téveszmék

téveszmék

"Ne fürgyé' le!"

2022. április 27. - G. Nagy László

nefurgyele.jpg

"Büdös a diszkó, én nem bírom,

Büdös a sajt, de ettől finom.

Büdös a lány, hát hazamegyek,

Büdös a meló mindenkinek..."

(Hobo Blues Band: Illatos dal)

 

A német Bild magazin pár napja azzal állt elő, hogy kevesebbet kéne zuhanyoznunk. Ha ugyanis spórolunk az energiával, azzal közvetlenül Putyint szívatjuk... „A zuhanyzás vagy fürdés nélkülözése, vagy a gyakoriság csökkentése – nem higiéniaellenes ez? Nem, éppen ellenkezőleg! Mert az, hogy nem tesz különösebben jót a bőrnek, ha minden nap szappannal súroljuk és mossuk le, nem újdonság” - fogalmaz a német sajtó gyöngyszeme, a legbetegebb kommunista időket idézve. Elképesztő, hogy hová jutottunk: az ideológiai hevület már olyan szintű, hogy a nyilvánvaló ökörségektől sem rettennek vissza. "Elegendő csupán négy testrészt lemosni. (...) A kellemetlen testszag három hét alatt elmúlik." Ha nem tudnám, hogy nem létezik német humor, tényleg azt hinném: ez is csak valami hülye vicc.

 

Kezdjük azzal, hogy a szocializmus idején nagyságrendekkel rosszabbul éltünk, mint nyugat-európai polgártársaink. A családom még a hazai viszonyok között is igazán csórónak számított. Nem nyaraltunk külföldön, nem jártunk vendéglőbe és szánalmas szerkókat viseltünk. Ám olyan mélyen sohasem jártunk, hogy a fürdővízzel kellett volna spórolni. A németek az elmúlt hetven év során hihetetlen jólétet tudhattak magukénak. Nem fegyverkeztek; félretették világhódító szándékaikat; s nem kergettek beteg ideológiákat - 1990 után már a keleti országrészben sem. Minden energiájukat az ipar, az üzlet, az élet szolgálatába tudták állítani és meg is lett az eredménye: Európa legstabilabb, vezető hatalmává váltak. Az utóbbi pár évben mindez megváltozni látszik. Először bekopogtatott az új, progresszív ideológia, majd döntöttek a hadseregfejlesztésről is. Az új irányvonalnak az lesz az ára, hogy engedniük kell a megszokott életszínvonalukból? Akár olyan szinten, hogy lemondanak a rendszeres tisztálkodásról is? Még ha a világ egyik legfegyelmezettebb népéről is van szó, azt azért nehezen tudnám elképzelni, hogy szó nélkül benyelik ezt is.

 

Persze tudni érdemes, hogy a különböző nációk tisztálkodáshoz való hozzáállása komoly eltéréseket mutat. Magyarországon alapvető, hogy naponta fürdünk, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban azonban az ilyen cikkek nem igazán verik ki a biztosítékot, hiszen évek óta folyamatosan nő a napi tisztálkodást elhagyók aránya. Egyesek az ökológiai lábnyom csökkentésére hivatkoznak, mások a bőrük védelmével indokolják döntésüket. Az Egyesült Királyságban például a lakosság 12%-a hetente csak egyszer mosakodik, s csupán a britek 60%-a tart ki a napi zuhanyzás mellett. (A nemek közötti különbség számottevő, a nők jócskán igényesebbek e téren.) Németországban is hasonló a helyzet, jellemzően még a csecsemőket is csak hetente egyszer fürdetik.

 

Még mielőtt azt gondolnánk, hogy a német lap felvetése csak egy puszta hóbort; csupán egy újabb gyöngyszeme a posztmodern őrületnek, érdemes egy pillantást vetni az Európai Unió energiafelhasználási terveire. Az EU jelenleg évi 155 milliárd köbméter orosz gázt importál - év végéig ennek kétharmadát szeretné kiváltani. A Financial Times elemzése szerint az ez irányú uniós javaslatok a „hihetőtől a vadul irreálisig” terjednek. A terv alternatív forrásokra vonatkozó négy eleme is igen gyenge lábakon áll (LNG, biometán, norvég import, megújuló energiák), azonban a leginkább megmosolyogtató fejezet egyértelműen a lakossági fűtési igények csökkentése terén remélt 14 milliárd köbméternyi megtakarítás. A Bild cikke már az ezt szolgáló fejtágítás része.

 

A magam részéről mindig azt mondom - valójában ez az egész blogfolyam másról sem szól -, hogy igyekezzünk nyitottan gondolkodva mindig mindent megkérdőjelezni. A hétköznapi létezésünk tele van rossz beidegződésekkel, idejétmúlt szokásokkal, kiüresedett rituálékkal. Ezeket érdemes azonnal kukázni, még akkor is, ha szüleink, nagyszüleink és dédszüleink nagy becsben tartott örökségéről van szó. Lehetséges, hogy a rendszeres tisztálkodás (vagy legalábbis annak általunk gyakorolt formája) is ilyen volna? Ami a tudományos álláspontot illeti, fura módon még ebben a viszonylag egyszerű kérdésben sincs egyértelmű konszenzus. A bőrgyógyászok egy része - feltehetően ideológiai túlfűtöttségből - hajlamos a zuhanyzás káros hatásaira fókuszálni és a mosdatlanság előnyeit túlhangsúlyozni, szemben a konzervatív orvosokkal, akik kitartanak a rendszeres tisztálkodás elengedhetetlensége mellett. Amiben csaknem mindenki egyetért: a szappanok és a tusfürdők szárítják a bőrt; a forró víznél egészségesebb, ha langyosat használunk; a zuhanyzás jobb, mint a fürdés; és a túlzott mértékű (napi többszöri) mosdás nem igazán indokolt. A többség természetesen azt is elismeri, hogy napi egy zuhanyzás szükséges és elégséges lehet az alapvető testhigiénia eléréséhez. De nem is igazán kell különösebb alapossággal elmerülni a téma könyvtárnyi szakirodalmában. Elég, ha csupán személyes tapasztalatainkra támaszkodunk. Vajon találkoztunk-e olyan iskolatárssal vagy kollégával, akit kellemetlen testszaggal vert meg a természet, és a többiek mégis szívesen barátkoztak vele? Vajon átéltünk-e olyat, hogy egy randevú során higiéniai problémával szembesültünk, s ez mégsem szegte kedvünket? Nem véletlen, hogy Hobo örök érvényű sorait választottam e bejegyzés mottójául: nincs a világon semmi, ami kiváltaná a megfelelő ápoltságot, ezen belül is különösen a testi higiéniát. Ez olyan evidens, hogy szinte vonakodom leírni. "A napi zuhanyzás megszüntetése következtében elszaporodnak a jó baktériumok a bőrön, aminek következtében például elmúlhat az ekcéma." - imigyen próbálja mosdatlanságra buzdítani olvasóit a Bild magazin. Az idézett bőrgyógyász szakember megállapítása nem alaptalan, de ennyi erővel érvelhetünk lábaink amputálása mellett is, hiszen milyen jó az, ha már nem kell költeni cipőre...

