téveszmék

téveszmék

"Kreatív Kánaán a kampány"

2022. március 12. - G. Nagy László

 plakat3_2.jpg

 

Egyetlen szóval sem állítom, hogy a Fidesz kreatív stábja a jelen kampány során nagyon kitett volna magáért. Márki-Zay Péter Mini Feriként történő cinkelése - még ha jogos is - a legkevésbé sem szellemes. A "Magyarország előre megy, nem hátra" szlogen sem jelenti a politikai marketingkommunikáció csúcsát, csupán az menti, hogy nótába csomagolva - "Piros volt a paradicsom, nem sárga" - a mulatozásra mindig kész népléleknek köszönhetően egészen működőképesnek hat. Ami azonban az ellenzéki összefogás kampányát illeti, az valami döbbenetesen szánalmas. Nem is tudom, jártunk-e ilyen mélyen valaha is.

 

Kezdjük némi nosztalgiával, visszatekintve a rendszerváltás időszakára!

plakat1.jpg

plakat5.jpg

plakat4_3.jpg

 

Egészen fura, hogy harminckét esztendővel ezelőtt, amikor idehaza még senki sem tudta, mi fán terem a politikai reklám, ilyen gyöngyszemek születtek. Igazi amatőr világ volt, amelyet alacsony költségvetés és szerény hozzáértés jellemzett. A kreatív anyagokat rendszerint a pártok belső emberei készítették. E hőskorszakban nem is igazán volt hová nyúlni - a magyar könyvpiacon hiába kerestünk volna kampánymarketingről szóló kiadványokat. Az évek során a politikai kommunikáció területén megjelentek a dörzsölt profik, azonban mélységesen csalódnia kellett minden szépléleknek, aki ettől szárnyaló kreativitást és csillogó eleganciát remélt.

 

plakat2_2.jpg

 

"Áremelés helyett béremelést" - hirdeti az ellenzéki összefogás egyik központi plakátja immáron 2022-ben, melyet látva az embert nyomasztó szekunder szégyen keríti hatalmába. Atyaég, micsoda szellemi munka lehetett kiizzadni e bravúros szlogent? Fizettek ezért valakinek? Ez a rettenetes közhelygyártás nagyjából egy nyolcéves gyerek szintje, sőt továbbmegyek: akár még Kunhalmi Ágika fejéből is kipattanhatott volna. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy egy normális világban sem az árak, sem a bérek nem függnek a kabinet tevékenységétől. Manapság tényleg igazi luxusnak számítana, ha egy választási plakátnak valódi, lényegi üzenete is lenne. Ilyen elvárást aligha támaszthatunk. (Ha léteznek olyan fogyasztási elemek, amelyek árszintje a központi beszerzésből fakadóan nagyon is függ a kormányzattól, úgy az energiahordozók pontosan ilyenek. Amikor az ellenzék az orosz gáz elzárását és Paks 2. leállítását sürgeti, valójában a saját kampányígéretével is szembelovagol.)

 

"43 ezer halott, mert a járványból is loptak" - hirdeti egy másik, briliáns plakát. Tényleg elhiszi bárki is, hogy a koronavírussal összefüggő halálesetek és a korrupció között bármiféle összefüggés is lehet? Hitem szerint elég jó a fantáziám, de bevallom: nem is értem, mire gondolt a szerző. A nyelvhelyességi szempontokon már nem is érdemes fennakadnunk. "A járványból is loptak." Micsodát, vírusokat? "Nem tűri a lopást, ezért támadják." Ez már Márky-Zay Péter személyes plakátja, melyen mindig hangosan felröhögök, ha szembejön velem. Valóban ezért támadják? MZP valóban nem ad rá semmi egyéb okot, hogy kritizálják? Az elmúlt fél év során nem volt egyetlen olyan megszólalása sem, amelyben ne mondott volna valami vállalhatatlant. Ha felmegyünk a DK, a Jobbik, vagy bármelyik ellenzéki párt Facebook-oldalára, a híveik körében még sokkal erősebb kritikai hangokat fogunk találni az összefogás miniszterelnök-jelöltjével szemben, mint amilyet a kormányoldalon bárhol. Értem én, hogy óvni kell MZP homlokzatát, de ez annyira erőtlen! Most képzeljük el azt, hogy Fidesz így kampányolna Orbán mellett: "Felkapott 15 kilót, ezért támadják..." Érezzük, mennyire szánalmas és hazug az effajta mentegetőzés? De tényleg, politikai marketing, első évfolyam, első lecke: aki győzelemre tör, az nem magyarázkodik. Soha, semmiért. Pláne nem óriásplakáton. Ez ilyen egyszerű. 

