téveszmék

téveszmék

"Szégyen a futás, de hasznos"

2022. április 13. - G. Nagy László

utolso_vacsora.JPG

A kép Leonardo da Vinci és Mike közös munkája

 

Jézust elárulták, majd háromszor is megtagadták az utolsó vacsora éjszakáján. Igaz ugyan, hogy Márki-Zay Péterben nem sokan látták a megváltót, s talán saját magán kívül senki más nem hasonlította a Názáretihez, ám tény, hogy az utolsó éjszakán őt is megtagadták, őt is elárulták. Legalább ebben az egy tekintetben bizonyosan megáll az analógia.

 

A magam részéről mélyen hiszek az individualizmusban, és ugyanilyen mélyen hiszek a közösségekben is. Szilárd meggyőződésem, hogy valódi összefogás, együttműködés csak önálló, érett, felnőtt emberek között jöhet létre. Ám amikor önkéntesen, szabad akaratunkból elköteleződünk egy ügy, egy közösség mellett, azt minden esetben teljes szívvel tesszük. Hogyan is másképp? Hiszen mi magunk döntöttünk így, senki sem kényszerített rá. Amikor Gyurcsány, Jakab meg a többiek csúfosan magára hagyták MZP-t, azzal sok mindent elárultak arról, hogy számukra mit is jelent a becsület, az adott szó. No de hagyjuk a moralizálást, elég, ha a puszta érdekekről beszélünk. Hogy e megfutamodás szégyenteljes volt-e, azt döntse el ki-ki maga; azonban hasznosságáról simán elmélkedhetünk közösen, akár objektív szempontokat is figyelembe véve.

 

Immáron tíz napja tűnődöm azon, vajon mi járhatott Fletóék fejében a megsemmisítő vereség éjszakáján. Világos volt, hogy MZP e történelmi pillanattól nem több, mint politikai hulla, azonban ha őszinték szeretnénk lenni magunkhoz, már hetekkel ezelőtt is nagy biztonsággal tudhattuk, hogy azzá lesz. Vajon mit nyertek a menekülő pártelnökök azzal, hogy felrúgták a bajtársiasság minden szabályát és nem álltak mögé politikai pályafutása utolsó beszédekor? Tényleg azt gondolták, hogy ők maguk így kevésbé tűnnek vesztesnek? Ez egész egyszerűen nonszensz. A küldetéstudatos kapitányt ők vették be az ötösfogatba; ők tették lehetővé, hogy megnyerje az előválasztást és ők maguk is - ha félszívvel is - végig kitartottak jelölése mellett. Mégis: miből állt volna, ha együtt lépnek fel a színpadra, s együtt köszönik meg híveik támogatását? Abban lett volna méltóság és lovagiasság. Ugyan mit veszítettek volna e gesztussal? Bevallom: képtelen vagyok rájönni. Arra egész egyszerűen nem gondolhatok, hogy ez egy tudatos, hideg fejjel hozott döntés lett volna. Mert ez azt jelentené, hogy brutálisan lenézik saját szavazóikat. Ez azt jelentené, hogy ismerik, felmérték híveik jellemző attitűdjét, és pontosan tudják: pozitívan reagálnak majd e gyáva elhatárolódásra. Vagy hogy mindegy nekik. Ha így lenne, az valami egészen tragikus képet mutatna a magyar társadalom egyharmadáról. Jómagam ezt egészen kizártnak tartom, s az elmúlt tíz nap józan ellenzéki hangjai is azt igazolják: azért nincs ekkora baj. Így csupán arra juthatok, hogy Jakabék menekülése spontán, infantilis érzelmi reakció lehetett az eredmények láttán, és nem profi politikusi döntés.

 

Ám történt ami történt - április harmadika óta nem csupán az vált világossá, hogy az ellenzéki összefogás modellje praktikusan kudarcot vallott, de az is, hogy az abban résztvevők ott szúrják hátba egymást, ahol csak lehet. Amikor az ezt felismerő ellenzéki közszereplők nyilvánosan azon merengenek, hogy e hozzáállás milyen kormányzást szült volna, a magamfajta már csak egy kávét kér... No de ennyit a múltról - az élet nem állt meg, holnap is lesz nap. Vajon mi lehet a helyes stratégia az egyes pártok részéről? Kezdjük a DK-val, hiszen itt a legegyszerűbb a képlet. Gyurcsányék társadalomfilozófiailag és és emocionális tekintetben is a legmesszebb állnak a kormánypárttól, így számukra nincs más alternatíva, mint a gyűlöletpolitika, a nyílt ellenségeskedés folytatása. Jakab mögül kihátrált a tagság és a teljes szavazóbázis, és ugyanez a helyzet az MSZP kapcsán is. E kiüresedett, picinyke pártok sorsa csakis az összefogás folytatása lehet, bár igazság szerint ezt akár összeolvadásnak is nevezhetnénk - 2026 után aligha lesz külön frakciójuk. A Momentumnak és az LMP-nek azonban lehet más jövőképe. Ehhez négy dolgot kell végiggondolniuk:

  1. Van-e esélyük önállóan elérni az 5%-os küszöböt?
  2. Van-e ennél komolyabb ambíciójuk?
  3. Mennyire "gyurcsányozódtak" össze? Van-e remény arra, hogy önmagukat egy tiszta, romlatlan pártnak mutassák és a választók így is lássák őket?
  4. Készek-e arra, hogy némiképp stílust váltva, a következő ciklus során a társadalmi béke oldalára állva konstruktív ellenzéki szerepet vigyenek? (Az LMP számára ez aligha jelenthet gondot, képviselői már az elmúlt négy évben is messze a legkulturáltabb hangvétellel éltek, ami az ellenzéket illeti.)

Amennyiben válaszaik inkább az igenek felé tolódnak, úgy a továbbiakban az égvilágon semmi keresnivalójuk Gyurcsány pusztító ölelésében. A DK-tól immáron semmit sem kaphatnak, ugyanakkor mindent elveszíthetnek, ha továbbra is ragaszkodnak e semmire sem jó összefogáshoz, végképp beleszürkülve egy szalonképtelen koalícióba.

 

Bevallom: jómagam érzéketlen individualista volnék. Mindazonáltal képes vagyok felismerni és elfogadni, hogy van érték a szolidaritásban, az elesettek felkarolásában. Valójában ez maga a baloldaliság. S ha azonosulni nem is tudok a kibucok világával, némi tiszteletet azért érzek az egymást segítő, önzetlen közösségek iránt. A visszatetsző csupán mindig az, amikor ez a fajta önkéntes nemeslelkűség politikai pályára áll. Ha végignézünk a történelem baloldali mozgalmain, a szolidaritás és a bajtársiasság szinte már az indulásnál kikopik az eszköztárból. Hátbatámadásokat, koncepciós pereket és hullahegyek látunk, amerre a szem ellát - a forradalom felfalja saját gyermekeit is. Gyurcsány is ennek az iskolának a diákja - húsz év alatt tökéletesen leszalámizta az MSZP-t, most már a többieken a sor. A választás éjszakáján mutatott érzéketlensége és felelőtlensége azonban nem csak a DK-ra, de valójában magára a baloldaliságra is borzasztóan rossz fényt vet. Márki-Zay cserbenhagyását követően sokakban joggal merül fel a kérdés: maradt-e bármiféle érték magában a baloldaliságban?

