téveszmék

téveszmék

"A nők elleni erőszak a legtöbb esetben láthatatlan"

2020. november 30. - G. Nagy László

ikea.jpg

 

Áll a bál az IKEA legújabb reklámkampánya miatt. "Legyen minden otthon biztonságos hely" - hirdeti a mamutcég, s propagandafilmjében a narratíva szerint meglehetősen gyakori, családon belüli erőszakot jeleníti meg. A magyar férfijogi szervezetek tiltakoznak, s közösen megfogalmazott, nyílt levélben fordultak a multinacionális nagyvállalathoz.

 

"Kampányvideójukban egyoldalúan és hamisan azt a látszatot keltik, mintha a családon belüli erőszak elkövetői kizárólag férfiak, elszenvedői pedig kizárólag nők lennének. Ennek a sugalmazásnak azonban számos hazai és nemzetközi kutatás ellentmond." - így indít a Férfihang oldalán közzétett levél, előhúzva a szokásos kártyát: nem csak a feleségeket püfölik, de néha a férjek is kapnak. Talán nem én vagyok az egyetlen olyan fickó a földkerekségen, aki az ilyen jelenséget inkább szánalmasan megmosolyogtatónak tartja, mintsem tragikusnak. A dolog ott indul, hogy egy magára valamit is adó férfi nem köti össze az életét egy nála fizikailag erősebb, termetesebb, magasabb nővel, már csak azért sem, mert roppant hülyén mutatnak egymás mellett. Ha pedig hősünk egy alkatilag hozzá illő társat választ, s még vele szemben is képtelen megvédeni magát, ott már tényleg elfogynak a szavak. Természetesen ezek az extrém fejezetek nyugodtan zárójelbe tehetők; pontosan tudjuk, hogy a házasfelek közti fizikai agresszió során az esetek oroszlánrészében a nő az áldozat. Ezzel a különböző férfijogi szervezetek is tisztában vannak, csak - érthető módon - piszkálja a csőrüket, hogy már megint az ő kutyájuk kölykét állítják pellengérre. A katolikus egyház sem tapsol önfeledten, amikor a pedofil papok témája kerül napirendre, ahogy a menekültügyi szervezetek sem bontanak pezsgőt, amikor a migránsok által elkövetett erőszakos bűncselekmények jelennek meg a híradásokban. Márpedig ez a fajta bajtársiasság - az agresszív bűnözőkön kívül - senkinek sem használ. Minden komolyan vehető közösség őszintén, mismásolás nélkül felvállalja a történteket, s kiveti magából a méltatlanokat. Ez az egyetlen út, amivel megőrizhetik tisztaságukat és presztízsüket.

 

Az IKEA az a cég, amely a szememben tökéletesen megtestesíti a globalista világlátást, annak minden jellemzőjével, pozitív és negatív vonásával. Muszáj leszögeznem: a szabadság, a korlátlan kapitalizmus és a nyílt piac elkötelezett híveként a termékek szabad áramlásával az égvilágon semmi problémám sincs. Mi több: meggyőződésem, hogy semmi sem emeli jobban a földlakók életszínvonalát, mint amikor minőségi árucikkekhez tudunk hozzájutni egyre alacsonyabb árakon - s ebben az IKEA igazán élen jár. (Beszállítóként már nem ilyen rózsás a helyzet, beszerzőik kíméletlen alkukat folytatnak, de ez a dolguk; ez az ára annak, hogy végső fogyasztóként - zsúfolásig pakolt autónkkal - elégedetten távozhassunk az áruházból.) Naiv közgazdászként azt gondolnám, hogy egy piaci világvállalatnak nincs is egyéb dolga, csupán versenyeztetnie kell a török, a cseh és az indonéz gyártókat, hogy a lehető legjobb ár-érték arányt elérve színesítse kínálatát, és semmi szüksége arra, hogy egyéb, a termékein túlmutató társadalmi kérdésekben állást foglaljon. A trend azonban nem ez. Napjainkban azt látjuk, hogy a Coca-Cola, a Pepsi, a Nike, a FedEx, a Facebook, a Twitter és még számos multinacionális cég nyíltan síkra száll olyan - akár politikai természetű - ügyek mellett, melyek igencsak messze esnek alaptevékenységüktől. Az IKEA jelen kampánya ilyen tekintetben határeset. "Legyen minden otthon biztonságos hely" - hirdetik, s tekintve, hogy bútoraik is az otthonteremtést szolgálják, az üzenet nem hat testidegennek. A gyanútlan átlagvásárló nem is figyel fel rá, hogy propaganda-hadjáratukban a szélsőségesen feminista NANE a partnerük. A gyanútlan átlagvásárló joggal elégedett, ha a cég honlapján pontosan látja, hogy a budaörsi áruházban még 15 darab Kallax könyvszekrényt talál, melyet a raktár nyolcadik sorának második polcáról emelhet le. De már nem szörfözik tovább az oldalon, hogy elolvassa: a mamutvállalat aktívan, többféle programmal támogatja a menekülteket. És nem is kéri számon az IKEÁ-n, hogy a bevándorlók által elkövetett erőszak ellen miért nem prédikálnak. Talán mert az nem az otthonon belül történik, a Grunnarp kanapé és a Songesand komód között félúton...

 

"A nők elleni erőszak a legtöbb esetben láthatatlan, ám nagyon is valóságos probléma. A magyar nők 49%-ának volt már olyan kapcsolata, melyben partnere szóban és lelkileg bántalmazta." - Ennyi az üzenet, mely megítélésem szerint ezer sebből vérzik. Természetesen nem az a gond vele, hogy nem létező, vagy nem súlyos kérdést feszeget. Még csak nem is az, amit a férfijogi szervezetek kifogásolnak, hogy egyoldalú a propaganda és csupán a férfiakat démonizálja. A fő probléma az, hogy verbális és lelki bántalmazásról esik szó. Ez mégis mit jelent, kezitcsókolom? Valójában az égvilágon semmit. És ehhez a maszatoláshoz hozzáragasztanak egy - tökéletesen légből kapott - 49%-os statisztikai adatot. Ez egész egyszerűen nevetséges. A nyers igazság az, hogy a magyar nők 100%-ának volt már olyan kapcsolata, melyben partnere szóban és lelkileg bántalmazta - már ha volt egyáltalán dolga pasival. És ugyanez a helyzet a férfiakkal: szóban és lelkileg minket is bántalmazott minden egyes valaha volt szerelmünk, társunk, szeretőnk. Fájdalmat ugyanis bármi okozhat. Megsértődni bármin lehet. Az IKEA kisfilmje nincs összhangban a narrációval, az előbbi ugyanis tényleges fizikai fenyegetettséget mutat be, melynek az égvilágon semmi köze verbális sértésekhez. A kampány részét képező rádiószpotokban megjelennek a diktátorhajlamú, suttyó férjek is, olyan végtelenül primitív attitűddel, melytől a hallgató nem érzi idegennek a tettlegességet sem. Nagyon úgy tűnik, hogy a propaganda első számú célja, hogy elmossa a határokat, hogy még véletlenül se lehessen megkülönböztetni az agresszív bűntettet az ártatlan szóváltástól. Pedig a dolog végtelenül egyszerű: a fizikai erőszak megengedhetetlen, s az esetek döntő többségében - szemben az elhangzó propagandaszöveggel - nagyon is látható nyomai vannak.

 

Az első és legfontosabb, amit illene megtanítani a fiatal lányoknak, az az, hogy még véletlenül se kössék össze az életüket olyan fickóval, akin az agresszió jeleit észlelik. A nők egyik legnagyobb kincse az a semmihez sem fogható, évezredek során finomra hangolt emberismeret, hipergám ösztön, amelynek segítségével önmaguknak párt választanak - a lehető legjobbat. Hogy a fenébe képesek elaltatni magukban ezt az életmentő ösztönt? Miért hagyják figyelmen kívül a rendszerint már a kapcsolat kezdetén megmutatkozó, vészjósló jeleket? Miért gondolják, hogy aki a kocsmai verekedésben kíméletlen, az velük szemben majd lágy és gyengéd marad? Az a legkevésbé sem jellemző, hogy a szerelmes menyasszonyt egy tökéletesen békés, jámbor vőlegény vezeti az oltár elé, akiből csak a későbbiek során bújik elő a vadállat, de persze ne zárjuk ki ennek a lehetőségét sem! Ilyenkor mi a teendő? Az első pofon után összecsomagolni és vissza se nézni. Ezek nem igazán bonyolult protokollok, s ha az erőszak azért marad láthatatlan, mert az áldozat tűri és eltitkolja - ez a legbetegebb, ami csak történhet. Az adekvát propaganda is lehetne ehhez illeszkedő: "költözz el a vadbaromtól!" Csakhogy úgy tűnik, a posztmodern, politikai korrektséget hajszoló korszellem egész mást vár. Ha meghúzzuk a határokat és nevén nevezzük a dolgokat - lásd jogállam kérdése ugyanezen kaptafa szerint - az nem jó, mert utólag nem lehet önkényesen bővíteni a sérelmek tárházát. Pedig nincs más út egy működőképes világhoz: muszáj tisztázni a játékszabályokat. A fizikai agresszió nyomai érzékelhetőek, ennél fogva objektívek - e magatartás megengedhetetlen és törvényileg is büntetendő. A szóbeli és lelki bántalmazás ugyanakkor a legkevésbé sem társadalmi ügy, hanem két ember szubjektív világának - sok esetben teljesen ártalmatlan - építőelemei. Sem a BTK, sem a bíróság, sem az IKEA nem írhatja elő, hogy a házastársak miként beszélhetnek egymással, s miféle játszmákat folytathatnak. Már csak azért sem, mert a lobbanékony, szókimondó természettől a szégyenlős mimózaságig igen széles a személyiségskála. Ami az egyiknek súlytalan jópofaság, az a másiknak talán megbocsáthatatlan sértés. Amitől az egyiknek összeszorul a gyomra, azt a másik hangosan kiröhögi. Nincs egységes recept. Egyszerűen csak érdemes hozzánk passzoló társat választani.

 

Legyünk igazságosak: az IKEA kampányának bizonyos elemei egyértelműen pozitívak. Az például kifejezetten szimpatikus, hogy segít berendezni a bántalmazott nők számára fenntartott menedékházakat és átmeneti otthonokat. Ez valódi, tiszta segítségnyújtás, s alig hiszem, hogy bármelyik férfijogi szervezet kifogásolná. Minden tiszteletem azoké a nőké, akikben van elég felnőttség, hogy kilépjenek egy mérgező kapcsolatból - hitem szerint ők minden támogatást megérdemelnek. A kampány látványosabb része azonban szimpla sárdagasztásnak tűnik, s egyaránt bántó mindkét nemre nézve: a férfiakat barbár állatoknak, a nőket pedig öntudatlan, éretlen fruskáknak állítja be, akik képtelenek felelős döntést hozni sorsuk felől. 

 

"Addig is, amíg a kampányuk nem lesz mentes a férfiak hátrányos megkülönböztetésétől, arra kérjük férfitársainkat, hogy ne vigyék a pénzüket az önök áruházába. Ha a férfiakat csak mint erőszakos bűnelkövetőket tartják számon, akkor a bútoraikat vigyék haza és szereljék össze az önök által támogatott feminista szervezetek!" - zárja az IKEÁ-nak címzett nyílt levelét a Férfihang Civil Társaság és a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság. E felhívásban aligha találnánk kivetnivalót. Ahogyan a piaci cégeknek joguk van bármiféle ideológiai, társadalmi üzenetet megfogalmazni, úgy a fogyasztóknak is megvan az a lehetőségük, hogy ennek hatására máshol vásároljanak. Ez így kerek. Ha az IKEA bútort árul, úgy versenyezni kell a Mömax, a JYSK és az XXXLutz termékkínálatával és áraival. Ha ideológiákat hirdet, úgy állnia kell a sarat az ellenkampánnyal szemben. Majd a forgalmuk eldönti, hogy marketingkommunikációjukat kajálta-e a nép.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr8916294036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az övezet gázai 2020.12.01. 00:17:19

Ó, basszus. Az összes férfi mint közösség, ahol nem mismásolni kéne? Talán kisebb csoportokat kéne kreálni, nem pedig ténylegesen beterelni az összes férfit egy karámba, ahol mindenki csak rossz lehet.

Aztán... Az elkövető érvelése, miszerint milyen férfi az, aki nem tudja magát megvédeni, akár a elfogadható érv is volna, ha nem pont a feminizmus mindent átható szexizmusa nem diszkriminálta volna az ilyen macsós, vállmegvonós érvelést. Ha már egyszer oda kellett jutnunk, hogy egy férfibe is beledumálják, hogy áldozat, ha tiniként egyszer ránézett egy nagyobb lány. Kérem szépen, ha ilyen szépen kirugdostuk a világunkból az egészséges belátás és önvédelem mechanizmusait, akkor tessenek nem előrángatni egy újfent feminista irományban. Arról nem is beszélve, hogy hol ér manapság véget az önvédelem egy agresszív oldalbordával szemben?

Megint aztán: a nők csodálstos, finomra hangolt emberismerete? Röhej. Könnyebben megvezethető népség nincs a Földön. A legjobb keresése, na igen... A nők evolúciós motivációi elnyomhatatlanul tobzódnak bennük ma is: kell az erős, tudatos, sikeres, kompetens, sőt, jóformán csak az kell. Ha, hogy ez legtöbbször -legtöbbször nem explicit- agresszióval, küzdőszellemmel, kompetitív személyiséggel társul? Ja, Hölgyeim, valamit valamiért. Ha nektek a legjobb kell, vegyétek meg mindenestül.
Senki nem rugdossa soha a nőket a rosszfiúkhoz, mennek ők maguktól.

az övezet gázai 2020.12.01. 00:20:25

@az övezet gázai: na, ez a késői óra, a feldúltságom és a prediktív, húzgálós szövegbevitel miatt zavaros lett, bocsi...

BiG74 Bodri 2020.12.01. 00:38:04

@az övezet gázai:
Sőt, szinte vonzódnak az ilyen helyzetekhez. Úristen, hány csajtól kérdeztem, hogy normális vagy hogy ezzel a csávóval kezdesz? És hány csaj mondta később, bent az eseményekben, hogy hova tettem a szemem?

Örömhernyó 2020.12.01. 02:34:03

Itt most mindenki a hetero kapcsolatokra fókuszál, de felmérések szerint a leszbikus nőket sokkal gyakrabban bántalmazza a partnerük.

Én egyetértek Bill Burr-rel, miszerint ezernyi indokot lehet találni, hogy megüssünk egy nőt, mégse szabad megtenni. Kivéve a jogos védelmi helyzetet, amikor elhárítjuk a fizikai támadását.
Anyagilag nem szabad összekötni az életüket embereknek. Sajnos a magyar politikai elit a lakáshitelekkel, gyerekek után járó kedvezményekkel afelé tereli az embereket, hogy összekössék az életüket más emberekkel. Ez a felszínen nemes, értelmes, gáláns dolognak tűnhet, de szerintem nagyon rossz vonal.
Két ember, akiket 10 év után már csak a közös hitel tart össze, sokkal valószínűbb, hogy egymás torkának esnek az egyetlen közös ingatlanért. És ebben a küzdelemben a gyerekeket is felhasználják.

Két anyagilag teljesen független ember közt is lehetnek durva konfliktusok, de legalább simán szét tudnak költözni, vagy eleve össze se költöznek.

A fehér férfi korunk zsidója és négere, mindenért ő a hibás.

A svédeknek gondolom azzal nincs bajuk, hogy a mohamedán bevándorolók szarnak az összes nyugati értékre, a feminizmusra, az asszony kutyába van véve. A nyugati feministák folyton szájhabzó gyűlölettel beszélnek a fehér férfiak ellen, közben refugees welcome transzparensekkel köszöntik a legdurvábban patriarchális, elnyomó ideológia, az iszlám követőit. Ez az agybaj.

arthurthedent 2020.12.01. 05:06:14

A nyers igazság az, hogy a magyar nők 100%-ának volt már olyan kapcsolata, melyben partnere szóban és lelkileg bántalmazta - már ha volt egyáltalán dolga pasival. És ugyanez a helyzet a férfiakkal: szóban és lelkileg minket is bántalmazott minden egyes valaha volt szerelmünk, társunk, szeretőnk. Fájdalmat ugyanis bármi okozhat. Megsértődni bármin lehet. "

A szerző nem tudja mit jelent a "bántalmazás" szó és írt erről egy cikket. Nem én fogom elmagyarázni, de ezért valamennyit segítek.

Sokan úgy gondolják, hogy a "bántalmazás" és a "bántás" közt az a különbség, hogy a "bántalmazás" valamiféle kicsinyítővel van ellátva, hogy a "bántalmazás" egyfajta kisebb "bántás". Nos nem az. A bántalmazás szisztematikus, rendszeres, kitartó bántás. Rendszeres, mindennapos, kitartó terrorizálás, megalázás, elnyomás, esetleg rendszeres testi erőszak. A bántalmazás lényege az önbecsülés, az önértékelés és végső soron az önállóság tervszerű lebontása.

És igen, a rendszeres megalázásban a nők kívállóak, és ennek a hatása legalább olyan súlyos, ha nem súlyosabb, mint a testi erőszak hatása. És igen, a társadalom elítéli a testi erőszakot alkalmazó férfit, miközben mindenki csak mosolyog és "házsártos feleségen" élcelődik, amikor a bántalmazást a nő követi el. Hú, de vicces...

arthurthedent 2020.12.01. 05:11:05

@Örömhernyó: "A fehér férfi korunk zsidója és négere, mindenért ő a hibás."

Mindig, minden társaságban és minden társadalomban kell bűnbak, akibe bele lehet rúgni, akit lehet gyűlölni, akit szabad mocskolni. Európában ez a fehér férfi (feltéve persze, hogy nem a férfiakat szereti), a nemzeti érzelmű polgár, a jobboldali gondolkodásúak, orbán, mindenki, aki nem elég hangosan liberális.

Gusztustalan...

Valóság nevű unokahúgotok 2020.12.01. 06:24:02

@arthurthedent: Én csak azt kívánom neked, hogy (ha még nincsen, akkor) legyen egy lányod és egy vak komondoros vőd!:)))

haXXor 2020.12.01. 06:47:42

"A dolog ott indul, hogy egy magára valamit is adó férfi nem köti össze az életét egy nála fizikailag erősebb, termetesebb, magasabb nővel, már csak azért sem, mert roppant hülyén mutatnak egymás mellett... " :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Te sem a legélesebb kés vagy a fiókban.

Amúgy segítek: férfiként bántalmazott lelkileg, érzelmileg és fizikailag is nő, míg az utóbbi bár az én privilégiumom, hát nem igazán éltem vele eddig. A bántalmazás lelkileg, érzelmileg alatt pedig ne azt értsd, hogy 'megsértődöm', hanem azt amikor tudatosan játszik arra a másik, általában megvonással (főként kommunikáció, de lehet ideiglenes érzelmi megvonás is), hogy fájdalmat okozzon a partnerében. Ezt divatos szóval játszmának hívják, aminek általában a vége sérülés és/vagy még erősebb ragaszkodás (ami már párhuzam azzal a szituációval, amikor a bántalmazott az erőszak hatására a partnere mellett marad..)

A férfiak vagy férfi szervezetek (wtf?) csőrét pedig nem a férfi privilégium bassza, hanem az a tény, hogy a bántalmazás nem egysíkú, egybites téma ami csak abból áll, hogy a faszi lebasz egyet a nőnek (ráadásul itt bele sem mennék, hogy hány olyan eset lehet, ahol a pofon mondjuk egy NŐI játszma végeredménye -> értsd, hetek hónapok de akár éveken át tartó manipuláció szüli). Igenis a bántalmazás komplex műfaj ami ritkán indul OK NÉLKÜL (nyilván az okon lehet vitázni, de akik megélik, számukra ezek az okok komoly súllyal fognak bírni).

Viszont ma ott tartunk, hogy nem komplexen vizsgálja senki sem ezeket az eseteket és elég egy pofon (bocs, elég egy FÉRFI pofon) ahhoz, hogy a férfi bűnös, a nő pedig áldozat legyen. Így nézve pedig az Ikea is egy primitív szart dobott össze, ami a valóság egy része CSAK...

És a végére személyes élmény: férfiként nem könnyű megélni amúgy sem a női hisztit (oké, lehet neked nem volt nőd és nem tudod milyen ez -> de elkeserítelek, ezzel az írással sem lesz több..), mert nem úgy gondolkodunk mint a nők. Az nem igaz, hogy ne lennének érzéseink, csak máshogy fejezzük ki. Ebből fakadóan rengeteg kommunikációs probléma adódhat amit nyilván a nők is máshogy élnek meg. Viszont amikor egy nő megüt, az nem kellemes. Nem azért mert fáj, nem azért mert szégyellem, hanem mert nem tudsz mit tenni... mert normális férfinak neveltek, mert normális gondolkodásra neveltek és akkor ott állsz egy felfokozott szituációban ahol nincs mozgástered. A nő bántalmaz, nem oldja fel a feszültséget, te pedig lenyeled és úgy mész el aludni egyedül, hogy 200-as a vérnyomásod, miközben azon gondolkodsz, hogy mivel érdemelted ki, hogy egy másik ember fizikailag bántalmazzon, aki elméletben szeret, akinek a szerepe a kapcsolatban pont a kapcsolatotok ápolása, stb...

Ne akard megélni, ha meg megélted, szekunder szégyennel olvasol bármi olyan faszságot, amely csak a nőt helyezi áldozati pozícióba...

arthurthedent 2020.12.01. 06:52:59

@Valóság nevű unokahúgotok: Mi a francért kívánod ezt? Miért vagy ennyire rosszindulatú?

Látod, hogy mennyire pont azt bizonyítod, amit mondtam?! Ha valaki felhívja a figyelmet a nők bántalmazására az trendi, meg szupi, ha valaki a férfiak bántalmazásáról beszél az ott rohadjon meg ahol van.

Azért érzed felhatalmazva magad, hogy gyűlölködj ellenem, mert a nők által elkövetett bántalmazásról beszéltem? Ez a viselkedésed mennyiben erkölcsösebb, mint amikor a nők mellett felszólalókat szidalmazták?

Real_Time 2020.12.01. 07:14:45

"Talán nem én vagyok az egyetlen olyan fickó a földkerekségen, aki az ilyen jelenséget inkább szánalmasan megmosolyogtatónak tartja, mintsem tragikusnak"

Ha a fiú / lánygyereket bántja az apja vagy anyja az is családon belüli erőszak te agyas fasz. A statisztika pedig kimutatja hogy a legtöbbször fiúgyerek az elszenvedő, a bántalmazó meg az anya. De az IKEA-át ismerve ugye nem ez a legnagyobb gond: ha mindenki Happy meg szerelem van, akkor az vagy egy fekete férfi fehér nő felállás, vagy homoszexuális pár. De ha családon belüli erőszak, akkor a bántalmazó a fehér férfi. Na itt kezdődik a propaganda. Örülök hogy segíthettem...