 

A "progresszívek" erősen hajlamosak rá, hogy birkaként kövessék ideológiai vezetőiket, feltétel nélkül elfogadva a nyugati mintákat, legyenek azok bármilyen abszurdak is. Akkor is, ha az érzékenységre és a tapintatra hivatkozva megcsúfolják a liberális alapértékeket és brutálisan korlátozzák a szólásszabadságot. Akkor is, amikor magasról tesznek a tulajdonjog szentségére és szó nélkül kirabolják az orosz oligarchákat. Akkor is, amikor nyílt rasszizmust hirdetnek. Ezeket sem könnyű megmagyarázni, azonban az ideológiai vakság sok mindent elbír. Ám amikor az új hittétel a zuhanyzás megtagadása, az talán még a szellemileg legszerényebben vértezetteket is elgondolkodásra készteti. Különösen úgy, ha a kísérőszöveget is mellétesszük: "Így törhetünk borsot Putyin orra alá..." Esküszöm, a Bild cikke nyomán napok óta Virág elvtárs felejthetetlen mondatai járnak a fejemben A tanú című filmből: "Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni." Valahogy így. Nagyon nem lennék Putyin helyében, ha a németek leállnak a zuhanyzással... De tényleg: hosszú évek óta vegzálják Magyarországot, mondván, hogy elmaradottak, vaskalaposak, mucsaiak vagyunk. Hogy szégyellnünk kéne magunkat, amiért nem csatlakozunk rá a posztmodern vonalra. Személy szerint mindig is haladónak gondoltam magam. Azonban ha a progresszió egyet jelent a mosdatlansággal, úgy inkább maradok én is dicstelenül régimódi. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr4417817097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2022.04.27. 12:58:08

Ezek a nyilatkozatok a legsötétebb kommunizmust idézik. Kólamámor helyett fűtés, testvéri Kuba helyett testvéri Ukrajna, proletariátus helyett meg szivárványközösség.

G. Nagy László 2022.04.27. 15:19:03

@Wildhunt: Kétségkívül van honnan meríteniük...

IdomitottFoka 2022.04.27. 15:47:46

Egy kicsit elgurult a pöttyös nálad egy bulvár hír miatt. Egyébként h van ez? Egy viszonylag ideológiamentes (popkultúra) után mennyi sárdobálósat kell írni? Mert ez izzadtságszagúbb lett mint egy hete nem fürdött bányász...

midnight coder 2022.04.27. 19:12:44

Így legalább van mivel megideologizálni az igénytelenséget.

antisocialnetwork 2022.04.27. 20:07:38

És hol van ilyenkor a majom?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.27. 20:32:50

Alapvetően ez öngeneráló folyamat: ha minden nap fürdesz, szükségletté válik, pedig felesleges. Olyan ez, mint a dohányzás.

Boldeone2 2022.04.27. 20:38:12

Az üzenet kell megèrteni. Ez nyilván egy szèlsősèg , de Nèmetországban is lenne tere az energiatakarèkosságnak. Hatalmas alapterüretű, nem ritkán több száz èves, szigeteletlen házakban " fűtik az utcát " sokan. A règi házak szigetelèsèvel már jelentősen lehetne csökkenteni a gázfelhasználást. Előbb- utóbb ( inkább előbb ) meg kell törtèni a zöldfordulatnak , a foszilis tüzelőanyagokat ki kell váltani idővel

luis5 2022.04.27. 20:53:58

Ne becsüljétek alá a német hülyeséget.
Ők mindenben képesek elmenni a falig. Így is úgy is

G. Nagy László 2022.04.27. 21:00:07

@IdomitottFoka: Nem igazán értem a kritikát. Nem igaz a hír? Vagy igaza van a Bildnek és tényleg le kell szokni a zuhanyzásról? Vagy arról van szó, hogy egyetértünk abban, hogy ez baromság, csak szerinted lényegtelen? (Évek óta ömlik ránk a szar nyugatról. Állandóan azt halljuk, hogy ezek nem lényegesek, csak amolyan színes bulvárhírek. S közben jogállamisági eljárást folytatnak ellenünk, mert nem állunk be a sorba...)

Visceroid 2022.04.27. 21:26:01

De előtte ne felejtsük el áthívni a néger szomszédot, amikor a gyertyacseréppel fűtünk. Apropó, a migránsokkal mi lesz? Ők megfagynak? Azért az csak nem lehet!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.04.27. 21:31:50

A napi zuhanyzás szokás, de nem szükséges dolog. Semmi nem történik, ha néha kihagysz egy napot. Ez nyilván nem egy nagy csapás Putyinnak, de valamennyivel csökken a gázfelhasználás.

@G. Nagy László:
Szerintem arra gondol, hogy kicsit az agyadra húzódott ez az anti-progresszív vonal és még a vízcsap csöpögésében is valami progresszív összeesküvést látsz.

A jogállamisági eljárás a jogállamisági problémák miatt van, nem pedig a "gyermekvédelmi" "népszavazás" és társai miatt. Ne foglalkozz azzal, hogy a Fidesz mit hazudik róla. A Fidesz évente egyszer mond csak igazat és az idén még nem történt meg.

Almandin 2022.04.27. 22:36:04

@G. Nagy László: Nem kell leszokni a zuhanyzásról, csupán lehet ritkítani rajta. Ha valaki nem izzadós, télen nem feltétlenül kell minden nap tusolni, ha kétnaponta tusol, az se baj. Cicamosdás is megfelelő lehet. Természetesen más, ha nyáron, vagy piszkos munka után van az ember, vagy büdösen izzad. Régen se voltak azok büdösek, akik lavórban mosakodtak fürdőszoba hiányában. A büdös izzadtságszag inkább a dezodor hiányából fakadhat. Pl. ha elég erős szagot termelő hónaljmirigyei vannak, akkor egy-két órával tusolás után is már rossz szaga lehet az illetőnek. A ruhák gyakori mosásáról se jó megfeledkezni.
Nem azt propagálják a németek, hogy hetekig ne tusoljon valaki, csupán lehet ritkítani, ha valaki nem izzadós. Engem speciel nem izgat, ki mennyit mosdik-tusol-fürdik, csak az érdekel, hogy ne bűzölögjön mellettem a buszon pl. Amúgy kétlem, hogy a magyar lakosság jelentős része naponta tusolna, mert egy tömegközlekedési eszközön utazó társaságban 10-ből kettő-három ember erős testszaggal bír és ránézésre is mocskosak a ruhái. Ez az ideál, de sokan nem eszerint élnek. Ráadásul, aki penetráns bűzzel bír, az nem egy-egy napot hagy ki néha, hanem hetekig nem éri víz a testét. Olvastam olyan esetről (magyar házaspár), hogy az ápolatlan férj nem ritkán egy hétig se zuhanyzott és nem is mosdott. Ennyire azért nem szabad takarékoskodni (bár inkább igénytelen volt a pasas).
A bőr túltisztítása valóban nem egészséges. Napi egy zuhany nem túl erős sikálással, kevés szappannal-tusfürdővel még egészséges, de több nem. Azt pedig én is olvastam, miszerint csecsemőknél valóban egészségtelen a túl gyakori fürdetés (a mai orvosi álláspont szerint).