 

Jézust megtagadták és elárulták, neve és tanítása azonban fennmaradt és minden bizonnyal még sokáig őrzi majd az emberi emlékezet. Márki-Zay Pétert ugyanakkor gyorsan elfelejtjük, neve aligha kerül be a történelemkönyvekbe. Ez persze a legkevésbé sem menti azokat, akik a választás éjszakáján magára hagyták. Legyen ez intő jel mindazoknak, akik a továbbiakban Gyurcsány Ferenccel, vagy Jakab Péterrel szövetkezni kívánnak. Legyen ez intő jel mindazoknak is, akik e gyáva garnitúrában valaha is valódi politikai alternatívát láttak. Elképesztő módon kell gyűlölnie Orbánt, az országot és önmagát is annak, aki még ezek után is rájuk bízná a jövőt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2817806923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2022.04.13. 22:08:31

Hát akkor nézzük kik voltak az ellenzéki Összefosás "arcai"?
(mán akik a plagátokon szerepeltek......)

Hát persze mindenki tuggya: az MZP, a gyurcsányiné, a Kamugeri a Jákob professzor, és a fegyőr.......

NA, AKKOR MI IS VAN A "NAGYON NAGY BALLIBSI ÖSSZEFOSÁS ARCAIVAL.... HOGYAN TOVÁBB ÖSSZEFOSÁS VEZÉREK??????

1. Az MZP marad Vásárhelyen polgi
2. A gyurcsányiné megy vissza Brüsszelbe (havi 20.000 euró fizetésért......bár ha nyernek itthon többet tudna lopni...)
3. A Kamugeri marad Budapesten főpolgi......... amíg a DK meg nem elégeli a baromságait....
4. A Jákob meg y kurvájához hancúrozni..... persze felveszi azt a havi 2,5 milla fizetést, hogy parízert tuggyon venni reggelire..... meg persze a Parlamentben tovább játssza a "gyurcsányi udvari bolondja" szerepet....
5. A Fegyőr meg annyira, de annyira súlytalan, hogy tök mindegy mit csinál......
6. Ott van mindjárt utánuk az az MSZP-s akinek nem bírom megjegyezni a nevét, de ő a párt vezér....

NA, EZEK ANNYIFELÉ MENNEK AHÁNY FELÉ CSAK TUDNAK!!!!!

HOGYAN TOVÁBB ÖSSZEFOSÁS??????,
(aztán persze az is megérne egy misét, hogy a gyurcsányi, mint pártvezér, mért nem szerepelt sehol......azon kapta fel ennyire a vizet, hogy a Dobreva kikapott az MZP-től???)

ulpius66 2022.04.13. 22:23:52

Persze simán lehet az is, hogy az nem volt "megkoreografálva" hogy mi van akkor, ha veszít az Összefosás!

ELÉG ÍGY UTÓLAG VÉGIGOLVASNI A VÁLASZTÁSOKAT MEGELŐZŐ TÍZ NAP ELLENZÉKI NYILATKOZATAIT, EZEK ANNYIRA BIZTOSAK VOLTAK A GYŐZELEMBEN, HOGY ARRA EGYÁLTALÁN NEM KÉSZÜLTEK, HOGY MI VAN AKKOR, HA VESZÍTENEK...

... ÉS NEM "HIVATALI" OPTIMIZMUS VOLT.... ŐK TÉNYLEG BIZTOSAK VOLTAK BENNE, HOGY NYERNEK!!!!
(utólag meg persze azzal jönnek, hogy ebben a választási rendszerben nem lehet nyerni a Fidesz ellen....)

G. Nagy László 2022.04.13. 23:05:04

@ulpius66: "utólag meg persze azzal jönnek, hogy ebben a választási rendszerben nem lehet nyerni a Fidesz ellen."

Ez most az a pillanat, amikor elválhat végre a szar a májtól. Az egyik fele továbbra is ezt harsogja, meg hasonlókat. A józanabbak pedig keresik a jövőbe vezető utat. Gyurcsány minden posztja arról szól, hogy folytatni kell az összefogást. Kíváncsi leszek mikor lesz az első olyan ellenzéki megszólalás, hogy "Feri, ezt nagyon benézted..."

morph on deer 2022.04.13. 23:10:43

Azért egy dolgon nem győzök csodálkozni, már több, mint egy hete.

Amióta Márki-Zay elindult az előválasztáson, azóta megállás nélkül fúrja és mocskolja Gyurcsányt, Jakabot azóta, mióta nem őt támogatta, közben árulónak és orbán szekértolójának nevezte a szavazóikat. Tette ezt annak ellenére, hogy aláírta az etikai megállapodást, mely szerint nem tesznek ilyet!
Gondolom, mert ő szavatartó…
Aztán sunyi manipulációk eredménye képpen győzött az előválasztáson, mikor is tudatta a nagyérdeművel, hogy “legyőzte” az ellenzéket, és azon nyomban meg is osztotta, ő és támogatói lettek a. ”tiszták”. Időközben azt is megtudtuk, hogy Polt Péter legnagyobb bűne, amiért mennie kell, hogy “nem számoltatta el Gyurcsányt,” de majd ő..! És majd ketten fognak kormányozni, Karácsony mint miniszterelnök helyettes, és minden döntést ők ketten, közösen fognak meghozni. Ja, és szakértői kormány lesz, a hat párt politikusai szóba sem jöhetnek…
Az egyéb agyalágyult és vállalhatatlan nyilatkozatait most nem sorolom,

Egy viszont tény, a Márki-Zay vezette kampány Márki-Zay Péterről szólt, nem az összefogásról, legfőbb célja pedig Gyurcsány eltávolítása volt, nem orbáné. Az egy dolog, hogy ahhoz sem elég nagyfiú még, ahogy eleve a vállalt feladat is jócskán meghaladták a képességeit és felkészültségét, ebből és tapasztalatlanságából fakadóan fel sem tudta mérni, hogy mihez fogott, mint kiderült, például ahelyett, hogy az ellenzéki szavazóknak bizonyította volna, hogy ő valóban az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, a csupán a képzeletében létező kiábrándult fidesz-szavazók megszólításával próbálkozott, bevetve a fideszes narratíva és stílus legszebb gyurcsányozásait is, mindhiába.

Szóval amit nem értek: ezek után milyen alapon várja el bárki is azt, hogy azok, akiket addig gyalázott, majd mellé állnak, vállalják és igazolják ennek az elcseszett, önjelölt megváltónak többek közt ellenük is folytatott tevékenységét?

Eleve nem világos, hogy milyen alapon furakodhatott be egy pártok által megkötött szövetségbe egy olyan dilettáns, akinek sem pártpolitikai tapasztalata, sem pártja nincs, és amúgy pontosan nulla politikai súlya van?
Ezen túl deklaráltan mélyen vallásos, jobboldali keresztény-konzervatív, és még csak hasonló politikai profilú párt sincs a hat között!

Ugye a focibajnokságon sem indulhat valaki, akinek se csapata, sem szerelése nincs, hiába állítja, hogy csak ő tud győzni, - nem így van?