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2020.12.01. 07:19:39

Téveszmék blog.... Egyre inkább úgy érzem, aki téveszmék közt él, az a szerző maga. Neki talán bejött az élet, így mindenkit lenézhet, akinek nem. Erről a régi francia legenda jut eszembe: "Miért nem esznek akkor kalácsot?"Az igazi téveszme az, hogy a szerző ezeket a posztokat komolyan is gondolja. (vagy pedig direkt a felháborodott kommentekre hajt, ezzel pedig lassan kiérdemli a blog.hu második legnagyobb trolljának címét)

G. Nagy László 2020.12.01. 07:31:51

@Balogh Zsolt: Ezúttal mi a gondod? Nem vizás, hogy jól élek, de szó sincs arról, hogy lenéznék bárkit. Írok egy tök mérsékelt posztot, tűpontoson középre, a morálisan elfogadható egyetlen pozícióba helyezkedve, de ezzel is bajod van. Miben tévedek?

G. Nagy László 2020.12.01. 07:48:16

@haXXor:

"Te sem a legélesebb kés vagy a fiókban."

Köszi, megtisztelsz :)

"Amúgy segítek: férfiként bántalmazott lelkileg, érzelmileg és fizikailag is nő, míg az utóbbi bár az én privilégiumom, hát nem igazán éltem vele eddig. A bántalmazás lelkileg, érzelmileg alatt pedig ne azt értsd, hogy 'megsértődöm', hanem azt amikor tudatosan játszik arra a másik, általában megvonással (főként kommunikáció, de lehet ideiglenes érzelmi megvonás is), hogy fájdalmat okozzon a partnerében. Ezt divatos szóval játszmának hívják"

Baszki, nem érzed, hogy ideje volna felnőni végre? Ez az egész blog, és ez a poszt különösen arról szól, hogy az ilyen faszságokat, mint két fél gyermeteg játszmázása, tanuljuk meg felnőtt módon kezelni. Nem is nő az, aki nem indít játszmákat. S nem is férfi az, aki képtelen ezeket kezelni.

A bántalmazás KIZÁRÓLAG fizikai lehet. A többi csak hiszti és rinyálás.

,
"A férfiak vagy férfi szervezetek (wtf?) csőrét pedig nem a férfi privilégium bassza, hanem az a tény, hogy a bántalmazás nem egysíkú, egybites téma ami csak abból áll, hogy a faszi lebasz egyet a nőnek (ráadásul itt bele sem mennék, hogy hány olyan eset lehet, ahol a pofon mondjuk egy NŐI játszma végeredménye -> értsd, hetek hónapok de akár éveken át tartó manipuláció szüli). Igenis a bántalmazás komplex műfaj ami ritkán indul OK NÉLKÜL"

Pont ez a fő baj az IKEA kampányával, hogy szerintük is komplex műfaj a bántalmazás. Hát nem. Ez egy nagyon egyszerű dolog. Fizikai agresszió, avagy azzal való fenyegetés. Ennyi. Egy centivel sem több. És nincs rá ok. Soha. Az önvédelmen túl nem tudsz olyat mondani, ami indokolná.

"Így nézve pedig az Ikea is egy primitív szart dobott össze, ami a valóság egy része CSAK..."

Egyetértek.

"És a végére személyes élmény: férfiként nem könnyű megélni amúgy sem a női hisztit (oké, lehet neked nem volt nőd és nem tudod milyen ez -> de elkeserítelek, ezzel az írással sem lesz több..), mert nem úgy gondolkodunk mint a nők. Az nem igaz, hogy ne lennének érzéseink, csak máshogy fejezzük ki. Ebből fakadóan rengeteg kommunikációs probléma adódhat amit nyilván a nők is máshogy élnek meg. Viszont amikor egy nő megüt, az nem kellemes."

Jogos, egyetértek, de tanuld meg kezelni. Lefoghatod a kezét. Hagyhatod és kinevetheted. Mind jó. A kétszázas vérnyomás szar. Akkor buktad a játszmát.

G. Nagy László 2020.12.01. 07:57:40

@az övezet gázai:

Nem lett zavaros, abszolút tiszta minden gondolatod.

"Ó, basszus. Az összes férfi mint közösség, ahol nem mismásolni kéne? Talán kisebb csoportokat kéne kreálni, nem pedig ténylegesen beterelni az összes férfit egy karámba, ahol mindenki csak rossz lehet."

Egy formális szervezetből (pl. katolikus egyház) formálisan ki lehet rakni bárkit, főként egy aktív papot. A nem formális közösségeknél (férfiak, bevándorlók) ez nem opció. Viszont ott is ki lehet mondani MINDEN EGYES ALKALOMMAL, hogy elítéljük a fizikai agressziót és ne számítson segítségre az, aki ilyen magatartást folytat.

"Aztán... Az elkövető érvelése, miszerint milyen férfi az, aki nem tudja magát megvédeni, akár a elfogadható érv is volna, ha nem pont a feminizmus mindent átható szexizmusa nem diszkriminálta volna az ilyen macsós, vállmegvonós érvelést. Ha már egyszer oda kellett jutnunk, hogy egy férfibe is beledumálják, hogy áldozat, ha tiniként egyszer ránézett egy nagyobb lány. Kérem szépen, ha ilyen szépen kirugdostuk a világunkból az egészséges belátás és önvédelem mechanizmusait, akkor tessenek nem előrángatni egy újfent feminista irományban. Arról nem is beszélve, hogy hol ér manapság véget az önvédelem egy agresszív oldalbordával szemben"

Ne engem hibáztass a feminizmus szarságai miatt. Az önvédelem: alap. Lefogod a kezét. Kivéded az ütést. Hagyod, hogy üssön és közben kineveted. Mind jó.

"Megint aztán: a nők csodálstos, finomra hangolt emberismerete? Röhej. Könnyebben megvezethető népség nincs a Földön."

Pedig - elvileg - ez a legnagyobb erőssége a nőknek. Amíg mi - 90 ezer éven át - csendben vadászgattunk, ők a szociális érintkezést gyakorolták odahaza. Sokkal jobbak benne, mint mi, férfiak.

"A legjobb keresése, na igen... A nők evolúciós motivációi elnyomhatatlanul tobzódnak bennük ma is: kell az erős, tudatos, sikeres, kompetens, sőt, jóformán csak az kell. Ha, hogy ez legtöbbször -legtöbbször nem explicit- agresszióval, küzdőszellemmel, kompetitív személyiséggel társul? Ja, Hölgyeim, valamit valamiért. Ha nektek a legjobb kell, vegyétek meg mindenestül.
Senki nem rugdossa soha a nőket a rosszfiúkhoz, mennek ők maguktól."

Maradéktalanul egyetértek.

G. Nagy László 2020.12.01. 08:02:16

@arthurthedent:

"Sokan úgy gondolják, hogy a "bántalmazás" és a "bántás" közt az a különbség, hogy a "bántalmazás" valamiféle kicsinyítővel van ellátva, hogy a "bántalmazás" egyfajta kisebb "bántás". Nos nem az. A bántalmazás szisztematikus, rendszeres, kitartó bántás. Rendszeres, mindennapos, kitartó terrorizálás, megalázás, elnyomás, esetleg rendszeres testi erőszak. A bántalmazás lényege az önbecsülés, az önértékelés és végső soron az önállóság tervszerű lebontása."

Nincs kicsinyítővel ellátva. És nincs benne a rendszeresség is. A bántás és a bántalmazás dekára ugyanazt jelenti. De nem kívánok nyelvészkedni, a lényeg nem ez. Ami fontos: a bántalmazás: FIZIKAI. A többi mind ártatlan játszmázás, melyet egy FELNŐTT ember kezelni képes. Ha nem képes, az csak annyit jelent, hogy nőtt még fel. Nincs is ennél jobb lakmuszpapírja az érettségnek.

G. Nagy László 2020.12.01. 08:07:11

@Real_Time:

"Ha a fiú / lánygyereket bántja az apja vagy anyja az is családon belüli erőszak te agyas fasz."

Köszönöm a megtisztelő jelzőt. Nyilván az is családon belüli erőszak. És ha írsz róla egy posztot, ígérem elolvasom majd. De ez most nem erről szól. Az IKEA kampányáról és a Férfihang válaszreakciójáról szól. Ezekben nem jelenik meg hangsúlyosan a gyermekbántalmazás, mely téma kapcsán már írtam vagy fél tucat bejegyzést. Ne haragudj rám, hogy erre nem tértem ki. Ahogy arról sem írtam, hogy gyerekként hogy szívattuk nagyanyámat. Bocs.

Dee_ 2020.12.01. 08:08:33

Nem értem, komolyan. Akinek nem inge, ne vegye magára.
Érdekes, ha valaki cikket ír vagy fellép az állatkínzók ellen, csupán annyit közölve, hogy hány állatot bántottak, hány százalékukat tartják rosszul, akkor nem hőbörög MINDEN állattartó, hogy márpedig nem minden gazda bántalmazó és egy kalap alá veszik őket azokkal. Tudomásul veszik, hogy ez nem rájuk vonatkozik.

G. Nagy László 2020.12.01. 08:15:21

@Dee_: Pontosan így. A legtöbbször azok hőbörögnek, akik találva érzik magukat. Viszont a becsületesebbje fel is vállalja, hogy érintett. Minden tiszteletem az övék - ez az első lépés a felnőtté válás felé.

az övezet gázai 2020.12.01. 08:15:37

@G. Nagy László: bocsánat, de miért kell a játszmát kötelező programként elfogadni? És miért nem lehet azt hosszabb távon bántalmazásként megélni? Igen, lelki bántalmazás.

Fordítsam meg, amit mondasz?
Hé, te nő! Miért nem veszed észre, hogy nem vagy igazi nő, ha egy - egy pofont nem tudsz elkerülni? Buktad a játszmát.

A női játszmák igazságos ellenfele volt hosszú időn át egyfajta fizikai válasz a férfi részéről. Az egyiket mára kriminalizálták, a másikról tudomást sem veszünk. Könnyű úgy elintézni, hogy szar alak vagy, ha nem tudod kezelni a női támadásikat. Ezt a gondolatodat a túlparton áldozathibáztatásnak tartják, akkor miért évelsz vele.
A legtöbb -az ilyen jelenségektől felháborodó- férfi leélné az életét úgy, hogy nem háborodik fel az őt ért kisebb-nagyobb, akár fizikai bántáson, de amikor megkezdődik a tendenciózus "bűnös vagy, mert férfi vagy" kampány, akkor igenis nyílik a bicska a zsebben.

fgzb 2020.12.01. 08:15:46

Ez egy primitiv es egyoldalu bejegyzes volt.
Egyes, leulhetsz fiam.

az övezet gázai 2020.12.01. 08:21:45

@Dee_: talán az egyoldalú és hamis feminista propaganda miatt? Ott a Btk, tessék alkalmazni. Annál jobban semmi sem írja le, mi bűncselekmény (vagy vétség) és mi nem. Minden egyéb kategória csupán bántóan egyoldalú eredményeket szülhet.

G. Nagy László 2020.12.01. 08:22:09

@fgzb: Még mindig találkozni ilyen primitív, semmitmondó trollkodással? Legalább azt gondold át, mi volt a célod vele. Engem nem bántasz. Érdemi kritikát nem fogalmazol meg. Teljesen felesleges komment volt, tölthetted volna hasznosabban is ezt a húsz másodpercet, amit rászántál.

G. Nagy László 2020.12.01. 08:25:21

@az övezet gázai:

"A női játszmák igazságos ellenfele volt hosszú időn át egyfajta fizikai válasz a férfi részéről."

Ahogy mondod. És Hitlernek is igaza volt a gázkamrákkal. És Sztálinnak is a 100 millió áldozattal. Baszki, visszaolvasod, amit írsz? Az erkölcs ott kezdődik, hogy nem kezdeményezel fizikai agressziót. Ha ezt képtelen vagy elfogadni, úgy nehéz lesz érdemi kommunikációt folytatnunk.

az övezet gázai 2020.12.01. 08:26:00

@G. Nagy László: a baj az, hogy mindenhol a fősodorban csak és kizárólag a piszok fefiak bántják a szegény nőket narratíva van jelen. Írhatod, hogy a te posztod is most éppen erről szól, de valahogy minden poszt erről szól manapság. Biztosan ebbe a sorba kell mindenkinek beállni?

arthurthedent 2020.12.01. 08:26:08

@G. Nagy László: "Nincs kicsinyítővel ellátva. És nincs benne a rendszeresség is. A bántás és a bántalmazás dekára ugyanazt jelenti."

Nos, az emberek többsége és a szakemberek ezt a szót nem így használják. A jog sem így használja. A WHO sem így gondolja.

"Ami fontos: a bántalmazás: FIZIKAI."
Amikor meg nem, akkor nem az. A nem fizikai bántalmazás is súlyos következményekkel járhat, sokszor súlyosabbak a következményei mint a "FIZIKAI" bántalmazásnak.

"A többi mind ártatlan játszmázás,"
A "játszmázás" Eric Berne a téma szakértője szerint *soha* nem ártalmatlan, nagyon súlyos lehet, életeket tehet tönkre, például skizofréniát okozhat.

"melyet egy FELNŐTT ember kezelni képes."
A legtöbb felnőtt ember nem képes kezelni a játszmákat, a gyerekek pedig pláne. Bizonyos életkor alatt a gyermek kiszolgáltatott, képtelen kezelni a játszmákat és súlyosan sérülhet tőlük. A double-bind játszma egyes vélemények szerint például skizofréniát okozhat.

"Ha nem képes, az csak annyit jelent, hogy nőtt még fel. Nincs is ennél jobb lakmuszpapírja az érettségnek."

Nyilvánvaló, hogy nem tudod mik azok a játszmák, nem ismered fel őket. Hadd ne részletezzem, a téma irodalma hatalmas, nyugodtan olvass utána. A játszmákról közérthető, ismeretterjesztő könyvek is elérhetőek, magyarul is, évtizedek óta, szóval felesleges nekem ezt itt taglalni:

hu.wikipedia.org/wiki/Emberi_j%C3%A1tszm%C3%A1k

G. Nagy László 2020.12.01. 08:28:32

@arthurthedent:

"Nyilvánvaló, hogy nem tudod mik azok a játszmák, nem ismered fel őket. Hadd ne részletezzem, a téma irodalma hatalmas, nyugodtan olvass utána."

teveszmek.blog.hu/2019/02/13/_egyszer_minden_gyermek_felno

az övezet gázai 2020.12.01. 08:33:22

@G. Nagy László: nem mondtam, hogy helyes, amiről írtam, de realitás volt és működött. Nem gondolnám, hogy ősanyáink kékre - zöldre verve élték az életüket. Egyszerűen a férfi kommunikációs eszköztárából hiányoznak a női áskálódás és játszmák verbális ellenmérgei.
Nem pofonokra biztatok, csak azt mondom, hogy az általad is elvárt komplex látásmódba be kell illeszteni minden építőkockát.
A hitleres párhuzamodat meg hagyjuk.

SD9 2020.12.01. 08:35:23

@haXXor: " akinek a szerepe a kapcsolatban pont a kapcsolatotok ápolása"

Ha a kapcsolat ápolása csak az egyik fél (jelen esetben a nő, szerinted) dolga, az eleve egy szar kapcsolat.
Aztán csodálkozunk, miért van annyi boldogtalan ember, válás, családon belüli erőszak, stb.

arthurthedent 2020.12.01. 08:42:54

A családon belüli erőszak nagyon sok esetből emberi játszma következménye. Az emberi játszmák pedig legalább kétszereplősek.

A köznyelv ezt sommásan úgy mondja, hogy a nő "kiprovokálja" a verést. Ezt persze joggal gondolja sok ember gusztustalan áldozathibáztatásnak, ami nyilvánvalóan jogos. Az áldozat hibáztatása nagyon csúf dolog, pláne abban az esetben, amikor éppen nem is játszmáról van szó, hanem egyszerűen egy erőszakos emberről és az áldozatáról.

Ha azonban megoldást keresünk a helyzetre, akkor nem szabad túlegyszerűsíteni a dolgot, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, ha éppen egy súlyos játszma eredménye a fizikai erőszak.

Az emberi játzmákban mindkét fél részvevő és mindkét fél áldozat is. Az erőszaknak van egy elkövetője és egy áldozata, a játszma azonban ennél bonyolultabb dolog. Akit megvernek az a fizikai erőszakra koncentrál, a játszmát tagadja, figyelmen kívül hagyja, de ez valójában a játszma része.

Mondok egy példát: egy megromlott kapcsolatban egy nő a fizikai erőszakot próbálta kierőszakolni. Folyamatosan és egyre durvábban provokált. Mivel a férfi nem volt hajlandó erőszakot alkalmazni a nő tört-zúzott, dührohamokat produkált. Amikor a férfi még ezek után sem volt hajlandó fizikai erőszakot alkalmazni a nő kilépett a kapcsolatból és elkezdte terjeszteni azt, hogy a férfi rendszeresen verte.

Ezek után a nő folyamatosan kereste a férfi társaságát, megalázta, provokálta és megpróbált fizikai erőszakot kiprovokálni. Hónapok teltek el, mire a nő eltűnt a férfi életéből, miután az új élettársától fizikai erőszakot szenvedett el.

Kérdés: ebben az új kapcsolatban a nő áldozat, bántalmazó vagy mindkettő?

arthurthedent 2020.12.01. 08:46:08

@G. Nagy László: Okés, de akkor mi a fenéért mondod, hogy a felnőtt emberek képesek kezelni a játszmákat? A játszmáknak pont az a lényegük, hogy az emberek nem képesek kezelni őket.

CleanYourRoom 2020.12.01. 08:52:26

A gyerekbántalmazás talán nem családon belüli erőszak? Ja, hogy abban a nők is vastagon benne vannak? Akkor söpörjük csak a szőnyeg alá. A fizikai erőnek meg aztán sok köze van hozzá, ha a feleség megmérgezi a férjét vagy a hátába állítja a konyhakést, mint ahogy az történni szokott.
Megint egy agyhalott poszt, fordulj fel, hülye blogger, elvetted 5 perc életidőmet.

csakúgybelepofázok 2020.12.01. 08:56:31

@arthurthedent:
Pont azért léptem be a blogra, hogy ezt felvessem amit leírtál !
Így már felesleges... mert mindent pontosan megfofgalmaztál ! :-)

Mikor az IKEA raklámját hallottam, már akkor gondolkodtam, hogy írok nekik emiatt....de ezt is megtette más helyettem...

arthurthedent 2020.12.01. 08:57:43

@csakúgybelepofázok: Hát kösz a támogatást, kicsit jobban érzem magam tőle. ;)

SD9 2020.12.01. 09:01:31

@az övezet gázai: Nagyon tévedsz, ha azt hiszed, hogy a férfiak nem tudnak ugyanúgy verbálisan bántalmazni, mint a nők.
Számtalan, nőket megalázó vicc, mém, stb. kering a neten, de ott vannak az egyszerű hétköznapi esetek is, amikor csak simán k.rvának vagy p.csának hívnak egy nőt ok nélkül. Amikor úgy kommunikálnak vele, mintha egy darab rongy lenne. Amikor ugyanúgy ordítanak vagy büntetnek hallgatással, ahogyan a nők is szoktak. Amikor ugyanúgy büntet az intimitás (ölelgetés, stb.) megvonásával, ahogyan a nők a szexmegvonással.
Szóval ne akard nekem bemesélni, hogy a férfi egy néma bamba, aki nem veszekszik és nem ordít ugyanúgy, ahogyan egy nő.

De ha ez nem lenne elég, akkor miért van az, hogy a férfiak az elvileg szegényes kommunikációjukkal nem tudják megvédeni magukat a nőkkel szembeni vitában, viszont az ehhez hasonló posztoknál meg kiválóan ki tudják magukat magyarázni?

Ekrü 2020.12.01. 09:01:47

"Talán nem én vagyok az egyetlen olyan fickó a földkerekségen, aki az ilyen jelenséget inkább szánalmasan megmosolyogtatónak tartja, mintsem tragikusnak. "-Ez az egyik legundorítóbb,legaljasabb áldozathibáztató mondat amit valaha is hallottam.Mondom ezt nőként.A bántalmazás az bántalmazás akkor is ha nő és akkor is ha férfi követi el.Akkor is ha fizikai és akkor is ha lelki.
Pont emiatt elfogadhatatlan az IKEA reklámja.

314tyu 2020.12.01. 09:09:15

@G. Nagy László De, akarj nyelvészkedni és akkor nem írod le azt, hogy a bántalmazás kizárólag FIZIKAI!

Bántalmaz vkit, vmit: embernek, állatnak, anélkül, hogy igazán rászolgált volna, testi v. ritk. lelki fájdalmat okoz; (meg)üt, (meg)ver, (meg)bánt.

Medgar 2020.12.01. 09:15:00

@SD9: Tipikus szerecsenmosdatás amit művelsz...

nemecsekerno_007 2020.12.01. 09:22:30

Svéd bútorbolt reklámok 1.0:
- színes emberek, multikulti

Nők elleni erőszak kampány 1.0:
- fehér férfi, fehér nő

Csak gratulálni tudok a gusztustalan manipulációhoz, de nézzetek csak bután tovább.

arthurthedent 2020.12.01. 09:23:11

@314tyu: pont az a "ritk." a gáz. A lelki bántalmazás sokkal gyakoribb mint a fizikai, a társadalom sokkal elfogadhatóbbnak tartja és sokkal nehezebb bizonyítani is.

Ráadásul sokkal károsabb is. Mi lennél inkább, büszke ketrecharcos, akire fenéznek a barátai de minden nap megvernek az arénában vagy kövér feleség, akit a férje, a barátai és a kollégái folyamatosan aláznak?

Ugye?!

az övezet gázai 2020.12.01. 09:29:14

@SD9: azért, mert ide azok írnak, sőt, azok olvassák, akik egy - két fokkal jobban látják a kérdést.
Elismerem, hogy férfirészről is bőven akad lelki bántalmazó, viszont nagyon csodálkoznék, ha megközelítően is egyenlőek lennének az arányok.

Vicceket, mémeket hozol.
A férfiak mindig szerették a nőket. A patriarchális társadalomban is, sőt manapság is, a viccekkel, mémekkel, hülye picsázásokkal együtt is.
Az új trendek viszont a szent egyenlőség jegyében polarizálják a társadalmat, és ellenséggé teszik a két nemet.

Mikor fáj igazán egy férfinak egy "férfigyűlöló" vicc, egy mém, egy hülye fasz jelző, egy (és ha már itt tartunk, szexista és sztereotip) reklám a férfinátháról, ahol a megfázott férfi magatehetetlenül szenved, miközben a jóságos, mosolygós nő gyógyítgatja?

Serény Vélemény 2020.12.01. 09:33:27

Nagyon sok termékét az ikea pont azért tudja olcsón adni, mert gusztustalan, aljas, és szemét módon nagyon alacsony fejlettségű (=szegény) országok nagyon alacsony béren foglalkoztatott alkalmazottai állítják elő. Ezt normál esetben rabszolgamunkának hívják.
A termékeik nagy része elképesztően környezetszennyező eljárásokkal készül, és maguk a termékek is nagyon környezetszennyezőek. (A propagandájuk nem ezt állítja, de ha megvizsgálod az átlag bútoruk átlag bútorlapját, akkor sokkal több műanyagot találsz benne, mint fát. Ráadásul most a visszavásárolt, eredetileg is műanyagból készült "fa" bűtorokat ledarálják, és újra feldolgozás után, gyakorlatilag műanyaggal keverve újra értékesítik.

És ez a cég osztja az észt a családon belüli erőszakról...