 

 

Persze, mindig van még lejjebb. "A hatalom a népé" című klip egészen zavarba ejtő: nehéz eldönteni, hogy a Vidám Vasárnap paródiáját látjuk, avagy a Tanácsköztársaság világába repültünk vissza. Gyenge tingli-tangli zene, ráadásul még csak nem is eredeti - egy Patti Smith felvétel lebutított verzióját halljuk. (Ha már meglévő alkotáshoz nyúlunk, legalább válasszunk valami ütőset, az Ég szerelmére!!) A szöveg is meglehetősen kínos és nélkülöz minden eredetiséget. A cél nyilvánvalóan egy mozgósító, lelkesítő, forradalmi hangulatú nóta megalkotása volt, ám érzékelhetően hiányzik belőle a győzelembe vetett hit és minden erő. Érdemes elolvasni a kommenteket a videó alatt, sok köztük az olyan, amely szimpatizál ugyan a kormányváltás gondolatával, azonban ettől a nyomorult polbeat vergődéstől a hideg is kirázza. Néhány jellemző hozzászólást ki is ollóztam: "Mi ez a förtelmes kultúrkannibalizmus? Mi ez a hitvány ízléstetanusz?" "Ha már így együtt voltatok, elénekelhettétek volna az április 4-ről szóljon az éneket is." "Ezzel nem választást lehet nyerni, hanem sokkal inkább kipusztítani lehet a választókat." A kedvencemet hagytam a végére: " Fáj a hasam a röhögéstől! :DDDD Ezt a kultúrmocskot sikerült kitermelni? Hát tényleg gyerekek, ne akarjatok ti egy országot vezetni ezzel a színvonallal..."

 

plakat6_2.jpg

 

Szegény Toroczkaiék sincsenek irigylésreméltó helyzetben. Gyakorlatilag az egész kampányukat az "Elég a covid-diktatúrából" üzenetre építették, ám még fel sem került az utolsó plakátjuk, a kormány máris megszüntetett minden korlátozást, amely a járványhoz kötődött... Most még huszonkét napig nézhetjük e jelentésüktől megfosztott, tökéletesen értelmetlenné vált hirdetéseket. Legyünk persze sportszerűek: a Mi Hazánk Mozgalom esetén legalább volt valami koncepció. Már ez is nagy szó abban a politikai atmoszférában, ahol az O1G-n kívül nem sok használható kommunikációs - és tartalmi - elem született az elmúlt három ciklus során.

 

Három hét múlva Magyarország választ, és ember legyen a talpán, aki tudja, mi lesz az eredmény. Egy biztos: ha az ellenzéknek valami csoda folytán sikerülne is leváltania a kormányt, azt biztosan nem a meggyőzőképességüknek, s különösen nem a kreatív teljesítményüknek köszönhetnék.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2017778062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2022.03.12. 16:18:24

A kampány mostanra mindegy is. Korlátozások feloldva, energiaárak európai minimumon, menekültügy + honvédelem példásan kezelve. Minden másra ott van MZP.