G. Nagy László 2022.04.13. 23:29:45

@morph on deer: Nézd, nekem kényelmes a helyzetem, mert az érintettek egyikével sem szimpatizálok. Amiket írsz, azzal nincs lényegi vitám, de azért pár dolgot érdemes leszögezni:

1. MZP-t a hat párt beengedte maguk közé.
2. Akkor sem cserélték le, amikor már látszott, hogy nagy a gáz, összevissza beszél.
3. Ha már így történt, ki kell állni mellé a záróakkordnál is, ez egyszerűen nem lehet kérdés. (Tényleg van olyan DK-szavazó, akinek szimpatikus ez a megfutamodás? Fura.)
4. Fletó tudta, hogy Dobrevvel is buknak, ezért hagyta, hogy más vigye el a balhét.
5. A tanulság mindenképpen az, hogy a DK leszerepelt és kiírta magát a jövőből.

birkamenet 2022.04.14. 00:03:39

@ulpius66:

A fidesnek csak egy arc kellett: Gyözike és máris vezette a kémilliós birkanyájat!

leponex 2022.04.14. 00:19:03

@G. Nagy László: 5. Azért nagy téttel ne fogadj rá. 1 # sör?
Ferenc testvérünk - a maga módján - lássuk be, tényleg zseniális, az egyetlen 'politikus' jelenleg azon az oldalon.
Olyan bukás után, olyan országos ellenszenvtől kísérve mégis csak képes volt visszamászni ( na jó, nem volt magasan a léc) a tizenéves korára leamortizálódott ellenzék elejére azért ez nem kis teljesítmény.
Amikor 'kiállt' MZP mellett ( Vagy vele győzünk, vagy senkivel!) akkor azért már eléggé nyilvánvalóvá vált, hogy tényleg a várható vereségre bízta a mostani ellenzék leváltását- természetesen saját magára ;-)
Ferencünk még bérmálkozhatott néhányszor, de hogy a Vágó Pista együtt menjen katolikus misén áldozáshoz MZP-vel...
Hogy a nomentumnak lesz-é annyi tengerentúli támogatása, hogy Ferencünket hátrébb tolja, az erősen kétséges...
De szívesen vinném a söröket :)
A moralizálás a választási vereséget követő MZP-magánnyal kapcsolatban teljesen téves alapokon áll: Ferenc testvérünk abszolút a saját morális felfogásának megfelelően reagált.

G. Nagy László 2022.04.14. 00:41:34

@leponex:

"Ferenc testvérünk abszolút a saját morális felfogásának megfelelően reagált."

Valóban, ezzel nincs is vitám. A kérdésem csak az: a DK hívei is ugyanezt a morális felfogást képviselik? Ők valóban hátba veregetik Fletót, hogy igen, ezt így kellett csinálni? (Tudom, hogy a DK-sok már a kezdetektől utálták MZP-t. De naivitás a részemről, ha azt gondolom, hogy a bajtársiasság az ő szemükben is erény?)

dare 2022.04.14. 01:23:25

MZP kvalitásai valóban nem érnek (még) miniszterelnökséget, mert az érzelmeit nem tudja még úgy kontrollálni, a mondanivalóját úgy szétszálazni, ahogy azt egy ilyen magas beosztású vezetőtől elvárná az ember (nem kiforrott, kapkod), de még alakulhat ez nála, csak rajta múlik.
Viszont azt nem írnám le róla, hogy politikai hulla lett.
Ha az érzelmeit nem tudja a jövőben sem kordában tartani, akkor persze az lesz végérvényesen, de ha sikerül neki, akkor van még neki jövője a hazai politikában.

A politikai közélet siralmas állapotban van.
Valahogy ezek a kitanult politikusok mindig a háttérbe tudják szorítani azokat, akik valóban tenni akarnak ezért az országért, az itt élő emberekért.
A Fidesz és az óbaloldal foglyai vagyunk.
Ők azok a politikusok, akikre úgy tekintenek milliók, hogy igen, nekik megvannak a kvalitásaik, ezek a férfiak, ezek a nők, az a jó mindenkinek, ha ilyen rátermett emberek irányítják az országot.
Az elmúlt 12 évből sok olyan képviselő volt a parlamentben, akik inkább tűntek mozgalmároknak, aktivistáknak, mint politikusnak.
Rendszerint rájuk mondták azt, hogy nagy rájuk ez a kabát.
Az az érdekes, hogy azok akikre nagy ez a kabát, azok mind egy szálig szimpatikusak nekem (eszméktől függetlenül), akikre viszont ráfér, azok kivétel nélkül unszimpatikusak.
Onnan lehet őket megismerni, hogy eléggé aktívak.
Ilyen volt pl MZP, ő is egy volt ezek közül, csak ő miniszterelnök-jelölt lett (de volt már ilyen Szél, Schiffer, Vona), ahogy sok képviselő is van köztük most is (Komjáthi, Jámbor, Hadházy, pár momentumos...most így hirtelen ők ugrottak be)

Szerintem az a jó (az országnak), ha közülük kerül ki az összellenzéki miniszterelnök-jelölt, ezért is szavaztam MZP-re az előválasztáson.
Volt egy olyan érzésem fél évig, hogy nem vagyunk csak az óbaloldal és a Fidesz foglya, de ez az érzés a választás végéig tartott csak.
Most megint 4 évig azt kell majd hallgatni, hogy jöjjön egy olyan jelölt az ellenzék részéről, akire nem nagy ez a kabát, és akkor majd az elkötelezett Fidesz szavazók is le fognak szavazni rá, mert nekik is elegük van már Orbánból, de hát az ellenzék miatt ugye...

Viccen kívül, akikre ráfér ez a kabát, azok pszichopaták.
Ezt halál komolyan gondolom.
Én viszont soha nem fogok egy pszichopatának se tapsolni, se örülni, pláne nem szavazni rá, mert nem akarom azt, hogy egy pszichopata vezesse az országot, de ezt nem fogom tudni megvalósítani sohasem, ezt a mostani választási eredmény is tökéletesen igazolja.
Most persze az jön, hogy MZP is pszichopata.
Nem az, mivel pont az érzelmei miatt vesztette el a választást ( meg persze azért, mert az óbaloldal jelöltjeit atombombával se lehetne eltüntetni a közéletből), és ragaszkodik az elveihez.
Amelyik nem ragaszkodik az elveihez, nincsenek érzelmei, azok a pszichopaták.
Felesleges leírnom a pszichopaták ismérveit, tudja azt mindenki, és ez a mi 22-es csapdánk.

G. Nagy László 2022.04.14. 01:37:35

@dare: Szerintem erősen túlzol. Értem, hogy mire akarsz utalni: egy sikeres politikus mindig mutat nárcisztikus vonásokat. De ez nagyon messze van attól, hogy pszichopatának nevezzünk bárkit. Egy egészséges mértékű nárcizmus egyébként mindenkire ráfér.

dare 2022.04.14. 02:15:01

@G. Nagy László: Szerintem van benne valami.
Ha ragaszkodnának az elveikhez, akkor én se írnék ilyet le soha, de nem ragaszkodnak hozzá.
Az is eszembe jutott korábban, hogy Orbán azért nem akart MZP-vel vitázni, mert nem akart ő is egy ilyen találkozás egy fiatalemberrel történet főszereplője lenni.
Kellemetlen lett volna neki.

chrisred 2022.04.14. 05:10:53

@G. Nagy László: Fletó nem nézte be, valójában azt tette, amit a politikai karrierje érdekében tennie kellett, miután az ellenzéki választók az előválasztáson az értésére adták, hogy nem kérnek belőle. Be kellett bizonyítania, hogy a választók hibáztak. Ő és Orbán nagyon hasonlóan gondolkodnak, Fletó célja az, hogy olyan szerepe legyen az ellenzéki oldalon, mint Orbánnak a politikai életben, egy centrális erőteret létrehozni, ami mellett az összes többi politikai erő csak marginális mellékszereplő. És moivel Orbán is ezt a képet akarja kialakítani az ellenzékről, a Fidesz-DK érdekazonosság nem csak erre az egyetlen választásra korlátozódik majd, hanem állandósulni fog.

