téveszmék

téveszmék

"Egy igazi férfi nem szégyelli a könnyeit"

2018. május 30. - G. Nagy László

shane.jpg

 

Shane Tusup, Hosszú Katinka férje és edzője pár napja kiteregette a családi szennyest, s Facebook posztban adott kendőzetlen tájékoztatást Katinka viselt dolgairól, s kapcsolatuk állásáról. Úgy tűnik, Shane az a fickó, aki nyíltan felvállalja az érzéseit, az Év sportolója díjátadó gálán könnyek között elmondott beszéde sokak számára emlékezetes marad. De vajon jó-e, megengedhető-e, hatásos-e, ha egy férfi ennyire szabad utat enged az emócióknak?

 

Két hónapja Kasza Tibi megkérdezte Facebook-követőit: "Ciki, ha egy férfi nem szégyelli könnyeit?" A szavazás eredménye borítékolható volt: 9% igen, 91% nem. A válaszadók többsége természetesen nő, s alig találni párat közöttük, aki igennel válaszolt. A tipikus reakció: "Nem ciki, cuki..." Hát persze. A kevés számú fiú kommentelő egyike mondta ki a nyilvánvaló igazságot: a nők többségének - úgy látszik - halvány fogalma sincs arról, hogy mire van szüksége. Egy ilyen kérdésfeltevésre azonnal rávágják, hogy milyen édes az, amikor egy nagy, szőrös, bitang, barbár favágó is képes elgyengülni. Amikor aztán az elmélet gyakorlattá válik, és karnyújtásnyira tőlük megjelenik a könnyáztatta férfiarc, akkor jó esetben kinevetik, de jellemzően inkább undort és csalódottságot éreznek. Megszámolni sem tudom, hány nőismerősömtől hallottam már, hogy micsoda kiábrándultság lett úrrá rajtuk, amikor barátjukat, vőlegényüket sírni látták. Nyilván persze léteznek kivételek. Az olimpiai bajnokok meghatottsága a himnusz alatt, avagy a közeli rokon, barát elvesztésének gyásza felmentést adhat a kötelező macsó-keménység alól. Ám az alapvetően a szánalomra építő Balázs Fecós vonal - "Kevés voltam neked", "Maradj velem", "Anyám, vigasztalj engem" - sohasem lesz szexi. Az enyhén túlsúlyos Babos Gyula fogalmazta meg annak idején rém találóan, miként változik a férfi megítélése a nő szemében a kapcsolat különböző fázisaiban: "Amíg tart a szerelem, azt mondják, milyen édes kis mackós. Ahogy kezd alábbhagyni a lángolás, szinte azonnal dagadt disznóvá változol..." Valahogy így megy ez. Ami a rózsaszín ködben cuki érzékenység, az a kijózanodás periódusában szánni való, lagymatag és férfiatlan. Létezik egy mesterségesen kreált kép a jófiúról, aki virágot vesz, figyelmes, verseket ír és nem rejti el a könnyeit. Az evolúciós ösztönök persze magasról tesznek az ilyen férfiakra, s kérlelhetetlenül dörömbölnek a bitang favágóért. S ahogy a nő révbe ér, s megszerezi a független vadembert, rögtön elkezd dolgozni azon, hogy szelíd, kezelhető pincsikutyává formálja. Ha sikerül, úgy a projekt jutalma a kiábrándultság és az undor. A férfinak - ha jót akar magának és a másiknak - szinte egyetlen igazán fontos párkapcsolati feladata van: betörhetetlennek megmaradni.

 

Shane Tusup fent említett Facebook bejegyzése minimum szánalmas. Bevallom, hogy a mai napig szinte semmit nem tudtam kettejük magánéletéről, ám ez a poszt önmagában is elég sokat elárul. Először is: rém dagályos. Katinka félrelépését és saját hozzáállását ilyen kifejezésekkel tálalja: "a házasságunk szentségét porba taposva"; "a házasság intézményébe vetett bizalomhoz hűen megígértem"; illetve "a sok vér, veríték és könny után, amit érte hullattam". Egy biztos: egy magára valamit is adó férfiember sohasem fogalmaz így. De ez még csak a stílus. A tartalom - mely szerint Katinka romantikus kalandba keveredett egyszer, majd még egyszer - legalább ilyen problémás. Ebben az élethelyzetben egy férj háromféle módon reagálhat. A régi idők nagybetűs férfija szégyenteljes felszarvazásnak élné meg, s lehetőség szerint nemigen beszélne róla. A modern idők nagybetűs férfija csak legyintene rá, hiszen ez akár még bele is férhet két nyitott gondolkodású ember kapcsolatába, így ő sem posztolná ki ország-világ elé. Shane mindenesetre megtalálta a harmadik, s messze a legszánalmasabb utat: önmagát vétlen áldozatnak bemutatva faragott hírt a magánügyből. Egy magára valamit is adó férfiember természetesen ilyet sem tesz, legalább három okból: gyökérség, taktikátlanság, lúzerség. Tényleg azt gondolta, hogy ezzel képes befeketíteni az ország egyik legnépszerűbb sportolóját? Tényleg azt gondolja, hogy vele semmi gáz sincs? Ha egy valaha jól működő kapcsolatból a nő elkezd kifelé kacsintgatni, ott a férfi egészen biztosan komolyakat bénázik. És végül: tényleg azt gondolja, hogy ebben a reakcióban felfedezhető bármi férfiasság? "Úgy érzem, sosem szeretett engem" - írja. Előfordulhat, hogy igaza van, de miért kell ezt a fájdalmas felismerést kitenni az ablakba? Gyermekeim anyja csak ennyit fűzött hozzá: "Lehet, hogy Amerikában ez a divat, de nálunk ultra gáz, itt még vannak férfiak..."