G. Nagy László 2022.03.13. 10:29:02

@Wildhunt: Parádés. Ebben az egyetlen parafrázisban több szellemesség van, mint az ellenzék teljes választási kampányában :)

Azért a hatalom a népé című gyönyörűséget feltétlenül nézd meg! Valami csoda :) :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.13. 12:07:34

@G. Nagy László:

Ez a műfaj nagyon veszélyes a Wag the dog paródiája óta, ott 3-szor is le van leplezve a műfaj.

www.youtube.com/watch?v=enH2igVo55U

nemecsekerno_007 2022.03.13. 12:13:56

Az ellenzéki összefogás a demokrácia szégyene úgy, ahogy van. Médiástól, elemzőstől, megmondóemberestől.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.03.13. 12:16:33

A politika lényege: Az emberek hülyének nézhetők, mert a nagy részük az is. Olyanok mint focicsapat szurkolók. Van rá persze megoldás .... de ahhoz okosodni kellene kicsit legalább.

A Párthatalom Nélküli Állam egy utópia, vagy megvalósítható gyakorlat lesz a közeljövőben? Rövid lényege: Pártok csak törvényeket készítenének elő, de azt párton kívüliek 10-20 ezres tömege szavazná meg elektronikusan.

steery 2022.03.13. 13:12:29

A járvány korlátozásokat csak és kizárólag azért oldották fel, hogy kifogják vele a szelet a mi hazánk vitorlájából. Mert járvány csak akkor volt, mikor a kormány akarta és ameddig akarta, hogy meg lehessen indokolni, mire költötték el az ország pénzét és miért olyan siralmas a betegeskedő betegségügyi rendszertelenség?
A választási kampány terén már sikerült elérnünk az amerikai színvonaltalanságot az Orbán hazudik óriásplakátokkal meg az MZP minden szavát kiforgató és mindenkivel szemben sértésnek beállító közmédiával és a menetrend szerinti, óramű pontossággal érkező Karácsony pocskondiázással, Gyurcsányozással, előre-hátra lépegetéssel, stb. stb.
Nézem a felhozatalt és nincs olyan értelmes poltikai erő, párt, gittegylet az országban, amire jó szívvel tudnék szavazni. Mert egyik induló csapaton sem látszik a hozzáértés. Mit keres a politikában a 2fütyijű ebpárt? Ezeknek a bohócoknak nem a kabaréban lenne a helyük?

alöksz róz 2022.03.13. 13:15:02

"országos tavaszi nagytakarítást" - mekkora büdös nagyot hazudott ezen a plakáton az mdf

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.03.13. 13:37:30

@steery:
Több mint két évtizede semmilyen szavazásra sem járok és ezen szokásom most sem fog megváltozni.

birkamenet 2022.03.13. 14:14:54

orbán megin teleszarta gatyáját a mini elnök jelöti vitától. Roggyanttóni agyonfizetett agyából csak annyi tudott kipattanni, hogy Viktátor eftárs azért menekül el megint, mert nem a fönök jön el vitázni.

Oszt orbán talán meg Putyint küldi maga helyett????

G. Nagy László 2022.03.13. 14:27:54

@alöksz róz:

"mekkora büdös nagyot hazudott ezen a plakáton az mdf"

Tetszettek volna forradalmat csinálni - mondta utólag Antall József. Tény, hogy a tavaszi nagytakarítás elmaradt, de biztos vagy benne, hogy már a szándék sem volt meg? Talán csak az erő volt kevés.

birkamenet 2022.03.13. 15:24:18

@Iván Gábor IGe: "A politika lényege: Az emberek hülyének nézhetők, mert a nagy részük az is. "

Egy nép végső sz.opás meg az, amikor a legfőbb hülyének nézőről derül ki, hogy ő a legfőbb hülye!

Itt van erre legjobb példának orbán sz.pása Puytinnal. Mint kiderült, ez a Putyin mégse teljesen elmebeteg mindenhez. 12 éven át rendelte magához orbánt hogy sz.pja le. Eközben orbánnak el kellett adnia a ruszkiknak Paksot félpénzért meg 50 éves eladósodásért, be kellett szivárogtatnia a ruszki kémeket és gengsztereket az EU-ba a Letelepedési kötvény nevezetü migri importáló programmal.
orbánnak ezenkivül szakadatlanul bomlasztani kell az EU-t meg a NATO-t. Majd ruszki kamuvakcinákkal kellett oltási védettséget hazudnia 1 millió magyarnak. Majd el kell árulnia a 300 ezer ukrajnai magyart, ki kell őket szolgáltania Putyin gazdájának.

