kevés van, akitől ösztönösen nedvesedik a bugyi ÉS hajlandó minden erőforrását egyetlen nőre és az utódjaira fordítani.
Ehelyett inkább az szokott történni, hogy huszonévesen bulikáznak a széltoló sunátorokkal, várva, hogy majd csak találnak egy olyat, akitől megremeg a térdük, jó eltartó lesz és hajlandó az elköteleződésre is. Aztán 30 fele, ahogy csökken a húspiaci értékük, egyre több és nagyobb kompromisszumot kell kötniük, ha nem akarnak pártában maradni. Csak a kompromiusszum a nők számára kb. olyan, mint ördögnek a tömjén, sokan inkább egyedül maradnak, mint hogy összeálljanak egy (szerintük) szinten aluli pasassal.

Az igazán okos és tudatos nők kora huszonévesen vagy még érettségi előtt választják ki a gyermekeik apját, amikor még sokkal több férfi közül válogathatnak, és akkor sem csak a legjobbal érik be, hanem megelégszenek a kellően jóval.

"4 közvetlen kolléganőm van, akik 30 és 40 közöttiek. Egyiküknek már van 2 gyereke, a többinek még nincs."

Én össze se tudom számolni, hogy hány 30+-os, gyerek nélküli nőismerősöm van, de akinek van gyereke, az is szinte mind 30 fölött szülte az elsőt. 20-ból talán 1 szülte az első gyerekét huszonévesen.

A három sztori, amit leírtál, nagyon tipikus, az én ismerősi körömben is van példa az alfa-özvegyre, a langyos kapcsolatban lébecolóra, a kifogáskeresőre.

"Korábban a teherbeesés és az anyaság a késői tizen- és korai huszas évekre esett."

Bizony. Kb. 2 generációval ezelőtt egy 28 évesen első gyerekét szülő nő már nagyon idősnek számított, mostanra meg az EU-ban az első gyerekszüléskori életkor már 30 fölött van.

Boldeone2 2023.10.23. 20:34:47

Ez meg Magyarország, 100 éve....Vidék...

divany.hu/vilagom/tiszazugi-asszonyok-mereg/

A nők már akkor sem igazán akartak gyereket szülni...Elegük volt a szülők által kiválasztott férjből,a falu feudális világából, a kötöttségekből...

Miközben a férj a fronton volt, jöttek a fiatal hadifoglyok a faluba ...Szerelmek születtek, de maradtak a keserű életek...

Sadist 2023.10.23. 20:43:30

@Wildhunt: "Laci - minden tiszteletem mellett - azt hiszi, a társadalom korlátlan mennyiségben képes elviselni erkölcsi potyautasokat. Még az is lehet, hogy szerinte ezek nem is léteznek (minden szabad ami nem fizikai erőszak és nem tiltja a törvény)."

Sajnos igen. Kicsit emlékeztet egy volt kollégámra, aki igazi habzó szájú, militáns ateista, ott gúnyolja, szapulja, szarozza a kereszténységet, ahol csak tudja, de a szerencsétlen nyomorékja a 130-as IQ-jával fel se fogja, hogy az egész kultúrája, morális keretrendszere, civilizációja, amiben él, mind a kereszténységből gyökerezik.

G. Nagy László 2023.10.23. 21:45:48

@Sadist: "Kicsit emlékeztet egy volt kollégámra, aki igazi habzó szájú, militáns ateista, ott gúnyolja, szapulja, szarozza a kereszténységet, ahol csak tudja, de a szerencsétlen nyomorékja a 130-as IQ-jával fel se fogja, hogy az egész kultúrája, morális keretrendszere, civilizációja, amiben él, mind a kereszténységből gyökerezik."

No várj csak: ne bánts meg ezzel a 130-cal! 150 alatt még sosem írtam tesztet :) Olvasod a posztjaimat, tudod, hogy nem vagyok ateista. Abszolút idealista vagyok, jóval közelebb a hívőhöz, mint a tagadóhoz. Én is kritizálom a kereszténység elmebeteg dogmáit, de a jézusi tanításokat elfogadom. Szerintem ez nem rossz alap. Ami pedig a morális keretrendszert illeti, az evangéliumok szellemiségéből következik a természetjog, abból pedig le lehet vezetni a liberalizmust. De semmiféle tekintélyelvű világ nem következik ezekből.