 

Egyes pszichológiai kutatások szerint manapság lényegesen jellemzőbb a férfikönny, mint akár csak két generációval ezelőtt. (Csoda, hogy a nők arról panaszkodnak, hogy manapság alig találni normális pasit?) A szakértők azt is állítják, hogy stresszoldó hatása miatt jót tesz a léleknek, továbbá rugalmasabb személyiségre is vall, ha valaki ilyen szinten is képes kimutatni az érzelmeit. Bizonyára van ezekben igazság, ám ezzel együtt sem javaslom egyetlen férfitársamnak sem, hogy rákapjon a zokogásra. Sem a stresszoldás, sem a rugalmasabb személyiség nem ér annyit, hogy felégessük minden vonzerőnket. Egyetlen esetet tudok elképzelni, amikor a rendszeres elérzékenyülés jótékony hatást gyakorolhat a párkapcsolatra. Aki látta a Szexterápia című 2014-es ausztrál filmet, már bizonyára sejti, mire gondolok. Az egyik női karakter - vőlegénye apjának halálakor - ráébred, hogy a férfikönny az egyetlen, ami igazán beindítja... Egy ilyen nő kedvéért bőgnék én is, mint egy elefánt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr7914007608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brained 2018.05.30. 09:25:25

Szerintem semmi gáz Shane-nel.

Ő pont annyit nyert, amennyire szüksége van. Ha jól sáfárkodik ebből megél és sikerek várják. Rajta múlik.

Ja elveszített egy szerelmet, és fáj? Bocsássuk már meg neki!
Persze, hogy el fogja veszíteni akkor tudni lehetett, amikor összekeverte a munkát a magánélettel. Gondolom ő is tanul.

Katinkánál pedig nem lehet tudni mi volt. Egy szükség helyzet szült egy gyümölcsöző kapcsolatot, ami miatt nyilván föl is nézett edzőjére, és kialakult benne egy vonzalomnak hitt érzés. Nyilván érzelmileg nem túl érett lányról van szó, amit magyaráz az az ingerszegény világ, amiben él.

Tusup nem volt elég okos, hogy ne üljön föl ennek.

Brained 2018.05.30. 09:39:50

Amúgy annak, hogy Shane ráfejlődőtt Katinka bájaira köszönhetünk néhány szép sportsikert. és egy két sokmindent tisztázó botrányt. Néhány csontváz elő lett rángatva a szekrényből. :)

Köszönjük meg szépen! A srác pedig járja az útját immár Katinka nélkül! Nehogymár az alapján ítélük meg, hogy fájdalmában eldobta a súlykot! :)

G. Nagy László 2018.05.30. 11:05:00

@Brained: Katinka zseniális sportoló és Shane is minden bizonnyal professzionális edző. Köszönet mindkettőnek az eddigi elképesztő sikerekért.

A posztnak ehhez vajmi kevés köze van. Itt a kérdés csupán annyi, hogy jól jár-e a világ, ha érzelmileg elnőiesedik a férfi.

Brained 2018.05.30. 12:24:06

@G. Nagy László: Azzal mennyire jártunk jól, hogy a nők elférfiasostak?

Shane csak az irányt mutatja. :))))

Mi is nagyon le tudjuk nézni a nálunk archaikusabb gondolkodású közösségek tagjait, azok meg puhapöcsöknek tartanak bennünket.