Péter108 2022.04.14. 07:03:41

@birkamenet: "A fidesnek csak egy arc kellett: Gyözike és máris vezette a kémilliós birkanyájat!"

Ez iróniának, szarkazmusnak tök jó, csak az a baj, hogy Te komolyan ezt gondolod.

Semper Fidelis 2022.04.14. 07:15:45

@birkamenet: Ma is írd le 200x, hogy birka, legalább plasztikusan látszik, hogy miért buktatok ekkorát. Vissza kellene kicsit venni az arcból.

Kivlov 2022.04.14. 07:40:07

Muhahahaha. A moslékkoalíció azt kapta, amit megérdemelt.

Ekrü 2022.04.14. 08:06:48

@dare:
"de volt már ilyen Szél, Schiffer, Vona)"- Azért MZP Schifferhez vagy Vonához hasonlítani erős túlzás. Schiffer az a politikus ott az ellenzéki oldalon,akit szerintem a Fidesz szavazói közül is nagyon sokan tisztelnek. (Velem együtt) Elég szomorú ,hogy ott ellenzéki oldalon Schiffert megfúrták, miközben a gerinctelen Karigeri főpolgi lett. Ez sok mindent elmond az ellenzékről.... Vona Gábor pedig nagyságrendekkel okosabb volt MZP-nél.Pld. nem beszélt hülyeségeket.
"Nem az, mivel pont az érzelmei miatt vesztette el a választást "- Egy jó politikus ismérve a kiváló taktikai érzék és az ,hogy tudja mikor kell ésszel és mikor kell szívből beszélni. Az aki folyamatosan érzelmeket visz bele a politikába ,az NEM való politikusnak sem,nemhogy miniszterelnöknek ,mert egy ország és a benne élő emberek sorsáról hideg fejjel,okosan kell dönteni.Ellenkező esetben beleviheti az országot a pusztulásba.
Gyurcsány hitvány ember,viszont remek stratéga. A ő célja,hogy a DK-t sikerre vigye és ennek szentelt mindent alá. Ha kell, közös miniszterelnök jelöltet buktat.Nem véletlen,hogy a DK gyakorlatilag semmilyen kampányt nem folytatott.
Attól még ,hogy valaki jó taktikai érzékkel rendelkezik, átlátja az összefüggéseket és hideg fejjel ,okosan tud dönteni a fontos dolgokban még nem lesz pszichopata.

@G. Nagy László:
"A kérdésem csak az: a DK hívei is ugyanezt a morális felfogást képviselik? "- A DK hívei alkotják a legfanatikusabb tábort az ellenzék térfelén. Számukra bármi elfogadható, ha úgy gondolják ,hogy közelebb viszi őket a célhoz,nevezetesen OV legyőzéséhez. Biztos vagyok benne, hogy ők simán leszavaztak a karlendítős Jobbikosokra pusztán azért mert O1G, miközben fordítva már nem működött a dolog.

pátyi 2022.04.14. 08:21:15

Szerintem az a baj a hazai ellenzékkel, hogy nem ők "csinálják" a politikát, hanem a baloldali véleményvezérek, újságírók, celebek. Ők azok, akik kitalálnak valami okosat, sőt nem kitalálják, hanem követik a nyugati trendeket, utópiákat, ideológiákat. Erre a baloldali tömegek, fb buborékban élő emberek ráharapnak és erre kényszerítik a politikusaikat is. Sajnos nyugaton is hasonlóan zajlik a politika. A politikusok igazából zsoldosokká váltak. Nem irányítanak, hanem követnek. Ezért nincs esélye a reálpolitikának, nincs esélye a normálisnak. A hazai jobboldalnak van egy Orbánja, akit nem tud így irányítani a sajtó. Ő képes irányítani, nem sodródik. Minden hibájával együtt is ezért vált meghatározóvá, nem csak itthon.

G. Nagy László 2022.04.14. 08:43:46

@chrisred:

"Fletó célja az, hogy olyan szerepe legyen az ellenzéki oldalon, mint Orbánnak a politikai életben, egy centrális erőteret létrehozni"

Én ezzel nem vitázom, de miként lehet ezt megvalósítani ennyire szélsőséges magatartással? Nézd meg mi történt, amikor Orbán veszített 2002-ben! Többen álltunk mellé-mögé, mint azelőtt valaha! Ilyen egy valódi közösség, ahol van valódi összetartó erő. Fletó gesztusa transzparens módon hirdette: az összefogás nem teremtett valódi közösséget. Erre a gesztusra miként építesz jövőt???

G. Nagy László 2022.04.14. 08:46:38

@Ekrü:

"Schiffer az a politikus ott az ellenzéki oldalon,akit szerintem a Fidesz szavazói közül is nagyon sokan tisztelnek. (Velem együtt) Elég szomorú ,hogy ott ellenzéki oldalon Schiffert megfúrták, miközben a gerinctelen Karigeri főpolgi lett. Ez sok mindent elmond az ellenzékről.... Vona Gábor pedig nagyságrendekkel okosabb volt MZP-nél.Pld. nem beszélt hülyeségeket."

Pontosan ugyanígy látom.

"Nem az, mivel pont az érzelmei miatt vesztette el a választást "- Egy jó politikus ismérve a kiváló taktikai érzék és az ,hogy tudja mikor kell ésszel és mikor kell szívből beszélni. Az aki folyamatosan érzelmeket visz bele a politikába ,az NEM való politikusnak sem,nemhogy miniszterelnöknek ,mert egy ország és a benne élő emberek sorsáról hideg fejjel,okosan kell dönteni."

Abszolút egyetértek.

chrisred 2022.04.14. 08:49:15

@G. Nagy László: Sokan álltunk Orbán mellé 2002-ben, de így sem sikerült megakadályozni azt, hogy Fletó 2006-ban behúzza a választást. Azóta Orbán is megtanulta, hogy a választás megnyeréséhez nem az ilyen közösségek kellenek.

G. Nagy László 2022.04.14. 08:56:07

@pátyi:

"Szerintem az a baj a hazai ellenzékkel, hogy nem ők "csinálják" a politikát, hanem a baloldali véleményvezérek, újságírók, celebek. Ők azok, akik kitalálnak valami okosat, sőt nem kitalálják, hanem követik a nyugati trendeket, utópiákat, ideológiákat. Erre a baloldali tömegek, fb buborékban élő emberek ráharapnak és erre kényszerítik a politikusaikat is."

Érdekes amit írsz, sok igazság van benne. Jómagam azt gondolom, hogy sem a kormányoldal, sem az ellenzék nem független a választópolgárok hétköznapi preferenciáitól, elképzeléseitől. Mindkettő igyekszik ezt jó marketingkutatóként felmérni és ezt figyelembe venni a programalkotáskor. A Fidesz ebben sokkal rugalmasabb, sokkal jobban rezonál a nép hangjára és mivel széles néptömegeknek kíván megfelelni, ez már önmagában is garancia arra, hogy a normalitást képviselje. Az ellenzék ugyanakkor - ahogy te is írod - egyrészt a progresszív elmebaj megszállottja, másfelől a cselekvési tervét az elmúlt 4 évben mindig Orbánhoz igazította, vele helyezkedett szembe. Mindkettő öngyilkos vezérlőelv, hiszen nyilvánvalóan szembemennek a többség akaratával.

G. Nagy László 2022.04.14. 08:57:22

@chrisred: Nem CSAK ezek kellenek. De attól még ezek elengedhetetlenek.

eßemfaßom meg áll 2022.04.14. 08:59:31

@G. Nagy László: " A Fidesz ebben sokkal rugalmasabb, s" ezt neveti az ellenzéki köpönyegforgatásnak, amikor meg a saját lova nekimegy (ismét) fejjel a falnak akkor az továbbra sem vak hanem bátor.