Ja, és még valami: az EU-ban, hol magasabb a nemi erőszakok száma 10000 lakosra, Romániában, Magyarországon? Esetleg Svédországban?

vadi4 2020.12.01. 09:41:01

Talán nem én vagyok az egyetlen olyan fickó a földkerekségen, aki az ilyen jelenséget inkább szánalmasan megmosolyogtatónak tartja, mintsem tragikusnak.

Na eddig olvastam!
Gondoltam, hogy írok valami hosszút, de meggondoltam. Elég annyi, hogy korlátolt vagy és noha tudsz is róla, de számodra a megoldás annyi ,hogy a elfogadod és a korláton túli világot 'megmosolyogtatónak" találod. Mintha nem is létezne, vagy pedig csak és kizárólag mással történhetne meg.
Érdeklődnék, hogy hogyan vélekedsz a pl. a közúti balesetkeről. Amíg nem történik meg veled addig ezt is "megmosolyogtatónak" találod?
A családon belüli erőszakhoz nincs szükség egy kigyúrt asszonyverő macsóra, elég hozzá egy időként elejtett megfelelő szóí ami megmérgez mindent és évek alatt felemészti az embet, szépen lassan. Kívülről nem látszik, de belülről rombol megállíthatalanul.
Ez az amit Te nem látsz és "megmosolyogtatónak" tartasz, egészen addig amíg át nem éled...

TheKillers 2020.12.01. 09:44:19

Van egy nemzetközi kutatás millios mintával, ahol kiderül hogy a gyerekek elleni eröszakot 2/3 arányban az anyák követik el, ez is családon belüli eröszak.

Ennyit a nökröl..

VOGAben 2020.12.01. 10:13:45

A napokban megkérdeztem néhány közvetlen munkatársam a témával kapcsolatban. Némelyikük történetén picit meglepődtem. A családon belüli “erőszak” így nézett ki náluk: Igazán durva esetet nem hoztak fel, de azért ez is beszédes lesz! Érdekesség még, hogy majdnem minden esetben fiú-lány testvérpár felállásról beszélhettünk. A verés, a pofon volt a kérdésem lényege, a kérdezettek életkora 24-50. Nem volt mindenhol szokás a fizikai fegyelmezés de ahol igen, ott nem kellett sok hozzá, hogy bekapcsoljon a pofonofon… Most jön a csavar: A nők és a férfiak is arról számoltak be, hogy az anyjuktól, egy esetben nevelőanyjuktól rendszeresen kapták a sallert, van aki csak egyet-egyet de akadtak, akiket már 7-10 évesen “hülyére” pofozott az édesanyjuk. Visszaemlékezésük szerint néha minden különösebb ok nélkül is! Pillanatnyi idegállapot, frusztráltság levezetése képpen. Ezek az anyai viselkedések sokuknál megmaradtak a kora felnőtt korukig. Milyen már az, amikor egy fiatal nőt pofoz az anyja és a bátyja indul a segítségére, elkapva az anyjuk csuklóját, ami elreped és csak akkor áll le a retkes nőszemély!? Az is különös, hogy a szülők között nem volt jellemző az erőszak. Katona és rendőr édesapa is volt a sztorikban de különös módon tőlük nem kaptak minden ok nélkül, kiszámíthatatlanul. Fegyelem volt de apucinak nem kellett otthon kompenzálnia a vélt nyomorát. Tudom, hogy voltak és vannak vadállat apák (is) de azért azon megütköztem, hogy tíz kérdezettből kilenc ilyen anyuciról számolt be. Az meg már hab volt a tortán, hogy még a legfiatalabb, lány kolléganőm is azt vallotta, hogy egy hisztérikus hülye libát másképpen nem is érdemes helyére tenni, mint egy jólirányzott pofonnal! Ennyit erről a métely kampányról… (A kérdezettek közép és felsőfokú végzettségüek…)

G. Nagy László 2020.12.01. 10:24:37

@az övezet gázai:

"Nem pofonokra biztatok, csak azt mondom, hogy az általad is elvárt komplex látásmódba be kell illeszteni minden építőkockát."

Ez paradoxon. Nem kell beilleszteni minden építőkockát. A pofont biztosan nem.

"A hitleres párhuzamodat meg hagyjuk."

Szó sincs róla. Minden az első pofonnál indul. Itt kell meghúzni a határt. Ezer okból. (Nyilvánvaló a túlzó szándék részemről, de ide vezet az agresszióval szembeni engedékenység.)

G. Nagy László 2020.12.01. 10:29:18

@arthurthedent:

"Okés, de akkor mi a fenéért mondod, hogy a felnőtt emberek képesek kezelni a játszmákat? A játszmáknak pont az a lényegük, hogy az emberek nem képesek kezelni őket."

A betegségeknek pont az a lényegük, hogy rosszul vagy tőlük. A megoldásod: hát igen, ez már csak ilyen. Nem lehet kezelni a kórságot.... Ébresztő: mindenre van gyógyír. Majdnem mindenre :)

szvsz 2020.12.01. 10:31:34

Engem a gonosz fehér férfi gyíkká változtatott.
... de már elmúlt.

G. Nagy László 2020.12.01. 10:35:27

@Karoly_3:

1) Az IKEA nem kelti azt a látszatot, amivel a Férfihang rágalmaz. - ezt játszd le a Férfihanggal.
2) A blogpost önellentmondásos és zavaros. Egyrészt elismeri, hogy a firfiakat valószínűleg nem éri annyi erőszak, hiszen általában erősebbek a párjuknál, másrészt kétségbe vonja ezt. - Hol vonom kétségbe? Melyik mondat az? (Segítek, nincs ilyen a posztban.)
3) AZ IKEÁ-nak pontosan annyi joga van ebben a témában kampányolni, mint a Férfihangnak a kb 1 tagságával, meg a bloggernek, aki szintén csak 1 ember - Egyetértek.
4) Attól nem lesz igazad, hogy telefosod az internetet a hazugságaiddal, az ellentmondásaiddal, a hülyeségeiddel. - Neked meg pláne, hogy nincsenek érveid, de még gondolataid se. Mi ez a faszság, hogy "telefosod?" Baszki, van egy blogom, az egyetlen egy felület. Te látogattál ide. Hol máshol találkoztál még ugyanezen írásművel?
5) Attól sem, hogy a kb. 1 fizetett Habony droid idenyomja a férfisoviniszta kommentjeit 23 nicknéven. - Okostojás, ezek a srácok mind fikázzák a posztot, csak a másik oldalról. Ébresztő! Annyi faszságot hordasz össze, amennyit a többiek összesen sem.

Serény Vélemény 2020.12.01. 10:36:31

@Karoly_3: "AZ IKEÁ-nak pontosan annyi joga van ebben a témában kampányolni, mint a Férfihangnak a kb 1 tagságával, meg a bloggernek, aki szintén csak 1 ember"

Az IKEA, se nem pápa, se nem pap, se nem író, se nem próféta, se nem király, se nem parlament, se nem miniszter, se nem senki,

csak egy cég, aminek nagyon sok, emberek nagyon durva kizsákmányolásából származó pénze van, és emiatt képes eljuttatni az "üzenetét" a világnak.

G. Nagy László 2020.12.01. 10:42:41

@Ekrü:

"Ez az egyik legundorítóbb,legaljasabb áldozathibáztató mondat amit valaha is hallottam.Mondom ezt nőként."

Talán olvasd vissza még egyszer. Már az is elképesztő gáz, ha egy nő egy agresszív fickóval köti össze az életét, majd tűri a verést. Ugyanez visszafelé... tényleg úgy látod, hogy az ilyen fickóknak - akiket fizikailag elnáspángol a feleségük, és képtelenek megvédeni magukat - nincs semmi felelősségük? Hol élsz, drágám?

eßemfaßom meg áll 2020.12.01. 10:42:44

@Valóság nevű unokahúgotok: Én csak azt kívánom neked, hogy (ha még nincsen, akkor) legyen egy" fiad aki belezúg egy lányba aki később idegileg kikésziti majd minden vagyonát elperelve alkoholista hajléktalant csinál belőle.

eßemfaßom meg áll 2020.12.01. 10:44:06

@G. Nagy László: "nincs semmi felelősségük?" Ugyanannyi felelősségük van, csak amíg az egyik verzióért keresztrefeszítés jár a másik "hivatalosan" nem is létezik.

Serény Vélemény 2020.12.01. 10:51:39

@Karoly_3: Ha az ikea az emberevést propagálná abból a pénzből, ami pénzt te elképzelni sem tudsz, akkor is itt tapsikolnál nekik?

Ekrü 2020.12.01. 10:53:12

@G. Nagy László:
" Már az is elképesztő gáz, ha egy nő egy agresszív fickóval köti össze az életét, majd tűri a verést. Ugyanez visszafelé... tényleg úgy látod, hogy az ilyen fickóknak - akiket fizikailag elnáspángol a feleségük, és képtelenek megvédeni magukat - nincs semmi felelősségük?"-Te tényleg azt gondolod,hogy az emberek (férfiak és nők) direkt úgy keresnek partnert,hogy kiírják magukra,hogy "agresszív vadállattal akarok együtt élni"? A fizikai és lelki bántalmazók meg bejelentik egy párkapcsolat elején,hogy "szia,agresszív bántalmazó vagyok"?Amit te csinálsz az nem más mint áldozathibáztatás,méghozzá a legaljasabb fajta...
"Hol élsz, drágám? "-Na, ez az egy mondat mindent elárul rólad.No comment...

Serény Vélemény 2020.12.01. 10:53:37

@Karoly_3: Szerintem Orbánfóbia itt, ebben a kontextusban nem játszik, az, hogy belekevered, csak téged minősít!

eßemfaßom meg áll 2020.12.01. 10:54:22

@Karoly_3:

Brendel Mátyás invázió felkészül, 3..2..1...

eßemfaßom meg áll 2020.12.01. 10:54:59

@Serény Vélemény: Brendel mindenben IS orbánt látja, meg persze a fideszgeciket.

Serény Vélemény 2020.12.01. 10:55:47

@Ekrü: Van aki partnert keres, és van a feleséget/férjet.

Ekrü 2020.12.01. 11:01:10

@Karoly_3:
"AZ IKEÁ-nak pontosan annyi joga van ebben a témában kampányolni, mint a Férfihangnak a kb 1 tagságával, "-A férfi vásárlóknak meg ezek után joga van úgy gondolni,hogy többet nem vásárol az IKEA-tól.Miután pedig ugye a bútorvásárlást a párok együtt intézik,ha egy férfi kategorikusan kijelenti, hogy az IKEA szóba sem jöhet,akkor a párja nem fog vele ellenkezni,mert egyrészt nem ér annyit,hogy családi vita legyen belőle,másrészt meg ugye a bútort a család férfitagjának kell összeszerelni.Így aztán a vásárlás szempontjából a szingli nők is kiesnek,mert ugye ha a környezetükben lévő férfiak bojkottálják az összeszerelést,akkor a szingli nők sem fognak IKEA terméket venni.

Serény Vélemény 2020.12.01. 11:01:25

@Karoly_3: Jaj, már megint itt vagy Matyi?
MINISZTER: az a politikus akit az emberek által megválasztott parlament által kinevezett kormány nevez ki. (az a lényeg, hogy nem magát nevezi ki.)
PAP: valamilyen vallás erkölcsi-szellemi értékrendjét közvetíti.
Próféta: Isten üzenetét közvetíti,
Király: egy, vagy több nemzet-ország _vezetője_
Író: Az író az az ember, aki irodalmi szövegeket ír.
Pápa: a katolikus egyház legmagasabb rangjú papja, némely szövegösszefüggésben a feje.

Ezek mind olyanok, akiknek van köze az emberek egy csoportjához, azoknak világnézetéhez, gondolkodásmódjához, stb.

DE az IKEÁNAK MI KÖZE VAN HOZZÁ?

Serény Vélemény 2020.12.01. 11:03:28

@Ekrü: Nem kell, a biznisz az biznisz: a bútor árának kb 10-20%-áért össze is szerelik.

Ekrü 2020.12.01. 11:07:06

@Serény Vélemény:
"Van aki partnert keres, és van a feleséget/férjet. "-A feleségem/férjem egyben a partnerem is,nem pedig az alárendeltem.
De legyen neked igazad,használjuk a férj/feleség megszólítást.Úgy gondolod ,hogy aki férjet/feleséget keres az nagybetűvel kiírja magára,hogy "agresszív bántalmazó vagyok,fizikailag és lelkileg bántalmazni foglak"?Vagy aki férjet/feleséget keres az direkt olyan embert keres aki őt bántalmazza majd?Mert ha a válasz nem, akkor bizony @G.Nagy László hozzászólása nem mást mint aljas áldozathibáztatás.

Ekrü 2020.12.01. 11:11:40

@Serény Vélemény:
"Nem kell, a biznisz az biznisz: a bútor árának kb 10-20%-áért össze is szerelik. "-Kétlem,hogy lenne olyan feleség a világon aki a férje akarata ellen venne bútort a közös lakásba.Ami pedig a 10-20 %-ot illeti,azért ez egy "olcsóbb" 300ezres gardróbszekrény esetében is 30-60ezer forinttal megdobja az árat.Nem véletlen,hogy a szingli nők inkább megkérik aput/testvért/sógort,hogy szerelje össze.

Serény Vélemény 2020.12.01. 11:14:30

@Ekrü: A partnerek személye változik, a férj és a feleség személye meg nem. A partnerség egy fajta kapcsolat, a házasság meg egy másik fajta kapcsolat. A kettő között az elköteleződés a különbség.

semmi hatalmat senkinek 2020.12.01. 11:18:35

SZVSZ a NaNe-t mint Magyarország legfasisztoidabb szervezetét már rég hivatalból be kellett volna tiltani az ügyészségnek az az 1947. évi XVIII. törvény (Párizsi békeszerződés kihirdetése) alapján.
És bizony úgy van, ahogy itt többen megemlítették, a családon belüli erőszak leggyakoribb áldozata a gyerek, és a leggyakorib bántalmazó a (b)anyucika. De ez ugye nem fér bele egy szemellenzősen feminista szervezet gondolkodásába.
Egy nem fasisztoid szervezet nem démonizál senkit, nem akar kollektív felelőst hirdetni, hanem mindenkor az erőszak elszenvedője mellett áll az erőszakot elkövetővel szemben. Legyen bármi is a szereposztás, és a tiltakozása tárgya maga az erőszak.
Az IKEA meg ne siránkozzon a kritikán, szabad döntésük volt, hogy kikkel állnak össze...

Serény Vélemény 2020.12.01. 11:20:32

@Ekrü: "Kétlem,hogy lenne olyan feleség a világon aki a férje akarata ellen venne bútort a közös lakásba"
hát... ő... lakberendezési kérdésekben én például eléggé le vagyok tiltva szinte mindenfajta megnyilvánulástól családilag, a végén úgyis olyan bútort veszünk amilyet a feleségem akar, akár tetszik nekem, akár nem tetszik... :-)

VOGAben 2020.12.01. 11:24:26

Az ikea maradjon csak a globális faipari hulladékból összeragasztott, műanyaggal leöntött, harmadosztályú "termékeinél"! Símogassa csak otthon a kis betolakodó kedvenceit! Ne társadalom-mérnökösködjön, mert az nem az ő "asztala"! A környékemen sincs üzletük, de nem is hiányzik. Jártam náluk, láttam mindent. Helyben is beszerzek bármit, vagy megcsinálom magam. Ha esetleg nem megy, azt baráti segítséggel. Ja, és első osztályú fából. Az nem csak tartós lesz, hanem egyedi és lesz benne lélek!! Ha meg valakit a környezetemben bántódás ér, azt megsegítem, szakemberhez irányítom. Véletlenül sem bútorboltba küldöm!

arthurthedent 2020.12.01. 11:33:43

@G. Nagy László: "A megoldásod: hát igen, ez már csak ilyen."

Hát ezt meg honnan a fenéből vetted? Mikor mondtam én azt, hogy nincs megoldás, mikor mondtam én azt, hogy nem kell megoldás?

Beszéltem egy jellemző problémáról meg arról, hogy a társadalom hajlamos alábecsülni, figyelmen kívül hagyni. Nem adtam megoldást, mert nem vagyok szakember, nem adok univerzális és mindenki számára használható megoldást és lelki segélyszolgálatot sem tartok fenn. A megoldást nem túlem kell várnod.

DFK 2020.12.01. 11:44:24

@G. Nagy László: Pedig nem csak fizikai bántalmazás van. Van lelki-érzelmi bántalmazás is. És az alattomosabb, mint a fizikai. Nincs külső nyom, nincs fizikai seb, de sokkal nehezebben gyógyul a lelki seb, mint a fizikai. Tudom miről beszélek, végignéztem egy ilyen család életét.

arthurthedent 2020.12.01. 11:45:38

@eßemfaßom meg áll: "fiad aki belezúg egy lányba aki később idegileg kikésziti majd minden vagyonát elperelve alkoholista hajléktalant csinál belőle."

Na igen, erről elég kevés szó esik, pedig igencsak sokszor előfordul. A gyerekek évtizedeken keresztül tanulják, hogy az apjuk egy szar alak volt, a szomszédok, a rokonság mind megtanulja, hogy milyen szar alak volt, mindenki láthatja, hogy milyen szar alak volt, a feleség meg egy angyal, áldozatos, szerető, ő mindent megtett.

Szépen beállított kép, a férfi erőszakos volt, alkoholista, impotens is, talán még homoszekszuális is, ki tudja. Nem csoda, hogy semmire sem vitte az életben, az elvált felesége viszont milyen szépen felnevelte a gyerekeket a nagy házban, mindig rend volt, szerető anya, akinek sajnos más karjai közt kellett vigasztalódást találni.

A féjnek meg lett új k.rvája, nyilván valami luvnya, elvált, saját gyerekeivel... annál laknak. Aki látja a szimmetriát az látja, aki nem, az nem. :D

arthurthedent 2020.12.01. 11:49:32

@DFK: "de sokkal nehezebben gyógyul a lelki seb, mint a fizikai."

Amikor amerikai filmekben testi bántalmazásról vagy szekszuális bántalmazásról van szó, akkor rendre beutatják, hogy a lelki sebek nem gyógyulnak, hogy nem a testi sérülések, hanem a lelki sérülések azok, amik igazán súlyosak.

Mégis a testi bántalmazást tartják szörnyűbbnek. Mintha a lelki bántalmazás nem okozna lelki sérülést, csak a testi bántalmazás lenne az, amelyik tényleges lelki sérülést képes okozni.

Ez ezért elég furcsa álláspont, nem?

G. Nagy László 2020.12.01. 11:59:08

@arthurthedent:

Te írtad: "A játszmáknak pont az a lényegük, hogy az emberek nem képesek kezelni őket."

Igen, amikor első ízben találkozunk vele, benn is vagyunk az erdőben, fogalmunk sincs, mi történik velünk. De huszadszor is ez a helyzet?

Baszki, tudod mi a szép? E poszt alatt pontosan ugyanúgy basztatnak a feministák és az antifeministák is. Mintha mind a két oldalnak csak egy számítana: hadd hisztizzünk, hadd nyavalyogjunk kedvünkre! Esküszöm neked: kevés szebb életfeladatunk létezik, mint hogy felismerjük a játszmákat, a manipulációt, a burkolt zsarolást, a zsörtölődést és mindenfajta verbális és lelki "bántást". Olyan kibaszott jó érzés, olyan magabiztossá tesz, ha képes vagy egy lépést hátrálni, és kívülről szemlélni a helyzetet. Fél perc alatt leveszed, hogy mire megy ki a játék és csak mosolyogsz az egészen.

A kommentelők 90%-a hisztizik, hogy őket bántják. Az élet nem bonyolult: ki kell lépni a mérgező kapcsolatokból. Apró játszmák még a legharmonikusabb viszonyokban is előfordulnak, ezeket pedig meg kell tanulni kezelni és a javunkra fordítani. Én ezt nevezem felnőttségnek és tudatosságnak.

G. Nagy László 2020.12.01. 12:01:30

@DFK:

"Pedig nem csak fizikai bántalmazás van. Van lelki-érzelmi bántalmazás is. És az alattomosabb, mint a fizikai. Nincs külső nyom, nincs fizikai seb, de sokkal nehezebben gyógyul a lelki seb, mint a fizikai. Tudom miről beszélek, végignéztem egy ilyen család életét."

Csak ismételni tudom magam: kevés szebb életfeladatunk létezik, mint hogy felismerjük a játszmákat, a manipulációt, a burkolt zsarolást, a zsörtölődést és mindenfajta verbális és lelki "bántást". Olyan kibaszott jó érzés, olyan magabiztossá tesz, ha képes vagy egy lépést hátrálni, és kívülről szemlélni a helyzetet. Fél perc alatt leveszed, hogy mire megy ki a játék és csak mosolyogsz az egészen.

A kommentelők 90%-a hisztizik, hogy őket bántják. Az élet nem bonyolult: ki kell lépni a mérgező kapcsolatokból. Apró játszmák még a legharmonikusabb viszonyokban is előfordulnak, ezeket pedig meg kell tanulni kezelni és a javunkra fordítani. Én ezt nevezem felnőttségnek és tudatosságnak.

az övezet gázai 2020.12.01. 12:09:29

@G. Nagy László: sok dolog vezet sokfelé, de nem egy atyai, anyai, házastársi pofon visz el a gázkamrákig vagy a gulágig, nemtől függetlenül.
Az agresszió és az elfojtott érzések pedig kitörnek minden esetben. Minél később, annál erősebben. És nem, nem védem az erőszakot, csak látom, hogy az erőszakmentes világ illúzió.
Igen, jó volna sör-virslivel, szkanderral, zsákbanfutással, szexszel levezetni minden esetben.

fgzb 2020.12.01. 12:39:30

@G. Nagy László: kicsit gondolkodj el, miert kaptad ezt a valaszt a posztodra.
Ha a kockanak nezed csak az egyik oldalat, akkor azt hiszed , hogy mindent lattal...

G. Nagy László 2020.12.01. 12:39:55

@az övezet gázai:

"Igen, jó volna sör-virslivel, szkanderral, zsákbanfutással, szexszel levezetni minden esetben."

Ez a szívemből szóló gondolat.

fgzb 2020.12.01. 12:41:51

Konnyu osztani az eszt, hogy ki kell lepni belole...
Nincs mindig azonnali es konnyu megoldas, plane ha nem a csaladban, hanem a munkahelyen vannak ilyen dolgok.

az övezet gázai 2020.12.01. 12:42:22

@Karoly_3: "Komolyan, bazdmeg, idejön a Habony droid 23 nicknéven, és beszarja, hogy nem baj, ha az alkoholista férfi félhalottra veri a feleségét, mert a gyerekeknek a pofont szerinte az anya keveri le, mert az alkoholista apa oda se baszik a gyerekére." És ezt ki mondta neked, vagy honnan szűrted le?
Az meg elég nagy baj, ha azt hiszed, hogy az elvadult feminizmus elleni felháborodás politikai oldalfüggő.

G. Nagy László 2020.12.01. 12:42:33

@fgzb: Hitem szerint tudom a kommentek okát, mi több, az imént - pár kommenttel feljebb - meg is fogalmaztam. Ám simán lehet, hogy nem látok minden oldalt. Mi az, amit nem érzékelek?

fgzb 2020.12.01. 12:44:10

Te leszolod a kommenteloket ( akik rad pazaroltak draga idejuket ) hogy hisztiznek, te meg idehanysz egy boffenetet, cel es ertelem nelkul.