ulpius66 2022.04.27. 22:43:39

Lakossági gázfelhasználás:
- fűtés 87%
- egyéb (főzés, melegvíz, stb) 13%

Na, ebből a 13%-ból megspórolhatunk esetleg 1 százaléknyit......hát ettől azért nem lesz annyira ideges a Putyin....
(szerintem a vízzel érdemesebb spórolni, mert abból sokkal kevesebb van, mint gázból....)

Almandin 2022.04.27. 22:44:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Különösen, hogy imádott putlered elzárta nálatok a gázt. Ha Szófiában tartózkodsz, ajánlatos megtanulnod hideg vízben tusolni vagy sparhelten megmelegíteni a lavórba valót.

Almandin 2022.04.27. 22:47:17

@Lord_Valdez: Magyarország valóban problémákkal küzd a jogállamiság terén. Nagy a korrupció. Persze Orbán úgy próbálja beállítani, mintha nem a kormánya, hanem a magyar nép ellen menne a dolog. Miért van az, hogy a legtöbb fideszes meggazdagszik pár éven belül ? Persze nem a kis párttagok, hanem a vezetőség.

ulpius66 2022.04.27. 22:48:32

Régi vesszőparipám, és már több tucatszor leírtam, de leírom most is......

Mi a tökömért kell ivóvíz tisztaságú vizet (köbméterét több száz forintért) használnunk MINDENRE, AMIKOR A FELHASZNÁLT VÍZ KB. 1 AZAZ EGY SZÁZALÉKÁT ISSZUK MEG......
(a többivel fürdünk, autót mosunk, mosogatunk, virágot locsolunk, a budit húzzuk le, stb.....)

Elég volna minden háztartásba egy víztisztító, és az tisztítaná meg a vizet ivóvíz minőségűre, kizárólag azt amit meg is iszunk!!!!!

Almandin 2022.04.27. 22:54:30

@ulpius66: A spórolás azért célszerű, mert a lakossági felhasználás is az ország gáztárolóiból történik. Ha valaki takarékoskodik és ezt sokan csinálják, akkor több gáz marad a tározókban, kevésbé leszünk az oroszoknak kiszolgáltatva. Én már akkor elkezdtem figyelni arra, hogy kevesebb putlergázt fogyasszak, amikor Habeck még nem javasolta ezt. Sőt, amikor olvastam a nyilatkozatát, miszerint ezzel kitolunk putyinnal, felnevettem, ugyanis pont ilyen gondolataim voltak, amikor letekertem a gázkonvektort (na, te rohadt putler, edd meg a gázodat).
www.youtube.com/watch?v=5YakuEP9vEg

Sir Gombóc 2022.04.27. 22:58:53

Ebbe azért rendesen beszaladtál. Ugyanis az tudományos tény, hogy a naponta fürdés tényleg nem tesz jót a bőrnek, mert lemossa a természetes védőréteget, kiszárítja stb. (mi szükség lenne testápolókra pl...)
Ahogy az is tény, hogy a naponta fürdés (nem az alapvető tisztálkodás) az utóbbi 25-30 évben elterjedt szokás itthon is. A 70-es években nem keltett megrökönyödést, ha hetente 1 vagy 2 alkalommal fürödtek az emberek, ha amúgy nem koszolták össze magukat. Az alap tisztálkodás viszont megvolt.

Almandin 2022.04.27. 22:59:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Annak a kormányzatnak a hibája, amely nem gondolkodott és hagyta, hogy energiafüggőség jöjjön létre az oroszoktól. Nem véletlen, hogy a lengyelek jobban tudnak keménykedni putyinnal, mert az elmúlt évtizedekben odafigyeltek arra, hogy diverzifikált energiaellátó rendszert alakítsanak ki. Ahol nagy a ruszki energiafüggőség, kisebb a mozgástér, jobban zsarolhatja őket putler.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.27. 23:03:21

@Almandin:

A diverzifikáció nyilván jó, de van egy gond: az orosz gáz a legolcsóbb.

Almandin 2022.04.27. 23:05:10

@Sir Gombóc: Még korábban, a harmincas években tényleg olyan szokások voltak, hogy elszörnyedünk:
www.bibl.u-szeged.hu/ha/eletmod/index.html
Az is érdekes volt pl. a régi paraszti világban, hogy a mosakodás inkább a felsőtestre terjedt ki. Pont a nyílásaikat nem nagyon mosták. Pedig ott szennyeződik be leggyorsabban az ember. Volt olyan, hogy rossz erkölcsűnek nézték azt a nőt, aki az altestét rendszeresen megmosta, mert azt gondolták, biztos szeretőket tart. A sok alsószoknya volt hivatott elfedni a szagokat.

Almandin 2022.04.27. 23:08:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Putler eszes ember (sajnos). Szerintem ezt direkt így szervezte évtizedek óta, türelmesen építette kifelé a gázfüggőséget, mert tudta, azon keresztül Európa zsarolhatóvá válik és megvalósíthatja álmát, a volt szovjet érdekszféra visszaállítását. Ehhez pl. felhasználta Schrödert, Merkelt, Orbánt és egyéb nem túl okos politikusokat.

leponex 2022.04.27. 23:09:31

@G. Nagy László: "A magam részéről mindig azt mondom - valójában ez az egész blogfolyam másról sem szól -, hogy igyekezzünk nyitottan gondolkodva mindig mindent megkérdőjelezni. "
Nagyon helyes gondolat. Elkezdhetnéd máris.

De jó liberális módra mindjárt maszatolni kezdesz:

" Ami a tudományos álláspontot illeti, fura módon még ebben a viszonylag egyszerű kérdésben sincs egyértelmű konszenzus. A bőrgyógyászok egy része - feltehetően ideológiai túlfűtöttségből - hajlamos a zuhanyzás káros hatásaira fókuszálni és a mosdatlanság előnyeit túlhangsúlyozni"
NEM László, NEM a mosdatlanság, hanem a napi -akár többszöri, mindenféle bőriirritáló szerekkel abszolút feleslegesen elvégzett - tisztálkodási mánia hátrányairól beszéltek.
ÉS a legkevésbé sem ideológiából kiindulva, hanem a pácienseiktől megismert valósággal szembesülve vonták le a következtetésüket. Hogy nem feltétlenül egészséges a MINDENNAPI zuhanyozás. ( Ami korántsem a rendszeres tisztálkodás szinonimája.)
Ideológiát inkább Te csinálsz ebből.