Jozef Pockna 2022.04.14. 09:06:59

Fiataloke a vilag. Nem ennek a ven f*sznak ken mar ott lennie... se nem afattyainak. Se nem a ven f*sz ellenzeknek. Se nem azoknak akiknek nem volt gondjuk az eletukben. Olyanonknak akik tudjak mi a nelkulozes tudjak mi a becsulet tudjak mi az erteke az odafigyelesnek kemeny munkanak. Nem fel olyan torvenyt hozni ami szar a havernak de sajnos meg kell hozni... vannak ilyenek de az emberek felnek ettol. Mert magyarorszag 70% velejeig korrupt. Ennek oka a multbeli es a jelenkori vezetes... nem jobb az eletetek mint 10 evvel ezelott. Viszont hala A Vezereteknek tobbet fizettek. Eljen a forint nezetek csak hogy erosodik? Mint bikaban a fing eppen hogy csak szupernova nem lett belole...

dare 2022.04.14. 09:07:20

@Ekrü: Mindig akkor tisztelnek politikusokat, amikor az már nincs a versenyzők között.
Schiffer is kapott bőven, emlékszek rá amikor volt a migráció, akkor a nyomkövető miatt hogy szétszedték.
Meg volt még az együtt szavazott Gyurcsánnyal, őt is összemosták vele a migráció alatt, ahogy Vonát is, pedig neki csak annyi mondása volt, hogy lehet az Lmp-vel és a Momentummal szövetkezne majd egyszer (súlyos hiba volt ez a kampányban), és megveszekedett összefogáspárti lett ő is, aki Gyurcsánnyal akar szövetkezni (soha nem mondott ilyet).

Schiffer visszavonulásához pedig Karácsonynak nincs köze, az már 2016, azért vonult vissza, mert átlátta a 22-es csapdáját, ahogy Vona is, és sokan mások még.

morph on deer 2022.04.14. 09:29:34

@G. Nagy László:
Igazság szerint nálam nem a szimpátia a motívum, hanem az ellenkezője: utálom a hazug képmutatókat, márpedig MZP teljességgel kimeríti a kritériumokat ebben a kategóriában.

Eleve averzióim vannak azokkal szemben, akik önmagukat dicsérik. - ez amolyan beépített, zsigeri ellenérzés, nem tehetek róla, ez van, - nála meg szinte alig volt más.
Aztán azzal meg, aki a vallásosságát eleve mint minőségjelző attribútumot lobogtatja, pont úgy vagyok, mint akinek az az egyetlen figyelemre méltó tulajdonsága, hogy gay: csináld a négy fal között, mi közöm hozzá?!
Olyannal kiáll, hogy ő nem lop!
Hogyy mi van? Ez mióta “érdem”?
Ez az ALAPHELYZET, nem?
Most akkor mi van az emberöléssel, mert azt nem említette, hogy nem szokott embert ölni, szóval?
Az meg, hogy egyáltalán nincs fogalma az államigazgatás működéséről, de még egy miniszterelnök hatásköréről sem, eléggé megkérdőjelezte számomra, hogy egyáltalán, mit keres ő most itt?

Szóval nem az a gond, hogy nekem más szimpatikus, hanem hogy ő nagyon nem.
Igen, hibák sorozata tette lehetővé, hogy ott lehetett, és hogy ő cseszhette el az utolsó esélyünket az orbánmentesítés megkezdésére, de ezt tagadhatatlanul ő tette!
Őt hallgatva egyetlen egyszer sem az jutott eszembe, hogy ő egy hatpárti összefogás ministerelnök-jelöltje, hanem, hogy milyen önző és öntelt ez a “hétgyerekes, jobboldali keresztény-konzervatív, mélyen vallásos apuka,” aki valahogy odatévedt…

Ha Marki-Zay valóban a hat pártot képviselte volna, akkor nekem is hiányoztak volna a többiek, de miután egész végig a saját szóló kampányát nyomta, eszembe sem jutott, hogy emiatt másnak MOST kéne osztoznia az ő “eredményében”.

Ami viszont végképp felháborított, a szegény gyerekeinek a színpadra rángatása, ők aztán végképp nem tehetnek arról, hogy milyen apjuk van, de legalább szégyenkezhettek miatta…
Belegondolok, azért elég hülyén nézett volna ki még Jakab és Gyurcsány is közöttük, kegyünk őszinték..

leponex 2022.04.14. 09:30:53

@G. Nagy László: " De naivitás a részemről, ha azt gondolom, hogy a bajtársiasság az ő szemükben is erény?) "
??
Mikor voltak 'bajtársak?' MZP azzal indított, hogy leváltotta Ferencéket is a szerinte általa leváltott ellenzékkel együtt. Máig sem tisztázott, hogyan hekkelte meg az 'előválasztást' MZP, amivel nyilvánvalóvá lett, hogy semmi esélye nincs az 'összefogott' ellenzéknek, hiszen összefogás sem volt épp a legerősebb ellenzáki párttal a dk-val. De Karigeri is bevallotta hogy a dk jelöltjének győzelmét akarta megakadályozni a 2. fordulóban.
Ha más metodus szerint is, de az történt amit Ferenc sok-sok évvel elhatározott: egyszer ő legyen Orbán kihívója. Vagy ha ez már lehetetlen, akkor Klára asszony képében.
A DK hívei pedig magától értetődően követik Ferencet, nincs ebben semmi kivetni való.
Mindenki teszi a dolgát, ... Aztán választások lesznek megint, alternatívák felkínálása, és ahogy MZP mondta: a hatalom a népé.
És lőn...

mérő lászló 2022.04.14. 09:40:09

@ulpius66: Nos, ha te összefosásozol, akkor én meg O1G-zek, sőt, O1rohadtG-zek - ezt akarod? Az lehet, hogy agyonnyertétek magatokat, de 1,8 millió ellenzéki szavazó így is volt!

Azt mondjátok, tiszteletet a magyaroknak - akkor te is add meg a tiszteletet ennek az 1,8 millió embernek! Akik amúgy szintén magyarok, azért is értik az aljas sértegetéseidet. Brüsszelben nem értik, szerencsédre.

leponex 2022.04.14. 09:48:07

@chrisred: " És moivel Orbán is ezt a képet akarja kialakítani az ellenzékről, a Fidesz-DK érdekazonosság nem csak erre az egyetlen választásra korlátozódik majd, hanem állandósulni fog. "
:)
Nem a 'képet' hanem a valóságot alakította ki.
A képet az ellenzék maga alakította ki magáról, ahogyan megnyilvánult a függetlenobjektívsajtójában. A se nem független, se nem objektív, sajtónak meg olyan, amilyen.

OV alapvetően két vetélkedő politikai modelljét látta követendőnek, ahol a világosan megfogalmazható gazdasági-politikai víziók közt lehetne választani.
Magyarországon láthatóan erre kevésbé van hajlandóság, 5%-ot viszonylag könnyen el lehet érni valós politikai teljesítmény nélkül is. Abból meg jól el lehet vegetálni a parlamentben, lehet üzletelni a szavazatokkal - ha nincs meg senkinek az 50%.
Orbán ezt látta be 2009-ben, és láthatóan ez a centrális projekt jobban kifutotta magát, mint esetleg gondolni lehetett volna előre.
Valószínűleg OV sem gondolta hogy a szocik ennyire vezető nélküli, ostoba idiótákká válnak, Ferencünk könnyedén megvásárolta, leamortizálta őket.

leponex 2022.04.14. 09:51:44

@mérő lászló: helyes álláspont, mindjárt el is kezdheted: nem o1g-zünk, és még a tiszteletet is megadjuk még ulpiusnak is, hátha elröstelli magát és abbahagyja ő is. Valahol el kell kezdeni ...

chrisred 2022.04.14. 10:36:22

@leponex: "A képet az ellenzék maga alakította ki magáról, ahogyan megnyilvánult a függetlenobjektívsajtójában."