@Wildhunt: Mit jelent az erkölcsi potyautas kifejezés? Először ezt kéne tisztázni, mert ez így csak egy üres frázis.

"És társadalmi normák nélkül hogy gondoltad fenntartani a civilizált társadalmat?"

Elég az üres frázisokból, elő a farbával! A non-agresszió elvén túl mi az a norma, amit megkövetelnétek minden földlakótól?

alöksz róz 2023.10.24. 10:21:55

@Sadist: "de a szerencsétlen nyomorékja a 130-as IQ-jával fel se fogja, hogy az egész kultúrája, morális keretrendszere, civilizációja, amiben él, mind a kereszténységből gyökerezik." - ez nem képesség, hanem szándék kérdése, és érzelmen alapul. fel tudná fogni, csak nem akarja.

(és egyoldalúnak lehet mondani a véleményét, de teljesen alaptalannak azért mégse, pl ott van alapnak még a görög filozófia, a római jog, a germán hűbérrendszer, a kultúrafüggetlen emberi erkölcsi alapvetések)

alöksz róz 2023.10.24. 10:39:04

@G. Nagy László: "No várj csak: ne bánts meg ezzel a 130-cal! 150 alatt még sosem írtam tesztet :)" - saját tapasztalom alapján úgy gondolom, kicsit túl könnyű volt elérni elég sok teszten a kimagasló pontszámot.

(de szerencsére annyira nem tengett túl az egóm, hogy zseninek tartsam magam erre alapozva. volt néhány valóban rendkívül intelligens és kimagasló képességű osztálytársam, akikhez lehetett viszonyítani. elit iskola előnye. lehet máshonnan egy nagyképű mindent is kimagyarázó "igazam van vagy igazam van" hülyegyerekként jöttem volna ki... hajlamom azért van rá :-D)

alöksz róz 2023.10.24. 10:42:59

@alöksz róz: (szerintem a léptékkel és/vagy a linearitással volt a baj ezeken a teszteken, nem tudtak már jól különbséget tenni)

alöksz róz 2023.10.24. 12:08:48

@G. Nagy László: "A non-agresszió elvén túl mi az a norma, amit megkövetelnétek minden földlakótól?" - én tudnék egyet mondani, még a jézusi tanításokhoz is jól passzol: ne taposd el a másikat

alöksz róz 2023.10.24. 12:48:14

@G. Nagy László: elszállt az előző komment, de sokszor és sok témában leírtam már itt, röviden össze tudom foglalni. nagyjából 3 dolgot jelent.
1. morális alap: az önzőség nem erény (jézusi tanítások). ez azért kell, mert az egésznek ez az eredője.
2. rendszerszinten: hagyni kell mindenkit érvényesülni (ez alapvetően antikommunista, azaz liberális, szabad tulajdonon alapuló rendszer lehet csak, máshogy def. szerint nem tud teljesülni)
3. rendszeren belüli "deviancák" korlátozása az első két pillér alapján. (a kifejtéshez szükséges lenne néhány fogalom tisztázása, amit nem értesz, például szabad döntés és kényszer. tehát egyelőre nem folytatom)

G. Nagy László 2023.10.24. 13:48:10

@alöksz róz:

1. Az asszertivitás - úgy képviselni a saját érdekedet, hogy közben ne árts másnak - kifejezetten erény.
2. Egyetértek.
3. Itt nem mondasz semmit. Én azt mondom: a szabad döntés jó, a kényszer rossz. Ha egyetértesz, úgy ugyanazt vallod, amit én. Ha nem, úgy neked kell indokolnod, hogy kit mire és miért kényszerítenél.