", szemben a konzervatív orvosokkal, akik kitartanak a rendszeres tisztálkodás elengedhetetlensége mellett. "
Ha másnaponta zuhanyzol, az abszolút rendszeresnek nevezhető, ugye?
Konzervatív progresszív-e valaki, ha rendszeresen másnaponta zuhanyozik?

"A napi zuhanyzás megszüntetése következtében elszaporodnak a jó baktériumok a bőrön, aminek következtében például elmúlhat az ekcéma." - imigyen próbálja mosdatlanságra buzdítani olvasóit a Bild magazin. Az idézett bőrgyógyász szakember megállapítása nem alaptalan,"
Ha nem alaptalan, akkor mi a baj vele?
De nyilván benned is zavar támad, ha újfent mosdatlansággal akarod összerőszakolni a MINDENNAPI zuhanyozás progresszív vallási dogmáját.

(Abszolút magánsztori, de a szívem szerelme hosszú ideig egyre erősödő bőrirritációval, állandó viszketéssel küzdött, jobbnál jobb kenőcsöket írt fel neki a bőrgyógyász, mígnem egy másik szakember azt javasolta neki, hogy hagyja el a napi zuhanyozást. És elmúltak a tünetei. De tényleg.)

Sajnálatos módon itt már a legprimitívebb demagógiába csúszol:
" Az idézett bőrgyógyász szakember megállapítása nem alaptalan, de ennyi erővel érvelhetünk lábaink amputálása mellett is, hiszen milyen jó az, ha már nem kell költeni cipőre..."

És hogy mennyire nem tudsz szabadiulni a 'liberálisnak' hazudott mentalitástól, amikor a szavakkal csúfolod meg a logikát:

" Ám amikor az új hittétel a zuhanyzás megtagadása, az talán még a szellemileg legszerényebben vértezetteket is elgondolkodásra készteti. "

NEM a zuhanyozás, hanem a MINDENNAPI zuhanyozás birka módra követendőnek beállított dogmája ellen, és annak lehetséges és valós, a gyakorlatban megszerzett tapasztalat alapján történő hátrányai miatt szóltak, amit a szellemileg jobban felvértezetteknek magától értetődőnek kellene lennie.
De ha nem, hát nem.

De ennek a liberális demagógiának a megnyilvánulása az un 'jogállamisági' hisztéria is, ami egyetlen valós, tényleges jogi konkrétumot nem tud bemutatni, de egy többségi szavazással kinyilvánítja, és attól kezdve egy liberálisnak már nincs szüksége se érvekre, se tényekre.
Még ha lehet is alapja a megtámadott 'védekezésének', hogy semmi olyat nem tudtak ellene felhozni, ami egy másik EU-s országban ne lenne meg.

Almandin 2022.04.27. 23:10:01

@Sir Gombóc: A szokás kialakulásában az is szerepet játszhatott, hogy a szociban olcsó volt az energia. Különösen a távfűtéses lakásokban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.04.27. 23:36:27

Tisztaság???? Voltak ezzel már nekik régen is problémáik, akkor meg nagyon is tiszták akartak lenni csak máshogyan. Azt is persze központi utasításra. Ideologizálva.

Talán nem kellene követni a megmondókat, ideológusokat, politikusokat. A maguk hülyeségeiben. Ha ők azt gondolják, hát tegyék ők úgy ... mi és más meg ahogy gondoljuk. Önállóan, önálló gondolkozóként.

G. Nagy László 2022.04.27. 23:42:41

@Sir Gombóc:

"Ebbe azért rendesen beszaladtál."

Mibe?

G. Nagy László 2022.04.28. 00:12:51

@leponex: Frankón nem értem ezt a kirohanást. Maszatolás... baszki, elég sok mindent olvastál már tőlem. Maszatolást még sosem. Most sem.

Tényleg az a gondod, hogy a szóismétlések elkerülése végett többféle kifejezést variálok? Beszarás. Baszki, leírom a lényeget: "Amiben csaknem mindenki egyetért: a szappanok és a tusfürdők szárítják a bőrt; a forró víznél egészségesebb, ha langyosat használunk; a zuhanyzás jobb, mint a fürdés; és a túlzott mértékű (napi többszöri) mosdás nem igazán indokolt. A többség természetesen azt is elismeri, hogy napi egy zuhanyzás szükséges és elégséges lehet az alapvető testhigiénia eléréséhez." Ezzel mi a fene bajod van? Ebben mi a fene a maszatolás?

"A napi zuhanyzás megszüntetése következtében elszaporodnak a jó baktériumok a bőrön, aminek következtében például elmúlhat az ekcéma." - itt egészen szimplán arról van szó, hogy hogy az ideológiai ihletésű és célú cikk egy olyan bőrgyógyászt szólaltat meg, aki hajlandó kiemelni egy pozitívumot, s közben hallgatni baromi sok negatívumról. Egy amputált számára valóban előnyt jelent, hogy nem kell költenie cipőre, de ez az előny eltörpül a láb elvesztésének hátránya mellett. Kínos, hogy meg kell magyaráznom ezt a nyilvánvaló párhuzamot, de ebben az égvilágon semmi demagógia sincs. Kurvára nem tudom, hogy te miként élsz, de én majdnem minden nap sportolok, és a környezetemet is ez az életmód jellemzi. Számomra elképzelhetetlen, hogy ne fürödjek/zuhanyozzak minden nap. Ráadásul a cikk nem arról szól, hogy a napi zuhanyzást cseréljük kétnaponta történő zuhanyzásra, s a páratlan napokon csak a testhajlatokat és nyílásokat tisztítsuk. Ez még nem is volna akkora gáz. De amikor azt írja: "A kellemetlen testszag három hét alatt elmúlik." Itt már radikális változásról van szó.

Tényleg kurvára nem értelek. Az egész Bild cikk lényege: basszunk ki Putyinnal! És te nem látod benne az ideológiát??? Vicces.

leponex 2022.04.28. 02:19:44

@G. Nagy László: :)
tapintatos akartam lenni, bár szerintem eléggé egyértelműen fogalmaztam.
De ahogy kívánod..
" A bőrgyógyászok egy része - feltehetően ideológiai túlfűtöttségből - hajlamos a zuhanyzás káros hatásaira fókuszálni és a mosdatlanság előnyeit túlhangsúlyozni"

Baszki Laci, a mindennapi zuhanyozás hátrányaiként annak (esetleges) káros hatásaira fókuszálva NEM a mosdatlanság előnyeiről, és NEM ideológiai okokból szólt a bőrgyógyász ('feltehetőleg', ugye, a tipikus maszatolás szavai, amikor fogalmunk sincs miértis, de azért feltételezzük amit szeretnénk ráhúzni a kritikánk alanyára) hanem a SZAKMAI GYAKORLATUKBÓL következtetve.