Cserébe putyin gazda megigérte orbán bérencének, hogy csak Orbanisztánnak ad el gázt és olajat, és senki, de senki másnak a világon! A rezsicsökkentés ezzel kihúzza a választásig.

Errefel a háború 15-ik napján Orbanisztánban elfogyott a benzin, a benzinkutak teljes zár alatt vannak, a kisfidernyák társadalom hétfőn már el se tud menni a munkába. Csak várja a benzin jegyet.

Hámmekkora f.asz ez a Putyin, hogy orbánnal végülis 12 évig INGYEN sz-opattatta le magát, ő maga nem csaqk hogy semmit nem fizetett, de fél Magyarországot megszerezte magának!

Háéjjen a KELETI NYITÁS, f.szául meghozta a gyümölcsét! A kisfidernyákok meg a magyarok videón tanulgatják, hogy hogyan kell a jövő héttől fáágakkal füteni meg kővel tüzet pattintatni ha nem akarnak megfagyni meg csupa mirelit kaján élni, meg néha szeretnének meleg vizben mosakodni.

Tündérmese Jobban teljesit, hála orbán szövetségesének Putyinnak, aki a KELETI NYITÁS összes eredményét ráhúzza most a magyarokra.

És az agyváltó mütött birkái ezekután azon nedvesednek be, hogy ennyi siker után meglehet még a négyötöd is!

luis5 2022.03.13. 15:30:55

Ne izgulj lesz kormány váltás. A 4.Orban kormány után jön az 5.

alöksz róz 2022.03.13. 15:39:04

@G. Nagy László: "Tény, hogy a tavaszi nagytakarítás elmaradt, de biztos vagy benne, hogy már a szándék sem volt meg?" - hát persze. akkor már régóta tudták, megegyeztek :-)
miről szólt szerinted az ún rendszerváltó pártok és az állampárt alkuja?

mivel előre megegyeztek, így csak hazugság lehetett.

G. Nagy László 2022.03.13. 19:22:43

@birkamenet:

"Errefel a háború 15-ik napján Orbanisztánban elfogyott a benzin, a benzinkutak teljes zár alatt vannak, a kisfidernyák társadalom hétfőn már el se tud menni a munkába. Csak várja a benzin jegyet."

Te miről beszélsz? A valóság sosem zavar???

nemecsekerno_007 2022.03.13. 20:03:04

@birkamenet: A hülyeségetek határtalan, ez vezetett a háborúhoz is.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.15. 19:10:54

Már magyarázzák előre, hogy tkp. jobb is, ha most az Zorbány nyer, olyan rossz idők jönnek. Savanyú a szőlő. Sztem érik a harmadik kétharmad, annyira szar az ellenzék mozgósítási képessége, ami ma is látszott.,

CSOKKI MÁLNA 2022.03.15. 19:19:46

@G. Nagy László: A cseheknél is csak bársonyos forradalom volt, mégis elfogadtak egy lusztrációs törvényt.

G. Nagy László 2022.03.16. 20:48:23

@CSOKKI MÁLNA: "Sztem érik a harmadik kétharmad, annyira szar az ellenzék mozgósítási képessége"

Szerintem ez már a negyedik lesz, de a próféta szóljon belőled :)

CSOKKI MÁLNA 2022.03.16. 21:47:04

@G. Nagy László: Valóban. Azért emlékeztem rosszul, mert egyszer-Kész időközi győzelme után -elveszett a kétharmad egy időre.

gigabursch 2022.04.10. 21:05:13

@Iván Gábor IGe:
Akkor minek szólsz (csaholsz) bele?

@Wildhunt:
Frappáns!

@alöksz róz:
+1
El is tüntette a partnyomokat.

@luis5:
Ott tartunk most.

@G. Nagy László:
Brendel gyárilag hülye. Talán még jogsija sincs. De legalább selejt....

@CSOKKI MÁLNA:
Most tartunk a negyediknek...
süti beállítások módosítása