Én bizony csak a függetlenobjektív cöfplakátokon láttam azt, hogy minden ellenzéki párt mögött Fletó áll, nem tudom, milyen médiáról beszélsz.

"OV alapvetően két vetélkedő politikai modelljét látta követendőnek"

Nem, Orbán modellje a centrális erőtér.

eßemfaßom meg áll 2022.04.14. 10:49:02

@Jozef Pockna: "nem jobb az eletetek mint 10 evvel ezelott" :)

eßemfaßom meg áll 2022.04.14. 10:54:13

@mérő lászló: ezért érdemes volt előkotorni egy 8 éves 0km-es nicket a padlás sarkából :)

G. Nagy László 2022.04.14. 11:07:39

@eßemfaßom meg áll: Egyébként igen. Laci azt jelezte felém, hogy látta, olvasta a posztomat. Kifejezetten jólesik a látogatása, az pedig különösen, hogy az én posztom kedvéért kotorta elő azt a bizonyos nicket.

ez a nevem senki 2022.04.14. 13:13:51

aztat mondom dobjuk a sarokba a demókráciját
mert rohatt unalmas
választás: Viktor nyer 2/3

inkább kéne találni egy sportot amiben =-ek az esályeik
a köpcösnek + a hórihorgasnak
két1000huszon6-ban legyen Viktor-feri párharc pölö pingpongban
aki nyer kap 51%-ot a másik 49-et

leponex 2022.04.14. 14:38:36

@chrisred:
- én bizony szinte kizárólag a függetlenobjektívsajtót fogyasztottam, abból ez látszott
- Egy a tábor, egy a zászló! - mondá vala OV, de Ibolya asszony másként gondolta a Károllyal együtt. A Rosszabbikat igen visszafogottan kezelte az egykori jobboldali média, nem álltak bele az amúgy messze eltúlzott nácizásba, Vona a polgári kötrökből indult, de elhitte magáról meg a Rosszabbikról, hogy majd ők aztán jól radikalizálnak, leváltják a fideszt jobbról. Nekik sem kellett az egy zászló.
Ergo: OV jó ideig egybe szerette volna terelni a szocikkal és a szadesszel szemben elvi, világnézeti, egyéb okokból szemben álló politikai aktorokat. ( A balliberális média egy jó ideig a fidesz-jobbik koalícióval riogatott) Egyiknek sem akarózott...
- OV és a támogató médiája már az első választások után szisztematikusan balliberálisokról beszélt, mint akik egy oldalon állnak. Az egykori Demokratikus Charate ezt leplezetlenül be is mutatta.
- Ferenc testvér szintén elég egyértelműen beszélt arról, hogy egy közös, akár választási pártban kellene szembeszállni a jobboldallal -jelentsen ez bármit is.

Ha te ebből sem véled azt, hogy komoly szándék volt arra, hogy az említett két oldal tényleg a kétpárti rendszer felé mozduljon el, az a te problémád legyen.

A mostani teljes összefogósdi eredménye szintén arra noszogathatja a mostani veszteseket hogy valódi, egyetlen pártként esélyesként, és nem holmi szedett-vedett széthúzó, hétféle önérdekű megélhetési politikai csoportocskák esélytelenségével menjen a következő kétharmad felé.
Orbán nagyjából egy táborba rendezte a támogatóit, az Összefogás is megpróbálta.
Vagy Orbán, vagy mi! Mondta Ferenc. Vagy MZP-vel nyerünk, vagy senkivel -mondta szintén Ferenc, de nyilván nem ezt gondolta :)
Nem így néz ki lényegében a kétpárti választási rendszer?
Az USA jogilag nem, de a valóságban kétpárti.

Szerintem Orbánnak nehezebb dolga lenne egy ténylegesen kétpárti rendszerben, hiszen a 2009-ben 'felfedezett' centrális erőtér számára kedvezőbbnek látszik. A 15-20 év nem is látszik olyan soknak ma már.

Ha a mostani vesztesek ( vagy az őket leváltani tervező idealista hagymázas futóbolondok) összegründolnak egy közös pártot akár csak a választásokra, akkor lesz valami.
De ha nem, hát nem.
Szerintem.

alöksz róz 2022.04.14. 15:00:32

@morph on deer: "utálom a hazug képmutatókat" - akkor karigerit nagyon rühellheted :-)

alöksz róz 2022.04.14. 15:05:41

nem olvastam el a posztot, csak az elejét az individualizmusig, aztán rögtön a végére ugrottam, hogy mi a tanulság:
"Elképesztő módon kell gyűlölnie Orbánt, az országot és önmagát is annak, aki még ezek után is rájuk bízná a jövőt."
:DD

GyMasa 2022.04.15. 15:52:58

@G. Nagy László:
"1. MZP-t a hat párt beengedte maguk közé."
Igazából, sajnos nem...
MZP győzelme egy tiszta veszteség volt az összefosásnak!
(mondjuk, nem tudom, mit csodálkoznak ezen, hiszen az USA-ban, ennek az egésznek a szülőhazájában is pont elég megnézni, hogy mi lett az eredménye 2 legutolsó előválasztásnak: '16-ban egy orbitális csalással Klingonné nyert, akit Trump simán lemosott a pályáról, '19-ben meg abból a valóban színes mezőny sikeresen kiizzadta a hetero, fehér, férfit, Szenillát, akiről azóta bebizonyosodott, hogy nemcsak, hogy elnöknek nem alkalmas, de lassan az önálló felnőtt életre sem..

"2. Akkor sem cserélték le, amikor már látszott, hogy nagy a gáz, összevissza beszél."
Azért nem, mert ferencnek abban a pillanatban, amikor nem Klárika nyert, nyilvánvaló lett, hogy veszíteni fognak. És, abba a vesztes harcba nem is tettek bele semekkora előfeszítést, hanem elkezdték a "rugalmas elszakadást"
Amúgy lecserélni sem kellett volna, pont elég lett volna, ha simán megtiltják neki, hogy spontán, fejből tartson beszédeket, hanem olvassa fel az előre megírt szüveget.

"3. Ha már így történt, ki kell állni mellé a záróakkordnál is, ez egyszerűen nem lehet kérdés. (Tényleg van olyan DK-szavazó, akinek szimpatikus ez a megfutamodás? Fura.)"
Igen, ezt KELLETT VOLNA tenni, ha egy hajóban eveztek volna.
A DK-nak az volt a célja, hogy maximalizálja a szavazatait.
Ezt el is érte.

"4. Fletó tudta, hogy Dobrevvel is buknak, ezért hagyta, hogy más vigye el a balhét."
Ige, mivel (sajnos) ő az egyetlen fáklya az ellenzék sötét éjszakájában, tisztában volt vele, hogy a reális célja az a minél magasabb támogatás megszerzése lehet.