De felesleges lenne tovább gyepálnom azt a -számomra igen ellenszenves metodikát, ahogyan abszolút önkényes 'logikával' állítanak, következtetnek mindenféle médiamunkások.

Igazad van, nem demagógia, annál sokkal rosszabb a példád:
" Egy amputált számára valóban előnyt jelent, hogy nem kell költenie cipőre, de ez az előny eltörpül a láb elvesztésének hátránya mellett. Kínos, hogy meg kell magyaráznom ezt a nyilvánvaló párhuzamot, de ebben az égvilágon semmi demagógia sincs."

Nekem kínos, hogy a mindennapi zuhanyozás esetleges negatív következményeit képes vagy összevetni egy amputált láb példával.
B+, 1 lábra ugyanannyi pár cipőt kell vennie, a protézis még drágább, olyan sok előnye talán még sincs a láb(ak) amputációjának.

Az meg, hogy a Bild mégprimitívebb, mégdemagógabb, mégostobább írását képes vagy egy ekkora posztban ekézni, a tapintatos kommentemen kiakadni, amikor -jó liberális szokás szerint :) - :" erre buzdítanád olvasóidat:
igyekezzünk nyitottan gondolkodva mindig mindent megkérdőjelezni."
Én igyekeztem, láthatóan nem nagy sikerrel.

De egyetértek veled:
"Elképesztő, hogy hová jutottunk: az ideológiai hevület már olyan szintű, hogy a nyilvánvaló ökörségektől sem rettennek vissza. "

Elképesztő, hogy ilyen hevülettel esel neki a fentebb cizellált bildnek, nem rettenve vissza a nyilvánvaló ökörségeitől...

Dehamár a Putyin elleni ostoba kibaszást akarnád pellengérre állítani, számos remek anyagot találnál.
A méltóságos EU ugyan átkozza a Putyint, gyalázza az Orbánt, hogy neki fontosabb a gáz mint az oroszok elleni kemény szankció, aközben vasszigorral csapnának le arra, aki rubellel fizetne az orosz gázért, amikor csak kizárólag euróban szabad fizetni a gonosz, embertelen diktátornak... Csak sziklaszilárd elvi keménységgel szabad szankcionálni az oroszokat.
Ez komoly. Mert viccnek elég durva... Szerintem :)
Szóval én sem értelek. win-win;-)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.28. 06:10:33

@leponex: ...ásít... Nagyon uncsi vagy. Minek pazaroltál ennyi karaktert a szokásos paneleidre?

Alick 2022.04.28. 08:01:17

@ulpius66: Hosszú távon a gáz vagy akár a CO2 problémája eltörpül a vízé mellett.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.04.28. 08:01:24

"Ne fürgyé' le!" = "Ne is gondókozz!, Majd mi azt megtesszük helyetted! "

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.04.28. 08:12:58

@G. Nagy László:
Tudod, van az úgy, hogy egy tudományosan is alátámasztható gondolat egybeesik egy politikai érdekkel. Viszont ettől nem válik a gondolat érvénytelenné.
(ezt pont, ma reggel olvastam: evolvopedia.quora.com/Why-are-scientists-leftist-Shouldnt-they-be-neutral-91 )

Itt érdemesebb inkább ulpius kommentjére figyelni. Ezzel az a baj, hogy annyira keveset változtat, hogy aligha veszi észre Putyin.

@Alick:
A vízzel legalább elméleti szinten tudsz valamit kezdeni. A vizet majdnem tökéletesen lehet reciklálni, ha nagyon muszáj (akár ISS szinten is). Az energia viszont olyan, amit elhasználtál, az el van használva örökre.

G. Nagy László 2022.04.28. 08:18:36

@leponex:

"A méltóságos EU ugyan átkozza a Putyint, gyalázza az Orbánt, hogy neki fontosabb a gáz mint az oroszok elleni kemény szankció, aközben vasszigorral csapnának le arra, aki rubellel fizetne az orosz gázért, amikor csak kizárólag euróban szabad fizetni a gonosz, embertelen diktátornak..."

Ismerjük és valószínűleg hasonlóan is látjuk a nagypolitikát. Mocskos hatalmi érdekek feszülnek egymásnak, melyet mindig igyekeznek jóemberkedő, cuki ideológiai körítéssel legitimálni. A történelem összes világi és vallási diktátora így tett, ma sincs másképp.

Ennek az ideológiai máznak az építgetése zajlik most is. A Bild hivatkozott cikkében is. Az üzenet: Putyin maga az ördög, el kell pusztítani, de ahol lehet, ártani kell neki. Viszont SOHA nem kerül terítékre az, hogy az adott beteg ötlet, amit épp kieszeltek, valójában mennyit árt Putyinnak és mennyit azoknak, akik az akciót meghirdetik. Az én állításom az, hogy a Bild cikke, amely a zuhanyzásról kívánja lebeszélni a németeket (vagy legalábbis annak drasztikus ritkítását szorgalmazza), éppen egy ilyen ostoba agymenés.

Bevallom: kurvára nem tudom, hogy a bőrgyógyász szakértő, akit a Bild felhívott, miféle ideológiát képvisel. Még az is lehet, hogy semmilyet, és tisztán szakmai szempontokat hozott fel, akár oly módon, hogy korrektül elmondott minden lényegeset a kérdés kapcsán, és csupán az újságíró szerkesztette úgy a cikkét, hogy abban már csak a zuhanyzást kárhoztató érvek szerepeljenek. De lehet az is, hogy az érintett bőrspecialista egy szolgalelkű progresszív, akit az újságíró már eleve úgy keresett fel, hogy csakis a hátrányokról beszéljen. Sosem tudjuk meg, de nem is igazán lényeges. Ennek max annyi jelentősége van, hogy beleköthess egy fél mondatomba: "A bőrgyógyászok egy része - feltehetően ideológiai túlfűtöttségből". Baszki, lehet hogy ez a konkrét szakember tényleg nem ideologizál, de a szavait nyilvánvaló ideológiai célra használják fel. (Ha úgy írnék blogposztot, hogy minden gondolatomat ilyen szájbarágós körülményességgel megmagyarázom, a kutya se olvasna tőlem semmit.)

A fene se tudja, mibe tenyereltem bele nálad. Természetesen hálás vagyok a hozzászólásaidért, mert nyitogatod a szememet. Amikor tegnap felraktam ezt a posztot, álmomban sem gondoltam volna, hogy létezik olyan kulturált hazánkfia, akinek nem evidencia a napi fürdés/zuhanyzás (azzal együtt is, hogy hatalmas áldásai mellett ismerjük aprócska átkait is). Lehet, hogy én élek elefántcsonttoronyban, de ötven évem alatt még nem találkoztam olyannal, aki másképp élne. (Ha extrém esetben húszan nyaralunk egy egy fürdőszobás házban, komoly szervezőmunka, hogy mindenki minden nap zuhanyozhasson, de megoldjuk.)