Wildhunt 2023.10.24. 21:18:11

@G. Nagy László: példa: Józsika minden reggel vesz egy 4-es csomag zsemlét reggelire. A család viszont csak 3 zsemlét fogyaszt el. Józsika ezért a 4. zsemlét kiteszi a kapu elé, hogy aki rászorul, elvehesse. Ez megy is 1-2 hétig, van mikor elmegy a zsemle, van mikor megmarad. Feltűnik ez Jancsinak, aki arra a következtetésre jut, hogy ettől kezdve felesleges magának reggelit csomagolni. Ettől kezdve minden reggel el is megy a zsemle.
Józsi miután erre rájön, már nem teszi ki a zsemlét, amikor ideje van /eszébe jut maga viszi el a rászorulóknak.
Ártott-e Jancsi valakinek?

G. Nagy László 2023.10.24. 21:58:23

@Wildhunt:

1. Nyilvánvalóan nem ártott. Nem követett el erőszakot, saját magát is rászorulónak ítélte.

2. Ehhez képest mellékes, de Jancsi megfizette a pszichológia árat azzal, hogy hajlandó volt lehajolni a zsömléért, hajlandó volt elfogadni az adományt.

3. Ha mégsem Jancsi a legjobb célközönsége az adománynak, úgy jót is tett azzal, hogy Józsi a jövőben célzottan adományoz.

alöksz róz 2023.10.25. 08:53:52

@G. Nagy László: "3. Itt nem mondasz semmit. Én azt mondom: a szabad döntés jó, a kényszer rossz." - nyilvánvaló h nem mondtam semmit :-)
azt mondtam h értelmetlen beszélgetni erről, ha már eleve abban nem értünk egyet, mi a szabad döntés meg mi a kényszer.

G. Nagy László 2023.10.25. 09:03:31

@alöksz róz: Fura, mert ez elég egzaktnak tűnik. Ha pisztolyt tartanak a fejedhez, az kényszer. Ha nem fenyeget senki semmivel, az a szabad döntés terepe. Ez nem túl bonyolult.

Te arra játszol, hogy - amint a progresszívek is teszik - kiforgathasd a szavak jelentését, és olyan dolgokra is ráfoghasd, hogy kényszer, amelyek totálisan szabadok, csak hogy az egyén felelősségét tompíthasd. De ez csak úgy megy, ha példát hozol és kielégítő indoklást is. Az nem pálya, hogy úgysem értünk egyet. Abban talán sosem fogunk egyetérteni, hogy a Duran Duran játszik-e jobb muzsikát, avagy a Depeche Mode, de abban minden további nélkül, hogy 2 + 2 = 4. És a szóban forgó kérdés az utóbbihoz áll sokkal közelebb.

alöksz róz 2023.10.25. 09:14:16

@G. Nagy László: "Ha pisztolyt tartanak a fejedhez, az kényszer" - nem.
a tényállás: kényszerítés.

alöksz róz 2023.10.25. 09:22:45

@G. Nagy László: "olyan dolgokra is ráfoghasd, hogy kényszer, amelyek totálisan szabadok, csak hogy az egyén felelősségét tompíthasd." - :D
akkor így megint indul az értelmetlen körbefutkározás...
hozom is a kedvencem: totálisan szabad döntés volt, amikor az elküldöd a gyerekedet a bányában megrohadni vagy mind éhen döglötök között kellett választani?

G. Nagy László 2023.10.25. 09:46:54

@alöksz róz: Igen, az.

Az ilyen erkölcsfilozófiai gondolatjátékokat lehet komplexebben is kezelni:

1. Szabad döntésed volt-e, hogy gyereket nemzettél egy olyan világban, amelyben képtelenség életben maradni? (Nyilván)
2. Tényleg a bánya az egyetlen lehetőség? (Ki tudja)
3. Az éhhalál szélén belefér-e az, hogy áthágd a törvényeket? (Igen)

De ha nem vizsgáljuk a körülményeket, csupán ezt az egy életidegen pillanatot merevítjük ki, úgy azt lehet mondani: abszolút szabadon döntesz két rossz között.

alöksz róz 2023.10.25. 10:08:54

@G. Nagy László: szerinted véletlenül nem hasonlít ez az érvelés a pszichopaták önfelmentésére?

alöksz róz 2023.10.25. 10:14:12

@alöksz róz: ezt a hócipőben olvastam annak idején, zseniális a maga nemében:
- mondja, miért ütötte le azt a szegény nénit?
- ő tehet róla. beijesztettem neki ballal, erre teljesen tisztán otthagyta a fejét.

alöksz róz 2023.10.25. 10:15:22

@alöksz róz: vagy ő a hibás.
nem emlékszem pontosan.

alöksz róz 2023.10.25. 10:17:59

jézus meg annyira rühellte a libertáriusokat, hogy ostorral zavarta ki őket a zsiniből :D

G. Nagy László 2023.10.25. 10:25:28

@alöksz róz:

"szerinted véletlenül nem hasonlít ez az érvelés a pszichopaták önfelmentésére?"