Bambano 2020.12.01. 12:45:44

ez az ikea kampány hazug, ócska, és valószínűleg törvénysértő is.
példák arra, miért hazug:
1. a nő, mint kifejezés, Magyarországon a nagykorú, felnőtt nőnemű embert jelenti. tehát a kiskorú nő, akit lánynak hívunk, nem érdemel védelmet?
2. ugyanezért a kiskorú hímnemű ember, akit fiúnak hívunk, nem érdemel védelmet?
3. egyébként pedig a bántalmazásról szóló jogszabályok nem tesznek különbséget nemek szerint.

a poszthoz: attól, hogy fizikailag a férfi erősebb, még lehet fizikailag is bántalmazni a férfit. de a nők igazán a lelki terrorizálásban erősek. ráadásul a politikai korrektség nevében ma tilos korrekt statisztikai adatokat gyűjteni a családon belüli erőszakról. tehát ezzel kapcsolatban bármi adatot állítani az kamu.

Bambano 2020.12.01. 12:54:13

"Ha pedig hősünk egy alkatilag hozzá illő társat választ, s még vele szemben is képtelen megvédeni magát, ott már tényleg elfogynak a szavak.": hát ja, tényleg elfogynak a szavak, akkora veretes hülyeség ez. a normális férfi nem azért nem tudja megvédeni magát a nővel szemben fizikailag, mert nem elég erős hozzá, hanem azért, mert belenevelték, hogy nőt nem bántunk. tehát a fizikai erőfölény adta lehetőséget erősen korlátozza a mentális nevelés.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 12:55:33

Aki tapasztalta már azt hogy a kedves neje adu ásza minden érvelés helyett az, hogy "viszem a gyereket, ha nem kussolsz" és nem baszta pofán azonnal az asszonyt az ugyanolyan kemény gyerek mint én. De ha a poszter azt mondja hogy a kedves nejem helyesen jár el és én vagyok a szarkupac ha ezt nem viselem el, akkor a haragomat a poszteren fogom kitölteni hiszen ő férfi.

G. Nagy László 2020.12.01. 12:58:06

@fgzb:

"Te leszolod a kommenteloket ( akik rad pazaroltak draga idejuket ) hogy hisztiznek,"

Aki hisztizik, az hisztizik, miért szépítsem? Nyilván nem mindenki, de akik nem, azok nem is veszik magukra.

"te meg idehanysz egy boffenetet, cel es ertelem nelkul."

Mi az a böffenet? Maga a poszt? Vagy valamelyik kommentem? Ez mégis milyen kritika?

0.5 bit 2020.12.01. 12:58:48

@G. Nagy László: "Olyan kibaszott jó érzés, olyan magabiztossá tesz, ha képes vagy egy lépést hátrálni, és kívülről szemlélni a helyzetet. Fél perc alatt leveszed, hogy mire megy ki a játék és csak mosolyogsz az egészen."

Elég lett volna ezt megírni:

"Párkapcsolati erőszak? Feleségek és férjek, ne rinyáljatok, lépjetek ki!"

Sokkal ütősebb és lényegre törő, mint a fenti hosszú blog bejegyzés.

G. Nagy László 2020.12.01. 13:01:27

@a nagy hohohorgász:

"Aki tapasztalta már azt hogy a kedves neje adu ásza minden érvelés helyett az, hogy "viszem a gyereket, ha nem kussolsz" és nem baszta pofán azonnal az asszonyt az ugyanolyan kemény gyerek mint én."

Helyes, egyetértek.

" De ha a poszter azt mondja hogy a kedves nejem helyesen jár el és én vagyok a szarkupac ha ezt nem viselem el, akkor a haragomat a poszteren fogom kitölteni hiszen ő férfi."

A poszter nem mond ilyet. A poszter azt mondja, hogy akkor lennél szarkupac, ha megütötted volna. Az meg, hogy a nejed megengedhetetlen módon viselkedett és ténylegesen zsarolt, az nem kérdés. De ettől még nem pofozkodunk.

G. Nagy László 2020.12.01. 13:03:12

@0.5 bit:

"Sokkal ütősebb és lényegre törő, mint a fenti hosszú blog bejegyzés."

Tökéletesen igazad van. De vajon lehozta volna az Index? :)

body_andras 2020.12.01. 13:09:04

Azok a nők, akiket szóban, lelkileg bántalmaztak, hány százalékban bántalmazták társukat már a bevallott tapasztalataik előtt? Az ősi dogma szerint a lányokat nem bántjuk, csak babusgatjuk, ami speciel nem megerőlteti, normális és vállalható magatartás minden egészséges lelkű férfinak. De mi van akkor, ha ezzel a normával visszaélnek a kisasszonyok, és elmennek a határokig provokációban, becsmérlésben, megalázásban, stb. ?
Aztán ha egyszer visszapofázol neki, hogy na most már ő is kapjon egy verbális gyomrost, akkor a világ mártírja, "de hát én nem is csináltam semmit, te meg egy agresszív, mocskos szájú megtestesült ördög vagy".
Az IKEA reklám azért káros mert azt sugallja a nőknek hogy: 1.) jó eséllyel a pasid egy bántalmazó disznó; 2.) ha már bántalmazva vagy akkor egy kis shopping az ikeában gyógyír a lelki bajodra; 3.) te, nő, qrvára rendben vagy, a te nemed bántalmazási szokásai a köztudatban tabuként szerepelnek, a jogrendben meg sehogy.

Cpt. Flint 2020.12.01. 13:21:48

Több postot elolvasva, sőt esetenként vitázva is a következő a végkövetkeztetésem: te azért írsz blogot, mert a négy fal (meg az ismerőseid) között már nem fér el a... hm, önbizalmad.
Többnyire ex cathedra kijelentesz dolgokat, gyakran erősen leegyszerűsítve, fekete-fehérben láttatva. Az általad közölteket alaptéziseknek nyilvánítva ismételgeted, az érvelésnek, vitának innentől nincs helye.
Ez az egyrészt irritáló, másrészt a végletes egyszerűsítés miatt szinte mindig hamis álláspont az, ami "mindkét oldalról" ellened fordítja a kommentelőket (helyesebb lenne nem oldalakról beszélni, mert ez megint a szokásos hibás sematizálás; szerintem nem nagyon van olyan, aki maradéktalanul egyetértene veled).

Jelen esetben is felállítottál néhány - szerintem hibás - alapvetést:
1. "A bántalmazás csak fizikai lehet." Hát, ezzel látjuk, hogy nem ért egyet szinte senki. Valszleg nem véletlenül. Ha igaz lenne amúgy, akkor pl. az elzárás, megszégyenítés különböző formái nem működnének büntetésként.
2. "A férfi csak akkor férfi, ha erősebb, magasabb, nehezebb, mint a felesége." Hát, erre mit mondjak... eleve, de gustibus non est disputandum, szóval ez egy marhaság. Másrészt ugya, ha mondjuk a férfi eleve egy vékony, mondjuk 65 kilós hosszútávfutó, és van egy 60 kilós felesége, aki elmegy gyúrni, kick-boxolni és ezután simán le tudja nyomni a pasit, akkor váljanak el, vagy mi?? Mindegy, szerintem annyi eset van, mint égen a csillag, ami azt mutatja, hogy ez az "alapelv" hülyeség.
3. A lelki bántalmazást (ami ugye nem is létezik) csak le kell rázni magadról, a fizikai bántalmazásnál meg simán leléphetsz és új életet kezdhetsz." Ezeket az állításokat az egész, körülöttünk levő világ nap mint nap cáfolja. Ha ez így lenne, nem lennének öngyilkosok, nem lennének halálos végű veszekedések. (Ráadásul nem csak családon belül, akkor nem lenne kocsmai balhé sem. Ott is simán megvonhatod a vállad a "kurvaanyád"-ra, nem?) Ezek a jelenségek legalább azóta megvannak, mióta írott történelmünk van... De te egy tollvonással elintézed. A hozzáállásod erősen arra emlékeztet, mikor a depressziósnak azt mondják, hogy "szedd már össze magad". Igen, itt már én is úgy érzem, hogy van egyfajta áldozathibáztatás a postodban, valami lenézés, ahogy selejtesnek minősíted azokat, akik ilyen helyzetbe kerülnek.

Én úgy gondolom, hogy - ha eléggé ismernélek, és főleg, ha fontos lennék neked, közel állnék hozzád - tudnék olyasmiket mondani neked, amitől igenis bántalmazva éreznéd magad, sőt, amitől esetleg eljutnál a fizikai agresszióig is. Ha valaki oly mértékben közömbös, hogy semmivel nem lehet kibillenteni a lelki egyensúlyából (és mindig csak tisztán racionalitás alapján cselekszik), azt manapság sztem szociopatának tekinthetjük inkább, és nem dicséretre méltóan higgadtnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.01. 13:23:21

A nők elleni erőszak olyan, mint a pedofília: a libbantak szerint ez mindennapos jelenség, minden második férfi pedofil, s amikor pedig megunja a kisgyerekek molesztálását, akkor kikapcsolódásként nőt ver.

A valóság egész más. A családi erőszak ritkaság. Amit családi erőszaknak neveznek aza legtöbb esetben szimpla vita, s nemis a nő a leggyakoribb változat.

0.5 bit 2020.12.01. 13:24:23

@G. Nagy László: "Tökéletesen igazad van. De vajon lehozta volna az Index? :)"

Szerintem nyugodtan lehozhatta volna. Ez is egy vélemény - függetlenül attól, hogy nem értek vele egyet -, amelyet manapság nem sokan mernek megfogalmazni.

Egyrészt értem, hogy miért gondolod "darwin díjasnak" a párkapcsolati erőszak áldozatait. Végül is van benne némi logika.

Másrészről viszont a valóság árnyaltabb, mert az emberek viselkedésében és döntéseiben minden van egy érzelmi rész is, amit az emberek többsége mérlegelés közben nem tud figyelmen kívül hagyni.

eßemfaßom meg áll 2020.12.01. 13:24:34

@G. Nagy László: "E poszt alatt pontosan ugyanúgy basztatnak a feministák és az antifeministák is."

ha mindenki szerint hülye vagy az nem feltétlenül annak a bizonyítéka, hogy te különlegesen okos vagy hanem esetleg azé, hogy tényleg hülye vagy.

Serény Vélemény 2020.12.01. 13:27:13

@Cpt. Flint: "mert a négy fal (meg az ismerőseid) között már nem fér el a... hm, önbizalmad."

ott a pont! :-D

eßemfaßom meg áll 2020.12.01. 13:27:36

@G. Nagy László: "Mi az, amit nem érzékelek?" a létező valóságot a saját buborékodon kívül?

body_andras 2020.12.01. 13:28:09

@Bambano: erről egy klasszikus szociálpszichológiai karikatúra jut eszembe: a kocsmából lehorgasztott fejjel kezét tördelve kullog haza a keményen dolgozó kisember, otthon meg egy böhöm állat várja otthonkában, sodrófával a kezében. Hát messzire jutott a házastársi életközösség archetípusa innen, mit nem mondjak - ez a kép még a 80-as években élte fénykorát (vagy nem tudom mikor, én akkor születtem annál régebbről nincsenek emlékeim).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.01. 13:28:49

@Örömhernyó:

Van egy homokos kolléganőm.

Ő mesélte nekem egyszer - ismerve homofób álláspontomat -, hogy megverte a barátnője, mire segítséget kért az egyik homoklobbista szervezettől, ott azonnal izgalomba jöttek, látva a verés nyomait rajta, "na ki volt az a homofób erőszakoskodó?", aztán azonnal eltűnt a lelkesedás, amikor kiderült, az agresszor is homokos.

Bambano 2020.12.01. 13:34:26

@G. Nagy László: "A poszter azt mondja, hogy akkor lennél szarkupac, ha megütötted volna. Az meg, hogy a nejed megengedhetetlen módon viselkedett és ténylegesen zsarolt, az nem kérdés.": csakhogy a történet úgy szokott kezdődni, hogy a kedves feleség évekig/évtizedekig tolja ezt a fajta érzelmi manipulációt, zsarolást, gyakran egyre emelkedő erősséggel, míg a végén sikerül neki megtalálni a legalkalmatlanabb időpontot arra, hogy megint erőszakoskodjon, és ekkor a pasiban elszakad a cérna és megveri a nőt.

ezek az esetek mind úgy kerülnek a statisztikába, hogy a nő az áldozat.

Serény Vélemény 2020.12.01. 13:34:52

@MAXVAL birсaman közíró: A sztori hiteltelen, mert az lmbtq lobbisták pontosan tudják, hogy sokkal kevesebb leszbikust vernek meg heterók, mint ahányat leszbikus partnerük bántalmaz

G. Nagy László 2020.12.01. 13:36:49

@Cpt. Flint:

"Én úgy gondolom, hogy - ha eléggé ismernélek, és főleg, ha fontos lennék neked, közel állnék hozzád - tudnék olyasmiket mondani neked, amitől igenis bántalmazva éreznéd magad, sőt, amitől esetleg eljutnál a fizikai agresszióig is. "

Nem igazán tudnál olyat mondani, ami bántana. Ha kritika - mint ahogy a kommented is az - azt jó néven veszem és megköszönöm. A fizikai erőszak szóba sem jönne.

"Ha valaki oly mértékben közömbös, hogy semmivel nem lehet kibillenteni a lelki egyensúlyából (és mindig csak tisztán racionalitás alapján cselekszik), azt manapság sztem szociopatának tekinthetjük inkább, és nem dicséretre méltóan higgadtnak. "

Van ebben igazság. Kifejezetten azt gondolom, hogy el kell jutni a "szociopataság" ezen fokára. Egyszerűen muszáj. Buddha, Jézus, Gandhi - ezt tanuljuk mindannyian egy életen át. Ha nem ezt tesszük, úgy rossz példaképeket választottunk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.01. 13:41:48

@nemecsekerno_007:

A libbantak csak szélsőségekre képesek.

Olyan ez, mint Halivúd és az indiános filmek:
- XX. sz. első fele: a csúnya, bunkó, alkoholista, erőszakos indiánokat ki akarja emelni az évezredes koszból és butaságból a jóakaratú fehér ember, de a rohadék indián nemhogy nem köszöni meg ezt, hanem még meg is skalpolja a hozzá küldött békés jóarcú népművelőt,
- XX. sz. második fele: a csúnya, bunkó, alkoholista, erőszakos, pénzéhes fehér gazemberek terrorizálják a békés, jóakaratú indiánokat, pedig azok csak egész nap a világegyetem titkairól akarnak elmélkedni, de a fhérek inkább kiirtják az erdőt, s helyére büzölgő gyárat építenek, meg olajcsővezetékeket fektetnek le a szent temetőn keresztül.
-.,

G. Nagy László 2020.12.01. 13:46:28

@0.5 bit:

"Másrészről viszont a valóság árnyaltabb, mert az emberek viselkedésében és döntéseiben minden van egy érzelmi rész is, amit az emberek többsége mérlegelés közben nem tud figyelmen kívül hagyni. "

Pontosan így van. És pont ez a feladat: kívülről, hideg fejjel látni magadat, és az egész helyzetet.

Három éve rom ezt a blogot és másról sem beszélek, mint az önmagunkért vállalt felelősségről, felnőttségről, tudatosságról. Mindig ugyanaz a válasz: a körülmények áldozatai vagyunk, nem tehetünk róla, a nők a hibásak, a férfiak a hibásak, a kormány a hibás, vagy épp maga a Teremtő baszta el az egészet. A kommentek többségét olvasva megértem, hogy miért lehet sikeres 2020-ban még mindig a kommunista világlátás, vagy annak bármelyik formája, árnyalata. Ha még a saját érzelmeinket sem tudjuk kezelni, hogyan tudjuk menedzselni az életünket? Pláne egy családét...

Serény Vélemény 2020.12.01. 13:46:35

@G. Nagy László: Az megvolt nálad, amikor Jézus kötélből ostort font, és úgy hajtotta ki a "pénzváltókat' és az árusokat a Templomból? Vagy amikor köztiszteletben álló, nagyhatalmú embert nemes egyszerűséggel "rókának" nevezett?

"Ha valaki oly mértékben közömbös, hogy semmivel nem lehet kibillenteni a lelki egyensúlyából (és mindig csak tisztán racionalitás alapján cselekszik), azt manapság sztem szociopatának tekinthetjük inkább, és nem dicséretre méltóan higgadtnak. "

Egyébként ez nem szociopátia, hanem pszichopátia.

Serény Vélemény 2020.12.01. 13:48:35

@G. Nagy László: "Ha még a saját érzelmeinket sem tudjuk kezelni, hogyan tudjuk menedzselni az életünket? "

Na ezaz! Milyen érzelmek azok, amelyeket ennyire el kell fojtani?

G. Nagy László 2020.12.01. 13:51:57

@Bambano:

"csakhogy a történet úgy szokott kezdődni, hogy a kedves feleség évekig/évtizedekig tolja ezt a fajta érzelmi manipulációt"

Pontosan így van. De miért tolhatja évekig? Nekem egyszer mondana ilyet az asszony, többet soha. És ehhez nem kell megütni. Elég azt mondani: "Felejtsd el azt a hülyeséget, hogy engem zsarolni merészelsz! Még egyszer meghallom és csomagolhatsz!" Nem bonyolult.

metal · http://electric.blog.hu 2020.12.01. 13:52:26

@G. Nagy László: "A bántalmazás KIZÁRÓLAG fizikai lehet. A többi csak hiszti és rinyálás."
Hülye vagy és kész! A többi csak rinyálás és hiszti.

G. Nagy László 2020.12.01. 13:53:48

@Serény Vélemény:

"Na ezaz! Milyen érzelmek azok, amelyeket ennyire el kell fojtani?"

Semmit sem kell elfojtani, az a legrosszabb. Ki kell adni mindent: az örömöt, a bánatot és a haragot is. De ez nem fizikai agresszió. Pont ez a mocsokság az IKEA-kampányban is, hogy összekeveri a kettőt.

eßemfaßom meg áll 2020.12.01. 14:06:52

@G. Nagy László: "Elég azt mondani: "Felejtsd el azt a hülyeséget, hogy engem zsarolni merészelsz! Még egyszer meghallom és csomagolhatsz!" Nem bonyolult."

Elég egyszerű életet élsz :)

CSOKKI MÁLNA 2020.12.01. 14:07:26

És ugye az erőszakos férfi mindig fehér a pc álomvilágában..Ha mégse, arról egyszerűen nem veszünk tudomást, ahogy az Európában élő muzulmán nők végletekig elnyomott helyzetéről sem.

ZX 2020.12.01. 14:20:32

@G. Nagy László: "Baszki, nem érzed, hogy ideje volna felnőni végre? Ez az egész blog, és ez a poszt különösen arról szól, hogy az ilyen faszságokat, mint két fél gyermeteg játszmázása, tanuljuk meg felnőtt módon kezelni. Nem is nő az, aki nem indít játszmákat. S nem is férfi az, aki képtelen ezeket kezelni.

A bántalmazás KIZÁRÓLAG fizikai lehet. A többi csak hiszti és rinyálás."

Hogy te mekkora egy fasz vagy!

Ráadásul ahogy elnézem a kommenteket itt mindenki hülye, csak te vagy helikopter.

Bambano 2020.12.01. 14:32:58

@G. Nagy László: próbáltad már? szerintem télen ne mondj ilyeneket a zasszonynak, mert a híd alatt qva hideg van.

a klasszikus vicc szerint (csak félig vicc) a nő olyan, mint a hurrikán: amikor jön, forró és nedves, amikor megy, viszi a házadat és a kocsidat.

Bambano 2020.12.01. 14:39:42

@G. Nagy László: "A bántalmazás KIZÁRÓLAG fizikai lehet. A többi csak hiszti és rinyálás.": ezzel a véleményeddel egyedül vagy a szakmában.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 14:59:50

@Bambano: és a gyereket, na nem a gyerek szeretete miatt hanem a tartasdij miatt. A poszter nem tudom hogy hol él de hogy nővel nem volt még dolga az biztos. Elég azt mondani hogy..... hát persze b+. Amint ez a mondat elhagyja a szádat már megy az ügyvédhez a közös kártyával...

Serény Vélemény 2020.12.01. 15:01:14

@G. Nagy László: "Nekem egyszer mondana ilyet az asszony, többet soha. És ehhez nem kell megütni. Elég azt mondani: "Felejtsd el azt a hülyeséget, hogy engem zsarolni merészelsz! Még egyszer meghallom és csomagolhatsz!" Nem bonyolult."

Szerintem ennél durvább verbális erőszak nincs, amit az ember a feleségével szemben elkövethett.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 15:03:13

@G. Nagy László: Ja és az asszonyt csak úgy elkuldened a közös tulajdonbol????? Vagy ilyenkor csak a tiéd a ház??? Becsapos a kérdés, vigyázz ... te hazug fasz

G. Nagy László 2020.12.01. 15:05:58

@Bambano:

"A bántalmazás KIZÁRÓLAG fizikai lehet. A többi csak hiszti és rinyálás.": ezzel a véleményeddel egyedül vagy a szakmában. "

Ha nem is egyedül, de szűk kisebbségben, ez nyilvánvaló. Csak tudod, amikor verbális bántalmazásról kezdünk beszélni, akkor annak az első lépcsőfoka csupán, hogy bűncselekmény a Holokauszt-tagadás és a gyűlöletbeszéd. A második, hogy kirúghatnak az állásodból, ha kritizálod a kormányod bevándorláspolitikáját - lásd a mai Nyugat-Európát. A harmadik lépcső már a diktatúrákba vezet.

Én a szabadságban hiszek. Bízom abban, hogy soha, senkit nem bántok meg, de fenntartom magamnak a jogot, hogy a saját számmal azt mondjak, amit csak szeretnék. És ugyanígy: nekem is mondhasson bárki bármit. Legyen az a feleségem, a szeretőm, vagy épp egy kommentelő a posztom alatt.

G. Nagy László 2020.12.01. 15:14:33

@CaptainG:

"Ebbol is bizonyitva latszik szamomra az, hogy a moralitas nem objektiv, hanem szubjektiv."

Nem mennék bele ennek mélyebb, filozófiai elemzésébe, mert bitang sok munkám van. Csak épp egyetlen gondolat: Szerintem akkor járunk el helyesen, ha a fizikai agressziónál húzzuk meg az erkölcs, a büntethetőség határát. Egyszerűen azért, mert az kivédhetetlen. A verbális "bántalmazás" elől szabadon elsétálhatsz. Egyszerűen otthagyod a másikat, ha nincs jobb eszköz a tarsolyodban.

Talán nem minden kommentelő érti: elítélem a verbális sértéseket is, de ez stílusprobléma, neveletlenség, vagy épp a szeretet hiánya. De nem bűn. A fizikai agresszió megfékezhető kívülről is, a szóbeliség pedig legyen szabad, s biztassunk mindenkit a jóra. Szerintem ez a tisztességes.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 15:15:14

@G. Nagy László: ritka egy önző ember vagy, ha téged nem tud bántani/zsarolni es kárt okozni szavakkal az az ember akit elvileg szeretsz és tud rólad mindent. Azt is hogy mi a gyengéd. Vagy észre sem veszed hogy pórázon vagy otthon

Serény Vélemény 2020.12.01. 15:15:21

@G. Nagy László: "Én a szabadságban hiszek. "

A saját szabadságodban, vagy pedig a feleséged szabadságában?