G. Nagy László 2022.04.28. 08:22:46

@Lord_Valdez:

"Tudod, van az úgy, hogy egy tudományosan is alátámasztható gondolat egybeesik egy politikai érdekkel. Viszont ettől nem válik a gondolat érvénytelenné."

Abszolút igaz. Csak amikor kizárólag az érem egyik oldalára fókuszálunk - ha még oly tudományosan is tesszük - és tökéletesen elhallgatjuk a másik, sokkal lényegesebb szempontot, az nem korrekt tájékoztatás, hanem csalárd kommunikáció.

Medgar 2022.04.28. 08:24:32

@Boldeone2: Értem hogy ki kell váltani, de mivel? Erre sem te sem az ökosok nem tudják a válszt, max. vakmerő álmaik vannak. Egyedül Norvégia példája lehetne mérvadó ahol vízerőművekkel termelik az elektromos energia 90%-át, de ehhez földrajzi adottság kell.

G. Nagy László 2022.04.28. 08:34:47

@Lord_Valdez:

"A vízzel legalább elméleti szinten tudsz valamit kezdeni. A vizet majdnem tökéletesen lehet reciklálni, ha nagyon muszáj (akár ISS szinten is). Az energia viszont olyan, amit elhasználtál, az el van használva örökre."

Ez is abszolút igazság. Viszont: hosszútávon - szerintem - csakis technológia kérdése, hogy akár 100%-ban zöld energiával működjünk. Csak a Nap tízezerszer annyi energiát sugároz a Földre, mint amennyi az emberiség teljes felhasználása. Csak jelenleg még a töredékét sem hasznosítjuk. És akkor még a többi megújuló természeti energiaforrásról még nem is beszéltünk. Az unokáink talán már másképp élnek majd. Csakhogy ezek az idióta németek tíz perc alatt akarják megváltani a világot. Már megint.

nyelv-ész 2022.04.28. 09:08:29

Lehet fikázni a németeket, de azért ott sem csak hülyék laknak. Szerencsére a többség nem tartja a párnája alatt a Bild-et, mint öregasszony a Bibliát.

metata 2022.04.28. 09:29:26

GYÚJTSD A VASAT ÉS A FÉMET, EZZEL IS A BÉKÉT VÉDED. (kisbetűvel)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.04.28. 09:41:36

@Medgar:

... hazánk adottságaihoz a legmegfelelőbb. Kb 100 közepes nagyságú geotermikus erőművel sokkal olcsóbban lenne előállítható az áram és lenne egy rakás hulladékhő iskolák, sportcsarnokok, uszodák, üvegházak fűtésére is. Nagyon sok embernek adna munkát. Nem lenne veszélyes, decentralizált lenne, kisebb nemzetbiztonsági kockázattal. Egyedül a nagy mélységű fúrásnak van némi kockázata, de ilyen mennyiségnél az is minimális és eloszlana 100 felé. Az elmúlt 10 évben nagyot fejlődött ez a technológia és sokkal olcsóbb is lett. ...

vilagnezet.blog.hu/2013/08/23/paski_atomeromu_egy_elavult_gozgep

szaletli 2022.04.28. 09:46:02

Nem akarok izélni, de németeknél, hollandoknál stb. a legutóbbi időkig eleve elég erős kultúrája volt annak, hogy nem muszáj, sőt, ellenjavallt minden nap zuhanyozni. Mikor 20 éve Hollandiában tanultam, ki is volt írva a kollégiumban a külföldiek kedvéért.

Sir Gombóc 2022.04.28. 10:03:31

@Almandin: meg az, hogy elterjedt a saját fürdőszoba, először a városokban, ez az 50-es évektől épített lakótelepeknél lett általános. De falun, pl. anyai nagyszüleimnél csak a 70-es évek vége felé lett vezetékes víz és fürdőszoba a házban, addig csak a kútból vett víz és a lavór volt tisztálkodásra (meg a pottyantós az udvar végében..) De a budapesti, atyai nagyszülők sem pancsoltak naponta a kádban, csak a szükséges mértékbem tették ezt.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.04.28. 10:05:40

@szaletli:

Annál már több értelme van a 2,0 -2,5 KW-ot vízforralókat betiltani, ahogyan a porszívókkal és a világítást adó ízókkal is tették. Simán lehet porszívózni 800-1200 W-al is, ugyan olyan jól. ... és a vízforraláshoz sem kell több.

szaletli 2022.04.28. 10:11:38

@vilagnezet.blog.hu: Alapvetően arra akartam célozni, hogy a dolog nem új keletű hóbort. Mint ahogy pl. az echte parasztcsaládból származó tulajdon sokszoknyás nagyanyám élete végéig - 1999-ig - heti egyszer fürdött (mivel nem volt fürdőszobája, ezt is lavórban adta elő), mégsem volt "büdös". Hogy ezzel mennyit lehet spórolni, meg mennyit nem, az egy másik kérdés.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.04.28. 10:21:02

@szaletli:

Értelek és úgy is volt, ahogyan írtad. Egyáltalán nem indokolt a túl gyakori fürdés sem, de mivel sokfajta élethelyzet van, ezekre ökörszabályt sem lehet adni. Mindenki el tudja dönteni, neki mi a jó. Egy állatidomárnak például a szagok miatt, hogy felismerjék a vadak ... teljesen másként kell ...

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.04.28. 10:22:39

@vilagnezet.blog.hu:

Sőt ugyebár más a helyzet az eszkimóknál és a sivatagi nomádoknál is.

leponex 2022.04.28. 10:33:44

@G. Nagy László: " Ennek max annyi jelentősége van, hogy beleköthess egy fél mondatomba: "A bőrgyógyászok egy része - feltehetően ideológiai túlfűtöttségből"."

Nevezd 'belekötésnek', én azt gondolom hogy a köznyilvánosságnak szánt szavaknak súlya van.
Már ha a közlője is annak szánja. Én ezt feltételezem rólad.
Szerintem a hitelességet rontja.

"Baszki, lehet hogy ez a konkrét szakember tényleg nem ideologizál, de a szavait nyilvánvaló ideológiai célra használják fel."
Te pedig beugrasz a bild nyilvánvalóan ostoba demagógiájának, és hóttkomolyan meg akarsz küzdeni vele...
Nem ragoznám tovább.
PS: az orosz-ukrán háború elejéről emlékszel ugye a Kígyó-sziget hős védőiről, akik beintettek a hadihajónak, majd őket mind egy szálig aljasul lemészárolták az oroszok.
Majd később kitüntették az ukránok a nemrég még lemészárolt beintő hős katonájukat, merthogy életben voltak minden...
És műfelháborodnak liberáliséknál, hogy féknyúzokat terjesztenek a háborúról...