Egyáltalán nem. A pszichopata nem szinonimája sem a felelősségteljesnek, sem a körültekintőnek.

"Jézus meg annyira rühellte a libertáriusokat, hogy ostorral zavarta ki őket a zsiniből :D"

Vicces, de tudjuk, hogy a libertarianizmus fogalma ekkor még évszázadokat várat magára... :)

alöksz róz 2023.10.25. 10:46:57

@G. Nagy László: akkor ezzel kb teljesen végig is mentünk h mik azok a fő pontok, amikben nem értünk egyet

Wildhunt 2023.10.25. 11:00:59

@G. Nagy László: ezért mondtam, hogy el sem fogadod a társadalmilag káros fogalom létezését. KB az összes eddigi filozófussal szemben.

Wildhunt 2023.10.25. 11:03:28

@G. Nagy László: de így jár az, aki megveti az Ószövetséget - "abban az időben nem volt király Izraelben, tehát mindenki azt csinált amit akart".

Wildhunt 2023.10.25. 11:12:31

@alöksz róz: @alöksz róz: pedig nem ártottak senkinek: garantált minőségű árut forgalmaztak jó áron, pont ott, ahol arra szükség volt.

G. Nagy László 2023.10.25. 11:22:26

@Wildhunt: "ezért mondtam, hogy el sem fogadod a társadalmilag káros fogalom létezését. KB az összes eddigi filozófussal szemben."

Jaj, dehogynem. Sőt, továbbmegyek: a TÁRSADALMILAG KÁROS jelenségeket több szinten is értelmezni tudom:

1. Erőszak kezdeményezése.

2. Minden olyan cselekedet, eszme, tanítás, propaganda, mém, megnyilvánulás stb, amely nem jár fizikai erőszakkal, sem uszítással vagy fenyegetéssel - EZÉRT TŰRNI ÉS ENGEDNI KELL -, de egyértelműen negatív: harag; bosszúvágy; téveszmék hirdetése; kommunista, fasiszta, iszlám ideológia terjesztése; hiszti, zsémbesség, zsörtölődés, rossz modor, mértéktelenség, féltékenység, alkoholizmus, drogok stb. Ezek is károsak, de az egyénnek joga, hogy hülyeséget higgyen, mondjon vagy tegyen.

3. A példád nem volt jó. Józsi működtetett egy rendszert, amiről - köszönet Jancsinak - kiderült, hogy nem hatékony. Majd kitalál jobbat. Így működik a társadalmi evolúció - minden szereplő racionálisan és helyesen járt el.

alöksz róz 2023.10.25. 11:38:06

@Wildhunt: a békés kapitalista, a Fordítsdodaamásikorcádatis Jézus meg mégis a legdurvább dolgot, a fizikai erőszakot alkalmazta velük szemben.

Wildhunt 2023.10.25. 11:51:58

@G. Nagy László: itt is van a probléma. Veled ellentétben ugyanis én túl kockázatosnak tartom a spontán társadalmi evolúciót - lásd, ha már felhoztam, bírák könyve.

G. Nagy László 2023.10.25. 11:53:28

@Wildhunt: Értem én, de hol avatkoznál be? Mit tiltanál? Hol alkalmaznál erőszakot?

Wildhunt 2023.10.25. 11:57:53

@G. Nagy László: például a "közeg" Jancsi vállára teszi a kezét, hogy "barátom, ez így nem helyénvaló".

G. Nagy László 2023.10.25. 12:14:26

@Wildhunt: Ha én vagyok Jancsi, elküldöm a picsába. Mi az, hogy nem helyénvaló? Tiltja bármilyen erkölcsi szabály? Ha nem, akkor a közeg ne játssza az önjelölt, tekintélyelvű erkölcscsőszt!