Mert a szavaidból úgy tűnik, hogy TE önmagadnak szabadágot adsz arra, hogy őt verbálisan bántalmazd, de neki nem adsz szabadságot arra, hogy ugyanezt az érzelmi manipulációt veled szemben alkalmazza!

Boar. 2020.12.01. 15:17:07

@G. Nagy László: "A bántalmazás KIZÁRÓLAG fizikai lehet. A többi csak hiszti és rinyálás."
Hülye vagy. Fizikailag nem mindenkit lehet bántalmazni. Lelkileg igen. Sokkal jobban.
Mindenkinek van gyenge pontja. Annak is, aki kifelé olyan, mint a kőszikla.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 15:17:50

@G. Nagy László: van vagy volt valaha szeretőd??? Ez is megerne egy misét. Tudod faszkalap bármilyen hihetetlen de egy normális férfi nem tart szeretőt mert a felesége nunajat akarja...

G. Nagy László 2020.12.01. 15:18:52

@Bambano:

"próbáltad már? szerintem télen ne mondj ilyeneket a zasszonynak, mert a híd alatt qva hideg van."

:)))

Remélem, hogy sose kell majd ilyet mondanom. De az biztos, hogy minden konfliktusba beleállok. Jó pár barátom van, aki szenved a kapcsolatában, s mindegyikük közös vonása, hogy menekülnek a konfliktus elől. Ennek a vége mindig az, hogy a házisárkány eluralkodik rajtuk. Van benne felelősségük bőven.

G. Nagy László 2020.12.01. 15:21:50

@Serény Vélemény:

"A saját szabadságodban, vagy pedig a feleséged szabadságában?"

Mindenkiében. Az asszonynak - akivel két tökéletes gyerekünk van és a világ legjobb anyukája - korlátlan szabadsága van. Nem vagyok se a főnöke, se a tulajdonosa. De még a földesura sem. Azt mond és azt tesz, amit csak akar.

ZX 2020.12.01. 15:25:16

@G. Nagy László: Most már biztos, hogy neked nemhogy szeretőd meg feleséged sincsen, de barátnőd sem volt soha.

Serény Vélemény 2020.12.01. 15:25:44

@G. Nagy László: Kivéve, ha mégsem, mert akkor csomagolhat?
(Tökéletes gyerek nincs.)

Serény Vélemény 2020.12.01. 15:30:59

@ZX: A feleségem apja volt ilyen egyébként. Nem lehetett vele vitatkozni. Édi-bédi tündi bündi csávó volt. Csak éppen soha, semmilyen körülmények között senki, és semmilyen tettének semmilyen másokra vonatkozó következménye nem érdekelte. Kb 3 családot, 6-8 embert tett tönkre teljes egészében. És úgy tudott hazudni, hogy ilyet szerintem még soha nem láttam. Az, hogy szemrebbenés nélkül, az nem kifejezés rá.
Mondjuk végül is rá sem tudtam igazából haragudni, - mert rájöttem, hogy pszcihopata volt.
És az a vicc, hogy az első kézfogásunktól fogva tudtam, hogy soha, semmmilyen körülmények között, semmilyen módon nem lehet benne megbízni.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 15:41:15

@G. Nagy László: 2 gyerekkel korlátlan szabadság aham. Vagy leszarjatok a gyerekeket vagy az asszony kurvara nem szabad. Te poszter, konkrétan tökéletesen leirtad a lelki nihillt. Ti nem egy család vagytok hanem csak együtt éltek....

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 15:44:40

@G. Nagy László: a gyerekeidrol meg az asszonyrol konkrétan semmit nem tudsz, mert ha tudnál akkor tudnád miről beszélünk. De ne legyen igazam. Csak kérlek egy posztban írd le konkrét példákkal a mindennapi életed....

ZX 2020.12.01. 15:48:37

@G. Nagy László: Jaja, és amikor hazaérsz az egész család mosolyogva az öledbe ugrik, a legfinomabb vacsora illata száll, a háttérben andalító zene szól, madarak csipognak és őzikék táncolnak körbe....

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 15:50:49

@ZX: mint az amerikai szépségben....

G. Nagy László 2020.12.01. 17:37:15

@Serény Vélemény:

"Tökéletes gyerek nincs"

Persze, hogy nincs. Csak imádom őket és iszonyú elfogult vagyok. A fiam például kifejezetten lusta és nem is tanul túl jól. A lányom olyan szemtelen, hogy olyat még nem láttál. Mégis: büszke vagyok rájuk és boldoggá tesz, hogy az apjuk lehetek. Nem várok semmit tőlük, csak remélni merem, hogy boldog életük lesz.

G. Nagy László 2020.12.01. 17:40:06

@Karoly_2: Nem vitatom, hogy van hivatkozás. Egy ekkora, légből kapott faszsághoz gyártok én is hivatkozást, ha kell. Matyika: nem tudod meghatározni, hogy mit jelent a verbális és lelki bántalmazás, ahogy azt se, hogy mit jelent a jogállam. Hogy a picsába gyártasz hozzá HITELES statisztikát? Ébresztő, te kommunista disznó!

G. Nagy László 2020.12.01. 17:49:02

@a nagy hohohorgász:

"2 gyerekkel korlátlan szabadság aham. Vagy leszarjatok a gyerekeket vagy az asszony kurvara nem szabad."

Ebben most van igazságod. Az asszony tényleg iszonyú leterhelt. Sokkal többet dolgozik, mint én, viszi a háztartást és a gyerekekkel is ő tanul - amíg én (igazi szarháziként) pókerezem, olvasok meg sportolok. Ilyen értelemben nem szabad. Ugyanakkor ő választotta ezt az életmódot és alapvetően boldog is. Csak fáradt.

"Te poszter, konkrétan tökéletesen leirtad a lelki nihillt."

Ezt nem értem, honnan jön. Tele vagyok energiával, életörömmel és célokkal. Honnan jön ez a lelki nihil duma?

"Ti nem egy család vagytok hanem csak együtt éltek.... "

Azért nagyon is család vagyunk, hitem szerint példaértékű módon. Abban igazad van, hogy egy csomó dolgot nem kötünk össze. Nincsenek közös pénzügyeink és a hobbijaink többsége is eltérő. De ennyi kell is a függetlenséghez. Egy csomó vitát megspórolunk, s amikor együtt vagyunk, az többnyire valóban ünnepi és vidám.

G. Nagy László 2020.12.01. 17:50:59

@karoly_3:

" A kampányban egyébként bár a statisztikai adat verbális erőszakra vonatkozott, a film maga fizikai erőszakra is utal. "

Kicsi fiam, ha elolvastad volna a posztot, tudnád: pont ugyanezt írtam.

_Wasp_ 2020.12.01. 18:04:47

A poszt túlírt, és ez csak a kisebbik baj. A szerző vagy azért nem érti a problémát, mert nem akarja (és szándékosan állítja be magát hülyének) vagy azért nem érti mert tényleg buta mint a tök. Nem tudom eldönteni melyik problémásabb.

Dee_ 2020.12.01. 18:35:35

@az övezet gázai:
És a reklám azt mondta, hogy CSAK a nőket bántják? Komolyan, senki nem tud szöveget értelmezni? Leír, megmutat egy esetet. Nem mondja, hogy csak ez történhet. A nő lehet rövid fekete hajú is, nem csak a bemutatott. Akkor érezzék úgy a rövid fekete hajúak, hogy velük senki nem foglalkozik? Pedig ők is lehetnek áldozatok!
Senki nem állítja, hogy a férfiakat nem éri bántalmazás. Senki. Ezt csak a feministafóbiások hiszik.

eßemfaßom meg áll 2020.12.01. 18:42:20

@Dee_: Te se vagy túl bonyolult mint a szerző.

Szalay Miklós 2020.12.01. 18:45:22

Egy tömör általános összefoglaló az erőszakról:

egyvilag.hu/temakep/068.shtml

eßemfaßom meg áll 2020.12.01. 18:47:09

@G. Nagy László: "A verbális "bántalmazás" elől szabadon elsétálhatsz." alapvetően a fizikai elől is. Hogy a klasszikust idézzem: "Minek ment oda."

Mindenesetre te továbbra is az áldozathibáztatás végtelenül gusztustalan módszerét használod.

midnight coder 2020.12.01. 18:51:05

Nekem ezzel a dologgal alapvetően két bajom van:
1. Egy bútorkereskedő cég bútort adjon el, és ne politizáljon. Nem az a dolga. Amikor egy cég mégis ezt teszi, azt általában azért csinálja, mert a termékei ár/érték aránya nincs teljesen rendben, és ezt próbálja meg ellensúlyozni a világmegváltással, illetve az "életérzés" eladásával termék helyett. Ez a vásárlók nettó hülyének nézése.

2. Igen, a házasságon belüli erőszak szar dolog. És igen, a legtöbbször nők szenvedik el. Viszont az utcán a hajléktalanok nagy-nagy többsége valamiért mégiscsak férfi.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 19:06:21

@eßemfaßom meg áll: a nő minek ment a faszihoz? Nem látja a hülye hogy az összes fehér nem zsidó férfi egy agresszív náci???? Pedig megirta az index is....

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 19:11:09

@G. Nagy László: te tényleg lelki nihillben élsz... de az a jó hogy nem tudsz róla. Így valóban boldognak tunhetsz.... aztán majd egyszer raszorulsz a családra és a buszkesegeid azt mondják hogy bocsi apu de inkabb bulikazok... szopo. Az asszonyod meg több faszt fogott már mint kilincset. Hát valakinek ez azért nem akkora boldogság mint neked.

G. Nagy László 2020.12.01. 19:14:56

@eßemfaßom meg áll:

"A verbális "bántalmazás" elől szabadon elsétálhatsz." alapvetően a fizikai elől is. Hogy a klasszikust idézzem: "Minek ment oda."

Atyaég, ezt tényleg képes voltál leírni? Tényleg azt játszod, mint a NANE? Tényleg igazat adsz a feministáknak: nincs különbség a kettő között? Ha valaki véletlenül rálép a cipődre a túlzsúfolt hetes buszon, és te azt az embert ezért fejbe lövöd az oké? Egy-egy? Ő is hibázott meg te is? Az ilyen kibaszott felszínes és maszatolós mondatok miatt nem lesz béke sosem. És még csak nem is arról van szó, hogy ordító a különbség a fizikai és a szóbeli bántás jellege és súlya között, de azt is leírom: hogy az egyik elkerülhető, a másik meg nem. Ez elképesztően lényeges ERKÖLCSI szempont, te meg trollkodsz egyet, hogy ugyanaz. Baszki, ha valaki - két utcányira a lakásodtól - hátratekeri a karodat és pisztolyt nyom a fejedhez, azzal mit kezdesz? Minek mentél oda? Miért akartál hazamenni? Ugyanakkor: ha valaki cikizi a bőrnacidat, de hozzád sem ér és te szabadon elsétálhatsz, az ugyanaz?

Hallottál egyszer egy fogalmat: áldozathibáztatás. Annyira megtetszett, hogy el sem engeded. Baszki: kibaszott komoly szakirodalommal bír, hogy az áldozat sok esetben VALÓBAN hibás. Elképesztő gáz az, hogy összemosod az elkerülhető és az elkerülhetetlen eseteket.

G. Nagy László 2020.12.01. 19:17:51

@a nagy hohohorgász:

"Az asszonyod meg több faszt fogott már mint kilincset."

Sajnos nem. Próbálom rávenni, hogy szexeljen másokkal is, de végletesen monogám alkat... ez van.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 19:23:24

@G. Nagy László: az az igazság hogy se lenyelni se kikopni nem tudom amit írsz. Értem hogy ez neked jó ezért gratulálok. Én még nem érzem ezt az érzést.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 19:27:03

@a nagy hohohorgász: amúgy neked mi az ertekrended azon kívül hogy mindenki azt csinál amit akar??? Mi van ha a fiad mást akar mint te? Ot is elkuldod?? Vagy mit csinálsz??? Leszarod ?

arthurthedent 2020.12.01. 19:33:28

@G. Nagy László: "Az élet nem bonyolult: ki kell lépni a mérgező kapcsolatokból."

Én így teszek. Ettől még el kell fogadnom, hogy nem mindenki képes rá. Az alkoholról sem mindenki tud leszokni, a cigiről sem és a mérgező kapcsolatokból sem mindenki képes kilépni.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 19:57:04

@arthurthedent: csak szólok hogy minden kapcsolat mérgező egy idő után mert nem mindig az van amit te akarsz... amúgy erre van a mondás gyáva népnek nincs hazája batornak meg háza. Amúgy arra kíváncsi lennék hogy a poszter felesége mit gondol valójában.... mert a poszter tipikus beleszarok csak engem hagyjanak békén férfi. Hát h lesz ebből fifty fifty házimunka???? Vagy az ő asszonykaja nem feminaci??? Vmi bűzlik Dániában...

G. Nagy László 2020.12.01. 20:11:25

@a nagy hohohorgász:

"amúgy neked mi az ertekrended azon kívül hogy mindenki azt csinál amit akar??? Mi van ha a fiad mást akar mint te? Ot is elkuldod?? Vagy mit csinálsz??? Leszarod ? "

Ez egy nagyon jó kérdés. Borzasztóan szeretném, ha bizonyos értékeket - motiváltság, céltudatosság, határozottság, racionális gondolkodás - vinne magával. De ha nem - és úgy látom, hogy egyelőre szarik mindenre - akkor így döntött. Ez az ő élete, neki kell eldöntenie, hogy miként tölti meg tartalommal. Nekem annyi a dolgom, hogy fizikailag óvjam és igyekezzek példát mutatni, meg segíteni, ahol lehet. Még csak 13 éves, a neheze még most jön.

Alapvetően az a gondom, hogy sokak fejében keveredik az erkölcs minden egyéb életvezetési kérdéssel. Az erkölcs az, ahogyan a másikkal bánunk. Az életvezetés és a pszichológia terepe pedig arról szól, miként bánunk magunkkal. Az megkövetelhető, hogy fizikailag ne ártsunk a másiknak. De szinte minden más csak önmagunkról szól. Ha nem beszélünk szeretetteljesen a másikkal, az elsősorban minket mérgez. Ha bosszút forralunk, ha haragot tartunk - ugyanúgy. Ezért ragaszkodom e merev határokhoz. Ha a fiam megüti a lányomat, olyankor nincs irgalom. De a többi az ő szuverén világa...

G. Nagy László 2020.12.01. 20:20:55

@arthurthedent:

"Én így teszek. Ettől még el kell fogadnom, hogy nem mindenki képes rá. Az alkoholról sem mindenki tud leszokni, a cigiről sem és a mérgező kapcsolatokból sem mindenki képes kilépni."

Tökéletesen igazad van. Ám ettől még érdemes törekedni rá. Vagy nem, de akkor érdemes tisztában lenni vele, hogy ezt a döntést mi magunk hoztuk meg. Van egy nagyon jó barátom, aki borzasztóan túlsúlyos. 25 éve biztatom a fogyásra - elég eredménytelenül. Imád kajálni, és elfogadta, hogy valószínűleg 10-15 évvel korábban hal meg, mint ahogy muszáj lenne. Az sem zavarja, hogy nem lesz soha fehérnemű modell, sem pedig chippendale táncos. Számomra ez is legitim út. Az egyetlen, amit nem értek: amikor beleragadunk egy élhetetlen helyzetbe, nem teszünk semmit, csak a világot hibáztatjuk. Ez mindig nagyon gáz.

G. Nagy László 2020.12.01. 20:24:07

@a nagy hohohorgász:

"Hát h lesz ebből fifty fifty házimunka????"

Sehogy. 80-20. Sokkal többet robotol, mint én.

"Vagy az ő asszonykaja nem feminaci???"

Nem az. A legkevésbé sem.

G. Nagy László 2020.12.01. 20:33:51

@miklos_3: Megtisztelsz, hogy jelentéktelen személyemre ennyi energiát áldozol.

Almandin 2020.12.01. 20:40:18

@G. Nagy László: Ez nekem is feltűnt a posztban, hogy összekevered a kisebb összezördüléseket a bántalmazással. A kisebb veszekedések-hacsak nem két teljesen flegmatikus ember kerül össze- minden kapcsolatban jelen vannak időnként. A bántalmazás az valóban szisztematikus, az uralom biztosítására szolgáló viselkedés. Lelki terror lehet pl. a másik állandó gúnyolása, lekicsinylése, kontrollálása, kapcsolatainak, öltözködésének korlátozása, pénzének megvonása, stb. Ezek a lelki bántalmazás ismérvei. Nem az, hogy néha összevesznek, vagy néha véletlenül bántót mond az ember a párjának.

G. Nagy László 2020.12.01. 20:51:58

@Almandin: Nem keverem össze, ellenkezőleg: meghúzok egy határt. Érdemes szétszálazni, hogy mi bántalmazás és mi nem az.

"a másik állandó gúnyolása, lekicsinylése, kontrollálása, kapcsolatainak, öltözködésének korlátozása,"

Te hagynád, hogy ezt vki megtegye veled? Ahogy ismerlek: nem. Vagy kinevetnéd, vagy szakítanál vele. Nincs miről beszélni. Ezek csúnya dolgok, de percek alatt megszüntethetők.

"pénzének megvonása"

Ez mit jelent? Elveszi a pénztárcádat???

Almandin 2020.12.01. 21:02:20

@G. Nagy László: Más kérdés, hogy én mit tűrnék el, és mit nem. Attól még ismert bántalmazási formák a fentebb leírtak. Sokan sajnos abban a tévhitben élnek, hogy ezek normálisak egy kapcsolatban. Pl. sok nő mond olyat, hogy: "a férjem nem engedi, hogy dolgozzak", vagy:"a férjem eltiltott ettől és ettől a barátnőmtől", vagy: "óránként fel kell hívnom, vagy küldenem egy SMS-t, hol vagyok, mit csinálok és ha 10 perc késéssel érek haza, áll a bál", vagy: "le kell adnom a fizetésemet és ő egy kevés zsebpénzt ad ki, nem tudok még egy szelet sütit se venni az engedélye nélkül". Na, ezek tipikus lelki bántalmazásformák, sajnos még ma is sok nő azt hiszi, hogy a párjának joga van ilyeneket megtenni. Ezek tudatosítására szükség van. Az tény, hogy nemcsak férfiak lehetnek az ilyesmi elkövetői. Talán ezen a blogon merült fel a motorozás kérdése. Sok nő van, aki a férjének egyenesen megtiltja a motorozást, hogy nehogy baleset érje. Ez is ilyen dolog. Lelki bántalmazás az, ha a fejedre nő valaki.

G. Nagy László 2020.12.01. 21:10:57

@Almandin: Nagyjából ugyanazt gondoljuk. Idióta mindenki, aki ezeket elviseli.

Almandin 2020.12.01. 21:16:08

@G. Nagy László: Én nem idiótáznám le őket. Sokszor észrevétlenül, lassan alakulnak ki ezek a dolgok, nem a kapcsolat elején kezdődnek, Kívülről könnyű azt mondani, hogy miért tűri ezt valaki. Sokszor gyerekkori lelki sérülések is kedveznek annak, hogy valaki beleragadjon egy ilyen kapcsolatba. Máskor anyagi függés miatt nem tud lépni az illető. A hagyományos neveltetés és a vallásosság is elősegíti, hogy ne lépjen ki valaki. Ha egy nőt úgy szocializálnak, hogy neki engedelmesnek kell lenni, ráadásul az egyházi esküvő felbonthatatlan, akkor nagy eséllyel élete végéig tűrni fog. A vallás öl, butít és nyomorba dönt.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 21:39:09

@G. Nagy László: és azt is elmondod a gyerekeidnek hogy anyát bárki kurogathatja részedről? Akkor az sem baj ha anya meghivja a kurópartnert a karácsonyi vacsira? és mit mondasz a gyereknek a bácsi miért van velünk??? beteg vagy szerintem vagy én vagyok beteg. De valamelyikünk az az biztos

G. Nagy László 2020.12.01. 21:53:07

@a nagy hohohorgász:

"beteg vagy szerintem vagy én vagyok beteg. De valamelyikünk az az biztos"

Nehogy azt gondold! Ez tipikusan olyan kérdés, amely ízlés doga. Ugyanolyan legitim és egészséges a monogám szemlélet, mint amilyen a poligám megközelítés.

"és azt is elmondod a gyerekeidnek hogy anyát bárki kurogathatja részedről?"

Szerintem fontos, hogy a szülők felkészítsék a gyerekeiket az intelligens testiségre, ám alig hiszem, hogy a kettőnk intimitását ki kéne teregetnünk nekik. Egy gyerek se szeretne tudni a szülei szexualitásának részleteiről. Te akartad volna tudni valaha is, hogy a szüleid mit művelnek egymással az erotika vonalán? Aligha.

"Akkor az sem baj ha anya meghivja a kurópartnert a karácsonyi vacsira? és mit mondasz a gyereknek a bácsi miért van velünk???"

Amint már írtam, nincs ilyen a láthatáron. Meg egyébként is, ha lenne, nyolcra haza kéne érnie - kijárási korlátozás van :) Bár végül is aludhatna nálunk is...

_Wasp_ 2020.12.01. 21:53:17

@G. Nagy László: Igen? Tényleg idióta aki elviseli a verbális bántalmazást férfiként? nagyon nehéz belátni, hogy váláskor nem csak a feleségedtől és a vagyonod egy részétől, de nagyon jó eséllyel férfiként a gyerekeidtől is elválhatsz? és otthagynád őket egy olyan nőként akitől a bántalmazást te sem akarod már elviselni, de a gyerekek maradjanak, hadd szokják? Vagy inkább maradsz, nyelsz és tűrsz? Vagy csak nem érted ezt a problémát sem?

Fizikai bántalmazás: mit csinálsz ha hozzád vagdosnak dolgokat, megkarmolnak, pofon ütnek? Winettouként tűröd mert az olyan férfias? Vagy lepofozod a luvnyát mert azt tanultad apádtól? Vagy feljelented, amikor a rendőrségen a magadfajta gyökerek majd jól nevetgélnek rajtad? Vagy otthagyod a kölykeidet egy pszichopata bántalmazónál? Tényleg olyan nehéz ebbe a helyzetbe belegondolni?

Ehh. Felbaszott elsőre is a rettenetesen egyoldalú megközelítés, amikor azt hiszed, azért mert nagyobb vagy mint akivel dugsz, nem tud úgy téged bántani, hogy fájjon... Arról ugye ne is beszéljünk, hogy a házasságon belüli emberölésekben meglehetősen kiegyenlített az arány a férfiak és nők között. Meg arról se essék szó, hogy a családon belüli erőszak tipikus áldozata a gyerek, és az elkövető többnyire az anya. Plusz a családon belüli emberölések tipikus áldozata a csecsemő, akit az anyja megzsinegel, vagy csak zacskót húz a fejére, vagy addig ráz, amig egy roncs nem lesz belőle... Ezekbe bazmeg nem tudod persze belelátni azt, hogy mindenkit megillet az egyenlő emberi méltóság, és az, hogy védje őt a társadalom. Persze te még abban a hitben vagy, hogy erős vagy és megvéded magad, de elárulom, nagyokat tudsz csalódni az életben, egyrészt nem biztos hogy abban leszel erősebb amiben meg akarod magad védeni, másrészt amikor magad alá piszkító vén hülye leszel, akkor sokra mész majd a nagy egóddal.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 21:54:58

@Almandin: ugye te vagy az aki minden fronton bizonygatja hogy gyerek nélkül igazán élet az élet???