"A fene se tudja, mibe tenyereltem bele nálad. "
Az égvilágon semmibe :)

De én sem tudom, mibe tenyereltem bele nálad, valószínűleg komolyan vettem a posztod lényegét: ( mintha már idéztelek volna :) )
"A magam részéről mindig azt mondom - valójában ez az egész blogfolyam másról sem szól -, hogy igyekezzünk nyitottan gondolkodva mindig mindent megkérdőjelezni."
Ölég öreg vagyok ahhoz, hogy ezt meg is tehessem.
üdv!

Sir Gombóc 2022.04.28. 10:35:20

@szaletli: "Hogy ezzel mennyit lehet spórolni, meg mennyit nem, az egy másik kérdés."
Egyéni szinten van látszata ennek, kevesebb vízfogyasztás, ha egyedi vízmelegítő van, akkor annak az energia fogyasztása is kevesebb lesz. Ha egy városnyi ember tesz így, az az össz energia fogyasztásban is látszani fog.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.04.28. 10:41:20

@Sir Gombóc:

Persze amit te írsz az is igaz, sok kicsi sokra megy, de akkor sem lehet általánosítani, hiszen teljesen másként kell fürödnie egy napi 3-4-5 ügyfelet is fogadó örömlánynak, sportolónak, mint egy nyugdijas özvegy impotens portás férfinak.

Sir Gombóc 2022.04.28. 10:41:25

@leponex: OFF az ukránok nem állították, hogy a sziget védőit lemészárolták, annyit mondtak, hogy nincs velük kapcsolat és a bombázásban valószínűleg! meghaltak. De az ukránok voltak azok, akik pár nap múlva már azt mondták, hogy az újabb információk szerint túlélhették a támadást, ez később igazolódott. Nem volt semmi féknyúz ebben.

G. Nagy László 2022.04.28. 11:02:38

@Sir Gombóc: "A hülyeségbe"

Kifejtenéd? Ez így csak szimpla trollkodás.

Wildhunt 2022.04.28. 13:24:33

@Sir Gombóc: azt meg elegánsan elfelejted, hogy az elnökük POSZTUMUSZ tüntette ki őket.

leponex 2022.04.28. 14:41:13

@Sir Gombóc: OFF
"https://hvg.hu/vilag/20220225_A_Kigyosziget_ukran_hoseitol_hangosak_az_orszag_kozossegi_mediacsatornai"
A hangfelvételen hallható, ahogy azt mondják az ukrán védők, hogy „akkor ennyi volt”, majd így válaszolnak a felszólításra: „Orosz hadihajó, húzz a f*szba.” Mind a 13-an életüket vesztették az ezután következő bombázásban."

10perc.hu/news/elkeseredett-harcok-kijevert-es-tengermellekert

"Az ukrán határőröket tegnap egy orosz hadihajó fegyverletételre, megadásra szólította fel, ellenkező esetben géppuskatűzzel fenyegetve őket. A maroknyi ukrán katona szóvivője tömören, egy „kapjátok be” felkiáltással utasította vissza az oroszok ultimátumát.

A hadihajó rögtön ezután tüzet nyitott, majd a szigetet egy orosz vadászgép is bombázni kezdte. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy az elesett 13 határőr posztumusz az Ukrajna hőse kitüntetésben részesül. „A Kígyó-szigetet védő határőrök mindegyike hősi halált halt. Az utolsó pillanatig harcoltak. Örökre emlékezni fogunk azokra, akik életüket áldozták Ukrajnáért” – mondta az elnök."

alöksz róz 2022.04.28. 17:14:04

@ulpius66: teljes mértékben igazad van.

(lehet ez volt az első értelmes hozzászólásod idén)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.04.28. 20:34:51

@G. Nagy László:
A tudományban nincs olyan, hogy középút.

A németeknek igen erős motivációjuk van rá:Baromi nagy az energiaigényük, viszont energiahordozókban szegények. Elég észszerű, hogy minél gyorsabban akarják letudni ezt a bizonyos "zöld átmenetet". Az más kérdés, hogy az atomenergiáról való lemondás viszont egy menthetetlen faszság volt, bár némileg magyarázza, hogy Schröder miért kapott vezető pozíciót a Gazpromban...

ez a nevem senki 2022.04.29. 01:15:51

Viktor őket is meg menti
türelem

ez a nevem senki 2022.04.29. 03:34:48

@leponex: te nem az ukrájnok nak
hiszöl hanem a szemednek
?
putin faszopó e vagy?

alöksz róz 2022.04.29. 16:00:17

@belekotty: annyira ne örülj, már ezzel az eggyel is veri a ballib kommentezők többségét :-)

IdomitottFoka 2022.05.02. 11:09:01

@G. Nagy László: Vagy esetleg ez csak egy újsághír és senkinél nem zárták el a melegvizet és hurcoltak meg akár csak a facebookon h naponta fürdik?
Amúgy azt vettem észre h sok progresszivitása, nem konzervatívsága miatt véleményezhető esemény el se jutna hozzám ha nem sivalkodna valaki hozzád hasonló miatta. Nem is hallottam volna se erről, se a könyvégetésről enélkül.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.05. 00:21:08

@vilagnezet.blog.hu:

"Annál már több értelme van a 2,0 -2,5 KW-ot vízforralókat betiltani, ahogyan a porszívókkal és a világítást adó ízókkal is tették. Simán lehet porszívózni 800-1200 W-al is, ugyan olyan jól. ... és a vízforraláshoz sem kell több."

Az idézett jótanácsod sajnos csak az alapvető fizikai ismereteid hiányosságait mutatja meg. Vízforraláskor a befektetett energia számít, nem a teljesítmény. Kisebb teljesítmény esetén tovább tart, míg felforr a víz, de energiát semmit nem takarítasz meg. Sőt itt most nem részletezendő okokból kisebb teljesítmény esetén picivel több villamos energia kell ugyanannyi víz felforralásához.

A porszívós tanácsod sem igazán jó, mert kisebb teljesítménynél tovább fogod csiszatolni a padlót meg a szőnyeget, szóval itt sem nagyon takarítasz meg vill. energiát. Mellesleg manapság már egy közepes árfekvésű porszívón is van teljesítményszabályozás, vagyis parkettán lejjebb veheted a teljesítményt, azaz a szívóerőt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.05. 00:28:26

Sőt az is simán előfordulhat, hogy kisebb teljesítményen lényegesen több, akár sokszoros energia kell a felforraláshoz. Akár az is lehet, hogy soha nem forr fel, hiába melegíted akármilyen hosszan.

GyMasa 2022.05.11. 13:39:49

@Medgar:
"Egyedül Norvégia példája lehetne mérvadó ahol vízerőművekkel termelik az elektromos energia 90%-át, de ehhez földrajzi adottság kell. "
Már ott sem, mert a környezetvédők sorra fúrják meg a projekteket, hiszen ezek az erőművel gátolják a lazacok vándorlását...