Ez egy vicc, ha így akarsz optimális társadalmat kreálni. Vedd észre: ez a progresszívek stílusa. Ők hoznak létre gumijogszabályokat, hogy aztán a vállunkra tehessék a kezüket...

Wildhunt 2023.10.25. 13:03:59

@G. Nagy László: te akarsz minden pofon mellé forgalmi rendőrt állítani. Minden jól működő társadalomnak szüksége van íratlan szabályokra. Amiket nem azért tartunk be, mert muszáj. Jogod van tahónak lenni, ha egyszer-egyszer az vagy, ne is legyen büntethető, de ha rendszert csinálsz belőle, nincs helyed az ezt elutasító közösségben.
Vagyis ha rendszeresen elküldöd a rendőrt a picsába, akkor tipli a városból.

G. Nagy László 2023.10.25. 13:46:12

@Wildhunt: Csúnyán kevered a dolgokat.

"Minden jól működő társadalomnak szüksége van íratlan szabályokra. Amiket nem azért tartunk be, mert muszáj. Jogod van tahónak lenni, ha egyszer-egyszer az vagy, ne is legyen büntethető, de ha rendszert csinálsz belőle, nincs helyed az ezt elutasító közösségben."

Ez pontosan így van. Aki tahó, az önmagát közösíti ki, pont azt kapja, amit megérdemel.

"Vagyis ha rendszeresen elküldöd a rendőrt a picsába, akkor tipli a városból."

Kétféle karaktert társíthatunk a rendőr szóhoz. Az egyik a nagy tekintélyű csendőr, aki amolyan szigorú apafigura, akinek nincs kőbe vésett mozgástere, s önkényes döntéseket hozhat, aki a válladra teszi a kezét, aki elől inkább átmész az utca másik oldalára. Én ebből nem kérek.

És van a modern rendőr, akinek minden jogszabályt be kell tartania, és téged is csak olyanért basztathat, ami jogszabályban rögzített. Egy ilyen rendőrt százból százszor el kell küldeni a picsába, ha túllépi a hatáskörét, s te pont egy ilyen esetet írtál le Jancsi "rendre utasítása" kapcsán.

Összefoglalva: muszáj nagyon határozottan szétválasztani a formális és az informális világot. Olyan nincs, hogy a jó király, a bölcs rabbi, vagy az atyáskodó rendőr majd eldönti, mit is kéne tenned. Lófaszt. Jogszabályok vannak, melyeknek az erkölcsre kell épülniük. Nem is értem, miért drukkolsz annak, hogy ne legyenek tiszták a játékszabályok.

alöksz róz 2023.10.25. 14:02:58

@G. Nagy László: "Nem is értem, miért drukkolsz annak, hogy ne legyenek tiszták a játékszabályok." - mi van ha azt csak a libertáriusok hívják úgy, hogy nem tiszta.
egyébként azért, hogy ne lehessen akárhogy érvényesülni :-))

G. Nagy László 2023.10.25. 15:20:16

@alöksz róz:

"egyébként azért, hogy ne lehessen akárhogy érvényesülni :-)) "

A progresszívek régóta azt játsszák, hogy nem definiálnak semmit, gumijogszabályokat alkotnak és relativizálnak, pont azért, hogy az önkényt, az erőszakot erényesnek és demokratikusnak tüntethessék fel. "Nem áruljuk el, mi az a jogállamiság, de szar, amit csináltok. Gyurcsány oké volt, Ukrajna is fasza, jogállami. Csak ti nem." A baj az, hogy pont ugyanígy érveltek ti is, pont ugyanezt játsszátok ti is. Semmi erkölcsi alapja nem marad annak, aki maga is ugyanezt teszi, hogy az őrült neomarxistákat kritikával illesse.