Bambano 2020.12.01. 22:00:16

@G. Nagy László: tisztázzunk valamit:
1. a fizikai bántalmazás elkerülhető. ha én egy akkora gizit választok magamnak, mint aki szerinted nem nevetséges mellettem, és elméletben fizikailag próbál bántalmazni, három másodperc alatt leverem, mint vak a poharat. ez nem azt jelenti, hogy a gyakorlatban is megverem, hanem azt, hogy ezek az erőviszonyok.
2. a lelki bántalmazás nem kerülhető el, mert nem tudsz ellene védekezni. vagy eltűröd, vagy megvered, vagy lelépsz. a megvered nem opció, mert egyrészt úgy neveltek, másrészt nagy a büntetés esélye, a lelépsz nem opció, mert az anyagi kifosztás és csőd, tehát próbálsz tűrni.

Bambano 2020.12.01. 22:02:32

@G. Nagy László: még annyit, hogy neked, szülőként, nem az a dolgod, hogy eltűrd, hogy a kisfiad azt csináljon veled, amit akar. az a dolgod, hogy életre neveld, egy olyan felnőtté, aki megteszi a saját érdekében, amit kell és közben beilleszkedik a társadalomba.

G. Nagy László 2020.12.01. 22:10:13

@_Wasp_:

"Ezekbe bazmeg nem tudod persze belelátni azt, hogy mindenkit megillet az egyenlő emberi méltóság, és az, hogy védje őt a társadalom."

Mindenkit megillet a méltóság, csak borzasztó nehéz definiálni, mit is jelent ez pontosan. A gyerekek védelme az első helyen, ez nem kérdés. A világ összes bűnözője, lecsúszott drogosa, agresszív barma olyan családból jön, ahol súlyos trauma érte. A nők fizikai védelme is fontos. És az is, hogy tisztességes jogrendszer működjön, ha váláskor nincs megegyezés.

"Persze te még abban a hitben vagy, hogy erős vagy és megvéded magad"

Valóban így van, de ennél sokkal többről is szó van. A gyerekeim anyját már tíz éve ismertem, amikor elhatároztuk, hogy közös utódokat vállalunk. Nem lehet kizárni, hogy csalódni fogok benne, de 24 év közös múlttal az életemet is bármikor rábíznám. Egyszerűen nem tudom hangsúlyozni, milyen
fontos, hogy normális, kiegyensúlyozott, jó lelkű nőt válasszunk, ne egy kicsinyes, örökös bosszúvágytól remegő hárpiát. Nyilván szerencsés vagyok. És nyilvánvaló az is, hogy a nők egy jelentős része alkalmatlan arra, hogy jó társ legyen. De akkor keresni kell tovább.

"de elárulom, nagyokat tudsz csalódni az életben, amikor magad alá piszkító vén hülye leszel, akkor sokra mész majd a nagy egóddal."

Sanszos :)

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 22:14:27

@G. Nagy László: "Bár végül is aludhatna nálunk is", remélem köztetek és nem a gyerekek közt... És miért nem tartozik a gyerekre amikor te nem csinálsz semmi rosszat????? Meg anya sem...

G. Nagy László 2020.12.01. 22:15:14

@Bambano:

"a lelépsz nem opció, mert az anyagi kifosztás és csőd"

Értem. Nem lehet házassági szerződést kötni. Nem lehet külön bankszámlátok. Mindent be kell pakolni a közösbe, hogy retteghess... A pénzügyeket érdemes erősen különválasztani. Ha a gondok a vagyonközösségből adódnak, akkor ne lépj vagyonközösségre. Nem bonyolult.

G. Nagy László 2020.12.01. 22:20:00

@Bambano:

"az a dolgod, hogy életre neveld, egy olyan felnőtté, aki megteszi a saját érdekében, amit kell és közben beilleszkedik a társadalomba."

Nagyon köszönöm az instrukciót, igyekezni fogok :) Tudod mi a vicces: "beilleszkedik a társadalomba." Ilyet SOHA nem tanítanék a gyerekemnek. Azt igen, hogy legyen figyelmes és barátságos. Azt is, hogy ne bántson senkit. De BEILLESZKEDNI???? Hát nem. Arrafelé terelném inkább, hogy legyen különleges. Legyen egyedi, felismerhető. Legyen összetéveszthetetlen. Talán így lesz sikeresebb, boldogabb és önazonosabb, mintha együtt bégetne a birka tömeggel.

Almandin 2020.12.01. 22:22:28

@a nagy hohohorgász: Nem, összekeversz valakivel. Boldog életet lehet élni gyerekkel és gyerek nélkül is. Sehol se állítottam olyat, hogy a gyerek nélküli lét felsőbbrendű lenne a gyerekvállalókénál.

_Wasp_ 2020.12.01. 22:23:03

@G. Nagy László: annak örülök, hogy megfelelő párt választottál, de annak nem, hogy nem ment át a mögöttes tartalom: baromi szegényes érv lenne ugyanis részedről, hogy akinek ez nem sikerül, tűrje el a bántalmazást, mert "megérdemli, hiszen ő a hibás".

Egyébként bizonyára újszerű információ neked, hogy előfordulhat, hogy ugyanaz a nő aki éveken át kedves volt és csodálatos feleség és anya, ha megkergül pl egy másik férfi miatt, hirtelen minden tulajdonságodban csak a rosszat fogja látni, és nem habozik majd a legbántóbb módon a tudomásodra hozni, illetve a hátad sem fogja megtartani magának a véleményet (például a gyermekeid felé). Az is előfordulhat, hogy nem csak szóban, de más módon is bántalmaz amiatt, mert egyszerűen megutál, mint a hatnapos szart. Nem mondom hogy törvényszerű, de előfordulhat. Ha azt hiszed, veled nem fordulhat elő, akkor véleményem szerint ez egyértelműen azért van, mert nincs meg a megfelelő élettapasztalatod, sem saját, sem közvetlen környezeted kárán nem volt lehetőséged még tanulnod (egyébként ez könnyen tesz majd téged áldozattá. Bár nem kívánom neked, de érdekelne, egy ilyen helyzetben mennyire éreznéd magad okosnak, ha visszaolvasnád posztbeni és kommentbeni agymenéseid.)

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 22:25:32

@G. Nagy László: fogd már fel hogy nem a vagyon a legnagyobb kincs!!!!! Hanem a szerető család. De te azt sem tudod mi a szeretet.... a szeretet nem az hogy azt mondod asszonynak h kurjon bárkivel ha ahhoz van kedve mertneked nincs, hanem az ha megkurod akkor is ha neked nincs kedved mert tudod hogy neki jó lesz ezért neked is mert szereted. Beteg egy világ ez.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 22:28:11

@a nagy hohohorgász: az viszont valóban gáz h mindenkivel akar kurni csak veled nem

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 22:29:21

@Almandin: van gyereked? Ha nincs akkor te vagy az....

Almandin 2020.12.01. 22:34:21

@_Wasp_: Nagyon jó az a kérdésfelvetés, hogy váláskor gyakran az érzelmi bántalmazó félnél maradnak a gyerekek, és az érzelmi bántalmazó feleségek az esetek túlnyomó részében lelki terrorista anyák is. Az ilyenek a saját gyerekeik életét is tönkreteszik, mert őket is folyamatos lelki terrorban tartják. Felnőtt korukra idegroncsok lesznek, sőt, a minta miatt nagyobb eséllyel választanak maguk mellé szintén lelki terrorista partnert. Vagy ők maguk lesznek lelki terroristák.
Sajnos nagyon nehéz bizonyítani, hogy az expartner lelki terrorista és ezért nem alkalmas arra, hogy nála helyezzék el a gyerekeket. Pedig az ilyen szülő árt annyit, mintha verné vagy szexuálisan abuzálná őket. Talán egy jel, ami utalhat rá, ha megjelenik a szülői elidegenítés szindróma (ami kb. azt jelenti, hogy a másik szülő ellen neveli a gyerekét). Nálunk valamiért evidensnek gondolják sokan, hogy válás esetén az anya legyen az, akinél elhelyezésre kerül a gyerek. Pedig ez nem mindig jó megoldás. A legrosszabb, ha mindkét szülő alkalmatlan a gyereknevelésre, személyiségzavarok miatt.

Almandin 2020.12.01. 22:35:42

@a nagy hohohorgász: Elég korlátolt gondolkodásra vall, ha valaki azt hiszi, hogy ha valaki gyermektelen, akkor biztos család-és gyerekellenes is.

Almandin 2020.12.01. 22:40:23

@G. Nagy László: A társadalmi beilleszkedés és a birkaság nem azonos fogalom. Aki beilleszkedett, az pl. tiszteletben tartja és betartja a törvényeket, nem zavar másokat, a kötelezettségeit teljesíti, nem lop, nem csal. A birka pedig feladja az egyéniségét. Lehet úgy is egyéniség valaki, hogy be képes illeszkedni.
Más kérdés, hogy vannak olyan társadalmak, ahol valóban csak azt tekintik beilleszkedett egyénnek, aki teljesen egyformaságra törekszik. Az már valóban nem jó.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 22:41:47

@Almandin: te vagy a legjobb példa erre...

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 22:48:50

@Almandin: amit a poszternek irtál arra csak az a kérdésem hogy ha a poszter lánya az apját nem tiszteli(saját bevallása alapján) akkor majd mást tisztelni fog???? hát persze... Ugyanazt várja majd el a közösségtől mint a családjátol, hagyják azt tenni amit akar.. ez mind addig fog működni amíg nem találkozik egy hasonló neveltetésű gyerekkel... akkor mi lesz?

nincs1agy 2020.12.01. 22:53:39

A fizikai erőszak nem ritkán a nők érzelmi terrorjára adott kétségbeesett válasz.

Almandin 2020.12.01. 22:53:49

@a nagy hohohorgász: Egy kamasz viselkedéséből még nem lehet messzemenő következtetést levonni arra vonatkozóan, milyen lesz felnőtt korára. A kamaszok többsége életkori sajátosságból szemtelen, idővel kinövi.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 23:04:43

@Almandin: kívánok neked sok idővel kinovi kamaszt

nincs1agy 2020.12.01. 23:06:20

Ha a nő többet keres vagy a férfi átmenetileg munkanélkülivé válik, hamar jönnek az apró kis megjegyzések, gecizések, és egy idő után az embernek elkezd viszketni a tenyere...

G. Nagy László 2020.12.01. 23:10:28

@_Wasp_:

"Az is előfordulhat, hogy nem csak szóban, de más módon is bántalmaz amiatt, mert egyszerűen megutál, mint a hatnapos szart. Nem mondom hogy törvényszerű, de előfordulhat."

Ne zárjuk ki a lehetőségét, még ha nem is fogadnék rá nagyobb összegben. Megeshet.

"nincs meg a megfelelő élettapasztalatod"

Hála Istennek, e téren valóban nincs. És tudod: egyetlen életünk van, ilyen jellegű kísérletezgetésre kevés a rendelkezésre álló 80-90 év. Itt érdemes jó döntéseket hozni, mert ha közös gyerek is van, úgy az mindenképp egy életre szóló kötelék.

"Bár nem kívánom neked, de érdekelne, egy ilyen helyzetben mennyire éreznéd magad okosnak, ha visszaolvasnád posztbeni és kommentbeni agymenéseid."

Elbizakodottság volna azt mondani, hogy pontosan tudom, miként gondolkodom majd tíz, vagy húsz év múlva. Amit biztosan tudok: a lényegi kérdéseket tekintve ugyanezt vallottam tíz és húsz évvel ezelőtt is. Alig hiszem, hogy morális kérdésekben nagyot változna velem a világ.

G. Nagy László 2020.12.01. 23:17:29

@a nagy hohohorgász:

"a szeretet nem az hogy azt mondod asszonynak h kurjon bárkivel ha ahhoz van kedve mertneked nincs, hanem az ha megkurod akkor is ha neked nincs kedved mert tudod hogy neki jó lesz ezért neked is mert szereted. Beteg egy világ ez."

Most finoman összekevertél két teljesen különböző jelenséget.

Az egyik: "megkurod akkor is ha neked nincs kedved mert tudod hogy neki jó lesz ezért neked is mert szereted." - Ezt adom, ezzel nincs vitám. (Szerencsére általában a kedvvel sincs baj, így ezzel nem vállaltam túl nagyot.)

A másik, tökéletesen függetlenül a libidómtól: "a szeretet nem az hogy azt mondod asszonynak h kurjon bárkivel ha ahhoz van kedve"

De igen. Ez a legnagyobb szeretet.

A csalárd trükköd abban áll, hogy összekapcsoltad e két független gondolatot a teljesen önkényes "mert neked nincs kedved" félmondattal. Ez csúnya manipuláció. Szinte játszmázás. Már-már lelki bántalmazás :)

Bambano 2020.12.01. 23:30:54

@G. Nagy László: én nem érzem magam birkának, birka tömeg tagjának amiatt, hogy szerintem az a normális, ha úgy keres pénzt, hogy rendes munkája van és dolgozik. meg azt se, hogy nem muszáj mindenáron kilógni.

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 23:33:10

@G. Nagy László: maradjunk annyiban hogy elmondasod alapján te valószínűleg megcsaltad a gyerekeid anyját. Ez még az aberrált feminista világban is ördögi tett. Pedig az nagy szó. Még egyszer mondom neked ha szeretnéd a feleséged nem alaznad szarrá...

a nagy hohohorgász 2020.12.01. 23:35:08

@G. Nagy László: kb a te felesegedrol szól az IKEA reklám és te észre sem veszed

Bambano 2020.12.01. 23:37:03

@_Wasp_: nem feltétlenül kell hozzá másik férfi. egy csomó gizi kergül meg olyankor, amikor a liba barátnőivel elkezdi összehasonlítgatni magát és arra a következtetésre jut, hogy a másik többre jutott. és akkor elkezdi szekálni a férfit, hogy miért nem hajt még jobban. stb. stb.

a másik problémás csoport azok a nők, akiknek nincs saját élete. nem dolgozik, nem csinál semmit, emiatt mindent importból szerez be. a problémáit is. és túl sok ideje van agyalni rajtuk, aminek mindig az a vége, hogy valami elmeroggyant kifacsarodott eredményre jut. majd azt számon kéri.

G. Nagy László 2020.12.01. 23:54:31

@a nagy hohohorgász:

"maradjunk annyiban hogy elmondasod alapján te valószínűleg megcsaltad a gyerekeid anyját."

Ezt a fantáziádra bízom.

"Ez még az aberrált feminista világban is ördögi tett. Pedig az nagy szó."

Szerintem csak abban a világban ördögi.

"Még egyszer mondom neked ha szeretnéd a feleséged nem alaznad szarrá... "

Sosem tennék ilyet. És jólesik, hogy törődsz vele, még úgy is, hogy nem oly régen még azt írtad: "több faszt fogott, mint kilincset". Engem ez nem bánt, s remélem, hogy őt sem fogja, amikor olvassa majd.

Na jó éjszakát, köszönöm az egész napos diskurzust, tanulságos volt.

nincs1agy 2020.12.02. 00:16:24

@hunyadi_janos_115: Mikor jutsz el Decebalig balfasz?

G. Nagy László 2020.12.02. 08:08:34

@Serény Vélemény:

Egy dolog még bennem maradt tegnapról, csak sűrű volt a nap és nem tudtam rá reagálni:

"Szerintem ennél durvább verbális erőszak nincs, amit az ember a feleségével szemben elkövethet."

Ezt írod. Az előzmény: a feleség zsarolja a férjet, hogy soha többé nem láthatja a gyerekeit - és lássuk be, az igazságszolgáltatás mai állapotát látva erre jó esélye van, nem tekinthető súlytalan fenyegetésnek - a férjnek pedig valahogy reagálnia kell. A magam részéről elvetem a fizikai erőszakot, szóba sem jöhet. Elvetem ugyanakkor a másik végletet is, amelyet a kommentelők egy része favorizált: lapítani, tűrni, együtt élni a zsarolással. Pontosan tudom, hogy egy ilyen helyzetben - ha még hiszek a kapcsolat folytatásában - muszáj felvenni a kesztyűt. Spontán módon megfogalmaztam hát egy mintamondatot, amely beleáll a konfliktusba, de százszor enyhébb fenyegetés, mint ami az asszony részéről elhangzott. Mi a gond ezzel? Mi a te humánus megoldási javaslatod?

eßemfaßom meg áll 2020.12.02. 09:56:46

@G. Nagy László: "Atyaég, ezt tényleg képes voltál leírni?"

ahogy te is képes voltál ezt a posztot meg a kommentjeidet.

Mindenesetre gratulálok, blog.hu történelmi esemény, hogy pártállástol és nemi identitástól függetlenül mindenki szerint egy fasz vagy. Brendel meg Wmiki képes még ezt elérni rajtad kívül.

G. Nagy László 2020.12.02. 10:35:48

@eßemfaßom meg áll: Nagyon köszönöm, megtisztelsz. Azért pedig külön hálás vagyok, hogy az érvekre érvekkel válaszolsz. Ezzel az ütős magyarázattal, hogy egy fasz vagyok, végérvényesen sikerült meggyőznöd az igazadról. Egy élmény volt veled a beszélgetés :)

Serény Vélemény 2020.12.02. 11:48:31

@G. Nagy László:
Figyelj! Én soha, ismétlem:
soha,
semmilyen körülmények között
nem _lennék_ _képes_ ilyet mondani
a feleségemnek.

De még egy velem kevésbbé szövetségi viszonyban levő embernek _sem_.

G. Nagy László 2020.12.02. 12:02:55

@Serény Vélemény: Értem. Nincs jobb ötleted. Marad a pofozkodás? Vagy a meghunyászkodás, farokbehúzás és papucsszerep?

Serény Vélemény 2020.12.02. 12:17:01

@G. Nagy László: Ne magadból indulj ki!
Az elején kell jól választani (feleséget), és aztán le lehet élni vele egy tök jó életet!

G. Nagy László 2020.12.02. 12:36:51

@Serény Vélemény: Nem tudom, mennyire folytál bele tegnap, de jómagam pont ugyanezt írtam le vagy ötször. A zsaroló feleség problémája nem az enyém, hanem az egyik kommentelőé, aki leírta a két szélsőséget: fizikai erőszak, vagy teljes meghunyászkodás. Ezek rossz utak, és nincs a világon egyetlen olyan pszichológus, terapeuta, guru, bölcs tanító, vagy mester, aki nem azt tanácsolná, hogy állj bele a konfliktusba és utasítsd vissza a zsarolást.

Tisztességes erre azt mondani: én jól házasodtam, nincs ilyen gondom, nem értek hozzá.
Az is tisztességes, ha azt írod: igazad van, fel kell venni a kesztyűt, de ez a mondat durva, helyette ezt és ezt javaslom.

Ezekkel lehet valamit kezdeni. És te ezerszer értelmesebb és tisztességesebb vagy annál, mintsem hogy zsigerből leszólj egy elképzelést anélkül, hogy a helyére tennél egy jobbat, egy építőbbet.

Serény Vélemény 2020.12.02. 13:39:37

@G. Nagy László:
" fizikai erőszak, vagy teljes meghunyászkodás"
Helyesen szerintem a "zsaroló feleség' problematikája úgy néz ki, hogy: erőszak - fizikai vagy nem fizikai - vagy más megoldás. Zsarolni csak olyan embert lehet, akinek van valami bűne, ami miatt zsarolható...

SZERINTEM nekem nem kell uralkodnom sem a feleségemen, sem a gyerekeimen, és általában senkin.

"Ezek rossz utak, és nincs a világon egyetlen olyan pszichológus, terapeuta, guru, bölcs tanító, vagy mester, aki nem azt tanácsolná, hogy állj bele a konfliktusba és utasítsd vissza a zsarolást."

Ez az ÉN - az egó - hízlalása. Ha valaki normális, és ha véletlenül belerúg egy székbe, és emiatt megfájdul a lába, akkor nem vágja le a lábát, mert az a rohadék láb képes volt belerúgni a székbe és emiatt fáj, hanem gondoskodik arról, hogy minél hamarabb begyógyuljon, meggyógyuljon a lába...

eßemfaßom meg áll 2020.12.02. 13:55:57

@G. Nagy László: Olvastam a kommenteket, ott van bennük minden érv, ismételni felesleges főleg annak ismeretében, hogy te az Egyetemes Igazság Egyetlen Ismerőjeként kinyilatkoztattál, ellenérvek rád nem hatnak hiszen azok ellenkeznek az Egyetemes Igazsággal tehát definíció szerint tévesek.

G. Nagy László 2020.12.02. 18:56:07

@eßemfaßom meg áll: Távol álljon tőlem, hogy újranyissam a vitát. Ettől még a tény tény marad: egy rakás érvre annyi volt a válaszod, hogy egy fasz vagyok. Nyilván lehet így is kommunikálni, nem kell mindig intellektuálisan. Visszalapoztam a poszt alatti hozzászólásaidhoz - csupa trollkodás. És ez így jó, mert ha bármelyik is komoly - különösen a "minek ment oda" - úgy sokkal nagyobb a baj.

G. Nagy László 2020.12.02. 19:07:25

@Serény Vélemény:

Köszönöm az érdemi reakciót.

"Helyesen szerintem a "zsaroló feleség' problematikája úgy néz ki, hogy: erőszak - fizikai vagy nem fizikai - vagy más megoldás."

Oké, csak mi az a más?

"Zsarolni csak olyan embert lehet, akinek van valami bűne, ami miatt zsarolható..."

Ez nem igaz. Lehetsz egy szent is, ha elrabolják a gyerekedet és váltságdíjat követelnek, az is a zsarolás egy formája. A hozzászóló azt vetette fel, hogy a feleség azzal fenyegeti a férjet, hogy soha többé nem láthatja a gyerekeit, ha nem úgy táncol, ahogy ő fütyül. Nincs bűn, mégis van zsarolás.

"SZERINTEM nekem nem kell uralkodnom sem a feleségemen, sem a gyerekeimen, és általában senkin."

Maximálisan egyetértek.

"Ez az ÉN - az egó - hízlalása."

Nem, szó sincs erről. Itt az egónak az égvilágon semmi szerepe. Tökéletesen pragmatikus reakcióról van szó, mely egyszerre szolgál két célt: az autonómia és a vonzerő megőrzését. Amikor egy férj felemeli a hangját, az nem ugyanaz, mint amikor elvárja, hogy hajlongjanak előtte, meghagyják neki az asztalfőt, vagy csókolgassák a gyűrűjét. Nincs ebben semmi öncélú, formális egofényezés. Ha a férfi egy ilyen helyzetben meghunyászkodik, meg fogja gyűlölni saját magát, ahogyan az asszony is meg fogja vetni, és soha a büdös életben nem fog többé férfiként tekinteni. Az asszertív kommunikációba bőven belefér a határozottság, mi több: alapfeltétel.

Ha valaki normális, és ha véletlenül belerúg egy székbe, és emiatt megfájdul a lába, akkor nem vágja le a lábát, mert az a rohadék láb képes volt belerúgni a székbe és emiatt fáj, hanem gondoskodik arról, hogy minél hamarabb begyógyuljon, meggyógyuljon a lába...

eßemfaßom meg áll 2020.12.02. 19:21:55

@G. Nagy László: én pedig megismétlem, nem áll szándékomban érvelni egy fasznak mert minek.