"5. A tanulság mindenképpen az, hogy a DK leszerepelt és kiírta magát a jövőből. "
Bárcsak igazad lenne!
De, hallgasd meg azt:
index.hu/belfold/2022/04/13/kibeszelo-extra-czegledi-zoltan-ellenzeki-szereples-ertekeles/
Itt, az ember NEM ÉRTI, hogy mi a probléma gyurcsánnyal...
Szerinte kizárólag a jobbiktól elfordult 750 000 szavazó hiánya az OK.
AMi technikailag igaz is lehet, csakhogy gyurcsány neve magában garancia arra, hogy az ellenzék "ambíciózus" célja az újabb és újabb fidesz 2/3 megakadályozása lehessen...

GyMasa 2022.04.15. 16:00:05

@leponex:
"Hogy a nomentumnak lesz-é annyi tengerentúli támogatása, hogy Ferencünket hátrébb tolja, az erősen kétséges..."
Igen, ez itt a kérdés, hogy mennyire fonots ez a CIA-nak.
Ugye, most ferenc csúnyán hátbaszúrta a CIA-t a viselkedésével. Azaz elsősorban ő a felelős a lebőgésért.
Ezen felül orbán hatalmával az elsődleges probléma az, hogy alternatívát mutat az egész EU-nak...
Ugyanis, ezzel a 4. 2/3-dal azt mutatja, hogy sikeres tud lenni, és most az EU libbant vezetőinek más sem hiányzik, minthogy sorba elkezdjenek dőlni a kormányaik egy ilyen orbánféle illiberális irányba!
Ha Le Pen behúzza a francia választást, akkor az nagyon rossz lesz nekik, hiszen ő egészen biztosan keresztbe fog feküdni az EU-s kereszteshadjáratnak.
És, ha utána az olaszoknál is hasonló fordulat áll be, akkor lehet, hogy a többi, jelenleg (valószínűleg kényszerből) EU-konform jobbos kormány is felbátorodik ellentmondani a mainstream politikusoknak.
Na, ez az, amitől a liberálisok most igazán tartanak...

"De szívesen vinném a söröket :)"
Itt van egy pár! Szívesen adok!

"A moralizálás a választási vereséget követő MZP-magánnyal kapcsolatban teljesen téves alapokon áll: Ferenc testvérünk abszolút a saját morális felfogásának megfelelően reagált. "
Szerintem bármi mást várni tőle a "kapitányozás" után felesleges is volt.

GyMasa 2022.04.15. 16:06:23

@dare:
"...de még alakulhat ez nála, csak rajta múlik."
Hát, amilyen nárcisztikus pszichopata jegyeket az elmúlt fél évben mutatott, én, erre nagy tételben nem fogadnék...

"Viszont azt nem írnám le róla, hogy politikai hulla lett."
Szerintem meg de.
Semmi szüksége az országnak egy gyurcsány v2.0-ra a személyében.
Ha van esze, akkor most száll ki, és marad Hmvhelyen, ott _talán_ még van esélye, akár hosszú politikai karrierre is.

"Ha az érzelmeit nem tudja a jövőben sem kordában tartani, akkor persze az lesz végérvényesen, de ha sikerül neki, akkor van még neki jövője a hazai politikában."
Ahogy eddig is írtam, nagyvonalakban segítene, ha sikerülne blokkolni a spontán megnyilatkozásait, de ME-ként azért sokszor va nolyan helyzet, amikor saját fejből kellene bölcsnek lennie, mert nincs ott mindig mögötte a kampánystáb.

chrisred 2022.04.19. 08:11:19

@leponex: "- én bizony szinte kizárólag a függetlenobjektívsajtót fogyasztottam, abból ez látszott"

Az oké, csak ez még nem jelenti azt, hogy a teljeset lefedted. Mert például a kurucinfó vagy a k-monitor ugyanolyan leplezetlenül fletóellenes, mint amennyire orbánellenes.

"- OV és a támogató médiája már az első választások után szisztematikusan balliberálisokról beszélt, mint akik egy oldalon állnak."

Ugyanazt írod, amit én, vagyis mindenki fletóista, aki nem a fideszre szavaz. Ezzel pont az volt a célja, amit írtam, vagyis hogy bármelyik politikai erő, amelyik fellép, vagy a fletóval ellentétes térfélre áll, vagy balliberálisnak lesz miősítve. Ez a centrális erőtér, középen csak a fidesz lehet, tőle csak szélsőséges irányba lehet mozogni.

"Ha te ebből sem véled azt, hogy komoly szándék volt arra, hogy az említett két oldal tényleg a kétpárti rendszer felé mozduljon el, az a te problémád legyen."

Azt írtam, hogy Fletó célja ugyanúgy központ szerep az ellenzékben, ahogy Orbáné az állampártban. De te azt írtad, hogy az egészu ellenzék célja ez volt, ez meg a legkevésbé sem igaz, és erre a legfőbb bizonyíték az előválasztás.

"A mostani teljes összefogósdi eredménye szintén arra noszogathatja a mostani veszteseket hogy valódi, egyetlen pártként esélyesként, és nem holmi szedett-vedett széthúzó, hétféle önérdekű megélhetési politikai csoportocskák esélytelenségével menjen a következő kétharmad felé."

Kérdés, mennyire zavarja ez őket.

leponex 2022.04.21. 08:24:13

@chrisred: - miért olvasnék abszolút egyoldalú, abszolút elfogult, nekem ellenszenves, szerintem jelentéktelen médiákat? Nincs nekem már arra annyi időm ;-)
(A 'szinte kizárólag' épp azt (is) jelenti, hogy a listám nem teljes, de te úgysem akarsz semmit 'értelemszerűen' értelmezni, neked aki kötelezettséget vállal, az még nem köteleződött el...)

"Ugyanazt írod, amit én, vagyis mindenki fletóista, aki nem a fideszre szavaz."
Nem azt írtam, nem is érthettem ezt, hiszen hol volt még Fletó az első választások idején?

Azt írtam,hogy OV - a centrális 'kialakulása' előtti időkben- kétpártrendszerről gondolkodott, mint amiben világosan megfogalmazható politikai elképzelések, víziók mentén foglalhatnának állást a választók. Orbán után is.

És amit Ferenc testvérünk expressis verbis szintén felvázolt (2014)

"A demokratikus pártok a jelenlegi választási rendszerben együttes létre vannak ítélve. Együttműködés vagy politikai halál – ilyen egyszerű. 2018-ban is össze kell fognunk, feltéve, hogy nem változik a választási rendszer, de mert nem ez a Fidesz érdeke, csodálkoznék, ha engednének a bennünket összetoló szorításból. Az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehoznunk. "

Ebben persze az mulatságos, hogy 2006-ban épp Ferenc tervezte be a kétfordulós választási rendszer helyett az egyfordulós, vegyes, csökkentett létszámú parlamenti választási rendszert - amiről Orbán viszont nem csak beszélt, hanem meg is tett.
Ferenc a saját választási rendszerét tartja felelősnek a verseségeikért :)

De Orbán köszöni szépen, jól elvan ezzel a centrálissal is, bár kétségtelenül így nehezebb kormányoznia az elkényelmesedő, a korrupciós lehetőségeknek ellenállni kevésbé hajlandó végrehajtói hatalmi hierarchiával. Lásd épp a most lebuktatott pénzügyminiszteri alkalmazottakat.

Ha egy valódi alternatívát szeretnének állítani a jelenlegi kormányzattal szemben (mármint itthon, hazai érdeket képviselő hazai politikusok, értelemszerűen ugye) , akkor eléggé az látszik járható útnak, hogy tényleg létrehozzák ( Ferenc testvérünk által szorgalmazott) 'Demokrata Párt'-ot - jelentsen ez bármit is - de Ferenc nélkül.