Wildhunt 2023.10.25. 16:01:50

@G. Nagy László: nem keverek semmit. A te álláspontod az, hogy amit nem tilt írott szabály, azt mindenki köteles erőszakmantesen tűrni, írott szabály pedig csak erőszakot szankcionálhat. Az enyém meg az, hogy ez élhetetlen társadalomhoz vezet.

alöksz róz 2023.10.25. 17:51:41

@G. Nagy László: most kb itt tartunk:
- laci, nem kérek, látom hogy az egy darab szar.
- az nem szar, nézd csak milyen finom, hmmm. amit te eszel, az a szar, komunistaszar.

alöksz róz 2023.10.25. 17:54:14

@alöksz róz: ...komonistaszar, gyurcsányszara.
:-)))))

G. Nagy László 2023.10.25. 21:56:09

@Wildhunt:

"Az enyém meg az, hogy ez élhetetlen társadalomhoz vezet. "

Oké, de mi a javaslatod?

Wildhunt 2023.10.26. 08:28:50

@G. Nagy László: az én javaslatom:
1. Alapvetően keresztény értékrendű társadalom kialakítása.
2. Ennek és értékeinek (szeretet, hűség, gondoskodás) minden szinten propagálása.
3. A médiatartalmak megfelelő címkézése, ennek periodikus felülvizsgálata - elkerülendő a japán utat leginkább.
4. Képviseleti demokrácia transzparens döntésekkel, visszahívható képviselőkkel.
5. A gazdasági szereplők helyi normáknak megfeleltetése.
6. Az együttélés szabályainak helyi meghatározása, azok akár karhatalommal betartatása.

Hirtelen kb. Ennyi. És meg is kapod az 50-70-es évek nyugat Európáját.

G. Nagy László 2023.10.26. 08:40:09

@Wildhunt: Nekem ezek egyikével sincs gondom, ugyanakkor e hat pontból csupán egyetlen konkrét javaslatot látok (képviselők visszahívhatósága), a többi tökéletes általánosság. Egyetlen szót sem írsz arról, hogy mi az a pont, ahol te hatalmi erőszakot alkalmaznál, szemben velem. Pedig ez lenne a lényeg.

Mit jelent az ötödik és hatodik pont? Mit szankcionálsz? Mekkora szabadsága van az egyes településeknek e jogalkotási folyamatban?

Wildhunt 2023.10.26. 09:33:12

@G. Nagy László: az első 4 világos kellene legyen, az EU-n belül ezek elég sok országban működnek(tek).
5.- például a Svájci kanonok.
6.- mint a nem kiherélt sheriffi rendszer (ala GBr)

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.10.26. 14:21:38

@Wildhunt: milyen a keresztény értékrend?

ne lopj? ne hazudj? keresztény értékrendnél fidesz se lehetne, nem zavar?

a gyülőlet és hazug propaganda hogyan egyeztethető össze a keresztény értékrenddel?
vagy akár magát a téveszmés vallást miért kéne propagálni?

akkor szerinted sincs most képviseleti demokrácia ugye?

ma már belátod hogy volt népirtás bucsában akkor?

a kurvaanyázásod mikor kérem hogy fejtsél ki valamit, az hogy egyeztethető össze a keresztény értékrenddel prolikám?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.10.26. 14:24:43

@G. Nagy László: "A progresszívek régóta azt játsszák, hogy nem definiálnak semmit,"

olyanokat mint pl az "ideológia" szó, ugye?
azt se definiálják eléggé, hisz nem értetted és még hitványkodtál is egy sort.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.10.26. 14:29:22

@G. Nagy László: " 150 alatt még sosem írtam tesztet "

:D a hónap vicce, pedig én olyan 80-ra taksálnám az IQ-dat. ez is olyan minthogy te 7-es hazafi vagy, mi?
kérkedni persze lehet a semmire.

a vitát viszont nem tudod megnyerni lacika. miért nem használod a 150-es IQ-dat akkor és válaszolod meg az ellentmondásaidat?

150 es iqval már illene felismerni a propagandát, nem? ne röhögtesd már ki magad. ha meg terjeszted a propagandát, akkor tejreszthetnéd jobban is, ha megválaszolod a kérdéseimte

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.10.26. 14:31:21

@alöksz róz: az mcc nem elit iskola. hiába hazudják

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.10.26. 14:32:45

@G. Nagy László: hogy lehet 150-es IQ-ja annak aki alap mondatokat képtelen megérteni? nem érti az ideológia szót. meg h miért önzetlenek inkább a párkapcsolatok? utóbbi lehet persze pszihopátia is :)

szerintem te inkább kóros hazudozó vagy. te bányász szőllősgazda te.