Serény Vélemény 2020.12.02. 20:06:29

@G. Nagy László: "Ha a férfi egy ilyen helyzetben meghunyászkodik"
Persze, a te világodban biztos, azzal kezdődik, hogy egy nő először befenyít, hogy ha nem pattogsz neki, akkor soha többet nem láthatod a gyerekeidet. Aztán ez már téged feljogosít, hogy a létező legnagyobb terrort ami csak létezhet verbálisan azonnal foganatosítsd vele szemben.
Szerintem meg ez nem így működik.
És tudod az "egymillió pici kis külön pokol" pont ott kezdődik, amikor azt mondod, hogy "A magam részéről elvetem a fizikai erőszakot, szóba sem jöhet."
Ha ezt komolyan gondoltad, akkor nem lennék a feleséged ismerőse szívesen, mert azt jelenti, hogy a nem fizikai erőszakot viszont nem veted el. És elmondom neked, hogy a nem fizikai erőszak sokkal rosszabb, mint a fizikai. A végeredménye egy ugyanúgy összetört ember, mintha fizikálisan bántalmaztad volna, csak nem látható sérülésekkel.
Egyébként meg ez sem egészen így van, mert látszanak az ilyen lelki sérülések is. Meg az is látszik egy feleségen, hogy a férje erkölcsi-jellembeli, emberi és mindenfajta minősége milyen.

G. Nagy László 2020.12.02. 20:57:58

@Serény Vélemény: Nem megyek bele mélyen, mert kezdődik a Fradi-Barca.

Csupán ismételni tudom magam: minden ember alapvető (jézusi) életküldetése, hogy a lehető legmagasabbra emelje a lelkét. Olyan magasra, ahová a sértések nem érnek fel. A primitív kultúrák sajátja, hogy megsértődnek mindenen, lásd iszlám és a Mohamed karikatúrák, vagy épp a nyugati PC világ, ahol már indiánnak sem öltözhetsz be egy farsangi bulin, mert az sértő. A magasabb szintű kultúrák a szólásszabadságot magasabbra értékelik. Nem kívánnak bántani másokat, de fenntartják a jogot, hogy BÁRMIT mondhassanak. Az egyéni emberi életpályák pont ilyenek: egy kisgyerek bármin megbántódhat, egy felnőtt szinte semmin. Aki valóban elég érett, azt aligha lehet lelkileg bántalmazni.

Igazad van. Az emberiség 90%-a a közelébe sincs ennek a tudati szintnek. De törekedni kéne rá. Ez az egyetlen útja a békés emberi együttélésnek.

G. Nagy László 2020.12.02. 22:56:03

@_Amatőr_: Jaja, vicces. Egy haverom átküldte délután. Zajlik az élet a vidéki Magyarországon...

G. Nagy László 2020.12.02. 23:00:53

@Serény Vélemény:

teveszmek.blog.hu/2018/06/27/_ha_szereted_magad_teljesen_onzetlenne_valsz

Ami a lényeg belőle:

A pszichopaták három legmarkánsabb jellemzője, hogy nem szeretnek, nem tanulnak és nem szoronganak. Amikor azt állítom, hogy van mit ellesnünk tőlük, úgy nyilvánvalóan a harmadik vonásra gondolok. Egy átlagos ember annyi gátlással, szégyenérzettel és bűntudattal él, melynek a negyede is túlságosan megterhelő egy elégedett, hatékony és komplex létezéshez. Aki sohasem blöfföl; aki nem keresi az adóoptimalizálás lehetőségeit; akinek duplájára nő a pulzusa, ha tíz méternél többet halad a buszsávban; aki kölyökkorában sosem lógott be strandra vagy kertmoziba; aki képes megkérdezni egy nőtől, hogy megcsókolhatja-e - nos, ezt az embert nem úgy hívja a köznyelv, hogy becsületes, hanem úgy, hogy tökéletesen élhetetlen. A mai pszichológia egyik legfelkapottabb területe - elsősorban Paulhus és Williams kutatásai nyomán - az ún. Dark Triad személyiség vizsgálata, amely három, némiképp egymást átfedő vonásból tevődik össze: a fent már említett pszichopátia mellett itt megjelenik a nárcizmus és a machiavellizmus is. Azért izgalmas ez a kombó, mert a jelentős karriert befutó üzleti, politikai, társadalmi vezetőket rendszerint ez a személyiség jellemzi. Természetesen nem születtünk mindannyian topmenedzsernek, s a legtöbben nem is vágyunk az ezzel járó felelősségre és hatalomra, ezzel együtt is érdemes megfigyelni a kiemelkedően sikeres embereket, jellemvonásaik közül egyet-egyet magunkává téve. Talán nem kívánunk arrogáns, antiszociális, érzéketlen, kritikát nem tűrő fickóvá válni, viszont a karizmatikusság, a bátorság, a józan kockázatvállalásra való hajlandóság és a jó értelemben vett gátlástalanság mindannyiunknak jól jöhet.

_Amatőr_ 2020.12.02. 23:08:28

@G. Nagy László: És ki tudja, hány ehhez hasonló eset nem lát napvilágot, mert a férfi szégyelli és titkolja, hogy a párja terrorizálja? :/

G. Nagy László 2020.12.02. 23:32:47

@_Amatőr_: Valószínűleg akad ilyen jó pár. Ugyanakkor be kell valljam: én is szégyellném és titkolnám... Pedig igazán kevés dolgot tartok kínosnak, az ilyen mindig rém zsenáns.

Almandin 2020.12.03. 01:21:44

@G. Nagy László: A vezetők között nagyobb a Dark Triadosok aránya, de még ott sincsenek többségben. Az össznépességben 1-2 százalék az ilyen személyiségzavarosak aránya, magasabb bizonyos szakmáknál, de a többség ott sem az. Illetve létezik olyan, hogy valakiben kicsit több pl. a pszichopátiás vonás az átlagosnál, de még nem személyiségzavaros, ezek ugyanis széles spektrumon változhatnak. A szorongás úgyszintén. Amit írtál, az már a súlyos szorongásos zavar tünete, a legtöbb ember nem szorong ennyire. Valamennyi szorongás normális és szükséges, a teljes hiánya rendellenességre utal. Az se mindegy, hogy az erős szorongást mi váltja ki. Ha pl. valaki életveszélyben van, vagy a végrehajtó kergeti, hogy kilakoltassa, akkor az erős szorongás is normális, de ha erősen szorong valaki alacsony stressz mellett is, az már betegség.

G. Nagy László 2020.12.03. 07:52:23

@Almandin: Oké, ezzel nincs különösebb vitám. Nyilvánvaló, hogy egy egészséges mérték mindenből kell. Ha nincs benned egy cseppnyi félelem sem, amikor összetalálkozol egy barnamedvével, az nem ígér sok jót. Amikor arról beszélek, hogy egy kicsit szociopatának kell válnia mindannyiunknak, az értelemszerűen azt jelenti, hogy elmozdulunk egy egészségesebb irányba. Az elmúlt pár ezer év annyi gátlást és szorongást épített az átlagemberbe (a vallásokból származó felesleges bűntudat; a kommunizmus irigységből fakadó örök frusztráltsága; a nyugati ember beteges teljesítménykényszere; a keleti ember szolgalelkűsége, a rasszizmus, illetve az ebből sarjadó rabszolgaság és kasztrendszer; a homofóbia és a nők évezredes elnyomása stb. - atyaég, mennyi méreg), hogy bőven van mitől megszabadulnunk.

Tudom, miről beszélek. Gátlásos, szorongó, boldogtalan gyerek voltam. Jelenleg egy gátlástalan, szorongásmentes fickó vagyok, aki nem győz hálát adni a jó sorsáért. És te is pontosan érzed, hogy ezek szervesen összefüggő kérdések. Azt a feleséget/férjet lehet szavakkal, lelkileg bántalmazni, aki még nem járta végig ezt az utat. Aki leragadt a gátlásos gyerek szintjén - a számos külső és belső ok egyikéből adódóan. Én nem hiszem, hogy az lenne a feladatunk, hogy simogassuk e "bántalmazottak" fejecskéjét. Ez a klasszikus baloldali gondolkodás. Én annak vagyok a híve, hogy tanuljuk meg megvédeni magunkat; növesszünk pajzsot, ha kell. Ez a klasszikus jobboldali gondolkodás. Egy percig sem voltam meglepve azon, hogy a kommentelők oroszlánrésze görcsösen kapaszkodik a sérelmeibe. Ezért épülnek mindenütt államista, baloldali rendszerek. Elképesztően szomorú az előttünk álló jövő képe, ha továbbra sem leszünk hajlandóak felnőni.

Serény Vélemény 2020.12.03. 09:57:35

@G. Nagy László: "Jelenleg egy gátlástalan, szorongásmentes fickó vagyok"

Na, ez látszik rajtad! Én szerintem erősen sikerült az antiszociális személyiségzavart magadra húznod... :D
Ezért is mondom, hogy nem szeretnélek ismerni sem téged, sem a környezetedben élőket. Mert hogy ott van a horror a háttérben, az biztos!

Serény Vélemény 2020.12.03. 11:01:13

@G. Nagy László: Ezen elgondolkoztam, hogy mit oszt, vagy szoroz ezen az én hitem? Mondjuk ez egy tipikus jézusi szófordulat, több esetben mondta, először annak a századosnak, akinek a "gutaütött" szolgája otthon feküdt, és közben járt érte Jézusnál, és a százados azt mondta Jézusnak, hogy elég, ha parancsot (λόγος) ad arra, hogy gyógyuljon meg a szolgája, és az meg fog gyógyulni. Erre Jézus fullosan kiakadt, hogy ilyen hitet nem látott még a zsidók között sem - és aztán mondta azt, hogy "Eredj el, és legyen néked a te hited szerint". Aztán meg is gyógyult a szolga. Meg voltak a vakok, akik azt kiáltozták, hogy "Jézus Dávid fia könyörülj rajtunk", akiket Jézus megkérdezett, hogy mit tegyen, és amikor azt mondták ki a szájukkal, hogy hisznek abban, hogy meg tudja gyógyítani őket, akkor meg is gyógyultak, meg volt egy kanaáni asszony, akinek a lánya volt démonizált, és amikor a világot helyesen értelmezte önelvetés és sértődés nélkül - pedig Jézus eléggé lekutyázta - akkor is pont ezt mondta Jézus.

G. Nagy László 2020.12.03. 12:09:35

@Serény Vélemény: A jézusi fordulat ezúttal sokkal profánabb jelentéstartalommal bírt: Ha horrort sejtesz a háttérben, mit tehetnék? Legyen így. (A világ legjámborabb fickója vagyok, de lehet, hogy más képet sugallok.)

De ha már ilyen újszövetségi magaslatokba emelkedtünk, Jézus mindig a lényegről beszél. Meggyógyítja a vakot, a bénát, s hirdeti, hogy a hit által bárki meggyógyulhat. Ismerve a tanítást: tényleg lehetetlen küldetés volna, hogy lelki sérüléseinkből felépüljünk? Jézus ennél többet is ígér, legalább annyit fogadjunk el tőle, amit a mainstream orvostudomány is megerősít!

S ha már Jézus: "Kívülről semmi sem kerülhet be az emberbe, ami beszennyezhetné. Hanem ami belőle származik, az teszi az embert tisztátalanná." A Biblia legfontosabb mondata. Azt jelenti: a stresszt mi okozzuk magunknak (szemben a fizikai bántással, amit más okoz). Gyakorlatilag erről szól a poszt.

Serény Vélemény 2020.12.03. 13:23:03

@G. Nagy László: Van egy kép a Bibliában Jézusról, ahogy vérbe mártott ruhában vágtázik keresztül meg kasul a földön, és az emberek tömegeit meg a szájából kijövő kard öli meg.
Az egész tulajdonképpen rém egyszerű: a világ annyira virtualizálódik, az emberek olyan magas szinten csapják be önmagukat - az öncsalást olyan magas szinten űzik, a létezüsük alapeleme olyam magas szinten a hazugság lesz, hogy pusztán az, hogy Jézus - aki maga az Igazság - mond nekik valamit - megjegyzem az Igazság nem tud, nem képes olyan dolgot mondani, ami ne lenne önmagában valóság, igazság - és ebbe az igazságba emberek egyerűen belehalnak...

Serény Vélemény 2020.12.03. 13:26:20

@G. Nagy László: "Azt jelenti: a stresszt mi okozzuk magunknak"
vö: Példabeszédek könyve:12:17 Van olyan, aki beszél hasonlókat a tőrszúrásokhoz; de a bölcseknek nyelve orvosság.

G. Nagy László 2020.12.03. 13:44:50

Gyanítom, hogy az első a Jelenések könyvéből való. A Példabeszédek könyve pedig ószövetségi rész - a magam részétől egyiket sem tartom túl sokra. Szerintem Márk, Likács és Máté evangáliuma bőven elég mindenre.

Ami az ószövetségi idézetet illeti, bevallom, nem látom az összefüggést. Segíts!

Serény Vélemény 2020.12.03. 15:47:31

@G. Nagy László: "a magam részétől egyiket sem tartom túl sokra. "
A magam részéről azt az embernek látszó lényt, aki a Bibliát nem tartja sokra, én nem tudom sokra tartani. (bocs.)

Értő olvasás megvolt?

Az írásmagyarázás egyik, nagyon fontos alapelve, hogy "'az írás fel nem bontható". Ha az ószövetség azt mondja, hogy "Van olyan, aki beszél hasonlókat a tőrszúrásokhoz", akkor Jézus szavait nem lehet semmilyen körülmények között úgy magyarázni, hogy "a stresszt mi okozzuk magunknak". Mert a "tőrszúrás" aaaz bizony stressz, mégpedig a legrosszabbik fajtából, vagyis lehet úgy beszélni, hogy az a hallagatóra legalább olyan káros hatással legyen, mint a tőrszúrás. Ahogyan ezt én, és sok hozzászóló itt, példálul aki téked férfi nemi szervnek nevezett - váltig hangoztatjuk is.

Viszont ha tényleg pszichopata vagy, akkor természetesen nem vagy képes érzékelni ezt, csak maximum elkövetni.

Ezért gondolom azt, hogy a háttérben ott van körülötted a horror, csak legfeljebb nem fizikai kések által történő csonkítások miatt, hanem az érzelim manipulációid és más hasonló tevékenységeid miatt.

(bocs.)

Sadist 2020.12.03. 16:48:45

"A dolog ott indul, hogy egy magára valamit is adó férfi nem köti össze az életét egy nála fizikailag erősebb, termetesebb, magasabb nővel, már csak azért sem, mert roppant hülyén mutatnak egymás mellett."

Nem kell ahhoz magasabbnak, termetesebbnek, fizikailag erősebbnek lenned, hogy egy kellően nehéz, tompa tárggyal halántékon kúrjad a másikat. Jellemző is, hogy a bántalmazó nők valamilyen eszközt használnak.

"Természetesen ezek az extrém fejezetek nyugodtan zárójelbe tehetők; pontosan tudjuk, hogy a házasfelek közti fizikai agresszió során az esetek oroszlánrészében a nő az áldozat."

Nem jól tudod, csávó.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1854883/
"In nonreciprocally violent relationships, women were the perpetrators in more than 70% of the cases."
És ezzel a poszt érvelése össze is omlott.

"Az első és legfontosabb, amit illene megtanítani a fiatal lányoknak, az az, hogy még véletlenül se kössék össze az életüket olyan fickóval, akin az agresszió jeleit észlelik. A nők egyik legnagyobb kincse az a semmihez sem fogható, évezredek során finomra hangolt emberismeret, hipergám ösztön, amelynek segítségével önmaguknak párt választanak - a lehető legjobbat."

Ezt a hülyeséget honnan szedted? A hipergám ösztön mindössze annyi, hogy az elérhető legjobb partnert akarják, semmi több. Abszolút semmi köze az emberismerethez.
Ha párválasztásról van szó, a nők legalább annyira ösztönlények, mint a férfiak, legtöbbjük leragad a lokális optimumnál és képtelenek hosszútávon gondolkodni, meglátnak a delikvensben pár indikátort, ami arra utalhat, hogy a faszi alfahím, és már be is indult a nunibizsergés. Ezért van, hogy a hitelre vett vagy kölcsön BMW-vel is ugyanúgy lehet csajozni, mint a kápéra vett sajáttal. Össze se tudnám számolni, hogy hány olyan fiatal nőt ismerek, akik olyan pasasokkal jöttek össze, akikről a legelső pillanattól kezdve tudni lehetett, hogy nem lesz hosszú közös jövőjük (pl. külföldi, teljesen más kultúrából származó pasas, komolytalan playboy, büfé-ruhatár szakot végzett életművész, stb.), de a 190 cm-es magasság, a jóképűség, a tisztázatlan módon szerzett egzisztencia vagy a hiperlaza mindenbe beleszarós attitűd felülírt mindent.
Amikor egy agresszív gyökeret látnak, akkor a primitív hüllő agyukban elindul a vezérhangya, hogy a pasas alfahím alkat, mert erős és eléri, amit akar, a komplex Homo Sapiens agyukkal viszont nem gondolják végig, hogy az az agresszív tahó, aki másokkal szemben az agresszió eszközével érvényesíti az akaratát, az majd a párkapcsolaton belüli nézeteltéréseket is hasonló módon fogja elsimítani.
Régebben a szülők, főleg az apák készítették fel a lányokat az ilyen döntések meghozására és ők meózták le a lány kérőjét, de mióta szokás lett az apákat kiebrudalni a családból és társadalmilag teljesen elfogadott, hogy egy nő egyedül nevelje a gyerekét, azóta nincs, aki ezt megtegye.

G. Nagy László 2020.12.03. 17:33:33

@Serény Vélemény:

"A magam részéről azt az embernek látszó lényt, aki a Bibliát nem tartja sokra, én nem tudom sokra tartani."

Ezt te tudod. Gyermekeim anyja például nem sokra tartja Slash gitárszólóit. Ez már-már szentségtörés, mégsem vetem meg miatta. Mások vagyunk.

"Az írásmagyarázás egyik, nagyon fontos alapelve, hogy "'az írás fel nem bontható".

Ez egy óriási ökörség. Ha a Biblia egy szerves egységet képező filozófiai mű lenne, egyetlen szerző tollából, úgy megfontolandó lenne e gondolat. A Biblia azonban nem ilyen. Ezzel szemben egy nagyon is önkényesen és céltudatosan szerkesztett mű, a legkülönbözőbb szerzőktől, százféle műfajból mazsolázva.

Eszembe jut XI. Piusz pápa híres körlevele, melyben kijelenti: tilos válogatni a hitigazságok között. A te érved ugyanez. Pedig pont az lenne a feladatunk, hogy elválasszuk az értékeset az értéktelentől. Jézus küldetése is abban áll, hogy egy új szövetséget teremt, a tanítása számtalan helyen felülírja az Ótestamentum rém primitív világának rém primitív féligazságait. Nézd, jogod van ahhoz, hogy ahol szembemegy az ószövetségi tanítás az újszövetséggel, ott az előbbit fogadod el. Csak ezek után bitang nehéz lesz kereszténynek vallanod magad.

"Ha az ószövetség azt mondja, hogy "Van olyan, aki beszél hasonlókat a tőrszúrásokhoz", akkor Jézus szavait nem lehet semmilyen körülmények között úgy magyarázni, hogy "a stresszt mi okozzuk magunknak".

Mi a te magyarázatod? Bevallom, a legelszabadultabb fantáziával sem tudom másképp értelmezni. Még csak arról sincs szó, hogy metaforákban beszélne, ahogy egy-egy példabeszéd kapcsán teszi. Itt szóról szóra azt mondja, hogy tévúton járunk, ha a külvilágot, a másik embert hibáztatjuk a lelki nyavalyáink miatt, egyedül mi vagyunk a felelősek. Ez hihetetlenül tiszta beszéd. De természetesen várom a te verziódat is, hátha sikerül meggyőznöd.

"Mert a "tőrszúrás" aaaz bizony stressz, mégpedig a legrosszabbik fajtából, vagyis lehet úgy beszélni, hogy az a hallagatóra legalább olyan káros hatással legyen, mint a tőrszúrás. Ahogyan ezt én, és sok hozzászóló itt, példálul aki téked férfi nemi szervnek nevezett - váltig hangoztatjuk is."

Igen, mert megmaradtatok az ószövetségi tanítás szintjén. Az iszlám is itt tart. Bassza is a csőrüket, ha valaki kigúnyolja a prófétát, ezért - mit tehetnének - muszáj vért ontani...

G. Nagy László 2020.12.03. 17:50:48

@Sadist:

"Ha párválasztásról van szó, a nők legalább annyira ösztönlények, mint a férfiak, legtöbbjük leragad a lokális optimumnál és képtelenek hosszútávon gondolkodni, meglátnak a delikvensben pár indikátort, ami arra utalhat, hogy a faszi alfahím, és már be is indult a nunibizsergés. Ezért van, hogy a hitelre vett vagy kölcsön BMW-vel is ugyanúgy lehet csajozni, mint a kápéra vett sajáttal. Össze se tudnám számolni, hogy hány olyan fiatal nőt ismerek, akik olyan pasasokkal jöttek össze, akikről a legelső pillanattól kezdve tudni lehetett, hogy nem lesz hosszú közös jövőjük (pl. külföldi, teljesen más kultúrából származó pasas, komolytalan playboy, büfé-ruhatár szakot végzett életművész, stb.), de a 190 cm-es magasság, a jóképűség, a tisztázatlan módon szerzett egzisztencia vagy a hiperlaza mindenbe beleszarós attitűd felülírt mindent.
Amikor egy agresszív gyökeret látnak, akkor a primitív hüllő agyukban elindul a vezérhangya, hogy a pasas alfahím alkat, mert erős és eléri, amit akar, a komplex Homo Sapiens agyukkal viszont nem gondolják végig, hogy az az agresszív tahó, aki másokkal szemben az agresszió eszközével érvényesíti az akaratát, az majd a párkapcsolaton belüli nézeteltéréseket is hasonló módon fogja elsimítani."

Ez szóról szóra így van. Ezerszer leírtam ugyanezt, s tökéletes összhangban áll azzal, amit a posztban megfogalmaztam. Csak pár szempont, hogy e látszólagos ellentét feloldódjon:

1. A hipergám ösztön nem csupán a legjobb génekre hajt. Keresi a béta tulajdonságokat is, amelyek részben ellentétesek az alfa-jegyekkel. Megbízhatóság, kiszámíthatóság, apai kvalitás, jámborság stb.

2. Amikor az ostoba, primitív nő nem lát tovább az orránál, és csakis az alfa-jegyeket nézi, az azt jelenti, hogy a legkevésbé sem tudatos. Valószínűleg ő is érzi, hogy a hiperlaza BMW-s nem köti le magát, hanem lelép még akkor is, ha a lány teherbe esett, de nem hajlandó szembenézni az ösztönök dübörgő jelzésével, mert az alfa-génekért kiáltó belső késztetései erősebbek.

3. Pont a hipergám ösztön, pont e komplex igény a férfival szemben és ráadásképpen az őskor 90.000 évének (a két nem közti) eltérő szociális mintái azok, melyek a nőket ÁLTALÁBAN jobb emberismerővé teszik. Nem minden csaj jeleskedik e fronton, de alapvetően sokkal jobb evolúciós alapról indulnak, mint mi, bamba férfiak.