Shanenek köszi! De valaki magyarázza meg neki, hogy nekünk akkor is Katka lesz a mi kutyánk kölyke, még ha le is szarná magát, nem hogy ha megcsal egy nem is annyira mindenkinek szimpatikus faszt... :)

Brained 2018.05.30. 13:44:02

@G. Nagy László: Meg gondoljunk bele, mit érez nemzetünk sújtásos mentés, bőgatyás szuperegója?! :)))

Mégiscsak magyar fasz porozza újra Katinka már majdnem elorzott bibéjét. Helyreállt a rend. :)))))))))))))

Szegény Shanenek nincs esélye. :) Igazából én sajnálom, mégha nem is gondolom azt, hogy ne lett volna a dologban lelkiértelemben visszaélés a helyzetével eredendôen. Szerelmes volt, elvakult, nem gondolkododott. Ezt a hibát sokan elkövetjük. Mindig meg is kapjuk büntetésünk érte. ;)

DennisVT1 2018.06.06. 00:38:17

"Megszámolni sem tudom, hány nőismerősömtől hallottam már, hogy micsoda kiábrándultság lett úrrá rajtuk, amikor barátjukat, vőlegényüket sírni látták"

Akkor mutatok még 1et:)
aztakurvamindenit.blog.hu/2015/04/11/soha_folytatas
"Ő meg csak mondta, mondta és mondta, zokogott és megszűnt előttem férfinak lenni. Erősen próbáltam megérteni az okait, bár be kell vallanom, hogy annyira azért még mindig nem sikerült."

" Tényleg azt gondolta, hogy ezzel képes befeketíteni az ország egyik legnépszerűbb sportolóját?"

Aham, és ha olvastál kommenteket különböző híroldalakon, akkor látszik, hogy sikerült is neki. Legalább annyi - de inkább lényegesen több - Katinkát megszóló, és benne csalódó kommentet lehetett olvasni az átlagembertől, mint ahányan Tusupot "okolták" bármiért is.
Az egész sztorihoz egyébként hozzátartozik, hogy Tusup hónapokon át vállalta a szarfaszú köcsög külföldi szerepet, aki csak Katinka sikereiből él, és ebből lett elege, amikor a felesége újra félrelépett.
Ettől még persze a sértett egójú "elsírom ország-világnak a bánatomat" húzás nyilván bukás a shit testen, ahogy írod is, de ha belegondolsz, hogy az égvilágon semmi értelme nem lett volna már ebben a helyzetben előhúzni egy alfa-move-ot, akkor már nem olyan gáz a helyzet.

Én megértem, hogy miért csinálta, és igazat is adok neki.... persze csak azok alapján, amit így kívülről tudni lehet az egészről.

"de miért kell ezt a fájdalmas felismerést kitenni az ablakba? Gyermekeim anyja csak ennyit fűzött hozzá: "Lehet, hogy Amerikában ez a divat, de nálunk ultra gáz, itt még vannak férfiak...""

Na most félre ne értsd, amit mondani fogok, amennyire minimálisan ismerem a gyermekeid anyját, jó fej, meg minden, de mindenekelőtt elsősorban akkor is nő. És mint ilyen, az első őszinte reakció mindig az ún. "female-centric" reakció lesz, vagyishogy egy nő hibáit, bűneit, indiszkrécióit inkább mindig fedje homály.
Ha valahol egy nő a hunyó, ő robbant egy családot, egyértelműen ő volt a rosszabbik fél egy történetben, akkor gyorsan fordítsunk a narratíván, tereljük máshova a témát. Ne arról beszéljünk, hogy micsoda szemétség volt, amit Katinka csinált, hanem arról, hogy micsoda szemétség volt ezt kiteregetni...
(Ugyanaz egyébként, mint anno a gamergate ügy*. A Zoe nevű csaj a hírek szerint 9 különböző pasival csalta a párját, de nem ő volt a nőközpontú közvélemény szemében a szar alak, hanem a pasi, aki ezt nyilvánosságra hozta)

Na ezzel el is érkeztünk a címhez, hogyaszondja: "az igazi férfi...."
Épp pár napja láttam egy mgtow oldalon a következő gondolatot:
Minden, "az igazi férfi...." kezdetű gondolat olyasvalamivel folytatódik, ami csak a nőnek (vagy a nőknek általában) válik előnyére/szolgál a javára.

Sztem nagyon találó... még ha az esetek egy jó részében ebben természetesen nincs is tudatosság.
Vegyük pl a címet: "Az igazi férfi nem szégyelli a könnyeit".
Egy nő tudat alatt mindig pontosan tudni akarja, hogy milyen is az a férfi, akivel együtt van, vagy akivel fontolgatja, hogy együtt legyen. Lényeg, hogy sosem legyen becsapva, átverve, nehogy vmi lúzer béta génállománya fogjon talajt nála. Pontosan tudni akarja, tudnia kell(!!!), hogy a vele szemben álló férfi mennyire erős mentálisan vagy épp érzelmileg. Aki nem elég erős, arra nem lehet támaszkodni, szóval derüljön csak ki minél előbb.
Ki is teszi a "csalit" az ilyen dumákkal, mint a "nyílj meg bátran", "vállald az érzéseid", stb stb. A férfiszféra ezt a speciális jelenséget nem is shit testnek, hanem beta baitnek (béta csalinak) hívja, mert pont ők lesznek azok, akik örömmel kapnak a lehetőség után, hogy bemutathassák a gyenge, sebezhető, feminin oldalukat... amit tökéletesen le is írtál, hogy miért problémás.