Wildhunt 2023.10.26. 17:27:57

@Tesz vesz XVI.: megértem ha nem tudod, hiszen te vagy a blogszféra hülyéje.

alöksz róz 2023.10.27. 16:05:01

@Tesz vesz XVI.: látom ilyenek pl hogy anakronizmus továbbra se zavarnak :-)))

alöksz róz 2023.10.27. 16:06:51

@Tesz vesz XVI.: igaza vót a lacinak
jobb lenne, ha végre becsajoznál. mindenkinek...
kivéve szegény nőt :-)))

taga20 2023.10.29. 14:42:13

@alöksz róz: mi van szájerdzsozefina? szojjá csokismáténanak!:))

2023.10.30. 04:07:20

@Boldeone2:
Azért nem tudják mi is történik, mert csukott szemmel érdemes cswk csillagokat nézni...
Az hogy a helyi kosárlabda bajnokság alatt gyakorlatilag kb 20% az adott generációban lévő férfinak ül otthon táppénzen, mert elvágták az ondó vezetéket, az meg már smafu....mert mást hibáztatni azt könnyű....
A csótány csótány marad, sokat nem lehet tenni, végtelenül korlátolt, csak a morzsakat követi amit kitettek neki....
Néven kell nevezni, ez a vágya a sok nacionalista zseninek, hát én megteszem.

baalint1 2023.10.30. 16:19:43

@G. Nagy László:
Na, ezzel 100%-ban egyetértek.Kár hogy konkrét ügyekben az ellenkezőjének tapsolsz, felháborodsz hogy a T abba akarta hagyni Ákos szponzorálását, mert az tapló véleményt mondott a nőkről, de helyeselted hogy ebbe az állam beavatkozott, helytelenítetted hogy elvették a Michelin csillagot a (homofób? rasszista? már nem emlékszek) véleménye miatt a szakácstól, de a homofób törvénnyel, ami miatt könyveket kel fóliázni, egyetértesz.

baalint1 2023.10.30. 16:27:58

@Wildhunt:
Neked meg egy példát mondok.

Egyszer megálltunk egy kisvárosi lakótelepen egy parkolóhelyen. Erre jött egy csávó, hogy ha nem lakunk itt, ne álljunk oda. Nem tapló módon mondta, nem volt kedvünk a konflikushoz, ezért ott konkrétan odébb álltunk, na de a lényeg, hogy nincs olyan jogszabály, hogy a közterületi (nem volt kiírva, hogy magánparkoló lett volna, nem is volt az) parkolót csak azok használhatják, akik ott laknak.

Na ehhez képeat ha az íratlan szabályokat elkezdik erőszakkal érvényesíteni, és megrongálják a kocsidat vagy megvernek, mert szerintük olyan helyre parkoltál, ahová ugyan szabályos, de a helyi szokásjog tiltja, akkor az nagyon súlyo társasalmi problémákhoz vezet.

És ezzel nem azt mondom, hogy nem lehet elküldeni a faszba. A mai szélsőségesek gyakran kiáltanak liberális véleményterrort (G Nagy elvtárs is, csak progresszívnak hívja), mert el vagytokküldve a fasba, vagy ki vagytok közösítve egyes klubokból, ha rassista, homofób, szexista faszságokat nyomtok. De ez nem helyi szokásjog, hanem oda-vissza véleménnnyilvánítás. Aki rasszista szövegeket nyom, azt sem a karhatalomnak, sem az egyénnek nincs joga fizikailag bántalmazni, vagy állampolgári jogaiban korlátozni. Akkor sem, ha helyteleníti. Ha meg rasszista cselekedetet tesz, az már más, az már sérthet törvényt.

baalint1 2023.10.30. 16:30:14

@Wildhunt:
Az állam és az egyház összefonódása soha nem vezetett jóra, a szekularizáció iránt nem véletlenül alakult ki igény.

Mellesleg most pont ez történik amit írsz, az eredmény egyre kevesebb hívő.
süti beállítások módosítása