Almandin 2020.12.03. 19:27:55

@Sadist: Agresszió: Neked és Lacinak elég végletes a gondolkodásod az agresszióról. Úgy gondolkodtok, hogy valaki vagy nagyon agresszív és akkor veszélyes ember, vagy jó ember nulla agresszióval. Nos, ez se fekete-fehér. Az agresszió sok esetben nem káros, sőt, szükséges viselkedés. Itt egy kis összefoglalás a témáról:
hu.wikipedia.org/wiki/Agresszi%C3%B3_(pszichol%C3%B3gia)
Említi pl. a területvédő, sőt, az anyai agressziót is. Ezek hasznos dolgok. Nem véletlenül emeltem ki belőle az anyai agressziót. Nő is lehet agresszív olyan módon, hogy ez erkölcsileg pozitív lehet (gyermekét védelmező "anyatigris").
Ami a férfiakat illeti, én nem félek egy olyan férfitól, aki kifelé, bizonyos helyzetekben agresszivitást mutat. Ez a helyzettől függ. Nyilván, ha ok nélkül beleköt emberekbe, az rossz jel, mert az az agresszió negatív típusa. De ha pl. az én védelmemre kel, vagy képes harcosan kiállni az igazáért, küzdeni érte, az az én szememben pozitív. Én nő létemre agresszív tudok lenni olyan helyzetekben, amikor valamilyen támadás ér. Ha valaki ismeretlenül egy ilyen helyzetben látna meg, azt hihetné, hogy én egy veszélyes nő vagyok.
A férfi szerephez szerintem hozzátartozik, hogy a férfi képes legyen a támadókkal szemben agresszíven fellépni, mert ezzel képes saját magát és a családját megvédeni. Épeszű ember amúgy se használ agressziót a szeretteivel szemben. A nulla agresszió ugyanúgy előrejelzője lehet egy rossz kapcsolatnak, mint a túlzott agresszió.

G. Nagy László 2020.12.03. 20:21:52

@Almandin: Alig hiszem, hogy végletesen gondolkodnék a kérdésről. Egy határozott férfi karakterének alapeleme, hogy kész az önvédelemre, illetve a családja védelmére. Azonban ez a fizikai agresszió egyetlen megengedhető formája. Civilizált ember nem kezdeményez utcai késelést.

Alig hiszem, hogy szélsőséges volnék.

Almandin 2020.12.03. 22:48:26

@G. Nagy László: Én se utcai késelésre gondoltam. Viszont lehet olyan, hogy valaki indokolatlanul verbálisan agresszív másokkal. Ezért kell elkülöníteni a hasznos és nem hasznos agressziót.
Van, akinek hivatása a védelem. Rendőr, katona pl. Köztük is sokféle ember van, ők se mind veszélyes emberek a családjukra, környezetükre.
Az agresszió részben genetikusan kódolt minden emberben, ennek a mértéke és a módja változó. Kiélését sok minden befolyásolja, pl. az adott társadalom szokásai, az illető empátiaszintje és még egyéb dolgok. A genetikus agresszió-szint egyénenként is nagy eltéréseket mutat. Bizonyos betegségek is hathatnak úgy az agyra, hogy valaki kevésbé lesz agresszív, vagy erősödik benne ez a vonás. Sok alzheimeres pl. agresszívvé válhat a környezetében élőkkel.

Sadist 2020.12.04. 18:12:25

@G. Nagy László: "A hipergám ösztön nem csupán a legjobb génekre hajt."

Ezt nem is állítottam sehol. Azt írtam, hogy mindig az elérhető legjobb kell.

"Amikor az ostoba, primitív nő nem lát tovább az orránál, és csakis az alfa-jegyeket nézi, az azt jelenti, hogy a legkevésbé sem tudatos.
...
nem hajlandó szembenézni az ösztönök dübörgő jelzésével, mert az alfa-génekért kiáltó belső késztetései erősebbek."

Ez azért van, mert a nőkben két párválasztási ösztön is dolgozik, egyrészt a legjobb DNS-ű hímtől akarnak teherbe esni, másrészt pedig olyannal akarják a porontyot felneveltetni, akinek sok erőforrása van és azt hajlandó a nő rendelkezésére bocsátani. És a nők 99%-a itt szopja be, mert nem fogják fel, hogy annak az esélye, hogy olyan pasassal találkozzanak és jöjjenek össze, aki mindkét dologban a legjobb, kb. az ötös lottóéhoz mérhető, valamilyen téren végül kompromisszumot kell kötniük.

"Pont a hipergám ösztön, pont e komplex igény a férfival szemben és ráadásképpen az őskor 90.000 évének (a két nem közti) eltérő szociális mintái azok, melyek a nőket ÁLTALÁBAN jobb emberismerővé teszik. Nem minden csaj jeleskedik e fronton, de alapvetően sokkal jobb evolúciós alapról indulnak, mint mi, bamba férfiak."

Ugyan már... Az emberismeret legfőképp a tapasztalatból jön, abból pedig egyértelműen a férfiak állnak jobban, mert már pelyhestökű koruktól megtapasztalják a valóságot annak minden csúfságával. Férfivé válni kell, nem csak annak születni.
Ezzel szemben a nők kb. 30 éves korukig élnek a vetített álomvilágban és csak akkor kezdenek feleszmélni, amikor a ráncok kezdenek szaporodni, a férfiak felől érkező figyelem pedig csökkenni.
Eleve ha általában jobb emberismerők lennének, akkor nem volna jellemzőbb rájuk a csordaszellem és nem választanák gyakrabban azokat a férfiakat, akik népszerűek vagy már más nők választották.

Sadist 2020.12.04. 18:23:08

@Almandin: "Agresszió: Neked és Lacinak elég végletes a gondolkodásod az agresszióról. Úgy gondolkodtok, hogy valaki vagy nagyon agresszív és akkor veszélyes ember, vagy jó ember nulla agresszióval."

Egyáltalán nem, sehol nem írtam még csak hasonlót se. Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy az agresszió mértéke és az ember erkölcsi minősége teljesen ortogonális mércék. Sőt, igazából csak az erős, veszélyes ember lehet valóban erkölcsös. Rendelkezni az eszközökkel, hatalommal, amivel másokban kárt lehet tenni, de nem visszaélni vele valódi erény, gyengének és veszélytelennek lenni legfeljebb csak szükségből kovácsolt.

Sadist 2020.12.04. 18:35:56

@G. Nagy László: "Nem is nő az, aki nem indít játszmákat."

Hogy mi a fasz?
Cseréljünk ki egy-két szót és nézzük meg hogy hangzik: nem is férfi az, aki nem kever le néha egy-egy pofont.
Mindkettő az egyes nemekre jellemző toxikus viselkedés, ami ugyanúgy elítélendő. Te miért mented fel mégis a nőket?

G. Nagy László 2020.12.04. 19:04:25

@Sadist:

"Eleve ha általában jobb emberismerők lennének, akkor nem volna jellemzőbb rájuk a csordaszellem és nem választanák gyakrabban azokat a férfiakat, akik népszerűek vagy már más nők választották."

Itt én nem érzek ellentmondást. A pre-selection jelensége - nyilván ismered a fogalmat: azt választják, akit más nők már kiválasztottak - annyira ösztönös, hogy már az állatvilágban is számtalan fajnál megfigyelhető. Nem gondolnám, hogy ellenkezik az emberismerettel. Sőt: felgyorsítja a folyamatot. Olyan ez, mint amikor a slágerlistán szereplő dalokért rajongunk, vagy a reklámozott termékek közül választunk. Végigtesztelhetné a nő a teljes hímpalettát, de ketyeg a biológiai óra, evolúciósan előnyös stratégia lehet, ha már a mások által jónak ítélt csoportból válogat.

G. Nagy László 2020.12.04. 19:05:56

@Sadist:

"Sőt, igazából csak az erős, veszélyes ember lehet valóban erkölcsös. Rendelkezni az eszközökkel, hatalommal, amivel másokban kárt lehet tenni, de nem visszaélni vele valódi erény, gyengének és veszélytelennek lenni legfeljebb csak szükségből kovácsolt."

Nagyon mélyen egyetértek. Valójában minden második posztom ezt járja körül.

G. Nagy László 2020.12.04. 19:15:36

@Sadist:

"Te miért mented fel mégis a nőket?"

Mi alól? A tesztelés nem bűn. Még csak nem is jellemhiba. Mi több: evolúciós küldetés. Nézd a nő oldaláról! Helyezkedj bele az ő szemszögébe: létkérdés számára, hogy a lehető legalkalmasabb fickót fogja ki, de ez nem elég: időről időre meg kell győződnie arról, hogy helyesen választott. Valójában ez a pszichikai alapja a basztatásnak, a zsörtölődésnek, a házasságon belül is folytatódó shit-tesztelésnek. Te is vágod, hogy lekeverni egy pofont nem túl sportszerű. Viszont annyiban hagyni sem érdemes. A fene se érti, hogy a kommentelők oroszlánrésze miért fázik attól, hogy az asztalra csapjon.

Sadist 2020.12.04. 20:27:22

@G. Nagy László: "Végigtesztelhetné a nő a teljes hímpalettát, de ketyeg a biológiai óra, evolúciósan előnyös stratégia lehet, ha már a mások által jónak ítélt csoportból válogat."

Vedd észre, hogy ez rohadtul nem emberismeret. Jó emberismeret az volna, ha NEM a mások által már jónak ítélt csoportból válogatna, hanem ő maga mérné fel, hogy a pasas mennyit is ér.
Olyan ez, mintha az ember olyan autót venne, ami milliószámra van az utakon és rengeteg tulajdonos és szerelő tapasztalatának megfelelően választana. Előnyös stratégia? Mindenképp, de az ilyenre egyáltalán nem mondanám, hogy ért az autókhoz és jó műszaki ismeretekkel rendelkezik.

"Mi alól? A tesztelés nem bűn. Még csak nem is jellemhiba."

Dehogynem, az érzelemvezéreltség rossz felhasználása pontosan ugyanannyira jellemhiba, mint az agresszió rossz felhasználása.

"Mi több: evolúciós küldetés. Nézd a nő oldaláról! Helyezkedj bele az ő szemszögébe: létkérdés számára, hogy a lehető legalkalmasabb fickót fogja ki, de ez nem elég: időről időre meg kell győződnie arról, hogy helyesen választott."

A férfi számára is evolúciós küldetés, hogy erőt, dominanciát mutasson és érvényt szerezzen az akaratának, ha kell, akár agresszióval is. Tőlük elvárod, hogy felülemelkedjenek ezen az ösztönlény szinten, a nőktől viszont nem?

"Te is vágod, hogy lekeverni egy pofont nem túl sportszerű."

Valóban nem, ahogy a burkolt kommunikáció és a játszmázás sem. Semmi bajom azzal, ha te megtanultad kezelni és élvezed a játszmázásokat, engem csak az ordító kettős mérce zavar.

Sadist 2020.12.04. 20:32:54

Érdekes, hogy arra még senki nem reagált semmit, hogy a családon belüli nem reciprokális erőszak elkövetői 70%-ban nők.

az övezet gázai 2020.12.04. 21:30:47

@Sadist: szívemből beszélsz. Feminizálódó világunk szomorú jellemzője, hogy míg a férfiaktól egyre jobban azt várja el, hogy az évszázezredes ösztöneit visszafogja vagy szinte teljesíthetetlen módon kanalizálja, addig a nőket szinte felbujtja arra, hogy minden ösztönét élje ki (legyél nő, fedezd fel magadban a nőt, szabadítsd fel magad és a vágyaidat). Ez már csak azért is unfair, mert a mai férfit a régi korok női szelektálták, tenyésztették ki. Most itt áll az erőszakra hajlamos hím, és csak bámul, hogy mi van, mert pár év alatt lett ez a geno- és fenotípus tökéletesen inkompatibilis a mai trendekkel.

G. Nagy László 2020.12.04. 21:31:22

@Sadist:

"Semmi bajom azzal, ha te megtanultad kezelni és élvezed a játszmázásokat, engem csak az ordító kettős mérce zavar."

Végre egy ember, aki tökéletesen ért. Tényleg így van: hitem szerint viszonylag jól kezelem és tény, hogy élvezem is. Kettős mérce? Természetesen, hiszen nem ugyanarról a jelenségről beszélünk. Egészen addig, amíg nincs tettlegesség, addig a pszichológia játékterén küzdünk. Onnantól azonban, hogy elcsattan az első pofon, már átléptünk az immorális dimenzióba. Ez két különböző fegyvernem, ezért a kettős mérce. Nem lőhetsz ágyúval arra, aki egy fakanállal támad. De jogod van fakanállal védekezni. Egyszerűen muszáj megtanulni a saját pályájukon lefegyverezni a nőket.

A feminácik valóban sportszerűtlenek, mert amíg a nők játszmáit ártatlannak nyilvánítják, a férfit totál kiherélnék. Zaklatásnak mondják a fűzést, erőszaknak a rámenősséget, megengedhetetlennek a manipulációt. Ez tényleg az a kettős mérce, amely megengedhetetlen.

az övezet gázai 2020.12.04. 22:24:05

@G. Nagy László: "Egészen addig, amíg nincs tettlegesség, addig a pszichológia játékterén küzdünk. Onnantól azonban, hogy elcsattan az első pofon, már átléptünk az immorális dimenzióba."
A moralitás határa nem esik feltétlenül egybe a lelki-testi bántás határával. Nagyon nem.

az övezet gázai 2020.12.04. 22:25:27

@G. Nagy László: "A feminácik valóban sportszerűtlenek, mert amíg a nők játszmáit ártatlannak nyilvánítják, a férfit totál kiherélnék. Zaklatásnak mondják a fűzést, erőszaknak a rámenősséget, megengedhetetlennek a manipulációt. Ez tényleg az a kettős mérce, amely megengedhetetlen."

Ez viszont precíz.

szemet 2020.12.04. 22:43:55

@Sadist: "Érdekes, hogy arra még senki nem reagált semmit, hogy a családon belüli nem reciprokális erőszak elkövetői 70%-ban nők."

A kölcsönös erőszaknál is van egy kezdeményező fél, aki megtöri a jeget. Ha a férfi ez akkor valószínüleg sok nő válaszol erőszakkal (kevesebb a tabu a férfisk kiméléséről) , míg fordított esetben a férfiaknak talán kisebb hányada vág vissza (mert egy részükbe "beleverték" hogy nőt nem bántunk).

Móricka példaszámok, de kevésbé szélsőségesen is összerakható: tfh. a családi erőszakok 65%ban férfi kezdeményező 35%ban nő, de tfh. a férfiak akik nem kezdeményeznek 100%kban nem is vágnak vissza, a nőknek meg csak 23%ka. Ekkor kapcsolatok fele lesz kölcsönös erőszakos, fele féloldali. És a féloldalik 70%kában a nő sz elkövető. Pont mint a tanulmány. Onnan indulva, hogy nagyságrendileg a férfi a kiinduló agresszor.

(ez csak szórakoztató matek, de ha pl. nem esetszámot hanem sérüléseket számolunk akkor már minden statisztikában a férfiak "nyernek" )

G. Nagy László 2020.12.04. 23:30:50

@az övezet gázai:

"A moralitás határa nem esik feltétlenül egybe a lelki-testi bántás határával. Nagyon nem."

Amikor azt szorgalmazom, hogy a morál határát a fizikai agressziónál húzzuk meg, annak legalább négy, egymással némiképp összefüggő alapja van: transzparencia, pszichológia, az elkerülhetőség kritériuma, illetve a jogtörténelem. De nem szeretném szimpla kinyilatkoztatással lezárni e kérdést, mely talán minden egyébnél lényegesebb. Te hol húznád meg ezt a határvonalat? Miként tudnád egyszerűen és precízen definiálni azt a lelki bántalmazást, amely megkérdőjelezhetetlen, tetten érhető és büntetésért kiált?

Sadist 2020.12.04. 23:54:39

@G. Nagy László: "Onnantól azonban, hogy elcsattan az első pofon, már átléptünk az immorális dimenzióba."

Attól, hogy jogilag nem lehet egy egzakt határvonalat húzni és definiálni mi számít pszichikai bántalmazásnak, attól még játszmázni, érzelmileg manipulálni ugyanúgy immorális, mint megverni valakit.

Sadist 2020.12.05. 00:01:29

@szemet: "A kölcsönös erőszaknál is van egy kezdeményező fél, aki megtöri a jeget."
"Onnan indulva, hogy nagyságrendileg a férfi a kiinduló agresszor."

Ott van bukón, hogy ezek csak feltételezések.

G. Nagy László 2020.12.05. 00:24:37

@Sadist:

"Attól, hogy jogilag nem lehet egy egzakt határvonalat húzni és definiálni mi számít pszichikai bántalmazásnak, attól még játszmázni, érzelmileg manipulálni ugyanúgy immorális, mint megverni valakit."

1. A magam részéről a legkevésbé sem tartom annak. A manipuláció olyan alapvető eszközünk, melyet naponta használunk. Nem csupán a pókerasztalnál és a reklámfilmekben, de minden üzletkötésben, minden együttműködésben, a szerelmi kapcsolatok minden pillanatában.

2. Nincs jogom hozzá, hogy meghatározzam a belső, morális iránytűdet és az ehhez illeszkedő szókészletet. Rendben: hívjuk immorálisnak. És akkor mi van? Amikor társadalmi szinten gondolkodunk az erkölcsről, annak EGYETLEN praktikus célja van: kijelölni a büntethető és a nem büntethető kategóriákat. Mondhatod, hogy csúnya dolog a manipuláció, de mi alapján teszed büntethetővé? A verés ténye transzparens, a legtöbbször a nyomai is láthatók. Könnyű megfogni a dolgot. A manipulációt miként fogod azonosítani? Az Isten óvjon meg mindannyiunkat egy olyan világtól, ahol a feminista bírónő ítéletet mond felettünk, s mehetünk a sittre, mert ő szerinte manipuláltuk a másikat. Ez a feminista logika, ne menjünk bele ebbe a zsákutcába! (Erről szól a posztmodern kor, a politikailag korrekt beszédmód és az Orbánékat zsarolni kívánó, definiálhatatlan jogállami elvárás is.)

az övezet gázai 2020.12.05. 01:01:15

@G. Nagy László: "Te hol húznád meg ezt a határvonalat? Miként tudnád egyszerűen és precízen definiálni azt a lelki bántalmazást, amely megkérdőjelezhetetlen, tetten érhető és büntetésért kiált?"
Köszi a kérdést. Hát ez az. Csak azért nem kriminalizálunk valamit, mert nehezen (vagy sehogy sem) csíphetjük nyakon? Ez nyilván logikus a felszínen, de talán nem kellene annyiban hagyni. Jogtörténelemre botorság hivatkozni, hisz nem dobjuk ki azért az autókat, mert régen csak szekér volt.
A láthatóságról a bújócskázó kisgyerek jut az eszembe, aki a fejére húzott zacskóval áll a szoba közepén azzal a biztos tudattal, hogy nem látszik, hisz ő sem lát senkit.
Nyilván az elszenvedett sérelem mértéke lehetne a tényállás alapja - ha már kriminalizálunk- de hogy erre van - e stabil pszichológusi tudás, nem tudom.
Első körben elég volna nem lepöckölni a férfiak oldaláról jövő zúgolódást.
Mert nekem is kinyílik a zsebemben a tele a tököm, mikor a női magazinok cikkei sorozatosan default férfi példákkal, szituációkkal illusztrálják a lelki bántalmazást.

szemet 2020.12.05. 06:49:32

@Sadist: "Ott van bukón, hogy ezek csak feltételezések."

Az is csak egy feltételezés, hogy a nők hajlasmosabbak az erőszakra de mindét nem egyformán hajlamos az önvédelemre.

Így is úgy is összerakhatók a számok.

Amennyiben az önvédelmet magasabb erkölcsi kategóriába tesszük a támadásnál, pusztán a számok alapján, további info hiányában nem dönthető el melyik nem az etikusabb! Te sem tudod eldönteni! Az adat információtartalma erre nem elég.

Ennyi az állításom.

G. Nagy László 2020.12.05. 09:31:56

@az övezet gázai:

"Mert nekem is kinyílik a zsebemben a tele a tököm, mikor a női magazinok cikkei sorozatosan default férfi példákkal, szituációkkal illusztrálják a lelki bántalmazást. "

Van bennem egy olyan nagyképűség, hogy azt gondolom: a legtöbb társadalmi jelenséghez hozzá tudok szólni. Bevallom: ehhez kevésbé. Viszonylag ritkán olvasok ilyesmit. Ha így is van, engem nem háborít fel igazán. Menj fel a Férfihang oldalára! Hány olyan cikket találsz, amely a férfit hibáztatja bármiért is? Minden szentnek maga felé hajlik a keze, még csak rossz szándékot sem kell feltételezni.

"Csak azért nem kriminalizálunk valamit, mert nehezen (vagy sehogy sem) csíphetjük nyakon?"

Ez azért bőven elég indok. Egy erkölcsileg stabil társadalom ALAPMONDATA: akkor beszélünk bűnről, ha van áldozat is. (Ha nem így teszünk, akkor bárkire bármiért büntetést szabhatunk ki: eretnekségért, rossz frizuráért, sanda pillantásért is akár.) Ha viszont van áldozat, akkor azonosítható a sérelem/kár mértéke és okozója is. A lelki sérelmeknél a mérték csak bemondásra állapítható meg, s hidd el, egy ilyen világban én naponta járnék a bíróságra, hogy milyen mély depresszióba estem Gyurcsány, vagy épp Jakab Péter szavai hallatán. A másik, nem lényegtelen szempont az, amelyet már tucatszor leírtam: a fizikai bántást közvetlenül a másik ember okozza, a stresszt (lelki bántást) mi okozzuk saját magunknak. Ez ordító különbség és morálisan lehetetlenné teszi, hogy a másikat büntessük a saját törékenységünk miatt.

Sokan írták, hogy áldozathibáztató vagyok, s ez igaz is: ha mi magunk vagyunk az elkövetők - márpedig a stresszt mindig mi magunk okozzuk -, akkor csakis magunkat hibáztathatjuk, még ha történetesen mi magunk vagyunk az áldozatok is. A jogtörténelmi hivatkozás is ezeken nyugszik: Hammurapitól Mózesen, Arisztotelészen és Jézuson át a modern korig ugyanaz a morál alapja: ne ölj, ne lopj! Az erkölcsi tanítók ennél többet kérnek, de a jogalkotók képtelenek ennél többet törvénybe iktatni. Csak az olyan degenerált korok próbálkoznak ilyesmivel, mint a miénk. Norvégiában, ha leszólít egy buzi, mondhatod neki, hogy kösz nem. De azt már nem, hogy nem vagy meleg és nem akarsz farbakakast játszani, mert az sértő számára. Tényleg ilyen világot építenél?

Reactor 2023.07.29. 04:02:00

A turbófeminista sajtó gyakorlatilag másról sem szól, mint összemazsolázott hírekből a legutolsó kis fiszemfaszom önkormányzati újságokig bezárólag, hogy a szemét elnyomó férfiak milyen válogatott módokon bántalmazzák a szegény elnyomott nőket. Mindezt alaposan még fel is tupírozzák, minden közösségi média, véleménymegosztó stb. ezzel van tele.
Aki tehát ilyet állít, hasból hazudik. És ezt ő is tudja.
süti beállítások módosítása