Nah asszem ez kicsit elvont lett, de remélem érthető:))

DennisVT1 2018.06.06. 00:41:12

@DennisVT1: Ja igen a csillag a gamergate-nél:

Deansdale oldalán, vagy talán a férfihangon is fent van az egész sztori tök jól kifejtve, rá tudsz keresni.

G. Nagy László 2018.06.06. 08:17:05

@DennisVT1: Nincs vita köztünk. Ez a "béta csali" nagyon kifejező fogalom, ha előbb találkozom vele, megemlítettem volna a jelenséget a posztban... Na mindegy, tanulni is jobb későn, mint soha.

Csupán pár megjegyzés:

"Tusup hónapokon át vállalta a szarfaszú köcsög külföldi szerepet, aki csak Katinka sikereiből él, és ebből lett elege"

Megértem, de ez egy teljesen külön téma. Ha Shane csak egy csipetnyi tudatossággal is bír, már nem keveri a kettőt. Párkapcsolati alapszabály - sőt, minden emberi kapcsolatra igaz - hogy tilos halmozni a sérelmeket. Vagy megoldást keresek, és akkor egyesével haladok, vagy nem, de akkor meg sem említem.

"Ne arról beszéljünk, hogy micsoda szemétség volt, amit Katinka csinált"

Itt lemaradtam valamiről. Milyen szemétséget csinált? Én csak arról tudok, hogy hancúrozott egyet-kettőt az edzőtársával. Ugye nem erre az ártatlan testtornára célzol?

Ez a szex-tabu, meg félrelépés-tabu annyira gáz! Simán lehetne, sőt kellene is róla beszélni, már csak azért is, hogy világosság gyúljon a sok butuska fejben. Aki külső szereplőként ítéletet mond két ember szexuális dolgai kapcsán, az minimum bigott.

"Na most félre ne értsd, amit mondani fogok"

Azt hittem, hogy ez után az következik majd: ...de gyermekeid anyjának torz világképe van, hiszen ő minden reggel egy valódi tesztoszteronbombával ébred... :)

DennisVT1 2018.06.07. 00:20:09

@G. Nagy László: Igazából 2 gyakori jelenségre szokták ezt a "béta csali" kifejezést használni.
Az egyik a közösségi médiás fotókhoz kapcsolódik, ahol a csajok különféle figyeleméhségből pakolnak ki kacér/kihívó képeket, és nyálcsorgatva várják a lámák like-jait, és "jajdejólnézelki" típusú kommentjeit. Természetesen ezek tilosak. A legjópofább példát egy olyan képnél láttam, ahol 2 csaj vmi autós felvonuláson csinált vmi csöcskitolós képet, jöttek is a dícsérő kommentek dögivel, mígnem két srác el nem kezdte a háttérben lévő kocsikat elemezni, dícsérni, kibeszélni... amire a csaj be is szólt, hogy ez a kép nem a kocsikról készült.

A másik viszont sokkal szembeszökőbb sztem. Ez az ismerkedés, flörtölés szakaszban szokott jönni, ahol a csaj hozza így vagy úgy szóba a szexet. Aki ugrik a témára, az benyelte a béta-csalit. Aki lazán elhessegeti az egészet ("jó, de előbb meghívhatnál valamire"), az átmegy a teszten.

"Itt lemaradtam valamiről. Milyen szemétséget csinált? Én csak arról tudok, hogy hancúrozott egyet-kettőt az edzőtársával"

Pont elég, erre gondoltam én is. Házasságban azért nem olyan ártatlan testtorna ez.:)

"Aki külső szereplőként ítéletet mond két ember szexuális dolgai kapcsán, az minimum bigott."

Ezzel azért tudnék vmelyest vitatkozni, de most nincs kedvem:) Amúgy értem mire gondolsz.
Vannak a társadalmunkban, kultúránkban amolyan íratlan szabályok, amiket elméletileg "illene" betartani. Persze a mai világban ezek inkább csak amolyan iránymutatók, mintsem szabályok:)
www.youtube.com/watch?v=jl0hMfqNQ-g :))

"de gyermekeid anyjának torz világképe van, hiszen ő minden reggel egy valódi tesztoszteronbombával ébred... :)"

Addig te lemész a boltba sütiért?:))) (magaslabda:))
süti beállítások módosítása