"Kérdés, mennyire zavarja ez őket. " - jó kérdés!
:)) Ferit biztosan ...
De hajrá!

chrisred 2022.04.21. 09:31:44

@leponex: Az én értelmezésemben a "szinte kizárólag" nem azt jelenti, hogy abból nem az összeset, hanem hogy azon kívül mást is.

"Azt írtam,hogy OV - a centrális 'kialakulása' előtti időkben- kétpártrendszerről gondolkodott"

Ja, ellenzékben. Meg polgári önigazgatásról, alulról szerveződő, önkormányzatiságon alapuló politikai szervezetekről, az egyeduralom jogállami megfékezéséről. Olyasmikről, amiket hatalomra jutva nem hogy elfelejtett, hanem módszeresen próbál kiirtani a magyar közéletből.

leponex 2022.04.21. 12:24:03

Nem az Orbán hirdette meg, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatok a kormány ellenzékének tekinthetők.
A jogállam meg köszöni jól van, hatalmi ágak szétválasztva, szólás és médiaszabadság messze jobb mint 'nyugaton', önkormányzati választáson minden további nélkül nyert számtalan ellenzéki vezetésű önkormányzat, Budapesten tarolt az ellenzék, a szabad és demokratikus választáson a fővárosban 7%-kal szintén lehetett választáson nyerni, mi a probléma?
Olvass egy kis Mérő László interjút...

Szabad tolni tovább - az értelemig és tovább - ezt a jogállami halandzsát, újabb varázsszavakat generálni az 'orbánrendszerről' hátha egyszer valamelyik majd bejön.
De ha nem, hát nem.

chrisred 2022.04.21. 13:21:47

@leponex: Szerintem ezt a médiadolgot nem kéne erőltetni, amikor már fideszesek is kiakadnak a közmédia elfogultságán. Jogállam biztosan jól van, valahol a Lajtán túl. Isztambulban is ellenzéki vezetésű önkormányzat van, akkor nyilván Erdogan is jogállamot épített.

leponex 2022.04.21. 15:59:17

@chrisred: Ugye egy jogállamban kizárólag az ellenőrző hatalmi ágnak, a Bíróságnak van egyedül kompetenciája dönteni jogsérelem gyanúja esetén.
Az EP és az EB folyamatosan szövegel a magyar jogállamiság súlyos sérelméről, de konkrét jogi problémát, ami tényleg jelentős jogsérelemnek tekinthető mindeddig NEM tudott az Eu Bírósága elé tárni.
Kisebb ügyekben meg a magyar állam eleget tett a bíróság döntésének.
Ennyit a jogállamiságról.

Majd ha a magyar Parlamenti többség úgy ítéli meg, hogy törvénytelenséget követett el valaki, ezt többségi szavazással ezt meg is állapítja, majd szintén többségi szavazással kiszabja a büntetést is, mi több azt még végre is hajtja anélkül hogy a vélelmezett jogsérelmet bíróság elé vinné, és a Bíróság döntését tiszteletben tartaná - na akkor beszélhetünk a jogállamiság elvének durva megsértéséről.

De ilyet eddig csak a népidemokratikus diktatúrákban szoktak elkövetni a hatalom gyakorlói.
No meg a mai EU Parlamentjében.

Bírósági eljárást mellőzve, szavazással döntenek a jogállam megsértéséről anélkül hogy a konkrét jogsérelmet megneveznék és azt a jogállami elveknek megfelelően a Eu Bírósága elé vinnék.
Vicces ugye, ilyen csak a mesében van. Hogy a törvényhozó hatalom a tőle független ellenőrző hatalmi ág (a független Bíróság) helyébe lép önkényesen, eljásza az ügyészség szerepét is, a bíróét is egyszerre, majd a kiszabott büntetésnek érvényt is szerez.
Ez a diktatúra, ha esetleg nem tudnád.
De ha nem, hát nem.

Jozef Pockna 2022.04.22. 00:57:23

@eßemfaßom meg áll: bocsi ha keson valaszolok. Nem hogy 10 evvel ezelott hanem a rendszervaltas ota se jobb...noha mind azt harsogja jobb... olyan ez mint ahogy en fozok te azt mondod nem jobb mint amit 10 evvel ezelott foztem pedig jobb mert azota szarabb anyagbol fozok es azt is kilopom belole viszont tobb vizet ontok hozza hogy soknak tunjon... ettol maris jobb...

chrisred 2022.04.22. 05:06:02

@leponex: Nem értem a logikádat. Attól, hogy az EU rendszerében a jogállami kötelezettségek megsértése tagállami szinten nem szankcionálható, arra következtetsz, hogy az államok nem is követhetnek el ilyen jogsértéseket?

"Majd ha a magyar Parlamenti többség úgy ítéli meg, hogy törvénytelenséget követett el valaki, ezt többségi szavazással ezt meg is állapítja, majd szintén többségi szavazással kiszabja a büntetést is, mi több azt még végre is hajtja anélkül hogy a vélelmezett jogsérelmet bíróság elé vinné, és a Bíróság döntését tiszteletben tartaná - na akkor beszélhetünk a jogállamiság elvének durva megsértéséről.

De ilyet eddig csak a népidemokratikus diktatúrákban szoktak elkövetni a hatalom gyakorlói.
No meg a mai EU Parlamentjében."

Ilyesmi soha nem történt az EP-ben. A magyar rendszerben meg ilyen döntések kormányüléseken szoktak születni, amikor eldöntik, hogy melyik település önkormányzatát fojtják meg bevételelvonással, és melyiket nyonják meg támogatásokkal a jogegyenlőség jegyében.

Ez Európai Parlament nem törvényalkotó szerv.

alöksz róz 2022.04.23. 10:33:57

@chrisred: Ez Európai Parlament nem törvényalkotó szerv." - hát mi szerinted?

chrisred 2022.04.25. 05:12:53

@alöksz róz: Javaslattevő és ellenőrzési hatáskörei vannak, de önálló jogalkotási hatásköre nincs, az általuk elfogadott jogszabályt ez Európai Tanácsnak kell jóváhagynia.

2022.04.25. 10:40:19

@chrisred:
az ep egy összeurópai pártkongresszus. jelenlegi formájában egy fölösleges intézmény. semmilyen javaslattevő szerepe nincs. semmilyen valódi ellenőrzési jogköre sincs. nem is nagyon lehet. egy brüsszeli politbüró hogy a francba ellenőrizné, hogy görbeházán érvényesül-e a joggállamiság. vagy akár budapesten. a képviselők a saját pártcsaládjukba tartozókat támogatják. az európai bizottság intézménye se működik. kötelezettségszegési eljárások százai, ezrei vannak folyamatban.

amire szükség van az kormányfők/államfők és a szakminiszterek/szakállamtitkárok tanácsa. és egy külügyi/belügyi szakszolgálat. ha kevés esze lenne a fidesznek, akkor bojkottálnák az európa parlamentet. leszámítva orbánt, aki megengedné, hogy interpellálják a képviselők. és egyébként ha nincs helyreállítási alap, akkor nincs közös eu határozat. és a következő eu ciklustól nincs szükség eu forrásra se.

a legjobb lenne visszaállni a konföderációs működésre. úgy kisebb föderációkról lehetne tárgyalni. a britek, norvégia, svájc is részese lehetne az uniónak. az euro mellé visszavezetni a nemzeti pénzeket. tehát megint csak mindenki az euroövezet tagja lenne. anélkül, hogy eldobná a nemzeti valutáját.
süti beállítások módosítása