GyMasa 2022.05.11. 13:46:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Jaja, fel kell tenni a gázra 2 db, 16 literes fazekat tele vízzel, egyet a legnagyobb lángra a másikat meg a legkisebbre, és megnézni, mikor forrnak fel?
(Nekem a múltkor csak a 2. legnagyobb platnin (nálam csak a HMV meg a fűtés meg gázzal) volt hely a húslevesnek, de így 3 óra után sem forrt fel, míg a legnagyobbon 3 óra alatt meg is fő a leves)

Medgar 2022.05.11. 20:11:09

@vilagnezet.blog.hu: Nagy butaságot sikerült leírnod a vízforralókkal kapcsolatban..

A hagyományos égők fényhasznosítása 6-19 lm/W a halogén izzóké 18-25lm/W a ledeké 80-160 lm/W itt tehát a cserével sokszoros megtakarítást érhetsz el. Ugyanez igaz a porszívókra is ahol a vákumszivattyú optimalizálásával szintén jelentősen megnövelhető a hatékonyság.

A 1 liter 20 fokos víz felforralásához viszont 4,2 kJ/kgC * 1 kg * (100-20) = 336 kJ kell bármi történik. De mivel hőveszteség is van ha túl kicsi a fűtési teljesítmény a rendszer a forrás előtt eléri az egyensúlyi álapotot és a közölt hőt teljes mértékben leadja a környezetnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.12. 08:53:04

@Medgar:

"De mivel hőveszteség is van ha túl kicsi a fűtési teljesítmény a rendszer a forrás előtt eléri az egyensúlyi álapotot és a közölt hőt teljes mértékben leadja a környezetnek."

Köszönöm, hogy helyettem is leírtad, pontosan erről van szó.

A porszívóknál a korlátot a HEPA és egyéb szűrők jelentik, ezek jelentősen csökkentik a szívóerőt, amit a vákuumszivattyú hatásfokának fejlesztésével szerintem már nem nagyon lehet kompenzálni.

Almandin 2022.05.13. 23:19:55

@IdomitottFoka: Ezt úgyse tudnák ellenőrizni. Másrészt lehet, hogy a putler által előidézett helyzet valóban korlátozásokat fog kikényszeríteni. Én ezt úgy tudom elképzelni, hogy pl. kiszámítják, hogy pl. egy egyszemélyes háztartásnak mennyi az optimális gáz-és áramfogyasztása, és ha pl. valaki jelentősen túllépi ezt a szintet, akkor bírságot kap. Vagy pl. a távfűtéses lakásokban meg tudják oldani, hogy hány fokot kapjanak a lakók. Egyedi fűtéses lakásokban a fenti módszer lesz népszerű. Esetleg napközben áramszünetek lesznek, meg gázszünetek. Mielőtt valaki felhördül, ezt putlernek köszönhetjük. Lehet, hogy meg kell tenni, hogy ne omoljon össze a gazdaságunk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.14. 10:43:08

@Almandin:

"napközben áramszünetek lesznek, meg gázszünetek. Mielőtt valaki felhördül, ezt putlernek köszönhetjük"

Szerintem inkább az EU öntökönszúrós szankcióinak.

Mégis komolyan gondolták az EU idiótài, hogy az oroszok elfogadják, hogy az olajért és a gázért zárolt számlákra menjen a fizetség? Mely pénzeket természetesen soha nem kapnának meg.

A németek felháborodottan szerződésszegést kiáltanak, amiért az oroszok tegnap elzárták a Jamal gázvezetéket. aÉrdekes módon az nem érte el az ingerküszöbüket, hogy pár napja az ukránok tették ugyanezt egy másik vezetékkel, jól kibabrálva azokkal, akiktől számolatlanul követelik és kapják a fegyvereket és a segélyeket

Érdekes dolog az orosz oligarchák vagyonának lefoglalása is. Nem sajnálom őket, de ez akkor is ellentétes minden nemzeti és nemzetközi joggal.

A németek szon rinyálnak, hogy az oroszok fegyverként használják a gázt. Kérdem én, kik is kezdték a gazdasági háborút? Csodálkoznak, higy az oroszoknál kezd betelni a pohár?

Almandin 2022.05.14. 13:59:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A németek és sok európai nép ott hibáztak a legnagyobbat, amikor évtizedeken keresztül nem vették észre, hogy az oroszok tudatosan építik kifelé az energiafüggőséget. Ezt kellett volna megakadályozni. Kevesebb gázt és olajat kellett volna tőlük venni és akkor nem lenne gond (illetve kisebb, mert világháborús veszély az van).
Az igazán nagy bajban mi vagyunk, mert a németeknél, lengyeleknél olyan 50 % körüli az orosz gáz és olaj aránya, nálunk úgy tudom, a gáz kb. 80 %-a jön az oroszoktól. Nem véletlen, hogy Orbán retteg putlernek ellentmondani. Mi fogunk csak igazán fázni télen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.15. 09:58:06

@Almandin:

Úgy állítod be, mintha a gonosz ruszkik alattomosan csapdát állítottak volna a mit sem sejtő, ártatlan Nyugatnak, az neg szegín gyanútlanul belesétált.
Hát nem Az oroszok az egyre súlyosabb szankciók mellett is pontosan és megbízhatóan teljesítették szerződésben vállalt szállításaikat. A Nyugat indított gazdasági háborút az oroszok ellen, nem fordítva. Senki nem gondolhatta komolyan, hogy az oroszok válasz nélkül hagyják a gazdaságukat megfojtani szándékozó szankciókat? Komolyan azt hitte a Nyugat, hogy az oroszok úgy fognak olajat és gázt eladni, higy ezek árát a Nyugat által zárolt számlákra fizetik?

A katonai agresszióért Oroszország felelős. A gazdasági háborúért ellenben kizárólag az azt elindító Nyugat. Az oroszok épp elég ideig tűrtek

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.15. 10:06:13

@Almandin:

Nagy bajban akkor lennénk, ha április 3-án az ellenzég győzött volna, mert ők a megszokott szervilizmusukhoz híven megszavazták volna a magyar gazdaságot romba döntő olajembargót, később meg a gázembargót.

Almandin 2022.05.15. 14:34:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jaj, meg ne sajnáljam szegény putyinékat rögtön!
Elképesztő, hogy ebben az országban mekkora oroszpártiság tombol mostanság. Már nem is válaszolok, veletek meddő a vita, meggyőzhetetlenek vagytok.
Csak nehogy akkor sírjatok, amikor majd bejönnek ide az oroszok és évtizedekre megint ittfelejtik magukat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.15. 15:50:04

@Almandin:

Nem oroszpártiság, hanem pártatlanság.
süti beállítások módosítása